| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Sport a pohlavní styk během těhotenství

 Celkem 93 názorů.
 Maru + Dan 02/06 
  • 

Proč být tak úzkostlivá? 

(11.9.2006 11:55:30)
Riziko pádu je i při normální chůzi, zvláště v zimě na náledí a s velkým bříškem. Nesouhlasím, že např. jízda na kole nebo na běžkách by se měla opustit zcela. Na kole jsem jezdila do 5 měsíce těhu, i do kopce (ne moc prudkého). Na běžkách v 7. měsíci, po rovince na okruhu, byl to moc příjemný pohyb. (Pozn.: do vrcholové sportovkyně typu Katky Neumannové mám hooodně daleko). Lepší rozumně sportovat a být v psychické pohodě, než strádat při povolených procházkách...
 Linda, 1 dcera 
  • 

Asi tak.... 

(11.9.2006 12:19:37)
Po přečtení článku mám pocit, jako by jediný povolený sport byly šachy :-))) Já zas hrála do 5. měsíce tenis a taky to bylo v pohodě. Na kole bych jezdila i déle, kdyby u nás byly pořádné cyklostezky - ale třeba v Dánsku jsem běžně viděla na kole ženy v hodně pokročilém stádiu těhotenství. A proč by se nemělo při sportu zadýchat?!! Bydlím v domě bez výtahu a zadýchám se pokaždé, když jdu nahoru :-)
 Jajus 
  • 

Re: Nesouhlasim 

(11.9.2006 12:40:27)
Pohyb jiste ano, ale opatrnosti nikdy neni a skodu. Proc rikovat pad zrovna, kdyz je zena zodpovedna za jineho tvorecka? Neni to od ni trochu sobecke, ze misto na nudnou prochazku jde na tenis?
Zadychat se neni na skodu, ale jen mimo tehotenstvi. V tehotenstvi dochazi pak ke snizenemu privodu kysliku k plodu a z kyslikoveho dluhu matky nastava fetalni hypoxie, ktera muze mit vliv na jeho vyvvoj.
S temi latkami ve spermatu je to pravda, skutecne obsahuji nizke mnozstvi latek, ktere pusobi kontrakce, takze radeji s ochranou-uz kvuli infekci nebo obcas ci na konci tehotenstvi.
 Blanimour 


Zadýchat? Klidně! 

(11.9.2006 14:08:57)
Jako sportovkyně jsem nastudovala spoustu materiálu o pohybu v těhotenství. Nemohu už bohužel jmenovat zdroje, to už se mi z hlavy vykouřilo, ale většinou z toho vyplynulo, že pokud je žena trénovaná, tak při zadýchání žádná hypoxie nehrozí. Nedávno jsem četla rozhovor s Ludmilou Formanovou (kdo si už nevzpomíná, je to naše mistryně světa na 800 m) a ta běhala do šestého měsíce 8 km denně. Já takovou odvahu neměla, ale prakticky do začátku 9. měsíce jsem se udržovala každodenní, velmi svižnou chůzí do kopce, popřípadě velmi intenzívním plaváním, a měla jsem naopak pocit, že mi to dělá velmi dobře. Akorát jsem mohla plavat jenom kraula, protože je to plynulejší pohyb. Prsa jsou trhanější, víc se mi při nich pohupovalo břicho a to mi nebylo příjemné. Na začátku jsem také zkoušela hrát volejbal (hraji jej závodně), ale zhruba od 3. měsíce mi to začalo vadit - ani ne kvůli otřesům (když má člověk dobrou techniku výskoku, tak nejsou tak hrozné), ale při odrazu se hodně zapojují břišní svaly a to mi bylo nepříjemné. Prostě si myslím, že by se každá žena měla řídit svými pocity - tělo si samo řekne, co mu vyhovuje a co ne.
 Iva , Klarka 8mes 
  • 

Re: Zadýchat? Klidně! 

(11.9.2006 14:20:42)
Souhlasim, zalezi na tom jaky ma clovek zivotni styl pred otehotnenim. Ja sama jsme vrcholova sportovkyne a behem pvnich 3 mesicu tehotenstvi jsme trenovala 8hod denne a ve tretim mesici jsme se zucastnila MS ( provozovala jsme synchronizovane plavani) . Nastesti patrim mezi ty stastne co jim nebyva spatne, ale ze by se tehotna zena nemela zadychavat to vubec neni pravda, naopak je pri rozumne zatezi pak clovek na porod alespon fit. Po te jsme az do porodu pravidelne plavala a jezdila na kole. Mam krasnou zdravou dcerku a rozhodne neprodelala nejakou hypoxii.. Pokud je clovek na pohyb neustale zvykly, tak pak neni lemnnosny hybat se i po porodu a shazovat nabrana kila. Takze maminky vztavat a hybat se:))
 bejbina 


U každé ženy je to jiné 

(12.9.2006 8:17:56)
Nejsem vrcholová sportovkyně, ale lenoch také ne. Před prvním těhotenstvím jsem cvičila 3x týdně aerobic a jezdila na silničce do práce 35 km a k tomu denní svižné procházky se psem tak na hoďku. Takže kondičku jsem měla v pohodě. Po otěhotnění jsem se držela hesla ,,těhotenství není nemoc". Ale aerobic jsem vynechala kvůli otřesům, kolo jsem po silnici už taky s břichem neproháněla, je to riskantní i kvůli provozu. Zůstaly hlavně procházky a to několikahodinové. Pak náběr plodové vody. Procházek jsem se nevzdala. Pak následoval porod v 34 týdnu těhotenství. Nemyslím, že by za to mohli moje mnohakilometrové procházky, ale byl to jeden z faktorů. Vše dopadlo dobře, ale druhé těhotenství už jsem se opravdu hlídala. A kolegy manželka si zalyžovala ke konci pátého měsíce těhotenství, upadla a zbytek těhotenství byla v nemocnici na lůžku na udržování. Neříkám nehýbat se a zbytečně se hlídat, ale asi vše s rozumem. A dobré pocity taky nejsou vše. Nic mi nebolelo, žádný problém jsem neměla a předčasný porod byl pro mě velké překvapení. Druhé dítě jsem bez problémů donosila.
 Lucka 
  • 

Re: Zadýchat? Klidně! 

(19.11.2006 13:03:47)
Má někdo zkušenost s jízdou na koni v těhotenství. Jsem v 6. týdnu a mam doma 4 koně, zatím mi ježdění problém nedělá, ale všichni kolem mě mě straší, že už jezdit nemám, ale kamarádka jezdila do 5. měs. Předem děkuji za jakékoliv rady.
 Lucka 
  • 

Re: Jízda na koni 

(3.9.2009 12:56:40)
Ahoj,
s jízdou na koni je to podle mě dost individuální.Mám kamarádku co jezdila do 4měsíce a byla v pohodě.Ale já mám opačnou zkušenost.Mám doma dva koně,doktor mi řekl,že jezdit klidně můžu,pokud se cítím v pohodě.A já cítila.Jenže pak jsem v 9tt potratila a nestačila jsem se divit.Nevím zda to bylo ježděním,třeba byl problém uplně jinde.Ale pokud máš možnost,aby ti koníky někdo jezdil radši neriskuj.Já jsem ted znova těhotná,dost jsme si s manželem užili než se zadařilo a odzačátku mi koníky jezdí kámošky.Už mi to za to nestojí.Miminko si moc přejeme.To víš,že je to pro mě těžké hrozně jim závidím,jsem na jízdě na koni závislá.Ale to vydržím a pak si to užiju dvojnásob.Přeji at je vše v poho.Pa Lucka,Lanc a Lola
 hamouzek 


Re: Zadýchat? Klidně! 

(27.11.2006 14:13:09)
Dobrý den,
jsem moc ráda, že máte takový přístup k těhotenství, že ho považujete za zcela normální a přirozenou součást života, a také s radostí a s úsměvem souhlasím s Vašim názorem, cituji: " Poslouchat svoje tělo, ono si řekne co je pro něho dobré a co ne !"
Děkuji a přeji Vám plno optimismu a chutí do dalších proudů životem !!!

S pozdravem Andrea / 1/2 4 měsíce :-)
 myshka 
  • 

Re: Re: Nesouhlasim 

(11.9.2006 17:09:34)
Tak jsem to na internetu hledala a našla. Hypoxii plodu NEZPŮSOBUJE kyslíkový dluh matky, ale (viz http://www.porodnice.cz/default.asp?rubrika=3&podrubrika=722):
"Příčin vedoucích ke vzniku intrauterinní hypoxie je celá řada a jsou způsobeny faktory mateřskými, placentárními, pupečníkovými i plodovými. Lze je rozdělit do tří skupin:

1. stavy snižující přívod O2 do uteroplacentárního prostoru – chorobné stavy matky:

* hypotenze,

* anémie,

* šokový stav (hemoragie, alergie),

* kardiální dekompenzace,

dále děložní hyperaktivita nebo protrahovaný porod (snížená perfúze dělohy);

2. poruchy fetoplacentárního oběhu: placenta praevia, abrupce placenty, komplikace pupečníku (strangulace, pravý uzel, komprese, torze), insuficience placenty (preeklampsie, diabetes mellitus, přenášení);

3. fetopatie: vrozené vývojové vady plodu, morbus haemolyticus neonatorum."
 Olina 
  • 

Škoda, že jsem to o tom zadýchání nevěděla dřív, 

(11.9.2006 21:09:18)
Škoda, že jsem to o tom zadýchání nevěděla dřív. Mohla jsem mít dneska ještě vychytralejší dítě, kdybych byla hezky ležela na kanapi a tu a tam natáhla nožku.
Všeho s mírou a důvěřovat svému tělu, milé přítelkyně. To bychom nebyly příliš dokonale vybaveny pro mateřství, kdyby nám nějaké to zadýchání ohrozilo život miminka.
Musím si ten článek znovu přečíst. Fakt není z roku 1860?
No hlavně, že těhotenství není nemoc
 Itica 


Re: Asi tak.... 

(16.9.2006 10:33:00)
Zadýchat by se těhotná žena neměla, protože s jejím pulsem vstoupá i puls miminka a pokud se dostane puls matky přes 120, může tím ohrozit život miminka. TO je ale věc docela známá. Proto sportovat ano, ale jen lehce. NO a jak už se někdo zmínil, každá jsme jiná a tak každá těhotná nemůže sportovat. Osobně jsem musela být doma v klidu a schody mi dělaly problémy. Znám ale i takové, co musely celé těhotenství proležet, aby nepotratily. Takže opravdu je to velmi individuální, ale osobně zastávám názor, že radši oželím trochu sportu, než riskovat, že při něm potratím nebo předčasně porodím. J.
 Sonja 
  • 

Re: Proč být tak úzkostlivá? 

(15.9.2006 13:53:09)
maminka nechtela, abych se narodila na prazskem vzduchu, tak jsem se mela narodit na chate. Skoncilo to tak, ze jela v 9 mesici na kole 10 km do porodnice a pry uplnw v pohode:)
 Hana 
  • 

na sex opatrně 

(11.9.2006 12:02:30)
No, co se týče sexu, my jsme museli být fakt opatrní, a to jsem nijaké velké komplikace neměla, jenom jsem na mužské hormony obsažené ve spermatu citlivá. Po každé "nechráněné" souloži v těhotenství jsem měla chvíli bolestivé stahy, ke konci i bolestivé poslíčky a taky jsme tím vyvolali porod. Pokud jsme použili prezervativ, tak jsem měla příjemný orgasmus bez dalších následků.
 Rebeka 2 děti 
  • 

je to individuální 

(11.9.2006 12:42:31)
..myslím,že je to hodně individuální. Jsou sportovně založené ženy,které mohou bez problémů sportovat tak dlouho jak jen jim to rostoucí bříško dovolí a nemají žádné negativní pocity.Pak jsou nastávající maminky,které první 3-4 měsíce zvrací/pomyšlení na sport?Pomyšlení na sex? Ha ha../a jak se přehoupnou do druhé poloviny těhotenství, jsou rády, když si dojdou nakoupit a ke konci podobny kuličce je bolí pomalu každý krok. Já bohužel patřím spíše k té druhé polovičce-jen sexík mne bavil,ale kvůli opětovně se vracejícímu krvácení jsem ho měla zakázaný/ach jo/.A tak si myslím,že se dá jezdit na kole i běžkách-když to nedělá nastávající mamince problém. Já jsem nasadila ostřejší chůzi a už jsem jela s krvácením do špitálu :-( - dětičky ale vše přestály skvěle a jsou krásné,zdravé,milé a chytré :-)
 farky 


Re: je to individuální 

(11.9.2006 13:37:45)
ja se k tomutu muzu taky vyjadrit.nejak me nenapadlo,ze bych vubec mela omezit sport,jsem asi v 34 nebo 35,plus minus,samozrejme nepocitam jizdu na koni,a pod.ale v podstate kdyby mi to manza nezakazal,tak bych byla schopna vyjet ven i na tech bruslich.ale konecne vysvitlo o vikendu slunicko a tak jsme si vyjeli na pivo na kolech a muzu rict,ze pri navratu to nebylo zrovna nic prijemneho.na kole v pohode,ale kdyz jsem slezla,tak jsem netusila co se se mnou deje.ale osobne si myslim,ze kdybych vytahla svuj linej zadecek trochu casteji na kolo,ze bych byla v pohode,ale muzu se mylit.
 Rebeka1.K 
  • 

Re: Re: je to individuální 

(11.9.2006 13:52:03)
..v těhotenství tělo začíná zadržovat větší množství vody,dochází k hormonálním změnám,tak si nemyslím,že by vaše negativní pocity byli jen z toho,že jste třeba delší dobu na kole nejela..osobně bych příště to kolo vynechala - prostě tělo samo říká ne- ostatně,těhotná budete jen chvíli-po narození děťátka si to můžete bohatě vynahradit a jste-li sportovní rodina existují dnes i takové bezva vozíčky na mimi zapřáhnout za kolo -přeji hodně štěstí :-)
 Gabriella 
  • 

na kole... 

(11.9.2006 13:33:32)
Kamarádce doktor zakázal jezdit na kole. Prý ten pravidelný pohyb nohou - kolena nahoru dolů... může způsobit že se po dobu jízdy dítě v břiše pootáčí pořád stejným směrem a tím se přetočí/překroutí/obtočí okolo ručky nebo nožky pupeční šňůra.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: na kole... 

(11.9.2006 13:37:54)
Gabriello, nebude to nějaká pitomost? Když si to zkusíš představit čistě mechanicky... A navíc: plno žen v těhotenství jezdí na kole a žádné takové problémy nemají.
 Ludi 
  • 

Re: Re: na kole... 

(11.9.2006 18:50:21)
Já si taky myslím, že to s tím překrucování dítěte nebude tak žhavý. Mě doktorka nedoporučovala jezdit na kole první tři měsíce, protože prý při těch otřesech může dojít k potratu. Později už mi nic nezakazovala. Nechala to na mě. Taky to bylo asi tím, že jsem měla naprosto bezproblémové těhotenství. Tedy do osmého měsíce. Ale to už jsem opravdu nedosáhla na řídítka, takže jsem nejezdila :o)
 Gabriella 
  • 

Re: Re: Re: na kole... 

(11.9.2006 21:27:31)
Jestli to je nebo není pitomost netuším, já doktor nejsem, ale je fakt že kamarádku (a následně i mně) ta rada tehdy docela překvapila.
A omotaných nebo různě překroucených pupečníků i uzlů na pupečníku bývá u porodů dost, ale z čeho to přesně je - kdo ví. Většina těch pupečníků dítě nijak netrápí a kyslíku i tak vedou dost (aspoň co vím od mnoha kamarádek, jejichž dětí se to týkalo), ale kdysi mě překvapila jedna maminka s postiženým asi čtyřletým kloučkem. Hošíček měl zakrnělou jednu ručičku a maminka vysvětlila, že v prenatálních časech prý měl okolo ní ovinutý pupečník, ruku to uskříplo a nenarostla správně. Koukala jsem jak blázen, nic takového jsem nikdy neslyšela. (Tedy nezírala jsem vykuleně na tu maminku, tu by to asi nepotěšilo, ale překvapená jsem byla docela hodně.)
 Lavanda 


Zaškrcení pupečníkem 

(12.9.2006 7:54:17)
Pupečník nebo také plodové obaly můžou ve velmi vyjímečných případech končetinu i doslova amputovat.
 Yuki 00,03,07 


to se to mluví 

(11.9.2006 14:24:30)
to se to mluví, hlavně těm, které ani neví jak, a už jsou těhotné. Ale ty, které už si nějaký problém zažily tolik odvahy a lehkomyslnosti nemívají.
Riskovali byste cokoliv po umělém oplodnění, třeba třetím pokusu, po potratech, nebo když se miminku něco stane po porodu? asi těžko, tak nekritizujte ty, kdo nemají odvahu a třeba k tomu mají dobrý důvod. Pro ně je asi tento článek, aby věděly, na co všechno si dát pozor. Vy, které jste v pohodě a můžete cokoliv si toho važte a užívejte. Není to samozřejmé.
 Jajus 
  • 

Re: to se to mluví 

(11.9.2006 15:03:54)
Krasne napsane. Tem co nemeli problem s otehotnenim, nevedi co to je kdyz to nejde nebo jsou problemy. Vytahovat se tu, ze do X mesice tehotna behala, skakala atd. neni znak vykonnosti ci hrdinstvi, ale cileho hazardu a neopatrnosti k miminku. Pri zadychani samozrejme k hypoxii plodu dochazi-kysliku nema dost v te chvili zena=i plod. Samozrejme, ze nekterym detem to v rozumne mire nevadi, ale neni to pravidlo a ja bych to neriskovala. Plod je zavisly jen na tom, jak se k nemu chovame, jak se k nemu budemem chovat je ale na kazde zene...
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: to se to mluví 

(11.9.2006 15:29:29)
Zajímavé - já jsem jízdu na kole konzultovala se svým gynekologem, a ten mě opakovaně ubezpečil, že pokud těhotenství probíhá v pořádku, není žádný důvod na kole nejezdit. Jediné nebezpečí, které hrozí, je pád. Takže jsem na kole jezdila do šestého měsíce (nechlubím se, a ani jsem neźaregistrovala, že by se ostatní maminky chlubily, pak už jsem to neudýchala, tak jsem se na vykašlala. Pokud těhotenství neprobíhá, jak by mělo, nebo je z nějakého důvodu rizikové, sportování na místě opravdu není a je dobré být co nejvíce v klidu.
 Kvíčala 
  • 

Re: Re: to se to mluví 

(11.9.2006 15:34:18)
Tady nikdo nekritizoval těhotné, které se rozhodly nesportovat.

Naopak teď se tu dočítám o lehkomyslnosti, vytahování se sportem (taky jsem si nevšimla) a o tom, že ostatním "se to mluví"...

Zajímavé a příznačné pro diskuse pod články.
 farky 


Re: Re: Re: to se to mluví 

(11.9.2006 15:44:08)
teda ze se to zvrhne v takovou diskusi to jsem necekala.ja to beru tak,ze kazdy dela to,na co se citi,a kdyz se citi nekdo na behani v sestym mesici (to je jen priklad) tak at si beha.jenom jsem chtela pridat svuj nazor o jizde na kole,ze me nenapadlo,ze bych mela sport nejak omezovat a pritom mi ta jizda nesedla
 Maťa. 


Jajus! 

(11.9.2006 16:31:01)
Reagujem na Tvoj príspevok. Ja som MALA PROBLÉM OTEHOTNIEŤ A FILÍPKA MÁME PO IUI.

Takže som viac než fundovaná zareagovať práve na Tvoj príspevok.

Prečo by sa mala žena obmedzovať ak nemá závažné komplikácie?

To, že je žena tehulka iným ako prirodzeným sposobom nemusí nutne znamenať, že nemože športovať.

Ak tehotenstvo prebieha fyziologicky, nie je dovod sa nehýbať. Samozrejme tým myslím rozumný pohyb - ten iba a len prospeje. Aj to kolo vadí len a jedine z dovodu nebezpečia pádu (tak ako lyže a tak podobne), nie preto, že by žena mala pri jazde na kole z iného dovodu prísť o mimi.

Ja osobne som plávala, chodila na tehu cvičenie (a ver, mimo bruška sa tam posilovalo všetko ostatné a makalo sa!) a tehu orientálne tanečky + dlhé predlhé vycházky.

A jak mi to prospelo!

P. S. Samozrejme ak hrozí potrat, príliš sa otvára čípek a tak podobne (ale to je tu jasné každej, ktorá prispievala), tak sa šetriť treba - ale to už je iná kapitola sama osebe.
 Maťa. 


Veronika, 

(11.9.2006 16:37:28)
ešte pre Teba...

Predtým som tiež o mimi prišla (a rozhodne nie športovaním - vtedy som čučala bez pohybu)..

Ale keď mi lekár povedal, že nie je dovod sa nehýbať, tak som sa hýbala.

ASPOŇ SOM PREHNANE NEROZMÝŠĽALA NAD TÝM, ČI SA MIMI UDRŽÍ, ČI BUDE ZDRAVÉ...PRE MIMI JE NAJDOLEŽITEJŠIA PSYCHICKY VYROVNANÁ MAMIČKA (a nie vydepkovaná z neúspechov predtým).

Mimo iného príprava počas celého tehu mi pomohla porodiť absolútne bez komplikácií, fyziologicky, bez prostriedkov na utíšenie bolesti, využívať rozne polohy a tak (ver, že bez prípravy polohovanie nezvládneš). Filípek mal 4 kg a ja som bola prvorodička.
 Jajus 
  • 

Re: Jajus! 

(11.9.2006 16:45:54)
Samozrejme, ze je kazde tehulky vec, na co se citi a co ji dela dobre ci ne. Jen se ale podivejte na horni prispevky, kde jedna prispevatelka obdivuje ac sportovkyni, ze behala do 6.mesice 8km denne a ona sama v prvnim trimestru hrala volejbal nebo co. Jsem z oboru, videla jsem plno zoufalych zen lecicich se na neplodnost, staci tady zavitat do sekce snazilky. Sport jiste-vedeny odbornym personalem = tehot.cviceni, chuze, plavani pro tehotne. Ale proc riskovat pad z kola, otresy pri behani, pad pri bezkovani, infekce ve verejnych bazenech atd. zrovna v ted par mesicich?
Prave v prvnim trimestru je riziko poskozeni nejvetsi a pak myslite, ze plodu prospejete otresy ci kyslikovym dluhem? Cviceni ano, jako uvolnovaci ci zpevnovaci cviky, porchazky, ale vse jine je jen neohleduplnost k plodu.
 myshka + 2 + bricho 
  • 

Re: Re: Jajus! 

(11.9.2006 16:56:44)
Já teda nejsem žádná vrcholová sportovkyně, ale že bych se neměla v těhotenství zadýchat, to mi připadá jako pěkná kravina! Hypoxie je pěkný název, doložte prosím nějakými články na internetu, že to miminko skutečně ohrožuje na životě a zdraví, prosím! Pokud někdo dokáže uběhnout několik km v těhotenství (to bych neuběhla ani netěhotná) a přitom se mu narodí zdravé miminko, připadá mi to jako dobrý důkaz, že se žena v těhotenství zadýchat klidně může. Já se každé těhotenství bavím tím, jak rychle dokážu vyjít pohyblivé schody z metra a jak rychle se dostanu do poradny ke své Dr., která je na kopci, na těhotenském cvičení jsem taky zvyklá se pěkně zadýchat. Děti mám zdravé dvě... Tak jak je to s tou hypoxií? Buď doložte, nebo nestrašte!
 myshka + 2 + břicho 
  • 

Vyčerpat ne! O zadýchání se v článku nemluví 

(11.9.2006 17:01:21)
Ještě bych chtěla upozornit, že v článku se nikde nepíše o tom,ž e by se žena neměla při sportu zadýchat!!! Je tam pouze napsáno, že by se neměla vyčerpat, v čemž vidím podstatný rozdíl.
 Blanka+Adámek 


Re: Vyčerpat ne! O zadýchání se v článku nemluví 

(12.9.2006 0:07:57)
Jakto, ze se v clanku nepise, ze se zena nema zadychat??? Je to tam presne takhle:
Vyhýbejte se všem druhům sportu, při jejichž provozování hrozí pády a otřesy, které by mohly škodit děloze, a sportům, při nichž se běhá, protože to vede k zadýchání.
Taky si myslim, ze to je pekna blbost - bydlela jsem v 5. patre bez vytahu a zadychala jsem se vzdycky pekelne. A to nektere tehulky jeste vlecou druhe ditko v ruce :-).
 Maja 
  • 

Re: Re: Vyčerpat ne! O zadýchání se v článku nemluví 

(13.9.2006 20:48:43)
Tam je mysleno ne zadychani se z vyjiti schodu,ale fyzicke zadychani se treba jake je,kdyz se beha,proste sportuje.Ze se zadychas,kdyz vyjdes schody,neni nic rizikoveho.Po tech schodech asi nebehas,nebo jo?
 veru 
  • 

Re: Re: Re: Vyčerpat ne! O zadýchání se v článku nemluví 

(13.10.2006 20:05:31)
KAŽDÝ kardiolog se pacienta zeptá, kolik vyjde schodů bez zadýchání, což již samo o sobě svědčí o náročnosti tohoto pohybu.

Hejbejte se, když vám to dělá dobře :)))
 paja  
  • 

Re: Re: Re: Vyčerpat ne! O zadýchání se v článku nemluví 

(30.11.2006 22:34:57)
No nechci kverulovat, ale obavam se, ze mezi zachdychanim z vystupu do nekonecnych schodu a vyjetim kopce na kole nebude rozdil. Jde jen o to nedostat se do faze absolutniho lapani po dechu, tedy do velkeho kyslikoveho dluhu. Kazdy jak se citi a hlavne sebou nekde neprastit na naledi :-)
 TakyTěhulka 
  • 

pro Myshu+2+bricho 

(12.9.2006 10:24:40)
Mysho a nejezdí tam na ten kopec taky mikrobus? Možná chodím ke stejné dr. :-) - moje dr. má ordinaci taky na kopci (v P5)- ten kopec mi dával pěkně zabrat i jako netěhotné, natož teď :-) Takže ještě, že tam ten mikrobus jezdí.Jinak ta moje dr. je naprosto skvělá, nejúžasnější člověk-lékař, jakého jsem kdy potkala.
 Linda, 1 dcera 
  • 

A vyjít na ulici se může?! 

(12.9.2006 13:39:35)
A co je na tom špatného, že jsou ženy s bezproblémovým těhotenstvím, a tudíž se nemusí v běžném životě omezovat tolik jako ty, co jsou na "rizikáči"? Nemyslím, že si by sportující ženy svého těhotenství (dítěte) vážily méně než ty, co nesportují! Tento článek mi ale přijde příliš radikální. Ano, tenis aj. sporty dělá žena pro potěšení a tudíž se jich může vzdát, je-li to nutné. Ale pokud se těhotná "nemá zadýchat" a má se vyvarovat aktivit, kde "hrozí pády", tak to by musela být mimo reálný život a nesměla by vyjít na ulici. A co mají říkat těhotné, které už dítě/děti mají?! Ty už se těm chytrým radám z časopisů (hodně spěte, odpočívejte, netahejte těžké předměty...) musí vyloženě smát :-)))
 myshka 
  • 

Re: A vyjít na ulici se může?! 

(12.9.2006 14:32:38)
Lindo, jo, těm dobrým radám se opravdu směju :-) A říkám si, že když si nás vybralo třetí miminko (první se narodilo 2002), tak holt musí počítat s tím, že se mu nebudu tolik věnovat ani se šetřit... No jak jinak to mám brát?
 Lavanda 


Re: to se to mluví 

(12.9.2006 8:11:25)
Patřím k těm, o kterých už tu někde bylo hanlivě řečeno, že stačí, aby kolem nich prošly trenky a už jsou těhotné. Měla bych se snad kvůli tomu stydět? Ale chci říct něco jiného. Ženy, které mají s otěhotněním problémy, mají často těhotenství bezproblémové a naopak - já jsem měla všechna těhotenství riziková, u prvního jsem musela poslední tři měsíce proležet - to se ještě dá, když se nemusíte starat o žádné děti. U druhého to vypadalo líp, ale pak mě ve 30. týdnu hospitalizovali a ležela jsem jak lazar až do 37. týdne a předčasného porodu. Třetí těhotenství skončilo ve 3. měsíci a ve čtvrtém jsem dostala nařízeno ležet hned od začátku. Bohužel to nešlo, protože jedna babička odmítla hlídat, aby ji to emocionálně nerozrušovalo a té druhé jsme se to neodvážili říct, protože byla vehementně proti tomu, abychom se o další dítě pokoušeli. Tak jsem se dva týdny snažila řídit domácnost z postele, ale nakonec všechno dobře dopadlo a donosila jsem až do 40. týdne. Snadné to nebylo a zdravotních problémů bylo dost a proto si myslím, že maminky, které nemají potíže s otěhotněním, napadáte neprávem.
 Iva 
  • 

Re: Re: to se to mluví 

(30.9.2006 15:17:02)
Budilko, to jsi trochu nepochopila ne ?
Mě se ten příspěvek moc líbil a do té kategorie, těch, které hned otěhotní v pojetí příspěveku bys zapadla i ty. Sice snadno otěhotníš, ale pak to není bezproblémové.
Prostě v případě, ať už jsou potíže s otěhotněním či donošením plodu, člověk je ve většině případů opatrnejší, více si dává pozor a je i vděčný za obdobné informace jako jsou v tomhle článku, ne?

 Katka  
  • 

Re: to se to mluví 

(12.9.2006 16:55:13)
Me to tedy neprijde moc krasne napsane....jsem po tretim pokusu umeleho oplodneni a jsem rada,ze to konecne vyslo, ale zase jsem za tu dobu snazeni pochopila, ze nic neni takove, jak si naplanujeme..tudiz se nebudu zbytecne stresovat, ani predcasne hrozne tesit. Nebudu sedet doma na zadku, jen proto,ze jsem tehotna..samozrejme vynecham jizdu na koni a na snowboardu..ale na bezky se tesim moc, na tury chodim stale a na kole jezdim denne...spadnout muzu i ze schodu. Myslim,ze je to hodne individualni. Po umelem nektere zenske lezi v posteli...proc ne, kazdy dela, co mysli, ze je nejlepsi...ja sem po umelem honem neco delala, abych na to nemusela tak myslet. Nemyslim si, ze je jakakoli varianta spatna, nebo vyslovene lepsi.
Myslim, ze se nic nema prehanet a prece nebudu od prvniho tt testu pomalu prechazet pod okny...pak akorat budu vystresovana a vztekla z nahromadene nevyuzite energie a stres malym miminkum taky skodi.
Kazdopadne jsem moc rada za ruzne nazory a priklady...
 Agnes+3 
  • 

:-))) 

(11.9.2006 18:04:17)
Článek je jistě poučný, má i v mnohém pravdu, ale je tu jedno ALE. Jak chcete zařídit rozumný klid v těhotenství, když máte víc detí? Při třetím miminku jsem měla měsíc ležet... Dovedete si jistě představit, jak mi to šlo:-) A věřím, že nejsem jediná.
Jo, asi to jde, pokud někdo má děti po 15ti letech.
To jen tak na odlehčení.
 Lída + 2 holky + 28tt 
  • 

Re: :-))) 

(12.9.2006 8:07:55)
Díky! Vím že o tomhle ten článek není, ale musím se připojit.
Jsem ráda, že po celodenním kolotoči práce, školka, úkoly do školy a vůbec všeho co patří k rodinnému životu můžu večer jenom LEŽET. Nevím, kde maminky berou čas na tolik sportu, ale budiž jim přáno, důležité je, že jsou v pohodě.
PS: Vloni jsem o těhotenství přišla pavděpodobně i vlivem sáňkování.
PPS: A na cvičení pro těhotné si čas najdu.
 žinča 


Spinning 

(11.9.2006 20:28:56)
Když jsem byla třetí týden těhotná, samozřejmě jsem to ještě netušila. Šla jsem s kamarádkou na spinning - poprvé, protože jsem chtěla být krásná a in:-) Myslela jsem , že vyplivnu duši, bylo to děsné, ale navíc jsem se cítila strašně slabá, takže jsem si pořád říkala, no jasně, je to záhul, ale proč jsem takhle strašně z formy? Kdo jste byl na spinningu, víte, že tam se zadýcháte opravdu dost:-)
Sál jsem opouštěla s třesoucíma nohama, zralá na sanitku. Ve sprše jsme se s kámoškou oklepaly a navzdory vyčerpání, se rozhodly jít ještě zapařit. A daly si do nosu. Uprostřed noci jsem se pak vzbudila a cítila takový zvláštní pocit. Pocit, že už nejsem sama, že uvnitř mne něco žije. V té chvíli jsem věděla, že jsem těhotná. Umíte si představit ty muka, které jsem pak prožívala, když jsem si představila, že jsem jako těhotná pila! Bála jsem se, že moje dítě z toho bude mít následky. A když jsem se pak ptala doktora, tak mi řekl, no milá paní, když přežil ten spinning, tak už mu frťan neublížil:-) Naštěstí se mi narodil zdravý chlapeček, ale na spinning ani na frťana jsem už pak dlouuuho nešla:-D
 Gabriella 
  • 

Re: Spinning 

(11.9.2006 22:01:58)
Kdysi jsem četla, že takhle malinkému piditěhotenství alkohol ještě skoro nemůže ublížit a při samotném početí taky zvlášť nemá vliv jestli jsou otec nebo matka namol o). Údajně to příroda zařídila tak, že takhle časné těhotenství je na alkohol dost imunní a pokud ho alkohol přeci jen poškodil, tak spontánně skončí hned na začátku. Nevím jestli je to pravda nebo pověry, ale možná na tom i něco bude, protože jinak by alkohol maminek musela odnést snad půlka národa o). Kolik dětí bylo počato po flámu, kolik matek se nametlo než zjistily, že jsou těhule...
Tedy nechci aby to vyznělo vůči komukoli neuctivě a nezdvořile... snad to tak nebude chápáno.
 žinča 


Re: Re: Spinning 

(12.9.2006 7:37:00)
Jo, taky jsem podobný názor slyšela. Mojí sestřenici, která pořád marně čekala na mimi, řekli na gynekologii, že to není těhotenství, ale cysta. Tak se šla opít na žal, říkala, že byla opravdu namol, a ono to bylo těhotenství:-) Její syn už má 15 let. Jenom , aby nás Gabi někdo nenapadl, že podporujeme pití v těhotenství:-).
 Gabriella 
  • 

Re: Re: Re: Spinning 

(12.9.2006 10:21:44)
nooo... Svéprávná matka se v těhotenství dobrovolně nenamete a dítě vědomě neohrozí, to by byla blázen... a blbku naše vtipkování stejně nezachrání, blbka inspiraci nepotřebuje o).
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Spinning 

(12.9.2006 15:44:21)
Jasně, správná matka dítě neohrozí, ale když ještě neví, že je těhotná, tak co s tím pak? Mě např. doktoři oznámili, že přirozenou cestou mám mizivou, spíš až nulovou šanci otěhotnět. Po dovolené u moře jsem sice nedostala m. tak jak jsem "normálně" jinak fungovala, ale přičítala jsem to změně klimatu apod. Reagovala jsem takto téměř vždy po dovolené u moře, vždy zpoždění. Vůbec nic mi nebylo a tak jsem si bez jakýchkoliv obav vyrazila na prodloužený víkend na kolo. Šlapali jsme každý den cca 80-90 km a jeden den jsme taky pěkně promokli (bylo to těsně před povodněmi v r.2002). Na zahřátí jsme v jednom bufetu, kde jsme se alespoň na chvíli schovali před přívalovým deštěm, ve 4 vypili malou lahev (0,5 l) Becherovky. Kdo jezdil na kole a zažil něco podobného pochopí. Ostatním nemá cenu něco vysvětlovat, ale alkoholik rozhodně nejsem. Až poslední večer jsem najednou neměla chuť skoro na nic. A hlavně ne na víno nebo kafe. Jediný, co jsem si dala, byli utopenci :o)). Ale pořád mi to nebylo divný, prostě jsem byla od doktorů tak zblblá, že jsem si ani náznakem nepřipouštěla, že bych mohla být těhotná. Až mi kamarádka řekla - hele, ty si ňáká divná, nejsi těhotná? Já jí sice odpověděla, že to je blbost, ale červíček zahlodal. A tak jsem si v pondělí šla koupit testík. A ejhle, 2 čárky. Ta směs pocitů radosti a strachu současně byla dost hrozná. Doktor mě sice pak uklidňoval, že jsem zase nic tak hroznýho nevyváděla, ale stejně mi to na klidu moc nepřidávalo. V podstatě jsem se relativně uklidnila až po odběru plodové vody, když mi řekli, že je všechno OK. Dneska je Lukáškovi 3 a 1/2 roku a hlavně je celý svůj dosavadní život zdravý, pokud tedy nepočítám získávání imunity nějakou tou rýmičkou apod.

Takže závěrem bych chtěla říct jen to, že když je někdo přesvědčený, že od počátku těhotenství škodí pohyb a alkohol tak se plete. Ruku na srdce, která z vás si nedala skleničku jakéhokoli alkoholu v době, kdy už byla těhotná a nevěděla o tom? Většina si dala!!! (to není z mé hlavy, to je statistika). A to samé platí o nás všech ženách, které sportují. Tělo si prostě řekne samo, kdy chce klid. Kdyby to byl takový průšvih, tak jsme pak národem postižených.

 Kohnova 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Spinning 

(12.9.2006 16:52:42)
Kdyz jsem byla tehotna, mela jsem hodne nizky tlak. Sestra na cviceni tehotnych mi poradila dat si rano panaka...
 Hanka 
  • 

Re: Spinning 

(13.9.2006 12:53:29)
Blahá nevědomost,
No nejsem žádný sportovec, sice reekreačně běhám, to jsem musela odložit, to nešlo, teda zkusilo jsem to asi třikrát, ale představa toho kolotoče co tam ten prťavec musel mít mě to nedovolila. Spining jsem provozovala do sedmého měsíce, poslední plavání bylo tři dny před porodem, a ten alkohol? Zdá se mi to hrozně utažený za vlasy, samozřejmě se člověk nesmí ožírat, ale když to je jednou dvakrát na začátku, tak se s tím stejně už nic nenadělá, navíc mi sklenku alkoholu povolil lékař(už jste se někdo opil po 2deci vína, či malém pivu?). Prostě mám pocit že nebezpečný je pravidelný chlastání a opíjení se - alkoholismus.
Zpět ke sportu, kamarádka mě trochu podpořila když mi řekla, že důležitá je rozumná tepová frekvence optimálně 110-120, 140max a hlavně nesmí dojít k velkému přehřívání. Vyložila jsem si to tak, že děťátko v bříšku musí stále tepat rychleji než matka.
Ještě k teplotě: zhruba ve třetím měsíci mě přepadla viróza, v domění, že udělám nejlépe, když nevemu nic jsem ležela s horečkou 38,5. Pak mi sestra na gyn. řekla, že ten paralen je určitě mnohem menší zlo než horečka.
Kupodivu chlapeček to všechno zvládal bez problémů a ani teď neshledávám žádná negativa :) a mám pocit, že dobrá kondice mi usnadnila porod.
 monika 
  • 

sex v tehotenstvi 

(11.9.2006 23:28:50)
Mile maminky,

musim se sverit se svym tajemstvim, mozna, ze se mi ulevi.. Moje dite se narodilo o tri tydny driv a ja mam pocit, ze jsem mu k tomu pomohla. Cele tehotenstvi v pohode, jen ke konci jsme si musela davat pozor, mimi sestoupilo brzo moc dolu. Takze v poslednich trech mesicich uz o sexu nebyla rec,... s tim brichem jsem se ani moc necitila. Jenze cele tehotenstvi jsem mela neuveritelny sexualni appetyt - kde jsou ty casy, ze, ted si na to tydny ani nevzpomenu, a tak jsem si pomahala sama. No a jednou hned pote se ze me dostal ten delozni hlen a dalsi den me praskla plodova voda. Porad si rikam, jestli jsem tomu napomohla.... Mimi bylo uz dost velke, vse v podode, byla jsem uz ve 37. tydnu, takze v pohode, ale ditko potom hodne plakalo a ja si rikam, mohlo byt treba jste tri tydny v klidu v brisku. Dost blba a trapna historka , ze ? Tohle mu opravdu povidat nebudu, nevi to nikdo... Pouze vy.
 nana 
  • 

Re: sex v tehotenstvi 

(12.9.2006 7:52:51)
Moni, mám naprosto stejnou historku. I moje mimi se narodilo téměř o tři týdny dřív asi pět hodin po jedné mojí náruživé chvilce :-) Ale bylo dost velké - přes tři kila a padesát cm, takže jsem se nijak netrápila. Myslím, že tvoje mimi třeba plakalo spíš kvůli bolení bříška, ono i v termínu narozené děti taky pláčou. Samozřejmě, že mě taky napadlo, jestli jsem si porod nevyvolala sama, ale asi by na tuhle otázku měl odpovědět spíš gynekolog. Spíš jsme měly rodit předčasně i tak, jen jsme si uvolnily porodní cesty a tím urychlily porod. Někde jsem četla, že někteří odborníci dokonce doporučují před porodem pohlavní styk.No je to zajímavé, jestli to tak třeba opravdu funguje, ale nemyslím, že by sis měla děla výčitky. Jo a vzhledem k tomu, že moje mimi bylo ok a zdravé, jsem měla napsáno v propouštěcí zprávě - porod v termínu. Takže neřeš a raduj se z miminka:-)
 farky 


Re: Re: sex v tehotenstvi 

(12.9.2006 9:58:50)
no ja si nemyslim,ze by sex vyvolal porod.samozrejme tim ted nemyslim tehotne,ktere to maji z urciteho duvodu zakazane.pokud totiz spolu nespite jednou za mesic a je to priblizne trikrat do tydne,tak mate velkou pravdepodobnost,ze po vydatne soulozi prijde porod.a hned se to zacne pripisovat sexu.pokud spolu spite jednou za mesic,tak to se ani nedivim,ze se rodi den nato,jelikoz jak to nazyva muj drahy chot "vymeteni komurky" je pro telo nezvyk:)
 Gabriella 
  • 

Re: Re: Re: sex v tehotenstvi 

(12.9.2006 10:38:21)
Nám říkala doktorka v porodnici, že u mamin, které přenášejí se porod vyvolává mimo jiné hormonální tabletou vloženou do pochvy. Obdobně může působit i pohlavní styk, protože sperma v určité míře obsahuje podobné látky a tím pádem nedochází při sexu jen k mechanickému podráždění, ale jsou tam i tyhle vlivy.
 VERCA 2 DETI 
  • 

Re: Re: Re: Re: sex v tehotenstvi 

(16.9.2006 14:05:25)
Tak to s tim sexem jsme na konci tehotenstvi zkouseli,ale stejne jsem mela vyvolavany porod ,tabletkou/vaginalni.Take by mi bylo milejsi, kdyby to slo prirozene,ale na zacatlu jsem nemela ani pomysleni,na konci nemel moc pomysleni manzel,asi mu to prislo divne,nelibila jsem se mu,asi,ale to je pryc.Jsem rada,ze nejsem tehu,byla jsem strasne podrazdena,litostiva,u prvni dcery vysoky tlak,taky jsem behala za pani dr. do kopce a ta se pak divila 140/90.Cvicit jsem zacala,az se upravil tlak.
Kolo me nenapadlo,spis jsem chodila na cviceni pro tehotne a dlouhe prochazky a plavani nemusim,ani kdyz nejsem tehotna,i kdyz by mym zadum asi prospelo.
Moje znama spadla z kola v 8 mesici,byla dodrena,to bych neriskovala.
Pri druhem teho to bylo lepsi.Ale starsi dceri jsem nedoprala to sankovani,to jsem se bala.Navic pak ani nebylo u nas moc snehu.Jinak musim rict,ze kazde tehu bylo uplne jine.
 Maja 
  • 

Tak jak to teda je??? 

(13.9.2006 21:16:55)
Tvuj prispevek mi nedava absolutne zadny smysl.
 jajka 
  • 

Re: Re: sex před porodem 

(18.9.2006 13:00:58)
Ahoj,
tak já mám opačnou zkušenost. Před porodem jsem byla pořád tak zavřená, že mi bylo jasné, že budu přenášet. Úpěnlivě jsem si přála přirozený porod, nechtěla jsem vyvolávaný. Doporučili mi horké koupele a pohlavní styk. Nekecám, tři týdny denně...už i manžel, který se původně velice radoval, se přiznal, že už ho to ani nebavilo.... a nic. Byla bouřka. Nic. Úplněk. Nic. Běhala jsem do schodů...taky nic. Prostě nakonec mi ten porod stejně vyvolávali, styk nestyk, takže to na to nemusí mít nutně vliv....i když asi jak u koho...
 Gabriella 
  • 

Re: sex v tehotenstvi 

(12.9.2006 10:53:10)
Moni, nedělej si výčitky (teď už stejně nic nezměníš, tak nač se tím trápit). Řekla bych, že pokud miminku k porodu stačilo tohle podráždění, tak by stejně další tři týdny v bříšku nezůstalo, tohle byla asi už jen "poslední kapka". Třeba by těhotenství trvalo o pár dní dýl, ale asi ne celé ty tři týdny, porod by přišel před termínem tak jako tak, prostě už mimi chtělo na svět o).
 Lucka 
  • 

Re: sex v tehotenstvi 

(12.9.2006 13:54:27)
Nedělej si starosti, určitě jsi to nezpůsobila. Byla jsem na tom s apetytem podobně jako ty a přesto všechno jsem rodila týden po termínu, porod mi museli vyvolat...
 Majka 
  • 

Re: sex v tehotenstvi 

(13.9.2006 22:26:12)
Ježišmarja já jsem tak ráda, že tohle čtu. Já mám od dvacátého týdne takovou chuť na sex, že si říkám, že asi nejsem úplně normální. Přijde už mi hloupé s tím otravovat manžela, takže si často pomůžu sama a pak se trápím, jestli tím náhodou miminku neubližuji. O tomhle jsem se v žádné příručce pro těhotné nedočetla... :-)
 Markéta 
  • 

Re: Re: sex v tehotenstvi 

(13.9.2006 23:41:09)
Neblázni o)). No jasně že jsi úplně normální o). V těhotenství přeci dochází k lepšímu prokrvení pohlavních orgánů a tím pádem u mnoha maminek i k mnohem intenzivnějšímu vnímání sexu a větší potřebě sexu. Když to vezmeš selským rozumem - prokrvení mužských pohlavních orgánů přinese erekci a chuť na sex - no a u ženy je to vlastně v podstatě totéž o))... prokrvení pohlavních orgánů jí naprosto přirozeně přinese taky chuť na sex o). A pokud jsi zdravá, těhotenství v pořádku, žádné krvácení a komplikace, tak by Tvůj orgasmus neměl miminko nijak ohrožovat (aspoň to tvrdí odborníci o) ).
 lucia1604 


... 

(12.9.2006 9:59:37)
jedna moje příbuzná otěhotněla v zimě, doktor jí říkal ať radši nechodí lyžovat, že je to riskantní... no a ona šla lyžovat, na sjezdovky... nespadla, ale stejně potratila, (když přišla domů, zjistila, že krvácí)... třeba to nebylo z toho pohybu, ale kdo ví...
Já jsem se hýbat chtěla, ale nemohla jsem, skoro 3 měsíce mi bylo tak špatně, že jsem si nemohla ani zavázat tkaničky u bot... do práce jsem chodila, ale bylo to dost nepříjemné, myslela jsem si, že vyzvracím duši :( a když mě ty nevolnosti přešly, byla jsem zase moc těžká a nepohyblivá a to jsem ani moc nepřibrala... spadla jsem jednou na ledu a zem, ale jenom na zadek... měla jsem zimní bundu a tak jsem spadla do měkkého, ale strašně jsem se bála... doktorka mi říkala jak mám ukázkové těhotenství a stejně jsem sportovat nemohla...
S tím kolem bych to možná vyřešila tak, abych nespadla, jezdila bych na rotopedu... běh bych si odpustila, kvůli děloze - přijde mi to skoro stejné jako jezdit na koni..., míčové sporty považuji v těhotenství za velmi rizikové... nejlepší je těhu cvičení pod dozorem!!! Proto ty kurzy jsou :)
Nevím, jestli třeba tím přehnaným sportováním (zadýcháváním se) nemůžeme dítěti způsobit třeba nějakou dysfunkci... (oni i děti s dys jsou úplně zdravé) ale nechceme si připouštět, že za to můžeme vlastně my matky... třeba se ale mýlím... jenom mi to přidušení nepříjde jako prospěšné... je přece jasné, že když těhulka nemůže popadnout dech tak i dítě nemá dostatek kyslíku...
 Maja 
  • 

Dychani 

(13.9.2006 21:27:17)
....je přece jasné,že když těhulka nemuže popadnout dech,tak i dítě nemá dostatek kyslíku...


V tom bych s tebou souhlasila,ale musim rict,ze pri porodu radi,jak spravne dychat pri kontrakcich,ale me osobne mnohem vice pomahalo,kdyz jsem pri kontrakci zadrzela dech.Sestra mi sice rikala at nezadrzuji dech,ale co ona vi,co je pro me lepsi.Spravne dychani bylo v takove situaci pro me nepodstatne.
 Majka 
  • 

Re: Dychani 

(13.9.2006 22:33:45)
Já jsem při prvním porodu dělala to samé, ale pak jsem začala cvičit jógu a naučila jsem se pracovat s dechem. Když to zvládneš, můžeš pomocí správného dýchání skvěle rozhánět bolest (funguje to třeba i na migrénu, teď v těhotenství jí zvládám díky tomu i bez léků. Nestačí si to ale párkrát vyzkoušet na cvičení pro těhotné, chce to mít dobře zažité (při nádechu pocit uvědomění bolesti, při výdechu bolest rozpouštět a tak podobně). Také je bezvadné, když při nácviku ti nekdo zkušený kontroluje jak dýcháš, kdy jde vzduch do hrudníku a kdy do břicha a tak. Pokud ti sestra při porodu řekne "dýchejte", je to nanic. :-)))
 Maja 
  • 

Re: Re: Dychani 

(14.9.2006 16:32:13)
Mozna na tom neco je,ale nevim,proc bych se mela to dychani ucit,kdyz me to zadrzovani dechu nedelalo zadny problem,ale naopak mi to pomahalo.
 Beruna 
  • 

Re: Re: Re: Dychani 

(15.9.2006 21:48:08)
Víš, já jsem spíš uvažovala co je lepší pro mimi a ne pro mě. Taky pro mě bylo snažší zadržet dech, ale o přidušených dětech toho vím jako dětská sestra dost a dost takže jsem prodýchávala o stošest!
 Helča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Dychani 

(15.9.2006 21:53:58)
Nedramatizuj, kdyby zadržování dechu dělalo dítěti Maji problémy, lékaři by to zjistili na kardiotokografu.
 Beruna 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Dychani 

(15.9.2006 22:04:20)
no to je fakt, taky proto pořád říkaj," dýchejte maminko, dýchejte". Ty jsi taky zadržovačka?
 Helča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dychani 

(15.9.2006 22:23:43)
Ani nevím. Mě nikdo s dýcháním nebuzeroval, takže jsem dýchala, zadržovala a křičela, jak se mi zrovna líbilo a až tak moc si to nepamatuju. Kdyby miminko mělo nedostatek kyslíku, tak se to snad projeví. Pokud se mu daří fajn, tak snad není potřeba ze sebe za každou cenu dělat matku trpitelku a "obětovat se potřebám dítěte" (uvozovky jsou napsané opravdu úmyslně) na úkor vlastních potřeb už od porodu.
 Beruna 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dychani 

(15.9.2006 22:40:51)
asi máš pravdu, dívám se na to trošku jinýma očima, protože můj druhý porod byl předčasný a moje holčička zemřela na jeho následky když jí bylo 9 měsíců a 9 dnů. A věř, že bych klidně protrpěla cokoli, jen abych měla zdravé dítě. Taky mám strach z bolesti, samozřejmě, proto jsem si nechala píchnout epidurál při třetím porodu a bylo to úúúúúúžasné.
 Maja 
  • 

Re: Re: Re: Re: Dychani 

(16.9.2006 18:23:02)
Moc s tim nesouhlasim,protoze jak psala Helca,tak by se to dalo zjistit a navic to zadrzovani dechu neni zase tak dlouhe,kdyz to preziju ja,tak to prezije i dite.Je to jen kdyz jsou kontrakce a pak se dycha zase nomalne.Takze v tom budu rozdhodne pokracovat dal.
 Batulka 


Re: Re: Re: Re: Re: Dychani 

(18.9.2006 12:50:19)
jj
 nicměnenapada 


moje zkušenost 

(13.9.2006 9:29:07)
Zdravim, já jsem kombinovala cvičení pro těhotné s plaváním a přišlo mi to ideální. Voda mi praskla v šatně po plavání, ale myslim že to nezpůsobilo to plavání. Malá se narodila o 3 týdny dřív (ale stejně těm propočtům tak moc nedůvěřuju), por.as. říkala že je to tím že jde zadkem napřed a že tyhle děti se rodí dřív aby měly šanci projít rodidlama. Myslim, že mě to plavání pěkně uvolnilo a pak se mi dobře rodilo, ale je fakt, že kdyby plodová voda vytekla v bazéně a ještě jsem chvíli plavala...no porod do vody je taky alternativa, ale městský plavečák...
 Maja 
  • 

Re: moje zkušenost 

(13.9.2006 21:33:46)
Prekvapuje me,ze kdyz se vi,ze dite je otoceno zadkem dolu,tak se i presto rodi normalne zpusobem.Automaticky by se melo rodit cisarem,protoze normalni porod v takovem pripade je nebezpecny jak pro dite,tak pro matku,oba mohou byt telesne postizeni.
 bondulka 
  • 

sport v těhu 

(14.9.2006 12:59:11)
Těhotenství není nemoc, ne?
Sport patří k životu, ale jen pro ty, co se na něj cítí. Osobně považuju za nejdůležitější vnímat své vlastní tělo a co nám říká. Neotěhotním když kolem mne projdou trenky a přesto nebudu v těhotenství ležet jen v posteli. Jezdím na koni 11 let, závodila jsem a sama za sebe říkám, že se bezpečnějc cítím na vlastním koni než na kole, pro mě je to prostě naprosto přirozený pohyb, měkký, ladny, žádný nárazy (jasně, že v těhotenství nebudu jezdit parkurové závody a skákat přes překážky, nebo se nebudu teprve učit jezdit na koni). Sednout si můžu na dva koně - na jednoho bych si v těhotenství nesedla ani za nic (ale je hodný, jen silový), druhý je jemný a v pohodě. Ptala jsem se na názory několika gynekologů (včetně www.porodnice.cz) a převažuje názor, že do konce 4. měsíce chrání plod a dělohu pánev - tudíž není problém - samozřejmě jen se snažit nepadat a žádné velké nárazy. Od patáeho měsíce je třeba začít brát větší ohledy neboť plod již není tak chráněn právě před nárazy.

Každá jsme, jaká jsme, já se budu bát pádu z kola, ale na koně si jsem jistá a vím, co si můžu dovolit, jína zase nebude sportovat vůbec a taky je to v pohodě - poslouchejte své tělo, je moudré a řekne si, co potřebuje a co je mu prospěšné.
 Kacka + 3 


Re: sport v těhu 

(14.9.2006 14:30:30)
Neda mi to nereagovat. Koncim 29tt a vedle ve staji mam klisnu s odstavcetem. Jezdim taky par let, pred otehotnenim jsem jezdila denne, o vikendech i vic koni. Od zacatku tehotenstvi me vsak ani nenapadlo vlezt do sedla. Bohuzel, zazila jsem v okoli dost pripadu, kdy andelsky hodny kun shodil jezdce tak, ze se mu ten pad stal osudnym. Je to porad jenom zvire a jeho reakce nelze nikdy odhadnout na 100%. Staci jeden pad a muze byt po legraci - to bych si do smrti vycitala. Mozna je to tím, ze uz mi neni 18 a sveho tehotenstvi, prestoze nebylo kdovijak vydrene (otehotnela jsem pri 2. cyklu) si vazim vic nez cekoholiv jineho. "Prdel me svedi", po jezdeni se mi moc styska, ale tech par mesicu se da vydrzet.
 haniczkaH 


Re: Re: sport v těhu 

(6.8.2007 16:03:29)
Ahoj, já jsem teď v 16tt a jezdit na koni jsem nepřestala. Jezdím závodně, toho jsem samozřejmě nechala, už skoro dva měsíce neskáču, jezdila jsem 6x týdně dva koně, teď jezdím tak 2-3x týdně v klídku na procházku do lesa, už to ani neni ježdění, spíš vožení se:o) Přemýšlela jsem, že bych v těhotenství nejezdila, ale omezila jsem to hodně a nakonec - daleko větší riziko mi hrozí když nastoupím do auta a někam jedu po dálnici...Svým koním věřím víc než ostatním řidičům...Ježdění postupně omezuju a za čas přestanu úplně, to je jasné. Ale je to pohyb na který jsem léta zvyklá a tak věřím, že provozovat ho ale v malé míře je pro mě i mimčo lepší než najednou úplně přestat. S omezením ježdění jsem začala chodit víc s pejskama na procházky, dlouhý pohodový procházky do lesa a to mi dělá mooc dobře, provětrám si hlavu, nadýcháme se všichni čerstvého vzduchu..paráda:o) Takže si myslím, že úplně přestat s pohybem když je maminka zvyklá neni dobré, ale rizikové aktivity omezit a zkusit si místo nich najít něco jiného.
 jana 
  • 

Re: sport v těhu 

(14.9.2006 20:28:01)
V těhotenství nejde jen o tvé tělo, ale i o organismus miminka. Proto nemusíš mít od svého těla signály, že je něco v nepořádku. Mluvím z vlastní zkušenosti, i když mě nic nebolelo a vůbec nic jsem necítila, u prvních dvou dětí jsem prostě musela ke konci ležet, abych děti donosila. Není to nic příjemného, když člověk může jen na záchod, ale byly ve špitálu i takové, které musely jen na mísu...
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: moje zkušenost 

(14.9.2006 14:25:05)
Majo, to přece není pravda. Konec pánevní se dá porodit normálně a bez jakýchkoli následků, jen nesmí dítě být moc velké.
 Maja 
  • 

Re: Re: Re: moje zkušenost 

(14.9.2006 15:19:21)
Nerikam ze nemuze,ale je to narocnejsi a rizikovejsi.A ten samotny porod je take komplikovany.Ja osobne pokud bych toto vedela,tak bych od prirozeneho porodu odstoupila.Mela bych strach,ze nastanou komplikace.

Kdyz me doktorka rekla,ze je dite otoceno koncem panevnim,tak mi take sdelila,ze pokud se neotoci,tak se bude rodit cisarem,coz mi prislo naprosto samozrejme a logicke.Nastesti to nebylo zapotrebi :-))
 Beruna 
  • 

Re: Re: Re: Re: moje zkušenost 

(15.9.2006 21:59:04)
no teď jsi mě teda pobavila. Jak se prosím tě dá odstoupit od přirozeného porodu? Ono rodit císařem taky není žádná výhra. Mám za sebou 3 porody, 1 přirozený, 2 císařem a 3 přirozený s epidurálem, a vždycky o způsobu porodu rozhodoval lékař, samozřejmě kromě epidurálu, ten jsem chtěla vyzkoušet.
 verca 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: moje zkušenost 

(16.9.2006 14:24:17)
A ja jsem se tak snazila porodit normalne,rodila jsem tri dny a cisar byla posledni sance,abychm prezily,muj zivot uz visel na vlasku,take m,a sva rizika,ten cisar.U druheho jsem se taky snazila,delala vsechno co mi rekli doktori ,sestricky,prodychavala kontrakce,byla v obrovske vane,na mici,ve sprse,moc mi pomahal manzel,povzbuzoval me,ale stejne jsem zase musela rodit cisarem,takze,vazte si toho,ze muzete rodit normalne a kdo dite porodi,jak moje kamaradka za ctzri hodiny,mate dar od panaboha.verca
 Maja 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: moje zkušenost 

(16.9.2006 18:31:24)
Tak,ze budu pozadovat,at mi ten cisar udelaji!Nerikam,ze neni taky rizikovy,ale nebudu riskovat,ze se ze me a meho ditete stane mrzak,kdyz porod bude probihat koncem panevnim.Reaguju na slova me doktorky,a ta asi o tom neco vi.Ono asi na tom neco bude,kdyz se ty deti stoci hlavou dolu a jsou rodeny prirozenou cestou.Ale kdyz zustane neotoceno,tak je tam neni vsecno uplne normalni a porod by mel probihat jinak.Takze takhle se da odstoupit od prirozeneho porodu.
 Beruna 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: moje zkušenost 

(18.9.2006 22:05:08)
Chápu, že máš obavy, taky bych měla, ale neznám doktora, který dělá císařské řezy na požádání. Můžeš přeci zkusit porodit přirozeně s epidurálem a když to nepůjde, tak porodit císařem. Mám za sebou jeden hodně špatný předčasný porod a jestli tě čeká takový rizikový porod o jakém píšeš, tak ti z vlastní zkušenosti radím zvolit takovou porodnici, kde se dokážou postarat jak o tebe, tak o miminko. Já zvolila Apolináře a byla to dobrá volba. Neboj, určitě to zvládneš!!!
 Maja 
  • 

normalni porod nebo cisar? 

(21.9.2006 1:44:39)
Myslis,jestli vim,ze je dite stale otoceno spatne,tak zkusit porodit s epiduralem normalne a kdyz to nepujde,tak az pak jit na cisare?Ale prave ze ja nechci vubec zkouset,jestli by to slo,ono by to urcite slo,ja nerikam,ze ne,ale hure,a kdyz uz bych takhle dorodila,tak bych nemela tu jistotu,jestli jeden nebo oba nebudeme mrzak.A jak jsem psala,byla to doktorka,ktera rekla,ze pokud se neotoci,tak se pujde na cisar,takze asi to jde,jen se musi na doktory pritlacit a v mem pripade by to asi byla ma doktorka,ktera by je pritlacila.:-)
 farky 


Re: normalni porod nebo cisar? 

(21.9.2006 8:38:35)
oni to ale doktori rikaji,ze pokud se neotoci,tak se jde na cisar.bohuzel enbo bohudik to ja nevim v procentech,oni cekaji az do posledni chvile,kdy uz stejne zenska trpi jako pes kontrakcemi
 Kiki 
  • 

Re: Bowling v těhotenství 

(21.9.2006 10:22:38)
Ahoj holky - včera mi začal 14tt. Chtěla bych se zeptat, jestli s tím některá máte zkušenosti. Mohla bych hrát bowling nebo radši ne?
 Eva+Týnka 
  • 

Re: Re: Bowling v těhotenství 

(21.9.2006 12:19:53)
Ahoj Kiki,podle mě,jestli je těhu bez komplikací,tak si myslím,že v rozumné míře ani bowling neuškodí.Jen se nesmíš moc přepínat.To by se mímovi nemuselo líbit.Dávej na sebe a mimi pozor a krásný zbyytek těhotenství
 Eva+Týnka 
  • 

Re: Re: Bowling v těhotenství 

(21.9.2006 12:19:57)
Ahoj Kiki,podle mě,jestli je těhu bez komplikací,tak si myslím,že v rozumné míře ani bowling neuškodí.Jen se nesmíš moc přepínat.To by se mímovi nemuselo líbit.Dávej na sebe a mimi pozor a krásný zbyytek těhotenství
 Daniela 
  • 

jóga 

(19.9.2006 11:43:49)
Hahaha, jóga v těhotenství? Na doporučení své lékařky jsem jednu takovou dvouhodinovou lekci navštívila. Mimo to, že při relaxacích vleže na zádech jsem pociťovala přeukrutné bolesti v kříži, jsem si ochotně zkusila hmoždit dělohu při nejrůznějších protahovacích cvicích, zjistila jsem, že nemohu cvičit kobru a tudíž ani pozdrav slunci, jehož je kobra také součástí (leh na břiše), svíčku jsem zvládla i bez podpory rukou, no byla jsem vážně šikovná a taky mě na závěr coby nově příchozího talentovaného žáka pochválili. Ó, jak se cvičitelka vyděsila, když jsem pravila, že již asi nepřijdu, poněvadž jsem ve čtvrtém měsíci a spousta cviků se mi zdá nevhodná. Ta dobrá žena téměř přestala dýchat a když se vzpamatovala, tak mi jako jediné dva cviky doporučila kočku (kočičí hřbety) a snad žábu(???)= dřep. Jinak prý nic nedoporučuje. Rozloučily jsme se, já ještě následující den chodila s dělohou opravdu kamenné konzistence a s vyvalenýma očima, na jógu již těhotná nezavítám. Naproti tomu si třeba břišní tance nesmírně chválím.
Podotýkám, že jsem donosila v pohodě a bez potíží do termínu a spontánně porodila.

D
 Marcela, 2,5 dítěte 
  • 

Tanec 

(21.9.2006 13:41:31)
Jako již pokročilá těhule můžu vřele doporučit orientální tanec. Věnovala jsem se mu už před otěhotněním a ještě teď (konec 7. měsíce) je to pro mne snad nejpříjemnější druh pohybu. Kromě speciálních kurzů tance pro těhotné se mu můžete při troše zdravého rozumu věnovat i v běžném kurzu. Jen bych se zeptala lektorky, zda má s těhotnými tanečnicemi už nějakou zkušenosti.
 ismy 


Re: Tanec 

(23.9.2006 17:59:42)
Jsem tu nová-ahojky, s orient tancem vřele souhlasím-úspěšně jsem se protančila k porodu a trošku i porodem-kroužky a osmičky mi vyloženě radila asistentka-rodila jsem 6.9.2006.V těhu jde dělat jemnější pohyby-třeba prsa,ruce a tak.Tancuju v Brně.Je to moc fajn! Mějte se pěkně a tanci zdar.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.