| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nedonošené děti bývají častěji hyperaktivní

 Celkem 30 názorů.
 Janafilipek 
  • 

mohu potvrdit 

(4.7.2006 10:20:37)
Mám syna narozeného 28.týden(1030g) a s hyperaktivitou také bojujeme.Jinak je zdravý,čilý,ale hlídat takové dítě je docela fuška.Syn má 2 roky a zatím se to nějak nelepší.
 JiBi 
  • 

Re: Je to tak 

(4.7.2006 11:45:18)
Mame dceru, dnes jiz 15-ti letou, narozenou ve 26.tt, 900g/34 cm. Dnes je zdrava, navenek klidna, ale jakysi vnitrni neklid ma v sobe stale - ve skole plna lavice zbytecnosti, ktere ji rozptyluji.. Jeste ani neumela chodit a ja jsem si vecer po jejim ulozeni "davala studene obklady na hlavu". V 17 mesicich nejakym zpusobem, nevim, jak to mohla dokazat, vypadla z klasicke drevene postylky, ktera ji sahaha po krk a zlomila si klicni kost. Jinak tezka dyslexie, ktera se hodne zlepsila po 5.tride, dysortografie. Do zacatku puberty trpela slabsi enkoprezou (ukakavani-spineni kalhotek). Je v pest.peci od jejich 9 mesicu. coz jeji start do zivota jeste vice zkomplikovalo.
 Daniela 
  • 

Re: mohu potvrdit 

(5.7.2006 22:38:25)
Syn (nyní už 14-letý) se narodil ve 35.tt. a hyperaktivitu mohu jen potvrdit. Věkem se to podstatně zlepšilo, ale pořád mu zbyla určitá zbrklost a přílišná impulzivita.
 Damila 


hypedraktivita 

(4.7.2006 12:26:58)
Můj mladší syn je skoro donošený (jen 2 týdny před termínem) a mrpí hyperaktivitou. Byl ale hrozně maličký (jen 47 cm) a tak byl možná termín porodu spočítán špatně. (Pan gynekolog mě moc nechtěl poslouchat, když jsem mu řekla,kdy byl asi oplodňující styk.)
Má 7 let a je to s ním HROZNÉ! Neustále se nudí. Ať mu najdeme jakoukoliv činnost, stále "opruzuje". Já ho jako matka samozřejmě velmi miluji ale mám pocit, že ho manžel nejpozději v pubertě zabije! Sdílet s ním panelákový byt je o zdraví, a tak ho každou chvíli "vyhazujeme" na hřiště, kde se aspoň trochu realizuje ve fotbale, který ho baví.
I já jsem se musela naučit fotbal, abych byla "v obraze" a jsem ráda, že si tím mohu udržet váhu, ač ne zrovna dobrovolně... :-)
¨Hyperaktivní děti jsou na hubnutí ideální, ale přesto bych to nikomu nedoporučovala...
Můj mladší syn půjde do 2. třídy a ve škole se to neprojevuje! Divné, co? On si to vybírá jen doma, ve svém prostředí...
Ve škole mi nevěří, že je hyperaktivní, jen doma s ním není k vydržení. On se dokáže ovládnout a pak doma se uvolní a je to šílené, fakt k nepřežití.
To, co celou dobu ovládal, pak musí prasknout, a to je fakt "na zabití".
Naštěstí neubližuje ostatním, jen je šíleně hádavý a protivný, neschoný uznat jakákouliv pravidla.
Manžel už teď prohlašuje, že ho v 18 letech vyrazí z domu... :-(((
Na jednu stranu ho chápu, na druhou stranu jsem matka, která miluje své dítě bez ohledu na cokoliv... Chtěla bych ho ochránit i před manželem, protože vímn ,že za to může částečně i jeho LMD....
 Miluše, 2 děti 
  • 

není pravidlem 

(4.7.2006 13:58:26)
Mám dvě předčasně narozené děti. Dcera 31. týden, 1,7 kg, nyní 3 roky. Syn 34. týden, 2,5 kg, nyní 11 měsíců. Ani u dcery, ani u syna nemáme problémy s hyperaktivitou. Syn je dokonce tak klidný, že pochybuji, že by mohl být ještě hodnější. Od porodnice jsem k němu ani jednu noc nevstávala, spí 12 hod, má 4 zoubky a vylezly, aniž bych o tom vůbec věděla. To jen, abych uklidnila ostatní maminky. Jistě to není pravidlo. Hodně radosti s dětmi přeje Miluše
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: není pravidlem 

(4.7.2006 16:17:04)
Mně teda nějak uniká jaký je praktický využití takovýho výzkumu.

Některý nedonošený dítě je hyperaktivní, některý není, zrovna tak jako některý donošený je a některý není - konkrétní matce ta informace v ničem nepomůže ať už patří do kterékoli z těch dvou skupin.
Vidim to na sobě - moje starší dítě je z pohodovýho těhotenství i porodu a má problém, mladší dítě je z rizikovýho těhotenství (krvácení a udržování pomocí hormonů) a je naprosto v pohodě. Jsem si jistá, že kdyby to bylo opačně, připíšou se problémy staršího průběhu těhotenství. Ale ať už si do anamnézy napíšu cokoli, dítěti to stejně k ničemu nepomůže - nepotřebuju vědět co bylo, ale co mam dělat teď...
Příště bych si tu radši přečetla článek o tom jak s hyperaktivnim dítětem pracovat.
 Miriana 
  • 

Re: Re: není pravidlem 

(4.7.2006 21:15:34)
Taky bych si přala přečist si něco,jak zvladat hyperaktivitu.Mam 16 měsičniho chlapečka a asi hyperak.,v noci vstavam co 2 hod,(nema potřebu spat)přes den nejraději děla co nesmi,v kolektivu děti je nesnesitelny všem ubližuje,začina mě to trapit,někdy nevim co s nim,mate některa nějake zkušenosti? Moc bych byla rada za nějakou radu.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Re: není pravidlem 

(4.7.2006 21:50:09)
mylsim že u takhle malejch dětí o hyperak.moc mluvit nejde.Musí se udělat EEG a podobný věci.Moje děti žádný nespí a pochybuju že jeou všechny hyperaktivní.Kuba má většinu příznaků a stejně mi dr.říká,že s emusí počkat aspon do 5 let kdy s eděti začnou zklidnovat
Johanka jako mimnko naspí za en 30minut max.1,5 anda po obědě nespí a usne kolem 22 hodiny a kuzba to samý.
Každopádně souhlasim s Jenou.Mám kamarádku s nedonošenátkem (31.týdenú a je absolutně ok žádná hyperaktivita teda není
 Lipka 
  • 

statististická data skutečně moc nepomohou 

(5.7.2006 21:52:00)
Myslím si, že statistická data skutečně moc nepomohou. Mám dceru narozenou měsíc před termínem (2200g) císařským řezem (podle vědců také ne moc dobrý vklad do života). Předtím následovaly dva měsíce velmi intenzivního stresu, že je zde možnost, že bude postižená atd. Nakonec vše dobře dopadlo, dcera je naprostý pohodář. Bude jí pět let a nejsou s ní žádné problémy, o hyperaktivitě se mluvit nedá ani náhodou, v roce a půl byla schopná zaujatě sledovat divadelní představení pro děti klidně hodinu a půl v kuse, je tvořivá, ale ne divoká, není ani trochu neurotická, s těžkostmi života se vyrovnává snadno (údajně mají děti po císařském řezu tendenci vyrovnávat se s nástrahami života obtížněji atd.), takže si myslím, že není dobré dát příliš na statistiky apod., ale zabývat se tím, co je teď a co s tím. Jeden lék je myslím platný na vše možné a to je změnit způsob přístupu (pokud se aplikuje delší dobu a nefunguje) klidně na něco zcela jiného, ještě nevyzkoušeného, ať se to zdá jako možnost neuskutečnitelné.
 Týna, syn 6 let 
  • 

odlišná zkušenost 

(5.7.2006 22:24:13)
Zdravím všechny, které se zaobíráte "živými" dětmi. Nepodléhejte, prosím, jednomu vědeckému závěru. Dnes už neurologové přihlížejí k rodinné anamnéze, neboť se ukazuje, že jedním z důležitých faktorů, který předurčuje dítě k hyperaktivitě jako jednomu ze symptomů syndromu ADHD, je právě dědičná dispozice. Měla jsem pohodové těhotenství, snadný porod a čtyřkilové dítě. Dnes máme přesně stanovenou diagnózu a už jsem si užila své. Ze zkušenosti však vím, že se nedá poznat hyperaktivita v časném batolecím věku. Některé děti jsou jeden měsíc takové a za pár týdnů nastane nečekaný obrat. Vidím to u svých kamarádek, které - ovlivněny mou situací - doslova šílely, že budou mít taky "hyperaktíva", ale ještě ani jedné se to nesplnilo :-) Vydržte a pokud máte pochybnosti, je už spousta dostupné literatury i na internetu (LMD, ADHD) a dá se s tím pracovat!
 Ivule+Hony 


Re: Re: Re: Re: není pravidlem 

(9.7.2006 15:08:14)
mno,náš honzík to má se spaním taky špatný.
Je trochu živější,ale hyperaktivní není,to by to bylo daleko horší.
taky dělá co nemá a ví to,že to nesmí,ale holt zakázané ovoce nejvíc chutná,že..

Prošli jsme obdobím kousání, štípání, ubližování sama sobě a teď jsme opět ve fázi kousání (opět se vrátilo s růstem zubů).
Chvíli neposedí, u jídla nejraději běhá..
Mám vypozorovaný,že to chce ho prostě utahat, musí se vyběhat venku, pak je v pohodě.
 IloSu 


Trpělivost za 3 

(10.7.2006 15:37:32)
Sama mám 4-letou hyperaktivní dceru s poruchou pozornosti a navíc s lehkou diparézou ( stav po dětské mozk. obrně - lehčí postižení dolních končetin). Dobře vím, s čím rodiče hyperaktivních dětí denně zápasí a jak je to náročné. Dcera začala chodit ve 2 letech a dnes ani nechápu, jak jsem to do té doby přežila. Hyperaktivní dítě, které má poruchu pozornosti, tudíž se na nic nedokáže ani chvilku soustředit, a nemůže ani chodit a vybít si tak energii, NIČÍM !!! nezabavíte.
Postupně jsme nacházeli způsoby, jak ji zaujmout, a postupně vytrénovat dobu soustředění se na určitou věc alespoň na několik minut. Dnes je to lehčí o to, že chodí, a dobře mluví a lze již apelovat na rozum (domlouvat, vysvětlovat, slibovat,chválit, vyhrožovat atd.)Ve speciální třídě mateřské školy jsme také měli určité období potíže s agresivitou, ale postupně si tam začala zvykat na pravidla. Přečetla jsem o tom mnoho knih, a z vlastní zkušenosti mohu říci, že to chce hlavně důslednost a trpělivost. Často jsem si říkala, že tolik, kolik by jí bylo potřeba snad nedají dohromady ani 3 lidé, ale obvykle v momentě, kdy jsem si říkala, že už nemůžu, se to zlomilo. Tyto děti se učí skokem ( dlouho nic, a pak najednou to jde, jako by to uměli už odjakživa).
Doporučuji knihy paní J. Prekopové ( nakl. Portál). Dodají rodičům více sebedůvěry. Alespoň mě moc pomohly. Vím, že to bude běh na dlouhou trať, ale myslím si, že to nejdůležitější se odehrávalo ty první 3-4 roky. Budovaly jsme si vztah, a pravidla pro něj.Na tom se budem snažit v budoucnu stavět.
 Zuzana + Jonáš 17 měs. 
  • 

Re: není pravidlem 

(15.7.2006 14:16:45)
Jonáš se narodil 32+5 tt. a můžeme říct, že je velmi klidný a vyrovnaný. Celé těhotenství jsme poslouchali, jaký to bude "divočák" (po mně), ale je to fakt kliďas - dokáže si i třičtvrtě hodiny klidně hrát s autíčky - a to má 17 měsíců.... Miluje pohyb, jsme hodně venku a celkem i poslouchá. Tak nevím, asi jsme z těch "šťastných" 30 %. Z.
 Marie, syn 8. let 
  • 

Hyperaktivita 

(7.7.2006 8:41:24)
Porod ve 32. tt. Děti předčasně porozené jsou prý buď hyperaktivní nebo jsou pravý opak (neznám správný termín). Syn je hyperaktivní. Pamatuji si, že to bylo jen samé NE, nesahej nato, nekruť s tím, stůj chvilku, nestrkej tam prsty, neutíkej, netahej za to apod. Dnes má za sebou 1. třídu. Ta proběhla nadočekávání velmi dobře (samé 1). Každý den má nějeký kroužek: tenis fotbal, plavání. O víkendu se jde (podle počasí)plavat, jezdit na kole, brusle, lyžovat. Manžel je naprostový nesportovec, tak je to všechno na mně. Mám toho plné kecky. Domácnost strádá, takový bordel v bytě jsem nikdy neměla.
 Klareta, dcerka 2 roky 
  • 

Re: Hyperaktivita 

(7.7.2006 9:19:27)
Ahoj,

pobavila mne tva uprimnost:o)) Bordel v byte, stastne dite!:o)) Nejaky doktor mi to tak rikal a je na tom kus pravdy. Radeji jit s deckem na pisek, nez ziglit sporak:o)))

Moje zlaticko se taky narodilo ve 34.tydnu a je to zive stribro. Ale vzhledem k tomu, ze mame temperament v rodine, nevim, zda-li je ziva z duvodu syndromu hyperaktivity nebo to proste jen zdedila.

Myslim, ze statisticke udaje jsou dulezite, rodice musi vedet, na co si u sveho ditete dat pozor. A kazde dite ma jine problemy. Nase certidlo-2r. (klepu, klepu) je ac nedonosena, nekojena (krmena prvni 2.mes. odstrikanym mlickem) zdrava jak ripa. Nektere deti trpi treba zanety stredniho ucha, jine hyperaktivitou napriklad...

A pohybova terapie (to znamena podle mne vest dite k pohybu - behat, jezdit na bruslich, tancit, aerobik, plavat atp) je pro deti s hyper. sy vynikajici. Je treba vybit tu jejich energii zdravym zpusobem a pak jsou to andilci. Navic sportem se u deti podporuje zdravy vyvoj kardiovaskularniho systemu a plic. Takze tak:o))

Zdravim vsechny maminky! Preju pevne nervy a mnoho stesti s temi malymi lidickami:o)

Klara
 Kamila 
  • 

Re: Re: Hyperaktivita 

(7.7.2006 9:42:06)
Taky nesouhlasím s názorem, že hyperaktivita je u nedonošených dětí. Můj syn narozený ve 43 týdnu, 3,65 kg a je hyperaktivní až hrůza! Budou mu 4 roky a zatím se to nezlepšuje! Spíše naopak. Ale on je šťastný... Ale já už to někdy nezvládám!!!!
 JiBi 
  • 

Porucha pozornosti 

(7.7.2006 12:14:48)
Ze sve rodiny zjistuji, ze cim stastnejsi dite, tim "nestastnejsi rodic". Pokud je hyperaktivita spojena s poruchou pozornosti, to je pak neco! Pokud 12-ti lete dite nikdy neslysi, co mu bylo receno, nikdy nevi, co melo udelat, co si melo obleknout, co ma za domaci ukol, kam dalo skolni pomucky, v kolik melo prijit domu - to je pak na zalozeni Fondu ohrozenych rodicu (opak Fondu ohrozenych deti).
 Riana, 11-letý syn 
  • 

Re: Porucha pozornosti 

(7.7.2006 12:31:54)
Zdravím,
také o tom něco víme... Syn 11 dní přenášený a hyperaktivita kombinovaná s poruchou pozornosti do té míry, že jsme ho museli přeložit do speciální třídy s malým počtem dětí. První vyšetření EEG ve třech letech - a to byl pouze začátek. A hádavý až hrůza! V zoufalství jsem si koupila knihu "Jak se přestat hádat s dětmi", není k zahození!
Přeji krásný den a svatou trpělivost (která mě samotnou už opouští mílovými kroky...)
Riana
 Marie, syn 8. let 
  • 

Re: Re: Porucha pozornosti 

(7.7.2006 13:12:45)
Syn si pamatuje určité sliby, které jsme mu dali během života. Například v 5ti letech mu manžel slíbil, že ho vyzvedne ve školce, vyzvedla jsem ho já a on mu to do dneška vyčítá. Jsou situace, které se mu vryly do paměti a pořád nám je předhazuje. Psychložka mi řekla, že je to rigitní myšlení. Mám vymyslet jinou situaci, která to předčí (styl bolí tě hlava, zlom si ruku, bolest bude větší a na bolest hlavy zapomeneš). Když jsem unavená (což je dost často) vymýšlet něco, aby na to původní zapoměl je tak v 99% nad moje síly. S manželem tomu říkáme, že mu zase hrabe, nebo má hrábě. Čím víc sportuje a má více kroužků tak ta četnost "hrábí" klesá. Všem rodičům hodně síly.
 Peta77 


Kniha 

(8.7.2006 6:40:40)
Ahoj,
kdyby někoho zajímala tato problematika více, mohu doporučit zajímavou knížku z nakladatelství Portál.
Munden, A., Arcelus, J. - Poruchy pozornosti a hyperaktivita
 sargo 


Rehabilitace 

(10.7.2006 15:26:37)
Nejvíc by mě zajímalo, jaký vliv má na hyperaktivitu Vojtova metoda a podobné (kterou právě často dostanou naordinovanou nedonošené děti). Mám dojem, že až příliš často slyším, že dítko hyperaktivní takto cvičilo.
 JiBi 
  • 

Re: Rehabilitace 

(11.7.2006 11:07:18)
Mate dojem, ze tyto deti jsou hyperaktivni diky tomu, ze cvicily Vojtovu metodu? To urcite ne. Anebo naopak, zda Vojtova metoda pomaha proti hyperaktivite?
 Marie, syn 8. let 
  • 

Re: Rehabilitace 

(12.7.2006 7:37:22)
Jedná paní, která má syna tělesně a mentálně postiženého (neznám přesnou diagnózu), mi říkala, že syn má epilepsii a cvičili Vojtovu metodu. V jejím okolí prý všechny děti, které jsou stejně postiženy, mají epilepsii a cvičili Vojtovu metodu. Nevím zda epilepsie souvisí s potižením nebo se cvičením.
 dveronika 
  • 

Re: Rehabilitace 

(14.7.2006 14:36:32)
Mas pravdu,taky jsem se synem cvicila Vojtovku.Mel po porodu poruseny nerv na rucicce a nemohl s ni hybet.ted uz je to v poradku.byli jsme tento tyden na kontrole a kdyz jsem tak cekala nez prijdu na radu,prohlizela jsem si na stene vyvojovy plan ditete.je to moje prvni,tak nevim,co kdy ma zhruba presne delat. a tak jsem si vsimla,ze lozit po kolenachma az kolem 9 mesicu,a nas prcek uz nam trajda v 6. tak jsem se na to ptala doktorky a ona se smala,ze to je tou vojtovkou,ona totiz procvicila nejen rucicku,ale zrovna cely organismus.Takze tyto deti jsou pry rychlejsi ve vyvinu,hyperaktivnejsi... uz nam strida pri chuzi i levou a pravou nozku. :))).
tak pekny den
 Májja 


Den početí 

(14.7.2006 19:12:22)
Ahoj!Můžu se zeptat? Nevíte někdo náhodou,jak se dá určit den oplodnění? Já jen,že jsem měla dost nepravidelnou menstruaci a nyní jsem ve 25.týdnu + cca 3 dny,takže např.termín porodu mi muesli určit jen dle ultrazvuku.S manželem furt přemýšlíme,kdy se nám tak podařilo na to miminko zadělat:-)) a nic.Tak mě napadlo zda někdo nevíte,jak se to dá přibližně vypočítat.Předem děkuji za jakoukoli odpověď!
 The Marta 74 


Re: Den početí 

(17.7.2006 14:52:35)
Dá se to určit sledováním cervikálního hlenu a bazální teploty, ale PŘED otěhotněním.
Teď už je opravdu nejpřesnější ten ultrazvuk. No, ale když si odečtete od termínu porodu 266 dní, tak se dostanete k pravděpodobnému dni ovulace. Stiky až 8 dní před mohly být ty, které hledáte.
 Olga F. 
  • 

Re: Vojtovka jako příčina hyperaktivity - to snad ne.... :-) 

(21.7.2006 15:53:54)
No, já jsem cvičila Vojtovu metodu s malou - je sice narozená v termínu, ale při plazení nezapojovala jednu nožičku a vláčela ji za sebou - špatný pohybový stereotyp a navíc byla hypotonická - dnes má 2 roky a je naštěstí naprosto OK /žádná hyperaktivita/, dokonce cvičíme v Sokole :-).
Nemyslím si, že by se Vojtovkou hyperaktivita vyvolávala, cvičí jí nedonošené děti, protože právě u nich je veliké riziko postižení psychického či tělesného vývoje - jejich mozek /stejně jako ostatní orgány/ byl při narození nezralý a musel čelit vnějším vlivům nepřipravený a předčasně. Každý rehabiliťák Vám řekne, že bez Vojtovy metody by spousta postižených dětí ani nechodila a byly by z nich ležáci, což by byla obrovská zátěž pro už tak tězce zkoušené rodiče.
Ještě stran urychlování vývoje, opravdu se dá rehabilitací extrémně urychlit psychomotorický vývoj - proto platí pravidlo, že se procvičuje jen to, co dítě samo objevilo - neboli rozvíjí se dosažené schopnosti či postupuje se podle určitých měřítek tak, aby dítě nebylo cvičením přetěžováno a jeho vývoj to nenarušovalo.
Stejně extrémního urychlení se dá dosáhnout cvičením ve vodě /oblíbené plavání kojenců :-)/ - takovéto pokusy byly prováděny kdysi v Rusku. Je to samozřejmě neetické a dnes je plavání kojenců obecně považováno za činnost prospěšnou a bazpečnou - provozují je školení instruktoři a opět se rozvíjí to, co dítě již umí - procvičuje se velmi umírněně a na děti to působí pozitivně.
Jo, a psychomotorický vývoj se urychluje i v případě, že dítě přitahujete za ručky do sedu či stoje v prvním roce života, předčasně posazujete či postavujete, učíte ho chodit za ručičky... dítě se má vyvíjet samo z polohy na bříšku - neposazovat se do doby než si umí samo z polohy na čtyřech sednout atd... spousta rodičů to ještě dnes neví a dokonce spousta pediatrů to neví....
Takže závěrem - rozhodně bych nevinila Vojtovu metodu z hyperaktivity - psychomotorický vývoj ovlivňuje spousta faktorů - počinaje tím, jak dítě zvedáte a chováte - a zatímco sposta rodičů to ještě dnes dělá nevhodně, tak mezi rehabilitačními pracovníky již osvěta doufám zavládla - pro jiístotu doporučuji zvolit osvědčené rehabilitační pracovistě, které dbá na vzdělávání svých zaměstnanců.
S pozdravem Olga F.
 iva 
  • 

Re: Hyperaktivní a hyperkinetický 

(24.7.2006 11:54:21)
Velice přínosný příspěvek, myslím.
Chtěla bych dodat (trochu odjinud), že spousta lidí zaměňije děti hyperkinetické a hyperaktivní, to je rozdíl, ne každé "živé" dítě musím být hyperaktivní!!!!
 Veronika Černochová 
  • 

Re: Hyperaktivní a hyperkinetický 

(22.7.2008 14:33:31)
To je fakt, znám jedno hyperaktivní dítě a s živějším to nemá skoro nic společného. Nyní mám předčasně narozenou holčičku a máme předepsanou rehabilitaci vojtovou metodou - doufám, že to, co se tu píše je jen fáma, i když je pravda, že jí je teď měsíc a kromě velikosti (má jen 2150g) se vyrovná mimi narozeným v termínu.
 lara2 


blbost 

(7.4.2008 3:38:48)
muj syn se narodil par dnipo terminu a je hyperaktivni a vic toho vyvede jak ja v jeho veku a to jsem byla prenasena jak me dve sestry a jen jedna znas byla tichacha a dokazala si hrat s jednou hrackou az tri hodiny na jednom miste a ja a druha sestra jsme byly hiperaktivni cimpak to je a vsechny jsme prenasene a maly par dni po terminu pani vedci skontrolujte si to kazde dite je jine

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.