| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Krkavčí matka za mřížemi - příběh nekončí

 Celkem 160 názorů.
 vladik 
  • 

naprostý souhlas 

(9.1.2007 9:52:38)
Souhlasím se vším, co bylo napsáno. Je to moc smutné a nemuselo se to stát, kdyby systém - stát hájil práva potřebných - dětí a ne především biologických rodičů. Kdybych já byla na místě týraného dítěte, určitě bych si raději vybrala život s lidmi, kteří mě mají rádi i kyž jsou to jen "náhradní" rodiče.
 Sa 
  • 

soudy 

(9.1.2007 19:38:25)
Je to strašné...
Veliký podíl na tom svinstvu mají soudy. Dostala deset let,to je málo! I o vrácení dítěte k ní musel rozhodnout soud.Je možné,že zrovna soudce(soudkyně) kamarádil s obhájcem té vražedkyně. To se u nás naprosto běžně děje. Věřím,že ve věznicích sedí spousta nevinných a po svobodě běhají vrazi!
Nevím,kolik té ženě je.. ale co když bude mít další dítě až vyjde z vězení? hrůza pomyslet! Měla dostat přinejmenším doživotí (protože trest smrti tu bohužel není):o((((
 samík10 


Re: naprostý souhlas 

(9.1.2007 20:15:18)
Taky jsem to četla a poslouchala ve sprvách. Pěkně mě to štve a nejvíc to že člověk ani neví jak by mohl pomoci. Těm malým a bezbraným tvorům kteří se neumějí bránit. zajímalo by mě taky to proč tvrděj že to dělaj pro děti, když chce někdo adoptovat tak to trvá jak lačnýmu něco a budou říkat že je to pro děti. Copakby nešlo je dát do rodiny a půl roku chodit nečekaně do rodiny a pak uskutečnit adopci.Hned by bylo mnohem míň smutných očí a i ty co nemohou mít vlastní šťastnější. I co maj vlastní by uvažovali o tom, že se i u nich o jednoho človíčka víc nestane, akorát víc radosti a to by bylo potřeba.Měli by se nad tím soudy a všichni co můžou zamyslet. Vícpsátnebudu nebo se ještě rozčílím. Doufám že se to nikdy změní.
 aprilka 


Re: Re: naprostý souhlas 

(10.1.2007 15:23:52)
Sopťo, a když při těch kontrolách v rodině zjistí, že to nefunguje a dítě tam být nemůže, tak ho zas vezmou a dají do jiné, a pak třeba do další.... To mi nepřipadá jako nejlepší nápad. Jinak samozřejmě vím, že se někde stala chyba a odneslo ji dítko :-(
 Vladěna 
  • 

Re: naprostý souhlas 

(12.1.2007 18:14:52)
Dobrý večer, také se zapojuji do diskuze, jsem z Plzně, tudíž kousek od Chrástu, kde se tahle hrůza stala. Schodou okolností měla moje švagrová,která pracuje na neurochirgii jako sálovou sestra službu, když jim to malé nebožátko přišlo na sál. Prý měla kousance po těle, zaškrcené ručičky v zápěstí i nožičky, zřejmě jí ta kravka i svazovala. Když hlavičku otevřely, bylo tam tak obrovské krvácení, že se nedalo nic dělat. Prý měla v sevřené ručičce kostičku. Švagrová jí asi uvidí do konce života.... Je mi z toho zle, ořvala jsem to tady. Chudák dítě....
 10.5Libik12 


Re: Re: naprostý souhlas 

(12.1.2007 20:17:55)
Vladěno, proč to píšeš takto barvitě, která z nás za to může, že si to musíme znovu a znovu představovat, komu to pomůže?
 Líza 


Re: Re: naprostý souhlas 

(13.1.2007 9:18:28)
Vladěno, zeptej se své kamarádky, jak se srovnává s její etikou o tomhle vyprávět někomu dalšímu, kdo tyto barvité detaily dokonce předhodí na netu veřejně. A pak se jí taky zeptej, zda ví o tom, že ze zákona existuje povinná zdravotnická mlčenlivost, které ji bezpochyby nikdo nezbavil :-o.
 Bara 
  • 

Re: Re: Re: naprostý souhlas 

(13.1.2007 11:33:13)
JENZE kdyz se o tomhle nebude NAHLAS mluvit naplno, nikdo nic delat nebude!!! Jsou rozdilne reakce lidi na to, jestli nekdo napise, ze nekdo utyral dite nez kdyz se to naprosto jasne popise!!! Stejne jako kdyz se nekde obycejne napise, ze deti byly vraceny otci do ciziny nebo kdyz vidis na vlastni oci v televizi, jak to vypada, kdyz dite musi jit s nekym, koho dlouho nevidelo. Dnes psali v MF, jak je vlastne spatna nezaujatost soudcu - zkus si to precist a zamyslet se, co te vic pohne k cinu!!
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: naprostý souhlas 

(14.1.2007 0:48:20)
Baro, účel světí prostředky..???
 Bara 
  • 

Re: Re: Re: naprostý souhlas 

(13.1.2007 11:33:39)
JENZE kdyz se o tomhle nebude NAHLAS mluvit naplno, nikdo nic delat nebude!!! Jsou rozdilne reakce lidi na to, jestli nekdo napise, ze nekdo utyral dite nez kdyz se to naprosto jasne popise!!! Stejne jako kdyz se nekde obycejne napise, ze deti byly vraceny otci do ciziny nebo kdyz vidis na vlastni oci v televizi, jak to vypada, kdyz dite musi jit s nekym, koho dlouho nevidelo. Dnes psali v MF, jak je vlastne spatna nezaujatost soudcu - zkus si to precist a zamyslet se, co te vic pohne k cinu!!
 maceška 


Re: Re: Re: naprostý souhlas 

(16.1.2007 7:15:13)
Lízo, ne že bych souhlasila s tím, aby se tyto věci zveřejňovaly tímto způsobem na internetu, ale jenom pro pořádek - povinná mlčenlivost se týká pacientů, tedy žijících. Při úmrtí pacienta je lékař (zdravotnický personál) povinné mlčenlivosti zbaven. Mám na mysli hledisko práva, nikoliv morálky.
Na druhé straně právě povinná mlčenlivost je důvodem, proč se lékař při podezření na týrání dítěte dostává do tak složité situace.
 Iveta, 5 dětí, lékařka 
  • 

Souhlas s Vladěnou 

(18.1.2007 11:07:00)
Jsem také zdravotnice, dodržuji lékařské tajemství, přesto jsem ráda, že tu hrůzu sem Vlaďka napsala. V tomto případě by bylo správné fotografii této hrůzy vyvěsit soudkyni na dům, nebo aspoń na štítek u její kanceláře a příslušnému sociálnímu odboru na jeho internetové stránky. Jak jinak může mrtvé dítě žalovat? Kdo o něm může ještě za rok vědět? A jakou odpovědnost nesou lidé, kteří rozhodují? Budou vůbec nějak postiženi, že rozhodli špatně? Ne každý je postižen svým svědomím!
Mám vlastní zkušenost, že po požádání o svěření dítěte do pěstouské péče do stabilní rodiny s dobrým zázemím se dobré dva roky NIC neděje. Po dotazech: Úřednice na úřadě je nemocná, pak se mění, pak mají přednostnější případy, pak se úřad stěhuje. Pak, když se Vám narodí další dítko, nejlépe dva dny po porodu Vaši žádost někde vyhrabou a (po úvodu, že Vaše žádost přestává být po dvou letech platná...)si Vás pozvou na celodenní psychologické testy. Za ty dva roky už z naší péče mohlo profitovat odložené dítě. Pak Vás ev.někde prověřují lidé, z nichž někteří ani zdaleka nedosáhli v rodinné péči, ve zkušenostech s výchovou, ve vzdělání, v partnerském vztahu, atd. to, co vy. Následně vám tito lidé vhodné dítě vyberou a dají na zkoušku, vy do toho mluvit nemůžete (pouze můžete papíru svěřit, jaké dítě byste nechtěli ... copak to lze? Je to záležitost srdce...). A nebo taky žádost zamítnou. Celé postavené na hlavu. My jsme to prozatím vzdali. Bere nám to sílu, abychom se...věnovali dětem.
Ale vím jedno, že kdyby tu dvouletou holčičku, nebo třeba to miminko narozené z incestu a odložené v kojeňáku, nebo kteréhokoli jiného nešťastného drobečka dali k nám, udělali bychom všechno pro to, aby aby byl u š´tastný a nic mu nechybělo.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Článek jsem četla. 

(9.1.2007 10:06:28)
A při představě toho, co to malé nevinné dítě muselo za svůj krátký život zažít je mi do breku.
Někdo by si zasloužil, aby se pod ním země rozevřela a ..., co já vím co!
Zmíněná paní soudkyně i ti naši bezva poslanci, kteří se tam už přes půl roku perou o koryta, hamty hamty, ať mám víc než tamti, místo toho, aby konečně začali řešit věci, které jsou doopravdy třeba.
Jenže z té jejich výšky na zem nevidí, ostatně podezírám je z toho, že je jim to stejně úplně jedno!
 kto 
  • 

Re: Článek jsem četla. 

(9.1.2007 10:15:44)
Plně se pod vše podpisuji, taky jsem to nějak nechápala, když jsem si to četla. Taky jsem prostě nějak
nepobrala to, že mohli tak malé dítě svěřit matce, která ho již jednou málem utýrala. Opravdu mám pocit, že žiju v nějakém kocourkově... :-((((
 Jana038 


Kam se na to hrabe Kocourkov 

(9.1.2007 11:44:03)
Už si ani nemůžu říct - a to často - že žiju v Kocourkově. Myslím, že ve srovnání s děním např. posledního cca půl roku a natož s výsledkem "péče" oné NEmatky, Kocourkov je až hoooodně za námi, až vzadu v nedohlednu. Za všechny otázky jedna: když už jednou té ženě holčičku vzali, jak ji proboha mohli vrátit??? Sice ta žena bude odsouzena, nedej Bůh aby jí nějaký dobrý právník z toho "vysekal" např. s důvodem, že je psychicky nemocná, neručí za své chování apod. Moc moc doufám, že budou hnáni k zodpovědnosti i jiní, ti kteří návrat holčičky zpět k té co jí porodila (matka jí nazývat nelze)...
 Síma 
  • 

Re: Kam se na to hrabe Kocourkov 

(11.1.2007 13:04:57)
Ona uz odsouzena byla... a predstavte si na "celych" 10 let.
 Síma 
  • 

Re: Kam se na to hrabe Kocourkov 

(11.1.2007 13:05:40)
Ona uz odsouzena byla... a predstavte si na "celych" 10 let.
 dasa T 


Re: Re: Článek jsem četla. 

(9.1.2007 11:57:43)
Já jsem článek četla, viděla něco v televizi a jen jsme doma ztrnuli hrůzou nad tím, nejen že se to děje, nejen lítostí nad konkrétní holčičkou, nejen opovržením a hnusem nad tou ženskou - matkou, ale hlavně také nad tím, že se úřady nebojí svěřovat znovu tyto děti svým zvrhlým a nenormálním rodičům. Už tady bylo řečeno asi vše a stejně mi to nedá, abych se nepodělila o svoje pocity. A docela mě překvapuje, že tady na rodině se o tom článek objevil až dnes a to od pisatelky z řad nás, spíše pasivních čtenářek.
To domácí násilí a týrání musí přece nejbližší sousedi a příbuzní postřehnout, nechápu, jak je možné, že to dochází až do takových hrůzných konců. Po znovusvěření holčičky matce (po návratu z psychiatrické léčebny) muselo přece dítě být pod kontrolou sociálních pracovníků, člověk do toho nevidí, neví jak to hodnotit, v kůži soudkyně bych teď být nechtěla, myslím, že její svědomí má teď co dělat. Matka holčičky prý netrpí žádnou psychickou chorobou, takoví lidé by vůbec neměli mít děti.
Je škoda, že ta malá nemohla být svěřena do péče náhradních rodičů nebo být adoptovaná někým, kdo dítě mít nemůže a moc by si dítě přál. Chápu, že musí dojít k souhlasu biologických rodičů, ale jakmile už někde dojde k vážnému týrání a zanedbání péče o dítě a dítě je rodiči odebráno a umístěno do dětského domova, němělo by se rodičům vracet a obzvlášť v takto ranném věku by mělo dostat šanci na lepší život. Podle mě se takový člověk, jako je matka holčičky, už nemůže změnit, prostě to v ní je, je nenapravitelná. Týrané děti by se už neměli vracet zpět svým biologickým rodičům. Nechápu to. Mít děti je velká zodpovědnost a kdo na to nemá, týrá je, nemá nárok je mít . Je hodně lidí, které čekají léta na to, aby mohli adoptovat dítě. Od toho tady příslušní pracovníci z tohoto oboru jsou, aby prověřovali a posuzovali, komu dítě vzít a komu zase dát. Jen to chce, aby svojí práci dělali pořádně a zodpovědně. Pár návštěv a kontrol nestačí. Vždyť jde přeci o živé bytosti a ne o stohy spisů. Mělo by se s tím něco dělat, novelizovat zákony o rodině a ne nad tím dumat roky.
 Jana 
  • 

Sousedi v tom jsou nevině 

(9.1.2007 15:02:46)
Jen chci reagovat na to, že si nejbližší sousedé něčeho museli všimnout. Náhodou znám sousedku téhle paní. Bydlí sice v řadovce, ale u společné zdi mají oba domy chodbu, takže přímo nesousedí žádnou obytnou místností. Takže skyšet mezi těmi domácnostmi není skoro nic. Zahrady mají oddělené převážně dvoumetrovou zdí a stejně za tu krátkou dobu, co ji měli doma, se venku skoro neukázali. Ta známá navíc byla doma čerstvě z porodnice s chlapečkem, už svým druhým dítětem, takže měla sama asi pěknej kolotoč. Ta ženská pár dní před tím, než pro ní přiběhla, že jí malá spadla do sklepa, tak byla s tou holčičkou u pediatričky a vše bylo v pořádku, holčička neměla jedinou modřinu nebo škrábanec. Prostě se ta ženská dlouho držela až jí nakonec ruply nervy. Takže ta malá neměla aspoň peklo po celou dobu, co byla u "matky", ale jen posledních pár dní.
Ale to nic nemění na tom, že ti známí se kvůli tomu rozhodli prodat právě zrekonstruovaný dům a odstěhovat se pryč od těhlech sousedů. Pokud bych měla doma dvě děti a vyhlídku na to, že se mi po pár letech za dobré chování vrátí takováhle sousedka, udělala bych to asi taky.
A aspoň něco pozitivního: mám dojem, že ani vražedkyně v kriminále netolerujou vrahy dětí, takže jestli se jí tam nestane nějaká "nehoda", tak aspoň bude mít těch pár let pěkný peklo.
 dasa T 


Re: Sousedi v tom jsou nevině 

(9.1.2007 15:11:56)
Je pravda, že sousedi si vůbec ničeho všimnout nemusí, hlavně se každý tyran snaží, aby nebylo něco nápadné. JO a ty "nehody" v kriminálech se asi opravdu stávají.
 Světla čtyři děti 
  • 

Re: Re: Sousedi v tom jsou nevině 

(15.1.2007 9:13:44)
STÍM NESOUHLASÍM,ve většině případů to ví nejen sousedé ale i vesnice(ve velkoměstech to obvykle alespoň část lidí ví),nemluvě o sociálních pracovnicích ale jsou buť laxní ve svém přístupu,nebo jsou lhostejní a v neposlední řadě mají strach!A tak raději nedělají nic a děti trpí dál.
 Síma 
  • 

Re: Re: Re: Článek jsem četla. 

(11.1.2007 13:51:16)
A od toho tu jsou i lekari, kteri tez pochybili a dle meho nazoru by tez meli nest zodpovednost. Neni totiz pravda, ze po dobu, kdy holcicka byla zpet u sve matky az do osudneho dne netrpela. Po dobu dvou mesicu, co u ni byla, dvakrat navstivila nemocnici z duvodu nasledku biti.

viz
http://zpravy.idnes.cz/za-utluceni-dcery-ulozil-soud-desetilety-trest-f55-/krimi.asp?c=A070104_092403_krimi_cen

nebo http://www.novinky.cz/krimi/za-utyrani-dcery-dostala-matka-desetilety-trest_105574_ms4dd.html

takze tady dle meho nazoru by meli nest odpovednost krome matky i socialni pracovnice, soudkyne, jez holcicku vratila do opatrovani matce, lekari, ale i otec, jez pozadal o vraceni dcery do pece z kojeneckeho ustavu.
 maceška 


Re: Re: Re: Re: Článek jsem četla. 

(11.1.2007 15:26:47)
Lékař nemůže udělat víc než nahlásit policii podezření ze spáchání trestného činu. Rozhodovací právo nemá, to může udělat jedině soud. V praxi to u nás probíhá tak, že soud udělá to, co mu řekne sociální pracovnice, osobní znalost problému nemá.
 Mitzi 


Re: Re: Re: Re: Článek jsem četla. 

(14.1.2007 21:56:00)
O téhle hrůze jsem se dověděla až tady a - popravdě - docela mě to i mrzí, protože já se právě PROTO nedívám léta na televizi a nečtu noviny, abych měla od podobných věcí pokoj. Ale tím nechci říct, že jsem lhostejná, jen - podle mě - člověk má vnímat a řešit věci, které se ho týkají. Kolik z nás je takových, že se rozhořčují anonymně, ale konkrétně stáhnou "ocas mezi nohy" a nedokážou zasáhnout??
Moje 15letá dcera v pátek nahlásila na Policii týrání své spolužačky jejím nevlastním otcem, protože kámoška ve škole zvracela krev a přiznala naší "Nanu", co se doma semlelo. Nejdřív mě tím vyděsila, ale za pár vteřin jsem si udědomila, že jsem na ni hrozně pyšná. Holky, dívejte se kolem sebe, poslouchejte, můžete zabránit takovým hrozným věcem.
Jinak je mi HROZNĚ divné, že se to neřešilo včas. Když bylo Johance 6 měsíců, spadla mi doma z přebalováku. Byla to jasně MOJE chyba, byla jsem zoufalá, způsobila jsem jí těžký úraz, naštěstí bez komplikací a bez následků, ale tak, jak se ke mně v nemocnici chovali, to bych nepřála nikomu zažít. Pro dokrtokru jsem byla blbá nezodpovědná kráva (ne, neřekla to slovy, ale cítila jsem to). O 6 měsíců později se mi dostalo kolečko kočárku do škvíry v silnici a kočárek jsem převrátila (kočárky před 14 lety vypadaly poněkud jinak než dnes a převrhnout ho bylo velmi snadné). Johanka byla na kšírách, ale stejně měla na čele bouli, takže jsem s ní hned jela preventivně do špitálu na rtg. Nic tam nebylo, ale stejně si ji tam nechali, nikoho NEZAJÍMALO, že ještě kojím, vyhodili mě od dveří, chovali se ke mně opět příííšerně, já jen brečela a brečela... a moje teta (sociální sestra) mi tehdy řekla doslova toto: "Mikincko, pokud se Johance něco stane, jeď s ní do jiného špitálu, nebo už budeš mít problémy". Tak já teda nechápu, když se nešťastné mámě dvakrát v jednom roce její milovaný dítě zraní a už si na ni volají sociální sestru, jak může projít taková bestialita někomu, kdo už má škraloup!?!?!
Kamarádce se syn popálil před pár lety, nedávno. Byla to nehoda, dětská hra, a taky byli jako nezodpovědní rodiče volaní k výslechu na policii a chovali se k nich velmi trvrdě. Jak to, že lidem při prvním prohřešku (nedohlídání dítěte) se měří tak a ženě, která už byle trestaná, zase JINAK???????? Ne, asi ničemu v této oblasti práva nerozumím.
 Lassie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Článek jsem četla. 

(16.1.2007 13:38:33)
Mitzi, abych řekla pravdu, tak bych si také nebyla jistá, jestli ti věřit - pokud to bylo, jak říkáš, 2x v jednom roce. Ty jediná víš, že to byla náhoda, ale matky týraných dětí taky většinou udávají pád ze schodů a jiné "náhody". V tvém případě to byla smůla, ale já bych naopak právě tyhle opakující se úrazy prověřovala.
 Anni 


Taky to nechápu 

(9.1.2007 10:22:22)
Když jsem o tom slyšela poprvé nevěřila jsem vlastním uším. Jak je tohle vůbec možné. A to jsem ani nevěděla co tady píšeš že matka dala souhlas k adopci a pak ho stáhla. Ještě ted z toho mám husí kůži. Hlavně že se všude píše jak je trestné bít děti atd... člověk aby měl strach dát dítku na zadek aby na něj někdo neposlal sociálku a pak se stane něco takového a je to v pořádku. Matka dostalal deset let a tím je to uzavřeno. Bohužel i kdyby dostala doživotí holčičce to život nevrátí, ale aspon by to měl být podnět udělat konečně něco se zákony a ne čekat až se opět něco takového stane. Ale na to my jsme tady asi krátcí a můžem si jen postěžovat. Bohužel

Anni 2 děti
 maceška 


Re: Taky to nechápu 

(9.1.2007 10:44:39)
Takový je obraz sociálně-právní ochrany dětí v naší zemi :-(
 Lassie 
  • 

Něco málo dělat můžem 

(9.1.2007 11:08:45)
Nemyslím si, že si můžeme jen postěžovat. Každý z nás může nějakým způsobem pomáhat, ať už jako dobrovolník v nadacích, přispěvatel DD a kojeneckým ústavům a nebo se můžeme angažovat v politice, kde je zoufalý nedostatek mladých lidí a především žen. Pokud nevěříme našim politikům, je třeba se angažovat sám a snažit se něco změnit. Přiznám se, že já zatím nic z toho nedělám (poslat občas DMS je zoufale málo), ale už dlouhodobě přemýšlím o tom, jak se v realizovat v pomoci dětem, ať už týraným, opuštěným nebo postiženým. Vím, že to holčičce už život nevrátí, ale alespoň něco se dělat dá...
 Miša 
  • 

NEJEN MÁLO!!! 

(9.1.2007 12:19:22)
Myslím si, že máš pravdu,my můžem něco změnit, jsem o tom pevně přesvědčena. Protože kdo jiný má tlačit na ty nahoře než my dole? Jak by měla fungovat občanská společnost? Škoda že nemáme přímou demokracii jako například ve Švýcarsku, tam jsou možnosti obyčejných lidí trošku jednoduší. Ale vymlouvat se je jednoduché (promiňte)
Ale každopádně si myslím, že je potřeba začít něco dělat, nejlépe u sebe. Protože když každý začneme u sebe, pak to jednou bude mít tu sílu. Prosím, kdo má třeba jen podobný názor, nenechávejte se odradit okolím, ale podporujte ho v sobě. Já se snažím tyto myšlenky v sobě rozvíjet, podporovat a nechávat dozrát. (v hurá jednorázové akci nevidím řešení).A tak vím, že v pro mě dohledné době se z myšlenky stane realita. Domnívám se, že v nás ženách, je skrytá velká potencionalita....
 dasa T 


Re: NEJEN MÁLO!!! 

(9.1.2007 12:26:22)
Já bych pro to něco dělat chtěla, ale nevím jak! Prostě mě nic konkrétního nenapadá. Jen přispívám finančně na fond týraných dětí, ale to je neosobní a v tomto mi to přijde nedostačující. Hrozně ráda bych něco pro tuto věc udělala, ale nevím co. Potřebovala bych nějak rozšířit obzory.
 Míša 
  • 

můj příklad 

(9.1.2007 12:56:28)
No já nad tím přemýšlím již dlouho a ještě chvilku budu a pak do toho bude třeba jít naplno. Ale pro tvé obzory :) v prvé řadě je třeba (dle mě):
1) najít OPRAVDU AKTIVNÍ lidi (já sama bych se zaměřila na ženy, matky, studentky - ale nikoho bych diskriminovat fakt nechtěla)
2) v těchto lidech stanovila základní a KONKRÉTNÍ CÍLE (dle společného názoru)přičemž: cílů nesmí být moc, čím méně tím lépe a musí být opravdu konkrétní (jinak se domnívám, že by vše vyšumělo a nebylo by to reálné + my by jsme byli nespokojeni)
3) SDRUŽIT SE (legálně buď samostatně, nebo pod někým... )
4) Najít PŘIMĚŘENĚ AKTIVNÍ lidi - po celé ČR (net), ty by tvořily, základnu pro sbírání souhlasů a podpisů, musí jich být docela dost
5) Vytvoření petice proti problému (je jich všude plno) s požadavkem řešení situace (popřípadě náš návrh - nutná spolupráce s právníkem)
6) Sehnat podpisy VŠECH žen a matek a jiných lidí;) v ČR kteří mají stejný názor (docela dlouhodobý úkol s náročnou organizací pro trpělivé osoby)
7) Apelovat na ty správná místa :o)
+ aby toho bylo málo, na hranici 6 a 7 bych využila média (regionální, celostátní, zahraniční)

Tak jen pro rozšíření obzorů. Jinak já osobně něčemu takovému věřím. Vím, že se k tomu jednou dohrabeme, záleží na tom, kdy a s jakým úsilím:o)
 míša 
  • 

hrubky (promiňte) 

(9.1.2007 13:04:47)
jinak omlouvám se za hrubky. Chlilku mluvím o lidech, ale mám na mysli stejně furt ženské :o) když se zamyslím, nedívám se co píšu. To mě ale neomlouvá, tak i přesto promiňte:)
 dasa T 


Re: můj příklad 

(9.1.2007 15:05:21)
Máš to dobře promyšlené, takhle daleko jsem se vůbec nedostala.
 moula z moulova 


Re: můj příklad 

(10.1.2007 21:04:39)
Jsem pro a jdu do toho. Napíšu mail.
 Evca 
  • 

Re: Re: NEJEN MÁLO!!! 

(9.1.2007 15:27:26)
Co takhle dopis svemu volenemu zastupci? Na konkretnim priklade zadat zmenu zakona o adopcich a pestounske peci. Kdyz tech dopisu , nebo emailu dostane stoh, tak mozna tu pusu otevre (lepsi varianta), nebo aspon nebude hlasovat proti nam.
 Leny, slecinka 3 roky, chlapik 8 mesicu 
  • 

Re: Re: Re: NEJEN MÁLO!!! 

(9.1.2007 16:05:37)
Holky, nechci Vám brát iluze. Stačí si vzpomenout na to, co prožívají Dolejšovi (z článků uveřejněných na Rodině např. http://www.rodina.cz/clanek3873.htm). Je to prostě šílené po všech stránkách. A naši politici se přou, který kde bude sedět ...
 HONZA,2deti ve vlastni peci,rozvedeny 
  • 

Re: NEJEN MÁLO!!! 

(10.1.2007 17:09:46)
Je zvlaštní,že žádná z vás nezminuje skutecnost ,že na těch úradech tuto agendu řeší úřednice ,tedy ŹENY !!! Mám s nimi bohaté zkušenosti !!!
 Manka, 7,5 letý kluk 
  • 

Naprosto souhlasím 

(9.1.2007 11:42:55)
Je to neuvěřitelné, že někdo takhle rozhoduje o životě těch nejnevinnějších.
 Zuzana + 23 měs. kluk 
  • 

adopce 

(9.1.2007 11:50:32)
Opravdu je to smutné, strašně mě štve, že se nadělají takové cavyky s adopcí (sami jsme se jednu dobu s manželem zajímali o adopci a byli jsme šokováni, co všechno bychom museli projít) a tady se vrátilo dítě do rukou "matky", která by tímto sítem v žádném případě projít nemohla, co na tom, že je biologická, vždyť to víme samy, že kolikrát je lepší cizí než rodina :).... Kdy už to konečně pochopí ti úředníci zatracení, že pro dítě je mnohem lepší žít v citu než v těch zatracených šedivých budovách bez soukromí??? Z.
 Dalo se předejít také tomuto? 
  • 

Re: adopce 

(9.1.2007 12:41:00)
Zabil vlastní dítě, dostal deset let vězení

Praha - Ten den zůstal Patrik Roček s dcerami doma sám. Jeho žena odešla do školy.
Když se Marie Ročková okolo půl osmé večer vrátila domů, všimla si, že dvouměsíční Patricie je nějak apatická, a viděla na jejím čele „modřinky“.
„Manžel mi to vysvětlil tak, že na Patrušku dvakrát spadla hrazdička,“ tvrdila později u soudu.
Ani jeden z rodičů se dítěti nevěnoval. Ročková se šla sprchovat, její muž vařil večeři. Zraněné dítě se do rukou dětských lékařů dostalo až po půlnoci a po sedmi dnech v nemocnici zemřelo.

Kdo bil malou Patricii?

Včera Patrika Ročka poslal soud za ublížení na zdraví s následkem smrti na deset let do vězení.
„Nikdo jiný než otec s dětmi v bytě nebyl,“ zdůvodnil rozsudek soudce Petr Braun.
Soud měl jen nepřímé důkazy, ale proti Ročkovi svědčila například výpověď souseda, který přes zeď zaslechl výčitky Ročkové vůči manželovi za smrt dítěte.
„Svěřila se navíc dalším třem lidem, že když se vrátila ze školy, bylo dítě apatické, zpomalené a divné,“ dodal Braun.
Roček neustále měnil výpovědi o tom, jak se dcera zranila. Poprvé tvrdil, že na kojence spadla dětská hrazdička, podruhé, že dcerku zřejmě praštila hračkou starší sestra. Obě varianty později soudní znalec označil za vyloučené. Zranění bylo podle něj způsobeno velkou vnější silou.
Roček u soudu vysvětloval, že chtěl vymyšlenými verzemi ochránit manželku, která má podle něj smrt dítěte na svědomí. Žena pak sama stanula před trestním senátem, ten ji však pro nedostatek důkazů osvobodil.
Roček podle soudu dvouměsíční Patricii předloni v září opakovanými údery pěstí do hlavy způsobil zlomeninu lebky a těžké poškození mozku.
Oříškem pro senát bylo rozhodnutí, zda Roček svým činem spáchal vraždu, jak navrhovala žalobkyně, či způsobil těžkou újmu na zdraví s následkem smrti. Nakonec dospěl k závěru, že se úmysl dítě usmrtit neprokázal. „Připadalo nám to právně čistší, s napětím však budeme očekávat výsledek případného odvolacího jednání,“ řekl Braun.
Rozsudek není pravomocný, Roček i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na případné odvolání.

 PajaMM 


Dalsi hruza, ja to vazne nechapu.... 

(9.1.2007 13:14:04)
http://www.novinky.cz/krimi/zena-sprchovala-syna-horkou-vodou--dite-zemrelo_106056_terts.html

 Elsa 40, Tom 10 


Zkušenost 

(9.1.2007 13:20:33)
Bývalá žena mého přítele zemřela a on si k sobě přestěhoval své 2 syny, aby se o ně mohl postarat. Pár dnů po přestěhování jej okamžitě kontaktovala sociálka, že by se přišli podívat, jak se o ně stará a jestli je všechno v pořádku. Poslal je do háje s tím, že se o své děti postarat dokáže a že můžou přijít kontrolovat, jakmile se dozví ze školy nebo od sousedů, že něco není v pořádku. Večer jsme pak viděli reportáž o oné "matce", která svou dceru utýrala a kterou sociální pracovnice navštívili jen jednou a poté, co se nedostali do domu, se o to více nepokusili. To jsou tedy paradoxy...
E.
 Elsa 40, Tom 10 


Re: Zkušenost 

(9.1.2007 13:23:26)
Omlouvám se, dvakrát jsem to sem dávat opravdu nechtěla :-)
 moula z moulova 


Re: Zkušenost 

(11.1.2007 16:42:31)
U nás byly 2X. Poprvé, dkyž jsedm byla asi týden po porudu - že jezdím dlouho s malou venku (narozená předloni v prosinci-dost mrzlo). Nevěděla jsem, co jim říst. Že se zbláznily, že stejně po císaři toho moc nenaběhám. Tedy abych pravdu řekla - někdo mě má "rád" a stará se.
 Elsa 40, Tom 10 


Zkušenost 

(9.1.2007 13:22:01)
Bývalá žena mého přítele zemřela a on si k sobě přestěhoval své 2 syny, aby se o ně mohl postarat. Pár dnů po přestěhování jej okamžitě kontaktovala sociálka, že by se přišli podívat, jak se o ně stará a jestli je všechno v pořádku. Poslal je do háje s tím, že se o své děti postarat dokáže a že můžou přijít kontrolovat, jakmile se dozví ze školy nebo od sousedů, že něco není v pořádku. Večer jsme pak viděli reportáž o oné "matce", která svou dceru utýrala a kterou sociální pracovnice navštívili jen jednou a poté, co se nedostali do domu, se o to více nepokusili. To jsou tedy paradoxy...
E.
 Ivana 
  • 

??? 

(9.1.2007 13:23:36)
PLZEŇ - Svoji dceru utýrala k smrti žena z Chrástu u Plzně loni poté, co jí holčička neodpověděla na otázku, zda chce jíst. Za týrání své dcery byla Kafková již dříve odsouzena.

Matka měla dítě v péči asi dva měsíce. Během této doby ji dvakrát zbila tak, že musela do nemocnice. Kafková byla obžalovaná z ublížení na zdraví a týrání svěřené osoby.

U soudu odmítla vypovídat, dříve však policistům v přípravném řízení přiznala, že loni 13. června dceru zbila. Podle obžaloby udeřila holčičku dlaní do tváře, hodila ji na zem a tam ji bila pěstmi do hlavy a břicha až do bezvědomí.

Podle jejích slov se pak snažila dívce v bezvědomí pomoci a dát jí umělé dýchání. Nakonec běžela pro sousedku. Té řekla, že dívka spadla do sklepa.

Chapu to spravne, ze po navraceni holcicky matce, holcicka byla jeste dvakrat zbita tak, ze musela do nemocnice? Nebo byla zbita a pak byla matce odebrana? V prvnim pripade nechapu, ze lekari nekontaktovali socialku, kdyz se to stalo opakovane a muselo dojit k nejhorsimu.
 maceška 


Re: ??? 

(9.1.2007 14:28:56)
Nevím, jak to bylo v tomto případě, ale jedno z našich dětí bylo v podobné situaci, lékaři nahlásili podezření ze syndromu týraného dítěte (je to uvedeno v lékařské zprávě), a přesto se holčička vrátila domů (k matce a jejímu druhovi). Příště byla přivezena v bezvědomí, a kdyby to šlo, zase by ji vrátili domů - jenže matka mezitím změnila místo pobytu, takže se dítě tímto ocitlo bez domova a muselo být umístěno v DD.
A podobná situace: nedávno jsem se setkala s dítětem, u kterého bylo vysloveno podezření z týrání, s mnohočetným poraněním různého stáří, hlášení šlo jak na sociálku, tak na policii, ale dítě bylo přesto propuštěno domů.
Tak to prostě v naší republice vypadá se sociálně-právní ochranou dětí. Práva rodičů jsou kladena vysoko nad práva dětí, bohužel :-(

 10.5Libik12 


Re: ??? 

(9.1.2007 14:37:05)
Tyto příběhy jsou pro mě noční můrou, ale při nejlepší vůli nevím, jak uchránit dítě před vlastními rodiči. Každá z nás jistě viděla, jak je někdo neadekvátně nervní ke svému děcku, ovšem jak jsem reagovala a jak vy? A dá se dělat něco jiného? Když matka zahysterší a vrazí dítěti facku v hypermarketu? Psát petice za vyšší tresty? Za jiný systém sociální péče?
Je pravda, že ve zmíněném případě bych volala k odpovědnosti další osoby, a možná to má i oporu v zákoně. Pomůže to před dalšími bestiemi?
Modlím se za to děvčátko a modlím se aby Bůh byl...
 Jana 
  • 

Právo na smrt 

(9.1.2007 14:51:57)
Všechny ty příběhy jsou otřesné, je mi z toho do breku.. Když si představím ty malý drobky, kteří svoje rodiče mají rádi a nechápou, co se s nimi děje, proč jim někdo tak hrozně ubližuje. Že je někdo schopný někomu tak bezelstnému a bezbrannému tvorovi ublížit.. A ještě hnusnější je fungování těch zákonů a nedomyšleností tady. Když dlužíte na sociálce 200,-, tak vám dají penále a div vás nezavřou, když týráte dítě, nikoho to nezajímá.
Možná mám poněkud extrémní uvažování, ale již dlouho přemýšlím nad tím, kdo člověku vůbec dává právo na to, aby dal nový život svému dítěti? Stejně je to jen čekání na smrt. Máme malého 2letého syna, kterého milujeme, snažíme se mu zpříjemnit život jak to jen jde, ale téměř každý den si říkám - má to smysl, že teď ubíjíme čas tím, že si hrajeme a chodíme na hřiště, pak bude ubíjet čas ve školce, pak ve škole a ve finále zbytek života v práci od nevidím do nevidím, doma se vyspat a zase znova. A pak na konci čeká všechny to stejné. A ty méně šťastné to díky jejich "rodičům" čeká třeba mnohem dřív. Kdo nám dává právo na smrt.. ?
 Líza 


Re: Právo na smrt 

(9.1.2007 14:56:40)
Jano, deprese se dá léčit, neodkládej to.
 Vaclavka 


Re: Re: Právo na smrt 

(10.1.2007 8:08:05)
Lízo, ač si většiny tvých názorů vážím, toto nebylo hezké...
 Lavanda 


Re: Re: Re: Právo na smrt 

(10.1.2007 8:18:06)
Tak jsem si přečetla ten Janin i Lízin příspěvek, Ashley, a myslím, že to Líza sice řekla tvrdě, ale má asi pravdu. Jana asi opravdu trpí depresemi.
 Vaclavka 


Re: Re: Re: Re: Právo na smrt 

(10.1.2007 10:32:47)
Budilko, to nepopírám. Nebo jen všechno vidí strašně pesimisticky a černě... Byla to ode mne taková spontánní reakce...
Na každý pád téma je dost otřesné. Myslím, že případ této holčičky není první, že už se to stalo, že dítě bylo vráceno do rodiny, kde ho nakonec utýrali. Mám dojem, že to byla asi pětiletá holčička a její smrt byla dost otřesná - měl v tom prsty její otčím. V tomto případě nechápu matky, které vidí jak jejich druh týrá děti a klidně s ním žijí dál. Vím, že není snadné sebrat svých pět švestek a od tyrana odejít. Někdy si říkám, že v duchu jsem hrdina a říkám si, že bych nikdy nedopustila, aby chlap ubližoval mému dítěti, ale na druhou stranu - ruku na srdce, jak bych se chovala, kdyby opravdu tato situace nastala?
 Líza 


Re: Re: Re: Právo na smrt 

(10.1.2007 12:00:36)
Ne? Myslíš, že užitečnější by bylo pustit se se zjevně depresivním člověkem do rozpravy na téma, jestli skutečně je celý svět černý a život je jen čekáním na smrt?
Pravděpodobně si sama neuvědomuje, že je v depresi. Je-li v ní ale, a už došla k takovému pohledu na svět a život, pak je léčba nutná, a rychle.
Hezčí by ti zřejmě připadalo, kdybych držela hubu a dotyčné by se nikdo nezmínil, že asi něco není v pořádku a že s tím asi může něco dělat. Možná formálně hezčí ano. Nijak by jí to ale nepomohlo. To, co jsem jí napsala, možná přejde, nebo se nad tím možná zamyslí. Nehezké mi připadá, hezky se tvářit, jako že je vše v pořádku, a nechat přitom druhého, ať se utopí, aniž by věděl, že je ve vodě a neumí plavat.
 Vaclavka 


Re: Re: Re: Re: Právo na smrt 

(10.1.2007 12:49:22)
Nemyslím, že by bylo užitečnější pustit se do diskuze, spíš mi forma sdělení přišla tvrdá. Pokud by ale měla pomoci... Ze své vlastní zkušenosti vím, že pokud mám nějaký problém a někdo na mne jde tvrdě, tak se v tom začnu pitvat, neberu to, že to myslel vlastně v dobrém, spíše naopak... Takže jsem zareagovala jako potrefená husa.
 Levandule 
  • 

Právo na smrt - pro Lízu 

(12.1.2007 14:09:39)
Vážená pí. "doktorko",
Vidím to stejně jako Jana a depresemi evidentně netrpím. Měla byste být opatrnější ve svých závěrech.
 Mitzi 


Re: Re: Re: Právo na smrt 

(14.1.2007 22:32:12)
Hezké to možná nebylo, možná by tomu slušel smajlík, ale ono to nebylo ani veselé... ale možná, že to je prostě pravda.
A pravda, ta mrška, nebývá vždy jen hezká :-)
 ... 
  • 

Re: Re: Právo na smrt 

(10.1.2007 22:40:32)
Já bych to nehodnotil jako depresi, spíš jako nihilismus.
 KLara 
  • 

Re: Re: Právo na smrt 

(16.1.2007 1:46:23)
Lízo, asi máš pravdu ty i Jana. Myslím, že člověk, který má zdravou psychiku, je vybaven nějakými filtry, které mu umožňují některé věci nevidět. Kdybychom si všichni nepřetržitě a do důsledku uvědomovali všechny souvislosti, nebezpečí i jasnou perspektivu, o které píše Jana, veškerá naše činnost by rázem postrádala smyslu a dlouho bychom ve zdraví nepřežili.
 Levandule 
  • 

Ano KLaro 

(16.1.2007 7:19:43)
Je to jako jíst sushi. Užíváš si ten kulinářský zážitek a doufáš, že kuchař je skutečný odborník. Na druhou stranu tahle schopnost nás vede až k vybydlování planety. Ať je to jak chce, východisko to nemá. Protože těch lidí, kteří si uvědomují obě strany mince je pořád méně než těch, kteří, když někdo přemýšlí jinak, hned křičí. Většinou ze strachu, aby nemuseli přehodnocovat svůj život jako takový, nebo snad proboha nezjistili, že něco udělali špatně.
 Jarma (dvě děti) 
  • 

Re: Právo na smrt 

(10.1.2007 11:04:58)
Nemusí to být tak bezútěšné, jak to vidíš. Navrhla bych Ti seznámit se s východními filosofickými směry, kde je otázka života a smrti rozebírána a pobyt na tomto světě je dán do dalších souvislostí.
 Jana 
  • 

Re: Re: Právo na smrt 

(10.1.2007 15:04:11)
Lízo, já v depresi fakt nejsem a můžeš si myslet, že jsem a jen si to nepřipouštím. Byla to zřejmě špatná formulace. Jen prostě kolikrát řeším úplně jiné věci než někdo jiný a zabývám se otázkama, které málokdo chápe. Jsem šťastná, že mám dítě, máme různě aktivity, mám skvělého muže, baví mě zařizování nového bytu a fakt jsem život nezabalila. Nečekám doma a nepřejídám se, ani se neutápím v alkoholu a nečekám až TO přijde. Možná mám takový pohled na svět i díky tomu, co už mě v životě potkalo a nebylo toho málo a nebylo to veselé. A díky tomu všemu pomáhám aspoň tak, že máme psa z útulku a uvažujeme na adopci, abysme zpříjemnili život někomu, kdo ke své situaci přišel jak slepý k houslím.
A návrh na zabývání se východní filozofií je dobrý :-). Na něco se vrhnu.
 Petru 
  • 

Re: Re: Re: Právo na smrt 

(10.1.2007 15:32:17)
Jano, netuším přesně o co Líze šlo, ale včera jsem poslouchala pořad o hinduismu a tuším, že ještě budhismus jsou dvě z mála náboženství, co neberou druhým jejich jinou víru. Ale proto to nepíši. Mám dojem, že když se někdo moc vrhne do východních náboženství a neupraví si je pro život u nás, že je pak ostatním protivný svým fanatismem, ale to je asi u všech věcí, které se berou až fanaticky. Ono tuším včera šel dokument o smrti Krista a já i manžel jsme se shodli na tom, že to byl jen pěkný provokatér. Já ještě dodávám, že asi taky trpěl maniodepresivní psychozou nebo jen depresemi a měl prostě smůlu, že v té době ještě nebyly takové léky jako dnes.
Ale to určitě nebude Tvůj případ, ono od PC se dobře hodnotí situace druhých, jen podle několika vět, co tady někdo napíše. Přeji hodně štěstí při zařizovanání bydlení. Já se stěhovala už skoro před 2 roky a baví mě zařizování teprve asi pár měsíců, obyvák jsem za tu dobu stěhovala už 3x, jen to lehké. Zásadní změny zatím nedělám.
 Lavanda 


Re: Re: Re: Re: Právo na smrt 

(10.1.2007 16:27:23)
Teda Petru, to jsou dost odvážná prohlášení o Kristovi.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Právo na smrt 

(10.1.2007 16:56:12)
Petru - určitě se všechno musí přizpůsobit daným podmínkám a prostředí. V Asii jsem byla několikrát a i ta jejich víra je kolikrát jen "zástěrka". Na dotaz pár lidí, zda věří v Buddhu mu odpověděli, že ne, že věří v nebe nad hlavou a slunce a blablabla.. Pak jsem nedopatřením ukázala prstem na Buddhovu sochu a málem mě ti samí lidé ukamenovali : oh buddha, buddha, to nesmíš. NEjsem věřící, nesnáším fanatismus, žádné náboženství ani směr jsem nestudovala a upřímně řečeno si i trochu myslím, že kolikrát se do víry utíkají svým způsobem zbabělí lidé. Pomodlím se - ono to pomůže,On to někdo vyřeší. Známý arab tady jedl vepřové a kouřil a nevím co ještě, ale je hrdý muslim, pak dodrží ramadán a veškeré hříchy jsou odpuštěny.
Názor na Krista máš zajímavý ;-).
 Jarma (dvě děti) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Právo na smrt 

(11.1.2007 10:39:08)
Jenom bych upřesnila, že jsem nenutila Janu hned, aby se dala na nějakou víru. Mluvila jsem o tom, že některé východní filosofické směry by jí mohly dát odpověď na její otázky. Neznamená to, že má najednou vyznávat Buddhu, který navíc ani není žádným "bohem", ke kterému je nutno se modlit....byl to v podstatě normální člověk jako každý z nás. Tak to jen pro upřesnění :)
 koa 


Re: Re: Re: Re: Právo na smrt 

(10.1.2007 17:48:32)
Petru,
nad tvou brilantni diagnostickou schopnosti kulim oci a oteviram usta dokoran.
(jsem krestanka)
 Lassie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Právo na smrt 

(10.1.2007 19:27:15)
Tak si říkám, co by na to asi řekl Jarda :-)
 Lavanda 


Re: Re: Re: Re: Re: Právo na smrt 

(10.1.2007 19:38:59)
Vypadá to, že konečně zmizel. Ale abych to nezakřikla, už jsem se takhle radovala jednou.
 Apolena. 


Re: Re: ??? 

(9.1.2007 19:22:20)
Libiku,
URČITĚ to chce změnu zákonů, připadá mi, že je dělal někdo, kdo děti buď neměl nebo nesnášel.
Mě už dost dlouho trápí jedna věc - jak je možné, že jsou dětské domovy a kojenecké ústavy u nás téměř přeplněné a přitom je v rodinách pořád spousta týraných dětí?
Když si vezmu jako příklad Půlnoční bouři - dostala se do kojeneckého ústavu JEN proto, že jí rodiče nevyřídili tuším rodný list, ne, že by mi to připadalo v pořádku, ale řešit to odebráním zdravého, spokojeného, plně kojeného dítěte od rodičů, kteří se o dítě starali opravdu vzorně?!
Nejsou v ústavech často spíš děti, které se tam dostaly kvůli tomu, že jejich rodiče nezvládli kontakt s úřady? Nebyli schopní patřičně komunikovat s přepracovanými sociálními pracovnicemi?
Nebylo by mnohem lepší pracovat s "problematickými" rodinami a pomoci jim, aby se o své děti mohli postarat rodiče sami? Samozřejmě pokud děti netýrají, tam bych taky neváhala.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: ??? 

(10.1.2007 0:12:58)
Taky jsem zavzpomínala na to jak matka Bouře jela stopem do Plzně do kojeňáku za svým zdravým prospívajícím dítětem a právě proto se trošku bojím, že sebelepší zákon je stejně v rukou lidí, lhostejných, nezúčastněných, neznalých.Precedentně trestat týrání, ale zamezí to lhostejnosti? Co já vím, jestli Jaruna od naproti, když furt cpe malou čokoládama a nechává jí koukat na Rodinná pouta, jestli jí občas jednu nevyšije, až se barák otřese? NEVÍM.
Ten případ z Chrástu vypadá jako hrubé porušení i těch zákonů, které máme.Ale z druhé strany, když bylo před šestnácti lety mé dceři 2-3 roky, hrála si s tatínkem a bráchou u fotbalové branky na hřišti s míčem a zamotala si nožku do sítě. Padla na pusu, zlomila si klíční kost a vypadala tak domordovaně, že mi ji taky měli vzít a nevrátit nikdy?

Neříkám, že se nedá dělat nic, možná všímat si jeden druhého, nevím

Máš tam mejl.
 cizinka1 


Re: Re: Re: ??? 

(12.1.2007 17:41:05)
Sylvo,

Sice to asi nebude primo problem tohoto pripadu, ale takove podivnosti jsem take zaregistrovala. Mam jeste dodatecne vysvetleni. Priznavam se, ze neznam hodne socialnich pracovnic. Obcas dam se do reci s nejakou nahodou potkanou ve vlaku anebo muzu o nich soudit podle medialnich vypovedi. Nicmene, podle tech malo zkusenosti co mam, mizerny je jejich stav vzdelani, at na te SS nebo VS urovni. Ony prave maji velice formalistickou mrizku k vypracovani posudku, kterou takove nonkonformisti nebo kulturni outsidri jako rodice Nocni Boure neproklouznou, ale matka tyranka ovsem ano: rezim, cistota, vybaveni a t.d. Otevrene se priznavam, ze jako nekdo, kdo nikdy nevlastnil detskou postylku s ohradkou take bych tim neproklouzla:-). Ale nemaji zakladni psychologicke a kulturne antropologicke dovednosti a takovy jejich kolegum z oboru antropologii a sociologii vlastni cit pro kulturni relativitu vseho lidskeho. Mozna to by se dalo menit nejsnadneji tim, ze diplom socialni pracovnici by byl dostupny pouze v dvoukombinaci s jednym s pribuznych socialnich oboru.
Ale v zasade souhlasim, socialnich sluzeb by melo byt vice a vice kvalifikovanych a profilovanych. U vetsi casti pripadu pohovor by take se mel zacinat otazkou: "potrebujete nejakou pomoc?" spise nez "ukazte mi..."
 Míša 
  • 

Re: Re: ??? 

(10.1.2007 0:37:16)
Myslím si že řešení je opravdu v iniciaci lidí brojit proti konkrétním problémům z praxe. tzn. ne vyšší tresty nebo změnu systému, ale např. konkrétní mezeru a nesrovnalost v zákonech. Příklad mě momentálně štve: děti z DD nemůžou využít služeb z SVP, protože jsou v ustavní výchově (nic na tom, že v DD není odborník, který by pomohl s problémy, nic na tom že DD má být něco jako rodina - tedy by měla být stejná možnost pomoci jako u dětí z rodiny, kór když jde o rizikové děcka, nic na tom že ty děcka nemají žádnou šanci - buď DD - dokud to jde, a když už to okolí nedává tak pasťák = stigma a malá šance na návrat)
Tzn. já si myslím, že když většinu lidí v tomto státě "pohoršuje" počet dětí v DD, najděme ty mezery a chyby, které nám brání to změnit - Ale konkrétně.
 Apolena. 


Re: Re: Re: ??? 

(10.1.2007 10:30:29)
Míšo,
mě to nepohoršuje, mně to je líto. Protože si myslím, že to je zbytečné.
 Peta77 


Zastání DD 

(13.1.2007 6:51:56)
Míšo,
docela hezky se obouváš do DD a sociálních pracovnic...Nevím, jestli s nimi máš nějakou osobní zkušenost, nevím, kolik jsi navštívila DD...ALE. Vše je o lidech.
Ač jsem sama docela velkou kritičkou ústavní péče v ČR, postupy při umisťování dětí do NRP..., vše je opravdu o lidech a až na druhém místě o zákonech. Zákon může být sebelepší, ale sám o sobě nic nevyřeší...
Pracuji v DDŠ (dle tvého slovníku bývalý "pasťák"), takže znám soc.prac., vychovatele i učitele, kteří zde pracují. Určitě i u nás jsou někteří,kteří tu pracují proto, že jinou práci nesehnali, ale ti nevydrží dlouho, neboť práce zde je velmi náročná a ne nijak úžasně zaplacená. Takže brzy odcházejí a "vydrží" pouze ti, kteří mají děti opravdu rádi a chtějí jim pomoci v návratu do běžného života. A to vůbec není věc nereálná! Pakliže se upraví podmínky v rodině a děti zapracují sami na sobě, je ÚV zrušena...
A ještě dodatek ohledně vzdělání. I tady s Vámi musím polemizovat. Sebevystudovanější speciální pedagog či soc.prac. není zárukou KVALITNÍHO PROFESIONÁLA. Na druhou stranu, dle stávajícího zákona si VŠICHNI pedagogičtí pracovníci musejí doplnit vzdělání...
 KAČKA , DVĚ DĚTI 13, 11 MĚSÍCŮ 
  • 

ZABÍT MÁLO 

(9.1.2007 14:54:07)
NECHÁPU JAK JE MOŽNÉ, ŽE TAKOVÉ MATCE VRÁTÍ DÍTĚ. TAKY DESETILETÝ TREST SE MI ZDÁ NEDOSTATEČNÝ VZHLEDEM K BRUTALITĚ ČINU.
KDYBY TO ZÁLEŽELO NA MĚ, UDĚLALA BYCH S NÍ TO CO ONA PROVEDLA TOMU NEŠŤASTNÉMU DÍTĚTI.
NIKDO Z NÁS SI ASI NEUMÍ PŘEDSTAVIT CO HOLČIČKA PROŽÍVALA.
 Haluška 


Re: ZABÍT MÁLO 

(9.1.2007 16:20:30)
Občas si říkám, jestli společnost tím, že se zrušil trest smrti, vlastně neutrpěla. Já vím, že to má svá rizika, ale mně se trestní zákoník ve smyslu "oko za oko, zabití za zabití" nezdá zase tak překonaný...
 Zuzana, 2 vnoučata 
  • 

Re: Re: ZABÍT MÁLO 

(15.1.2007 10:02:57)
Ano,zabít málo.....Když jsem byla mladá, fungoval ještě trest smrti.To je ale pro takovou "matku" málo!!! Pokud si přečtu takový článek nebo to vidím v TV, je mi hrozně smutno. Vidím na svých vnoučatech, jak strašně lpí na svých rodičích - hlavně v útlém věku na matce. A je mi strašně líto těch dětí, které rodiče zanedbávají, nebo dokonce jim ubližují. Vždyť ten malý tvoreček se upíná právě a jen k té mámě, ta ho má chránit před celým nepřívětivým světem, dokud nebude mít síly samo se bránit!Myslím, že v těchto případech naprosto selhává společnost, sociální pracovnice atd. Když jsem já měla malé děti, samozřejmě také docházelo k takovým případům, ale řekla bych,že ne v takové míře jako dnes, že byla mnohem větší kontrola! Tím samozřejmě neschvaluji komunistický systém, moc mě mrzí, že revoluce nepřišla dřív. Ale jednu věc nelze upřít: když se narodily moje děti, během pár dní k nám do bytu přišla zdravotní sestra,zkontrolovala dítě atd. A povinně jsem chodila každé dva týdny do poradny, kde kontrolovali, jak dítě prospívá - a pokud by dítě bylo týrané, samozřejmě by si toho všimli!! Každé dítě bylo registrované, z porodnice posílali hlášení na příslušné středisko dle místa bydliště.A to mně připadá správné. Dnes mají lidé zkreslené představy o demokracii, bohužel si leckdo myslí, že si může dělat naprosto co chce. A to i v otázce vlastních dětí, jako by dítě bylo jejich majetek. Když se dozvím o nějakém takové případu, je mně z toho psychicky zle, chce se mi brečet a přemýšlím, co by se dalo udělat. Jedině o tom pořád mluvit, snažit se, aby se tyto problémy probíraly v TV, aby o nich vědělo co nejvíce lidí - a snažit se tímto způsobem tlačit na politiky, aby změnili zákony a aby se zvýšila kontrola narozených dětí a nebyly ponechány svému osudu a často zvůli vlastních rodičů. Sousedi určitě často vědí, že není něco v pořádku, jenže to bývají takové rodiny, se kterými nikdo nechce mít nic společného a tak se jim raději vyhýbá. A to je ten hlavní problém. Nevidět, neslyšet....Občas vidím obvykle hodně mladé matky, jak na ulici tlučou hystericky křičící dítě a říkám si : tohle dělá před lidmi, co asi doma, kde ji nikdo nevidí...skutečně mě z toho bolí srdce. Moje vnoučata měly velké problémy s kolikou, často dlouho plakaly, chovali jsme je celé hodiny. A když jsem si představila, jak takové dítě trpí bolestí, že se celé kroutí a nemůže ani usnout - a má matku, která místo, aby je utěšila, ještě mu ublíží...nemám sílu o tom ani přemýšlet.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: ZABÍT MÁLO 

(15.1.2007 12:49:02)
Zuzano, sdílím tvoji hrůzu z podobných zpráv, ale nemyslím si, že se situace zhoršila oproti minulosti. Za totality podobné zprávy nebyly nikterak medializovány, neodpovídaly radostnému budování socialismu. Zmińuješ organizovanější státní dozor nad matkami. No já jsem v 80. letech byla devatenáctiletou matkou a je pravda, že sestra šmejdilka mě dokonce jednou donutila vzbudit mimino, abych demonstrovala, že není opruzené, nehledě k tomu, že pečlivými inventurami šuplíků byla celkem v obraze, jaký nosím spoďáry, ale tím to tak začínalo a končilo. Byla-li bych ze zoufalství či odpudivé podstaty syna týrala, těžko by to poznala.
Také si myslím, že kdysi se daleko více tolerovalo neurvalé a hysterické zacházení s dítětem na veřejnosti. Dnes mám dojem, že se děti stávají v daleko větší míře našimi partnery, více se s nimi počítá, matky nežijí tak izolovaně.

Všechny jsme se tady shodly, jaká je ta ženská zrůda, dokonce se v teoretické rovině spolčujeme na obranu týraných dětí.
Napadlo mě, jestli bychom jako první vlaštovku, neměli zkontrolovat tu taky matku, co nedávno nechala dítě 2 dny samotné v bytě. Ten šot vysílala Nova s dovětkem, že jí dítě možná bude odebráno. Nevíte jak to dopadlo? Neřve zase nědke samo, pos...né a hladové?
Vyzývám vás(nás) ke KONKRÉRTNÍMU činu.
 Zuzana, 2 vnoučata 
  • 

Re: Re: Re: Re: ZABÍT MÁLO 

(16.1.2007 10:34:10)
Je pravda, že nyní je v médiích nesrovnatelně víc informací, takže to vypadá, že je těch případů víc. Co se týká kontroly novorozeňat, samozřejmě že se i při vší kontrole nedalo spolehlivě zjistit, zda matka dítěti občas neubližuje. Ale je pravda, že dost často poznám pouhým pohledem, že dítě není úplně v pohodě (nemám na mysli dítě z normální rodiny, které je třeba nemocné apod.). Občas se mi stává, že vidím na ulici "matku" s kočárkem, které bych od pohledu nesvěřila ani kočku, natož dítě. A dost často jsem pozorovala, že děti takových matek mívají úplně jiný výraz v obličeji, jsou takové smutné, ustarané, některé jakoby měly obličej starého člověka. Vždy mě zamrazí, když něco takového vidím. Vzpomínám si, když jsem v r. 1974 chodila do poradny s čerstvě narozenou dcerou, byla tam jedna mladičká matka, Maďarka s novorozencem, přišla právě z porodnice a její partner byl Rom - a na našem středisku byla skutečně pečlivá sestřička, slyšela jsem, jak jí řekla, že k nim bude často docházet a dohlížet na to, aby dítě bylo v pořádku, přebalené, nakrmené atd. Byla to její vlastní iniciativa.Ta rodina bydlela v nějakém zanedbaném statku, byl to okraj Prahy, tam se lidé docela znali, ne jako ve velkoměstě, kde je vše anonymní a tudíž se leccos zjistí, až když je pozdě. Co se týká kontroly opruzení, tak občas je dítě opruzené při sebelepší péči. Dřív byly hadrové plenky, to bylo horší než papírové, které moč sají, protože se mi nejednou stalo, že syn, který měl hodně jemnou kůži oproti dceři, byl mokrý, usnul v tom - a za delší dobu se vzbudil a už byl opruzený. Ale na dítěti se pozná, zda je o něj dobře pečováno, i kdyby bylo momentálně opruzené. Viděla jsem těch mimin za život fakt dost. A děsí mě, že nyní není absolutně žádná kontrola - normální mamina to nepotřebuje, ale právě takové "matky" jako byla ta, o které byl článek, tím pádem naprosto unikne jakékoliv kontrole. Pak také jsou různé nezodpovědné feťačky, které vůbec do žádné poradny nedocházejí apod. a u těch je zázrak, když dítě přežije. Samozřejmě se občas stane v naprosto normální spolehlivé rodině, že dítě spadne, má modřiny apod. Můj vlastní vnuk nám spadl ze skluzavky přímo na hlavu - a stála jsem vedle i s jeho matkou. Byl to šok, i když se mu nic nestalo. U živých dětí je to otázka vteřiny.Nebo jej zcela nečekaně prudce strčila sestřička a padl obličejem na roh a měl podlitinu přímo pod okem, tomu se prostě zabránit nedá. Ale pokud se u některého dítěte v nemocnici zjistí, že má zhojené zlomeniny apod., naprosto nechápu, že takové dítě okamžitě rodině neodejmou. A nikdo z těch, kdo rozhodovali, není potrestaný, když dítě utrpí další úrazy nebo dokonce nepřežije. To nechápu a nikdy nepochopím, vždyť přece zákonodárci též mají děti. Možná je to i tím, že zákony vytvářejí především muži a velmi malé procento žen, navíc možná žen, které ani děti nemají.
 Máří2 


Re: ZABÍT MÁLO 

(9.1.2007 23:35:14)
Fakt hruuuuuuza. Povazuji se za velmi tolerantního člověka, ale pro tyrany a brutální vrahy malých dětí NEMÁM pochopení.
Zavřít ji, až zčerná, a sterilizovat!!!!
 Elfinka 


Re: ZABÍT MÁLO 

(10.1.2007 13:47:03)
Naprosto souhlasím. Ať vypadám jako hyena - ale u takovéhoto násilí, prokázaného a proti dítěti, jsem pro oko za oko. To samé, co udělala svému dítěti, bych přála prožít té matce: strach, bolest, utrpení. Všechno.
 Leny 
  • 

A další podobný případ 

(9.1.2007 16:53:27)
A dnes byl zveřejněn další podobný případ

http://bleskove.centrum.cz/cerna-kronika/clanek.phtml?id=29278. "Matka" umyla 20 měsíčního syna "omylem" horkou vodou a pomoc zavolala až druhý den a chlapeček pak v nemocnici zemřel.

Dokážu pochopit, že se "spletla", dokážu si představit, že večer děti brečí, jsou unavené, maminka taky, má toho za celý den až nad hlavu, tak chce děti rychle umýt a uložit, v tom všem rozruchu nezkusí teplotu vody a kluka šupne pod vařící vodu. To lez jaksi pochopit. Co si však nedovedu představit je, že pomoc volala až druhý den. Asi jsme se všichni někdy opařili, upálili o pekáč, žehličku..., všichni víme jak to bolí. A ten klučina byl celý popálený a ona ho nechala celou noc řvát, to se opila, odešla nebo ho nebo sebe něčím nadrogovala nebo co dělala, že jí řev nevadil a nebo byl chudáček natolik popálený, že už ani plakat nemohl a to jí taky nepřišlo divné? Prostě některé lidi nelze pochopit ani s nimi soucítit, jen je odsoudit, ale co ti maličcí...?
 Ella+ 


Re: A další podobný případ 

(10.1.2007 0:38:13)
Já teda nedokážu pochopit,že se někdo "splete" a "omylem" roztočí jen kohoutek s teplou vodou -to je takový nesmysl,že jen co by to vyslovila dostala by lopatou do hlavy. Každý normální člověk nejdřív sáhne pod proud vody,aby se ujistil,že není studená,nebo horká i když jde sprchovat sám sebe,o to víc když jde sprchovat dítě. Každý normální člověk držící sprchu pozná v první druhé maximálně třetí vteřině,že sprchou protéká taková nebo maková voda,cítí to přeci,nebo,že by tato zrůda držela sprchu kleštěma????? Četla jsem názor,že by si někdo uvařil kafe v jejím hrdle,nebo ji sprchoval zrovna tak jako ona své dítě vařící vodou, ačkoliv je to v podstatě příšerně brutální,představa toho ubohého dítěte by nejspíš každého citu schopného člověka dohnala k myšlence,že je to spravedlivý trest. Zavřít tyhle zrůdy na xy let do vězení,kde mají pravidelnou stravu,oblečení,někde dokonce i televizi a video mi přijde k ničemu,ano nemají možnost svobodně se rozhodnout co budou dělat a kam půjdou,ale i tak je to pořád málo. Trest smrti taky není řešení,tahle smrt je rychlá a bezbolestná,jejich děti taky nikdo bolesti neušetřil. Přivázat je někam na veřejné místo s cedulí co udělali ať si každý podle libosti hodí kámen-hnusné? Pro tyhle zrůdy je to adekvátní.
 PajaMM 


Re: Re: A další podobný případ 

(10.1.2007 7:21:01)
S tim, ze se spletla, tomu taky neverim. Copak otocime kohoutek do jedne maximalni polohy a sprchujeme sebe nebo dite? Vodu prece musime namichat...

Navic - ja tedy i kdyz dceru sprchuju, tak ji myju, drzim ji vlasky....proste citim, jaka voda je, protoze tece i na me...

A presne, jak jsi psala, i kdyz si clovek do proudu vody nesahne, citi, jaka je, tim spis, ze je varici...

Navic, kdyz sprchuji nebo koupu nasi berusku, kontroluju tu vodu nekolikrat, aby se ji neco nestalo...

Jako kazdy normalni rodic, ze...
 Boudicca 


Re: Re: Re: A další podobný případ 

(10.1.2007 8:40:34)
Máte naprostou pravdu, také jsem uvažovala, jak by k tomuto mohlo "omylem" dojít.. Nechci v žádném případě onu "matku" obhajovat, ale jediné, co mě napadlo, bylo to, že chtěla dítě, které mělo zrovna záchvat vzteku, dle dobré rady osprchovat ledovou vodou a roztočila omylem ten druhý kohoutek...... Ale myslím, že daleko pravděpodobnější je, že byla prostě opilá, zfetovaná nebo něco podobného.....
 Lavanda 


Sprchování studenou vodou 

(10.1.2007 8:44:05)
Mě se zdá i to sprchování studenou vodou dost drsný. Máte s tím někdo zkušenost?
 Boudicca 


Re: Sprchování studenou vodou 

(10.1.2007 8:46:00)
No, nemám.... Ale některé maminky to prý praktikují, dokonce i ta moje na mě... :-( Takže vlastně zkušenosti mám, ale nemůžu vám o nich poreferovat, neboť si to (naštěstí) nepamatuju...
 Míša 
  • 

Re: Sprchování studenou vodou 

(10.1.2007 8:59:24)
známá sprchovala své děcko v afektu - ze strachu, když jí začínal modrat viděla to jako nejlepší možnost. Měla období vzdoru trochu vyčerpávající
 Vlaďka+Daniel 3/05 


Re: Sprchování studenou vodou 

(10.1.2007 14:43:56)
Jo, mám, taky mi to přijde drsný, ale když se malý vztekal, manžel tuhle metodu chtěl praktikovat. Domluvili jsme se na kompromisu, že dítěti umyl obličej studenou vodou:) To mi přišlo zvládatelný a malý se fakt uklidnil. Naštěstí tohle období netrvalo dlouho. Nevím, metody jak uklidnit dítě obecně nemám ráda, já ho radši nechám, ať se vyřve, však ono ho to přejde. Ale chápu, že jsou lidi s jinou konstitucí jak fyzickou tak psychickou (ta fyzická má tuším co do činění s ušním bubínkem, prostě jsou lidi, kteří mají ty uši citlivější než já), kteří prostě to ječící dítě tak dlouho nevydrží a radši ho chtějí zklidnit:) Sprchování studenou vodou mi přijde dost drsné, ale v rámci vzájemného přežití musí něco skousnout jak rodiče, tak děti:) Myslím tím samozřejmě takové ty běžné metody jako studená voda nebo pár na zadek, ne tomu dítěti ublížit!!!
 Xantipa. 


Re: Re: Sprchování studenou vodou 

(10.1.2007 15:54:21)
Dcera jako batole mívala takové záchvaty, že se dusila až do té míry, že následkem nedostatku kyslíku upadla do mdlob. Musím říct, že ještě teď mě jímá hrůza a vidím její vyděšený výraz v očích a modré rty - bylo to hrozné. Při vyšetřeních nebylo nic zjištěno, ale radili mi, že v okamžiku, kdy se dostává do záchvatu, způsobit jí nějaký šok - ne sprchování ledovou vodou, ale velmi účinné bylo chrstnout vodu do obličeje. Sprchování ledovou vodou je myslím týrání, pokud to není dobrovolné v rámci otužování /ale to až u větších dětí/. Omylem omýt dítě vařící vodou - je totální blbost. Myslím že stejně jako každá matka už od malička učím děti, že teplota vody se míchá mimo tělo, aby nedošlo k opaření.

Pořád se někde dočítám o strašných zraněních nebo smrti týraných dětí. Kde jsou úřady? A kde jsou sousedi? Copak jsme všichni slepí?
Ale asi je to tím, že každý vnímá pláč dětí tak, že se vzteká a vlastně si ani neuvědomíme, že pláč dítěte od sousedů není vztekání, ale od bolesti a zoufalství. Takže, začněme od sebe a neberme pláč dítěte jako něco naprosto normálního, ale všímejme si.
 Klára, děti 3,5 a 1 rok 
  • 

Re: Sprchování studenou vodou 

(10.1.2007 22:43:42)
Zbytečně brutální. Zjistila jsem, že na vzteklouna výborně zabere i teplá voda, samozdřejmě přiměřeně. Je překvapený, co se to děje, přestane se vztekat a nakonec má ještě radost. Doporučuji předem svléknout:) (oproti radám, co jsem vyslechla)
 Mitzi 


Re: Re: A další podobný případ 

(14.1.2007 22:51:24)
Milá Ello, napsala bych to samé, kdybych Mikeška cca před měsícem taky OMYLEM neopařila. Napustila jsem mu vanu, teploměrem (jako obvykle) jsem zkontrolovala teplotu a dala ho do vody. Voda byla za 2-3 minutky celkem studená, tak jsem chtěla připustit teplou, ale začala najednou téct z kohoutku naprosto špinavá. Černá! Sice moment, ale nezbývalo mi, než vodu vyměnit. Řekla jsem si, že Miki už je umytý dost, a tak ho jen osprchnu a vylovím. Vodu jsem ozkoušela, nebyla špinavá a teplota OK, pustila jsem spršku na něj a on najednou řval jako čertík. Voda byla náhle (!) a bez jakéhokoli pohnutí pákou v půlce vteřiny doslova vařící.
Došlo mi, že za to mohly nějaké manévry v potrubí mimo dům, asi to zrovna nějak čistili, zapínali, vypínali a Miki to chudák odnesl. Jaho "opaření" bylo naprosto minimální, on zaječel a já dala sprchu okamžitě pryč. ALE!!!
Kdyby synek třeba při koupání vždy řval a já bych byla pod vlivem alkoholu nebo drog, asi bych ho pěkně zřídila. A fakt "omylem". Jenže omylem bych se nedostala do stavu, kdy by se to mohlo stát, takže to matku nezbavuje odpovědnosti a to ostatní, např. to, že vyhledala lékaře až druhý den, to už je samozřejmě otřesné... a neomluvitelné!
 Bob the Ghost 


Re: Re: Re: A další podobný případ 

(15.1.2007 14:29:33)
Mitzi,
není nic jednoduššího,
než VŽDYCKY, když sprchuješ dítě, držet sprchu tak, abys měla v proudu vody svůj prst.
Pak se ti něco takového nemůže nikdy stát.
 Radka - 2kluci, 2holky 


Re: Omyl?? 

(11.1.2007 9:34:44)
Ano, splést si v první chvíli kohoutky asi možné je, ale jen stěží lze přehlédnout, že ze sprchy teče horká voda (ze které se kouří) a sprchovat jí dítě - kůže totiž ihned zčervená a dítě pravděpodobě neskutečně pláče bolestí. Dá se to hodnotit jako únava po celodenní péči o dítě????
 Monika 
  • 

Re: Re: Omyl?? 

(14.1.2007 20:58:31)
Jsem přesvědčená, že to omyl nebyl .... takovýto "lidi", by se měli sterilizovat
 Ivana Benedová 
  • 

Co tedy dál? 

(9.1.2007 19:54:43)
Děkuji za vaše reakce, vidím, že můj názor má podporu. Nechtěla jsem rozpitvávat konkrétní případ, i když je děsivý. Smyslem mého příspěvku bylo poukázat na skandální selhání systému sociálně-právní ochrany dětí jako takového (ať už to byl soud, sociální pracovnice nebo ošetřující lékař holčičky). Těší mě, že řada z vás má nápady, jak věci změnit k lepšímu(tleskám!). Je třeba o problému mluvit, zainteresovat co nejvíce lidí. Každý z nás může najít další možnosti, cesty... na besedách, seminářích, kdykoli budete v kontaktu médii, s politiky, ...a samozřejmě u voleb. Všechno je možné změnit. Je to na nás!
 Tereza 29, 2 kluci 
  • 

Re: Co tedy dál? 

(10.1.2007 0:43:22)
Tak co s tím? To je otázka.....
Ze života znám ale i případy, kdy doktor hájí matku označenou soc. pracovnící jako nezpůsobilou, i okolí ji tak označovalo, že děti mít nemá....byla prostě o něco zaostalejší, ale děti měla čisté a syté ... Nakonec ji děti nevzali, děti měly matku a ona je také měla a vychovala. Prostě, někdy je těžké odhadnout, kdo se jak k dětem chová a jak vypadá a co říká... a k tomu v našem státě má soc. pracovnice na starosti třeba 160 rodin, k tomu papírování... (kdesi jsem tento údaj nedávno četla). Takže někdy prostě pochybit musí a vezme dítě, kde není nutné a nevezme, kde je nutné.

Návrhy řešení?
1. Všímavost, nebýt lhostejná/ný - dnes je to bohužel dost běžné
2. Psát dopisy, emaily, cokoliv (i individuálně) - zodpovědným lidem psát souhlasy, nesouhlasy k těmto tématům ... běžné to dělají ekologové

Jsem z toho smutná, je to zvláštní doba, kde kdo věnuje ČAS ke sledování telky, kde je vše jen senzace a nebo přisprostlá slátanina typu "Rodinná pouta" a málokdo investuje čas pro pomoc někomu, kdo to potřebuje nebo si třeba vezme starší dítě z děcáku na víkendové pobyty do rodiny, nebo napsání nesouhlasného dopisu či mailu.

- Méně telky a lítáni po blbostech na netu! ;-)
- Více zájmu o věci veřejné!
- Více času pro hledání příčin!
- Více časů pro činy, které něco změní!

....PS: pokud někdo vymyslíte např. vzor dopisu našim voleným zástupcům, vložte jej sem a můžeme začít s rozesíláním.....
 Vaclavka 


Re: Re: Co tedy dál? 

(10.1.2007 10:49:00)
Terezo, a což takto? Samozřejmě ověřit fakta - A poslat nejlépe poslancům KDU-ČSL...
Vážený pane poslanče,
jsme znepokojeni zprávami, které přináší nové případy týrání dětí vinou nesvědomitosti, nezájmu či nekompetentnosti příslušných sociálních pracovníků. Nechápeme jak je možné, že jedněm rodičům je odebráno dítě pouze na základě „nevhodně“ zvoleného jména či bytových problémů, jiným rodičům je naopak vráceno dítě prokazatelně týrané. Tragický konec jednoho takového případu byl nedávno zveřejněn v médiích.
Ptáme se proto – je to nutné? Opravdu neexistuje účinná prevence, ochrana, opravdu je právo biologického rodiče nad právem dítěte? Na jednu stranu se odpůrci potratů a antikoncepce ohánění „právem dítěte i nenarozeného“, na druhé straně jsou hrubě porušována práva dětí narozených – které vnímají, cítí - a umírají za krutých bolestí.
Úřady hází klacky pod nohy zařízením jako je např. Klokánek. Proč? Že se snaží zavést jiné, méně konzervativní metody „ústavní“ péče? Že je to pro děti prospěšnější než „zaběhnutá“ praxe? Kde je potom ono proklamované „právo dětí“? Jsou hnutí, která ho mají plná ústa, hlavně, pokud jde o děti nenarozené, ale jakmile jde o praxi, skutek utek.
 MirkaV 
  • 

Re: Co tedy dál? 

(15.1.2007 14:21:14)
Ahoj holky, co reagujete na tento vstup. Přestaňme se jen pořád vyzývat co dělat a hurá do toho. Napište text, který by se dal uveřejnit jako článek. Máme u nás mateřské centrum, které je členem celé sítě mc. Síť vydává takový malý časáček, který ale distribuuje do všech mc a má dostatečné kontakty - jedna matka, co je v celorepublikovém vedení je třeba asistentka senátora. Mohly by se třeba matky vyzvat ať podepíšíé něco jako petici a pak by se to mohlo zkusit protlačit na adekvátní místa. pište na mczirafa@seznam.cz Dík, těším se na spolupráci a těším , že se něco hne. tento případ byl opravdu otřesný a ukazuje, že náš systém je opravdu ne moc schopný.
 Markéta 23, Adélka 6 měs. 
  • 

Trest smrti. 

(9.1.2007 19:56:11)
Proč sakra u nás není TREST SMRTI?
Neříkám u každého případu, ale u těch opravdu prokázaných ANO.
Kolik našich peněz jde na několikanásobné vrahy, aby se ve vězení flákali???
 Míša 
  • 

jsem proti 

(10.1.2007 0:27:38)
nerozumím tomu. Proč si stále tolik lidí myslí, že trest smrti je řešení? Proč je to napadne jako první, když slyší o podobných činech? Jestli se můžu zeptat, proč máš tento názor ty?

Já jsem proti němu z mnoha důvodů - namátkou:protože to nevyřeší daný případ, protože výzkumy dokazují že nemají odstrašující efekt, protože tito lidé nepřemýšlí co bude potom, protože se nechci chovat tak jako oni, protože život chápu jako nejvyšší hodnotu...
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Já pro 

(10.1.2007 7:57:52)
I když vím, že to zní hrozně a vážně si života moc a moc vážím. Není to jednoduché téma a má spoustu důvodů pro i proti. Ale...
Proč má společnost živit třeba několikanásobné vrahy? Co s někým, kdo nemá ani naději na nápravu? Co po skončení trestu? Propustit a doufat, že to nebude stát život dalšího nevinného člověka? Jak se vypořádat s pedofilními vrahy, u kterých se nepodaří léčba? Nemyslím, že by mělo platit smrt za smrt (dokážu "pochopit" zabití v afektu, okamžik zkratu...), ale jsou případy, a není jich bohužel málo, kdy náprava (což je vlastně původní smysl uvěznění) není možná. A pak je podle mne na zvážení trest smrti. Ne jako odplata, ale jako ochrana a prevence.
 Hanka 
  • 

Re: Re: Já pro 

(10.1.2007 18:43:01)
Píšeš o prevenci a když už není naděje na nápravu. Ale kdo by měl to zda náprava je možná nebo ne posuzovat ? Kdo by měl říct, tomuhle člověku uložíme trest smrti, protože si myslíme, že se nenapraví...
Trochu sugestivní omlouvám se, nechci být manipultivní, jen jsem chtěla vypíchnout, že to není tak jednoduché.
Jsem proti trestu smrti z důvodů, které už tu byli uvedené. A taky bych si možná položila otázku proč ta matka tohle udělala. Nejsem odborník, ale nezdá se mi, že by tu nešlo ošetřit, aby se to už neopakovalo. Když bude fungovat co fungovat má. Tj. buď, že si ta žena už dítě nepořídí, nebo bude mít možnost obrátit se o pomoc, když bude tušit, že by selhala. Pokud vím, tak např. propuštěný pedofilní vrah, nemůže třeba ošetřit to, aby zase neměl choutky někoho zneužít a zabít, ale dokáže se naučit přijít za odborníkem, když to na něj přijde. A když to neudělá, tak ho samozřejmě nic neomlouvá.
 jahoda007 


Re: jsem proti 

(10.1.2007 9:53:25)
Trest smrti? Proč? Míšo,třeba proto,aby se takové matce nemohlo narodit už nikdy dítě,které by mohla týrat!
 jahoda007 


Re: Re: jsem proti 

(10.1.2007 9:55:01)
Nenazvala bych to v pravém slova smyslu trestem,ale opatřením do budoucna.
 Šárka 
  • 

Bydliště... 

(10.1.2007 10:41:56)
Tato "matka" je z Chrástu u Plzně.
Stejně tak tam odtud pochází (nebo tam ještě bydlí) milá paní soudkyně Šašková......tak možná proto dostala dceru zpět.....
 Zuzana + 23 měs. kluk 
  • 

Re: Bydliště... 

(10.1.2007 13:17:06)
Cože, dceru??? Páááááááááni, to jde??? Ženský jsou fakt potvory....
Pro trest smrti rozhodně nejsem - jen ať sedí až zčerná a hlavně ať ji sterilizují.... Že je to za naše prachy mně nevadí, ale dobře by bylo, kdyby poznala taky nějaké to mučeníčko.... Z.
 Amála 
  • 

dětičky 

(10.1.2007 15:14:00)
Je to moc smutné. Té paní bych opravdu přála podobné zacházení, jako mělo její děťátko. Také pochybení úřadů je podstatné. Sama mám dvě dětičky adoptované a vím, co to vše obnáší a opravdu se nepovažuji za náhradního rodiče. Před lety jsem si přivezla postupně dva uzlíčky, a přesto že posudky všech úřadů byly kladné, tak kontroly soc. pracovníc trvaly celkem dlouho. Docela by mě zajímalo proč rodiče kteří se rozhodnou pro adopci podstupují takové peklo a "mamky biologické" ne. Z mého pokledu je to opravdu nespravedlnost.
 Barbora Eisnerová, 10-měsíční syn 
  • 

co s tím??? 

(10.1.2007 17:53:46)
Naprosto s Vámi souhlasím. Já sama jsem byla naprosto paralyzovaná a neschopná ničeho,jakmile jsem se o té otřesné události dočetla, kromě obrovské lítosti nad utýranou holčičkou.Celý minulý týden jsem přemýšlela, společně s manželem, co bychom už jednou mohli udělat, kromě toho, že jen o tom mluvíme a smutníme.. Musím dodat, že včerejší zpráva a opařeném děcku nás znovu nakopla a já potřebuji najít někoho, kdo mi mi nějak naznačil, či poradil, co je možné udělat. Jen sedět a vyměňovat si maily prostě nestačí.
V jádře jde o to, že tu naprosto selhal lidský faktor a ona holčička byla onou soudkyní de facto poslána na smrt.Co dělali sociální pracovníci?????Jak je možné, že lidem, jako je ta "žena"bylo navráceno dítě, které v minulosti týrala?
Neplodnost je jedním z nových fenoménů dnešní doby!!!!Tisíce nešťastných páru nemůže mít vlastní děti. Párů, kteří by za zdravé dítě bez nadsázky položilo život. vím to z vlastní zkušenosti. My jsme na svého Filípka čekali několik let....ve svém okolí máme dva páry, které se o vlastní dítě již několik let marně snaží a adopce pravděpodobně bude posléze jediným možným řešením...a dále...Zákon o rodině je otřesný...toto jsou jeho výsledky....Česká republika je zemí, kde je nejvíce dětí umístěno v dětských domovech...ptám se, kdo jsou ony děti?????

Ale nechme toho. Strašně ráda bych se nějak angažovala ve prospěch dětí, takto tragicky týraných a utýraných vlastní rodinou. Prý jen v ČR takto každý týden zemře jedno dítě.
A rozhodně se chci pokusit tento případ s ubitou holčičkou dovést k nějakému konci a hnát k odpovědnosti ty, kteří se o to společně s její tzv.matkou zasloužili. Proto vás žádám o radu.Je to možné nějak zjistit?Pokusit se, aby tito lidé, kteří naprosto nezvládají svojí práci, práci, kde jsou v sázce dětské života,byli dohnáni k odpovědnosti???!!! A vůbec, koho kontaktovat, na koho se obrátit, v rámci nabídnutí nějaké dlouhodobější spolupráce při ochraně těchto dětí???Děkuji moc.
 maceška 


Re: co s tím??? 

(11.1.2007 11:41:44)
Barboro, bohužel není příliš možností, jak dohnat k odpovědnosti spoluviníky v tomto případu, tj. přinejmenším samosoudce, který dítě vrátil matce zpět, a soc. pracovnici. Já jsem se o toto zajímala, a bylo mi řečeno (právničkou), že by musela být vznesena obžaloba, a tu musí vznést jedinec, přičemž není jisté, jak celá kauza dopadne a kdo bude platit výlohy. Proto bych spíše viděla cestu v tom vznést žalobu jako skupina (občanské sdružení nebo něco podobného), a podělit se o případné náklady. Do toho půjdu určitě s vámi!
Druhou účinnou cestou může být medializace - podprahová, nadprahová, adresná a neustálá. Nemáte někoho v TV Nova, kdo by si to vzal za své?
Co se týká poslanců a voleb, v tom jsem velmi skeptická.
 Bára 
  • 

Re: Re: co s tím??? 

(11.1.2007 14:29:07)
Maceško, pokusíme se kontaktovat nějakou neziskovku či jinou organizaci a zeptat se tam, jaké s tím mají zkušenosti a co bychom mohli udělat my jako jednotlivci.Myslím si, že oni mají více zkušeností a najaté externí právníky a snad poradí, co a jak dál. Určitě se budu snažit s tím nějak pohnout. Jestli byste měla zájem, nechte mi na vás nějaký bližší kontakt, budu moc ráda, že nás bude více. Díky, Bára
 maceška 


Re: Re: Re: co s tím??? 

(11.1.2007 15:22:58)
Báro, v záhlaví mám e-mailovou adresu, určitě jsem pro, abychom něco podnikli. Ty děti většinou na své straně nemají nikoho - myslím tím nikoho, komu na nich opravdu záleží. Je to alarmující.
 Doktorka 
  • 

Nesouhlasím 

(10.1.2007 19:50:04)
To máme lustrovat všechny rodiče, než se jim narodí dítě? To máme předem zatratit všechny rodiče, kteří jednou kvůli duševní chorobě pochybili? Každý, kdo bije dítě, tak má dostat trest smrti?
V článku je navíc rozpor - máme moc dětí v DD, ale když se jednou soudkyně pokusí dítě vrátit do původní rodiny ...
 Jana,dvouletý syn 
  • 

Re: Nesouhlasím 

(10.1.2007 20:11:56)
Udělala jednou chybu???Co to melete?Dvakrát podmínečně odsouzená matka za týrání dítěte udělala jednou chybu???Tak fajn, udělala malou chybičku, dítě jsme jí vrátili, a udělala novou chybičku....prostě ho už definitivně ukopala a ubila.Tak jí znovu odsoudíme, ona se za pár let vrátí, bude mít další miminko a třeba udělá znovu chybu...... tak to může táhnout x-let.Tato jedna chyba, zavinila smrt dvouletého děvčátka...nevím, co jste za člověka...asi právě lidé jako vy, rozhodují o osudech těchto dětí a navracejí je zpět do těchto "rodin". Je mi z vás zle!!!

Ty ostatní bohudíky přežijí, ale díky našim skvělým zákonům čekají léta, mnohdy zbytečně, na adopce a spousty nešťastných bezdětných párů se také nikdy nedočkají....



 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Pokud to byl pokus o vtip... 

(10.1.2007 20:53:29)
...tak mě tedy příliš nepobavil. Jste vůbec normální?
Nikdo tady přece nemluví o lustraci před rodičovstvím, ale o ochraně již týraných dětí. Když už jednou matka ublíží svému nevinnému dítěti, které by měla jen a jen milovat a hýčkat ho, udělá to znovu. Proto pokud se to stalo, sociálka má danou "rodinu" (nevím, jak jinak to nazvat) sledovat téměř jako pod drobnohledem. Takové děcko by mělo prostě pořád chodit k lékaři na prohlídky, aby bylo jasné, že nedochází k fyzickému týrání a dětský psycholog taky není od věci.
Navíc je můj osobní názor takový, že by jí měla být provedena sterilizace, aby se tohle nemohlo opakovat. Je to hnus nad hnusy a NECHÁPU, prostě NECHÁPU, jak to někdo může mít takový názor jako vy!!!
 10.5Libik12 


Re: Nesouhlasím 

(10.1.2007 22:27:12)
fakt, že máme nejvíc dětí v DD a zároveň jsou vraceny děti do rodin k ubití, to není rozpor, ale popis žalostné situace v péči o děti, jedno s druhým koresponduje.
 Líza 


Re: Nesouhlasím 

(11.1.2007 5:07:27)
Jestli to tvoje "jednou pochybili" znamená takové týrání, že muselo být dítě odebráno z rodiny, pak tvůj příspěvek nechápu. A jestli to bylo kvůli duševní chorobě nebo kvůli něčemu jinému, to je úplně jedno.
 Zuzka a Anežka 06/05 
  • 

Re: Nesouhlasím 

(12.1.2007 12:24:51)
Jen doufám, že "Doktorka" je přezdívka a ne povolání ...
 Radka - 2kluci, 2holky 


Mám stejné otázky.. 

(11.1.2007 9:00:50)
Velmi děkuji za příspěvek, kterým bychom se měli zabývat opravdu daleko častěji, než tomu dosud je. Sama jsem se zamýšlela nad naprosto stejnými otázkami a zkřípala zuby, že sociální pracovnice nechají na jedné straně brutálně utýrat bezbranné dítě a na druhé odeberou dítě milujícím rodičům kvůli hloupostem ( myšleno oproti smrti), např. odmítají povinné očkování nebo své dítě nepřihlásili na matrice...Kdo, kromě "matky" nese vinu na smrti malé holčičky a kdo bude ještě potrestán? Copak odpovědnost za špatně vykonanou práci nesou jenom někteří? Dokud se nebudeme hlasitě ozývat, asi se spravedlnost "zasekne" vždy jenom v polovině , neboť jsou tu ti, kteří takové jednání rádoby "rodičů" dovolí...
 roman-XX 
  • 

Krvelačné ženy 

(11.1.2007 9:50:13)
Vážené dámy. Jste jistě něžnější, útlocitnější a inteligentnější polovičkou lidstva. Můžete mi tedy prosím vysvětlit, proč s takovou oblibou mučíte a vraždíte své děti? Jen za posledních 14 dní jsou to čtyři úmrtí dětí způsobené jejich matkou. Pomalu abych měl strach, jestli po návratu z práce najdu svou dvouletou dcerku živou!
 Finis + 2011+2014 


Re: Krvelačné ženy 

(11.1.2007 9:52:33)
Běž, ty vtipe!:-DDD
 Mortadela 


Re: Krvelačné ženy 

(11.1.2007 14:05:12)
Protože nás to fakt baví. Děláme to paušálně všechny, takže počty obětí v dohledné době ještě vzrostou. Ale že by se nenašel případ kdy dítě zabil otec?:-o Nebo jste to myslel jako vtip? To se potom omlouvám, ale máte tam dát aspoň smajlíka, takhle jste mě děsně naštval.
 Xantipa. 


Re: Krvelačné ženy 

(12.1.2007 12:47:43)
Romane, ty víš, že tvá manželka dceru týrá a nic neděláš?
Když se bojíš o její život, tak to jinak být nemůže.
Vtipálku.
 roman-XX 
  • 

Re: Re: Krvelačné ženy 

(12.1.2007 13:35:59)
Jen rejpanec, jak jste správně pochopily. Ale teď vážně. Za svůj život jsem zaznamenal dva případy zabití dítěte jeho otcem. První kdysi dávno, když na děcko v garáži spadly autogenové tlakové nádoby, které otec předpisově nezajistil řetízkem ke zdi. Druhé děcko přejel můj bývalý spolužák na dvoře, když couval s traktorem ze stodoly. Řekl bych, že v obou případech se jednalo o neúmyslné zabití. Kdežto v případě žen se téměř vždy jednalo o úmyslné poškození dítěte (když tedy nepočítám ožralou svini, co své dítě v opici zalehla). Ženy děti vaří, vyhazují z okna, opíjejí k smrti, vpichují jim pod kůži exkrementy, rozklepávají jim ručičky paličkou na maso, utloukají je k smrti, nechávají samotné celé dny doma zatímco vymetají hospody atd. Tak jak je to tedy?
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Krvelačné ženy 

(12.1.2007 13:48:28)
Já myslím, že to dělají úchylné osoby bez ohledu na pohlaví. Bohužel, i tací se nazývají lidmi.
Nejsem odborník, ale podle toho, co čtu, tak to týrání je opakované a děje se to po delší dobu. Někdy dítě skončí "jen" v nemocnici, někdy bohužel v márnici. Když píšou, že dítě už bylo odebráno a po zahojení zlomenin a ran vráceno do péče pseudorodiče, nechápu. Nechápu, jak mohou bezbranné dítě vrátit někomu takovému, líp by dítěti bylo třeba v péči pěstounů. Ty rány na duši se asi nezahojí nikdy, tak proč přidávat další fyzické. Děti týrají jak ženy, tak muži, jenže u žen to asi víc lidí zarazí.
Ale co zaráží mě, že odebrané týrané a mučené dítě někdo s klidným svědomím vrátí zpět k "rodiči".
 majka a pavlinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Krvelačné ženy 

(12.1.2007 15:17:29)
jeste vic me zarazi /krom laxniho pristupu soc. pracovnic/ take profesionalni pristup psychiatru. Jak to, ze lekar odbornik nepozna diagnozu za 1,5 roku a nedokaze urcit jestli je jeho pacient schopen se postarat nejen o sebe ale i o osobu mu sverenou-dite. Jak po te mame brat vazne odborne leceni ci posouzeni takovymto lekarem nebo dokonce celym tymem techto znalcu dusevnich poruch. Nebo jsou psychiatricka odd. jen pro formu? Nebo odborny posudek lekare nema na nic vliv a clovek dusevne nemocny muze zastavat jakoukoli funkci vcetne te rodicovske i kdyz mu to zdravi nedovoluje??
 koa 


Re: Re: Re: Krvelačné ženy 

(12.1.2007 16:53:30)
romane,
nehodlam se ani za mak zastavat zen, ktere tyraji a zabijeji sve deti, ale ze jsou to prevazne ony, je, myslim, zpusobeno tim, ze zeny zustavaji doma s detmi a travi s nimi mnohem vice casu. Kdyby se o deti celodenne starali muzi, jiste by ve statistice procento tyranu - muzu vzrostlo. Rekla bych, ze muzi to nedelaji, protoze to proste "nestihnou", bud jsou v praci nebo v hospode, pripadne se nevyskytuji vubec.
Opakuji na zaver: toto nema byt omluvenka pro zenskou, co utluce svoje dite.
 Lassie 
  • 

Souhlas 

(12.1.2007 21:07:55)
"Tátové" často vezmou nohy na ramena, jakmile se objeví první problém - což bývá často už samotné těhotenství. Můj otec od nás odešel poté, co měl bratr těžký úraz hlavy s trvalými následky, prostě to neunesl. Máma zůstala sama, bez vzdělání, v té době bez práce a se třemi dětmi na krku. Tehdy jí taky mohlo rupnout v bedně a vyházet nás z okna, ale ona to jakž takž ustála, i když se to na ní celkem podepsalo.
Když už jsme u toho - zajímalo by mě, jaké měla dětství zmíněná "matka". Samozřejmě je to, co udělala, neomluvitelné, ale nedivila bych se, kdyby ona sama byla jako dítě týrána.
 Ťulka 


Re: Re: Re: Re: Krvelačné ženy 

(13.1.2007 16:53:21)
Ahoj Koa (nebo Koo?), souhlasím a každý, kdo má dítě jako Roman, si MUSÍ všimnout, kdo je s dětmi v 90% případů doma. Tohle není otázka volby, ale příležitosti. Kdyby dotyčná odporná vražedkyně pracovala v kravíně, týrala by krávy. Takhle má k tomu doma své dítě.
 Mortadela 


Re: Re: Re: Krvelačné ženy 

(30.1.2007 9:26:35)
Milý Romane,
těžko můžeš paušalizovat, že co žena - to předpisová matka. Jsou prostě i takové případy co popisuješ, ale ve srovnání s NORMÁLNÍMI matkami jich asi zdaleka tolik není, čili těžko z toho dělat pravidlo, že? A mimochodem - mrkni taky na statistiky kolik mužů děti sexuálně zneužívá v poměru k ženám. To už ti nevadí?
 ditaon 


je to jen jejich práce 

(11.1.2007 12:54:20)
Manžel a tedy i já jsme dostali do péče jeho syna a už více než tři roky se setkáme se sociálními pracovnicemi, soudkyněmi a psychology. Můj závěr je, dělají jen svou práci, snaží se vše rychle a nekomlikovaně řešit, je to jen jejich práce a nad její rámec nikdo nic nedělá. Je otázka, zda je tomu dobře či špatně. Zda to chceme či nechceme tolerovat, i když to může právě těm nejmenším, kvůli kterým jejich úřad vznikl, ublížit.
 Lída+2 


a už zase... 

(11.1.2007 13:59:35)
včera v novinách: matka sprchovala batole vařící vodou a ještě ho v bolestech nechala den doma.. a ono zemřelo za pár dní ve vinohradech, když ho konečně donesla k ošetření
:-(((((((((((((((((((((((((
bylo to v Dnes
 Renáta 
  • 

Rodina 

(11.1.2007 14:36:02)
Dala bych jí minimálně doživotí.Naprosto souhlasím s celým článkem.Tresty jsou podle mého názoru v naší republice velice mírné.Podle toho to tady taky vypadá.Většina lidí si dělá co chce!
 Jana Matoušková 
  • 

Re: Rodina Fond ohrožených dětí 

(11.1.2007 16:24:45)
Už hodně let úspěšně pomáhá na tomto poli - ohroženým dětem JUDr.Marie Vodičková, zakladatelka Fondu ohrožených dětí.Vydává velmi zajímavý Zpravodaj, založila Klokánky a bojuje proti nesmyslným zákonům. Je vhodné ji podporovat. Jana
 Ester, 2leta dcerka 
  • 

... 

(12.1.2007 13:18:47)
Plakala jsem nad tou spravou v novinach a placu i ted, je to silene, hrozne, neuveritelne...
S clankem souhlasim do posledniho punticku, taky jsem si hned kladla otazku, jak to ze detatko radsi vratili te zrudne matce jako proverovanym adoptivnim rodicum...
Co vsechno musela ta malinka holcicka vytrpet...:(((( za to je i trest smrti pro tu bestii malo, ne ze 10 let????
ja vim, ze je to ode mne nekrestansky, ale snad ji vo vezeni vrati aspon scasti to, co ona udelala nevinnemu detatku...
 cizinka1 


prevence 

(12.1.2007 16:55:29)
Ahoj vsem,

Je mi trochu trapny ze neznam ten pribeh o kterym se mluvi a nemam cas ted se ho dohledavat, ale po rychlem precteni diksusi bych chtela zustat u nepovsimnuteho bodu.

A to je otazka predhistorii teto smutne udalosti. Byla tato matka vrazedkyne sama tyranizovanem ditetem? Ten kdo byl bit, s nejvetsi pravdepodobnoti bude bit: sourozence, spoluzaka, manzelku, psa nebo svoje dite.

Kdy se projevila psychicka porucha a proc se v ni nevyvinuli instinktivni vazby k diteti dost silne aby alespon fungovali jako brzda pred tim nejhorsim?

S navrhami obcanskych iniciativ namerenych proti chybne socialni politice, vrele souhlasim, ale vedle toho bych pridala par dalsich veci.
1) Je nutna intensivnejsi osveta a povzbuzovani nulove toleranci k telesnym trestum a vsem formam nasili prroti detem vcetne sikany ve skole. Udavat sousedi asi je tezky, ale samotne vedomi, ze jecet ani bit neni normalni, pomuze asi hodne rodicu vyhledat si vcas psychologickou poradnu ale take pomuze detem a jejich detem.
2) Natlak na system zdravotni pece aby se venovala vetsi pozornost peci o dusevne zdravi zen v obdobi tehotenstvi, porodu a sestinedeli.
 Markéta 2 děti 
  • 

Re:Týrání po generace 

(14.1.2007 22:22:52)
Jsem z rodiny kde psichické, fyzické týrání bylo. Pátrala jsem proč? Z máminy strany jsem se dostala ,až k pradědovi. Jeho otec se postupně 3krát oženil ani jedna se nedožila 30 let . Poslední ženu si koupil. Bití bičem bylo běžné i pro děti a i jiné násilnosti.Dodnes se oněm ve vesnici vypravuje jako o /despotovi/. Každá generace se snažila vychovávat lépe, ale vté výchově některé metody zůstali.
 KLara 
  • 

Když to shrnu... 

(16.1.2007 15:55:00)
dělá to na mě dojem, že docela zásadní vinu na tom všem asi má ta sociální pracovnice. Skoro bych to postavila na roveň zavinění "matky". Matka pokud něco takového udělá nepochybně ji něco chybí (nebo přebývá), dlouhou dobu už k tomu směřovala a její chování dávalo dostatečně najevo, že má velký problém. Právě proto máme systém, který ji měl a mohl v jejím jednání zastavit. Nevím na základě čeho rozhodovala soudkyně (nemám k tomu informace) pokud měla nějaké podklady, které dokazovaly, že "matka" jednala v předchozích případech pod vlivem duševního stavu, který pominul, je její rozhodnutí pochopitelné a odvaha chvályhodná (zdůrazňuji ale že nevím, na základě ČEHO rozhodla tak jak rozhodla a celkem by mě to zajímalo). Po vrácení dítěte matce ale měl nastat velice podrobný a pečlivý dohled, který však již nebyl (???nevím) v pravomoci soudkyně. Tohle měly obstarat sociální pracovnice, které to měly na starosti. Pokud je pravda, že tam byly jednou, napodruhé se na to vykašlaly, když se nedostaly dovnitř, pak je to totální selhání a je třeba je volat k osobní zodpovědnosti. NEvím jaké jsou a zda existují nějaké směrnice pro sociální pracovnice a pokud jejich současná podoba něco takového umožňuje, je třeba je změnit.
 Lassie 
  • 

Možná máš pravdu 

(17.1.2007 11:17:41)
ale možná také ne. Netuším, kolik problematických rodin má na starost jedna taková sociální pracovnice, ale občas to na mě dělá dojem, dle reakcí okolí, že asi jednu či dvě. Zkusila jsem v životě několik zaměstnání v různých oborech, zdravotnictví a školství nevyjímaje a mohu říct, že nic většinou není tak, jak se zdá osobám, které s oborem nemají žádné zkušenosti. Všichni chceme výborné lékaře, kvalifikované sestry, dostupnou lékařskou péči, neúplatné soudy, bezplatné školství a milé učitelky - když pak má ale dojít na reformy, spousta lidí je proti. Takže máme špatně placený personál, dobré lékaře a sestry odcházející do zahraničí za lepším a nefungující soudy a různé jiné instituce, jelikož práce je moc a lidí málo.
Viníkem je určitě matka, to je důležité podtrhnout a dále - možná - sociální pracovnice, která měla zmíněnou rodinu na starosti. To ale já osobně nevím, neb jsem materiály podrobně nestudovala a podrobnosti neznám.
 Jana B. 
  • 

Utýraná Monička 

(18.1.2007 23:23:46)
Dobrý den všem,
jsem ráda, že jsem nalezla tuto diskuzi. Případem utýrané Moničky, jako bezprecedentního selhání systému sociálně-právní ochrany dětí, se intenzivně zabývám já i mí spolupracovníci delší dobu a už jsme podnikli velmi cílené a rázné kroky v právní a mediální oblasti. Teď pokračujeme dál a naším cílem je dosáhnout změny Zákona o rodině a Zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Moc mě potěšilo, jak Vám tenhle otřesný čin není lhostejný a hlavně to, že mnoho z vás je ochotných něco dělat. Jen neví jak na to.
Ale pomoci můžete všichni. Stačí, abyste ve svém okolí nashromáždili co nejvíce podpisů do petice, na jejímž textu bychom se domluvili a sjednotili jej. Dále oslovili další své kamarády a známé, ať to samé udělají ve svém okolí. Čím víc podpisů, tím více hlasů a síly. Tak funguje občanská společnost.
Napište, prosím, kdo z vás jde do toho..

Podle zájmu uveřejním návrh textu petice a adresu pro zaslání.

Díky, tohle se už vážně nikdy nesmí opakovat.
Jana
 Dáša - Maruška 
  • 

Re: Utýraná Monička 

(19.1.2007 8:09:55)
Ahoj, hlásím se na podpisování (jsem z Brna), chodím s malou plavat, cvičit, tam všude je spoustu maminek atd....takže bych jistě něco naschromnáždila. Pokud bude tedy petice ve smyslu změny, více ochrany pro děti. A myslím, že i další maminky by našly další atd...Skvělé, že něco v tomto podnikáte. Pokud by jste chtěli i jinou pomoc, můžete se na mě obrátit, v rámci svých možností pomůžu velmi ráda.
Dáša
 Mirka 
  • 

Re: Utýraná Monička 

(19.1.2007 11:01:41)
Každopádně se přidám. Tohle mnou otřásá, není to jen Monička. Takových dětí, které jsou vráceny zpět do "rodiny", jsou stovky. Myslím, že pokud text petice zveřejníte, přidá se víc lidí. Každý se tu asi hlásit nebude. Tohle není věc, která by se měla vyvěsit až podle zájmu. I když chápu, že organizovat by se měla. Mozná by bylo lepší dát sem svůj mail a maminy budou psát přímo vám, než aby zahltily server svým ..."já se podepíšu a přidám" :-)
 Jana B. 
  • 

Petice 

(19.1.2007 19:20:30)
Díky za podporu.
Brzy zde zveřejním text petice, požadující změnu v příslušných zákonech a vybudování kvalitního a fungujícího systému sociálně-právní ochrany dětí, aby už nedocházelo k takovým tragickým případům.
Každá nebo každý si tedy může text vytisknout a po nashromáždění co největšího počtu podpisů zaslat zpět na adresu, kterou připíšu.
O to, aby se to dostalo do příslušných míst, se už postaráme.

Díky za zájem. Jana
 Irena, 2 deti 
  • 

Re: Petice 

(19.1.2007 23:17:37)
Zdravim,
pripojim se k petici a to jak aktivne (rozsirenim), tak pasivne (podpisem).
Doc. Ing. Irena Kratochvilova, Ph.D.
 Evas2 


Re: Petice 

(26.1.2007 15:45:49)
Ahoj, díky, že jste se toho ujala a tato diskuse tedy nevyzněla jen tak naplano. I já se ráda přidám k získávání podpisů, myslím, že to je to nejmenší, co bychom mohli udělat. Zárovneň děkuji Bohu za to, že existují takoví lidé jako je Maceška nebo např. paní Vodičková z FOD, kteří investují svou energii a schopnosti do pomoci opuštěným dětem, a tak trochu to svým příkladem učí i nás ostatní.
 Jahůdka, tři děti 
  • 

SOS 

(19.1.2007 23:55:28)
Po změně volají FOD, Klokánek a další už dávno. A nic se neděje.
Myslím si, že je to proto, že naši zákonodárci jsou mimo realitu, mají své zájmy a řeší "důležitější" věci. Zákony, které překotně přijmou, aby vykázali činnost, mění dodatkem, sotva se uvedou do praxe, protože jsou nepoužitelné. A jsou to chlapi! Kdyby tam seděly ženy, tak je situace jiná, tomu věřím, protože chlapi řeší raději "kdo dočůrá dál a výš" (viz posledních 230 dní). Těch dětí je mi velmi líto a k případné petici se určitě připojím.
 Jana B. 
  • 

Kafková není za mřížemi..! 

(23.1.2007 18:52:15)
Bohužel se s vámi musím podělit o příšerné zjištění. Odsouzená Kafková čeká na odvolací soud nikoli ve vazbě nebo v psychiatrické léčebně, ale doma, v Chrástu, v tom samém domě, ve kterém ubila Moničku.
Třeba se jí podaří otěhotnět než nastoupí výkon trestu...

Zítra zde vyvěsím slíbenou petici. Přidejte se - jak vidíte, je to víc než potřeba. Jana
 Lavanda 


Re: Kafková není za mřížemi..! 

(23.1.2007 19:36:02)
Těhotné do výkonu trestu nenastupují? Jak se vlastně postupuje?
 Uršula, dva kluci 
  • 

Re: Re: Kafková není za mřížemi..! 

(24.1.2007 22:09:22)
Těhotné opravdu nemusí nastoupit, zpravidla je nechává soud do ukončení šestinedělí doma a pak mohou mít dítě do tří let ve věznici u sebe. Pro upřesnění- mají společný pokoj, matka se normálně stará o dítě, společně s dalšími vaří a uklízejí společné prostory, v podstatě rekreace za peníze daňových poplatníků, dokonce i vycházky jim povolují, aby dítě netrpělo...
 Jana B. 
  • 

Re: Kafková není za mřížemi! 

(24.1.2007 0:38:47)
Kvůli těhotenství se určitě nástup výkonu trestu na nějakou dobu odkládá. Mnohem víc mě ale děsí, že má možnost mít další dítě, předem předurčené stejnému osudu a že si bezostyšně běhá na svobodě.
 Jana B. 
  • 

Přidejte se k petici!!!! 

(24.1.2007 23:33:37)
Posílám slíbený text petice. Je určena všem, kterým není lhostejný otřesný případ utýrané Moničky Kafkové a osudy jiných týraných dětí.
Vytiskněte si jej a po nashromáždění co největšího počtu podpisů zašlete zpět na adresu:
Daniel Bartoš
11005
Praha 05, P0 B0X č. 4

Čím víc nás bude, tím líp. O doručení na příslušná místa se už postaráme. DÍKY.

P.S. Nezbytnou součástí petice je otištěný text na každém archu a jméno, příjmení, adresa a vlastnoruční podpis.
Tyto náležitosti nesmějí chybět.

PETICE
My, níže podepsaní občané České republiky, žádáme, na základě otřesného případu utýrané dvouleté Moniky Kafkové, námi volené zástupce o okamžitou změnu Zákona o rodině a Zákona o sociálně-právní ochraně dětí, aby byl konečně vybudován takový sociální systém, který by chránil nezletilé děti před tyrany v jejich okolí.

Monika Kafková byla po dvouletém pobytu v kojeneckém ústavu navrácena zpět do rodiny k matce, která ji týrala už jako novorozence, a které byla holčička odebrána měsíc po narození. Ačkoli tato psychopatická matka dostala podmíněný trest s dvouletou zkušební dobou a byla jí nařízena psychiatrická léčba, získala neuváženým rozhodnutím soudu děvčátko zpět, aby ji po měsíci bití, kousání a svazování ubila k smrti.


Tímto podpisem se přidávám k celorepublikové petici:


JMÉNO A PŘÍJMENÍ ADRESA PODPIS
 Jana 
  • 

Přidejte se k petici!!!! 

(24.1.2007 23:37:59)
Posílám slíbený text petice. Je určena všem, kterým není lhostejný otřesný případ utýrané Moničky Kafkové a osudy jiných týraných dětí.
Vytiskněte si jej a po nashromáždění co největšího počtu podpisů zašlete zpět na adresu:
Daniel Bartoš
11005
Praha 05, P0 B0X č. 4

Čím víc nás bude, tím líp. O doručení na příslušná místa se už postaráme. DÍKY.

P.S. Nezbytnou součástí petice je otištěný text na každém archu a jméno, příjmení, adresa a vlastnoruční podpis.
Tyto náležitosti nesmějí chybět.

PETICE
My, níže podepsaní občané České republiky, žádáme, na základě otřesného případu utýrané dvouleté Moniky Kafkové, námi volené zástupce o okamžitou změnu Zákona o rodině a Zákona o sociálně-právní ochraně dětí, aby byl konečně vybudován takový sociální systém, který by chránil nezletilé děti před tyrany v jejich okolí.

Monika Kafková byla po dvouletém pobytu v kojeneckém ústavu navrácena zpět do rodiny k matce, která ji týrala už jako novorozence, a které byla holčička odebrána měsíc po narození. Ačkoli tato psychopatická matka dostala podmíněný trest s dvouletou zkušební dobou a byla jí nařízena psychiatrická léčba, získala neuváženým rozhodnutím soudu děvčátko zpět, aby ji po měsíci bití, kousání a svazování ubila k smrti.


Tímto podpisem se přidávám k celorepublikové petici:


JMÉNO A PŘÍJMENÍ ADRESA PODPIS
 Radka,Kryštůfek 6/06 
  • 

Re: Přidejte se k petici!!!! 

(25.1.2007 22:24:43)
Ráda se k této akci přidám, jenom bych ráda věděla, do kdy tak bude trvat, respektive, kolik času mám na sbírání podpisů.Díky za dobrý nápad.
 Jana B. 
  • 

Re: Re: Přidejte se k petici!!!! 

(26.1.2007 17:25:25)
Ahoj, podpisy sbírej jak jen to půjde a pak pošli zpět. Dala jsem si na to 2-3 měsíce. Díky moc za zájem a držím palce!
Jana
 Evas2 


Re: Re: Re: Přidejte se k petici!!!! 

(28.1.2007 22:36:28)
Dovoluji si upozornit, že na petici by mělo být uvedeno i to, kdo petici pořádá.. viz informační server Občanské společnosti www.obcan.ecn.cz
Na petici musí být uvedeno:

* text petice
* jméno, příjmení a bydliště toho, kdo petici sestavil nebo jména, příjmení a bydliště všech členů výboru
* jméno, příjmení a bydliště toho, kdo je oprávněn členy petičního výboru zastupovat
* adresát petice (správní orgán) a datum.
 Jana B. 
  • 

Re: náležitosti petice 

(29.1.2007 19:15:36)
Děkuji za upozornění, vím o tom. Petiční výbor není, petici jsem sestavila já a podávat ji budu více správním orgánům. Ostatní náležitosti: text, jméno a příjmení, podpis jsou zachovány, takže jestli dovolíte, ostatní na petici doplním, až se mi archy vrátí zpátky. Zatím je potřeba co nejrychleji sbírat podpisy. A na tom už nás pracuje hodně..
Díky, držím palce!!!
Jana
 Radka,Kryštůfek 6/06 
  • 

Re: Re: náležitosti petice 

(29.1.2007 19:42:30)
Jenom mě napadlo, jestli by nebylo dobře tuto petici hodit na hlavní stránku, jako samostatný článek. Já jsem tady nováček a neumím to, ale určitě by to bylo dobré, protože takhle se k tomu dostane jenom ten, kdo přečte celou debatu až do konce, a myslím, že je to škoda.
 Jana B. 
  • 

Re: Re: Re: náležitosti petice 

(29.1.2007 23:11:20)
Už mi to samé nabídla autorka článku. Tak snad se zadaří a petice bude vyvěšena na hlavní straně.
Díky za podporu. Jana
 Eva Suchá 
  • 

Kafková ve vězení. 

(24.2.2013 20:48:22)
Byla jsem ve věznici s Monikou Kafkovou.Několik let.Je velice arogantní,domýšlivá a cítí se ublížená.Posílá si žádost o milost a věří,že půjde domů po polovině trestu.Na stěně má vyvěšeného psa a stále naříká,jak se jí po něm stýská.Těžko si umíte představit namyšlenější ženu.Stále mele o tom,že bude mít dítě.Píše si s několika vězni a plánuje s nima život.Ještě asi budeme koukat.Měla by být zavřená stále.Kdyby to udělala dnes.dostala by doživotí a ne směšných 10 let.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.