| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Interupce a ten maličký

 Celkem 53 názorů.
 Vladan 


Němý výkřik - to není dítě do 12. týdne těhotenství 

(3.10.2006 9:16:08)
Ve filmu Němý výkřik je zobrazen potrat plodu, který má 26 týdnů. To jen na okraj.
Nevím, jestli do dvanáctého týdne těhotenství si může dítě cucat palec...musel bych se podívat na postup vyvíjejícího se plodu v těle matky.
Ale jinak souhlasím - lepší dítě porodit než potratit.
 K. 
  • 

Re: Němý výkřik - to není dítě do 12. týdne těhotenství 

(3.10.2006 9:20:40)
26. týdnů??? kdes k tomu přišel???
 Lenka 
  • 

Re: Re: Němý výkřik - to není dítě do 12. týdne těhotenství 

(3.10.2006 9:59:25)


Je vidět, že pisatelka je ještě mladá a všechno vidí černobíle. Myslím, že většina žen, které se pro potrat rozhodují, stejně tohle všechno, co jim ta "mudrcka", která se rozhodla spasit lidstvo, ví. Je blbý rozhodnout se pro potrat, řešit výčitky svědomí a ještě pak narazit na takovej blbej článek, kterej trauma prohloubí. Potraty zrovna neschvaluju, ale nemyslím si, že je dobrý i dodatečně probouzet v někom výčitky svědomí. Stejně si je ponese celý život. A těžko posuzovat něčí životní situaci, protože až se ta žena rozhodne, že si dítě nechá, tak už jí žádnej "radil" v dnešní společnosti nepomůže. Stejně dnes jak to tak vypadá, nesou za dítě zodpovědnost jen matky. Otec se může kdykoliv vypařit a pak zaplatí třeba
1000 Kč a má doživotně od otcovství klid. A genetický vady - to je kapitola sama pro sebe. Ne každý má na to, aby strávil celý život péči o postižené dítě. Až ho bude i za dvacet let přebalovat a přenášet z postele na křeslo atd...psychicky vyčerpaná, určitě nepřijde pisatelka článku, že jí pomůže. Jde o to, že člověk musí taky reálně posoudit, na co má. Když jí nakonec často opustí manžel, ona na to zůstane sama, dostane od státu pár šupů a nakonec se často z toho úplně zničí, třeba pak všechno vidí jinak. A dítě dřív nebo později skončí jako chudák v ústavu, protože po její smrti nebude nikdo, kdo by se o něj staral.
 marika,2dcery 
  • 

Re: Re: Re: Němý výkřik - to není dítě do 12. týdne těhotenství 

(3.10.2006 10:35:24)
tady přece nikdo nechce prohlubovat trauma žen, které se pro potrat rozhodly, a už vůbec soudit ženy, jejichž dětem se prokáže postižení! Já jsem přesvědčená, že většina potratů(zdravých plodů) ze sobeckých důvodů je (dítě nezapadá do představy ženy, muže, rodiny, společnosti, zaměstnavatele, mnoho žen je k tomu dotlačeno, atd), a o tom je taky řeč. Důvody, které k tomu ženu vedou, samozřejmě posuzovat nemůže nikdo a je pravda, že žena je ten, kdo v tom často zůstane sám.Jde o to, že každý hodnotí závažnost důvodů pro potrat jinak, a ženy, které to nyní aktuálně řeší se mohou rozhodnout pro dítě díky pohledu někoho jiného. Jde o diskusi.
 Lole + beruška *06 


Nový život 

(3.10.2006 9:22:00)
Ahoj Míšo, to je dobře, že exisují ženy, které VÍ, že potrat není řešení a je obyčejnou vraždou, čili zabitím.brečím, protože se mě to moc dotklo. Já mám doma tříměsíční holčičku, otěhotněla jsem nečekaně, vůbec jsem nevěděla co dělat,ale na potrat bych nikdy nešla, teď se s manželem asi budeme rozvádět,ale kvůli bydlení, ta malá za nic nemůže,kdybych šla na potrat, vím, že až bych umřela,potkala bych se v nebi s tím dítětem,které by se na mě dívalo po celou věčnost svýma krásnýma očima...
 Marys 


potrat z genetického důvodu 

(3.10.2006 9:23:40)
Je to hrozný popis, sama jsem viděla na stránkách Hnutí za život fotky "kousků plodu" a sama jsem též v 17 na střední nešla na potrat a to jsem neměla ani toho partnera, ten chtěl jen potrat nebo se mnou končí...bylo to těžké, ale na potrat jsem nešla. Jen mi přijde hrozné, když si toto přečte těhotná žene, která potom zjistí že se dítě nevyvíjí správně a rozhoduje se o potratu ze závažnějšího důvodu. Já sama čekám druhé dítě a hodně se toho bojím. To je ale další otázka co dělat když se zjistí genet. vada vyvíjejícího se plodu..
 Lole + beruška *06 


Re: potrat z genetického důvodu 

(3.10.2006 9:30:42)
Jsi skvělá, že ses nenechla ovlivnit blbým partnerem..Fandím Ti a neboj se!!!
 Bob the Ghost 


Re: potrat z genetického důvodu 

(3.10.2006 9:31:13)
Anukk,
přesně tak. Autorka pokrytecky píše "Nerada bych ublížila nějaké ženě"... ale přitom jí musí být jasné, že mnoha ženám, které přišly o dítě z důvodů, o kterých mluvíš, velice ublíží.
Co vede ženy jako je autorka k tomu, že záměrně ubližují jiným ženám?
 Kohnova 
  • 

Re: Re: potrat z genetického důvodu 

(3.10.2006 9:36:33)
Komplex menecennosti, vnitrni nejistota.
 alan 
  • 

Re: Re: potrat z genetického důvodu 

(3.10.2006 9:47:39)
zamerne? copak nectes ze clanek je smerovan na zeny co se rozhodli k potratu samy, kvuli jejich pohodli a ne pro ty, co museli jit ze zdravotnich duvodu? nekde to bejt psany musi aby se lidi probudili ne? (to asi autorka mela taky na mysli)
 Bob the Ghost 


Re: Re: Re: potrat z genetického důvodu 

(3.10.2006 10:03:44)
Alane,
jsem si zcela jistý, že žádná žena nepodstoupila interrupci "kvůli svému pohodlí"!
 alan 
  • 

Re: Re: Re: Re: potrat z genetického důvodu 

(3.10.2006 10:14:38)
jo?? kde zijes????
 míša, autorka 
  • 

Re: Re: Re: potrat z genetického důvodu 

(3.10.2006 10:16:06)
Ja jsem hned na zacatku psala, ze to neni pro zeny co potrat podstoupili. Ja kdybych ho podstoupila, tak bych nikdy nic takoveho nechtela cist. Tak proc si to prectou a pak nadavaj,ze to je k nim nefer.
Byl to film,kterej nam proste pustila gynekolozka,tak si rikam ze neco pravdy na tom bude.I kdyz to mohlo byt trosku zvelicovano.
Potrat z genetickych duvodu se myslim ze dela po 20. tydnu,co se jde na to geneticke vysetreni,ne? Pak je myslim prece vyvolavan porod a ne takovyto potrat.
Presto nechci se dotknout zen, co interupci podstoupily proto se jim omlouvam.
 míša, autorka 
  • 

Re: Re: Re: potrat z genetického důvodu 

(3.10.2006 10:16:08)
Ja jsem hned na zacatku psala, ze to neni pro zeny co potrat podstoupili. Ja kdybych ho podstoupila, tak bych nikdy nic takoveho nechtela cist. Tak proc si to prectou a pak nadavaj,ze to je k nim nefer.
Byl to film,kterej nam proste pustila gynekolozka,tak si rikam ze neco pravdy na tom bude.I kdyz to mohlo byt trosku zvelicovano.
Potrat z genetickych duvodu se myslim ze dela po 20. tydnu,co se jde na to geneticke vysetreni,ne? Pak je myslim prece vyvolavan porod a ne takovyto potrat.
Presto nechci se dotknout zen, co interupci podstoupily proto se jim omlouvam.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: potrat z genetického důvodu 

(3.10.2006 10:22:50)
No, Míšo, bod pro tebe, jistě se teď najde spousta holek u počítače, které teď brečí a pár dní nebudou myslet na nic jiného.
Mimořádně a zcela ojediněle souhlasím i s Bobem.
To, že jsi napsala, ať článek nečtou ty, které potrat podstoupily? Je přece jasné, že si jej přečtou, taky bych to udělala.
Jistě jsi to nemyslela zle, ale tak nějak cítím, že tohle nebylo tak úplně košer na těhlech stránkách. Někde kde se bojuje proti potratům, tak to OK, ale tady....?!
Mám dvě děti, takovou situaci jsem nikdy neřešila, ale rozhodně nejsem proti potratům, pokud je to nutné. Připadá mi to jako návrat do pravěku. Všichni přece víme, kde občas takové nechtěné miminko skončí - v sáčku a v popelnici, takže co na tom, že mělo celé těhotenství klidový tep a cucalo si paleček........


 Vida 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: potrat z genetického důvodu 

(3.10.2006 11:58:06)
Jano,
nemuzu nic jineho, nez s Tvym prispevkem souhlasit.
Neni to davno, musela jsem jit na ukonceni tehotenstvi s dvojcaty. Zacinala jsem mit pocit, ze ta velka bolest pomalu slabne a ja budu moct zase klidneji spat. Po precteni tohoto clanku me asi zase cekaji "pekne " sny, znovu to vsechno zive vidim :(
Moje blbost. Mela jsem to odhadnout jiz podle nadpisu a vubec to necist.
Jen si myslim, ze tech, co musely podstoupit ukonceni tehotensvi z jakehokoliv duvodu, je dost a vytasit tady na ne barvity popis tohoto zakroku je vuci nim nefer. To patri jinam.
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re: Re: potrat z genetického důvodu 

(3.10.2006 11:56:25)
A myslíš si, že když je z genetického důvodu vyvolán porod, tak že to dítě se rodí automaticky mrtvé???
 Lada 
  • 

Re: potrat z genetického důvodu 

(3.10.2006 11:19:42)
Pracuji v genetické laboratoří ve špitálu. Je velmi málo vad, kvůli kterým bych se já osobně rozhodla pro potrat. Snad jen pár situací, které nejsou slučitelné se životem miminka. Jedním z důvodů je i to, že vidím maminky s postiženými dětmi, jak jsou spolu štastni. Mému manželovi zemřela sestra na cystickou fibrózu (nejčastější dědičné onemocnění u nás), když ji bylo 12. Tchýni péče o ní vzala hodně sil, ale obrovsky moc jí také dala. Kdybych se jí zeptela, jestli by byla radši, kdyby se Blanka vůbec nenarodila, jsem si jistá, co by odpověděla.
Nemyslím si prostě, že genetická vada rovná se automaticky potrat. Neodsuzuji ženy, které se pro potrat rozhodnou. Každý prostě nezvládne unést všechno. Jen chci říct, že vždy člověk může (a musí) volit. A neměl by se nechat zahnat do kouta svými strachy nebo představami, jaké přesně má to dítě být, ani požadavky své kariéry.
Nechci nikoho nikam tlačit a myslím, že i autorka článku to myslela dobře. Nebojme se ale nazývat věci pravým jménem. Potrat není dobrá věc, je to smutné, malý človíček musí umřít. Někdy člověk volí špatné věci, protože jinak nemůže nebo nechce. (Každý z nás už určitě třeba někedy zalhal.) Ty činy ale zůstávají špatné, nemá smysl se tvářit, že je jedno, jestli jdete na potrat nebo na porod. Jedno je dobré, druhé špatné, všichni to uvnitř cítíme. Pro naši společnost je nebezpečné, když se tváříme, že věci nemají svůj etický aspekt. Vidíme třeba dnes v politice, v podnikání, kam vede názor, že je jedno, jestli člověk lže nebo mluví pravdu.

Přeji hodně sil a radosti všech těhotným ženám a klid a smíření všem těm, co potratily.
 marika,2 děti 
  • 

Právo na život 

(3.10.2006 10:02:16)
Myslím že to bylo řečeno přesně- každá žena která se rozhoduje zda podstoupit interupci by měla vědět, co to doopravdy znamená, že se nejedná o nějaký drobný chirurgický zákrok, nýbrž o zabití bezbranného dítěte, které by mohlo dorůst v kvalitního člověka. Že se nejedná o přerušení těhotenství, nýbrž jeho definitivní ukončení, o smrt konkrétního dítěte, které je jedinečné. Nechci nikoho soudit, důvody k tomuto kroku být jistě mohou,ale mělo by to být až opravdu to poslední.Bojím se že dnes jsou ty důvody bohužel nejčastěji jen sobecké. Nechápu zastánce potratů, jejichž heslo je "žena má právo zvolit si, jak naloží se svým tělem a životem" (tj, jestli donosí,porodí a bude mít dítě, nebo nikoliv) Toto právo jistě má, ale jen do doby než otěhotní. dítě je z tohoto uvažování vypuštěno, jako by se ho to netýkalo. Ono nemá automatické právo ani na ten holý život. Kdo jsme, abychom rozhodovali koho necháme žít a koho ne, podle toho, jak nám to bude zapadat do našich životních plánů? Jsem ráda že je tu dost lidí co smýšlejí podobně. Ten film jsem také viděla jako studentka střední zdravotnické školy. Je na gynekolozích, jakou šíří mezi nasávajícími matkami v tomto směru osvětu. Někteří i v čr potraty ze zásady vůbec nedělají.
 Helena 
  • 

To snad ne 

(3.10.2006 10:09:05)
Po přečtení článku, mě jala hrůza. Ale ne nad tím, co tam pisaltelka popsala, ale nad tím, co tím chtěla vyjádřit. Kde to žijeme? Snad v 21. století. Každá žena má podle mého názoru si skutečně sama rozhodnout zda podstoupit tento zákrok. Pořád lepší, když se dítě nenarodí, než kdyby se mělo narodit nechtěné, do sociální nejistoty, či do rodiny, kde by byl předpoklad, že by bylo třeba týrané. /Vše uvádím jenom jako příklady/. Nikdo nemá právo soudit ženy, které zákrok podstoupí.
 Kika 
  • 

Re: Právo na život 

(3.10.2006 10:29:05)
Mariko ty si to vystihla, k tomu uz snad ani nieje co dodat.

 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: život 

(3.10.2006 13:00:23)
Pro mě osobně život nového člověka začne tím,že se ocitne u mě v břiše.Jsme štastná,že Johanka,která si to rozmyšlela zůstala. Představa,že jí dělají něco podobného ač by už byla bývala mrtvá mě děsí.-(
Neumím si ani představit,že bych něco takového donutila dítě uvnitř mě podstoupit.Vím,že bych zbbytek života nemohla sama se sebou žít:-(

 hynek 
  • 

Re: Re: život 

(3.10.2006 15:36:03)
Tak mě napadá, že důvodem ke stažení článku bude asi nějaká nevyjasněnost s autorem článku, tak jak tu kdosi dříve poznamenal.Protože jinak reakce nebyly ani urážlivě, rasistické či jinak v rozporu.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Re: život 

(3.10.2006 16:12:26)
jen to popsání bylo fakt drsný ne?
 Magnolya 


pro autorku článku 

(3.10.2006 10:09:11)
Myslím, že jste, ať chcete nebo ne, velice necitelná. Sice píšete komu je článek určen, ale pokud vůbec navštěvujete webové stránky, tak vám musí být jasné, že si to přečtou všichni a tedy i ženy, které MUSELY na potrat. Těm teď akorát rozjitříte rány a uvrhnete je přinejmenším do deprese.
Váš názor, že lepší dítě donosit, spousta bezdětných párů na miminko čeká, je sice moc krásný, ale asi jste zapomněla, kde žijete. V jedné diskuzi už někdo psal, že tady každý odsoudí matku, co dala dítě k adopci a ne tu, která byla na potratu. Ono těhotenství je totiž vidět (překvápko, že?) a je velká spousta lidí, kteří když zjistí, že žena, kterou vídali těhotnou, dítě dala k adopci, ji odsoudí jako matku krkavčí. Takže spíše než psát takovéto ubližující články, byste raději měla šířit osvětu, jak dát k adopci dítě a pak nečelit řečem o krkavčí matce.
 kaMyš 


Re: když si někdo něco přečte, je to jeho volba 

(3.10.2006 11:22:17)
Nechci se vyjadřovat k diskusi o potratech, ale přijde mi nefér obviňovat autorku článku z toho, že přece musela vědět, že si to přečtou i ženy, které to zraní. Článek má jasný název a na začátku je jasně vysvětleno, o čem článek bude - řekla bych, že je tam dostatek informací pro to, aby se čtenář mohl svobodně rozhodnout, jestli článek chce číst nebo ne. Pokud si někdo článek přečte, těžko může říkat, že nevěděl, co tam bude. To, že jsme baby zvědavé, už je náš problém, ne autorky.
 pavla 
  • 

Re: pro autorku článku 

(3.10.2006 11:28:03)
nemyslím si, že je autorka necitelná. Spíš mi přijde, že veškeré věci, o kterých se někteří lidi nechtějí bavit, tak označí za nepřijatelné. Ale to bychom tady nesměli narazit na diskuzi o předčasně narozených dětech, o zemřelých, o postižených, protože to uráží vkus některých čtenářů. Tak ať to nečtou. V dnešní době má každý právo na informace a myslím, že i informace o tom, jak se potrat provádí by každý měl znát - i když připouštím, že zrovna o tomto filmu se vedou dlouhé diskuze. Když jsem byla těhotná, ke konci jsem se snažila bavit co by se dělo kdyby miminko zemřelo, to jsem si naběhla. Nikdo se se mnou nechtěl bavit, stále jsem slyšela že jsme morbidní, ať to nepřivolávám atd. Ano měli pravdu, ale např. když jsem shlédla ajneliky.sk, tak to mě přivedlo na myšlenku, že se fakt může něco stát a pak spousta maminek litovala že si to svoje mimčo nepochovala, že nemají fotku, otisk nožky, památku..... Trochu jsem odbočila - prostě myslím, že dnes by měl být každý informován a připraven na různé věci. Ty věci jsou tu s námi a tím, že budeme o nich mlčet ničemu nepomůžeme. KDysi jsem si říkala, no co, šla bych na potrat, ale teď po 2 dětech, 1 missed ab, a všemu co jsem slyšela a četla, bych na potrat (pokud by to nebylo ze zdravotního hlediska mého nebo dítěte) nikdy nešla. Prostě bych nemohla. Ale kdybych nic nečetla, neslyšela žádné pro a proti, asi bych názor na potrat nikdy nezměnila.
 Ivča67 


a co mužové?? 

(3.10.2006 10:10:06)
proč atakujete ženy??
ženy berou antikoncepci,ženy jdou na potrat-myslíš,že všechny jsou bezcitné potvory,které nevědí,co dělají?
Které do této situace vlastně nejsou dotlačeny-které nebyly znásilněny,které zradila antikoncepce,nebo které k tomu donutil partner v souvislosti s domácím násilím..?
Jen málo víš-a to,co víš,ve skriptech nenajdeš..
Nepiš to ženám-piš to mužům..
 Kohnova 
  • 

Re: a co mužové?? 

(3.10.2006 10:24:08)
Ono to nemusi byt rovnou domaci nasili.... Uz nejeden vlastni manzel se stalym prijmem pravil "nech si to vzit".. Tvrdit, ze zeny jsou schopne utratit sve dite z pohodlnosti nebo sobectvi, je tak mimo misu, ze tomu nemuze verit ani ten, kdo to rika, pokud to je zena a cekala nekdy dite. Umely potrat je vzdycky vysledek zoufalstvi. Nejlepe a nejrazantneji radi vetsinou ti, kdo o zivotnich dilematech vedi nejmene.
 Kika 
  • 

Interupcia 

(3.10.2006 10:24:48)
Neodvazujem sa tipovat kolko prispevkov bude pod tymto clankom, toto je fakt tema na burlivu diskusiu.

Ano samozrejme, kazda zena ma PRAVO rozhodnut sa ci na potrat pojde alebo nie, to pravo jej nik neberie. Ale preco zatvarat oci pred realitou? Sama som film Nemy vykrik videla, riadne to mnou zamavalo ale beriem to ako fakt, jednoducho toto sa u potratu deje. Alebo si mile zastankyne potratu pod tymto terminom predstavuju nieco ine??? Ak ano, nedokazem si zas ja predstavit co.

A to ze dnes spolocnost odsudi zenu ktora dala dieta k adopcii? Priznam sa, bolo by mi to fuk. JA OSOBNE by som nedokazala zit s vedomim, ze som nechala zabit svoje dieta, len nech som v cudzich ociach cista.

No a nazory typu: radsej nech sa nenarodi nez by malo byt tyrane, chudobne, nestastne, nemilovane...... k tomu snad ani niet co dodat. ;

 Lucie&Jolanka 
  • 

život neživot 

(3.10.2006 11:21:58)
Milé ženy, jak čtu, genetická vada, ústav, domov, adopce...ano to jsou plus pro potraty, ale...věřím, že narozené dítě je samo o sobě štastné, že žije, ty negativní vlivy nějak překoná...přeci je pořád více veselých dětí než týraných dětí...a to nemocné, třeba imbecil...o utrpení vlastně ani necí ;-), nevadí vůbec, že je třeba v ústavu, ale žije vesele...
Ty, ketré dítě potratily, je vůbec neodsuzuju, je plně chápu, že měly pocit beznaděje, i tak byla na tom moje nejlepší kamarádka...a dnes po těžkých letech je štatsná že její Terezka může běhat a vyvádět své rozpustilosti, našla manžela a spolu čkají již třetí mimi..až budete těhotné napodruhé, na svůj první potrat prosím zapomente, o je postará pán Bůh...:-)tak jako i o moji Viktorku, která ode mě nečekaně odešla v 5.měsíci...a těste se na dítě, které lidem otevírá nové možnosti i jinou životní cestu...
 Jitka a dva kluci 
  • 

Re: život neživot 

(3.10.2006 12:06:28)
Troufám si trošku oponovat pokud jde o "šťastné" a spokojené děti,které jsou třeba nemocné nebo v ústavu.Sama mám postižené dítě.Nevím,co bych před lety dělala,kdybych věděla už tenkrát,jaký život čeká celou rodinu,ale hlavně Péťu.Ani já nejsem zastáncem potratů jako nějaké antikoncepční metody,ale odsuzovat je to si netroufnu,nikdy člověk neví,do jaké situace se dostane.
 sunsung 


Re: a co mužové?? 

(3.10.2006 12:12:50)
Souhlasím, neznám ženu, která by měla domácí zázemí, pozorného partnera a rozhodla by se pro potrat.Většina z nás jde na potrat z donucení partnetrem, protože třeba chce zachovat už žijícím dětem domov, i když třeba mizerný.Sociální podmínky, nemožnost sehnat hypotéku na bydlení, nemožnost soudů, které neumí donutit otce, aby na své děti platily výživné.Také to, aby výživné odráželo skutečné potřeby dítěte.Neviňte matky, ty toho musí prožít dost, ale naše drahé polovičky z toho vyklouznou jako po másle.Budete argumentovat, že žena může dnes mít antikoncepci a nemusí tedy na potrat. Bohužel, znám mnoho případů, kdy se partneři na miminku domluvili, ale když pak žena otěhotněla, tak partner "vzal zpátečku". Budoucím "otcům" /pokud se jim tak dá říkat/ to pouštějte.
 petr 
  • 

přesnost údajů 

(3.10.2006 10:19:57)
Nemohu se vyjádřit ke konkrétnímu filmu, nevím tedy jak starý byl potrácený plod.
Z etického hlediska je otázka stáří embrya/ plodu jistě druhotná.
Na druhou stranu v zájmu přesnosti je třeba říci: zákon u nás povoluje umělé ukončení těhotenství do 12 týdne. Tehdy si plod vskutku ještě necucá paleček.
Ve výjimečných případech ( obvykle závažné malformace plodu nezjištěné dříve, genetické důvody) se provádí ukončení těhotenství (tedy potrat nebo porod neživotaschopného plodu) i později.
Je řada organizací které u nás vyvíjejí tlak proti potratům - úmyslně nechci říci osvětu. Aby dosáhly "lepšího" efektu - spíše drsnějšího a více šokujícího - používají snímky snímky plodů potracených ve vysokém stupni gravidity - a tedy zdaleka neodpovídají realitě u nás - a používají je s podtextem - podívejte se, co se děje v našich nemocnicích. Rozumím jejich úmyslu, taky nesouhlasím s potraty tak jak se k nim u nás přistupuje. Bohužel ale nemohu souhlasit s tímto způsobu tlaku, kdy se používají nepravdy a zkreslování. Nemyslím si tak úplně, že účel světí prostředky.
 Mary 
  • 

Alespon medikace pro bezbolestny odchod 

(3.10.2006 10:36:54)
Opravdu dochazi k temto zakrokum "pri plnem vedomi" a zcela bez "urcite ztisujici medikace" pro plod? Nebo je mozno takovou medikaci volit, i pokud neni normalne aplikovana ? S popsanou vyzralosti plodu je to vic nez neeticke, je to bolestne. Vzdyt byt bezbranne a bez moznosti cokoliv ovlivnit by mel ten tvorecek alespon pravo na predcasny ale bezbolestny konec.
 petr 
  • 

Re: Alespon medikace pro bezbolestny odchod 

(3.10.2006 12:35:33)
Samozřejmou součástí provedení umělého ukončení těhotenství (= potratu) je samozřejmě krátkodobá celková anestezie. Léky používané při celkové anestezii vesměs procházejí placentou a tudíž pronikají i do tkání plodu a ovlivňují ho. Jakou měrou ho ovlivňují a nakolik navodí jeho "narkózu" je ovšem otázka na jakou neumím dát seriozní odpověď. Informace o vlivu anestetik podávaných matce na nezralé plody a zárodky leží daleko mimo můj obzor.
 klára 
  • 

Re: přesnost údajů 

(3.10.2006 11:07:59)
Tak já bych především uvedla následující. Tento film, pokud já vím, byl už několikrát zmiňován. Zejména proto, že nezobrazuje právy ty přesné údaje, má to být zmanipulované a nejčastěji se to mezi mladé lidi dostává díky aktivnosti především příliš zodpovědných farářů a aktivistům proti pottratům. K potratům se já osobně snažím mít neutrální postoj a myslím, že je věcí každé z nás, zda se k němu rozhodneme. Popravdě řečeno, preferuju potrat před týráním a zneužíváním dítěte, mám-li to říct naplno. A ten film se podle mě vůbec nemá stát součástí výuky. Když proti něčemu bojuju, tak to má být založeno na solidních argumentech a nikoliv bludech!
 Alča 
  • 

Re: přesnost údajů 

(3.10.2006 11:10:41)
Lépe jsi to vystihnout nemohl. A vzhledem k tomu, že autorka o sobě uvedla, že již má těhotenství za sebou a k tomu studuje vysokou školu, mě teda dost udivuje, že si nezjistila více faktů - viz např. 12. týdenní plod dumlající si paleček. Doufám, že nestuduje na mé alma mater, to bych snad musela jít vrátit diplom.
Je jistě záslužné bojovat proti potratům, já s nimi také nesouhlasím. Ale argumentovat takhle šlendriánsky, to je medvědí služba jakékoliv dobře míněné snaze.
 Lana+Julik05/05+Kristian10/07 


Je mi smutno... 

(3.10.2006 11:25:04)
z toho clanku i z nekterych reakci...

Nesouhlasim s interupcemi, ke kterym vedou JINE duvody, nez ohrozeni zivota matky plodu nebo zdravotni problemy neslucitelne s budoucim kvalitnim zivotem plodu, presto se domnivam, ze mnohem lepsi nez tento clanek (zalozeny na dokumentu, jehoz hodnota je stale vice zpochybnovana), by bylo lepsi zamerit se na osvetu tykajici se antikoncepce popr. i moznosti adopce apod., a mozna i vetsi vychove k zodpovednosti...

 alan 
  • 

Re: Je mi smutno... 

(3.10.2006 11:30:07)
a co treba znasilneni?? to by sis nechala jo??
 Lucie&Jolanka 
  • 

Re: Re: Je mi smutno... 

(3.10.2006 11:38:24)
alane, jo nechala bych si...moje kamarádka taky byla znásilněna a je dnes štastná že má Terezku, je celá po mamince a prostě šikulka a děla ji radosti...takže na muže ani nevzpomene...a má manžela anyní čekají již druhé vklastní dítě...takže....život jde dál a nakonec to dobře dopadlo....
 Lana+Julik05/05+Kristian10/07 


Re: Re: Je mi smutno... 

(3.10.2006 11:52:13)
Alane, asi nenechala ( i kdyz to se tezko, takhle hypoteticky rika), ale to neznamena, ze bych sla na interupci. Adopce je pro me jako alternativa rozhodne prijatelnejsi.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Je mi smutno... 

(3.10.2006 11:56:42)
Lano, jen tak čistě teoreticky - jak bys tu adopci vysvětlila svému dítěti, které by vidělo, že u maminky v bříšku je miminko, ale najednou už není ani v bříšku, ani jinde?

S.+++
 Lana+Julik05/05+Kristian10/07 


Re: Re: Re: Re: Je mi smutno... 

(3.10.2006 12:01:09)
no ted jsi me docela dostala...nevim, fakt nevim...ale porad vim, ze interupce pro me neni moznost. (pro me osobne)
Jak tu nekdo psal, da se zvladnout si to mimi nechat i ho mit rad...ja fakt nevim...
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Je mi smutno... 

(3.10.2006 12:30:08)
Lano, to je ono :o( V takovém případě asi adopce nebude nejšťastnější řešení. Zbývá si dítě nechat (zvládnu s láskou vychovávat dítě, které mi bude den co den připomínat něco, co bych chtěla zapomenout? zvládne to manžel?) nebo jít na interupci (taky nic moc)

MMCH je to asi rok, dva co vyšel článek, ve kterém se psalo, že nejvíc interupcí se provádí u žen, které již děti mají. Ne, že bych si uměla představit, že jdu na potrat jenom proto, že o čtvrtém dítěti neuvažujeme... ale na druhou stranu pokud rodina má pocit, že další dítě finančně neutáhne, tak je to přesně ten případ, kdy se adopce s ohledem na další děti radí taky těžko :o/

S.+++


 Lana+Julik05/05+Kristian10/07 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Je mi smutno... 

(3.10.2006 12:21:43)
moje maminka se strasne opila na jedne party, pak se vyspala s klukem, co ho ani moc neznala. To je ted muj tata. Ale nikdo se to nedozvi. Oba dva me nechteji...
 Bibi* 


Dlouho jsem váhala, 

(3.10.2006 11:36:27)
zda se nechat zatáhnout do této nikdy nekončící diskuse.Vždy se najde někdo ,kdo rozbouří hladiny nějakým kontroverzním tématem a někdy mám pocit, že zcela účelově.Že jméno a odkaz na univerzitu tu nic neznamená, že autorka se může jmenovat i Karas či nějak podobně.Obraty typu- lékař ,co to viděl,již žádný potrat nevykonal,mi zavánějí trochu účelovostí.
No dejme tomu, že autorka Míša Š. existuje,tak se ptám- viděla jsi někdy skutečný UZ embrya,v době kdy se nejčastěji potraty provádí?Je vidět plodový váček,embryonální pol, žloutkový váček a někdy akce srdeční.O končetinách,cumlajícím palečku či výrazu tváře nemůže být řeč.
V této fázi se nepoužívají abort. kleště.
Jiná věc je potrat v období od cca 10+6 do 11+6 t.g., v tomto období jsou již k zastižení končetiny, hlava, cumlající paleček je již jakžtakž reálný ale nikoliv dobře k vidění na UZ, o výrazu tváře nemluvě.Potratů v tomto stadiu je snad díky těhotenským testům naprosté minimum.
Vychází mi z toho, že tyto detaily jsou k vidění tak od 18 t.g. Tento zákrok musí být indikován těžkým postižením plodu či matky.
Film jsem viděla, dle mě se jedná o plod na hranici zákonného období pro provádění interupcí.Dr.N. hezky komentuje obrázky, může Vám vykládat cokoliv, že se dítě směje od ucha k uchu a že si ucucává z flašky.Laik v podstatě nemá šanci na dvojrozměrném UT,navíc dle mě poměrně mizerné kvality,vidět žádné detaily.Poměrně dlouho trvá rodičům vůbec vysvětlit, kde se co nachází, v jakých polohách a kdybych jim řekla, že plůdek právě pije a škrábe se u toho na prdelce,tak uvěří (což se občas děje,ale až později).
Potraty mě rozhodně nenaplňují nadšením,ale jejich zákaz by neřešil vůbec nic,ideál, kdy nebude po potratech žádná poptávka,mi trochu připomíná experimenty s komunismem,taky ve své době krásná idea, ale ty konce:o((((
V době lehce dostupné a různorodé antikoncepce je opravdu škoda, že čísla jsou stále poměrně vysoká:o((((
 JaninaH 


Re: Dlouho jsem váhala, 

(3.10.2006 12:13:45)
Bibi,
děkuji za to, že jsi přidala do diskuse objektivní pohled na věc.
Věřím, že autorka článku to myslela dobře, že byla filmem opravdu otřesena a chce tu šířit osvětu. Ovšem na druhé straně přece i laik pozná, že embryo, které popisuje, není "mnohem mladší než 12 týdnů", jak autorka uvádí.
Pro mého názoru tento způsob šíření osvěty pomocí polopravd a dezinformací není eticky přijatelný a článek neměl být na hlavní stránce uveřejněný.
J.
 petru 


Re: Dlouho jsem váhala, 

(3.10.2006 12:21:13)
Milá Bibi, děkuji za vysvětlení. Jsem ráda, že jsem tuto diskusi nečetla celou. Taky nejsem pro vlastní potrat, i když jsem jednou chvilinku o něm uvažovala. Ten článek byl dost nepříjemný a doufám, že ho opravdu moc maminek,které potrat z jakýchkoliv důvodů podstoupily a nebyly si jisté svým rozhodnutím, nečetlo. Jejich vlastní výčitky i tak musí být hrozně a ten kdo to (dá se říci jak na běžícím páse, což jsem jednou vyslechla) dělá místo antikoncepce, tomu by to stejně nic neřeklo.
 Saša/3 
  • 

Psychologie zlého činu. 

(3.10.2006 12:07:43)
Naprostá většina těch, kdo potrat provedli, podstoupili, pomáhali při něm, radili k němu... je poté v zajetí svého zlého činu. Začne jej obhajovat, vyzdvihovat, nabádat k témuž ostatní.
Jen velmi málo lidí dokáže samo sobě přiznat: udělal jsem něco špatného, co nemohu vrátit.
Jen takové přiznání je však osvobozující.
 JaninaH 


Re: Psychologie zlého činu. 

(3.10.2006 12:21:21)
Kecy, kecy, kecy...
 Zuzka 
  • 

Re: Psychologie zlého činu. 

(3.10.2006 12:52:22)
Nechápu o jakém zlém činu je řeč?
Není žádný zlý čin, jen rozhodnutí na které mají všichni právo!
 Saša/3 
  • 

Psychologie zlého činu. 

(3.10.2006 12:08:24)
Naprostá většina těch, kdo potrat provedli, podstoupili, pomáhali při něm, radili k němu... je poté v zajetí svého zlého činu. Začne jej obhajovat, vyzdvihovat, nabádat k témuž ostatní.
Jen velmi málo lidí dokáže samo sobě přiznat: udělal jsem něco špatného, co nemohu vrátit.
Jen takové přiznání je však osvobozující.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.