Damila |
|
(29.9.2006 11:12:33) No jo, a ta svinstva nejsou zdaleka jen v lentilkách, ale doslova v každé cukrovince! Je to šílený a podlý útok výrobců-přes naše děti, přes reklamy. Z vlastní zkušenosti vím, že děti těchto přídavků ("éček") uchránit nejde. Nejpozději když nastoupí do školního kolektivu, je s dobrými předsevzetími ámen. To bychom museli své dítě nadosmrti izolovat, anebo být "za macechy" a nedát. Děti nezajímá argument, že je to nezdravé. Vidí, že to vrstevníci jedí, a žijí, tak proč ono nemůže?... :-( Rezignovala jsem, ikdyž ne úplně, doma se snažím vařit zdravě. Ale je to tak zoufale málo! Teď dětem ve škole vymysleli akci "školní dotované mléko". Jestli tomu ochucenému, obarvenému chemickému výrobku se záruční dobou 3 měsíce (!) říkají mléko, tak potěš Pánbůh! A jak jinak, děti to chtějí. Takže automat na Coca-colu ve škole vyměnili za Mléčný automat. Z bláta do louže.
|
Bob the Ghost |
|
(29.9.2006 11:36:04) Dagmarjano, cocacola a mlíko je sakra rozdíl, pokud ti to nepřipadá jako změna k lepšímu, tak jsi prostě pouhý kverulant.
Co by ty děti měly ve škole dostávat, abys byla úplně spokojená?
Nepasterované biomléko čerstvě nadojené přímo na horské pastvině v Jeseníkách? Pak bys zase vykřikovala, že dětem hrozí salmonela a zánět mozkových blan.
|
Linda, roční cácorka | •
|
(29.9.2006 11:43:45) Jo, to je přesně ten extremismus...Neříkám, cpát děti od rána do večera jen konzervanty, barvivy a hamburgery, ale co je špatného na ochuceném mléku, to vážně nechápu. Kdyby se měl člověk řídit všemi těmi "chytrými" radami, tak by nemohl jíst vůbec nic a musel by žít někde na Marsu. Lentilky jsme jako děti všichni jedli a pochybuju, že to na někom zanechalo nějaké následky. Myslím, že je rozumnější starat se, aby dítě nezačalo ve 12 letech kouřit a v 15 fetovat, než se třást strachy před pitomými éčky...
|
ajka | •
|
(29.9.2006 12:03:05) "MLÉKO", které se prodává, to už není mléko, ale modrý sajrajt, aniž si to uvědomíte. Právě trvanlivost (čím delší, tím hůř)zaručuje větší sajrajty, které pijeme, jíme. Pro trvanlivost je ve výrobcích potlačena ta přirozenost (kultury), které normálně ohlašují, že je už něco nepoživatelné. Proto přes týden i déle otevřené mléko je "v pořádku", ale jen zdánlivě. Ono je vlastně shnilé, nám však připadá, že je dobré. Kdo pamatuje ještě pravou chuť mléka, tak už ani čerstvě otevřené mu nechutná. Jakoby drhlo na jazyku a vůbec není lahodné. Vím, že musíme něco jíst. Musíme se smířit i s těmi Éčky. Ale je třeba se držet starého a pravdivého přísloví "Všeho s mírou". Tak souhlasím, že vyměnit Colu na mléko je "z bláta do louže" a u dětí o to víc. A to nejsem žádný extrémista!
|
b+h | •
|
(29.9.2006 15:45:51) je to protoze to je tak odtucnene, ze tomu chybi kremova barva tuku.... jinak taky nejsem silene nadsena chemikaliema ktere maji zajistit trvanlivost, ale co takhle ty chemikalie, ktere se cpou doma do zavarenin a ty nase zavareniny nusi vydrzet celou zimu - stejne jako modre sajrajtove mleko
|
Alča | •
|
(30.9.2006 23:03:19) Já do domácí zavařeniny nic necpu kromě cukru. Zavařeniny se nekazí, protože jsou zavařené, tzn. sterilizací zbavené plísní a bakterií. A vydrželi by i několik let.
|
|
|
Bob the Ghost |
|
(29.9.2006 16:17:00) Ajko, ty necháš stát otevřený mlíko týden a pak ho zkoušíš pít? Z té představy se mi dělá šoufl.
Mimochodem, mlíka ještě teplého od vemene jsem se v dětství něco napil, takže vím určitě líp než ty, jak skvěle chutná.
Ale to, že tady ve velkoměstě ho tak ňák nemůžu sehnat, páč nikdo ze sousedů nemá krávu, neznamená, že mlíko přestanu pít úplně a že ho nebudu dávat mým dětem, ne?
|
Damila |
|
(29.9.2006 18:46:21) pokud si opravdu pamatuješ chuť pravého krvského mléha, jistě jsi zaznamenal jistou zmenu chuti po zavedení techniky UHT. Ale tady opravdu nejde jen o chuť. Jde o obsah látek, které původně měly být přínosné pro náš organismus, a jejichž účinnost se zničilas technikou UHT. Což ani na chuti opravdu nepoznáš. Děti nadále pijí mléko, ostzatně, i ty mé na něm od 12 měsíců věku (kdy jsem přestala kojit) vyrostly. Ale to vůbec nic nemění na skutečnosti, co obsahuje UHT mléko, ne tak ještě ochucené mléko...
|
Cocky | •
|
(2.10.2006 12:18:26) UHT mleko neni nic jine nez urictym spusobem prevarene mleko. zadne konezrvanty se do nej nedavaj. Je pravda, ze tam nejsou zadne kultury, ale tak to dneska chodi. Dokonce i jogurty ktere prodavaji v supermarketu se vyrabeji z uht mleka do ktereho se pak pridaji pouze vhodne (a nekdy GM) mikroorganizmy. Je to mimojine prevence proti prirozenym sajrajtum ktere jsou normalne v mleku.
|
|
|
ajka | •
|
(29.9.2006 22:45:09) Bobe, když píšu o týden otevřeném mlíku neznamená, že ho po týdnu piju já, ale psala jsem o těch, kteří to tak dělají. A nemysli si, že všichni, kdo tu píší, jsou z velkoměsta, kde není k sehnání "pravý kravský mlíko". Já vím, jak chutná to od krávy nebo kozí čerstvě nadojený. Stejně krátkozraká byla snaha "o zásah" se sajrajtama, které si snad cpu doma do zavařenin. To už moje babička zvládla bez sajrajtů a jaký zavařeniny byly!
|
b+h | •
|
(30.9.2006 18:13:33) udelala jsem chybu v nadpisu - zavareninu jsem pridala tesne pred odeslanim... vyjadrila jsi se k mleku jako k modremu sajrajtu - k cemuz ja jsem jenom podotkla, ze namodrale to vypada, protoze to je tak odtucnene, ze to je temer voda (chybi tam kremova barva tuku) a pak jsem jenom chtela podotknout, ze kdyz maminka zavarovala tak ovoce a zeleninu posypavala takovym tim konzervacnim praskem, ktery byl take vlastne chemikalie... jak se zavaruje v soucasne dobe (a jake konzervacni prostredky se pouzivaji) nevim, takze se k tomu nemohu vyjadrit... pouze jsem chtela rici, ze pred temi dvaceti lety jsme pouzivali konzervacni prasek aniz jsme vedeli co to vlastne je - nikdo se o slozeni nezajimal... takze jsem nechtela kritizovat, jenom prispet uvahou do "kramu"
|
Cocky | •
|
(2.10.2006 12:20:15) tak si kupuj 3.5% a ne 0.5% a nebudes mit modre mliko. 3.5% je docela dobry.
|
|
|
first ( dva potomci Honza 19 a Léa 4 ) | •
|
(1.10.2006 11:12:55) Pripada mi zajimave, kolik reakci vyprovukuje potravina zvana mleko, at jiz s prichuti anebo bez... a jeste zajimavejsi mi pripada, ze se tu malokdo ( anebo nikdo )nezamysli nad tim, ze mleko jako takove neni od prirody urceno lidem, ale telatum a presto panuje ten stary zabehnuty nazor - pijte mleko - mleko kje zdrave. Jiste, za komunistickeho rezimu to byl nejlevnejsi zdroj bilkovin a tak nas rodice i skola nutili do mleka - vzpominate si, kolik deti mleko nechtelo a kolika doopravdy chutanlo ? Pripada mi, ze tech prvnich je i byla vetsina a jiste ne nahodou. . Mleko je puvodcem ci alespon rozhodnym faktorem pro ruzne alergie a rymy v pozdejsim veku i kloubnich problemu o nadvaze ani nemluve...
|
Libor | •
|
(1.10.2006 12:54:06) Navíc neznám jediného savce,kromě člověka,který v dospělosti pije mléko.To neznamená,že bych zbrojil kvůli pití mléka,moje dcera tu vaši modrou tekutinu miluje.Je to bezesporu zdroj přínosných látek-bílkovin a minerálů,ale také bohužel některých alergenů.
Technologie UHT - zavedená u nás někdy koncem 80.let znamená UltraHeatTechnology - tedy ošetření mléka krátkým působením vysoké teploty,která zničí bakterie a "všechno živé" v mléce,které se pak chová jako "zavařenina" a vydrží dlouho.Zamozřejmě UHT změní i chuť mléka,které pak chutná více převařeně.Tuky se z mléka odstraňují odstředěním,ne UHT.
|
Sylvie |
|
(1.10.2006 13:04:34) Libore, to je zajímavý. Já zas neznám jediného savce (kromě člověka), který by si potravu (ať už maso, zeleninu nebo ovoce) tepelně upravoval, který by si ze zrní vyráběl mouku nebo který by k dochucení pokrmů používal různé druhy koření či bylinek ;o)
S.+++
|
|
|
|
first ( dva potomci Honza 19 a Léa 4 ) | •
|
(1.10.2006 11:13:36) Pripada mi zajimave, kolik reakci vyprovukuje potravina zvana mleko, at jiz s prichuti anebo bez... a jeste zajimavejsi mi pripada, ze se tu malokdo ( anebo nikdo )nezamysli nad tim, ze mleko jako takove neni od prirody urceno lidem, ale telatum a presto panuje ten stary zabehnuty nazor - pijte mleko - mleko kje zdrave. Jiste, za komunistickeho rezimu to byl nejlevnejsi zdroj bilkovin a tak nas rodice i skola nutili do mleka - vzpominate si, kolik deti mleko nechtelo a kolika doopravdy chutanlo ? Pripada mi, ze tech prvnich je i byla vetsina a jiste ne nahodou. . Mleko je puvodcem ci alespon rozhodnym faktorem pro ruzne alergie a rymy v pozdejsim veku i kloubnich problemu o nadvaze ani nemluve...
|
Damila |
|
(1.10.2006 11:30:57) Ano, to jsem zmínila hned v začátku diskuse, kdy jsem psala o mléčném automatu u nás v ZŠ. KDYŽ UŽ mléko, tak obyčejné. Jinak mým dětem mléko chutná, ikdyž ho pijí doma opravdu málo (1x týdně cereálie a mlíčkem). A nejsem z toho nadšená. Můj muž měl zvyk denně pít až 1/2 l mléka. Teprve po nějaké době po svatbě, když zjistil co čtu o zdravé výživě, sám se přesvědčil, že to není pro dospělého člověka vhodná strava. A světe div se, po několika měsících nepití mléka ho přešly neustálé bolesti hlavy, ztratil se mu ekzém na hlavě, také už několik let neměl své (obvykle 2x 3x do roka)noční zvracení a průjmy, a také neměl od té doby svou "oblíbenou" laryngitidu. Samozřejmě, možná to všechno nesouvisí jen s mlékem, ale ten "mléčný strup" na hlavě určitě a ty zažívací problémy rozhodně. A o té bolesti hlavy jsem přesvědčena doteď, protože to utlo téměř okamžitě. Nejsme telátka. To je fakt. Nicméně mléko občas v něčem je, v mnoha výrobcích. To by myslím tolik nevadilo, pokud někdo nemá vyloženě alergii. A o vstřebatelnosti vápníku z mléka přesvědčena nejsem, resp. jsem přesvědčena o jeho nevstřebatelnosti. S vitamínem D nebo bez něj. Na vápník je daleko lepší zelenina, luštěniny, ořechy.
|
|
Katka | •
|
(1.10.2006 12:23:20) Od doby co u lidí zdomácněla zvířata jako kozy, krávy, tak lidé pijí mléko. Moje babička vypije denně kolem dvou litrů a nyní, když je jí přes osmdesát let, tak je zdravá. Tedy trápí ji choroby stáří (špatný zrak, horší chůze), ale nic co by bylo z mléka. Naopak kosti má prý jak čtyřicetiletá, žádné náznaky řídnutí kostí.
Zdá se mi, že se plácáme ode zdi ke zdi - jedině mléko - pak zase žádné mléko. Co takhle zlatá střední cesta bez nějaké hysterie.
Taky jsem mlíčňák. Netrpím bolestmi hlavy, nevím co je alergie a ekzém a neznají to ani moje děti. A nemyslím si, že jsem výjimka.
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(1.10.2006 12:46:47) Jsopu lidé, kteří mléko zbožňují a lidé, kteřým dělá vysloveně zle. Z toho usuzuju, že zřejmě jední ho tráví dobře a druzí ne, což takhle poslechnout, co nám tělo říká? Rozhodně děti nenutit, pokud ho nechtějí, ale dát, pokud ho mají rádi.
|
|
|
|
|
Ivana Procházková |
|
(30.9.2006 14:28:54) No, můžeš svým dětem dávat UHT mlíko s 6-měsíční (nebo kolikaměsíční) skladovatelností, nebo jim můžeš stejně tak dobře koupit třeba bio mléko, které dodává na trh Olma. To sice vydrží podstatně méně, zato dětem pomůže -narozdíl od toho krabicového. Ale ono je snažší narvat skříň balíky mléka na 3 měsíce dopředu, než se pro něj štrachat každý týden. Docela Dagmarjanu chápu, že není nadšená, že její škola podporuje děcka v chlemtání těch barevných sladkých "sajrajtů". Jen tak mimochodem, automat na Coca-colu podle mě nepatří do školy vůbec. Proti tomu bych docela protestovala. Akce "dotované mléko" je pěkná věc, ale jaksi to ztrácí na záslužnosti, když se potom dětem dostane něco, co se jen jako zdravé mléko tváří. Tu Coca-colu, předpokládám, předtím asi nikdo nedotoval, čímž pádem byla pro děcka méně dostupnější než nyní sladké mléko. A navíc, když se dítě nachlemtá ve škole sladkého mléka, už asi těžko bude pít doma svůj pravidelný hrneček biomléka.. Mě osobně připadá menší zlo, když má dítě zdravý vyvážený jídelníček a jednou za čas si tu Coca-colu dopřeje, než když zdravé biomlíko nahradí ve svém jídelníčku slazeným barevným sajrajtem z automatu.
|
Bob the Ghost |
|
(30.9.2006 14:36:11) Ivule, a kdo říká, že to "biomléko" neznám?
Ale přinejmenším co se chuti týče není mezi UHT mlíkem a "biomlíkem" zdaleka tak velký rozdíl jako mezi těmito dvěma a skutečným neodstředěným a zcela čerstvým mlíkem přímo od krávy.
O tom, že je lepší mlíko pouze pasterizované než UHT, není pochyb. A nemusí být zrovna "bio".
Ale tvoje tvrzení, že UHT mlíko je dětem zcela k ničemu, mi připadá nepodložené. Můžeš to nějak rozvést?
|
Ivana Procházková |
|
(30.9.2006 15:40:54) No já bych svým dětem "skutečně neodstředěné a zcela čerstvé mlíko přímo krávy" dávat nechtěla. Já jsem docela ráda, že pasterizací projde.
Pokud jde o rozdíl mezi bio a UHT mlíkem - pro mě skutečně není rozhodující chuťový zážitek. Mám za to, že debata je o složení těchto mlík, ne o tom, jak chutnají.
Jestli tě skutečně zajímá výživná hodnota UHT s 3 a více měsíční trvanlivostí a pasterizovaného mléka, já ti klidně odkazy na odborné články vyhledám. Hmm, jen dej vědět, jestli máš upřímný zájem, nebo si jen krátíš chvíli vyrejváním.
|
Bob the Ghost |
|
(30.9.2006 16:24:57) Ivule, ty nemáš zrovna způsoby, které by lákaly k rozhovoru. Nekrátíš ty si trochu dlouhou chvíli vyrejváním?
Pokud máš nějaké podložené informace, že UHT mlíko není pro děti ničím užitečné, sem s nimi. (Říkalas že biomléko "vydrží podstatně méně, zato dětem pomůže - narozdíl od toho krabicového").
|
Ivana Procházková |
|
(1.10.2006 0:28:18) Checht, Bobe, tvoje vstřícná reakce mě příliš nepřesvědčila. :)
Ale abys neřek", tak udělám kompromis a popíšu problém laicky sama. Věřím, že příslušnou odbornou literaturu si v případě upřímného zájmu o problematiku jistě zvládneš vygooglovat sám.
Aby byl vápník a fosfor přijímaný v mléku v tělě využitelný (třeba pro růst kostí a zubů), nestačí pouze dostatek příjmu samotného vápníku, resp. fosforu, ale je k tomu potřeba i vitamín D, který pomáhá při ukládání vápníku do kostní hmoty. No a zatímco neošetřené kravské mléko vitamín D obsahuje, v UHT ho moc nenajdeš.
Pokud dítěti nedáš vedle UHT mléka k snědku třeba vaječný žloudek, rybí tuk nebo játra, kde vitamín D může být, tak samotné UHT je fakt k prdu - pokud za přínos nepovažuješ kupříkladu to, že dítě spolu s mlékem přijímá i tekutiny, které jsou pro tělo taktéž potřeba.. (to by pak ale byla zdravá i Coca-cola)
|
Klárka | •
|
(1.10.2006 10:49:35) Ivule, k tomu, aby se vápník vstřebával jak má, naštěstí není nutné přikusovat vitamín D. Stačí, aby byl nějaký ten vitamín D3 v těle, což se může přihodit třeba pohybem na sluníčku. Rozhodně bych zdravým mlékomilným lidem, kteří nemají problémy s pohybem na sluníčku, nedoporučovala ke každému hrníčku mléka ještě přikusovat játra nebo jiný bohatý zdroj vitamínu D. Už jenom proto, že se jím dá celkem snadno předávkovat.
Jinak hezký srozumitelný článeček o vitamínu D najdete zde.
|
|
Jana | •
|
(1.10.2006 10:55:12) Vitamin D najdeš stejnou měrou v mléku UHT stejně jako v pasterovaném nebo nepasterovaném. Tepelná úprava NEMÁ VLIV na obsah vitaminu D. Asi sis to popletla s vitaminem c.
|
Jarka | •
|
(1.10.2006 11:05:09) UHT a dlouhé skladování při pokojové teplotě opravdu nemá vliv na vitamín D. Negativní vliv má jenom na B12, A, kyselinu pantotenovou, biotin, B6, C, kyselina listová, niacin. Často na vině není UHT, ale právě to dlouhodobé skladování. Při UHT dochází k částečnému rozkladu bílkovin a nukleotidů, čímž se snižuje i stravitelnost mléka.
http://www.crestcom.cz/tiskove_stredisko/presscenter.php?p=text_detail&idfirmy=11&idslozky=30&idtextu=1114
|
Ivana Procházková |
|
(1.10.2006 13:13:02) Tak holky, díky za usměrnění i odkazy na články. :)
I.
|
Alena | •
|
(2.10.2006 8:22:19) No musím napsat k tomu "čerstvému" mléku - ono to čerstvé mléko od Olmy je ošetřeno tzv. vysokou pasterací, při které se teploty pohybují nad 90 stupňů. tudíž to taky není nic moc. Kdysi jsem někde slyšela, že mléko zahřáté nad tuším 70 stupňu? se stává pro nás nestravitelným. A samozřejmě tu nemluvím o homogenizaci. Nejsem ale samozřejmě odborník a nedokážu posoudit nakolik ty stránky, kde jsem o homogenizaci četla, byly fanatické:o) O homogenizaci tam psali jako o tom největším zlu co se týká mléka. Kdysi jsem kupovala selské mléko ve skleněné lahvi, s typickým smetanovým škraloupen na hladině, jo to bylo mlíčko:o) Ovšem na to se dneska nenarazí. Vzhledem k tomu, že máme vlastní obchod, tak jsme ho sháněli i u velkoobchodů, bohužel tam kde ho měli, už ho nemají, prý o něj nebyl zájem:o( Taky mě pobavilo to pozastavení nad tím, že by mohl někdo pít týden otevřené UHT mléko:o) Mno, kdysi dělal manžel v obchodě takovou "osvětu" o mléku, kdy jsme zákazníkům doporučovaly alespoň to "čerstvé" mléko:o) A to že jim UHT mléko vydrží i týden otevřené a "nezkazí" se, byl jeden z častých důvodů, proč si nakonec koupily zase krabicové. A co se týká toho, že kdysi všechno chutnalo jinak...jistě - trvanlivost potravin se neustále prodlužuje, zatímco dřív tvarohový nanuk (já je měla tak ráda - jahodový) dřív vydržel cca půl roku, dneska už to je tak rok a půl některé i dva roky, sušenky už taky vydrží téměř rok atd. atd. Nevěřím tedy, že by komunisti nějak zvlášť mysleli na naše zdraví:o) Spíš tu jde asi o to, že dřív tu nebyla konkurence, dnes je to v tomhle trochu jiné - výrobci se předhánějí, kdo vytvoří trvanlivější (to je obzvlášť pro nás obchodníky velké lákadlo, aneb nezkazí se nám to jentak na krámě), barevnější, voňavější, křupavější, levnější pochutinu..... I když na druhou stranu, chce se mi věřit, že i vývoj jde tak nějak kupředu a že vymýšlíme neustále nějaká modernější a zdraví méně škodlivá éčka:o) Mno a srovnání cocacola a ochuceného mlíčka taky docela chápu. O Cocacola každý ví, že není nijak zdravá a proto si každý rozumný člověk na ní dá pozor a dopřeje si ji jen občas (otázkou zůstává, nakolik rozumnými bytostmi jsou děti) Ale reklamy masírující nás v tom smyslu, že zrovna tohle je to pravé a zdravé, plně nahrazující "normální" jídlo jsou mnohem nebezpečnější - třeba jupíky, pribináčky, kinder všechno (zdravá mléčná svačinka místo jogurtu apod...)
|
Žabža | •
|
(8.10.2006 16:24:33) Ještě jednu poznámku k pití týden otevřeného mléka. My doma kupujeme UHT ošetřené krabicové mléko ne proto, aby mohlo být týden otevřené a stále pitelné, ale proto, aby déle vyrdželo NEOTEVŘENÉ ve sklepě a nemuselo se pro něj neustéle běhat do obchodu. A k biomléku: Podle mě je zdravější (což si myslím, že aspoň o trochu je)než krabicové mléko, ne kvůli tomu, že se jinak upravuje, ale proto, že pochází od krav, co se mohou volně pást a ne od těch, co jsou chovány ve velkochovech a krmeny vším možným (a možá i nemožným). Mě osobně se dělá z plnotučného krabicovvého mléka špatně, ale stejně tučné biomléko mi vyloženě chutná. Toť můj názor :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maggica | •
|
(2.10.2006 12:35:11) Milý Bobe, možná že po přečtení knihy "Pravda o mléce" by jste dal dětem raději tu colu......
|
|
|
Olina, Anička 4r. a Honzík 1r. | •
|
(30.9.2006 13:41:37) Nic ve zlým, ale to je blbost. Srovnávat mlíko s colou. 1l coly má energetickou hodnotu, odpovídající 24 kostkám cukru, což mlíko určitě nemá. Věřím, že i v ochuceným mlíku se najde pár užitečnejch věcí, anebo mín škodlivejch, už proto, že málokdo(děti) vypije víc mlíka, než coly.
|
jana | •
|
(30.9.2006 14:22:56) Olino, plnotučné mléko má přibližně 2800 kJ na litr, Colu po ruce nemám, ale troufla bych si tvrdit, že víc nemá, spíš míň. Spíš jde o to, že mléko obsahuje bílkoviny, cukry, tuky, vitamíny a minerály a Coca Cola jen sacharózu, kofein, nějaké kyseliny, konzervanty, příchutě a barviva. Takže s tebou souhlasím, je lepší, aby děti pily mléko. Mě by ale nikdo nedonutil, to budu radši držet hladovku. Mimochodem, cola je naprosto skvělý prostředek proti zvracení, studená, bez bublin a po lžičkách - mám to bohatě ozkoušeno. Ahoj
|
|
|
Pavel | •
|
(2.10.2006 23:53:30) Tak si kupujte bio mlíko, ne? Maj ho v každým krámě včetně hypermarketů a není zas o tolik dražší...
|
|
|
Damila |
|
(29.9.2006 12:07:50) Máš jistě pravdu v tom, že bychom nesměli jíst skoro nic. Bohužel. Ráda bych Ti oponovala, ale v dnešní společnosti to jinak nejde, jedině se fakt vystěhovat, odříznout od světa. Ale to neznamená, že budu schvalovat, to co nám škodí a budu zticha nad tím, jak je to stále horší. Lentilky jsme jedli už jako děti. Ale všimla sis změny barev? Co Ti říká např. tyrkysová lentilka? Tu jsme v dětství neznali. Stejně tak ostatní barvy jsou "neobvykle výrazné a ostré". Čím to asi bude? Že bychom si jen vyčistili brýle? Nikoliv. Jiná barviva. Nemám nic proti bervám. Dětem kupuji těstoviny barvené špenátem, červ. řepou, apod. Jenže to stojí víc, a málokdy to seženete v "obyčejné sámošce". Jde o to, že je to horší, než to bývalo. Třeba zmíněný aspartam. Copak jsme něco takového měli v našem dětství? A nechtějte vědět (vy stejně nechcete), co to udělá s vámi (ale hlavně s dětmi) po mnoha letech používání. K čemu jsou dobrá umělá sladidla? Pro diabetiky. Jako menší zlo. Pro (zatím) zdravé jedince je to jed. Mnohem horší, než bílá mouka, cukr...atd.
|
Linda, roční cácorka | •
|
(29.9.2006 13:35:31) Tak samozřejmě že jde o tu míru, kolik čeho dítě jí, ale že by si občas nemohlo dát lentilky? Nebo pasterizované mléko? Na pasterizaci přece není nic špatného. A nemůžu si pomoct, pořád je lepší dát si ochucené mléko, než colu. Mléko obsahuje vápník, na rozdíl od coly, ve které je kys. fosforečná, která naopak vápník z těla odčerpává. Ale i když si člověk dá občas tu colu, nezabije ho to. Výrobky s aspartamem bych dětem taky nedávala, ale ten je spíš v těch dietních jogurtech a ne v dětských produktech. Jasně že si člověk může vybrat jídlo zdravé a méně zdravé (a je fakt, že zdravé je dražší a méně "pohodlné"), ale říkat o konzervantech a barvivách, že jsou to jedy, to je přehnané!
|
Damila |
|
(29.9.2006 13:57:49) Jistě, občas dětem dopřejem laskominu. Taky to dělám, jak píšu. A možná častěji než občas. Souhlasím. Ono taky není vyhnutí, tlak trhu a reklamy je veliký. Jak říká, nežijeme na pustém ostrově, musíme se podřídit možnostem. Rozdíl mezi UHT mlékem a pasterizovaným mlékem jsme probrali jen kousíček vedle v této diskusi a o vstřebatelnosti vápníku z kravského mléka vím své. Bohužel tento názor zastávají i mnozí dětští lékaři, nedotčení pokrokem ve výzkumu výživy.
|
|
Kalina | •
|
(2.10.2006 23:14:11) Lindo,
myslíš, že v dětských produktech to není? Koukni tohle bylo v "dětském" pitíčku, které jsem pravda koupila kvůli lahvičce (má to to zavírání jako Jupíci), ochutnala jsem to a bléé bylo to nechutný a tak jsem to vylila.
Složení: voda, třešňová šťáva (min.3%), vit. C, E, beta-karoten, cukr, kys. citronová, a tady začínají uměliny přírodně identické aroma, sladidla - Aspartam, acesulfam K, konzervanty - sorban draselný, benzoan sodný, barvivo - E 150d ( Amoniak - sulfitový karamel)
|
|
|
Veronika, 2 děti | •
|
(29.9.2006 20:36:49) Naprosto souhlasím!!! Proč je umělé sladidlo téměř ve všem. A přitom limonáda s umělým sladidlem je hnus. Nedá se to pít. A co jogurty a mnohé další potraviny. Nekupuju nic co má název "light". Je to jen obchodní artikl, aby všichni kteří chtějí být štíhlí kupovali takové výrobky /náhražky/, které jsou plné chemie. A navíc nechutné. Také se snažím vybírat a na "éčka " dávat pozor, ale je téměř nemožné se "éčkům" vyhnout úplně. Navíc některá "snad" nejsou škodlivá a ostatní s mírou. Ale lentilky také kupujeme. Chutnají nám všem.
|
|
Pavel | •
|
(3.10.2006 0:03:38) Na umělá sladidla bacha. Mě nikdy nebolela hlava, jenom občas, a teprve nedávno jsem náhodou zjistil, že to občas znamená, že jsem snědl nebo vypil něco, co v sobě mělo umělé sladidlo...
|
|
|
|
Damila |
|
(29.9.2006 11:54:24) Jak víš, co bych vykřikovala? Já myslím, že kravské mléko děti nemusí vůbec. A když tak aspoň to sáčkové, se záruč. dobou do týdne, prostě "normální" mléko, co se z něj dá udělat kyška.Ale to by jim v automatu dlouho nevadrželo. Smůla. Mezi Coca -colou a chemicky upraveným mlékem vidím jen rozdíl v nemocech, které způsobí. Svinstvo je to stejně, tak jak tak. A co bych si představovala pro své děti ve škole? Když už tam dávají např. na svačinku 2x týdně jogurty (těm co si to objednají), proč v nich musí být želatina, barviva, aspartam ? U nás v Ostravě jsou výborné smetanové jogurty Kunín. Bez té chemie. Taky bych si představovala, (ale chápu, že to není reálné-jedině tak na pustém ostrově)že by děti dostávaly ve šk. jídelně něco jiného, než ÚHO
|
Damila |
|
(29.9.2006 11:59:03) Nějak se mi to vyplo, doplním: ÚHO je universální hnědá omáčka. Brambory, maso a ÚHO, je 3x týdně. Nicméně jakýsi posun od komunistických dob jsem zaznamenala a ráda vítám. Za našeho dětství se jídla mnohdy skoro nedala jíst, a tlusté maso jsme z jídelny odnášeli v ústech, ihned běželi na záchod a vyplivli ho, mnohdy i s jistou částí obsahu žaludku (omlouvám se slabším povahám, taková je realita). Dnes už aspoň děti nikdo nepeskuje za to, že nedojí co mu nechutná.
|
Lucie | •
|
(2.10.2006 10:30:48) Kdo má zájem, může se podívat na stránky www.natur.toe.cz, kde jsou informace o "éčkách" a jiné velmi zajímavé poznatky, které napsal odborník..Je možné se na něho i obrátit s dotazy ohledně "éček" a zdravé výživy..
|
|
Pavel | •
|
(3.10.2006 0:06:28) No fuj... to my jsme tlusté maso plivali do kapesníku a odnášeli ho hezky zabalené v kapse...
|
|
|
jak |
|
(29.9.2006 12:03:33) Dagmarjano, 3 x tydne UHO? U nas ve skole vari 2 jidla denne a decka si vybiraji. Tak zajdi za reditelem /reditelkou a chtej zmenu. Stejne tak smetanovy jogurt muzes dat decku sama, nemusi se ve skole ucastnit akce mleko atd.
|
Damila |
|
(29.9.2006 12:18:24) Možná jsem přehnala 3x týdně ÚHO, možná někdy jen 2x :-) A že dětem nemusím dát školní mléko? No, to je jako s těmi sladkostmi! Nemusím. Ale ostatní to mají. "Mamí, prosím, kup mi mléčnou kreditku." Po měsíci naléhání jsem podlehla. Jen doufám, že se toho kluci brzy nabaží. Je to levné (3,50Kč za kus). Uf. S jídelnou těžko něco zmůžu. Velká škola (asi 400 žáků), ale žádná volba z jídla. Zas tak moc to neřeším. Víc mi vadí ty sladkosti kolem. Občas hoši dostanou jogurt "Dobrá máma", u oběda. Z toho rostu. Dobrá máma, co chce svým dětem zkazit zdraví :-(.
|
Jarka | •
|
(29.9.2006 12:35:44) Dobrá máma je taky chemická zpotvořenina mléka? Jestili ano, tak jsem pěkná babička, já ho totiž s láskou kupuji vnučce. Asi budu muset nosit brejle i do obchodu a víc číst. Jinak s mlékem to lze to řešit i tak, že jsem sehnala přátelského venkovana, který mi mléko od kraviček prodává. Krávy jsou pod pravidelnou kotrolou veterináře a tak mám zajištěn jejich zdravotní stav.Přísun mléčných potravin pro rodinu včetně dvou psů řeším výrobou domácího kefíru z tzv. tibetských houbiček. Takže, když si někomu doma "řekne tělo" o mlíko, mám vystaráno. A sýry dělám kravské i kozí - mléko ze stejného zdroje a musím se pochlubit, mlsat je k nám chodí sousedi.Jenom abych předešla smíchu, že jsem důchodce a mám na to čas - tak ne, chodím normálně do práce, starám se o těžce nemocného muže a miluji svou vnučku, se kterou chodím na procházky i do lesa a Jenom mne to vyrábění potravin všeho druhu hrozně baví.Jo, kdybys chtěla kousek houbičky, tak ti ji pošlu.
|
Damila |
|
(29.9.2006 13:13:22) jsem přesvědčena, že ve vašem případě i jed podávaný s láskou je léčivý :o) Ne, nebojte, jsou horší věci, hlavně si to nevyčítejte. A ta tibetská houbička, to je ta houba na výrobu kefíru z mléka? Něco jako obdoba čajové houby Kombuchy?
|
jarka | •
|
(2.10.2006 8:13:10) Ano, přesně tak. Kombucha se pěstuje v čaji a tibetská houbička v mléku - jde to i v kupovaném krabicovém, ale není to ono. Je nejlépe vidět, jak úplně jinak roste houbička v tom od zemědělce a v krabicovém. Ale pokud nejste zmlsané, jako my, tak by vám určitě kefír chutnal i z toho upraveného. Asi kvůli té houbě bych občas koupila to bio mléko.Pokud budeš kousek chtít, pošli email a domluvíme se.Jo , kombuchu mám taky, ale já osobně ji nemám ráda - i když vím, jak moc je zdravá, ale jsem asi mlsná.
|
*Hanka* & Lucinka |
|
(2.10.2006 8:36:20) Nevím jestli můj příspěvek nezapadl nekde v diskuzi.
O Tibetskou houbu bych zájem měla. Pokud byste byla (omlouvám se za předchodzí tykání, je to zvyk tady z Rodiny) ochotná mi jí poslat, budu moc ráda. Můj e-mail hanka.se@centrum.cz nebo ICQ 327342430 - domluvíme podrobnosti. Předem moc děkuji
|
|
|
|
*Hanka* & Lucinka |
|
(29.9.2006 15:03:19) Jarko, o Tibetskou houbu bych zájem měla. Pokud jsi ochotná mi jí poslat, budu moc ráda. Můj e-mail hanka.se@centrum.cz nebo ICQ 327342430 - domluvíme podrobnosti. Děkuji
|
|
zuzkasim |
|
(30.9.2006 0:55:51) Ano, právě babičky v dobré víře, jak prospívají svým vnoučátkům, jim často dávají věci, které zdravím zrovna nehýří. Moje maminka mi také doporučila jogurt Dobrá máma pro mého synka, jogurt jsem celkem bez přemýšlení koupila, synka krmila, přitom olízla lžičku a moc jsem se divila, jak je ten bílý jogurt sladký. Pohled na složení mi vše vysvětlil. Není to rozhodně nic proti Vám, ale fakt je dobré si do obchodu občas ty brýle vzít a číst, já sama jsem si taky dlouho musela zvykat na to, že reklama a realita jsou dva zcela odlišné světy. Synek bude mít teď 15 měsíců, ještě neochutnal čokoládu a spousta lidí mě má za krkavčí matku. Neznamená to, že mu ji budu odpírat celý život, ale čím později různé průmyslově vyráběné sladkosti pozná, tím lépe pro něj, snad. Dostává na snídani chleba s máslem a medem, kousek štrůdlu, rozhodně ví, co je to sladká chuť. Ale Éčka, která nám výrobci fakt cpou všude, i tam, kde to potřeba není, mě už štvou. Jsou věci, které smysl mají (např. jsem ráda, když mi jogurt i mléko vydrží déle i za tu cenu, že v nich není tolik živit jako v čerstvém neupraveném), ale jsou věci které smysl nemají, jsou jen na klamání lidí a přinášejí více peněž výrobcům (tyrkysové lentilky, sladké jogurty s chytře voleným názvem apod.). Je na nás, co si vybereme.
|
lila | •
|
(2.10.2006 14:04:34) naprostý souhlas. Jogurt "Dobrá máma" je nechutné nenápadné vydírání. Přesněji hyenismus na mateřství. Včera jsem koukala na www.odetech.cz , v rubrice ostatní je odkaz na seznam, popis a fotky výrobků "klasa A" - to jsou ty české a kvalitní, ...když nestíhám číst složení při nákupu, tak beru něco s touto značkou a je to.
|
Pavel | •
|
(3.10.2006 0:14:15) Tak to pozor, nevím jak jste na to přišla, ale značka Klasa nemá žádné požadavky na kvalitu, pouze na český původ, viz http://www.eklasa.cz/.
Pro zajímavost také http://www.cuketka.cz/?p=134
|
|
|
|
zuzkasim |
|
(30.9.2006 0:56:23) Ano, právě babičky v dobré víře, jak prospívají svým vnoučátkům, jim často dávají věci, které zdravím zrovna nehýří. Moje maminka mi také doporučila jogurt Dobrá máma pro mého synka, jogurt jsem celkem bez přemýšlení koupila, synka krmila, přitom olízla lžičku a moc jsem se divila, jak je ten bílý jogurt sladký. Pohled na složení mi vše vysvětlil. Není to rozhodně nic proti Vám, ale fakt je dobré si do obchodu občas ty brýle vzít a číst, já sama jsem si taky dlouho musela zvykat na to, že reklama a realita jsou dva zcela odlišné světy. Synek bude mít teď 15 měsíců, ještě neochutnal čokoládu a spousta lidí mě má za krkavčí matku. Neznamená to, že mu ji budu odpírat celý život, ale čím později různé průmyslově vyráběné sladkosti pozná, tím lépe pro něj, snad. Dostává na snídani chleba s máslem a medem, kousek štrůdlu, rozhodně ví, co je to sladká chuť. Ale Éčka, která nám výrobci fakt cpou všude, i tam, kde to potřeba není, mě už štvou. Jsou věci, které smysl mají (např. jsem ráda, když mi jogurt i mléko vydrží déle i za tu cenu, že v nich není tolik živit jako v čerstvém neupraveném), ale jsou věci které smysl nemají, jsou jen na klamání lidí a přinášejí více peněž výrobcům (tyrkysové lentilky, sladké jogurty se želatinou a s chytře voleným názvem apod.). Je na nás, co si vybereme.
|
|
|
b+h | •
|
(29.9.2006 15:52:46) A vysvetlila jsi svym detem, proc nechces koupit kreditku na mleko? Mozna, kdyby jsi to vysvetlila do podrobna, tak by ji prestaly chtit. Ja s dcerou na toto tema hovorim a kdyz pochopi, tak udela mnohdy i zdrave rozhodnuti... ale ono to muze byt take pouze o te kreditce, proste aby ji me, protoze ji maji i jne deti - nemusi se jednat ani tak strasne moc o to mleko...
|
|
Iva | •
|
(7.10.2006 23:37:39) Tak to mě fakt vytočilo. Myslím když jsem si na jogurtu přečetla všechny ty sajrajty co v tom jsou, éčka atd. To je fakt sprosťárna, pojmenovat to takto. Ještě víc jak u lentilek, u sladkostí tuší všichni, že by toho neměli dávat dětem dost. Ale u jogurtu? Navrhuju přejmenovat na Macechu!!!!
|
|
|
Šárka, | •
|
(29.9.2006 20:43:51) Vy se tu rozčilujete nad mléčnými výrobky podávanými ve školách, ale jedli jste už někdy jídlo svého dítěte, které jí za celý den v M.Š.? Z 90% jsou obědy z polotovarů. Pár příkladů: do základu hnědé omáčky z prášku je přidán okurek = znojemská pečeně, párek = hamburská pečeně, paprika = po maďarsku atdatd. Bramborové pyré = sušený bramb.prášek spařený vodou, knedlíky houskové, bramborové i sladké = koupené a ohřáté v páře atdatd. Saláty = vysypané ze slenic a vznešeně nazvané školní salát, míchaný salát a tak bych mohla pokračovat dále. Jídelníček, když si ho přečte rodič, je jak z interhotelu , ale skutek utek. A to je ,prosím , u některých dětí jediná strava za celý den, protože k večeři dostane oplatek, v lepším případě rohlík s něčím. O snídani doma ani nemluvím, většina dětí nesnídá, jen se napije čaje. Zajímejte se, milé maminky, co a v jaké kvalitě vaše dítě ve školce jí. A ne jen podle jídelníčku.
|
Damila |
|
(29.9.2006 20:51:26) To máš, bohužel, smutnou pravdu. Ale to jsou věci, s nimiž jde jen těžko něco dělat. Kdežto co dáme doma dětem, o tom si rozhodujeme sami. Povětšinou...
|
|
|
|
|
|
Hanka | •
|
(30.9.2006 16:29:25) Máte pravdu,já jsem měla od alergologa doporučenou dietu,bez "éček" a je umění něco koupit.Nakonec jsem našla alespoň gumové bombóny,jsou barvené ovocnými šťávami.Vyhovoval pouze 1 druh "lipánka",ani pribinák bych neměla jíst:-((.A to jsem dospělá 43 let.Co mají potom dělat a jíst děti,které si neumí vybrat!
|
|
Katka, syn 2 roky | •
|
(4.10.2006 20:49:34) vystudovala jsem vysokou školu zaměřenou na potraviny a můžu k tomuto tématu napsat jen tolik, že si výrobci opravdu hlídají maximální povolené limity potravinových aditiv a že se tedy není čeho obávat.A jestli vám to tolik vadí, zvlášť u výrobků určených dětem, tak to jednoduše vašim ratolestem nekupujte!Já osobně svému synovi kupuji BAREVNÉ gumové medvídky s klidným svědomím, samozřejmě záleží na množství, kila to rozhodně nejsou, ani ne tak kvůli barvivům, ale spíš kvůli zdravým zoubkům!
|
|
Jana, syn 7,5 | •
|
(5.10.2006 14:00:10) Už skoro týden si tady čtu Vaše příspěvky a rostu z Vás. Mléko a kola je zatracený rozdí. Syn má ve škole také dotované mléko a dnes se mu konečně podařilo nezapomenout donést od něj kelímek. Když jsem si přečetla co to mléko obsahuje je mi jasné, že jen plkáte, ale co je v tom mléku jste si neověřila. Je to mléko, cukr, kakaový prášek, glukozový sirup a karagenan, jako stabilizator. Není tady ani jedno ečko. Jsem taky z Ostravy a mléko je z Kunína. Jsem ráda, že mají děti ve škole mléko a ne automat na sladkosti. A ještě něco, pokud tak prosazujete "zdravou" výživu, tak je divné, že se necháte ukecat dětma a přes Váš nesouhlas jim na takové, podle Vás jedovaté mléko peníze dáte.
|
|
Jana, syn 7,5 | •
|
(5.10.2006 14:02:06) Už skoro týden si tady čtu Vaše příspěvky a rostu z Vás. Mléko a kola je zatracený rozdí. Syn má ve škole také dotované mléko a dnes se mu konečně podařilo nezapomenout donést od něj kelímek. Když jsem si přečetla co to mléko obsahuje je mi jasné, že jen plkáte, ale co je v tom mléku jste si neověřila. Je to mléko, cukr, kakaový prášek, glukozový sirup a karagenan, jako stabilizator. Není tady ani jedno ečko. Jsem taky z Ostravy a mléko je z Kunína. Jsem ráda, že mají děti ve škole mléko a ne automat na sladkosti. A ještě něco, pokud tak prosazujete "zdravou" výživu, tak je divné, že se necháte ukecat dětma a přes Váš nesouhlas jim na takové, podle Vás jedovaté mléko peníze dáte.
|
Damila |
|
(5.10.2006 14:55:07) problém je v tom, že by děti nemohly jíst skoro nic, kdybych měla trvat na tom, co je opravdu jen zdravé. Taková potravina se snad v našem světe už nevyskytuje... :-( Ale to neznamená, že bych nemohla vybrat "menší zlo" , nebo že bych musela úplně mlčet. Pokud jste četla pozorně, víte jaké mám argumenty proti mléku (menší zlo) a proti aditivům (větší zlo). Zvláště když mám hyperaktivní dítě, které jak známo na některá barviva dosti reaguje...
|
Jana | •
|
(5.10.2006 23:45:11) Ano četla jsem pozorně všechny Vaše příspěvky a dospěla jsem k názoru, že s Vámi nemá cenu diskutovat.
|
|
|
Olina | •
|
(6.10.2006 18:54:11) Ty látky, co jsi vyjmenovala, mají taky své označení v "éčkách". Když Ti někdo napíše "karagenan", tak si hned mysíš, že je to neškodné? Veškerá konzervace s sebou nese rizika.
|
|
|
|