| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak si (ne)užíváme v MŠ

 Celkem 407 názorů.
 shajen 
  • 

bezohlednost nevyřešíte 

(5.3.2007 10:15:35)
dobrý den, zdá se mi, že bojujete s větrnými mlýny. Bezohlednost ostatních nevyřešíte. NEmoc vaší holčičky je nepříjemná nejen pro ni, ale i pro vás. Moc nechápu proč řešíte kolik dní je vaše dítě doma, když jste s ní pořád na MD. Zkoumat ostatní děti ve školce a určovat viníky nákazy mi připadá směšné. Prostě vemte jako fakt, že nemoci jsou kolem nás stejně tak jako bezohlední lidé. rozčilovat se nad tím je zbytečné a malicherné.
K rodičovskému příspěvku: nechápu lidi, kteří se starají o to kolik si kdo vydělá a co k tomu dostane navíc... Absolutní spravedlnost neexistuje a existovat nebude, tak proč se trápit tím, že si někdo vydělá a dostane víc než já?
 Peggy 
  • 

Bezohlednost se nesmí tolerovat!!! 

(5.3.2007 10:42:33)
Naprosto nesouhlasím s názozorem, že bezohlednost je třeba tolerovat!!! Naopak, pokud k ní budeme nevšímaví, nic se nezmění. Souhlasím o oběma problémy s autorkou článku Šárkou a mám bohužel podobně špatné zkušenosti. Kdo má dítě školkového věku, tak si jistě uvědomuje, že školka není jen pomocí dospělým, aby mohli docházet do práce, ale že je to potřeba dítěte pro normální sociální vývoj, který zhruba od třetího roku u dítěte nastává. Takže smutná rekapitulace toho, kdy dítě není ve školce, znamená dobu, kdy mu není umožněno vyvíjet se tak, jak je pro jeho věkovou kategorii třeba. Tolik k poznámce, proč pisatelka vyjmenovává, jak dlouho dcera ve školce nebyla, přestože pisatelka je na rodičovské dovolené. Mám podobné zkušenosti se synem a řešením je podle mě jediné - mluvit o problémy s rodiči nemocného dítěte, nebát se konfliktu, bavit se o tom s učitelkami v MŠ. Jinak se to nezmění. Zaměstnané matky řeší samozřejmě finančí otázku - na ošetřovačka nedostanou za den absence v práci víc jak 400 Kč, což jim může být málo a samozřejmě zaměstnavatel to nemusí tolerovat. Vím, o čem mluvím. Snažím se ty lidi chápat, ale moje pochopení končí u nemoci mého dítěte, kterou si přineslo ze školky. Začarovaný kruh? Nikoliv. Dostávám s k druhému problémy v článku zmíněném: kdyby sociální dávky byly lépe rozdělovány, tak by zbylo ve státní pokladně na vyšší podporu rodičům hlídajícím doma nemocné děti. Myslím si také, že rodičovský příspěvek svou definicí náleží pouze rodičům pečujícím přes den o své dítě, tudíž rodič pracující na plný úvazek na něj nemá morální právo. Není to moje nepřejícnost ostatním lidem, ale vztek na ty, kteří spravují daně, kterých jsem za svůj život neodvedla zrovna málo. Podle mě je v tomto případě velká chyba v zákoně a doufám, že nové úpravy tohoto zákona je odstraní.
 Gréta 


Re: Bezohlednost se nesmí tolerovat!!! 

(5.3.2007 15:03:20)
V tom případě by bylo "morální", kdyby příspěvek nedostala žádná maminka, která dává dítě do školky - i na ty čtyři hodiny :-)
Beru souběh RP (a ještě takto vysokého) a možnosti dávat dítě do školky jako luxus, velmi příjemnou možnost pro maminky, jak se postupně ve čtvrtém roce dítěte zapojit do práce. Může ze začátku hledat práci, začít částečně a pak přejít na celý úvazek. Možná je to až příliš velký luxus na současný stav naší ekonomiky a stav podpory rodičovství ve společnosti.
Kdyby na RP neměly nárok maminky pracující na plný úvazek, kdo by kontroloval, jestli pracují na 8 hodin nebo na 5 a po večerech ještě náhodou něco nedodělávají? Kdo by sledoval, kdo hlídá dítě (každý den ho může hlídat někdo jiný!) a jestli mu za to maminka platí? (Mimochodem, nemyslím si, že babička hlídající denně 4 hodiny dítě a zadarmo je běžný jev.)
Kdyby se mělo šetřit, viděla bych to na snížení RP ve čtvrtém roce třeba na polovinu všem (kromě nemocných dětí, samozřejmě, jejichž rodiče mají tuším RP do 7 let).
 Stáňa a dva kluci 


Re: Re: Bezohlednost se nesmí tolerovat!!! 

(9.3.2007 23:24:11)
Osobně si myslím, že jde v podstatě o zneužívání sociálních dávek a velkou nespravedlnost.A není pravda, že je to vyjímečné. Sama takové případy znám. Systém by měl být nastavený tak, že RP dostane jen matka, která pracuje na poloviční úvazek, což je snadno prokazatelné a ve zbylém čase se věnuje dítěti. Jak k tomu přijdou maminky, které se rozhodly jít na třech letech dítěte do práce, pracují na plný úvazek a jejich šťastnější kolegyně na rozdíl od nich berou dva platy?
 Hanka, Honzík 17.4.04 


Re: Bezohlednost se nesmí tolerovat!!! 

(6.3.2007 1:44:02)
Taky jsem přesvědčena o tom, že dát nemocné dítě do školky, je neskutečná bezohlednost!
Našeho syna dáváme od září do soukromé školičky 2x v týdnu na 4 hodiny z důvodu, aby si mohl hrát a byl s dětmi.
Ano dávali jsme ho sem z důvodu, že jsme nechtěli riskovat státní zařízení, kde se jednotlivému dítěti nemohou tolik věnovat.
Zařízení je od 5-6 měsíců do 3 let, je rozděleno podle věku do 3 oddělení a v každém se ve stejnou dobu sejde cca max. 10 dětí.
Na jedno oddělení jsou 2 tety + jedna, která se stará o jídlo, pleny apod.
Tety se dětem maximálně věnují a je fakt, že jakmile se jim na dítku něco nezdá (je unavenější, nehraje si, teče mu nudle, má zvýšenou teplotu...), tak hned volají a většinou chtějí, aby si rodič pro své dítě přijel.
Samozřejmě, že se tam dostane dítko, kterému je potřeba tu a tam utřít nos, ale to není takový problém. Od září tam Honzík nebyl celkem 4 dny.
Možná by bylo dobré, aby se rodiče ozvali hned v šatničkách, když vidí, že jiný rodič vede nemocné dítě do školky. Když by to tak dělali všichni, tak by si to asi v těch školkách uvědomili - myslím....
Ještě k těm ATB, co píše Šárka - nevím, nejsem doktor, ale taky bych si ohlídala, jestli je nutné vždy ATB nasadit. A hlavně v takhle krátké době! Naše dětská dr. sama říká, že na pohotovosti vždy ATB dají a je lepší s nimi počkat jeden den, jestli to vůbec bude nutné. Od narození jsme ATB ještě neměli - ťuk, ťuk,ťuk...
K těm přídavkům - tady je mi to opravdu docela jedno. Jestli na ně je nárok a rodina si to zařídí ke své spokojenosti, tak je to pouze její věc. Já sama jsem se synem doma a užíváme si to, ale ostatní neodsuzuji - důležité je, aby netrpělo dítě!!
 Radka, Marek 3,5 roku 
  • 

Re: Re: Bezohlednost se nesmí tolerovat!!! 

(6.3.2007 11:45:45)
Také jsme nejprve zkoušeli soukromé zařízení. Marek tam chodil 2x týdně od 2 a čtvrt a byl moc spokojený. Mimo jného tam nikdy nechytl žádnou nemoc. Od ledna chodíme do státní školky a jsem z toho trochu rozčarovaná. S tím, že hned po týdnu onemocněl /vlastně prvně v životě), jsem tak nějak počítala. Ale moc se nemůžu smířit s tím, že dítě, které třičtvrtě roku chodilo do "školky" s nadšením teď kňourá a do školky se mu nechce. Možná jsme mu nasadili moc vysoko laďku toho, jaký přístup k dětem může být, jak je možné se jim věnovat. Chápu sice, že ve státní školce je jich na jednu učitělku víc ( i když zrovna teď přes zimu jich ani moc nebylo), ale prostě Marek byl zvyklý na to, že celé dopoledne bylo nabité aktivitami a teď se myslím trochu nudí. Tak je mi to tak nějak líto, ale na druhou stranu si říkám, že si bude muset zvyknout, že to na světě chodí i jinak. Nebo ne?
 Hanka, tři kluci 
  • 

Re: Re: Bezohlednost se nesmí tolerovat!!! 

(13.3.2007 20:08:39)
Souhlasím s vámi, co se týká RP je to každého věc, pokud hlídání má, tak proč ne. Stát si zahrává s námi, tak proč ne maminky se státem.
A co se týká té školičky, měla maminka opravdu upozornit již v šatně a to přímo maminku nemocné holčičky.
 Toranoko 
  • 

Re: Bezohlednost se nesmí tolerovat!!! 

(6.3.2007 13:31:46)
Tak nejak vas chapu, ale to, co jste napsala, nema zadny prakticky dopad - je to jen vycet toho, co by slo udelat pripadne lepe. No, ja i pres tu nespravedlnost bych zacala asi i od praktickych veci - proc je moje dite porad nemocne, proc ma tak slabou imunitu, jak ji mohu posilit, aby uz tolik nemocne nebylo, i kdyz do skolky dal budou chodit deti s rymou...a podobne. Ja prece mam za dite odpovednost, ja chci, aby nebylo nemocne, a ja hleam cestu mezi tim co je, a co tezko muzu zmenit [ pristup druheho cloveka]. Muzu na tu bezohlednost upozornovat, ale to nemusi situaci vyresit - a pokud ji to nevyresi, musim si najit reseni ja.
 Misa 
  • 

Re. Prispevek i pro pracujici 

(12.3.2007 10:15:56)
Dobry den, budu ragovat jet na vase posouzeni co se tyce rodicovskeho prispevku. Nevidim problem v tom, aby tento prispevek dostavaly i pracujici matky. Myslim, ze schopnost plne pracovat a starat se zaroven o dite je velice narocna. Byt s ditetem ctyri roky doma umi kde kdo, ale k tomu jeste vlastni silou pridat neco do rodinneho rozpoctu uz je pouze otazkou vule a pile.
 Baruška1 


Re: bezohlednost nevyřešíte 

(5.3.2007 10:47:28)
Tak pokud jde o mě, dítě bych do MŠ nikdy neposlala s teplotou nebo v případech, kdy je jinak opravdu nemocné. Ale kdybych ho měla nechávat doma pokaždé, kdy má rýmu nebo doznívající kašel bez teploty (který se ho třeba držel ještě dva týdny po nemoci, zkrátka byl zahleněný), mohla bych ho rovnou odhlásit.
Musím prostě počítat s tím, že jsou to děti, snadno se nakazí, ale čím dříve se "promoří" bacily, tím lépe. I tohle období jednou skončí. Syn taky zpočátku dost stonal, teď je v první třídě a nemocný ještě nebyl, poslední rok ve školce byl také v pohodě.
Co se týče rodičovského příspěvku, tak já jsem ráda, že můžu být doma, s jeho výší jsem spokojená a jestli někdo pracuje, dítě mu vyzvedává ze školky babička a on dál pobírá RP, je mi srdečně jedno.
 Peggy 
  • 

Dítě s rýmou 

(5.3.2007 11:04:01)
Ono jde taky ale o to, že dítě s rýmou má oslabenou imunitu a snáz chytí cokoliv, čeho je ve školce bohužel habaděj. Mám za sebou zkušenost, kdy jsem syna na začátku do školky s rýmou poslala (protože se mu tam moc nechtělo a já nechtěla ustoupit jeho slzičkám), ale dostala jsem "lekci" a výsledkem bylo nechodící dítě týden v Motole a 6 následujících týdnů doma se zánětem kyčelního kloubu. Je to virová záležitost a vybere si oslabeného jedince. Dost nás to vyděsilo, není to až tak banální nemoc, druhá fáze se nazývá Perthesova choroba a ta se řeší léta, na vozíčku či o berlích, v ozdravovnách... Už nikdy ho do školky s rýmou neposílám.
 Edita 
  • 

Re: Dítě s rýmou 

(5.3.2007 11:26:25)
Peggy, ale tomu zánětu kloubu by jste se nevyhnuli ani kdybys ho s tou rýmou nechala doma. Vím o čem mluvím, měli jsme to taky - před rokem. Letošní zimu malý nebyl nemocný a stačila jediná slabá rýma minulý týden a hle - je to tu zase a rovnou s podezřením na Perthese:-(
 Peggy 
  • 

Re: Re: Dítě s rýmou 

(5.3.2007 11:30:06)
Nevím, já jsem si udělala tenhle závěr, možná se pletu, ale podle mě nemocné dítě do školky nepatří. S tím Perthesem je to na nic, to mě mrzí, moc držím palce, ať se to nepotvrdí a posílám hodně sil!!!
 dorothy, Ada 7 let, mimi na ceste 
  • 

Re: Dítě s rýmou 

(5.3.2007 11:54:42)
Jeste dnes existuji skolky, kde vam doporuci, aby dite slo domu, pokud se jim zda nemocne. Spanelska P2(A diky jim za to). Stalo se mi to jednou, chodila jsem do prace, ale neodmlouvala jsem. Moje dcera obcas take chodila do skolky s rymou, ale nikdy ne s horeckou nebo silenym kaslem. Znam take z velke blizkosti bezohlednou maminku na RD, ktera sve deti nemilosrdne posila do skolky nemocne. Ony totiz prakticky nemaji momenty, kdy jim netece nudle. Bohuzel je to o sobectvi a sebestrednosti matky a s tim se strasne tezko neco dela. Ona je take vytrestana, kdyz musi s nimi byt doma treba mesic v kuse, ale stale si to neuvedomuje.
 Eva, Matyáš 10/04 
  • 

Re: Re: Dítě s rýmou 

(11.3.2007 22:44:01)
A zrovna jsem chtěla napsat, že moje zkušenost z doby, kdy jsem učila v MŠ - shodou okolností ve Španělské 16 v Praze 2, že při příchodu do školky proběhla zběžná zdravotní kontrola a dítě nemocné nebo s velkou tekoucí "nudlí" se nebralo. Ale tehdy šlo o školku s celotýdenním provozem a ranní příjmy dětí dělaly noční vychovatelky. V klasické školce asi na to není čas.

A teď trochu od věci - Můžu se zeptat jestli školka stále funguje? Já měla pocit že byla zrušená, patřila ČD a i ta nádherná vila, kde sídlila byla časem kvůli vrácení problém...jeslti je tomu jinak, mám z toho radost, tato školka byla opravdu úžasná a na tu dobu, co sjem měla tu čest učit strašně ráda vzpomínám...
 Damila 


a ještě více od věci 

(12.3.2007 6:04:46)
Proboha, celotýdenní školky?
To je jako dětský domov! To už doufám neexistuje, takové "úschovny na děti". Moje spolužačka ze ZŠ prošla takovou školkou, myslím, že její vztah k rodičům nikdy nebyl úplně normální citový vztah. Vždyť "domů" chodila jen na víkend, na návštěvu. :o( Moc smutná doba, a doufám, že už je pryč.
 Tulipa 


Re: a ještě více od věci 

(12.3.2007 10:27:13)
Celotýdenní školky v Praze existují. A to rozhodně víc než jedna. Znám ženu, která tam své dítě dávala, pochází z Ukrajiny a je tu sama s dítětem. Nenašla v normální pracovní době práci, která by je uživila, tak pracovala do 23h každý všední den a pak si dcerku brala na víkend. Trpěly tím obě. Teď už je malá ve škole a zvládají to líp. Když vidím takovéhle problémy, zdají se mi ty moje dost malicherné...
 shajen 
  • 

Re: Re: bezohlednost nevyřešíte 

(5.3.2007 11:04:11)
ještě k rodičovskému příspěvku. Moc nechápu, proč by matka která od 3 let věku dítěte jde do práce a má to štěstí, že má schopnou a ochotnou babičku, která dítě vyzvedává ze školky a zbytek dne se mu věnuje nemohla svůj příspěvek babičce nechat. Stejně se jedná o babičku, která je v důchodu, takže si na rok přilepší. nebo o babičku která prostě nemže sehnat práci a je nezaměstnaná. Navíc pokud spočítáme, kolik by matka z průměrného platu státu odvedla, určitě to převýší oněch 7,5 tisíc, takže si nemyslím že stát ždímá :-)) jak tu zaznělo. však se nebojte on ten příspěvek nebude věčně, ale pravděpodbně až se sníží, tak plošně, takže na tom budou bity i ty ženy, které babičky nemaj a zůstavaj doma se svým dítětem.
 Dáša, Vojtíšek  
  • 

Re: Re: bezohlednost nevyřešíte 

(5.3.2007 23:22:13)
Milá Baruško,

ráda bych Vás upozornila na fakt, že (nyní již miliardové)státní dluhy budou platit naše děti (tedy vč. Vašich), že peníze na penze naší stárnoucí populace jsou již nyní z velké části vyčerpány a ze socanská vláda takto velkoryse a plošně podporující matky i "matky" (uvozovky ne kvuli praci ale kvuli piti, koureni, automatum apod) významně přispěla k velkému problému, který se jmenuje šedá ekonomika a to tak, že si šikovná "uchazečka o práci" na UP, matka na MD apod bezvadně přivydělá, aniž by ze svého výdělku odvedla daň a je tedy "placena" několikrát - státem - podpora nebo MD + mnohdy nemalé výdělky za hlídání. Mne rozhodně zajímá, jak stát s mými penězi nakládá, neboť nemalými daněmi přispívám na pobírače čehokoliv, což mi pochopitelně vadí.A co se týče školek - dokud tam budou vyhořelé "soudružky tety" nebudou mít valnou úroveň ani školky a ani děti do nich docházející nevyrostou ve dvakrát pozitivní lidi.
 Jana Costa/Syn 3,5 
  • 

Re: Re: bezohlednost nevyřešíte 

(12.3.2007 9:44:00)
Řekla bych, že pravda je někde uprostřed. Já jsem problém s předškolkovou imunitou vyřešila, tak jako mnozí jiní rodiče, soukromou školičkou pro děti do tří let. Docházeli jsme tam dvakrát týdně a za dobu jednoho roku docházky jsme v pohodě a bez stresu "odstonali". Po nástupu do školky v říjnu byl syn nemocký jen jednou, kdy zůstal doma týden s rýmou. Myslím, že by se děti do doby nástupu do školky neměly příliš izolovat. Na získávání imunity je pak podstatně více času.
K rodičovským příspěvkům toto: nevím, zda maminka, která tuto diskuzi iniciovala, přemýšlela, co by se stalo s penězi ušetřenými na tom, že by se odebrali maminkám, které pracují na plný úvazek? Řekla bych, že by zahučeli v černé díře naší ekonomiky. Takže, buďme rádi za jakoukoli podporu rodin s dětmi. Jak to vypadá, budeme si všichni této vymoženosti sociálních podpor užívat beztak jen krátkodobě. Patřím mezi matky, které měly to štěstí, že jejich zaměstnavatel má pochopení pro rodiny s malými dětmi a umožňuje poloviční úvazky. Až budou takto tolerantní zaměstnavatelé zvýhodňováni, bude tady ráj pro rodiče i pro jejich děti - v tom vidím opravdovou podporu. Přeji všem, aby se brzy vymotali z bludného kruhu nemocí.
 Šárka 
  • 

Re: bezohlednost nevyřešíte 

(5.3.2007 10:48:31)
Víte, proč počítám dny, kdy dcera chodila do školky, když jsem s ní doma ... Jde mi spíš o ta zatracená antibiotika, která v rozmezí měsíce měla 2x. To mě děsí ze všeho nejvíc.
A za další - mám ŽL, čekala jsem, že budu moci pracovat doma. Zatím se mi to moc nedaří, protože jen běháme po doktorech a léčíme a léčíme a léčíme ...
 Morganaz 


Re: Re: bezohlednost nevyřešíte 

(5.3.2007 11:06:41)
vidíte, a možná takto pracuje doma rodič těch smrkajících dětí..vydržte, jste ve školce krátkou dobu, a taky jste nastoupili v době chřipek, viroz a různých nemocí takže je zase větší pravděpodobnost, že něco chytnete..já bych se tomu moc nedivila..a rozhodně bych nenadávala na bezhohlednost ostatních.ono to může být jinak než si myslíte...a chce to čas a prevenci. určitě vám dr doporučila jak posílit imunitu, jak po atb zase dát do pořádku tělo, mikrofloru...

a souhlasím i když jsme si prošli zatěžkávacími rýmami a virozami s nástupem do školky, byla jsem naštvaná, děti se těšily, přišlo mi to nekonečný.....tak nechávat dítě doma "jen" s rýmou..tak do školek nechodí nikdo.

tak ať se nemoci brzo zlomí
 Majda 
  • 

Re: Re: Re: bezohlednost nevyřešíte 

(5.3.2007 22:46:36)
Naprosto souhlasím, já mám hlídání, takže když malá kašle, tak ji do školky nemusím dávat, ale pokud bych ji měla nechávat doma, kdykoli dostane rýmu, tak nechodí prakticky vůbec. Mám dost tolerantního zaměstnavatele, ale nedovedu si představit, že bych chodila do práce týden a pak tři týdny ne.
U maminek, které nemají hlídání,naprosto chápu, že pokud dítě nemá teplotu nebo mu není vysloveně špatně, musí jít.
 Majda 
  • 

Re: Re: Re: Re: bezohlednost nevyřešíte 

(8.3.2007 21:45:46)
Ještě mě napadla jedna poznámka (určitě teď spoustu lidí naštvu. Ale ať). Proč vlastně autorka článku dá tříleté dítě poprvé do školky v době, kdy je takřka každoročně chřipková epidemie? Když je doma? Nebylo by rozumnější posunout nástup do školky na duben?
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Re: bezohlednost nevyřešíte 

(5.3.2007 11:17:34)
Tak s bezohledností s Vámi souhlasím, ale u toho ostatního musím bohužel nesouhlasit. Pokud mám ŽL a můžete pracovat doma, není snad problém pracovat třeba odpoledne nebo v noci (já si přivydělávala na MD a bohužel vytížení mého manžela mi nedovolovalo pracovat přes den, tak jsem pracovala po nocích - šlo o adm.práce). Pokud by bylo moje dítě od 3let ve školce a bylo pořád nemocné, tak bych si ho nechala doma, zvlášť když pobírám ještě rod.příspěvek. Můj první syn (dnes 16) šel do školky v 3,5 letech, protože prostě nebylo místo. Druhý syn (dnes 7let) ve 4 letech, protože opět nebylo místo a navíc p.učitelky samy přiznaly, že 4leté dítě si lépe zvyká apod.
Dneska uznávám mají maminky na MD mnohem více možností a mohou si přivydělat, stoupl jim rod.příspěvek - to je mi jedno, nezávidím to opravdu nikomu. Co mě zaráží, že skoro každá matka se snaží dítě dát do školky ve 3letech a práci nemá a ani si ji nehledá, jen se prostě dítěte "zbaví". Pokud maminka práci má a řeší to hlídáním, ať babičky nebo paní na hlídání, je to její volba a její zameškané chvíle, které mohla věnovat svému dítěti. Neodsuzuji je, protože sama vím jak jsem se po 4letech do práce těšila, ale prosím proč pořád omýlat jak je dnes maminkám na MD křivděno, ubližováno atd. Myslím, že kdyby se začalo pořádně kontrolovat využívání a hlavně zneužívání různých soc. dávek tak by se většina móc divila. Můj názor je - rod.příspěvek maminkám nebo otcům, kteří se celodenně věnují svému dítěti, jediná vyjímka by byla práce rodiče na částečný úvazek, ale určitě né těm, kteří sedí doma a dítěte se jen tak "zbaví".
Toto je můj názor a klidně mě ukamenujte.
 KLara 
  • 

Re: Re: Re: bezohlednost nevyřešíte 

(5.3.2007 15:36:21)
Barčo, nemůžu se neošít při čtení tvého příspěvku. Mám také ŽL a také pracuji po nocích skoro od porodu. Problém tví v tom, že moje práce vyžaduje celkem svěžího ducha a pokud nápady nepřicházejí silou vůle je nevymámím. Pokud mi padá hlava únavou na klávesnici, jsem schopná tak tak maximálně třídit účty, ale ne pracovat. Řeším to tedy tak, že pracuji večer dokud můžu a ráno vstávám před šestou, abych něco udělala dokud jsem čilá. Nevím jestli bych chtěla být dcerou takové mátohy, která je ze mě přes den. Zdravotní potíže na sebe také nedaly dlouho čekat. Vedle toho jsme též s manželem zralí na rozvod, protože jsme za ta léta spolu příliš času nepobyli. Nikomu tenhle systém nedoporučuju. Když byly dceři 3 roky chtěla jsem aby začala chodit do školky, na čtyři hodiny denně dopoledne tak 3x týdně - na oběd si jí beru domů, je těžká alergička. Šlo mi hlavně o to aby se dostala mezi děti, bylo už na čase, začínala se dětí trochu bát, měla jsem obavy o její vývoj. Také jsem si říkala, že bych tak trochu mohla dopoledne pracovat (kdykoliv se mi to podařilo, udělala jsem práce jako jindy za týden, hlavně proto, že jsem mohla nějakou věc udělat celou najednou a ne načtyřikrát a pokaždé toho půlku vymýšlet znovu) Výsledek ? Do školky šla asi čtyřikrát, začala smrkat kašlat - nakonec kašlala ČTYŘI MĚSÍCE, každou noc, v noci zvracela, dělali nám vyšetření na černý kašel atd. (negativní) Nakonec to skončilo šílenou horečkou, po které se to začalo zlepšovat, asi konečně zabrala imunita. Přes léto klid, na podzim šla dvakrát a od té doby byla ve školce všeho všudy pětkrát. Závěrem je, že pokud dcera nemá horečku a nekašle v noci (což ona umí opravdu děsně a dlouho) pošlu jí do školky kdykoliv to trochu jde. Fyzické zdraví není všechno, musí se naučit pohybovat mezi dětmi a pokud by měla jít do školky desetkrát, patnáctkrát za rok (protože víckrát zcela zdravá nebyla), tak to určitě nestačí. Chci říct, že se zde přisuzuje bezohlednost mnoha maminkám, které mají právě tento důvod.
 Radka, Marek 3,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: bezohlednost nevyřešíte 

(6.3.2007 12:05:18)
No slovo zbavit mi připadá fakt dost drsné. Ale kam dát alespoň občas dítko, když za dva měsíce čekáte další, běháte po doktorech, případně si občas chcete zajít na těhotenské cvičení? Mám ho snad tahat s sebou na gynekologii? Myslím, že líp než v čekárně u doktora je mu občas ve školce a nemám špatné svědomí, že bych se ho na těch pár dní v měsíci zbavovala a doma si "válela šumky".
 Petra KH 


Stejná zkušenost 

(5.3.2007 11:49:00)
Šárko, já mám z dcerou úplně stejné problémy. Jsme také z Pardubic. Od září začla chodit do školky a již brala 4x antibiotika. Od nového roku chodila do školky cca 10 dnů. Vždycky tam přišla vyléčená a do tří dnů jsem jí měla doma s rýmou a šíleným kašlem. Jsem už z toho také nešťastná a vůbec nevím, jak si mám v takové situaci hledat práci. Nemám hlídací babičky, takže by mi dceru neměl kdo hlídat :-(
 vh 
  • 

Re: Re: bezohlednost nevyřešíte 

(6.3.2007 16:28:25)
Mila Sarko,
velmi s vami soucitim; mam obdobne zkusenosti, byt z jine zeme; ve Spojenych statech, kde moje dcera zatim vyrusta lekari=pediatri posilaji deti po 24 hodinach brani antibiotik do skol! Je to zde naprosto normalni bezna rutina, a tak moje dcera vede v zameskani dnu v zakladni skole, ucitelky se uz smirily,ze nase dite je nejake divne,inu cizinka; kdyz s antibiotiky zustava po celou dobu doma, a ja nastesti uz dnes mohu z domu castecne pracovat. Ovsem ten horor v prvnich letech bych nikomu neprala, musela jsem se doslova uchylovat k ruznym trikum, jak zustat s ditetem doma a neprijit o zamestnani. Ovsem to,ze deti posilaji do skol nemocne ( rano doma blinkalo, ale slo do skoly, vsak ona nam "nurse" v prubehu dne prinejhorsim zavola a my pro dite dojedeme) je klasika, a zrovna tak i to,ze to nejcasteji delaji matky v domacnosti, ani nepocitam, kolikrat za mesic bych jim s chuti zakroutila krkem. A tak je pro mne beznou praxi,ze pokud sjme enkam pozvani, naprikald na anrozneinovou oslavu, volam par hodin predem, jestli jsou tam oparvdu vsichni zdravi ( nejendou jsme nekam prijeli a v prubehu odpoeldne si tam vsichni radostne predavali miminko, pravda melo zrovna ctyricitku, ale preci ho o tu oslavu nepripravime...). takze: "welcome in the club", V.
 Mirka a Verunka 


Re: Re: bezohlednost nevyřešíte 

(6.3.2007 21:33:22)
Tak proč s ní raději nezůstanete doma,když můžete?Do školky může začít chodit až nastoupíte do zaměstnání a zatím můžete chodit s dcerou např. do mateřského centra,aby byla mezi dětmi(jestli jí máte z tohoto důvodu ve školce,asi jako všechny ostatní maminky co jsou na MD a nepracují a dají dítě do školky,když s ním chtěli být doma a pobírají rodičovský příspěvek).
 saskia 


Re: bezohlednost nevyřešíte 

(5.3.2007 13:07:58)
Podle me se take bezohlednost tolerovat neda.Ja byt Vami, pokusila bych se vyhledat kontakt s ucitelkami , nebo reditelkou a celou vec jim vysvetlit... i kdyz tohle by mely teda vedet. Nemocne deti by do skolky nemely byt vubec prijmany a mela by to byt samozrejmost. Ucitelky by mely za zacatku roku jasne formulovat, ze nemocne deti ve skolce nemaji co delat.
 Katka 2 male deti 
  • 

nezavirejme oci pred bezohlednosti. Vycurany cesky clovek! 

(6.3.2007 13:52:06)
Bezohlednost se sice nevyresi, ale tolerovat ji prece nelze, obzvlast, pokud se jedna o nase deti. Jak muzete vubec rict, ze je jedno, kolik dni je dcera v mesici doma, je preci nemocna a to vinou nekoho jineho. Autorka clanku prece nemluvila o tom, ze se mala nakazila na nakupu v supermarketu, nebo v MHD, nakazila se ve skolce, kam dala matka sve evidentne nemocne dite i pres to, ze nechodi do prace...tomu se rika bezohlednost s velkym B! A pokud je nekdo toho ochotny ignorovat, tak je to bud ten, kdo to take dela, nebo naprosty Ignorant!! A co se tyce tech penez, tak je sice fakt, ze starat se o to, kolik kdo ma, a zda nema nahodou vic nez ja, neni uplne v poradku, ale to co psala pisatelka take ne, a nutno konstatovat, ze je to vycuranost, typicka vlastnost ceskeho cloveka.
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Kdo je vyčůraný? 

(7.3.2007 13:39:09)
Katko, nejsem si jistá, na co reaguješ s tou "vyčůraností"? Jestli na to, že pracující matka dává dítě na půl dne do školky a přitom pobírá rodičovský příspěvek, tak to nechápu - je to přece naprosto v souladu se zákonem. Morální právo bych vůbec neřešila, jednou je to zákonem vymahatelné právo, tak co. Skutečnost, že zákon je špatný, tedy podle mého názoru, je druhá věc. To bychom rovnou mohli otevřít další větev debaty o tom, jestli má morální právo brát rodičovský příspěvek matka, jejíž manžel má měsíční příjem 200 000 Kč. Nebo matka, která podobný plat pobírala, tedy má našetřeno. A tak dále a tak dále.
 Katka - dvě děti 
  • 

Re: Kdo je vyčůraný? 

(8.3.2007 9:50:03)
Vy jste mě nepochopily, píši o rodičích, které mají a z vlastní zkušenosti, dvě děti jednoho do 3 let, na kterého pobírají rodičák a toho " nemocného ", kterého vodí do školky i na spaní, což ze zákona mohou, protože na něho rodičák nepobírají, vím, že děti kolektiv potřebují a hodně se naučí pro přípravu do školy. Tam je zakopaný pes, že učitelky ač vědí, že je toto dítě nemocné maminku nezavolají a mají o starost více, pečovat o nemocné dítě. Alespoň u nás na sídlišti to tak funguje. Věřte tomu, že se dostanete do situace, kdy tento problém začnete řešit taky, jakmile nastoupíte do práce. Nic ve zlém, každý máme svůj názor, a proto beru i ten Váš. A věřte tomu jak už jsem psala 5 x zánět středního ucha u 5 měsíčního kojence nic moc, v noci nespí celá rodina, ucho dítě bolí, na ORL ho propíchnou vznikne jizva atak už to bylo 5 krát, zrovna v sobotu jsme dobrali už asi 5 druh antibiotik. Teď už je dceři 5 let, ale je to stejně hrozné, když jí bylo 5 měsíců a měla horečky skoro 39,5. Žádné mamince a už vůbec dítěti to nepřeji, proto jsem reagovala na úvodní článek. V zaměstnání paragrafy moc netolerují, když pracujete u soukromé malé společnosti a jste holka pro všechno. Katka
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: bezohlednost nevyřešíte 

(6.3.2007 15:30:23)
Ahoj

Diskusi celou číst nebudu, ale mám děti ve školce v Pardubicích - jenže nevim, která je ta vaše.

My chodíme do Grusovky a naše děti jsou letos hodně nemocný, ale spíš to dávám navrub počasí, protože loni ve stejný školce až tolik nemocní nebyli a letos i na diskusi, kterou tady na Rodině navštěvuju denně, jsou nemocnější děti ze všech možných koutů republiky.

Jinak já nemocný děti do MŠ nedávám, ale před pár týdny se mi stalo, že děti ráno od autobusu až do školky utíkaly a asi tim jak mrzlo a pak vběhly do tepla se v šatně obě rozkašlaly a paní učitelka přišla mi říct, že takhle kašlající je tam nechce. Já na to, že fakt nejsou nemocný, že se jen právě uhnaly na mraze a navíc za starším má až z Prahy zrovna dnes přijet paní, která se stará o jeho integraci (má poruchu komunikace), tak teda děti do školky vzala s tim, že to je fakt, ale zítra bych si je měla nechat doma. V poledne za mnou přišla do šatny, že fakt od rána nezakašlaly ani nemají rýmu, takže se omlouvá a druhej den maj normálně přijít, ale věřim, že kdybych si ráno nebyla jistá - a učitelky už vědí, že bych jim nelhala, tak by mi tam děti nevzaly.
 Bendinka 


Re: bezohlednost nevyřešíte 

(7.3.2007 0:05:08)
..řekla bych, že problém je v organizaci celé školky, v jejích pravidlech.
není to vina maminek, ale nevšímavých učitelek,které to tolerují. jaksi mi scházejí pravidla, která by každá školka měla mít dána. mezi jedno z nich patří i to, že nemocné děti do školky nepatří.
kdo ví, od koho ta urýmovaná holčička (nakazečka) rýmu chytla, možná od svého kamaráda ve školce..
je to trochu zacyklované..
..a také si myslím, že každá maminka má právo, dát dítě do školky i když nepracuje. a to, že není oficelně zaměstnaná, přeci neznamená, že se doma fláká. může studovat, nebo může být nemocná, nebo může mít jiné strasti, nebo je třeba sama , bez otce a potřebuje vydechnout..
a rodičák a výplata ? proč ne ? donedávna byl rodičák tak nízký, že je zcela logické, že mnoho maminek pracuje a obchází zákon.

a je zcela logické, pokud vaše dcera bere antibiotika, že bude mít oslabenou imunitu a pravděpodobnost, že někde něco chytí, by byla možná i mimmo školku.
a když jste tedy na MD, tak proč dceru po onemocbnění nemáte preventivně delší dobu doma ?
přeci nechodíte do práce, jako některé ostatní nepracující mamky, které jste viz výše odsoudila..

mnoho zdraví a trpělivosti


a
 Bendinka 


Re: bezohlednost nevyřešíte 

(7.3.2007 0:08:01)
..řekla bych, že problém je v organizaci celé školky, v jejích pravidlech.
není to vina maminek, ale nevšímavých učitelek,které to tolerují. jaksi mi scházejí pravidla, která by každá školka měla mít dána. mezi jedno z nich patří i to, že nemocné děti do školky nepatří.
kdo ví, od koho ta urýmovaná holčička (nakazečka) rýmu chytla, možná od svého kamaráda ve školce..
je to trochu zacyklované..
..a také si myslím, že každá maminka má právo, dát dítě do školky i když nepracuje. a to, že není oficelně zaměstnaná, přeci neznamená, že se doma fláká. může studovat, nebo může být nemocná, nebo může mít jiné strasti, nebo je třeba sama , bez otce a potřebuje vydechnout..
a rodičák a výplata ? proč ne ? donedávna byl rodičák tak nízký, že je zcela logické, že mnoho maminek pracuje a obchází zákon.

a je zcela logické, pokud vaše dcera bere antibiotika, že bude mít oslabenou imunitu a pravděpodobnost, že někde něco chytí, by byla možná i mimmo školku.
a když jste tedy na MD, tak proč dceru po onemocbnění nemáte preventivně delší dobu doma ?
přeci nechodíte do práce, jako některé ostatní nepracující mamky, které jste viz výše odsoudila..

mnoho zdraví a trpělivosti


a
 Katka - dvě děti 
  • 

Re: Souhlasím s paní Šárkou 

(7.3.2007 9:41:05)
Nezlobte se na mě, ale já mám dvě děti 8,5 a 5 letá dcera je nemocná pořád, michodem vždycky nemoc přinese ze školky, pracuji na zkrácený úvazek a zdaleka nemám to, co matky, které pobírají rodičák. Odpoledne se snažím, co nejdříve být doma, abych se jim mohla věnovat, psát s nimi úkoly atd. A zrovna tyhle maminky tam cpou nemocné děti nejvíc, protože doma mají nemluvně, které spí, na něho pobírají rodičák,a co by se otravovaly s druhým " usmrkancem ", který neustále vyžaduje pozornost, to by přece neměly čas si dát se sousedkou kafe a víno. Na to jsou dobré učitelky ve školce, které se bojí poslat toto dítě ráno s matkou domů. My které pracujeme si nemůžeme dovolit být pořád s nemocným dítětem doma, a přesto pokud jsou nemocné,je vždycky necháme doma a scháníme hlídání, myslím si, že my si více vážíme toho, že děti máme. Já,pokud mám volno a nemám vyřizování po úřadech si vždycky dceru nechám doma, abychom byly spolu. Maminky, které pobírají na druhé dítě rodičák si po spaní chodí a chodily pro děti až před zavřním školky a my, co pracujeme tak, se snažíme co nejdříve. Katka
 lucka 
  • 

Re: Re: Souhlasím s paní Šárkou 

(7.3.2007 11:06:24)
paní Katko,jistě pokud by má dcerka byla nemocná, tak jí do školky posílat nebudu....s tím s Vámi souhlasím

ale jinak je to jen zlost,možná Vaše děti jako miminka spinkali,moje takoví spavci opravdu nejsou. ani jeden,ale jak jsem psala,když je starší pryč,tak to mrně spí lépe,což prospívá mylsím všem.také stačím minimálně mu uvařit koj. stravu a to ostatní a když přijde dcerka domů, tak se pak i já jí mohu plně věnovat když stačím za dopoledne vše zařídit. když je dopoledne doma, tak za prvé mimino nespí respektive si dá jedem 20 min šlofíček a pak jede dál, nic moc neuvařím nevyperu respektive v báru houstne dým a zbyde spousta nutností i na odpoledne, které by jinak bylo volnější,pohodovější. mám naději,že třeba ve školce bude dcerka spinkat a to budu ráda, takže si ji budu brát až po spinkání,protože jí to myslím ještě prospěje.doma ji k odpočinku nedonutím a večery také pak stojí za to. nechám se překvapit jestli to tak bude,ale z toho vyplívá, že ne každá mamka,která nechává dítě i do odpoledne v mš si ho neváží nebo co. o kafíčku či vínu to asi nemusí být.... jinak to neberte ve zlém zdraví lucka
 Katka - dvě děti 
  • 

Re: Re: Re: Souhlasím s paní Šárkou 

(8.3.2007 9:33:49)
Vy jste mě asi špatně pochopila, doufám, že mi nechcete říct, že do školky dáváte dítě, které je nemocné a ještě ho tam necháváte spát? Jestli ano tak je to od Vás velmi nezodpovědné a nepřála bych Vám zažít 6 zánětů středního ucha u 5 měsíčního kojence, které má 5 měsíční dcera dostala, když starší dcera donesla rýmu ze školky, kde jedna maminka posílala dítě i s antibiotiky. A moc dobře si pamatuji svého nočního nespavce, kdy jsem byla ráda, že se vyspím doma. Věřte tomu, že ty záněty středního ucha nejsou nic moc, pak budete mít 5 násobně nespavce. Katka
 Lucie, 2 holky 
  • 

Rychlé soudy? 

(7.3.2007 21:37:31)
Vy se na mě také nezlobte, ale vypadá to, že hážete všechny maminy, co mají mimčo a druhé dítě ve školce, do jednoho pytle. Asi jste už zapomněla, kolik pozornosti vyžadují mimča a batolata nebo jste měla vyjímečně klidné malé děti, co nevyžadují pozornost. Já mám dcerku 3,5 roku a 1 rok. Starší chodí do školky, nemocnou ji tam rozhodně nedávám. Ale běžné jsou situace, kdy jsem já i holky nemocné, protože to od sebe chytnem, s teplotama, v noci nespí ani jedna, nějakým zázrakem přežijem den a večer si oddechnu, že se nestala nějaká nehoda, neboť je těžké vydržet bdělá. Tak chápu, že některé mamky vyměknou a nedoléčené dítě dají do školky. Do pití kávičky a vína se sousedku to má opravdu daleko.
Lucie
 Katka - dvě děti 
  • 

Re: Rychlé soudy? 

(8.3.2007 9:36:03)
Vy jste asi ta vyjímka z deseti, jako jsem byla já. My jsme chodily do školky při nemocech tak v průmeru jednou týdně. A teď když pracuji, tak dva týdny v měsíci a jsme rádi, že máme babičky. Katka
 Matlásek + Matyáš 2/02 


souhlasím s vámi 

(5.3.2007 10:33:09)
Dobrý den, plně s vámi souhlasím, můj syn chodí do školky od svých 2,5 let, naštěstí ťuk,ťuk, není vůbec nemocný a vždycky dávám k lepšímu že mu brzy dají inventární číslo, ale taky mě zlobí, když ráno v šatně slyším jak dítko vedle chrchlá, smrká a normálka jde do školky... máme naštěstí rozumné učitelky, které se snaží posílat nemocné děti domů, třeba by pomohlo si s vašimi učitelkami o tom promluvit.
A co se týká rodičovského příspěvku, tak s vámi taky souhlasím, příjde mi to jako ždímání státu, je příjemné si přivydělat, ale pokud celý den na plný úvazek pracuji, tak bych podle mě neměla mít nárok na rodičovský příspěvek, toť vše.
Držím palce, ať je holčička už zdravá:)
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Re: souhlasím s vámi 

(5.3.2007 11:28:52)
Mám taky takovou zkušennost. Můj mladší syn má od pěti let astma a alergie. Bohužel důsledkem astmatu (2x denně si "šplíchá")máme problém se smrkáním a tak, když začne pro nás nebezpečné období tak mu dávám homeopatika, které mu hleny v nostní dutině uvolňují. Nemá rýmu a přesto to v určitém období tak vypadá. Také jsem ve školce zaznamenala zlé pohledy některých maminek, ale ať koukají, jestli se jim něco nezdá tak ať se zeptají. Nikdy jsem dítě nemocné do školky neposílala - mám naštěstí výhodu hlídací babičky od pátého roku syna. Také mě vytáčely matky, které do školky dávali vyloženě nemocné děti, ale jestli si myslíte, že je to jen ve školce tak je to omyl. Syn letos chodí do první třídy a v období chřipek tam měli dost dětí nemocných a rodiče to jaksi "nezajímalo".
 Věra. 


Re: souhlasím s vámi 

(5.3.2007 16:13:35)
Také souhlasím, mám velmi podobnou zkušenost. Starší dítě bylo první i druhý rok ve školce marodné neustále. Stačilo jej nechat si doma, a bylo poměrně rychle z virosy venku, po návratu do školky ale opět onemocnělo. Vydrželo tam zdravé týden, víc většinou ne.

Po této zkušenosti prostě mladší dítě v jeho třech letech do školky nedám a k zápisu nejdeme.
Pracuji na částečný úvazek a tak si platím chůvu, do školky půjde dítě až v pěti letech. Tu zkušenost s neustálymi nemocemi se mi již opakovat nechce, nestálo to za to.

Jinak byla školka prima, paní uč. tam děti hezky rozvíjely, ale bohužel pokaždé se tam našel někdo ošklivě pokašlávající kdo nakazil půlku třídy, takže raději dávám peníze chůvě a mám klid.
 Bára, Matěj 6 
  • 

podobná zkušenost a RP 

(5.3.2007 10:42:10)
I já mám podobnou zkušenost. Syn naštěstí není často nemocný, ale i já v šatně vidím často děti s rýmou a kašlem. Jednou, když jsem měla pocit, že je to už opravdu příliš, jsem na to upozornila ředitelku. Myslím, že to pomohlo. A jednou jsem se i zeptala maminky chrchlajícího chlapce, zda si nemyslí, že by mu pár dnů doma v teple a klidu prospělo. Dostalo se mi odpovědi, že musí do práce, přesto druhý den ve školce její syn nebyl. U nás v malém městě je jen jedna (úplně plná) MŠ, a tak do ní příjímají předškoláky, děti matek samoživitelek a děti jejichž matky i otcové pracují, těch ostatních je minimum).
A co se týká rodičovského příspěvku. Ne všechny pracující matky mají někoho na hlídání zdarma popř. téměř zdarma. Sama jsem nastoupila do práce na částečný úvazek, když synovi byly 2 roky a ještě nechodil do školky (chtěla jsem pracovat, měla tu možnost a nechtěla o práci příjít). Sehnala jsem si paní na hlídání - velmi levné, ale i tak jsem za něj dala cca 70% čistého příjmu, k tomu nějaké dojíždění a zbyl mi vlastně je ten RP. Rozhodně toho ale nelituji a šla bych do toho klidně zas. Jen jsem chtěla říct, že naše i tak přebujelá státní správa by měla ohlídat jiné plýtvání sociální pomocí, než právě rodičovské příspěvky.
Přeji hodně zdraví vaší dcerce i vám :-)
 Jana (Kačka 11/03+Matýsek8/05) 


Snížená imunita 

(5.3.2007 10:44:04)
Nedávno se mi dostala do rukou informace, že po léčbě antibiotiky zůstává oslabená imunita 3-4 týdny. Dcerka sice tak často antibiotika neměla, ale četnost onemocnění a chození do školky byla podobná. V lednu byla ve školce cca jenom čtyřikrát. Hned jak začala trochu posmrkávat, hned jsem ji nechala doma. Nevím, jestli je to náhoda, ale už 3 týdny chodí do školky v kuse (navzdory kašlajícím dětem) a to se od září ještě nestalo
 Martina, 2 kluci 


Re: Snížená imunita 

(5.3.2007 11:01:57)
Já mám dva syny a oba ve školkovém věku tráví/trávili v MŠ tak 4-5 měsíců z deseti. Když byl kluk ve školce 2 týdny v kuse, podivovala jsem se a radovala. V první třídě už je zcela zdravý, za to mládě v MŠ jede podle stejného scénáře - týden a dost :-))
Podle mě to až tak nesouvisí s nemocnými dětmi v MŠ, prostě jedno dítě je odolné (popř. na bacily zvyklé od sourozenců), druhé odnese a odstoná skoro všechno, co potká.
Kamarádka pediatrička mi říkala, že třetí dítě v rodině nebývá prakticky v MŠ nemocné - zná všechny bacily od sourozenců :-)
Ještě k RP - nevím, zda je to spravedlivé nebo nespravedlivé, ale chtěla bych vidět ty, co volají po spravedlnosti, zda si nepůjdou pro soc. přídavky (či jak se tomu říká, já je neberu), když na ně mají nárok - znám tu na vsi pouze jednoho takového "frajera" a ten má jiné důvody než peníze.
Já RP beru, do práce chodím, snažím se nezneužívat babičky, občas musí hlídat sousedka, práci si v max. míře beru domů...prostě to moje svědomí v klidu unese. Nejsem naštvaná na lidi, protože dosáhnou na nějaké dávky, které já nemám...pořád ještě si pamatuju, jak jsem přišla o RP po první mateřské (syn bzl 2letý), protože jsem si vydělala o 300 Kč více než byl limit.
Daleko víc mě pálí, že si v pátek budu muset zaplatit operaci křeč. žil, protože nechci jít do klasické nemocnice, nechci týdenní pobyt v nemocnici a nechci být na nemocenské poté pár týdnů - práci ve škole za mě nikdo neudělá...tady stát v klidu zaplatí operaci, pobyt v nemo a nemocenskou doma - to je sakra víc než by ho stála moje dopolední JEDNODENNÍ laserová operace - tohle je v pořádku? Tohle beru jako zneužívání - nemám na výběr!
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Re: Snížená imunita 

(5.3.2007 11:46:00)
Já si taky myslím, že různé soc.příspěvky jsou zneužívány více než třeba rod.příspěvek. My s manželem jsem pobírali jen přídavek na první dítě, protože byl ještě celoplošný. Potom jsme si jednou zažádali, pak jsme řešili bydlení (6let v jedné místnosti + kuchyň velikosti kuch.koutu 3 lidé) jednou z prvních hypoték a přišly o všechny soc.výhody. Dnes můžu přiznat, že hypotéku jsme dostali jen s odřenýma ušima a opravdu to nebylo lehké platit 14,7% úrok. Když nám vrátili něco na daních za zaplacené úroky, tak nám to přičetli zase k příjmům a opět žádný nárok na nic. Taky jsme přežili a myslím si, že nás to utvrdilo v tom, že si musíme vždy pomoci sami a ti druzí (ať stát, nebo rodiče) jsou až ta úplně poslední instance. První dítě jsme měli a manžel ještě studoval VŠ a opravdu nám nebylo hej, ale to není důvod k závisti dnešním mladým, kteří mají lepší podmínky. Když má někdo na něco nárok tak nevidím důvod, aby to odmítal, mě jen vytáčí jak někteří neustále zapírají nebo podvádí, aby ten nárok papírově měli, protože dobře ví, že není žádná kontrola.
 Kristiánka 


Re: Snížená imunita 

(5.3.2007 11:04:08)
Ahoj Šárko. Mám dvě děti a bohužel tu samou zkušenost jako ty. Dcera šla do školky ve 3 letech, nastoupila v září. Onemocněla hned druhý týden a od té doby to začalo. Záněty všeho možného / průdušek, spojivek, středního ucha, močových cest.../, ve školce byla pár dní a potom 3 týdny doma. Věčně brala ATB a lítala jsem s ní po doktorech, tak často jsme na pohotovosti nikdy nebyli. S nutností doléčení po ATB souhlasím, já jsem ale měla dceru doma třeba měsíc, ale po pár dnech ve školce to jelo nanovo. V šatně jsem vždycky ráno poslouchala chrchlající děti, několikrát jsem byla svědkem toho, jak maminky daly dítěti sirup, stříkly jim do nosu a šouply je do třídy. Jedna holčička tam byla evidentně nemocná snad 14 dní, potom skončila na JIPu se zánětem močových cest a ledvin. Synovi jsou 2 roky a do školky ho zatím nedám, tohle mi jako zkušenost úplně stačilo. Budu s ním doma do 4 let a pak už do školky bude muset, ale bojím se toho už teď. Paní učitelky jsem se jednou ptala, jak je možné, že jsou ve třídě evidentně nemocné děti. Řekla mi, že pokud jim maminka řekne, že dítě nemá teplotu, musí ho vzít.
 SARKA A VERUNKA 
  • 

SKOLKA V ITALII 

(7.3.2007 13:57:31)
PISI VAM Z ITALIE KDE MOJE 4 LETA DCERA CHODI DO SOUKROME SKOLKY V RIME, VEDENOU RAD.SESTRAMI.CHTELA JSEM VAM NAPSAT MOJI ZKUSENOST S HLEDANIM MATERINKY V RIME. KDYZ NASE DCERA MELA 2 A PUL ROKU ZACLI JSME S MANZELEM HLEDAT SKOLKU. JA SAMA ZVYKLA NA SKOLKY CESKE, JSEM DOUFALA V ZAPADNI SKOLKU A VLASTNE JSEM ANI NEVEDELA CO MOHU OCEKAVAT. JAKE BYLO MOJE PREKVAPENI KDYZ JSEM VIDELA TU PRVNI...SKOLKA BYLA NAPROSTO OTRESNA S HRACKAMI NAPROSTO NEVYHOVUJICIMI A DESNOU UCITELKOU(NAPUL S NERVY PRYC). PO ZOUFALE SCENE MANZELOVY, JSEM SE ROZHODLA POKRACOVAT V PATRANI..NO NEBUDU VAM TADY VYKLADAT CO JSEM VIDELA,ALE MYSLIM ZE MUZU S KLIDNOU MYSLI RICT, ZE NASE SKOLKY PATRI NAPROSTO K LEPSIM A I MNOHEM VICE VYHOVUJICIM DETEM. PO DLOUHEM PATRANI JSEM DCERU ZAPSALA DO JEDNE SKOLKY, KTERA SICE BYLA OSKLIVA A STARA, ALE STAFF SE MI ZDAL DOCELA UCHAZEJICI. JAKE VSAK BYLO MOJE PREKVAPENI KDYZ JSEM SE PO NEKOLIKA MESICICH DOZVEDELA, ZE DCERU NEVZALI....PO ME PREKVAPENE OTAZCE CO TED, MUJ MUZ ODPOVEDEL, ZE JE TO TADY NAPROSTO NORMALNI A KDYZ VICE RODICU ZADA STEJNOU SKOLKU, STAVA SE PRESNE TOHLE.NEBUDU SE VAM TADY ROZEPISOVAT JAK MI BYLO A JAK JSEM BYLA ZDESENA, PREDSTAVOU NA NECO JESTE OTRESNEJSIHO NEZ TOHLE.(MOJE DCERA JE JEDINACEK A OPRAVDU DETI VYHLEDAVA)
TAKZE JSME V TOM BYLI ZNOVU..NAKONEC JSME BYLI NUCENI VYBRAT SOUKROMOU SKOLKU, KTERA NAS STOJI 200 € MESICNE OD 9 DO 16.ODPO COZ V ITALII KDE SE PRACUJE DO 20.00 JE NAPROSTO NEVYHOVUJICI. TAKZE VETSINA RODICU STEJNE MUSI HLEDAT BABY SISTER NEBO MATKY ZUSTAVAJI S DETMI DO 15 LET DOMA.
NOVA SKOLKA SE MOJI DCERI MOC LIBI A MUSIM RICT ZE JSEM MILE PREKVAPENA,ZE RADOVE SESTRY SE SKVELE O DETI STARAJI.NAVIC MAJI I ANGLICTINU A TELOCVIK A HUDBU ATD. TAKZE TO NAKONEC VLASTNE DOBRE DOPADLO.MAME PRED SEBOU POSLEDNI ROK A UZ TED SE DESIM VYBERU PRVNI TRIDY.
 L+2 
  • 

Re: SKOLKA V ITALII 

(7.3.2007 14:07:01)
Lenko,
tak to mate v Italii skolku jeste docela levnou. Ja jsem musela platit £400x2 mesicne a to tam byly jenom od 9-12:00. Jo a taky jsme cekali v poradniku aby se tam dostaly.
 SARKA A VERUNKA 
  • 

Re: Re: SKOLKA V ITALII 

(7.3.2007 14:45:04)
jo to taky byla jedina na kterou manzel z financnich duvodu pristoupil.Jinak stoji od 300 € do 600€.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Re: SKOLKA V ITALII 

(8.3.2007 3:52:21)
tak jsem to ted prepocitala, my platime 600 Euro, ale skolka je od 8 rano do 6 vecer - a jsou tu i od sedmi do sedmi a levnejsi, ale ne tak hezke..

Jak vam to vychazi platove? U nas je to necela petina meho platu....

Kimmy
 STASIX 


Re: Re: Re: SKOLKA V ITALII 

(8.3.2007 9:19:38)
ahoj kimmy,
vychazi to tak na jednu tretinu meho platu part time v cestovni agenture.(700€) a podoba se to obycejne skolce na vesnici u Brna.Tz: parcik na hrani, neco jako nase telocvicna, trida, a jidelna.Odkupak pisete jestli se muzu zeptat? zdravi Sarka
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: SKOLKA V ITALII 

(8.3.2007 16:38:45)
Ahoj Sarko - ja jsem v Singapuru. Hm, tretina platu je docela dost - to u nas bude stat asi mezinarodni skola - taky se to da utahnout, ale zaboli to.

U nas je jeste vyhoda, ze mame nizke dane - okolo 10-12%.

Kimmy
 STASIX 


Re: Re: Re: Re: Re: SKOLKA V ITALII 

(9.3.2007 9:35:04)
Ahoj Kimmi,
tady je to ted opravdu hrozne, zvlaste po lire to nastaveni eura. Mam pocit ze se italove propadaji do chudoby.Navic mame stesti ze oba pracujeme.Mame jednu holcicku Verunku 4 roky (za chvili 5)a muzu ti rict, ze s hypotekou na byt avsim tim co se tu plati to zvladame tak akorat...mej se krasne a ozvi se.Zdravi sarka
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: SKOLKA V ITALII 

(13.3.2007 4:15:38)
Ahoj Sarko - my jsme diky silne korune prisli o tretinu uspor. Zivot v zahranici opravdu cloveka pouci o tom, jaky je v CR porad jeste socialismus - a zlobi me, kdyz lidi porad jen vyzaduji dalsi a dalsi vyhody. Ale na druhou stranu teda skolky a castecne uvazky by se podporovat mely.

Asi uz zabiham mimo ramec clanku - jestli si chces nekdy popovidat, napis na kdoe@seznam.cz

Cau cau,

Kimmy
 Anna, 1 dcera 1r. 
  • 

Vazte si materske a rodicovskeho prispevku v CR, na "zapade"ji nemaji! 

(12.3.2007 8:51:35)
Ahoj holky,
ziji docasne v Belgii a tady je materska jen pouhe, a pro me nepochopitelne, 3 mesice.
Temer vsechny zeny jdou hned do prace, protoze vetsinou maji hypoteku na dum a z platu manzela nemohli splacet dum a jeste zit.
Zadny 4lety RP tu neexistuje. Jen pridavek na dite cca 75Eur, coz vzhledem ke zdejsim cenam neni prilis.
Tot "zapad"a pak si Cesi a Cesky stezujme!
 STASIX 


Re: Vazte si materske a rodicovskeho prispevku v CR, na  

(12.3.2007 9:40:33)
Ahoj Jitko,
Ano, tady je to taky tak, a ta bajecna italska materska trva taky jen 3 mesice. Zbytek jsi bud doma gratis nebo supem zpatky do prace...at zije zapad!!
 Lenka 
  • 

Re: Re: Vazte si materske a rodicovskeho prispevku v CR, na  

(12.3.2007 13:44:18)
Ono to ale není tak jednoznačné. Žiju už dva roky v Lucemburku, kde je mateřská taky pouhé 3 (nebo 4, nevím to přesně) měsíce, ovšem příjmy jsou o něčem jiném než v Čechách, takže pokud maminka před narozením dítěte chce, dokáže i něco našetřit a zůstat pak doma déle. Pochopitelně to není ale ty 3, 4 roky jako u nás.

Taky systém předškolních zařízení pro děti se nedá srovnávat, neexistuje, že by vám dítě nevzali ve školce, když pracujete. Moje dcerka začala chodit rovnou do školky, ale kolegyně, co dávají děti do jeslí, si je nemůžou vynachválit: málo dětí na jednu učitelku, individuální přístup, výborné jídlo...

Ono se opravdu nedá srovnávat.
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: Vazte si materske a rodicovskeho prispevku v CR, na  

(12.3.2007 15:27:22)
To je fakt važte si těch 3 za chvíly už jen 2 let. Já žiji ve Skotsku a tady je to jen na půl roku...strašně málo když si vezmete, že Vám dítě ještě neumí ani chodit teď to sice budou prodlužovat na 9 měsíců, ale co to je...3 měsíce toho moc nezachrání. Je to nahlavu postavený místo, aby chtěli, aby jim ženský vychovali budoucí generaci ženou je čerstvě do práce a přispívají na školky tak nevím co je lepší školka nebo být doma z maminkou. Rozhodněte samy.
 Jana, Nikolko 9m 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vazte si materske a rodicovskeho prispevku v CR, na  

(28.3.2007 12:28:25)
Ja zijem na Malte a tiez je to ubohe - 13 tyzdnov platena MD, z toho 5 sa MUSI vybrat pred porodom. Kedze tu ziadnu babicku nemame, syn siel do daycare ako 5-mesacny (dovtedy nam ho bravala svagrina). Nemozem posudit, nakolko mu daycare nieco prinasa, ale rozhodne je z neho vysmiate certisko, ktore je smele, neboji sa cudzich ludi a nemame s nim vobec ziadne problemy. Dokonca ani chory casto nebyva, kedze daycare je sukromna a ma velmi prisne pravidla, co sa tyka chorob deti (okrem ineho). A podla zakona do 1 roku dietata v "spolocnom zariadeni" musi mat dieta samostatny dozor, takze maly tam ma vlastne jednu pani vyhradne pre seba. Takze najhorsie to nie je :o)
 Martina-Anna Lauten-2roky 
  • 

Re: Vazte si materske a rodicovskeho prispevku v CR, V USA nei zadna 

(12.3.2007 18:07:04)
Ahoj Holky.
Zijeme v Americe-v Bostonu.
A meretrska? Mesis az tri-to je vse!
Ale ja jsem ceska a manzel Ir a tak nema narok.
Jinak nic,a jesle nabo skolka? Je jich tu spousta,dobrych i spatnych.Musi se opravdu hledat a ptat se.
A cena? 65$-165$=denne.I kdyz mala pujde jen na pul dne aby byla v kolektivu.A musi aspon na tri tny v tydnu.
Zadna materska,zadny prismevek,proste nic.Jen za vse se strasne plati.
A tak budte rady,ze se mate jak se mate.Tam u nas doma.
Mimochodem pridali na RD.
Hezky den.Martina
 Štěpánka* 4 holky a kluk 


Na nemoce trochu jinak 

(5.3.2007 10:58:01)
používáme citrogrep a homeopatika a atb když toto vyloženě nezabere. Tento školní rok jsme si hodně užili nemocných děcek ze školky i ze školy a to naše bývaly dříve minimálně nemocné. Také pokukuji po jedné holčičce, která neuvěřitelně kašle už od dveří do školky, poprská celou šatnu a jde do třídy. A to už pár týdnů. Jenže lidi všeobecně jsou bezohlední, vemte si kolik dospělích přechází svoje nemoci. U dítěte je to ale nebezpečné. I učitelka říká, že je rýma a rýma a občas neváhá některé dítě vrátit od dveří do třídy.
 Marcela a Hanička 9/2002 


RP a pracující 

(5.3.2007 11:01:55)
poslední odstavec článku--souhlasím, nelíbí se mi, že pracující rodič bere ještě RP...pokud má babičky blízko a ty vyzvedávají dítě. My všichni, co máme babičky víc než 150 km máme smůlu. RP by měl náležet rodiči, která se o dítě stará,,,,,ale to máma na plný úvazek není. Pokud jsou mámy na částečné úvazky...v pořádku ať ten RP berou. Moje dcera už má víc než 4 roky..takže mě se RP netýká, ale z měho pohledu vyplácení při práci není v pořádku. Dcera nastoupila do školky také ve 3 letech a byla doma snad každý měsíc. Díky velké pomoci manžela a mojí mámy a táty...jsme to zvládli. Po nemoci byla doma ještě týden na doléčení a nabrání imunity...a pak až do školky. Antib. měla jen někdy...jinak řádně nachlazená a zahleněná...a stejně doma ty 3 týdny. Druhý rok ve školce velký obrat...v září angína a v lednu jen nachazená a doma....snažím se být doma první dny a pak poprosíme babičky. Manžel podniká a snaží se také pomoci. Já veřila, že moje dítě bude ta výjimka a bude ve školce nemocná jen cca 2x za rok.....já pracovat chci, ale každý měsíc OČR mít nemůžu. je to velký problém pro mámy, které nemají hlídací babičky a chtějí pracovat. Tchýni už mám ted také v důchodu a mí rodiče....všichni 150km od nás, ale když poprosíme tak dojedou hlídat. V lednu zrovna lehly obě babičky s antib. a děda měl velké problémy se zubem....musela jsem si vzít dovolenou a byla doma s malou.....a to mám 3 hlídací lidi.Držme si navzájem palce ať se ta imunita ve školce prckům brzy vytvoří...
 xxx1 
  • 

Re: RP a pracující 

(5.3.2007 11:12:25)
Já nechápu o co jde. Pokud maminka musí chodit do práce, proč by měla o příspěvěk přijít? Je to jediný zákon, který podporuje a motivuje lidi k tomu aby chodili do práce.Věřte, že většina maminek by raději zůstala doma, pokud to finance dovolí. Pokud závidíte, běžte taky do práce
 Dita 
  • 

Re: Re: RP a pracující 

(5.3.2007 11:56:05)
Nechci vypadat hladově, ale komu by se nehodilo pár korun navíc, pokud celý život pracujete, dáváte do sociálního systému tolik peněz, že se Vám ani za ten rok, kdy užíváte "nemorálně" rodičovský příspěvek, ty peníze nevrátí. A sama autorka si uvědomuje, že první rok ve školce je ve znamení nemocí a že zaměstnavatelé nejsou benevolentní, tak si vezmeme neplacené volno a RP je zase morální.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: RP a pracující 

(6.3.2007 15:28:56)
Třeba proto, že rodičovský příspěvek je náhrada pro rodiče za to, že se starají o dítě a nemohou proto chodit do práce, i když býval malý a nijak závratný není ani ten dnešní. Ale když někdo chodí do práce, má plný plat, tak opravdu nevidím důvod, proč bych mu měla ze svých daních přispívat. Já a moje děti snad ty peníze nepotřebují? D
 Dada,dcery 3a11 
  • 

Re: Re: Re: Re: RP a pracující 

(8.8.2007 11:01:12)
Daně platáme všichni.Já je platím, tudíž si přispívám i na RP.Mám nárok na 4 roky, tak proč je nevyužít.důchodu se už asi nedočkáme, tak kdy jindy si ty peníze vybrat...Vadit by vám spíš mělo nepřiźnání daní...Lidi, kterým je 25 - 30 let, mají baráky a auta za miliony a kde na to berou.Neřešte rok přilepšení mladých rodičů, kteří se dostávají z předešlého období, kdy byli jen na mateřské a třeba pobírali "pouze" 3,500 Kč.Mě to připadá, že je to opravdu jen o závisti...
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: RP a pracující 

(6.3.2007 15:29:19)
Třeba proto, že rodičovský příspěvek je náhrada pro rodiče za to, že se starají o dítě a nemohou proto chodit do práce, i když býval malý a nijak závratný není ani ten dnešní. Ale když někdo chodí do práce, má plný plat, tak opravdu nevidím důvod, proč bych mu měla ze svých daních přispívat. Já a moje děti snad ty peníze nepotřebují? D
 Pavla a Kacka 
  • 

Re: Re: Re: RP a pracující 

(8.3.2007 16:40:25)
Plne souhlasim. Mluvite mi z duse. :)
 Eva s Kačenkou 
  • 

Re: Re: RP a pracující 

(5.3.2007 12:12:07)
Taky si myslím, že jde jen o závist. Pokud bych měla možnost pracovat a babička (tetička, známá...)by mi mohla hlídat dítě, bez váhání bych toho využila a rozhodně bych si ponechala i RP.
Nějak si nedovedu představit situaci, kdy by maminka přišla na příslušný odbor se slovy: "Prosím Vás, nedávejte už mi těch 7500, já už pracuju a to by bylo nefér..."
Klidně budu stát "ždímat" dokud to jen bude možné, peněz pro rodiny s dětmi není nikdy dost a on (stát) se taky zrovna nepředá.
 shajen 
  • 

Re: Re: Re: RP a pracující 

(5.3.2007 12:44:06)
ještě trochu poupravím - když budu mít babičku, která mi vyzvedne dítě a pohlídá, proč bych jí svůj RP nenechala, aby si i ona přilepšila? bud je to babička důchodce nebo babička nezaměstnaná. A co matky, které zůstaly s dítětem samy a bydlí třeba u svých rodičů a prostě ten plat od matky dítěte potřebují, protože máma vydělá např. 15 zatímco babička by vydělala třeba jen 10tis. Opravdu mi některé matky zde přijdou krátkozraké, sobecké a ještě závistivé!
 xxx1 
  • 

Re: Re: Re: RP a pracující 

(5.3.2007 12:47:13)
Apon někdo souhlasí. proč by maminka, která pracuje měla mít stejně peněz jako ta co pracuje. \to je jako nezaměstnaní. U nás na sociálkách vydělají víc než většina pracujících....
 Peggy 
  • 

Re: Re: Re: RP a pracující 

(5.3.2007 13:22:39)
Vám zjevně nedochází, kde stát ty peníze na sociální dávky bere... Jako by se vás to netýkalo. Někdy lituju, že volební právo má každý svéprávný nad 18...
 xxx1 
  • 

Re: Re: Re: Re: RP a pracující 

(5.3.2007 13:36:01)
Z mých daní, které platím každoročně, ale kupříkladu nesouhlasím s porodným a sociální dávky bych také snížila. Jen konstatuji, že RP je jediná dávka, která motivuje lidi ke práci.
 Anakonda+2 


A proč ne, když platím daně?:) 

(5.3.2007 13:51:01)
Já bych klidně na pár hodin denně pracovat šla a to při RD a proč ne? Každá koruna se mladé rodině hodí.....Jenže mám babičky taky daleko..když to někomu vadí, tak ať jde makat taky:);
 kití 


Re: A proč ne, když platím daně?:) 

(5.3.2007 14:03:57)
nebudu číst všechny odpovědi, jen mě zaujal nadpis....Platím daně. Platím a jde to z nich. Máma která pracuje po večerech na MMB nebo účtuje u pecka má taky RD a nikdo proti tomu nic neřekne. Kdyby se řeklo je to jen pro pracující doma, jeto diskriminace. Prostě pokud si můžu vydělat kolik chci, tak to využiju. Každý máme stejnou šanci a je otázka jak si to uděláme. Taky nemám babičky a nevymlouvám se na to. A pracuju a malý je 18 měs.
 mmxx 
  • 

Re: Re: A proč ne, když platím daně?:) 

(5.3.2007 14:16:35)
Tak damy, ja nepracuji a rodicovsky prispevek beru, ale rozhodne nesouhlasim s temi, kdo si mysli, ze ten kdo pracuje, by jej nemel dostat. Naopak, paklize by system mel byt spravedlivy, za snahu, ze i pres to, ze by nemusely, pracuji a tedy maji plno dalsich starosti s organizaci pece o deti, tak by tato snaha mela byt ohodnocena vyssim rodicovskym prispevkem. Tem zavistivym, kterym to vadi, bych chtela pripomenout, ze prave z dani nejen techto pracujicich matek, se ty rodicovske prispevky plati.
 Anakonda+2 


Re: Re: Re: A proč ne, když platím daně?:) 

(5.3.2007 14:29:33)
Přesně tak..proč závidět. Jaký si to každý udělá, takový to má:)) Já bohužel babičky nemám blízko, takže mám smůlu.....
 Peggy 
  • 

Re: Re: Re: A proč ne, když platím daně?:) 

(5.3.2007 17:19:54)
MMXX, právě jsi to napsala a to ti nepřijde divné, že si někdo vydělává na soc. dávku? :-))))
 Maja 
  • 

Re: Re: Re: Re: A proč ne, když platím daně?:) 

(5.3.2007 18:48:58)
Souhlasím, snižte mi daně a nebudu žádat o RP. Z těch peněz, co mi stát každý měsíc schramstne, živím minimálně další ženu na rodičovské dovolené.
A kdybych neměla další dvě děti, které chtějí chodit na zájmové kroužky, studovat jazyky a nemuseli jsme splácet dům, budu taky sedět doma.
Přijde mi nefér, že když se snažím se uživit sama (a hlavně nesnižovat si kvalifikaci) během mateřské a trpím tím, že nechávám hlídat osmiměsíční dítě cizí osobou, tak ještě čtu tyhle závistivé řeči.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Re: Re: A proč ne, když platím daně?:) 

(6.3.2007 20:18:00)
obrovsky souhlas
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: A proč ne, když platím daně?:) 

(5.3.2007 19:21:03)
Souhlas!
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: RP a pracující 

(5.3.2007 14:50:28)
Já si teda nemyslím, že výše RP je motivující pro návrat do práce. Víte kolik mají třeba holky na kase v supermarketu? Já si naopak myslím, že jeho výší je umožněno maminkám zůstat déle doma s dítětem, když se jim např. nevyplatí do práce nastoupit nebo vyloženě nechtějí nebo nemusí.
 xxx1 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: RP a pracující 

(5.3.2007 18:53:48)
Ano, ale k té výplatě u kasy může mít i ten rodičovský příspěvek. A ano nejlepší by bylo pracujícím snížit daně, ale bohužel se obávám že je to nereálné, kdo by živil ty nezaměstnané?
 Andrea 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: RP a pracující 

(5.3.2007 20:16:05)
Upřímně nechápu proč by ten RP neměla dostat přesto, že sedí v kase??? Většina soc. dávek je vztažena k určité soc. skupině, která se vyznačuje společným znakem - v tomto případě je to narozené dítě do 4 let věku. Sociální dávky, jež mají dotovat soc. rozdíl v příjmech je vyjádřen přídavkem na dítě - ten nedostává každý, ale RP je prostě částka, jež pobírá rodič pečující o dítě do 4 let věku. A nechápu proč by měl být rozdíl mezi pokladní v supermarketu, jež pravidelně sedí za kasou, účetní, jež po večerech zpracovává doklady či modelkou, jež párkrát za měsíc udělá přehlídku či fotí :-)). Všechny spadají do kategorie "matka s dítětem do 4let věku". Já už RP neberu (bohužel jsem ho brala do loňského listopadu (tomu říkám pech :-)), nepracuji pravidelně, ale co je komu do toho jak se živím, jaké platím daně a jaké dávky pobírám, když pro ně splňuji podmínky? Věřte, že závist Vám štěstí nepřinese a neřešte, kdo má kolik :-)
 Peggy 
  • 

Motivace k práci 

(5.3.2007 16:25:20)
A nebylo by lepší motivovat lidi k práci snížením daní? Jenže to by pak nebylo na dávky plošně rozdávané.
 shajen 
  • 

Re: Motivace k práci 

(5.3.2007 17:14:10)
jenže to tady na diskuzi asi nevyřešíme a kdybychom to nakrásně vyřešily, tak to na tomto foru rozhodně neprosadíme.
 Rapiti 


Daně 

(5.3.2007 17:50:02)
Daně z příjmu sleduju coby účetní už od roku 93, od té doby došlo k jejich snížení 10 krát, snižují se téměř každý rok. Že by to někoho motivovalo k práci, jsem nepozorovala.

Druhá věc je ta, že nechápu, proč by se maminkám, které pracují měl RP odebírat? To jako podle hesla, že každý dobrý skutek má být po zásluze potrestán?
 Mače 


Re: Re: Re: Re: Re: RP a pracující 

(8.3.2007 13:56:17)
Tak já souhlasím s tím co, že nevidím nic špatného na tom že si pracující maminka "nechá" RP. Kupříkladu já sama chodím do práce od synových 10 měsíců, ale ne proto že bych tak chtěla, ale proto, že nás k tomu dohnala finanční situace. O syna se mi stará maminka, která je doma,a kromě RP ode mne nemá nic jiného, nebere podporu nic, takže nechápu proč by nemohla mít RP když se o dítě stará celodenně a já jsem klidnější,protože vím, že je v dobrých rukou.
Chápu, že některé maminky tuhle možnost nemají, ale to neznamená, že ty co jí mají by o ni měli přijít. Nikdo jim nebrání zkusit někoho najít, komu věří a jít také do práce.
 Eva s Kačenkou 
  • 

Re: Re: Re: Re: RP a pracující 

(5.3.2007 14:21:32)
A opravdu si myslíte, že až nám ten rodičovský příspěvek zase sníží, tak se sníží i daně??? To asi ne, že? Stejně tak byste asi neplatila menší daně, kdyby pracující maminky nepobíraly příspěvky. A vůbec, nemá smysl debatovat o daních a politice, kvůli tomu už chodí chlapi diskutovat do hospody a taky s tím nic nenadělají :o)
Prostě využívejme příležitostí a buďme za ně vděčné. A kdo je nemá, tak bohužel, to byste pak mohla osočovat někoho, kdo má vyšší plat či větší dům...
 sisina, dcery 4,5 a 2roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: RP a pracující 

(5.3.2007 18:02:33)
Ja jsem zatim doma s mladsi dcerou, ale uz mame prihlasku ve skolce a privydelavat si chodim od doby, kdy byl starsi dceri rok - hlidal manzel. Pokud to jde, proc by toho clovek nevyuzil. Pokud je dira v zakone, proc by ji meli vyuzivat jen ti "nahore", aby si nahrabali miliony. My se spokojime s malem.
Ale ted jsem slysela, ze chteji tem RP stejne zase snizit, pry to byl jen takovy predvolebni "SOK" a ted si uvedomili, ze na to stat nema.
Tak zdimejte, dokud to jde
 Andrea 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: RP a pracující 

(5.3.2007 20:24:08)
To jsou výrazy, že by jeden pohledal. Ždímejte co to jde....apod. My se spokojíme s málem.... Patrně se opravdu spokojíte s málem, ale Vaše v\jadřování svědčí spíše o tom, že " kde nic není ani smrt nebere"
 shajen 
  • 

Re: Re: Re: Re: RP a pracující 

(5.3.2007 14:21:35)
můj muž na daních zaplatí mnohem víc než já vycucnu ze státu na RP. víte mně je úplně fuk že si něktéré rodiny přilepší o RP, přestože mají hlídací babičku a matka má třeba práci ve které bere nadpůrměrný plat a její muž je třeba ředitelem prosperující firmy, takže o jeho platu se mi může zdát. at si těch pár korun od státu navíc vezmou, protože je to malá kompenzace za to, co oni odvedou a že se ohánějí oproti lemplům z úřadu práce. Víc mě štvou krátkozrací závistivci! Stát živí mnohem víc příživníků např. někteří politici, kancelářské myši na úřadech, které jsou za korunu drahé apod. ale taky to neřeším, prostě to tak chodí a systémová změna prostě nelze. At má ten, kdo maká a šetří. TO že stát podporuje mladé rodiny je jedině dobře. A věřte tomu že dlouho tento systém trvat nebude...
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: RP a pracující 

(5.3.2007 19:20:01)
Pracující matka odvádí daně, a tučné, takže se státu vyplatí, i když jí dál vyplácí rodičovský příplatek. Navíc situace ulehčuje pozvolný návrat žen do práce.
 Terka, Kuba 9m. 
  • 

Re: Re: Re: Re: RP a pracující 

(5.3.2007 23:20:53)
Milá Peggy, ten stát bere peníze povětšinou i od manželů těch matek, co jsou na RD. Taky jsem dost dlouho uvažovala podobně. Poté, co jsem si opravdu spočítala, kolik jsem odvedla státu, kolik odvádí manžel, tak mi spíš přijde nehorázné, že od toho státu dostanu pro mě hloupých sedm tisíc zpět, když mi předtím skoro polovinu příjmů zabavil. A pak jsem na RD, a vyplňuju lejstra, na co mám nárok, když chci být s dítětem doma, a ne hned hnát do práce. Protože si myslím (je to můj osobní názor, nikomu ho nevnucuji), že po určitou dobu je to pro dítě důležité, být s rodičem doma. Ale mnoho lidí, speciálně důchodců, na mě na místním úřadě kouká jako na příživníka, jako bych si to dítě pořídila kvůli nějakým přídavkům! Prosím, ať mi stát ponechá větší část příjmů, abych s nimi mohla naložit podle svého, investovat např. do svých dětí, do lepší zdravotní péče, vzdělání... Teď je to postavené na hlavu, někteří lidé kolem mě do práce už asi nikdy nepůjdou, protože s pěti dětmi a nízkou kvalifikací mají na všechmožných dávkách víc, než můj manžel s VŠ a dvanáctihodinovým nasazením. To je nemorální!
 Amanda 
  • 

Re: Re: Re: Re: RP a pracující 

(8.3.2007 0:43:30)
Ach ta závist! Ty maminky, které pracují, odvádějí daně a z těch daní si zaplatí svůj rodičovský příspěvek a třeba i ten váš.
P.S. Já sama se starám o dvě malé děti, do práce nechodím a rozhodně nikomu nezávidím, když musí do práce.
 Markéta - kluci 4 + 2 
  • 

Re: Re: Re: RP a pracující 

(5.3.2007 15:08:54)
I mě se zdá stávající systém spravedlivý. Mimo jiné proto, že pracující matka malého dítěte si svoje domácí povinnosti stejně musí splnit. Když ne přes den doma (jako nepracující maminky "čtyřhodinových"), tak po nocích a o víkendech. Maminky bez dostupných a ochotných babiček jsou v nevýhodě vždycky. Navíc - jaký je rozdíl mezi tím pracovat "na živnostňák" doma (a v případě potřeby posadit dítě před televizi nebo je poslat s najatou tetou na procházku, když se blíží uzávěrka) nebo chodit do práce mimo vlastní byt. A pro tříleté dítě je vždycky lepší, když ho po obědě vyzvedne babička nebo paní na hlídání, kterou by si většina maminek bez RP sotva mohla dovolit, a celé odpoledne se mu intenzivně věnuje, než když od tří do půl šesté postává ve školce u okna a čeká na mámu. Ne každý má to štěstí, že mu práci podrží čtyři roky.
 Katka, Matyáš 10/04 
  • 

Re: Re: RP a pracující 

(7.3.2007 21:28:17)
Můžu jen souhlasit. Sama chodím do práce na částečný úvazek, babička hlídá, ale žádný med to není, když chci zvládnout rodinu, práci, domácnost a užít si malého. Není to stěžování, ale vysvětlování situace. Být bez práce bychom si nemohli dovolit.
 Katka - dvě děti 
  • 

Re: Re: Re: RP a pracující 

(8.3.2007 9:54:40)
Přesně tak, kdybych nechodila do práce tak nevím, prostě musím, a proto chci, aby děti nebyly nemocné.
 foxyik+Sofie 10/03+ Alex05/07 


Re: RP a pracující 

(9.3.2007 21:50:32)
S těmi nemocemi je to vážně hrůza.letos už jsme také promarodili 6 týdnů.Vzhledem k tomu, že jsem ale v jiném stavu si se zaměstnavatelem hlavu nelámu, přece nepřijdu o dítě ani o jedno! s tím druhým názorem si dovolím oponovat.Do práce jsem nastoupila před druhým rokem dcery a ta chodila zatím do jesliček a pak školky.RP jsem nepobírala a když byla malá nemocná, tak světe div se, mám jednu jedinou hlídací možnost a to je tchýně, která bydlí 300km od nás, tak jí hlídala ona.Takže ani to že babička bydlí 150km někde jinde mi nepřijde dostatečným argumentem.Kdybyste byla asi tou pobírající maminkou byl by váš názor jiný -trochu závist,ruku na srdce.Jako matka nepřejete aby se jiné matky měli dobře??? Navíc jak jsem pochopila pisatelka článku je na RD, tak ať si dítě, také vyzvedává po 4hodinách a bere ještě RP.
 Lenka 
  • 

Hlídací služba 

(5.3.2007 11:11:45)
Žiju a pracuju v Lucemburku, jsem tu sama s pětiletou dcerkou, takže tyto situace dost často řeším. Malá naštěstí nemocná moc nebývá, většinou je to jen nachlazení, pomůže, když s ní zůstanu 2 dny doma a hurá do školky. V případě delších nemocí je tu speciální služba, která se stará o nemocné děti, funguje to tak, že den dopředu zavoláte, že je třeba pohlídat nemocné dítě a v kolik mají přijít, a druhý den se dostaví paní (tuším, že to jsou zdravotní sestry), která dítě až 7 hodin denně pohlídá. Samozřejmě to není zadarmo, poplatek se odvíjí od příjmu rodiny. Je to tady nutnost (a v mém případě zvlášť), protože na dítě si tu můžete vzít maximálně 2 dny volna, ostatní jde z dovolené. Tuto službu jsem zatím využila jednou a byla jsem maximálně spokojená, myslím, že by nebylo od věci zřídit něco takového i u nás.

Jinak jsem si tu všimla jedné kuriozity, nad kterou tady všichni kroutíme hlavou. Doktoři posílají děti do školky s antibiotikama! Praxe je taková, že když je dítě bez teploty, šup s ním do školky nebo do školy, paní učitelce se ráno předá lahvička se sirupem a lékařský předpis, podle kterého dítěti lék podává. Praktikují to tu už spoustu let, ale nevím, nevím...
 Monika, syn 09/01 
  • 

Naše zkušenost 

(5.3.2007 11:30:24)
Syn začal chodit do školky ve 3 letech, já šla do práce. Hned první měsíc dostal angínu od paní učitelky :-( docela mě to vyděsilo. Od té doby, ale musím zaklepat!! Nemocný je minimálně, max. 2x za školní rok. Bohužel, když má rýmu nebo pokašlává, ale nemá teplotu, tak do školky jde, dovolená není nekonečná a OČR mi doktorka nenapíše. A i kdybych já s ním zůstala radši doma , tak jiné maminky děti do školky pošlou a snaha se míjí účinkem. Prostě v kolektivu dětí se nemoci šíří rychle a někdo je odolný víc :-)
Držím všem palečky a hodně zdraví
 zuzkasim 


Re: Hlídací služba 

(5.3.2007 13:03:02)
Tak s těma antibiotikama ve školce mě to taky dost udivuje. Ono nemít teplotu ještě vůbec nic neznamená. Moje mamka taky razila heslo, dokud nemáš teplotu, nejsi nemocná. Asi v 7. třídě na základce jsem měla potíže, pořád bez teplot a po 3 týdnech se zjistilo, že jsem prodělala zápal plic (opravdu celou dobu bez teplot), následky tohoto přechozeného onemocnění nesu dodneška.
Jinak se mi systém hlídání u vás docela líbí, ale je potřeba, protože můžete být doma jen 2 dny. U nás je to tuším 9 dní a za tu dobu se většina klasických nemocí vyléčit dá, takže se nedivím, že se o něčem takovém u nás zatím neuvažuje.
 Sylvie 


Re: Re: Hlídací služba 

(5.3.2007 13:38:07)
Zuzkasim, u nás můžete být s dítětem doma neomezeně dlouho, ale pouze prvních 9 je placených, další jsou pouze omluvené. Druhá věc je ta, že někteří zaměstnavatelé se přeně toho obávají a snaží se matkám s malými dětmi vyhýbat
 Mortadela 


Ano, tak to je 

(5.3.2007 11:33:08)
Co se týče situace v Pardubicích, to vám nepovím - já jsem z Jihlavy. Můžu vás však ujistit, že i moje dcera je už druhý měsíc nemocná. Jedná se sice o pouhý zánět nosohltanu, ale do školky s ním nemůže - to dá rozum. Já jsem tedy neustále na OČR, naštěstí mám tchyňku v důchodu, takže mi ji třeba 2 dny v týdnu pohlídá, abych v práci také něco udělala, když už mě platí. Přesto jsem se od šéfa dočkala slovního napadání - nejsem po ruce, když mě potřebuje. O perličku z minulého týdne se s vámi podělím:
"A to ji musíte mít doma? Její přítomnost ve školce utužuje imunitu ostatních dětí. Vy mámy to moc prožíváte." A teď mi řekněte co mám dělat - nechat ji i druhý měsíc s rýmou doma a poslouchat šéfovy řeči, případně čekat až mu dojde trpělivost a zbaví se mě, nebo co teda? Babo raď.
 Šárka 
  • 

Re: Ano, tak to je 

(5.3.2007 14:57:39)
Jo, slyšela jsem i takové názory, že by se dítě schválně mělo dávat mezi nemocné, aby si vytvořilo imunitu. Jenže ono se to lépe říká o cizích dětech, ale chtěla bych vidět, jestli by někdo vlastní dítě úmyslně strkal mezi "zavirované".
 nekázanka 


prosba pro autorku 

(5.3.2007 11:41:06)
můžete mi prosím napsat na tethalka@centrum.cz? jsem šéfrektorkou časopisu pro učitelky MŠ, o Váš příspěvek bych měla velký zájem.
 Kočanská 


skvělý nápad 

(5.3.2007 12:09:24)
Dobrý den,
jsem ráda, že se někdo snaží z "potlachů" na Rodině vytěžit něco konstruktivního. Já sama to co píše autorka článku považuji za velký problém a děje se to skoro ve všech MŠ - aspoň dle informací maminek, které mají starší děti než já. Znám jedinou výjimku, kde vracení nemocné děti domů je to MŠ v Riegrových sadech. Tam existuje solidní šance, že Vaše dítě nebude neustále nemocné. Bylo by moc fajn, kdybyste o tomto tématu napsala.
 Jana038 


Re: skvělý nápad 

(6.3.2007 10:12:31)
Taky se mi líbí nápad, že se o této problematice někdo zmíní v časopise, navíc ještě pro učitelky MŠ. I mně se jednou stala podobná věc, horší to bylo možná v tom, že se maminka dotyčné holčičky sama téměř chlubila, že holčičku poslala do školky. Bylo asi takhle: v sobotu přes den holčička měla teplotu, maminka jí ihned dala sirup proti teplotě. Logicky teplota klesla. V pravidelných intervalech dostávala další dávky sirupu, v neděli večer byla teplota pod hranicí 37, v pondělí ráno holčička řekla chci do školky a tak ji maminka do školky poslala. A to byla doma na MD s mladší sestrou oné holčičky. Když je matka zaměstnaná, chápu, že dítě s rýmou (ovšem samozřejmě bez teploty) dává do školky. Rýma není ještě nic hrozného. Ale jakmile by naskočila teplota, dítě by mělo zůstat doma. Taky od loňského léta pracuju a když jsou děti nemocné, holt mám hlídačku. Proto jsem si vybrala méně placenou práci, na poloviční úvazek, nejnutnější věci bych případně mohla zaběhnout udělat odpoledne až se vrátí manžel z práce nebo večer. A tím navazuju na další část článku - beru míň než je minimální mzda. Pracuji ve škole a podle tabulek holt na víc nárok nemám. Proto jsem opravdu ráda, že mi půl roku vyjde nechat si RP. Za dobu RD jsme se s manželem vydali z peněz (byla jsem doma s dvěma dětmi, tj. 6 let) a teď to musíme dohnat. Bez RP bychom měsíčně vyšli pěkně nadoraz. To bych radši byla zůstala na RD, protože RP je znatelně vyšší než moje výplata. A ještě něco: v dnešním Právu je rozhovor s P.Nečasem o jeho plánech na úpravy MD a vyplácení RP. Bohužel na internetu je jen zlomek celého článku...
 Anny 
  • 

Bezohlednost 

(5.3.2007 11:53:14)
No taky naše zkušenost, ráno chrchlající, kašlající, smrkající šatna dětí. Není prý v kompetenci paní učitelky, aby to nějakým způsobem řešila s maminama ač jsou pracující nebo doma (a je jich dost). Nás když paní učitelka upozornila, že malá při spinkání kašlala, tak druhý den byla doma. Paragraf, když lékařka napíše, tak na 7-9 dnů a zbytek mamko starej se, pokud není hlídací babička k dispozici a v práci vám volnem nevyjdou vstříc, tak máte smůlu, já i když jsem pracovala na noční směny, jsem si mohla nechat malou doma (bylo to sice spaní nespaní), ale zvládli jsme to.
K rodičovskému příspěvku a výdělkem, tam kde jsem pracovala, tak na zkrácený úvazek jsem měla v průměru kolem 7500,- bylo a je tam i dost mamin na rodičáku, takže 7500,- + 7500,- ( tak tohle si někdy nevydělá ani chlap. Možná by se měl asi udělat strop pro max. výdělek k rodičáku. Třeba mě ukamenujte, ale je to nejen můj názor.
 MM 
  • 

Co je "nemoc"... 

(5.3.2007 12:12:16)
Já bych rozlišovala mezi opravdovou nemocí (silný kašel, teplota, dítěti očividně není dobře) a takovým tím stavem, kdy dítě trochu posmrkává, pokašlává ale je jinak v pohodě. Protože kdyby se toto považovalo za nemoc, kvůli které je nutno zůstat doma, nechodila by většina dětí do školky po celé zimní roční období!
To že na začátku školkové docházky bývají děti častějí nemocně, Vám řekne každý doktor, je to normální. (I když my jsme asi zatím (ťuk ťuk ťu) výjimka, synek chyběl za 2 měsíce jen 2 dny.) Ale zase si děti těmi infekty "trénují" imunitní systém a brzy už si s nimi tělo poradí líp. Ohl. té bezohlednosti - chápu Váš postoj, ale na druhou stranu jsou ty viry opravdu všude kde jsou lidi (nejen ve školce), tedy např. i v MHD, sámošce atd. To by se nedalo chodit nikam, aby člověk nic nechytil...!
 anexa 


Re: Co je "nemoc"... 

(5.3.2007 12:34:02)
právě, co je nemoc. Když má syn rýmu, taky jde do školky, ale s teplotou bych ho tam v žádném případě neposílala. Na druhou stranu je tam spousta maminek, co evidentně kašlající a bufající dítě každý den přivedou do školky a nic se neděje.
K příspěvku. Mě se moc nelíbí zase to, že je stále hodně maminek odmítáno a místo toho aby mohla jít do práce a dát dítě do školky jsou doma, protože na jejich místo bylo přijato (příp. chodí) dítě na půl dne od maminky, co je stále na RD.
MMCH, tuhle jsem u lékaře slyšela maminu, jak nadávala na školku, že nechce přijmout její dítě na celý den a jí vystavit papír, že tam chodí jen půl dne, aby nepřišla o RD - tomuhle já říkám vyčůranost.
 inka, dvojčata 5 let 
  • 

Re: Re: Co je "nemoc"... 

(5.3.2007 17:01:46)
Mě to příjde ale nefér, vaše dítě má "jen" rýmu, vy si ho dáte do školky, kde nakazí ostatní děti, ale například moje děti si to řádně odnesou a mají k rýmě i kašel, takže jsou doma klidně i měsíc než se vyléčí. Babičky bydlí daleko, takže si beru paragraf já. Podle toho vypadají i výplaty.
 MM 
  • 

Re: Re: Re: Co je "nemoc"... 

(6.3.2007 10:27:41)
Dítě ale může nakazit další děti i tehdy, když se u něj rýma ještě ani neprojevila. Prostě když tyto běžné virózy typu rýma apod. jednou kolují, tak si je děti nesutále "předávají" (a jak řečeno, nejen děti v MČ, ale teké lidé v MHD, obchodech atd.), s tím nic nenaděláte. Dá se akorát žít zdravě ()výživa, pohyb, čerstvý vzduch), evtl. brát vitamín C apod., a tak snížit pravděpodobnost nákazy, resp. zvýšit schopnocst organismus se s tím "poprat"! To Vám řekne i lékař.
 L+2 
  • 

Re: Re: Co je  

(6.3.2007 18:05:57)
Ja si osobne myslim, ze to ze dite pokaslava a ma rymu nemoc neni. Naopak, nechavat ho kvuli tomu doma mi prijde zcela nevychovne. Dite se nauci, ze pri kazdem zakaslani muze byt doma a to potom dela celou skolni dochazku a hlavne v zamestnani. Moje deti zustavaji doma pouze, pokud maji teplotu a jenom do te doby, dokud jim neplota neklesne. Pak supajdi do skoly. Tento skolni rok byly doma pouze 2 dny a za cely lonsky skolni rok kazda jenom 1 den. Jeste jsem se nesetkala s tim, ze by maminky neco namitali, jelikoz delaji take to same. No a deti jsou vesmes zdrave, oni si na ty bezne "nachlazene" viry velmi rychle zvyknou.

Ja jsem nikde v zivote nevidela tolik deti a dospelych na neschopence jako v Cechach. To nikde jinde na svete neexistuje.
Takze maminky, hlavu vzhuru, ony to ty deti nejak preziji. Nebudte tak utlocitne. Vystavovani deti beznym virum jim jenom prospeje, organiskus otuzi!!!
 Erika a Peťko 


pre autorku 

(5.3.2007 12:36:44)
podľa toho, čo čítam v našej diskusii podľa narodenia, si mala skutočne šťastie, že pre tvoje dieťa mali v škôlke miesto, naše dievčatá riešia problém prevažne s tým, že sú uprednostňované deti až v predškolskom veku... a ak chce ísť mamina pracovať, musí dať dieťa buď do predškolského zariadenia alebo si zabezpečiť opatrovateľku a túto starostlivosť musí rozhodne zaplatiť! ja sama som počas rodičáku pracovala na plný úväzok a k malému som musela mať opatrovateľku, výška rodičovského príspevku mi nepokryla jej odmenu, doplácala som ešte z mojej výplaty...
tak sa na to skús pozrieť z druhého brehu, keby si musela nastúpiť do práce a tvoje dieťa by v škôlke nedostalo miesto, nepotrebovala by si rodičovský príspevok?
je fakt, že nástupom do ŠTATOM dotovanej škôlky by mali automaticky vyplácanie rodičáku zrušiť, to je pochopiteľné, len netreba všetkých hádzať do jedného vreca... je totiž určite kopec mamín, ktoré tento rodičovský príspevok potrebujú na zabezpečenie celodennej opatery inou osobou!
 Šárka 
  • 

štěstí? 

(5.3.2007 12:52:37)
Neměla jsem štěstí, nebyl to momentální nápad, že dám dítě do školky. Přihlášky se podávají v dubnu a od září běží školní rok a od této chvíle jsme taky platili polovinu školného, i když dítě bylo doma a do školky nechodilo. Kdybych přišla s žádostí o školku déle, pravděpodobně už by místo nebylo. Je pravda, že v poslední době jsou školky opět přeplněné, ale řekla bych, že za to může zákon, který dovoluje, aby matky na RD mohly dávat děti do školky na 4 hodiny. U nás ve školce je takových dětí dost ... a samozřejmě zabírají místa dětem, jejichž rodiče pracují. Nicméně doufám, že vedení školek dává přednost rodičům pracujícím a přednostně umisťuje právě děti rodičů zaměstnaných.
 Erika a Peťko 


Re: štěstí? 

(5.3.2007 12:57:21)
Šárka, ja som mala na mysli hlavne pražské škôlky, nakoľko asi je najväčší problém v nich... u nás v BA taký problém nie je, škôlok je dostatok, nezdvihol sa nám síce rodičák tak ako vám, ale po nástupe do práce nemám aspoň problém, čo s dieťaťom... všetko má výhody a nevýhody a treba sa na to vždy pozerať z dvoch hľadísk...
inak moja skúsenosť je - bola som nedávno v dvoch škôlkach, ani jedna škôlka nemala otvorené okná, smrad jak v Carihrade, vzduch nedýchateľný, úplna pastva pre bacile! Ja doma vetrám od rána až do večera aj keď sú vonku mínusové teploty a my skutočne nevieme, čo je to teplota alebo choroba. Je fakt, že sme sa ešte nezačlenili do kolektívu, ale pokiaľ budú tie deti dusiť v triede bez vetrania, tak verím tomu, že dopadneme tak ako si dopadla ty... :o(((
 Mortadela 


Pravidla umisťování dětí do MŠ 

(5.3.2007 14:10:30)
U nás ve městě je 15 školek, které jsou sdruženy do jedné organizace. Pro všechny platí jednotná pravidla pro přijímání dětí. Jsou nastavena tak, že děti jsou přijímány v pořadí:
1. Předškoláci
2. Sourozenci dětí zaměstnaných rodičů, které již danou MŠ navštěvují
3. Ostatní děti zaměstnaných rodičů
4. Děti nezaměstnaných rodičů (např. maminek na MD)

Tento systém se mi jeví jako dosti spravedlivý - děti maminek na MD (nejsou-li to předškoláci) mají nárok až mezi posledními, tedy pouze je-li místo.
 Erika a Peťko 


Re: pre autorku 

(5.3.2007 12:52:44)
nie do predškolského, ale súkromného zariadenia som myslela... hold mi zase ruky pracujú rýchlejšie ;o)
 Lenka Nova 


Re: Co je  

(5.3.2007 12:44:58)
Mělo by se hlavně přihlížet na to, jak se cítí dítě. Pokud má rýmu a je v pohodě, tak proč by nemohlo jít do školky. Dcera chodila do jeslí, nebyla téměř nemocná. Doma zůstávala jen pokud měla teploty nebo jí očividně nebylo dobře. Ve školce teď není vůbec nemocná. Pokud začne dítě chodit do školky, je jasné, že se musí proimunizovat. Je vcelku jedno, jestli tam začne chodit ve 3, 4 nebo 5 letech, s největší pravděpodobností bude hodně nemocné. Pokud má dítě během 2 měsíců několikrát antibiotika, tak je třeba se zamyslet i nad tím, jestli byla vždy podána na místě, jestli byla účinná, nebo jestli se maminka jen spoléhá na to, že je doktor předepsal a proto je dítěti dá.
Opravdu nechápu, proč by neměly pracující matky dostávat RP. Sama se chystám jít brzy do práce, syn má 2 roky a protože nemám nikoho na hlídání, příspěvek věnuji paní na hlídání, myslím, že s tím byl i ten zákon takto koncipován, pokud má někdo babičku a hlídá mu zadarmo, má štěstí, já takové nemám, ale rozhodně nezávidím.
 nika 
  • 

Re: Bezohlednost 

(5.3.2007 12:38:22)
Nevim, proc bych nemela mit pravo na RP, presto ze pracuji. Na danich statu tech 8 tis. odvadim uz pekne dlouho. Kdybych si mela vybrat, tak jsem s deckem doma, ale ono to s hypotekou moc nejde. Kazdy nema to stesti, ze bydleni zdedi nebo mu na to prispeji rodice. Pak je totiz hypoteka i vyssi nez RP. Napr. hypoteka 1850 tis (2+kk v Praze) na 20 let je 10 600,-- Kc mesicne. Zajimalo by me, jak to s RP bez prace splatit,ze? Take je treba vzit uvahu, ze si musite platit za hlidani bud soukrome jesle nebo pani na hlidani,protoze do skolky berou az ve 3 letech. Take skolky v mem okoli (nejsem z Prahy) maji to 16:30, coz je vysmech pracujicim matkam.
 Mortadela 


Paragraf 

(5.3.2007 14:00:59)
Asi máme neobyčejně chápavou pediatričku, ale paragraf napíše bez problémů kdykoliv si o něj řeknu, napíše ho na týden s tím, že když bude potřeba, mám si zase přijít pro další. Nikdy mě nenapadlo, že by nějaká doktorka nechtěla OČR napsat, to se dozvídám až tady. :-o
 markuska 
  • 

Re: Paragraf 

(6.3.2007 22:32:53)
Asi máš také chápajícího zaměstnavatele, že toleruje tvoje absence. Vůbec z příspěvků k tomuto článku ohledně tzv. paragrafu vidím, kolik matek to využívá a zůstává doma při každé rýmě dítěte. Ale to se pak nesmíme divit, že pokud se zaměstnavatel rozhoduje mezi matkou malého dítěte a mužem, tak vezme muže, že? Ale to zas křičíme, že jde o diskriminaci...
 Mortadela 


Re: Re: Paragraf 

(7.3.2007 7:19:23)
Asi jste nečetla všechny mé příspěvky, ale to je pochopitelné, všechno se přečíst zřejmě nedá. Nejde o každo rýmu, jak píšete, jde o velmi ošklivý kašel, který dcerku drží už měsíc, půl noci sedí na posteli a neustále kašle. Vy byste ráno vlekla nevyspalé ukňourané ukašlané dítě do školky?
 Šárka 
  • 

Paragraf 

(5.3.2007 14:20:02)
Paragraf by snad měl být napsaný na dobu, která je potřeba k vyléčení dítěte. Já myslím, že by ale velmi pomohlo, kdyby se dal paragraf operativně měnit z otce na matku apod.
Nevím, jak je to teď, první dvě děti už jsou velké, paragraf jsem neměla ani nepamatuju a s malou jsem na RD, tak ho nepotřebuju, ale bývalo to tak, že paragraf se vystavil např. na matku a ta musela být celou dobu doma. (Nebo na otce a ten byl doma.) Popř. byla - li doktorka vstřícná, se to obcházelo tak, že napsala paragraf matce, ten ukončila třeba po týdnu a hned další den napsala paragraf otci s jinou diagnózou, aby se ti dva vystřídali při ošetřování dítěte.
Určitě by věci prospělo zařídit to zákonem tak, aby paragraf mohli čerpat matka a otec dle jejich momentální situace. Ono to i líp vypadá v zaměstnání, když chybíte třeba jen dva dny v týdnu než celý týden, případně dva týdny.
Jeden čas se i o tomto jednalo, myslím si, ale asi schváleno to není.
 evča 
  • 

nešťastné nemoci 

(5.3.2007 12:30:26)
To co autorka popisuje v článečku, je u nás na denním pořádku (už třetí rok). Přesně tak jsem byla natěšená, když jsem tam dávala kluka, do té doby zdravé dítě a ouha, v zimě to začlo. Teď do toho já pracuji na plný úvazek. Nebýt babiček, můžu se rozloučit s mým zaměstnavatelem. K tomu mám ještě mladší holku. Takže co kluk nastoupil, tak pravidelně už třetí zimu je doma. Bohužel. Snažila jsem se děti opatrovat, oblékat, když je zima, ale nebylo mi to platné - kluk skončil v říjnu v nemocnici s bronchitidou. A vím, že si ji "neuhnal", hlídali jsme ho, nikde se nezachladil, jen...chodil do školky. I lékaři nám řekli, že to není z nachlazení, šlo o virus, který chytil z ovzduší. Za týden jsme na to samý oddělení dovezli i holku. To nám stačilo a od té doby ve školce ještě nebyli.
Jen chci říct toto: Opravdu je to náročné, ale NENADĚLÁTE S TÍM NIC. Ty nezodpovědné maminy nepředěláte. A úplnou lahůdkou je smíšená třída (jako u nás), veloši i maloši (asi 30 dětí dohromady).
Radila jsem se s naší pediatričkou a její rada je už několik let stejná: jestli chcete mít kluka zdravého, nedávejte ho do školky. Faktem zůstává, že má svatou pravdu. Od té doby doma nemocní nebyli. Ale otázkou zůstává, co až bude ve škole? To mě děsí.
Mně celá tato problematika nejvíc mrzí v tom smyslu, že kluk je spíše zakřiklejší a těžko se zařazuje do kolektivu. Proto jsem pro něj chtěla, aby si ve školce zvykl, aby se připravil na školu. Ale prostě to nejde.
Ještě chci říci, že jak píše autorka, že v dobách totality musely všechny maminky chodit do práce, jinak by jí dítě nevzaly, tohle se přece dávno vrátilo zpátky. Jsme sice středisková obec, ale pokud je maminka nezaměstnaná, o školce si může nechat zdát. Jen předškoláci přednostně.

 Vikuk,Vašík 4/01,Týnka 5/04 


Re: nešťastné nemoci 

(5.3.2007 12:42:30)
Evčo,
mě kluk nemarodil tři roky, do té doby, než začal chodit do školky. chodil 14 dní a další týden byl doma a tak se to střídalo. Naštěstí jsem byla doma s dcerou,tak mě to bylo jedno. Další rok už se to trochu spravilo.
Vydrž, určitě si udělá imunitu a bude to lepší.
A s bezohledností maminek asi nic neuděláš. U nás je to samé. Já jakmile je kluk nastydlý,tak si ho nechám doma, už jen kvůli tomu,že pak z rýmy hodně kašle. A nevím co by tam s ním učitelka dělala.
Držím palce, ať se to zlepší a jste brzy zdravý.
 evča 
  • 

Re: Re: nešťastné nemoci 

(5.3.2007 13:04:51)
Teď si tak uvědomuju, že my měli od té bronchitidy jedny antibiotika za letošní šk. rok! To se ještě nestalo. Taky vím, proč. protože jsou doma. Ale nadosmrti doma být nemůžou. Ach jo, kdy se to zlepší?
Možná je to i tím, že se je snažíme co nejvíc vyvarovat MHD, supermarketů a pod. Raději je necháváme v autě a pod. Vím, že vždy to nejde. Sporně i čekáren u lékaře. Párkrát jsem chtěla předepsat jen nějaké léky, nebo běžná kontrola po hospitalizaci dětí a s doktorkou se šlo v pohodě domluvit po telefonu. Taky za to jsem neskonale vděčná, jinak by si musel manžel nebo já brát ošetřovačku vlastně kvůli "blbině". Pokud jsou opravdu nemocní, tak je to bez diskuze.
Musíme doufat, že se to zlepší, přijde jaro a sluníčko vyžene všechny nemoci.
 Lenka Nova 


Re: Re: Re: nešťastné nemoci 

(5.3.2007 14:04:32)
A nenapadlo tě, že čím víc budeš děti izolovat, tak tím dýl bude trvat než se proimunizují? Samozřejmě ne za každou cenu. Jestli není lepší posilovat imunitu třeba otužováním. U nás jsou ve školce taky třídy dohromady malí a velcí a nevadí mi to. Naopak mám pocit, že se menší od větších něco přiučí a velcí se naučí komunikovat s menšími.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: Re: Re: nešťastné nemoci 

(14.3.2007 15:03:45)
otužování - ha, ha, ha.
S tím jsem začla - po sprchování nebo koupání pustím vlažnou vodu a dcera si ji na sebe (na nohy a ruce) lyje kelímkem a piští. Je to forma, která se jí líbí. Nechám ji, aby se takhle párkrát pocákala, pak honem utřít a do pyžama. Bohužel vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu to vychází, že se takhle otužuje tak tři dny v měsíci, protože to děláme, jen když je zcela zdravá a ještě čekám tak dva dny. Pak se tři dny "otužuje" a zase začne kašlat nebo smrkat. Takže snaha by byla, ale jaksi objektivní potíže ...:-)
 Šárka 
  • 

Re: nešťastné nemoci 

(5.3.2007 13:27:54)
S dostupností školky je to asi podle lokality a to, že mají přednost zaměstnané maminy, je v pořádku.
Podle dosavadních příspěvků vidím, že četnost těch onemocnění je zcela "v normě". Nic povzbudivého.
Můj syn, když byl malý, velmi trpěl na záněty průdušek a doktorka mi tehdy ani nedoporučila, aby do školky vůbec chodil. Pořídili jsme si tehdy tedy ještě holčičku a byl doma. Byl odmalička zakřiknutý, ani s dětmi ven nechtěl chodit, nejradši byl doma a něco si psal, kreslil, montoval ... Měla jsem také strach, co bude ve škole - nemoci, kolektiv apod. Do školky nakonec chodil jen jako předškolák na půl dne. S nástupem do ZŠ bylo po nemocech jako když utne. S navazováním kontaktů má ale dodnes potíže, je spíš samotář, to mu zůstalo.

 koa 


Re: nešťastné nemoci 

(5.3.2007 13:30:09)
V naší školce viditelně nemocné dítě ráno nevezmou. Pokud se nemoc projeví v průběhu dne, zavolají rodiče, aby si dítko vyzvedli. Občas to ženou až do opačného extrému, kdy po dvoudenní nepřítomnosti dítěte, které trochu pokašlávalo, vyžadují potvrzení od lékařky. Takže se zdravým dítětem máte ráno jít do čekárny plné nemocných dětí, abyste dostali lísteček se slovy: dítě může do kolektivu.

Ale já si myslím, že i kdyby probíhala kdovíjak přísná ranní "selekce", stejně nemůžete zabránit tomu, aby se vaše dítě dostalo do kontaktu s tím, u kterého nemoc už začala, jen se zatím neprojevila. Žádná matka asi nedá ráno do školky potomka s puchýřky, tedy s viditelným projevem nemoci, a stejně pak má neštovice třeba polovina třídy.

Kromě toho, z dětí, které prodělají v předškolním věku více nemocí (myslím ty "běžné", rýmu, kašel), vyrůstají zdravější dospělí, než z těch, které celé dětství neofouklo.
 Velina 
  • 

Re: nešťastné nemoci 

(12.3.2007 23:14:00)
tak tak
 fisperanda 


S tím nic nenaděláte 

(5.3.2007 12:35:43)
Chápu, že se někomu nelíbí, že se dítě může ve školce nakazit. Ale co s tím chcete dělat? Spíš bych to vzala jako fakt, a pokud mám dítě se špatnou imunitou, tak je to smůla. To je, jako bych odmítala jezdit hromadnou dopravou jenom proto, že tam chytnu chřipku. A nevěřím, že do školky chodí děti, který mají teplotu, a jsou opravdu nemocné. Spíš bych čekala, že tam budou děcka, který mají celou zimu nudli u nosu, a těch je většina. A až dítě chytne neštovice, nebo vši, tak co? S tím přece taky všichni počítáme. Nebo ne?
A k tomu RP - tady to nechápu už vůbec. Proč by maminka, která si chce vydělat, měla být trestaná za to, že chce chodit do práce? Kdyby pracovala na půl úvazku a brala sedum tisíc, a vzali by jí rodičák, tak proč by do té práce proboha chodila?
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Školka a nemoci 

(5.3.2007 12:49:15)
Já už jsem po půl roce chození naší Terezky do školky ztratila veškeré iluze o tom, že by mé dítě bylo nějakým způsobem odolné. Z jedné hloupé rýmy se vyklubal zápal plic, se kterým jsme se léčili dva měsíce atd. U nás je to ještě veselejší o to, že všechno, ale doopravdy všechno nakonec odnese mladší Michalka (14 měsíců), ta už měla během Terezina školkování troje antibiotika. A rýmu? Tu má pořád. Na týden je klid a pak nanovo. A Tereza za dva dny taky. Zrovna včera večer začalo Míši téct z nosu, tak zase čekám, co z toho asi bude. Já už jenom spoléhám na jaro, že tyhle bacily nebudou tak časté. Tereze se ve školce líbí, udělala obrovské pokroky, ale v tom směru, co se nemocí týče, nám byl školku čert dlužen. A chápu, že se na to díváš z pohledu budoucího zaměstnavatele, protože mě taky napadá, kdo mě tak asi bude chtít, když budou obě holky na přeskáčku nebo dohromady stále nemocné - odpověď je mi jasná - NIKDO !!!!
A to musím dodat, že paní učitelka u nás ve školce je velice rozumná a nejednou jsem byla svědkem toho, jak domlouvá mamince, aby tam nemocné dítě nedávala. Většinou se zastydí a opravdu si ho domů vezme. Ovšem, nám to nějak nepomáhá.
JARO, JARO, KDE JSI?!
 1.3Magráta13 


Re: Školka a nemoci 

(5.3.2007 13:05:57)
Ahoj,
vím, že je to nepříjemné, ale vydržte, určitě se to zlepší. Mám stejnou zkušenost. Sama učitelka mě před nástupem dcery do MŠ varovala, že první rok bude nejspíš hodně nemocná, ale pak se to zlepší. prý to mají vypozorované od ostatních dětí, když si zvykají na školku. A taky že jo.
Dcera nastoupila v září do MŠ, já znovu do práce. 14 dní byla ve školce, 14 dní doma (průměrně), téměř celý školní rok. Můj zaměstnavatel nemohl nic dělat, vydržel to se mnou a já zas na oplátku třeba šla do práce o víkendu, abych si udělala to nejnutnější.
První rok byl děsný, ale od té doby je nemocná tak 1-2 týdny v roce (je jí 7).
Kdybych měla řešit rýmu a kašel, byla by doma pořád, takže pokud nemá horečku, nic jí nebolí nebo jí není špatně, ale "pouze" kašle a smrká, jde prostě do školy.

A poslední otázka rodičáku? Ten přeci má sloužit k zaopatření dítěte, takže pokud holčička chodí ze školky po o, je to podle mě v pořádku. Nikde není psáno, že se o ní musí starat pouze matka.
Ale můj osobní názor je, že 4. rok MD je luxus pro běžnou matku zdravého dítěte, které může normálně do kolektivu.
 Renda 
  • 

Re: Re: Školka a nemoci 

(5.3.2007 13:27:27)
Rodičovský příspěvek nemá sloužit k zaopatření dítěte, je určen pro matku , která pečuje o dítě. Takže nechápu, jak ho můžou brát matky, které pracují na plný úvazek. Ani jsem netušila, že je to možné.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Školka a nemoci 

(5.3.2007 13:33:16)
Možné to je, ba dokonce s tím zákon přímo počítá a obsahuje paragraf, podle kterého se za splnění podmínky řádné péče považuje též to, že rodič po dobu, co bude výdělečně činný (nebo co bude studovat) zabezpečí péči o dítě jinou zletilou osobou.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Školka a nemoci 

(5.3.2007 13:44:49)
Je to možné, při RD si může matka vydělat, kolik chce, není to omezeno ani částkou ani dobou, kterou stráví v zaměstnání. Jde o to, že dítě nesmí být déle jak 4 hodiny ve školce, takže stačí čiperná babička, teta, sousedka, kamarádka ... :-D
Bylo tu řečeno, že někomu něco závidím. Přísahám, že nezávidím nikomu nic, nemám to zapotřebí.
Z Úřadu práce v "Oznámení o výši dávky státní sociální podpory" se kromě jiného píše: "Rodičovský příspěvek je určen pro rodiče pečujícího celodenně a řádně o nezletilé nezaopatřené dítě."
Možná jsem puntičkářka, ale jak může 8 hod. pracující rodič pečovat zároveň celodenně a řádně o nezletilé nezaopatřené dítě ... Mno, třeba mají u nás na úřadě zastaralé formuláře ... :-)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Školka a nemoci 

(5.3.2007 13:51:43)
Možná jsem puntičkářka, ale jak může 8 hod. pracující rodič pečovat zároveň celodenně a řádně o nezletilé nezaopatřené dítě ... Mno, třeba mají u nás na úřadě zastaralé formuláře ... :-)


Šárko, na úřadě nemají zastaralé formuláře, jenom jsi si asi špatně přečetla zákon o státní sociální podpoře, konkrétně paragraf 31, odstavec 2 ;o)

§31 (2) Podmínka osobní celodenní péče se též považuje za splněnou, jestliže rodič zajistil péči o dítě jinou zletilou osobou, nejde-li o případy uvedené v §30 odst. 3 v době, kdy je

a) výdělečně činný,

b) žákem nebo studentem soustavně se připravujícím na budoucí povolání (§12 až 15), nejde-li o studium za trvání služebního poměru příslušníků ozbrojených sil.
 Kačka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Školka a nemoci 

(6.3.2007 8:26:01)
Nezlob se Šárko, ale jak pečuješ o své dítě celodenně za 7,5 tisíce ty, když dáváš holku na 4 hodiny do státní školky?????
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Školka a nemoci 

(6.3.2007 14:16:20)
No když dávají, tak beru, viď. Vracet to nepůjdu. Já bych vyšla i s tím, co bylo dosud. Neznamená, že když něco využívám, že s tím souhlasím ... :-)
Já bych ten příspěvek třeba zkrátila napůl, když se matka půl dne nestará.
 Daniela 
  • 

Chorvatsko 

(5.3.2007 14:08:03)
Ahoj zdravím maminky v Čechách. Já žiji v Chorvatsku a musím zkonstatovat, že situace je tu stejná. Do školky chodí i nemoný děti a co víc paní učitelka, která jim utírá nos, tak jedním papírovým ubrouskem to vezme všechno najednou. Nad tím jsem se zhrozila, ale i přes mé snahy o vysvětlení mé dcerce (3 roky), že má svůj kapesníček, tak ať tetám nedovoluje aby jí utíraly nosík, je vše marné. I ona je každou chvíli nemocná, vánoce jsme strávili se zánětem horních cest dýchacích v nemocnici. Jak to tady v nemocnici vypadá nebudu ani rozepisovat. To bych mohla napsat celý článek. Ale jen zkonstatuji "maminky važte si zdravotní péče v Čechách". Máme ještě chlapečka (13 měsíců) a ten samozřejmě vše chytí od ní. Takže je to všude stejné. Jen možná s tím rozdílem, že tady máma musí jít po roce mateřské do práce. A nikdo se neptá kdo bude hlídat děti. Tři roky může doma zůstat až při třetím dítěti. Nad zdravotní péčí by tu člověk plakal a když jsem malou poprve odvedla do školy, tak mi z toho bylo celý den smutno. Má představa o veselém prostředí ke hraní mého dítěte se rozplynula během pár vteřin. Takže milé maminky, když tak čtu stálé nářky jak je v Čachách špatné zdravotnictví, školky, školy, sociální dávky a pod., tak se musím usmát, protože ve skutečnosti nevíte co máte.
 Cestovatelka 
  • 

Re: Chorvatsko 

(6.3.2007 17:38:45)
jee, prosim, muzes mi na +420 776747014 napsat mail, na ktery ti muzu napsat? Jedu s malymi detmi na 4 roky do HR a rada bych se na par veci zeptala, smim-li :-) Dekuju!
Cestovatelka
 Mortadela 


Re: Školka a nemoci 

(5.3.2007 14:24:49)
Ach Jano, kéž byste měla pravdu a jaro pomohlo! Dnes mě vyděsila učitelka ve školce (když jsem už popáté dcerku odhlašovala na další týden, neb je už druhý měsíc nemocná a ne a ne se z toho dostat), že má tu zkušenost, že sluníčko naopak každý zánět (byť je to rýma) ještě zhoršuje. Viď, že nemá pravdu? Prosím prosím ať jaro pomůže!!!! :-)
 Irena, 2 deti 
  • 

Re: Školka a nemoci 

(5.3.2007 23:29:58)
Skolka pro obe Tve deti asi neni v soucasnosti to prave. Imunita se vyviji s vekem, resp. "zkusenostmi" spravne nasetovaneho organismu. To znamena, ze dam-li trilete dite do klektivniho zarizeni a siuace se vyviji Tebou popsanym zpusobem, neni proste jeste zraly stav organismu. V dobe meho mladi se podobne jako dnes skolky pro trilete, doporucovaly jesle pro dvoulete - spravny start do "zdraveho" zivota. Moje spoluzacka z gymnazia, takto detska lekarka v Motole, se k cele veci predskolnich zarizeni stavi nasledovne: sve deti dava do skolky az po patem roce zivota. V peti letech je totiz jeden ze zlomu ve vyvoji imunity a pravdepodobnost potizi, resp. pozitivniho prinosu je relativne v priznivych intencich.
Zdravi,
Irena.
 linn (zatím bez dětí) 
  • 

nemocné dítě by mělo zůstat doma 

(5.3.2007 13:09:14)
Dobrý den, souhlasím s Vaším názorem, že nemocné děti by rodiče do školky posílat neměli. Jednak nakazí ostatní a jednak je to dítě chudák, když se nemůže doma v teplíčku vyležet. Také se nedivím, že Vaše dítě bylo tak často nemocné, antibiotika celkově oslabují-a to výrazně- imunitní systém, takže po jejich dobrání člověk většinou chytí další onemocnění. (Antibiotika by se měli brát nejvíce 1x do roka, ne vícekrát!) Existuje mnoho potravinových doplňků, které nastartují imunitní systém vašeho dítěte, a opravdu podpoří jeho zdraví, a také - změnila bych školku, pokud tam učitelky tolerují přítomnost nemocných dětí. A pokud by ani změna školky nepomohla, zapojila bych do hlídání babičky, nebo bych ještě do práce nešla a zůstala s dítětem doma aspoň rok. Na rodičovský příspěvěk mají rodiče ze zákona nárok (jeho výše se pak odvíjí od výše platu obou rodičů), nejedná se o sociální dávky! Takže v tomto směru bych si spíše hleděla svého talíře.
 fisperanda 
  • 

Re: nemocné dítě by mělo zůstat doma 

(5.3.2007 13:37:07)
linn -změnit školku? Tak to seš asi trochu mimo realitu, protože jenom dítě do školky dostat je obrovský problém. Navíc si nemyslím, že by to bylo jinde lepší. A zapojit babičky nebo další rok zůstat doma - to opravdu není řešení. Protože další rok se to nejspíš bude opakovat.
 Sylvie 


Re: nemocné dítě by mělo zůstat doma 

(5.3.2007 13:47:27)
Na rodičovský příspěvěk mají rodiče ze zákona nárok (jeho výše se pak odvíjí od výše platu obou rodičů), nejedná se o sociální dávky!

Linn, ani ne :o) Rodičovský příspěvek JE sociální dávka a ani v náznaku se NEODVÍJÍ od platu rodičů.

Jinak souhlasím, taky nemocné děti do školky neposílám - ale otázka je, co si kdo představuje pod pojmem nemocné dítě. Moje děti přes zimu taky po ránu kolikrát děsně kašlou a pomalu nemluví - to ale celá rodina :o/ bydlíme totiž přímo na dálnici a nějakou dobu nám trvá, než se z toho smogu rozmluvíme :o/ Ovšem věci neznalí rodiče mohou předoikládat, že posílám do školky děcka s rojetou plicní tuberou...
 petra 
  • 

rodičovský příspěvek 

(5.3.2007 15:10:51)
Milá Lynn,

rodičovský příspěvek je!! sociální dávka a jeho výše je pro všechny rodiče stejná.
 Dana 
  • 

Re: nemocné dítě by mělo zůstat doma 

(5.3.2007 19:26:37)
Myslím, že se neodvíjí od výše platu rodičů, ale je fixní.
 Jana (Kačka 11/03+Matýsek8/05) 


Solná jeskyně 

(5.3.2007 13:58:41)
Vím, že jsem trochu mimo mísu, ale nemáte někdo zkušenosti se solnou jeskyní a malými dětmi? Chlapeček od října nepřestal kašlat až se prokašlal k astmatu, o snížené imunitě nemluvě.
 Renus+kluci10/00,02/07 


Re: Solná jeskyně 

(5.3.2007 18:11:44)
solnou jeskyni utŕčitě doporučuji!
 sisina, dcery 4.5 a 2roky 
  • 

Re: Solná jeskyně 

(5.3.2007 18:31:53)
Ahoj, ja jsem byla s holkama dnes poprve, ale na doporuceni. Ta starsi taky porad smkr, kasle a ma i problemy s usima - ma v nich trubicky proti zalehnuti. Pred rokem jsme chodili na usni co tyden.
Tak uvidime co jeskyne, ale zatim v pohode. Chodime v Brne.
 Meluzína 
  • 

Re: Solná jeskyně 

(7.3.2007 11:47:56)
Ahoj Jani,
mám také zkušenost se solnou jeskyní. jsem od malinka astmatička s totálně s níženou imunitou. Před půl rokem jsem začala navštěvovat solné jeskyně, po půl roce jsem absolvovala pravidelnou kontrolu na plicním ve FN Plzeň a ptala se na ní. Docent pravil, že to samozřejmě je fajn, vzduch je tam ok, ale léčebné účinky příliš nemá. Jen je to dobré podpůrné řešení. (využívají i v nemocnici). takže zázraky opravdu neumí (dle mého je i strašně drahá . v Plzni cca do 100 - 150Kč za 45 mni.)
Mě se osvědčily už od malinka Jánské lízně (ale nenáviděla jsem je)a pravidlný pobyt u moře a zejména na horách ve vyšší nadmořské výšce.
 Chytrá Horákyně 
  • 

žasnu 

(5.3.2007 14:10:23)
Problém je někde jinde - ve vás. Jak můžete své tříleté dítě poslat do školky, když jste doma? To si opravdu myslíte, že je mu lépe u nějaké ženské, která má nastarosti dalších 20 dětí (což sama v článku uznáváte - při smrkání)? A pokud budete chtít argumentovat, že ho tak připravujete na další léta, jistě ho teď neučíte krájet ostrým nožem, sekat sekerkou... vždyť to také jednou bude potřebovat. Kam to "mámy" dotáhly, že odkládají své děti, ve víře, že je někdo lepší než ony?
P.S. Děti máme dvě, jsem nezaměstnaná, ale hrdá, že nemusí do státního zařízení.
Vstup do školy - "zařazení do kolektivu" (pro šťourali) - v pohodě.
 Lenka 
  • 

Re: žasnu 

(5.3.2007 14:25:39)
Já taky žasnu, jak rozhodně tu prosazujete svůj názor jako jediný správný. Myslím si, že tříleté dítě by už do školky chodit mělo (pokud je maminka doma, mohla by ho vyzvedávat po obědě), samozřejmě za předpokladu, že je zdravé a líbí se mu tam. Naučí se komunikovat s vrstevníky, s učitelkami, dozví se nové věci... Pro takové dítě je to zase změna, naučí se být i s jinými lidmi než jenom s maminkou, má nové podněty. Věřím, že mu to jedině prospěje, vždyť ani maminka se mu nemůže v jednom kuse věnovat, uklízí, vaří, nakupuje atd. Nehledě na to, že se tato maminka může dopoledne, co je dítě ve školce, něco učit, doplňovat vzdělání, aby potom našla zajímavou práci.
 Šárka 
  • 

Re: žasnu 

(5.3.2007 14:29:16)
No, měla byste ji vidět, jak šťastně poskakuje, když je řeč o školce, co tam dělala dopoledne, co měli k obědu, s kým si hrála, na co si hrála, co zpívali apod. Není to tak, že bych ji tam odložila. Ona je tam šťastná. Jelikož ve svém bydlišti nemáme vrstevníka, tak mi přišlo vhodné umožnit jí ty 4 hod. denně kontakt s dětmi.
Další věcí je, že jsem počítala s tím, že bude nemocná, i když mě ta četnost zaskočila. Věřila jsem a snad to tak dopadne, že do čtyř let, kdy budu muset do práce, už získá nějakou imunitu a ty nemoci nebudou tak časté. Teď jsem doma, tak o nic nejde, nechám si ji doma týden dva, ale jako zaměstnaná bych si toto dovolit nemohla.

 nicota 
  • 

Re: Re: Proč si všichni myslíte,že si dítě získá imunitu? 

(5.3.2007 21:51:03)
Proč si všichni myslíte takovou blbost,že čím víc dítě chytí nemocí,tak bude mít skvělou imunitu.Dítě,které chytí každou rýmu nebo chřipku,která kolem proletí si imunitu rozhodně nezíská,ale naopak se mu horší.Je to stejné přirovnání,jako kdyby jste krmily alergika na lepek lepkem a čekaly,že si zvykne,ale on dostane časem rakovinu střev.Stejné je to s nemocemi imunita je slabší a slabší.Kde jste lidi vzaly tenhle blbej názor.moje děti nikdy nemocné nebyly a ani ve školce nic nechytí,ale mám stejný názor,že nemocné děti nemají rozhodně ve školce být z důvodu nákazy a co si hlavně rodiče neuvědomují,jak škodí dětem na zdravý,když nemoc nevyleží doma v posteli.
 Anakonda+2 


A proč by nemohla?! 

(5.3.2007 14:48:04)
Já taky žasnu:)) Proč by nemohla maminka dávat své dítě ve třech letech do školky i když nepracuje, když tam mají volno? Jistě neblokuje místo pro dítě maminky, která pracuje.....to si musí každá MŠ ohlídat. Myslím si, že dítě se v dětském kolektivu naučí třeba věci, které by se doma s maminkou nenaučilo...otrká se.....najde si kamarády a pod:)
 Jana 
  • 

Re: žasnu 

(5.3.2007 15:45:03)
Mám také skoro tříleteho synka a zvažuji od září školku.Ptala jsem se ale i imunoložky na vhodnost kolektivu.Dozvěděla jsem se,že imunita se vyvíjí,ve třech letech je velmi nízká,ve čtyřech je tom lepší a ze zdravotního hlediska je nejvhodnější pro dítě nastoupit do školky až v pěti letech,kdy je imunita zase lepší.Je i rozdíl pokud je nemocné 3-leté dítě a dítě pětileté!Takže názor,že dítě se musí promořit infekcemi,čím dříve,tím lépe je opravdu nesprávný.Naopak pokud je dítě od tří let stále nemocné,rozhodně mu to nepropěje.Něco jiného je ovšem sociální kontakt,který děti potřebují.Pak babo raď:)Ale dle mého,pokud je dítě vyčerpané nemocemi,docházku do školky bych zatím odsunula.
 Daria, dcerky 4 roky a 1 měsíc 


Re: žasnu 

(5.3.2007 17:24:01)
Nerozumím tomu striktně odsuzujícímu tónu u Chytré Horákyně. Každé dítě je úplně jiné, ale je pravda, že prostě dítě se okolo třetího roku dostává do jiné úrovně poznávání světa a začíná velmi intenzivně vnímat společnost dětí. Učí se, že je jedním z kolektivu, učí se přátelství, spolupráci, ohleduplnosti a navíc mu učitelka ve školce dokáže dát mnohem více podnětů pro vývoj, než maminka na MD. Mám dvě dcerky. Ta první toužila jít do školky a musím říct, že každý další měsíc, který tam strávila jí neuvěřitelně pomáhal "vyspět" hlavně mentálně. Byla nadšená ze školky v přírodě, prostě je tam opravdu šťastná. Moje druhá dcerka by měla jít po prázdninách vyzkoušet 4 hodinový pobyt ve školce, ale ta je zase úplně jiná. Je na mě hodně upnutá a i když je mezi dětmi ráda, myslím, že s ní to půjde úplně jinak. Pokud jde o nemoci, je jasný, že po nástupu do školky se ve většině případů výrazně zvýší nemocnost. Dítě si potřebuje tzv. promořit imunitu a vytvořit si obranu proti takovým těm běžným virům a bakteriálním infekcím. Moje starší dcera strávila během prvního roku ve školce téměř dva měsíce doma a běhěm 4 měsíců brala 3 anitbiotika. Pak jí lékařka napsala na imunitu Biostim pro děti a do konce roku už neměla vůbec nic. Druhý rok ve školce jsme nasadili Biostim preventivně již v říjnu a celý rok neměla jedinkrát antibiotika a stala se prakticky nejzdravějším dítětem ve školce (když neberu neštovice). Tento rok byla párkrát nastydlá, ale dostává vitamíny s probiotikama a v lednu po několika opakovaných nachlazeních začala brát Luivac, protože Biostim už se neprodává a je zase ok, i když jsme strávili doma dva týdny, když si holčiny předávaly nějakou šílenou zvracivě-střevní virózu. Celkově se jí ale imunita opravdu nastartovala skvěle. Malá chytá od té starší kde co a setkávám se s tím názorem, že by taková ta nárazová nemocnost po nástupu do školky, tím, že je s těmi běžnými nemocemi přes sestru konfrontovaná už od malička, neměla být tak prudká. Takže uvidíme. Je to strašně únavný, vím to sama, protože jsem první rok dceřiny docházky do školky byla těhotná a chytla jsem od ní dvě angíny, takže jsem první čtyři měsíce doslova protrpěla, ale opravdu se ukázalo. že šlo jen o ten první rok. Tu samou zkušenost má i moje kamarádka s dcerou. První rok ve školce dostala od ledna do června snad sedmery antibiotika. Kamarádka už se cítila naprosto bezmocná, ale druhý rok je její dcerka v podstatě v pohodě, od začátku školního roku do dneška měla jedny antibiotika a je naprosto nesrovnatelně lepší. POkud jde o nemocné děti ve školce, musím říct, že naprosto souhlasím, že zchvácené, vyčerpané, evidentně nemocné děti nemají ve školce co dělat. Mají se kurýrovat v posteli. Ale je fakt, že s běžnou rýmou, která není provázená teplotami, nezhoršuje se, není zabarvená a neprovází jí taková ta celková skleslost, chodí dcerka do školky taky a je z ní za 4 dny úplně vyléčená..
 úča ;-) 
  • 

z pohledu učitelky  

(5.3.2007 14:12:07)
Učila jsem na škole speciální - děti s postižením, většina maminek doma, braly peníze za péči o blízkou osobu. Do školy je vozily nemocné běžně, hlavně s různými nachlazeními.
- příklad 1: vejdu do třídy 7,45 pozdravit děcka, kluk víceméně visí na vozíku, oči jak králík, zchvácený, zpocený. Ptám se, proč není doma, donesu teploměr - má 38,5 a maminka je objednaná k holiči. Volám matce, že má syn horečku, ať si pro něj ihned přijede - dojela ve 13,15 ( je doma, díky synovu postižení bere značné příspěvky na nákup a provoz motorového vozidla a rodina bydlí 20 min od školy). Stěžovala si pak na mou neochotu u ředitelky školy.
- příklad 2: z chlapce v první lavici létají zelené sople tak daleko, že mi končí na mém těhotenském pupku. Maminka (rovněž doma) má nějaké vyřizování, v tomto stavu chodí kluk do školy 3 dny.

Hodně záleží na vedení školy, nakolik toto toleruje. Učitelku mají rodiče vcelku na háku, ředitelku již méně ;-) Zajímavé je, že nepamatuju, že by v takovém stavu poslala dítě do školy zaměstnaná maminka.

K tomu RP - pokud je babička, je to fajn; spousta žen hlídací babi nemá a slušná spolehlivá paní na hlídání, která si pro dítě i zajde do MŠ, je finančně dost náročná - rodičák to pokrývá.
Chybí mi větší spektrum předškolních zařízení i pro menší děti za přiměřenou cenu - pak bych se při dřívějším návratu do práce obešla i bez toho RP.

E.
 Ishka 


Rodičák ještě jinak 

(5.3.2007 14:35:27)
Loni jsem byla v situaci, kdy syn oslavil třetí narozeniny a já jsem chodila do práce na plný úvazek. Vzhledem k tomu, že syn je narozený v únoru a do školky u nás se přijímají na aktuální školní rok děti narozené do 16.1., nebyl přijat k docházce. A teď co? Takže jsem byla strašně vděčná zákonu, který umožňuje pobírat rodičovský příspěvěk i těm, co pracují na plný úvazek. Syna totiž hlídala kamarádka a celý rodičák /plus dalších pár tisícovek/ putoval jí. A myslím si, že to bylo zcela správně. Když mi stát neumožnil jako pracující matce umístit dítě do mateřské školy, jejíž provoz si mimochodem všichni platíme ze svých daní, ať mi alespoň hezky zaplatí hlídání. Když vidím, kolik platíme na daních, nemám z toho ani trochu špatné svědomí.
 Lister 
  • 

Re: Rodičák ještě jinak 

(5.3.2007 14:49:59)
Ano, ale to je ten příúpad, kdy jsi RP použilila na zajištění péče pro dítko. Ale jsou i jiné případy - mám známou, která po půl roce na MD naznala, že by si nemohla z RP kupovat značkové oblečení, takže nastoupila do práce a miminko (teď už batole) hlídá babička. Hlídání spočívá v tom, že se děťátku pustí televize. Babička nemá odvahu vzít malou ven, tak ven prostě nechodí. A maminka pracuje na úřadě, takže minimálně 2x týdně přichází domů až kolem 18. hodiny. Ale může si koupit značkové oblečení.
Nemusím snad dodávat, že babička z RP nevidí ani korunu.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Rodičák ještě jinak 

(5.3.2007 15:03:49)
Ano, já jsem měla přesně na mysli takové případy.
 Slečna Marplová 


Re: Re: Re: Rodičák ještě jinak 

(6.3.2007 3:46:56)
Sarko,
takze vlastne bojujes za prava hlidacich babicek? To si musi vykomunikovat babicky samy s matkou, ne?
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Re: Rodičák ještě jinak 

(5.3.2007 16:37:34)
Tak to je celkem soda. Abych pravdu řekla, nám hodně finančně pomohlo, když jsem se předčasně vrátila do práce (synovi bylo 2,5 roku), za celou mou "rodičovskou dovolenou", kdy jsem byla doma jsme vyčerpali všechny naše "zásoby" na horší časy a nabídka práce přišla vlastně sama, protože slečna co byla moje náhradnice po dobu mateřské, náhle odešla. Dřív bych ale do práce rozhodně nešla. Těch 2,5 roku doma bylo krásných a rozhodně bych syna nechtěla ochudit o zážitky s maminkou kvůli hadrům. Myslím, že pro dítko je přínosnější čas strávený s rodiči, než triko od Nextu.
 fisperanda 
  • 

Re: Re: Rodičák ještě jinak 

(5.3.2007 16:40:50)
To je takový argument, jako řešit, jestli naši romští spoluobčané mají dostávat podporu v nezaměstnanosti. Jedna maminka pobírá přídavek, který nepotřebuje ! Hrůza. Tak ostatní by taky neměli brat nic. Pro jistotu.
 Axela 


Re: Rodičák ještě jinak 

(5.3.2007 14:52:06)
Myslím, že jsi přesně vystihla podstatu problému. Většina, která RP kritizovala, tedy možnost jeho pobírání i při plném úvazku, narážela na fakt, že matky ho pobírají, ikdyž se o dítě stará někdo jiný (babička apod.), který ale z rodičáku neuvidí ani korunu. Tak, jak jsi ho využila Ty, je myslím zcela v pořádku. Nicméně mně osobně nevadí ani ti, kteří si to zařídili tak, jak jsem napsala výše. Holt kdo má babičky, tak je využívá, co k tomu dodat. Já bych to v případě možnosti, přiznám se, udělala asi taky.
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Rodičák ještě jinak 

(5.3.2007 16:16:48)
Ishko, tak to jsme na tom stejně. Já pracuji, syn je 9.2.2004 a do školky se móóžná dostaneme od září. Hlídají mi babičky, nebo syn chodí do soukromé MŠ. Mezi babičky a soukromou školku přerozděluju celý RP a a ještě něco připlatím. Taky se necítím ani trochu špatně, že dělám a beru RP (tedy vlastně ho vezmu a předám ho dál). Kdybych měla možnost dát syna do normální školky za ticku, tak ho tam dám a ruším RP. Bohužel, to nejde, protože u nás je školek nedostatek, tak alespoň využiju RP a babičky si taky finančně pomůžou (moje mamka s 3,5 tisícema invalidního důchodu - nic moc a druhá babi je taky v důchodu, ale penízky taky potřebuje).
 leni27 


Re: Rodičák ještě jinak 

(6.3.2007 19:28:33)
Úplně souhlasím, dceru mi nevzali do školky,jen proto, že berou údajně od září a jelikož jí byly 3. roky tuto zimu, tak nás všude vyhodili a chovali se docela ošklivě, včetně úřadů. proto jsem to řešila taky tak, dceru hlídá kamarádka za celý rodičák a já chodím do práce a jsme vděčná, že jsme nepřišla o práci.
Myslím, že každý má svůj život a závidět rodičák druhýmu, když neví o jeho životě nic je fakt zbytečný.
 smoky, 2 děti 
  • 

Re: z pohledu učitelky  

(7.3.2007 19:14:01)
Mám se školkou také stejnou zkušenost, syn (4 roky) nastoupil do školky před rokem a od té doby není měsíc (kromě letních prázdnin), kdy by nebyl nemocný. Já jsem nastoupila do zaměstnání také před rokem a už více než rok se strachuji, kdy mému zaměstnavateli dojde s námi trpělivost. Pokaždé, když jdu pro synka do školky, tak jdu s obavou, aby neměl teplotu, nekašlal, nesmrkal. I když jsem zaměstnaná, tak pokaždé, když na něj "něco lezlo" nechala jsem ho doma. Ale jiné maminky na to mají asi jiný názor. Pro příklad: nedávno mi volala pí.učitelka ve dvě hodiny odpoledne do zaměstnání, že syn má asi teplotu a není mu dobře ať si pro něj přijedu. Diagnóza - zánět horních cest dýchacích, nakonec se mu to dostalo až na průdušky, vysoké teploty 4 dny, nakonec začla léčba antibiotiky. Doma byl skoro tři týdny. Pak dva dny ve školce a třetí den zase teploty, doma byl 10 dní. Pak týden ve školce, pak týden jarních prázdnin na horách, dva dny ve školce a ve středu honem k lékařce - vysoké teploty, angína. Někdy jsem už z toho na prášky. Ostatní maminky vodí nemocné děti do školky a je jim úplně fuk, co ostatní. Už mi došla trpělivost a chystám se promluvit si s paní ředitelkou. Jinak z imunologického hlediska je u synka vše v pořádku, byli jsme již na všech možných vyšetřeních, denně pije šťávy z čerstvého ovoce, které mu vymačkávám, nakoupili jsme různé vitamínové doplňky, abychom posílili jeho odolnost, ale proti prskajícím dětem ve školce asi nemáme šanci. Dnes byl po nemoci první den ve školce, tak jsem zvědavá, na jak dlouho. P.S. Odpoledne mi volala paní učitelka, že prcka prý bolí bříško .... :-).
 KÁJA ( USMRKANÁ ANIČKA) 
  • 

POMOHLA PROBIOTIKA  

(7.3.2007 23:03:06)
Moje Aninka měla stejný průběh školní docházky jako váš syn. Dokonce ji léčíme na imunologii. Od ledna do května 2006 odchodila 15 dní do školky. Byly jí v té době tři, já nastoupila do práce... Hlídal manžel na paragraf, babička i já (brala 5x antibiotika). V krátké pauze po nějaké nemoci v květnu jsme nasadili probiotika - ta co mají nejvíc "bakteríí." A zabralo to. Od té doby nemá po rýmě zánět středního ucha. Rýmy má stále ale méně často. Původně jsme je chtěli nechat očkovat proti pneumokokové infenci, ale zdá se, že to již nebude potřeba. Probiotika můžeme z vlastní zkušenosti doporučit.
 Radka,Honzik 7meisicu 
  • 

privydelek 

(5.3.2007 15:15:12)
Dobry den, se skolkou zatim nemame zkusenosti,ale s privydelkem ano. V podstate pracuji na polovicni uvazek od porodu a nevidim, duvod,proc bych se mela citit spatne,ze pobiram jeste RP. Sama jsem rada,ze porad nemusim premyslet na pocuranymi plinami nebo jakou kasi dnes uvarit. Nemyslim,ze ditko zanedbavam,proste pracuji na 2 uvazky. Nemluve o tom, ze pri nastupu do prace po materske dovolene to bude jen plus,ze clovek nezakrni (toho jsem byla osobne svedkem). A to,ze nyni mame vic penez,neznamena ze zbohatnem (uz nekdo zbohatl nad 7500Kc mesicne ?) Aspon si muzem dovolit malemu koupit nektere veci,na ktere bychom jinak nemeli. Drzim palce vsem,ktere pracuji i tem,ktere by pracovat chteli,ale nemuzou.
 arsiela, 


Re: privydelek 

(5.3.2007 18:00:49)
Já si přivydělávám k invalidce,jsem těhotná a chci si přivydělávat i dál.Sice to je jako HPP,ale beru kolem 4 000 měsičně,takže to je spíš přivýdělek.Ditě mi nebude nikdo hlídat,práci si udělám když bude dítě spát,nebo když ho vezme manžel na procházku.Splácíme půjčku na opravdu domu,takže přijít o ty 4 000 by pro nás znamenal velký problém.Už teď válčímě na hranici,abychom to zvládli.A to nemáme auto a podobné vymoženosti.
Jinak s tou školkou,našeho prvního jsem dávala do školky až jako předškoláka,s rýmou a podobně tam nešel nikdy,ale měla jsem práci z domova,tak jsem si ten přepych nechat ho doma při sebemenším zakašlání mohla dovolit.Ale chápu,že třeba matky samoživitelky prostě to dítě do školky dát asi musej i s rýmou,přiznávám,že tohle jestli je nějaký dítě ve třídě nemocný nebo ne,jsem nikdy nevnímala.Asi jsem špatná matka,ale po okolí,jestli tohle dítě frká,nebo smrká nekoukám.
Jinak taky jsme z Pardubic a do školky kluk chodil do Raisovky
 Axela 


Re: Re: privydelek 

(5.3.2007 18:48:12)
Já myslela, že jsem snad jediná, která se nekouká po ostatních dětech v MŠ jestli jsou nemocné nebo ne. Po přečtení článku jsem se potom zděsila, co jsem to za matka. Tak jsme alespoň dvě. No ikdyž já se nekoukám vlastně proto, že jsem vždycky předpokládala, že je snad úplně samozřejmé, že se evidentně nemocné dítě do školky neposílá. Člověk se učí celý život, tak mám zítra zas o úkol víc :-)
 Damila 


Jaké navrhujete řešení? 

(5.3.2007 16:00:37)
Já teda netuším, jestli je z toho bludného kruhu cesta ven.
Děti se potřebují doléčit, ale maminky dostanou jen 9 dní paragrafu v měsíci. Tak co s tím? Existuje legální řešení?
Kupříkladu můj mladší syn tuto zimu onemocněl už pošesté!!! Virózy, otitida, dva záněty zubu s horečkou a ATB.
Kdybych neměla maminku v invalidním důchodu, opravdu NEVÍM, co bych dělala.
V praxi to znamenalo totiž (prozatím, ještě možná nekončíme) že je od začátku prosince každé dva týdny nemocný.

Moje sestra vodila dcerku do MŠ, kde bylo možno dovést i nemocné dítě, které leželo v jiné místnosti, a jen ho tam hlídali, dali léky, čaj...no, soukromá školka...
 Líza 


Re: Jaké navrhujete řešení? 

(5.3.2007 16:10:19)
Dagmarjano, já to jen upřesním - 9 dnů je placených. Volno může trvat déle, v závislosti na tom, jak dlouho je dítě nemocné, aspoň tohle jsem vydedukovala, když jsem se o to zajímala. A kromě toho to není 9 dnů v měsíci, ale 9 dnů na jedno onemocnění. Takže pokud tvoje dítě dostane bronchitidu a vyčerpáš 9 dnů a mezitím dostane zánět středního ucha, můžeš čerpat dál (i když správně by měla být aspoň den pauza).

Pokud se týká soukromé školky, kam lidi dávají nemocné dítě, tak tam bych svoje dítě nedala. Když platím (bývá to tak, že dost velkou) sumu za soukromou školku, tak taky čekám, že se mi tam dítě nemá od koho nakazit. Zároveň taky, pokud už chci platit za možnost hlídání nemocného dítěte, udělám líp, když mu zaplatím někoho, kdo o něj bude v nemoci pečovat doma.
 Damila 


Re: Re: Jaké navrhujete řešení? 

(5.3.2007 16:15:55)
Aha, tak to mám nepřesné informace, díky za opravu.

Ale v soukromé školce bych neočekávala zdravé děti, za to si tam člověk připlatit asi nemůže. Samozřejmě by bylo ideální si spíš zaplatit někoho na hlídání, ale když pominu rizika, že si domů k dítěti pustím cizí osobu, tak to už je fakt lepší zůstat s dítkem doma.
 Líza 


Re: Re: Re: Jaké navrhujete řešení? 

(5.3.2007 16:45:18)
Já si teda radši pustím domů cizí osobu, než bych dítě s teplotama nebo v rekonvalescenci vozila do kolektivního zařízení ;-))))
Osobně jsem si zatím nedávala hlídat při nemocech, zatím to nebylo nutné - starší se po odeznění toho nejhoršího pohlídá sama a mladší má imunitu dobrou. Nicméně cizí osobu si do domu pouštím už pěkných pár let - vlastně cizí osoby, protože se jich už několik vystřídalo. Kdybych neměla k dětem placené hlídání, vůbec bych nemohla chodit do práce (a to nemluvím o tom, že bychom se jakživo s manželem nedostali společně třeba večer ven... nebo teda tak jednou za rok, protože zneužívat dědečka nechceme a jiné hlídání není po ruce).
 Věra. 


Re: Re: Re: Re: Jaké navrhujete řešení? 

(5.3.2007 16:48:04)
K té cizí osobě. :o) V pohodě, naopak, můžeme si občas s mužem vyrazit do kina, divadla, do restaurace o víkendu, děti jí mají moc rády a již pro nás dávno není cizí. Takže se příp. "cizí osoby" nebojte, když si sednete, je to skvělá výpomoc.
Také mi to nejprve přišlo neobvyklé, nyní bych naší "tetu" nedala za nic. :o)
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

jak prodloužit OČR :-) 

(14.3.2007 15:28:40)
U nás je časté, že když si dcera něco přinese, pár dnů po ní to chytnu já. Takže mám nejdřív těch 9 dnů očr a pak nemocenskou na mě. Nevím, jestli sem mám dát :-) nebo :-(
Je zvláštní (nebo možná je to normální, nevím), že ta samá nemoc se u ní a u mě projevuje zcela jinak - ona má suchý kašel bez bolestí, já bolesti v krku bez kašle.
 Lister 
  • 

Re: Jaké navrhujete řešení? 

(5.3.2007 16:12:13)
Jen bzch upřesnila - OČR není 9 dní v měsíci, ale 89 dní na jednu diagnozu. Pokud dítko po (nebo v průběhu) jednoho onemocnění dostane další chorůbku, nárok nabíhá znovu (např. střevní chřika je vystřídána angínou). A zaměstnavatel jásá.
 Jana a Petra 


Re: Re: Jaké navrhujete řešení? 

(5.3.2007 16:26:51)
Lister,
Jako omluvenka OČR určitě může být delší než 9 dní, ale podpora při ošetřování člena rodiny se poskytuje nejvýše po dobu prvních 9 kalendářních dnů (popř. 16 u osamělého rodiče). Tzn. že placených je pouze 9 dní.
 Věra. 


Re: Jaké navrhujete řešení? 

(5.3.2007 16:19:50)
Dagmarjano ano, taky nevím jak jde tohle řešit, asi prostě ženy většinou musí spoléhat na výpomoc babiček. Sama v práci chybět nemůžu, žádný paragraf ani nic podobného uplatnit nejde, taky proto ta chůva.
Vůbec si nedovedu představit jak bych mohla spoléhat na školku, event. co pak s marodným dítětem, sice nepracuji denně, ale když již do práce v doml. termínu jdu, chybět tam nemůžu, náhrada za mě není.
Jedině asi narychlo agentura, kde pohlídají i nemocné dítě, nebo rychlovýpomoc z rodiny.
 Šárka 
  • 

Re: Jaké navrhujete řešení? 

(5.3.2007 18:16:06)
Na to je nějaký zákon, že paragraf smí být jen 9 dní v měsíci?! Proboha ...
Mám kamarádku, má taktéž tříleté dítě a to má sníženou imunitu. Dává ho do školky někdy od listopadu a ještě nebylo nemocné. Je to ale školka soukromá pro děti se sníženou imunitou, kde rovněž děti dělí. Jednak nepřijímají nemocné děti a pak když se v průběhu dne objeví nějaký neduh, přeloží dítě o patro níž, kde má lékařskou péči. Takže zdravé děti jsou "nahoře" a ty, co onemocní v průběhu dne, jsou "dole". Hezké řešení, ne?
 PETRADagmarjano 
  • 

Re: Jaké navrhujete řešení? 

(5.3.2007 19:51:12)
Dagmarjano, nevíte náhodou kolik ta soukromá školka stojí? Zajímal by mě ten rozdíl mezi soukr. a stát. Vím, že se to asi liší podle města. Já jsem z Plzně a platíme i s jídlem 1000 Kč.
 PETRA 
  • 

Re: Re: Jaké navrhujete řešení? 

(5.3.2007 19:59:09)
Nevím, proč mi ke jménu skočilo i Vaše jméno!?
 Sylvie 


Re: Re: Jaké navrhujete řešení? 

(5.3.2007 20:57:14)
Někdy před rokem - dvěma nějaká slečna nabízela letáček soukormé školky, která je pár minut od našeho bydliště, tak jsem se ze zvědavosti zeptala na školné - sedm tisíc (i se stravou) na měsíc. Praha.
 Damila 


Re: Re: Jaké navrhujete řešení? 

(5.3.2007 21:56:47)
Bylo to v Havířově,
ale před 9-ti lety! :o)
Tenkrát 500Kč školné (běžné bylo ve státních školkách 2OOKč) + 200 Kč stravné.
 Pavla, dcera 3,5 roku MS od zari 
  • 

Nemocne deti v MS 

(5.3.2007 16:46:14)
Dobry den.
Jsem jedna z tech stastnejsich maminek, ktera zatim nechodi do zamestnani, takze nejsem nucena dat dceru do skolky za kazdou cenu. Presto ji tam vodim, protoze jsme se prave prestehovali a ji chybi kontakt s detmi.
Mam podobne zkusenosti jako vy. Vadilo mi, ze nektere maminky vodi sve nemocne deti do skolky. Ptala jsem se na to pani ucitelky a ona mi na to smutne odpovedela, ze by pro ne bylo lepsi mit ve tride zdrave deti. Ty nemocne si pry nehraji, jsou rozmrzele, polehavaji a tim brzdi program ostatnich deti. Na moji otazku proc je neposlou domu mne odpovedela, ze to mamince mohou pouze doporucit, ale prikazat ji to nemohou. Coz ostatne delaji. Dalsi uz je na zodpovednosti rodicu.
S jinym nazorem jsem se setkala u detske lekarky, ktera mi na moje vytky rekla, ze mam byt rada, ze ma dcera rymu a kasel. Imunizuje se tim a jeji organizmus je potom odolnejsi proti nebezpecnejsim nemocem.Pry si tim musi projit vsichni. Asi ma pravdu, nevim. Ale jedno vim jiste. Take jsme byli cely leden a unor doma. Bylo to pocasim, chripkovymi vlnami atd.
A tak vas prosim, vydrzte to jeste chvili. Uz zacina jaro. Svemu diteti se snazte dat dostatek vitaminu a uvidite, ze ted uz nemocna nebude.
Moje Kacenka se do skolky strasne tesi a nedovedu si predstavit, ze bych ji o to ochudila. Vim, ze mate problemy s hlidanim nebo v praci, ale vydrzte.
Reknete si, ze je to jen tim prechodem do jineho prostredi, a samozrejme odbobim chripek a viroz.
Na nespolehlive maminky se vykaslete, protoze vam nestoji se kvuli tomu trapit.
Mejte se krasne drzim vam palce a preji vam vsem hodne zdravi.

Pavla

PS: Kdyz jsme se dostali z chripek, tak se vcera dcera osypala planymi nestovicemi. :)
 Martina 
  • 

nemoc a školka 

(5.3.2007 17:00:21)
Také mám 3letého syna co nastoupil do školky. Vlastně nenastoupil hned, protože měl zápal plic, tak nastoupil až po 3 týdnech. A po týdnu byl znovu doma s teplotou a rýmou. Po týdnu jsem ho pustila do školky teplotu neměl ani kašel jen trochu rýmu a nemyslim že jsem udělala špatně. Rýma byla po pár dnech pryč. Také jsem si všimla, že některé děti tam pokašlavali a z nosu jim tekla rýma, ale to si nemyslim, že bysi je maminky měli zakaždou cenu nechat doma, když nemají teplotu a nejsou nějak unavený. To záleží asi na každém rodiči jak posoudí stav svého dítěte.
A k tomu druhému článku. To je akorád zavist. Ať si ženský choděj do práce a ještě pobíraj RP, když maj babičky. To oni přicházejí o to nejhežčí a to trávit svůj čas ze svym děckem. Vy taky můžete chodit do práce a že nemáte babičku? Určitě by se někdo z rodiny nebo okolí našel kdo by vaší ratolest i za nějakou tu kačku hlídal.
 RP + práce 
  • 

Re: nemoc a školka 

(5.3.2007 17:12:41)
Tak díky za vysvětlení, vůbec jsem netušila, že lze pobírat RP a chodit normálně do práce. Potom ale nechápu, proč se nad tím někdo vůbec pozastavuje.Zákon to umožňuje, je to tam vyloženě uvedeno,tak proč ne.
 Peggy 
  • 

Není to závist 

(5.3.2007 17:17:46)
Když kritizuju to, že někdo na plný úvazek chodí do práce a bere rodičovský příspěvek, tak to není závist, ale kritika špatného sociálního systému. Nikomu nic nezávidím, jen mě nadzvedává, že lidem nedochází, jak to přerozdělování peněz funguje a mají pocit, že tím nad někým vyzráli - viz. "vyždímat stát". A kdo je ten stát? Lidi bych motivovala snížením daní, umožnění práce na částečný úvazek atd. a ne dalšími sociálními dávkami. Připadá mi hodně přitažené za vlasy, aby ten, kdo pracuje, měl vyšší daně, aby si z nich zaplatil sociální dávku a úředníka, který mu ji vyměří. Dost mě štve, že lidem ty souvislosti nedocházejí a že k tomu přistupují, že to stejně nezmění. Pak se nesmíme divit, že politici vytvářejí nepoužitelné zákony. Jiné si ji asi nezasloužíme, když je nám to jedno.
 Katka 
  • 

Re: Není to závist 

(5.3.2007 17:53:13)
No, svatá pravda. Bohužel když tohle někomu říkám, kouká na mě jak zjara. Jsem ráda, že jsou přeci jen lidé, kterým takovéhle věci docházejí.
 Mišák a Kytička 
  • 

Školka a nemoc 

(5.3.2007 18:42:56)
Tak já se taky přidávám se špatnou zkušeností s nemocemi ze školky. Syn chodí už od března loňského roku, ale nemocný začal být až letošní zimu. Navíc to od něj vždycky chytla malá (9m) a určitě víte, jak je to u mimi s rýmou šílené, měla i zánět středouší ... Zeptáte se, proč ho tam dávám? Proto, že je hodně aktivní, společenský, baví ho kamarádi a aktivity ve školce, chodí do mezinárodní školky a trénuje tak i cizí jazyk, který potřebuje pro svoje 2. příbuzenstvo. Se mnou by se ho těžko naučil a tatínek hodně pracuje. Navíc co doma s mámou, která obletuje mimino a na něj skoro nemá čas a když jsou prťata pohromadě, tak se jen tahají o hračky ... Takže i já jsem ráda, že tam je a navíc! ne jen na 4hodiny denně, ale až do půl páté odpoledne. To jsem ale matka, že! Na mateřskou jsem neměla nárok, takže už od narození dcery jsem brala pouze rodičovský příspěvek, takže se pravidlo 4hodiny na nás nevztahovalo.
Momentálně je syn zas nemocný, ale bohužel má infekční nemoc, kterou, si myslím, dostal právě ve školce. Pravděpodobně by ji tak jako tak někdy měl, má ji 90%populace, ale zrovna by nemusel mít takové potíže. Ale co se dá dělat. Každopádně se teď minimálně celý březen do školky nepodívá a bůh ví, jestli nastoupí v dubnu, bude stále na dietě a klidovém režimu.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Školka a nemoc 

(14.3.2007 15:36:07)
Taky jsem "hrozná" matka :-) - dvakrát týdně je dcera ve školce až do konce, tj. do 17. hodin. Chodím do práce, tak to jinak nejde, ale měly jsme ohromné štěstí, protože stejně dlouho tam zůstává holčička, se kterou se dcera velmi skamarádila, takže pokaždé, když přijdu, ony dvě jsou zabrané do hry. Jsem za to strašně vděčná, kdybych tam přišla a ona seděla smutně na židli čekajíc na mě, trápilo by mě to.
 Jana 
  • 

Re: Re: Není to závist 

(6.3.2007 11:36:45)
Už 3 roky pracuji doma při RD. Jsem ráda, že mi to zaměstnavatel (a stát) umožinil, protože po x letech stárvených doma bych musela začít pracovat v jiném oboru. O děti řádně celodenně pečuji (3 a 1,5). Pracuji v době, kdy spí nebo po nocích. Občas také odpoledne (2-5 v měsíci) - to je hlídá manžel, ale většinou se snažím užívat si čas s rodinou. Nemyslím si, že děti nějak šidím. Ani mi nepřipadá, že bych šidila sebe - i na tu knížku si čas najdu, chodím pravidelně cvičit, ke kadeřníkovi... Manžela snad také nešidím - alepoň si nestěžuje :-) Nemáme televizi, takže nám po večerech nezbývá než věnovat se sobě a svým zálibám (pokud zrovna nepracujeme)
Jak už bylo psáno - rodičovský příspěvek nutně nepotřebuji, ale proč bych se ho dobrovolně zříkala, když řádně platím daně (nemalé) a ještě spoustu let je platit budu. Naopak - tím, že mi stát umožnil pracovat při RD, odvádím měsíčně do státní kasy. Pokud by mi to stát neumožnil - nepracovala bych, věnovala bych se pouze dětem. A možná bych nebyla v takové psychické pohodě jako jsem teď.
Vím, že ne každý má znalosti v oboru, aby mohl pracovat doma a skloubit práci s péčí o dítě. Souhlasím s tím, že rodičovský příspěvek je leckdy zneužíván (tak jako ostatní dávky), ale paušalizovat, protože znáte jednu, která...

Myslím si, že "stát" to má zpočítané - pokud umožním mamince při RD vydělávat, tak a)bude měsíčně odvádět b) po RD pravděpodobně nepůjde na úrřad práce a bude stále odvádět daně a rodičovský příspěvek se mnohonásobně vrátí
 Šárka 
  • 

Re: Není to závist 

(5.3.2007 18:47:59)
Naprosto souhlasím, jen jsem to neuměla tak napsat.
 Dana 
  • 

Re: Není to závist 

(5.3.2007 19:36:25)
Tak znova. I ta pracující matka pobírající RP platí daně, nikoho neždíme. Nám situace výrazně pomohla, po první mateřské jsme byli prakticky na nule. Díky novému zákonu jsme si doslova našetřili na druhé dítě. Nejsem nadšená, ale do práce půjdu už po roce, i když mě to moc mrzí, je to moje poslední MD. Nedá se ale nic dělat, přišla bych o práci, místo mi déle držet nebudou. Sám rodičovský příspěvek by také nestačil. Pokud by nebyla ta možnost vydělat si při pobírání RP, musela bych si přivydělávat načerno. Bohužel.
 Terka, Jakub 9m. 
  • 

Re: Není to závist 

(5.3.2007 23:53:58)
Zcela souhlasím. Jedno mi to není. Ale pokud to takhle sprominutím zpraseně bude fungovat, tak tu RD beru. Raději bych taky nižší danně, větší možnosti ohledně částečných úvazků, širší spektrum hlídacích a jiných služeb, které bych si jako (částečně) vydělávající mohla dovolit. V neposlední řadě lepší nástup do práce po RD a mezi námi, já své dítě miluju, ale když ho občas s bábi nebo taťkou "vyhodím" na dvě hoďky ven na procházku a můžu nějakou práci udělat v klidu od začátku do konce, je to celkem osvěžující. Takže pro mě by byla (doufám i bude) částečná oráce i jakási psychohygiena, i za cenu toho, že budu celkově asi ve větším zápřahu.
 Šárka 
  • 

Re: nemoc a školka 

(5.3.2007 18:42:10)
Ale já mám babičku.... a ta by hlídala i zadarmo. Ale je to tak, že já nechci. Jiná RD už mě v životě nepotká, není kam spěchat.
 Renus+kluci10/00,02/07 


Všude je to stejné... 

(5.3.2007 18:05:34)
Podobným způsobem jsme si ne-užívali MŠ i my. A nebylo to lepší ani po roce ani po dvou letech. Synovi teď bylo šest let a konečně se zmátořil.. Jeho absenci jsem musela vyřešit chůvou, jinak bych přišla o práci a musela hledat další, o kterou bych zřejmě přišla po krátké době také a byl by to takový ne zrovna příjemný kolotoč. Doma jsem s ním déle než 4 roky zůstat nemohla ani za cenu, že nechci rodičovský příspěvek, astma není důvod. Takže to co jsem vidělala, jsem obratem dala za chůvu. A to mohu říci, že jsem na dobrou chůvu měla opravdu štěstí.
A co se týká ohleduplnosti rodičů, kteří dávají své nemocné děti do školky? Setkala jsem se i s tím, že přivedla do školky maminka,která byla s mladším děckem doma.. Tak jsem se na podpatku otočila a šla za ředitelkou, jak můžou přijmout dítě v takovém stavu.
Také jsem zažila,že přede mnou žádal tatínek s děckem, které mělo neštovice, aby ho ještě na dopoledne učitelka vzala do školky. Ale byla jsem u toho já a měla jsem pěkně šokovaný výraz. Učitelka ho odmítla, ale věřím, že kdybych u toho nebyla, tak ho vezme..
Rodič sám proti takovému chování je bezbranný. Je to v moci učitelky, která by měla říct ne.
 Mary 
  • 

Moc povyku ... 

(5.3.2007 18:16:08)
Jeste by mohla autorka plakat nad tim, ze se setka s nachlazenymi ci nemocnymi lidmi a detmi pri nakupech, v dopravnich prostredcich, na poste, lekarne a vsude jinde ... co s nimi, nepustit je do prace, do obchodu, na urad ?

Takze skutecne jde o to, ze si deti musi imunitu vybudovat i pres ty tezke zacatky ...
Neodsuzovala bych nikoho s rymou ci kaslem ... proste nejde se se vsim hned stahnout domu za rolety ... :-))) Takze preju pouze pevne nervy !
 Evina 2 děti 
  • 

Do školky s rýmou 

(5.3.2007 18:14:27)
No já to mám tak ,pokud bych byla doma pokaždé když dosatane malá rýmu, jsem bez práce. On totiž zaměstnavatel nebude trpět když každej měsíc budete 5 dní doma. Nemám nikoho kdy by je hlídal. Co se týká pobíráni RP a školky. Většina rodin, je na tom tak,že je ráda za každou korunu, navíc. Ale na druhou stranu. Mají tyto,ženy větší možnost nechat dítě doma, než ta rodina kde oba rodiče pracují na plný úvazek......
 Hana tři dcery 20 , 16, 6 let  
  • 

není to nezájem učitelek MŠ 

(5.3.2007 18:42:46)
Jsem učitelka MŠ ( když odečtu MD 17 let praxe).Když jsem začínala procházely děti tzv.ranním filtrem a pokud se nám zdálo,že dítě není zcela v pořádku bylo posláno k lékaři a maminka musela přinést potvrzení o zdravotním stavu dítěte.Po roce 89 došlo k uvolnění všeho a tak maminky nemusí nikam a uč. nemá ani právo rodičům něco nařizovat.Samozřejmě, že pokud je dítě nějak nemocné rodiče upozorním , ale většinou se setkám s úsměvem a odpovědí to víte doma zůstat nemůžu, vždyt tu rýmu máme stejně pořád.Kdyby se mu však nějak přitížilo zavolejte.Bohužel je však také málo maminek které jsou na MD a jsou ochotné si dítě s rýmou nechat doma.Je to začarovaný kruh a pokud se nezmění sociální politika u nás nezmění se ani toto.
 Ostružina 


Re: není to nezájem učitelek MŠ 

(5.3.2007 21:38:08)
Momentálně jsem na RD s mladší dcerou a starší (3 a 1/4) chodí od podzimu na dopoledne do školky - moc se jí tam líbí a dělá velké pokroky. Uvítala bych, kdyby děti ráno procházely nějakou odbornou zdravotní kontrolou, nejen kvůli ostatním dětem (aby se to moje nenakazilo), ale i kvůli tomu mému. Nejsem žádný lékař, abych poznala, zda je tohle zakašlání nebezpečné pro ostatní děti, když to moje je jinak úplně v pohodě. Skoro každý týden mám dilema, jestli ji mám do školky zavést nebo ne. Snažím se být ohleduplná (když si to zatím můžu dovolit), ale dneska jsem ji do školky zavedla, přestože ráno zakašlala. Doteď jsem ji nechávala doma pokud nebyla ÚPLNĚ zdravá, resp. nešla do školky (kvůli tomu, aby nenakazila ostatní děti), ale na vycházku jsme šli. Mám z toho špatný pocit, ale to by opravdu do té školky vůbec nechodila, což mi přijde škoda PRO NI. Zatím jsem v naší školce nezaznamenala, že by učitelka někomu navrhla, aby si dítě odvedl domů (i když mívají zavázané krčky). Tak nevím, zda to naše zakašlání bylo v normě, nebo jestli to ignorují. Je fakt, že odpoledne byla malá dobrá - asi třikrát smrkání - na moji výzvu, u nosu nic neviselo :o)
Asi si o tom promluvím s některou naší pí. učitelkou, jestli bude kdy :o( bohužel jsou/jste hodně vytížené a smekám před všemi co vykonávají toto náročné povolání.

Ještě k tomu RP. U nás to zase funguje tak, že do školky nevezmou oficiálně nikoho na 4h. To znamená, že i když bych mohla mít práci na zkrácený úvazek na doma (minimální výdělek - hlavně abych nezakrněla), tak přijdu o RP. Děti nechci nechávat celé dny ve školce, nebo hlídat někým jiným. Chci se jim věnovat, ale bohužel to asi nepůjde :o(

Chtěla bych se zeptat jaký je finanční rozdíl v dotaci pro MŠ na dítě a rok, pokud je přijato na celý den a nebo na 4h? To je prý důvod nepříjmání dětí na 4h v naší MŠ.
 Jana a Petra 


Re: Re: není to nezájem učitelek MŠ 

(5.3.2007 21:48:06)
Ostružino,

Jak jsem pochopila z diskuze Školka a z návštěvy jedné MŠ, tak můžeš dítě přihlásit celodenně, platit celodenně, ale docházet pouze tak, jak dovoluje zákon o státní sociální podpoře. Výsledkem je, že školka dostane vyšší dotaci a matka RP.
 onikaj 


Ptáte se na názor... 

(5.3.2007 19:27:21)
Nemám čas číst názory ostatních, tak se možná budu opakovat, ale....
Jsem maminkou dvou školkových dětí, maminkou pracující na plný úvazek a nevlastnící hlídací babičky - v případě nutné potřeby ( když už hrozí, že by mě z práce díky ošetřování dítěte vyhodili) si naopak hlídání platíme 100Kč/hod/ na jednoho malého človíčka = Praha. Takže dokáži pochopit maminku, která pošle dítě s rýmou do školky, ovšem těžko chápu maminku, která posuzuje zdravotní stav cizího dítěte na základě cca 5-10 minut ráno v šatně...
A k druhé otázce, proč má pracující maminka dostávat od státu rodičák, když má to štěstí a má hlídací babičku nebo někoho podobně "levného"? - a proč ne, když Vy si doma válíte 4 hodiny denně nožky nahoře, když dáváte holku do školky, a přesto dostanete od státu 7,5 tisíce...To ta pracující mamka si minimálně část z těch peněz aspoň na daních zaplatí....Nezlobte se, ale to mě spíš zaráží, proč ten stát dává ty peníze v plné výši Vám? Myslím, že je docela fajn být doma za 1/2 průměrné čisté mzdy v tomto státě a ještě si na 4 hodiny odložit dítě do státem dotovaného zařízení - jiný takto štědrý stát se opravdu špatně hledá.
 Iva Volfová, dvě malé děti 5 a 1 rok 
  • 

Re: Ptáte se na názor... 

(5.3.2007 19:47:27)
Jsem mamkou na MD a Matýsek chodí do školky. Ve třech letech nastoupil do školky a já během půl roku otěhotněla. Stále chodí do školky rodinného typu a jsem tomu ráda. Také marodí, ale protože jsem doma tak ho nechávám vyléčit. Kdybych chodila do práce tak by musela nastoupit babička a nebo hlídací paní. Beru, že se vyplácí mateřská do 4 let, ale pokud dítě ve 3 letech nastoupí do MŠ, tak by matka měla nastoupit do práce. Jinak ať je dítě do 4 let doma.
 Martina syn Daniel 3,5 roku 
  • 

všude je to stejné 

(5.3.2007 19:49:31)
jsem máma samoživitelka a sehnala jsem práci na 3letech. zdálo by se to skvělé kdyby - kdybych si mohla dovolit ten luxus a být doma s dítětem v nemoci.bohužel, musí mě nahradit babička - bez ní bych to nezvládla nebo přišla o práci.když má syn začínající nebo končící rýmu,"musí" prostě do školky.a jak jsem zjistila, není rozhodně jediný,kdo tam takto lehce nachlazen chodí.v okamžiku,kdy mě učitelka upozorní,že to přešlo v horší rýmu či kašel,domluvím se s babičkou a je u ní.pracuji v kanceláři a prostě si nemůžu dovolit tam nepřijít.vzhledem k nedostatku práce a k malému dítěti se v duchu synovi omlouvám,ale snad to někdy v dospělosti pochopí,že byl s babičkou a ne s maminkou.ve školce už to vystihli a teď na prázdniny mi řekli - maminko,jsme spojení s ostatními, máme hodně dětí, prostě nechoďte.těším se, až bude chodit do školy a toto období nemocnosti bude šťastně za námi.
 učitelka MŠ 
  • 

Jak to chodí ve školce 

(5.3.2007 20:08:10)
Při pročítání příspěvků na téma nemocných dětí v MŠ, mně to nedá a trochu vám to mamky vysvětlím. Není pravda, že nám uč. je jedno v jakém zravotním stavu dítě do školky přichází. My totiž nemáme žádnou pravomoc dítě nepřijmout.
Dřív po každém onemocnění museli rodiče donést potvrzení, že je dítě zdravé. Nyní už nemusí a mě konkrétně se stalo, že po upozornění na nemoc dítěte se maminka proti mně postavila, dala ruce vbok a důrazně mě odpověděla, že ona je matka a ví nejlíp jestli je její dítě nemocné nebo není. Evidetně bylo, teplotu mělo aspirínem utlumenou na 37,4C a to byla maminka na "mateřské", ale spěchala si sednout k pokladně v Tesku. Je mi líto toho dítěte, je mi líto všech zdravých dětí a maminek které si musí vzít paragraf, když jí dítě onemocní kvůli takové maceše, které jsou peníze přednější než zdraví svého dítěte.
A věřte, maminky, takových bezohledných je víc než dost. A co se týká odkládání dětí do školky, s tím se s koleginěmi shodujeme téměř všechny: maminky práci nehledají, ale do školky děti dávají už i před třetím rokem (na 5 dní v měsíci) a vůbec jim nevadí že si děti na kolektiv zvykají každý měsíc znovu, že půl týdne probrečí ať se snažíme jak chceme, aby odloučení od maminky bylo co nejcitlivější. Minulý týden byly v našem okrese jarní prázdniny a co myslíte? Z docházejících dětí byly celé 3/4 děti maminek na mateřské. Mohla bych vám povídat i další příběhy "mých" dětí ze třídy. Zaměrně říkám mých protože je mám moc ráda, ale většina jich je pro rodiče jen přítěží a mají je jen proto, že děti do rodiny patří, jinak by je nedávali do školky nemocné a alespoň o prázdninách si je vzali po "O" . A teď se do mě pusťte, že si chci ulehčit práci abych měla ve třídě co nejmíň dětí. Ne nechci, ale chci aby měly všechny děti pěkné a zdravé prostředí. Pro mě je nejlepší pocit a zadostiučinění ( jako bych dostala 1*), když odpoledne kluci a holčičky škemrají - ještě ne, maminko, zítra pro mě přijď ještě později.
 Věra 
  • 

Mimo téma 

(5.3.2007 20:28:21)
Paní učitelko,
Váš příspěvek mě zaujal. Jsem samoživitelka, sehnala jsem práci na poloviční úvazek. Dcera bude mít v září dva a 3/4 roku. Uvažovala jsem o tom, že bych ji dala do školky na těch 5 dní v měsíci a začala bych pracovat na 3/4 úvazek. Zatím hlídá moje třiasedmdesátiletá babička.
Proto bych se Vás ráda zeptala: opravdu je to pro děti taková zátěž a musejí si každý týden znovu zvykat na kolektiv, brečí, že chtějí k mamince?
Nerada bych dceři způsobila nějaké trauma. Ale s otcem bohužel počítat nemůžeme a těch 7 a půl tisíce je sice relativně dost, ale jako jediný zdroj příjmu přeci jen málo...

 Markéta - kluci 5+ 3 
  • 

Re: Mimo téma 

(5.3.2007 20:39:17)
Muj mladší synek šel do školky přesně takhle - ve 2 a 3/4 roku na "pět dnů" - vlastně dopolední (abych mohla jednou týdně do práce). Lépe řečeno, rozhodla jsem se to zkusit; kdyby byl moc nešťastný, tak bych ho netrápila. Je pravda, že jeho starší bráška do školky chodil už rok, takže měl alespoň trochu představu, "do čeho jde". Plakal asi tři dny, vždycky jen ráno, když jsem ho tam nechávala; ale pak už byl v pohodě. Samozřejmě, asi to záleží na povaze každého dítě, jak se aklimatizuje (a taky na ostatních dětech a na paní učitelce - ne na tom, jak je "dobrá", ale spíš na tom, jak si navzájem "sednou"), ale já sama nemám pocit, že bych mu nějak ublížila. Očividně vyspěl, mnohem lépe komunikuje s ostatními dětmi, s bratrem, maluje, povídá, zpívá... Zjevně si ode mě docela rád odpočine - a pak se zase rád vrací domů a užívá si svoje hračky mnohem víc, než když jsme celý den jen spolu.
 učiteka MŠ 
  • 

Re: Mimo téma 

(5.3.2007 21:24:54)
Věro, já vám věřím, že potřebujete peníze. Děti jsou opravdu ale přednější. Moje zkušenost je ale opravdu taková že 80procent dětí je ve věku před 3.rokem 5ti denní docházkou v měsíci traumatizováno. Pokud byste měla možnost, vydržte to ty tři měcíce a začněte malého dávat na pravidelnou 4hodinovou docházku od tří let. A ještě jedna poznámka z mé praxe. Nejlepší je dát dítě do školky od září.To jsou si totiž všechny děti sobě rovny - uplakané, nevědomé nového prostředí, neznalé žádných kamarádů...atd.V té době se snažím a mám čas na to, abychom s dětmi začaly společně všechno poznávat, abychom si v pohodě všechno prohlédly, seznámily se s novými kamarády. Když však dítě přijde do kolektivu už"zajetého", je jeho pláč naobtíž ostatním, já na něho také už nemám tolik času kolik máme na začátku šk.roku- ostatní jsou chtiví různých aktivit a on se do takového kolektivu začleňuje obtížněji. A můžu se snažit jak chci - není to ono. Já vím, že to vždycky nejde, že musí děti přijít i v průběhu roku, ale pokud to situace neodkladně nevyžaduje - přimlouvám se za ty malošky: "maminky, vydržte do září a až mi budou tři roky".
 Věra 
  • 

Re: Re: Mimo téma 

(5.3.2007 22:30:46)
Moc děkuji za vyjádření, ještě jednou to zvážím. Bydlíme na vesnici, ve školce je jen pár dětí, dalo by se říci, že je to taková miniškolička, kde mají paní učitelky dost času se dětem věnovat. Každopádně bych tam malou nechávala i těch 5 dní v měsíci jen do oběda, celý den by byl asi stresující.

 lucka 
  • 

Re: Re: Mimo téma 

(5.3.2007 22:41:11)
poprosila bych také o radu
dcerce budou v létě tři roky.od září by mohla chodit do školky. je trochu ostýchavá respektive nad vším přemýšlí,ale poslední dobou touží po dětech a mám pocit že jí už i nestačím a že by jí mohlo prospět takové prostředí v mš mezi kamarády. mám ještě malého synka takže se jí nemohu tolik věnovat a spoustu činností co bychom jnak dělaly neděláme, protože bych to zkrátka neuhlídala. je alepravda že v září i on už bude zase větší,chodící a lépe bych jejich zájmy kloubila. zůstávám na md a do mš bych chtěla dcerku zařadit spíše pro to aby byla v kolektivu. máme vyhlédnutou školku s věkově smíšenými třídami to by se mi líbilo nejvíce. vždyť i pan Matějček říkal, že školku by si děti vymysleli i sami. myslíte že neníkam spěchat a dítě ve třech letech když nenutí jinéokolnosti by mělo ještě zůstávat doma? děkuji lucka
 PETRA 
  • 

Re: Re: Re: Mimo téma 

(5.3.2007 23:08:07)
Můj názor: Můj tříletý syn byl se mnou a rok a půl starým bráškou doma. Do školky ho nevzali, měli plno. Myslím si, že se s námi nudil a pak zlobil.Nemohla jsem se věnovat ani jednomu z nich. Bitky o hračky byly na denním pořádku. Myslím si, že kdyby býval mohl chodit do školky moc by to pomohlo jemu i mě. Hrál by si se svými vrstevníky a dělal ve školce věci, co jsme doma nemohli( s modelínou to nešlo-mladší by ji jedl, pucle všude rozházel, stavebnice bořil atd. ). Byl hrozně omezený mladším sourozencem a nemohla jsem se mu věnovat, jak bych chtěla, školka by pro něj jistě byla lepší. Samozřejmě záleží i na dětech, je to individuální, každé dítě je jiné, ale starší syn chtěl zábavu a nebyl žádný "mamánek" a já jsem se mu věnovat nemohla.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Re: Re: Mimo téma 

(6.3.2007 11:14:08)
Já nejsem sice učitelka, ale myslím si, že by bylo ideální dát starší dítě do školky a chodit pro něj po "o". Já vím, že jsem k tomuto článku kritická, ale opravdu mě vadí jen to "odkládání" dětí.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Mimo téma 

(6.3.2007 11:32:03)
To jsem dělala se starší holkou a bylo to v pohodě. Pak začala do školky chodit i mladší holka a už chození po o v pohodě nebylo - holka byla unavená, nevyspalá, protivná... ale mezitím co ve školce ulehne spolu s ostatními dětmi a vyspala se, tak doma nespí. Takže jsem začala holky brát až po spaní. Nehledě k tomu, když tak nad tím přemýšlím, i kdyby mi doma spala, tak stejně spí a tak jako tak bych se jí tedy nevěnovala. MMCH já holky do školky "neodkládám", ony do ní chodí rády a líbí se jim tam.
 Barča, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Mimo téma 

(6.3.2007 15:03:52)
Toto fakt nemůžu posoudit, moji kluci sice ve školce usli, ale nastal problém večer. Moji kluci toužili chodit po "o", tak snad proto můj názor.
Asi moje příspěvky vyznívají blbě, ale mě jen vadí přístup některých, podotýkám některých matek. Jestli berou rod. a mají ještě plat je mi fuk - můžu jen litovat, že jsem tu možnost neměla taky.
 Jana (Kačka 11/03+Matýsek8/05) 


Re: Re: Re: Mimo téma 

(6.3.2007 12:14:42)
Nevím, jestli nemáme podobný věkový rozdíl mezi dětmi (21m). Káťa nastoupila v září do školky (v necelých 3 letech), ze stejného důvodu, jako chceš dát holčičku do školky ty. První den šla domů po obědě a prohlásila "stýskalo se mi jenom trochu a zítra tam budu spát". Celkově pookřála a působí strašně spokojeným dojmem. Máme super paní učitelky - například tento týden je ve znamení březen-měsíc knihy. Dneska měli děti donést svoji oblíbenou knížku, zítra jsou do knihovny (pojedou tam vláčkem). Káťa nemá ráda vstávání, ale když je školka, tak ráno vyběhne z postýlky a "honí" nás.
Vzhledem k tomu, že je často nemocná, tak tráví spoustu času doma a můžu ti říct, že se mi moc nedaří skloubit si hraní a vyrábění našich ratolestí. Káťa má v hračkách jasno - vodovky, stříhání, modelína, korálky, malé puzzle... Běhám od jednoho k druhému a ani jednomu se nevěnuji pořádně. Když malujeme vodovkama, temperama, tak Máťa třeba Kátě čmárne do jejího výkresu, Káťa dostane záchvatek, Máťa čmárne zas a je po malování. Při skládání puzzle Matěj vezme jeden kousek a uteče, Káťa ho honí, on se rychle vrátí a rozhází ji všechno, popřípadě to Káta rozhází sama (aby to neudělal on) A takových příkladů mám spoustu (a kdo ne :-)
 lucka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Mimo téma 

(7.3.2007 10:42:10)
no to je přesně ono :-)
ještě v prvních dvou měsících bráškova života jsem během jeho spánku s dcerkou lepila,modelovala,malovala na tričko no mohla dělat tyhle "nebezpečné" činnosti při kterých občas zachrańujete a musíte být připravená ochránit parkety atp. a přitom to dcerku moc baví a věnovali jsme se jen jedna druhé,ve chvíli kdy nám po vodovkách jede brácha.....:-)! a také můj reperoár je také omezený a už nemá mmoc času něco připravovat.
rozhodně můj synek nespinká jak miminko
(abych si mohla dát kafíčko,jak psala jedna maminka, když bude dcerka v mš),ale když je doma klid tak spiká opravdu líp( právě tato situace nastala takže se o tom stále více ujišťuji) , dcerka od svých 2 let přes den nespinká vůbec a říká se,že v mš se nespavci občas přidají k chrupkání,což by jí ještě myslím prospělo,ale když ono je toho tolik na zkoumání,a kluk je takový zrovna tak ,ja ho pozoruji...

díky za reakce,potřebovala jsem trochu ujistit lucka
 učitelka MŠ 
  • 

Re: Re: Re: Mimo téma 

(6.3.2007 19:23:46)
Lucko, myslím si u Vás není co řešit. Když bude mít malá tři roky v létě, je úplně ideální ji do školky od září dávat. Psala jsem před třetím rokem je kolektiv stresující, ale po třetím roce je to fain. V té době děti už potřebují být v kolektivu stejně starých dětí. Můj názor je, že když dítě přijde do MŠ až ve čtyřech letech je to už pozdě. Proč? Protože je už dost chytré na to aby mámu vydíralo - pokud je doma s dalším robátkem, přichází z domova s určitými návyky - ve školce je zase jiný režim a dítě to hůře snáší atdatd. Proto já říkám ideální věk pro vstup do MŠ je 3-31/2 roku. ještě bych se zmínila o smíšených třídách. Já je z vlastní zkušenosti moc nepodporuji. Nejstarší děti potřebují "pracovat" cíleně s učitelkou a malošci zase potřebují s učitelkou naučit hrát si. potřebují, aby se jim uč. hry rozvíjela, obohacovala o nové poznatky. A teď: komu se věnovat dřív. A představa maminek, že se starší budou nstarat o mladší u mě neuspěje. Starší děti si chtějí hrát podle svého. někdy jim malí kamarádi nevadí, ale většinou ano. Vím o čem mluvím - znám to z vlastní zkušenosti. Když ještě byly ideální stavy dětí ve třídách do 20, tak to ještě celkem šlo skloubit. při současných stavech 25-28 dětí už je výuka starších neuskutečnitelná.
 lucka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Mimo téma 

(7.3.2007 10:28:17)
díky
hm,no ono je to tak, že dcerka se třeba raději kamarádí se staršími(respektive donedávna to tak bylo, poslední dobou bych řekla, že také objevuje kouzlo hry se stejně starými dětmi) ona je totiš ve vývoji trochu dopředu (ale zase ne tak abych řekla že je nadanná nebo jak se to říká) brzy mluvila,ale to myslím už ostatní vrstevníci dohánějí,ale třeba dobře kreslí, na úrovni 6 letého dítěte kdybych to měla porovnávat s tím co jsem našla a vyčetla. také když jí pozoruji na návštěvě u švagrové: se sestřenicí si hrají na princezny,honí se,ale raději kreslí s bratrancem (5 let)jsou oba soustředění, kraslí si, koukají co maluje ten druhý....jinak samozřejmě ve hře fyzicky, ale třeba i u pexesa by on musel být trpělivější. co radíte v tomto případě?
 učitelka MŠ 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Mimo téma 

(7.3.2007 19:47:13)
Lucko, ty jsi opravdu (podle tvých příspěvků) opravdu správná máma. Číst něco takového že simalujete vodovkami nebo modelujete je úžasné. To opravdu dělá jen málo maminek. Ale chci ti ještě říct - tvoje holčička je zřejmě klidnější typ který má sklony a talent k výtvarce. I když už tě slyším že žádný kliďas není, že to umí doma také pěkně roztočit....to k jejímu věku normálně patří. Ale to, že se dokáže delší dobu soustředit na určitou činnost je pro ni velmi pozitivní a v kolektivu nebude mít problémy. A že je u vás smíšenka ve školce, to vůbec pro její vstup do školky nebude na závadu. Pokud je vnímavá bude se tlačit mezi starší - od nich určitě něco podchytí. A až bude "unavená" - myslím psychicky odpočine si při hře s malými dětmi. Myslím si, že je do školky docela připravaná.
 lucka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mimo téma 

(7.3.2007 20:36:48)
no děkuji, ale já jen si pamatuji co jsem si jako malá slíbila,že budu se svými dětmi dělat, snažím se :-)
klidnější je,když začne doma řádit, jdeme nejlépe ven vybít energii, problém je že jede celý den :-) a její bráška jí asi brzy v tomhle napodobí

u nás jsou i nesmíšené školky,ještě nejsme rozhodnuti
z jejího pohledu by snad taková smíšenka mohla být dobrá.jak píšete s malými dovádět se staršími něco náročnějšího podle svých možností a nebude třeba v tom malování vyčnívat, cítit se mimo kolektiv
z pohledu těch nejstarších to asi opravdu je někdy otrava čekat na mrňata, to chápu
dny otevřených dveří jsou ještě před námi,snad budeme mít štěstí a budeme přijati

pokud bych Vás mohla ještě trochu vyzpovídat,omlouvám se, že jsem se tak chytla
manžel má teď práci na směny
rozhodovat se bude dcerka,ale jak se díváte na to,že by chodila nepravidelně (když bude mít manžel dopoledne volno) já si tak myslím,že by asi měla chodit tak jako tak,aby si zvykla na školku/režim dopoledne ve školce,akorát kdybychom měli třeba naplánovaný nějaký výlet nešla by
říkám si ,že by jí to mohlo vadit účastnit se napravidelně (když by chtěla mermomocí do školky tak bychom jí nebránili),ale jak píšou maminky děti jsou stejně hodně nemocné ,bylo by to velké vytržení? a zase by byla s náma a užila si tatínka. děkuji l.
 Yuki 00,03,07 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mimo téma 

(7.3.2007 22:35:03)
k tomu dotazu jestli dát do školky pravidelně nebo občas nechat s tatínkem doma, to vidím jasně, je potřeba chodit tam denně, aspoň na to dopoledne. jinak to má moc nevýhod. Nebude se tam cítit že tam patří, protože kdo by kamarádil s někým, kdo tam věčně není, děcka se na sebe těší, učitelka má radši, když jsou děcka zvyklí na pokyny a stačí naznačit a oni ví, pokud tam nebude pravidelně, bude si na toto zvykat a učit se dýl, a další věc, dost často se dělá nějaká práce několik dní, protože prostě musí zasychat barva, tvrdnout nějaká hmota, nebo jsou už unavený děcka a nebo se dělá něco složitějšího, a kdo tam není každý den, nemůže to mít všechno a pak ho to mrzí. Jiný je to po nemoci, to je jasný, že nená obrázek, ale není to pokaždé, a i to děcko to chápe jako dobrý důvod. Mladší syn nebyl v pondělí ve školce, byli jsme u zubaře, ale děcka začaly vyrábět kytičku, musela se vystříhat a pomalovat. V pondělí se stříhalo, v úterý malovalo. On si v úterý hrál, protože neměl co malovat a byl smutný, že tam byl, ale nemá stejný obrázek. A to by se stávalo častěji.

mimochodem, já sama jsem v této situaci byla, do školky jsem chodila, ale když byl taťka doma, dělal na 3 směny, tak jsem tam nešla. A bylo to opravdu ke škodě.
 učitelka MŠ 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mimo téma 

(8.3.2007 19:48:36)
Je to přesně tak, jak říká Veronika. Dětem je to opravdu líto, že nemají na nástěnce výkres nebo si ze školky nense nějaký výrobek. není ale v silách učitelky aby to s dětmi dodělávala další den. To je jedna věc a za druhé - i když se malošek do školky moc těší, bez slziček se to obejde jen asi v 10procentech. Někdo pofňukává hned 2,3 den, někdo začne po týdnu a stává se že i po měsíci. Toto je individuelní. A proto já říkám: první 3-4 měsíce pravidelnost je moc důležitá. Po důkladné adaptaci se sem tam může udělat vyjímka. Při té nepravidelné docházce se totiž může stát, že začne maminku prosit aby nemuselo vstáva a jiné výmluvy, protože ví že maminka je doma. Takže alespoň ze začátku pravidelně a pak občas vyjímečně si může "polenošit" s tatínkem.
 Yuki 00,03,07 


Re: Re: Re: Re: Mimo téma 

(8.3.2007 22:20:04)
Není mi jasné, proč je vůbec tolik dětí na jednu učitelku v MŠ. Ještě i na střední škole se musí brát ohled na individualitu žáka, pokud má potíže s psním, čtením, čímkoliv, já osobně třeba u písemek počkám na toho nejpomalejšího, teda pokud vidím, že se snaží a neopisuje, odevzdá až dopíše, bez ohledu na to, že ostatní už dávno sbírají. Nepotřebuju k tomu žádný papír z PEPSI poradny, nevidím důvod, proč ho stresovat.
Na druhou stranu je ve školce na jednu učitelku kolem 25 mrňat, kterým ke skoro 3 - skoro 5 let a snad v žádném jiném věku mezi nimi nejsou větší rozdíly, každý umí něco jiného, nejenom to, co ho učí doma, co musí doma, co je zvyklý dělat, ale i to, k čemu má předpoklady a na co je prostě ještě nevyzrálý. Někdo špatně mluví, jiný pomalu jí, nebo chce maminku a když je jich tolik, nemůže se učitelka věnovat individuálně ani kdyby se pokrájela. Je to asi chyba v systému, školka nemůže vzít další učitelku, prostě ji nezaplatí a ta jedna na to nestačí. Pak vznikají zbytečný stresový situace pro ni ale hlavně pro děcka, který to nechápou a není to jejich chyba a ani se to po nich nemůže chtít a rodičům se to pochopitelně nelíbí.

Možná by se dalo využít praktikantek ze středních ped škol, sice to ještě neumí, nemají praxi, zkušenosti a někdy asi ani přístup k děckám zrovna správný, ale můžou třeba číst pohádku, pomáhat stavět stavebnice, nebo bábovky z písku a učitelka se může věnovat menší skupince dětí a něco smysluplnýho s nima dělat.
 Líza 


Re: Re: Mimo téma 

(6.3.2007 6:09:11)
Učitelko MŠ, tím, že věříš, že pisatelka potřebuje peníze, ale že děti jsou přednější, jsi mě pobavila. Pisatelka je samoživitelka, jak to myslíš, že děti jsou přednější - ono je lepší nedat třeba dětem najíst nebo nemít na nový boty? Jak - děti přednější než peníze - vždyť ona ty peníze potřebuje pro ty děti, a ony peníze na stromech nerostou ;-))))

Další věc, která mi v téhle diskusi nějak chybí, je posouzení toho, že zatímco matka na MD si může doma nechat dítě, které má jen rýmu, tak to je nemyslitelné u matky, co chodí do práce. Protože na rýmu nebo slabý kašel jen ze zahlenění při nekomplikovaném nachlazení vám nikdo OČR nenapíše.

Znám celou tu věc z obou stran: nejdřív jako matka imunitně zcela nekompetentního dítěte, které v nejhorším roce svojí školkové docházky bylo doma 5týdnů a ve školce vždy jen týden a zase 5 týdnů nemoci a tak dokola... A byla jsem doma, dítě do školky nemuselo, ale viděla jsem, že to strašně moc potřebuje. Každou mini rýmičku jsme radši doléčovali doma co nejdéle - na druhou stranu je taky pravda, že Verča nikdy nezůstala jen u rýmy: rýma znamenala, že prostě bude mít zvýšenou teplotu, bude mít kašel, sleze to na průdušky, bude unavená a malátná... takže rýmu bez nemoci jsem neznala.

Druhé dítě ve školce nikdy moc nemocné nebylo, ani nemoci v batolecím věku nechytalo od starší sestry. Pokud má jenom rýmu, nehnisavou, a po ránu po probuzení trochu kucká ze steklé rýmy, tak ji do školky dávám, protože to fakt není nemoc. I já ale znám lidi, kteří přivedou do školy dítě s rozjetou bronchitidou (jako matka astmatičky fakt poznám, že to není alergické) a nechají ho tam... co s tím, nevím. V naší školce je teda zvykem aspoň s teplotou nechávat děti doma vždy, asi je to i celkovou atmosférou - zákonná možnost nevzít dítě pro učitelku sice není, ale atmosféra je taková, že by dotyčného rodiče ostatní uštípali ;-))))
 Radka 
  • 

Re: Mimo téma 

(7.3.2007 18:18:17)
Věro, já mám zkušenost takovou, že syn chodil od 2 a čvrt roku jednou týdně do soukromé babyškolky, od 2 a tři čvtrtě 2x týdně do jiné soukromé - vždy úplně v pohodě, nikdy nebrečel, ráno pyšně odcházel. Od 3 a dvou měsíců chodí do státní - tak 3x týdně šel tam taktéž s nadšením, ale od 4. dne je to s kňouráním, slzičkama, přitom když pro něj přijdu, vypadá celkem spokojeně. Nemyslím si, že děti před 3 rokem nejsou na kolektiv zralé, jen jde o přístup k nim a samozřejmě i o množství dětí ve třídě, v tom je opravdu u státních školek trochu problém. V soukromé školce jsem měla pocit, že se vždy něco naučil, tady mám pocit, že se stále jen snaží se nějak aklimatizovat. Prostě státní školky si zvykly, že do nich často přicházejí až 4 leté děti a naty menší prostě moc neberou zřetel.
Radka
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Mimo téma 

(7.3.2007 23:31:24)
Prcek šel do jeslí v září, bylo mu dva a 3/4 roku. Docházka pět dní v měsíci. S tetami jsme se domluvily, že spojíme první dva měsíce pět a pět dní, aby si zvykl. Plakal dvakrát, vždy přesně do doby než za mnou zaklaply dveře. Pak nechtěl chodit ven, vytáhla jsem z něj, že proto, že se bojí, že ho nenajdu, když jsem ho přece opouštěla ve třídě. Pak úplně v klidu, šel tam ochotně kterýkoli den v týdnu. Pravda je, že jsme tu a tam měli problém těch pět dní vyčerpat, protože malý, do té doby ztělesněné zdraví, začal (překvapivě) marodit. Do února chodil po obědě, od března jsem si našla práci na zkrácený úvazek, takže v březnu začal přespávat. Taky bez problémů. Je ale pravda, že od devíti měsíců do dvou a půl ho hlídala teta, chodila jsem do práce na plný úvazek (to už bych ale s dalším dítětem neudělala). Ono každé dítě je jiné a já osobně bych neviděla problém v tom čtvrtroce do třetího roku. V čem vidím ten problém je nemocnost, nikdy mě nenapadlo, že dítě může s pár denními přestávkami promarodit třeba celý podzim a začátek zimy, jaro přežít v klidu a v létě se nechat sklátit angínou a následnou střevní chřipkou. Jsem moc ráda, že jsem si zkrácený úvazek udržela, že mám práci, kterou mohu z velké části dělat z domova, a že mi zaměstnavatel velmi vychází vstříc.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Jak to chodí ve školce 

(6.3.2007 10:47:24)
Tohle je přesné. Dneska není nutné potvrzení od lékaře. My už chodíme do první třídy, ale co se ulehčuje maminkám na MD tak od našich bývalých paní učitelek jsem slyšela to samé. Děti ve školce jsou už před 3 rokem a většina tam není protože by maminka pracovala, ale ve školce je přece dítě aspoň na 1/2 dne "uklizené". Také jsou tam děti, které nejsou vůbec samostatné (chození na záchod, jídlo, oblékání a některé se ani pořádně nedomluví) a školka má podle mě je vše naučit, proč by se maminka obtěžovala. O jarních prázdninách mi dítě hlídala babička, mohla jsem si vzít dovolenou bohužel jen 1den. Šli jsme se synem do cukrárny a představte si, že tam seděly 3 maminky na kafíčku (znám je osobně) a jejich děti ve věku od 3-4 let byly ve školce. Těm bych vzala soc. dávky všechny.
A nyní do mě, klidně mě ukamenujte, ale toto jsem si neodpustila.
 Jamura 


Re: Re: Jak to chodí ve školce 

(7.3.2007 0:11:20)
Barčo, po přečtení tvého příspěvku doufám, že stejný názor jako ty nemá většina maminek "starších" dětí a většina učitelek, protože by mě osobně moc vadilo, kdyby na mě pohlížely takovým způsobem. Jsem totiž dle tvého popisu dokonalým prototypem matky k vhodné k odebrání všech sociálních dávek. Začínáme se školkou v synových 2 a 3/4 letech, nikoliv proto, že pracuji, ale proto, že mám pocit, že syn (zatím jedináček) potřebuje alespoň občas dětskou společnost, bohužel máme velmi omezenou možnost kontaktu s dětmi. Také si myslím, že ve společnosti dětí se rychleji a lépe naučí dobře komunikovat, ale v žádném případě nemám pocit, že by ho "měla školka všechno naučit". Beru školku jako doplňující zdroj informací a zážitků. Na školku si zvykáme postupně, nejdřív jsem tam byla s ním, teď tam byl sám cca 1,5 hodiny. Uvidíme, jak to půjde dál. Ještě k těm maminkám na kafíčku, opravdu si myslíš, že pokud máma pobírá soc. dávky, má nárok pouze na to být 24 hodin zavřená doma, bez možnosti vycházky a uvolnění??
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Re: Re: Jak to chodí ve školce 

(7.3.2007 13:58:34)
To opravdu nikdo netvrdí. Já měla jedináčka 9let. Do školky še ve 3 1/2 letech a do té doby jsme navštěvovali cvičení maminek s dětmi, chodili jsme na procházky a já chodila na kafíčko, když hlídal manžel. Ráno jsme vstali, já uvařila, malý si hrál, šli jsme na procházku spojenou s nákupem, potom domů na oběd, malý šel spát, já buď taky nebo jsem uklízela (dle nálady), odpoledne jsme šli ven nebo do cvičení apod. Nemusela jsem "odkládat dítě do školky" abych mohla jít sama na procházku, nebo na kafíčko. V manželství a rodičovství jste přece dva.
Nakonec ještě jednou - mě nevadí, že budete dávat děti do školky před 3rokem (jsou tam jen na pár hodin), mě nevadí, že tam budou od 3let (maminka pracuje, nebo je na MD s dalším dítětem), ale mě osobně vadí, když je dítě od 3let ve školce celé dny(a to i dny školních prázdnin) a maminka je "jen tak doma". Pardón jestli jsem se někoho dotkla, ale píšu jen svůj názor a věřte takové maminky znám.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jak to chodí ve školce 

(7.3.2007 16:08:20)
Barco, to je kazdeho vec, kazdeho svedomi, neprislusi Ti abys soudila ostatni kdyz nevis vsechno, nevis jestli maji doma manzela co se stara atd. Jana
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jak to chodí ve školce 

(14.3.2007 16:03:13)
Nikdy nemůžeš zvenku posoudit, kdy je mamča "jen tak doma". Třeba je bez partnera nebo má partnera nemožnýho, že se musí o vše postarat, třeba se stará o rodiče nebo má sama zdravotní problémy...
Můžu jít na kafe s kamarádkou a s jejími dětmi, jenže to je opravdu jinej pokec než když jsme samy, nehledě na to, že najít termín, abychom byly my i děti zdravé, je dost problém.
 Zdena učitelka MŠ 
  • 

Re: Jak to chodí ve školce 

(7.3.2007 18:26:13)
Plně s Vámi paní učitelko souhlasím, mám ty samé zkušenosti. Nikdy nám není lhostejný zdravotní stav dětí, vždy maminky upozorňujeme na zdravotní problémy a výsledek je takový, že druhý den mi příjde nadopované dítě paralenem a já jsem ta , která si ty zdravotní problémy vymýšlí, protože doma mu nic nebylo.Opravdu není v naší kompetenci nachlazené dítě do MŠ nepříjmout Chápu zodpovědné maminky, že je tato situace trápí, ale mám pocit, že zodpovědných je čím dál méně.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Jak to chodí ve školce 

(14.3.2007 15:47:17)
Tak úplně to sem asi nepatří, ale chtěla bych paní učitelku upozornit (pokud to neví :-)) aby si dávaly s ostatními pozor na věty typu "jé, ty jdeš dnes poo, ty se máš". S tím se setkávám běžně a je to podle mě špatně, protože tím se i těm dětem, kterým pobyt ve školce včetně spaní nedělá problémy, vsugerovává, že kdo jde poo, je na tom líp, takže kdo zůstává, je na tom hůř.
 Lorina 


tohle řeším už 3.rokem 

(5.3.2007 20:16:22)
Ahoj , tohle řeším už třetím rokem. Syn 3/4 roku vždy marodí.Bohužel s manželem oba pracujeme, takže sháníme hlídání, co se dá.

Především je tohle hrozně bezohledné k nemocnému dítěti, určitě mu není dobře a čas by měl trávit v klidu a teple.

Ve školce se setkávám s velkou ignorancí jak učitelek tak samotných rodičů.

Hrozně se těším, až syn půjde za rok do školy. Od té doby , co tam chodí starší dcera je klid.Marodí 1x max 2x do roka. A většinou to ještě jednou chytne od brášky.
 Boba + 3 
  • 

to chce cas 

(5.3.2007 20:58:46)
Vase dcerka si postupne vybuduje imunitu, znam to z vlastni zkusenosti
 Ilona, Nicol 17 měsíců 


učitelka na MD 

(5.3.2007 21:06:14)
To co píšete, je docela velký problém nejen pro rodiče, které vodí své dítě do školky, ale věřte tomu, že i pro učitelky samotné. Z vlastní zkušeností vím, že v tomto směru jsou dost bezradné, a bohužel nemohou rodičům nakázat, aby si své dítě nechali doma, to většinou udělají, až když má teplotu a do té doby je do školky vodí, bez ohledu na to, že mohou nakazit ostatní děti, ale i s tím, že mu většinou přitěžují po psychické stránce. Po pravdě mi s tím (jako učitelky) nic moc neuděláme,s rodiči si promluvíme, vysvětlíme, že by bylo dobré, alespoň pár dnů si nechat dítě doma v klidu a to nejen kvůli tomu, aby nenakazilo ostatní děti atd.... Nevěřila byste, jak někteří rodiče reagují, a co siučitelky musí vyslechnout....na to nerada vzpomínám. Jediné, co trochu zabíralo, když jsme rodičům oznámili, že jejich dítě přijmeme pouze s potvrzením od lékaře, že může do kolektivu,ale je pravda, že už to bylo v situaci, kdy dítě nemělo jen rýmu. Oni to rodiče většinou berou tak, že nás to jejich dítko obtěžuje, a proto chceme, aby si ho nechali doma.
Je to hodně na rodičích nemocných dětí a na jejich přístupu k této věci.
Nechci omlouvat učitelky, ale v dnešní době jsou bohužel v tomto, až na druhém místě.
Vím, že i já se s tímto problémem budu potýkat, až budu dávat svou dceru do školky a docela se toho děsím.
Přeju vám pevné nervy.
 Marťa 
  • 

Jsme na tom stejně 

(5.3.2007 22:10:13)
Šárko,jsme na tom stejně..Jsme 3týd.doma,doléčuji svého syna jak se dá,kupuju mu drahé vitamíny na imunitu a actimel..přesto si myslím,že bezohlednost některých maminek je to,proč muj syn je stále nemocný...v unoru chodil školky 3 dny a to jen proto,že se v pulce vrátil vyléčený a po třech dnech byl opět doma...Nejhorší,ale na tom je,ža naše malá to vždy odnese ještě huř,než on....roční dítě neumí smrkat...Dokážu pochopit pracující maminu,ale kdo pochopí mě a mé děti?A´t mi nikdo neříká,že si dítě musí vybudovat imunitu,když náš 4,5letý syn chodí 2rokem do školky - no chodí - spíše nechodí....a nic moc se od loňska nezměnilo.....Věřím,že učitelky s tím nic moc neudělají,vlastně nikdo asi....je to těžké,člověk to tak asi má brát..Jen mě mrzí,že kluk se ve školce něčemu naučí,je rád mezi dětma a vždy sotva si už na to zvykne,tak už je zase doma a pak zase vše odznova ...a tak je to furt...maminy a paní učitelky,držme se
 Míša, 3,5 letá dcera 
  • 

Re: Jsme na tom stejně 

(6.3.2007 8:02:12)
Ahoj, tak o tom neustálém marození bych mohla vyprávět. Dcera chodí do školky od září, který jako jediný měsíc přežila ve zdraví a od října se to snámi táhne. Je to jako začarovaný kruh.Chodím do práce, ale jsem každý měsíc tak dva týdny doma. Pak je dcera týden v MŠ a už to jede na novo. Naštěstí mám vcelku tolerantního zaměstnavatele,ale i přes to mám výčitky. Přeji pevné nervy a hlavně zdraví vašem dětem.
 Šárka 
  • 

Re: Jsme na tom stejně 

(6.3.2007 23:34:09)
Třeba bude líp, i když nás se to už třeba nebude týkat. Možná se hnou ledy a nějaký ten "filtr" bude zaveden. Některé maminky si tu demokracii a svobodu holt vysvětlují po svém.
Ono to v článku nezaznělo, ale Vy jste mi to připomněla - je nasnadě, že my jsme taky doma pak nemocní! Ta nejmladší to přitáhne ze školky a je na mě pořád nalepená, tak já už klempíruju taky dva měsíce s malýma přestávkama a od nás to chytí druhá dcera ... a tak to jde pořád dokola ...
 PETRA 
  • 

Tolerantní zaměstnavatel? 

(5.3.2007 22:41:08)
Musím taky napsat svůj názor. Samozřejmě se mi nelíbí, že nemocné děti chodí do školky a nakazí ty zdravé (i když názor, že si dítě buduje imunitu mě trochu pomohl to přehodnotit). Jsem na MD s druhým mladším synem, takže nechat doma staršího nemocného syna neni zas tak velký problém. Ale nedovedu si představit, že bych chodila do práce! V mém předchozím zaměstnání ( už se tam po MD nemohu vrátit) jsem marodila za pět let 4 dni se žaludkem a byl z toho velký problém(má nadřízená byla soukr. lékařka). Takže si nedovedu představit, co by se stalo, kdybych kvůli každému nachlazení zůstávala s dítětem doma, to bych asi brzy letěla! Takže, jaké je řešení? Žádné! Jsou dvě možnosti. Posílat nemocné dítě do školky, kde nakazí ostatní(blbý), nechat se vyhodit z práce a být nezaměstnaná(taky blbý), co s tím? Naštěstí je spoustu pracovních míst, kde když člověk chybí, tak nikomu neschází! Doufám, že takovou práci po MD také najdu (i když s dvěma malými dětmi pochybuju).
 Lucka, 2 děti 
  • 

Re: Tolerantní zaměstnavatel? 

(5.3.2007 23:09:47)
Přesné, úplně souhlasím. Jako pracující máma s dítětem (nedej bože více dětmi) ve školce žijete v neustálém rozporu, jestli naštvete zaměstnavatele, protože budete marodit s dítětětem, nebo jestli nakazíte dalších x dětí ve školce. Věřte, že to nemá řešení. Nelze to vidět jednostranně, že maminka je nezodpovědná osoba a měla by zůstat"na paragrafu".
 andrejka.v 


Taky mě čeká nástup po MD, tedy RD 

(13.3.2007 15:09:51)
No, tak to mě teď taky čeká. Jdu od 1.4. do práce a bydlíme kus od velkoměsta, takže dojíždění asi na hodinu. Už to je problém. Školka u nás ve vesnici, pardon, městci, je do 16, takže zkrácený úvazek. Ale zaměstnavateli se to pochopitelně moc nelíbí. A v době nemoci dětí?(mám 2 - čerstvě 6 a necelé 3roky). Rovnou mě upozornili, že si mám obstarat někoho na hlídání.
A školka? Když jsem dneska byla vyvěšovat žádost o proudloužení provozní doby, aby se i ostatní rodiče mohli vyjádřit, kromě jiného se mě ptali, jestli chci opravdu své dítě nechávat tak dlouho ve školce? NECHCI! Ale nic jiného mně nezbyde. Manžel je tam ráno odvede a na mně bude odpolední vyzvedávání. Babičky jsou daleko a navíc pracující. Samozřejmě zvažuji možnost paní či slečny na hlídání, ale je to zas cizí člověk... Je to řešitelné? není
Jdu shánět hlídací agentury, snad ti budou alespoň dávat nějakou záruku na poctivost a spolehlivost zaměstnanců.
Nedá se nic dělat, musíme to nějak překlepat, než budou větší, pak dostanou děti klíč na krk a já budu celý den mrtvá strachy, jestli dojdou...
 Šárka, Dominika 2,5 roku 
  • 

pracující a RP 

(5.3.2007 23:09:51)
Nedá mi to, abych nereagovala, protože mě názor autorky trochu naštval. Jsem pracující na plný úvazek a také pobírám RP a nechápu, proč bych neměla, když mám na něj nárok. A věřte mi, že jako samoživitelce se mi ty peníze moc hodí. Musíte mít kde bydlet, co jíst atd. Jste potrestána zase tím, že najednou zjistíte, jak vám dítě strašně rychle vyrostlo a vůbec jste si ho neužili. A když ono to někdy prostě jinak nejde. Pracovat může jít přece každý, komu to vadí. A proč autorce vadí zrovna pracující maminky a ne třeba naši spoluobčané, kteří si jezdí pro dávky Mercedesem, ověšeni zlatem, evidentně ne zrovna trpící nedostatkem financí? Ti asi stát neokrádají že? Myslím si, že stát na rodinách šetří až dost, tak si zas jednou mohou přilepšit trochu maminky. Klidně se do mě pusťte -).
 Mamina 
  • 

Někdy není jiné řešení než jít i s rýmou 

(6.3.2007 6:55:05)
Velmi se mi líbil systém, který tu byl v době před asi 10 lety. Pokud se ráno učitelce dítě "nezdálo" tak jsem musela dojít k doktorce a v případě že mu nic nebylo tak přinést potvrzení, že je v pořádku. Stejně i na konci nemoci. Musela jsem přinést do školky potvrzení, že jsme doléčení. Dceři je teď 15 let.

Na druhou stranu bohužel také jsem v situaci, kdy s rýmou děti doma nenechávám. Jsem sama s dětmi, ošetřovačku mám na 16 dní a stejně jí máme přibližně jednou za 2 měsíce. A i tak slyším velké stížnosti od zaměstnavatele. Nejmladšímu synovi je 6 let, letos je poslední rok ve školce. Samozřejmě pokud má teplotu nebo mu opravdu není dobře tak ho doma nechám, ale rýmu má opravdu skoro celoročně. Jezdíme do lázní, tam chtějí vždy vědět kolikrát mu co bylo, jak se léčil dlouho .... Proto si to píšu. Schválně jsem do toho koukla, rýmu měl od 15. listopadu do 7. ledna, pak jí chvíli neměl a vrátila se mu 14.února a má jí doteď. Opravdu ho nemůžu mít celou dobu doma.

Dceři je 8 let, chodí do druhé třídy a i když do školky chodila od 3 let, tak co je ve škole tak je nemocná mnohem častěji, protože právě nikdo ve škole už doma nezůstává, takže chodí mnohem nemocnější děti do třídy než v té školce. Antibiotika měla za loňský rok 6x, letos už má taky jedny za sebou.

Proto si myslím že je rozdíl mezi tím, jestli je dítě nemocné a má hnisavou rýmu a kašel nebo jestli má jenom vodovou rýmu opravdu celou zimu. Nevím, jestli toto jde posoudit během 5 minut co jsem ve školce v šatně a dítě mi tam za tu dobu 4x smrká (i pro to, že jsme přišli z venku z chladna do tepla a ta rýma se mu prostě spouští).

 mamina 
  • 

Re: Někdy není jiné řešení než jít i s rýmou 

(6.3.2007 7:05:05)
Ještě jedna zkušenost - loni jsme si prodělali plané neštovice, když se dcera ráno probudila tak mi povídá - jé, já mám stejné pupínky jako Honzík. Po delším rozhovoru jsem zjistila, že Honzík s pupínky (neštovicemi) chodil vesele do základní školy a nikdo si ho ve škole nevšiml - třídní učitelka, družinářka ....... Pak jsem se nemohla divit, že jsme je chytli taky. A hned jsem byla tři týdny doma.
 Nelie 


Re: Re: Někdy není jiné řešení než jít i s rýmou 

(6.3.2007 7:30:50)
s nestovicemi 3 tydny doma??? pokud nejsou komplikace, tak to je preci strasne dlouha doba. Dcera se mi osypala v patek vecer, v pondeli byly pupinky zaschle a nemela horecku a tak v utery mohla do skoly - bydlim v Kanade, skola potrebuje jen potvrzeni od lekare, ze dite neni infekcni.
 mamina 
  • 

Re: Re: Re: Někdy není jiné řešení než jít i s rýmou 

(6.3.2007 7:41:22)
Jen k těm neštovicím - komplikace sice neměla, byla bez teplot, ale osypávala se 10 dní - první dva dny rychleji, později se ještě objevovali další a další pupínky, pak jí to začalo teprve zasychat (nové pupínky se objevovali ještě v době, kdy ty staré už byli vyloupané). Možná bych mohla zůstat doma jen 14 dní, ale bála jsem se, aby nenakazila ostatní děti. Při počtu přes 500 pupínků se nedalo přesně určit, jestli se ještě nějaké nové neobjeví. Proto ty tři týdny. Ošetřovačku mám na 16 dní, pak jsem šla na jeden den do práce a pak jsem měla napsanou novou ošetřovačku.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Někdy není jiné řešení než jít i s rýmou 

(6.3.2007 8:12:54)
Taky k neštovicím - obě holky je měly, obě je měly pohodové, pupínků měly pět a půl :o) ALE i těch pětapůl pupínku se prostě vysypávalo postupně, celý první týden Taky jsem je k ostatním dětem nepustila dřív jak po dvou týdnech. Myslím, že neštovice, které se vysypou jednorázově a během pěti dnů jsou zhojené, jsou velmi velmi lehké, měla jsem za to, že neštovice se zpravidla vysypávají v několika vlnách, právě po těch prvních cca pět dní.
 Nelie 


nestovice / ATB 

(6.3.2007 17:13:50)
pokud se prvni den nestovic nasadi zovirax, tak pupinky vyschnou velmi rychle a nove se nedelaji. akorat je problem, ze zovirax je hodne drahy...
Jaky duvod je nechavat dite, co bere antibiotika, doma? Pokud nema horecku,nezvraci/nema prujem - proc ma byt v posteli?
 Terka, Jakub 9m. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Někdy není jiné řešení než jít i s rýmou 

(6.3.2007 22:15:33)
Já bych vám za tu nákazu byla vděčná, tedy samozřejmě až bude syn starší... Neštovice jsou eliminační nemoc, je dobře, pokud ji dítě nekomplikovaně prodělá. To je ale úplně mimo mísu a je to jen můj soukormý názor.
 Hanka, Honzík 17.4.04 


Re: pracující a RP 

(6.3.2007 9:36:04)
Šárko, souhlasím s vámi. Nevidím nic špatného na tom, že maminka pracuje a pobírá RP. Nesmí ale trpět dítě!!
Znám opravdu mnoho případů našich spoluobčanů (tmavších..), kteří si jedou taxíkem pro dávky, zůlato už se jim na krk nevejde apod. A tady se nikdo nepozastavuje...
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Skolky, RP a tak dale...  

(6.3.2007 7:09:22)
Nemoci ve skolkach jsou bohuzel nutne zlo, kolikrat se deti nakazi jeste predtim, nez je nemoc opravdu viditelna - mne jednou syn prinesl ze skolky hodne osklivou gastroenteridu - taky jsem nechapala, jak mohly ucitelky nechat ve skolce zvracejici dite, od ktereho se nakazil....

Ja ziju v zahranici, materska je tady 3 mesice a "paragraf" dva dny do roka. Naprosto nechapu, proc maji maminky v CR pocit, ze maji narok na ctyri roky placene podpory na peci o dite - je to luxus, ktery neni na miste. Co se tyce zamestnanych maminek, ktere ho pobiraji - to je samozrejme situace "hloupy, kdo dava, hloupejsi, kdo nebere" - myslim, ze je nesmysl diskutovat o tom, ze pracujici maminky na nej nemaji narok - samozrejme maji stejne jako ty nepracujici. Faktem je, ze tento prispevek by se mel vyrazne zkratit a ty penize pouzit na zajisteni site skolek, podpory zkracenych uvazku ci dotovane vypomoci v domacnosti, ktera by treba dite v pomoci pohlidala (jako to funguje v Lucembursku). Takhle se jen rozhazuje. Maminky si po dlouhe materske tezko hledaji novou praci a stejne - ctyrlete dite taky potrebuje peci - ctyri riky nejsou zadna magicka hranice.

Pokud maminky chteji byt doma, prosim - ale nemel by byt vytvaren tlak na zamestnavatele drzet tak dlouho misto - vede to jedine k tomu, ze se zamestnavatale brani prijimat mlade zeny...

O ostatnich zpusobech nesmyslneho rozhazovani se ani nebudu zminovat - uz to tady nekolikrat padlo a je to hruza. Politici si nahrabou a po mne potopa...

Taky nesouhlasim, ze by deti musely byt doma do konce materske (nesmyslne dlouhe) - spouste detem kolektiv prospiva a dela se tam spousta zajimavych veci, ktere kazda maminka nezvlada... treba ja osobne jsem vytvarny antitalent...

Ucitelko MS - "Moje zkušenost je ale opravdu taková že 80procent dětí je ve věku před 3.rokem 5ti denní docházkou v měsíci traumatizováno. " - tohle je podle me nesmysl a neverim tomu, ze deti po cele zapadni Evrope jsou traumatizovany. Muj syn zacal jeste nez mu byly dva roky a je to zcela normalni dite (netraumatizovane) dite a takovych nas tu jiste bude hromada. Mozna to bude tim, ze je nizky pomer ucitelka vs dite, tady u nas je treba do tri let zhruba jedna ucitelka na tri az ctyri deti. Prestante vytvaret ten mytus, ze detem skolka pred 3. rokem skodi.

Kimmy
 Anadar 


Re: Skolky, RP a tak dale...  

(6.3.2007 10:16:13)
Milá Kimmi,učitelka MŠ pouze správně říká,že dítě,které nechodí souvisle do školky,ale jen několikrát do měsíce,pak je-li citlivé,tak si musí vždycky znovu a znovu přivykat na kolektiv a přimlouvá se za to,aby děti nastupovaly do školky takříkajíc jednorázově-napořád a ne jen sem tam.Když si přečteš příspěvky paní doktorky Jeklové v poradně,tak naprosto vedou ty o adaptaci dětí ve školce.A je-li dítě ve školce neš´tastné,tak mu určitě neprospěje návštěva jen občas ,střídaná pro něj "nadějným" obdobím bez školky.
Každý žijeme tam,kde žijeme a přizpůsobujeme se místním zvyklostem v míře,která nám vyhovuje.To,že je něco v zemi dobrým zvykem,nemusí být ještě nejlepší pro mne a pro mé dítě.Ať je to extrémně dlouhá nebo extrémně krátká MD,zvyk dávat děti do kolektivu sotva odrostou plenám,krátce nebo dlouze kojit,případně vstávat k nim v noci nebo je nechat vyřvat.Každá si to musíme vyřešit po svém.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Re: Skolky, RP a tak dale...  

(6.3.2007 10:46:45)
Ano, souhlasim - kazdy si to musi zaridit po svem - ja se jen primlouvam, aby se prestalo psat o tom, ze kdyz da matka dite do skolky drive nez jsou mu tri roky a odejde do prace, ze je to krkavci matka, ktera se jen sobecky stara o svou karieru. Toto samozrejme Ucitelka MS nerika, ale z toho prispevku, jak je traumatizujici davat dite do skolky pred 3. rokem to vyplyva - kazdy si to muze vylozit po svem. Proste to chce rict - nektere deti ve skolce prospivaji lepe a nektere hure, ale zavisi to na diteti. Ne davat nejakou magickou hranici tri nebo ctyr let...

Kimmy
 učitelka MŠ 
  • 

Re: Skolky, RP a tak dale...  

(6.3.2007 19:46:30)
Kimmi, navštívilas někdy mateřskou školu, kde je 1 učitelka na 25 dětí? Ne jak u vás 1 učitelka na 3-4děti. Umíš si představit ty decibely když si začne 15 kluků hrát třeba na "dopravu". Já jsem taky jako dítě chodila do jesliček a trauma sem z toho neměla. Ale to jsme tam měli 7 dětí jednu tetu pro sebe. Nevíš, má milá, o čem mluvíš.Zamysli se nad různými podmínkami.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Re: Skolky, RP a tak dale...  

(8.3.2007 3:18:49)
Ma mila, myslim, ze jsi neporozumela mym argumentum. Souhlasim, ze je skolka a skolka a jsou mezi nimi rozdily - to ale neznamena, ze VSECHNY deti mladsi tri let by mely byt pouze doma s maminkou a ze jim skolka skodi.

Ja jen chci, aby se prestalo s tim, ze kdo da do skolky dite mladsi tri let, ze mu nejak skodi a podobne. Najde-li maminka kvalitni skolku, neni duvod tam dite nedat driv.

3-4 deti na ucitelku je pro deti okolo 18 mesicu, ne tri let. U triletych deti je tu zhruba jedna ucitelka na 6-8 deti.

Souhlasim, ze 25 deti na jednu ucitelku je nehorazne.

Kimmy
 Damila 


Opravdu bez peněz a na umření hlady? 

(6.3.2007 7:18:35)
Mám pocit, že se to až trošku přehání. Půjdu na "paragraf"=umřeme hlady. Ale tak to přece není. Jen bychom museli snížit svůj standard. To je samozřejmě nepříjemné, ale pro jednou se to dá vydržet. Myslím, že žádná z nás tady na tom není tak zle, aby skutečně neměla co jíst. To jiní by si mohli stěžovat. Ale nemohou tu psát, protože nemají počítač ani internet.
I pro mě je nepředstavitelné být stále na paragrafu, samozřejmě proto, abych si uchovala pro rodinu nějaký standard, na který jsme zvyklí, abych měla práci, to s tím souvisí...
Ale hnát to až tak daleko, že dítě nebudu mít do čeho oblíct a dát mu co jíst, to, nezlobte se, je přehnané.
 Yuki 00,03,07 


Re: Opravdu bez peněz a na umření hlady? 

(6.3.2007 15:55:37)
Dagmarjano, ale ty sama ten důvod píšeš taky, i když ho možná tak nevnímáš.

I pro mě je nepředstavitelné být stále na paragrafu, samozřejmě proto, abych si uchovala pro rodinu nějaký standard, na který jsme zvyklí, abych měla práci, to s tím souvisí...


a právě, že to souvisí, mít práci je důležité, aby nebyla nouze, a kdo se mnou prodlouží smlouvu, když budu pořád doma s nemocným děckem? Nejde o peníze v době paagrafu, ale třeba za rok, až skončí smlouva na dobu určitou.


Já sama právě končím RD, práci mám i nadále na část úvazku, abych byla s klukama odpoledne, aby nebyl tak velký problém s jejich nemoí, rozhodně je do školky neposílám s teplotou, rýma je bohužel už neuhlídatelná. Jen mě mrzí, že mi při rýmě chodí kluci ze školky s usoplenýma rukávama a ulepeným nosem, že i při té rýmě prostě musí na hodinu ven. Chápu, že ostatní děcka rýmu nemají a ven potřebují, ale líbilo by se mi, kdybych měla možnost říct, že třeba dnes má syn rýmu, zatím mu nic víc není, tak aby byl venku jenom půl hodiny a ne celou nebo třeba vůbec, aby se z té rýmy nevyklubala nějaká nemoc.
Ale to asi v malých školkách nejde, i když si myslím, že když jsou ve školce 3 učitelky a 1 paní k nim, hospodářka, dalo by se to zařídit. To je jenom námět k zamyšlení pro učitelky MŠ :-)
 Damila 


Jasně 

(6.3.2007 18:50:42)
Já to všechno chápu, a jako zaměstnaná máma to myslím stejně.
Jen mě trochu nadzvedly některé příspěvky, které to ženou až do extrému, že prostě umřou hlady, když s dítkem půjdou na paragraf.
Není to příjemné a ani výhodné. A když se to opakuje, je to fakt problém. Ale nekončí tím život, to je to, co jsem chtěla říci. Že to leckdo přehání.
Z vlastní zkušenosti vím, že mnohé kolegyně naříkají, jak nemají peníze pro dítko na papučky do školky, ale vzápětí jdou po práci místo pro dítě do MŠ, do hospůdky na oběd a oivko s kolegy...neberu jim to, ale ať si nestěžují. Je to otázka priorit. Co je pro mě důležité. Jestli dítě a jeho potřeby, pak vše tomu podřídím. Ale nemám ráda řeči o "umírání hlady", když skutečnost je jiná.
 Hana 
  • 

Re: Re: Opravdu bez peněz a na umření hlady? 

(6.3.2007 20:20:44)
Veroniko, soudě podle údajů narození tvých kluků, předpokládám že jsou jim 7a4 roky. A každá máma učí své dítě od malička používat kapesník. Nevím tedy proč se pozastavuješ nad tím že kluci (a tak velcí kluci) mají usoplené rukávy. Umíš si představit učitelku, když má ve třídě polovinu dětí s rýmou - to nebude dělat nic jiného než utírat nosy. A když se zmiňuješ o tom, aby s rýmou byli ve školce, tak ti zase já musím říct, že na rýmu je čerstvý vzduch daleko lepší než třída plná bacilů právě od takových dětí kterou jsou "zasoplené". Rýma jako taková není nemoc.
 Yuki 00,03,07 


Re: Re: Re: Opravdu bez peněz a na umření hlady? 

(6.3.2007 22:54:46)
achjo, oni tam mí kluci, kterým je teď skutečně 6 a 4, nechodí až teď a nejsou tam jediní. no a mimochodem se ten mladší prostě ještě sám nevysmrká a když, tak ne tak, aby měl opravdu čistý nos. Oni totiž moji kluci nejsou moc šikovní ;-)

K tomu pobytu venku. Když vezmu kluky s rýmou ven, což pochopitelně dělám, právě proto, že čerstvý vzsuch je lepší a že rýma není nemoc, tak si na ně dávám pozor, aby se hýbali a neseděli, aby se mi z venku nevrátili celí mokří, pokud se rýma začíná stahovat na průdušky, což ještě pořád není nemoc, je lepší zůstat buď v teple, nebo hlídat o to víc. Takže asi tak.

Jistě, učitelky toto nemůžou ani ohlídat v tolika dětech, ale bohužel není ani možnost říct, že bych ho dnes radši nepouštěla ven, aby se to nehoršilo, protože na to prostě v té školce nejsou zařízení. Případně je po nemoci a bylo by mu líp bez běhání ve studeným vzduchu, ale jinak už mu prostě nic není, atd, já myslím, že to známe všechny a určitě nejsem sama, kdo by uvítal možnost rozhodnout se, jestli dítě půjde ven nebo ne, ono to i to tříletý mrně pochopí, že je po nemoci a nepůjde ven, takže obavy z toho, že chce dělat to co ostatní bych neměla, ale prostě to nejde.

 Michala 
  • 

Pracuji na plný úvazek a pobírám RP 

(6.3.2007 7:57:42)
Mám dcerku 23 měsíců starou a velmi dobrou práci. Neplánovala jsem to, ale v jejích 5 měsících jsem se do práce vrátit musela, abych o ni nepřišla. Pracovala jsem na půl úvazku, dcerka byla v té době ještě plně kojená. Holčičku hlídala a dodnes hlídá babička (moje máma), která s námi bydlí v jednom domě. V té době neměla práci ani vyhlídky na vhodné zaměstnání, tak jsem to zkusila, jak to bude fungovat. Rodičák jsem celý dávala jí. Když byl holčičce rok, byla jsem nucena si zvýšit úvazek na 6 hodin denně, babiččce jsem k rodičáku ještě doplácela. Od 1,5 roku věku dcery pracuji na plný úvazek, babiččce platím za hlídání rodičák a ještě něco navíc. Upravila jsem si pracovní dobu tak, že jsem každý den v 15 hod. doma. Ale znamená to, že vstávám ráno ve 4, abych všechno připravila, odpoledne po práci se věnuji dceři a domácí práce, vaření a vše podobné doháním po večerech, nocích a víkendech, protože babičku mám na hlídání, není to ani služka, uklízečka či kuchařka. Kolikrát závidím maminkám, které jsou celé dny v klidu doma. Dcerka touží po dětech, po kolektivu a protože v našem městečku jsou 2 MŠ, které mají zřejmě nedostatek dětí, přihlásila jsem ji od září do školky na povolených 5 dnů v měsíci. Už teď se nemůže dočkat. Pro babičku to bude znamenat jistou úlevu, kdy jí zbyde čas např. na návštěvu lékaře apod. Z mého platu je mi měsíčně sráženo cca 15000 Kč na zdravotní, sociální a daně. Manžel je také zaměstnán a státu odvádí, co má. Až donedávna jsem si myslela, že nedělám nic špatného, ale po přečtení některých příspěvků.... Ano, mám občas špatné svědomí, že nejsem s dcerou stále jako většina maminek, ale opravdu nemám špatné svědomí vůči státu.
 Fair 
  • 

Re: Pracuji na plný úvazek a pobírám RP 

(13.3.2007 19:40:34)
Michaelo, a proc Vam s domacimi pracemi nepomaha i manzel, kdyz oba pracujete?
 eva,1dcera 
  • 

rodičovský příspěvek 

(6.3.2007 9:00:30)
Pobírání rodičovského příspěvku do 4 let dítěte je nehorázný luxus!Dítě od 3 let věku patří do kolektivu. Starání se o dítě ve čtvrtém roce života na plný úvazek považuji pouze za výmluvu. Podle mě jde o LENOST matek pracovat.
Já sama se plánuji rodičovského příspěvku vzdát a dám dceru na celý den do mateřské školy, tím jí i sobě prospěju nejvíc. Nemoci budeme řešit pomocí paní na hlídání.
 mariana 
  • 

Re: moc to zlehčuješ 

(6.3.2007 9:13:16)
Zrovna minulý týden jsem byla s přihláškou do MŠ (malému budou 3 v říjnu) a co myslíte.... nevemou ho, mají moc dětí. To je opravdu lenost, tak co asi mám dělat, chtěla jsem aby byl taky v koletivu a prd! V dnešní době to není vůbec jednoduché zvlᚍ v našem městě je málo školek.
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Re: moc to zlehčuješ 

(6.3.2007 9:31:48)
U nás ve městě jsou 3 státní školky. Jsou beznadějně plné a my jsme raději podávali přihlášku už když bylo synovi 2,5 roku. Paní ředitelka nám řekla, že tak budeme mít o trochu větší šanci se tam od září dostat, protože už budeme rok v pořadníku. Jinak mají samozřejmě přednost předškoláci. Jsem pracující matka a tak to musíme řešit jinak (babičky, částečně soukromá MŠ). Pak tu jsou dvě roukromé školky, kam ale docházka stojí od 12800,---/měsíc bez jídla. Myslím, že na tenhle luxus má málo kdo. Ale zastupitelstvo města řekne, že školek je dost je jich přeci 5 ???!!!
 mariana 
  • 

Re: Re: Re: přihláška 

(6.3.2007 16:33:29)
jak jsem již výše psala, dávala jsem přihlášku minulý týden a klukovi jsou 2 a 4měsíce, takže jsem šla taky brzo a k čemu? k prdu. Babičky na hlídání nemám, chodí obě do práce a ještě dlouho budou a na chůvu nebo něco takového teda určitě nemáme, sem ráda že máme co do huby :(
 Damila 


Evo 

(6.3.2007 14:13:21)
Ale každé dítě prostě není na kolektiv připraveno ve 3 letech! Duševně ani zdravotně!
4 roky nejsou žádný luxus! První dítě jsem dala v 5-ti letech do MŠ a stejně bylo "brzy". Druhé dítko ve 3 a 3/4 letech bylo v pohodě.Prostě každý to má jinak.
Stejně jsou každý nejmíň 2x ročně nemocní.
Ale s věkem se to spravuje!!
Starší syn (10 let) už byl nemocný letošní zimu jen pár dnů, asi tři dny v prosinci.(Zato ten mladší si to mnohonásobně vybral.)
Tak třeba s věkem je ta imunita fakt lepší...
 zuzkasim 


To se tedy Evo pleteš 

(9.3.2007 13:55:47)
Nevím, jak jsi přišla na to, že dítě od 3 let patří do kolektivu. Většina dětí mezi 3. a 4. rokem dozrává na to, aby mohla být zařazena do kolektivu a v tuto dobu v nich často (ne vždy!) touha po kolektivu sílí. Kolektiv ale nemusí být vždy školka (jsou i jiné možnosti) a zdaleka ne všechny děti jsou kolem toho 3. roku na školku připraveny a tímto zařízením nadšeny. Navíc je vhodné v tomto věku, aby v podobné instituci trávily pouze zhruba 3-4 hodiny denně, což matka pracující na plný úvazek těžko splní a možnosti práce na částečný úvazek jsou bohužel malé. Pokud se o tomto tématu chceš bavit tímto způsobem, aspoň si prolistuj nějakou vývojovou psychologii nebo se víc dívej kolem sebe. Pokud s tímto nemá tvoje dcerka potíže (nebo předpokládáš, že mít nebude), neznamená to, že všechny děti jsou stejné. A pokud si myslíš, že dát dítě ve 3 letech do školky na celý den je to nejlepší, co pro ni můžeš udělat, tak jí asi nerozumíš. Kolektiv možná bude potřebovat, ale stejně tak maminku a při celém dnu ve školce si té maminky moc neužije (tím neodsuzuju ženy, které se vrátily do práce na plný úvazek, vím, jak je těžké práci jen na několik hodin denně sehnat a někdy člověk musí dělat kompromisy).
 Eli+3kluci 


četli jste nový návrh vlády? 

(6.3.2007 9:13:52)
Vím, že je to poněkud z jiného soudku, ale nedá mi to. To, že nová vláda bude chtít zvýšení příspěvků opět zrušit, mě sice nepřekvapuje, ale nelíbí se mi to. Myslím si, že částka 3500 kč byla opravdu almužnou. Dnes ráno jsem si přečetla rozhovor se současným ministrem Práce a soc. věcí, cituji: "navrhujeme tři rychlostní stupně rodičovské: do dvou, tří a do čtyř let. Podle toho bude i výše rodičovského příspěvku. Když si maminka zvolí, že bude s dítětem doma dva roky, bude výše příspěvku vyšší a naopak." To opravdu chtějí, aby maminky dávaly děti ve dvou letech do jeslí? Připomíná mi to čas našich maminek, které nás odevzávaly do "idelání kolektivní výchovy" ve velmi raném věku a šup - mazaly zpět do práce. Před časem se mi dostala do rukou stará kniha o mamince a miminku, a tam téměř na každé straně chválili jesle a vřele doporučovali všem matkám, ať tam dítě co nejdřív dají, že je to pro jeho vývoj po všech stránkách nejlepší (mrzí mě, že jí nemám u sebe a nemohu citovat). Tehdy mě to pobavilo, ale to jsem ještě netušila, že se k tomu velmi brzy naše vláda zase bude vracet. Eli



 Axela 


Re: četli jste nový návrh vlády? 

(6.3.2007 9:36:25)
Myslím, že tento návrh je určen hlavně ženám s vyšším platem, pro které je vidina přechodu na mateřskou za pár korun dostatečně demotivující k tomu, aby si někdy pořídila dítě. Tak, pokud by mohla pobírat nějakých deset čtrnáct tisíc po dobu dvou let, už zřejmě dítě nebude takovým strašákem a do mateřství půjde. Déle než dva tři roky by taková žena doma stejně nebyla, aby neztratila kontakt s profesí. Jinak já chápu, že státní kasa na štědré dávky skutečně nemá a dlouho mít nebude, bohužel si to vždycky všichni uvědomí až po volbách a tak post festum dělají z voličů blázny. To však není specifikum jen u nás, funguje to tak skoro všude. Myslím si ale, že pro takové škrty tato vláda nemá dostatečnou podporu ve sněmovně a nic podobného neprojde. Všichni opoziční poslanci jsou si vědomi nebezpečí předčasných voleb a pochybuji, že si podporou těchto nepopulárních návrhů pod sebou podříznou větev. Otázka je, na kolik to je škoda pro už tak prázdnou a předluženou státní pokladnu.
 Eli+3kluci 


Re: Re: četli jste nový návrh vlády? 

(6.3.2007 18:21:45)
Já nikde neslyšela o konkrétní výši navrhované částky, jen obecné info, že chtějí příspěvek snížit ?
 Axela 


Re: Re: Re: četli jste nový návrh vlády? 

(6.3.2007 19:13:09)
Ne, na otázku, o jaké částky by se mělo v tzv. třírychlostní mateřské jednat, Nečasova odpověď zněla, že zatím se jedná o záležitost vlády, tudíž konkrétní výše se momentálně uvěřejňovat nebude.
 Terka, Jakub 9m. 
  • 

Re: Re: Re: Re: četli jste nový návrh vlády? 

(6.3.2007 22:57:05)
Jen by mě zajímalo, jak to stát vyřeší, pokud žena mezitím onemocní, bude mít nezaviněnou nehodu, zaměstnavatel zkrachuje, místo se zruší atd.? Prostě dejme tomu po těch dvou letech do práce ne vlastní vinou či leností nenastoupí...Pořád nechápu, proč má stát tendenci lidem co nejvíc brát a pak to složitě přerozdělovat? Jsem v tom naprostý laik, ale opravdu by nepomohlo ponechat lidem více z jimi vydělaných peněz a z toho ušetřeného podporovat školky (aby se ten šílený poměr 25 dětí na 1 učitelku vylepšil) a podobné záležitosti? Pak by myslím i rodiny byly svobodnější v rozhodnutí, jak dlouho matka doma s dítětem zůstane, aniž by v tom tak velkou roli hrály nějaké příspěvky. A jisté skupiny obyvatel by neuvažovaly způsobem, čím více dětí tím více peněz bez práce budeme mít. Myslím, že rodičovská 4 roky v dnešní podobě je luxus, na druhé straně nevím, proč by každá matka měla být líná, pokud je pro ni prioritou být s dětmi co nejdéle doma - to přece automaticky neznamená, že se jí nechce pracovat. Mám pár kamarádek v zahraničí, tam se nikdo nepozastavuje nad tím, že žena je v domácnosti s dětmi třeba 7 a 10 let a krom toho má klidně výpomoc na úklid. Samozřejmě ale žádnou podporu zato "doma" nepobírá.
 Axela 


Re: Re: Re: Re: Re: četli jste nový návrh vlády? 

(7.3.2007 8:54:04)
Předpokládám, že pokud by po dvou letech nemohla nebo nechtěla nastoupit do práce, pak prostě zůstane s RP doma až třeba do čtyř let. Ta nejvyšší možná délka vyplácení RP zůstane zachována, jen jeho výše bude tím pádem snížena. Jinak nepředvídané životní události (nehoda, ovdovění apod.) Tě můžou postihnout kdykoliv, nejen když jsi s malými dětmi doma, tam už zase fungují jiné mechanismy státní sociální podpory. Alespoň doufám. A co říct k tomu věčnému přerozdělování? Je to nešvar hlavně levicových vlád, snad se už to změní a lidé budou mít větší možnost rozhodovat, jak se svými prostředky naloží. Obávám se, že je to však záležitost na generace.
 Kočanská 


četla a částečně souhlasím 

(6.3.2007 9:42:52)
Asi se pustím do sporu skoro se všemi, ale já souhlasím s tím, že určitá omezení v sociálních dávkách se musí udělat. bývalá vláda rozdávala co sama neměla. Na takové štědré sociální dávky opravdu náš stát nemá. Do státní pokladny přizpíváme všichni tzn. to co dostaneme zpět jsou jen naše peníze. Já sama se přikláním spíše k tomu, aby se platily menší daně, aby se zvýšila monžost, jak pracovat na částečný úvazek, aby se různé náklady na děti mohly započítat do nezdanitelného základu pro výpočet daní apod. já sama jsem na MD, zvýšení přízpěvků je sice fajn, ale sama jsem si to zaplatila. Myslím, že náš stát má obrovské problémy i někde jinde (například důchoová reforma) a navíc musíme splácet obrovské dluhy, které jsme si tu nadělali za poslední léta. Tak si myslím, že je lepší se nyní uskromnit, aby to chudáci naše děti v budoucnu neodnesly. Já bych jim ráda dala stát bez dluhů, kde se jim bude hezky žít...
 Peggy 
  • 

Re: četla a částečně souhlasím 

(6.3.2007 9:53:25)
Naprosto souhlasím s tímto názorem a ulevilo se mi, že nejsem sama proti davu s názorem opačným, který mi včera dával co proto. Jen musíme doufat, že na to v poslanecké sněmovně bude dost sil a vůle. Jinak nám ty naše rodičovské příspěvky v budoucnu zaplatí naše děti, což vůbec nepovažuju za dobré. To se radši teď uskromním.
 Mirka a Verunka 


Re: Re: četla a částečně souhlasím 

(6.3.2007 21:46:28)
Nevěřte tomu.To co by vláda případně ušetřila na rodičovském příspěvku rozfofruje jinak.Co si budem nalhávat,že? Jinak zvednutím rodičovského příspěvku přišly některé tzv.samoživitelky (nemyslím ty opravdové,ale ty co jsou samoživitelkami jen na oko)o některé jiné sociální dávky,takže mají pořád stejně a je jim jedno kolik bude rodičák. Ale mě tedy ne,za svůj pracovní život jsem už zaplatila na daních dost a tak doufám ,že si to alespoň trošku vyberu.
 Šárka 
  • 

Děkuji za názory 

(6.3.2007 23:28:20)
Protože není v mých silách odepisovat na každý příspěvek a přiznám se, že ani nestíhám všechny číst, chci poděkovat všem takto hromadně.
Děkuji za slova útěchy, že bude lépe. Že se blíží jaro a bude po nemocech. I já přeju všem zdravé a veselé děti.
Některé se do mě "obuly", proč vypočítávám dny, kdy dcera nebyla ve školce. Mno, tak třeba pro mého potenciálního zaměstnavatele, aby viděl, jak na tom se mnou bude, že za dva měsíce mě uvidí v práci 11x ... :-D Možná taky pro pana Nečase, kdo ví ...
Někdy jsem byla osočena, že se dítěte zbavuji a strkám do školky, když nemusím. Samozřejmě, že nemusím. Kdybych viděla jen náznak nějakého smutku, pláče, nechám si robě doma.
A že jsem stejná jako matky, o kterých píšu ... Tak to by asi nevznikl tento článek.
A že pláču na špatném hrobě a pomlouvám a čekám na soucit. Nikoli, chtěla jsem vědět, jestli je to problém jedné školky, chtěla jsem číst zkušenosti dalších mamin, učitelek, případně zdravotníků, jak to vlastně s tou imunitou je. Posiluje se , neposiluje, když dáme dítě mezi nemocné? Chtěla jsem vědět, jak je to s tím "ranním filtrem", o kterém píšu v článku. A pozor, ten nefungoval pouze za komunistů, ale rozhodně ještě v letech 1992-1995, kdy chodila má starší dcera do MŠ!! Považuji za velký úspěch, jestli se o tomto tématu začne více hovořit a určitý "filtr" třeba bude časem zaveden.
Většina se zlobila ohledně RP. Že závidím, nepřeji apod. Shodou okolností dnes vyšel článek p. Nečase o chystaných změnách v této oblasti. Je jasné, že nějaké úpravy být musejí. Minulá vláda v honbě za hlasy ve volbách rozdávala, co neměla a bylo jí jedno, kdo to zaplatí. A zaplatíme to my všichni. Většina se nechce vzdát RP, ale copak nikomu nevadí, že celý svůj produktivní život odvádí poměrně velké daně a sociální a zdravotní pojištění? A že ani nevíme, kam to plyne? Třeba na dovolenou pana ministra ... A k tomu dalších 35% hrubé mzdy do státní kasy, které ani nevidíte. Mzdové náklady už jsou tak velké, že zaměstnavatelé zaměstnance nechtějí a raději berou "načerno". Než by zaměstnavatel dal odměnu zaměstnanci, tak ji raději nedá, raději svůj zisk zdaní, protože daň je cca 24% do státní kasy, zatímco mzdové náklady 35%. Podnikatel si raději koupí nové auto než by vám před Vánoci smrknul odměnu.
Štědré dávky jdou z kapes nás všech, stát je přeci někde musel vzít. Já bych se také přikláněla k nižším odvodům ze mzdy, ale na tomto místě to my opravdu nevyřešíme. Stále nějak nechápu, proč by RP měl být ve stejné výši pro a)maminy, které nemají příjem a opravdu celodenně pečují o dítě, b) pro maminy, které se rozhodnou dát dítě na půl dne do školky a pak c) pro maminy, které pracují, tzn. že mají příjem. Chápu, že se RP v plné výši hodí každému, někdo tím zaplatí paní na hlídání, jiný třeba tu hypotéku. Já si zkrátka myslím, že dítě je záležitostí soukromou a nevidím důvod, proč by kdosi ze svých daní mi měl přispívat na hypotéku či na něco jiného.
Byla jsem osočena, že se i já válím 4 hod. denně s nožkama nahoře a beru za to 7,5 tisíce. A vidíte, to mi právě připadá nelogické, v tomto případě bych RP zkrátila na polovinu, protože půl dne mám možnost pracovat a něco si vydělat, pokud se mi to zdá málo. Můžete na mě koukat jako na blázna. S tím válením s nožkama nahoře to není tak horké, kdo četl pozorně můj článek, ví že od 10. ledna dosud jsem se "válela" 11x. A jak takové válení se vypadá? Mám na hrbu chod pětičlenné domácnosti, manžel se vyskytuje až pozdě večer, o pomoci s domácími pracemi nemůže být ani řeč. Zrovna tak zařizování čehokoli je zcela na mně. Dvěma FO vedu daň.evidenci. A protože v mém oboru došlo od r. 2004 k podstatným změnám a já se budu brzo vracet do pracovního procesu, makám na tom, abych ty změny pochytila, abych se je naučila. Snažím se, abych uspěla u případného konkurzu a protože konkurence na trhu práce je velká, nemůžu tam přijít po čtyřech letech rovnou od plotny. Tož tak.
 štěpánka 
  • 

Re: Děkuji za názory 

(7.3.2007 15:22:20)
To "válení se" mi přišlo velmi vtipné. Mám děti už větší - školáky, 1.stupeň ZŠ a před časem (1.třída) se mi stalo, že kluci mohli chodit do školy, ale nesměli tam jíst, nesměli na TV a nesměli se moc unavit (stav po inf.mononukleóze). Asi 2 týdny jsem musela zůstat doma z práce a zajišťovat servis -vaření, vyzvednout ve škole, odvést zpět po hodině TV, vyzvednout místo oběda, doma nakrmit, odvést zpět na nenáročný kroužek, atd. Prostě jsem se jako ty "válela" doma, bylo to myslím 10dní (jako pracovních). To neustálé vyzvedávání, odvádění, vaření diety, úklid, nádobí,atd mě tak vyčerpalo, že jsem si moc oddechla, že už kluci nemají tak přísný režim a v jídelně jim následujícího půl roku jaterní dietu budou vařit. Za ty dny doma jsem nestihla vůbec nic (knihy připravené k prostudování, nebo i jen k přečtení zůstaly nedotčeny a já stihla to co obvykle s prací). Práce kterou jsem udělala v domácnosti je bohužel jaksi neviditelná... Takže všechny maminy, které se takto "válí" doma mají můj obdiv. Já bych to dlouho nevydržela.
 štěpánka 
  • 

Re: Děkuji za názory 

(7.3.2007 15:22:29)
To "válení se" mi přišlo velmi vtipné. Mám děti už větší - školáky, 1.stupeň ZŠ a před časem (1.třída) se mi stalo, že kluci mohli chodit do školy, ale nesměli tam jíst, nesměli na TV a nesměli se moc unavit (stav po inf.mononukleóze). Asi 2 týdny jsem musela zůstat doma z práce a zajišťovat servis -vaření, vyzvednout ve škole, odvést zpět po hodině TV, vyzvednout místo oběda, doma nakrmit, odvést zpět na nenáročný kroužek, atd. Prostě jsem se jako ty "válela" doma, bylo to myslím 10dní (jako pracovních). To neustálé vyzvedávání, odvádění, vaření diety, úklid, nádobí,atd mě tak vyčerpalo, že jsem si moc oddechla, že už kluci nemají tak přísný režim a v jídelně jim následujícího půl roku jaterní dietu budou vařit. Za ty dny doma jsem nestihla vůbec nic (knihy připravené k prostudování, nebo i jen k přečtení zůstaly nedotčeny a já stihla to co obvykle s prací). Práce kterou jsem udělala v domácnosti je bohužel jaksi neviditelná... Takže všechny maminy, které se takto "válí" doma mají můj obdiv. Já bych to dlouho nevydržela.
 arsiela, 


Re: četli jste nový návrh vlády? 

(6.3.2007 10:05:57)
ano vracíme se zpět,hůrá do jeslí.Od vlády super tah zvýšíme rodičovskou,povolíme k tomu neomezený výdělek a to by v tom byl čert,aby nám ženský za těhlech podmínek nechtěli děti,takže si zvýšíme pěkně porodnost(jinak by se nezvedla)a když už se děti narodí,nebo budou ženský těhotný tak šup,zase všechno seberem.To už se nebudou moc bránit a budou muset zase hezky zavřít papulky a vystačit s málem.Když jsem tohle ironicky říkala před měsícem ,když zvedali RP tak se mě každej tlemil,no ono to zas tak k smíchu nebylo.Vzhledem k tomu,že jsem taky těhotná,tak mě to už k smíchu nepřijde.
Kde potom je idea moderních knížek o výživě a výchově? Všude se teď propaguje kojit pomalu do dvou let,opatrně zavádět veškeré příkrmy,ještě nejlépe v bio kvalitě.No jsem zvědavá jak tohle by platilo pokud by si ministr prosadil to co chce.Už vidím státní školky dodržující vaření z bio potravin a podobně.A která normální rodina má na soukromou školku nebo na chůvu?
Možná to sem nepatří omlouvám se,ale prostě mě už tyhle tahy naší vlády štvou.Je to jak na kolovrátku dát,sebrat a zase dát a zase...Jen určitých občanů se to stále jaksi netýká bohužel.Pracovat se u nás v obyčejných profesích za nižší plat stále ještě nevyplatí.S rodičovskou hejbou jak chtěj,ale furt mi přijde,že se máma s děckem namaká doma mnohem víc,než někdo kdo pobírá srovnatelnou podporu na pracáku a je celý den doma a nedělá nic,práci si nehledá.
No můžem jen doufám,že ten paskvil vládou neprojde a nevrátíme se zase o půl století spět.
 Luckaaa 


Re: Re: četli jste nový návrh vlády? 

(6.3.2007 10:50:24)
no musím říci, že já mám děti, a pořizovali jsme si je, ne kvůli žádné rodičovské atp. prostě máme děti, že je chceme mít. manžel si vzal práci za průměrnější plat ale s tím,že bude více doma a užijeme si. shodli jsme se, že na hypotéku atp. můžeme začít pořádně vydělávat až budou třeba děti ve škole a nebudou ony samy od nás vyžadovat tolik společně stráveného času. sice si nežijeme jako rodčíldi, občas obracíme korunu, ale neměnila bych,žijeme v bazarově zařízeném bytě, bytový architekt by se divil,ale myslím,že dětem to vůbec nevadí.investujeme do společně prožitého času. samozřejmě jsem nějakou tukorunu na víc uvítala,ale po jejím odejmutí natom jak dlouho budu sdětma doma nezmění pokud budeme dále fungovat jako rodina (2+2).pokud bychom se dovedli uskromnit i nadále (jistým uskroměnímje i počet dětí asi bychom si nemohli dovolit smečku 4což bychom třeba rádi)byla bych ráda doma(pracovala jen dopoledne)i pokud budou děti školou povinné. sama si vzpomínám jak se mi moc líbilo,když mamka po operaco plotýnek zůstávala asi rok doma v inval. důchodu a to mi bylo kolem 10 let a jak jsem byla ráda. bylo moc fajn přijít ze školy a tam byla máma. to bych chtěla dětem dát. a žít si třeba méně než průměrně. ale co to je průměrně. myslím že dnešní společnost žije víc než neskromně. nechci to brát šmahem. jistě chápu maminky,které si vybírat takto nemohou aby bylo na chleba a základní potřeby, jistě. ale ani my nejsme boháči. mějte rádi své děti a kokejte na věci občas i z jejich pohledu,myslím že to ocení,třeba až v dospělosti.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Re: četli jste nový návrh vlády? 

(6.3.2007 10:54:13)
A mohu se s dovolenim optat, kde ma na to ta vlada brat, kdyz vsichni chteji nizke dane a jeste ctyri roky vysoke materske? A pak podporu v nezamestanosti, protoze zas tolik firem nezamestna zenskou po osmi letech nebo se to te mamince proste "nevyplati"? To ale neni vase starost, ze ? At si to ta vlada nejak zaridi...ale nedej boze, aby sahla na penize prave vam.
 PETRA 
  • 

Re: Re: Re: Vláda z nás dělá šašky. 

(6.3.2007 11:34:45)
Kde na to má vláda brát? To opravdu neni moje starost. Měli si to rozmyslet než mateřskou zvedli! Ne ji před volbama zvedat a pak ji zas chtít snižovat. Většinu MD jsem prožila se 3,5 tisícema,z toho 2 roky se dvěma dětma, vyžili jsme, ale od výplaty(manželovi) k výplatě. Spíš by se stát měl zaměřit na sociální dávky. Proč si manželky podnikatelů na MD (moje známá)chodí na sociálku pro příspěvky na bydlení, dopravu a nevim, na co ještě, když manžel má nadprůměrný výdělek, ale nahlásí si plat na úrovni životního minima? A takových lidí je, hned by bylo, kde brát. Vláda by si v tom měla udělat pořádek, od toho tady je. I když o tom pochybuju.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vláda z nás dělá šašky. 

(6.3.2007 11:48:13)
souhlasim, ze by v tom vlada mela udelat poradek. Nesouhlasim s nazory typu "mam narok na ty davky a neni moje starost, kde na to vlada vezme" - nelze se jen porad domahat nejakych vyhod a porad cekat, ze se o cloveka vlada postara - nebo ona se postara prave tak, jak se stara behem poslednich dvou let - ciste sobecky a bez uvazovani o tom, co bude za par let, protoze to uz oni tady nebudou.

Ale to na Rodine nevyresime.

Kimmy
 PETRA 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Vláda z nás dělá šašky. 

(6.3.2007 12:13:58)
Domáhat se nějakých výhod ani nejde, berem, co dají.
Je fakt, že to tu nevyřešíme, ale alespoň si můžeme zanadávat :-)
 arsiela, 


Re: Re: Re: Re: Vláda z nás dělá šašky. 

(6.3.2007 12:05:02)
přesně tohle mě štve,že vláda něco schválí a až pak se zjistí,že na to není.To je potom opravdu Kocourkov.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Vláda z nás dělá šašky. 

(6.3.2007 13:05:02)
Kocourkov to je, ale z jineho duvodu

zvyseny RP byl prachsprosty predvolebni tah, aby si poslanci pojistili svoje tepla mistecka...
 Lenka 
  • 

Re: četli jste nový návrh vlády? 

(6.3.2007 13:37:27)
Eliško, žiju v zahraničí, mateřská (plný plat) je tady po dobu 4 měsíců, žena si může vzít dalších 6 měsíců rodičovskou dovolenou (za zlomek peněz). Takže děti se tu dávají do jeslí ve velmi raném věku nebo se to řeší ópérkou nebo paní na hlídání. Být s dítětem doma 2 roky je luxus, který si tady většina žen nemůže dovolit. Nevím o žádném jiném státu, kde by matky zůstávaly takhle dlouho s dětmi doma.

 Eli+3kluci 


Nový návrh vlády 

(6.3.2007 18:19:12)
Já na to koukám z pohledu dítěte (ne ze svého a své touhy po penězích) a ano, souhlasím, do čtyř let to není nutné, do tří to vidím jako akorát. Hranice dvou let mi připadá dost drsná a znám spoustu maminek, které by raději byly s dětmi doma, ale budou muset dítě v těch dvou letech dát do jeslí a jít do práce. A o tu hranici dvou let mi jde - je moc nízká, ta mě zarazila.
Každopádně ani my nepořizujeme děti kvůli výši mateřské - to fakt ne. První dítě jsme si s manželem pořídili ještě jako studenti (a chtěně zdůrazňuji), takže uskromnit se umíme. Jsem rozhodnutá být s dětmi doma co nejdéle, bez ohledu na výsledky reforem. E


 evahap 


Re: Nový návrh vlády 

(6.3.2007 21:13:48)
I mě zarazila hranice dvou let věku dítěte. Ovšem mě to zarazilo zejména z toho důvodu, že se maminka musí PEVNĚ rozhodnout /podle pana Nečase/ už kolem prvního, druhého měsíce věku dítěte. Připadá mi to naprosto scestné rozhodovat takhle dlouho dopředu. Jak můžu vědět, co bude za dva, tři roky? Jestli to miminko náhodou nebude nemocné a nebude vyžadovat péči, kterou jsem nepředpokádala? Co když budu počítat s podporou babičky, které za ty dva, tři roky může být se zdravotním stavem taky úplně někde jinde? Jak vůbec můžu vědět, jestli za tu dobu ještě bude existovat moje pracovní místo? Nebo naopak zvolím čtyři roky a po dvou se naskytne nějaká mimořádná pracovní nabídka, které by bylo škoda nevyužít a podmínky pro práci i zabezpečení dítěte budou dobré?
Při narození své první dcery jsem si zaboha nedovedla představit, co všechno dítě ve dvou letech umí a co potřebuje, opravdu si nedovedu představit se těsně po šestinedělí rozhodnout, jestli ho nechám s někým doma a půjdu nebo budu s ním...
Ano, plánujme rodičovství, ale takovéto plánování mi připadá docela chladnokrevné a bezcitné.
Jinak souhlasím s tím, že reforma sociálních dávek je nutná, ale trošku s citem!!!
 arsiela, 


Re: Re: Nový návrh vlády 

(6.3.2007 22:42:53)
Je někde na netu ten návrh vlády,abych si to přečetla?Znám jen útržky a tohle třeba slyším porvé.No jestli si někdo představuje,že v šestinedělí budu vědět jak na tom dítě bude ve dvou letech tak potěš.Za dva roky taky můžu být bez manžela(nedej bůh)jsem jasnovidec či co?Doufám,že tohle neprojde.
 evahap 


Re: Re: Re: Nový návrh vlády 

(6.3.2007 23:02:38)
Čerpám z článku v MF Dnes v sobotu 3.3. Možná někde na idnes.cz.
 Líza 


Re: Re: Nový návrh vlády 

(7.3.2007 6:19:43)
Evohap, já si nemyslím, že by maminky nebyly schopné zodpovědně plánovat - přece nejsou nesvéprávné, aby to někdo musel rozhodovat za ně. Při pobírání vyšší dávky si pak můžou část dávat stranou pro případ změny plánu, nebo ne?
 Eli+3kluci 


Tak to je vrchol 

(7.3.2007 13:53:13)
Tak to jsem ani nevěděla, že navíc budou vyžadovat, abych se rozhodla hned (tedy napadlo mě to logicky po přečtení daného článku, ale zavrhla jsem to, jako že to není možné), to přeci nejde. I kdybych se sebevíc snažila, to přeci může ovlivnit spousta nepředvídaných faktorů. Eli
 Terka, jakub 9m. 
  • 

Re: Re: četli jste nový návrh vlády? 

(6.3.2007 23:10:18)
Lenko, to moc dobře vím, a přijde mi to docela kruté. Otázka je, co s tím jde dělat. Já když vidím svět kolem, myslím si, že dítě dnes potřebuje do základu života to nejlepší, aby mělo dost psychických a fyzických sil do života. A toho dosáhnout nelze, pokud bude po pár měsících v jeslích - tedy myslím já.
 Terka, jakub 9m. 
  • 

Re: Re: četli jste nový návrh vlády? 

(6.3.2007 23:10:27)
Lenko, to moc dobře vím, a přijde mi to docela kruté. Otázka je, co s tím jde dělat. Já když vidím svět kolem, myslím si, že dítě dnes potřebuje do základu života to nejlepší, aby mělo dost psychických a fyzických sil do života. A toho dosáhnout nelze, pokud bude po pár měsících v jeslích - tedy myslím já.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: četli jste nový návrh vlády? 

(7.3.2007 11:40:49)
Lenko,

Žiju v České republice a ópérka nebo paní na hlídání je „luxus, který si tady většina žen nemůže dovolit“. Státních jeslí je v současnosti velmi velmi málo na jednu učitelku tam připadá tuším nejmíň 8 dětí. Soukromé jesle téměř neexistují. Státní školky berou děti od tří let (v některých oblastech se ani tříleté nedostanou pro velký zájem). Některé soukromé školky berou děti od 18 měsíců. Školné (pouze školné!!!) v těchto školkách se pohybuje na úrovni jednoho průměrného měsíčního platu pracujícího člověka v České republice. Nevím, kde žiješ, ale představ si, že žiješ třeba v Německu a platíš školné nějakých 2 tisíce marek měsíčně (nevím – prostě průměrný německý plat!!!).

Takže nevytrhávat z kontextu. Jak to ty ženský asi mají v Čechách řešit?

Až bude existovat pořádná infrastruktura, ať si klidně škrtaj.

 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Re: četli jste nový návrh vlády? 

(7.3.2007 11:58:53)
Sorry, nějak blbnu - v Německu jsou eura. Prostě průměrný plat.
 Eli+3kluci 


Souhlasím  

(7.3.2007 13:57:57)
Přesně tak, nesmí se posuzovat situace u nás a v zahraničí izolovaně. Např. pokud jsou oba manželé učitelé a nebo pokud si museli vzít vysoký úvěr na bydlení, určitě nebude moci maminka být doma déle než je bezpodmínečně nutné. Musí se přihlížet na všechny další okolnosti - plat manžela, cena hlídacích agentur, přeplněnost jeslí a školek (já např. bydlím v okolí Kladna a tady opravdu není moc vysoká šance na umístění dítěte před 4. rokem do školky) atd. ...
 Markéta, syn 5 l.  
  • 

Re: četli jste nový návrh vlády? 

(8.3.2007 10:07:51)
Na idnes je velmi vykuchaná verze rozhovoru, ale ani odtud, ani z tvého příspěvku se mi nezdá, že by někdo nutil rodiče dávat ve dvou letech děti do jeslí. Je tam přece jasně napsáno, že budou tři stupně rodičovské dovolené - do dvou, do tří nebo do čtyř let. O tom, kolik bude v jednotlivých případech činit rodičovský příspěvek, není nikde ani slovo,pouze je tam řečeno , že bude odstupňovaný podle délky dovolené.
 Betina 


nemocnost 

(6.3.2007 9:54:40)
Souhlasím s tím, že někteří rodiče prostě nechají dítě ve školce dokud tzv. "nepadne". Nemyslím si ale, že to by byl u vás ten hlavní problém. Dcerka bude asi náchylnější k infekcím.
Mám tu zkušenost - dcera také vydržela ve školce v kuse tak. max 10 dní a byla marod, syn je celkem v pohodě. Chápu, že Vás to trápí a chcete, aby se dcerka setkávala s bacily co nejmíň, ale to je stejně prakticky nemožné. Zkuste spíš nějak posílit imunitu, otužovat, hodně pohybu, vitamíny, pohodu a ono to časem samo přejde, hodně zdaru !
 Magdina 


Školka a rodičák 

(6.3.2007 10:28:53)
Chystám se dát děti - dvojčata od dubna do školky na 4h denně. Hrůzu z nemocnosti mám, protože i když jsou teď doma tak od října pořád nějaký kašel, rýma, občas teploty. Co teprve až půjdou do kolektivu.Slyšela jsem o přípravku prevental junior (rozhodně nejsem propagátor), tak ho chci zkusit koupit- doporučili mi ho pro děti v lékárně a četla jsem i pozitivní ohlasy na internetu, tak uvidíme, zda pomůže i nám.
Jinak patřím k těm maminkám co pracují a berou rodičák. Nastoupila jsem na poloviční úvazek když dětem 20 měsíců. Dopoledne hlídával tatínek (pracuje na směny), když měl ranní tak babička. Ve 12h jsem byla doma. Teď asi půl roku pracuji na úvazek 0,75 s tím že jsem doma ve 13hodin a jeden den dělám do 15.30. Pořád hlídá tatínek a tak 2x týdně babička. Tak jak někomu může přijít nemorální, že beru plat a ještě rodičák i když děti půjdou teď do školky (v únoru jim byli 3 roky), tak se maminky dvojčat můžou ohradit, proč berou rodičovský příspěvek jen na jedno dítě když mají dvě. A vše musím kupovat 2x, protože po sobě nic dědit nemůžou. Takže když mi teď přišel papír o zvýšení rodičáku, tak tam je jen jméno holky. Kluka máme od mala tzv. zadarmo, na něj nemáme nic. Takže mi to taky může přijít nespravedlivý. Neříkám, že by maminky měli brát 2 rodičáky, ale třeba místo 7500,- tisíc aspoň 10000,-. Nechci aby to vyznělo, že si stěžuju, jen říkám, že z různého pohledu různých maminek se vždy najde nějaký problém nebo nespravedlnost. Co by třeba měli říkat maminky trojčat když berou rodičák jen na jedno dítě.
Já mám třeba štěstí, že hlídá manžel nebo babička, ale jsou maminky, které za hlídání musí platit a jdou do práce, protože se chtějí realizovat nebo proto že je to finanční nutnost či proto, že pak by měli problém místo sehnat. Já kdybych se vracela te´d po mateřské zpět do práce, tak už bych se neměla vrátit kam, protože žádné místo tu není a to moje původní zrušili při mém odchodu na mateřskou (nebo spíše sloučili s jiným místem).
 Sylvie 


Re: Školka a rodičák 

(6.3.2007 10:58:36)
Magdino, nemůže ti připadat nespravedlivé, že bereš rodičák jenom na jedno dítě, protože rodičák se nebere "na dítě", ale na potřeby rodiče pečujícího o dítě/děti ;o) "Na dítě" se bere přídavek na dítě.
 Magdina 


Re: Školka a rodičák 

(6.3.2007 11:02:15)
A ještě jeden dovětek - babičce za to taky nic neplatím - je pravda, že nehlídá každý den - vychází to tak 2x týdně. Nejsem lakomá, ale nic za to nechce. Ví, že peněz nemáme nazbyt a že děti nás budou stát ještě hodně peněz, tak proč něco neodložit stranou a nepoužít pak na skolky v přírodě, školy v přílodě, lyžařský výcviky, vybavení do školy apod. Jako poděkování chci rodičům aspoň koupit relaxační pobyt v lázních.
A ještě k tomu rodičáku když dítě na 4h do školky - když přijdu z práce jsem s dětma, večer jak jdou spát vařím na další den, musím uklidit, vyprat, vyžehlit - zkrátka vše to, na co má jiná matka co na mateřské celý den. Nestěžuju si, vybrala jsem si to sama.Jen se mi nelíbí ten jednoznačný pohled některých odsuzujících pobyt na 4h ve školce, braní rodičáku a pracovní úvazek.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Re: Školka a rodičák 

(6.3.2007 12:00:10)
Nikdo tady snad neodsuzuje matky, které dají dítě do školky a pracují, nebo jsou na mateřské s mladším dítětem. Tady jde snad o matky, které jsou "jen tak doma". Já vím, že to bude znít blbě, ale my jsme si "pořídili" druhé dítě až jsme na něj měli a věděli jsme, že to utáhneme. Vživotě by mě nenapadlo mít dítě zrovna, když zvednou nějaké soc. dávky (tento názor slyším kolem sebe velmi často a to si pořizují třeba 3 i 4 dítě, protože je soc.dávka vyšší nebo srovnatelná s platem). Všichni koukáte na západ jak se mají, ale co takhle přijmout i jejich soc.politiku. Já při prvním dítěti (dnes 16) jsem ztratila práci, protože mi ho nevzali od 3let do školky - nebylo místo - a byla jsem doma zadarmo, tehdy ještě MD nebyla 4roky.
 Januled 
  • 

Učitelky v MŠ 

(6.3.2007 10:16:41)
Jen bych chtěla podotknout, že učitelky v MŠ nemají moc velké možnosti, když rodiče vodí do školky nemocné děti. Moje máma je ředitelka MŠ a xkrát jsem ji slyšela stěžovat si, že doporučí rodičům, aby si s dítětem zašli k lékaři, a rodiče to buď ignorují nebo k lékaři zajdou, ale ten je s "obyčejnou" rýmou pošle zpátky do školky. Pak mě mrzí, když slyším, že "učitelkám je to jedno." Maminky by si občas měly uvědomit, že chyba je někde jinde než v učitelkách.
 Jana,Jonáš 7/01,Tobiáš 12/04 


Re: Učitelky v MŠ 

(6.3.2007 11:40:20)
Mám dost podobnou zkušenost jak autorka článku s nemocnýma dětma maminek na RD.Pokud jsem věděla,kdo "nakazil" moje dítě,tak jsem si přímo s maminkou promluvila a řekla jí,co si o tom myslím.Bohužel maminka si moc nemyslela co já,i když jistě své dítě zná líp/?/.A zřejmě velký kašel a rýma ji nepřišly pravý důvod nechat dítě doma.Je fakt,že učitelka v MŠ mě moc nepodpořila.Spíš měla nezaujatý názor,ale chápala jsem jí.Dost jsem apelovala i u ředitelky školky a v dotazníkách pořád zdůrazňovala,že nemocné děti nepatří do školky!Možná to pomohlo,ale stejně v první třídě si syn taky dost užil doma.Potom se to už zlepšilo.
Přeju hodně zdarví a pevné nervy!
 Hupina 


Re: Učitelky v MŠ 

(6.3.2007 16:36:48)
Já jsem uč. v MŠ a chtěla bych se jen zmínit o tom,že uč.nemá prakticky žádnou možnost dítě poslat domů nebo ho odmítnout.Mohu zavolat rodičům pokud má dítě horečku nebo se pozvrací,ale pokud přijde druhý den do MŠ nemohu vůbec nic.Naopak rodič by si mohl na mě ještě stěžovat.A když dítě nemá horečku mohu taktně rodičům NAZNAČIT,že dítě není v pořádku a není výjimkou kdy rodič řekne:však my dáme kapky na kašel to je v pohodě.A to si pište že takové dítě ráno "vyfasuje" Panadol nebo něco jiného proti horečce takže já už nemám šanci jakkoliv to jinak ovlivnit.Dnes se dítě po spálové angíně vrátí do školky po jednom týdnu bez toho,že byste měla možnost nějak zjistit,že je již v pořádku.Dříve musel rodič donést potvrzení od lékaře ,že je dítě zdravé a smí do kolektivu.Dnes by to bylo porušení soukromí atd.A proto vás prosím za všechny učitelky v MŠ a za všechny soudné matky(mám 3 a půl letou dceru)poproste řed.své MŠ aby uspořádala schůzky pro vš.rodiče vaší MŠ kde si tento problém přede všemi řeknete a společně se s uč.a rod. dohodnete jak se bude v těchto případech postupovat.Pak jedině bude moci uč.dítě nemocné odmítnout s klidným srdcem,že ji nebude čekat odplata v podobě stížnosti,hádky nebo něčeho horšího a ostatní matky si dají pozor,aby se to právě jejich dítěti nestalo Jinak zdravím a přeji Vám i ostatním matkám více zdravía více přemýšlivých a zodpovědných rodičů
 Líza 


Re: Re: Učitelky v MŠ 

(6.3.2007 18:08:33)
Hmmmm, opakovaně tu lidi volají po časech, kdy byla školka oprávněná chtít po rodičích od doktora doklad, že je dítě zdravé... Tak já jsem teda fakt ráda, že takové časy jsou pryč. Bez ohledu na to, že i mně vadí, pokud je ve školce někdo nemocný.
Představa, že vezmu dítě, které se právě vyhrabalo z nemoci, a dojdu si s ním sednout do čekárny pediatra, abych dostala potvrzení, že není nemocné, je docela komická - ve většině případů bychom si odtud odnesli další nemoc. Kromě toho se tím zdvojnásobí nával v čekárně třeba v chřipkové epidemii, nestačí, že se tam budou tlačit ti, kteří mají horečku a kašel, ale s nimi ještě ti, kteří ho měli před deseti dny a už jim nic není.
Kromě toho, takováhle věc nemá nic společného s péčí hrazenou ze zdravotního pojištění a každou takovou zprávu by si vlastně rodiče měli platit v hotovosti...
Myslím, že tudy cesta nevede, a je dobře, že nevede.


Nelie, například proto, že kvůli hloupostem se antibiotika obvykle nedávají...
Jinak ano, samotné antibiotikum není problém - problém obvykle bývá základní onemocnění (takže u dětí obvykle angína, těžší bronchitidy, zápaly plic, otitidy - jistě budeš souhlasit, že doléčení je více než vhodné).
 Nelie 


Lizo 

(6.3.2007 19:24:34)
jenze ta predstava, ze doleceni znamena 2 ci 3 tydny v posteli je typicky ceska. Vazne, zila jsem ruzne po svete a nikde jinde jsem se s timto nesetkala. Pokud deti nemaji horecku/nezvraci/nemaji prujem - tak brani ATB neni duvod lezet v posteli.
 Líza 


Re: Lizo 

(6.3.2007 19:37:16)
Nelie, já teda nevím, kde po světě se antibiotika berou dva či tři týdny, o téhle praxi v některých (rozhodně ne všech) zemích na západ od nás vím, ale když se podívám na své dítě, jak například vypadá první den po odeznění teploty při pravé chřipce, jsem si jistá, že je v pořádku počkat, až bude to dítě v pořádku.
Takové to doléčování stylem "ještě týden, aby byl v klidu" a "ještě dva týdny, když měla ty antibiotika" taky nevedu; ale teplota a zvracení/průjem není pro mě rozhodně jediným příznakem toho, že dítě není schopné školky(školy).
 Nelie 


Re: Re: Lizo 

(6.3.2007 19:48:09)
ja kdyz cetla ty reakce, tak vetsina prispevku rika, ze ATB = automaticky dite v posteli. No a to se proste v Kanade ci Jizni Africe nedela. ATB se doberou, ale pokud je dite fajn (nezvraci/nema horecku/nema prujem) tak muze do skoly a pilule se daji bud ucitelce nebo vetsi deti je maji u sebe (dcera je takhle nosila v pytliku se svacinou).
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Lizo 

(7.3.2007 13:23:48)
Souhlasim, takto to chodi i v UK.

Mmch. ryma je bezne virove onemocneni se kterym se da normalne fungovat. Nechapu, proc by dite kvuli ryme melo zameskavat skolu.

I tady se deti nechavaji doma pouze v pripade, ze maji teplotu, zvraci, prujem ci jine choroby jako nestovice atd. Jinak proste normalne chodi do skoly.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Lizo 

(7.3.2007 15:38:25)
A tu virovou rýmu přece můžou chytnout děti (a učitelky), které nemají tak odolný imunitní systém a u nich to skončí mnohem hůř - zánět průdušek, otitida, a kdovíco! Takže ten smrkavec by měl zůstat doma třeba proto, aby nenakazil svoje okolí, ne?
 Beruška9 


:-D 

(7.3.2007 18:02:56)
Pro mně tedy ze článku vyplývá, že do školky by podle autorky měly chodit jen naprosto zdravé děti nepracujících matek :-D :-D :-D. Dlouho jsem se takto nepobavila!
 Beruška9 


:-D 

(7.3.2007 18:03:07)
Pro mně tedy ze článku vyplývá, že do školky by podle autorky měly chodit jen naprosto zdravé děti nepracujících matek :-D :-D :-D. Dlouho jsem se takto nepobavila!
 Yuki 00,03,07 


Re: Re: Re: Re: Lizo 

(7.3.2007 22:23:15)
souhlasím s tím, že s rýmou se dá normálně fungovat, ale nesouhlasím s tím, že se má děcko s rýmou (pochopitelně nemyslím takový to běžný mírný smrkání) chodit do školy.
Pochopitelně potřebuje smrkat, a představte si, že je to děckám ve třídě během hodiny trapný se pořádně vysmrkat, protože v jistým věku je smrkání stejně nepřijatelný jako jakýkoliv jiný zvuk pocházející z těla, i když lidský. A tak ta rýma krásně ucpává dutiny, s plným nosem se dost špatně myslí, bolí hlava, děcka jsou pochopitelně mrzutý a nepozorný, a pochopitelně na ně nikdo nebere ohledy, proč taky, když jim není dobře, nemají tam co dělat. No a tak se dá kvůli pitomé rýmě chytit blbá známka. Vzhledem k tomu, že známky mívají děcka za pololetí třeba 2 nebo 3, tak je i jedna pokažená dost nevýhodná. Není lepší ty dva nejhorší dny zůstat doma, pořádně se vysmrkat, odpočinout a netrápit se ve škole?
že tu rýmu chytí i spolužáci, to je jasný. A ani učitelům není příjemný, že na ně někdo kýchá, oni totiž pak s tou rýmou musí učit, právě proto, že rýma není nemoc. Ale zkuste si s plným nosem 45 minut mluvit pochopitelně nahlas, zahleněný hlasivky se namáhají taky víc než běžně a to třeba 6x po sobě.

tady jde víc o šloky, já vím, ale stejně tak do školky jako do školy chodí děcka a ty mají jinou výdrž než dospělí. Nejsou to přece jenom zmenšeniny dospělých, navíc jejich imunitní systém se vyvíjí, stejně jako celý tělo a jsou náchylnější k nemocem a jsou unavitelnější. Takže nechápu, proč posílat děcko do školy pokud mu "nic není", jako by nemoc a slabost organismu musela být vždycky provázená průjmem nebo horečkou.
 Věra 
  • 

pomluvy 

(6.3.2007 11:40:55)
Brečet na špatném hrobě asi velkou cenu nemá. Promluvit si o tom s učitelkami by mělo větší význam, než pomlouvat maminy za zády na internetu a pak čekat soucit od jiných maminek, jak to máte těžké, že nemůžete dávat své dítě do školky, vždyť jste na MD a berete RP, tak se o své dítě starejte doma, v čem jste lepší než ty maminy, co se každý ráno zbavujou svých dětí, aby jim nemusely číst ty pohádky, jak píšete? Zbavujete se svýho dítěte úplně stejně jako oni. Já mám taky 3-letou holčičku a v životě by mě nenapadlo, se jí každý ráno zbavovat strkáním do školky, když jsem doma.
 Jana,Jonáš 7/01,Tobiáš 12/04 


Re: pomluvy 

(6.3.2007 11:51:27)
Věro,
asi nevíš,že 3leté dítě potřebuje kolektiv a školka je velice dobrá věc pro takto staré dítě.Mám 2 letého syna a od září půjde do školky a nemyslím si,že bych se ho tím chtěla "zbavit".Tvůj názor mi přijde hodně přízemní.
 Markéta,3kluci 
  • 

Re: Re: pomluvy 

(6.3.2007 13:30:03)
Souhlasím s tím,že nemocné děti do školky nepatří.Ale proto neodpovídám.Popuzuje mě názor, že tříleté dítě patří do školky.To jste vyčetla kde? Řekla bych, že tři roky je krajní věk pro umístění do školky,ale rozhodně ve třech letech to není pro všechny děti. Můj nejstarší syn chodil do školky od 4 let,adaptoval se výborně.Prostředního syna jsme do školky dali ve třech letech,aby byli spolu,protože jsou na sebe hodně zvyklí,ale tento tříletý,byť mluví od dvou let v souvětích, v sebeobsluze je šikovnější než ten starší, má občas problém pochopit, o čem se mluví.Nebo si nechce hrát s ostatními dětmi společné hry. Při pohovorech s paní učitelkou, kde se hodnotí jeho schopnosti a dovednosti, spíš hodnotíme, že je ještě malý. Zkráceně bych řekla, že mu toho ta školka (kromě neustálých nemocí) moc nedá.A když se dívám na ostatní tříleté děti v této školce (můžeme se zúčastňovat výuky) Tak většina těch tříletých má problémy, např. s odchodem rodíče nebo "zlobí" při jídle,oblékání atd. Samozřejmě jsou vyjímky nebo děti, které mají ve školce sourozence,jsou tam rády.
A z hlediska té imunity,pokud dítě trpí nemocemi, tak je pro něj nejlepší mezi 3. a 4. rokem zůstat doma,protože v té době se opravdu imunita obrovsky vyvíjí a to bez ohledu na to, kolikrát dítě chytne rýmu. Která však,bohužel v tomto období mohou vyústit v mnohem komplikovanější onemocnění...
 Jana,Jonáš 7/01,Tobiáš 12/04 


Re: Re: Re: pomluvy 

(6.3.2007 14:39:28)
Markéto,
máš pravdu,měla jsem napsat většina tříletých dětí potřebuje kolektiv.U každého dítěte to může být jinak.Ale nemůžu souhlasit s názorem,že když jsem doma,tak dítě má být doma se mnou.To by potom byla většina dětí doma s rodičema do 4let,někdo i dýl a dítěti a matce to moc nepřinese,ba naopak.
Co se týče nemocí,tak mě Dr. doporučovala,abych syna do školky kvůli tomu vůbec nedávala.Ale nepřišlo mi to moc dobré řešení.Hlavně pro něj,potřeboval opravdu dost kolektiv a hlavně něco jiného než být se mnou pořád doma.Já bych to s ním nějak zvládla,ale v tomto by mi ho bylo moc líto.Ale každý se na to samozřejmě může dívat jinak.
 Markéta,3kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: pomluvy 

(6.3.2007 18:17:40)
Jano,tak ted už to zní mnohem lépe.A úplně s tebou souhlasím.Přesně tak, doma nemůžu dítěti poskytnout, to co školka (dobrá školka). Právě proto druhý syn do školky chodí s tím starším,protože se starám o půlroční mimčo a už mi nezbývá moc energie na to,abych plnohodnotně vyplnila čas tomu staršímu.A naopak,kdyby nebyl ve školce nemohla bych navštěvovat aktivity pro matky s miminy.Takovou mateřskou s tříletým a s kojencem jsem už jednou zažila,přežili jsme to,ale nemám pocit, že by to tomu staršímu něco přineslo.Do školky však tehdy ještě nešel právě kvůli alergiím,imunitě a jeho opožděné mluvě. Ovšem toho prostředního zase nemám pocit,že by pro něho školka byla nějaký velký přínos...a zrovna dnes zvažuji,jestli ho kvůli nemocnosti odhlásím ze školky. Přece jen tu péči o zdraví by měl lepší doma.
A ještě něco,klidně jsem do školky děti s rýmou posílala,když ji tam chytnou,pár dní je ještě ve školce nechám,když se to zhorší,pak je nechám doma,vyléčím a za týden ve školce ji mají zpátky,To by tam asi nechodili vůbec,kdybych je nechávala doma při prvním kýchnutí. Je to sisyfovská práce. Ale nikdy mi učitelka nemusela naznačovat,že kašlou nebo mají rýmu (jako třeba jiným)a abych je nechala je doma.
 Markéta,3kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: pomluvy 

(6.3.2007 18:17:40)
Jano,tak ted už to zní mnohem lépe.A úplně s tebou souhlasím.Přesně tak, doma nemůžu dítěti poskytnout, to co školka (dobrá školka). Právě proto druhý syn do školky chodí s tím starším,protože se starám o půlroční mimčo a už mi nezbývá moc energie na to,abych plnohodnotně vyplnila čas tomu staršímu.A naopak,kdyby nebyl ve školce nemohla bych navštěvovat aktivity pro matky s miminy.Takovou mateřskou s tříletým a s kojencem jsem už jednou zažila,přežili jsme to,ale nemám pocit, že by to tomu staršímu něco přineslo.Do školky však tehdy ještě nešel právě kvůli alergiím,imunitě a jeho opožděné mluvě. Ovšem toho prostředního zase nemám pocit,že by pro něho školka byla nějaký velký přínos...a zrovna dnes zvažuji,jestli ho kvůli nemocnosti odhlásím ze školky. Přece jen tu péči o zdraví by měl lepší doma.
A ještě něco,klidně jsem do školky děti s rýmou posílala,když ji tam chytnou,pár dní je ještě ve školce nechám,když se to zhorší,pak je nechám doma,vyléčím a za týden ve školce ji mají zpátky,To by tam asi nechodili vůbec,kdybych je nechávala doma při prvním kýchnutí. Je to sisyfovská práce. Ale nikdy mi učitelka nemusela naznačovat,že kašlou nebo mají rýmu (jako třeba jiným)a abych je nechala je doma.
 Jana,Jonáš 7/01,Tobiáš 12/04 


Re: Re: Re: Re: Re: pomluvy 

(6.3.2007 22:38:39)
Markéto,
taky mi už není blbý posílat syna s rýmou do školky.:-)Akorát u něj člověk nikdy neví,co z toho vyleze.Někdy mu rýma odezní za chvíli v pohodě a někdy se mu to rozjede a pak z toho kašle i 2měsíce.Zrovna nedávno musel už kvůli tomu mít ATB a zvažovala jsem,kdy po dobrání ho mám poslat do školky.Měli totiž karneval a učitelky to vždy tak krásně připraví,že by mi bylo šíleně líto,kdyby tam nemohl.Tak měl 5dní po dobrání a dala jsem ho tam na ten karneval,byl už samozřejmě v pořádku.Moc se mu to líbilo!Příští týden pak dostal trochu rýmu,tak jsem si dělala výčitky,ale za pár dní rýma sama přešla a je ted zdravý.Minulý rok byl nemocný v červnu,kdy měli odpoledne Dětský den na zahradě s rodičema a on tam nemohl být.Skoro jsem to obrečela.Ale dobrá školka opravdu dělá divy.:-)
 Lenka 
  • 

Re: pomluvy 

(6.3.2007 12:16:23)
Věro, opravdu si myslíte, že by vaše dítě nějak zvlášť trpělo, kdybyste ho dala denně na 4 hodiny do školky a za tu dobu se snažila třeba vzdělávat (učit se jazyky, s počítačem...), abyste po mateřské našla dobrou práci? Nehledě na to, že matka, která si od dítěte na pár hodin takto odpočine (a to dítě se mezitím zabaví v kolektivu, což mu jedině prospěje), bude mít potom daleko víc energie se dítěti odpoledne věnovat.

To s tím „zbavováním se dítěte“ ve 3 letech věku jste mě opravdu dostala. Žiju v zahraničí, pokud by si váš příspěvek přečetla některá maminka tady, asi by se nahlas smála.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: pomluvy 

(6.3.2007 20:31:01)
No nezlob se na mne, ale muj syn (4roky) je nadseny, ze chodi na dopoledne do skolky. Chodi na dopoledne, protoze ma mladsiho brachu se kterym jsem doma - ten do skolky pujde v zari. Jeste mu nebudou ani tri a strasne se tesi.. na deti na jine hracky na tety...
Samozrejme matka a materska pece je dulezita a nebudu dite do sesti let izolovat od kolektivu! zvlast, kdyz je v nem stastne a spokojene.
 Barbora Baldrianová, 1 syn 2,5roku 
  • 

rýma v jeslích 

(6.3.2007 12:56:48)
Také nevidím ráda, když vidím smrkající děti, jak jdou s mým synem do jeslí, na druhou stranu když od nich syn rýmu chytne a má pouze rýmu, nemá teplotu nebo jiné závažnější známky nemoci, také ho do jeslí pošlu. Byla bych jediná, kdo ho nepošle, ostatně stejně to chytil v jeslích. Nemůžu brát ohled na ostatní za cenu toho, že nebudu vůbec chodit do práce.
 Zutop 


Re: rýma v jeslích 

(6.3.2007 14:02:28)
Rýma snad není nemoc. Nevím, proč by dítě s rýmou nemělo chodit do školky. Nebo někdo z vás snad si nechá napsat neschopenku, když má rýmu? Nechápu co tu tu řešíte. Nikdy jsem nenechávala děti doma jen proto, že občas smrkaly.
 Zutop 


Re: Re: Re: rýma v jeslích 

(6.3.2007 16:06:40)
Nechtěla jsem nikoho naštvat :-). Ale když byly děti v předškolním věku, tak kromě léta smrkaly pořád, bývala bych musela dát v práci výpověď, kdybych s nima měla být jaro, podzim, zima doma. Babičky v té době ještě chodily do práce, takže hlídání nebylo.
Jakmile se byť malinko zvýšila teplota, doma jsme zůstali, to je jasný.
Já jsem mluvila o rýmě, kdy dítě není unavené, je bez teplot, nekašle - to pro mě není důvod jít k lékaři a zůstat doma na paragrafu. Notabene, že by při dvouhodinovém čekání v čekárně plné bacilů 100% chytly něco horšího (angínu a pod.)


 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: rýma v jeslích 

(6.3.2007 20:46:36)
U nás ve školce je na nástěnce oznámení, že u rýmy se bude postupovat tak, že děti se zelenými hleny (infekční rýmou nebo virózou) budou poslány domů, děti s průsvitnou vodnatou rýmou (neboli trochu nastydlé) mohou ve školce být. (ačkoli nedávno vycházela holčička totálně zarýmovaná zelenými nudlemi a domů ji evidentně nikdo neposlal). I když se to asi těžko zkoumá, souhlasila bych. Rýma JE nemoc (zatímco kašel není - kašel je příznakem nemoci). Kdysi dávno se na rýmu umíralo. Když bude můj syn celý zahleněný, do školky ho nepošlu. Nejen kvůli ostatním dětem, ale hlavně proto, že v takovém stavu bude mít horší imunitu a snadno chytí ještě něco horšího. Copak vám to nedochází, že se to taky může obrátit proti vám? Je to vrchol nezodpovědnosti.
 Líza 


Re: Re: Re: rýma v jeslích 

(6.3.2007 20:50:45)
Rýma je nemoc?
Bereš si na ni neschopenku?
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Re: Re: rýma v jeslích 

(6.3.2007 21:12:49)
Nevím, nikdy jsem nebyla v tý situaci (protože jsem nikdy nebyla v pracovním poměru a nemocenskou jsem si přestala platit), ale nejspíš bych to řešila tak, že do klidné práce bez kontaktu s lidmi (nebo třeba v kanceláři s jednou kolegyní) bych asi šla, jinak ne.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: rýma v jeslích 

(7.3.2007 6:17:44)
Zuzano, tak to bys asi dlouho zaměstnaná nevydržela...
Pro sebe i své děti používám dva různé výrazy pro dva odlišné stavy: být nachlazený (to je například ta rýma)abýt nemocný. Považuju to za praktické mimo jiné i proto, že z nich nechci mít hypochondry.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: rýma v jeslích 

(7.3.2007 9:06:36)
No to já hypochondry taky z dětí udělat nechci. Já je taky nijak extra nehýčkám, když jsou nemocné (nebo nachlazené). Prostě je neposílám do kolektivu, neberu je do žádných supermarketů, vyhýbáme se městské hromadné dopravě, snažím se do nich dostat co nejvíc vitamínů. Ale jinak žádné "extra buřty“ – chovám se normálně. Moje děti (3 roky a 7 m) nebraly nikdy žádná antibiotika a vyšší teplotu měl kluk snad jednou nebo dvakrát (když začal chodit do školky). Nikdy jsme nebyli u doktorky kvůli nemoci (jen očkování apod.). Myslím, že imunitní systém se v tomhle věku nastaví líp, když se pár let děti bez těch antibiotik obejdou.
 Zutop 


pro Zuzanu 

(7.3.2007 11:18:18)
Zuzko,
Já trvám na tom, že rýma bez teploty není nemoc. Nejsem nezodpovědná, prostě nejsem hypochondr.

Další věc, kterou tě chci říct, že žádnej doktor tě nevystaví neschopenku, když máš jen rýmu bez teplot, takže do práce bys s rýmou chodila normálně, jako každej a myslím, že bys žádnou rýmu u sebe ani u dětí neřešila. Také proto, že bys o tu práci hodně rychle přišla.

Chci se tě zeptat, jak jsi to myslela, že se to obrátí proti mě?

Děti chodily do školky před cca 10ti lety. Nástupem do 1. třídy skončily různé rýmy a nachlazení. Promořily se ve školce a ve škole skoro vůbec nechyběly. Můžu říct jedno, že děti, které nechodily do školky a šly rovnou do školy, tedy neprošly si kolektivem, tak ty promarodily celou první třídu. A ono dohánět učení není žádná legrace.

Jinak souhlasím s tvým názorem na antibiotika, lepší je to vyležet a být doma o týden dýl s bylinkama, čajema, zábalama, případně homeopatiky, než si huntovat tělo a oslabovat imunitu.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: pro Zuzanu 

(7.3.2007 11:56:42)
Zutop,

moje dítě nastoupilo do školky (do kolektivu), když mu byly dva roky a čtyři měsíce. Takže to sem nepleť.

To ale neznamená, že ho tam budu posílat s infekční rýmou (prostě s rýmou, která je nakažlivá), aby se řádně „promořil“ až do nějakých zápalů plic a bůhvíčeho dalšího. I rýma oslabuje imunitu. Moje doktorka odmítla mladší dítě očkovat, když jí trochu teklo z nosu (bez horečky). A já s tím souhlasím. Jednoduše nechci, aby měly děti z malýho problému velkej. A vadí mi, když přijdu pro kluka do školky a tam se vymotá holčička, která má oči plné vody a je olepená zelenýma nudlema.
 Zutop 


Re: Re: pro Zuzanu 

(7.3.2007 12:46:10)
Zuzi,
vidím, že já o voze ty o koze :-)

Já jsem vůbec nemluvila o tom, jestli tvoje dítě chodí nebo nechodí do školky, Mluvila jsem o mých dětech a o dětech školkových a neškolkových všeobecně. V tom nebyla žádná narážka na tvoji osobu, či tvé děti.
(Mimochodem mě maličko překvapilo, že jsi psala, že nejsi zaměstnaná = jsi doma - a přesto jsi už od 2 let dávala dítě do školky, ale je to tvoje věc, samozřejmě).

Rozebírat to, zda rýma je či není nemoc už nebudu, nemá to cenu, můj názor znáš.
Rýma pro mě začíná být nemocí v případě zvýšené teploty. Já jako dospělá to přecházím, s dětmi jsem zůstávala na paragrafu. Nejsem nezodpovědná, jak jsi se mi snažila podsouvat.

Je to smutný, když ze školky odchází holčička ulepená od nudlí, je to špatná vizitka učitelky, že neumí říct dítěti, za které zodpovídá, aby se vysmrkalo a utřelo si nos, nebo mu s tím může pomoct.

Nachlazené děti se neočkujou, to je jasný.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: pro Zuzanu 

(7.3.2007 14:35:02)
Já si dovolím v jednom nesouhlasit, co pro jedno dítě je jen zanedbatelná rýma, prot druhé to taková banalita není. Já mám zkušennost takovouhle :
Můj mladší syn měl po narození asi 2měsíce at.ekzém, v roce měl antibiotika - viróza, ale na teploty nic nezabíralo než ant. Do tří let byl kojený a do pěti (kromě napsaného) neměl žádné zdravotní potíže. Pak to začalo, zánět hrtanu, zápal plic, zánět průdušek 2x. Naše paní doktorka jen koukala a antibiotika nám dala jen když to bylo nutné (sama není jejich častému užívání nakloněna). Asi tak po 1/2 ročním marodění nám přišli na astma (s tím spojené špatné smrkání) a alergie. Minulý rok si donesl ze školky trochu rýmu a trošku mu nateklo oko - byla neděle. V pondělí jsme pro jistotu navštívili p.doktorku, protože oko mu nateklo. Pak to mělo rychlý spád - dětská nemocnice, 10 dnů na intenzivní péči na kapačkách atd. Závěr - s každou rýmou nebo i trochu nateklým obličejem ihned do nemocnice (bylo nám řečeno, že je lepší přijet 5x zbytečně, než jednou pozdě). Zánět jsme prodělali ještě jeden, ale včasné návštěvě nemocnice jsme ho zvládali doma (kontroly každý druhý den, ale byli jsme se synem doma).
 Zutop 


Re: Re: pro Zuzanu 

(7.3.2007 15:18:10)
Barčo, to máš pravdu. Pokud je dítě alergik, má sníženou imunitu, má astma, tak pro takové dítě je banální rýma asi problém. V našem městě, je pro takhle postižiné děti speciální mateřská školka, kde jich je málo ve třídě, starají se o ně kromě učitelek i sestřičky, dochází tam lékař, denně mají dechová cvičení, inhalace a vůbec úplně jiný težim, než v obyčejné školce. Myslím, že pro tvého syna by to bylo ideální řešení. Protože v normální školce dycky je pár dětí s rýmou, tomu nezabráníš.
 Zutop 


Re: Re: Re: Re: pro Zuzanu 

(7.3.2007 15:31:23)
Milado, promiň, asi jsem to přehlídla :-). S těma školkama je to asi problém, zřejmě budou jen ve větších městech a to je škoda. Nezávidím maminkám co musí řešit takovýhle problémy.
 Zutop 


Re: Re: Re: Re: pro Zuzanu 

(7.3.2007 15:32:51)
Milado, promiň, asi jsem to přehlídla :-). S těma školkama je to asi problém, zřejmě budou jen ve větších městech a to je škoda. Nezávidím maminkám co musí řešit takovýhle problémy.
 jak 


Re: Re: Re: Re: pro Zuzanu 

(7.3.2007 15:41:17)
MILADO, Takova skolka je u nas. Muj syn do ni chodi.Ale to je pro Vas z ruky vid?
 Heidi 


Re: Re: Re: rýma v jeslích 

(6.3.2007 21:29:43)
Zuzano, souhlasím, zelená rýma je opravdu nakažlivá. Je mi líto dětí, kterým teče z nosu a rodiče je strkaj do jeslí a do školek. Děti pak popotahují nebo to polykají, chudáčci.
 Sonic 
  • 

ozvat se 

(6.3.2007 14:28:10)
Dobrý den,

máte pravdu v tom, že je bezohledné dávat nemocné děti do školky, neřešila bych jsetli jsou maminky na MD nebo chdí do práce, každá má své důvody, proč to udělá, jen si myslím, že se musí věc řešit na místě, slušně věcně jasně, řekněte učitelkám, že s tím nesouhlasíte a proč, pobídněte je ať se pokusí rodičům nemocných dětí domluvit.... třeba potřebují všichni jen "pošťouchnout" a vy sama budete mít aspoň dobrý pocit, že jste pro věc udělala, vše co jste mohla...
Já to tak řeším taky, sice je to občas těžké, šťouchnout do vosího hnízda, říct věci, které všichni vidí, ale povídají si o nich jen bokem, tak jim je říkám.

držím palce, ať se daří, a ať jste zdraví..
SOŇA
 Sonic 
  • 

ozvat se 

(6.3.2007 14:29:00)
Dobrý den,

máte pravdu v tom, že je bezohledné dávat nemocné děti do školky, neřešila bych jsetli jsou maminky na MD nebo chdí do práce, každá má své důvody, proč to udělá, jen si myslím, že se musí věc řešit na místě, slušně věcně jasně, řekněte učitelkám, že s tím nesouhlasíte a proč, pobídněte je ať se pokusí rodičům nemocných dětí domluvit.... třeba potřebují všichni jen "pošťouchnout" a vy sama budete mít aspoň dobrý pocit, že jste pro věc udělala, vše co jste mohla...
Já to tak řeším taky, sice je to občas těžké, šťouchnout do vosího hnízda, říct věci, které všichni vidí, ale povídají si o nich jen bokem, tak jim je říkám.

držím palce, ať se daří, a ať jste zdraví..
SOŇA
 Martina,2děti (5a2roky) 
  • 

Jak si (ne)užíváme MŠ 

(6.3.2007 14:44:21)
Přečetla jsem si Váš článek a musím Vám dát za pravdu. Taky jsme první rok chodily do školky stylem 3dny a 14dní doma.A tak to chodilo pomalu celý školní rok. Letos je to opravdu super,je vidět že už chodíme 2rokem a byly jsme pouze jednou nemocní!!! Ale všechny nové děti co jsou na odd.jsou na tom tak jak jste psala. A kté rýmě? U nás ve školce pí.učitelka upozorní rodiče,že malá kašle nebo má tu rýmu opravdu velkou,ale nikdy neřekne přímo: maminko nechte si dítě doma. To už opravdu záleží na matce jak se rozhodne. Ale taky tam máme takové rodiče ,kteří jsou doma,ale dítě chodí až do poslední chvíle do MŠ.Zkuste ještě vydržet,určitě se to po půl roce změní. Držím pěstičky,mějte se krásně. Martina
 Jana,syn 24,dcera 20 
  • 

souhlas 

(6.3.2007 19:02:07)
Souhlasím s Vámi,paní Šárko.Pracovala jsem v komunistické době v MŠ a každé ráno jsme prováděli tzv.ranní filtr,což byla ranní kontrola zdravotního stavu dítěte.To dítě,které nám chtěly maminky "frknou" do školky s náznakem nějaké nemoci,jsme posílali domů.Byl to komunistický přežitek,ale myslím si,že měl něco do sebe.Teď už pracuji řadu let na 1.stupni ZŠ a máme stejné problémy.Děti chodí do školy nemocné a povalují se po lavici,nejsou schopné ničeho.Ale na druhou stranu zase chápu maminky,které jsou třeba samoživitelky a mají se co ohánět.Je to takový začarovaný kruh a záleží na svědomí každé maminky.Jana
 Klara 
  • 

Re: souhlas 

(6.3.2007 22:43:28)
No není nad to,když takový kašlající unavený prvňáček s oteklýma očima polehává celý den na lavici...Rodičům,posílajícím děti v takovémto stavu(i s antibiotiky) vše vylíčím v těchto barvách.Nikdy se mi nestalo,že by ho poslali druhý den do školy.I když chápu,že pracující matky to mají dost těžké.Konečné rozhodnutí je na nich.Já jsem povinna informovat(a být informována).Rodiče posílají děti do školy nedoléčené,z 22 jich pořád 5-7chybí.Točí se to stále dokola.
Jinak mě jako pracující matce hlídají dítě babičky.Máme totiž tu vymoženost-babičky,kvůli kterým náš chlapeček nemůže chodit do školky(byť pracujeme oba jeho rodiče).Je to postavené na hlavu.Přednost dostalo dítě matky,která si práci teprve hledá.:)(jasně,že jí práci nikdo nedá,když nemá zajištěnou školku.)Až od září nastoupí prcek do školky(to už bude místo:)) tak budu možná těhu a poté na MD.To už ho ale ze školky nevyloučí,že.To se prý nedělá.Teď ale jako pracující(s babičkama) nemám šanci.Má to logiku?
Myslím si,že je dobře,když děti chodí do školky už od 3let.Většina dětí potřebuje společnost vrstevníků,prospějí jim také aktivity ve školce.Mám vystudovanou střední i vysokou ped.školu,ale mému chlapci doma školku nemůžu nikdy nahradit.Děti maminek na RD však nemůžou blokovat místa dětí nás pracujících.
 L+2 
  • 

Re: Re: souhlas 

(7.3.2007 13:39:26)
Klaro,
jenom se chci zeptat, v Cechach se na kasel davaji ATB? To me docela prekvapuje. Moje deti v UK ATB dostaly pouze jednou v zivote, to kdyz mely zanet stredniho ucha. Jinak s kaslem a rymou ani k doktorovi nechodime, jelikoz by nam vynadal, proc lezeme do ordinace a zdrzujeme ho s virovym onemocnenim na ktere nam stejne nic dat nemuze, krome bezne dostupnych leku, ktere zakupujeme v lekarne.
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: souhlas 

(8.3.2007 18:38:15)
Milado, musim se ti priznat, ze ja jsem opravdu s detmi na bakterialnim vysetreni nikdy nebyla.

Nevim jak Aide, ale holky dostaly ATB 1x v zivote a to jeste na pohotovosti kdy jsem si je vyprosila. Kdyz jsem pak s nima sla k nasemu GP tak mi sdelil, ze on by jim ATB nenapsal, jelikoz je nepise ani na hnisave usi - ze pry je lepe je lecit paracetamolem.?!?

Jinak holky s rymou chodi do skoly bezne, nikdy zapal plic prozatim (a zaplat panbuh nemely), tak jako i ja chodim s rymou do prace zcela bezne, jelikoz kdybych zustala doma, tak me z prace vyhodi. Ale je to asi tim, ze tady by se na vsechny divaly opravdu velmi zvlastne, kdyby deti ci dospeli zustavali doma s rymou. Nehlede na to, ze by na me asi brzo poslali socialku, ze neposilam deti do skoly a ryma tady neni duvodem k absenci. Myslim, ze ani nas doktor by me v tomto nepodporil.

Jak jsem se zminila drive - pokud dite nema horecku, prujem, nezvraci ci nema nekterou z infekcnich onemocneni kterou maji skoly na seznamu - jako zloutenku, nestovice apd., pokud dite neni po operaci tak opravdu, omluvenka, ze dite zustalo doma protoze melo rymu by nam neprosla.
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: souhlas 

(9.3.2007 14:52:10)
Milado,

to je tezke posoudit. Samozrejme, ze nevim, jak strasnou rymu nekdo musi mit aby musel na ORL. Ja ani me deti s rymou nikdy na ORL nebyly a zadne vaticky v nose jsme nosit nemuseli. Proste si vezmeme mistni medicinu, ktera sice trochu vysusuje, ale srovna i tu nejvetsi rymu do prechodneho stavu tak, ze se jen normalne smrka a clovek je normalne schopen fungovat - takovou rymu predpokladam ma 90% deti a dospelych. Samozrejme, ze mohou byt vyjimky, to nevylucuji. Ale jak jsem se nekolikrat zminila, jiny kraj jiny mrav. A co se povazuje jako naprosto normalni tady v UK, se nepovazuje jako normalni v CR. Na mne si take lide v CR tukali na celo, kdyz jsem holky s ATB postavila na lyze. Proc ne? Horecka jim spadla, holky chtely lyzovat a na cerstvem vzduchu se lepe dycha. Bylo teplo a slunicko. Nic se jim nestalo, zapal plic nedostaly, proste OK.
 Zufi. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: souhlas 

(9.3.2007 17:14:53)
Ahoj Milado.Já jsem zrušila mejlovou adresu, tak nevím, jestli ti došel můj mejl.Pokud ano, tak prosím, smaž to, víš co.Moc děkuji a přeji hlavně zdravé děti!
 l+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: souhlas 

(12.3.2007 12:32:41)
Milado spravne, pocitat umis!

Deti mely 1x v zivote ATB v UK a 1x na horach v CR! Pokud by byly v te dobe v UK, tak by zadna ATB nedostaly.

Nejsem doktorka, ale nevim proc si stale myslim, ze ryma je viroveho a ne bakterialniho puvodu. Pokud dite nedostane zanet dutin, ale to uz neni bezna ryma. Asi jsem si neco spatne precetla.
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: souhlas 

(12.3.2007 17:48:29)
Milado,

ptomin, ja moc nechapu, co nechci pochopit?

Jenom jsem uvedla, ze si myslim, ze takova ta "normalni" ryma neni nemoc a ze se s ni da normalne chodit do skoly. Samozrejme, existuji vyjimky, kdy deti maji zanety dutin apd., to je ale jina story.

Nastesti opravdu mam zdrave deti, i kdyz rymu samozrejme mivaji take a dost casto, ale chodi s ni do skoly a nikdy nas ani nenapadlo, ze by nemely.
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: souhlas 

(13.3.2007 15:28:56)
Milado,
moje holky take maji casto rymu a casto je ryma provazena kaslem, ale pokud nemaji teplotu tak je opravdu s cistym srdcem do skoly posilam.

tady v UK se opravdu dosti triskne monitorje, kolik maji deti zameskano ve skole. Pokud to zacne byt dost casto, tak skola opravdu na rodice socialku posle. Doktor na rymu a kasel bez teploty reagovat nebude a v zadnem pripade nepodpori, ze dite by melo zustavat doma, kdyz nema teploty.

Nevim, jestli je to dobre nebo spatne, ale na druhou stranu je fakt, ze se alespon deti nenauci, ze pri kazdem zakaslani mohou zustat doma. Pak se to projevi v dospelosti a v pristupu k zamestnani.

Vis ze v CR lide pronemocni nejvice dnu v roce z cele EU?
 Klara 
  • 

Re: Re: Re: souhlas 

(7.3.2007 21:44:23)
Nevím,co k tomu kašli mělo dítko ještě.ATB užíval.Doma byl 2dny(matka je samozřejmě doma a má pouze toto dítě,nezvládá ho a je ráda,že je prcek ve škole).U nás se s dětmi k lékaři chodí-taky pro recepty.Pro matky na RD je to dost finančně náročné platit plnou cenu léků(s receptem to je aspoň půlka ceny).Z osmi kašlajících dětí měly 3zápal plic(1a 1/2měsíce absence),čtyřem píchali uši.Jasně,že já taky hned neletím první den k lékaři.Ale...Mám první dítě,nemocní skoro nejsme,takže v samoléčbě se teprve zacvičuji.Náš doktor děti z ordinace nevyhazuje.Ani s rýmou.Je to jeho práce a je tady pro nás.Já bych si taky jako učitelka nemohla dovolit říct prvňákovi,který čte při nástupu do školy,že tam nemá co dělat,ať padá domů.(já se budu věnovat těm "potřebnějším").:)) . Klara
 Páťa,dcera 6,5+ syn 4,5 
  • 

Je to všude stejné 

(8.3.2007 8:26:39)
Tahle situace je zřejmě všude stejná.My jsme od Hradce Králové a je to hrůza,jenže školku si jinou nevyberu,protože jsou tak narvané že jsem ráda že chodíme v místě bydliště. Jsem zaměstnaná a tak mám taky hrůzu kdy se to šéfům nebude líbit že budu s dětmi doma.Ale jeden z nich má dvojčata ve věku mezi mými dětmi,tak třeba to nebude tak "hustý".Zatím jsme to s manželem řešily tak že byl s dětmi doma on.A Vaše připomínka k rodičáku-"stihla"jsem děti na jedné mateřské a tato vymoženost s výdělkem byla omezená ale taky se dalo.Jde jen o to jak si to dokážete skloubit (pokud máte takovou práci která jde dělat i doma).Já jsem "pracovala" po celou dobu mateřské (se synem jsem byla už jen 3 roky),protože to šlo a ,nezlobte se,"pád" z vypočítaného průměru státem byl dost tvrdý-nejdříve 2.700 a poté 3.560,- nebo nějak tak.A raději tímto podpořit maminky na mateřské než to bezhlavě cpát "rádoby" potřebným sociálním případům....taky jich v okolí pár znám.A s nemocemi ve školce vydřžte,vždyť se musí promořit :-))).Páťa
 Zuzana, dcera 20 m 
  • 

RP 

(8.3.2007 9:58:35)
Ahoj maminky,
zaměstnaná a taky pobírám rodičovský příspěvek. A nestydím se za to. Je to volba každé z nás. Tatínek je taky pracující a jelikož pracuje na směny tak máme možnost se vystřídat u malé. Jednou tydně nám to nevychází tudíž přichází na hlídání babička (taky pracuje).Malá do školky nechodí ani na jeden den. Pracuji na úřadě takže v úřední dny pracují do 17.00. Někdy se stihneme pouze s manželem vystřídat a on jde do práce na noční směnu. Snad stojí za zamýšlení jestli i tohle mi někdo závídí... Tento shon budeme provozovat do 4 let naší dcery. Pokud ta možnost je určitě ji využije spousta maminek než přijít o práce.
Přeji všem hezký den
 Míla, 2 kluci(2001 a 2004) 
  • 

Re: RP 

(8.3.2007 15:09:20)
Zuzko, máš pravdu v tom, že pokud ti zákon umožňuje tento příspěvek pobírat, byla bys hloupá, kdybys ho nevyužila. Můj názor je ovšem, takový, že si náš stát nemůže dovolit být tak štědrý, proto by maminky (tatínkové) neměly (-li) mít na tento příspěvěk nárok, protože pokud oba dva pracují, tak si myslím, že tak štědrou peněžitou pomoc v mateřství nepotřebují. Ta by měla být určena pouze pro ty, kdo jsou s dětmi skutečně doma a nemají žádný jiný příjem.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: RP 

(8.3.2007 15:35:32)
Mílo,

ale Zuzana je skutečně s dětmi doma – buď ona (když zrovna nepracuje), nebo její manžel (když zrovna nepracuje), nebo babička (když zrovna nepracuje). Vzhledem k tomu, že nedává děti do žádného státního zařízení, má na pomoc v mateřství zákonný nárok.

Nebo snad jí závidíš i to, že takhle padá na ústa, aby si udržela zaměstnání? Zamysli se nad sebou.

 Míla, 2 kluci(2001 a 2004) 
  • 

Re: Re: Re: RP 

(20.3.2007 10:27:46)
No, Zuzano, nezávidím jí opravdu nic. Pokud jsi opravdu dobře četla můj příspěvěk, tak by ses tam dočetla o tom, že jsem tam psala, že pokud jí stát umožňuje tento příspěvek brát, tak by byla sama proti sobě, aby se ho vzdala. Vysvětli mi ale potom, co bude dělat, až na tento příspěvek mít nárok nebude, až budou jejímu dítěti 4 roky. To si bude muset najít asi nové zaměstnání, protože 7,5 tisíce už je v rodinném rozpočtu docela znát a ty jí budou chybět. To bude 3x tak uhoněná? A jenom kvůli penězům?
A jen tak mimochodem, já jsem na mateřšké 6. rokem. Už 3x mě zaměstnavatel žádal jestli se nechci vrátit. S díky jsem ho odmítla. Za prvé nemám kdo by mi dítě pohlídal, na chůvu nemám a ani bych ho chůvě hlídat nedala a za druhé první 3 roky života s dítětem se už opakovat nedají.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Re: RP 

(8.3.2007 16:47:08)
Milo, nas stat si nemuze byt tak stedry, aby vyplacel maminkam penezitou pomoc ctyri roky! Tam je zakopany pes, nikoli v maminkach, ktere chodi do prace.

Kimmy
 Míla, 2 kluci(2001 a 2004) 
  • 

Re: Re: Re: RP 

(20.3.2007 10:29:51)
Tak to s tebou plně souhlasím.
 Janca 
  • 

Re: Re: RP 

(12.3.2007 16:27:10)
Milo, Zuzana ma na tento prispevek narok, maji na nej narok vsichni stejne tak si muze kazdy privydelat podle svych moznosti a tak je to take spravne. Kazdy ma stejnou sanci a prilezitost. Kdyz se nekdo snazi a pracuje a samozrejme plati dane, nemel by mit horsi podminky nez ten druhy. Prispevek bud vsichni nebo nikdo. Stat z nasich dani ziska mnohem vic nez na ten prispevek, takze na tom vydelava. Janca
 Jana - Honzík 4,5 roku 
  • 

Jsme na tom stejně 

(8.3.2007 10:55:50)
Dobrý den, mému synovi je 4,5 roku a do školky začal chodit také ve třech letech.Tedy chodil by tam hrozně rád, kdyby... Probíhalo to u nás úplně stejně, 3 dny školka - tři týdny doma, většinou záněty průdušek, rýma, horečky a antibiotika. Dostával různé léky na posílení imunity, ale vždycky to bylo stejné. Nyní byl ve školce 2 týdny,což je náš rekord, ale opět začal kašlat + rýma.Naštěstí mám babičku, která ho v případě nemoci pohlídá, takže mohu chodit do zaměstnání.Psychicky je to však náročné,protože bych s ním byla raději doma já.Některé maminky jsou opravdu nezodpovědné a většinou se jedná právě o ty,které jsou na RD.Bydlíme na vesnici,ale myslím si,že to bude v dnešní době všude stejné.S pozdravem J.
 Lenka, chlapecci 6 a 2 
  • 

Re: Jsme na tom stejně 

(8.3.2007 17:25:27)
Mam pocit, ze jsem tento clanek psala ja. Momentalne se jiz 6 tydnu "placame" doma. Naprosto s pisatelkou souhlasim. U nas to probiha naprosto stejne, kluci si to mezi sebou predavaji, nakonec to chytim i ja. A pocatek je ve skolce. Rikam si, ze pro nas je skolka za trest, protoze nam se nepodarilo se "promorit" za 3,5 roku skolky.
 aldora 


Starší matka v procesu 

(21.3.2007 10:20:04)
Vážené spolumatky,je mi lehce přes 40, mám čtyřletou dceru, která nastoupila v září do školky. Mělo to klasický průběh - tři dny dobrá, pak rýma, týden doma. Dalších několik dnů ve školce, zánět průdušek a s různými obměnami situace vydržela přes vánoce až do února. Začala jsem chodit do práce a bohužel nemám práci, kde by mi mohli umožnit zkrácený úvazek a ani práci, kde by mě nikdo nepostrádal, jak zaznělo v jednom příspěvku. Už jsem byla docela zoufalá, protože každý měsíc jsem byla minimálně týden doma, jednou došlo i na antibiotika, tak dýl. Koncem února nastal zlom - dcera začala chodit do školky ráda, což se předtím nedalo říct a řekla bych, že tím, jak se psychicky vyrovnala s nástupem do školky, se zlepšilo i fyzické zdraví. Do školky chodí už čtvrtý týden a stále se drží. Je pravda, že má trochu rýmu, ale kdo by ji v tomhle počasí neměl. Prostě je asi normální, že než se dítě psychicky a fyzicky vyrovná s přechodem do nového prostředí, je nemocné. A řekla bych, že to trvá zhruba půl roku než tenhle proces proběhne a že to dá zabrat každé mámě. Nemyslím, že bychom už nebyly nikdy nemocné, ale vypadá to, že se to dostane do nějakých snesitelných mezí. Zkoušela jsem ji samozřejmě před nástupem do školky povzbudit imunitu pomocí léčiv, jediným efektem bylo vysátí peněženky. Prostě chce to vytrvat a nervat si vlasy moc často, i když se to snáz řekne než udělá. Držím všem spolumatkám pěsti, aby jaro zachránilo naše děti ze spárů chorob a sluníčko srovnalo naši pocuchanou nervovou soustavu.
 Šíšovi 


Re: Starší matka v procesu 

(3.8.2007 13:09:38)
Já bych to taky nehrotila... Dala jsem syna do jeslí a chytil mononuklozu. Vrátila jsem se kvůli dietě na mateřskou a na další návrat do práce jsem se pořádně připravila a to tak, že jsem dala dítě do školky o půl roku dřív, než jsem šla do práce. Ze začátku byl nemocný, musel jít dokonce na vytrhnutí nosní mandle, ale nemoci ustaly a spokojení jsme oba dva.
P.S.:Poslední nemoc, kterou dostal od jedné pracovité matky "darem" byly neštovice a to přesně jeden den před nástupem do práce... Situace se naštěstí vyřešila, ale i přesto jí mockrát děkuji, že už se s nimi nemusím zabývat nadále, neboť, co nás nezabije, to nás posílí...
 Květa, (Míša 3,5 roku) 
  • 

Do práce nemůžu 

(9.3.2007 9:18:27)
Plně s Vámi souhlasím, můj syn nastoupil do školky 1.9.2006 ve 3 letech. Za celý podzim až do teď tam byl asi 20x. Vzdycky 3 dny, pak 3 týdny až měsíc doma. Rýma, kašel, průdušky nebo laringitida. Pořád dokola. Od lenda už jsem ho tam přestala dávat, zkusím to až od dubna, kdy snad už pominou ty hromadné nákazy. Přitom dělám všechno možné, abych mu imunitu posílila přírodními prostřeky. I v naší školce jsou děti usmrkané a kašlající, asi už je to běžná praxe všude. Tak by mě zajímalo, jak za těchto okolností mám nastoupit do práce. Prý je mateřská do 4 let luxus. Kdo by se mi staral o nemocné dítě?
 Bára,Matýsek a Kubíček 


TO ZNÁME... 

(11.3.2007 13:59:43)
Šárko naprosto vám rozumím a souhlasím s vámi. Mám pětiletého synka, který sice chodí do školky už druhým rokem, ale dohromady v kuse by to s těží daly dva měsíce... Přesně jako u vás... V pondělí jde do školky a ve středu už je doma s rýmou a většinou s horečkou, nebo kašlem... Odléčíme si včetně rekonvalescence cca tři týdny- a to to natahujeme přesně jako vy, abychom nenechali nic náhodě a do školky šli opravdu zdraví- a během dalších tří čtyř dnů jsme zase nemocní. Mám ještě desetiměsíční mímo a to chytne ještě všechno od bráchy, takže si to doma všichni opravdu užíváme. A máte pravdu v tom, že bezohlednost některých maminek je přinejmenším otřesná! I u nás ve školce jsou děti, permanentně se zelenou rýmou u nosu a rodiče vůbec nezajímá, že by se dítě mělo léčit a že vlastně stále šíří nákazu. O kašli ani nemluvím, kdy už podle zvuku poznám, které dítě kašle... Také bych pochopila maminky, které prostě nemají na vybranou a do práce musí, ale jak píšete i tady u těch dětí jsou maminy na MD a vlastně dávají dítě do školky, aby se nemuseli starat. Mám kamarádku, která je učitelka v MŠ specielně u nich ve školce nemá učitelka právo, dítě vyhostit ze školky pokud nemá teplotu, nebo jiné infekční onemocnění např. neštovice... Je to postavené na hlavu a i ona je z toho mrzutá, protože sama několikrát byla nakžena dítětem ze své třídy.
Stále doufám, že než půjdem do školy, tak se to spraví a že ten mladší bude díky neustálým bacilům odolnější...
Hodně zdaru a trpělivosti nám všem... Bára
 Hanka, dva kluci, 7 měsíců a 6 let  
  • 

Re: TO ZNÁME... 

(12.3.2007 21:56:33)
Mám podobnou zkušenost. Jakub chodí do školky 3. rok, z toho minimálně čtvrtinu promarodil. Je alergik a trpí na časté rýmy, kašle a věci s tím spojené. První dva roky jsem chodila do práce a protože jsem učitelka a obě babičky pracují, musel hlídat manžel. Kubík opravdu chodil do školky s rýmou i kašlem. Na druhou stranu, když jsem čekala, až se doléčí, nedočkala jsem se. Musel by být doma celou zimu. Teď už je to "lepší", nemoce se zlehčují, stačí pár dní doma a je v poho. Ale malej od něj všechno chytne. Doufám, že se "promoří" a až půjde do školky, bude líp.
 Zuzka 
  • 

Re: Re: TO ZNÁME... 

(24.3.2007 18:20:50)
Prblém je v tom, že učitelky namají zdravotnické vzdělání a tudíž žádné pravomoce. Stává se, že požádají maminku, ať jde s dítětem k lékaři a oni jí přinesou potvrzení, že dítě je zdravé, příp. má rýmu alergickou či chronickou. Je pochopotelné, že příště už těm rodičům nic neřeknou, pokud dítě nemá vyloženě horečku či nezvrací. Ono je někdy těžké poznat nemoc.

Jinak, co se týče vysokého rodičovského příspěvku, tak vím o tom, že i některé učitelky ve školce zlobí, že se musejí starat o dítě, jehož matka bere přes 7. tis. za péči o dítě a chodí si dopoledne na manikůru, na kafíčko apod.( vím, že se to netýká všech) A stát vydává další tisíce na toto dítě(kolem 4-6 tisíc měsíčně), aby mu dotoval školku. Divím se, že na to náš chudý stát má. Myslím, že by bylo spravedlivé, aby maminky, které při mateřské dávají své dítě do školky, část své mateřské taky školce daly, tím by alespoň byly zvýhodněné ty matky, které se starají samy. Samozřejmě, že stávající legislativa to neumožňuje. To je jen takový nápad. Prostě by se mi zdálo spravedlivé, aby se maminka mohla rozhodnout, jesti chce peníze nebo školku. Vemte si případ maminky dvojčat, rodičovský příspěvek dostává jeden, ale ve chvíli, kdy dá děti do školky bude stát hradit místa dvě. Pro stát je tedy finančně výhodnější bude-li tato matka o děti pečovat sama doma a to i za předpokladu, že by zůstal příspěvek v původní výši.Nevím, jesli jsem dobře vysvětlila, jak to myslím. Chci tím jen říct, že při úpravě rodičovského by se mělo zvážit, zda se tím opravdu ušetří, či zda se jen peníze nepřelejí jinam. Místo peněz matkám, se to dá školkám či jeslím. Tím samozřejmě myslím maminky, které děti do školky zatím nedávají, ale při změně mateřské budou.

Já mám děti 3 po dvou letech, nejstarší šla do školky v 5 letech a začala nám domů nosit nemoce, mladší 3 letou jsem do školky nedávala, aby nebyla nemocná a ona stejně byla a buhužel jí to nepřešlo ani ve škole. Nejmladší roční to ale nechytal. Asi to bylo spíš o imunitě. Někdy to holt nemá řešení a musí se to prostě vydrže
 Allmighty 


Re: Re: TO ZNÁME... 

(26.3.2007 18:16:11)
Nevím, nevím, jak to tak zběžně čtu - včetně úvodního příspěvku, hodně maminek si tady není schopno připustit, že jejich dítě má slabou imunitu, a tak za to mohou ti ostatní.
Nevím jak v jiných školkách, ale v té "naší" vám zavolají, i když se u dítěte objeví příznaky během dne a vyzvou vás, abyste si dítě vyzvedli. Ale trocha toho kašle a smrkání se samozřejmě toleruje.
Maminky, jejichž dítě často stoná, by se ho měly snažit otužovat a vést je ke sportu, aby se jim imunita zvýšila.
My jsme děti od malička sprchovali studenou vodou. Jsou otužilé a moc nemarodí. Při nástupu do školky to bylo o něco horší, ale nic tragického. Spíš jsem to odnášel já - děti byly za dva dny fit, já marodil čtrnáct dní :o(
 Allmighty 


Re: Re: Re: Re: TO ZNÁME... 

(26.3.2007 18:31:15)
V pořádku. Tím pádem nebyla moje reakce určena Tobě. Ale jednu věc bych podotkl - otužování, sport a další věci - třeba sauna, správná životopsráva apod. imunitu zvednout dokáže, a docela dost. Chce to ovšem důslednost.
 zuzka 
  • 

Re: TO ZNÁME... 

(24.3.2007 17:26:21)
Prblém je v tom, že učitelky namají zdravotnické vzdělání a tudíž žádné pravomoce. Stává se, že požádají maminku, ať jde s dítětem k lékaři a oni jí přinesou potvrzení, že dítě je zdravé, příp. má rýmu alergickou či chronickou. Je pochopotelné, že příště už těm rodičům nic neřeknou, pokud dítě nemá vyloženě horečku či nezvrací. Ono je někdy těžké poznat nemoc.

Jinak, co se týče vysokého rodičovského příspěvku, tak vím o tom, že i některé učitelky ve školce zlobí, že se musejí starat o dítě, jehož matka bere přes 7. tis. za péči o dítě a chodí si dopoledne na manikůru, na kafíčko apod.( vím, že se to netýká všech) A stát vydává další tisíce na toto dítě(kolem 4-6 tisíc měsíčně), aby mu dotoval školku. Divím se, že na to náš chudý stát má. Myslím, že by bylo spravedlivé, aby maminky, které při mateřské dávají své dítě do školky, část své mateřské taky školce daly, tím by alespoň byly zvýhodněné ty matky, které se starají samy. Samozřejmě, že stávající legislativa to neumožňuje. To je jen takový nápad. Prostě by se mi zdálo spravedlivé, aby se maminka mohla rozhodnout, jesti chce peníze nebo školku. Vemte si případ maminky dvojčat, rodičovský příspěvek dostává jeden, ale ve chvíli, kdy dá děti do školky bude stát hradit místa dvě. Pro stát je tedy finančně výhodnější bude-li tato matka o děti pečovat sama doma a to i za předpokladu, že by zůstal příspěvek v původní výši.Nevím, jesli jsem dobře vysvětlila, jak to myslím. Chci tím jen říct, že při úpravě rodičovského by se mělo zvážit, zda se tím opravdu ušetří, či zda se jen peníze nepřelejí jinam. Místo peněz matkám, se to dá školkám či jeslím. Tím samozřejmě myslím maminky, které děti do školky zatím nedávají, ale při změně mateřské budou.

Já mám děti 3 po dvou letech, nejstarší šla do školky v 5 letech a začala nám domů nosit nemoce, mladší 3 letou jsem do školky nedávala, aby nebyla nemocná a ona stejně byla a buhužel jí to nepřešlo ani ve škole. Nejmladší roční to ale nechytal. Asi to bylo spíš o imunitě. Někdy to holt nemá řešení a musí se to prostě vydržet.
 Petra, Emma 
  • 

My taky 

(12.3.2007 8:04:42)
Po přečtení článku jsem si říkala, že jsem to snad psala sama. Bohužel máme s mou dcerou podobnou zkušenost jen s tím rozdílem že v LB. Dcera nastoupila do školky v září, kdy tam byla asi nejdéle, dohromady 7 dní. V říjnu 3, v listopadu 4 dny a v prosinci jen 1. Od té doby jsme do školky radši nešly. Pokaždé si přinesla rýmu, kašel. Pro většinu maminek které vodí děti do školky nic hrozného, já to dělat nemůžu, takže je dcera pořád doma. Naštěstí máme skvělé babičky takže hlídání je zajištěno, ale radši bych dceru viděla ve školce. Bohužel se dcera prakticky od listopadu dodnes nezbavila rýmy. Už to řešíme i na alergologii. Je to hrozné. Do nástupu do školky dcera nikdy nebyla nemocná, do vánoc však měla troje antibiotika. Koupila jsem i homeopatika a v poslední řadě jsme dostaly preparát na posílení imunity. Chápu že si děti nemoci prožít musí , říká se, že čím dříve tím lépe, ale všeho moc škodí
 Gabča s Adélkou a Emou 
  • 

Užívám si domácí školku 

(12.3.2007 13:14:07)
Mám dvě dcery, téměř pětiletou a téměř tříletou.
Starší si moc přála chodit do školky, zkusili jsme to až ve čtyřech letech do školičky (placená). Moc se jí tam líbilo, ale příště tam jít sama nechtěla. Byla jsem ráda.
Teď chodí do školky jednou týdně, je tam moc spokojená. A já jsem ráda, že je to jen jeden den. Mezi děti chodíme i jindy, ale jen jeden den je beze mne.

Někdy jsme jako exoti - proč nechodíte do školky? No protože chceme být spolu.

A pokroky? To jsou tak šikovné holky, učí se ze života, snažím se učit je pracovat (učím se to i sama, hrát si umím).

Povzbuzuji vás, být doma s dětmi je také fajn a od rodičů se toho děti naučí hodně.
 agata, 2děti 
  • 

Je to všude stejné 

(12.3.2007 22:05:23)
U nás to probíhalo po nástupu do školky velmi podobně.Pak jsem dceři koupila Preventan Junior a od té doby je klid. Ani při chřipkové epidemii jsme neměly rýmu. Jinak jste přesně popsala situaci jak to probíha i v naší školce.NAše paní učitelka ale občas maminku upozorní, že dítě opravdu hodně kašle nebo hodně smrká,že by to chtělo vyležet.Ráno to dítě je ovšem zase ve školce.A mám tu zkušenost, že právě maminky na RD posílají nemocné děti do školky.Hodně zdraví.
 Anita Pizúrová, 2 dcery 
  • 

stejná zkušenost 

(13.3.2007 10:56:05)
I já měla stejný problém se svojí starší dcerou Míšou, tři dny ve školce a tři týdny doma, akorát jsem se vyhnula pohodování po doktorech, protože jsem ji nechala doma hned jak jsem zpozorovala, že není ve své kůži. Nyní má jít po prázdninách do školy, ale do školky nechodí, protože na ni nesjou kladeny téměř žádné nároky a akorát pochytává různé "!blbosti!" od dětí. Co jsme spolu doma naučila se celkem dobře číst a ostatní učící aktivity jsem zaratila, aby se měla veškole aspoň co učit, ale věřte mi. že přístup kantorů na zdejší škole mě vyvedl natolik z míry, že vážně uvažuji o tom, učit si své děti doma sama.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Nemocné dítě ve školce 

(14.3.2007 9:42:24)
No, já patřím k těm matkám, které posílají své dítě do školky i když není 100% zdravé. Je to právě proto, že chodím do práce, dokonce mi zaměstnavatel vyšel vstříc s částečným úvazkem. Kdybych měla dávat dceru do školky jen když je 100% zdravá a ještě ji po nemoci nechávat ty tři dny doma (jak se říká), tak bych byla v práci přesně, jak píšeš - týden z měsíce. A to je (kromě finanční stránky - první tří dny ošetřovačky se neplatí a pak jen 9 dnů) je mi vůči zaměstnavteli fakt blbé. Čili když má dcera trošku kašel nebo trošku rýmu, do mš ji dám. Pokud kašle hodně, je unudlaná, unavená, rozmrzelá nebo má dokonce teplotu, tak je samozřejmě doma.
Taky jsem byla připravena na to, že bude hodně nemocná, ale že to bude tak hodně, jak píšeš, jsem také neočekávala. A to ta moje tam chodí od září, tak bych čekala, že teď po půl roce už si s dětma ty svoje bacily vyměnili a že už tu imunitu budou mít vylepšenou :-)
Není mi jasné, jestli je dítě takhle nemocné vždycky první rok ve školce bez ohledu na to, kolik mu je, nebo jestli to souvisí s tím věkem 3 let, tzn., že když by šlo dítě až ve 4 letech poprvé, tak tolik nemocné nebude.
Myslím, že by to vyřešilo nějaké zvláštní kolektivní zařízení, kam by se dávaly tyhle trošku nemocné děti - nechodilo by se s nimi ven, program by byl zaměřen jen na klidné činnosti, učitelky by dávaly podle pokynů různé kapky na kašel. :-)))))) Protože když dítě jen trochu kašle nebo má rýmu, tak nemusí jen doma ležet, s rýmou se dokonce doporučuje chodit ven, že se líp uvolňuje. Takže to dítě má vlastně normální režim, jen trošku klidnější a musíš mít po ruce furt kapesníky:-)
A co se týká toho rodičovského příspěvku. Mně to nepřipadá nespravedlivé. Pokud matka chodí na celý úvazek do práce, musí jí dítě hlídat ještě někdo odpoledne. I kdyby to byla babička, tak s tím má zvýšené výdaje - za jídlo, za vstupné apod. Pokud může babička takhle hlídat každý den, znamená to, že už nechodí do práce, tudíž je starší, už může mít zdravotní problémy a může to být pro ni dost zátěž. Kromě toho, že má s dítětem hotové výdaje - třeba jídlo, vstupné apod., tak si myslím, že si zaslouží i nějaké peníze navíc. Zavázat se k hlídání od pondělí do pátku bez výjimky, to je dost omezující. A na to by měl sloužit ten rodičák.
 Lenka a5 měsíční Martínek 
  • 

Odpověď na paní co si neumí vysvětlit chování a přístup učetelek a maminek v mateřské školce 

(15.3.2007 9:28:06)
nebudu vás vůbec bombardovat,protože máte naprostou pravdu,protože to co popisujete se stalo i mýmu bratrancovi v Roudnici nad Labem a slýchávám to i od jiných takže na tom něco bude.My máme samozřejmě ještě čas na školku ale pokud se to stane i měk v tý školce udělám pěknej humbuk.Ale exsistují i školky kde tohle pečlivě hlídájí a tam stačí jen když dítě kýchne a jde hned domu.Ale to člověk musí mít asi štěstí aby na ní kápnul.Držím vám palce s hledáním nové školky a jestli tam dítě necháte kde právě chodí tak pevné nervy s maminkama a učitelkama.Kebertová
 lucka 
  • 

Rýma... 

(18.3.2007 15:07:24)
Možná opožděně,ale nedalo mi to.Mám 2 děti:kluk4,5 a holčina3.Po novém roce chodí do školky oba,do jedné třídy.S klučinou mám ty samé problémy,od začátku roku byl ve školce tak dva týdny dohromady,mezi tím pár pokusů,ale znovu nemoci a další vyšetření.Mimo to je jedno z těch dětí,které má téměř celoročně rýmu.Můžete mě kritizovat,za tenhle půlrok jsem do něj nakapala snad litry nosních kapek,ale stále se rýma vrací.Vloni mu trhali nosní mandli,letos to vypadá na opakování...pokud mu mimo rýmy nic jiného nechybí,tak ho do školky dávám.Mimo toto nemocné období samozřejmě,ale i po dlouhém léčení,jsme téměř měsíc doma má stále rýmu a já opět uvažuji,jestli ještě čekat další týden,nebo ho do školky dát,když je jinak zdráv a skutečně má elán na rozdávání.A i když ten týden počkám,tak vím zcela jistě,že po dvou dnech tu rýmu zase bude mít.Má sedět doma???Je dost citlivý a ta izolace mu moc nepřidá.Blbárna....jsem hrozná matka??Mimochodem,s dcerkou tohle řešit nemusím.A i když je se zarýmovaným bráškou vlastně doma i ve školce,tak je v pořádku.Kdyby jsem měla jen ji,tak bych asi maminky,které posílají dítě s rýmou do školky taky kritizovala.Ale to by syn jen a jen seděl doma.
Mimochodem:obě děti teď chodí na 4h a já občas do práce chodím,prům. 2,3 dny v týdnu tak na 6h.Jsem ráda,že si můžu přividělat a zařizuji to tak,aby tím netrpěly děti.Nedělám pro ně o nic míň,než když jsem s nimi byla celý dny,jen se doma musím víc otáčet.Bohatí rozhodně nejsme.Některé maminky pracovat nemůžou,protože nemají tu možnost...jsou z vesnice,nemají hlídání.A upřímně,některé ani nechtějí.Vyhovuje jim pobyt úplně doma.I tak se dá s dětmi dělat spousta věcí.Každá jsme jiná.Pomalu si zvykám na to,že nastoupím brzy do práce a nebude to pro mě ani pro děti tak výrazná změna.A rozhodně!! nemám výčitky kvůli navíc vydělané ticícikoruně k rodičáku.Jen si moc neodpočinu.
 Renda,3 -letá slečna 
  • 

posílení imunity 

(20.3.2007 15:33:04)
Měla jsem podobné potíže s malou doktorka mi doporučila dávat preventan.Zatím ho bereme od prosince není to každý den,ale malá byla nemocná pouze jednou,když byla chřipková epidemie a to byla školka zavřená.Pokud můžu doporučit zkuste to u nás to zabralo.
 Adriana 
  • 

Netrestejme ucitelky 

(24.3.2007 18:37:24)
Milá Šárko, odpovidám hned co jsem si precetla vas clanek, ktery me zaujal nejen jako mamcu, ale i jako pracovnici v MS. Bohuzel nemam cas cist odpovedi a nazory, a tak odpovim jen tak.
Dneska si ucitelka ani reditelka skolky v podstate nemuze dite nevzit do skolky a ani naznacovat, za je dite nemocne.Dnes i kdyz je napr. epidemie spalove anginy nesmi ucitelka ani dite prohlednout, i kdyby se ji zdalo , ze je nakazene.
Drive treba napr. vsi, : vsechny deti se ve skolce umyly a bylo po...A dnes jde to stale dokola...
Spis pomuze jasne naznaceni matce nemocneho ditetem nez ucitelce.
Budte trpeliva kupte diteti podpurne vitaminy a v obdobi chripek nechavejte doma.
A tem mamcam ma MD prejte i to zamestnani, pokud jim nevadi,ze za ten kratky cas co jsou deti male, ho vlasne propracuji.
 Katka - učitelka Mš 
  • 

Je to problém obou stran... 

(1.4.2007 13:03:55)
...tím myslím nejenom vás - rodiče, ale i nás -učitelky.Ve školce pracuji už 10 let a nemoc dětí je velký problém. Chápu vás, že vám to otravuje život. Ale stejné je to i ve školce pro učitelku, která ke své každodenní práci ještě věčně smrká nějaké nudličky! Minulý týden jsem si připravila pro děti hezké cvičení, začala jsem rozběháním a jak to dopadlo? Polovina dětí se hned rozkašlala, takže jsem musela změnit plány a udělat OPĚT klidné relaxační cvičení. Z vašeho článku vyplývá, jako by učitelky byly naprosto laxní. Ale to není pravda - věřte, že problém nemocí dětí řešímě téměř každý den, často však bez úspěchu! Pokud nás hned neseřve matka, že ona přece své dítě zná a umí posoudit, kdy je nemocné, že rýma není nemoc a že by ji takhle vyhodili z práce, tak si na nás pozve důraznějšího tatínka, aby si na nás "došlápl"! Těchto nepříjemných zkušeností mám dost. Je to boj s větrnými mlýny! Dejte nám nějakou radu, jak s těmito rodiči jednat, když nemáme pochopení ani lékařů, ani lidí z odboru školství z obce!?!? Nesuďte tak přísně učitelky - jsme totiž s vámi na jedné lodi. Nemyslím si, že v jiné školce to bude lepší. Přeji vám hodně zdraví a krásné jaro!!! Katka.
 Dena, 1 syn 
  • 

málo dětí, málo práce 

(2.4.2007 15:40:32)
Mám obdobnou zkušenost z MŠ, syn mi tam vždy onemocní, nejčastěji tak, že ho učitelky nechají sedět na studeném pískovišti a pod., ale zažila jsem i třídu na procházce, učitelka s deštníkem a děti bez pláštěnek a nenasazené kapuce.
Skoro mám pocit, že se tak děje schválně - málo dětí ve školce = málo práce pro učitelky. Bohužel s tím nic asi nenadělám, dětí je mnoho, míst ve školce málo, pracuji a tak nemohu chodit kolem školky a hlídat co dělá a jak vypadá mé dítě.
 Jajina007 


Příspěvek RP 

(25.4.2007 10:54:50)
Vůbec se mi nelíbí, že dnes se poskytuje maminkám plný RP, když pracují a dávají své dítě do školky a poté je ještě hlídají babičky. Myslím si, že vláda opravdu tu svojí reformu financí nemyslí vážně a jen se nám vysmívají.
Tohle je opravdu super pro rodiče, kteří jsou natom sociálně blblě, ale proč to využívají i rodiče, kteří jsou na tom dobře? a navíc člověk, který žije v zahraničí a přivdá se tam má u nás nárok na porodné, ale už ne na RP. Nenpřipadá vám to taky postavené na hlavu?
 Macek 
  • 

ahojky, souhlasím 

(26.4.2008 22:46:35)
ahoj, souhlasím, mám tentíž problém ale ještě s tím, že dcera chodí na 5 dní do školky v měsíci, ty ale ani nevyčerpá a pak až jí budou 3, mám nastoupit do nové práce, jsem z toho akorát tak na nerv. Uvažuji o imunologovi.

Zatím MM
 Peťka a Kačenka 
  • 

Naprosto souhlasím 

(27.4.2008 12:16:00)
Naprosto s tebou souhlasím.Já mám časově náročné povolání,navíc pracuji na ŽL,takže i když mi paragraf nikdo neproplatí,jakmile zpozoruji náznak nemoci u mé dcerky,okamžitě si ji beru ze školky domů a svou práci taky.Čím dříve začnu s léčbou,tím dříve se mi uzdraví.Navíc jsem zodpovědná a slušná k ostatním dětem ve školce.A musím říci,že máme štěstí na další rodiče,kteří se chovají podobně,takže se děti potkávají ve školce všechny a zdravé.
 Anomis-76 


Re: Naprosto souhlasím 

(5.5.2008 15:41:44)
Ahoj.Mluvíš mi z duše.U nás v MŠ je to to samé.Synovi bude skoro 5,do MŠ nastoupil klasicky ve 3 letech.Musím říci,že za ty 2 roky si školky moc neužil.Chodí tam prakticky 14 dní v měsíci(někdy ani to ne),právě kvůli nezodpovědným maminkám,které posílají svá dítka do MŠ kašlající,kýchající,smrkající...Ted´jsme opě nemocní(už druhý týden),nebot´syn chytil od "prskající" holčičky bacil:(
 Míša 
  • 

Re: Naprosto souhlasím 

(5.5.2008 16:28:01)
Tak to je jako u nás, 5 dní ve školce, 3 týdny doma, to je běžný režim. A to jsem dokonce vyslechla, že zabíráme ve školce místo pro nějaké zdravější dítě......to mě fakt rozesmálo, kdyby učitelky nenechaly ve školce ty dva usmrkánky, kteří tam jsou horečka nehorečka, kašel rýma naprosto běžně, bylo by to lepší.
Teď jsem doma dokonce v kuse 5 týdnů, protože krčař ještě nedoporučil 14 dní kolektiv.
Kdyby nebylo babiček, jsem už nezaměstnaná.
 Anomis-76 


Míše 

(7.5.2008 3:25:09)
Tak to já naštěstí poslouchat nemusím,jelikož platím 1300,- měsíčně a to bez ohledu na synovu docházku;((
 učitelka MŠ 
  • 

Nemocnost v MŠ 

(8.11.2008 22:01:57)
Je mi velmi líto, že máte takovou zkušenost s MŠ a nezodpovědnými maminkami v MŠ. Bohužel nejste sama, koho trápí nemocnost dětí. Nové děti si potřebují vytvořit v MŠ imunitu vůči nemocem, ale ne za cenu, kterou popisujete. My v MŠ máme zkušenost, že upozorníme maminku, dítě kašle, má zelenou rýmu. Odpovědí je často, že doma nekašle a rýmu nemá, případně má alergii,horší je, že jde o maminky na RD, ať již s dítětem, které dochází do MŠ na 4 hodiny nebo maminku na RD s dalším dítětem.Tři dny domácí péče často nestačí a co je horší, že dítě nechodí do MŠ, ale chodí do dalších x kroužků, jak se stalo nyní zvykem v rodinách,tam nakazí další děti a samo zůstává nemocné.Často toto dítko potkáme na procházce s maminkou, kde lítá a opět dle maminky nekašle. Maminky buďte na své děti hodnější ve vztahu k jejich zdraví a Vám, kterým se nelíbí chování nezodpovědných maminek radím, ozvěte se v šatně, sdělte jim svůj názor a chraňte tím své zdravé děti.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.