| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rady pro neklidné nespavce

 Celkem 108 názorů.
 Dáša, Vojtíšek 1,5 roku 
  • 

homeopatika a reflex :o) 

(31.10.2006 9:55:45)
Milá Pavlíno,
pokud máte farmaceutické vzdělání, jistě víte, že:
- homeopatika jsou 1000x ředěný cukr + minimum "účinné látky" pracující na principu "víra tvá tě uzdravila"
- že se jedná o reflux, nikoli reflex
Nepište už prosím podobné články a nezahrávejte si s matkami - laiky.
Občas se velmi divím, jaké pseudoodborné články server rodina uveřejňuje. Rodina je čím dál horší- samá reklama, odborné články jsou staré atd.
P.S. už se těším ne reakce "tak si to nečti" ha ha
 JankaP 


Re: homeopatika a reflex :o) 

(31.10.2006 10:12:29)
Někdo se potřebuje svěřit, někdo zase druhé zesměšňovat, že?
Janka
 Klarka 
  • 

Re: Re: homeopatika a reflex :o) 

(31.10.2006 16:00:18)
Neřekla bych, že Dáša chtěla někoho zesměšnit. Prostě jen velmi jednoznačně vyjádřila svůj názor. O tom, že homeopatika někomu mohou pomoci, není pochyb.

Také není pochyb o tom, že v jedné lahvičce díky enormnímu ředění obvykle nenajdete nic víc, než vodu a látky uvolněné ze skleničky. Musela byste mít velké štěstí, abyste narazila alespoň na jednu molekulu účinné látky.




 sarka 
  • 

Re: homeopatika a reflex :o) 

(31.10.2006 10:16:17)
Nesouhlas, mně homeopatika pomohla na ekzém, kde už nic jiného nezabralo. A jen tak mimochodem, s úspěchem se používají ve veter. medicíně konkr. u poruch chování psů a u koní. Jak tam může působit placebo?
 .Kiki. 
  • 

Re: homeopatika a reflex :o) 

(31.10.2006 10:21:44)
Prosím Tě, Dášo s Vojtíškem, kod si tady s kým zahrává? Myslím, že Pavlína dělá všechno jiné než si s někým zahrává. A překlepy (reflex-reflux) se snad někdy stanou i Tobě. Taky mám medicínské vzdělání, taky vím, že homeopatika jsou vpodstatě bez jakékoli "účinné látky", nicméně tolikrá už jsem tady na Rodině četla, že někomu pomohly, že kdybych měla nějaké trápení neřešitelné klasickou medicínou, asi bych je vyzkoušela.
Jinak Pavlíno, asi to všechno analyzuješ správně, taakže asi bude nejlepší opravdu vydržet :-)
Náš osmiměsíční klouček se teď taky v noci hodně budí a někdy začne být tak bdělý a živý, jak popisuješ.
Kiki
 Róza 
  • 

Re: homeopatika a reflex :o) 

(31.10.2006 10:25:38)
Hlavně si myslím, že pokud někdo hledá odborné články na úrovni, tak je na špatné adrese. Tady probíhají diskuse lidí, které jsou v podobné životní etapě a vyměňují si zkušenosti na téma článku, které může napsat kdokoli, odborník i laik. Zkus příště svoje připomínky napsat slušněji.
 Damila 


Dášo s Vojtíškem 

(31.10.2006 10:54:09)
Homeopatie není založená na "účinné látce", ani "víra Tvá Tě uzdraví" není tou účinnou látkou-ikdyž někdy se může přidat. Nevím, jestli jsi schopna pochopit, a hlavně přijmout to, na jaké bázi homeopatika účinkují, protože to je jaksi mimo hmatatelné a měřitelné množství, a přesto funguje. Kdyby to byl podvod, nebyly dodnes takové výrazné výsledky, a dokonce (nebo především)i tam, kde je medicína krátká...
 Daniela Tlapáková, Oskar 4 měsíce a Adam 8 let 
  • 

Re: homeopatika a reflex :o) 

(31.10.2006 13:45:08)
Homeopatika používá celá naše rodina a fungují. Ovšem je potřeba, aby léky vybral zkušený homeopat, jinak skutečně nemusí fungovat. Homeopatií se léčí například anglická královská rodina.
 jut 
  • 

Re: homeopatika  

(31.10.2006 14:07:40)
Homeopatika fungují, ale musíte podat správný lék, pak se výsledek dostaví. Pokud Vám colocynthis nezabral na koliku, nebylo Vaše dítě v obrazu tohoto léku, tzn. je třeba vyhledat lék jiný. Polykompozita nejsou zrovna to pravé. Je to směs různých léků, které statisticky nejvíce zabírají na určitou nemoc, ale to není ta pravá homeopatie. Je třeba navštívit zkušeného homeopata, který Vám pomůže najít lék, který přesně postihuje problémy Vašeho dítěte. Bude to lék pouze pro něj. Mám s homeopatií zkušenosti, dostala jsem se k ní díky narození dcery a už mnohokrát nám pomohla. Je třeba, ale užívat správný lék a jeden jediný. Ne polykompozita.
Homeopatie není placebo, ale opravdu funguje. Bohužel je někdy problém správný lék najít. Pokud ho najdete, je to jak zázrak a viditelně zdravotní problém ustupuje a mizí.
 Irena, mimi + předškolačka 
  • 

Re: Musím se zastat Dáši :o))) 

(1.11.2006 10:11:59)

Milé dámy,
je rozdhodnutím a zodpovědností každého, jakou léčbu zvolí. Postupy současné klasické medicíny vycházejí z aktuálního stavu vědeckého poznání a jsou neustále zdokonalovány a přehodnocovány. U každého léku musí být prokázána účinnost a bezpečnost (viz např. zmiňovaný Zákon o léku). U homeopatik podle tohoto zákona musí být prokázána pouze bezpečnost nikoli účinnost. Častým trikem výrobců homeopatik je, že homeopatický preparát obsahuje homeopatický lék v patřičném ředění a k tomu klasickou alopatickou účinnou látku v klasickém množství.
Současná medicína zná a pracuje s pojmem placebo efekt - výborně funguje např. u hubnutí: Skupina osob byla rozdělena na dvě poloviny, jedna dostávala lék způsobující úbytek hmotmosti(nelze doporučit pro nežádoucí účinky :) a druhá skupina placebo, tedy neúčinnou látku - např. cukr. Úbytek hmotnosti, ač ne tak výrazný, byl pozorován i u osob dostávajících placebo. Takže psychika je asi opravdu dost zásadní.
Podle současného stavu vědeckého poznání NENÍ žádný důvod domnívat se, že by homeopatie mohla fungovat. Kdo trvdí něco jiného, je hlupák, lhář nebo obchodník s homeopatiky :).
Na druhou stranu, dobrý pocit, duševní pohoda, víra ... mohou s nemocným udělat divy. Pokud k tomu připsěje homeopatie, proč ne. A navíc nevíme, k čemu věda dospěje za rok či sto let :).
Jo, taky se mi v šuplíku s vysokolškými diplomy válí i dva z farmaceutické fakulty a zkoušku z homeopatie mám :).

Všem vlastní rozum
přeje
Irena
 Dagmarjana 
  • 

Ireno 

(1.11.2006 10:34:17)
Je vidět ,že vzdělání není vše, ani ten "zdravý rozum" nezaručí. Ale podle toho, co píšeš, považuješ za zdravý roozum víru v moc vědy. Budiž, můžeš to tak chápat, já mám názor jiný. Až doteď ten Tvůj můžu respektovat.

Ale to, co jsi napsala o homeopatikách, že jsou dodávány s alopatickým lékem (aby to účinkovalo), to už mi přijde dost silná káva. Pokud máš konkrétní příklady takovýchto léků u nás na trhu, sem s nimi. Od jakého výrobce?
 Pavlína a Brečoun 
  • 

Re: Ireno 

(1.11.2006 11:27:24)
Já vím o jednom jediném: NEO-CEPHYL tbl, na bolest hlavy.

ACIDUM ACETYLSALICYLICUM 330,000 mg
COFFEINUM 36,600 mg
v 1 tabletě............................alopatické

Rulík zlomocný (Belladonna; 0,004 µg MT), kosatec různobarvý (Iris versicolor; 0,004 µg MT), kulčiba dávivá (Nux vomica; 0,004 µg MT), spigelie lékařská (Spigelia anthelmia; 0,004 µg MT), jasmínovec vždyzelený (Gelsemium; 0,004 µg MT) - v homeopatickém ředění.
 Damila 


Re: Re: Ireno 

(1.11.2006 11:37:16)
Pavlíno,
nejsem homeopat, poze se celá rodina homeopaticka léčíme. Ale tuším, že kofein ruší účinek homeopatik, tak jaký to má význam podávat v jedné tabletě s homeopatikem? To jsem nepochopila, co tím chtěl výrobce říci. Na bolest hlavy kofein? To nemusím jíst tabletky, dám si radši to kafe, protože v tom případě ten homeopatický lék tam být vůbec nemusí, neboť nefunguje.

Ale teď mě napadlo, že Paralen (obyč.) se od Paralenu EXTRA (spec. na bolest hlavy) liší právě jen přidáním kofeinu.
 jut 
  • 

Re: Re: Re: Ireno 

(1.11.2006 12:34:25)
Je to pověra, homeopatické kulikčky si můžete klidně rozpustit i v kafe a mají účinek i tak. Cofee je homeopatický lék, který má opačné účinky jako káva v hrnku. Je určen na uklidnění, např. když jdete spát a hrnou se Vám myšlenky hlavou takovou rychlosti, že nemůžete usnout. Pak si dejte cofee a usnete s klidnou myslí.
 lydushe + 3 háďata 


Re: Re: Re: Ireno 

(1.11.2006 12:51:46)
V Paralenu extra kofein akorát urychluje nástup účinku léku. Účinkuje rychleji.
Kofein jinak účinky homeopatických léků nijak zvlášť neruší. Jde spíše o to, že je dobré se před a po pozření (vycucání) homeopatika nenapít kafe.
Jinak podobně je to s mentolem a eukalyptem. Ten totiž stahuje cévky a zhoršuje vstřebávání homeopatika do sliznice. Podle mé homeopatky při užívání nižších potencí ani jedno ani druhé nevadí (káva a mentol), já užívám i homeopatika a piju a kafe a čistím si zuby normální zubní pastou. Ale když dostávám konstituční léky 200CH a vyšší, tak ten den, kdy si ráno ten lék dám, tak nemám pít kafe, černý a zelený čaj, nečistím si zuby obyč. pastou a nejím kořeněná jídla. Je tak větší jistota, že se lék dostane "do hloubky".
 Irena, mimi + předškolačka 
  • 

Re: Pro Dagmarjanu 

(1.11.2006 14:47:05)

Namátkou jsem koukla na jakýsi seznam homeopatických léků z něj jsem opět namátkou vybrala dva a v obou byl alopatický lék: AVENOC - mast na hemoroidy - kromě homeoptaických složek obsahuje amylocain (lokální anestikum, ta se bežně do mastí na hemoroidy přidávají v klasické medicíně). STODAL - sirup proti kašli - má moho složek, v krátkosti např. obsahuje významé množství tolutaánského balzámu - poměrně zastaralý prostředek na odkašlávání, z těch složek v homeopatických koncentracích např. Ipecacuanhu, opět zastaralý prostředek pro odkašlávání, ale Ipecacuanha způsobuje zvracení, tak je bezpečné ji takto naředit.


Netvrdím, že vědecký přístup ke světu a k životu je ten jediný správný. Jen se občas setkávám s tím, že lidé se domnívají, že homeopatická léčba je vrcholným výdobytkem vědy. Opakuji, podle stavu současného vědeckého poznání NENÍ žádný důvod domnívat se, že homeopatie funguje. Ovšem jednak současné poznání může být časem překonáno a jednak vědecký přístup k věci není jediný možný a každý si může vybrat dle svého uvážení. Proti gustu žádný dišputát.

Takže přeju zdravý rozum, cit, intuici, smysly a štestí.
 lydushe + 3 háďata 


Re: Re: Pro Dagmarjanu 

(1.11.2006 15:11:10)
Ireno, to co vy zde prezentujete ale nejsou klasické homeopatické léky. Jsou to tzv. polykomponenty, které jsou pro širokou laickou veřejnost. Na nich se poté demonstruje nefungování homeopatik nebo naopak obsah látek z alopatické medicíny.
U těchto "homeopatických" léků totiž není přesně napsáno na jaké příznaky jsou, takže si je každý koupí "na chřipku" "na kašel" atp. a pak se diví, že tyto léky nefungují, protože nejsou jen "na kašel", ale jsou např. na kašel suchý, budící z rána, kdy se osoba převrací v posteli, nemůže usnout, má sucho v ústech, kašel se zklidní po napití studeného nápoje.. to potom by byla správná indikace léku.
Jinak v homeopatii klasické platí pravidlo užívání JEDNOHO léku (jsou ale i homeopaté, kteří úspěšně léčí několika léky najednou, ale jsou složené přímo z jednotlivých monokomponentů). Homeopaté podávají tzv. monokomponenty, kde látky z alopatické medicíny by dle mého názoru neměly co dělat.
Nevím ovšem jak je to s homeopatickými hormony příp. s homeopatickými léky typu stafylococcinum apod. Nejsem až takový homeopat, resp. nejsem homeopat, jsem jen slabě informovaný uživatel homeopatie.
 Irena, mimi + předškolačka 
  • 

Polykomponenty 

(1.11.2006 16:38:04)

Nebudu rozebírat jednotlivé homeopatické školy a jejich definice homeopatického léku. V původní poznámce jsem psala následující větu: "Častým trikem výrobců homeopatik je, že homeopatický preparát obsahuje homeopatický lék v patřičném ředění a k tomu klasickou alopatickou účinnou látku v klasickém množství".
Dotaz byl ve kterých. Odpověď: např. Avenoc, Stodal. Lidé si je kupují a libují si,jak jim ta homeopatie pěkně pomáhá a časem začnou vyhazovat peníze za Suplhur v potenci CH20.
 Damila 


Re: Re: Pro Dagmarjanu 

(1.11.2006 15:17:53)
NENÍ důvod se domnívat, že homeopatie funguje?
A co by mohlo být přesvědčivější, než výsledky léčby? Vždyť účinnost alopatické léčby by se také měla poměřovat výsledky. Nebo se tam bere v potaz opravdu jen vědecké hledisko? Hlavně si to zdůvodnit, že to musí fungovat, lhostejno, jestli to skutečně funguje...? Tak?
Nepřesvědčí ani desítky lidí, kterým homeopatie pomohla, ikdyž se léta předtím neúspěšně léčili alopaticky? Vždyť je mnoho takových živoucích důkazů, a já jsem jedním z nich.
 lydushe + 3 háďata 


Re: Re: Re: Pro Dagmarjanu 

(1.11.2006 15:23:11)
Dagmarjano, myslím, že nemá smysl Irenu dál přesvědčovat o tom, že TO neprokazatelné funguje. My to víme, ona je přesvědčená, že to tak být nemůže, nevyzkoušela a nepoznala. Nebo poznala někoho, kdo jí neuměl homeopaticky pomoci a homeopatii zavrhla.
Jak píše i ona sama, rozum, cit, štěstí a intuici. Budiž jí to přáno. Na homeopatické diskusi občas "nevěřícím Tomášům" a chorobným plivačům (čimž nemám teď na mysli Irenu) na homeopatii doporučují lék Arsenicum album v LM potenci.. ;-) aby sami poznali, že TO nefunguje.
 Damila 


Re: Re: Re: Re: Pro Dagmarjanu 

(1.11.2006 15:29:05)
No, já nejsem odborník na homeopatii, pouze nadšený příznivec a uživatel.
:-)
Zajímá mě (omlouvám se za vybočení od původního článku), jestli obyčejný smrtelník (nehomeopat) může sehnat homeopatika ve vysokém ředění (200 CH a více)??? Kde?
 Irena, mimi + předškolačka 
  • 

Re: Prověřování účinnosti klasických léků 

(1.11.2006 17:00:10)


Všechny registrované léky musely projít testy účinnosti, jednak v předklinických studiích a jednak v klinických studiíích. Klinické studie mají 4 fáze. Fáze 1 - podání léčiva 20 - 50 zdravím dobrovolníkům, hodnotí se např. přestup léčiva do tělních tekutin, jeho odbourávání a vylučování z těla. Fáze 2 - podání léčiva cca 200 nemocným s cílem ověřit, zda léčivo zabírá v základních indikacích (např. u léků proti hypertenzi se sleduje pokles krevního tlaku), fáze 3 - soubor nemocných se rozšíří na 1000 a kromě terapeutického efektu se vyhodnocují i nežádoucí účinky, fáze 4 - sledování poznatků o účinku a rizicích léku poté, co bylo uvedeno na trh.

Jak už jsem dříve zmínila, u homeopatik se prokazuje pouze bezpečnost, nikoli terapeutické efekt.
 Katka, tč na MD 
  • 

Re: Re: Prověřování účinnosti klasických léků 

(3.11.2006 8:18:32)
Ireno,
upřímně, tohle je poprvé, co se stydím, že mám vystudovanou farmacii, protože díky lidem jako jsi Ty si o nás ostatní musí myslet, že jsme totálně nafoukaní blbci. Také mám v šuplíku dva diplomy z FaF a zkoušku z homeopatie v indexu a právě proto bych v životě z pusy nevystila to co Ty. "NENÍ žádný důvod domnívat se, že by homeopatie mohla fungovat. Kdo trvdí něco jiného, je hlupák, lhář nebo obchodník s homeopatiky :)." Promiň, nejsem ani jedno, a tímhle jsi mě, a zřejmě nejen mě, poměrně dost urazila. Homeopatie skutečně funguje i tam, kde je placebo efekt či pouhá víra naprosto vyloučena - úplně malé děti a zvířata těžko přesvědčíš.
A mimochodem, pokud jsi opravdový farmaceut a lékárník, sama musíš nejlíp vědět, že i u klasické medicíny funguje víra. Protože téměř každý den se v lékárně setkáš s tím, že lidé užívají klasické léky buď v úplně jiné indikaci nebo v tak nesmyslném dávkování či v takových kombinacích, že naprosto prokazatelně (vědecky!) terapeutický efekt nemůže být žádný nebo by měl být spíše negativní. A světe div se, dokud jim tohle nevysvětlíš, hrozně jim to pomáhalo...
Ireno, chovej se prosím úměrně své inteligenci a vzdělání... Děkuji...
 Irena, mimi + předškolačka 
  • 

Re: Věda věc jedna, umění léčit věc jiná 

(3.11.2006 9:24:11)

Ahoj Katko,

díky za tvoje poznámky, snad mi teď pomohou vyjádřit se srozumitelněji.
Cituješ polovinu mojí věty, ale ta věta má smysl pouze celá: "Podle současného stavu vědeckého poznání NENÍ žádný důvod domnívat se, že by homeopatie mohla fungovat." Pokud máš citaci na odoborný, článek, studii v nějakém vědecky renomovaném časopise, kde se trvdí opak, sem s ní.
Dále chci upozornot, na svoji daší větu: "Na druhou stranu, dobrý pocit, duševní pohoda, víra ... mohou s nemocným udělat divy. Pokud k tomu připsěje homeopatie, proč ne."

Je mi jasné, že medicína a farmacie v sobě snoubí jednak vědu a jednak umění léčit. Umění léčit je věc složitá, zahrnuje umění komunikace s nemocným, vytvoření důvěry, porozumění... V tom skutečně může být zdatnější homeopat či lidový léčitel. Na druhou stranu medicína a farmacie za posledních sto let dosáhly obrovského pokroku ne díky umění léčit, ale díky obrovskému rozvoji přírodních věd - objevy antimikrobních látek, antivirotik; objevy strukty DNA a buňěčných struktur nastartovaly možnosti léčby zhoubných bujení....

Na druhou stranu, v mnoha ohledech jsou možnosti vědy stále omezené a moderní medicína vycházející z vědeckých poznatků, je na léčbu někdy krátká. Tam pak zbývá pouze ono umění léčit. Jenže takových nemocných je o několik řádů méně, než jich bylo před sto lety.

Pokud někomu může pomoci klasická medicína, připadá mi škoda, volit homoepata a vracet se tím o sto let zpět a nevyužít současných možností.

Máš pravdu, tak úplně opravdový lékárník nejsem. Mám vystudovanou farmacii, ale deset let jsem pracovala v oblasti předklinického vývoje a testování nových potenciálních léčiv, při tom jsem uplatňovala svoje vzdělání i z jiné VŠ.

Irena

 Petru 
  • 

Re: Re: Věda věc jedna, umění léčit věc jiná 

(3.11.2006 10:05:33)
Homeopatie je opravdu velmi sporná v tom, jak může léčit něco co je donekonečna naředěno. Existuje spousta studií o tom, že není vědecký důkaz jejich účinků.

Ale nedávno dávali přírodopisný film o tom, jak daleko dokáže žralok ucítit jedinou kapku krve v moři slané vody. Omlouvám se, že jsem zapoměla konkrétní číslo, ale pro mne je to tak trochu důkaz toho, že i velmi nařeďěná látka může nést určité informace.

Víra samozřejmě může udělat svoje, ale jako nemedik netuším, jaké mají příznaky různé nemoci a přesto se po použití homeopatik předepsaných na základě osobní diagnostiky (ne těch vícedruhových z lékárny) u mne nebo mých dětí ty příznaky objevily. Takže pokud je něco na telepatii nebo víře, jak chcete, proč by nemohla fungovat "naředěná" homeopatická látka.
 Irena, mimi + předškolačka 
  • 

Efekt malých dávek 

(3.11.2006 14:27:22)

Díky za věcnou a upřímnou úvahu. Není pochyb o tom, že jen velmi malé množství nějaké látky může mít ať už biologický, chemický či fyzikální efekt. V některých případech dokonce dovedeme sledovat vzájemné působení dvou molekul nebo efekt jedné molekuly, který ovliní postupně celou kaskádu molekul dalších. Důležité je to, že všechy tyto experimenty a pozorování lze provádět a sledovat OPAKOVANĚ a NEZÁVISLE na ostatních vlivech – např. osobě experimentátora. Což u homeopatie, pokud je mi známo, nelze.
Pokud jde o tak vysoká ředění, že je jasné, že homeopatikum nemůže obsahovat ani jednu molekulu dané látky, pak je homeopatikem i voda z vodovodu, ale my nevíme jakým, protože nevíme, s jakými všemi molekulami látek se naše molekuly vody setkaly, než doputovaly do našeho vodovodu. Šílená představa.
Ono to ředění vzniklo trochu později. Původní myšlenka homeopatů byla léčit stejné stejným (na rozdíl od klasické medicíny, která se snaží působit proti nepříznivému vlivu). Např.pokud mám kašel, homeopatie radí vzít látku vyvolávající kašel. Problém byl v tom, že homeopaté často pracovali s látkami velmi jedovatými a jejich pacienti umírali na otravy. Tak vznikl nápad ředit a ředit co možná nejvíce. Ono před těmi sto a více lety mohli mít v některých oblastech úspěch srovnatelný s tehdejší klasickou medicímou. Jak říkal již ve starověku lékař Hippokrates: 90% pacientů se uzdraví samo.
Pokud homeopat dovede dát člověku dobrý pocit, víru ve vlastní uzdravení, je ochoten trpělivě vyslechnout všechny stížnosti, odpovídat na tíživé otázky, pak má v léčbě určitě svoje místo. Pokud radí vzdát se klasické léčby ve prospěch homeopatie v případech (a těch je většina), kdy klasická medicína má ověřené prostředky, jak člověku pomoci, pak může způsobit víc škody než užitku.
 Irena, mimi + předškolačka 
  • 

Efekt malých dávek - ještě poznámka 

(3.11.2006 16:00:29)

Ještě jsem zapomněla jednu poznámku: v klasické medicíně má každý lék svoji optimální terapeutickou dávku. Se snižováním dávky pod terapeutickou dávku postupně léčebný efekt klesá a s dalším ředěním jakýkoli účinek mizí. S nadsázkou: Klasická medicína tvrdí, že čím více alkoholu vypiju, tím jsem opilejší.
 Martina a Hanička 
  • 

Re: Re: Musím se zastat Dáši :o))) 

(6.11.2006 19:48:10)
Homeopatie jistě funguje, ale dlouho její podstata zůstávala skrytá. Ale když chce někdo poznat určitý problém opravdu ze všech stran, tak musí vyvinout větší aktivitu, než je vyjádření pochybností v nějaké internetové diskuzi. Taky jsem dlouho nebyla přesvědčená, zda homeopatii vyzkoušet. A tak jsem pátrala a zjišťovala všechna PRO a PROTI. A vlastně jsem žádné proti neobjevila.
Kdo může něco namítat proti čistým přírodním látkám? Jsou obsaženy i v "klasických" lécích a všichni víme, že fungují. A ředění...přímo na internetu na odborných stránkách je uvedena nová studie, kde s využitím elektronového mikroskopu najednou?!!! vyšlo najevo, že rozpouštění homeopatik ve vodě resp. pod jazykem ná zásadní opodstatnění - účinná látka vytváří s molekulami vody rozměrné prostorové molekuly, které teprve jsou nositelem účinku. Takže homeopatika fungují i vědecky ověřeně...jen je potřeba užívat správná monokomponetní od erudovaného homeopata a správným způsobem. Nakonec tak to platí i v medicíně.
 Irena, mimi + předškolačka 
  • 

Homeopaté hledají oporu i ve vědě 

(7.11.2006 10:48:55)
Homeopatie nefunguje přinejmenším v klinických studiích, kterými procházejí všechny léky klasické medicíny. Nebo je takových studií příliš málo.
Ale abychom okomentovala problém opravdu ze všech stran: homoepaté samozřejmě hledají podporu i na poli vědy: 1. Homeopaté tvrdí, že dvojitě slepé kontrolované klinické studie jsou příliš zjednodušující na to, aby mohly postihnout něco tak komplexně působícího jako je homeopatikum. 2. Homeopaté se hlásí k hypotéze, že molekuly vodou mohou mít určitou „pamět“ a mohou se seskupovat dle toho, se kterou jinou molekulou se setkaly. Toto je ovšem hypotéza, která čeká na svoje potrvzování a vyvracování. Hypotéza paměti molekul vody rozhodně není nic, co by bylo prokázáno a už vůbec ne široce akceptováno.

Tvorba komplexních struktur chemických látek s molekulami vody či ionty není nic nového a skutečně může ovlinit prostup těchto látek přes biologické membrány či může hrát roli v jejich farmakologickém účinku.

V homeopatii spatřuji jiný přínos. 1. Lepší než špatná či nadměrná klasická léčba bývá žádná léčba. 2. Zdraví je velmi ovlivněno duševní rovnováhou a mezilidskými vztahy.
 J 
  • 

:) 

(8.11.2006 22:36:30)
No, někde funguje [Homeopathy. 2006 Jan;95(1):20-7. Poetry and homeopathy: an exploration. Mardon JM.] a někde nefunguje [Eur J Cancer. 2006 Feb;42(3):282-9. 2006 Jan 11. Efficacy of homeopathic therapy in cancer treatment. Milazzo S, Russell N, Ernst E.]. Rozhodně je pro farmaceutické firmy dobrým obchodem (až na pár molekul levné pomocné látky), psychoterapeutikem (ve spojení s přesvědčeným homeopatem), ... .
Dobrou noc
Jdu se vyspat = lepší než "všechna" homeopatika a diskuze okolo
 sarka 
  • 

použití fénu 

(31.10.2006 10:20:57)
Něco podobného měla naše kamarádka - holčička, dokonalý nespavec ji usínala při zvuku ručního šlehače. Přišli na to náhodně - vždycky při jeho použití přestala plakat a často i usnula. Nakonec ho začali používat na nácvik spánku. Pravidelně v danou dobu po obědě a večer pustili jen tak na 10 min. šlehač a mimino bylo v limbu. Za asi 1,5 měs. se naučilo pravidelně usínat i bez šlehače:)
 Luckaaa 


Re: použití fénu 

(2.11.2006 19:56:53)
no ten fén,vysavač někde jsem četla že dobrou uspavačkou je třeba pračka je to prý pro ten monotónní a hluší opakující se zvuk který uklidňuje.také jízda autem - zvuk motoru .snad prý to připomíná zvuky v bříšku, jako u trávení .také to mám z nějaké knížky. už si ale nepamatuji z které. také jsem jich kdys dost pročetla. v jedné mě uklidnilo to,že na to maj děti vlastně právo. vemte si představu,že se ocitnete na jiné planetě,absolutně nevíte o co běží,jen je vám dobře u mámy.také že se zjistilo,že je pro nás přirozený 25h cyklus(někdo v izolaci bez denního světla se vrátil k 25h, cyklu...),takže se srovnat na ten 24h,trochu trvá a minimálně půl rok jim na to dát musíme.
 Radka 
  • 

vysavač 

(31.10.2006 10:37:53)
U nás fungoval na uspávání mimo fénu i vysavač. Mělo to velkou výhodu, uklízet a uspávat zároveň se jinak asi nepodaří...............
 Albeka 
  • 

Re: vysavač 

(31.10.2006 12:11:47)
..na mou dcerku také fungoval a funguje dodnes/6let/ vysavač celkem spolehlivě i když nebyla nevrlé dítko a spinkala skvěle,po zapnutí vysavače prostě usne i dnes /nechápu,při takovém kraválu :-)/
 ďába 
  • 

Re: vysavač - třeba nemůže spát, když je ticho 

(31.10.2006 13:16:32)
Existují lidé, kteří neusnou v tichu, dokonce se prodávají i přístroje, které generují zvuky moře, lesa, kvákání žab... určitě bys na internetu takový našla, viděla jsem někde i chůvičku která to umí, bohužel už nevím kde.
Možná by se dalo zkusit nechat přes noc potichu šumět rozladěné rádio nebo něco podbného, než zainvestuješ tisíce :)
Taky jsem na nějakém anglickém webu s kočárky viděla vibrující "drncadlo" pod kočárek nebo pod matraci.
Třeba ho ruší to, že ho nic neruší :)
 Martina + Filípek 15 měsíců 
  • 

Re: vysavač 

(1.11.2006 8:56:24)
S vysavačem mám taky výborné zkušenosti. Když malý plakal, a už jsem vyzkoušela všechno, tak jsem pustila vysavač a zabralo to vždycky. Vysvětluje se to tím, že v děloze je poměrně velký hluk způsobený blízkostí aorty (prý to může být až 80 decibelů), na který jsou novorozenci zvyklí, a to naše ticho, o kterém si všichni myslíme, že jim bude dělat dobře, jim naopak dobře nedělá.
Jinak si myslím, že článek je sice laickým, ale hezkým shrnutím možností, co dělat s uplakaným dítětem. Opravdu nezávidím maminkám, jejichž děti první měsíce propláčou. Nás to naštěstí potkalo jen občas a i tak si vzpomínám na to zoufalství, když malý plakal a plakal a nic nepomáhalo.
Hodně trpělivosti přeje Martina
 Pet 
  • 

Je to možná úplná hloupost, ale... 

(31.10.2006 10:42:45)
když nic jiného nezabírá, zkusit by se to mohlo. Mám na mysli metodu "bioprogramování" ukrajinského léčitele p. Prokopjuka, který působí v Praze (kontakt najdete na internetu) a "proslavil" se tím, že odnaučil kouřit p. Bohdalovou. Nikdy bych to tu nezmiňovala, kdybych to sama úspěšně nevyzkoušela. Kouřila jsem mnoho let a ne málo a šla jsem k němu spíše ze zvědavosti, vůbec jsem nevěřila, že by to mohlo fungovat. A přece - stačilo 10 minut, během kterých na mě mluvil tichým hlasem, zatímco já jsem kouřila svou poslední cigaretu, a už jsem si od toho okamžiku nikdy nezapálila a ani nemám abstinenční příznaky. P. Prokopjuk tuto metodu používá i na léčení různých jiných zlozvyků a potíží. Principem je prý zakódování potřebného vzorce chování do mozku. Třeba by to mohlo fungovat i na hyperaktivitu Vašeho syna. Prosím nekamenujte mě za tento příspěvek, chtěla jsem jen poradit...
 magdalena 
  • 

pelíšek 

(31.10.2006 10:48:20)
Mám dvouletou dceru a věř mi, že všechno, co popisuješ a prožíváš je ÚPLNĚ NORMÁLNÍ. Netrap se, vážně bude líp. Ještě poradím se spaním - po několika různých variantách jsme spaní vyřešili tak, že máme na zemi 3 matrace (zdravotní a kvalitní), stěny obložené polštáři a spíme všichni společně a naprosto bez obav o dítě, navíc já stále kojím, takže neznám ideálnější řešení! Odvětrávání matrací provádím "ručně" - ráno otevřu okna a matrace opřu o zeď a větrám, 1x týdně vše vyluxuji, vytřu a čistě povléknu, protože přes den pelíšek zároveň slouží jako oblíbené místečko na hraní.
 anexa 


Re: pelíšek 

(31.10.2006 10:58:56)
ahoj, jen k tomu spaní. Když prcka v noci vyndám na kojení a nechám ho u sebe , tak se převaluje, kecá, leze a padá a je to že se nevyspím. Ale pokud se přesvědčím a vstanu a položím ho po napití do postele, tak spí a neblbne.
 Mortadela 


Re: Re: pelíšek 

(31.10.2006 11:15:19)
Závidím Vám Vaši pevnou vůli, já jsem se přesvědčit a vstát nedokázala, obvykle jsem usnula zřejmě dřív než malá. :-) Určitě by se dalo naučit ji, že po napití se jde zase spinkat do postýlky, ale já jsem uprostřed noci neměla na učení žádnou náladu, bylo pro mě pohodlnější nechat si ji u sebe než poslouchat řev - a ona řvala! Platila jsem za to menším pohodlím.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Re: pelíšek 

(31.10.2006 21:34:13)
Pavlo,
u nás tohle začalo fungovat teprve teď, v 16 měsících. Někdy se kluk v noci vzbudí a potřebuje jenom polaskat a být u nás. Ale když se mu nepodaří usnout a pak se posadí a začne prstama "točit mlýnek", vysledovali jsme, že je to spolehlivý signál dát ho zase do jeho postýlky. Tam usne v tichu a klidu, když zůstane u nás, tak nám leze po hlavě...
Každé dítě je jiné, je potřeba zkoušet, zkoušet, zkoušet, co zrovna funguje u toho našeho pokladu...
B.
 Mortadela 


zvuk odsávačky 

(31.10.2006 11:10:37)
Naši Klárku zase spolehlivě uspával zvuk elektrické odsávačky mateřského mléka, když jsem nemohla kojit. Ve čtyřech měsících ale mléko došlo úplně, takže tato berlička přestala být po ruce. :-)
 lydushe + 3 háďata 


taky jsem měla nespavce 

(31.10.2006 11:36:45)
Taky jsem měla nespavce. Od 5. dne můj prvorozený syn proplakal dny, později se to zlepšilo, plakával až tak od 4 hodin odpoledne, do doby než si šel lehnout. Vyžadoval maximální pozornost, málo spal. Běhala jsem s ním v kočárku 3 hodiny po okolních kopcích, vrátila se udřená a jakmile jsem přejela brankou do zahrady synek byl vzhůru a vyžadoval "pobavit".
Hodně se nám vyplatil pravidelný režim.
Zpětně jsme zjistili, že měl zřejmě od počátku tříselnou kýlu, takže mu způsobovala problémy s nadýmáním. Měl i problémy se zácpou, kterou jsme vyřešili homeopatií.
Nevím jestli jsi zkoušela krom uvedeného homeopatika i jiný homeopatický preparát. Nevím kdo ti homeopatika poradil a jak moc je to zkušený homeopat. Také než jsem se na homeopatii dala jsem zvažovala ano či ne. A funguje to? A nevyhodím za to jen peníze?
Vím, že funguje. Z rukou zkušeného homeopata. A nemám na toto téma potřebu diskutovat, protože to tak je a proč se neptám. Je spousta věcí o kterých přesně nevím PROČ, ale víme, že ano nebo ne.
Držím moc palce, miminka z toho vyrostou, občas navrhuju ten rohypnol a pevné nervy. Tvé dítko bude zřejmě vnímavé a chytré.
 lydushe + 3 háďata 


Re: taky jsem měla nespavce 

(31.10.2006 11:41:27)
Ten rohypnol samozřejmě pro maminku a měl to být vtip.. ;-)
už čekám jak mě budou všichni kamenovat za to, že bych dítěti dala rohypnol.. nedala. a každý "lék" od lékařů otáčím 100x v ruce a ptám se sama sebe, jestli to je opravdu nutné.
 Veronika, 3 děti 
  • 

To je přece normální!!!!!!! 

(31.10.2006 12:32:12)
Nevím, co se tady řeší, to, že miminko pláče je přece normální, že vyžaduje pozornost- normální, že matka s půlročním dítětem nestíhá domácnost-normální....
Prostě si vynucuje pozornost, chce poznávat nové věci a ne koukat do stropu. Nepláčou miminka v dětských domovech, naučí se, že to je k ničemu a nikdo ho bavit nebude. Ale miminka, která jsou zvyklá, že na jejich pláč rodiče reagují (a to je naše práce, práce matek na mateřské-uspokojovat potřeby dítěte), prostě pláčou. A nebude to trvat věčně-až se naučí mluvit, pláč už téměř neuslyšíte.

A na závěr-rodiče, kteří reagují včas na pláč svého dítěte a nenechávají ho plakat déle než 5 minut si hoooodně zjednoduší další život. Tyto děti pak brečí mnohem méně než děti, jejichž rodiče na pláč nereagovali.


 Renyk 


Re: To je přece normální!!!!!!! 

(31.10.2006 13:07:22)
Přikláním se Veroniko k vašemu názoru.Vážně taky nevím proč se tady nadělá tolik humbuku kolem pláče a spaní dítěte. Vždyť pokud je dítko jinak zdravé, nechápu tady kolem toho takový kolotoč.Když se prcek narodil taky jsme hodně nocí nespali,moc jsem toho doma nenadělala...Ale malej byl jinak zdravej, tak jsem neměla proč z toho dělat takovou vědu, jak dělá tady z toho autorka článku. Nespěchejte... pokud je vaš mrňous zdravej,vydržte! Ono se to časem samo spraví.Nebo si myslíte,že když bude velkej pořád bude z něho nespavec a křikloun?
 sarmi 


renco a veroniko 

(31.10.2006 13:15:18)
je normalni, kdyz dite place, nespi a vyzaduje pozornost, ale ne vetsinu dne (pokud jste si dobre precetly pavlinin clanek)!!!
vase miminka taky probrecela a profnukala cele dny?
 Katka,kluci 4 a 7 
  • 

Re: Re: To je přece normální!!!!!!! 

(31.10.2006 13:32:32)
Milá Renčo,já se autorky zastanu.Ono je opravdu rozdíl mezi "normálním" mimčem,budícím se byť i 3x,4x za noc a chronickým nespavcem,který způsobí dlouhodobé totální vyčerpání maminky.Věř mi,nedělá z toho vědu.Já mám děti 2 a kdybych měla jen to druhé,také řeknu "dělá z toho vědu....".Ale při vzpomínkách na první roky prvního kluka mi dodneška běhá mráz po zádech.Byly chvíle - po prvním půlroce,kdy jsem v kuse naspané 2 hodiny považovala za mimořádný úspěch - kdy mě napadaly naprosto hrozné myšlenky....Moje mamka i tchýně nechápaly,z čeho jsem hotová,"děti prostě pláčou,že..".Až jsem byla s klukem u mamky týden na chatě a ona po týdnu pochopila,co já už prožívala víc než rok.Říkala mi pak,že ten týden pak dalších několik dní dospávala.Já autorce ještě jednou přeju moc síly.
 Zuzana+terezka 9m  
  • 

Re: Re: Re: Já tedy jen zírám 

(31.10.2006 20:29:19)
Zdravím všechny maminky, já a má dcera jsme na tom byly zcela stejně jako autorka článku. A vůbec nemohu pochopit, jak dvě předešlé tímto "nepostižené" maminky reagovaly. Že nechápou ten humbuk kolem dětského pláče... Nechápu, že někdo může skutečné a opravdové vyčerpání člověka shrnout do slova "humbuk". Vás bych tedy nechtěla mít za přítelkyně...
A paní Dáša tomu totálně nasadila kurunu... Kašlete na ni. Přeji hezký den.
 Blanče 


Re: Re: To je přece normální!!!!!!! 

(31.10.2006 13:49:34)
Není to normální. Já coby "zkušená" matka dvou dítek, jsem byla přesvědčena, že dítko, pokud je nakrmené, nic ho nebolí a nezlobí a úporně se nenudí, není unavené, nemá důvod řvát a když, ať si pořve. Až třetí dítě mne vyvedlo z omylu, protože první rok svého života prořvalo, profňukalo, prohulákalo, pokud právě nejedlo, nespalo (noc cca 6 hodin v součtu dvacetiminutovek) nebo se jím, tak jak to popisuje autorka někdo velmi aktivně nezabýval. Bylo to úmorné a být to první potomek, skoro snad nebudu chtít dalšího. Po roce a něco sice řval dál ,decibely sílily ale prokládal to alespoň výrazy typu "neci", "ne", "nebudu", čímž mne konečně přesvědčil, že mají pravdu lékaři, když říkají, že z jejich hlediska je naprosto v pořádku a určitě netrpí nesnesitelnými bolestmi. Dodnes - je mu celkem čerstvých 6 a je v první třídě na něj platí "kdo si hraje a vnímá nové poznatky, nezlobí" - včera jsme řešili vznik vesmíru a černých děr. Mám přírodovědné vzdělání, ale chvilkama mu přestávám stačit a musím si pomáhat literaturou. Dodnes je rozumově podstatně dál než sociálně (o prázdninách v PPP, když jsme řešili nástup do školy rozumově na 9, sociálně na 4-5). Nakonec šel do školy a já jsem ráda, je další možnost jak ho zaujmout a nenechat ho upadnout do uřvaného a negativistického stereotypu. Troufám si říct, že byl velmi chtěné dítě, já v poho, porod dopředu domluvený císař (poloha). Ještě dnes, když se občas vzbudím, vnímám ten pocit TICHA, jako něco vzácného a to už spí nějakou dobu (asi tři roky) celou noc. Takže dle mého názoru autorka zaslouží spíš sympatie a povzbuzení, než výtku o čem vlastně píše. Myslím, že i ona má jasno v tom, že pokud bude dítko zdravotně v pořádku, zůstane jí jen zkušenost, že jsou věci, které člověk neovlivní a musí se s nimi smířit a přečkat je. Přeju hodně sil a co nejvíc úsměvů!!!
 Kristain 


Re: To je přece normální!!!!!!! 

(31.10.2006 13:22:07)
Holky, dovolím si vám oběma oponovat. Veroniko, zřejmě jste měla štěstí, že ani jedno z vašich dětí nebylo pořádný "uřvanec". Prostě s prominutím nevíte, o čem mluvíte.
Já měla syna hooodně uplakaného podobně, ajko autorka a desítky dalších, které se ozvaly v diskusi při jejím předchozím článku. Podobně to tu kdysi s vtipem popsala i Bellana. Osobně si myslím, že u mého syna byl problém ten, jak tu autorka cituje někoho z diskuse v posledním odstavci...
Samozřejmě jsem dítko nenechávala vyplakat, v tom s Vámi bezezbytku souhlasím. Nemám na to žaludek. Ale představte si dítě, které spí naprosto minimálně už jako novorozenec, jedině pokud je nalepeno k matčinu prsu, v kočáru nezabere první dva měsíce VŮBEC a potom se naučí v něm usínat pouze na bříšku. O samostatném usínání v postýlce ani nemluvím, o celonočnímspaní také. Představte si dítě, jehož, když už konečně usne, probudí zvuk okolo projíždějícího auta, nedejbože hovor, když potkám někoho známého. Představte si dítě, jež není možné v době bdění doma ani na minutu odložit např. na hrací deku, abyste si mohla ohřát jídlo, skočit na WC atd atd. Nebudu Vás unavovat. V mém okolí jsem neměla maminku, která by měla takové potíže. Jistě, děti pláčou, je to jejich jediný způsob, jak dát najevo své potřeby, ale když je toho moc....tak se např. v zoufalství píší články o tom na Rodinu.
Jinak Vám dám zapravdu cv tom, že to přešlo, syn má rok a půl, vyžaduje pořád hodně pozornosti, ale cca od 13 měsíců spí celou noc, po obědě 2-3 hodiny a je s ním POHODA :) ale do té doby nebyla a stálo nás to s manželem hodně úsilí to brát s nadhledem.
Kristýna a Vítek
 Renyk 


Re: Re: To je přece normální!!!!!!! 

(31.10.2006 13:46:09)
Kristíno,měla jsem stejného nespavce jako vy. Nemohla jsem ani na záchod bez toho abych ho nevzala sebou.Na procházku jsem chodila tak na hodinku a už letěla domu abych ho nakojila.Jako kojenec spal mezi kojením sotva 1/2hod.Kojila jsem první 3 měsíce co 2 hod.i v noci.Asi si myslíte,že nevím co to je mít doma malého nespavce a křiklouna.Moc dobře to vím.Samozřejmě každé dítě je jiné a vyžaduje jiný přístup. Ja z toho ale takovou vědu nedělala.
 Kristain 


Re: Re: Re: To je přece normální!!!!!!! 

(31.10.2006 14:06:25)
Pak jste zřejmě docela slušný flegmatik :) Já ne.
 Veronika 
  • 

Re: Re: Re: Re: To je přece normální!!!!!!! 

(31.10.2006 14:12:01)
Tak to je asi pravda, i když podle testů jsem sangvinik :-)
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: To je přece normální!!!!!!! 

(31.10.2006 22:30:56)
Hm, nechapu vytky typu "nedelejte z toho vedu", "humbuk" a podobne. Tem nespavym detem asi opravdu nic neni, ale porad rvou. Kdyby lezely v postylce a hraly si 24 hodin denne s rucickama, asi by se jejich matky podivovaly, ale urcite by si nestezovaly.
Je uplne normalni, ze clovek, ktery se delsi dobu chronicky nevyspi (zde matka), zacne hur "fungovat". Je mene vykonny, mene pozorny, snaz se unavi, dela vic chyb (take se z nej stava nebezpecny ridic), nedokaze delat spravna rozhodnuti, je vycerpany nejen z nevyspani ale i v dusledku toho, ze mu bezne denni cinnosti zaberou vic casu a jdou mu hur od ruky. U me to nakonec doslo az k tomu, ze jsem zacala ztracet pamet. Ty dusledky nevyspani nejsou z me hlavy, jsou to vysledky vedeckych studii - ale kazdy, kdo neco takoveho prozil, ma podobne zkusenosti.
Druha vec je, ze zena je od prirody "naprogramovana" tak, aby nenechala dite plakat. A pokud ho nechat plakat musi, protoze zrovna jeji dite place abnormalne moc a ona potrebuje jit na zachod nebo uvarit (varit s miminem v satku bych si netroufla, zda se mi to nebezpecne), zpusobuje ji to vetsi ci mensi stres a opet zhorsuje soustredeni na tu praci, kterou musi udelat.
A myslim, ze je uplne normalni, kdyz cloveku tento stav vadi. Nebo si myslite, ze je uplne v poradku, kdyz matka prozije nekolik let v polomrakotnem stavu? Ze je to nekomu k uzitku? Zrejme se s tim neda nic moc delat, ale dobre to neni. Stejne jako neni dobre byt celou zimu v kuse nachlazeny a neni hezke vycitat lidem, ktere neco takoveho pravidelne potkava, ze z trochy rymy delaji vedu.
No, mozna to nekomu vyhovuje, ono to stejne casem prejde, ale me se zda lepsi normalne vedome zit, nez se potacet ve stavu "ani bdeni ani spanek".

Taky jsem mela takove nespave dite, od tri mesicu nespalo ve dne vubec a v noci velmi spatne, kazdou hodinu chtelo krmit. Kolem jednoho roku uz to bylo takove, ze dokazala spat jen v nasi posteli s prsem v puse. Fuj. Pro me to znamenalo spat na boku, coz jsem nikdy predtim nedelala, spalo se mi spatne, nemohla jsem usnout, probouzela jsem se, bolely me zada a kolena z toho, jak jsem je mela celou noc pokrcena. Odstavila jsem kvuli tomu a od te doby mala prospala celou noc, pote co ji trvalo asi tri hodiny, nez usnula. S vekem se to potom postupne lepsilo a od te doby, co chodi do skoly, vecer sama specha do postylky. Vsechny nespave deti mych kamaradu z toho takhle vyrostly a vsechny jsou taky dost chytre.
 Veronika 
  • 

Re: Re: To je přece normální!!!!!!! 

(31.10.2006 14:04:56)
Kristain, veliký OMYL :-)))
Právě houpám v náručí své 3 měsíční miminko, které přes den prostě jinak spát neumí než v náruči, když ho položím, do 5 minut pláče. Dokud ho nezvednu. V kočárku - řve- naše vycházky končí vždy, že tlačím kočárek břichem a miminko nesu v náruči. Usíná ve 23:00, potom, co ho od 20:00 s manželem na střídačku uspáváme na míči. V postýlce neusnul nikdy. Kojím v noci 20 minut co 2 hodiny, ráno po hodině.Celý den ho mám na ruce, na wc jdu ve chvílích 5 minutového samostatného hraní pod hrazdičkou, které se povede maximálně 5x denně...
Stejní byli i oba mladší synové, taky jsme je chovali do doby než začli chodit a jsou z nich úžasní, nikoliv rozmazlení prima kluci.
A tohoto najmenšího, co taky vyžaduje neustálou pozornost, si vychutnávám, protože vím, že mazlicí období pomine a my, utahané maminky, budeme odměněny. Takže nevím, proč se hroutit z toho, že miminko musím chovat, prostě to tak je a není to na celý život :-)))
 Kristain 


Re: Re: Re: To je přece normální!!!!!!! 

(31.10.2006 14:45:31)
bereš to super:)
však já vím, že to období jednou pomine, ale ony to třeba ty holky prvorodičky neví, a připadá jim, že se hroutí svět. O tom to je. Mě se taky hroutil. Já su ale nervák a mám ráda klídek a pohodu. A ten synátor mě dost cepuje:) ale jak jsem psala, taky jsem nosila, ve vaku, klokance i šátku a vychutnávala si tu blízkost, a taky je z něj už jiný človíček, mazel a zlato. jen tenrkát před rokem jsem byla zralá na mašli. Neb kolem mě byly holky, co jim dítě do 10!!!měsíců leželo jak prkjno v kočáru a ke štěstí jim stačil dudlík, popř. sledovat větve stromů či svou matku hovořící s kámoškou. Toš tak. aspoň mě u druhého dítka snad nic moc z míry nevyvede.:)
 Pavlína a Brečoun 
  • 

pro Dášu 

(31.10.2006 14:55:26)
Díky za opravu, samozřejmě reflux, ne reflex:-)
K homeopatii: život je tvořen hmotou, energií a informací. Na hmotu působí alopatie(kalsický lék např. Acylpyrin), na energii akupunktura a zpracování informace v organismu je ovlivňováno prostřednictvím homeopatie. Užívání je v ČR ošetřeno Zákonem 79/97 O léčivech, kdy homeopatiky se rozumí specif. postupem zředěná 1 nebo více látek, které by v koncentrovaném množství byly schopny vyvolat u zdravého jedince obdobné příznaky jako jsou ty, pro které je podán(např. látka kt. vyvolá neředěná pocení a třes, se homeopaticky naředěná na tyto symptomy použije).
Výroba: výchozí suroviny (rostlinné, živočišné, minerální)se zpracují na matečné tinktury (lihové výtažky)z nichž se připraví požadovaná homeopatika ředěním vodou(u nás se hojně používají globule = kuličky ze sacharózy na které se tyto roztoky rozprašují, tabletky nebo přímo kapky).
Tolik mé zápisky z vš přednášek (Mudr.Rýc). Cukr tedy homeopatika obsahovat vůbec nemusejí.
Jinak moc nechápu agresivní "tón" vašeho příspěvku.
Mějte se hezky.
 Dáša, Vojtíšek 1,5 roku 
  • 

Re: pro Dášu 

(31.10.2006 15:52:59)
Zdravím,
můj tón není agresivní, jen věcný. Jenom mi vadí, že na serveru, kde se hovoří o (velmi často) malých dětech, se matky navádí k metodám, které když zkouší, můžou oddálit účinnou a včasnou pomoc terapeuta. Muž měl např. v nemocnici pacienta, který na nátlak rodiny s metastázami na mozku odešel na revers a jel za "léčitelem" a homeopatem, zaplatil nehorázné peníze a samozřejmě zemřel. Signifikantně dříve, než kdyby podstoupil léčbu.
P.S. nezdá se Ti spíš, že agresivní tón mají zastánkyně Tvého článku než já?
 Dáša, Vojtíšek 1,5 roku 
  • 

Re: pro Dášu 2 

(31.10.2006 16:07:22)
A ještě maličkost: ve své praxi zdravotníka se čím dál častěji setkávám s "rukojmími" zejména alergologů a právě homeopatů. Lidi jsou také naprosto "zblblí" z reklam. A jestli jsi dělala v lékárně, tak víš, jak hloupě někdy reagují a domáhají se nesmyslých medikací (+ nejlépe 3 krabičky ode všeho). Jak jsi mi tam psala citace z přednášek - samozřejmě tam nenapíšou, že je to na nic :o)
A co se týká Rodiny - ráda čtu články Macešky, občas Bellany. A jak tam psala jedna z Tvých rozhořčených zastánkyň - odborné věci hledám opravdu jinde. Bohužel pro Rodinu - kdyby část reklam zaměnila za aktuální články odborníků, jistě by to nebylo špatné.
 Jana, 2 děti 
  • 

Re: Re: pro Dášu 2 

(31.10.2006 16:22:53)
Prosím, já bych velmi ráda věděla, jak vypadá takový rukojmí alergologa. Nevím jak v jiných rodinách, nicméně já jsem ráda, že nám imunologové zachraňují život. Bez externích IgG bych byla každou chvíli na JIP s nějakou infekcí. Do toho spousta autoimunit a - světe div se - i aktivní alerge - ukázkové selhání regulace. Synové oba s vrozenou poruchou imunity, které se ovšem s věkem zvolna lepší (=starší už je na tom lépe). Jsem rukojmí že mu v 5 letech nechci dávat nic z vajec, protože na ně má alergii a má z toho hroznou vyrážku??? Jsme rukojmími proto, že užíváme antialergika aby náš život byl snesitelnější??? Nevím jestli máš zkušenosti s tím co to je denně hodiny kýchat, být v začarovaném kruhu protože zánět oslabí sliznice a opět přichází infekce (a hrozba ATB i.v.). Fakt nevím jak si mám představit takové "rukojmí alergologa", to mi s odpuštěním připadá, zvlášť od zdravotníka (jak ses prezentovala) ehm poněkud velmi mimo... Jo ale jestli máš nějakou zajímavou definici, ráda ji předložím prof. Šedivé, primářce dětské imunologie FN Motol, kam se synem dojíždíme :-).
 Dáša, Vojtíšek 1,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: pro Dášu 2 

(31.10.2006 16:30:48)
No no... :o) Já nemám nic proti alergologům, kteří mají v péči opravdu nemocné pacienty. Vadí mi alergologové, kteří vám dají po slabé reakci na ořechy místo dietních opatření steroidy a kontroly co 2 měsíce. A jsem si jistá, že by mi i ve Velkém Motole dali za pravdu.
Kdyby jsi míň zuřila a víc četla, mám na mysli modelové situace á la "jdu na revers, můj léčitel/homeopat/alergolog...atp. mi vyléčí těžkou alergii přikládámim ruky" - protože v těchto třech disciplínách je to nejčastější.
 Dáša, Vojtíšek 1,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: pro Dášu 2 

(31.10.2006 16:43:40)
O rukach to byla metafora na lecitele. Priste budu u tech dalsich zminovanych profesi specifictejsi ha ha. A taky se mi moc libi, jak tady vsichni chytaji "na prvni naslapnuti" (zejmena co se tyka posvatnych profesi jako homeopat a alergolog) Jeste bych upravila cim se to tady hemzi - serialy Nemocnice Chicago Hope, Plasticka chirurgie a Ordinace v Ruzove zahrade apod. Utrpela jsem par dilu a stacilo.
 Jana, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: pro Dášu 2 

(31.10.2006 16:57:44)
Já bych ještě dodala - skutečně nevím jaké máš zkušenosti s jakými alergology. Řekla bych, že pro mě osobně jsou to odborníci, kteří dobře znají svůj obor. Nemluvím ani tak o čistých alergolozích, ale o specializaci imunologie. Srovnávat léčitelství, homeopatii a imunologii mi přijde absolutně zcestné. O tomhle oboru toho myslím celkem dost vím a naprosto mě fascinuje jak někdo z odborné veřejnosti to dokáže degradovat. Protože človšk se s tím setkává na každém kroku. Už vakcinace je de fakto modulace imunitního systému. Imunita samozřejmě zajišťuje boj proti infekcím, zajišťuje taky obnovu odumírajících buněk vlastních organismu (jejich "označení" pohlcením makrofágy), hlídá tělo aby netvořilo protilátky proti vlastním strukturám ať už jde o mechanismy anergie nebo delece klonů B lymfocytů. Při poruše regulace bude imunolog řešit alergie, ale i onemocnění jako DM typu 1, RS, SLE, AITD a mnoho dalších. Imunita souvisí a i kancerogenezí. Je nezbytné ukazatele sledovat i např. při léčbě rakoviny, viz sterilní stany po transplantacích kostní dřeně apod. Promiň, ale mě tohle zařazení mezi (z mého pohledu) šarlatány prostě dráždí.
 Jana, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: pro Dášu 2 

(31.10.2006 16:43:27)
Dášo, tak já osobně žádného takového alergologa neznám. Naše rodina má zkušenost se 3 různými a všichni radí a léčí cca stejně. Nikdy jsem se nesetkala s předepsáním kortikoidů (kromě inhalačních při astmatu, tam se s tím ale při vleklejších potížích těžko něco dělá jinak). Naopak tohle často dělají kožní - ehm a mému otci takhle kožní dr. léčila vyrážku 2 roky - a zmizela po té, co jsem otce dovlekla k naší alergoDr a on začal užívat Zodac asi za měsíc :-))). Vážně jsem se nikdy nesetkala s tím, že by alergolog nezakázal potravinu na kterou je alergie (moje dr. mě pravidelně sjíždí za to, že konzumuju ovoce a zeleninu syrové v sezóně - no ale ony ty nektardy v lednu nejsou, no). No ale dávám jí za pravdu, posledně mě po kusu mrkve pálila celá pusa - a to mě dr. varovala už tak 2-3 roky dopředu :-))) už budu hodná a mrkev a spol. chroupat nebudu.
Ani jsme se nikdy nestkala s nějakým přikládáním čehokoli. A to do Motola jezdíme fakt jen s naším nejmladším, dál koexistujeme s dr. v Praze (já) i mimo Prahu - v místě bydliště (starší syn). Asi máme štěstí, nevím, no...
 Dáša, Vojtíšek 1,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: pro Dášu 2 

(31.10.2006 16:50:13)
OK. Ale obecne - je proste tisic alergologu, tisic nazoru a tisic guidelines a dva tisice leku. A jeden alergolog, co pred planovanym tehotenstvim uplne vysadi astmatikovi lecbu aby byl kompenzovany a druhy ho nacpe jeste jednim praskem navic - taky aby byl kompenzovany. Znovu rikam - jsou opravdu pacienti s problemy a "pacienti", kteri by je radi meli (rozvod, manipulace s partnerem - "jestli to udelas, dostanu zachvat".
 Jana, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: pro Dášu 2 

(31.10.2006 17:32:58)
Nevím mám za sebou 2 gravidity. Vždy cca v 10. týdnu mi odněkud to astma vyleze, jinak mám potíže velmi zřídka. Prostě pokud jsou potíže je třeba řešit (když člověk kašle a sotva funí), pokud nejsou není třeba, to je snad jednoduchá matematika - doufám. Zyrtec jsem vždy vysazovala po dohodě jak to šlo - ale obvykle to šlo tak na 1. trimestr, jinak bych děti dočista vykýchala. Vždy se řešil problém, nikdy nic "pro jistotu". Ale máme jednu z elitních doktorek, to je pravda, že Milado :-))). Mmch. jedna z mála lékařů, které vážně respektuju. Jsem jinak šťoura a všechno si ověřuju :-) tj. něco mi nabulíkovat není tak lehké...
 Jana, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: pro Dášu 2 

(31.10.2006 16:46:37)
Ahój,
to víš - ani mě kolikrát nebaví sem psát, ale tohle mě fakt pobavilo... Stavět alergologa na úroveň (řadit na jeden řádek) homeopata mi už samo o sobě přijde jako celkem degradace :-))).

PS pro Dášu - já nejsem vzteklá, já se dobře bavím :-))). Naopak ti děkuji za příspěvek, dnes mi chybělo nějaké rozptýlení :-))).
 Dáša, Vojtíšek 1,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: pro Dášu 2 

(31.10.2006 16:51:15)
Proc degradace? Homeopati jsou taky lekari (alespon ti, ktere znam). Elitarko :o)
 Zufi. 


Re: Re: Re: Re: pro Dášu 2 

(31.10.2006 18:53:02)
Ahoj Milado, S. dostala mazání na prsa z jakési rostliny, už si nepamatuju název.
Naprosto bez emocí píši, že moje krásná D. by jednoduše a prostě umřela.Vcelku něco podobného se jí kdysi stalo a dojeli jsme do nemocnice za vteřinu 12, zlatej hydrocortison!!!!!!!!!!!!!!!!
 Pruhovaná 
  • 

Re: Re: pro Dášu 2 

(31.10.2006 17:06:34)
Můj dojem z Vaší reakce byl opravdu ten, že je přinejmenším nepřátelská a nevlídná, narozdíl od reakcí většiny "příznivkyň" původnho článku.. Rodinu chápu právě jako místo pro debatu neodborníků, ať už k odborným nebo osobním úvodním článkům. A ty osobní jsou mnohdy přínosnější a zajímvější. A opravdu - jak jste sama napsala, nemusíte číst, co Vám vadí, například osobní články na Rodině.

K tématu:
- nejsem zastánkyně homeopatie (otázka víry)
- moc nerozumím odkládání návštěvy neurologa - pro vlastní klid, kdyby (kéž by) nic nenašel
- myslím, že vyspat se člověk musí, a tu by mohl a měl alespoň na čtyři hodiny v kuse nastoupit tatínek - dítě by stejně brečelo, tak bude zkrátka brečet u táty (tak to bylo u nás)
- doporučuju (opakovaně a každému) knihu J.Prekopové Malý tyran - nenechte se odradit názvem (věk kolem 8 měsíců je kritický...) - ale nechci tím zde říci, že všichni křiklouni jsou tyrani :-))
 Jana, 2 děti 
  • 

Ohrádka... 

(31.10.2006 14:56:44)
Ještě připomínám naše řešení - prostorná (z jedné strany otevřená) ohrádka s matracema na podlážce. Syn spal velmi špatně v postýlce, vlastně tam během života spal jen asi tak 2 měsíce. Ohrádka je dřevěná, rozměr 100 na 140cm. Na zemi jsou matrace a jedna je i před ohrádkou, tj. válivý prostor je dohromady přibližně 140 na 160cm. Výhody: válí se jak se mu chce (hrozně moc, pořád a už se ani nebudí), je mnohem spokojenější a hlavně!!! není třeba hlídat ho kvůli pádu, protože na zemi (na matracích) už je = maximálně se svalí na koberec a stačí ho odkoulet zpátky.

Ještě ad reflux - no z naší zkušenosti: potíže zmizely až cca ve13-14 měsících. A hranice je cca do 2 let dítěte, tj. já bych po refluxu určitě šla.

Jo k neurologii - myslím že máma nemusí poznat nic. Neurolog dělá mj. polohové testy, kdy podle reakcí miminka zjistí, jak to je na tom mimi s vývojem mozku. Jak je na tom s napětím svalů atd. Jinak se pracuje s hypertonickými dětmi , jinak s hypotonickými. Tohle bych nepodceňovala ale chce to najít dobrého doktora. My třeba měli velké štěstí.

Ad převedení na mléko - stran alergie je možné zkusit přerušit kojení ALE - vždy převádět na vysoce hydrolyzované, tj. na Nutrilon pepti. Převádět na normální i na HA mléko je v tomhle případě (= při podezření na nesnášenlivost KM) špatný postup.
 Insula 


Zvuk fénu 

(31.10.2006 15:26:05)
Chtěla jsem jen napsat, že uklidnění při zvuku fénu není nenormální. Naopak. V určitém věku na něj reaguje každé dítě. Stejný účinek má například vysavač.
 klara,syn 2,5roku 
  • 

Lehátko 

(31.10.2006 15:55:04)
Ahoj Pavlíno,
má známá(žijící v USA)se velmi divila,že u nás nemáme na nespavé a uřvané prcky vibrující a houpací lehátka(omlouvám se,neznám přesný název).U nich to prý patří k základní výbavičce pro dítě.je to teda sobecká "náhradní náruč matky", ale co bych za to dala,kdybych jí mohla občas využít( aspoň,když jsem se chtěla občas najíst a k zachování mého psychického zdraví).Až se vrhnu do dalšího dítěte,jdu tuhle věcičku okamžitě shánět. Klara
 sarmi 


Re: Lehátko 

(31.10.2006 16:31:02)
ano! vzpominam si na jeden dil serialu sex ve meste, kde nestastna zrzka nevedela, co se rvoucim ditetem, az ji jeji sousedka donesla tohle kouzelne vibracni lehatko a z ditete se stal beranek! ale pozor, je to jen serial! :-)
 Pruhovaná 
  • 

Re: Re: Lehátko 

(31.10.2006 17:18:17)
Moc dobře se na to pamatuju, jako na jeden z mála dílů, protože jsem koukala a nevěřila vlastním očím: zrzku (a snad žádnou z ostatních ženských okolo) ANI JEDNOU za celý díl nenapadlo dítě vzít do náručí a pochovat!!! Ještě že mají v Americe hispánce, ti snad ještě nezapomněli, co se s dětmi dělá :-)))
 sarmi 


Re: Re: Re: Lehátko 

(31.10.2006 17:55:42)
presne! behala kolem nej jako diva, a ani se ho nedotkla!
 jana 
  • 

Re: Lehátko 

(31.10.2006 17:17:21)
Nesháněj, kup na http://www.batolata.cz/katalog.php?kategorie=1220
 Bára, Deniska 
  • 

Nic nedělejte 

(31.10.2006 17:19:39)
Pročetla jsem oba dva články a mám radu, u nás to skutečně zabralo.
Denda od narození řvala v jednom kuse, obracela jsem se na doktory a hledala jsem příčinu. Ze všech vyšetření jsme odcházely s tím,že je zdravá.
Jeden den už jsem prostě byla na dně, už jsem neměla sílu a co jsem udělala? NIC, VŮBEC NIC. Seděla jsem v obýváku na gauči a poslouchala ten řev (Denda byla nakrmená, přebalená, prostě nebyl důvod, proč by měla být nespokojená) a já nedělala nic. Ten den vydržela s krátkými přestávkami ječet skoro 4 hodiny a pak následovala noc jen se 2 probuzeními. Další den jsem to zopakovala a její řev už trval kratší dobu a den ze dne se to zkracovalo. Zkrátka pokud víte, že vaše dítě není nemocné, nemá hlad, je přebalené a není mu zima nebo horko - zkrátka,že nemá důvod brečet, pak NIC VŮBEC NIC NEDĚLEJTE!!!!!!!!!
je to sice hodně náročné (aspoň ze začátku)-máte výčitky,že své dítě necháváte brečet, sousedí na vás zvoní, jestli je vše v pořádku, manžel si myslí,že asi nejste normální...ale u nás to pomohlo. Doufám,že mě tu neodsoudíte, své dítě miluju a udělala bych pro něj všechno, ale zbláznit se nechci. Přeju pevné nervy
 Lena 
  • 

Re: Nic nedělejte 

(31.10.2006 18:10:36)
Já si taky myslím, že možná má pravdu ta přispěvatelka, která radí nedělat nic, pokud nic dítěti není. Tedy pokud na řev máte samozřejmě nervy. Ono dneska není moc populární o tom mluvit /v době, kdy - pro dítě všechno/, ale u některých dětí ten vzdorovitý řev bez příčiny může být asi stejným jevem, jako je vztekání se tříletého dítěte. Prostě si mladší dítě takhle může vynucovat pozornost rodičů, když to nejde jinak. A když vždycky pochodí, možná jsou z toho pak takové děti, jako byla ta rozmazlená holčička z chůvy v akci - ta chtěla drbat před usínáním ještě ve třech letech a odmítala chodit na nočník, na velkou si došla při koupání ve vaně. Když věděla, že jí nikdo nepotrestá a někdo /matka/ to uklidí, tak proč ne...Moc se nenosí dneska říkat, že některé děti mají zkrátka v povaze zkoušet, co rodič vydrží, a to doslova.
 Líza 


Re: Re: Nic nedělejte 

(31.10.2006 18:23:42)
Ona zásadní otázka je "jak moc mladé dítě". Jestli mluvíš o dítěti nad tři čtvrtě roku, beru. Znám ale lidi, kteří jsou přesvědčeni, že se musí nechat vyřvat novorozenec, aby nebyl rozmazlenej, a to ovšem dítěti škodí - to souvisí s vývojovejma fázema toho mimina a předběhnout to nejde.
 Lenka a Luis (4 m) 
  • 

Re: Re: Nic nedělejte 

(31.10.2006 19:47:37)
Jo, souhlas. Mám mrňouska s necelými 4 měsíci. Je z kategorie hodnějších dětí, dá-li se to tak říci - pláče z hladu a nemůže-li usnout, občas kvůli prdíkům... Hlad i prdy se snažím řešit, ale spánek - manžel se mu snaží pomoci a uspí ho (nošením, houpáním). Dá ho do postýlky a uááá. Já ho lupnu do postýlky rovnou, chviličku kňourá a za chvíli usne... Nejsem pro "nechat vyřvávat", byť nervy na to mám, ale zároveň mám obavy, aby dítě námi nemanipulovalo - můj strejc takhle ječíval od narození a jak se dnes k rodičům chová, to je děs. Ten kojenecký řev toho může být začátkem. Nebo ne...?
 Zdenka, syn 5 let 
  • 

Re: Nic nedělejte 

(31.10.2006 20:32:17)
Souhlasím naprosto s Bárou, mám úplně stejnou zkušenost, na jiném foru mě za to málem holky ukamenovaly, ale mně se toto opravdu osvědčilo. Vřele doporučuji, ale ty nervy první dny jsou děsný. Syn plakal v postýlce (půl roku), protože jsem se rozhodla, že v ní bude spát (před tím spal u nás v posteli) a první dvě noci jsem probrečela za dveřmi,fakt řval jako tygr, ale světe div se, třetí večer bez jedinýho fňuknutí usnul a spal celou noc. Za ty nervy to stálo.
 Maria 
  • 

Re: Re: Nic nedělejte 

(31.10.2006 21:05:45)
Zdeni, myslím, že dítě rezignovalo. Třeba bude mít po téhle zkušenosti tuto tendenci i při řešení problémů v životě. I to je názor.

Nemyslím, že by dítě do těch 9 měsíců manipulovalo rodičema, někdo to tu psal.

Slyšela jsem, že takhle pláčou inteligentní děti. Prý nemají kam napřít svoji energii:)

Mě takhle řvala dcera cca 7 měsíců. Nepomohlo nic, jen to přežít. Vyřvat jsem ji nemohla nechat, už bychom po tomhle světě nechodily ani jedna.
 Helga, tři dospělé děti 
  • 

Re: Re: Re: Nic nedělejte 

(31.10.2006 22:40:43)
„Žádného mazlení pro dítě v počáteční době jeho života není dost.
Pocit bezpečí, které dítěti dává, zůstává mu pro celý život.
Děti takto mazlené v p r v é m roce zachovávají si pocit bezpečí v dalším životě
a podnikavost se smělostí je u nich nápadná ve srovnání s těmi, jimž se této citové podpory nedostalo.

Prof. MUDr. Josef Švejcar, DrSc. (přední čes.pediatr)


Nemějme strach dotýkat se novorozených dětí. Na hřejivé pohlazení ten čerstvě narozený človíček dychtivě čeká. Vždyť porod je jednou z nejdramatičtějších situací, které za svůj život prožije. Prodrat se úzkými porodními cestami z teplého a bezpečného světa matčina lůna a rychle se přizpůsobit samostatnému životu v oslňujícím, hlučném, studeném a velikém světě ho stálo mnoho námahy a energie. Když ho mámina ruka pohladila, mohl se přisát, přitulit, slyšet tep jejího srdce, uklidnil se a opět našel rovnováhu. Během 24 hodin pokleslo množství stimulačního hormonu na normální hladinu a novorozenec (pokud nenastaly jiné komplikace) dostal na celý život do vínku schopnost se normálně učit a rozvíjet, zvládat stres, střídat zátěž a úlevu.

 Kristain 


Re: Re: Re: Re: Nic nedělejte 

(1.11.2006 12:38:22)
Helgo, naprosto s Vámi souhlasím.
Jak Prekopová, tak Matějček se ve svých publikacích shodují, že dítě do 7 měsíců vědomě nemanipuluje-pláče, neb nic jiného neumí. Teprve kolem té doby pochopí, že pláčem si může vymoct pozornost rodičů. Kolem 8.měsíce pak nastává separační krize-další období náročné, kdy by se dítě nemělo nechat "vyřvat".
Dítě potřebuje jednu věc nejvíc-a to pocit bezpečí. A jsou různé děti s různou potřebou pocitu bezpečí. Jsou děti vysloveně mazlivé a některé méně či vůbec nemazlivé.Je jasné, že pokud dítko ze sportu 5 minut v postýlce pofňukává a pak samo v pohodě usne, je to paráda! Ale pokud dítě řve a řve-na to nemám žaludek. Taky znám případy, že se dítě z toho usedavého pláče při metodě vyplakání např. ze stresu pozvracelo.
Nám PA ještě v kurzu před porodem říkávala: Dítě se neuspává. Jen se položí, umožní se mu podmínky usnout, a ono usne. " No to u nás začalo fungovat až kolem 3/4 roku, do té doby zabralo jedině prso:)
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Nic nedělejte 

(15.1.2007 12:14:09)
No, myslim, ze kazde dieta, tak ako vo vsetkom inom, sa neda "zaskatulkovat" podla veku - cize s nazorom, ze dieta do 7 mesiacov nevie "manipulovat", si dovolim nesuhlasit. Nas drobec ma 6 mesiacov, s placom probloemy nemame vobec, v podstate je "pohodak". Ale sam od seba (po jednom slabom ochoreni) sa naucil, ze ked kasle, pribehneme ja alebo manzel k nemu. Takze nas teraz manipuluje kaslanim. Je to v pohode, nereagujeme na to, skor sa na tom zabavame, za problem to nepovazujem, len som to chcela uviest na margo toho, ako deticky nevedia manipulovat :o)
 Zdenka, syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Nic nedělejte 

(1.11.2006 20:44:13)
Je to tvůj názor, můj je jiný. Pravdu můžeme mít obě ale taky žádná z nás. Nedá se to jednoznačně tvrdit, protože mimís nemluví a neřekne nám nic z toho co cítí, všechno jsou domněnky. Se synem se mazlím hodně, od mimíska doteď a možná až moc, když tak koukám kolem sebe, ale nic to nemění na faktu, že si ráda v klidu uvařím a uklidím (musím, manže je alergik, syn taky), že mám ráda podívat se na zprávy a sem tam si přečíst časopis, vykoupat se atd. Na to mám právo a nezmění to ani fakt, že mám dítě. Já si dítě naučila v určitou dobu být v postýlce a zabavit se sám. Naučila jsem ho usínat bez drncání a otravování, vyřvávání. Stálo to to tochu úsilí, pár prořvaných nocí, ale nemám z toho špatný pocit a nenechám si ho ani nikým vnutit. Syn i já jsme spokojení a jsem ráda za přístup svůj a rychlé pochopení situace syna. Navíc je syn velmi samostatný a schopný bez problémů v klidu strávit školku v přírodě, má oblíbené koníčky a mám z něj obrovskou radost. Jediné, co bych možná zmínila, je horší adaptace na velké změny (přechod z jeslí do školky, nová doktorka apod) a taky neumí prohrávat. Ale jinak opravdu nepozoruju vůbec nic, že bych zanedbala. Jsem opravdu objektivní, navíc mám kolem sebe spoustu kamarádek, které uspávaly šílenejma metodama typu okousávání hadrové pleny (do čtyř let věku), chování, cumlání sladkého čaje apod. Jejich děti jsou rozmazlenci a ukňouranci, což se o mém možná trochu přísněji vychovávaném synovi nedá vůbec říct. Nechci nikomu svoje názory vnucovat, ale jaký si to maminka udělá, takový to bude mít. Je to čistě její věc a její přístup bude mít obrovský vliv na další dovednosti (začít spát ve svém pokoji, nebát se tmy a samoty, usínat bez rituálů, troufám si tvrdit, že i brzké zbavení se plínek).
 Helga, tři dospělé děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nic nedělejte 

(1.11.2006 21:38:33)
Zdeno, nikdo netvrdí, že by na úkor pohody kojence měla jít stranou domácnost, osob.hygiena atd. I velmi plačtivé dítě snad někdyalespoň chvíli spí nebo se mu též mohou věnovat ostatní členové domácnosti. Přeji všem zdravé a spokojené děti!
 Zdenka, syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Nic nedělejte 

(3.11.2006 20:38:17)
To máš sice pravdu, ale jsem si víc než stoprocentně jistá, že v těch chviličkách si jde maminka radši lehnout než běhat s klůckem po bytě.
 Zuzana+Terezka 


Nesnášenlivost laktózy 

(1.11.2006 8:28:48)
Jen pro informaci i pro další maminky, v knihách jsem skutečně četla, že příznaky této nesnášenlivosti jsou zvracení, průjem... atd. Ale v naší chytré knize jsou psány příznaky přesně takové, jako mělo naše mimi. Silné nadýmání, z toho vyplývající bolestivé křeče, silný neklid, nespavost i např. zácpa. Musí to být pro mimča ohromně bolestivé. Nejlepší je po domluvě s pediatrem zkusit tři dny odstříkávat mateřské mléko, aby se zachovala laktace a v této pauze podat bezlaktózovou umělou výživu. My jsme to poznali už během prvního dne, že to funguje a za tři dny jsme si byli stoprocentně jistí. Je to neuvěřitelný pocit, když vaše dítě najednou nic nebolí. Přeji hodně štěstí všem podobně "postiženým" maminkám.

P.S. Maminky, pokud si myslíte, že vaše dítě nepláče "jen tak", ale má skutečné bolesti, nenechte se odbýt.
 Pavlina, synek 3m. 
  • 

Re: nenechte se odbyt 

(1.11.2006 10:38:29)
Muj synek take strasne place jiz od narozeni, ma velke bolesti briska a problemy se stolici. Ma ji vodnatou a hlenovitou a nemuze ji vytlacit, ackoliv tlaci jak o zivot. Opakovane jsem s nim byla u lekarky, avsak tu to nechava chladnou, protoze prospiva a neni dehydratovany. Zkratka deti, zvlaste kluci trpi na prdy a tecka. Vice se to neresi. Ja ale vim, ze to zadne prdy ani kolika nejsou! Naposledy jsem si tam pripadala uz opravdu jak debil, koukaly se na me se setrou jako na hysterickou matku, ktera si vymysli, nebo prinejmensim zvelicuje potize ditete. Teprve kdyz jsem se tam rozbrecela a rekla, ze od narozeni nedelam nic jineho, nez ze ho chovam a utesuju a ze ma vazne bolesti, rekla mi doktorka, ze jestli teda chci, aby ho vzali komplet odshora az dolu, napise mi doporuceni do nemocnice.
Takze ted jsou dve moznosti. Bud nic nezjisti a ja si potom budu vycitat, ze jsem sve dite zbytecne vystavila bolestivym vykonum... nebo se neco zjisti a ja si budu vycitat, ze jsem na vysetreni netrvala driv!
PS: bezlaktozove mleko jsme jiz zkouseli...
 Zuzana+ Terezka 
  • 

Re: Re: nenechte se odbyt 

(1.11.2006 11:45:11)
To je děsný. Držím vám palce ať se vše vyřeší.
 Martina 
  • 

Re: Re: nenechte se odbyt 

(1.11.2006 13:09:04)
Zdravím pisatelku a přeji pevné nervy.I když mám celkem hodné dítě,které v noci spinká,umím se vžít do její situace,kdy je člověk naprosto vyčerpaný.Nechápu ale jednu věc:proč už nešla na vyšetření k neurolovi.Byla jsem tam s mým dítětem několikrát(je narozen dříve,vše naštěstí v pořádku).Její argumenty,že se zabaví hračkami mě teda vůbec nepřesvědčilo.Neurolog hodně pozná a pro dítě to není žádná zátěž.Další věc:dítěti bych udělala zakladní krevní odběry,(železo v krvi,jaterky,štítná žláza).Pokud by bylo vše v pořádku,teprve bych se smiřovala s tím,že je prostě "brečoun".
 Zuzka a Anežka 06/05 
  • 

Poradí někdo ? 

(1.11.2006 14:47:49)
musím se přiznat, že články na toto téma a diskuse k nim si čtu a vždy mě trochu uklidní, že jsou na tom lidi mnohem hůř. Tím samozřejmě nechci říct, že těch lidí nelituju a vůbec si něco takového neumím představit. Naše malá už vystřídala několik spacích období. Když jsem ji kojila, tak mi kamarádky záviděly - budila se na kojení většinou tak kolem druhé až třetí hodiny v noci a pak až ráno. Pak přestala v noci chtít jíst, jen se budila a po přitulení ke mně v naší posteli usnula a já ji pak vrátila do postýlky. V 16 měsících bych noci, které prospala celé, mohla spočítat možná na prstech obou rukou. před prázdninami se začala budit i 2x-3x za noc, v létě jsme to již vzdali a abychom se trochu vyspali, vzali jsme jí po prvním probuzení k nám a pak spala až do rána. Bylo to sice trochu nepohodlné, ale vyspali jsme se o něco líp. Teď se dost často stává, že se v noci vzbudí a třeba hodinu a půl nespí a pak usne. Takže jsme opět dost unaveni. Sama v postýlce neusíná, usne se mnou v posteli - většinou velmi rychle a pak ji dám do postýlky. Po obědě to samé i když to ji usnutí trvá trochu déle. Vím, že se to nedá srovnat s problémem autorky článku, ale přesto by mě zajímaly názory ostatních maminek a případně nějaká rada jak na to. To usínání po obědě mi nevadí, užijeme se spolu, pomazlíme, případně jí zpívám a tak. Ale přesto by bylo fajn, kdyby se naučila usínat sama a v noci spala trochu lépe...
 Felix 
  • 

deprese je vážná nemoc 

(1.11.2006 11:37:04)
Pokud není problém na straně dítěte, pak musí být na straně matky - mohlo by se jednat o depresi, ať už protrahovanuo poporodní nebo depresi při laktaci, atd. Každopádně by bylo vhodné kontaktovat psychiatra, pokud tuto dg vyloučí, pak mamince nezbývá než pochopit tu skutečnost, že mateřství prostě je o permanentní únavě, nevyspání, stresech a výchova dětí neustálý kompromis mezi mým přáním a představou dítěte.
 Ifča 
  • 

Podobný problém, co jsme zkoušeli... 

(1.11.2006 15:54:50)
Milá Pavlíno,
když to čtu, úplně se vracím o dva roky zpátky.
Náš chlapeček neplakal, ale řval chuděra, a to 24 hodin denně - nepomohlo nošení, houpání, klokanky, šátky, podkládání postýlky, spaní v naší posteli a tisíc jiných rad, taky jsem myslela i na mléko, reflux, všechno možné, zkrátka zjistit, co se děje a něco udělat. Neplakal jedině u kojení (nicméně do 5 minut poté začal) a při velmi rychlé jízdě v kočárku (ale ne vždycky). Nezlepšilo se nic po šestinedělí ani po půl roce. Noci, kdy jsme s manželem spali půl hodinu kolem půlnoci a druhou půlhodinu nad ránem, ani nemůžu spočítat. Kdyby k nám nejezdila máma, nevařila do mrazáku, nepomohla mi s domácností, asi bych fakt skončila v blázinci, protože několikrát jsem byla prostě v koncích se silami.
Doktorku jsem změnila, protože poslouchat doslova "šťastné matky mají šťastné děti, asi se maminko málo usmíváte" při každé návštěvě se dál už nedalo. Pak jsme se dostali na neurologii, cvičili Vojtu, reflexní masáže, užívali homeopatika, zaznamenali první zlepšení, ale možná jen tím, jak chlapeček rostl. Kolem 1 roku se to začalo zlepšovat více, teď, když jsou mu téměř dva, už je to vlastně skoro dobré.
Zjistili, že malý má poruchu svalového metabolismu, ale má taky zvýšené jaterní testy a ne úplně dobrý krevní obraz - možná ho opravdu bolely svaly, možná stále trochu bolí, protože mívá stažené svaly na rukou a nohou, těžko říct. Příčina všech problémů neodhalena.
Člověk se snaží zjistit příčinu a hlavně asi něco dělat. Já nemohla jen tak sedět a smířit se s tím, že to časem přejde - zbláznila bych se. Ty pokusy s homeopatií - možná přece trochu pomohla, masážemi, cvičením apod. nás držely vlastně nad vodou.

Manžel, i přesto, že chodil do práce, mi neuvěřitelně pomáhal ve dne v noci, jak jen to šlo. Zhubli jsme oba, já o 12 kg a dodnes mi 6kg k normálu chybí a ne a ne to nabrat. Cítím se stále vyčerpaná, ale už je to lepší a lepší a brouček nám dělá velkou radost.

Moc držím palce a přeju hodně sil,
Ifča.
 Zuzka a Anežka 06/05 
  • 

pro Ifču 

(1.11.2006 18:06:35)
Milá Ifčo, po přečtení Vašeho příspěvku se úplně stydím za ten svůj ... Protože vidím, že vlastně nemáme žádný problém. obdivuju vás, že jste to zvládli, my bychom asi fakt byli v tom blázinci. Hodně štěstí!
 Martina, dvě děti, 4 a 2 roky 
  • 

Mně taky nespí 

(2.11.2006 18:15:50)
Dobrý den, jen jsem chtěla napsat, že mám bohužel taky dva nespavce, dvouletá se mi budí i 6 krát za noc a ječí, jak siréna. Když byla menší, budila se i 15 krát a do toho chlapeček, ke kterému jsem vstávala na čůrání, do svých 3 let taky nespal i když jsme každý den pochodovali kolem sídliště do úmoru. Po 4 letech s dětmi spím denně přerušovaně 7 hodin a už jsem si zvykla, nepomohlo bohužel nic na jejich sklidnění.
 kosicek 


Jiřina Prekopová 

(2.11.2006 19:08:44)
autorka knih -nevím přesně název, ale zabívá se touto problematikou-je čEŠKA, ŽIJÍCÍ V NĚMECKU, PROSAZUJE TERAPII PEVNÝM OBJETÍM (knihy: Malý tyran, Neklidné dítě, Když dítě nechce spát..)-všechny jsem je četla-popisuje rozdíl mezi hyperaktivním dítětem a malým tyranem, který dostal přílišnou volnost, který ve skutečnosti není hyperaktvní.
Ke spánku radí zavinovat nebo ukládat i větší děti do útulného malého prostoru, poukazuje na pradávné techniky jako nošení v šátku.. a na to jak takové praktiky nepřenést špatně do dnešní doby. Doporučuji, snad se najde čas.
Doma jsme sice neměli tak moc neklidné dítě, ač jsme si také užili. Chce to také nezmatkovat, stát si za svým-ale to u prvního dítěte bez zkušeností lze taky těžko, ale poučila jsem se a druhé je zatím andílek.
 kosicek 


Re: ještě k tomu fénu 

(2.11.2006 19:26:06)
Dále kniha-spíš pro děti do 6ti měsíců-od dr. Karp-nějak "Najšťastnější miminko v okoli" Zabívá se dětskými "kolikami", jejihž příčina není vlastně vůbec zřejmá. Je tam několik bodů na uklidnění miminka-vlastně mají napodobit prostředí v děloze-jedna rada z ní-vysávat (fénovat), nahrát si kazetu se šumy nebo nějakou pěknou stanici nejlépe AM (to dělám já-stejně nemáme vysavač ani fén), či tlukot srdce a pod či hlasitě přeřvávat dítě šššššššššš, zvuky každopádně musí být monotónní a poměrně hlasité (matčin tlukot srdce přes řev opravdu neuslyší). Používám to preventivně u mimča, funguje to, tak proč to nedělat.
 Helga, tři dospělé děti 
  • 

Re: Re: ještě k tomu fénu 

(2.11.2006 22:43:19)
Je to kniha amerického autora Harveye Karpa. Většinu návodů jsme vyzkoušeli, pomáhají. Každý má nárok na svůj názor - viz http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/novep_tree.asp?all=yes&id=4866&typ=1
Ale udivuje mne, že převážná většina autorů kritických článků přiznává, že knihu H.Karpa vůbec nečetla!
 kosicek 


Re: Re: Re: ještě k tomu fénu 

(3.11.2006 19:42:11)
Díky za odkaz, ten článek jsem nečetla. Také si myslím své-kniha mi pomohla alespoň konstruktivně utěšovat miminko-lépe se zamyslet nad jeho potřebami a ne panikařit a chvilku dělat to a pak zas ono, protože metoda do sekundy nezapůsobí-vlastně to je to nejdůležitější poselství té knihy a nikdo, kdo tuto knihu četl určitě nechce ublížit miminku, jak by se naopak mohlo stát pokud mu denodenně bude řvát a řvát několik hodin (znám takové destruktivní chutě z vyčerpání)-navzdory protikolikovým opatřením, fiziologickým nálezům čisté plíně a pod. Motorovou pilu bych miminku do ucha nepouštěla-ač mu nevadí, když spí, ani když procházíme kolem zbíječky :-)
 Katka a 2 deti 
  • 

pomoc pro Pavlinu a Brecouna 

(6.11.2006 19:06:33)
Ahoj Pavlino.

Je mi lito ze misto uzasne radosti z miminka prozívate tohle.
Mam zname co ziji s podobnym tvoreckem,ktery je dost narocny a jako miminko neustale plakal v noci dokonce rval i nekolik hodin v kuse. Nejezdili s nim radeji ani mimo domov protoze by v hotelu rusil hosty. A to je jen zlomek jeho chovani. Nutno podotknou nemohl za to. Tehu bylo chtene a v pohode.Ale vychova tohoto kloucka dost narocna.Nakonec pomohla navsteva psychotronika. Je to neuveritelne ale hned po prvni navsteve ktera probehla bez chlapce se zacali dit zazraky. Zacal jim v klidu spat celou noc,teda budil se na mlicko nebo caj ale uz nerval tak ze nebyl k utiseni.Byli u nej asi 3x a od te doby se vyspali jako ostatni rodice. Spatne se to popisuje ale ja to tak. kamaradka byla uplne vysata a oba vyřizeni,skoncilo to prave vcas.Aby se nezblaznili,aby v noci nerval zkouseli vsechno. Dodnes je ten chlapec trochu vyjimecný než ostatni deti,ale mnohem lepsi nez driv.
Je to trochu divna rada ale jim to pomohlo. Tak se mejte co nejlepe. Katka
 Helga, tři dospělé děti 
  • 

Re: pomoc pro Pavlinu a Brecouna 

(7.11.2006 0:18:40)
Katko,
nemáš prosím kontakt na psychotronika? Na netu jsem nic nenašla Díky.
 Pavlína, dcera 9t 
  • 

Re: Re: pomoc pro Pavlinu a Brecouna 

(8.11.2006 11:33:58)
Všechny zdravím.
Nám se osvědčila pro klidnější usínání plínka a dudák zároveň. Bez plínky nedokázala usnout a pak byla tak předržená, že už neusla bez uskákání na míči. Ten teď využíváme někdy večer, když se nepodaří usnout mezi 19-22 (malá neusne dřív jak okolo 22 - pozůstatek bolení bříška - ale pak spí do 5)
Je klidnější, protože nevnímá okolí a plínka ji donutí zavřít oči a tak rychleji usne - bez ní to zvládá pouze v kočáru a v autě.
Přes den spí celou dobu s plínkou a dudákem a večer když usne dudák vyplivne a plínku ji opatrně odstraním.
 Marcela, Bára 3 roky, Norbert 15 měsíců 
  • 

Bude líp! 

(7.11.2006 21:53:44)
Nebojte, bude se to skutečně jenom lepšit. Mám stejnou zkušenost se starší dcerou a vlastně i se synem, ale to už jsem na to byla připravená, takže to neřeším. Dcera taky od narození neustále plakala, nespala, nic nepomáhalo, jen kojení. Byla schopná být u prsu 45 minut (jakmile jsem se pokusila ji dát pryč...řev) a po hodině, hodině a půl (rozuměj od začátku minulého kojení, tj. byla bez prsu 15-45 min) chtěla zase sát. Nedělala jsem nic jiného než kojila a kojila a kojila, jen tehdy byla zticha. Snažila jsem se to řešit různě: kamarádky, liga kojení, doktor... znáte to. Myslela jsem, že se zhroutím. Tehdy jsem pochopila jak je možné, že někdo ublíží malému dítěti...kdo to nezažil, nepochopí. Nicméně jsem pořád (i přes opačné rady) zůstávala u kojení podle chuti a potřeby naší dcery. Nějak jsem si myslela, že to tak dobře. Čímž nechci vůbec hodnotit, když to někdo udělá jinak, je to strašně těžké rozhodování. Kdy se to zlepšilo? Kolem jednoho roku věku. A hlavně: byla jsem už tak na dně, že mi začalo být všechno jedno. Přestalo mi to vadit, bylo mi jedno jestli řve nebo ne, jestli spí nebo ne. A najednou se intervaly mezi kojením začaly prodlužovat, přes den tolik neplakala... A bylo to. Odpoledne sice přestala spát už v roce a půl a přestat kojit taky nebyl problém (zhruba ve stejné době jsem otěhotněla, takže jí to možná tolik nechutnalo). Dnes je naprosto v pohodě. Syn sice spí o trochu lépe a plakal míň, ale častě kojení je pořád (v noci po 2 hodinách). Vzhledem k tomu, co jsme už prožili, mi tohle přijte jako procházka růžovým sadem, byť se to někomu může zdát divné. Přesto, že jsem už několik let nespala celou noc v kuse, tělo si zvyklo a snad už to ani neumím. Nemůžu říct, že nejsou krize (a někdy pěkně velké), ale teď už vím, že ten pláč a nespavost (nemají-li jinou příčinu) prostě přejdou a skutečně bude líp. Dřív nebo později. Určitě.
 Zuzka, Vojtík 8 měsíců 
  • 

To známe... 

(6.2.2007 16:17:03)
Mám také takové "živé" uřvané mimi,které spí tak 1-2 hodinky za den a v noci už ani nevím kolikrát vstáváme, spí s námi v posteli a přisaje se bez mé asistence... Pyridoxin jsme užívali týden. Výsledek - ? - zpestření dne a naučil se asi aspoň jíst lžičkou, protože jsme ještě v té době nepřikrmovali. Zklidnění? Nepodařilo se mi objevit změnu. Pevné nervy!!!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.