| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku A zase to Vrchlabí:)

 Celkem 173 názorů.
 Hanka,3 deti 


Pekne.... 

(27.11.2006 9:45:06)
Pekny clanek...i slza mi ukapla...
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Pekne.... 

(30.11.2006 14:13:45)
Ahojky,

moc krásný článeček, děkuji :o). Přeju tobě, Jeníčkovi a celé rodině hodně štěstíčka :oD
 Draci mamka 4+1 


moc krásné 

(27.11.2006 9:50:35)
a ještě je to i pravda:-)
Po dlouhé době jsem četla opravdu nádherný příběh o přirozeném porodu.
Přeji Tobě i Jeníčkovi hodně zdraví a oběma rodičům další krásný porod.

Snad nebude Vrchlabí ještě příliš dlouho jediným místem, kde takový porod není výjimkou, ale samozřejmostí.
 Lukyska 


Brno 

(27.11.2006 15:07:22)


Tak ja jsem dvakrat rodila v Brne, U Milosrdnych a mohla jsem si delat i s manzelem, co jsem mohla, vsichni byli prijemni, nikdo mi nic nenutil,dite nikam nenesli, nikdo mi dceru nebral mela jsem ji u sebe i pri siti, manzel fotil, rodila jsem v jedne mistnosti tak, kde jsem byla i na 1. dobu porodni, proste jsem rodila, tak jak jsem si to prestavovala, ovsem s epiduralem, takze temer bezbolestne a umrtvenim siti. I jinde nez ve Vrchlabi se da rodit prijemne.Pripada mi to jako desna moda rodit ve Vrchlabi a pritom je spousta dobrych porodniku a porodnik kdekoli jinde a je zbytecne riskovat prevoz do Vrchlabi. Ale at si kazdy dela, co chce, ja jeno chtela napsat, ze to jde i jinde.
 Draci mamka 4+1 


Re: Brno 

(27.11.2006 15:23:25)
A je to tak v této porodnici opravdu běžné? Já se setkala s tím, že se k většině maminek chovají "standartně" a několik jich má to štěstí, že jim personál vyhoví. Pokud ano, tak napiš článek. Je to opravdu třeba. Alespoň já mám ten pocit.
 Dagmi 


Re: Re: Brno 

(28.11.2006 6:38:15)
Musím se připojit k pochvale nemocnice U Milosrdných v Brně.(Porod v srpnu 06) Byli jsme s manželem na jednom porodním boxu v první i druhé době porodní, zažili jsme tři směny por. as., protože se porod protáhl, nikdo nás k ničemu nenutil, chovali se všichni moc pěkně a neinvazivně, snažili se pomoci. Protože ten den tam bylo porodů málo, mohli jsme přecházet i do jiného pokoje, kde byla vana. Na tom našem bylo WC. Druhá doba porodní proběhla úplně v pohodě, byla mi doporučena stolička a pak polohovací křeslo- to bylo s čím tam měli nejlepší zkušenosti. Věřím tomu, že kdybych chtěla rodit na hlavě, tak mi to nezakážou...
 Draci mamka 4+1 


Re: Re: Re: Brno 

(28.11.2006 10:19:16)
Tak to je moc fajn:-)))
 majka a pavlinka 
  • 

Re: Re: Re: Brno 

(28.11.2006 13:38:06)
Rodila jsem na Obilnim trhu, byl to vyvolavany porod a probihal podle me, az do II. doby porodni v pohode. Rano vysetreni, pohovor s lekarem, velmi prijemna a lidska PA /Vendula/, pak ubytovani na porodnim pokoji, ktery jsem si rano mohla dokonce vybrat/rodila jsem v ruzovem pokoji-holcicka/ PA mi pomohla s vybalovanim veci, pak uvarila caj donesla mineralku-vse v rezii porodnice, zeptala se zda jeste neco nepotrebuji /treba koupit neco v kantyne/ a slo se na "vec". Zavedla tabletu, dotazala se zda souhlasim s klistyrem, sprchova me, pomahala kdykoli jsem rekla, pred sprchovy kout dala prosteradlo aby mi to neklouzalo atd atd. povidala si se mnou stale kontrolovala ozvy, pak zavadela dokonce cipek proti zvraceni protoze uz jsem vadla, takovou peci bych v nemocnici po vsech mych informacich nehledala. Problem zacal ve II. dobe porodni kdy jsem spatne tlacila, teda skoro vubec a kdyz tak zrovna nevhodne. Dost se to tahlo a ja uz neverila v dobry konec, byl to pry tezsi porod. Mala potrebovala kyslik, okamzite byla krisena a to velmi uspesne, ja zase velke siti /sila pani primarka/. Nemohu si na nic ztezovat. Byli jsme se po case ukazat s malou na porodnim a meli z ni radost /jenom si nemohli hned vzpomenout na presne dataum porodu ale jmeno vedeli/. Jedine co bych vytkla byla mala cekarna na ambulanci a z ni, dle meho, dost blizky pristup k porodnim pokojum coz se me zda nevhodne z hlediska hygieny.
Co se tyce personalu tak v pohode nebo prumer, nikdo na me nerval, snad jedna sestra byla tvrdsi ale dala me dobre rady ohledne kojeni, rozkojila jsem se az doma a kojim doted. Jeste jsme absolvovaly prednasku jak zachazet s ditetem, jak cvicit po porodu, jak kojit cili celkove pouceni. U Milosrdnych je to pry podobne, na Bohunice zensky nadavaji /zname tam pred lety seredne pridusili kluka nez to nakonec resili cisarem, ktery mala doporuceny z poradny/. Neni jenom Vrchlabi ale je i Brno.
 Lou+3 


Lucka 

(27.11.2006 10:14:00)
Moc hezke a musim rict, ze ja jsem si podobny zazitek prozila v prazske porodnici na Bulovce. Paradoxne, protoze jsem planovala rodit ve velke porodnici s epiduralem a nakonec tam meli plno, tak jsem dorazila sem, poprve v zivote a je neuveritelne, jak to bylo fajn a ze to slo docela dobre prezit. Vsem preju takove hezke zazitky.
 JSq 


Re: Lucka 

(27.11.2006 10:26:28)
Pokud to jde přirozeně, je to mnohem lepší. Mohu porovnávat - první dcera plánovaným císařem, druhá přirozeně v Podolí (i tam to jde). První porod je pro mne dodnes traumatizující vzpomínkou, na ten druhý vzpomínám čím dál tím raději. Byl to krásný zážitek, dost podobný tomu popsanému. A mám chuť si to zažít ještě jednou.

Jana
 Radka a Kuba 5 měs. 
  • 

Podolí 

(3.12.2006 15:41:32)
Jani,

já taky rodila v Podolí - letos v červenci. A taky vklidu a pohodě, přirozeně - všichni moc milí, pomáhali mi, ale nic nenutili.Já jsem většinu 2. doby byla ve stoje opřená o předloktí. Jejich porodní pokoje jsou pohodlné, čisté a nové. Porodní asistentka zcela zachovávala soukromí. I na šestinedělí to bylo perfektní - měla jsem nadstanard, takže taťka tam mohl bydlet s námi - milí vstřícní a kdykoli připraveni pomoci. Příště zase tam :o).

Radka
 Johanka + Helenka 4 tydny 
  • 

Re: Lucka 

(27.11.2006 10:39:27)
Mam stejnou zkusenost. Chtela jsem rodit prirozene, bez zasahu a v klidu podle sebe, na Bulovce se mi to podarilo a byla jsem moc spokojena!
 Lou+3 


Lucka 

(27.11.2006 10:14:02)
Moc hezke a musim rict, ze ja jsem si podobny zazitek prozila v prazske porodnici na Bulovce. Paradoxne, protoze jsem planovala rodit ve velke porodnici s epiduralem a nakonec tam meli plno, tak jsem dorazila sem, poprve v zivote a je neuveritelne, jak to bylo fajn a ze to slo docela dobre prezit. Vsem preju takove hezke zazitky.
 Miriam 
  • 

Vrchlabí 

(27.11.2006 11:02:02)
Dík za hezký článek. Mám s porodnicí ve Vrchlabí podobnou zkušenost. Rodila jsem velmi podobně. Taky jsem plánovala rodit do vody a pak jsem si to rozmyslela a poté, co jsem vyzkoušela všechny možné polohy, které porodní pokoj nabízel, jsem nakonec rodila v pokleku na žíněnce opřená rukama o míč. Při porodu mi pomáhala paní doktorka Korbelářová a i když jsem měla absolutní důvěru ve všechny tamnější lékaře, jsem ráda, že to byla právě ona. Přítomnost cizího muže, byť lékaře, by celé věci dala úplně jiný ráz. Žena se spíše vžije do pocitů jiné ženy, a vlastně nevím, byť to bude znít barbarsky, proč si muži tuto specializaci vůbec vybírají. Myslím, že dřívější existence porodních bab měla svůj smysl.

Do Vrchlabí to mám z místa, kde žiju, téměř 400 kilometrů, ale neváhala jsem ani na okamžik. Odjela jsem tam 14 dní před termínem, ale nakonec jsem tam zůstala skoro měsíc, protože miminku se nechtělo ven. Ale pojali jsme to spíš jako dovolenou. Bydleli jsme u příbuzných, (kterým za jejich trpělivost tímto děkuji) ale uvažovali jsme i o penziónu. Nevím, jestli bych si po této příjemné zkušenosti troufla rodit v normální nemocnici.

Trochu mě znervózňuje mediální kampaň kolem přirozených porodů. Porody doma jsou líčeny jako strašné riziko a nemocnice vychvalovány - i prostřednictvím televizních seriálů. Proč ale žádná nenabízí takový komfort a přístup jako vrchlabská nemocnice, když to evidentně jde? Proč by žena nemohla v porodnici rodit v poloze, která jí je příjemná? To přece neohrožuje život dítěte. A proč by vůbec měl být porod pro ženu traumatizující zkušenost jen kvůli tomu, že porodník nehodlá změnit svůj přístup a vyjít jí vstříc? Myslím, že změna podmínek v porodnicích by byl lepší způsob, jak omezit počet "riskantních" porodů doma, než štvavé mediální kampaně.
 Jana (2 děti) 
  • 

Re: Vrchlabí 

(27.11.2006 11:24:29)
Tak s tím naprosto souhlasím. Amatérské porody doma jsou spíš kontraproduktivní. Kdyby zastánkyně domácích porodů svou energii věnovaly tlaku na změnu porodnic a myšlení lékařského personálu, prospělo by to více.
 Draci mamka 4+1 


Re: Re: Vrchlabí 

(27.11.2006 13:13:45)
Proč myslíš, že porod doma je amatérský?

Jinak s tebou souhlasím, možná by měly ženy vyvíjet větší nátlak a to i pomocí médií. Ale proč by to zrovna měly být ženy, které si zaplatily vlastní PA a porodily podle svých představ v domácím prostředí? Je to přece věc veřejná, mělo by na tom záležet všem, nejen ženám nebo omezené skupině žen (v tomto případě cca 3%).
 JSq 


Porody doma 

(27.11.2006 14:46:48)
Souhlas s Vlastou. Vždy, když MF Dnes vydá nějaký z těch svých článků o porodech doma, diskuse se dělí na příznivce a odpůrce. Odpůrci mi ale přijdou, že se žádnou PA, která dělá porody doma, v životě nemluvili a že si texty publikované těmito PA špatně četli. Žádná rozumná PA ženu do porodu doma nenutí, je to svobodné rozhodnutí. Pokud má PA sebemenší podezření, že by něco mohlo jít špatně, porod doma nedoporučí. A i tyto PA volají po porodních domech, které by byly něco mezi porodnicí a porodem doma.

Je myslím zbytečné začínat další takovou diskusi, naštěstí si nakonec stejně každý udělá, co pro sebe považuje za nejlepší. A to je dobře.

Jana, dcery Roza a Žofie
 sikulka 
  • 

Re: Porody doma 

(27.11.2006 21:01:45)
Myslím, že porody doma proti porodům doma spíš vytvářejí sama média, protože je to jediný ostře vyhraněný konflikt, který se dá "vyváženě mediálně pojmout". Nic jiného si neumějí představit. Ale porod technický a porod přirozený je příliš jemné rozlišování, jaké je na naše novináře asi příliš nezajímavé.
 Helena 
  • 

Re: Re: Vrchlabí 

(27.11.2006 16:53:48)
To není tak jednoduché. Domácí porod není totéž co porod přirozeným způsobem v porodnici, byť v porodnici typu Vrchlabi. Pro některé ženy může domucí prostředí hrát velkou roli. Takže bych to tak neschazovala. Důkazem, že ani domácí porody by zřejmě neměli být tabu, je to, že v zahraničí jsou v některých zemích dost rozšířené. Takže osobně bych si nevybrala porod doma, já tu přeci jen vidím rizika, která nechci podstupovat, ale možnost volby by tu být měla. Samozřejmě s apelem na to, že doma, není hluboko v lesích, kam se žádná pomoc nedostane, že doma, je nebezpečné rodit, mám-li rizikové těhotenství atd. Vidím tu problém v tom, že porody doma lékaři velice odsuzují a prosím kdyby to, argumentovat proti nim jistě mohou, ale dělají i takové věci, že odmítají ošetřit novorozeně narozené doma apod.
 Draci mamka 4+1 


Re: Re: Re: Vrchlabí 

(27.11.2006 18:54:17)
Heleno, to je pravda. Lékaři mohou mít své názory, ale neznamená to, že poruší přísahu. Nám dokonce nejenže pediatr dítě odmítl, ale pak byl i problém "donutit" kompetentní osoby ve dvou okresech, aby nám provedli kalmetizaci. A to by si žádný lékař neměl dovolit.
 Šumi 
  • 

Re: Re: Vrchlabí 

(27.11.2006 23:19:28)
Já nevím, proč by ženy, které dozrají k rozhodnutí rodit zodpovědně doma, měly tlačit na změnu porodnic. Na tu nechť tlačí ty, které chtějí do porodnice, ale mají výhrady. Porod je soukromý a mimořádně individuální zážitek, domarodky v žádném případě nejsou příčinou mnohdy nelogického a necitlivého zacházení s rodičkou a dítětem.
Osobně jsem porodila v porodnici(nejednou) a mám na to dobré vzpomínky, ale pokud mi nechutnalo jídlo, fičelo na záda a nechtěla jsem vstávat s nástupem ranní směny, jistě za to nemohly holky, které porodily doma.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 12:42:42)
Jano, to je uz stary prispevek, ale nemuzu nereagovat, kdyz uz jsem ho precetla. Ne vsichni domaci porody v CR jsou amaterske, nejsou jen dostatecne jistene. Ty zeny si zaplati odbornou peci, a jestli jednou se prosadi samostatne PA, kterou bys mohla vzit s sebou do porodnici, aby vedla tvuj porod, tak budes muset podekovat prave tem domorodkam, ktere tento stav na jejich smysluplnou cinost poskytovat osobni peci tehotne, rodicce a sestinedelce povolaly a udrzuji.
Zena, ktera povazuje pro sebe nemocnicni prostredi za rizikove, prece se nemusi obetovat kvuli masam obcanu, ktere nejsou schopni se postarat o sve vlastni zajmy. To je fakt odporna mentalita, ktera nechce dovolit ani elitni skolstvi ani nadstandard nebo alternativy ve zdravotnictvi, v nadeji, ze aktivnejsi obcane zreformuji nezreformatelny socializmus. Nezreformuji, pro to ze to nejde. Muzete socialisticke zdravotniky zastrasit soudami nebo alespon clankami v mediech, ucinneji bylo by ale prosadit osobni konkurenci tim, ze si budete platit ti konkretni odborniky, ktere vam vyhovuji. Vim, ze jich tolik neni, ale jestli kazda zena by se zeptala sveho gynekologa, jestli funguje take i jako porodnik, bylo by to alespon smysluplnou protisocialistickou demonstraci.
 majka a pavlinka 
  • 

Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 12:56:57)
Cizinko a to pomuze se ptat sveho gynekologa jestli by me mohl rodit? Ja jsem se ptala a prosila ho i jako doprovod a bylo mi receno ze nemuze ale ze me doporuci. Protoze mu plne duveruji sla jsem rodit tam kam rekl a nelituji. Myslis, ze se neco zmeni, kdyz se zeny budou ptat nebo sepisovat petice jeste se jim urednici vysmeji a otisknou to akotatr v Blesku. Co si lidi pomohli napr. R43 nebo odklonu nadrazi, udela se akorat to co schvali EU a na co budou dotace. Diskutujeme tady a stejne to nic neresi, co clovek muze akorat tak resit je vybrat si spravne porodnici a mit kus stesti.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 13:12:30)
Majko, ja nejsem hazarderka abych verila v kus stesti, a to ve velky kus stesti, ze mne obslouzi dobre zdravotnik, ktery NEMA DUVOD SE SNAZIT. A ceska mentalita od roku 1989 se zmenila dost, aby bylo spoustu zen, ktery to mysli podobne, a jsou zvykli na dobre sluzby.
Co se tyka Obilnkaku: neni to zla porodnice pro nedonosenatka, a i tam hodne klame pristup k jejich vynervovanym maminkam. Ale rozhodne to neni porodnice naturalisticka, cim Vrchlabi se snazi byt (ale klame v oblasti osobnich kontaktu, protoze rodicky predem nezna, jak je videt z diskusi).
Ja nechci ti se nejak dotknout, totiz zeny berou svoje porody velice osobne, ale je dost mozny, ze to tlaceni nebylo tvoje vina. Ovlivnuje poloha, ignorovani tvych vlastnich pocitu, jestli musis tlacit, stres, ze nemuzes splnit prikaz. Otazka o klystyru byla stejne smysluplna, jako jestli ti nevadi, ze ti pusti krev z zily... Zadna zena nemusi se vzdelavat o porodu, to neni jeji povinost a pro nektere to pusobi az kontraproduktivni, a proto neber to osobne, ale je povinost odborniku sledovat literaturu ve svym oboru, a pokud brnenske porodnici schteji lhat, ze u nich lze rodit prirozene, tak lzou. Nekdo tady psal o Milosich. Jednou tady vyspovidala Bibi, gynekolozku, ktera tam slouzi. Ptala jsem si ji, proc provozuje tolika kontraproduktivnich veci, pokud je sectela, a toho Odenta a dokumenty WHO cetla. Odpovedela, ze s primarem nebude se hadat, a jeho narizeni bude respektovat. Co k tomu dodat kdyz vysokoskolacka odmita premyslet o sve praci a jen plni rozkazy?
Par gynekologu osobni sluzby poslytuji. A demonstrovat, psat petice, zadat zadat a zadat pomuze. CR podle nedavneho vyzkumu se zaradila do plnych demokraci, tak neztracejte nadeji:-)
 Edita 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 13:15:17)
Majko, budou-li se jasně formulovat požadavky na přístup zdravotníků, tak se mnohé změní, nakonec já pamatuji nediskusní dobu zdravotní, kdy by otázka na důvod medikace při porodu vyvovala tak maximálně šok zdravotníka, nikoliv odpoveď. A troufám si tvrdit, že to si dneska nedovolí ani na té nenepřírodnější klinice.
Vlastní gynekolog u porodu, tak tam mi to koliduje s jeho ordinací. Můj naprosto skvělý gynekolog má rozsáhlou ambulantní praxi gynekologickou i těhotenskou, do poradny nás chodilo nejméně 12 ve stejné fázi tehotenství, takže si nedokáži představit, jak by to časově zvládl.No a pokud by byl tento typ péče hrazen (komerčním pojištěním třeba), aby nemusel pracovat 25 hodin denně a zvládl svých pár pacientek včetně jejich rození, pak bych si kladla otázku, jestli tento gynekolog může mít dost zkušeností. Právě proto mi připadá praxe, kde se porodník zaměřuje na porody, nnaprosto logická. Možná by nebylo od věci předporodní komunikace v porodnici a seznámení se s persomálem.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 13:18:31)
Edito, porodnik-gynekolog je svetova praxe, a pravidlem SCHOPNEJSICH lidi v oboru. To ceska cesta je deviace, protoze klame v tom, co je podstatne v peci o tehotnou: v osobnim kontaktu a v duvere.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 13:20:19)
Pro udrbu poradny prece staci mit asistenta, ne...
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 13:27:19)
Cizinko,
a co kdyby poradny pro tehotne vedly porodni asistentky? Lekar snad nemusi delat kazdickou prenatalni konzultaci, ne? K nemu by se pak dostaly rizikove tehotne, na ktere by mel vice casu a ty nizkorizikove by ho videly treba dvakrat za tehotenstvi. No nevim, jinde to tak klidne funguje.
Tady je na prvni tehu prohlidce zena "zarazena" do urcite kategorie a dle toho se pak odviji pece v tehotenstvi o ni. Je to sice urcite skatulkovani, ale zas neni problem se preskatulkovat :o).
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 13:35:45)
Aido, pro mne osobne to by bylo nejsympatictejsi reseni, treba ten svedsky nebo dansky model dobre vyskolene PA pro mne se zda super. Ale v CR jsou velice dobri odbornici na rizikovky, uplne je vyskrtnout jen pro jejich muzstvi bylo by skoda:-). Asi bylo by fajn, aby kazda mohla si zvolit co ji vyhovuje - osobni samostatna PA (tech je zatim v CR nedostatek) anebo lekar. Treba v pocatecne fazi i za penize, to jinak asi nepujde, protoze nebude motivace z te druhe strany. Ale osobne, kvalitne a zavazne, to prece stoji za to.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 13:47:00)
Cizinko,
vzdyt jsem taky psala, ze ty rizikove tehotne by byly v peci lekaru.

Edito,
pokud by PA vedly poradny, musely by vest i porody samozrejme. Lekar by pak prisel jen v pripade komplikaci, takze by sis spis domlouvala k porodu svou PA nez sveho lekare. Sveho lekare by si domlouvaly rodicky rizikove. Chapu ale, ze ne kazdemu to vyhovuje.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 13:50:01)
Aido, pardon, ja jsem jaksi preskocila radek v cetbe, totiz neco jsem odpovidala kolegovi:-)).
 Edita 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 13:37:48)
stejná námitka, respektive otázka, Aido.
V čem tedy spočívá výhoda vlastního gynekologa u porodu, jestliže se s ním po dobu těhotenství prakticky nepotkám. V tom byla moje narážka na cizinku, moji velmi oblíbenou kritičku české uprděnosti.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 13:53:45)
Edito, ja mam take velice razantni namitku. Jsem kriticka uprdenosti ceskeho porodnictvi, ale ne ceske uprdenosti. Tuctova ceska o porodech dost pravdepodobne vi vice, nez zena za kopeckami, totiz ta druha nemusi tak moc se vzdelavat v obavach, ze s ni bude zachazeno neprofesionlane. I kdyz take to samozrejme se stava.
 Edito 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 13:31:18)
Já mám naopak v těhotenství potřebu komunikace s odborníkem, k němuž mám důvěru a nemíním své úzkosti svěřovat asistentovi.
Nakonec cizinko, ty tedy radíš, aby si klientka zařídila svého gynekologa u porodu, který zároveň tím jejím gynekologem nebude, protože ambulantní praxi za něj kdosi zajistí. Hm, opravdu, to je rada světového formátu, ještěže máme ty český deviace, zlato.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 13:38:52)
Edito, prece za devet mesicu toho sveho odbornika potkas, a on naopak bude motivovan s tebou mluvit, i kdyz ne v tom meritku jak PA. A potkat 2-4 lidi i se sestrami behem tehotenstvi, porodu a sestinedeli je o hodne komunikacne prinosnejsi nez treba 30.
 m 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 14:00:18)
ale v jinem rozhovoru jsi byla jen pro jednoho cloveka co se tyka starani se o rodicku a porod. Ted povolujes 4 lidi, to uz se blizi poctu personalu pri beznem porodu.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 14:05:54)
m, pokud chce nekdo lekare, ne pa, tak musi pocitat, ze potka u nej na poradne sestru, a u porodu bude jeho sestra jako PA anebo nemocnicni pridelena PA. S osobni PA pocet lidi se samozrejme redukuje, pokud nejsou komplikace. V ktere porodnici, prosim te, jsi potkala 2-4 o tebe pecujici lidi dohromady behem tehotenske poradny, porodu a sestinedeli???
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 14:07:37)
M si to pravděpodobně popletla a počítala jenom lidi čistě u porodu ;o) To by pak mohlo odpovídat porodu v menší porodnici.
 majka a pavlinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 13:50:50)
Kdyz jsem sla do poradny v porodnici bylo to ve 37 tt a navic jsem absolvovala predporodni kurz kde nam pokoje kde budeme rodit ukazali, a sestry jsem od videni znala prave z teto poradny. Presto ze jsem byla spokojena stejne bych byla radsi kdyby se mnou byl u porodu muj gynekolog, to musim dat za pravdu Cizince. Bylo by mi to milejsi, protoze se o me staral 9 mesicu. Samo neni jenom muj porod, vim, spousta zen se setkala se spatnym pristupem a bylo by opravdu lepsi mit sveho "cloveka " jak v poradne tak pri porodu v nemocnici nebo porodnim dome, bohuzel to predpisy neumozni a vubec neverim ze s tim maminy neco zmeni, museli by rvat soukromi doktori, pa a hlavne by se to muselo vyplatit pojistovnam a ekonomice statu a jak uz jsem psala musely by byt dotace z EU atd. Ono je vse o financich.
mam to trochu roztristene, ale mala me pri tom taha za vlasy a VRTI SE
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 14:02:13)
Majko, proč by to předpisy neměly umožnit? Však i u nás jsou lékaři, kteří se o své klientky starají jak v těhotenství, tak při porodu. A pokud vím, tak už i první porodní asistentky u nás vedou těhotenské poradny (na UZ posílají do ordinace k lékaři), bohužel zatím jsem neslyšela o žádné, která by směla odvést porod v nemocnici (ne jako dula, jako porodní asistentka se vší zodpovědností), takže v případě komplexní péče porodní asistentky to je asi zatím spíš jenom pro ženy, které plánují rodit doma. Nejsou to služby u nás rozšířené, ale jsou, takže je předpisy umožňují. Stačí chtít :o/
 majka a pavlinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 14:35:19)
No prave, ze ty soukrome pa a gyn. nemohou smluvne rodit v nemocnicich to je dle meho ten problem. Proc kdyz chci jen jednoho konkretniho cloveka pri nekomplikovanem teh. i porodu musim zvolit porod doma? To je taky diskriminace. Chci vymozenosti porodnice spojene se soukromym porodem. A ono to nejde. Doktor na ktereho jsem zvykla me nesmi rodit. A v mem pripade riskovat dom. porod? "kdyz darky tak pro vsechny"
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 14:38:51)
Majko, to s PA pravda je, bohuzel, ale s Dr. neuplna, protoze nekteri obsluhuji osobne klientky v soukromych zarizenich (bohuzel prevazne jen v Praze), a nekteri si drzi kousek uvazku v porodnici. Je jich malo, a v tom je pes zakopany, je treba dat vedet, ze je poptavka po sluzbach.
 majka a pavlinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 14:57:53)
A komu to mam dat vedet? na magistrat? nebo snad strane kterou jsem volila? Nikdo se o nic nestara a pozadavky nas obycejnych lidi nikoho neirituji. Referendum neexistuje a kdyz uz se prece njake udela nikdo nebere v potaz zajmy vetsiny co v nem vyhrala, viz presun nadrazi. Nikdo se neptal na zbourani Spalicku v Brne proste Simonovsky rekl, ze o tom nic nevi, ze chodi jinudy do prace a bylo to.S R43 o nas rozhoduje Praha s petici si muzem tak... VZP ma v Brne pekny hrad na opravu nemocnic nejsou penize a tak bych v tech nespravedlnostech a chamtivosti a ignoranstvi mohla pokracovat. Tak kdo by me pak poslouchal v takove prkotine jako je moje prani porodu.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 16:29:22)
Majko, no ale ta petice Detskou nemocnici zatrasla, ze? Ta organizovana akce zen pres materska centra se mi zda jako moc fobry napad. Mas pravdu, take se mi zda na prvni pohled, ze zajmy mensin v Ceske politice neexistuji v takovym meritku jak v starych demokracich, ale kdyz nekdo opravdu se snazi, tak je protlaci i na tu nejvyssi uroven, viz registrovane partnerstvi (treba neuspesne, ale prece).
 majka a pavlinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 23:41:57)
Bohuzel, co se tyka revoluce v Detske tak sla nmimo me. Ano stalo by za to zkusit neco sepsat jako dotaznik a pak jej predlozit, otazka je kdo by se s tim hodlal zabyvat z polit. stran.
Nevim jak jsto myslela s temi mensinami, to prirovnani jsem nepochopila. Homosexualu je prece min procentuelne nez zen jako takovych. A zajmy Brna jsou prece pro Brno 100 procentni a ne jen 4-6proc mensina. To myslis jako Brno vz CR?




Majko, no ale ta petice Detskou nemocnici zatrasla, ze? Ta organizovana akce zen pres materska centra se mi zda jako moc fobry napad. Mas pravdu, take se mi zda na prvni pohled, ze zajmy mensin v Ceske politice neexistuji v takovym meritku jak v starych demokracich, ale kdyz nekdo opravdu se snazi, tak je protlaci i na tu nejvyssi uroven, viz registrovane partnerstvi (treba neuspesne, ale prece).
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(30.11.2006 9:36:53)
Majko, jo samozrejme ze zen, resp. mladych matek je vice nez homosexualu, tim je to pro nej lepe. Vyjadrila jsem se takove zapadni politicke tradici kde zeny jsou pojmovane jako mensinova zajmova zkupina, coz je vlastne opravdu blbi pojem. I kdyz od zen jako takovych solidaritu ocekavat zatim nejde, tak proste ta formulace mensinove zajmove skupiny pro nej bohuzel sedi. Nemusi to prece jit pres politickou stranu (podle meho nazoru ale v soucasnym politickym spektru nejvice prozenska strana jsou zeleni), ale staci sepsat petice s zadosti, aby projimaly porodni saly pro samostatne poskytovatele sluzeb, a dalsi vsemozne stiznosti, treba v Brne take byla by dost aktualne zatrepat chovanim pediatrickeho personalu v porodnicich.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(30.11.2006 10:12:28)
majko, pardon, neukoncila jsem vetu: a poslat k zrizovatelum a riditelstvi nemocnic. O detske fn podivej si na moje dnesni odpovedi pro watanaki.
 Lassie 
  • 

Vrchlabí jsme nestihly :-( 

(27.11.2006 11:55:59)
Také jsem plánovala porod ve Vrchlabí, také jsme to chtěli pojmout jako dovolenou a také jsem si dopředu zamluvila ubytování. Bohužel se malá narodila dřív, takže odříkaného chleba(na zádech, s nástřihem, nervní sestrou, v kachlíkárně...)největší krajíc. Ale nebyly komplikace a tak to vlastně dobře dopadlo. A ten výsledek stojí za to - jsem z naší maličké úplně hotová :-)
 xx 
  • 

Re: Vrchlabí 

(27.11.2006 14:48:18)
no, tak já ještě děti nemám, ale už plánuji. Vrchlabí mme také asi 500 km. U nás je problém, že nemůžeme odjet na měsíc pryč. škoda. Jinak jsem také slyšela samou chválu...
 JSq 


Re: Re: Vrchlabí 

(27.11.2006 14:49:49)
Jistě najdete i jinou bližší porodnici. Pořiďte si průvodce porodnicemi, vydává Aperio.cz.

HOdně zdaru při zakládání rodiny.

Jana
 watanaki 
  • 

Re: Vrchlabí 

(27.11.2006 15:56:15)
Miriam - souhlas se vším. Taky jsem byla ráda, že jsem u porodu měla Korbelářovou a též si myslím, že chlap by působil kontraproduktivně. Dokonce jsem měla v porodním plánu, že pokud budu rodit fyziologicky, nechci, aby mne vyšetřoval chlap. Něco jiného samozřejmě je, když je potřeba operativní zákrok - tam už jdou pocitové věci stranou a musíš si nechat pomoct od těch, kdo jsou zrovna po ruce. Nicméně právě Korbelářová říkala, že požadavek, aby při porodu byly jen ženy u nich není nic neobvyklého.
 Anouk 


Re: Re: Vrchlabí 

(27.11.2006 16:55:17)
Je mi to až hloupé, ale napsat to musím... na druhou misku vah položit...
Právě od Vámi zmiňované paní doktorky jsem se ve Vrchlabí dočkala toho nejméně empatického chování. Korunu tomu pak nasadila PA, která vede předporodní kurzy a o níž jsem si myslela, že je to ikona citu a podpory.... :-( Nebyla, pro mne teda ne.
Pro mne osobně poporodní setkání s ní bylo ještě dlouhou dobu tím nejošklivějšími zážitkem z porodnice. Oproti tomu pana primáře Kavana a mladého pana doktora (jehož jméno si bohužel nepamatuji) vnímám i po letech jako nejmilejší a nejméně invazní človíčky s nimiž jsem se při svém prvním porodu ve Vrchlabí setkala.
 yyy 
  • 

Díky za příspěvek 

(27.11.2006 17:05:35)
Díky za příspěvek, člověk opravdu ocení slyšet i kritické připomínky. Ono to všechno je asi výsledkem toho, že skutečně málokterý zdravotník je VŽDY OK. Prostě třeba špatný den, osobní problémy a i když by to nemělo zasahovat je to. Nebo nevím jak si to vysvětlit. Osobní antipatie ? Já nevím.

Vrchlabí je u nás obecně ikonou přirozeného porodut (tím ho nechci schazovat), ale také jsem na internetu četla příspěvek maminky, která byla z Vrchlabí naprosto zničená. Nejhorší zážitek jejího života. Měla obtížný porod a trvání na přirozené cestě dle ní ohrožovalo zdraví její i dítěte. Děkovala tam nějakému doktorovi, který nakonec volil císaře, ke kterému dlouho nechtěli přistoupit.

Já to mám "z druhé" ruky. Jen bych chtěla připsat jakési varování. Pokud vím, tak ve Vrchlabí vám neumožní epidurální anestezii. Jestliže se rozhodnete tam rodit, tak ji nedostanete. Ne každý to dopředu může vědět. Já např. chci rodit přirozeně, moc bych si přála podobný zátižek jako autorka článku, ale budu-li mít obtížný porod, budu rodit 48 hod epidurální anestezii říkám ano. Chtěla bych ji. A je dobré si zjistit, zda vás pak ve vámi vybrané porodnici neodmítnou. Umím si představit, že přirozený porod se dokáže proměnit i v peklo.
 yyy 
  • 

ještě dodatek 

(27.11.2006 17:14:24)
Na internetu jsem četla kritiky na poporodní péče ve Vrchlabí. Dokonce i věty tipu: "jezdí k nám až z Prahy, tak co byste chtěla".. Možná, už to zlepšili, samozřejmě se to asi netýkalo všeho personálu, ale někdo měl tu smůlu, že poporodní péči takovouhle "chytnul". A nebyl to jeden příspěvek.
 Dagmi 


Re: ještě dodatek 

(28.11.2006 7:54:55)
U nás byl hodně PRO Vrchlabí manžel. Jsme až od Brna, čili hrozná dálka. Když jsem tam asi v 6.měsíci volala, co a jak, tak se mnou mladá sestra jednala po telefonu docela povýšeně-něco jako a proč chci teda u nich rodit? Když jsem špitla, že má ta porodnice dobrou pověst, tak se zadostiučiněním prohlásila že ano, že oni vedou přirozené porody! Pokud tam tedy chceme rodit, musíme navštívit celkem 3x jejich kurz! Když jsem jí řekla, že kurz navštěvuji zde v Brně, tak řekla, že to není JEJICH kurz. Zkrátka, celkem mě to odradilo. Nakonec mě od Vrchlabí zachránilo to, že jsem pojištěná u vojenské pojišťovny a jak jsme později zjistili, s touto jedinou pojišťovnou nemají smlouvu. Rodila jsem tedy u Milosrdných(viz výše v diskuzi) a nemůžu si vůbec stěžovat....
 watanaki 
  • 

Re: Re: Re: Vrchlabí 

(27.11.2006 19:43:31)
Ten mladý pan doktor se jmenuje Čapek a je opravdu moc fajn. K mudře Korbelářové dodám, že ona opravdu nesedí každému. Od hodně mamin jsem se tam dozvěděla, že na ně byla protivná a dělala z nich pomalu bolestínky, které nic nevydrží.

Já dodám svoje pocity: k Dr.Korbelářové jsem chodila od 36.týdne na předporodní kontroly. Oproti doktorce, co jsem k ní chodila před tím - úplná pohoda! Ta moje byla hr hr, ať to vodsejpá, pokaždé na mně vytáhla ultrazvuk na zjištění polohy miminka a pokaždé jsem se musela bránit že ho nechci. Ona byla pokaždé trochu zmatená, pak mi párkrát praštila na břicho, zapsala polohu dolů hlavičkou a domů. Psychoprofylaxe veškerá žádná, vždycky jen odbytí, že mám chodit do kurzu a hotovo (čímž mi kurzy pěkně znechutila). Také mi řekla, že podle ultrazvuku z 30.týdne bude dítě dost velké.

Dr.Korbelářová mi v klidu podložila nohy takovým válcem, vzala krejčovský metr a naslouchátko, velmi citlivě prohmatala břicho, vedla mi ruce tam, kde je hlavička, zadeček. Pak oznámila, že dítě velké není, je úplně normální, délka 50cm a já mám hodně plodové vody - a samozřejmě měla pravdu. Ty prohlídky byly velmi pěkné, klidné, tak nějak jsem si představovala, že mají být. A je mi moc sympatické, že existují doktoři a porodní báby, kteří věří taky svým rukám a zkušenosti a ne jen přístrojům.

Týden před porodem jsem měla fakt hodně silné křížáky-poslíčky, trvaly osm hodin a prokňučela jsem je, přičemž mne partner hladil po zádech a trochu to zabíralo. Mezi poslíčky jsem usínala, počítala jsem, jestli to není pravidelné a jestli nemám do porodnice, ale ono to přestalo. Pak jsem se na kontrole MuDr.Korbelářové ptala, kdy poznám, že rodím. Ale to jsem si dala! Ona se na mne podívala jak na chudinku která nic nevydrží a zeptala se, proč jsem nespala a co mají dělat ženy, které u toho ještě chystají děti do školy! Jenže já taky nejsem člověk, který si svoje mínění neventiluje, takže jsem jí řekla, že bych teda ráda věděla, co by dělala ona, kdyby měla podobné bolesti a že jsem se k ní přišla poradit, protože poradna je od slova poradit a ne vysmívárna od slova vysmívat. A jestli na mne nemá čas jako moje minulá doktorka, tak se na ni taky můžu vykašlat a jdu domů a nebo porodím na privátě, protože nebudu vědět, kdy do porodnice! Já myslím, že jsme si v tu chvíli porozuměly. Opravdu si na mne udělala čas a dostala jsem tam psychoprofylaktický rozhovor, který jsem opravdu potřebovala. Tenkrát jsem se tam i rozbrečela, ona mi dala kapesník, ale opravdu jsem tam s ní rozebrala skoro všechny své pocity, obavy, přání... tak, jak jsem si vždycky myslela, že by to v těhotenství mělo být, protože zdravé těhotenství je hlavně o psychice, ne o neustálém měření tlaku, moči, krve a ultrazvucích.

I při porodu se Korbelářová chovala trochu odměřeněji, než sestřičky co mne hladily a byly miloučké a úplně ťuťu muťu. Jenže ona tam nebyla pořád, jen sem tam přišla, a navíc se mne její přítomnost ani moc netýkala. Ona je Korbelářová někdy trochu tvrdší, ale to je tím, že její filozofií je, že ve Vrchlabí rodí ženy silné, které stojí pevně nohama na zemi a jako takové to ťuťání vlastně ani nepotřebují. Jinak by mne silně zajímalo, jak rodila ona, ale doufám, že s ní ještě někdy hovor povedu. Jinak jsem se trochu natrhla a Korbelářové sešití nejenže nevyhnisalo, jak jsem měla strach (v porodním plánu jsem měla uvedeno, že musí použít opravdu klavitní nitě, neb jsem alergická na obyčejné), ale zahojilo se to do týdne a dnes ani nevím, kde ty stehy byly. při kontrolách byl MUDr.Korbelářová hodná, perfektní.

Jinak úplně chápu, že ten, kdo ji nepoznal dřív, ale až při porodu, může být dost rozčarovaný, každému nesedne. Ale to je problé, který mne na českém porodnictví pálí nejvíc: proč nemůžeme mít u porodu toho doktora, kterému věříme a rády bychom ho tam měly? To samé platí i o porodních asistentkách. Jaktože na jih i západ od nás si ženy toto zvolit můžou a my ne? Každý porod by pocitově byl lepším kdyby žena věděla nejen do jajého prostředí jde, ale i koho tam bude mít. Já jsem byla s porodem opravdu spokojená, ale každý není, dokonce ani ve Vrchlabí ne, i když tam je nespokojených poskrovnu.

Ještě k tomu,že jsem nechtěla, aby mne prohlížel muž: každá to máme jinak, já jsem měla v životě opravdu hnusné zkušenosti s chlapy-gynekology a proto je nemusím. Ale DR.Čapek je fakt milý muž, velmi pěkně mi tehdy poradil s kojením, lépe než sestřičky. A o primáři ani nemluvím, o tom tvrdím, že z něj ta dobrota jen odkapává, bavila jsem se s ním, vím, že kdo neřeší stud před muži je s nimi moc spokojený, jsou empatičtější než Korbelářová. Já mám třeba kamarádky, které by zas nešly k ženské - jednu hodně tvrdě vyšetřovala káča s dlouhými nehty, u druhé si dokonce vyškrabávala na břicho nehtem čáru, kde má na ultrazvuku mimino najít a od té doby k ženským nechcou.
 Lejlina 
  • 

ZAVŘENÉ VRCHLABÍ 

(27.11.2006 21:11:35)
je prý až do konce roku, že nemají personál. A Dr. Korbelářová je prý vyhozená samotným panem Kavanem! Víte o tom něco, co se děje???? Já jsem 14 t.t. a myslela jsem si na ně.
 hanule 
  • 

Re: ZAVŘENÉ VRCHLABÍ 

(27.11.2006 22:26:09)
Jo, když tam voláte, tak vás nevezmou. Ale kámoška tam rovnou dojela a šlo to! Je to tam nějaký hustý. Asi to buď zavřou, nebo to bude jako každá jiná porodnice. A to je v pytli!!!!!!
Kavan odchází a Korbelářovou vyhodili, majitelé debilní.
Já chci rodit DOMA, když není CAP ani Vrchlabí. Úůůůůůůůůúúúúúúúú.
 ajka 
  • 

Re: Re: ZAVŘENÉ VRCHLABÍ 

(27.11.2006 23:26:16)
maminky vyčkejte!!! Nikdy nic není takové, jak se povídá. Není pravda to, co tady píšete. Je to trochu jinak. Mimo službu je primář Kavan i dr. Korbelářová a mají omezený provoz zatím do konce roku, než se situace vyřeší. Když tam dojedete už s rozběhnutým porodem, tak vás neodmítnou. To pro ty, které čekají miminka teď. Ty těhulky, které mají termíny až později, ať jsou v klidu. Něco se vyřeší a uvidí. Předem se nestresujte, škodíte tím svým miminkům a ty to nepotřebují. Nebojte se, porodíte dobře a určitě podle svých představ. Vždycky se dá nalézt řešení! A.
 lucie ,tři děti 
  • 

Re: Re: Re: ZAVŘENÉ VRCHLABÍ 

(29.11.2006 0:46:25)
Já mám s paní doktorkou Korbelářovou velice dobré zkušenosti.Ráda na ní vzpomínám a myslím ,že by bylo fajn,kdyby bylo víc takových doktorů,kteří se stále vzdělávají,mají mnoholeté zkušenosti a jejich profese je opravdu zajímá.
Kdo s ní máte také dobré zkušenosti,můžete jí podpořit přímo u ředitele Vrchlabské nemocnice na emailové adrese:
reditel@nemocnice.vrchlabi.cz
 lenka 
  • 

Re: Re: Re: ZAVŘENÉ VRCHLABÍ 

(2.12.2006 10:19:40)
ajko,
potesila jste me. mam termin za 14 dni a s porodem ve vrchlabi jsem na 100% pocitala. jste si jista tim, ze kdyz tam prijedu uz s rozbehnutym porodem, neposlou me pryc? neni to tak, ze je cele oddeleni zavrene? mame to 40km, nerada bych porodila v aute :-)
 lusinta 
  • 

Re: Re: ZAVŘENÉ VRCHLABÍ 

(29.11.2006 8:55:31)
Taky jsem tam chtěla jet a dokonce mám už vše zařízené...Termín sice máme až začátkem března,tak snad se do té doby situace změní..Ale jet tam 400km a pak zjistit,že už tam nic není jako dříve-protože vedením se to smaozřejmě takto může změnit-to by byla nejhorší možnost...Achjo..taky uvažuju,že zbývá snad jen ten porod doma..asi si začnu shánět více informací...
 eva 
  • 

Re: ZAVŘENÉ VRCHLABÍ 

(29.11.2006 9:21:18)
lejlina má pravdu¨
kavan jde do hostinného do ambulance
korbelářovou jeste před tím stihnul vyhodit, dostala A za nepovolenou služební cestu.
tak je to pozastaveno, bud přijmou někoho naladěného na přirozené porody, nebo to bude "obyčejná porodnice" nebo to zavřou, to snad ale né
 Anouk 


2 x to samé a pokaždé jinak :-) 

(28.11.2006 0:02:03)
Watanaki,
díky moc za doplňující příspěvek.
Měla jsem z MUDr. Korbelářové a PA Konvalinové přesně ten pocit, jak píšeš, že jejích filozofií je, že ve Vrchlabí rodí ženy silné, které stojí pevně nohama na zemi a jako takové to ťuťání vlastně ani nepotřebují.

To jsi napsala fakt moc trefně, máš recht, že já vlastně chtěla poťuťat... hlavně po porodu. Místo přirozeného příchodu na svět pro našeho prvorozeného jsem prožila velice vyčerpávající protrahovaný porod a jako třešinku na konec... kleště. Byla jsem z toho dost vykolejená a PA mi zcela v souladu s popisovanou filozofií, ještě vpálila dost obviňujících větiček. Měla jsem přesně ten pocit, že jsem jí tak nějak nezapadla do její představy správné rodičky. A asi měla pravdu, nedokázala jsem porodit přirozeně. Ale v něčem se přeci jen mýlila, třeba v tom, že já nebudu schopná své dítě ani odkojit. Kojit jsem nakonec dokázala 20 měsíců.

Podruhé jsem já nepoučitelná ale vyrazila do Vrchlabí znovu, když mi na příjmu otevřela PA Konvalinová, kontrakce, přicházející po 3 minutách okamžitě ustaly a vrátily se až druhý den:-)
Být v porodnici bez kontrakcí mi sice přišlo dost nepatřičné, ale jednu ohromnou výhodu to mělo. Měla jsem dost času prodiskutovat s další směnou svůj porodní plán (původně psaný pro úplně jinou porodnici) a vysvětlit jim hlavně tu část, kde jsem se zmiňovala o minulém porodu o chování personálu během něj i po něm a o tom jaké pocity ve mně jejich přístup vyvolával a nakolik mne poznamenal.

U porodu své dcery jsem už měla navíc svoji dulu a hlavně dva anděly Irenku a Ilonku. Tyhle PA neťuťaly, nehladily, byly tam se mnou, chápaly mne, nepodivovaly se, když jsem párkrát už už ztratila odvahu a minulost mne málem dostihla. Věřily mi, neshazovaly mou bolest, povzbudily když bylo potřeba, navrhly co považovaly za prospěšné v daném okamžiku a nekroutily hlavami, když jsem udělala něco úplně jiného. A když jsem pak při „tanci“ začala pobíhat po pokoji, pozorně pospíchaly za mnou. A dobře tak, protože já si najednou klekla a malá se při druhém či třetím zatlačení narodila. Jestli si stihly natáhnout rukavice (slyšela jsem jak se po nich shánějí) fakt nevím a je mi to srdečně jedno:-)
A tak se můj druhý porod stal katarzí a mým druhým nejsilnějším zážitkem v životě, tentokrát tím nejkrásnějším. Vstoupila jsem do stejné řeky, ale pokaždé jsem z ní vyšla jako úplně jiný člověk.
 watanaki 
  • 

Re: 2 x to samé a pokaždé jinak :-) 

(28.11.2006 16:08:50)
Anouk - fakt byla Konvalinová hustá až tak? Víš, já jsem se naučila, že pokud je na mě někdo hustej, okamžitě mu to vpálím na stejno. Jsem ráda, že Tvůj druhý porod byl fajn, nejmenovala se ta Ilonka náhodou Kovačicová? Na tu vzpomínám moc ráda, měla byt o být taková hodná, klidná děvčica s dlouhým copem, Slovenka.
 Anouk 


Re: Re: 2 x to samé a pokaždé jinak :-) 

(29.11.2006 11:07:30)
watanaki,
Olinka se jmenuje Riedlová, původně rodila v CAPU na Bulovce a teď dělá na dětském ve Vrchlabí.
Jinak opravdu obdivuji Tvoji asertivitu... nepořádáš nějaké kurzy:-)
Já trpím schodišťovým efektem a fakticky až vždycky na schodech mi dojde co jsem tam nahoře měla vlastně říct.
 watanaki 
  • 

Re: Re: Re: 2 x to samé a pokaždé jinak :-) 

(29.11.2006 13:33:06)
No, to mně taky, zvlášť pokud se setkám s lidskou blbostí, se kterou ale fakt pracovat neumím. Jenom se mně kolikrát osvědčilo přísloví, že na hrubý pytel patří hrubá záplata...
 Linda Kovacicova 
  • 

Re: Re: 2 x to samé a pokaždé jinak :-) 

(29.11.2006 14:39:44)
mila wataniki...
moc me potesilo,ze na me spominate v dobrom.....zelam vam vela stastia a hlavne aby vase deticky vam prinasali len a len radost...
s pozdravom byvala por.baba a detska sestra z Vrchlabi
 watanaki 
  • 

Re: Re: Re: 2 x to samé a pokaždé jinak :-) 

(29.11.2006 20:32:22)
Vy se jmenujete Linda? Já si pamatuju jen to příjmení z nástěnky, na které máte všichni fotky. Děkuju Vám za krásně prožitý porod, ani nevíte, jak hodně pomáhá, když u Vás sedí někdo milý, nevtíravý, ale přitom moc empatický. Snad Vás ještě u dalšího porodu potkám :-). A přeju vše dobré v práci i osobním životě.

 linda kovacicova 
  • 

Re: Re: Re: Re: 2 x to samé a pokaždé jinak :-) 

(30.11.2006 22:14:51)
mila wataniky....
bohuzel uz se semnou ve vrchlabskej porodnici nestretnete nakolik sem koncem srpna koncila a vratila sem se na slovensko do sveho rodneho mesta....sem rada,ze sem vam mohla byt oporou a pomoct....strasne me to hreje pri srdci,ze na me spominate len v dobrom.....preju vam vsecko naj-naj
S pozdravom zustava Linda kovacicova
 Kaca 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: 2 x to samé a pokaždé jinak :-) 

(30.11.2006 23:15:41)
Tak když už jste tady, tak já se taky přidám s díky :) Také jsem Vás měla u porodu a musím poděkovat za Váš úžasný klid, trpělivost, empatii a podporu, doufám, že zůstanete věrná své profesi, s Vámi rodit je radost :-))) Jestli si Vás tedy nepletu - pokud tam tedy nebylo více Slovenek s dlouhým copem (byla jsem tam v květnu 2003), bohužel jsem tehdy nějak nezaznamenala jméno :-)
 Kaca 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: 2 x to samé a pokaždé jinak :-) 

(2.12.2006 20:57:47)
jej, teda pardon, ne květen 2003, ale 2004. Ach ta paměť :-))))
 kaMyš 


Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(28.11.2006 11:32:10)
Přesně souhlasím s postřehy o MUDr. Korbelářové a PA Konvalinové! Prostě nemusí každému sednout. Já jsem paní Konvalinovou u porodu nepotkala, tak nevím, jak tam působí, ale na předporodním kurzu byla sice skvělá, sdělila spoustu zajímavých a potřebných věcí, ale přišla mi trošku "nekompromisní". Dr. Korbelářovou jsem měla u příjmu, trochu mě znejistěla, když se na mě ošklivě koukla jen proto, že jsem v těhotenství trošku brala vitamíny pro těhotné. Ale pak se na mě zas koukla znova, prohlásila, že to bude lehký porod a odkráčela - to mi zas dalo velkou sílu. A když jsem se s ní po porodu pak bavila, tak byla moc fajn. Ale prostě chápu, že někoho v citlivém porodním stavu může některá její poznámka dost zaskočit, obzvlášť když jí vidí u porodu poprvé.
 Michaela+Nina 2/05 


Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 20:57:12)
Ahoj, chtela bych jen dodat svůj dojem z Dr Korbelarove. Take mi prisla dost "od rany" ale zaroven na me pusobila velmi pozitivne. Na tutani jsem tam mela muze a ona to podle meho tak brala. Pripadala mi stejna, jak bych si predstavila porodni babu z hor - citliva, ale tvrda. A poznamky, ktere obcas na me mela, jsem vnimala jako jeji specificky smysl pro humor. Asi jsem mela stesti, ze podobny mam take - pomaha mi, kdyz se problem "zlehci" spis nez prehnane souciteni. Dava mi to silu. Podstatne ale je, ze jsem jeji poznamky nevnimala jako vysmech ale jako humor, ktery je mi blizky :-)

Jinak o tom, ze se vrchlabi bude zavirat, jsem cetla uz davno a je mi z toho dost smutno :-( Je bohuzel pravda, ze naproste vetsine zen je uplne jedno, ze neproziji prirozeny porod a porad mluvi o tom, ze chteji tu jistotu v tech doktorech, a tu zase spojuji s klasickou porodnici. Uz nekolikrat jsem se setkala s vetou "ja nechci rodit jako ty, ja chci aby tam byli doktori kdyby se neco stalo" a to presto, ze vedi, ze moje dite zrovna poporodni komplikace melo a muselo na JIP do HK...
Osobne se citim dost bezmocna v tom, jak v techto zenach vzbudit touhu rodit prirozene, cimz by se mohl vytvorit tlak na zmenu i v ostatnich porodnicich :-(((
 Šumi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 21:48:13)
Hele Miško, já jsem touto touhou obdařena a tak jsem si ji naplnila, ale nenapadlo by mě , abych požadovala po někom, aby toužil po stejných věcech jako já. Většina žen netouží, tak nechápu proč by ti z toho mělo být smutno. Jó kdyby všechny brečely, že chtěj rodit bez lékaře, nechtěj ani slyšet o oxytocinu, epidural považují za nejsprostší slovo, co kdy zaznělo a při tom musely povinně ležet na klinikách, tak to potom jistě. Ale takhle? Proč? Není to sakra jejich věc?
 Michaela+Nina 2/05 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(30.11.2006 14:53:29)
Ahoj Sumi,
mas samozrejme pravdu, ja se jen nechala unest tim, co bylo napsano vyse (nevim uz od koho), ze by zeny misto rozeni doma mely vyvijet tlak na porodnice aby tam bylo mozno rodit prirozene. Psala jsem to proto, ze mam ze sveho okoli zkusennost, ze vetsina zen tuhle touhu nema a navic nekteri jsou tak neinformovani ze prirozeny porod (v porodnici) spojuji s porodem bez lekare apod...
Nechtela jsem se nikoho dotknout, byl to povzdech spis kvuli tomu "tlaku" na porodnice, ktery vubec nechapu, jak by se mel v praxi provadet jinak, nez predtim presvedcit tu vetsinu rodicek. Coz je ale zasahovani do jejich svobodne volby takze je to zacarovany kruh :-)))

Snad se tu rozbehnou porodni domy, to by bylo urcite idealni reseni.

 Zdena 
  • 

Re: Re: Re: Vrchlabí 

(27.11.2006 21:59:07)
Musím souhlasit, chodila jsem celé těhotenství k doktorce, takže když jsem přijela do Vrchlabí a uviděla mladého a pohledného pana doktora, tak jsem byla trochu nesvá :). Ale opravdu BYL skvělý, jeho chování bylo hrozně fajn, což se bohužel nedá říct o dětských sestrách (některých). Je to hlavně o lidech, když jsem rodila já, bylo tam dost plno a tak možná byly nervózní, nevím, ale možná za to taky mohly moje hormony.Každopádně se mi splnil sen o přirozeném porodu, protože ten první vedený od A do Z lékaři byl příšerný. Náš chlapeček vážil 4,60kg a měřil 55 cm (máme to v rodině) a myslím, že díky tomu nezasahování ze strany personálu se povedl porod, na jaký budu vzpomínat v tom nejlepším, i když to rozhodně nebyla procházka růžovým sadem. Rozhodně bych každému Vrchlabí doporučila, ale člověk je jenom člověk a i ve Vrchlabí se dá narazit na někoho, kdo zrovna nemá náladu.
 eva 
  • 

Re: Re: Re: Vrchlabí 

(28.11.2006 19:53:58)
máš pravdu paní konvalinová, je silně ale opravdu silně nesympatická pání
ta to dost kazí, a až tu budu rodit tak si to vyžádám bez ní a na předporodní kurzy k ní.. ani náhodou
chování ta paní nemá žádné
 Sanyska 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(28.11.2006 21:04:59)
Pripojuji se ke spokojenym rodickam z Vrchlabi. I kdyz samozrejme vsechno ma sve pro a proti...
Prijimala me PA Konvalinova - jak uz tu nekdo psal, me take dost nesympaticka, protivna a mela jsem z ni pocit, ze trochu otravuju - a MUDr Kavan, mily, celkem prijemny doktor, ktery toho ale moc nenamluvil.
Byla tu rec take o MUDr Korbelarove...je to takova drobnejsi kratkovlasa doktorka s brylemi??? Vek si netroufam vubec tipnout. Podle zdejsich reakci na ni bych rekla, ze jsem ji mela pak u porodu, dost razna zenska, ktera se s nikym a nicim moc nepare, ale jmeno si bohuzel nepamatuju.
Nejlepsi pocit jsem mela ze svych porodnich asistentek Zuzany a Lidy, ty byly opravdu ZLATE!
 Čarodějka... 


Re: Re: Re: Vrchlabí 

(28.11.2006 22:16:34)
Anouk....
čtu zpětně....a naprostý souhlas!
Dr. Korbelářová je jak chlap, na ní není nic citlivého a ženského!
oproti tomu primář Kavan je super a ten mladej MUDr. se jmenoval Čapek!
:-)
Už tam bohužel není...

Ahá, koukám, že Ti to již Watanaki napsala...

A k její poznámce: Jinak by mne silně zajímalo, jak rodila ona (Korbelářová) tak to mě docela zarazilo... protože ona přeci děti nemá...

Anouk,
no nevím, já na předporodní kurzy Ivy Konvalinové chodila, i na její těhotenský tělocvik a musím říct, že je to úžasná ženská!!!!!!!!!!!!
Ale je fakt, že na fňukání moc není...a moc dobře ví, že když matky začnou při porodu stresovat, nechtějí spolupracovat a tlačit, tak tím ubližují především dítěti!!!

Martino a Kačko,
mno...to je jen Tvůj názor! Já ve Vrch rodila 2x a pohoda!
Personál super ....krom Korelářky, tu nemám ráda!
Sestry taky fajn!
Jen to novorozenecké by mohli vylepšit...hlavně sestřičky...Bílková je úděsná!


Celkové shrnutí....až budu těhotná příště...zas a jedině VRCHLABÍ!!!

Teď už konečně bez Korby... :-))
 watanaki 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(28.11.2006 22:38:06)
Korbelářová děti nemá? BINGO!!! A jsme u jádra věci - takže přesně jak jsem si myslela má někde v této oblasti zasuté mindráky a když vidí porod, vyplavují se jí ven! Jako odborník je pro mne velmi přijatelná, hodně zkušeností, prý je i velmi dobrý operatér, jako žena k ženě - tam to pokulhává a už vím proč.Dík :-)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(28.11.2006 23:33:55)
Dr. Korbelářová je jak chlap, na ní není nic citlivého a ženského!

Čarodějko, Dr. Korbelářová je ráznější, to je pravda. Ale na druhou stranu po druhém porodu mi tak nějak zapracovaly hormonoy ;o) a ve mně bylo ohromné štěstí nad druhým porodem, lítost nad prvním porodem... no prostě silné emoce, v jednu chvíli jsem bulela jak želva a musím říct, že dr. Korbelářová mě v tu chvíli dost podržela. Jo, ráznější je, ale nemyslím, že by na ní nebylo NIC citlivého a ženského. Mluvila jsem s ní před porodem, kdy si na mne udělala čas a podala mi naprosto vyčerpávající odpověď na téma "ambulantní porod" (ehm, včetně rozebrání, proč chci rodit ambulantně a co si od toho slibuju... mmch názorově mě nepřetahovala ani na jednu stranu), "byla" u mého porodu - to byla je v uvozovkách proto, protože ve skutečnosti porod vedla PA Konvalinová, takže přímou zkušenost od porodu nemám. Po porodu si na ni nemůžu stěžovat, ba naopak.

Jinak zdravím :o)
 Čarodějka... 


Re: Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 8:19:36)
Sylvie,
no já s ní mám prostě jinou zkušenost....a né jednu... :-)
Jinak mi přišla v noci smska od jedné PA z Vrch., že by měla být na Rodince a na Aperiu oficiální zpráva o tom, co se ve Vrch. děje, ale ať hledám jak hledám, nikde nic nevidím. A Jirka taky o ničem neví...tak nevím.... ale zkusím zjistit...

 Anouk 


Re: Re: Re: Re: Vrchlabí 

(29.11.2006 11:00:48)
Čarodějko,
já jsem předporodní kurz u PA Konvalinové také absolvovala a byla jsem nadšená. O tom žádná. Při porodu nebyla.

Po porodu se ptala jak jsem byla spokojená. Řekla jsem jí, že jsem moc vděčná, že jsem mohla rodit u nich, že nikde jinde by neměli tolik trpělivosti a nedali mi tolik času. A jako jako jediné negativum jsem uvedla, že pro mne osobně bylo silně demotivující a zbytečné jak mi mladá paní doktorka (ta tam snad byla jenom na záskoku) opakovaně tvrdila, že tohle nejsou kontrakce, ať si lehnu a spím a ráno, že pojedu domů. Ať neříkám, že nejde spát, tohle bolet nemůže a zaspat se to docela určitě dá. Kontrakce to asi byly, ráno jsem byla na 8 cm.

No a na tohle mi odpověděla, že se nemám doktorce divit, že rodičky jako já moc dobře znaj, že ty co mají první dobu porodní zadarmo (to jsem dodnes nepochopila) pak nikdy neporoděj. Že si za to můžu sama, protože mám v sobě spoustu psychickejch bloků, který jsem si měla vyřešit už před porodem a netahat jim je do porodnice..... A že jak tak na mne kouká, že já nebudu schopná svoje dítě ani odkojit.

Byl to ten nejrychlejší psychologickej rozbor osobnosti jaký jsem kdy zažila:-)
No a pokud jsem jim do porodnice dovezla nějaký ten blok, odvezla jsem si parádní poporodní depresi.... já jí totiž uvěřila a začala hledat příčiny "nezdaru" sama v sobě. Aź po mnoha měsících mi došlo, že ne já, ale ona ve své roli tenkrát ve Vrchlabí selhala.
Já dělala co jsem mohla. Ona udělala to co nemusela.
Ano, když už do mne na sále tekla druhá kapačka oxytocinu, plakala jsem a zoufala si, ale tlačit jsem nepřestala o nic proti bolesti jsem si neříkala, nehysterčila jsem. Po 1,5 hodině řízeného tlačení na koze - při kterém jsem i přes slábnoucí kontrakce spolupracovala jak divá - mi pak už ale došla síla a tak došlo na ty kleště.

Já Vrchlabí "nezazlívám" průběh mého porodu.. i když tam bylo pár diskutabilích okamžiků... já cítím jako jejich obrovské mínus chování k rodičce po komplikovaném porodu. Dalo se předpokládat, že bych se nehnala do hor, pokud bych si nepřála porodit co nejpřirozeněji a co nejšetrněji s minimálním počtem zásahů. To jsem přála nejen sobě ale i svému miminku. Dobře dopadlo to úplně jinak a to, že nikdo nezaskočil poplácat mě po zádech a říct, ať si s tím nelámu hlavu, že to NEBYLA moje vina, že někdy se takové věci stávají.... pochopím, protože mají spoustu jiné práce. Ale reakce PA Konvalinové už na mne byla opravdu silná káva a fakt jsem pár hodin po porodu nějak nebyla schopná reagovat asertivně.

Omlouvám se za pravopis a asi i sloh, mláďata mi tu za zády demolují pokojíček.



 Chitussi 
  • 

ANOUK? CHODIS SEM JESTE NEKDY NA DISKUSI? 

(20.6.2009 14:52:06)
Anouk, to, co popisujes, mi dodnes, vic jak po trech letech prijde jako bych to psala ja. Narozdil od tebe vsak mam z toho porodu porad trauma a porad se obvinuju, co sem udelala spatne. Myslim, ze by mi hodne pomohlo si s tebou vymenit par emailu. Dej prosim vedet, jestli se sem jeste nekdy mrknes. Diky
 Stáňa a dva kluci 


Re: ANOUK? CHODIS SEM JESTE NEKDY NA DISKUSI? 

(23.6.2009 15:47:21)
Článek i reakce jsem si přečetla, protože mě zaujal název. Taky jsem rodila ve Vrchlabí a musím říct, že to, co jsem se z této reakce dozvěděla, pro mě bylo velký zklamání. Paní Konvalinovou znám taky, byla jsem na předporodním kurzu a byla u mého druhého porodu. Já osobně si nemůžu na nic stěžovat. Ale to, jak neprofesionálně se zachovala, ten psycho rozbor člověku, kterého viděla poprvé v životě, jak nedokázala zareagovat empaticky a jen hájila pozici personálu, považuju za hodně špatné. Velmi tím ublížila.

Můj osobní názor je ten, že ač zastánce přirozenýho porodu, sama jsem tak rodila, si myslím, že ne každý je schopen zvládnout přirozeně porodit. I když chce. Myslím, že je ve hře tolik faktorů, vlivů, za nejzásadnější považuju i vliv vyšší moci. Z nějakého důvodu není každému dáno porod zvládnout a určitě existují i důvody, proč tomu tak je.

Anouk i Chitussi, přeju brzké uzdravení z traumatu, cesta určitě existuje~x~.
 Lou+3 


Lucka 

(27.11.2006 10:14:03)
Moc hezke a musim rict, ze ja jsem si podobny zazitek prozila v prazske porodnici na Bulovce. Paradoxne, protoze jsem planovala rodit ve velke porodnici s epiduralem a nakonec tam meli plno, tak jsem dorazila sem, poprve v zivote a je neuveritelne, jak to bylo fajn a ze to slo docela dobre prezit. Vsem preju takove hezke zazitky.
 Sidi (2 synove 11/04 + 03/07) 


Závidím ... 

(27.11.2006 12:23:36)
Ahoj,
moc Ti/Vám závidím takový porod a možnost jet rodit do Vrchlabí. Dvakrát tam rodila i má dobrá kamarádka, jednou holčičku, jednou dvojčátka - zase holčičky. Její zkušenosti jsou podobné jako Tvé/Vaše.
Oběma vám to můžu jen závidět - mám to Vrchlabí skoro 300 km a tak se mi tam rodit asi nepodaří, i kdybych se rozkrájela, ledaže bychom si tam s manželem 14 dní před termínem udělali dovolenou a doufali, že se nám to povede.
Porod, jak jej popisuješ/popisujete, by byl porod podle mého gusta se vším všudy.
Musím ale říct, že jak tak čtu články o porodu a jak tak poslouchám všechny své kamarádky, které porodily normálně, tj. spodem, ne císařem jako já, tak začínám mít pocit, že ani tak úplně netrvám na naprosto přirozeném porodu, že asi snesu i klystýr a nástřih a oxytocin a já nevím co ještě (i když radši bych se bez toho obešla), ale že naprosto klíčový je pro mně ten pocit, jak mne bere personál porodnice.
Mám naprostou hrůzu z toho, že když řeknu lékaři, že nechci nastříhnout, i když by to možná celé věci pomohlo, že se setkám sice s respektováním svého přání, ale onomu lékaři (či lékařce či asistentce) se objeví na tváři výraz "Zase jedna přirozená chytrolínka, ale kdo chce kam, pomozme mu tam ...". Tohohle se opravdu bojím.
Jeden porod už mám za sebou. Jak jsem psala, odehrál se císařským řezem, protože si můj organismus prošel těžkou verzí HELP syndromu (syndrom totálního selhání organismu matky) a já i miminko jsme byli ohroženi na životě. Byly to nejhorší okamžiky mého života a i to co následovalo po nich (silná a zanedbaná poporodní deprese se všemi dalšími následky) mi do dneška - po dvou letech - vhání slzy do očí. Lékaři mi tehdy zachránili život, to ano. Mám krásného zdravého kluka. Ale také totálně nabourané sebevědomí a hrůzu z dalšího porodu. A to ani ne tak kvůli tomu, že jsem rodila tak, jak jsem rodila, ale právě kvůli následnému přístupu nemocničního personálu ke mně.
Moje intuice, potřeby, touhy pro nikoho nikdy nebyly důležité - byla jsem tam jakoby navíc. Při péči o syna nikdo nerespektoval mé maminkovské postřehy - byl prostě nedonošeňátko, se kterými se nějak nakládá a změna postupu není možná, takže mne např. nikdo neposlouchal ve chvíli, kdy syna přesunuli z inkubátoru do postýlky, on bojoval s tím udržet si stálou tělesnou teplotu a začal tudíž být na pár dní méně pohyblivý a lékaři mu hned nasadili léky na podporu mozkové činnosti. On je ale nepotřeboval, potřeboval jen čas, aby vyhrál svůj souboj s teplotou. Po lécích začal být interaktivní, nespinkal, pořád jen plakal, odmítal kojení, špatně se přisával, hubnul. Měla jsem ho 24 hodin u sebe, pozorovala jsem ho, ale na má upozornění nikdo nedal - neuroložka, která ho viděla pouhých 10 minut, usoudila, že je hypoaktivni a tak leky dostaval. Boj proti nim trval 14 dni a mezitim se nam spousta veci zhroutila - kojeni, ma psychicka pohoda. Nakonec lekari leky vysadili, maly se sklidnil , za 10 dni nabral patricnou vahu a my sli domu. Ale to martyrium uz nam nikdo neodpare. Na mne se vsichni divali jako na hysterickou matku, nikdo mou intuici, me poznatky nerespektoval. Stejne tak to bylo i s mym volanim o pomoc, kdyz jsem se necitila psychicky v poradku. Byla jsem odbita s tim, ze depku ma po porodu kazda maminka. Jenze ja 8 mesicu po porodu zazivala sebevrazedne touhy, miminko jsem nesnasela a mne i manzelovi to dalo dost prace, abych se z toho vykresala. Lekari, mne nerespektovali, nikdo z nich mne neposlouchal. Jako tonouci stebla jsem se i ja chytla nabidky me kamaradky navstivit lecitelku a az ta mi opravdu pomohla.
A tak se zase desim - ne porodnich bolesti, i kdyz vlastne vubec netusim, co to porodni bolesti jsou (nezazila jsem je, rodila jsem drive, nez vubec nejake mohly zacit), ale prave zase toho pocitu, ze ja tam budu jakoby navic, ze nikdo nebude poslouchat, co mi dela dobre a co mi dobre nedela, ze nikdo neda mne ani miminku sanci. Ze tam zase budeme jen jako nejake veci, se kterymi nekdo naklada pro nej rutinnim zpusobem a ktereho nezajima, co ty veci citi. Toho se fakt panicky bojim.
A mam pocit, ze ten pristup je klicovy pro vsechny maminky, at uz jsou zastankynemi tzv. prirozeneho porodu nebo tzv. lekarskeho porodu. Mam kamaradky, ktere lekarum naprosto duveruji, ale kdyby jim lekar rekl "Nervete tady, zenska, vzdyt je to jen porod", tak by je to rozlozilo asi uplne stejne, jako mne by rozlozil ten pohrdavy vyraz ve tvari lekare, kdyz projevim prani neco nepodstoupit, i kdyz to nebude uplne rozumne.
Mam zkratka strasny strach z netolerance.
Drzim vam vsem palecky, aby porod probihal vzdy podle Vasich predstav - kdo chcete porod prirozeny, at jej muzete absolvovat prirozene, kdo chcete asistenci lekare, at ji mate.
 Dandy 


Re: Závidím ... 

(27.11.2006 12:46:56)
Moc bych si prala,aby vsechny maminky a jejich deti,mohli zazivat ten krasny a empaticky pristup,ktery ja zazila ve Vrchlabi.Je to ale o hodne vecech o lekarich,porodnich asistentkach ,pristupu k porodu,ale i o porozumeni a vciteni se.
Myslim si,ze urcite bude Tvuj dalsi porod vporadku a tak jak ma.Moc me mrzi,s cim jste se setkali a jeste vic me mrzi,ze v tom nejste sami.Spousta maminek trpi depresemi z porodu,poporodni pece ci z pristupu zdravotniku.Chapu,ze musi byt hrozne bojovat s tim,kdyz jsou takoveto komplikace,ale to jeste neznamena,ze by pristup zdravotniku mel byt jiny.Porad je to matka a dite,kteri potrebuji nejen zdravotni peci,ale i porozumeni,klid,pohodu a nevstupovani mezi ne,pokud to neni skutecne nutne!
Preji Ti k dalsimu porodu vybrat si ,,tu pravou pratelskou porodnici" at je jak chce daleko,porod netrva pet minut a kdyz je vse OK tak se to da dojet...A potom nekoho,kdo Te u porodu bude chranit,jako zed mezi Tebou a personalem,nekdo o koho se muze clovek oprit.Opravdu vyborne je vyuzit sluzeb duly.Urcite si jiz o nich slysela a dula je pri porodu jen pro tebe a ty negace muze odstinit svym telem a ty se muzes soustredit ,,pouze na rozeni":)
Preji aby bylo priste vse vporadku,jako ze bude:)hodne zdravicka a nam vsem vice pratelskych porodnic!Petra
 Sidi (2 synove 11/04 + 03/07) 


Re: Re: Závidím ... 

(27.11.2006 13:18:00)
Dandy,
diky za podporu. taky pevne doufam, ze nase dubnatko se narodi za uplne jinych okolnosti. vybrali jsme porodnici v Kadani, ktera ma take CAP jako Vrchlabi a mame ji 20 km "za barakem". Sve prvni jsem rodila v Moste. Nechci jim skodit, vse to muze byt jen muj subjektivni pohled, ale pro mne (a i pro maleho) to byl ocistec. Zschranili mi zivot a to jim nikdy nezapomenu, ale u toho by prece pece nemela koncit. Mozna jsem neskromna, nevim, ale me predstavy se opravdu totalne rozchazely se skutecnosti a jak uz jsem mockrat rekla - doufam, ze nikdy vice uz tomu tak nebude.
Dulu asi zkusim. Urcite se mnou chce byt manzel, ale to je preci jenom take chlap, s porodem take nema zadne zkusenosti a takova dula by mohla pomoci nam obema.
Jeste jednou diky za reakci a preji fajn den.
 JSq 


Re: Závidím ... 

(27.11.2006 13:21:36)
Sidi,
Připojuji se k Dandy. Když se dobře připravíš, nebudeš se bát. Dnes je již spoustu možností. Využij konzultací s porodními asistentkami,vyber si porodnici (Aperio vydalo Přehled českých porodnic, také Ti dají kontakt na porodní asistentku a duly v Tvém kraji),choď na předporodní kurzy, využívej všech babských rad, jako je pití maliníku, masáž hráze. Aspoň mně to vše pomohlo se porodu nebát. Také si myslím, že jsme s manželem působili jako lidé, kteří vědí, co chtějí. Takže v Podolí si z nás rozhodně kvůli porodnímu plánu nikdo neutahoval (možná někde venku mimo sál, ale to mně nepálí). Zcela vážně s námi diskutovali o každém bodu a opravdu plán plnili. Dnes už to není jen Vrchlabí, kde se dá dobře porodit, i když je to pravděpodobně nejlepší porodnice u nás.Na druhou stranu, pokud jste měli poprvé potíže s miminkem, měla bys zvážit , jaké má porodnice neonatologické oddělení.

Já také absolvovala plánovaného císaře. Byla to strašná zkušenost, včetně příšerného oddělení šestinedělí U Apolináře, ale přiznám se, že mně to tedy naopak motivovalo k větší aktivitě a přípravě, aby druhý porod už mohl být podle mých představ. Mezi těhotenstvími jsem si oběhala všechna nutná vyšetření, pořídila všechny možné zprávy a konzultace a trvala jsem si pak na svém. Druhý porod v Podolí byl opravdu super, i když uznávám, že asi patřím k těm šťastlivkyním, co jsou pro porod dobře uzpůsobené. A navíc jako druhorodička jsem už s následnou péčí o dítě neměla problém, taky jsme měli štěstí, že jsme dostali nadstandard a manžel tam s námi pár nocí přespal. Bylo to prostě celé takové rodinné. A krásné. Neboj se.

Jana
 Sidi (2 synove 11/04 + 03/07) 


Re: Re: Závidím ... 

(27.11.2006 13:44:17)
Jani i Tobe diky. Mam pocit, ze tohle vsechno potrebuji slyset, abych se uklidnila. Porod je jeste daleko, tak zkusim nejakou dulu ve svem okoli kontaktovat. Kazdopadne dik za podporu - uklidnuje mne, ze to podruhe muze byt opravdu jine a hezke a rodinne. To bych si moc prala :-)). Diky a hodne zdravicka Tobe i Tve rodine.
 Niki 
  • 

Re: Re: Re: Závidím ... 

(29.11.2006 12:40:36)
Sidi, můžeš také navštívit nějakou svépomocnou skupiny maminek, které měly nepříjemné zážitky z porodu jako ty, možná by ti dodaly odvahu. Nebo, pokud by ti tohle nevyhovovalo, i soukromou konzultaci s psychologem. Není se za co stydět, ty i tvé další miminko by jistě ocenilo vyřešený první porod. Přeju hodně štěstí a věřím (opravdu vážně), že v sobě najdeš sílu a druhý porod bude ok.
 Draci mamka 4+1 


Re: Závidím ... 

(27.11.2006 13:24:36)
Sidi, také bych Ti doporučovala pro příští těhu návštěvy duly nebo samostatné PA, se kterou můžeš probrat vše, bude Tě znát a bude Tě chránit. Také jsem odcházela po druhém porodu s depresí a prožila si to, co popisuješ,ale pak jsem otěhotněla po 5 letech znova a podařilo se mi se vším vyrovnat a porodit podle představ svých i miminka.
Pokud ví nějaká maminka, že je citlivá v běžném životě, opravdu by neměla chodit rodit do nemocnice, kde mají takový nelidský přístup k miminkám i maminkám.
 Róza 
  • 

Re: Re: Závidím ... 

(27.11.2006 13:39:05)
Jenže tak jednoduché to bohužel není, nelidský přístup není problém nemocnice ale personálu A to se nedá tak jednoduše odhalit.
 Draci mamka 4+1 


Re: Re: Re: Závidím ... 

(27.11.2006 13:58:16)
Nedá, to je pravda. Nikdo neřekne na rovinu, jsme studení čumáci:-) To se musí setkávat s maminkama a vyslechnout jejich zkušenosti. Také pediatři mi radili, jaká porodnice jim "vrací" rozhozené maminky.
 JSq 


Re: Re: Re: Závidím ... 

(27.11.2006 14:01:17)
JIstě, v samošce taky lépe nakoupíš, když se pokladní usmívá, ale i když se mračí, tak víš co chceš a koupíš si to. Proto je důležitá příprava, nejen maminky, ale i tatínka. Připravit se , že bude nutná trocha asertivity.A dobře vybírat porodnici.

Zní to trochu americky, ale pozitivní myšlení, příprava a sebedůvěra je základ úspěchu. Pokazit se to může, ale od toho jsem v porodnici,aby mi pomohli. Nesmím na to myslet apriori jako na jedinou variantu.

Já v porodnicích potkala spoustu blbů, ale na sále jsem měla štěstí na dobré lidi. Věřím, že většina těch porodníků se dá pohnout k nějakému lidštějšímu přístupu.

Jana, dcery Roza (3 roky) a Žofie (4 měsíce)

 Sidi (2 synove 11/04 + 03/07) 


Re: Re: Závidím ... 

(27.11.2006 14:09:40)
Ahoj Vlasti,
i Tobe dik za podporu. DJdu patrat po dule. Co se tyce meho prvniho porodu, vybrala jsem si porodnici v Kadani, kde jsem take zpocatku byla hospitalizovana, kdyz se to zacalo kazit a kde to bylo moc fajn. Pak se to ale zvrtlo uplne a protoze maly byl moc maly (pod 2 kg), museli jsme jit rodit do Mostu - nasi nejblizsi porodnice, kde je neonatologie. Dalsi neonatologicka jednotka je az v Usti nad Labem nebo v Praze. Ja bohuzel tou dobou byla ve stavu akutniho ohrozeni zivota, a tak na vybirani nebylo moc casu. Na lekare, ktery mne v Moste prijimal a pote i rodil, nedam dopustit - MUDr. Kacerovsky byl velmi komunikativni, vse mne i manzelovi vysvetlil a jeho pristup mi vyhovoval. Bohuzel mne uz pak neosetroval na sestinedeli a nezasahoval ani do pece o meho synka. I jeho lekar byl v pohode, problem bylv sestrickach, ktere si mnohdy delali, co se jim zlibilo, a v hostujicich lekarich, kteri dochazeli jen jednou za cas. No a totalni katastrofa byla pece sester i lekaru na sestinedeli. Tam uz to nabralo ty spravne grady, ktere pak vedly ke vsemu, co jsem popisovala.
Tentokrat se zase chystam rodit v Kadani, tak doufam, ze ted to uz vyjde :-)). Ale dulu zkusim, mohlo by to veci hodne pomoci.
 Dandy 


Re: Re: Re: Závidím ... 

(27.11.2006 16:18:55)
Jeste jsem zapomnela napsat,ze dula se da dobre najit na www.duly.cz,kde je to dobre rozdelene na regiony a je to server ceske asociace dul:)
Jinak jsem Petra a nevim proc mi tam porad skace Dandy,zkousela jsem preregistrovat,ale nefunguje...Petra
 Dana 
  • 

Kadaň a Most 

(27.11.2006 21:12:59)
Taky jsem poprvé rodila v Kadani. Nebylo to nejhorší, ale vzpomínky mě trápily ještě dva roky. Nebylo to lidmi, ale šokem z nečekané bolesti, takhle příšerné jsem to prostě nečekala. Také se mi neodloučila placenta. Podruhé jsem si vybrala Most, letos v červnu se mi tam císařem pro nepostupující porod narodil syn. Ráda vzpomínám, bylo to prostě podle mých představ, s komplikacemi se počítalo, přesto jsem zkusila rodit přirozeně. Nevyšlo to, ale nevadí. Mám z toho dobrý pocit.Doktor Kacerovský je opravdu formát, po zkušenostech z Ústí jsem si od něj nechala odebrat plodovou vodu.Jestli chceš, ozvi se na mail.
 Helena 
  • 

Re: Závidím ... 

(27.11.2006 17:11:30)
Napsala jsi to moc hezky a píšeš mi z duše. Pro mě je psychická pohoda také velice důležitá a jsem si jistá, že mě dokáže rozhodit úsklebek na tváři PA nebo lékaře jak v centru přirozeného porodu tak ve stand. nemocnici.
Já si proti tomu plánuji asi to, že chci, aby se mnou byl manžel a uvažuji i o zaplacení si duly nebo nějaké jiné osobní asistentky. Kterou budu dopředu znát, bude fundovaná a bude "dohlížet", event. ji požádám, aby tlumočila má přání a za mě zařizovala. Jsou to peníze, ale možná to je řešení situace.
Ještě bych chtěla podotknout, že manžel nemusí být dobrá varianta pro každou maminku a o i když máte skvělý vztah. Event. je možná mít manžela a "vykázat" ho, když to budete cítit zase jinak. Nebát se toho, je to možné a je to normální.
Držím moc palce a žádné strachy
 Dana 
  • 

Re: Závidím ... 

(27.11.2006 21:02:55)
Tyhle pocity chápu. Já se třeba hrozně bála, že odmítnu nástřih a oni prostě neposlechnou. V mém případě jsem prý souhlasila, ale nepamatuju si to. Momentálně mám stejné pocity bezmoci kvůli terapeutce a Vojtově metodě, ale to je jiná kapitola.
 Iva, dcera 5 let 
  • 

Je to o lidech 

(27.11.2006 17:00:16)
Neda mi to neozvat se. Ja jsem zcela prirozene a pohodove rodila ve FN v hradci Kralove pred peti lety. Porodni asistentky byly naprosto fantasticke, mohla jsem volne chodit, sedet na mici, lezet, sprchovat se (jen se tehdy do te sprchy chodilo pres dve chodbicky). Ale znam spoustu mamin, ktere z hradecke porodnice odchazely se slovy "nikdy vice". Takze jde i to, kdyz je vstricny personal. A taky o "stesticko", kdyz vse probiha bez komplikaci.
Iva
 Róza 
  • 

Re: Je to o lidech 

(27.11.2006 17:42:21)
Souhlasím, a také je to i o přístupu rodičky. Že jste rodící žena neznamená, že máte právo chovat se jako hulvát a že máte neomezené právo na všechno. Prostě je to o lidech, na obou stranách.
 Karolína 
  • 

Je to o lidech, ale spíš na straně perzonálu 

(28.11.2006 9:42:40)
Ano, ale bude spíše vyjímka potvrzující pravidlo, protože, když máte porodní bolesti, nemůžete dělat vůbec nic, než prodýchávat a modlit se a nějaké hulvátské jednání, jak píšete, je to poslední na co by jste vůbec pomyslela. Říkám si, po přežití dvou porodů, proč ty lidi v té nemocnici, když je to evidentně nebaví a jsou sprostí, nejdou dělat něco jiného, třeba někam do kanceláře.
 Jarka 
  • 

Pro Rozu 

(28.11.2006 10:12:01)
Rozo, je to v lidech, to jo, ale když požádáte PA, kde je sprcha a jestli do ní můžete a odpověď dostanete: je támhle, jste snad slepá? Jo a ne abyste nacákala okolo vodu, jinak vám dám hadr a budete vytírat! A podobné povzbuzují kecy a to vše při šílených bolestech, že se ani nemůžete bránit, protože na to jednoduše nemáte sílu a taky jí nemůže poslat někam, protože, i když je to kráva, tak jí potřebujete. Tak nevím jak je to s tím hulvátským jednáním na straně rodiček, řekla bych, že to ani nejde.
 Róza 
  • 

Re: Pro Rozu 

(28.11.2006 10:58:01)
To já ale nepopírám. To je pak opravdu hulvátské jednání samo o sobě a taková PA tam nemá co dělat.
Já jen poukazuji na to, že klienti (ať jsou to rodičky na porodním sále, hosté v restauraci, návštěvníci veřejných taalet ap.) si také nemohou dovolit vše, jen proto že jsou klienti. Zní to samozřejmě ale z mých zkušeností (také pracuji ve službách) to bohužel nevyplývá. Chtěla jsem jen ukázat, že nic není černobílé. A protože je tu spousta názorů, že personál porodnic se chová hulvátsky, tak jsem jen chtěla dát najevo, že si za to mnohdy také můžeme my samy.
 Jarka 
  • 

Re: Re: Pro Rozu 

(28.11.2006 11:05:15)
Souhlasím, nic není černobílé, ale domnívám se, že klientky porodnických zařízení a klienti všech ostatní služeb se dost zásadně liší a nedají se proto srovnávat.
 Róza 
  • 

Re: Re: Re: Pro Rozu 

(28.11.2006 11:08:00)
Proč? Kvůli bolesti? Taky jsem odrodila takže vím jaké to je a i o pomoc při bolestech se dá říci mnoha způsoby. S tím nesouhlasím.
 Jarka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Pro Rozu 

(28.11.2006 12:46:33)
Nechápu, co jste tím chtěla říct, kvůli jaké bolesti nebo co? Já jsem jen psala o tom, že nelze srovnávat klienty porodnice a klienty např. restaurace. Když budu v restauraci a bude na mě nepříjemná servírka, tak se zvednu a jdu jinam. To jaksi v porodnici nejde, že? Když je nepříjemný host na servírku a servírka mu něco řekne tak se host třeba naštve a taky odejde a může si za to sám, ale celkem o nic nejde. Tak že, tak, v tom spatřuji ten rozdíl.
 Koluka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Pro Rozu 

(28.11.2006 17:30:00)
Nevhodně se chovajícího nebo dokonce agresivního hosta mohou z restaurace vyhodit, pacienta těžko.
 majka a pavlinka 
  • 

Re: Pro Rozu 

(28.11.2006 22:31:50)
Nevim, nevim jestli rodicka nemuze byt hulvatska. Ja sama pri domlouvani abych lepe tlacila jasem opacila "dyt kurva tlacim" ani nevim kde jsem na tom byla. PA ani nemrkly, nikdo nic nevycital jelo se dal.
 Jarka 
  • 

Majce 

(29.11.2006 9:47:13)
Tak to budete zřejmě ta vyjímka potvrzující pravidlo.
 majka a pavlinka 
  • 

Re: Majce 

(29.11.2006 10:23:31)
asi jsem vyjimka, a nebo si to nikdo nechce priznat, ze i rodicky kdyz jde do uzkych jsou nekdy vulgarni a nebo zase plactive. Na pohovoru nam rekli ze kdo chce tak at si vezme s sebou manzela k porodu ale ze se chlapi maji pripravit na to ze je budouci mamka muze pri bolestech klidne poslat do prdele a neni na tom nic zvlastniho, proste ujizdi pri stresu nervy. Nekdo breci nekdo treba nadava, jina krici, nekdo mlci, asi podle povahy. Moc jsem toho nenakricela ale zase jsem byla vztekla nad svou neschopnosti dobre tlacit, tak jsem si to takto vylila na pa. A byli tolerantni a presli to, naopak po uspesnem kriseni dcerky me jeste uklidnovali ze to dobre dopadne a mala bude ok. Pani doktorka na kterou jsem byla protivna me nakonec vzala do naruci a chovala jak malou holku kdyz jsem po porodu brecela ze mala to nevydrzi a nebo bude postizena. A byla to prave ona kdo daval male prvni pomoc a hned volala doktorky z JIP,byly tam okamzite. Dodnes jsem jim za to vdecna.
 Jarka 
  • 

Re: Re: Majce 

(30.11.2006 8:29:43)
To je mi Vás líto, že jste prožila tak strašný porod, já měla podobný a kluka mi taky křísili, ale zřejmě jsme měli také štěstí v neštěstí,protože jsme to přežili oba a kluk je relativně v pořádku, mě z toho zbyly akorát noční můry a to je klukovi už 14 let. Jinak možná máte pravdu v tom, že když se rodička rázně neozve, případně nepošle perzonál někam, tak oni prostě makat nezačnou a sami jsou sprostí, a když se evidentně někdo snaží a tlačí jak může a oni mu řeknou, že ať tlačí a rodička na to vždyť kurva tlačím, tak jim alespoň dojde, že opravdu maká a začnou třeba pomáhat.
 majka a pavlinka 
  • 

Re: Re: Re: Majce 

(30.11.2006 15:50:15)
Porod byl sice tezsi ale ne strasny, dopadl prece dobre. Chtela jsem jen rict, ze u me to bylo naopak, na me byl personal vlidny a ja neco takoveho procedila mezi zuby /mozna to v tom zapalu boje ani nevnimali/. Bylo to ode me sproste protoze jsme se vsichni snazili. Pise se tady jen o vulgarnim chovani osazenstvu nemocnic ale myslim si, ze nektere z nas by mohly sahnout si taky do svedomi a zamect si napred pred svym prahem nez se pusti do pitvani nepodstatnych malickosti a soustredit se na vysledek jako takovy. Tim nechci samozrejme shodit nektere z diskutujicich s velmi spatnymi zazitky jen jsem chtela dodat za i rodicky mohou byt zle, nespravedlive a sproste, jen se k tomu nekdy priznat.





 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Majce 

(1.12.2006 8:25:56)
Majko, no ja jsem bohuzel snazila byt celou dobu komunikacne vstricna a mila - vysledek bylo ztraumatizovane dite po komplikovanym porodu s podezrenim na postizeni a tezka psychicka ujma rodicce. A ani to ani dite pridusene kvuli neschopnosti personalu se mi nezda DOBRY VYSLEDEK (tvuj pripad posoudit samozrejme nemam evidence ani kompetence, ale hodne co se da zrekonstrovat pri konsultaci s porodopisem). Nemam schodistovy efekt jako Anouk, (je to ale vtipny termin), ale asi 4 roky jsem mela postelovi efekt, budila jsem si v noci abych probrala, kde jsem udelala chybu a jake mam dukazy na soud. Jednat s ceskym nemocnicnim personalem naucila jsem si od manzele - poprve kdyz jsem videla jak to dela, zdesila jsem si aroganci, a bala jsem se, ze ted nas staroceskym zpusobem defenstruji, ale ejhle: dostal vse co potreboval a s aroganci ze strany personalu bylo konec. Posledni rok v Cesku delala jsem taktez: vyuzivala jsem svoje tituly, jednala jsem razne a tvrde, kdyz neslo po dobremu, a svete div se, fungovalo to. Citila jsem se u toho trapne jako hulvat a je mi z toho smutno, jsem zastancem uhlazene usluzne kultury, kterou vytvari komercni zajmy a vyvazenost moci, ale v Cesku ve sfere verejnych sluzeb jinak nejde. Proto rikam to co si myslim: bud zamavate svemu smesnemu radoby "zadarmo", nebo hadka a zoufalstvi bude vasi kazdodenosti.
 Lavanda 


Cizinko 

(1.12.2006 8:56:38)
Nezlob se, že se připojuji, besedu jsem moc nesledovala, ale můžu něco z vlastní zkušenosti? Vidím, že máš z porodu velké trauma, to já taky, hlavně z toho třetího. Přitom byl vlastně naprosto nekomplikovaný, dítě v absolutním pořádku. Ale ten přístup. Už tři roky mám z toho noční můry!
Víš, jsem už dospělá vdaná ženská s dětmi, poměrně prestižním zaměstnáním, a před zdravotníky se vždy cítím jako absoulutní nula a totální pitomec. Nechala jsem si líbít prostě všecko (manžel tam bohužel nebyl, vyhodili ho), cítím se doteď strašně ponížená, dokonce se mi jakási učenka smála přímo do tváře, když jsem křičela. Lékařka se mnou jednala, jak s malým děckem, a já jsem se v té situaci vůbec nedokázala bránit. Děcko by se narodilo v pohodě, i kdyby tam vůbec nebyli, šlo to samo a prudce, jenom mě otravovali.
Ale o to nejde.Štve mě ta vlastní neschopnost bránit se.
Stejně tak, když jsem byla s malým v nemocnici. Úplně zbytečně, nakonec se z toho vyklubala jen viróza. Nebyla jsem schopná odmítnout hospitalizaci, podepsat revers, ubránit syna před násilným podáváním léků, o kterých jsem věděla, že je stejně vyzvrací. Stejně tak nesmyslné noční buzení kvůli měření teploty, kterou evidentně neměl. Fuj, je mi z toho špatně. Doufám, že on na to trauma už zapomněl.
 cizinka 
  • 

Re: Cizinko 

(1.12.2006 9:12:33)
Budilko, v zadnem pripade to si nedavej na vinu (k cemuz lidi maji sklon), proste lidi v bolesti nebo ve stresu reaguji tak, ze pak o sebe neradi vzpominaji. Mne z toho se dostat pomohla psycholozka, ktera mi nechala vykricet se a vyplakat, a vlastne si pripomenout faktory bolesti a omamenosti, ktere si mi z pameti vytratily, zatim co otazka, jakto, ze jsem jako dospela a jinak asertivni zenska neobranila svoje dite, zustala na trvalo.
Proste lidi nejsou schopni se obranit v kazde situaci. Branit je by mela kultura, a tu se da vytvorit pres regulaci zajmovych vztahu, alespon ja tomu verim:-). Nedorozumeni se muze stat kdekoliv, ale arogance jako pravidlo, ktera pomaha k uspechu, to nemuze byt normalni.
 Petru 
  • 

Re: Re: Cizinko 

(1.12.2006 10:58:26)
Cizinko, nevím, jestli jsem se trefila, ale poslala jsem někam ty neandrtálce. Dej mi, prosím, vědět, jestli došli k Tobě. Jinak mi napiš na meil petra.petr@atlas.cz a já to pošlu znovu.

Budilko, já mám spoustů komplexů, díky kterým se bojím často ozvat. Ale v poslední době už jsem ochotna sprdnout i policajta, když mi dá botičku, protože nemám kde v Kolíně zaparkovat. Taky mě štve, když se třeba na pohovoru ve VZP zeptají v první ozázce, jak máte staré děti. Stát se to mě tak budu ječet tak, že to uslyší až na nádraží i kdyby měli v oknech trojskla. Když mi podobnou věc udělali v MC, že dali přednost paní bez závazků, tak mě to moc mrzelo a doufám, že ty maminky, co tam pracují spíš z radosti, nebudou mít podobné problémy, až budou případně hledat jinou práci. Nejen díky takovým přístupům jsem dost naštvaná na většinu institucí a budu si svá práva hájit, když uznám za vhodné, a nebudu koukat na to, koho tím urazím nebo kdo si kde bude myslet, že jsem zatrpklá pipka. Když to půjde, tak udělám, co půjde.
 Lavanda 


Re: Re: Re: Cizinko 

(1.12.2006 12:58:55)
Petru, MC je mateřské centrum? A to tam vzali radši bezdětnou než maminku tří dětí? To mi přijde ujeté.
 Karolína 
  • 

Budilko 

(1.12.2006 12:56:15)
Kde jsi rodila Budilko, mám skoro stejný scénář porodu jako ty a noční můry mě stíhají ještě dnes a to mám děti už v pubertálním věku, myslím, že na to do smrti nezapomenu. Opravdu se dívím, proč ty lidi nejdou dělat něco jinýho, když místo pomoci jenom otravují a ještě jsou sprostí.
 Lavanda 


Re: Budilko 

(1.12.2006 13:11:47)
Ve Vyškově.
 Karolína 
  • 

Re: Re: Budilko 

(1.12.2006 13:42:38)
No, já v Karlových Varech, vypadá to, že porodit v klidu a pohodě a když už ne s laskavým přístupem, tak alespoň s normálním, bude spíš v této zemi vyjímkou. Zaráží mě akorát, že v porodnicích pracují převážně ženy, porodní asistentky a sestry, které také rodily nebou budou rodit, tak je jejich chování přinejmenším divné. Na jiných odděleních, kde jsem ležela a podstupila několik operací, ortopedie, chyrurgie, byli všichni ochotní a vstřícní, tak nevím čím to je.
 Martin,a a Kačka 


Porodnice Vrchlabí 

(27.11.2006 19:33:23)
Jsem z Vrchlabí a vím zcela jistě, že bych sem nikdy rodit nešla. Musím říci, že maminka měla velké štěstí. Já mám sice nedonošenou holčičku, kterou jsem rodila v HK, ale názory doktorů v HK na Vrchlabskou porodnici jsou opravdu otřesné. A bohužel nejsou to jenom názory, za vše mluví zkažené porody jejich alternativní metodou,které se do HK vozí, není měsíc, aby se tam nedovezlo dítě, které bylo sice donošené, vše probíhalo tak jak má, ale ve Vrchlabí vše zkazili. Maminku nechali "vytrápit" do poslední chvíle, jak je jejich zvykem a miminko se narodilo přidušené... A takovýchto případů a ještě horších mají v HK spousty. Takže jen né chodit rodit do Vrchlabí. Sama mám s Vr porodnicí špatné zkušenosti. A to jen když mi praskla plodová voda ve 30. týdnu, tak mě tam manžel odvezl a první odpovědi, které se mi dostalo bylo, že jsem u nich na porod nebyla hlášena a že nechodím k jejich gynekologům ....
Myslím, že toto mluví za vše.
 watanaki 
  • 

Re: Porodnice Vrchlabí 

(27.11.2006 19:55:59)
Ano, za svého pobytu ve Vrchlabí jsem zjistila, že vrchlabské ženy se dělí na dva tábory. Ten větší nedá na svou porodnici dopustit ani za nic, ten menší by tam nerodil ani za nic. Dva dny před porodem jsem si tam od jedné ženy užila strašlivých skazek, kterak tam ženu nechají trápit bolestí a nedají (ale vůbec!!!) žádný epidurál, natož aby přistoupili hned k císařáku, když se ženská trápí. Když jsem na to odpověděla, že fajn, a že právě proto tam jsem, zlomila nade mnou hůl jako nad nepoučitelnou hazardérkou.
 watanaki 
  • 

Re: Re: Porodnice Vrchlabí 

(28.11.2006 18:09:28)
Stejně jako kdosi další v této diskuzi bych jen podotkla, že Vrchlabí není pro porody ve 30.týdnu - stejně jako pro ně není jakákoliv jiná malá oblastní porodnice. Kdyby mi praskla v tuto dobu voda, tak jakkoliv jsem nakloněna co nejpřirozenějším porodům, i těm doma, ve 30.týdnu běžím úprkem do nejbližší velké fakultní nemocnice, kde mají novorozeneckou JIPku a je mi v tu chvíli úplně jedno, v jaké poloze budu rodit a nebo jestli to bude operativní. Hlavně aby to dítě přežilo bez úhony.
 Martina 
  • 

Re: Re: Re: Porodnice Vrchlabí 

(28.11.2006 22:00:58)
Je mi líto, ale opravdu jste nepochopila můj článek o čem je....
 ajka 
  • 

Re: Porodnice Vrchlabí 

(27.11.2006 23:15:06)
Martine, je vidět, že jako muž o porodu moc nevíš a ani o tom, co je přirozený porod, a navíc se mi zdá, že přinejmenším záměrně mlžíš. Do Vrchlabí se chodí rodit přirozeně - víš, o čem je řeč? Také tam přijímají rodičky od 37. ukončeného týdne právě proto, že tam nejsou na předčasné porody zařízení. Co to tedy tady vyprávíš o prasklé vodě ve 30. t.t. a odmítnutí s těmi nesmyslnými dodatky. Nemohli ti - tedy tvé ženě říci to, co tady píšeš. Tak nazdar z diskuze :-) A.
 lili 
  • 

Re: Re: Porodnice Vrchlabí 

(28.11.2006 8:16:26)
To je určitě Martina a Kačka (ta čárka je tam určitě omylem). Nebo ne?
 Janka, Týnek, 05 
  • 

Vrchlabí pro ty, co vědí, co chtějí... 

(28.11.2006 12:22:44)
Do Vrchlabí jsem odjela porodit až z Ostravska. Měla jsem přesné požadavky na průběh porodu, smozřejmě jak jinak než přirozeného :-). Skutečnost mě jako prvorodičku vyvedla z míry, hlavně samozřejmě bolest a urputné zvracení během porodu. Otvírala jsem se velmi pomalu a nakonec požádala o injekci proti bolesti. Já, která právě ujela 400 km kvůli tomu, aby nedošlo k lékařským intervencím! Byli nepříjemní, prý si mám uvědomit, proč jsem ve Vrchlabí. Já to teď docela chápu, ale docela dlouho jsem se trápila, že porod nebyl jak jsem si ho naplánovala, právě taky díky tomu jejich ochladnutí. Injekci mi nakonec dali a já alespoň přestala zvracet, pomoc to tedy byla. Taky mě zklamalo chování pana primáře u samotné doby vypuzovací, kdy zavelel ať se přemístím z porodního pokoje, kde porod za laskavého vedení PA zdárně postupoval, čímž se proces porodu zastavil a mě musel být dán oxytocin. Nicméně tato druhá doba porodní byla krátká, Týnek se narodil během 20 minut, bez nástřihu a natržení (za což zase musím moc poděkovat, ve Frýdku-Místku, odkud pocházím, by to jistě bylo jinak.)
Suma sumárum: do Vrchlabí plánuji jet zase, poporodní období bylo nádherné,teď už vím, že bolesti mají konec a už se nenechám nikám vláčet těsně před vrcholem zrození.
 Lavanda 


Injekce proti bolesti? 

(28.11.2006 12:24:53)
Injekce proti bolesti u porodu existuje? Mě to nikdo nikdy nenabídl. U třetího jsem žádala o epidurál a bylo mi řečeno, že na to stejně nebude čas.
 Karolína 
  • 

Re: Injekce proti bolesti? 

(28.11.2006 13:17:50)
Jo,jo, já jsem taky chtěla epidurál a řekli mi, že to nemá cenu, že za chvíli porodím, a porodila jsem za čtyři hodiny, chvilka že jo, říkala jsem si, kdyby tak byl v mý kůži ten doktor! Vážně nechápu o co jim jde, je to placená služba, hlavně že furt brečej, jak maj málo peněz.
 Linda 
  • 

Re: Re: Injekce proti bolesti? 

(28.11.2006 14:19:29)
Hele, musim se toho doktora zastat. Sice jsem u toho nebyla, takze nemuzu rict, ze to byl i tvuj pripad, ale ze na epidural "neni cas" je nejspis dano tim, ze se musi aplikovat v urcitou konkretni dobu (v urcite fazi porodu) a taky zalezi na rychlosti postupovani porodu a dalsich okolnostech...Kdyz se pichne prilis brzo, porod se muze zastavit; kdyz se pichne prilis pozde, uz nestihne ucinkovat. Nekdy ma porod takovy prubeh, ze se proste epidural nehodi. Ja jsem epidural mela a docela me prekvapilo, ze jsem i tak rodila za prisernych bolesti 8 hodin. Kdyz jsem se posleze ptala, proc to i tak bolelo a jestli to vubec ucinkovalo, gynekolog i moje kamaradka lekarka, ktera u toho byla, mi rikali, ze nebyt epiduralu, porod trval cca 16 hodin a je fakt, ze jsem treba vubec necitila samotny pruchod miminka ven, nastih ani siti...
 Karolína 
  • 

Re: Re: Re: Injekce proti bolesti? 

(30.11.2006 8:12:14)
Já bych se ho tedy nezastala, protože jsem byla už po 10 hod. bolestí a otevírání, byla jsem v tu chvíli otevřená na půlku a o jiných komplikacích nevím, řekla bych, že se jim prostě nechtělo, je to přece jenom práce navíc, museli by mě furt sledovat atd., tak že mě radši nechali vytrápit. Také už mám něco načteno a také jsem se ptala posléze jiných doktorů a neviděli problém, je to holt v lidech, jak už tady někdo napsal.
 Linda 
  • 

Vzdálenost? 

(28.11.2006 14:23:01)
Zajímalo by mě, jak se to řeší při takové vzdálenosti od porodnice? To přeci není možné stihnout při začínajícím porodu. To aby se člověk odjel rekreovat do Vrchlabí do nějakého hotelu a modlil se, že se dítě narodí v termínu...
 Janka, Týnek, 05 
  • 

Re: Vzdálenost? 

(28.11.2006 19:31:11)
Přesně tak, Týnek se narodil na den přesně, porodní bolesti mi začly v safari ve Dvoře Králové :-). Jinak ze své zkušenosti doporučuji nešetřit na ubytování a zarezervovat si pokoj s vanou, já jsem zbytečně do porodnice spěchala, právě kvůli té vaně :-). Jinak za naši ,,dovolenou" jsme dali něco kolem 8 000 Kč, takže vlastně porodné:-).
 Klára + 2 děti z Vrchlabí (2003, 2005) 
  • 

Re: Vzdálenost? 

(28.11.2006 22:42:50)
Taky jsem měla strach ze vzdálenosti (130 km z Prahy), ale vše se zvládlo v klidu. Poprvé jsme se ubytovali v penzionu, chodili na výlety po Krkonoších, což se ozvědčilo jako dobrý prostředek pro přivolání porodu. Podruhé, loni v listopadu, se nám kvůli počasí do Krkonoš nechtělo, tak jsem čekala na první příznaky doma. Když mě začalo bolet v podbřišku, udělaly jsme si s dcerou velký oběd, zabalily tatínkovi věci, vzaly auto a jely si pro něj do práce. Odtud jsme vyrazili směr Vrchlabí. Cestou jsme narazili na několik objížděk, čas 3,5 hodiny určitě nepatří k nejrychlejším:). Dorazili jsme s pravidelnými kontrakcemi po 8 minutách, ale v porodnici nám doporučili odpočinek v penzionu, pro téměř nulový nález. Mezitím dorazila kamarádka, která měla dceru hlídat. Kontrakce zesílily a instrukce ohledně hlidání jsem už předávala za občasného lezení po čtyřech a kvílení. Vyrazily jsme znovu do porodnice, kde se nám napodruhé už podařilo ubytovat. Strávila jsem příjemnou noc ve vaně za asistence spícího muže na jedné straně a porodní asistentky na druhé straně vany. Ráno se nám narodil syn. v obou případech jsem byla spokojená, poprvé, že jsem dostala všechny potřebné rady a informace a podruhé, že mi do porodu i následné péče o miminko nikdo nemluvil. Jen kdyby něco udělali s tím hrozným budíčkem v 6:00.. :)
 eva 
  • 

Re: Porodnice Vrchlabí 

(28.11.2006 20:00:20)
v Hk asi na vrchlabí žárlí tak ji pomlouvají
ja sem taky z vrchlabí a nenapadlo by ¨ně jít rodit jinam
 Martin,a a Kačka 


Porodnice Vrchlabí 

(27.11.2006 19:33:53)
Jsem z Vrchlabí a vím zcela jistě, že bych sem nikdy rodit nešla. Musím říci, že maminka měla velké štěstí. Já mám sice nedonošenou holčičku, kterou jsem rodila v HK, ale názory doktorů v HK na Vrchlabskou porodnici jsou opravdu otřesné. A bohužel nejsou to jenom názory, za vše mluví zkažené porody jejich alternativní metodou,které se do HK vozí, není měsíc, aby se tam nedovezlo dítě, které bylo sice donošené, vše probíhalo tak jak má, ale ve Vrchlabí vše zkazili. Maminku nechali "vytrápit" do poslední chvíle, jak je jejich zvykem a miminko se narodilo přidušené... A takovýchto případů a ještě horších mají v HK spousty. Takže jen né chodit rodit do Vrchlabí. Sama mám s Vr porodnicí špatné zkušenosti. A to jen když mi praskla plodová voda ve 30. týdnu, tak mě tam manžel odvezl a první odpovědi, které se mi dostalo bylo, že jsem u nich na porod nebyla hlášena a že nechodím k jejich gynekologům ....
Myslím, že toto mluví za vše.
 Kislice 


Re: Porodnice Vrchlabí 

(29.11.2006 9:04:37)
tak...ja zila ve Vrchlabi 4 roky a doposud tam mam plno kamaradek a znamych...zadna z nich (krom jedne, ktere miminko zemrelo, narodilo se predcasne, mozna by zemrelo i jinde, nicmene pristup pani "doktorky" Korbelarove byl takovy, ze neni mozne aby jeste rodila, at jde spat, jsou to poslicci, kamoska sla na zachod a miminko tam SAMA porodila do zachodove misy! omlouvam se citlivejsim povaham, takova byla realita...je to asi 4 roky zpatky, mozna 5) takze, zadna z nich NERODILA pripadne NEHODLA RODIT ve VRCHLABI!!! Vsechny jezdi bud do Jilemnice nebo do Hradce... proc ? Zrejme se boji alternativniho pristupu...je sice hezke nechat vse na mamince - kdyz jde vse hladce - ale nechat vse na mamince i kdyz je problem??? To uz mi profesionalni neprijde, muj nazor je ano chci rodit v prijemnem prostredi, ale vsude a to i ve Vrchlabi se najdou hodne a zle sestricky, zalezi na stesti na koho ve sve chvilce natrefite...ale taky chci rodit u profiku, kde maji vsechno vybaveni (zarizeni) k tomu, aby me ditko v pripade jakehokoliv problemu zachranili - ci se aspon pokusili a udelali pro to vse a meli pro to vse a ne ze jim chybi zarizeni a v pripade, ze je neco spatne, tak dite poslou do Hradce apodobne :-((((
to je muj nazor...samozrejme kazdemu preju at jeho porod probehne hladce a bez problemu, at uz ve Vrchlabi nebo jinde...

jeste k te kamosce...asi rok po tom, co jeji miminko zemrelo, ji prisel z Vrchlabske porodnice DOTAZNIK O TOM: JAK SE JI LIBILO RODIT VE VRCHLABI !!!!
 Kaca 
  • 

Re: Re: Porodnice Vrchlabí 

(29.11.2006 12:31:37)
No tedy musím říct, že když čtu některé ty negativní zkušenosti tak docela zírám, jako bych rodila někde jinde, ale je mi jasné, že asi opravdu nikde to není 100%, no...ani ve Vrchlabí ne.
Já měla štěstí a z Vrchlabí jsem si odvezla krásný zážitek a krásné, zdravé mimčo, chodila jsem tam do poradny i jsem tam rodila, měla jsem tu čest s dr. Korbelářovou, as. Konvalinovou i prim.Kavanem a všichni byli skvělí, pár známých co tam bylo po mě má stejnou zkušenost jako já. U porodu jsem měla hlavně zřejmě tedy as.Kovačicovou podle toho co tu někdo psal (nezapamatovala jsem si právě jméno - tu slovenku s dlouhým copem) a ta byla vážně miliónová, neuvěřitelně mě povzbuzovala, byla úplně sluníčková, několikrát u mě byla i as. Konvalinová a vždy mi ochotně radila a byla moc milá. Pan primář u porodu byl taky báječný, no já si zkrátka nemohu na nikoho stěžovat.
Ale souhlasím, že dr. Korbelářová je dost rázná ženská a citlivějším povahám asi moc nesedne, já si s ní rozuměla.
S mým druhým porodem se to nedá moc srovnat, přestože jsem byla v porodnici s docela dobrou pověstí tak jsem tam nebyla zdaleka tak spokojená jako prve ve Vrchlabí. Co se jim ale asi ve Vrchlabí nedá upřít je fakt, že mají v Čechách zřejmě zdaleka nejvíce zkušeností s porody do vody a to by byla škoda přijít o takové pracoviště..Pak už asi jedině Kadaň nebo Brno, možná ještě HavlBrod, kdyby si chtěl někdo zajet pro vodníčka :) jinak je to s těmi vodními porody u nás bída co se jejich počtů týče....
 Michaela+Nina 2/05 


Re: Porodnice Vrchlabí 

(30.11.2006 17:51:56)
Mam jen poznamku k HK.
Moje dcera se narodila ve Vrchlabi, ale melo vrozeny zapal plic a musela na JIP - pry z vdechle plodove vody, takze jsem po par dnech jela za ni do HK. Je pravda ze v HK se na Vrchlabi divaji opravdu velmi negativne. Krome soucitnych projevu (ze jsem dali obeti te hrozne porodnice) jsem se ale setkala i s naprostym nepochopenim problematiky prirozenych porodu, otcu na rooming-in a podobne. Takze bych tu jejich kritiku nebrala jako prilis racionalni ale spis jako zde obvykly spor klasika kontra alternativa.
 Petra,Madlenka05 a Michálek06 


Re: Porodnice Vrchlabí 

(3.1.2007 21:10:35)
No, tak hodnotit zrovna Vrchlabí podle toho, jak o něm mluví v Hradci mi nepřijde dvakrát objektivní. Přála bych Vám slyšet jak o něm mluví v Praze, děs a hrůza. Vrchlabí je všeobecně neoblíbené už jenom proto, že je prostě populární, když se něco zkazí v jiné nemocnici za chvilku to utichne, když pacientka tehdy žalovala primáře Kavana, bylo to hrozné drámo, hlavně proto, že to byl případ z Vrchlabí. Tak to přeci je, odlišnost je propírána, bílé vrány kamenovány.
Mě se ve Vrchlabí narodila obě děcka a jestli budu někdy znovu rodit moc bych si přála aby to bylo právě ve Vrchlabí, pro lidský přístup personálu a pro domácí prostředí, jen nevím jestli se mi tohle přání splní vzhledem k změnám, které se tam dějí.
Každý máme nějakou zkušenost a podle ní soudíme, mě například lékaři v Praze nerozpoznali preeklampsii a týden mi vykládali, že je mi zle, protože jsem těhotná a koukali na mě skoro jako na simulantku. Ve Vrchlabí mě za minutu dvanáct zachránili císařem, dcerka má dodnes problémy, které podle genetika mohou být zaviněné i tím, že se můj stav včas neřešil. Takže já na Vrchlabí a hlavně pana primáře Kavana nedám dopustit.
 zuzana 
  • 

Motol 

(27.11.2006 22:48:41)
Zdravím všechny současné i budoucí maminky.Ráda bych napsala,že já jsem rodila v Motole a nedám na něj dopustit.Na porodním sále jsem byla 15 hodin a vsichni kolem me byli užasní.Mohla jsem se pohybovat jak jsem potřebovala(sprcha,balon),vše mi předem vysvětlili,prostě klid a pohoda.i pée na šestinedělí o mě a mého syna byla ukázková a i kdyz jsem se třeba pětkrat zeptal na jednu a tu samou vec,vse mi klidne vysvetlili.Je pravda,že hodne věcí je o lidech.Ale velké nemocnice bych rozhodne neodsuzovala.Přeji všem maminkám a miminkům hodně štesí do života
 Aefik 


Re:  

(28.11.2006 0:19:20)
Zuzko,
tak to jsem asi rodila v úúúúúúplně jiným Motole, u mě bylo bohužel všechno naopak.Bylo to na konci roku 2002.
Ale jsem moc ráda,že se to tam zřejmě změnilo k lepšímu.I když podruhý mě tam už nikdo nedostane:-)
 Helena 
  • 

Bolest 

(29.11.2006 7:43:25)
Při čtení tohoto článku mi běhal mráz po zádech.Nevím,zda mám snížený práh bolesti,ale opravdu nechápu,že v dnešní moderní době,kdy se operuje na dálku několika tisíc kilometrů,někdo rodí v bolestech...V minulosti nebyl ultrazvuk a všichni jej dnes využívají.Tak proč nevyužít epidurální anestezie?Člověk si odpočine,nabere síly a až to vyprchá a nastoupí vypuzovací doba může tlačit se všech sil.Já vím 100%že kdybych epi.neměla,tak porod končí řezem,kleštěma či kříšeím plodu.Už jsme nemohla.Hela
 Miriam 
  • 

Re: Bolest 

(29.11.2006 10:41:35)
Ta bolest má určitě svůj smysl. Ne proto, že by to tak mělo být, ale proto, že už jsme zapomněly, jak rodit. Je to hodně dáno nezdravým, sedavým způsobem života a jinými faktory. Bolest má tělo upozornit, že něco není v pořádku. Tlumení léky není léčba, to jen odklad. Epidurál sice znecitliví maminku, ale také omámí dítě. V tom nejdůležitějším okamžiku jeho života najednou ztratí pocit kontaktu s matkou. Víme vůbec, co prožívá a jak na něj epidurál působí?
Dítě si musí probojovat svoji cestu na svět. Císařský řez je jen nouzové řešení, které může mít na psychiku dítěte určitý dopad, stejně jako celková atmosféra porodu.

Jestliže matka při porodu zažívá pocity bezmoci a stresu a personál jí dává najevo, že na jejích přáních a pocitech nezáleží, pak totéž prožívá i dítě a jeho základní pocit, se kterým vstupuje do života, a který se mu ukládá do podvědomí, je právě takový. Pak se divíme, že z dítěte vyroste násilník s nenávistí k celé společnosti, i když se ho rodiče snažili dobře vychovat. Více o porodu a pocitech matky a dítěte píše Vladimír Megre v sérii knih Zvonící cedry (1.-8. díl). Vřele doporučuju!

Bolest při porodu je ale někdy k nepřežití, takže oceňuji, když mě personál nechá křičet (protože chvíli trvá, než se to naučíte prodýchávat) a když to nevydržíte a chcete injekci proti bolesti, tak by vám taky měli vyjít vstříc. Každý má ten práh bolesti někde jinde. Člověk navíc během porodu může změnit své rozhodnutí.

Jinak mám pocit, že zde existuje cílená snaha o likvidaci přirozených porodů, takže je určitě třeba, aby se maminky začaly nějak víc organizovat. Byla bych ráda, kdyby se ozval někdo z Opavy. Ráda bych věděla, jestli tam někdo rodil přirozeně a jaké má zkušenosti. Možná kdyby se maminky začaly sdružovat a začaly organizovaně komunikovat s jednotlivými nemocnicemi, tak by se dalo něco dělat.

Ještě k tomu ultrazvuku... Už je prokázáno, že to škodí plodu. Budeme čekat, až se prokáže škodlivost epidurálu a experimentovat zatím na vlastních dětech?


 petru 


Re: Re: Bolest 

(29.11.2006 10:59:01)
Miriam, to jsou opravdu zajímavé názory. Já jsem při prvním porodu měla dle monitoru opravdu silné bolesti a když mi manžel poradil ať si zakřičím (slyšel to z vedlejšího pokoje), tak přiletěla sestřička a sprdla mě, co si to dovoluji. To jsem rychle zklapla, ale ta bolest se nezmírnila, spíš naopak. U dalšího porodu jsem měla skoro o kilo lehčí dítě a šlo to hladce. Třetí dítě už bylo zase trochu těžší, ale asi díky tomu, že to bylo potřetí po dvou letech, tak jsem byla taky docela v pohodě. A rodila jsem vždycky na porodním "stole" v leže, i když 2.a 3. porod byly v malé porodnici. Na sestříčkách bylo vidět, že toho mají dost (byl duben a bylo nás tam jak malých myší), ale když se otočily k pacientkám, tak se vždy snažily usmát a být přívětivé. Ten první porod proběhl v normální okresní porodnici, která byla nová a hezky vybavená, ale já jsem byla ráda, že mě rodil gynekolog, kam jsem chodila celé těhotenství. I za jeho srandičky jsem byla vděčná, ale až po porodu, když jsem viděla jak maminka, kterou rodila jiná lékařka, vedle mne trpí, protože ji špatně zašili. Pan Doktor říkal:" Musíme to pěkně zašít, aby se to tatínkovi líbilo." Nakonec se to nejvíc líbilo mně. Dík
 Soninda 


Re: Re: Bolest 

(29.11.2006 12:00:07)
Miriam to je zajímávé
napiš prosím jak ultrazvuk škodí plodu
ale jestli je to prokázané, tak jakto že se pořád provádí?
 majka a pavlinka 
  • 

Re: Re: Bolest 

(29.11.2006 12:04:15)
Miri,
napis mi prosim jake jsou dopady UZ. Nejsem moc informovana a s malou jsme ho absolvovaly bohuzel mnohokrat. A nesmej se, jsem jenom obycejna solvina, sem tam njake informace zjistim ale spoustu me jich unika.
 cizinka 
  • 

Miriam, 

(29.11.2006 12:05:45)
Miriam, zkus oslovit mistni maminky v materskych centrach, abyste sepsaly petici. Brnenske zeny velice uspesne tak zatrasly mistni detskou nemocnici, ktera uz dlouho pohorsovala svym povyseneckym chovanim k rodicum a necitlivym pristupem k detem. Pravidelne stiznosti v novinach nepomohli, ale tohle docela jo, alespon personal musel se skolit v chovani k pacientum. Souhlasim s tebou na plno, ze zeny by mely vice organizovat se a masoveji hajit svoje prava. Par obcanskych organizaci se sidlem v Praze nestaci, jakkoliv prospesna je jejich informacni cinost.
 Petru 
  • 

Re: Miriam, 

(29.11.2006 12:15:23)
Cizinko dík že ses připoměla, Já vím, s těmi Neandrtálci jsem zatím nepohla, ale mám toho teď nějak moc a ještě po mě lezou vši. Netušíš, kde za vodou je vykupuji, slyšela jsem, že v Great Britain, ale kde?
 cizinka 
  • 

Re: Re: Miriam, 

(29.11.2006 12:27:01)
Petru, momentalne jsem jen za kopeckami a kolem mne je sama pevnina, aby nekdo chtel koupit vsi, nevidela jsem. Na vsi znam jen jedno: hubit, cesat, prat a neztracet nervy. Uprimnou soustrast. Fuj:-(.
 *Aida* 


Re: Re: Miriam, 

(29.11.2006 12:57:47)
Petru,
asi se tady v Great Britain nekde vykupuji, protoze jsou snad vsude! Prinesla nam je dcerunka ze skolky, chytla jsem je ja a pak i syn. Ted to vypada, ze jsme se jich snad konecne zbavili (po mesici!!!). Mrchy hnusny, vice dovozu uz sem nepotrebujem :o))).
Pani v lekarne mi poradila, ze po umyti samponem mam dat hodne kondicioneru, vycesat a NEUMYVAT. Tedy nesmyvat ten kondicioner. Nejvetsim problemem jsou totiz hnidy, vsi se vycesou. A ze pry se jim ty hnidy tezko uchytavaji, kdyz ty vlasy klouzou. No nevim, zkusili jsme vsechno mozne a tohle se zda fakt zabralo. Jinak myjeme samponem i kondicionerem s tea tree oil, mame i sprej na rozcesavani. Smrdime cela rodina :o).
Cizinko,
kdo nema vsi, neni "in" hehe. Ale vazne, kde se furt berou a furt nejak mutujou, protoze na ne uz snad vubec nic nezabira....
 majka a pavlinka 
  • 

Re: Re: Re: Miriam, 

(29.11.2006 13:09:43)
me zabral difusil, sampon na vsi pro psy a petrolejove zabaly, jinak bych decka ostrihala a vsechno peclive vyzehlila!!!
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Miriam, 

(29.11.2006 13:18:31)
Majko,
tak dceri jsem jednou uz v zoufalstvi taky dala na hlavu pesticid (tedy urceny pro deti, ne psy), ale vsi se vesele promenadovaly dal a ja byla spatna z toho, co na ni patlam. Na sebe jsem stejne nemohla, protoze jsem tehotna, takze jsme to pak resili pripravky, ktere se mohou i v tehu (a dle slov lekarnice jsou ucinnejsi, na chemii uz jsou proste odolne). Fuj, svedi me z toho hlava:o)))).
Ted nas stejne cekaji jeste dva mesice kontrolniho cesani a prohlizeni, jezto staci jedno zapomenute vajicko a muzeme se odvsivovat cela rodina znovu... pokud to deti mezitim opet nedotahnou ze skoly, ze.
 watanaki 
  • 

Re: Miriam, 

(29.11.2006 20:43:29)
Cizinko, jak maminy zatřásly s nemocnicí? Předpokládám, že to je dětská v Černých Polích.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Miriam, 

(30.11.2006 9:48:38)
Watanaki, bylo o tom v novinech, ze po petici od matek z materskych centrach cely personal FDN prochazi skolenim jak zachazet s pacientami (asi tak na podzim, jestli mne pocit o behu casu neklame), a jsou nuceni informovat hned rodice o jejich pravu byt s ditetem po celou dobu a ty dalsi obvykle veci, ktere hodne koho rozhorcovalo na Cernych polich. A i moje znama rikala, ze jsou tam zatim takove dost ucesani. Ja sama o deni v Brne bohuzel mivam zpravy z druhe ruky. Mozna se ozve Daniela, nebo nekdo jiny, kdo mohl by vedet podrobnosti.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Miriam, 

(30.11.2006 10:09:09)
Watanaki, jeste ze si zajimave veci zapisuji, takze bylo to v kvetnu v lidovkach a ted jsem nasla i odkaz na web. stranky Klokanka, tam jsou podrobnosti: http://www.klokanek.zde.cz/
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Miriam, 

(30.11.2006 11:03:19)
Watanaki,
Avsak o tech kurzech pro personal bylo v zari :http://lidovky.zpravy.cz/zdravotnici-se-uci-jak-na-rodice-dnq-/ln_noviny.asp?c=A060904_000067_ln_noviny_sko&klic=215001&mes=060904_0
 watanaki 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Miriam, 

(30.11.2006 17:04:13)
Dík za informace.
 Líza 


Re: Re: Bolest 

(29.11.2006 14:07:06)
Miriam, kdo a kdy prokázal, že UZ škodí plodu?
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: Bolest 

(29.11.2006 14:26:05)
Spíš si myslím, že to Miriam neví, asi si to někde přečetla a ted dělá chytrou.
 majka a pavlinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Bolest 

(29.11.2006 14:42:46)
Miriam se neozyva asi ted nemuze, ale mohla by pozdeji napsat co konkretne zjistila. Ja jsem kdysi cetla neco o vlivu UZ na neklidnost deti, bylo to tusim na 9mesicich. Byla to pouze studie nic podlozeneho. Rozhodne to ale nepodcenujme! Dnes se taky v teh. nerentkenuje.
 Linda 
  • 

Ultrazvuk 

(30.11.2006 21:17:21)
Rentgen a ultrazvuk jsou naprosto odlišné věci. Škodlivý vliv ultrazvuku na plod nikdy prokázán nebyl, proto se taky běžně provádí. Rovněž epidurál je místní znecitlivění matky, na dítě nemá vliv. Nechápu, kam Miriam na ty bláboly chodí.
 cizinka 
  • 

Re: Ultrazvuk 

(1.12.2006 8:47:54)
Lindo, myslim ze ja vim, kam Miriam chodi na svoje informace - to co psala mi pripomina francouzkeho MUDr, ktery byl dost vlivny, aby zmenil mysleni porodniku v celem svete, a byl pozvan reformovat porodnictvi ve Velke Britanii. Michel Odent. Vyzkumy o UV probihaly, s Odent o nej psal, neni mi znamo, ze prisly k nejak drastickym vysledkum, ale svedomiti dr 3D obrazky netoci radi doposud. A neni otazkou jen jestli skodi, ale take jestli neni to zbytecne trapeni. Kdyz jsem sla na vysetreni UV na vlastnim tele (ne v tehotenstvi), vnimala jsem to jako velmi neprijemny tlak az bolest (podle mista v tele). Pokud by mi nekdo kazdy mesic brouzdal po mozku a pateri (jak to radi delaji nekteri nesvedomite vydelavajici jedinci) a pocital licni kosti, asi bych nemela z toho dobre pocity. Kdyz matka chce neco vedet, tak je to ok, ale pokud se nechysta na potrat v zadnem pripade, neni na rutinni UV asi jiny dobry duvod, nez jednorazove skontrolovani srdicka a jinych zivotne dulezitych organu, pak nekterych porodnickych udaju, ktere sikovny doktor a PA umi zjistit i jinak a presneji.
No a epidural. Tvrdi se, ze jeho novejsi verse do krevniho obehu se nedostava. Kam zmizi, nerozumim, ale v kazdem pripade epidural zvysuje rizikovost porodu, a pak je treba matku a plod intensivne sledovat, coz je ti jiste velice dobre znamo. Takze neblahe vysledky muze mit. Jake ma nasledky na psychicke zdravi ditete to, ze fakticky ztrati moznost komunikovat s telem matky a jeji citlivost, ktera je u prizozeneho porodu dulezita, je tezko se vsi jistotou vedet, ale bylo hodne a hodne presvedcive o tom psano. Ja jsem naprosto na jedno se Svedskym zakonem, ze zena MA PRAVO rodit bez bolesti, to jest s tisicimi prostredky, ale ma take pravo na veskere informace o provedenym zakroku. Proto tem, co nablabolili tobe, pokud to byli lekari, vyrid muj nepratelsky pozdrav.
 zase já 
  • 

Re: Re: Ultrazvuk 

(1.12.2006 8:57:09)
"vnimala jsem to jako velmi neprijemny tlak az bolest (podle mista v tele)"
Cizinko, to si děláš srandu ne? Nebo máš hodně moc snížený práh bolesti. Dyt to vůbec není cítit, jen to trochu zastudí:-) /také nemluvím o ultrazvuku v těhu, ale o ultrazvuku jiných částí těla/.

 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Ultrazvuk 

(1.12.2006 9:04:24)
Zase ja, to mam, to je pravda, ale mam i velice milosrdne opatreni od prirody: mi se hned spusti chemicka reakce v mozku, z ktere jsem omamena. Bolest opravdu neni nic objektivniho: je to souhra nervovych a psychickych a do jiste miry i kulturnich faktoru. A neni to sranda, to je vec, ktera snad se uci v lekarskych fakultach. Zadneho zubare, od ktereho jsem odchazela do skrini:-} zatim jsem neprekvapila.
 žinča 


Re: Re: Re: Ultrazvuk 

(1.12.2006 9:08:21)
Hele už ti dělali UTZ srdce a hledali ti mezi žebry ten správný úhel? To by jsi zírala, jak to "jenom" studí". Každého půl roku získám parádní pohmožděninu.Takže nic ve zlém, ale UTZ i bolí, to se musím cizinky zastat.
 bosorbaba 


taky vrchlabí 

(30.11.2006 11:50:11)
Taky jsem rodila ve Vrchlabí teď v září a můžu říct, že se mi můj porod ( do vody)moc líbil. Mám to do Vrchlabí celkem daleko - z Liberce- ale stálo mi to za to!
 Miriam 
  • 

Re: ultrazvuk 

(1.12.2006 10:34:03)
Bohužel se na internet moc často nedostanu, takže se omlouvám všem, které moje poznámka o ultrazvuku vyděsila nebo rozčílila.

Ta zpráva se objevila v televizi. Mluvilo se o tom, že to prokázal nějaký nedávný výzkum a dokonce se k tomu vyjadřovali nějací lékaři s tím závěrem, že by se ultrazvukových vyšetření v těhotenství mělo dělat naprosté minimum.

Dost takové zprávy sleduju. Před nějakým časem zase v tisku proběhla zpráva o výzkumu, který prokázal škodlivost mobilních telefonů, a to hlavně na zdraví dětí. Ve zprávě bylo i to, že výrobci, jejichž reklama je zaměřená na děti, svou reklamu na základě této informace okamžitě stáhli. To sice nijak nesouvisí s porody, ale chci tím jen ukázat, že takové závažné informace často proběhnou tiskem téměř bez povšimnutí širší veřejnosti. Zřejmě i to je důvod, proč na školách pobíhá tolik dětí s mobilními telefony.

Mám takový pocit, že na tvrzení lékařů o neškodnosti toho či onoho se nedá vždy spolehnout. Porod je i dnes velká záhada, víme sice jak ho vyvolat, jak urychlit, jak zpomalit, ale co všechno má na průběh porodu vliv a co dítě opravdu při porodu prožívá, to pořád ještě nevíme - spíš se jen domníváme. Takže nějaké přehnané sebevědomí ze strany lékařů ohledně toho, co škodí a co ne, určitě není na místě.

Ještě bych chtěla poprosit, kdyby se tady objevila nějaká maminka z Opavy a měla chuť se podělit o nějakou zkušenost s přirozeným porodem v Opavě, tak se mi může ozvat na cmm@centrum.cz.
 marta 
  • 

Vrchlabí? 

(14.12.2006 13:41:05)
Co pořád máte s tím úžasným Vrchlabím ? Bydlím tam a vím, že spousta žen od nás rodí raději v Jilemnici. Přirozený porod, blbost. Tomu, že se autorka natrhla mohl zabránit nástřih. Někdy totiž to natrhnutí může být dos rozsáhlé a podle mě je lepší zašívat čistě vedený natřih než potrhaná rodidla. Také porod do vody má svá rizika. Jedna známá tak přišla k rozsáhlému zánětu pánve, mimochodem také ve Vrchlabí. Epidurál vám bolest neutlumí zcela, vše cítíte, ale v únosné míře. Proč se trápit, když to není nutné. Takové 10h křížové bolesti je fakt super zážitek z přirozeného porodu.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.