| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Tak tomu říkám podraz … aneb odvolávám, co jsem odvolal …

 Celkem 441 názorů.
 kajina 
  • 

? 

(10.8.2006 9:42:34)
Kde jste vyčetla, že ten RP zruší? To je pro mě novinka...
 Lenka Nová, tři dospívající dcery 
  • 

v zahraničí 

(11.8.2006 12:51:41)
A co stát dělá pro maminky co žijou v zahraničí? Myslíte si že je jednoduché zde s těma penězma co dostanu z mateřské vyžít? Přepočteno na eura je to něco málo přes stovku, to je sotva na jeden týdenní nákup. Přitom jsme češi, dítě umí česky a jednou se do česka nejspíš vrátíme. Myslím že by bylo spravedlivé určovat výši mateřské podle nákladů na život. Třeba i rodina co žije v Praze by měla dostávat víc než rodina co žije v nějaké zapadlé vesničce, protože v Praze jsou větší nájmy. Konec konců i politici to tak mají - když jsou v Bruselu tak dostávají plat jako hrom aby nám chudáci neumřeli hlady, ale když bude v Bruselu maminka s dítětem tak jí stát dá ušmudlanou stoeurovku a teď se starej. To fakt není fér!!!
 Margot+1 


Re: v zahraničí 

(11.8.2006 13:09:04)
Tak už je to zase tady. Pražáci mají mít extra podmínky, protože... vždycky si důvod najdou. Ráda bych připomněla, že v zapadlých vesničkách je také třeba opravovat střechu nad hlavou (celou, ne jednu pětadvacetinu jako v paneláku), kupovat jídlo (a často se za ním vypravovat do města), dojíždět do práce (autem, hromadná stojí za starou bačkoru) - to v případě, že práci vůbec máte. Kolik že je nezaměstnanost v Praze? Jedno procento? Mají pak lidé v Praze vůbec nárok na podporu v nezaměstanosti, když kdo chce pracovat, práci má? Podle tvé logiky asi ne.
 Míša 
  • 

Re: Re: v zahraničí 

(11.8.2006 14:40:03)
Já bych podporu v nezaměstnanosti zrušila sakumprásk všude - kdo chce pracovat tak ať nesedí doma na zadku a nečeká že za ním ta práce s prosíkem přileze, ale ať se za ní vypraví. Třeba do té proklínané Prahy. Pak by bylo na tu vaší vytouženou větší mateřskou. Ale vůbec nejlepší by bylo všechny tyhle dávky úplně zrušit - kdo na to nemá (finančně), tak ať si děti nepořizuje. Co z nich vychová? Zas jen nějakého nesvéprávného jedince s nataženou rukou "Státe dej!".
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: v zahraničí 

(12.8.2006 12:10:41)
Já bych zase naopak podporu v nezaměstnanosti zvýšila,v cizině si z podpory cestují po celém světě a tady je to almužna.Jak může být někdo takhle bezcitný k lidem kteří nemohou sehnat práci???
 já 
  • 

Re: Re: Re: Re: v zahraničí 

(13.8.2006 9:19:19)
No nevím kdes milá Aleno vzala že si v cizině za podporu jezdí na dovolenou, napiš mě ten stát a já se tam stěhuju, to tam asi nepracuje nikdo tak nebude vadit, že tam taky nebudu pracovat, protože nebudu umět jazyk.
Jinak bydlím v Německu a měla jsem šanci setkat se tady s různými kulturami a řekla bych že v česku jsou na tom ještě mladé maminky dobře, např. mají možnost být s dítětem 4 roky doma.V Irsku to je např. 6 neděl a pak šupky dupky do práce.V AFrice, Turecku atd. neexistuje nějaká mateřská nebo přídavky na dítě.POrodné je snad taky rarita existující jen v čechách.Souhlasím s tím, že by to měli zvýšit, ale např. tady v německu, pokud nemá odpracováno tak na mateřskou nárok nemá, může dostat max. 150 euro jako přídavek na dítě ale věřte že z toho moc nekoupíte když chleba tady např. stojí na Kč-60 Kč.Atd.A to navíc nedostanete pokud váš manžel vydělává víc než 1200 euro a to je tady dost běžná suma.Protože např. jen nájem je tak kolem 600 euro.POkud máte děti tak potřebujete i něco většího takže o něco víc zaplatíte.
Jinak pokud máte nárok na mateřskou tak je to v přepočtu to samý jako ty 3OOO něco co berete v čechách.A o nějakým porodným si tady můžou nechat všichni tak akorát zdát.A to jak jsou drahý služby atd. věřte nebo ne.V čechách si žijete hodně dobře.A kdo tomu nevěří tak ať nejdřív vycestuje někam do zahraničí žít, platit nájem atd. a pak ať povídá jaký jsou např. němci zazobanci...
 Jesie 


Re: Re: Re: Re: Re: v zahraničí 

(13.8.2006 13:45:14)
Mno,myslím,že je ale řeč o něčem jiném,ne?Je krásné,že "můžu" být s dětmi doma do 4 let,ale klidně bych šla do práce dřív,pokud by o mě měli zájem.Můj dosavadní zaměstnavatel mi již sdělil,že na ranní směny namám nárok a na směnný provoz zase nemám hlídání,jedině,že bych za ušmudlaných 10 tis měsíčně ještě platila chůvu...tož,to do práce ani nemusím.Jsem moooc zvědavá,jak se budu ohánět za rok,až pro mě bude NUTNÉ jít do práce,jinak asi pomřeme hlady a dům,co máme na hypotéku nám spadne na hlavu.
Rozhodně bych zrušila podporu v nezaměstnanosti...na co je?Je pro lidi,kteří pracovat NECHTĚJÍ....práce je dost,ale proč dělat za 10 tis měsíčně,když můžu s pár dětma stejnou částku vytáhnout na státu,že?
ad Porodné...klidně,ať ho zruší,ušetřené peníze se můžou přerozdělit právě na RP...a proč dostávají porodné i ženy,které dítě odloží nebo "zapomenou" v nemocnici? Jako bolestné?
Že němci nejsou zazobanci,ale chudáci,to vím,bydlíme u Německých hranic a moooc dobře víme,proč jezdí nakupovat do českých supermarketů...jenže,mají o moc proprcovanější sociální politiku a lidi jsou nuceni pro sebe něco udělat a mají možnost pro sebe něco udělat.
Já totiž postrádám tu možnost,žít,přežít,vychovat plnohodnotné občany a přitom neživořit a přitom ještě být pořád dál "normální" ženská
 Andělka + Jája 7m 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: v zahraničí 

(16.8.2006 8:36:43)
Jindřiško - to si ze mě děláš srandu, ne? dej mi ušmuslaných 10tis. a já půjdu do práce třeba hned teď.... Víš o tom, že mnozí vč. mně dělají i za míň?ˇMůj plat činil celích 6500 kč. A někdy i míň, a za tu tvojí ušmudlanou desítku bych třeba já byla moooc spokojená a připadala si jak milionářka.
 Anunnaki 
  • 

Nemit deti. 

(9.12.2007 23:42:15)
V historii zadne materske nebo duchody nebyly. Mladi lide si vychovavali deti tak, aby se o ne na stara kolena postarali jako oplatku za to, ze se oni starali o sve deti v jejich mladosti. Take rodice pak detem pomahali s cim mohli, domace prace, hlidani a vychova deti a tak dale.

Presne takhle by to melo fungovat i v moderni spolecnosti s tim, ze pokud dany clovek chce, muze si cely svuj zivot kdy je v produktivnim veku odkladat nejake hodnoty ktere pak v duchode bude postupne zamenovat za penize a z toho bude zit + se o nej postara vlastni rodina (jeho deti) za co ji on bude pomahat s hlidanim a vychovou deti.

a) udelat si dnes dite a zustat pak doma (materska) a brat penize od jinych pracujicich lidi, ktery deti zatim nemaji nebo maji ale chodi do prace, povazuji za PARAZITIZMUS.

b) podporu v nezamestnanosti nebo socialni davky delsi jako 3 mesice povazuji opet za PARAZITIZMUS. Ja jsem se prestehoval tam, kde prace je. Pokud nekdo chce zustat tam, kde prace neni, je to jeho svobodna volba, nevidim duvod proc ma na nas ostatnich pracujicich PARAZITIT. Maji moznost jit do stejne nejistoty jako ja, vzit si uver na 3x najemne a prestehovat se do podnajmu v Praze a snazit se udrzet a prezit a ne parazitit, protoze je jednoduchsi a bez rizika radeji sedet doma kde prace neni a sat penize pracujicim.

c) dle nejvetsich ekonomickych spicek drviva vetsina populace zapadnich zemi NIKDY neuvidi zadne sve uspory z DUCHODOVYCH a ZIVOTNICH pojisteni. Pripadne v case, kdy je uvidi jiz nebudou mit zadnou cenu. Jedna se o stratu kupni sily z duvodu INFLACE a DANI. V systemu nekrytych penez ktere jsou zastupny symbol ne pro hodnotu ale pro dluh, je to nevyhnutna podminka k fungovani korporatniho kapitalizmu.
Proto je vhodne si uchovavat penize do neceho co nemusi ziskavat na hodnote (kupni sile) ale musi si ji minimalne udrzet za vsech moznych okolnosti a nesmi na obchodovani s danou veci parazitit dalsi skupiny (banky, stat a pod.). A tou je dnes INVESTICNI ZLATO.

d) chapu Vas ze nemate vychodisko ze soucasne situace, tady snad jen pomuze vetsi podnajem a nastehovat si k sobe babku nebo rodice pokud jsou v duchodu, at spolu zijete a pomahate si vzajemne a VY zdrava, chytra, pracovita osoba schopna si na sebe vydelat vic, musite nastoupit do prace. Reseni, ze Vam lidi prispeji vice, muze pomoct Vam na individualni urovni ale pohorsi vsem ostatnim, coz si zase odnesou jeste hure treba Vase deti az budou vychovavat sve.
 Anunnakiii 
  • 

Re: Nemit deti. 

(9.12.2007 23:52:36)
e) jeste si je treba uvedomit, ze lidi ktery pracovali tady v dobach socializmu, si na sve duchody vydelali jiz davno, ze sve mzdy odvadeli take cast na duchod nebo zdravotni pojisteni. Prebytky prijmu a vydaju zdravotne a socialni statni pojistovny pak zustavali v statu, ktery je pouzil k vystavbe novych podniku nebo snizeni cen zakladnich potravin, skratka zustaly v majetku statu nebo sme z nich meli uzitok vischni. To zde dnes Vase penize co odkladate (take i moje) nejsou nikde ukladany ale jsou vyplaceny duchodcum, kterych nasetrene penize se rozkradli v privatizaci nebo vyhazeli na nepracujici a pod., neni preci jejich problem. Do budoucna zustava ted otazka, pokud bude pracujicich mene nez duchodcu a jedina statni duchodova pojistovna nedokaze tedy do budoucna toto vyresit a PRITOM NEMUSI VYTVARET narozdil od SOUKROMYCH duchodovych pojistoven ZISK pro majitele, neni poteba 1000cek pobocek po cele republice, neni potreba zivit tolika vedeni jako dohromady ve vsech soukromych pojistovnach, je JASNE, ze zadna soukroma duchodova pojistovna nemuze tuto situaci vyresit lepe nez kdyby se jednalo o jedinou monopolni statni. Soukrome to samozrejme vyresi jednoduse matematicky a to tak, ze pocitaji s inflaci a s tim ze Vam vrati daleko daleko mensi hodnotu, nez do ni cely zivot vkladate. Na vic dle smlouvy a matematickych vzorecku mit nebudete narok, a stat VAM nebude mit duvod na stara kolena pomoct, protoze je to mezi Vama a soukromou pojistovnou v ramci pravidel TRHU (kapitalizmu).
 10.5Libik12 


Re: Nemit deti. 

(9.12.2007 23:53:52)
Oj, ty jsi prostě borec, má to ale vadu, že takto dlouhé příspěvky se mi na tomto málo průchodném webu jeví opět jako PARAZITIZMUS, zvláště ve vztahu k neobjevnému sdělení."Chlapec se momentálně uživí a myslí si, že to má navždy"
 Alena a mimčo 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: v zahraničí 

(14.8.2006 16:43:29)
Tak s tím souhlasím. Jsem ve stejné situaci jako pisatelka článku, manžel VŠ já na mateřské. Stát mě rovněž pěkně štve, protože většina zákonů co se zde udělá stojí za starou bačkoru. Nicméně si myslím, že jsme až PŘÍLIŠ solidární a PŘÍLIŠ sociální stát.
Ale konkrétně k výši rodičovského příspěvku 3600 měsíčně je opravdu směšné, za to že žena odvádí státu práci tím, že vychovává dalšího občana. A ještě jde o práci, která nemá ale opravdu žádnou společenskou prestiž. Na maminy na MD je společností nahlíženo svrchu, asi každá ví jaké je např. hledat po mateřské práci.... No, ale co se týká např. jednorázových dávek jako je porodné, v současné výši 17500, to je teda šupa! Myslím si, že lidé kteří chtějí děti, mají na to, aby si pořídili výbavičku za SVÉ! Nemusí jít přeci o značkové věci, bazárků je zde spousa. Cítíte ten rozdíl - odměna za práci a dáreček od státu za narození potomka? Další kapitolou jsou přídavky, tzv. pastelkovné atd.....
A dále Vám chci říci maminy nestěžujte si, jak zde již zaznělo co se týká délky MD a všech těch dávek co stát poskytuje, jsme opravdu řekla bych až světová rarita. Zkuste si např. žít s dítětem ve Velké Británii, nevím, nevím zda by jste se šupem nevraceli zpět domů.
S pisatelkou souhlasím v tom, že stát dělá svoji sociální politiku velmi špatně, jde tou nejjednodušší cestou - navyšuje příspěvky a to je velice krátkozraké. V prvé řadě by se měla zvýšit prestiž MD, rozlišit výši příspěvků dle toho zda člověk pracoval a platil si pojištění nebo prostě 10 let seděl na pracáku s rukama v klíně a druzí ho živili.
Každopádně je to supr příspěvek, ale cítím to jako naprostou beznaděj....víte proč? V práci,kterou jsem dělala před MD jsme měli možnost připomínkovat zákony, které vycházely v našem oboru, a i přes naše poznámky z toho téměř vždy vyšel zákon za který by se nemuseli stydět ani v Kocourkově.
 Janina + 2 letá žába 
  • 

Re: Re: Re: v zahraničí 

(13.8.2006 18:14:18)
Ty Míšo a nejmenoval se tvůj strejda Adolf Hitler?
 Ivulle 
  • 

Re: Re: Re: v zahraničí 

(13.8.2006 19:41:02)
Tak větší blbost jsem nečetla! Jsi vůbec člověk? Asi jo, ale s kusem ledu místo srdce, jinak bys to ani nemohla napsat!!!!
 Kájula+Viky05/03+Naty08/05 


Re: Re: Re: Re: v zahraničí 

(15.8.2006 15:45:47)
Na příspěvek od Míšy jsem teda zírala, na tuto osobu nemám žádné slušné slovo.

Jinak k tomu rodičáku. Jsem na mateřské s dvěma dětma, ta starší jde teď do školky, mladší je rok. S manželovým platem a mým rodičákem vyžijeme, ale kdyby se něco doma pokazilo nebo podobně, tak to nemám z čeho hradit. Vadí mi, že musím obracet každou korunu, můžu si najít práci, ale tady u nás je to bída s nouzí. Myslím si, že když vychováváme nové občany, kteří na nás budou v budoucnu pracovat, tak by stát mohl dodržet své sliby, ale co jsem čekaly. Taky ta mateřská není žádná dovolená, je to práce na tři úvazky - čili 24 hodin denně a ta almužna, co nám dávají, je směšná. S těmi 7500 tis. by jsme se konečně mohly cítit jako lidi, dětem našetřit, koupit, co potřebují, aniž bychom musely stále do bazaru, možná i na nějakou tu dovolenou by bylo. Prostě bychom žili jako normální lidi, bez stresu, za co koupím dětem boty a oblečení atd.
Včera jsem se dívala na zprávy, mluvili o tom schodku ve stát. rozpočtu, ale zatím o rodičáku ne, prý pozastaví zákon o státní službě, nemocenském a zvýší daň u tabákových výrobků, ale asi to stačit nebude, takže na rodičák asi dojde, ale zatím máme stále nějakou tu naději.
Kájula
 denda04 
  • 

Re: Re: v zahraničí 

(12.8.2006 12:21:59)
máš pravdu bud´stejně nebo nic ,myslím ,kdyby bydlela na vesnici tak by takovu hovadinu nemapsala ba naopak chtěla by víc a Pražáci vždy byli a budou na tom líp a nechci at mi napišou ,že mám jít do Prahy nechci tam!!! a pak všichni nemůžeme bydlet v Praze
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: v zahraničí 

(11.8.2006 13:12:08)
Lenko, na kterou z vašich dospívajících dcer pobíráte ten příspěvek?
 Lenka Nová, 4 děti 
  • 

Re: Re: v zahraničí 

(11.8.2006 14:25:47)
Nojo, měla bych si změnit jméno :)
 Lenka Nová, 4 děti 
  • 

Re: Re: v zahraničí 

(11.8.2006 14:26:39)
Nojo, měla bych si změnit jméno :)
Ovšem na věci to nic nemění!
 emita 
  • 

Re: v zahraničí 

(13.8.2006 14:09:09)
to si snad děláte srandu, ne?
 Šana,, 3 děti 
  • 

Re: v zahraničí 

(14.8.2006 8:44:09)
Musím reagovat na zmínku o tom, že dávky by měly být odstupňovány podle toho, kde rodina žije. A kdo by to rozhodl? Stejně jako ty, tak všichni co žijí ve městě /nejlépe v Praze nebo v zahraničí/ se ohánějí vysokým nájmem a vysokými cenami.Zato my v zapadlých vesničkách se máme. Autobus jede 2x za den/ jednou tam a jednou zpět/Obchod nejbližší 4 km vzdálený o supermarketu ani nemluvě.Takže pokud si chce člověk zajistit ten konfort, aby nemusel s prckem trávit celý den na cestě, když musí jet třeba k lékaři, musí mít vlastní auto a pokud manžel jezdí do práce musí mít druhé auto.A myslíš, že ten domek, co máme se udržuje sám?. Možná by bylo zajímavé spočítat náklady pro rodinu žijící ve městě a v zapadlé vesničce. Možná by ses divila. s pozdravem Šana
 Šana,, 3 děti 
  • 

Re: v zahraničí 

(14.8.2006 8:44:21)
Musím reagovat na zmínku o tom, že dávky by měly být odstupňovány podle toho, kde rodina žije. A kdo by to rozhodl? Stejně jako ty, tak všichni co žijí ve městě /nejlépe v Praze nebo v zahraničí/ se ohánějí vysokým nájmem a vysokými cenami.Zato my v zapadlých vesničkách se máme. Autobus jede 2x za den/ jednou tam a jednou zpět/Obchod nejbližší 4 km vzdálený o supermarketu ani nemluvě.Takže pokud si chce člověk zajistit ten konfort, aby nemusel s prckem trávit celý den na cestě, když musí jet třeba k lékaři, musí mít vlastní auto a pokud manžel jezdí do práce musí mít druhé auto.A myslíš, že ten domek, co máme se udržuje sám?. Možná by bylo zajímavé spočítat náklady pro rodinu žijící ve městě a v zapadlé vesničce. Možná by ses divila. s pozdravem Šana
 bus 
  • 

Re: v zahraničí 

(15.8.2006 12:54:59)
To snad nemyslíš vážně? Tak se odstěhuj tam, kde je to levnější. To já bych měl sakra velkou potřebu!!!
 Míša 
  • 

Re: ? 

(11.8.2006 14:51:05)
Nepřišlo by vám rozumnější snížit nebo přímo zrušit všechny tyhle pitomě velkorysé dávky které beztak nemají ve světě obdobu a současně snížit daně, aby se člověk mohl starat sám o sebe a ne pořád žebrat o státní almužnu? Jsme přece dospělí lidé a nejlíp víme za co chceme své peníze utratit. Uvědomte si že "stát" vám nic nedá. Ty peníze co dostanete jsou od lidí co platí daně, nikoliv od abstraktního "státu". Nepříjde vám trochu oprsklé říkat si cizím lidem jen tak z plezíru o peníze? Nota bene o ještě víc peněz? Já svoje daně kupříkladu za vaše děti utrácet nechci. Když na to nemáte, děti si nepořizujte.
 Andy 
  • 

Re: Re: ? 

(11.8.2006 15:58:46)
Jo já taky nikomu přispívat nechci, ani debilovi Paroubkovi a jeho nenažrané tlusté Mařeně ani nikomu dalšímu. Sdílím názor, že se každý má rozhodnout založit rodinu tehdy, když si je jist, že se o ní dokáže postarat. Nebo holt snížit nároky.........
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: ? 

(11.8.2006 16:00:29)
A další debil. Podívej se do statistik a zjisti si, kolik rodin by si nemohlo děti dovolit vůbec.
 Lucka 
  • 

Re: Re: Re: Re: ? 

(12.8.2006 12:57:34)
Katko,neřekla bych že Andy je debil,spíš zakomplexovanej sobeckej fracek,kterýho rodiče zapomněli vychovat...
 Andy 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: ? 

(13.8.2006 21:35:51)
A proč jsem debil či zakomplexovanej rodiči nevychovanej spratek? Protože jsem zvyklá starat se sama o sebe, vydělávat peníze a platit přesně takový Mařeny jako jste vy? Nebylo by vhodnější žít za "svý" než za peníze druhých? Asi míň pohodlný, že?
 Aya 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ? 

(14.8.2006 13:20:23)
Dřív jsem měla stejný názor, z výplaty mi stahovali na různé soc. poj. a daně skoro 20.000 a teď mám mateřskou "jen" 12.000 a to je maximum co můžu mít. Kočky co vydělávali o hodně míň maji stejnou nebo jen o 500 menší. Pokud nezvednou RP budu mít za půl roku příjem menší než desetina toho, co jsem si vydělala. Kde je spravedlnost????

Měly by se zrušit podpory a jiné nesmyslné dávky jako příspěvek na telefon a auto pro vyvolené skupiny a přidat maminám. Ty vychovávají další daňové poplatníky.
 jana nova 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ? 

(16.8.2006 10:42:56)
maminy na materske ti vadi,ale ze mensiny (romove) ziji za nase prachy ti nevadi!!!a jaky maji prinos pro stat?
 Bára a Naty 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: ? 

(17.8.2006 12:35:11)
A mohla bych se zeptat kolik máš dětí??? Ty nás totiž jednou budou ze svých daní živit. A jestli mít děti nebudeš, protože sis je nemohla finančně dovolit, tak tě jednou budou živit ty moje děti a to si zase velmi nepřeju já.
 Monika, dcera 10 měsíce 
  • 

Re: Re: Re: ? 

(17.8.2006 12:52:49)
Toto může napsat jen ten co nemá děti. Zkuste si vyjít se 3650 Kč měsíčně a pak se o tom můžeme bavit. Když politici něco slíbili a člověk si s tím už nějakým způsobem naplánoval finanční budoucnost, tak to měli dodržet !!! A ne před volbami nalákat lidi
 Jarka 
  • 

Co blbnete lidi? 7600Kč bude!!! 

(17.8.2006 14:26:24)
Nechápu,co tu furt všichni řešíte ani proč redakce vystavila tenhle článek.
Jasně se vláda vyjádřila,že 7600Kč bude tak o co tu furt běží?
 Margot 
  • 

Re: Re: Re: Re: ? 

(22.8.2006 6:41:21)
Plánovat si finanční budoucnost na pobírání podpory od státu je přinejmenším pošetilé, ale spíš přímo pitomé. To jste si skutečně děti pořizovala jen proto že vám slíbili zvýšení RP?! To je teda vrchol nezodpovědnosti.
 Monika, dcera 10 měsíce 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: ? 

(29.8.2006 9:36:09)
Jsi asi trošku trhlá, kdybych s tím tak kalkulovala,tak si pořídím dítě asi až zvednou porodné,ne? Jen jde o to,že když má člověk nějaké pohledávky a sníží se mu příjem o 1/4,tak přemýšlí z čeho vyžije,víš? Ale toho se Tě zřejmě netýká. 3650 Kč není ani životní minimum pro matku, natož dítě !!!!!!!!!!!!!!!!
 margem 
  • 

Re: Re: ? 

(13.8.2006 11:51:07)
lidicky,

ja chapu, ze to musi byt tezke zit ze dne na den s dvemi detmi, ale myslim, ze jsme na tom v Cechach jeste dobre. Ziji jiz nekolik let v Anglii a tady si zeny o nekolikalete materske dovolene mohou nechat jen zdat! Tady se chodi do prace dokud vam doslova nepraskne plodova voda a kdyz mate stesti a tudiz slusneho zamestnavatele tak budete moci zustat s mimimkem doma pul roku a pak honem rychle zase do prace a vetsina vaseho vydelku pujde na zaplaceni pani na hlidani.
Sama bych uz rada mela deti, ale rozhodli jsme se pockat a usetrit trochu do zacatku, aby jsme deti mohli privest do stabilniho zazemi - rozhodnuti to bylo nelehke, ale nechteli jsme stravit nejcennejsi obdobi s ditetem prepocitavanim kazde koruny - ono to asi ani tak nebude lehke, ale koneckoncu clovek nemuze mit vse, ze?

P.S. znam nekolik zen, ktere by s radosti vymenily sve veskere cennosti a zivotni uspechy za zivobyti v chudobe, ale s vlastnim ditetem.
 aňa 
  • 

Re: Re: ? 

(13.8.2006 14:19:00)
Jenže, ty chytrá, moje dítě, na který mi teda přispíváš, pak bude platit i na tvuj důchod!!!!!! A chci tě vidět jak ho odmítneš!!!!
 Lída 
  • 

Re: Re: Re: ? 

(13.8.2006 21:39:35)
Čí dítě bude jiným platit důchod? Možná, že ho bude platit tobě, moje zase mě...atd. A navíc je spousta způsobů jak se o důchod postarat předem, nemyslím, že je to dobrý způsob už předem kalkulovat s tím, že se někom pověsím na krk. Zejména při vzrůstajícím počtu starobních důchodců, snižujícím se počtu rodících se dětí a zvyšujícím se věku dožití....
 Natálka2 
  • 

Re: Re: ? 

(13.8.2006 18:24:26)
Milá Míšo, až budeš stará baba a věřím, že s tvojím soutíněním k bližním se na tebe i vlastní rodina vykašle, budeš ty ta první, kdo půjde nastavit ruku, že chces pomoc a pak by zase někdo mohl říct"já na tuhle babu platit daně nebudu, státu nic nedává tak ať třeba zhebne". Ještě že toto není možné a doufám, že lidi jako ty se nikdy nedostanou k rozhodování o osudu ostatních!!!!!!!!!!!!!!!
 Lída 
  • 

Re: Re: Re: ? 

(13.8.2006 21:45:09)
Trošku silná slova, ne? Proč se to zde vždy zaplní těmito jed dštícími osobami???? Natálko2, co bys chtěla, aby ti někdo platil sociální dávky a ty ses mohla válet? Radši pohni zadkem a nebuď hnusná na ostatní.... Navíc tyto věštby z duše nesnáším....proč si myslíš, že máš právo takovej hnůj vůbec vypouštět z huby? Myslíš, že je milé číst např: Doufám, že zhebneš ty, protože jsi ubožačka, jež se hodlá válet na prdeli a nehne ani prstem, protože přišla na to, že nejlepší je vysávat ostatní a navíc proč si neříc, když je to anonymní a celkem nic nemusíš dokazovat. Všechny tyhle matky co mají pocit, že za to, že ony porodily jim má být svět vděčný opravdu miluju.
 Olina 
  • 

Re: Re: Re: Re: ? 

(13.8.2006 22:41:23)
Neřekla bych že Natálky názor je tak špatný,spíš ty Lído,že se zastáváš Míši,jsi divná.Jestli máš nějaký problém se sebou,tak jdi k psychologovi.Ty kdybys byla politička,tak všechny nezaměstnaný vyházíš pod most,manažerům zvedneš platy a sobě si dáš 1 000 000 měsíčně co?
 Lída 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: ? 

(15.8.2006 0:37:14)
Nemusím si dávat 1000000 měsíčně, dokážu si vydělat. To je právě ten rozdíl, nemusím čekat, co mi kdo přidělí. Ať žije demagogie
 Zdenda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ? 

(17.8.2006 11:11:35)
Tak ,milá Lído, pilně vydělávej. Až jednou přijde doba, kdy budeš mít malé mimi, jistě odmítneš od státu přijmout mateřskou i porodné. Ze srdce ti přeji velmi bohatého manžela, neboť budeš-li mít muže s průměrným platem, fakt ti nezávidím. A pokud hodláš našetřit tolik peněz, abys z nich vyžila např. dva a půl roku s dítětem bez dalších příjmů, tak tě chci upozornit, že ve 45 letech je šance na oplodnění již velmi nízká. Nebo ti srdečne gratuluji k úžasnému platu.
 jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ? 

(25.8.2006 17:23:17)
no jo,ona taková šlapka(něděláš jí nááhodou?) si příjde na slušný peníze a nemusí odvádět daně!!!
 dona 
  • 

Re: Re: Re: ? 

(14.8.2006 12:49:57)
Zdravím, nemám ve zvyku reagovat na diskuze, ale tahle mě vyprovokovala. Šokuje mě kolik nenávisti a zášti můžou mít k sobě ženský na stejné lodi a slečny nevyjímaje, když počítám s tím, že taky budou někdy chtít děti?????Hádáte se jak báby na trhu a každá má jen tu svou pravdu, šílený. Hlavně názory, že od státu nic nechci a státu taky nic nedám nebo když na TO nemám tak vlastně ani nemám právo žít ve společnosti, ale raději se asi rovnou nevyskytovat nebo se odsunout na kraj světa a hlavně NIKOHO neobtěžovat, protože ti mladí, úspěšní,bohatí a já nevím co ještě, se nemíní zaobírat ničím jiným než sebou samým, protože ONI nikdy nebudou nic potřebovat a budou vždy a na věčné časy mladí, úspěšní,bohatí a stejně tak jejich děti a děti jejich dětí....
POZN.nejsem závislá na sociálních dávkách ale NIKDY neříkej NIKDY...
Mějte se krásně.
 jak 


Re: Re: Re: Re: ? 

(14.8.2006 13:03:44)
Dono, vydelam dost, ale nezaobiram se jen sebou. nechci ani rovnou dan, i kdyz bych na ni vydelala. mam socialni citeni , ale i rozum. Sama mam jen jedno dite a pracuju dost hodne. Tak nehazej vsechny do pytle jako mlade, bohate a sobecke.
To je jaoko, kdyz reknu, ze vsichni chudi by chteli milionarskou dan.
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Re: ? 

(15.8.2006 0:45:42)
Nezdá se mi, že tu všichni myslí jen na sebe. Za to, že jsou mladí, úspěšní, bohatí se přece nemusí stydět. Důležité je, že se snaží postarat sami o sebe a nezatěžovat státní kasu, nestojí s nastavenou dlaní a nebuší do stolu a nekvičí "já mám taky nárok" či přímo "dejte mi!". Své děti jsem schopná zabezpečit sama a nevidím důvod, proč by to mělo být jinak. O svou dvaaosmdesátiletou babičku se též jsem schopná postarat sama a o rodiče taktéž, navíc mám pocit, že jim to dlužím...oni celý život podporovali mě, teď je řada na mě. Připadá mi to přirozenější než vyžadovat něco na co podle mého názoru nemají nárok - sociální dávky by měly být pro sociální případy... ovšem definice tohoto pojmu se patrně liší. U mě není sociální případ ta, jež je na MD a manžel málo vydělá....
 Víťa 
  • 

Re: Re: to si fakt děláš prdel, nebo nejsi normání... 

(31.8.2006 0:46:48)
Podle Tvé logiky bych já mohl říct, že pokud nemáš žádné děti a vadí Ti, že nás rodiče "živíš" svými daněmi, tak mě zase hodně vadí, že mé děti budou jednou živit Tebe v důchodu, protože to co teď státu odvádíš na sociálním jde na důchod Tvým rodičům a Tebe budou živit naše děti - takže pokud máš takový názor tak já říkám - lidem bez dětí (jako Ty) žádnej státní důchod a ať žijí z toho co si našetřili, když nemuseli investovat do dětí.
 kata kabanova 
  • 

Re: Re: ? 

(2.9.2006 21:48:39)
jsi frigidni káča s takovyma kecama!
 kajina 
  • 

? 

(10.8.2006 9:42:46)
Kde jste vyčetla, že ten RP zruší? To je pro mě novinka...
 Karel 
  • 

Re: ? 

(10.8.2006 9:50:20)
Jó,dlouhej bič a malej dvůr. A plat dostávat jen za odvedenou práci a za zákony o, kterých se ví ještě před schválením, že jsou špatný a přece se schválí kopanec do fííí...
 dasa lorova 
  • 

snad to tak nebude 

(10.8.2006 10:09:09)
na www.mesec.cz jsem se prave docetla:

Lidé by kvůli rozpočtu neměli přijít o vyšší "rodičovskou"

9. 8. 11:01

Odložení některých zákonů či reforem kvůli snížení schodku připravovaného rozpočtu se nebude týkat sociálních změn schválených před volbami. Dnešnímu Právu to řekl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

Podle deníku se na tom Škromach dohodl s premiérem Jiřím Paroubkem.

O chystaných změnách v sociálních dávkách se více dočtete v článku Hany Šebelové.

Zdroj: ČTK

 Renata 
  • 

Re: snad to tak nebude 

(10.8.2006 10:18:33)
Tohle sleduju ostrizim zrakem a zatim jsem nasla pouze clanky s tim, ze RP se snizovat nebude viz treba tady...
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/cesko-a-ekonomika/clanek.phtml?id=211712&tro805_3_3
 Nelsara 


Re: snad to tak nebude 

(10.8.2006 13:11:08)
Myslím, že výše rodičovského příspěvku by měla být zachována - tedy 7500,-Kč. Ale určitě by tuto částku měly dostávat pouze ty ženy, které před nástupem na rodičovský příspěvek pracovaly. Tzn. - kdo pracoval tak dostane 7500,- Kč, kdo nepracoval zůstává na částce 3600,- Kč. Nevím, proč bych měla dostávat tu stejnou částku jako někdo, kdo se po celou dobu, co já jsem pracovala, válel doma a nechtělo se mu pracovat. Samozřejmě by pak neměl dostat ten zbytek doplaceno ze sociálního odboru - to by nemělo smysl. Však taky rodí jedno dítě za druhým a vůbec jim nevadí, že jsou stále na soc. dávkách a partner na pracovním úřadě. To je prostě jejich životní styl. A proč bych já měla spadnout finančně na jejich úroveň. Přijde mi to jako výsměch mému snažení, tedy že stát si neváží pracujících lidí. No, a taky si myslím, že by se mělo zaměřit na tzv. samoživitelky, které často vůbec nejsou samoživitelky. Ale oplatí se lhát, což si dámy dobře uvědomují. A podobně u vdovských důchodů - proč by měla mít vdova, která má partnera a společně hospodaří, nárok ještě na důchod po manželovi???
 Lucyena 
  • 

Re: Re: snad to tak nebude 

(10.8.2006 14:27:40)
Tak vis co? S timhle nazorem si di nekam. Je pravda ze spousta lidi ze statu taha penize, ale urcite ne tak moc, jako samotny statni zastupci. Vsichni v politice akorat kradou a hrabou do vlastnich kapes a ty mi chces naznacit, ze protoze sem skoncila stredni, 2 roky studovala v zahranici a pak se vratila s briskem, tak nemam narok na to co ostatni? Nestaci ze jsem nedostala podporu v nezamestnanosti ani materskou? Byla jsem rada ze sem si nemusela zacit platit zdravotni pojisteni!
Nejsme vsichni vykoristovatele a sem tam se stane, ze si svoje pred prvnim miminkem odpracovat proste nestihneme. Nebo bys me poslala na potrat? Nepracovala jsem, nemam narok byt matkou?
Tak ti dik!!!!
 Slečna Marplová 


Re: Re: Re: snad to tak nebude 

(10.8.2006 14:43:54)
Lucyeno,
jsi matkou jen pro ten A) zisk prispevku, ci snad za B) pro sebe samou, tveho partnera a dite?
Ja souhlasim s predeslym prispevkem. Klidne si dite mej a uzij si to, jen nevim, proc bys mela mit stejny prijem na MD ci na RD, kdyz jsi do statni kasy neodvedla ani floka?
 Karla 
  • 

Re: Re: Re: snad to tak nebude 

(10.8.2006 16:43:34)
Plne s tebou souhlasim, ta pani at se jde vycpat. Taky jsme studovala VS a odpracovat si tu dobu proste nestihla. Pracujici maji navic matersky pripsevek a rodicovsky by mela byt proto stejny.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Re: Re: snad to tak nebude 

(10.8.2006 18:09:06)
To se mýlíte, matky, které jsou zaměstnané, mají zákonem zaručenou placenou mateřskou dovolenou, nejedná se tedy o žádný příspěvek, ale o placenou "dovolenou". Takže, pokud jste nikdy nepracovala, nárok na ni prostě mít nemůžete. Nemají ji jaksi "navíc" oproti vám, je to něco, co přímo souvisí s tím, že jsou zaměstnané.
 Večernice 
  • 

Re: Re: Re: snad to tak nebude 

(11.8.2006 15:59:32)
Teda Lucyeno, tys mě nejprve nadzvedla ze židle, jenže ted´je mi tě spíš líto. Ty bys vážně šla na potrat kdyby se stát o tebe nepostaral? Jistěže máš právo být matkou, ale nezapomeň že jako matka máš nejen práva ale i povinnosti. Věřím že svůj dluh společnosti jednou splatíš.
 Lucyena 
  • 

Re: Re: Re: Re: snad to tak nebude 

(11.8.2006 18:27:12)
Drahousku, ty si vazne myslis, ze jsem si poridila dite, abych mohla ziskat tech 3600 kc, ktere se tenkrat vyplacely? Jestli sis precetla muj prispevek, tak tyhle penize byly to jediny, co jsem od statu kdy dostala, (ja hloupa si chtela zlepsit anglictinu v zahranici), ale kazdopadne lepsi nez nic. A kdyz nekdo navrhne, ze ani na tohle nemam narok, tak mi to fakt pohne zaludkem.
Dobre, uznavam ze jsou lide, kteri fakt rodi deti jen kvuli tomu, aby nemuseli do prace a pak se o ne ani nestaraji. Nejsme vsak vsechny takove a proto rict, ze ty co nepracovaly, by mely dostavat nizsi castky je naprosto nefer!

A ze to statu nekdy vratim....budu se snazit, jak jen bude v mych silach, aby ten nas skvelej stat, s tema nasema skvelejma politikama, ode me nevidel ani korunu.

Ps: nemluve o tom, ze vychovat budouci danove poplatniky je zamestnani jako kazde jine :-)
 Markéta, syn 4r. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: snad to tak nebude 

(11.8.2006 18:34:57)
Lucyeno, dva dotazy:

1. Když jste se rozhodovala, že budete mít miminko, rozhodovala jste se o miminku nebo o budoucím daňovém poplatníkovi? Tenhle argument mě znovu a znovu dostává.

2. Dítě obvykle přejímá modely chování a velkou část názorů od rodičů. Jak vychováte vaše dítě, aby bylo daňovým poplatníkem, když sama tvrdíte, že uděláte vše proto, aby od vás ČR na daních neviděla ani korunu?



 Aja 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: snad to tak nebude 

(11.8.2006 20:42:36)
Lucyeno,
řekni mi jediný důvod, proč bys měla dostávat stejné dávky jako žena, která na rozdíl od tebe, byla zodpovědná a po škole hned nezapadla, pracovala a odváděla daně?

Až jednou budeš pracovat a rozhodneš se pro druhé dítě a pak uvidíš jako tobě podobná nezodpovědná žena dostává stejné peníze - bude ti z toho zle. A pak teprve pochopíš.
 lenča 
  • 

ženský, klííídek!!!! 

(12.8.2006 9:32:19)
proboh,a proč se do Lucyeny všichni tak navážíte?vy jste všechny tak vzorné, že jste si napřed všechny věci naplánovaly a pak až jste odvedly státu jisté daně tak teprve otěhotněly?
Copak těhotenství závisí na to, kolik žena odvede daní?
A jinak jste, milé dámy vpořádku? nebo si jen hrajete na důležité!

Pokud je žena pracující, pak po dobu 28 týdnů dostává ještě tentýž plat, oproti ženě, která nepracovala..
takže Vám nikdo nic nebere!

A Lucyena jednou pracovat bude, takže bude odvádět i daně!

Občas mi to tu přijde jak v kurníku!
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: ženský, klííídek!!!! 

(12.8.2006 11:54:10)
Lenčo, žena která pracovala v žádném případě nedostává 28 týdnů plný plat. Dostává 69%, ovšem je tam strop, takže při vysokém platu se mateřská ani náznakem neblíží platu. To za prvé. A za druhé - Lucyena sama napsala, že udělá vše proto, aby žádné daně neplatila. Nemám vůbec nic proti tomu, že já jsem si příspěvek "předplatila" a jiná maminka ne, nemám nic proti tomu, že když já pracuji, tak jiné maminky ne a příspěvek pobírají - to je sociální stát (otázka je, jestli to sociálno je v ČR nastaveno dobře).
Ale ten výlev, co tady předvedla Lucyena,je podle mě opravdu hnusný a představuje podle mě reakci typického požírače sociálních dávek.
 Večernice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: snad to tak nebude 

(11.8.2006 23:22:48)
Koukám, že seš pěkně nakrknutá na celej svět, síra z tebe dští na všechny strany. "Pěkný" postoj k životu máš, jen co je pravda. Co se ti tak hroznýho stalo, kromě toho žes nedostáváš peníze od státu jak sis představovala? Proč sis to dítě teda pořizovala, zrovna v tý pro tebe zřejmě nejmíń vhodný době? Vidím, že tvoje motto je kradou všichni, tak co. Nemám co bych dodala ....
 Lucka 
  • 

Re: Re: snad to tak nebude 

(10.8.2006 15:36:38)
Ahoj :o)

Tak to ti teda pěkně děkuju. Učím na VŠ a můj ČISTÝ plat při úvazku 40 hodin týdně je cca 8800. Někdo holt musí dělat i tuhle špatně placenou práci :o) Takže kdybych měla třeba prvního půl roku mít 5280 (60 % z platu) jen proto, že jsem si vybrala špatně placenej job... Nebylo by to trochu nefér?
 jklm 
  • 

Re: Re: Re: snad to tak nebude 

(11.8.2006 20:48:23)
Jsi trochu mimo. Tady se hovořilo o rodičovském příspěvku a ty mluvíš o peněžité pomoci v mateřství a mimochodem je to 69%. Ale ty se alespoň snažíš, ne jak někteří... A taky doposud platilo, že pokud mám tu peněžitou pomoc nižší než rodičovský příspěvek, tak tě doplatí do výše rodičáku. Takže na tom budeš stejně třeba jako Lucyena, která nikdy nepracovala. A to se ti zdá spravedlivé???
 bus 
  • 

Re: Re: Re: snad to tak nebude 

(15.8.2006 13:04:32)
To myslíš vážně??? Jedině, že by jsi učila prvním rokem, ale pak Tě pěkně zneužívají! Tož běž učit na střední školu, i kdyby byly stejné prachy, tak vyučovací povinnost je 22 hod.
 Píďa, Kubásek12/04 Anika5/07 


Re: Re: snad to tak nebude 

(12.8.2006 13:47:26)
No, Nelsaro, já jsem si pořídila dítě ještě na VŠ. Zadřilo se i přes HA. A co jsem teda měla dělat, abstinovat? Ne všechno jde naplánovat, ani dítě ne. A měla bych proto dostávat 3500, zatímco, někdo, kdo pracoval půl roku dvakrát tolik??? Co je to za spravedlnost, já si to přece odpracuju později, ne? Nehledě na to, že jsem chodila během studia pracovat na brigády, platila si sociální i zdravotní pojištění, i když mi ho jako studentce platil i stát a co jsem tím získala? Mateřská se mi počítala z "platu" čili z těch 2-3 dnů v týdnu, kdy jsem pracovala. Takže jsem neměla ani tech 3600, jako bych měla coby studentka, která si užívá volnýho času. Nebylo by mnohem lepší, kdyby tu mateřskou dostávaly jen ty, kdo to opravdu potřebují???? Nezlob se ale tvůj názor mi dost hnul žlučí. Třeba jednou odvedu na daních víc, než prodavačka v supermarketu, ale jen proto, že jsem měla dítě dřív jako dostanu nižší mateřskou? Jdi se vycpat.
A propo se zvýšením mateřské nesouhlasím, podle mě je mnoho efektivnějších způsobů, jak pomoci ženám na MD, ovšem těm, které chtějí pracovat. Ať už jde o zavedení částečných úvazků, nebo snížení daní takovým rodinám, kde muž vydělává a žena je na MD. Ideální by bylo, kdyby sociální dávky byly šité na míru, spočítala se částka skutečně nutná na zaplacení nájmu a základní živobytí, a ta by byla vyplacena. Ale vzhledem k možství lidí, co si o dávky žádají je to asi nereálný:o( Krom toho bych část vyplácela v naturáliích:o) Třeba ve stravenkách, poukazech na oblečení, drogerii nebo boty a pak minimum peněz potřebných na nájem a služby.
 Bára 
  • 

Re: Re: snad to tak nebude 

(12.8.2006 15:31:29)
Přesně tak, úplně mi mluvíte z duše... proč já tak hodně pracovala... abych měla to samé jako holka, které se ani pracovat nechce?? A vůbec, souhlasím s celým Vaším příspěvkem.
 Petra, holčička 2004 a chlapec 2006 
  • 

Re: Re: snad to tak nebude, nepracujícím méně? 

(14.8.2006 11:46:45)
Milá Nelsaro, nemůžu s tebou souhlasit, chápu sice, co tě k tvému názoru vede, aby matky, které nepracovali měli nižší mateřskou, ale vezmi si můj případ: otěhotněla jsem, když jsem končila druhý ročník na vejšce a protože jsme se měli s přítelem moc rádi a jsem odpůrce zbytečných potratů, dítě jsme si nechali. Šla jsem tedy na mateřskou rozvnou ze školy a nikdy jsem (kromě brigád) nepracovala. V současnosti splácíme byt a máme druhé dítě a já umírám strachy, až mi skončí mateřská, jestli si s dvěma dětmi vůbec najdu pořádnou práci, protože už takhle nemám nárok na podporu v nezaměstnanosti a ty bys mě připravila i o vyšší mateřskou, na kterou se s manželem těšíme jako na vymodlenou. Nepřála bych ti být v takové situaci jako jsem, mám strach, co bude a to jen proto, že jsem nechtěla jít na potrat. Mladé dívky, které otěhotní a budou zvažovat, zda si dítě nechat nebo ne, by snížená mateřská proto, že nikdy nepracovali, v podstatě nutila k tomu, že by na ten potrat šli
 Evelyn 
  • 

Upřesnění 

(11.8.2006 9:19:30)
Já myslím, že "zvýšení rodič. příspěvku" nebylo zatím nikde uzákoněno, byly to sliby našich politiků před volbami. Divím se, jak na to mohl někdo naletět! Copak si vážně myslíte, že se RP zvýší jen tak, aby nám politici ukázali jak na nás myslí a jak nám přejí? Houby s voctem.
Vážně nechápu rozčarování, které tu bylo naznačeno. Chce to víc vidět dopředu, dalo se předpokládat, že na to po volbách stát mít nebude.
Z jiného soudku: spíš by stát měl prověřit, zda sociální dávky dává tam kam opravdu patří. Také se řadíme s manželem mezi poctivě pracující, odvádíme daně, sociální odvody atd. s vyhlídkou, že my nebudeme mít důchod žádný... A to máme prosím 2 malé děti, takže vychováváme příští generaci. Je potěšující vidět kolem sebe lidi, kteří žijí "na hromádce", nepracují ani si práci nehledají, jen 1x do měs. navštíví sociálku, kam si chodí pro podporu. My se honíme do večera v práci a oni jsou do toho večera na koupališti. A k tomu si teď pořídili nový auto. Říkám se, jesti my se někdy zmůžem na ojetý?
Otázka zní: NAČ POTOM CHODÍM POCTIVĚ DO PRÁCE?
 Stejskal 
  • 

Re: Upřesnění 

(11.8.2006 23:35:41)
Je to uzákoněno!
 petra 
  • 

jiné řešení 

(10.8.2006 10:12:28)
Podle mého názoru zvýšení rodičovského příspěvku je právě jedna z těch dávek, která k práci nemotivuje. Kdyby místo toho výrazně zvedli odpočitatelnou položku na dítě, tak by pracující partner měl vyšší plat a rodina by při výpadku jednoho příjmu tolik nestrádala. Tím, že by se odpočitatelná položka počítala z platu, bylo by jasné, že by ji dostávali pouze ti co pracují. Samozřejmě, že by bylo třeba vše řešit komplexně, s ohledem na matky samoživitelky a pod., ale samotné zvýšení rodičovského příspěvku chuť k práci spíš bere. Já když dám dnes dcerku do jeslí, tak platím 5000 Kč měsíčně jesle a ještě přicházím o rodičovský příspěvek. Pokud příspěvek skutečně zvednou asi přestanu do práce chodit, protože platit výše uvedené a přijít o cca 7 000 Kč dělá v součtu rozdíl 12 000 Kč čistého. Za to se mohu doma věnovat dcerce a nemusím vydfělávat na splátky hypotéky.
 Eva 
  • 

Re: jiné řešení 

(10.8.2006 10:21:30)
Já jsem ráda, že příspěvěk zvýšili (nebo zvýší), ptž být doma s 3500, není nic moc, když mám plat několikrát vyšší. A vadí mi matky samoživitelky, které samoživitelky nejsou, žijí s partnerem, ale kvůli dávkám se nevzali. Takže žádné odpočitatelné položky (tedy ať zůstanou, nebo se i klidně zvýší), ale hlavně zajistit rodinu. Důchody jsou v průměru 8500 a rodičovská 3500? Kde to žijeme?
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 10:36:11)
Evo, když spolu nesezdaní partneři žijí v jedné domácnosti (mají stejné bydliště), jsou pro všechny dávky posuzováni společně a nejsou nijak znevýhodněni oproti sezdaným párům (naopak oproti sezdaným nemají nárok na společné zdanění).
 Jája 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 11:10:55)
Jenže se to těžko prokazuje. Stačí, když druha vykážete ne jako druha, ale podnájemníka za směšný podnájm. Vlk se nažral, koza zůstala celá. Kdyby to platilo obecně, že partnerské soužití = stejné dávky jako manželé, tak by se k tomu lidi tak masově neuchylovali.
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 12:12:59)
Jeno, stejné trvalé bydliště a společná domácnost je taky něco jiného. A nebo spolu dva lidé žijí, ale každý má jiné trv. bydliště. Tak jsem to myslela.
 sisa 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 12:25:41)
Jenže,pokud si nezmění adresu trvalého bydliště-to znamená,že partneři spolu žijí,ale trvalý pobyt spolu hlášen nemají,tak můžou vesele pobírat veškeré dávky,včetně toho,že nahlásí,že jsou samoživitelé.
 Jutka 


Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 16:07:47)
Jájo, Evo, Siso, ale je to podvod jako každý jiný a úřad, který dávky vypácí si to může ověřit. Je problém především tohoto státu, že si neumí svoje peníze ohlídat. Psát, že se lidi masově uchylují k tomu žít nesezdaně, aby měli vyšší dávky, je stejné jako psát, že každý, kdo je veden na úřadu práce, pracuje zároveň načerno nebo že každý, kdo je na nemocenské, simuluje :((((
 Helois+Hela03/06+Dia07/09 


Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 16:09:39)
Není pravda, já žiji s partnerem ve společné domácnosti a trvalé bydliště máme každý jinde, ale žijeme spolu, je uveden v rodném listě jako otec dítěte a jsme na úřadech posuzováni jako manželé. Nevím jak to chodí jinde ale u nás na Brně-venkově chodí matky samoživitelky kontrolovat sociálka a na danou ženu se ptají i v jejím okolí, u sousedů apod. a vždycky se najde někdo, kdo potvrdí, že daný muž s ženou spolu opravdu žijí. Navíc stačí, aby s ženou žil jeden muž víc jak 3 měsíce ve společné domácnosti a už není posuzována jako samoživitelka.
 Hana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(11.8.2006 10:37:41)
Potvrzuji - máme s partnerem to samé, žijeme na Brně městě a sociálka si to zatraceně ohlídá, jestli jsem skutečná samoživitelka, nebo mám někoho, kdo mi přispívá, byť nemáme trvalé bydliště.
 Míla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(12.8.2006 11:19:50)
Přesně tak,stačí,když je v rodném listě dítěte uvedeno jméno otce(myslím u nesezdaných párů)a sociálka to bere,jako by byli manželé,ať spolu žijí nebo ne,ať otec přispívá nebo ne,o to se už nezajímají.U manželů je to jasný.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(13.8.2006 10:01:52)
Přesně tak, nám přišli zkontrolovat kolik nás žije ve společný domácnosti hned druhý den poté, co jsme požádali o doplatek do ŽM.
 Market+Kájinka9/02+8/05Jan 


Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(11.8.2006 6:36:50)
A kdo si to dnes riskne chodí kontroly....jen tak mimochodem nemusí spolu dva žít aby je brali jako společně posuzované osoby.....bývalý přítel se mi bophužel dostal do kriminálu když jsem byla v 6měsíci porodila jsem syna...a on se vrátil 14 dní po jeho narození...ael paní ze sociálky mi ho okamžitě počítala 3 měsíce zpět...a sebrali mi veškeré dávky dokonce i na holku a to s ním nemá co společného....jak jde o to vzít vědí jak na to
 Petra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(11.8.2006 7:31:14)
Market, nevim jak tobě, mě zvýšení rodičáku až tak nepomůže. Jsem sama s tříletými syny. Nyní i se všemy příplatky mám 11000kč. Ale pokud zvýší RP tak o tyto přízpvěky přijdu, protože překročím naše životní minimum a budu tam kde jsem naní zase 7600+4000 alimentů. TAkže samoživitelky si až tak o moc nepolepší
 Market+Kájinka9/02+8/05Jan 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(11.8.2006 7:57:40)
Mně to docela pomůže...se všemi příplatky a když vezmu v úvahu oboje alimenty (které teď nemám)mám 9tis včetně klausovného a přídavků na děti....takže když budu počítat,že ali už mám pojištěné exekucí aspoň na 50% tak 7600 +3000+1000přídavky=11600 to už je hodně znát teda aspoň u mne....
 Míla, 2 kluci 4 r. a 13 m. 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 19:01:57)
Problém je v tom, že sice spolu nesezdaný pár žije v jedné domácnosti, ale každý z nich má jinou adresu trvalého pobytu a tak při vypisování formulářů se jeden z nich do společné domácnosti nenapíše a mají vyhráno.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: jiné řešení 

(13.8.2006 10:03:55)
Pardon, teď koukám, že jsem napsala znevýhodněni místo zvýhodněni. Ale vypadá to, že všichni pochopili, co jsme chtěla říct :-)
 Katka, 2 deti 
  • 

Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 13:50:01)
Skutecne bych nesrovnavala duchody a materskou, zreujme zapominate ze duchodci na svuj duchod cely zivot dreli a my jsme porodily dite, uznavam ze zit na materske z jednoho platu a materskeho prispevku neni jednoduche, proto jsem od obou deti sla pracovat kdyz jim bylo kolem roku a pul a o 7.5 tis jsem si mohla nechat jen zdat.

Ale srovnavat rodicovsky prispevek a duchod to jste nemyslela vazne, v duchodu se zase budete rozcilovat jak mate maly duchod. To jsou typy vecne nespokojenych lidi. Snad jsem se ve vas spletla.
 Martina, Nela 
  • 

Re: jiné řešení 

(10.8.2006 10:25:13)
Tohle je velice zajímavé řešení.
O zrušení rodič. příspěvku jsem také slyšela a velmi mě překvapilo to, že hned na to někde informovali o tom, že důchodcům zvednou důchod o ccca 320,- - nevím přesně. Velice mě mrzí, že zatímco důchodcům, kteří už toho k životu tolik (vzhledem k dětem) nepotřebují, se zvedají důchody jak po másle, rodičům a dětem je na každém kroku ubíráno, eventuelně přidáváno v podobě zdražování. Vždyť stát by si měl přece vážit dětí - v tom je jeho budoucnost. Ale ono se v podstatě jedná o hlasy do voleb a důchodců přibývá, že??????
 Jana 
  • 

Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 11:39:10)
Jde o to ze pokud si nekdo deti poridi mel by mit i na to je uzivit. Spolehat se na davky od statu je podle mne dost sobecke a nezodpovedne. Spis nez se ptat co dela stat pro vas meli byste se zeptat co jste udelali pro stat vy.

A vymluva ze vam tri roky pred nastupem na materskou strhavali se vsim vsudy 3000-4000 Kc z platu neni na miste. Kdyz si spocitate naklady na veskere verejne sluzby tak si myslim ze opravdu maloktera zena si na tu materskou vydela i ve spojeni s manzelovym platem.

Pokud lide v tomto state nezmeni pristup k hospodareni a chapani smyslu fungovani statu tak to lepsi nebude. Stejne nahore, stejne dole. A stale, a a stale , a stale....

P.S. Nejsem statni zamestnanec ani muj manzel. Jsem na materske dovolene, tvrde pracuji(OSVC) i pri dvou malych detech a muj manzel pc specialista. Mame naroky tak se taky starame abychom je meli z ceho platit, a nespolehame se v nicem na stat, ale pouze a jenom na sebe.
 skriatok, Viki, Nini a Maty 


Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 11:47:49)
no jano, ja delam 10 let a dane mi kazdy mesic strhavaji ve vysi min. 5000,-, takze myslim ze jsem si na materskou vydelala i bez sveho manzela. Ale ona treba takova poslanecka snemovka stoji 2 miliony denne, aniz by zasedala, takze se myslim shodnu s ekonomy, ze stat je velice spatny hospodar...
 ďába 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 11:57:30)
V tom přípaďě by nemělo být povinné sociální pojištění, proč já bych měla něco platit, když v případě potřeby se stejně musím spolehnout sama na sebe.
Já jsem OSVČ, platím sociální pojištění asi 2360 (28320 Kč ročně) a nemocenské pojištění asi 340 (4080) Kč ročně (nevím to zpaměti, chodí to trvalým příkazem)
Nejsem žádný specialista, ale myslím, že kdyby to bylo komerční pojištění tak by mi pojišťovna při takových platbách určitě vyplatila víc.
Teď jsem marodila a dostala jsem za 18 dní 2260 kč.

Na provoz státu přece platím daně a ne jedny.
 Olina, Linda a Samík 18 m  
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 12:09:10)
Ahoj
Jak tak koukám na tvoji radu tak by jsme měli všichni podnikat, aby jsme si mohli dovolit koupit cokoliv dětem.
Pokud by jsme se chovali všichni jako ty, tak kdo by pracoval v továrnách, obchodech, úřadech, zdravotnictví, školství atd. Jsem na mateřské dovolené s dvojčaty a pobírám těch směšných 3500 Kč. Manžel je zaměstnanec a ještě k tomu soukromně podniká, aby jsme měli alespoň na jídlo. Já jsem se po celou dobu snažila sehnat, alespoň nějaký přivýdělek. Vždy jsem narazila na prodej ať pojistek či zboží. Neumím si představit, že bych ráno šoupla dvojčata do auta a objížděla zákazníky abych si vydělala. Byl by to dobrý přivýdělek pokud by mi měl děti, kdo pohlídat.
Takže tvůj přístup spoléhat jen na to co vydělám, asi taky úplně súrávný nebude.
 Jaga, 2 synové 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 13:31:10)
Lidé jsou pro stát zdrojem příjmů, tedy pokud pracují. Díky vysokým daním velice slušným zdrojem příjmů. Takže není na místě se ptát, co dělám pro stát, pokud jsem na mateřské dovolené. Produkuji totiž novou pracovní sílu. A pokud ji nebudu produkovat, stoupne brzo počet důchdců, které bude potřeba nějak živit. Pomůže třeba levná pracovní síla z východu, ale problémy s přistěhovalci v Německu nebo Francii ukazují, že to není ideální řešení. Takže podpora rodiny je INVESTICÍ a ne milodarem, jak byste se mohla domnívat.
 sisa 
  • 

Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 13:56:55)
Jago,napsala si to krátce a velmi výstižně,díky.
 Jaga, 2 synové 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 14:11:31)
Pochvala potěší, díky!
 macy,4dcery 


Re: Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 18:55:07)
tak pod tohle bych se taky podepsala. a ti kdo mají pocit, že to co mají na výplatní pásce zapsáno v položce daně bych ráda upozornila, že to není konečná částka. připočtěte si zdravotní a sociální pojištění, tzv. daň za zaměstnance, kterou v pásce nevidíme , to už je dohromady kolem 45% z platu. no a přidejte si 19%spotřební daně z toho co zbude (mimochodem tu platíme všichni, i ti co zrovna nepracují)pak se neni co divit, že někdy ten plat vypadá spíš jak almužna a většina národa stojí někde s nataženou rukou a žebrá o dávky. třeba rodičovské.
 sisa 
  • 

Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 13:56:56)
Jago,napsala si to krátce a velmi výstižně,díky.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Produkce nové pracovní síly 

(10.8.2006 15:56:17)
Takhle debata se motá okolo rodičovského příspěvku, jako by to byla jediná věc, kterou stát podporuje rodinu. Jasně, je nejvíc vidět, ale je tady spousta dalších věcí - děti a matky pečující o ně neplatí zdravotní pojištění a přitom mají plnou zdravotní péči, porodné nečiní zanedbatelnou částku, státní školky jsou vysoce dotovány atd. Takže stát na tu rodinu tak úplně nekašle. Provoz státu je prostě drahý, je třeba uspokojovat mnoho potřeb, a rodiny s malými dětmi jsou holt jednou zájmovou skupinou vedle důchodců, invalidů, nezaměstnatných, nemocných atd. Pokud jde o tu produkci nové pracovní síly, daňového poplatníka atd. - nikdo z nás neví, kde bude naše dítě, až začne být produktivní, jestli svojí pracovní silou oblaží zrovna ČR.
 Eva (2děti) 
  • 

Re: Produkce nové pracovní síly 

(10.8.2006 16:16:21)
Víš, já bych byla klidně pro, ať je rodičovský příspěvek třeba jenom dva roky, když pak maminka bude moct jít do práce. Ale pak ať je ten ve výši, která mamince umožní rozumný život. A klidně ať je jeho výše dána i tím, jestli maminka předtím pracovala a jak dlouho. Pracovalas? Budeš mít ty roky s mrnětem větší příjem. Já si taky myslím, že spousta maminek by do práce šla podstatně dřív, kdyby mohla jít na zkrácený úvazek. Jenže těch míst je málo, většinou i málo placených. V jedné diskusi jsem teď před chvílí četla:
"Brzy nastoupím a jsem ráda, že můžu jít na půl úvazku. Jenže - pokud bych přišla o ten rodičák, tak se mi ta práce nevyplatí. Budu muset platit ranní hlídání, pět dní v jeslích, sobě dopravu a to dělá cca 4000Kč. Můj plat bude asi 6000Kč. A k těm výdajům se přidají i výdaje za oblečení (páč už jaksi s 8let starým šatníkem nevystačím), asi budu mít i míň času a sil, takže nebudu moct šetřit tím, že všecko udělám doma sama (viz. knedlíky)."
Když pominu maminky s vysokými příjmy, tak není možnost od maličkých odejít, nejsou jesle a na chůvu maminky nemají. Ne každá má hlídací babičku, většinou samy chodí do práce. A když měl můj muž jednou hlídat dítko v době, kdy jsem potřebovala být mimořádně v práci, zaměstnavatel se ho zeptal, čí plat je pro nás důležitější... No jasně že ten jeho, takže on šel do práce a já si nechala strhnout osobní ohodnocení.
Takže: pokud maminky budou mít možnost volby, jestli doma, nebo v práci bude to OK, jenže dneska ta volba v podstatě není. Doma a hotovo.
 Stáňa B. 
  • 

Re: Re: Produkce nové pracovní síly 

(10.8.2006 16:27:35)
S tímhle naprosto souhlasím. Vadí mi, že stát většinou nedává možnost volby a pravidla se mění jak na běžícím pásu (viz např. ožnost dávání dětí do školky a zároveň pobírání rodičáku - nejdřív 5 dní v měsíci, pak zase všechny dny, ale po 4 hod. - proč nenechali obě možnosti na výběr?). Prostě si od stolu někdo usmyslí, jak to má být a ty se tomu neustále přizpůsobuj, ať se ti to hodí nebo ne. Všechno je zkrátka direktivně, není moc možností volby a člověk je vděčný, když trochu "povolí šrouby".
 Olina, Linda a Samík 18 m  
  • 

Re: Re: Produkce nové pracovní síly 

(11.8.2006 8:47:05)
Plně s tebou souhlasím. Podle mne by to mělo být dané procento platu, který před porodem maminka pobírala.Pracovala jsem dostanu víc.Klidně ať je rodičák vyšší jen dva roky, ale potom musím mít možnost jít do práce a hlavně mít možnost umístit někam děti.
Já v září nastupuji do práce a moc mne mrzí, že musím platit paní na hlídání místo toho, abych měla možnost umístit děti do jeslí. Přitom jsem někde na internetu četla, že Evropská unie vyžaduje, aby jsme propracovali předškolní systém. To znamená znovu otvírat jesle a školky a k tomu ještě by měli pokrýt i odpolední směnu. Takže shrnuto od 6 -22 hod.
Jenže tohle je hudba daeké budoucnosti.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Produkce nové pracovní síly 

(11.8.2006 9:00:43)
Rodičák je sociální dávka. Z logiky významu slova sociální by naopak vysokopříjmové matky měly pobírat nižší rodičák. Není to bonus zato jak jsi chytrá, schopná, úžasná, je to SOCIÁLNÍ dávka pro pomoc v nelehkém období.

Pro ženský, které uspokojuje práce natolik(finančně i zájmově), že akceptujou to, že hoděj dítě v 6 ráno do jeslí(nebo vyzvednou ve 22) je hlídání na komerční bázi jistě dostupné. Nenuťte ale, proboha, uklízečky a prodavačky, aby vrážely své malé ve dvou do jeslí, protože jim budou chybět 2 tis. v rozpočtu. Nevevěřím ani tomu, že takto "propracovaný" předškolský systém by byl pro stát levnější než výplata rodičáku do čtyř let dítěte.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Re: Produkce nové pracovní síly 

(11.8.2006 12:04:08)
Mě připadá, že třeba otevírání jeslí by bylo strašně neefektivní (za stávající situace), protože o ně není zájem. Na Praze 8 jsou jediné jesle, syn do nich chodil, a tety pořád bojovaly s tím, že jesle nejsou naplněné a hrozí jim uzavření. Pokud jde o prodloužení otevírací doby školek - mě by to strašně vyhovovalo, alespoň dvakrát do týden mít možnost vyzvednout si prcka třeba v sedm ( s tím, že by nastupoval po obědě), ale stav je takový, že od 16.30 je v celé školce (cca 80 dětí) úplně sám (školka zavírá v 17.00). Možná je to taková anomálie týkající se Prahy 8, ale zdá se mi, že za stávajícího systému by se otevírání jeslí a prodlužování otevírací doby školek nesetkalo s velkým zájmem.
 Markéta 
  • 

správný pohled 

(10.8.2006 21:23:06)
Jeden z nejrozumnějších příspěvků v této diskusi. Matka, která se stará o své dítě, by neměla mít pocit, že je neužitečný flákač, který nečinně čeká, co mu stát milostivě přislíbí. To JEJÍ dítě bude jednou zdatný plátce daní do státní kasy, (nebo bude vychovávat nové daňové poplatníky :-)),takže ze strany státu je to velmi rozumná, i když poněkud dlouhodobá investice. Z tohoto pohledu taky nechápu, proč by výše rodičovského příspěvku měla záviset na výši předchozí mzdy. (na něm závisí první půlrok - mateřská). K otázce, jestli jsou na tom hůře důchodci, nebo rodiny s malými dětmi - mám za to, že tomu stáří většinou předchází mládí a zralý věk, kdy se člověk, pokud je ještě při síle, může na stáří připravit. Vyřešit si bydlení, něco našetřit, atd. Kdežto děti, ty prostě potřebují investice dříve, než jsou schopny to rodičům a společnosti splatit.
Zkusme si vzpomenout, kolikrát a o kolik se zvedaly za posledních 15 let důchody, a kolikrát a o kolik přídavky na děti a rodičovský příspěvek.Je to, mírně řečeno, nerevnoměrné.
 10.5Libik12 


Re: správný pohled 

(10.8.2006 21:32:16)
Jenže dnešní důchodci zhusta pracovali v době nereálných peněz a cen a podle toho dosáhnou tak na minimální důchod, nemluvě o tom,že jejich celoživotní úspory mají legrační hodnotu. To mluvím o těch, kteří už ten důchod nějakou dobu kroutí. Ti, které to zasahuje plus mínus nyní, tak zase něměli až tak šanci zabodovat na novém trhu práce a navíc byli velmi draze pojistitelný.
 Market+Kájinka9/02+8/05Jan 


Re: správný pohled 

(11.8.2006 6:53:50)
Souhlasím...a tayk důchod se každý rok zvedá cca o 300korun.....a přídavek na dítě o 6korun a to prosím ještě pošlou dopis za 7,5 smšné
 Simča 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 21:52:05)
Jano,jsi strašně sobecka,chovaš se jako většina soukromniku,a co obyčejni zaměstnanci?to nejsou lidi?
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 22:14:45)
Jano jsi fakt arogantní, ne každý je pc specialista, prodavačka v Albertu může být velmi pilná a slušná a to že nemá jiný talent či průbojnost, není vina, ale smůla.

 jana 
  • 

podnikatelce 

(11.8.2006 15:41:42)
Milá jmenovkyně, to snad nemyslíš vážně, že si ženy na mateřskou nevydělají. vydělají určitě bohatě, a to nepočítám tatínky. Musejí vydělat i na další věci - důchodce, sociální dávky atd. Kdo jiný na to vydělává než lidi v produktivním věku? A na slovo podnikatel jsem alergická. A na tvrdě pracující podnikatele zvlášť. Většina podnikatelů, které znám, prostě něco kupuje a prodává dál, žádné hodnoty nevytváří, jen vydělává.
 anonymka 
  • 

Re: podnikatelce 

(14.8.2006 14:21:55)
Tím chceš říct, že tvá prodejna potravin je vlastně k ničemu? Také nevytváří žádné hodnoty, jen "PRODÁVÁ". Jsi trošku absurdní.
Pravděpodobně naprosto nevíš, co to znamená podnikat, že ti lidé mají větší odpovědnost, větší starosti a také méně volného času, než klasický zaměstnanec! Většina lidí by toto tempo pravděpodobně nezvládla.
 jana 
  • 

kaju se 

(14.8.2006 14:58:56)
Máš pravdu, anonymko. Bez své prodejny potravin bych se nerada obešla, nerada bych musela chodit do hypermarketu. Nechala jsem se unést podle mě nespravedlivými argumenty své jmenovkyně. Opravdu si nemyslím, že všichni podnikatelé jsou společnosti neprospěšní.
Ale, na druhou stranu, někdo musí dělat zaměstnance, jinak by to nefungovalo, někdo musí dělat učitele, hasiče, lékaře v nemocnicích, prodavačky, atd. My nejsme žádné sociálky, oba VŠ, pracujeme , (já momentálně na MD), ale nesouhlasím s tím, že se o sebe musí postarat každý sám, nějaká sociální síť být snad musí. A pomoc rodinám s malými dětmi se mi nezdá jako zneužívání sociálního systému. To je investice, která se společnosti stokrát vrátí.
 anonymka 
  • 

Jani, 

(15.8.2006 13:05:52)
Já si nemyslím, že stát něco musí! Jsou spousty států, kde se vůbec o vyplácení dávek tak štědře nestarají, ale mají propracovanější systém snižování daňového základu a dávky pobírají jen ti opravdu nejpotřebnější. A to se mi zdá smysluplnější. Není tak vyhozeno spousta peněz, které jsou nekontrolovatelně zneužívány.
Myslím, že jsme všechny jen zvyklé, že se dříve o nás stát staral. Argumenty typu: dříve byli půjčky, byty atd. pro mne nejsou argumentem. Byla to zrůdná doba bez tržních zásad a my jako stát, pokud chceme prosperovat se takového chování musíme vyvarovat. Jinak spadneme opět tam, kde jsme byli před 16 lety. :-(
Nevím, co je špatného na tom, abychom se starali každý o sebe a své děti. Tímto způsobem života totiž naše děti nebudou mít ani mateřskou, ani žádné dávky a ještě budou tvrdě platit takové daňě, že si my budeme rvát vlasy, co jsme jim to připravili - samozřejmě i způsobem hospodaření našich zákonodárců (nicméně co jsme si zvolili, to máme!).
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 15:53:52)
"O zrušení rodič. příspěvku jsem také slyšela a velmi mě překvapilo to, že hned na to někde informovali o tom, že důchodcům zvednou důchod o ccca 320,- - nevím přesně. Velice mě mrzí, že zatímco důchodcům, kteří už toho k životu tolik (vzhledem k dětem) nepotřebují, se zvedají důchody jak po másle, rodičům a dětem je na každém kroku ubíráno, eventuelně přidáváno v podobě zdražování. Vždyť stát by si měl přece vážit dětí - v tom je jeho budoucnost. Ale ono se v podstatě jedná o hlasy do voleb a důchodců přibývá, že??????"

O hlasy do voleb se jednalo především ve chvíli, kdy se zvýšený rodičovský příspěvek schvaloval. Už tenkrát bylo poměrně jasné, že na to stát těch 15 milard bude sakra těžko hledat - resp. najde je jen za cenu zvyšování rozpočtového schodku (takže vlastně na úkor těch dětí, jejichž podporou se všichni ohání, protože těm tyhle dluhy státu zůstanou ke splácení). Jenže před volbami se strany trumfovaly, kdo dá víc a nikdo si netroufl jít proti návrhu KDU-ČSL... A o volební hlasy se podle mne jedná i teď - myslím,že na RP si nikdo netroufne sáhnou, dokud jsou vzhledem k poměru sil v Posl. sněmovně ve hře i předčasné volby...
 Renča,1syn+bříško 
  • 

vyděláváte a chcete si pořídit děti? POTRESTÁME VÁS! 

(10.8.2006 19:09:53)
Proč se sahá na rodičovský příspěvek?! Porodné se zvedlo - to je příjemné, ale koho podpoří tato jednorázová finanční podpora, to je asi všem jasné.. Souhlasím s tím, že důchody se zvedají tak snadno, ale mateřská, která byla spoustu let 2500 se zvedla na 3500 tis. Ceny se zvyšují,pro děti se také musí na spoustu léků doplácet - hlavně na ty léky, které jsou účinější a šetrnější (takže argument důchodců,že mají výdaje v tomto směru také moc neberu). Mám pocit, že stát podporuje svým chováním porodnost hlavně v sociálně slabších vrstvách a od střední třídy výš za každé dítě důkladně ztrestá. A těm, kteří přemýšlí nad tím,aby dětem mohli platit vzdělání (to nás totiž také ještě čeká)a podle toho zvažují kolik dětí si vlastně mohou "dovolit", těm kteří si pořídí bydlení na hypotéku, protože nejsou sociální případy a nečekají na přidělení bytů - TĚM POŘÁDNĚ "ZATOPÍ"... A Ti kteří jsou slušně řečeno pasivní,je jim fuk jestli dítě vychodí základku,peníze z dávek většinou "probendí" jsou podporováni čím dál víc... Pak se strašně diví naši poslanci nízké porodnosti....


 Martina, Nela 
  • 

Re: jiné řešení 

(10.8.2006 10:26:14)
Tohle je velice zajímavé řešení.
O zrušení rodič. příspěvku jsem také slyšela a velmi mě překvapilo to, že hned na to někde informovali o tom, že důchodcům zvednou důchod o ccca 320,- - nevím přesně. Velice mě mrzí, že zatímco důchodcům, kteří už toho k životu tolik (vzhledem k dětem) nepotřebují, se zvedají důchody jak po másle, rodičům a dětem je na každém kroku ubíráno, eventuelně přidáváno v podobě zdražování. Vždyť stát by si měl přece vážit dětí - v tom je jeho budoucnost. Ale ono se v podstatě jedná o hlasy do voleb a důchodců přibývá, že??????
 Linka 
  • 

Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 10:39:22)
Martino, vy máte ale sociální cítění!!! Jak můžete napsat, že důchodci zvyšovat důchod nepotřebují!! zvedá se cena elektřiny, plynu,vodu, nájem. Z čeho to asi tak maj platit???? Né každý má ještě rodinu a né každý má rodinu tak finančně zabezpečenou, aby si mohl dovolit pravidelně hradit tyto pložky.
Víte kolik důchodců po zaplacení výuše uvedeného má na jídlo měsíčně třeba jen pětistovku? A vy si dovolíte napsat, že ty peníze nepotřebují. Důchodce si už moc peněz navíc nevydělá, zvlášť ti starší a nemocní.

Mně také vadí sociální politika státu vůči mladým rodinám. Ale mladý člověk má více šancí se prací uživit a nebýt odkázán jen sociální podporu, než starý člověk.

U nás vlastně žádná sociální politika není,krade se, kde se dá. Ale pokud je lidí, kteří uvažují jako vy více, tak nás potěš pánbůh. Taky bysme se mohli dočkat toho, že ti staří lidi nejenže už nic nepotřebují, ale oni už maj život za sebou, tak co s nimi. O koho se nepostará rodina, toho se rovnou zbavme. A hned by bylo více penz pro rodiny s dětmi.
Vím, že toto jste nenapsala, ale je to logický postup, kam až tak sobečtí lidi jako, by mohli v uvažování dojít!

Mimochodem, jak se staráte o vaše rodiče a rodiče manžela vy? Popřípadě o prarodiče? Asi nijak, že? Vždyť oni už nic nepotřebují....
 abracadabra 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 11:12:14)
Drahá Linko!No Vy jste mi hnula žlučí!!!Částečně souhlasím s Martinou,že poměr 3500Kč a 8500Kč je trapný.Nevím jakým právem soudíte,že se Martina nestará o své rodiče atd.Znám řadu důchodců co škudlí "na horší časy",u supermarketu Vám vozíkem přejedou nohu a ještě dostanete vynadáno.Ale nikdy jsem toto nezažila od maminy s dítětem.
 Debora 
  • 

Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 13:11:22)
No, nechci tě vyvádět z omylu, ale prům. důchod 8.200,- je pro mnoho důchodců naprosto nedostižný. Moje maminka má po víc jak 30 letech práce důchod cca 6.000,-. I malý byt stojí cca 5.000,- měsíčně. Tak počítej.
 Martina, Nela 
  • 

Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(11.8.2006 20:40:52)
Abrakadabra díky za zastání - myslím, že jsi pochopila, co jsem tím chtěla říci.....:-)
 Mao 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 12:48:08)
...mozna by se nekterym duchodcum vyplatilo prestat platit najem ve zbytecne velkem 3+1, ktery drzi pro deti.. pak by jim treba nezbyvala jen 500 na jidlo
 Kája (3děti) 
  • 

Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 13:26:04)
U nás v domě proti rekonstrukci hlasují zase převážně důchodci. Mladí lidé, kteří mají mimi a sotva se drží nad vodou jsou pro. Vidí, že bude zase úspora tepla, nebude nám protahovat kolem oken atp.
Máme tu i paní, která ví že dalších 500 z důchodu už dát nemůže, ale na nabídku z vedlejšího domu - rekonstruovaná garsonka + velmi solidní doplatek reagovala: "Ale já ten svůj byt chci nechat Blaničce." Když jsem jí řekli, že by jí teda měla Blanička přispívat na živobytí (jí opravdu po zaplacení SIPO zbývá 1600 na všechno), tak to zase odmítla. Mysleli jsme si, že je ta její dcerka pěkná ...., paní občas i hladoví, stalo se zvykem, že když někdo v domě peče buchty, vaří guláš atp. tak jí za dveře položí krabičku s řádnou porcí. Nakonec jsme se rozhodli "míchat se do cizích věcí" a zjistili si adresu Blaničky. Našli jsem ji v internátě sester, dost daleko od našeho města. Pracuje v nemocnici jako sanitárka. Řekli jsme jí, že maminka živoří, že nemá pomalu ani na jídlo. A ona nám zase řekla, že maminku už mockrát prosila, ať ten byt prodá, že může najít ve stejné ulici nebo čtvrti malý byt, kde jí bude dobře. A dokonce nám i ukázala dopis, kde jí maminka odpovídá, že ne, že se jí ten byt bude jednou hodit. Ona jí přispívat nemůže, má postiženou dcerku, které doplácí na pobyt v ústavu, lepší pomůcky, léky, vitamíny. A z platu sanitárky jí opravdu moc nezbývá.
Co tím chci říct - proč má ta stařenka držet ten byt? A proč má dostávat přídavky na bydlení, když žije v obrovském bytě? Ano, hladoví, ale proč?
 likta 
  • 

jiné řešení 

(10.8.2006 13:24:34)
Linko, to je "dobrý". Vy se rozčilujete, že důchodci nemají na vodu, elektřinu atd., že se zvedají ceny. Máte pravdu, zvedají, ale jestli jste si nevšimla, tak VŠEM. To znamená i těm rodinám s malými dětmi. Nebo jste někde četla, že mají vyjímku......? A zkuste malému dítěti říct, že mu sice vyrostla nožička, ale botičky nekoupíte, protože musíte zaplatit vodu. To důchodce si klidně může říct, mám ošmajdané boty, ale ještě chvíli vydržím.... Taky si neumím dost dobře představit důchodce, který si vybavuje a platí hypotéku, protože nemá kde bydlet (i když taky asi takové případy jsou, ale je jich minimum). Můžete argumentovat, že si platí léky, ale ceny dětských kaší taky nejsou nejnižší a výrobce se ještě chová tak, že než najdete tu nejvhodnější, tak jich musíte vyzkoušet x a ty drahé, velké balení vyhodíte, protože málokterá maminka si od někoho vezme rozdělanou krabici s tím, že naší Mařence tahle nechutná, tak vyzkoušejte jestli vašemu Honzíčkovi bude vyhovovat....
No a teď si vezměte, že důchodci na to všechno mají 8.500,- a maminky 3.500,- (hlavně mi nepište, že mají manžela a ten vydělává..., protože pak se dostaneme k diskusi o absurditách typu "existují i vdovské důchody" atd...)

Víte proč se zvyšují důchody a ne mateřské příspěvky? Protože každý, kdo dřepí ve sněmovně bude jednou důchodcem a ne dítětem. Proč by se tedy měli starat o děti? Že je to naše budoucnost? Možná naše, ale ne těch konkrétních kteří jsou u koryta a kteří rozhodují, ti už mají své jisté....
 Eva (2děti) 
  • 

Re: jiné řešení 

(10.8.2006 13:33:49)
Holka, těma kašema jsi mne nadzvedla. Tak mu uvař sama a nekupuj komerční šlichtičky. Když máma kupuje umělý mlíko, to beru. A vím, co to je, protože jsme určitou dobu kupovaly HA, což pořádně náročný. Ale jídlo ze skleničky máme ve špajzu jenom jako poslední záchranu a potřebuju ji tak jednou za čtvrt roku.
Nechápu, jak může někdo mít na to, aby děcko jedlo jenom skleničky a superkašičky. A v okolí jich moc není. Většina holt tu mrkvičku, bramůrku nebo brokoličku očistí a rozdusí. To je asi stejný, jako když tchýně plakal, že jí zdražili knedlíky. Holt je líná je uplácat, tak musí platit.
 likta 
  • 

Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 20:42:05)
Nemyslela jsem skleničky. Ty mě ani nenapadly.... Situaci důchodců znám taky velmi dobře. Mám rozvedené rodiče. Máma chválabohu je na tom zdravotně jakžtakž v pořádku, ale otce mám po 3 mrtvicích, s vývodem, angínou pectoris, cukrovkou, chodí o berlích a má i další nemoce. Bohužel bere prášky, které nejsou hrazené, protože se musí kombinovat tak, aby se vzájemně "netloukly" a neškodily. Proto každý měsíc podstatná část důchodu "padne" právě na léky. Každý měsíc mu přispíváme finanční částkou, protože z důchodu 6.500,- by neutáhl placení bytu, jídla atd. A to celý život těžce pracoval jako kalič ocele.... Celou tu situaci (důchodci x děti) beru to z toho pohledu, že právě on se může rozhodnout co si v ten daný měsíc pořídí, což u malých dětí opravdu nejde.
 Kája (3děti) 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(14.8.2006 13:38:36)
Myslím, že Eva tím chtěla zdůraznit to, že i maminky mají možnosti volby. Že ledacos lze ovlivnit, třeba tím, že uvařím kaši (a nemusí jít o klasickou krupici, já vařívala rýžovou, pohankovou i bramborovou). Pokud lze lehce nahradit nějaký dražší výrobek tím, že si ho doma udělám sama (znám maminku, co doma šije ze zbytků i kalhotky pro dcerku, ač není švadlena),tak není nutné řvát, že je ten výrobek drahý. Nenahradíme léky, umělá mléka, prací prostředky... Tam je ten problém. Mmch, moje tchýně si začala i sama péct chléb a to jí měsíčně notně přispíváme, jenže jí ta drahota tak vadí, že si radši upeče.
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(14.8.2006 14:49:09)
Ty jo, já myslím, že péct doma chleba při součtu nákladů na suroviny a energie je prodělečné. Já ho peču daloko od civilizace nebo když mám chuť, ale je to tak 1:1 :-)
 Olina, Linda a Samík 18 m  
  • 

Re: Re: jiné řešení 

(11.8.2006 9:05:58)
Promiň. Myslím si, že paní měla na mysli obyčejnou kaši k večeři. Po čtvrtém měsíci mi doktorka doporučila dávat večer mléčné kaše. Jenže ne krupici. Takže jsem k Sunaru (1 velká krabice 6 dní) jsem začala kupovat kaše v krabici (1 krabice 3 dny). Jinak jsem jim všechno jídlo vařila, skleničku dostai pouze v případě, že jsme někam nečekaně odjeli a já si nemohla připravit jídlo dopředu.Od roku jim vařím k věčeři obyčejnou krupičku s obyčejným mlíkem.
 Martina, Nela 
  • 

Evo 

(11.8.2006 20:47:24)
nemyslím, že by Linka byla líná. Promiň, ale nelíbí se mi, když odsuzuješ někoho a vůbec ho neznáš. Není to ale jen tvůj případ, neber to jako urážku, jen jako poznámku....
 Renata,syn 15 m 
  • 

Re: Re: jiné řešení 

(13.8.2006 18:40:40)
Možná jsi pozapomněla na to, že min. do 1 roku je krupice zdravotně nevhodná a klasické mléko taktéž ...
 Eva (2děti) 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(13.8.2006 19:53:06)
Nemyslela jsem krupičku, fakt ne. Ale lze bez potíží uvařit rýžovou kaši, kukuřičnou, pohankovou.... Je to pracné, to připouštím, ale já to fakt vařila a vařím sama. Vím, že jsou i ty "instantní" (ten název berte fakt přibližně" v lékárně, jenže já si spočítala, že na ně nemám. Moje děti do roku drželi bezlepkovou dietu a vzhledem k očekávané alergii na kravské mléko jsem obě do roku držela na svým mlíku a do kaší ho dávala taky. Po roce jsme opatrně zkousili HA (děsný peníze, ve dvou přecházeli na normální (sušený)). Ve třech letech jsem dcerce poprvé dávala kravský mlíko.
Nechci říct, že ten, kdo dává instantní kaše, nebo jídlo ze skleničky je líný. Vím že, o tchýni jsem to napsala, ale ta to o sobě otevřeně říká.
Chtěla jsem jenom říct, že když se rozhodnu to kupovat, je to moje volba. Volím mezi tím, že můžu mít volno a platím předpřipravené jídlo, nebo to volno nemám a mám tý peníze. Můžu to totiž uvařit za podstatně menší peníze. Ale souhlasím s tím, že normální rodina s dětma to má zatraceně těžké. Léky - ty MUSÍM koupit, tam chápu nářek nad cenou, mléko - i to je drahé, ale děti ho potřebují, co nám zbývá, než ho koupit.
 Eva (2děti) 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(13.8.2006 20:17:09)
Omlouvám se všem za pravopisné chyby, já si to po sobě nepřečetla. Je to hrůza, co jsem poslala.
 Hana (2děti) 
  • 

Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(14.8.2006 11:02:52)
Ehm, hledala jsem a našla. Fakt existují recepty na tyhle jídla. Uznávám, že si to můžeš uvařit, ale není ti líto času? Vždyť míchat 20minut kaši je dost drsný. Já sice mám dost malý příjem, ale nepřipadám si taková socka, abych i tohle dělala doma.
 Gabriella 
  • 

jo... 

(14.8.2006 12:42:06)
Jo - a je to Tvoje svobodná volba stejně jako Evy. Já zas sice nejsem socka a příjmy opravdu nemáme nijak ubohé, ale přijde mi, že mi ruka neupadne z toho, abych k večeři dítěti svařila ovesné vločky a zamíchala do nich nastrouhaný jablíčko. Opravdu mi to nepřijde jako supernáročný recept, který bych navíc nemohla vymyslet a musela ho složitě hledat.
 Denisa 
  • 

Re: Re: jiné řešení 

(18.4.2007 6:03:56)
No, me zase trochu nadzvedla tva reakce na predesly prispevek. Sklenicky nee, a umele mleko jooo? A proc jako?! Narodila ses s hrbolkama na hrudniku? Pak je utraceni penez za umele mleko naproste vyhazovani penez (pokud tedy nepatris mezi ona jedina 3% zen, ktere ze skutecnych zdravotnich duvodu nejsou schopne kojit - podstupuji chmoterapii, jsou HIV pozitivni apod., pak se omlouvam, ze ti krivdim a preji brzke uzdraveni). Naopak jidlo ze sklenicek je neco co je dobre detem doprat, alespon ze zacatku, protoze (a zeptej se klidne dr.), napriklad mnozstvi dusicnanu, jez nejsou zrovna nejzdravejsi je v brokolicce, mrkvicce a bramburce pro dospele mnohem, mnohem vic, nez ve sklenickach detske vyzivy, ktere prochazeji vyznamne prisnejsimi kontrolami.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Děti kontra důchodci 

(10.8.2006 17:42:34)

Kolik znáte matek, které z příspěvku 3.500 živí sebe a dítě a nemají žádné další příjmy? Nevím, proč vám přijde nevhodná informace, že manžel nosí domů plat - to většinou nosí, to snad není absurdní informace. A pokud manžel není, existuje u nás systém sociálních dávek (mnohokrát je tady v diskusi zmiňován),takže těch 3.500 není částka, za kterou by matka musela uživit sebe a dítě. 8.500 určitě není obvyklá výše důchodu v ČR, a hlavně, je to napořád. Babička s dědečkem už se prostě za tři roky nemůžou sebrat a říct si - tak, šup do práce, je třeba dolepit díry v rozpočtu. Myslím si, že porovnáváte neporovnatelné.
 abcd 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 14:30:36)
Souhlasím naprosto s Linkou, asi si opravdu neumíš představit jak žijí důchodci, oni už si nemohou většinou přivydělat, žijí bud sami, nebo s partnerem také v důchodu, vy snad máte manžela nebo partnera, když jste samy, tak vám připlácí soc. Mně se dělá úplně špatně, když slyším takhle nenávistné názory. abcd
 Martina, Nela 
  • 

abcd 

(11.8.2006 20:53:54)
....a já zase nesouhlasím s tebou. Nenávistný názor nemám - neřekla jsem proti důchodcům ANI SLOVO! Ty slova jsem pronesla na hlavu zákonodárců. Vždyť ti důchodci nemůžou za to jestli dostanou 5 nebo 10 tis., ten zákon na zvýšení podepisuje někdo jiný - tomu to bylo určeno...
 Helena 
  • 

Re: abcd 

(12.8.2006 13:43:17)
Holky,neměla jsem čas všechny příspěvky číst,ale vyjádřím se aspoň k něčemu.Důchodcům se furt přidává protože remcají,nebylo jim zatěžký jezdit do Kotle a ptát se tam na svý důchody.Většina důchodců se má jak prase v žitě,ale ať se mají,celej život se dřeli,tak si to zaslouží.To my se takhle dobře už mít nebudeme,a to by ještě někteří chtěli abysme si platili důchod dopředu.
A proč se nepřidává matkám na mateřské?No protože se o to nikdo nehlásí.A když už tu vyjde takovýhle článek,tak se tu div neporafete a ještě by ty bohatý nejradši prosadily,aby se matkám ubralo.A proč?Protože oni jsou prostě bohatý a ostatní jsou jim ukradený.A to,že většina mamin žije z ruky do huby,jim vůbec nedochází.Protože oni ovládají internet,většina těch co sotva vyžije,vůbec internet nevlastní.Vím to podle holek v mém okolí.I já jsem teď u známých na návštěvě a internet doma nemáme.
 10.5Libik12 


Re: Re: abcd 

(12.8.2006 15:07:44)
Já jsem tu sice včera některým pravicovým přítelkyním "řešení pro každýho" říkala, že to není tak snadné, jak to vypadá, ovšem dámy, co je toto za nenávist "bohatí ovládli internet"
Jaký bohatý a chudý? U nás až na opravdové výjimky nejsou chudí. Máte jídlo, bydlení s teplou vodou a topením, oblečení pro sebe i děti a možnost své materiální podmínky změnit.
Bída je něco jiného. Já rozhodně nejsem bohatá, ale podobné vyjádření by ze mě nevymlátili ani náhodou, je to hnusný a nebezpečný. Asi byste chtěly, aby zase všichni měli stejně, co?
 Věra S. 
  • 

Re: Důchodci už svůj důchod splatili 

(10.8.2006 17:47:52)
Linko,
velmi přesně jste to pojmenovala "sociální cítění", které volá pro spravedlnosti jen pro sebe. Martina bude také jednou důchodkyně. Ani si neuvědomuje, jak brzo! A pak bude muset křičet ještě víc, protože na důchody prostě nebude...
K reformám svých sociálních systému docházejí i nejvyspělejší kapitalistické státy (včetně těch, krerým na západě říkají "socialistické" jako Švédsko nebo Dánsko). A rozdělovat a přelozdělovat je vždycky těžké. Důchodci skutečně nejsou ti, kterým by bylo v Česku co závidět. Navíc jsou to skutečně oni, kdo do té společné kasy dosud přispěli nejvíc. A jejich průměrná očekávaná délka života a nadměrná zdravotní péče zatím v Čechách nikoho neohrožuje...
Věra S.
 Martina, Nela 
  • 

Věro S..... 

(11.8.2006 20:57:23)
.... a proč na ty důchody asi nebude?? Protože nebude nikdo, kdo by na ně vydělal. A o to by se měl stát starat už teď.........a ne až tehdy až já budu důchodce. A asi posté říkám, že důchodcům nic nezávidím, že o své rodiče i prarodiče pečuju a nejsem nenávistná osoba..... díky za pochopení
 Pavlína 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(11.8.2006 18:02:02)
Taky mi Linka hnula žlučí, náš stát dává peníze jen socákům,cigánům, důchodcům,důchodci smrdí v 3+1,mladí bydlí v garsonkách. To je správné? Já dostanu rodičák 3500 , důchodce důchod cca 8 tis. hovno bych jim dala, na jídlo nájem a nic, co se ohánějí lékama, mladí jsou v dnešní době nemocní víc než ti staří,já doplácím na léky měsíčně asi 700kč. A to mám živit dítě na MD , sebe , maželův plat taky nic moc, odporní důchodci si kupovali byt od města za 40 tis. , já před rokem za tržní cenu 460 tis. nikdo z důchodců nezažil nic jako je hypotéka, nic, že není práce, není na jídlo, všechno se zražuje,platy se nezvyšují,zvlášť v soukr.sféře v některých částech naší republiky. Jenom důchodci kafrají, do čeho nemají,žijí v 3+1 a stěžují si chudáčci jak nemají peníze, buzerují mladé,ráno v LIDLU když jsou akce, už tam stojijou v 7 ráno,já když sem šla z práce v 16,00 hodin , tak z LIDL akcí tam nic nebylo, všechno ty kurvy vyköupili a světe div se, kriminální ústředna pátrá, důchodce okraden o úspory 400 tis, 200 tis. kdo z Vás má doma jen tak naškudleno 400 tis.? Schválně....
 JaninaH 


Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(11.8.2006 18:13:29)
I ty, vulgární Pavlíno, budeš jednou důchodkyně...
J.
 Pavlína 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(11.8.2006 19:21:39)
Milá Janino H., důchodce možná někdy budu , ale naše generace takové důchody , jaké mají chudáčci důchodci ted, my mít nebudeme.....my nebudemem mít vůbec nic, a to se budeme muset teprve ohánět a ne čumět doma a vylízt ven 1x za den a buzerovat na mládež a mladý , co na ně dělaj
 Martina, Nela 
  • 

Linko... 

(11.8.2006 20:27:40)
Vážená Linko, myslím, že sociální cítění mám. To zaprvé. A za druhé jsem nikde nenapsala, že důchodci NEPOTŘEBUJÍ zvyšovat důchod. A pak dále: vím to, že spoustě důchodců zbyde po zaplacení veškerých výdajů třeba i méně než 500,- a ty myslíš, že rodina s dětmi na tom tak být nemůže????
Ano, může si vydělat snadněji, než důchodce, ale ne vždy je to tak jednoduché.
Já jsem se svým příspěvkem neopřela do důchodců, ale pouze a jen do státu, který rozděluje svůj rozpočet poněkud zvláštním způsobem. Nezdá se vám, že když může přidat na jedné straně, může to samé udělat i na druhé??? Nechtěla jsem urazit důchodce, ale poukázat na špatně hospodařící stát, chápete, mě?
A to poslední mimochodem: žiji s rodiči a prarodiči manžela a starám se o ně, byť je to někdy nad moje síly. Někdy mi zbydou jen oči pro pláč.... ale to je jiná kapitola. Neznáte mě, tak nesuďte!! Vím, že oni potřebují, ale já potřebuji taky.
Moje rodiče žijí jinde, a nikdy jsem nebyla parazit, co z nich těží. Tak se prosím vás umírněte v tom, posuzovat mě.
 Jana, 2 děti 
  • 

Re: Re: důchodci 

(10.8.2006 11:07:39)
Martino, promiň, ale to, co jsi napsala je klasická ukázka toho, co s lidmi dokáže udělat systém ,,přidělování" různých dávek a podpor. Naučil lidi, aby si uměli přesně spočítat, na co mají nárok a bedlivě sledovat, jestli ten druhý nedostal náhodou víc. Systém, založený na jiném principu (odpoč. položky, snížené daně apod.) by člověka naučil se o sebe postarat a být na to náležitě hrdý. Ale koukat jeden druhému do talíře a závidět si snad i nos mezi očima? Víš tenhle přístup je docela sobecký a krátkozraký a překvapuje mě zvlášť u mladého člověka, který ma obě ruce zdravé a život před sebou (je mi 38 let, zatím se ještě neozývám jako potrefená důchodcovská husa :-)) ) Za Tvojí finanční situaci opravdu nemůže nikdo druhý, je to jen a jen na Tobě a Tvém partnerovi. Pokud budeš takto přemýšlet i dál, může se za pár let stát, že se budeš rozčilovat, proč nemáš víc dávek na dospívající děti, když rodiny s maličkými dětmi toho tolik nepotřebují a za ještě víc let se budeš zlobit, proč vůbec něco od státu dostávají jiní, když přece Ty, jako důchodce, to potřebuješ nejvíc.
 Martina, Nela 
  • 

Re: Re: Re: důchodci 

(11.8.2006 20:14:06)
Jano, nemyslím, že bych byla krátkozraká a závistivá. Nezávidím důchodcům důchody, to ne. Jen jsem chtěla poukázat na to, že stát daleko častěji přidává důchodcům, než rodinám s malými dětmi. Pro ně se elektřina a ostatní věci nezvyšují? Ve svém rodinném rozpočtu se nespoléhám na sociální dávky, jak by se mohlo zdát - vydělám i při MD, manžel také. Ale prostě mi vadí, že něco se rozhodne, a najednou to nejde. Tak pro to neměli hlasovat - počítat umějí jistě dobře.
 Jana, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: důchodci 

(11.8.2006 21:49:16)
Martino, vážím si toho, že i při MD pracuješ a staráš se o rodinné příslušníky. Musí to být namáhavé a vyčerpávající. Ale právě na nich vidíš, že možnost přivýdělku je pro staré lidi nulová, nebo aspoň silně omezená oproti mladým lidem. Takže pokud někomu přidat, tak hlasuju vždycky pro důchodce (nemluvme o těch, kteří si silně polepšili za minulého režimu, těch je opravdu menšina), nemají už tolik sil ani času před sebou. Jinak chápu, jak jsi to srovnání důchodci versus mladé rodiny myslela (možná jsi to trochu nešťastně napsala, proto ty reakce) a máš pravdu, že sliby se mají plnit. Ale to se v této zemi očividně nenosí, takže je dobře se na ně nespoléhat.
 Eliáška 


Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 11:07:40)
Já bych se teda do důchodců moc neopírala. Je mi 30 a mám taky důchod a většinu z něj použiju na obstarání 5 leté dcery.
Samozřejmě že jsem pro zvýšení rodičovského příspěvku, neboť je to almužna, co dnes dávají. Ale já ho už nemám a důchod, který má vystačit pro mě a dceru je taky almužna.
 Martina, Nela 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(11.8.2006 20:15:41)
Eliáško, do důchodců jsem se opravdu neotřela - spíš do státu. Proč přiděluje na téhle straně a na druhé to nejde????
 Líza 


Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(11.8.2006 20:24:54)
No, to už je to poslední, co tady chybělo. Aby se jednotlivé podskupiny, které mají nárok na nějakou formu sociálních dávek či důchodů, začaly navzájem napadat a rvát, kdo bude mít větší kus z koláče.
Oni ti důchodci si už těžko vydělaj i v budoucnosti...na splátky jim nikdo nic nedá... až budou chtít do penzionu s pečovatelskou službou, budou jako zápisné muset vypláznout pěkný sponzorský dáreček a perspektiva? Neví dne ani hodiny, kdy už nevstanou z postele a zůstanou na krku svému okolí.
Fakt mi přijde, že matky s dětma snad jsou trochu jinde a tyhle výpady by si mohly odpustit.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(11.8.2006 20:27:40)
Jen ještě dodatek. Důchod máš na doživotí. Na mateřský na doživotí nejseš.
 Martina, Nela 
  • 

Lízo 

(11.8.2006 21:06:57)
...moc mi nedochází, kde koho napadám. Můžeš mě navést??
 10.5Libik12 


Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 12:27:06)
Fakt je hanba ukazovat na zvyšování důchodů o celých TŘISTAŠEDESÁT korun, jsem z toho smutná. Alespoň vidíte, jak jsme pěkně sociální v sociálním státě pana Paroubka.
 Martina, Nela 
  • 

Ale ne 

(11.8.2006 21:09:37)
Ale nešlo přece o těch třistašedesát korun nebo kolik. Šlo o ten princip, že někde se přidává a jinde se bere. Přidat by se přece mělo na obou stranách - obě jsou potřebné....
 Marketa 
  • 

Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 13:37:26)
Martino, nevim co mate proti duchodcum. Mam takovy dojem, ze ta starsi generace to mela mnohem horsi nez to mame my dnes. Nemohli cestovat, podnikat, tvorit. Ti co byli vycurani jsou na tom dnes nepochybne dobre, ale nezapomen kolik lidi se tenkrat nezaprodalo systemu a dnes trpi. i duchodce ma pravo na dustojny zivot, nemyslis? Oni uz nemaji tu silu ani zdravi.
 Martina, Nela 
  • 

Marketo 

(11.8.2006 21:11:13)
nebylo to nic proti důchodcům, ti si své důchody neodhlasovávají. Bylo to míněno proti státu.

....už mi nějak dochází síla stále to vysvětlovat dokola....
 ďába 
  • 

Re: jiné řešení 

(10.8.2006 10:35:27)
Myslím, že rodičovský příspěvek nemá lidi motivovat k práci, ale umožnit jim mít děti. Já jsem například v situaci, kdy vydělávám zhruba dvakrát víc než manžel. Já celou rodinu ze svého příjmu uživím, on ne (má normální poctivou práci). Takže šetříme na to, abychom vyžili až budeme mít dítě (chtěla bych ho do roka kojit, takže vystřídat se, nebo dát dítě do jeslí můžeme až po roce.
Ale vzhledem k tomu, že děti můžou mít lidé jen do určitého věku, a nejdřív musí vystudovat, pak si najít práci ,nemůžou na něj šetřit zas tak dlouho :)Takže něco už máme a teď to prostě risknem, ale nesmí se například stát, že by těhotenství bylo rizikové, protože jsem OSVČ a nemocenskou mám cca 4.000, takže bych asi musela potratit, nebo se zadlužit, což by se mi na mateřské zas špatně splácelo.
A hlavně, proč by měl být rodičovský příspěvek, který se navíc vyplácí po dobu omezenou, narozdíl od ostatních sociálních dávek, takže stát tolik nezatěžuje, nižžší než běžný důchod.
Myslím, že ideální by bylo, kdyby byl rodičovský příspěvek vysoký první rok života dítěte, kdy ještě potřebuje plnou péči matky a další roky, kdy už si může matka něco přivydělat by byl nižší.
A přece to od státu nechceme zadarmo, dodáme mu přece další dojnou krávu, která bude většinu svého života platit všelijaké dávky a daně, aby měl stát z čeho žít :)
 Jana, Honzik 1 rok 
  • 

Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 11:03:14)
Diky, myslim, ze jsi to vystihla presne - rodicovsky prispevek ma byt od toho aby umoznil starat se o dite a nic vic. To ze to tak ani zdaleka neni beru jako pohrdani statu svoji vlastni budoucnosti (detmi).
 Kačka 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 14:58:35)
No já si říkám, že by bylo dobré, kdyby byla možnost se na MD a RD se komerčně připojistit, něco na způsob důchodového připojištění
 Kačka 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 14:58:56)
No já si říkám, že by bylo dobré, kdyby byla možnost se na MD a RD se komerčně připojistit, něco na způsob důchodového připojištění
 macy,4dcery 


Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 19:18:54)
pořád se tu mluví o tom, že až mamina nastoupí do práce, bude mít víc peněz, a že by to šlo třeba po roce a tak podobně. asi žiju v jiném světě, ale najít práci a ještě slušně placenou jako matka s malým dítětem(dětmi), to je docela fuška, všimli jste si?
 macy,4dcery 


Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 19:40:40)
aby nedošlo k omylu. nejde mi nejakou dávku, ale o to abych jako matka od dětí mohla normálně chodit do práce a dostala za ni takový plat,abych po zaplacení účtů mohla ty svoje děti taky nasytit a ošatit a možná je občas vzít někam na výlet nebo třeba na bazén.
 Martina, Nela 
  • 

Ano  

(11.8.2006 21:19:32)
Ano, všimly, Marcelo, všimly jsme si jistě všechny, které chceme nastoupit po MD do práce. Dobrá poznámka.....
 Lea (3děti) 
  • 

práce 

(10.8.2006 19:55:25)
Ono to není zase takový problém. Jenom musíš před dětmi to místo mít. Pokud před těhotenstvím zaměstnavatel vidí, že nejsi líná, že se neflákáš a že se na tebe může spolehnout, tak ti to místo podrží. Budeš se divit, mě ho držel třikrát a to nedělání nic světoborného,jsem obyčejná sekretářka u soukromníka. A dokonce nebyly potíže, když jsem si čas od časumusela vzít ošetřovák. Majitel totiž ví, že to dělám jenom v nouzi nejvyšší a ještě mi volá, jak je dětem. Vím ale o holce, které smlouvu neprodloužil - flákala se, neudělala nic bez říkání a ni ťuk iniciativy. Potom tajila těhotenství i když jí několikrát prosil, kdyby otěhotněla, ať to řekne, že potřebuje zaučit zástup. Najednou přišla, že je v pátým měsíci a nastupuje na nemocenskou. A dělej si, šéfe, co umíš. A pak měla plnou hubu řečí, že si s dítětem místo nenajde. Mohla ho mít, stačilo makat "před tím".
 macy,4dcery 


Re: práce 

(10.8.2006 20:02:07)
asi jak který zaměstnavatel, ale přeju ti to , možná s závidím, že jsi měla to štěstí a narazila na toho solidního
 anonymka 
  • 

Re: práce 

(11.8.2006 10:59:45)
Víš Leo,
ono se občas stane, že sice máš před mateřskou dobrou práci, ale co když do ní dojíždíš? Nemůžeš nastoupit zpět i kdybys chtěla. Není totiž možné strávit hodinu času navíc dojížděním. Někdy mezi tím se musí odvézt děti do školky a i když to může udělat muž, stanou se chvíle kdy ho prostě musíš vyzvednout či odvézt ty a co potom? Přijdeš o dvě hodiny do práce 1x týdně pozdě nebo odejdeš dříve a zaměstnavatel si to rozmyslí. Nehledě na to, že to platí pouze v případě ideální dopravy nebo auta. Pokud je nutné čekat na spoje, bude to zpoždění ještě větší!
To jen tak na okraj. Ne vždy je to tak jednoduché. A za dobrou prací je někdy třeba SAKRA DOJÍŽDĚT!
 Markéta, syn 4r. 
  • 

Re: práce 

(11.8.2006 13:21:30)
Leo, souhlas s tím, že hodně zaměstnavatelů, když jsou spokojeni ti místo podrží. Ale mít za zlé ženské, že neřekla majiteli, že je těhotná, mi přijde hodně nefér. To přece naprosto není její povinnost. Já osobně, pokud se mi podaří znovu otěhotnět, se to také pokusím v práci alespoň do poloviny utajit (no, nevím, jestli to půjde). Důvod - je mi skoro čtyřicet, bůhví, jak se potenciálnímu miminku bude dařit a jak celé těhotenství dopadne.
 Lea (3děti) 
  • 

Re: Re: práce 

(13.8.2006 20:14:12)
Víš, nemůžeš jí to mít za zlé, ale ona věděla moc dobře, proč ji o to šéf prosí a slibovala, že až bude těhotná, tak to určitě řekne. A to i vdobě, kdy byla ve čtvrtém měsíci. Jsme maličká firma, když jeden z nás vypadne, ostatní dělají za něj a hodně. Kdyby to děvče řeklo třeba ve čtvrtým měsíci, tak už by celkem mělo jistotu, že je vše OK. A mohl se v pohodě sehnat a zaučit záskok, navíc by jí šéf okamžitě ulevil v práci. Když si pak vzpoměl, jak nosila balíky papíru, tak se děsil, co se mohlo stát. Ale u ní skutečně nešlo jenom o tohle. Nepatřila prostě k těm, co když jsou v práci, tak pracují. Ona se hleděla ulít, kde mohla (i před těhotenstvím), i když viděla, že potřeba něco udělat, tak bez příkazu nešla. Prostě šéf ji sice nechtěl přímo vyhodit, ale neviděl důvod, proč jí prodlužovat smlouvu. Ona se nikdy nechovala tak, že by byl vidět zájem o firmu.
 Klára 1dítě 
  • 

Re: Re: práce 

(14.8.2006 12:18:11)
Ono je to těžké, ale jak jsem pochopila, tak jde o malou firmu. A když se to vezme do důsledků, ten zaměstnavatel spoléhal na to, že paní bude s firmou loajální a umožní třeba najít zástup. Pokud vidí, že nemůže spoléhat na dobrou vůli snahu firmě pomáhat, tak holt smlouvu neprodlužuje a hledá si někoho jiného. A na to má taky právo a nikdo mu to nemůže mít za zlé. Ostatně, jestli jsem dobře pochopila, tak ani před tím nebyli z holky zrovna odvázaní.
A mimochodem, jestli si dobře vzpomínám, tak je povinnost zaměstnavatele informovat, protože těhotné ženy mají v práci jiný režim a některé věci dělat nesmí. Já chápu, když holky mlčí během prvních tří měsíců, kdy je riziko veliké, ale pak je podle mne slušné, zajít za šéfem a říct mu to. Jasně, pokud je šéf cáklej, nebo hrozí vyhazov, tak jde o něco jiného, mluvím o šéfech, kteří jsou normální lidi.
 petra 
  • 

Re: Re: jiné řešení 

(11.8.2006 11:04:08)
to co pises, navrhovala kdysi jedna strana. Celkova vyse prispevku by byla dana, ale matka by sama rozhodovala o tom, jak dlouho ho chce pobirat. To znamena, ze chtela-li by prispevek na jeden rok, mela by ho mesicne 3x vyssi, nez matka, ktera se rozhodla pro prispevek na tri roky, ve vysledku by dostaly sumu stejnou. Bohuzel tento navrh neprosel. M?ne by se libil, dval by matkam vetsi svobodu v rozhodovani.
 Martina, Nela 
  • 

Hezké 

(11.8.2006 21:17:06)
Hezky řečeno, ev. napsáno:-)) Ať se zadaří při těhotenství:-)
 Gabča, Adélka 12/02 


Re: jiné řešení 

(10.8.2006 10:50:08)
O tom důchodci, který zas tak moc nepotřebuje bych pomlčela. Pokud takový dnešní důchodce za komančů seděl na dobrém bydle má sluný důchod a mnohdy ještě přivýdělek, neb soudruzi zůstávájí na dobrých postech stále. A mít takového známého, který může pomoct je k nezaplacení. Tudíž mnohde pracují přestárlý stařečci s názorama, že by jeden zabil. Např různé zdravotní komise - tam se duchnám daří. Ale to jsem moc odbočila.
Pak tady máme důchodce, kteří jsou už sami bez druha a mají do 8 000,-, potřebují léky, na které teď budou brutálně doplácet. Pak je nájem a poplatky spojené s bydlením. A jíst a jezdit MHD se taky musí. No žádný med.
Ale je pravda že mateřská do loňska byla výsměch.
Mnohé mamainky to dozajista znají - jdu nakoupit a na účtě je už jen pár stovek a dítko spustí, že by chtělo ten lentilkový nanuk a k tomu lipánka a ještě něco k pití. A vy musíte nakoupit na víkend. Vždycky sem si připadala jak nějaký chudák a ne matka od dítěte, když jsem mu musela vysvětlit, že teď ne. Třeba až za 4 dny. :( Já už vyžší mateřskou neužiji, ale moc ji těm rodičům přeju.

 skriatok 
  • 

Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 11:06:31)
Plne souhlasim s tim, ze vetsina duchodcu nema ani prumerny duchod - moje maminka pracovala cely zivot a ma duchod 7200,- vcetne vdovskeho...

Kazdopadne rodicovsky prispevek alespon ve vysi 7000,- je temer nutnost, aby jsme nevymreli jako narod. Naopak bych zrusila nektere socilani davky (nikoliv tedy rodicovsky prispevek), ktere jsou spise zneuzivany nez vyuzivany, ale to je jiny pripad...

Drzim nam vsem palce, aby jsme pro politiky nebyli jen cislem, ktere se hodi do scitani hlasu ve volbach - alespon nekdy...
 skriatok, Viki, Nini a Maty 


Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 11:06:38)
Plne souhlasim s tim, ze vetsina duchodcu nema ani prumerny duchod - moje maminka pracovala cely zivot a ma duchod 7200,- vcetne vdovskeho...

Kazdopadne rodicovsky prispevek alespon ve vysi 7000,- je temer nutnost, aby jsme nevymreli jako narod. Naopak bych zrusila nektere socilani davky (nikoliv tedy rodicovsky prispevek), ktere jsou spise zneuzivany nez vyuzivany, ale to je jiny pripad...

Drzim nam vsem palce, aby jsme pro politiky nebyli jen cislem, ktere se hodi do scitani hlasu ve volbach - alespon nekdy...
 DaPa 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 12:33:55)
S těmi důchodci je to případ od případu jako s mladými rodinami. Jedni jsou chudší, druzí bohatší. Někde je to nespravedlivé - důchodce měl vysokou školu, ale kvůli režimu pracoval v továrně a dnes má malý důchod ač titul architekt, jiný byl svářeč, ale strana ho pověřila a dělal ředitele té továrny a dnes si podle toho žije. Dva mladí učitelé po VŠ se směšnými nástupními platy si nemohou pořídit dítě, aniž by nespoléhali na sociální dávky a jejich soused, který má sotva základní školu, ale vlastní několik heren se topí v penězích. Takže ono je těžko soudit.
Někde podporují mladé rodiče, i když to třeba nepotřebují, jiní mladí to potřebují, ale jsou hrdí na svou soběstačnost a nic si nevezmou. Někde mladí podporují rodiče.
Jen zajímavý postřeh - včera se u nás v domě mělo odsouhlasit zvýšení nájemného. Důchodci neprotestovali ani v jednom případě, rodiny s dětmi ve všech případech. Lidi myslí i do budoucna. Důchodci si řeknou, že těch pár stovek navíc mít budou (zvýší jim přece důchod), nebo to zaplatí jejich děti, stejně byt jednou dostanou. MLadé rodiny vědí, že se bude zvyšovat dál a všechno a že ty děti budou vychovávat ještě dlouho, živit je a podobně.
Takže to je jen na okraj...
 Martina, Nela 
  • 

DaPa 

(11.8.2006 21:27:48)
Velmi dobrý okraj:-)))
 Tana, 2 dcery 8 a 2 roky 
  • 

Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 11:09:08)
Plně souhlasim, jsem podruhé na MD, manžel je poctivý zaměstnanec, žijeme od výplaty k výplatě, bydlíme sice ve svém panelákovém bytě, ale ty poplatky... Rodiče moje i jeho jsou pracující, hlídání pouze občas,jesle nejsou, takže práci a navíc na malé vesnici si neseženu vůbec. Jak mě to má motivovat k práci? Kde? Druhé dítě jsme si pořidili s vědomím, že životní úroveň se dost sníží, něco málo jsme si našetřili. Na vlastní dítě! Proč stát se chce takhle odvděčit mladým lidém, kteří mysli na budoucnoust?
Až nastoupim do práce po MD tak budu makat jak mourovatá až do 65,70,75.... co já vím do kdy, asi do smrti. Je mi smutně z těch politických keců.
 Evia 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 11:35:47)
Proč třeba ještě nikoho nenapadlo, aby se platila mateřská jako určité procento ze mzdy, kterou matka pobírala před nástupem na mateřskou?

Když to tak vezmu, na daních každý odvádí podle své mzdy - tak by tak měl taky dostat....
 Marcela 
  • 

Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 11:51:05)
Tohle už někoho napadlo, myslím, že to někdo měl ve volebním programu, že by nejvyšší mateřská - až 100% platu byla první rok dítěte, pak by byla druhý rok 70% platu a další rok by byla už o hodně nižší. Já osobně s tím souhlasím, pracovala jsem 8 let, odváděla státu několik tisíc na daních a pojištěních měsíčně a nyní mám rod. příspěvek 3696 Kč. Takže jdu po 2 letech do práce a raději budu platit ty jesle a hlavně si udržím práci, a budeme muset hypotéku (ani jsme nežádali stát o půjčku 300 tisíc na bydlení).
Ale opravdu znám lidi, kteří jen čekají, až bude vyšší rod. příspěvek a do práce jít nehodlají, nemají motivaci pracovat, protože by stejně měli plat např. 8 tisíc.
 Dargo 


Re: Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 13:32:07)
Já si myslím,že kdo nechce pracovat,ten si vždycky způsob, jak vydělávat na státu najde.Já osobně jsem si vydělávala před MD těch zmiňovaných 8 tisíc a je fakt,že kdyby se zvedl rodičovský příspěvek,tak bych uvažovala i o dalším,třetím dítěti.
...Práci se nevyhýbám,ale vzhledem k tomu,že jsem byla z důvodu zrušení úseku z práce před půl rokem propuštěna,pak si myslím,že pořízení si dalšího potomka je podstatně lepší (především pro stát),než si nechat proplácet soc. dávky a sedět na úřadě práce a doufat,že se někdo smiluje a zaměstná matku od třiletého a čtyř a půl letého dítěte.
...A ještě k tomu,že bychom si měli šetřit na pořízení dítěte...co mají dělat matky,ty nezodpovědné,které do toho vlítly a nemají našetříno...neměly by dítě poskytnout k adopci???
 Marketa 
  • 

Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 13:26:21)
Evia, to me nenapadlo, ale rekla bych, ze by to bylo velmi spravedlive reseni.
 Martina, Nela 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(11.8.2006 21:29:56)
Ano, tak s tímhle velmi souhlasím. Mluvíš mi z duše. Je mi z těch politických keců a z politiků na nic.
 Martina K., dcera 3 roky 
  • 

Re: jiné řešení 

(10.8.2006 11:53:54)
Milá Petro, asi jste si nevšimla, že se zde hovoří o rodičovském příspěvku, tak jaká pak motivace k práci. Mateřská je od toho, aby se rodič věnoval dítěti a pokud chce pracovat, tak ať jde, ale potom teda by neměl mít nárok na tento příspěvek (vím, že si při mateřské mohou vydělat neomezeně peněz). A mimochodem rodičovský příspěvek je dávka matky (pokud je ona na mateřské) tak nevím, proč by se to mělo řešit zase nějakým odpočtem daní.
 S+K 
  • 

Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 12:20:48)
Rodičovský příspěvek snižovat nechtějí, prý zatím počkají se zákonem o nemocenské a tam se trošku ušetří. Já momentálně na mateřské nejsem, ale když jsem byla doma ,tak bylo jen 2583,- a taky jsme přežili. Jen mi přijde velice nefér, proč bych měla mít třeba já, která od školy pořád chodí do práce, mít stejnou výši rodičovského příspěvku, jako ta /ten/, který nikdy nemakal a válí se na soc. dávkách na úřadu práce ? V naší zemi není absolutně žádný způsob, jak přinutit lidi dělat, protože mají stejné /mnohdy lepší/ podmínky a možnost získání financí, než chodit do práce. Soc. dávky by neměly lítat oknem ze sociálek, ale trošku utáhnout kohoutek, aby se zase vyplatilo chodit do práce. Těmi lidmi na dávkách nemyslím ale maminy, co jsou doma do 4 let s dětmy. Určitě hodně lidí s tímto názorem nesouhlasí, ale taková je momentální situace v naší zemi. Sedět doma , nedělat a čekat jestli práce zaklepe u mě doma /a zase ne ledajaká práce/.
 macy,4dcery 


Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 19:55:48)
šmarjá to je pořád dokola že jsou vysoké dávky. zkuste si z toho chvíli žít! většinou nějspíš nebudete mít na internet, takže váš názor je z diskusí automaticky vyloučen. není to ale spíš obráceně? práce je velice špatně ohodnocená a proto jsou lidi radši na dávkách , když za práci dostanou stejný h...
 Jaga, 2 synové 
  • 

Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 13:44:09)
No, to mohou, ale kde? Je to docela fuška, sehnat práci na částečný úvazek. U nás je například 20procentní nezaměstnanost. A kdyby byl rod. příspěvěk rozumný, do práce se nepohrnu, ale budu doma s dítětem.
 anicka, dominik 08/04 


Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 14:04:21)
Martino nic proti ale v dnesni dobe je vetsi cast lidi kteri pracovat musi ( z financnich duvodu) nez tech kteri pracovat chteji. A nevim jediny duvod, proc by matky ktere pobiraji rodicovsky pripsevek ale musi do prace protoze potrebuji o jeden nebo dva tisice mesicne vice mely byt potrestany za to ze se snazi vydelavat. Tim ze pujdou do prace naopak statu odvedou dalsi penize (dane, soc. zdrav. poj.), takze ve finale na tom stat vydela vic, nez kdyz budou vsichni doma.
 Jaga, 2 synové 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 14:10:13)
Přesně tak.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 15:25:02)
Vydělat si neomezeně sice matky mohou, ale nesmějí dát dítě do školky či jeslí. Takže příspěvek v tomto případě může sloužit tomu, aby matka zaplatila za hlídání někomu jinému, matkám, jejichž děti chodí do školky, stát přispívá dotovanou školkou.Vtipné mi přijde, že během mateřské (ten první půlrok) se vydělávat nesmí, jinak nebude mateřská. Chápu, že je to jiný druh dávky (nemocenské a sociální pojištění), podstata se ovšem vůbec nemění. Takže já jsem první půlrok pěkně z domova pracovala, zaměstnavateli jsem vykazovala hodiny, a když jsem nastoupila zpátky do práce, dostala jsem na uvítanou velké "prémie".

Jinak mě se tenhle systém nelíbí, je strašně neefektivní - asi jako cokoli celoplošného. A nevěřím tomu, že se díky navýšení příspěvku narodí nějak výrazně více dětí - spíše mi připadá, že matky, které se chtěly po třech letech vrátit do práce, díky zvýšenému příspěvku zůstanou další rok doma.
 Tina 
  • 

Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 15:52:34)
Milá Markéto,
jsem 2 roky na rodičovské dovolené a docela mě to baví (až na ty peníze). Strašně ráda bych zůstala se synem doma klidně i 4 roky, ale bohužel si nemůžu dovolit přijít o zaměstnání (zaměstnavatel není povinen mi ten čtvrtý rok držet místo). Takže u mě určitě nebude mít zvýšení rodičovského příspěvku vliv na to, jestli zůstanu ten čtvrtý rok doma. A myslím, že tak je to i u hodně jiných maminek.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 16:04:10)
Pardon, špatně jsem se vyjádřila, nemyslela jsem samozřejmě všechny maminky. Velká část mých známých, které si mohou dovolit práci ztratit, a kde případný příjem ze zaměstnání víceméně rovná se rodičovský příspěvek,plánuje zůstat ten čtvrtý rok doma. Že je to krátkozraké řešení - to jistě ano, ale ono za rok nějak bude.
 DENISA 
  • 

Re: jiné řešení 

(10.8.2006 16:02:06)
Naprostý souhlas se vším co jsi napsala. Nevím jestli těch 7500 rodičovské stále platí, či už to zrušili, jak se píše v článku, ale všichni co se z toho radují že asi bude, tak myslí krátkozrace. Jestliže jsou naši páni poslanci takoví "machri", že před volbama slibují rapidní zvýšení čehokoli, tak se tomu jenom směju. Samo že po volbách to zase odvolají, ono je to jednoduché - kde vzít, když v kasičce nic není. Navíc každý idiot domyslí, že tenhle systém není absolutně na nic a motivuje mít děti jenom nemakačenka, proč né naši poslanci? Každému přeci musí dojít, že by bylo lepší dát rodinám peníze v závislosti formou daň. úlev, nižších úroků na hypo atd, atd, proč to nedojde našim poslancům?
 DENISA 
  • 

Re: jiné řešení 

(10.8.2006 16:08:11)
Naprostý souhlas se vším co jsi napsala. Nevím jestli těch 7500 rodičovské stále platí, či už to zrušili, jak se píše v článku, ale všichni co se z toho radují že asi bude, tak myslí krátkozrace. Jestliže jsou naši páni poslanci takoví "machri", že před volbama slibují rapidní zvýšení čehokoli, tak se tomu jenom směju. Samo že po volbách to zase odvolají, ono je to jednoduché - kde vzít, když v kasičce nic není. Navíc každý idiot domyslí, že tenhle systém není absolutně na nic a motivuje mít děti jenom nemakačenka, proč né naši poslanci? Každému přeci musí dojít, že by bylo lepší dát rodinám peníze v závislosti formou daň. úlev, nižších úroků na hypo atd, atd, proč to nedojde našim poslancům?
 Zuzana, syn (4) a dcera (2) 
  • 

Re: jiné řešení 

(10.8.2006 16:27:20)
Podle mého názoru by rodičovský příspěvek vůbec neměl motivovat k práci.
Jestli zůstaneš doma a budeš se věnovat dcerce, tak pro ni uděláš to nejlepší, co bys kdy mohla.
Myslím, že matka by měla být doma s dětmi aspoň do 3 let, tedy než jdou do školky.
Já sama musím pracovat, i když mám 2 relativně malé děti, a můžu říct, že bych s nimi byla stokrát radši doma a plně se jim věnovala. Jenže z manželova platu a současného rodičovského příspěvku prostě nevyžijeme, protože splácíme úvěr na bydlení, takže jsem do práce prostě musela.
Kdyby rodičovský příspěvek zvýšili už dřív, tak bych mohla s nástupem do práce ještě počkat a děti by byly mnohem víc v pohodě.
 Hana (2děti) 
  • 

Re: Re: jiné řešení 

(10.8.2006 16:40:38)
S tím zůstáváním doma je to těžké. Já sama jsem šla do práce brzy a dobrovolně (tedy motivací nebyly peníze). Nezvládla jsem být doma s dětma psychicky. Opravdu, skončila jsem u psychiatra. A rada: práce. Následoval kolotoč hledání školky, kde vezmou dvouleté dítě, ukecávání šéfa na zkrácený úvazek, opovržení okolí, že nechávám toho broučka ve školce... Že mne předtím od sebevraždy odradila náhoda, to nikdo nevěděl. Prý je to panelákový syndrom.
A znám i jiné maminky, které třeba nastupují do práce, protože by pak už nastupovat nemusely, byly by bez kvalifikace. Ale přesně tyhle maminky, které vlastně můžou státu prospět, jsou znevýhodňovány ze všech stran. Podpora zkrácených úvazků je nulová, jesle a školky rušeny, na hlídání si málokterá vydělá... Jasně, nakonec se to nějak udělá, kdo chce jít do práce, nakonec jde. Jenže pravidla se mění pomalu každý měsíc, slíbím, že nastoupím a pak se dozvím, že můžu dát dítě do školky jenom na xxx dní. A nebo, že už ho tam dát nemůžu, ale dostanu almužnu, když dělat nepůjdu. Nebo něco jiného, ale po novým roce to bude zase jinak.. A to mne štve.
 Helena 
  • 

Souhlas 

(11.8.2006 20:27:13)
Jasně souhlasím,

a problém vidím i v tom, že některé ženy (rodiny) např. z oblastí s vysokou nezaměstnaností motivuje i k tomu mít po třech letech další a další dítě. Žena, která někde v severních Čechách pracuje za minimální mzdu jako svadlena podle mne povede pohodlnější život pobírající příspěvek na dítě a věnujíc se rodině event. jiným věcem (té rodině ani nemusí, příspěvek stejně dostane) než, aby chodila do práce, ničila si zdraví a byla na tom snad ještě hůře. Mám pocit, že min. mzda po zdanění je ještě méně než těch 7 tisíc.
Tím se nechci dotknout žádné svadleny, ani práce kterou dělají. Byl to jen příklad těžké práce, většinou bohužel velice špatně placené.
Zneužívat příspěvek může i dobře situovaná rodina v Praze, znám např. kadeřnici (díky manželovi fin. zabezepečená), co si od státu obstarala na rodičovských příspěvcích asi přes 300.000,-, na které by bez jemné úpravy skutečností neměla nárok.
Prostě nechat se fiktivně zaměstnat, pak nemocenská, event. mateřská, pak rodičovská (možná i 3 roky 7 tisíc), pak půl roku nezaměstnaná na podpoře a pak eventuelně ještě jedno kolečko nebo víc, teď už s jistou mateřskou. A k tomu na černo česání kamarádek a známých, no nebyla by blbá, aby to nedělala (skoro ji cituji).
 Ivana 
  • 

Nebojte,rodičovský příspěvek zůstane 

(10.8.2006 12:03:30)
Holky,nebojte s tím rodičovským příspěvkem,je to už schválený a ČSSD ani KDU to nedopustí aby to zrušili.
Je to i na webu:
http://paroubkuv.blog.cz/0608/nalejme-si-cisteho-vina#komentar-13
 Ivana 
  • 

Nebojte,rodičovský příspěvek zůstane 

(10.8.2006 16:11:37)
Zdravím, tato otázka mě také napadla. Psala jsem na MPSV a dnes mi přišla odpověď.
Takže jim budu věřit.

citace:
Vážená paní ,

novela zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, v platném znění, již byla uveřejněna ve Sbírce zákonů, tzn., že je úprava platná. Účinnost bude od 1. 1. 2007, kdy by mělo také dojít ke zvýšení rodičovské příspěvku. Výše by měla činit 40 % průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře – tedy cca 7 600 Kč měsíčně (výše bude závislá na úrovni této mzdy dosažené v roce 2005).

S pozdravem

Tiskové oddělení

 Stáňa B. 
  • 

Re: Nebojte,rodičovský příspěvek zůstane 

(10.8.2006 16:21:39)
Jo, v současnosti ten zákon samozřejmě platí. Ale jde o to, že se vrcholní politici klidně vyjadřují v tom smyslu, že by tento zákon ještě před jeho uvedení do praxe klidně zrušili.
 Petra 
  • 

Plat state, nebo vymres! :o)))) 

(10.8.2006 12:27:36)
Taky jsem takhle dlouho uvazovala.... Ale provdala jsem se do Francie - a tady proste materska neni samozrejma, ani porodne, ani rodicovsky prispevek.... Cekame ted prvni miminko - ale narok nemame vubec na nic - vydelali jsme totiz o trosicku vic, nez je "povoleno". Takze - co delat? Nic - spolehat se sami na sebe. Mimi jsme si poridili s tim, ze se o nej dokazeme postarat....
Na druhou stranu mam narok na ceske porodne.... :o)))) Ale nebojte se, nebudu o nej zadat,protoze v Cechach uz neziju 2 roky, tudiz nicim neprispivam a prici se mi sveho naroku jen tak vyuzit... :o)))
 Gabča, Adélka 12/02 


Re: Plat state, nebo vymres! :o)))) 

(10.8.2006 12:36:30)
Ano Peti, to máš pravdu a je to zvláštní, ale kolik je o trochu víc???? Nechci aby jsi to zveřejnila, to je jen slovní obrat. Na druhou stranu (jestli jsi zjišťovala) kolik dostane ta rodina, která si nevidělá víc? Určitě ne 120 euro.
 Martina, syn 2 roky 
  • 

Re: Re: Plat state, nebo vymres! :o)))) 

(10.8.2006 14:05:28)
Nevim, jak je to ve Francii. Ja ziji v Italii a mela jsem narok na 70% platu dva mesice pred porodem a tri po porodu. Potom uz nic. Ani jsem nemela pravo na to, aby mi zamestnavatel drzel misto.
Chapu, ze ani v CR si mlade rodiny z kopytka vyhazovat nemohou, ale to, co nabizi cesky socialni system, je v mnoha jinych (i vyspelych) zemich nevidane. A neni pravda, jak se u nas v Cechach mnozi domnivaji, ze se v tzv. zapadni Evrope da vzdy dobre vyzit z jednoho prumerneho platu.
Napr. v Italii je prumerny plat kolem 1200 Euro cisteho, pronajem dvougarzonky zde stoji 800 - 900 Euro (nepocitam poplatky za elektrinu, plyn, atd.) a ceny potravin a sluzeb jsou nesrovnatelne.
Takze z jednoho prumerneho platu se da celkem vyzit pokud mate vlastni byt a neplatite hypoteku.
 Martina, syn 2 roky 
  • 

Re: Re: Plat state, nebo vymres! :o)))) 

(10.8.2006 14:05:41)
Nevim, jak je to ve Francii. Ja ziji v Italii a mela jsem narok na 70% platu dva mesice pred porodem a tri po porodu. Potom uz nic. Ani jsem nemela pravo na to, aby mi zamestnavatel drzel misto.
Chapu, ze ani v CR si mlade rodiny z kopytka vyhazovat nemohou, ale to, co nabizi cesky socialni system, je v mnoha jinych (i vyspelych) zemich nevidane. A neni pravda, jak se u nas v Cechach mnozi domnivaji, ze se v tzv. zapadni Evrope da vzdy dobre vyzit z jednoho prumerneho platu.
Napr. v Italii je prumerny plat kolem 1200 Euro cisteho, pronajem dvougarzonky zde stoji 800 - 900 Euro (nepocitam poplatky za elektrinu, plyn, atd.) a ceny potravin a sluzeb jsou nesrovnatelne.
Takze z jednoho prumerneho platu se da celkem vyzit pokud mate vlastni byt a neplatite hypoteku.
 Nelie 


Re: Re: Re: Plat state, nebo vymres! :o)))) 

(10.8.2006 16:58:55)
Bydlim v Kanade - zadny rodicovsky prispevek, porodne ci materska dovolena. Nektere firmy nabizi jako extra bonus placenou "rodicovskou dovolenou" (materska dovolena je silne politicky nekorektni termin :))), vetsinou 6 mesicu. V Ontariu jsou skolky tak drahe, ze kdyz jsem sla do prace, tak vetsina platu padla na skolku a dopravu do zamestnani...
 Karla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Plat state, nebo vymres! :o)))) 

(10.8.2006 17:02:05)
Tak se prestehuj!
 Tana, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Plat state, nebo vymres! :o)))) 

(11.8.2006 20:43:39)
Jo Nelie,

prestehuj se zpatky, stat se o tebe postara:-)

Karla,

nevtipkuj, prestehovat se z ekonomicky vyspele spolecnosti zpatky do kocourkova:-)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Plat state, nebo vymres! :o)))) 

(10.8.2006 17:17:43)
Nelie, jenom drobná poznámka: "mateřská dovolená" není politicky nekorektní termín. Je to pouhé vyjádření skutečnosti. Mateřská dovolená je doba omluvené absence v zaměstnání, po kterou MATKA pobírá peněžitou pomoc v mateřství. OTEC na mateřskou má nárok jen ve zcela výjimečných případech, kdy se matka o dítě starat nemůže (smrt matky, dlouhodobá nemoc). Jinak ještě je možné v práci čerpat rodičovskou dovolenou, na tu už mají nárok oba rodiče a to otec od narození dítěte, matka po skončení mateřské. Ta je neplacená. Další věc je rodičovský příspěvek, který může pobírat jeden z rodičů a nezáleží na tom, jestli v zaměstnání čerpá nebo nečerpá rodičovskou dovolenou (ovšem současně nesmí matka čerpat peněžitou pomoc v mateřství).

 Alicee 


Re: Re: Re: Re: Plat state, nebo vymres! :o)))) 

(10.8.2006 23:41:52)
Nelie, zas taková tragédie to tu není:)

Mateřská dovolená tu je, dokonce se to tak jmenuje (tedy ještě před třemi lety tomu tak bylo), je to pár týdnů po porodu, placeno federální vládou = asi 60% z platu (má to samozřejmě horní hranici). Bere se to jako podpora v nezaměstnanosti, platí se to ze stejných fondů. Pak nastupuje rodičovská dovolená, která trvá spolu s mateřskou rok. Ten rok ti podle zákona drží místo.

Příspěvky na děti jsou tu taky (child tax benefits), platí je jak vláda federální, tak provinční. Ve vyplácení těchto přídavků je ale velký rozdíl třeba od systému, který je v ČR. Nejsou totiž plošné. Odvíjí se podle příjmu rodičů, tudíž když vyděláváš málo, dostaneš víc, když vyděláš hodně, nedostaneš nic, protože to nepotřebuješ. Tenhle systém je podle mě rozumný, protože prostě jenom dorovnává rozdíly. Samozřejmě taky jenom do určité hranice, aby nebyl demotivační.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Plat state, nebo vymres! :o)))) 

(11.8.2006 6:28:02)
Samozrejme. Ja ziju v Singapuru - maminky tady maji narok na tri mesice materske za plneho platu a pak hajdy do prace - nikdo jim misto dyl nedrzi. Ja jsem si musela najit jinou pozici ve firme pote, co jsem si pracne vydupala extra par mesicu neplaceneho volna. Ale - mam velmi levnou pomocnici v domacnosti a pracuju na plny uvazek doma.

4 roky doma jsou luxus a ne pravo. Nikde jinde na svete nic takoveho neni (nebo jo?). Idealni by bylo dat 12-18 mesicu podpory a zajistit podminky pro pracujici matky - levnou a dostupnou vypomoc v domacnosti, dostatek skolek, podporu castecnych pracovnich uvazku a praci z domova treba zvyhodnenim zamestnavatele a odpisy z dani - tady si muze zena odepsat 5% pri jednom diteti a 15% pri druhem a jeste i naklady na pomocnici v domacnosti. To je pak znat...

Asi nejde vsechny narvat do jednoho pytle, takze nejake categorie by se musely definovat, ale soucasny system je kratkozraky a populisticky...

Jednou ta ekonomika prestane rust a pak co...
 Gábina 
  • 

Dotaz na maminky v zahraničí 

(18.8.2006 15:00:31)
Od více maminek v zahraničí tu čtu, že nárok na pobyt s mimčem doma je tak kolem tří měsíců - zajímalo by mne, jak je to ošetřené dále - pak jdou děti do jeslí nebo je běžná chůva? A co kojení - to se prostě mimčo v těch 3 měsících odstaví a rezignuje se na kojení? Nebo je krmí chůva odstříkaným mlíkem? Neumím si to totiž v praxi moc představit - jak třeba mamka takového kojence nosí do práce odsávačku a odsává na druhý den... Jak to tam funguje (u tamních maminek)?
 Tana, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Plat state, nebo vymres! :o)))) 

(11.8.2006 21:02:26)
Alice,

ono jak pro koho to zas takova tragedie neni.. Nam se ten kanadsky socialisticky system "bohatym brat a chudym davat" prilis nezamlouval. Deti sice chodily do soukromych skol, ale presto jsme museli platit vysokou school tax, vysoke dane:-( Jesteze byla ta moznost vratit se zpet do USA kde nam to vice vyhovuje.
Kanada je jen na pul cesty mezi ceskem a amerikou:-)
 Alicee 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plat state, nebo vymres! :o)))) 

(12.8.2006 0:26:59)
Tano, přesně tak. Každý systém vyhovuje někomu jinému:)

Já jsem zastánce welfare státu a proto mi Kanada vyhovuje. Je to můj osobní náhled na svět, redistribuce bohatství mě osobně připadá správná. Proto bych zase já nikdy nešla do Států.
Holt jsme každý na jiné straně spektra - já nalevo, ty vpravo.
 Stáňa B., autorka článku 
  • 

Jsem ráda za reakce 

(10.8.2006 13:27:17)
Jsem ráda za vaše reakce a že mnozí pochopili, co jem chtěla říci :-) Nejsem žádný pasivní poživatel dávek od státu, stát mi jen vrací část toho, co jsem mu odvedla a odvedu (říká se tomu přerozdělování). Aby byla větší mžnost odpočtu z daní místo dávek, by bylo i dle mého nejrozumnější řešení, ale to tu nemáme. Když jsem nucena se zúčastnit jakéhosi systému sociálního pojištění, tak chci, aby to fungovalo rozumně (tzn. ráda podpořím někoho, kdo pracovat nemůže, ale ne toho, kdo pracovat nechce). Chci, abych z mého sociálního pojištění mohla přežít v době, kdy z něj potřebuji čerpat. Není těžké si spočítat, kolik do systému pojištění odvádíte a kolik z něj za svůj život dostanete (nezapomeňte na to, co odvádí zaměstnavatel) - např. u mě to celkem dělalo cca 7000,- měsíčně. K práci jsem i na rodičovské motivována až dost - prostě mě pracovat baví, i bych měla co dělat, ale nejde to z praktických důvodů. Prostě mi vadí, že se tady zákony hází jen tak od stolu a že se s námi jedná jako s onucí. V podstatě politici počítají asi s tím, že budou plácat, co chtějí, a většina jen sklopí hlavu. Tak jsem se ozvala aspoň takto. Ještě doplněk: Rodičovskou bych zkrátila na 3 roky, podpořila školky a zkrácené úvazky!
 Stáňa B., autorka článku 
  • 

Jsem ráda za reakce 

(10.8.2006 13:28:23)
Jsem ráda za vaše reakce a že mnozí pochopili, co jem chtěla říci :-) Nejsem žádný pasivní poživatel dávek od státu, stát mi jen vrací část toho, co jsem mu odvedla a odvedu (říká se tomu přerozdělování). Aby byla větší mžnost odpočtu z daní místo dávek, by bylo i dle mého nejrozumnější řešení, ale to tu nemáme. Když jsem nucena se zúčastnit jakéhosi systému sociálního pojištění, tak chci, aby to fungovalo rozumně (tzn. ráda podpořím někoho, kdo pracovat nemůže, ale ne toho, kdo pracovat nechce). Chci, abych z mého sociálního pojištění mohla přežít v době, kdy z něj potřebuji čerpat. Není těžké si spočítat, kolik do systému pojištění odvádíte a kolik z něj za svůj život dostanete (nezapomeňte na to, co odvádí zaměstnavatel) - např. u mě to celkem dělalo cca 7000,- měsíčně. K práci jsem i na rodičovské motivována až dost - prostě mě pracovat baví, i bych měla co dělat, ale nejde to z praktických důvodů. Prostě mi vadí, že se tady zákony hází jen tak od stolu a že se s námi jedná jako s onucí. V podstatě politici počítají asi s tím, že budou plácat, co chtějí, a většina jen sklopí hlavu. Tak jsem se ozvala aspoň takto. Ještě doplněk: Rodičovskou bych zkrátila na 3 roky, podpořila školky a zkrácené úvazky!
 anexa 


stále doufám 

(10.8.2006 13:39:24)
že nám to zvýšení neseberou a já tak neztratím poslední zbytky důvěry, která mi zbyla v náš stát.
V opačném případě jsem pro petici a demonstrace. Ať seberou peníze vládě, parlamentu a senátu za ty měsíce, co nedělají.
 Olga Heryánová 
  • 

ocenění matek 

(10.8.2006 13:56:06)
Jsem maminkou dvou dětí a na zvýšení rodičovského příspěvku jsem se velice těšila, tak jako spousta maminek v mém okolí. Na to,že mi spadne z krku to každodenní přemýšlení jestli o jeden jogurt víc je ještě únosné. (Manžel pracuje a je vysokoškolák. Před 14 dny jsme se dozvěděli, že čekáme 3 děťátko bohužel neplánované a já si řekla dobrá s tím zvýšeným rodičákem zůstaneme alespon na stejné úrovni. A pak kolem mne prolítla tato zpráva...a mně bylo do breku. Zajímalo by mně jestli tam, kde se schvalují zákony o nás bez nás mají potuchy o životě v malém městě na Severní Moravě. Opravdu naše vláda stojí o děti. O ženy, které se mohou pečlivě o své děti starat. Domnívám se, že děti mohou chodit ve starém oblečení, ale každé by přece mělo mít nové botičky. A ne ty od vietnamců bez zdravotního atestu. Každé by občas mohlo jít s rodiči na bazén. Je to takový nadstandard, co požaduji??S lítostí konstatuji za všechny mámy, které jsou v podobné, ne-li daleko horší situaci, že vláda tvá zpět se v ruce lidu nevrátila. (Jak jsem si tehdy v 89 přála spolu s Kubišovou). Vaše Olga
 abcd 
  • 

Re: ocenění matek 

(10.8.2006 14:52:21)
Trochu nechápu, proč se tu tak čílíte, vždyť nikdo oficialně neřekl, že ten zákon zruší, zatím to jsou jen dohady, které každou chvíli někdo vyvrací. Nejsem žádný milovník politiků, ale zatím nikdo z nich neřekl, že chce ten zákon zrušit nebo upravit. Tak budtě v klidu a rozčilujte se až v případě že se to stane,abcd
 Stáňa B. 
  • 

Re: Re: ocenění matek 

(10.8.2006 15:26:44)
No, právě že řekli (tuším min. financí), že to možná budou muset udělat ... Já taky věřím, že k tomu nedojde. Ale každopádně si myslím, že je lepší se čílit zbytečně, než pozdě.
 DENISA 
  • 

Re: Re: ocenění matek 

(10.8.2006 16:35:16)
No, já si myslím, že ho pravděpodobně zruší. To je jasné, že šlo jen o předvolební sliby ČSSD aby nahrabali hlasy (stejně tak jak slibují zvýšení důchodů, aby měli hlasy od důchodců). Proč jinak by s tím přišli chvíli před volbami a ne v průběhu 4leté vlády že? A přesně jak už tu bylo psáno, to navýšení by byl takový zásah do rozpočtu, že by okamžite museli zvednout jiné daně, např. spotřební, takže by se zase zvedli ceny všeho pro všechny, tj. i pro mladé rodiny.
 Lucka  
  • 

Re: ocenění matek 

(10.8.2006 16:25:53)
Severní Morava - to je opravdu případ sám pro sebe - je mi to moc líto, co prožíváš...
 Míša 
  • 

Re: Re: ocenění matek 

(11.8.2006 15:01:37)
Líto? Lítost nepomůže. Severní morava přece není vězení. Přestěhovat se za prací? Jo, to by možná pomohlo. Ale každému co jeho jest, nebo jak se to říká...
 Margot+1 


Stěhování za prací... 

(11.8.2006 15:12:22)
...je nelidské klišé. Teprve když člověk někde zapustí kořeny, začne mít rád místo, kde žije (kde se narodil), převezme za něj odpovědnost. Žoldákovi, který je kvůli penězům každou chvíli jinde, je jedno, že mu za humny padá kostel, před domem stavějí dálnici a v chráněném území chemičku. Vím, o čem mluvím. Narodila jsem se v Sudetech, žiju tady a doufám, že už se odsud lidi stěhovat nebudou (pod žádnou záminkou).
 Šárka 
  • 

Re: Stěhování za prací... 

(11.8.2006 15:29:44)
Tak tohle tvrzení je taky blbost. Musíme - chceme se stěhovat právě kvůli práci. Nebo je snad lepší sedět léta na jednom místě, zapustit kořeny a pak tvrdit, jak těžké je sehnat práci a stěžovat si, pobírat sociální dávky? Stěhujeme se, protože máme děti, chceme se o ně postarat. Stěhování neznamená, že nebudu mít zájem o to, co se děje v mém novém bydlišti. Kolikrát sami starousedlíci kašlou na to jak jejich bydliště vypadá a říkají, ale co, takhle to je už léta a taky jsme si vystačili, taky to vydrželo.....
 Margot+1 


Re: Re: Stěhování za prací... 

(11.8.2006 15:41:19)
Nikoli sedět na zadku, ale snažit se uživit na místě, kam patřím, i když to není právě to nejjednodušší. A nejsem si tak jistá, kde jsi vzala to své tvrzení o starousedlících.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(11.8.2006 15:51:35)
Kde jsem ho vzala? Přestěhovala jsem se na vesnici, pak do městysu. A tady jsem poznala, že každý hrabe jen na svém a to ještě ne vždy. Na zahradách staré stroje, vraky, na ulici si každý zamete před svým barákem, papírek odhodí u sousedů.

Jak se chceš postarat, když třeba bydlíš v regionu s opravdu vysokou nezaměstnaností? Chodit si pro podporu? Dělat třeba prodavačku, když máš vysokou školu? Tak to se raději odstěhuju. Není to kvůli tomu, že bych opovrhovala prodavačkou, ale třeba kvůli tomu,že VŠ vyžaduje léta studia a snažení a já je pak nehodlám nabité vědomosti ztratit za pultem.
 Margot+1 


Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(11.8.2006 16:06:38)
Já jsem tady také nepropagovala žádnou vesnickou idylu, za kterou se mnozí z měst stěhují, a pak jsou zklamaní. Stroje na zahradě, hm... tak to bývá, jsou ale také udržované zahrádky. Někdy opravdu raději vidím zahradu se zrezlým sudem než "skanzen" s vystaveným loukoťovým kolem a impregnovaným čápem. A ten argument s nezaměstnaností neobstojí - skutečně dlouhodobě nezaměstaní lidé v chudých regionech jsou rádi, že bydlí a nikam nepůjdou právě proto, že na bydlení jinde nemají.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(11.8.2006 16:15:21)
Nebydlela jsem jen na vesnici, ale i ve velkých městech a všude je to stejné. Nezáleží na tom jak dlouho tam člověk bydlí, ale na tom jaký má vztah ke svému okolí. Někdo se může stěhovat každý měsíc a o okolí se zajímá, snaží se něco změnit k lepšímu a někdo celý život bydlí na jednom místě a nehne ani prstem.

Jinak ještě k té práci. Taky se budeme stěhovat za prací. Nevím do čeho přesně, nevím kdy, ale vím že to bude. Otázka zaměstnavatele zněla, jestli jsme ochotní se přestěhovat, když se stěhuje sídlo firmy. Naše odpověď zněla ano, přestože se jedná o 200 km. Ta práce za to stojí, máme tři děti a musíme se o ně postarat. Nebo taky můžeme zůstat tady, hledat práci a možná marně. Ale zase bychom zůstali bydlet v místě kde to známe, máme poblíž rodiče.

 Zdena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(12.8.2006 9:04:11)
můžu se zeptat, kolikrát jste se stěhovali za prací?

 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(11.8.2006 16:21:00)
A myslím si, že právě dlouhodobě nezaměstnaní by měli mít zájem na tom si najít práci. A to i mimo svůj region. Bydlení se najde všude. Nemusí mít 4+1, ale stačí byt menší. Vždyť to není na věky.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(11.8.2006 17:04:16)
Milado jak je to s dětmi vím, sama mám tři. Bydlení mám taky malé a problémy s učením a spaním máme taky. Jsem na mateřské a sakra musím šetřit. A i proto se budeme stěhovat za prací, která nás živí a naštěstí i manžela baví.
To co jsi napsala mi připadá jako výmluva. Dcera bude muset do jiné školky, starší dítě do školy, ale zase bude práce ze které budou penízky na zaplacení kroužků atd. Najdou si jiné kamarády poznají nové prostředí.
Připadá mi, že Češi jsou prostě líní se stěhovat kvůli práci. Ať už ze stereotypu, pohodlnosti, strachu z neznámého. A asi taky kvůli tomu, že dostanou podporu a nemusí se ani tolik snažit.

 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(11.8.2006 17:21:04)
A představ si, že manžel do teď dojížděl do té práce 150 km, sice ne každý den, ale dojížděl. Firma se stěhuje ještě dál a dojíždění nebude možné, tak se stěhujeme i my. Nebo by bylo lepší zůstat pěkně tady, kde to známe, kde máme rodiče, děti kamarády a pak hledat práci, případně se nechat zaevidovat na úřadu práce?

Vidíš se společným zdaněním jste to měli dobré. :-) Nás se to netýkalo, protože nejsme manželé.

Já psala o stěhování do menšího bytu. Budu třeba bydlet ve dva plus jedna, ale budu mít z čeho šetřit. Nebudu závislá na sociálních dávkách, ale sedět ve čtyři jedna.

Takže abych to shrnula, podle mého se lidé za prací nestěhují hlavně z pohodlnosti. Pohodlnost opustit třeba větší byt, známé, město kde žiju x let, ale třeba nemám práci vůbec nebo ne takovou aby mne uživila. Zůstávat na takovém místě, přestože je tu možnost se přestěhovat někam, kde můžu mít lepší místo, lepší uplatnění mi nepřipadá jako dobrá volba.
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(11.8.2006 17:21:27)
Šárko, trochu se sem vmíchám - ohledně stěhování. Když o tom uvažuji, že budu mít své vlastní bydlení - myslím tím např. dům, tak i když ztratím práci, nebudu se za ní nikam stěhovat. Jednak - bydlení mám skoro zadarmo, když prodám svůj dům třeba na vesnici, nezískám ani tolik, abych si mohla koupit třeba by v Praze. A pak - já za sebe - ztratím svůj domov, mám svá místa, vzpomínky, nemohu to opustit. Někdo prostě zapustí kořeny a nemůže odejít a někdo je do světa. To máš jako se stromky - některý přesadíš a je fajn a některý tím zabiješ. Raději bude živořit, tak kde je a kde má jistotu, že má šanci přežít, ale po vykořenění ho zabiješ určitě.
Proč myslíš, že takový člověk zaslouží opovržení. Opravdu - snadný závěr.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(11.8.2006 17:49:01)
Xantipo, nenapsala jsem, že někým opovrhuji.
K domečku. Mít dům a nemít práci, tak prostě dům buď vyřeším v rámci rodiny a nebo ho prodám a jdu tam, kde tu práci najdu. Vzpomínky jsou krásná věc, ale nikoho neuživí. Ale je to každého volba, jen ať si pak nestěžuje jak má těžký život.

Milado manžel by nedojížděl. Zřejmě má profesi při které najde flek hned. Nebo klidně vymění firmu, kde dělá pár let, má určité postavení, vyhlídky za místo, kde bude opět začínat.

A třeba si najít levnější bydlení někde jinde? To ne, vždyť ty jsi tam zvyklá viď? :-)

Tahle debata opravdu nemá cenu. Já si budu stát za tím, že práce i bydlení se nechá najít, jen je třeba se snažit a slevit ze své pohodlnosti.

Krásný víkend děvčata:-))

 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(11.8.2006 18:56:20)
Milado stále zapomínáš, že já mluvím o stěhování za prací, čili žádné dojíždění:-)
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(11.8.2006 19:45:22)
Bydlení se najde všude. Nemusí mít 4+1, ale stačí byt menší. Vždyť to není na věky.

Tak v situaci, kdy nemám práci a dlouhodobě se mi jí nepodaří najít a třeba v jiném okresu bych ji dostala, tak bych se přestěhovala a bydlela třeba v menším (levnějším) bytě než jsem zvyklá. Díky tomu, že bych měla práci, by se moje situaci měla zlepšovat, čili časem bych měla i na lepší, větší, dražší ubytování dle mých představ.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(11.8.2006 19:59:25)
Šárko,
čtu jen pár posledních příspěvků, tak se omlouvám, pokud jsem mimo mísu, ale zdá se mi, že ti jedna věc přece jen uniká. V místech, kde je hodně lépe placené práce, jsou byty a nájmy nejdražší. Tam, kde je bydlení velmi levné, není práce.
Není to tak jednoduché, jak to popisuješ.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(11.8.2006 20:25:17)
Lízo nejseš mimo mísu:o)
Psala jsem o situaci, kdy je někdo dlouhodobě nezaměstnaný a jen si stěžuje, místo toho,aby zvednul kotvy a šel hledat práci i do místa třeba stovky vzdáleného od nynějšího domova. Nemusí to být zrovna velkoměsto. Plácnu jsem elektrikář nemůžu najít u nás práci a ve městě o 100 km dál místo nabízejí, tak to vezmu. Nebudu sedět doma a fňukat. Prostě vyměním byt, přestěhuju se a je to. Mám práci a nemusím živořit na dávkách jak si spousta lidí stěžuje.Vždyť i v jiných zemích je stěhování za prací běžné, jen u nás se to jaksi nechytá.

Milado, ty si vždycky něco najdeš viď? :-)
Taky jsem bydlela ve velkém bytě a šla do menšího a řeknu ti - zlatý malý byt. To uklízen ve velkém bych už asi nechtěla.

Píšeš že až ty půjdeš do práce, syn již s vámi nebude bydlet. Za prvé je to tvoje volba jak dlouho budeš doma. Za druhé ne každý má nemocné dítě tak, že musí být doma deset i více let, než může jít do práce. U tebe je to zřejmě nutné. Ale kolik lidí je doma na dávkách a nemusí? Jen jsou ¨pohodlní a tento sociální systém jim vlastně vyhovuje. A hlavně těchto lidí se týkal můj příspěvk.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(11.8.2006 20:27:40)
A ještě k tomu bydlení na věky. Bydlím v malém bytě a věř tomu, že to není na věky. Ale to chce na tom máknout a ne jen si stěžovat.:o)

Nemyslím teď tebe.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(12.8.2006 11:25:36)
Milado myslím,že my dvě se nikdy nepochopíme.
Tu dobu pamatuju, páč mi už táhne na čtyřicítku. Čili bych se měla cítit už starší a mít ráda svůj klid a pohodu v bytě, kde bydlíme už dlouho, pracovali jsme na něm atd. Nezlob se na mě, tak než sedět v zařízeném upraveném bytě a nemít práci, tak to klidně začnu zařizovat stěhování a byt si budu zařizovat znovu. To co napsala o pár příspěvků níž Zerat, tak pod to bych se klidně podepsala taky. To jsou lidi, co si nestěžují a jednají.

S rodiči a jejich opečováváním na stará kolena je to asi tak. Jedna babička je sic v důchodu s manželem ještě pracujícím a oba jsou v tak výborné kondici, že tu budou do 150. Další dvě babči jsou pracující a zcela soběstačné a bydlí už ted 200 km od nás. Navíc jsou tu ještě sourozenci bydlící poblíž svých rodičů. Ale i kdyby nebyli... Nezlob se na mne, já se o rodiče ráda postarám, bude-li třeba, ale nebudu celý život se řídit tím, že jednou jim budu muset pomoci a tak budu sedět na jednom místě. Takže o starání na stará kolena se budu zajímat až to bude nutné. A jistě se to zdárně vyřeší. Jak psala Zerat s novou situací se otvírají nové možnosti. A tak kalhoty budu stahovat až uvidím brod.:o)

Tohle je nekonečná diskuze zrovna jako porod doma X porod v porodnici. Ach jo.

Ale uznávám, že pro staré lidi je stěhování možná nepředstavitelné. Jde ovšem o to, od kolika jsou lidé staří.. Někdo třeba od třiceti, že? Někdo není ani v šedesáti.

A ještě k Magdaleně. Už jsem tu psala, že ani starousedlík není zárukou toho, že se o okolí bude starat, tak jak si představuje ona. Kolikrát slyším jen - proč to měnit, funguje to už léta. My na to nejsme zvyklí, dřív to nebylo a žili jsme taky. Proč tam dávat ty kytky (před Jednotu) stejně to tam nevydrží, případně kdo se o to bude starat. A další a další výmluvy aby nemuseli hrábnout na společné prostory vesnice, městečka, města.



 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(12.8.2006 12:31:09)
Milado, ale já si skutečně myslím, že bydlení se může najít všude, jen to dá trochu práce, hledání a bude třeba se i uskromnit. Firmy nabízejí ubytování, nejen v ubytovnách, ale i byty pro rodiny. Ale o tom už právě psala Zerat. (k ekzému se nevyjadřuju, nemáme ho a tak tomu nerozumím) Dnešní doba je svým způsobem krutá, ale zase na druhou stranu nabízí taky hodně možností. Stačí se jen snažit, mít trochu odvahy a netrvat na stereotypech.

Mluvím o lidech, co nadávají na stát, že dává malé podpory, příspěvky a kdoví co ještě, ale sami neudělají nic pro to, aby si sehnali práci. A samozřejmě mezi to nepočítám lidi rok před důchodem.

 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(12.8.2006 21:56:49)
Milado, nevzdám to. Protože říkám, že bydlení se skutečně nechá najít všude a pro každého. (mluvíme o bydlení spojeném se stěhováním za prací)Jiná věc je, jestli ten dotyčný chce, jestli má zájem, případně že mu v tom někdo, něco brání. A je jedno jestli je rok před důchodem nebo ne. To co ho nutí zůstat na jednom místě je už jedno, každý si najde nějaký důvod, když se mu nechce.

Magdaleno, není to sprosťárna, ale fakt. Jaké vy jste zažila příkoří, že se oháníte odsunem sudetských Němců? Nebo to berete tak, že prarodiče, případně praprarodiče byli odsunuti, tudíž vy máte patent na rozum?
Navíc jsem nepsala, že zrovna vy čerpáte nějakou dávku. Byl to jen příklad a ne paní Magdalena sedí ... A nebo jak se říká potrefená....
Stereotyp- to by tady stěhování za prací muselo fungovat už léta, aby se to stalo stereotypem.
Musíte najít "argumenty" někde jinde. Přestaňte být okouzlená sama sebou a žít v minulosti...
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(12.8.2006 22:18:42)
Za předpokladu, že se ostravský zámečník bude chtít živit jako pražský dělník, může pochopitelně využít ubytovnu 2500-3000 Kč/měsíčně, nechat mamku v Ostravě a jezdit jednou za čas domů stopem s vejplatou. Ale na to jsou odvody zaměstnanců a hlavně podnikatelů státní správě soc. zabezpečení tak vysoké, že bych takovou ztrátu kvality života obecně nemohla akceptovat.( a hlasovat pro zrušení podpory v nezaměstnanosti, když ogar z Valmezu klidně může hákovat v drahém Chebu a žít na osmilůžáku, sociálka na patře, rodina v Beskydech)
Rodina nefunguje, předpokládám, že se ti někdo snažil vysvětlit, že tam kde se dá levně solidně bydlet, tak není práce. Divím se, že ty jako liberál to nechápeš, jestliže by to takto snadné bylo, trh by zafungoval, ony ty dávky zas až takové terno nejsou.:)
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(12.8.2006 22:48:14)
Libiku, jsou firmy, které nabízejí i ubytování pro rodiny, celé rodiny a nejsou to jen chudé ubytovny.
A ztráta kvality života? Co to je? Sedět doma na zadku a brát jen tu podporu? Každý den čučet do zdi a přemýšlet o tom, jestli tu práci někdy najdu a z čeho zaplatím to a to?
Příspěvky jsou zatím stále dost vysoké, že se spoustě lidí vyplatí nabízenou práci odmítat a zůstávat doma na dávkách. A to není můj výmysl, ale fakt.
To, že to nefunguje není chyba jen státu, ale i lidí. Češi jsou stále moc konzervativní a lpí na jednom místě a to někdy za každou cenu. Neříkám, že láska k rodné hroudě je chybou, ale někdy je prostě na místě udělat změnu. Obzvlášť živím-li rodinu. Natahovat ruku je tak snadné.

A musím znovu připomenout příspěvek Zerat. Je na něm vidět, že stěhování za prací může fungovat.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(12.8.2006 23:09:25)
Šárko, vidím, že jsi do té představy konzervativních Čechů úplně vnořená.:) Češi rozhodně zhusta nesetí na zadku a nečekají, jestli jim přijde práce poštou. Češi třeba pracují načerno a dávkami si přilepšují, tímpádem jde o umělou nezaměstnanost. Je to možná nemorální, ovšem vzhledem k přebujelosti a drahotě státní byrokracie bych tyto morální soudy nechala stranou. Podpora v nezaměstnanosti je vyplácena 6 měsíců, loni platilo 50% 3 měsíce, 45 % 3 měsíce a potom šlus. V našem státě se málokomu za takové období podaří prodat či koupit byt. (právě jsem řešila, že po dvou letech katastr nemovistostí nezaznamenal změnu vlastnictví) Tvé přátelské ubytovny pro celé rodiny v místě práce bych fakt chtěla vidět.
Ztrátu kvality života jsem popsala, roztržení rodiny, bivakování na špinavých ubytovnách, to je ve většině jediná možnost, jak se postěhovat za prací. Že existují výjimky je možný.Asi se přestěhuji klidně na Kamčatku coby ředitelka mobilního operátora, ovšem fakt nevím jestli to udělám jako šička z Jablonce,nebudu totiž mít prachy ani na ten přesun.
S láskou k hroudám to nemá co dělat, Češi to nedělají, páč to v jejich lokalitě zatím nefunguje:),kdyby to funfovalo, dělali by to, to už jsem říkala.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(12.8.2006 23:38:11)
Nemusíš vyhledávat :o) Je to tak, že člověk může být registrovaný na ÚP a pobírat podporu a zároveň může být oficiálně zaměstnaný, pokud má úvazek menší, jak 20 hodin týdně a mzdu menší, jak polovinu minimální mzdy.

S.+++
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 2:26:34)
Šárko, v českých podmínkách je to v téhle chvíli utopie. City pro někoho, třeba pro Tebe, evidentně nejsou důležitý, a proto vidíš stěhování na druhý konec republiky jako brnkačku. Ale pro někoho city důležitý jsou (a budeš se divit, např. v mé rodině se to bere jako základ slušného vychování). Ve chvíli, kdy je člověk vázán v určité oblasti na určité lidi, ať je to manžel/-ka s dětmi, rodiče, brácha anebo jen opravdu dobří přátelé, nikdy pro něj stěhování nebude žádná brnkačka a nebude pro něj snadné se pro stěhování rozhodnout, resp. pro někoho to je opravdu důvod proč se nestěhovat vůbec či se nestěhovat z okruhu několika málo kilometrů od původního bydliště.
Ano, já osobně se budu stěhovat už potřetí, a to dokonce i do místa, kde možná nebudu tak handicapovaná při hledání místa (ačkoliv moje práce není prvotním důvodem stěhování). Ale nikdy, rozumíš, NIKDY se nebudu stěhovat stovky kilometrů daleko - v mé rodině by se to považovalo za nemorální (a já to tak rovněž cítím): mám tu ovdovělou matku, o ni se musím starat co nejlépe v rámci svých možností, a nějaká eventuální práce není omluvou případného morálního selhání v této oblasti.
Krev není voda. Moje matka ode mne nikdy nemůže dostat tolik péče, kolik si představuje. Ale aspoň nějaký základ si zaslouží - poctivě se snažila mě láskyplně vychovávat - a já cítím jako věc cti jí to aspoň v jistých mezích oplácet.
To je věc, se kterou ve slavné Americe nikdo nepočítá. Tam jsou totiž všichni děsně nezávislí - a rodiče od svých dětí nic neočekávají.
Je to jiná kultura, jiná tradice.
Je mi líto, ale nemůžeš bezmyšlenkovitě roubovat něco, co funguje v jedné zemi, do země jiné bez přihlédnutí na tradice, zvyklosti, city a prožívání jednotlivých lidí a rodin.
Nečetla jsem celou diskuzi. Nevím, jestli ve svém zápalu brojíš i za rozdělování jednotlivých rodin. Můj muž má relativně slušnou práci. Bydlíme nedaleko. Já práci - zatím - nemám. Proč bych já měla trhnout rodinu, která funguje, když je sepjatá, a stěhovat se třeba do Prahy, a manžela s dítětem nechat daleko od sebe? Nefungovalo by to. My patříme k sobě. Doplňujeme se. Máme se rádi a potřebujeme jeden druhého. Nevím, jak manžel, ale já bych nedokázala unést osamělost na pitomé ubytovně stovky km od něj. A syn taky potřebuje i přes týden oba rodiče. Ne, sebezlatější práce mi nestojí za to, abych ohrozila city všech členů naší rodiny. Sorry.
Dodatek. Nebojuji za SVÉ osobní možnosti práce. Já mám ještě rezervy. Dávám příklad, konkrétní, jak to funguje v jiných rodinách, než kterou/-é znáš.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 2:41:37)
Dodám, že něco takového třeba čeká příští generace. Já osobně totiž pociťuju už něco jiného než moje matka - v mých představách je moje stáří postavené na nezávislosti na mém dítěti. Bylo by mi nepříjemné, kdybych se musela potýkat s nesouladem s eventuální vlastní snachou - respektuji existenci nejrůznějších možností, jak žít, a proto vidím jako dost velký problém se shodnout ve dvou různých generacích. Jak to bude doopravdy, to opravdu nevím - nežiju zrovna zdravým životem, třeba ze mne za pár let bude nemohoucí troska a i ta nesouhlasící snacha se bude hodit:o), nicméně ráda bych naplnila svoji představu volnosti pro mé vlastní dítě.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 7:48:09)
Mirko nebrojím za rozdělení rodin. O tom tu nepadlo ani slovo. A že city nejsou pro mě důležitý? Proč? Že svoje rodiče mám ráda i když jsou sto kilometrů daleko? Nemorální se stěhovat? Nesouhlasím. To bych nemohla žít se svým mužem a dosud bych bydlela u rodičů. Právě za ním jsem se odstěhovala těch sto km a nikdo to nepovažoval za nemorální. Ano krev není voda, ale taky to není důvod k tomu, abych zůstávala někde, kde k mému žití nejsou zrovna ideální podmínky. Moji rodiče po mně nic nechtějí, ale ví, že když to bude nutné tak pomůžu a ráda. V žádném případě nepoužívají rovnítko stěhování = nemorálnost. Nezlob se, ale to mi zavání vydíráním.

A zvyk stěhování není jen vymyšleností Amíků.

Milado ano může práci ztratit. Ale můj muž je na tom tak, že práce se nebojí a když to řeknu hodně zjednodušeně tak v případě nouze zajde do prvního obchoďáku a místo prodavače má. Je schopen stát za pultem zrovna jako dělat určitou práci doma na pc. A je to možná naše štěstí, že je flexibilní a naučil se dost věcí a právě proto nemusí dělat jen a pouze třeba tu elektrikařinu.

Stěhování do Dublinu? Proč ne? Moje známá se nedávno stěhovala na Balkán právě proto, že manželovi tam nabídli místo. Možná trochu jiná situace, ale taky by mohla říct, mám v Čechách rodinu a lítat sem dvakrát za rok se mi vůbec nelíbí.

Libiku nemluvila jsem o ubytovnách přátelských k dětem, nýbrž o bytech o klasických bytech.
S prací na černo nesouhlasím a bohužel to ale podporuje to co říkám. Čech raději bude na černo a mít omezení s tím související, plus k tomu pobírat nějaký ten "přivýdělek" od úřadu než aby to řešil jinak.

Nezlobte se na mne, ale fakt bych raději nezaměstnanost řešila stěhováním než prací na černo a nebo tím "čučením do zdi" a litováním se. I když ten kdo by tu nezaměstnanost a s tím tu práci na černo spojenou měl řešit je stát.


Děvčata tohle je debata na dlouhé lokte. To se nikdy nemůžeme dohodnout. :-))
 Šárka 
  • 

: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 7:50:19)
Jinak nejsem stěhovací maniak. Za stěhování ve dvou letech fakt nemůžu.:-) Pak jsem se stěhovala až po devatenácti a pak až po 15 letech. Pravda je, že teď po třech.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 8:45:41)
Šárko, za prací načerno není nechuť se stěhovat. Za pací načerno je zejména to, že potenciální zaměstnavatelé se bojí zaměstnávat (velké množství nařízení, co všechno vůči zaměstnancům musí, naopak zaměstnanci prakticky nemusí vůbec nic... to vše ve velmi nepřehledném balení, že ani odborníci se kolikrát nemohou shodnout, jaké povinnosti vlastně že ten zaměstnavatel má a jestli náhodou už neporušuje práva zaměstnanců...), takže radši ezmou někoho načerno, vůči komu nemají žádné závazky. A další věc, která je za prací na černo, jsou vysoké odvody ze mzdy, takže zaměstnanec si tak přijde na větší peníze, než by dostal oficiálně zaměstnaný.


S.+++
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 8:53:14)
Sylvie samozřejmě není to nechuť se stěhovat za prací nemusí souviset jen s prací na černo. Ale opět to podle mého souvisí s pohodlností některých lidí a taky s tím, že nepočítají s tím, jaké následky to má do budoucna.
A taky je to "vyčůranost" některých lidiček.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 10:01:41)
Šárko, já bych tak rychle nesoudila. Manžel má stavební firmu - tedy zrovna tohle je obor, kde práce načerno kvete. Za prvé - ty lidi jsou (bez urážky) poněkud jednodušší. Většina z našich zaměstnanců má jenom základní školu, někteří učňák. Oni opravdu některý věci nedomýšlej až do konce. Ovšem neumím si představit, že by naši dělníci byli schopní v Praze přes zimu (mimo sezónu, kdy práce je málo a je špatně placená - to se promítá i do výše odměn pro zaměstnance, nemůžeme si dovolit jim platit peníze, které nevyděláme) platit NEREGULOVANÝ nájem a k tomu se ještě najíst, oblíknout. Mezitím co doma si vyžijou z podpory nebo práce načerno, už jenom proto, že nájem platí nesrovnatelně menší. Ostatně, na to už tu tuším někdo upozorňoval - kde je práce, je drahé bydlení... KDyž tak nad tím přemýšlím, tak ono asi i v sezoně pro ně bude levnější mít rodinu doma a v Praze si platit ubytovnu, než celou rodinu přestěhovat do Prahy a bydlet v normálním bytě (na to, abychom si mohli dovolit podnikové byty, jsme fakt malá firma... a docela by mě zajímalo, jak jsou na tom další firmy v našem oboru, protože pokud vím, tak velké firmy obyčejné dělníky vůbec nezaměstnávají a na práci si najímají menší firmy :o/) Další věc - exekuce. Dobrá polovina našich zaměstnanců má na krku různé exekuce (soudně vymáhané půjčky, nezaplacené pojistné a daně z předchozího podnikání...). V praxi to znamená, že ať dělaj jak dělaj, dostanou nějakých pět šest sedm čistého a zbytek jde na splátky. Z toho se žít nedá, zvlášť ne v Praze. KDyž pracujou načerno, zaměstnavatel jim exekuce nestráhává (protože oficiálně od něj žádné peníze nedostávají). Ale ano, já uznávám, že dluhy se platit musí. Jenže ty lidi zajímá, z čeho budou žít TEĎ. Z čeho zaplatí nájem, aby neskončili na ulici, z čeho se najedí. To, že budou mít zaplacený nějaký (pro ně nepodstatný) dluh, je v danou chvíli fakt nezajímá.

Šárko, nejsem odborník, ale domnívám se, že práce načerno kvete právě u takovýchto lidí, kteří zas až tak moc na výběr nemaj. Protože jako oficiálně zaměstnaní budou dostávat v lepším případě stejně, v horším dostanou míň (odvody z mezd), ale bude je to víc stát (na dojíždění do zaměstnání, za dražší nájem v městě s prací).

T9m nechci říct, že s tím souhlasím. Jenom vidím, jak to chodí. MMCH dost z našich zaměstnanců vůbec neumí hospodařit s penězi - musíme jim mzdy zálohově vyplácet průběžně po celý měsíc, protože když je dostali do rukou všechny najednou, stejně je hned utratili, a pak za manželem chodili brečet, že nemají na jídlo a potřebujou půjčit :o/ Jsou to lidi, kteří za prací klidně dojíždí, ale musí vidět finanční efekt. Teď, okamžitý, v tom, kolik jim zbývá peněz v ruce.


S.+++
 mir.3.3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 11:34:17)
DISKUZE OPRAVDU NABIRA GRADY. POKUD VIM ZACALO SE MLUVIT O PRISPEVKU A JEHO VYSI. JE PRAVDA ZE VZDY MAM MANZELOVI POHOTOVOU OTASKU NA PRACI TAK PROC SE NEPRESTEHUJEM? JENZE JEMU SE NECHCE TO RADSI BUDE DOJIZDET , ALE TO JEN NA OKRAJ MAME DVA KLUKY 9 A 6 NA MATERSKE JSEM BYLA CELKEM 8 LET UZ 2 ROKY JSEM V PRACI ASI MAM STESTI. VZDYCKY JSEM ALE CITILA OBROVSKOU NESPRAVEDLNOST KDY JA NA MATERSKE KDY BYCH KLIDNE NA NEJAKOU BRIGADU SLA UZ JEN PRO ZMENU PROSTREDI A CHVILE MEZI LIDMI JSEM MNELA OD 2200- 3500 PRISPEVKU. TO SE STARAME O DETI A RODINU NECUMIME DO BLBA A LIDI Z PRACAKU DOSTALI SKORO 5000 ZATO ZE SE VALI DOMA A NE JEN Z PRACAKU I SOCIALKY KTERA JIM TO DOPLACELA DO MINIMA PROTOZE PRACOVALA JEN JEHO MATI MAJI VYSOKE NAKLADY NA BYDLENI TAK TO DOSTALI. DOKONCE JSEM ZACLA UVAZOVAT O TRETIM DITETI (TREBA BY TO BYLA HOLKA) IKDYZ BYDLIME V 2+1 RIKAM ZE DOBRYCH LIDI SE VLEZE HODNE A UVAZOVALI JSME O NECEM VETSIM KDYZ JSEM SE DOZVEDELA ZE PRISPEVEK ZVEDNOU VELICE MNE TO POTESILO PROTOZE PLAT MAM O 5000 VETSI A IKDYZ TO ROZDIL JE TAK UZ NE TAK PROPASTNY TAKZE BY TO NEBYLO TAK ZNAT.
A JINAK K PRACI A STEHOVANI PODLE MNE KDO CHCE PRACOVAT A NE VALET SE DOMA TAK SI PRACI VZDYCKY NAJDE
 mamča 4 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 12:33:30)
Milá Šárko,
musím se tě zastat, protože argumentuješ věcně, bez urážek a vystupňovaných emocí (což se o některých zúčastněných říct nedá). Jsi samostatný, sebevědomý člověk, který si uvědomuje, že zodpovědnost je pouze na něm. Že je schopný se o sebe a rodinu se postarat vlastními silami. Tvé řešení je správné.

Je však mnoho lidí, kteří si opravdu sami nepomůžou. Myslím teď na samoživitelky, které mají malé děti, vyživné neviděly několik let, babičky mají daleko, bydlí ve státním bytě, který se nedá prodat a koupit jinde jiný, žijí na životním minimu a ven z tohoto začarovaného kruhu se dostává velmi těžce. Sama jsem to prožila. Pak ti pomůže nejen snaha hledat dobrou práci,odvaha něco změnit, ale hlavně obrovský kus štěstí. Vím o čem mluvím, teda píšu.... Proto mi jsou cizí soudy, že všichni můžou... Nemůžou, věř mi...
mamča
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 13:34:54)
Milá Mamčo, díky za snahu o pochopení. Zase tak prostá emocí jsem nebyla, ale snažím se to ukočírovat. Ne vždy to dokážu.

Taky jsem zažila neplacení výživného, ale snad právě protože jsem měla štěstí tak jsem z toho kruhu venku a to i díky tomu, že mám svého nynějšího muže.

Víš, hlavně jsem psala o těch lidech co tak nějak svoji rodinou situaci mají v normálu.

Proč jsem vstoupila do této diskuze.. je tu spousta hlasů co nadává na rodičák, že je nízký, na důchod, že se zase zvyšuje. A tak nějak lidi nechápou, že se musí postarat sami o sebe. Nejsem tak bezcitná, bez vazeb na rodinu a rodnou hroudu jak se tu snaží někteří naznačit, ale prostě jsem pochopila, že se o sebe musím postarat sama. Nikdo mi nic nedá zadarmo a nic není zadarmo. Se třema dětma je to někdy dost krutý. Ale mám co jsem chtěla a tak se musím snažit.

To jak tu vysvětlovala Sylvie práci na černo je taky jeden z důvodů proč lidi nadávají. Pracují na černo, mají sice teď víc peněz, ale co pak? Co v důchodu? Bude-li tedy vůbec nějaký. Říkám si, že teď jsem právě ve věku, kdy se můžu uskromnit já, mám zatím sílu pracovat, případně z čeho šetřit (nejen na důchod), tak to musím dělat teď a ne v důchodu a pak zase nadávat. Ale to je začarovaný kruh a nevyřešíme teď a tady.

Tak a teď udělám radost Miladě a možná všem ostatním oponujícím - dobrá neplatí to pro 100%, ale pro 90% lidí. Ale níž už nejdu. A basta :o))
 Šárka 
  • 

Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 19:23:19)
Milado, v první řadě jsme se bavili o nemakačencích co sedí doma a nadávají na to, že stát škrtí kde může (nezvýší RP) a sami nic neudělají pro zlepšení situace. Natahujíí ruce a nadávají všude možně, hlavně na netu. Nadále budu tvrdit,to co na začátku - většina práce schopných lidí si práci může najít. Chce-li.
Ty jsi začala vymýšlet extrémní případy a trvala stále na vysvětlení jedné věty, vytržené z celého příspěvku. Ale budiž. Ať máš radost. :-))

 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 12:12:35)
No, Milado, to bychom se asi potkaly na hranicích :-(
 Marketa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 12:26:30)
Mirko, kdybys mela partnera z druhe strany republiky (nebo sveta), tak se jeden z vas MUSEL prestehovat, pokud byste chteli zit spolu. Nebo byste se prestehovali oba nekam na pul cesty. Nema to nic spolecneho se slusnosti. Nekdy proste neni mozne prozit cely zivot na jednom miste. Navic si myslim, ze je dobre trochu ty geny promichat a ne se vzajemne zenit v ramci jedne vesnice/okresu :-)
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 14:42:52)
Mirko,
ty to tu popisuješ skoro jako kdyby stěhování za prací znamenalo něco jako stěhování pro svoji potěchu a za svým koníčkem.

Za prací se přeci lidé často stěhují z existenčních důvodů, aby zajistili svoje rodiny a svoje DĚTI. Zanechat v původním místě staré rodiče nebo ovdovělou matku sice není příjemné, ale ti rodiče nebo ovdovělá matka jsou přeci svéprávní jedinci a předpokládejme, že jsou schopní se o sebe postarat sami (pokud nejsou, je to diskuse o něčem jiném). Kdo ale není svéprávný a je odkázaný na nás, jsou naše děti.

Já bych pro změnu zase NIKDY nepostavila potřeby svých rodičů nad potřeby svého dítěte a připadalo by mi když ne nemorální, tak přinejměnším smuné, kdyby to snad moji rodiče ode mě očekávali.
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(11.8.2006 17:21:48)
Šárko, trochu se sem vmíchám - ohledně stěhování. Když o tom uvažuji, že budu mít své vlastní bydlení - myslím tím např. dům, tak i když ztratím práci, nebudu se za ní nikam stěhovat. Jednak - bydlení mám skoro zadarmo, když prodám svůj dům třeba na vesnici, nezískám ani tolik, abych si mohla koupit třeba by v Praze. A pak - já za sebe - ztratím svůj domov, mám svá místa, vzpomínky, nemohu to opustit. Někdo prostě zapustí kořeny a nemůže odejít a někdo je do světa. To máš jako se stromky - některý přesadíš a je fajn a některý tím zabiješ. Raději bude živořit, tak kde je a kde má jistotu, že má šanci přežít, ale po vykořenění ho zabiješ určitě.
Proč myslíš, že takový člověk zaslouží opovržení. Opravdu - snadný závěr.
 Zdena 
  • 

STĚHOVÁNÍ A DĚTI 

(13.8.2006 14:21:59)
ano děti poznají nové kamarády nové prostředí....jak já tohle nesnášela..naši se stěhovali za prací cca 6x a musím říct, že jsem to jako dítě nesnášela..nikde jsem neměla ty "správné" kamarády, znovu a znovu pronikat do "cizího" kolektivu, znovu cizí prostředí..no nebylo to alespoň pro mě nic moc a to si pamatuju i ty školky, prostě, když si na to vzpomenu trochu mě mrazí v zádech .. a to ne že bych se neuměla seznámit, nebo byla zakřiknutá, jen jsem děsně záviděla ostatním, že se nemusí nikam stěhovat, že můžou spolu blbnout na stejným sídlišti ve stejné partě...pohled "stěhovavého "dítěte - ne budu se snažit své děti tomu vystavit jen v krajní nejkrajnější nouzi, dokud to jde nechám je u rodiny, na stejné škole...
 zerat 


Re: Re: Stěhování za prací... 

(12.8.2006 0:29:27)
Ahoj holky, možná přicházím už pozdě, ale... Já osobně taky nejsem zastáncem tohoto sociálního systému... ale to tady doslovně řešit nechci.
Já jsem taky zastáncem stěhování se za prací ;-) Takže Šárko, souhlasím s Tebou - dá se říct ve všem již řečeném.
Když jsme se s manželem před "x" lety vzali, tak jsme si taky mysleli, že naším domovem bude kraj, kde jsme se oba narodili a kde jsem vyrostli. Peněz bylo na žití docela dost, ale když se nám narodilo dítě najednou nám byl výhodně pronajatý byt 40m2 malý a ceny v onom krajském městě, kde jsme bydleli taky nízké nebyly a i finančně jsme začali dost strádat - přeci jen dítě něco stojí...
Zkusím trochu zestručnit... všechno se to událo dost rychle: šlo to ráz na ráz, když se manžel jednoho dne vrátil z jednoho soustředění,s tím že dostal nabídku práce 300 km daleko v jiném kraji... Já z toho byla nejdřív hotová, že budeme tak daleko od rodiny a že nás bude stát nájem o polovinu víc... Manžel byl ale pro tu práci vyloženě zapálený a řekl mi, že on to vnímá jako velkou šanci a že by nám to mohlo v budoucnu pomoci...
Takže jsme se během 2 měsíců odstěhovali... do lepšího, většího bytu a mám manžela, který miluje svoji práci, protože si ji vybral. Naší dceři se tady zlepšil atopický ekzém; já jsem na rodičovské dovolené... Nebudu zapírat, že si občas nepobrečím za rodnou částí ČR, ale tady jsem doma :-) Do práce zřejmě hned tak nepůjdu, protože beru pořízení si dítěte za zaměstnání ze všech nejdůležitější - ale nevnucuju to nikomu dalšímu ;-)
Oproti všem naším očekáváním jsme letos(po dvou letech od přestěhování se) pořídili vlastní 3+1 - 82m2 za docela vysoký peníz. Sice na hypotéku ale máme vlastní bydlení. Kdyby jsme zůstali bydlet v našem rodném kraji, tak k takovémuhle bydlení máme ještě hoooodně daleko, protože s přestěhováním jsme byli donuceni vymyslet spoustu věcí, jak si přilepšit (přišlo na podnikání) a v běhu věcí se otevřelo pár nových možností... takže byť mám manžela učitele na VŠ bídu s nouzí nedřeme a od mého muže nikdy stížnost na plat učitelů neuslyšíte, protože prý věděl do čeho jde- platové tabulky jsou volně přístupné na netu...a přeci nebude teď nadávat na to, co si vybral... - teda díky hypotéce a leasingu... na růžích ustláno nemáme, ale řekla bych, že přestěhování se za prací nám maximálně pomohlo a donutilo nás se začít starat ne čekat, že se o nás někdo postará. Navíc byť máme vlastní bydlení, nikde není napsaný, že se za čas nebudeme stěhovat za prací zase... Je spousta firem, které nabízí k práci i ubytování, příspěvek na bydlení, podají pomocnou ruku ke shánění bytu... Vycházím ovšem ze stavu, kdy je živitelem rodiny cílevědomý muž, který se umí postarat o svoji rodinu... Taky upozorňuji, že nikým neopovrhuji ;-)
 Margot+1 


Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(12.8.2006 9:34:01)
Tak koukám, dámy, že jste se velice rychle dostaly k (pardon) ušmudlaným domácím počtům. Ale já jsem tady psala o tom, že stěhovat se za prací je nesmysl vzhledem k domovu (vesnici, městu, krajině, lidem), který jsme zdědili po předcích. Ani sama sebou okouzlená Šárka, která se tak nadšeně stěhuje za žvancem, mě, rodilou Suděťačku třetí generace (babička ve čtrnácti letech zdrhala před Hitlerem do vnitrozemí), nepřesvědčí o tom, že stěhovat se z místa, kde člověk vyrostl, přinese dlouhodobé (!) dobro (manželova dědu odsunuli).
 Margot+1 


Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(12.8.2006 14:59:43)
Milado :-),
máš pravdu, že debaty se tu točí stále dokola a dost často to končí i nadáváním :-D. Přesto mi připadá důležité občas vyjádřit názor, který jde tak trochu proti mainstreamu a nepapouškuje stereotypy a mýty. Stěhování za prací je podle mě typickým příkladem takového mýtu. Vidím, že děláš totéž. Zlom vaz.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 2:45:55)
Koukám, holky, že diskuse nabírá grády a obě strany už vytáhly všemožné extrémní příklady, aby si uhájily svoje pozice.. :)

Hmm, stěhování za prací..

Jsem dítě rodičů, kteří se stěhovali několikrát (ať už za prací či z jiného důvodu - do mých 19-tin celem 4x), tak mi stěhování za prací připadá jako přirozená záležitost. Ale vidím, že to je téma, které vzbuzuje docela emoce.. :)

Magdaléno, proč mítus? Neoponuji, že chtít po starším člověkovi, aby se přestěhoval, je nelidské. Že rodina s dětmi, která žije finančně "na doraz", těžko pokryje dodatečné výdaje spojené s přestěhováním a požene se kamsi za prací do nejistoty.

Ale proč si mladý člověk (pokud možno bez závazků), který nesežene práci ve své rodné obci, nemůže sbalit svoje saky paky a jít zkusit štěstí jinam??
(A že jich takových znám, co se z rodné vísky nemohli hnout.)

Jo, a ten argument o žoldákovi, který se stěhuje za prací, a je mu jedno, zda má v CHKO chemičku, je hodně zjednodušený - že, Magdaléno?
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 12:19:49)
Milado, říká ti něco škola, školka nebo předškolní zařízení? To už jsou docela rozšířené zařízení po celé republice a dokonce i na venkovech.:o)
Ale vážně neodvolám to. :-) Už proto, že si skutečně myslím, že valná většina práce schopných lidí by práci našla, kdyby ji skutečně hledala a skutečně chtěla pracovat. A s tím i souvisí bydlení.

Stěhování dávat do souvislosti s morálkou,mi připadá absurdní. I kdybych se stěhovala za prací x km daleko tak to s morálkou nemá co dělat. Rodinné příslušníky nebudu mít o nic míň ráda. Možná je míń uvidím, ale i to není jisté. Jsou lidi, co bydlí vedle rodičů a vidí je míń než já ty svoje co jsou stovky km daleko.

 Zita + JDA 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 13:08:40)
Šárko - jen technický dotaz, co když bydlím ve dvougeneračním domku u rodičů - který patří rodičům - důchodcům. Co potom? Rodiče domek neprodají - úspory jsi většinou do domku vkládala i ty - co pak?
Nebo bydlím ve státním bytě? To potom na bydlení někde jinde moc peněz není. Taky je otázka, jestli mě někde, kde je té práce víc přijmou, když tam nemám zatím bydliště?
A k tématu školka a předškolní - ty jsi ještě neslyšela o problému s umístěním dětí do školky - většinou míst moc není a umístit dítě v průběhu roku do školky je skoro nad lidské síly? Nemyslím tím soukromé školky. Na tu soukromou většinou moc peněz nemáš, zvlášť pokud se stěhuje nějaký dělník.


 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 13:42:11)
Hele, Milado,
a nechceš radši na tu připraštěnou větu, "ze prestehovat za praci se muze 100% lidi v CR a nikomu to nebude cinit problem", hodit bobka? :)) Autorka ji stejně zřejmě neodvolá :)

Já si tedy mimochodem taky myslím, že se za prací může přestěhovat více lidí, než to v ČR je zvykem a spíš mě pobavila Magdalena, která nám tu tvrdila, že žoldákovi, který se věčně stěhuje za korunama, je vuřta, že mu za humny chátrá kostelík apod.
S rodiči jsem se stěhovala 4x, s manželem jednou (v podstatě taky za prací), a naopak nás, věčné "nováčky", tyto a podobné věci (smetiště na kraji obce, chátrající kostelíky, poničené kapličky, zrzavé smrky a zničené lesy) byly do očí jako první. Ti, co tam žili, už to tak neprožívali - vídali to denně a nevzrušovali se tím.

Zájem o okolí přece není dán zakořeněností v místě?? Jde tu spíš o výchovu, o vztah k přírodě, historickým památkám nebo o úplně normální estetické cítění a o to, že člověk chápe, že jeho svět nekončí tam co dveře bytu a že se tedy má starat o to, co se tam dál děje.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 13:44:52)
Pardon, teď jsem si všimla, že již bylo odvoláno :))
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 13:49:30)
Ivule, to je odvolávám co jsem nikdy nenapsal. :-)

Ale většina stejně může....:-))
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(13.8.2006 13:47:31)
Ivule, už jsem tu připraštěnou větu pro klid na rodině, co bych pro rodinu neudělala že? :-) , odvolala.
Navíc nikdy jsem neřekla, že 100% nýbrž většina.

S tvým příspěvkem týkajícím se zájmu o prostředí v němž žijeme souhlasím. Na těch již několikrát zmiňovaných 100 procent. :-)
 R.,chlapeček 5 let + mimi na cestě 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(14.8.2006 18:49:49)
S tím souhlasím. Není to jen tak stěhovat se za prací.. My jsme se stěhovali,ale museli jsme hodně šetřit a ještě více obětovat... Peníze jsou jeden z mnoha důvodů. Manžel propásl synovo první kroky,slova atd. Viděl ho jak z rychle jedoucího vlaku..
A téměř vždy je to spojené s hypotékou a na tu si každý dovolit nemůže.
 Kačka 
  • 

Re: Magdaléně R 

(13.8.2006 15:07:22)
Žila jsem přes čtyři roky ve Francii a vím velmi dobře, že své kořeny mám v Čechách, s tím souvisí i to, že tu žijí mí rodiče a kamarádi, mám tu vzpomínky z dětství... Zároveň všem přeju trochu přesazení z místa, které mají rádi, protože to člověka nesmírně obohacuje. Taky razím heslo: Všechno jde, když se chce. A mim ochodem, v době, kdy jsem ve Francii žila se tam prý dle údajů v novinách lidé stěhovali v průměru jednou za čtyři roky. Namyslím naprosto, že jde o nějaký mýtus, spíše o budoucnost. A zároveň nesouhlasím s tím, že ti, kdo se stěhují, musí nutně trpět po citové stránce. Je to i o pružnosti a otevřenosti... to nemyslím agresivně, spíš mám pocit, že jde tak trochu o pozůstatek bývalého režimu.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(12.8.2006 11:06:37)
Milá Magdaleno, okouzlená sama sebou jste tu maximálně vy. Oháníte se zde odsunem se kterým nemáte už vy absolutně nic společného a děláte z toho něco, před čím bychom my, měli padnout na zadek. Tak to ani omylem.

Že se nadšeně stěhuju za žvancem? Nadšeně to není, ale zvhledem k tomu, že jsem si pořídila děti, tak se o ně musím postarat a nejen řvát, oni nám nezvýší mateřskou. Nebudu sice sedět na prdeli někde v Sudetech a hrát si dlouhodobě na chudinku a připomínat ještě po sto letech, že tam mám kořeny, ale budu mít postaráno o děti a o rodinu. Z křivdy a kořenů se nenajím.
 Margot+1 


Re: Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(12.8.2006 14:28:42)
Co má být tohle za sprosťárnu? Kdo jiný má mít s odsun-ováním víc společného než já? A kde jste si, milá Šárko, přečetla jedinou mou zmínku o tom, že bych kdy čerpala jakoukoliv sociální dávku? Spíš mám dojem, že takhle to vypadá, když někomu dojdou argumenty.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(12.8.2006 11:22:21)
Zerat, konečně někdo kdo mne pochopil. Napsala jsi to výstižně a sama jsi příkladem, že stěhováním za prací lze kolikrát vyřešit situaci i bytovou.
 Mary 
  • 

Re: Re: Re: Re: Stěhování za prací... 

(14.8.2006 14:37:46)
Myslim si, ze cilem take neni, aby se vsichni sestehovali do velkych mest "za praci", aby tato mesta, ktera nejsou pro mlade rodiny s detma pro zivot nejprivetivejsi, jen rostla v objemu betonu ... Takze prece jenom jsem zastancem vytvareni pracovnich mist v regionech a prispivani na solidni zivot i jinde, protoze, jak se odtud vystehuji rodiny s detmi, tak zbudou skanzeny s cyklostezkama. Podpora regionu je proste soucasti vyspelych socialnich statu. A to sdeluji jako pracujici matka s detmi v Praze, a neni mi lito penez odvedenych z meho nadprumerneho platu. Proto take nesouhlasim s obvinovanim jedince z obce chudsich regionu, ze "sedi doma a neni ochoten se stehovat za praci." Tato problematika je slozita, samozrejme opet nez davky je lepsi aktivni politika zamestnanosti atd. Ale nepracujme pouze s vse resicim heslem "stehovani se za praci"
 Saša 
  • 

Re: ocenění matek 

(10.8.2006 16:49:04)
Tady jde taky o to, že si většina lidí myslí, že když se zvýší rodičovský příspěvek, tak naše hnědé spoluobčanky budou rodit účelově pro peníze. Ale oni o ty příspěvky zase dostanou menší sociálku. Takže ve finále je to tak, že oni si zůstanou na svém, ostrouhají jen matky, které doteď pracovaly.....taky zajímavé pojetí spravedlnosti.
 Karla 
  • 

Re: Re: ocenění matek 

(10.8.2006 17:05:00)
To se pletes. Rodicovsky prispevek nezavisi na tom, zda zena nekdy pracovala, pletes si to s materskym pripevkem.
 Saša 
  • 

Re: Re: Re: ocenění matek 

(10.8.2006 17:12:23)
Vždyť tak to myslím. Já když teď půjdu na mateřskou, tak mi půl roku půjde mateřská z platu, ale pak spadnu na rodičovský příspěvek, ať už bude v jakékoliv dnes diskutované výši. Kdežto hnědá spoluobčanka na sociálních dávkách bude pořád na těch stejných penězích. Takže se nepletu, spíš jsem to možná špatně podala. Tudíž mě po půl roce nezbyde než odstavit dítě od kojení a jít pracovat, aby jsme si jakž takž udrželi normální životní úroveň.
 Tina 
  • 

Pokutu na ně! 

(10.8.2006 15:45:23)
Za každý zákon a rozhodnutí (a nejen o rodičovském příspěvku), které poslanci uzákoní a poté zase zruší nebo okamžitě novelizují bych jim dávala pokutu, snížila plat nebo jiný postih. Vždyť je to špatně odvedená práce!
 Stáňa B. 
  • 

Nejde o slib 

(10.8.2006 16:15:43)
Co mě nejvíce naštvalo, že nejde o nějaký předvolební slib, ale že se takto může mluvit o zákonu, který prošel všemi procedurami a byl již podepsán prezidentem. Jakmile se takto začnou zpochybňovat již přijaté zákony (NEDÁVNO přijaté), v jakém kocourkově to žijeme? Ale jak jsem již uvedla, také doufám, že zůstane jen u řečí a ten vyšší rodičák bude.
 Pavlína 
  • 

Stejně nám nakonec NIC nepřidají... 

(11.8.2006 11:58:13)
...a říkala jsem to hned. Já mám 18ti měsíčního syna a MUSÍM (a díky Bohu a svému zaměstnavateli, že MŮŽU) chodit na poloviční úvazek do práce. Protože jinak bychom hypotéku neutáhli. Bohužel...
Nechápu, jak někdo může vypustit věty typu "Děti si mají pořizovat ti co na ně mají, co mají na to je uživit". Poslouchám dokola řeči o tom, jak to dnes máme jednoduché, jak nemusíme prát plenky, jasně.... v pohodě... máme to snazší. Jenže dřív dostali novomanželé byt, novomanželskou půjčku a hurrrrááááá - jdeme rodit děti. Dneska počítáme jak pitomí každou korunu. Další příjemné zpestření - stát nám dovolil chodit do práce při rodičovské dovolené a přivydělávat si - opět hurrráááá, tentokrát z naší strany. A ouvej - kdo nám pohlídá? Kdo nám tu práci dá? Kdo se mě ptá, jak doma pak doženu ty hodiny co musím být v práci? Nikdo mi mezitím nevypere, neuvaří, neuklidí... to dělám pořád.
Slíbili nám že nám přidají. V tu chvíli si člověk možná říkal - dobrá, to bude fajn. Nemusíme se bát si pořídit dítě druhé, třetí. Po Novém roce nám tu iluzi určitě vezmou. Nebo spíš mnohem dřív...
Spolehnout se můžeme asi stále jen sami na sebe. A ať se na mě nikdo nezlobí, 7500,- pro mámu, která se zodpovědně stará doma o děti a věnuje se jim tak jak je potřeba, vychovává z nich slušný občany tohohle státu, to by fakt neměl bejt žádnej luxus.
Jak chtějí - zvednout porodný byl skvělej tah. Kolik sociálně slabých lidí bude rodit jako o závod a strkat děti do kojeneckých ústavů?
Jsem fakt na.... :-(
 nika,4 děti věk-16,7,2 roky a půlroční. 
  • 

sliby chyby..zjistily že by si nemohli dát 14 plat vyžírkové. 

(14.8.2006 20:14:15)
Byla to lež od samýho začátku.Potřebovali aby lidi volili.před volbama toho naslibují ted by se měli všichni stydět.Nemám nic proti důchodcům,ale důchody se stále zvedají a rodičáky nic.hlavně že stát chce pořád porodnost,myslejí si že když zvedli porodné tak že je to nějakej zázrak?Však on jim spadne hřebínek až budou další volby myslím že ted už jim málokdo uvěří.á osobně bych si to s jedním z nich vyměnila a taky bych se za ty peníze co berou šla do senátu vyspat.Jo to by byla pohoda.At si stahnou platy samy sobě.oni jsou jen ti co na nás vydělávají.Jak by řekla moje babička DARMOŽROUTI.Lidi já nemám ani slov na takovy ...nemůžu to ani vyřknout.Jen kdybych měla možnost tak bych jim naplivala do tváří.Nejnižší plat je přece kolem 7000,kč.ne???a my za práci 24 hod.deně 7 dnů v týdnu nepřetržitě pracujeme za 3600,kč.To je hanba pro ČR.At se náš stát za tohle stydí!!!!! At s takovym platem 3600, skusí nějakej ten POSRANEC,PARDON POSLANEC VYŽÍT.
 Pavlína 
  • 

Stejně nám nakonec NIC nepřidají... 

(11.8.2006 11:58:44)
...a říkala jsem to hned. Já mám 18ti měsíčního syna a MUSÍM (a díky Bohu a svému zaměstnavateli, že MŮŽU) chodit na poloviční úvazek do práce. Protože jinak bychom hypotéku neutáhli. Bohužel...
Nechápu, jak někdo může vypustit věty typu "Děti si mají pořizovat ti co na ně mají, co mají na to je uživit". Poslouchám dokola řeči o tom, jak to dnes máme jednoduché, jak nemusíme prát plenky, jasně.... v pohodě... máme to snazší. Jenže dřív dostali novomanželé byt, novomanželskou půjčku a hurrrrááááá - jdeme rodit děti. Dneska počítáme jak pitomí každou korunu. Další příjemné zpestření - stát nám dovolil chodit do práce při rodičovské dovolené a přivydělávat si - opět hurrráááá, tentokrát z naší strany. A ouvej - kdo nám pohlídá? Kdo nám tu práci dá? Kdo se mě ptá, jak doma pak doženu ty hodiny co musím být v práci? Nikdo mi mezitím nevypere, neuvaří, neuklidí... to dělám pořád.
Slíbili nám že nám přidají. V tu chvíli si člověk možná říkal - dobrá, to bude fajn. Nemusíme se bát si pořídit dítě druhé, třetí. Po Novém roce nám tu iluzi určitě vezmou. Nebo spíš mnohem dřív...
Spolehnout se můžeme asi stále jen sami na sebe. A ať se na mě nikdo nezlobí, 7500,- pro mámu, která se zodpovědně stará doma o děti a věnuje se jim tak jak je potřeba, vychovává z nich slušný občany tohohle státu, to by fakt neměl bejt žádnej luxus.
Jak chtějí - zvednout porodný byl skvělej tah. Kolik sociálně slabých lidí bude rodit jako o závod a strkat děti do kojeneckých ústavů?
Jsem fakt na.... :-(
 Večernice 
  • 

Re: Stejně nám nakonec NIC nepřidají... 

(11.8.2006 16:27:45)
Dřív dostali novomanželé byt? Moji rodiče žádný byt nedostali a mateřská tenkrát ani neexistovala. A ted´ když mají před důchodem, tak i ten jim spousta lidí bude závidět, jak vidno z těchto diskuzí. :-(((
 Pavlína 
  • 

Re: Re: Stejně nám nakonec NIC nepřidají... 

(11.8.2006 19:50:04)
Ne závidět... Jsem přesvědčená, že by měl stát být stejně "milý" k důchodcům i k maminkám. To je všechno. Já sama si myslím, že naši rodiče by si u zasloužili jít do důchodu... a kdo ví kdy se dočkají. Jen nechápu, proč se někomu zdá zbytečné, aby stát podpořil mámy s dětma. Negeneralizovala jsem to. Tvoji rodiče třeba byt nedostali. Mateřská nebyla. Na druhou stranu - když už teda šla máma v půl roce dítěte do práce, aspoň mohla dítě dát do jeslí. U nás v podhorským městečku takovýho NIC neexistuje. Ale já se nerozčiluju... mám zdravý ruce, nohy, a mám ochotný lidi kolem sebe, který mi pohlídají dítě, když jdu pracovat.
 LenkaKT 


Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(10.8.2006 17:43:10)
I když jsem sama zrovna v 9. měsíci těhotenství a když zákonem zvýšili mateřskou, už jsem těhotná byla, přesto mě to jen rozčílilo. Proč? Protože státní rozpočet je už tak v deficitu a plošné navýšení dávky bez hledání úspor někde jinde je prostě vyhazování peněz a zadlužování nás všech.
Ne, díky - to raději budu hospodařit s těmi 3.500 měsíčně, nebo kolik byla mateřská dřív. Ano, je to příšerně málo, s tím souhlasím. Ale dokud nebudou reformovány veřejné finance, dokud nebude důchodová reforma... Plošné zvyšování jakýchkoliv dávek povede jen ke zvyšování schodku rozpočtu, dluhu ČR a tím potažmo nás všech. Jen za letošek nás každého stát zadluží asi 30.000 Kč!
Takže jinými slovy: tu vyšší mateřskou jednou stejně všichni zaplatíme - když ji nedostaneme teď, v budoucnu budeme platit méně.
Souhlasím s názorem, že lepší by byla vyšší odpočitatelná položka. Dále si myslím, že je nutné, aby stát podporoval jesle a mateřské školy, kterých je kriticky málo, navíc jsou dost blbě otevřené jen do 16 nebo 17 hodin, což je s normální pracovní dobou dost neslučitelné. Myslím si, že je nutné podporovat alternativní formy zaměstnávání maminek od malých dětí (částečné úvazky, vyšší podpora pro OSVČ pro práci doma apod.).
Ale pouhé plošné navýšení mateřské problémy mladých rodin nevyřeší, naopak do budoucna mnohem víc problémů přináší.
Takže já osobně budu spíš ráda, když to navýšení zase zruší.
Jasně, je to nespravedlivé, zvlášť vůčei těm ženám, které pracují nebo podnikají. Jenže život prostě spravedlivý není a nikdy nebude.
Čím méně bude stát přerozdělovat a čím méně nás bude všechny zadlužovat, tím to bude jednodušší.
 Petr 
  • 

Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(10.8.2006 17:45:21)
Naprostý souhlas s Lenkou KT.
Není co víc dodat.
 uja 
  • 

Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(10.8.2006 18:52:52)
tak to já zas nesouhlasím.Mám dvojčata a těch ubohých 3500 kč na 2 děti je bída!Ono je to bída už na 1 détě,ale zkus mít dvojky a pak si mluv!
Manžel vydělává ani ne 12 000 měsíčně a kdybychom zůstali jen na těch 3500 kč tak ani netuším jak bychom vyšly!už ted je to katasrofa a to šetřím kde se dá, počítám korunu,abychom vůbec vyšli..

je pravda, že se zadlužujeme zase do budoucnosti,ale já si myslím, že náš stát už je tak zadluženej a zkorumpovanej, že se budeme zadlužovat dál a dál..Ať s vyšší mateřskou nebo s nižší.
Toť můj názor!
 macy,4dcery 


Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(10.8.2006 20:30:07)
těch 3500 není pro děti, ale pro zajištění potřeb matky, pro děti jsou přídavky a sociální příspěvek. ne že by to bylo k něčemu jinému než k smíchu, to jen tak pro upřesnění.
 Katka 1 chlapeček 
  • 

Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(10.8.2006 20:03:59)
Ani já nesouhlasím.Jsem rok na mateřské a i když jsem vždy uměla šetřit i z mála nyní je to opravdu zoufalé.Je vidět,že si Lenka ještě nezkusila ani jeden měsíc vyjít s takto ubohou sumou.Ovšem pokud tvůj manžel nevidělává horentní sumu.Potom věřím,že jsi ochotna zahodit 7500 a nechat si ty 3500,což bude zřejmě jen na tvou potřebu.Ale my jsme normální rodina,kterých je asi většina a každá maminka na mateřské,pro kterou jsou 3500 peníze,bude vděčná za jakékoliv přidání.Ty řeči,že to jednou ponesou na svých bedrech naše děti slýchám už od dětství,ale já chci udělat DNESKA svým dětem krásné dětství a nemíním se koukat jak si ti nahoře všichni hrabou a abych měla taková siláská gesta jako že at si ty peníze nechají???Zkus jeden jediný rok žít z těch peněz a pak napiš,že ty peníze nepotřebuješ,ale ted vážně si to zřejmě ještě neumíš představit.A to nemyslím,že krásné dětství se dá koupit za peníze.Jen jde o to nebát se každý den co si můžem koupit a dovolit,ale raději tuto energii věnovat těm malým a to se za peníze stejně koupit nedá.
 LenkaKT 


Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(10.8.2006 20:55:53)
Mňo, nečekala jsem, že můj názor bude populární, takže díky Petrovi.
K výtkám: rozhodně se jen se 3.500 měsíčně vyjít nedá. Rodina s dětmi má rozhodně nižší standard, než rodina bez dětí. Že průměrná rodina s dětmi žije z ruky do huby, o tom taky nepochybuju, nežiju na měsíci, ale na malém městě. Před mateřskou jsem měla podprůměrný příjem a můj manžel učí na VŠ. Jeho základní plat by nám nedal ani nájem, takže se musíme ohánět různě a pracovat docela hodně. Moje mateřská bude rozhodně znamenat propad rodinných financí, jako v každé rodině. "Díky" tomu, že jsme na dítě docela dlouho čekali, máme něco našetřeno.
Můžeme taky diskutovat, že je směšné, že stát odměňuje náročnou práci ženy - matky pouhými třemi tisíci. A že se tak zvyšuje závislost ženy na partnerovi. To je všechno naprostá pravda. Jenže nic z toho pro mne nevyváží argument, že zvyšovat státní výdaje BEZ SMYSLUPLNÉ reformy rozpočtu je ještě mnohem horší a přinese mnohem horší důsledky.

Copak nechápete, že když nám teď dá stát do ruky víc peněz, na které si ovšem někde půjčí, aby nám je mohl dát, že to v budoucnosti zaplatíme i s úroky? To je ten problém. Státní rozpočet má schodek, což lidově znamená, že stát utratí víc, než co vybere. Kde bere na to víc? Vydává obligace a půjčuje si. Nic z toho není zadarmo, takže příští rok výdaje státního rozpočtu stoupnou o úroky z těchto půjček.
Reálně: vyšší výdaj na mateřskou se projeví tím, že se prostě jinde bude šetřit - třeba v penězích na školství, zdravotnictví, silnice, co já vím. A zvýší se daně. Takže až po té vyšší mateřské nastoupíme do práce, budeme na daních postupně splácet, co nám stát dal.

Že mají důchodci víc, než matky na mateřské, tím se netrapte - protože znovu - bez reformy rozpočtu budeme my mít v důchodu asi 2 tisíce měsíčně... ;-)

Vážně nechci schazovat situaci rodiny s malými dětmi, není ideální. Ale prostým rozdáváním peněz bez systémového řešení je to fakt všechno jenom horší.
 uja 
  • 

Re: Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(10.8.2006 21:09:16)
promiň,ale já tomu opravdu nerozumím.ty opravdu nechceš zvášení rodičáku?To nechápu, nezlob se na mě..Ono je jednoduché říkat to teď, když za tu bídu ještě nemusíš nakupovat, šatit a živit, počkej za chvíli(pokud to ještě zažiješ) jaké to je vyjít s tou almužnou.Problémy v politice jsou, byly a budou a tím, že ty ted sice pěkně mluvíš, že bys radši pobírala těch 3500 kč,ale nikdo neví, co bude za rok, za 2 roky, oni ty peníze sice vezmou z něčeho jinýho,ale bude se zdražovat pořád, ikdyž nám zvýší nebo nezvýší mateřskou.A to je ten problém-příští rok se má opět zvedat elektřina, plyn a bůhví co ještě takže stejně ty zvýšené peníze dáš na to!S 3500 kč při dnešní drahotě hospodaření státu je jen kapesné na týden!
 Stáňa B. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(10.8.2006 21:13:18)
"Jenže nic z toho pro mne nevyváží argument, že zvyšovat státní výdaje BEZ SMYSLUPLNÉ reformy rozpočtu je ještě mnohem horší a přinese mnohem horší důsledky."
S tímto argumentem by se dalo souhlasit, ale co takhle obráceně. Neměla by náhodou ta reforma rozpočtu proběhnout co nejrychleji (nejradši včera)? Takhle to zatím funguje tak, že se žádná reforma rozpočtu nekoná a asi dlouho konat nebude a z rodičů na rodičovské si dělají tak akorát srandu. A ten důchod 2000,- v dnešních cenách a odchod do penze nejdřív v 65 letech už nám slibují teď. Na to, jak se stát zadlužuje, z toho extra nějaký prospěch nemám. Do nějakých nepopulárních reforem se zjevně nikomu nechce, a tak se maximálně zkrouhne někdo, u koho se čeká, že nebude moc křičet (v této chvíli rodiče malých dětí). Přestávám nějak vidět východisko, jak si to nenechat líbit.
 Johanka + brisko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(10.8.2006 23:14:36)
Lenko, chtela bych Ti take vyjadrit podporu, ja s tim nazorem souhlasim. Taky bych radsi, kdyby se udelal poradek ve verejnych financich, i za cenu, ze na tom sama osobne treba prodelam. Bohuzel vetsina lidi jde i k volbam s tim, ze volej toho, kdo jim da vic na pastelky, a pak je to tezky :(.

Deti nerodime pro stat, deti rodime pro sebe. Nikdo nevi, ve kterem state budou kdy odvadet dane. Materska (ten pul rok) je vicemene adekvatni tomu, co maji jinde, a da se s tim dobre zit, ze nam neco stat dava i potom, to beru jako prijemny bonus, ktery ve vetsine jinych zemi nemaji, ale ne jako povinnost statu.
O dite se maji starat primarne jeho rodice, a ti jsou vetsinou dva (pokud ne, je tu vdovsky a sirotci duchod apod.) Mame antikoncepci a jine metody planovani rodicovstvi. Kazdy ma moznost volby a muze si rozmyslet, jestli sam svemu diteti muze poskytnout to, co potrebuje.
 sisa  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(11.8.2006 8:26:21)
Johanko,jenomže si uvědom,že jinde ve "světě",je relativně vysoká podpora matek pracujících na půl úvazku-zkus si u nás takovou práci najít.Nehledě na to,ať počítám jak počítám,tak si myslím,že čím víc se bude rodit budoucích platičů daní-tím líp pro stát,ne?Ano souhlas,že reformy se musí udělat,ale u nás se absolutně rodiny s dětmi nepodporují-nijak.Bohužel.Takže ano,těším se,až mi zvýší rodič.příspěvěk,budeme mít o malinko vyšší standart,nebudu muset řešit,kde vezmu peníze na stále se zvyšuzjící ceny energií a tak dále.No a kvalitní botičky na nohy si děti taky zaslouží........
 Jarka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(11.8.2006 8:38:39)
Jen jestli z těch dětí vyrostou plátci daně, když jejich maminky řeší, že přeci mají nárok, aby jim stát zaplatil to a to a ještě tamto a když závidí sociální dávky jiným skupinám obyvatelstva (například důchodcům). Aby naopak ty děti, až vyrostou, nepovažovali za samozřejmé, že stát je musí živit i nadále a tak jakápak práce, jaképak odvádění daní, státe, starej se! (děti mám, bohatého manžela ne)
 Tity* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(11.8.2006 8:43:34)
Souhlasím s tebou.
 Sisa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(11.8.2006 11:36:26)
Milé dámy,jsem VŠ vzdělaná,pracovala jsem před MD a předpokládám,že pracovat budu i po MD.V tom rozhodně problém nemám.Já naopak nesouhlasím se zvýšením porodného,protože sám můj gynekolog mi nastínil,že má spoustu pac.(bohužel teď budu zřejmě rasistická)romského původu.A jedna z nich je opravdu extrém-má 5 dětí,stará se o jedno,ale už je zase těhotná,poněvadž 17,500k za porod je přece paráda.Dítě porodí a zanechá v porodnici....A pak ať se stará stát.
Souhlasím,že by mohl být rod.př.odpočítáván dle určitých měřítek-tj.x%platu.Jenomže to zde zatím není,podpora rodin je velmi nízká,a jsou zde velmi důležité reformy,do kterých se nikomu nechce.Já si raději zaplatím paralen-ten fakt na recept nepotřebuju,ale ráda bych,abych nemusela doplácet docela vysoké částky za léky pro prťata.Takhle by jsme mohli mi všichni zde polemizovat velmi dlouho,já předpokládám,že jsou zde většinou v příspěvcích inteligent.ženský,které pracovaly,pracují,a různě se snaží "vyžít z toho,co mají".Kontrolu by měl náš stát zaměřit na ty lenochy,kteří systém zneužívají,a to si myslím,že maminy,které VYCHOVÁVAJÍ děti NEJSOU.
 macy,4dcery 


Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(10.8.2006 22:19:09)
my se tady přehadujeme, jestli má stát na to abychom mohli důstojně přežít, ať už na mateřské nebo z důchodu a páni poslanci už druhý měsíc utrácí miliony z našich kapes hádáním se o koryta. tak se radši vzdáme zvýšení mateřské aby to ten rozpočet unesl. tak nějak jsi to s tou reformou myslela?
 10.5Libik12 


Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(10.8.2006 22:25:09)
Nás je zhruba 400 tis a poslanců je 200 ks:)
 macy,4dcery 


Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(11.8.2006 0:54:23)
možná by bylo lepší srovnávat částky zbytečně vyhozených peněz a ne počty ks. a mimochodem, já nechci dostávat každý měsíc almužnu. já si svoje poslance platím, stejně jako všichni ostatní a chci po nich,aby vytvořili podmíky pro to, abychom i na severni moravě mohli pracovat a za získanou mzdu uživit svoje děti.
nevím, jestli si to pamatuješ, ale když se prodlužoval rodičák ze 3 na 4 roky, mluvilo se o tom, že jde vlastně jenom o umělé snižování nezaměstnanosti, protože maminy s malýma dětma patří mezi nehůře zaměstnavatelné skupiny. čili jestliže budu moct nají práci a ta práce uživí mě a zaplatí dopravu , jesle školku nebo chůvu nebudu potřebovat rodičák. sakra to už snad někdo řekl honě dávno: než darovat rybu, je lepší naučit, jak ryby ulovit.
 Marketa 
  • 

Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(11.8.2006 6:00:02)
LenkoKT, ani nevis jak me tvuj prispevek potesil a povzbudil. Je to prijemne zjisteni vedet, ze existuji lidi, kteri dokazi videt dal nez na spicku sveho nosu. Sdilim tvuj nazor.
 Market+Kájinka9/02+8/05Jan 


Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(11.8.2006 6:11:59)
Mluvila bys takhle i kdybys zůstala sama s dítětem???Já jsem zůstala sama dokonce s dvěma dětmi Klukovi bude rok....řeknu je do síla vyžít ze 7tis na měsíc(jako poslední měsíce protože alimenty na holku jsem neviděla 5měsíců)člov+ěk je doslaova odkázaný na rodiče......nemáš z čeho zaplatit nájem takže musíš bydlet s nimi .....jen na pojistkách zaplatím měsíčně 1500....a to nemluvím o plenách jídle oblečení......
 Ala 
  • 

Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(11.8.2006 6:36:05)
To mě zaujalo "na pojistkách zaplatím 1.500 měsíčně" - Co to je proboha za pojistky a proč???
 Market+Kájinka9/02+8/05Jan 


Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(11.8.2006 6:39:52)
Proč mám zůstat nepojištěná a moje děti taky????Co když se mi něco stane????Kdo se o ně postará ty???Takhle je aspoň trošku zabezpečím..je to 500 měsíčně...a děti mají pojistky taky je to takové sdružené pojištění mládežer víš spoříš jim a zároveň jsou pojištěni na úraz...nejsem nezodpovědná...no a taky pojištění zodpovědnosti...opravdu nemám na to abych třeba platila každé rozbité okno...stržený regál atp...
 Ala 
  • 

Re: Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(11.8.2006 6:42:46)
No jo, spíš se na Tobě namastil nějaký pojišťovací agent :-(
 Market+Kájinka9/02+8/05Jan 


Re: Re: Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(11.8.2006 6:55:48)
Nenamastil je to stejné jako to bylo za nás.....šetřím aspoň takhle.....děti dostanou aspoň nějaké peníze až jim bude 18
 Ala 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(11.8.2006 7:04:17)
Tak si ale nestěžuj, že nemáš peníze. Pojistky nejsou dvakrát rozumná investice, pokud neplatíš hypotéku nebo nemáš vyšší příjem. 18.000 za rok je docela pěkná částka, která by se dala investovat jinak.
 Market+Kájinka9/02+8/05Jan 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(11.8.2006 7:10:37)
Milá ALO já si nestěžuju že mám málo peněz jen že je dost těžké vyjít s málem....každý má svůj názor na pojistky...NIKDY bych nenechala nepojištěné dítě ani sebe sama....může se stát cokoliv.....
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(11.8.2006 8:45:04)
Jé, to je ale chytrá otázka.
Pojistky řeší ztrátu majetku a schopnosti vydělávat peníze. Takže životní a penzijní připojištění + pojištění dítěte je takové minimum kdyby něco a až budem sehnutía odpovídá zmíněné částce. Dle mého daleko větší priorita než nové oblečení ap.
Nebo za dvacet let budeme na Rodině zakládat diskuse o tom, jak jsme vyřízení? A že nám to ten echt stát nedá?
 Marcela 
  • 

Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(11.8.2006 10:21:06)
Lenko, já s tebou taky souhlasím. Vláda příspěvek před volbama schválila, protože věděla, že peníze z rozpočtu na tento příspěvek bude muset hledat už asi jiná vláda. A pokud nám hrozí deficit až 170 mld příští rok, je jasné, co se bude muset zrušit (kvůli přijetí EURA máme myslím povolený deficit něco kolem 70 mld.). I kdyby vláda přidala na rodičovském příspěvku, vezme si ty peníze zpět od nás jinak - zvýšením daní. Také souhlasím spíše s rozšířením jeslí a školek (a také hlavně s jejich pracovní dobou tak do 18 hod.) a podporou částečných úvazků pro maminky a zvýšením odpočitatelných položek z daní na děti. No a taky by bylo fajn, kdyby stát místo půjčky 300 tis. na bydlení raději částečně dotoval úroky z hypoték. Každopádně by stát měl ale platit vyšší dávky matkám-samoživitelkám, v tomto případě by více peněz bylo opodstatněných, aby i tyto rodiny mohly kvalitně žít a ne jen přežívat.
Taky nejsem se svým názorem v okolí populární, ale viděla jsem, jak to chodí v zahraničí, kde nikdo od státu nic nečeká, já sama se vracím do práce na plný úvazek už po 2 letech, naštěstí v našem městě jsou ještě jesličky, a ne jedny.
 Michaela, kluci 2a9 
  • 

Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(14.8.2006 14:14:48)
Také se mi nelíbí zvyšování rodičovských dávek pro všechny. Deset let jsem pracovala a mám mít stejný příspěvek jako matky nikdy nepracující?
Ale i tak jsem za plánované zvýšení mateřské ráda. Bohužel tomu přestávám věřit a tak jsem se rozhodla,nerada, že dám malého do jeslí a půjdu asi do práce. Naštěstí otěhotněla jedna kolegyně a vypadá to, že budu moci na podzim nastoupit. Jsem z toho trochu smutná, chtěla jsem si to doma s malým užít, ale nedá se nic dělat. Naším politikům už nevěřím ani slovo. Pro rodinu nedělají nic, tedy myslím pro slušnou pracující rodinu, která stát nevyžírá na všech možných dávkách.Chci dětem zaplatit kroužky a občas nějakou dovču a výlety. Ale to asi každá dobrá máma. Tohle ale naši politici nevidí.
 Marcela 
  • 

Re: Re: Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(14.8.2006 17:16:19)
Michaelo, naprosto souhlasím, taky jdu do práce - i když bych nemusela, ale zaměstnavatel chce, abych se vrátila a já jsem ráda, že mám stále práci - i po mateřské dovolené se mám vůbec kam vrátit, a samozřejmě je příjemné si vydělat nějakou korunu a budeme moci malému zařídit pokojíček nebo jet na dovolenou či malému platit kroužky. Malý půjde do jeslí a pokud tam bude on spokojený, budu spokojená i já, jeslí se vůbec nebojím. Já bych právě řešila mateřskou a rodičovské příspěvky trošku "spravedlivěji" - opravdu je nefér, že přidáno dostanou jen matky na mateřské a všechny stejně (ať je od 18 let na MD nebo před MD 10 let pracovala), ale na rodiny, kde rodiče pracují a děti chodí do jeslí, školek a škol se nemyslí (např. tím, že v mnoha velkých městech nejsou jesle, nebo je nedostatek školek, případně by mohlo být větší daňové zvýhodnění). Takto nás vláda ale zas jen zadluží a peníze od nás vybere jiným způsobem - a to bohužel postihne nás všechny.
 sosano 
  • 

Re: Plošné zvýšení dávek nic neřeší, navíc na ně nemáme 

(13.8.2006 11:50:08)
Naprosto souhlasím s Lenkou!!
 mamča 4 děti 
  • 

máme děti pro peníze????? 

(10.8.2006 22:54:53)
Maminky,
proč máme děti? A čí jsou? Státu nebo naše? Státu ne, naše, tudíž bychom se o ně měly(měli) postarat. Zvýšení na 7 a více tisíc je jistě příjemné a asi jen málokdo řekne ne, pokud je mu nabídnuto. Souhlasím však s názorem, že je krátkozraké řešení a problém se přesouvá a neřeší... Dnes jsem četla v novinách, že stát prodává zbytky majetku, aby měl na provoz. A co až bude rozprodáno???
Máme čtyři děti, hypotéku, manžel platí poměrně vysoké výživné a nemůžu říct, že bychom se měli špatně. Máme kola, stan, počítač,nové boty, jíme střídmě a zdravě, děti chodí do kroužků, sportují, máme počítač, internet.. Nemáme auto, dovolenou u moře, nekouříme, neposedáváme v hospůdce na jedním dvěma třema....A myslím, že to bude stejné, ať je mateřská tři a půl nebo sedm...
Prosím napište, co je to : "Mám málo", co vám chybí, co si nemůžete koupit. Co je pro vás standard? Zajímá mě to....
Hezký večer všem...


 Nelie 


Re: máme děti pro peníze????? 

(10.8.2006 23:15:10)
mamco, souhlas - bydlim v zahranici, zde mi stat neda penize na deti ci duchod, i zdravotnictvi je zdarma jen castecne - proste lidi se staraji sami, necekaji, ze jim stat neco da. Co si nevydelam, to nemam. Pokud chci do duchodu, musim si usporit sama, pokud chci dat deti na universitu, musim jim zacit sporit od malinka. Potrebuji leky - stat mi zaruci zakladni peci, ale cokoliv navic je moje zodpovednost. Kdyz reknu kamoskam o materske dovolene v Cesku, tak nechapou, jak to muze zeme ekonomicky zvladnout.
 ea 
  • 

Re: Re: máme děti pro peníze????? 

(10.8.2006 23:53:36)
Přesně. Nevěřím svým očím, že existuje někdo, kdo to vidí stejně jako já. Díky.
Absolutné nechápu ten téměř všeobecný názor, že se má o každého stát automaticky postarat. Ideální by asi vůbec bylo mít všechno zadarmo. Ale kde se na to vemou peníze už nikdo neřeší. Stát se má postarat o ty, kteří to nedokáží sami a nemají nikoho, kdo by to udělal. Ale obecně každý zdravý inteligentní jedinec by mél být schopen nést odpovědnost sám za sebe, své činy, svoji budoucnost - včetně toho jestli, kdy a kolik dětí si pořídí a jak je zabezpečí. Ale tohle se budou Češi učit ještě hodně dlouho... Škoda.
 S+M 
  • 

Re: Re: Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 7:00:53)
To je přesně můj názor. Ono není umění pořizovat si jedno dítě za druhým a čekat doma, až mi stát vyplatí všechny možné sociální dávky. Když si to dítě pořizuji, měla bych být přesvědčená, že je uživím, i kdyby rodičovský příspěvek nezvedali.
 Petra 30tt 
  • 

Re: Re: Re: Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 7:29:10)
Ono jde spíš o to že když máme jedno z největších daňových zatížení v Evropě (dle Eurostatu 6. místo z Evropské pětadvacítky a dokonce nejvyšší mezi nováčky), tak by člověk čekal, že za to bude mít na druhou stranu nějaké sociální jistoty. Ať tedy sníží daně (chápu, že zrušit je nemůžou :-) ) a s tím co nám stát nevezme na daních ať si každý nakládá jak chce. Každý si pak může šetřit na horší časy.............
 Květa 
  • 

Re: Re: Re: Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 9:29:31)
Ono je velmi hezké srovnávat náš sociální systém se západní Evropu, ale nejde to dělat pouze jednostranně. Je potřeba si uvědomit poměr příjmu a poměr životních nákladů. Např. máme známé (Čechy, kteří emigrovali) žijící ve Vídni. Oba jsou důchodci a dohromady dostávají důchod 1.900,- Euro měsíčně. (A to nemají nijak závratný důchod, protože paní nějakou dobu nepracovala.) Nežijí si přepychově, snaží se šetřit (např. nakupovat v podnikových prodejnách, oblečení ve slevách apod), ale taky si nežijí nijak nuzně. Ale za ušetřené peníze si mohou dovolit cestovat vlastním autem 3 měsíce po Evropě, další rok mohou jet na měsíc na Aljašku a letos byli na měsíc na Novém Zélandě. Řekněte mi, za jak dlouho si u nás může průměrný důchodce, ze svého důchodu našetřit na to, aby se podíval třeba jen na týden do Chorvatska? (Berte prosím jen jako příklad, jistě že cestovat k moři není životní nutnost.)
My s manželem oba pracujeme 10 let, bohužel v regionu, kde jsou jedny z nejmenších průměrných platů v republice. Zrovna se nám sešlo pořizování si vlastního bydlení a miminko na cestě. Mám to štěstí, že firma počítá s mou spoluprací i během mé mateřské, mám babičku, která mi dítě je schopná a ochotná pohlídat. Ale někdo takové možnosti nemá. Takže až bude v našem státě všeobecná možnost z průměrného platu si dostatečně našetřit na vlastní bydlení a důstojný život během mateřské dovolené, věřím, že spousta přispěvatelů téhle diskuse nebudou žádný rodičovský příspěvek potřebovat, aby přežili.
 Lea, děti 9 a 12 
  • 

Re: Re: Re: Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 11:13:30)
Žiju v městské čtvrti, kde bydlí dost členů etnické menšiny. Můžu potvrdit, že mají děti pro peníze, protože jen se nahlas řeklo, že se bude zvyšovat rodičovský příspěvek, během pár měsíců se objevila spousta těhulek, zejména tam, kde žijí neplatiči. Proto si myslím, že by se měli umět o své děti postarat a nejen čekat, až jim kdo co dá a ne se toho s křikem domáhat. Výše sociálních dávek je pro tyhle lidi opravdu demotivující, co se týče hledání práce. Kdo tohle nezná, neuvěří.
 snažilka 
  • 

Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 11:26:26)
Pro mamču,aby si mohla udělat obrázek, myslím si, že jsme docela průměrný případ, moje sestra i setřenice je na tom podobně.

My se teprve snažíme, takže to mám spočítáno jen teoreticky:
manžel vydělá 11000 čistého (dělá skladníka ve velké prodejně sanity) - je to poctivá práce, každý není programátor
rodičák 3696
přídavky na dítě 490
celkem 15186
když rodičák bude 7600, bude to 19090

Životní minimum rodiny s 1 dítětem je 9810 (nechápu jak se z toho dá vyžít a strašně obdivuju lidi, kteří to dokážou)

Náklady:
nájem + inkaso 5500
telefon a internet 1000
mobily 600
jízdné 920
stavební spoření 3000 (vím, že se dá zrušit, ale je to škoda, navíc bysme měli založit dítěti nějakou pojistku - co kdyby nás zajelo auto)
celkem 11020
zbývá 5166 na jídlo (snažíme se jíst zdravě, kupovat bio a to něco stojí)také je možné, že dítě bude potřebovat mléko,navíc speciální, já jsem alergik
oblečení a boty (my asi nějakou dobu vydržíme, ale dítě poroste velmi rychle:)plenky,
taky bych mu ráda koupila nějaké hračky :)
na nějakou základní výbavu, kočár... by mohlo stačit porodné (když se koupí z druhé ruky)

Myslím si, že by se to dalo i s tím nižším rodičákem, ale není tam ani koruna rezervy, spíš naopak. Když bude ten rodičák vyšší budu klidnější. Máme sice něco našetřeno,ale na tři roky to nevydrží, taky se může něco stát - dítě bude nemocné nebo třeba hyperaktivní a nebudu moct pracovat. Nebo že manžel přijde o práci a několik měsíců bude trvat, než si najde jinou, nebo že on onemocní. Navíc bysme chtěli mít 2 děti rychle za sebou, když to půjde a zase nebudu moct pracovat.

Vím, že je na tom spousta lidí ještě hůř, platí třeba tržní nájem, nebo hypotéku.
Nerada bych se ale dostala do situace, že budu muset dítěti říct, dneska ti nekoupím ovoce nebo jogurt, protože na to nemám, nebo že bych kamarádce musela odřeknout schůzku v kavárně, protože bych neměla na to kafe.
 Pavlína 
  • 

Re: Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 12:07:48)
Ano... počítala jsem stejně. A zbylo nám něco málo přes sto korun na den. Na jídlo, plenky, drogerii, oblečení, obutí... hračky, prostě všechno. Takže skoro nic.
Od května jsem na poloviční úvazek v práci. Splácíme hypotéku, takže pořád je kam cpát. Ale aspoň si už můžu koupit odličovací mlíko (jedno z nejlevnějších) nebo šampon na vlasy...
Stojí to za ....
A to opravdu nejsem z těch co utrácí za nesmysly. Oblečení na sobě mám kompletně za pět set korun. I s botama.
 Helča 
  • 

Re: Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 12:34:24)
Holka, moc ti rozumím. Ale buď klidná, já jsem to kafe musela nejednou odříct. Samozřejmě jsem se vymluvila na jiný problém, ale asi to rychle poznaly. Aspoň jsem pochopila, jaký mám kámošky. Některé mi řekly - tak příště a když jsem odřekla i podruhé, tak se neozvaly. Jedna mne opakovaně zvala s tím, že nemám řešit účet. Což mne přivádělo do rozpaků, ona to vycítila a omezila na pozvání typu "mám narozky, zvu tě". A spíš mi později jenom volala, nebo jsem se sešly doma. Já ji zase na oplátku zavla na domácí koláče atp., ona si to neupeče a má je moc ráda. No a pak ta nejlepší kamarádka. Ta se neptala, nezvala, ale sama od sebe začala navrhovat procházky do parku, přišla si za mnou pokecat na dětské hřiště atp. Dokud krize nepominula, tak to neřešila. A malým kolikrát donesla mlsek, který bych jim koupila leda na Vánoce, nebo jen tak strčila malé do ruky sáček s komentářem typu: "ségra z toho vyrostla, tak ti máma to posílá". Moc dobře jsem poznala, že ten hadřík je nový, jenže malá měla obrovskou radost a Saša taky. Ano, radovala se z toho, že moje dcerka pištěla nadšením. A to jsem si moc cenila a cením dodneška. Ona to nedělala jako dobročinnost, jí to dělalo radost.
 Pavlína 
  • 

Re: Re: Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 12:53:53)
On to asi každej má doma jinak... Někde manžel vydělá dost na to, aby to stačilo. Někdo dostal byt od rodičů, nemusel brát hypotéky a úvěry který je třeba splácet. Kdybychom čekali, až splatíme dluhy, neměli bychom dítě nikdy. Prostě se snažíme se uskromnit, kde se dá... Hadříky sháníme v sekáčí, jenže třeba takový boty... to je děs. A když pak moje máma koupí gumáčky k Velikonocům, protože zaslechla jak říkám doma manželovi, že je koupíme z příští výplaty... no děs.
 ea 
  • 

Re: Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 14:18:47)
Tak hláška "každý není programátor" mě opravdu dostala. To, že je někdo programátor, právník, lékař nebo cokoli jiného "výnosného" není jen tak. S tím se člověk nerodí. Typicky musí vystudovat určitou školu, věnovat tomu úsilí, čas, energii a dokonce i nemalé peníze. A věřte nebo ne, ale ne každého takového "lumpa", co neví co s penězma, vydržovali na škole rodiče...
Mám opravdu ráda tyhle ublížené řeči. Zvlášť v našem sociálním státě, kde má možnost studovat každý "zadarmo"...
 Katka,kluci 4 a 7 
  • 

Přesně 

(11.8.2006 14:37:38)
Díky EO,mě podobné výlevy také vždy rozčilí.Kdybych chtěla být hodně "hnusná",dalo by se na oplátku říci:je skladník a má málo peněz - tak to se holt měl lépe učit.Fascinují mě lidé,kteří vysokoškolské vzdělání považují za něco,co příslušná osoba prostě nějakou náhodou má a díky tomu má i "hodně peněz".
 10.5Libik12 


Re: Přesně 

(11.8.2006 14:52:41)
a to tě nefascinuje, že ten debilní skladník, co se halt tak blbě učil, makal a tímpádem odváděl do SR i v době, kdy ty nejchytřejší jsi zdarma študovala?

Vy si opravdu nedovedete představit ne příliš zdravého člověka před padesátkou,jehož nadání a dravost jsou průměrné, je z Ostravy a neví kudy kam? Má jít do Prahy? Jako pod most?
A pokud to pokládáte za vinu, že je takový, tak vám jedině mohu blahopřát k tomu, že se cítíte tou geniální elitou.

Já jsem navěky pravicovým voličem kvůli tomu, že vím jak vypadá státní byrokracie a co sežere kaček, ovšem nikdy jsem to neměla tak, že bych hnala neschopný kamkoliv na úkor lidské důstojnosti. On kyždý prostě není genius a není to vina. Nakonec jak by se ti superschopné poznaly, kdyby takoví byli všichni.
 10.5Libik12 


Re: Přesně 

(11.8.2006 14:56:26)
a to tě nefascinuje, že ten debilní skladník, co se halt tak blbě učil, makal a tímpádem odváděl do SR i v době, kdy ty nejchytřejší jsi zdarma študovala?

Vy si opravdu nedovedete představit ne příliš zdravého člověka před padesátkou,jehož nadání a dravost jsou průměrné, je z Ostravy a neví kudy kam? Má jít do Prahy? Jako pod most?
A pokud to pokládáte za vinu, že je takový, tak vám jedině mohu blahopřát k tomu, že se cítíte tou geniální elitou.

Já jsem navěky pravicovým voličem kvůli tomu, že vím jak vypadá státní byrokracie a co sežere kaček, ovšem nikdy jsem to neměla tak, že bych hnala neschopný kamkoliv na úkor lidské důstojnosti. On kyždý prostě není genius a není to vina. Nakonec jak by se ty superschopné poznaly, kdyby takoví byli všichni.
 Katka,kluci 4 a 7 
  • 

Re: Re: Přesně 

(11.8.2006 15:11:20)
Libiku,asi jsme se nepochopily. Já se necítím být žádnou elitou,já jsem chtěla jen říci,že poznámka typu "každý nemůže být programátor" je úplně stejná demagogie jako "měl se líp učit".Takhle jsem to myslela.
 Katka,kluci 4 a 7 
  • 

A ještě.. 

(11.8.2006 15:33:50)
Vš jsem studovala 5 let,v noci chodila ohýbat rohlíky do pekárny a v létě lisovat asfaltové holuby.7 let jsme s mužem žili v garsonce,děti+hypotéku si pořídili v mých 30 letech. Od obou dětí návrat do 1 roka od narození do práce (pravda,hlídaly babičky - každý tuto výhodu nemá).Mé sousedky plkající do 4 let věku dětí na pískovišti s ostatnímy sousedkami mě mají za magora - proč jsem šla dělat,když jsem nemusela?
Tož proto: abych neztratila kvalifikaci a slušné místo. Abychom splatily hypotéku.Abychom mohli dětem našetřit na slušné vzdělání.To vzdělání je investice,kterou považuji za úplně nejdůležitější pro jejich budoucnost.Vím ale,že spousta lidí z mého okolí raději utrácí za blblosti typu domácí kina a mobily "s vodotryskem",než by něco našetřili nebo ukládali.Odbočila jsem.Mám jen názor,že každý by se měl v prvé řadě umět postarat sám o sebe a o své děti.A závěrem:za našich zhruba 15 let práce už jsme s mužem na sociálním pojištění "pár korun" také zaplatili.
 ea 
  • 

Re: A ještě.. 

(11.8.2006 16:23:03)
Mám podobnou zkušenost (akorát, že to nebyly rohlíky a asfaltoví holubi). A nelituju. A doufám, že jednou ji budou mít i moje děti. A spousta jiných dětí. Budou si vážit toho, co dosáhli. Budou na sebe hrdí. Nebudou čekat odkud se kdo o ně postará. Nebudou spoléhat na druhé, ale jen sami na sebe. Nebudou volit stranu, která naslibuje nesplnitelné. Nebudou se mezi sebou soudit o to, co mně zbyde. A nebudou myslet jen sami na sebe a své pohodlí.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 14:57:58)
No, asi takhle. Mě taky vadí. když přijedeme k babičce tchyni na vesnici, na návštěvu přijde její neteř (mají hospodářství), já třeba hrabu tráva a ona začně: No jo, pražáci přijeli, aspoň že něco dělaj, když se jinak vyvalujou v kanceláři. A to se máte hodně dobře, když jste přijeli autem, že nemusíte autobusem...Já mám vždycky chuť jí říct:" No tak pojďte dělat tu moji práci, stála mě pět let vysoké školy, a dalších asi osm let příprav na různé zkoušky, neomezená pracovní doba atd. atd. Rozdíl mezi námi ji ten, že já vaši práci dělat můžu (naštěstí nemusím), ale vy mojí ne." Jenže. Máte pravdu, že v našem sociálním státu školu mohl nebo může vystudovat každý. Finančně snad ano. Jenže ke studiu musí být i další předpoklady - a tady holt každý naděleno nemá. Takže já celkem chápu, že dvojice pokladní z Delvity a dejme tomu skladník prostě našetřeno nemá, nebude mít, a děti by tedy nikdy mít nemohli. Já naprosto nechápu, jak někteří moji známí s dětmi mohou vyžít s tím, s čím vyžijí, ale prostě to nějak zvládají. Není všechno tak jednoduché.
 ea 
  • 

Re: Re: Re: Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 16:15:09)
V podstatě souhlasím - ke studiu je třeba mít i jisté buňky, šimpanz VŠ nejspíš nevystuduje, ale přece jenom mám tu zkušenost, že pokud člověk opravdu chce, tak dosáhne i věcí, které by do sebe nikdy neřekl. Navíc většina těch rejpalů, co znám já, to nikdy ani nezkusila - ono je jednodušší sedět doma a vést hospodské ukřivděné řeči, než něco dělat...
A brát a priori každého člověka s vyšším vzděláním za lumpa, který k tomu přišel neprávem a bere tu "hromadu peněz" na úkor poctivě pracujících, to mě opravdu zvedá ze židle.
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 19:54:40)
Nemůžete to brát takhle globálně... můj manžel odešel od rodičů, když mu bylo sedmnáct. Ještě neměl dokončenou střední školu. Vysokou školu jde studovat teď, dálkově, při práci. Ono v osmnácti jít studovat školu bez jakékoliv podpory ze strany rodiny není zrovna snadný...
 snažilka 
  • 

Re: Re: Re: máme děti pro peníze????? 

(14.8.2006 12:27:16)
Vůbec jsem to tak nemyslela, všem programátorům jejich peníze moc přeju, protože vím, že je to náročná práce a navíc, já sama mám podobnou profesi, jsem DTP operátor, sice jsem na to nemusela roky studovat, ale taky si slusne vydelam :)Bohuzel az budu na matersky, bude mi to k nicemu :(

Chtela jsem tim rict ze se podle techto nadprumernych platu se neda posuzovat situace bezne rodiny, ze vydelavat za poctivou malo penez neni ostuda. Nekdy mam ve svem okoli az takovy pocit, ze se lide kolem me jakoby divi, jak jsem se s takovym cloveke mohla zahodit, kdyz nevydela 30.000 mesicne.
Pritom je to uplne normalni plat, republikovy "prumer" a podle toho prumeru by take mel byt "prumerny" rodicovsky prispevek.
 Pavla, dvě dcery, 11 a 3 roky 
  • 

Re: Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 14:20:06)
Ahoj, tento problém s neustálým nedostatkem peněz na mateřské "dovolené" jsem vyřešila prostě tím,
že jsem si na dítě "našetřila" během pár let před mateřskou. Plánované rodičovství. Prostě dokud nemám peníze, nebudu mít děti, ne?
Manžel sice normálně pracuje, podniká, ale nikdy bych nechtěla být v situaci "vyživované" manželky. Před nástupem na mateřskou jsem měla na svém účtě 100 000 Kč, které jsem měla pro potřebu a na dárky pro děti, manžela
Nebudu přece manželovi říkat - budeš mít narozeniny, dáš mi peníze, abych ti mohla koupit dárek?
Ty peníze stačily akorát tak, abych nastoupila v pohodě do práce, když malé byly 3 roky a celou dobu jsme mohli žít relativně "standardně".

Pořizovat si mimi, aniž bych měla finanční zajištění, je nezodpovědné a rodičák už by měla být jenom příjemná třešnička na dortu.
 Simul 
  • 

Re: Re: Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 22:16:34)
Pavlo,jsi moc trapna,jen debil muže takhle uvažovat,nejhorši na tom je,že si o sobě mysliš jak jsi chytra....
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 22:39:56)
Pavla není až tak trapná, jenom trpí strašně rozšířeným mindrákem z toho, že by ji snad někdo takzvaně živil, (stát, manžel) když je tak současné a módní být emancipovaná, vyhraněná a úspěšná, nepřesně řečeno nezávislá. Je to dle mého dějinná epocha:), která pomine.

 Lala,1dítě,druhé na cestě 
  • 

Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 12:56:33)
děti pro peníze? To snad nemyslíte vážně...
 Lela, kluci 4 a 1,5 
  • 

Re: máme děti pro peníze????? 

(11.8.2006 15:02:28)
Zdravím mamčo,
musím se přiznat, že i já jsem byla proti zvýšení příspěvku. Uvědomuji si,že to jednou všechno zaplatí právě moje děti. Ale na druhou stranu,když už to schválili, tak tím nepohrdnu, protože už opravdu není kde brát.Nechodíme do kina,občas klukům dopřejeme nějakou hračku,odpoledne v mezi dětmi,ale jinak musíme počítat, aby bylo na jídlo.Ale i tak si nestěžuji,vyžila bych dále i s těmi 3,500. Ale teď to vezmu v kontrastu s našimi pány poslanci a ministry.Pokud žiji ve státě, kde se celostátně hledanému člověku (Šťáva,Diag Human) bez jakéhokoliv schválení vyplatí 360 milionů (hezky potichu, nemusí o tom nikdo vidět),kde poslanci mají vše dotované (jídlo,MHD,bydlení,dopravu...),kde se zkrátka bere jen těm nejpotřebnějším (maminky,důchodci,postižení...), pak si říkám ano, zasloužíme si to.Protože dokud poslanci nezačnou u sebe, my na tom budeme stále hůř.A jsme u toho, nutná je reforma, nejen pro nás maminky,důchodce, ale pro všechny. Zjednodušení daňového systému, stát by měl lidem nechat víc peněz,ale zároveň nechat na jejich rozhodnutí, zda je daní na paní na hlídání, školku, či za ně manželka zůstane doma.Zkrátka více svobody rozhodovaní lidem a méně přelozdělování státu.Ale na to asi páni poslanci nemají holt dostatečnou inteligenci.POřád plácají páté přes deváté. Já bych se ráda na příštích deset let uskrovnila (žádná reforma není bezbolestná), kdybych věděla, že za deset let tu bude zdravý thr (zboží i zaměstnání i byty) a moje děti budou mít možnosti,ale to je asi utopie.
 Pat 
  • 

A co podpora rodin s dětmi st. 4 let ? 

(11.8.2006 11:33:33)
Rodičovský příspěvek je pouze podporou rodin do 4 let. Takže i v rámci jeho zdvojnasobeni se mohou ptát rodiče s dětmi ve věku 4 a vice let, co stát dělá pro nás... Je jejich úkolem pouze na sociálních odvodech podpořit současné rodiče malých dětí?
 Alice 
  • 

Re: A co podpora rodin s dětmi st. 4 let ? 

(13.8.2006 22:03:51)
Podpora takovýchto rodin samozřejmě existuje. Jak by se jinak nazýval příspěvek státu na pobyt dítěte v MŠ? Nebo opravdu věříte, že tam vaše dítě vegetuje za 500,-Kč/měsíčně? A školy ty jsou také státem placené.... takže když je dítě ve věku, kdy může začít navštěvovat předškolní či školní zařízení, je podporováno touto cestou. Zdálo se mi to jasné..... Ale abych nepřerušovala vaši logiku "Co takhle podpořit rodiny s dětmi umísťovanými do soukromých školek a škol? Co dělá stát pro ně?"
Myslím, že by opravdu bylo více motivující snížit daňové zatížení a zároveň sociální dávky vázat na opravdu vážný důkaz jejich nutnosti...to, že někdo nedělá, protože je lepší nastřádast to na podpoře a dávkách, rodičovských příspěvcích a příspěvcích na děti....to je mi silně proti srsti, protože za takové to platíme my.
 Pat 
  • 

Re: Re: A co podpora rodin s dětmi st. 4 let ? 

(14.8.2006 11:07:37)
Naprosto souhlasim s Alici. Jakekoliv plosne vyplaceni jakychkoliv socialnich davek nic neresi. Pokud je nekdo zavisly pouze na nich muze to byt opet malo. Jiz pri pobirani rodicovske kolem 2.500 Kc na nase deti jsem mela pocit, ze mozna vzhledem k nasi docela slusne situaci pobirame tuto davku zbytecne. Tehdy jeste neexistovalo spolecne zdaneni, coz je urcite pocin spravnym smerem. Takze efektivnejsi je vzdy pobidka vazana na ekonomickou aktivitu rodiny, coz ovsem predpoklada alespon aktivitu otce rodiny jako zivitele.
 Maiky:Kája 12/05,?? 02/10 


Re: A co podpora rodin s dětmi st. 4 let ? 

(18.8.2006 22:17:47)
Pročetla jsem si vaši diskuzi a nevěřím vlastním očím,jaké názory některé máte.Já jsem třeba otěhotněla tak že mi selhala antikoncepce a to těsně před maturitou,z čehož vyplívá že jsem nepracovala a tudíž neodváděla sama nic do státního rozpočtu,ale kvůli tomu jsem měla jít na potrat?????Manžel má dobře placenou práci a poctivě daně odvádí.A narovinu,jak to tady už někdo napsal ne každý má to štěstí mít hlídání a dobrou práci či podnikání,já osobně jsem letos v červenci chodila na brigádu,jelikož mám sestru školou povinou a tak hlídala,ale co z těch prázdnin měla??????Nemohla nikam jet a ostatní babičky apod.ještě pracují a v době osobního volna,mají taky svojí práci,dům,zahradu apod.takže mi také nemůžou pořád hlídat,snažila jsem se sehnat práci na doma,ale co si budeme povídat,polovina z toho jsou podvody.A to nemáme ani hypotéku a vyjdeme jen tak tak.....a nebýt současného rodičovského příspěvku,tak nevyjdeme vůbec.Já osobně zvýšení jen uvítám,nebudeme tak muset obracet každou korunu.Stát si pořád stěžuje že máme nízkou porodnost,ale pokud se bude zastávat názor když na to nemáš tak si dítě nepořizuj,tak ani vyšší nebude.jen tak mimochodem,žádné jiné dávky nepobírám kromě rodičovského příspěvku a pracovat bych klidně šla,ale dítě doma nepřivážu k postýlce a neřeknu jí najez se.To je jen můj názor.
 Margot+1 


Ti důchodci jsme my 

(11.8.2006 12:01:59)
Všichni, co tady tak vehementně srovnávají své dětičky s těmi zbytečnými důchodci, co už stejně nic nepotřebují, si nevidí ani na špičku nosu. Navíc představa, že "dáváte" své děti státu, mi připadá skoro fašistická. Dovedu si představit, že přesně ty matky, co by přiškrtily důchody, si o kousek dál stěžují, že jejich babičky, potvory, nechtějí plnit svou svatou povinnost a hlídat a krmit vnoučata. Vzhledem k demografickým prognózám budeme ta proklínaná masa důchodců právě my, dnešní třicátníci. A jak se budeme k starým lidem chovat my dnes, tak se budou naši potomci za třicet let chovat k nám. Dobře nám tak.
 koa 


Bylo namístě skutečně počítat s vyšším rodičákem? 

(11.8.2006 13:27:09)
Nechci komentovat rozličné předchozí příspěvky, chci se vyjádřit k samotnému článku.
Autorka si stěžuje, že ačkoli vláda před časem slíbila zvýšení rodičovského příspěvku, teď probleskují zprávy, že ke zvýšení nedojde.
Pro upřesnění, mám 3 děti, nejmladší je 2,5, jsem na MD. Taky jsem zajásala, že by peněz bylo víc, že bych ještě nemusela spěchat s návratem do práce (na zkrácený úvazek ve zdravotnictví stejně víc nevydělám, pokud vůbec takovou práci najdu).
Ale ihned jsem měla velké pochybnosti o tom, zda zvýšení rodičáku nepatří do kategorie sci-fi. Měla jsem to za slabý odvar Parobkových slibů o mnohasettisícovém porodném.
Proto vzkazuju těm, kdo socanům uvěřili a třeba je i volili a teď se rozčilují: dobře vám tak!
 saba 
  • 

Re: Bylo namístě skutečně počítat s vyšším rodičákem? 

(11.8.2006 13:57:17)
Koo,asi tě zklamu,ale příspěvěk neodsouhlasili pouze socani,ale podílela se na něm i část ODS a KDU.Je to alespoň malá podpora rodiny.Jinak k těm,co by rodičák zvýšit nechtěli-prosím tak si o něj nežádejte.A co říkají,že má mít budoucí maminka našetřeno na miminko?Ono třeba pokladní z hypermarketu z dělníkem v továrně se šetřit snaží,ale asi nenašetří na celé 3 roky.To by si teda jako neměli pořizovat děti?Daně státu odvádějí....Jo a zatím to vypadá,že rod.př.zanechají v plné výši.
 koa 


Bylo na místě skutečně počítat s vyšším rodičákem? 

(11.8.2006 13:27:43)
Nechci komentovat rozličné předchozí příspěvky, chci se vyjádřit k samotnému článku.
Autorka si stěžuje, že ačkoli vláda před časem slíbila zvýšení rodičovského příspěvku, teď probleskují zprávy, že ke zvýšení nedojde.
Pro upřesnění, mám 3 děti, nejmladší je 2,5, jsem na MD. Taky jsem zajásala, že by peněz bylo víc, že bych ještě nemusela spěchat s návratem do práce (na zkrácený úvazek ve zdravotnictví stejně víc nevydělám, pokud vůbec takovou práci najdu).
Ale ihned jsem měla velké pochybnosti o tom, zda zvýšení rodičáku nepatří do kategorie sci-fi. Měla jsem to za slabý odvar Parobkových slibů o mnohasettisícovém porodném.
Proto vzkazuju těm, kdo socanům uvěřili a třeba je i volili a teď se rozčilují: dobře vám tak!
 koa 


Bylo na místě skutečně počítat s vyšším rodičákem? 

(11.8.2006 13:27:44)
Nechci komentovat rozličné předchozí příspěvky, chci se vyjádřit k samotnému článku.
Autorka si stěžuje, že ačkoli vláda před časem slíbila zvýšení rodičovského příspěvku, teď probleskují zprávy, že ke zvýšení nedojde.
Pro upřesnění, mám 3 děti, nejmladší je 2,5, jsem na MD. Taky jsem zajásala, že by peněz bylo víc, že bych ještě nemusela spěchat s návratem do práce (na zkrácený úvazek ve zdravotnictví stejně víc nevydělám, pokud vůbec takovou práci najdu).
Ale ihned jsem měla velké pochybnosti o tom, zda zvýšení rodičáku nepatří do kategorie sci-fi. Měla jsem to za slabý odvar Parobkových slibů o mnohasettisícovém porodném.
Proto vzkazuju těm, kdo socanům uvěřili a třeba je i volili a teď se rozčilují: dobře vám tak!
 koa 


pardon 

(11.8.2006 13:35:21)
Pardon, nechtěla jsem to tam nasekat tolikrát.

Ještě dodám, že jsem nevolila ani ptákoidy.
A že si myslím, že důchodci si většinou nijak extra nevyskakují, když jsou nuceni žít opravdu jen z důchodu. Ten, kdo nemá možnost si přivydělat, nemá šanci výši důchodu ovlivnit. My už ale máme podmínky nastavené jinak, víme, že se o sebe budem muset postarat sami, tak si myslím, že bychom s tím měli počítat a prostě si platit důchodové připojištění.
 jana vomocilova 4 a tehotna 
  • 

Re: Ti důchodci jsme my 

(25.8.2006 23:54:57)
nechci byt rasista,ale z naší finanční pozice mám deprese,vředy atd.Nic důchodcům neberu,ale fakt je že mají plné lednice,jezdí v nových autech atd.já nemám na kvalitní jídlo pro syna,na boty ani na léky.Svoji situaci jsem si nevymyslela,tak to je.Chteli jsme mimi a ted jsëm potrestaná.Musím poslouchat nářky důchodců,kterým platíme na důchod sama se ho ani nedožiju,ale mám penzijní pojištění.Platíme kapitálové pojištění,aby mohl studovat.Skolné se v té době bude platit.Myslím,že kdyz byli důchodci tak mladí jako já,podobné problémy neřešily.
 Marketa 
  • 

Re: Re: Ti důchodci jsme my 

(26.8.2006 0:49:36)
Z tebe cizi zavist az to pekny neni. Neni duchodce jako duchodce, stejne tak jako neni mama na matersky jako mama na matersky, mezi lidma proste jsou rozdily. Nemam rada hazeni do jednoho pytle.
 Marketa 
  • 

Re: Re: Re: Ti důchodci jsme my 

(26.8.2006 0:51:20)
jeste jsem si vsimla tve poznamky o rasismu, co to ma co spolecneho s duchodci ci matkami na MD?
 Damila 


Re: Re: Ti důchodci jsme my 

(26.8.2006 8:14:38)
Jano,
i já znám důchodce, co si žijí mnohem líp, než většina matek na MD (např. moje tchyně). Ale znám i ty druhé, co z pár tisíc důchodu ještě našetří pár stovek svému početnému potomstvu na narozeniky...(moje skoro 90 letá babi).
A znám taky pár bohatých maminek, co si starosti s financemi dělat nemusejí. Prostě každý to máme jinak. A je fakt, že MD pomine a my zase pracovat budem, jsme mladí, a relativně zdraví. Peníze si můžem vydělat, obvykle.
Nicméně fakt, že si platíte penz. připojištění, že klukovi spoříte na studia, že si můžete dovolit internet doma, apod., svědčí, že máme každý jinou představu o bídě. Velká část těch dnešních důchodců musela své děti vychovávat v mnohem horších podmínkách, než my teď. Neměli takové nároky. A žili vlastně spokojeněji. Je to taková doba, no. Ale asi bys je opravdu neměla házet tak do jednoho pytle.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Re: Ti důchodci jsme my 

(26.8.2006 22:27:50)
Verco
mažu jí nožičky třeba masážním olejem s levandulkou nebo takovou chladivou mastí s mentolem a taky jí je na noc vážu.
 Jája 
  • 

Milá Stáňo 

(11.8.2006 16:02:51)
Milá Stáňo,
chápu, že se rozčiluješ na tím, že stát dává ženám málo, když jsou na mateřské. Já osobně preferuju daňové odpočty. To proto, že jsou bohužel lidi, kteří jsou pohodlně živi z toho, že nasekají hromadu dětí, ale už se o ně nestarají, ty pak jsou do dětského domova, kde žijou ve skleníku, nic praktického se pro život nenaučí, ale dospějí, mají děti a ty zase skončí v děcáku. Kolotoč se točí dál a za naše peníze. Jedno dítě v děcáku stojí stát 200.000,- Kč ročně.
Takže ne zvýšení rodičovské, ale zvýšení daňových odpočtů těm, co pracují (aby jim zbylo na obživu dětí).
 Stáňa B. 
  • 

Re: Milá Stáňo 

(11.8.2006 17:26:36)
Milá Jájo,
taky bych byla pro odpočty nebo celkově pro menší odvody a více bychom se starali sami. Takhle masivní přerozdělování, jak tu máme, není dobré. Ale odpočty nikdo neuzákonil, zákon byl přijat na zvýšení rodičovské. Jak už jsem psala, neberu to, že mi dává něco stát, ale pouze mi vrací z těch peměz, které jsem mu odvedla a odvedu.
 macy,4dcery 


Re: Milá Stáňo 

(11.8.2006 18:41:53)
i já jsem pro daňové odpočty, a zlepšení postavení matek s dětmi na trhu práce, snížit daně, zmanšit přerozdělování. ono totiž pořídit si dítě je záležitost, která zasahuje rozpočet rodiny mnohem dýl než 4 roky . a většina lidí si to sakra uvědomuje. proč si myslíte, že navzdory "štědrým" sociálním dávkám neustále klesá porodnost? samozřejmě že jsou skupiny lidí, který ten systém zneužívají. ale statisticky jich nebude zas tolik. a budou tu stejně ať bude rodičák 3500 nebo víc. tihle se totiž naučí obejít každý systém
 Marci 
  • 

A jak je to v zahranici? 

(12.8.2006 1:52:18)
Po tom, co jem si tady vse precetla, by me docela zajimalo, jak tohle resi v zahranici. Teda aspon co ja vim od znamych, tak treba v USA se nedostava zadne porodne, zadna materska, zadny rodicovsky prispevek.... Dokonce si musi platit zdravotni pojisteni minimalne rok predem, jinak jim pojistovna porod neproplati. Jen svobodne matky to maji zdarma (cehoz pak pry prevazne vyuzivaji Mexicanky). Ale stejne, jak to ti lide teda zvladaji. A ne vsichni maji velke platy. Mozna, bychom meli byt radi, za dostavame vubec neco.
 lucia1604 


Re: A jak je to v zahranici? 

(12.8.2006 7:59:26)
myslím si, že zrovna v USA jsou směšně nízké daně (což je ale dobré pro ekonomiku státu - naši politici zřejmě nechápou). Kdyby si Američani platili zdravotní pojištění jako my, nemuseli by se bát, že si budou muset platit zdravotní péči sami... my máme tu výhodu, že je to u nás povinné
 ali 
  • 

Re: Re: A jak je to v zahranici? 

(12.8.2006 15:12:54)
To je ta nevyhoda. Zdavotni poj. v USA neni povinne a jen nekteri zamestnavatele ho hradi. (Stejne to ztrhnou z platu). A to jeste ty pojistky hradi tak 50 - 80%. Nedovedu si predstavit, ze bych v CR pracovala jako mezek a jeste k tomu davala nemaly peniz na zdravotni pojisteni.
 Nelie 


Re: Re: Re: A jak je to v zahranici? 

(12.8.2006 20:25:02)
Ali, ja si v Kanade platim zdravotni pojisteni, mesicne $100 na rodinu. A to je tu vse mnohem drazsi nez v cesku a spousta veci (vetsina leku, optik ci zubar) nejsou v zakladnim pojisteni zahrnuty. Dcera si ted v cesku koupila bryle a kontaktni cocky (nema ceske zdravotni pojisteni, vse jsme platili) a vyslo ji to na polovinu co by platila tady...Zase pokud mam na mistni pomery prumerny plat, tak nemam problem splacet dum, litat na dovolenou do Evropy, chodit do restaurace. Zivotni uroven mam vyssi, nez jsem mela v Praze. A holt si musim na duchod nasetrit sama a mam v bance penize na pripadnou necekanou komplikaci, jako operace, leky, rovnatka pro dceru,...
 Miška 2 děti 
  • 

Zase jedna ukřivděná!!! 

(12.8.2006 10:31:55)
Pročítala jsem poctivě názory které jsou zde napsané a musím se divit!!!
Né každý má to štěstí, že má dost peněz, aby mohl našetřit než otěhotní, aby pak bylo na uživení dítěte, né každý má babičku, která se postará aby maminka mohla jít do práce, jesle nefungujou, školka až od tří let!!!
A už vůbec nemohu uvěřit větě když na to nemáš, tak si dítě nepořizuj!!!
Kde to jsme, vždyť z našich dětí vyrůstají daňový poplatníci také pro stát, vždyť jsem od osmnácti poctivě dřela a žádné výhody doposud nepobírala, odvedla jsem si myslím do svých třiceti už peněz do státní pokladny dost, tak proč by mi to teď když to potřebuju neměl stát z části vrátit???
A pak když jsme u toho rozhazování, proč napoříklad poslanci berou takové peníze a proč mají tolik výhod??? Čím si to oni zasloužili??? jako obyčejný dělník si můžu o dopravě zdarma jenom zdát a o třináctém neřkuli čtrnáctém platu ani nemluvím!!!
Když chce stát šetřit, tak proč nešetří i zde?????
Ano někteří si řeknou zase jedna ukřivděná, ale já to tak prostě vidím a cítím a vůbec se mi to nelíbí!!!
Nelíbí se mi slova, když nemáš na to mít dítě tak ho v životě mít nebudeš!!!
Akolik lidí si pak to dítě bude moci dovolit?????
Slíbili před volbami zvýšení rodičovského příspěvku a teď jako kdyby se nám důvěřivcům vysmívali do obličeje!!!
Myslím si že ač to bude pro stát velké zatížení, tak pro průměrné vydělávající rodinu, kde dělá jenom manžel a maminka je na mat. je to konečně nějakej peníz a né almužna 3500.-.
Jsem úplně rozladěna z lidí, kteří si hrají na pány bohy a snaží se určovat, kdo může mít např. dítě a kdo né!!!
 renata 8 dětí 
  • 

Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(12.8.2006 11:46:57)
uplně stebou souhlasím oni si nacpou pupky a druhým budou říkat utáhněte si opasek at začnou u sebe když by měl každý vižít z toho co má moje rodina tak jsou v pytly nevěřím nikomu z nich všichni hrabou jen sobě do kapsy druhý je vubec nezaj¨ímaj
 Miška 2 děti 
  • 

Re: Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(12.8.2006 13:09:32)
Jsem ráda, že to konečně někdo vidí stejně!!!
Ono se to těm co mají peníze lehko píše ať si každý poradí sám a zřejmně nemohou pochopit, že někdo aniž by kdy využíval nějaké socialní výhody ale poctivě celou dobu makal, ty peníze prostě nemá!!!
Já jsem dělnice na MD a manžel také děláve fabrice, nadřela jsem se tam jako kůň a měla plat 10000 čistého,a manžel má 15000 z toho jsme si našetřili na byt a když jsme si ho pořídili, tak jsme se vzali a logicky chtělimít děťátko!!!
To se nám podařilo, ale jeden plat na nájem, elektriku, plyn, pleny, jídlo atd. A k tomu ještě další mimčo, tak to je opravdu záhul a máme co dělat, aby jsme se uživili!!!
S osmi dětmi si to nedovedu s touhle almužnou vůbec představit!!!
Všem těm co nadávaj na nás co chceme větší mateřskou bych dala ty peníze co máme mi a vidělo by se jak by se jim žilo!!!
 Helena 
  • 

Re: Re: Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(12.8.2006 14:07:13)
Miško a Renato,já s váma taky souhlasím.Už jsem jim tam v jednom příspěvku výš napsala,že internet ovládají hlavně ty bohatý a ty by nám nejradši ten příspěvek ještě skrouhli.vůbec se neumějí vžít do lidí co makají fyzicky a za podprůměrný platy,pořád tady na netu jen samý kecy jak od státu nic nechtějí a jak se o všecko umějí sami postarat a když nemáš na dítě tak si ho nepořizuj.To je ubohý!!!!!!!!!byla jsem původně na netu hledat něco úplně jiného,ale tohle jsem nemohla nechat bez odezvy!!!
 Alice 
  • 

Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(13.8.2006 22:12:06)
NIKDO prece nerika ze NESMIS mit deti. To by si asi nemel nikdo dovolit. Oni a ja se k nim pridavam jen rikaji: Pokud chces mit deti, BUD SCHOPNA se o ne postarat a nezadej a NENAROKUJ si pomoc od druhych. Na tu automaticky narok proste nemas. A reci o tom, kolik jsi odevzdala do statni kasy jsou bezpredmetne. Odevzdavame kazdy (nekteri ovsem lezi na bachoru a neodevzdavaji nic, jen berou). Navic kazdy bereme - v podobe zdravotni pece, napr. (nepis mi, ze vubec nejsi nemocna....je to proste system, ktery zde byl nastaven). Me spise stve, ze nekteri z tohoto systemu umi tezit a ty slusni, jimz to pripada nevhodne, to calujou.
Takze si porid deti kolik chces, ale nechtej po ostatnich aby ti je pomahali zivit, satit, vzdelavat, bavit.....to je strasne nezodpovedny pristup.
 Petra a Petříček 
  • 

Re: Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(14.8.2006 9:43:13)
Kdo že říká abychom neměli děti??? Četla jsi ty příspěvky nahoře??? Asi né co??? Moc by mě zajímalo, kolik máš peněz, protože kdyby jsi měla příjem jako já, tak tohle v životě nenapíšeš!!! Plně souhlasím s Miškou a to že je to nějaký systém, tak to je dost špatný systém!!! A potom jde tu i o princip, jak můžu něco slíbit, schválit a pak za měsíc dva zase zrušit??? Tak proč to slibovali, to už přeci museli vědět předtím, že na to nebude!!! To si jako naši politici s náma mohou dělat co chtějí??? Dělat z nás blbce a tak podobně??? No podle tebe asi jóóó!!!
Tyhle chytrý řeči mě vážně dostávají!!!
 jak 


Re: Re: Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(14.8.2006 10:55:43)
Petro a jaky mas prijem? co jsi ochotnsa pro praci udelat a jsi ochotna se vzdelavat a pracovat kazdy den prescas?Jake mas vzdelani?
 Petra a Petříček 
  • 

Re: Re: Re: Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(14.8.2006 12:01:42)
Jelikož jsem na mateřské, tak můj příjem je 0 Když nepočítám rodičák!!!
Své dítě plně kojím a babičku, která by pohlídala nemám! Nemám v okolí bohužel ani jesle, do kterých bych malého mohla dát, takže o práci nyní nemůžu ani přemýšlet!
Když jsem chodila do práce, jsem zdravotní sestra, dělala jsem jak to bylo nutné, a to i o svátcích, vánocích atd.
Přijde ti to málo??
 R.,chlapeček 5 let + mimi na cestě 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(14.8.2006 12:27:00)
mnohdy nepomůže ani školka v dosahu.Po první MD jsem nastoupila do práce a i když máme v nejbližším okolí tři školky,můj synek je nemocný - astmatik,již několik let na inhalačních kortikoidech (účast ve školce 1 týden za měsíc, v zimě byl i déle jak měsíc v kuse doma). Nechtěla jsem žádné dávky, jen jsem se ptala na možnost zůstat doma aniž bych za sebe ještě musela platit zdravotní pojištění. Neměla jsem šanci,protože středně těžké astma není dost vážná nemoc. A znovu připomínám, že jsem nežádala ani o dávky ani o RP. Jen jsem potřebovala o rok déle zůstat doma. A protože nemám babičky k dispozici,musela jsem si najít chůvu. Měla jsem ohromné štěstí,našla jsem skvělou studentku,která nejen "hlídala",ale i se starala. Ale pravda je,že co jsem vidělala jsem zaplatila za hlídání. Naštěstí mám manžela,který vidělal dost na to,abychom vyžili. Ale nedovedu si představit,jak to mají zvládat maminky bez partnerů.

K rodinám s více dětmi zastávám jiný názor.Říkám si, proč si lidé pořizují další děti,když mají problém uživit jedno - to mi přijde také krátkozraké.Čekali jsme několik let,dokud se nezlepšila naše finanční situace a i synova nemoc v tom hrála také svou roli,než jsme se rozhodli mít další miminko. Protože nechci škemrat o žádné dávky a chceme to zvládnout sami a chceme dětem dát to nejlepší.Také bych si přála mít 5 dětí,ale myslím na to, že jim chci dát dobré vzdělání,lyže, dovolené, tábory,kroužky atd.
 R.,chlapeček 5 let + mimi na cestě 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(14.8.2006 13:36:39)
Děkuji za radu. Ale udivuje mě,že když jsem se na to ptala na sociálce,zda mám možnost atd.Tak mi řekli,že žádnou.Pak tedy záměrně klamou. Možná kdybych byla tmavší a měla ostré vystupování,tak by si klamat nedovolili. Mě ani nenapadlo pochybovat o tom co mi dotyčná pracovnice řekla.. Děkuji Ti za radu. PO druhé MD se už tak odbít nenechám.. Doufám,že se to nezmění.
 R.,chlapeček 5 let + mimi na cestě 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(14.8.2006 18:36:49)
no já si myslím, že byla spíše neochotná,připadala jsem si jako debil. A nesjpíše věděla,ale možná měla špatný den nebo nevím, tak jsem to odnesla. Řešila jsem to chůvou - to co jsem vidělala,za to jsem jí platila. Teď jsem v PN kvůli rizikovému 2.těhotenství. A je léto a stále pevně doufám, že bude můj starší zdravější. Předepsali mu před půl rokem jiný sprej.Leta bral inflamide, teď bere Seretide a cca 1 měsíc dáváme dokonce ten slabší. A změna je očividná. Najednou je plný elánu atd. Jestli si o astma chceš popovídat napiš mi na email. Ráda se podělím o zkušennosti a ráda nové získám :-)
 raadka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(14.8.2006 19:01:04)
Ahoj, mám 6 letou holcicku,už skoro rok bere inflamide, při zhoršení má ventolin a k tomu jeětě jednou denně Aerius. Není to sastmatem žádná sranda ale od té doby co bere léky je v pohodě, Akorát se jí zhorršuje ekzém ale dr. na Hagiboru kam chodíme říkala že je lepší v pohodě mít dýchání a horší ekzém je to prý jak na vahách, JEdno se zhorší a jedno zlepší. Kamn chodíte vy ?
 R.,chlapeček 5 let + mimi na cestě 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(15.8.2006 11:43:36)
chodíme na alergo na homolku, ale až poslední rok a půl.Léčbu máme změněnou skoro rok, aerius bere také jednou denně. Ve spreji SERETIDE je kromě kortikoidů látka se stejnými účinky jako ventolin, ale není návyková. A výsledky se dostavili do měsíce. Průběhy nemocí už se "nezvrtávaly" do dušností, noční kašel začal ubývat a doba nemoci se z 3-4 týdnů (tak dlouho se dostával z virózy,kterou jiné děti odnášely třídenní rýmou) snížila na týden až 10 dní. V současné době celé léto nemarodil.I vedra,která obvykle odnesl záchvaty byla v pohodě. Léčbu ale doplňuji homeopatikama a chodíme i k léčiteli, který nám vychytal geopatogení zóny atd. Takže si myslím,že to je souhra více vlivů, včetně věku. Sníženo máme první měsíc a já doufám, že se třeba do školy vydáme už bez spreje. Já vím,že to zní možná divně,ale myslím,že ekzém (sama jsem atopik)je hodně nepříjemný, ale komplikuje život o něco méně.Mám tím na mysli,že neomezuje tolik pohyb,pobyt ve školce atd. Ale zase je tam komplikovanější léčba. A ať je to astma nebo ekzém,může to kdykoliv zmizet i se zase objevit. Já měla ekzém jako mimino, pak v pubertě a teď s ním bojuju už 3 roky.. A stav je proměnlivý.Někdy si myslím, že mi už mizí a za pár dní či týdnů se objeví.
 Těhotná 
  • 

Teda to je hnus todle číst!!!! 

(22.8.2006 0:16:10)
Nezlobte se na mě,ale to co jsem si tady vše přčetla je jeden velký hnus!!!!! Fuj! Ani jsem to nemohla číst vše,jak je mi z toho všeho zle!!!! Nechápu jak na sebe můžou být lidi tak zlý,ale to že i ženský navzájem a to jen kvůli tomu,že se bavíte o rod.příspěvku!!!To je opravdu strašné!!!Pokud na sebe navzájem můžeme házet tolik špíny a jedů,co tady spousta z vás napsala,tak NIKDY náš stát v ničem lepší nebude! Vždycky si někdo bude něco závidět a druhého za to nenávidět! Já opravdu nemám slov!!!!!!Jak můžete napsat,že si nezasloužíme příspěvek,když jsme doma s miminkem?????Jak todle vůbec nějaká ženská může vypustit z pusy?Co jste to proboha za lidi????!!!!!!Tak já jsem tedy jedna z těch,co ty peníze potřebujou,manžela téměř nevidím,protože je furt v práci a že jsme si dovolili otěhotnět,když potřebujeme i dávky od státu,tak za to se vám milé dámy a ani nikomu jinému omlouvat nebudu.Na všechno jsme si museli ušetřit sami,platíme hypotéku a pokud bych měla mít dítě až hypotéku splatím,tak ho nebudu mít nikdy!!!!Jasně,že si nepořizuju mimi,kvůli příspěvkům od státu,ale na druhou stranu mi to,že ty příspěvky dostanu,dost pomůže a když píšu dost,tak tím myslím opravdu dost. A vám co jste tak strašně zlé bych měla přát,aby jednou až třeba mimi chtít budete,tak aby vám to nešlo,ale já vám to nepřeju,jen at se vám daří dál dobře,tak jako doposud,opravdu!!!Nejsem totiž jako vy,neumím být tak stašně zlá!!!Ale kolik v těchto příspěvcích tady je zloby,je úplně neuvěřitelné!!!!!Jen doufám,že žádná z těch co jste tady tu zlobu házeli na ostatní,se nedostane nikdy k moci rozhodovat o nás "obyčejných" a že já vás osobně nikdy nepotkám-v to pevně doufám!!!!Styďte se!!!
 Taky těhule 
  • 

Re: Teda to je hnus todle číst!!!! 

(22.8.2006 0:24:06)
TĚHOTNÁ moc hezky jsi to napsala taky mě to co tam některé ,,matky"psaly dost naštvalo ale nemohla jsem reagovat protože by se to muselo cenzurovat díky za to jak jsi to napsala mluvíš mi z duše.
 netěhotná 
  • 

Re: Teda to je hnus todle číst!!!! 

(22.8.2006 0:40:57)
O těhotenské demenci už jsem slyšela, ale že je to tak strašně vážné, to jsem netušila:-((
 Těhotná, dětná 
  • 

Re: Teda to je hnus todle číst!!!! 

(22.8.2006 8:21:28)
Je to fakt hnus. A nejvíc hnusu tady házely ty, které se o rodičák draly tak, že se nestyděly plivat i na důchodce. Až mi z toho běhal mráz po zádech. A bylo mi smutno z toho, kolik závisti dokážou dávky od státu v lidech vyvolat.
 jak 


Re: Teda to je hnus todle číst!!!! 

(22.8.2006 10:08:59)
tehotna, proc se tak rozcilujes. Nikdo nerika, ze si nezaslouzite na materske prispevek, otazka je ale jeho vyse.Ja to nikomu nezavidim, sama dite mam a od jeho 2 let pracuji. jen si myslim, ze stat nema na zvysovani, to je cele. Hypoteku mam taky a jsem bez manzela.
 čtenářka 
  • 

Re: Teda to je hnus todle číst!!!! 

(22.8.2006 10:47:51)
Stydět by ses měla ty, za ten tvůj trapný výlev.
Ty myslíš, že je správné, aby stát dával tolik peněz???
Každý si má pořídit dítě, když na to má a ne se spoléhat na stát, to je trapné.
 x 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(14.8.2006 16:19:45)
a jiný zas nechtějí mít jedináčky,to radši chudý a víc dětí
 R.,chlapeček 5 let + bříško 
  • 

Zase jedna ukřivděná!!! 

(16.8.2006 11:06:30)
2 děti nejsou jedináčci... a když dřou lidé bídu s nouzí a nezaměstnanost řeší další a další mateřskou - to je dost krátkozraké a především vůči dětem docela bezohledné..
A když je vám jedno,že jste chudí,ale naděláte si kupu dětí, tak si pak nestěžujte a nežeňte k zodpovědnosti stát.
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(15.8.2006 0:29:12)
Milá Petro,
na tvůj dotaz odpovídám - peněz mám dost, určitě víc než potřebuji.... ale to přece není vada charakteru, i když v tvých očích možná jo.
Své povolání sis vybrala sama a tudíž si nemůžeš stěžovat. Navíc i v tomto oboru se dá vydělávat - stačí se trošku snažit a být opravdu ochotná sebou "mrsknout". Co takhle pečovatelka v zahraničí - moje kamarádka si takhle docela vydělala, nebo soukromé praxe...jestli bylo tvou touhou pracovat ve státní nemocnici (i tam jsou sestry zapotřebí), jistě nemůžeš teď lkát, žes makala a měla za to málo. Prostě mám pocit, že máme šanci každý, ale ne každý ji využije. Navíc jsem odpovídala na příspěvek, který říkal "nebudou mi říkat kolik mám mít dětí", takže jestli někdo nečte, jsi to spíše ty. Já nejsem přesvědčená, že máme dotovat výchovu (samozřejmě finančně, co bychom si to dovolovali se ti cpát do výchovy...jsou to tvoje děti, že?) dětí ostatních občanů, jež si radši žádají o všemožné dávky, než by se spolehli sami na sebe. Myslím, že úlevy na daních by pomohly výrazně více a navíc motivují....to co vydělám nemusím odevzdávat a nechat přrozdělovat na ty, co mají málo. Jistě nelze toto paušalizovat a jsou lidé, jež nejsou schopni se o sebe postarat a právě o tyto handikapované by se stát měl starat.... ale plošné přídavky, příspěvky na pastelky a ostatní nesmyslné dávky, jež nikdo nehlídá komu jdou a márokuje si je téměř každý, to je komoušov. Stejně jako nápad, že alimenty neplatících otců půjdou ze státní kasy...to je stejná hovadina. Místo aby sebou hnuly soudy, nastavil se přísnější systém dohlížení na výkon rozhodnutí, tak to zacálujeme sami.....no vždyť ty děti a matky jsou chudinky... to asi jsou, ale není řešení přehodit jejich problém na stát.
A prosím nepiště mi, že mi ne/přejete abych si to zažila sama...a podobné bláboly, jež tu často provází diskusi.
Spoléhám sama na sebe.
 Petra+2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(15.8.2006 8:44:17)
Sleduji tuto diskuzi od počátku a nestačím se divit, jaký nabrala obrátky a kam se dostala. Hlavně příspěvky Alice mě opravdu dojaly. Souhlasím, že každý má šanci, ale všimla si Alice, že jsou povolání, která nejsou dobře placená a přesto bychom bez nich nemohli existovat, jako prodavačky, dělníci v továrnách, sestřičky v nemocnicích ..... atd? Z jejích příspěvků zní taková arogance vůči tkzv. obyčejným lidem, že k tomu nemám slov!!!!! Nebo by byla radši, kdyby všichni hromadně pochopili, že mají šanci jinde a tudíž si například mohla například! ulízet po sobě v nemocnici sama, případně se sama odrodit.....? Aby si doktoři založili hromadně pouze soukromé pryxe a v nemocnicích by nás operovali absolventi? Páááni, kam se poděla úcta, to je jediná hodnota člověka postavena na tom, kolik vydělá? Upozorňuji, že sama se živím hlavou a velmi dobře, ale neztratila jsem paměť na doby, kdy jsem se tak dobře neměla, navíc mě neopustila úcta k manuální práci a k lidem, kteří vykonávají náročnou práci za menší peníze než já. Nechutná arogance!!!!!
 Petra a Petříček 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(15.8.2006 10:11:38)
No koukám, že jsou mezi námi ještě stále neuznalí a samolibí lidé!!!
Vůbec jsi mě nepochopila, já si vůbec nestěžuji!
Svou práci mám ráda a ráda jí dělám, z platu jsem si našetřila na byt a auto, nikde jsem nepsala, že jsem měla málo!!!!
Ani ten rodičák až tak zvlášť nepotřebuji, šetřila jsem si spoření, které mi teď končí!!!
Já jsem ale psala, že je to sprostý, když před volbama se naslibovalo hory doly a pak když už mají "vyhráno" tak se to zase prostě a jednoduše zruší!!!
To je normální výsměch nám všem!!!!
A o to mi hlavně šlo!!! O to že když jim teklo do bot, tak slibovali, schválili a teď by to chtěli zase zrušit! A to ti nepřijde jak komoušov???
No asi né!
Jo a když tak všem radíš, aby se vydali za lépe placenou prací někam jinam, tak kdo tě bude ošetřovat, až budeš ležet v nemocnici např. se slepákem nebo po havárce, tedy né že bych ti to přála, to zase né, ale myslím, že by jsi měla vážit slova, nikdy nevíš kdy i ty budeš potřebovat pomoc!!!
A tím bych chtěla tuto diskusi zakončit, protože mě tohle handrkování, které nikam a k ničemu nevede vážně nebaví!!!
Nehledě na to , že si to naši politici rozhodnou sami ať se nám to bude líbit nebo né!!!
 abcd 
  • 

Re: Re: Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(14.8.2006 23:19:09)
Už si tu připadám jako v blázinci, o čem tady pořád tak vášnivě debatujete, vždyt ten vyšší příspěvek nikdo neruší, ani nikdo z politiků nemá zájem ho rušit tak pořád nekvokejte dokola jak vás někdo šidí a podvádí. abcd
 Alice 
  • 

Re: Zase jedna ukřivděná!!! 

(19.10.2006 13:18:06)
No tak to je konečně správný názor, původně jsem vůbec nechtěla psát, je mi zle z toho jak tady vy ostatní KAČENÍTE.
 Anonym 
  • 

A mysleli všichni taky na to... 

(12.8.2006 15:39:19)
...co se stane se ženami, které budou kvůli těmto výhodným podmínkám např. se 2 dětmi na mateřské třeba 8 let?? Nic je nebude nutit jít aspoň na brigádu... jak se pak zařadí do pracovního procesu? Budou to vůbec umět? Budou o práci vůbec stát? Kdo vezme ženu po 8 letech práce kolem dětí a v domácnosti do zaměstnaneckého poměru? Z čeho si ženy zajistí a zaplatí rekvalifikaci? Případně, pokud budeme na tom s rovnoprávností za několik let lépe - co bude i s těmi muži? Proč stát raději nezvýhodňuje zaměstnavatele, který dá práci ideálně 2 ženám na nebo po mateřské na jedno pracovní místo? Neskončí pak zbytečně mnoho žen na úřadě práce??
 Sisa 
  • 

Re: A mysleli všichni taky na to... 

(12.8.2006 20:10:22)
Milý anonyme,to je právě to,o čem se tady téměř "hádáme".Jelikož zde zatím nikdo nic nevymyslel,a není ani vůle od zaměstnavatelů takovéto maminy na MD zaměstnat na půl úvazku,tak jsem ráda,že nám zvednou rod.přísp.A jen tak mimochodem,byla jsme na MD 3r s 1.dítětem,potom jsem šla pracovat,a neměla jsme zas až tak velký problémy se začlenit.Během pár dní jsme zaplula do teorie i praxe.Taky jsem si získávala různé informace během MD.A ještě k těm zaměstnavatelům..-někdy je od nich i problém vidět výplatu v řádném termínu.
 Chromle 


Jestli přízpěvek zvýší, 

(13.8.2006 10:40:16)
tak si pořídíme druhé dítě. Pokud ne, zůstaneme u jedináčka.
Ideální by bylo, abych otěhotněla ještě před vypršením rodičáku. Pak bych s dětmi zůstala doma do 4 let druhého dítěte.

Stejně asi začnu podnikat, protože se mi do klasické práce s dlouhým dojížděním nechce. Respektive už si to neumím představit, tolik ztraceného času. Stejně mně nikdo nikam nevezme:-(
 Martina, Davídek 6 m 
  • 

rodičovský příspěvek 

(13.8.2006 11:55:50)
také stále čekám, jak to v lednu dopadne....
Chtěla bych podotknout, že jsem si miminko nepořizovala proto, abych na něj dostávala peníze. Nadzvedlo mě ale to, že zvýšené porodné platilo od dubna (rodila jsem v únoru). Prostě si vytáhli statistiky, kolik rodiček bude od nového roku.... no nic.
Slíbili vyšší rodičák. Nepopírám, že je pro mě rozdíl dostat 3600 nebo 7600.
Jenom mě zaráží to, že se nediskutuje o tom, jak snížit dávky nezaměstnaným. Oni můžou jít pracovat, např. zametat ulice, kdo by to ale dělal, když dostanou spoustu peněz za nicnedělání. Já mám z těch tří tisíc vyjít i s miminkem. Já do práce jít nemůžu, plně kojím (přece kvůli tomu miminko nepřipravím o to nejdůležitější!!!), slušnou práci z domu člověk nenajde.
Kdo nepracuje, ať prostě nemá. Proč by ten, kdo dlouhodobě není schopen najít práci, měl bydlet ve třípokojovém bytě??? Proč by měl mít auto, televizi apod??? Mobily??? (aprop. slyšeli jste o tom, že vláda navrhla dávat sociálně slabším příspěvek 200 korun na telefonování??? Je to přece dneska standard....). My si na standard musíme těžce vydělat, máme hypotéku, žádný regulovaný nájem. Ani příspěvek na dítě mi nepřiznali, uteklo mi to o 500!!! korun, holt jsme se loni moc snažili. Že mi to letos může chybět, to nikoho nezajímá.
Já jsem pro to, aby se zrušily všechny příspěvky, jakékoli. Těch opravdu sociálně potřebných, kteří nemůžou jít pracovat (invalidní důchody, osoby, které mají v péči jinou osobu, matky na mateřské...), těch není až tak mnoho, ať to potom sociálka důsledně kontroluje, jestli není systém zneužíván. Ti, kteří jsou zdraví a "můžou" jít pracovat, ať jdou. Jinak jim nedávat nic. Vždyť v naší zemi je výhodné nepracovat (dokonce si teď nezaměstnaní můžou něco málo i legálně k podpoře přivydělat, to je, co???), zbytek vydělají načerno a pak se nám smějou.
Stejně na to stát nemá, už teď není na naše budoucí důchody... důchodové nám ale strhávají....
Kdyby můj manžel nemusel platit tak vysoké odvody, nepotřebovala bych žádný zvýšený rodičák, protože bychom těch peněz měli mnohem více.
 mir.3.3 


Re: rodičovský příspěvek 

(13.8.2006 14:08:07)
NAPROSTO SOUHLASIM, NEMAM UZ CELKEM CO DODAT.
 Raduna 
  • 

Re: Re: rodičovský příspěvek 

(13.8.2006 14:22:01)
Ja taky souhlasim. Ja bych zachovala podporu v nezamestnanosti jenom pul roku a potom by ten, ktery by neco chtel dostavat musel pracovat pro mesto nebo chodit studovat (denni studium). Jak je to ted mi prijde nejenom mrhani penez, ale take casem a energii tech nezamestnanych, kteri ani neprijdou mezi lidi a za 1 nezamestnanosti uz ani vetsinou pracovat proste neumi. Zeptejte se na kteremkoli pracaku jakehokoli urednika. Rekne Vam to stejne.
Podporu od statu by meli mit doopravdy jen ti, kteri se do spatne fin. situace nedostali vlastni vinou (duchodci, pecujici o postizene ci stare, matky, matky samozivitelky, pestouni, nemocni) a ta by dokonce mela byt mnohem vetsi nez je dosud.
 zerat 


Re: rodičovský příspěvek 

(13.8.2006 22:03:29)
K tomuto není co dodat, co vytknout - naprosto souhlasím!
 anonymka 
  • 

Re: rodičovský příspěvek 

(14.8.2006 13:09:46)
Také souhlasím. Nadzvedají mě ze židle názory těch, kteří chtějí aby jim stále stát na něco přispíval. Jsem také pro, místo zvýšení rodičáku snížit daňové odvody, aby se vyplatilo i pracujícím děti si pořizovat. Znám spoustu rodin, co křičí, jak se mají špatně, co jim chybí, ale odpustit si satelit, odpustit si dvd a podobné vymoženosti doby, to je nenapadne. A to ani přesto, že jim dluhy ujídají poměrně hodně. Myslím, že těch OPRAVDU potřebných je velmi pomálu, jen je spousta těch, kteří se nechtějí pustit komunistických vymožeností - mít vše na talíři a nemuset se snažit! Ale to je bohužel dobou, která je to celá léta učila.
 Astila 


Re: Re: rodičovský příspěvek 

(14.8.2006 22:23:52)
taky vam nejde vložit přispěvek?
 Astila 


Re: Re: rodičovský příspěvek 

(14.8.2006 22:25:46)
taky vam nejde vložit přispěvek?
 Lucka Brusová 
  • 

Příspěvěk 

(13.8.2006 17:20:26)
Ahoj Stáňo,
zvedlo mě to ze židle taky,hned jsem napsala na ministerstvo financí,do dvou hodin odepsali,pokud máš zájem,přepošlu ti to,napiš mi na email,je to o ničem,ale pěkně si to schovám...
 petra 2 a 5 
  • 

nepřijde Vám to nefér¨??? 

(13.8.2006 18:20:10)
Nemůžu se nevyjádřit, protože mě to nadzvedlo ze židle.Přece jste nemohli věřit, že na takové dary budeme v současné době mít?Zadlužení jsme jako blázen a podle mě každý středoškolsky vzdělaný člověk musí vidět, že se sociální situace nastavená soc.dem nedá udržet..jsem pro podporu rodin s dětmi ale takovým způsobem aby to mělo nějakou perpektivu.Rodičák je na dobu 3.let,proč rodinám s dětmi raději neulevit na daních, tak nebudou tratni ti, kterým už děti odrůstají a nezlobte se na mě, ale 3.letý a 15.letý mají jiné náklady.Měla bych zvýšený rodičák pobírat také, ale po pravdě s ním neslouhlasím.Opravdu mi to přijde nespravedlivé vůči ostatním rodinám, které to utáhly!!!!!Musely!!!!!
Státu by to přišlo levněji a všechny rodiny s dětmi by si pomohly.....
 Naďa a Hanička 17.2.2005 


Možná... 

(13.8.2006 19:57:45)
Možná je to nefér.Každý se snaží dát své rodině co nejvíc, a vidina zvýšení příspěvku, stavěla krásné představy o zvýšení úrovné v rodinách.Je pravda, že si asi většina z nás myslela, že je to předvolební mazání kolem huby a při shlédnutí sociální politiky se to zdále nereálné,ale...každý se těšil.
Je pravda, že se to musí utáhnout, ono totiž nic jiného nezbývá....ono kdyby si třeba každý pobíral jenom dávky a nechodil do práce, tak by se asi páni politici divili, kam ty peníze jdou a stěžovali by si na nezaměstanost, protože kdo pracovat chce, tan si práci najde, že? Ale kdo vezme maminu po mateřský, o tom asi neuvažujou.....
Asi se nenajde univerzální program, který by vyhovoval všem, ale buďme rády, že ty děti vůbec máme.I když přivézt je na svět v téhle době.....
 Sisa 
  • 

Re: nepřijde Vám to nefér¨??? 

(13.8.2006 21:12:55)
Petro,asi tak nějak jak to psala Martina by to mělo být.Bohužel není.Zlobí mne,jak může někdo srovnávat to,co potřebuje 3leté dítě a 15letý puberťák.Ono v podstatě u toho 15l si není zase tak velký problém práci najít,tudíž by rodina měla příjmy dva.Když je marod,může doma zůstat sám,ale s 3l prckem tohle prostě nemůžeš.Málokterá mamča šupne mimino někomu cizímu a jde vydělávat.Jinak rod.př.nezatíží stát tolik,co nově navrhovaná nemocenská,nebo důchody.Přidají nám rodičák a co si myslíš,zvednou elektřinu,plyn,zavedou rovnou daň-takže drogerie a potraviny půjdou minimálně o 10%nahoru a budem tam,kde jsme.A s příspěvkem 3600k můžeme tak leda "živořit".Ne všichni manželé vydělávají dost na to,aby mohla rodina vyžít pouze z jednoho platu.A matky nebudou na MD věčně,jednou se vrátí do pracovního procesu a budou vesele platit daně.Né zrovna malé.Jinak mimochodem-kolik stojí senát a poslanecká sněmovna denně?Ví to někdo? Prosím napište to sem.
 Alice 
  • 

Re: nepřijde Vám to nefér¨??? 

(13.8.2006 22:24:57)
Souhlasím. Navíc moc nechápu výkřiky typu, že někomu uniklo zvýšení o měsíc...atd. To je teda fakt smůla, a co ty, co jim to uniklo o víc? Jelikož v čase dochází k vývoji, prostě je jisté procento těch, co jim to vždycky o fous unikne. Pro ujasnění - na první dítě jsem brala 2300 nebo tak nějak. Na druhé 3.500,- a ted mi to teda taky unikne :-). Nemyslím, že dávky typu porodné jsou nutností. Dále souhlasím, že spíše než dávky by měla být větší podpora a motivace k zaměstnání (poloviční úvazky atd.)
Ale zvýšení porodného a RP mi evokuje davy nepřizpůsobivých občanů národnostních menšin, kteří stojí fronty na přídavky a jiné dávky, pak děti, na něž přídavky pobírají obratem prodají na ulici turistům za účelem povyražení.....
 Olina 
  • 

Re: nepřijde Vám to nefér¨??? 

(13.8.2006 22:27:31)
To je ňáký hobby furt omílat zadluženost?Ať dají milionářům platit větší daně a hned budou peníze.Ať udělají majetkový přiznání a hned budou peníze.Zlodějům bys přidala a maminám od huby ještě ubrala?
 mamča 4 děti 
  • 

Re: Re: nepřijde Vám to nefér¨??? 

(13.8.2006 23:41:59)
Olino,
proč by milionáři měli platit vyšší daně? Proč by je měli platit lidé, kteří si vydělají víc než je celostátní průměr???? Mají být potrestaní za to, že umí víc než ostatní, že jsou v práci déle než ti co mají míň. Myslím si, že např. rovná daň je spravedlivějsší řešení. Mám celkem silné sociální cítění a taky jsem toho dost prožila, ale dost mi vadí, že celkem dost lidí neumí (17 let po změně režimu) přijmout zodpovědnost sami za sebe. Pořád hledáme důvody proč to nejde. Vadí mi to, vadí mi to i proto, že tady této diskuse se neúčastní lidé nad 60 let (jak by se dalo usuzovat podle některých příspěvků), ale mladí silní lidé v nejlepším věku, v řeči ekonomů se mu říká produktivní....
 Martina, Dita 11m 
  • 

Re: Re: nepřijde Vám to nefér¨??? 

(14.8.2006 0:19:57)
Hmmm..... milionářská daň, to už tu taky jednou myslím bylo.... na druhou stranu - tobě by nevadilo že čím víc se snažíš a vyděláváš, tím víc tě stát obírá? Mě teda jo.
Taky by mě zajímalo za co ti politici teď berou peníze když se přes 2 měsíce dohadují o ničem (pravda, aspoň zatím nijak neškodí - neprovádí ty šílené plány a změny).
Slibům nevěřím, budu se pochopitelně snažit s manželem postarat se jak nejlépe umíme. Ale souhlasím s názorem, že bychom měli mít přehled o tom, jak stát přerozděluje naše peníze, jak s nimi hospodaří. Viz již zmíněné kauzy Diag Human, ruský dluh a podobné věci. To stojí mnohem víc než si umíme představit.




 jak 


Re: Re: Re: nepřijde Vám to nefér¨??? 

(14.8.2006 7:58:01)
Teda holky, tady to jede. proboha, me je 32, mam jedno dite a dalsi jestli vubec budu mit, tak treba tak za 6 let. Hypoteku na krku, samozivitelka a co. nestezuju si. Musim sice tvrde makat, mam VS a makam i fyzicky ve skladu ( jak tu nekdo psal, ze je delnice a pracuje fest). Preci nebudu cekat, ze me stat uzivi. a to platim kolem 20 000 mesicne dane. Ale jsem proti zvyseni RP.Stat na to nema penize.pracuji od synovych 2 let a da se to.Jen chtit.
Ale jak tu nekdo napadal duchodce, no hruza.
 jak 


Re: Re: Re: Re: nepřijde Vám to nefér¨??? 

(14.8.2006 8:02:01)
A jeste milionarska dan? No to nemyslite vazne, za to , ze se snazim si misto udrzet a pracuji 10 -12 hod denne mam jeste platit vetsi dane? Absurdni. Nekradu, jen jsem dlouho studovala, u toho pracovala, prvni dite mela v 28 a ve 30 zase supajdila do prace. A za tohle mi tu nekdo vymeri milionarskou dan? Mam 2 byty, to by mi mohl nekdo jeden vzit, abych si moc nevyskakovala ze.
 Olina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: nepřijde Vám to nefér¨??? 

(14.8.2006 11:44:51)
Martino,říkali mi známí na slovensku,že tam teď mají milionářskou daň,konečně tam prý nebude taková bída,lidi nebudou muset pracovat za 30kaček na hodinu a utíkat za prací.S poslanci s tebou souhlasím.
Jak-tak to jsi asi vyjímka-jestli vyděláváš tolik,že by se na tebe vztahovala milionářská daň a ještě k tomu poctivě tak klobouk dolů před tebou.
 R.,chlapeček 5 let + mimi na cestě 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: nepřijde Vám to nefér¨??? 

(14.8.2006 12:10:19)
Milá Olino,
myslíš, že by milionáři platili více? Máš vůbec tušení,kolik platí bohatí podnikatelé daně dnes? Nejvíce to odnáší střední třída.. A proč bysme měli platit vyšší daně.Manžel pracuje 16 hodin denně. Proč bychom měli doplácet za někoho,kdo si odpracuje svou 8,5 hodinovou šichtu a jde domů. Můj tatínek měl ke svému zaměstnání další dvě vedlejší a maminka měla jedno vedlejší zaměstnání - bohužel se nedožila ani důchodu a své první vnouče si také příliš neužila. Jsem ze tří dětí a naši se prostě postarali. Nikdy jsme nepobírali žádné dávky a podpory. Můj muž se tedy také stará a maká jako lodní šroub,nejsme žádní milionáři,ale špatně se také nemáme,ale za cenu,že můj manžel dře. Proto jsem pro rovnou daň,protože opravdu nevím,proč by měl být člověk za snahu postarat se sám opět trestán... Je to pošahaný komunistický názor - ještě bys to mohla nazvat daní z bohatství.. ;-)
 jak 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nepřijde Vám to nefér¨??? 

(14.8.2006 13:01:12)
Souhlas, milionarska dan. Mam ve svem okoli dost dobre situovanych lidi a nekrade ani jeden. Makaji 12 hodin denne, jedou do prace o vikendu ve 3 rano. Takze za to maji platit jeste vic? Muj otec plati dane kolem 60 000 mesicne a jeste by bylo dobre ho skrouhnout ze. Za to, ze pul zivota studoval atd.
Psala tu holcina , ze otehotnela na vejsce. Muze se stat, ale opravdu nechapu, ze ma i druhe dite. Proc po 1. decku nesla do prace ?Nyvytvorila si aspon rok praxe?
Nevim, ale ja treba dalsi decko budu mit az ve 38, za 6 let.
Ale nechci a nebudu spolehat, ze me stat da vice penez.
 Jitka (2děti) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nepřijde Vám to nefér¨??? 

(14.8.2006 13:29:01)
Souhlasím s tebou. Můj manžel denně dojíždí 80Km do práce a potom večer 80Km domů, vstává denně v pět, vrací se v devět večer. Pokud ovšem nepřespí v kanceláři, není na služební cestě, nebo na školení. Ano, máme se dobře. Jenže děti tátu vidí v sobotu ráno, kdy odchází do práce až v devět a potom v neděli, kdy je většinou doma. Já zase dělám po večerech doma, na PC přepisuju odborné texty. Ano, uznávám jistý princip solidarity, ale ten už se projeví v tom, že platíme odstupňované sociální a zdravotní pojištění. A když bude rovná daň, tak můj muž i tak do systému přispěje mnohonásobně vyšší částkou, než soused - prodavač.
Mám k tomu ještě jednu připomínku, ono to nevypadá, ale lidé jako můj muž mají podstatně vyšší životní náklady. Má-li být třeba měsíc v zahraničí, musí si tam kupovat jídlo (takže diety jdou v podstatě jen na to), musí si kupovat jiné oblečení, než třeba ten prodavač. A když je v Praze, tak nemůže zákazníkovi říct, že jde obědvat k Mekáčovi, musí jít do stejné restaurace jako on, bez ohledu na to, že je to několikanásobně dražší, než když jde ve firmě na oběd do kantýny. A není to o snobárně, bohužel při jednáních platí třeba i to "šaty dělají člověka". Sousedi mu závidí služební auto, že má klimatizaci, pohodlné sedačky, spoustu vychytávek a nejednou jsem musela vyslechnout, že pan ředitel si vozí zadek a přitom mohl mít to auto levnější a dát ty prachy na něco důležitějšího. Nikdo z nich nejezdí minimálně jednou za čtrnát dní osm hodin tam a druhý den zase zpátky. Nikdo nevidí únavu, stres, to, že když má horečku, tak sice vleze do postele, ale s noťasem na klíně a normálně bere telefony a musí fungovat, nemůže prostě spát. Nikdo nevidí, že v neděli v poledne si sedne s dcerkou k pexesu a zazvoní mu mobil (proč zákazníci nectí aspoň neděle?) a pak jenom vidí, jak po půl hodině dítě odchází a koulí se mu po tvářích slzy, protože slyšelo, že táta se obleče a jede....
 anonymka 
  • 

Mít více mi nepřijde nefér! 

(14.8.2006 13:56:18)
Vím o čem mluvíš. Pamatuji si, že otec po revoluci trávil mnoho dní mimo rodinu (a dodnes tráví i když už ne tak dlouho). A proč? Aby nás uživil! Jsem ze 4 dětí. Takže měl sakra co dělat!!! A ty sousedy také znám. Koupil si teď druhé nové auto, nic zázračného, ale je to nový renault kango a nechtěj vědět, co občas sousedi prohodí přímo do očí. Nejlepší jsou ti, co berou všechny možné dávky, o nic se nesnaží a pak říkají: No jo podnikatel! Kolik úsilí, odříkání a starostí ho to stojí nikdo nevidí. Ale závidí všichni jak hrom a o to víc, že bydlí na vsi, kde je každá změna hned vidět 2x rychleji.. :-))
Naštěstí si z nich nic nedělá.
 abcd 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nepřijde Vám to nefér¨??? 

(14.8.2006 22:18:22)
Tohle je strašně smutný příběh. Máte hodně peněz ale taky tvůj manžel hodně spotřebuje kvůli svému postavení. To chápu, ale nechápu postoj k dětem. takové dobře finančně zajištěné dítě je v citových potřebách strašně ochuzené a bojím se že ho to poznamená navždycky. Myslím, že lidé vše obětující své práci by ani děti neměli mít. Psa si nepořídíte když nemáte čas na jeho venčení, ale dítě kterému nedokážete dát svůj čas má kdekdo a ještě si připadá jako hrdina jak je permanentně v práci a k dispozici zákazníkům. Co třeba v tu neděli telefon jednoduše vypnout,abcd
 Jitka (2děti) 
  • 

Mít x nemít? Spoléhat x nespoléhat? 

(15.8.2006 12:37:49)
Myslíš, že naše děti strádají víc, než kdybychom se třeba rozvedli? Myslíš si, že se o děti nestaráme? Ano, možná mají bohaté rodiče (je otázka, co to je, být bohatý) - máme třípokojový byt ve starém paneláku s nábytkem z výprodeje, můžu jim koupit opravdu kvalitní botičky s atestem, neřeším, že mají spotřebu dvou až tří litrů mlíka na den... Jenže taky jim věnuju veškerý čas, kdy jsou vzhůru - no, teda dcerka chodí ve školním roce na dopoledne do školky, což v jejích pěti letech skutečně nepovažuji za hřích. Já pracuji až děti večer usnou a dělám to proto, abych se odreagovala, neztratila úplně kontakt se svým zaměstnáním a nepřipadala si totálně závislá na manželovi.
A teď bych ti ráda napsala, proč mají takoví lidé děti - třeba proto, že když si je "pořizovali", tak ještě nedělali od nevidím do nevidím a stačila jim k životu pronajatá garsonka. A právě teď narážíme na to, co tady maminky rozmazávají celou dobu - máš různé možnosti:
1) spoléhat na stát, nadávat v garsonce se dvěma dětma a počítat, jestli koupíš jedny ponožky, nebo dva jogurty
2) nespoléhat na stát, ale rozložit práci mezi manžele rovnoměrně, dát děti do jeslí, nebo školky a mít na ně cca tři hodiny večer, ale oba současně
3) jeden z rodičů má šanci vzít to "živení" na sebe a druhý šanci věnovat se dětem
4) řešení, která nepožuji za běžné - viz, právničky, modelky atp.

U nás je reálné, že tenhle šílený stav za dva tři roky skončí, protože splatíme náš byt a nebudou nás tlačit splátky. Pak bude možné místo změnit, jít do klidnější pozice s nižším platem a mít i víc času. Myslíš, že by lidé, kteří zoufale potřebují větší byt a ví, že bude potřeba živit druhé dítě odmítli nabídku na zaměstnání pro tátu té rodiny, když ví, že z toho platu můžou ten větší byt v pohodě splácet a ještě mít celkem rozumný život? Ano rozumný, protože jestli si někdo představuje dovolenou na Kanárech, tak se mýlí. Maximum co můžeme dát, jde totiž na splátky bytu, my si dopřáváme jednou ročně dovču na Šumavě v penzionku a celkem rozumný normální život.

A k tomu mobilu - ano, děsně nás to štve, jenže pravda je ta, že ty telefony nikdy nejsou zbytečné, nejsou každý týden, ale týkají se závažných věcí. To, co jsem psala, byl průšvih, který mohl stát firmu několik milionů (když je průšvih při převozu rychle se kazících potravin, tak se fakt čekat nedá).
 Hana (2děti) 
  • 

Re: Mít x nemít? Spoléhat x nespoléhat? 

(15.8.2006 13:56:40)
Ano, strádají. Děti rozvedených rodičů totiž ví, že se něco stalo, tatínek (manika) bude bydlet jinde a mají šanci se s tím vyrovnat. Tvé děti neví, jestli tatínka uvidí, jestli na ně bude mít čas a když bude, tak jak dlouho. Žijí v nejistotě.
A k tvému modelu - co takhle nekoupit tří, ale dvoupokojový byt, uskromnit se žít normální život ve dvou? Ty bys pracovala třeba víc, než chvilku večer a děti by měli tátu.
Chápu, že nejezdíš na Kanáry, ale asi moc nešetříš, což vidím z tvé poznámky o třech litrech mlíka. OK, děti mléko potřebují, ale jistě jim nakoupíš i spoustu nepotřebných věcí.
A jestli jste ten byt kupovali v době, kdy už dítě bylo na světě (jak mi vyplynulo), a je mu pět, tak nechápu, jak můžeš psát, že bude splacený za dva-tři roky. To by jste museli spláce aspoň deset tisíc měsíčně!!! Takže sorry, ale při vašich příjmech vám asi fakt záleží víc na penězích, než na dětech. Nebo jste měli nejdřív splatit byt a pak mít děti.
 Eva (2děti) 
  • 

Re: Re: Mít x nemít? Spoléhat x nespoléhat? 

(15.8.2006 16:03:10)
Hmm, takže podle tebe je nejlepší vrznout děti do jeslí a školky, dřepět v malým bytě a plakat nad tím, že nemám na mlíko.
A jinak - ano, neomezuju děti v pití mléka, jezení zeleniny a ovoce, denně mají 1 jogurt. Ano platíme nad deset tisíc splátky za byt, jenže proto taky budeme mít tak brzo splaceno. Než bych si koupila rifle za 2000Kč, tak si koupím za 300Kč v sekáči a dám zbytek na slátku. Mmch - předepsáno máme mnohem míň.
Jo, jasně, jsem s dětma doma, dám jim, co potřebují a o kousek navíc. Jejich táta dře, abych s nima mohla být a oni se měli tak, jak se děti mít mají dobře. Nežijí v luxusu, prostě se jenom mají dobře. Takže jestli to pro tebe znamená, že žijeme víc pro peníze, než pro děti OK, beru to, ale vůbec mi to nevadí.
 Aida,syn 17,dcera 14 
  • 

Už se těším.. 

(14.8.2006 17:55:31)
Milé maminy,je mi 38 let.V době,kdy jsem pobírala mateřskou byla ve vskutku směšné výši a děti také rostly,jedly,měly své potřeby.Manžel je středoškolák,v té době zaměstnanec.Takže jsme se prostě uskrovnili jako rodina a šlo to.Samozřejmě se podílely i babičky,jako asi u všech drobnými pomocemi (ovoce,atd.)Jsou mi ale opravdu k smíchu stesky dnešních maminek na MD jak se nedá vyžít za mateřskou.Přitom je každá maminka jako ze žurnálu,módní kočárek,aby sousedky či kamarádky "pukly",dítko sladěné tón v tónu v módním ošacení,pleny papírové,jídlo se nakoupí hotové v supermarketu a samozřejmě šup na dovolenou k moři.Kde jsou ty ubohé chudinky,které sem píšou jak nakupují v sekáčích a uskrovňují se (chuděry nejdou s kámoškou na kafíčko do kavárny)?Než se na mě vrhnete,jak jsem závistivá,berte to s humorem,téma se mě také týká,uvažujeme s manžou o třetím děťátku "na stará kolena"...tak proto se těším na ten ohromnej rodičák..
 raadka 


Re: Už se těším.. 

(14.8.2006 18:09:07)
Ahojky,tak se brouzdám rodinkou a našla jsem tuhle diskusi. Víš že mi mluvíš z duše. Já mám dvě dcery 17 a 6.V červenci jsem vysadila HA a chceme ještě jedno mimi. Je fakt ,že od každé dcry jsen odešla ve dvou letech do práce na poloviční úvazek.Nevidím v tom nic špatného.
 Eva (2děti) 
  • 

Re: Už se těším.. 

(14.8.2006 19:10:44)
Ony jsou, jenže to venku nevykládají. Moje mrňata taky vypadají super, ale většinu věcí mají ze sekáče. Kočárek bezva, od setřenice - když si dáváš pozor, tak to nevypadá, že je jetej... A kavárna? Jo, jednou, dvakrát do roka. A na to našetří i taková "socka" jako já. Jenom to prostě nevykládám, že šetříme. Ostatně, já tvrdím, že dokud je na mlsky, je dobře. A na ty mlsky pořád ještě máme. Každou neděli je zmrzka, ve středu (chodíme na náměstí na nákup) nějaký ten oplatek. A to je hned padesát korun (odhadem) v háji. Každej tady píše, jak šetří a má se blbě, ale když jsem napsala, že vařím dětem doma, tak jsem hned byla podezřívána, že děckám cpu krupici v nevhodném věku....
 Aida,syn 17,dcera 14 
  • 

Re: Re: Už se těším.. 

(14.8.2006 19:27:42)
Tak holky jsem ráda,že jste mě pochopily,že nechci moralizovat ani nejsem závistivec.Prostě jsem si se synem zažila jinou dobu,bez papírovek,bez polotovarů a hlavně bez té spousty sladkého oblečeníčka na děti.Syn mé vzpomínky komentuje,že to bylo v minulém století...ale současně se těším,jak si to všechno pro dnešní mamky tak samozřejmé užiju...Jasně,že jsem šila malé manšestráčky a z velkých triček přešívala teplákovky na malé a vařila polívčičky a krupičky a strouhala mrkvičku a vyvařovala plínky.To by mi dnešní maminy nevěřily.Nejsem o nic lepší,ale těším se,že si ten čas navíc s mimčem užiju.
 . 
  • 

Re: Re: Re: Re: nepřijde Vám to nefér¨??? 

(14.8.2006 16:43:16)
nejdou dál vkládat příspěvky?
 Katka,kluci 4 a 7 
  • 

Ježiši.... 

(14.8.2006 14:56:29)
"Ať platí bohatí" - to už tu bylo.Já nevím,Olino,co takhle přesídlit- napadá mě třeba Kuba- i když ted je to s tím Fidelem také nějaké nahnuté.....
 jitka 
  • 

Rodičák zůstává! 

(14.8.2006 16:19:04)
Lidičky,o čem se tu vlastně dohadujete!!! Vždyť ať s tím souhlasíte, či nikoliv, tak si to naši politici stejně rozhodnou sami.
A nějaká demonstrace stejně nepomůže, stejně jako nepomůže nadávání, těm co nechtějí o rodičovský příspěvek přijít!
Mě ani tak nejde o ty peníze, jako spíš o ten princip!
Když něco slíbí, tak to přeci musí důkladně prozkoumat, zda to bude možné, než to schválí!
Ale dnes jsem koukala na zprávy a tam říkali že určitě rodičák zůstane!!!
Takže hurááááááááá pro ty co ho chtějí a ty co o něj nestojí, tak musí uznat, že se jim nějaká kačka také bude hodit!!!!
 Zuzka, syn 2 roky 
  • 

také rozhořčená 

(15.8.2006 10:34:21)
Naprosto souhlasím s autorkou. Jsem také VŠ na mateřské a manžel zaměstnanec. Na základě příslibu vyššího mateřského příspěvku jsme se rozhodli pořídit druhé miminko. Nyní jsem těhotná a je to pro mě velký šok, neboť bychom si druhé dítě nepořídili, kdyby vyšší příspěvek nebyl schválen. Bude pro nás opravdu těžké vyjít s penězi.
 jak 


Re: také rozhořčená 

(15.8.2006 10:35:34)
Zuzko , jak si muze holka s VS poridit druhe dite jen na zaklade slibu politiku? Teda prijde mi to dost nezodpovedne.
 jutta 
  • 

plně souhlasím 

(15.8.2006 10:55:26)
Stáňo, souhlasím s Vaším článkem. Když už konečně svitla kapka naděje, že i maminy na mateřské se budou mít líp a ne jako chudáci ze sociální třídy, tak se zase ty nenažraný prasata rozhodla jinak. No proč ne, že? Oni mají peněz dost a proč dávat těm, kteří se starají o růst naší populace ? Takže jedno je jisté. Až zase budou volby, tak si radši půjdu dát zmrzlinu se svými dětmi, protože ať volím koho chci, tak se stejně na vrchol dostanou ti, které tam nechci a kteří dělají v naší zemi jenom bordel. ŠKoda že se ani jeden z nich nepokusí žít z těch úžasných 3600kč. To by bylo docela zajímavé, jak by s těmi penězi vyšel. J.
 Dana 
  • 

Re: plně souhlasím 

(15.8.2006 10:59:29)
A co kdybys o příštích volbám radši kandidovala, když těm nenažranejm prasatům tak závidíš a ukázala, jak to umíš líp?
 jak 


Re: plně souhlasím 

(15.8.2006 11:21:40)
Ale Jutto za tech 3600 zit nemas. Deti maji take otce, ktery by mel rodinu uzivit. Jinak snad funguji nejake socialni davky, ale pul roku dostava matka 69% platu ( je tam strop ) a pak uz jen prispevek. Proboha, vsichni jen cekaji, ze se stat postara.
 Naďa 
  • 

Nejde o něco jiného? 

(17.8.2006 15:24:29)
Ke článku jsem se dostala až dnes,taky přečetla pár příspěvků,kde se všichni různě handrkují o to,na co má kdo nárok a nemá...Já ale mám pocit,že tady jde o úplně něco jiného a pokud už budu opakovat,co někdo napsal,tak se omluvám,ale všechny příspěvky jsem(znechucena výše zmíněným handrkováním)nečetla.Jde o to,že před volbami se vláda snažila udělat co nejvíce tahů,které přilákají voliče.Evidentně jedním z nich bylo i navýšení porodného a rodičovského příspěvku.Ať mi nikdo neříká,že před půl rokem si to neuměli spočítat,že na to prostě nebude.Plné huby předvolebních slibů,šup a jsme u koryta a vážení přátelé,ať počítám jak počítám,co jsem slíbil,splnit nemůžu.Já si teda připadám podvedená a budu hodně uvažovat o tom,jestli vůbec ještě k nějakým volbám půjdu.Jo a mimochodem,jsem VŠ,po škole jsem pracovala(ale ne proto,abych státu odváděla daně a čekala,že za to dostanu příspěvek v rodičovství,ale proto,že jsem potřebovala bydle,žít a připravit se na to,že založím rodinu.Díky tomu mám děti až po třicítce,ale byla to moje volba a rozhodně jsem si je nepořizovala proto,že mi na ně bude někdo přispívat.A taky byla moje volba,že jsem do práce nenastoupila po dvou letech a tím o ni přišla-pro mě totiž bylo důležitější věnovat se prckům.A jestli jednou,až odrostou a budu mít pocit,že už s nimi být doma nemusím,půjdu pracovat na kasu v supermarketu,protože jinou práci neseženu,tak tam půjdu.Bylo by mi totiž trapně sedět doma a brečet,že mě nikdo nechce.VŽdycky se najde někdo,kdo vás zaměstná,otázkou je,jestli tu práci budete chtít).
 Leny 
  • 

Nejdříve si vše ověřte !!! 

(22.8.2006 13:05:30)
I když zdůrazňujete, že jste vysokoškolačka, tak mě zaráží to, že dáváte především na to, co se propere v médiích. Zkuste se třeba podívat na stránky http://www.aperio.cz/rodina/poradna/dotaz.shtml?x=1917362
Zde se touto "problematikou" zabývají. Dále bych Vám také doporučila stránky http://www.mvcr.cz/sbirka/2006/ , kde si příšlušné zákony můžete najít. Nechci Vás tímto nějak urážet.Ještě víc šokující bylo, když tuto informaci mi sdělila známá, která pracuje na pracovišti soc. podpory.Prý jim to řekla jejich nadřízená. Zatím bych teda nemalovala čerta na zeď. Na druhou stranu - pořizujeme si děti kvůli rodičovskému příspěvku????
 macy,4dcery 


děti kontra peníze 

(23.8.2006 10:29:25)
posledě mě dost hnuly žlučí příspěvky o tom jak šla mamina po pár týdnech (měsících) do práce aby zajistila své děti. argumentujete širším pohledem na věc z hlediska státní ekonomiky. ono je to ale mnohem komplexněší. děti vychováváme přece déle než čtyři roky, jenže ty první tři nás potřebuje nejvíc, aby získalo dobrý základ do života, na kterém bude pak stavět. někdo tady mluví v tom smyslu, že ten kdo nemá peníze by si neměl děti pořizovat.a pak se objeví zpráva že dvy mladíci jen tak bez důvodu umlátili bezdomovce.co myslíte, byly to kluci ze sociálně labší rodiny,příjemci soc. dávek, nebo měli dobré finanční zázemí a jejich maminkašla raděj hned do práce aby hje zajistila.já to nevím, takže to téma jen nabízím k diskusi. honíme se za penězma a tak máme čím dál míň času na výchovu dětí...
 krysa66 
  • 

Buď ráda, že tě nechají žít. 

(25.8.2006 11:02:19)
Jenom bych chtěl připomenout, že práva, která mají dnešní lidé jsou neskutečně velká v porovnání s těmi co měli za středověku. Uvědom si, že jsi jenom otrok pracující na státní úředníky a chovej se podle toho.
 Jana 
  • 

pro Andy a Míšu 

(25.8.2006 17:16:18)
Myslím že vy dvě debilky,jste padlé na hlavu. Vy z vašich daní nechcete živit nikoho cizího? Nechcete nám snad namluvit že na vás jako děti nikdo neplatil daně,že vaše maminky byly tak strašně bohaté,že si vás mohly dovolit vychovávat a nevzít si od státu ani korunu?Protože kdyby se řídily vašimi radami,tak jste se nikdy nenarodily!!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.