| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku S bezpečností dětí se v Anglii nežertuje

 Celkem 67 názorů.
 Toranoko 
  • 

Bezpeci ? 

(9.2.2007 9:24:55)
Tohle podle me nema s bezpecim celkem nic spolecneho, to je prehnana uzkostlivost dospelych. Absolutni bezpeci neexistuje - podle me. No, ja byt ditetem, rozhodne se necitim stastne, z pocitu, ze nemam ani chvilku pro sebe bez dospeleho "za prdeli" Pardon za ten vyraz
 Gábina syn 6 let 
  • 

Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 10:02:17)
Tohle není otázka bezpečí, to je otázka eventuálního dalšího soudního stíhání.
Jak to, že si klučík uřízl prstík, nebo nedej bože píchnul kamaráda? Jak to, že to škola neuhlídala? No tak koukejte platit. A tak radši škola či skaut zakážou všechno potencionálně nebezpečné.
 Tina a Tereska7mes 
  • 

Re: Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 19:05:09)
No ak zijes v Cechach tak Ti to mozno nic nehovori a pripada Ti to ako prilisna uzkost, ale pisatelka ja z Anglicka. Ja zijem v Kanade a tieto opatrenia su aj tu + mnohe ine a velmi ich ocenujem n a americkom kontinente kde su unosy deti pomerne caste. Staci zajst do obchodakov, stanice a pod a visia tam kvanta fotiek unesenych deti.
 Alicee 


Re: Re: Re: Bezpeci ? 

(10.2.2007 6:12:27)
No, nevím nakolik je to s těmi únosy žhavé. Před časem jsem četla statistiku, že v Severní Americe se počet únosů cizí osobou nezvýšil od padesátých let. Co se zvýšilo je počet únosů rodinnými příslušníky většinou jako důsledek rozvodu (asi o 400 %). Zdroj statistiky si bohužel nepamatuji.
Také žiju v Kanadě a i když tady různá nařízení o tom, že děti nesmí být samy doma apod. jsou, tak se dodržují tak napůl. Bydlím přes ulici od školy a tak vidím kolik dětí chodí každé ráno do školy samo, je jich dost. Můj synovec taky chodí sám od první třídy (má to asi blok od vchodu).

Můj švagr je ředitelem jedné základní školy a tak jsem se ho schválně ptala na to, co dělá když vidí, že mu děti chodí do školy samy, i když by neměly...jestli to nějak řeší. Upřímně se zasmál a říkal, že kdyby se sociálka měla čas zabývat takovými blbostmi, tak žijeme v ideálním světě, protože to znamená, že se skutečné problémy nekonají:)
 watanaki 
  • 

Re: Re: Re: Re: Bezpeci ? 

(10.2.2007 10:12:38)
Alice, dík za příspěvek - já jsem svůj příspěvek o nadměrném hlídání nemyslela adresně na každou rodinu, pouze vím, že je tam taková oficiální politika, dost se dodržuje a někteří rodiče si ji opravdu vykládájí ad absurdum. Jak tady někdo psal - já samozřejmě vím, že "amíci nejsou až takoví blbci", já jsem v USA potkala spoustu dobrých, fajn lidí a nedá se generalizovat, že tam jsou "blbci" a onde zase ne, taková malá česká připosraná blbost má taky svá specifika. Jenom jsem se pozastavovala nad tím, že některé děti v USA a podle zkušeností známých i v UK jsou v určitém věku z neustálého hlídání frustrované a nešťastné, leccos nesmí ani vzít do ruky aby si neublížily, což vede k nesamostatnosti. Líbil se mi příspěvek Toranoko, kde říká, že ruka taky může být zbraň - a taky si ji kvůli tomu neusekne.
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 19:29:06)
Zrovna teď bylo ve zprávách, jak škole, jejíž učitelé neuhlídali na škole v přírodě chlapce, ten se topil a má poškozený mozek, soudkyně vyměřila 15 mega pokuty (nebo náhrady škody či čeho). Já si myslím, že za pár let školní výlety, plavání a školy v přírodě budou zrušené, protože učitelů je málo a dětí hodně a lze je opravdu těžko uhlídat.
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Bezpeci ? 

(10.2.2007 19:18:42)
Milado, co snad ne i tady? Příběh znám, reaguji na příspěvek Gábiny, která říká: "Tohle není otázka bezpečí, to je otázka eventuálního dalšího soudního stíhání.
Jak to, že si klučík uřízl prstík, nebo nedej bože píchnul kamaráda? Jak to, že to škola neuhlídala? No tak koukejte platit. A tak radši škola či skaut zakážou všechno potencionálně nebezpečné."

Plavání dětí je potencionálně nebezpečné. Takže si myslím, že bude časem zakázané. O tom je můj příspěvek.
 JaninaH 


Re: Re: Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 20:04:50)
Cože???
Dětí je přece čím dál míň!
J.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 21:25:47)
No jo, ale zaroven rusi skoly, takze ve tride jich mas furt dost [ hodne ]
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 21:47:28)
Markéto, ta pokuta není za to, že se dítě topilo! Ten příběh je o tom, že dítě zůstalo 20 minut pod vodou, aniž by si toho KDOKOLI z dospělích všimnul. Nikoho nenapadlo děti přepočítat, dokonce oděšli pryč bez toho klučíka. Přečti si ten odkaz od Milady, třeba to pochopíš..
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Bezpeci ? 

(10.2.2007 19:22:06)

Ano, psala jsem, že učitelé chlapce neuhlídali a ne, nepsala jsem, že škola dostala pokutu za to, že se chlapec topil. Příběh znám, je hrozný.
 Eva 
  • 

Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 10:34:26)
Vždyť se přece jedná o naše děti, tak proč zbytečné? Bezpečnost na prvním místě. Myslím, že škola to myslí dobře - v principu ani nezavdávat příčinu. Ale na můj vkus je 1 dospělý na 2 děti taky trochu moc. Myslím, že pak by musely být autobusy zrovna 2.
S tou rybičkou je to sporné. Dítě se pak nikdy nenaučí samostatnosti, když ho budeme přehnaně chránit. Na druhé straně, která máma by jásala, až by jí přišlo dítě z výletu pořezaný. Měla by být někde ta mez, kdy už to není a nebo je nutné.
Já např. klukovi (7) půjčím nůž jen za mýho dozoru, když mi pomáhá vařit a to jenom příborák, kterým si neublíží. Je to vážně těžné, ale absolutní nebezpečno asi neexistuje.
 Mery72 


Nůž 

(9.2.2007 10:53:42)
...no a já nechám řezat věci k vaření nejen 7letýmu klukovi, ale i 4leté holce... Asi záleží taky na šikovnosti dítěte. A upřímně: která z nás se nikdy neřízla při vaření?
 Boďka 


Re: Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 14:37:34)
kámoška pred pol rokom odcestovala s rodinou do Anglicka a preste s touto vecou má tam problém. Na Slovensku jej vtedy 8 ročná dcéra už chodila do školy sama, bolo bežné, že jej dávala vybaviť drobné nákupy do potravín cez ulicu, občas aj ona vybehla von a nechala svoju mladšiu 4-ročnú dcéru strážiť tou staršou.

Teraz sú v Anglicku a nehrozí, aby svoju 9-ročnú dcéru nechala chodiť do školy samú, hoci je to len pár metrov a vidí na školu zo svojho domu.

Ohliadnuc od diskusie o tom, aká miera bezpečnosti je potrebná a kedy je to primálo či priveľa, má to aj ďalšie dôsledky. Práca na doma sa ťažko zháňa a je aj slabo platená a je problém si zohnať lepšie platenú prácu, keď vaša pracovná doba je obmedzená vodením dieťaťa do a zo školy.
Takže ostáva možnosť - buď sedieť doma a čakať, kým bude mať dieťa 12 rokov, alebo si zaplatiť au-pair, čo je pre cudzinku s nižšími platovými možnosťami dosť veľké ukrojenie z platu.

Kámoška vravela, že si všimla, že je tam menej rodín s deťmi, medzi ktorými by boli väčšie vekové rozdiely. Že ak tam má niekto viac detí, tak je bežné že to najstaršie má len 4 či 5 rokov. Zrejme rodičia počítajú s tým, že mať deti, znamená zabezpečovať im dozor 12 rokov a tak sa snažia tú dobu "dozoru" čo najviac skrátiť.
 Gabulina,Eliska a Alenka 


Re: Re: Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 15:03:09)
Bodko, u nas je ve skole ranni a odpoledni day care- neco jako druzina, takze tam rano dite odevzdas. Okolo kazde skoly je spousta lidi, kteri hlidaji deti a potom je vodi do skoly. Da se domluvit s maminkama ze skoly-kdo bydli pobliz-na rannim a nebo odpolednim hlidani ( u nas i ve skolce se to dela tak, ze pokud potrebujes pomoc, tak si napises, jake mas pozadavky a bud se to povesi na nastenku-kde to vidi vsichni a nebo se to rozda detem, aby to ukazali rodicum). ja jsem tak vloni vodila do skolky holcicku, kamaradka hlidala kluka. Vloni jsem byla nemocna a parkrat v nemocnici a s pomoci zase od dalsi maminky nebyl problem-zadarmo. To, ze kvuli dceri nemuze jit kamaradka do prace, je podle me jenom vymluva.
 Šárí 
  • 

Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 10:37:14)
Souhlas. To není zajištění bezpečí (snad s výjimkou těch dětských pásů ve vozidle), ale spíš opruz. Jako dítě jsem byla zvyklá na dlouhé hodiny v lesích a skalách naprosto bez dozoru a jsem za to dodnes vděčná, vím, že mi to hodně dalo. Tábor bez pořádného táboráku? Fuuuj!
 Miluska z USA 


Re: Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 10:49:46)
V USA je tomu stejne. Bezpeci musi byt zajisteno. A veskera moznost jakehokoli zraneni musi byt temer vyloucena. A je to stale narocnejsi. A pricina je jednoducha. Kdyby se diteti cokoli stalo, rodice by soudili jak jednotlivce, tak organizace a vysoudili by hodne penez.
Ale take stat ochranuje deti pred rodici. Kdybyste nechali deti mladsi 12 let doma samy treba na pul hodinky, mohou vam byt odebrany. Chcete jit do kina a myslite, ze 12 leta dcera pohlida 10ti letou? Ne, to je proti zakonu. Musite mit nekoho na hlidani. Nevim, jak by to v Cechach dodrzovaly rozvedene matky pracujici treba na smeny?
 Blanka, syn 


Re: Re: Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 10:56:58)
Matky v Čechách nemusí být ani rozvedené, stačí, aby pracovaly na plný úvazek - syn už 2 roky se ráno vypravuje do školy sám a po škole je doma taky sám(pokud nemá nějaký kroužek) cca do 16,30 než někdo z nás přijde domů - to by mi ho v USA tedy odebrali :-( Tam zřejmě nemají pracovní dobu 7,00-15,30...
Myslím, že nejsem v Čechách výjimka a na au-pair tedy nemám :-(
 watanaki 
  • 

Re: Re: Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 11:12:05)
Oficiální pojetí dětského bezpečí v USA i UK mně připadá naprosto přehnané - USA znám i z vlastní zkušenosti, jasně, že tam předpisy jsou takové jaké jsou kvůli možným soudním žalobám, ale myslím, že i kvůli tomu je tam spousta dětí nesamostatných, frustrovaných, nezralých - viz. třeba čtyřletého chlapečka, kterého jsem tam nejen hlídala, ale musela za něj vše dělat, aby si nedejbože neublížil. Ve svých letech si sice pustil počítač, ale neuměl se najíst lžickou, napít z hrnku a čural pořád do plínek, jinak normální, spíš nadprůměrně inteligentní dítě. Nehledě k tomu, že hlídání a nespouštění z očí ani na krok je pro -náctiletá děcka opravdu opruz a hodně si jich připadne znevážených, špehovaných s pocitem, že jim rodiče nedůvěřují. Já jsem měla v tom věku už své povinnosti, třeba i uvařit polívku nebo nasekat dřevo na zítřek a přinést uhlí, pak jsem chodila se psem a kamarády do lesa, ty krásné indiánské hry... Dětí hlídaných úplně na každém kroku je mi líto.
 Isar 


Re: Re: Re: Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 11:57:59)
Souhlasim s watanaki. Sama mam jiz temer dospele deti, zijeme v Nemecku, kde se take narodily. Mozna to tady v N. jeste neni az tak moc prehnane, jako zrejme - vim pouze prenesene - prave v U.S.A nebo, jak pise autorka v Anglii. Presto, vzpominam si, mne to tehdy, kdyz byly deti male, pripadalo i zde hodne pritazene za vlasy. Myslim, ze se vyvinula takova atmosfera ve spolecnosti, ze bych snad temer rekla "chudaci deti". Diky vsem moznym predpisum, zakazum, prikazum se dnes malokdo odvazi s detma (cizima) vubec neco podnikat a neco jim "zumuten" (jak se rekne krasne nemecky). Je to normalni, kdyz mlady telocvikar vezme tridu jedenactiletych misto do telocvicny na louku a necha je behat bose v trave (zari) a rodice si potom stezuji, ze maji ted chudaci deticky rymu? Misto, aby byli radi, ze je tu nekdo, kdo se odvazi trosicku "vybocit z rady"? Pochybuji, ze ten telocvikar jeste bude nekdy vyvijet nejakou inicitativu... Kdy je dnes videt "litat" deti za krasneho vikendoveho pocasi treba po lese? A takovych prikladu je jiste cele rada. Je to skoda - pro deti. Watanaki to napsalo moc hezky.
 Trouble07 


SOUHLAS 

(9.2.2007 23:19:34)
tohle v anglii přeháněj-když jsem tam byla,nejednou jsem "hlídala" skoro 12-ti letý kluky,třeba když šli rodiče do kina....bylo to lehce absurdní-mám 160 cm a 45 kg i s postelí a hlídám skoro-puberťáky o 2 hlavy vyšší než já :-).
No,co-zákon je zákon-pánové se většinou zašili k sobě do pokoje na počítač a já jsem si uvařila kafčo,zapla televizi a "pracovala"-placené to bylo dost dobře :-)
 Gabulina,Eliska a Alenka 


Re: Re: Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 14:56:07)
Mne to neda a musim reagovat. Ziju v USA a prehnana bezpecnost mi vyhovuje. O sve dite mam proste strach. Moje dcerka chodi prvnim rokem do skoly a i kdyz je hodne samostatna, tak do skoly bych ji samotnou nepustila - a to mame skolu nadohled vzdalenou asi 3 minuty. Neustale premysli o necem jinem a klidne by ji prejelo auto.Zrovna vcera jedno nevidela, az kdyz jsem na ni zakricela. Zijeme v malem mestecku( asi 30 000 lidi ) a tady deti chodi samy do skoly, behaji po venku a neni s tim problem. Ptala jsem se , jak to tady u nas je a dite nesmi byt samo doma do 12-ti let - je to hlavne kvuli vzniku pozaru, kdy dite zpanikari a nemuze se dostat samo z domu. Od 12-ti let muze byt uz samo doma, ale nesmi nikoho hlidat. Dalsi deti muze hlidat az od 14 let.

A to jak tu nektera z vas psala, ze ma zkusenost s hlidanim 4-leteho chlapecka v USA, ktery neumi jist lzickou a ma plenky... no to je problem rodicu a taky tech vychovatelek. Moje mladsi dcerka chodi do skolky - do tridy pro 3-lete deti(takze jsou tam 2-3 lete deti) a krome dvou jsou bez plenek. Taky co znam maminky z klubu maminek, tak jsou deti okolo druheho roku bez plen. Kdo chce a svemu diteti se venuje, tak ho nauci jist lzickou, oblekat se, s plenkami je to individualni-tam bych to tak neresila-kazde dite je jine. Ja mam 2 holky, starsi byla bez plen ve dvou letech i na noc, mladsi az pred tretim rokem a plenky na noc ma porad- 3,5 roku.

Amici jsou jini, ale zase az tak uplne blbi, jak si vsichni mysli nejsou. Me se treba libi, ze muzu jit s deckama ven a vim, ze v parku neni nablito, na laveckach nelezi ozralci, vsude se nevali flasky , v pisku nenajdu ani pouzite vlozky, prezervativy a strikacky a nemusim se neustale bat, kdo nam ukradne kocar, kolo, vybere veci z auta.

Jo a s maminkami mivame sraz, delame ohen, krajime a opekame klobasy ... Ve skolce se uci deti krajet opravdovym nozem - pod dozorem pani ucitelky.

 *Aida* 


Re: Re: Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 18:51:28)
Milusko,
tedy nevim, jak v USA, ale v UK by tedy rozhodne odebrany nebyly. Socialka by neco prosetrovala, pokud by se neco stalo. U vyrazne mladsich deti pouze pokud by to nekdo nahlasil a ani tam odebrani nehrozi, na to maji moc prace a spoustu zavaznejsich pripadu.
Osobne mam s nimi zkusenost takovou, ze jim vsechno trva roky, prehazuji si pripad od jednoho k druhemu a nic se nedeje.
Jinak do mistni skoly chodi deti samotne a to je skola zakladni, tedy do 11 let. Skolni autobusy jsem v Londyne videla pouze pro postizene deti (ale v jinych ctvrtich to muze byt jinak). Jsou statem urcene pomery deti na jednoho dospeleho a ve veku stredni skoly to urcite neni jeden dospely na dve deti. Tusim ze od tri let je to jeden dospely na 5 deti, zkusim to vyhledat. (S narustajicim vekem je pak samozrejme pomer vice deti na jednoho dospeleho). Skolnich akci se vetsinou ucastni i rodice, takze to nakonec tak muze vyjit, ze je tam hodne dospelych. Stejne je tu kazdorocne hodne urazu na vyletech.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Bezpeci ? 

(9.2.2007 19:09:28)
Tak jsem to nasla. Pro mimoskolni aktivity je pro deti pod 8 let minimum jeden dospely na 8 deti (a minimalne tam musi byt dva dospeli), pro deti nad 8 let pak jeden dospely na 10 deti (a opet minimum dva dospeli). Jedna se zde o skolni deti, takze nejmladsim jsou 4 roky. Mluvim ted o UK.
 jada 
  • 

Re: Bezpeci ? 

(14.2.2007 12:56:47)
Souhlas, myslím, že naše děti si občas opravdu rády vychutnají svou "samotu" bez neustálého dohledu. Ale docela mne dostalo, že na tábor jezdí na každé dvě děti jeden dospělák. Sama jsem tábory organizovala několik let a ani si nechci představit výslednou cenu pro dítě, pokud bych měla dospělému doprovodu zajistit zadarmo alespoň ubytování . Upozorňuji, že my vedoucí jsme z toho neměli nikdy ani korunu a ještě jsme si brali dovolenou, jediné co bylo "zadarmo" bylo to ubytování. Ale možná, že holt v Anglii jsou samí nadšenci, kteří si to celé platí sami a tu dovolenou si také vybírají. Pro bezpečnost dětí jsem samozřejmě ochotná udělat téměř cokoliv, ale jako vždy se nemá podle mne nic přehánět.
 Lucie 
  • 

i rybicka je zbran 

(9.2.2007 11:22:09)
Ono jde hlavne spis o to, ze v Britanii je zakazano sebou na verejnosti nosit zbrane. A za zbrane se povazuji taky noze jakehokoliv druhu, treba i ta rybicka. Ja vim, ze v Cesku je bezne nosit v kapse zaviraci nuz po kapsach, "kdybych si nahodou potreboval ukrojit chleba" apod., a Cesi s tim taky v Britanii nekdy maji problemy. Ono nejde o nejakou prehnanou buzeraci, pripady kdy parta teenageru napadne nekoho na ulici nozem, jsou v Britanii bohuzel cim dal castejsi.
 Jana 
  • 

Re: i rybicka je zbran 

(9.2.2007 12:49:20)
"...pripady kdy parta teenageru napadne nekoho na ulici nozem, jsou v Britanii bohuzel cim dal castejsi." A to přesto, že je zakázáno nosit na veřejnosti zbraně i ty malé rybičky. Z toho je bohužel vidět, že zákaz nic neřeší. V případě "ochrany" dětí mám spíš pocit, že se jedná o snahu sejmout ze sebe jakoukoliv zodpovědnost.
Řešením jak vidno není zakázat. Prospěšnější je povolit, vymezit přesné hranice a dohlédnout na jejich dodržování. Prostě věnovat se dětem a používat zdravý rozum. Všichni víme, že i přes maximální dohled k úrazům dochází. Nebo se Vám nikdy nestalo, že si dítko odřelo koleno apod., přestože jste s ním byli venku a ustavičně dohlíželi na to, co dělá. Stačilo hrábnout do batůžku pro kapesník a ta tříkolka se rozjela rychleji a už to bylo.
 Toranoko 
  • 

Ano, je to zbran 

(9.2.2007 14:12:54)
A prave proto by si dite melo uvedomit, ze to muze byt zbran, a ze muze ublizit, a naucit se, jak se chovat, aby se to nestalo. A to tim, ze mu tu zbran vezmes, bohuzel nedokazes. Ja delam bojova umeni, a zbran nakonec muze byt i tvoje ruka, useknes si ji ? Naucit se s vecmi zachzet a uvedomit si, ze jsou tim, co z nich udelas, je podle meho nazoru jedina cesta.
 asmara 
  • 

souhlas 

(9.2.2007 14:45:44)
naprosto souhlasím,že odebrat zbraň nic neřeší.Mého 8-miletého syna právě skaut
naučil,že nosit nůž v kapse je normální,ale použít ho jen ke škrábání brambor,uříznutí hříbku nebo ořezání špičky klacku.Nikdy ho nenosit za chůze otevřený a podávat ho jen špičkou dolů-a myslím,že syn vše bez problémů akceptuje a nemá s tím problém,stejně jako nebudu mít problém já,když si jednou do toho prstu omylem zajede,alespoň bude příště šikovnější..
 Helena, tři dospělé děti 
  • 

máte mé sympatie 

(10.2.2007 18:09:08)
Jsem ráda, že i dnes maminky vychovávají děti k samostatnosti. Přehnaným strachem děti jen rozmazlujeme. Přece je nebudeme vodit za ručičku stále. Osmileté dítě už je většinou (říkám schválně většinou, protože i výjimky existují) natolik rozumné, že se naučí bezpečně zacházet např. s nožem. Ono vše záleží také na tom, jak moc se svým dětem věnujeme. Vy to určitě děláte dobře. Helena
 simiki+koťátko 03/07 


Re: i rybicka je zbran 

(10.2.2007 13:37:03)
jájen ohledně vodění dětí ze škol v UK. Ne všechny děti jsou domů voděni. Viz třeba část Londýna, která je jinak velmi na dobré úrovni,třeba Richmond, Putney, East Sheen, nemluvím o těch "ěpatných" oblastech.
Taky je mi zvláštní, že za "bezepepčí" je pokládáno odvod dětí domů au pair. Protože jsem pracovala i jako au pair a v UK jsem strávila přes 5 let, nezdá se mi, že au pair je "bezpečné", protože když jsem byla příjmána, nikdo mě neprověřoval ohledně praxe, nikdo nedělal nějaké tesy, např. psychologické, mohla jsem být psychopat, zlodějka, cvok, žhář, a nikdo by se o tom nedozvěděl, tedy až v příapdě, kdy bych se projevila. proto si myslím, že ono to opravdu vypadá, že život v UK je pro děti bezpečnější, ale nemyslím si. většinou au pair bývají holky v průměru ve věku 18-22let, a bez řádné praxe. nevím, co je na tom bezpečné, dát dům, a děti cizí osobě bez praxe a bez řádných prověření. toť můj názor, určitě se najdou někteří, co mi to budou vyvracet :))
 Albeka 
  • 

hmm 

(9.2.2007 16:10:56)
...no,nějak dlouho jsem nikde nečetla,že by dítko v Čechách popadlo pušku a vystřílelo půl školy- naposledy to tuším bylo v Německu,VB,nebo v USA - takže co se týká bezpečnosti,jsem na pochybách.Proč by 7-9 leté dítko nemohlo jít samo do školy,která je vzdálená 30 m od jeho domova? Nechápu. Né proto,aby se mu něco nestalo - ale proto,že to v těhle zemích není zvykem a co by tomu tedy řekli ostatní rodiče,že.. Myslím,že problém je ve výchově k samostatnosti dětí,k upozornění dětí na možná rizika. Ano 5 ti letou dcerku nepustím samotnou na hřiště plné nebezpečných prolézaček, ale o rok později po důkladném poučení co všechno se jí může stát,když neodhadne své schopnosti už ano...
 Gabulina,Eliska a Alenka 


Re: hmm 

(9.2.2007 16:41:02)
Moje dcerka ma 6 let a samu ji nepustim. Jinak stejne stare deti bydlici v sousedstvi samy do skoly chodi a neni problem. Ja bych dcerku samotnou nepustila do skoly ani v CR. Se mnou dedecek taky chodil do skoly dlouho a zadnou ujmu na zdravi z toho nemam. Vzdycky se muze neco stat a pokud mam tu moznost byt se svym ditetem, tak to vyuziji - deti rostou rychle a ten cas se uz zpatky nikdy nevrati.
 Albeka 
  • 

Re: Re: hmm 

(9.2.2007 17:13:59)
Pakliže jste doma a skutečně máte strach tak proč ne,já chodím do práce a věřím,že 30 m ujde má 6 ti letá dcerka bez problémů. Jinak se dítěti samo sebou může stát cokoli,ale pochybuji,že bych dokázala svou 6 ti letou dcerku sledovat na každém kroku. Běžně si třeba v létě hraje okolo domu - v okruhu asi 50 m bez mého dozoru a to se jí může samo sebou také něco přihodit a myslím,že to nebezpečí je daleko větší,než když s brašnou na zádech jde do školy,kterou máme na dohled z okna.
Kdybych jí hlídala i při hře venku s dětmi,asi bych docílila jen toho,že by dcerka byla sama bez kamarádů vyčleněna z místní komunity dětí...
 MirkaEyrová 


Re: Re: hmm 

(11.2.2007 21:49:56)
Gabulino, a vidíš, já naopak svého syna strašně lituju, že neměl příležitost okusit si úplně normální hraní s dětmi volně venku bez přímé asistence dospělých. Neuměla jsem mu to dopřát - asi bych zase musela já nějak pídit a zakročovat, např. skrzevá úplně násilné seznamování se s někým dospělým, kdo by měl stejně staré děti (nastěhovali jsme se nově, nikoho neznali, a ani já, ani manžel, nejsme nijak "družní", jsme spíš uzavření, takže bych se do toho musela nutit a přetvařovat se jen kvůli dítěti), a sám nějak nezapadl mezi děti v kolektivu, takže se s nikým nezkamarádil... V novém bydlišti jsme dva měsíce, tak uvidíme, jestli se naučí setkávat se s kamarády ze školy.
Jinak já prožila dětství v pidivesničce, kde opravdu BYLO BEZPEČNO, tam nám fakt hrozilo spíš na vlastním dvoře, že nás poďobe kohout, než za brankou:o))). Chodili jsme s holkama bobovat na stráňku, hráli soutěže, hráli si na vlastní oddíl "pionýrů":-))) - měli jsme vlastní klubovnu i kroniku... Ukazovali si, jak se fotí, lezli mezi křovinami, spřádali různé plány... Bylo to hezký, bylo to romantický - a navíc, naprosto nevinný, žádný lumpárny, žádný cigarety a alkohol... Děti, které tohle nemůžou prožít, jsou ochuzený: ale samozřejmě nejen ty, kterým je v tom bráněno tak trochu neoprávněně, protože jejich rodiče jsou moc úzkostní, ale i ty, kterým v tom zabraňují rodiče oprávněně, protože naprosto reálně odhadují okolí bydliště jako nebezpečné nebo nevýchovné. Což si myslím, že už mohlo být i za našeho dětství ve velkých městech, kde už byly třeba party grázlíků věnující se různým opravdu špatným činnostem.
 Terka, Kuba 8m. 
  • 

Re: Re: Re: hmm 

(12.2.2007 14:22:32)
Souhlasím, ono je to dnes asi o dost jiné než před dvaceti lety, kdy jsem po ulici lítala já. Bydleli jsme na malém městě, v paneláku plném věkově blízkých rodičů, okolo hřiště, pískoviště, lesík. Pamatuju si, že jsem poslední rok nechodila do školky (nudila jsem se a mamka byla na mateřské se ségrou), lítala jsem dopoledne po venku, nebyl s tím problém. Druhá věc je, že jsem znala hodiny, uměla jsem se pravidleně hlásit mamce, rodiče s deseti baráků v okruhu se znali osobně, většinu času byla vždycky poblíž nějaká maminka. A když řekla "Děcka, přestaňte po sobě házet písek", tak to platilo a jinou matku by ani nenapadlo jít si stežovat, že si dovolila říct něco jejímu dítěti. Naopak existovala tichá dohoda, že kdo je venku, kouká po všech dětech. Nepamatuju si, že by se něco stalo. Samozřejmostí bylo, že prodavačkiy v obchodě dětem vždycky poctivě vracelky peníze, dávaly lístečky do ruky, když se jim něco nezdálo, upozornili příště maminku, neprodaly cokoli podezřelého.
Já sama teď uvažuju, kolik samostatnosti budu moci svému synovi dopřát, abych jej neohrozila ani nerozmazlila. Dost těžký úkol v dnešní době, myslím. Vzpomínám si na debatu s kantorkou na vysoké v Brně, která sama má trochu odrostlejší děti. Neumím si totiž moc představit, že tam lze udělat to, co se dělo za mého dětství: přišla kamarádka, šlo se "ven", kde jsme se dokázaly dvě hodiny zabavit, aniž by se něco stalo.
 Jaryna 
  • 

Re: Re: Re: Re: hmm 

(14.2.2007 12:00:11)
Ano, to bylo kdysi...Málo, nebo vůbec jsme se nedozvěděli něco o pedofilech a tak jsme si mohli venku bez dozoru hrát....Ale nyní je pedofilů jak naseto a co teď, když si odvedou dítě kamsi? Pak je pozdě litovat, když dítě bude mít újmu na svém zdraví......Vůbec nejde o to, že se dítě řízne do prstíku, nebo si rozbije kolínko, nebo přijde domů s nějakou boulí......Jde o pedofili, kteří mohou hodně poškodit psychiku dítěte....Tady je ten kámen úrazu...! !
 Klarusha 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: hmm 

(14.2.2007 18:24:15)
Takže dřív pedofilové nebyli? To je pro mě novinka, že když se o něčem nemluví, tak to není. Tak to asi dřív nebyli ani homosexuálové, bezdomovci, vozíčkáři,..... Moc dobře si pamatuji, že když jsem byla malá, potkaly jsme s kamarádkou asi úchyláka v kabátě, co se odhaloval. Jak je to možné? Vždyť se o nich nikde nemluvilo?
 L 
  • 

Bullying 

(12.2.2007 17:34:27)
Ja s tim, aby dospely clovek vodil deti do 11ti do a ze skoly souhlasim. Uz jenom kvuli tomu, ze prave na ceste do/ze skoly se stava spousta pripadu bullyingu, a deti v tomto veku jeste nejsou schopne se s timto vyrovnat.

Nemluvim o pedofilech, unosech apd.
 Jája 
  • 

Re: Re: hmm 

(15.2.2007 9:02:36)
Hmm, jenže jsou lidi, co dědečka nemají. Já jsem byla bez rodičů, přišla jsem o ně jako dítě. Když jsem se vdala, bydleli prarodiče 80 km daleko. Navíc jsem se ve věku 5 let dítěte rozvedla. Takže dcera chodila už od 1. třídy do školy sama. Sama se vzbudila, oblékla, zamkla a šla do školy. Odpoledne jezdila autobusem MHD do kroužků, já ji tam vyzvedávala. Byla jsem samoživitelka, kdo by nás živil, kdybych hlídala dítě? Na au-pairku nebyly peníze, byla jsem ráda, že máme na uživení sebe sama. JO, a bydlím v okresním městě, cca 36.000 obyvatel.
 Gabulina,Eliska a Alenka 


Re: hmm 

(9.2.2007 16:43:26)
Albeko a kdyz ti tvoji sestiletou dceru odtahne nejaky uchyl, tak co?! Myslis, ze pouceni staci? a nebo se takove veci v CR nestavaji.
 Albeka 
  • 

Re: Re: hmm 

(9.2.2007 17:23:37)
..a nebo na ni může spadnout havarované letadlo a nebo ji může přejet auto/které v okolí školy,kterou máme na dohled z okna má povolenou rychlost 30 km/h/, a nebo může upadnout a zlomit si nohu anebo..a nebo..Má dcera je poučena,že existují i nehodní lidé,kteří jí můžou ublížit a že s cizími lidmi nemá nikam chodit. To pochopitelně nezabrání tomu aby jí někdo ublížil..ale své děti nikdy nemůžeme 100% ochránit a pakliže si někdo myslí,že dítěti hrozí největší nebezpečí cestou do školy,která je vzdálena jen pár metrů,tak ať ho doprovází. Myslím,že děti nejlépe ochráníme,když je dostatečně poučíme co smí a nesmí - samo sebou adekvátně jejich věku a schopnostem..tedy- musíš se rozhlédnout než vstoupíš do vozovky,nebo tě přejede auto a to fakt bolí. Nelez na nebezpečná místa -stromy,vysoké prolézačky atd-nebo spadneš a to bolí-nehraj si s ohněm,nebo se spálíš a to bolí,koupej se tam kde stačíš/když neumíš dobře plavat/ nebo se utopíš .......atd..atd..
 Janka.o 


Re: Re: Re: hmm 

(10.2.2007 14:52:09)
S tím musím souhlasit. Taky bych byla radši, kdybych si mohla syna vodit do školy sama, ale chodím do práce na šest hodin ráno a prostě to není možné. Takže do školy i ze školy chodí sám. Nemá smysl hlídat děti na každém kroku. Když bylo synovi necelých pět let, rozbil si venku hlavu. Seděla jsem tam na tom hřišti s ním, ale jsou věci, které prostě člověk nemůže ohlídat i kdyby se na hlavu postavil.
Co se týká cizích lidí - vysvětlila jsem mu rizika, ve škole se s nimi na toto téma bavila policistka. Víc už se asi udělat nedá.
 Marketa, syn 20 mesicu 
  • 

nejen v zahranici 

(9.2.2007 21:04:52)
Zdravím maminky,

několik let jsem jezdila na dětský tábor jako vedoucí. Nebezpečné předměty jako nože apod. jsme přebírali od rodičů při odjezdu a půjčovali je dětem pod dozorem - vyráběly různé předměty, sekaly dřevo, vařily na ohni atd., ale jen pod naším dozorem a vždy jsme několikrát opakovali a předváděli, jak se s tím zachází. Bývali jsme 2-3 vedoucí na 10 - 12 dětí a uhlídali jsme je vždy. Po pár neuvěřitelných zkušenostech jsme jim muesli odebrat také různé spreje, dokázaly s nimi dělat hodně ošklivé věci. Taky se stalo, že některé dítě si prostě samo vzalo z domova další nůž nebo něco podobného, ale to se mezi dětmi rychle rozkřikne (chlubily se, co mají), takže jsme zasáhli včas.

Jinak měly volný pohyb, nikdo jim nechodil v zádech, a určitě si to užívaly. Když Vám na tábor přijede několik desítek dětí, které neznáte a nevíte, jakou mají výchovu od rodičů (za 14 dní to při jejich počtu moc ovlivnit nejde), raději budete úrazům předcházet, než je řešit dodatečně (a naštěstí se nám taky žádný úraz při hře s nebezpečnými nástroji nikdy nestal).

Prostě všeho s mírou.
 Lucka, 2 děti 
  • 

Jak je to jinde? 

(10.2.2007 19:26:11)
S chutí jsem si přečetla diskuzi na téma bezpečí dětí. Co mě trošku zaráží je zevšeobecňování že v USA je to takto a u náýs takto a co je lepší. Moje děti chodily do školy a školky v Čechách i v USA. Mohu popsat pouze svoji zkušenost z jednoho městečka v zemědělské oblasti USA a zkušenosti z Prahy. Moje zkušenosti z USA-líbí se mi, jak se dbá na bezpečnost, např. učitelka vždy osobně předává dítě řidiči školního autobusu,i když je to jen pár metrů od školy. Řidič děti zná a oslovuje jménem. Učitelek je ve třídě několik (2_3), to samé ve školce, kam chodí moje dcera- většinou jsou tam 2-4 učitelky na 10 dětí (není to soukromá školka). Je fakt, že jsou tu lepší podmínky pro pracující rodiče-např. syn má družinu (tady se to jmenuje Boys and Girls Club a je to téměř zdarma) až do 6 do večera, je tu široká nabídka hlídacích center, které sváží děti mikrobusem, jsou tu tzv. Day Care služby pro předškolkové děti. Když jsme pracovala v Praze, byla jsme pod neustálým stresem abych stihla do pěti vyzvednout obě děti ze školky a školy. Bohužel moje výplata mi zase neumožňovala najmutí paní na hlídání. Takže-jsme pro maximáolní bezpečnost dětí, ale je to spíše otázka ekonomická, že si pracující maminka u nás nemůže dovolit zaplatit hlídání, popř. neexistence cenově dostupných služeb,které by hlídání zajistily. Malé děti odcházející samy do školy, školky a čekající samy doma, až se vrátí rodiče z práce jsou bohužel nutným rizikem, nepovažuji to za nějaký vklad do života.
 HelenaPa 


Re: Jak je to jinde? 

(10.2.2007 20:30:52)
Jsem učitelka a na školeních o bezpečnosti, které musím každý rok absolvovat, jsem slyšela takové věci, že kdybychom je chtěli opravdu dodržovat, už nikdy nikdo neuspořádá pro děti jedinou exkurzi, nedejbože dvoudenní výlet nebo lyžařský výcvik. Např. Je-li sjezdovka u lesa, hrozí nebezpečí, že dítě by mohlo vjet do lesa a narazit na strom. Tudíž správně by měli u každého stromu stát dospělí, nebo aspoň být každý strom nebo pařez označený výrazným např. fáborkem. A podobné žvásty. Všichni, kdo s dětmi pracují, ať už ve škole nebo v jejich volném čase jsou neustále jednou nohou v kriminále. Nijak ale neobhajuji případ Filípka, kterého nikdo nehledal. Já osobně mám z výletů a exkurzí jediný zážitek - pořád jen počítám.
 Lucka, 2 děti 
  • 

učitelky a zodpovědnost 

(10.2.2007 20:43:45)
Ano Heleno, to je paradox-učitelka má ve třídě 25 dětí a za všechny osobní zodpovědnost. Obdivuju je za to, že to psychicky unesou.Prostě dle mého názoru jsou třídy u nás strašně předimenzované, měly by být mnohem nižší limity na počet dětí na jednoho dospělého. Ve školce 25 dětí na jednu učitelku a podobně. Myslím že se šetří na nesprávném místě.
 Karolina, dve deti 
  • 

Re: učitelky a zodpovědnost 

(10.2.2007 22:39:27)
Ja osobne si myslim, ze je to v poradku.Tisickrat radeji bych brala tu Anglii, nez to, co se deje tady! Ziju ve Svycarech a muj syn jde letos v srpnu do skolky.Tim tematem "skolka" se zabyvam uz dyl...kdyz byl syn jeste miminko, tak jsem chodila okolo skolky v nasi obci na prochazku...udivilo me, ze deti litaji venku, ale dohled nikde! Navic skolka lezi primo u silnice.Cast budov se obehnana zivym plotem, ale castecne se da na dvou mistech projit nahoru na vedlejsi ulici a pred vchodem do skolky neni vubec nic a podotykam, ze tam kluci casto hraji fotbal!!!Dalsi vec je, ze deti tu chodi do i ze skolky sami!!!Jen jedna mamca ze Slovenska a jedna nemka tu sve deti privedou a zase vyzvednou!!Vypada to, ze ja budu asi taky jedina...nevim, nechapu to.Ptala jsem se na to a bylo mi receno, ze ucitelka muze mit s detmi kontakt???-pres okno, kdyz jsou venku! Ale to, ze deti lezou na splhaci zarizeni treba v peti a pak se nahore ruzne poschtuchuji a podobne asi neregistruje.Pak pry to, ze chodi sami posiluje sebevedomi ditete.No ja nevim, jestli ctyrlete dite muze odhadnout vsechna nebezpeci, uchylu a dopravy nevyjimaje....
Ale ono se nejdriv asi musi bohuzel neco stat, aby se situace zmenila.
Myslim si, ze je v poradku, kdyz se dela pro bezpeci deti maximum!
 Jitka, učitelka ZŠ 
  • 

Re: učitelky a zodpovědnost 

(11.2.2007 9:13:20)
Sice je to trochu z jiného soudku, ale nedá mi to. Když mám dozor na chodbě, jsem zároveň zodpovědná za VŠE, co se děje na té chodbě, v 7 třídách, na schodišti, na dívčích i chlapeckých záchodech. Právně ano, ale co kdyby se něco stalo? Skoro to nechci domýšlet. U nás ve škole děti hlídáme na všech chodbách, v šatnách, když se jdou napít do jídelny, při obědě a pak znovu v šatnách při odchodu ze školy, na schodištích, pokud je hezky, tak mohou jít o velké přestávce na školní zahradu, takže i tam. Říkám, že s nimi musíme chodit snad i na záchod. Ještě musím napsat, že to vše se týká 2. stupně. A pak jdu o víkendu na koncert, potkám tam osmáky, deváťáky absolutně bez dozoru a to je rodičům jedno?!? A školní výlety? Nespím celé noci, hlídám a počítám. Ano, nikdo mě k tomu nenutí, ale na druhou stranu se snažím vyvarovat rizika. Nikdy bych si nedovolila jít s dětmi plavat!
 Dáša a Maruška (2005) 
  • 

není to černobílé 

(11.2.2007 11:51:41)
Jak tak sleduji tuto diskuzi a přemýšlím, zjišťuji, že mám velmi protichůdné názory, myslím si, že toto téma - bezpečí dětí - je zkrátka věc na velmi tenkém ledě. Každá maminka se s tímto potýká již od narození svého dítěte, již od té chvíle musí řešit jestli její dávka starostlivosti je úměrná. Ať už je to rozhodnutí jestli pořídit monitor dechu nebo ne, ať už je to rozhodnutí zda kontrolovat neustále dítě v pokojíku zda vpořádku spí, rozhodnutí zda dítě uzavřít do ohrádky nebo nechat pohybovat po bytě atd...Potom následuje rozhodnutí kdy s dítětem chodit ven a kdy ho nechat samotné, do kolika let ho doporovázet do školy atd...
Zdá se mi, že jsou to skoro denní dilemata, která musí každá maminka pořád řešit. Navíc ve školce a škole vstupuje do situace ještě další osoba.
Já osobně si myslím, že zlatá střední cetsa je asi nejlepší. Problém bezpečí myslím nevyřeší naprosté chránění dětí na každém kroku. Každé dítě, samozřejmě úměrně jeho věku musí zažít pocit samostatnosti a zodpovědnosti samo za sebe. A je právě na rodičích ale i učitelích, aby ho na tyto kroky připravili, co nejlépe. Samozřejmě, že i co nejlepší připravení nezabrání neštěstí. Ale všem neštěstím se zkrátka bohužel zabránit nedá. A myslím si, že dítě, které bude více vedené k samostatnosti se potom může s nástrahami vypořádat lépe než dítě, které bylo co nejdéle před vším chráněno a pak...celý život ho rodiče chránit nemohou...jednou se zkrátka osamostatnit (alespoň částečně)musí...
Právě výchova dítěte k této samostatnosti je myslím tím nejlepším řešením. Také výběr vhodných kroužků, školek, kde dítě rozvíjí své schoponosti, svoji osobnost a kde ho vedou lidé, kteří mají podobné smýšlení jako rodiče je důležité. Myslím, že komunikace mezi školou a rodiči je také důležitá, aby rodiče věděli, jak se jejich dítě projevuje bez jejich dozoru, jaké je.
Když slyším o podobných případech, jako je případ postiženého chlapečka, který zůstal na dně bazenu vede mě to k jedinému - chodím s dcerou plavat. Chci aby uměla dobře plavat už velmi brzo, abych se nemusela bát, pustit ji na plavání. Chodím s ní cvičit, abych věděla, že když v nestřeženém okmažiku vyleze na klouzačku hned z ní nespadne. Chceme s ní chodit do přírody, aby věděla, jak se pohybovat po lese a na co si dát pozor.
Nic lepšího mě nenapadá, než vychovat ze svého dítěte samostatnou, sebevědomou a tolerantní osobu, kterou budu přiměřeně hlídat a samozřejmě jako každá máma se oni celoživotně strachovat a při malých úrazech děkovat, že to tak dobře dopadlo.
Učitele obdivuji. Já sama jsem občas učívala dramatickou výchovu, jednou jsem měla třídu, kde byla tak polovina dětí hyperaktivních. Celé výuce byla přítomna i třídní učitelka, během prvních 20 minut si jeden kluk narazil hlavu, druhému tekla z nosu krev a jedna holčička plakala - těžko říci proč. Výsledek - o nic vážného nešlo, všechny jsme ošteřili, pokračovali dál a všichni spokojeni po výuce odcházeli. Jen já jsem uvažovala jestli si mám dát po výuce panáka nebo brufen:)))
Tak ať jsou naše děti vpořádku, zdravé a šťastné a nám maminkám i učitelkám - pevné nervy!
Dáša
 dasa T 


Re: Re: učitelky a zodpovědnost 

(11.2.2007 16:05:18)
Řešila jsem teď dilema. V naší mateřské škole se změnila ředitelka, je aktivnější než ta bývalá, preferuje častou návštěvu divadel, výlety, besídky - což většina rodičů vítá. Zorganizovala plavání dětí, jednou týdně, spíš to má být zezačátku jen hraní si ve vodě, později výuka plavání. Nejdřív jsme to s manželem kvitovali s nadšením, než jsme nad tím nezačali dumat. Učitelky jsou jen dvě, na 22 dětí. Jen dvě učitelky musejí dohlížet na oblékání dětí, nástup do autobusu, odvoz dětí, následné přemístění dětí do bazénu, převlékání, sprchování... Na výuku plavání jsou tam dvě plavčice, takže čtyři osoby na 22 dětí. Přijde mi to hodně málo na děti v předškolním věku. Kromě toho, aby byla naplněna kapacita bazénu, je tam ještě jedna školka a nižší třída základní školy, ale ty mají svůj dozor. Přijde mi, že to je moc dětí najednou. Takže jsme začali uvažovat, že tam dceru pouštět nebudeme, protože jsme měli logicky strach, co kdyby...Potom jsme si zase říkali, že bude jediná, kdo chodit nebude a že ji nechceme vyčleňovat z kolektivu a ochuzovat ji o zážitky se svými kamarády ze školky. Zatím tam byla jen jednou, ale celé dopoledne jsem byla jak na trní. Jsem moc úzkostlivá? Opravdu bychom byli jediní, kdychom ji do kurzu nepřihlásili, ale mám chuť ji z kurzu odhlásit a v ten den chodit s dcerou plavat jinam, abych měla klid, zároveň ji z toho kolektivu dětí ze školky vyčleňovat nechci. Není v tom nedůvěra ke konkrétním učitelkám, je to prostě jen strach z toho, co se může stát, dcera ještě plavat neumí. A těch učitelek mi přijde na tu třídu předškolních dětí málo. Máte s tím někdo zkušenosti? Nebo by mě zajímalo, jestli má někdo zkušenosti z pohledu rodičů s plaváním školkových dětí. ( taky si ještě říkám, že se holka sama pořádně neutře, po cestě nastydne) Díky D.
 Albeka 
  • 

hmm 

(11.2.2007 16:40:16)
..Dcerka více méně absolvovala všechny plavecké kurzy související s návštěvou školky - tedy pokud hned v úvodu neonemocněla. Těžko říci,zdali to bylo tím,že tyto kurzy začínají už v únoru /to nechápu ?/jde o 10 lekcí jednou týdně,takže by se dalo začít i později,kdy už nebývá taková zima/nebo tím,že obvykle vrcholí výskyt respiračních onemocnění. Faktem je,že děti dostávají do bazénu čepice,ale dcerka má dlouhé vlasy a když jsem pro ni do školky kolem 16,00 přišla měla ještě mokré vlasy - to mne docela štvalo. Taky jsem měla obavy,protože jezdily společně s dětmi školními - takže nějak tak jak to popisuješ ty spousty dětí jedou autobusem,spousty dětí v šatněbazénu najednou.Školkové děti jsou jen v bazénu pro mrňata,takže utopit se - by dalo dost práci a muselo by jít skutečně o silné zanedbání ze strany plavčíků a učitelek. Ale taky jsem o tom dost přemýšlela,nejsem sice nějak vzlášť úzkostlivá,ale taky jsem z toho nemněla dobrý pocit..závěrem-kurzy dcerka přežila v pohodě - ba co víc-celá nadšená se těšila vždy na další lekce-je takovej přemrštěně společenskej poděs. A tak jsem letos /chodí do 1.třídy/vyplázla 770,- na další lekce a zakoupila sportovní plavečky za 500,-. První dvě lekce nestihne..máme chřipku :-)....
 Pája 
  • 

Re: hmm 

(15.2.2007 16:24:24)
Já jsem plavání dcery vyřešila tím, že měla krátké vlasy. Chodila plavat závodně a dlouhé sušení delších vlasů bylo časově náročné.
 další učitelka 
  • 

Re: Re: Re: učitelky a zodpovědnost 

(11.2.2007 23:03:44)
Já patřím k těm, které by měly strach nechat školkové dítko chodit plavat. Jednak bych měla strach i z toho, co popisuješ - neutře se sama, mokrá bude chodit venku v zimě, bude mít mokrý vlasy, věčně bude nemocná a já s ní doma a trápit se, jestli máme jen virozu nebo anginu nebo chřipku... No a navíc taky moc nevěřím tomu, že 2 učitelky na 22 dětiček je dostačující počet - už proto, že to znám ze zkušenosti, i když se staršími dětmi (2. stupeň). To se prostě nedá (!) uhlídat, to je hrozně málo dospělých, navíc když se tam budou motat i jiný děcka. Já jsem jen jednou hlídala děti na plavání (na výletě) a sama jsme z toho byla ještě týden "nemocná", jaký jsem měla nervy - taky jsme byly dvě na 30 dětí (starších) a i při velké snaze se prostě nedalo mít neustále všechny na očích. Víckrát jsem se ničeho takovýho nezúčastnila, protože jsem měla děs z toho, že se mi stane něco podobnýho jako se teď řeší s málem utopeným Filípkem. Učitelky nemusí být neopatrné, můžou se snažit, ale při takovém počtu prcků jim prostě neco (někdo) může uniknout. Já jsem asi přeopatrná, ale svoje dítko bych tam nepustila a vodní radovánky zajistila radši jinak.
 dulca 
  • 

Re: Re: Re: učitelky a zodpovědnost 

(12.2.2007 0:33:03)
chodila jsem se skolkou taky plavat :)) je to sice uz nejakych 25 let :))), ucitelek bylo stejne, deti priblizne taky, jezdili jsem tramvaji nebo chododili pesky cca 30 minut a prechazeli pres jednu velmi rusnou komunikaci, v bazenu nas bylo taky nekolik skolek dohromady :)), hlavy jsme si po plavani susily pod dohledem, pod puvodne susakama na ruce :))
prezili jsme vsichni a ani si nepamatuju, ze by byl nejaky uraz i potom na zakladce, se kterou jsme chodili do stejneho bazenu :)), do ted na to rada vzpominam :))
11 deti na jednoho plavcika se da zvladnout, a aby jsi nemela strach tak bych se sklidem jela podivat na jednu hodinu, jak to maji zorganizovane...
a co se tyka Filipka tak tam musel nekdo, neco hodne zanedbat ze se to stalo...pri radne vedene vyuce to podle meho neni mozne.....
 Dáša a Maruška (2005) 
  • 

Re: Re: Re: učitelky a zodpovědnost 

(12.2.2007 7:41:44)
Ahoj daso,
myslím, že by si svoji dcerku na plavání chodit nechat měla, zvlášť pokud by byla jediná, kdo by nechodil, určitě by jí to bylo líto. A myslím,že by to byla prostě škoda. Pokud máš obavy promluv si o nich s učitelkami. Upozorni je, co tvoje dcerka zvládá a co ne (pořádně se utřít atd...). Také se můžeš zeptat maminek dětí ze starších ročníků, kteří toto konkrétní plavání zažily, jaké mají zkušenosti. Navíc můžeš vzít dceru plavat někdy o víkendu a některé dovednosti tam s ní cvičit. Pokud by sis stále připadala nervózní, můžeš se domluvit a jít se na nějakou hodinu podívat, zároveň můžeš dětem udělat třeba pěkné fotky v plavečkách v bazénku :)))).
Myslím, že plavání je pro děti fajn a že se dcerce bude moc líbit.
Myslím, že je teď kolem plavání kvůli tomu postiženému chlapečkovi trochu špatná atmosféra, protože to co se stalo je katastrofa. Ale pokud vím, tím, že děti chodí teď často plavat se počet utopených dětí nijak nezvýšil, řekla bych možná spíš naopak. A kdyby snad byla dcerka z plavání nemocná, můžeš to potom v nejhorším přerušit a řešit jinak. Tak plavání zdar.
Dáša
 Albeka 
  • 

Re: Re: Re: Re: učitelky a zodpovědnost 

(12.2.2007 11:56:08)
..naprosto souhlasím :-)
 dasa T 


Re: Re: Re: Re: Re: díky 

(12.2.2007 14:13:15)
Děkuju vám všem za vaše názory:):)
Asi jsem dost úzkostlivý rodič, taky k tomu všemu přispívá ta tragedie s tím malým Filípkem.
Dcerka z plavání přišla poměrně nadšená, jen měla také mokré vlasy (má je také hodně dlouhé). Už večer měla vysoké teploty, které ji trápily přes celý víkend, má chřipku. To asi v tomto případě s pátečním plaváním nesouvisí, ale možnost nastydnutí cestou z plavání je vždycky.
Mým cílem je, aby uměla plavat co nejdřív, což dodá největší pocit becpečí při pobytu ve vodě. A taky jsou ty vodní hrátky prima, takže to posílíme ještě tím, že budeme jednou týdně chodit plavat celá rodina.
Jen té nervozity se nezbavím. Hodím řeč s paní ředitelkou, zda by ten dozor mohl být posílen, pokud by nikoho neměla, vnutím se já, třeba zjistím, že moje obavy jsou zbytečné. Ale celý kurz bych tam být nechtěla, chci dát dceři prostor k samostatnosti, musí si zvykat, že nemůžu být u všeho s ní.
Ještě jednou díky, D.
 Danka 
  • 

Re: Re: Re: učitelky a zodpovědnost 

(14.2.2007 12:44:56)
A co se treba k nim pridat? Nabidnout pomoc ucitelkam (a treba i s dalsimi maminkami ci tatinky, kteri nejsou v tu dobu v zamestnani). To je prave v zahranici docela bezne, ze na vylety, exkurze, plavani a pod. jezdi i doprovod z rad rodicu. Tim se pocet dospelych zvysi a zaroven si muzes dohlednout na to, ze se tve dcerce nic nestane, nebude behat s mokrymi vlasy apod., stejne tak jako pomoci (treba s tim oblekanim, susenim apod.) i jinym detem. Ty budes mit kontrolu a mala se nebude vyclenovat z kolektivu, ale uzije si to se svymi kamarady.
 Terka, Kuba 8m. 
  • 

Re: učitelky a zodpovědnost 

(12.2.2007 14:38:19)
Bohužel. Jsem učitelka, teď i matka a spoustu věcí si uvědomuji ještě intenzivněji, než když jsme měla na starosti pouze cizí děti. Když jsme nastoupila do práce, žila jsem tak půlrok v permanentním stresu, počítala jsem stále, a to jsem měla "jen" 20 relatuvně poslušných a rozumných děcek a za sebou zkušenosti z táborů. Přesto mi málem jedna holčička odešla domů uprostřed vyučování, aniž bych věděla - proplazila se mi pod nohama, když jsem stála u dveří třídy, naštěstí byla odhalena a zadržena pár minut poté...
Myslím, že u nás v ČR prostě děti a rodina nejsou brány vážně, není to prostě dost důležité pro politiky, ekonomy atd. atd. Raději budou voliče lákat na nesmyslné zvyšování všech možných příspěvků a přídavků, než by se zajímali o to, jak podpořit vznik všech možných služeb pro rodiče s dětmi. A vinu nesou i rodiče - když jsme se přestěhovala a kontaktovala své kamarádky, které jsou též na RD, že můžem chodit společně cvičit, plavat, hlídat si děti, že bych třeba doučovala pár hodin v týdnu, nikomu se prostě nechtělo. Já bych jako matka chtěla být maximálně se svými dětmi, ale občas prostě potřebuju něco jiného, přivydělat si pár vlastních stovek pro ten pocit a koupit si třeba tričko. Ale někdy mám pocit, že u nás to je prostě buď/a nebo: buď jsi s dětma doma, nebo lítáš do práce na plný a lítáš jak blázen a stresuješ se, protože s malýma dětma vždycky něco šidíš (česká žena většinou sebe a vztah s partnerem, pak to jde s těmi vztahy do háje...)
 Jaryna, tři už dospělé dcery...... 
  • 

Nemohu souhlasit s tím, že všechny naše děti 

(12.2.2007 12:20:24)
si připravovaly táboření samy....Ano, snad některé ano....ale většina za minulého režimu jezdila už na připravované tábory a dokonce se na ně jezdí do dnes...Tak se naskytne otázka, co v Anglii přehánějí??Kdyby se děti hlídaly tak pečlivě i u nás, neměli by pedofilové na růžích ustláno...Konečně, ani není vytvořen zákon proti pedofilům, takže to není trestně stíhaná úchylka......! !
 Sissi 
  • 

Bezpečnost? 

(12.2.2007 14:37:11)
Jak už někdo naznačil, vůbec nejde o bezpečnost, ale o prevenci případných soudních tahanic, kdyby se něco stalo. Strategie "teď jste děti a máme za vás zodpovědnost, až vám bude 18 (nebo 21, podle místních zvyklostí), tak se třeba zmrzačte při krájení chleba, to už je vaše věc" k bezpečnosti nevede. K bezpečnosti dětí možná, jenže z těch dětí by taky měli vyrůst dospělí schopní samostatného života, a to nevyrostou, když nedostanou do ruky ani tu rybičku.
 L 
  • 

Rybicky jsme odebirali detem jiz v 80tych letech 

(12.2.2007 18:10:19)
Jezdila jsem na tabory jako vedouci jiz v 80tych letech a tenkrat jsme detem rybicky take odebirali. Samozrejeme, ze se deti s nozem, sekerou apd. ucily zachazet, ale pod dozorem vedouciho. Neexistovalo, aby mely po celou dobu u sebe nuz.
 babi_ 


Re: Rybicky jsme odebirali detem jiz v 80tych letech 

(12.2.2007 19:16:37)
My jsme rybičky dětem na táborech neodebírali. Snažili jsme vést děti k vlastní odpovědnosti za používání nože i mimo řízenou činnost. Měli jsme štěstí, k žádnému úrazu v důsledku toho nedošlo. Naopak rozseklá holinka i s kouskem kůže při "dozorovaném" štípání dříví byla...
 L 
  • 

Re: Re: Rybicky jsme odebirali detem jiz v 80tych letech 

(13.2.2007 17:24:18)
Martino N,

Ja mam pocit, je to uz hodne davno, ale ze "odebirani" nozu (vcetne rybicky) bylo ve smernicich Ministerstva Skolstvi o provozovani Dettskych Pionyrskych Taboru - takze to nejde o samostatnoust, ale opravdu o bezpecnost. Ja bych teda osobne nikdy detem, ktere mam na starosti rybicky nenechavala (samozrejme, kdyz je jim 15, tak je to neco jineho).
 Mortadela 


Re: Bezpečnost? 

(13.2.2007 14:46:57)
Jasně, že bezpečnost je děsně důležitá - to snad nikdo nezpochybňuje. Ale měla by se brát se zdravým rozumem. Dcera mého manžela je například vychovaná tak, že ji manžel v jejích patnácti letech vozí denně do školy autem a odpoledne ji vyzvedává babička a vodí ji na kroužky nebo domů. Hlídali ji tak až je neuvěřitelně nesamostatná. To mi připadá přehnané.
 Mery72 


Re: Re: Bezpečnost? 

(14.2.2007 13:01:41)
Chi chi! To já znám jednu, se kterou rodiče chodí taky všude a je jí 28!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.