| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Malé zamyšlení nad lentilkou

 Celkem 187 názorů.
 Fifinkaa 


Jaká je ta stránka? 

(29.9.2006 10:52:00)
Ahoj Katko, dík za tenhle příspěvek. Taky se mi vůbec nelíbí, že Ečka jsou všude a že my spotřebitelé vlastně nevíme, co znamenají. Můžeš mi napsat tu stránku, kde jsou popsána jednotlivá Ečka? Dík.
 Saša 
  • 

Re: Jaká je ta stránka? 

(29.9.2006 11:21:13)
seznam E-ček najdeš např. tady - na stránkách Státního zdravotního ústavu .
 zdenal 
  • 

Re: Jaká je ta stránka? 

(29.9.2006 14:08:43)
Seznam se dá najít např. na http://www.biotox.cz/ecka/index.php (jde tam hledat podle čísla). Popis funkcí (tedy co dělá stabilizátor, antioxidant, ...) je v příloze č. 1 k vyhl. 53/2002 Sb (např. tady: http://www.szpi.gov.cz/news_files/files/2/D0E2D8BB-2161-4DF4-97F8-81E22524F106.pdf).
Zd.
 Jana 
  • 

Éčka - hlídat, ale nepřehánět 

(29.9.2006 14:21:31)
Doporučuji příliš to s Éčky neprožívat. Nevím o nikom, kdo by umřel či vážně onemocněl po krabičce lentilek (dušení nepočítám, Sněhurka je důkazem, že stejně můžete dopadnou i kusem jabkaJ).

Samozřejmě, bonbóny, coca-cola a hamburgery asi nejsou ideálním základem dětského jídelníčku. Na druhé straně v nich nevidím tak velké riziko, abych je svému dítěti občas nedopřála (jako příležitostní laskominu či odměnu). Vše je pouze otázkou přiměřeného množství. Raději svému dítku dám občas „něco nezdravého“, než jej nechat závistivě koukat na regály s čokoládou.

Jak praví první poučka v učebnicích toxikologie: „Nic není nejedovaté, záleží pouze na velikosti dávky.“ Když jsme u toho, i obyčejná kuchyňská sůl je v množství 3,75g/kg živé váhy smrtelným jedem (chcete-li jiný příklad, umřete i po vypití 10 l čisté vody).
 b+h 
  • 

ano souhlasim 

(29.9.2006 15:32:10)
s tvym nazorem - pro vysoke mnozstvi deti toto v malem mnozstvi obcas neuskodi - dcera take muze sladke, ale ne porad... co se tyce alergiku, tak maminky techto deti by meli vedet co jejich deti mohou a co ne. V pocatku zadna maminka nevi na co je dite alergicke, takze je problem jenom tam...
ja osobne jsem nechala dceri udelat v utlem detstvi test na veskere alergie, protoze manzel i jeho rodinni prislusnici jsou alergici. Takze treba jsem se timto dozvedela, ze dcera ma silene vysokou alergii na kocky. Proto kocku nemame - ale nezabranuji ji obcas pohladit toto zvire a pak si musi co nejdrive umyt si ruce. Nikdy nedostala zadnou silenou reakci - jenom obcas se to projevi nejakym svedenim a kychanim.
Co se tyce umirani na vodu, tak v nasem meste zije rodina, ktere umrela dcera. Na nejake oslave pubertaku pozila drogu, ktera zpusobuje mimo jine velikou zizen. Behem chvilky vypila neuveritelne mnozstvi vody, telo dostalo sok, byla odvezena do nemocnice, ale nestacili ji zadnym stylem pomoci - bunky se utopily ve vode.... takze maminky deti ve veku, kdy zacinaji chodit do spolecnosti bez vaseho doprovodu - zminte se svym detem o teto droze... nevim jak se jmenuje, ale existuje (je zcela mozne, ze to je droga jmenem extaze, ale nejsem si 100% jista) a na nektere jedince ma ucinek velikanske zizne....
 Tomáš Nevěřící 
  • 

Re: Éčka - hlídat, ale nepřehánět 

(2.10.2006 23:50:38)
Hmm... Holky myslete než něco napíšete... To by mě zajímalo, jak někdo dokáže vypít 10 litrů vody. Věřím, že po vypití 10 litrů vody umřeš, ale určitě to nebude na otravu vodou :)))
 b+h 
  • 

Re: Re: Éčka - hlídat, ale nepřehánět 

(3.10.2006 2:05:20)
po drogach se to stalo v nasem meste (mam to od jedne sestricky, co tam pracuje) - neuveritelne ale je to mozne
 Lavanda 


Otrava vodou 

(3.10.2006 13:24:38)
Nevěřící Tomáši, i vodou se dá skutečně otrávit, není to fáma.
 Markéta 
  • 

otrava vodou 

(3.10.2006 19:55:41)
zdravim:-) jenom mala poznamecka- otravit vodou opravdu lze a neni to vymysl. Z fyziologickeho hlediska je to mozne. Museli byste ale "vypit" velke mnozstvi vody po malych davkach (napr.urychlene do sebe nalzickovat nekolik litru). Otrava by nevznikla tim objemem vody, 10 litru by v sobe opravdu nikdo naráz neudrzel, ale nepomerem mezi prijmem vody a mineralu= moc vody, malo mineralu, vede to k neprirozenemu presunu vody do bunek... To jenom na okraj a pro zajimavost. Se skodlivosti Ecek to nesouvisi, ale kdyz uz to Tomas Neverici nakousl:-)
 Zdeněk + 3 letý syn 
  • 

Éčka - hlídat, nepřehánět a nepodceňovat! 

(3.10.2006 13:40:27)
"Nepřehánět éčka" zní sice hezky - jako názor k zamyšlení, ale autorka původního článku zmiňovala, že v bonbónech (lentilkách) uvedené látky jsou rizikové jako ALERGENY a základní poučka alergologie zní: Nezáleží na kvantitě ale na kvalitě alergenu. Tedy i malé množství (stopové) alergenu může vyvolat těžkou alergickou reakci. Samozřejmě, že riziko je malé, ale je. To jen na vysvětlení.
Nikdo předi nepochybuje o tom, že snědení 30 lentilek vyvolá nemoc (na to jsou ta "éčka" ostatně testována - aby nic vážného nezpůsobila). Takže radím: zvažujte rizika - alergie!
A když se vrátím k toxikologii, tak upozorňuji na jedy v cigaretách a alkohol. Ty způsobují mnohonásobně (odhaduji 100.000.000x) více nemocí a úmrtí nežˇ"éčka"
 Damila 


Aromata, barviva, konzervanty 

(29.9.2006 11:12:33)
No jo, a ta svinstva nejsou zdaleka jen v lentilkách, ale doslova v každé cukrovince!
Je to šílený a podlý útok výrobců-přes naše děti, přes reklamy.
Z vlastní zkušenosti vím, že děti těchto přídavků ("éček") uchránit nejde. Nejpozději když nastoupí do školního kolektivu, je s dobrými předsevzetími ámen. To bychom museli své dítě nadosmrti izolovat, anebo být "za macechy" a nedát. Děti nezajímá argument, že je to nezdravé. Vidí, že to vrstevníci jedí, a žijí, tak proč ono nemůže?... :-(
Rezignovala jsem, ikdyž ne úplně, doma se snažím vařit zdravě. Ale je to tak zoufale málo!
Teď dětem ve škole vymysleli akci "školní dotované mléko". Jestli tomu ochucenému, obarvenému chemickému výrobku se záruční dobou 3 měsíce (!) říkají mléko, tak potěš Pánbůh!
A jak jinak, děti to chtějí. Takže automat na Coca-colu ve škole vyměnili za Mléčný automat. Z bláta do louže.
 Bob the Ghost 


Re: Aromata, barviva, konzervanty 

(29.9.2006 11:36:04)
Dagmarjano,
cocacola a mlíko je sakra rozdíl,
pokud ti to nepřipadá jako změna k lepšímu, tak jsi prostě pouhý kverulant.

Co by ty děti měly ve škole dostávat, abys byla úplně spokojená?

Nepasterované biomléko čerstvě nadojené přímo na horské pastvině v Jeseníkách? Pak bys zase vykřikovala, že dětem hrozí salmonela a zánět mozkových blan.
 Linda, roční cácorka 
  • 

Asi tak... 

(29.9.2006 11:43:45)
Jo, to je přesně ten extremismus...Neříkám, cpát děti od rána do večera jen konzervanty, barvivy a hamburgery, ale co je špatného na ochuceném mléku, to vážně nechápu. Kdyby se měl člověk řídit všemi těmi "chytrými" radami, tak by nemohl jíst vůbec nic a musel by žít někde na Marsu. Lentilky jsme jako děti všichni jedli a pochybuju, že to na někom zanechalo nějaké následky. Myslím, že je rozumnější starat se, aby dítě nezačalo ve 12 letech kouřit a v 15 fetovat, než se třást strachy před pitomými éčky...
 ajka 
  • 

Re: Bobe, Lindo... 

(29.9.2006 12:03:05)
"MLÉKO", které se prodává, to už není mléko, ale modrý sajrajt, aniž si to uvědomíte. Právě trvanlivost (čím delší, tím hůř)zaručuje větší sajrajty, které pijeme, jíme. Pro trvanlivost je ve výrobcích potlačena ta přirozenost (kultury), které normálně ohlašují, že je už něco nepoživatelné. Proto přes týden i déle otevřené mléko je "v pořádku", ale jen zdánlivě. Ono je vlastně shnilé, nám však připadá, že je dobré. Kdo pamatuje ještě pravou chuť mléka, tak už ani čerstvě otevřené mu nechutná. Jakoby drhlo na jazyku a vůbec není lahodné. Vím, že musíme něco jíst. Musíme se smířit i s těmi Éčky. Ale je třeba se držet starého a pravdivého přísloví "Všeho s mírou". Tak souhlasím, že vyměnit Colu na mléko je "z bláta do louže" a u dětí o to víc. A to nejsem žádný extrémista!
 b+h 
  • 

modry sajrajt + zavareniny 

(29.9.2006 15:45:51)
je to protoze to je tak odtucnene, ze tomu chybi kremova barva tuku.... jinak taky nejsem silene nadsena chemikaliema ktere maji zajistit trvanlivost, ale co takhle ty chemikalie, ktere se cpou doma do zavarenin a ty nase zavareniny nusi vydrzet celou zimu - stejne jako modre sajrajtove mleko
 Alča 
  • 

Re: modry sajrajt + zavareniny 

(30.9.2006 23:03:19)
Já do domácí zavařeniny nic necpu kromě cukru. Zavařeniny se nekazí, protože jsou zavařené, tzn. sterilizací zbavené plísní a bakterií. A vydrželi by i několik let.
 Bob the Ghost 


Re: Re: Bobe, Lindo... 

(29.9.2006 16:17:00)
Ajko,
ty necháš stát otevřený mlíko týden a pak ho zkoušíš pít?
Z té představy se mi dělá šoufl.

Mimochodem, mlíka ještě teplého od vemene jsem se v dětství něco napil, takže vím určitě líp než ty, jak skvěle chutná.

Ale to, že tady ve velkoměstě ho tak ňák nemůžu sehnat, páč nikdo ze sousedů nemá krávu, neznamená, že mlíko přestanu pít úplně a že ho nebudu dávat mým dětem, ne?
 Damila 


Bobe, 

(29.9.2006 18:46:21)
pokud si opravdu pamatuješ chuť pravého krvského mléha, jistě jsi zaznamenal jistou zmenu chuti po zavedení techniky UHT.
Ale tady opravdu nejde jen o chuť. Jde o obsah látek, které původně měly být přínosné pro náš organismus, a jejichž účinnost se zničilas technikou UHT. Což ani na chuti opravdu nepoznáš.
Děti nadále pijí mléko, ostzatně, i ty mé na něm od 12 měsíců věku (kdy jsem přestala kojit) vyrostly.
Ale to vůbec nic nemění na skutečnosti, co obsahuje UHT mléko, ne tak ještě ochucené mléko...
 Cocky 
  • 

Re: Bobe, 

(2.10.2006 12:18:26)
UHT mleko neni nic jine nez urictym spusobem prevarene mleko. zadne konezrvanty se do nej nedavaj. Je pravda, ze tam nejsou zadne kultury, ale tak to dneska chodi. Dokonce i jogurty ktere prodavaji v supermarketu se vyrabeji z uht mleka do ktereho se pak pridaji pouze vhodne (a nekdy GM) mikroorganizmy. Je to mimojine prevence proti prirozenym sajrajtum ktere jsou normalne v mleku.
 ajka 
  • 

Re: Re: Re: Bobe, Lindo... 

(29.9.2006 22:45:09)
Bobe, když píšu o týden otevřeném mlíku neznamená, že ho po týdnu piju já, ale psala jsem o těch, kteří to tak dělají. A nemysli si, že všichni, kdo tu píší, jsou z velkoměsta, kde není k sehnání "pravý kravský mlíko". Já vím, jak chutná to od krávy nebo kozí čerstvě nadojený.
Stejně krátkozraká byla snaha "o zásah" se sajrajtama, které si snad cpu doma do zavařenin. To už moje babička zvládla bez sajrajtů a jaký zavařeniny byly!
 b+h 
  • 

ajko - omluva a upresneni 

(30.9.2006 18:13:33)
udelala jsem chybu v nadpisu - zavareninu jsem pridala tesne pred odeslanim... vyjadrila jsi se k mleku jako k modremu sajrajtu - k cemuz ja jsem jenom podotkla, ze namodrale to vypada, protoze to je tak odtucnene, ze to je temer voda (chybi tam kremova barva tuku) a pak jsem jenom chtela podotknout, ze kdyz maminka zavarovala tak ovoce a zeleninu posypavala takovym tim konzervacnim praskem, ktery byl take vlastne chemikalie... jak se zavaruje v soucasne dobe (a jake konzervacni prostredky se pouzivaji) nevim, takze se k tomu nemohu vyjadrit... pouze jsem chtela rici, ze pred temi dvaceti lety jsme pouzivali konzervacni prasek aniz jsme vedeli co to vlastne je - nikdo se o slozeni nezajimal... takze jsem nechtela kritizovat, jenom prispet uvahou do "kramu"
 Cocky 
  • 

Re: ajko - omluva a upresneni 

(2.10.2006 12:20:15)
tak si kupuj 3.5% a ne 0.5% a nebudes mit modre mliko. 3.5% je docela dobry.
 first ( dva potomci Honza 19 a Léa 4 ) 
  • 

Re: Mleko 

(1.10.2006 11:12:55)
Pripada mi zajimave, kolik reakci vyprovukuje potravina zvana mleko, at jiz s prichuti anebo bez... a jeste zajimavejsi mi pripada, ze se tu malokdo ( anebo nikdo )nezamysli nad tim, ze mleko jako takove neni od prirody urceno lidem, ale telatum a presto panuje ten stary zabehnuty nazor - pijte mleko - mleko kje zdrave. Jiste, za komunistickeho rezimu to byl nejlevnejsi zdroj bilkovin a tak nas rodice i skola nutili do mleka - vzpominate si, kolik deti mleko nechtelo a kolika doopravdy chutanlo ? Pripada mi, ze tech prvnich je i byla vetsina a jiste ne nahodou.
. Mleko je puvodcem ci alespon rozhodnym faktorem pro ruzne alergie a rymy v pozdejsim veku i kloubnich problemu o nadvaze ani nemluve...
 Libor 
  • 

Re: Re: Mleko 

(1.10.2006 12:54:06)
Navíc neznám jediného savce,kromě člověka,který v dospělosti pije mléko.To neznamená,že bych zbrojil kvůli pití mléka,moje dcera tu vaši modrou tekutinu miluje.Je to bezesporu zdroj přínosných látek-bílkovin a minerálů,ale také bohužel některých alergenů.

Technologie UHT - zavedená u nás někdy koncem 80.let znamená UltraHeatTechnology - tedy ošetření mléka krátkým působením vysoké teploty,která zničí bakterie a "všechno živé" v mléce,které se pak chová jako "zavařenina" a vydrží dlouho.Zamozřejmě UHT změní i chuť mléka,které pak chutná více převařeně.Tuky se z mléka odstraňují odstředěním,ne UHT.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Mleko 

(1.10.2006 13:04:34)
Libore, to je zajímavý. Já zas neznám jediného savce (kromě člověka), který by si potravu (ať už maso, zeleninu nebo ovoce) tepelně upravoval, který by si ze zrní vyráběl mouku nebo který by k dochucení pokrmů používal různé druhy koření či bylinek ;o)

S.+++
 first ( dva potomci Honza 19 a Léa 4 ) 
  • 

Re: Mleko 

(1.10.2006 11:13:36)
Pripada mi zajimave, kolik reakci vyprovukuje potravina zvana mleko, at jiz s prichuti anebo bez... a jeste zajimavejsi mi pripada, ze se tu malokdo ( anebo nikdo )nezamysli nad tim, ze mleko jako takove neni od prirody urceno lidem, ale telatum a presto panuje ten stary zabehnuty nazor - pijte mleko - mleko kje zdrave. Jiste, za komunistickeho rezimu to byl nejlevnejsi zdroj bilkovin a tak nas rodice i skola nutili do mleka - vzpominate si, kolik deti mleko nechtelo a kolika doopravdy chutanlo ? Pripada mi, ze tech prvnich je i byla vetsina a jiste ne nahodou.
. Mleko je puvodcem ci alespon rozhodnym faktorem pro ruzne alergie a rymy v pozdejsim veku i kloubnich problemu o nadvaze ani nemluve...
 Damila 


first, 

(1.10.2006 11:30:57)
Ano, to jsem zmínila hned v začátku diskuse, kdy jsem psala o mléčném automatu u nás v ZŠ.
KDYŽ UŽ mléko, tak obyčejné. Jinak mým dětem mléko chutná, ikdyž ho pijí doma opravdu málo (1x týdně cereálie a mlíčkem). A nejsem z toho nadšená.
Můj muž měl zvyk denně pít až 1/2 l mléka. Teprve po nějaké době po svatbě, když zjistil co čtu o zdravé výživě, sám se přesvědčil, že to není pro dospělého člověka vhodná strava. A světe div se, po několika měsících nepití mléka ho přešly neustálé bolesti hlavy, ztratil se mu ekzém na hlavě, také už několik let neměl své (obvykle 2x 3x do roka)noční zvracení a průjmy, a také neměl od té doby svou "oblíbenou" laryngitidu.
Samozřejmě, možná to všechno nesouvisí jen s mlékem, ale ten "mléčný strup" na hlavě určitě a ty zažívací problémy rozhodně. A o té bolesti hlavy jsem přesvědčena doteď, protože to utlo téměř okamžitě.
Nejsme telátka. To je fakt.
Nicméně mléko občas v něčem je, v mnoha výrobcích. To by myslím tolik nevadilo, pokud někdo nemá vyloženě alergii.
A o vstřebatelnosti vápníku z mléka přesvědčena nejsem, resp. jsem přesvědčena o jeho nevstřebatelnosti. S vitamínem D nebo bez něj. Na vápník je daleko lepší zelenina, luštěniny, ořechy.
 Katka 
  • 

Re: Re: Mleko 

(1.10.2006 12:23:20)
Od doby co u lidí zdomácněla zvířata jako kozy, krávy, tak lidé pijí mléko.
Moje babička vypije denně kolem dvou litrů a nyní, když je jí přes osmdesát let, tak je zdravá. Tedy trápí ji choroby stáří (špatný zrak, horší chůze), ale nic co by bylo z mléka. Naopak kosti má prý jak čtyřicetiletá, žádné náznaky řídnutí kostí.

Zdá se mi, že se plácáme ode zdi ke zdi - jedině mléko - pak zase žádné mléko. Co takhle zlatá střední cesta bez nějaké hysterie.

Taky jsem mlíčňák. Netrpím bolestmi hlavy, nevím co je alergie a ekzém a neznají to ani moje děti. A nemyslím si, že jsem výjimka.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: Re: Mleko 

(1.10.2006 12:46:47)
Jsopu lidé, kteří mléko zbožňují a lidé, kteřým dělá vysloveně zle. Z toho usuzuju, že zřejmě jední ho tráví dobře a druzí ne, což takhle poslechnout, co nám tělo říká? Rozhodně děti nenutit, pokud ho nechtějí, ale dát, pokud ho mají rádi.
 Ivana Procházková 


Re: Bobe 

(30.9.2006 14:28:54)
No, můžeš svým dětem dávat UHT mlíko s 6-měsíční (nebo kolikaměsíční) skladovatelností, nebo jim můžeš stejně tak dobře koupit třeba bio mléko, které dodává na trh Olma. To sice vydrží podstatně méně, zato dětem pomůže -narozdíl od toho krabicového.
Ale ono je snažší narvat skříň balíky mléka na 3 měsíce dopředu, než se pro něj štrachat každý týden.
Docela Dagmarjanu chápu, že není nadšená, že její škola podporuje děcka v chlemtání těch barevných sladkých "sajrajtů".
Jen tak mimochodem, automat na Coca-colu podle mě nepatří do školy vůbec. Proti tomu bych docela protestovala. Akce "dotované mléko" je pěkná věc, ale jaksi to ztrácí na záslužnosti, když se potom dětem dostane něco, co se jen jako zdravé mléko tváří. Tu Coca-colu, předpokládám, předtím asi nikdo nedotoval, čímž pádem byla pro děcka méně dostupnější než nyní sladké mléko. A navíc, když se dítě nachlemtá ve škole sladkého mléka, už asi těžko bude pít doma svůj pravidelný hrneček biomléka..
Mě osobně připadá menší zlo, když má dítě zdravý vyvážený jídelníček a jednou za čas si tu Coca-colu dopřeje, než když zdravé biomlíko nahradí ve svém jídelníčku slazeným barevným sajrajtem z automatu.
 Bob the Ghost 


Re: Re: Bobe 

(30.9.2006 14:36:11)
Ivule,
a kdo říká, že to "biomléko" neznám?

Ale přinejmenším co se chuti týče není mezi UHT mlíkem a "biomlíkem" zdaleka tak velký rozdíl jako mezi těmito dvěma a skutečným neodstředěným a zcela čerstvým mlíkem přímo od krávy.

O tom, že je lepší mlíko pouze pasterizované než UHT, není pochyb. A nemusí být zrovna "bio".

Ale tvoje tvrzení, že UHT mlíko je dětem zcela k ničemu, mi připadá nepodložené. Můžeš to nějak rozvést?
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Bobe 

(30.9.2006 15:40:54)
No já bych svým dětem "skutečně neodstředěné a zcela čerstvé mlíko přímo krávy" dávat nechtěla. Já jsem docela ráda, že pasterizací projde.

Pokud jde o rozdíl mezi bio a UHT mlíkem - pro mě skutečně není rozhodující chuťový zážitek. Mám za to, že debata je o složení těchto mlík, ne o tom, jak chutnají.

Jestli tě skutečně zajímá výživná hodnota UHT s 3 a více měsíční trvanlivostí a pasterizovaného mléka, já ti klidně odkazy na odborné články vyhledám. Hmm, jen dej vědět, jestli máš upřímný zájem, nebo si jen krátíš chvíli vyrejváním.
 Bob the Ghost 


Re: Re: Re: Re: Bobe 

(30.9.2006 16:24:57)
Ivule,
ty nemáš zrovna způsoby, které by lákaly k rozhovoru. Nekrátíš ty si trochu dlouhou chvíli vyrejváním?

Pokud máš nějaké podložené informace, že UHT mlíko není pro děti ničím užitečné, sem s nimi. (Říkalas že biomléko "vydrží podstatně méně, zato dětem pomůže - narozdíl od toho krabicového").
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Bobe 

(1.10.2006 0:28:18)
Checht, Bobe,
tvoje vstřícná reakce mě příliš nepřesvědčila. :)

Ale abys neřek", tak udělám kompromis a popíšu problém laicky sama. Věřím, že příslušnou odbornou literaturu si v případě upřímného zájmu o problematiku jistě zvládneš vygooglovat sám.

Aby byl vápník a fosfor přijímaný v mléku v tělě využitelný (třeba pro růst kostí a zubů), nestačí pouze dostatek příjmu samotného vápníku, resp. fosforu, ale je k tomu potřeba i vitamín D, který pomáhá při ukládání vápníku do kostní hmoty.
No a zatímco neošetřené kravské mléko vitamín D obsahuje, v UHT ho moc nenajdeš.

Pokud dítěti nedáš vedle UHT mléka k snědku třeba vaječný žloudek, rybí tuk nebo játra, kde vitamín D může být, tak samotné UHT je fakt k prdu - pokud za přínos nepovažuješ kupříkladu to, že dítě spolu s mlékem přijímá i tekutiny, které jsou pro tělo taktéž potřeba.. (to by pak ale byla zdravá i Coca-cola)





 Klárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bobe 

(1.10.2006 10:49:35)
Ivule,
k tomu, aby se vápník vstřebával jak má, naštěstí není nutné přikusovat vitamín D. Stačí, aby byl nějaký ten vitamín D3 v těle, což se může přihodit třeba pohybem na sluníčku. Rozhodně bych zdravým mlékomilným lidem, kteří nemají problémy s pohybem na sluníčku, nedoporučovala ke každému hrníčku mléka ještě přikusovat játra nebo jiný bohatý zdroj vitamínu D. Už jenom proto, že se jím dá celkem snadno předávkovat.

Jinak hezký srozumitelný článeček o vitamínu D najdete zde.
 Jana 
  • 

Ivule píšeš blbosti 

(1.10.2006 10:55:12)
Vitamin D najdeš stejnou měrou v mléku UHT stejně jako v pasterovaném nebo nepasterovaném.
Tepelná úprava NEMÁ VLIV na obsah vitaminu D. Asi sis to popletla s vitaminem c.
 Jarka 
  • 

Re: Ivule píšeš blbosti 

(1.10.2006 11:05:09)
UHT a dlouhé skladování při pokojové teplotě opravdu nemá vliv na vitamín D. Negativní vliv má jenom na B12, A, kyselinu pantotenovou, biotin, B6, C, kyselina listová, niacin. Často na vině není UHT, ale právě to dlouhodobé skladování. Při UHT dochází k částečnému rozkladu bílkovin a nukleotidů, čímž se snižuje i stravitelnost mléka.

http://www.crestcom.cz/tiskove_stredisko/presscenter.php?p=text_detail&idfirmy=11&idslozky=30&idtextu=1114
 Ivana Procházková 


Re: Re: Ivule píšeš blbosti 

(1.10.2006 13:13:02)
Tak holky, díky za usměrnění i odkazy na články. :)

I.

 Bob the Ghost 


Re: Re: Re: Ivule píšeš blbosti 

(1.10.2006 13:51:56)
Nemám, co bych dodal.
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Ivule píšeš blbosti 

(2.10.2006 8:22:19)
No musím napsat k tomu "čerstvému" mléku - ono to čerstvé mléko od Olmy je ošetřeno tzv. vysokou pasterací, při které se teploty pohybují nad 90 stupňů. tudíž to taky není nic moc. Kdysi jsem někde slyšela, že mléko zahřáté nad tuším 70 stupňu? se stává pro nás nestravitelným. A samozřejmě tu nemluvím o homogenizaci. Nejsem ale samozřejmě odborník a nedokážu posoudit nakolik ty stránky, kde jsem o homogenizaci četla, byly fanatické:o) O homogenizaci tam psali jako o tom největším zlu co se týká mléka. Kdysi jsem kupovala selské mléko ve skleněné lahvi, s typickým smetanovým škraloupen na hladině, jo to bylo mlíčko:o) Ovšem na to se dneska nenarazí. Vzhledem k tomu, že máme vlastní obchod, tak jsme ho sháněli i u velkoobchodů, bohužel tam kde ho měli, už ho nemají, prý o něj nebyl zájem:o(
Taky mě pobavilo to pozastavení nad tím, že by mohl někdo pít týden otevřené UHT mléko:o) Mno, kdysi dělal manžel v obchodě takovou "osvětu" o mléku, kdy jsme zákazníkům doporučovaly alespoň to "čerstvé" mléko:o) A to že jim UHT mléko vydrží i týden otevřené a "nezkazí" se, byl jeden z častých důvodů, proč si nakonec koupily zase krabicové.
A co se týká toho, že kdysi všechno chutnalo jinak...jistě - trvanlivost potravin se neustále prodlužuje, zatímco dřív tvarohový nanuk (já je měla tak ráda - jahodový) dřív vydržel cca půl roku, dneska už to je tak rok a půl některé i dva roky, sušenky už taky vydrží téměř rok atd. atd. Nevěřím tedy, že by komunisti nějak zvlášť mysleli na naše zdraví:o) Spíš tu jde asi o to, že dřív tu nebyla konkurence, dnes je to v tomhle trochu jiné - výrobci se předhánějí, kdo vytvoří trvanlivější (to je obzvlášť pro nás obchodníky velké lákadlo, aneb nezkazí se nám to jentak na krámě), barevnější, voňavější, křupavější, levnější pochutinu..... I když na druhou stranu, chce se mi věřit, že i vývoj jde tak nějak kupředu a že vymýšlíme neustále nějaká modernější a zdraví méně škodlivá éčka:o)
Mno a srovnání cocacola a ochuceného mlíčka taky docela chápu. O Cocacola každý ví, že není nijak zdravá a proto si každý rozumný člověk na ní dá pozor a dopřeje si ji jen občas (otázkou zůstává, nakolik rozumnými bytostmi jsou děti) Ale reklamy masírující nás v tom smyslu, že zrovna tohle je to pravé a zdravé, plně nahrazující "normální" jídlo jsou mnohem nebezpečnější - třeba jupíky, pribináčky, kinder všechno (zdravá mléčná svačinka místo jogurtu apod...)
 Žabža 
  • 

mléko 

(8.10.2006 16:24:33)
Ještě jednu poznámku k pití týden otevřeného mléka. My doma kupujeme UHT ošetřené krabicové mléko ne proto, aby mohlo být týden otevřené a stále pitelné, ale proto, aby déle vyrdželo NEOTEVŘENÉ ve sklepě a nemuselo se pro něj neustéle běhat do obchodu.
A k biomléku: Podle mě je zdravější (což si myslím, že aspoň o trochu je)než krabicové mléko, ne kvůli tomu, že se jinak upravuje, ale proto, že pochází od krav, co se mohou volně pást a ne od těch, co jsou chovány ve velkochovech a krmeny vším možným (a možá i nemožným).
Mě osobně se dělá z plnotučného krabicovvého mléka špatně, ale stejně tučné biomléko mi vyloženě chutná.
Toť můj názor :)
 maggica 
  • 

Re: Re: Re: Bobe, Lindo... 

(2.10.2006 12:35:11)
Milý Bobe, možná že po přečtení knihy "Pravda o mléce" by jste dal dětem raději tu colu......
 Olina, Anička 4r. a Honzík 1r. 
  • 

Re: Re: Bobe, Lindo... 

(30.9.2006 13:41:37)
Nic ve zlým, ale to je blbost. Srovnávat mlíko s colou. 1l coly má energetickou hodnotu, odpovídající 24 kostkám cukru, což mlíko určitě nemá. Věřím, že i v ochuceným mlíku se najde pár užitečnejch věcí, anebo mín škodlivejch, už proto, že málokdo(děti) vypije víc mlíka, než coly.
 jana 
  • 

Re: Re: Re: Bobe, Lindo... 

(30.9.2006 14:22:56)
Olino, plnotučné mléko má přibližně 2800 kJ na litr, Colu po ruce nemám, ale troufla bych si tvrdit, že víc nemá, spíš míň. Spíš jde o to, že mléko obsahuje bílkoviny, cukry, tuky, vitamíny a minerály a Coca Cola jen sacharózu, kofein, nějaké kyseliny, konzervanty, příchutě a barviva. Takže s tebou souhlasím, je lepší, aby děti pily mléko. Mě by ale nikdo nedonutil, to budu radši držet hladovku. Mimochodem, cola je naprosto skvělý prostředek proti zvracení, studená, bez bublin a po lžičkách - mám to bohatě ozkoušeno. Ahoj
 Pavel 
  • 

Re: Re: Bobe, Lindo... 

(2.10.2006 23:53:30)
Tak si kupujte bio mlíko, ne? Maj ho v každým krámě včetně hypermarketů a není zas o tolik dražší...
 Damila 


Re: Asi tak... 

(29.9.2006 12:07:50)
Máš jistě pravdu v tom, že bychom nesměli jíst skoro nic. Bohužel. Ráda bych Ti oponovala, ale v dnešní společnosti to jinak nejde, jedině se fakt vystěhovat, odříznout od světa.
Ale to neznamená, že budu schvalovat, to co nám škodí a budu zticha nad tím, jak je to stále horší.
Lentilky jsme jedli už jako děti. Ale všimla sis změny barev? Co Ti říká např. tyrkysová lentilka? Tu jsme v dětství neznali. Stejně tak ostatní barvy jsou "neobvykle výrazné a ostré". Čím to asi bude? Že bychom si jen vyčistili brýle? Nikoliv. Jiná barviva.
Nemám nic proti bervám. Dětem kupuji těstoviny barvené špenátem, červ. řepou, apod. Jenže to stojí víc, a málokdy to seženete v "obyčejné sámošce".
Jde o to, že je to horší, než to bývalo. Třeba zmíněný aspartam. Copak jsme něco takového měli v našem dětství? A nechtějte vědět (vy stejně nechcete), co to udělá s vámi (ale hlavně s dětmi) po mnoha letech používání. K čemu jsou dobrá umělá sladidla? Pro diabetiky. Jako menší zlo. Pro (zatím) zdravé jedince je to jed. Mnohem horší, než bílá mouka, cukr...atd.
 Linda, roční cácorka 
  • 

Re: Re: Asi tak... 

(29.9.2006 13:35:31)
Tak samozřejmě že jde o tu míru, kolik čeho dítě jí, ale že by si občas nemohlo dát lentilky? Nebo pasterizované mléko? Na pasterizaci přece není nic špatného. A nemůžu si pomoct, pořád je lepší dát si ochucené mléko, než colu. Mléko obsahuje vápník, na rozdíl od coly, ve které je kys. fosforečná, která naopak vápník z těla odčerpává. Ale i když si člověk dá občas tu colu, nezabije ho to. Výrobky s aspartamem bych dětem taky nedávala, ale ten je spíš v těch dietních jogurtech a ne v dětských produktech. Jasně že si člověk může vybrat jídlo zdravé a méně zdravé (a je fakt, že zdravé je dražší a méně "pohodlné"), ale říkat o konzervantech a barvivách, že jsou to jedy, to je přehnané!
 Damila 


Lindo 

(29.9.2006 13:57:49)
Jistě, občas dětem dopřejem laskominu. Taky to dělám, jak píšu. A možná častěji než občas. Souhlasím. Ono taky není vyhnutí, tlak trhu a reklamy je veliký. Jak říká, nežijeme na pustém ostrově, musíme se podřídit možnostem.
Rozdíl mezi UHT mlékem a pasterizovaným mlékem jsme probrali jen kousíček vedle v této diskusi a o vstřebatelnosti vápníku z kravského mléka vím své.
Bohužel tento názor zastávají i mnozí dětští lékaři, nedotčení pokrokem ve výzkumu výživy.
 Kalina 
  • 

Re: Re: Re: Asi tak... 

(2.10.2006 23:14:11)
Lindo,

myslíš, že v dětských produktech to není? Koukni tohle bylo v "dětském" pitíčku, které jsem pravda koupila kvůli lahvičce (má to to zavírání jako Jupíci), ochutnala jsem to a bléé bylo to nechutný a tak jsem to vylila.


Složení:
voda, třešňová šťáva (min.3%), vit. C, E, beta-karoten, cukr, kys. citronová, a tady začínají uměliny přírodně identické aroma, sladidla - Aspartam, acesulfam K, konzervanty - sorban draselný, benzoan sodný, barvivo - E 150d ( Amoniak - sulfitový karamel)
 Veronika, 2 děti 
  • 

Re: Re: Asi tak... 

(29.9.2006 20:36:49)
Naprosto souhlasím!!! Proč je umělé sladidlo téměř ve všem. A přitom limonáda s umělým sladidlem je hnus. Nedá se to pít. A co jogurty a mnohé další potraviny. Nekupuju nic co má název "light". Je to jen obchodní artikl, aby všichni kteří chtějí být štíhlí kupovali takové výrobky /náhražky/, které jsou plné chemie. A navíc nechutné. Také se snažím vybírat a na "éčka " dávat pozor, ale je téměř nemožné se "éčkům" vyhnout
úplně. Navíc některá "snad" nejsou škodlivá a ostatní s mírou. Ale lentilky také kupujeme. Chutnají nám všem.
 Pavel 
  • 

Re: Re: Asi tak... 

(3.10.2006 0:03:38)
Na umělá sladidla bacha. Mě nikdy nebolela hlava, jenom občas, a teprve nedávno jsem náhodou zjistil, že to občas znamená, že jsem snědl nebo vypil něco, co v sobě mělo umělé sladidlo...
 Damila 


Re: Re: Aromata, barviva, konzervanty 

(29.9.2006 11:54:24)
Jak víš, co bych vykřikovala?
Já myslím, že kravské mléko děti nemusí vůbec. A když tak aspoň to sáčkové, se záruč. dobou do týdne, prostě "normální" mléko, co se z něj dá udělat kyška.Ale to by jim v automatu dlouho nevadrželo. Smůla.
Mezi Coca -colou a chemicky upraveným mlékem vidím jen rozdíl v nemocech, které způsobí. Svinstvo je to stejně, tak jak tak.

A co bych si představovala pro své děti ve škole?
Když už tam dávají např. na svačinku 2x týdně jogurty (těm co si to objednají), proč v nich musí být želatina, barviva, aspartam ?
U nás v Ostravě jsou výborné smetanové jogurty Kunín.
Bez té chemie.
Taky bych si představovala, (ale chápu, že to není reálné-jedině tak na pustém ostrově)že by děti dostávaly ve šk. jídelně něco jiného, než ÚHO
 Damila 


Re: Re: Re: Aromata, barviva, konzervanty 

(29.9.2006 11:59:03)
Nějak se mi to vyplo, doplním: ÚHO je universální hnědá omáčka. Brambory, maso a ÚHO, je 3x týdně.
Nicméně jakýsi posun od komunistických dob jsem zaznamenala a ráda vítám. Za našeho dětství se jídla mnohdy skoro nedala jíst, a tlusté maso jsme z jídelny odnášeli v ústech, ihned běželi na záchod a vyplivli ho, mnohdy i s jistou částí obsahu žaludku (omlouvám se slabším povahám, taková je realita). Dnes už aspoň děti nikdo nepeskuje za to, že nedojí co mu nechutná.
 Lucie 
  • 

KDE NAJÍT KOMPLETNÍ INFORMACE O "ÉČKÁCH" ,kniha-Tajemství výrobců potravin aneb co se nám spotřebitelům tají 

(2.10.2006 10:30:48)
Kdo má zájem, může se podívat na stránky www.natur.toe.cz, kde jsou informace o "éčkách" a jiné velmi zajímavé poznatky, které napsal odborník..Je možné se na něho i obrátit s dotazy ohledně "éček" a zdravé výživy..
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Aromata, barviva, konzervanty 

(3.10.2006 0:06:28)
No fuj... to my jsme tlusté maso plivali do kapesníku a odnášeli ho hezky zabalené v kapse...
 jak 


Re: Re: Re: Aromata, barviva, konzervanty 

(29.9.2006 12:03:33)
Dagmarjano, 3 x tydne UHO? U nas ve skole vari 2 jidla denne a decka si vybiraji. Tak zajdi za reditelem /reditelkou a chtej zmenu. Stejne tak smetanovy jogurt muzes dat decku sama, nemusi se ve skole ucastnit akce mleko atd.
 Damila 


Jak, 

(29.9.2006 12:18:24)
Možná jsem přehnala 3x týdně ÚHO, možná někdy jen 2x
:-)
A že dětem nemusím dát školní mléko? No, to je jako s těmi sladkostmi! Nemusím. Ale ostatní to mají. "Mamí, prosím, kup mi mléčnou kreditku." Po měsíci naléhání jsem podlehla. Jen doufám, že se toho kluci brzy nabaží. Je to levné (3,50Kč za kus). Uf.
S jídelnou těžko něco zmůžu. Velká škola (asi 400 žáků), ale žádná volba z jídla. Zas tak moc to neřeším. Víc mi vadí ty sladkosti kolem. Občas hoši dostanou jogurt "Dobrá máma", u oběda. Z toho rostu.
Dobrá máma, co chce svým dětem zkazit zdraví :-(.
 Jarka 
  • 

Re: Jak, 

(29.9.2006 12:35:44)
Dobrá máma je taky chemická zpotvořenina mléka? Jestili ano, tak jsem pěkná babička, já ho totiž s láskou kupuji vnučce. Asi budu muset nosit brejle i do obchodu a víc číst. Jinak s mlékem to lze to řešit i tak, že jsem sehnala přátelského venkovana, který mi mléko od kraviček prodává. Krávy jsou pod pravidelnou kotrolou veterináře a tak mám zajištěn jejich zdravotní stav.Přísun mléčných potravin pro rodinu včetně dvou psů řeším výrobou domácího kefíru z tzv. tibetských houbiček. Takže, když si někomu doma "řekne tělo" o mlíko, mám vystaráno. A sýry dělám kravské i kozí - mléko ze stejného zdroje a musím se pochlubit, mlsat je k nám chodí sousedi.Jenom abych předešla smíchu, že jsem důchodce a mám na to čas - tak ne, chodím normálně do práce, starám se o těžce nemocného muže a miluji svou vnučku, se kterou chodím na procházky i do lesa a Jenom mne to vyrábění potravin všeho druhu hrozně baví.Jo, kdybys chtěla kousek houbičky, tak ti ji pošlu.
 Damila 


Jarko 

(29.9.2006 13:13:22)
jsem přesvědčena, že ve vašem případě i jed podávaný s láskou je léčivý :o)
Ne, nebojte, jsou horší věci, hlavně si to nevyčítejte.
A ta tibetská houbička, to je ta houba na výrobu kefíru z mléka? Něco jako obdoba čajové houby Kombuchy?
 jarka 
  • 

Re: Jarko 

(2.10.2006 8:13:10)
Ano, přesně tak. Kombucha se pěstuje v čaji a tibetská houbička v mléku - jde to i v kupovaném krabicovém, ale není to ono. Je nejlépe vidět, jak úplně jinak roste houbička v tom od zemědělce a v krabicovém. Ale pokud nejste zmlsané, jako my, tak by vám určitě kefír chutnal i z toho upraveného. Asi kvůli té houbě bych občas koupila to bio mléko.Pokud budeš kousek chtít, pošli email a domluvíme se.Jo , kombuchu mám taky, ale já osobně ji nemám ráda - i když vím, jak moc je zdravá, ale jsem asi mlsná.
 *Hanka* & Lucinka 


Re: Re: JARKO 

(2.10.2006 8:36:20)
Nevím jestli můj příspěvek nezapadl nekde v diskuzi.

O Tibetskou houbu bych zájem měla. Pokud byste byla (omlouvám se za předchodzí tykání, je to zvyk tady z Rodiny) ochotná mi jí poslat, budu moc ráda. Můj e-mail hanka.se@centrum.cz nebo ICQ 327342430 - domluvíme podrobnosti. Předem moc děkuji
 *Hanka* & Lucinka 


Re: Re: Jak, 

(29.9.2006 15:03:19)
Jarko, o Tibetskou houbu bych zájem měla. Pokud jsi ochotná mi jí poslat, budu moc ráda. Můj e-mail hanka.se@centrum.cz nebo ICQ 327342430 - domluvíme podrobnosti. Děkuji
 zuzkasim 


Re: Re: Jak, 

(30.9.2006 0:55:51)
Ano, právě babičky v dobré víře, jak prospívají svým vnoučátkům, jim často dávají věci, které zdravím zrovna nehýří. Moje maminka mi také doporučila jogurt Dobrá máma pro mého synka, jogurt jsem celkem bez přemýšlení koupila, synka krmila, přitom olízla lžičku a moc jsem se divila, jak je ten bílý jogurt sladký. Pohled na složení mi vše vysvětlil. Není to rozhodně nic proti Vám, ale fakt je dobré si do obchodu občas ty brýle vzít a číst, já sama jsem si taky dlouho musela zvykat na to, že reklama a realita jsou dva zcela odlišné světy. Synek bude mít teď 15 měsíců, ještě neochutnal čokoládu a spousta lidí mě má za krkavčí matku. Neznamená to, že mu ji budu odpírat celý život, ale čím později různé průmyslově vyráběné sladkosti pozná, tím lépe pro něj, snad. Dostává na snídani chleba s máslem a medem, kousek štrůdlu, rozhodně ví, co je to sladká chuť. Ale Éčka, která nám výrobci fakt cpou všude, i tam, kde to potřeba není, mě už štvou. Jsou věci, které smysl mají (např. jsem ráda, když mi jogurt i mléko vydrží déle i za tu cenu, že v nich není tolik živit jako v čerstvém neupraveném), ale jsou věci které smysl nemají, jsou jen na klamání lidí a přinášejí více peněž výrobcům (tyrkysové lentilky, sladké jogurty s chytře voleným názvem apod.). Je na nás, co si vybereme.
 lila 
  • 

Re: Re: Re: Jak, 

(2.10.2006 14:04:34)
naprostý souhlas. Jogurt "Dobrá máma" je nechutné nenápadné vydírání. Přesněji hyenismus na mateřství. Včera jsem koukala na www.odetech.cz , v rubrice ostatní je odkaz na seznam, popis a fotky výrobků "klasa A" - to jsou ty české a kvalitní, ...když nestíhám číst složení při nákupu, tak beru něco s touto značkou a je to.
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jak, 

(3.10.2006 0:14:15)
Tak to pozor, nevím jak jste na to přišla, ale značka Klasa nemá žádné požadavky na kvalitu, pouze na český původ, viz http://www.eklasa.cz/.

Pro zajímavost také http://www.cuketka.cz/?p=134
 zuzkasim 


Re: Re: Jak, 

(30.9.2006 0:56:23)
Ano, právě babičky v dobré víře, jak prospívají svým vnoučátkům, jim často dávají věci, které zdravím zrovna nehýří. Moje maminka mi také doporučila jogurt Dobrá máma pro mého synka, jogurt jsem celkem bez přemýšlení koupila, synka krmila, přitom olízla lžičku a moc jsem se divila, jak je ten bílý jogurt sladký. Pohled na složení mi vše vysvětlil. Není to rozhodně nic proti Vám, ale fakt je dobré si do obchodu občas ty brýle vzít a číst, já sama jsem si taky dlouho musela zvykat na to, že reklama a realita jsou dva zcela odlišné světy. Synek bude mít teď 15 měsíců, ještě neochutnal čokoládu a spousta lidí mě má za krkavčí matku. Neznamená to, že mu ji budu odpírat celý život, ale čím později různé průmyslově vyráběné sladkosti pozná, tím lépe pro něj, snad. Dostává na snídani chleba s máslem a medem, kousek štrůdlu, rozhodně ví, co je to sladká chuť. Ale Éčka, která nám výrobci fakt cpou všude, i tam, kde to potřeba není, mě už štvou. Jsou věci, které smysl mají (např. jsem ráda, když mi jogurt i mléko vydrží déle i za tu cenu, že v nich není tolik živit jako v čerstvém neupraveném), ale jsou věci které smysl nemají, jsou jen na klamání lidí a přinášejí více peněž výrobcům (tyrkysové lentilky, sladké jogurty se želatinou a s chytře voleným názvem apod.). Je na nás, co si vybereme.
 b+h 
  • 

Re: Jak, 

(29.9.2006 15:52:46)
A vysvetlila jsi svym detem, proc nechces koupit kreditku na mleko? Mozna, kdyby jsi to vysvetlila do podrobna, tak by ji prestaly chtit. Ja s dcerou na toto tema hovorim a kdyz pochopi, tak udela mnohdy i zdrave rozhodnuti... ale ono to muze byt take pouze o te kreditce, proste aby ji me, protoze ji maji i jne deti - nemusi se jednat ani tak strasne moc o to mleko...
 Iva 
  • 

jogurt Dobrá máma !!!!!!!! 

(7.10.2006 23:37:39)
Tak to mě fakt vytočilo. Myslím když jsem si na jogurtu přečetla všechny ty sajrajty co v tom jsou, éčka atd. To je fakt sprosťárna, pojmenovat to takto. Ještě víc jak u lentilek, u sladkostí tuší všichni, že by toho neměli dávat dětem dost. Ale u jogurtu? Navrhuju přejmenovat na Macechu!!!!
 Šárka, 
  • 

Re: Re: Re: Re: Aromata, barviva, konzervanty 

(29.9.2006 20:43:51)
Vy se tu rozčilujete nad mléčnými výrobky podávanými ve školách, ale jedli jste už někdy jídlo svého dítěte, které jí za celý den v M.Š.? Z 90% jsou obědy z polotovarů. Pár příkladů: do základu hnědé omáčky z prášku je přidán okurek = znojemská pečeně, párek = hamburská pečeně, paprika = po maďarsku atdatd. Bramborové pyré = sušený bramb.prášek spařený vodou, knedlíky houskové, bramborové i sladké = koupené a ohřáté v páře atdatd. Saláty = vysypané ze slenic a vznešeně nazvané školní salát, míchaný salát a tak bych mohla pokračovat dále. Jídelníček, když si ho přečte rodič, je jak z interhotelu , ale skutek utek. A to je ,prosím , u některých dětí jediná strava za celý den, protože k večeři dostane oplatek, v lepším případě rohlík s něčím. O snídani doma ani nemluvím, většina dětí nesnídá, jen se napije čaje. Zajímejte se, milé maminky, co a v jaké kvalitě vaše dítě ve školce jí. A ne jen podle jídelníčku.
 Damila 


Šárko 

(29.9.2006 20:51:26)
To máš, bohužel, smutnou pravdu. Ale to jsou věci, s nimiž jde jen těžko něco dělat. Kdežto co dáme doma dětem, o tom si rozhodujeme sami. Povětšinou...
 Hanka 
  • 

Re: Aromata, barviva, konzervanty 

(30.9.2006 16:29:25)
Máte pravdu,já jsem měla od alergologa doporučenou dietu,bez "éček" a je umění něco koupit.Nakonec jsem našla alespoň gumové bombóny,jsou barvené ovocnými šťávami.Vyhovoval pouze 1 druh "lipánka",ani pribinák bych neměla jíst:-((.A to jsem dospělá 43 let.Co mají potom dělat a jíst děti,které si neumí vybrat!
 Katka, syn 2 roky 
  • 

Re: Aromata, barviva, konzervanty 

(4.10.2006 20:49:34)
vystudovala jsem vysokou školu zaměřenou na potraviny a můžu k tomuto tématu napsat jen tolik, že si výrobci opravdu hlídají maximální povolené limity potravinových aditiv a že se tedy není čeho obávat.A jestli vám to tolik vadí, zvlášť u výrobků určených dětem, tak to jednoduše vašim ratolestem nekupujte!Já osobně svému synovi kupuji BAREVNÉ gumové medvídky s klidným svědomím, samozřejmě záleží na množství, kila to rozhodně nejsou, ani ne tak kvůli barvivům, ale spíš kvůli zdravým zoubkům!
 Jana, syn 7,5 
  • 

Re: Aromata, barviva, konzervanty 

(5.10.2006 14:00:10)
Už skoro týden si tady čtu Vaše příspěvky a rostu z Vás. Mléko a kola je zatracený rozdí. Syn má ve škole také dotované mléko a dnes se mu konečně podařilo nezapomenout donést od něj kelímek. Když jsem si přečetla co to mléko obsahuje je mi jasné, že jen plkáte, ale co je v tom mléku jste si neověřila. Je to mléko, cukr, kakaový prášek, glukozový sirup a karagenan, jako stabilizator. Není tady ani jedno ečko. Jsem taky z Ostravy a mléko je z Kunína. Jsem ráda, že mají děti ve škole mléko a ne automat na sladkosti. A ještě něco, pokud tak prosazujete "zdravou" výživu, tak je divné, že se necháte ukecat dětma a přes Váš nesouhlas jim na takové, podle Vás jedovaté mléko peníze dáte.
 Jana, syn 7,5 
  • 

Re: Aromata, barviva, konzervanty 

(5.10.2006 14:02:06)
Už skoro týden si tady čtu Vaše příspěvky a rostu z Vás. Mléko a kola je zatracený rozdí. Syn má ve škole také dotované mléko a dnes se mu konečně podařilo nezapomenout donést od něj kelímek. Když jsem si přečetla co to mléko obsahuje je mi jasné, že jen plkáte, ale co je v tom mléku jste si neověřila. Je to mléko, cukr, kakaový prášek, glukozový sirup a karagenan, jako stabilizator. Není tady ani jedno ečko. Jsem taky z Ostravy a mléko je z Kunína. Jsem ráda, že mají děti ve škole mléko a ne automat na sladkosti. A ještě něco, pokud tak prosazujete "zdravou" výživu, tak je divné, že se necháte ukecat dětma a přes Váš nesouhlas jim na takové, podle Vás jedovaté mléko peníze dáte.
 Damila 


Jano, 

(5.10.2006 14:55:07)
problém je v tom, že by děti nemohly jíst skoro nic, kdybych měla trvat na tom, co je opravdu jen zdravé. Taková potravina se snad v našem světe už nevyskytuje... :-(
Ale to neznamená, že bych nemohla vybrat "menší zlo" , nebo že bych musela úplně mlčet.
Pokud jste četla pozorně, víte jaké mám argumenty proti mléku (menší zlo) a proti aditivům (větší zlo).
Zvláště když mám hyperaktivní dítě, které jak známo na některá barviva dosti reaguje...
 Jana 
  • 

Re: Jano, 

(5.10.2006 23:45:11)
Ano četla jsem pozorně všechny Vaše příspěvky a dospěla jsem k názoru, že s Vámi nemá cenu diskutovat.
 Olina 
  • 

Re: Re: Aromata, barviva, konzervanty 

(6.10.2006 18:54:11)
Ty látky, co jsi vyjmenovala, mají taky své označení v "éčkách".
Když Ti někdo napíše "karagenan", tak si hned mysíš, že je to neškodné?
Veškerá konzervace s sebou nese rizika.
 Peggy, 1 syn 
  • 

Pozor na udušení!!! 

(29.9.2006 11:20:35)
Název asi působí hodně nepatřičně vzhledem k tomu, jak lentilky vnímáme - viz článek, ale znám případ, kdy se čtyřletá (tedy dost velká!) holčička udusila tím, že ji lentilka zaskočila a pomoci nebylo! Velká tragédie z malého sladkého potěšení:-((( Lentilka je totiž hladká, tvrdá, není ji jak z krku vytáhnout. Trnu vždy, když vidím malého caparta v kočárku, který nemá šanci lentilku rozkousat, jak mu maminka dává lentilku do pusy s pocitem, že svému dítěti dává to nejlepší. Že by mu do té pusy patřilo spíš ovoce, je věc jiná, ale to riziko vdechnutí je fakt velké! Aktuálním toto téma pro mě v poslední době opět učinil můj syn, který mi předevčírem hlásil: "maminko, ve školce jsem dostal lentilku". Ví, že má lentilku hned rozkousat, ale i tak mi to nedá a ve školce se o tom zmíním. (Že nemám vůbec radost z toho, že ve školce děti dostávají bonbóny a ještě navíc za to, že jsou hodné, nemusím asi dodávat, ale to je na jiné psaní...třeba o tom, že v době, kdy dostat dítě do školky je zázrak - a ne proto, že bych spěchala do práce, ale proto že dítě školku pro svůj vývoj ve čtyřech letech fakt potřebuje, člověk bohužel "zkousne" mnohé... i bonbonky:-(
 zuzek 


Nezavolají 

(29.9.2006 11:23:30)
Já se obávám, že zpět určitě nezavolají :-(
 Gabulina,Eliska a Alenka 


Re: Pozor na udušení!!! 

(29.9.2006 14:13:20)
Peggy, u nas se nedavno udusil 9-lety kluk kouskem parku :o( Proste blba nahoda - udusit se muzes i kouskem ovoce.
 Helois+Hela03/06+Dia07/09 


Dětské sušenky 

(29.9.2006 22:12:52)
Když už jsme u toho dušení, já jsem koupila své 6,5 měsíců staré dceří dětské sušenky od firmy Hero určené pro děti od šesti měsíců s dobrou vírou, že se jí dostane spousta vitamínků ve vhodné formě pro miminka, ráda totiž ocumlává rohlík, tak jsem jí ho chtěla nahradit nečím vhodnějším, ale málem jsem na to doplatila již při první sušence, z které se odlomil dost velký kousek, který jí okamžitě zaskočil, jak jinak u tak malého dítěte, v tu chvíli byla pod dozorem, nenechala bych ji s jídlem samotnou, takže po okamžitém zásahu babičky ho vykuckala, ale moc nechybělo a mohla se jím udusit. Už bych jí je nikdy nedala, to ať radši kouše rohlík, ten se jí jen tak neulomí a ty malé kousky, které ucumlá už dokáže spolknout. Ty sušenky jsem podrobně zkoumala a jsou dost tvrdé, rychle se lámou a vůbec se v puse nerozpouštějí.... Co dodat, nechápu, jak tam můžou uvádět, že je to vhodné pro děti od 6 měsíců...
 martina 
  • 

Re: Dětské sušenky 

(29.9.2006 22:33:48)
ty jí dáváš v 6 měsících rohlík??? a dětské sušenky???? co bude jíst v roce? to je teda nářez. možná na krabici píšou od 6 měsíců ale člověk se nemůže řídit vším co mu výrobci podstrčí.
 Petra 
  • 

klídek... 

(30.9.2006 12:54:31)
...nedávno se mi dusila 11měsíční dcera piškotem Opavia... Naštěstí jsem to z ní stihla vyklepat (nohama nahoru). Taky se dokáže fantasticky topit při pití z čehokoli. Tolik od nás.
 Linda, roční cácorka 
  • 

Re: Re: Dětské sušenky 

(1.10.2006 12:10:46)
A co je na tom divnýho? Myslím, že v 6 měsících toho nesní tolik, aby to nějak vadilo. Spíš jde o to, aby se naučila kousat. Postupně se to přece dítě naučit musí a já mám naopak zkušenosti se sušenkami dobré (ale kupujem ty od Nestlé) - bylo to první jídlo, které se malá naučila kousat.
 Kamila 
  • 

Re: Re: Re: Dětské sušenky 

(12.11.2006 18:58:29)
Taky potvrzuji, že dobré kojenecké sušenky jsou 100x lepší než rohlík, protože neudělaji v puse nebezpečnou hroudu, ale hezky se postupně rozpouštějí. Mluvím o těch od Nestlé, ony totiž ty od Hera se chovají poněkud jinak.
Mimochodem ty Nestlé sušenky jsou taky výborné na rozpuštění do lahvě s mlékem, doporučuji vyzkoušet.
NIcméně to, že bychom 6 měsíční dítě neměli při konzumaci ČEHOKOLIV nechávat bez dozoru, to je snad jasné každýmu, ne? :-)
 10.5Libik12 


Re: Dětské sušenky 

(29.9.2006 23:32:32)
Mně se osvědčily právě proto, že jsou tvrdé a rozpustné. Myslím, žes propadla panice, ony ty menší děti nemají tendenci okamžitě polykat, ale válej to v puse, takže se to rozplyne, zatímco rohlík udělá divnou kouli. Moje máti jakmile vidí cokoliv v dětské puse, ihned loví:) a tím právě vznikají ty dávící okamžiky.

Sušenky samozřejmě zdravé nejsou, nicméně bych se nehroutila, pokud zdravé dítě s nezatíženou anamnézou, čas od času něco v 6,5 měsících zobne. V roce bude umět normálně kousat a bude jíst racionální vyváženou stravu bez koření a přebytku soli:), uvádím pro ty, co omdlí když slyší o dětské sušence v dětské pusince.
 Agnes (2 děti) 
  • 

Taky radši sušenky než rohlík... 

(2.10.2006 9:45:24)
Ztotožňuji se s názorem, že rohlík v puse vytvoří podivnou klouzavou kouli, která je ještě horší. Synek se mi tím dusil dvakrát a sušenky kouše krásně. On vlastně baští jen piškoty, protože jsou snad jediné na našem trhu, kde není mléko. Má alergii na mléko a ve všech těch rádoby dětských sušenkách mléko jako základní alergen je - nechápu. Piškotky krásně ukusuje a ani se mi nezdají příliš sladké, aby si zvykal zbytečně na sladkou chuť. Dávat jsem mu je začala asi v 10 měsících, možná v devíti. Dřív ne, protože jsem byla ráda, když mi snědl jiné nemléčné jídlo. To jen naše troška do mlýna...
 Zita,dcery 5 a 1 
  • 

Alternativa k piškotům a dětským sušenkám 

(4.10.2006 10:27:50)
Jen malý příspěvek do diskuze co dávat malým dětem ke kousání - výborně se mi osvědčily kukuřičné křupky natural od firmy DARVIT,obsahují pouze kukuřičnou krupici a vodu,v puse se rozpustí na kaši,takže nikdy nebyl probném s dušením.Dávala jsem je dceři asi od 7 měsíců,později ještě takové jakoby piškoty /jen tvarem/ od VEPY,opět bez soli,cukru.Ty už jsou trochu tvrdší,dají se koupit bezlepkové i s lepkem,ale také se rozpouští.Nakupuji je v prodejně biopotravin,i když zrovna tyto výrobky označení bio nemají.Zamilovala si je i starší dcera,ovšem upozorňuji že pro dospělého zvyklého na různé příchutě jsou většinou nepoživatelné,bez chuti a zápachu.Ale já už je taky někdy ujídám...
 Katka, syn 2 roky 
  • 

Re: Dětské sušenky 

(4.10.2006 21:03:32)
Nechci strašit, ale rohlík je na udušení pro tak malé mimčo jak dělaný!!Když už, tak raději chleba!!!
 Zuzana + Jonáš 19 měs. 
  • 

Infolinka 

(29.9.2006 11:25:58)
No, já myslím, že se Vám spíš neozvou. Zavolala bych tam znova a byla "vlezlejší" - většinou to bývá taktika takových informačních linek, že když neví nebo nechtějí vědět, vezmou si na člověka číslo a pak ho vyhodí do koše....
 Yuki 00,03,07 


Re: Infolinka 

(29.9.2006 11:44:17)
zkus zavolat na vyšší místo, než je paní na infolince, ta toho opravdu moc neví. Ale stejně, nikdo nic neřekne, vždyt by byli sami proti sobě.
 Tulačka(Bety 9/96+Anička 4/98) 


Mléko 

(29.9.2006 12:21:25)
Asi Vám budu připadat jako kverulant, ale nevím nic o tom, že by se do mléka s prodlouženou trvanlivostí přidávala chemie. Svého času jsem tuhle problematiku naťukla i během studia, a pokud si dobře pamatuju, mléjko je opakovaně ohřáto na velmi vysokou teplotu (UHT), čímž je konzervováno (pasterizováno). Nezpochybňuju, že se tím zničí vitámíny, ale není to přídavek chemie, ale konzervace fyzikální. Jiná věc jsou ovšem ochucená mlíka (což bude asi obsah dotyčných automatů), tam přidaná chemie je.
Nicméně si myslím, že varianta "jogurt s želatinou" je lepší, než tyčinka Mars.
 Veronika 
  • 

Re: Mléko 

(29.9.2006 12:44:11)
Mně by se líbily ve škole čerstvé ovocné a zeleninové šťávy :-) nejlépe bio :-) Myslím, že by se tomu klidně někdo mohl věnovat, mohli by na to přispět i dotacemi ...
 Petra 
  • 

Re: Mléko 

(29.9.2006 13:14:07)
Souhlasím. Taky nevím nic i tom že UHT úprava mléka by měla cokoliv společného s chemií. Tady jen co to vlastně znamená:

Ultra-high temperature processing (UHT), česky „vysokoteplotní úprava“, je jedna z metod konzervace potravin. Na rozdíl od sterilizace nebo pasterizace dosahuje delší doby skladavatelnosti, dokonce i při pokojové teplotě (u mléka trvanlivost 3 – 6 měsíců).

Metoda UHT je založena na krátkodobém zahřátí (1 – 2 sekundy) na teplotu převyšující 135 °C. Hlavním cílem je zničení endospor bakterie Clostridium botulinum, která vytváří toxin v potravinách připravovaných a skladovaných za anaerobních podmínek (tj. za nepřístupu vzdušného kyslíku). Nejznámější je UHT mléko, ale používá se i při balení ovocných džusů, krémů, jogurtů, vína, polévek, konzerv a podobně.

Vysoká teplota spolehlivě zabíjí všechny mikroorganismy a díky krátké době chrání výživné složky potravin. Zároveň urychluje proces zpracování potraviny. Na druhou stranu se například mléko po otevření rychleji zkazí, protože v něm není žádná přirozená ochrana pomocí bakterie Lactobacillus.

UHT mléko je velmi rozšířené v Evropě, méně je přijímané v Severní Americe. Mnoho lidí věří, že lepší jsou pasterizované potraviny kvůli méně agresivní úpravě (u mléka ohřátí na 72 °C na alespoň 15 sekund), což však výrobci UHT produktů vyvrací.
 Damila 


Re: Re: Mléko 

(29.9.2006 13:32:51)
Takže děkuji za výklad, tak nějak jsem si to myslela. Vysokoteplotní úprava ničí nejen škodlivé bakterie, ale i ty "přátelské", proto se z UHT mléka nikdy nestane kyška.
Bez mléka můžu být. Ostatně nám nedělá moc dobře. Zahleňuje, podporuje vznik alergií atd. Ale Jogurty (rozuměj skutečně živé jogurty, přírodní, třeba i s ovocem a cukrem), ty jsou vynikající. Střeva, trávení, to jogurty (kyšku, actimel, atd...) potřebuje.
Napadlo mě, proč třeba nevymyslí automaty na Actimel ve škole? To mi přijde lepší nápad. Naši hoši nesnídají, tak ho pijí každé ráno před odchodem do školy.
 Damila 


Milado 

(29.9.2006 14:04:40)
obávala jsem se, že se toto jednou dozvím, a doufala jsem, že se to nestane.. :o)
Ne, vážně, možná máš pravdu. Ale pokud se mám řídit popisem na obalu (a jinou možnost jako běžný spotřebitel opravdu nemám), pak "musím" věřit, že tam jsou živé kultury z mléka. Je to pro mě menší zlo, než ta ochucená UHT mléka z automatu.
 Petra 
  • 

Re: Re: Milado 

(29.9.2006 16:46:49)


Tak nevím, ale podle nedávného testu MF Dnes, actimel OPRAVDU obsahuje nejvíce probiotických kultur ze všech výrobků na trhu... Výsledky viz:

http://ekonomika.idnes.cz/zive-bakterie-muzete-jim-verit-dzb-/test.asp?c=A060526_506768_test_maf

zase nemá přece cenu všechno šmahem odsuzovat, dítě se určitě raději napije nějakého jogurtového mléka (netvrdím že to musí být zrovna actimel), než aby polykalo probiotickou kulturu ve formě tablet.
 Damila 


Re: Re: Re: Re: Milado 

(29.9.2006 18:55:42)
A já si myslím, že když vám v rodině to vyhovuje, klidně polykejte pilulky, jestli vám to nedělá problémy. To myslím upřímně. Prostě každý jsme jiný a vidíme to jinak. Já mám blíž k tomu, co mi připadá přírodní, tj. actimel, a pokud neobjevím přijatelnější alternativu, nemám důvod s tím skoncovat.
 Damila 


oprava 

(29.9.2006 19:01:04)
Možná ta m mělo být ZKONCOVAT-omlouvám se. :o)
 jana 
  • 

Re: oprava 

(30.9.2006 12:57:37)
Mělas to dobře, skoncovat.
 Damila 


Re: Re: oprava 

(30.9.2006 15:14:47)
Skoncovat?
A proč? Já myslela, že to je změna stavu, tedy "Z".
Ale je pravda, že "skončit" je taky se "S".
To jsem z toho jelen.
 jana 
  • 

Re: Re: Re: oprava 

(30.9.2006 18:18:31)
V pohodě, hledala jsem to pro jistotu v pravidlech, je to se s. Ale to jsou detaily, tady jde hlavně o komunikaci, proto mě lezou na nervy puntíčkařky, které lidem opravují hrubky, potom aby se člověk bál něco napsat.
 jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: oprava 

(30.9.2006 18:26:24)
No jistě, MNĚ lezou na nervy, ne MĚ, je velice ošemetné psát na web, protože ty chyby nejdou vzít zpátky.
 jana 
  • 

Re: Re: Re: oprava 

(30.9.2006 18:23:43)
Jo, a pravidlo na to není, jde o "ustálený případ".
 Bára a Naty 


Re: Re: Re: Re: Re: Milado 

(2.10.2006 11:33:31)
Nechci rejpat, ale musím souhlasit s Miladou. Všimla sis někdy trvanlivosti Actimelu???? To samo o sobě o něčem hovoří. Actimel je obrovský podvod a shodla jsem se na tom s nejednou dětskou lékařkou.
 Honza 
  • 

Re: Re: Re: Re: Milado 

(1.10.2006 8:12:35)
Je hezke neverit testu v MF Dnes, ale bezmezne verit lekari imunologovi, ktery Actimelu "neveri". Lekar imunolog je mozna mnohem vice zavisly na dodavce a doporuceni jisteho druhu tablet od jisteho vyrobce nez redaktor MF Dnes. I kdyz si netroufam tvrdit, ktery z nich vice. Kazdopadne mi piti Actimelu prijde vice prirozene, nez polykani tablet.
 Lucy, Adélka 12 mesicu 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Milado 

(1.10.2006 20:56:06)
Dobrý den, Milado,

asi ted budu se svym prispevkem do diskuze trosku "mimo misu", ale zrovna nastava doba kdy zacinam premyslet o tom ze skoncim kojeni sve rocni holcicky a premyslim, zda ji prevest na umele mleko ci nikoliv( priklanim se k tomu ze ne, trosku mi v tom delaj hokej nazory ze mlecna vyziva je dulezita do 3 let)Adelka ma od 3 mesicu atopicky ekzem, kvuli tomu se mleka dost bojim ( alergicke testy neprovedeny), rada bych ji dala treba chleba se syrem k snidani...zpesrila stravu, pripada mi ze ji porad to same... vidim ze o tom dost vite, cetla jsem vase denicky atopickeho ditete...Muzete mi poradit zda s tim jeste pockat nebo to proste zkusit a cekat co to udela? Diky moc !
 lucy, Adelka 12 mesicu 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Milado 

(2.10.2006 10:50:59)
diky moc za radu, uz jsem to vsechno prostudovala. Alerg. testy se snazim "prostrelit" uz asi od pul roku, nase pediatricka mi nedala doporuceni, pry se nejdriv musi se vsema alergenama setkat aby byly vysledky objektivni ( myslim ze se s nim a setkava az dost kdyz vysledkem je ekzem) zmenila jsem pediatra, ten po nekolika rozmluvach uvolil ze ji krev nabere sam a posle na zakladni potraviny... jenze to zas nevysel odber, nepodarilo se mu to nabrat a pak uz tam vriskala ze jsme to vzdali. Zijeme na stridacku ve Francii, zdejsi pediatricka ten samy nazor, zadna alergologie... dneska jdeme k nove, tak to zase zkusim.Reakci na potraviny jsem si zadnych extremnich nevsimla. Hypoalergeni stravu drzim jak ja kvuli kojeni, tak ona ( prave proto bych ji chtela uz neco noveho pridat, ma stale jedno a to same :-)
Pri ockovani mela reakci jednou, pokazde dostala Infanrix hexa, pri prvni davce se ekzem zhorsil treti den. PAk uz se to neopakovalo, reakce zadna.
Co se tyce mleka, jednou mi ukapla na jeji ruku smetana, kuze zareagovala bilyma pupenama jako od popaleni koprivou, zkousela jsem pak jeste potirani mlikem, syrama, pokazdy bily pupence. TAk si rikam, ze pokud ma alergii kontaktni, je to dost velky duvod s tim mlekem nezacinat nebo aspon udelat ty testy.
Kojeni mi zatim nevadi, ale do par mesicu bych chtela prestat, tak uz se predbezne zacinam zajimat...
Jeste jednou mnohokrate dekuju za vas nazor a rady a preju pekny den :-)
 Janice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Milado 

(2.10.2006 23:39:34)
Když už jsme u těch probiotických kultur, jednou v jsem slyšela zajímavou věc, totiž že imunitu víc než jogurt zvýší pravý uherák :o), je totiž sušený a ne uzený.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Milado 

(2.10.2006 23:47:54)
Ano, to jsem taky četla a článek patří mezi mé oblíbené ;o) K přečtení tady:

http://zdravi.idnes.cz/zdravi.asp?r=zdravi&c=A051017_202111_domaci_bih

S.+++
 Damila 


Re: Re: Milado 

(29.9.2006 18:41:02)
Problém je v tom. že bych nemohla jíst a pít naprosto nic. Takže nemyslím, že by actimel byl horší, než ochucené mléko (spíše naopak), a zcela jistě není není horší, než tablety laktobacilu, a dokonce je i levnější. Tablaetka jsou prostě tabletky.
Alespoň v mých očích.
 Damila 


Re: Re: Re: Re: Milado 

(29.9.2006 18:59:07)
Tak k tomu nemám co říci, tomu nerozumím.
Já jsem laik, a vrámci možností a dostupných informací se snažím a někdy i vědomě hřeším.
Nevím co jsou kmeny v mléku, nikdy jsem o tom neslyšela. Bavíme se o tom, co je prospěšné pro zdraví hlavně našich dětí. Z mého pohledu a dosavadního momentálního stupně informovanosti dělám pro své děti co můžu.
 Damila 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Milado 

(29.9.2006 19:26:39)
Samozřejmě neočekávám, že by si syn mohl na tábor vzít actimel. :o)
To jsem nikdy neřekla. Na táboře se snídá. Actimel je doma pouze jako alternativa snídaně.
Stejně tak synovi na tábor nedávám multivitamín místo ovoce a zeleniny. Prostě doufám, že ty 2 týdny ve zdraví přežije.
 bejbina 


Jogurty 

(29.9.2006 22:09:23)
Nejsem extrémní propagátor zdravé výživy, doma jsem začala dělat původně jogurty kvůli šetření. Dnes už je to hlavně o chuti. Udělám si je jak chci kyselé, jak chci husté. Dětem do nich dám buď svojí marmeládu, nebo ovoce. Jogurtové mléko taky není problém, ovoce do něj rozmixuji. Dokonce jsem malé dělala ze začátku jogurty ze sunaru, je alergická na některé druhy potravin. Stačí si koupit jogurtovač, to je nejpohodlnější. Ale vím, že kamarádka je dělá v troubě a jiná zase v peřině. A mělo by jít i acidofilní mléko, ale to jsem nezkoušela. Domácí výrobu jogurtů každému doporučuji. Rychlé a dobré. A ještě pokud jste jogurtoví, nemusíte tahat haldy jogurtů z obchodu.
 MirkaM 


Bejbino 

(30.9.2006 19:52:55)
Bejbino, taky jsem dělávala jogurty. Dokud jsme měli krávu. Z toho svinstva, které lze koupit v obchodě, je dělat nebudu.

Některé maminky tu píší, že krabička lentilek jednou za půl roku dítěti neublíží. Byli jsme se známými na horách. Přivezli s sebou pro děti neuvěřitelnou zásobu sladkostí a děcka je baštila celý den. Např. gumové medvídky kupují v půlkilových pytlích, aby děckám, s prominutím, aspoň na chvilku zaplácli pusu. Rozhodně si nemyslím, že to byly výjimečné rodiny. Ale jsou to matky, které tady nad krabičkou lentilek debatovat nebudou:))
 bejbina 


Re: Bejbino 

(30.9.2006 20:26:40)
Krávu jsme doma neměli a nemám ani k domácímu mléku přístup. Ale jelikož máme já i děti rádi jogurty, přijde mi to lepší je udělat i z krabicového mléka a dát do toho jeden jogurt, než kontrolovat každý nákup.
A ke zdravé výživě. V rozumné míře, jako vyměnit bílé pečivo za celozrné, omezit uzeniny, atd., snad může každý. Ale bio potraviny, to už je nejspíš finančně náročnější. Nehledě na to, že asi na malých městech k nesehnání. A i ovoce a zelenina nemusí být to pravé. Proč se mi malej po kupovaných jahodách obsypal a ze zahrádky to bylo bez reakce.
 Zuzka a Anežka 06/05 
  • 

Re: Jogurty 

(1.10.2006 22:34:24)
Chtěla bych se jen zeptat, jak se dělají domácí jogurty ? Děkuji.
 metty, 2 kluci 2+4r. 
  • 

Jak vyrobit jogurt? 

(1.10.2006 23:49:54)
Na tzv. selský jogurt je třeba zahřát mléko na zhruba 40°C a naočkovat živým jogurtem (já používám bílý jihočeský, po Activii je jogurt trochu řidší). Dávám tak 2 lžíce jogurtu na 1 l mléka a rozmíchám. Jogurt na zaočkování není třeba pokaždé kupovat, dá se použít i ten domácí, je ale lepší po 5-6 cyklech znovu použít čerstvou novou kulturu z kupovaného. Při teplotě cca 40°C pak má mléko vydržet asi 4 hodiny a je hotovo. Kdo má jogurtovač, má vystaráno, já dávám mléko (rozlité do 1/4 l skleniček od majonézy a pečlivě uzavřené) do peřin nebo na topení (na utěrku aby se nepřehřálo zespoda a přikryté zvrchu aby nevystydlo). Někdo dává skleničky také do velkého hrnce s vodou teplou 40°C a přikryje poklicí. Dětem víc chutná krémový jogurt, kdy 1 litr mléka vylepším 1 lžící sušeného mléka a osladím 1-2 lžícemi medu (cukru). Marmeláda, ovoce aj. se míchá do jogurtu až po dokončení. Hotový jogurt se má spotřebovat do 2 dnů. Mimochodem moje tchyně podobně klonuje i diskutovaný Actimel a prý to funguje.
 MirkaM 


Dagmarjano 

(30.9.2006 19:42:20)
Dobrý večer,
Dagmarjano, myslím, že Actimel není podvod, jak psala Milada. Docela nedávno jsem v TV viděla pořad, kde testovali mléčné produkty na obsah probiotik. Actimel vedl. Jen říkali, že ta dávka je tak velká, že není denně nutná, ale může pomoci např. s obnovou flóry po ATB. Už je to tedy dost dlouho, co jsem, taky v TV viděla pořad o tom, co je vlastně trvanlivé mléko, a skutečně to s mlékem nemělo nic společného.

Co jako matka a samozřejmě konzument, vůbec nechápu, je, že to všechno tak lehce výrobcům prochází. Jak je možné, že je téměř umění koupit v normální sámošce zdravé jídlo? Jak to, že éčka a chemie jsou všude? Jak to, že našim dětem mohou v jídelnách vařit z polotovarů? Řeší se každá hloupost a tohle vždy končí pouze nějakým konstatováním nebo článkem podobným tomuto.
Mirka
 b+h 
  • 

uht mleko 

(29.9.2006 16:02:18)
bylo myslim "vymysleno" v Italii asi pred 10-15 lety, dky jsem o tom poprve slysela od znamych kteri prave filmovali pro italskou spolecnost, ktera takoveto mleko vyrabela... moji znami byli timto nadseni, protoze se jednalo o zdravou stravu a uz tehda dlouhou dobu zili v duchu bio stravy....
 Damila 


Tulačko 

(29.9.2006 13:24:17)
UHT je tuším něco jiného, než pasterizece. Pasterizované (ohřev na 60 st. Celsia) musí být každé mléko, které se dostane do obchodu. To jsou ta "sáčková" či "lahvová" mléka, která známe před revolucí. Ta co ještě dokáží zkvasit, prostě ještě trochu živá mléka.
UHT-to bych kecela, kdybych tvrdila co to přesně je, rozhodně to bude něco jiného, než pasterizace, a ikdyž jde o fyzikální jev, jak píšeš, tou teplotou (nad 60 st.) to změní i chemická struktura. Ztratí to, co si na mléku ceníme nejvíce. A vápník to není! Fáma, že z mléka dostanete do těla vápník, je doufám dávno překonána. Lidské tělo z kravského mléka není schopno vápník přijmout a zpracovat. Daleko lepší zdroj je zelenina.
Taď se na mě sesype spousta lidí co kacám za blbosti (už to znám), tak si ještě přisadím, jestli di myslíte, že špenát obsahuje velké množství železa...tak se nemáme o čem bavit. Jsem ve špatné diskusi.
 Tulačka(Bety 9/96+Anička 4/98) 


Re: Tulačko 

(29.9.2006 13:58:31)
Jasně, vědomě jsme se dopustila určitýho zjednodušení, ale Petra to vysvětlila naprosto exaktně.
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Tulačko 

(29.9.2006 14:01:16)
Taky nejsem z toho školního mléka nijak nadšená a přesto si ho syn opět na dvakrát týdně vyškemral. Utěšuju se tím, že ho nakonec stejně málokdy vypije a krabičky se nám hromadí doma v předsíni.:-)) Kdyby aspoň odebíral to neochucené, co je jen UHT, to by se v nejhorším dalo použít na vaření pudingu, ale samozřejmě taky touží po jahodových a vanilkových. Kdysi jsem si přečetla složení a kromě barviv, ochucovadel a cukru tam snad byl i škrob. Teď mají snad mléko od jiného výrobce a pro jistotu už složení nezkoumám:-))

A asi jsem velký kverulant, ale mám své výhrady i k tomu Actimelu. Marketing zvládli dokonale, ale produkt sám tedy nic moc. Jiné kysané mléčné nápoje udělají stejnou službu, za zlomek ceny a možná i zdravěji, když se soustředíme na ty neochucené. Moje dítě třeba miluje podmáslí a labužnicky rozlišuje, od které mlékárny je lepší. Vede prý Moravia.:-))
 Terreza 


Re: Re: školní mléko 

(30.9.2006 19:31:38)
Školní mléko mě taky nezaujalo. Nejvíc se mi na něm nelíbí, že je slazené a s příchutěmi. Myslím, že kdyby moje děti odmítaly mléko, tak se jim ho nebudu snažit vloudit něčím takovým. Navíc 3,50 Kč za 250ml = 14,- Kč za litr. Netvrdím, že trvanlivé krabicové UHT mléko je něco báječného, nicméně dá "v akci" koupit kolem 10,- Kč, případně za těch 14,- se dostane mléko tzv. čerstvé.
Děti snídají musli a takové věci v mlíku, takže ten svůj čtvrlitříček mají doma. Nabízela jsem jim, chtějí-li, mohou dostat nalité do lahvičky. Nechtějí. Nechtějí ani jogurt, který by si odnesli z domova (a předtím vybrali v obchodě). Takže nevidím důvod jim objednávat ve škole. Hotovo.
 Gappa 


K mléčné debatě... 

(29.9.2006 19:31:09)
která tu proběhla

ZDE
 Damila 


Gappo, 

(29.9.2006 19:36:08)
obávám se, že tohle se nikomu nebude chtít číst, a raději to vyzkoušejí na vlastní kůži. Bohužel pro jejich zdraví a zdraví jejich dětí.
Ale jinak díky za tip na nové stránky.
 kráva dojná a její "zdravé" mléko 
  • 

Re: K mléčné debatě... 

(30.9.2006 1:32:11)

 kráva dojná a její "zdravé" mléko 
  • 

Re: K mléčné debatě... 

(30.9.2006 1:33:40)

 b+h 
  • 

fotka 

(30.9.2006 18:55:04)
tato fotka je myslim fotografie kravy, ktera je krmena hormonama, aby mela vysokou produkci mleka - tyto kravy hrozne trpi, protoze vemeno je strasne tezke a mivaji vselijake nemoci i dokonce zanety vemena a nekdy se pry hnis dostava i do mleka... (hrozne pomysleni).... nejdrive je nakrmi hormonama, pak jim daji antibiotika, aby nemely zanety a krmi je stravou plnou pesticidu...

jinak prave proto kupujeme domu biologicky "nezavadne" mleko (kravske mleko bez hormonu, antibiotik a pesticidu) - i kdyz tam to take neni vzdy zrejme 100% pravda - ale doufame s manzelem, ze mleko je zavadne v omezene mire.....
 Damila 


Re: fotka 

(30.9.2006 19:18:05)
Chudinka kravička. To už je normálně týrání. :-( Co jsme my lidé schopni udělat pro zvýšení produkce a tím vlastně pro peníze.
Sami si pod sebou pomalu podřezáváme větev. Z toho je mi fakt smutno.
 b+h 
  • 

taky "placu" 

(30.9.2006 20:47:14)
nad nami lidmi, co dokazeme udelat za spatnosti - nekdy vedome, ale mnohdy dokonce i nevedomky, nechtic...
 b+h 
  • 

diky 

(30.9.2006 20:34:31)
diky za odkaz... opravdu velmi zajimave cteni - jidlo pro mozek
 first ( dva potomci - Honza 19 let, Léa 4 roky ) 
  • 

Re: K mléčné debatě...Diky 

(1.10.2006 11:35:10)
Tak uz jsem si myslela, ze jsem se tu ocitla jedina, ktera ( y ) mleko jako takove povazuje za jednu z hlavnich pricin alergii, rym, kloubnich nemoci, nadvahy a dalsich a to jsem jeste clanek necetla...Usuzuji tak podle vlastnich zkusenosti ( jako dite jsem byla nucena pit mleko, ktere jsem nesnasela - a reakce: od 10 let senna ryma - ktere jsem se zbavila v dospelosti - radikalni zmenou stravy...)Za komunistickeho rezimu bylo mleko tim nejlevnejsim zdrojem bilkovin a tak jsme jej byli nuceni pit - vzpominam si a mnozi z vas jiste take, ze deti, kterym nechutnalo a nechtely ho pit byla vetsina - jiste ne nahodou. Napadlo vubec nekoho, ze mleko je urceno pro TELATA a ne pro CLOVEKA ? Nevim jak vy ostatni, ale pokud se kriticky podivam na jedince, kterte znam a kteri piji mleko ( jedna ma znama i 2 litry denne ) urcite se potykaji alespon s jednim z techto problemu - prujmy, zacpa,nadvaha, bolest v kloubech, alergie ( i kozni ), bolesti zad, rymy..
Nic proti syrum a jogurtum, ale mleko jako takove spolu s bilym cukrem je pricinou rady onemocneni a zdravotnich potizi...
 first ( dva potomci - Honza 19 let, Léa 4 roky ) 
  • 

Re: K mléčné debatě...Diky 

(1.10.2006 11:35:44)
Tak uz jsem si myslela, ze jsem se tu ocitla jedina, ktera ( y ) mleko jako takove povazuje za jednu z hlavnich pricin alergii, rym, kloubnich nemoci, nadvahy a dalsich a to jsem jeste clanek necetla...Usuzuji tak podle vlastnich zkusenosti ( jako dite jsem byla nucena pit mleko, ktere jsem nesnasela - a reakce: od 10 let senna ryma - ktere jsem se zbavila v dospelosti - radikalni zmenou stravy...)Za komunistickeho rezimu bylo mleko tim nejlevnejsim zdrojem bilkovin a tak jsme jej byli nuceni pit - vzpominam si a mnozi z vas jiste take, ze deti, kterym nechutnalo a nechtely ho pit byla vetsina - jiste ne nahodou. Napadlo vubec nekoho, ze mleko je urceno pro TELATA a ne pro CLOVEKA ? Nevim jak vy ostatni, ale pokud se kriticky podivam na jedince, kterte znam a kteri piji mleko ( jedna ma znama i 2 litry denne ) urcite se potykaji alespon s jednim z techto problemu - prujmy, zacpa,nadvaha, bolest v kloubech, alergie ( i kozni ), bolesti zad, rymy..
Nic proti syrum a jogurtum, ale mleko jako takove spolu s bilym cukrem je pricinou rady onemocneni a zdravotnich potizi...
 first ( dva potomci Honza 19 a Léa 4 ) 
  • 

Re: Re: K mléčné debatě...Diky 

(1.10.2006 11:39:11)
Omluvam se za "dvojite" odeslani mych prispevku o kterych jsem se domnivala, ze " odeslany nebyly.."
 Linda, roční cácorka 
  • 

Cha cha :-) 

(1.10.2006 12:20:08)
Tak tomuhle se fakt musím smát :-) Takže mlíko je určené pro telata a ne pro lidi...zato jogurty a mléčné výrobky pro lidi jsou? To je trochu zvláštní... Bolesti zad, kloubů, alergie, průjmy, zácpa - to má (od určitého věku) každý. Nechápu, co tě vede k tomu myslet si, že za to může zrovna mlíko. Můj muž taky vypije klidně 2l denně a je naprosto zdravý. Nikdo přesně neví, co způsobuje alergie, zvláštní, že ty to víš...
 Damila 


Re: Cha cha :-) 

(1.10.2006 13:32:58)
Asi to bude tím, že jsme každý jiné tělesné konstituce. tak např,kdo se zabývá výživou podle krevních skupin, ví, že mléko snáší bez následků pouze skupina B.
A co komu způsobuje problémy, druhému nedělá nic. U mého muže bylo mléko jasným alergenem, což se ukázalo až když ho přestal pít.
Mně taky nic nedělá, když kvetou pyly, ale pětina populace smrká, kýchá, slzí...
Jogurty jsou obecně stravitelnější a prospěšnější pro trávení, protože už jsou vlastně jakoby "natrávené", tělo tolik nezatěžují a nezahleňují.
Každý ať si papá a pije co mu je libo. Někomu však může pomoci, když se mu řekne, co mléko může způsobit.
Mně to pomohlo. A hlavně mému muži. 30 let žil v bludu o nutnosti pití mléka...:-(
 Linda, roční cácorka 
  • 

Re: Re: Cha cha :-) 

(1.10.2006 22:09:45)
Tak nějakému dělení stravy podle krevních skupin osobně nevěřím...Přesto vím, že leckdo je na lecos alergický, a že je hodně lidí na kravské mléko alergických, to je fakt. Na druhou stranu to ale neznamená, že by proto bylo mléko OBECNĚ škodlivé (jak píše ve svém příspěvku first). Ano, určité skupině alergiků může působit potíže, a ti nechť se mléku vyhnou.
 Šágr 
  • 

Re: Cha cha :-) 

(2.10.2006 20:08:51)
souhlasím s tebou. Já i moje dvě děti vyrostly na mléku a netrpí absolutně žádným, výše popsaným problémem. A já jsem naopak přesvědčená, že krásné zdravé zuby bez kazů (věk dětí 30 a31 roků)je právě proto, že mlíčenko,jak tomu říkaly, konzumovaly v litrech. Jak může někdo argumentovat, že mléko není pro lidi ale pro telata! Kravské mléko je náhražka pro děti za mateřské mléko, nebo snad současným matkám teče z prsu jogurt, kefír nebo jiný zakysaný výrobek. Zkrátka matky,jejichž děti mají zdravotní problémy, si to musí nějak zdůvodnit.
 Kalina 
  • 

Re: Re: Cha cha :-) 

(2.10.2006 23:08:26)
Šagr,

co se ti na tom, zdá tak nelogickýho, že kravské mléko je pro telata a ne pro lidi. Viděla jsi snad nějakého jiného savce, že by v dospělosti pilo mléko jiného druhu?

Samozřejmě, když nelze mléko od matky pak je samo dobré, že máme sunar

tady a tady je dost zajímaví článeček o mléce.
 Linda, roční cácorka 
  • 

Re: Re: Re: Cha cha :-) 

(3.10.2006 11:29:03)
Nejen že jsem neviděla jiného savce, že by pil v dospělosti mléko jiného druhu, ale ani jsem neviděla jiného savce, který by si dával jogurty, kefíry, který by vyráběl sýry :-) Lidi jaksi vůbec dělají řadu věcí, které jiné živočišné druhy nedělají....
 bejbina 


Re: Re: Re: Cha cha :-) 

(4.10.2006 10:02:44)
Myslím, že jsou i jiné živočišné druhy, které pijou kravské mléko. Co pes, kočka, prase?
A až se někdo ozve že jeho kočka, atd mléko nepije, tak předpokládám, že to je jako u lidí. Některému zvířeti chutná a některému ne.
 Katka, syn 2 roky 
  • 

Re: Cha cha :-) 

(4.10.2006 21:20:20)
Nechci se nikoho zastávat, ale fakt je ten, že mléko, které prošlo kysacím procesem - jogurty, sýry, atd. je opravdu pro člověka a jeho zdraví prospěšnější!!!
 first ( Honza 20 a Léa 5 ) 
  • 

Re: Cha cha :-)  

(7.10.2006 10:33:14)
Mozna Te to, pobavilo ( mezi nami, myslis, ze kravy opravdu od prirody "vyrabeji" mleko pro cloveka ? To ze si z nej pripravujeme jine vyrobky, je trochu o necem jinem, ale o tom treba jindy )mne zase prekvapila Tva veta : bolesti zad, kloubu, alergie, prujmy, zacpa...to ma od urciteho veku kazdy ...hm, ja tedy ne a znam takovych vice.
Nepsala jsem zminku o mleku proto, abych ho nekomu znechutila, ani proto, ze me deti jsou nemocne a "chci si to nejak zduvodnit" (??? ). Ke Tve vete , nikdo nevi z ceho jsou alergie, nezlob se, ale to jiz vi rada lekaru i vedcu a neni to zadne tajemstvi..
Jestlize nekdo pije 2 litry mleka denne a je zdravy jako ripa - tim lepe. Pojem " zdravy " je zase veci nazoru - spouste jedincu pripada casta ci " ranni " ryma nebo zacpa normalni stav.
Zajimave veci o jiz tolik diskutovanem mleku pise Mudr Josef Jonas v knize Tajenky zivota - kniha prvni, stran 54 a dale..
Nejde ani o dospele, ale o deti, ktere vetsinou musi jist ci pit, co je "momentalne zdrave" podle verejneho mineni.
 Dagmarka 
  • 

Re: Re: Infolinka 

(30.9.2006 21:30:57)
zkusím vám o tom něco zjistit.
 Dagmarka 
  • 

Re: Re: Infolinka 

(30.9.2006 21:31:00)
zkusím vám o tom něco zjistit.
 apolena+ Dada 2 roky 
  • 

Re: Infolinka 

(10.10.2006 14:25:38)
Nevím jestli to tady již nezaznělo, protože předcházející komentáře jsem nečetla. Ale podobné hrůzné zjištění jsem měla , když malý se v obchodě domáhal jogurtu s lentilkama od Danone(Princ). Tady je těch Eček, pro změnu 10. K Danone mám vrozený odpor, pro jejich masivní a hlavně lživou reklamu, jejich výrobky zásadně nekupuju ( což je samozřejmě moje věc), ale těch 10 Eček v jogurtu pro děti mě tedy fakt dostalo.
Apolena
 Libik 
  • 

Zdravé bonbóny? 

(29.9.2006 13:46:40)
Zdá se mi, že jde o výrobu problému. Že bonbóny nejsou zdravé víme od malinka a proto je papáme jenom, když je zvláštní příležitost. Že se kuřákům připomíná na krabce od neplodnosti po pomalé umírání na rakovinu, budiž, ale proč psát na cukroví, že je v nadměrném množství jedovaté, pokud je uvedeno složení, opravdu nechápu.
Sáček cukroví s případnými vedlejšími účinky bych tedy nekoupila, to bych si raději nějakej ten sajrajt(až je všude) uklohnila sama.:)
 Damila 


Re: Zdravé bonbóny? 

(29.9.2006 14:00:54)
Libiku,
bonbóny nejsou odjakživa zdravé z principu, protože obsahují mnoho cukru. Ale v poslední době také proto, že obsahují ta "éčka", tedy přídatné látky, tu chemii.
A v tom je rozdíl mezi cukrovím ve středověku a dnes.
 Jana 
  • 

Re: Re: Zdravé bonbóny? 

(29.9.2006 22:05:54)
Dagmarjano, Libík i já jsme mladšího data narození než středověk:-) Chemie v se v cukrovinkách také začala používat výrazně dříve než v roce 1989. Tzv. éčka tam byla vždycky, akorát je výrobce nemusel uvádět na obalu výrobku. Dnešní právní normy a vyhlášky jsou v tomto ohledu podstatně přísnější, než tomu bylo v minulosti.
 Damila 


Jano, Libíku 

(30.9.2006 7:52:22)
Samozřejmě jsem tím nechtěla říct, že jste staré jako ze středověku :o). Jestli jste to tak pochopily, omlouvám se.
Máš pravdu, že i dřív v potravinách chemie byla. Ale ne tolik. A hlavně se k nám nedostaly určité blafy, odpad, co už ve světě nikdo nechtěl. To je jediná věc, k čemu byla dobrá želazná opona. Jinak politicky to byl samozřejmě průser.
Neměli jsme tu aspartam, vzpomínáte, jak třeba chutnal obyčejný sirup? To se nedá stovnat! I ty nezdravé konzervy a buřtíky byly jiné. Dnes je tam ve složení jen "trochu masa pro chuť". No a samozřejmě už to probírané mléko, žádné UHT nebylo. Všechno mléko bylo jen pasterizované. I ty probírané lentilky a jejich barvy byly jiné.Nevím, možná jsem větší pamětník (starší) než vy.
 10.5Libik12 


Re: Jano, Libíku 

(30.9.2006 13:13:13)
Dagmarjano, já jsem ráda srará:)
Nechce se mi věřit, že by Nestle vyráběla speciálně škodlivé lentilky pro východní blok, aby se zbavila jakéhosi odpadu. Už vůbec nemohu věřit tomu, že v někdejší době, kdy nám třeba zatajili informaci o výbuchu Černobylu, bychom měli ekologicky celistvější informace.
Autorka článku alarmuje matky zjištěním, že výrobce pochutiny uvedl složení a nevaruje, že jisté uvedené komponenty ve velkém množství mohou podporovat vznik různých onemonění. Já tvrdím, že nechci kupovat bonbóny se seznamem případných chorob, to složení mi stačí. Je na mé odpovědnosti, jestli to sním nebo ne.
 Damila 


Re: Re: Jano, Libíku 

(30.9.2006 15:04:21)
Ne, nemyslím, že Nestlé vyráběla specielně lentilky pro východní blok. Opravdu absurdní představa.
Nevím, jestli tehdy Nestlé byla, či se tak jmenovala. Každopádně složení se změnilo, to je fakt. Tak jako u těch ostatních potravin, které jsem jmenovala.
Např. tzv. "rostlinná másla", tedy margaríny byly na západě )a před válkou snad i u nás) odpadem pro chudé rodiny. Po revoluci jsme tento výrobek dostal na naše stoly jako delikatesa. Hmm. Ale to je téma na další diskusi.
 sedamyska 


zdrave anglicke lentilky 

(1.10.2006 0:08:42)
tak jsem zrovna dneska zmercila reklamu v tv, ze lentilky prodavane ve Velke britanii uz neobsahuji umela barviva :-) pravda je, ze modra uz chybi
 Lucyena 


Kniha "Pruvodce Ecky" 

(29.9.2006 15:37:46)
Vim E954, co jim E551? aneb: pruvodcE, "Ecky" v potravinach, od Dr. Tereza Vrbova, vydano nakladatelstvim EcoHouse v roce 2001......
Vrele doporucuji vsem, kdo se snazi omezit konzumaci aspon tech nejzakernejsich Ecek. Je tam vysvetleno uplne vsechno, co clovek potrebuje o Eckach vedet (seznam vsech E, s popisem a prip. vedlejsimi ucinky.....)

Eckum zdar L.
 uspokojeny zvedavec 
  • 

zoznam a charakteristika E-cok 

(29.9.2006 17:45:00)
Mile damy,
o Eckach sa da dozvediet na Wikipedii - link:
http://en.wikipedia.org/wiki/E_Number
mate tam chemicku formulu, reakcie, ak sa to vyskytuje v prirode - kde, mozne alergicke reakcie a tiez aj v ktorych krajinach je to-ktore E-cko povolene a kde nie. Myslim, ze to uspokoji aj tu najzvedavejsiu dusu.
Prijemne citanie!
 žinča 


asi jsem divná 

(29.9.2006 20:16:53)
tak jsem si to tady celé důkladně pročetla a nevím, asi dneska nemám náladu, ale tento problém je mi naprosto ukradený. Lentilky synovi koupím tak jako tak, protože je má rád. A navíc se na těch nechutných chemických barvivech naučil poznávat barvy:-)
 Damila 


Re: asi jsem divná 

(29.9.2006 20:33:01)
No jo, dyť já je taky dětem kupuji. :-(
Ale mám při tom špatné svědomí. To je možná ještě horší , než kdybych žila v sladké nevědomosti.
Co mě rozčiluje je, že neexistuje adekvátní zdravá alternativa. Ve všem je něco.
 Pavlína&potomci 


Re: Re: asi jsem divná 

(29.9.2006 20:58:44)
Existuje - podívej se třeba na www.rozmaryna.cz . Tam nakupuji veškeré potraviny a co se týče sladkostí, syn ještě ty tzv. normální nikdy neměl. Nechci mu dávat něco, co nejím ani já :).
 Monča 
  • 

jim je sama  

(29.9.2006 21:14:46)
je mi 18 let a asi před půl rokem jsem měla deně 2 - 3 krabičky deně zahnala jsem tím depreci co jsem měla nebo spíš blbou náladu mě pomohl a že tam byli Ečka to neřeším jinak bych nemohla jíst nic ani pít možná jenom vodu z vodovodu ale tou si taky nejsem jistá
 Irena + 3 


nechápu 

(30.9.2006 10:16:26)
Diskuse mi připadá jako bouře ve sklenici vody. Zdravé a zdravě živené dítě s dostatečným pohybem trocha éček, trocha cukru, trocha UHT mléka atd. určitě nepoloží. Zdravý životní styl považuji za vyvážený soubor zdravého jídla (dostatek zeleniny, ovoce, celozrného pečiva atd. i mléčných výrobků), zdravého pití (dostatek tekutin, nejlépe vody atd.), zdravého pohybu (ne jen sportovní kroužky, ale i chůze pěšky, výlety do lesa atd.) a zdravá mysl. A ta je hlavně o optimismu, klidu a ne se stresovat složením krabičky lentilek!

Moje děti ji mají tak 1 x za půl roku a to opravdu "neumřou na otravu", i jiné sladkosti mívají tak 1x do týdne a i kdyby měli častěji, vyběhají to.
A hlavně nemají zdravotní potíže, onemocní jen velmi zřídka, nejstarší už ani nepamatuje, kdy to bylo naposledy. Dostatek vlákniny, ovoce a zeleniny a není třeba pilule. Hlavně to prostě nepřehánějte. Stejně se za pár let zjistí, že vlastně pečený bůček a chleba se sádlem našich předků byla ta nejlepší strava. :-DDD To bylo jen z legrace píchnutí na závěr. Ale studie často ruší dříve vyřčené pravdy. Nejprve se něco zatracuje, pak se zjistí, že to zas tak škodlivé není. Prostě hlavně zdravé myšlení bez extrémů.
 Damila 


Re: nechápu 

(30.9.2006 10:26:05)
Vzásadě s Tebou souhlasím.
Ale tady nejde ani tak o tloušťku, jako o ty přídatné látky. Takže nechápu větu, že to děti "vyběhají", to jako vyběhají ta "éčka"?
Taky si myslím, že pečený bůček a chleba se sádlem je pro mě přijatelnější (protože přírodní), než ta barviva apod.
Jinak máš pravdu v tom, že nic se nemá přehánět, ostatně, ono je docela nereálné to dodržovat úplně důsledně. Nicméně je třeba to vědět a vyhnout se tomu, když to jde. Nebudeme přece dělat, že to neexistuje.
 Eva, 2 dospele dcery 
  • 

Re: Re: nechápu 

(30.9.2006 12:14:52)
Lentilky jsem svém dcerám nikdy nekupovala,věděla jsem totiž o barvivách...
Je to zarážející, že se prodává takový "bonbónek" dětem, a nejsou nikde nějaká kritéria, kolik éček snese organizmus...
Ale co mne v poslední době nepříjemně překvapilo, kolik barviv, zahušťovadel atd. obsahují např. i tzv. zdravé, nízkotučné jogurty a bez cukru. Cukr tam sice neni, ale je nahrazen umělým sladidlem, aspartamem... což je také zbytečná zátěž pro tělo... Každému vřele doporučuji knižku Víta Syrového: Tajemství výroby potravin (stojí 120,- Kč, ve kt. autor čtenářům poradí, jak se mají orientovat ve všech těch "éčkách", konzervantech a dochucovadlech... Z této knižky jsem se dověděla např. i to, že v případě stabilizátora, modifikovaného škrobu E 1422 (obsahují to i jogurty Danone...) se jedná o škrob z geneticky modifikované kukuřice...
Přeji hezký den, Eva
 Katka, syn 2 roky 
  • 

Re: nechápu 

(4.10.2006 21:26:33)
souhlasím, je to hezky řečeno!!!
 Petra Stejskalová 
  • 

Éčka 

(1.10.2006 10:35:08)
Ty ečka které jmenujete,nejsou primárně nevhodná pro Vámi jmenované skupiny dětí,ale mohou u citlivějších jedinců tyto potíže vyvolat,nebo se na jejich vzniku podílet.O Éčkách vyšla skvělá kniha Víme co jíme od Terezy Vrbové.Samozřejmě nejsou vhodná pro nikoho!Ahoj a hodně ůspěchů v boji s Éčky
 Sissi 
  • 

Drobná zemědělská vsuvka 

(1.10.2006 18:40:51)
Dovolte drobný náhled do zemědělské problematiky inspirovaný vskutku "přinosným" příspěvkem s fotkou krávy s obrovským vemenem "po hormonech". Jedná se o obor, kterým se momentálně živím, takže se cítím kompetentní uvést pár dezinformací na pravou míru. Za prvé, kdyby existovaly hormony, po kterých krávě naroste obrovské vemeno, začaly by se předně dělat i pro ženy, které by za to byly ochotny zaplatit nehorázné sumy ;o) Bohužel, zatím žádný z nabízených přípravků na zvětšení poprsí nemá prokázaný efekt. Za velikostí vemene oné dojnice nejsou hormony, ale desítky let šlechtitelské činnosti, na fotce máte tu čest s plemenem holštýnský černostrakatý skot. Tyto krávy, jak už jejich fyzická konstituce napovídá, jsou velice citlivé na životní podmínky, protože skoro veškerou svou energii vkládají do laktace, proto se jim v našich zeměpisných šířkách příliš nedaří, chovají se spíš na alpských pastvinách, kde od nich potom pijete zaručeně zdravé a všeobecně vychvalované "alpské mléko". Několik chovatelů těchto krav u nás je, ale naprosto převažuje klasické české plemeno český strakatý skot a jeho kříženci. Typičtí představitelé plemene vypadají nějak takhle: http://www.cestr.cz/engine-print.php?file=www/cz/plemeno/informace.html Povšimněte si prosím toho olbřímího vemene vyhnaného hormony :o)
Ještě dodám ohledně tajemného UHT mléka, že je to skutečně mléko bleskově zahřáté na vysoké teploty, které je co se týče živin plnohodnotnější, než "mléko od krávy", které si přinesete domů a zcela samozřejmě v kastrolu převaříte. Nepřevařené bych rozhodně pít nedoporučovala. Jediné, co technologií UHT mléko ztrácí, jsou bakterie mléčného kvašení, ano, proto se tato úprava s mlékem dělá, aby se ztratily bakterie. Nelze dost dobře zachovat ty "hodné" a zabít jen ty "zlé". Komu záleží na probiotické hodnotě mléčných výrobků, neměl by volit mléko, ale jogurty a kysané výrobky, které bakteriální kulturu mají, ale uměle vykultivovanou, tudíž bez choroboplodných zárodků.
 b+h 
  • 

Bovine Growth Hormon (BGH) je 

(1.10.2006 19:17:11)
hormon, ktery se pouziva k zvysene produkci mleka... takze kravy s velkymi vemeny jsou skoro temer napichany temito hormonalnimi leky, ze kterych zeny take mohou dostat rakovinu - nevim kdo z vas umi anglicky, ale pisou to na teto strance (vcetne dalsich fotografii): http://www.hfa.org/campaigns/dairy.html
 Sissi 
  • 

Re: Bovine Growth Hormon (BGH) je 

(2.10.2006 11:13:57)
Vy žijete v Americe? Tahle debata se pokud vím týkala evropské situace. V Evropě se žádné hormony na zvýšení produkce čehokoliv SAMOZŘEJMĚ nepodávají. A žádný hormon na zvýšení produkce neudělá z normálního malého vemene monstrum, které se nevejde mezi nohy, za tím si stojím.
 b+h 
  • 

Re: Re: Bovine Growth Hormon (BGH) je 

(2.10.2006 17:22:51)
nevim, ale nemeli nahodou nedavno v anglii nejake problemy? nedovazi se obcas mlecne vyrobky z evropske unie? co se vi o dovazenych vyrobcich?

sice ziju v zahranici, ale do ceska jezdime a moje dite se stravuje po cesku temer 2 mesice, takze me toto velice zajima, chci, jako mama co se zajima o zdravou stravu, vedet, co priste zasemoje dite bude jist, az prijedeme za rodinou... na me tolik nezalezi, ale co ji moje dcera je pro mne velice dulezite...

nicmene snad maminky neopovrhnou nekolika informacemi, aby vedely o co se jedna a v pripade, ze by nekoho neco podobneho napadlo (i kdyz je silene mala pravdepodobnost), aby proste mohly proti tomu bojvat...
 Christianna + 3 kulíšci 


Re: Drobná zemědělská vsuvka 

(4.10.2006 9:53:35)
Děkuji, už dlouho mám chuť se vyjádřít, jsem z oboru, a líp bych to nenapsala.
 Lali, dcera 2 r. 
  • 

věděli jste to? 

(1.10.2006 20:34:36)
Dovolím si kratičkou poznámku ke zmiňovanému E120: věděli jste, že se vyrábí z hmyzu?
Tedy záležitost nepřijatelná pro vegetariány? ....
 Damila 


Lali 

(1.10.2006 21:26:38)
Pokud vím, vegetariáni nejedí maso. Hmyz nemá maso.
 10.5Libik12 


Re: věděli jste to? 

(1.10.2006 21:36:23)
Lali, vegetariáni nejsou žádná fanatická sekta, jenom pochopili, že maso není zdravé a je pro ně nepřijatelný i brutální způsob jeho výroby. Ani jeden z těchto základních důvodů pro vegetariánství nemá s hmyzem co dělat:)
 Sylvie 


Re: věděli jste to? 

(1.10.2006 21:57:41)
Děkuji, přesně tohle jsem nad svojí krabičkou lentilek potřebovala vědět ;o)

S.+++
 b+h 
  • 

DOBRE A SPATNE Ecka 

(1.10.2006 22:10:11)
Tak devcata, Lali mi dala brouka do hlavy a hned jsem udelala pruzkum - to "jeji" ecko JE vyrabene z hmyzu... tady je jedna stranka v anglictine - ecka vypsana CERNE, jsou DOBRE ---- a ecka vypsana CERVENE jsou SPATNE ecka... take tam jsou vypsane zeme, ve kterych pouzivani techto e-cek je zakazane...

nektere e-cka se vyrabi z uhlelnateho teru (coal tar derivative), avoid it = nepouzivajte,

E160(d)# (dobre ecko) muze napriklad snizit rakovinu
E161(g)# (dobre ecko) - avsak vyrabene z peri plamenaka
E170# - je dobre ecko, vyrobene z mineralnich soli, ALE ve vysokych davkach muze byt toxicke

kde vidite napsane: toxic at "high doses" = toxicke ve vysokych davkach
 b+h 
  • 

Re: DOBRE A SPATNE Ecka 

(3.10.2006 2:03:06)
zapomela jsem prihodit odkaz - http://www.thebabysamshow.com/Vits_Minerals/Food%20Coloring.htm
 Drakuša 


Lentilka a ty další barvičky 

(2.10.2006 8:22:35)
Milá Kateřino,jsou věci, které mě děsí úplně stejně! Moje tchyně, která by vnoučátkům snesla modré z nebe, jim z veliké lásky kupuje všechna možná "pitíčka", která jim moc chutnají... Přestože je tchyně promovaná pedagožka, asi jí moc nedochází, že bumbání, po kterém mé šestileté dceři nejde skoro 2 dny umýt kroužek kolem pusy (bývá červený, žlutý, oranžový...,) asi bude pouze koncentrát barviv a chemie. Jenže, když hlesnu, že to je pěkný sajrajt, hned oponuje, že tomu dítěti nic nedopřeju a že kdyby to bylo závadné, tak to přece neprodávají! No - kdo má pravdu???
 Terina 
  • 

Re: Lentilka a ty další barvičky 

(2.10.2006 8:36:46)
Jo tohle piticko (myslim Jupik) vcera bumbal muj synovec, ukaplo mu na kredenci a červenej flek tam zustane asi navzdy. Babicka mu radsi pripravi ovocnej caj, tam je snad sajrajtu min...
 Sylvie 


Re: Lentilka a ty další barvičky 

(2.10.2006 8:40:42)
He he, Drakušo :o) Zrovna dneska jsem prvně slyšela o ortorexii, což je porucha příjmu potravy, asi jako anorexie či bulime. Česky řečeno je ortorexie posedlost zdravou výživou. Jen počkej, až se tenhle termín rozšíří mezi babičkami, ty zas budou mít v ruce bič na rodiče svých vnoučátek

S.+++
 Lída+2 


Tak to tak nepitvejte 

(2.10.2006 10:17:03)
Se zájmem jsme si to přečetla.

Starší dítě jsme udržela od bonbonů a čokolád a všeho do 3 let. Mladšího cca 2-2,5let.
Kdykoliv jim někdo něco přinesl. Zabavila jsme to a nahradila sušeným ovocem. To obě rádi...)nyní už méně).

Lentilky jim dopřeju 1x měsíčně. Dostávají je od babičky.

školní mléko-ano kupuji ho. Sladké je,ale Smilky né až tolik jako Kravík- ten je sladkej přímo odporně...

Jupík a spol- vylívám a nahrazuju vodou. Naštěstí v dnešní době dětem láhev nestačí...takže přecházíme na něco jiného.Jo a nedávno babička koupila v Plusu něco zelenýho- jsme to vylila... a dřez jsme myla ještě za 2 dny...

Potom- na tábor dítěti nedávám ani vitamíny,ani jogurty nic... má kapesný a když jsou do města mají rozchod. Zajde do potravin a koupí si třeba jogurtové mléko...tolik rozumu pobral už i v první třídě jedenkrát si ho koupil, protože mu to chybělo. řídí se vlastní chutí...tak by to mělo být asi se vším ne?
A za 14 dní na táboře se vrátil jen maličko pohublý. Jinak zcela zdravý.
jinak na táboře jim servírovali každej den nějaké ovoce a zeleninu 3x týdně..takže žádný problém.

jedí jen bílou hollandii- a občas se lžičkou granka...kupodivu o to mě uhání dětiu každý večer

Myslím si, že čím víc se v tom pitváme . Tím víc se nervujeme a škodíme si....

dyž kluci příjdou a řeknou, že mají chuť na čokoládu dostanou ji. Ale není to moc často...
 Katka, syn 2 roky 
  • 

Re: Tak to tak nepitvejte 

(4.10.2006 21:35:49)
a víte o tom, že ovoce sušené(kupované) obsahuje oxid siřičitý?To není pro děti to pravé ořechové.Samozřejmě, něco jiného je ovoce usušené doma.
 Vanda, 2 dcery 
  • 

Co vlastně jíst? 

(2.10.2006 10:32:56)
Tak nevím, nevím. Když to tu pročítám, tak vážně nevím, co vlastně bych měla dětem dávat jíst, abych jim neublížila. Asi jen zeleninu a ovoce. Ale to by se mi starší dcera asi brzo ztratila před očima. Dostat do ní ovoce je veliký problém už od mala. Sladkosti dávám dětem nerada, většinou to za mě zvládají babičky. Bohužel. Nevím, čím bych jim nahradila mléko, jogurty a sýry. A navíc - ve školce i ve školní jídelně se mléko a mléčné výrobky dávají. Takže, jak vyloučit mléko z dětského jídelníčku? A jaká strava je pro děti nejvhodnější? Dnes jsou snad ve všem škodliviny a bio potraviny nejsou zrovna nejlevnější a navíc na malých městech nejsou k dostání. Jak to řešit? Jedině kompromis. Od každého trochu jim snad neublíží.
 Christianna + 3 kulíšci 


Mléko 

(4.10.2006 9:48:02)
Neustálé zatracování mléka mi připadá velmi, ale velmi hloupé. Jsem vystudovaná "výživářka". Mléko patří sice mezi potraviny s vyšší možností alergizovat, ale současně obsahuje velmi důležité, cenné, stravitelné látky, takže pokud někdo netrpí přímo alergií na některou jeho složku, nevidím důvod, proč je nepít, a nebo alespoň jíst zakysané mléčné výrobky.
Pasterizací se do mléka nedostane žádná jiná látka, jde o umrtvení některých jeho složek, bohužel kromě např. škodlivých mikroorganismů i termolabilních vitamínů. Je proto lépe konzumovat mléka s kratší dobou trvanlivosti, což platí obecně pro všechny mléčné výrobky.
 Michal, 29 let, 2 děti 
  • 

Dostupná fakta a co s nimi 

(3.10.2006 12:43:26)
Vyhláška č. 304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin - velice dobře přehledná s tabulkami je na stránce: http://www.szpi.gov.cz/cze/article.asp?id=57201
To je co se týče legislativy.

Dále doporučuji už někde v příspěvcích zmíněnou knihu "Tajemství výrobců potravin". Autor: Ing. Vít Syrový, 76 stran, rok 2002, vydal: Ing. Vít Syrový, ISBN: 80-238-8599-5.
Tato kniha vám poví něco víc o účincích jednotlivých látek a najdete zde praktický tahák, který vám pomůže při nákupech.

Vyhláška stanovuje u některých látek jejich nejvyšší povolená množství. Proč? Aby nás výrobci potravin, kteří potřebují aby jejich výrobky byly barevné, čerstvé, kypré, neplesnivé a jánevímcoještě, neotrávili. A to je vše. Tyto látky jsou povolené proto, protože se jimi v množství, ve kterém jsou v dané jedné potravině neotrávíte. PROSÍM POZOR! Tímto neobhajuji tyto látky. Pouze zmiňuji fakta. Z vyhlášky nevyplývá nic o alergiích, zánětech, hyperaktivitách apod. Pro tyto případy doporučuji onu knihu.

Přeju bystrou mysl a šťastnou ruku při nákupu a trpělivost s laskominami od prarodičů :-)

 Ewcia+Kuba+Maty+Katy+Dany+Míša 


Nestlé 

(18.10.2006 14:30:43)
Tak to já proti Nestlé teda něco mám. Tahle společnost se chová tak neeticky, že barvičky v lentilkách jsou ještě slabá káva.

Kopírováno z diskuse "Kojení" na www.lide.cz:

"Může být produkt, který vyžaduje nezávadnou čistou vodu, dobrou hygienu, dostačující rodinný příjem a gramotné rodiče, aby mohli postupovat podle návodu, řádně a bezpečně užíván v oblastech, kde je voda kontaminována, splašky jsou vedeny ulicemi, kde je neuvěřitelná chudoba a vysoká negramotnost?

V roce 1978 firma Nestlé připustila, že ne. Naneštěstí, když se dnes zeptáme na totéž, odpověď je stále stejná: "Ne."

Dle údajů WHO a UNICEF zemře každoročně okolo 1,5 milionu dětí, protože nebyly kojeny. Na mnoha místech světa nekojit znamená volit mezi životem a smrtí. Tam, kde je voda nebezpečná, příprava umělé výživy rovná se vystavování kojenců infekcím nejrůznějšími bakteriálními onemocněními, nejvíce obávanou diareou (průjem), která má za následek dehydrataci a následnou smrt tisíců kojenců ročně. A další miliony dětí trpí infekčními nemocemi a podvýživou, nikdy nedosahují svých možností, protože nebyly kojeny. Celosvětový pokles kojení a následující nárůst „komerčněgenetické podvýživy“ jsou částečně přisuzovány agresivní marketingové kampani průmyslu produkujícího náhražky mateřského mléka, dětské umělé výživy a dětské potraviny. Aby čelila tomuto nebezpečnému trendu, schválila WHO mezinárodní obchodní kód, navržený pro ochranu kojení a zajištění řádného užívání náhradní stravy, pokud je to nutné.

Takzvaný Mezinárodní kód stanovuje striktní směrnice, jež nedovolují propagaci kojenecké výživy na veřejnosti, propagaci kojenecké výživy v celém zdravotnickém systému, přímý kontakt mezi společnostmi tuto potravinu vyrábějící a matkami, a zajišťuje řádné označení produktů, které popisuje výhody kojení a nebezpečí kojení z lahví.

Navzdory faktu, že Nestlé slíbila, že se přizpůsobí Mezinárodnímu kódu WHO, rozděluje společnost velké množství kojenecké výživy zdarma do porodnic a na novorozenecká oddělení, distribuuje výživu zdarma těhotným ženám a čerstvým matkám, mylně informuje o krmení kojenců a snaží se nalákat pozornostmi a dárky pracovníky ve zdravotnictví. V Bangladéši, Brazílii, Mexiku, Rusku a Jižní Africe dostávají v nemocnicích matky a novorozeňata bezplatné vzorky Nestlé výživy. Zdravotníci dostávají dárky jako například pera, kalendáře a stolní sady v Chile, Kolumbii, Španělsku a Zimbabwe, na Vánoce jsou zaměstnanci zdravotnictví podpláceni dárkovými koši od Nestlé.

Firmě je dobře známo, že náhradní výživa je v chudých částech světa nebezpečná. Tak proč tedy své produkty propagují právě tam? Nemilou pravdou je, že každá kojící matka představuje pro společnosti s umělou výživou konkurenci. V čem se stala tato hra smrtelně vážná je, že se Nestlé snaží odsoudit matky na celém světě do spolku nebezpečných stravovacích praktik.

Jako největší producent dětské výživy na světě stanovuje firma Nestlé standarty pro toto odvětví průmyslu. Aktuálně, raději než aby šla dobrým příkladem, je největším porušovatelem Mezinárodního Kódu WHO. Účastníci Bojkotu společnosti Nestlé odmítají kupovat jakékoliv produkty této firmy, aby zapříčinili jakýsi tlak na společnost tím, že po světě šíří špatnou publicitu a snižují poptávku. Tento Bojkot bude propagován a zveřejňován do té doby, než bude Nestlé donuceno změnit svou obchodní taktiku a začne jednat eticky."

(originál v angličtině je na www.ibfan.org)

Smutné, když si člověk uvědomí, že první umělé mléko bylo vyrobeno zakladatelem této firmy právě proto, aby zachránilo život dítěti, které nemohlo být kojeno...:-(
Moc se omlouvám za tu délku, ale myslím, že je to důležité...
Ewcia
 Zora 
  • 

Re: Nestlé 

(12.11.2006 19:07:59)
Tak to snad no comment...
Nevím proč na mě obsah Tvého mejlu působí tak militantně a nenávistně...
Mimochodem, dala jsem si tu práci a schválně se zeptala naší dětské lékařky, co mi může nabídnout od které mlíkové firmy.
Kromě kupy reklamních, ale i vzdělávacích materiálů na příkrmy to byly také jednoporcové vzorky kojenckých mlék.
ALE: Nejvvětší bednu měla paní doktorka s mléky Nutrilon 1. Od Nestlé měla pár sáčků Beba 2. Není to náhodou tak, že i u nás je zakázána propagace počátečních mlék, tedy těch s označenním "1"??? Že ti potom nevadí Nutrilon? Možná bychom radši měli řešit naše kojící matky než Afriku...
 Maryam,dcerak 5m 
  • 

Re: Nestlé 

(6.1.2007 0:25:47)
Musim potvrdit, ze je pravda, co jsi napsala o te propagande. Tady v USA, kde bydlime, v porodnici davaji domu takovou tu tasku, co si do ni pak muzes davat veci pro mimi na cesty a v ni je vetsinou lahev,umela vyziva v prasku nebo jiz tekuta, pripravena ve flastickach a spoustu letaku a rad pro maminky a to nejen od Nestle. Zde je spousta firem, takto propagujici sve produkty-umelou vyzivu pro kojence. Me samotne domu chodi spusta jejich letaku i s predplacenymi seky na koupi umele vyzivy vetsinou od 1 do 8 dolaru za baleni a taky jsem dostala i vzorky umele vyzivy - 2 krabicky suseneho mleka a to jsem si o to ani nikde nepsala. Jinak vidim hodne matek kolem sebe, co nekoji. Pripada mi, ze je jim pohodlenjsi dat diteti flasku. Ja jsem byla zasadne uz od pocatku tehotenstvi jen pro kojeni. Ani to prostredi, kolem matky, nijak zvlast nepodporuje v tom, aby kojily. I od statu, kdyz nemaji prachy, tak dostanou na umelou vyzivu.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.