| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Perly aneb co jste možná o dětech ještě neslyšeli

 Celkem 264 názorů.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Nejsi mimo misu :-D 

(1.3.2007 10:10:52)
Bud naprosto v klidu..
Ale kazde dite je jine....
Zatimco muj strasi syn opravdu v pul roce sedel sam na nocniku a byl zvykly se vzdy rano takhle vykadit - vleze mu to delalo problemy.. ten mladsi zacal nedavno :-) (je mu 24m).
Zatimco starsi stal v pul roce, presne na den.. mladsi az v osmi mesicich.. se sezenim stejne..
Ovsem v lezeni byl mladsi prebornik jeste pred pul rokem, zatimco starsi vyckaval do sedmi mesicu. Chodila oba v deviti :-( k me smule, od te doby si snad jeste nesedli :-(
Kojila jsem oba, plne do pul roku, ty reci o kolinkach a knedlicih nesnasim a nechapu.. Beru na vedomi, ze tenkrat byla jina doba. Ale spis si myslim, ze je to zalezitost zdraveho rozumu.
Parek meli deti porve na fotbale v lete a uz chodili - oba jsou zimni, takze pocitam, mohlo jim byt cca 1 a 1/2 roku..
Nejsi mimozemstan. Anebo jsme dva :-D

 Petra+Filípek 09/06 
  • 

Re: Nejsi mimo misu :-D 

(1.3.2007 10:26:18)
Hmm, tak jsme asi tři mimozemšťani...
Moje kamarádka mi tuhle povídá, jak Eliška krásně zbaští celej párek, nebo plátek tlačenky. A je jí 11m!! To jsou věci, který mi hlava nebere, byla jsem tak v šoku, že jsem nemohla ani nic říct!! Ale stejně bych byla ticho, protože to jsou lidi, kteří si to nedají vymluvit-je to zbytečný! A ona je ještě ten tip-co by mě chtěl poučovat, protože mám o půl roku mladšího syna. Ale kolínka na 3m, to mě skutečně dostalo...
 aneta tři dcerky 
  • 

Re: Re: NEJLEPŠÍ JSOU ČESKÉ MAMČI 

(5.3.2007 19:06:28)
Vychovala jsem3 děti a myslím že dobře,u té nejmladší jsem odjela za manželem do světa protože tam měl rozdělanou práci a zajištěné bydlení všech skoro 5 lidí.Bylo to skvělé těch 2,5roku jsem si tam užila,ale jak tam se bože chovají mámi k dětem no hrůza,sice jejich dítě nikdy na zadek nedostane,protože podle nich je to týrání ale že je týrají zimou a hlady o tom se jaksi mlčí!Kojení nepřipadá v úvahu/přeci si nebude ničit prsa/a pro novorozence teple oblékat?to je také zbytečné,takže vidět mimčo v únoru jen ve slabých dupačkách,přízovém kabatku a čepičce je/normální/. Já původem z Čech kojila teple oblékala dělala kuřecí vývary a ještě uklízela vařila a pravidelně pekla jsem pro ně byla návštěvníci z marsu.Vneděli jsem měla věechny děti z ulice na zahradě a všichni baštili naše české buchty a vůbec jím nevadilo že jsem podle jejich maminek UFO
 Karla..Bohužel né všechny jsou"mamči" 
  • 

Re: Re: Re: NEJLEPŠÍ JSOU ČESKÉ MAMČI 

(5.3.2007 20:31:27)
Já mám podobné zkušenosti,ale od nás.Trend maminek pro které je vaření a pečení stráta času se u nás rychle zabydlel.Já jsem v domácnosti a protože se snažím-nechci nic zanedbat ve výchově synů 12 a 15 věnuju se jim-povídáme si o všem atd.taky vyvařuju a peču-jsem ostatním "západním"mamčám trnem v oku.
 Rena a Raďulka 


To jsou perly :) 

(1.3.2007 10:53:57)
Holky tak to už jsme mimozemšťani tři.
Když bylo malému tak půl roku známá mi naprosto s klidem a vážně vykládala jak její robátko ještě za dob minulých baštilo na čtyřech měsících svíčkovou s knedlíkem až se mu dělali boule za ušima. Tchýně zase cpala své děti od nejútlejšího věku uzeninami všeho druhu, k snídani, svačině, večeři a pašovala ji i do oběda, např. bramborová kaše s osmaženou anglickou slaninou je fakt jídlo pro osmi měsíční dítě (nad tím jsem se opravdu zarazila - argument zněl, byl už velký - chodil).
Nekomentuji ani nelze. To jsou ty starší případy, na které se člověk dívá ještě snad nějak shovívavjeji vzhledem k tehdejší nevědomosti - o hlouposti a nepouživání rozumu se tu bavit nechci.

Ale co říkáte na to, když dnešní maminka krmí své osmi mesíční dítě polévkami "z pytlíku" - pravidelně, a vůbec ho cpe všemožnými polotovary. To je podle mě trestuhodné. Další případ z okolí je maminka, co chodí pro obědy pro své děti 2,5 a 1 rok do hospody, denně a hospody ne restaurace. Tedy ne že bychom občas s malým nešli na obídek nebo na dobrou večeři, to samozřejmě ano, v květnu budou tři a občas to dle mého nevadí, ale krmit takto své dítě pravidelně, to je hrůza. Ještě dodávám, že tyto "velmi moderní" matky nesjou! ze sociálně slabé vrstvy obyvatel. Ale razí heslo "my jsme to jedli taky a žijem".
Ještě mě napadla maminka, která dávala od šesti měsícu kravské mlého a ani se nenamáhala vyvařovat lahve, ale ta mi divná přišla.
Takže bohužel... jsme asi mimozemšťani
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: To jsou perly :) 

(1.3.2007 12:58:13)
Mléko a pribiňák jsem dávala asi tak od 11 měsíců (postupně po troškách - kdyby se objevila nějaká nepříznivá reakce). Ale lahve a dudlíky jsem přestala denodenně převařovat v době, kdy holka suverénně ocucávala hračky. Normálně jsem je myla a tak dvakrát za týden hodila do vroucí vody.

Jinak ale znám opačný extrém - matka své dítě plně! kojila do dvou let (z lenosti), holka byla podvyživená, když to začli v těch dvou letech řešit doktoři, nebyla schopná přejít na normální stravu.

Myslím, že názory na to, kdy začít dítěti co dávat jíst se můžou lišit řekněme v rozmezí několika měsíců.
 Zuzana 
  • 

Re: Re: To jsou perly :) 

(1.3.2007 16:02:15)
Pokud myslíš tou "normální stravou" kravské mléko a pribiňáky s želatinou a barvivy, tak je snad lepší být podvyživená!
 Pippilotta 


Re: Re: Re: To jsou perly :) 

(2.3.2007 13:27:05)
Co je na mleku tak spatneho. Ziji ve Svedsku a tady ho detem doporucuji jiz od deseti mesicu pokud se nevyskytnou alergicke reakce.
Je ale pravda, ze tady je to mleko mnohem kvalitnejsi a s kravama se tu zachazi mnohem lepe a nepodavaji se jim zadne hnusy jako v Cechach.
 arsiela, 


Re: Re: Re: To jsou perly :) 

(2.3.2007 19:14:18)
dovolím si přidat další perličku,sice starou 1ě let,ale pobaví mě dodnes.Syn něco okolo sedmi měsíců žužlal v kočárku spokojeně žužlátko pro mimča(rostli zoubky,tak dával vše do papulky no znáte to)načeš starší paní mě na zastávce autobuse sjela nechutným pohledem řka kdybys mu ty náno dala místo té hračky kus párku,to nevidíš že má hlad? No koukala jsem na ní jak vrána,protože pokračovala dál,na téma dnešních moderních matek,který nedaj ani dítěti kus pořádnýho žvance.Zní to asi děsně,ale opravdu se nám tohle stalo.
Přeji všem maminkám,aby je jejich boj o zdravou výživu dětí nepřešel při nástupu do školky a později školy.Denní boj s automaty na colu,chipsy a podobné mňamky je občas na palici.Ale třeba se to změní,než půjdou dnešní kojenci a batolata do školy.
 Monika, dcery 12 a 7 let 
  • 

Re: Re: To jsou perly :) 

(5.3.2007 8:42:26)
TAk to je všude stejné moji tcháni krmily první dceru sem tam ovarem(4 měsice) vepřo-knedlo-zelem(7 měsiců) a tlačenka tam byla taky s cibulí a octem (od 18 měsíců) jen občas když jsem potřebovala hlídat ale i tak mě to hodně štvalo ale první dceru jsem měla v 18 letech takže jsem ani neuměla "zabojovat". U té druhé jsem to hlídala jak ostříž a šlo to. Ještě dnes si pamatuji větu tchýně když jsem přišla z porodnice s první holkou a měla málo mléka a ona prohlásila "To neva já spařím rohlík mlékem a budem jí to dávat" to mě zarazilo ale nějak jsem si říkala má dva kluky asi ví co dělá, no asi ne. Je fakt že s léty přibívají nové poznatky a i ona se hodně poučila protože u druhé dcery mě nabádala ať co nejdéle kojím takže člověk "dospívá " pořad. NO holky ty hrůzy zaplať Pánbů přežili a já vim co určitě dcerám nebudu vtloukat do hlavy až jednou budou sami mamky.
 Katka a dcera Týnka 
  • 

Re: Re: Re: To jsou perly :) 

(5.3.2007 11:01:42)
Milé maminky.I já mám podobnou zkušenost,když se mě má 72-letá babička ptala co dávám tehdy 4-měsíční dceři.Podotýkám,že je doposud kojená a nyní má 6a 1/2 měsíců.Tak mi spadla brada na její doporučení a zkušenost,že svému 3-měsíčnímu synovy dávala opraženou mouku rozředěnou vodou.Tehdy neměly vůbec ponětí o výživě dětí-to chápu.Ale v dnešní době mě velice udivuje,když se dozvídám i o podobných případech.Přeji všem maminkám,ať se takovýchto hrůz vyvarují a hlavně zdravíčko pro ty jejich poklady:-)))
 Kika 
  • 

Re: To jsou perly :) 

(2.3.2007 18:42:55)
Taky znám jednu, co dávala svým dětem od dvou měsíců kravské mléko - nepřevařené, jen ohřáté a samozřejmě taky na večer krupičku - tu ovšem taky nevařila, dala ji do mléka, s kostkou cukru a když to "vzpěnilo", tak to vypnula a byla krupička...:-((( Není to z dob minulých, je to krutá realita.
 Vali222 


Re: Re: To jsou perly :) 

(2.3.2007 23:36:58)
Moje sestra vyrostla na čerstvém kravském mléku, protože prostě nic jiného nesnesla.
 Marcela a Hanička 9/2002 


Re: Nejsi mimo misu :-D 

(1.3.2007 11:46:21)
dcera začala chodit sama až ve 14 měs., naše lékařka říkala, že ji máme nechat až se sama začne stavět a najde rovnováhu...nechodili jsme s ní za ruku nikdy. Zeleninové příkrmy s masem a přílohou jedla do roku bez soli jen s kmínem a majoránkou...pak jsme začali pomalinku solit...asi v 1,5 roce začala bežná dušená masa na cibulce a zase dušenou zeleninku, omáčky.....běžná strava jako my až od 2 let...minimum koření a vše dušené. Smažené jí jen řízky a smaž. květák..jinak vše dusím, vařím. Pije jen čaj bez cukru, kakao, džus s vodou, jupíky atp. velmi výjimečně...spíše používáme obaly na náš čaj. Párek poprvé ochutnala snad až ve 4 letech, šunkový salám taky. Uzeniny beru jako nevhodné, my je jíme taky málo.
 Ellis+Dáda+Jája 


příkrmy 

(1.3.2007 11:53:27)
Ahoj maminky,

skoukávám průběžně některé zajímavé diskuze a nedalo mi, abych se nevyjádřila. Mám 2 děti (13 a 4) - první jsem kojila 3 měsíce a druhou pouhý týden ... nebudu se tady rozepisovat, proč jsem nekojila dál (stejně mě tady někdo bude "kamenovat") - ale prostě jsme přešly na umělou výživu. V téhle době je kojení strašněj fenomén - pořád se o něm mluví a spousta maminek pak má pocit, že když nekojí, tak je to strašně špatně apod. Mám dost kamarádek, které nekouří, stravují se zdravě (ne vegetariánsky), kojily děti skoro rok a stejně ta dítka mají alergie (senná rýma, kožní alergie a vyrážky apod.)
Asi se vám budu zdát jako "krkavčí matka", ale to že jsem nekojila tak dlouho mi ani nevadí, holky jsou celkem zdravé (mladší chodí od 2 let do školky) takže je jasné, že občas marodí - ale nepřipadá mi, že by jim chybělo něco tak strašně důležitého, jak se všude píše .... Jsou to zdravé, veselé holky.
Příkrmy jsem začala podávat od poloviny 5. měsíce a začalo to klasicky brambory, mrkev, kuřecí maso, ryby apod. ale kolem toho 8. měsíce už jedly "skoro" to samé jako my - ale ne tolik osolené nebo kořeněné - co je na tom, že si 8. měsíční dítě dá rajskou s kolínkama a nebo občas br. kaši s kuřecím párkem ??? Polévky z pytlíku ne, to je fakt samé éčko, takovej blázen nejsem, ale v podstatě kolem toho 1. roku skoro jedly jako my ... ale Sunar zůstával ráno a večer Hamé kaše...
Mám kamarádku, která stále kojí (asi tak 2x - 3x deně) skoro 3-letou holčičku .... což mi připadá fakt už blbý .... sedíme někde v cukrárně a malá přijde, zvedme mamce svetr, vyndá prso a cucá .... holčička je už dost velká, asi tak jako 4leté dítě a prostěš to vypadá divně ... podle mě tohle už je extrém a jenom ZVYK ... jsem asi "zastaralá",ale mateřské mléko je podle mě jen pro miminka ....
Tak se do mě pusťte :o)

 Petra 
  • 

Re: příkrmy 

(1.3.2007 12:08:43)
Ellis - tady se psalo o tom, že rajskou jedlo dítě ve 4! měsících, ne v 8. A to je podle mě celkem rozdíl.
Já jsem taky plně kojila půl roku (to mě všichni chválili), ale jak se pak dozvěděli, že kojím ještě na roce, tak na mě koukali jak na exota.
Taky jsem šla do kolen, když mi před pár dny známá řekla, jak její 3. měsíční syn jí dva Bobíky denně a že pak vůbec nemá hlad.
 alena+r+k 
  • 

Re: Re: příkrmy 

(2.3.2007 18:26:24)
hmmm,to uz je tedy uplne mimo meritka :-((
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: příkrmy 

(1.3.2007 13:30:50)
Elis,
rajska omacka - pokud ji udelas z kvalitniho protlaku, nebo primo z dusenych rajcat, tak proc v 8mesicich ne?
Mne spis dostali ty parky :-D
 Kristain 


Re: příkrmy 

(1.3.2007 13:58:49)
Rajská ano v 8 měsících, pokud je z letních kvalitních dozrálých rajčat anebo teda z kvalitního prtlaku. A samo že ne moc kořeněná.
Ale párky a uzeniny nee-v párku není nic, co by dítě mít musela, masa je tam poskrovnu, i když koupíš něco kvalitnějšího. To je můj názor.

Syn začal jíst to co my, před měsícem a má rok a 3/4...a stejně pozoruji, že se mu udělala jakási vyrážka, která ne a ne zmizet...a to vařím fakt zdravě pro celou rodinu...
 Nasuada 


Re: příkrmy 

(1.3.2007 15:46:47)
Já tě jistě kamenovat nebudu za to, že jsi děti nekojila. Děti kojené a nekojené by se neměly srovnávat. Ty narážky na to, že kojené děti také mají vyrážky apod. jsou neopodstatněné, protože jsou kojené děti, které jsou zdravé a pak jsou taky ty co tak zdravé nejsou a stejně bych to mohla napsat i o dětech kojených. Zdraví našich dětí není přece pouze v tom, co jedí.
A nedá mi to nevyjádřit se k té 3-leté holčičce. Nevhodné mi na tom připadá pouze to, že není vychovaná tak aby se kojilo doma a už ne veřejně.
 alena+radeček+kačenka 
  • 

Re: vcelku s vami souhlasim-takze se do vas nepustim :-)) 

(2.3.2007 18:21:58)
no ja s vami vcelku souhlasim,nemyslim si ovsem,ze kojeni je prezitek a neco jako luxus-kojeni ma svou cenu-optimalne bych to videla tak do konce prvniho roku-kdyz nic jineho-vztah mezi matkou a ditetem ziska uplne jiny rozmer.moje deticky jsou celkem zdrave a v pohode-az na vylozene nezdrave potraviny jako pofiderni uzeniny vseho druhu,polotovary,korenene a veci precpane barvivy a konzervanty jedi me deti prakticky od ranneho veku vse co my dospeli.podle me je to jako s cistotou a bacily-kdyz je budu uzkostlive chranit pred vsim moznym spise jim to ublizi nez ochrani.chci mit silne,zdrave a odolne deti a ne sklenikove kvetinky.mmch vzkaz pro tu pani,ktere ochutnalo dite parek nekdy az nevim momentalne kdy-cimpak si myslite,ze vam budou krmit dite ve skolce,skole atd.???budete je nevzdy ochranovat pred chemii -a jak to chcete prosimpekne zaridit??vase psane prispevky jsou povetsinou i na muj vkus silna kava,ale doprejme detem vse dle zdraveho selskeho rozumu-nutite normalnim-neuzkostlivym matkam pocit,ze se o sve deti nestaraji prave nejlepe--a to neni fer.
 Radka,Bořek 4 měs. 
  • 

Re: příkrmy 

(5.3.2007 7:58:15)
Tak já mám pro pobavení taky jednu perlu týkající se příkrmů. Moje babička dala mojí sestře, když ji hlídala, ve 3 měsících k obědu míchaná vajíčka s klobáskou !!! (no prostě to, co měli s dědou na oběd). Moje maminka, když jí to babička sdělila, šla do kolen, ale teď se tomu zasmějeme, na sestře to naštěstí žádné následky nenechalo...
 Barča+Johanka04/06+Honzík08/09 


Re: příkrmy 

(5.3.2007 17:00:01)
Já mám na kojení jiný názor.Všímám si,že spousta maminek,jejichž děti mají třeba 3,4 roky řeknou,já jsem nekojila a malá je zdravá,ale to je zavádějící,protože když si pořádně přečteme něco víc o kojení,tak se dozvíme,že to,že kojíme nemá vliv pouze na zdraví dětí,ale také na to v jaké fyzičce ty naše děti budou v dospělosti.Dá se tam ovlivnit spousta faktorů ovlivňující zdraví po celý život a taky to má velký vliv na chování dítěte a na jeho psychiku a také IQ.
Když nějaká maminka kojí do 3 let,tak si myslím,že je to možná už dlouho,ale přece je to její věc,takže ji respektujme. Já mám 11 měsíční holčičku a kojím a kojit chci tak do 2 let a vůbec mi to nepřipadá hloupé.
 Zuzana, dcera 20 m 
  • 

Re: příkrmy 

(7.3.2007 8:43:19)
Tak tento příspěvek je jediný, se kterým plně souhlasím a děkuji za něho.
 Lída+2 


Re: Nejsi mimo misu :-D 

(2.3.2007 8:09:36)
Tak jsme taky mimozemšťan. Moje 8a 5,5letý dítě mělo první párek v 3letech, stejně čokoládu, pribiňák a bonbony....pečivo na roce....ochucenej jogurt na 2 letech.
První kojen 6 měsíců plně druhej dokonce 8měsíců. Příkrmy nechtěl.. už vidím jak jí kolínka.:-DDDD

JO a osobně jsem viděla 8měsíční slečnu jíst hranolky s kečupem.:-(
A znám maminky co dochází s kastrůlky do školních jídelen- přece nebuud vařit....
Další známá cpe syna ob den párkem s kaší....od 1 roku- no to nechápu...

Každej krmíme ty děti jak nejlíp umíme,ale ty následky se projeví později. Já osobně jsem silný alergik. A když slyším, že do mě od 1 měsíce lili šťávičky mrkvové a jiné- je mi zle..(tohle mimochodem vůbec nemůžu- bych se udusila).A od cca 5měsíců jedla všechno s ostatníma. A jelikož si dobře pamatuju na sestřenky vím, že je cpali obdobně....takže proč ne...- co když všechno tohle má vliv na mojí alergii na tzo jídlo.:-(
 Lefff 


Re: Re: Nejsi mimo misu :-D 

(2.3.2007 12:36:40)
Jsem na tom stejně jako Lída - taky do mě od šesti týdnů cpali zeleninu a ovoce vč. citrusů. Gestačně jsem v té chvíli byla sotva narozená (jsem narozena o 7 týdnů dřív), ve dvou měsících jsem začala dostávat maso a vejce. Když čtu deník, který pro mě máma psala, jímá mě hrůza. A to je máma dodnes pyšná, jak si mě - nedonošeňátko - hezky piplala. Dnes jsem těžký potravinový alergik. Kdo se s tím nesetkal, nepochopí, jak je možné, že otékám po malvicích (jablka, hrušky), peckovicích (třešně, švestky, broskve, meruňky...), zvracím po mangu (přestože mi chutná) a že lískové oříšky jsou pro mě životu nebezpečné (srdeční arytmie, otoky dýchacích cest, poruchy vidění, třes, pocení, úzkost a pocity na omdlení).
Takže když slyším větu: No co, my to taky jedli a taky jsme vyrostli..., jsem vztekem bez sebe.
S příkrmy jsem u své osmiměsíční holčičky začala právě až začátkem jejího osmého měsíce (gestačně sedmý měsíc). Zatím nedostává maso, s tím ještě chvilku počkám. O lepku, rybách, kravském mléce, ořeších a pod už vůbec nemluvím. Mám na sebe vztek, že jsem jí už dala brambory - dozvěděla jsem se pozdě, že jsou pro organismus zátěží. Mohlo mě to ale napadnout, když já sama mám alergii na bramboru v jejím syrovém stavu (otékají a červenají a svědí mě prsty, když je škrábu). Člověk se pořád má co učit i v tak základních věcech, jako je péče o dítě. A tvrdit, že "se to tak dělalo a dělá" a že "my taky vyrostli" je podle mě krátkozraké, hloupé a nezodpovědné.

Co se kojení tříletých dětí týká, mám k němu ambivalentní postoj - cenné látky + pomazlení pro dítě = plus, ovšem pro maminku podle mě už zbytečná zátěž jejího těla = mínus. A rozhodně podle mého názoru patří do soukromí, nikoli na veřejnost.
 Haluška 


Re: Re: Re: Nejsi mimo misu :-D 

(2.3.2007 12:41:15)
Lvice,
opravdu me jima hruza, kdyz to ctu... nemam slov...
 Lída+2 


Re: Re: Re: Nejsi mimo misu :-D 

(2.3.2007 14:02:40)
Lvice jsem ráda, že si nemyslím sama, že za to možná může tahle přehnaná lenost našich matek nám cokoliv extra vyvářet.....
TO co popisuješ mám taky.:-(
Moc mě mrzí, že máš ty samé problémy. Máme jen napůl jiný jídla....

Jo a ještě jsem si vzpomněla, že slané jídlo ochutnali po 2 roce do té doby ne. Vozila jsme jim extra uvařený jídlo všude. BAbička a moje mamka šíleli. V tu dobu jsem jim dala pak občas ochutnat naše jídlo. Tuším svíčkovou nebo upečený kuře,ale až po té co snědli to svoje....
 Lefff 


Re: Re: Re: Re: Nejsi mimo misu :-D 

(2.3.2007 15:13:45)
Lído,
na ty alergie mi hodně pomohla kineziologie - dost se to ztlumilo. Před 2 lety jsem absolvovala pár sezení a pak jsem nějakou dobu mohla vše s výjimkou kiwi a lískových oříšků (ty jsem se pořád bála zkusit) jíst bez jakékoliv reakce. Na přelomu října a listopadu 2005 jsem otěhotněla a riskovat jsem nechtěla. Všimla jsem si, že alergie se mi zhoršuje v době stresů (teď vyřizujeme hypotéku, kupujeme byt, čeká nás rekonstrukce, končím práci pro jednu společnost, brzy budu mít novou práci, do toho se tento týden přišlo na to, že budu muset se Sofčou chodit na RHB). Takže teď stačí, abych olízla ukáplou kapičku hruškové přesnídávky ze Sofinčiny lžičky - a pálí mě jazyk jako by to byla žíravina. Žít se s tím dá, alergie není žádné závažné postižení, ale je to otrava myslet i na návštěvě či v restauraci na to, co jídlo obsahuje nebo může obsahovat.

Kineziologii ale na tohle doporučuju - fakt ty otravné průvodní znaky tlumí.
 Lída+2 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nejsi mimo misu :-D 

(2.3.2007 16:09:42)
Milado,ale já klukům taky dávám vše.BYla jsem opatrná teda... I to co já nesmím. Jen čerstvou mrkev měli až když mluvili a pak si připadala jak blázen co je pozoruje.....i ve školce to měl Luk nahlášeno,aby mu to radši nedávali...
protože můj seznam je tam obsáhlej, že by nemohli skoro nic.třešně,meruňky, broskve,švestky, kiwi, oříšky lískový, mrkev, celer, petržel,jablka.... a spostu dapšího....
Exem nikdy neměli. Nic jim není tak jim to dávám. Třeba jsou po manželovi a nic jim nebude. Rozhodně to nejsou žádný chcípáčci jako kdysi já v 9.měsících první angína a ATB a pak už to bylo jen horší....
M2 v restauraci manžel říká- manželce oblohu bez mrkve a nebo jí zrovna zavolejte 155...

 Lefff 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nejsi mimo misu :-D 

(3.3.2007 13:48:57)
Milado,
já postupně a opatrně POSTUPUJI. Neboj se, nejsem blázen, který by svému dítěti chtěl ublížit. To, že jsem alergik já, neznamená automaticky, že bude alergická moje dcera a už vůbec to neznamená, že musí být zákonitě alergická na to, na co já. To by totiž v několikátém koleni byly děti alergiků odsouzené k tomu být krmeny nitrožilně nějakými umělými náhražkami.
Sofince po podaných pokrmech nic není, nemá ani vyrážku ani žádné dýchací či jiné problémy. Psala jsem, že mám alergické reakce v souvislosti se stresem - a to taky platí. Jestliže jsem vyčerpaná, můžu vnímat i nepatrné množství něčeho jako žíravinu. VNÍMAT, to je to. Ani po té hrušce mi nebylo nic, co by zavánělo otokem a tím pádem ohrožením na životě.
Omlouvám se, jestli jsem tě svou formulací vyděsila. Tak nezodpovědný cvok zase nejsem.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nejsi mimo misu :-D 

(3.3.2007 17:16:15)
Milado, hele, mně zas přišlo divný, proč mám (dle doporučení lékaře) svým dětem zavádět stravu od mrkve, jablek, brambor a dalších věcí, na který já osobně alergii (i když nijak velkou) mám a proč jim nesmim dávat třeba jahody, který mně vůbec nevadí.
Jak bys s timhle naložila? Já mám alergie na hodně věcí, který se za alergeny nepovažujou a naopak. Jenže něco dítěti dávat musíš - kor když kojíš jen krátce a dítě je na UM - a je to dítě, který v osmi měsících neleží v kočárku, ale chodí kolem nábytku a všude vleze.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nejsi mimo misu :-D 

(3.3.2007 18:58:04)
Milado, tak druhý dítě jsem taky plně kojila mnohem dýl, než 6 měsíců (nechtěl příkrmy skoro rok a půl fouňa), ale u umělýho mlíka (v našem případě hypoalergenního) se doporučuje (nebo aspoň doporučovalo) zavádět příkrmy od čtvrtého měsíce a to jsem přetahovala až do sedmého, pak už mi prostě přišlo, že naše dítě příkrmy potřebuje - UM pil od rána do večera.
 Lefff 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nejsi mimo misu :-D 

(3.3.2007 22:35:08)
Milado,
tak tohle mě dostalo:
"Rozhodne bych nesahla po presnidavce u 7mi mesicniho ditete, o ktere nevim, proc mi vadi, ale vim, ze mi vadi a to hodne."

To si myslíš, že jsem nejdřív ochutnala ovocný příkrm, zjistila, že mě pálí jazyk, a pak ho klidně nacpala dceři? Nenapadlo tě, že jsem ji předtím třeba ochutnat nemusela?
 Lefff 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nejsi mimo misu :-D 

(4.3.2007 10:27:34)
Milado,
děkuji za zodpovězení otázky a za Tvůj názor.
Já to jen pasterizovala (ohřívám a následně nechám odstát všechny příkrmy), nenechala jsem to bublat až do vaření. A moje dr. na mě koukala docela užasle, když jsem napoprvé v kojenecké vodě povařila i banán :-) Debata s Tebou mě přivedla na myšlenku, že navštívím s malou alergologa co nejdřív. Lepší je prevence a názor odborníka, než pak hašení požáru, který třeba vůbec vzniknout nemusel. Děkuji Ti za tuto inspiraci - já bych bez této debaty bývala navštívila alergologa až po prvním roce života Sofinky.
Internet je místem, kde si fakt člověk musí dávat pozor na slovíčka, protože spousta věcí tu vypadá horší než v reálu :-) Budiž mi to poučením pro příště, abych psala přesně CO jsem dělala, KDY, JAK a PROČ :-)

 Lefff 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nejsi mimo misu :-D 

(3.3.2007 18:15:01)
Milado,
ty jsi alergolog nebo pediatr? Já lékař nejsem, ale s alergií a přecitlivělostí na některé potraviny žiju od svých 18 let, kdy mi propukla.
Pocit pálení bez otoků není nijak šílená reakce. Stalo se mi to jen v jeden den, jinak jsem to zkusila ještě víckrát a pak už žádná reakce nebyla. Niže napsaný příspěvek od Lídy jako bych psala já - taky mi nic není po jahodách, můžu citrusy bez omezení. Ale ty právě silně alergizující bývají - proto je Sofče dávat zatím nebudu. Hrušku dostala párkrát kvůli tomu, že od zavedení příkrmů bojuje se zácpou (i přes panenský olivový olej a půl kapsle lactobacila, které standardně přidávám do zeleniny k obědu).
Kdybych měla ze všech druhů ovoce, které se dětem do prvního roku podávají, vybrat ty, na které jsem nikdy reakci neměla, mohla by Sofulka jen banán. A se zeleninou bych taky pohořela.
Alergie se naštěstí hned neprojevují anafylaktickým šokem, u dětí bývá jako první známka nesnášenlivosti vyrážka. Tu naštěstí nikdy po jídle neměla (jen při změně kosmetiky).
Při zavádění příkrmů se člověk navíc všude dočte, že reakce může být jen dočasná, že potravinu stačí na čas vynechat a pak znovu zkusit podat - tohle bych neudělala, už bych ji vynechala - právě proto, že já alergik jsem.
Je to těžké, opravdu přemýšlím, kdy a co malé dát, ale jen na MM ji nechat nemůžu.
 Lefff 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nejsi mimo misu :-D 

(3.3.2007 19:01:44)
Milado,
informace, které mám, pocházejí od pediatra a z internetových poraden a článků. Věřím Ti ale, že se alergie může projevit velmi ošklivým způsobem již napoprvé, ovšem naštěstí tomu tak většinou není. Nechci se denně děsit toho, jestli moje dítě po podání nějaké potraviny nebude ve stavu, kdy budu volat rychlou a modlit se, aby to přežilo. Takhle se žít nedá. Už tak svou berušku zkoumám a pozoruju jak pod lupou.
Co bys mi radila ty? Krmit ji jen MM a dávat bezlepkové kaše a banán a jinak nic? Předpokládám, že ovoce, na které alergii nemám, tj. jahody a citrusy, mi nedoporučíš. Borůvky staví. Co se zeleniny a běžných prvních příkrmů týká, cuketu a rýži nechce, mrkev a brambory mně osobně dělají občas problémy.
Ráda si vyslechnu Tvůj názor - prosím Tě o něj a předem děkuji.
 Siddhártha 


Jardo, 

(3.3.2007 23:10:26)
Ty jsi tak dokonalý, opravdu vzor všech. Prosím, pouč nás ještě o tom, jak si zorganizovat čas. Jak to zvládáš? Vypít dva litry mléka denně, jezdit denně na kole, samozřejmě zaměstnání, práce na zahradě a domu, a přitom sedět celý den u počítače a psát do diskuze ke každému článku nesmysly.

Když už jsi tak inteligentní, jak to, že jsi ještě neobjevil jiné diskuze? Jenom ty u článků na hlavní straně? Zkus se podívat sem a také tam jednou pro vždy zůstat: http://www.rodina.cz/diskuse6913.htm
 Lída+2 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nejsi mimo misu :-D 

(4.3.2007 8:34:08)
Milado no já taky postupovala opatrně. Ale prostě jsme klukům od malinka dávala i to co mi vadí- svědí mě pusa a tak...prostě jsem to zkoušela.
Zatím to vypadá , že jsou po manželovi. A alergie zatím na dveře nezaklepala. Naše DR je tam ani neposlala ještě- i když oba kluci maj v kartě tu A4 popsanou co všechno nesmím jíst já a na co všechno jsem alergická...
Třeba mě vařená meruňka ani nevadí, když je dost na bláto. TAk přesnídávka ve stejným stavu proč ne...
Lvie je na tom hůř, že jí to vadí i zpracovaný..:-((((((((

Joa te´d jsem zhřešila a naskákal mi exem...:-(
 Verča(dcera 3r.) 
  • 

Re: Nejsi mimo misu :-D 

(4.3.2007 13:19:58)
Ahoj,mám ,nyní 3letou,dceru,kterou jsem kojila do 2,5roku.Je zdravá,chytrá a krásná.Jako každé dítě!Přikrmovat jsem začala od 7.měsíce.Párek a podobná svinstva má vyjimečně na výletě u ohně apod.Poprve asi ve 2 letech.Překvapuje mě,jak může někdo něco mít proti kojení.Podle MÉHO názoru je to to nejlepší,co mužeme dát našim dětem na začátku jejich cesty.Samozřejmě za předpokladu,že jíme trochu obstojně.Tzn.pravidelně,pestře,bez koření apod.dráždivých věcí.Svou dceru jsem posazovala na nočník každé ráno od 10.měs ,kdy už sama seděla.Když se něco povedlo měli jsme radost( což bylo po ránu dost často),když ne nevadilo.Zvykla si na to a pak,když ostatní vrstevníci(asi v 1,5r) začli zkoušet nočník,neutíkala jako oni z nočníku.Netlačili jsme na ní,nenutili ji a i přesto byla od 1 a3/4r bez pleny.Každý se to jednou naučí a nemá smysl snažit se něco uspěchat.Věřte svým instinktům.Každé dítě je jiné a jen Vy znáte to Vaše nejlépe.Hodně zdravíčka a radosti přeje Verča
 saskia 


TY jsi uplne v pohode!!! 

(4.3.2007 22:52:16)
Mimo misu, jak pises jsou lidi, kteri krmi mimco parkama a nacvicuji nocnik v sesti mesicich a jine prkotiny!!!Uprime ti doporucuji vynikajici knizku Martiny Drijverove: To prvni&to druhe dite.Ja jsem se moc nasmala ale taky jsem se naucila reagovat v klidu na ruzna blba doporuceni meho okoli a kamaradek.
 victo, kluk+klučík 


Re: Nejsi mimo misu :-D 

(9.3.2007 13:10:41)
klid... mně taky tchýňka bavila historkami, jak její syn (mmch narozený v 7,5 měsíci) ve třech měsících baštil svíčkovou s knedlíkem, pěkně mu ji rozmixovala a jak pěkně přibýval... malého jsem plně kojila do konce 7. měsíce, dostal jen sem tam zkušebně mrkev, jablko, ale moc mu to nejelo, umělé kaše na noc nechtěl vůbec, ani jsem je nenutilo, spal i po mat. mléku dobře, v roce a půl jsem kojit přestala kvůli mým problémům se štít. žlázou a následnou dávkou prášků s tím spojených, hotovou mimin. stravu (skleničky) odmítal, takže jsme vařili domácí zeleninku atd. Dneska mu jsou tři roky, jídlo už moc neřeším, ale i my máme rádi zeleninu ap., konzervy, polévky z pytlíku nikdo nechce. Naučila jsem si rodinku na domácí pečivo - malý miluje koláče s tvarohem a ovocem a já, bohužel, taky...
 Markéta, 5ti letá dcera 
  • 

Re: příkrmy :-D 

(15.3.2007 13:23:16)
Rozhodně s Tebou souhlasím :-) A co se týče těch příkrmů - tak mám taky jednu perličku. Moje tchýně mě neustále přesvědčuje že svého syna od jeho tří měsíců krmila krupicovou kaší z kravského mléka... máš pravdu že tenkrát byla jiná doba, ale myslím že trávení tehdejších i dnešních dětí se moc neliší. Představa že bych svojí maličkatou "zabetonovala" na několik dní krupicovou kaší je dost úděsná!!!!
 Káča 
  • 

Re: Nejsi mimo misu :-D 

(25.5.2007 16:17:40)
Rozhodně nejsme trapně mimo mísu. Můj syn (3roky) dodnes nechce ani šunku. Když vydím některé dětina kočárku, jak jedí paprikové párky a maminky nakupují ještě 20dkg poličanu pro Pepíčka, dělá se mi z nich zle. Z těch matek!!!
 Sasa, Veronica 
  • 

Re: moje tchyne 

(9.10.2007 16:14:14)
Moje dcera ma 15 mesicu. Nocnik mame, protoze si na nej v obchode sedla a odmitala slezt. Od te doby je zavreny na WC a dcera o nej nejevi zajem. A ja ho nevytahuju... Samozrejme jsem proto byla kritizovana mou tchyni. Rekla doslova: To ja jsem chodila na nocnik bez problemu jiz ve trech mesicich.
Zmohla jsem se akorat na: Hm, a ve dvou mesicich si uz bez problemu chodila, vid?
Taky mi nejde do hlavy, ze si to u tri deti nepamatuje... nebo mozna to je pravda a tim padem by se potvrdilo to, co jsem si o ni vzdy myslela... NENI Z NASI PLANETY!
 LU,2děti 
  • 

Re: moje tchyne 

(9.10.2007 16:19:40)
Jasně, tvá tchýně je z Jupitera:-)a její soused je Elvis
Jinak je to tvůj boj a tvé dítě.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Nejsi mimo misu :-D 

(1.3.2007 10:11:03)
Bud naprosto v klidu..
Ale kazde dite je jine....
Zatimco muj strasi syn opravdu v pul roce sedel sam na nocniku a byl zvykly se vzdy rano takhle vykadit - vleze mu to delalo problemy.. ten mladsi zacal nedavno :-) (je mu 24m).
Zatimco starsi stal v pul roce, presne na den.. mladsi az v osmi mesicich.. se sezenim stejne..
Ovsem v lezeni byl mladsi prebornik jeste pred pul rokem, zatimco starsi vyckaval do sedmi mesicu. Chodila oba v deviti :-( k me smule, od te doby si snad jeste nesedli :-(
Kojila jsem oba, plne do pul roku, ty reci o kolinkach a knedlicih nesnasim a nechapu.. Beru na vedomi, ze tenkrat byla jina doba. Ale spis si myslim, ze je to zalezitost zdraveho rozumu.
Parek meli deti poprve na fotbale v lete a uz chodili - oba jsou zimni, takze pocitam, mohlo jim byt cca 1 a 1/2 roku..
Nejsi mimozemstan. Anebo jsme dva :-D

 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Nejsi mimo misu :-D 

(1.3.2007 10:11:03)
Bud naprosto v klidu..
Ale kazde dite je jine....
Zatimco muj strasi syn opravdu v pul roce sedel sam na nocniku a byl zvykly se vzdy rano takhle vykadit - vleze mu to delalo problemy.. ten mladsi zacal nedavno :-) (je mu 24m).
Zatimco starsi stal v pul roce, presne na den.. mladsi az v osmi mesicich.. se sezenim stejne..
Ovsem v lezeni byl mladsi prebornik jeste pred pul rokem, zatimco starsi vyckaval do sedmi mesicu. Chodila oba v deviti :-( k me smule, od te doby si snad jeste nesedli :-(
Kojila jsem oba, plne do pul roku, ty reci o kolinkach a knedlicih nesnasim a nechapu.. Beru na vedomi, ze tenkrat byla jina doba. Ale spis si myslim, ze je to zalezitost zdraveho rozumu.
Parek meli deti poprve na fotbale v lete a uz chodili - oba jsou zimni, takze pocitam, mohlo jim byt cca 1 a 1/2 roku..
Nejsi mimozemstan. Anebo jsme dva :-D

 watanaki 
  • 

Já se trochu přidám... 

(1.3.2007 17:00:12)
s tím, že někomu připadne něco divné, někomu ne. Včera jsem potkala kamarádku se sedmnáctiměsíčním klučíkem. Hned na začátku prohlásila, že byli den před tím na malé operaci - naříznutí předkožky. A tak jsem se podivila proč. Dostalo se mi odpovědi, že mu nešla přetahovat předkožka. Její dětská doktorka sice říkala, že to se postupem času upraví, že se to musí pomaloučku přetahovat třeba ve sprše, ale že vůbec není kam spěchat. Jenže má kamarádce se to "nezdálo" a šla se zeptat jedné známé uroložky, co ona na to. Ta jí řekla, že se za ní má stavit večer v nemocnici, protože má službu - a že se na to podívá. Výsledkem bylo, že malého čapla, přikurtovala a zaživa ! mu předkožku nařízla. Kamarádka s uspokojenim dodala, že malej sice chvilku vyváděl a řval jak tur, ale teď už je to dobrý a s přetahováním mají pokoj. Ještě teď mně jde mráz po zádech, když si na to vzpomenu. Podobně "citlivé" mně připadnou aktérky perliček uvedených v článku.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Nejsi mimo misu :-D 

(1.3.2007 10:11:07)
Bud naprosto v klidu..
Ale kazde dite je jine....
Zatimco muj strasi syn opravdu v pul roce sedel sam na nocniku a byl zvykly se vzdy rano takhle vykadit - vleze mu to delalo problemy.. ten mladsi zacal nedavno :-) (je mu 24m).
Zatimco starsi stal v pul roce, presne na den.. mladsi az v osmi mesicich.. se sezenim stejne..
Ovsem v lezeni byl mladsi prebornik jeste pred pul rokem, zatimco starsi vyckaval do sedmi mesicu. Chodila oba v deviti :-( k me smule, od te doby si snad jeste nesedli :-(
Kojila jsem oba, plne do pul roku, ty reci o kolinkach a knedlicih nesnasim a nechapu.. Beru na vedomi, ze tenkrat byla jina doba. Ale spis si myslim, ze je to zalezitost zdraveho rozumu.
Parek meli deti poprve na fotbale v lete a uz chodili - oba jsou zimni, takze pocitam, mohlo jim byt cca 1 a 1/2 roku..
Nejsi mimozemstan. Anebo jsme dva :-D

 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Nejsi mimo misu :-D 

(1.3.2007 10:11:07)
Bud naprosto v klidu..
Ale kazde dite je jine....
Zatimco muj strasi syn opravdu v pul roce sedel sam na nocniku a byl zvykly se vzdy rano takhle vykadit - vleze mu to delalo problemy.. ten mladsi zacal nedavno :-) (je mu 24m).
Zatimco starsi stal v pul roce, presne na den.. mladsi az v osmi mesicich.. se sezenim stejne..
Ovsem v lezeni byl mladsi prebornik jeste pred pul rokem, zatimco starsi vyckaval do sedmi mesicu. Chodila oba v deviti :-( k me smule, od te doby si snad jeste nesedli :-(
Kojila jsem oba, plne do pul roku, ty reci o kolinkach a knedlicih nesnasim a nechapu.. Beru na vedomi, ze tenkrat byla jina doba. Ale spis si myslim, ze je to zalezitost zdraveho rozumu.
Parek meli deti poprve na fotbale v lete a uz chodili - oba jsou zimni, takze pocitam, mohlo jim byt cca 1 a 1/2 roku..
Nejsi mimozemstan. Anebo jsme dva :-D

 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Nejsi mimo misu :-D 

(1.3.2007 10:15:09)
no, stacilo to jednou :-DDD
omlouvam se
 Siki 
  • 

Re: Nejsi mimo misu :-D 

(1.3.2007 10:24:19)
Cairo, neklikej tak rychle, nestíhám to číst :-)
 Róza 


knedo-zelo 

(1.3.2007 10:31:16)
Mám také rok a půl starou dceru a když jsem začínala s příkrmy, tak mi jedna známá povídala (no spíš se chlubila), že její syn jako první ochutnal knedlo zelo vepřo ... "a jak mu to šmakovalo, od té doby s námi jedl vše" ... teď je mu přes třicet a je pěkně tlustej
 kája 
  • 

Re: knedo-zelo 

(1.3.2007 20:13:04)
můj brácha jedl knedlo vepřo zelo ve třech měsících, je mu pětadvacet a tlustej není - mám pocit,že se tady rozebírá furt to stejný a hlavně zbytečně - stejně si každej udělá co chce a děcku dá jíst to co chce....pochybuju,že někoho tahle diskuze pobídne ke změně.....
 Eviska 
  • 

Jídlo.. 

(1.3.2007 10:38:27)
No,tak Vám povím,že já jsem asi taky nějaká mimo..Své holčičce jsem začla dávat příkrmy v 5měs,doma vařené,neslané,nemastné,prostě jen zeleninu,pak maso atd..Dnes jí je 17měs,je pravda,že včera měl poprve kousek párku,páč si ho ukradla z talíře:-)No,snad jí to neuškodí..Ale má známá,má 2měs holčičku,A místo sunaru,který prý odmítá,jí dává obyčejný kravský mlíko s jogurtem-nejlépe smetanovým.A mám dojem,že i ten párek už ochutnala.Pribináček je na dením pořádku..Když tohle slyším,otvírá se mi ,,kudla v kapse""
 Haluška 


Re: Jídlo.. 

(1.3.2007 10:50:23)
Evisko,
dvoumesicni miminko? to snad neeeee! To je tyrani deti...
 hanka 
  • 

Re: Jídlo.. 

(1.3.2007 10:53:10)
Hmm, to mne se kudla v kapse neotevírá. Přijde mi to zvláštní, ale s největší pravděpodobností to má zkonzultováno s lékařem. A dojmologii neberu. A kravské mlíko kdysi bylo jediným zdrojem potravy / myslím tím mimo mateřského/. Že žijeme v jiné době? Ano, pokud dítě nesnáší Sunar, asi je hodně jiných možností. Ale taky je dost možné, že kravské mlíko pro tady to konkrétní dítě ty konkrétní maminky je to nejlepší, co se mu může nabídnout.
 Terka, Kuba 9m. 
  • 

Re: Re: Jídlo.. 

(1.3.2007 12:02:38)
Nebylo jen kravské mlíko, to je nesmysl. Moje babička taky neměla moc mlíka (vlastního), ale už tehdy kravské snad nejmíň do roku nedala, ale dělala rýžové kaše, obilná mléka. Taťka se strýcem jsou zdraví dodnes (55, 53 let).
 Lenka Nova 


Souhlas 

(1.3.2007 12:41:30)
Kravské mléko se nedávalo, dával se odvar z rýžové kaše, moje babička nemohla kojit a doktor jí doporučil tento odvar. Máma (dnes 54) se narodila jako nedonošená a babička říkala, že z té rýže bezvadně přibývala, umělá mléka tenkrát nebyla.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Kravské mléko pro miminka 

(1.3.2007 20:45:33)
V některých zemích se opravdu dává miminkům někdy výživa z kravského mléka.
Obsahuje zhruba toto:

zředěné čerstvé plnotučné mléko (3,5 %)
rýžové vločky nebo škrobová moučka
mléčný cukr (laktóza)
olej z klíčků

Příprava je poněkud náročná a toto mléko obsahuje málo vitaminů, proto se děti od 6. týdne přikrmují mrkvovou šťávou (vitamin A) a později pomerančovou.

 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Jídlo.. 

(1.3.2007 11:09:15)
Kdyz jsem byla s mladsim synem na ctyrmesicni kontrole u pidktorky, dostali jsme vynadano, ze je kluk obezni a ze mu nesmim davat lipanky a ani jisku do polevky.. dost sem se tenkrat nasmala a doktorka pak taky - syn byl plne kojeny a bez jakykoliv prikrmu (holt jsem mela misto mlika smetanu) , ale obezni to teda byl (mel v pul roce pres 10kg)
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Re: Jídlo.. 

(6.3.2007 14:14:04)
Tak to mi silně připomíná ségru. Nejprve odešla z porodnice na reverz, protože jí sestry "kradly" holky (dvojčata) a cpaly je z láhve, i když ona měla prsa jak mlíkárna (holky se narodily v 41. týdnu a měly 3,40 a 3,60 kg, kojeny byly do 2 let!!!!). Sestry to zdúvodňovaly tím, že si holky "stejně musí zvyknout na flašku, protože kojit dvojčata nejde".... (Mimochodem jsou narozená v roce 2000, ne v padesátých letech minulého století).
Potom jí doktorka v poradně nadával obdobně, jako Caiře - ať je necpe kašemi a polévkou s jíškou - dr. nevěřila, že má ségra tolik mlíka, že jsou holky půl roku jen kojené a tolik přibírají....

Já jsem zase zažila šok, když jsem jezdila s první dcerou v kočárku. Nejprve známé maminky , později i cizí lidé se pozastavovali nad tím, že jsem jí nedala kousat párek. Tady (malé město v JZ Čechách) patří párek v rukách sotva sedícího mrněte (kolikrát to dítě ani nesedí samo, ale maminka ho obloží polštářky ze všech stran, aby bylo v "sedící" poloze) mezi důkazy "vzorné péče o dítě". Dokonce když měla Ela asi rok, tak mi paní prodavačka při nákupu v masně nožku párku VĚNOVALA, abych na tom ubohém dítěti nešetřila a párek mu dopřála......
Dovedu si představit, že dám třeba dvouletému dítěti libový párek či libovou šunku k bramborové kaši k obědu. Myslím si, že nejsem nějak přehnaně úzkostlivá, co se týká výběru jídla. Ale představa syrového - neohřátého párku - v tlapce půlročního mrněte mne nepřestává děsit.....
 Iva a Jiříček 3roky 
  • 

Re: Jídlo.. 

(1.3.2007 22:18:12)
nevím, co máš proti kravskýmu mlíku, můj syn byl plně kojen 6 měsíců, pak jsem mu začala dávat dušené a vařené králičí(doma vypěstovaný)maso, zeleninu, ovoce, od 9 měsíců potraviny s lepkem, čerstvé bílé jogurty, piškoty bez lepku atd., do roka jsem ho kojila:pak jsem začala dávat tvarohové výrobky.Extra jsem mu vařila do 18 měsíců,pak jsedl s námi, protože i my málo solíme.Párek měl až ve dvou letech. Od dvou let jí skoro to co my, kromě jídel, které fakt nejsou vhodné. Jsou mu tři. Od odstavení v kojení nechtěl mléko, žádné, zkoušela jsem Hipp, Sunarku, Sunara a další, prostě nic.Dávala jsem mu hodně mléčných výrobků a k večeři kaše Hipp a jiné.V 18 měsících jsem zkusila na doporučení pravé čerstvé kravské mléko(doplňuji pravidelně zkoušené v laborkách).Ředila jsem ho vodou - kojeneckou a převařenou,z toho jsem začala vařit kaše, omáčky a puding. Ve dvou letechjsem mu do toho přidala malilinkatou lžičku jahodového granka- asi do hrníčku tu lžičku a začal pít.Nikdy se neosypal, žádnou vyrážku ani jiné zdravotní problémy neměl, rostl pěkně. Jsou mu tři roky a denně vypije skoro půl litru mléka, dávaám mu i 0,5%tuku kupovaného z obchodu, jí mléčné výrobky, sní vše, co mu uvařím, nesetkala jsem se , že by neměl nějakou potravinu rád. Ve třech letech má 100cm a 15,9kg, což myslím je dobré. Proto si myslím, že kravské mléko, když je v pořádku a dává se tak jak má,nemůže ublížit. Horší jsou otraviny,které jsou určeny dětem a jsou plné stabilizátorů a barviv, jsou to potraviny i pro kojence - výživy, příkrmy hotové, Jupíky, Kubíky a tak. Nikdy jsem mu nekoupila nic takového, výživu jse vařila doma. Jedinkrát jsem s ním byla v restauraci, kousnul si ode mne bulky, ve které byl kuřecí hamburger - maso neměl, za 4 dny jsme měli průjem, který trval 2 týdny - diagnóza kampilobakter. Bylo to šílené, slavil zrovna druhé narozeniny, tak ani neochutnal dort, který jsem pekla.Chápu maminky, které dbají na stravu svých dětí a fandím jim, ať opravdu nespěchají dávat dítěti vše, není to dobré. Z mé zkušenosti znám maminku, jejíž syn jedl ještě před s vými prvnímu narozeninami párky, bombony, gumové medvídky, čokoládu a tak a to má jednu ledvinu. když jsem se divila, tak mi řekli, ale on jenom trošku.Je dobré starat o to ,co dítě jí a pije.Je pravda, že teď už doatane i čokoládu, lízátko ale jenom jedno a ne pořád a denně a taky si v obchodě nevybádá jako jiné děti, které se domáhají všech možných sladkostí. Nedávno mě udivil, když po příchodu do obchodu si dal do košíku jogurt a ne něco sladkého. Takže jen tak dál a dbejte o stravu svých dětí. Moc všehcny zdraví Iva
 Iva a Jiříček 3roky 
  • 

Re: Jídlo.. 

(1.3.2007 22:21:01)
jen chci dodat, že jsem na tvé straně s tím, že kravské mléko a smetanový jogurt od dvou měsíců je šílenost.
Ahojky
 Mili+2 


Re: Jídlo.. 

(2.6.2008 19:36:15)
Tuhle si znama pochvalovala jak jeji trimesicni syn spapal celou smazenou RYBU,tresku. Kristepane,ja myslela ze padnu!
 Haluška 


rozhodne nejsi mimo... 

(1.3.2007 10:46:54)
Prvni dite jsem plne kojila do 11 mesicu, druhe tedy jen do 7, pak uz ji to nestacilo. Z te porodnice mi jde hlava kolem, to snad neni mozny...

No a na nocnik davam posledni ditko od narozeni, ale to je ponekud netypicky pristup v techhle zemepisnych sirkach.
 Róza 


Re: rozhodne nejsi mimo... 

(1.3.2007 10:51:05)
O tom už jsem slyšela, nočníkování od narození. To mě zajímá. A jak jí/mu to jde?
 Haluška 


Re: Re: rozhodne nejsi mimo... 

(1.3.2007 11:05:23)
Rooozo,
jde to dobre, kdyztak si o tom muzes neco precist na mem webu
www.haluska.cz. Jinak jako informativni web o bezplenkove komunikacni metode doporucuju www.mokosha.info
 iva 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: rozhodne nejsi mimo... 

(1.3.2007 14:07:37)
A myslíš , že to ditě od narození vnímá že má jít na nočník ,mě to teda normální nepřipadá někdo se tady pozastavuje když má jít mimčo vpul roce sedět na nočník co si mám pak myslet o tomhle za pár let pak bude někdo vyžadovat aby snad dítě odešlo z porodnice po svých aby ušetili za kočárek
 Haluška 


Re: Re: Re: Re: rozhodne nejsi mimo... 

(1.3.2007 14:49:38)
ivo,
vis, ze nejsi ani prvni a dost pravdepodobne ani posledni, kdo se na to pta? Jestli o tom chces neco vedet, tak si procti zminene odkazy a muzeme diskutovat. Jestli chces jenom kritizovat, tak mi vcelku nestoji za to odpovidat.
 iva 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: rozhodne nejsi mimo... 

(1.3.2007 14:07:52)
A myslíš , že to ditě od narození vnímá že má jít na nočník ,mě to teda normální nepřipadá někdo se tady pozastavuje když má jít mimčo vpul roce sedět na nočník co si mám pak myslet o tomhle za pár let pak bude někdo vyžadovat aby snad dítě odešlo z porodnice po svých aby ušetili za kočárek
 Haluška 


Re: Re: Re: Re: rozhodne nejsi mimo... 

(2.3.2007 12:14:02)
ivo,
promin, ze opdovidam az ted, prehlidla jsem tvoji otazku. To dite si to patrne neuvedomuje na te urovni jako my, ale ma instinkty a reflexy. To, ze se mu chce, pozna, a da to najevo. Kdyz na to odpovim a dam ho vycurat / vykakat, tak se tim tyhle prirozene instinkty posiluji. Kdyz reagovat nebudu, necham ho vylucovat do pliny, tak po case (uvadi se 3 mesice) rezignuje a prestane signalizovat. Mne prijde celkem logicke, ze kdyz se dite ohlasi a ma hlad, tak mu dam najist. Stejne logicke je, ze kdyz se ohlasi, ze se mu chce na zachod, pomuzu mu ulevit si jinam nez do vlastniho obleceni.
Krom toho ve vylucovaci pozici nad nocnickem ci jinou nadobou se vylucuje daleko lip nez vleze.
 Nasuada 


Re: Re: Re: Re: Re: rozhodne nejsi mimo... 

(2.3.2007 14:03:38)
Někdy mě až mrazí z toho, co všechno nám miminka signalizují a my nejsme schopni to zachytit. Na tu bezplenkovou metodu se podívám. Díky
 Toranoko 
  • 

Re: rozhodne nejsi mimo... 

(1.3.2007 18:37:16)
Ahojky, o bezplenkove metode jsem tady na Rodine cetla a dost me to zaujalo...doufam, ze to treba jednou, az a jestli budu mit deti, vyzkousim :-)
 Haluška 


Re: Re: rozhodne nejsi mimo... 

(1.3.2007 18:38:19)
Toranoko,
dej vedet, az budes chtit zkouset :-)
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: rozhodne nejsi mimo... 

(1.3.2007 18:50:23)
Jojo...ale to pravdepodobne dost potrva... :-) :-) Zatim neni na obzoru ani otec, natoz dite :-) A na tvoje stranky uz se tesim...urcite tam bude spousta zajimavych veci
 Haluška 


Re: Re: Re: Re: rozhodne nejsi mimo... 

(1.3.2007 19:09:40)
Toranoko,
to je v pohode, az to prijde, tak to prijde... :-)) Kazdopadne treba uz budu taky zkusenejsi, tak se ode me dozvis vic :-)
 Athina+5/2006 
  • 

Nevhodné příkrmy a sezení 

(1.3.2007 10:50:56)
Máme s kamarádkou stejné staré děti (9 měsíců). Dcerka od kamarádky je na příkrmech od 4 měsíců. Chlubí se mi, že malá už nyní jí téměr všechno. Jedla už zelí, koprovou omáčku, pečené kuře, řízek...Ale na druhou stranu si stěžuje, že chudáček malý, se nemůže vykakat,vždycky u toho hodně pláče, že má hrozně tvrdou stolici. Ale proč se diví při této stravě?
A k tomu sezení. Když měly děti 6 měsíců, tak se mě ptala,proč můj syn ještě nesedí, jestli snad není opožděný. Ona svou dcerku dávala sedět. Nyní její dcerka tráví den tak, že celý den prosedí na dece (samozřejmě, že kamarádka ji musela posadit, sama si nesedne, ani se nepostaví), nebo ji vezme za ruce a chodí s ní po bytě. Můj syn od 7 měsíců leze a poprvé si sedl až 9 měsících. V 8 měsících se postavil a nyní chodí kolem postýlky a kolem stolu. Když byla kamarádka na 9 měsíční kontrole a dr. viděla, že malá vůbec není schopna se z polohy na bříšku nějak zvednout na kolínka, doporučila jí rehabilitaci. To však kamarádka odmítla, že raději změní doktorku.
 Rena a Raďulka 


Re: Nevhodné příkrmy a sezení 

(1.3.2007 11:12:25)
Teda to je taky síla... My malýmu bránili, sednul si na čtyřech měsících a já dělala všechno proto aby ležel, když za měsíc na to začal lézt, celé dny jsem ho nosila aby měl pocit, že objevuje... na šesti měs. obcházel nábytek a už s tím nic moc udělat nešlo :(

Fakt nechápu matky co svým dětem takhle ubližují, setkala jsem se taky s posazováním, stavěním a vláčením za ruce. Je to hrůza.

Ale oni ani někteří pediatři nejsou úplně ok. Kamarádce nedávno Dr. řekla, že když malé 7 měs. nechutná čaj má jí ho osladit!
 Zuzana+Jony, 2 roky 
  • 

Re: Nevhodné příkrmy a sezení 

(1.3.2007 11:14:28)
No pěkně - taky jsme byli s manželem za největší blbce, když jsme přikrmovali rozvážně, pomalu a Jonášek v podstatě do roku jedl takové neslané nemastné hlavně zeleninové příkrmy.... Dnes to má výhodu v tom, že spapá všechno, nemusím moc solit ani kořenit. Všude dávám k dobru příhodu, kdy tchyně mého švagra na návštěvě cpala 1,5letému kloučkovi (našemu) slané brambůrky a tyčinky. Když se z toho manželovi udělalo špatně a radši odešel pryč, aby se na to nemusel dívat, řekla jsem jí zřetelně, že si to nepřeju - že mu to nedáváme a že to pro děti není.... Odpovědí mi bylo:"to si teda zaděláváš na pěkné problémy - nebude ti jíst, bude se rýpat v jídle atd atd atd....naše děcka takhle taky jedly a podívej (fakt je, že vypadají všichni jako sudy :) )." No nakonec se jí podařilo malému něco propašovat do rukou, až zlomyslně.... Jony si to prohlédl, kousnul.... a vyplivnul (ani si nedovedete představit, jak se mi ulevilo). Jako perličku bych dodalaa, že ona paní je učitelkou v MŠ, fakt dobrý....
 Martina 
  • 

Re: Re: Nevhodné příkrmy a sezení 

(1.3.2007 11:38:34)
Ahoj Zuzko, mám úplně stejný pocit, že jsem za blbce, když synovi -10 měsíců necpu do pusy vše možné . A víceméně nevím, jak se vypořádat se situací, když jeho prarodiče to dělají - stačí když se otočím a šup už má v pusince kus šunčičky, uheráčku apod. Jasně a srozumitelně jsem jim to řekla, že si to nepřeju, ale děje se to pořád. Máte nějakou radu jak na ně? Nechci je od vnuka separovat, myslím si, že dítě potřebuje i tyto vztahy.
 metty, 3 kluci 


Babičky pokušitelky 

(1.3.2007 12:08:02)
Měla jsem podobné problémy s tchýní. I když s polu vycházíme dobře, bylo mi naznačováno, že syn po porodu málo přibývá (měl pomalejší rozjezd) a měla bych mu občas něco šoupnout na přilepšení. Často byla vzpomínána historka o tom, jak dostal můj manžel v 6 nedělích od jeho babičky bramborovou kaši, protože tchýně zrovna byla na poli a on už měl hlad. A jak mu šmakovalo! Tak proč by nemohl malý dostat líznout trošičku smetánky nebo rozpuštěného nanukáče, když jsou mu už 3 měsíce? Ze začátku jsem to odmítala s úsměvem, ale potom co se mu švagrová v půl roce pokusila vnutit dort(no podívej, jak kouká a ty mu to, chudinkovi, nedopřeješ) jsem vypěnila a řekla, že nechci aby měl syn ve 35 letech dnu a vyšší krevní tlak jako můj manžel a musela jsem si někdy vyčítat, že jsem mu to způsobila možná já. A bylo vymalováno a byl klid. Sice jsem ta divná a přepjatá (kojila jsem až do 18 měsíců když šest neděl přece bohatě stačí), ale synovi se už nikdo nic co jsem si nepřála dát nedovolil.
 Terka, Jakub 9m. 
  • 

Re: Babičky pokušitelky 

(1.3.2007 14:35:54)
To jsem ráda, že nejsem sama divná. Doma šílím, že nepředkládám synkovi makrobiotiku, okolí zas nechápe, že nejí to nebo ono, že mu nesladím, že mi vadí instantní výživa, cukr v přesnídávkách, vlastně jsem divná protože vařím a nedávám skleničky. Naštěstí manžel je vpohodě, respektive je mu to jedno, on sní cokoliv, ale kvituje s povděkem, když se mu na talíři objeví zelenina v lákavé úpravě, neptá se a jí. Stravu malého nechává na mě, před známými a příbuznými mě obhajuje, a vím, že kdybych šla do extrému, včas mi to dá najevo.
Ale taky jste si všimly, že kdejaké hrůzy páchané na dětech (posazování, vyřvávání, párečky, cukr atd.) nechávají lidi naprosto chladné, ale když dítěti vaříte bio a myslíte si, že domácí nejlepší, případně ještě balíte do látkovek, jste považována za nebezpečný alternativní živel a málem se volá sociálka?
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Re: Babičky pokušitelky 

(1.3.2007 15:15:33)
Cituji : "když dítěti vaříte bio a myslíte si, že domácí nejlepší, případně ještě balíte do látkovek, jste považována za nebezpečný alternativní živel a málem se volá sociálka?"

Můžete být konkrétní - jak se projevuje to, že jste považována za nebezpečný alternativní živel? Přijde mi to jako dost paranoidní tvrzení.

Mě osobně cpaní kojenců párky chladnou nenechává, ale těžko s tím mohu něco dělat, ne? Nemůžu přece přijít k cizí mamince, jejíž mimi v kočárku třímá studený párek a začít ji vychovávat. Když moje kamarádka posazuje obloženou polštáři svoji holčičku od pěti měsíců, a mrňavka v deseti měsících pořád jen sedí, neposadí se a nevyvíjí vlastně žádné jiné aktivity, řeknu jí, že si myslím, že to není OK, ale to je tak všechno co mohu.

 Terka, Jakub 9m. 
  • 

Re: Re: Re: Babičky pokušitelky 

(1.3.2007 16:29:07)
Můžu. Projevuje se to třeba tak, že mi doktorka vymlouvá látkové pleny, protože jsou nezdravé a já tím prý dítě poškozuji. Kamarádka si myslí, že dítě živené bio stravou je zhýčkané, protože jeho trávící trakt není trénován na tu normální stravu. Nic proti, mÿslet si to klidně můžou, ale vadí mi, že jsem tím automaticka pasována na onen "alternativní živel" a např. zvána na kontroly častěji než matky s jinými dětmi.
Jinak můj příspěvek měl mít jakýsi nadlehčený tón, ale asi se mi ho tam nějak nepodařilo propašovat.
 Terka, Jakub 9m. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Babičky pokušitelky 

(1.3.2007 16:34:47)
Jinak s vámi souhlasím - také ostatní maminky nepoučuji, co mají dělat, neradím bez vyzvání, názor sděluji pokud jsem na něj tázána. To ti "párkoví" to tak mají - pořád mám na talíři, že to dělám špatně, přestože dítě očividně prospívá.
 hanka,syn 03/06 
  • 

Re: Babičky pokušitelky 

(1.3.2007 17:02:50)
Problémy s tchýní to dobře znám:).Zrovna minulý týden malého hlídala a když jsem si ho vyzvedávala tak jsem se nestačila divit jídlo,které jsem mu uvařila samozřejmě netknuté,ale tchýně mu uvařila polívku,a pak mě dorazili.S tchánem měl knedlík s vajíčkem a s tchýní knedlík s jabkama.No a k svačině mu koupila jahody v lidlu no a kluk se mi osypal:((((((((.
 Mortadela 


Zrovna včera 

(2.3.2007 7:39:24)
Tak zrovna včera - zatímco jsem si tu s vámi diskutovala a Klárku (3,5 roku) hlídala tchyňka (jelikož má ještě trochu kašel, ale já už musela do práce), dala jí k obědu bramborovou kaši s párkem. A co se nestalo - večer blinkala jak alík! :-( Já se fakt zblázním, mě z tý práce za chvíli vyhodí - jsem pořád na OČR.
 Klara 
  • 

Re: Babičky pokušitelky 

(2.3.2007 23:00:59)
Rady naší babičky(jinak velmi chytré,bystré a milé ženy):nekoj,je chudák hubený(sebrala mi ho z rukou a :pojď miláčku,jenom babička ti pomůže),
-mimi se nesmí dívat do zrcadla(bude schizofrenní)
-nesmí do jednoho roku na hřbitov,protože zemře
-nesmí být v kolébce pod lustrem,protože ten na něj spadne
-nesmíme mít zatažené žaluzie,protože se mu nevivine zrak či rovnou oslepne
-musí jíst tučný hovězí vývar,protože je jen kojený...
-jak to,že ho neopaluješ?
Poté,co ukazovala psovi miminko(ne děťátku pejska)-to byla poslední kapka..
Babička dostala zákaz vstupu.Za čas návštěvy jen na ohlášení a velmi omezené.Stejně si ty blbé poznámky neodpustí.Nechápu,jak vychovala 2 skvělé děti.To všechny tak časem zblbnem?
 abcd 
  • 

Re: Re: Babičky pokušitelky 

(2.3.2007 23:15:35)
Tvoje babička je jinak chytrá a milá žena a ty jsi ji zakázala přístup k vnoučeti jen proto že říká ve svém věku věci poněkud pošetilé, ale ničím nikomu neubližující? A to se to nestydíš napsat a ještě se s tím chlubíš? abcd
 Klara 
  • 

Re: Re: Re: Babičky pokušitelky 

(2.3.2007 23:53:38)
ABCD:opravuji-je to babička mého dítěte,ne moje.Mojí babičce bude brzy 9O let a nikdy by takové obludnosti nevypustila z úst.Psala jsem to,protože teď mi to přijde k zasmání.(Věř mi,že tehdy jsem ale hodně plakala.Opravdu podpora novopečené matky ze strany nejbližších,když neslyší nic jinýho,než tyhle bláboly.).Za co se já mám stydět?Za to,že jsem to nechtěla denně poslouchat?Vážím si slušnosti a úcty.Musí být však oboustranná,že?
 asmara 
  • 

tak já to teda chápu 

(5.3.2007 10:47:58)
Tak mě tedy zákaz připadá docela namístě,ačkoli se nejedná o nějaké zásadní problémy,ale jenom spoustu hloupých pověr.Já jsem taky své matce na nějaký čas vydala zákaz,ve chvíli,kdy dítě/tou dobou tříleté/ bylo po mononukleoze,mělo strašidelné jaterní testy a lítali jsme po všech odbornících,co jich v Praze přes játra je a babička nad ním kvílela:"ty moje ubožátko,oni ti nedají čokoládu,tak to babi bude hodná a kousek ti dá"
a když ho hlídala,vzala ho k Mcdonaldovi-taky jsem byla tvrdá a půl roku vnuka neviděla.Takže chápu,je to fakt srážka s blbcem....
 hanka,syn 03/06 
  • 

Re:pro Kláru 

(3.3.2007 9:23:49)

Milá Kláro,
naprosto Ti rozumím a chápu Tvé rozhodnutí u nás proběhlo rozdílení právě včera.Ani já už neměla nervy na věčné rýpání a srovnávání se širokým okolím (jak to že ještě nechodí to sousedovi kluci........jé on nekouše rohlík sousedovi kluci už maj chleba s máslem atd...).Poslední kapka bylo totální přecpání kluka nevhodným jídlem viz výše korunovaný jahodami z lidlu,syn má atopický ekzem takže co následovalo si každej domyslí,kluk se osypal. Babička se bránila tím,že mu chtěla přilepšit neboť mu to nekoupíme.A ona vychovala dvě děti tak to musí přece vědět. Co dodat..........tady nepomůže nic než prostě omezit kontakt a nenechávat kluka s babičkou samotnýho.
A jak tak koukám tak v tom nejsem sama.
 čaroda 


Re: Re: Babičky pokušitelky 

(5.3.2007 0:04:58)
Ja slychavam:
- uz od 2 mesicu jsme meli stavicky, ale ty jsi holt lina nastrouhat mrkev
- neves malemu nic nad postylku, bude silhat (hrazdicka byla taky desnej hrich)
- kojene dite nechce dudlik, no ale kdyz jsi mu ho vnutila (ma ho jen na usnuti)tak mu ho nech celej den
- prece ho nebudu nosit kdyz se chci divat na televizi, on si takhle sedne a bude se divat se mnou (vydrzel pul minuty a to asi jen diky tomu ze doma tv nevidi)
- je zpovykanej kdyz porad place, uz je dost velky aby se naucil poslouchat (ve 4 mesicich)
-mrkev jsem ti zavarila...a po opatrnem vyslechu...ma tam jen drobatko Glukopuru
-at necuca ty hracky, je to samej ftalat...dame mu chastitko z doby raneho komunismu, poctive pvc

Proste "blahoslaveni chudi duchem" jak rika nase pani doktorka...aspon se mam na koho vymluvit. Mam sice VS a pred obhajobou disertace, ale pro prarodice budu zrejme stale jen "mala blba ale nase". A kdyz se snazim argumentovat s odkazem na citace odborniku tak narazim na "za prve nevim co to je a za druhe me to urazi" :)
 Klara 
  • 

Re: Re: Re: Babičky pokušitelky 

(6.3.2007 15:59:46)
Ahoj čarodo,
to je teda dobrý:). Jako u nás:) já jsem studovala 8 let,jak se starat,vychovávat a vzdělávat děti.Rukama mi jich prošlo asi 400,ale pořád jsem ta "malá blbá,ale naše"To je fakt výstižný.Občas byly babičky přítomny mému učitelskému řádění a nestačily se divit.Tak byl na čas klid.Ale fakt jim musím často těch 400 dětí připomínat(hlavně,když začnou vzpomínat,jak vychovávaly ty svoje dvě dětičky...)a my děláme všechno tak jinak(slušně řečeno).Podotýkám,že babičky nejsou žádné blbky,mají VŠ.O to je to horší.Klara
 Hana/dcery 9 a 16/ 
  • 

Re: Re: Re: Nevhodné příkrmy a sezení 

(1.3.2007 13:07:44)
Může se zdát že mé děti měli výživu jak říká pisatelka co jí radily kolegyně 40. Věkem bych skoro odpovídala. Také jsem dcerám nedávala uzeniny nesolila, dokonce ani žádné pribináčky a monte, které moje známé považovaly za naprosto vhodné pro děti do 1 roku.
Nejsme vegetariáni ani nejsem posedlá bio a úplně zdravou výživou. Jednou dala babička dceři nějaký salám i přes mé prosby, že to dcera nejí a ta pak zvracela to stačilo k tomu aby jí to přesvědčilo, že jí to opravdu nedávám. U obou dětí jsem se vyhýbala uzeninám, jedna je nejí vůbec ani opečené vuřty na ohni jí nikdy nelákaly a druhá je má ráda. Co se týká lepku myslím, že je to dnes trochu přehnané. Jsou děti s potravinovými alergiemi ale ve spojitosti jiných zdravotních problémů se jim dává velký význam. Já jsem ve svém dětství neznala jediného vrstevníka s atopickým ekzémem nebo protravinovou alergií. To si myslím, že dnes je výživa mnohem pestřejší.
 Zuzana+Jony, 2 roky 
  • 

Re: Re: Re: Nevhodné příkrmy a sezení 

(1.3.2007 13:10:48)
Naši jsou oba učitelé - takže mají spoustu výhrad k tomu, co děláme, v podstatě vše děláme špatně, ale nikdy by neudělali nic, co bych výrazně řekla, že si NEPŘEJU, aby dělali.... Díky mamce vlastně začal Jony normálně jíst - taky už mě to v roce moc nebavilo pořád vařit extra a tak když ho jednou hlídali, dala mu babička pečené kuřecí stehýnko s bramborovou kaší - ale ne vařené jen pro něj, ale to pro dědu. Nekořenila ho a mléko na kaši převařila (a nic jsem jí nemusela říkat), jen trošku přizpůsobila přípravu a měli jste vidět to dítě - zbouchnul nejen to stehno, ale dospěláckou porci kaše a pak 2 hodiny chrněl :). Určitě se najde plno maminek, které si budou říkat, že to přeháníme.... Dneska už zpětně také vím, že něco jsme přeháněli, ale nevidím důvod, proč by dítě nejméně do roku věku (a lépe ještě déle) mělo vědět, jak chutná uzenina, majonéza, slané pečivo typu tyčinky, chipsy, ostré koření, těžká jídla atd. Lékař nám vysvětlil, že dítě má v tomto věku nejen organismus ještě mlaďoučký, čistý a nezničený (tak proč ho hned huntovat, že), ale taky že vnímá chuť jídla jinak než dospělý. Je úplně jasné, že mu sladké a slané hodně zachutná a v tom je ten háček. NEZNÁM totiž v okolí dítě, které by dobře jedlo, pokud má dovoleno jíst čokoládu a chipsy. Pak je to spíš naopak - tyto potraviny, které u mě vyvolávají většinou žluč. záchvat, se stávají u těchto mrňousů jediným zdrojem energie a ostatní potrava jim připadá "nejedlá".
U problematických prarodičů doporučuji opravdu DŮRAZNĚ požádat, aby to nedělali. Věřím, že rozumná babička to pochopí - alespoň obě naše babičky přes brblání nikdy nic "nepropašovaly".... :)
 Samarlu 
  • 

Re: Re: Re: Nevhodné příkrmy a sezení 

(1.3.2007 16:59:44)
Záleží na množství a frekvenci, pro jednou bych jen řekla, že to není jídlo pro děti. A nechápu, ty vaše děti to jedí? Náš malej rozkousnul kousek libového vařeného masíčka až asi v 15 měs, a to se snažil. Na druhou stranu, uherák není vraní oko:)
P.S. My jsme taky vařili zdravé nesolené příkrmy a kupodivu nás zatím akorát chválí.
 jana,syn 15 měsíců 
  • 

Re: Nevhodné příkrmy a sezení 

(1.3.2007 11:25:59)
Ano i já se setkávám u starších lidí s názorem že od 4 měsíců dostávali jejich děti všechno co jedli oni.S tím samozřejmně nesouhlasím a raději i naším babičkám do ted když malého hlídají dávám doma uvařené jídlo.Ale na druhou stranu nemůžu souhlasit s tím sezením,nbemůžete odsuzovat že děti v šesti měsících sedí.Honzík si v 6 měsících stoupnul sám v postýlce a co jsem mohla dělat.Venku zásadně nechtěl sedět v kočárku tak jsem ho vyndala a chodil okolo,někdo si neumí púředstavit těch keců co jsem si vyslechla od ostatních maminek,že miminko přetěžujuje je to špatné na záda a že nejspíš chceme mít z Honzíka mediální hvězdu.Krotila jsem se ve výrazech jen kvůli starším dětem které u toho byla.
Sednul si sám také v šesti měsících a chodil v 8,5.Od sedmi měs.jsem ho dávala na nočník a myslím že se vyplatilo od roka se nepokakal a ted si začíná říkat i na malou.Takže prosím neposuzujte všechny maminky stejně a v podstatě at si každá dělá se svým dítětem /co chce/ nikdo určitě neodmítne dobře míněnou radu ,ale neuvážené a předčasné závěry si nechte pro sebe.Klídek ani Honzík není geniální s mluvením jsme zase trošku po zadu.
 Nasuada 


Re: Re: Nevhodné příkrmy a sezení 

(1.3.2007 16:01:17)
K tomu psychomotorickému vývoji - myslím, že když dítě něco udělá samo (tedy sedne, stoupne, chodí) podle mě to znamená, že je zkrátka již na tyto polohy fyzicky připraveno. Jinak by to přece samo nedokázalo. Abych byla upřímná překvapilo mě, že jsou i děti, které tak brzy sedí apod., ale když to tak je tak to tedy akceptuji a jsem zase chytřejší.
Co se týká nočníku - sama nevím. Potěšilo by mě kdyby nějaká maminka napsala článek o tom jak učila nočník. Nic odborného, prostě to jak to dělala. A prosím podrobnosti. Vím, že každé dítě je jiné, ale já se zatím setkala jen s těmito metodami: na nočníku zabavit aby neutekl, posazovat každých deset minut, seřezat když to není do nočníku apod. Tak by mě zajímala nějaká přirozená metoda.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: Re: Nevhodné příkrmy a sezení 

(1.3.2007 17:10:33)
Katko, počkat, až si samo řekne a pokud to jde, využít léto. Mně se to vyplatilo a nejsem sama, malá sice měla pleny do dvou let, ale když jednou přišla s nočníkem, prohlásila čurat a vyčurala se, už jsem jí je nedala. Přes léto chodila nalehko a na podzim už byla v pohodě. Do té doby jsme jí nočník nabízeli ráno po spaní a večer před koupáním, když OK, pochválená, když nic, tak se to neřešilo. To víš, že občas byly regresy i mírné hysterie, jako u všecho "poprvé", ale jinak se to obešlo celkem bez násilí :)))

Nucení, zabavování čtením, jídlem se mi hnusí a navíc jsem na to líná :)
 Samarlu 
  • 

Jako ve starém Římě 

(1.3.2007 17:25:16)
Vezmeš kulíška na záchod s sebou. On na malém nočníku, ty na velkém záchodě. Nás to naučila nouze - musela jsem, v ložnici rozpálená kamna, na záchodě studená dlažba, lezoucí junior k tomu - a když jsem se vrátila, zjistila jsem, že mezitím také kadil. No tož jsme pořídili nočník a když šla matka, šlo i dítě. Ubyl strach, že se spálí o kamna, nastydne na dlažkách, ubyla i jedna podělaná plína.A ještě jsme si společensky pokonverzovali.
 Nasuada 


Re: Jako ve starém Římě 

(1.3.2007 18:06:09)
Víš, že jsem na to již myslela. Jenom nevím jak se tam vejdeme. Máme ten klasický panelákový.
Pro Markétu: to mi radila kamarádka co má dvě holčičky (a o těch se říká, že jsou na tom lepší než kluci), tedy počkat klidně do dvou let a nejlépe na léto. Tak asi ví co říká.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Jako ve starém Římě 

(1.3.2007 22:12:32)
Když máš malý záchod, tak necháš otevřené dveře...
Byly doby, kdy jsem si říkala, jak někdo může brát děti s sebou na WC, jak je to hnusné a nehygienické. Jen co se z mých dvojčat stali "mamáčci" a nepříčetně řvali, kdykoli jsem na onu místnost potřebovala a drze si zavřela dveře, tak jsem prostě nechala otevřené dveře. Někdy vlezli za mnou, ale vždy byli na dohled. Jen jsem se modlila, aby je to brzy přešlo.
 Lavanda 


Myslím, že to dělá spousta maminek. 

(2.3.2007 8:09:27)
Všechny své děti jsem v určitém věku (kolem jednoho roku) brávala s sebou na toaletu. Jinak to snad nejde. Ohrádku jsme nepoužívali, nebo spíš jsme ji používali jako zábranu před sporákem. :o)
Nedá se přece nechat takové batolátko bez dozoru, byť jen na chvíli. Aspoň pak názorně vidí, k čemu záchod slouží.
Moje maminka hodně hlídá malého synovečka. V tom inkriminovaném věku ho taky brávala na záchod s sebou, ale švagrové se to zdálo nechutné! Opravdu nevím, jak to teda řešila ona.
 Haluška 


Re: Re: Re: Jako ve starém Římě 

(2.3.2007 10:20:25)
stepanko,
nejak nechapu, co je nehygienickeho na tom, chodit na wc... wc je vetsinou daleko hygienictejsi (aspon wc, co mame doma) nez treba klavesnice pocitace. No, kolikrat myjes a desinfikujes klavesnici a kolikrat wc?
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jako ve starém Římě 

(4.3.2007 12:43:49)
Můj příspěvek nebyl o hygieničnosti WC. Chtěla jsem tím jenom říci, jak jsem přehodnotila po narození svých dvojčat pohled na věc. A nejen na tuto..... Dnes už neříkám (jako dřív): Jak tohle můžou rodiče dopustit.....
 Sova, 1 skoro dvouleta holka 
  • 

tak mi tohle treba nefunguje 

(2.3.2007 15:19:02)
Mala se mnou na zachod chodi uz dlouho, sedava si na nocnicku, utira si zadek, umi popsat co delam, vi "kam to dela" maminka, kam deti, uz si i posedi na zachode ....

Ale nocnik mame uz pul roku stale cistoucky a suchoucky. A jeste rekne "NIC NENI", potom co koukne do prazdneho nocniku. Co nadelam? Jako dospelou bych ji povazovala za skodolibou :-)
 Jana 
  • 

Re: Nevhodné příkrmy a sezení 

(1.3.2007 13:57:05)
Taky jsem měla takovou kamarádku. Od šesti týdnů nekojila, protože prý dítěti mléko nestačilo (typická laktační krize, která se podle mého názoru s trouchou snahy dala lehce překonat), od 4 měs příkrmy - ale třeba i Bobíka - po tom se prý mohla utlouct - její dcera je ekzematička, kamarádka je od narození alergická na mléko... Nevim, jestli bych to v tomto případě riskovala... Ve 3 měsících jí v kočáru dávala do polosedu, protože jinak to prý nesnášela (já svou dceru poctivě vozila do 9 měsícíů - než si sama sedla na zádech a na bříšku - tak byla taky spokojená). Uvažovala ve 4 měs. o koupi golfáčů... Pak jí koupili hopsadlo mezi dveře... No, prostě byla "strašně šikovná", oproti mé "opožděné" dceři... Po několika měsících jsem se s kamarádkou přestala stýkat, fakt mě ta setkání, kde mi vychvalovala svou geniální dceru a přitom mi popisovala, co s ní dělají, moc nelákala. Dneska se vidíme sporadicky, stejně si vždycky neodpustí nějakou poznámku... Třeba - Tvoje dcera (15 měs.) ještě kaká do plínek? To naše do umyvadla... No fujjjj....
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Re: Nevhodné příkrmy a sezení 

(1.3.2007 16:09:14)
Taky znám hodně maminek - porovnávaček. Jedna známá taky přednáší o tom, jak je Kačenka taková a maková, jak jí krmí vším, protože to malé chutná (potom z ní, když se neuhlídá, vypadne, že jí nevaří zvlášť, protože na to nemá peníze) atd. atd. Jako vrcholnou perlu jsem považovala to, když mi řekla, že Kačenka je větší, než Ondra !!! Jsou úplně stejně vysocí, ale bylo mi řečeno, že kluci chodí po špičkách a tak to jen vypadá, že je Ondra stejně velký jako Kačenka VRRRRR.....
 mamika 
  • 

Re: Re: Nevhodné příkrmy a sezení 

(1.3.2007 22:53:54)
ahoj, mám taky takovou jednu kamarádku - nekamarádku, kldyž jsem otěhotněla, přestala se mnou mluvit, protože jim mimčo nějak nešlo a nám se zadařilo 3 týdky po svatbě. Pak otěhotněla a má o 3/4roku mladší miminko. Občas jsme spolu šly ven a vždy bylo to její dítko lepší i když bylo menší. od sedmi měsíců chodilo - tahali jse za ruce, takže v 12 měsících skákalo a neumělo pořádně šlápnout na celou nohu. Moje dítko začalo sedět v půl roce, od té doby jsem ho posatovala na nočník, od roku kaká jen do něho, jejich to neuměl, protože je rychlejší a nevydrží. Moje dítko začalo samo chodit ve 14 měsících tak, že šlo rovně a krásně 15 kroků poprvé. jejich začalo mluvit už v deseti měsících - říkalo jem ma, mama, mamama atd. ale říkali, jak pěkně začíná mluvit, moje začalo mama, tata v 18 měsících, do té doby jak dělají různá zvířátka. mělo podrostlý jazýček, tak se munechtělo mluvit, máme po operaci a začíná krásně opakovat - asi od 31 měsíců. Do té doby samozřejmě umělo i jiná slova, ale teď jous mu tři roky a každý den řekně nové slovo,spojuje je, tak je to dobré.Jejich nemluví skoro nic, teda ona řídá, když ji náhodou potkám, jak super mluví, ale její manžel a kamarádi, se kterými se stýkají říkají něco jiného, že nemluví, jen něco žvatlá a oni domýšlejí co chce. Naše dítko bylo vždy klidné, hrálo si samo, nevymáhá si nic, udělám s ním vše, dokonce i vejšku.Jejich je rychlé, a podle ní je vše zajímá, rpto neposedí, je hyper super - jak se říká, nevydrží u ničeho, neposlechne, prostě si dělá co chce.Nějak mále jsme se navštěvovaly a já pořád poslouchala, jak její to umí a naše se jen klidně na to jejich dívalo. Dorazila mě její věta při poslední návštěvě,když si spolu dítka hrála a naše se bálo hraček, které vydávaly šílené toky a zvuky -"to neznáš, co?"Připadala jsem si jako debil, co má dítě úplně mimo a td. Po cestě domů mi došlo, že já mám hodné a šikovné dítě, které umí samo malovat, číst písmena, skládat puzzle, nemá plínky ani v noci to vše od dvou let. Jejich dítko je opravdu takové rychlé a neposedné,ale bude to tím, že mu vše dají a nechají ho, ať to všechno klidně rozbije - koupí další. Od té doby jsem ukiončila styky a užívám si svého dítka - šikovného a podle názoru jiných z mého okolí lepšího.Mrzí mě, jak kamarádství dopadlo, ale s jinými maminkami, s kterými mluvím si povykládám o všem, jedno dítě krásne od dvou let mluví, jiné pěkně chodí od brzkého věku, naše jezdí jako první z našeho okolí od 26 měsíců na tříkolce,jiné jezdí ještě na odstrkovadlech, prostě každé dítě je v něčem vyjímečné a jiné než ostatní. Jen jejich je to nejlepší a umí úplně vše, ale není to tak, jen si to namlouvají a myslí si to. Toto je názor i jiných lidí, ne jenom můj.Tak chápu, jak ti bylo.... tak mě to potkalo....
Měj se kásně a hýčkej si své šikovné dítko
 Vendula 32, dcera Barunka 2,5 roku 
  • 

Re: Nevhodné příkrmy a sezení 

(4.3.2007 18:18:41)
Moje dcera si sama nesedla, ale dávala jsem ji sedět, a dávala jsem ji i na nočníček. Chodit se naučila v 11 měsících, a teprve potom začala lozit po čtyřech. U každého dítěte je to jiné a každé se vyvíjí jinak, dokonce některé děti přeskočí určité etapy vývoje. Jako ta moje holčička to lezení. V každém případě souhlasím s tím, že prvního půl roku by se děti měly jen plně kojit, a pak začít opatrně s příkrmy.
 Iveta 
  • 

Ale slyšeli a slyšely....................... 

(1.3.2007 11:21:54)
Katko vystihla jste to hezky, ale prožila to téměř každá máma, a zvlaště ty - jako třeba já, co dlouho kojí, žijí zdravě a ekologicky apod. A připravte se na to že Vás čeká další.A ten Váš kluk ještě nechodí v 8 letech sám ze školy? A ještě nemá svůj telefon? A proč nemá chudák taky pejska, když má rád zvířátka............? A vrchol všeho! Máš raději tatínka nebo maminku? To si ještě užijete, ale je to spíše usměvné, ne?
 Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) 


Re: Ale slyšeli a slyšely....................... 

(1.3.2007 12:33:01)
Na tohle se neda zareagovat...

Ja jsem kluky plne kojila do 6 mesicu. Starsi se odstavil v 14 mes. a mladsi v 13.
Ja mam s babickama opacnou zkusenost. Kdyz jsme cekali Lukase, tak me obe (bez toho, aby se domluvily) pozadaly, at jim pujcim "chytre" knizky, co ctu o tehu a miminkach, preci jenom rodily pred vice nez 30 lety :-DDD Takze byly poucene se mnou :-DDD
A fakt jsem se nesetkala s tim, ze by mi kluky cpali necim, co jim davat nechci - spis jeste ted me tchyne peskuje, kdyz klukum misto caje namicham Jupika s neperlivkou :-DDD

Spis jsem se chytla se svagrovou - ma holcicku 3,5 roku a ted ceka druhe. Delela jsem klukum kvetak jako mozecek. A pry Kristynce neeee, ona to ji jenom tak uvarene... a teprve pak jsem sla do kolen - Kristynka dostala brambor, uvarenej kvetak a kopec tatarky (ve 2,5 letech)!!! A odpoved: pry - kdyz to vidi u nas...
Je fakt, ze u nas doma uz se dlouho nedelal treba smazak :-DDD Ten si doprejeme treba na dovolene v hospode.

Myslim si, ze vseho s mirou. Na jidla typu McDonald a parecky a smazacky maji decka jeste chvili cas. Az zacnou chodit do skoly, tak se tomu asi stejne nevyhneme... tot muj nazor... a ZDAR MIMOZEMSTANUM :-DDD
 Fifinkaa 


Podle mě se to dneska přehání 

(1.3.2007 13:07:44)
Ahoj, souhlasím s tím, že kojení je nejzdravější, že uzeniny, chipsy a tak by se obecně dětem měly dávat opravdu omezeně, ale jestli někdo přikrmuje kaší nebo pribiňákem nebo zeleninou od dvou měsíců, tak to mi mimozemšťanské a trestuhodné nepřipadá. Za dob mého kojeneckého věku (před 30 lety) byly brzké příkrmy naprosto normální a určitě není generace dnešních třicátníků nějak postižená. Já na sobě teda žádné příznaky nepozoruju, dokonce nejsem ani na nic alergická. Takže jak už tu zaznělo, všechno s mírou a rozumem.
 Pajima 


za dob našich babiček 

(1.3.2007 13:24:27)
Mě pobavila moje babička.Mám trochu čilejší dětičky.Taky jsem dlouho kojila a
protože v noci nechtěli spát,babička mi vyprávěla,jak v 6-týdnech mé mamce vařila jíšku z másla a ředila jí mlékem.Prý bych se divila,jak po tom spala...No,spíše se divím,že to mamka přežila :D.Klukovi je 22měsíců a na
nočník si teprve zvykáme,jsem ráda,když si na něj sám sedne...Dříve měl z nočníku hrůzu...počkám,až začne spolupracovat...
Každá máme doma jiné zlatíčko a ani zaručené rady nefungují....
Ahojky Pája
 Zuzana+Jony, 2 roky 
  • 

Re: Podle mě se to dneska přehání 

(1.3.2007 13:31:21)
Já vím, že se to někdy přehání, ale myslím, že určitě není na škodu dítě držet trošku zkrátka - vždyť se toho za celý život ještě nají až dost.... S normálním jídlem jako my jsme začali až po 1. roce - do té doby opravdu hooooooooooooodně pozvolna. A rohlíky taky až po roce věku - stejně má dodnes radši chleba, a to tmavý.
 Anakonda+2 


Re: Podle mě se to dneska přehání 

(1.3.2007 14:06:27)
No, možná, že to některá maminka trochu přehání, ale pribinák ve dvou měsících? Dcerce jsem dala ve čtyřech měsících kaši, protože mi nechtěla v noci spát. jJinak byla plně kojená. Tu koliku následující den ráno bych ti nepřála zažít. Dětské trávení je připraveno přijímat takové těžké věcí, jako probinák a kaše, až po šestém měsíci a to nejdříve..... Kaše se doporučuje do jídelníčku kojeného dítěte dokonce zařadit až jako poslední příkrm...v osmém měsíci a o pribináku ani nemluvě.
 Peggy, 1 syn 
  • 

Re: Podle mě se to dneska přehání 

(1.3.2007 14:18:36)
Fifi, myslím si, že srovnáváš nesrovnatelné. Naše generace třicátníků není v takové míře alergická hlavně proto, že v době našeho kojeneckého věku nebylo zdaleka tolik alergenů jako teď. Všude kolem nás a hlavně v jídle. Jogurt byl jogurt a vydržel pár dní a pak se zkazil, což jasně znamenalo, že měl v sobě to, co jogurt má mít a nic navíc - žádná barviva, konzervaty atd., párek byl párek a ne separát (ne že bych ho jako dítě nějak často baštila a teď ho taky nejím), zkrátka porovnávat se to nedá. Myslím, že není vůbec na škodu dětem velmi pozvolna přidávat do jídelníčku nové chutě, ale všechno má svůj čas. Kojenec, který pozná chuť čokolády, bude mixovanou zeleninu prskat míle daleko. A co je pro něj lepší? Babičky se v tomhle ohledu chovají často sobecky, když malým dopřávají kousky čokolády na úkor třeba ovoce, protože radost z toho mají největší ony a dítě z toho prospěch žádný nemá, leda alergii. Nejsem pro žádné extrémy, mám čtyřapůlletého syna, párek poznal ve dvou a půl letech u táboráku, čokoládu ve dvou. Možná se pletu, ale jogurty s velkou chutí baští a baštil díky tomu, že chuť přeslazeného a tučného pribiňáku poznal až taky mnohem později než my, když jsme byli malí. Tenkrát by to bez pribiňáku nešlo, ale přenášet stravovací návyky pro kojence z dřívější doby do současnosti bez ohledu na nové poznatky vědy, by bylo třeba jako ignorovat mobilní telefony. (Já vím, někdo to dělá, ale tam nejde o zdraví:-) Konkrétně mám na mysli doporučení pediatrů, že děti do jednoho roku by neměly vůbec konzumovat tvaroh kvůli velké koncentraci minerálů, které zbytečně zatěžují ledviny. No a z čeho je pribiňáček... Nechci dělat přednášky, jen nechci jednou litovat, že jsem mohla něco málo ve stravování svého dítěte udělat a neudělala.
 Fifinkaa 


Re: Re: Podle mě se to dneska přehání 

(1.3.2007 14:46:24)
Já sama chci své dítě taky pokud možno kojit plně do 6 měsíců, ale svým příspěvkem jsem chtěla říct, že matky, které přikrmují dřív nejsou špatné, prostě mají jiný přístup. Ano dneska nám věda velí kojit, kojit a kojit, dříve velela něco jiného, za pár let zas bude něco z toho co se dnes doporučuje špatné. Prostě strava je důležitá, ale zas tak strašně bych to nepřeceňovala. Osobně jsem byla přikrmovaná od 3 měsíců a jsem naprosto zdravá. Takže bych neřekla, že moje mamka někde udělala chybu, natož zásadní chybu.
 Fifinkaa 


Re: Re: Podle mě se to dneska přehání 

(1.3.2007 14:52:37)
Já sama chci své dítě taky pokud možno kojit plně do 6 měsíců, ale svým příspěvkem jsem chtěla říct, že matky, které přikrmují dřív nejsou špatné, prostě mají jiný přístup. Ano dneska nám věda velí kojit, kojit a kojit, dříve velela něco jiného, za pár let zas bude něco z toho co se dnes doporučuje špatné. Prostě strava je důležitá, ale zas tak strašně bych to nepřeceňovala. Osobně jsem byla přikrmovaná od 3 měsíců a jsem naprosto zdravá. Takže bych neřekla, že moje mamka někde udělala chybu, natož zásadní chybu.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Re: Podle mě se to dneska přehání 

(1.3.2007 21:05:11)
Jo jo,

moje bývalá chůva má dceru na Moravě a pořád jí vrtalo hlavou, proč mají obě vnoučata celiakii, když něco takového v rodině nikdy nebylo. Někdo má štěstí, jiný to odskáče. Máma, která těm dětem takhle zavařila na celý život, se tím na této diskusi nejspíš chlubit nebude.
 Ivana 
  • 

Re: Podle mě se to dneska přehání 

(7.9.2007 15:34:40)
Hlavně matky, které kojí, si často s příkrmy moc hlavu nelámou a pak se díví, že jim dítě nechce jíst a že ještě v roce radši mléko než jídlo. Nic se nemá přehánět, ale příkrmy minimálně 2x denně v 6ti měsících, jinak pak budou v diskuzích plakat, že jim harant nechce jíst.
 MSteflova 


Re: Podle mě se to dneska přehání 

(7.9.2007 15:44:25)
Ivano, můj harant sice v noci řádí, ale jí výborně. Přikrmovat jsme začaly v 7 měsících 1x denně, v současné době snídá, obědvá, večeří a 2x svačí a to téměř bez problémů. Dceři je téměř 14 měsíců a stále jí celkem často kojím.
Takže jsi žádný univerzální návod neposkytla.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Podle mě se to dneska přehání 

(7.9.2007 17:29:20)
No já nevím, dcerka nechtěla nic jiného než MM do 8 měsíců, pak se chytla a v roce a půl spořádala cokoli, co se jí dalo na talíř. Neteř v půl roce baštila ukázkově, radost pohledět - a od roka do ní cokoli nacpat je umění. Oběma jsou teď tři, váhový rozdíl tři kila, v roce vážily stejně ... Jojo, není nad moudré rady :)
 Karin80 


Re: Re: Podle mě se to dneska přehání 

(1.3.2007 15:06:58)
Ony vám ty babičky řeknou "my jsme taky tak jedli a žijem", ale jak žijou... Mají nadváhu, dnu, vysoký cholesterol, aterosklerózu, všelijaké zažívací problémy... Myslím, že prostě nechápou vliv stravy na zdraví. Nebo ho podceňují. A mnohdy si bohužel nenechají nic říct, mají pocit, že vědí všechno nejlíp... :(
Mně babička taky odmala "dopřávala", odnesla jsem si to naštěstí jen nadváhou a zkaženými zuby, válčím s tím dodnes...
 šárka 
  • 

Re: Re: Podle mě se to dneska přehání 

(1.3.2007 22:19:29)
No tvaroh má hlavně moc bílkovin, tak je lepší místo tvarohu jogurt. A v pribiňáku jsou nejen konzervanty, ale hlavně je moc tučný. Naopak prý nevadí smetanové jogurty, děti mají mnohem větší výdej energie než dospělí lidé.
 Terka, Jakub 9m. 
  • 

Re: Podle mě se to dneska přehání 

(1.3.2007 14:47:54)
Víš, on vtip je v tom, že jakési ty rodové slabosti a hříchy jen tak nezm izí, takže když ty jsi zdravá nebo máš jen tzv. na něco náběh, tak ono se to nikam nevypaří. S velkou pravděpodobností to předáváš dál. Já osobně si ná základě vlastních zdravotních problémů, zkušeností s léčbou a na podkladě hromady prostudovaných knih myslím, že ty hříchy, co se páchály na našich rodičích, projevujou pořádně dnes na našich dětech. A prosím, neberte to, že se tady teď povyšuji, jak jsem sečtělá atd., já jsem o to začla zajímat jen proto, že mi v mladém věku bylo hůř a hůř a viděla jse, že od doktorů se pomoci nedočkám. Jinak bych klidně dál baštila čokoládičky i párky...
 Terka, Jakub 9m. 
  • 

Re: Podle mě se to dneska přehání 

(1.3.2007 14:50:11)
Víš, on vtip je v tom, že jakési ty rodové slabosti a hříchy jen tak nezm izí, takže když ty jsi zdravá nebo máš jen tzv. na něco náběh, tak ono se to nikam nevypaří. S velkou pravděpodobností to předáváš dál. Já osobně si ná základě vlastních zdravotních problémů, zkušeností s léčbou a na podkladě hromady prostudovaných knih myslím, že ty hříchy, co se páchály na našich rodičích, projevujou pořádně dnes na našich dětech. A prosím, neberte to, že se tady teď povyšuji, jak jsem sečtělá atd., já jsem o to začla zajímat jen proto, že mi v mladém věku bylo hůř a hůř a viděla jse, že od doktorů se pomoci nedočkám. Jinak bych klidně dál baštila čokoládičky i párky...
 Markéta 
  • 

Re: Re: Podle mě se to dneska přehání 

(3.3.2007 4:10:43)
A víš, že máš Terko pravdu. Nedávno jsem četla článek, kde se psalo, že strava jakou měly naše babičky ovlivňuje zdraví jejich vnuků. Takže nejenom strava matky je důležitá. Můj osobní názor je, že je důležité děti pokud možno kojit, být opatrný s příkrmy a poté jim nabízet hodně zeleniny a ovoce, aby si vypěstovali chutˇové buňky, a občas kvalitní maso jako třeba bio kuře, kralík, atd, vhodně upravené. Znám příliš mnoho dětí, co mají odpor k jakékoliv zelenině a hranolky do nich padají až hrůza. My za mého dětství jsme doma uzeniny téměř nejedli a dodnes mi to nechybí. Myslím, že jsem dostala z domova dobrý základ, který doufám předám dál.
 Anakonda+2 


Re: Ale slyšeli a slyšely....................... 

(1.3.2007 13:12:17)
No, jo a hlavně ty babičky, co? Dcerka ochutnala párek teprve nedávno a rozhodně však ho nejí často.. A nočník? Bych mohla vyprávět...začala na něm sedět v roce a půl.-))) Ještě přidám další perlu, kterou mě obdarovala moje PA: Když jsem už byla v porodu ve finiši a zastěžovala si(podotýkám, že poprvé), že mě to bolí, tak mi moje PA na to řekla: "vždyť je to porod, tak co jste čekala?" No, děs běs:-))
 Nasuada 


Re: Ale slyšeli a slyšely....................... 

(1.3.2007 16:32:40)
U psaní článku jsem se skutečně bavila :-), a protože měl za cíl vyvolat diskuzi o dětech a to vyvolal jsem spokojená.
 violetta, 11 a 4 roky 
  • 

Re: Ale slyšeli a slyšely....................... 

(7.9.2007 15:21:55)
No počkejte, to chcete říct že v 8 letech fakt nechodí sám ze školy??? Co z něj bude??? Maminčin mazánek, který si neumí ani koupit bonbony??? To je ta dnešní doba tak hrozná, že děti musí být jak ve vězení? Proč?????? Vzpomeňte si na naše dětství..
 jaja 
  • 

mimo mísu 

(1.3.2007 13:11:00)
no tak toto téma je na román.zaměstnavatelka mého muže, když se ptal ,zda kojÍ, mu odpověděla, že ukazovat kozy nebude!a nebo ekzém je ze špíny... moje dcerušce je půl roku a už stojí a ta tvoje ještě ne, tak jsem odpověděla, že nestojí ale jí příborem...no a tak jsem ráda , že ještě pořád jsou maminky kterým je kojení nadevše a držím všem statečným maminkám palec
 Barbucha 
  • 

Nic se nemá přehánět 

(1.3.2007 14:08:11)
Milé dámy, vychovala jsem 3 děti / 17,14,8/.Ani jedno z těhcto dětí nebylo kojeno více jak 1 týden. Nebylo z čeho.Kluci vyrostli na příkrmech a naprosto normálních jídlech.I ty párky měli. Takže Vaše zděšení nad párky a rajskou není na místě.Nebuďte zas tak úzkostlivé, Vaše děti tak jako všichni všežravci, vyrostou i bez mateřského mléka /do 2 let/, případně přísného střežení jakéhokoli masného výrobku. U svých dětí neznám alergie,exemy apod. choroby. Naopak všechny jsou aktivními sportovci a všechny se stravují pro Vás odstrašujícím způsobem.
Teď se patrně zařadím do tandemu s Elis, která krmila své děti také normálně. Tak cupujte !
 Peggy, 1 syn 
  • 

Re: Nic se nemá přehánět 

(1.3.2007 14:31:05)
Barbucho, nechápu ten konfrontační tón, proč bychom měly někoho cupovat? Tobě nezbývá než gratulovat, že máš zdravé děti, i přesto, že Ti nebylo dopřáno kojit a jejich další výživa kopírovala stravovací návyky dospělých. Když kojení nejde, tak se prostě nedá nic dělat, o tom už se tu napsalo spousta příspěvků a lepší než psychicky zdeptaná matka snažící se vyždímat ze sebe mateřské mléko je matka v pohodě a s láskou krmící dítě lahví příkrmem. A tom není sporu. Ale propagovat mj. párky pro malé děti mi přijde dost silný kafe. Nemůžu než opakovat, že gratuluju k tomu, že jsi měla štěstí. Tak ať vydrží! (bez ironie).
 Nasuada 


Re: Nic se nemá přehánět 

(1.3.2007 16:42:12)
Tak já si zacupuju. Můžu?:-) Tvé děti určitě nevyrostli na příkrmech už od jednoho týdne, že? Natož snad s párečkem?! Přikláním se k názoru, který tu již některá diskutující pronesla a totiž, že ty hříchy mládí, kdy nám je všem hej se projeví až mnohem později. Ale kdo si vzpomene, že na ten či onen neduh nám už zadělala maminka v dětství?! Já také dělám chyby, vždyť nikdo z nás nemá patent na zdravý životní styl,ale snažím se o tom přemýšlet.
 Barbucha 
  • 

Nic se nemá přehánět 

(1.3.2007 14:08:35)
Milé dámy, vychovala jsem 3 děti / 17,14,8/.Ani jedno z těhcto dětí nebylo kojeno více jak 1 týden. Nebylo z čeho.Kluci vyrostli na příkrmech a naprosto normálních jídlech.I ty párky měli. Takže Vaše zděšení nad párky a rajskou není na místě.Nebuďte zas tak úzkostlivé, Vaše děti tak jako všichni všežravci, vyrostou i bez mateřského mléka /do 2 let/, případně přísného střežení jakéhokoli masného výrobku. U svých dětí neznám alergie,exemy apod. choroby. Naopak všechny jsou aktivními sportovci a všechny se stravují pro Vás odstrašujícím způsobem.
Teď se patrně zařadím do tandemu s Elis, která krmila své děti také normálně. Tak cupujte !
 Karin80 


:-o 

(1.3.2007 14:24:01)
Ježiš, to je děs :))
 mariana 
  • 

!! 

(1.3.2007 14:27:44)
Některé to opravdu přeháníte, nevím proč by nemohlo mít děcko od 4m příkrm, zelenina nebo ovoce mu určitě neuškodí. Připadne mi že dneska je trend, libovat si na diskuzích jak své dětičky pomale do roku nic nejedli a kojili.... a ještě z toho máte radost jak všichni přitakávají jak jsou dobré mámy. Moje máma mi dávala taky rajskou od 4m takže to až takový blud není, tenkrát se to tak dělalo. Nejsem sice takovej blázen abych nechala křivit děcko na nočníku v 6. a cpát párkem ale někdy mě to připadne dost přitažené za vlasy.
 Adriana, dcera 18M 
  • 

Moc hezky a mily clanek ! 

(1.3.2007 14:44:39)
Moc se mi ten clanek libil.
S tou porodnici to je opravdu spatne, ale dovolim si (i kdyz velmi provokativne) tvrdit, ze v takovych situacich proste nejde onemet v uzasu, ale je treba za sebe a sve dite bojovat. Pro nekoho je to tezke a neprirozene, ale i asertivita se da natrenovat.
To s tim jidlem, ja myslim ze pravda bude nekde mezi - spousta lidi si fakt nepamatuje co delali, ale hodne toho bude i pravda. Moje mama taky nedokaze pochopit proc moje dcera ji zdrave. Pro ni to je pouze otazka "mody" a ne zdravych zasad ;-)
No a s nocnikem, kdyz mela dcera asi 9M tak jsem si vyslechla jak neci dite uz davno chodilo samo na toaletu akorat si nekdy zapomelo stahnout kalhoty ..... (!?) pak jsem se ale dovedela ze dotycna cas od casu pobude na psychiatrii ;-) A ted pred mesicem dostala dcera od babicky nocnik - no je hezky s kytickami, ale i tak skoncil v garazi... Chce to klid a presvedceni o vlastnim zdravem rozumu. Nastesti ja jsem velice odolna vuci podobnemu chovani a natlaku!
 Nasuada 


Re: Moc hezky a mily clanek ! 

(1.3.2007 16:15:16)
No já jsem neoměněla úžasem natolik abych na tom šestilůžkáči zůstala až do konce. Tohle povídání do článku nepatřilo.:-)Moc a moc s tebou souhlasím a podtrhávám. Pro budoucí maminky je asertivita nesmírně důležitá.
 Adriana, dcera 18M 
  • 

Moc hezky a mily clanek ! 

(1.3.2007 14:45:20)
Moc se mi ten clanek libil.
S tou porodnici to je opravdu spatne, ale dovolim si (i kdyz velmi provokativne) tvrdit, ze v takovych situacich proste nejde onemet v uzasu, ale je treba za sebe a sve dite bojovat. Pro nekoho je to tezke a neprirozene, ale i asertivita se da natrenovat.
To s tim jidlem, ja myslim ze pravda bude nekde mezi - spousta lidi si fakt nepamatuje co delali, ale hodne toho bude i pravda. Moje mama taky nedokaze pochopit proc moje dcera ji zdrave. Pro ni to je pouze otazka "mody" a ne zdravych zasad ;-)
No a s nocnikem, kdyz mela dcera asi 9M tak jsem si vyslechla jak neci dite uz davno chodilo samo na toaletu akorat si nekdy zapomelo stahnout kalhoty ..... (!?) pak jsem se ale dovedela ze dotycna cas od casu pobude na psychiatrii ;-) A ted pred mesicem dostala dcera od babicky nocnik - no je hezky s kytickami, ale i tak skoncil v garazi... Chce to klid a presvedceni o vlastnim zdravem rozumu. Nastesti ja jsem velice odolna vuci podobnemu chovani a natlaku!
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

neboj 

(1.3.2007 14:55:28)
ahoj,

buď naprosto klidná :-)
Mám 18ti měsíčního raráška, párek dosud neochutnal a myslím, že se nic nestane, když si počká.
Nočník nám "doporučovala" tchýně už od 6 měsíců, prý posadit na něj. Podotýkám, že Viki začal sedět v 9 měsících. Nočník jsme koupili, když měl 14 měsíců a zpočátku Vikiho posazovali jen po ránu, protože pravidelně čůral do minuty po rozbalení. Asi po 14 dnech jsme začali posazovat na nočníček při každém rozbalení. Někdy se vyčůral, někdy ne. Od 15. měsíců začalo dítko nočník úplně sabotovat. Podoýkám, že jsem nijak nenaléhala. Poseděl, poseděl, neposeděl, vstal, nenutili jsme ho. Zrovna, když jsem si řekla, že nočník zase schováme, že jen zbytečně zabírá místo, brouček se rozmyslel a začal čůrat pokaždé (asi v 18 měsících). Prostě sám pochopil, co se TAM dělá, a sotva dosedl, začal tlačit. Třeba i jen pár kapek, aby nám udělal radost. Takže momentálně nám čůrání "funguje" a už se i párkrát vykakal. Někdy na nočníku moc neposedí, jindy ho naopak odtamtud nemůžeme dostat.
Asi je zbytečné se zmiňovat o tom, že tchýně a její matka už od jednoho roku tvrdí, že malý by měl být bez plenek. No, ještě si dámy počkají, nebudu nijak tlačit. Dle sdělení pediatra, i podle toho, co jsem vyčetla v knížkách i na netu jsou děti schopné ovládat svěrače zhruba v době, kdy samostatně vyjdou do schodů, což je zhruba kolem 2 let věku+-. Souvisí to s pevností páteře (nejsem lékařka, nedokážu to vysvětlit zcela přesně).
Ještě k porodu - rodila jsem ve fakultní porodnici v Grenoblu a miminko měla celou dobou u sebe - 2 hodiny po porodu na sále i pak na pokoji. Nedokážu si představit, že by mi drobečka někam odvezli.
Jestli chceš, klidně písni.

Iva
 Marta 
  • 

s nočníkem jsi mimo 

(1.3.2007 15:18:43)
S tím nočníkem si myslím že jsi úplně mimo. Neni to pak ostuda když jde dítě do školky s plenou?
 Peggy, 1 syn 
  • 

Re: s nočníkem jsi mimo 

(1.3.2007 15:27:25)
Tady je řeč o posazování na nočník půlroční dítě. V kolika by podle tebe mělo jít do školky? :-)
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

Re: s nočníkem jsi mimo - není to ostuda 

(1.3.2007 15:27:44)
ahoj,

ostuda to není. Znám takových dětí několik. Podle mě je daleko horší děti kvůli plenkám stresovat a posmívat se jim.
Iva
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: s nočníkem jsi mimo 

(1.3.2007 15:29:13)
Myslíš, že je ostuda, že můj 3 letý syn ještě spí s plenkou ? A na záchod začal v pohodě sám chodit až v létě, kdy mu bylo 2,5 roku ?
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

Re: Re: s nočníkem jsi mimo 

(1.3.2007 15:41:26)
ahoj,

noční plenka je prý úplně normální až do 4 let.

Iva
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Re: Re: s nočníkem jsi mimo 

(1.3.2007 15:48:50)
My jsme taky slíchali o tom, jak hnedle, jakmile se náš syn posadí "musíme" ho dát na nočník. Ale náš kluk je dítko, které nikde neposedělo, natožpak na nočníku. Začali jsme to zkoušet, až mu bylo cca ke 2. narozeninám a pozvolna jsme to zkoušeli, když chtěl. Přesně z důvodu, že nebudu stresovat dítě. Ještě teď se mu někdy stane, že se počurá, když je v zápalu hry. Ostatní se strašně diví, proč ho za to nezmlátím, že se počůral :) Taky znám takové experty, kteří dítěti nedají tak od pěti hodin napít, aby bylo v noci bez plen. To si nedokážu vůbec představit. Malý pije docela hodně, což vítám a noční plenu mu prostě nedám, až bude po x-té ráno suchá.
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Re: Re: Re: s nočníkem jsi mimo 

(1.3.2007 16:02:44)
My jsme čekali asi do tří a půl, že bude plenka v noci suchá a nedočkali jsme se. Tak jsme plenky na noc sebrali, malý se párkrát v noci počůral (no víc, než párkrát) a pak byl pokoj. Jo, ještě si pamatuju, že jsme ho v noci vysazovali na nočník (asi čtvrt roku), pak jsme na to párkrát zapomněli, zjistili jsme, že to nepotřebuje, a bylo.

Jinak u nás musí jít dítě do školky bez plenky.
 Lenelka 


Re: Re: Re: Re: s nočníkem jsi mimo 

(1.3.2007 16:07:45)
Kociku, naprosto souhlasim. Ja jsem sice byla v roce bez plen, ale z toho stresu jsem az do tehotenstvi mela zacpu... Kazde dite je na nocnik pripraveno jindy. U nas je to jako u vas, nenutime. Hanba to rozhodne neni! Naopak je hanba nutit deti do neceho, co jeste prirozene umet nemohou.

Ma tchyne se divila, kdyz jsem ji zakazala koupit malymu hranolky. To mu bylo sedm mesicu....
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Re: Re: Re: Re: s nočníkem jsi mimo 

(1.3.2007 16:16:36)
Taky občas musím zakročit, co se týče výživy a tchyně. Oni rádi konzumují uzeniny a já měla tendence Ondru před tím chránit, ale mám vlastně kliku, protože na uzeniny nejsme doma moc zavedení, tak když se tchyni povede malému nějaký salám vnutit, tak on ho vezme do pusy, ochutná a vyplivne. Sice těm sladkostem už se nevyhnem, ale zásadně kupuju müsli tyčinky, občas medvídky, nebo bonbóny z hroznového cukru - je to taky sladké a menší zlo. Časem stejně naše ratolesti budou chodit do mekáče, ale zatím, pokud stravu řídí rodiče, tak se snažíme ve zdravé míře.
 Láďa 33- 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: s nočníkem jsi mimo 

(1.3.2007 16:11:40)
Právě proto jsou lepší látkové pleny než ty jednorázové. Děcko uvědomí , že je v mokru a to ho to naučí samo. Opravdu nedám na látkové pleny . I když je snima je o něco víc práce.Láďa
 zuzkasim 


odpověď na látkové pleny 

(2.3.2007 21:26:19)
Tak tomuto se musím docela smát. Od narození používáme látkové plenky a syn teď bude mít 20 měsíců, vůbec mu nevadí totálně mokrá plenka, co je horší, nevadí mu ani, když se pokaká. Když se ho např. zeptám, jestli je pokakaný (jsem celkem přesvědčená, že mi rozumí), buď neodpoví nebo zalže (či si to fakt neuvědomuje), že NE. Takže si prosím nedělejte falešné iluze, že látkovky někoho zachrání, někoho možná ano, ale určitě ne všechny.
 Mortadela 


Re: Re: s nočníkem jsi mimo 

(1.3.2007 16:24:54)
Taky by mě zajímalo čí je to ostuda, že dcerka nočník zoufale odmítala až do 2 let a 10 měsíců. Naučila se na něj chodit až dva měsíce před zahájením docházky do školky, moc se mi tenkrát ulevilo. Ale že by to byla moje ostuda? A co jsem asi tak měla dělat, když to holka nebyla sto pochopit a bála se? Nátlak? Teror? Tresty? Blbost! Bylo to nepříjemné, ale ostuda snad proboha ne. A dodávám, že ač jí bude 3,5 roku, tak v noci (přes den ne) spí s plenkou, protože ve spaní hodně čůrá a vstávat 3x za noc a povlíkat a pak ráno nevyspalá budit nevyspalé dítě do školky a do práce... To radši budu OSTUDA.
 Tequilkaja 


Re: Re: Re: s nočníkem jsi mimo 

(1.3.2007 22:29:00)
Tak v tom nejsi sama,náš kluk má taky 3 a půl roku a taky ještě spí v noci s plínkou. On hodně moc pije a já ho neomezuji,pitnej režim mu nehodlám brát. Lékařka mi řekla,že ho to přejde samo tak nestresuji,čekám druhé mimi a v noci stávat budit ho a já nevím co ještě absolutně odmítám. Věřím,že až k tomu dojde tak přestane čůrat do plínky v noci sám. Hlavu vzhůru nejsi ostuda.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: s nočníkem jsi mimo 

(1.3.2007 22:32:14)
Zajímavé je, že ostuda je to jen v ČR. Dítě s plenou do školky nesmí. Mí kluci se pak při spaní ve školce po o pravidelně počůrali. A nebylo to jejich ani mojí neschopností, ale prostě pomalejším dozráváním nervové soustavy, jak to tak u nedonošenců bývá. Tak když se jim to ve školce chce každý den převlékat, místo aby mi dovolili zakoupit pleny....Prostě jak usnuli, tak neuměli močový svěrač ovládat. Já hlavně všem těm zázračnejm dětem a jejich rodičům přeju, aby ty v roce suché kalhotky nebyly ve dvou nebo třech zase mokré, jako se to stalo naší známé, které dítě od 4 měsíců (to není překlep) vysazovala na nočník do rohu postýlky a přivazovala dítě plenkami k posteli, protože samo nesedělo. A nebylo to před 100 lety, ale před 10!!!
 Mortadela 


Re: Re: Re: Re: s nočníkem jsi mimo 

(2.3.2007 7:48:52)
Přesně tak - moje kamarádka radši nechodí do práce, aby si mohla brát kluka ze školky po obědě, neb mají potíže s počuráváním ve spánku. Chápu ji, Máťa měl trauma z posměchu ostatních dětí a děti dovedou být zlé. Tak ho radši bere po obědě domů a kluk má pokoj. Řeší to už skoro dva roky za pomoci homeopatie a aromaterapie - se střídavými krátkodobými úspěchy.
 terapeutka 


Re: Re: Re: Re: s nočníkem jsi mimo 

(2.3.2007 22:21:39)
Dovolím si připojit mé zážitky z dětství , ve školce (před 19lety) jsem se několikrát po obědě pokadila, pleny jsem nenosila, chodila jsem na záchod, dokázala jsem si říct, ale prostě mě na něj vychovatelky nepustily...Po obědě se prostě na záchod nechodilo, protože bychom tam plivali jídlo... Doteď si pamatuju, jak se mi vždycky všichni smáli a jak mi vychovatelky nadávaly... Není to jen o rodičích a prarodičích, dávejte si pozor i na školky a jesle, na solidní depresi tam umí dítěti zadělat cobydup...
 Láďa 33- 2 děti 
  • 

Re: s nočníkem jsi mimo 

(1.3.2007 16:26:34)
Myslím , že dnešní maminky jsou "pohodlné" . To by pak školka mohla začínat až od 6 let . Jak to asi měli dělat naše mámky když mateřská byla jen 6 neděl? S pozdravem Láďa
 K.28 + M.17m 
  • 

Re: Re: s nočníkem jsi mimo 

(2.3.2007 19:04:43)
Na to už se nedá nereagovat. Patřím tedy mezi POHODLNÉ matky. Ale říkám bohudík, protože když slyším generaci mých rodičů, jak litují, že na nás neměli čas a jak všechno bylo ve stresu... Nočník sice máme, ale zadařilo se 2*, teď odmítáme, tak ho zas na pár týdnu schovám.
Jo, a melej zatím taky neví co je uzenina ani sladkost, jídla témeř nesolím, stále kojím - v noci klidně i 8*, ale celá rodina jme v klidu. Ahoj a zdravím další POHODLNÉ
 Insula 


Mimo jsi ty 

(2.3.2007 21:15:14)
Něco si o tom přečti a pak se vyjadřuj.
 Jana31, dcera 3.5 
  • 

Kazdy kto nema sudnost a repekt k druhym je trochu mimo ale vy ste dost mimo 

(9.3.2007 14:49:52)
podla mna je mainka autorka tohoto clanku trochu egocentricka,
a tiez presvedcena o tom ze veci su len take ako ich vidi ona.
A co ze sedelo dieta v 6tich mesiacoch na nocniku, moja dcera sa narodila velka a silna
a to sme s manzelom obaja maly a hubeny, a chodit zacala v siestich mesiacoch koncom siesteho mesiaca uz sama behala po zahrade a na nocnik chodila tiez, rozpravala uz normalne v osmich mesiacoch.
Presne take mudre osoby ako co pisu sem dokazu potom ludom zneprijemnovat zivot ked cakaju ze kazdy sa ma
chovat podla nejakych clankov, tabuliek, nech si dava kazdy jest dietatu co mu chuti/nemyslim doslovne/,
co mu prospieva, vzdy lepsie davat kolinka ako nechat prerevat hladne dieta pol roka lebo matka chce vyhradne kojit a nema dost vydatne mlieko alebo ho nema dost. Dieta sa vyvija a potrebuje z niecoho rast urcite mu tie kolienka chutili a prospeli nechapem preco sa potrebujete vysmievat a sami tu zosmiesnujete seba svojou primitivnostou. Ja som zacala s miesanou stravou 7om mesiaci a dcera dodnes vypije za den 1l mlieka, co tiez niekto odcudzuje niekto vyzdvihuje, matka sama vidi co dietatu prospieva a nie kazdemu to iste.
 Erika a Kristýnka (22.měs.) 
  • 

Mimo mísu určitě nejsi 

(1.3.2007 15:21:02)
Ahoj,myslím si,že určitě nejsi jak se říká mimo mísu!
Já naši malou pořád kojím,jogurt měla poprvé v 9.měs. a to jen po lžičkách do kaše, maso ochutnala poprvé ve 13.měs. v kuřecí polévce do té doby měla jen zeleninové polévky!Vegetariáni nejsme,jíme kuřecí,rybu a občas vepřové maso,ale párky ani salámy malá neochutnala a myslím,že na to má dost času!Na nočníčku poprvé v 18.měs.,občas se nám podaří vyčůrat se do nočníku,ale jen když ji posadíme,sama si neřekne!Každé dítě je jiné a samosebou i rodiče :-) moje sousedka,která má dva syny(nyní ve věku okolo 30let) mi vyprávěla,že klukům dávala knedlo,zelo,vepřo už v roce,to si dost dobře neumím představit a když ve městě občas vidím jet kočárek a v něm tak roční dítě s párkem v rohlíku v ruce,tak mě omývají ... Hodně zdraví a lásky celé vaší rodině přeje Erika s rodinou
 Dana, Kubík 4/05 
  • 

Cola a hranolky v 18měs. 

(1.3.2007 15:35:14)
Kolegyně (svobodná, bezdětná) mi povídala o své kamarádce, porovnávala Kubíka s její holčičkou. Malá je o několik měsíců mladší než Kubík, ale už pila Colu, baštila hranolky, v obchodě si vybere sušenku, kterou chce... I kolegyně se divila a to mě bere za extrém - Kubík byl do 6 měsíců pouze na Nutrilonu (bohužel jsem nemohla kojit) a protože měl do třech měsíců ekzémy, dostával Nutrilon Pepti, příkrmy jsem začala dávat velmi opatrně, rohlík dostal až v roce a doteď mu vařím zvlášť (to samé, co nám, ale málo solené, málo kořeněné). Párek ještě neochutnal, jedině občas mu ráno na chleba dám "dětskou šunku". Čokoládu ochutnal asi v roce, ale dostane kousek jenom svátečně tak jako sušenky (obyčejné BeBe).
Mamka mě ani bratra nekojila (před 30 lety), od dvou měsíců jsme dostávali ovocné šťávičky a příkrmy asi od čtyř měsíců. Přesto nám do jednoho roku vařila zvlášť (vařené nebo dušené a málo solené), ještě když jsem chodila do školky nám vařila pravidelně teplé večeře, protože si nebyla tak zcela jistá, co jsme ve školce (bratr ve škole) snědli.
A pro zajímavost - s Kubíkem jsem chodila na rehabilitaci, takže jsem byla dobře informovaná. Takže jsme neměli ani ohrádku, aby si zbytečně brzy nestoupal (dobře vím, že druhé dítě už nebude mít takové výhody - šup s ním do ohrádky :-)), lezl od 6 měsíců, ale sedl si až v 10 měsících (v 9 měsících si stoupnul), do 9 měsíců jsem ho v kočárku vozila vleže. A i od své mamky vím, že se děti nemají posazovat. Že bychom byly "uvědomělé" matky už po více generací? :-)
 Láďa 33- 2 děti 
  • 

nočník 

(1.3.2007 15:58:49)
Moje děti začali sadět na nočníku ve 4 měs. V roce a půl neměli plýny . Myslím si že dnešní plýne ty na jedno použití je jen pohodlnost maminek , některé děcka je mají ještě ve 3 letech. No fuj . To by měla být hamba. To samé si myslím o přesnídávkách typu maso zelenina špagety od toho a toho měsíce . Jen pohodlnost mámky nejni nad máminu pravou polévku . Jen opatrně se solí to ano. Ale i já začínala s rajskou a knedíkama nebo roštěnkama a kaší samozřejmě bez masa . To ovšem děckám bylo 6. měsíců na 3 nebo 4. No co dodat ? jak nás to naše mamky naučily tak to děláme i my. S pozdravem Láďa
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: nočník 

(1.3.2007 16:01:41)
Já, prosím, o návod jak posadit na nočník dítě, které ještě neumí sedět ?
 Láďa 33- 2 děti 
  • 

Re: Re: nočník 

(1.3.2007 16:07:21)
Jednoduše podržet ho tam. Sednout si před děťátko a dělat třeba paci paci . My jsme na nočníku snídaly, obědvaly i večeřely . Láďa
 Lavanda 


Re: Re: Re: nočník 

(1.3.2007 16:13:11)
To je to nejhorší, co se dá při nácviku nočníku provádět. Děti mají na nočníku čurat a kakat, ne obědvat a večeřet. Nemohou tam sedět přece celý den. I když - pak tam zaručeně něco udělají i v půl roce. S vědomým ovládáním vylučování to ale nemá nic společného.
 Láďa 33- 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: nočník 

(1.3.2007 16:16:05)
A kdo tu říká celý den ? 3x denně po čtvrt- půl hodince ..... ? To nejni celý den.L
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Re: Re: Re: Re: nočník 

(1.3.2007 16:25:29)
Znám jednu velice dobrou paní dr. ortopedku. Ta by řekla dosti sprostý slovní obrat, kdybych jí řekla, že mimčo od 3 měsíců "mučím" sedět na nočníku. Ta mi vynadá, i když ve svých 28 letech k ní dorazím na kontrolu s podpatkama :)
Každý jsme jiný, někdo to tak dělá, někdo ne, já myslím, že správnější je počkat na okamžik, kdy z toho to dítě alespoň pochopí, co se po něm chce, natož pak, až začne samo ovládat svěrač. Nashle, jdu pro malého do školky ....
 Agnes (1,5 dítěte) 


Re: Re: Re: Re: Re: nočník 

(1.3.2007 17:19:58)
půl hodiny na nočníku? to teda pěkně děkuju! bych byla nadšená...
 josini 


Re: Re: Re: nočník 

(1.3.2007 16:37:48)
A to jako když dítě kaká mu strčíš lžičku do pusy jo?? A ty si taky bereš oběd na záchod??
 Jitule 
  • 

Re: Re: Re: Re: nočník 

(1.3.2007 18:18:13)
Přesné,taky mě to napadlo.Představila jsem si sama sebe,jak sedím půl hodiny na záchodě,pozadí otlačené od prkýnka,na kolenou talíř a dlabu :-)) A o co je to jiné s těmi dětmi? Nic se nemá přehánět, až jim v hlavičce sepne,že se čůrá a kaká na nočník,tak tam začnou chodit.Běhá mi mráz po zádech při vyprávění tchyně,jak její švagrová děti k nočníku přivazovala!,protože ještě neseděly.
 Nasuada 


Re: Re: Re: nočník 

(1.3.2007 16:56:43)
To je přesně ten postup, který nepovažuji za normální. Obě tvoje děti jistě neodhodily plenu přesně ve stejném věku?! Opravdu se už ale pak nikdy nepočůraly a nepokakaly?!
 josini 


Re: Re: Re: Re: nočník 

(1.3.2007 17:04:45)
Je to náhoda. Malý ma 22m a ani teď to není stoprocentní. Když jedeme v autě má vždy ještě plenku. On sice zavolá ale nevydrží. A u jeho vrstevníků v MC je to obdobné. Je to spíše o častém posazování bez úspěchu. Dítě musí dozrát k odhození plenky.
 Agnes (1,5 dítěte) 


Re: Re: Re: nočník 

(1.3.2007 17:26:11)
Takže rukama držím dítě na nočníku, aby nespadlo, a nohama dělám PACI, PACI? Nebo obráceně? No, možná máš čtyři ruce nebo je vás na to víc... Prostě blbost do nebe volající.
 Elča  
  • 

Re: Re: Re: Re: nočník 

(2.3.2007 0:06:57)
Obráceně držím ho nohama a rukama dělám paci paci :-, ale ne půl hodiny.
 Kristain 


Re: Re: Re: nočník 

(1.3.2007 19:06:51)
Láďo promiň, ale úplně mimo jsi ty. Omluvou je, pokud jsi ze starší generace, protože tenkrát se to tak dělalo. Když si přečteš Matějčka, Prekopovou nebo kteréhokoli dětského psychologa, tak ti jasně řeknou, že smysl má začít nácvik an nočník až kolem 18 měsíců, individuálně i dřív. V té době je si to dítě už schopno uvědomit. Do té doby se jedná pouze o reflex. A pokud takové dítě bylo někdy násilím nuceno a při nehodě hubováno, často u nich jsou traumata, mohou se začít v 5ti letech počurávat atd atd.

A s tím jídlem na nočníku-nemám slov-to jako ty jíš na záchodě??? Když se jí, tak se sedí u stolu, na záchodě či nočníku se koná potřeba.... Znám, matky, které na nočníku drží dítě i hodinu v kuse-chudák malej...

Mám 21 měsíčního syna, na nočník sedět nechce, čůrání zatím nehlásí, kakání někdy. Kolem dvou le t v létě až bude teplo na to svlítnem a snad to zmáknem do podzimu.
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

Re: Re: Re: Re: nočník - báječně shrnuto 

(2.3.2007 12:58:58)
ahoj,

přemýšlela jsem, co napsat Ládě, protže s ní dost nesouhlasím a ty jsi to báječně shrnula, včetně Matějčka a Prekopové :-)))))))))))))

Díky Iva.

p.s. jestli chceš, můžeme si někdy písnout :-)
 Jana31, dcera 3.5 
  • 

Re: Nie su vsetci ako Tvoje deti 

(9.3.2007 15:21:29)
Proste tam deti dali lebo uz sediet vedeli, ako nasa dcera a od 10tich mesiacov plienky nenosi,
asi dieta ktore rozprava a povie co chce si neuvedomuje ze cika a kaka do nocnika a ak mate vsetci retardov sa tu nepohorsujte nad detmi ktore to dokazali skor naozaj ma uz pekne vytacaju tieto vase premudrele a ostrovtipne urazky a vysmech a to ako sa drzite kniziek.......niekto nieco napisal....
 minky a 2holky 
  • 

Re: Re: Re: nočník 

(3.3.2007 20:50:40)
No tak to nemám slov. je n by ch řekla , že si úplně blbá. Nic jiného se k tomu nedá říct.
 Petr 
  • 

Re: Re: nočník 

(1.3.2007 17:40:47)
No tak hlavne, dite, ktere jeste neumi sedet, nema co sedet, dokud se neposadi samo, jinak se mu nici pater.
 PETRA 
  • 

Re:Přivázat na nočník? 

(1.3.2007 18:17:20)
Mám dva kluky rok a půl od sebe a do dvou let jsem ani jednoho neudržela na nočníku dýl jak tři vteřiny. Snažila jsem se po dobrym i po zlym, opravdu si nemyslim, že sem byla líná. Přivazovat jsem je nechtěla. Je to i o povaze dětí a samozřejmě v tom hrajou roli papírové pleny, které děti nestudí. Někdo radí sundat pleny a hotovo, ale staršímu to bylo jedno, když byl mokrej, hrál si dál. U mladšího jsem myslela, že bude mít příklad ve staršim, ale ani to nebylo nic platný. Začali pak chodit na nočník sami od sebe ze dne na den. Holt je každý dítě jiný a teď řešíme větší problémy než je chození na nočník(jejich každodenní rvačky). Do dvou měli pleny, no a, co se stalo, nic.
 Elča 
  • 

Re: Re:Přivázat na nočník? 

(2.3.2007 0:35:03)
Je to rozhodně individuální, každý dítě je jiné. Rozhodně bych násilím dítě na nočánku nedržela... My dostali nočníček pod stromeček a 3. ledna bylo malému 6 měsíců. Cca od ledna jsme začali posazovat na nočan, vždy ráno když se vzbudil. Samozřejmě ještě neseděl a taky tam nevysedával dlouho. Posadila jsem ho tam, podržela a řeklo se ee a buď se něco spustilo nebo ne... Já samosebou vím, že pokud se něco povede, je to pouze reflex a miminko z toho nemá rozum, ale je to jako s reflexem, když se chodí plavat a mimča se potápějí... taky je to jen reflex, že na znamení zadrží dech a nenapijí se pod vodou...
Malému bude osm měsíců, už tak měsíc každé ráno kaká do nočánku, když se někdy nevykaká, tak se jen vyčůrá. Ale je to opravdu o tom, že když se vzbudí, musíme jít na nočníček, jinak to jde do plínky:-). Navíc hrozně heká, jakmile začne kakat, je to takovej malej chlap!!! Takže docela dobře poznám, že to přijde a stihnu ho na nočníček posadit i během dne. A je fakt, že když mu řeknu ee, tak si alespoň prdne i když se pak nevykaká. Tak se zamýšlím nad tím, zda už to trošičku chápe co se po něm chce nebo nechápe? Ale když dělám pápá, tak taky podle udělá pá pá...:-O.
Když jsem se bavila, (o pravidelném raním kakání), s dětskou lékařkou, bylo mi řečeno, že je to fajn, jelikož člověk vypozoroval biologický rytmus mimča. A to, že někdy děláme paci paci, je fakt a taky mu někdy dám do ruky knížku... no co manžel si taky na záchodě čte :-D.
Né, nikoho nesoudím a je mi jasné, že se tento náš dosavadní kladný postoj k nočníku může změnit..., ale u staršího syna jsem to dělala rovněž a do dvou let byl bez plínek i na noc. Samosebou se pak někdy v noci počůral, ale většinou když byl marod, jinak se mu to nestávalo. Taky jsem podle toho poznala, že asi bude nemocnej, nebo, že na něj něco leze. Takže si každý nacvičujte chození na nočníček tak, jak uznáte za vhodné a hlavně jak uznají za vhodné vaše ratolesti :-) papa
 Beruna, 2 drobci 
  • 

pro PETRU 

(2.3.2007 9:38:17)
Petro, fakt byly děti ze dne na den bez plen? Přiznávám se, že to jsem ještě nezažila. I když děti začnou chodit na nočník a v zásadě plínu přes den nemají, většinou 2-5 nehod za den stejně mají... Takže obrat rodičů "ze dne na den bez plen" moc nechápu...

A víš, co se stalo, když jsi měla dvě děti každého dva roky na jednorázových plenách?

Kromě toho, že jsi zbytečně vyhodila kolem 40 tisíc do popelnice - které jsi třeba mohla utratit za jídlo pro děti v biokvalitě :-) a nebo pokud bys nevěděla co s nima, poslat třeba na účet Člověka v tísni -, padla na plínky pro tvoje děti část deštného pralesa a spusta ropy - suroviny, které budou tvým dětem v dopspělosti chybět a budou bádat, co s tím a jak to nahradit. A jen proto, že jejich rodiče si souvislosti neuvědomovali, nebo uvědomit nechtěli... A taky budou přemýšlet, co s těma 4 tunama posraných a počuraných plínek, co jim leží na skládce, co za ty 4 roky vyprodukovali.... A o tom, že jsi svoje děti 24 hodin denně bez přestání vystavovala možná karcinogenům a toxickým látkám v době, kdy jejich pokožka ještě vůbec neměla ochranou vrstvu, o tom nesjpíš ani slyšet nebudeš chtít.

Měli bychom být zodpovědnější vůči svým dětem a ne se chovat přísupem PO MĚ POTOPA... Copak nám nezáleží na tom, jaký svět pro svoje děti chystáme? A když nezačneme u sebe, nemůžeme čekat že přijde nějaký spasitel a zachrání nás.

Dívejte se na reklamy kriticky - JEDNORÁZOVÉ PLENY NEZAMENAJÍ ŠTĚSTÍ PRO NAŠE DĚTI, spíš naopak - zaděláváme jim na problémy...

Berun
 l 
  • 

Re: pro PETRU 

(2.3.2007 10:01:55)
Co dodat ,jen ,že děkuji za tento názor. Ach ta reklama......
 PETRA 
  • 

Re: pro PETRU 

(2.3.2007 10:11:52)
Nepsala jsem, že děti byly ze dne na den bez plen, ale že začali ze dne na den chodit na nočník, před tím na něj vůbec nechtěly. Pleny samozřejmě nějaký čas ještě měli, třeba, když jsme jeli nakupovat nebo na noc.
Jinak přiznávám, že jsem tuto diskuzi nepojala ekologicky a nikdy jsem nepřemýšlela kolik pralesa kvůli našim plenám vykácí. Když tu byla možnost používat papírové pleny, tak jsem ji využila, jako využívám i ostatní vymoženosti dnešní doby.
 Beruna, 2 drobci 
  • 

Re: Re: pro PETRU 

(2.3.2007 10:38:20)
Petro,
vymoženosti naší doby jsou skvělá věc, ale je třeba se na to dívat kriticky. Než jsem měla děti, také jsem nepřemýšlela, co se děje s odpadem, jaký vliv má na pitnou vodu a vodu vůbec to, v čem peru, jaký vliv mají na moje zdraví doma používané čistícíc prostředky...

S dětma se tohle moc změnilo a zpětně vidím, že jsem byl opravdu velmi ovlivněná reklamou a že "vymoženosti" mi život neusnadňují - nebo jen momentálně "tady a teď", ale z hlediska délky mého života a života mých dětí kvalitu života zhoršují...

Tak snad jen tolik...

Berun
 Dana, Kubík 4/05 
  • 

Re: Re: Re: pro PETRU 

(2.3.2007 14:39:40)
Beruno, vím, že si teď odpovědí zavařím. Chovám se stejně jako Petra. Kubík je ekzematik, do tří měsíců měl atopický ekzém na celém tělíčku kromě zadečku (papírové pleny), dermatoložka mi řekla, že je to běžné, že pod papírovou plenou se atopický ekzém tak často nedělá. Ale i kdyby Kubík ekzémy neměl, papírové pleny bych mu dávala bez ohledu na životní prostředí. Jsem ráda, že mi ušetřily čas, který bych strávila praním a žehlením látkových plen. Zrovna si nemyslím, že papírové pleny by byly jediným ekologickým problémem, a kdybych se chtěla chovat striktně ekologicky, musela bych se přestěhovat do jeskyně...
Pro můj dobrý pocit mi stačí pro někoho snad maličkosti, například že třídíme plast, papír a ostatní odpad a že upřednostním hromadnou dopravu po Praze místo abych jela autem...
Nechci se navážet do lidí, kteří se chovají ekologicky, vážím si jich a jsem ráda, že díky nim více lidí třídí odpad nebo že teplárny musí používat kvalitnější koks. Příspěvek Petry mi přišel jako její zkušenost, se kterou se s námi všemi chtěla poradit, a nevidím důvod pro kritiku...
BTW: Kubíkovi budou brzy 2 roky, na nočníku je ochoten sedět chvilku ráno a večer, někdy se vyčurá, ještě nikdy se do něj nevykakal. Poprvé jsem ho posadila na nočník v 18 měsících, ale chvilku na něm sedět vydržel až po dalších dvou měsících. Nevysazuji ho na nočník násilím a také čekám na léto, kdy mu přestanu dávat plínky a budu doufat, že mu počurané kalhoty budou dostatečně vadit. No a jestli ne, tak bude nosit plínky ještě dál, nedělám z toho žádnou vědu...
 Bumbi&05,08,10 


Pro Danu 

(3.3.2007 16:13:49)
Dano,
já si teda myslím, že Beruna má pravdu... My jsme používali látkové pleny kvůli tomu, že nevěříme, že jsou zdravíneškodné (viz studie o tributylcínu v jednorázovkách - tributylcín způsobuje mj.neplodnost). Máme kluka a chceme pro něj to nejlepší a rozhodli jsme se, že jednorázové pleny tím nejlepším prostě nejsou.

Pleny, které používáme, se na hony liší od klasických čtvercovek - vypadají tvarem jako jednorázovky, mají suchý zip a nežehlí se. Máme automatickou pračku, takže špinavé plínky dám akorát do pračky, zapnu a hotovo. Peru v ekoprášku nebo mýdle, takže náklady nevzrostly nijak výrazně. Vyprané prádlo rád vyndavá z pračky syn a rád mi ho podává na věšení. Uschlé prádlo rovnou ze šńůry spolu skládáme a dávám do skříně. Od porodu syna nežehlím žádné prádlo. Manžel si žehlí akorát košile do práce, ale to je jeho job, ne můj.

Čas strávený s plínkama je pro mě 100% menší, než při nákupu a vyhledávání akcí na plíny :-)

Synovi je 20 měsíců, na nočník si říká od 18 měsíců. Začal sám, když to viděl u jiných dětí. Ovládat svěrače a zadržovat čurání uměl v 11 měsících (děsná sranda učurávat na nás po kapičkách po koupání :-D - tím se prozdradil :-D). Že je počuraný (tedy rozlišil, že má mokro), hlásil tak od 15 měsíců. Na nočník jsem nevysazovala, neměla jsem sdostatek trpělivosti ho hlídat a furt mu nočník nabízet.

Musím říct, že mě moc mrzí, když vidím, jak slepě se používají jednorázovky, a jak rodiče kašlou na důsledky, které to může mít pro zdraví jejich dětí - jen proto, že si myslí, že jim to ušetří čas. (to je ale spíš mýtus, já mám zkušenost, že na čas to fakt vliv nemá). Možná tím, že nemáme televizi, nejsem tak zblblá šťastnýma dětma v supersuché supeabsorbční pleně, co si v ní dítě může spokojeně hrát celý den, nevím.

Osobně si myslím, že na balících s jednorázovýma plínkama by mělo být podobné varování jako na cigaretách - POUŽÍVÁNÍ JEDNORÁZOVÝCH PLEN ZATĚŽUJE ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A MŮŽE MÍT VLIV NA ZDRAVÍ DÍTĚTE. VAROVÁNÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ
:-) Možná by se nad tím pak rodiče zamysleli, co svým dětem dělají. Nicméně, na cigaretách je to taky, ale kuřáci kouří dál. No, nemůžou se pak ale vymlouvat, když dostanou rakovinu plic. Zatímco u rakoviny varlat u 7 letého dítěte mohlo být viníkem možná právě oněch prvních 800 či kolik dnů v jednorázvé plínce a to dítě se nemohlo nijak brátnit ani si vybrat, zda tu pitomou jednorázovku chce nebo ne :-/// (byl to vnuk naší známe - zemřel loni na podzim. Na rakovinu z té rodiny nikdo jiný nikdy nezemřel).

Bumbis

 Nasuada 


Re: Pro Danu 

(3.3.2007 17:35:57)
Uvažuju stejně jako ty. Látkové pleny (myslím ty na suchý zip) jsem zakoupila někdy kolem roku věku syna, protože jsem o nich do té doby nevěděla. Chtěla jsem tu nejprodyšnější variantu když už tedy tak do toho pořádně že :-). Jenže ouha. Varianta látková plena+vlněné kalhotky=obrovský zadek=syn se špatně pohyboval=nechtěl v tom být. Varianta látková plena+vlněné kalhotky pletené=zadeček docela dobrý avšak=za jedno počůrání celý mokrý (myslím durch skrz oblečení). Nevím jestli jsem koupila špatné pleny, ale prostě jsou ve skříni a nepoužívám je. Jak to teda děláš? Co máš za pleny? Co používáš na plenu?
 Renda 
  • 

Re: Pro Danu 

(3.3.2007 18:29:24)
Bumbi, můžeš dát odkaz na tu studii o tributulcínu v jednorázovkách.Vyjela jsem si z netu o něm pár článků a nic o neplodnosti tam nebylo. Dost mě tvůj přísvěvek vystrašil, tak bych ráda věděla něco konkrétnějšího. Díky
 Bumbi&05,08,10 


Re: Re: Pro Danu 

(3.3.2007 19:58:56)
http://www.sedmagenerace.cz/index.php?art=clanek&id=108
 Renda 
  • 

Re: Re: Re: Pro Danu 

(3.3.2007 20:28:20)
Díky, a mohla bych ještě poprosit na odkaz na ty vaše plenky? Nikdy jsem o nich neslyšela.
 PETRA 
  • 

Závadné papírové pleny. 

(3.3.2007 22:39:52)
Článek jsem si přečetla.Nás už se pleny netýkají, takže už s tím stejně nemůžu nic dělat(že jsme používali papírové pleny).Akorát mě štve, že jedni říkají toto, druzí zase ono, čemu má člověk věřit? O tom přehřívání varlat by se dalo polemizovat. V hadrových plenách se nepřehřívají? Možná míň. Ještě nechápu, že to může mít vliv na budoucí plodnost, pokud vím(možná, že jsem nevzdělaná), spermie se tvoří až v pubertě. A musím říct, že za našich maminek to bylo ještě horší, když se dávali hadrové plenky a přes to ještě nějaké igelitové kalhotky. Každopádně, co udělám pro zdraví svých kluků, budu jim dávat raději trenýrky místo slipů.
Musím dodat, že nejsem proti používání hadrových plen. Papírové plenky jsem brala jako nezávadné a jako ušetření času pro své děti. Přiznávám, že ekologické hledisko mě moc nezajímá, protože to by se musely papírové plenky zakázat a s nimi spoustu dalších neekologických vymožeností, jinak se najde vždy spoustu lidí, kteří si raději ulehčí práci navíc.
 Renda 
  • 

Re: Závadné papírové pleny. 

(3.3.2007 23:07:43)
S tím přehříváním mi to taky vrtá hlavou.Přes hadrovou plenku se přece něco nepropustného dát musí, ne? Ekologické hledisko je bez debat. Na téma vlivu teploty na plodnost jsem už něco četla, mimojiné i jistou studii (americkou,jak jinak), kde pokusně oblékli skupinu mužů na určitou dobu do suspenzorů, kde byla teplota o nějaký stupeň vyšší, a zkoumali vliv na tvorbu spermií. Výsledek takový, že k žádnému úbytku nedošlo, žádný vliv se neprokázal. Tak nevím, synovi bude rok, tak se mě to ještě týká.
 Hanka. Děti 2 a 5 let 
  • 

Pro BUMBI 

(4.3.2007 12:52:57)
Přečtla jsem si článek o tributylu cínu.
Mimochodem opět Studie US, kterých se všichni tak rádi chytají - ale protiraketovou základnu nikdo nechce, to je zajímavé. (to jen na okraj). Ve výše uvedém článku se nepíše o tom, že by tributyl cínu způsoboval neplodnost - to bylo součástí dalšího odstavce, kde se řešila teplota okolí varlat. Píšou zde, že tributyl cínu může způsobit poruchu pohlavních hormonů. Ale neumím si představit co je to porucha hormonu. Pochopila bych poruchu tvorby, nebo poruchu funkce, ale samotnou poruchu hormonu prostě ne. Možná je to jen špatně pochopený překlad - ale kdo byl onen překladatel?? Já jsem obě děti odchovala v papírovkách a i když jsem "ujetá" na zdravou výživu a podobné věci, v dnešní spotřební společnosti toho nelituji.
A mimochodem - obě děti v 18ti m. dobře věděly, že se jim chce...., a velmi rychle pochopily, že mají sundat kalhoty a zasednout. (to zralost CNS umožňuje) a ve dvou letech byly bez plen obě - i vnoci.
 Renda 
  • 

Re: Pro BUMBI 

(4.3.2007 13:22:29)
Hanko,souhlas. Připojím ještě jeden postřeh, všechny články, alespoň co jsem já četla, o škodlivosti papírových plen (neplodnost,rakovina) byli v ekologických časopisech. O jejich negativním vlivu na životní prostředí se asi nelze přít, ale strašit matky rakovinou atd. ? A vliv na plodnost, naší generaci matky balily do látkových plen a igelitových neprodyšných kalhotek nebo vložek. To jsme se nenahřívali tolik jako v jednorázovkách? Nic neodsuzuju, jen o tom fakt už dlouho přemýšlím.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Re: Pro BUMBI 

(4.3.2007 23:02:26)
Holky,
já vaše rozhodnutí používat jednorázovky nehodlám měnit. K tomu musí dospět každý sám a být o tom přesvědčený. Zastrašování je na nic, podívejte se na kuřáky...

Já si prostě jenom myslím, že bychom měli mít šanci se rozhodnout. Mimochodem - když si hodíte tributylcín do goooooglu, vyjede spousta odkazů a není to nic pěkného:
http://bezjedu.arnika.org/chemicka-latka.shtml?x=646440

Já netvrdím, že každá jednorázovka obsahuje tributylcín. Mě osobně stačilo, že to našli v plínkách jednou.

Já jenom tvrdím, že neznáme složení - koukněte se schválně na obal, složení tam nenajdete (alespoň před 2 lety, když jsem čekala mimino, tam nebylo. Nekupuju je, tak teď to nevím.). Odmítali mi ho poslat i z pampersů i z huggísek, kam jsem ještě v těhotenství psala dotaz. Z toho jsem získala pocit, že prostě něco není v pořádku. Nakonec jsem z nich vyrazila pod pohrůžkou ČOI dost ubohé odpovědi (něco ve smyslu zdraví dítěte nade vše, pečlivá kontrola, bla bla bla).

A že se o těch studiích dočetete v ekologicky zaměřených časopisech? No a kde jinde? Copak má někdo víc peněz, jak firmy vyrábějící jednorázovky? Kolik reklam v televizi vidíš na jednorázovky a kolik na látkové pleny? Ono to prostě je o penězích, nikoli o zdraví našich dětí.

Například - takové ty reklamní balíčky, co se dostávají v porodnicích - tak tam informace o látkových plenách nenajdete. Sponzoruje je totiž "jednorázovková" firma a ta si tuto "konkurenci" nepřeje, takže info letak o latkovych plenach do balicku nepusti.

A u vetsiny studii o cemkoli najdete casto tak pul na pul studie ze ano a studie, ze ne. Ockovani, plinky, materske mleko, kravské mleko, rakovina, obezita, koureni....

Je na nas, rodicich, jak se rozhodneme a jak s informacemi nalozime.

Jo, a k teplote v pline - jedna maminka merila sondou teplotu v plinkach svoji dcery a vysledek byl, ze nejnizsi teplota byla v latkove plene s vlnenyma kalhotkama, pak o 1 stupen vyssi v latkove plene a kalthotkama s PUL zaterem a o 2,5 stupne vyssi byla v jednorazove plene. Kdo neveri, muze to proste zkusit empiricky :-)

My jsme se rozhodli, ze nasemu diteti do vinku tuto zatez prostredi (at uz riziko prestupu chemie do tela, ci teplota v plene, ci mnozstvi odpadu) z jednorazovek nepridame. I tak dostava do tela spousta tezkych kovu a jinych potvor z potravin, protoze nemuzeme ohlidat vse. Ale do ceho ho oblekame a jakou kosmetiku pouzivame, to ohlidat muzeme a tak to delame. Snazime se pro nej delat to nejlepsi, jako kazdy rodic pro sve dite, samozrejme :-).

Hm, sem se nejak rozepsala, takze pardon, ale nejak mi to neslo zkratit.

B.


 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Pro BUMBI 

(6.3.2007 9:15:31)
Já tohle všechno chápu, nechtěla jsem napadat. Samozřejmě je třeba ctít názor každého z nás.

Ale mimochodem v součesné spotřební společnosti, kdy i děti ve školkách řeší to, co nás zajímalo až v pubertě, je takových lidí jako ty hodně málo. Tím chci naznačit, že jste ve škatulce a vymykáte se. Nemáš někdy ten pocit, že prostě s ostatními se nedá mluvit? Mě osobně zase lidé zaměření jako ty připadají prostě mimo. Určitě to myslíte dobře, ale bála bych se až budeš zařazovat dítě do většího kolektivu, jak si s tím poradí (myslím s tou ideologií z domova).
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Jen ať je takových víc... 

(7.3.2007 15:20:46)
Jeditě ekologické myšlení má nějakou budoucnost. Dnešní myšlení lidí je sebedestruktivní a každý, kdo přivedl na svět dítě by se měl chovat co nejekologičtěji, protože potom děti vůbec neměl mít, jelikož svým dětem nevytváří žádnou budoucnost. Naše děti, nebo jejich děti na nás jistojistě budou vzpomínat "v dobrém", až nebudou mít co dýchat, budou se topit v odpadcích a vzhledem ke globálnímu oteplení přijdou klimatické změny. Já svoje dítě rozhodně budu učit, že třídit odpad je normální, že šetřit energiemi je normální, že raději jezdit vlakem nebo MHD je normální a huntovat naší společnou planetu není normální. Tak to jen na okraj. Tak jen ať je takových Bumbi víc a víc. Jo a Bumbi mooncup jsem akorát dneska obdržela poštou, takže jestli nejsem těhotná, těším se na to, až ho vyzkouším. Ekologii a tudíš budoucnosti našich dětí zdar !
 eva.s. 


Re: Pro BUMBI 

(7.3.2007 11:05:33)
Děkuji za rozumný přístup. Nechodím na net často, nemám ho doma a upřímně řečeno na něj nemám zdaleka tolik času, ale mnohé přítomné příspěvky jsou mi proti srsti svou vyhraněností. Jako mnoho maminek i já hodně přemýšlím o tom, jak zacházím s naším zlatíčkem ( Kačka, 10 měs.), a pokud si přečtu něco o jedech, mám strach, že jí ubližuju. Nemyslím si, že by dnešní mamky byly zhýčkané, líné atd, naopak. Myslím, že velká většina z nás se dětem věnuje mnohem zodpovědněji, než bylo zvykem dříve. Možná až moc. Ale taky je pravda, že v té záplavě debat na téma zdravé, nezdravé, dobré, špatné je těžké se zorientovat. Takže používám selský rozum, ačkoliv jsem z města:-)
Zkusily jsme plenky obojího druhu, a musím říct, že látkovky, jakkoliv jsem se na ně těšila, nám prostě nejdou. Naše beruška je totiž poměrně nadstandartní kousek, takže nám i ty největší byly malé, a navíc, argumentujte jak chcete, okamžitě se oprudila, stejně jako po nejdražších jednorázovkách. Vyzkoušely jsme kdeco, a nakonec máme neekologické, nepříliš drahé a nepříliš známe plenky, které jediné ji "neprudí". Totéž se stravou, do 6 měs. jsem kojila snad 12-15x denně, pouze mezi 5-6 měs. byla tak hladová, že dostávala večer navíc rýžovou kaši. Jiné příkrmy se mi povedlo pomalilinku zavádět až od 8 měs., a ještě teď toho neakceptuje mnoho- brambory, mrkev, kuře, vepřové, Activii(to byl úspěch:-))a jablečnou nebo banánovou přesnídávku. Občas jí dám dětskou sušenku, občas ožužlá rohlík, ale stejně zase začala vyžadovat kojení cca 5x denně a 3x v noci, a to opravdu saje, nikoliv, jak už slýchám od zdravotníků v příbuzenstvu od jejího narození, že by se jen tulila. Většina ostatních potravin jí způsobuje koliku. I hrušková přesnídávka, syrové jablko, syrový banán, cokoli nadýmavého v mé stravě (především rajčata, o kterých mi to nikdo neřekl). S tím mi taky nikdo neumí poradit, jak ji zbavit bolesti. Jestli je normální takhle trpící človíček ještě na 10 m. Ale na téma plen a vaření kontra přesnídávky jsou diskuze na každem rohu...
Vzdaluju se od tématu, takže zpět. Děkuju za rozumný pohled, zdravím všechny maminky, které dopřejí dětem čas, aby se vyvíjely v klidu, a které dokážou odolat tlaku okolí (také s díky odmítáme nočníkové výpady).Někdy zase ahoj, Eva
 Sylvie 


Re: pro PETRU 

(2.3.2007 10:12:08)
I když děti začnou chodit na nočník a v zásadě plínu přes den nemají, většinou 2-5 nehod za den stejně mají...

Beruno, a proč by měly? Děti mám tři - nejmladšímu je rok a půl a zatím na nočník nechodí. Dvě starší holky začaly chodit na nočník v 21 měsících, samy, ze dne na den. Jeden den POCHOPILY, k čemu slouží nočník, a protože už byly dostatečně vyzrálé (poznaly, že budou čůrat, uměly si stáhnout kalhoty), tak na něj prostě začaly chodit. Bez nehod. Starší holce jsem ještě asi dva-tři dny dávala pleny na ven, ale když jsem viděla, že je to zbytečné, že si řekne i venku, tak jsem jí je přestala dávat. Mladší jsem důvěřovala rovnou. Nevidím na tom celkem nic divného :o) Jo, mladší měla nehodu asi dvakrát, když se na pískovišti zabrala do hry, ale kupodivu to nesouviselo se začátkem chození na nočník, ale bylo to až s odstupem několika měsíců.
 Sylvie 


Re: Re: pro PETRU 

(2.3.2007 10:16:13)
Jo, jinak - na noc plenky měly, starší asi do 2,5 r, mladší je sama odhodila před druhým rokem. Ale co jsem ještě chtěla dopsat - celkově na tom byly stejně já,kterou máma vysazovala na nočník od nějakých osmi měsíců. Máma sice vykládala, jak jsem CHODILA na nočník, táta to ale uvádí na pravou míru - na nočník chodil brácha, který si na něj dřepnul a hodinu si na něm vydržel hrát - pak je pochopitelné, že se mu muselo zadařit ;o) Já ovšem chvíli neposeděla, takže jsem sice BYLA VYSAZOVANÁ na nočník od nějakého osmého měsíce, ale čůrání do něj jsem zvládla stejně jako moje holky - až někdy ve dvou letech. Do té doby se to mámě buď povedlo odchytit, nebo nepovedlo...
 PETRA 
  • 

Re:Malé rýpnutí 

(3.3.2007 19:35:36)
Když už jsme u té ekologie, mám takovou intimnější otázku. To i dámské hygienické potřeby používáte hadrové?
 Bumbi&05,08,10 


Re: Re:Malé rýpnutí 

(3.3.2007 20:06:19)
Petro,
ano - používám slipové flanelové vložky imsevimse. Jsou měkké, jemné, tenké, diskrétní, příjemné... Při menstruaci používám menstruační kalíšek mooncup - je pohdlnější,jak tampony, protože je pohodlný po celou dobu menstruace. A nečučí ze mě provázek :-) a nehrozí riziko toxického šoku.

Když si to vyzkoušíš na vlastní kůži, poznáš, že látka je opravdu nesrovnatelně příjemnější, jak ty nejlepší libresky a olvejsky a další umělotiny... Pak tě ani nenapadne něčemu takovému vystavovat vlastní dítě a dopřeješ mu stejné pohodlí, jako sobě, věř mi.

Bumbi



 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re:Malé rýpnutí 

(3.3.2007 20:11:09)
Bumbi, jak řešíš vyplachování Mooncupu v práci či v hospodě, kde jsou společná umyvadla?

Jak funguje monncup, když si lehneš - to se ta tekutina přelévá zpátky a pak zas do pohárku?
 Bumbi&05,08,10 


Re: Re: Re: Re:Malé rýpnutí 

(3.3.2007 20:39:18)
Jeno,
zjistila jsem,že na veřejnosti ho vyplachovat v podstatě nemusím... První den, kdy hodně krvácím, je mi vždy stejně tak zle, že jsem doma. Pak už je to takové, že mi to stačí vypláchnout jednou za 8 hodin - ale v zásadě se snažím dodržet ráno/poledne/večer :-)

Interval vyplachování si každá žena musí vychytat, záleží, jak moc krvácí.

Jinak, alternativně buď vypláchnu vodou, ktrou nocím na pití, nebo v horším případě vytřu toaleťákem. Ale cca za rok jsem to musela udělat asi dvakrát...

V leže to nevyteče - poševní stěny mooncup pevně obepínají :-)

B.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re:Malé rýpnutí 

(4.3.2007 6:41:44)
Bumbi, to chceš říct, že obětuješ 12 dnů dovolené ročně na to, že ti je špatně při menstruaci??? Já zírám.
 Bumbi&05,08,10 


Lízo 

(4.3.2007 18:40:30)
Lízo :-D
měla jsem v práci domluvené, že jsem ten den prostě zůstala doma a byla na mailu a telefonu. Měla jsem napracováno přes 80 hodin měsíčně navíc, které mi stejně zaměstnavatel - státní správa - neplatil, takže po dohodě se šéfkou jsem si vybírala volno na svůj "měsíční den" a na školu, jak jsem potřebovala.
Když jsi bez závazků a jsi v práci od 8 do 22...

Teď jsem doma s dítětem, takže dovolenou si brát nemusím :-)

B.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re:Malé rýpnutí 

(4.3.2007 7:11:18)
Vim, že to nevyteče ven, ale myslela jsem zpátky z pohárku do pochvy - nebo jak se tak krev, která už byla v pohárku, udrží v pohárku, když si lehneš?

JInak mě je teda při MS dobře a s tampónama provozuju totéž co jindy, včetně plavání, cestování apod. Proto se ptám na omezení.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Re: Re: Re: Re: Re:Malé rýpnutí 

(4.3.2007 22:32:41)
Hm, Jeno,
tak to mě teda nenapadlo, že to "teče zpátky".

Předpokládám, ale že to nebude horší, než když se krev hromadí v tamponu, kam můžou i bakterie. U toho silikonu to mají bakterie z venku s přístupností těžší... (proto mooncup není spojován s STŠ). A na hlavu se stavím jenom občas, pro potěchu syna :-D

Co se plavání týká, je lepší mooncup - voda se do tebe fakt nedostane. Zatímco tampon vodou nasákne, tak mooncup je jako špuntík a brání vnější vodě dostat se dovnitř. :-)


 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


pro Bumbi 

(5.3.2007 13:04:54)
Ahojky, ráda bych se zeptala, jestli bych ti mohla napsat o nějaké info o mooncupu a o nějakých vhodných bavlněných plenkách mailem? Já sice svého syna odchovala na pamperskách v kombinaci s látkovými plenami, které jsem podědila od příbuzných ze Švýcarska. O těchto látkových plenách jsem do té doby vůbec neslyšela a vzhledem k počtu (mám jich asi jen 15 ks v jedné velikosti) bylo používání plen omezené. Ráda bych u dalšího dítka spíše volila ekologicky šetrnější variantu, tak by mne zajímali jakékoliv informace. Díky za sdělení, jestli můžu napsat a zdravím
 PETRA 
  • 

Re: Re: Re:Malé rýpnutí 

(3.3.2007 21:17:48)
To se musim přiznat, že jsem sto let za vopicema, o ničem takovém jsem ještě neslyšela, ale ráda se poučim.
 Renda 
  • 

Re: Re: Re: Re:Malé rýpnutí 

(3.3.2007 21:54:07)
Petro, třeba tady http://www.rodina.cz/diskuse6498.htm, diskuze o menstruačním kalíšku, moon cup.
 Petra(12,8,5 a 38týden) 
  • 

Nejsi mimo mísu 

(1.3.2007 17:43:34)
Zdravím,mám 3děti a čtvrtý na cestě.Co se týká porodu, všechny 3 jsem měla celé 2hod. po porodu u sebe na sále a hned po sešití jsem je měla u prsou,bez problémů.Samozřejmě dle porodu i co nejdříve u sebe na pokoji.První porod byl těžký a tak jsem syna dostala na pokoj až ráno(tj.po 7hod.),třetí již bez problémů do 2hod. po přemístění na pokoj.
Rodila jsem vždy unás v Kadani.
Prvního syna jsem kojila 6měs.,v té době se na mně všichni dívali jak na exota,málokdo kojil do 6.týdnů,natož měsíců.A pak jsem podávala vhodné koj.mléko a pomalu příkrmy.Uzeniny a dobroty,bonbony, čokoládu sušenky poprvé ochutnal až ve 2,5r.a nijak mu to nevadilo.Pil ředěné šťávičky a neslazené čaje i bylinkové.Rohlíky až po 9.měs.A na nočník jsem ho posazovala od 8,měs.kdy začal sedět,většinou ráno a vždy kdy jsem na něm viděla,že tlačí,měl problémy s vyprazdňováním.Ale nenutila jsem ho.Od 1,5r. si sám od sebe začal říkat a přestal nosit pleny přes den.
Druhý syn měl problémy se žaludkem, takže tam ta strava byla trochu jiná,ještě zdravější.Na nočník jsem ho posazovala od 1r.,ale nenutila jen,když jsem ho přebalovala a měl suchou plenu,zkusila jsem to.
A dceru jsem kojila do 2let,nebylo to zpohodlnosti,ale z několika důvodů,atopický ekzém a snaha dostat do ní mléko,neboť jiné odmítala.Také od 2let mléko nepije.Na nočník moc nechtěla,ale od 1r. chtěla hned na WC,ale do 2let si občas zapomněla říci.
Každé dítě je jiné, záleží na něm,ale i na snaze matky.Ale zkoušet, netrápit, nenutit.
Mně ze začátku tchýně nechápala a stále proti mne něco měla,ale já si stála za svým,ikdyž jsem byla černá ovce rodiny.Vynutila jsem si, že první syn měl stravu pravidelnou 5xdenně, domácí, nekořeněnou,málo slanou,žádné sladké limonády, dobroty před jídlem atd..Byl to boj do jeho 5let.Než měla jinou snachu a zjišťovala, že ta to dělá úplně jinak,normální jídlo od 4.měs. a to se jí nelíbilo.A pak dala za pravdu mně,alespoň co se týká malých dětí.
Teta se chlubila, že svým synům dávala od 6,měs. knedlíky s rajskou, to byl pro mně horor.Stejně jako jahody podávané 3.měs dítěti.Do 1roku se nesmí podávat.Teta je dávala a bratranec je na ně alergický již na celý život. Myslím, že je to škoda,dítě bez určitých věcí dokáže žít 1-2r a pak je teprve ochutnat. Je škoda, když má pak na ně alergii a nemůže je celý život,nebo má z toho špatný žaludek,ale třeba až v dospělosti.Vždy to odnese to dítě, které za nic nemůže.
Nejlepší je přejít tyhle rady a dělat si to po svém.
To jsou mé zkušenosti.Přeji všem maminkám ať myslí na zdraví svých dětí a na okolí ať nehledí.
 Iva a Jiříček 3roky 
  • 

Re: Nejsi mimo mísu 

(1.3.2007 23:02:14)

--------------------------------------------------------------------------------

můj syn byl plně kojen 6 měsíců, pak jsem mu začala dávat dušené a vařené králičí(doma vypěstovaný)maso, zeleninu, ovoce, od 9 měsíců potraviny s lepkem, čerstvé bílé jogurty, piškoty bez lepku atd., do roka jsem ho kojila:pak jsem začala dávat tvarohové výrobky.Extra jsem mu vařila do 18 měsíců,pak jsedl s námi, protože i my málo solíme.Párek měl až ve dvou letech. Od dvou let jí skoro to co my, kromě jídel, které fakt nejsou vhodné. Jsou mu tři. Od odstavení v kojení nechtěl mléko, žádné, zkoušela jsem Hipp, Sunarku, Sunara a další, prostě nic.Dávala jsem mu hodně mléčných výrobků a k večeři kaše Hipp a jiné.V 18 měsících jsem zkusila na doporučení pravé čerstvé kravské mléko(doplňuji pravidelně zkoušené v laborkách).Ředila jsem ho vodou - kojeneckou a převařenou,z toho jsem začala vařit kaše, omáčky a puding. Ve dvou letechjsem mu do toho přidala malilinkatou lžičku jahodového granka- asi do hrníčku tu lžičku a začal pít.Nikdy se neosypal, žádnou vyrážku ani jiné zdravotní problémy neměl, rostl pěkně. Jsou mu tři roky a denně vypije skoro půl litru mléka, dávaám mu i 0,5%tuku kupovaného z obchodu, jí mléčné výrobky, sní vše, co mu uvařím, nesetkala jsem se , že by neměl nějakou potravinu rád. Ve třech letech má 100cm a 15,9kg, což myslím je dobré. Proto si myslím, že kravské mléko, když je v pořádku a dává se tak jak má,nemůže ublížit. Horší jsou otraviny,které jsou určeny dětem a jsou plné stabilizátorů a barviv, jsou to potraviny i pro kojence - výživy, příkrmy hotové, Jupíky, Kubíky a tak. Nikdy jsem mu nekoupila nic takového, výživu jse vařila doma. Jedinkrát jsem s ním byla v restauraci, kousnul si ode mne bulky, ve které byl kuřecí hamburger - maso neměl, za 4 dny jsme měli průjem, který trval 2 týdny - diagnóza kampilobakter. Bylo to šílené, slavil zrovna druhé narozeniny, tak ani neochutnal dort, který jsem pekla.Chápu maminky, které dbají na stravu svých dětí a fandím jim, ať opravdu nespěchají dávat dítěti vše, není to dobré. Z mé zkušenosti znám maminku, jejíž syn jedl ještě před s vými prvnímu narozeninami párky, bombony, gumové medvídky, čokoládu a tak a to má jednu ledvinu. když jsem se divila, tak mi řekli, ale on jenom trošku.Je dobré starat o to ,co dítě jí a pije.Je pravda, že teď už doatane i čokoládu, lízátko ale jenom jedno a ne pořád a denně a taky si v obchodě nevybádá jako jiné děti, které se domáhají všech možných sladkostí. Nedávno mě udivil, když po příchodu do obchodu si dal do košíku jogurt a ne něco sladkého. Takže jen tak dál a dbejte o stravu svých dětí. Moc všehcny zdraví Iva



 fisperanda 


Každej to má jinak 

(1.3.2007 18:00:03)
Jako matka samozřejmě chci pro dítě to nejlepší, ale nemyslím si, že když mu dám semtam řízek, čokoládu, sušenky nebo Jupíka, tak se stane pohroma. Osobně na ňákou zdravou výživu nevěřím, ale dcerce se snažím vařit zdravě. mě to nezabije, a až se rozhodne jíst po bufetech, tak si zničí žaludek sama, ale bude to její rozhodnutí. Stejně si myslím, že od toho ty děti neuchráníme, člověk si myslí, bůhví jak nedělá prospěšný věci, vaří dítěti každý den maso a za deset let se dozví jak mu tím uškodil.
A to, co jí ostatní děcka, mě nebere už vůbec. Jakože jestli kamarádka bude krmit čtyřměsíční dítě gulášem, tak mě to ze židle fakt nenadzvedne.
 Jana F. , dva kluci - 5 a 2,5 roku 
  • 

Kojení a dětská strava 

(1.3.2007 20:20:32)
Ahoj, po přečtení tohoto článku jsem se rozhodla napsat svoje zkušenosti s kojením a dětskou stravou.
Svého staršího syna jsem PLNĚ kojila více než rok, je tedy pravda, že dětské doktorce jsem odkývala, že dáváme dětské kašičky a tak podobně. Doktorka si chválila, jak syn krásně prospívá, přibývá na váze a že je vše O. K. Pak jsme pomalinku začali dávat rovnou normální stravu, ale musím podotknout, že já jídlo ani pro nás dospělé téměř vůbec nekořením a nesolím. S kojením jsem přestala až téměř v synovo dvou letech a to jen proto, že jsem zjistila, že jsem těhotná.
Druhého syna jsem kojila plně asi 9 měsíců a pak jsem začala přidávat pečlivě vybíranou dětskou stravu - výrobky firmy Nestle - nic jiného. Pak jsme postupně přešli také rovnou na normální stravu, ale i tentokrát jsem kojila dva roky. Když jsem jak dětské doktorce, tak doktorce na gynekologii řekla, jak dlouho jsem kluky kojila, chválily mě obě až do nebes, že bych mohla být mnoha maminkám vzorem. Je pravda, že do té doby, dokud jsem oba kluky kojila, nezamarodili mi ani jednou jedinkrát.
A ještě takovou malou poznámku k tomu krmení malých miminek běžnou stravou: Tchýně mi říkala, že to s tím kojením přeháním, že ona svoje děti nekojila vůbec a od tří měsíců že je krmila rajskou s knedlíkem, že se jí sice při tom dusily, ale jim dala vždycky herdu do zad a že to pak bylo v pohodě. No a dnes Mají obě její děti silnou nadváhu (tedy spíše obezitu) a mírné zdravotní problémy - např. vysoký tlak...
 štěpánka 
  • 

jejda, taky je mi 40 

(1.3.2007 22:43:30)
jako těm zmiňovaným kolegyním. Jenomže mám děti teprv 10 let. A všechny ty věty o výživě jsem tenkrát slyšela taky. Nenapadlo by mě, že i po 10ti letech bude mezi mamimnkami taková tma, jak jsem četla v diskusi.
Celá vesnice (ve které pravidelně trávíme s dětmi léto), kroutila hlavou, jaktože jim nevařím moučnou-krupičnou kaši (v 5měsících), jak se mají chudinky najíst, když jim furt cpu ty blafy - uvařená zelenina, k tomu rýže, brambory (půl roku), dej jim do ruky knedlík, nebo rohlík a kakao, ať se pořádně nacpou (7měsíců), co jim furt dáváš jenom to ovoce, tím se nenajedí. A to se v podstatě opakovalo den co den. Samozřejmě, že dětem neuškodí občas řízek nebo párek, ale v půl roce? To asi ne. A některé zmiňované pochoutky přeci všichni víme, že nejsou zdravé ani pro dospělé, tak i děti by je měly mít zřídka - majonéza, smetanové omáčky, kola, chipsy, atd...
 štěpánka 
  • 

jejda, taky je mi 40 

(1.3.2007 22:43:43)
jako těm zmiňovaným kolegyním. Jenomže mám děti teprv 10 let. A všechny ty věty o výživě jsem tenkrát slyšela taky. Nenapadlo by mě, že i po 10ti letech bude mezi mamimnkami taková tma, jak jsem četla v diskusi.
Celá vesnice (ve které pravidelně trávíme s dětmi léto), kroutila hlavou, jaktože jim nevařím moučnou-krupičnou kaši (v 5měsících), jak se mají chudinky najíst, když jim furt cpu ty blafy - uvařená zelenina, k tomu rýže, brambory (půl roku), dej jim do ruky knedlík, nebo rohlík a kakao, ať se pořádně nacpou (7měsíců), co jim furt dáváš jenom to ovoce, tím se nenajedí. A to se v podstatě opakovalo den co den. Samozřejmě, že dětem neuškodí občas řízek nebo párek, ale v půl roce? To asi ne. A některé zmiňované pochoutky přeci všichni víme, že nejsou zdravé ani pro dospělé, tak i děti by je měly mít zřídka - majonéza, smetanové omáčky, kola, chipsy, atd...
 Gebule 


Nějak to nechápu 

(2.3.2007 1:42:43)
Asi budu nařknuta, že toto je zde už obehraná písnička, ale já skutečně nepochopila, proč ten článek autorka napsala? Abych pravdu řekla, nejdřív jsem se nad nadpisem "Perly aneb co jste možná o dětech ještě neslyšeli" trochu zaradovala, protože jsem očekávala článek plný vtipných a neobvyklých vět na téma děti. Jenže tomu tak nějak nebylo, ono jsou to jen otřepané fráze, které zřejmě jak vidno i z diskuse, slýcháváme většina z nás velice často...
Předem podotýkám, že své děti jsem plně kojila do 7 měsíců, s pomalým a dle mého zdravým přikrmováním pak ještě do dvou let, takže mě nemůžete nařknout z nějaké podjatosti. Ale máte skutečně zapotřebí si tu neustále vykládat, jak někdo řekl tohle a támhleto a jak to nechápete a jaká je ta vaše příbuzná děsná husa? Nevím, ale inteligentní člověk, který je o své věci sám přesvědčen, je přeci schopný takovéhle rady přecházet s úsměvem, pokud se ho nijak nedotýkají a pokud dotýkají (třeba tchýně, která se snaží našemu dítěti dát k jídlu párek), tak jen slušně a opět s úsměvem a s trochou schovívavosti říci, že vy máte jinou představu o stravě vašeho dítěte a ne s tím někam běžet a hned všude všem vyprávět, jaká je tchýně hrozná a nemožná, s tím že chcete od ostatních utvrdit v tom, jak vy jste úžasná? Řekla bych, že je to tu na Rodině už dost obehraná písnička a překvapilo mě, kolik lidí se k tomu mělo znovu potřebu nějak vyjadřovat...nepřipadá vám tento článek a diskuse pod ním aspoň trošičku, trošilinku slepičí?:-)
Ta poslední autorčina věta "Jsem „mimo mísu“ nebo mám být klidná?" je toho možná jen důkazem, z článku mi přišlo, že je autorka o svých postupech celkem dost přesvědčená a že má o tom hodně nastudováno (však taky poukazovala na hloupost těch co ty věty z úst vypouštějí), tak nevím proč se v tom znovu potřebuje utvrdit? Nebyla ta věta trochu zbytečná a nebo byla jen takové říkání si o chválu?
 potfůrka fikaná 


Re: Nějak to nechápu 

(2.3.2007 8:08:01)
Gebule - zcela souhlasim, lepe bych to nenapsala :-)
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Re: Nějak to nechápu 

(2.3.2007 10:58:39)
Jestli je autorka prvorodička, tak tyto perly jisto jistě slyšela poprvé. Proč by Vás Vaše tchyně, maminka nebo babička častovala výše uvedenými perlami, pokud by jste neměla dítě? Já jsem taky mamka poprvé a do svého těhotenství a porodu jsem se nikoho neptala, jak se to či ono s dětmi dělá, takže jsem již otřepané "kecy v kleci" slyšela taky poprvé. Tak chápu, že autorka měla potřebu se s tím "svěřit" na titulní stránce, proč ne. A já si občas velice ráda s kamarádkama zaslepičím, jak moje tchyně, mamka, babička a občas i manžel zaperlí, vy snad ne?
 mamika 
  • 

Re: Nějak to nechápu 

(2.3.2007 11:18:01)
zdravím a chci jenom říct, že nevím, proč by se na těchto stránkách nemohla probírat výživa dětí a vše, co k tomu patří.Nevím, proč by to mělo být slepičí.Mnoho maminek možná neví, co je v jakém věku pro dítě ze stravy vhodné a co ne a neudivuje mě, když se někdo pozastaví nad stravou dítěte někoho z okolí. Když nechápeš, proč tento článek byl napsaný a proč tolik lidí k němu přidalo své příspěvky, tak to nečti. a když už to čteš a nezajímá tě to, tak to nekomentuj. Jak je vidět z příspěvků, tak to hodně lidí zajímá.
 Nasuada 


Re: Nějak to nechápu 

(2.3.2007 12:06:53)
Nevím jaké vtipné a neobvyklé věty o dětech si čekala? Třeba, že jsem navštívila místní blázinec a dozvěděla se, že děti jsou z Marsu? Souhlasím, že můj článek se inteligenci těžko může měřit s odbornými články, které zde vycházejí. Měl za úkol rozpoutat diskusi o dětech a svůj úkol splnil. A poslední věta? Žádost o poučení. A toho se mi také dostalo. Nikdo mě snad nechválil, jen mě diskutující informovali, že to dělají stejně případně jinak. Máš pravdu, jsem o svých postupech víceméně přesvědčená, ale v diskusích se obvykle dozvím něco nového, co si ověřím i jinde a pak jsem zase chytřejší. Tímto zdravím Kocíka, neboť jeho radu kapat dítěti do nosu při rýmě mateřské mléko si zcela jistě ověřím. (Tedy to byla ale úplně jiná diskuze)
Autorka
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Mlíčko do nosu... 

(2.3.2007 12:37:04)
To mlíčko do nosu by se mi hodilo i teď. Můj 3 letý syn totiž ze dne na den "zapomněl" jak se smrká a i přes to, že mu nudli odsaju (a moc ho u toho nešetřím), on řve jako tur, tak pořád ne a ne a nebude smrkat. Takže stříkáme Vincentku, občas kapeme nějaké kapky, ale určitě to není tak "hojivé" jako to mlíčko :)
 Gebule 


Re: Re: Nějak to nechápu 

(2.3.2007 13:27:52)
Tak předně si dovolím nesouhlasit s mamikou, ten článek dle mého názoru rozhodně nebyl o výživě. Taky bych si troufla tvrdit, že nebyl mířen k maminkám, které toho o výživě dětí moc nevědí a chtěly by se o ní něco dovědět. Ba naopak, mířil k maminkám, které mají stejné názory jako autorka. Moc informací v tomto směru nepřinesl, dokážu si představit mnohem přínosnější článek o výživě dětí. Jako maminky byste měly vědět, že kritizováním a ukazováním toho, co dělá druhý špatně, se ten druhý nedozví jak to má dělat dobře. Pokud k tomu tedy má ještě chuť a nemyslí si otrávěně něco o chytrácích...:o) Tudíž bych si troufla říct, že některé méně znalé maminky spíš odradil od jakéhokoliv vylepšování sebe sama v tomhle směru.

O tom, že autorka slyší tyto perly poprvé a proto uvádí takový bombastický název, z kterého se dá očekávat něco nového, si taky myslím své. To by taky mohl přijít nějaký nevychovaný člověk a začít psát o tom, že mu lidé řekli dobrý den s názvem - Představte si co mi lidé řekli, to jste možná ještě neslyšeli! Pokud by článek nebyl pojat jako satira, myslím, že by měl nulovou hodnotu. I když ten člověk by dobrý den slyšel poprvé. Nehledě na to, že o mezigeneračních konfliktech a o tom, že rodiče a prarodiče zvlášť mají tendence těm mladším radit a že je to dost často mimo mísu snad ví skoro každý a nemusí k tomu mít děti. O zdravotním personálu ani nemluvě.

KatkoFifi, mě zkrátka přijde těch pár vět na článek trošku málo. Já opravdu slýchávám podobné perly velice často a rozhodně bych si netroufla je psát na hlavní stránku. To je jako s tím opakovaným vtipem co není vtipem. A co bych čekala jiného? No právě, něco jiného....kdybych znala nějaké perly, které by dle mého stály za uveřejnění, tak je napíšu. "Perly" by měly dle mého názoru pobavit a né jen ukazovat, jak jsou ti druzí hloupí.
Probírat takovéhle věci se dají moc dobře třeba v diskusích dle data narození tvého dítěte, tam je to na postěžování si, co ti ten druhý řekl za koninu úplně ideální a to nemyslím ve zlém.
A pokud chceš psát články na hlavní stránku, musíš počítat i s nějakou kritikou, nevidím na tom nic špatného.
 Nasuada 


Re: Re: Re: Nějak to nechápu 

(2.3.2007 14:26:47)
za příspěvek, dokonce i ten tvůj mě donutil k zamyšlení.Protože však chci diskutovat o dětech a nikoli o jakémsi obecném smyslu mého počínání a počínání přispěvovatelek, omlouvám se ti, ale vzdávám to. Děkuji
 Nasuada 


Re: Re: Re: Re: Nějak to nechápu 

(2.3.2007 14:28:01)
Pardon. Děkuji samozřejmě na začátku.
 Gebule 


Re: Re: Re: Re: Re: Nějak to nechápu 

(2.3.2007 20:02:27)
KatkoFifi, to je právě ono, já si myslím, že autor nějakého veřejně publikovaného článku by měl znát důvod svého počínání, aneb co tím chci těm ostatním sdělit. Za chvíli by se tu mohli objevovat články, jako třeba "Jak se dneska Adélka poprvé vyčůrala do nočníčku" apod. Pokud by to nebylo spojeno s nějakou humornou a neobvyklou historkou nebo s popisem toho, jak ji na ten nočník fikaně naučili, tak je to pro pisatelku možná celkem významná událost, ale pro nás ostatní Adélky neznalé, nebude mít žádný přínos.
Ale dost už, máš pravdu nemá to cenu, tahle moje debata je stejně nekonstruktivní, když si s dovolením vypůjčím Fisperandino označení (MMCH taky s tebou souhlasím).

Ale abych jen nekritizovala, všimla jsem si, že ses během diskuse zajímala také o názory, jak naučit dítě na nočník. Nevím, jestli už si tyhle diskuse navštívila, ale jak už jsem psala, tohle se dá nejlépe probrat v diskusích dle data narození, které najdeš tady, tam se dá taky o dětech diskutovat jen tak, možná bys tam taky zjistila, že nejsi takový mimozemšťan, protože maminky tam mívají podobné názory jako ty:-) Nebo v hlavních diskusích bude určitě nějaká speciální nočníková, či určitě něco najdeš v ostatních diskusích, které si zakládají samy pisatelky (či pisatelé:-)) nebo si můžeš založit svou vlastní diskusi, kde se můžeš zeptat na cokoliv:-)
 Nasuada 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nějak to nechápu 

(3.3.2007 9:39:34)
Gebule, evidentně se vyžíváš v posílání "někoho někam", jen to děláš slušnou formou. A to s prominutím umíme všichni.
 Gebule 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nějak to nechápu 

(3.3.2007 11:03:38)
Ne tak to se tentokrát pleteš, skutečně jsem Ti chtěla poradit. Z diskuse pod jiným článkem jsem nabyla dojmu, že tyhle ostatní diskuse tu ještě neznáš, proto jsem Ti tu na ně dala odkaz, neboť tam se doszvíš o podobných tématech skutečně hodně. Promiň jestli můj dojem byl tedy mylný.
 fisperanda 


Re: Nějak to nechápu 

(2.3.2007 12:46:11)
Gebule - s tím úplně souhlasím. Je to nepříliš konstruktivní debata o tom, jak je strašný, co dělají ostatní matky. Tady ten postoj je mi fakt proti srsti, proč bych se měla pohoršovat, že ňáký cizí dítě jí ve čtyřech měsících guláš? A upřímně - asi si víc budu rozumět s matkou, která se neutápí ve starostech, jestli v roce může dítě hranolku, ale užívá si života podle svýho rozumu a nereferuje, co kde pročetla za "chytré knihy" o výchově a pod. Jestli dítě sedí nebo ne ve dvou na nočníku mi taky nepřipadá jako středobod vesmíru. Moje dcera ve dvou na nočník nechodí, no a co...
Takže fakt všeho s mírou. A ty ostatní, co to nedělají podle mojich představ nechávám žít, a upřímně je mi to jedno.
 Terka, Jakub 9m. 
  • 

Re: Nějak to nechápu 

(2.3.2007 13:46:33)
Možná je to slepičí, ale když hlášky o tom, co děláš špatně a jak to dotyčná dělala jinak, posloucháš denně stokrát, je to psycho. Nepotřebuji potvrzení své úžasnosti a toho, že věci smím dělat podle sebe, ale když denně pětkrát přerovnávám fusak v kočáře, hlídám kastroly s jídlem pro malého, protože babička tyhle věci upravuje přes můj zákaz k obrazu svému, tak jsem si jen vylila srdíčko. Promiň, asi jsem slepice. Zajímavém, že i ty jsi tomu věnovala tolik pozornosti ve svém příspěvku.
 Anagalis 
  • 

Re: Nějak to nechápu 

(2.3.2007 21:40:02)
Milá Gebule, nač tolik kritiky? Zkritizovala jste všechny a všechno. Článek byl roztomilý, příjemně se četl a některé "perličky" mě pobavily. Nebyl rozhodně pojat jako odborný článek o výživě, což mu vyčítáte. Autorka se pouze podělila o své zážitky a inspirovala tím ostatní maminky k poměrně obsáhlé diskusi, která jim evidentně připadala zajímavá, protože jinak by nediskutovaly. Zřejmě jste od článku očekávala něco jiného, ale kvůli tomu snad nemusíte do svého obsáhlého příspěvku vložit tolik negace a těžké energie, až člověku zkazíte náladu. Spisovatelské nadání máte, tak něco zajímavého a pozitivního napište, ráda si to přečtu.
 10.5Libik12 


Re: jejda, taky je mi 40 

(15.3.2007 23:48:50)
Hm, mně je 41 a kromě batolete mám i děti na VŠ a chci vás jen upozornit, že i když mí "nejchytřejší" děti byli mimina, nebylo normální ládovat děti gulášema a pokud to někdo dělal, chechtaly jsme se(my osvícené matky) stejně jako vy dneska.
Jistěže spoustu věcí bylo jinak,ale je úsměvné, že my mladé jsme se cítily stejně revolučně a přechytřele oproti těm starým pákám, jako vy. Přešlo nás to kolem třicítky, taky vás to přejde.
Krmím děcko zcela trendově:), sladký nápoj nezažije do školních let, o čekuládkách nemluvím, nějaký éčko mi do kuchyně nesmí a dokonce ho kojím v roce a půl ale vím, že je to koníček, nikoliv Zákon boží.
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Perlami postižení jedinci... 

(2.3.2007 11:22:05)
To znám dokonce jednoho perlami postiženého 24 letého jedince, který ví o dětech všechno nejlépe, protože bude všechno dělat jako jeho maminka. Když u nás byl jednou na návštěvě, bavili jsme se o dětech (on s jednou slečnou totiž jedno čeká). Na téměř každou věc, co jsme s manželem řekli, nám bylo řečeno, že je to blbost a oni to budou dělat jak říká jeho mamá. Vrcholným zážitkem, kdy jsem málem upadla rozčilením do bezvědomí, bylo, když jsem se zmínila, že musíme koupit nějaké „zámky“ na okna, aby se nestalo neštěstí. Na to my on „nejchytřejší občan planety země“ řekl, proč to jako budeme dělat ? Vždyť je to přeci zbytečné. On, když byl malé dítě dokonce i čůral z okna a nic se mu nestalo !!! Pro vysvětlenou – on vychovaný v rodinném domku – my žijeme v šestém patře panelového domu. Naštěstí jsme již nebyli počastování návštěvou zmíněného jedince – asi se mu k nám ani nechtělo, ještě by jeho přítelkyně mohla pochytit něco z „novodobějšího“ postoje k rodičovství. Jen si říkám, chudák dítě, jehož tatínek razí názor, že není důvod kvůli dítěti stěhovat věci z nízko položených poliček do výše položených, protože stačí dítko párkrát zmlátit a ono si bude pamatovat, že například CD se do ruky neberou !!!
 Elča 
  • 

Re: Perlami postižení jedinci... 

(2.3.2007 12:08:13)
Hele tyhle jeho názory ho brzy přejdou, jen co se opravdu tyto rádoby chytré řeči bude snažit uplatnit v praxi. Takových "ředitelů Zeměkoule" je:-D
 PETRA 
  • 

Re: Perlami postižení jedinci... 

(2.3.2007 14:14:38)
Něco mi to připomnělo, kdysi jsem si vytiskla humorný článek "Příprava na rodičovství". Poslední bod zněl: Ještě, než učiníte konečné rozhodnutí mít děti, zajděte na návštěvu k nějakým nešťastníkům, kteří už je mají. Proberte s nimi chyby, kterých se ve výchově dopustili a vysvětlete jim, jak by měli postupovat. Nezapomeňte pohovořit o trpělivosti a důslednosti, bez nichž žádný rodič ničeho nedosáhne.Navrhněte jim, jak by mohli své ratolesti naučit chodit na nočník, jíst příborem, poslouchat a chodit do postele bez odmlouvání. Vychutnejte si to, bude to totiž naposledy, kdy budete mít na všechno odpověď.
Moje zkušenost je, že mě často poučují nejen kamarádky, co zatím děti nemají, ale i ty, co mají jedno hodné bezproblémové dítě, co dělá všechno přesně tak, jak si to maminka představuje, a nestojí ji to ani žádné úsilí. A pak se chvástá, jak ho vycepovala :-)
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Re: Perlami postižení jedinci... 

(2.3.2007 15:04:53)
Tak ten článek bych si taky chtěla přečíst :) Taky si někdy připadám divně, když mi radí kamarádka, která má úplně diametrálně odlišné dítě, než je to moje. Náš chlapeček je pěkný tvrdohlavec a nervák a musí se na něho spíš lstí a chytrostí. Ona má kliďase, kterému, když řekne, že musí spát, tak chvíli řve v posteli a pak usne. Taky bych chtěla kliďase, snad se dočkám příště. Zdravím.
 Elča 
  • 

Re: Re: Re: Perlami postižení jedinci... 

(2.3.2007 15:14:13)
Tak to jsme na tom podobně :-), starší syn je býk a na něj se fakt muselo obklikou a rafinovaně, nejlépe ho přesvědčit, jak je ten můj nápad pro něj dobrý. Násilí moc teda nefungovalo. Naštěstí je zase dost chytrej, takže si většinu věcí nechá rozumně vysvětlit - někdy ale předcházela scéna a pak když se vybouřil, tak jsme se vklidu domluvili :-D. Je fakt, že čím je starší, tím to jde lépe, než ale přijde do puberty, už se třesu teď :-).
Ale než se mi narodil, často jsem si hrávala a půjčovala holčičku od sestřenky a moje poznámky typu, tak tohle by teda moje dítě nemohlo a tohle moje dítě nikdy dělat nebude :-D, tak ty jsem také užívala...
Jak hloupá a nezkušená jsem byla:-), moje dítě, bylo daleko horší a paličatější :-D a taky vzteklejší! Ale to člověk asi zjistí až to okusí na vlastní kůži a proto se těď těm rádoby chytrým radám jen směju.
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Re: Re: Re: Perlami postižení jedinci... 

(2.3.2007 15:42:53)
Prostě a jednoduše, každý si to musí vyzkoušet a na každé dítě platí něco jiného. Je strašně překvapující, jak diametrálně mám odlišné dítě já od mé kamarádky a to jsou oba lumpíci ve stejný den jen s odstupem 9 minut a jsou to vodnáři. Já si připadám, že mám spíš berana. A sama za sebe se v duchu omlouvám všem, o kterých jsem si kdysi myslela, že neumí vychovat svoje dítě (třeba, když jsem viděla nějakou klasickou scénu ječícího dítěte a "nic" nedělající maminku, která jen neviditelně trpí zmíněnou scénu).
 Zuzka a Anežka 06/05 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Perlami postižení jedinci... 

(2.3.2007 20:47:24)
:)))) - tak to mě pobavilo - přesně tak to je. Taky jsem patřila k těm, která si při klasické ječící scéně říkala - spratek jeden nevychovanej a proč s ním ta máma něco neuděla, proč mu něco neřekne. No a teď když se naše malá na ulici či v obchodě vzteká, když není po jejím, či si začne klekat na zem, když ji chci odvést, v duchu se všem omlouvám. Nebo když jsem si u kamarádky říkala, že tam má binec, drobky na stole či na zemi, hračky rozházené po pokoji... Atd. atd. Ono se bezdětným krásně radí. Jinak musím napsat, že článek se mi moc líbil a některé reakce mi pomohly - např. ty s tím nočníkem - naše malá stále na nočník nechodí, sedne si na něj a když ji svléknu a chci posadit, našponuje se a ječí. Takže nočník je schovaný a budeme zas za nějaký čas zkoušet.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Perlami postižení jedinci... 

(4.3.2007 12:56:14)
Ten úryvek citovaný z příspěvku jsem myslím četla v knížce: Nezoufejte, jsou ještě horší děti než ty vaše, autor myslím český-Ivan Krejčí (jestli si to dobře pamatuju.
 nána 
  • 

Z extrému do extrému 

(3.3.2007 11:00:19)
Dávat dítěti v půlroce párek je extrém stejně jako kojit dítě ve po roce a víc. Bio zelenena a maso z může být dítěti víc prospěšná než dosti kontaminované mléko českých žen.

Používat bradavku místo dudlíku a mít na sobě přisáté dítě celý den jako klíště je stejný extrém jako dřívější rady nechat dítě uřvat a tak ho nerozmazlovat.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Z extrému do extrému 

(3.3.2007 14:09:45)
Musím souhlasit, moc se o tom nemluví, ale četla jsem, že mateřské mléko obsahuje také určité škodlivé látky. Obecně panuje názor, že výhody mateřského mléka do 6 měsíců rozhodně převládají nad nevýhodami. Někteří zahraniční odborníci ale doporučují nechat si při delším kojení otestovat mateřské mléko na přítomnost škodlivin – zejména DDT, lindanu, HCB, heptachloru, aldrinu a polychlorovaných bifenylů. Dostávají se do těla prostřednictvím ochranných postřiků rostlin, kumulují se v tukové tkáni a neumíme je odbourat. Do mateřského mléka se dostávají hlavně tehdy, když matka po porodu silně zhubne.
 Čmeláčice, 1 cmelda 


Souhlas :o) 

(4.3.2007 0:36:54)
Plně s Tebou souhlasím. Taky občas žasnu nad radami starších kamarádek. Moje tchyně mi dokonce radila ať malýmu udělám tvaroh utřenej se syrovým! žloutkem a cukrem. Prý dobrota a ještě si myslela, že ho o něco ochuzuju, když mu to nedělám.
Salmonelóze a ptačí chřipce zdar!!! H.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Souhlas :o) 

(4.3.2007 7:21:50)
Tohle dělám hlavně sobě - je to fakt dobrůtka :-)
 Lí 


nejsi mimo mísu po Xté :) 

(4.3.2007 14:15:58)
Tak tenhle článej je naprosto přesný :) také mám kamarádku, které spadl chlapeček v půl roce z nočníku.. prej všechny její kamarádky říkaly že už posazují - žasnu v dnešní pokrokové době!

POdobné úžasné doporučení ohledně stravy dítěte jsem dostávala a dostávám neustále :o)

 Broňka /dcerky 6 a 3 roky( 
  • 

Každý to vidí jinak 

(5.3.2007 9:01:45)
Byla jsem nucena se svou mladší dcerou strávit týden v nemocnici. Nebyla kojená, takže od čtyř měsíců dostávala zeleninové příkrmy a podle všech doporučení lžičkou a bylo to v pohodě. Byli jsme v nemocnici v jejích sedmi měsících a byla jsem v šoku, když mi sestřičky chtěly dát zeleninový příkrm do flašky, ale zároveň se ptaly, zda už malá sedí na nočníku. No nevěděla jsem, co si tehdy mám myslet. Jak může dítě, které ještě nesedí, sedět na nočníku?
 Zdena, holky 3 a 1 rok 
  • 

Souhlasím až 

(5.3.2007 10:19:35)
Plně s Tebou souhlasím, také jsem kojila obě děti do půl roku a potom pomalu zaváděla příkrmy. Párky, brambůrky a podobné u nás také nepřichází v úvahu. U obou dětí jde vývoj plus minus podobně, takže se žádné odchylky od předpokládaného a doporučeného scénáře nedějí. Jen ten nočník mě u Tebe trochu zaráží. Vždyť dávat a zvykat dítě chodit na nočník není žádná ostuda. Starší holčička byla v 17 měsících bez plen přes den a od 19 už je nemá vůbec. A to mi nepřijde nijak brzy. A tu mladší začínám již také pomalu seznamovat s nočníkem. Možná by bylo na čase ten nočník pořídit, jestli nechceš dopadnou tak, že budeš dávat dítěti pleny ještě do školy. A co se týče chování personálu v porodnici, je hrozný, ale bohužel nikoliv ojedinělý. Každopádně ale máš dnes právo se na porodnici informovat předem. Dokonce často dělají i prohlídky, kde Tě seznámí s chodem porodnice. A Ty si ji pak můžeš vybrat nebo odmítnout. Také jsem chtěla rodit u Apolináře, ale nakonec jsem si to dva týdny před porodem rozmyslela, protože se mi nelíbil přístup doktora, který mě vyšetřoval. Neříkám, že by byli všichni špatný, ale jeho chování nebylo profesionální a tím mě odradil a tak jsem raději rodila jinde. A rozhodně toho nelituji.

Zdena
 Štěpánka* 4 holky a kluk 


Až na 

(5.3.2007 11:09:21)
ten nočník nejsi mimo mísu :-) U prvního děcka (to jsem to stíhala) jsem až dokázalo bezpečně sedět ho dávala na nočník ale v dobu, kdy jsem měla už vypozorováno, že je nadílka v plínkách. Takže si na to mrně brzy zvyklo a v roce a půl už jsme nemuseli nic řešit a nekonal se nočníkový odpor. Ale noční plínky jsme odložili až o hodně později, až si dokázalo udržet suchou postýlku. U druhýho jsem nočník řešila až o hodně později a o úspěchu se dalo mluvit až někdy kolem třetího roku, takže když sedí a bezpečně, proč tam ještě nevložit ten nočník, dokud je děcko tvárné.
Jídlo tak jsem všema deseti, aby se příkrm nezařazoval podle měsíců, ale podle toho jak si děcko samo řekne. Moje až v devíti měsících mělo zájem o příkrm a začalo jíst samo.
Párečky, čokoládičky, bonbonečky, tomu jsme se zuby nehty bránili co nejdéle, kdo zná jak se dělají uzeniny, tak ví, že to jsou jenom načančané odpadky.
 Renáta, jeden 4apůl letý synek 
  • 

Nejsi !!! 

(5.3.2007 13:46:06)
Nejsi mimo mísu, myslím, že podle toho co čtu jsi matka úplně vpoho. Mrkni, chceš-li na http://qenda.bloguje.cz/ a pochopíš, o čem mluvím.

Pěkný de :-)) Renáta
 Bláža,Jan11,Alžběta7, Josef5 


Buď nejen klidná, ale i pyšná na sebe 

(6.3.2007 9:57:41)
Ze své vlastní zkušenosti můžu říct, že jsem se setkala s podobnými obsurditami, i když na porodnici (Kolín) i personál jsem měla podvakrát štěstí, snad to teď nezakřiknu a i teď potřetí to bude OK. Taky jsem obě děti kojila plně do 6 měsíců, pak pomalu přidávala zeleninku po jedné složce vše pečlivě rozmixované a přikojovala syna do 1 roka, dceru pak večer ještě v 16 měsících. Co je horší u toho druhého dítěte, že co vidí, že jí to první, tak chce taky, takže dcera mnohem dřív ochutnala třeba sušenku s čokoládou, kterou prvorozený neviděl možná do dvou let, bonbóny do dvou a půl a pak to byly maximálně vitamínové z lékárny z hroznového cukru a nebo želatinové a tvrdé bonbony nekupujeme dosud (5 a 1/2), pouze, když už mu je někdo nabídne, tak jsem rezignovala a žačala mu je dovolovat. Držím ti palce, aby ses setkávala více s lidmi tvého druhu, než s magory, co jim záleží jenom na vlastním pohodlí. :-)
 matka 1 syna a babička 1 vnučky 
  • 

jsi asi trochu mimo 

(6.3.2007 12:44:18)
Tak nevím, mému synovi je už 32 let, takže v porodnicích bylo všechno jinak, ale když chci rooming-in, tak se o to starám asi dřív, než až na porodním sále. I když je dnes baby-boom, pokud chci mít dítě u sebe, tak si vyberu porodnici, kde mám zaručeno, že se to tak stane, tedy kapacita pokojů s mimči je 100% a ne s 20% a bez 80%.
A v 18 měsících už by měl být nočník používán přes den zcela běžně. Jenže ty plenky, které udrží zadeček pěkně v suchu jsou tak pohodlné, že? Jenže nočník a jeho používání je levnější.
Takže podle mne, jsi opravdu dost mimo!
Ale nenervuj se, to se spraví.
 zuzkasim 


Re: jak v čem 

(7.3.2007 21:51:37)
S výběrem porodnice máš pravdu, v dnešní době je zcela běžné, že máme možnost zjistit si, co které zařízení nabízí.
Ale k nočníku musím přece jenom oponovat. Bylo by fajn, kdyby to fungovalo tak, že v 18 měs je nočník pro děti přes den běžnou záležitostí, ale ve skutenčosti tomu tak není a ne pro pohodlí maminek. Používáme u syna látkové plenky od narození (krom víkendů u babičky a delších výletů, na to jsou papírovky nenahraditelné), takže vlhko cítí, pro mě je to trocha práce navíc (ne zas tak moc, plenky se nežehlí a pere pračka). Přesto mu nočník vůbec nic neříká, odmítá na něm sedět, když už ho uplatím a posedí, tak v 70% případů stejně nic neudělá. Když se pokaká, vůbec mu to nevadí, na dotazy jestli není pokakaný buď neodpovídá, nebo řekne, že ne. Myslím, že ve svém věku 20 měsíců už má celkem jasnou představu, co moje slova znamenají, takže ví, na co se ptám. Nočník doma máme, ale zatím spíš na okrasu. Je to stejné, jako říct, že dítě v tomhle věku už by mělo mluvit (nemluví), v roce chodit (začal v 15 měs) apod. Prostě některé děti potřebují více času a je ztrátou času maminky i batolete vysedávat na nočníku, když je to dítěti nepříjemné a neví, co tam vlastně dělá, protože si svou potřebu vůbec neuvědomuje. Věřím, že i můj syn (a jeho podobně staré děti jsou na tom vesměs stejně) jednou i na tohle dozraje. Popravdě řečeno mě to štve, ale fakt s tím nic nenadělám.
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Re: jak v čem 

(8.3.2007 8:03:42)
Naprostý souhlas. My jsme to s nočníkem měli podobně. Dítko ne a ne sedět na nočníku. Někdy jsme ho přemluvili na záchod. V zásadě razím názor, že nemá smysl nic lámat přes koleno a zatím se nám to vyplácí. Zlomilo se to samo, když mu bylo necelých 2,5 roku a bylo to bez problémů. Jo a jak píšeš, že na dotaz, zda je pokakaný, řekne ne, tak to u nás bylo taky. Syn pos... a smrděl nehorázně a na dotaz jestli nemá bobek, řekl prostě ne nemám. Tak na to už jen s úsměvem vzpomínáme:)
 nika, 2 děti 
  • 

nočník 

(10.3.2007 22:23:42)
Vašemu dítěti je víc než 18 měsíců a ještě nemáte nočník_ To bude mít pleny do 7 let_____
 Katka 
  • 

Jsi O.K. 

(15.3.2007 10:16:02)
Mému synovi je 5 let. Do 6-ti měsíců byl plně kojený, absolutně žádné příkrmy. Dokonce jsem mu v letním období ani nepodávala převařenou vodu nebo čaj, vše na radu dětské lékařky, prostě když měl žízeň, dostal cucnout mlíčka. Poprvé byl nemocný asi ve dvou letech. Za celou dobu měl chřipku 2x a teplota mu "vydrží" maximálně dva dny. Myslím si, že na párečky a podobné nezdravůtky je vždy času dost. A při pohledu na roční dítě v kočárku, které v ruce žmoulá studený párek právě koupený v masně, mám kopřivku. Ale je to jen můj názor...
 Hanka 2 rostaci 


Re: Jsi O.K. 

(19.3.2007 13:34:04)
Teda vase prispevky jsou teda chvilkama dost drsne. Kdyz nad tim premyslim, tak mam pocit, ze my temer vsechny, co tu jsme, jsme se urcite cpaly v pul roku i driv rajskou omackou a ostatnim jidlem. Tehdy to byla jina doba. Proste se kojeni moc nedoporucovalo a prikrmovalo se od trech mesicu. Chtela bych se zastat tech maminek, co davaji detem ty nezdrave veci tak brzo. Nechci rict, ze je to v poradku. Ale kazdy nema ty zkusenosti a vedomosti. Kdyz je mamca nezkusena, tak si necha od nekoho poradit. A vetsinou je to od babicek a ty prave radi prikrmy co nejdriv. A pokud ji to nekdo nevysvetli nebo nesezene informace jinde, tak to proste tak bude delat. Ja osobne jsem teda plne kojila do necelych sesti mesicu, pak jsem pomalu zacala s prikrmama - mrkvicka a dalsi zeleninky. Akorat jsem hodne hlidala lepek, mam pocit, ze do osmeho nebo devateho mesice. Ted ma syn skoro 15 mesicu a ji temer vsechno, co my, akorat temer neochucene. A jeste porad kojim. Podotykam, ze ani ja, ani manzel nejsme alergici, syn taky ne. Myslim, ze nase jednani hodne ovlivnuje to, co se zrovna povazuje za zdrave nebo co zrovna objevili vedci. A veda jde porad kupredu. Nez nase deti vyrostou, nevite, co se zmeni. S hodne velkou nadsazkou si muzu predstavit, ze kdyz vedci za deset let prijdou na to, ze pokud nekojite plne do deseti let, tak nemuze byt dite zdrave, nebo opacny extrem, kdyz mu od malinka nedavate "normalni" stravu, tak bude mit velke problemy s pozdejsim prechodem na ni.
Myslim, ze bychom vsechny mely pouzivat selsky rozum a ridit se hlavne tim, co povazujem za nejlepsi pro nase ratolesti. A ostatni informace nas nemaji ovlivnit, ale jenom nam sdelit urcity nazor ci poznatek a na nas je, abychom si udelaly urcity obrazek a rozmyslely se, jestli se tim budem ridit nebo ne.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.