| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kojení a intelekt

 Celkem 73 názorů.
 Albeka 
  • 

..hmmm 

(26.10.2006 9:54:38)
..no to bych řekla,to se mne mohli zeptat a ušetřili by spoustu doláčů :-)
 Róza 
  • 

mistři slepých uliček 

(26.10.2006 10:07:55)
Cituji: "Někdo to totiž vyzkoušet musel, někdo musel jíti touto cestičkou poznání a říci: Tudy nééé přátelé. A mistrem těchto slepých uliček byl právě Jára Cimrmann" .... a asi i tito američtí vědci. :-)))))
 Luckaaa 


Re: mistři slepých uliček 

(26.10.2006 10:51:19)
a co na to soudruzi z NDR ? :-)))))
 Luckaaa 


to je logické 

(26.10.2006 10:29:14)
no když si srovnáte přípravu kolem krmení z láhve je logické že každý kdo má trochu pohromadě si vybere kojení, toť souhlas se článkem
ovšem je mnoho situací proč se nekojí . ne proto že by se jen tak mamky rozhodly, ale zkrátka nemohou. takových důvodů by se našlo. nemůžeme přeci říci,že jsou proto hloupější a tedy i jejich potomkové!
 Albeka 
  • 

Re: to je logické 

(26.10.2006 11:51:11)
..moje řeč,je to zkrátka celé nesmysl :-)
 Sidi (2 synove 11/04 + 03/07) 


Matouci nazev 

(26.10.2006 10:32:14)
Tak nevim, ale mam pocit, ze nazev clanku, resp. podnadpis navozuje dojem, ze kojene deti jsou inteligentnejsi nez deti krmene z lahve, pritom na konci clanku je toto tvrzeni popreno. To ma byt nejaky marketingovy tah, jak maminky nalakat na precteni clanku? Trosku mne to popudilo.
Ale mozna je to jenom proto, ze mne se kojit nepodarilo, tedy alespon ne tou klasickou formou (odstrikavala jsem mleko a maly ho dostaval prave z lahve, protoze byl predcasne narozeny a sani z prsu ho vysilovalo), a tak jsem se samozrejme hned zacala citit dotcena. Proc by moje dite melo byt mene inteligentni nez deti kojene? Mam pocit, ze faktoru ovlivnujicich inteligenci je mnohem vice a ze kojeni bude jednim z tech mene zavaznych. Konec koncu i zaver clanku to potvrzuje.
No nic, nema smysl se v tom dal patlat. A tak jen prosim, nechovejte se jako bulvar a nadepisujte clanky podle jejich skutecneho obsahu.
 Stana, dcera 2 roky 
  • 

Re: Matouci nazev 

(26.10.2006 10:49:55)
Vycházeje z článku se domnívám, že Vaše dítě bude super inteligentní. Protože takovou obětavou maminku, která by odstříkávala a dávala z lahve, hned tak nenajdete. To by každý nedělal. Přeji všem hezký den :-)
 mag 
  • 

Re: Matouci nazev 

(26.10.2006 10:54:14)
V clanku to popreno neni, jen je vysvetleno, ze kojene deti nejsou inteligentnejsi kvuli samotnemu kojeni, ale kvuli tomu, ze inteligenci zdedily po svych matkach. Druha vec je, ze clanek vychazi z nejake statistiky a statistika *nema nic spolecneho* s osobnimi pribehy. Proto si tento udaj (i kdyby byl pravdivy) neberte osobne. Vysvetleni muze byt napriklad nasledujici: mene informovane matky casto nevedi, jak spravne kojit, a kojeni (celkem zbytecne) vzdaji. Mene informovane matky byvaji casto ty mene inteligentni. To zjevne neni vas pripad, takze si clanek nevykladejte, jakoze je o vas.
 sovka, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Matouci nazev 

(26.10.2006 14:20:50)
myslím, že to je přesně to, o co tu běží..:-)
 Rebeka 
  • 

Mag to vystihla 

(26.10.2006 14:57:16)
Mag, super napsáno :-))
Přesně tak. Informované matky kojí, protože díky získaným informacím mnohem lépe zvládají překážky.

A statisktika není o jednotlivých případech, i velmi nadprůměrně inteligentní matka po např. amputraci prsu, která nekojí, nepopírá výsledky statisického výzkumu :-)))

Holky, co jste nekojily a nekojíte - smiřte se s tím vy samy a nevztekejte se při každém článku, co vyzdvihuje výhody kojení :-)))
 VeraK 


Re: Mag to vystihla 

(26.10.2006 19:56:17)
Popravdě řečeno tento článek nevyzdvihuje výhody kojení :-)). A taky se nikdo moc nevtekal :-)).
 Luckaaa 


Re: Re: Matouci nazev 

(27.10.2006 21:43:06)
nebo jen nemají přístup k informacím z různých důvodů(tedy ne proto,že nehledají)
 Líza 


Re: Matouci nazev 

(26.10.2006 10:55:47)
Sidi, naopak, v článku ten nadpis nijak popřen není. Ale je tam popřeno to, co si jaksi lidi domýšlejí, tedy že pokud někdo napíše, že kojené děti jsou chytřejší, musí to nutně znamenat, že to je tím kojením způsobeno.
Když čte člověk jakýkoli odkaz na vědecký výzkum, měl by přesně registrovat, co je psáno, protože cokoli si k tomu přidá nebo zdánlivě logicky vyvodí, může vést do slepé uličky...
 Luckaaa 


Re: Re: Matouci nazev 

(26.10.2006 11:03:02)
a ještě jestli jde o to mlíčko,nebo o orofaciální stimulaci při dudlání prsu
 Luckaaa 


Re: Re: Re: Matouci nazev 

(26.10.2006 11:53:37)
no tak to jsem zas vystřelila a nedomyslela následky,promiň
ale pokud jde o to mlíčko, tak jsi vlastně odstříkávala a pokud se ti mlíko udrželo,pak můžeš pokračovat v kojení až drobek nabere dost sil.a pokud jde o mamky které nemají mlíko s je to kvůli tomu dudlání prsa mohou použít hadiček jak doporučuje liga kojení. a možná to nemá souvislost ani s mlíčkem ani s faktem dudlání prsa a když dělá někdo výzkum,měl by vzít do úvahy vše a ověřovat na kontrolních skupinách.
je totiž fakt že zpráva o tom,že kojené děti jsou inteligentnější (a nejen to)jistě ovlivnila spoustu maminek.třeba já se potácela v nějaké depce a manžel říkal,že pokud by to tak mělo jít dál byl by rád abych kojit přestala. to jsem já odmítla i když připustila. situace se však vyřešila jinak. nicméně poud by to bylo opravdu tím kojením, naprosto zbytečně bych trápila sebe i okolí.a to na základě zprávy o prospěšnosti kojení,která jak se ukazuje není zcela objektivní.
 Kája, 3 děti 
  • 

Re: neschopná matka 

(27.10.2006 8:59:30)
Nejsem dle IQ testu nijak moc inteligentní, ale po přečtení článků o IQ kojených dětí a potom co jsem svou poslední dceru kojila necelý rok, jsem měla špatné svědomí.
Tento článek na rodince mě konečně uklidnil. A je to věcí našich inteligencí jak, kdo ho chápe. Mně pomohl se uklidnit.
 Bára 
  • 

Re: Matouci nazev 

(30.10.2006 6:07:39)
Ahoj Sidi,
vůbec bych nad tím nepřemýšlela, já jsem kojená nebyla a mám doktorát. Myslím, že američtí vědci se za chvíli budou zabývat i tím, jestli nemá vliv na inteligenci počet bobků, které udělá dítě za den:-)
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Moje zkušenosti 

(26.10.2006 11:50:52)
Když se mi nepodařilo plně kojit své první dítě (s druhým to jde najednou jak po másle :-), teorie o vlivu na inteligenci mě rozhodily tak, že jsem se pídila po informacích. Tehdy jsem se dočetla v nějakých amerických pramenech, že u dětí donošených je rozdíl mezi kojenými a nekojenými dětmi snad kolem 1 - 2 bodů IQ, což je celkem zanedbatelné, zatímco u nedonošených dětí je to více než 5 bodů (snad dokonce kolem 8 ?). Zajímavé však je, že tam do skupiny "kojených" řadili i krmené mateřským mlékem jakkoli, i jinak než z prsu (logické u nedonošených), což by opravdu poukazovalo na vliv složení mléka.

Nechce se mi věřit, že by kojící matky byly nutně inteligentnější než matky nekojící. Nedávno mi říkal jeden kamarád gynekolog, že právě inteligentní ženy mívají častěji problémy s kojením, orgasmem, apod. prostě vším, co je tak nějak biologicky dáno. Ale výzkum jsem nedělala, takže nevím.

A jinak ze zkušenosti ženy jednou nekojící (nebo kojící krátce a jen částečně) a podruhé kojící – kojení z lahvičky je pohodlnější a šetří čas. Moje kojené dítě baští 30 minut a nikdy přesně nevím, kdy a kde dostane hlad. Dvouletý se tomu musí dost přizpůsobovat, těžko se nám plánují aktivity, je to trochu o nervy.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Moje zkušenosti 

(26.10.2006 12:03:58)
koukám napsala jsem blbost - v poslední větě má být "krmení z lahvičky"
 Luckaaa 


Re: Moje zkušenosti 

(26.10.2006 12:10:50)
tak mi z toho vychází, že jde spíše o to, co komu vyhovuje.mě naopak to, že mohu dítko nakojit kdykoli a kdekoli bez striktního režimu.....Tobě to vyhovuje zase jinak ,ale proto přece nejsme ani jedna méně inteligentní. takže dělejme to tak ať je spokojenost na všech stranách co největší, toje na tom všemmožná to nejdůležitější. moje dítko právě volá po prsu takjá mažu. přeji hezký den L
 cornflakes 
  • 

Pred 30 lety... 

(26.10.2006 13:20:24)
Je mi 30 let. Obe sve deti jsem kojila, resp. jedno stale jeste kojim. Jak budou chytre se ukaze casem. Ja i manzel hloupi nejsme:), tak predpokladam (a pevne verim), ze nase deti take nebudou hloupi. Ja sama ani manzel jsme kojeni nebyli, tak nejak se to tenkrat moc nenosilo (alespon v nasich rodinach). A vida, jsou z nas inzenyri. Tak nevim, kdyby nas nase matky kojily, treba bychom byli doktory...:)

Nemyslim si, ze kojeni ma vyznamny vliv na inteligenci deti. Ale urcite je to pro dite zdrave a prirozene. Ale do souvislosti s vyssi iq bych jej moc nedavala.
 Insula 


Inteligence 

(26.10.2006 12:00:21)
Vždycky jsem si myslela, že je to blbost. To by totiž naše generace musela být negramotná. Tedy myslela jsem tu mojí. :-)))
 Luckaaa 


Re: Inteligence 

(26.10.2006 12:29:42)
tak to si ještě neodpustim:-))))
se podívej jak jsme volili! jo a já byla od malilinka na feminaru ! tak že by to přece jen bylo tak ?
 Zuzana, 2 vnoučata 
  • 

Re: Inteligence 

(30.10.2006 8:28:51)
Je to naprostá pravda, co je napsáno v tomto příspěvku, protože do této generace patří moje dcera, kterou jsem kojila půl roku - a byla jsem bílá vrána, když jsem chodila do poradny, byla jsem tam snad jediná kojící matka a když jsem už chtěla přestat, že mám "řídké" mléko a dcera má bolení bříška, doktorka mě přemlouvala, abych nepřestávala, neboť tam mají aspoň jednu kojící matku...druhé dítě jsem bohužel kojila jen 6 týdnů, protože děti jsou od sebe patnáct měsíců a když syn začal brečet a nespal a nespal, už jsem díky nevyspání a vyčerpání nezvládla péči o dvě malé děti a začala jsem ho bohužel krmit z láhve a spal jako dudek. Dcera měla méně zdravotních problémů,do roka vůbec nic, ani rýma, zato on byl už ve 4 měsících v nemocnici se zánětem průdušek, čili bylo vidět, že kojení opravdu má svůj význam. A ve větším měřítku se k němu začalo vracet až za dalších 20 let...
 kajkal 
  • 

Zmatený článek nebo IQ tykve 

(26.10.2006 15:04:27)
Tak právě jsem se vzdala naděje, že moje potenciální dítě bude inteligentní. A to ať už ho budu kojit nebo ne. Nemá být totiž po kom... Buď je článek paskvil (viz zavádějící úvod článku) nebo já pitomá, protože jsem ho pochopila asi po třetím nebo čtvrtém? přečtení ... :)))))))
 Zuzana + 21 měs. kluk 
  • 

Re: Zmatený článek nebo IQ tykve 

(26.10.2006 16:10:28)
Gratuluji - já napodruhé, a to jsem Ing.... Jonášek není kojený, jen se 3x přisál, když mi ho vytáhli z inkubátoru - měl 1,3 kg, když dorostl, už jsem byla tak nadopovaná chemií, že mi kojit zakázali - a vůbec se nebojím, že by to mělo vliv na jeho IQ.
 Lenka,dvě děti 
  • 

Re: Zmatený článek nebo IQ tykve 

(30.10.2006 18:15:24)
já jsem psycholožka a ani po několikarém čtení nejsou moudrá z toho,co tím chtěl básník říci.Je to hodně velká slátanina..
 !!! 
  • 

:-)) 

(26.10.2006 16:20:10)
CITOVANO:
"Zjistili přitom, že matky, které své děti kojily, jsou v průměru inteligentnější než ty, které své děti krmily z lahve. "


TAK S TIM BEZTE DO P****E!
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: :-)) 

(26.10.2006 17:49:50)
Madeleine, čti prosím pozorně - zmiňovaná studie právě toto poměrně populární tvrzení vyvrací :)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: Re: :-)) 

(26.10.2006 17:57:17)
A tedy k celému textu - jsem profesí statistik, zabývám se lékařskými studiemi, a když jsem poprvé narazila na zmiňovanou tezi "kojení zvyšuje IQ", moje první otázka byla - ošetřili to na intelekt matky? Tak se jen divím, že někoho napadlo udělat takto ošetřenou analýzu až teď ...

Navíc, milé přítelkyně - předchozí i tato studie pocházejí z US, tedy ze zcela jiného sociálního prostředí než u nás. Docela bych se nedivila, kdyby tam bylo kojení skutečně doménou vzdělaných inteligentních žen, které se "vracejí ke kořenům", zatímco zbytek se s tím nepáře a dá flašku rovnou. Navíc, Státy jsou veliké a na jednom pobřeží to může vypadat výrazně jinak než jinde.

A jako poslední - statistika studuje trendy a asociace a zabývá se tím, zda je rozmanitost údajů malá nebo tak velká, že nelze o trendu mluvit. Žádný statistický výdleked nevychází 100%, takže přestože budete tvrdit, že jste výjimkou, ještě to neznamená, že tvrzení neplatí :)
 Jitka 


Re: Re: Re: Re: :-)) 

(30.10.2006 5:10:33)
Marketo,
zcela s tebou souhlasim.V USA je to jinak nez v CR.Ja tady ziji
a pry tu nikdo nekoji.Tady se da rovnou flaska:-(.
A v CR si myslim,ze se vetsina zen snazi kojit a kdyz to nejde,tak
to nejde a nema to nic spolecneho s inteligenci.
V USA mozna ano,protoze asi jen nektere inteligentni maminky
prisly na to,ze to co je v reklame,neni zarucene to nejlepsi:-)
 Líza 


Re: Re: Re: Re: :-)) 

(26.10.2006 18:08:35)
madelaine, ale to není nic proti ničemu. Ze souboru tolika a tolika dětí z USA, z té a té oblasti, původu v tolika a tolika procentech bělošského, v tolika hispánského a v tolika afroamerického, jejichž rodiny byly v tolika a tolika procentech dobře situované, ze střední vrsty, chudé; složení souboru odpovídalo x neodpovídalo demografickým údajům podle sčítání lidu; jim skutečně vyšlo, že ty kojené byly chytřejší. To asi neodkecáš.
Můžeš si asi vytáhnout studii, podrobit analýze a kritice výběr vzorku a metody statistického zpracování, ale že prostě měli víc kojených než nekojených dětí s vyšším IQ, to jim asi neupřeš, i kdyby ses snažila sebevíc ;-)
 Nelie 


Re: Re: Re: Re: Re: :-)) 

(26.10.2006 18:21:59)
to by byli jedni z nejinteligentnejsich krovaci, neb ti koji vsechny deti do 3 let....(pak by tedy byla otazka, co je to inteligence)
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: :-)) 

(26.10.2006 18:56:08)
No - on to není jediný, který jim vyšel podobně. Tady jsou jen odkazy na americké zdroje, ale pokud se správně pamatuju, tak docela rozsáhlá švédská studie na tohle téma vyšla taky stejně. myslím, že je to něco, co se dostalo už do povědomí hodně lidí díky různým krátkým článkům, které běžně informujou zkratkovitě a z výsledků studie udělají dokázanou pravdu...
Nicméně pokud byly vzorky vybrány správně, pokud byly dost rozsáhlé a odpovídají demografickým poměrům v té které populaci... ? Co je na tom špatného? Nic to přece nevypovídá o tom kterém dítěti, jde jen o statistiku.
Ale pravda je, že je to statistika jen o zemích, v nichž se prováděla. (A že na souvislost spíše tedy asi vzdělanosti než inteligence matky s kojením či umělým živením dítěte budou mít velký vliv místní faktory - propagace, reklama, dostupnost a takové...)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: :-)) 

(27.10.2006 9:58:43)
Nevidim důvod proč by křováci nemohli bejt chytřejší než my. Spíš bych řekla, že mnohé tomu nasvědčuje :-)
 Dagmara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: :-)) 

(27.10.2006 12:11:30)
naprosto jsi mě teď pobavila, dík, že jsem se mohla zasmát...
 Linda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: :-)) 

(27.10.2006 13:16:35)
Nellie,
trochu jsem čekala, že to tu někdo nadnese. Pro mnoho lidí je to sice nepochopitelné, ale křováci jsou STEJNĚ INTELIGENTNÍ jako my, ale problém je v tom, že měřítkem inteligence pro západní civilizaci je třeba to, jak někdo umí zacházet s počítačem nebo jak řeší integrály. To je dost sebestředné pojetí, buď si jistá, že pro křováka jsi Ty stejně blbá´a nepoužitelná, protože neumíš poznat všechny stromy v lese a nevíš, kterej brouk je jedlej a kterej ne :o)
Inteligentní jsou všechny národy. Ale intelgence není jedna, je víc druhů a víc způsobů jak ji využít.
 Dagmara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: :-)) 

(27.10.2006 14:27:19)
Z článku Nelie jsem vytušila určitou nadsázku, určitě ne vyvyšování se západní civilizace nad křováky. Myslím, že titulní článek je moc zevšeobecňující a zavádějící a neměl by se brát zas tak moc vážně. To přeci ví každý, že kojení je pro člověka a vůbec pro všechny savce nejlepší! Tak proč nás tady krmí takovými plky - kojení versus inteligence! Mám tři děti, všechny jsem kojila, vím o čem to je a taky vím, co to je, když někomu není dopřáno kojit bez problémů a nebo kojit už prostě nemůže a nechce.
 Nelie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: :-)) 

(27.10.2006 16:21:40)
Lindo, presne - ja jsem jen chtela trosku popichnout...ono kdyz si clovek zagoogluje kojeni a inteligenci, tak jsou i studie, co to uplne odmitaji ci dokazuji, za sice je mimco kojene inteligentnejsi, ale jakmile zacne kojene jist to stejne co nekojene, tak tam neni videt nejaky rozdil...
 sovka, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: :-)) 

(26.10.2006 20:09:29)
Logicky to vyplývá z věty, kterou jsi vytrhla z kontextu. Již následující věta článku a především jeho závěr ukazují, že je to přesně naopak: Na intelekt nemá vliv kojení matek, ale intelekt matek.
Demagogii zdar !
 sovka, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: :-)) 

(27.10.2006 8:11:35)
Já myslím, že ten článek je celkem logicky strukturovaný, ale to nevylučuje, že se Ti může z hlediska obsažené informace jevit jako blábol.
Myslím, že klíč je v tom slovíčku "průměr". Píšeš, že výsledky výzkumu Ti nevadí, ale výzkum je přece zevšeobecnění samo, člověk si na sebe, svou situaci nemusí nic vztahovat...
Holky už to tady napsaly moc pěkně!
 L+2 
  • 

Vzorek 

(2.11.2006 17:31:20)
Ja si myslim, ze vyzkum toho moc o kojeni a inteligenci moc nevypovida. Pokud si zavery pozorne prectete, zjistite, ze matky deti ve vzorku, ktere kojily, mely vyssi inteligenci. Proto se neni cemu divit, ze jejich deti mely vyssi inteligenci (tu by mely i kdyby je nekojily). Abychom mohli hledat souvislost mezi kojenim a inteligenci, tak bych museli mit reprezentativni vzorek vybrany na zaklade intlignce rodicu a potom mohu posuzovat, jestli kojeni ma vliv na intligenci deti.
Diskutabilni je i zaver o tom, ze matky ktere koji jsou inteligentnejsi.
 JaninaH 


Re: Vzorek 

(2.11.2006 19:34:07)
L+2,
tys nám to tedy objasnila. Už dlouho jsem se tak nenasmála.
Ale nic ve zlém :-). Jen by to chtělo číst ještě trošku pozorněji.
J.
 L+2 
  • 

Re: Re: Vzorek 

(3.11.2006 17:46:51)
Janino, jsem rada, ze te muj prispevek pobavil, ovsem ja neshledavam nic zas tak zabavneho na spatnem vyberu vzorku?!?! Resp. vzorek byl pravdepodobne vybran dobre, jenom zavery nerespektovaly slozeni vzorku.
Navic vubec nechapu tvuj "sarkasticky" podton? Mohla by si to trochu objasnit?
 Rosina 
  • 

Americké výzkumy 

(26.10.2006 22:56:31)
Tam není napsané, že kojené děti jsou inteligentnější, než děti krmené z lahve. Tam je napsané, že děti kojené jsou V PRŮMĚRU inteligentnější než děti nekojené. To znamená, že nějaké dítě kojené může být klidně mnohem méně inteligentní než jiné dítě nekojené, ale průměrná inteligence velkého vzorku kojených dětí je o něco vyšší než průměrná inteligence velkého vzorku nekojených dětí. Výzkum šel naštěstí dále a zjistil, že kojené děti mají PRŮMĚRNĚ inteligentnější matky než děti nekojené, a že tedy inteligence těch dětí nemusí být způsobená kojením, ale dědičností - prostě podědily inteligenci po svých matkách. Vůbec se divím, že Američany napadlo ve spojitosti s kojením zkoumat i inteligenci matek. Mám pocit, že v Americe občas zkoumají dva náhodné jevy a z výsledků vyvodí zcela nesmyslné závěry. Například jeden výzkum prokázal, že lidé používající dentální nit se dožívají průměrně vyššího věku než lidé, kteří dentální nit nepoužívají a následně v závěru tohoto výzkumu američtí "vědci" doporučovali lidem, aby začali používat dentální nit, že potom budou žít déle. Vůbec je nenapadlo, že člověk, který používá dentální nit, bude pravděpodobně o své zdraví dbát celkově více než člověk, který ji nepoužívá, a delší život je tedy dán celkově zdravějším životním stylem a větší odpovědností za vlastní zdraví. Tak používání dentální nitě je pouhým ukazatelem a nikoli jedinou a bezprostřední příčinou lepšího zdraví člověka.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Americké výzkumy 

(26.10.2006 23:30:29)
Rosino, já se bohužel obávám, že leccos není ani tak chybou studie, jako scestnou, neúplnou nebo nesprávnou interpretací, která se k nám dostane přes média. Tj. je zcela možné, že to vědce "napadne", ale z abtraktu článku to nevyplyne hned (vím, jak strašně těžké je napsat dobře abstrakt) a to je to jediné, co se pošle dál, ne-li ještě méně.

Jo, a k Madelaine: Věta "kojící matky jsou v průměru inteligentnější než matky krmící z láhve" a věta "inteligentní žena své dítě kojí, zatímco méně inteligentní krmí z láhve" rozhodně nejsou identické, resp. nevyjadřují totéž. Obávám se, že ve sporu jsou pouze tvé výklady, co jednotlivé věty znamenají :(
 b+h 
  • 

Re: Americké výzkumy 

(27.10.2006 3:07:40)
vcelku souhlasi, akorat chci dodat k te dentalni niti, ze nezdravy chrup muze mit za nasledky vyssi nemocnost cloveka - z duvodu infekce prenasejici se do krve, ktera oslabuje system... tudiz svym zpusobem, lide kteri si cisti zuby, pouzivaji dentalni nit, nechavaji si cistit zuby u zubare vselijakyma laserovyma masinkama si zajistujou zdravejsi telo, ktere muze svym zpusobem prispivat k delsimu zivotu. Podle meho selskeho rozumu to nennemusi byt 100% pravda, ale nektere lidi to definitivne ovlivnuje, hlavne ty s nizsi imunitou. Ale tento prispevek nema nic spolecneho s publikovanym clankem.
 Luckaaa 


Re: Americké výzkumy 

(27.10.2006 10:19:20)
no tak ještě vemte v úvahu kdo třeba zadával podnět k tomu či jinému výzkumu. někdy jde jen a jen o prachy. nedávno mi manžel přišel s tím jak tuhle četl jak tlačenka je zdravější než bůhvíco (už si to přesně nepamatuji). takovej výzkum se dá udělat na cokoli a když vyberete vhodně co s čím posuzovat a měřit (co na lidi zabírá)máte vyhráno být tou firmou či prodejcem atd nebo sdružením výrobců tlačenek :-)
 L+2 
  • 

Re: Americké výzkumy 

(2.11.2006 17:34:42)
Rosino,

ja bych neodsuzovala jenom Americany, takovehle tragivyzkumy se delaji ve vsech statech. I v Cechach, bohuzel.
 Ája Fíková 


Re: Re: :-)) 

(29.10.2006 18:14:23)
madelaine: už si tu mašli hážu, ani jedno dítě nemám kojené, bohužel, i když jsem chtěla. Sama taky nejsem kojená. Asi jsme blbečci všichni :-))
 jarka 
  • 

Re: Re: Re: Re: :-)) 

(30.10.2006 9:12:18)
madelaine, máš to 50 na 50, tak si to třeba můžeš vylosovat :-)))))
Já mám jasno, blbeček se dvěma dětma blbečkama :-))
 Gabra 
  • 

v průměru  

(26.10.2006 20:01:43)
Ale tak já bych možná i věřila, že "kojící" matky (a tudíž i jejich děti) V PRŮMĚRU inteligentnější jsou než matky nekojící.
Většina inteligentních matek zřejmě využije svou inteligenci mimo jiné k rozvíjení inteligence potomka a k tomu aby dítě krmila tím nejlepším čím lze (což tedy asi bude to MM). K bystrým a inteligentním maminkám, které své děti z jakéhokoli důvodu (nejčastěji zřejmě zdravotního nebo že kojit prostě nejde) nekojí (a mají děti pochopitelně taky inteligentní) se ovšem připočítají i kdejaké existence odkládající svůj "pracovní úraz" do kojeňáku, matky dětí týraných (které se s dětmi ani kojením asi taky moc nemažou), matky stylu "cigáro, pivo, hospoda, děcko kdokoli ohlídá a šoupne mu flašku"... a podobné matky o jejichž inteligenci lze s úspěchem pochybovat... No a pak z toho V PRŮMĚRU můžou vyjít kojící matky jako inteligentnější, protože ty bystré a inteligentní nekojící maminky holt průměr už nestrhnou o).
(Nebijte mně, nemyslím to smrtelně vážně o). )
Každopádně bych vsadila boty, že děti matek z Rodiny budou v průměru inteligentnější než děti ostatní, protože zdejší kojící i nekojící matky jsou nadprůměrně pečlivé, zodpovědné, inteligentní - blbka by sem nešla řešit zdravotní dopad tvaru botičky na dětskou nohu nebo sortiment hypoalergenního mléka o).
 Firsty+Maty 07/06 
  • 

Re: v průměru  

(27.10.2006 0:39:40)
Přesně tak Gabra to moc hezky napsala plně souhlasím. Ještě dodávám, že jsem na vlastní oči viděla maminku, která už v porodnici kouřila jedno cígo za druhým a k tomu kojila. O "neinteligenci" takové maminky, která ničí zdraví svého miminka snad není pochyb. To pak fakt ať radši nekojí.
 b+h 
  • 

Re: v průměru  

(27.10.2006 3:30:51)
Lmepe bych to nemohla napsat - skvely selsky rozum protkany vysokym mnozstvi vedomosti plus podedene geny - a mame tady velmi dobry rozumny nazor... Tudiz ja si myslim, ze opravdu vsechny maminky si nemusi hned vztahovat clanecek na sebe, ale spise si ho precist a popremyslet si o informaci. Ja nejdrive bych si polozila otazku, "co to je inteligence?" a "jak k ni kazdy clovek prijde?" Podle mne se jedna o nekolik faktoru - DNA je jeden z nich, pece o dite je druhy, predavani vedomosti dalsi, zdrava strava... atd. Podle mne to je nekolik faktoru, ktere na dite pusobi... takze mile maminky, delejte to nejlepsi pro sve deti a zvysujte jim jejich inteligenci pouzivanim veskerych faktoru do maxima. Jestli ale svym prikladem naucite sve deti se hned urazet nad kterymkoliv "vedeckym" clankem - uz to jim malililililililinko na inteligenci muze ubrat.
 Dagmara 
  • 

Re: v průměru  

(27.10.2006 11:16:39)
Nějak mi přijde, že už asi není o čem psát. To je přece jasné, že kojení je pro dítě nejlepší a myslím, že skoro každá normální máma své dítě kojit chce, pokud nemá nějaké zdravotní problémy s kojením spojené. Pokud s kojením problémy má, tak se ten stres stejně přenese na dítě, tak potom už je lepší krmit z lahve a fyz. kontakt udržovat při krmení maximální. Příkrmy(ovocné, zeleninové a potom i masové) se dávají dětem asi tak od šesti měsíců, takže minimálně šest měsíců je dobré kojit, potom už dítě potřebné látky získává z normální stravy + mléčná strava. Že by byly kojené děti v průměru inteligentnější než nekojené? Tak tomu se opravdu musím smát, a matky, které kojí, nechť se nadmou pýchou a ty, které nekojí, ať se zastydí a uroní slzu. Ten článek byl přednesen čtenářům vážně, tak by ho člověk asi aspoň v první chvíli brát měl.
 mag 
  • 

tak ještě jednou 

(27.10.2006 16:08:18)
Milé čtenářky a čtenáři, zvláště ti rozčílení, pobouření, na mašli, na americké vědce nadávající, zkusím ještě vysvětlit, o co v článku jde:
Za prvé, v textu je zmíněna korelace (vzájemný vztah mezi jevy kojení a inteligencí dětí), nikoli vztah příčina-následek. Vztah příčina-následek je totiž mnohem složitěji odhalitelný a slušný člověk takový vztah ze statistiky nevyvozuje (může o něm jen spekulovat). V textu je řeč o příčině a následku jen v tom smyslu, že to není kojení, co má vliv na inteligenci dítěte, tedy, že korelace mezí kojením a inteligencí *není* vztah příčiny a následku.
Za druhé, jak už zmínila MarkétaP+Hanka+Dorka, profesionální statistik, nemá smysl uvedenou statistiku zpochybňovat vlastními protipříklady. Statistika není záležitostí osobních příběhů, ty tu opravdu nehrajou žádnou roli.
Za třetí je dobré tušit, jak se takový výzkum dělá - vezme se reprezentativní vzorek obyvatelstva (výběr tohoto vzorku je velmi ošemetná věc), něco se o tomto vzorku zjistí a zobecní se to na celou populaci. A tady může vzniknout další potíž - kam až lze zevšeobecňovat - na všechny obyvatele USA? na všechny Američany? na všechny lidi na světě? na všechny žijící ve 21. století?
V žádném případě nechci statistiku zatracovat, může být velice užitečná. Statistika sama o sobě vyvolává asi tolik emocí, co trojčlenka. Všechny emoce, které se v souvislosti s textem vyskytly, pramení (podle mého) ze špatného porozumění textu. Kdo dočetl až sem a pochopil, ať zvedne myš.
 Dagmara 
  • 

Re: tak ještě jednou 

(27.10.2006 19:17:46)
Myš jsem (sice trochu váhavě, ale přecejen) zvedla, ale i tak si neodpustím, že na mě ten článek působí povrchně a že vlastně nedává žádný smysl.
 mag 
  • 

Re: Re: tak ještě jednou 

(27.10.2006 20:48:38)
S tím souhlasím, těžko hledat nějakou hloubku ve dvou odstavcích. A asi opravdu nemá smysl publikovat takové články tady na Rodině. Pěkný večer.
 Veronika 
  • 

Pravda, pravda 

(29.10.2006 12:55:17)
To je pravda, že inteligentní matky kojí déle. Mám takovou zkušenost jednak ze svého okolí, ale i na své domovské diskuzi jsem téměř přesně uměla odhadnout už v těhotenství podle příspěvků (nikoliv o kojení), zda bude dotyčná kojit výhradně do půl roka nebo ne. Opravdu je poznat, kdo je inteligentní a kdo méně (neříkám, že jsou horší!!!).

A začalo to v porodnici - UM jako řešení dětského pláče, ačkoliv jim děti přibíraly ukázkově, další se přidávaly v šesti týdnech, 3 měsících a do 6 měsíců nás výhradně kojilo 7 z diskuze o 30 matkách. Přitom všech 7 jsme řešily problémy s kojením s Jiřkou v poradně na rodině, ne tak zbylých 23 matek, které měly ty problémy s kojením takové, že musely přikrmovat a přestat kojit.
O příkrmech, rohlících, pribiňácích v půl roce a podobně ani nemluvím :-)))

Je to hnusný takhle říct, je to tak, ale opravdu chytřejší holky, kojí, zjistí si informace a umí řešit problémy, ty, co pobraly rozumu méně zájem na řešení problémů s kojením nemají, nebo to spíš nevnímají jako problém....
 dasa 
  • 

Re: Pravda, pravda 

(29.10.2006 20:24:08)
Asi bych odlišovala pojem "chytřejší" od "rozumnější". Já jsem kojila také jen půl roku, bohužel, ale se záněty bradavek a vysokými teplotami z nich, to opravdu nebylo to pravé ořechové, pro mě ani pro dítě. Ale to je spíš nedobrovolné rozhodnutí, je mi jasné, že je řeč o tom, jestli se některá matka rozhodne, že kojit nebude, ačkoliv může a jestli nepřekoná některé počáteční problémy.
 Ája Fíková 


Re: Pravda, pravda 

(29.10.2006 22:41:24)
Veroniko, víš já kojit chtěla, ale bohužel ze spousty důvodů se nepodařilo, obrečela jsem to. A u prvního dítěte jsem ráda, že vůbec žije a je relativně v pořádku. Hledala jsem, zkoušela, marně. A nejsem blbá, naopak. A moje děti taky ne, obě studují celkem náročnou školu. Právě proto, že nejsem blbá, jsem to, že nekojím, obrečela. Snaha a úsilí někdy bohužel nestačí. Odsoudit je snadné.
 kájina, 2 dcery 
  • 

Re: Pravda, pravda 

(29.10.2006 23:06:52)
Myslím, Veroniko, že tvůj příspěvek se dotkl mnoha maminek nejen z tvé domovské diskuse. Věř mi, že vím, jaké to je, když se chce moc kojit a přesto to nejde. Moje osobnost musela jistě udělat doslova "inteligenční kotrmelec", protože první dceru jsem výhradně nekojila ani těch 6 měsíců, druhou budu kojit asi ještě ve škole. Obě holky mají stejnou mámu /i tátu/, přibylo jen něco životních kopanců a zkušeností. A i díky nim bych si netroufla hodnotit inteligenci lidí, jejichž situaci, problémy a pocity důvěrně neznám, jen podle délky kojení, a už vůbec ne "nenápadně" vyzdvihovat inteligenci vlastní. Neuraž se, ale v mých očích jsi sama popřela to, o čem jsi zřejmě skálopevně přesvědčena.
 Petru 
  • 

Re: Pravda, pravda a MAG-i či ovi 

(31.10.2006 18:38:02)
Veroniko rozumím a souhlasím, přestože někomu vadí, že si myslíš, že jsi inteligentní. Když si to on nemyslí, těžko mu něco vysvětlovat, když tě nezná.
MAG, to Tvoje vysvětlení je tak jednoduché, že bych potřebovala asi 5 doktorátů a nějaký slovník sociologie nebo statistiky nebo.... ani nevím čeho.
to mi přijde lepší přečíst si článek 3x a pozorně, než pochopit Tvé vysvětlení.

 Veronika 2+Kamila 10 týdnů 
  • 

Re: Pravda, pravda 

(8.11.2006 8:22:56)
Je mi 30, mám první dítě a od narození ho bez problémů plně kojím. Kamilka přibrala za dva měsíce dvě kila, je klidná, krásně spí a když je vzhůru, je skoro pořád veselá (samozřejmě, že občas i zapláče). Od příchodu z porodnice večer sama bez problémů a pláče sama usíná, trvá jí to třeba i hodinu, ale nepotřebuje k tomu společnost. Zřejmě ukázkové dítě, ale možná je to i tím, že nenavštěvujeme mateřské centrum a neřešíme naprosto přirozené věci, jako jsou sebereflexe dítěte, či jeho a moji schopnost kojit a být kojen. Tímto reaguji na tvou větu, že jenom vás 7, které jste kojení dostatečně řešily s odbornicí, jste byly schopny tohoto děsně složitého úkolu celých 6 měsíců. Možná i proto, že nemám žádný vysokoškolský titul, beru všechny věci kolem vývoje (tím myslím i kojení) dítěte jako naprosto přirozené. Čím víc se to řeší, tím větší problém to je. Ve svém okolí mám několik matek, které kojení, přebalování, koupání, .... rozebíraly už půl roku před porodem a po narození zjistily, že děti se chovají jinak, než jak jim odbornice přes všechno možné říkaly a byly z toho tak mimo, že najednou kojit nemohly.
Závěr: holky neřešte kojení, je to přirozené a většinou to jde a pokud to OPRAVDU nejde, nemá cenu se tím trápit. Pro dítě je totiž mnohem důležitější spokojená vyrovnaná matka a umělá výživa, než "osoba vystresovaná z toho, že nemůže kojit".

Všem maminkám i dětičkám přeju hodně zdraví a smíchu
 Helena 
  • 

Re: Re: Re: Re: tak ještě jednou 

(29.10.2006 21:12:55)
Ne, ale ubrat emoce.

Mag to napsala pěkně. Předchozí příspěvky k tomuhle článku jsem nečetla, ale obecně na Rodině je spousta příspěvků o osobních příbězích, ze kterých se vyvozují bůhvíjaké obecné závěry, spousta zbytečných emocí, i urážek apod.

Ono je to fajn ulevit si, ale diskusi to neprospívá. Výsledek je, že člověka už ani nebaví se do nějaké diskuse zapojovat. Někteří lidé, jen slovíčkaří atd.apod.

Mě se příspěvek Mag fakt líbil. To nač poukazuješ na mě nijak nepříjemně nepůsobilo. Podle mne to bereš moc doslova.

Míň emocí by prospělo. To je jen můj názor.
Hezký den
 Radka27 
  • 

Kojit! 

(30.10.2006 10:51:45)
Ať už bude dítě inteligentnější nebo ne, kojte maminky jak to jenom jde. Ne kvůli IQ, ale kvůli zdraví dítěte. A hlavně!!!! Pokud z jakéhokoliv smutného důvodu kojit nemůžete, nebojte se, že budete mít hloupé dítě. Výzkumy nevýzkumy, žít musíme svůj život a ne statistiky. Někdy kojit nejde i kdyby se žena stavěla na hlavu.
 Mortadela 


To se fakt nebojím 

(31.10.2006 11:57:35)
Mně teda dcerka připadá chytrá a inteligentní dost, a to byla kojená jen minimálně. Mám pocit, že různí pseudovědci mají neustále potřebu něco zkoumat a analyzovat, aby měli činnost.
 Shrine, 1 ze zdrav. důvodů nekojené mimi 
  • 

Re: To se fakt nebojím 

(31.10.2006 13:27:51)
pravdu díš, někteří "vědci" prostě potřebují vykázat činnost:-); já sama mám IQ 132 (nadprůměrná inteligence) a mamča moc kojit nemohla - já bohužel taky svý sluníčko ze zdrav. důvodů nekojím, tak jen doufám, že se dějiny budou opakovat:-)))
 Lenka,Míša2r, Klárka2měs 
  • 

Re: Re: To se fakt nebojím 

(1.11.2006 22:49:07)
tak to už mi přijde jak propaganda, myslím to kojení. A taky duševní vydírání těch 3-5%, co nemohou kojit a mezi které patřím. Udělala jsem opravdu všechno, co šlo, abych kojila své děti, ale žel, nezadařilo se. Co takhle zveřejnit článek, hojící sebevědomí nás, matek, co nemohly kojit?
 sharonka9 


Re: Re: Re: To se fakt nebojím 

(3.11.2006 21:16:48)
Máš recht. Navíc článek nepřímo propaguje něco pod záminkou, že budou dítka chytřejší.....ale kojit dítě jen a jen kvůli ambicím na jeho skvělou životní dráhu mi příjde trochu divné.
Kojit je snad lepší z lásky a touhy po blízkosti:-)
 Jana (dvě děti) 
  • 

NEkojení  

(4.11.2006 23:32:00)
Ahoj Lenko! Patřím taky mezi tu menšinu nekojících matek na kterou každý kouká s opovržením a soucitným pohledem na dítko - co, že je ta jeho matka zač, když mu nechce dopřát to nejlepší na světě! Ale o tom co propaganda kojení udělá s psychikou, seběvědomím a výčitkami matky, která kojit nemůže, to žádného psychologa nezajímá. Prostě je divná! Mám dvě děti (02 koj.6týdnů a 05 koj.10týdnů) nikdy jsem neměla málo mléka, spíš naopak, ale problém byly vpáčené bradavky (o tom se taky málo píše!). Řekli mi to až v porodnici a stylem, že jsem si je snad SAMA špatně udělala nebo vybrala - prostě jako, když si koupíš malé boty a máš z nich otlaky -můžeš si za to a hotovo! Takže jsem kojila přes klobouček, když opomenu rozpraskané bradavky v silikonovém kloboučku a následnou plíseň, olupující se bradavky, které každé dvě hodiny dcera vysála do krve:"ano" kojení je asi krásé(pokud je bez problémů), ale spíš je to praktické a velmi pohodlné. V poradně nejsou vyjímkou děti 18-24měs. a jsou stále kojeny a to ve dne i v noci, když budu hodně hnusná je to pohodlnost! Nejí pestrou stravu (jako moje děti) odmítají ovoce ap., dokonce jsou alergici, atopici(moje děti jsou zdravé) a IQ u dětí neumím posoudit, ale chytrá je - při zápisu do školky měla dcera 2,5 roku, uměla r a mluvila srozumitelně vě větách, nechtěli věřit, že nemá ani tři. U prvního jsem to nesla špatně u druhého jsem věděla, že udělám max. a hotovo akorát ty dotazy : kojíš?- Ne!- A próóóč!??? Hlavní je nenechat to v sobě "hlodat" je to TAK a tečka. Jana
 Simona 
  • 

Re: NEkojení  

(5.11.2006 1:21:51)
Jano, ty máš něco proti dlouhému kojení? Píšeš: V poradně nejsou vyjímkou děti 18-24měs. a jsou stále kojeny a to ve dne i v noci, když budu hodně hnusná je to pohodlnost! Nejí pestrou stravu (jako moje děti) odmítají ovoce ap., ...
Tak Ti můžu na to napsat, že moje dítě právě oslavilo 2 roky. Umí mluvit na svůj věk normálně, umí skoro všechny barvy už pár měsíců a začíná si sám pro sebe počítat kostičky, akorát výslovnost mu nejde (počítá: den, da, tči, čiži). Jí téměř vše a radši si dá zeleninu než ovoce. Spíš odmítá sladké dorty a pod. Kojení je pohodlné a naopak moje dítě má o to kojení pestřejší stravu.
 Jana (dvě děti) 
  • 

NEkojení pro Simonu 

(6.11.2006 11:41:51)
V prvním příspěvku jsem to nerozepisovala až tak do detailu(ani by to tam nevlezlo)Upřesnění: nemám nic proti dlouhému kojení(mě by to taky vyhovovalo). Nenapsela jsem, že jsou ochuzené na intelektu, ale na nových chuťích, vitámínech ap. To, že k jídlu ho ješťě kojíš je fajn, ale sama píšeš, že kojením ZPESTŘUJEŠ jídelníček a né , že kojení zpestřuješ občasným podáním běžného batolecího jídla!V té poradně mám na mysli dvě konkrétní děti, které mi díky PLNÉMU kojení (v 15,měs. a 21měs.)připadají v jídle ochuzené. Když Ivanka mé kamarádky v 21,měs. nemá uzavřenou fontanelu(lékařka doporučuje pestrou stravu), váží 10kg, přesnídávku má na 3x, jogurt na dvě svačiny a na oběd kojení(protože prý nic jiného nechce to je ta pohodlnost- nechce vařit jeden brambor s mrkví, protože se Ivanka v tom povrtá a nejí, tak ji raději nakojí), připadá ti to normální? Proto, když se taková(kojící) matka do mně pustí, že jsem krkavčí matka(nekojící) bráním se a říkám, že u ní je to pohodlnost! O intelektu (a IQcož je první věta v článku, který mně donutil zůčastnit se této diskuse) jsem jasně psala, že to posoudit neumím, ale rozhodně nebudu tvrdit, že mé nekojené děti jsou míň inteligentní než děti kojené. Snad jsem to napsala srozumitelně, jinak mě teď kojící matky budou nesnášet za to, že jednou v životě napíšu svůj názor a ony s ním nesouhlasí! Jana

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.