| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Učitelé dnes mají méně možností, jak postihnout nežádoucí chování

 Celkem 190 názorů.
 Malenka 
  • 

Díky za tohle téma 

(2.3.2007 9:55:26)
To je fajn, že se tu objevil článek na toto téma. Jako učitel ho vítám. Rozevření nůžek mezi tím, jaké požadavky jsou na učitele kladeny a jak hluboká je nedůvera společnosti, je opravdu široké. Na druhou stranu socialistická výchova učitelů napáchala na jejich přístupu k dětem hrozné škody. S rodiči není často snadné jednat, ale zvlášť teď, když si užívám vlastní děťátko, dokážu ještě více chápat, jak je pro rodiče kritika osobní.
 Mirča, 1 mimi 
  • 

...učitelství je hodně náročné 

(2.3.2007 10:16:32)
Je pravda, ze ucitelstvi je skutecne neuveritelne vycerpavajici. Vidim to doma u sveho muze, je to zacinajici ucitel a dost ho to zatim bavi, vystudoval jinou VŠ ( plus pedagogicke min.) a je zvykly vest kolektiv treba ctyriceti deti - tabory a jde mu to vyborne, zvlada to v pratelskem duchu ukocirovat, ale nekdy prijde ze skoly tak vycerpany, ze to mluvi za vse. Deti v dnesni dobe vedi, ze ucitel jim toho moc nemuze... Pro monoho rodicu je ucitel jen blbec, ktery toho mnoho neumi a o jejich detech nic nevi, razi heslo "kdo umi, umi, kdo neumi, uci..." a v tomto duchu se o nem bavi casto i pred detmi...
A taky mi pripada, ze ucitelstvi je povazovano za neco skoro az podradneho, proc?
Jsou samozrejme ucitele dobri, prumerni a spatni, ale to je tak v kazde profesi, ne?
 kiri 
  • 

Re: ...učitelství je hodně náročné 

(2.3.2007 10:41:05)
Kantořina je povolání podřadné především proto, že ani skutečnému vzdělání se žádná důležitost nepřiřazuje.
 malenka 
  • 

Re: Re: ...učitelství je hodně náročné 

(2.3.2007 10:42:58)
Pravdu díž.
 irlev 


Re: Re: ...učitelství je hodně náročné 

(2.3.2007 10:51:12)
Kiri, myslím, že je to o prestiži škol a potažmo prestiži určitého typu vzdělání. Pedagogické prestižní není, právnické naopak (například). Zřejmě úzce souvisí s finančním ohodnocením.
 Elča 
  • 

Re: ...učitelství je hodně náročné 

(2.3.2007 11:53:58)
Myslím si, že uvedené téma je v dnešní době velice aktuální. Rodiče totiž většinou očekávají, že škola zvládne napravit všechny jejich výchovné prohřešky, i když tito rodiče o kterých mluvím, by v životě nějaký svůj prohřešek ani nepřipustili.
Když slyším vyprávění svých dvou kamarádek učitelek a to jsou obě na prvním stupni.., takže je to zřejmě ještě slabý čajíček, tak je fakt obdivuji. Děti mám ráda, ale vím jistě, že na povolání učitelky bych opravdu neměla, momentálně ani vzdělání, ale hlavně ani tu trpělivost a pevné nervy.
Učitel by měl být pro žáka přirozenou autoritou a příp. vzorem, také by zároveň měl vzbuzovat v žákovi důvěru či pocit bezpečí a také trošku přátelství.
Jenomže to je ten problém, jak být autoritou, pokud se dotčení rodiče před dětmi o učiteli vyjadřují nevybíravým způsobem. Jako rodiče musíme být soudní a uvědomit si, že ten učitel nemůže jít a vlepit našemu přidrzlému dítku pohlavek, jako bychom to třeba vyřešili my doma. Učitel ho ale nemůže nechat být přidrzlým či se nevhodně chovat. Pak opravdu záleží na jeho umu a zkušenostech přimět dítko k vhodnému chování tou nejlepší cestou.
Co tak může použít: domluvu, poznámku, upozornění rodičů, trest v podobě nějakého zvláštního úkolu... Jsou děti, na které domluva platí a pochopí, že asi opravdu udělaly chybu, pokud se nevhodně chovaly..., jsou ale děti, které se po domluvě učiteli vysmějí.... Poznámka je asi dobrá, ale ne pro rodiče těch "nejhodnějších a nejchytřejších dětiček, které ten blbej učitel pořád napadá". Jelikož se ta poznámka mine účinkem. Místo aby rodiče upozornila, že něco není, tak jak má být a měli by si doma o vhodném chování se svým dítkem promluvit, tak naopak udělá z rodičů a dětí spojence proti tomu "blbci učiteli". No opravdu jim to povolání nezávidím a naprosto je obdivuji, samosebou se mezi nimi najdou i lidé, kteří by toto povolání dělat neměli, ale o těch tady nepíšu.
 Veronika Štusová, skoro 2 děti:-) 
  • 

Re: Re: ...učitelství je hodně náročné 

(3.3.2007 15:00:34)
Ahoj, tak tenhle příspěvek mi fakt mluví z duše. Jsem sice momentálně už dva roky na mateřské dovolené a každou hodinu čekám, že mě manžel poveze do porodnice:-)), ale na tenhle článek prostě musim reagovat....asi deformace povolání:-), jsem totiž učitelka:-). Mám za sebou pět let učitelování na gymnáziu, učím angličtinu, a přestože práce na takové škole je přeci jen asi o mnoho méně psychicky náročná než třeba na základce nebo na učňáku, musím říct, že mi učitelské povolání často připadá jako řehole...Máte naprosto rovnocenné vysokoškolské vzdělání jako jiní vysokoškoláci, jste součástí systému, který má zaručovat budoucí vzdělanost a tím pádem i další rozvoj a úroveň společnosti...a přesto jste právě tou společností mnohdy opovrhovaným, nedoceněným, hloupým, ubohým "blbcem". Kde je chyba? Proč si každý druhý myslí, že učitel je něco podřadného? Vždyť každý potřebuje dobré vzdělání, aby mohl dělat práci, kterou chce, aby získal nějakou prestiž....a kdo mu to vzdělání asi tak poskytne? No přece dobrý učitel, nebo spíš celá hromada dobrých učitelů provázejících nás od mateřské školky až na vysokou. Tohle povolání nejde dělat bez lásky, to je jasná věc. Já svoje povolání vážně miluju a podruhé bych se určitě rozhodla stejně, ale i přesto mě neskutečně štve, že na nás společnost kouká až příliš často opovržlivě a to se samozřejmě potom musí odrazit i na tom, jaké vztahy panují mezi učiteli a žáky obecně. Nespoléhejte na to, že my učitelé, budeme předávat vzdělání, a nejen to - jen o vzdělání to taky přece není- jen z lásky k lidem....úcta a uznání musí být přeci oboustranné.....No, to jsem to tedy splácala:-)))Ale snad je to srozumitelné těm, kteří si to chtějí přečíst:-)
 Malenka 
  • 

Re: Re: Re: ...učitelství je hodně náročné 

(3.3.2007 15:05:19)
Už jsi v porodnici? V každém případě držím palce a přeji pohodový porod, dobře naladěné a spinkací a hlavně zdravé miminko!
 Veronika Š. 
  • 

Re: Re: Re: Re: ...učitelství je hodně náročné 

(3.3.2007 15:13:58)
Ještě nic:-))) Asi budu muset párkrát vyběhnout schody:-)), už totiž skoro týden přenáším....moc díky za milé přání.:-)
 Mahu, 1 holčička 
  • 

Re: Re: Re: ...učitelství je hodně náročné 

(3.3.2007 23:59:42)
Souhlasím s Veronikou. Mám vysokoškolské vzdělání stejně jako manžel, ale já jsem "jenom" učitelka, manžel je Pan inženýr...
Vždycky říkám těm, kteří zlehčují učitelskou profesi, at si to jdou na týden vyzkoušet...
Má práce mě hodně baví, nebo by asi bavila ještě mnohem víc, kdyby na druhé straně byla nějaká pozitivní reakce, zpětná vazba. Ale spíš mám pocit, že má práce nemá smysl. Společnost ji nedoceňuje, pro rodiče jsme "jen" učitelé, děti jsou rády, když nepřijdeme, obtěžuje je téměř vše. Vzpomínám si, když jsem chodila do školy, jak jsme byli šťastní, že se jdeme dívat na video. Dneska je obtěžuje dojít do jiné učebny... PO čtyřech letech učení jsem se cítila psychicky hodně vyčerpaná, a tak jsem s radostí šla na mateřskou a dva roky jsem byla doma se svojí holčičkou. Nyní jsem půl roku opět v práci a mám pocit, že tohle povolání nevydržím dělat třeba 30 let. Ano, sice končíme v práci někdy dřív, ale odcházíme s taškou plnou papírů..., doma děláme do noci přípravy, nově také prezentace, abychom jim vyučování zpestřili... Snažíme se být přátelští, objektivní, odborně připravení, stále se máme vzdělávat...
Ale - ocení to vůbec někdo?
 Ifka 
  • 

Re: Re: ...učitelství je hodně náročné 

(3.3.2007 23:19:33)
Na 1.stupni jsem poznámkami velice šetřila, představovala jsem si ty vtipy, co o nich kolují. Už vidím tatínka unaveného z práce, jak řeší synkův prohřešek, když nezná souvislosti a synek pravdu nejspíš obrátí na svou stranu. Když nepomohla domluva, příp. trest, důtka, pohovor s rodiči atd., na největší darebáky platila pohrůžka jakéhosi vyřazení z kolektivu, v podstatě to, že ho kamarádi nevezmou mezi sebe, že se vlastně kvůli něčemu znemožnil. Vím, je to drsné, ale pokud si k nim snažil hledat cestu, musel sám nad sebou přemýšlet. Ono dělat frajera dlouho nikomu nevydrží. Samozřejmě je lepší prevence - chválit i za sebemenší pokrok, přístup k práci i ke kolektivu. S dětmi jsem vycházela většinou dobře, s rodiči také, pokud byl problém, vše jsme si vysvětlili a snažili se najít cestu.
 Maja 
  • 

Re: ...učitelství je hodně náročné 

(6.3.2007 15:05:05)
Fajn, děkuju za všechny podobné příspěvky. Jsem úča, která zažívá cosi jako 2. učitelskou kariéru - začala jsem učit znovu po 17 letech (mezitím 7 let jiná profese a 10 let doma s dětmi) a i když už jsem na škole 3.rok, nestačím zírat. Nejenže je to vyčerpávající, někdy dokonce i vděčné povolání (jinak bychom to nedělali), ale naprosto nevycházím z údivu nad tou nekulturností dětí. Rodiče jim prostě spoustu věcí neřeknou, každý den se setkávám s udivenými tvářemi, protože neznají ten či onen termín nebo skutečnost. V kamenném divadle /konkrétně Stavovském) byli mí páťáci letos úplně poprvé v životě. Vedu malý pěvecký sbor a snažím se dětem ukázat i jinou hudbu, než kterou poslouchají - takže zpíváme Ježka (V+W), písničky ze Semaforu, spirituály, americké tradicionály, latinské....Se vším se setkaly poprvé, ale berou to. Zrovna tak dychtivě poslouchají (opravdu s obrovským zájmem) povídání o komunistickém režimu. I video z nedávného komponovaného pořadu ČTV (Gottwald aj.) je zaujalo. Nikdo jim o tok totiž neřekl.
Proč to ale píšu. Fakt je dost těžké do těchto dětí něco dostat, jsou velmi odolní vůči vzdělání, nechápou nutnost každodenní (i malé) přípravy na vyučování, pozornosti ve třídě, diví se, že mají být zticha, dávat pozor, nosit úkoly.... A přesto máme spolu hezký vztah, mám je ráda a ráda učím. Jen se občas chytám za hlavu.
A pak si taky někde přečtu nějaká moudra: ti učitelé se mají, samé prázdniny, odučí si svých 5 hodin a jdou domů...Chachá! kdo z vás je můj kolega nebo kolegyně, zná to dobře: nejenže to není 5 hodin, ale třeba 8 - máte-li odpolední vyučování nebo školení či schůzi, ale taky si tu práci doslova i přeneseně nesete domů, doma vymýšlíte postupy, hravou formu, kreslíte obrázky, hledáte na internetu texty písniček nebo zajímavé informace.

Každému, kdo nám učitelům "dobře radí", jak máme učit a závidí ty prázdniny, bych poradila: jděte si to zkusit!
A nám všem, učitelkým krásným bláznům, držím palce!
 Itica 


Re: ...učitelství je hodně náročné 

(7.3.2007 14:10:54)
Mirčo, ještě nedávno jsem si učitelů velmi vážila. Vím, že nemají jednoduchou práci a že je to jistě psychicky vyčerpává. Koneckonců, každý máme náročnou práci a někteří dokonce mnohem psychicky náročnější, než učitelé. Přesto ale NEMÁ učitel právo dětem ubližovat nebo je ponižovat. Vím, že je dneska spousta dětí, které by potřebovali jednu přes hubu, ale jsou i takové děti, které za své chování až tak úplně nemůžou a učitelé je hážou do stejného pytle, jako ty smrady. Konkrétně můj syn má LMD. Učitelka to ví, protože má ve složce lékařskou zprávu od psycholožky a to i s doporučením, v čem mu má pomáhat a co by neměla dělat. Přesto všechno byla schopná mého syna počátkem školního roku přivázat svetrem k židli a zalepit mu pusu izolepou !!!! A tak se ptám. Jakým právem si ona tohle dovolila ??? Jak vůbec může člověk, který má dítě na zodpovědnost, v kterého vkládají rodiče důvěru, že se jim o dítě postará a naučí je, udělat něco takového????? Můj syn není andílek a za své prohřešky dostává odpovídající tresty, ALE není to grázl a rozhodně si nezasloužil, aby mu tohle učitelka udělala. Nejvíc mě mrzí, že jsem poslechla radu svého manžela a POUZE podala stížnost u ředitelky školy. Kdybych totiž poslechla rady ostatních maminek, tak by dneska paní učitelka nejen neučila, ale nejspíš by se na dva měsíce podívala do vězení za týrání svěřené osoby. A lituji toho, že jsem to neudělala, protože zrovna včera přišel syn s tím, že mu učitelka vyhrožovala, že ho opět přiváže k židli. A to nemluvím o tom, že mu má kontrolovat zapisování úkolů a nedělá to, měl by sedět v první lavici a nesedí, atd. Takže, kde jsou ti staří dobří učitelé ????
 Dana 
  • 

Re: Re: ...učitelství je hodně náročné 

(7.3.2007 16:55:53)
Taková žena nemá za katedrou co dělat, za takové se opravdu stydím a máte pravdu, že zasluhuje soud.
 Itica 


Re: Re: Re: ...učitelství je hodně náročné 

(7.3.2007 18:23:59)
Asi se stydí víc učitelů. Já jsme synovi vždycky kladla na srdce, že učitelů si musí vážit, protože nejen že zastupují rodiče v době vyučování, ale taky proto,že je učí nové věci, které neznají. Osobně jsme si svých učitelů vážila a vážím dodnes. Jenže oni tenkrát směli dát pohlavek, praštit rákoskou přes ruce, nebo hodit houbou po rušícím, ale mělo to účinek a nikdo nezlobil. Dneska je jiná doba. Je jasné, že když to učitel přežene, tak je průšvih. Jsou ale děti, které to přehání a vysloveně si o to říkají. Jsou to dvě strany mince a musí se každá soudit jinak. Nikoliv ale řešit tak, že se bude ubližovat dítěti, které je sice neposedné, neposlušné a tak trochu vulgární (odkud ty slova vulgární asi má??). Bohužel učitelka neustále vidí jen mého syna, jak někomu ubližuje. Já se ho zeptám a je mi řečeno, že ten či onen ho praštil do břicha, hlavy, atd. TOhle ale ona už nevidí, protože má soudné oči jen a jen pro mého syna. Takže ke konci roku jdu zažádat o přeložení. Snad to ten náš chlap malej vydrží.
 Milena + Maruška (3 roky) 
  • 

Re: Re: ...učitelství je hodně náročné 

(8.3.2007 13:24:56)
Dobrý den,
je mi upřímně líto Vás i vašeho syna. Přizanám se - jsem taky učitelka a nekdy mám velkou chuť některému dítěti "zakroutit krkem", ale nikdy bych to neudělala.
Je opravdu velká škoda, že jste nepodala trestní oznámení - taková učitelka by měla vyletět na hodinu s doživotním zákazem pedagogické práce!!!
A jít se léčit.

když jste ho nepodala, tak ale naprosto nechápu, proč jste nepožádala o přeřazení svého syna do jiné třídy.

Podle mého - v zájmu duševního zdraví Vašeho syna bych Vám doporučila přestup na jinou školu nebo na školu pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami - menší počet žáků ve třídě. i za cenu dojíždění - vím, že brzké vstávání těmto dětem nedělá dobře, ale zase Vám to vynahradí spokojenější dítě a úspěšnější ve škole.

Sama zvažuji, že budu dceru vyučovat doma.

Přeji hodně síly.

Milena - speciální pedagog
 Itica 


Re: Re: Re: ...učitelství je hodně náročné 

(8.3.2007 16:56:50)
Mileno, o změně školy jsme už dávno uvažovali. Ptala jsem se na to i syna a on sám neví. Nemá sice moc kamarádů, snad jednoho nebo dva, ale i tak by chtěl zůstat. Já jsem mu ale řekla, že půjde nejspíš tam. Hlavní, co musím ještě udělat je, že se musím setkat s jeho psycholožkou a domluvit se na tom. Dneska mi ale říkala kamarádka, že škola, která má tyto speciální třídy, je jen do pátého ročníku a potom by musel jinam. Takže zase změna. Musím se teda domluvit s mudr, jak na to. Teď se tam hned nedostanu, protože jsem po operaci a nemůžu nic těžkého zvedat a jinak než městskou dopravou se tam dostat nedá. Už jsem i přemýšlela, jestli by se nedalo to trestní oznámení, nebo stížnost někam výš, než je škola, podat dodatečně. Asi by to ale vypadalo divně, že po takové době se ozýváme. No uvidím. Někdy by snad měly být třídní schůzky, tak mám menší plán, jak o jejím chování informovat ostatní rodiče. Když už není potrestaná tak, že neučí, tak aspoň rodiče budou vědět, že by s tím mohli počítat. A kdo ví, třeba nakonec sepíšou petici, že nechtějí, aby jejich děti učila. To by mohlo vyjít. J.
 Itica 


Re: ...učitelství je hodně náročné- a proto mají právo týrat děti ?? 

(7.3.2007 14:11:30)
Mirčo, ještě nedávno jsem si učitelů velmi vážila. Vím, že nemají jednoduchou práci a že je to jistě psychicky vyčerpává. Koneckonců, každý máme náročnou práci a někteří dokonce mnohem psychicky náročnější, než učitelé. Přesto ale NEMÁ učitel právo dětem ubližovat nebo je ponižovat. Vím, že je dneska spousta dětí, které by potřebovali jednu přes hubu, ale jsou i takové děti, které za své chování až tak úplně nemůžou a učitelé je hážou do stejného pytle, jako ty smrady. Konkrétně můj syn má LMD. Učitelka to ví, protože má ve složce lékařskou zprávu od psycholožky a to i s doporučením, v čem mu má pomáhat a co by neměla dělat. Přesto všechno byla schopná mého syna počátkem školního roku přivázat svetrem k židli a zalepit mu pusu izolepou !!!! A tak se ptám. Jakým právem si ona tohle dovolila ??? Jak vůbec může člověk, který má dítě na zodpovědnost, v kterého vkládají rodiče důvěru, že se jim o dítě postará a naučí je, udělat něco takového????? Můj syn není andílek a za své prohřešky dostává odpovídající tresty, ALE není to grázl a rozhodně si nezasloužil, aby mu tohle učitelka udělala. Nejvíc mě mrzí, že jsem poslechla radu svého manžela a POUZE podala stížnost u ředitelky školy. Kdybych totiž poslechla rady ostatních maminek, tak by dneska paní učitelka nejen neučila, ale nejspíš by se na dva měsíce podívala do vězení za týrání svěřené osoby. A lituji toho, že jsem to neudělala, protože zrovna včera přišel syn s tím, že mu učitelka vyhrožovala, že ho opět přiváže k židli. A to nemluvím o tom, že mu má kontrolovat zapisování úkolů a nedělá to, měl by sedět v první lavici a nesedí, atd. Takže, kde jsou ti staří dobří učitelé ????
 JaninaH 


Re: Re: ...učitelství je hodně náročné- a proto mají právo týrat děti ?? 

(7.3.2007 14:39:21)
Jutto,
to, co píšeš, je naprosto neuvěřitelné.
Pro mě je neuvěřitelné nikoli to, že jste podali stížnot jen na ředitelství školy, ale to, že jste nechali dítě půl roku v kontaktu s osobou, která se na něm nejen dopustila týrání (jak to správně pojmenováváš), ale dokonce mu tím nadále vyhrožuje.
Rozumím tomu dobře, že ty si uvědomuješ, že je to týrání, a přesto dopustíš, aby tomu bylo tvoje dítě vystaveno?
A co manžel, kolikrát by si nechal v práci jako trest za nesplnění úkolu svým nadřízeným přelepit ústa a přivázat k židli?
J.
 Itica 


Re: Re: Re: ...učitelství je hodně náročné- a proto mají právo týrat děti ?? 

(7.3.2007 18:01:24)
Bohužel o tomto faktu týrání jsem se dozvěděla až před několika týdny a to ještě z úst jeho spolužáka, který se pod tíhou svědomí svěřil svojí mamince. Ta nás zná a tak mi volala. Kdyby to ten náš šmoula řekl hned, jak se to stalo, jistě bych to řešila dřív. Momentálně s manželem řešíme, jak to udělat následující rok. Nejspíš však zažádáme o přeřazení na jinou školu. Bohužel zde jsou jen dvě třídy stejného ročníku a do té druhé syn nechce. Učitelka má výhružku s vykřičníkem a jestli se ještě dozvím (jedno od koho), že mu jakkoliv ublížila, či ho ponižuje, tak letí. Všechna pro i proti jsem se synem probrala a nepříčí se tomu, aby tu zatím zůstal. Já osobně čekám na další třídní schůzky a tam si jí podám před ostatními rodiči, aby viděli, že se to může stát i jejim dětem. Rozhodně to není dořešené, ale moc mě mrzí, že se nám syn nesvěřil. Zřejmě mu učitelka vyhrožovala, že se mu pomstí. Jsme ale ve střehu a řeším to se synovou psycholožkou.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: ...učitelství je hodně náročné- a proto mají právo týrat děti ?? 

(7.3.2007 15:33:30)
Tak na tuhle učitelku si okamžitě stěžujte, kdyby nepomohla stížnost k řediteli, tak klidně i ke zřizovateli - obec, kraj apod.. Tohle přeci nemůže udělat ani grázlovi, jak píšeš, natož dítěti s LMD. Pokud je to možné, žádala bych o okamžité přeřazení do jiné třídy, resp. školy. Nevím, odkud jste a zda by to nebylo komplikované s dojížděním. Ale ta paní, která se vydává za učitelku nemá ve školství co dělat a měli by ji vyrazit!!! Když se neozvete, může se to opakovat na Vašem nebo i na jiném dítěti.
 Itica 


Re: Re: Re: ...učitelství je hodně náročné- a proto mají právo týrat děti ?? 

(7.3.2007 18:14:00)
Přesto že je to poměrně velká škola, tak je to problém. Mají totiž jen dvě třídy jejich ročníku a do té druhé třídy syn jít nechce. Prý je tam učitelka ještě horší. To ani nechci domyslet, co by se tam dělo. Bohužel nemám už podporu manžela. On je spokojený s tím, že učitelka byla potrestána a že ředitelka dohlédne, aby se to už neopakovalo. Moc by mě zajímalo, jak to hodlá udělat. Musím ještě zajít za synovo psycholožkou a domluvit se s ní, co a jak. Pravděpodobně ale zvolíme jinou školu. Je u nás ve městě, ale bude to trochu složitější s dojížděním a docházením. Lepší než tyranie, kterou provedla tahle megera.
 eva 
  • 

Omlouvám se dopředu všem, které tento vtip pobouří, ale mě přišel výstižný... 

(6.3.2007 10:13:32)
Malý Pepíček uměl výborně malovat. Ve škole namaloval na zem mezi lavice
myš. Paní učitelka ji uviděla a strašne se lekla. Do žákovské knížky
napsala: "Váš syn
dostane dvojku z chování, protože namaloval na zem myš a já se jí
polekala".
Otec odepsal: "Jen mu tu dvojku dejte! V neděli namaloval na sporák kundu,
já jsem si spálil čuráka a náš dědek hubu".

 JankaP 


Psychiatryně x psychiatrička 

(2.3.2007 11:31:11)
Koncovka -yně se mi v tomto případě zdá příliš tvrdá a jednoznačně upřednostňuji tvar "psychiatrička".
Co na to ostatní znalci českého jazyka?
 JaninaH 


Re: Psychiatryně x psychiatrička 

(2.3.2007 12:52:19)
Janko,
ne, že bych se považovala za znalce, ale viděla jsem tvar psychiatryně poprvé, tak jsem se běžela podívat do Slovníku spisovné češtiny. A tam je opravdu uvedena přípona -yně. Zřejmě je to správné a je to i koneckonců i logické, protože přípona -ička se sice tváří česky, ale -i- po -r- české není. (něco jiného je medik-medička, tam to pasuje a z toho asi psychiatr-psychiatrička vzniklo).
To, že něco vypadá divně, neznamená, že je to špatně, je to jen nezvyk. Vždyť nad ministr-ministryně se nikdo nepozastaví, přitom je to přesně to samé jako psychiatr-psychiatryně.
J.
 Lavanda 


Re: Re: Psychiatryně x psychiatrička 

(2.3.2007 14:04:43)
Pavel Eisner se svého času pozastavoval nad termínem ministryně, bylo to v době, kdy jsme ještě žádnou neměli. Znělo mu to asi podivně, my jsme si už dávno zvykli.
 Axela 


Nestandartní řešení 

(2.3.2007 12:35:13)
Mladá, teprve dvaadvacetiletá učitelka prvního stupně základní školy v italském centru módy neudržela nervy na uzdě a jednomu z neposlušných žáků ustřihla bezostyšně jazyk. Sedmiletému mluvkovi kantorka vytáhla jazyk z úst a ušmikla mu jeho špičku. Policie teď vyšetřuje, zda byl čin jen nehodou z vtipu nebo úmyslným ublížením na zdraví.
Uveřejnily dnešní Novinky.

 fisperanda 


Učitel by měl být rodič 

(2.3.2007 12:36:46)
Pokud bych měla ňákýho učitele respektovat, musel by to být rodič, který má zkušenosti se svým dítětem. Pokud děti nemá, ať je sebelepší pedagog, nemůžu ho brát vážně. Protože pokud bude kritizovat moji výchovu, nebo k tomu mít nějaké poznámky, tak pokud nemá praxi s vlastními dětmi, mluví do větru.
 Barbora 
  • 

Re: Učitel by měl být rodič 

(2.3.2007 12:49:23)
Máš pravdu, vidím to na sobě, před mateřskou jsem byla příliš tvrdá a děti mě nenáviděly, nebo příliš měkká a skákaly mi po hlavě. Teď (snad je to i věkem) je to tak fifty fifty - občas přitnu, občas povolím. Jen na výletech se třesu a bojím se o ty svoje bobánky. Snad nejhorší je "rozchod na náměstí, sraz za dvě hoďky". To chodím dvě hodiny po městě a přemýšlím, co se komu asi tak stalo - Novák se opil, Kurková se zapletla s černochem...atd.
 Terka 
  • 

Re: Re: Učitel by měl být rodič 

(2.3.2007 13:53:13)
To se ti nedivím. Já jsem rovnou řediteli i rodičům sdělila, že rozchody nedělám - jsem za děti po celou dobu výletu zodpovědná, takže je chci mít na očích.
 kiri 
  • 

Re: Učitel by měl být rodič 

(2.3.2007 12:51:28)
Když jsem začínala v kantořině, měla jsem čtyřletou dceru. Učila jsem středoškoláky. Svěřila bys mi je? Nyní naopak je dcera dospělá a já mám u učit primu, sekundu a tercii a to rodičovské znalosti a zkušenosti mám. Jak to budeš řešit?
Máme na střední školy verbovat učitele nad čtyřicet, aby už měli zkušenost se svými dětmi? Jak to chceš udelat?

Navíc moje dcera byla až an chvilkové výpadky bezproblémová a rodičovská zkušenost mne tedy opravu nemohla připravit na dívky oslovující vlastní matku p*čo. Svěřila bys mi je ? Pomiňme, že dívky oslovující matku takto, je podle mne možno svěřit komukoliv. Zodpovědně prohlašuji, že vlastní rodičovská zkušenost je sice užitečná, ale naprosto nepostačující a nic neukazující.
 Malenka 
  • 

Re: Učitel by měl být rodič 

(2.3.2007 12:54:30)
Musím říct, že než jsem měla dítě, skutečně mi dělalo potíže jako učitelce chtít po rodičích, aby něco změnili ve své výchově nebo přístupu k dětem. Měla jsem přirozený respekt z toho, že oni zvládají své zaměstnání i rodinu a to je něco, co jsem nemohla vyzkoušet. Jenže pouhé rodičovství nestačí. Mnohá moje kolegyně byla zasloužilou matkou a přesto dokázala z dětí vytvářet zdeptané uzlíčky nervů. Pomoci dětem a rodičům můžeš jen jestliže si to přejí i oni sami. A snažíte se společně. Jinak to nikam nevede.Věř tomu, že jestli potkáš učitelku profesionálku s velkým zájmem o tvé dítě, nebude ti vadit, že sama děti nemá.
 Jana,2děti 
  • 

Re: Re: Učitel by měl být rodič 

(6.3.2007 7:07:11)
Jj, to je krásně napsáno. Já zastávám názor, že učitelé by měli chodit na psychotesty jestli se vůbec hodí na práci, kterou dělají. Jsou skvělí kantoři a špatní kantoři a právě ty by to mohlo eliminovat. Jak jinak si vysvětlit přístup učitelky na prvním stupni, která v každé třídě, kterou učí posílá polovinu rodičů s dětmi k psychiatrovi jestli jsou normální. Možná by to vyšetření spíš potřebovala ona. Já bych tu práci dělat nemohla a obdivuji lidi, kteří to dokážou dělat a dělají to dobře, ale někteří z učitelů by se měli nad sebou zamyslet.
 kiri 
  • 

Re: Re: Re: Učitel by měl být rodič 

(6.3.2007 7:47:53)
Posílá-li učitelka děti na psychotesty, nemusí to být nutně špatně. To jen stoupl počet dis- dětí a dětí s hyperaktivitou, poruchamí soustředění, atd. V naší generaci bylo ve třídě s touto diagnozou jedno dítě, nyní je jich i třetina.
 irlev 


Re: Učitel by měl být rodič 

(2.3.2007 13:01:02)
Rodičovská zkušenost je jistě užitečná, nicméně ani zdaleka nemůže připravit na celou škálu dětských a dospívajících osobností a problémů, které se při výuce každý den vyskytnou.
Netvrdím, že tohle dokáže studium, nicméně by mělo být rozhodně větším stavebním kamenem - spolu s praxí.
 Hexa 
  • 

Re: Učitel by měl být rodič 

(2.3.2007 16:08:57)
Hmm... zvlastni nazor.. a napadlo te taky, ze ucitel nemusi jen kritizovat, ale taky pomahat? a to nejen s vychovou?
Sama jsem ucila sedm let, nez jsem odesla na MD a nikdy jsem nemela pocit, ze bych potrebovala mit praxi s vlastnim ditetem..Spis naopak v soucasne dobe nechapu, jak jsem mohla hrave zvladat 25 nactiletych deticek, kdyz si ted kolikrat fakt nevim rady s ani ne triletym ditetem (slovo zivy je jen chatrne oznaceni..prirovnala bych ho spis k tsunami :-))) takze opravdu nemam pocit, ze by platila nejaka rovnice nerodic-spatny ucitel, rodic-vyborny ucitel.
A jeste poznamka ke komunikaci s rodici..Mela jsem tu cest mnohokrat jednat i s temi na prvni pohled neprijemnymi a musim rict, ze otevrena komunikace ve vetsine pripadu odemykala vratka, ze jini ucitele dost koukali.Samozrejme neplati to stoprocentne, vsude jsou vyjimky. A ze sve zkusenosti vim, ze nejneprijemnejsi rodice jsou ti, co na deti nemaji cas a v podvedomi to asi vi, ale nikdy to nepriznaji.. a byvaji to v drtive vetsine vysokoskolsky vzdelani lide, manazeri, pravnici.. doufam, ze to nekdo nevezme jako utok na svou osobu, to bych moc nerada.. i kdyz potrefena husa..
 Toranoko 
  • 

Re: Učitel by měl být rodič 

(2.3.2007 18:18:20)
Ja s tim taky nejak obzvlast nesouhlasim...zkusenost s jednim, dvema detmi zdaleka neznamena, ze budete zvladat deti obecne. Podle me je dulezita prirozena autorita, empatie, porozumeni...znam ucitelky, ktere deti maji, ale nerozumi ani svym, natoz cizim..a znam taky ty, ktere deti jeste nemaji, a nektere vubec nemaji..a dokazi si k detem cestu najit.. zalezi to na osobnosti. I kdyz muze byt zkusenost s detmi prospesna.
 Kočanská 


sebevědomí a umění řídit  

(2.3.2007 21:25:09)
Nemyslím si že dobrý učitel musí nutně být rodič a dokládám to zkušeností.
Náš bývalý spolužák odešel s manželkou(tehdy ještě bezdětní) do jedné Šumavské vesničky, kde byla jednotřídka. On tam dělal pana ředitele a jeho manželka vedla administrativu. Jeho zkušenosti odtud jak s žáky tak i s rodiči byly velmi krásné. Je ovšem pravda, že tenhle člověk je dnes úspěšný podnikatel tzn. má dostatek schopností a umí věci kolem sebe řídit (možná bychom řekli je to dobrý manažer; manažer = člověk, který umí řídit jak sebe tak i ostatní lidi t.j. motivovat, nasměrovat, organizovat atd..). Manažerská dovednost by tak velmi pomohla učiteli si zorganizovat vyuku i žáky a také by je vycvičila v umění jednat věcně. Já neznám osnovy na pedagogické fakultě a také nevím nic o dalším vždělávání učitelů, ale myslím si že v tomto směru učitelé vzdělaní asi nejsou. V neposlední řadě by měl kantor mít zdravé sebevědomí...
 Malenka 
  • 

Re: sebevědomí a umění řídit  

(2.3.2007 22:17:31)
Naprostý souhlas. A bohužel plánování práce, její organizace je nejčastější problém, na který si mladí absolventi pedagogické fakulty stěžují. Ovšem to je jeden z mnoha problémů v obsahu učiva, se kterou se pedagogická fakulta potýká. Těžko ale donutit opravdové machry, aby šli přednášet za deset tisíc měsíčně, když to navíc není prestiž, ale ostuda. Ach jo. A těžko dopřát studentům více praxe, když učitelé nechtějí studenty na hodinách a příplatek 25 Kč je k tomu asi nepřesvědčí...
 Blanimour 


nedostatečné vzdělání učitelů  

(3.3.2007 23:04:34)
Vystudovala jsem učitelství, a i když jsem učila jen krátce, můžu říci, že škola mne na tuto profesi nijak zvlášť dobře nepřipravila. Po odborné stránce toho do nás sice nahustili hodně, ale to je tak všechno. Pedagogika a psychologie spočívaly jen v biflování se definic a pojmů, které jsou v praxi k ničemu. Didaktiky jednotlivých předmětů byly tu lepší tu horší (podle toho, kdo je přednášel), ale v podstatě nás nikdo nepřipravil na zásadní problém: že můžeme umět skvěle vysvětlit výpočty z chemických rovnic, když ale nedokážeme přimět tu zvěř ve třídě, aby nás alespoň minutu v kuse poslouchala, je nám to celkem na prd. S dětmi jsem byla zvyklá pracovat již předtím, takže se nedá říci, že bych tuto stránku nějak zásadně nezvládala. Přesto jsem tento každodenní boj kdo z koho vnímala jako velmi vyčerpávající.
Letos to bude 10 let, co jsem promovala, takže je možné, že se systém přípravy učitelů za tu dobu vylepšil. Moc tomu ale nevěřím.
 Milly36 


Re: Učitel by měl být rodič 

(2.3.2007 21:30:42)
Hm. Takze ucitele at nekritizuji vychovu rodicu. Pak zase rodice at nekritizuji vyuku ucitelu, ne? Kazdy je mistrem sveho oboru. V pripade mnohych rodicu jsem si jista, ze sami poradne nevedi, co delaji a ze jim, bohuzel, nedochazi, ze sami jsou temi nejvetsimi a nejdulezitejsimi ucitely...
 Dana 
  • 

Re: Učitel by měl být rodič 

(2.3.2007 21:52:19)
Takhle bych to neviděla. Naučit není o tom, jestli máš děti.
 Malenka 
  • 

Re: Učitel by měl být rodič 

(2.3.2007 22:08:01)
Ale jedno je fajn: Jako učitel jsem věděla, že úspěch "mých dětí" ve třídě je především úspěch jejich a jejich rodičů. Člověk by tomu dal celou duši, ale váš život to není. Děti odchází a přichází...vy zůstáváte. Málokdy vám někdo zaklepe na rameno. Je to přece vaše poslání. Teď, když mám svoji rodinu, cítím se mnohem líp. Mám jakoby odstup a nadhled. Když se něco nepodaří ve třídě, je mi to líto, ale nezdrchá mě to tak, abych přemýšlela, že toho nechám.
 xxxxx 
  • 

Re: Učitel by měl být rodič 

(4.3.2007 13:09:01)
A nezapomeň to svým dětem říct. (Brzy se ti to vrátí. Každý ví, že když budeš dostatečně shezovat učitele, přenese se tento vztah dětí i na rodiče!) Takový začínající učitel si rychle najde nějaké "normální" zaměstnání, kde se nebude muset stýkat s takovými typy jako jsi ty a potažmo tvé děti. Kdo pak bude učit? Mámy těsně po mateřské, které budou každou chvíli doma s dětmi (nebo se sebou, když to od nich chytnou a kantorky před penzí, které už nechtějí nebo nemůžou změnit práci, ale dle tvého skvělé, neb mají nejen děti, ale i vnoučata. Věř mi, že k tomu, aby člověk mohl někoho učit nepotřebuje mít vlastní děti. To se projeví možná v měkčím přístupu a chápání, že má dítě nějaké problémy, ale v požadavcích by se tojevit němělo....
Nezapomeň, že mladý učitel je plný elánu a na rozdíl od dalších 2 kategorií má spoustu volného času na přípravu zajímavých aktivit pro děti a neopotřebované nervy, které mu doma nikdo nehuntuje!!!!
 Dáša 
  • 

nesouhlasím 

(2.3.2007 13:04:25)
Ne zcela souhlasím s tímto článkem.Každé zaměstnání je vyčerpávající a plné odpovědnosti,málo placené.Pokud učitelé učí s tím, že je to baví a dávají maximum, určitě neřeknou, že jsou nyní děti jiné.Je to pořád stejné. V každé třídě je lupínek nebo nemluva atd.Záleží na profesionalitě učetele a na jeho schopnostech žáka zaujmout a předat mu co nejvíce.Bohužel takových učitelů jsem zatím moc nepotkala.Ve školce si chválím paní učitelky u dcerky(s radostí chodí do školy čerpat nové zkušnosti vždy perfektně připravéných učitelek.(Nebojí se s dětmi jezdit do bazénu, chodí na keramiku,učí je angličtinu a obrázky obdivují všichni naši příbuzní)Zato synek tolik štěsí neměl.Chodil do jině školky.Žádný kroužek flétny,žádný výtrvarný kroužek atd.Učitelky si nedělaly s ničím starosti. Pohlídat a tradá domů. Ve škole má také zvláštní velmi přísnou učitelku.Synek má výhodu, že mu učení jde, ale spoustu dětí srazí hned na začátku.Osobně si myslím, že učitelka, která dá dítěti v první nebo druhé třídě na vysvědčení dvojku(nebo horší)není dobrá učitelka.A taky si myslím, že naopak se nyní rodiče dětem věnují více(až na vyjímky), mamky jsou dlouho na mateřské, děti jsou bystré mají rozhodně větší všeobecný přehled než jsme měli my i více informací.
 Malenka 
  • 

Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 13:18:19)
Přesto si myslím, že dokud budeme přesvědčeni, že učitelství je stejně vyčerpávající a odpovědné (nebo možná méně) než práce automechanika, že tedy takový učitel zasluhuje minimum spolupráce a menší plat...pak jen těžko dosáhneme toho, aby učili především profesionálové a ve větší míře i muži. A to je škoda. Postavit učitelství jen na osobní oběti jednotlivce, na jeho rozhodnutí zanedbávat sebe a vlastní rodinu ...vede k podpoře deformací a k podpoře takových pracovníků, kteří svou práci jen odbudou a prchnou po obědě domů.
 Laďka, syn 1,5 roku 
  • 

spolupráce 

(2.3.2007 13:38:08)
Souhlasím s Vámi, Malenko. Ale pokud by si rodiče učitele vážili stejně jako mechanika, který jim opravuje auto, bylo by to ještě dobré. O automechanikovi težko řeknete, že nic neudělal, že se v té práci jenom fláká, že Vy byste to udělali lépe a on se snaží Vás jen obrat o peníze.

Všichni rodiče by si měli uvědomit, že učitelé (i ti špatní) si zaslouží lidskou úctu. Je opravdu velká chyba rodičů, kteří prohodí něco v tom smyslu: Dala Ti trojku? No to je kráv a. Já jí musím říct, jak moc se učíš a potřebuješ jedničky. Určitě se Tě jenom špatně zeptala.
A výchova dětí je dnes hodně závislá na spolupráci rodiny a školy. V atmosféře neúcty to ale dělat nejde.

Na druhou stranu si nemyslím, že by učitel měl právo kritizovat styl výchovy některých rodičů (jak mi vyplynulo z jendoho příspěvku). Může rodičům navrhnout, jak se dítěti věnovat, aby mu pomohli s učením. Může je upozirnit na talent dítěte, který by mohli rodiče rozvíjet atp. Ale rozhodně by je neměl kritizovat.
 Malenka 
  • 

Re: spolupráce 

(2.3.2007 14:53:55)
Souhlasím. Kritika není přínosná. Musím říct, že nejvíce mi pomohl citát jednoho psychiatra: Nepomáhej tomu, kdo nežádá. Pomoci opravdu lze jenom tam, kde o radu stojí. Pak lze spojit síly a společně s dítětem se o něco pokusit. Jinak nemá smysl rodiče napadat a nějak je nutit, aby změnili život. Mezní situace samozřejmě vzniká třeba u agresivních žáků, kdy něco změnit je nutné. Jak přimět jejich rodiče, aby změnili pohled, aniž byste zranila jejich důvěru nebo je urazila a naopak odehnala od řešení situace?
 Veronika Š. 
  • 

Re: Re: nesouhlasím 

(3.3.2007 15:10:29)
Je to přesně tak , jak píšeš!!!! Ať už si to sakra vezme ta druhá polovina národa ze sedínky do hlavy:-))))
 Blanimour 


perlička o prestiži 

(3.3.2007 23:17:18)
Sousedka, která dělá uklízečku na jedné škole a má jen základní vzdělání, si nedávno stěžovala na velkou nepravedlnost. Jak to, že má o tolik nižší plat než učitelé, když se přeci v práci tolik nadře. Já sama jsem si ovšem při VŠ přivydělávala jak učením (vystudovala jsem učitelství), tak uklízením domů a kanceláří, a musím říci, že druhá jmenovaná profese mi vynášela o dost více. A lidé, s nimiž jsem se při uklízení potkávala, na mne koukali mnohem přívětivěji, než ti, cxo mne znali jako úču. To asi mluví za vše.
 irlev 


Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 13:18:32)
Dášo, ad dávání jiných známek než jedniček v nejnižších ročnících.
Když pominu akademickou debatu o tom, jak jsou postaveny některé vzdělávací programy, které příliš nepodporují výchovné předměty, kde má dítě možnost projevit své nadání (i jinak zaměřené než jen na matematiku či český jazyk); nemůžu pominout skutečnost, že známkovat se musí objektivně.
Ne všechny děti na jedničku mají. Pak už záleží na učiteli, jak dítěti dvojku či trojku vysvětlí .
 fisperanda 
  • 

Re: Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 13:36:36)
MajaZrzka - s dáváním horších známek v první třídě musím souhlasit s Dášou. Pokud nejde vyloženě o žáka, který by měl propadnout. Dát dítěti v první třídě na vysvědčení dvojku, se mi zdá zbytečný. Dítě z toho bude mí trauma, posměch spolužáků a nikam to nevede, nevidím jedinou pozitivní věc. A osobně, kdyby se tohle stalo mojí dceři, šla bych si s učitelkou pěkně promluvit. Můj manžel když byl v první třídě, dostal na vysvědčení dokonce trojku. Sám se cítil jako největší blbec, jeho matka z toho měla nervy, a bylo to naprosto zbytečný. Někdy učitelé fakt ztrácí soudnost a berou se moc vážně. To už vůbec nemluvím o tom, že někdo dokáže zkazit dítěti vysvědčení kvůli tělocviku a podobně.
 irlev 


Re: Re: Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 13:44:54)
Fisperando, připojila jsem proto tu poslední větu, že je na učiteli, jak dítěti známku vysvětlí.
Je chybou děti stresovat kvůli známce a je chybou vydávat jedničku za jedinou možnou a správnou.
Pokud z toho dítě má trauma, je nutné přijít na to, kdo mu ho způsobuje - učitel nebo rodič, či prarodič.

 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 15:08:39)
V tomhle se zrejme "vzacne" shodneme :-) - tim Te zdravim, Milado

Naprosty souhlas, dobre vysvedceni ma byt motivaci do dalsiho rocniku, povzbuzenim do dalsiho studia a ne zjistenim, ze i bez prace se daji ziskat kolace
at jde o prvnaka na zakladce ci o prvaka na gymlu!
 klára 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(3.3.2007 19:01:19)
Když si vzpomenu na sebe na prvním stupni, tak jsem měla pořád samé jedničky a téměř jsem se neučila, šlo mi to samo a upřímně musím říct, že co za známky mají ostatní mi bylo šumák a rozhodně jsem nebrala nijak těžce to, zda někdo za horší výkon dostal stejnou známku jako já (pro mě osobně byl ostatně vždy důležitější pocit, kterej jsem ze sebe měla, než známka, kterou mě ohodnotil někdo jinej) - ale je pravda, že tohle mám asi v povaze a tenhle přístup mám dodnes. Popravdě mám pocit, že na prvním stupni jsou známky nesmysl a mnohem lepší je slovní hodnocení - v jeho rámci lze zhodnotit žáka a jeho výkon a přitom mu neublížit
 Matyldaa 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(3.3.2007 22:57:46)
Tak já jsem v první třídě dostala dvojku. Učitelka mi řekla "mělas to mezi jedničkou a dvojkou a když se budeš snažit, tak přístě ti dám jedničku". Spolužačce která byla hned za mnou řekla "melas to mezi jedničkou a dvojkou, musela jsem hodně přivřít obě oči, abych ti tu jedničku mohla dát". Bylo mi to hodně líto, dodnes to vidím jako křivdu. Ale měla jsem i štěstí na učitele a díky nic jsem dnes tam kde jsem.
 Ifka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(3.3.2007 23:36:59)
Slovní hodnocení by mělo ale mít svá pravidla, aby bylo objektivní a smysluplné, aby se rodiče dozvěděli, co dítě zvládá a co ne apod. Taky každý učitel by mohl napsat něco jiného. Myslím, že hodně rodičů uvítá slovní hodnocení, ale pak se stejně ptá : A jaké známce by to vlastně odpovídalo ?
 Malenka 
  • 

Re: Re: Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 14:57:34)
S těmi známkami zvlášť v prvních ročnících je to opravdu na pováženou. Tam obzvlášť vyznívá nedokonalost známek - pokud je to jediné hodnocení. S některými kolegyněmi jsme volily možnost slovního i známkového hodnocení. Ale to je samozřejmě náročné. Člověku to ale za to stojí.
 irlev 


Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 15:03:11)
Malenko, ano - kombinace slovního a známkového hodnocení je výbornou alternativou. Ovšem - napsat kvalitní, objektivní a přínosné slovní hodnocení - to je kumšt.

Jak vysvětlit rodičům? Nikdy neobviňuju, nikdy nezvyšuju hlas, nikdy nezobecňuju, všechno podkládám argumenty a dohodou s dítětem ... a stejně je to o vůli na obou stranách.
 Vanda 
  • 

Re: Re: Re: nesouhlasím 

(3.3.2007 19:51:46)
Neboj, v první třídě se na vysvědčení v prvním pololetí už nedává jen jedna veliká známka, děti dostávají známku za každý předmět.
 Hana+dve děti 
  • 

Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 13:46:44)
Dášo, jak by se ty děti cítily, kdyby dva roky dostávaly jen samé jedničky bez ohledu na to, jak se snaží a jek se připravují. To je přece absolutně demotivující, jiná věc je, pokud je alespoň na prvním stupni zavedeno slovní hodnocení.A že se dnes matky více věnují dětem? Myslím, že v tom moc velký rozdíl není, jenže dřív děti celá odpoledne po škole trávily venku, našly si tudíž spousu zábavy, her, učily se tím vlastně větší toleranci a snášenlivosti, pobily se, udobřily se, prostě spolu komunikovaly. Dnes? Sedí celé odpoledne u počítače nebo u televize, nebo se nudí.Ale venku moc dětí teda nevidím.
 Pafča+3(10/02,10/04,1/09) 


Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 13:49:29)
Dášo, problém je ale i jinde. I dobrého kantora, který má o učení zájem může nespolupráce rodičů a následný nezájem dětí "ubít". Naše dcera chodí do bezvadné školky, pořád nějaká akce, hodně akcí i pro rodiče a veřejnost, ale... Několikrát jsem byla svědkem scénky: na nástěnce je, aby děti vyrobily masku, vozítko, čarodějnici..., rodič si to přečte a nahlas před svým dítětem případně dalšími dětmi přítomnými v šatně prhlásí:"jé, zase něco dělat", příp. "to tam raději nepůjdeme, abysme to nemuseli dělat" Ani se nechci ptát, jak bude takový rodič reagovat na domácí úkoly dítěte ve škole, případně na jakoukoli prosbu o pomoc a spolupráci s učitelem. A to v MŠ jde zatím jenom o hraní!!

Jak se říká, "Kdo chce zapálit, musí hořet". Začínající kantoři dost často "hoří", ale když jim nikdo nepřikládá do ohně, tak za chvíli "lehnou popelem" :-))))
 Dana 
  • 

Re: Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 22:07:19)
Tak to je trefný.
 Zuzka, syn 2 roky 
  • 

Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 14:14:19)
Milá Dášo,
lidé si bohužel dnes neuvědomují, že učitelé jsou jedni z nejdůležitějších lidí, kteří ovlivňují to jak budou vzdělané (a nejen to)naše děti. Tím, že jsou učitelé málo placeni, vzniká zásadní problém, že do školství nejdou ti nejlepší a chybí zde muži. Kdyby platy učitelů byly vyšší, zájem o tuto práci by vzrostl a do škol by byli vybíráni jenom ti nejlepší... Pak by naše školství možná vypadalo jinak.
 Róza 
  • 

Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 14:50:53)
Já tedy s něčím Dášo také ne úplně souhlasím, ale v čem Ti dávám za pravdu je, že učitelské povolání je povolání jako každé jiné. Má své výhody, nevýhody. Také bych to tak nepřeceňovala. Je to prostě práce s lidmi a ta má svá specifika.
 Elča 
  • 

Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 15:02:06)
Rozhodně je to zaměstnání :-)! Ale pracuje se s potenciálem naší budoucnosti... to je trošku zodpovědnější materiál než hromada plechu ne?:-D A stejně tak jako rodiče se vlastně zapisují do mozečků dětí,tak i učitelé na ně působí a o to vidím tu zodpovědnost teda o dost větší oproti mechanikovi třeba. Ten když robije auto, tak se vyhodí a koupí se nové... co když učitel pochroumá dušičku dítěte... Takže jistá větší zodpovědnost tady asi bude ne? Proto by měli rodiče spolupracovat s učiteli a učitelé s rodiči a vzájemně si sebe vážit a tím nejlépe působit na dítě. Protože vzájemná úcta a tolerance našim dětem fakt trošku chybí.
 Róza 
  • 

Re: Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 15:08:29)
Hmmmmmm :-). A co když tu "hromadu plechu" ten automechanik - lempl špatně opraví a někdo se v autě kvůli němu zabije? Nepřeceňujte ty učitele tolik, stejně jako kohokoli jiného.
 Elča 
  • 

Re: Re: Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 15:16:54)
Jo jo, souhlasím lempl :-D a kdo ty lemply vychovává?
Rodiče + na ně působí škola :-D
 Róza 
  • 

Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 15:31:01)
Proto to ale nejsou "nadlidi", stejně tak, jako jimi není dobré podceňovat. Všeho s mírou :-).
 Elča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 15:36:26)
To ale nikdo neřekl, jen že bychom si jich prostě a jednoduše měli vážit za to co dělají. Samosebou si má člověk vůbec vážit práce druhých lidí, to je jasné.
Hájím učitelské povolání, protože v dnešní době se opravdu víc setkávám s postoji rodičů: jo učitel, "ten blbec". Jak pak může "ten blbec" něco naše děti naučit?
 Elča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 15:38:07)
Tak mě napadlo: jako já si vážím toho hodného automechanika a jeho šikovných rukou, když mi tak dobře a rychle opravil auto.
 Róza 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 15:38:11)
:-))))))), tak s tím já naprosto souhlasím
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 22:10:06)
Pch! Nadlidi! Takhle jsem se v kantořině nikdy necítila. Spíš vyždímaná jako onuce. Vy máte nějaký komlex?
 Róza 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(3.3.2007 8:24:25)
:-))), teda podle těch vašich příspěvků mi spíš vy přijdete zakomplexovaná
 Lassie 
  • 

Re: Re: Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 15:39:17)
Rózo, každé povolání má své. Ale jde o to, že automechanik, když je šikovný, si prostě vydělá víc...Učitel se díky tabulkovému platu může těšit na slušné peníze tak těsně před důchodem.
 Elča 
  • 

Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(2.3.2007 15:43:37)
To jo, ale když ho do té doby neklepne :-D z těch našich andílků :-D.
 HelenaPa 


Re: nesouhlasím 

(4.3.2007 21:28:02)
A proč by dítě v první nebo druhé třídě nemohlo dostat na vysvědčení dvojku (nebo horší)? Za prvé platí známkovací stupnice od 1 do 5. To můžeme známky zrovna zrušit - Protože to by se Madlenka mohla zcela oprávněně ptát, proč má Pepíček na vysvědčení taky jedničku z prvouky, když domácí úkoly nedělal, nepamatuje si, jak jdou za sebou roční období a neví, že smrk nemá listí, ale jehličí a v hodinách nedával pozor. Zatímco ona všechno pečlivě udělala, snažila se, a všechno, co měla, umí.

Za druhé tento přístup v dětech potlačuje schopnost sebehodnocení (ať dělám, jak dělám, je to jedno, stejně to bude nakonec jednička) a mají pak o svých schopnostech a výkonech zkreslenou představu. A pak jsou např. ve 3. třídě hodnoceni opravdu realisticky a to je pak pro ně hodně kruté setkání s realitou.

Prostě motivovat jedničkou za každou cenu nepovažuji za správný přístup. Jako výrazně lepší vidím slovní hodnocení, ale se shrnutím jak kladů, tak případných nedostatků.
 Pajka 
  • 

Re: Re: nesouhlasím 

(5.3.2007 11:33:46)
hm... tak si tu čtu příspěvky a přemýšlím, zda mám či nemám reagovat...

ale tka mě tak napadá... smrk přece listy má, učí se to už ve 3. třídě... :-)

jehličí = listy :-)))

díky za možnost vyjídřít názor :-)
 Majka 
  • 

Re: nesouhlasím 

(5.3.2007 20:39:56)
Možná mohu taky připojit pár slov. Jsem matka (dokonce i babička) a učím už přes dvacet let (z toho většinu 1. a 2. třídy).
Tak za 1. Rodiče se možná dnes více věnují dětem, ale pouze někteří. Jiní naopak mnohem méně. Dříve se dětem věnovali i prarodiče. To je dnes už vzácné, i prarodiče jsou zaměstnáni. A právě kontakt se seniory dětem chybí. Málo se učí ohleduplnosti a empatii.
Za 2. I já už jsem dala dítěti na vysvědčení 2. A vůbec mě to netěšilo, ale někdy prostě není zbytí.
A nakonec: Všude jsou lidé různí: chápaví, tolerantní, obětaví, ....VŠUDE - tedy učitelé, rodiče, děti, (a teď bych mohla vyjmenovávat všechna povolání....).
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Vzdelani 

(2.3.2007 15:14:16)
Podle meho nazoru je negativni postoj k ucitelum dan spatne ohodnocenymi vysokoskolskymi pracovniky. Mozna ne zcela, ale jiste to ma svoji souvislost.
Vemte v uvahu treba toho automechanika - pokud to bude sikovny kluk, ktery se umi otacet a makat - bude mit cca v 25letech plat proste vyssi, nez vysokoskolak ucitel. kteremu bude take 25let, ale... ale.... a nejen ucitel
Myslim, ze tohle je chybou doby, podcenuji se vzdelani lide. A v nekterych odvetvich je to velmi viditelne.
Napr: Proc tedy mit autoritu v uciteli, ktery me deti vzdelava, kdyz je detem vzdelani tzv na nic....
 Róza 
  • 

Re: Vzdelani 

(2.3.2007 15:25:31)
Já si také myslím, že je to bohužel v penězích. Škola není automechanická dílna, kde funguje: chceš opravit auto, zaplať, nechceš, nemáš na to, tak sem nelez. Vzdělávají se i lidé, kteří o to nestojí (rozhodně tím nechci říct, že je to špatně, prostě je to tak), ale pak nemají učitelé žádné páky. No a mají málo peněz, protože si nemohou říct o to, co si skutečně zaslouží.
 Dana 
  • 

Re: Re: Vzdelani 

(2.3.2007 22:12:07)
Ano, tady s vámi souhlasím. V konzumní společnosti zaměřené na výkon to tak prostě je. Peníze.
 fisperanda 
  • 

Už mě to ale štve 

(2.3.2007 15:54:12)
A zase se to zvrtlo na tu debatu o penězích. Už mě ti učitelé s tím vážně štvou. Je spousta oborů, který jsou záslužný a nebo je potřeba vyšší vzdělání, ale taky nejsou nějak skvěle placeny. Nechápu, proč zrovna učitelé jsou pořád vyzvedáváni jako největší chudáci. Stejně tak by si mohli stěžovat počítačoví grafici, zdravotní sestry, ale i skladníci když na to přijde. Jsou prostě místa, která nejsou nijak prestižní, a pokud někdo teď studuje pedagogiku, tak by měl tušit, jak na tom asi bude, a né si po vystudování stěžovat, jak je špatně placený. Protože s tím musí prostě počítat. A funkci školy bych taky nepřeceňovala, protože je krásná věc, že se děti můžou vzdělávat, ale víme, jakým se to děje způsobem, učitelé jedou podle knížek, o nějakým zábavným postupu se dětem ani nezdá. A výchovnou stránku školy bych taky nepřeceňovala, výchova je především na rodičích.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Už mě to ale štve 

(2.3.2007 16:06:45)
kliiiid - ja nejsem uca :-))
jsem vs vzdelana a penize mam naprd
chtela jsem napsat, ze to je o tom, ze si lide nevazi vzdelani (kdyby si v tomto state vazili vzdelani byli by vzdelani lide lepe financne ohodnoceni nez jsou) - tak proc by si meli vazit tech, kd vzdelavaji jejich deti...
a ty prachy s tim hoodne souvisi :-) nerikej ze ne
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Už mě to ale štve 

(2.3.2007 16:07:56)
a mmch , moje spoluzacka z gymplu, ktera uci je mnohem lepe ohodnocena nez ja (ona uci deti na prvnim stupni :-))
 lusk 
  • 

Re: Re: Už mě to ale štve 

(2.3.2007 23:51:45)
Kdyz ctu, zeby se melo hodnotit vzdelani tak me to vzdycky nazdvihne. Hodnotit by se melo ne podle papiru, ale podle vysledku.

Nemyslim si, ze by to s platem ucitelu bylo zas az tak zle, ale oproti minulym letum maji dnes mnohem tezsi praci.

A na zaver jedna kacirska myslenka - stejne jako kvalitni zdravotnictvi i kvalitni vzdelani musi nekdo zaplatit.


 jak 


Re: Už mě to ale štve 

(2.3.2007 16:13:47)
Hm, fisperando, ja jsem ucitelka a zivim se necim jinym. Ucila jsem na gymplu, nejen podle knih, ale je proste rozdil vydelat si 16000 a nekolikanasobne vic. A navic mam klid a nestresuji se detma, ze :((((
Ono je totiz i rozdil treba mezi ucitelem matematiky a telocviku. O jazycich ani nemluvim. Spousta deti ke me dochazi na doucovani. Takze z toho usuzuji, ze jednak me hodiny nebyly uplne nudne a taky treba to, ze to, co je ucim, umim. Ale zalezi treba i na rediteli skoly, jak motivuje. ten nas moc nemotivoval, pravidlem bylo ze ucitel prvni rok nedostane ZADNE odmeny. Hm, tak jsem se namotivovala sama.
 lucka, 2 děti 
  • 

Motivace učitelů 

(2.3.2007 16:59:24)
Je to pravda, motivace je důležitá, a to v každém povolání. Dobrý učitel má být oceněn. pak bude také možné si učitele vybírat. A dále, zdá se mi, že učitel nemá příliš možnost se dětem věnovat individuálně, třídy s 25 a více dětmi to podle mne neumožňují. Tak trochu si na vzdělávání vlastně hrajeme. Je fakt, že při vzdělávání je důležitý rodič, to nepochybuji, ale k čemu pak děti tráví tolik hodin ve škole? Je to prostě jenom "hlídací koutek" když jsou rodiče v práci a večer pak maminko a tatínku vzdělávej? Přesto jsem i v této situaci narazila na několik učitelek mých dětí, které učení baví i za těchto podle mě těžkých podmínek a kterých si cením.
 Malenka 
  • 

Re: Už mě to ale štve 

(2.3.2007 18:16:48)
Mně zase štve to: Musí s tím počítat. Nemusí. Ten člověk na sobě má makat celý život a pracovat ne pět, ale mnoho hodit denně. Nejen vychovává, ale i zodpovídá za životy těch dětí, když už výchova pro někoho je nedostačující k ohodnocení. Takže nemusí. S tímhle by měl počítat člověk, který hodlá jen sedět a nedělat nic - natož něco navíc. Pokud se vám líbí ty učitelky, na které tak nadáváte, tak prosím. Pokud ale skutečně chcete, aby se kvalita učitelů někam pohnula a nebyli to jen hlídači a hloupí soudci dětí..tak motivaci zvýšit musíte. Tak jako u policistů, lékařů a jinde.
 Toranoko 
  • 

Re: Už mě to ale štve 

(2.3.2007 18:28:32)
Zapominas na jednu vec - deti se ne muzou vzdelavat, deti se vzdelavat MUSI. Jestli bych srovnavala ucitelsky plat s nejakym jinym, tak asi se zdravotniky, lidmi v neyiskovem sektoru apod. Rozhodne ne se skladniky [kteri navic zadne VS vzdelani nepotrebuji, zatimco ucitele ze zakona ano]. Skladnik uskladnuje zbozi, a tim je prace hotova, jeho starosti je, aby cvychazel s lidmi na pracovisti, a i bez toho se koneckoncu obejde...proste se s nimi nemusi nejak zvlast vybavovat. Ucitel musi nit dlouhodobe, nekolikalete vztahy - to je podle me taky trochu rozdil. Pocitacovy grafik si vybira zakazniky - pokud nechcem pro toho konkretniho cloveka delat nemusi..navic je ponekud vic placeny nez ucitel..aspon teda ti, ktere znam ja.
Ja ted pracuju jako ucetni a vydelam si dvakrat vic, nez bych mela jako ucitelka. Ted musim mit maturitu, ucitel musi mit VS. Hm....ale nestezuju si, to mas pravdu - jen si vybiram.
 fisperanda 
  • 

Re: Re: Už mě to ale štve 

(2.3.2007 18:47:35)
Bereš to jenom z jednostranného hlediska. Učitel se určitě fyzicky nenadře tolik, co třeba ten skladník. Je fakt, že skladník žádnou školu mít nemusí, ale za svou práci, která je náročná nedostává bůhvíjaký peníze. No a grafik, co si může vybírat zákazníky, to nevím... asi dost vzácně. Ale zase jeho práce má jiný úskalí, který učitel řešit nemusí. K tomu samozřejmě učitelé mají prázdniny, volna atd... spoustu výhod, který zase ostatní nemají, ale naproti tomu, souhlasím, že ta profese má spoustu záporů.
Naprosto nejsem proti, aby se učitelům přidalo na penězích, a tím se zlepšilo školství. Ale pak to bude nefér vůči ostatním profesím. Nechápu proto, proč se učitelské povolání tak vypichuje, jakože zrovna učitelé by měli dostávat větší plat. Proč?
 Lavanda 


Re: Re: Re: Už mě to ale štve 

(2.3.2007 18:53:33)
Myslím, že pořád obcházíš důležitou skutečnost, že většina učitelů jsou státní zaměstnanci, narozdíl od většiny skladníků, automechaniků, počítačových grafiků atd. Učiteli neurčuje výši odměny trh, ale stát. Stejně tak jako třeba lékařům a sestrám ve státním sektoru.
 fisperanda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Už mě to ale štve 

(2.3.2007 19:03:48)
Dobře, v tom případě, pokud by se mělo někomu přidávat, tak bych se přiklonila na stranu zdravotníků, protože podle mě dělají daleko těžší práci než učitelé. Ale je to můj osobní názor, nechci tím nikoho urazit.
 Ifka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Už mě to ale štve 

(2.3.2007 19:11:23)
Ty to asi bereš nějak takhle: bez operace kolena se neobejdu ale na co umět pythagorovu větu, že ? Ale ty lékaře musel to všechno zpočátku někdo naučit...A je taky rozdíl mezi třeba špičkovým kardiochirurgem a obvodním lékařem.
 Malenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Už mě to ale štve 

(2.3.2007 19:24:18)
Takhle hrotit je to opravdu nesmysl. Jde hlavně o to, že ani plošně lít peníze do školství nepomáhá. Proč přidávat peníze učiteli, který mluví o žácích jako kreténech a taky se k nim tak chová. Smutné prostě je, že když bude chtít ten zmiňovaný grafik pracovat víc a líp, tak bude a taky si víc vydělá. Učitel ne. Tam platí, že čím víc se snažíš, tím stejnější máš plat. A to nefunguje. Podporuje to jev, že se ve škole udržují především mladé holky než jdou na mateřskou, důchodkyně a skoro žádní chlapi.
 lusk 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Už mě to ale štve 

(3.3.2007 0:05:24)
Ano plosne liti penez do skolstvi spise chybi. Mel jsem moznost sledovat hospodareni s penezi na tech ruznych fakultach UK a po tom, co jsem videl obzvlaste na jedne z nich uz me nikdo nikdy nepresvedci, ze je ve skolstvi malo penez. Tech penez je tam hromada, ale jsou spatne rozdelene a vetsi sanci na jejich prideleni ma ten, kdo jich potrebuje hodne, takze si lide vymysleji drazsi a drazsi projekty, jen aby dostali penize.

Nedavno me tento postup prekvapil i u znameho reditele stredni skoly, ktery se domnival, ze problem, ktery potreboval vyresit proste zmizi tim, ze tam naleje dost penez a mel za to, ze cim vice penez, tim kvalitnejsi reseni.




 BellaDonna 
  • 

Proč učitelé? 

(2.3.2007 19:59:43)
Proč zrovna učitelé? Protože to je vůbec nejdůležitější povolání, které vůbec může existovat. Jsou odpovědní nejen za vzdělání dětí, ale taky spolu s rodiči za jejich výchovu, a proto přímo ovlivňují budoucnost celé společnosti (jakkoli to zní nadneseně). Protože můžou ovlivnit naše děti na zbytek jejich života - pozitivně či negativně. A protože na nich závisí, jestli budeme mít za dvacet let dobré doktory a automechaniky. Mé dceři jsou sice teprve dva roky, ale už teď začínám pomalu sondovat školy v okolí.
Nechci debatovat o tom, jestli zaslouží víc přidat lékaři nebo učitelé (řekla bych, že obojí, a taky další povolání). Ale myslím, že učitelé jsou těžce nedocenění vzhledem k tomu, jak velikou mají odpovědnost.
 Blanimour 


Přesně proto 

(3.3.2007 23:34:43)
Ano, přesně proto. Když budou učitelé brát malý plat, tak kromě pár nadšenců (kterým držím palce a přiji pevné nervy) budou učit přesně jen ti, kteří se nedokáží uplatnit jinde. V ročníku náspřed 10 lety končilo VŠ něco přes 30, apokud vím, tak dnes učí jen 3. A zdaleka mi nepřijde, že by to byli ti nejschopnější - spíše naopak. Ostatní si zvolili lukrativnější povolání a povětšinou jsou v nich velmi dobří. Pokud nejde o prestižní školu, nemají ředitelé prakticky vůbec na výběr, koho přijmout. Zvláště na základkách a v oborech, jako jsou jazyky, pak kvalifikovaný učitel představuje spíše výjimku. Vážně chcete, aby vaše dítě učila holka, co dělala rok v Anglii "óperku" a nějak se nezvládla uchytiti jinde? Pak tedy učitelům nepřidávejte.
 Lada 
  • 

Re: Proč učitelé? 

(23.3.2007 7:52:34)
Učitelé, kteří učí a rozumí dětem jsou nedoceněni. Ale dnes se bohužel vyskytují hlavně mezi mladými kantory a kantorkami tací, kteří berou učení dětí jako dřinu v lese, nedbají na to, že učí malé živé tvory. Syn jednu takovou učitelku má,neustále kříčí, je naštvaná, každou poznámku žáka k průběhu výuky a pod. bere jako urážku ...
Taková by měla plat ještě vracet.
 Kohnova 
  • 

Re: Re: Proč učitelé? 

(24.3.2007 13:30:38)
Lado, pokud mas podezreni na neco takoveho, doporucuju jednu vec: kontaktuj ucitelku a rekni, ze bys rada prisla nekdy sledovat hodinu. Mela by ti to umoznit. Navrhni ji, jestli by souhlasila, ze budes poslouchat nekde, kde o tobe deti nebudou vedet, ze tam jsi. Ucitelka sama to samozrejme vedet bude a je mozne, ze diky tvoji pritomnosti zmeni chovani. Nebude kricet a delat jine chyby a deti pak zaziji peknou hodinu. Ale deti to vedet nebudou a muzes se tak dozvedet hodne veci o tom, jak realne vyucovani vypada, nezprostredkovane ani ocima tveho ditete ani interpretaci ucitelky. Ucitelka pokud je rozumna a nema ohledne svoji prace "cerne svedomi" ti to rada umozni. Pokud ne, je to uz urcity varovny signal. Pak se obrat na vedeni ve skole, sdel jim sve vyhrady, budou se jimi muset zabyvat a opet, pokud jsou rozumni, nebudou tve sdeleni brat na lehkou vahu. Pokud zjistis, ze situace ve skole je skutecne spatna a tvemu diteti se tam nedostava odpovidajici pece, vezmi ho z te skoly pryc, skolni dochazka je dulezite obdobi a vetsi chyby, ktere se stanou se pak jen velmi tezko napravuji.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Už mě to ale štve 

(2.3.2007 21:11:11)
S tím skladníkem mi připomínáš mého švagra, který se nedávno rozčiloval, proč má pilot dopravního letadla daleko víc peněz než řidič autobusu, když se přece oba nadřou stejně, oba přece řídí dopravní prostředek...

A ještě k těm prázdninám. Několik let jsem pracovala jako učitelka, teď dělám něco jiného, protože na rozdíl od učitelského platu teď dokážu uživit rodinu. Je pravda, že jsem měla letní prázdniny, Vánoce, jarní prázdniny atd., ale ani jednou jedinkrát jsem si nemohla vybrat volno, když jsem chtěla já. Jo, a nedávno jsem počítala, o kolik dní volna navíc jsem jako učitelka měla a když jsem zohlednila čas, kdy jsem musela být i o prázdninách ve škole (před koncem a před začátkem školního roku), dospěla jsem k závěru, že teď mám dovolené stejně jako dřív.
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Už mě to ale štve 

(2.3.2007 22:27:10)
Protože jiní VŠ vzdělaní lidé také mají vyšší plat a protože se jedná o velice náročnou profesi. Proto.
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Už mě to ale štve 

(2.3.2007 22:28:35)
Stará struktura? Duševní práce si nevážíte?
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Už mě to ale štve 

(6.3.2007 13:21:34)
Ja vim, ze se lidi nadrou, to nepopiram, sama jsem mela v rodine hodne lidi, kteri v tovarnach nebo podobnych profesich pracovali, ale porad si myslim, ze je vetsi zodpovednosti ucit lidi, nez rovnat nabytek.
Psala jsem, ze mi to pripada srovnatelne s lekari. Co se tyce onoho porad propagovaneho volna - vsechno nad zakonnou dovolenou je vetsinou volno neplacene, a to si muzes vzit taky, pokud chces. Treba letni prazdnniny nemaji vlono cele, pripravuji skolu, delaji rozvrh apod. A dokonce se roymohl novy trend - uzavirat s uciteli pomer na dobu urcitou - hezky od zari do cervence, a pak jdi na pracak, my te treba v zari zase vezmem. A pres prazdniny se hezky nauc tenhle predmet, protoze na ten jsme ucitele nesehnali. Ve spouste skol prohazuji ucitelum predmety bez ohledu na aprobaci, aby meli tim padem "vsestranne ucitele"
Nezastavam se jenom ucitelu, ale vazim si jejich prace, protoze jsem to zazila na vlastni kuzi.
 Milena + Maruška (3 roky) 
  • 

Re: Re: Re: Už mě to ale štve 

(8.3.2007 20:44:29)
DOBRÝ DEN,
nezlobte se na mě, ale udivuje mě, jak může být někdo tak omezený.
o jakých volnech a prázdninách mluvíte?

jsem učitelka a žádné volno nemám - jako státní zaměstnanec mám nárok na dovolenou. V průběhu školního roku mi ředitel volno nedá. Proto si musíme veškerou dovolenou vybrat o letních prázdninách. když mají děti jakékoli prázdniny - jsou učitelé na pracovišti - pořípadě je v benevolenci ředitele zadat práci z domova. Což je teď poslední dva roky práce na školním vzdělávacím programu, který musí vypracovat každá škola.
v případě, že na pracovní den připadá státní svátek - ano jsem doma, protože se v tento den nepracuje.
Nepřítomnost dětí ve škole nerovná se - učitel je doma a nic nedělá.
Přála bych Vám, aby jste si to šla zkusit a nejméně jeden měsíc učila a pak o tom můžete zasvěceně hovořit.

S pozdravem Mgr. Milena Učíková
 Dana 
  • 

Re: Jděte si to za ty peníze zkusit 

(2.3.2007 22:23:34)
Nevíte o tom evidentně nic. Probíhá reforma, to k těm učebnicím. A tuto reformu provádějí a rámcové plány včetně pomůcek tvoří učitelé zdarma a velkou měrou ve svém volnu. Chtěla bych vidět reformu čehokoli bez investic někde jinde. Ve školství je i tohle možné. Nastupovala jsem do školství těsně po revoluci za 1950 Kč hrubého a plat mi byl dorovnáván na 2100 Kč čistého, což byla tenkrát minimální mzda. Hezké, což? Ostatně stejně na tom byli i ostatní vysokoškoláci. Změnilo se to k lepšímu, ale opravdu jsem nepočítala s tím, že budu celý život učit za plat blízký minimální mzdě. Platy jiných VŠ se však zvedly mnohem víc, kantořina zůstala pořád mizerně placená, stačí srovnat platy VŠ zaměstnanců ve státní správě mimo školství. Ale to byste si musela dát práci trochu hledat informace a neplést si pojmy s dojmy. Mě silně vadí ta veřejná závist. Ale co mi kdo vlastně závidí, to jsem nepochopila.
 Klara 
  • 

Re: Už mě to ale štve 

(2.3.2007 22:23:48)
Já bych si netroufla hodnotit něco,co jsem nezkusila.Učím,tedy vím o čem je řeč.Rodiče mají hlavní slovo ve výchově,ale mnozí to nezvládají.A nejhorší je,že to neřeší.V každé třídě aspoň jedno dítko v péči psychiatra,další 2-4 mlátičky(nejprve použijí ruce a nohy,pak hlavu-a to ne vždy),velký počet dětí ve třídě,integrované děti,rasismus(v našem případě jsou hrubě napadány děti světlé barvy pleti)...
Ráda používám "školu hrou",ale jsem šťastná za každý den,kdy neteče krev.A to učím v 1. třídě.Nejenom tam učím,ale ty děti mám na starost a zodpovídám za ně.Už se těším,až půjde moje dítko do školy,protože dnes je to opravdu škola života.
S platem jsem spokojená.A s řádnou dovolenou taky.Toto povolání jsem si vybrala,tak jako mohl každý,komu se zdá čímkoli zajímavé.Děkuji za podporu od některých pisatelek,protože právě kvůli vám a vašim dětem má moje práce smysl.Vy jste naše největší motivace.Klara
 marta 
  • 

Re: Re: Už mě to ale štve 

(17.3.2007 17:18:44)
Přesně tak. Učím několik let. Některé děti jsou hodné, jiné zlé, některé jsou zamlklé, jiné užvaněné, všechny jsou ale tak trochu "moje". A na všech mi velmi záleží. Řada z nich v životě nedopadne dobře (ať dělám co dělám), někteří školou jen tak proplují. Ale pokud na škole existuje jen jeden, na kterého bude mít moje několikaletá péče vliv, má moje práce smysl. A s tím jsem do toho šla. A proto mě moje práce baví. A proto ji dělám. A proto jsem ochotná připravovat dětem program i mimo "pracovní dobu". A také proto si, alespoň doufám, zasloužím těch několik dní volna navíc. A konečně - není to o penězích. Je to především o dětech - to by si měli uvědomit učitelé i rodiče.
 Damila 


Názor Marty-učitelky 

(17.3.2007 18:40:47)
se mi moc líbí. Myslím, že k tomu přistupuje nejlepším možným způsobem, a kéž by bylo tak rozumných učitelek co nejvíce. Práce učitele se nedá dělat pro peníze. Já bych to nedělala za žádné peníze. Tak hodně štěstí.
 Jahůdka, tři děti 
  • 

Re: Už mě to ale štve 

(4.3.2007 20:15:51)
Já tedy nevím, jak jsou placeni učitelé. Je pravda, že se jim v poslední době přidávalo (na rozdíl od jiných), ale pokud berou alespoň průměrný plat, tak snad mohou být spokojeni. Většina lidí, co znám a pracuje v soukromém sektoru, tak průměrného platu ani nedosahuje.
 HelenaPa 


Re: Re: Už mě to ale štve 

(4.3.2007 21:47:05)
Mně vadí, že většina lidí zaregistruje, že se učitelům zvedá tabulkový plat. Ale vůbec už se nemluví, že v nominále jsou na tom kolikrát hůř. Můj otec, který učí na střední škole, míval za práci nad rámec svých povinností dost slušné osobní ohodnocení. Jenže při každém přidání peněz na tarifech, přišel o dost na osobním. Prostě škola nedostala dostatek peněz navíc. Takže většinou byl výsledně do mínusu. Já také učím, ale protože naše škola je malá, tak nám počítač někde na úřadě vypočítal peníze tak, že nemáme nikdo žádné osobní ohodnocení a děláme v podstatě za tabulkový plat plus povinné příplatky za třídnictví. Tudíž pro mě už je každé zvýšení platu opravdu zvýšením. Ale průměrného platu fakt nedosáhnu ještě hooooodně dlouho. Ale nestěžuju si. Baví mě to a s těmi penězmi vyjít dokážu. I když samozřejmě, že víc by bylo příjemnější. Komu taky ne?
 Zuzana+Jony, 2 roky 
  • 

Re: Už mě to ale štve 

(7.3.2007 12:07:17)
Zaujala mě poslední věta - "výchova je přece na rodičích".... Ono jak kdy - když se něco "podělá", rodiče rádi házejí vinu právě na školu. Je to jasné, mělo by to tak být, ale rodiče se dnes dětí velice rádi zbavují a škola často rodinu supluje. Nemyslím si, že by bylo vhodné srážet vzdělávání a postavení učitele ve společnosti - je to to nejdůležitější, co můžeme pro svůj budoucí život udělat. Jako dítěti mi to jasné nebylo , ale teď ve světě těžko sehnatelné práce už vím, že je dobře, že jsem studovala a že tu šanci (sehnat práci) mám větší.... NEymslím si, že chlap je lepší učitel - někdy ano, někdy ne. Za svá studia jsem poznala hodně kantorů, jelikož mám technický obor a mnozí byli takoví bambulové a neudrželi si kázeň ani 5 minut (oproti profes. ženám, které dovedly zaujmout celou hodinu). Je to fakt o každém člověku jako individualitě. Myslím, že už u přijímaček na fakultu by měli studenti procházet nějakými psychotesty, protože ty "kreatury", co nás učily např. dějepis, občanku nebo matematiku - lidé naprosto bez sebeúcty a sebevědomí, nepiřzpůsobiví, držící křečovitě v ruce knížku - no to uznejte, ti nemohou mít autoritu.... Já sama jsem učila na SŠ jeden rok. Samé kluky. Bavilo mě to a ráda bych se vrátila. Uvědomuji si "výhody" jak tu napsal Jarda, že učitel má mnohem méně pracovních hodin v týdnu - ale na vlastní kůži jsem si zažila, že i když jsem nastupovala do práce v 9 hod ráno a končila o půl druhé, často jsem si připadala jako kdybych složila vagon uhlí. Sotva jsem se dopotácela domů. Je to náročná práce - pokud to člověk bere vážně a chce být dobrým učitelem. A co se týče platu - já jsem byla spokojená. Po VŠ a bez praxe to nebylo nejhorší. Já jsem ale žena - chlapi, učitelé, co měli doma ženu na rodičáku a malé děti, už si tak plat nepochvalovali. Přece jenom, učitelé studují stejně jako např. ekonom, technik, přírodovědec - a přitom plat není ani na úrovni celostátního průměru :(
 mreki 
  • 

Re: Už mě to ale štve o kriticích 

(8.3.2007 12:00:19)
Takto může hovořit jen človíček, který problematiku školství zná dobře a to ze seriálů osmdesátých let. Názor je však přínosný, neb je možným názorem některého z tvořitelů zákonů pro školství. Díky za odvahu při naštvání.
 Sluníčko+1 


Dotaz na učitele 

(2.3.2007 22:46:54)
Docela by mě zajímalo, jak to teď ve školách chodí s nějakými výchovnými programy. Jestli vysvětlujete žákům riziko drog, riziko AIDS atd. Debatujete taky třeba o tom, jestli by se žákům líbily stejnokroje? Nebo o sociálních rozdílech?
Vím, že osvěta je předně záležitost rodiny, ale zajímá mě, jak to vidí čeští a zahraniční učitelé. Když jsem studovala v Austrálii, často tam byla debata na různé problémy. Skoro každý týden jsme tam rozebírali článek o kouření, o drogách, o sexuálních nemocech, o kultuře jiných zemí.
 Damila 


Každá práce má svoje 

(3.3.2007 11:03:19)
Nevím, oč se tady přeme. Každý si vybral práci sobě nejbližší. Není třeba si závidět.
Já myslím, že učitelé nemají malé platy, ale jejich práci jim ani trochu nezávidím, protože to by mi nestálo za ŽÁDNÉ peníze, ty nervy.
Když to chce někdo dělat dobře, je jasné, že ho to zahltí, a myslí na to, a řeší i mimo prac. dobu. To je asi všude. Ale když se objeví člověk, který je kantorem prostě přirozeně, tak to je vzácný a zázračný úkaz. Jednoho takového má můj starší syn. To je chlapík, který se sice narodil v učitelské rodině, ale nyní dělá svou práci moderně a prostě skvěle. Není to o kvalifikaci, titulech, a vlastně ani tolik o dlouholeté praxi (je to pětatřicátník). Je to o osobnosti. Ten chlap se učitelem prostě narodil. Je to osobnost. Děti dokáže strhnout, zaujmout, motivovat.
Obávám se, že v tom opravdu hraje hodně roli ten mužský element. Chlapi toto častěji nesou bez následků na psychické zdraví. Nevím proč, ale tak to prostě funguje.
 Malenka 
  • 

Re: Každá práce má svoje 

(3.3.2007 11:31:43)
Jestli je tomu učiteli 35, tak doufám, že zcela sexisticky nemá plat patnáct čistého jako bych měla já. Mohlo by se stát, že jesli bude mít ženu na mateřské, tohle povolání bude muset buď opustit nebo víc flákat. Rozhodně při tomhle rozdělování peněz podporujeme to, že takhle báječný učitel bude vzácný úkaz.
 Damila 


Re: Re: Každá práce má svoje 

(3.3.2007 11:46:48)
Já ani můj muž nemáme plat ani jako učitelé, a máme dvě děti. Nemám pocit, že bychom nějak trpěli. Učení se nedá dělat pro vyloženě peníze, tak jako my neděláme své povolání jen pro peníze. Jsou i jené hodnoty, které z práce vyzískáváme. Z těch se sice nenajíme, ale ruku na srdce, plat učitele je na přežití opravdu dostačující. Každý chce víc. I já bych se nebránila. A to už jsme tu už řešili...
Pan učitle má ženu učitelku. Pravděpodobně děti mít budou. Ale pochybuji, že by to byl důvod k odchodu ze školství, zvláště při současné výši rodič. příspěvku.
Copak život je jen o penězích?
 Malenka 
  • 

Re: Re: Re: Každá práce má svoje 

(3.3.2007 11:57:52)
Ne. Život není jen o penězích. Ale to tu nikdo neříká. Jinak bychom přece tuhle práci nedělali, nemyslíte? Ale já chci taky pro své děti takového báječného učitele. Chápete? Nechci abyste musela psát, že tohle je vzácnost, zázrak. To je zbytečné. Je spousta báječných učitelů a mě mrzí, že řada lidí tak samozřejmě počítá s tím, že budou neustále pracovat zadarmo a navíc a vydrží to celý život aniž by šidili rodinu nebo svou práci. Přemýšlejte, když bude chtít pan učitel pro své děti platit nějaký sportovní oddíl, hudebku, když pro ně bude chtít kolo...zvládne to bez druhého zaměstnání? A když bude v tom druhém zaměstnání a bude zvládat i hypotéku, kdy si bude se svými dětmi hrát? A když stihne to druhé zaměstnání i své děti, bude to ještě ten báječný učitel? Protože z těch 24 hodin denně nevím, jestli mu ještě nějaké zbudou, aby dumal nad novým přístupem k hyperaktivnímu Pepíkovi a šel se jen tak ze zájmu radit s psychologem. Já prostě chci, aby si druhé zaměstnání nemusel hledat a měl čas nejen na mého Pepíčka, ale i na to, aby šel večer sám třeba na volejbal nebo o víkendu na kolo jako Jarda. Rozumíte? Chci, aby dostal přidáno, když pracuje víc. Tak jako dobrý grafik, dostane za víc práce víc peněz.
 Damila 


Rozumím 

(3.3.2007 12:02:31)
Tomu úplně rozumím, co chcete.
Ale obávám se, že to fakt není v penězích. Většina lidí má menší plat, než těch 15 tisíc a jejich děti chodí do hudebky, mají kolo (ikdyž ne třeba úplně nové) a na hypotéku nemá skoro nikdo.
Vyšší plat nedělá dobré učitele.
Ale opravdu takového, jako má můj st. syn, toho bych přála každému! Ten bude dobrý učitel za deset nebo za dvacet tisíc stejně. A o tom to je.
 Malenka 
  • 

Re: Rozumím 

(3.3.2007 12:07:10)
Já neříkám, že vyšší plat dělá lepšího učitele. Jářku...měla jsem deset tisíc a myslím, že byste si mě docela oblíbila :o))) Moje kolegyně měla o deset víc, protože jí bylo o třicet víc a o dětech mluvila jako o parchantech a taky se k nim tak chovala.Byla jedna z mnoha takových. Já to s těmi penězi myslím tak, že pouze spolu s dalšími faktory vytváří podmínky pro více takových učitelů jako je ten váš. Znám spoustu úžasných osobností, ale učit nepůjdou. Chjo.
 Damila 


No tak jsem asi hrozně naivní 

(3.3.2007 12:20:56)
Prostě mám míň než učitelé, dělám náročnou práci, ale je natolik hezká a uspokojuje mě, že pokud je ten plat aspoň "na přežití", jsem ráda, že se můžu takto realizovat. Jsem hudebník, hraji v orchestru. Prac. doba pro mě nekončí po představení nebo zkoušce, musím doma cvičit, a navíc jako hobojistka si musím doma vyrábět strojky (nezbytné pro hru na tento nástroj). Mám po 12-ti letech praxe asi 12 tisíc čistého. Přijde mi to ne příliš, ale celkem dobré (vzhledem k platu mých rodičů zaměstnaných u soukromníka).
Pár lidí od nás odešlo učit na ZUŠ (uznávám, že práce na ZUŠ a ZŠ se nedá úplně srovnat) kvůli platům, učitelé mají víc.
Tak si o mě myslete, že jsem naivní, nebo zbytečně skromná. Prostě si myslím, že učitelé práci musejí dělat především z lásky. Kdo přijde do školství jen pro peníze...to není dobrý kantor.
 Malenka 
  • 

Re: No tak jsem asi hrozně naivní 

(3.3.2007 12:28:14)
Ale tohle ti přece nikdo nevymlouvá. Naivní jsme tedy my všichni co tu práci děláme dál? Pořád tu opakuju o souběhu více faktorů. Na prvním stupni třeba taková nouze o učitele není, ale hledat dobrého chemika, jazykáře, matematika..na to už musíš s lupou. A další problém je, že špatný učitel se o svoje místo vůbec nemusí bát, protože není nikdo lepší, kdo by ho zastoupil. Proto je ta situace čím dál stejná. Kdybys byla mizerný hobojista, asi by tě v orchestru nechtěli, asi bys nemohla hrát to, co se ti líbí, protože bys na to třeba technicky i jinak nestačila. Jenže špatní učitelé, kteří na svou práci nestačí, nejsou ničím tlačeni se učit. Žádní lepší se na jejich místo netlačí. Situace je pak čím dál tím stejná.
 Lavanda 


Re: No tak jsem asi hrozně naivní 

(3.3.2007 12:33:58)
Dagmarjano, to je sice moc krásný, že jsi ochotná dělat práci za ne moc vysoký plat, ale v reálu většina lidí třeba chce dělat to, co je baví, ale peníze potřebuje každý, zvlášť když jsou děti.
Je pravda, že hlavně muži ze školství prchají, jestli se tam vůbec po výšce přijdou aspoň nakouknout. My jsme trochu vyjímečná rodina, oba učitelé. A vyskakovat si opravdu moc nemůžeme. Můj manžel je skvělý učitel, práce ho moc baví a nechce měnit, i když jako programátor by si určitě vydělal víc. Ale takových je velice málo. Já si jako ženská radši nestěžuju, jako jedna z mála maminek na mateřské v našem okolí mám aspoň zajištěné zaměstnání, nikdo mi fleka nezrušil.
 Malenka 
  • 

Re: Re: No tak jsem asi hrozně naivní 

(3.3.2007 13:11:59)
Tak to fandím! Můj muž je doktor a tak bych řekla, že máme finanční situaci trochu lepší. Přece jen jim nějaké ty přesčasy zaplatí. Ale fandím dvojnásob jestli učíte na druhém nebo třetím stupni. Mám pocit, že tam je ta zpětná vazba ještě těžší. Já učím první stupeň a líbí se mi, že mohu opravdu výrazně ovlivňovat obsah celého dne, týdne,...i interakce s dětmi je podle mě jednodušší. Vím, že získat nadšené učitele na druhý stupeň je mnohem těžší a vždycky si tolik přeju, aby na ně moji žáci měli štěstí.
 Dana 
  • 

Re: No tak jsem asi hrozně naivní 

(3.3.2007 21:02:32)
Jen pozor, aby to ,, z lásky" nebylo míněno za pakatel, tak to z některých příspěvků vyznívá. Jinak si myslím, že děláte zajímavou práci a že byste si rozhodně zasloužila lepší ohodnocení, protože život není jen o výrobě, ale taky o krásnu:-)
 lála 
  • 

Re: No tak jsem asi hrozně naivní 

(5.3.2007 10:19:35)
Myslela jsem si, jací jsou ti učitelé chudáci, ale ted když to vidím .... Já i manžel vědecky pracujeme, ale tedy moje výplata nikdy nedosáhla na 15 tisíc. Ted jsem doma s dítětem a vyžijeme, celkem normálne. Přesto, že se netopíme v penězích, bych svoji práci nevyměnila. A to podotýkam, že naše práce po odchodu ze zamestnání mnohdy nekoncí. Pokud se clovek nejaké praci venuje se zapalenim, tak to ani jinak nejde, proste to taky z hlavy nedostanete. Podotykam, ze nam taky nikdo asi neprida penez, ale nevim o tom, ze bychom se chytali do ulic...
 Malenka 
  • 

Re: Re: No tak jsem asi hrozně naivní 

(5.3.2007 12:23:04)
Tak vy pracujete ve vědě a napíšete tohle. Ach jo. A nemyslíte, že ten všeobecný přístup ke vzdělání souvisí s vaším nízkým platem? A že zatímco vás může těšit vlastní práce, většinu učitelů ne, protože jsou nuceni pracovat se 70% kolegů, kteří jejich snažení zakopnou pod skříň. A netrpí snad věda tím, že schopní odcházejí? Tak proč zrovna vy, zkoušíte lézt někomu po zádech a dělat ramena? To je opravdu jeden z nejsmutnějších příspěvků :o((((
 lála 
  • 

Re: Re: Re: No tak jsem asi hrozně naivní 

(5.3.2007 14:24:56)
nejak nerozumim tomu, ze dat najevo, ze clovek dela svoji praci rad, je z vaseho pohledu "delani ramen a lezeni nekomu po zadech".
 Malenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: No tak jsem asi hrozně naivní 

(5.3.2007 14:41:54)
No kdybyste to napsala takhle, tak bych tomu taky nerozuměla :o))
 lála 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: No tak jsem asi hrozně naivní 

(5.3.2007 14:44:36)
...ja myslela, ze ucitele rozumi vsemu:-)
 Malenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: No tak jsem asi hrozně naivní 

(5.3.2007 14:56:15)
No...takovouhle argumentaci snad nemáte zapotřebí ne? Přeji vám hezký den.
 lála 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No tak jsem asi hrozně naivní 

(5.3.2007 15:08:36)
Tak presne takovouhle aroganci mam zapotrebi. Tvarite se, jako ze se chudaci ucitele museli tak moc (vic nez vsichni ostatni) pripravovat na sve budouci povolani a ted zjistuji, ze nikde nejsou zadne slavobrany a nikdo je nema rad a oni chudaci musi delat to svoje priserne povolani. Pritom mnoho studentu se hlasi na "pedak" treba jen proto, ze je dosti snadne se tam dostat a vystudovat ho.
 Lenka 
  • 

snadné dostat se na pajdák? 

(5.3.2007 16:04:18)
Já jsem se dostala na „pajdák“ v roce 1994, na můj obor tenkrát brali jednoho člověka z 20. To mi teda moc snadné nepřipadá. Každý má ale jiné měřítko.
 Malenka 
  • 

Re: snadné dostat se na pajdák? 

(5.3.2007 17:24:06)
Taky záleží na tom, jak se člověk ke studiu a přípravě postaví sám,že? Studenty, co šli na pajdák, aby vůbec někde byli, jsme tu, myslím, neobhajovali. Jenže kdo chce psa bít,..
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No tak jsem asi hrozně naivní 

(6.3.2007 19:43:05)
Myslím, že arogantní jste byla vy. Myslím, že nikdo z adeptů školství nečeká slavobrány. Tohle mi připomíná satiru Podkoní a žák. Opravdu je potřeba se dohadovat, kdo je na tom hůř?
 lála 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No tak jsem asi hrozně naivní 

(8.3.2007 15:24:52)
Byla jsem arogantni naprosto vedome. Ja rozumim vasemu problemu. Ostatne mam v rodine dva kantory. Co se me ale dotyka, je myslenka, ktera tu dosti casto vyplouva napovrch. Totiz to vyzdvihovani narocnosti ucitelskeho povolani. Jiste! Je to rehole! Ale neni to jedine narocne povolani.A jiste nema smysl se dohadovat o tom, kdo je na tom hur. Ale myslim, ze je namiste pripomenout, ze jsou profese, ktere jsou na tom hur. A ted nemluvim o platu nebo o osobnim ohodnoceni (kez by tato kolonka nebyla na vyplatni pasce zbytecne), ale treba o tom, ze bych napriklad uvitala, kdyby nase (moje a mych kolegu) pracovni smlouvy znely na dobu neurcitou.
 Dana 
  • 

Re: Re: No tak jsem asi hrozně naivní 

(6.3.2007 19:40:25)
Situace ve vědě je všeobecně známá. Ale četla jste pořádně? Ani po těch 15 letech praxe nemám 15 tisíc, ale třináct.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Rozumím 

(3.3.2007 12:07:52)
Dagmarjano, jenže ono to o penězích je. Protože když bude učitelskej plat vyšší, bude mít ředitel na stole víc žádostí o práci a bude si moct víc vybírat dobré učitele. A ne že vezme kohokoli, hlavně když se někdo (ochotnej dělat za ty peníze) najde.
 štěpánka 
  • 

Re: Rozumím 

(4.3.2007 14:33:00)
No, o penězích to není a na přežití plat stačí. Na bydlení už ne. Tam kde bydlím, stojí byt 3 000 000. Kdo je má? Učitel asi ne. Na hypotéku máme malý příjem, pak už by to nebylo ani na přežití. A tak žijeme 4 v malém bytě a čekáme na deregulaci nájemného..... Řešení nevidím. 3 000 000 navíc nevyděláme.
 Damila 


Re: Re: Rozumím 

(4.3.2007 14:35:19)
A kdo vydělá tolik?
Skoro nikdo.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Rozumím 

(4.3.2007 15:11:31)
Ale jo, na hypotéku se to zaplatit dá.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Rozumím 

(4.3.2007 17:04:25)
No, nedá. Známá si brala na tuto cenu bytu hypopotéku (3 miliony), 1 milión měla našetřený, splátky, myslím na 25 nebo 30 let číní 17 000 měsíčně! Jak se to dá zaplatit, když můj plat je menší než toto a manželův o malinko větší? Taky jíme, oblékáme se , obouváme, hlavně ta 2 robátka, nájem a s tím spojené též platíme (říkat, že hypotéka místo nájmu je nesmysl, protože se stejně platí fond oprav a další poplatky za energie zůstanou stejné). Ani když až do důchodu zapomenu na nějakou kulturu, cestování, vzdělávání apod. tak mi naše platy stačit nebudou. Tak proto si myslím, že ten plat je malý. Ale celá řada dalších profesí je na tom stejně, někdo i hůře. Já si tak zase nestěžuju, že máme (myslím učitelé) málo, ale ať mi nikdo neříká, že máme dost. Nebo netvrdí, že naše práce není namáhavá, nebo je přeplacená,atd. Viz moje ostatní příspěvky. nějak jsem se dnes rozepsala...
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Re: Rozumím 

(4.3.2007 17:19:37)
Štěpánko, my máme taky byt na hypotéku, ale o milion levnější - splácíme milion, měsíční splátky jsou zhruba 10 000 korun - na 10 let. Já mám v podstatě učitelský plat (na VŠ), je fakt, že se dvěma takovými by to šlo těžko.
 Malenka 
  • 

Re: Re: Re: Rozumím 

(4.3.2007 19:32:58)
V dobrém orchestru musí lidé umět hrát, chtít cvičit, spolupracovat. Umíte si představit orchestr jako skupinu otrávených a unavených lidí, kteří cvičili naposled v osmnácti? Zachrání pak symfonii dva tři z nich nadšení pro věc? Mluvíme tu o tom, jak to zlepšit. Ne jak to udržet stejné. A školu přece obě cítíme jako orchestr. Tak už se tolik nezlobte.
 fisperanda 


To teda nechápu 

(3.3.2007 13:55:39)
Já už tomu fakt nerozumím, proč se tady rozebírá, že učitel aby uživil rodinu by si měl hledat ještě vedlejší zaměstnání? Co je to za nesmysl?
Vám se fakt zdá plat patnáct tisíc málo?
 Zutop 


Re: To teda nechápu 

(3.3.2007 14:09:23)
No moje máma je těsně před důchodem, učí přes 40 let a 15 tisíc čistého zdaleka nemá.

Když vezmu v potaz mladou rodinu, kde táta-živitel rodiny je učitel, jeho žena je ma MD, musí např. splácet hypotéku na byt + náklady na bydlení, musí se najíst, obléct sebe i dítě (děti), pokud mají auto = benzín+povinné ručení, předpokládám, že dítěti by rádi založili stavební spoření, různé pojistky atd. Nevím, kde na to všechno vezmou. Jet někam na dovolenou by asi nemohli, že.


Ještě že můj manžel odešel ze školství po 3 letech a nyní pracuje za 4x vyšší plat, než měl (a to učil na VŠ). Neumím si představit, že bychom žili z ruky do huby jako tenkrát. Možná se někomu zdá, že jsme nároční, v létě chceme trávit dovolenou u moře, v zimě aspoň 10dní v Alpách, nechceme mít 10 staré ojeté auto, rádi se hezky oblékáme, rádi chodíme do společnosti, i ten sport něco stojí - to jsou věci, o kterých bychom si s učitelským platem mohli nechat jen zdát.
 Lavanda 


Re: To teda nechápu 

(3.3.2007 14:13:11)
Jako matce tří dětí momentálně na MD se mi plat otce živitele patnáct tisíc fakt zdá málo.
 fisperanda 
  • 

Re: Re: To teda nechápu 

(3.3.2007 14:34:37)
aha, tak to už chápu, kde je kámen úrazu. Plat patnáct tisíc pro tři děti fakt není dostačující, ale zároveň se mi takový plat nezdá nejhorší.
 Lavanda 


Re: Re: Re: To teda nechápu 

(3.3.2007 14:40:25)
Patnáct tisíc je podprůměrný plat, proto se mi zdá pro vysokoškoláka nedostačující. Ale můj manžel učí na střední škole a má přece o něco málo víc než těch patnáct. Na základních školách to ale bohužel odpovídá.
 Zutop 


Re: Re: Re: To teda nechápu 

(3.3.2007 14:45:07)
Nejde o to, jestli pro tři děti nebo "jen" pro jedno. Prostě 15 tisíc je málo, jak píše Budilka, je to podprůměrný plat, což je pro vysokoškolsky vzdělaného člověka výsměch.
 Malenka 
  • 

Re: Re: Re: To teda nechápu 

(3.3.2007 14:48:33)
A mysli taky na to, že z tohohle platu platí učitel výše zmíněné vzdělávání, pomůcky atd. V mnoha firmách pracuješ v erárním oblečení, máš různé zaměstnanecké výhody. Tím nechci říct, že chci zase pracovat v plášti z česaného skla :o))) Ale pořád mě překvapuje, proč tě tak rozčiluje, že by mohl mít dobrý učitel se všemi osobními příplatky a za opravdu odvedenou práci stejný plat jako třeba inženýr.
 Róza 
  • 

Re: Re: Re: Re: To teda nechápu 

(3.3.2007 15:06:37)
To nejde srovnávat s inženýrem, bohužel. Učitel dělá ve státem dotované instituci.
 malenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: To teda nechápu 

(3.3.2007 15:18:36)
Ajo. Tak raději státní úředník :o)
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: To teda nechápu 

(3.3.2007 21:15:14)
Už jsem to tu psala. VŠ pracovník ve státní správě má v průměru mnohem vyšší plat, než kantor. Mám pocit, že jsem někde četla o částce 27 tis. hrubého, ale zdroj už si nevybavuju.
 Malenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: To teda nechápu 

(3.3.2007 21:49:16)
Ono hypoteticky podle novinových článků my ten plat máme mnohem vyšší. Ale jsem přesvědčená, že pracovník ve státní správě se nemusí vzdělávat za vlastní například. A taky není zodpovědný za něčí život, což se ve skupině s dvaceti dětmi jeví po deseti minutách jako docela hazard.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: To teda nechápu 

(3.3.2007 14:53:14)
Fisperando, ono za 15 tis (mladý učitel na 1. stupni má míň) se nějak vyžít dá, problém je spíš v tom proč žít za patnáct, když si coby VŠ vzdělaný schopný člověk vyděláš jinde víc. Proto leckdo ze školství odejde za vyšším platem a proto je učitelský plat malý na to, aby schopní neměli důvod odcházet.
Zůstanou ti, kteří tu práci fakt hodně milujou a ti, kteří nejsou tak schopní, aby si jinde vydělali víc.
 Malenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: To teda nechápu 

(3.3.2007 15:00:02)
A z lásky k dětem můžeš třeba vést nějaký oddíl, jezdit na tábory a pod..nemusíš se nutně uvázat někde, kde tebou bude pohrdat vedení, větší část rodičů a z toho důvodu často i žáci. Proto se jaksi počet těch milujících učitelů ve školství nebude zvyšovat, pokud tam nevznikne nějaký seriozní trh práce a tlak na kvalitu.
 Kristiánka 


Re: Re: Re: Re: Re: To teda nechápu 

(3.3.2007 20:43:06)
Nevím, proč se tady píše, že učitelé mají plat 15 000. Možná tak na nějaké soukromé škole, na obyčejné základce fakt ne. Taky mi vadí, že se tu plat učitele srovnává s platem skladníka. Srovnávala bych spíš s tím platem inženýra, oba přece mají VŠ vzdělání, ale učitele holt platí stát.
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: To teda nechápu 

(3.3.2007 21:16:33)
Vaše příspěvky jsou mému srdci velmi blízké, děkuji.
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: To teda nechápu 

(3.3.2007 21:15:51)
Souhlasím.
 Dana 
  • 

15 tisíc 

(3.3.2007 21:12:20)
Já bych měla od ledna třináct čistého, neb naše škola nemá na osobní. Běží mi 16. rok praxe.
 Kristiánka 


Re: 15 tisíc 

(3.3.2007 21:27:10)
Dano, můžu tě uklidnit, že osobní ohodnocení není skoro nikde. Kdyby bylo, pak bych těm 15-ti tisícům věřila, ale realita je jiná.
 Malenka 
  • 

Re: 15 tisíc 

(3.3.2007 21:32:14)
Omlouvám se za těch patnáct tisíc. Taky jsem neměla tolik. Ale já měla opravdu děsné vedení a byla jsem přesvědčená, že to nemůže být tak hrozné na více místech :o))) Myslela jsem, že jinde existuje osobní ohodnocení a odměny. Ach jo.
 Dana 
  • 

Re: Re: 15 tisíc 

(3.3.2007 22:39:10)
Ne,to je dobrý. Taky jsem doufala, že je to jinde lepší. :-(
 Ivana Procházková 


Re: To teda nechápu 

(4.3.2007 2:16:31)
Jsem původním vzděláním učitelka. Učit jsem ani nezačala, a to zejména z důvodů platových.
Zda je plat 15 tis. Kč málo nebo moc je sice trochu relativní, nicméně v porovnání s tím, že plat vysokoškoláka se může pohybovat v x desítkách tisíc, je 15 tis. Kč skutečně směšně málo.
Pokud máte zájem o to, aby kvalifikovaní lidé neodcházeli ze školství do soukromé podnikatelské sféry, nezbude zřejmě nic jiného, než je zaplatit..
 Malenka 
  • 

Altruismus 

(4.3.2007 9:06:36)
Dobře si pamatuji na pozdvižení, které způsobil návrh pro rodiče přispět dvaceti korunami do fondu učebnic. Dvacet korun na rok bylo příliš mnoho. Většina rodičů se ostře ohradila. To jen k tomu, že na penězích nemá záležet, když jde o tak posvátnou věc jako jsou naše děti a péče o ně.
 Ivana 
  • 

Re: Altruismus 

(4.3.2007 23:48:27)
Ne, že nemá záležet na penězích. Má záležet na lidech, které děti učí.. což spolu sice souvisí, ale není to totéž :)
 Malenka 
  • 

Re: Re: Altruismus 

(5.3.2007 7:15:31)
Uf.
 Pavlína 
  • 

Re: Re: Re: Altruismus 

(5.3.2007 12:07:37)
Malenko, tvoje příspěvky jsou mi velmi blízké. Můj manžel učí na střední škole. Má samozřejmě potřebnou kvalifikaci, svou práci dělá velmi rád, ve škole tráví spoustu hodin navíc / kroužky, různé exkurze, akademie, výstavy, výzdoba školy, doučování studentů, přípravy.../ Za to za všechno má 13.500 KČ. Odměny žádné - nejsou peníze. Přijde mi to hrozně málo na to, jak zodpovědná práce to je. Já jsem na MD a musím pracovat na 1/2 úvazku, protože bychom 2 děti neuživili. Když srovnám platy učitelů s platy v ostatních VŠ profesích, přijde mi to jako výsměch.
 Malenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Altruismus 

(5.3.2007 12:33:42)
Nojo. Když ono to tady pořád vypadá jako by šlo o bůhvíjaké sobectví. Ale já klidně půjdu dělat servírku, jestli nebudu mít sílu a entuziasmus. Mně jde o to, že učit mají především výrazné osobnosti se zdravým sebevědomím a smyslem pro humor, které něco umí. A my je pro naše děti prostě musíme do té školy dostat!!! Sem tam nějaký blbec nevadí, to je škola života. Ale převaha zhuntovaných unavených týpků, které už pro nic nenadchnete, to je mor učitelského sboru. Je mi z duše odporné, když ženská, která ví, že nemá odvahu hledat jinou práci a o psychologii se zajímala naposled na VŠ před zkouškou, káže dítku, že je neschopné, líné a nikdy to nikam nedotáhne, jestli si okamžitě nesedne a neodpoví jí tou větou, co se mělo naučit nazpamět. Tak to nemá být! Když je taková jedna, nedá se nic dělat. Ale pokud je to norma a my to podporujeme a ta dáma má narozdíl od např. vašeho muže nadšence osobní ohodnocení dva tisíce...tak to je podle mě nejkratší cesta do pekla.
 Pavlína 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Altruismus 

(5.3.2007 13:00:35)
Jo, Malenko, můj muž by podle mě taky okamžitě sehnal jinou práci, kdyby chtěl. Jenomže ono ho to v té škole i za tyhle peníze prostě baví. A já jsem ráda.
Na poloviční úvazek jsem nastoupila, když bylo mladšímu dítěti 5 měsíců. Z výše uvedených důvodů to byla prostě nutnost. Moc mě mrzelo, když mi jedna kamarádka řekla, že ona by teda od miminka nikdy do práce neodešla a hrozně se divila, jak to můžu udělat. Jenže ona má manžela s dvojnásobným platem a do práce nemusí. Já bych taky byla raději doma, ale taky chci, aby moje děti měly kvalitní jídlo, abychom mohli staršímu dítku zaplatit kroužky, školku v přírodě, jezdit na výlety, chodit do divadla na pohádky apod. A to bychom s jedním uč. platem prostě nemohli.
 Malenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Altruismus 

(5.3.2007 13:28:14)
To ti rozumím. Můj muž by si zase hrozně rád vyzkoušel mateřskou a vystřídal mě. On je fakt báječnej. Ale já ho neuživím :o))) Pořád ale zdůrazňuju, že nejde jen o příbytek peněz na pásce, který přiláká chlapy a odborníky. Motivace učitelů je naplňována 1. v přímé práci s dětmi
2. v spolupracujícím týmu kolegů
3. v podpoře vedení
4. ve finančním ohodnocení
V současné době se můžeme spolehnout jen na zmiňovanou satisfakci od dětí a ta je na druhém a třetím stupni často sporná. Osobně jsem poznala hlavně školy, kde tým pedagogů neexistuje, své žáky odevzdáváte často někomu, před kým byste je raději uchránila, vedení učiteli spíše pohrdá a finanční ohodnocení je nezávislé na výkonu.
 Veronika+3kluci 


Re: To teda nechápu - 15 tisíc 

(5.3.2007 17:53:02)
Já teda těch 15 tis měla (6 let praxe), někdy míň, ale spíš víc. Máme většinou osobní ohodnocení, teda já jsem mívala. Hlavně taky proto, že jsem neměla doma děti, mohla jsem dělat různé věci navíc, někdy i o víkendech. To je spoustu věcí, které nejsou placené, ale člověk pak dostane nějakou odměnu, když se objeví peníze.
Ale například můj partner nemá VŠ a bere víc než já. Vetšina lidí co znám má vyšší plat a to i když nemají vysokou, tak pak se mi to musí zdát málo!
 Veronika+3kluci 


děti, rodiče, prázdniny:-) 

(5.3.2007 13:47:08)
Jsem taky učitelka, učila jsem 6 let a teď jsem na mateřské. Všimla jsem si zde častých reakcí, proč že je učitelské zaměstnání náročné, proč by mělo být považováno za náročnější než jiné apod. Jistě každá práce je důležitá a mnohdy dosti náročná. Ale musím potvrdit to, co jsem četla v článku - v posledních asi třech jsem s blížíčím se závěrem roku začala mít vždy v pátek ukrutnou bolest hlavy (poslední rok už někdy i ve čtvrtek), přišla jsem domů a šla si lehnout. A to jsem mladá, práce mě baví, myslím, že děti zvládám a že mě mají rády. Přesto organismus takhle reaguje! Ať si to každý zkusí:-)
Jinak děti jsou možná jiné, než jsme byli my - je to dáno jinou, volnější výchovou, ale často bohužel i nevýchovou např u televize. To, že děti chtějí diskutovat a to je v pořádku - jen je to prostě náročné. Jenže některéděti nemají žádné zájmy, některé jsou sprosté a dokonce třeba učitele fyzicky napadnou!
Rodiče si zajisté myslí, že jejich dítě je hodné, milé, chytré. I když myslím, že většina rodičů se snaží spolupracovat, jsou i takoví, kteří jakákoliv upozornění na problémy berou jeako osobní útok - a pak, když i jim dítko (třeba patnáctileté) přeroste přes hlavu, se přijdou ptát, co s ním tedy mají dělat...
Jsou také různí lidé, které slýchám stěžovat si, že by učitelé chtěli dostat přidáno, když pracují jen pár hodin, mají prázdniny a kdovíjaké výhody. Tak prosím, ať si to zkusí!!!

(Zjistí možná, že se po pár dnech budou do školy bát jít, že práce nekončí odchodem z budovy, že pořád přemýšlí co a jak budou dělat atd.)
 Hanka 
  • 

Re: děti, rodiče, prázdniny:-) 

(5.3.2007 14:06:15)
Souhlasím, ať si to každý zkusí. Stalo se to u nás ve škole. V září k nám nastoupila jedna paní ING. na fyziku, prostě nebyl kdo...Odcházela z jednoho podniku. Těšila se, že do práce půjde na 8 a ve 13 domů. V pololetí skončila. A hluboce se všem kolegům klaněla. Zjistila totiž, že když má chuť jít na kafe, nemá kdy, tak jako si šla třeba do bufetu v předešlém zaměstnání, nestíhá se najíst, kdy chce, o WC ani nemluvě...Příprava na hodiny na další den jí zabrala celé odpoledne a mnohdy byla úplně zbytečná, jelikož zaujmout žáky na druhém stupni v hodinách fyziky je opravdu nadlidský úkol. Ona to prostě není taková brnkačka, jak to mnozí vidí.
 Veronika+3kluci 


k tomu kafi:-) 

(5.3.2007 15:53:55)
S kafem mám dobrý zážitek aneb Jak si učitelka pochutná na kávě
Po první hodině o přestávce jsem se rozhodla uvařit si ve sborrovně kávu. Naštěstí jsem byla sama (nebo skoro sama) a kávu jsem si uvařila. Ale ani mléko ji neochladilo na pitelnou teplotu a začala další hodina. To byla velká přestávka a káva úplně studená:-( Rozhodla jsem si ji ohřát v mikrovlnce. Bohužel jsem to asi přehnala s teplotou nebo časem - káva vyvřela - byla všude v mikrovlnce, kromě hrnku. Po zbytek přestávky jsem utírala mikrovlnnou troubu a na kafe se opět nedostalo. Tak takhle to taky občas chodí:-)))
 Vítek 
  • 

Staří a mladí učitelé 

(6.3.2007 18:49:44)
Doufat, že kvalita výuky souvisí s generační obměnou je naivní a krátkozraké. Nejeden starší učitel patří na škole k těm posledním, kteří si ještě pamatují, jak celistvě je třeba k výuce přistupovat a jsou to často oni, kdo podněcují různé kursy a změny. Společně se zapálenými mlaďochy mohou dokázat postupně vytvořit ucelený a vyvážený tým. A mnozí mladí naopak přichází s vidinou odfrkat vše do jedné a rychle zdrhnout za novým dobrodružstvím. Reforma školství nepřichází s mladými. Je to hluboké uvědomění se společnosti, že stávající možnosti nejsou dobré. To uvědomění jde napříč generacemi a já pořád věřím, že rodičů i učitelů, kteří vědí, jak je postupná změna nutná, bude přibývat. A k těm starším učitelům - škola je pak nakonec jedním z mála míst, kde se děti mohou setkat s více generacemi a s tím, jak se tyto generace navzájem musí a umí dohodnout.
 Dana 
  • 

Re: Staří a mladí učitelé 

(6.3.2007 19:29:55)
Po dlouhé době zase jeden normální muž. Děkujeme!
 kiri 
  • 

Re: Staří a mladí učitelé 

(7.3.2007 7:47:28)
Pravda, pravda. S léty také přichází i klid, zkušenost a pochopení. Pokud ovšem nepřijde vyhoření.
 zubejda 
  • 

NEMÁ SMYSL DISKUTOVAT 

(8.3.2007 14:22:20)
Milí zlatí všichni, tohle je odvěké téma a nikdy se nevyřeší. Kdo nikdy neučil, opravdu si není schopen představit, co všechno to obnáší. Prostě to nejde. Můžete to popisovta jak chcete, tohle si jeden musí zažít na vlastní kůži. Mně tím vždycyky vytáčekla teta, ty řeči "vždyť máte samý prázdniny a o půl druhý jsme doma atd. atd."A srovnávání s jinými povoláními - to je taky sranda. Ano, jsou jiná velice psychicky i fyzicky zatěžující povolání, ale učitelství je vobě snoubí skoro všechna. Policista, soudce, advokát, předák pracovní skupiny, aranžér, režisér, herec, psycholog, manažer, jednatel, tiskový mluvčí, ošetřovatel, rodič, výtvarník, sekretářka, uklízečka, hlídač......možná by se dalo připsat moho dalších, tohle jsou ta základní, co učitel (kromě vyučování smotného) denně dělá, k tomu v hluku. A dělá to většinou všechno najednou. Učení? To je tak desetina práce. To je to, co ostatní většinou neví a nedokážou si představit. A když bydlíte na malém městě, nemůžete jít ani do popelnice s košem, aniž by vás potkal alespoň jeden žák nebo rodič, takže furt hlídat, co máte na sobě, jestli si neuříznete posměch, večer jdete posedět k vínu - kolik tam bude rodičů?Pořád se musíte hlídat, abyste si udrželi úroveň..to je další stres. který si jinak nikdo neuvědomí. Kdyby učitelé neměli prázdniny, končili by v ústavech, opravdu. Ale jak jsem psala, kdo si to nezkusil, stejně neuvěří, takže tu vlastně plýtvám energií. Jo,ještě něco. Znám spoustu učitelů,. kteří toho nechali a šli dělat něco jiného a jsou spokojenější, ale neznám nikoho, kdo by šel odjinud učit a říkal "tady se mám mnohem líp, zlatá škola.. :)"
Vy někoho takového znáte?
 Josef 
  • 

chci být učitel ! .. ? 

(8.3.2007 22:16:50)
Zdravím všechny,
Hlásím se na pajdu (matika, němčina), s dětmi pracuji v zájmových kroužcích a učitelství mě vždycky lákalo, ale jak pročítám tyto příspěvky, zdá se mi, že většina učitelů si jen stěžuje. To je praxe opravdu tak špatná/náročná?
Moc byste mi pomohli, kdybyste napsali, jak jste začínali učit, co to všechno obnáší, jaké to má na člověka nároky apod. Zatím totiž vidím učitelství jen z té druhé strany - strany studenta. Nevidím zákulisí. Kolik času zabere domácí příprava, jak je to s volným časem, jestli chlap uživí rodinu apod.
Moc děkuji za všechny informace. Josef R.
 Yuki 00,03,07 


Re: chci být učitel ! .. ? 

(8.3.2007 22:32:40)
chlap rodinu neuživí, rozhodně ne po škole, důležitější než co a jak učí, je co dělá navíc za aktivity, a kdo má potřebu mít zodpovědnost za to co dělá a sám si dávat nějaký cíl, má smůlu, nejsou peníze a ani ochota nechat mladé učitele moc se prosazovat.
Manžel učil rád, ale to už je dávno, odešel protože nechtěl pracovat se zastaralými pomůckami a protože každý návrh byl už předem zamítnutý. Já učím jenom dokud jsou kluci malí, pak se poohlídnu po něčem, kde nudu mít zodpovědnost a možnost dělat něco jinýho, než slepě poslouchat příkazy. Nemyslím že by bylo málo zodpovědnosti, za děcka je jí víc než dost, ale když mám na starosti aby něco na škole se zavedlo a začalo fungovat a fungovalo, tak se dozvím, že už je to zařízený, předdomluvený. Pokud něco domluvím, nikdy nevím, jestli to projde, i když to ředitelka původně chtěla, nestane se, že by mi řekla že mám k dispozici tolik peněz a za ně má udělat něco. Je to tak, že mám něco domluvit a ona mi pak řekne, jestli mi na to ty peníze dá. Tak se ale přece nedá domlouvat nic.

chuť učit nestačí
 Yuki 00,03,07 


Re: Re: chci být učitel ! .. ? 

(9.3.2007 14:50:36)
nerada bych, aby to vyznělo jako že mě učení nebaví, to ne, s děckama mě ta práce baví moc, problém je spíš ve vedení školy, ale to je jakýkoliv podnik na tom stejně, školství má tu smůlu, že je většinou státní a státní podniky obecně peníze nemají a pořád se jede ve strých kolejích, i když se tvrdí, že ne.
A to co jsem naťukla s penězi na nějakou aktivitu dopíšu. Jak se dá domlouvat, když něco domluvím a pak teprve zjistím, kolik na to mám peněz? kdybych věděla, že mám na zařízení 10 tisíc, nebo 50 tisíc, budu se domlouvat s touto částkou. Pokud nemám ani strop, domluvím něco a pak se dozvím, že je to drahý a konec, sejde z toho, to je nesolidní jednání a už se na tom místě nemůžu objevit a chtít cokoliv dalšího.
možná jsem divná, ale já bych byla spokojená, kdyby mi ředitelka řekla, že na to mám konkrétní částku, konkrétní čas a volnost. A ne takto.

jinak učitelství rozhodně člověku hodně dává, akorát ne peníze :-)
 zubejda 
  • 

jak jsem začínala- jaké je učitelování 

(9.3.2007 15:52:55)
Ježiš, Josífku, ty seš roztomilej, až mě to dojalo. Připomínáš mi mě, když jsem studovala. Plná nadšení a ideálů, přestože jsem z učitelské rodiny a všichni mě varovali, ať raději studuju něci jiného. Mohla bych, pajdák jsem dělala levou zadní se samýma jedničkama bez práce, něco jako lehkej gympl mi to připadlo. Oslněná tím, jak jsem dobrá, jak mně všichni na škole říkali, jaká budu výborná učitelka, vrhla jsem se do praxe plnou vervou. To byla první chyba. Odsuzovala jsem starší učitelky, jak občas něco flinkly a kde se mohly ulít, tam se ulily. Při tělocviku s dětmi necvičily, v hudebce místo aktivního hraní a zpívání pustily kazeťák - no hanba, říkala jsem si, tohle že je učitelské poslání?! To já budu jiná!! Tak jsem byla jiná. S dětmi jsem blbla při všech hrách, co jsem pro ně složitě po ¨večerech vymýšlela a chystala, cvičila s nima, hrála, zpívala, chodili jsme bruslit, plavat,snažila jsem se jim naslouchat a chápat jejich individuální potřeby. Efekt byl dvojjaký. Děti i rodiče ybli nadšeni, Děti se do školy těšily, to mi mnoho rodičů přišlo děkovat, že to ještě nezažili, navíc jsem jim dávala jen jeden úkol denně (byli to čtvrťáci), chápala jsem i to, že je nesmím přetěžovat a že rodiče namají tolik času se jim věnovat. O přestávkách jsem jim dovolila hrát tře¨ba polštářovou bitvu, aby se vyřádili, měla jse tam asi 8 dětí s SPU a LMD.Těm jsem každému extra předepisovala diktáty, aby jen doplňovali a nestresovali se. Jak říkám, děti byly nadšené.
Já jsem v říjnu měla o 4 kg míň než v září, koneckonců, aspoň jsem byla hezčí, že jo. Ale s postupující zimou začaly vystupovat ty horší stránky. Pro děti jsem byla víc kamarád než autorita, strach ze mě teda rozhodně neměly (nesnesla bych pomyšlení, že se mě děti bojí!), jenže začaly vystrkovat růžky a mně nějak nedocházelo, že je musím víc usměrňovat. Takže jsem začala mít problémy s kázní, nakonec jsem to zase zvládla, ale než mi došlo, co dělám za chyby, hodně jsem se potrápila. Každý pátek jsem doma večer brečela únavou. O dětech se mi zdálo. Pořád jsem byla nemocná, ale správný učitel je buď zdravý, nebo mrtvý, takže jsem učila až do posledního dechu a pak jsem padla min. na 14 dní, nemohla jsem promluvit, jak jsem chraptěla.Většinou jsem promarodila všechny prázd¨niny. Nicméně pocit z odvedené práce jsem měla dobrý. Jem jsem si říkala..teď mám jen práci a domácnost, ale co až přijdou děti? Kdy se jim budu věnovat? Takhle jsem vstávala o půl šesté, abych byla nejpozději ve čtvrt na osm ve škole (teď podle nové vyhlášky tam musí být učitelé povinně v sedm, dřív šlo aspoň občas skočit třeba k zubaři nebo na poštu). Když jsem si domů nechtěla nést žádnou práci, bývala jsem tam tak do čtyř, takže by mi ani nepřišlo, že teď tam všichni musí povinně trčet do půl čtvrté. Ovšem kámen úrazu je v tom, že když člověk odvede poslední třídu do šatny (učila jsem na prvním a pak i na druhém stupni), odstojí si všechny dozory, dojde si na studený oběd, co mu milostivě kuchařky schovaly, aby ho nemusel hltat o půl dvanáctá během sedmi minut za "běžného provozního hluku" (i když se děti v jídelně chovají slušně, je tam prostě řev), dojde si po šesti hodinách na záchod a sedne si ke studenému kafi, co si zalil o "velké" přestávce, ale pak musel jít řešit zracenou peněženku, díru ve stropě, rozbité výrobky z keramiky nebo něco podobného, je tak vyšťavený, že většinou jen sedí a tupě zírá, hučí mu v uších a nereaguje ani na světlo.pak se tak po půlhodině teprve sebere a je schopen něco dělat, ovšem musí to skloubit tak, aby si zvolil správný čas a nestál frontu na počítač, tiskárnu nebo kopírku (ano, je to smutné, ale jednak nejsou prostě peníze, a když jsou a škola dopřeje učitelům alespoň jeden počítač do kabinetu (pochopitelně ten vyřazený z PC učebny, děti mají k dispozici ty novější), tiskárna je stále jen jedna pro všechny učitele (kromě vedení), asi aby bylo pod kontrolou, co si kdo tiskne, a běda, když spotřebuje moc barvy!!!). Takže když si vystojíte všechny fronty, půlku sešitů a písemek zvládnete a druhou si stejně nesete domů, mrknete, molik toho zítra zase suplujete místo spásných "okýnek", kdy je čas dojít si v klidu na záchod, vypít to kafe nebo si dokonce něco nadehnat, vyšlapete několikatery schody a můžete jít domů: Chlap přijde domů, nahlásí,že je unaven a padne. Ženská to vezma přes obchod, musí vymyslet, co uvaří, přijde domů, uvaří, uklidí, stoupne si k žehlicímu prknu (po celodenním stání ve škole ideální relaxace) a už může opravovat zbylé sešity, chystat zítřejší hodiny, připravovatt se na výchovné řízení s rodiči, výchovným poradcem nebo psychologem, vymýšlet strategii, jak zatočit s šikanou ve třídě atd. atd. To tedy jen v případě, že nemá vlastní děti....Odměnou je pak dobrý pocit, pokud zjistí, že se ty děti od vás opravdu něco naučila, že vaše práce nebyla marná. To se bouhužel dostavuje jen takv deseti procentech, jinak má člověk většinou v červnu pocit, že toho děcka umí míň než v září, ale to potvrdí i ti nejzkušenější učitelé.V devadesáti procentech získáet dojem, že se snažíte úplně zbytečně, protože si to nezapamatují, ať do do nich hučíte horem spodem, že je to nebaví, ať se snažíte, jak chcete, navíc jsou nevychovaní, sprostí, neváží si ani vlastní práce, natož cizí. (no vážně, moji žáci klidně schválně rozbili výrobky, se kterými se tři týdny pachtili, když jsem jim je donesla hotové, vypálené v keramické peci..to jsem málem brečela, je to normální?)
Raději jem otěhotněla, abych zkušeností s dětmi vlastními získala patřičný nadhled, abych to tak neprožívala. Sice jsem z rozčilování se, běhání každou hodinu tří pater po schodech málem potratila, na rizikovém těhotenství jsme si pak báječně odpočinula (čekal mě den plný suplování v nejodpornějších třídách, dozor, porada a rodičák, a místo toho jsem jela rovnou do nemocnice, ležela jsem pak s nohama nahoře a říkala si, teď mají poradu, teď rodičák, a já si tady tak nádherně lenoším :))
Teď se potácím mezi tím, zda jít zase učit, nebo se věnovat něčemu jinému. Představa dětí, domácnosti i učení mi připadá nerealizovatelná, něco se musí ošidit, dělat to naplno nejde. Vlastní rodinu zanedbávat nechci, ve špíně taky nechci shnít, takže zbývá šidit školu, Jde to? Nejde!!Svědomí by mi to nedovolilo. Že já neposlechla a nešla studovat nějakou vysokou, jak mi říkal tatínek!
Přesto mě učení moc a moc bavilo a dodnes spolupracuji s pěveckým sborem, ještě pořád mě práce s dětmi láká. Ovšem vyděla se na tom opravdu nedá! Po třech letech jsem měla 12 tisíc hrubého!! teď je to teda o něco lepší, ale zase skrouhli osobní příplatky, takže o moc víc to na začátku není.
Ještě ses ptal, koli ti zabere příprava - no, pokud to děláš poctivě, tak zezačátku, než získáš praxi, každou vyučovací hodinu připravuješ taky tak tu hodinu, někdy míň, někdy víc, podle předmětu a činnosti. Musíš promýšloet, co budeš učit, jak, co si děti z hodiny odnesou, co jim dáš za úkol, aby to mělo návaznost a nebylo to naplano, promýšlíš otázky, které jim položíš, činnost, kterou zvolíš, jestli si to budou hledat sami a jak a kde, jestli budou ve skupinách a jakých, co budou mít v sešitě, jestli to nejde nějak propojit s aktuální situací...a tak dále a tak dále. To všechno se ti samozřejmě honí hlavou při chůzi, při vaření, při jídle, v noci..takže pracuješ vlastně neustále, takže fakt miluju ty řeči, že máme nejvíc volného času! Jo, ale v hlavě nemáš nikdy čisto!
Pokud teda nemáš pocit, že je to tvé poslání, ještě si to rozmysli!Školu si udělej, s titulem jde všechno snáz..i když...někde tě nevezmou právě kvůli titulu, nemůžeš mít třena VŠ titul, když ho mistr nemá..ale to je jiná kapitola)
Já basi zase půjdu učit, protože mě to opravdu baví, ale něvím, jestli to budu fyzicky zvládat. To se uvidí.
Hodně zdaru!!
 Lassie 
  • 

Re: jak jsem začínala- jaké je učitelování 

(9.3.2007 16:22:07)
Tak si myslím, že bude školství o jednoho adepta - učitele chudší. Popsala jsi celkem barvitě praxi a to bych se divila, kdyby si to Pepa nerozmyslel :-)
 zubejda 
  • 

společnost vs. jedinec 

(9.3.2007 20:31:41)
Jo, to je těžký. Ve školství opravdu chybí muži, to jsem možná po...., že to vypadá tak, že ho chci odradit, ale já jen psala, jaké to prostě je. A tio jsem ještě nvypsala všecko a navíc to bylo dost zmatené. Ale holý fakt je ten, že s nějykými 12 - 17 tisíci (po 10 letech praxe) rodinu bude živit dost těžko. A pokud má vztah k dětem a soudím, že má, když chce být učitelem, bude chtít být doma s rodinou a ne ještě běhat po "vedlejšákách". Svýmu bráchovi taky radím, ať si najde něco míň náročnýho a líp placenýho...
 Lassie 
  • 

Re: společnost vs. jedinec 

(9.3.2007 21:07:38)
Nemusíš nic vysvětlovat, Zubejdo, věřím ti každé slovo. Trošku jsem do školství nakoukla a tchýně učí....vidím to podobně.
 Yuki 00,03,07 


Re: Re: společnost vs. jedinec 

(10.3.2007 18:55:47)
já myslím, že jestli si to Josef (snad to já sklerotik nepletu) romyslí, tak bude míň o jednoho učitele, který odejde ze školy po pár letech, protože zjistí, že neuživí rodinu.
a třeba bude dělat něco, kde bude užitečný děckám jinak
 štěpánka 
  • 

Re: jak jsem začínala- jaké je učitelování 

(11.3.2007 21:52:24)
Zubejdo,
Tvůj příspěvek si musím vytisknout a zarámovat. Hrozně hezky jsi popsala jak to ve škole chodí. Už jsem na svoje začátky skoro zapomněla (rok 1989), ale pak jsem si vzpomněla. Bylo to úplně stejné jako píšeš. Jen nebyly počítače, kopírky a barevné tiskárny. Jenže já zase spotřebovala moc barevných kříd, velkých čtvrtek, fixek a meotarových fólií (oproti kolegům). Měla jsem jednu velikánskou kliku a to bezva ředitelku. Díky tomu se mi školství neznechutilo sotva jsem začala. Paní ředitelka například nedávala začínajícím učitelům ani třídnictví, ani kabinety a podobné povinnosti. Je opravda, že hned 2. rok na mě toto vše spadlo mírou vrchovatou. Jenomže přípravy mi šly tak nějak lehčeji než 1.rok. Ředitelka, ač měla úplně jiné aprobační předměty než já, pochopila, že potřebuji něco jiného než ona na češtinu, přidělila mi bezvadnou "uvádějící" učitelku, od které jsem odkoukala řadu věcí. Obávám se, že mezi řediteli byla opravdu vzácným zjevem (nejenom tenkrát, ale i dnes). A jak se vrátíš po mateřské? Těžko. Ze své zkušenosti doporučuji (pokud to v Tvém případě půjde) nastoupit jen na částečný úvazek, případně ne na plný počet dní. Chce to pomalý rozjezd. Po té mateřské - můj název "intelektuální - dovolené (jako, že můj intelekt měl několik let dovolenou z mé hlavy). Některé moje kolegyně - matky u polovičního počtu hodin zůstaly natrvalo. Já sice padám na hubu, písemky i přípravy si nosím domů a dělám "v noci", když všichni spí, ale zase mám celý plat (půlka z těch 15 - 17 tisíc, to bysme se fakt neuživili). A několikrát denně si opakuj : "Na 1. místě jsou M O J E děti, až na druhém ty školní" Ale jak jsi popsala své začátky, myslím, že to Ti půjde nejhůře..... (mě taky)
 Yuki 00,03,07 


Re: Re: jak jsem začínala- jaké je učitelování 

(11.3.2007 22:10:57)
Já jsem měla smůlu na školu i na uvádějící učitelku hned po škole, tao uvádění spočívalo v tom, že mi dala opsat témaťáky a jinak vlastně nic, navíc jsem vystudovala středoškoskou chemii a biologii a nastoupila jsem u páťáků na vesnické škole, vlastní děcka jsem neměla, dostala jsem třídnictví, a všechny výchovy a opravdu jsem nevěděla, co mám vlastně dělat. V březnu jsem odešla na neschopenku jako těhotná.
teď jsem ještě při MD začala učit ale s podmínkou částečného úvazku. Stejně pro mě nikde nebyl celý, tak mám 1/4 na základce, aspoň můj obor a 1/4 na střední škole.
Už nezačínám, nemám žádného uvádějícího učitele. Už se v tom neplácám, to jenom tak do listopadu, ale dodneška netuším, kde ve škole něco najdu, na základce jsem jeden celý den v týdnu, na střední dvě dopoledne. Je to ideální. Nikde po mě nic nechtějí, protože mám tak malý úvazek. Nemusím na porady ani rodičáky, akorát na té střední mám nějaké povinnosti a to bych mohla i víc.
nevýhoda částečného úvazku je v tom, že neznám děcka, kolegy ani chod školy, ale to je zanedbatelný oproti tomu, že jsem s děckama svýma.
Plat je tomu odpovídající, ale nějak začít musím a nebudu přece na plný úvazek se školníma děckama, když mám doma svoje ještě malý.
Mám práci ještě doma, na ŽL, takže rodinnému rozpočtu pomáhám jak můžu, a jsem doma a přitom si odskočím do práce dopoledne, když jsou kluci stejně ve školce. Ideální stav. Jednou týdně jsou babička s dědou rádi, že hlídají.

bohužel nevím, co bude od prázdnin, protože ve školství je normální smlouva na dobu určitou (nejen u těch, kdo mají pidiúvazky).
to je taky nejistota, která není zrovna dobrá pro živitele rodiny. Někde prý dávají ředitelé smlouvu tak, že jsou učitelé přes léto na pracáku.

učitelé jsou zaměstnanci státu, většinou. Tak aspoň vidíme, jak si nás stát cení, silně podprůměrně :-(

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.