| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vytvořte si vlastní vánoční rituály

 Celkem 36 názorů.
 Dana,dcera 18.měs. 
  • 

Poradíte? 

(13.12.2006 9:45:30)
Mám moc ráda vánoce a od doby narození dcery (i když s ní teprve druhé) je mám snad ještě radši.Rituáli a zvyky jsme měli vždy v rodině,ale bohužel si je vybyvuji jen matně.Poté co jsem se odstěhovala k příteli vše zaniklo.Teď bych chtěla aspoň pár nebo třeba jen jeden obnovit,ale na nic si nevzpomenu,co bych mohla dělat s tak malou holkou.Aby se až bude větší těšila na vánoce a zvyky které děláme.Bydlím ne na moc velkym městě a možností tady moc neni (párkrát jsem byla v kostele,ale ty jsou vždy plné a do tlačenice jí brát nechci).Poradíte prosím?Děkuji.
 Petra, 2 deti 
  • 

Re: Poradíte? 

(13.12.2006 10:07:15)
Mam decka 2,5 a 5 let a vyrabime spolecne papirove retezy [dite striha pruhy barevneho papiru a maminka mu je pomaha slepovat dohromady], vanocni svicen [jablko, svicka, paratka, susene ovoce, vetvicky jehlicnanu], vlocky vystrihovane z papiru, vykrajovani cukrovi. To vsechno Vase holcicka s vasi pomoci zvladne.
Preji hezky vanocni cas..
 KohnovaS 


ZOO 

(13.12.2006 10:40:21)
K te ZOO: o stedrem dnu je tam naopak hlava na hlave, mimo jine i proto, ze byva vstup zdarma (pro deti, nebo tak nejak, nevim uplne presne). Napad jit potesit zviratka je castejsi, nez by se mohlo zdat, my se s detmi takhle napalili predloni. Prisli jsme domu unaveni a obaleni bahnem a taky si museli jit zdrimnout:).
 Marťuša,Kryštof 16,Emma 15 


Re: ZOO 

(13.12.2006 20:34:56)
My do zoo chodíme už 4.rok a vyrážíme hned ráno, to je fakt skvělý. Kolem 11 se začíná plnit a když odcháyíme kolem 1, je tam fakt hlava na hlavě.Martina
 Modřinka 


Re: Poradíte? 

(13.12.2006 12:18:46)
My máme stromek, dárky, Betlém, atd. připraveny den předem a na Štědrý den jen dopoledne obalíme a osmažíme řízky, dočistíme poslední drobnosti a vyrazíme na procházku do lesa. Ozdobíme zvířátkům stromeček, poperem se ve sněhu (pokud je :-))popovídáme si a před setměním si dáme na chatě čaj a vánočku. Když se setmí, jedeme domů a cestou se díváme kam už Ježíšek přinesl stromeček. Doma si většinou dáme teplou sprchu, abychom rozmrzli a jdeme večeřet. Báječné je, že z člověka spadne všechen ten stres, shon a vrací se do uklizeného, voňavého a teplého domova. Řízky strčíme do mikrovlnky a je to. Tak takhle to dělali u manžela doma od té doby co se narodil, mě k tomu přibrali :-) a letos s sebou bereme Pepíčka V. (9 měsíců). Přeju krásné, klidné a zamilované Vánoce.
 ivaxx 


Re: Poradíte? 

(13.12.2006 13:03:12)
Dano, u nás jsem s dětmi převzala rituály ze svého dětství (tehdy vesnice, dnes okraj Prahy, takže určitě vhodné i pro vás :o)). Během adventu zdobíme dům - věnce, řetězy z papíru, pečeme perníčky, ale hlavně se večer kolem páté chodíme dívat na světýlka (výzdoby domů) - holčička 19 měsíců je z toho celá nadšená a kluka to také drží. Na štědrý den po večeři jde vždy děda (někdy i tatínek) s dětmi ven, podívat se, kde už chodil Ježíšek (tj. za oknem svítí stromeček) - my ženské umyjeme nádobí a nanosíme dárky pod stromeček. Pamatuji si jak jsem to jako malá prožívala a strašně se na ty procházky těšila a děti jsou na tom stejně. Hlavně to napětí, zda, až se vrátíme, bude svítit i ten náš stromeček....
 ivaxx 


Re: Poradíte? 

(13.12.2006 13:04:09)
Dano, u nás jsem s dětmi převzala rituály ze svého dětství (tehdy vesnice, dnes okraj Prahy, takže určitě vhodné i pro vás :o)). Během adventu zdobíme dům - věnce, řetězy z papíru, pečeme perníčky, ale hlavně se večer kolem páté chodíme dívat na světýlka (výzdoby domů) - holčička 19 měsíců je z toho celá nadšená a kluka to také drží. Na štědrý den po večeři jde vždy děda (někdy i tatínek) s dětmi ven, podívat se, kde už chodil Ježíšek (tj. za oknem svítí stromeček) - my ženské umyjeme nádobí a nanosíme dárky pod stromeček. Pamatuji si jak jsem to jako malá prožívala a strašně se na ty procházky těšila a děti jsou na tom stejně. Hlavně to napětí, zda, až se vrátíme, bude svítit i ten náš stromeček....
 Dana,dcera 18.měs 
  • 

Re: Re: Poradíte? 

(13.12.2006 13:29:35)
Ivaxx,moc se mi tvoje nápady líbily.Určitě si z toho něco vyberu.Taky mě napadlo,že s dcerou můžu napíchat pomeranč hřebíčkem.Třeba to nebude taková dřina a půjde to i jí.Tak krásné a veselé vánoce. :-))
 Lída+2 


Re: Re: Re: Poradíte? 

(13.12.2006 14:52:05)
Holky jak to čtu. NApadlo mě,co dělal syn ve škole. Do jablka napíchali hřebíek a potom se vydlabal otvor pro svíčku místo stopky. Do jablka to půjde zapíchat i velmi maličkým dětem.:-)

ZoO je super nápad. Teta tohle dělal se setřenkama. Sjeli každý štědrý den tramvají do ZOO nakrmizt zvířátka.:-)holky na to rádi vzpomínaj je jim (26a a23).

MY zase 20let děláme to. že se nás co nejvíc sejde sobotu týden před vánoci u dědy a babičky. A tam se ozdobí stromeček a rozdáme si dárky a ty si zabalený odvezeme domů. jen kluci maj povoleno si jeden rozbalit.
Bydlíme totiž všichni daleko a tak se tím vánočně naladíme. Místo večeře máme slavnostní oběd a nechybí ani cinkání.:-)jen prostě nerozbalujeme.
Jo a cukrovíčkujeme.
Zase se těším i když to už není ono. BAbička už tam druhé vánoce s náma nebude.:-(Vždycky mě to nějak rozesmutní....
 Osminka 


Re: Poradíte? 

(14.12.2006 15:26:57)
Ze všech rituálů z mého dětství mi nejvíce utkvěl ten s pouštěním lodiček - do půlky skořápky od vlašáku dáme zbytek narozeninové svíčky a pouštíme v lavoru, samozřejmě v šeru, protože u nás se až do večeře nerozsvěcí (kromě svíček), aby se Ježíšek nevyplašil. Tohle dodá Štědrému dnu ten správný punc výjimečnosti, kdy jindy si užijete stmívání bez rozsvěcení? A věřte, že ani mně ani mým dětem televizní pohádky nechybí...
 Jahůdka 
  • 

Re: Poradíte? 

(14.12.2006 23:05:21)
Výhodou těch nejmenších dětí je jejich neuvěřitelné nadšení pro všechny činnosti. Nebojte se, že nebudete mít za rok dva co nabídnout dceři. Bude s Vámi radostně uklízet, péct, zapalovat svíčky, zdobit okna, psát Ježíškovi a zpívat koledy. Mojí dceři budou v lednu tři roky a zrovna dneska mi pomáhala rovnat cukroví do krabice. Byla z toho úplně vedle, poskakovala kolem krabic a pořád říkala, že je můj pomocníček a že zrovna takového pomocníčka potřebuju. Ujišťovala jsem ji, že je to tak, že bych bez ní nestíhala. :-DD
Taky jsem jí nechala zdobit perníky. Nemusím asi psát, jaký byl výsledek, ale o tom to je, o tom klidu, povídání u stolu. A hlavně: děti moc rády slyší chválu, že se jim něco povedlo a jak jsou šikovné a jak se Vám to líbí. Z dětství si pamatuju, jak moje mamka celý advent otrávila rodině gruntováním a pucováním. Já to neřeším. Člověk přeci uklízí průběžně, ne jednou za rok. Skleničky můžeme přeleštit třeba v březnu a v září, ne? A nemusíme mít 40 druhů cukroví, že? Důležité je nepodlehnout tlaku a advent si, pokud možno, užívat.
A k těm zvykům - každou adventní neděli zapalujeme jednu svíčku na věnci, na Štědrý večer při večeři dáváme každému pod talíř šupinu z kapra, aby se nás držely příští rok korunky. Když byly ty starší děti menší, pouštěly jsme skořápky se svíčkou. TAky se krájí jablíčko, jestli bude hvězdička (krájí se vodorovně, ne svisle od šťopky k bubáku). Při večeři nevstává nikdo od stolu (údajně snad ten co vstane, tak by měl do roka jaksi zemřít...). Pouštíme koledy. Dnes spíše z CD, ale když byl syn menší, hrál na flétnu nějakou tu koledu. Dcera už docela zvládá zpívat "Rolničky" a říkaly jsme si i jednu vánoční básničku. Můžete házet i střevícem - hází se zády ke dveřím, pokud špička směřuje ven, ten dotyčný do roka domov opustí, pokud směřuje dovnitř, zůstane doma. (My bychom to možná mohli aplikovat u naší starší dcery, protože má chlapce, třeba se odstěhuje, he,he.)
Pro umocnění kouzla Vánoc a Ježíška jsme zásadně nestrojili stromeček před těmi nejmenšími dětmi. Měli jsme ho schovaný a strojili jsme ho večer 23.12. když šly děti spát a nechali jsme ho svítit. Jelikož děti ráno většinou vstávají jako první, tak jsou to právě ony, kdo jako "první" vidí ozdobený stromeček. Samozřejmě žijou v domnění, že ho v noci přinesl a ozdobil Ježíšek právě pro ně. A že večer přinese dárečky ... Nikdy nezapomenu na to, když byly mojí starší dceři asi 4 roky a šla v noci (nad ránem) na záchod a v obýváku už stál stromek a svítil. Slyšela jsem ji, jak cape na ten záchod a pak zacapala k tomu stromku, ani nemukala, jenom jsem slyšela jak tam přešlapuje kolem a šustění. Pak jsem usnula a ráno jsme dceru našli spát na gauči vedle stromečku ... :-D
 Jahůdka 
  • 

Re: Poradíte? 

(14.12.2006 23:15:10)
Joooo, zapomněla jsem na každoroční návštěvu Betléma. My jezdíme do Třebechovic p.O., ale bývají před Vánocemi různé výstavy. Dcera z toho byla vloni paf a já pak musela ještě další tři měsíce malovat doma Betlém se ševcem, muzikantama a hlavně s kukačkou. Ta moji dceru upoutala nejvíc ze všeho, bůh ví proč. Ale musím Vám říct, že do loňska jsem vůbec nevěděla, že na Betlému v Třebechovicích je kukačka!! Byl to objev i pro mě, přesto že jsme tam byli už několikrát.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


ritualy 

(13.12.2006 12:57:02)
Jako male holky jsme s rodici chodily o Stedrem dnu do lesa krmit zviratka (pytel, sena, kosik jablek, nejaka ta mrkev..
Ted mam male deti a bohuzel tento Vanocni ritual prozatim vynechavame. Snad se k nemu vratim, az deti odrostou. Ale mame jine, prizpusobene veku ratolesti (2 a 4).
Ten hlavni a ted prave aktualni je "teseni na Jeziska". Hlavne vetsi synek to strasne proziva, takze musi - pect pernicky se mnou a dat je Jeziskovi na okno.. musi do oken sam!! nalepit obrazky, aby se Jeziskovi u nas libilo a nechal nam hodne darku.. v jednom okne (pres nelibost manzela hasice a k memu udesu, budou svicky, protoze jinak ten Jezisek nenajde nas domecek... a treba neprijde!!
Byt nezdobime nikdy najednou , ale postupne. Treba kazdy den jedno okno obrazky (a ze jich mame.. :-)) Nebo Jeziskov malujeme ruzne obrazky a davame je na okno (dopis stale lezi v knihovne, takze zatim mu maly cpe jakesi uplatky) K teseni na Jeziska letos pribyl adventni kalendar - domaci prace, kdy jsem s trubicek od toaletaku nastrihala pulky a zabalila je jako bombony, ty nam visi ocislovane na snure a deti kazde erano leti jeden odstrihnout (v kazdem je po dvou bombonech ci cokoladkach) a vetsi hlasi kolik jeste zbyva do nejvetsi dvojite trubicky s cislem 24.
A na Vanoce chodi deti s babickou a dedou na hrbitov, rosvitit babi Matylde svicku a prochakou pres namesti jdou pomalu domu, protoze s manzelem zdobime stromek (ten prece spolu s darky prinese Jezisek).
Tohle "oblbovani" deti Jeziskem mne strasne bavi a jim se to libi. Skoda, ze za par let odrostou ...
 1.3Magráta13 


Rituály 

(13.12.2006 13:28:15)
Napadla mě jedna věc ke světýlku do okna.
Předloni chtěla naše dcera taky dávat Ježíškovi do okna svíčku, aby trefil.
Vysvětlili jsme jí, že dům, kde už jsou všichni nachystaní na příchod Ježíška, vidí Ježíšek z nebe tak, že ten dům do noci jakoby září. Jako fosforové hvězdičky na stropě, které když se nasvítí, po zhasnutí svítí do tmy.
Jinak pro nás je rituál adventní kalendář, pak taky společné sdobení stromku na štědrý den, po večeři prskání prskavek venku (s tatínkem, aby zatím maminka stihla nanosit dárky). A mezi svátky návševy všech babiček a těšení se, jestli Ježíšek něco nenechal taky pod jejich stromkem. A procházka Prahou a prohlídka betlémů. Ale to už mezi svátky, protože už se nikdo v ulicích nehoní za posledními vánočními dárky.


Ufff, já už se tááák těším na vánoce.
 Niky  
  • 

Re: Rituály 

(14.12.2006 8:50:48)
U nás nadělovali Ježíškovi andělíčci. Přišlo nám to jako dětem úplně jasný. Ježíšek má narozeniny, tak přeci nebude nadělovat. To on by spíš měl dostat nějaké dárky (abychom třeba byly hodné). S dárky jsme to dělali tak, že od nejmenšího člena rodiny každý nanosil před večeří pod stromeček svoje dárky pro ostatní, no a protože rodiče byli až nakonec, tak ta hromada nějak "zázračně" narostla. A pak jsme večeřeli a čekali na zazvonění a jako náhodou šel táta po večeři na záchod a přitom zazvonil. Žádné rozčarování z toho, že si nadělujeme navzájem, jsem nezažila, a dodnes jsou pro nás vánoční rituály taková společná hra, kdy se jeden druhého snaží potěšit tím, že zapojí fantazii. Třeba brácha když se jednou nudil a zlobil, už byl větší, tak sestrojil z merkuru, drátů a baterií zvonění, které fungovalo, když všichni seděli u stolu a on jen hrozně nenápadně tahal za špagátek. No samozřejmě se mu to zaseklo :) Promiňte, trochu jsem se rozepsala, ale prostě ráda vzpomínám na to, jak se na Vánoce rozveselujeme ochotnou účastí na společných ptákovinách...
 BellaDonna 
  • 

Ruličky od toaleťáku :-) 

(13.12.2006 17:48:52)
Ahoj cairo, díky za tip :-)!Chtěla jsem dcerušce příští rok, až bude vědět, o co kráčí, taky vyrobit adventní kalendář, protože nemám ráda kupované se Santa Clausem, zároveň ale neměl být příliš pracný - ruličky od toaleťáku jsou přímo geniální :-).
 Komara, 3 kluci 


hledaci adventni kalendar 

(14.12.2006 6:28:39)
Tak tohle neni muj napad, ale odkoukany od kamaradky a velmi uspesne aplikovany.Kazde prosincove rano az do Stedreho dne hleda nas syn po byte pytlicek s cislem [latkovy, zavazany zlatou stuzkou - to je na vasi fantazii]Samozrejme mu pomaham...prihoriva, horiii. V pytlicku je nejaka mini dobrutka nebo mini darecek. Pro starsi deti planuju i treba karticky se vzkazy nebo vtipky.Potom si pytlicek prikolickujeme na zlatou snurku a tak se nam tam pekne mnozi.Zacali jsme loni, kdy byly Viktorovi 2 roky. Myslim ze by se dali i ozdobit treba krabicky od sirek - pro ty co nerady siji.

hezke svatky
komara
 Doris,Zuzka12/02+Michal 05/07 


Re: hledaci adventni kalendar 

(16.12.2006 22:12:57)
Dobrý večer, moje tchýně letos udělala dceři (4 roky) adventní kalendář z prázdných obalů od Kinder vajíček. Na každý den jedno vajíčko s drobnou sladkostí, jsou pověšeny na stužce a vedle sebe na tyčce. Dcera každé ráno běží ke kalendáři, zakrouškuje datum a pak hledá stejné číslo na vajíčku. Ty klasické adventní kalendáře byly hned otevřené, čokoláda snězena, ale tady ví, že může každý den jen jedno vajíčko. Jednoduché, ale efektní. A hlavně vajíčka se dají použít i další rok.
 ronniev 


Re: Re: hledaci adventni kalendar 

(18.12.2006 1:20:57)
Ty adventní kalendáře jsou moc hezký rituál, taky je každý rok vyrábím. "Ubrousek" se čtyřiadvaceti kapsičkami jsem koupila z Quelle, ale dárky do něj poctivě balím sama - sladkosti, drobné hračky, tužku apod. Vzhledem k tomu, že "to celé třikrát", je to docela dřina, ale děti se na to strašně těší a i ten nejstarší, už skoro desetiletý, o tom vyprávěl ve škole, když se jich učitelka ptala na domácí vánoční zvyky. A to spolu vykrajujeme a zdobíme linecké cukroví, zapalujeme adventní věnec, vystřihujeme do oken papírové vločky, věšíme světýlka a kdoví co ještě. Ale adventní kalendáře vedou.
 Katka 
  • 

Kdo je Ježíšek? 

(14.12.2006 11:49:56)
Moje dcera teď slavila první rok a už když jsem byla těhotná jsem přemýšlela, jak jí budu vysvětlovat, co jsou Vánoce, kdo je ten Ježíšek a proč nám nosí dárky. Do teď v tom nemám jasno. Jasně, z křesťanského hlediska je to jasné, ale já nejsem věřící a díky mé tchýni, která věřící je a má neustále náboženské řeči se mi to tak zprotivilo, že se mi vůbec nechce to dceři podle toho vysvětlovat. Když jsme byli s bratrem malí, představovali jsme si Ježíška jako tlustého pána s buřinkou. Ani nevím proč, prostě zapracovala dětská fantazie. U nás mi to nikdo nevysvětlil. Prostě jsou Vánoce a nějaký pan Ježíšek nám dá pod stromeček dárky. Chtěla bych to dceři jednou podat jinak. Nějaký krásný příběh, prostě pohádku, kterou bude milovat. Teď jsem měla problém s reklamou na Coca Colu. Zvedá mě ze židle. Jak jede ten kamion a je tam cedule s nějakým českým městem a ta holčička dává pod stromek Colu pro santu. No nevím. Doufám, že až bude Kačenka větší, nebude už i u nás nosit dárky Santa. I když americká verze Vánoc mi příjde logičtější než ta naše.
 Ivana Procházková 


Re: Kdo je Ježíšek? 

(14.12.2006 15:37:40)
Katko, my také nejsme věřící a dceři (2 roky) vyprávíme pohádku o tom, že se v Betlémě narodilo miminko Ježíšek, lidé mu nosili dárečky a proto teď naoplátku nosí na Vánoce dárečky Ježíšek zase všem ostatním.. Bez toho křesťanského příběhu by Vánoce asi moc nešly.. Později k tomu přidáme asi další biblické detaily.. :)

Když vidí dítě na obrázku tlustého Santu, tak mu říkáme Mikuláš :). Ať si to přebere později sama.
 Katka 
  • 

Re: Re: Kdo je Ježíšek? 

(14.12.2006 15:43:10)
jsem fakt ráda, že na to někdo zareagoval. Asi by to fakt nešlo, bez toho vysvětlení s Betlémem a tak. Vánoce jsou prostě náboženský svátek a tak musím ctít tuhle tradici. A jak u vás ten Ježíšek vypadá? Jako vzhledem.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Kdo je Ježíšek? 

(14.12.2006 15:46:52)
já ani nevím, proč pátého chodí Mikuláš. odměňuje hodné děti a čert ty zlé nosí do pekla? Naši jsou takový, že nám to snad nikdy nevysvětlili.
 Osminka 


Re: Re: Re: Re: Kdo je Ježíšek? 

(14.12.2006 16:08:35)
Mikulášská tradice taky vychází z křesťanství. Kolem roku 300 žil v Řecku biskup Mikuláš, který byl známý jako přítel a ochránce dětí. Po jeho smrti (zemřel 6. prosince) se na něj pravidelně vzpomínalo postupně v celé Evropě, nejvíce v Německu, kde vznikla v klášterních školách tzv. Mikulášská hra: jeden ze žáků přebíral jednou v roce funkci biskupa a "vládl" nad klášterem nebo školou a po vzoru Mikuláše naděloval dětem do holínek dobroty. Tato tradice se dochovala v dnešní podobě (přibyli čerti a andílci a místo holínek jsou punčocháče). To je samozřejmě vysvětlení pro dospěláky, dětem to říkáme trochu jinak:-)))
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je Ježíšek? 

(14.12.2006 16:23:39)
Tak to je pro mě fakt nový poznatek Díky moc.
 Lavanda 


Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je Ježíšek? 

(14.12.2006 17:05:02)
No, myslím, že Mikuláš žil v Myře, v dnešním Turecku.
 Osminka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je Ježíšek? 

(14.12.2006 19:32:36)
Tam taky, ale narodil se v Řecku. Ale myslím, že to není tak podstatné.
 Lavanda 


Mikuláš 

(14.12.2006 20:04:42)
Máš pravdu, teď jsem to hledala. Narodil se v tehdejším Řecku, dnes to území patří k jižnímu Turecku.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je Ježíšek? 

(14.12.2006 21:08:55)
Holky, mě tuhle povídal manžel, že Ježíška (jako jeho oslavování) zavedl až Martin Luther v rámci opozice proti katolické církvi, která slavila právě Mikuláše.. Akorát, že prý jeho děti nechtěli čekat o 20 dní později na dárky, tak nakonec u nich slavili obojí.. :)

Ale berte to s rezervou, možná mě manžel jen tak houpal.

Nevíte, jak to bylo?
 Osminka 


Re: Re: Re: Kdo je Ježíšek? 

(14.12.2006 16:40:55)
Ještě k tomu Ježíškovu vzhledu - na tom je asi nejhezčí, že si ho každý představuje jinak - tím je to tajemnější. Jo Santa Klaus, toho znají všichni, ale Ježíšek? Víme že je to dítě, ale jak přesně vypadá, to nikdo neví, vždyť ho nikdo ještě neviděl:-))) U nás vždycky necháváme od stromečku k oknu i za oknem rozsypané třpytky které mu spadly z botiček když utíkal k dalším dětem....
 katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Kdo je Ježíšek? 

(14.12.2006 17:06:02)
to s těmi třpitkami je fakt moc hezký
 Ori, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Kdo je Ježíšek? 

(14.12.2006 21:41:24)
Nám zase od té doby co se narodil syn, nosí Ježíšek nazdobený stromeček už ráno (jíme v obýváku a přenášet velký stromek z ložnice se mi nikdy nepodařilo;-)), aby pod něj mohl večer dát dárky (vysvětlení je že by to jinak nestíhal:))). Jídlo mám připravené krom řízků z předchozího dne, řízky dělám před jídlem, večeříme mezi 17-19hodinou, jak se zadaří:) a odpoledne chodíme na dětskou mši. Do ZOO nechodíme na Štědrý den, ale na Boží hod, a příbuzné navštěvujeme až mezi svátky.

Ale jako zvyk mě naučila tchýně že na jednoduchou ozdobu (nejlépe kouli) si rodina, přátelé a návštěvníci během Vánoc píšou jména a zavěsí ozdoby na stromek, rodina si tam své ozdoby věší před rozdáváním dárků, ostatní při návštěvách.
 Ilona, 15 a 13 let a chlapeček 12 měsíce 
  • 

Rituály 

(15.12.2006 9:58:52)
Holky u nás se na Štědrý večer chodila šeptat přáníčka do ozdobných koulí na stromečku na náměstí, svazujeme nohy stolu mašlí ( aby rodina držela po hromadě), na stůl prostíráme o jednoho víc ( kdyby náhodou někdo zašel), krájíme jablíčka, zbytky od večeře nosíme pod stromy ( pro lepší úrodu jablíček), dáváme cukroví ke stromečku pro Ježíška.
 Alice, 2 dospělé dcery 
  • 

naše vánoční zvyky 

(19.12.2006 7:40:25)
Ráno na slavnostně prostřený stůl připravím vánočku, čaj, kávu, kakao, zapálím svíčky, na plotně voní purpura,tiše hrají koledy a my společně snídáme.Od jisté doby kontrolujeme, zda náhodou nerozkvetla některé dceři barborka. Všem našim zvířátkům vymeteme pelíšky, dáme sváteční papání, nasypeme do krmítka ptáčkům a zavěsíme kuličky pro sýkorky. Pak se prostře na oběd - čočková polévka ev.chléb a pod ubrouskem pod talířem se každému ukryje od každé platné mince jedna pro štěstí a bohatý rok. Občas získám u známých šupinu a přidám ji k mincím.Mezitím si každý balí dárečky. /Saláty,řízky,vánočky a zdobení stromku,to vše probíhá 23.odpoledne,přičemž se 1 očkem díváme na pohádky.Kapra nejíme, starší dceři ryby nesvědčí./Odpoledne se jdeme projít, jdeme na hřbitov a do kostelíčka ,není-li mše o půlnoci, a po setmění prostřeme slavnostně tabuli, usmažíme řízky, připravíme sekt, na stole v míse plavou lodičky-svíčičky, hraje zvonkohra a mezitím každý položí své dárky pod stromek. Od té doby, co máme pejsinku a kočičky nedáváme na stromek cukroví, jen slaměné ozdobičky, světýlka a třpytky.Je to pro všechny jednodušší a jsou menší škody.Po večeři sedíme v kruhu u pianina, hrajeme a zpíváme koledy.Pak
někdo zazvoní na svoneček ,rozbalují se dárky a je legrace. No a pak je pohádka - mlsáme ovoce, zmrzlinu, popíjíme šampus a je nám blaze. O půlnoci chodíme na půlnoční, abychom vzpomněli na naše zemřelé blízké, pozdravili známé a zakončili sváteční den jak se patří. To už ale dcery s námi nejdou, prý už jsou "unavené". Druhý den jezdíme k babičce. Dědeček umřel letos na jaře, jinak býval s námi,teď už na něj budeme také jen vzpomínat. Není to nic světoborného, ale nám se naše organizace Vánoc líbí.Když byly děti malé, chodili jsme s nimi odpoledne v Plzni na procházku na chatu na okraji města, abychom ustrojili stromeček i pro zvířátka. Dodnes mladší dcera říká, že brzy zjistila, že dárky kupujeme my, ale nikdy nepostřehla, kdy se pod stromeček dostaly. Teď už to ví.Krásné Vánoce Vám všem. Alice
 dasa T 


Re: naše vánoční zvyky 

(19.12.2006 15:04:19)
Musí u vás být moc krásně a příjemně.
 Dorka,dosp.syn a 3lety  
  • 

Re: naše vánoční zvyky 

(23.12.2006 17:13:22)
My nemame ani poradny stul,kde bych mohla slavnostne prostrit,tak se zase letos najime na etapy na bidylku-je tak male,ze nejake svicky atd,proste nelze-ach jo.To uz jsem si minuly rok rikala-at uz je za rok,to budu mit jidelni stul...
Neumite si predstavit to trauma,ktere prozivam a to nejen na Vanoce,ale v kazdem okamziku,kdy bych mela nekoho usadit a uhostit.Modlim se,at k nam nikdo nejde.Urcite neuverite,co?
Na stromecek cekame do posledni chvile,nez je budou takrikajic likvidovat a davat gratis.Takze jeste ted nevim,jestli nejaky bude-vzdycky to vyslo.
Vanoce v detstvi byly uzasne ale ty svoje dospele nesnasim.Uz at jsou pryc.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.