| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Přítomnost partnera po celou dobu porodu – pouhá fikce?

 Celkem 106 názorů.
 Lucinka+1 


Neustupuj tak brzy z vašich představ... 

(30.3.2007 10:12:51)
ahojky,
jsme těhotné prakticky stejně, dokonce i stejně staré. Bude mi v září 29 a na konci září se mi narodí miminko. To jen na začátek.
Jinak si nemyslím, že jet do Kadaně je až tak hrozně komplikované, asi bych se tam nejdřív jela podívat. Když to porovnáš a zvážíš možnosti, které ti CAP může nabídnout, myslím, že už ti ta dálka nebude tak vadit. Já bydlím v Praze a třeba ve špičce si myslím, že pojedu do své porodnice stejně dlouho, jako ty z Teplic do Kadaně. Na druhou dobu porodní je podle mě partner taky fajn, ale ta první může trvat dlouho a tam bych sama být nechtěla. Pro mého manžela je hodně důležité, aby tam s námi mohl být. Pro mě taky. Porodnici, která mi nemůže nabídnout přítomnost milované a milující osoby v těžké chvíli, bych asi nebrala v úvahu. Pro mě je důležité, abych se cítila bezpečně a to sama někde v cizí nemocnici nemůžu ani předpokládat.
Tak držím palečky. Lucie
 Mickey16 


Re: Neustupuj tak brzy z vašich představ... 

(30.3.2007 13:15:33)
Já jsem z Prahy a rodila jsem v Podolí... jela jsem tam skoro hodinu a půl, v 7:10 ráno jsem vyjížděla a byla jsem tam o půl deváté:)) Celé těhotenství jsem vtipkovala o dopravní situaci a porodu v autě na nábřeží, až se mi to vymstilo:)))
 nicota 
  • 

Re: Re: Neustupuj tak brzy z vašich představ... 

(30.3.2007 13:20:37)
Holky to jte odvážný,já bych to neriskla jet někam hodinu.Mám za sebou dva porody a oba od první bolesti až do konce trvaly půl hodiny,moje těhoten. je vždy časovaná bomba,vybuchne rychle a nečekaně.
 Iva, děti Honzík 04 a Evička 07 
  • 

Není to všude stejné 

(30.3.2007 10:22:57)
Já jsem chtěla mít také manžela u porodu a to se mi splnilo u obou dítek. I když u holčičky to byl takový fofr, že byl manžel až na druhou dobu porodní. Rodila jsem v Brně na Obilním trhu a tam jsem byla na porodním pokoji celou první dobu porodní i s manželem . Pokoj je jen pro jednu rodičku se sociálním zařízením. A tak jsem využívala vše, co se mi nabízelo. Vybrala jsem si tu porodnici proto, že jsem chtěla určitý komfort, ale i proto, že tam může být manžel se mnou po celou dobu. Porodní asistentka mě vždy přišla zkontrolovat a pak jsme opět s manželem využívali pokoj
pro sebe.
Radila bych vybrat jinou porodnici. Manžel je velká psychická podpora a byla jsem ráda, že je se mnou.
Iva
 Boďa 
  • 

Re: Není to všude stejné 

(30.3.2007 13:14:13)
Je to škoda.Ani jsem nevěděla,že tatínci můžou a na druhou dobu porodní.Jsem z Ostravy a máme tady 3 porodnice a každá to umožňuje.Já rodila v O-Porubě.Jsou tam porodní pokoje.Jsi tam sama s manželem,máš soc. zařízení a rodíš ve stejném pokoji.Po porodu ti dítě doktorka kontroluje,měří a váží taky ve stejném pokoji vedle tvého porodního lůžka.O nic nepřicházíš ty,ani manžel.A po domluvě je možno mít pokoj i s vířivou vanou.Já ho měla,ale nechtěla jsem ji využít,tak ji nenapouštěli.Je tam i porodní stolička.No paráda,Přítmí,hudba,a můžeš si donést i své CD s oblíbenou hudbou.
 Insula 


jiná porodnice 

(30.3.2007 10:28:58)
Vybrala bych si jinou porodnici, kde to podmínky umožňují.
 Luciia 


porod prosinec 2006  

(30.3.2007 10:32:00)
Ahoj,
rodila jsem u Apolináře v prosinci 2006 a manžel byl opravdu celou dobu u mě. Rodila jsem předčesně v 35+2tt a dvojčátka:o).
Byl to můj první porod a tak jsem si to bez přítomnosti manžela také nedokázala představit. Hekárna byla sice společná pro čtyři rodičky, ale prvních pět hodin jsme na ni byli sami. Když přijali další maminku, tak jsem se s ní domluvila, zda ji přitomnost mého muže navadí, naštěstí navadila, ale za chvilenku se pokoj naplnil a tak jsme s manželem šli raději prodýchávat kontrakce na chodbu.
Jedině kam se se mnou manžel nevydal bylo do sprchy, tam jsem šla sama:o))
 Lucie 2 děti 
  • 

Souhlasím 

(30.3.2007 10:36:45)
Své děti jsem rodila v Žatci, a pokoje pro první dobu porodní jsou zde pouze pro jednu rodičku a přítomnost partnera je zde samozřejmostí, souhlasím s názorem, že přítomnost partnera při první době je asi nejdůležitější
 Mortadela 


Re: Souhlasím 

(30.3.2007 11:44:15)
I u nás v Jihlavě je přítomnost manžela samozřejmostí, nikdo se nad tím nepozastavoval. Dali nám pokoj s letištěm a koupelnou, měli jsme ho jen sami pro sebe, manžel byl celou dobu se mnou, jen do sprchy jsem chodila sama. :-) Manžel ale seděl před dveřmi sprcháče stále připraven s ručníkem. :-) Jsem ráda, že to tak mohlo být, rodila jsem 20 hodin, sama bych to rozhodně zvládala mnohem hůř. Jsem manželovi vděčná za to, že tam celou dobu byl a vydržel to se mnou a podržel mě, a to velmi.
 Rapiti 


Re: Re: Souhlasím 

(30.3.2007 13:21:39)
Totéž platí pro Mělník.
U obou porodů (2001 a 2005) jsem měla manžela po celou dobu u sebe. Nikomu ani nevadila jeho přítomnost během vyšetření na příjmu.
Trvej si na svém a nebo jeď do jiné porodnice - máš na to právo! První doba porodní bývá většinou náročnější než ta druhá, mimoto, když přijde tatínek až na závěr, tak musí být v Jiříkově vidění z toho, jak se jeho manželka během těch předchozích hodin změnila.
Držím palečky :o)
 Vera 
  • 

Re: Re: Souhlasím 

(2.4.2007 21:20:01)
Ahojky mozete mi prosím nekterá napsat jaká je porodnice v jihlave.Mám jít rodit v Yíjnu a nevím jesli si vybrat jihlavu nebo Pelhrimov.Chtela bych manzela u porodu na samostatném pokoji platí se to jako nadstandard.Moc dekuji vera
 Mortadela 


Re: Re: Re: Souhlasím 

(4.4.2007 7:39:31)
Vero,
v Jihlavě jsem rodila v září 2003, takže už je to dost dlouho, neznám tedy aktuální situaci. Každopádně nejlépe uděláte, když se tam prostě zajdete podívat, jsou tam tomu nakloněni, nedělají s prohlídkou žádné obštrukce, vezmou vás kromě operačního sálu úplně všude. My jsme s manželem přijeli ve 3.00 v noci, byli jsem tam sami, až v průběhu noci a rána dorazili další. Dali nám samostatný pokojík s letištěm a koupelnou a nechali nás tam o samotě, jen PA chodila na kontroly. Platili jsme jen poplatek za přítomnost manžela, ale nebyl nijak závratný. V roce 2003 v Jihlavě nepěstovali žádné experimenty, tedy žádný porod do vody apod., ale klasicky na porodním stole. Chování ale v pohodě, nemůžu si stěžovat. Každopádně se tam ale zajděte podívat, není nad to vidět to na vlastní oči.
 Evča + Adélka 06 + Lukášek 09 


vyberte si jinou porodnici 

(30.3.2007 18:40:37)
Já jsem rodila v prosinci v Podolí. Vybrala jsem si tuto porodnici právě proto, že jsem chtěla být na jednom pokoji od začátku do konce a s partnerem. Rozhodně Vám doporučuji vybrat si jinou porodnici, kde toto umožňují, i když bude dále od Vašeho bydliště. Patner u porodu je velká psychická podpora hlavně v první době porodní, ve druhé době je Vám úplně jedno jestli tam je nebo není. Určitě jsem zvládla porod o 60 % lépe díky tomu, že tam byl manžel se mnou.
Hodně štěstí, bezproblémové těhotenství a porod.
 irlev 


Teplice 

(30.3.2007 10:45:55)
Jano, v TP se chystám rodit za pár týdnů.
Je pravda, že doba pro první dobu porodní je společná pro více rodiček, ale je vše na dohodě mezi nimi.
Pro mě je, pravda, zdaleka podstatnější druhá doba porodní a hlavně doba po porodu, kdy mám zaručeno, že manžel bude se mnou a prckem.
Každopádně, přeju hodně štěstí :)
 Lenka+Johanka 
  • 

Přítomnost partnera....... 

(30.3.2007 11:17:58)
Jestli není nic blíž než Kadaň tak Ti jí vřele doporučuji personál i zařízení bylo bezvadné.Byla jsem 3 dny na provokačkách a tak jsem si to opravdu užila i manžel celé ty 3 dlouhatánské dny.
 Erika a Kristýnka (23.měs.) 
  • 

Partner u porodu 

(30.3.2007 11:25:03)
Krásné jaro Vám všem plné lásky, zdraví a radosti.
Já jsem rodila v Pardubicích a mažel byl přítomen u porodu od začátku až do porodu naší Kristýnky(porod trval 10hod.). Tak přeji pohodový porod a úspěšné nalezení porodnice,která Vám umožní mít manžela u porodu po všechny doby porodní.
 Lola 
  • 

Podolí 

(30.3.2007 12:32:06)
U nás to bylo tak, že mi ráno praskla plodová voda. Tudíž jsme se do dvou hodin museli dostavit do porodnice. Tam jsem byla přijata na rizikové odd, protože porod se zatím nerozběhl. Manžela tam pustili se mnou, ale vlastně byl jakoby na návštěvě. Když večer návštěvy končily měl odejít. Přemluvili jsme sestřičky, aby směl ještě zůstat. Zůstal do devíti pak už nesměl. Porod se rozběhl hodinu na to, ale manžela jsem směla zavolat až když jsem byla otevřená min. na 4 prsty a směla jsem jít na porodní pokoj. Což bylo cca ve dvě hodiny ráno. Do té doby jsem byla na tom odd. a byla tam se mnou hekat sestřička. Hrozně mě to rozhodilo, protože na předporodním kurzu o tom nikdo neřekl ani slovo a vůbec jsem s tím nepočítala. I my jsme na sebe s manželem velmi vázaní. Jsme spolu 13 let, z toho 3 roky manželé. Porod byl nakonec císařem - vůbec jsem se neotvírala. Dost možná, že kvůli stresu... Držím palce ať vám to vyjde.
 sarka 
  • 

Re: Podolí 

(31.3.2007 13:13:20)
hm, já rodila v podolí v 11/2005 a po vyšetření a přípravě mě odvedli na porodní pokoj, kde byl manžel se mnou až do konce....
 Jana 
  • 

Re: Re: Podolí 

(4.4.2007 19:52:41)
ja uplne to same v 10/2004, ale ve 2005 probehla rekonstrukce, tak mozna i nove metody :-(
 Míša 
  • 

Re: Podolí 

(31.3.2007 17:25:24)
Ahoj,
můj příběh je podobný. Také mi odtekla voda bez jakýchkoliv dalších příznaků porodu. Rodila jsem v Brně u Milosrdných bratří. Společně s manželem jsme tam strávili od příjezdu do porodu asi 35 hodin. Měli jsme pokoj s manželskou postelí, manžel si vždycky jen odskočil domů na večeři nebo pro pyžamu a celou dobu byl se mnou. Než jsem začala mít kontrakce, tak jsme si připadali jako na dovolené v hotelu. Sestřičky nám vařily kafe, pouštěli hudbu, zapalovaly svíčky...pravda, také se u nás vystřídalo skoro několik směn!! Prostředí bylo super.
Pravda, porod byl pak strašný, vyčerpala jsem se tím čekáním, malého museli vytáhnout vakuovou pumpou....ale to už je pryč (4 roky!)
Držím palce,
M.
 Míša 
  • 

Re: Re: Podolí 

(31.3.2007 17:26:35)
Nedovedu si to vysvětlit, proč se můj příspěvek ocitl u článku o adopci...omlouvám se:-)
 Milada, 1 dítě, těhotná 
  • 

Přítomnost otce bez problému 

(30.3.2007 11:29:06)
ahoj, já jsem rodila v Benešově u Prahy, trvalo to 2 dny a manžel byl prakticky pořád se mnou. Po porodu jsem byla na přistýlce, neměla jsem možnost zavolat si sama sestru, tak u mě zůstal až do devíti dovečera - rodila jsem v půl desátý dopoledne. Nikomu to absolutně nevadilo, ani další dvě maminky na pokoji si nestěžovaly.
 Denyna 


Partner i porodu 

(30.3.2007 12:27:28)
Ze své zkušenosti mohu říct, že pro mě byl partner nejdůležitější právě v první době porodní. Sice trvala pár hodin, ale i tak, co bych tam celou tu dlouhou dobu sama dělala, kdo by mi pomáhal do sprchy, kdo by mi podával pití, psychicky mě podporoval, atd?
Takže ze tímhle bych si stála. Rodila jsem právě v UL a jelikož je to velká porodnice, tak porodní asistentka chodila pouze kontrolovat ozvy a vyšetřovat, jinak nás s manželem nechávala o samotě, což velmi přispělo k mé psychické pohodě. A na PA bylo vidět, že je ráda, že tam se mnou manžel je, protože jinak by nestíhala:)
Za sebe tedy říkám, že porodnici, kde by mi neumožnili mít partnera u sebe i v první době porodní, bych si zcela jistě nevybrala.
 Dana 
  • 

Kadaň a Most 

(30.3.2007 12:47:51)
Partner byl se mnou po celou dobu v obou porodnicích, v Mostě jsem ale byla spokojenější. Tam si ale po těch problémech s úmrtími asi netroufnete.
 MajdulkaF 


Otec u porodu 

(30.3.2007 12:49:58)
Jani, radím Ti, co tu už také padlo: zvol porodnici, kde Ti umožní být s budoucím tatínkem po CELOU dobu porodu. Ze svých zkušeností potvrzuji, že ta první porodní doba je nejdůležitější, trvá nejdéle a psychická podpora je k nezaplacení, jakožto i doprovod do sprchy a další pomoc. Svou porodnici Ti bohužel nedoporučím, Vrchlabí už nefunguje :-( Přeji hodně štěstí a za pár týdnů zdravé miminko!
 Katka 
  • 

A co Ústí? 

(30.3.2007 13:09:08)
V Teplicích (i když jsem Tepličanda) jsem
nerodila právě mimo jiné z toho důvodu, že partner nemůže být při první době porodní (pokud tedy nebudu náhodou na hekárně sama). První doba porodní s partnerem pro mě byla hodně důležitá, chtěla jsem mít s sebou partnera proto, aby mi pomáhal ulevit od bolesti, atd. Takže jsem se rozhodla pro Ústí a nelituji. Manžel se mnou byl u obou porodů od samého začátku, i když ne až do konce, protože oba porody nakonec skončily akutním císařem. Bez partnera bych to asi nezvládla tak v pohodě.
 foxyik+Sofie 10/03+ Alex05/07 


Děčín - jak se zachovat k ostatním maminkám s tatínky???? 

(30.3.2007 13:26:42)
Bohužel ani já asi nemám dobrou zprávu, já jsem až do porodu - manžela jsem tam neměla, nechtěl, tak jsem nenutila, byla sice na pokoji sama, takže kdybych chtěla mohl tam být, ale je pravda, že byl pokoj připraven pro dvě maminky.Právě nedávno jsem řešila, jak bych se zachovala, kdyby bylo plno a ke mě na pokoj by dali tatínka s maminkou a ptali se jestli teda mohou nebo ne.Na jednu stranu bych jim tento zážitek, pokud ho prožít společně chtějí ráda dopřála, na druhou, kolik z vás by chtělo , aby se při takovéto intimní situaci s vámi o pokoj dělil cizí chlap...bohužel asi bych řekla, že si to nepřeju...v Děčíně jsem šla na porodní sál až rodit, jinak jsem vše odfuněla na pokoji nebo sprše.
 Marta, Lada (2 r.) 
  • 

Podolí 

(30.3.2007 13:31:17)
Lada se mi narodila před 2 lety v Podolí. Po celý porod jsme měli s manželem k dispozici porodní pokoj se sprchou a WC. Porod byl rychlý, takže jsme tam strávili jen 4 hodiny. Por. asistentka se chodila jen občas podívat. Měli jsme naprosté soukromí. Myslím, že je důležité mít u sebe manžela po celý porod. Podle mého názoru je dobré mít u sebe manžela i po celý pobyt v porodnici. Podolí přespávání tatínků na nadstandardech umožňuje. Určitě si vyberte porodnici, kde vás s manželem nechají spolu.
 Radka 
  • 

Osobní zkušenost s TP i Ústím 

(30.3.2007 13:54:22)
Jano, opravdu si to ohlídejte, když vám na tom záleží. V Teplické nemocnici, kde jsem rodila před několika lety na to opravdu nemají podmínky, aby tam s vámi manžel byl. Jistě, záleží to na dohodě rodiček na hekárně, jak zde někdo v diskusi psal. Ale pokud nerodíte poprvé, tak víte, jak by vám bylo milé aby s vámi byl v jedné místnosti cizí muž ve chvíli, kdy máte silné bolesti potácíte se mezi WC, sprchou a postelí bez spodního prádla.Druhý syn se narodil v Ústí a tam jsou zařízení přesně tak, jak potřebujete, máte soukromí jenom vy s manželem a sestřičky tam dbají i na to, že když vyjdete na chodbu v tom andělíčkovi, kterého máte na sobě, tak aby tam zrovna cizí manžel nebyl.Jeďte se do Ústí podívat a uvidíte. V Teplicích se ohánějí tím, že mají por. oddělení nově zrekonstruované, ale co se týká uspořádání hekárny a por. sálu je to stejné jako před 11 lety. V poslední době porodní už pro vás mnažel není tak důležitý, je to i má zkušenost. Jistě, je to lepší než nic, ale potřebujete ho hlavně když jste tam několik hodin předtím. I tohle se mi potvrdilo při druhém porodu.
 Petra :) 
  • 

pozdrav 

(30.3.2007 14:14:51)
Ahoj kočko, koukám , co je nového na rodince a hle, ty si tady klidně publikuješ :)

Protože se tímto problémem zabývám od chvíle, kdy jsi získala informaci, že Ústí nás Tepličandy zřejmě nebude přijímat, zadala jsem si do vyhledávače trasu Teplice - Kadaň, dělá to 65 km, průměrná doba jízdy 1 hodina. Čím dál víc mi tahle varianta připadá při troše dobré organizace proveditelná.

Plánujeme příští rok miminko, v pořadí třetího potomka. Přítel si není jistý, jestli chce být u druhé doby porodní, ale chce být zcela jistě u první. Což by v Teplicích znamenalo u porodu nebýt vůbec nebo cca 10 sekund ( po předchozích zkušenostech ), pochybuju, že by si vůbec stihnul natáhnout oblek :) Věřím, že se personál změnil, ale absolvovala jsem tam dvakrát rozhovor typu : já rodím, ne vy nerodíte, to je ještě brzy, ne opravdu, já to poznám, není možné .... jeee vlásky ! a následný sportovní výkon - chytaná novorozence :) Tatínek bez šance.

A pokud se zvěsti potvrdí a skutečně se pro nás stane Ústí nedosupným, téměř určitě bych zvolila Kadaň. Asi bych byla ochotná risknout i to, že to možná nakonec nestihnu, první miminko se klubalo 17 hodin, druhé 45 minut, třetí .....???? snad matematické zákony striktně neplatí i tady :).

V teplické nemocnici velice neradi vidí, že jim jezdí maminy do Ústí a tohle je způsob, jak je pěkně vyšupajdit tam, kam patří, ať se jim to líbí nebo ne. Jestli tohle není krok zpátky, tak nevím. Změnit by se měly porodnice a ne znemožnit výběr a nahnat si pacienty a tím pádem i peníze tam, kde je chtějí mít.

Ale třeba nakonec zůstane ústecká porodnice otevřená všem a teplická bude nucena změnit podmínky poskytované péče. To je totiž vedle zákazu jediný a rozumný způsob, jak získat spokojené pacientky. Moc bych si to přála. Moc bych nám to přála...
 janna001 


Re: pozdrav 

(31.3.2007 20:35:07)
Já to věděla, že mě odhalíš:)))
 Peťa, Dája (10/00) 


moje zkušenost 

(30.3.2007 14:37:18)
Když jsem rodila, trvalo to od píchnutí 1. provokačky 6 dnů. Nejdřív jsem první tři dny dostala provokačku, čtvrtý den mi zavedly tabletku (prý se po ní rodí do 1/2 hodiny) - cha, cha! Mě začaly bolesti sice ten den, co mi tabeltku zavedli, ale až večer. Od čtvrtka do soboty podvečera jsem měla bolesti po 5 minutách. Manžel sice u porodu chtěl být, ale já ležela na rizikovém odd., kde bylo plno. Byl u mě každý den na návštěvě, přes noc mi píchali injekce na zklidnění a vyspání. V sobotu, kdy se malej narodil (ve 22.51h), byl v porodnici od rána, ale pak odjel, aby se trošku ještě prospal. Pak přijel ještě odpoledne asi tak na 2 hodiny. Až když mě kolem 20.hodiny sestřička odvedla na sál, přijel manžel a šel za mnou rovnou na sál, kde byl celou dobu než se Dája narodil a pak i další dvě hodiny po porodu. K sálu byl k dispozici sprch. kout a WC, takže jsme měli soukromí, nikdo jiný než my dva tam nebyl. Sestřička chodila jen kontrolovat ozvy. Takže doporučuju vybrat takovou porodnici, která přítomnost tatínka po celý porod umožní. A co se týče přítomnosti cizího taťky na "hekárně" - asi bych to taky "nezkousla", ikdyž by mi zase té maminky bylo líto, že jí přítomnost manžela znemožňuji. Personál by měl soukromí v tak důležitý životní okamžik respektovat a umožnit.
 Iva 
  • 

Krč 

(30.3.2007 15:08:19)
Ahoj,

rodila jsem v Krči (4/2005) a manzel byl opravdu poslan domu, protoze jsem prijela brzo (malo otevrena). Klasicka hekarna tu da se rici neni. Maminky jsou pred porodem na stejnem oddeleni jako ty po porodu. Ale maji zvlast pokoj. Takze nejsou na jednom pokoji ty pred a ty po porodu s mimcem. Ale potkavaji se na chodbe, atd. Porod trval vice jak 24 hodin. Ale nebylo to tak hrozne, kontrakce u me i na pul dne prestaly a pak zase zacaly. Byla tam i maminka asi tri dny s obcasnou kontrakci. Takze nekdy je na miste, ze jde tatka domu. Ale samozrejme, kdyz se porod blizil a kontrakce byly vetsi a vetsi, tak bych manzela uvitala. Ale neslo to. Na toto oddeleni nemaji navstevy vstup. Kdyz me pak dali na porodni sal (otevrena asi na 5 cm), tak tam pak mohl i manzel. Musim rict, ze jeho prichodem se mi dost ulevilo.
 Nasuada 


Vinohrady 

(30.3.2007 15:43:00)
Rodila jsem před rokem a půl v Praze na Vinohradech. Přijeli jsme tam, mě vyšetřovali a přítel vyplňoval papíry (my nic připraveno neměli, páč jsme původně měli rodit jinde). Pak jsme přešli na porodní sál a sestra nám oznámila, že teď tam přítele hodinu nechce vidět, protože bude maminku holit a dávat klystýr. Přítel naštěstí seděl před porodním sálem jinak by to býval nestihl.
Pokud cítíte, že chcete být spolu od začátku a porodnice na to není zařízená pak radím vybrat si jinou. Porod má proběhnout v klidu a pohodě a rozhodně ne v dusné atmosféře:-(
 -Majda 


Partner u porodu 

(30.3.2007 17:26:20)
Ja jsem chtěla mít partnera taky u porodu,především u první doby porodní.Jako prvorodička jsem čekala 6-12hodinové otvírání.Chtěla jsem,abych tam tak dlouhou dobu nebyla sama a aby mě partner zabavil a pomáhal mi.Po prasknutí vody jsme přijeli o půlnoci do porodnice a protože bolesti nepřicházeli,poslali manžela domů,že prý může porod začít až za dva dny.Za 2hodiny jsme ho už volali,že už fičíme na porodní sál a manžel přijel ve chvíli kdy byl už syn na světě.Po čtyřech létech jsme si to vynahradili a druhý syn se narodil za asistence tatínka.První doba téměř žádná a po příjezdu do porodnice,jsme šli přímo na sál a mimčo bylo za 20minut na světě.Měla jsem štěstí na rychlé porody,ale myslím si že první doba porodní je složitější a partnera je dobré mít u sebe.Přeju hodně štěstí!
 janulka 


partner u porodu 

(30.3.2007 18:32:35)
Rodila jsem před dvema měsíci v Jilemnici a tatínek byl se mnou u porodu od začátku až do konce.Ten den a skoro v tu samou chvíli jsme rodily tři, ale soukromí jsme měly všechny. Je to úžasný pocit mít partnera u porodu.
 janulka 


partner u porodu 

(30.3.2007 18:32:37)
Rodila jsem před dvema měsíci v Jilemnici a tatínek byl se mnou u porodu od začátku až do konce.Ten den a skoro v tu samou chvíli jsme rodily tři, ale soukromí jsme měly všechny. Je to úžasný pocit mít partnera u porodu.
 Tara zelená 


já bych jela do CAPu... 

(30.3.2007 19:06:59)
Jani, rozhodnout se musíš stejně sama, ale já chápu porod jako něco, na co vzpomínáš celý život, co Tě ovlivní. Udělala jsem tedy vše proto, aby byl podle mých představ. Mým požadavkům vyšli vstříc v porodnici vzdálené 100km, ale stálo to za to. Někdo by se bál tak daleko jet s rozběhlým porodem, ale pro mě to bylo nejlepší rouhodnutí v životě. Zvaž... Držím palce!
 Maruška, dva kluci (3 měsíce a 5 let) 
  • 

Brno - Bohunice 

(30.3.2007 21:06:35)
Milá Jano, rodila jsem oba své kluky v Brně v Bohunicích, před pěti lety plánovaným císařským řezem, vloni v prosinci díky vstřícnému přístupu lékařů sice indikovaně, ale přirozenou cestou - a manžel byl v obou případech po celou dobu se mnou. Určitě se nevzdávejte a hledejte porodnici, kde Vám umožní mít partnera po celou - zdůrazňuji "celou" - dobu u sebe. Bude pro Vás nejen nezanedbatelnou fyzickou, ale i psychickou podporou. Oba dva na oba porody vzpomínáme jako na velmi silné emoční zážitky. Společně prožitá bolest, únava a trocha toho strachu, vystřídaná absolutním štěstím v jeho nejryzejší podobě - to je prostě něco, co podle mého patří do každého hezkého vztahu. Nenechte se o to ochudit:-) M.
 Katka a Ondrášek 
  • 

Re: Brno - Obilňák 

(2.4.2007 8:43:27)
Ahojky, já rodila v listopadu 2006 v Brně na Obilňáku a manžel semnou byl od začátku do konce. Dokonce jsme byli pořád na jednom porodním boxu, takže odpadlo stěhování na sál - takže přijali mě na indukci a na tom samém boxu jsem hekala a nadávala a nakonec i rodila, zašili mě, Ondráška ošetřili a manžel by u toho všeho. Vřele to doporučuji, protože já osobně mám fakt strach z nemocnic a manžel mi pomohl to překonat. Určitě bych ho tam chtěla znovu.
 Julia, Angelika 8 mesicu 
  • 

Re: Brno - Obilnak 

(2.4.2007 17:46:20)
Mila Jano,
jsem z Olomouce, ale bydlim s manzelem ve Vidni,resila jsem dilema Olomouc nebo Viden.Vsechny kamaradky, ktere V Ol. rodily, me od toho zrazovaly, zedne soukromi, proste nic moc.
Dopadlo to tak, ze jsem jela z Olomouce do Vidne, udelalo se mi spatne, manzel odbocil do nejblizsi porodnice - Brno, Obilni trh. Zustala jsem tam lezet na udrzeni, starali se o me vzorne, takze bylo rozhodnuto - chci rodit tady!. Objednala jsem si nastup dva dny pred terminem, nastoupila jsem, udelali mi zatezovy test v den terminu, porod se rozjel, jeste mi dali vybrat pokoj, ve kterem chci rodit, maji je podle barev - zluty, cerveny, modry, ruzovy..., kazdemu vyhovuje jina barva. Ja si vybrala zluty, manzel byl u me od sameho zacatku, prvni dobu porodni mi masiroval zada, pomahal do sprchy, skakat na balonu, meli jsme soukromi, jen s vybranou porodni asistentkou, ktera byla velmi prijemna a ohleduplna.
Kdyz prisla na radu druha doba porodni, doktor, ktery prisel, je manzela ptal, jestli chce zustat, ja ho nenutila, ale on chtel, drzel me za ruku, mluvil na me, dokonce mu doktor dal nuzky, aby prestrihnul pupecni snuru, kdyz byla dcera na svete. Taky ji jako prvni choval.
Zrozeni potomka je nezapomenutelny zazitek, ja jela do porodnice 150 kilometru a stalo to za to. Obilnak je Baby Friendly Hospital se vsim vsudy, jak pred porodem, tak i po nem, jsem mela ja i moje dcerka skvelou profesionalni peci s lidskym pristupem. Rozhodneme-li se s manzelem poridit dcerce potomka, pak budu urcite rodit zase na Obilnaku...
Preju vse nej a nezapomenutelny porod v tom dobrem.
Julia, 33 let.
 Bludinka+Vojtíšek(05/06) 


Vinohrady 

(30.3.2007 21:12:14)
Ahoj,
před porodem jsem měla stejné přání jako ty, také jsem chtěla mít partnera u sebe, proto jsem zvolila Prahu Podolí,přestože bydlím mimo. Jezdila jsem tam na pravidelné prohlídky, ale když jsme dorazili o půlnoci s kontrakcemi, poslali nás pryč, že mají plno. Doporučili Bulovku a Vinohrady, že tam by měli mít volno. Tak jsme jeli na Vinohrady, byla blíž. Dosud toho lituji!!! Dali mě na hekárnu a partnera poslali domů, přestože jsem tam celou dobu strávila sama. Byla jsem moc zklamaná a hlavně naštvaná, takhle jsem si svůj porod nepředstavovala. Partner čekal na parkovišti v autě, domů by se mu nevyplatilo jet. Dovolili mi ho zavolat ráno v 6 hod, kdy jsem šla na porodní sál. Jen tiše závidím všem, které jste mohli mít partnera u sebe po celou dobu, bohužel to každá porodnice neumožňuje.
Moje rada tedy zní: vyber si porodnici,kde můžete být spolu a pro jistotu i nějakou náhradní, aby jsi nedopadla jako já. Držím palce, ať všechno dobře dopadne!
 Petrajda 


Otec u první doby porodní 

(30.3.2007 21:19:30)
Rodila jsem jen jednou a byli jsem s manželem po celou dobu spolu. Pokud to oba chcete, je přítomnost manžela během 1.doby porodní opravdu k nezaplacení, pro mě to bylo důležitější než při té druhé době porodní. Mít na výběr mezi nějakou "společnou hekárnou" (brr, už jen ten výraz) a cestou cca 1 hodinu, určitě bych se snažila jet do té lepší porodnice, pokud by teda nebyly žádné komplikace.
 Zuzu 
  • 

Také Podolí 

(30.3.2007 23:17:31)
Také jsem rodila v Praze-Podolí. V noci mi praskla voda, s manželem jsme dorazili do porodnice, kde mě přijali a dali přímo na porodní sál na čekačku (jinde nebylo volno). Manžel jel domů. Porod se rozběhl až druhý den odpoledne, manžel přijel a strávil se mnou celou dobu od prvních kontrakcí až po narození našeho chlapečka (cca od 13 do 24 hodin). Měli jsme k dispozici svůj krásný porodní sálek s masážní sprchou, WC, porodní stoličkou, polohovacím lůžkem... Porodní asistentka, která nám byla přidělena, byla VELMI milá, klidná a vstřícná (i její kolegyně, které ji střídaly ve službě), věnovala se nám plně. Docházela kontrolovat každou 1/2 hodinu, případně na naše zavolání ihned. Manžel se mnou všechny kontrakce prodýchal a prochodil a musím říct, že to byla pro mě tak NEVÝSLOVNÁ PODPORA a pomoc, že na to zřejmě nikdy nezapomenu. Po porodu mohl se mnou zůstat až do rána na sálku, nikdo nikoho nevyháněl. Na personál na sálech mohu říci jen a jen chválu, jsou opravdu úžasní (na rozdíl od odd. šestinedělí, kde to bylo všechno naopak). Takže pokud můžu radit, najdi vstřícnou porodnici, kde můžete být s manželem spolu - vždyť vás čeká jeden z nejkrásnějších zážitků vašeho společného života (i toho vašeho drobečka). Hodně štěstí !
 máma 
  • 

manžel u porodu 

(31.3.2007 11:51:40)
Ahoj, já jsem rodila v Praze u Apolináře a byla jsem velmi spokojená. Taky jsem chtěla manžela u porodu od začátku, jsme si velkou oporou a všechny zásadní věci děláme spolu, tak jsem to brala jako samozřejmé. Ale plánování nakonec dopadlo trochu jinak. Do porodnice mě manžel odvezl ráno 14 dní před termínem na bežnou prohlídku.A sám jel mimo Prahu s tím, že se večer sejdeme doma, ale mě si už v porodnici nechali. Když jsem šla na sál, tak jsem mu zavolala a on, že je do hodiny u mě. Došla jsem na sál, tam se mnou sepsali všechny papíry, pak jsem šla na společnou hekárnu, kde jsem dostala klistýr-to bylo z celého porodu snad to nejhorší, pak jsem byla děsně dlouho na záchodě no a pak jsem si dala spršku, mezitím dorazil manžel, tak jsme se přesunuli do porodního boxu a pak už se ode mne nehnul. Myslím si, že u té první doby porodní mi nijak nechyběl, neměla jsem žádné velké bolesti, spíš jsem to proseděla na WC a naopak jsem byla ráda, že v té době jsem byla na hekárně sama. spíš ho oceníš při porodu, to teprve přicházejí ty pravé bolesti a drtit partnerovi ruku velmi pomáhá, taky jsem prý nadávala, ale to si vůbec nepamatuju...haha... V říjnu se nám má narodit druhé a s manželem počítám. Je to velká podpora.
Moc ti držím palce, ať máš porod rychlý bez komplikací a dobrého doktora. No a ať je mimísek v pořádku.
 Martina + budoucí Ondrášek 
  • 

Re: manžel u porodu v Jižních Čechách? 

(31.3.2007 17:30:34)
Ahoj, nemáte někdo zkušenost s přítomností partnera u porodu po CELOU dobu v Jižních Čechách? Jsme z Českých Budějovic, ale tam to prý neumožňují. Nejradši bych asi do Č. Krumlova, ale pokud by to tam neumožňovali, tak bych jela určitě jinam.Díky
 Novotňásci 


Re: Re: manžel u porodu v Jižních Čechách? 

(1.4.2007 17:06:05)
Varuji Vás.V Českých Budějovicích je přístup personálu příšerný.Manžela k Vám MOŽNÁ zavolají na druhou dobu.Pokud si chcete zachovat důstojnost a dobré psychické zdraví jedtě raději do Č.Krumlova nebo Prachatic.
 Tequilkaja 


Re: Re: Re: manžel u porodu v Jižních Čechách? 

(2.4.2007 20:55:13)
Ahoj doporučuji Jindřichův Hradec. Může být manžel celou dobu s tebou,prostředí moc krásné(nově otevřené měsíc). Rodila jsem zde 2003 na staré porodnici i tak manžel byl se mnou. Za 6 týdnů budu rodit znova tady v Jindřichově Hradci. Manžel chce být opět u toho. Držím palečky... Alča
 Petra, TP 04/07 
  • 

Re: Re: manžel u porodu v Jižních Čechách? 

(2.4.2007 18:38:49)
Ahoj Martino, za 3 týdny mám rodit, takže jsem řešila stejný problém. Nejlepší, co můžeš udělat je, že si obejdeš porodnice, které přichází v úvahu. Jsem také z ČB, navštěvovala jsem předporodní kurz od červeného kříže, který vedla PA z budějovické porodnice a ta nám rovnou řekla, že partnera je možné volat až když je maminka už na sále, tam sice může jít hned po příchodu do porodnice, ale také nemusí a může trávit několik hodin v bolestech na hekárně. Většina kamarádek o této porodnici moc pozitivně nemluvila a jsou tam problémy i s epi. Krumlov si chválí hodně maminek, také jsem se tam byla podívat, ale s epi jsou na tom podobně (podporují tam přirozené porody bez vnějších zásahů) a myslím, že pokud tam rodí více maminek najednou, tak tam také moc soukromí nemají. Proto jsem se vydala na prohlídku i do JH, je to sice trochu z ruky, ale tam jsem se naprosto uklidnila, epi je na přání za 2000,-Kč kdykoliv, je k dispozici masážní vana - 200,Kč(tu mají i v ČK), navíc porodnice je zcela nově zrekonstruovaná, takže se tam maminky můžou cítit skoro jak doma. Jsou tam dva porodní sály, jeden je zařízen jako ložnice s dvoulůžkem a druhý je klasický s polohovatelným lůžkem. Nic tam není problém a přístup veškerého personálu je jak profesionální, tak i lidský. Pokud by Tě ještě něco zajímalo, ozvi se mi na mail. Přeju Ti šťastný výběr porodnice a bezproblémový porod.
 Tequilkaja 


Re: Re: manžel u porodu v Jižních Čechách? 

(2.4.2007 20:51:19)
Ahoj doporučuji Jindřichův Hradec. Může být manžel celou dobu s tebou,prostředí moc krásné(nově otevřené měsíc). Rodila jsem zde 2003 na staré porodnici i tak manžel byl se mnou. Za 6 týdnů budu rodit znova tady v Jindřichově Hradci. Manžel chce být opět u toho. Držím palečky... Alča
 Tequilkaja 


Re: Re: manžel u porodu v Jižních Čechách? 

(2.4.2007 20:51:46)
Ahoj doporučuji Jindřichův Hradec. Může být manžel celou dobu s tebou,prostředí moc krásné(nově otevřené měsíc). Rodila jsem zde 2003 na staré porodnici i tak manžel byl se mnou. Za 6 týdnů budu rodit znova tady v Jindřichově Hradci. Manžel chce být opět u toho. Držím palečky... Alča
 Tequilkaja 


Re: Re: manžel u porodu v Jižních Čechách? 

(2.4.2007 20:52:29)
Ahoj doporučuji Jindřichův Hradec. Může být manžel celou dobu s tebou,prostředí moc krásné(nově otevřené měsíc). Rodila jsem zde 2003 na staré porodnici i tak manžel byl se mnou. Za 6 týdnů budu rodit znova tady v Jindřichově Hradci. Manžel chce být opět u toho. Držím palečky... Alča
 Pettule 


Re: Re: manžel u porodu v Jižních Čechách? 

(2.4.2007 22:33:41)
Ahoj, tak v Táboře to není problém. Partner s tebou může být celou dobu porodu, jak první, tak druhou a pak i 2h po porodu na sále. Porodní sál i předporodní pokoje jsou zrekonstuované cca 3 roky, každá rodička má svůj pokoj, k dispozici je sprcha, vana s perličkou, gymn. míč, žebřiny, na sále polohovatelné křeslo, možnost rodit i na porodní stoličce. Fajn přístup lékařů i PA. Z vlastní zkušenosti můžu pochválit a zároveň doporučit. Porod tady byl pro nás oba krásný zážitek.
 Marcela 2měs.holčička 
  • 

Chomutov 

(31.3.2007 18:27:02)
já jsem ze Žatce a jela jsem rodit do Chomutova a manžel se mnou byl po celou dobu porodu tzv.Hekárna tam je sice jeden pokoj pro 2 rodičky, ale oddělené zástěnou, takže vůbec nevadilo, že tam byl nikdo ho nevyháněl a k dispozici byla vana, míče, dokonce jsem dostávala i jídlo(rodila jsem 38 hodin) přístup byl výborný- akorát bych udělala školení sestrám na šestinedělí- některé se k nám chovali jako by jsme byli z filmu requiem pro panenku- jinak doporučuji :-)
 Naďa - dula 
  • 

možnost pro oba partnery 

(31.3.2007 21:05:04)
Milé těhulky,
nečetla jsem celou diskuzi, možná se někde objevila zmínka o dulách. Vím, že o této možnosti se ještě ne všude ví, proto reaguji na úvodní článek. Dula je specielně vyškolená žena, která doprovází rodičku (i jejího partnera, je-li také on u porodu) během celé doby porodní - tzn. od vstupu do porodnice až do narození miminka, pokud si to žena přeje. Tak se nestane, že bude osamocená, když porodní asistentky nemají čas, protože mají spoustu další práce. Dula může jít s rodičkou do porodnice hned a budoucí tatínek může přijít později, pokud ho tam nechtějí pustit. Ovšem již tady padlo: nevzdávejte se svých práv!!! Rodící žena má právo zvolit si místo porodu a způsob porodu. Proto navštěvujte porodnice před porodem, můžete i více porodnic. Ptejte se na všechno a vyslovujte svá přání. Je to na vás - rodičkách, abyste si měnily podmínky pro přivedení svého děťátka na svět. Je to důležité pro Vás i pro Vaše miminko! Dula Vám může být k dispozici i po dobu těhotenství, pomůže Vám sestavit porodní plán a také může pomoci s výběrem porodnice a poradí v mnoha dalších věcech.
Držím palce a mějte odvahu stát si za svými přáními a požadavky, na které máte právo.
Naďa Baliharová - dula. O dulách najdete více na www.duly.cz.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Porodní turistika?! 

(1.4.2007 8:06:59)
Můj manžel byl se mnou při prvním porodu právě na první dobu porodní, na druhou jsme se domluvili (já se domluvila), že odejde a přijde až bude mimi na světě. To se stalo. Takhle mi to vyhovovalo, protože je pravda, že se mnou absolovoval celé to trápení a při tlačení miminka jsem se mohla soustředit jen na něj a na sebe.
Druhý porod nestihl, byla jsem hospitalizovaná kvůli vysokému tlaku a najednou před půlnocí začala rodit (holčička se narodila přesně v termínu a porod od prvního píchnutí trval asi 40 minut). A tady se dostávám k tomu, proč ne tak úplně souhlasím s cestováním do vzdálených porodnic - existují i překotné porody, a co pak?
Tohle jste asi slyšet nechtěla, že. Ale na druhou stranu není zdraví děťátka a vás přednější?
 danielaa 


Daniela - Barunka 23.9.05 

(1.4.2007 10:30:23)
No já nevím, ale já jsem byla strašně ráda že se mnou byl celou dobu můj přitel, nejenom že jsem si mohla ulevit, ale psychicky mě opravdu pomohl.
Rodila jsem v Podolí, i když sestřičky byly super a pořád se chodili ptát zda něco nepotřebuju, upozorňuji že jsem rodila 24 hodin, opravdu nevím jak bych to tam tak dlouho sama vydržela.
Dnes vím že jsem udělala správnou věc, tedy spíš přítel, který od začátku byl pro být u porodu.Teď když se na porod dívám ¨s odstupem skoro dvou let, vím že ten další nebude jiný, taťka tam bude taky. A pokud Vám v porodnici nevyjdou vstříc asi bych hledala porodnici s možností být celou dobu porodu s mužem...-))
Tímto mu i děkuji za vše co si na sále se mnou musel vytrpět..-)
Daniela
 Zdeňka,Tomča 4roky+Ondrášek 2/07 
  • 

Ústí-včas se zapsat k porodu 

(1.4.2007 12:34:12)

Jsem z Ústí a slyšela jsem,že maminy z jiných okresů se musejí zapsat k porodu velice brzy-cca v 25.týdnu. Zapsat k porodu prý mohou jen určitý počet mimoústeckých maminek. Jestli se chystá po prázdninách nějaká změna, to ale nevím. Tak hodně štěstí!
 janna001 


Re: Ústí-včas se zapsat k porodu 

(1.4.2007 13:49:44)
Ahoj, no právě že jsem do Ústí volala asi před třemi týdny, sestra na porodnické ambulanci mi potvrdila, že v současné době až do konce června mají pro mimoústecké rodičky stopstav a co bude dál není jasné, neb se bude patrně měnit vedení - z ústecké Masarykovy nemocnice se stane obchodní společnost, nebo jak se to přesně říká. Proto pátrám po vhodné porodnici ve svém okolí. S mužem jsme se rozhodli, že do Kadaně rozhodně nepojedeme, stejně jako některým z vás mi hodina jízdy přijde příliš - odvážnějším přeji štěstí, já jsem si stanovila časový limit pro dojezd 30 - 45 minut.
Díky za tip na Most, našla jsem si už nějaké informace. Je pravda, že teď se to tam pěkně vaří, ale do porodu mi zbývá ještě půl roku, tak uvidíme.
Jinou možnost než Most a Teplice bohužel nevidím, porod doma pro mě nepřipadá v úvahu. KDYBY MOHL JEŠTĚ NĚKDO POSKYTNOUT INFORMACE O SEVEROČESKÝCH PORODNICÍCH, BUDU MOC VDĚČNÁ. Díky za všechny informace holky, moc jste mi pomohly:)))
 Zdendy 


Re: Re: Ústí-včas se zapsat k porodu 

(1.4.2007 21:30:24)
Mám ještě několik kamarádek, které rodily v Litoměřicích a chválily si to tam. Nevím ale, jestli to splní dojezdovou dobu od Tvého bydliště. Zeptám se, jak je to s přítomností otce v první době porodní a dám ještě vědět. Rodila jsem v Ústí, vůbec mě nenapadlo, že někde nemůže být taťka během celého porodu.

Zdraví Zdeňka, tentokrát už zaregistrovaná na Rodině :-)
 janna001 


Re: Re: Re: Ústí-včas se zapsat k porodu 

(2.4.2007 20:24:56)
To moc děkuju, tuhle informaci ocením - Litoměřice bychom myslím zvládli. Jenom neznám nikoho, kdo tam rodil, takže informace z první ruky jsou pro mě nad zlato:))
 Včelka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Ústí-včas se zapsat k porodu 

(4.4.2007 23:02:50)
Litoměřice mohu jen doporučit rodila jsem tam v srpnu 2005 a byla jsem moc spokojená. Ani mě nenapadlo, že by manžela nepustli na první dobu. Byl tam celou dobu se mnou jenom na vyšetření nešel. Na šití mě museli uspat tak šel s malim do pokeje kde jsme čekali na porod a byl tam s nim asi 2h než odešel domu. Až se rozhodnem pro druhé dítě určitě půju zase do Litoměřic. PS: byli jsme i na děckym odělení a tam jsem byla taky moc spokojená.
 janna001 


Litoměřice 

(7.4.2007 10:36:17)
Tak jsem se informovola na ty Litoměřice, zatím jenom co jsem našla na internetu, ale moc se mi líbí. Muže prý nevyhání, rodit umožňují v různých polohách, respektují přání rodičky, pro mě prostě idyla! Jak málo stačí ke štěstí:)) A jsou od nás skoro o půlku blíž než ta Kadaň, podle mapy dojezd cca. 40 minut, super. Ještě jsem se pochopitelně nerozhodla, ale díky všem těmhle informacím a zážitkům mám pocit, že mám možnost volby - což je pro mě teďnejdůležitější.
 Zita(Daniel 1/96,Ladislav 6/04 


Re: Re: Ústí-včas se zapsat k porodu 

(3.4.2007 16:00:32)
No ono je sice hezké že říkají že se musíte včas zapsat a porod si v podstatě objednat, ale není to pitomost? Když přijedete do porodnice s rozběhlým porodem tak vás přeci vyhodit a poslat jinam nesmí. Riskují zanedbání péče. My jsme od Berouna a v Ústí máme příbuzné a v době kdy jsem měla před porodem jsme je také navštěvovali a dost těžko by mě mohli nutit když začnu rodit na návštěvě a Ústí je nejblizší porodnice abych jela jinam protože nejsem u nich registrovaná. Do své porodnice bych to v tu chvíli měla 150 km.
 Zita(Daniel 1/96,Ladislav 6/04 


Re: Re: Ústí-včas se zapsat k porodu 

(3.4.2007 21:49:47)
No ono je sice hezké že říkají že se musíte včas zapsat a porod si v podstatě objednat, ale není to pitomost? Když přijedete do porodnice s rozběhlým porodem tak vás přeci vyhodit a poslat jinam nesmí. Riskují zanedbání péče. My jsme od Berouna a v Ústí máme příbuzné a v době kdy jsem měla před porodem jsme je také navštěvovali a dost těžko by mě mohli nutit když začnu rodit na návštěvě a Ústí je nejblizší porodnice abych jela jinam protože nejsem u nich registrovaná. Do své porodnice bych to v tu chvíli měla 150 km.
 eee: Hanička 
  • 

Jičín 

(1.4.2007 21:07:45)
My byli s manželem celou dobu (9 hodin) spolu rovnou na prodním sále, takže jsme se nemuseli nikam přemisťovat, sprcha, vana k dispozici. Mají dva sály, takže vedle přijeli déle než my a rychleji porodili. Jinak mají ještě jednolůžkové pokojíky, pokud by byly porodní sály obsazeny. Spokojenost velká! Překvapuje mě, že někde mají sprchy jinde a hekárnu po třech. Nevím jak bych tam chodila nahá do sprchy.......
 eee: Hanička 
  • 

Jičín 

(1.4.2007 21:07:58)
My byli s manželem celou dobu (9 hodin) spolu rovnou na prodním sále, takže jsme se nemuseli nikam přemisťovat, sprcha, vana k dispozici. Mají dva sály, takže vedle přijeli déle než my a rychleji porodili. Jinak mají ještě jednolůžkové pokojíky, pokud by byly porodní sály obsazeny. Spokojenost velká! Překvapuje mě, že někde mají sprchy jinde a hekárnu po třech. Nevím jak bych tam chodila nahá do sprchy.......
 Soňa (dva kluci 1,5 a 4,5) 
  • 

Manžel u porodu? Proč ne. 

(1.4.2007 14:15:35)
Ahoj,

chci tě určitě podpořit, ať to nevzdáváte. Pokud cítíš, že je pro tebe partner u porodu důležitý (možná to bude u porodu jinak, ale to nezjistíš jinak, než že si to prožijete), tak dělej vše pro to aby to tak bylo, nevyhovuje ti porodnice? Zkus se tam s nimi domluvit, že je to pro Vás hodně důležité a zkuste vytrvat, pokud by to měl výt velký problém, najděte jiné místo, kde se miminko narodí, jesltli jsem to pochopila, čekáte první mimi, takže si můžete dovolit i porodní turistiku. Já jsem měla muže u obou porodů, byl pro mě moc důležitý a hodně mi pomohl, myslím že má ke klukům úžasný vztah možná i proto, že jsme je porodili spolu. (není zdravotník, na porody jsem si ho připravila a stálo to za to)

Zdraví Soňa
 brčula 


Re: porodit z Prahy do Vrchlabi 

(1.4.2007 15:44:35)
Pro svuj prvni porod jsem si vybrala Vrchlabi i kdyz je to asi 130km.Byla jsem ujistena, ze jako prvorodicka to v pohode zvladnu. Kontrakce jsem mela od peti rano, vyjeli jsme v osm a Agatka se narodila v pul druhe. Pritel byl celou dobu se mnou a byl to pro nas nezapomenutelny zazitek. Psychicka podpora je podle me ze vseho nejdulezitejsi a kdyz je v pohode matka, tak i dite to zvlada bez problemu:-))
Takze ja bych hledala, az bych nasla porodnici podle svych predstav.
Drzim palce a preji pohodove tehotenstvi!
 Petrun 
  • 

manžel u porodu - bezva věc 

(1.4.2007 23:14:03)
Ahoj, určitě se snaž zajistit si příjem v porodnici, kde manžela můžeš mít u sebe celou dobu. Jsem tedy překvapená, že to je někde problém. Já rodila loni v Brně a všude to bylo normální. Měla jsme manžela od začátku u sebe. Rodila jsem dlouho (35 hodin) a přes noc mu dokonce PA u mě vyrobila a ustlala lůžko (v porodním boxu byla jen jedna postel, pro mě), aby si mohl odpočinout. A potvrzuju, že to je k nezaplacení mít u sebe někoho blízkého. Manžel mi moc pomáhal, vlastně si teď ani neumím představit, jak bych to zvládala bez něj. Měli jsme komplikace a manžel byl skvělý, podporoval mě, podával vodu, otíral čelo, přidržoval... prostě poskytoval oporu jak psychickou, tak fyzickou. Na vlastní porod jsem musela na sál (očekávané komplikace) a i tam šel se mnou. A jsem moc ráda, že tam mohl být a byl. Je to zážitek nás obou. Tak to nevzdávej, zkus se ještě poptat osobně v porodnicích, bojuj za přítomnost manžela u sebe! Držím ti palce a přeju rychlý, bezproblémový porod a krásné a zdravé miminko!
 Novotňásci 


Trvejte na svém 

(1.4.2007 17:00:03)
Zjistěte si osobně jak to vlastně je ve Vámi vybrané porodnici.Já jsem sice od Českých Budějovic,ale vím,že ve velkých nemocnicich neradi pouštějí tatínky na první dobu porodní proto,aby jim nekoukali pod ruce.Sestavte si porodní plán a zajeď te si tam i s manželem dopředu vše domluvit.Nebo to zkuste e-mailem přímo s primářem.Držím palce a přeji krásné okamžiky při zrození nového života.
 Novotňásci 


Trvejte na svém 

(1.4.2007 17:16:55)
Osobně si zjistěte jak to vlastně ve Vámi vybrané porodnici funguje.Zajeďte si tam i s manželem.Jsem od Českých Budějovic a vím,že velké nemocnice nevidí rádi,když jim někdo jiný(tatínek u porodu) kouká pod ruce.Sestavte si porodní plán a dopředu se na něm s personálem domluvte.Zkuste napsat primáři e-mail a vše si s ním dopředu domluvte.Máte dost času na vybrání takové porodnice kde Vám splní Vaše představy.Přeji krásné zážitky z narození děťátka
 lipoo 


taky 

(1.4.2007 22:45:58)
Tak u mě byl manžel celou dobu-co jsme přijeli do porodnice až co jsme porodili...
 kokosáci 


důežitá životní zkušenost 

(1.4.2007 22:55:56)
Jak tady už mnohokrát bylo napsáno, na porod se nikdy, troufám si říci, nikdy nezapomíná, VŠECHNY LIDI ,které budete mít u porodu si zapamatujete a je docela důležité, jak.
Proč by otec dítěte, ale i např. kamarádka, dula, sestra nebo jiný blízký člověk nemohl prožívat s rodičkou tuto důležitou chvíli? Co takhle práva pacienta, rodičky???
Co takhle trocha hrdosti? Nezasloužíme si všechny podporu v této -nikoli většinou jen jedné "těžké hodince"???
Pokud si maminky nebudou trvat na svých požadavcích, ničeho nedosáhnou.
Pěkné a posilující porody všem!!!
Dáša,dula
Ps.:do společných prostor, kde je více rodiček, snad, SNAD nemusí být z etických důvodů vpuštěn partner, ale proč ne jiná žena?- to ovšem neomlouvá to, že na přítomnost otce dítěte by měla být porodnice připravena!
 Andrea + 2 holky 


Jsme prece oba rodice! 

(1.4.2007 23:23:15)
Jano,
rozhodne bych se nevzdavala a sla si za tim co chces. Ja vzdycky chtela rodit do vody, za pritomnosti zdrav. personalu, ktery budu znat, ze se mi tam nebudou stridat doktori a zdr. sestry a kazdy me neustale vysetrovat. A povedlo se. Manzel byl celou dobu se mnou, priznam se ze me tam spis deptal, nejak jsem ho v te dobe nemohla vystat, takze musel byt celou dobu za moji hlavou, abych ho nevidela :-) Ale oba jsme radi, ze tam byl. Vlastne jsme jinou moznost nikdy ani nepripustili. A po porodu jsme si zaplatili nadstandard, takze jsme tam mohli byt celou dobu vsichni, tudiz jsme meli malou opravdu celou dobu u sebe, manzel se tam o ni naucil starat a maji spolu super vztah. A pamatuju si, ze rikal ze si neumi predstavit, ze by mel vecer odejit a nechat nas tam samotny :-) Takze ja rozhodne doporucuju nevdat se a jit si za svym.
 Lenka,Fifík 04/04,Tonča 12/06 


Jani, 

(2.4.2007 8:01:51)
nebudu se rozepisovat jak probíhaly moje porody...rodila jsem v Podolí. Manžel je neuvěřitelnou podporou, nejen při porodu samotném, ale také v první době porodní.
Známá chtěla rodit ve vrchlabí a protože od něj bydlí dost pěknej kousek a čekali třetí, týden před termínem se ubytovali v hotelu a čekali na začátek porodu tam. To je také jedna z možností :-).
Držím palce a přeju porod podle tvých představ a zdravé miminko!
 Vrtichvostova 


Otec u porodu 

(2.4.2007 9:09:17)
Ahojky, jediná možnost která mě napadá je , přijet do té vaší Teplické porodnice za pět minut dvanáct.Pokud tě to teda nebude štresovat, ale jako prvorodička bys to mohla zvládnout. A nebo si vybrat nějakou jinou. Já jsem z Prahy a rodit jsem jela do Havlíčkova Brodu a stihlo se to krásně.Držím palečky, ať to dopadne podle tvých představ:)
 Ninivé, Jozule 13měs. 
  • 

raději jeď o něco déle 

(2.4.2007 11:44:51)
Ahojky,
raději jeď o něco déle do porodnice, než ustupuj ze svých představ. Pokud je to aspoň trochu možné, nemáš nějaké problémy, rychlé porody v rodině atd. Všude se píše, že první porod trvá něco kolem 10ti až 12hodin, já mám také takovou zkušenost. Jeli jsme do Neratovic, v zimě, je to od nás něco kol. 60km. a vpohodě, neměnila bych. Sice se na mě sposta lidí dívala jako na blázna, ale stojí to za to. Můžu teď opravdu říct, že porod byl krásný a velký zážitek a byl můj, manžela a synka.
Jinak pro mě byl manžel moc důležitý i v druhé době porodní - skoro mi přijde, že bych to bez něj nezvládla, v té první spíš tak pospával, ale byl se mnou.
Ještě mě napadá - v některých porodnicích jsou porodní asistentky, které si můžeš "najmout" jako svoje, pak si s nimi dohodneš jak co chceš a ony se o to postarají. Je to něco jako "soukromý porod". V Neratovicích je jedna báječná, pokud byste někdo chtěl doporučit.
 Martina * 


jedině s manželem 

(2.4.2007 12:15:47)
28.2.07 jsem rodila v porodnice v Mělníce. Jsem z Prahy, ale nechtěla jsem rodit v pražské porodnici, přijdou mi jak továrny na děti. Cesta do Mělníka nám trvala 45 minut a uteklo mi to ani nevim jak. Od začátku do konce porodu to trvalo asi 22 hodin, tak bych se nebála, že to do Kadaně nestihneš. O Kadani jsem hodně uvažovala, protože se tam dá rodit do vody (původně jsem chtěla do Vrchlabí, ale to zavřeli), ale Kadaň už se mi z Prahy zdála hodně daleko.
Určitě trvej na tom, aby byl manžel s tebou celou dobu, já si to bez něj vůbec neumím představit, každou kontrakci mě držel za ruce a strašně mi psychicky pomohl. Druhá doba porodní trvala už asi jen půl hodiny a samozřejmě jsem chtěla, aby manžel byl u samotného zrození, ale už jsem spíš poslouchala doktora. První doba porodní byla docela dlouhá, neumím si představit, že bych tam byla sama nebo dokonce s jinýma rodičkama. Být tebou jedu do Kadaně, ale měj v záloze nějakou bližší porodnici, kdyby u tebe porod postupoval nezvykle rychle, což se ale stává opravdu výjimečně. Držím palce.
 Martina * 


jedině s manželem 

(2.4.2007 12:21:03)
28.2.07 jsem rodila v porodnice v Mělníce. Jsem z Prahy, ale nechtěla jsem rodit v pražské porodnici, přijdou mi jak továrny na děti. Cesta do Mělníka nám trvala 45 minut a uteklo mi to ani nevim jak. Od začátku do konce porodu to trvalo asi 22 hodin, tak bych se nebála, že to do Kadaně nestihneš. O Kadani jsem hodně uvažovala, protože se tam dá rodit do vody (původně jsem chtěla do Vrchlabí, ale to zavřeli), ale Kadaň už se mi z Prahy zdála hodně daleko.
Určitě trvej na tom, aby byl manžel s tebou celou dobu, já si to bez něj vůbec neumím představit, každou kontrakci mě držel za ruce a strašně mi psychicky pomohl. Druhá doba porodní trvala už asi jen půl hodiny a samozřejmě jsem chtěla, aby manžel byl u samotného zrození, ale už jsem spíš poslouchala doktora. První doba porodní byla docela dlouhá, neumím si představit, že bych tam byla sama nebo dokonce s jinýma rodičkama. Být tebou jedu do Kadaně, ale měj v záloze nějakou bližší porodnici, kdyby u tebe porod postupoval nezvykle rychle, což se ale stává opravdu výjimečně. Držím palce.
 Katka 
  • 

Manžel u porodu - velká pomoc 

(2.4.2007 13:27:41)
Ahoj Jano!
Plně Tě chápu, že chceš mít svého muže u porodu už během první doby porodní. Já rodila před 5 měsíci v Ostravě-Porubě a tam jsou tzv. porodní pokoje, kde je možné mít partnera od začátku až do konce :-). Je to obrovská pomoc. Bylo to moje první dítě a manžel byl se mnou přes celou noc. Velmi mi pomohl. Většinu času jsem proskákala na balónu ve sprše, manžel mě přidržoval a masíroval záda... Bez něj by to bylo určitě mnohem těžší.
Pokud můžu doporučit, tak si vyber takovou porodnici, kde se Ti bude líbit a kde Ti vyjdou vstří. My taky jeli do té ostravské cca 50 km a teď zpětně jsem hrozně ráda, že jsem nešla do té místní, ale že jsme šli tam, kde o nás bylo dokonale postaráno.
 Eva, roční syn 
  • 

nemocnice ÚL 

(2.4.2007 13:48:40)
Ono se toho o porodnicích hlásá. Já jsem rodila v dubnu 2006 v ÚL. Prošli jsme s manželem přeporodním kurzem. První šok mi způsobily porodní boxy. Jinak to nazvat nemůžu, malinký prostůrek, kolem dokola dlažidčky, mikroprostor pro pohyb rodičky. Na chodbu nesmíte vylézt ani vy, nedej bože pak manžel. Jedině, že byste si zavolali sestru a ta by se s vámi uvolila projít kolem ostatních porodních boxů. Vana sice je, ale jen na první dobu porodní a také moc nefrči - musela by se přeci mýt. Nejvíc mě ale štvalo, že mezi boxy jsou jen vertikální žaluzie, takže slyšíte naprosto vše, co se děje kolem. Sice se rodičky snaží dávat co nejdále od sebe - např. box 1 a 4, ale stejně je to krajně ponižující. PA tě bude stejně do poslední chvilky přesvědčovat, abys manžela ještě nevolala. O průběhu porodu jsem měla také jiné představy. Celou dobu na mě čučeli 4 lidi, ač jsem měla porodní plán a nepřála jsem si žádné praktikanty apod. a nikdo mě vůbec neinformoval, co se vlastně děje. Zda je už venku hlavička, ramínka.... To je asi opravdu jen ve filmech. Prostě na mě koukali a nechali mě, ať si s tím poradím sama. Na adresu PA musím ale říci, že jsem na začátku 2. DP zpanikařila a místo tlačení jsem dýchala stále povrchově. Tak mě upozornila a pak už to šlo jak po másle. Malej se narodil na druhé zatlačení. Horší než celý porod mi přišlo závěrečné šití. Když jsem se ohradila, že mi lékař málo umrtvil hráz, tak mi řekl, že to abych z toho taky něco měla. Asi si myslel, že je vtipnej.Co se týče dojíždění, tak bych na to moc nesázela. Já jsem byla prvorodička v 29 letech a kluk se narodil za 45 min. Manžel to nestihnul a to bydlíme 10 min. od nemocnice. Poporodní péče také dost zvláštní.Syn měl po porodu problémy s dýcháním, protože jsem měla úplně zelenou kašovitou plodovku. Dětskou sestru jsem musela volat 3x. Pak přišla se slovy, že nemá jen mě a že byla na pokojích. To se má dítě asi do té doby udusit? Berou to opravdu jako rutinu a vše je pro ně banalita.
Závěrem chci ale napsat, že jsem měla o porodu hrůzostrašné představy. Nakonec na něj vzpomínám ráda, ač byly moje představy úplně jiné a takový bezproblémový porod bych přála všem maminkám. Nenech se vystrašit a poctivě cvič dýchání pro první dobu porodní. Je to opravdu hodně o psychice a o přístupu. Zrovna tak strašidelé story o následné péči o novorozeně a batole jsou také mnohdy nadsazené. Nějaká ta probrečená noc sice určitě bude, ale neboj se toho. Tvůj kulíšek ti to mnohonásobně vynahradí.
 janna001 


Re: nemocnice ÚL 

(2.4.2007 20:22:11)
Moc děkuju za tvou odpověď, ten popis ústeckých porodních boxů mě dost šokoval. Že jsou maličké mě nepřekvapuje, ale myslela jsem, že jsou od sebe navzájem oddělené normálně stěnou a ne žaluziemi! To mi opět pomohlo pozměnit náhled na věc. Asi se prozatím zkusím domluvit s doktorem, zda by to nešlo přece jen provést v teplické porodnici (aby tam můj muž byl), jak už tady zaznělo, a podle jeho odpovědi se zařídím dál.
 beruska19 


mohu jen a jen manzela u porodu doporucit 

(2.4.2007 14:40:05)
Je to 10 tydnu a 2 dny, co jsme spolecne s manzelem jeli do porodnice v Praze Podoli rodit nasi malou dcerku Kristynku. Bez nej tedy bez meho chlapa bych to tam prezivala asi mnohem hure a to si troufam tvrdit, ze muj porod byla hracka, byla jsem tam celkem i s prijmem 4 hodiny nez mala vylezla na svet. A musim rict, ze kazda ctvrt hodina nez prisla znovu porodni asistentka byla jak hodina a cas neskutecne stal. Rozhodne bych bez nej nebyla v takove pohode a nemela takove zazemi, i pomoc ze sprchy a do ni je v tu chvili jak prineseni modreho z nebe, zvlaste pri kontrakci, sestricky - porodni asistentky nestihaji takove veci, jsou az uz samotneho porodu a pri hodinovych kontrolach. Takze ja ze sve vlastni zkusenosti bych rozhodne popojela i kousek dal, ono kdyby byl problem tak by mne museli vzit vsude, ale jinak ja si lebedila doma v klidu i pri kontrakcich po 2 az 3 minutach jeste neco pres hodinu, takze cestu bych zvladla i do 20 az 30 km v pohode. Jo a vrele doporucuji pit listy maliniku od toho 34-36 tydne, porod byl uzasne rychly a klidne bych si to hned zopakovala, tedy to tehotenstvi a porod, ta starost o malou mi zatim staci, tam bych dalsiho clovicka jeste nepridavala. Drzim palce
 kj. 
  • 

otec v porodnici versus rodiče v nemocnici  

(2.4.2007 18:08:26)
Myslím,že ženy mnohem více vydávají energie na to,aby byl manžel s ní porodu, než aby mohli být rodiče s nemocným dítětem v nemocnici.
 kj. 
  • 

otec v porodnici versus rodiče v nemocnici ,opr. 

(2.4.2007 18:09:53)
Myslím, že ženy mnohem více vydávají energie na to, aby byl manžel s nimi porodu, než aby mohli být rodiče s nemocným dítětem v nemocnici.
 ksuzy 


Frýdek-Místek 

(2.4.2007 20:27:05)
U nás ve Frýdku-Místku je to taky tak, jak popisuješ. Na "hekárně" jsou tři maminy. Mně řekli, že pokud bude rodit nějaká mamina se mnou, tak tam manžel nemůže být, nebo by raději neměl. Vem si to tak, když tam budete 2 nebo 3, všechny v těch blbých košilích, ze kterých lezou zadky, tak budeš i ráda, že tam není chlap někoho jiného. Budeš tam hekat a vzdychat a bylo by ti trapně, kdyby na tebe někdo koukal. Mně to vyšlo, nikdo se mnou nerodil, Byla jsem tam sama, tak manžel byl se mnou od té doby, co mně přivezl do porodnice. Na 1. době jsme koukali na TV, pak už jsem byla otevřená na 4 cm, tak se šlo na přípravu. To akorát manžel odešel, aby zaplatil poplatek 500,- za to, že může být u porodu a šel přeparkovat auto. No, co ti budu povídat, byl zpátky ani ne do 15 minut, celý zpocený, protože běžel, aby to prý stihnul. To jsem zrovna seděla na záchodě po klystýru. A pak už se šlo na sál, tam mi dali ty pásy a kontrolovali a pásy a kontrolovali a epidural, kter zabral na 2 hoďky. A 20.1.07 ve 21.20 byl a Valérie na světě. Tak pa a drž se
 Jana, 2 děti 
  • 

Re: Frýdek-Místek - otec až na sále 

(3.4.2007 7:44:33)
Já taky rodila ve FM. Pořád jsem nebyla otevřená, tak jsem šla vždy zpět nahoru na pokoj pro šestinedělky. Tak manžel mohl být jen v době návštěv. Pak musel pryč. Bylo mi tam dost trapně. V době návštěv tam mamině vedle přišla návštěva a já tam hekala. No, opravdu bych to už zažít nechtěla. Co 3 hodiny jsem chodila dolů na sál na monitor. Na hekárně nebyla žádná mamča. Tak mě to docela naštvalo, že jsem tam nemohla být já. A třeba bych mohla použít i balon, ribstole, ... Takhle jsem ležela nahoře v pokoji a bez manžela. Až mi praskla voda, tak mě nechali na sále a manžel mohl za mnou. Nejdříve musel jít zaplatit 500 Kč, pak u mě chvíli byl, pak ho vyhodili a čekal v tom malém pokoji. A za další hodinu mě vzali na císaře. Za těch 500 Kč mu pak dovolili, aby si mimi vyfotil. Docela drahé, ne?
U druhého dítěte jsem už věděla, že otce na 1. dobu porodní ke mě nepustí. Když jsem dostala bolesti, ležela jsem nahoře na pokoji sama. Tak jsem si to tam taky sama přes noc odhekala. Ráno, když přišla sestra, tak mě poslala dolů na monitor. Měla jsem stahy minutu a půl a pak půl minutovou přestávku. Jiné by už asi mohly tlačit,ale já jsem se ještě nezačala otevírat a děloha byla vysoko. Tak jsem na sále čekala přes hodinu na doktora. Dovolili mi jít na hekárnu. S druhou mámou jsme si perfektně pokecaly, řekly si, jak se kroutit - dokonce jsme si mohly vzít i balon, ... V přítomnosti té druhé maminy mi to ani nepřišlo, že na pana doktora čekám víc jak hodinu. Manžela jsem ani nevolala, stejně by ho na sál dříve než by doktor rozhodl, nepustili. Nakonec jsme šla zase císařem. Manžel si pak mimi vyfotil. A tentokrát zadarmo.
Docela mi vadilo, že nemocnice slibovala přítomnost otce u porodu. A zatím z těch 17 hodin, co jsem rodila první mimi, mohl u mě být jen po dobu návštěv a půl hodku na sále. A ještě za to musel zaplatit 500 Kč.
 Jana, 2 děti 
  • 

Re: Frýdek-Místek - otec až na sále 

(3.4.2007 7:44:45)
Já taky rodila ve FM. Pořád jsem nebyla otevřená, tak jsem šla vždy zpět nahoru na pokoj pro šestinedělky. Tak manžel mohl být jen v době návštěv. Pak musel pryč. Bylo mi tam dost trapně. V době návštěv tam mamině vedle přišla návštěva a já tam hekala. No, opravdu bych to už zažít nechtěla. Co 3 hodiny jsem chodila dolů na sál na monitor. Na hekárně nebyla žádná mamča. Tak mě to docela naštvalo, že jsem tam nemohla být já. A třeba bych mohla použít i balon, ribstole, ... Takhle jsem ležela nahoře v pokoji a bez manžela. Až mi praskla voda, tak mě nechali na sále a manžel mohl za mnou. Nejdříve musel jít zaplatit 500 Kč, pak u mě chvíli byl, pak ho vyhodili a čekal v tom malém pokoji. A za další hodinu mě vzali na císaře. Za těch 500 Kč mu pak dovolili, aby si mimi vyfotil. Docela drahé, ne?
U druhého dítěte jsem už věděla, že otce na 1. dobu porodní ke mě nepustí. Když jsem dostala bolesti, ležela jsem nahoře na pokoji sama. Tak jsem si to tam taky sama přes noc odhekala. Ráno, když přišla sestra, tak mě poslala dolů na monitor. Měla jsem stahy minutu a půl a pak půl minutovou přestávku. Jiné by už asi mohly tlačit,ale já jsem se ještě nezačala otevírat a děloha byla vysoko. Tak jsem na sále čekala přes hodinu na doktora. Dovolili mi jít na hekárnu. S druhou mámou jsme si perfektně pokecaly, řekly si, jak se kroutit - dokonce jsme si mohly vzít i balon, ... V přítomnosti té druhé maminy mi to ani nepřišlo, že na pana doktora čekám víc jak hodinu. Manžela jsem ani nevolala, stejně by ho na sál dříve než by doktor rozhodl, nepustili. Nakonec jsme šla zase císařem. Manžel si pak mimi vyfotil. A tentokrát zadarmo.
Docela mi vadilo, že nemocnice slibovala přítomnost otce u porodu. A zatím z těch 17 hodin, co jsem rodila první mimi, mohl u mě být jen po dobu návštěv a půl hodku na sále. A ještě za to musel zaplatit 500 Kč.
 Linda, dcera 1,5 roku 
  • 

Filmy vs. realita 

(2.4.2007 22:01:17)
Ahoj, se mnou manžel u porodu nebyl, nechtěl. Před porodem mě to mrzelo, spíš proto, že mě zklamalo, že to se mnou nechce absolvovat. Zpětně už mě to ale nemrzí a kdybych měla doporučovat jiným, myslím, že přítomnost v 1. době porodní nemá význam ani u jednoho z rodičů. Já jsem cca 7 hodin strávila na WC (obrovský průjem a zvracení - osobně radši absolvuji sama, i když mám s manželem pěkný vztah), zbytek jsem ležela a mezi kontrakcemi spala. Co se děje kolem mě, mi bylo upřímně jedno. I kdyby tam manžel byl, asi bych si ho ani nevšimla. Druhou dobu porodní už si aspoň pamatuju, tam nastupuje to držení za ruce, atd. a tam už bych manžela ocenila, včetně šťastného okamžiku pochování miminka - tam je určitě místo pro tatínka. Je třeba mít na paměti, že porod, tak jak ho člověk zná z filmů, se nejspíš velmi liší od té reality!!!
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Filmy vs. realita 

(2.4.2007 22:29:37)
Lindo, u prvního porodu jsem byla za manžela v první době vděčná - od odtečení vody trval 30h, samotná druhá fáze asi půlhodinu, celou dobu jsme byli spolu a nedovedu si představit být někde, kde ho pošlou domů, dokud se to "nerozběhne". Druhý porod jsem strávila sama - manžel a dítě si dávali odpoledního šlofíka, maminak luštila na zahradě křízovku a já běhala z WC do sprchy, na chvíli do kuchyně a zas - a byla jsem vděčná, že mě nikdo neruší - do porodnice jsme vyrazili 15 minut před porodem dcerky :) Takže i když jedna žena, každý můj porod chtěl něco jiného ...
 mamina 1 broučka 
  • 

Re: Filmy vs. realita 

(2.4.2007 23:31:08)
No souhlasím s váma, že realita se dost liší od filmu, ale v úplně jiném směru: tak jak jsem porod znala z filmu, tak jsem z něj měla strach, ale skutečnost byla taková, že jsem bolestivé kontrakce měla 30 minut a to jsem si rozhodně nemusela "sáhnout na dno". Byl to velmi krásný emotivní zážitek a myslím, že filmy porody přehánějí.

Přítomnost otce dítěte u porodu je neocenitelná z pohledu jistoty, že tam má člověk zastání, které bohužel v našich porodnicích často potřebuje. Mě to teda hrozně psychicky pomohlo, byla jsem úplně klidná a uvolněná, že se mě má kdo zastat a že tam nejsem sama.

Jiná věc je, že ne vždycky se dá bohužel spoléhat na to že dojedete: jako prvorodička jsem rodila 1h a cesta mi taky trvala 1h. Měla jsem štěstí v tom, že se porod rozběhl během mé kontroly v nemocnici (přijeli jsme na monitor), jinak bych porodila asi v autě. A to přitom v rodině žádné rychlé porody nemáme, syn vážil 4 kg a já jsem poprvé rodila ve 34 letech!!!
 Šárka 
  • 

Re: Filmy vs. realita 

(6.4.2007 17:03:24)
Já měla manžela u sebe i celou první dobu porodní a nemůžu si to vynachválit, byl pro mě obrovskou oporou, masíroval mi záda, protože jsem měla křížové bolesti, podával, co jsem potřebovala, i asistentka ho zapojovala. Při druhé době porodní jsem zase tak moc jeho přítomnost nevnímala, protože jsem se soustředila na tlačení a na to, co mi říkají lékaři, ale okamžik, kdy mi dali syna hned na břicho a manžel byl se mnou, ten byl úžasný a nenahraditelný. Byl se mnou i další asi 4 hodiny po porodu, kdy jsme měli u sebe i malého a bylo to nádherné.
Rodila jsem v Jilemnici.
 Venda 
  • 

otec u porodu Pisek 

(2.4.2007 23:46:05)
Ahoj. Cekame v cervnu. Chci se zeptat na zkusenost s ucasti otce u porodu v jiznich Cechach, nejlepe v Pisku. Pry je to tam s porody vselijake...

Diky
 Vašek K., jeden syn, 2 měsíce 
  • 

Re: otec u porodu Pisek 

(3.4.2007 0:58:52)
Rodili jsme v Praze, manželka to měla drobet delší - fakt je třeba tlačit jen tehdy, když znalejší řeknou. Držel jsem kyslík a uklidňoval. Maličkýho jsem choval hned po asistentce, pupeční šňůru jsem odmít přestřihnout.
Držim palce, nezapomeňte si vzít nějaké pití, aspoň malé zakousnutí a foto vybavení.
 Adéla  
  • 

Kadaň 

(3.4.2007 12:08:29)
Z podobných důvodů jsme v lednu rodili v CAPu v Kadani a byli jsme moc spokojeni. Cesta z Ústí trvala asi hodinu a v pohodě se to dalo zvládnout. V Ústí se často stává, že tatínka pošlou ještě domů, že je dost času a pak tatínek zavolají na poslední chvíli. Tvrdě si trvejte na svém a nebo jeďte někam jinam. Jeďte se podívat do různých porodnic a na místě zjistěte informace...určitě se to vyplatí.
 Pavla, 4 děti 
  • 

Nejen tatínek, ale i dula 

(3.4.2007 16:28:03)
Tatínek u porodu je dnes samozřejmostí, nová rodina vzniká na porodním sále. Zvažte zdalipak byste nechtěli k porodu kvalifikovaný doprovod duly, který by vám usnadnil situaci v komunikace s personálem porodnice, dula by podpořila váš porodní plán, podala informace o přirozeném nemedikalizovaném porodu, pomohla vám zvládat bolest pomocí masáží, vizualizací ..., naslouchala vám a vedla i tatínka. Koukněte na www.duly.cz, podporu duly mohu jen doporučit.
 ismy 


manžel u porodu 

(3.4.2007 17:29:07)
Rodila jsem v Brně-Bohunicích.Naprosto bez problémů jsme byli od začátku spolu-a rovnou na porodním sále-dokonce bylo volno a já si mohla vybrat barvu-vybrala jsem žlutý-sluníčkový.
Manžel byl se mnou od 7,00 ráno po celou dobu cca.do 23hod.-syn se narodil 20,15.
Jen mmanžel odešel-na moje přání-když dávali klystýr.Byl se mnou i ve sprše.Prostředí bylo jako doma-sestřičky nám nechali volnost-jen PA pravidelně chodila a radila a říkala,co bude.Pochopili i nervozitu mého muže.Bylo to krásné a povzbuzující.Den plný pohody...teda,až na ty bolesti:-)))
 Radana+ Vojtíšek, 11 týdnů 
  • 

Změnit porodnici! 

(6.4.2007 16:52:28)
Když vycházím ze své zkušenosti, tak bych jednoznačně našla nějakou porodnici, kde partner může být se mnou po celou dobu. Já rodila v Hradci Králové a partner tam se mnou byl- nejvíc ouvej mi bylo právě při těch dlouhých hodinách hekání, kdy jsem se velmi pomalu otvírala, myslela jsem, že umírám a že to bude ještě několik hodin trvat...tam mi byl partner co k čemu, nechtěla jsem ho pustit ani na záchod, protože každá kontrakce bez něj byla mnohem horší. Pak už to šlo ráz na ráz- to se člověk stejně musí soustředit na to, aby tlačil a nic jiného nevnímá...a ví, že ještě párkrát zatlačí a už to bude mít za sebou, takže tam už ten partner tolik nepomůže. (Zase je samozřejmě krásné, že jako první vidí toho drobečka, to je bez debat...ale pokud se bavíme o potřebách rodičky, tak jednoznačně partnera po celou dobu u sebe!)
 Mab 


Re: Změnit porodnici! 

(7.4.2007 14:15:38)
Rodit v Teplicích Vám nedoporučuji neboť Vám neumožní mít manžela při první době porodní u sebe a při smůle ani při druhé době. Teplická porodnice je dobrá, jsou tu schopní lékaři i sestry, ale je nedostaterk peněz na plánovanou rekonstrukci (už x let) a předělání hekárny a porodních boxů na porodní pokoje. Na hekárně jsou 3 lůžka, pokud Vás bude rodit víc (a to je pravděpodobné při průměrném počtu cca 1,5 porodu za den) může vaše spolurodička přítomnost vašeho muže odmítnout (docela ji chápu - je to dost malý prostor). Porodní boxy jsou oddělené jen přepážkou (ze 3 stran stěna, do 4. strany je otevřeno - chodí tam personál, vše je slyšet a vlastně i vidět). A taky při smůle pokud budete rodit 2, může druhá matka odmítnout a vašeho muže poslat pryč, protože se jedná o jednu místnost s přepážkami, porodník musí vyslyšet přání rodiček na soukromí.
Od 1.7. jsou všechny nemocnice v kraji jednou akciovou společností s jedním centrálním vedením (to již existuje). Vzhledem k lepší vybavenosti ÚL jezdí teplické maminky rodit do Ústí, které pak již kapacitně nedostačuje, matky se často (dle mého názoru) pouští předčasně a pak se znovu hospitalizují v Tp na Dětském k doléčení movorozenecké žloutenky.
Dalším a pro novou akciovou společnost určitě ne nepodstatným problémem jsou peníze. Vzhledem k vysokému počtu porodů v ÚL je porodnice ztrátová, takže mají nařízeno nepřijímat rodičky z jiných měst (jedná se samozřejmě o plánované příjmy). Pokud přijedete do Ústí rodící, tak Vás nevyhodí.
Nejsem ekonom ve zdravotnictví, abych vysvětlila paradox, že čím více porodů, tím více proděláváte, při správném počtu porodů (dle pojišťovny) porodnice sice nevydělá, ale aspoň není prodělečná.
Asi jsem Vám moc neporadila, Teplice jsou skvělé, ale pro tatínky není místo pro špatné a zastaralé dispoziční řešení porodnice.
Myslím, že dobrým řešením je Most. Vzhledem k současné situaci - možnému pochybení lékaře a následnému úmrtí dítěte, bych Vám jen řekla, že primář odstoupil a mladší lékař je t.č. mimo práci až do vyřešení situace. Myslím, že mostečtí gynekologové jsou taky celkem schopní a na porodnici jsou porodní pokoje. Být ve vaší kůži asi bych si vybrla Most.
 janna001 


Re: Re: Změnit porodnici! 

(8.4.2007 11:44:36)
To co píšeš o Teplicích se naprosto shoduje s tím, co už jsem slyšela od známých. V Ústí jsem se telefonicky informovala, mám si zavolat v červenci. Pokud mě tam nevezmou, uvažuju o Mostě nebo Litoměřicích, popř. Kadaň. Jinak jsem na teplickou porodnici slyšela hodně dobrých ohlasů - až na ten zastaralý přístup k tatínkům u porodu.
 Ssugar 


Ústí je super volba 

(7.4.2007 16:40:19)
Jani, já jsem také z Teplic a zvolila jsem před více než rokem ústeckou porodnici. Opravdu ji jen doporučuji. Skvělý personál a to jak na porodnici, tak na nadstandardu, kde jsem potom strávila 4 dny. Manžel byl se mnou celou dobu a moc mi pomohl.
V Ústí jsem byla zaregistrovaná už od 28.týdne těhotenství, což je v dnešní době nutnost, protože berou jen 40 rodiček z jiných okresů za měsíc. Ale vyplatilo se to.
V Teplicích bych nerodila ani za nic, mám víc negativních ohlasů od kamarádek než těch pozitivních :-(.
Jinak moje jedna kamarádka také rodila v Kadani a prý to bylo skvělé.
Držím palce a přeju rychlý porod za přítomnosti tatínka. Sugar
 Chaluška 
  • 

Re: Ústí je super volba 

(16.5.2007 15:01:15)
Já se chystám k porodu v sprnu a přestože ústečanda jsem, jsem slyšela přímo od porodní asistentky, že už od dubna nebudou brát vůbec žádné mimoústecké. Takové je prý nařízení.
 Di 
  • 

Musí vzít 

(13.4.2007 7:46:04)
Bohužel, taková je situace v hodně porodnicích u nás, že partner může až na 2. dobu a přitom je prospěšnější v 1. Ale co se dá dělat. Každopádně podle zákona Vás musí vzít každá nemocnice pokud potřebujete pomoc. Pokud je porod rozběhlý, nemůžou Vám říct, že neberou. To platí pro všechny nemocnice, tak doufám, že vám to vyjde podle představ.
 Lucka,Robert 13m a Barborka už brzy  
  • 

otec u porodu 

(7.5.2007 21:16:03)
Ahoj rodila jsem neplánovaně na Bulovce, protože jinde nebylo místo a manžel se mnou mohl být od začátku. Dokonce celý porod natočil na kameru a nikdo mu nic neřekl. Vyberte si takovou porodnici, která to umožňuje, dneska přece nejsme ve středověku.
 Iveta 
  • 

reakce na článek 

(23.11.2007 11:46:10)
Milá Jano,

jelikož Teplická porodnice má "hekárnu" společnou a není zde žádné soukromí, já bych si sama nepřála, kdybych zde ležela a trpěla, aby tu oxidoval nějaký cizí chlap. Přijde mi to nenormální a ostatní ženy tím přichází víc o své soukromí. Všude se dočteš i na stránkách Teplické porodnice, že doprovod k porodu může jít až na porodní sál tzn. v druhé době porodní.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.