| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mé zkušenosti se soukromou školkou

 Celkem 172 názorů.
 Evča, kluci 90+96 


střídání učitelek 

(11.8.2006 9:13:23)
Marie, k té školce se nechci vyjadřovat, protože ji neznám. Jen mě zarazila tvoje věta "připadá mi to, že u malých dětí není moc dobré, že se ty učitelé střídají". Tak zrovna toto by mě nijak nepřekvapilo. Ono je někdy dost náročné být celý den s jedním vlastním dítětem, natožpak s celým kolektivem maličkých dětí, které učitelka nemůže pořádně znát, každé je jiné, každé potřebuje něco jiného a nejlépe všechny najednou... Kdo jste někdy hlídali s vlastním mrňouskem třeba jen dítě kamarádky, víte, o čem píšu. Taková učitelka podle mého názoru prostě musí být po pár hodinách unavená a vyždímaná. Mně jako mamince by tedy bylo příjemnější, kdyby v půli dne došlo k vystřídání již unavené učitelky za čerstvou, plnou elánu, než aby se celý den starala o ty děti unavená přetažená učitelka.
 Marie 
  • 

Re: střídání učitelek 

(11.8.2006 9:40:56)
Překvapilo mne to hlavně z důvodu, že prezentují, že na jednu učitelku je maximálně 8 dětí. To bych řekla, že ještě není na střídání v poledne. Mám sousedku, která ve školce dělá, má na starosti 20 dětí a je tam celý den.
 marie 
  • 

Re: Re: střídání učitelek 

(11.8.2006 10:06:38)
ve všech školkách (i soukromých) je normální, že se střídá dopolední a odpolední učitelka, navíc díky střídání vzniká překryv, kdy jsou tam obě dvě, takže na vycházku nejde jen jedna. a zkuste si někdo představit, že byste pracovali s dětmi třeba deset hodin vcelku, bez pauzy na jídlo apod.
soudit školku podle prvního dne mi nepřijde fér.
 Gabriela 0 
  • 

Re: Re: Re: střídání učitelek 

(13.8.2006 1:09:01)
v detskych domovoch tahaju sestricky 12hodinovky s 10 detmi (za komunizmu aj 15timi). A strieda sa im to denna, na druhy den nocna, den volno...tiez nic moc...
 snežienka 


Re: střídání učitelek 

(11.10.2007 22:09:27)
Nahodou v detskodomove pracujem. Jedna sestra ma v supine cca 7 deti a striedaju sa po 6 hodinach.
 jana 
  • 

Re: Re: střídání učitelek 

(11.8.2006 10:29:05)
Tak do takové školky bych své dítě nedala. Velmi by mě zajímalo, ve které školce pracuje Vaše sousedka. Myslím si, že si vymýšlí.
 Radka - 2kluci, 2holky 


učitelka celý den? 

(11.8.2006 15:06:04)
A ve které školce je učitelka celý den? Pokud ano, pak se jedná určitě jen o nějaký zástup za nemocnou kolegyni, ale jinak učitelky pracují na dopolední (cca 7.30 - 13.00) a odpolední (cca 9.30 - 16.00). Časový rozvrh může být uzpůsoben provozu MŠ, ale odpracované hodiny učitelek jsou uzákoněny, nikdy jsem se nesetkala s tím, že by pracovala na obě směny. Je pravda, že na vycházku a na oběd jsou učitelky obě, takže dítě má čas se přizpůsobit a zvyknout si na druhou, která samozřejmě s dětmi naváže kontakt. Ale že se malým dětem pomáhá při oblékání, při stolování apod. je samozřejmost, bylo to tak i za "totality", kdy bylo ve třídě zapsaných až 35! dětí.A v soukromé MŠ by měl být přístup snad ještě tolerantnější, ne?
 učitelka, 5letá dvojčata, třetí prcek na cestě 
  • 

Re: učitelka celý den? 

(3.6.2007 15:29:17)
Jsem učitelka v MŠ, zapsaných dští ve třídě 28! Jako za totality? Skoro:-) ale to máme 10 tříd ve školce a přes 50 neuspokojených rodičů. Není prostě místo pro všechny....a proto přeplněné třídy. Prava je, že se nezastavím celou pracovní dobu a jsem ráda, že se s kolegyní překrýváme. Vždyť je to kvůli bezpečnosti dětí. Někdy čekám do 10 abych mohla na záchod. Když mají děti "divoký" den, bojím se odskočit si, o vycházce ani nemluvím. Oběd do sebe naházím s naberačkou v ruce, kdyby chtěl někdo přidat polévku....Dělám tu práci ráda, ale nemám ráda maminky,které rýpou a nezamyslí se. Na druhou stranu jsme tam od toho, abychom dětem pomáhali s oblékáním, jídlem a podobně. 2,5 leté dítě se samo neoblékne, dokrmení je samozřejmostí, navíc tihle nejmenší jsou nejroztomilejší, to je kolikrát potěšení sledovat, jak se učí a zdokonalulují...
 iveta 
  • 

Re: Re: střídání učitelek 

(13.8.2006 22:49:14)
Kdy se střídají, je jen jejich věc, jak mají sepsanou pracovní smlouvu. Tu přece máme všichni, i když ne pro práci s dětmi. Děti, co se neumí obout, samy najíst nebo obléknout patří do jeslí, který tady už stejně nejsou. Lepší je se nakonec domluvit i s tou tchyní. Do školky patří děti, které základní dovednosti ovládají. Nezlobte se na mě, ale s paní pisatelkou nesouhlasím. Je to její zkušenost,ale čekala snad, že soukromá školka bude lepší, než školka státní? Někde to tak možná je, ale pravidlem to opravdu není.
 janv 
  • 

Re: Re: Re: střídání učitelek 

(28.3.2007 22:45:07)
ivete a katce:
s nekterymi poznamkami nesouhlasim a nechapu, jak je muzete myslet vazne. strucne a kratce: ucitelky ve skolce pomahaji detem s cimkoli, oblekani, zachod a myti rukou nevyjimaje. ono to zdaleka neni tak, ze obslouzi vsechny deti. ty jsou prirozene soutezive a kdyz vidi kamarada, ze umi neco, co jeste nevyzkouseli, tak se do toho pusti sami a radi. ucitelky tak "resi" pouze urcitou nezkusenost jednotlivcu.
samozrejme by nemely zastoupit vychovu rodicu ale tvorive ji doplnuji.

mluvit o pracovni smlouve u ucitelek ve statni materince je pro mne hanobeni jejich profese, vyznamu a dulezitosti. zkuste si postarat se na jeden den o 5-7 deti ve veku 2-4 let. a pokud to nektera z ucitelek bere pouze jako vydelecny podnik, tak je pripad pro psychiatra. (vite jaky je prumerny plat v statnich predskolnich zarizenich? ctete zpravy CSU)
u soukromych zarizeni je nutne si uvedomit, ze primarnim zajmem bude vzdy produkovat zisk. tady je urcite na miste nejen verit ale take overovat, komu bude dite dano do rukou. autorka prispevku sice podle meho nazoru prepiskla nastup, ale jinak se nelze nez podivit nad "praxi" soukrome skolky - mozna je tu prostor pro podnikani, ze? ja osobne tedy o necem podobnem zacinam uvazovat. ;)
a pravidlo soukrome lepsi nez statni? no zdravy rozum mi rika, ze pokud za neco platim vic (Audi, vila, vstupne do aquaparku), pak by to melo obsahovat nejakou nadstandardni pridanou hodnotu, ktera v te nizsi cene neni z prirozenych - tedy financnich - duvodu. vsechno neco stoji (krome dobreho slova a jinych dulezitych faktu, ale ty ted neresim) a dodavatel, at uz stat nebo soukromnik to musi nekde nejak ziskat. a mimochodem, statni skolky jsou neziskove prispevkove organizace, tedy z pravniho pohledu zarizeni, jejichz provoz je financovan ze statniho rozpoctu, ale muze byt spolufinancovan prispevky soukromych osob - tedy rodici deti, ktere skolku navstevuji.

tedy, stastny lov na skolku,
J.
 Katka 
  • 

Re: střídání učitelek 

(11.8.2006 10:38:27)
me by spis zajimalo, proc jste dala dite hned prvni den na cely den do skolky. Nenapadlo vas skolku tzv. nacvicit?
To znamena chodit tam treba cely tyden, zacit po hodine a skoncit tim
celym dnem?
Stridani ucitelek je normalni na celem svete a naucit ditko chodit na zachod
musite opravdu zvladat vy, jako matka, a ne ucitelky....

Clanek se mi zda prehnany.....

 Bobina 
  • 

Re: Re: střídání učitelek 

(12.8.2006 15:48:10)
Kdybych mela cekat, nez se muj syn nauci na zachod, jeste by do skolky nechodil, nebot ve spani curani jeste neuhlida a to mu jsou uz 4 roky. A nic s tim neudelam, mam ho snad kvuli tomu stresovat a mlatit? Zatim ma radost, kdyz ma plinku nebo slipecky suche. Kdyz se pocura, neresim to, jen dam najevo, ze to neni nic uzasneho, pocuravat se, ale jinak ho tim netyram. Od ucitelek absolutne nechci, aby ho to ucili. Jinak muj bratr se pocuraval jeste v puberte - a to ho mama celou tu dobu napominala, prosila, motivivala, rezala.. az to nejak samo preslo...
 Ixnexka 
  • 

Re: Re: Re: střídání učitelek 

(12.2.2007 20:05:02)
Promiňte, ale Vaše dítě bych tedy ve školce nechtěla mít ani náhodou! Myslím si, že kdybyste tohle řekla u zápisu do MŠ nebylo by snad ani přijato. Děti v MŠ prostě musí mít základní hygienické návyky. Samozřejmě, když se dítě počůrá ve spaní, při zaujetí hrou nebo když jen nachlazené... je to něco jiného. Ale co s takovým dítětem co se počůrává běžně? Copak paní učitelka je nějaká pečovatelka, která ho má chodit x krát denně převlékat či dokonce přebalovat? Nezlobte se na mě, ale Vaše dítě do MŠ nepatří.
 Nike, 2 deti 
  • 

Re: střídání učitelek 

(10.10.2012 12:47:17)
Ale jste nejaka prisna..,vse je o lidech....moje dite se pred nastupem do skolky ve 4ech letech obcas pocuralo a v jedne skolce mi rekli, ze neexistuje a v druhe mi rekli, ze bez problemu...tak jsme vybrala tuto. A take tam mohu dite v jakoukoli hodinu rano privezt a odvezt take kdykoli, zadny stres a honeni, davani najevo, ze jdete pozde...ta skolka se jmenuje Milicuv dum a je v Praze 3. Uzasna statni skolka s milejma lidma.
 Markéta,tři kluci 
  • 

Zkušenost? 

(28.8.2006 23:16:02)
Tak to teda prr, u dvouletého dítěte,které do školky s tím vědomím přijmou,je snad normální,že nemá základní návyky ještě plně pod kontrolou.Tam to vidím jako naprostou samozřejmost. Mám zkušenosti i se zvykáním, díky počtu našich dětí jsme zkusili opravdu různé variace a jednotný postup prostě na všechny děti nefunguje. Ten nejstarší zvládl školku bez zvykání,byl tam rád.Prostřední si opravdu postupně zvykal,vcelku v pohodě to taky zvládl a náš nejmladší,ač si zvykal úplně stejně, prostě nepochopí,proč tam táta nebo máma už teď nejsou,když tó pře tím přece šlo.
Pro původní příspěvek mám vzkaz, vykašlete se na kritiku,zvolte sama to ,co bude vašemu dítěti i režimu rodiny vyhovovat a na obecné chytré rady se vybodněte. A když je pro paní učitelku (a je jedno jestli ve státní nebo soukromé školce) za těžko zavázat dvouletému nebo tříletém děcku botičky nebo se zeptat na záchod,ať si trhne nohou. Jinde to zvládnou.Držím palce.
 Kata 
  • 

Re: střídání učitelek 

(11.8.2006 11:52:03)
Zajimavý článek... Ale jak uz jsem si stačila přečíst i příspěvky této diskuse, tak soudit po prvnim dni tuto školku mi opravdu přijde brzo. Možná chování p.učitelky asi nebylo nejvhodnější, ale asi to chtělo postupné zvykání si na režim "školky" a ne dát tam své dítě na na celý den hned napoprvé. Myslím tím "oťukání si místa". :-) Co se týká střídání učitelek ve školce, tak je to naprosto normální věc. Jedna dopoledne a druhá odpoledne. (praxe ze školky :-)) Nevidím v tom žádný problém. Spíš mám dojem, že Vás uzemnila ta věta p. učitelky a celý dojem tak splynul v jedno - tahle školka už ne!
 Petr 
  • 

Re: střídání učitelek 

(14.8.2006 0:22:05)
Dobrý večer,
do Aroku jsem syna dávala zhruba 2 měsíce 2x týdně. Je to celkem draha školka, vyslo to i s jidlem pres 3 tisice korun. Me prekvapeni bylo, ze po nekolika dnech pobytu se syn jiz v prnim patre zacal vzpirat a proste nechtel. Nevedela jsem co se tam deje a jiz to ani nezjistim. Nasla jsem si jine zarizeni, kde se o syna staraji zdravotni sestricky, a vyjde mne to na 1000Kč mesicne,maji tam obrovskou zahradu a pece je 100%. Syn odtamtud nechce a pokud je potreba neni problem jej tam nechat pres noc. Skoda, ze takových zarizení neni vice. A take toto zarizení funguje od 7h, Arok fungoval od 8h, coz mi moc nevyhovovalo. Tak kam chodi syn nyni, je vzdy jedna sestra na 12h. Děti je na odděleni 8, jsou tam oddělení i se staršima detma a to az do 5 let. Deti od 3 let sem mohou chodit do skolky. Jsem moc spokojena.
 monika, anička 2,5 roku 
  • 

Re: Re: střídání učitelek 

(14.8.2006 13:08:46)
Prosím Petra, může-li, o zaslání kontaktu na tu výbornou školku. Díky
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: střídání učitelek 

(14.8.2006 20:40:48)
Dobrý den, také bych chtěla moc poprosit o kontakt na tu školičku. Ta cena se mi zdá úžasná, ale skoro nereálná :-) Moc děkuji za jakoukoliv odpověď.
 Martina_K a Ondrášek 


Re: Re: střídání učitelek 

(14.8.2006 23:57:36)
Dobrý večer, mohla bych také poprosit o kontakt na ono dětské zařízení?
Děkuji.
 už téměř babička 
  • 

Re: střídání učitelek 

(16.8.2006 0:04:13)
souhlas .. a já jsem šťastná, že moje dítě se domů těší, ať je kdekoliv :-))
 Martin,  
  • 

Re: střídání učitelek 

(10.10.2006 19:39:20)
Mě se taky zdá divné, když se musí učitelky střídat. Já dělal s mentálně postiženými a měl jsem je na starost celý den a někdy i celý týden. A pár let jsem to zvládal.
 Marta, dcera 1 rok 
  • 

Střídání učitelek 

(11.8.2006 9:34:21)
Ahoj, to s tím střídáním učitelek mě taky překvapilo. Moje holčička je ještě malá, takže nemám o školkách přehled, ale také jsem si myslela, že je nějaká dopolední a odpolední směna. Nevím jak funguje tato školka, ale domnívám se, že by mělo být otevřeno tak od 6:30 do 16:00 (já bych uvítala i delší dobu s ohledem na mou bývalou práci) a to se snad nedá v jednom člověku zvládnout. Zvlášť když by tam měl být personál dřív a taky o něco déle než děti.
 Linda 
  • 

klasická školka 

(11.8.2006 9:50:41)
Nemůžu si pomoct, ale na popisu školky jsem nic zvláštního neshledala.
To, že se učitelky u dětí střídají, mi zvláštní ani negativní nepřijde. Ono jich tam taky není patnáct, ale dvě nebo tři, děti je velmi dobře znají a přijde mi to pozitivní, protože poznávají víc osobností, jejich individuálních způsobů atd. Já jsem před xxx lety taky věděla, že paní učitelka Jiřinka nám před odpoledním spaním přečte pohádku, paní učitelka Maruška zase umí hezky zpívat a učí nás tancovat a paní učitelka Jana zase krásně maluje... no a jeden den jsme třeba dopoledne měli Janu, odpoledne Marušku atd. Ale nevidím v tom nic divného.
Já jsem svůj první den ve školce probrečela a chtěla jsem domů, to samé pak v první třídě na ZŠ. Ale pak jsem se rozkoukala a i do školky i do školy jsem chodila ráda a moje první reakce rozhodně nebyla založena na tom, že by zařízení, které jsem navštěvovala, bylo špatné. Prostě jsem se jako dítě hůř vyrovnávala s příchodem do cizího prostředí.
To, že když jdou děti do školky, mívají už elementární návyky, jako třeba obléct si něco nebo obout bačkory, mi přijde normální. Neříkám zavazování tkaniček, zapínání knoflíčků a jiné titěrné motorické dovednosti, to se přidá časem. Ale určitá minimální úroveň dovednosti je přece před vstupem do školky požadována, narozdíl od jeslí. To samé s plínkami/chozením na záchod. Já si nemyslím, že učení samostatného vyměšování je od nástupu dítěte do školky povinností školky. Spíš mám tu zkušenost, že dítě s plínami do většiny školek nevezmou vůbec, prostě vstupní podmínkou je bezplínkovost. S přístupem Vaší školky bych plně souhlasila, tj. buď plíny, nebo ať chodí na wc samo, o připomínání vyčůrání se musí starat rodiče, popřípadě chůva.
"dělá jim problémy vaše dítě párkrát obout" - myslíte tím "párkrát" vždy?

Myslím, že chyba není jenom ve školce. To, že se prezentuje jako kvalifikované pracoviště, neznamená, že bude obstarávat všechno. Pokud na své webové stránce výslovně neuvedli, že
- provádějí nácvik vyměšovacích dovedností s dítětem v plínách
- poskytují kompletní servis při oblékání a jídle dítěti které to ještě neumí
- o děti se celé dny stará jen jediná učitelka
tak nechápu, co autorka řeší.
Mně to přijde jako naprosto normální školka.
 Terez + 2 
  • 

Re: klasická školka 

(11.8.2006 9:58:08)
Možná si autorka článku myslela, že školka, podává stejný servis jako soukromá chůva, jenom víc dětem a za nižší cenu.
 Šárka 
  • 

Re: klasická školka 

(11.8.2006 10:00:50)
Naše malou vzali do školky a ještě neměla tři roky, neuměla si zavázat boty, s oblékáním taky bojovala. Ale zdejším učitelkám nedělá problém jí pomoci, připomenout, že by si měla dojít na záchod.
 Marie 
  • 

Re: klasická školka 

(11.8.2006 10:15:55)
Ale podívejte se na jejich stránky. Právě, že oni se neprezentují jako klasická školka, ale jako školička (měli tam děti asi tak od 8 měsíců). Do normální školky nás samozřejmě ještě nevezmou.
 Amely 


Re: Re: klasická školka 

(11.8.2006 10:42:27)
Vzhledem k tomu, co prezentují na svých stránkách, by mě reakce školky rozhodně překvapila. Pokud přijímají děti už od dvou let, musejí počítat s tím, že ne všechny budou zvládat samostatné oblékání, obouvání a chození na záchod. Navíc inzerují, že v tak malém kolektivu se mohou dětem ,,maximálně věnovat" , takže argument paní učitelky, že na pomáhání s různými úkony nemají čas, mi příjde jako špatný vtip. Kdyby měla autorka článku tříleté dítě, které tyto problémy mít nebude, tak by ho dala do normální školky a nejspíš se nad tímto přístupem nepozastavovala. Jenže tady se jedná o úplně jiné zařízení, navíc soukromé a placené, takže by měli vyjít vstříc požadavkům rodičů na individuální přístup k dětem, podle jejich schopností.
 Lela, kluci 4 a 1,5 
  • 

Re: Re: Re: klasická školka 

(11.8.2006 12:19:40)
Musím souhlasit. Střídání učitelek mě nezarazilo, ale jinak ano. Dvou a půlleté dítě navštěvuje školičku, která by měla fungovat formou jesliček (pokud tam mají i osmiměsíční děti). Dovedu pochopit,že paní učitelce to přišlo nad rámec jejích povinností, ale jde přece jen o malé prcky, věnují se jim celý den a pokud je jich osm na jednu učitelku, tak mi to nepřijde tak strašné se jednou do hodiny zeptat, zda nechce na záchod. My jsme to s naším starším také tak dělali. A navíc si myslím, že jako soukromá školička asi nebere malé školné. TAk jako tak mi to přijde dneska hodně o ochotě.
 Katka 2 deti 
  • 

Re: Re: klasická školka 

(11.8.2006 10:43:43)
Zalezi co si predstavujete pod pojmem klasicka skolka a skolicka.
A neni pravda ze ditre mladsi 3 let do skolky nevezmou.
Moje dcera nastupovala do skolky 3 mesice pred svym 3 rokem ale na zkusebni dobu prave na dobu tech 3 mesicu do dovrseni 3 let, [smali jsme se s manzelem ze mame s malou obe zkusebni lhutu v zamestnani] jednalo se prave o to jestli je schopna se samostatne obstarat a v te dobe byla samozrejme bez plin a vzhledem k tomu ze se neumela obouvat do slozitejsich bot [tkanicky, kozacky apod]jsme ji poridili boticky ktere ji nebudou delat problem - suchy zip atd. Behem kratke doby zvladla i slozitejsi obuv. Opravdu mi neprijde nic zvlastniho ani na tom ze se ucitelky stridaji, napadlo vas za jsou to take zamestnanci, kteri maji stejne jako my v zakoniku prace 8 hod. pracovni doby a na rozdil od nas ktere si v klidu zajdeme na obed do jidelny, ony i te dobe maji na starosti minimalne 20 deti. A vzheldem k tomu ze vam nevyhovuje ani provozni doba skolky, prilis kratka, tak bz ta pani ucitelka musela byt v praci 10 a vice hodin aby vam to vyhovovalo a nestridala se aby dite nemela trauma.
vetsinou maji take deti a nechteji sve dite sidit jak jste napssala, chtela bzste delat pani ucitelku v takove skolce podle vasich predstav, treba se mylim ale domnivam se ze ne, ja tedy urcite ne a hlavne ne za jejich plat. Ono delat ucitelku v materske skolce muzu skutecne jen ten kdo deti miluje jinak je z nej po chvili neuroticka pani ucitelka na kterou bzchom celkem opravnene v diskusi na rodine svorne nadavaly.
 Dana 
  • 

Re: klasická školka 

(11.8.2006 10:26:33)
Žijeme v zahraničí, jednou z podmínek pro přijetí do školky je bezplínkovost, což ovšem neznamená, jak mi tu hned první den vysvětlili, že všechno v tomto ohledu nechají na dětech. Paní učitelka se jich ptala, jestli potřebují na záchod, s některými dětmi i na záchod chodila, aspoň do doby, než to zvládaly samy. Vysvětlila mi, že tříleté dítě je teprve ve fázi učení se chodit na záchod, rozhodně to není věc, kterou by v tomto věku plně samo zvládalo.

Co se týká oblékání, svádíme doma každodenně boj, nakonec to dopadá tak, že ji celou obléknu. A ve školce nikdy neměli k jejímu oblékání připomínky! Nemůžu to z ní vytáhnout, ale buď se tam opravdu oblékne sama, nebo jí prostě oblečou a nedělají z toho teátr.

Řekla bych, že všechno záleží na přístupu. A že dítě se v jedné školce může jevit jako totální nemehlo a ve druhé jako bezproblémové pohodové dítko.
 Šárka 
  • 

Re: Re: klasická školka 

(11.8.2006 10:37:59)
Dano naprosto s vámi souhlasím. Záleží na přístupu. Dceru přijali do školky, přestože neměla ještě tři roky. Byla sice už bez plen, ale neuměla se obléknout, špatně mluvila. Výhodou bylo a je, že je společenská a hodná. Ve školce se jí věnují paní učitelky a nikdy jsme neměli nejmenší problém. Obléknou jí, připomenou záchůdek. Je nejmenší a tak jí prostě berou. I starší děti se o ní starají a rády. Malá za tu chvilku udělala obrovské pokroky.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Samostatné oblékání 

(11.8.2006 12:15:38)
Pokud by během zkušební doby (dva nebo tři měsíce) syn měl prokázat, že se sám oblékne, šupem by ho ze školky vrátili. On se oblékne, ale strašlivě pomalu. Takže ráno, abychom ušetřili scénky, ho oblékám já, ve školce, podle informace učitelek, mu pomáhají (řekla bych tak z osmdesáti procent). A nikdy k tomu neměly žádnou připomínku.

Pokud jde o plínky, pamatuji se, že do nejstaršího oddělení v jeslích nastupovaly děti, které plínu měly, a tety je většinou naučily chodit na záchod.
 Petra 33, Robert 11 
  • 

Re: Samostatné oblékání 

(12.8.2006 0:09:10)
Syn byl od narození veliký. Ve 3 letech vypadal na 5 a tak ho většina lidí posuzovala jako nemotorného. Paní učitelka ve školce, kam nastupoval ve 3 letech na dopoledne, tvrdila, že je poněkud svérázný, oblékání mu dělá problém a užívá infantilní slovník (školička, míček, obídek, bábovičky, maminka, barvičky). Nikdy jsem na něj nešišlala. Ale říct 3letému dítěti, že to byl dnes dobrý obídek, nebo bábovičky na písku jsou fajn, mě přišlo OK. A i kdybych šišlala, tak to je mé dítě a mě se to tak líbí. Bohužel, vypadal starší než je a tak to každého klamalo. Jenže profík by se plést neměl. Záleží na pocitu matky ze školky. A jestli se jí cokoliv nezdá, dítě vycítí nejistotu a líbit se mu tam stejně nebude. Dělá dobře, že své dítě dá tam, kam chce, protože je to její právo. Ať už jsou její nároky přemrštěné nebo ne, našla, co hledala a to je důležité. Je tu možnost volby, kterou já neměla.
 Lucie ,Marek 3,Lenka 5 
  • 

Re: klasická školka 

(28.8.2006 23:27:12)
Absolutně nesouhlasím.Termín klasická školka v předchozím podání mi připadá spíše pejorativní.Sama v klasické školce téměř patnáct let jsem a můžu zodpovědně říct,že obouvání (a ne občasná pomoc) je před odchodem na zahrádku téměř pravidlem i u dětí starších než je uvedeno v příspěvku.Nevidím na tom nic špatného,nikdy jsme to ani já ani kolegyně pokud vím,neřešily. Prostě to tak je. Pokud mne na to maminka nebo tatínek upozornili,není snad pro nikoho problém se prcků zeptat,jestli se jim nechce čůrat, i víckrát než je to běžné ( a to v oddělení 3-4 roky je téměř každou hodinku,kolegyně určitě potvrdí) a i tak se občas stane "nehoda" i u podstatně větších dětí.A z vlastní mámovské zkušenosti vím,že to,co u Leničky byl bezproblém, Marečkovi prostě déle trvá.No a co?
 janv 
  • 

Re: klasická školka 

(28.3.2007 23:03:37)
ahoj lindo,

se vsim bych asi souhlasil, mozna je klicove totiz ono "klasicka" "normalni" skolka. to je totiz termin dosti nejasny, ze? myslime tu "klasickou" statni? "normalni" soukromou? nebo "bezny standard"? "prumer"?
co maji tyto jasne, vystizne a konkretni terminy spolecne? kazdy si predstavi to, s cim ma nejvetsi = nejcastejsi zkusenosti. pak se to trochu promicha s jeho zivotnimi hodnotami, trochu vlivu socialni skupiny, ve ktere se nachazi nyni, vzpomene si na par "otresnych" zazitku a je tu naprosto ruznorody "stred", podle ktereho pomerujeme konkretni pripad.
ja bych to na klasiku nevidel. tedy muj standard, ktery ocekavam od privatniho zarizeni stoji o stupinek vyse. a mozna o poradny schod. prijemne vystupovani, zaangazovanost, kreativita, citlivost, onen matersky smysl pro (praci s ) vychovu deti... proste soukrome zarizeni by si melo dovolit mit za ucitelky ty "mamy", ktere chceme vsichni jako deti mit (a mame velke stesti, ze stale jeste existuji prima zenske, ktere nesobecky "rozdavaji" city k tem nejmensim)...
J.
 Zdenka (Zděnda 6) 
  • 

Školka 

(11.8.2006 10:26:10)
Milá Marie,
měla byste spíše uvažovat o zařízení typu jesliček. Také jsem syna dávala ve 2,5 letech do jeslí (do školky mi ho dříve než ve třech letech vzít nechtěli), kde bez problému tety obstaraly i mnohem mladší děti. Ze začátku se mu tam vůbec nelíbilo, i když kolektiv dětí jinak miloval. Je pravdou, že ve školce jsou již od dětí vyžadovány určité dovednosti jejich věku odpovídající - ve třech letech je již zvládnutí základních dovedností normální a vyžadovat je od Vás budou v každé školce - naučit je ovšem musíte Vy.
 Marie 
  • 

Re: Školka 

(11.8.2006 10:28:50)
Asi sjem se špatně vyjádřila, ale tahle firma se prezentuje jako školička se zajištěním hlídání dětí "všech věkových kategorií".
 andrea, dcera 4r. 
  • 

Školka nebo hlídíní dětí? 

(11.8.2006 11:22:57)
Toto jsou informace z webu:
"Zveme Vás na návštěvu do naší mateřské školky AROK, kde denně probíhá program s výukou anglického jazyka, za pěkného počasí hojně využíváme zahradu školky. Děti mohou přicházet i odcházet dle potřeb rodičů, kromě školky nabízíme také hlídání dětí všech věkových kategorií, v praxi to znamená, že můžete přivést i sourozence (batolata, případně školáčky)."
Dále firma AROK nabízí hlídání dětí (ve svém zařízení, doma, v noci ...), takže asi nelze slučovat věci, které sloučila autorka článku. Tato školka je vlastně "normální" školka, starající se i o mladší děti (od 2 let). Většina školek požaduje, aby dítě bylo soběstačné v plenkové-záchodové záležitosti, pokud mají volnou kapacitu, mnohdy berou i děti mladší než 3 roky. Mohu doporučit školky s heterogenními třídami (věkově smíšenými), straší děti často mladším mohou pomoci právě se zapnutím knoflíku, tkaničkou, a až ony dorostou, pomohou zase mladším kamarádům. Střídání "směn" učitelek je naprosto běžné (v naší MŠ se začíná v 5.45, končí v 16.00, fyzicky se to nedá zvládnout - přes 10 hodin a 20 dětí k tomu).
Na závěr: Jsou opravdu různé školky - dcera chodí během prázdnin do "náhradní" - vládne v ní režim, který jsme my, matky, zažily v dobách minulých: "kolektivní" hry, nemožnost dojít si na WC během oběda nebo odpoledního spánku apod.
Autorce bych doporučila příště adaptaci ve školce - pobýt tam půlhodiku se synem několik dní za sebou, vzít ho nejprve po obědě, pak odpoledne, asi by jeho reakce byla jiná.
Přeji hodně zdaru!
 andrea 
  • 

Re: Školka nebo hlídíní dětí? 

(11.8.2006 11:26:42)
P.S. Na druhou stranu - za ty peníze, které paní Marie v MŠ platí, by péče o děti mohla být témeř jako v jeslích (kde se o ně starají zdravotní setry, děti mají ústavní oblečení,sestry je krmí, oblékají etc.) Možná jsou v Praze jiné poměry, ale ve většině měst se školné pohybuje kolem 300 Kć mesíčně a celodenní stravné kolem 25 KĆ.
 Jana, Tob 4 roky 
  • 

Re: Zkušenost s MŠ Arok 

(11.8.2006 12:08:35)
Náš syn docházel do MŠ Arok 1 rok. Začínal ve 2,5 letech. Na spani měl plenu a dudlík, samostatný v té době také moc nebyl. Paní učitelky měly k dětem velmi milý přístup, byly laskavé a vstřícné. Dětem se věnovaly, syn se toho mnoho naučil. Výhodou byl i malý kolektiv dětí a individuální přístup, zejména kvůli kterému jsem ho do soukromé školky dala. To, že bylo období pláčů, kdy ode me rano nechtěl, zažívá myslím řada rodičů a vůbec to nemusí souviset s kvalitou dané školky. Postupně však ustupovalo.
S MŠ Arok jsme měli dobre zkušenosti. Jana
 Petr 
  • 

Re: Školka 

(13.8.2006 20:37:07)
Nám vzali malou do školky ve 2 a 1/4. Nemusela umět vůbec nic a nosila ještě plenku. Naštěstí tu máme školek dost a tak jich spousta bere děti od 2 a 1/2 let. Paní učitelky se střídají tak, aby byly na vycházku a oběd obě dvě a myslím, že s dětmi vycházejí výborně.
 Jana 
  • 

Odkaz zde 

(11.8.2006 10:36:13)
http://www.arok.cz/ ale připadá mi, že je to "klasická" školka a navíc poskytují služby v podobě hlídání dětí všech věkových kategorií.Ale to asi jen nárazově,ale ne každý den. To si asi autorka trošku popletla, nehledě na to, že hodnotit školku dle jednoho dne není zcela objektivní.
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: Odkaz zde 

(11.8.2006 10:59:17)
Mám syna v přibližném věku a sháněla jsem něco podobného a po telefonické domluvě mi tam slíbily první poslední, nakonec jsme jejich služeb nemuseli využít. Našli jsme něco blíž našemu bydlišti.
 Alice 
  • 

Re: Odkaz zde 

(11.8.2006 15:51:02)
Taky jsem se podívala na www a možná by nebylo vůbec od věci, kdyby se vyjádřila i paní učitelka, protože tohle odsouzení během jednodenní účasti (navíc 2,5letého dítěte a hned celý den????) se mi zdá dost zavádějící a minimáně školku poškozující v očích ostatních maminek. Třeba se nakonec ukáže, že to nebylo tak úplně pravda ale školka bude mít cejch.
Zdá se mi spíše nezodpovědný přístup matky, jež dítě dá hned první den do školky a když se jí při návratu vhrá do náruče a chce jít domů, tak z toho hned usoudí, že to tam bylo příšerné.... Myslím, že všichni zažili dny, kdy jejich děti prostě do školky za žádnou cenu nechtěly a že to umí dát najevo :-). Omlouvám se, ale zdá se mi to přesně jako přístup matky, jež má první dítě a navíc chlapce.... (nic proti těm normálním, ale některé z nás to opravdu přehánějí :-)). Ve 2,5 letech už by opravdu šlo doma natrénovat chození na toaletu během dne, nemyslíte? Neumím si představit učitelku, která by odmítala dítěti pomoc na toaletě, ale když to ani neřekne???? Opravdu nelze jako kvočna čuchat okolo 8 dětí a vychytávat ten správný okamžik! To si možná pletete pojmy s dojmy. Navíc jak jsem se dívala 70,- Kč/hodinu hlídání???? to je dost málo.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Odkaz zde 

(11.8.2006 16:41:44)
Alice, co je podle vás typické pro matku, která má první dítě a ještě ke všemu chlapce? Zajímalo by mě to, protože je to můj případ, a nikdy mě nenapadlo, že se to vyznačuje něčím zvláštním. Jinak podle webových stránek školka stojí pět a půl tisíce na měsíc, což v porovnání se státní školkou (cca 500 Kč) a jeslemi (cca 1 500 Kč) je opravdu dost.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Odkaz zde 

(11.8.2006 16:42:08)
Alice, co je podle vás typické pro matku, která má první dítě a ještě ke všemu chlapce? Zajímalo by mě to, protože je to můj případ, a nikdy mě nenapadlo, že se to vyznačuje něčím zvláštním. Jinak podle webových stránek školka stojí pět a půl tisíce na měsíc, což v porovnání se státní školkou (cca 500 Kč) a jeslemi (cca 1 500 Kč) je opravdu dost.
 Pavla, Evi, Ani 
  • 

Arok - znám, zkušenosti mám výborné 

(12.8.2006 11:51:39)
Taky mi nedá, abych se Aroku nezastala. Mám opravdu naprosto opačnou zkušenost než paní Marie, tak je mi jí líto, že se jí tam nelíbilo. Já Arok naopak všem doporučuju :-))

Mám 3,5 letou a 1,5 letou holčičku, starší Evi do Aroku pravidelně chodila rok a půl a byla jsem maximálně spokojená. To, co popisujete, se mi nestalo NIKDY. Ano, věřím, že nemohou kontrolovat dítko, které má pleny, zda nechce čurat, mají tam teď tak max 16 dětí a střídají se u nich tři paní učitelky. To Vám připadá hodně?? Navíc tam mají mladého pana učitele, jen přes rok, na AJ a s dětma to opravdu umí.

Evča do Aroku přišla, když jí byl 1,5 roku, byla bez plíny, ale mnohokrát se tam za tu dobu počurala či nestačila doběhnout, převlíkli a nikdy nebyl žádný problém. Učila se tam i spát bez plíny a rovněž nikdy nebyl problém.

Možná jste měla, Marie smůlu, nevím, kdy jste tam malého dávala, ale opravdu asi není dobré dát tam dítko napoprvé na půl den, protože se mu nemůžou tak indivuduálně věnovat jako když máte doma chůvu, to je jasné. Človíčkov se nedá porovnávat s tím, když je dítě někde v kolektivu 10 dětí bez maminky, navíc v Aroku nejsou jen mimina a malé děti, ale teď tam je i pár tříletých dětiček, takže je tam opravdu živo.

Teď tam občas dávám Ani, a i ta je tam spokojená, samosebou je ráda, když přijdu, ale je vidět, že je v pohodě. Pochopitelně v roce a půl se sama nenají, takže ji krmí.

Mohu se, Marie, zeptat, která paní učitelka s Vámi takto mluvila? Orpavdu je znám dlouho a nikdy jsem s nima jediný problém neměla, podle mně jsou to ženské na svém místě. Tak je mi líto, že jste nebyla spokojená. Udělaly by pro děti první poslední, jsou skoro jako jejich, chodí či chodilo tam dost dětí, které tam opravdu byly celý den (mají otevřeno od osmi do osmi).

A internetové stránky - opravdu s nima podnikali tolik věcí, že je to na taková mrňata až zarážející, Zoo, Toulcův dvůr ... to jel vždy tak 1 dospělý na 2 děti, vezli je autama, my jsme dovezli sedačky, opravdu zodpovědný přístup. Mikulášská besídka, dárečky a dorty pro děti k narozeninám, oslava velikonoc, naučili se spoustu básniček, písniček ... je to tam spíš takový rodinný kolektiv.

Jinak soukromých školek, kde berou 2,5 leté děti je v Praze víc. Arok je specifický tím, že tam rodiče mohou nechat dítko bez obav od narození, opravdu to není klasická soukromá školka, jak se na webu prezentují, je to spíš školička, předstupeň školky, právě pro 1-3 leté děti (plu minus).

teď už tedy Evi chodí jinam, proto, že Arok je spíš pro menší dětičky, od dubna je v klasické školce.
 Lenka, Bára-4,5, Míša-2,5 
  • 

Arok - víc jak dvouleté zkušenosti 

(14.8.2006 14:03:30)
AROK znám už více než dva roky, starší dcera tam denně docházela téměř rok a půl, mladší tam vozím občas. Teď v průběhu prázdnin školku někdy využívám pro obě holky (školka nemá prázdniny). Se školkou máme jen dobré zkušenosti. Perfektní je otevírací doba 8-20 s možností dorazit a odejít kdykoliv. Paní učitelky jsou vstřícné a příjemné a rozhodně nepovažuji za problém, pokud se během dne prostřídají. Mimochodem Bára měla oblíbenou jednu paní učitelku, Míša si oblíbila jinou paní učitelku, ale nikdy nebyl problém, ať tam byl na směně kdokoli (střídají se 3-4 paní učitelky a doplňuje je mladý učitel na jazyk a tanečky).
Co se týká plínek, starší začala už jen s plínkou na spaní po obědě - to po dvouměsících už také nepotřebovala. A když se někdy přeci jen počůrala, měla tam své náhradní oblečení. Mladší dcera prošla různými fázemi (takže mohu posoudit to i to) a v přechodném období mezi plínkami a nočníkem jsem jí dávala trénovací kalhotky, které jdou dobře svlékat, a nikdy nebyl problém.
Akce školky tu již byly vyjmenovány, ale doplním ještě třeba návštěvu Technického muzea, medvědů z večerníčků v Berouně, zoologické a botanické zahrady. Krásné jsou i oslavy narozenin dětí, Bára tam slavila dvakrát a vždycky na to hodně dlouho vzpomínala.
Přidám ještě jednu zkušenost. Když byl mladší dceři cca rok, potřebovala jsem jí několikrát na pár hodin pohlídat a příjemné bylo, že pro paní učitelky nebyl absolutně problém jí na spinkání (to ještě spala 2x denně) obléct do kombinézky, dát do teplého fusaku, chvilku povozit na zahradě a pak ji nechat spinkat venku na terase v kočárku tak jak byla zvyklá (fusaky i kočárky školka má). Nebyl problém ohřát masozeleninový příkrm, pokud jsem pro ní nechtěla školkový oběd, samozřejmě převléknout, přebalit. A tak bych mohla pokračovat.
Co napsat na závěr - moje zkušenosti ze školkou AROK jsou jen ty nejlepší. Pro Báru jsme našli jinou školku jen proto, že byla v AROKu jednu dobu nejstarší, kdo pravidelně docházel, a narostla jí z toho dost velká ramena. Dodnes je ráda, když tam jde se mnou alespoň vyzvednout tu mladší a většinou ji to nedá a malou chvilku si tam pohraje a popovídá s paní učitelkou. Prostě pohoda, rodinné prostředí.
 Marie 
  • 

Re: Arok - víc jak dvouleté zkušenosti 

(15.8.2006 15:16:45)
To je fajn, že máte dobrou zkušenost. Můj syn měl taky trénovací kalhotky a stejně mi bylo řečeno, že nemají čas ptát se ho, jestli chce čůrat. Je možné, že učitelky opravdu neměly svůj den, ale to já radši podruhé zkoušet nebudu.
 Beezi,V+J 


Re: Arok - víc jak dvouleté zkušenosti 

(29.8.2006 12:51:45)
Přidávám se. Syn do Aroku chodil téměř rok od svých 22 měsíců. Chodil tam rád, s učitelkami si rozuměl on i já. Na nočník se naučil plynule až později a nikdy jsme v Aroku neměli problém ani s přebalováním ani s tím postupným přechodem na nočník. Vlastně jsem se tam nikdy nesetkala s tím, že by mi řekli "ne, tohle neděláme, na to není čas". Teď o prázdninách jsem se synem doma, zařídila jsem si práci jinak. Ale od září nastupuje (mimochodem taky na dva dny v týdnu) znova a co jsme se vrátili do Prahy, každý den se ptá, jestli už půjde do školky.

Procházeli jsme ze začátku obdobím zvykání, kdy občas při mém odchodu nějaká ta slza ukápla, ale to asi platí pro většinu dětí.

Je mi líto, že měla pisatelka špatnou zkušenost, ale naší školku v jejím popisu opravdu nepoznávám.

 Sona Cerna 
  • 

Re: Arok - víc jak dvouleté zkušenosti 

(14.11.2007 20:17:00)
Dobry den,

prosim, muzete zaslat kontakt na materskou skolku Arok?

moc dekuji

S. Cerna
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Odkaz zde 

(12.8.2006 12:31:22)
Původně jsem ani nechtěla přispívat, protože mám synka ještě malého a tahle školka je mimo naše bydliště :o).

Koukla jsem se, ale na ty jejich stránky a dost mě překvapilo, že to nejsou stránky školky, ale nějakého obchodního centra obchodujícího v oblasti železářství, elektro, domácích potřeb atd. a školka je "jen" jednou z dalších činností.
 Pavla, Evi, Ani 
  • 

Re: Re: Odkaz zde 

(12.8.2006 13:38:00)
A to je problém, že majitelka školky provozuje i jiné činnosti??? Ona ve školce paní majitelka vůbec nepracuje.
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: Re: Odkaz zde 

(12.8.2006 17:08:21)
No problém to není, jen si myslím, že by budilo větší důvěru (jako že mají opravdu o děti zájem), kdyby měla školička vlastní stránky, zas by je to o tolik moc nestálo, takhle mám pocit, že se jen chlubí a skutek utek.
 Rebeka 1.K 
  • 

hmmm 

(11.8.2006 13:26:10)
..píšete,že synek/2,5/ má plenky-tak to bych viděla/stejně jako paní učitelka/ jako docela zádrhel.Myslím si,že ve větší skupině dětí,které jsou již v tomhle směru samoobslužné/a to se dnes považuje při vstupu do školek v našich zeměpisných šířkách za normální a běžné/je to organizační problém.Paní učitelka by svou pozornost musela neustále zaměřovat na vašeho synka s dotazy,zda se mu nechce čůrat,nenají se sám-takže krmit a plně oblékat a obouvat..? Tak to bych viděla spíše na jesle od 1,5 věku dítěte-tam počítají s individuální péčí.Já své děti dávala do školky od 3 let a nikdy nebyl žádný problém-uměli se obout/řešením jsou botičky na suchý zip/najíst lžící by 2,5leté dítě fakt mohlo zvládat s oblečením se mu asi musí trochu pomoci/knoflíky,zipy/,a bezplínkovost je automatická.Autorka pakliže věděla,že bude muset synka dávat tak brzy do školky mněla hlavně této části věnovat větší pozornost. Nemyslím si,že je dobré hned první den syna nechávat ve školce od rána do odpoledne,jsem pro pozvolné trénování od chvilky po několik hodin až po několika dnech na celý den. Péče paní na hlídání se synkovi zamlouvá asi daleko více-zřejmně mu paní ve všem vyhoví a má možnost daleko více se mu věnovat ,navíc v domácím prostředí-to je jistě rozdíl.Takže já bych neviděla na zmíněné školce nic závadného.Já bych situaci řešila jinak,buď bych byla se synkem doma a během půl roku se snažila nacvičit všechny zmiňované dovednosti,a nebo pozvolný vstup do školky-myslím,že chlapec by byl za krátko spokojený a více samostatný.
 Marie 
  • 

Re: hmmm 

(11.8.2006 13:32:46)
Chápu, že na školku pro mého syne je ještě brzo, ale v tomto zařízení mi po telefonickém a emailovém dotazu sdělili, že není problém, proto jsem ho tam dala. Kdyby mi rovnou řekli, že je problém ptát se ho na to jestli chce na záchod, rovnou bych se na to vybodla a nedávala bych ho tam. S odstupem už si uvědomuju, že to střídání učitelek je asi v pořádku, ale to, že po telefonu Vám řeknou, že není nic problém a ve skutečnosti člověk narazí, se mi jeví jako neprofesionalita. Momentálně jsme našli jinou "školičku" prakticky 10 minut od domu, kde má paní 4 děti a tam je spokojený a není problém s chozením na záchod a oblékáním.
 N., dcera 2,5 roku 
  • 

Re: Re: hmmm 

(11.8.2006 13:48:46)
Tak me tedy skolka pripada celkem normalni, to ze po telefonu to muze znit uplne jinak nez ve skutecnosti se taky stava.
Ja jsem teda dceru vzala pred 2 tydny do podobne skolicky, zhruba hodinu jsem ji tam nechala pohrat s detmi, zatim jsem si povidala s ucitelkama, prohlidla jsem si, co kde je, jak se ucitelky chovaji k detem,...
Vcera jsem tam dceru nechala zrhuba dve hodiny samotnou...po te dobe jsme to opet probrali s ucitelkou, dcera parkrat narikala, ze chce maminku ,ale pak uz byla v pohode, hned se zapojila do klektivu, jeden starsi chlapecek se o ni celou dobu staral...
mozna to ted bylo pro nas lehci, ze o prazdninach je tam malinko volneji, jsou tam i deti starsi nez pres rok(pres rok tam jsou spis deti od 3 do 4 let, co se nedostatanou do skolky, na posledni rok je v normalni skolce vzit musi, tak obvykle rpejdou tam...precejen soukroma skolka je drazsi...).
a ted tam dcera bude chodit dvakrat tydne na dopoledne, po Novem roce mozna i na cely den, jak se ji tam bude libit.

Jinak si myslim, ze je dobre, ze jste nasla jinou formu hlidani, ktera vyhovuje Vam i Vasemu synovi, protoze to je nejdulezitejsi...
Ale mylsim, ze tu konkretni skolku muze vas clanek trochu ocernit u ostatnich maminek, ktere by ji jinak mohli zkusit a ted nebudou chtit a to podle me neni fer...

 Rebeka1.K 
  • 

...neprofesionální 

(11.8.2006 14:24:32)
...fakt je,že nemají slibovat,co nedokážou pokrýt v tom s Tebou souhlasím :-)
 Pavla ... 


Re: Re: hmmm 

(12.8.2006 12:15:10)
Asi mně po mých osobních zkušenostech s Arokem zaráží to, že něco slíbili a nesplnili. Osobně si oprvdu myslím, že paní učitelka měla šptaný den. Nejsem placený agent Aroku :o)), oni opravdu slibují "hory doly", ale taky je plní!! Nám tedy určitě. Ad oblíkání, čůrání, jídlo, ... prostě snaží se ve všem vyjít maximálně vstříc, tak aby děti i rodiče byli spokojeni.
 Ála+3 


Re: Re: Re: hmmm 

(12.8.2006 18:42:07)
Pavli, nech to být. Taky si skoro připadám jako neplacený agent Aroku :-)

Ať si každý dává děti, kam chce, nám Arok vyhovuje, tak to nebudeme měnit ;-)

Naprosto se s autorkou článku neztotožňuji. Připadá mi, že dost přehání.
 Pavla ... 


Re: Re: Re: Re: hmmm 

(12.8.2006 20:57:07)
Álo, máš pravdu :-)), mně taky Arok vyhovuje, měnit nebudem :-)), jen jsem se jich prostě chtěla zastat, protože i mé zkušenosti jsou naprosto odlišné.
 Silva 
  • 

Re: hmmm 

(11.8.2006 13:43:05)
Syn nastupoval do školky v necelých 3 letech a nikdy nebyl problém v tom, že měl na spinkání plinku a když ji neměl a zapomněl se v zápalu hry jít vyčurat. Paní učitelka ho převlékla a bylo. Myslím, že se z toho, že dítě není naprosto samostatné před nástupem do školky, dělá hrozná věda. Každé dítě je rychlejší na něco jiného a v tom ostatním by mu jak rodiče, tak i učitelky ve školce měli pomáhat. A snad není taková práce, zeptat se jednou za čas dětí, komu se chce na záchod a pomoci jim se zavázáním tkaniček. Beru to podle vlastní zkušenosti, pracuji jako učitelka v mateřské školce a rozhodně nevyžaduji po rodičích, aby bylo 3 leté dítě naprosto samostatné. Ve školce se začnou děti mnohem více rozvíjet po všech stránkách a od toho tu ty školky přece jsou. Není to jen budova, kam odložím dítě a večer si je vyzvednu. Každý rodič očekává, že se budou dětem ve školce maximálně věnovat a tak to má být.
 Rebeka1.K 
  • 

Re: Re: hmmm 

(11.8.2006 14:30:47)
Souhlasím s tebou,ve školce kam jsem dávala svoje děti také nebyl problém,když se dítě občas počůralo-ale to občas/nebo spíše výjimečně/tak to bylo důležité-¨pravidelné počůrávání prostě netolerují.S oblékáním a obouváním také pomáhají a nejmenší děti krmí,v tom problém není a jak sama píšeš za krátko se děti naučí jíst a oblékat se sami,právě díky pobytu ve školce..takže joo souhlasím
 Katka 
  • 

Re: hmmm 

(11.8.2006 14:05:16)
Školka možá opravdu špatná není, ale pokud maminka na tyto věci upozornila a oni jí řekli, že není problém, nemá ho mít ani paní učitelka anebo to vyřešit se svým zaměstnavatelem jaké děti budou brát. Já autorce článku zcela rozumím. Když mi někdo řekne že to tak nejde , tak se dle toho zařídím, ale pokud řekne, že to jde a ve skutečnosti ne je to nesolidnost.
 Rebeka1.k 
  • 

souhlasím 

(11.8.2006 14:37:20)
..v tom s Tebou souhlasím,nemají slibovat,co nelze splnit.Ve městě je možnost to řešit jinou školkou-já musela dávat děti do místní školky od 3 let.Fakt je,že jsem nikdy podobné problémy neřešila,děti jsem vedla k samostatnosti.ve 2,5 letech byly bez plínek - ve třech už bylo chození na WC samozřejmostí - jinak bych v naší školce nepochodila:-)ale nebyl to zas až takový problém,asi mám prostě šikomné děti :-).
 Kocík, syn 5 a dcera 16 měs. 


Re: souhlasím - školky jsou problémem 

(11.8.2006 15:04:39)
Jak jsem již psala, také jsem do tohoto zařízení volala a slibovali hory i s horákama. Kdybych byla v situaci jako mamka z článku, tak bych po reakcích učitelek taky kluka sbalila a byč a pryč. Našla jsem něco přímo v Říčanech, kde bydlíme a je to super. Doufám, že mamka z článku bude mít taky štěstí jako já.
 Lída+2 


Velmi zajímavé 

(11.8.2006 19:38:24)
MArie se soukromou školkou zkušenostnemám.

Ale byla jsi tam se synem někdy se jen kouknout a pohrát? NA dopoledne na pár hodin. A pak znova?
Já teda nevím,ale syn ten první(35měsíců): čož odpovídá skoro tomu stavu. TAk byl se mnou vyjednat všechny věci- on si hrál a já zařizovala. PAk tam byl znovu sám na dopoledne na 2 hodiny a pak už tam byl od 8-14:30. BYl starší teda o půl roku a v normální školce. Se školným 250Kč a dokonce mu zavázali boty, utřeli zadek. A pomohli dostrojit.
Tohle je každého věc:
Osobně si myslím, že v 2,5letech by si mohl alespoň něco obléci sám a když je teď léto dotrénovat ty plínky. Přece jen. Mohl by se dostat do stádia kdy se bude za pleny stydět a nebo mu z toho bude špatný.
Řeším s mladším noční pomočování.Takže ač se to nezdá tak dětem to vadí,že jsou mokré a néé, že ne a že do toho nedozráli a tak.
Jinak mám kamarádku, která strojila komplet děti do 6let. Nikdy nic nedělali sami. A ve škole má kluk problém ještě v 3. třídě, protože kamarádka měla pořád dost času,aby to natrénoval.... Fakt netuším kdy je vhodný čas tohle děti učit. Obě moje to dělali sami a rádi. A celkem dobře a brzy,ale velmi záleží na dítěti.

 Slůně* 


Re: hmmm 

(11.8.2006 20:12:58)
Ziji v zahranici a stat zde narizuje maximalni pocet deti ve skolce na jednu ucitelku - OSM deti, tj. obdoba. Syn sel do skolky ve 2 letech a 3 mesicich na pul dne. Prvnich par dni opravdu potreboval prikrmovat...potreboval si asi zvyknout, ze se ji a nemuze se nechat rusit hrackami...take ji pomalu oproti starsim detem. Pokud jsou starsi uz najezeni a jdou si hrat, tak proc by ON mel SEDET u jidla?...jde si hrat take a pak malo ji.

Je ve smisene tride a ucitelka ZVLADA se ptat deti, zda nepotrebuji na zachod (uz ale nezvlada treba kontrolovat, zda splachly WC:-((() Skolka je pro deti od 0 mesicu, tj. neresi se zde, zda dite se ve 2,5 ci 3 letech umi oblekat...az umi, tak umi. Dokud neumi, potrebuje pomoct.

Ad stridani....kazda ucitelka chodi nejpozdeji na 8:30. Predtim se stridaji po tydnu po pulhodinach, tj. jednou prijde na 8 a pristi tyden treba na 7. Deti jsou do te doby v jine tride s jinou ucitelkou. Odpoledne obdoba.

Ad zvykani...ja jsem se synem byla 3 tydny ve skolce, aby si zvykl. Nekteri rodice se ale nesli ani do tridy podivat. Strcili ditko do tridy, zamavali a sli. Jeden tatinek dokonce rekl: "Ona bude plakat kdyz tu budu i kdyz odejdu, tak je to jedno a ja jdu..."

Vsude je neco...mam proti nasi skolce vyhrady, ale kazdy si musi najit to, co mu vyhovuje nejvice. Proto je Marie dobre, ze jsi zmenila!

 Ála+3 


Myslíme stejný Arok? 

(11.8.2006 22:39:09)
Marie, nemohu nereagovat a nezastat se Aroku. Mladší synek (také 2,5 roku) tam chodí několik měsíců vždy tak na jeden den v týdnu. Teď o prázdninách tam tedy už skoro měsíc nebyl, ale od září zase začneme.

Paní učiteky jsou moc milé a obdivuju je, s jakou lehkostí děti zvládají. Opravdu to vychází tak, že je zhruba jedna na 8 dětí. A že se střídají? V tom vidím samozřejmě plus, vždyť jsou tam někdy i maličká miminka, tak je to samozřejmě po 6 nebo kolika hodinách zmáhá. Zažila jsem tam mimino, které řvalo, kdykoliv se pí uč. přiblížila k postýlce, rodiče ho naučili na chování, tak ho ta dobrá duše, pí uč., musela chudák celé dopoledne nosit.

Synek je bez plen od 2 let a 2 měsíců, takže když tam začal chodit, sice už plenu neměl, ale poprosila jsem pí uč., aby se ho občas zeptala, zda nepotřebuje na WC (občas na to zapomínal), což evidentně dělala, neb byl i po 4-5 h suchý. Ale chápu, že nemají čas se ptát dítěte s plenou, zda nepotřebuje čurat, a při tom ho pokaždé rozbalit a pak zas zabalit, a on třeba stejně na nočník nic neudělá... My jsme to dělali při učení na nočník každých cca 20 minut a to by se z toho ty paní uč. zbláznily.

Také jsem byla svědkem toho, že malého dokrmovala. Přišla jsem neplánovaně dřív, zrovna obědvali, Matyášek se sice umí nakrmit sám, ale baví ho to jen chvíli, takže v ten moment, kdy už dělal u jídla blbovinky, převzala iniciativu pí uč. a začla ho dokrmovat.

Samozřejmě, že jim i pomáhají s oblékáním. Když zrovna byli na zahradě, tak měl pochopitelně bundu a čepici (zip si sám ještě nazapne). také mu tam dávám botky na suchý zip, které si dokáže obout sám nebo jen s malou dopomocí.

Pláč vašeho dítka je pravděpodobně reakcí na to, že jste ho tam hned nechala dlouho. Já jsem šla nejprve do kavárny na hodinku, pak na 1,5 h a takto si malý na školku zcela přirozeně zvykl. Samozřejmě měl i momenty, kdy pobrekával, když jsem ho tam nechávala, ale to dělají občas všechny děti, navíc je to výjimečně a trvá to prý cca 2 minuty, jak mě nevidí, pláč je pryč :-)

Mě na Aroku také vadí pár drobností - připadají mi tamní prostory poměrně tmavé (musí se tam většinu dne svítit), dítek je tam také víc, než by se mi líbilo, ale s výhradami paní Marie nemohu v žádném případě souhlasit. Přístup učitelek je perfektní.
 Ála+3 


Re: Myslíme stejný Arok? 

(11.8.2006 22:44:01)
omlouvám se za překlepy, samozřejmě "mně" v posledním odstavci atd., už se mi zavírají oči :-)
 Pavla, Evi, Ani 
  • 

AROK - znám, zkušenosti mám výborné 

(12.8.2006 11:41:13)
Taky mi nedá, abych se Aroku nezastala. Mám opravdu naprosto opčnou zkušenost než paní Marie, tak je mi jí líto, že se jí tam nelíbilo. Já Arok naopak všem doporučuju :-)

Mám 3,5 letou a 1,5 letou holčičku, starší Evi do Aroku pravidelně chodila rok a půl a byla jsem maximálně spokojená. To, co popisujete, se mi nestalo NIKDY. Ano, věřím, že nemohou kontrolovat dítko, které má pleny, zda nechce čurat, mají tam teď tak max 16 dětí a střídají se u nich tři paní učitelky. To Vám připadá hodně?? Navíc tam mají mladého pana učitele, jen přes rok, na AJ a s dětma to opravdu umí.

Evča do Aroku přišla, když jí byl 1,5 roku, byla bez plíny, ale mnohokrát se tam za tu dobu počurala či nestačila doběhnout, převlíkli a nikdy nebyl žádný problém. Učila se tam i spát bez plíny a rovněž nikdy nebyl problém.

Možná jste měla, Marie smůlu, nevím, kdy jste tam malého dávala, ale opravdu asi není dobré dát tam dítko na půl den, protože se mu nemůžou tak indivuduálně věnovat jako když máte doma chůvu, to je jasné. Človíčkov se nedá porovnávat s tím, když je dítě někde v kolektivu x dětí bez maminky, navíc v Aroku nejsou jen mimina, ale teď tam je i pár tříletých dětí, takže je tam opravdu živo.

Teď tam občas dávám Ani, a i ta je tam spokojená, samosebou je ráda, když přijdu, ale je vidět, že je v pohodě. Pochopitelně v roce a půl se sama nenají, takže ji krmí.

Mohu se, Marie, zeptat, která paní učitelka s Vámi takto mluvila? Orpavdu je znám dlouho a nikdy jsem s nima jediný problém neměla, podle mně jsou to ženské na svém místě. Tak je mi líto, že jste nebyla spokojená.

A internetové stránky - opravdu s nima podnikali tolik věcí, že je to na taková mrňata až zarážející, Zoo, Toulcův dvůr ... to jel vždy tak 1 dospělý na 2 děti, vezli je autama, my jsme dovezli sedačky, opravdu zodpovědný přístup.

teď už tedy Evi chodí jinam, proto, že Arok je spíš pro menší dětičky, od dubna je v klasické školce.
 Marie 
  • 

Re: AROK - znám, zkušenosti mám výborné 

(14.8.2006 11:34:34)
Já jsem opravdu nijak nechtěla očernit tuto školku. Jenom jsem napsala svojí zkušenost a mám radost, že jsou maminky, které mi tohle můžou vyvrátit. To samé máte s porodnicemi. Někdo na nějakou nedá dopustit, někdo nadává. Ve všem se najdou opačné zkušenosti. Asi zrovna neměly svůj den, měly moc práce atd. Já to vzdala hned napoprvé a už jsem tomuto zařízení nedala druhou šanci. Možná jsem reagovala přehnaně. Ale to asi někdy každá maminka prvního dítěte.
 Helča 
  • 

Proč nejste s dítětem doma? 

(12.8.2006 11:32:12)
Marie a proč nejste s dítětem doma?Můj názor je ten,že máma by měla být alespoň do 3 let dítěte doma,věnovat se mu,hrát si s ním,pak ho můžete dát do školky na pár hodin a od 4 let pak na celý den.Je to zbytečné takhle dítě stresovat jen kvůli tomu,abych vydělala víc peněz.Přece dítě je přednější než peníze ne?Nemůžeme se opičit podle nějakých celebrit,které porodí dítě a po pár měsících už spěchají do práce aby nepřišly o kariéru.To pak takoví lidé vůbec nemusí mít děti,když hned koukají kam by je odložili.
 Hanka 
  • 

Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(12.8.2006 12:06:53)
Helco, trochu prizemni nazor ne? Ne vsichni jsou v takove financni situaci, aby mohli byt do 4 let doma s ditetem. Mozna tvuj manzel vydelava tolik, ze ztrata tveho platu je pro vas zanedbatelna, ale bohuzel to vsude neni.

Nebo taky je spousta zen, ktere proste pracovat chteji. To je kvuli tomu budes kamenovat, ze nejsou doma s ditetem, kdyz je to proste nebavi a to nema vubec nic spolecneho s materskou laskou.
To je pripad me kadernice, byla doma cca pul roku a pak se pomalu vracela do prace a dite ji hlida chuva. Sama rekne, ze maleho miluje, ale proste se s nim doma nudi a nebavi ji to. Tak je podle mne lepsi kdyz ditko travi cas s chuvou, ktera svoji praci dela rada a dobre nez s nudici se frustrovanou mamou.

Tvuj nazor, ze dite ma byt minimalne do 3-4 let doma s mamou mi prijde jak z doby porucime vetru, desti...
 Helča 
  • 

Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(12.8.2006 13:05:48)
Hanko já nikoho nekamanuju,napsala jsem JEN svůj názor.A ty mi zase přijdeš jako taková,která musí být ve všem IN a když je v dnešní době módní strkat děti do jeslí a školek co nejdřív,tak musím taky,abych náhodou nepůsobila nemoderně.
A bohatého manžela nemám,ale dokážeme se uskromnit.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(12.8.2006 13:25:23)
Módní a in? Moje zkušenosti - jedny státní jesle na celou Prahu 8 - maximální kapacita 45 dětí - neustále problém s malou obsazeností a s tím, že asi budou zavřené. Mně připadá, že většina maminek naopak preferuje zůstat doma minimálně ty tři roky.
 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(12.8.2006 16:53:52)
Kdyby bylo tak IN strkat deti do jesli, tak proc jich tedy tak malo? Konkretne i na Prahu 7 jsou taky jedny statni.
A to ze jsou plne skolky je diky tomu, ze se po revoluci kratkozrace rusily skolky a ted maji deti silne sedmdesate rocniky, ktere deti odkladali po revoluci a navic zacinaji rodit i silne rocniky osmdesate.
Neznam zadnou mamu, ktera aby byla IN tak soupne dite do jesli nebo chuve, vetsinou maji proto padny duvod, at uz je jakykoliv tak je to ciste jen jejich vec.
Takove to podsouvani, ze by mely nebo by se melo to fakt miluju.
A kolik zamestnavatelu ti do 4 let bude drzet pracovni misto?
 mamča 
  • 

Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(12.8.2006 21:51:36)
Takže matky, které jsou s dětmi doma jsou přízemní? No to je výrok roku. Ono vám jednou dojde, jak jste byly s odpuštěním blbé, když jste promrhaly to jediné, v čem jste mohly být opravdu jedinečné a nezastupitelné, zatímco jste lezly do práce, tahaly děcka do ústavů a přišly jste si náramně chytré a schopné. Ta matka, co to děcko vleče ze školky v půl páté, ta vlastně půl roku neví, jak ratolest vypadá v denním světle, co? Ovšem hlavně, že je to kvalitní:-)))))).
 Pavla, Evi, Ani 
  • 

Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(12.8.2006 21:58:29)
Mamčo, já jsem tu nečetla nic o tom, že by se děti vláčely do jeslí v půl páté, to už myslím dávno není na pořadu dne. Já neosočuju nikoho, kdo je s dítětem pořád doma, naopak, takové mamky mají můj obdiv, ale já bych to prostě nedokázala. Ale rozhodně nevláčím dítka v půl páte do jeslí a docela dobře vím, ja vypadají v denním světle :o))
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(12.8.2006 22:29:50)
Co bys nedokázala?(Nemyslím to útočně) Jenom si promítni 10 základních činností, které uděláš v zaměstnání a 10, které bys dělala doma. Možná budeš překvapena, že ona ta práce až tak povznášející není:), pokud tedy neobjevuješ lék proti ptačí chřipce.
 Jana 
  • 

Re: Proč nejste s dítětem doma a "povznášející" práce 

(12.8.2006 23:02:43)
Libíku, pokusila jsem se srovnat 10 základních činností doma a v práci a nejak mi to nejde... Po mně zatím nikdo v zaměstnání nechtěl, abych mu vyměnila plínku, nakrmila ho, abych vytřela podlahu, uvařila oběd, umyla nádobí...:-)

Tebe možná tvoje práce "nepovznáší". Mne moje ano. Víš, opravdu jsou ženy, které jejich zaměstnání baví a dlouhodobý pobyt na mateřské dovolené je frustruje. To ale apriori neznamená, že to jsou špatné matky! Jenom si svoje prirority a čas chtějí - a UMÍ - trochu jinak rozložit!

Míra rodičovské lásky a péče se neměří roky strávenými na mateřské dovolené (no, ono to žádná dovolená není:-).
 10.5Libik12 


Re: Re: Proč nejste s dítětem doma a "povznášející" práce 

(12.8.2006 23:16:20)
Janino, ono je to tak, že doma je to těžší jak s kreativitou, tak s koordinací:) Propracovala jsem nějakých patnáct let ve velmi zajímavých projektech, ale tak jako ty, bych si do kapsy nikdy nelhala. Beru argument baví-nebaví, frustruje-nefrustruje, ale povznáší??:)))))))

A všem dobrou, jdu přízemně vyměnit nějakou pochcanou plínu:)
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma a "povznášející" práce 

(12.8.2006 23:54:33)
To "povznáší" považuj prosím za nadsázku:-). Použila jsem tento výraz pouze jako reakci na Tvůj příspěvek, vhodnější je samozřejmě "moje práce mně baví a uspokojuje".

Nijak nezpochybňuji ani nezlehčuji práci ženy v domácnosti, prošla jsem si 2 mateřskými. Pouze mne trochu rozčiluje, jak často se setkávám s odsudkem žen, které se snaží skloubit zaměstnání a s péčí o děti mladší 3-4 let(a nedej bůh když to není z důvodu čistě existenčních). Okamžitě se hodní za kariérou, penězi či touhou být IN.

Víš, nikdy jsem neslyšela ani nečetla příspěvek zaměstané matky, která by odsuzovala holku na mateřské. Opačně je to bohužel zcela běžné!
 Hanka 
  • 

Re: Re: Proč nejste s dítětem doma a "povznášející" práce 

(12.8.2006 23:35:00)
Tak mimochodem ja jsem hrozne IN. Dcera sla do jesli ve 28 mesicich veku a to na dva nekdy tri dny v tydnu. A povazte vlacela jsem ji tam v devet rano, aby po spani kolem treti sla domu. A vetsinou jednou tydne byla s babickou nebo si ji babi vzala po o.

Moje prace sice neni povznasejici, ale bavi mne a je prumerne placena, takze kvuli penezum jsem se rozhodne nevracela. Moji dceri chybel detsky kolektiv a mne kolektiv dospely, kde se nedebati o kojeni, kakani, prikrmovani, popripade neresi praci prasky, vareni a telenovely. Zrovna tak v praci nikomu nemusim varit ani kafe, natoz uklizet - ani jednu cinnost 2x nemusim.

Ohledne zorganizovani se priznam, ze co 3 dny v tydnu pracuji tak mame doma daleko vice uklizeno a bavi mne vic varit. Proste predtim bylo na vsechno ohledne domacnosti vic casu, tim padem se spousta nepopularnich cinnosti dala odlozit :-) Varit se "muselo", kdezto ted se proste chce...

Ted od zari jde dcera do skolky a moc se tesi - pres prazdniny ji deti chybi a pokud jsme v Praze, tak se kazde rano pta jestli pujde za detma a tetama do jesli. Mimochodem misto ve skolce mame take diky tomu, ze jsem v dobe zapisu uz byla pracujici. V nasi skolce brali tretinu prihlasenych deti a i ve skolkach v okoli to nebylo o moc lepsi. A jeste dodam, ze manzel vydelava slusne, takze bych klidne mohla byt doma do 4 let. Misto by mi sice zamestnavatel nedrzel, ale jeste bych od ledna stihla pobirat pul roku vyssi materskou.

A souhlasim, ze vyse materske lasky neni umerna delkou na MD. Vikendy si uzivame s tatinkem, i kdyz ten behem pracovniho tydne chodi domu kolem 18 hodiny (dcera si uziva tatu taky po ranu, kdy se spolecne sami vypravovali, tata rano vodil a bude vodit do skolky) a zbyvajici 2 dny co nepracuju si uzivam s dcerou ja (plavani,cviceni,vylety).
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma a "povznášející" práce 

(12.8.2006 23:47:35)
Hanko, spotřebovala jsi spoustu slov, aby ses dobrala pointy, že láska k dítěti blabla se neměří v hodinách. OK.
Ovšem jestliže jedna strana argumentuje tím, že matka je jen jedna, je to rozhodně menší klišé než tvé opravdu trapné zobecňování životních zájmů matek doma.Koho zajímá reality show či Emanuela(nebo co), vyhledá si to při jakékoliv práci, nechtěla jsi říct, že nástupem do fachy
ženská začne číst Joyce v originále, že ne, tak vidíš.

Miládko, já se už od deseti rozhoduju odejít :-))
 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma a "povznášející" práce 

(13.8.2006 0:28:44)
Ano Libiku, jsem trapna jsem trapna jsem trapna :-))).

Holt mne nebavilo, nebavi a nikdy bavit nebude drepet na piskovisti a poslouchat mnou zminene plky furt dokola. Za dva a pul roku me MD jsem na podobnych detskych zarizenich ci akcich potkala 3, mozna 4 maminky, s kterym se dalo "normalne" mluvit. Nejsem zadnej "lumen", vzdelani mam stredni - leky na ptaci chripku fakt nevyvijim :-)

A povaz ja nectu vubec a kdyz uz tak jen na dovolene a to knizky na odreagovani typu Viewegh. Nemam na cteni totiz cas, v angline si nanejvys prectu tak pracovni manual, popripad maximalne Elle nebo Vogue v originale, abych uplne nezapomnela franinu.

Ted prave nebudu IN, jdu nacpat a naprogramovat mycku a pracku, dopoledne to povesim a uklidim a pak vyrazime s rodinkou na obec, pac se mi prizemne nechce varit. HOWGH!

P.S. Pokud te irituje pocet mnou napsanych slov, tak to necti - bohuzel mne za to tady neplati...:-))
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma a "povznášející" práce 

(14.8.2006 19:40:53)
Já nechci aby tě bavilo být s děckem doma, ale je trapné, pokud uděláš z žen doma debilky, co se bavěj o telenovelách a kakání.Férový je říct, nebaví mě být doma s děckem, tečka. A kecy o tom, jaký jsou ženský doma blbý vynechat. Pokud zaměňuji názvy telenovel a béčkovejch erotickejch pořadů, tak se mimoděk usvědčuji z toho, že se v nich neorientuji, to víš, já spíš čtu:)
 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma a "povznášející" práce 

(14.8.2006 23:58:20)
Libiku, z nikoho jsem debilku nedelala. Asi te prekvapim, ale doma s ditetem mne to bavilo. Tecka. Dcera vyhledavala deti, coz je ve 2 letech normalni. Tecka.
Nebavilo mne, nebavi a nikdy bavit nebude drepet na piskovisti. Tecka.
Jo a bavi mne moje prace. Tecka. Bavi mne se bavit s vrstevnikama a nemusi to byt zrovna kolegove o vecech, netykajici se zrovna deticek a kolem. Tecka
Jake jsou prosim te ackove eroticke filmy? Napada mne uz jedine porno a to my s manzelem celkem radi sledujeme. V originale :-))). Tecka. Demagogii zdar. Tecka. Ctenarka Hanka.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma a "povznášející" práce 

(15.8.2006 0:08:04)
Tak si přečti svůj první příspěvek a možná pochopíš, proč jsem se ohradila proti hodnocení matek v domácnosti.
Je mi jedno, jestli je někdo doma s dítětem, pro mě se z toho nemusí vykecávat.
Staví-li to někdo tak, že odešel z domácnosti, protože nemohl vystát mentalitu matek v domácnosti, přijde mi to trapné.
Áčková erotika není prvoplánová, má smysl, napadla mě třeba Zpracování Nabokovovy Lolity a osobně jsem zvědavá na "Obsluhoval jsem angl. krále", což je ve vyjímečné předloze B. Hrabala velmi erotické.
 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma a "povznášející" práce 

(15.8.2006 0:24:31)
Fakt kvuli kecum na piskovisti, kam jsem mimochodem zavitala jednou za uherak (tuto cinnost jsem rada prenechala babicce ci tatovi), "odlozim" dite a pujdu radsi do prace. Aha - v tom pripade se nepoznavam...
Ja se z niceho nevykecavama a navic neprekrucuju. Ze ty za mnou napsanym vidis nebo chces videt neco jineho uz neni muj problem.
Pro mne za mne at si je nekdo doma klidne do deseti let, mne je to putna, ale at pak kategoricky netvrdi, ze je to obecne to nejlepsi pro dite a nepodsouva vety typu "to si to dite nemel porizovat" ci "dite je prednejsi nez kariera" a takovych perel by se tu uz par naslo...
Tudiz Libiku s tebou po "indiansku" HOWGH! :-)))
 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma a "povznášející" práce 

(13.8.2006 0:35:04)
Ted jsem se ale nasmala. Nemyslela si to Emanuelou telenovelu Manuela? To je totiz jedina telenovela, kterou jsem kdy shledla a to mne poznamenalo natolik, ze jsem se zarekla, ze serial na vic nez 15 dilu nikdy :-)))
Pokud by se na piskovistich probirala Emanuela (erotika), tak to by mne celkem bavilo :-)))
 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(12.8.2006 22:51:42)
Mamco alias Helco, precti si prispevek co psala Dana - to presne vystihuje.
 verca 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(12.8.2006 23:02:30)
Musela jsem také vyzkoušet,jaké to je,vrátit se do práce.Za prvé to nebyl žádný med,podvou letech se v mém oboru tolik změnilo,a já se musela hodně učit.Navíc malá měla dva roky,hlídala ji babička.Ráno se malá budila a plakala-mohlo mi urvat srdce,ale pořád jsem si říkala,že když jsem se rozhodla,musím vytrvat.
V práci jsem samozřejmě se snažila a byla jsem ve střehu a stále jsem se doučovala nové věci,prijdouc z práce po 12 -ti hodinách jsem viděla svou spící berušku,někdy na mě čekala,ale bylo to pro mě tak traumatizující kolotoč,ještě krom toho zvládat domácnost,že jsem toho počtvrt roce musela nechat.
Opravdu smekám před vámi,co zvládáte tohle všechno,péči o rodinu,vaření,úklid,vzdělávat se a najít si čas na děti.
 vera 
  • 

Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(17.8.2006 2:52:55)
S dcerkou jsem doma jiz 3 roky. Je to jedno z nejkrasnejsich obdobi meho zivota. Ma prvni dcera ma 32 let a ja si vychutnavam druhe krasne materstvi a dodnes kojime. Souhlasim s nazorem, ze je zena ma v zivote uzasnou sanci byt matkou. Tato sance se v zivote mnohokrat neopakuje. A proto opravdu stoji za to DAT par let zivota tomu clovickovi, on si tento krasny dar zabali do sveho detstvi a zkrasni mu to cely jeho zivot.
Ahoj
Vera
 jana 
  • 

Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(12.8.2006 14:30:35)
Helčo, ale zaměstnavatel ti musí držet nějaké (bohužel ne už nutně to původní) místo jen DO tří let věku dítěte. Takže pokud si nechceš hledat novou práci, tak nemůžeš být doma do čtyř let, tak jednoduché to zas není.
 Dana 
  • 

Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(12.8.2006 18:01:43)
Takhle většinou uvažují maminky, které svou práci nikdy nedělaly opravdu rády a které se vlastně ani do žádné práce vrátit nechtějí. Mám několik známých, které mluví úplně stejně jako ty, odsuzují matky, které daly děti do jeslí nebo školek, a tvrdí, že ony by nikdy nic takového neudělaly. A přitom dělají vlastně z nouze ctnost, protože je jejich předchozí práce nebavila nebo ještě vůbec nepracovaly. Ono je totiž někdy pohodlnější zůstat doma, starat se o děti, čekat, co donese domů manžel a nadávat na ty, které měly snahu doplnit si vzdělání, účastnit se pohovorů, najít si dobrou práci a vedle toho ještě stíhají starat se o děti. Chtěla bych taky říct, že nezáleží na kvantitě času, který matka s dítětem stráví, ale hlavně na kvalitě.
 mamča, 4 děti 
  • 

Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(12.8.2006 20:45:23)
Zdravím všechny,
nedalo mi nezareagovat na poslední větu :"Nezáleží na kvantitě, ale na kvalitě času stráveného s dítětem." Tento názor slýchávám dost často, ale moc si to neumím představit... Kromě dvou velkých dětí mám tříletého syna a čtrnáctiměsíční holčičku. Jsem s nimi doma a funguje to asi tak, že si hrajeme a povídáme průběžně celý den, třeba si 10 minut čteme, pak si děti hrají samy, já popracuji něco v domácnosti, chvíli si kreslíme, zase něco udělám, pak si stavíme(a zase jen chvíli). Nevím jak ostatní děti, ale moje by asi např. 3 hodiny soustavné pozornosti nevydržely. A já bych to taky nevydržela... Ale děti i rodiče jsou různí.....
Můžeš mi, prosím, popsat čas strávený kvalitně? A jak dlouhý je ten časový úsek? Jak staré máš dítě? Zajímá mně to, děkuju a přeju hezký večer...
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(12.8.2006 21:26:36)
Mé dceři jsou 4 roky, ze školky ji vyzvedávám okolo půl páté, na jaře a v létě jezdíme do parku, kde si hraje, nebo se jdeme jen tak projít do města, na zmrzlinu... V zimě jedeme domů, kde si s ní čtu knížky nebo hraju s panenkama, prostě s ní třeba nejezdím ve všední den na nákupy, protože jí to nebaví, nebo po večerech nevařím ani neuklízím, ale snažím se jí maximálně věnovat.

Když jsem byla doma a nechodila do práce, často se stávalo, že jsem byla nervózní, utahaná a cítila jsem se nepotřebná a dcera to jistě taky vycítila, takže celý den, který jsem strávila s ní doma, rozhodně nebyl tak pohodový jako těch pár hodin, co s ní strávím teď. To samozřejmě neznamená, že jsem v práci i o víkendu, to se dceři naopak věnuji celý den, taky uklízím, vařím, ale v neděli večer se už zase moc těším do práce mezi lidi, no a v pátek odpoledne se už nemůžu dočkat víkendu.

Mně to prostě vyhovuje takhle, malá je v pohodě, protože já jsem v pohodě, a nemůžu říct, že se jí nevěnuju. Každému vyhovuje něco jiného.
 mamča, 4 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(13.8.2006 11:49:55)
Ahoj Dano,
děkuju za odpověď. Myslela jsem, že máš malé mimi, ale 4 letá slečna má už naprosto jiné potřeby než např. roční dítě. Děti od tří let (můžu potvrdit z vlastní zkušenosti) se začínají odpoutávat od maminčiny sukně, najednou maminka a tatínek nejsou pro ně jediní na celém světě. Potřebují pomalu vylétávat z hnízda ven, učit se jak funguje reálný svět a vztahy, hlavně mezi vrstevníky. Protože když je maminka stále za zadečkem, je to velmi pohodlné...Ale bezpečný známý pelíšek pro návrat ze "světa" musí být připravený. Z tvého příspěvku mám pocit, že to tak je. Přeju co nejvíc krásných chvil strávených s tvou holčičkou.
mamča

 Zuzana + Jonáš 18 měs. 
  • 

Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(13.8.2006 11:59:19)
Dobře vystižené.... taky si nedovedu představit "kvalitně strávené 3 hodiny" v kuse s malým Jonášem - fungujeme tak po 10 minutkách - čtení, prohlížení, 10 minut naplnit pračku, potom jezdíme s autíčky, za dalších 10 minut šup nádobí do myčky, pak jdeme na procházku nebo na písek, vrátíme se, 10 minut pohádka z DVD, já zatím nachystám jídlo.... A tak to funguje celý den. To, že se matky věnují večer intenzivně dítěti je prostě BLÁBOL, protože MUSEJÍ přece nachystat večeři, musejí dělat běžné úkony v domácnosti a hlavně 3 hodiny to nikdo, NIKDO nemůže vydržet.... Navíc po 8 hodinách v práci!!!

Jsem také jedna z matek, která zastává názor, že do práce by se nemělo chodit dřív než ve věku 3-4 let dítěte. Neříkám ovšem do školky - děti by v kolektivu měly být, ale ideální je tak na to dopoledne 2-3x v týdnu, maminka je přece jenom důležitější.Bohužel je taková doba, kdy lidé mají zvýšené nároky na život (a dítě prostě není tím impulsem k přibrzdění) anebo opravdu nejsou v takové finanční situaci, aby maminka mohla doma zůstat, i když by moc chtěla (takových rodin znám moc a je to fakt blbý....). Já se do práce vrátit nechci vůbec a je to hlavně z toho důvodu, že všechna zaměstnání, která jsem dělala, mě natolik neuspokojovala jako být doma s dítětem nebo být doma obecně. Měla jsem už dostatek času se nějak rozhodnout, jak přispět do "nic-moc" rodinného rozpočtu - a začala jsem na ŽL podnikat. Není to nic závratného, ale pár tisíc měsíčně je rozhodně příjemných a vystačím s hlídáním babičky 2-3x do měsíce. Zbytek dělám v době poobědového spánku.

Ale abych to shrnula - je to každého věc, jenom aby maminky jednou nelitovaly, myslím, že všechno tohle předčasné "hlídání" (ať už ve školkách, školičkách nebo i u babiček) může přinést spoustu dalších problémů ve výchově a chování dětí....
 Gabe 
  • 

Re: Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(13.8.2006 13:33:11)
Zuzano,

mohla bys mi prosim objasnit, co za problemy muze prinest hlidani u babicky ci v jeslich ? Nejak jsem to z toho nepochopila!!!

Naopak si myslim, pokud jsou jesle ci skolka kvalitni, muze to diteti jenom pomoci v dalsim vyvoji.Mluvim z vlastni zkusenosti / ziji v zahranici a moje dcera chodi od trech mesicu do jesli / na 1.5 dne v tydnu. Nedokazu si predstavit, ze by to bylo jinak. Pracuji 20 hodin tydne a do prace si vazne chodim odpocinout :o) Dny, kdy jsem s malou doma se ji venuji na 100% (samozrejme ze do toho i uklizim a varim a tak). Jsem presvedcena, ze tim, ze chodi do jesli nijak nestrada ...naopak.

Myslim si,ze kdyby byla v Cechach moznost pracovat na pul uvazku a hlavne davat deti do jesli drive nez od trech let, vetsina matek by to jiste uvitala!!!
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(13.8.2006 13:58:31)
Ahoj Zuzano,

píšeš, že se maminka prostě nemůže dítěti plně večer po práci věnovat, že musí chystat večeři, uklízet... Ale já opravdu večer nikdy nevařím (maximálně ohřeju jídlo), dáme si něco studeného, ani neuklízím, když jsme většinu dne pryč, není co uklízet. Taky píšeš, že není možné se dítěti intenzivně 3 hodiny věnovat. Já ale nemluvím o jedné činnosti, kterou bych s dcerou provozovala celé 3 hodiny! Naše pozdní odpoledne a večer vypadá následovně: Malou vyzvednu ve školce, obvykle si ještě chce chvilku hrát na zahrádce školky, asistuju jí při tom, houpu jí, ona mi jako vaří na písku, já to jako jím atd., pak jedeme domů, hrajeme si chvilku třeba s panenkou nebo mi malá ukazuje obrázky, které nakreslila ve školce. Potom obvykle přijde na řadu knížka s pohádkama nebo básničkama, potom večeře, večerníček, koupání, pohádka na dobrou noc v postýlce a spát.

Já neodsuzuju nikoho, kdo je s dětma dlouho doma, určitě to má svoje pozitiva, já například miluju dovolené nebo víkendy, kdy jsem s malou celý den a večer mám dobrý pocit, že se jí den líbil a že jsme si ho užily. Jak už jsem psala, nejsem zastáncem toho dávat dítě do jeslí ve třech měsících. Ale když je dítě starší, měla by každá maminka mít i jiné činnosti než jen rodinu, které dělá ráda a které ji obohacují, vždyť žena přece není jen od toho, aby rodila děti a starala se o domácnost! Nemluvím samozřejmě jenom o práci. Klidně bych třeba dopoledne místo práce chodila do jazykových kurzů nebo se jinak vzdělávala, kdybych si to mohla dovolit.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(13.8.2006 15:27:37)
Zuzano, jsem ročník 1970, takže patřím k dětem, které byly hlídané babičkami a školkami od útlého věku (do jeslí jsem vzhledem k babičkám nechodila, což byla tehdy norma. Skoro všichni moji kamarádi fungovali takhle. A z naprosté většiny z nich jsou normální lidé. Co to je, ta předčasnost? Je to před třetím rokem, protože zaměstnavatel má povinnost držet místo tři roky? Nebo před čtvrtým rokem, protože čtyři roky můžeme dostávat rodičovský příspěvek? Připadá mi, že protože je uzákoněna nějaká mateřská a rodičovská dovolená, bere spousta lidí jako povinnost matek je čerpat v plném rozsahu.
Tak to ale není a názory maminek, které se rozhodly vrátit do práce relativně brzo, a maminek, které se rozhodly zůstat doma co nejdéle, jsou prostě nesmiřitelné. Mám výbornou kamarádku, která je už pět let doma a dalších tak asi šest plánuje. Já, naproti tomu, jsem šla do práce, když bylo malému devět měsíců. Skoro každá naše schůzka skončí debatou o tom, která to děláme blbějc. Já prostě nedokážu pochopit, že se někdo dokáže zabývat jenom péči o děti a domácnost, podle kámošky jsem zase matka hyena. Mě by bylo hrozně líto ztratit zkušenosti v mém oboru, jí by bylo líto nemít možnost denodenně od rána do večera sledovat, jak děti vyrůstají. Já s potěšením sleduji, jak se syn pomalu osamostatňuje, jí to děsí. A tak dále a tak dále. Držela bych se toho, že pro dítě není většího daru než šťasná a spokojená matka, a pokud je maminka spokojená tehdy, když je s ním doma, OK. Pokud jí to ale nevyhovuje, a najde nějaký přiměřená kompromis mezi prací a rodinou, proč a čemu by to mělo vadit? Zdůrazňuji přiměřený - v práci, do které jsem se vrátila po devíti měsících mateřské, jsem vydržela rok a půl, protože jsem synka viděla ve všední den tak hodinu a pak o víkendech. A to prostě nešlo. Teď pracuji na 24 hodinový úvazek plus k tomu ročně cca 100 hodin přednášek a přijde mi to tak akorát. Pokud budu mít další dítě, zaměstnavatel mi umožní pracovat co nejvíce doma, a nevidím důvod, proč bych hned po mateřské na půlúvazek nenastoupila. Do práce půjdu tak dvakrát týdně po pár hodinách (pohlídá babička, teta a kamarádka), zbytek dodělám večer a o víkendech. A pevně doufám, že další dítě bude z kategorie mého synka, který cca do roka a půl spal asi dvacet hodin denně.
 ronniev 


Re: Re: Re: Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(13.8.2006 19:38:05)
Propána, co je na tom, že musím během doby, kdy přijdu z práce, uvařit, vyprat, nakoupit? Mám tři děti a všechny tři (z toho dva kluci) mi jako malé NADŠENĚ pomáhaly cpát prádlo do pračky, podávat kolíčky, míchat těsto, vybírat v obchodě lupínky k snídani, vykládat věci z vozíku na pás u pokladny... Já i tohle považuju za čas KVALITNĚ strávený s dítětem, a přijde mi to skoro lepší než sedět u pískoviště, drbat o povrchnostech a na dítě nejvýš občas z dálky zaječet. Nechci nikoho urazit, ale bohužel jsem takových viděla za svých mateřských "dovolených" dost.
 Tes, 3 děti 
  • 

O tzv. kvalitním času 

(13.8.2006 0:10:22)
Dano, nesouhlasím s vámi. Jsem na mateřské již sedm let a ještě asi tak rok a půl budu. Svou pracovní kariéru jsem na čas uzavřela, pak ji zase otevřu. Vůbec to neznamená, že nemám ochotu se vzdělávat atd. Ale o tom jsem psát nechtěla. Předčasný odchod od dítěte do práce nechť si každý/á řeší sám/sama se sebou, dokážu pochopit, že pádné důvody k tomu někdo i má.

K tzv. kvalitnímu času stráveném s dítětem. Nemyslím si, že nabít ty dvě či tři hodinky s dítětem samou zábavou je až tak prospěšné. Dítě by mělo vědět, že rodiče občas musí doma pracovat, že nádobí se samo neumyje, večeře nepřipraví, prádlo nevypere a podlaha nezamete. Naše děti jsou všem těmto činnostem přítomné, pokud možno je i zapojujeme a vypadají u toho velmi spokojeně.

Nedá mi přičinit poznámku k vaší větě:"...najít si dobrou práci a vedle toho ještě stíhají starat se o děti. " Kdo chodí do práce, z logiky věci se o děti starat nestíhá. S tím mu musí vypomoci někdo jiný - babička, chůva, či výše zmíněná soukromá školička. Nehodnotím, zda to je dobře či špatně. Ale nepřipisujte matkám malých dětí, které chodí do práce, zásluhy, které tak docela nemají.

A drobnou poznámku nakonec:
 Dana 
  • 

každá jsme jiná 

(13.8.2006 8:44:28)
Milá Tes,

já ale neříkám, že moje dcera neví, jak se uklízí, vaří atd., vždyť o víkendu si toho „užije“ ažaž a ráda mi při tom taky pomáhá, její oblíbenou činností je vytírání podlahy, už se na to vždycky těší. Přes týden nevařím ani neuklízím, teplé jídlo mám v práci a malá ve školce, takže večer stačí už třeba jenom chleba se sýrem.

Taky bych ráda poznamenala, že jsem od dítěte neodešla do práce nějak předčasně, malé byly přesně 3 roky, na školku už byla zralá a od začátku se jí tam líbilo, vůbec nemám pocit, že bych ji ochudila tím, že jsem nastoupila zpátky do práce. Taky bych ji nemohla dát do jeslí ve 4 měsících, ale to jsem naštěstí nemusela.

Nevím, jak pro koho, ale pro mě je důležitá rovnováha mezi vším, co dělám. Snažím se rozdělit svůj den mezi pracovní povinnosti (mám zkrácený úvazek) a domácnost a myslím si, že mi to docela jde, i když to není samozřejmě vždy jednoduché. A ještě něco: jako matka samoživitelka jsem vlastně nikdy neměla jinou možnost, tak se snažím maximálně využít možnosti, které mám.

Znovu opakuji, že nám to tak vyhovuje, myslím si, že je i malá spokojená a v pohodě. Jsou ženy, které to dělají jinak, protože mají jiné ambice, žijí v jiném prostředí nebo mají manžela, který je finančně zabezpečí. Já prostě žiju tak, jak mi to okolnosti dovolují, a nestěžuju si.
 Katka 1 chlapeček 
  • 

Re: O tzv. kvalitním času 

(13.8.2006 23:53:41)
Také spíše souhlasím se Zuzanou a s Tes.Učila jsem pár let ve školce a nikdy nezapomenu na to,jaký jsem měla pocit,když maminka přivedla v zimě prcka v půl sedmé do školky-tedy za tmy a vyzvedla si ho v 17hod.tedy opět za tmy.A neříkejte,že jste odpočaté a plné elánu a s radostí se po celém dnu v práci vrháte do hry s dětátkem.Viděla jsem stovky maminek a vážně si vás neumím představit,nehledě na to,že do spaní vám zůstávají 2-3hod a to je fakt moc málo,ale toto jsou děti starší 3-4let a ty potřeby jsou už určitě jiné,ale to když dáte své dětátko od 3 měsíců někam na hlídání mi prostě nějak nesedí,vemte si,že to co se dítě naučí do čtyř let a všechno,to co mu dáte je jeho největší základ do života,později už se vše předělává a doučuje mnohem hůře-prostě,tak jak ho vychováváte do 4 let takový z něj jednou bude člověk.Ale pro vás je jednoduší jít do práce a tento těžšký ůkol - vychovat slušného člověka-necháváte na jeslích,chůvách a podobně.Nehledě na tom,že se zřejmě šidíte i o velikou citovou vazbu.Omlouvám se maminkám,které jsou v těžké životní situaci a jinou možnost nemají,ale maminky,které se doma se svými dětmi prostě jen nudí chci říct,že ani nevíte o co se šidíte a jestli z vašich dětí vyrostou fajn lidi tak poděkujte těm,kteří se o ně v dětství starali,ale vaše 2 hodinky před spaním na tom budou mít minimální zásluhu.Ted jsem si to po sobě přečetla a zní to dost krutě,ale tak to vnímám.A nemám bohatého manžela a je to těžké vyjít,ale o dětství našeho chlapečka se připravit nenechám a neříkejte mi,že byste to do těch 3-4let kdy jdou do školky,taky nezvládly,možná by stačilo se jen trochu uskromnit,ale nevím to si musíte každý přehodnotit sám...
 Lada 
  • 

Re: Re: O tzv. kvalitním času 

(14.8.2006 10:50:41)
Takže podle tebe, Katko, je přímá úměra mezi dobou, jakou maminka s dítětem stráví doma, a tím, jaký z něj jednou vyroste člověk? Takže to znamená, že lidé naší generace, 70. ročník, které rodiče dávali do jeslí už velmi brzy, jsou všichni zlí, strádající občané? A co v cizině, kde je mateřská jen 6 měsíců? Strádají tyto děti víc než u nás a vyrostou z nich horší lidé? No to snad ne! Znám naopak spoustu chlapů, se kterými byla matka doma až do jejich dospělosti a teď jsou na ní tak závislí, že nejsou schopni samostatné existence. To je podle tebe láska?
 Katka 1 chlapeček 
  • 

Re: Re: Re: O tzv. kvalitním času 

(14.8.2006 13:09:57)
Lado naprosto jsi nepochopila můj příspěvek,ale jde o to,že pokud maminka od ranného dětství tráví s prckem max.3hod denně její zásluhy na výchově jsou minimální.Nic jsem nepsala o tom,že z těchto lidí vyrostou zlí lidé.A pokud své dítě ve třech měsících odložím někam na celodenní hlídání,pak nevím proč maminky ty děti mají ted a nepočkali si až si vybudují kariéru a rodinu budou mít až děti budou přednější než práce.A netvrdím,že žena je tu jen proto aby rodila děti,ale mít je jen proto,že si odškrtnu položku-mít děti-splněno a že nebudu vybočovat z řady to je pro mateřskou lásku trochu málo ne?
 lenka,4 robátka 6-16 
  • 

Re: Re: Re: Re: O tzv. kvalitním času 

(15.8.2006 0:35:27)
Nikoho nemám právo soudit,ale věty o tom, že doma s dítětem je nuda zatímco v práci jsme hapy a in,jsou důkazem toho, že ony silné ročníky let sedmdesát, které prošly soc. ústavní výchovou ,přece jen tak zcela v pořádku nejsou.Říkají: Jaké předčasné odloučení,kde je problém, co řešíte, my to také přežily. Skutečně, je to jako říkat my přežily válku,naše děti ji přežijí také,,,.Jistě že to přežijí,ale co řeknou ony až dospějí?Chápu finanční nutnost-vím o tom své, chápu touhu něco dokázat, neztratit krok ve svém oboru,ale nechápu jak může matku nudit její dítě,chápu, že ji může zlobit, naštvat,potřebuje od něj oddych, to všecno chápu, jen neříkejte, že vás vaše dítě nudí-to raději nemějte žádné.Chápu, že každá z nás potřebuje seberealizaci, finance,čas jen pro sebe,ale malé děti velmi rychle vyrostou a najednou zjistíte, že nenudí ony vás, alevy je.Ato v tom nejlepšímpřípadě.J.A.Komenský napsal,že děti od 5ti let jsou zralé pro učitele a další výchovu.Lenka
 Marie 
  • 

Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(14.8.2006 9:35:42)
S dítětem nejsem doma, protože mě v práci potřebovali. Za další ty peníze nejsou na prvním místě, ale taky nám trochu pomůže, když náš rodinný rozpočet je o pár tisíc vyšší (žijeme asi jako hodně mladých rodin s dítětem v pronajatém bytě a to není zadarmo). Zařídili jsme to tak, že muž je se synem doma půl měsíce, takže nepřichází o rodičovskou péči. Myslím, že pro svého syna jsem udělala a udělám první a poslední (např. kojení až do 15 měsíců a na nějaké hlídání jsem ho k babičkám odesílala maximálně na můj pobyt u lékaře a to až tak od 2 let - jinak jsem se mu plně věnovala). Myslím, že jsem mu dala dost a hlavně to, že jsem teď v práci, přinese dost mě (odpočinek od něj), něco i pro něj (odnaučí se být jenom u maminčiny sukně - což mi občas vyčítal i manžel) a manžel se s malým taky naučí žít jiným způsobem, než, že jenom přijde z práce na hoďku si s ním pohraje a nazdárek - žádné starosti.
 Katka,kluci 4 a 7 
  • 

Už je to tu zase!! 

(14.8.2006 11:25:26)
Tak to tu dlouho nebylo,opět bojová debata "těch správných matek tělem i duší" a "matek - kariéristek".Zajímavý je výše jeden postřeh: zatímco pracující matky se málokdy začnou navážet do maminek doma,naopak je to velmi oblíbený sport.PS.hlásím se k hyenám,od obou dětí jsem šla na roce zpět do práce.Být se svými chlapečky do 4 let doma,jsem touto dobou dávno v péči doc.Chocholouška.
 Veronika, 2 děti 
  • 

Re: Už je to tu zase!! A pořád je to stejné... 

(14.8.2006 18:02:26)
Každý má svoji nesmiřitelnou pravdu a naváží se do těch, kteří s ním nesouhlasí. Ať už jde o kojení nebo "příliš brzký" návrat do práce. Každá diskuze se zvrhne úplně stejným nesmiřitelným způsobem. Brzy to přestanu číst, ten čas za to opravdu nestojí.
Patřím mezi ty hyeny, které odešly od dětí brzy do práce. Od mladšího syna po 10 měsících, od staršího po 14 měsících. Bydlíme v domku s rodiči, děti mi hlídají moji rodiče - nemusím je brzy ráno nikam vozit a vím, že je o ně dobře postaráno. Pracuji 2 dny v týdnu a jsme všichni v pohodě.
Pokud bych doma zůstala 3-4 roky, ztratila bych kontakt s oborem. To Vám potvrdí každý, kdo musel vyvinout nějaké úsilí, aby něco vystudoval a je to obor, v kterém se musí dále soustavně vzdělávat. Já se tímto způsobem stíhám udržovat "v obraze" a kluci rozhodně nijak nestrádají, citově ani materiálně.
Souhlasím s Katkou - kdybych zůstala doma - skončila bych brzy v péči doc.Chocholouška. Pro mé duševní zdraví jsou ty 2 dny úžasný odpočinek. (Zatímco pobyt na dětském pískovišti spojený s hovory o plínkách, kakání, blinkání mě spolehlivě ničí). Finanční efekt samozřejmě také není zanedbatelný a je to příjemné, ale to nebylo tím hlavním důvodem.
Jinak bylo docela zajímavé pozorovat změny názorů mých kamarádek, které mě nejdříve hrozně odsuzovaly, ale po roce až dvou (kdy ony byly doma) už s tím přestaly a teď naopak jen vzdychají a říkají "Ty se máš, já bych šla taky, ale mě na zkrácený úvazek nevezmou", "V naší firmě tohle nejde" a podobně.
Přeju hodně štěstí všem "hyenám"

 Enty 
  • 

Re: Re: Už je to tu zase!! A pořád je to stejné... 

(14.8.2006 21:16:36)
Taky se podle těchto příspěvků řadím mezi matky - hyeny. Dcerku jsem dala do školky ve 2,5 letech jako Marie a vrátila se do práce na půl úvazku. Nelituji. Svou dceru miluji, krásně si hrajeme, přesto potřebuji v životě i něco jiného, abych byla spokojená sama se sebou. A to je to podstatné, kdyby mě dostatečně uspokojovala jen role ženy v domácnosti, zůstala bych s děckem. Mě taková role nevyhovuje, potřebuji používat hlavu i jinak, a tak jsem si našla svoji cestu jak být spokojená. Moje spokojenost se přenáší na dítě a to je podstatné. Takže zdar všem spokojeným dětem i matkám, ať jsou v práci nebo doma.
 Marie 
  • 

Re: Re: Už je to tu zase!! A pořád je to stejné... 

(15.8.2006 15:10:56)
Je to zajímavé, ale všechny moje kamarádky, které mají stejně staré děti jako já a k tomu už další ratolest ve věku tak půl roku, mi závidí. Je to tak. Vždycky, když jdu z práce a potkám je před barákem (ještě před nedávnem bych tam stávala s nima), tak mi říkají, jé ty vypadáš tak dobře a odpočatě. Všechny říkají, že by klidně měnily. Já jsem s prckem celý víkend, když je na hlídání, tak je tam jen 3 dny v týdnu, zbylé 2 dny jsme spolu a každé odpoledne, když ho z hlídání vyzvednu, tak si to spolu ještě užijem. Nepřipadá mi, že bych se o něco šidila. Naopak jsem klidnější, vyrovnanější. Za to mužský, vždycky, když přijdu z práce, tak po celém dnu stráveném se synem mi říká: "Tak a teď je tvůj". A zaleze někam do koutku a odpočívá (a kdysi se divil, proč jsem večer z dítěte utahaná).
 Helena, dcera 5 let 
  • 

Re: Proč nejste s dítětem doma? 

(12.11.2007 11:15:38)
Sama preferuji částečný úvazek nebo v případě zájmu maminky i co nejdelší MD, zkrátka co nejvíc času dítěti, ale na tuto reakci mne napadá jediná odpověď. To jste zvyklá být tak finančně nesamostaná a bez zájmů, že to považujete za jedinou správnou variantu? Přijde mi to poněkud netolerantní a hodné paní podrážděné pouze pobytem doma...
 barbora,1 dítě 
  • 

mám soukromou školku -jihomoravský kraj 

(12.8.2006 21:12:55)
milá marie,

nabízím pohled z druhé strany.Mám soukromou školku,kde také působím jako učitelka,jsem vysokoškolsky vzdělaná.
Takže -učitelky se musí střídat,to by potom nemohly být ani pozorné,kdyby pracovaly 10 hodin denně.
Až na pár výjimek se všechny děti těší domů(první týden vé školce,některým adaptace trvá déle),když vidí maminku pláčí ,to je normální.Názor,že moje dítě nemá problémy v kolektivu-to bylo ale s vámi,ne?
Také chceme vědět,jestli dítě umí na záchod,nebo má plinku.My se dětí,které plinku nemají ptáme,jestli se jim chce na záchod a to několikrát za hodinu,ale pokud rodič tvrdí,že umí a my neustále převlékáme pokakané nebo počurané dítě,tak to mě přijde nefér.Zvlášť,když nabízím nadstandartní program,tak nemůžu lítat kolem dětí a pořád kontrolovat,jestli je počurané nebo pokakané.
Snažíme se vycházet vstříct dětem i rodičům,co nejlépe a váš názor,mě přijde docela podpásový.

 Jana 
  • 

Moje zkušenost se soukromou školkou 

(12.8.2006 22:37:23)
Dobrý večer Marie, jsem ještě horší:-) matka než Vy - z obou mateřských dovolených jsem se do práce vracela již roce a čtvrt. A řešila stejný problém: Kam s dítětem, když se moje pracovní doba neslučuje s provozní dobou běžného předškolního zařízení. Mohu Vám doporučit soukromou mateřskou školu PROFAMILY na Proseku (Praha 9, nedaleko polikliniky).
Starší Matěj zde nastoupil, když mu bylo 2 roky a 4 měsíce (do této doby ho hlídala kamarádka). Podobně jako Váš synek byl ještě hodně nesamostatný - potřeboval připomenout toaletu, pomáhat s oblékaním i jídlem. Zdejší paní učitelky to považují za zcela normální věc, která patří k jejich práci. Ke každému dítku zde přistupují opravdu individuálně. Např. pokud byl v programu náročnější pěší výlet, který by Matěj ještě vzhledem k věku nezvládl, zůstala s ním jedna z učitelek ve školce. Mohl si přinést vlastní polštářek a hračky, do žádných činností ho nenutily násilým. Přivykání na školku sice neprobíhalo zcela bez problémů (také chodil od začátku na celý den), ale paní ředitelka si se mnou v klidu sedla a společně jsme se dohodly na nejlepším postupu. Provozní doba školky je od 7.00 do 19.00, v pátek do 18.00 h. Služby se zde také střídají (dopolední/odpolední), ale to je opravdu normální - není možné chtít po učitelce 12hodinové směny. Cena za měsíc je kolem 4-6.000 Kč dle vyčerpaných hodin (myslím že je to 25,- Kč/h+stravné). Kdyby jste měla zájem, informace a kontakty najdete na www.profamily.cz. Školku jsme využívali 4 roky a byli jsme moc spokojeni. Teď si dáme krátkou přestávku - Matěj jde do školy a mladší Jakub má zatím hodnou paní na hlídaní.
 Marie 
  • 

Re: Moje zkušenost se soukromou školkou 

(14.8.2006 9:24:31)
Díky za tip. Do zaměstnání jsem šla z toho důvodu, že mne zde potřebují a nemyslím si, že když jsem se svým synem byla doma do 2,5 let, tak jsem nějaká krkavčí matka. Kde jsou doby, kdy maminky dávaly děti už do jesliček někdy od pár měsíců a děti, kupodivu, žijí. Jen jsem zde chtěla sdělit, jak Vám někdo slíbí první poslední a skutek utek. Někdy toho trochu lituju, že jsem nezůstala doma s prckem až do těch tří let, ale na druhou stranu dneska, kdy je doma půl měsíce můj manžel, tak si říkám, že je to i pro něj dobrá zkušenost a není nic hezčího, když přijdu z práce a doma mě vítá můj muž a usměvavý syn, který mi říká ahoj mámo přineslas mi jajíčko (kinder vejce) ? A muž mi říká: "Konečně jsi doma a teď je tvůj už ho mám plný kecky" (ještě nedávno jsem mu tohle po návratu z práce říkala já). Věřím, že najdem nějaké dobré řešení. V žádném případě jsem již zmíněné zařízení nechtěla očerňovat, ale jen se podělit o svůj zážitek. Zdravím.
 Tina, dve deti 
  • 

Re: Re: Moje zkušenost se soukromou školkou 

(14.8.2006 13:46:17)
Ahoj Marie,

Nic si z tech negativnich reakci nedelej. Rozhodne nejsi zadna krkavci matka, kdyz jsi byla s malym dva a pul roku doma.Je to kazdyho vec,kdy a jestli vubec pujde znova do prace...S tou skolkou jsi mela ale pech.Taky se mi neco podobneho stalo.Bylas proste v blbou dobu na spatnym miste a souhra nahod tomu chtela, aby to dopadlo, jak to dopadlo. Taky jsem syna po dvou hodinach ve skolce vyzvedla... vadilo mi, jak se ucitelka k detem chova.... chovala se jinak, nez kdyz jsem tak s nim byla skolku "nacvicovat". Ale v dobu, kdy muj syn byl ve skloce poprve sam, byla tam ma vyborna kamaradka taky s dcerou "nacvicovat" a rekla mi dost divny veci.... Pry si tam ale stezovalo vice rodicu. Ted syn chodi jinam a neni problem! Takze ses rozhodla spravne, pokud ani tobe to zarizeni nebylo sympaticke. Uvadim jeste , ze ziju v zahranici- svycarsko- takze si maminky nemyslete, ze tady je to o neco lepsi, nez u Vas! Nekdy dokonce naopak!
 Marie 
  • 

Re:školky - Švýcarsko 

(14.8.2006 14:22:53)
Dík za příspěvek. O Švýcarsku trochu něco vím. Můj strejda tam žije už asi 30 let a jeho synové zrovna mají malé děti. Jenom ta zpráva, že mateřská dovolená je u Vás (nemýlím li se) jenom 14 týdnů a potom nazdárek šáteček. Buď do práce a nebo doma - zadarmo. To je věc, kterou si mamky tady u nás ani nedokážou představit. Já jsem šla do práce i z toho důvodu, že chci druhý dítě, a proto si chci takříkajíc "odpočinout" a potom půjdu zase s radostí na mateřskou. Jenom těch zařízení, které jsou pro ty menší děti tady zas tak moc neni. Zdravím
 Tina 
  • 

Re: Re:školky - Švýcarsko 

(14.8.2006 17:46:30)
Jo, s tou materskou je to pravda. Ale netrva 14, nybrz 16 tydnu.Plne placenych a pak skutecne hotovo. Drive,to bylo jeste jinak... zalezelo na tom, jak dlouho kdo pracoval v kantonu.Pokud to bylo mene, nez predepsano..tzn. nastoupit do prace a pak hned otehotnet, nedostal ani frank.Ja mam druhe dite.Ted ma mesic....do prace na 30% jdu v breznu.U prvniho ditete jsem sla do prace v pul roce a manzel mi ho nosil na kojeni do prace. To je zase vyhoda,ze to jde.Ale o tom se nebudu presneji rozepisovat, protoze jem uz v jendne dikusi o tom, jak to funguje, kdyz clovek dela par dni v mesici a kdyz koji...skolky jsou aspon u nas uplne na nic, protoze jsou jen 2 hodiny dopoledne a 2 hodky odpoledne.Pouze 4 dny v tydnu...takze matka skoro musi byt doma, nebo mit nejakou tu tagesmutter-Nany...nebo babicku, ktera se chce angazovat...Ja ziju na malym meste, takze nabidka je o nicem. V Zürichu, nebo jinych velkomestech je to samozrejme o necem jinym......
 Ellis+Dáda+Jája 


klasická školka 

(14.8.2006 11:56:19)
Po přečtení Vašich příspěvků mi to nedalo, abych se i já nepřipojila. Opravdu mi připadá, že autorka článku je trošku "přecitlivělá". Nevím, ale na jejím popisu školky mi nepřipadá nic zvláštního ani nic tak děsnýho, abych se nad tím nějak pozastavovala. Moje dcera chodí do školky už od jejích 2 let a "podmínka" vstupu do školičky byla, aby se dítě nepočůrávalo, řeklo si samo, že chce na záchod a aby se trošičku dokázalo najíst (alespoň např. kolínka a omáčku, s polívkama paní učitelka zpočátku pomáhala). S oblíkáním pomohly větší dětičky, ale v podstatě pokud chce dát maminka dítě do školičky, to dítě musí být (podle mě) nějakým způsobem samostatnější (nepočůrávat se, snažit se oblékat apod.). Je spousta maminek, které děti oblékají (kompletně) ještě ve 4 letech, krmí je, ale .... Prostě nic pro mě.
Já jsem ráda, že naše školička je taková jaká je - paní učitelky se také mění - ranní "směna" od 6:00 - 13:00 a další pak od 13:00 do 16:00. Děti mají oblíbenější paní učitelku, ale jak tady jedna maminka psala, prostě jedna p. učitelka umí to a druhá zase tohle a každé dítě si oblíbí jinou, ale v podstatě hodné jsou všechny.
Nemyslím si, že ve Vaší školce by byl nějaký problém - prosím, neřeš to, zbytečně se stresuješ.
 Helena 
  • 

jak je to u nas... 

(14.8.2006 12:16:01)
Musim souhlasit s tim, ze presne ty matky co jsou doma na MD tak se navazeji do matek pracujicich. Naopak jsem to neslysela nikdy.
A nedej boze, kdy jeste se vraci mama ani ne tak z existencnich duvodu - to je pak krkavci matka, karieristka apod.
Ja sama pracuji na polovicni uvazek od dvou let. Pracovni dobu mam bud tyden dopoledne nebo odpoledne. Pokud pracuji dopoledne tak je syn v jeslich a domu jde po obede (vetsinou cestou zpet v kocarku jeste usne) a pokud pracuji odpoledne tak hlida babicka. Vyhovuje nam to, syn je spokojeny-do jesli se tesi a uzije si ho i babicka.
 Katka 1 chlapeček 
  • 

Re: jak je to u nas... 

(14.8.2006 13:21:22)
Je ale rozdíl pokud pracujete na poloviční ůvazek,než když jste od rána do večera v práci.A nemám pocit,že by se někdo navážel do pracujících matek.Je to jen a jen vaše věc,ale to dětství tak strašně rychle uteče,že si to jednou možná budete vyčítat.I já jsem na mateřské a dvakrát týdně si jdu na dvě hod.přivydělat,ale raději budu dělat jen něco takhle málo,ale svou rodinu a své dítě za práci nevyměním,prostě jsou mi přednější.
 Marie 
  • 

Re: Re: jak je to u nas... 

(14.8.2006 14:46:30)
Já pracuju každý den. Manžel chodí do práce vždycky týden a pak je týden s malým doma. Tekže řešíme hlídání jenom na dva týdny v měsíci. Taky jsem si v práci domluvila, že vždycky na ten týden, kdy bude syn ve školičce, si beru čtvrtek a pátek volno a jsem s ním já. Myslím, že to prospěje jemu (odnaučí se být maminčin mazánek), manželovi, který si uvědomil, co to znamená celý den se starat o syna a mě taky, protože až půjdu (plánujem cca za 1 rok) zpátky na mateřskou, tak se budu opět radovat s dětma doma. Neustále mi vrtá hlavou, jestli jsme udělali dobře, možná toho jednou můžu litovat, ale myslím, že za těch 2,5 roku jsem si malého užila až až a stejně jít zpátky do práce ve 2,5 letech, nebo ve 3 letech mi už jako moc velký rozdíl nepřipadá.
 Helena 
  • 

Re: Re: jak je to u nas... 

(14.8.2006 16:45:35)
To je sice pravda, rozdil to je. Nicmene moje kamaradka do prace musela pac mela vyssi plat nez jeji manzel. Takze co prestala kojit tak se vracela, tusim v 9 mesicich se vracela. Doma byl manzel. Ona je na vyssi pozici, takze od rana do vecera. Maji hypoteku a vysli jen diky tomu, ze ten pulrok brala tu nejvyssi materskou. Lito ji to je, ale bohuzel. Manzel ve svem oboru si na vic penez neprijde.
 skriatok, Viki, Nini a Maty 


Re: jak je to u nas... 

(14.8.2006 18:01:17)
Myslim, ze se do tebe nikdo nenavazi... Kazda ma svoji vlastni pravdu a nehodla ji menit - kazdy ma jiny zebricek hodnot, tak bud tak hodna a prestan tady generalizovat, jo?
 MINKA (2DĚTI) 
  • 

ZŮSTAŇ DOMA 

(15.8.2006 7:27:30)
Jestli ti skutečně na prckovi záleží, tak s ním zůstaneš doma, ne do 3, ale do 4 roků. To už se pak ve školce nejen vyčurá, ale i ... . Taky se obleče, obuje a nají.
Pak už bude potřebovat i kolektiv.
Teď potřebude především tebe a ty ho máš učit; nejen základní návyky, ale i přemýšlet, utvářet názory a zvyky. Abyses pak jednou nedivila, protože ono se to všechno jednou vrátí a budeš žasnout; za těch pár¨korun navíc, co přineseš ti NIKDY NEPODĚKUJE!
Dítě s plenoo do školky nepatří, snad do jeslí.
 Pavlína 
  • 

Re: ZŮSTAŇ DOMA 

(15.8.2006 9:58:59)
No jo, zase jedna hrozně chytrá mamina. Rozhodně nejsem zastáncem toho, aby šla maminka do práce, když má miminko několik měsíců, ale myslím si, že dítě potřebuje kolektiv už od 3 let, ne od 4, jak píšeš, ne na celý den, ale na pár hodin denně určitě. Rozdhodně takové dítě nepotřebuje mít maminku za zadkem 24 hodin denně, oboum jen prospěje, když si maminka od dítěte občas odpočine(nemyslím jen chozením do práce, ale třeba tím, že se bude věnovat svým koníčkům, půjde si zacvičit...) a dítko na chvíli pohlídá někdo jiný (ať už na pár hodin ve školce, manžel, babička, ...)Být až do 4 let věku celý den jen s jednou osobou mi připadá nepřirozené. A navíc: zaměstnavatel drží ženě místo do 3 let, ne do 4 let věku dítěte, to pak záleží na dohodě.
 minka 
  • 

Re: Re: ZŮSTAŇ DOMA 

(16.8.2006 11:50:56)
Nikdo neříká, že se od dítěte nemůže hnout na krok. Všem to prospěje, když si jde maminka zacvičit.
Ale chodit do práce neznamená být jen 8 hodin (8,5) v práci; ale spoustu času s dopravou do zaměstnání, některé maminky se musí do práce připravovat i doma - to potom na dítě zůstává strašně málo časü, který se nikdy nevrátí.
I já jsem nastupovala do práce po 3 letech (2x), ale kdyby tehdy byla taková mateřská jako dnes - tak bych zůstala doma.
Mimochodem s manželem oba dojíždíme, babička jedna pracuje, druhá je hodně nemocná, takže abychom stíhali školku, musíme se střídat ráno a večer, takže se vydíme cca 2hodiny denně (čistého času máme sami na sebe jen pár minut). Nejsem ¨"MOC CHYTRÁ", vím o čem mluvím.
 Karel 
  • 

Re: ZŮSTAŇ DOMA 

(15.8.2006 9:59:27)
Jaka je optimalni doba materske? Podle vetsiny zde jsou to bud 3 roky a to z duvodu, kdy Vam zamestnavatel drzi misto a podle lidi typu Minky a spol. jsou to roky 4 - to nam stat plati materskou, tak proc toho nevyuzit a svadet to na potreby ditete.
Mila Minko a mile damy, optejte se zkuseneho detskeho psychologa do kdy je vhodne aby melo dite-batole NEPRETRZITY kontakt s matkou? Zamerne pisu batole, o kojencich nemluvim. Vetsina vam rekne, ze vhodny vek je idealne cca do dvou let, po druhem roce zivota dite vyhledava socialni kontakty a je vhodne ho pomalu a nenasilne zapojovat do detskeho kolektivu a jine spolecnosti nez jen matka a blizka rodina. Tim pomalu a nenasilne myslim postupne a idealni jsou pro to zkracene uvazky nebo postupne od par hodin pres pulden pomalu prechazet na vami vyhovujici uvazek. Bohuzel vetsina zamestnavatelu toto neumoznuje a je to skoda, sice vice plati na odvodech, ale zase ma spokojene, loajalni a nefluktujici zamestnankyne.
Jinak mame ctyrlete ditko. Bydlime za Prahu, na domek mame hypoteku. S mym platem jsme vystacili. Zena je pravnicka, neni zadna karieristka. Nase dite bylo planovane, zene se narodilo v jejich 30 letech. Cca od roku a pul nam velmi ziveho synka hlidala babicka a zena chodila na pul dne do prace si odpocinout. Zhruba od dvou let to byl postupne den, ve dvou a pul letech dny dva a pokud bylo potreba rozdelene po pul dnech. V tomto veku synovi babicka nestacila a nastoupil do jesli, ktere jsme kombinovali s babickou. Prechod zvladl idealne, na deti se tesil a velmi se osamostatnil, co se tyka jidla a plen. Uznavam, ze nam hodne pomohla manzelcina matka v duchodu.
Rozepsal jsem se, abych trochu popsal muzsky nahled. Manzelka byla spokojena a urcite svoji spokojenost prenasela a prenasi i na synka, momentalne ctyrleteho tesiciho se po prazdninach opet do skolky.
 Pavlína 
  • 

Re: Re: ZŮSTAŇ DOMA 

(15.8.2006 10:05:14)
Karel to vystihl přesněji než já, jsem téhož názoru.
 Helča 
  • 

Re: ZŮSTAŇ DOMA 

(15.8.2006 10:14:06)
Minko, kdo tobe skutecne NEPODEKUJE bude tva snacha nebo zet. Tvou popisovane neni laska materska, ale opici. Takhle byl vychovany muj manzel. Maminka mu pripravovala do 25 let snidane a vecere a pripravovala mu i obleceni. Jeji materska opici laska se projevuje citovym vydiranim, ale to je spis na diskuzi Tchyne.
Budu-li stat ditete do 4 let za zadkem, vyroste z nej nejspis mamanek, ktery se hur zapoji do kolektivu nez dite zvykle na deti a urcity "rezim" kolektivnich zarizeni. Nas syn sel do skolky ve trech letech, ale zvladnul by i driv (vyuzivali jsme hlidaci sluzbu v jeslich na 5 dni v mesici od dvou let) a ja byla po trech letech skutecne zrala na Chocholouska. Tu hlidaci sluzbu - jeden den v tydnu jsem vyuzila pro sebe - cviceni, obihani uradu, obcas podle financi kadernik a kosmetika. Bajecne jsem si "vycistila" hlavu treba takovym jednanim i s dospelou nevrlou urednici na urade, o cviceni ci kosmetice nemluvim a vrele doporucuji.
 Tina 
  • 

Re: Re: ZŮSTAŇ DOMA 

(15.8.2006 22:30:33)
Helco,
To myslis vazne, ze kdyz dite s matkou bude do 4 let doma, vyroste z nej mamincin mazanek?Takovou blbost jsem uz dlouho neslysela!Ja ziji v zahr. a skolka je zde az od 4 let!!!Bydlim na malem meste a tak moznosti nejsou takove, jako treba ve velkomeste, kde je to mozne uz od tri a driv jsou samozrejme jesle.Pred ctvrtym rokem ma dite moznost navstevovat tzv: hraci skupinu( Spielgruppe). Ta je dle zajmu bud kazdy den, nebo treba jednou tydne, zalezi na tom, co si kdo vybere. Trva ovsem jen dve hodiny, takze rychle nakoupit a zase zpet. Na adaptaci ditete v kolektivu je to ale idealni.... Skolka zacina nejdriv ve 4 letech a rika se ji "mala skolka" a neni povinna, v peti letech pak ano...tim vsim chci rict, ze tyto vsechny deti,co zacinaji po ctvrtem roce , nebo pozdeji rozhodne nedopadnou jako mamincini mazanci. A Pokud ano, rozhodne s tim nema to,jak matka doma zustane dlouho s ditetem nic spolecneho.
 Helča 
  • 

Re: Re: Re: ZŮSTAŇ DOMA 

(16.8.2006 9:16:07)
Tino, ja to nemyslela obecne. Jen zkusenosti me kamaradky a moji sousedky. Kamaradka dala kluka do skolky "az" ve ctyrech letech a kluk to tam doslova prvniho pul roku prorval. Sice ve skolce pry byl v pohode, ale odchody byly s placem a kdyz pro nej prisla tak taktez. Bohuzel ale nastoupila do prace, tak si ho doma nechat nemohla a protrpeli prvni pulrok oba a to doslova. Sousedka mela to same s holcickou, dala ji teda ve 3 a pul letech a nastesti je zaopatri manzel, takze po problemech kdy mala rano brecela tak az se poblinkala ji ze skolky vzala a pujde tedy az v 5 letech.
Jinak souhlasim s Karlem - ditko by se melo pomalu, postupne a nenasilne zaradit do kolektivu. A skutecne alespon jeden pulden v tydnu je pro matku psychicka relaxace.
 Klára 
  • 

Re: ZŮSTAŇ DOMA 

(15.8.2006 10:47:10)
Pobavila mě věta: "Za těch pár korun navíc, co přineseš, ti nikdo nepoděkuje." Já vím, že nepoděkuje,ale aspoň se za ně najíme. Ostatně, jestli manžel vydělává 15 tisíc a já 30, není to žádných pár korun.
 Marie 
  • 

Re: ZŮSTAŇ DOMA 

(15.8.2006 14:32:25)
Můj osobní názor je, že jsem svému synovi dala dost a nemyslím, že něčeho budu litovat. Ani nemyslím, že bych ho nějak ochuzovala o svoji lásku. Když jsem s ním byla doma těch 2,5 roku, vždycky byl nejpřednější on (není potřeba mít naklizený a načančaný byt a ani není potřeba mít každý den jiný teplý oběd - na tom se s mužem shodneme). Teď je doma s tatínkem (vždy 2 týdny v měsíci) a druhé dva týdny v měsíci ho dáváme paní na hlídání (je tam vždy od pondělí do středy a pak jsem s ním doma já). Je to zkušenost pro nás pro všechny. Syna si z jiné stránky užije manžel a ze mě není uječená hysterka, která se ze mě, bohužel, pomalu stávala, protože sezení doma s dítětem (a tak živým a trvdohlavým) jako je můj chlapeček, by mě k tomu brzo přivedlo. Zajisté má většina maminek zkušenost jako já, že k mamce dovolí daleko víc, než ke komukoliv jinému. Je to diskutabilní. Kdo chce být s dětma 10 let doma ať je, kdo nechce ať není.
 Marcela 
  • 

Reakce na článek Marie o školičce 

(15.8.2006 15:34:08)
Tak milá Marie!Už se těším až svoji verzi napíše AROK!Myslím,že trochu zveličuješ to co se tam opravdu stalo!Nejsem matkou(zatím),ale jsem učitelka.Opravdu nechápu tvoje jednání!Všude se doporučuje i v Aroku,aby se dítko dávalo na zkoušku po hodině apod.Ne to ty ne!Ty ho tam flákneš hned na celý den!No promiň,ale to bych teda řvala taky!Pokud se nepletu,tak má Arok od 8:00 do 20:00 - to moc školek nemá!Cca v 16:00 hod. Vás ze státní školky vyhodí a na nic se Vás neptají.A to že by mělo dítě 2,5letech umět drobnosti samoobsluhy - které v každém zařízení zdokonalují,je myslím samozřejmostí!A když je pro tebe důležité jak se tvé ditě cítí,tak nejlépe se bude cítít tvé přítomnosti(a ne u paní na hlídání)nemyslíš??Chápu,že někdy to prostě jinak nejde,ale když vidím,že jsou maminy schopné strčit 8 měsíční dítě od rána do večera do takového zařízení,hmm nevím nevím!To si mamky musíte přebrat.
A že se učitelky střídají?No,tak to je myslím normální,to bych asi nekomentovala.Milé maminky,uvidíme jakou verzi si připravý Arok a pak budeme soudit,nemyslíte?
 Zorka,chlapecek 3roky 
  • 

Re: Reakce na článek Marie o školičce 

(15.8.2006 16:12:32)
Nas kluk mel minuly mesic,3roky a ted v zari nastupuje do skolky.Dosud jsme hlidani s manzelem zvladali sami,velmi malokdy-1-2x v mes.s babkama.Ja chodila na pul uvazku-ale 12-ti hod.sluzby,takze parkrat za mesic od neceleho roku ditete,byl s tatinkem,tak jsem trpela malo.Do prace jsem se vracela nestastna,ale okolnosti nas donutily,na tech par sluzeb jsem si zvykla,i maly.Uvidime,jak bude zvladat skolku-jde jen dopoledne,zustavam na pul uvazku jeste rok.Jsem stastna,ze ho nemusi hlidat babky,dite potrebuje kolektiv,babky maji zastarale nazory a diteti davno nestaci.Tesim se,ze si po 3letech zajdu zacvicit,na anglinu,ke kadernici atd,malem si to neumim predstavit,dosud moje vylety byly jen do prace.Byla bych stastna,kdyby se malemu ve skolce libilo,nemela bych vycitky,ze sedim nekde na kosmetice a on tam trpi.

 Klára 
  • 

Re: Reakce na článek Marie o školičce 

(15.8.2006 16:33:38)
Marcelo, zajímalo by mě, na jaké školce učíš, když se tam dítko může ze začátku dávat jen na hodinku dvě? Synka jsem si hned první den mohla vyzvednout až po 12 hod., dovézt se musel do 8.30. To samozřejmě mluvím o státní školce, ale pisatelka se správně domnívala, že když si nějakou tu korunu připlatí, může počítat i s s kvalitnějšíma službama a vstřícnějším personálem, ne? Žila jsem delší dobu v cizině a vím, že tam je postoj učitelek ve školkách jiný a děti i rodiče jsou spokojenější. Zajímavé je, že už na rodině psalo reakci na články dost učitelek mateřských škol a každá bez vyjímky kritizuje rodiče.
 Kajda 
  • 

Re: Re: Reakce na článek Marie o školičce 

(15.8.2006 21:52:00)
Ano, take si myslim... Zejmena, kdy p.ucitelka Marcela pise ve slove" pripravy(i)"tvrde Y ale sorry, to nepatri do diskuse....tak se do me holky nepoustejte:-))
 Marcela 
  • 

Re: Re: Re: Reakce na článek Marie o školičce 

(17.8.2006 19:45:55)
To jistě jo.Omlouvám se.
 Tes 
  • 

Re: Re: Reakce na článek Marie o školičce 

(16.8.2006 1:31:31)
Chodili jsme do naprosto obyčejné státní školky, kde se doporučovala až měsíční(!) adaptace s matkou. První dny na hodinku za mé přítomnosti, pak jsem tak na hodinu odešla a vyzvedla si dítě v 10 dopoledne, postupně až do oběda. Autorka článku na to podle mého názoru šla moc rychle, pro dítě to mohl být šok.
 Alice 
  • 

Re: Re: Reakce na článek Marie o školičce 

(17.8.2006 1:36:39)
Tady to ale opravdu vypadá na oprávněnou kritiku. Matka udělala tolik školáckých chyb, že tomu těžko lze uvěřit a navíc se rozčiluje, že se jí dostalo špatné péče.... Mám zkušenost ze soukromé školky i ze státní a mohu říct, že přístup je rozdílný, nicméně učitelky byly všude hodné a měy děti opravdu rády. Ovšem co kdo vyžaduje, to už rozdílné je :-). Navíc 70,-Kč za hodin hlídání je výsměch. Za první školku jsme platili 16tis měsíčně bez rozdílu zda tam dcera byla jen na dopoledne či na celý den (tj. od 9 - 16), což se stávalo výjimečně. Služby byly super. Za druhou jsem platila 500,- Kč měsíčně + obědy a v podstatě se nám věnovaly (paní učitelky) dost obdobně - jen ředitelka byla fakt libová.
 Marcela 
  • 

Re: Re: Reakce na článek Marie o školičce 

(17.8.2006 19:43:13)
Pokud vím,tak zrovna na Aroku nabízejí možnost, kdy tam dítě zůstane třeba hodinu a druhý den zase o něco déle.Neříkám,že jsou učitelky v MŠ všechny super,to určitě ne.Stejně tak maminky.Jen si myslí,že není fér od této maminky,hodnotit školku, kde se ani neohřála.
 Tina 
  • 

Re: Reakce na článek Marie o školičce 

(15.8.2006 23:34:58)
Ne, mila Marcelo, nemyslim!!
To, co popisuje Marie je jen a jen jeji zkusenost a pocit z tech dvou dnu, co tam syna nechala. Nikomu ho nevnucuje. Clanek se take jmenuje: "Moje zkusenost..."A proc by si mel Arok pripravovat nejakou verzi? Pochybuji , ze si tam nekdo bude na to pamatovat.Kdybych to mela srovnat s necim jinym, tak snad s navstevou kadernickeho salonu, kde ja jsem byla hrozne spokojena a ma kamaradka na kadernici nadavala, cemuz se mi taky nechelo verit. Kazdy z nas vnima proste ruzne situace jinak a kazdy z nas ocekava od toho, ci jineho zarizeni neco jineho.
 Marcela 
  • 

Re: Re: Reakce na článek Marie o školičce 

(17.8.2006 19:56:23)
Jen mi přišlo to hodnocení - po několika hodinách dost rychle uzavřené.Ale nic, je to maminky názor, je teď určitě spokojenější a to je hlavní.Prostě se jen snažila udělat pro své dítě to nejlepší.A to zda Arok napíše nebo nenapíše svůj názor je vedlejší - bylo by to spíš zajímavé srovnání.Některé maminy jsou prostě v pohodě a jiné, no darmo mluvit.Ale to platí i o učitelkách.Znala jsem i takové,kterým bych dítě nesvěřila ani na obrázku.Jen si myslím,že to teď tu školičku může poškodit.I když tam píšou maminky, které jsou tam spokojené a vracejí se tam i s druhým dítětem.Člověk pak nekouká na to dobré,ale na ty špatné zkušenosti.Nebo ne?
 Tina 
  • 

Re: Re: Re: Reakce na článek Marie o školičce 

(17.8.2006 20:26:42)
No, to mas pravdu...ze se clovek vetsinou necha ovlivnit tim negativnim,Ale kazda vec ma dve strany..Ja osobne bych tam synka klidne privedla a koukla bych se, jak to vsechno funguje...pozitivnich reakci na Arok tu bylo totiz taky dost.A jak pises, kazda mamka chce pro dite to nejlepsi a pokud tam Marie vycitila nejake negativity, tak se rozhodla spravne pro zmenu. Pokud by se citila v kazdem zarizeni spatne, tak by asi neco nebylo v poradku... a asi by pak bylo nelepsi, kdyby s ditetem zustala doma , protoze by mela dojem,ze nikdo neni schopen se o dite tak postarat, jako ona sama...ale jak vidno, syn je spokojen jinde a ona taky, tak uz neni co resit.
 Marcela  
  • 

Re: Re: Re: Re: Reakce na článek Marie o školičce 

(18.8.2006 9:42:43)
Přesně!:-))už není co řešit:-) myslím,že toho bylo řečeno dost!:-)i mnoho věcí mimo....tak ať se všem maminkám daří a hlavně ať jsou jejich děti maximálně spokojené!
 Marie 
  • 

Re: Re: Re: Reakce na článek Marie o školičce 

(18.8.2006 9:00:56)
Moje zkušenost je moje zkušenost. Já jsem možná udělala školáckou chybu, že jsme tam dopředu byli jenom jednou, ale s ohledem na to, že moje dítko nikdy s žádným kolektivem nemělo problém, jsem si myslela, že je to dostatečné. Jak jsem už psala. Tam, kde je teď, jsme taky byli jednou na hoďku a je tam spokojený. Co víc si můžu přát. Ten článek splnil svůj účel. Dozvěděla jsem se, že jsem asi jediná, kdo měl takovou zkušenost a o to šlo.
 Marcela  
  • 

Re: Re: Re: Re: Reakce na článek Marie o školičce 

(18.8.2006 9:44:15)
Jistě,hlavně,že jsou všichni spokojeni.
 Lenka Rubesova, dcera Ema 2 roky 
  • 

Zkuste CPA 

(16.8.2006 10:07:24)
Zkuste soukrome jeslicky CPA... www.cpa.cz ... maji budovu na Praze 6, 10 a 4 .. a jsou uzasni.. Taky chodim do prace a malou tam davam od 1 roku a nikdy neby problem. Opravdu doprucuji.
 Gábi, 2 děti 


Re: Zkuste CPA 

(16.8.2006 11:05:01)
Web je www.cpapraha.cz ;-)
 Peg 


No nevím  

(16.8.2006 20:40:23)
přečetla jsem si článek a část diskuze, a jsme z toho docela rozpolcená.

určitě si nemyslím, že chování paní učitelky je v pořádku, nadruhoistranu si taky nemyslím, že paní marie udělal vše co by dle mého udělat měla.

Já budu svou dceru dávat do šolky v září a na vše jsme se tam vyptala, a mám takovéto informace.

K čurání, ano bezplínkovost,nicméně to neznamená, že by se dítka nikdo nezeptal nebo nepřipomenul, sma paní učitelka mi říkala, že vlastně chodí čurat pořád, před jídlem současně umití ruček, před procházkou po procházce, před spaním, což si myslím, že je správně, takže pokud byl syn bez plen, ale potřebovat připomenout neměl by to být poblém, pokud se jedná o školku kde prezentují péči i "menší" děti předpokládám, že by plenka být porblém, neměla.

Co se týče pomoci, myslím, že i tříleté dítě neumí 100% všechny dovednosti v oblékání a předpokládám od paní učitelky jistouná pomoc, žádná z nís nevíme nakolik to syn pani Marie umí a nakolik pani uitelka předpokládá že to umět má.

Co mě ale hodně zaráží, je příštup paní marie, já osobně jsem s dcerou školkuještě před zápisem,několikrát navštivila a pozorovala jak to tam chodi, a vyptávala se na všechny otázky.

I první nástup syna paní Marie nebyl asi standardní, jisté přivykání je běžné a nám bylo přímo nastíněno.

Takže dle mého ta "soukromá" školka, dle popisu nic, moc a pokud by paní Marie absolvovala pár návštěv zjistila by to předem a nemusela stresovat sebe i dítě.

Peg
 HL 
  • 

Soukromé není vždy nejlepší... 

(17.8.2006 11:53:16)
Mám pocit, že v našem státu zatím někteří soukromí vzdělavateleé nepochopili, že by jednak měli vyplnit mezery na trhu a také mít vyšší kvalitu, když podnikají v této oblasti. Zatím tomu tak není a je pak riziko dávat dítě do podobného zařízení. Nejlépe je získat reference, přesvědčit se o kvalifikovanosti pedagogů a také, zda je zařízení zařazeno do sítě školských zařízení ČR. Dítě ve dvou a půl letech samozřejmě nedokáže všechny běžné činnosti sebeobsluhy a požadavek na obouvání je vcelku nehorázný. Dítě může být i traumatizováno tím, že některé věci neumí nebo nestíhá a pokud se k tomu přidá např. nějaký posměšek ze strany učitelky, pak se nedivím, že do školky nechce. Jediná možnost je dítě nedávat do podobných zařízení a vyžádat si odbornou kontrolu na České školní inspekci, která postupy výchovy a vzdělávání prověří. Školka tím může být vyřazena ze sítě nebo ji mohou být sníženy dotace, pokud je v síti zařízení. Píši ze své praxe dětského psychologa a vím o čem hovořím.
 Pavla, Evi, Ani 
  • 

Re: Soukromé není vždy nejlepší... 

(17.8.2006 13:41:58)
Stále mně překvapuje, jak může spousta lidí odsoudit školičku na základě příspěvku jedné nespokojené maminky, která navíc dala dítko do školičky poprvé rovnou na celý den, i když sami osobně školičku vůbec neznají, a nějak je nezajímají názory maminek, které do té školičky svá dítka dávají pravidelně delší dobu a jsou s ní spokojeny. Je poměrně lehké útočit na něco, co neznám.

Já zmíněnou školičku znám a mé zkušenosti jsou s ní výborné, znám ji dva roky. Již jsem zde výše psala a psalo i více maminek, které já znám osobně a které taky byly a jsou s ní spokojeny.
 Zuzana, syn Vojtíšek v AROK 
  • 

starostlivá matka? 

(17.8.2006 15:16:49)
Není mi zcela jasné, proč se autorka článku v úvodu tak dlouze omlouvá za to, že dala své dítě do školky. Můj syn nastoupil do školky AROK taktéž ve věku 2,5 let, neboť jsem nastupovala do zaměstnání. Za tuto skutečnost se nestydím. Ze začátku (do věku tří let) jsem pracovala na zkrácený úvazek (6 hodin). Od začátku byly paní učitelky v AROKU velice vstřícné a flexibilní. Dle "slov" nelze hodnotit přístup k dětem. Je třeba hodnotit výsledky. Můj syn je a byl ve školce velice spokojený, absolvoval zde i školku v přírodě. Paní učitelky jsou spíše jeho tety a to se vším všudy. Je pravdou, že prvních 14 dní plakal, ale to mi přijde v rámci adaptace dítěte na pobyt ve školce jako naprosto normální reakce. Chodit na nočník jsem ho naučila než jsem ho do školky poslala (myslím, že primárně je za výchovu dítěte odpovědná matka). V AROKu ale ani s tímto problém neměly, spousta dětiček se tam na nočník naučilo chodit. Pokud si paní Marie dítě vyzvedávala večer, pak se nedivím, že narazilo na jinou paní učitelku než ráno, starost o děti je totiž skutečně náročná činnost. Pokud však dítě chodí do školky pravidelně, není to pro něj problém, neboť v AROKu jsou stálé paní učitelky - shruba 1 učitelka vychází na pět dětí - to je v poměru k ceně školky dle mého názoru totální luxus.
Na závěr uvádím, že na základě pár denní zkušenosti nelze hodnotit úroveň školky. Já za sebe musím říct, že je výtečná a všem ji vřele doporučuji.
 Teta Hana - Arok 
  • 

Za MŠ Arok 

(21.8.2006 21:52:18)
Vážené maninky,
nedávno nás jedna z Vás upozornila na to, že na internetu se píše o Aroku - hlídacím koutku s režimem mateřské školky. Na maminku, která se podepsala jako Marie si pamatuji. Upozornila nás, že manžel je bez práce, dítě u paní na hlídání, kteá chce 100 Kč/h, a tak že musí hned do práce. Snažila jsem se jí vysvětlit, že to pro dítě může být velmi stresové, přijít hned bez přípravy, že to může dítě poznamenat. Cizí tety, děti, prostředí, ale ona to odmítla, že nemá čas jezdit do Prahy něco zkoušet. Chlapce přivedla v 8.15 a odvedla v 17.30 (jsou v docházce zapsaní). Chlapec byl u nás jeden den. Pak zavolala, že manžel má domácí práci a chlapce si nechá doma. Pokud měla nutnost říkat něco jiného nám a něco jiného napsat, je to její věc. Já za školku mohu říci, že co slíbíme se snažíme dodržet a splnit. Spolupracujeme s rodiči, kteří o to stojí a necítí naše připomínky jako "buzeraci" chytrých tet. Všichni jsme jen lidé a děláme chyby, nikdo nemá patent na rozum ani výchovu dětí. Máme pracovní dobu od 8 do 20 h. Jsme ve školce tři do 17 h. a pak se střídáme na dokončení směny. Děti se u nás učí první slova, první kroky, pleny jsou denní chlebíček, takže si neumím představit, že by paní Marii kolegyně řekla, že na chození na záchod nemáme čas pokud dítě nějde samo. Některé děti jdou sami, některé s tetou a některé to několikrát denně udělají do kalhot, ale i na to jsme připravené. To samé s oblékáním. Snažíme se starší naučit spolupracovat, pomáhat, snad některé maminky vědí, jakou radost děti mají, když se jim podaří obléknout si sami botu, byť na druhou nohu. Pokud je ale ve slovníku dítěte pouze přikazovací tón - udělej, podej, nazuj, nebudu, nechci, vezmu, to je moje, bere hračky batolatům a chová se k nim agresivně, je samozřejmé, že je pozornost k němu upřená více, než je zvyklé z domova nebo od paní na hlídání. Paní Marii jsme řekly, že chlapec si zvykne, bude to chtít ale čas a hlavně spolupráci. Hodně si povídat o školce, o dětech a vést syna k samostatnosti. Pokud se jí naše slova dotkla, nedá se nic dělat. Chci jen na závěr říci, že se za svou práci a práci svých kolegyň a kolegů rozhodně nemusím stydět a na všechny děti, které jsou u nás a také od nás odcházejí do školek, jsme patřičně hrdé a stejně tak i na své vlastní. A že na své děti hrdá jsem, to mi můžete věřit.
 Kolektiv MŠ Arok 
  • 

Ještě jednou za MŠ Arok 

(21.8.2006 22:09:46)
Dobrý den,
považujeme za důležité zde uvést některé skutečnosti jako odpověď na dopis paní Marie.
V naší MŠ Arok hlídáme děti od miminek do předškoláků (i mladšího školního věku) a samozřejmě většina dětí má nebo měla pleny. Není pro nás problém dítě JAKÉHOKOLIV VĚKU přebalit, dát na nočník, obléknout nebo pomoci s oblékáním i obouváním. Samozřejmě děti učíme přiměřeně jejich věku a schopnostem samostatnosti v oblékání, obouvání a osobní hygieně - mytí, nočník. Není nic neobvyklého, že děti ve spolupráci s rodiči odnaučujeme plenám nebo dudlíku.
V žádném případě NEBYLO paní Marii řečeno, že je problém, když její syn má plenu a není plně soběstačný v oblékání, jídle apod. Bylo jí řečeno, že její syn byl přes den v pořádku, neplakal ani nesmutněl a bylo jí doporučeno, že vzhledem k věku (2,5 roku) by měla syna začít učit se oblékat, chodit na nočník apod. (Se všemi rodiči probíráme, co dítě přes den dělalo, jak se mělo atd.)
Mimichodem - všechny děti se po celém dnu ve školce těší na maminku a přivítání syna paní Marie nybylo nijak výjimečné ani dramatické.
V naší školce se střídají tři paní učitelky, protože není možné, aby jedna p. uč. byla přítomna od 8.00 do 20.00. Nedovoluje to pracnovní smlouva ani "zákon" o povolených přesčasech za rok.
Je nám velice líto, že paní Marie pochopila naše doporučení jako výtku nebo překážku v docházce do školky. Pokud si našla školku (resp.hlídání), které vyhovuje jí i jejímu synovi, je to samozřejmě dobře.
Děkujeme za ohlasy všech rodičů, přejeme jim i jejich dětem hezký den.
 Jana 
  • 

Re: Ještě jednou za MŠ Arok 

(21.8.2006 22:15:01)
Nedivte se tomu. Tento server je plný nepodložených pomluv a dojmů z druhé ruky. Proto podobné výlevy jako byl od té paní nelze brát vždy vážně. Přeji hodně úspěchů v práci a trpělivost s dětmi.
 milča 
  • 

Re: Ještě jednou za MŠ Arok 

(2.9.2006 22:21:35)
Tak vidím,že problémy jsou všude.Pracuji ve státní školce,ale po 20letech bych nejraději odešla.Připadá mi,že rodičům jsou vlastní děti přítěží/samozřejmě některým/,své chyby si nepřipouští,dětem se moc málo věnují,stát jim pomáhá děti odkládat do jeslí,školek....a pak je vina na učitelce,ne na nich.Přeji Vám pevné nervy.Atˇsi to jde chytrý rodič jeden den zkusit,třeba rychle změní názor.
 Iva Havránková a syn Honzík Šíp 
  • 

Mé dobré zkušenosti ze školkou Arok 

(23.8.2006 20:03:35)
Můj dnes již téměř tříletý syn začal chodit do školky dva měsíce před druhými narozeninami. Měl pleny, sám nejedl a komunikace s ním byla obtížná. Dnes nemá plenu ani v noci, umí si říct o to nejnutnější, na čůrání se umí svléknout i obléknout a to vše během necelého roku ve školce Arok. Navíc je skvělé, že tam dítě můžete přivést kdykoli a stejně tak i odvést. Platíte pouze dobu, kdy tam dítě je, což v jiných školkách není (nemoci, dovolené apod.) a stravu platíte (jen to co sní) až když si jdete pro dítě. Ze začátku jsem ho tam nechávala 2 dny v týdnu jen na dopoledne, později jsem pro něj chodila po spaní a poslední měsíce tam byl tři dny v týdnu celý den. Byl tam nadšený a i když byl doma třeba nemocný, chtěl do školky. Oblíbil si tam také jednu učitelku i Pepu (angl.lektor). Nemám ke školce žádné výhrady. Od září už bude chodit bohužel jinam, protože už je to velký chlap a tam jsou děti už menší. Ale rodičům dětí od narození do tří let vřele doporučuji.
 adriana 
  • 

špatná zkušenost se soukromou školičkou AROK 

(24.8.2006 16:04:11)
Mám také špatnou zkušenost se soukromou školičkou AROK na Praze 3. Nemají pro malé děti připravený program, děti se tam nudí. Potvrdila mi to i má kamarádka, která soukromou školičku AROK také vyzkoušela. Bylo mi řečeno, že dětem nic nevnucují, když bude chtít dítě zpívat, tak může, když bude chtít malovat, tak může. Děti od 3 let již umí říci co by chtěli dělat, ale děti ve 2 letech potřebují vést, a je jedno, jestli se zpívá 10 minut a pak se maluje, je dobré, když se činnosti střídají, ale je to na učitelkách, vždyť většinou dvouletým capartům není ani pořádně rozumět. Arok hodně sází na velkou výhodu, a to je čas: školička začíná již od 8h a dítě můžete vyzvednout až kolem 19h. Také jsem si raději našla paní na hlídání.
 Mamina 
  • 

Re: špatná zkušenost se soukromou školičkou AROK 

(30.8.2006 10:37:52)
Jak to můžete vědět že děti nevedou ke spívání a jinému? Vi ste v té školce někdy byla ceký den? Já ano a mužu potvrdit pravý opak.
 Mortadela 


Re: Re: špatná zkušenost se soukromou školičkou AROK 

(31.10.2006 11:52:34)
Promiňte, vy jste se nikdy neučila ani základní gramatiku? Nezlobte se, že vám to píšu, ale mě vaše pojetí pravopisu velmi rozesmálo. :-)
  I.lylová a Sárka 
  • 

Nejdříve je třeba prřemýšlet a po té soudit. ( O AROKU ) 

(27.8.2006 17:19:51)
Vážené maminky,
snažila jsem se přečíst vše co se zde odehrálo kolem článku o školičce AROK. A bylo toho napsáno mnoho bez jakých koliv zkušeností či znalostí o tom jak funguje takové zařízení.
Ale především se domnívám, že paní Marie nepochopila, že je skutečně nutné dítě v takovém zařízení nechat pozvolna navykat na prostředí a režim. Její představa o zvyklosti na kolektiv byla mylná, neboť pískoviště na pár hodin týdně s maminkou za zády je něco zcela jiného než školička se spoustou dětí a společnou náplní dne. Věřím, že se jí spíše dotkla slova o nesamostatnosti jejího dítěte, která je i z jejího článku evidentní. Má zkušenost s výše uvedenou školkou je více než skvělá. Všechny "tety" co se v AROKU o dítka starají jsou laskavé a fundované dámy, které jsou ochotny kdykoli poradit a pomoci je-li to nutné. Ovšem rodiče musí umět naslouchat, dobrá rada od pedagoga s letitou zkušeností bývá často zaměňována za vítky či urážky. Nemá také smysl někoho obviňovat či soudit za to, že svou ratolest dává do jeslí či školky, doba je komplikovaná a lidské osudy také. Každý z nás se jistě jednou bude sám sobě ze svých činů zpovídat a až tehdy možná pochopí kde chyboval. Shrnu-li to celé, byla by škoda pomluvou znechutit práci těm, kteří jí dělají s láskou a poctivostí. Byla by také škoda odratit ty, kteří by chtěli jejich služby vyzkoušet. Já jim tozhodně tímto způsobem za jejich práci DĚKUJI.
 Anna Pokorna 
  • 

Jesle Malickov - Praha 5 

(2.1.2008 7:34:34)
Chtela jsem se tez podelit o uzasnou zkusenost s jeslemi Malickov. Tety jsou tam zlate a syn je tam moc spokojeny. Ma tam spoustu kamaradu, kazdy den se s detmi neco tvori - lepsi nez kdyz se se mnou nudi doma. Zvykani bylo s nim horsi, ale tety to zvladly na jednicku. Jsou na Praze 5.
www.malickov-jesle.cz
 Anna Pokorna 
  • 

Prijemna zkusenost s jeslemi na Praze 5 

(2.1.2008 7:39:39)
Ja mam dobre zkusenosti s jeslemi Malickov, jsou soukrome a jde to znat, hracky a vybaveni, hromada podnetu. Ale to nejdulezitejsi jsou uzasne tety, usmevave, s dobrou naladou, pohodove, syn doma nemluvi o nicem jinem nez teta Martinka, teta Jitka apod. Kolektiv deti je nenahraditelny. Vrele doporucuji. www.malickov-jesle.cz
 Jaja 
  • 

Re: Prijemna zkusenost s jeslemi na Praze 5 

(11.1.2008 16:21:31)
Dala jsem na doporuceni a vyplatilo se. Davam tam sve dve deti a jsem zatim moc spokojena.Dekuju
malickov-jesle.cz
 Lucie 
  • 

zkušenosti se soukromou školkou 

(10.10.2012 12:58:23)
Mé zkušenosti se soukromou školkou jsou diametrálně odlišné. Našla jsem na Praze 10 soukromou školku Kaja a Paja http://www.kajaapaja.cz/ a od tamtud opravdu moje tenkrát 2,5letá holčička nechtěla chodit. Strašně se jí tam líbilo! Vstřícný přístup učitelek a věci, které dělali ve výtvarce a hudebce tak ty ted zdaleka nedělají ve státní školce. Mohu jen doporučit!!!!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.