| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Tramvají naposledy?

 Celkem 128 názorů.
 s. 
  • 

mono- duo děti 

(5.2.2007 9:14:18)
a to si pak představte jak se asi musí jezdit maminkám dvojčátek? Mám sestru, má 2, rok a půl staré chlapečky, kteří mají přes 10 kilo. Jakmile lidi uvidí ten tank, okamžitě prchají. Vy maminky monodětí ještě kočárek můžete samy unést, ale i kdyby sestra kouoila ty nejlehčí golfk,y co pro dvojky existují, stále je odkázaná na pomoc jiných lidí!
někdy bych vám, maminkám monodětí přála si zkusit to, co sestra! To vám pak jedno dítě přijde jako nuda!
 Dagmar Bartůšková 


Re: mono- duo děti 

(5.2.2007 9:25:59)
jedna vec je fakt,lidi jsou bezohledni,nekteri a nekteri jsou fajn. I ridici jsou lidi. Ja se krome vlastniho syna , kteremu je rok a ctvrt staram ve vsedni dny jeste o stejne stareho synovce.Mame na kluky golfac pro dvojcata.Kdyz v nem sedi oba,kocar ma 17 kg,jedno dite 11 a druhe 13 kg. To je dohromady 41 kg. Proto mam vychytane trasy kde jezdi nizkopodlazni busy a nemusim se nikoho doprosovat. Nekdy chodim i pesky,jednou jsem sla z Narodky az na Dejvickou:-)
Kdyz jsem jezdila jen se synem,byla to brnkacka,golfac s nim nevazil ani 20 kg,to zvednu hrave.Proto jsem si porodila golfac,abych se nemusela nikoho doprosovat. Chapu,ze autorka clanku je v soku,protoze ten ridic se opravdu zachoval jako debil. Nase mama jednou vystupovala z vlaku,vyndala jedno chodici dite a chtela vyndat golfac s brachou a ten vlak se rozjel.Hodila zoet segru,naskocila do vlaku a vystoupila o stanici dal.Co ji taky zbyvalo,ze.Tenhle svet neni pripraven na kriply typu matek a vozickaru,proc by se meli dostat vsude,mit ditem i nekdy pripada jako kdyby clovek mel nejaky osklivy uraz ktery neni slusne venku ukazovat.Mockrat me v nizkopodlazaku prevalcovala naka duchodkyne s holema,ktera se tak hnala vystupovat,ze ji zrejme utikalo neco duleziteho.
Ale aby nebyli vsichni ridici mhd za hovada,nedavno jsem nastoupila na vysocanske do nizkopodlazaku a u plosinky na kocary sedeli duchodci.Podotykam ze jinde bylo misto.A pan ridic pustil do repraku hlaseni,ktere jsem slysela poprve v zivote,a to v Praze bydlim 11 let.Znelo asi takhle:Prosime cestujici,aby uvolnili plosinu pro kocarky. Mela jsem chut toho ridice jit polibit.
 borovice + 5 


Re: Re: mono- duo děti 

(5.2.2007 9:41:24)
Je to o lidech, já cestuji docela často po Praze různými hromadnými prostředky se 3 dětmi (4,2 a 1/2,1)a mám docela dobré zkušenosti. Hlavní je se nebát požádat, když někoho oslovíte nebo na něho ukážete tak už vám většinou neodmítne. Nemyslím si že je samotahání (i sebelehčího) kočárku v ruce nějaká výhra. Už jsem viděla a taky slyšela o případech, kdy maminky zakoply apod. a dítě z kočáru vypadlo. Za to zachování si ega že nikoho nemusím požádat to určitě stojí ale pokud to jde je lepší kočár nést ve dvou.
Když už nikdo v autobuse (tramvaji) není tak mě vždy s kočárem pomůže řidič. Možná jsou lidi ochotnější když mám s sebou takovou bandu dětí :-)
 Dagmar Bartůšková 


Re: Re: Re: mono- duo děti 

(5.2.2007 11:19:21)
Majo ale pro me to vyhra byla,hotovy osvobozeni,nerada se doprosuju nejakyho blbecka,kterej mi pak treba oznami ze ma potize s pateri,aby mi nemusel pomoct!!!Proste se citim v pohode,kdyz vim,ze se nemusim na nihoko ciziho spolehat.Nemam potize oslovit kohokoliv,ale vadi mi si o neco rikat cizim lidem,tot vse!!!
 Kudla2 


Re: Re: Re: Re: mono- duo děti 

(5.2.2007 12:14:37)
Esssi, no tak to pěkně děkuju, nedávno jsem si při zvedání dítěte rozhodila záda tak, že jsem se několik dní nemohla skoro hýbat. Dojela jsem si tramvají horko těžko k doktorovi, ale kdyby mě v tu chvíli někdo požádal o pomoc s kočárkem, tak bych ho musela odmítnout a poukázat na svoje záda. Moc mě netěší, že by si pak o mně třeba pomyslel, že jsem vymlouvající se blbeček :-((((.

Já s kočárem v MHD problém nemívám, je fakt, že s batoletem a miminem ve velkém kočáru jsem jezdila radši autem, protože představa, jak nandavám starší dítě a nechávám si pomoct s kočárem mě docela děsila, ale ne kvůli tomu, že by mi lidi nepomohli, ale kvůli tomu, co tu už holky psaly, že řidič si může nevšimnout, zavřít dveře, a člověk pak nemá dost rukou na to, aby situaci vyřešil. CO jezdíme s golfkama, tak už problém není žádný, ani se na nás nikdo špatně nekouká. Osobně, kdyby se mi někdo omluvil, že mi ze zdravotních důvodů pomoct nemůže, určitě bych na něho kvůli tomu nekoukala spatra - je spousta vad, které nejsou vidět. Vadilo by mi jen, kdyby byl sprostý, ale to se mi za celý život se 2 dětmi zatím ještě nestalo.
 Dagmar Bartůšková 


Re: Re: Re: Re: Re: mono- duo děti 

(5.2.2007 12:32:33)
no mila Kudlo,ja takovejch potkala asi tak osm,nevim nevim,ani jeden z nich nevypadal ze by neco s tema zadama mel.....a jejich vek se pohyboval od dvaceti do petatriceti...
 Róza 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: mono- duo děti 

(5.2.2007 13:06:51)
No a, že nevypadal. Tak jako ty máš problém s kočárkem, někdo může mít se zády. Kdyby tě stará paní požádala o pomoc z tramvaje a tys měla ještě kočárek, taky by ses nejspíš omluvila, že nemůžeš a poprosila bys ji, zda by si našla někoho jiného. To není výmluva ale fakt. Pokud chceš, aby někdo pochopil tebe, musíš taky ty pochopit ty druhé.
 Reya 
  • 

Kristepane 

(5.2.2007 14:47:19)
Kdysi jsem byla po operaci slepého střeva, bylo mi asi 18, a také jsem asi měsíc nesměla zvedat věci těžší než cca 10 kg. Když mě požádala jakási maminka, abych jí pomohla s kočárkem, vysvětlila jsem jí to. Jestli si o mě myslela, že si vymýšlím, považuji ji za neinteligentní a sobeckou a zbytek mě nezajímá.
 Dana, Teri 11 let 
  • 

Re: Kristepane 

(6.2.2007 8:50:54)
Já měla po prvním nepodařeném těhotenství další rizikové a strach, že znovu potratím. Paní jsem musela s kočárkem odmítnout, ale co jsem si vyslechla za sprosťárny na svoji adresu, docela jsem byla v šoku. Když malá byla v kočárku, tak jsem potkávala samé ochotné lidičky, kteří mi nikdy neodmítli pomoc. Jen jednou jsem jela s dcerou v náruči k lékaři - měla čtyřicítky horečky a my auto ještě tenkrát neměli. Autobus plný lidí, a tak jsem poprosila mladou dívčinu, jesli by mne nemohla pustit sednout, že je malá nemocná - řekla NE! Co dodat a myslíte, že se někdo zvednul - ani náhodou. Pak se další generace důchodců bude rozčilovat, co je to za mládež.
 Jája 
  • 

Re: Re: Kristepane 

(7.2.2007 8:58:24)
Jezdíme denně autobusem MHD do práce a zpět. Jediný, kdo se zvedne a uvolní místo, jsou lidi ve věku 45 a více. Školáci a mládež jsou "slepí".
 Naka (2 kluci) 
  • 

Re: Re: Re: Re: mono- duo děti - MHD v case povodni 

(5.2.2007 13:32:32)
Take nerada prosim cizi lidi v MHD a radeji si to odtrpim ale byly situace, kdy jsem musela pozadat: Pokud si jeste vzpominate na situaci v MHD pri povodnich v roce 2002, jak nejezdilo metro. Vozila jsem tenkrat mladsiho synka do jesli - jedine volne jesle byly na druhe strane Vltavy - metro nejezdilo,autem to take neslo, tak mi 3x tydne nezbyvalo nez u Andela nastoupit (tedy spise prodrat se) do totalne natriskane tramvaje a cestovat 45 minut na druhou stranu Prahy. V ruce 1,5 rocni dite(mit kocarek, tak tam stojim jeste dnes). O pousteni sednout vubec nemluvim, protoze k mistum k sezeni jsme se prvni polovinu jizdy vubec neprotlacili. Uspech byl dostat se vubec do te tramvaje. Po 8 stanicich uz mi umdlevala ruka, lidi trochu ubylo a protlacili jsme se dale do vozu. Pokud nam nekdo nabidl misto, tak to vetsinou byla vetcha starenka. Jednou uz jsme myslela, ze vazne dite dele neudrzim a pozadala asi 20 leteho mladika, zda by nas nepustil sednout. Rekl mi, ze nemuze, protoze je unaveny. Az kdyz mi dite klouzalo z ruky a hrozilo, ze mu spadne na hlavu, tak vstal a velmi neochotne nam uvolnil misto. Tenkrat jsme myslela ze kvuli MHD dam vypoved, abychom tohle nemuseli podstupovat. Nakonec ale nastesti opravili metro a uvolnili se jesle na nasi strane Prahy. Kluci uz povyrostli a jsou v takovem tom veku, kdy uz pomalu zacnou oni poustet sednout. Musim je poradne vycepovat, aby z nich nevyrostli zadni ignoranti :-)
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: mono- duo děti - MHD v case povodni 

(5.2.2007 15:59:37)
Taky si vzpomínám na situaci po povodních, kdy jsem jezdila před nástupem na mateřskou natřískanou tramvají. Vždycky jsem si myslela, že to jde, usmát se a poprosit o místo. Pak mi nějaký kluk řekl, že co když prej jsem jenom tlustá... Tak mě to rozhodilo, že jsem cestu domů probrečela (to ty hormony) a už se nemohla dočkat, až do práce nebudu muset.
 Silva 
  • 

Re: Re: mono- duo děti 

(5.2.2007 11:12:01)
Priznam se, ze cestovani MHD je pro mne taky nocni murou, mam rocni dvojcata, kocar sam o sobe cca 25 kg, cili s dvojcaty temer 50, jsem dost hubenour a ackoli jsem zvykla mit v kazde ruce jedno dite, zvedani kocarku i s dopomoci je pro me dost narocne. Zazivam bezne situace zde jiz zminovane - jakmile si stoupnu s tim kolosem na zastavku, vsichni mladi panove nenapadne ustupuji a predstiraji slepotu a hluchotu:)) Nekolikrat mi nabizely pomoc stare vetche pani, protoze jim ma situace nebyla lhostejna (pochopitelne s diky odmitam a vyhledavam mladsi a silnejsi "obeti"). Mnohdy jsou dopr. prostredky tak nacpane, ze nemam sanci, nehlede na to, ze pokud cestuje zaroven dalsi maminka s kocarem, vetsinou se obe nevchazime... Ale je pravda, ze zazivam i mile situace, kdy se napriklad kolem se potacejici bezdomovec nabidl, ze mi pomuze, sice na schodech malem upadl, nicmene nakonec vybalancoval (jen jsem pak nenapadne utrela drzatko kocaru, kde dotycny zanechal otisky svych nekolik dni nemytych rukou..:)) Ridici nastesti byvaji ke mne ohleduplni, jeste se mi nestalo, aby by mel dojem, ze musi behem meho vystupu nebo nastupu okamzite zavrit dvere a rychle odfrcet... Ackoli co neni, muze byt... Zkratka, chce to pevne nervy a taky velkou davku stesti:))
 Záchraná brzda 
  • 

Re: mono- duo děti 

(22.8.2007 13:11:32)
Myslím, že v případě toho vlaku by bylo naprosto oprávněné zatáhnout za záchranou brzdu. A v případě tramvaje pozvat nějaké 2 chlapy aby (každý z 1 strany) drželi dveře. Sám jsem také už také několika lidem (byli to hlavně důchodci) držel v tramvaji dveře. Zkrátka když se řidiči nemohou chovat slušně k cestujícím, musí si cestující svá práva vymoct sami. Buďto použitím záchrané brzdy, nebo držením dveří. Když se řidiči chovají arogantně, myslím si, že použití těchto "drastických" reakcí (záchraná brzda, držení dveří) je naprosto oprávněné. Dobře jim tak!!!
 Irena 
  • 

Re: mono- duo děti 

(5.2.2007 10:41:31)
To jste autorku pěkně utřela. Co si stěžuješ, ty seš na tom dobře. Vždyť děti v Africe mají hlad, nestydíš se?
 lucie 
  • 

a nebo s dvěma,třema... 

(5.2.2007 10:43:41)
já cestuji s půlročním klukem a o dva roky starší dcerou a vždy je to pro mne stresující. vystupuji nebo nastupuji tak že stojím ve dveřích abych zamezila jejich zavření než bude celá naše skupinka kompletně venku nebo vevnitř. kolikrát se mi stalo že buď mi chtěl řidič odjet s kočárkem nebo s dítětem. neexistuje lepší varianta jestli nejdřív vyndavat kočárek nebo chodící dítě. doporučuji si okamžitě někoho zjednat musíte se přemoci a požádat nejdřív tak do luftu a pokud vidíte odvracející tváře i si konkrétně vybrat. ovšem ani to není zárukou úspěchu. spolehnout se na druhého. jednou jsem pomáhala vystupovat mamince s kočárkem a na oplátku mi ona chtěla pomoci zase nalodit holku za náma do autobusu. řidič patrně předpokládal že dítě patří jí (na zastávce jsme byli je mi ale asi jsme splynuli s křovím....)a odjížděl...co to je pro to dítě si radši ani mepředstavuji. a hlavně když má cesty spojené s tím,že mamka tak ob cestu řve na řidiče " mám tam ještě dítě!" a pak v nepřehledné situaci kdy je spolucestujících mraky se také může prosba o pomoc nevyplatit. jednou mi také pomáhal jdeden pán s dcerkou tentokrát za námi z tramvaje (tomu že vystupuje ona poslední dávám přeci jen přednost při představě, že by se mohla rozejít z tramvajového ostrůvku do ulice mezi auta než já vyndám kočár)no ale než jsem se k ní stačila otočit museli mezi námi vystupovat lidé kteří měli tak strašně na spěch(stála jsem těsně pod schody ona nad nimy a přesto si tudy našli cestu) a stratila jsem s dcerou kontakt. co vše by se mohlo stát mě také nenechává klidnou. klidně by ji mohl odvést a já bych jen zírala. nikdy nevíte koho vlastně o pomoc žádáte....
jednou jsem také ,já hloupá,čekala kdy sedící lidé vtramvaji zhodnotí že by si moje dcerka zasloužila sednout,ale nic a já si řekla že to odstojí,to zvládne. trochu kňourala a já ji zvedla do náručí což jsem neměla patrně dělat. zmítajíci tramvaj a tahle houpací poloha měla za následek to,že se dcera pozvracela.najednou bylo kolem nás místa dost a mohla si sednout...asi nemusím popisovat jak jsem se cítila.
stačí jeden týden kdy se vám nakupí pár takových zážitků a troufám si říct že z toho může být tramvajofóbie....já ji skoro mám
 Belinda 
  • 

Re: mono- duo děti 

(6.2.2007 14:16:04)
Dobrý den, mám dvojčata 7 měsíců a k tomu 4,5 letého syna. Jezdíme MHD skoro každý den, protože pro malého chodím do MŠ s kočárkem. Musíme čekat na nízkopodlažní bus, protože do busu se schody je to hodně vyčerpávající a připadá mi zbytečné se vysilovat taháním kočáru 60 kg, když je to celkem všechno fyzicky náročné i tak... Nechávám tedy klidně i 3 busy za sebou odjet.
Moje zkušenosti jsou celkem dobré. Někdy mám pocit, že lidé sedící a stojící na místě vyhrazeném pro kočárky jsou hluší i slepí zároveň, nezajímá je, že tam potřebuji najet až dozadu a ještě si ke kočárku stoupnout z boku. Kolikrát je v busu místo a oni se přes to mačkají tam. Hlavně důchodkyně s pojížděcími taškami. Takže kolikrát vergluju kočárem už když je rozjetý, v zatáčce, apod... Ti lidé si vůbec neumí představit, jak je to těžké. Ještě se na mě hloupě koukají a tváří se, že tam nemám co dělat, když je dopravní špička a oni jedou z práce...
Jednou se mi při prudkém brždění kočár s dvojčaty v buse převrhnul, prostě jsem ho neudržela... Patřík mi vypadnul a sklouznul se v autobuse skoro až k řidiči. Dva dny jsem pak byla ve stavu šoku.
Někteří řidiči zastaví schválně 1 metr od chodníku, to se nedá nastoupit a kočárek musí tahat aspoň 3 lidi, protože se vzpříčí mezi obrubníkem a nástupní plošinou autobusu. Nejlepší vtip je v této situaci zavřít dveře a rozjet to. I to se mi už jednou stalo... Jenže ono to vypadalo opravdu zle a řidič se asi chtěl pobavit, pak byl nejspíš zděšený a víckrát mi to neudělal, dává si na to už pozor a vždy zastaví 10 cm od obrubníku a čeká, až se s kočárem "usadíme". Jednou dokonce dořval ty báby na místě pro kočárky, ať koukají zalézt někam jinam, že je tam místa dost.
S monokočárkem jsem taky často před 4mi lety cestovala, ale tohle je fakt o hubu. Velký rozdíl...
Na eskalátorech je to taky dost složité.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: mono- duo děti 

(7.2.2007 16:41:56)
jojo je fakt že mě poněkud polívá pot pokaždé,když jedeme MHD.Než nasoukám všechny děti dovnitř čekám že mi odjedou. Máme nacvičený signál pro řidiče. Spustit okamžitý a ukrutný řev:-)
 dasa T 


Také zážitek 

(5.2.2007 9:39:41)
Tak já také můžu přispět "veselou" historkou - mému synovi řidič autobusu vykloubil rameno a roztrhl mu bundu, zřejmě jak s ním smýkal venku v blátě po zemi. Zřejmě byl pan řidič unavený z řízení, tak mu ruply nervy, chudáčkovi. Pro vysvětlenou: syn neměl ještě koupený nový kupon na legitku MHD a zřejmě s ním diskutoval, což se panu řidiči zřejmě nelíbilo. V těchto končinách (cca 5-8 km od Prahy to asi není zvykem, řidiči autobusů jsou tady kápa, lidi jsou tu rádi, že autobus vůbec jezdí). Příměstská doprava do Prahy. Jinak cest autobusem s kočárkem a malými dětmi jsem si taky užila. Nic mě tak nemotivovalo k vlastnímu autu, jako zážitky v příměstské hromadné dopravě. Tam totiž steží najdete autobus s plošinou pro kočárky a vozíčkáře. Jezdí tu jen ty s místem stěží pro jeden kočár, hned u prostředních dveří. Ale na toto téma už tu jedna diskuze byla.
 petra 
  • 

Re: Také zážitek 

(5.2.2007 14:17:55)
Milá Dášo,

taky jezdím příměstskou a naprosto bez problémů. Zatím se vždy našel někdo kdo pomohl, kolikrát jsem ani říkat nemusela. Jednou jsem byla na zastávce sama, z konečné nikdo nejel a řidič se sám nabídl, že mně pomůže. Příště jsem jen čekala na zastávce na manžela a hned dva pubertální mladíci se nabízeli, že mně s kočárem pomohou. Takže jsem s díky odmítala, že jen čekám. Buď v našich končinách lidé ještě nejsou tak zkažení nebo to dělá mých 46 kg, že každý hned vidí, že budu pomoct potřebovat.
 Lukyska 


A ja mam jeste psa... 

(6.2.2007 11:55:05)


Dve deti, jedno v kocarku a jedno za ruku a jesye pes... ale ja zadnou katastrofickou histroku nemam, jenom mi jednou vystoupil pes na zastavce, kde nemel ( ano vozim ho bez voditka, ma 4 kila a s voditkem a akocarkem nenastoupim) a ja mela psa venku a dve deti ve voze a pes odmital na stoupit. Stala jsem ve dverich a jecela na psa a byla zpocena az za usima. V Brne jsou fain ridici a ochotni lide.
 Jeni 
  • 

Re: Také zážitek 

(5.2.2007 21:52:03)
Presne tak, cestovat s miminkem v MHD me motivovalo velice silne, zacit jezdit autem. Bylo to pro me rychlejsi a o tolik pohodovejsi. Nikdo na me divne nekoukal, nikdo do me nestrkal a nikdo mi v aute nesmrdi. Ted jsem po roce jela odpoledne metrem a dale me to utvrzuje v tom, ze auto je auto. V modernim vagonu zvratky, vylite vino, nemyti lide, pani ktera si sedla vedle me a zadala dost nalehave o penize. Ja takove situace pritahuji, jedna cesta metrem a tolik zazitku, negativnich.

Kdyz jsem byla v prvnim trimestru, take jsem s kocarky nepomahala a maminy se tvarily dost kysele, nez jsem neco stihla vysvetlit, uz lovily nekoho dalsiho s prosbou o pomoc.
 Lavanda 


Kočárky 

(5.2.2007 9:51:16)
Když jsem studovala v Brně VŠ, zcela dobrovolně jsem se "rekvalifikovala" do role profesionální přenašečky kočárků. Velice brzy jsem si totiž všimla, že jakmile se na zastávce trolejbusu nebo tramvaje objeví maminka s kočárkem, všichni, a hlavně mladí pánové, se od ní začnou pomalu a nenápadně vzdalovat. Poté, co jsem byla několikrát oslovena, jsem začala maminkám nabízet pomoc sama a předem. Nic mě to nestálo, nehrozilo, že si natrhnu silonky nebo ulomím podpatek, protože jsem nic takového nenosila. Ani mi nevadily žádné nákupní tašky, protože jsem používala zásadně batoh. Často maminkám stačilo, když jsem pomohla s nástupem jejich staršímu dítěti a ony se mohly věnovat pouze kočárku.
Moje teta z Ostravy jednou nastupovala do tramvaje s malým synem, postiženým DMO. Milý řidič tetě uskřípl ruku do dveří a rozjel se. Bratranec, tenkrát dost obtížně chodící, musel, chudáček, utíkat za tramvají a držet se maminčiny ruky, čouhající ze dveří. Neuvěřitelná scéna. Ještě, že se lidem podařilo řidiče zastavit, než se stačil pořádně rozjet.
 Lucienda 


Re: Kočárky 

(5.2.2007 13:14:57)
taky mam pocit, ze dobrovolne pomahaji s kocarkem hlavne slecny a mlade pani. ze by z pocitu, ze to take budou zanedlouho potrebovat?
kazdopadne nejvice nevrli byvaji starsi obcane a mivaji caste komentare o tom, jak se ma sedet doma a ne nekam trajdat. mladsi panove zase byvaji lini??? nebo se stydi??? mladi panove se obcas take boji na ulici oslovit zenu, i kdyz maminku s kocarkem.
P.S.: jsem taky dobrovolnice :-DDDDD
 Jitka  
  • 

Re: Re: Kočárky 

(6.2.2007 8:06:36)
Tak to já mám zase opačnou zkušenost.Před 3 roky jsem jezdila s postiženým synem,který je na rehabilitačním kočárku autobusem do stacionáře.Podotýkám,že to nebylo v Praze,jsme z Východních Čech.Takže o nějakých nízkopodlažních autobusech jsem si mohla nechat jen zdát, byla jsem ráda,když nepřijel zájezdový autobus.Co jsem ale chtěla napsat je,že pokud mi sám od sebe někdo pomohl,většinou to byli spíš pubertální kluci,občas i prazvláštního vzhledu.Mladé slečny byly nepoměrně neochotnější.A co mě opravdu překvapilo, byly odmítavé reakce některých žen, o kterých se dalo předpokládat,že měly děti a s kočárkem někdy jely.A nešlo jen o to,že bych je žádala o pomoc,občas jim kočárek prostě jen překážel.Syn tehdy vážil sotva 12 kg a kočárek nebyl o moc těžší než běžný.Nevím,jak se od té doby situace změnila,radši jsem začala jezdit autem.
 nekázanka 


a co na to dopravní podnik? 

(5.2.2007 10:05:41)
není situace, kterou autorka popisuje, důvod ke stížnosti? řidič-hulvát se může podobně zachovat i k seniorovi o berlích, mamince s několika caparty, které je třeba postupně "vysadit" do vozu... Podle mne to stojí za stížnost.
 abcd 
  • 

Re: a co na to dopravní podnik? 

(5.2.2007 10:18:39)
Já jsem za cca celkových 8 let kdy jsem jezdila MHD tak špatné zážitky neměla, většina lidí pomáhala více méně ochotně. Jen malý zlepšovák, nebyl-li nikdo nablízku při výstupu, dá se kočárek zdrncat schod po schodu. Připadá mi to bezpečnější než ho zvedat. Ale na toho řidiče bych si rozhodně stěžovala. Jeho povinnost před zavřením dveří zkontrolovat zda-li ještě někdo nevystupuje. Když víš čas v kolik hodin to bylo a kde jsi vystupovala není problém pro Dopravní podnik zjistit kdo to byl. Ztrhávají jim za to prémie a ten řidič si příště dá pozor. Mají určitě nějaké oddělení stížností, tak si stěžuj. abcd
 dasa T 


Re: Re: a co na to dopravní podnik? 

(5.2.2007 10:54:49)
Samozřejmě, že jsme si stěžovali. Znáte však úředního šimla. Řidič se prostřednictvím svého nadřízeného omluvil. Chtěli jsme finanční odškodnění za bundu, nakonec nám to přišlo směšné, když šlo hlavně o to rameno. No byla to věc. Jediné, čeho čeho jsme docílili a o co nám v první řadě šlo, že tento hulvát-řidič už nejezdil tuto trasu. Aspoň v tomto jsme pomohli i naším ostatním spoluobčanům:)))
 Janina, syn 16 mesicu + 35 tt tehu 
  • 

Pomoc v MHD 

(5.2.2007 10:59:52)
Tak jsem dosud mela povetsinou dobre zkusenosti s MHD (Brno), lec predminuly tyden se mi taky stala velmi neprijemna epizoda - nastupovala jsem do busu s kocarem a siroko daleko nikde nikdo, tak jsem slusne poprosila chlapka, co sedel na zadnim sedadle (zadnej starik, tak okolo 55 let). On se podival na kocar, na moje bricho a rekl mi zcela nekompromisne, ze mi nepomuze, ponevadz kocar NENI telesna vada. Neverila jsem svym usim, nastesti se na zastavku prichomytla ochotna pani, ktera mi ho pomohla vynest. Posleze jsem si behem 15ti minutove jizdy musela vyslechnout od onoho neochotneho chlapika spoustu kecu o tom, ze je to muj problem a ze nemam opruzovat druhe lidi s necim takovym, jako je pomoc s kocarem (tehotna, mesic a pul pred porodem!!!!). Ackoliv jsem vcelku klidna povaha, tentokrat me to rozpalilo tak, ze jsem mu vynadala tak, ze si to doufam zapamatuje (ackoliv u takovych ignorantu se neda cekat vubec nic). Jeste dodam, ze se me za celou dobu nikdo nezastal, coz me ale bylo v te chvili srdecne fuk.
 dasa T 


Re: Pomoc v MHD 

(5.2.2007 11:21:56)
Tak to jsi bohužel narazila na zakomplexovaného chlapa v přechodu. Zřejmě se jeho hormonální hladina poněkud vychýlila, tak se potřeboval vyléčit na někom, od koho by nedostal přes hubu. Těhotná s kočárkem byla v tu chvíli velmi vítané sousto. Nechci tím říct, že mezi ženami se hulváti nenajdou. Dobře, že jsi se nedala, uvažuju o tom, že stát se to mně, tak tam budu stát opařená a nezmůžu se na slovo. Doma bych pak byla generálem:)
 Dagmar Bartůšková 


Re: Re: Pomoc v MHD 

(5.2.2007 11:28:35)
nejhorsi je,ze takovy lidi proste jsou:-(no ja mam silene hubatou segru,ta by ho vyrvala.jednou jsme spolu jeste s hlubokejma kocareama nastupovaly do busu smar suchdol a hrnulo se pred nam milion studentiku a vypadalo to,ze se nevejdem a serga zejecela s dovoleniiiim takovym zpusobem,ze hned bylo misto:-)
 Silva 
  • 

Re: Pomoc v MHD 

(5.2.2007 11:36:43)
Jani, je fajn, ze ses nenechala. Bohuzel jsem si taky asi dvakrat vyslechla proslovy na tema "nasekaji si furu spratku a pak s tim otravujou dalsi lidi...", ale takovych zakomplexovanych chudaku je nastesti malinko a hlavne je to jejich problem... Mne dokonce jednou servala duchodkyne, ktera mela pocit, ze zabiram vzadu na plosine prilis mnoho mista a ze si nemuze natahnout svou nemocnou nohu (a to pritom sedela... ) a prohlasila neco v tom smyslu, ze si dnes matky porizuji honosne obrovske kocarky a pak se spatne vchazeji do MHD. Upozornila jsem ji, ze mam dvojcata - kocar byl otoceny tak, ze dovnitr nevidla, ze mam jeden z nejuzsich kocaru na trhu a ze ma priste nastoupit prednimi dvermi a nebude mit problem. Zmlkla a tim to bylo vyreseno...
 Luciq+Anetka02/06+Nikolka09/09 


Re: Re: Pomoc v MHD 

(5.2.2007 12:19:04)
pravda je, že lidi jsou různí, ale já jsem se přesvědčila, že líná huba - holé neštěstí ... prostě někoho poprosím a pokud odmítne, tak snad pomůže někdo jiný ... v nejhorším i řidič, pokud zatím neodjede :oDDDDD
je to asi 14 dní, co se mi stalo, že jsem při vystupování z tramvaje uklouzla a sjela ty schody po zadku, naštěstí mám dítě v golfkách přikurtované, jinak nevím, jestli by nevypadla :o( od té doby si nechávám pomoct i s golfkama ...
a lidi nadávají i na to, že v tramvaji (autobusu, metru) s gofkama překážím, že oni si platí, tak co já tam dělám .. no taky už jsem měla pár nepříjemých hádek, ale to je jen o pár jedincích, většinou potkávám ochotné lidi a občas se i poperou, kdo mi pomůže :oDDDD
 Terka, Jakub 6m. 
  • 

Re: Re: Re: Pomoc v MHD 

(5.2.2007 13:12:51)
Taky mám ráda ty typy, co Vám oznámí, že oni si platí, a já tu zadarmo zavazím. Když jsem byla v zahraničí, připadal jsem si jako ve snu: samozřejmá, milá ochota řidičů i spolucestujících, nízkopodlažní vozidla. U nás jsou vlaky, tramvaje i busy "navysoko" a pak lidi brblou, že důchodci a matky otravují.
Ale je na to jediný recept: slušně otravovat, drzé typy seřvat, však oni si lidi zvyknou.
 Róza 
  • 

Re: Re: Re: Re: Pomoc v MHD 

(5.2.2007 13:21:51)
Ale my maminky s kočárkem přece taky v MHD platíme ne?
 Terka, Jakub 6m. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Pomoc v MHD 

(5.2.2007 18:23:38)
No právě.
 HelenaB.+2kluci (13 a 9)+? 


Re: Re: Re: Re: Re: Pomoc v MHD 

(6.2.2007 20:04:25)
Rózo, v Brně neplatíme, doprovod dítěte do 3 let jezdí od ledna zadarmo.
 Jezi 


Re: Re: Re: Pomoc v MHD 

(5.2.2007 13:16:01)
Na téma cestování v MHD bych mohla napsat román, je to téma, které se nikdy neomrzí ;-)
Autorku bych chtěla povzbudit, že může být i hůř - já jsem takhle před rokem denně do tramvaje soukala kočár s dvojčaty a jezdila jsem vyzvedávat starší dítě do jeslí. A nazpět jsme jeli všichni. To vše v centru Prahy, v narvaných tramvajích, samozřejmě v dopravní špičce. Línou hubu rozhodně nemám, protože spoléhat se na v tomto případě na ochotu byl tak trochu risk, že to tam nenaházím/nevyházím všechno včas a že bylo občas fakt namále :-))) Trvalo to rok. Že by někdo to starší, tenkrát 2,5 leté dítě pustil sednout, to se stalo fakt málokdy. Takže jsem držela břichem tank, jednou rukou druhé dítě a druhou rukou sebe.
Samostatnou kapitolou pak bylo metro, na stanice, kde není výtah jsem se vydávat nemohla. S kočárem po schodech to jde ještě hravě, ale co přitom s dalším dítětem, když ten tank je potřeba vzpírat oběma rukama a i tak je to dost záhul (cca 45 kg) , to jsem fakt nevěděla.
A ještě mě jednou vlastně na těch schodech, kdy jsem oběma rukama držela vzepřený kočár, jeden romský spoluobčan sebral mobil z batohu, který jsem měla na zádech. Tenkrát se mnou ale mimořádně jel manžel, který byl se starším synem na schodech přede mnou, takže zareagoval na můj řev a prostě si tam toho chlapíka nahoře odchytil. Akorát teda to naše starší dítě netušilo, proč maminka tak řve a tatínek se přetahuje s nějakým cizím chlapem :-(
Teď už naštěstí bydlíme na vesnici, MHD sem sice jezdí, ale taková, že dvojkočár se do ní nedostane ani omylem, takže mi nezbyde nic jiného než jezdit autem a podobné trable neřeším :-)
Takže autorko - může být i hůř, já si zase vždycky představuju, že má třeba někdo trojčata nebo čtyřčata ;-)
 lucie 
  • 

Re: Re: Re: Pomoc v MHD 

(5.2.2007 13:37:07)
tady jsou dva pohledy na věc co cestu tramvají komplikují
1)všeobecná neochota spolucestujících a za to asi žádnej tramvaják nemůže
2)nepozornost tramvajáků při nástupu a výstupu,jejich prvořadým úkolem je zajistit bezpečnost. není jejich povinností vám s kočárkem pomáhat to pak záleží na jakého řidiče-člověka narazíte. když ale vystupujete a nido v dohledu kdo by vám mohl pomoci musíte vícekrát zazvonit znovu a on by měl zjistit situaci o co vlastně jde a řešit ji nemůže jet pokud zvoníte asi si vás nemůže odvést do depa takže nějak vystoupit vám nakonec pomoci musí nebo pomoc sehnat na to myslím pravidlo neexistuje a jde spíše i lidský přístup. horší je to pak s nástupem.dokonce vás má právo do tramvaje nepustit pokud je třeba přeplněná a tak. to by člověk v některou dobu (třeba 9" z hlaváku) nikdy neodjel a také jako ostatní lidi třeba musí být v tu a tu dobu tam a tam (třeba u lékaře)zase záleží spíše na lidskosti.dokonce i maminek,jednou se i stalo že jsem dlouho čekala na tramvaj,nachystaná v místech kde pak stojí tram. prostorem pro kočárky. byla jsem s dětma sama.mezitím přijela další mamka s kočárkem a babičkou (předpokládám) a normáně když přijela tram se hrnuly první do tram. než jsem měla jakoukoli šanci někoho poprosit o pomoc. jeden kočár už tam byl,tak na mne nezbylo místo. čekala jsem dalších 20min. než mi jela zase linka kterou jsem potřebvala a modlila se aby zase nepřišla další mamka která bude vzhledem jen k jednomu dítěti vždy rychlejší...

musím sama za sebe napsat že při jízdách mhd mám spíše problémy s neochotou a lhostejností cestujících než řidičů
 Ostružina 


Re: Pomoc v MHD - toho jsem asi taky potkala 

(9.2.2007 20:24:53)
Mám pocit, že jsem potkala nedávno stejného chlápka jako ty. Aspoň doufám, že je to ten stejný, že jich není víc :o) Já jsem naštěstí měla možnost požádat někoho jiného o pomoc, ale dotyčný protiva začal (naštěstí jen slovně, fyzicky nedosáhl :) zabraňovat mému pomocníkovi v tom aby mi pomohl. Taky mě to dost rozčarovalo ... Jinak v Brně mám celkem dobré zkušenosti. Myslím, že hlavní je požádat mile a s úsměvem poděkovat. I když mi taky jednou odmítla pomoc jedna cca 20ti letá slečna (kolem byli samí důchodci a jeden tlustý pán schovaný za novinama), že prý proč ona, ať mi pomůže někdo jinej. Tak by mě zajímalo, jestli třeba teď nenadává, že jí lidi automaticky nepomáhají s kočárem :o) Nejvíc se mi osvědčili puberťáci a pankáči, nejmíň ochotní mi přijdou pánové v oblecích s kufříkem :o).
 jifreedom 
  • 

deprese 

(5.2.2007 12:37:34)
kdo máte depresi, ozvěte se !
 agata a syn 2 roky 
  • 

slepí a hluchý 

(5.2.2007 13:12:36)
tohle znám taky.Já bydlím na vesnici a mám je ten těžky kočár (převážně jezdím autem)ale když ho ma manžel v práci musím cestovat busem, vlakem atd.To že Vás lidí přehlížejí když tam stojíte a čekáte až nějaká dobrá duše řekne "nechcete pomoct s kočárkem?na to jsme si zvykla, proto se ptám prvního kdo mi padne do oka zda by mi nepomohl(kro babiček a děddečku kteří jsou rádi sami se sebou)Jaké je mé překvapení když na toho člověka mluvíte on dělá že vás neslyší a nevidí...to mám sto chutí přejed mu nohy tím kočárkem a přála bych si aby nevážil jen 25kg ale aspon 100kg.Nakonec mi vždy někdo pomůže, ale tváří se jako poskytoval penežitou pomoct v řádu sta tisíc :-((
 Johanka + Helenka 3 mesice 
  • 

Satek 

(5.2.2007 13:28:47)
Ja to resim tak, ze do MHD jedine s satkem, nejen kvuli tomu, abych se nemusela nikoho doprosovat, ale taky proto, ze kdyz musim byt nekde presne, tak je to riskantni, do kazdeho busu se kocarek nevleze...

Samozrejme vim, ze to nemuze udelat kazdy (nemoc, tehotenstvi, vice deti...), je to jen ma zkusenost, nerikam, ze kdo ma kocarek, muze si za to sam ;)

S kocarkem jezdi manzel, unese ho v pohode sam a akorat je mu blby, ze se mu furt nekdo nabizi, ze mu s tim pomuze :)

Kdyz jsem jeste nebyla tehotna, taky jsem se maminam nabizela s pomoci, na druhou stranu nemyslim, ze sama mam na pomoc nejake pravo ci narok, proste je to od druhych dobry skutek, nic vic.

Ze ridicove, co nesleduju nastup a vystup, jsou nezodpovedni hulvati, to je samozrejme bez debat.
 Enko 


Re: Satek 

(5.2.2007 17:08:26)
No, jenze satek taky neni reseni...kdyz jsem poprve a naposledy vzala dite(tehdy trimesicni) v klokance do MHD(konkretne metra), tak ji nejdriv jeden cestujici prastil kufrikem pres nozicky, pak dalsi loktem primo do zadicek , mezitim se me jiny spolucestujici pokusil vytahnout z batahu asi penezenku(nevim, nestihl to, upozornil me zase jiny cestujici). Takze od te doby jsem do metra brala dite jedine v kocare, porotze tam aspon byla chranena pred lidmi.
 Terka, Jakub 6m. 
  • 

Re: Satek 

(5.2.2007 18:27:34)
Máš pravdu, já se strašně nerada prosím o pomoc, naštěstí teď jsme na malém městě a není to skoro třeba. Podle mě by řešení bylo jednoduché - nízkopodlažní veřejná doprava. Matkám, dětem, důchodcům etc. by se o sto procent lépe nastupovalo a ubylo by (snad) hloupých keců na téma jak zdržují.
 Dana,dcera 
  • 

Kdo nezažil,nepochopí 

(5.2.2007 13:32:31)
Vím,že nežiji v Praze,ale na malém městě,kde do města to mám asi půl hodinky pěšky.Ale problém s kočárky je snad všude.Člověk ani nemusí jezdit busem nebo tramvají,stačí krámek,kde jsou dva tři schůdky.A už taky nezvládáte.Potkávám ještě hodně maminek co nechají své děti u obchodu venku v kočárku a jdu si nakoupit!!Ale já bych tohle neudělal!Už jsem také několikrát viděla na vlastní oči,jak řidič busu přivřel maminu s kočárkem ve dveřích.Myslim si,že lidi,kteří mají zdravý nohy a jsou bez kočárku nikdy takovouhle situaci v jaké se ocitají denně maminy nepochopí.
 Katka. 


Re: Kdo nezažil,nepochopí 

(6.2.2007 17:32:19)
Já cestuju docela často a bez problému.
Ono stačí říct "dobrý den, prosím byl(a) byste tak laskav(a) a pomohl(a) mě s kočárkem"?
A pak poděkovat a třeba popřát hezký den.........
Většinou se mě lidi nabízejí sami s pomocí a když ne, tak buď požádám, nebo si poradím sama.
 sovice 


stížnost 

(5.2.2007 13:33:30)
Sama mám velmi dobré zkušenosti z cestování ostravskou MHD (pravda, nikdy jsem nemusela cestovat nejkritičtějšími místy v nejkritičtější časy), ale to, co popisuješ, je na stížnost na dopravní podnik.

Když se jako hulvát zachová spolucestující, je to na seřvání anebo na mávnutí rukou, záleží na okolnostech. Ale řidič MUSÍ být dostatečně opatrný a pozorný k tomu, co se ve voze děje. Má cestující přepravovat, ne ohrožovat - a když není pozorný nebo když je přímo bezohledný, zaslouží si alespoň to pokárání (a pokud vím, tak v dopravních podnicích se s tím moc neštvou; na adresu stěžovatele sice dorazí jen omluva, ale řidič může přijít o odměny - a nezřídka fakt přijde. Patří mu to)
 Linda 
  • 

MHD jen když to jinak nejde 

(5.2.2007 13:33:35)
Magdo, takový zážitek, to je úplný horor. Nic tak strašného se mi (zatím) naštěstí nestalo, i tak z toho mám vždycky už dopředu hrůzu, když musím jet s kočárkem tramvají. Radši jedu autem nebo pěšky, MHD volím jen když to jinak nejde. Nechápu, že ještě nejsou všude v metru výtahy a tramvaje nejsou nízkopodlažní. Přijde mi maximálně ponižující, že se člověk s kočárkem musí doprošovat cizí pomoci.
 EvčaKo 


Re: MHD jen když to jinak nejde 

(5.2.2007 14:23:31)
Jsem z vesnice a také musím využívat bus. Teď už jsou naštěstí děti odrostlejší, ale mám v blahé paměti z mateřské, jak jeden nejmenovaný řidič na nejmenovaném spoji si vymínil, že "nebere matky s kočárkama", on že je dělnickej. Tak to už ta maminka předem věděla, že musí jet jiným spojem. Nedej bože, když chtěla zpět a narazila na tohoto řidiče.
 Martanek 
  • 

Cestování v OV 

(5.2.2007 13:35:36)
C
 Martanek 
  • 

Cestování v OV 

(5.2.2007 13:48:39)
Cestuji s kočárkem, který je velice těžký a objemný a v něm sedí syn, vážící 10 kg. Protože nízkopodlažních tramvají není vždy dost, tak převážně cestuji tramvají, kde je zapotřebí 2 osoby. Občas se mi stalo, že jsem se ocitla v situaci, kdy nebylo koho požádat, ale většinou se někdo najde. Mohu k nelibosti nás žen říci (podle mé zkušenosti), že ženy jsou velice neochotné, protivné ! Nejlepší zkušenosti jsou s muži. Nesmí jim být ovšem pod 20 a nad 50. :)Vážně se mi nestalo, že by mi někdo nepomohl.
A k tomu, že řidiči MHD selhávají....pokud se mi něco takového stalo a nemuselo to být zrovna zkušenost z kočárkem, stěžuji si na vedení. Doporučuji, jsou většinou na straně cestujícího!
 EvčaKo 


Tramvaj 

(5.2.2007 14:03:07)
Jediná možnost je nejet nikdy sama. Ale pochopitelně vždy to nejde. Myslím, že mě by už nikdo do tramvaje s kočárem nedostal, raději budu pendlovat pěšky (a v klídku).
 Dáša a Maruška (14 měsíců) 
  • 

Nedat se , vydržet! 

(5.2.2007 14:26:38)
Ahojky, podobné téma se tady již řešilo nedávno. Je to jedno z věčných témat, maminky a kočárky a MHD a obchody a knihovny atd...
Myslím si, že jediné co člověk může udělat je - mít skutečně pevné nervy a trpělivost. Věřit, že slušní lidé nevymřeli, před neslušnými se umět bránit. A nezapomenout jaké to bylo. A pokusit se své děti vychovávat jinak.Hodně štěstí.
Dáša a Maruška.
 lucie 
  • 

Re: Nedat se , vydržet! 

(5.2.2007 15:59:24)
to je přesný, vždycky když narazím na nějakou opravdu ochotnou paní či pána říkám si : to si nepamatují jaké to je cestovat s kočárem? cožpak neměl nikdo z nich děti? to by nás tu bylo dnes sakra málo...
 pettik 


.. 

(5.2.2007 14:53:07)
mě se stalo něco podobného

mě se před 14 dny stalo, že když jsem vystupovala z golfáčem z nižší tramvaje, tak nějací kluci se rvali za mnou ven, strčili do mě a já jak jsem měla přední kolečka venku tak se mi kočár převrátil a já spadla na něj.oni samozřejmě zdrhli...řidička volala sanitku aby vzali malýho na rentgen protože se praštil dost do hlavy, naštěstí se mu nic nestalo, jen boule jak hrom, já mam naštíplou kost na noze.a místo aby nám někdo pomohl, tak se ještě rozčilovali, že řidička řekla, že nepojede dál dokud nepřijede sanitka. no a pak jezděte tramvají....
 Eva + kluci (02,03,06) 


Re: .. 

(5.2.2007 21:27:15)
Všechna čest takové paní řidičce. Vám přeju brzké uzdravení a už jen samé lepší zkušenosti.
 klara 
  • 

Článek byl o řidiči!!! 

(5.2.2007 15:16:00)
Je fajn, že se tu zase schází spousta názorů na ochotu a neochotu cestujících, ale řekla bych, že ten článek upozorňoval především na neschopnost řidiče zkontrolovat v rámci svých povinností dveře, zda v nich nikdo není. Zejména, když maminka na výstup s kočárkem upozorňovala zvoněním.
Jedna věc je zvolit si samostatnost tím, že nemusím nikoho žádat o pomoc nebo aspoň nejsem odkázána na cizí pomoc. Zvolila jsem také tuto variantu. Nicméně, klidně požádám o pomoc s kočárkem, protože vystupuju vždycky s kočárkem a ještě starší holčičkou.
Druhá věc je nemoci se spolehnout na samozřejmost jako je bezpečný výstup nebo nástup do prostředku hromadné dopravy.
Je to téma, které je pro mě hodně a hodně citlivé, protože před 17 lety úplně stejným způsobem zemřela moje prababička. Řidič autobusu ji přikřípl ruku při výstupu, rozjel se a zadními koly ji přejel a zabil. Jestli si někdo myslí, že to pro něj byl důvod, aby zastavil, tak nebyl. Zastavil asi o 500 metrů dál, když mu lidé mlátili na kabinu a řvali na něj.
Vzhledem k tomu, že se mi situace, kterou autorka popisuje, přihodila už několikrát také, tak chápu její rozhořčení. Jediná možnost asi je napsat si přesné číslo autobusu a posílat stížnosti a stížnosti. Těžko dokážeme něco víc.
 lucie 
  • 

Re: Článek byl o řidiči!!! 

(5.2.2007 15:53:02)

To co se stalo Vám,je otřesné máte plné právo se cítit tak jak se cítíte.

Absolutně chápu,připomínku že článek byl o řidiči,ale také ostatní diskutující, že se nedrží přímo nástupu a výstupu, ale berou to cestování tramvají a dopr. prostředky celkově tedy včetně bezohledných cestujících.já mám špatné i dobré zkušenosti na obou stranách.

jedna věc, která mě ještě vždy vadí je, že řidič nečeká,až se usadíme či zaujmeme nějakou bezpečnou pozici,ale rozjíždí se,i když jsem ani nestačila zaparkovat a zabrzdit kočár natož bezpečně usadit dcerku na sedadlo o sobě ani nemluvě. ještě že mám vytrénovanou stabilitu a dovedu udržet v zatáčce jak dcerku v luftě tak i ten nezabržděný kočár. když jsem byla ještě těhule,podotýkám v 9m, takhle jsem doslova hodila dcerku rychle na sedadlo,protože se na mne valil jeden starší pán,který to neustál a já mu pomohla najít místo. měla jsem bříško opravdu obr a pak mi jedna paní říkala něco v tom smyslu,že když jsem v tak pokročilém věku,neměla jsem to dělat.asi jsem toho pána měla nechat si nabančit protože ostatní jen zírali...nezmohla jsem se tenkrát na odpověď protože nic slušného mě nenapadalo.
 l 
  • 

Re: Re: Článek byl o řidiči!!! 

(5.2.2007 15:54:33)
v pokročilém stavu !
 Boďka 


Re: Článek byl o řidiči!!! 

(6.2.2007 10:43:25)
Klára, niečo podobné sa stalo pred pár týždňami v našom meste. Z autobusu vystupoval invalid s barlou a po výstupe sa zakymácal a oprel sa jednou rukou o autobus. Vodič si ho nevšimol, invalidovi ušla ruka na odchádzajúcom autobuse, spadol pod zadné kolesá a autobus ho prešiel a zabil.
 ivanadm, syn 1,5roku a mimi na ceste 
  • 

chce to pevne nervy  

(5.2.2007 17:23:22)
Ahojky, jsem take z prahy a zazitku z cestovani mhd mam vic nez dost. Nekdy negativni, nekdy prekvapive pozitivni. Zrovna pred 2 tydny mi pomahal z autobusu sam ridic a nabidl se sam, kdyz videl, ze jsem zustala v buse sama. Ovsem dodnes netusim, jesti je to jejich povinnost. S Dopravnim podnikem jsem si dopisovala ohledne nespolehliveho, pretizeneho spoje busu 136, ktery ma nizkopodlazni spoje max. 1 za hodinu, k nicemu to samozrejme nevedlo. Ceskym draham jsem psala jiz v polovine prosince stiznost na zamknutou plosinu pro vozickare na nadrazi v roztokach u prahy a arogantni pristup personalu. Dodnes zadna odpoved. Ale jsem clovek ktery to nevzdava a doufa, ze jednou bude lip a lepsi pisemna stiznost, nez to hodit za hlavu. Ted se psychicky pripravuji na kveten, kdy se mi narodi druhe mimi a premyslim, jesli bude nejlepsi 2kocar, kocar s nastavcem nebo kocar a satek...
 ivanadm, syn 1.5 roku, mimi na ceste  
  • 

mhd v praze 

(5.2.2007 17:26:10)
Ahojky, jsem take z prahy a zazitku z cestovani mhd mam vic nez dost. Nekdy negativni, nekdy prekvapive pozitivni. Zrovna pred 2 tydny mi pomahal z autobusu sam ridic a nabidl se sam, kdyz videl, ze jsem zustala v buse sama. Ovsem dodnes netusim, jesti je to jejich povinnost. S Dopravnim podnikem jsem si dopisovala ohledne nespolehliveho, pretizeneho spoje busu 136, ktery ma nizkopodlazni spoje max. 1 za hodinu, k nicemu to samozrejme nevedlo. Ceskym draham jsem psala jiz v polovine prosince stiznost na zamknutou plosinu pro vozickare na nadrazi v roztokach u prahy a arogantni pristup personalu. Dodnes zadna odpoved. Ale jsem clovek ktery to nevzdava a doufa, ze jednou bude lip a lepsi pisemna stiznost, nez to hodit za hlavu. Ted se psychicky pripravuji na kveten, kdy se mi narodi druhe mimi a premyslim, jesli bude nejlepsi 2kocar, kocar s nastavcem nebo kocar a satek...
 kaMyš 


Re: mhd v praze 

(5.2.2007 18:57:16)
Ivano, přidávám se k tobě, že s cestováním v pražské MHD mám dobré i horší zkušenosti. Moje strategie je vyhlídnout si oběť, ale překvapivě často se mi i někdo nabídne sám. Tramvaje jsou pro matky s kočárky fakt to nejhorší, je tam děsně málo místa na manipulaci s kočárkem. Jinak tady u nás jezdí poměrně často nízkopodlažní bus a cestování v metrem je v pohodě, pokud člověk vystupuje jen na takových stanicích, kde je výtah nebo jezdící schody až na horu.

Co se dvou malých dětí týče, mám zkušenost s kombinací kočár + šátek, zvládám to celkem dobře, i když přece jen manipulace s kočárem s dítětem zatímco na břiše je druhé dítě není úplně pohodlná (ale zas tak velký rozdíl oproti těhotnému břichu to není. Dvojkočár mi přijde jako zbytečně velký a těžký, skejtík by mohl být varianta - možná by byla ideální kombinace těchto způsobů - o kočárek by se mohlo dělit malé mimi s větším sourozencem s tím, že větší sourozenec by kromě v kočárku mohl být na skejtíku nebo šlapat po svých, mimi by mohlo být v šátku po dobu, kdy třeba větší sourozenec bude v kočárku spát...
 Ivanadm 


Re: Re: mhd v praze 

(12.2.2007 10:29:56)
diky moc za tip na cestovani s 2 detmi. Urcite si pripravim i satek i nastavec a doufam, ze to vsechno zvladneme. Je mi jasne, ze uz nebudu cestovat tolik jako doposud, bude tezsi dorazit nekam na cas, vzhledem k tomu, ze 2 deticky bude mnohem narocnejsi vypravit na cestu. Ale presto se na mimi moc tesim.
 Zuzka a Anežka 05 
  • 

Re: mhd v praze 

(6.2.2007 13:56:20)
Na 136 jsem si také stěžovala - vždy když jsem s ní potřebovala jet, našla jsem si nízkopodlažní spoj - většinou vůbec nepřijel, vynechal a další přijel již normální a někdy tak nacpaný, že jsem se otočila a šla domů ... Odpověď mi přišla ve stylu, že mám pravdu, ale nic s tím dělat nemůžou.
 Martina, 2 kluci 


Re: mhd v praze 

(7.2.2007 9:11:55)
Byla jsem v jiné Praze? :-)
Jezdila jsme s klukama tramvají, metrem, autobusem od neděle do úterý po Praze (a to skoro pořád, nás vesničany MHD fascinuje :-)) a zírala jsem, jak se VŽDYCKY zvedli spolucestující, aby si moji kluci mohli sednout!! Byla jsem jim moc vděčná, protože nejsou zkušení a jízdu vestoje by nevybalancovali.
A to nepůsobím jako křehká žena, jako rázná žena, jako ubohá žena,...prostě nijak - nastoupili jsme a nic jsem neříkala, na nikoho významně nehleděla.
Ve vlaku domů to bylo stejné, všichni v okolních kupé se ochotně bavili s komunikativním 3leťáčkem, policajti mu půjčili odznak, aby mohl postrašit maminku (vykládal jim, že maminka ho zlobila, že si ji vezme policajt :-))
Asi zase opačně přitahuju takovéhle situace :-)
 Mag 
  • 

Jiná situace 

(5.2.2007 17:34:53)
Ahoj holky, předně chci říct, že s vámi cítím a chápu, že v MHD to s kočárem musí být o život - proto se také většinou nabízím. Jednou si mě ale nekompromisně "vyhlédla" jakási energická matka, a přestože jsem (celkem výjimečně) měla vysoké podpatky, bez výhrad jsem souhlasila. Vždycky se ptám, za co mám kočár vzít (víme, jak jsou některé na baterky) a ona k mému úžasu ukázala na zablácenou osu zadních kol. Navíc se domnívala, že kočár ponesu v rukou už z plošiny - místo aby popojela ke schodům. Musím říct, že tehdy jsem zlost mezi zuby drtila já...
 Katka 
  • 

Re: Jiná situace 

(6.2.2007 6:13:03)
Diky za prispevek mam podobne zkusenosti a uz se nenabizim, jezdim do prace v kostymku a prijit tam upatlana se mi nechce. Ja vetsinou pomoc nechtela, deti mam po 7-mi letech vetsinou jsem si vse planovala mimo spicku a casto chodila pesky, abych se podobnym situacim vyhybala.
Jinak par vas tu chvali ridice, stiznosti vetsinou podava kazda druha, poslala jste nektera take podekovani onem milym ridicum? Samozrejmost ani v naplni prace to nemaji.
 Dáša (Maruška) 
  • 

Re: Re: Jiná situace 

(6.2.2007 8:35:02)
Na toto musím reagovat, vlastně navážu na to co jsem v této diskusi již psala.Tento postoj zvlášť od maminky mě vždycky zarazí nejvíce. Vy jste možná měla děti od sebe daleko, možná jste pomoc nechtěla, nepotřebovala atd... To ovšem neznamená, že ostatní pomoc nepotřebují...Někdo možná nemůže jít pěšky pokud nechce šlapat podéle silnice hodinu tam a hodinu zpět a vůbec těch důvodů může bát spoustu a tolik na nich nezáleží. Na vozíčku také nejsem, vy také ne a přesto přeci pomoc vozíčkáři neodmítnem. A jako důvod to, že chodíte do práce v kostýmku? Vždycky se přeci dá s maminkou domluvit, takže nemusíte být od kočáru zamazaná. Vždyť vše je na domluvě a dobré vůli obou stran. Neposuzujme ale věci jen podle sebe, já pomoc nepotřebovala tak tobě taky nepomůžu? To snad ne?!
Mějte se pěkně.
Dáša a Maruška
 zuzkasim 


Re: Re: Jiná situace 

(6.2.2007 22:24:22)
Já se taky do města i k lékaři ráda hezky obleču a to, i když jdu s kočárkem. Když je bláto, nedá se nic dělat, ale pokud mám dost času, tak pomocníkovi s mým kočárkem vždycky nabízím madlo a sama si kočár beru na tom místě, kde to znám. Takže pokud byste měla zájem pomáhat, tak si v klidu řeknete, že kočárek vezmete za madlo a problém je vyřešen:-)
 jana 
  • 

Re: Jiná situace 

(22.2.2007 20:15:42)
tak mě se stalo něco podobného. Paní jsem pomáhala s kočárem a ptala se jí,za co to mám vzít. Prý zespoda za korbičku. Jenže jí měla asi špatně upevněnou a korbička i s miminem se vyklopila. Od té doby jsem se vícemeéně pomáhání snažila vyhnout. Dneska když cestuji s kočárkem já a někoho musím požádat,automaticky mu dávám do ruky madlo a já kočár beru vespod.
 Alena 
  • 

MHD a České dráhy 

(5.2.2007 17:49:16)
Mám pocit, že to známe všichni. Já to znám coby dřívější pražanda a nynější vesničanda. Všude je to stejné. J8 jsem nucena jezdit na nákup vlakem. A tak se snažím dostat kočár - teréňák- do vlaku. Tady na vesnici se všichni známe a přesto, když mě někdo vidí, raději, než by riskoval namožená záda, či dobrý skutek prchá na konec vlaku. Abych nekřivdila všem, obvykle tam zůstanou staré babičky nebo dědové, co mi sice pomoci chtějí, ale nějak nemám to srdce riskovat jejich a zároveň dceřino zdraví, když je vidím, jak obtížně sami s hůlkou v ruce vystupují. To ti svalovci mi převedou, že jsou mistry ve sprintu mezi sedačkami. Jo, u nás jsou 2 krásné výtahy na nástupišti, ale již několik let, kvůli provozním důvodům nefungují. A tak jsem požádali paní, co má nastarosti zavazadla na nádraží, jestli bych mohla jet nákladním výtahem (měla jsem nákup a na nástupiště je to 2x 32 schodů)) a ona mi s úsměvem na tváři sdělila, že od toho tu není a přes koleje se to nesmí. A všude kolem jen ty babči. Tak jsem ten kočár táhla sama.....
 Kája, Aninka 4 roky 
  • 

Magdo, snad pomůžu radou 

(5.2.2007 18:46:29)
Milá Magdo.
Po Vaší zkušenosti bych se nebála před výstupem na konečné (kde víte, že bývají problémy). Upozornit řidiče osobně se slovy: "Váš kolega mě 3.2. zavřel do dveří, tak prosím počkejte, až vystoupím."
Také jsem jezdila s kočárkem po Praze, ale měla jsem to štěstí, že mi lidé ochotně pomáhali.
Tak ať to vyřešíte a můžete užívat výletů bez starostí.
Karolína a Anička 4 roky
 Voskovka 


Pozor na ignorantni ridice u bezbarierovych vozu 

(5.2.2007 19:32:29)
Pridavam se k diskuzi se zazitkem z prazskeho autobusu. Byla jsem svedkem, kdy maminka pouze stihla vstrcit kocarek s novorozenatkem do autobusu a v tu chvili ji naprosto nevsimavy ridic zavrel dvere pred nosem a ze zastavky odjel!!! Trvalo chvili nez na krik cestujicich a nouzove zvoneni zastavil.
 mag 
  • 

Brno je zlata lod 

(6.2.2007 10:41:57)
Ziju v Brne a MHD jezdim casto se satkem, ale take s kocarkem. Za posledni dobu pribylo mnoho nizkopodlaznich vozu, do kterych se dostanu s kocarem sama. Vyhlidnu si nizkopodlazni spoj (je to uvedeno i na vlak.cz) a jedu. Navic od letosniho roku doprovod ditete do 3 let zdarma - takze nemusim balancovat v jedoucim voze a hledat listek. S ridici mam zkusenosti dobre. Dokonce i stiznost na DPmB (ridic jel drive nez podle jizdniho radu) nezustala bez povsimnuti. Ziju na Marsu, nebo je tak velkej rozdil mezi tema dopravnima podnikama?
 lucie 
  • 

Re: Brno je zlata lod 

(6.2.2007 12:32:23)
v praze je to různé některé autobusové linky jsou plně bezbarierové, na jiných jezdí bezbarierový spoj jednou za hodinu (hodně maminek čeká ne tento spoj, tak se někdy stejně nevejdete),začaly jezdit i bezbarierové tramvaje ale nikde se nedopátráte kdy jedou a je jich malinko, ale přestavují se starší typy tramvají na bezbarierové, tak se snad dočkáme většího počtu
 zuzkasim 


Re: Brno je zlata lod 

(6.2.2007 22:30:01)
Jsem taky z Brna a že bych to tu považovala za lepší než popisované situace v Praze říct nemůžu. Zkušenosti mám různé, ale já jsem dost asertivní, takže se o pomoc nebojím říct. Snažím se ve slušnosti domoct svého práva jak při nastupování a vystupování, tak i při umístění kočárku na místo v MHD určené, někdy se musím dost držet, aby to bylo opravdu ve vší slušnosti.
 mag 
  • 

Re: Re: Brno je zlata lod 

(8.2.2007 11:57:51)
mno, ja jsem mluvila o ridicich, nizkopodlaznich vozech a tak dal... zkratka nemam s nimi spatnou zkusenost
o cestujicich jsem nemluvila, ale kdyz uz je o tom rec, o pomoc si vzdycky reknu a necekam, ze mi nekdo pobezi naproti, rovnez cekam, ze kdo chce pomoc, rekne si...
 Elosha 
  • 

Re: Brno je zlata lod 

(15.2.2007 13:24:11)
Nežiješ na Marsu, jsem také z Brna a kromě toho, co už tu bylo řečeno, jako že zkušenosti máme různé, tak je to také o přístupu a pohledu nás mamin. Kdo nevěří, ať si udělá test na vlastní kůži, jděte na zastávku s pesimistickým pohledem, jak vám zas nikdo nepomůže, vrhejte škaredé pohledy do okolí, ze kterých je možno číst "tak se ukaž,kdo jsi džentlmen", nebo tam přikráčejte v dobré náladě a ve chvíli, kdy bude přijíždět tramvaj, usmějte se na nejbližšího schopného člověka. Rozdíl je i v tom, jakým tónem zavoláme do tramvaje, zda nám někdo může pomoci. A co je hodně důležité a s čím souhlasím se ZuzkouSim, pomocníky nadchne, že jim automaticky bez optání řeknete, že může vzít madlo. To je každému jasné, pohodlné a na to neexistují další otázky.
No, ale nic si nebudeme škatulkovat a idealizovat, i já se jednou rozbrečela na Pekařské, když už druhá tramvaj nebyla ochotná počkat, než obejdu chodník, tam co není schod, vykličkuji mezi stojícími auty před tramvají (jaktože to policajti nevidí?) a dojdu nakonec, tam co jsou dveře pro kočárky a již podruhé mi zavřela před nosem, odjela a já zůstala uprostřed silnice, zatímco netrpělivá auta se začala rozjíždět, protože je přece zelená. 2x a zrovna v den, kdy byli lidé neohleduplní, protože jsou přece Vánoce a oni nemají čas, být milí, když jsou všude fronty a ulice plné.
 Vážný 
  • 

celkově pokřivený pohled 

(6.2.2007 11:05:24)
Myslím, že to celé vyplývá z pokřiveného pohledu na rodinu, který se tvořil už od Bismarcka až po bolševiky.

Tím, že peníze platíme státu a ten je rozděluje důchodcům a matkám, místo toho, abychom platili přímo, tak si mnozí dospělí neuvědomují, že děti mají smysl i ekonomický a nemají k mateřství úctu. Podobně třeba mnozí důchodci-prarodiče považují důchod za (špatně) placenou dovolenou, čas pro jejich zábavu, místo pomoci mladým. Dokážete si představit starého hospodáře, jak jen tak sedí před chalupou a opaluje se, zatímco mladý orá pole?

Je třeba vzít v úvahu, že do důchodového systému se neplatí penězi, ale dětmi. A tak by měly být děti nějak zvýhodněny. Například přepočítat sociálku tak, aby ten kdo nemá děti, platil cca 180% procent (platí na rodiče a na sebe), ten kdo má 1 dítě 140%, ten kdo má dvě (už nemusi šettřit na sebe, jen platí na rodiče) 100%, 3 děti 60%. (Samozřejmě by se to týkalo sociálního pojištění, čili jen těch kdo makaj + muselo by se najít nějaké řešení při placení výživného, hlídat alespoň plnění docházky atd.)

No a pak ve stáří by se u těch kdo mají 4-... dětí přiměřeně navyšoval důchod (cca o 30-40% na dítě), pokud tyto děti jsou sociálně pojištěné v ČR po určitou dobu...
 Klára, děti 3,5 a 1 rok 
  • 

Rezignovala jsem, doporučuji děti nosit 

(6.2.2007 11:45:57)
Poté, co jsme se na konečné při pokusu vystoupit sama s kočárkem vysypaly z tramvaje oba, děti nosím (starší samozdžejmě už ne). Do roka chodíme se šátkem, potom v krosničce, kočárek jsme prodali. Jsme rychlejší, vejdeme se všude a nezdržujeme při nastupování a vystupování. Neocenitelné je, že můžem běhat v přídodě, kde se nám zachce. A nemáme depku z tramvají a autobusů:)
 martina 
  • 

Nebudte tak ukřivdené 

(6.2.2007 13:12:12)
Dámy,

vy toho porád kolem tohodle tématu nadeláte, je to porád dokola, tak jako jsou lidi, co vryľdí, znásilnujou a pro nás nevraľdící je to neuverotelné, tak jsou lidi méne a více ochotní, lídé s nejrůznejąími druhy povah, lidi kterým opravdu můľe těhotná nebo matka s kočárem v určitou chvíli vadit. Stačí se trochu povznést.

To, ľe rozjede řidič vozidlo kdyľ nekdo vystupuje je opravdu horor, ale to ľe vám nekdy nekdo nepomůľe, nepustí sednout........ opravdu jsou vetąí problémy a horąí lidé.

KOčár pro dvojčata nemusí být kolos a váľit 25 kilo, já kdyľ si kupovala tandem, vedela jsem, ľe budu jezdit MHD, tak jsem se snaľila si koupit co nejlehčí a nejmenąí. A lidé mi pomáhali ochotne. Dokonce kdyľ jsem v mteru čekala na tu super pomalou ploąinu, tak me vľdycky nekdo oslovil, jestli to radeji nevynesem.

Kočár pro 1apůl staré dítě na cestování mhd můľe váľit 4 kila a ten si i do tramvaje vynese snad kaľdý (samo na vyjímky, ale i těhotná jsem si nosila kočár často sama, taky nerada otravuju jiné lidi).

3x jsem odmítla pomoc s kočárem, jednou 2 dny po odberu plodovky, podruhé po operaci prsa a potřetí včera, kdyľ jsem měla opravdu tak straąně blbý boty, ľe by to pro tu maminku bylo nebezpečnějąí neľ kdyby to nesla sama. FAkt jsem se bála a myslím, ľe mi to ta maminka neuvěřila, ale to je její problém.

Tlustá vs těhotná řeąím pořád, fakt to občas není poznat, mě v 8. měsíci v bunde nikdo nepustil, jakmila jsem ji shodila, nestála jsem nikdy, o mém břichu nebylo pochyb. Tuhle jsem sedela v metru a sľírala se, jestli je ta holka tehu nebo tlusčí....

Mějte se a trochu nadhledu!!!!

martina a 2 kluci
 Zuzka a Anežka 05 
  • 

Re: Nebudte tak ukřivdené 

(6.2.2007 13:37:30)
nebudu se moc rozepisovat, jednak nemám teď zrovna čas a hlavně toto téma tu bylo nedávno a tam jsem psala. Ale tohle mě docela nadzvedlo. Nemyslím, že jsem ukřivděná, ale myslím, že i jako matka s kočárkem mám nárok na normální cestování. Platím si to a myslím, že ne zrovna málo. Snažím se moc MHD necestovat a když opravdu musím, snažím se tak, abych mohla jet nízkopodlažním autobusem - ale i to je skoro vždy horor a nervy atd. A většinou mi nikdo ani neuvolní místo pro kočárek vyhrazené - a to není autobus plný - do nacpaného bych se ani nesnažila nastoupit.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Nebudte tak ukřivdené 

(6.2.2007 19:09:30)
Samozřejmě má každý nárok na slušné cestování, ale, prosím uvědomte si, že opravdu nikdo nemá nárok na to, aby mu cizí člověk musel pomoci. Nikdo není ani povinen vysvětlovat důvody, proč nepomůž. Myslím, že kdybych pomohla nějaké mamince s kočárkem a způsobila si problém se svojí chatrnou páteří (jako se mi to stalo když jsem vozila v kočáru dvojčata), tak by mi tato maminka asi těžko chodila domů pomoci v péči o moje děti již kočárku odrostlé. A jak tu nějaká maminka psala, že v centru Prahy je cestování hrůza? Ano, je. A proto jsem s kočárkem chodila všude pěšky. Cesty s dvojčatovým MHD byly tak pro nejméně 3 rodinné příslušníky (ale pro mě ne, já si pokaždé něco udělala se zády, tak jsem chodila pěšky). A dopravou jen s doprovodem příbuzných nebo kamarádů. Nejvzdálenější cíl z Václaváku jsme pěšky zvládli navštívit příbuzné na Jarově a v dejvicích (poblíž metra Dejvická). Jinak jsem si musela domluvit nosiče. Cizího bych ani o pomoc nežádala, dvojčata jsou opravdu mnohem těžší a ne každý, byť ochotný to neutáhne. Takže já jsem jednou z těch co mizí když vidí kočár, ale ne proto, abych nebyla vidět, ale abych udělala místo pro nástup-výstup kočárku, případně pro někoho, kdo pomoci může. a možná tu některá nadáváte na mě. Nemocná páteř totiž opravdu není vidět. A to že zrovna chodím a nemám problém neznamená, že jsem OK.
 Zuzka a Anežka 05  
  • 

Re: Re: Re: Nebudte tak ukřivdené - pro Štěpánku 

(6.2.2007 20:59:01)
Samozřejmě vím, že není ničí povinnost mi pomáhat s kočárkem. Proto také, jak jsem psala, si vybírám nízkopodlažní autobusy, abych se nemusela nikoho doprošovat. Ale bohužel je problém i to - protože řidiči mi skoro vždy (i když je upozorním mávnutím či zazvoněnín, že budu nastupovat či vystupovat) zastaví tak nešikovně, že je umění se do autobusu či z autobusu dostat. A je tedy pravda, že pak mi sami cestující nabídli pomoc. A dále si myslím, že zrovna jako je slušnost pustit sednout člověka starého či těhotnou ženu (což se mi stalo jen vyjímečně) tak je také slušnost uvolnit místo vyhrazené pro kočárek, aby to se mnou nesmýkalo a měla jsem se kde chytit.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nebudte tak ukřivdené - pro Štěpánku 

(6.2.2007 22:20:12)
S tím souhlasím. Dokonce už jsem svoje kluky naučila okamžitě se zdekovat ze svého oblíbeného místa v tramvaji - u zadního okna na heslo - nastupuje kočárek. A taky si myslím, že aspoň přažský DP má v řádu, že řidiči, event. prac.metra jsou povinni s kočárkem pomoci a ne dělat takové naschvály, jako jsem tu četla. Tak ať Vás okočárkované potkávají jen slušní lidé a když potřebujete pomoci, tak ať nejsou okolo samí "kriplíci" na záda jako já.
V těžkých chvílích s kočárkem - když mi parkovaly auta na přechodu a nedalo se nikudy projet (s dvojčatovým ještě hůř, sice jsme měli ten za sebou, ale špatně se s tím anévruje, když všude parkují "ohleduplní" řidiči), nomohla jsem do metra, protože všude byly nejméně jedny pevné schody, atd.... jsem si vždy říkala. Moje děti z kočáru vyrostou, ale co chudáci vozíčkáři nebo maminy postižených dětí, které jezdí na kočárku déle a v horším příp. pak na vozíčku, ti to mají na mnohem déle zkomplikováno.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Nebudte tak ukřivdené - pro Štěpánku 

(7.2.2007 5:22:17)
Štěpánko, kam tě vede slepá vášeň, nic takového v pražském přepravním řádu není a skutečně není povinností zaměstnanců pomáhat, naopak, je povinností matky s kočárkem zajistit si dostatečný počet pomáhajících osob sama.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nebudte tak ukřivdené - pro Štěpánku 

(7.2.2007 16:35:05)
Fakt ne? Ani v metru? A co tam dělají vozíčkáři třeba, když k výtahu musíš nejdřív vyběhnout pro obsluhu a pak zpět dolů? V těch starších stanicích. Nějaká známá mi říkala, že jí v metru zaměstnanci pomáhali na jezdících schodech, s dvojčatovým kočárem. Možná ale dobrovolně, myslela jsem, že je to jejich povinnost.
 Martina 
  • 

Re: Nebudte tak ukřivdené - martině 

(6.2.2007 14:54:20)
Odmítnout pomoc s kočárem 2 dny po AMC - tím bych se tedy vůbec nechlubila a neuváděla jaká jsem hrdinka, že vše zvládám sama.
 Lucka , Aja, brisko 
  • 

Re: Re: Nebudte tak ukřivdené - martině 

(6.2.2007 20:39:02)
Ad cl. od Martiny - ja myslim, ze to bylo jenom spatne napsane : Martina odmitla pomoci nekomu jinemu s kocarem po amniocenteze, ne ze by odmitla pomoc sama pro sebe.

Nevim, mozna patrim k tem protivnym a drzym matkam, ale naucila jsem se v prazske MHD, kdyz uz musim a nejede nizkopodlazni spoj, vybrat obet a za rok se mi jeste nestalo, ze by odmitla. A kdyz je na plosince pro kocarky nekdo drzy ci sprosty, tak mu proste prejedu svym skoro 3O kg kocarkem omylem prejedu nohu a pak se omluvim. Myslim, ze priste uz na tom miste sedet nebude. A kdyz nechce vstat, tak si rozepnu bundu a strcim mu pod nost sve 7 mesicni brisko a vetsinou to taky kazdy pochopi. Ale vetsinou se chovam slusne :-), tohle je extremni reseni.
Ted prave vybiram generacni kocarek pro batole a novorozene... tak docela premyslim, nasla jsem kocarek Powertwin, co vypada docela lehce, tak jsem zvedava, jaky bude ve skutecnosti.Mate zkusenost?
 martina 
  • 

Re: Re: Re: Nebudte tak ukřivdené - martině 

(7.2.2007 13:31:28)
Ano, tak přesne to bylo - jela jsem sama bez kočárku a pomoct chtela jiná mamina. Já jsem ale opravdu vše zvládala jinak sama, samo že jsou holky, které mají problémy, ale pokud nejsou.... Pokud se mluví o porodech, tak by každá chtela rodit přirozene, nelíbí se vám, že se v porodnicích cítíte jak v nemocnicích, pořád se zdůraznuje, že tehotenství není nemoc, ale metru je hned každá nemocná :-(. Myslím, že dopravními porstředky cestuje mnohem víc nemocných lidí, než si myslíte. A kteří jsou rádi, že sedí. Moje máma má operovanou nohu, je to taková ta typická přísně vypadající padesátnice, sice nekulhá ale nepřála bych vám, aby s vámi nesla jen golfky. Jednou se mi pokoušela pomoct, ale radši jsem to dokonala sama .-)

Jo a nepřála bych vám potkat mýho otce, když přemýšlí v tramvaji, to přehídne i vlastní dceru, kterak se na něj meje. Je vedec a porád nekde hlavou v oblacích. Jeho opravdu msuíte oslovit, důrazne a mile a stejne se bude tvářit že ho hrozne obtežujete, ale nemyslí to tak. Proste jste ho jen vytrhli z konceptu přednášky v němčině a jeho jakákoliv maličkost šílene vytočí. TAkže pokud byste mu pak třeba nepodekovali, tak vás ještě seřve.

Neřikam, že je to dobrý, ale proste lidé jsou nejrůznější a v nekom třeba vaše osoba může vzbuzovat takové antipatie, že mu je fuk, jestli máte problém s kočátrem či ne.

JInak Jane powertvin je dobrá volba, lehký, skladný, jen v autobuse v zatáčce dalo kamarádce práci ho udržet a cestování na jezdicích schodech nic moc :-(.

Já nemám řidičák a s tandemem jsem jezdila převážne nízkými busy a metro - když nekde byly jen povné schody bez výtahu, šla jsem pěšky tam, kde se dalo nebo objela kus prahy nízkým busem, snažila jsem se vždycky cestovat tak, abychom to zvládli.

Ted cestuju s gofkama a starším za ruku a nemám problém a o se ten starší bojí sejít schody v metru, ale vždycky mu někdo podá ruku. I na jezdících schodech, raději držím jenkočár a o staršího se vždycky nekdo postará. Když ještě neumel sejít po schodech ani za ruku, tak ho lidi i nosili dolů, to jsem občas šílela, když mel špinavý boty, že nekoho zamaže....

MArtina
 belinda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nebudte tak ukřivdené - martině 

(10.2.2007 17:25:56)
My pořídili celkem lehký kočár pro dvojčata, Spider Swing. Jezdí se s ním dobře. Ale jak jsem psala, když řidič velmi prudce zabrzdil, tak prostě šel k zemi... I se mnou.
Na eskalátorech mi taky kluka bere vždy nějaká paní, kterou požádám, protože s dvojčatokočárem ho nemůžu mít za ruku.
Souhlasím s Martinou, taková tragédie to není, dneska je celkem pohodové cestování, oproti dobám minulým, kdy maminky s kočárky prostě nikam nemohly a s dvojčatokočárky už vůbec ne :o)
 Belinda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Nebudte tak ukřivdené - martině 

(10.2.2007 17:30:45)
A ještě jedna věc, Martino, mně se zase nezdá kočár Jané Powertwin jako nejšťastnější volba. Je sice krásný, skladný, dobře ovladatelný, lehký... Ale má korby za sebou a maminka nevidí na dítě, které je v korbičce dál...
 Eraser 
  • 

můj názor 

(6.2.2007 16:02:41)
Vím, že mě asi ukamenujete, ale neodpustím si napsat svůj názor. V MHD je to s dětmi v kočárku opravdu na nic. S tím by se mělo počítat a buď jezdit autem a pokud to nejde, tak by nákupy mohl obstarávat otec. Buď autem nebo jinak, ale bze dítěte. Nebo otec bude s dítětem doma a žena si oběhá nákupy. Možnosti jsou. Dneska už jsou hypermarkety otevřeny pořád, tak o nic nejde. Za každou cenu s dítětem někde trajdat taky není dobré. Navíc většina lidí jsou hovada, tak jak můžete čekat slušné chování zrovna v MHD.
 lucie 
  • 

Re: můj názor 

(6.2.2007 16:20:48)
a jako za kamarádkou na návštěvu, aby děti také měli kontakt a učili se být společenské, nebo za jiným neooukaným hřištěm, nebo do kroužků,na plavání kojenců, nebo jen tak jet dopravou když to kluka zajímá a bohužel má mladšího kočárkového sourozence se máme dostat jak. nemám bohužel vše za barákem. třeba nemám ani řidičák. někdy je bohužel i riskantnější zůstat s kojencem někde v zácpě. sedět s dětmastále mezi 4 stěnama pro ně také asi není zdravé že? s těmy nákupy jste se opravdu strefila.ty totiš od narození mého druhého dítěte opravdu obstarává manžel,přesto využívám mhd i z jiných důvodů, třeba s dcerkou jezdím do městské knihovny kde je dětský koutek a pohraje si tam i moje batole.
kdybych byla stále zavřená doma asi bych si ani kočárek nepořizovala a dopravu tady neřešila....jen abych z toho neměla klaustrofobii,každej potřebuje trochu provětrat a jet někam na výlet,pro děti jsou výlety myslím jedním z příjemných zážitků (pokud je nazavře tramvaják mezi dveře....)
 l 
  • 

Re: Re: můj názor 

(6.2.2007 16:23:04)
sorry za ty hrubice
 Líza 


Re: můj názor 

(6.2.2007 16:46:30)
Ono se mhd jezdí jenom nakupovat???
Ty možná můžeš sedět doma na zadku a dostat se po celou dobu vožení dítěte v kočárku akorát v dosahu vlastní chůze. Pak jsi teda ale opravdu dost velká výjimka, pokud ti to neškodí.
 Anet 
  • 

Re: můj názor 

(7.2.2007 14:28:07)
nemyslím si, že by opravdu každá maminka měla manžela, který by obstarával nákupy. existuje přece plno svobodných matek. a není to jen o nákupech, ale když je dítě nemocné tak na tatínka do večera nepočká, protože večer doktoři přece neordinují
 peťa s kočárem 
  • 

Re: můj názor 

(11.2.2007 22:33:34)
Ono to opravdu není o nakupování - obchod má každý většinou po ruce a do hypermarketů se jezdí autem. počítat s otcem taky nemůže každý, ne všichni otcové žijí se svými dětmi, bohužel :-( Ale hlavně se musí jezdit ze spousty jiných důvodů, ve větších městech se nemáš šanci dostat všude pěšky - já jezdím na cvičení kojenců, já sama jezdím na cvičení maminek s dětmi - já si zacvičím (jinak bych neměla možnost) a dítko si pohraje s ostatními dětmi, jezdím dítko provětrat do baby kavárny - opět z důvodu společnosti pro něj, jezdíme na výlety na okraj města, nebudu přece pořád chodit jen po ulicích centra, jezdí se pravidelně k doktorovi, malá ještě na specializovaná pravidelná vyšetření.... něco nelze zrušit či odložit něco by šlo, ale po pravdě není ani dobré držet se s dítětem pořád o samotě doma (ani pro matku, ani pro dítě). tak proto se řeší otázka MHD......
 Markéta 
  • 

Re: můj názor 

(17.2.2007 21:45:05)
A s dítětem k doktorovi taky radši vez dítěte...........Hlavně, že v tom máš jasno: buď si pořiďte auto nebo seďte doma na zadku.
 Šipka 


moje historka 

(6.2.2007 16:22:05)
..tak to já jsem nastupovala do autobusu, kočár se synem, dcera vběhla dovnitř, nikdo se k pomoci neměl, tak jsem kočár zvedla, jala se nastupovat...ten idiot ale prostě zavřel dveře a odjel...dcera byla vevnitř...další zastávka je tak 500m....vůbec jsem netušila, jak holka zareaguje, jestli pojede dál..nebo vystoupí...ona chudák taky nevěděla, co má dělat....Letěla jsem jako šílená na další zastávku - nebyla tam. Podotýkám to bylo v zimě, takže už byla hezká tma. Autobus končí za městem, na točně, kde je pár domků a les..Chudinka tam vystoupila a nevěděla co má dělat. Řidiče to evidentně nezajímalo. Odchytla tam nějakou paní, ještěže si pamtovala mobil mého manžela - volali mu, on mně, a to já už jsem byla velmi zoufalá...paní s dcerou počkala na další spoj a jela s ní do města, kde mi ji předala. Opravdu nevím, jak by to asi probíhalo, kdyby ten mobil neznala..Zážitek opravdu úžasný...Nevím na co tam ta zrcátka mají, když je nepoužívají :-((((
 Mery72 


Re: moje historka 

(6.2.2007 21:30:33)
No to je síla!!! A stěžovala sis nebo jak to dopadlo?
 Mery72 


Re: moje historka 

(6.2.2007 21:32:15)
No to je síla!!! A stěžovala sis?
 Mery72 


Re: Re: moje historka 

(7.2.2007 8:50:36)
To se mi teda povedlo! Omlouvám se.
 Šipka 


Re: Re: Re: moje historka 

(7.2.2007 14:06:31)
No, asi jsem měla..ale byla jsem ráda, že to dopadlo dobře..ale po pár dnech už jsem na to raději nemyslela....Pravdou je, že stížnost by nebyla od věci.
 *Kate*+ dve holky 05+08 


napsala bych stiznost....ale ne na rodinu :-) ale jinak, ziju asi jinde...nemam problem 

(6.2.2007 22:47:00)
s dcerou 1,5 roku jezdim MHD denne a NIKDY jsem nemela zadny problem....pravda, tak do roka jsem ji hodne nosila v satku, ale obcas jsem preci jen hluboky kocar vytahla a vzdycky se nasli ochotni lide pripadne jsem nekoho pozadala.
od leta ma dcera golfky a nejak nechapu, proc by mi nekdo mel pomahat (ac se zhusta nekdo nabizi)...tech par kilo preci zvladnu sama, to neni problem. chovani ridice v clanku je ovsem desny...napsala bych stiznost na DP...uz jsem to ostatne parkrat delala...teda ne kvuli kocarkum....a vzdycky mi bylo odpovezeno...otazka jestli to bylo nejak reseno, ze :-)
 MartinaNov (dva rošťáci 


MHD pro těhotné 

(7.2.2007 1:08:40)
pro všechny těhulky - na označená místa k sezení v MHD máte také nárok - platí pro osoby se sníženou "tělesnou schopností" (tak nějak to má být). Podle přepravního řádu se to týká také těhotných žen. Alespoň u nás v Ostravě. Takže neváhejte, vytaste průkazku a klidně jí zamávejte před nosem všem těm protivům, co jsou "unaveni" a nepustí vás sednout. (Samozřejmě nebudeme zvedat babičku se dvěmi francouzskými holemi, že.... 8-)))
 Jeni 
  • 

Re: MHD pro těhotné 

(7.2.2007 23:52:52)
U nas v Praze take :o)
Ale prukazka se vetsinou vystavuje az po prvnim trimestru a zrovna v tech prvnich tydnech, zelena jak sedma, v narvane tramvaji, hadajici se o misto, a nemate se cim prokazat, ostatni nevidi, neslysi, hlavne ze sedi.
 Lucka 
  • 

Re: Re: MHD pro těhotné 

(8.2.2007 13:10:03)
Ahoj, ja vim, ze je to cloveku asi neprijemne, ale kdyz je mi opravdu blbe, a to nejen z tehotenstvi, tak mam vic odvahy si o misto rici. Pravda, udelala jsem to jenom parkrat, ale fungovalo to vzdy. Prote clovek nemusi rikat, ze je tehotny, ale ze mu je proste moc blbe a jestli by ho dotycny nepustil. A kdyz uz je bricho videt, tak je potreba ho take vystrcit nad nekym, kdo vypada, ze vstane, a kdyztak se musi clovek parkrat presunout. Mne obvykle pousteli, i kdyz jsem jela jen jednu stanici a sedet se mi vubec nechtelo (tedy nechtela jsem po dvou minutach vstavat). Ale chce to chvili praxe, nez se clovek nauci najit spravnou "obet", najit nejlepsi zpusob, jak si o pomoc rici a ztratit zbytecne zabrany. Jsem trochu introvert, tak to nebylo lehke, ale po deviti mesicich s briskem, roku s batoletem a ted par mesicu s briskem a batoletem v kocarku uz to zvladam docela slusne. Tak hodne odvahy i stesti vsem. Lucka
 Luckaaa 


od pí tramvajakové 

(8.2.2007 17:32:00)
ahoj mamky,manžel zrovna nastoupil u tramvají :-))))
má za sebou pár dnů na ostro
dostal několik mých "doporučení", na které jsem ani nenusela číst tuhle diskusi :-),dnes ale říkal, jak snadno zapoměl, že mu jedna maminka s kočárkem zvonila jen co vyjel ze zastávky, že bude příští stanici vystupovat. musí toho za cestu tolik sledovat,že to do té doby, než její požadavek byl aktuální, zapoměl (ale všimlsi). říkal zvonit před příjezdem do stanice :-)
 Ivule+Hony 


bus bezbariérový :) 

(11.2.2007 17:51:27)
Ahoj,
taky mám zkušenost - špatnou - s bezbariérovým autobusem :o(
U nás jezdí jenom meziměsto, takže jsem se vydala s kočárem do vedlejší vesnice na bezbariérák, abych nemusela nikoho otravovat s nástupem a výstupem. Bohužel nastupovalo docela dost lidí, nastupování se trochu zdrželo a pan řidič si na mě hezky zatroubil,jakože mám asi pohnout :o(((( To ale nestačilo a začal mě za jízdy peskovat - Mladá paní, s kočárkem můžete jet autobusem pouze se SVOLENÍM řidiče a další dobře míněné rady :o((( Bylo mi to dost trapné, protože stál naproti zastávky (pauza) a viděl, kolik je na zastávce lidí, viděl, že jsem tam s kočárkem... Navíc jsem se v přepravním řádu dočetla, že si svolení mám žádat, pokud už tam nějaký kočárek je (fakt nebyl), jinak můžu jet busem s VĚDOMÍM řidiče. Předpokládám, že když mě vidí, že to na vědomí bere,ne?
Nevím, jestli si na mě pan řidič hojil sebevědomí,nebo co, ale vystupovala jsem docela zklamaná..
 Pavla, dva kluci 
  • 

Tramvaji 

(8.2.2007 23:56:05)
Ahoj, vcera jsem jela se svymi synky tramvaji a kdyz jsme nastoupili ozvalo se hlaseni: "Vazeni cestujici, do posledniho vagonu nastoupila maminka se dvema malymi detmi, pokud tam neni misto, pustte ji prosim nekdo sednout. Dekuju". Dost me to zaskocilo, ale hned jsme meli misto k sezeni - a to kluci nejsou zase tak mali 5 a 2a3/4. Bylo to prijemny. Nicmene dneska jsem vidla jak jinej tramvajak skripnul holcicku (tak 7-8let) a ona volala na maminku, ktera ji z ty tramvaje vytahla...
 Shayla a 3 kluci 


Re: Tramvaji 

(9.2.2007 8:57:03)
Já jsem jela včera 16kou, cca 14:42 v Praze Mezi Hřbitovy, vystupovala starší paní se třemi dětmi, asi babička, a tramvaják jí jedno dítě skřípnul. Ještě teď mě mrzí, jestli jsem mohla aspoň nějak pomoct. Seděla jsem ale zády ke dveřím a četla jsem si a než jsem si uvědomila, že něco není v pořádku (dítě křičelo), tak byli venku. Asi se mu nic nestalo, protože se to naštěstí nerozjelo, ale... Ježdění MHD s dětmi je prostě pro silné nervy. Mám jedno dítě a i tak mi to dá zabrat. A rada "nebát se někoho požádat" je fakt dost k ničemu na zastávce, která je liduprázdná a v tramvaji přijedou dvě báby. Už se "těším", jak budem jezdit na plavání, až budu třeba po druhé těhotná, protože kočár s dítětem má dvacet kilo a v místě, kde nikdo skoro nechodí, jsou schody. Asi tam budeme muset vždycky počkat, jestli někdo půjde... Nechápu, proč se ještě dneska pořád nikdo o tohle nezajímá. Vlastně... jsou tam přece nájezdové rampy pro kočár, ale pro široký kočár!
 Dadyk77 


Pohled na věc řidiče tramvaje 

(11.2.2007 13:46:41)
Sám pracuji jako řidič tramvaje v Praze již 9 let. Za tu dobu jsem toho viděl již hodně, jak mezi cestující veřejností, tak mezi řidiči. Zastávám názor, že mezi řidiči tramvají je cca 60% lidí, kteří nejsou mentálně ani lidsky schopní tuto profesi vykonávat. Naopak je tu ještě 40%, kteří svou práci zvládají až obdivuhodně v klidu. Znám opravdu dost kolegů, kteří pojali toto zaměstnání jako svůj způsob seberealizace a jako "lov". Stačí když někde na někoho dobíhajícího počkají, ten nepoděkuje a zbytek ten den už má smůlu. Bohužel jsem již několikrát v rámci podniku poukazoval na tyto blázny a snažil jsem se i zpochybnit kvalifikaci naší psycholožky (paní, která rozhoduje o tom, kdo má na to tuto práci vykonávat a kdo ne), ale vše bylo vždy "zameteno pod koberec. Nicméně i já mám příběh s jedním bláznem ... Jeli jsme spolu s mým kamarádem tramvají číslo 10 z Palmovky do Vozovny Kobylisy. Cestou na Stírku s námi jel pan řidič doslova jako by nás ukradl. Před zastávkou Ke Stírce maminka s kočárkem, babičkou a druhým větším děckem, způsobně dali znamení k řidiči. Tento zastavil, otevřel dveře. Vystoupila maminka s kočárkem a když byla mezi dveřmi babička s chlapečkem (cca 4 roky), pan řidič zavřel a skřípnul je tam oba. Babička se ještě vyprostila a vnoučka táhla za sebou. Když už měl mezi dveřmi jen nožičku, tramvaj se začala rozjíždět a chlapeček za nohu s ní. Vyskočil jsem a začal dávat znamení k řidiči aby nouzově zastavil, ale on nereagoval. Okamžitě jsem tedy roztrhl dveře a tím tramvaj zastavila, chlapečkovi jsme vyndali nožičku a pan řidič pokračoval na konečnou (chlapečkovi se naštěstí nic nestalo). Tam jsme vystoupili i já s kamarádem a ihned jsme volali na náš dispečink, kde jsme popsali situaci. Dispečeři přijeli na Stírku kde však již nikdo nebyl, tudíž věc neřešili. Nedalo mi to ale a napsal jsem na pana řidiče služební hlášení. Trvalo to dlouho ale nakonec se mi podařilo i za pomoci závodního lékaře dosáhnout toho, že milého pana řidiče sundali z ježdění a šoupli ho do vrátnice, odkud byl po roce odejit do důchodu.

Jak vidíte, všude jsou bezohlední tupci, kteří myslí jen na sebe, ale je nás tam i pár normálních. Berte to prosím v potaz.

BTW: čekáme druhý přírůstek ;)
 Bludička + dvě mrňata 
  • 

Re: Pohled na věc řidiče tramvaje 

(11.2.2007 18:12:45)
Vždyť by ho bez toho, že tam byl někdo znalý problematiky, kdo věděl jak násilím vypáčit dveře, pravděpodobně zabil. Nouzové znamení k řidiči umí dát kdokoliv, ale otevřít dveře jedoucí tramvaje asi ne :(((
 Jana038 


Taky jedna nemilá příhoda 

(12.2.2007 11:25:40)
Jednou jsem jela s oběma dětmi - už ani nevím proč - tramvají. Starší holka za ruku, mladší v kočárku=golfkách. Samozřejmě se nenašel nikdo, kdo by mi s kočárkem pomohl, tak jsem první pomohla po schodech do tramvaje starší dceři, pak jsem vystoupila a skláněla se ke kočárku, že ho vynesu. Milý pan řidič zavřel dveře a rozjel se. Dovedete si představit, jaký pláč spustila starší holka unitř tramvaje když já zůstala venku a ona v ujíždějící tramvaji zůstala beze mě - byly jí cca 4 roky. Naštěstí to byl vagon ve kterém je kabina pro řidiče a lidé ve voze jednak zavolali na řidiče aby zastavil a i k němu doběhli. Já zvenčí mávala a doufala jsem, že si mě v zrcátku všimne. Po chvilince se naštěstí zastavil a já v klidu nastoupila i s kočárkem. Výstup už byl naštěstí v pohodě...
 Dveře u T3 
  • 

Re: Pohled na věc řidiče tramvaje 

(24.1.2008 18:44:54)
U tramvají T3 to není problém. Dveře nejsou za jízdy blokované, takže je stačí chytit za ty madla a pořádně škubnout. (roztrhnout).
Často se dokonce stává, že pokud řidič projíždí nějakou pravotočivou zatáčkou příliš rychle a nějaký cestující stojí na schodech a přidržuje se dveří, že je roztrhne i neúmyslně. (vlivem odstředivé síly)
 Lucie 
  • 

chce to optimismus 

(12.2.2007 20:18:56)
Jezdim tramvaji v Praze s kocarkem uz patý měsíc a naprosto vpohodě. Na zastávce mávnu na řidiče, on se usměje, že o mně ví, slušně poprosím někoho, kdo stojí nejblíž - jen jednou se mi omluvila paní, že má bolavá záda. Přistupuji k cestování v MHD s optimismem, asi ze mně vyzařuje, neboť už se mi 3x stalo, že se 2 chlapíci dohadovali, kdo mně pomůže. TAk se zkuste usmívat :-))
 Lenka, 16mes Kubíček 
  • 

MHD na .... 

(14.2.2007 7:45:35)
také mám skoro jen samé neblahé zkušenosti s cestováním MHD po naší krásné Praze .... mě prozměnu raději všichni zpravidla udělají místo při nastupování jak do tramvaje, tak do autobusů a pak nervózně přešlapují, jak dlouho mi to jako ještě bude trvat, než se tam uráčím vyhrabat a nebudu zdržovat a právě stejnými dveřmi jako já s kočárkem, samozřejmě musí nastupovat všichni, jak důchodci, tak ochotní jinoši. co kdyby se někomu stalo něco vážného, kdyby mi pomohl???? mimotoho mi neustále připadá, jak se trefně vyjádřila k tomuto tématu moje sestra, která má chlapečka o 6 dní mladšího: CO VůBEC MY MÁMY S TĚMI ODPORNÝMI VĚCMI NA KOLEČKÁCH VYLEJZÁME NA VEŘEJNOST A VŠECHNY OHROŽUJEME A OBTĚŽUJEME.. to je teda troufalost od nás maminek :o))))
 matka Katka 
  • 

Re: MHD na .... 

(17.2.2007 20:40:50)
Mám pro Vás radu, neberte se tak vážně! Jestli si myslíte, že někoho kočárkem obtěžujete, tak jste na omylu. Buď jste lidem jedno, nebo Vám upřímně rádi pomohou. Ale asi na ně působíte nějak tak upjatě a oni reagují tak, jak reagují.
 opoce 
  • 

Re: MHD na .... 

(19.2.2007 17:23:43)
Mě štve, jak jsou hnusní důchodci.

Jsem ted na neschopenkce, mám rizikové těhu, minule jsme potratila, k tomu 3 letou dceru, takže si v MHD ¨drze sedám, páč bych nerada spadla. A pka nastoupí senior a stoupne si nade mě a hnusně čumí, já s břuchem, na klíně malý dítě a on čumí. Ne že by šel čumět na 14 leté výrostky, ne, on čumí na mě, a nechápu proč, se asi bojí, že by ho výrostci vyfuckovali
 Oggová 


Re: Re: MHD na .... 

(19.2.2007 17:37:44)
S důchodci nemám problém, naopak pouští mě sednout bez problémů. Když náhodou nějaký kouká divně, že já sedím a on ne, tak se dívám z okna.
Dneska jsem jela s dvouletou dcerou ráno tramvají, byla plná dívek, tak 15 - 16 let. Nepustila mě sednout ani jedna. Mám vypozorované, že nejmíň ochotné jsou právě slečny v tomto věku. Je zvláštní, že kluci problém nemají. Ti se i nabídnou s pomocí s kočárkem.
 manina 


Re: Re: MHD na .... 

(19.2.2007 18:08:01)
Ty opoce, mluvíš o člověku, který, jak říkáš, "čumí". Co ti dělá? Stojí a mlčí! Co když jen tak vypadá? Taky budeš důchodce. Tedy tvými slovy, hnusný důchodce.
 matka Katka 
  • 

nemohu nenapsat 

(17.2.2007 20:10:01)
Už je to nějaký pátek, co jsem své dítko přestala vozit v kočárku a skončilo časté potýkání se s nástrahami pražské MHD. Asi mám štěstí, ale moje "potýkání se" mi přinášelo spíš potěšení, než negativní zážitky. Bylo mi vždycky moc hezky u srdce, když neznámí lidé mi nabízeli pomoc s kočárkem při nástupu a výstupu do dopravních prostředků, mezi mladými muži jsem si mohla vybírat - ti byli vždy nejochotnější! (jistě jsem je nezaujala svojím vzhledem, neb jsem matka už trochu přestárlá ) Také žádný incident s řidiči MHD jsem nikdy nezažila.
Mám prostě štěstí!
 Luckaaa 


nízkopodlažní tram. 

(17.2.2007 21:53:30)
http://www.ropid.cz

zde ke stažení INFORMATIVNÍ jízdní řády tramvajových linek 1, 2, 3, 9, 25 a 26, ve kterých jsou uvedeny pouze spoje zajisťované NÍZKOPODLAŽNÍMI vozy.

opravdu informativní :-)
 Veronika+3kluci 


Stejný řidič? 

(22.2.2007 9:29:07)
Jezdím občas tramvají a celkem bez problémů - vetšinou asi stačí můj lehce vyděšený výraz, aby mi někdo pomohl:-) Ale minulý týden jsem měla nepříjemný zážitek. I když to byla v podstatě hloupost, připadala jsem si trochu jako méněcenná. Čekala jsem v Lidické na 14. Bylo dost hnusne, pršelo. Před 14 přijela 10, a když odjela, tak jen kousek - zastavila na červenou.14 se blížila pomalu, nakonec zastavila za 10, skoro o celou délku tramvaje dál. Čekala jsem pěkně akorát u zadních dveří prvního vagonu:-) Tak jsem rychle vyrazila dozadu ke 14. Bohužel v prvním vagonu 14 bylo obsazeno a tak jsem se ještě rozběhla dál - no rozběhla - lidi moc neuhnou. A tramvaj zavrela dvere a ujela. Vím, že to není tragédie, ale byla jsem unavená, pršelo, a toho řidiče bych nejradši poslala do háje, kdyby to šlo.
 Repulsion 


Pokud bych měl naražená žebra... 

(22.8.2007 13:23:54)
nebo jakýkoliv jiný úraz, jdu se nechat ošetřit a po DP žádám finanční odškodnění. Bez pardonu.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.