| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku S kočárkem jako se psem

 Celkem 162 názorů.
 Lída+2 


U nás ve městě taky... 

(24.1.2007 9:37:02)
Když jsme na tohle narazila před 8lety. TAk jsem si říkala to někomu přeskočilo. Ale poslední dobou si všímám, že se to objevuje skoro všude i na obchodech a hlavně buticích.
¨Mě osobně jedna prodavačka řekla, že to tam maj daný, protože maminky s kočárky kradou.:-(
A k naší knihovně pro změnu je asi 5 a pak dalších 10 schodů. Takže vyndat dítě. dojít si pro knihovnici a pak vyvláčet kočár a pak zase zpět.....
pár let jsem to vydržela.:-)
 Radka, Honzik-6 mesicu 
  • 

a co treba vlak... 

(24.1.2007 10:10:20)
Nechtene jsem si vzpomnela,jak jsem cestovala kocarkem se synem,mel v te dobe 5 mesicu. Pan ridic se na me dival, jako ze at si s nim klidne jedu,ale kocarek si musim nalozit sama nebo se pohrdave dival do autobusu,jestli je tam nekdo,kdo mi pomuze. A kdyz jsem chtela vystoupit,byla jsem v autobusu posledni a asi by me vozil az nekdo pristoupi... Hruza a to se mi u nej nestalo poprve, mam na stejneho ridice asi smulu. Mam zkusenosti i ve vlaku, musim pochvalit zamestnance nasi zastavky - Kralice na Oslavou, vzdy moc ochotni a jeste mi zavolaji pruvodciho, aby o me vedel. Vetsina starych vlaku je na kocarek prizpusobena, ale jeden typ vlaku ma dvojite dvere, ale kocarek se vleze jen na jedne strane, samozrejme neni oznacena a ty 2 cm okem clovek neodhadne (jsou to takove ty vlaky,kde se na 4 mista proti sobe sednou 3 lidi a dotykaji se koleny sebe, ze 4 radsi stoji, u nas jim rikame "vietnamske"). Jsem rada, ze se ve vlaku za kocarek neplati a v autobuse taky jezdime zadarmo, protoze kdybych za to mela jeste platit, radsi zustanu doma. Proste me prijde, ze v dnesni dobe je kocarek handicap, ale nevim, proc. A to nemusi byt dopravni prostredky oznaceny ani "zakazem kocarku".
 Kamila 
  • 

Nechodit tam 

(24.1.2007 10:10:59)
Vzhledem k tomu, že mám psa a kočárek jsme přestali používat teprve nedávno, jsem prostě takovéto označené obchody ignorovala. Nestojí mi za to. Kdekoliv v zahraničí tohleto neexistuje. Je to specifikum české povahy. Nevím, jestli se to někdy u nás zlepší.
 AV 


Re: Nechodit tam 

(24.1.2007 21:27:15)
Zlepší se to, když budeme pořád otravovat. Stěžovat si, protestovat, upozorňovat na problémy, psát do novin, volat zřizovatelům... Pokaždé někomu dojde, že něco není v pořádku. Leckde opravdu např. úředníci vůbec netuší, že jsou někde bariéry... a ruku na srdce, leckydy jsme o nich sami nevěděli, dokud jsme ten kočár netlačili před sebou. O mně to teda platí určitě. Takže jsem vděčná všem, co nemlčí a nelitují času na to, aby se domáhali nápravy.
 koa 


Re: U nás ve městě taky... 

(24.1.2007 11:19:49)
U nas byl piktogram se zakazem vstupu kocarku na dverich lekarny. Jisteze jsem jej ignorovala, a kdyz jsem vyridila, co jsem chtela, upozornila jsem pani za tarou, ze nakup, ktery jsem prave udelala (znate to, v lekarne je to skoro vzdycky za par set), je takrka vyhradne pro dite v kocarku a ze pro me je ten obrazek ponizujici.
Pani se dusovala, ze jim kocarek nevadi, a ze ona nalepka je tam uz hrozne dlouho a neplati, akorat pry nejde odlepit.

Ted uz tam neni. Piktogram tedy :-).
 nicol-H 


Re: Re: U nás ve městě taky... 

(26.1.2007 17:13:46)
no teda fuj! to je skoro na zalobu proti lidskosti nebo aspon stiznost...
 Soňa+Sárinka06+Aňulka09 


Re: U nás ve městě taky... 

(24.1.2007 14:22:07)
Tak musím taky přispět do mlýna.

Někdy když se seběhne den a je to den blbec, tak se v poslední době stává právě kolem kočárku s dítětem.
Moje kuriozní historka je stala v Holešovické tržnici někdy v létě, kdy malé bylo 5.nebo 6.měsíců. Když tam jdu s kočárkem nakoupit zeleninu, tak jsme v klidu, že vím, že si tam koupím pití a nemusím se stresovat, že budu mít nohy křížem kvůli většímu přísunu tekutin a tudýž nutkání že musím jít. Je tam celkem normální WC. Až jednou....paní u okýnka mi s vážnou tváří a stroze řekla, kde mám kočárek nechat i s mimčem :o(. Zasmála jsme se, že jako vtípek dobrý, ale dítě tam rozhodně nenechám. Stokrát předtím nebyl problém zajet s kočárkem do vnitř - vlítla jsem do poslední kabinky a u otevřených dveřích s kočárkem v nich v klidu udělala to co bylo třeba.
Paní byla tak nepříjemná, že ten kočárek MUSÍM nechat tam kde mi ukazuje jinak smolík. Když smolík tak smolík. Vraťte kačky a čau. To ale nešlo ona to už měla namarkované.... To je mi fuk, tak to dej ze svýho a hotovo - já na to. Babka rencala něco o tom, že to asi bude moje první dítě a že jsme poplašená. No ještě chvilku ji poslouchat a poplašeně bych ji jednu vrazila. I kdybych měla druhé, třetí, čtvrté dítě nenechala bych je NĚKDE, kde na něj nevidím.
Baba nakonec ze své pernónky vytáhla pětikačku a já rychle klusala domů.

 Katka. 


Valím zraky - to neznám............... 

(24.1.2007 20:31:51)
Holky, tak vás tady pročítám a nestačím valit zraky!!!
S kočárkem jezdím už rok a NIKDY se mě nestalo, že bych musela někoho prosit o pomoc.
A to cestujeme hodně často vlakem, metrem, tramvají...
Pokaždé se někdo nabídne sám.
A to že by mě nepustili do obchodu se mě naštěstí taky nikdy nestalo.
 karolina 
  • 

Re:to je vrchol!!!! 

(27.1.2007 14:10:37)
U nas v Brne- bystrci je obchudek s kojeneckym zbozim a cedle s napisem: "PROSIME MAMINKY, ABY NAM PO PRODEJNE NEJEZDILI S KOCARKEM."Koukala jsem se do vylohy a par vecicek se mi tam libilo.Prodavacky jsem se zeptala, zda to mysli vazne! Rekla, ze ano.O.K: rekla jsem ja, tak ja si nakoupim jinde.NO, kdyz si kocarek nechate u dveri, tak to neni problem.No, to byl vrchol!! Zeptala jsem se ji, jestli prevazme za dite behem meho nakupu zodpovednost- vysmata rekla, ze samozrejme , ze ne! Ani by me nenapadlo tam malou nechavat, jen me zajimalo, jak zareaguje.Misto na kocarky je peknej kus od regalu a vesaku se zbozim a nehlede k tomu, ze moje mala by okamzite zacala jecet, kdybych se vzdalila.
To snad ani neni mozny, ze kdosi maminkam zakazuje jit do obchodu s kocarem!Pokud maji problem s tim, ze se tam krade, maji si poridit kameru a nekoho, kdo ji bude hlidat a ne takhle diskriminovat maminky.To tam muzou rovnou dat ceduli: pro vozickare vstup zakazan!, kdyz jim vadi jakakoliv vozidla... a verim ze vozickari by si to urcite nenechali libit-Taky je pravda, ze nikde ve svete jsem takovou drzost nevidela. Ja myslim, ze bychom se meli branit a nenechat si tohle libit!!!
 Lucka, 2 děti 
  • 

Re: U nás ve městě taky... 

(28.1.2007 13:47:39)
Stejná zkušenost s odpovědí prodavačky - u nás v Mostě se nesmí s kočárky také do vícero obchodů. V hračkárně v Prioru jsem se také dozvěděla, že tam s kočárkem nesmím, protože jim tam maminky s kočárky kradou , to je snad i na žalobu pro pomluvu či diskriminaci!!!!
 Helena 
  • 

Kočárky ne!!! 

(2.2.2007 16:31:01)
V Lounech byl svého času obchod "Dětský svět". A myslíte, že pustili dovnitř maminku s kočárkem?! Nepustili!!! A musím podotknout, že to nebyl žádný malý obchůdek, kde by to člověk ještě chápal. Samozřejmě zkrachoval.
 Gabriela 
  • 

Popravdě řečeno 

(24.1.2007 9:45:14)
Teoreticky mě to může pobuřovat, ale upřímně řečeno, prakticky by se mě to, obávám se, příliš nedotklo o). Dokud byla dcerka ve věku, že jsme používali kočárek, tak jsem se ke čtení knížek opravdu nedostala. Počítám, že asi nebudu jediná matka s touhle zkušeností o).
(Což ovšem neznamená, že schvaluju zákaz vstupu s kočárkem do knihoven, ta cedulka na dveřích mi taky přijde trošičku trapná a hloupá.)
 Lendulik,2 děti 
  • 

Re: Malý nesouhlas 

(24.1.2007 11:00:14)
Máte částečnou pravdu,že matka batolete nemá na čtení knih příliš mnoho času,ale nemáme všechny jedináčka.Takže knihovnu navštěvujeme pravidelně,i když také "vlastním" batole,ale k němu ještě sedmiletou školačku,žákyni 2.třídy.Zažíváme tedy povinnou četbu apod.Naštěstí je naše knihovna bezbariérová,vybavená hračkami pro malé děti,pastelkami i leporely.Navíc s velmi milými a příjemnými knihovnicemi.A kdeže se tento ráj nachází?Bohužel pro vás až v Ostravě-Porubě,na Podroužkově ulici...
 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: Re: Malý nesouhlas 

(29.1.2007 10:24:05)
take pridavam bezva knihovnu. Plzen-Lochotin (penny u severky). je tam vytah, je bezbarierova a knihovnice mile. dokonce si rikam, ze az moc, starsi tam obcas tropi neplechu (hulaka a beha).

jinak, kdyz je nekde zakaz vstupu s kocarkem, tak tam nejdu. ne ze bych dodrzovala jejich narizeni, ale proste mi nestoji takovy omezeny obchod za navstevu a utraceni.
kdyz je mensi provozovna, tak se zeptam, jestli muzu, ve vetsine pripadu reknou, ze jo.
obcas mne paradoxne "vyhodi" z pomerne velkeho obchodu. v tomto pripade mam jedine reseni, odpovim : Dekuji, ja si to nakoupim jinde. kdyz mam sebou starsi dceru, tak ta hned rekne: sem nesmime s Andrejkou? tak si to koupime jinde, ze jo? - podotykam ,ze jsem ji to neucila.
 Lavanda 


Děti a knihovna 

(24.1.2007 12:01:40)
U nás je naštěstí knihovna opravdu bezbariérová, asi proto, že se nachází přímo v penziónu pro důchodce.
Je pravda, že jsem se setkala s tázavými pohledy sousedek, když jsem knihovnu navštěvovala s kočárkem, pak s druhým miminkem i s třetím. Ale proč ne? Narozdíl od těch sousedek jsem totiž neviděla ani jeden díl Esmeraldy a podobných seriálů, tak proč bych si nemohla přečíst knížku? I za cenu toho, že se kachlíky v koupelně nebudou blýskat?
 Tara zelená 


Re: Popravdě řečeno 

(25.1.2007 19:03:31)
Gábi, já mám úplně opačnou zkušenost - nejvíc knih jsem přečetla do cca 6 měsíců svého prvního dítěte - a to většinou při kojení :) které trvalo až 45min.

Jinak zákaz kočárků je trapný, diskriminující a v civilizované zemi by se to stát nemohlo.
 Šárka, 3 děti 
  • 

Re: Re: Popravdě řečeno 

(29.1.2007 20:26:44)
I když mám tři děti (syn skoro 4 roky a dvojčata 10 měsíců), knihy čtu. Se synem jsem kočárkem jezdila do knihovny běžně, parkovala jsem před regálem, s dvojčaty mám smůlu, nevejdu se, ale to skoro nikam, bohužel.
A přímo zákaz vstupu s kočárkem mi přijde ubohý, diskriminační. Pokud z hyg. důvodů nesmí do knihovny kočárek, smí tam vozíčkář?
 karol 
  • 

Re: Popravdě řečeno - a co studující matky 

(28.1.2007 21:20:49)
No to bych se asi zblaznila, neotevrit za cely roky knizku.... Studuju takze knihovna je nutnost. U vedeckych a studoven je to jasne ale ty mestsky by snad povolen vstup mit mely. Zvlast kdyz se vsude prohlasuje, jak se maji matky na md vzdelavat..
 belinda 
  • 

Nestačím se divit 

(24.1.2007 9:57:53)
Před 4mi lety jsem takto zírala v knihovně na Lužinách, také příkré schody a zákaz... Na druhou stranu knihovna na Opatově je bezbariérová a pro kočárky přívětivá. Kdo by se ale vláčel metrem s kočárkem přes celou Prahu do knihovny... Nyní mám sedmiměsíční dvojčata a o návštěvě knihovny neuvažuji, leda že bych se nějakou náhodou octla na tom Opatově...
Na Praze 5 se nedá jít s kočárkem ani k doktorovi (ortopedie, neurologie, FN Motol...), vždy se musí nechat venku a děti vytahat do vyšších pater jen v korbách. Nechápu...
Jak tu někdo psal, že matky s kočárky kradou v buticích - to mne hluboce uráží! Už jsem se setkala v Globusu s tím, že mi prohledávali kočár. Je to ponižující.
No a dnešní trend bezbariérovosti mi taky připadá jako pohádka, málokde dodržují předepsaný rozchod zárubní 80 cm, kam se dá s dvojčatokočárkem vjet...
Rozčiluje mne to, ale jsou horší věci v životě, hlavně, že jsme zdraví a máme se rádi :o)
 Veronika, 3 děti 
  • 

Re: Nestačím se divit 

(24.1.2007 10:43:52)
Když jsem chtěla jít do bytového textilu, tak jeden den OK. A druhý den? Byla tam jiná prodavačka a prý musím s kočárem opustit prodejnu. Na dveřích nic nebylo. Dítě prý mám nechat na úzkém ochozu a pak si smím jít nakoupit. Prý tam na zemi rozdělávají koberce a od kočárku bude zem špinavá... A Ti lidé asi létali, že?
Tak jsem si nechala zavolat vedoucí (majitelku) a zeptala jsem se proč tam s kočárem nesmím. Ona byla v pohodě a prý je to v pořádku... Jasně, jí šlo o kšeft, prodavačce zřejmě o úklid. Ale já jsem ji řekla, že jsem si včera vybrala záclonu a dneska jsem si ji přišla koupit. Ale s takovým přístupem na ně kašlu. Ať si majitelka vycvičí prodavačku a příště si to pamatují, že mohou příjít o zákazníka.
A když jdu nakoupit s batohem a kočárkem. Ostraha mne hlídá, jako bych měla prašivinu. Na to jsem si už zvykla. Mám 3 děti... tak jsem si toho užila dost. Ale když mne chtějí bezdůvodně prohledávat, trvám na přivolání policie a předem je upozorním, že jsem nic neukradla a budu žádat písemnou omluvu a vyvěšení omluvy na prodejně. Většinou je to brzy přejde. Nemají právo nás bezdůvodně prohledávat. Až když by mne viděli krást. Taky mne to ponižuje. Zlodějka nejsem.
 vladik 
  • 

prohledávání kočárku 

(24.1.2007 14:12:54)
Máte pravdu, že k prohledávání Vašich osobních věcí v obchodě bez Vašeho svolení nemají právo, vy naopak máte právo na přivolání plicisty. To je chuť "prudit" obvykle přejde. Situace pro vozíčkáře a matky s kočárky je v Čechách opravdu neutěšená v mnoha ohledech.
 Karin80 


Re: prohledávání kočárku 

(24.1.2007 17:17:14)
Ano, to je pravda, pracovníci ostrahy mají naprosto stejné pravomoce jako kterýkoli jiný občan, a nemají tudíž právo nikomu prohledávat osobní věci. Pokud mají důvodné podezření ze spáchání trestného činu krádeže, jsou povinni přivolat policii, na vlastní pěst rozhodně jednat nemohou. Kéž by tohle věděli všichni zákazníci a nenechali si líbit něco, co si nechat líbit nemusejí. Pak si ostraha dovoluje...
 zuzlajs + Maki 2 roky 
  • 

Re: Re: Nestačím se divit 

(25.1.2007 12:25:34)
Zdravim. Taky jsem slysela jednu "super" vymluvu, proc me nepustit s kocarkem do celkem prostorneho obchodu s textilem. Pry jim tam maminky temi kocarky shazuji zbozi z vesaku. Podotykam, ze jsem mela malou v golfovych holich. Prodavacku jsem proste ignorovala, v klidu jsem si projela cely obchod, neshodila jsem vubec nic, a prodavacce natruc taky nic nekoupila. Kdyby pohled zabijel, z me dcery by uz nejspis byl polovicni sirotek.
 KangaRoo 
  • 

Re: Nestačím se divit 

(24.1.2007 11:28:26)
Jo, taky mě jednou prohledávali kočárek u pokladny v Kika nábytku (asi jestli jsem si nenacpala do košíku šatní skříň:-)), dokonce chtěli abych jim odklopila sklopenou stříšku!, že za ni se dá něco schovat. Kupovala jsem tam pro dceru dětskou látku. Po několika minutách mi došla trpělivost, naštvala jsem se, nechala jim tam ležet ustřiženou látku za šest stovek a se slovy, že mě tam už nikdy nikdo neuvidí jsem odkráčela pryč. Měli jsme tam taky domluvenou konzultaci na kuchyň, tak tu jsem taky zrušila a kuchyň za 80 táců jsme nakonec koupili v Ikea, kde se mi ještě nikdy nestalo, že by mi chtěli prohledávat kočár.
Nevím, proč bych měla nechat vydělávat peníze někomu, kdo se ke mě chová jako ke zloději jenom proto, že mám kočár. Ale Kika asi zákazníky nepotřebuje...:-))
 dasa T 


Re: Re: Nestačím se divit 

(24.1.2007 13:46:45)
IKEA je podle mě v Praze jediný obchod, kde jsou přizpůsobeni na děti, kde děti nevadí a kde je naopak dítě vítáno. Už jen z tohoto důvodu nakupujeme hlavně tam, protože tam naše děti nikomu nepřekáží, nikdo se nepohoršuje. S KIKA mám podobnou zkušenost a restaurace v KIKA se s restaurací v IKEA (v přístupu k rodinám s malými dětmi) nedá srovnat.
 Kateřina  
  • 

Re: Nestačím se divit 

(24.1.2007 20:01:53)
Přestože musím souhlasit, že Praha 5 o kočárkách, vozíčkářích a zřejmě ani starých lidech v životě neslyšela, zrovna knihovna na Smíchově je skvělá. Bezbariérová, s velkým výtahem a skvělým personálem, který nikdy ani kousíčkem nenaznačí, že by můj hlasitý a ulítaný syn vadil. Naopak. Četbychtivým matkám mohu doporučit.
 AV 


Re: Nestačím se divit 

(24.1.2007 21:06:36)
Fakt je ten, že existují matky i zlodějky. Bohužel. Majitelé obchodů o tom vědí své a to bych jim nebrala. Ale nejde hodit potom všechny do jednoho pytle nejde. To je stejné, jako kdyby kradl někde někdo plešatý a pak tam vyhlásili, že plešatí do obchodu nesmějí. A je na obchodnících, aby zabezpečili své zboží, a ne aby zakazovali vstupovat zákazníkům do obchodu.
 Simona 
  • 

Re: Re: Nestačím se divit 

(25.1.2007 13:44:40)
Souhlasím s tebou, jenže včera jsem byla v Tescu a tam si zboží "zabezpečili" tak, že nešlo vyzkoušet. Jednalo se sice jen o obyčejnou šálu za stovku, ale byla na ramínku omotaná na 3x a "secvaknutá" tak, že nešla sundat. Prodavačka mi ji odmítla rozdělat, protože prý by potom neměla čím ji secvaknout zpět. Tak jsem jim ji tam holt nechala... a jak jsem odcházela z toho oddělení, zastavila mě paní, která držela v každé ruce obdobnou šálu a stěžovala si, že si je nemůže vyzkoušet... nechala jim je tam taky... No, ale možný zisk jedné nebo dvou stovek je pro Tesco asi zanedbatelný. Hlavně že mají zboží chráněné - a to jak proti zlodějům, tak proti potencionálním zákazníkům.
 sarmi 
  • 

zakaz nejen v knihovnach 

(24.1.2007 10:49:58)
dovedu pochopit prispevek maminky, ktera pise, ze stejne do knihovny nechodi, protoze nema cas cist. ale zakazy jsou bohuzel i v beznych obchodech - samoskach, drogeriich, mnohdy i na uradech, na postach - tam by se clovek opravdu mel dostat a nepripadat si jako hlupak, ktery musi nechat kocar (s ditetem nebo bez) vedle zaparkovaneho kola, pripadne uvazaneho psa :-(
 Petruše* 


Re: zakaz nejen v knihovnach 

(24.1.2007 11:14:56)
tak to já mám zkušenost s jedním obchodem s věcmi pro děti, má nejen úzké dveře, ale jako bonus k těm dveřím vedou 3 schody a prodavačka mně navíc ještě otráveně řekla, že snad malá v kočáru chvíli vydrží venku:-o
No, nenakoupila jsem tam a kdybych měla dětské oblečení šít, tak tam bych nic koupit nikdy nešla.
Jinak mě nikdy nikdo neprohledával.
Knihovna v našem městě má spoustu schodů a stejnou značku na dveřích...
 Dáša a Maruška, rok 
  • 

Diskriminace 

(24.1.2007 11:17:29)
Připojuji se, je to prostě hrůza, člověk si to neuvědomí, až ve chvíli kdy se na tomto místě ocitne.Byla jsem překvapená kam všude je prostě problém dostat se s kočárkem, ale ještě víc mě překvapili reakce některých lidí. Například komentáře duchodkyně, která se v autobuse nemohla protlačit přes můj kočár na místo a její názor byl, že zavazím a měla jsem počkat na další autobus. Mimochodem autobusy jsou vůbec vtipný, cedulky s počtem kočárků, které se tam většinou vlezou jen tak tak atd...
Ale hlavně ty lidi, vždycky když nastupuju, vidím ty pohledy jéééé kočárek, to se tady nepohnem a tak je to i v obchodě atd...Pořád přemýšlím, jestli už zapomněli jaké to bylo nebo v čem to je...Přeci všichni jsem za prvé byli mimina, za druhé hodně z žen to zažilo samo se svými dětmi. Ale možná seděly doma na zadku a teď závidí?Nepřejí? Nebo jen zapomněly?
Časem jsem to přestala vnímat, ale úvahy o naší společnosti si nosím v hlavě dál. Víc taky myslím na vozíčkáře, jak jim společnost v tomto pomáhá. Na maminky vícerčat. A hlavně si říkám, za deset let, hlavně nesmíš zapomenout jaké to bylo!
Dáša
 dasa T 


Re: Diskriminace 

(24.1.2007 13:32:46)
Já to taky vidím jako diskriminaci, vůbec mi nepřijde, že by to bylo silné slovo.
 Elennn 


Kočárek jako překážka 

(24.1.2007 13:54:32)
U nás je to zase děs na sociálním úřadě. Sídlí totiž v pátém patře, výtahy tam sice jezdí dva, ale tak maličké, že se do nich sotva vejdete s kočárkem. Takže když v tom výtahu někdo jede před vámi, pokud mu nechcete najet na nohy, nebo ho přimáčknout ke zdi, musíte čekat. Pokud máte hóóódně času a hlavně trpělivosti, tak se dočkáte:-) Já jsem tam minule stála asi 20 minut, když jsem se konečně dostala nahoru, tak jsem zjistila, že dotyčná kancelář se přestěhovala ještě o patro výš. Takže na zabití.

Co se týče cedulí na dveřích obchodu, tak to mi připadá dost ponižující. Jasně, že některé obchody jsou tak maličké, že to prostě nejde, nebo sama uznám, že tam s kočárkem nepůjdu, ale na některých je to úplně zbytečné. Já jsem minule přišla do hračkářství s 2,5 letou dcerou, bez kočárku a hned u vchodu mně prodavačka dosti nepříjemně upozornila " ale budete si ji hlídat" . Tak jsem ji vzala za ruku a z prodejny jsem odešla. A k tomu prohledávání kočárku a kabelek atd., tak na to v žádném případě zaměstnanci prodejny právo nemají.Na to má právo pouze policie. Pokud jim tašku nebo kočárek ukážete, je to jen vaše dobrá vůle. Mně se to ještě nestalo, ale kdyby, tak bych trvala, ať tu policii zavolají.

No a v zrovna teď mi spíše dělá starost ten sníh. Některé chodníky tady totiž byly minulou zimu vyhrnuté pouze tak, že se tam sotva vešel jeden člověk a nezbývalo, než cestovat po hlavní cestě. A v tom hlubokém sněhu jsem ulomila kolečko:-(
 kudlanka 
  • 

Re: Kočárek jako překážka 

(24.1.2007 16:16:06)
Jo, jo. Sociálka je kapitola sama pro sebe. Máme jí ve zvýšeném přízemí, nejdříve schody z chodníku do budovy a potom ještě další uvnitř. Pokud to jde, frčíme autem a jen s autosedačkou (vajíčkem), pokud má ovšem auto tatínek a my tam musíme, znamená to cestu autobusem do Prahy, metrem s přestupem a potom někoho uprosit, aby nám pomohl do schodů. Prý je někde v zadní části budovy bezbariérový vchod, ale tam se musí zvonit a nevím jestli někdo otevře. Ještě jsem to nenašla.
Obchod máme ve vsi jen jeden a je tak maličký, že musíme chodit nakupovat v době, kdy tam nikdo není. To si ale nestěžuju, protože sice s kočárkem překážíme, ale nikdy nám paní prodavačky neřeknou ani slovo, spíš ještě obdivují miminko.
Držím všem palce, ať kočárkování ve zdraví přežijí a momentálně nezapadnou do závějí.
 Romana a Ondřej 
  • 

Re: Re: Kočárek jako překážka 

(26.1.2007 13:07:20)
Na tohle se mě nejvíce osvědčil šátek. Prostě kočár zůstal zaparkovaný doma nebo jsem šátek měla hozený v kufru auta, zaparkovala, malýho uvázala na břicho a šli jsme. K nezaplacení.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Diskriminace 

(28.1.2007 14:31:13)
Je to diskriminace. A odpovědi prodavačů apod.lidí, že to mají na dveřích proto, že se jim v obchodě krade - no nezlobte se na mě, ale protože mám kočárek, tak jsem zlodějka? No to je fakt pěkná blbost. Naši "problematičtí" občané taky kradou, na co přijdou, a nemají nikde nálepku "vstup .... občanům zakázán". A kdyby to někdo udělal, už to ti daní občané budou brát jako diskriminaci. Problém je v tom, že si to ovšem vůči k nim nikdo nedovolí. To by se zase omýlaly lidská práva apod. A jak je to teda s náma??? Na nás si každý prostě dovolí, nebo to aspoň zkouší... Nesmíme se nechat... Buď se např. v obchodě obrníme nějakou odpovědí, nebo prostě pojďme nakupovat jinam. Ale horší je to teda na úřadech, poštách a jinde ....Tam si většinou musíme nějak poradit. Ale někdy je to oříšek ...
 PetraK. 
  • 

Re: zakaz nejen v knihovnach 

(24.1.2007 11:24:48)
Nejde jen o to, že kočárek někde zakazují, ale na spoustu míst se vůbec nedá s dítětem v kočárku dostat. Zatím s ním sice nejezdím, ale až to bude aktuální, vím, že budu mít problém se dostat třeba i do našeho domu - úzký vchod a hned za ním 11 schodů, bez nájezdu a pak mám ještě dalších 20 schodů do patra, kde bydlím, na chodbě kočárek není kde nechat. Do některých typů autobusů (který jezdí k nám na chalupu) se kočárek vejde stěží a kočárek pro dvojčata vůbec. Totéž vlak, úzké dveře a u těch širokých je uprostřed madlo! Ten, kdo to mohl vymyslet, by měl aspoň měsíc někde cestovat s kočárkem. Pošty, úřady apod. to taky nemají vždy vyřešeno.
 Káťa+2 Škubánci 


Re: zakaz nejen v knihovnach 

(24.1.2007 13:31:57)
Naprosto souhlasím!
Nejvíce mě vytočil zákaz kočárků na obvodním úřadě Praha 9 ve Vysočanech.
Vrátný neměl soucit, nechal mě pokaždé vyndat obě miminka z kočáru. Následovala cesta s miminky v náručí do 3. patra a nejméně hodinové (někdy dvouhodinové) čekání než přijdu na řadu. Kolikrát si ani nebylo kam sednout.
To mi přijde fakt nehorázné! Díkybohu už tam nebydlím (ani nevím, zda tam ten zákaz je pořád) Praha 10 s kočárky problém nedělá.
 peggy 
  • 

Re: Re: zakaz nejen v knihovnach 

(24.1.2007 21:39:04)
Na Vysočany musím zareagovat, já jsem se sem přistěhovala z Prahy 4, kde na úřadě sice jsou výtahy atd., ale samé těžké dveře k otvírání, dvoje za sebou nejlépe, málo místa atd. Praha 9 má tohle lepší, aspoň tedy v nové budově, nechtěla bych tahat kočárek do té staré se schody. Hlavně jsou ti vrátní hned za prosklenými dveřmi a kolikrát hned přiskakují a otvírají. Cedulka o tom, že kočárky se mají nechávat dole, tam sice visí, ale za 2,5 roku to po mně nikdy nikdo nechtěl, vždycky mě posílali nahoru a ještě radili a byli příjemní - ono opravdu vždycky záleží na lidech, doufám že jste narazila na někoho, kdo už tam není :-)
 Káťa+2 Škubánci 


Re: Re: Re: zakaz nejen v knihovnach 

(25.1.2007 12:17:32)
To jsem ráda, že personál vysočanské radnice prohlédl :-)
Nebydlím tam už 1,5 roku, ten zákaz se tam objevil nějaký čas po tom, co se nová budova otevřela. A jelikož zákaz byl nový, personál zřejmě taky, tak ho dodržovali a to důsledně, zřejmě víc jak zákon :-)
Kdykoli jsem přišla a vrátný viděl kočár, hned přistupoval a důležitě rukou poklepával na ceduli se zákazem. Beze slova. Za to jsem mu asi nestála.
No škoda slov. Jsem ráda, že už to neplatí.
 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: zakaz nejen v knihovnach 

(29.1.2007 10:31:22)
to mi pripomnelo, u nas je bezbarierovy dum, samy vozickari. v suterenu je kadernictvi, posta a lekar. do kadernictvi se zajet. u pani doktorky jsem si mohla vzit amlou az do ordinace v kocaru, jsem zirala. a na poste je cedulka, ze tam kocarky nesmi. nechapu proc. s vozikem tak smi a kocarek ne? no zdatne tu cedulku ignoruju a jeste mi nikdy postacky nerekly, ze musim ven.
 dasa T 


Jenže nejde  

(24.1.2007 11:13:47)
Setkala jsem se s tímto "vyčleňováním" kočárků a tím pádem hlavně žen a dětí na více místech, i přesto, že tam nebyla ani ta trapná cedule. Dovolila jsem si vzít dítě v kočárku do obchodu s potravinami, upozorňuju, že obchod byl úplně prázdný a bylo tam místa dost na to, abych tam dítě mohla mít. Postarší paní prodavačka mi vynadala, že prý mám kočárek nechat venku před obchodem. Na mojí otázku, proč to mám takto udělat, po chvilce zaváhání odpověděla, že právě vytřela, nic jiného ji zřejmě nenapadlo. Dítě spalo a s ním v náručí bych nenakoupila, tak jsem jí řekla, že zřejmě budu muset chodit nakupovat jinam, protože dítě v kočárku nebudu nechávat samotné na ulici bez dozoru. Nakonec to prodavačce začalo být trapné, zřejmě ji došla ta absurdita situace, tak se omluvila a prý, že samozřejmě, že jí to nějak nedošlo. Ale já už jsem raději odešla a nakupovat jsem tam nechodila. Raději autem do hypermarketu. A nebo další případ - Obchodní centrum Letňany, dětský obchod Bambule - tam nám zakázali vjet s dítětem v nákupním vozíku. V té době dítě chodit skoro neumělo, přišlo mi to absurdní. Obchod s hračkami pro děti, ale s dítětem v nákupním vozíku se tam nesmí. A nechat tam vozík plný nákupu jen tak stát u vchodu mi nepřijde jako košer nápad. To samé akvaristika v tom samém obchodním centru, ikdyž tady bych měla pochopení, vozík by mohl akvária rozbít.
Prostě cedule s přeškrtnutým kočárkem, která má symbolizovat zákaz vstupu s kočárkem, tím pádem s dítětem, neznamená nic jiného než zákaz vstupu lidem, které mají malé dítě, které ještě neumí chodit a to mi připadá v dnešní době trochu přitažené za vlasy.
Tam, kde si nepřejí vstup s kočárkem, ať to vyřeší jinak a nabídnou jiné řešení, aby tam mohli všichni. Protože PSŮM A MAMINKÁM A DĚTEM V KOČÁRKU VSTUP ZAKÁZÁN je tak trochu ČESKÁ SODA.
 Lenka 
  • 

dobrá zkušenost s HM 

(24.1.2007 15:56:01)
Když malá ještě pořádně nechodila, vozila jsem ji po obchodním centru v nákupním vozíku a ptala jsem se sekurity, jestli s ní můžu takto zajet do obchodu H a M. Mimochodem, je to tam dost úzké, spousta lidí, bylo před Vánocemi... K mému překvapení mi odpověděli, že pokud mám na vozíku dítě, můžu klidně zajet dovnitř a projíždět mezi regálama. Bez dítěte bych ten vozík musela nechat před obchodem.

 Misinka 
  • 

Re: Jenže nejde  

(24.1.2007 19:51:27)
Prominte, ale zakaz chozeni psu do prodejny...to schvaluju! Asi budu jedina, ale je to tak. Doma u rodicu mame pejska....takze nejaka nemilovnice zvirat nejsem.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Jenže nejde  

(31.1.2007 17:57:44)
Ja bych rekla, ze je moudrejsi ho povolit s urcitymi opatrenimi - treba odpovednosti majitele za to, co pes provede, kosikem, apod. Ja sama jsem vetsinou nemela problemy, pokud jsem si psa vzala do tasky na nakupni vozik, a to ani v hypermarketech [Letnany, Tesco apod.] Ono je tezke, kdyz jedu nekam na navstevu, a nakoupit musim, nechat psa v uplne cizim prostredi samotneho doma - podle me je mensi zlo ho vzit s sebou a hlidat.
 lara+Ondra 3, 36 tt 
  • 

A co takhle... 

(24.1.2007 11:27:59)
A co takhle nosit děti v šátku (babyvaku, klokance)? Jasně, na větší nákup to třeba nejde, ale ta knihovna by šla...já jsem si vždy plánovala pochůzky a "dopravní prostředek" podle toho, co jsem měla zařídit, jestli tam jsou schody, jestli budu muset jet busem, ...
No, uznávám, že by to tak být nemělo, ale maminky si přece poradí :)
 lara+Ondra 3, 36 tt 
  • 

Re: A co takhle... 

(24.1.2007 11:31:04)
Nemyslela jsem samozřejmě, že by si maminky neměly poradit, ale to, že by k tomu neměly být nuceny okolnostmi, jako jsou schody, úzké dveře a netolerantní lidé, případně přiblbé cedulky :)
 Dana K 
  • 

Re: Re: A co takhle... 

(24.1.2007 14:43:34)
Také jsem se připravovala, že budu malého nosit v šátku. Jenže se narodil s těžkým refluxem a prvních několik měsíců musel jenom ležet, když jsem zkoušela šátek, blinkal i po dvou hodinách od kojení... :-( No a v devíti - deseti měsících, kdy ho to přešlo, už byl těžký a já nebyla zvyklá ho venku tahat a on nebyl zvyklý nechat se tahat v šátku nebo klokance...
Naštěstí jsem měla problém s kočárkem pouze v jednom obchodě, protože jsem se tam nevešla, tak jsem chodila o ulici dál (jsem z Prahy, tak není problém dojít do jiného obchodu). A MHD - vytiskla jsem si z netu jízdní řády a plánovala si cesty tak, abych jezdila nízkopodlažními autobusy. No, ne vždy to vyšlo, často přijel autobus, kde už byly tři kočárky... A u vysokých autobusů pravidelně kolem mě s kočárkem prázdno, všichni museli najednou nastupovat jinými dveřmi :-) ale když jsem si řekla, nestalo se mi, že by mi někdo odmítnul.
 llena tehule TP21.4.07 
  • 

Re: A co takhle... 

(24.1.2007 11:46:02)
Tak satek pro nas bude zrejme nutnosti. Take si vzhledem k blizicimu se porodu, vsimam onech ceduli se zakazem vstupu. Nas dum je taky absdolutne nevybaven - s kocarkem nevjedu pokud nerozevru obe kridla dveri (bydlime ve starem cinzaku) do vytahu se nam kocarek nevejde, takze do mezaninu vytahat rucne a kdyz pujdu ven sama bez pritele, to se pekne zapotim, navic - posty, urady, obchody v okoli vsude zakaz vstupu s kocarkem, schody, nebo uzke vchody, navic mame psa. Cestovani MHD mi staci pouze se psem - ty ksichty, neochota, vulgarismy, a jeste navic s kocarkem - ne dekuji pekne, psychicky chci byt fit. Takze satek je pro nas v podstate jedine funkcni reseni, kdyz pujdu s prckem a psem sama, bez partnera. Ale zase mame problem - nase spolecnost totiz "satkarky" odsuzuje opovrzlivym pohledem, aniz by si zjistili zdravotni vyhody pro mimco..... Holt u nas vladne jeste jakasi "doba temna"
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: A co takhle... 

(24.1.2007 11:53:43)
lleno, nevím, kde bydlíš, ale já s dětmi v šátku neměla naprosto žádné problémy, naopak přitahovaly pozitivní pozornost, jak se na lidi okolo usmívaly.
 Siddhártha 


Nejsem jediná 

(24.1.2007 12:11:56)
Koukám, že nejsem jediná, koho to tak štve. Celou dobu jsem si říkala, že jsem asi neschopná, že se neumím přizpůsobit. Minulý týden mě porazilo to, že jsem se nedostala do HRAČKÁŘSTVÍ!
Bohužel šáteku mě nepřipadá v úvahu, protože jsem drobné postavy a malá váží 9 kg. Takže po 10 minutách mám křeče v celé horní polovině těla. Jsem ráda, že vydržím, než si odříhne.
A souhlasím s tím, že zákaz kočárků je české specifikum. V Anglii jsem s holkou, o kterou jsem se starala, neměla sebemenší problém. Naopak. Ochota taková (lidí i prodavačů/ček), o které se nám může jen zdát.
My jsme vůbec země paradoxů. Stát dělá cokoliv (v podobě - říkám tomů úplatků), aby se zvedla porodnost, ale rodiče s dětmi jsou pak na obtíž. Leda, že by ještě vydali zákon na zákaz "zákazu s kočárky".

I když, v dnešní společnosti jsou nejen děti, ale i staří a invalidé na obdíž. Kdo není mezi 20-35 let, v kondici, aby ani nevycházel z domu.
 Mazlenka 


Re: Re: Re: A co takhle... 

(29.1.2007 15:45:54)
Nosit děti v šátku je hezké, taky jsem si to plánovala. Ale příroda to zařídila jinak a dvojčata se tak prostě moc nosit nedají. Nezbývá mi než hurá do kočárku a nakupovat tam, kde se vejdu i s dvojčátkovým kočárem a tam kde nás rádi vidí. Úřady jsou kapitola sama pro sebe :)
 lara+Ondra 3, 36 tt 
  • 

Re: Re: A co takhle... 

(25.1.2007 10:29:46)
Přece tě opovržlivé pohledy nemůžou rozházet? :-) Já teď taky s kočárem nebudu moct dost dobře vyjet, momentálně bydlíme v Lillehammeru a je tu strašná spousta sněhu a dost kluzko (i když pluhují, sypou a sníh z centra města dokonce odvážejí náklaďáky), a představa, že se někde sotva držím na nohou, v jedný ruce se snažím udržet malýho Ondru, kterej je furt na zemi, a druhou se snažím udržet kočár....no, zaplať pánbůh za šátky a pod.

(když byl Ondra mimčo a nosila jsem ho v babyvaku, byla jsem v Norsku centrem pozornosti, tam se to "nenosí" - jen klokanky - spousta žen se mě ptalo, kde se to shání, když jsem řekla, že ho mám z ČR, byly evidentně zklamané)
 llena tehule TP21.4.07 
  • 

Re: Re: Re: A co takhle... 

(25.1.2007 12:55:08)
to vis, ze me ty ksichty nerozhazi, jsem uz "vycvicena" na ksichty ktere ostatni hazi kvuli psovi. Upozornuji, ze ne z duvodu jineho, nez toho, jaka je to rasa! Takze kdyz na me bude nejaka postkomunisticka pani blbe koukat, juknu na ni jeste hur :))). Doufam, ze prcka budu moct nosit v satku, ze nebude mit zadne problemy, jake jsem tu cetla....
 Dana 
  • 

Re: A co takhle... 

(24.1.2007 12:25:36)
Moje dítě po třetím měsíci do vaku nechce. Zrovnat tak ho nelze chovat v klubíčku. Začalo to myslím v souvislosti s rehabilitací.
 Monika (0,5 roku) 
  • 

Re: A co takhle... 

(24.1.2007 15:25:39)
Taky si dobře promýšlím,co mám v plánu za pochůzky a podle toho beru kočár nebo šátek, ale většinou mám šátek v kočáře vždy, teď v zimě jako přikrývku a když je náhodou potřeba, šup a jsme oba mobilní. Pak jen doufám, že kočár zůstane tam, kde jsem ho zanechala...
 Baruska 
  • 

Re: A co takhle... 

(24.1.2007 20:25:32)
když mám jít se svým devítiměsíčním klukem kamkoliv jinam než na zdravotní procházku po dobře známých cestách okolo baráku, vždycky ho nosím v šátku. Má to pro mne spoustu výhod a navíc mě v autobuse vždycky někdo pustí sednout. Lidé se na mne hezky usmívají a občas mě někdo dokonce pustí před sebe ve frontě. I babky na úřadech jsou většinou celkem přívětivé. Šátek (a babyvak) zachránil můj společenský život, můj kulturní život a vlastně samotnou mojí lidskou důstojnost v době časného mateřství.
Je mi líto, že je to tak. Stydím se za celou naši "moderní" společnost, za to, že mladé ženy jsou odsunuty někam na okraj jenom proto, že se staly matkami. Že se na ně ti "normální" (ti, co právě nevezou kočárek) často nestydí dívat s opovržením. Já jsem s kočárem do města (a MHD) vyrazila jednou. Jen tak, chtěla jsem to zkusit, "ulovit si bobříka". Dokázala jsem to, já i mrňous jsme se vrátili domů zdraví, a kočárek byl v jednom kuse. Ale víckrát to neudělám. Jenomže ne každý to může dělat jako já. Mám štěstí, protože jsem velká, mám dobrou fyzičku a narodil se mi singleton. Díky tomu ho můžu nosit kdykoliv je to potřeba i v jeho současných 11 kilech. A na jaro už nacvičuju nový úvaz vhodný na dlouhodobé nošení i těžkých dětí, protože kočárku se chci vyhnout už navždy. Jenže co když se mi příště narodí dvojčata? Co když onemocním a nebudu moct nosit těžké věci? Co když se mi narodí další dítě někdy v pozdějším věku a já ho odrostlé už neunesu?
A co kdybych náhodou zestárla nebo prostě jenom onemocněla a musela jezdit na vozíku? Takových lidí je mezi námi spousta a ti všichni musí normálně žít tak, jak já jsem jenom lovila bobříka. Nikdy dřív jsem si neuvědomila, jak důležité je, aby byl svět kolem nás bezbariérový.
Díky Vám, kdo jste dočetli až sem a přeju všem (nejen těm, kdo to potřebují právě teď) aby se situace u nás co nejdříve a co nejvíce zlepšila.
Zdraví Bára
 mama a 4 deti 
  • 

Re: A co takhle... 

(26.1.2007 11:55:57)
To je hezky napsane, taky jsem takto se vsema detma zvazovala cestu, zda do "klokanku" nebo kocarek.
Je treba uznat, ze na nektera mista male deti opravdu nepatri a zajit si tam sam. Zadnou hlidaci babicku jsem nikdy nemala. (jedna pracovala, druha brzo zemrela)
Tolik popisovana knihovna:
1.) Tam se preci chodi odpocinout si a za klidem a to mi povezte, jak to chcete s detma udelat. A co jeste vice, maminka co si pro detatko vezme do knihovny nejake to papanicko!!
2.) ...a jeste knihovna. Bylo by moc hezke vracet knihy s cistym neupatlanym obalem. Stejne tak dohlednou na ucebnice deti.
mama
 Lavanda 


Re: Re: A co takhle... 

(26.1.2007 16:22:23)
Nechápu. Přece si vezmu knížky a jdu, nevysedávám v knihovně a nenechávám děti řádit. Krmit děti v knihovně by mě ani nenapadlo.
A protože mám děti, tak jsem nutně čuně a patlu obaly knih? To přece nijak nesouvisí...
Nerozumím smyslu tohoto příspěvku.
 Káťa a škubánci 


Re: A co takhle... 

(29.1.2007 21:49:00)
Už jste zkoušeli v pražské MHD kombinaci jedno v šátku a druhé v kočárku? Jde to, ale je pravda, že když dorazíme domů jsem celá zhuntovaná a děti plné elánu.
Ještě poz. k metru, jestli pak víte, že se smí přepravovat na eskalátorech kočárek pouze za doprovodu dvou dospělých osob? Takže žádné kočárek, matka, druhé dítě za ruku......:-))
 Anička+K+K 


kdyby jen knihovna... 

(24.1.2007 12:38:32)
po přečtení všech příspěvků se chci taky připojit. U nás ve městě se s kočárkem nedostanete vůbec nikam. Městský úřad sídlí ve staré budově a do kanceláří vede asi 50 schodů a několikery dveře, takže kočárek nechat venkuk a pak strávit nekonečné čekání v kanceláři :-( to jsem odmítala a vytrvale nosila (sama) kočár až do kanceláří a že by se pak někdo zeptal jestli nechci náhodou pomoc ... Nejhorší bylo když opravovali hlavní vchod a muselo se zadem, dvorem do kopce, bez chodníčku a pak úzké dveře do kterých jsem měla problém i se sporťákem natož s hlubokým.
A obchody u nás? ssamý malý a s úzkýma uličkama, že není ani sebemenší šance na vstup s kočárkem, raději to řeším dojetím autem do nedalekého města a v klidu si udělám velký nákup. Když jsme ještě neměli auto, byla jsem nucena jet několikrát autobusem a to jsem nikdy nevěděla jestli vůbec budu moct odjet. Někdy prostě jel "zájezdový" autobus a ten místo pro kočárky prostě nemá vůbec. a když už jsem se dostala na Mělník tak jsem se pak nemohla dostat zpátky, doslova mi jeden starší občan řekl ať jedu vlakem a přibouchl mi dveře před nosem. No a o vlaku už tady někdo povidal...
Jenže u nás tedy kočárky ve vlaku a autobusu zdarma nejezdí!
 Dana K, Kubík 21 měs. 
  • 

Re: kdyby jen knihovna... 

(24.1.2007 14:50:06)
Dobře Vás chápu.
Léto jsme trávili na chalupě u Štětí. Malý ještě sám nechodil, když tak jen pár krůčků. Byla jsem šťastná, že mě vozil dědeček autem, neuměla bych si představit jezdit do Štětí nebo do Mělníka autobusem s kočárkem. A do Mělníka jsme jezdili pravidelně na koupaliště (je lepší než ve Štětí).
Ještě, že příští léto už nebudeme kočárek potřebovat, to už se nebudu bát jezdit autobusem...
 Radka, Honzik-6 mesicu 
  • 

Re: kdyby jen knihovna... 

(24.1.2007 18:00:59)
Jen pro informaci - kocarky ve vlacich jezdi dle ceniku zadarmo !!! Autobusy - to asi zalezi na dopravci.
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

asi žiju v ráji 

(24.1.2007 12:43:41)
ahoj holky,

mám 17 měsíčního chlapečka a žijeme ve Francii. Proti tomu, co píšete o ČR si připadám, jako v ráji. Bez problémů se s kočárkem dostanu do dopravních prostředků, obchodů i do knihovny, všude je buď bezbariérový přístup nebo výtah. Dokonce tramvajové ostrůvky zvedali přesně o 11,5cm, aby vozíčkáři a matky s kočárky mohly bez problémů nastoupit do tramvají, které jsou (samozřejmě) nízkopodlažní. Taktéž autobusy, kde vám navíc řidič ještě autobus nakloní, abyste se ani trošku nemuseli namáhat.
O to větší šok pro mě byla cesta do ČR loni v létě, to měl syn 10 měsíců. Když jsem v Rožnově pod Radhoštěm vjela s kočárkem (golfáče) do prodejny Mimi (Loana), prodavačka středního věku mi hned u dveří sdělila, že mám nechat kočárek stát na vyhrazeném místě vedle vchodu. Řekla jsem jí, že v tom případě asi nic nenakoupím, neboť synek by nevydržel v klidu, pokud mě neuvidí a protože nechodí, nemohu ho vyndat z kočárku, neboť s mrňouskem v náručí nejsem schopná probírat se v oblečení.
Tak prý teda můžu dál i s kočárkem. Celou dobu mi byla v patách, a když jsem nechtěně asi o 5cm posunula (ani neshodila, ani neumazala) jednu hromádku s oblečením (poličky byly dost nízko u země), hned se osopila, že to nemůžu, že oni by to špinavé neprodali apod. Tak jsem jí poděkovala za "ochotu" a odešla. V této prodejně mě už neuvidí.

Iva
 MArtina 
  • 

Re: asi žiju v ráji 

(25.1.2007 13:19:33)
Přidávám se, asi taky žiju v ráji, na Praze 11 :-))

Cestování v pohodě zvládám s 20 ěsíčním dítětem v kočáru a 3 letým za ruku. Spousta nízkých autobusů, jediné co mě kdy zradilo, že mě řidič nevzal jako4 maminku, ale to chápu.

Staršího syna vždycky někdo pustí sednout, podá mu ruku, pomuže vystoup, v metru do schodu, na jezdicich schodech (já držím kočár) a vždycky mi někdo matěje vezme za ruku.

Obchody - nakupuju v supermarketech, v malých obchodkách v okolí a vždycky uplně bez problému. A i obchody v okolí, tedy praha 4 jsou OK. NIkdy nic i v dobách, kdy jsem jezdila s tankem (tandemem).

POštu máme bezbariérovou.

Opradu se s kočárem dostanu kam chci. Občas musím trochu kombinovat jízdní řády a různé linky, ale snažím se být samostatná :-).

Včera jsem jela bez dětí a měla jsem strašně klouzavý boty a na schodech v metru byla uplná klouzačka z rozbředlýho snehu. Zrovna jsem si řikala, že bych ted nechtela nest kočár, když tam přišla maminka s těžkým sportákem. Ochotně jí pomohl nejaký muž, ale já bych asi odmítla. Fakt bych se bála že ublížím všecm :-(. Bohužel si dovedu představit,že by to tu mamku mrzelo a myslela si že kecam.....

Občas když čekám na zastávce a přijede bus se schodama, tak čekám na jinej, nízkej a hned na zastávce se mi lidi ptají, jetsli budu potřebovat pomoc. Možná v těch lidech budím soucit :-)))

A ceduli podobného typu jsem nikdy neviděla. Bych se jich zeptala, jestli kdybych přijela na invalidnim vozíku, tak by taky měly problém s kobercem a vyhodili by mě, nebo by radši uhybali pohledama, že me nevidí. To me fakt točí!!!!!
Martina
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Musíme být vidět a slyšet ! 

(24.1.2007 13:37:18)
Myslím, že názor, že máme jako maminky prakticky ustupovat a nosit děti v šátku, mi nepřipadá správný. Je to ústupek, který je zbytečný. Musíme víc dát najevo nespokojenost. Pokud budeme dělat ústupky, tak se nic nezmění. Já jsem například bombardovala autobusového dopravce, který jezdí u nás ve městě, proč vůbec existují spoje, kam se vůbec nevejde kočár. Přeci stačí vyndat 2 sedadla a místo je na světě. A inu stalo se a ze zmíněného autobusu vyndali dvě sedadla a už se mi nestane, že čekám na autobus s kočárkem a on přijede a já mám přesto smůlu a čekám další hodinu na další spoj:) A co se týče šátků ? To je epizoda sama o sobě. Nedávno jsem šla s mojí tchyní a potkali jsme holčinu s mimčem v šátku a na to moje tchyně spustila jaká je to nehoráznost, že tomu dítěti ta máma jen ničí páteř a jak je to strašné, že dítě má ležet v kočárku.... Musela jsem jí oponovat, vysvětlit jí, že ten šátek opravdu dítěti "nezlomí záda vejpůl", ale ona si stejně myslí své. A takových osob určitě není málo.
 xxxx 
  • 

Re: Musíme být vidět a slyšet ! 

(24.1.2007 14:03:40)
No samozřejmě máte pravdu, že na hodně místech se tenhle zákaz absolutně
nehodí a že to může vypadat až jako diskriminace, ale pozor na to, někdy se taky musí matky zamyslet jestli třeba oni nediskriminují se svým kočárkem někoho jiného.Píšu to proto, že švagrová se vždycky všude nahrne jak velká voda s kočárem ve stylu já jsem mladá matka s dítětem a teď musíte všichni předemnou padnout na zadek a uhybat.
Třeba jednou jsem s ní šla do malinkatého obchůdku a ona tam dotáhla kočár přitom všechny ostatní maminky měli kočárky venku,
zatarasila s ním jedinou uličku kudy se dalo projít ven a nebo dovnitř a když jí prodavačka poprosila jestli by si nemohla nechat kočárek přede dveřmi tak se na ni obořila, jakože je to diskriminace a že je to veřejný místo a tak má nárok na to, aby tam s kočárem jela...
Bylo mě trapně i za ni..Takže bych řekla, všeho s mírou.
Přitom mají auto, kousek tam odsud je parkoviště, takže mohla děcko vzít třeba do toho vajíčka nebo šátku.Nebo ho mohla nechat na tu chvíli doma manželovi.atd.
Takže u ní jiná možnost byla.
 Elennn 


Re: Re: Musíme být vidět a slyšet ! 

(24.1.2007 14:09:54)
Já si taky myslím, že je to i o ohleduplnosti na obou stranách. Ostatně jako všechno, že.
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Re: Musíme být vidět a slyšet ! 

(24.1.2007 20:54:14)
Samozřejmě v mezích normálu. Například v zimě jsem já ani moc mimčo v kočáru do obchodu nebrala. Kvůli teplotnímu skoku. Myslím, že dítě ve fusaku, navlíknuté do oblečení vézt v kočárku do obchodu, kde je i 20 stupňů je holý nesmysl. Něco jiného je nějaké obchodní centrum, kam ho v kočárku nebo v autě dovezu a uvnitř ho svléknu do přiměřeného počtu vrstev oblečení. O čem píšete je extrém, který samozřejmě také existuje. Já mluvím spíše o tom, že úřady, veřejná doprava, ordinace lékařů, nebo třeba zrovna ty knihovny by měly být přístupné bez větších problémů.
 Jezi 


Nošení v šátcích 

(24.1.2007 14:25:17)
Taky myslím, že nošení v šátcích není pro všechny řešením, třeba já si teda dvojčata do šátku nedám ;-)
Bydlíme teď na vesnici, kam jezdí jen autobus a nemít auto, nehnu se odsud, jezdí sem totiž jen autobusy, kde místo na kočárek není a dává se tam jen složený. A složit kočár s dvěma dětma na ruce a pak s nima 3/4 hodiny jet na klíně, vedle sebe starší (3 letý) dítě, to taky nesvedu.
V Praze se běžně bavím nad ochotou lidí pouštět mě v metru na plošinku vyhrazenou kočárkům. Musím lidi nechat vystoupit, takže nemůžu dvojkočárem zablokovat celý východ. Ostatní lidi se mezitím nasunou ze strany dveří a když všichni vystoupí, naskáčou do vagónu z boků, až plošinu zaplní a já čekám na další metro. Teď už je to lepší, ale před vánocemi jsem se celkem načekala. Ale i matky kupodivu nakupují vánoční dárky...
No těch historek by bylo. Nejlepší mám ale bez kočárku, to mě kdysi v 8 měsíci těhotensví s dvojčaty (a tudíž obr břichem) při nástupu do tramvaje, kam jsem se šplhala s tehdy cca 2 letým synem, nákupními taškami a detskou motorkou, nazval jeden pán tlustou krávou, co nemá lézt do tramvaje, když se tam nevejde ... zavadila jsem o něj :-)))
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Dopravní prostředky 

(25.1.2007 8:16:17)
To se mi jednou v autobuse stalo, že taky s pěkným břichem si sedím na normálním místě (zásadně si nesedám na místa pro invalidy) a tu ke mně přiskočí paní a mává mi invalidní průkazkou před očima. Tak jsem jí zamávala svojí těhotenskou průkazkou a řekla jsem jí, jestli by byla tak laskava a zvedla si ty čtrnáctileté hochy z invalidních míst (na všech 4 místech pro invalidy seděli puberťáci a těch se paní asi bála, nebo nevím). Je pravda, že se mi omluvila, ale není to pravidlem. A při jízdě s kočárem ani nebudu mluvit. Jednou jsme s kamarádkou čekaly na tramvaj. Každá kočár s ročním capartem a tak jsme vždycky naložili jeden kočár, pak druhý a jelo se. Na jedné zastávce čekáme a přijíždí naše tramvaj. Najednou kde se vzal tu se vzal hlouček romů a běželi na nás a něco strašně pokřikovali. Vůbec jsme nevěděli o co jde oni šup na naše kočáry, oba je nám dali do tramvaje a my jen zírali s otevřenou pusou. Taková ochota - nevídané. Většinou se setkávám s tím, že pomáhají cizinci a nebo právě romové (nejsem v žádném případě rasista, ale je to připadá mi to opravdu zvláštní).
 Terka 
  • 

Re: Dopravní prostředky 

(25.1.2007 9:07:07)
Kdaž jsem v 8 měsíci nastupovala v Brně do šaliny, byla plná mladých Romů. Trochu jsem z toho měla bobky (osobní špatná zkušenost), ale jen jsem vylezla po schůdcích, všichni mladí kluci sborově vstalia pouštěli mě sednout. Nechtěla jsem (tehdy se mi opravdu líp stálo), ale oni jinak nedali, že na sebe musím dávat pozor. Byla jsem v šoku. Den předtím mi asi šedesátiletá paní vynadala, že ji jako těhotná obtěžuji, že se na mě musí dívat, že mám být doma...
 Eva 
  • 

Re: Re: Dopravní prostředky 

(25.1.2007 9:52:10)
Terko, dobře jsem se pobavila. Tak těhotná žena obtěžuje tím, že se na ni musí dívat! Vážně bomba! Měla jsi jí říct, že tebe to taky dvakrát netěší, že musíš koukat na ni. Ale horší je, že jí už to zůstane! :-)
Normálně nejsem takhle jízlivá, starý lidi mi nevadí, ale tohle ji síla.
Já se coby těhulka setkala s pouštěním jen od důchodců, a to jsem byla tak 5. nebo 6. měsíci, takže břicho ještě nic moc. Jen vím, že mě tehdy vážně nevadilo stát a byl to jen kousek. Musela bych se hanbou propadnout, kdyby mě měl pouštět 70 letý dědeček o holi.
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Re: Re: Dopravní prostředky 

(25.1.2007 16:29:05)
Nejlepší je, že úplně nejhůř jsem (asi jako většina maminek) cestování snášela v prvních týdnech gravidity. To jsem ale neměla žádnou těhotenskou průkazku, tak nezbývalo, než v přeplněných autobusech s vydýchaným vzduchem cestovat pověšená na tyči, protože vysvětlovat někomu, že jsem těhotná, ale nemůžu mu to nijak prokázat, by bylo asi nesmyslné.
 Katka. 


Nastupování do metra...... 

(25.1.2007 13:37:58)
Jezi, taky se mě často stává, že přijede metro, na ploše u dveří stojí hromada lidí a v uličce nikdo.
Tak prostě řeknu z dovolením a jedu.
Jednou jsem asi po 30 minutovém čekání na další a další metro normálně řekla z dovolením a najela jsem do davu lidí.
Všichni na mě zírali, tak jsem řekla, že stojí na místě určeném pro kočárky (bylo to v novém metru na stanici B), aby si tedy stoupli do uličky.
 Martina, Davídek 1 r. 
  • 

Re: Nošení v šátcích 

(28.1.2007 13:30:46)
haha, tak to je dobrý. A ví pán, že kráva kope??? Já bych ho totiž za to nakopla..... Dle rčení kůň kope dozadu, kráva doboku a blbec do všech stran
 Zuzka a Anežka 06/05 
  • 

Tak na to musím reagovat ... 

(24.1.2007 14:03:17)
Ano, je to opravdu hrozné - také si někdy připadám, jak kdybych měla nakažlivou nemoc. Také mě uráží podobné cedule. Máme i pejska a to bych i pochopila, že s ním nesmím např. do obchodů (i když jsem teda přesvědčena, že je čistotnější než někteří lidé). Ale cedule zákaz vstupu s kočárkem mě tedy překvapily. Narazila jsem na ni m.j. i u naší knihovny. Já tam tedy v životě nebyla a jelikož tam jsou skleněné dveře, viděla jsem ty mraky schodů, takže bych tam ani nešla, ale nechápu to. Vím, že dřív to bylo běžné, jak mi maminka říkala, že se s kočárkem nikam nesmělo. Teď jsme naštěstí trochu dál a prostě tam, kam se "nesmí", tak tam nejdu. V jednom obchodě jsem si také vyslechla, abych si ten kočárek posunula, aby se tak vešli další lidé a dívali se na mě tak nepříjemně celou dobu, že už tam nejdu. V dnešní době bych opravdu kočárek venku samotný nenechala a s dítětem už vůbec ne. V MHD také hrůza, já když byla ještě bezdětná, vždy jsem místo pro kočárky uvolnila, když s ním někdo nastupoval. Já teď to štěstí nemám tedy - lidi se prostě nehnou. Nízkopodlažní autobusy mi staví tak, že je velký problém do nich nastoupit a pak vystoupit. Několikrát se mi stalo, že nízkopodlažní bus vynechal a další spoj přijel normální bus a tak nacpaný, že s kočárkem bych se do něj nevešla. Stěžovala jsem si i na DP již. Chodníky jsou také někde v hrozném stavu. Člověk si to neuvědomí, až když s tím kočárkem začne jezdit. Jak tu někdo psal, také myslím na vozíčkáře - musí to být hrozné se takto pohybovat po Praze. No snad u nás bude kultura někdy lepší tak jak to píše jedna maminka o Francii.
 Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) 


Re: Tak na to musím reagovat ... 

(24.1.2007 14:30:44)
Kocarek = handicap...

... ja jsem se v bezprostrednim okoli s timhle nesetkala, ale kdyz jsem u nasich na vesnici, kde jezdi MHD co hodinu a ma plny pocet sedadel, tudiz s kocarkem jedu asi tak, ze zaberu celou ulicku a kolem nas se uz nikdo dozadu nedostane a ja sama stojim na schudkach... no hruza... a to tam ziji mlade rodiny. Neumim si predstavit, kdyz treba potrebuje jet vic maminek treba do poradny nebo tak...

... a jeste autobusy v Praze. Jelikoz mam doma net, tak si zamerne vybiram (pokud to jde) nizkopodlazni autobus... a kolikrat je to uplne zbytecne. Neni mi dost jasne, proc ridici vyzaduji, aby se na ne zvonilo, kdyz bude vystupovat kocarek. Mam pocit, ze VETSINA ridicu nizkopodlaznich autobusu prosla skolenim, jak zastavit na zastavce minimalne 20 cm od chodniku. Tim padem pro mne straci i nizkopodlazni autobus smysl neb musim s kocarkem "skocit" na silnici a pak se jeste "skrabat" na chodnik... taky jsem jiz psala stiznost (no, spis dotaz) na DP, ale zmenu nepozoruju, bohuzel... :-(
 Zuzka a Anežka 06/05 
  • 

Re: Re: Tak na to musím reagovat ... 

(24.1.2007 21:23:15)
Já si také vybírám na netu spoje nízkopodlažní a jak jsem psala také mi to většinou není moc platné... jeden čas jsem měla i pocit, že to řidiči dělají schválně. Na všech zastávkách zastavili těsně u chodníku, tam, kde já nastupovala a vystupovala tak, že to byl pro mě velký problém. Opravdu nechápu, proč se ti lidé tak chovají.
 Karmelka 


Re: Tak na to musím reagovat ... 

(26.1.2007 11:45:26)
tak tak vše co píšete je pravda.

V naší knihovně teda je výtah a hrozně moc milé knihovnice-dám jim seznam co chci a oni mi to i přinesou-abych nemusela vše dlouho hledata dítě mít na chodbě-protože mezi regáli se nevejde.

horší teda je ještě jedna věc-která mě teda hodně moc štve.a to jsou záchody-jelikoš mám hyperaktivní močák-musích chodit častěji na wc a tedy když někam musím-tak to domů prostě nevydržím:-(,tak to řeším tak ,že chodím na wc pro invalidy-jednou se mi stalo,že tam vtrhla paní(asi 60let)-(bez vozíku-naprosto zdravá)a prý at nezdržuji-a když jsem vylezla tak nadávala co tam lezu s kočárkem-tak jsem jí to hned vrátila,že ona jako zdravá,bez kočárku s dítětem může jít na normální záchod(jenže to by musela chvilku počkat ve frontě).:-(

a co se přebalovacích místností pro miminka týče-stejně se tam vejde jen jeden kočárek-tak nechápu-proč tam rovnou neudělají zachod,aby si ty maminy mohli i rovnou odskočit?to mě teda fakt hlava nebere


a takhle by se dalo pokračovat do aleluja co by se dalo předělat,že!!!!ale kam to napsat nebo si stěžovat,aby to mělo smysl?
 Monika, 1syn(6 měs.) 
  • 

Knihovny 

(24.1.2007 14:14:55)
Tak to mě za knihovny mrzí, v jedné jsem zaměstnaná. Knihovna je bariérová, tak když se tam nějaká maminka došplhá s kočárem, tak to ji přece už nevyhodím. Dokonce maminkám říkáme, ať nenechávaj kočár v chodbě a pouštíme je i mezi regály!! To jsme odvážné, že. Že se knížky(potažmo zboží v obchodech) krade, to víme, ale troufala bych si tvrdit, že to nejsou zrovna maminky s kočárky... Že by to bylo tím, že jsme ženský a dětný kolektiv, tak se do maminek dokážeme vcítit?
 Betula 
  • 

Re: Knihovny 

(24.1.2007 23:04:19)
Taky pracuji v knihovně. S kočárkem pomůžeme ze schodů i do schodů a rozhodně s nimi nezakazujeme vstup. To abych tu napravila knihovnickou reputaci :o)).
 Monika, 1syn(6 měs.) 
  • 

Knihovny 

(24.1.2007 14:15:52)
Tak to mě za knihovny mrzí, v jedné jsem zaměstnaná. Knihovna je bariérová, tak když se tam nějaká maminka došplhá s kočárem, tak to ji přece už nevyhodím. Dokonce maminkám říkáme, ať nenechávaj kočár v chodbě a pouštíme je i mezi regály!! To jsme odvážné, že. Že se knížky(potažmo zboží v obchodech) krade, to víme, ale troufala bych si tvrdit, že to nejsou zrovna maminky s kočárky... Že by to bylo tím, že jsme ženský a dětný kolektiv, tak se do maminek dokážeme vcítit?
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


U nás ve Frýdku-Místku 

(24.1.2007 14:35:52)
nejsou s knihovnou problémy. Je tam velký výtah a ani s kočárkem mě ještě nikdo nevyhodil.
Co mi ale doopravdy hlava nebere, jsou schody do čekárny k dětské lékařce: mám dvě možnosti: buď ho vytáhnu po schodech (vždycky se modlím, ať mi nerupnou nafukovací kola) nebo nechám v prostoru za dveřmi (jenže po jedné zkušenosti, kdy se z kočáru ztratila připnutá plyšová hračka to raději neriskuju - příště už by tam nemusel být ani kočár). Je to v dětském středisku u autobusového nádraží, maminky z Místku budou přesně vědět kde. A přitom by snad nebyl takový problém tam udělat alespoň plechové nájezdy.
To samé je v budově sociálky, kde se chodí vyřizovat přídavky apod.
A do obchodů, kde nechtějí pouštět kočárky prostě nechodím, ať si tam trhnout nohou.
 Martina 
  • 

Re: U nás ve Frýdku-Místku 

(31.1.2007 8:49:42)
Mám stejnou zkušenost. Taky mne zde ukradli 2 deštníky. Ze všeho nejlepší ale bylo březnové očkování, kdy hygiena rozeslala pozvánky celoplošně všem dětem do 2 let na stejný den a datum. Protože ještě byla zima, stály jsme s dětmi ve frontě na schodech. Docela se mi dítě proneslo, protože jsem po těch krádežích (a později pak už paní doktorky vylepily ceduli - Nenechávejte si věci v kočárku - krade se tady) nenašla odvahu v kočáru nechat deku, fusák, deštník. K tomu si sebou nesete tašku na převlečení a přebalení dítěte, plínu k paní doktorce, ... . Opravdu komfort. Nechápu proč se paní doktorky nemůžou třeba složit na kameru. Myslím si, že by zlodějů ubylo.
A taky proč na dvoře neudělají nějaký přístřešek na kočárky, které bychom si mohly přimknout. Hlavně, že tam je přístřešek na popelnice.
 Róza 


moje zkušenost 

(24.1.2007 14:47:33)
Přeposílám vám mou zkušenost v MHD v Praze před rokem:
Dobrý den,
bohužel jsem nucena reagovat na situaci, která se mi stala v autobuse číslo 118. Na podzim jsem se stala maminkou a proto se přepravování s kočárkem v městské hromadné dopravě teprve učím. Zatím jsem se setkala, a to bez výjimky, z velikou trpělivostí, tolerancí a ochotou pomoci a to jak na straně řidičů městské hromadné dopravy, tak mezi cestujícími.
Dne 10.1. v 10:11 jsem ovšem nastupovala na stanici Měchenická do autobusu číslo 118. Nedala jsem řidiči znamení. Nevím, jestli jsem víc zapomněla nebo jsem to, vzhledem k tomu, že jiný autobus na stanici nejezdí, nepovažovala tak za nutné. Pan řidič mě na můj vkus až dost důrazně upozornil, že jsem znamení nedala že by mě také příště kvůli tomu vůbec nemusel přepravit. Proto jsem si při vystupování na stanici Budějovická dala obzvlášť pozor, abych na znamení řidiči nezapomněla. Velmi mě ale překvapilo, když mi pan řidič přesto zastavil tak, že jsem manévr - výstup z autobusu na silnici a hned zpět na chodník, s kočárkem sotva zvládla.
Asi bych nad tím vším mávla rukou a řekla si, že měl pan řidič asi špatný den. Zvláště, když jsem se během cesty na Budějovickou stala svědkem ještě jedné, podobně neurvalé reakce pana řidiče na nějakou paní s holí, kterou paní podle něho špatně držela. Jenomže mě se něco podobného stalo za pár dní znovu:
Dne 27.1. v 11:54 jsem opět nastupovala do autobusu 118 a to na stanici Lešanská. Tentokrát jsem, a to si na to od té doby dávám pozor, opět zapomněla dát znamení řidiči. Připomínám, že jiný auobus na této stanici také nezastavuje a vjet s kočárkem dovnitř se mi podařilo bez nejmenších potíží. Vystupovala jsem hned na další stanici, tj. na Roztylském náměstí. Znamení při výstupu jsem dala. Pan řidič mi ale přesto zastavil, z mého pohledu schválně tak, abych tentokrát bez pomoci z nízkopodlažního autobusu nevystoupila. Stál tak daleko od chodníku, abych na něj s kočárkem nedosáhla, ale zase tak blízko, aby se s koly kočárku nedalo nejdříve sjet na vozovku a potom teprve na chodník. Proto jsem na pana řidiče zavolala, že nemohu s kočárkem vyjet. Odpověď byla velmi neurvalá a následující: "Jak jste vystupovala, tak jste nastupovala. Máte čas. To jsem na vás zvědavej..." Naštěstí v autobuse nechybělo dost ochotných cestujících, kteří mě z autobusu vysvobodili.
Samozřejmě nevím, jestli šlo o stejného pana řidiče, to si podle datumů a časů můžete ověřit jen vy. Já tak usuzuji pouze ze shody linek a hlavně obdobné reakce pana řidiče.

Vím, že bych znamení řidiči dávat měla, ale nikdo jsme neomylní. Ani já ani pan řidič. Nepovažuji za nutné, aby se to řešilo hrubostmi a hlavně mstou.

Prosím, zda by jste k předcházejícímu mohli zaujmout nějaké stanovisko.

Děkuji
 Zdena 2štěstíčka 
  • 

Re: moje zkušenost 

(24.1.2007 15:23:27)
Taky bydlíme v Praze. S knihovnou na Novodvorské naštěstí žadný problém nemáme, spíš naopak, paní jsou většinou moc příjemné. Ale co je kapitola sama prosebe, tak cestovat mhd. Když jsem měla jen jedno dítě, tak při jednom takovém nastupování jsem měla menší incident se starším pánem, který seděl na sklopné sedačce v místě určeném pro kočárky. Když jsem ho poprosila jestli by mi neuděl místo, tak se na mě obořil, proč nepočkám na další autobus a že je tam krom něho spoustu i jiných a mladších lidí. V tom měl pravdu, ale ti mladší stáli v uličce, kam bych se s kočárkem nevešla. Na to se pána zastala jiná paní, která říkala, že on má pravdu. Tak jsem stála mezi dveřma a na zastávkach jsem nestačila uhýbat vystupujícím a nastupujícím lidem. Doma jsem to potom při kojení obrečela. Od té doby jedu autobusem jen v nevyhnutelných případech a to raději když jede i manžel, a nebo většinou v klidu autem.
Do obchodu se mi stalo naštěstí jen jednou, že mě nepustili, a to jsem si přísahala, že už tam nepůjdu ani až budou děti chodit po svých. Ten obchod zrušili asi po třech měsících, co mě tam prodavačka nepustila. Ale nepřestávám věřit, že se to u nás jednou zlepší a maminky s dětma nebudou jen naobtíž.
 Karin80 


Re: Re: moje zkušenost 

(24.1.2007 17:39:45)
Oni ti starší lidé (někteří) v MHD jsou kapitola sama pro sebe... Vyžadují ohledy, ale sami absolutně nejsou ochotni je na nikoho brát. Vyžadují, aby se k nim všichni chovali slušně, ale sami mívají chování řeznického psa (omlouvám se psům). Kolikrát je mi z nich fakt smutno... :(
 Radka, 3 vnoučata 
  • 

Re: moje zkušenost 

(24.1.2007 16:00:43)
Když stanovisko, tak stanovisko. Pokud by se stalo něco podobného mně, nestěžovala bych si na "rodině", ale na Dopravním podniku města Prahy. Předpokládám, že to funguje stejně jako u nás v Brně, stížnost lze poslat elektronicky a příslušná instituce je povinna ji vyřídit (pro úplnost, identifikaci dopravního prostředku a tím i řidiče si udělají sami, když jim dodáte nezbytná fakta, tedy na které zastávce a v kolik hodin se incident stal). Vcelku mám často z podobných diskusí pocit, že řada čtenářek reaguje jako ublížené trucující děti místo aby se ozvaly a stěžovaly si. Já jezdím s kočárkem taky (šátek pro mě není řešení, protože už ve svém babičkovském věku na to nemám kondici), s dopravou do tramvají a autobusů jsem neměla nikdy problém a pokud jde o obchody, jdu si kam chci - pokud to podmínky obchodu či instituce umožní (to znamená, pokud výslovně nepřekážím v provozu). Ještě se mi nestalo, že by se mě někdo pokusil vykázat ven. Ale myslím, že by byl v tom případě svědkem zázračné přeměny babičky v herdekbábu. A to nikomu nepřeji. Shrnutí: nesmíte se dát, neúměrně ustupovat, ale taky vždy postupovat podle okoností. Neboť, jak pravil Herbert Spencer: Každmu jest volno činit, co chce, pokud neomezuje stejnou volnost druhého člověka.

 Roooza 
  • 

Re: Re: moje zkušenost 

(24.1.2007 16:04:21)
Tak to jsem se asi špatně vyjádřila. Tento dopis jsem polala na Dopravní podniky hlavního města Prahy a na Rodinu jsem to jen okopírovala.
 Zuzka a Anežka 06/05 
  • 

Re: Re: moje zkušenost 

(24.1.2007 21:08:08)
... také jsem si stěžovala na DP, odpověděli mi asi v tom smyslu, že mám sice pravdu, ale nic s tím dělat nemůžou ... A on se bohužel (nebo bohudík ?) hned každý neumí proměnit v "herdegbábu". Mě osobně někdy ta zloba lidí tak rozhodí, že mě to jak jsem měla reagovat napadne až pozdě.
 Roooza 
  • 

Našla jsem i odpověď DP :-))) 

(24.1.2007 16:22:49)
Vážená paní,

dne 30.1.2006 jsem prostřednictvím odboru interního auditu a kontroly DP a.s. obdržel Vaši stížnost na jednání našich řidičů a po přešetření v provozovně Vršovice Vám sděluji následující :

vedoucí provozovny předvolal k informativnímu pohovoru řidiče, který dne 10.1.2006 obsluhoval linku č. 118, pořadí 1, ze zastávky „Měchenická“, v 10:11 hodin. Tento zaměstnanec k Vaší stížnosti uvedl, že v zastávce „Budějovická“ jsou neukázněnými řidiči odstavována vozidla, která brání zastavení autobusu přímo u obrubníku. V žádném případě se z jeho strany nejednalo o zlomyslnost. Vedoucí provozovny vyslechl i řidiče, který dne 27.1.2006 zajišťoval spoj linky č. 118, pořadí 3, ze zastávky „Lešanská“, v 11:54 hodin. Tento zaměstnanec k obsahu Vaší stížnosti uvedl, že do zálivu v zastávce „Roztylské náměstí“ nemohl zajet přímo k hraně zastávkového prostoru, neboť zde byl nahromaděn neodklizený sníh. K Vaší kritice jeho jednání uvedl, že vyřčené poznámky byly míněny v dobrém slova smyslu a věta „máte dost času“ byla myšlena tak, že by skutečně v klidu počkal až s kočárkem vystoupíte. Vedoucí provozovny oba řidiče upozornil na nutnost zvýšené pozornosti při odbavování kočárků a za všech okolností jednat tak, aby nezavdávali podnět ke stížnostem. Provedl záznam do osobních karet řidičů a dále postupoval ve smyslu platného pracovního řádu.
Pro úplnost dodávám, že Smluvní přepravní podmínky v čl. 4, stanoví, že do autobusu lze nastoupit s dětským kočárkem pouze po souhlasu řidiče. Výstup s dětským kočárkem je cestující povinen včas signalizovat řidiči dvojím stisknutím tlačítka „Znamení k řidiči“.


Podávám Vám tuto zprávu a zůstávám s přátelským pozdravem



Pro úplnost dodávám, v té době tam nebyla ani odstavená vozidla ani neuklizený sníh a že rozhodně poznám, co je myšleno v dobrém a co ne.
 Radka 
  • 

Re: Našla jsem i odpověď DP :-))) 

(24.1.2007 16:50:09)
Tak to se omlouvám, tyhhle typy odpovědí jsou mně důvěrně známé a skutečně se nedá dělat nic jiného, než to nechat být. Ale pokud by se mi něco podobného stalo příště, zase bych psala a stěžovala si (možná, že by to uveřejnily i nějaké noviny, občas mají příspěvky toho typu docela rády).
PS. Už se těším na důchod - budu mít čas a stanu se chronickou a protivnou stěžovatelkou "na všechno", zvláště však na to, co je v kompetenci radnice naší městské části. Ale už dnes bych měla také několik takových podařených podobných odpovědí na stížnost, jak jste uvedla Vy.



 Roooza 
  • 

Re: Re: Našla jsem i odpověď DP :-))) 

(24.1.2007 17:59:09)
Já jsem ale i tak spokojená. Oni k tomu nějaké stanovisko zaujmout musí. Navenek nadřízený brání své zaměstnance. Jiná věc je, jak si to vyřešili interně, což já se sice nedozvím, ale z některých reakcí jsem pochopila, že jsem nebyla první ani poslední, kdo si na DP stěžoval na ježdění s kočárky. Jak už tu někdo psal: jediná cesta je dát o sobě vědět.
 Lassie 
  • 

Příbramská knihovna 

(24.1.2007 15:23:06)
Musím pochválit příbramskou knihovnu - sympatická paní knihovnice, která má teď také mimčo, mi asi před rokem nabídla, abych si vždycky při příjezdu přišla říct o pomoc, že mi pomohou s kočárkom do schodů(jsou tam asi 3). To bylo veli příjemné.
 Lassie 
  • 

Příbramská knihovna 

(24.1.2007 15:23:11)
Musím pochválit příbramskou knihovnu - sympatická paní knihovnice, která má teď také mimčo, mi asi před rokem nabídla, abych si vždycky při příjezdu přišla říct o pomoc, že mi pomohou s kočárkom do schodů(jsou tam asi 3). To bylo velmi příjemné.
 Jana 
  • 

Re: Příbramská knihovna 

(24.1.2007 16:40:04)
Také chodím do příbramské knihovny a po narození mého syna
 MAKÝŠ,Vašek04,Jíra05,Kája08 


Ignoruju 

(24.1.2007 15:32:55)
Souhlasím s tím, že zákazy vstupů do obchodů a kamkoliv jinam jsou ponižující. A taky nesmyslné a možná i protizákonné. Nikdo po vás nemůže chtít, abyste se vzdálila od svého dítěte, ani majetku (prázdný kočár). Můj přístup je - ignorovat. pokud do krámu označeného tímto symbolem nemusím, tak tam nejdu, protože žádné extra potěšení zase z hádek s prodavačkami nemám. Ale, pokud tam prostě musím a chci, tak tam jedu. A na případné výtky a pokyny a zákazy reaguji asertivně - "na to nemáte právo". Ještě nikdy na mě nikdo nezavolal třeba policii ;-), sami vědí, že je to prostě nesmysl.
 JankaP 


Taky ignoruju! 

(25.1.2007 9:43:33)
Souhlasím a dělám to stejně.
Janka
 Sova 
  • 

setkala jsem se i s vyhazovem z prodejny, ale .. 

(26.1.2007 10:48:58)
věřte, že existuje obchod s potravinama, kde mi už dvě prodavačky samy od sebe řekly, že si můžu nakupovat přímo do nákupní tašky, protože kočár a vozík najednou vozit moc nejde.

Že jsou někde schody, to mi nevadí, chápu, že udělat vše bezbarierově u starších domů nebo úzkých obchodů není např. v ekonomických možnostech, ale zbytečně buzerující cedulky, ty si vychutnávám. Jednou jsem, v takové rozverné náladě po té, co jsem vytáhla kočár asi po dvaceti schodech k obchodu s dětskými oblečky až k ´cedulce´, ukázala prodavačce peněženku (zrovna po výběru z bankomatu) a zeptala se jí, jestli jí není líto, že u ní ty peníze neutratím. A bylo to v regionu, kde bych čekala, že se přetrhnou, aby něco prodali.
Nepochopila. V tomto případě její smůla, že :-)
 EvaK 
  • 

Nase messto 

(24.1.2007 16:40:04)
Musim pochvalit nase mesto. U nas neni nikde zadne omezeni.. S kocarkem se muze vsude. A Uplne nejlepsi je, ze do hospod se muze i se psy...Coz hodne mistnich privitalo.
 AV 


Re: Nase messto 

(24.1.2007 20:55:02)
Kde je tento ráj?
 EvaK 
  • 

Nase messto 

(24.1.2007 16:40:43)
Musim pochvalit nase mesto. U nas neni nikde zadne omezeni.. S kocarkem se muze vsude. A Uplne nejlepsi je, ze do hospod se muze i se psy...Coz hodne mistnich privitalo.
 EvaK 
  • 

Nase messto 

(24.1.2007 16:40:44)
Musim pochvalit nase mesto. U nas neni nikde zadne omezeni.. S kocarkem se muze vsude. A Uplne nejlepsi je, ze do hospod se muze i se psy...Coz hodne mistnich privitalo.
 11.8MartinaEmma12 


U nás v Ostravě 

(24.1.2007 22:29:20)
Do knihovny chodím v ostravě - Hrabůvce, kočárek nechávám u vchodu vevnitř knihovny, paní knihovnice jsou super, nikdy mě nevykázali, dokonce kočár pohlídají, když jsem si potřebovala odskočit.
Cedule dost ignoruji a zlé pohledy taky.
V Rossmanu v Porubě jsme se sešli tři maminky, prodejna je dost velká, přesto jsem zaslechla prodavačku, která prohodila k chlápkovi z ochranky něco o tom, že si ty maminky nějak zvykli tady chodit s těma kočárama, tak jsem přistoupila a ptám se jich, proč jim to tak vadí, prý maminky kradou - hlavně ty černé - odpověď hodná zaměstnance ochranné služby. Celý můj nákup mě hlídal jako ostříž :-) V Rossmanu v Hrabůvce úplná pohoda - je to o lidech.
ad cestování - jela jsem s hlubokým kočárem do Havířova, pan řidič mi pomohl s kočárem, donesl mi i jízdenku, pomohl mi i kočárek vynést. Jezdím hodně s MHD a na to, jaké jsme "velkoměsto" máme málo nízkopodlažních spojů. Vypsala jsem si je na papír, většinou podle toho podřídím i program a pak stejně nízkopodlážka nejede. Když už jede, tak na místě pro kočárky stojí hafo lidí a nechápe, že já s tím kočárem můžu stát jen na místě pro kočáry, kdežto oni se můžou postavit kamkoliv.
Prostě jezdit s kočárem je nejlepší tak někde v parku :-))



 Ifka... 


IKEA je pro děti 

(24.1.2007 23:15:19)
Neratovice znám a dost ve mně hrklo, když jsem článek četla. Ve Společenském domě jsem už dlouho nebyla, tak mě cedule na snímku překvapily. Pročetla jsem pár článků a napadlo mě, že nejlepší přístup k mrňousům mají v obchodním domě IKEA. Nejenže se tam všude s kočárkem dostanete, ale u restaurace je diskrétní kojící koutek, najdete tu malé stolky a židličky, mikrovlnku na ohřev jídla, bryndáky, dětské nádobí, atd. Vedle WC je i místnost na přebalení dítěte (nápis: Pokud vám došly plínky, obtaťte se na personál, mě fascinoval...) Hrací koutek je tu i s hlídáním. Samozřejmě je to otázka obchodu, protože nábytek si pořizují hlavně mladí, kteří mají také děti, ale nemají třeba hlídací babičky. Návštěva s dítětem je to každopádně příjemná.
 Terka 
  • 

Re: IKEA je pro děti 

(25.1.2007 9:00:22)
Já když jsem po šestinedělí trávila část léta u našich na malém městě, byla jsem mile překvapená, kolik obchodů přestavělo regály, takže nakupování s kočárem není problém a neobtěžuje ostatní nakupující. Jedna matka mi k tomu řekla, že s tím, jak se narodilo více dětí a obchdům přibyla konkurence, neměli i ti neochotní jinou šanci, pokud chtěli utržit.
Jinak ale je postoj mnoha lidí k dětem, matkám, invalidům atd. pořád hrozný. Stěžují si, že obtěžují, ale oni mnohdy nemají jinou možnost. Až budou smozřejmostí nízkopodlažní vozy MHD, bezbariérové vstupy a spousta dalších detailů, ubude nevraživosti na obou stranách.
Nejsem příznivcem postoje "Jsem důchodce/matka/...=můžu všechno, berte ohledy", ale jestli si společnost myslí, že budu sedět doma jen proto, že mám dítě, tak to ne. Chci normálně nakoupit, sednout si v restauraci, zajít na úřad, do knihovny... umím se chovat slušně a netahám dítě tam, kde např. vydržet chvíli v klidu je nad jeho možnosti.
 Hana_Hana 


Re: Re: IKEA je pro děti - nevíte, jak to funguje v zahraničí? 

(25.1.2007 9:29:48)
Moc by mě zajímalo, jak to funguje v zahraničí a jestli někde už opravdu jsou ony nízkopodlažní vozy MHD, bezbariérové vstupy a spousta dalších detailů samozřejmostí. Maminky se zkušenostmi ze zahraničí, moc by mě zajímaly vaše zkušenosti, jak je to jinde.
Dosud jsem bezdětná, ale brzy se to má změnit.Proto se děsím všech těch omezení na MD - a navíc ještě tohle omezení přístupu na některá místa s kočárkem.
Možná bychom si mohly dávat tipy na baby-friendly restaurace, obchody, instituce.
Možná by to šlo řešit peticí??
 Petanda + Neo (10.9.05) 


Jak to funguje u nas v zahranici 

(25.1.2007 10:11:55)
Tak jsem si precetla clanek a uz mi ma rodna krajina zase chybi o neco mene. Nad takovym problemem jsem se nikdy nezamyslela, nemam proc.
Ziju v Japonsku uz 2 roky a tohle je velice baby friendly zeme. Vlastne nejen baby, ale i k dospelym cizincum;-) Vsude je bezbarierovy pristup, snad jen na velice malo stanicich v tokyjskem metru se stane, ze tam neni vytah, ale to se mi stalo snad jen jednou, kdyz se stane, jsou tu jezdici schody. Restaurace jsou vetsinou rozdeleny na kuracke a nekuracke, dokonce i Mc Donald ma dve patra, kuracke a nekuracke. Obchody s detskymi vecmi a obchody s nabytkem maji detsky koutek se spoustou hracek, takze obvykle odlozim dite s manzelem (ten si cte a dite si hraje, krici a dela vse co ostatni deti;-)) a jdu si nakoupit co potrebuji. V supermarketech obvykle necham kocarek u vstupu (no jo, tady se nekrade), dite dam do kocarku se sedackou a pod ni se dava kosik. Je fakt, ze vetsinu veci si objednavam jednou tydne na internetu, penize jdou z uctu a jednou tydne mi to vse dovezou ke dverim (chlazene veci jsou v chladicich prepravkach a mrazene v mrazicich prepravkach se suchym ledem, ty prepravky si vyzvednou behem dne), takze nejezdim na silene nakupy a s nicim se v podstate netaham (az na ten chleba;-)). Nikdy jsem se nesetkala, ze by se na me nekdo zlobil kvuli hlucnemu ditku, naopak, spis na nej delaji opicky a to i starsi lide a ptaji se na vek a tak. Proste jina mentalita;-)
Ale i kocarky jsou tu vybaveny do preplneneho tokyjskeho metra a malych bytu. Muj kocar se sklada na ctvrtiny, jako sportak a pritom je to kocarek hluboky, maly v nem jezdil od 2 mesicu az do ted - je mu 16 mesicu. Takze kdyz se stane, ze musime kocar slozit, protoze je metro preplnene (proste v Tokyu zije moc lidi;-)), tak mam v kosiku pod kocarem nositko, frknu maleho do nositka, kocar slozim (vazi 4 kilca, ten kocar) a v klidu si nastoupim. Kdyz mate dvojcata (a tudiz neskladny dvojbob), normalne poprosite obsluhu stanice a pomuzou vam, jak to delaji s vozickari. Neochotu tu neznam.
Zni to, jako bych zila v raji, ale i tahle zeme ma sva pro a proti. Muzi chodi domu pozde, byty jsou male, drahe, preprava je nehorazne draha (vyjde nas levneji zaletet si do Thajska nez k manzelovym rodicum, kteri ziji na jinem japonskem ostrove), obcasna zemetreseni, tajfuny, jezdi se vlevo, je tu silene vlhko a zezacatku si neprectete ani prd (ani mliko v obchode nenajdete;-)) a skoro nikdo tu nemluvi anglicky, za kazdou prohlidku u doktora se plati a za porod taky (preci to neni nemoc ze). Takovy porod vyjde na 60tisic korun ceskych (a zas takove silene prachy nevydelavame), takze nezoufejte, vsude je neco.
Pa Petanda
 Lana+Julik05/05+Kristian10/07 


Re: Re: Re: IKEA je pro děti - nevíte, jak to funguje v zahraničí? 

(25.1.2007 10:17:48)
ahoj, my bydlime v Nemecku a vzdycky, kdyz jedu do Ceska, tak mam tak trochu sok z toho, ze se s kocarkem nikam nemuzu dostat, pocinaje rozbitymi chodniky a konce zakazem vstupu s kocarkem do obchodu s detskymi vecmi :o)
Bydlim na predmesti velkeho mesta, takze nizkopodlazni busy tu nejezdi vzdy, ale pokud jede bus se schody, pokazde se najde nekdo, kdo mi pomuze. Tramvaje maji vzdy minimalne jeden nizkopodlazni vuz. Vsechny obchody vcetne H&M, Esprit atd. pokud jdou do patra, tak maji vytah. S kocarkem muzu vsude, pokud jsou nekde schody, tak pribehne prodavacka a pomuze mi do obchodu (nebo na lekarne maji zvonek pro vozickare a mamky s kocarky a pribehne nekdo obslouzit ven). Samozrejme ne vsechno je tu idealni, ale pokud se jedna o obchody, tak jsem se vetsinou setkala s pozitivni reakci - preci jen plati: nas zakaznik, nas pan. Vzhledem k tomu, ze mam velmi omezenou moznost hlidani, tak jsem Julika s sebou od zacatku tahala vsude, priznavam bylo to nekdy fyzicky i psychicky narocne :o), ale nikdy jsem nenarazila na neochotu lidi.
Krome Ikey, je tu i hodne baby-friendly drogerie DM, kde v tech vetsich maji prebalovaci stoly s kompletni vybavou pro prebaleni - plinky ve vsech velikostech, ubrousky, pudr, krem atd....takze je mozne behem nakupu prcka prebalit.
A kdyz uz se tak rozepisuju, tak posledne v HK, jsem byla dost neprijemne prekvapena z mestskych lazni (a ceny maji dost znacne..za co????) - nikde zadny prebalovaci stul, zadna moznost odlozit ditko nekde bezpecne treba ve sprse...dost desne. U nas je prebalovaci stul i v satnach tatinku.
Omlouvam se za roman, jeste jednou rikam, nezijeme tu jako v raji, ale nektere veci uz jsou tu samozrejmosti, doufam, ze se tak jednou a snad brzo stane i v Cesku ;-)
 lara+Ondra 3, 36 tt 
  • 

Re: Re: Re: IKEA je pro děti - nevíte, jak to funguje v zahraničí? 

(25.1.2007 12:12:19)
Méďulo,
jak už jsem zmiňovala výše, žijeme v Norsku, momentálně Lillehammer, ale minulý rok to byl Halden (na jihovýchodě, prakticky hranice se Švédskem), předtím 2 roky Bergen (západní pobřeží), takže mám zkušenosti z měst různých velikostí i klimatických podmínek. A v podstatě jsou všude stejné, dá se to vztáhnout i na Švédsko.
Podmínky pro maminky s kočárky, případně vozíčkáře, se s našimi absolutně nedají srovnat. Všechny vchody jsou upraveny bezbariérově, obrubníky mají snížená nájezdová místa, u toalet na veřejných místech bývají přebalovárny, často i kojírny, pokud ne, je alespoň přebalovací pult na toaletě pro vozíčkáře. Všude jsou výtahy, neobvyklý není ani "doropner" - tlačítko na otevření dveří. Dětské koutky jsou u lékařů, na všech úřadech, v restauracích, a to nejen koutek s židličkami a stolkem, ale i krabice s hračkami a knížkami. S kočárkem, případně s nákupním vozíkem s dítětem můžete kamkoli, nikde se na vás nedívají zle, naopak, děti jsou opravdu vítány. Smějí se na ně nejen prodavači/prodavačky, ale i ostatní zákazníci.
Zkušenost nemám jedině s hromadnou dopravou, kterou jsem tu nikdy nevyužila. Ale odhaduji, že to bude stejně bezproblémové.
A ještě musím dodat, ke stesku maminek dvojčat, překvapil mě tu značný počet dvojčatokočárů, až později jsem si všimla, že velmi často je používají i maminky, které mají dvě děti s menším věkovým rozdílem, jedno má hlubokou korbu a starší už sedí ve sporťáku. Takže problémem tu nemůže být ani pobyt těchto rozměrnějších "vozidel".
Jediný problém je, když napadne moc sněhu, ale to bývá většinou jen záležitost prvního dne, pak už je vše shrabáno, jen tu v Lillehammeru je toho sněhu a ledu opravdu příliš :)
A to, co jsem psala výše o cestování s šátkem a babyvakem, to se týkalo mých zkušeností z domova.
 Pippilotta 


Re: Re: Re: IKEA je pro děti - nevíte, jak to funguje v zahraničí? 

(25.1.2007 13:46:23)
Ahoj ziji ve Stockholmu a detem je tu prizpusobeno vsechno. Ve verejnych budovach a restauracich se nesmi kourit, takze neni problem si zajit s mimcem na kafco do kavarny. V kazdem nakupnim stredisku jsou tu samozrejmosti prebalovaci mistnosti a oddelene mistnosti na kojeni, pokud chce maminka s miminkem byt v klidu. Kojit se samozrejme muze kojit vsude a nikoho to nepohorsuje, jelikoz to tady moc podporuji. V kazde restauraci a kavarne maji minimalne pet detskych zidlicek a neni problem poprosit personal o ohrati flasky, nebo sklenicky. Jeste ti k tomu daji i extra talirek bez ptani. V supermarketech maji u ovoce specialni kosik s ovocem, ze ktereho si muzes pro sve dite vzit jeden kousek, aniz by jsi za to platila. Autobusy jsou tu jak bezbarierove tak s barierou, ale mamky s kocarkama neplati za listek. V metru jsou na kazde stanici samozrejmosti vytahy. Neexistuje, ze by te nikam nepustili. Vazne si nemam na co stezovat.
 dasa T 


Re: Re: Re: Re: IKEA je pro děti - nevíte, jak to funguje v zahraničí? 

(27.1.2007 16:33:38)
Myslím, že bychom si všichni měli vzít příklad z pohledu na děti, rodiny, vozíčkáře právě z těchto států. Ikea je podle mě jediný obchod, kde to funguje v pohodě a přirozeně. Taky se tam prodavači na děti usmívají. Ne jako jinde - kyselé a protáhlé obličeje, vyjadřující znechucení. Moje zkušenost s pojišťovny Kooperativy: byla jsem tam s dětmi (bez kočárku) zařídit nějaké formality, no ty pohledy zaměstnanců za přepážkami byly fakt nepříjemné. Bylo tam zahuleno, byli kyselí a tvářili se jako by jim moje děti mohly ublížit. Žádný dětský koutek. Kdybych tam nemusela, tak bych tam nelezla, ale bohužel. Děti mám vychované, ale že by dokázaly 30 minut mlčet a nehýbat se, tak to naštěstí pro mě a bohužel pro zaměstnance této pobočky, ne.
 Šárka+Milánek 
  • 

Re: Re: Re: Tak takhle ne !!! 

(27.1.2007 18:03:14)
Žila jsem do 25 let v Brně.Odstěhovala jsem se do velmi malého města,kde MHD nejezdí,ale i tak jsou zde v některých věcech v pravěku.S kočárkem někam do obchodu ? No,co si to dovolujete ? Buď prý vše zašpiníte,ukradnete,budete zavazet atd.Mám obchod s dětským zbožím,ale kdybych se takhle chovala tak zkrachuji,ale sama mám dítě a vím jak se někdy matky s kočárem cítí,už jen při pohledu nějaké příjemné obsluhy.
Když jedu v Brně i nízkopodlažní tramvají tak stejně si musím kočár vzít,protože mezera mezi nástupištěm MHD je velká a kola by mě zapadla,taktéž když zastávka nemá nástupiště a tramvaj zastaví u silnice.
Většinou se setkávám,že pomůže žena než muž.V Olomouci je to taky v některých věcech stejné.Neznamená,že když mám kočárek,tak můžu vše,ale slušnost a příjemné chování a pomoc by snad měla být samozřejmostí.A ohledně MHD a jejich řidičů,pokud nebude víc stížností a připomínek tak se nic nestane.
 Martina, dve deti 
  • 

Re: Re: Re: IKEA je pro děti - nevíte, jak to funguje v zahraničí? 

(27.1.2007 21:37:05)
Ahojky, u nas ve Svajcu si fakt na nic nemuzu stezovat!!! Deti beru samozrejme vsude s sebou, na urady, do banka a proste kamkoliv. Tam to proste neni tema a neni co resit.Proc taky ne? Deti snad nejsou lidi? A cas odstavenych kocarku pred obchodu je snad davno(aspon doufam) pryc.Tady deti maji velike vyhody...kdyz jsme na letisti a cekame na odbaveni, tak se nam uz parkrat stalo, ze nas uprednostnili, v obchode deti vzdycky dostanou nabidnuty kolecko salamu- chodime do Migrosu:-)ve vetsine obchudku je detsky koutek- minimalne, nebo hlidani zdarma!!!! V Bance u nas maji takovy maly koutek, kde jsou telefonky, a kde deti mohou poslouchat pohadku.V restauracich vsude zidle pro deti!!!Je mi to lito, ale do Cech nerada jezdim, protoze se vzdy nastvu. Muj syn si na navsteve u nasich v Cechach pohmozdil kotnik a po nekolika dnech, kdyz uz se to zlepsilo, uz chodil i kdyz jeste nemohl uplne naslapnout na nemocnou nohu.Byla jsem ve zverimexu neco koupit, s malym samozrejme a on se trosku oprel o neco vysatvenyho. Pani na nas spustila, ze se nemame dotykat a ja nevim, co jeste. V obchodech jsou neprijemni- casto a v mensich obchudcich za vami stale lita cernej serif, aby jste nahodou neco neukradly...po tydnu toho vseho mam dost a odjizdim zpet!Mrzi me to ale moc, jak to tam chodi.Urcite se najdou vyjimky, ale malo!
 Hanka, Vítek, 6 měsíců 
  • 

Re: IKEA je pro děti 

(30.1.2007 15:02:40)
Souhlasím... S kamarádkou, která má holčičku o tři týdny mladší chodíme jen do IKEA, pokud si chceme pokecat a dát si kafe nebo oběd. S dětma samozřejmě. :)
A s knihovnou jsem nikdy neměla problém, bydlím v Ostravě - Výškovicích, s kočárkem mě tam vždy pustí, i když je knihovna stařičká, je v přízemí, ty tři schůdky jsou částečně přebetonované na rampičku, tudíž je bezbariérová. Knihovnice jsou velmi ochotné, dítko mi přihlídnou, abych nemusela dělat slalom mezi regálama - i když by jim to asi nevadilo. Dokonce, když jsem tam chodila s bříškem, říkaly, že ať se neopovážím jim potomka nepřivézt ukázat. :)
 Mikeš+ 3 holky 


Zákaz kočárků? 

(25.1.2007 8:17:47)
Tyhle cedulky naprosto ignoruji, vjedu, kam se mi zlíbí nebo podaří a když se náhodou někdo ozve, že tam kočár nesmí, oznámím mu, že jedná protiprávně a já mám právo vjet i s kočárem na jakékoliv veřejné místo. Víc mě štvou místa - jako třeba pošta a tak- kam vedou jen schody, málo místa, úzké dveře, tak ani nemá smysl se s tím kočárem nahoru dřít a nezbývá, než kočár zaparkovat venku a dítě tam nechat nebo vytáhnout a mít ho na ruce :-( U nás ve městě není jediná bezbariérová pošta!
 Eva 
  • 

Re: Zákaz kočárků? 

(25.1.2007 9:42:42)
Dívám se na to taky z jiného pohledu: píšete, že není ve vašem městě jediná bezbariérová pošta. Čili je vidět, že město něco pro maminky s kočárky dělá. Dřív za dob kdy naši rodiče nás vozili v kočárcích asi ještě nikdo neznal slovo bariéra, myslím, že to měli mnohem horší.
Já bydlím na vesnici, tak jezdíme do úřadů a za nákupy autem, čili je to pohodlné. Když jsme neměli auto, také jsem si užila cestování autobusem s příjemnými lidmi a řidiči...Za dobu své mateřské jsem došla k závěru, že pro matku s kočárem je lepší, když "sedí doma na zadku a nikde po nikom nic nechce". Ovšem mnozí pozapomněli, že také kdysi byli v kočárku a patří to k životu.
Na závěr přidám jednu perličku na zamyšlení: vloni jsme byli s dětma na výletě v jedné nejmenované zoo. Vycházeli jsme z nějakého pavilonu, kde hned za námi šla žena s kočárkem. Manžel, coby gentleman, jí přidržel dveře (které měly tzv. BRAMO) a co myslíte, že se stalo? Přítomná dáma ladně projela dveřmi (které se tam zřejmě drží samy a samosebou) s nepřítomným pohledem vylučujícím všechny kolem sebe. Pomysleli jsme si, že je slušné aspoň poděkovat, ale ano, zůstalo opravdu jen u myšlenky.
Nesoudím, jen říkám: vše je v lidech. V jejich přístupu, v jejich vztahu k druhým lidem a schopnosti komunikovat.
 Eva 
  • 

Re: Re: Zákaz kočárků? 

(25.1.2007 11:45:01)
Omluva: přečetla jsem špatně bezbariérová. Smysl dává větě slovo bariérová.
 barunkap 


Dost kruty pro maminky a kocarky 

(25.1.2007 11:55:38)
Posledni dobou mi vubec prijde,ze stat skemra jak mame malo rostouci populace,ale aby to ulehcil maminkam a kocarkum,tak to ne.Taky nad tim premyslim az budu mit za par mesicu kocarek,jak to udelam s knihovnou.nezbyva nez chodit ve dvou,pritel mi pohlida mimco a ja si behem 10 min budu rychle muset vybrat,co potrebuju.
 Hybnerová Eva, 2 děti do 10 let 
  • 

ke kočárkům 

(25.1.2007 15:56:43)
Souhlasím s tím , že do knihoven by neměl být vstup s kočárkem. Návštěvu jde řešit tím, že dítě tu chvíli někdo pohlídá. V knihovnách mei regály volného výběru nebývá ani dostatek místa. Zřizovatl s tímto nikdy nepočítal a je smutné, že nepočítá ani u stěhování knihvoen do nových prostor. Vše pro dítě a matku, a co my ostaní? Chceme v knihovně klid, pohodu proto tam chodíme. Nejsou jen matky s kočárky.
 kudlanka 
  • 

Re: ke kočárkům 

(25.1.2007 17:26:49)
Opravdu zajímavý názor. Vzhledem ke kolotoči okolo tříměsíčního miminka jsem se do knihovny ještě nedostala. Máme ji v sousední vesnici a v patře bez výtahu, takže návštěva bude muset proběhnout bez kočárku. Ale nějak nechápu čím ruší maminka se spícím miminkem v kočárku klid a pohodu knihovny. Že by mimčo chrápalo tak hlasitě, až se klepou knížky v regálech?
 Lavanda 


Re: ke kočárkům 

(25.1.2007 19:56:08)
Nechápu, jak může rušit kočárek v knihovně. Do naší knihovny si lidi dokonce vodí i psy. Nikomu to nevadí.
 Lenka 
  • 

Re: ke kočárkům 

(25.1.2007 23:26:24)
Tak tenhle názor mě doslova vytočil!!! Jde vidět, co si opravdu někteří myslí o nás - o maminkách. Už ani do knihovny s dítětem nemůžeme. Fakt promiňte, že Vás to mimčo v té knihovně tolik otravuje - zrovna Vás. Je jasné, že s dítětem, které např.brečí do knihovny nepůjdu. Ale když spí - proč bych si i já nešla do knihovny odpočinout jako vy ...protože mám dítě? Vy asi žádné nemáte. Jinak byste nemohla mít takový debilní názor...
 Lenka 
  • 

Re: ke kočárkům 

(25.1.2007 23:52:51)
Promiňte. Nyní jsem si všimla, že děti máte. Potom už vůbec nechápu ten Váš názor! Kolikrát větší děcka udělají větší rachot, než to malé miminečko v kočárku. Zamyslete se nad tím...A choďte raději někam, kde nechodí vůbec nikdo, aby Vás náhodou někdo nerušil....
 dasa T 


Re: ke kočárkům 

(26.1.2007 23:46:30)
To, co píšete, je diskriminace. Co když někdo nemá možnost dát dítě někomu pohlídat? Nemá právo jít do knihovny nebo jinam, kde podobným vám, které už máte děti odrostlé, vadí malé děti v kočárcích se svými matkami? Píšu to záměrně takto, protože to tak ve skutečnosti je. Komu vadí kočárek, nevidí v něm dítě a s ním jeho matku, která třeba nemá možnost dát dítě hlídat. A to je právě ta neohleduplnost. Myslíte, že je správné žít kvůli vám podobným v izolaci, dokud dítě nevyroste z kočárku? Proto má zřejmě kočár kolečka, aby dítě bylo mobilní.
 Hybnerová Eva, 2 děti do 10 let 
  • 

ke kočárkům 

(25.1.2007 15:57:07)
Souhlasím s tím , že do knihoven by neměl být vstup s kočárkem. Návštěvu jde řešit tím, že dítě tu chvíli někdo pohlídá. V knihovnách mei regály volného výběru nebývá ani dostatek místa. Zřizovatl s tímto nikdy nepočítal a je smutné, že nepočítá ani u stěhování knihvoen do nových prostor. Vše pro dítě a matku, a co my ostaní? Chceme v knihovně klid, pohodu proto tam chodíme. Nejsou jen matky s kočárky.
 Nelie 


Re: ke kočárkům 

(25.1.2007 16:13:05)
Velmi zajimavy nazor. ono maminek s kocarky a lidi na vozicku neni zase tolik, tak proc bychom se s tim my meli zabyvat, ze ano...A pokud maminka nema hlidani pro dite - tak tech par mesicu bez knizky preci vydrzi. A vozickar ma holt smulu naporad, ten proste do knihovny nemuze nikdy neb by nas silne rusil.


 Lucka 
  • 

děti do knihovny patří 

(25.1.2007 17:12:23)
Znám tyto problémy velice dobře, například se mi nepodařilo dostat s kočárkem na internet do Univerzitní studovny v Praze (to jsme byla studentka VŠ s řádnou průkazkou čtenáře a dítě spalo). Myslím že děti ido knihoven patří-teď žiju v USA na malém městečku a místní knihovna rodiče s dětmi do knihovny přímo láká na různé programy, na veřejné čtení pro děti od 1 roku, je zde hrací koutek pro batolata, půjčují tu různé edukační sady. Děti jsou ke knížkám v USA vedeny od útlého věku a to velmi intenzivně. Kromě toho-nevpuštění matky s dítětem do knihovny je diskriminace nejtvrdšího rázu, trochu jako zpráva vrať se k vařečce, co si máš co číst.
 Vážný (kluk, holka) 
  • 

Re: ke kočárkům 

(25.1.2007 17:03:17)
Kdysi jsem o tom diskoutoval s naší paní senátorkou, která je architektkou a je postižená. A překvapila mne tvrzením, že kočárky jsou z hlediska stavebního zákona postaveny na roveň vozíčkům. Čili pokud je nějaká veřejná budova nově (řekněme od poloviny 90. let) zkolaudovaná, musí být zkolaudovaná bezbariérově - pro vozíčky i kočárky. Myslím, že se to týká i prodejen.

To znamená, že nápis kočárkům vstup zakázán, nebo zábrana vstupu s kočárkem je použití prostoru v rozporu s kolaudačním rozhodnutím, čili si lze stěžovat na stavební a živnostenský úřad.
 Martina 
  • 

Re: Re: ke kočárkům 

(25.1.2007 19:08:48)
No, jako osoba s kočárkem nebo doprovázející dítě do x )ted nevim presne) je tusim definovana jako osoba se snizenou schopností pohybu, stejne jako ZTP nebo vozickar.

Proste se nedejte. Na duhy strane, kdyz jsem mela zablaceny kola, tak by me nenapadlo jit delat bordel do butiku s kobercema. Ruku na srdce, prece jen ty kola uspini podlahy vic nez boty, ty muzete opucivat na rohozce. A neco ze stojanu s i kocarem umazat da :-(. Ale pokud jsou kolecka "cisty" nebo jen od vody, tak bych vlezla kamkoliv.

martina
 Dáša a Maruška 
  • 

Vy jste to měla jinak?! 

(25.1.2007 19:38:58)
Ano a takovýto názor zvlášť od maminky mě prostě zaráží.Možná, že vy jste měla hlídání nebo jste neměla potřebu chodit do knihovny nebo nevím co...přesto si myslím, že do knihovny by maminky s kočárkem přístup mít měly a že by knihovny k tomu samozřejmě měly být přizpůsobené. Nehledě na to, že se to týká právě také vozíčkářů atd... A rušení, ano děti mohou rušit, kam ještě bychom tedy zakázaly vstup maminkám s dětmi a dostanem se k tomu - máš dítě, zůstaň doma. Souhlasím s tím, že v knihovně chtějí mít lidé klid a pokud tam půjdu se svým dítětem, které dostane zrovna záchvat, popadnu ho a půjdu pryč, abych nerušila.
Měli bychom přeci umět spolu vycházet a žít, vzájemně si vyjít vstříct, respektovat se atd...A ne ze společnosti tímto způsobem vyřazovat různé skupiny, jednou jsou to maminky s dětmi, podruhé ...navíc u maminek s dětmi je to obzvlášť hrozné, vždyť jsou to právě ony, které zajistily, abychom nevymřely. A děti to je přeci to nejkrásnější, co můžeme mít.Pevně doufám, že nepatříte k typům maminek, co možná neměly štěstí - na chování lidí atd... a teď si myslí, že tohle je normální. Právě tyto otázky jsem si kladla, když jsem těhotná jezdila MHD a dost často ženy ( a jistě hodně z nich mělo doma odrostlejší děti) mě nejen nepustily sednout, ale ještě se dívaly otráveně.
Buďme k sobě víc tolerantní, vždyť jaký si ten svět uděláme takový ho budeme mít.
Dáša
 Karolina 
  • 

Re: ke kočárkům 

(27.1.2007 14:21:26)
Vy to asi nemate v hlave v poradku ne? Ja doufam, ze v tech knihovnach to bude brzy jinak, aby vy jste si nemohla precist v klidu knihu!!!Laskave nikomu neradte, jak si ma kdo zarizovat baby- sitting! Napadlo vas, ze ne kazdy ma tu moznost?A vubec, proc by se mela mama delit od sveho ditete, kdyz jde do knihovny?CR je v EU a bude muset svuj pristup ve hodne vecech zmenit! Jinak CR nebude brat nikdo vazne!S Takovymi, ale i jiny nesmyslny zakazy se lze setkat pouze v CR a mozna par jinych vychodnich statech.Pro zbytek Evropy je tohle samozrejmost!!!
 Bob the Ghost 


Dítě v knihovně - surová bezohlednost 

(27.1.2007 16:37:06)
Evin názor mě taky nejdřív zarazil,
ale když se nad ním trochu zamyslíte, je v něm hodně pravdy.

Asi není důvod, proč by děti (a třeba i v kočárku) nemohly do obvodní knihovny, kam si maminka jde půjčit Šifru mistra Leonarda a odnést si ji domů. O knihovnách pro děti nemluvě.

Ale třeba v takové studovně Klementina lidi dost intenzivně pracujou. Je tam ticho jako v kostele a i knihovníci skoro šeptají.

Kdyby tam některá z vás, bojovnic za právo vjet kočárkem kdykoli kamkoli, přijela s plačícím miminem, byla by to dost surová bezohlednost, nemyslíte?
 Nelie 


Re: Dítě v knihovně - surová bezohlednost 

(27.1.2007 18:18:03)
Bob, ja do studovny chodila s ditetem v klokance...spalo, ja se ucila, nikoho jsme nerusili. A jo, musela jsem si to vydupat, ale nedala jsem se - pokud dite spi a nerusi, neni duvod, proc bych ho nemohla vzit s sebou.
 Lavanda 


Re: Dítě v knihovně - surová bezohlednost 

(27.1.2007 18:32:37)
Bobe, ta Šifra mistra Leonarda je jen náhodný výběr, nebo má nějakou souvislost s maminkami na mateřské?
 Bob the Ghost 


Re: Re: Dítě v knihovně - surová bezohlednost 

(27.1.2007 20:14:55)
Budilko,
zajímavá otázka.
Co implikuješ?
A/ Je to zesměšňování maminek na mateřské, které, jak i samy často říkají, hloupnou a jsou schopny číst jen takovéhle rodokapsy?
B/ Je to adorování maminek na mateřské, protože zápletka Šifry mistra Leonarda se točí kolem tajného kultu mateřství?

Ano, C/ je správně. Šifru jsem jmenoval proto, že to je v (pražských) obvodních knihovnách nejpůjčovanější kniha. A navíc mi dobře ilustruje kontrast mezi "jít si půjčit něco pro zábavu" a "sepisovat diplomku v Klementinu".
 AV 


Re: Dítě v knihovně - surová bezohlednost 

(27.1.2007 18:35:17)
Já s Vámi souhlasím, pokud jde o studovnu. Ale fakt není řeč o Klementinu, nýbrž o přesně takových knihovnách, které popisujete v úvodu. A navíc k tomu, aby dítě bylo zticha, ten kočár může velmi přispět. Pokud v něm dítě spí, neruší. Pokud ho z kočáru musíte spící vyndat a vzít na ruku, obvykle se probudí a rozpláče. Aspoň u těch mých tomu tak je.
 dasa T 


Re: Dítě v knihovně - surová bezohlednost 

(27.1.2007 21:10:43)
Do studovny Klementina bych děti nebrala, nejen kvůli ostatním, ale i kvůli sobě, moc bych toho nenastudovala. Nejsem bojovnice za právo maminek s kočárky vždy a všude. Jde mi jen o to, abych někomu náhodou nevadila v běžných obchodech a na úřadech jen pro to, že mám malé děti, ať už jsou v kočárku nebo jdou po svých. Pokud by bylo normální, že někde vadí malé děti nebo kočárky, za chvíli by někde mohli vadit staří lidé, jinde zase vozíčkáři a tak bychom mohli pokračovat dál, ale nechci to hrotit. Nemám ráda, když něco zavání diskriminací. A pokud jsou obchody zařízené především třeba na dětské zboží a hračky, pak nechápu, proč zrovna tam nejsou schopni přizpůsobit se zákazníkům s dětmi v kočárcích. Opravdu ne každý má možnost hlídání dětí jen kvůli banálním a přesto důležitým pochůzkám po obchodech a úřadech.
 Martina, dve deti. 
  • 

Re: Dítě v knihovně - surová bezohlednost 

(27.1.2007 21:46:13)
Sakra a proc by nemohla mamina s kocarem jet kamkoliv?Neni dite snad taky clovek?Nemuzes preci komukoliv zakazovat nekam jit, pokud se chova slusne a plac ditete se naprogramovat neda. Proc museji mit mamci pocit, ze nejsou vitany? U nas, samozrejme, ze to neni v Cechach je v knihovne i detsky koutek s polstari a leporely.Podle toho, jak reaguje plno obchodu a uradu by maminka s kocarem nesmela nikam!
 Bob the Ghost 


Re: Re: Dítě v knihovně - surová bezohlednost 

(27.1.2007 21:57:01)
Martino,
ano, dítě je člověk. Ale vezmi to do všech důsledků.

Kdybych kupříkladu já začal v Klementinu řvát na celé kolo (nebo na koncertě symfonického orchestru, v galerii apod.), okamžitě by mě vyvedli. A kdybych byl známý křikloun, radši by mě tam vůbec nepouštěli.

Pochopitelně - proč by lidé na místech tohoto druhu měli trpět můj řev?

A proč mají trpět řev dítěte? (Jak tady všichni víme, děti řvou, sama ostatně připouštíš, že se pláč "naprogramovat nedá").
 martina, dve deti 
  • 

Re: Re: Re: Dítě v knihovně - surová bezohlednost 

(28.1.2007 0:02:25)
Jiste, ale tady prece nemluvime o studovnach, nebo infekcnim oddeleni v nemocnici. Na konzert vazne hudby bych mimco taky nevzala, protoze existuji pro deti alternativy prizpusobene jejich veku. Ale mozna se budes divit, ale mame tu Kina, kam si batole vzit muzes.At uz dite rve kdekoliv, ja osobne na to nereaguju nikdy. Jsou to proste deti. Vis, ja mam ten dojem, ze kazdy mame trochu jiny pohled na vec, ale to je O.K.V jinych civilizovanych statech to funguje vyborne... a nejenom ten problem s kocarky, ale i jine...pracovni pomer od 20-100%, prinaseni ditete na kojeni v pracovni dobe, volne rozhodnuti rodicu o tom, zda sve dite budou ockovat, nebo ne.... ale to jsem ponekud odbocila..podle me zustala ceska republika ve spouste veci v dobe ledove.
 Bob the Ghost 


Re: Re: Re: Re: Dítě v knihovně - surová bezohlednost 

(28.1.2007 0:43:32)
Martino,
právěže tady o studovnách a podobných místech mluvíme.
A na to ty jsi reagovala rozhořčením, že přece můžeš s dítětem jet KAMKOLIV.
Jsem rád, že teď sama uznáváš, že KAMKOLI to skutečně vhodné není.

Takže i to, že nereaguješ, když dítě řve "kdekoli", bude relativní. Že?
 Šumi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Dítě v knihovně - surová bezohlednost 

(28.1.2007 1:11:23)
Já si myslím, že zákaz vstupu do knihoven pro kočárek je opravdu diskriminace. A také si myslím, že podobná cedulka by například při stížnosti na zastupitelství neobstála, zvlášť ve veřejné knihovně. Z druhé strany vzít dítě do studovny a nechat ho hlasitě brečet je zase od matky jistý druh křupanství, podobně jako hlasité povykování, atd. jiných návštěvníků. Takže nejme-li vychovaní, viděla bych to na ceduličku, která vyzývá ke klidu, ne k tomu, aby matka vzdala četbu, pokud tedy nenosí miminko v šátku(kde by zcela ojediněle taky mohlo řvát na celou důstojnou halu Klementina a škrtnutý kočárek na dveřích by to neřešil).

Je bohužel pravda, že kočár(vozíček) je problém. Já bych se pro začátek spokojila s tím, abych u nás ve městě zvládla podchody. Náš primátor to vyřešil plechovými lyžinami, ty jsou svým úhlem a povrchem naprosto nepoužitelné. Zase se mi ale nikdy nestalo, že by mě v tom někdo nechal.
 Martina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Dítě v knihovně - surová bezohlednost 

(29.1.2007 20:59:57)
Nepretacej ma slova mily Bobe. Ja mela namysli cizi dite, ne moje!Myslela jsem to tak, ze pokud vidim v supermarketu scenu jeciciho ditete, ktere sebou mlati o zem , protoze napr. nedostane to, co chce..... nikdy by me nenapadlo se jakkoliv ksichtit, nebo se dokonce snazit radit... at si klidne zarve.. ja s tim problem nemam.
Podle me tu nebyla rec o studovnach, nebo mistech, kde vedci vyrabeji elixir mladi, ale o verejne pristupnych mistech.
Mohla bych se zeptat, jak bys tuto situace resil ty, coby otec ditete na MD?Ne vsichni maji moznost babysittingu. To nechas dite pred knihovnou, nebo pred tou ci onou instituci, kde si potrebujes neco vyridit? Co navrhujes?A jak je podle tebe mozne, ze jinde ve svete, treba tady ve Svycarsku, nebo v U.S.A. , kde jste taky zila to jde a bezproblemu!Oni se nad takovymi vecmi vubec nepozastavuji,protoze nechapu, kde my mame problem!V U.S.A by byl zakaz vstupu s kocarku s ditetem bran jako diskriminace dost tezkeho kalibru! Tesim se na Tvou odpoved!
 Bob the Ghost 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dítě v knihovně - surová bezohlednost 

(31.1.2007 13:54:05)
Martino,
kecáš.

Třeba do hlavní studovny Kongresové knihovny rozhodně miminka nesmějí. Nesmějí tam dokonce vůbec žádné děti.

Říkáš, že podle tebe "tady nebyla řeč o studovnách". Opakuju (a přečti si to v debatě), že tady byla řeč právě o studovnách. A měl jsem dojem, že souhlasíš s tím, že jsou to místa, kam se s dětmi prostě nechodí. Tak v čem je problém?

Že ti nevadí vřískající dítě v supermarketu? To je teda ctnost. Komu by to proboha v supermarketu vadilo?
 martina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dítě v knihovně - surová bezohlednost 

(1.2.2007 10:32:22)
Ty kecas!
clanek se jmenuje: Dite v knihovne!a Tvuj komentar k tomu byl: surova bezohlednost!
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dítě v knihovně - surová bezohlednost 

(1.2.2007 12:21:04)
No, Martino, ted se teda musim Boba zastat - kdyby cetla celou diskuzi a ne jen nazvy prospevku, ktere si navic vykladas po svem, mozna bys pochopila, za tady byla opravdu rec o studovnach...
 Semeda 


Re: Re: Re: Dítě v knihovně - surová bezohlednost 

(7.2.2007 18:49:35)
Hele Bobe, tak mě napadá - měla by tedy ve studovnách být i cedule "zákaz vstupu osobám s postižením sluchu" případně rovnou "zákaz vstupu důchodců", ne? Ono přeci spousta ze starších lidí špatně slyší a když špatně slyší, tak křičí... A to přeci také ruší :-D A nikde není jistota, že se nebudou chtít na něco zeptat :-D

Jenže to by si nikdo nedovolil, že?
 Claudius 
  • 

Taky podivny zakaz 

(26.1.2007 10:10:14)
Nekde jsem videl fotku dopravni znacky "Zakaz vjezdu vozidel autoskoly".
 Gabi 
  • 

Pohled z druhé strany 

(26.1.2007 13:12:54)

Minulý týden jsme jeli MHD v HK a nastoupila mladá mamina, venku sebrala chodící dítě z mokrého chodníku do jedné ruky, kočárem manévrovala druhou rukou. Kočár nechala na prostranství pro to určeném (nezabržděný, takže tancoval po autobuse a otloukal ostatní cestující) a dítko v těch špinavých botech postavila (!!!!) na sedadlo.
Když ji lidé řekli,ať si jde ten kočár zabrzdit tak si mohla vykroutit oči.
 Lendulik,2 děti 
  • 

Re: Nejsme všichni stejní 

(26.1.2007 13:29:53)
V jednom se doufám,všechni shodneme - nejsme stejní!Tak jako všichni cikáni nekradou,všechny blondýny nejsou hloupé,všichni senioři nejsou zapšklí,pak ani maminky s kočárky nejsou stejné.Určitě jsou takové,které se nestarají a jsou ignorantky(viz.příspěvek výše),ale je nás spousta,které jsme za kakoukoliv pomoc vděčné a než si např.s dítětem sedneme na sedadlo v tramvaji tak 3x poděkujeme.Celé naše okolí je o přístupu, vychovejme své děti tak,aby ony tyto problémy nemusely řešit,aby byly sice sebevědomé a suverénní,ale zároveň tolerantní a soucitné.Pak bude zvykem v každé knihovně bezbariérový přístup,koutek na hraní s hračkami,pastelkami a leporely.Tak jako v té naší a jelikož je umístěn dále od odd."dospělé literatury",pak ani nikoho neruší.
 Evas2 


pozitivní zkušenost 

(26.1.2007 15:23:08)
Ahoj, jsem ráda, že mohu připojit pro zmenu pozitivní zkušenost, a to s knihovnou v Táboře. Vstup je bezbariérový (alespoň do oddělění knih pro dospělé),knihovnice milé a nápomocné, ať už přijdu s kočárkem nebo s miminkem v šátku (hledání v dolních regálech bývá s šátkem trochu krkolomné). A řekla bych, že to není jen štěstím na lidi, ale i koncepcí..v civilizované společnosti je knihovna místem otevřeným pro všechny, i pro maminky s miminky a nezbednými batolaty
 nikis 33 


zákaz kočárku 

(28.1.2007 19:06:23)
U nás v Opavě je to úplně stejné. Taková diskriminace jako je tady snad jinde není. Nemůžu s kočárkem snad nikde. Naposled mě hodně rozhodilo když jsem s malou vjela do obch. domu a vietnamsky spoluobčan na mě vyjel at okamžitě s tím kočárem vyjedu. Takže kdyby si tam chtěla nakoupit tak mám prostě smůlu nebo můžu nechat malou venku a doufat že ji tam najdu. Opavu ovládli obchody s vietnamci a jejich chování už přesahuje meze. Jinde to není lepší. Všichni se vymlouvají že tam mají málo místa. Není vždy pravda. Je mála pravděbodobnost že najednou se tam objeví nevím kolik kočárku. Jen prostě jsme si ty děti asi neměli dělat když si chceme nakoupit. Asi jsme mi Opavské maminky moc náročné.
 nikis 33 


zákaz kočárku 

(28.1.2007 19:07:01)
U nás v Opavě je to úplně stejné. Taková diskriminace jako je tady snad jinde není. Nemůžu s kočárkem snad nikde. Naposled mě hodně rozhodilo když jsem s malou vjela do obch. domu a vietnamsky spoluobčan na mě vyjel at okamžitě s tím kočárem vyjedu. Takže kdyby si tam chtěla nakoupit tak mám prostě smůlu nebo můžu nechat malou venku a doufat že ji tam najdu. Opavu ovládli obchody s vietnamci a jejich chování už přesahuje meze. Jinde to není lepší. Všichni se vymlouvají že tam mají málo místa. Není vždy pravda. Je mála pravděbodobnost že najednou se tam objeví nevím kolik kočárku. Jen prostě jsme si ty děti asi neměli dělat když si chceme nakoupit. Asi jsme my Opavské maminky moc náročné.
 Radka27 
  • 

Diskriminace 

(29.1.2007 17:51:22)
Mám roční dítě, takže o diskriminaci a absenci bezbariérových přístupů na veřejná místa už vím také své. Než jsem se stala "kočárkářkou", myslela jsem, že odstranění bariér se týká pouze vozíčkářů. Nejvíce mi vadí bariéry na některých úřadech a také v knihovnách. Co mě fascinuje, je zákaz vjezdu s kočárkem do obchodů s dětským oblečením a hračkami. Asi majitelům nedochází ve snaze umístit na co nejmenší plochu hodně zboží, že rodič+dítě je pro ně cílový zákazník. A ty ksichty prodavaček, když přesto s kočákrkem vejdu dovnitř :-) Přece nenechám dítě v kočárku před obchodem...
 Jitka, 12+11+10m 
  • 

Neratovice 

(30.1.2007 17:57:59)
Jsem z Neratovic, a v knihovně jsem se dostala do "křížku" přímo s paní vedoucí již asi před 8mi lety. Vynesla jsem si do 1. patra golfáče se svojí tehdy ještě nechodící dcerou. Ačkoli bylo sucho, pracovnice knihovny se rozčilovala. Důvodem byly také koberce. Nevím o tom, že by se v knihovně přezouvalo. Teď tam zase chodím, děti hlídají kočárek.
Ještě jedna historka. Tvrdí, že nemají síly na úklid. Kamarádka měla malého syna, ještě nechodil, jen po čtyřech. Když jsem kamarádce řekla, že jí ho podržím, aby nelezl v té špíně, opět jsem si od té samé pracovnice vyslechla, že jsem drzá, že je tam čisto. Tak nevím....
 AV 


Re: Neratovice 

(8.2.2007 22:00:00)
Díky za zkušenost z Neratovic, mně paní ředitelka tvrdila, že si na situaci "nikdo nestěžuje". Saša
 Helena 
  • 

Nechtěné kočárky. 

(2.2.2007 16:33:32)
Řídím se pravidlem: Kde nechtěj mě i s kočárkem, tam nechodím!!!
 Marťa 
  • 

Re: Nechtěné kočárky. 

(14.2.2007 15:30:09)
To je hezké a je fajn tyto obchody ignorovat. Ale když jsi na malém městě, zjistíš, že se vlastně nedostaneš nikam. A kdo z nás si v dnešní době dovolí nechat dítě bez dozoru před obchodem,lékárnou, knihovnou či úřadem? Nebo mají všichni pocit, že ta mamka nemusí tři roky vyřizovat nic, či 3 roky nenakupuje? Ne každý má tu možnost, aby vlastně denně někoho žádal o hlídání mrněte kvůli běžným věcem.
 Marťa 
  • 

I u nás V ORLOVÉ 

(14.2.2007 15:12:02)
Vážení dopisovatelé, s hrůzou zjišťuji, že civilizace nedošla do více měst...V televizi se neustále bojuje za zrovnoprávnění těch či oněch menšin...Ale maminky s kočárky...tři roky téměř odtrhnuty od civilizace. Dříve jsem si toho nevšímala, ale rok jsme s dcerkou mobilní pouze s dětským kočárkem - a já žasnu. Nefandím velikým supermarketům, ale po roce musím říci "Sláva nové Hypernově" u nás v Orlové. Téměř jediný obchod, kde nakoupím i s miminkem. Jinak by rodina byla např.o hladu, neboť manžel se vrací večer z práce...A po Novém roce mne čekal nový šok. Radní nám otevřeli nový aquapark. Hurá - vyrážíme s oběma dcerkami plavat. Co to? Na vchodu přesně tento znak přeškrtnutého kočárku. Že bych vzala plavat jen tu starší a tu malinkou nechala čekat v kočáru před vchodem? Nebo máme jít přes celé město v zimě pěšky?Jak je možné, že není bazén pro všechny? Ve 21. století?A co Baby kluby Plaváčků? To ta mrňata docházejí "po svých"? Hlava mi to nebere. Děkuji za vaše články, které jsou zjištěním, že nejsem rozhořčena sama. Jak bojovat?
 hh 


V našem městě je to podobné 

(15.2.2007 16:47:00)
do většiny budov se nedostanete s kočárkem z toho důvodu, že všude jsou schody - na městském úřadě, v knihovně, na poště. Jediné místo, kam by se dalo dostat je společenský sál, zde je však vstup s kočárky též zakázán, protože tam mají parkety. Takže už druhým rokem nenavštěvuji knihovnu, na úřadě zvoním, ať to přijdou vyřídit dolů nebo ať mi pomohou s kočárkem alespoň do přízemí budovy. Jedinou útěchou může být, že kočárek dítě potřebuje tak 3 roky, invalidní vozík, který by měl stejný problém v těchto místech, bohužel většinou nemá časové ohraničení.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.