| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Blíží se prázdniny...

 Celkem 58 názorů.
 Eva 
  • 

Loučení 

(29.6.2006 10:43:36)
Marie, také mě nějak začínají štípat oči, když čtu tento článek, protože tvé pocity budu mít přesně za rok. Vážně je to takový doják? Jsem strašně šťastná, že jsou ty děti zatím tak malý, strašně moc si chci ten rok s klukem ještě užít, než ty POVINNOSTI přijdou. Už teď vím jistě, že to obrečím.
Já dokonce něco podobného zažívala, když kluk nastupoval do školky. Jako že vlastně také končila jakási etapa jeho dětství. Možná jsem to špatně nesla také proto, že jsem zrovna nastupovala do práce po MD.
Přeji pohodové vykročení do školy!
 Marie 
  • 

Re: Loučení 

(29.6.2006 10:58:25)
U nás byl nástup do školky pozvolný, protože jsem byla doma s mladší dcerou. Starší tedy chodila jen občas. Každý den začaly chodit do školky obě dvě až letos v únoru, protože mám práci, kterou mohu vykonávat i doma. Tím pádem jsem to tenkrát tak nepociťovala. O to je to horší teď a tuším, že mi nejspíš 1. září ukápne nějaká ta slza. Přeji Vám a Vašim dětem, ať si ten poslední rok před školou krásně užijete.
 Katka 
  • 

Re: Re: Loučení 

(29.6.2006 13:40:32)
Milá Marie,já ti úplně rozumím,vloni jsem to tajně obrečela taky.Dcera zítra ukončí první třídu tak rychle to uteklo! Jsme samozřejmě pyšní,že se z ní stává rozumná školačka,co se naučila číst,psát a počítat. Když se naší dcery na začátku školního roku někdo zeptal,jaká je paní učitelka,tak ona odpověděla,že hezká! Přesto,že paní učitelka je hodná,mají se rády,tak paní učitelka ve školce byla DRUHÁ MAMINKA.Zítra jí dcera donese ukázat vysvědčení,to si vloni slíbili.Kdysi někdo řekl,že to ,co v životě potřebuji jsem se naučil v mateřské škole,a je to svatá pravda!Ve škole to už nikdy nebude takové,ale je zase pravda,že budeme zas prožívat jiné životní etapy,ukončení základky,maturita.Památkou na školku nám zůstalo několik videokazet z besídek,a tady člověk nejlépe vidí,jak se dcera od 4 let vyvíjela,jak rostla,dělala pokroky,a krásné vzpomínky na paní učitelku jí doufám zůstanou v paměti.Jo,děti rostou příliš rychle!
 Rosie 


Už zase brečím :-) 

(29.6.2006 15:01:54)
Tak to samé máme my. Dcerka jde zítra naposledy do školky, syn měl v úterý 4. narozeniny, čili mi skončila mateřská. Já šla den nato na úřad práce a celou cestu si říkala, že to přeci není možné. Moje holčička už půjde do velké školy, můj chlapeček půjde do školky - kde jsou ty roky? Přijde mi to jako včera, kdy jsme si je vezli z porodnice... Když měli ve školce rozlučkový táborák a předškoláčci nastupovali se zvonečky a aktovkami na zádech, tak snad všem maminkám se leskly oči... tak už je definitivně pouštíme do toho velkého světa. Ach jo, už zas brečím... :-)))
 Hana, 1 syn - budoucí prvňáček 
  • 

Re: Loučení 

(30.6.2006 11:25:28)
Syn ve středu prohlásil, že už se vlastně ve školce docela nudí, hraní už ho tolik nebaví a že se těší, že bude ve škole víc pracovat, než se muselo ve školce... Snad mu tohle nadšení vydrží i po 4. září.

Užijte si všichni co nejvíce léta a naberte vy i vaše děti hodně energie na školní kolotoč :-) Hana
 Monča 
  • 

Re: Loučení 

(4.7.2006 21:19:30)
Tak já prožívám letos to samé,taky jsem to obrečela, dcerce to asi zatím nedochází. Ale bohužel je to tak.Za tři týdny se nám má narodit miminko tak už se všichni těšíme, alespoň budu mít na prvňáčka dost času.
 Damila 


Konec jedné etapy 

(29.6.2006 11:08:02)
Milé holky, já už mám kluky školáky (1. a 3. třída), a s trochou nostalgie si pročítám Vaše řádky. Nemám pocit, že bych to tenkrát tolik prožívala, protože obě mé děti se těšily ven ze školky (ne do školy). Ale máte pravdu. Jedna etapa končí.
Ale začíná jiná, možná krásnější! I škola jednou skončí a až budou děti maturovat nebo promovat, až se budou ženit a vdávat, všechno to obrečíme. Tak to prostě je. Čas běží a nevrátí se. Když mé děti vyrostly z prvních dupaček, když jsem je přestala kojit, když začaly chodit...vždy jsem si uvědomila, že s každým dalším pokrokem mi odchází to "moje miminko".
Díky moc za to, že to můžeme prožít, že nám je dopřáno stát při každém novém krůčku našeho človíčka. Užívejme si ho , jak to nejvíc jde, a pak ho pusťme do toho "velkého světa".
Ale ať budou jakkoliv velcí, vždy tu budem pro ně, a oni to vědí. :o))
 Eva 
  • 

Re: Konec jedné etapy 

(29.6.2006 12:30:06)
Tak teď už bulím jako želva....Moc krásně jsi to napsala. Děkuji.
 Ludi 
  • 

Díky za upozornění..... 

(29.6.2006 12:51:35)
teď už vím, co mě za 4,5 roku čeká:)))))) Sice si to zatím neumím představit, ale určitě z toho budu taky na měkko. Před nedávnem jsem začala chodit do práce na poloviční úvazek. Nepracuji z domu, takže malého nechávám doma s manželem nebo tchýní. Podle toho, kdo zrovna může hlídat. Nijak mi to nepříjde líto, když mi prcek mezi dveřma mává, protože vím, že se za pár hodin vrátím. Ale školka a škola, to už bude natvrdo.
 Lída+2 


Re: Konec jedné etapy 

(29.6.2006 19:15:44)
moc krásně jsi to napsala.:-)Souhlasím.
Mě syn končí první třídu. Nějak jsme jí propluli. Ani nevím jak, problémy žádné.:-)
Loni jsme měla obavy a žádný z nich se nevyplnili.

Ale zase se těšíme všichni na LUkovo první vysvědčení. :-)
A taky první tábor na který odjíždí už v sobotu a budeme čekat 14 dní s čím se nám vrátí.
(tohle ve školce nebylo- od ledna hledat tábor, pak šít masku, pak chystat podle seznamu věci...)
To je taky etapa krásná. Zrovna jí prožíváme.
mnozí namítnou. Jezdí se na ŠVP,ale u nás ne k nám jezdí všichni dýchat čerstvý vzduch.¨

Holky zapamatujte si to a jděte dál.Hlavně bych jim to neříkala,že je to škoda,že končej školku.Oni maj radost,že vyrostli... a tohle yb se jich asi dotklo si myslím..
  MARKETA A MARTINEK 
  • 

Re: Konec jedné etapy 

(29.6.2006 23:17:28)
vSE JE MOC KRASNE NAPSANE MALEJ JE JESTE MALEJ 14MESICU A VASE CLANKY ME OPRAVDU DOSTALI FNUKAM TADY CLOVEK SI PRI CTENI UVEDOMI ZE BY SI MEL TOTO OBDOBI SE SVYM ZLATICKEM UZIVAT UZ SE TO NIKDY NEBUDE OPAKOVAT DOUFAM ZE SI TEDY JESTE JEDNO ZLATICKO PORIDIME IKDYZ CLOVEK V TETO DOBE HODNE ZVAZUJE MEJTE SE KRASNE NASTAVAJICI MAMINKY SKOLACKU A SKOLACEK
 Anna Štýbrová(dva kluci) 
  • 

Hledejte na všem pozitiva 

(29.6.2006 13:49:46)
Mrzí mě, že se trápíte vstupem své holčičky do školy, ale určitě se to brzy změní a obě si to budete užívat. Mám dva kluky - jednomu je 14 let a za rok půjde na střední školu, druhému bude na podzim 6 a do školy moc chtěl. Byl u zápisu, paní učitelky ho chválily, ale museli jsme do poradny pro doporučení kvůli předčasnému nástupu do školy a tam jsme neuspěli. Dokonce jsem si chvíli připadala jako macecha, když dnes spousta rodičů vyřizuje dětem odklad školní docházky, a my chtěli broučka poslat dřív. Vím, že bychom ho mohli poslat do první třídy i bez ohledu na názor psychologa, který navíc postrádal dostatek konkrétních důvodů pro odklad, ale pro budoucí možné diskuze se školou nebo právě poradnou jsme mu školu vlastně zakázali. Jak mě hrozně bolely jeho slzičky, které ronil víc jak týden každý večer, že nemůže s kamarády školy, to si asi dovedete představit. Dneska už je sice jen smutný, když se o škole mluví, ale je po pláči. Snad překonáme i začátek školního roku, až budou kamarádi a kamarádky chodit s aktovkou..najde si ve školce jiné.
Všechno vám to píšu vlastně proto, že starší syn šel do školy jako téměř hyperaktivní dítko, mnohem menší a drobnější než je dneska ten malý, měl ale takové štěstí na paní učitelky, že až do třetí třídy školu miloval a těšil se každý den,přípravu do školy jsme si docela užívali. I vy se začnete během prázdnin těšit, a až Vaše holčička přinese první hvězdičku nebo obrázek za první velký úspěch, ta menší jí je bude možná závidět...
 Blanče 


Re: Hledejte na všem pozitiva 

(29.6.2006 15:17:05)
Tak tenhle názor jsem dnes moc potřebovala - dnes jsem vedla předškoláka naposledy do školky a dumala, jestli to, že jsme ho nechali zapsat ještě na poslední chvíli nezměním - je narozený 28.7., absolovovali jsme PPP, poprvé v lednu, po druhé minulý týden. Řekli nám, že za půl roku udělal obrovský pokrok ale že by mu neublížilo ani zůstat ještě rok ve školce. A my rozhodli dle vůle benjamínka - jdu s kamarády - i s vědomím toho, že neví, co ho čeká a že další rok by pro nás byl jednodušší, kdyby si jen hrál ve školce. No a do toho pocit, že něco definitivně končí - je nejmladší ze tří dětí. Ale pokud tu možnost máme (mrzí mne, že vy ne) asi je fér dát na názor toho, koho se to týká. Takže hurá v září do školy - a vám přeju, ať se dočkáte bez dalších slziček.
Blanak
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(30.6.2006 0:34:11)
Milado, on je v těch odkladech nějaký háček? To by mě bývalo ani nenapadlo. No v naší PPP mi tenkrát, když se to syna týkalo, hlásili kolem řekněme prosince, ledna, že teď by o odkladu stejně nerozhodovali. Dítě prý za půl roku ještě může dozrát, a oni o odkladech rozhodují až v dubnu a květnu. --- No, není to sice totéž jako osmadvacátého června, ale určitě je to později než zápisy v MŠ a tedy asi i rozhodování o dotacích a volných místech... Ještě že jsme o odkladu neuvažovali nijak vážně a závazně...
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(30.6.2006 0:59:25)
Hmmm. To je pak těžký...
 Rosie 


Odklad 

(30.6.2006 15:10:30)
Mirko, nám byl odklad doporučen už na 5 leté prohlídce u doktorky. U prvního zápisu do školy jsem hlásila, že budeme asi mít odklad, dostala jsem papír a informaci, že ať to donesu do konce června. V březnu jsme šly s dcerkou do PPP a tam práve psycholožka říkala, že máme čas až do konce srpna, že to školy většinou chtějí už dříve kvůli seznamu dětí a atd., ale ze zákona mám čas dát škole vědět až do 31.8. Ale na druhou stranu je fakt zvláštní, jak to pak řešit ve školce, když jim den před začátkem oznámím, že dítě nastoupí ještě k nim...
Jinak ten víc jak půlrok od zápisu je opravdu znát. Hodně se setkávám s názorem, že by dětem kolikrát stačilo, kdyby škola začala až v lednu únoru, že září je pro ně moc brzy a celý rok čekat je zas moc dlouho :-).
 Sylvie 


Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(30.6.2006 7:41:28)
Milado, naše ředitelka tvrdí, že předškoláky MUSÍ vzít přednostně a že rodiče jí o odkladu mohou informovat klidně až v srpnu - takže proto si "drží" nějaké to místo pro strýčka Příhodu. Když rodiče dítě přeci jenom dají do školy, obsadí místo náhradníkem. Aspoň tak jsme to před rokem probírali na rodičovské schůzce.

S.+++
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(30.6.2006 10:45:43)
Hmmm, Milado, koukám, že u vás je ve školství nějak veselo :o/ Já se v tom nevyznám, ale ředitelka tvrdila, že předškoláka vzít musí, tím spíš, když školku navštěvoval a že rodiče opravdu mají nárok zahlásit odklad až do konce srpna. Ale je to už rok stará informace, jestli to pořád platí netuším Ředitelka z toho taky tehdy nebyla nadšená, i když u nás takhle krizová situace není.

S.+++
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(30.6.2006 10:53:42)
No oni musí, ale při zápisu - ale jak to potom je po zaápisu, když jsou všechna místa obsazená - protože zákon neumožňuje jen tak dítě ze školky vyhodit. A píše se v něm myslím, že při přijímání mají mít přednost předškoláci, ne že je školka musí vzít kdykoli a za jakýchkoli okolností. (I když už to je nějakej pátek, co jsem si to v tom zákoně četla... za správnost neručím...)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(30.6.2006 11:20:32)
L9zo, no právě. Pokud už dítě bylo jednou do školky přijato a je předškolák, tak by měl mít přednost před ostatními dětmi. A protože školní rok trvá od září jednoho roku do srpna druhého roku, tak se dítě školákem stává až v září, čili do konce srpna může informovat školku, že má odklad a nadále tedy bude místo školy navštěvovat školku, protože pořád je přihlášený do školky. Aspoń tak to říkala ředitelka, ale jak píšu - je to už rok a tehdy teprve začalo platit to o předšklácích zdarma, majících přednost. Možná se mezitím zákony (nebo jejich výklady) nějak vyvrbily jiným směrem

S.+++
 Pett* (děti 2004, 2006, 2010) 


Re: Re: Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(3.7.2006 13:39:40)
No nejsem si tím úplně jistá, ale mám pocit, že pro předškoláky je ten jeden rok povinný - nemusí sice na celý den, ale na tu dopolední "výchovu" myslím, že ano. A jestli se úplně nepletu, tato "povinnost" trvá už hóóódně dlouho, protože si ještě já z dob školkových pamatuji, že v době, kdy jsme my,celodeňáci, chodily na vycházky, přicházely děti, které normálně do školky nechodily, na "předškolní výchovu" právě na 1-2 hodinky co my ostatní byly venku.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(3.7.2006 13:52:09)
Pett, není povinný.
 verca 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(1.7.2006 19:20:48)
Také se připojuji k diskuzi o předškolácích a dětech jdoucích do první třídy.
Moje pětiletá dcera by šla do školy hned,neodradí ji ani řeči dětí od známých,že škola je otrava.Těší se,už jsme se byli ve škole podívat,líbilo se jí tam,mají tam hezké pomůcky,materiály a snad i paní učitelky by měly být o.k.Alespon podle ostatních maminek,co si je-paní učitelky pochvalují.
Dcera si zkouší dělat ty materiály,vyplnovačky a zkoušela psát i písmenka,baví ji to,musím podotknout,že ji do toho nijak nenutím,chce sama.
Také mě udivilo,jak si pamatuje pohádky,ale vím,že to není vše,měla by asi hezky zvládat třeba puzzle a to ji moc nejde,ani nebaví.
Já zase pročítam "Je Vaše dítě připraveno do první třídy?" a Co kdy a jak ve výchově dětí"
Uvidíme,jak jí půjde škola,je dubnová,tak odklad bych jí nedávala.Dřív bych ji do školy nedala. Všem přeji krásné prázdniny,hodně sluníčka a pohody,at naberete hodně síly.
 Blanče 


Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(3.7.2006 13:16:48)
Ahoj, Milado
Jak jsem četla v tvých dalších příspěvcích, u vás je opravdu naprosto odlišná situace. U nás je budoucích prvňáků 21 i s naším Michalem a kromě něho jsou tam ještě 2 děti, u kterých se rozhodovalo na poslední chvíli. No a ve školce v oddělení budoucích předškoláků je jich 19 bez těchto tří dětí. Takže vzhledem k tomu, že všichni zůčasnění věděli, jaká je situace, využili jsme poslední možný termín konzultace v PPP. Do školy jsem pak zavolala, že nastupujem a školka měla část toho rozlučkového dne u nás na zahradě. Byli tam předškoláci a asi na hodinku přišly na makrelu i ostatní pančtelky a pomocný personál. Takže paní ředitelce jsem potvrdila, co jí řekl Míša ráno, že na rozlučkovou jde s aktovkou oprávněně, protože JDE DO ŠKOLY. Jinak si myslím, že děti v tomhle věku už jsou velmi vnímavé a on věděl, že se o jeho nástupu do školy bude rozhodovat až před velkými prázdninami. V jeho případě to bylo plus, protože psychlog mu zcela jasně řekl, co by měl ještě umět, aby mu nástup odsouhlasil a myslím, že i díky tomu zvýšil úsilí, aby zvládl r a ř a účasnil se výukových bloků ve školce - je technický typ a do té doby kytičky atd. "nebral". Víš, ani mne nenapadlo, do kdy mohu změnit rozhodnutí, protože jsme poměrně velká obec, která zestárla a školních a školkových kapacit je v tomto okamžiku nadbytek. Jinak od starších sourozrnců chytá manýry rychle, protože když jsem včera vytáhla logopedii, prohlásil, že on má prázdniny a o prázdninách se neučí.
 Blanka 
  • 

Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(3.7.2006 10:29:54)
Ahoj jmenovkyne,
podobnou vec jsme resila presne pred rokem, dva krat v PPP, je nozenej 29,7,, velky pokrok. Do skoly moc chtel, ma moc hodnou pani ucitelku, byla trosku fuska s ukolama, nekdy to slo rychle, nekdy hur, problem byl ho presvedcit, ze by to nemel jen odflaknout, aby to bylo hotovy. DObre to dopadlo, mel samy jednicky a ted si uziva prazdnin. At vam to taky dobre dopadne .
 Blanče 


Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(3.7.2006 15:51:19)
Díky za povzbuzení a taky přejem hezký prázdniny.
 lilyvoda 
  • 

Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(4.7.2006 21:39:47)
Děvčata, v první třídě má 99% dětí samé jedničky. Rozhodující je třetí,čtvrtá třída. Já však nechápu, proč tak pospícháte s docházkou do ZŠ, když jsou vaše děti "prázdninové". Uvědomujete si jaký mají hendikep proti dětem narozených v žáří,říjnu...Jak dětem ten rok pomůže v získání praktičnosti, sebevědomí, samostatnosti. Už jen fakt že PPP vám naznačí, že za půl roku dítě vyspěje ukazuje,že dítě není sociálně zralé. Nespěchejte, prodlužte svým dětem dětství. Kluci už na vojnu nechdí, holky zakládají rodiny až ve třiceti- studovat tedy mohou v klidu takže toto neřešte. Věřte mně, vím o čem mluvím, pracuji v oboru.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(4.7.2006 21:47:57)
To slyším každou chvíli, "prodloužit dětem dětství". Jenže dítě, které je na školu připravené, to ve školce už většinou nebaví. A pokud pak jde do školy o rok později, může to dopadnout tak, že si zvykne, že mu všechno jde samo, a nenaučí se ve škole opravdu pracovat.
 Jana (Kačka 11/03+Matýsek8/05) 


Re: Hledejte na všem pozitiva 

(1.7.2006 21:02:52)
Jsem narozena 1.9. a dodneška si pamatuji, jak ve školce nevěděli, kam mě mají zařadit - chvíli jsem byla s předškoláky, chvíli s "mrňatama". Dodneška si pamatuji, jaký to byly "nervy" jestli půjdu do školy nebo zůstanu ve školce. Rodiče se mnou byli u psychologa - ten mi to dovolil, národní výbor mi dal razítko a mohla jsem do první třídy :-)

Jsem zvědavá, jak to bude u našich dětí - Káťa je sice listopadová, ale už teď poznává písmenka ... Byl u nás na návštěvě chlapeček, který je také v listopadu a za ten rok udělal takový skok - jediné, co neumí z učiva první třídy je psací písmo - takže v první třídě se bude asi nudit (pokud nebude mít super učitelku)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(2.7.2006 0:58:10)
Jano, děti narozený v listopadu jdou přeci automaticky do školy když jim je skoro sedm (pokud teda nechtějí jít do školy předčasně nebo naopak po odkladu).
Např. k zápisu v lednu 2006 mají jít podle zákona děti, kterým bude nejpozději 31. srpna 2006 šest let. Děti narozený v listopadu 2006 jdou k zápisu až v lednu 2007 a do školy v září 2007.

Je obvyklý, že děti narozený o letních prázdninách (hlavně kluci) si žádají o odklad.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(2.7.2006 12:41:28)
Teď tu koukám, že ten můj příspěvek nějak nenavazuje a už vůbec nevim komu jsem ho ve skutečnosti chtěla adresovat.
To píšu jen, aby tu Jana zbytečně nekoumala, proč to píšu jako reakci na ni :-) Sama nevim.
 Lída+2 


Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(3.7.2006 10:42:04)
JEno,ale vše je jinak. Tak to skutečně bylo.
Ale v lednu 2006 mohli k zápisu poprvé děti i narozené do prosince."A ty do srpna povinně".
A pokud rodiče chtějí, tak jím ratolest do školy opravdu vezmou.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(3.7.2006 10:46:46)
Lído, já vim, že to dítě vezmou, i když mu neni 6. Jsem tu někde psala, že taky budem mít ve třídě dítě, kterému bude 6 až v březnu, ale musí mít potvrzení z PPP. Nebo se to změnilo a žádný potvrzení už mít nemusí?
 Lída+2 


Re: Re: Re: Re: Re: Hledejte na všem pozitiva 

(3.7.2006 11:06:43)
Jeno to teĎ nevím jistě..nějak jsme to zapomněla,ale ty děti do prosince tuším,že nepotřebují nic.
Ale naše základka doporučuje návštěvu PPP.
Takže opravdu asi né.

Už jsme našla,že jsi to psala, jsem to nedočetla. TAk se nezlob.
 Líza 


:-)))))))))))) 

(29.6.2006 13:52:06)
Já jsem si včera počkala poprvé v životě před školou na svou prvňačku, která nesla domů vysvědčení. Taky jsem byla děsně romantická. Vzpomínala jsem si, jak šla v září prvně do školy, a koukala jsem na to, jak mají deváťáci poslední zvonění (to přece není možný - že by se i tohle někdy týkalo mojí malý holčičky????).
Byl to zvláštní a krásnej den...
 Kreli+Madlenka7 


Re: :-)))))))))))) 

(29.6.2006 14:30:53)
Holky, to je opravdu nostalgické. Moje Píďalka jde taky od září do školy, těší se moc, ale zároveň se ptá, jestli se bude moct někdy podívat na paní učitelkou do školky. Miluje jí.
Velký smutek jsem prožívala, když jsem přestala kojit. Přišlo mi to, že už není miminko (blbost,že?) Kojila jsem 18 měsíců.
Tak všem krásné prázdniny a pravou nohou do školy!
 Táňa 
  • 

Re: Re: :-)))))))))))) 

(29.6.2006 18:06:42)
Nas maly jde v zari poprve do skolky a prozivam asi neco podobneho.Uz bude skolacek,uz to neni mamino baby.Silene to leti,vzdyt vloni jsme jeste meli kocarek.Ach jo.Mam schovany veci,v nichz jel z porodnice,vzdycky kdyz se na ne podivam,je mi lito,ze to tak uteklo.Nez se otocim,pujde do skoly,pak budou prijimacky na stredni skolu a je pomalu z domu.Chjo.Znam to,mame uz jednoho syna dospeleho.Ani nevim,jak se to stalo....haha
 Ikinka,2 děti 
  • 

Re: Re: Re: :-)))))))))))) 

(29.6.2006 19:03:55)
Díky za tenhle článek, aspoň vím, že nejsem jediná sentimentální maminka předškolačky, která prožívá taky konec školky. Ale jak praví klasik: každý den se něco končí a něco překrásného začíná.Takže hurá na začátek!
 Petra, 4 děti /20, 17, 6, 5/ 
  • 

Pořád se něco děje 

(30.6.2006 1:34:29)
Každá etapa života je jiná a na každé je něco hezkého. Někdo to tu už psal...a já souhlasím.
Pamatuju se na 1. školní den své nejstarší dcerky....je to jako včera - a přitom ona sama je už dnes taky maminkou.
Po prázdninách jde do 1. třídy moje mladší dcerka....a kolotoč povinností začne znovu. Ano - školka byla pohodlnější, "nemuselo" se tam, když se nechtělo - ale se školou přijdou opravdu jiná pozitiva.
A každý věk dítěte má svoje. Miminko, batolátko, předškolák i školáček....i "dospělák" - pořád zůstane naším dítětem.
Kde by mě kdy napadlo, jak si v životě svých dětí užiju...v každém jejich věku. Každý věk ná svoje zajímavosti, klady i zápory....
A tak si jich užívejte tak, jak přichází....važte si každého dne, který prožijete šťastné se svými dětmi. Žádný okamžik se už nevrátí...ale přijdou jiné....jiné zkušenosti, jiné prožitky. Je to vývoj...a je to dobře, že je.
Nebojte se, dětem se bude určitě ve škole líbit...No schválně, kolik vašich budoucích prvňáčků by se přihlásilo, že chtějí ještě rok počkat ve školce?
 Věrka dvě dítka 
  • 

ahoj školko ! 

(30.6.2006 7:51:19)
Taky řešíme to samé, starší synek je dneska naposledy ve školce a taky jsem měla co dělat, aby mi neukápla nějaká ta slzička. Těch šest let opravdu uteklo stráášně rychle.
 Lenka,4leté dítě 
  • 

škola od 4 let 

(30.6.2006 9:03:04)
Moje dcerka jde od září taky do školy, i když jí jsou teprve 4 roky. Bydlíme totiž v Lucemburku, kde děti začínají chodit do školy, asi jako v dalších západoevropských zemích, už od 4 let, docházka je povinná, prý není legrace jen tak se v průběhu roku sbalit a odjet na dovolenou, dokonce je prý potřeba lékařské potvrzení, pokud je dítě nemocné! Samozřejmě to asi nebude tak vážné jako opravdovská škola, jsou to přeci jenom ještě mrňata, ale nějaké ty povinnosti nám už nastanou. Přechod z této „školky“ do první třídy základní školy prý není tak drastický jako u běžné české školky, děti si už stačí zvyknout na povinnosti. Jsem sama zvědavá, jak nám to půjde. V každém případě bude malá chodit ještě v červenci do školky, která je tady otevřená celé prázdniny.
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

Re: škola od 4 let 

(30.6.2006 10:38:12)
mám dotaz:
co se čtyřleté děti učí? A jak se taková škola liší od školky? mají něco jako rozvrh hodin? kolik hodin denně?
dík za odpověď
Veronika
 Lenka, 4letá Evička 
  • 

Re: Re: škola od 4 let 

(30.6.2006 11:39:20)
Pokud vím, mají takové děti každý den „vyučování“ do půl jedné, v pondělí do půl čtvrté, pro učitele v těchto třídách existuje prý jakýsi rozvrh, co s dětmi musí udělat, děti samozřejmě svůj rozvrh nemají. Vím, že je tam vymezený čas, kdy děti něco vyrábějí, cvičejí nebo zpívají, prý se tam začínají učit už i základy čtení a počítání a snad i psaní. Už to prý není jenom hraní. Víc se dozvím, až tam v září malá začne chodit.
 lenka syn 6.let a 3.roky 
  • 

Re: Re: Re: škola od 4 let 

(30.6.2006 17:47:43)
Jo jo moje slova co napsala pani nas to ceka taky taky me tekly slzy a i nasemu Kubikovi mel ucitelky hrozne rad.
 lenka syn 6.let a 3.roky 
  • 

Re: Re: Re: škola od 4 let 

(30.6.2006 17:48:03)
Jo jo moje slova co napsala pani nas to ceka taky taky me tekly slzy a i nasemu Kubikovi mel ucitelky hrozne rad.
 lenka syn 6.let a 3.roky 
  • 

Re: Re: Re: škola od 4 let 

(30.6.2006 17:48:03)
Jo jo moje slova co napsala pani nas to ceka taky taky me tekly slzy a i nasemu Kubikovi mel ucitelky hrozne rad.
 MirkaM 


Re: Re: Re: Re: škola od 4 let 

(1.7.2006 20:58:00)
Maminky, je vás tu dost, co máte předškoláčky. Mám dceru narozenou koncem července. Teď jí tedy bude teprve pět. Ale je jasné, že pokud by šla do školy v šesti letech (bez odkladu), bude ve třídě nejmladší a bude tam i s dětmi o rok a půl staršími. Nemyslím si, že by nebyla, vzhledem k věku, vyspělá odpovídajícím způsobem. Tady bude to normální šikovná šestiletá holčička. Ale přesto, v tomhle věku je na schopnostech dítěte znát každý měsíc, natož rok nebo víc. Neznevýhodní ji věk oproti ostatním spolužákům příliš? Počítá dnes vůbec škola s čerstvě šestiletým prvňákem, nebo je odkladů tolik, že už tam tihle špunti skoro nejsou?
díky za názor
Mirka
 Jana 
  • 

odklad 

(2.7.2006 11:48:07)
Mirko, já mám obě děti prázdninové -syn se narodil na konci srpna, a ačkoli učivo 1. třídy zvládl už v pěti letech, šel do školy až v sedmi - z jiných důvodů. Ono totiž nestačí, jestli dítě umí číst a počítat... Pravda, někdy se v hodinách nudil, ale nestěžoval si. Veškeré jeho zážitky ze školy se stejně skládaly z toho, co se dělo o přestávce... Dcera nastupuje v září do 1. třídy taky s odkladem, ten jí doporučili v PPP. Taky už víc než rok čte, počítá atd., ale je hodně drobná, takže to hrálo u mě rozhodující roli (nedávno jsem ji vedla do kroužku a na chodbě jsme potkali první třídu - do které by patřila, nebýt odkladu... byla to děcka nejmíň o hlavu větší než ona). Myslím si, že je pro dítě vzdy lepší, když má nějaký náskok - než když jde do školy čerstvě šestileté a musí jakoby dohánět ty starší... ono se to fakt pozná, v tělocviku, ve čtení, v počítání...
 Lída,3 kluci a holka 


Re: odklad 

(2.7.2006 12:02:39)
Jano, není to dobré VŽDY. Pokud má dítě náskok před zbytkem třídy a učitelka ho nezaměstná, může začít zlobit, nebo si zvykne, že není potřeba ve škole nic dělat, a pak za čas začne mít problémy. Můj třetí syn nastoupil do školy jako nešestiletý, a dodneška nemá problémy s tím, že je ve třídě zdaleka nejmladší (právě dokončil primu osmiletého gymnázia - v necelých 11 letech).
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: odklad 

(2.7.2006 13:05:50)
Lído, jasně, že jsou výjimky (my budem mít v první třídě dítě, kterýmu bude 7 až v březnu), ale musí mít souhlas PPP, jestli jsou zralý opravdu po všech stránkách, včetně sociální. Nebo třeba dítě umí celou abecedu, ale ono to může bejt jen mechanické pojmenovávání "obrázků" a to dítě nemusí bejt zralý na to, aby se mohlo učit písmenka slyšet ve slově, skládat atd.

Je fakt, že dítě, který je narozený o prázdninách a jeho schopnosti odpovídají věku se může ve třídě vedle i o rok a třičtvrtě starších spolužáků cítit jako slabší žák, ačkoli podle reálnýho věku to tak neni.

Každopádně to rozhodování není lehký a myslim, že většina prázdninových dětí dnes žádá o odklad (čimž se toho moc neřeší, protože pak za budou nejmladší ve třídě děti předprázdninový).
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: odklad 

(2.7.2006 13:46:20)
Jo, Jeno, mně jen vždycky nadzvedne takové to zobecňování, že třeba u prázdninových dětí je VŽDYCKY lepší odklad, a podobně. Například u nejstaršího jsme s odkladem neváhali, i když je květnový - prostě ještě nebyl na školu sociálně zralý. O rok později to už bylo úplně jiné dítě. :-) A však asi víš, jak to s naším L. je - nejen že šel do školy jako nešestiletý, ale ještě přeskočil čtvrtou třídu...
 MirkaM 


Re: Re: Re: Re: odklad 

(2.7.2006 21:52:58)
Děkuju za názory.
Já šla taky do školy jako "nešestiletá", neměla jsem devítku, takže jsem ukončila VŠ vzdělání v 21 letech. Nikdy jsem neměla ve škole žádný problém, ve třídě jsem taky byla nejmladší. Jenomže nejstarší spolužáci byli max. o rok starší, než já. Odklady tehdy nebyly. Když to čtu, tak to vypadá, že rodiče i instituce si trochu zjednodušují život a první třída začíná být záležitostí sedmiletých.
m
 Páája 


Díky 

(2.7.2006 19:32:04)
Díky díky 100krát díky za tak krásný článek!!!!Můj syn šel taky naposledy do školky a uvědomila jsem si to až opravdu při posledním loučení s dětmi,šatnou,když jsem mu sbalila ty jeho bačkůrky,pyžamo a poslední svačinu........Chtělo se mi šíleně bulet,ale připadala jsem si jako přecitlivělej blázen a tak mě neskutečně potěšilo,že nejsem sama.Je to šílený,jak ten život letí,člověk někam pár let dochází a je to automatický a najednou konec-a zase začíná něco nového.Syn to nikterak neprožíval a už teď je mi jasný,jak to bude jednou při vylétnutí z rodinného hnízda.Tak statečně vykročíme po prázdninách do školy a držíme všem palce,ať prožíváme s dětma jen samou radost!!!!!!
 Damila 


Zase ty odklady... 

(3.7.2006 6:27:55)
Člověk, který dá dítko v 6 letech do školy, už si připadá jako špatný rodič. Dneska sice na odklad musíš mít papír z PPP, ale vypadá to, že ho dají snad každému. Moji kluci mají LMD (ví se to u nich od 5 let), a tak jsem se společně s psycholožkou rozhodovala,jestli je dát do školy v šesti. Byla jsem ujištěna, že ano, že odklad není vhodný. Souhlasila jsem, kluci moc nemilovali školku, ale samozřejmě jsem se bála. Jenže tatáž psycholožka, která mluvila o školní zralosti, mi také říkala, že to absolutně nevypadá na nějaké poruchy učení (to bylo u obou na konci první třídy). A mýlila se, oba mají dyslexii.
Asi to fakt nejde odhadnout. Ale trochu mě zaráží, když slyším od sousedky, že malému dali odklad, protože ještě mu chtějí prodloužit dětství, a vůbec, že je květnovej, tak co.
No, já jsem taky květnová a nepřišla jsem si ve třídě pozadu. Jenže je jiná doba. Dnes je divné dát dítě do školy v 6 letech. Paradoxně tyhle děti jsou na tom pak nejhůře, když tam mají o tolik starší spolužáky, jak už tady bylo řečeno.
Tak si říkám, měla jsem to taky udělat. Kluci při vstupu do 1. třídy neuměli číst, ten starší uměl jen asi 6 písmen abecedy. Myslela jsem si, že to umět nemusí, že je to ve škole naučí... Je to moc divný názor? Asi ano, když to srovnám s ostatními, kteří posílají děti do školy velmi připravené.
Když jsem šla na zápis s mladším synem, šel kousek od nás po cestě synův spolužák z MŠ a maminka ho zkoušela! Prý aby na zápise neudělal ostudu. Chudák kluk, ten bude muset být celý život nejlepší, aby maminka měla radost.
No, díky Bože za mé průměrné děti!
 MirkaM 


Re: Zase ty odklady... 

(3.7.2006 8:13:21)
Dagmarjano,
máš pravdu, člověk si připadá jako špatný rodič, když chce dát dítě v šesti do školy. Jak jsem už psala, mě bylo šest v říjnu a nikdy jsem neměla žádný problém. Moje dcerka se naučila abecedu asi ve 3,5 roce. Měla vždycky takové "záchvaty" nadšení a učení. Počítá cca do 20 už dávno. Ve dvou letech se naučila barvy, pořád otravovala s kolíčkama na prádlo. Letos na jaře začala psát. Předtím nepsala za souhláskama samohlásky. A teď píše zvláštně. Buď normálně, nebo začne psát vpravo a písmena píše zrdcadlově obráceně. Koukala jsem na to jak puk:)) POdotýkám, že všechny tyhle aktivity jsou z její hlavy. Velká je taky dost, jen je drobná a pomalá v sebeobsluze. A přesto přemýšlím, jestli ji neznevýhodním, když ji za rok pošlu do školy. Kecy o prodlouženém dětství srdečně nesnáším. Mě mamka naopak prodloužila mládí tím, že mě poslala do školy. A myslím si, že dítě se má učit psát opravdu až ve škole, ale některým to nezakážeš:) A nakonec i ty lituješ, žes kluky do školy dala. Ještě jsem neslyšela, že by někdo litoval, že dítě nedal. Asi si příští rok proklepnu, kolik by v té třídě bylo šestiletých a kolik starších.
 Lída+2 


Re: Re: Zase ty odklady... 

(3.7.2006 11:04:52)
no odklady mě taky děsí.
Pokud to dítě ho nutně potřebuje budíž.
Ale známá( kluk květen98) a ukončil teprve první třídu. DAli mu odklad,aby neměli TOLIK STAROSTÍ.
:-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
Ale zase znám holčinu.(září99) a do školy nepůjde.Bude mít odklad... moc věcí co se snad během roku srovnaj. Nevyhraněnost ruky, lateryta... a ještě něco- nevyzrálost a tak.
Vlastně je to druhé děvče co znám ,že půjde v 8 letech do školy.Z toho samého důvodu.
ale to beru.
SYn dokončil první třídu. Nebyl tam nejstarší,ale největší jo.:-))))))))))))
Jsme nepoznala, že by tam byl někdo ještě starší. Ale v lednu jeho spolužákl oslavil 8narozeniny....

A ty děti byli opravdu tak jak jít měli i 6letý holčičky. a tak...,ale je to třídy s 13 žáky.Spouta času.:-)

JO a někde jsme tu četla,že ty starší mají výhodu v TV. To jste mě pisatelko fakt rozesmála. LUk patří mezi průměr a cejtí se ,že mu nic nejde... o malička je nešikovný...nepřeskočí snožmo švihadlo a pod...navíc roli hraje i výška.Vždy, když hodně vyroste tak se mu zhorší koordinace. Od listopadu už zase vyrostl o 5cm.:-(

Ale doufám,že nyní když jsou kvůli odkladu potřeba papíry 2( do PPP a od DR) tak odkladů nebude tolik, ale asi né co?
 18.11Sauni13 


Re: Re: Re: Zase ty odklady... 

(5.7.2006 21:35:25)
Celkem tady souhlasím s názorem že některé děti ten půlrok ještě potřebují a tudíž pro ,,letní" děti by měla škola začínat 1. ledna-jenže to bohužel nejde....u mého staršího syna to tak zcela je. Bude mít za týden 7 let ,školka ho nikdy nijak moc nebavila,a to ještě musel chodit s plyšákem z domova.Ale odklad mu byl doporučený. IQ vysoké,vyzrálost v některých věcech jakoby o několik let starší dítě(počítání-matematické úkoly),ale na druhou stranu -v době vyšetření ppp neuměl pořádně r a ř,zásadně nechtěl malovat,vykreslovat - tužka do ruky - to byl skoro trest,zjištěná zkřížená lateralita a navíc pořád dost nemocný a ještě se mu narodil sourozenec tři týdny před 1.zářím.Takže odklad.

Jak to u nás s nemocemi bývá-ani poslední odkladový rok do mš moc nenachodil - ale s klukem proměna úžasná.Sám od sebe každý den večer maluje,vystřihuje,lepí si hračičky z papíru,nedočkavě čeká, kdy vyjde nové Sluníčko s úkoly, ra a ř zvládl těsně před šestým rokem,je samostatný,zvládne sám malý nákup,něco vyřídit, příchod miminka-sourozence zvládl skvěle .... Rok odkladu školní docházky mu výrazně prospěl.A to nemluvím o tom,když je ve třídě přinejmenším třetina dětí semiletých,která má ,,prodloužené dětství z lásky rodičů" -tak ten rok rozdílu je mezi dětmi poznat dost.Takže já se přikláním k tomu ,pokud je odklad doporučený,dát odklad. Ale jinak škola je od 6 let a tak to má být,nebo za chvíli bude školní docházka od 7 let...A budem řešit odklad docházky na osm let..

.....a když vidím tu vybranou aktovku schovanou k narozeninám - tak to jsem taky trošku naměkko.

Tak teď aby jsme zvládli tu první třídu...zvládli to jiní,zvládnem to taky....
 Katu 
  • 

hm, škola... 

(11.7.2006 21:55:12)
To jsem zvědavá, jak to budu zvládat já. Já jsem obrečela i první příkrm, že už to není to "moje miminko", nemám radost z žádného pokroku, protože vidím jak půjde do školky a školy a vůbec mě nebude potřebovat :(
Všichni kolem mě říkají: Počkej jak to bude prima až nebudeš muset kojit, v noci vstávat, až bude chodit ... Ale mě to noční vstávání těší, protože jsme jenom spolu ...
Možná to je proto, že už máme dvouletého prcka a vím, že to všechno už mám naposled.
Lidi chápu, že dítě není moje vlastnictví, jen je mi líto, že se nic z toho nedá vrátit.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.