| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dudlíková zkušenost

 Celkem 66 názorů.
 Vladan 


Dudlík sebraný příliš brzy...:-) 

(31.8.2006 9:57:37)
Rád bych přispěl svou troškou do mlýna. Dítě nemám a pravidelnější čtenářky mých příspěvků asi vědí, že zřejmě mít nebudu:-)
Nicméně můj bratr byl po "dudlíkové léčbě" docela dlouho, vlastně až do dospělosti, postižen takovým malým syndromem:-)))
Matka porodila zároveň se svou přítelkyní z druhé ulice. Obě měly kluky, kluci se kamarádili...a jednou kamarádčin syn přišel bez dudlíku. Bylo mu asi rok a půl. Máti, která viděla dítě bez dudlíku, podlehla soutěživosti a pod dojmem "Když on, tak můj syn taky " tak dudlík bráchovi schovala.
Všechno bylo naprosto fajn, brácha je flegmatik, takže spíš se po mamince koukal vyčítavě, než aby nějak extra protestoval.
Jenom večer, když ulehl, tak si vzal roh přikrývky, zežmoulal ho a pěkně si ho rukou mačkal...
Abych to zkrátil - jeho povlečení má dodnes pravý roh přikrývky podivně pokrčený...:-) Je mu 36 let:-)
 Eva (4 roky) 
  • 

Kam s ním? 

(31.8.2006 13:30:29)
Naše malá se odnaučila dudlíkovat díky sousedovic bafanovi,se kterým se kamarádila.Protože pejsan coby psí taťka měl štěňátka dali jsme dudu pejsanovi pro štěňátka a bylo to bez pláče,protože přece pejsčí mimi potřebují víc dudu než ona(1,5 roku).
 Enuka 


Re: Dudlík sebraný příliš brzy...:-) 

(31.8.2006 18:41:52)
Moje dcera dudlík nikdy nechtěla, vždy ho vyplivla, má ho na hraní pro panenky nebo plyšáky, ale sama si ho neveme (je jí 21 měsíců). Přesto každý večer žmoulá roh povlaku na polštář :o)
 Marketa, L+J 


Re: Re: Dudlík sebraný příliš brzy...:-) 

(31.8.2006 21:23:29)
Muj manzel ma 28. Tchyne se chlubi, ze od trech mesicu je bez dudliku, ale nejak pozapomnela, ze neustale zmoula tricka, povleceni a ted i pojistky od plastovych lahvi. Je to docela prca, kdyz jdeme na navstevu a dcera vola "ne teto nevyhazuj to nas tatka to kouse, kdyz pracuje u pc" :-)
 Kordelia 


Re: Re: Re: Dudlík sebraný příliš brzy...:-) 

(1.9.2006 21:51:52)
moja sestra tiez odovzdala cumel rodicom oolo dvoch rokov (dobrovolne) a zacala si cmulat palec.Vydrzalo jej to asi do 14-15 rokov :-) my zvysne dve sestry sme sa jej neskor smiali, ze dokedy bude dudlat a ona hovori-Ja, ked zaspavam, uz o tom neviem, ze si strkam palec do ust! :-) a fakt mala ten palec hnusny,maly,vraskavy :-))
 Kordelia 


Re: Re: Re: Dudlík sebraný příliš brzy...:-) 

(1.9.2006 21:52:02)
moja sestra tiez odovzdala cumel rodicom oolo dvoch rokov (dobrovolne) a zacala si cmulat palec.Vydrzalo jej to asi do 14-15 rokov :-) my zvysne dve sestry sme sa jej neskor smiali, ze dokedy bude dudlat a ona hovori-Ja, ked zaspavam, uz o tom neviem, ze si strkam palec do ust! :-) a fakt mala ten palec hnusny,maly,vraskavy :-))
 Markéta, Beruška 03+Cvalda 08 


Hezké :o) 

(31.8.2006 10:00:50)
My jseme ho jednou také zapomněli doma, když jsme jeli na víknd k babičce. A od té doby jsme bez DUDU. Řekli jsme malé, že nám ho ukradli cikáni, jako Mikeše ve večerníčku. Kupodivu jí tohle vysvětlení stačilo a už se po něm nepídila :o) Také jsme měli hrůzu jak proběhne první noc. Kupodivu bez něj spala líp než obvykle, nebudila se totiž, když jí dudla vypadnul z pusy. Ta úleva, že ho nemusím po nocích lovit z podpostýlky byla obrovská. (Bylo jí 23 měsíců)
 Kájula+Viky05/03+Naty08/05 


Re: Hezké :o) 

(9.9.2006 8:34:50)
Naše Viktorka měla od 9. měsíců dudlík jen na spaní a v 21 měsících jsme jí ho vzali. Řekli jsme jí, že ho sebral čert, že má v postýlce spoustu plyšových kamarádů a ti ji hlídají. První a druhý večer hůř usínala, ale konečně po roce a třičtvrtě spala celou noc a od té doby stále spí. A nevidím, že by si dudlík nějak nahrazovala.
 Radka (kluci 10 a 12let) 
  • 

dobrá zkušenost 

(31.8.2006 10:11:14)
s dudlíkem jsem měla jen dobré zkušenosti, protože od malička jsem ho klukům dávala výhradně jen na spaní.Děti pobíhající s dudlíkem v puse se mi vždycky ošklivily, takže přes den žádné dudání. Starší syn jich míval v postýlce i pět, v puse, v každé ruce a dva připravené, až se v noci nějaký ztratí. Vydrželo mu to do dvou let, před Mikulášem jsme mu řekli, že už je dost veliký, a že asi mu dudlíky čert vezme, ale, že je může klidně vyhodit sám, a tak šel a hodil je věechny do koše. Po třech nocích si už nevzpomněl.
 Jana, syn dudákový závislák 
  • 

Pomóc prosím o radu! 

(16.10.2006 14:05:43)
Mám syna, 26 měsíců, dudák máme jen na noc, tak jsem zkusila kouzelného dědu, který si ho odnesl pro menší děti. Vydržela jsem to deset dní. Desátou noc už mi praskly nervy. Můj syn měl o půlnoci již několikáty asi hodinový hysterický záchvat. Vypadal jak na konci svých psychických sil. Selhala jsem a dudák jsem mu na spaní zase vrátila. Teď se hrozím, že se ho v nejbližších letech vůbec nezbaví. Co je správně? Vzít mu ho a vydržet pláč celé noci a hlavně při usínání tvrdě za každou cenu nebo mít pohodové dítě závislé na dudáku třeba do 5-ti let s možností křivých zubů? Nechcete někdo poradit? Předem dík!
 JanaaaM 


:-) 

(31.8.2006 10:39:50)
Péťo, Majdalenka to krásně zvládla. A já za pár měsíců budu volat S.O.S. pro inspiraci, až budu odnaučovat toho svýho savce :-)
 sedamyska 


Re: :-) 

(31.8.2006 11:46:48)
tak ja prispeju se svou troskou do mlyna. mame tri dcery,proti dudliku jsem nic moc nemela, kdyz se narodila nejstarsi, nechtela ho a ani ho nepotrebovala, takze kojeneckym obdobim proplula bez problemu, ovsem asi od 1 roku si zamilovala jednoho plysaka, ktereho pak nedla z ruky, museli jsme s nim vsude chodit, jednu dobu jsme koupila i kocici obojek a napsala na nej nase jmeno a tlefon pro pripad ztraty...ted uz ho nenosi, ale ceka kazdy vecer v posteli. Myslela jsem si, ze dcera prostredni bude asi podobna, haha, chyba lavky. Dudlik dostala v 8 tydnech a naramne se ji libil. Zbavili jsme se ho asi v 8 mesicich, kdy jsme ji natrenovali vecer samou usinat, asi mesic pote zacala cucat vyse zminene povleceni, nebo co ji pod pusu prislo, treba tricko osoby, kdo ji zrovna drzel. Tak nastoupila latkova plinka - mazlicek. Bez te jsme take neudelali ani krok, ale mela jsem jich hodne, takze telefon jsme nikde psat nemuseli :-) tak to trvalo az do jejich temer 3 let, kdy zacala skolku a pani ucitelky rikaly, ze si o plinku zakopava. premyslela jsem jak na to, prosby nepomahali a ona je ditko velmi tvrdohlave. az mne napadla spasna myslenka, v Anglii, kde jsme tehdy bydleli chodi k detem zoubkova vila. Kdyz vypadne zub, da se pod polstar a zoubkova vila si ho v noci vezme a zanecha tam minci. Tak jsem si rekla, ze vymyslim vilu plinkovou. napsaly jsme spolu dopis, pliny daly do krabice vecer a druhy den byly fuc. "Vila" zanechala dopis, ze dekuje a preda plinkove mazlicky dalsim malinkym detem a misto toho Evicce zanechala darek. Tak to zafungovala, 2x se zeptala, kdeze ty jeji plinky jsou a od te doby pohoda.
A dcera posledni? Od miminka cuca palec, je jedno na ktere ruce, dudlik odmitala, tak jsem se s tim smirila a cekam, jak se situace vyvrbi : -))
 Dana 
  • 

paleček - poraďte 

(31.8.2006 12:18:24)
Moje dcera vyměnila zase dudlík za palec, dudlík jsem před několika měsíci vyhodila do koše, protože se nám všichni smáli, že je už na něj velká. Paleček je však podle mě ještě horší, nemůžu ho totiž ani na chvilku před ní schovat, strká ho do pusy pokaždé, když se chce uklidnit, když je unavená, než usne... Má někdo z vás zkušenosti s odnaučováním palečku?
 Jirina, 4 deti 
  • 

Nepotesim 

(31.8.2006 12:41:44)
Nasi nejstarsi dceru jsme si privezli v 9 mesicich z koj.ustavu, tehdy (pred 15 lety) se tam dudliky nevedly, dnes pry uz jo. Na dudlik si uz nezvykla, byla zvykla na palecek. Tento zvyk je bohuzel neodnaucitelny dodnes. Samozrejme ze ne pres den, ale v noci, kdyz usne... ani o tom nevi. Nikdy jsem nemela to srdce pouzivat nejake drasticke odnaucovaci metody, ale jinak v lekarne je mozno koupit takovy nechutny pripravek na mazani prsticku a dite si odvykne (nektere). Ta nase hystericky kricela, jen videla tu lahvicku. Pak uz pravdepodobne pomuzou jen rovnatka (prirozeny dusledek) v pozdejsim veku, pres ne to tak nechutna. Ale u nas nezabralo ani to.
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: Nepotesim 

(31.8.2006 12:51:05)
Je to tak, jako malá jsem neměla ani dudlík, ani lahvičku- kolem roku mamka přestala kojit a prý od té doby jsem si cucala ukazováček s prostředníčkem a vydrželo mi to do osmi! Všichni říkali, že se se mnou nedalo spát v jedné místnosti jaký jsem vyluzovala zvuky :-) ! Nepomohlo vůbec nic. Zuby mám rovný a prsty taky nejsou plochý.Musejí na to přijít sami, časem se za to začnou stydět a nechají toho!
 Selma, třetí na cestě 
  • 

Re: paleček 

(31.8.2006 16:22:42)
Oběma dětem jsem sebrala dudlík ve třech měsících, synek to zvládl dobře, ale malou jsem raději naučila paleček. Paleček mi přece jen přijde o něco hygientičtější než dudlík, i když to tak na první pohled nevypadá. Teď jí budou čtyři a semtam si ho ještě cucne, ale už ji stačí upozornit aby to nedělala a samozřejmě je třeba vyřešit její aktuální problém, kvůli kterému si paleček cucá. Taky mi povídali, že bude mít křivé zuby. Pravda, má o něco větší předkus, než je obvyklé, ale jak jsem tak koukala na manželovu sestru, má chrup postavený stejně a palec si prý nikdy necucala, tak tím to nebude. Osobně jsem si s rovnátky užila v dětství svoje a taky mi maminka nedávala dudlík, ani jsem si necucala palec. Příčin, proč nemají lidi zuby v pořádku a potřebují rovnátka je mnohem víc a daleko závažnějších, než nevinné cucání čehokoliv, které nakonec mimko provozuje už v děloze.
 heli 
  • 

Palec-naše zkušenost 

(1.9.2006 12:45:35)
Moje starší dcera cucala palec od narození, dudlík odmítala. Nechávala jsem to být, protože jsem netušila, že si tím křiví patro. V šesti letech už bylo vidět, že má předkus (domluvit jsme zkoušeli znovu a znovu, nic) a na ortodoncii nám řekli, že toho musí okamžitě nechat, že zavázat rukáv. Tak jsme zavázali na noc a na TV rukáv (je zapotřebí dlouhé triko), přes den jí ho obazovali obvazem a pořád jí hlídali. Běhala jsem za ní i na WC a tahala jí palec z pusy. Dnes jí bude devět, palec už si přes den necucá, na cnoc má stále zavázaný rukáv, předkus má o polovinu menší (do určiého věku¨) se to srovná samo, ale víc už se to zřejmě nezlepší :-(( plánuju vzít jí do specializovaného centra. A najednou ve třech letech s tím začala druhá dcera, která si palec nikdy nikdy necucala...ovázání si sundavá, tkaže zakazujeme a zakazujeme, na noc má také zavázaný rukáv..po první zkušenosti už u druhé dcery rozvoj zlozvyku nedovolím, lituji, že jsem to u starší dcera zanedbala...ale musím říci, že jí v tom podporovali i ve školce, paní učitelka, když dcera nemohla usnout, jí řekla, at si dá palec do pusy....
 jana 
  • 

Re: paleček - poraďte 

(31.8.2006 13:51:06)
Existuje na to taková vodička, no spíš lak, prodává se to v lékárnách, ale název si nepamatuju, už je to pár let. Neboj, náš nejstarší synek si taky po odebrání dudlíku (v šesti týdnech, kvůli kojení, dali mu ho v porodnici...) začal cucat palec a odnaučil se to asi ve 2,5 letech pomocí té vodičky.
 Duslik 


Re: Re: Vodička na paleček 

(3.9.2006 21:21:37)
Vodička na odnaučení cucání prstíků funguje opravdu jen u některých dětí.Jsou děti,kterým její pálivá chuť vůbec nevadí - naopak.
Mám 20ti měsíčního syna, dudlík má jen na spaní-během dne mu ho nedávám,protože pracuji jako sestra na foniatrii a vím jak to může dopadnout.Kromě předkusu dochází často i k vadné výslovnosti-človíček, který se teprve učí mluvit, si výslovnost s dudlíkem zafixuje a pak mluví stejně i bez dudlíku.Až budeme Domíka odnaučovat tak doufám, že to proběhne stejně dobře jako u neteře, která ho v zimě na horách hodila do kamen a doma si na něj ani nevzpomněla. A sestřenice to se synem vyřešila podobně. Když se vrátili od babičky z víkendu a Honzík chtěl dudlíka, řekla mu že ho zapomněli u babičky.Měla sice strach, že ho bude brát mladšímu bráškovi, ale toho to ani nenapadlo a když jeli opět k babičce tak už si na něj nevzpomněl.

Laďka + Domík
 Martina, Matěj 2roky 
  • 

Re: paleček - poraďte 

(31.8.2006 14:44:23)
Taky tě nepotěším, já sama jsem si palec cumlala asi do 7 let, přestala jsem na základě "rozumového" rozhodnutí, prostě jsem se styděla před dětmi za mozoly na palci. Zuby mám rovné a žádnou fyzickou ani psychickou újmu z toho nemám. Náš malý má na spaní dudlík a já mu ho neberu a nezakazuji, doufám, že časem mu vysvětlím, že už je velký a že ho nepotřebuje (jen doufám, že dřív než v 7 letech!! :-))
 Modřinka 


Re: paleček - poraďte 

(31.8.2006 16:07:43)
Já dudu jako malá měla, palec jsem si cucala do deseti let. Nemám ani placatý palec, ani křivé zuby, patro, atd. Slyšela jsem o laku z lékárny. (Náš malý dudlíka nemá od narození, paleček při usínání cucá, ale pak ho vyndá. Rozhodně není takový závislák jako některé děti na dudlíku.)
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: paleček - poraďte 

(31.8.2006 19:03:54)
To same u nas. Jako mala jsem si cucala palec, zadne nasledky v podobe krivych zubu ani plochych prstu nemam. Zato si moc dobre pamatuju (a to mi byly dva roky!!!), jak mi otec (mamka me nechavala;-)) pepril prsty, daval rukavicky, privazoval desticky z kartonu na lokty, abych nemohla ohnout ruce...stejne mu to nebylo nic platne;-) Dceri jsem zkusila dat dudlik jednou, asi ve trech mesicich, nechtela, plivala ho obloukem. Palec si zacala cucat asi v deviti mesicich a cumla dodnes, ale jen vecer pred spanim. Stejne stary synovec ma dudlik a chodi s nim po ulici cely den...
 Romča+2letá slečna 
  • 

Re: paleček - poraďte 

(31.8.2006 20:40:50)
Tak já taky přidám svou "trošku do mlýna". Já jsem si palec cucala do svých 4 let. Přestala jsem,až když mi jedna známá od mamky, řekla, že zůstanu na ocet-vůbec jsem tehdy nevěděla, co to znamená:-) Z těch dob mi zůstal akorát malilinko zdeformovaný nehet.
Takže, když dcera oběvila "kouzlo" palce, snažili jsme se proti tomu bojovat pomoci rukavičky, ale nebylo to nic platné. Vzdali jsme to a řekli si, že počkáme až do jejich 4 let(co když je to dědičné:-)) Postupně se z prostředku na uklidnění stal už jen pomocník na usínání až jsem jednoho dne zjistila, že paleček už vůbec necucá-jsou jí 2 roky.
Na Vašem místě bych to asi neřešila a počkala na dobu, kdy to bude možné nějak vysvětlit. Třeba až půjde do školky, že se jí budou děti smát atd.
Přeji mnoho zdaru:-)
 Marie - už adept na babičku 
  • 

Re: paleček - poraďte 

(1.9.2006 13:35:23)
Doporučuji palečky oblepit obyčejnou textilní náplatstí - moc se to prckovi líbit nebude, ale je to účinné. Udělejte to zavčas - my jsme provedli ve dvou letech. Známá nechala holčičku dumlat dál a došlo k deformaci nehtového lůžka i zubů. Nakonec se holčina odnaučovala dávat paleček do pusy až v pubertě - nechtěla jezdit na tábory a další akce s dětmi, protože se bála, aby ji někdo s palečkem v puse neviděl. Přiji mnoho úspěchů
PS: Dudlík je fakt lepší než palec!!!!!!!
 Kadrnošková 


Re: paleček - super ! 

(1.9.2006 22:56:48)
Moje dcera si cca od 6ti týdnů cucala paleček na pravé ruce. Byla to pro ní slast, uklidňovalo jí to, bezvadně uspávalo. Když jí bylo 20 měsíců ( o vánocích ), tak z neustálého cumlání si vycucala mykotickou infekci, paleček jí popraskal, olupoval se , svědil. Na cca 14 dnů jsme ho obvazovali a mazali mastí a už se k němu nevrátila. Asi půl roku jsem každý večer litovala, že už necumlá, ve dne zmizela klidná holčička, která pozorovala okolí. Mám pocit, že je to společenský tlak, aby bylo dítě dokonalé. Moje sestřenice si cumlala palec ještě před zkouškami na VŠ ( samozřejmě skrytě ) a jak jí to uklidňovalo. Stačí udělat malou sondu do společnosti, kolik významných lidí si palec cumlalo.
 Petra+Daniel-13 měsíců+31 tt 
  • 

Re: paleček - poraďte 

(3.9.2006 22:02:10)
U nás se paleček odnaučil během čtyř dnů. Malému bylo tehdy 10 měsíců a vydudlal si během dne na právém prstu doslova mozol. První noc jsem mu ho namazala genciálkou, ale to ho neodradilo a pokračoval v sebemrzačení vesele dál. Druhý den jsem nelenila a poslechla svůj instinkt a přelepila mozol kolem palečku náplastí. 4 dny stačilo jenom vyměňovat náplast, většinou jenom po koupání, protože se odlepila a bylo po dudlání. Sama jsem byla překvapená jak to bylo rychlé, ale ani v noci se Danda k palečku už nikdy nevrátil. Sláva, sláva, sláva. Je to šikulka.
:-)
 Lenka, Bětka 2 roky 
  • 

Re: paleček - poraďte 

(4.9.2006 0:15:55)
Já v rámci odnaučování cucání palečku zakoupila před rokem v lékárně extrémně hnusný lak na nehty Mordex (už ten název zavání...)a začala jsem malé paleček lakovat. Hořké bylo všechno, na co sáhla, včetně jídla (se kterým měla snahu krmit i mě, fuj, ale jí to bylo úplně fuk. Prostě to ocucala, zašklebila se a jela dál. Lak skončil na poličce a mě teď po roce napadlo zkusti to znovu. Světe div se - stal se zázrak. Bětce začala hořká chuť vadit - dvakrát si dokonce blinkla, chudinka. Párkrát zakňourala, že paleček je ošklivej a já si najednou po 3 dnech uvědomila, že už si ho do pusy nestrká.
 Radka, 1 cácorka 
  • 

Paradox 

(31.8.2006 12:41:07)
Zdravím všechny,
my jsme dudlíků měli nakoupeno spousta - různé značky, tvary, velikosti jsme aktualizovali dle měsíce a váhy dcerky a nepoužili jsme ani jeden (několikrát jsme to zkusili, vždycky ho vyplivla, i když babičky se při návštěvách nesnažily o nic jiného, než jí ho do pusy vnutit). Akorát jsem je každý den asi do 3 měsíců vyvářela. Dcerka to zvládla perfektně bez něj, kojila jsem 15 měsíců. Ani palec si necucala, jenom když jí rostly zoubky, tak okusovala i nohy od stolu. Teď ten paradox - má dle stomatologa "dudlíkový" předkus. Oba s manželem máme zuby v pořádku, nikdo v rodině předkus nemá, ale cácora jo :o)))
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Paradox 

(31.8.2006 14:54:06)
Radko, a proč jste se tak snažili, aby dulíkovala? To nějak nechápu (jsem antidudlíková, když mi holku v porodnici donesli 6 hodin po porodu na krmení s dudlíkem, byla jsem totálně hysterická a zralá na vraždu :o))) )

S.
 Radka, 1 cácorka 
  • 

Re: Re: Paradox 

(31.8.2006 15:15:11)
Ahoj, my se nesnažili, ale babičky - ségra si před 30lety uřvala bez dudlíku na mrazu pneumonii!
 Katarina 
  • 

Nase zkusenost 

(31.8.2006 12:51:36)
U nas to probihalo trosicku jinak.Byla jsem spokojena,ze je maly miminko bez dudliku.Ale od narozeni trpel na bolesti briska,hrozilo mu uskrinuti pupecni kyly a tak nam pani doktorka naordinovala ve 3 mesicich siditko na uklidneni place naseho drobecka.Zabralo to,maly mene plakal a byly jsme vsichni klidnejsi.V jednom roce nosil dudlik neustale,kolem 2 let uz jen na spani,ale i tak vsichni znamy a pribuzni nalezite komentovali nasi domaci dudlikovou zasobu pri kazde navsteve.Meli jsem jich asi 6,take ruzne pripravenych po byte.Pred 2 tydny jsme odp. schovali zbytek dudliku i Radovankuv nejoblibenejsi a rekli mu,ze jsme je poslali jinemu miminku.Odp. neprotestoval,ale vecer a celou noc knucel.Pres den mu to nevadilo,ale v noci se budil a dozadoval se ho.Mela jsem kruhy pod ocima,ze uz byse na nich dalo cvicit,jak jsme cele noci nespali a maly vzpominal na dudlik.Ale byli jsme pripraveni neustoupit.A z noci na noc o nem prestal mluvit.Nastesti.Tak doufam,ze na nej opet nezacne vzpominat:o)A mimochodem,Madlence to na te fotce sluselo i s dudlikem:o)
 Jitka+2kluci 


Dudlíček 

(31.8.2006 13:22:08)
Tak já jsem asi úplně hrozná, ale my jsme dudlík odstranili až skoro ve třech letech! Kluci jsou dvojčata. Tomášek neměl dudlík nikdy a nikdy ho nechtěl. Románek ho dostal už v porodnici a stal se na něm naprosto závislým. Měli jsme jich spoustu, zásadně jen jeden druh, silikonový dudlíček s velkou modrou kytičkou, taky byly ve všech možných skrýších. Po druhém roce jsem se styděla, každý se divil, ale románek dudlík prostě nedal. Asi 2 měsíce před třetím rokem jsme leželi v nemocnici a když jsme měli jít domů, řekla jsem, že se s dudlíčkem rozloučíme, necháme ho v nemocnici proto, abychom my mohli domů. Nikdy po něm neplakal, ani tu první noc a když jsme se o tom párkrát bavili, tak jsme oba usoudili, že dudlíček je v nemocnici a dudlíčkovat si budou ty děti, které tam musí být.

Dneska je klukům 6 let a nedávno jsme vzpomínali na dudlík a kluci ho chtěli vyzkoušet. Tomášek, který ho nesnášel si dudlal a nechal se vyfotit, Románek to slizký ani nedal do pusy a nechápal, jak kdysi bez toho nemohl být :-)
 Katka, Vojtíšek 2 roky 
  • 

Závist 

(31.8.2006 13:29:20)
Tak já tedy opravdu závidím všem odnaučeným, nám jsou 2 roky, dudlíka máme jen na spaní, ale jen se na něj třeseme, nemám srdce (a asi je v tom zčásti i trochu pohodlnosti dudnku Vojtíškovi sebrat). Ale děsím se toho okammžiku, protože mi je jasné, že donekonečna dudat nebudeme , teda snad :-))).
 Aya 
  • 

Re: Závist 

(31.8.2006 13:42:35)
Moje máma mi říkala, že mě odnaučovali dudlík tak, že mi řekli, že ho tatínek spapal no a já se začala dožadovat nože, že tatínkovi rozpářeme bříško a dudlík se vykulí, tak jako s babička v pohádce o Karkulce. Měli prý co dělat aby mi to vysvětlili. Nicméně se podařilo, táta ve zdraví přežil a já jsem přišla o dudlání. Přeju hodně štěstí.
 Iva, Viktorka + bříško 
  • 

Re: Závist 

(31.8.2006 13:53:52)
Jako u všeho učení/odnaučování - žádný stres. Dcera měla dudlíka jen na spaní, a tak jsem jí ho (pod tlakem okolí) před 2. rokem schovala, s tím, že šel za malými miminky, která ho potřebují víc. Vzala to v pohodě, ovšem v noci se budila s úzkostným křikem (do té doby spala klidně a bez probuzení i 12 h. a víc). Nechtěla jsem narušit její úžasné spaní, a tak jsem dudu "našla".

Na Mikuláše jí byly 2 r. a 4 měsíce, a tak jsem se s ní dohodla, že dudlíky odevzdá Mikulášovi, který jí za ně dá pytel čokolády. Tak se taky stalo, dudlíky dala bez problémů, z čokolády byla nadšená. Žádná divoká noc se nekonala, párkrát se ještě zeptala, kde je dudu (stačilo se zeptat, komu ho dala a co za to dostala) a bylo to. Žádnou "náhražku" v podobě palce, polštářku apod. nikdy nepotřebovala (teď jí byly 4).

Každé dítko k tomu (jako k čemukoli jinému) dozraje v jiný čas... A když jsem letos na dovolené viděla 5-leté italské děti s dudlíkem i za bílého dne, říkala jsem si, jestli po těch našich nechceme, aby dospěly-vyspěly dřív, než je nezbytně nutné :).

 Jána, Káťa, Matěj 
  • 

Re: Závist 

(31.8.2006 14:08:47)
Kátě je 33 měsíců a stále má dudlíky. Od 11 měsíců je má jenom na spaní a připadá mi, že je má čím dál více ráda. Poněvadž se jí před rokem narodil bratříček, tak jsem si říkala, že ji nebudu stresovattím, že ji seberu milované dudlíky. Měla období, kdy se (nás) v noci budila s výkřikem - "Kde je druhá dudunka?" Přes den si KáŤa cucá prsty nebo fixu - prostě pořád musí mít něco v puse. Pokoušela jsem se ji přesvědčit, že dudlíky vyměníme za různé věci, po kterých zrovna moc toužila. Vždycky to uzavřela - "ale já mám přece dudunky moc ráda" a na tu požadovanou věc už si nevzpoměla. V pondělí Káta nastupuje do školky, tak jsem zvědavá jestli školka zabere ...
 Luciašek 
  • 

Re: Závist 

(1.9.2006 23:13:46)
my jsme také měli dudlíka do roka a pul.A jednoho dne jsme se rozhodli ho naší malý vzít.Řekli jsme ji že dudu se rozbil a že je v koši.I když jsem si ho tajně schovala bála jsem se že to bude hrozné.Ale nakonec malá plakala jen první noc.Později si ho tajně vzala v Mhd z cizího kočárku.Ale ted už si na něj ani nevzpomene
 Klára (Zuzka 3,5 roku, Tom 10 měsíců)  
  • 

Proč dudlík? 

(31.8.2006 15:57:44)
Děti mám 2, dudlíky neznají, měla jsem z nich strach, protože jsem četla názory o jejich špatném vlivu na zuby a techniku sání. Zároveň jsem nezažila situaci, kdy bych o dudlíku uvažovala. Když jako miminka brečely, nakojila jsem je (občas jsem dělala živého dudlíka). Ničeho se nemusíme zbavovat a prsty si taky necucají. Opravdu nevidím důvod proč s dudlíkem začínat...
 Dadule,Natule 14 měs. 
  • 

dudlík 

(31.8.2006 16:11:27)
Nikdy v těhotenství jsem nepřemíšlela jestli dám svému dítěti dudlík nebo ne.Cumlá ho hodně dětí,tak proč my by jsme se měla za to stydět!Natálie ho dostala už první noc v porodnici.Jelikož několik hodin v kuse brečela (i po kojení)tak jsem se v jednu hodinu ráno sebrala a šla za sestrou.Prdla jí do pusinky růžový dudlík a obě jsme spali až do rána.Bez dudliku byla pak už neustále a jen jsem ho zapoměla třeba jen na procházku,tak byl řev.Před jejím rokem ho měla jen na spaní a pak jen na noc.Jakmile usnula,tak ho vyplivla a já ho brala z postýlky.Tři dny po prvních narozeninách jsem jí ho na noc nedala(když usíná odpoledne bez něho,tak by mohla i v noci,řekla jsem si).A světe div se,jelikož jsem se divila i já!!Cekala jsem hrozný hysterický řev,ale nic se nedělo.Jen si zaknourala a spala.Od té doby jsem jí ho nedávala.Měla jsem ho sice ještě týden schovaný,co kdyby....Ale naštěstí jsem ho mohla vyhodit.Naše dcera se naučila bez něho usínat a řekla bych,že rychleji než s dudlíkem.Jsem ráda,že jsme se ho zbavili tak brzy a bez problémů.
 verca 2 deti 
  • 

Re: Proč dudlík? 

(1.9.2006 9:23:10)
My jsme dudlík sice koupili,ale nepoužili,malá ho vyplivla a pak už jsem jí ho nedala.Kojila jsem jí a tak ho asi nepotřebovala.Ani její sestřička,naštěstí.
Neumím si představit,že bych je odnaučovala.
Já sama jsem dudlala,nevim dokdy,maminka mě to odnaučila.Moje sestra "hodila" dudlíček zajíčkům.
 Hanka, Markétka (10m) 
  • 

Dudlík nemáme a závidíme těm co jej mají 

(3.9.2006 21:55:24)
My nedudláme, malá dudlík vždy se vztekem vyplivne - vždyť bradavka je tak měkká a teploučká! Bohužel nechce žádnou náhražku, takže večer musíme několikrát uspávat (nejlépe s prsem v puse). Přes den máme s uspáváním taky velký problém. Věřím, že s dudlíkem by byla mnohem klidnější a lépe by spala, ale bohužel...
 Štěpánka 
  • 

Re: Dudlík nemáme a závidíme těm co jej mají 

(4.9.2006 11:08:13)
My máme stejnou zkušenost. Malé jsou 2 měsíce a dudlík odmítá. Kamarádky mi radí,abych jí ho nedávala, když ho nechce. Problém ale je, že si dává ručičku do pusinky. Tak to zatím zkoušíme dál, i když bezúspěšně.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


plysova krysa 

(31.8.2006 16:40:36)
Ta mne dostala :-D
Nase deti (dva synove) maji oba stejne krysy. Uz od mala maji na tlapkach navlecene dudliky. Ted uz tedy jen ten mladsi, kteremu budou v listopadu dva.
Starsi dal naprosto v pohode dudlika "malym ptackum". Cele leto jsme o tom hovorili, ze je da ptackum atp., az jednoho dne proste vletela do pokojicku pred jeho zraky ziva vlastovka.. ja samozrejmne hbite dudlik schovala.. a bylo HOTOVO..
Bylo mu dva a pul. A ja mela strach, jak prijme maleho brachu s dudlikem - naprosto v pohode, dudu mu nikdy nebral a dokonce bych rekkla, ze ho bere i s odporem do ruky, kdyz mi ho ma treba podat.
Zato ten mladsi je fakt zavislak, krysu ma dodnes oencenou dudliky a rika ji mys DUDY.
Budou mu v listopadu dva - ale na ptacky to nevidim.. letos tedy urcite ne.. sna dza rok :-)
Anebo proste nastane drsatak, protoze za rok pujde do skolky a tam proste deti s dudlem nechodi.
Ovsem u nas DUDY zabira i bez dudliku :-) alespon to.
 Zuzka 
  • 

hihi 

(31.8.2006 21:18:07)
no ale miminka s dudlíkem jsou největší Mišoni:-)), stejně miminka vypadají lehce přitrouble s dudlíkem i bez dudlíku. no a pak jsou i experti kteří si dudají prstíky do 9ti let - muj synovec. dudlik se dá zahodit a prstíky useknout????
 Kordelia 


Re: hihi 

(1.9.2006 22:05:36)
miminka stejne vypadaji lehce pritrouble..... :-))))) super vyjadrenie:-)))) a to je ne nich prave to pekne,plesate hlavicky,vykulene ocicka,sadielko pod bradickou...na miminkach je pekne snad vsetko, co je na dospelych odporne.Mne sa parrat stalo, ze som sa pred kamaratkami maznala s mojim dietatkom stylom:Ty moj krasny blbecek...A kamosky ma sprdli:Preboha, ako mu to hovoris? :-)
 JANINA 
  • 

Re: hihi 

(5.1.2009 18:30:43)
MOJE PRVNÍ DCERA "FLUSLA" DUDLÍK PŘESNĚ PRVNÍ NOC, CO JÍ NAROSTL PRVNÍ ZUB. OD TÉ DOBY HO SAMA NECHTĚLA. DRUHÉ JSOU TEPRV DVA MĚSÍCE, ALE TA ZASE MOC NEDUDÁ. POCUCÁ SI, A KDYŽ ZJISTÍ, ŽE Z TOHO NIC NETEČE, PROSTĚ HO PLIVNE, NEBO U TOHO USNE A PLIVNE HO ZE SPANÍ.
ALE POPRAVDĚ TAKY JSEM ZVĚDAVA, JAKÝ BUDE MÍT DRUHÁ PŘÍSTUP K DUDLÍKU V POZDĚJŠÍM VĚKU, S PRVNÍ JSEM TO MĚLA JEDNODUCHÝ A ŘÍKÁ SE, POKUD JE JEDNO DÍTKO ANDÍLEK, DRUHÝ JE ĎÁBLÍK....
 Nira 
  • 

naše zkušenosti 

(1.9.2006 6:48:03)
Syn dudlíka nechtěl. Vzhledem k tomu, že se narodil před víc než 5-ti lety a to byla zrovna v rozmachu éra nedudlíková, byla jsem docela ráda. Jenže on byl vzorné dítko. Po dvou letech se nám narodila dcera. Po 6-ti týdnech jsme jí opravdu násilně na dudlík velmi rádi naučili, protože to co se nám narodilo se nedalo a nechtělo sžít s naším životem a měli jsme doma opravdové peklo. Až s ní jsem pochopila to, co žádná máma "obyčejných" dětí nikdy nepochopí - pro klid doma i třeba jen pro 10 minut toho ticha alespoň jednou za 24 hodin, se udělá cokoliv. Jak jsme o dudlík přišli vůbec nevím. Když jí byl rok a 9 měsíců, to ho určitě ještě měla (podle fotek)a to i přes den, protože jsme naštěstí nebydleli v Česku, takže nás nikdo neupomínal. V jejích dvou jsme se přestěhovali zpět do Čech a dudlík někam zmizel. Ani já ani manžel si neuvědomujeme, jak se to stalo a kde byl zanechán a kdy.Přitom je to jen rok zpět. Takže naše zkušenost - nechat tomu volný průběh...
A k palci - měla jsem na hlídání kdysi kluka, co měl v devíti letech zdeformovaný palec tak, že mu začalo dělat problém držet správně pero. Řešil to psychiatr a ortoped. Chudák o svém palečku v puse vůbec nevěděl. To teda zlatý dudlík.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


U nás to proběhlo zcela náhodou.... 

(1.9.2006 8:14:57)
....naše Terezka měla dudlík od těch osmi měsíců už jenom na spaní, ale samozřejmě ho vyžadovala o to více. Říkala jsem si, že do dvou let je času dost, ale já jsem mínila a život měnil. V roce a půl jsme dávali malou na hlídání k mojí mamce. Ani jsem si při předávání nevšimla, že jsem náš poklad zapomněla doma - no a mamka už mi kvůli toho nechtěla volat a rušit mi plány (které bych samozřejmě bez problémů zrušila). A tak spala Terezka bez dudlíku, sice chvilku trvalo usínání, ale šlo to. A když už to prošlo tak hladce, napadlo nás, že to prostě musíme využít, dudlík tedy nedostala ani doma. Ještě jeden večer byl plačtivý a v noci jsem ji vždycky hladila po ručičce dokud neusnula - ale podařilo se - bez větších problémů.
Ale taky se mi zdálo, že se jí občas hodně zasteskne, naštěstí si nestrkala do pusy ani paleček ani hračky. Jinak si myslím, že to bylo brzy, kdyby se nestalo, co se stalo - neudělala bych to.
Teď když máme Michalku jsem ji přistihla, jak si zkouší zacumlat s jejím dudlíkem, ale už to asi nebylo to pravé potěšení, protože letěl do kouta.......
 Magda (32), 12-letý a 3-měsíční syn  
  • 

Dudlíková zkušenost 

(2.9.2006 15:11:49)
Ono se to hezky čte, včetně těch příspěvků. Můj teď již 12-ti letý syn měl dudlík již v porodnici. Zbavovali jsme se ho několikrát neúspěšně. Bez dudlíku byl až poté (ve dvou letech), kdy jsme dudlíky spláchli do záchodu a zamávali jim. Nikdy jsem na něm nepozorovala a nepozoruji žádné dumlání triček nebo rožků povlečení. Zato můj druhý syn o dudlík absolutně nestojí. Proto ze začátku přibíral na váze každých 14 dnů 1 kg. Má 3 měsíce a 7 kg. Dudlíčky semtam zkoušíme bez absolutního úspěchu.
 jana 
  • 

Re: Dudlíková zkušenost 

(5.9.2006 14:23:30)
Také se musím připojit k těm,které by raději dítě s dudlíčkem.Malá by pořád dudala, ale nic jiného než prso nechce a to naše sbírka různorodých dudlíků je úctyhodná.Tak já už mám úplně rozžužlané bradavky a ona ve dvou měsících přes 6 kilo.Navíéc nechce ani lahvičku ani kloboučky.
 Ivana, Evička 1 měsíc 
  • 

Jak to vidím já 

(19.11.2006 11:00:27)
Dneska jsem si sedla k počítači, abych se něco dozvěděla, jak je to s dudlíkem, když kojím. Důvodem bylo to, že Evičce už naprosto ustoupila kojenecká žloutenka (a s tím i únava) a začíná mít potřebu se družit a to hlavně se mnou jako se svojí milovanou maminkou. Spočívá to v tom, že asi tak polovinu dne chováme a prsíčka jsou její favoriti a chce prostě sát. Včera večer jsem měla krizi a už jsem jí říkala.... Evo, tak už toho bylo opravdu dost!!! To mi samozřejmě k ničemu nebylo, protože Eva tomu prd rozumí.
V noci jsem se trochu vyspala a ráno bylo opravdu moudřejší večera. Už s lepší náladou. Evičku nakojím a prostě ji chovám a kojím tak dlouho dokud neusne a nevydrží v postýlce. Přemýšlím, že zakoupím šátek, abych si ji mohla k sobě uvázat a chodit s ní po bytě. Je otázka, jak dlouho to půjde - hlavně kvůli váze.
Sleduji všechny ty diskuse o dudlíkách a každý má svou pravdu. Zase se mi potvrdilo, že člověk se má řídit tím, co vyhovuje jemu a řídit se svými pocity a dělat věci jak to cítí on sám. Co je dobré pro jednoho není dobré pro druhého a bohužel (nebo bohudík) neexistuje absolutní pravda.
Jak budu tedy postupovat dál? Zatím nevím. Nechám se prostě unášet tím vším a uvidím, jak to společně naše rodinka vyřeší.
Jinak jsem přesvědčená o tom, co jsem si vybudovala už během těhotenství, že každá žena je silná a chytrá a právě ona rozumí nejlépe svému miminku a moc dobře ví, co má dělat. Jen si nesmí přečíst moc "chytrých" knih a článků, aby tuhle její sebedůvěru někdo zbytečně nahlodal. Přeji všem hodně štěstí a pevné nervy.
 petit 


Co na to zubař? 

(3.9.2006 10:29:07)
Když měl syn cca 1,5 roku byli jsme u dětského zubaře. Protože jsem měla obavy s čekání, vzala jsem sebou i dudlík, kdyby náhodou usnul. Samozřejmě při lumpačení ho našel a začal ho dudat. Paní zubařka šla zrovna do ordinace kolem nás, když jsem mu nadávala, že dudá, protože velcí kluci už nedudají. V ordinaci se potom smála a říkala mi ať mu dudlík náslilím neberu, že dítě, které má silný trend k sání začne cucat něco jiného. Dudlík je přece jen anatomicky tvarovaný, dá se umít, sterilizovat a následně VYHODIT. To se o palečku říct nedá - ten prý opravdu způsobuje deformity ¨patra, zubů a předkus. Dudání je, podle ní, potřeba omezit na co nejkratší dobu - to znamená, nenechat zbytečně dítě jen tak chodit s dudlíkem, a v noci, po usnutí ho z pusinky vyndat. A pak ve správnou chvilku dudlík odložit - ale tak, aby nezačal dudat nic jiného.

Doufám, že my tu správnou chvilku nepropásneme, ale je pravda, že o dudání mu jde čím dál míň. Někdy mám pocit, že je to spíš pro něj nějaký fetiš - jako třeba oblíbená hračka.

Ahojky
 Magi2005 
  • 

Dudlík a předkus 

(3.9.2006 23:24:18)
Naše 3,5 letá Madlenka Dudlala přes den i v noci.já dala na tatínka ,že prý je ještě brzy jí ho vzít ,že se jím zklidňuje a že on dudlal ještě v 1.třídě ZŠ. V noci jsme věčně hledali vypadlého dudlíka pod postelí.No hrůza.Dudlíky byly všude.
v červnu paní zubařka zjistila,že už se jí dělá předkus.a od dudlíku.Museli jsme ho sebrat z minuty na minutu.vymysleli jsme pohádku o skřítkovi Zoubkovi,který sbírá dudlíky dětem ,když jim naroste 1. zoubek .Na Madlenku zapomněl a u zubaře ji uviděl a musel všechny dudlíky odnést ,za ně dostala pod polštář dárečky.taková variace na americkou zoubkovou vílku. Pláče bylo hodně , 14dní hrozný, nejhůř v noci .dokonce se párkrát počůrala,chudinka naše malá.bylo mi jí moc líto .Manžel se mračil,ale já si představila Madlu v 15 jak se na mě vyčítavě dívá ,zoubky jí trčí z pusy a ona pláče ,za to můžeš ty,že jsi mi nesebrala dudlík včas.Vytrvali jsme.Večer uspáváme hlazením po zádech.nejhorší bylo uhlídat ,aby nežužlala něco jiného -prsty,hračky,prádo.Je to fuška,ale dá se to.dnes jsou to 3 měsíce od zubní prohlídky a čeká nás kontrolní.dudlík nemáme , prsty necucáme.doufám jen ,že se zoubky vrací tam kde mají být.
nečekejte dlouho ,jde to i bez dudlíku jen se musí vytrvat.držím palce
 Rada, 6mes.klucina 
  • 

kdy prestat 

(4.9.2006 11:51:16)
Ahoj

náš malej se narodil o víc jak 2měsíce dříve. Celé dlouhé 3měsíce dudlíky vyplivoval do velikých dálek. Babičky mi neustále tvrdily, že bez něj to nejde a při mé nepřítomnosti mu jej neustále rvaly do pusiny apřidržovaly. Výsledek je ten, že malej, kterého kolem 4měsíc§ začaly trápit koliky, dudlíky od nich z velkým vděkem přijal a teď je do něj celej pryč. Neví nakolik je to dobře nebo špatně. ALE dobře usíná, pokud je během dne nějak rozladěnej, nebo se nemůže dočkat bašty tak si zadudlá a já jsem moooc ráda. ALE DRUHE boím se kdy mu ho vzít a jak poznat, že je to závislost. Dnesk ajsme ho zkoušela uspat bez dudlíky v kočáru. Já vydržela asi 30minut,mrnous byl hysterickej a plakal a plakal. Takze pokus nevysel a já mám strach, jak to bude později,.... Až to znovu zkusím. POradte kdy je vhodné začít odnaučovat a jak mimčo uspat bez dudlíku??
 jajus 
  • 

Re: kdy prestat 

(4.9.2006 12:13:43)
Odnaucovat prave tak po 6.mesici, nejdriv tak, ze na dobu bdelosti a dobre nalady-po vyspinkani dudlik nedavat a aktivovta dite jinak. Pred usnutim zkacovta interval, po usnuti hned vyndat, nabizet pro zmenu vlastni cast ruky. Babicky meli pravdu vtom, ze tim diteti uspokojis jeho saci potrebu a je spokojenejsi, ale rozhodne ho nenasazovta hned az za nejaky tyden, lepe mesic.
 Rada, 6mes.klucina 
  • 

Re: Re: kdy prestat 

(4.9.2006 12:26:23)
Díky :-), tak se to snažím dělat. Během dne, jenkdyž je nejhůř a fakt musím něco udělat a malej se nechce zabavit hračkou. Ale to usínání je hrozný, to mi nejde a on se vždycky tak rozdovádí ve zlým, že je pak k neutišení. Co treba mu nabidnout jinek tvar, kterej by mu nechutnal??
 Martina,syn 1rok 
  • 

Re: kdy prestat 

(5.9.2006 22:25:16)
U nás se osvědčilo odnaučovat dřív. Zkusila jsem to podle jedné knihy už po čtvrtém měsíci, když odezněly koliky a povedlo se to během 2 dnů. Nejdřív jsme zrušili dudlík přes den v kočárku a pak už ho v noci ani nechtěl. Četla jsem, že prý nejjednodušší je odnaučit do půl roku, tak 4-5 měsíc, pak už si prý děti vytvářejí na dudlík citovou vazbu. Nám to šlo bez problémů a dudlík nám nechybí.
 Rada, 6 mes.klucina 
  • 

Re: Re: kdy prestat 

(9.9.2006 22:12:59)
Ahoj, díky za radu. A nevíte jak se jmenovala ta kniha? Taky bych se ráda nechala poučit :-). Protože už mě to zas malinko zvrtklalo, jsem jediná kdo bojuje proti jeho plači po dudlíku jinak než dudlíkem. Navíc mi i paní doktorka řekla, že do 2let máme času dost. To se mi moc nechce. Díky
 Martina,syn 1 rok 
  • 

Re: Re: Re: kdy prestat 

(11.9.2006 21:16:45)
Ahoj Rado, ta knížka se jmenuje Nejšťasnějsí miminko okolí a napsal ji Harvey Karp. Je to spíše věnováno prvním třem měsícům dítěte. Je tam plno zajímavých názorů, ale já jsem si odnesla hlavně tu informaci o dudlíku. Ještě se tam píše, že aby se dítě naučilo usínat samo, má se pokud usne s dudlíkem za minutku až dvě probudit, a pak nechat usnout bez něho, když začne plakat, tak se máte snažit ho utišit jinak. Tohle jsem, ale nezkoušela, tak nevím. Mějte se hezky. A ať se vám to brzy podaří.
 hanka 2 letá dcera 
  • 

dudlíková zkušenost 

(3.9.2006 12:12:07)
Tento článek jako by mi mluvil přímo ze srdce. Mi měli stejný problém. Kolem roku a půl se nám podařilo kristínce zebrat dudlík aspon přes den ale na noc to skrátka nešlo. Aš jednoho dne asi měsíc před druhým rokem jsme se dostali do nemocnice a paní doktorka nám řekla že na dudlíku přenášíme furt infekci tak ho nesmíme mít. jo to se lehce řekne ale jak. pak přišla sestřička a ukázala Kristínce na parapetu balkonu vrabečky a začali je spolem krmit rohlíkem. A v tom ji říká aby dudlík zahodila ptáčkům že ho potřebují pro svoje děti a tak se stalo. Jen já zhrůzou čekala na noc. Ale Kristínka si lehla a řekla že dudu mají miminka a usnula. Od té doby tvrdí že dudu mají jen mimina. A já jsem spokojená že závislost na cumílku skončila. Za to můžu poděkovat sestřičce na infekčním a scé chytré princezně.
 Jana, klučina 2 roky 
  • 

Dudlík 

(3.9.2006 12:35:32)
Také jsem nevěděla jak na to. Jednou jsem si postěžovala švagrové a ta říkala, že ona (před 18 lety) to udělala "na Mikuláše" Odebzdali dudánka Mikulášovi a byl klid. A protože u nás syn neví ještě co je Mikuláš, ale zná bubáka, tak jednou ho hledal v šuplíku a já mu řekla, že si ho vzal bubák a teď s ním spinká on. A že teď tu bubák nebude, protože spinká. Takže se nebojí odpadní trubky na chodbě, které říká bubák :-), protože přeci spinká s dudánkem. Dudánka sice semtam hledá, ale pak si sám odpoví, že ho má bubák.
 Monny 1 


Dudlik 

(4.9.2006 0:58:04)
Co se tyce me,tak kdyz jsem byla mala,mela jsem oblibenou slepicku,ktera vzdycky chodila kolem me na nocniku nebo u kocarku.Jednoho dne jsem usnula, mamka toho vyuzila sebrala dudlik a kdyz jsem se po nem shanela rekla,ze ho snedla slepicka. Od te doby jsem pry vzdy jen rekla dudu neni pipi ham ham a bylo to vyreseno. Jinak je take dalsi moznost venovat dudlik treba Jezizkovi apod.
Mam ted 8-tydenni holcicku a 7 tydnu jsem se trapila, brecela mi cele dny pokud jsem ji odlozila a ja nemela tu silu ji nechat. Zacala jsem tedy zkouset dudlicek a opravdu to je pro me vysvobozeni a taky stihnu doma neco udelat. Holcicka byla tak zavisla na mem prsu,ze mi brecela i v kocarku a pres den mi usnula pouze na dve hodiny a byla jsem rada. Nemyslm si, ze je to nejaky spatny zvyk deti to uklidni a nakonec nase generace cela dudlala. Tak hodne stesti s dudliky. Monika









 anemarie 
  • 

Dudlík ve vlaku 

(4.9.2006 9:47:08)
Jak bylo řečeno,také přihodím svou trošku do mlýna.S naší malou dcerkou jsme přijeli s dudlíkem už z porodnice.Později,když už mluvila a dudlíku říkala důvěrně "GUDIK" ,jsme poměrně často cestovali vlakem a když se blížily její druhé narozeniny,řekla jsem si,že bychom to mohli zkusit.Po návratu z jedné cesty jsem doma ztropila "srdceryvnou scénku",že jsme dudlík zapomněli ve vlaku,předvedla jsem patřičnou zkroušenost a moje dcerka mě statečně utěšovala:"Maminko,vždyť já můžu klidně spát i bez něj,už neplakej."Její srdnatost byla dojemná.Pár večerů se jí po něm sice stýskalo,ale nakonec vše dobře dopadlo.Naše malá ale byla většinou takové to samostatné,rozumné dítko,na které jsme jako rodiče byli náležitě pyšní.
Každé dítě je podle mě ale individualita a samostatná osobnost a dudlíku se zbavuje v různém věku a s různým scénářem a někdy i následky.Držím všem rodičům palce a přeju hodně úspěchů s dudlíky i bez nich!!!
 HelenaB.+2kluci (13 a 9)+? 


Mikulášská besídka 

(8.9.2006 23:24:14)
My se u staršího syna zbavili dudlíku až těsně před 3.rokem (mezitím ho skoro rok neměl, pak ho našel a zase začal), když jsme ho na mikulášské besídce vyměnili s andělem za dobroty. A od té doby byl klid.
Mladší syn dudlík vůbec nechce, takže to asi ani řešit nebudeme muset, zato ručičky...:-(
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

dva dudlíky 

(5.9.2006 9:03:44)
Má dcery byla zvyklá na dva dudlíky najednou. Jeden dumlala a s druhým si hrála. Pak je prohodila. Spaní bez nich neexistovalo, když v noci nemohla najít, brečela, řešila jsme, jak k ní dva dudlíky připoutat aniž by se uškrtila. Zbavili jsme se jich poměrně pozdě, ve dvou a půl letech. Ale je pravda, že je holka měla jenom na spaní. Od jednoho roku jsem jí ho dávala jen na spaní a když se probudila, vzala jsem ho a vysvětlovala, že je jen na spaní. Nic proti tomu nenamítala. Úplné odebrání jsme řešili Mikulášem - dali jsme je do punčochy, pak šla spát po obědě a po probuzení tam místo dudlíků byla hračka. Hrozně mě překvapilo, stejně jako tebe, jak to proběhlo bez problémů. Ani jednou se po něm neptala, nehledala ho, ani ze spaní. A necucá misto něj nic.
 Majda + Péťa 6 
  • 

dudlík 

(29.1.2007 13:52:27)
Po přečtení tohoto povídání se mi nejdřív vybavila moje kamarádka, která své dceři nemluvněti také vlastně takto vnutila dudlík- navíc to dovedla k dokonalosti tím, že před vložením do pusinky ještě namočila dudlajs v medu.
Po nějakém čase trávili noc tak, že mezi postelí a postýlkou byl plech na pečení, v něm tenká vrstva medu a v něm zapícháno asi dvacet dudlíků. Jak noc ubíhala, ubývalo dudlíků v plechu a přibývalo ocucaných a vyplivnutých dudlíků zapíchnutých v koberci. Moc se nevyspali ani jeden a navíc ještě každé ráno drhnuli zalepený koberec. Já jsem si říkala, že na dudlíku konec konců není nic špatného a když to prcka uklidní, tak proč ne. Ze začátku to taky tak bylo, Peťula si zadudal a usnul. Ve dvou letech jsme ale s překvapením zjistili, že odmítá dudlík vyndat byť jen na několik vteřin z pusy i ve dne, a když už náhodou nedudlá dudlík, tak chodí s lahví dudlajíc její dudlík a láhev mu volně visí z pusy. Blížily se třetí narozeniny a termín nástupu do školky a bylo jasné, že to budeme muset nějak řešit.
Po mnoha a mnoha odkladech, jsem se na chalupě najednou odhodlala a šli jsme všechny dudlíky hodit do lesa zvířátkům (nevím teda, k čemu by jim dudlíky byly). Péťa je do lesa s velkou vervou naházel - já potom potají pečlivě posbírala - co kdyby.
V hrůze jsme čekali na večer - a nic, jednou řekl dudlík - já na to - mají ho zvířátka a byl klid. Takže všechno má svůj čas a je možná lepší to nelámat přes koleno a když už jsme ty mrňata na ten dudlík navykli, tak jim taky dejme čas dospět k tomu, že už ho vlastně nepotřebujou.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.