| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Proč nebereme děti vážně

 Celkem 115 názorů.
 Veronika 
  • 

čas na děti 

(15.6.2006 10:14:36)
Poprvé čtu o tom, že je na děti málo času. Většinou slyším a čtu, že stačí věnovat se dítěti třeba jen dvě hodiny, ale zato pořádně, než celý den ale ne intenzivně. většina lidí tvrdí, že když přijdou z práce ve 4 odpoledne, tak to stačí. Ale co stihnou? Vyzvednou potomka ze školky nebo družiny, nakoupí, dojdou domů, převlékání taky chvíli trvá, se školákem udělají úkoly, pak jdou připravit večeři a pak je čas jít spát. Je fakt, že se děti asi ani chvilku nenudí. Pořád musí něco dělat. Tak jak to chápu z této věty z článku:

Čas, který dětem věnujeme, je nejen čím dál kratší, ale je také čím dál více podmíněn plněním cílů a úkolů, které jim (a sobě) předepisujeme.

Řešení bych viděla v kratší pracovní době matek (otců), aspoň dokud si děti nezvyknou na školní povinnosti. Možná by bylo lepší umožnit kratší pracovní dobu, třeba jen na dopoledne, a to do doby, než jde dítě do druhé třídy. Ne že by se to u nás nesmělo, ale kdo zkusil takovou práci najít, určitě ví, že to není lehké.
A jestli se k nám rodiče nechovali jako k rovnocenným partnerům, a my se chceme k našim dětem chovat jinak, asi není nejlepší nechat dítě odpoledne u babičky. (Kdo má babičku daleko, trochu si tu možnost většinou idealizuje.) A navíc babičky sice tvrdí, že to zvládnou, ale přitom je na nich vidět, jak je unavuje, a někdy by rády dělaly i něco jiného.
Já mám to štěstí, že se mi ve školství podařilo najít místečko jen na část úvazku. Je to finančně strašně náročné. Manžel nás už dlouho živí sám, aspoň trošku pomůžu a hlavně budu s dětmi celá odpoledne.



 Dáša 
  • 

Re: čas na děti 

(15.6.2006 10:43:49)
Milá Veroniko,
to je velmi rozumný názor. Ale v dnešním světě prostě nejde optimálně spojit zaměstnání s výchovou dětí. Kratší úvazek=méně peněz. Nemusím tu rozebírat, jak jsou peníze důležité, ať se nám to líbí nebo ne. Na druhé straně-je nutno si ujasnit proirity. Děti, nebo peníze(případně profesní uplatnění). Je to vydírání žen, neboť ona je také člověk a má (morální) právo být "nejen" matkou, ale i sama sebou se svými zájmy a potřebami uplatnění i mimo "plotnu". Toto nemá řešení. Vždy pak nějaká oblast trpí (děti nebo zájmy ženy). Neodsuzovala bych ženy ať už se rozhodnou pro kteroukoliv část své osobnosti (mateřské nebo té profesní). Je to patová situace. Společnost je tak nastavena, bohužel.
Nicméně existují kompromisy v podobě zaměstnání, které je méně časově náročné a přesto standartně ohodnocené. když nepožadujete desetitisíce, je to dobrý. Já jsem hudebník, hraji v orchestru, platy jsou tam (dle celostátního průměru) podprůměrné, ale dostačující. Starší syn si dokonce myslí, že jsme bohatí! :-) To je přece super! Jemu zatím v 9 letech staší mít karty fotbalistů, pokemonů, nebo zajít do kina... Nemůžem si dovolit nic velkého, ale o to víc se radujem z maličkostí, a to je prima.
ALE! Mám i muže, který přispívá do rodinného rozpočtu (stejná profese, stejný plat) a to se mi to mluví! Matky samoživitelky si asi se svou pracovní dobou můžou jen nechat zdát o hraní karet a piskvorek a "lodí" s dětmi, o povídání "jen tak", o rozebírání vztahů mezi spolužáky, o láskyplném mazlení... :-( Z toho je mi smutno. Ale nikdy bych je neodsuzovala.
 Veronika 
  • 

Re:  

(15.6.2006 11:15:24)
Já samozřejmě nikoho neodsuzuju. Jenom mám pár zkušeností s dětmi, na které nemá doma nikdo čas. A taky s rodiči, kterí říkají: Nelíbí se mi, jakým způsobem nás naši vychovávali, chci to dělat jinak. A dají děti k babičce na hlídání.
Je hodně samoživitelek, je hodně lidí kteří mají málo peněz. Ale je i hodně těch, kteří tvrdí, že ve třech letech má jít dítě do školky a už nepotřebuje být doma s rodiči. Mám takový názor v blízkém příbuzenstvu, mají drahý byt v centru velkého města, koupený pozemek na dům, každý rok několik dovolených, oblečení jen značkové,... děti žádné. Nechápou, proč sháním práci na částečný úvazek, když jsme zadluženi, když nejedeme na dovolenou k moři. Až budou mít děti, budou prý od roku u babiček, pak ve školce. A tento přístup je bohužel hodně častý. Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek, ale ráda bych připsala ještě jeden názor, už nevím, které české celebrity, :
Proč být pořád s dítětem, každodenní rutinu nechám na chůvu, stejně si z toho dítě nic nepamatuje. Pamatovat si bude zážitky s dovolených a na ty bude jezdit s námi (rodiči).
Já si toto nemyslím, proto se chovám jinak.
Vzhledem k tomu, že jsme se brali hned po škole a za rok se nám narodil první syn, moc jsme ze dvou učitelských začátečnických platů nenašetřili. Proto se snažím jít do práce (dřív to nešlo ze zdravotních důvodů), ale snažím se o to, abych i tak byla co nejvíc s klukama.
 Dáša 
  • 

Re: Re:  

(15.6.2006 12:01:23)
V tomto s Vámi úplně souhlasím. :-)
 Radana (bez dětí) 
  • 

máte pravdu 

(19.6.2006 11:46:20)
Máte pravdu. Dítě potřebuje svoje rodiče, dítěti je úplně fuk, jestli se jede na dovolenou a kam, chce být hlavně s mámou a tátou. My všichni jsme kdysi byli dětmi. Já do školky nikdy nechodila, ani do žádných jeslí. Chtěla jsem být doma s mámou a tátou. Hlavně tedy s mámou. Na tu jsem byla pochopitelně víc citově vázaná. Potřebovala jsem pohlazení a vlídná slůvka, což jsem dostávala. Kdybych byla v jeslích nebo ve školce, asi by se mi po domově stýskalo. Nic jsem nezameškala. Než jsem šla do první třídy, už jsem uměla číst a psát (starší bráška si doma hrál na školu, tak mě to naučil). Problémy v třídním kolektivu jsem neměla, ani s učitelkama. A ještě ve třetí třídě, když jsme prvně jeli do školy v přírodě na čtrnáct dní, strašně se mi po rodičích stýskalo, večer jsem v posteli trochu brečela, ale to nikdo z učitelek samozřejmě nevěděl, to jsem si nechávala pro sebe. A doma jsem to nepřiznala, chtěla jsem být přeci statečná velká holka!
 Líza 


Re: Re: čas na děti 

(15.6.2006 11:16:40)
"Ale v dnešním světě prostě nejde optimálně spojit zaměstnání s výchovou dětí. "
To není pravda, lze.
Není to snadné a zdaleka se to nepovede každému, ale výše uvedená věta je generalizace, a nepravdivá.
 Xantipa. 


Re: Re: Re: čas na děti 

(15.6.2006 12:20:59)
Lze spojit výchovu dětí a práci, ale dle mého názoru vždy za cenu kompromisu. Taky mám zkrácenou pracovní dobu. Ale na druhou stranu já osobně bych nepracovala za plat v čistém za nižší než 10 tis. Za kratší prac. dobu mám víc. Musíme s manželem vydělávat oba. Chudí nejsme, ale nemyslím si, že bychom byli bohatí. Zpočátku jsem v práci měla pocit, že zanedbávám děti a pak doma jsem zase měla pocit, že odflakuji práci. Díky svému přístupu jsem zanedbávala obojí. Teď v práci nemyslím na nic jiného než práci a obráceně /i když pracuji ještě po nocích, kdy děti spí/. A raději ani nemyslím na to, že by bylo fajn být s dětmi víc, jenže to bych zase nemohla pracovat tam, kde pracuji a u nás se dobrá práce shání poměrně špatně.
Bohužel musím konstatovat, že nemám na děti víc času jak 2 hodiny denně /o všedních dnech a pokud je špatné počasí, tak je to taky víc, protože se děti drží víc doma/. A co mám dělat? Je spousta rodin, kde se dětem věnují ještě míň, protože za věnování se dětem považují jídlo, čisté oblečení a úklid.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Re: čas na děti 

(15.6.2006 13:11:07)
Ahoj Xantipo,
tak to se mas..
Ja sice asi zase bdu rapne predhazovat svoje vzdelani, ale...
ja se svymi dvema vysokymi skolami mam i pri 100% uvazku tak akorat tech deset.
O snizeni si mohu nechat jen zdat..
Sice jsem ted na MD, ale jednou budu rada, ze se ke sve praci vratim.
A taky vim, ze mladsi syn pomaze do skolky ve trech letech..
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re: čas na děti 

(19.6.2006 21:18:55)
Cairo, fakt máš při plném úvazku 10 čistého? V jakém oboru pracuješ? Ono taky asi bude záležet i na tom, kde bydlíš.
 minonka 
  • 

Re: Re: Re: čas na děti 

(15.6.2006 12:21:02)
Já myslím, že Veronika má pravdu v tom, že dnešní svět je tak nastavený: delší úvazek = více peněz a naopak. S tím souvisí kolik času nám zbyde na děti. Ty máš ale oproti jiným maminkám velký štěstí, a to práci na půl úvazku. Vždyť kolik z nás má tuhle možnost. Také bych dala nevím co za to, pracovat jen dopol., vyzvednout děti a věnovat se jim zbytek dne.Bohužel, pracuji do 3, než oběhám nákupy a školku, jsou nejmíň 4. Večer je za chvíli.
Je to jen o možnostech, které má každá maminka jiné. Také se snažím daný čas využít maximálně pro ty děti, ale každý večer si říkám, co jsem nestihla, jak to rychle uteklo.
Zajímá mě, jak to ostatní zaměstnané maminky dělají, jak stíhají práci na plný úvazek se dvěma nebo více dětmi.
 Martina 
  • 

Re: Re: Re: Re: čas na děti 

(15.6.2006 13:26:33)
"...ale kdo má takovou možnost?" (pracovat na částečný úvazek)
Takových maminek není zas tak málo. Je nutné hledat. Důsledně, trpělivě procházet inzeráty, přesvědčovat původního zaměstnavatele, je-li jaký, obcházet potenciální nové zaměstnavatele, prostě si za tím jít. Mě se to před sedmi lety podařilo po tříměsíčním vytrvalém úsilí (nový zaměstnavatel). Jsem ovšem z Prahy, tak tady je zřejmě situace snažší, jak jinde.Ale z rozhovorů "na pískovišti" a jinde vím, že řada maminek hází flintu do žita předem.
Domnívám se, že jedině tlak rodičů na zaměstnavatele ve smyslu potřebnosti kratších úvazků zlepší situaci. Legislativa tomu žádné klacky pod nohy nehází, jde jen o klima ve společnosti. Nakonec si všichni zvyknou, že rodič pečující o menší děti pracuje několik let na kratší pracovní úvazek.
 Veronika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: čas na děti 

(15.6.2006 14:29:02)
Příští týden bych měla podepsat prac. smlouvu. Ředitelka chce jednat o tom, že mi ani nedá částečný úvazek, ale budu zaměstnaná jen na dohodu. Hned do telefonu jsem jí řekla, že to nechci, nevím, jak to dopadne. Ale těch pár hodin týdně by se mi na dohodu nevyplatilo. Nešla by mi praxe, nepočítalo by se to do důchodu, při nemoci své nebo dětí bych byla bez příjmu, a taky by se mě netýkaly žádné odměny na konci roku, ani částečné. Jestli se mě teda budou týkat.
A tak doufám, že mi ten částečný úvazek vyjde. Opravdu to s ním není jednoduché, zvlášť v malém městě, kde není průmysl, školy se ruší a učitelů je nadbytek.
 ivka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: čas na děti 

(15.6.2006 14:51:46)
Myslím si, že není důležité, kolik času strávíme s dětmi, ale jak ten čas naplníme.... :-)) Není to o kvantitě, ale o kvalitě. Může být maminka s jedním dítětem doma, na mateřské a stejně se bude cítit utahaná a vyždímaná a pro dítě až takovým přínosem nebude. Stejně tak může být maminka do 15hod v zam a pak se věnovat dětem. Pokud má práci, která ji baví a naplňuje, je to príma.
Sama mám 2 syny - 1 a 3 třída a jsme spolu asi od 16 hod - ale těšíme se na sebe a máme se fajn. Tak hodně š"tastných dětí a spokojených rodičů :-)),
 Dáša 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: čas na děti 

(15.6.2006 16:32:14)
souhlas,
jen se obávám, že zaměstnané matky na to kvalitní vaužití času už prostě nemůžou mít energii!
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: čas na děti 

(15.6.2006 23:54:15)
Bať, spojit to lze.
Ale za cenu, že se nejspíš vyspím až v hrobě :)))
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: čas na děti 

(16.6.2006 0:21:23)
.. jo, a ještě za cenu toho, že druhé dítě budu mít až kdoví kdy.. a třetí (?) s největší pravděpodobností nikdy..
To ale není chyba zaměstnavatelů nebo systému, to je potíž v tom, že se do života nedá nacpat všechno, co by člověk chtěl.
 snowBee 


7 let na mateřské.....hrůza? 

(18.6.2006 20:25:41)
Jsem už sedmým rokem na mateřské "dovolené". Vůbec jsem to tak neplánovala, chtěla jsem se po max. 3 letech vrátit do zaměstnání. Všude jsem to rozhlašovala a považovala se za ženskou, které by budování kariéry bytostně chybělo. A co se stalo, že jsem změnila názor? Můj syn mi ukázal, že vychovávat nového človíčka, předávat mu něco ze mne a brát si něco od něj, je mnohem smysluplnější než se honit za něčím, co za to nestojí. Mám ještě dceru a tak můžu pozorovat, jak odlišně vnímají svět (už od malička) obě pohlaví. Stále mě překvapuje bystrost malých dětí, opravdové prožívání i těch (pro nás dospělé) nejmalichernějších věcí, bezmezná radost z maličkostí(třeba, když jsem pozorovala 3 letou dceru, jak nadšená je ze svého stínu, když se s ním honila)...a je toho mnohem víc.
Chybí mi práce, máme ale to štěstí, že nás manžel všechny uživí, samozřejmě, že doma nechci zůstat natrvalo...ale...pokud uvidím, že bude pro mé děti lepší, když budu doma, čekat na ně s otevřenou náručí, když se vrátí ze školy a vždy připravená jim naslouchat, pak se klidně obejdu bez bot za 2.000,-, dovolené na Kanárech a jiných v tu chvíli nedůležitých věcí.
Snažíme se s manželem vychovávat samostatně smýšlející bytosti, se svým názorem na svět. Podporujeme je v idividualitě, s právem rozhodovat o sobě, o tom, co si obléknou, dají k večeři, kam by chtěly na výlet. Někdy je to těžké. Nejen pro nás, chce to hodně trpělivosti a respektu, ale především pro naše i jejich okolí. Babičky těžko snášejí, když jim naše děti řeknou, že se teď nechtějí mazlit(když je babči drtí v náručí), že nechtějí ten dort, protože na něj nemají chuť....Dospělí jaksi nedokážou (nebo nechtějí?) pochopit, že děti nemusí dělat všechno, co jim nakážou, že to nejsou cvičení psíci, aby poslouchali na slovo.(teď myslím nesmyslné příkazy, viz výše). Naše děti mají vlastní názor, za kterým si stojí.
Syn půjde po prázdninách do školy a my máme trochu obavu, zda jsou paní učitelky připraveny na dítě, které se nebojí nesouhlasit, rádo o problémch diskutuje a když se mu něco nelíbí, otevřeně to řekne. Možná jsou naše obavy zbytečné, ale ... dostali jsme radu ze školky, kam syn chodí...
"Měli byste syna trochu víc usměrňovat, velice špatně se podřizuje autoritě, nejde s většinou..." A tak se teď ptám, je to dobře nebo ne?
 MirkaEyrová 


Re: 7 let na mateřské.....hrůza? 

(18.6.2006 21:50:29)
SnowBee, tak to stojíš před podobnými otázkami, které si dnes kladu já. Taky jsem svého syna vychovala (a že to dalo sakra práci!!!) k tomu, o čem jsem byla vždy přesvědčená, že je správné (i když z jiného konce než Ty): že nemá nikomu ubližovat, že nemá mluvit sprostě, že nemá nic rozbíjet, má být hodný na holky... Myslela jsem si ve své euforii, že v dnešní době se o totéž budou jaksi snažit všichni, že přece všichni budou chtít, aby z jejich synů vyrostli pozorní mládenci vážící si práce jiných lidí a dívek atd. Jo, to jsem se teda šeredně spletla. V první škole ho nebral nikdo, ani kluci ani holky, a v současné škole ho sice jaksi tolerují (protože je k tomu patrně vede pedagogický sbor, patrně narozdíl od první školy), ale stejně si prostě s klukama nerozumí a kamarádí se s holkami.
Jinak musím sama za sebe konstatovat, že nám se teda klasická škola naprosto neosvědčila, museli jsme si vyhledat poněkud netradičnější školu, v níž se pedagogové mnohem více vzdělávají a jsou mnohem profesionálněji připraveni vpravdě VYCHOVÁVAT své svěřence. V klasickém školství totiž vlastně ani nejde o výchovu, spíš o nalívání znalostí, ale ta omáčka kolem nakonec závisí na zcela laickém přístupu samotného pedagoga. A když se natrefí na učitele, který prostě NEUMÍ reagovat na odlišnosti, tak má dítě holt smůlu:-(
Přeju Ti, ať máš ve výběru školy větší štěstí než jsme napoprvé měli my...
 MirkaEyrová 


Re: Re: 7 let na mateřské.....hrůza? 

(18.6.2006 21:57:35)
...podotýkám, že syn se neliší jen tímto, bohužel, liší se i trochu bojácností a menší obratností a silou (což je pro mě poněkud překvapující, protože prvních pět let byl poměrně neobvykle aktivní a živý, aspoň dle toho, s jakými reakcemi jsem se setkávala a jak jsem to sama cítila). Takže kluci ho možná neberou pro jeho neobratnost a bojácnost, případně pomalost, a on zase nebere je pro jejich hrubost a agresivitu.
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

Re: Re: Re: 7 let na mateřské.....hrůza? 

(19.6.2006 9:53:15)
Možná je to výchovou. Náš Martínek vydrží velkou fyzickou zátěž, má hodně síly. Ale od malinka slyší, že se nemá s nikým prát, a navíc mladším a slabším že by ublížil. Tak se nepere.
kluků, kteří se perou se spíš bojí a to i přesto, že má síly víc než oni. On se prát neumí. A taky v tom nevidí žádný smysl, o všem se přece může domluvit jinak než ručně. Sprostě se nemluví, zatím nejhrubším výrazem byl "blbec" a docela zajímavě zní nadávka bráškovi "Tomíšku blbíšku" když mu rozbil stavbu silnice z písku.
Asi kluky taky vychováváme špatně. Ale jsem ráda, že nejsme sami :-)
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: 7 let na mateřské.....hrůza? 

(19.6.2006 10:08:06)
Hm, u nás to bude asi jinými okolnostmi než tím, že se mu snažím vštěpovat neagresivnost. Jednak je odjakživa na spodní hranici zdravé tělesné hmotnosti (v 8 letech má 130 cm a přibližně 22 kg), a jednak je celkově opravdu neobratný, stále mu třeba dělá problém vázání tkaničky nebo jedení příborem apod. Možná to bude i naším přístupem k jeho volnočasovým aktivitám - nemáme zahradu, na které by denně trénoval šplh na stromy a skoky z koruny stromů:-), nemáme tělocvičnu v bytě, nemáme v místě bydliště žádné prolézačky (vyjma v areálu MŠ a v areálu FK), nechodíme s ním pravidelně sportovat... A to je chyba. Podcenili jsme to, bohužel:-(
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Re: 7 let na mateřské.....hrůza? 

(19.6.2006 10:21:16)
Mirko, asi to bude spíš tou neobratností, než "fyzickými parametry". :-) Naše "slečinka" je na tom s výškou a váhou podobně (bude jí 8 a půl), není agresivní, ale dokáže si v případě potřeby zjednat respekt. Ona zas je fyzicky velmi šikovná, kromě míčových her :-))))
Ovšem nejspíš u ní hodně zapracovalo i to, že má 3 starší bráchy :-)
 Veronika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: 7 let na mateřské.....hrůza? 

(19.6.2006 10:37:53)
Syn sice šplhat na stromy zkouší, ale tkaničky ještě nezkusil. Ne že by nikdy, ale ještě to vůbec nepochopil, ani uzel na nich, ne tak mašličku. Příbor zvládl, ale učitelka ve školce říká, že je s ním sranda, že má svůj svět, kde si přemýšlí o vesmíru a jiných užitečnostech, místo jezení oběda srovnává jestli je delší nůž nebo vidlička, brambory nejí ale počítá... a je vždycky poslední. Radí nám, že nemá smysl s tím moc dělat, že to stejně nejde. A to mi na začátku školky předloni tvrdila, že si to jen myslím :-)
Rukama se neuživí.
Je fakt, že sportovat chodíme. Na cvičení s rodiči od skoro 3 let, aby se aspoň trochu unavil. Od září musím najít něco, kde se vyblbne. Ale mám dojem, že čím víc ho unavujeme, tím víc si zvyká a o to těžší je unavování příště.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: 7 let na mateřské.....hrůza? 

(19.6.2006 11:47:23)
Jo, do cvičeníčka chlapeček taky chodil. Jen asi ne tolik, kolik by bylo potřeba:-( Vždycky měl cvičeníčko jednou týdně, ale fakt potřeboval spíš někde lézt po těch stromech... Chjo. No uvidíme, třeba se to malinko zlepší po přestěhování.
 Radana 
  • 

Re: 7 let na mateřské.....hrůza? 

(19.6.2006 11:24:58)
Úplně s vámi souhlasím. Je mi 29, děti zatím nemám, ale až jednou přídou, nechci se hned hrnout do zaměstnání. Chtěla bych být s nimi, jako Vy. Možná se do této diskuze nehodím, když jsem zatím bezdětná, ale vím dobře, že děti jsou samostatně myslící vnímavé osobnosti a vůbec nejsou hloupé, naopak! Řekla bych, že děti mají šestý smysl. S přítelem jsem se na téma děti už bavila, on by chtěl, abych nastoupila do zaměstnání po roce od narození děťátka. To mi připadá naprosto nepřijatelné.

Přeji
Vám ještě spoustu krásných chvil s dětmi a je to skvělý, že to vidíte tak jako já!
 Radana 
  • 

děti nejsou míň než dospělý 

(16.6.2006 9:57:31)
Někdy mi připadá, že dopspělí lidé berou děti (ať už své, nebo cizí), za jedince hloupější, než jsou oni sami. A přitom si neuvědomují, že děti leckterého dospěláka můžou "strčit do kapsy"svými bystrými a zajímavými názory na realitu. Děti si zaslouží, aby je rodiče brali jako rovnocenné, samostatně uvažující, vnímavé bytosti. Děti si zaslouží, aby je rodiče vnímali, aby si s nimi povídali, aby jejich názory respektovali, aby je podporovali, aby jim na jejich tak časté otázky odpověděli třeba i v ten méně vhodný okamžik někde v supermarketu. A hlavně, aby tak činili oba rodiče, nikoli jen maminky.
 Eva K 
  • 

Re: děti nejsou míň než dospělý 

(20.6.2006 11:48:44)
Moc dobře jsi to vyjádřila, máš můj souhlas. Hodně dospělých se cítí nad dětmi nadřazenost, jako by nebyl rozdíl ve zkušenostech, ale v inteligenci. Eva
 Anadar 


Zkrácený úvazek 

(15.6.2006 14:08:15)
Úvodní článek se mi moc líbil,protože mne docela dráždí všelijaká prohlášení matek manažerek o tom,jak si tu hodinu denně s batoletem intenzivně užívají(viz články v Ona dnes a jiných periodikách).Je to nádhera,když takhle sedíte s potomkem venku na zahradě,čas pomalu plyne , dítě žvatlá a vy se jen tak mimochodem dozvíte,co se děje.Po návratu z práce v pět večer se to ovšem realizovat moc nedá.Přesně jak to známe:nákup,večeře,úkoly,sem tam vyprat uklidit,případně si tím ještě naplnit víkend.Ale velmi bych se přimlouvala za větší rozšíření zkrácených úvazků.Myslím si,že určité finanční uskrovnění,není-li rozpočet velmi napjatý ,se dá vydržet.Sehnat zkrácený úvazek dá skutečně práci,ale připojuji se k názoru ,že když má člověk trochu štěstí ,dá se ledacos.Našla jsem si krátký úvazek hned po MD a když se to zaměstnavateli přestávalo líbit,hbitě jsem si našla druhý.Varíruju takhle už 9 let,nejprve kvůli věku dětí a později kvůli vážné nemoci toho mladšího.Problém je bohužel v tom,že kratší úvazky dráždí nejen zaměstnavatele,ale i spolupracovníky.Do očí mi to dosud nikdo příliš neříká,ale doneslo se mi něco o velkých dětech apod.Každý vidí,že jsem v práci jenom 2,5 dne v týdnu,nikdo nevidí moji poloviční výplatní pásku.Která moje kamarádka začala na krátký úvazek,brzy přešla na plný,protože měla končit ve 12 hodin,obvykle do toho něco vlezlo,za chvíli dělala do dvou,stejně na ni zahlíželi spolupracovníci divně a to všechno za půl platu.Přitom vidím,jak je to při péči o domácnost a děti báječný kompromis:tím,že mám děti větší,mohu směle říci,že i v pubertě může mít přítomnost matky více doma svůj půvab.
 Rosie 


Re: Zkrácený úvazek 

(15.6.2006 14:50:47)
Anadar, to jsem slyšela taky. Kdysi kolegyně po MD mi říkala, že dělala na zkrácený úvazek jen krátce, protože ač za poloviční plat, nebyla tam poloviční dobu, ale déle. A přesně, jak píšeš - lidi viděli jen to, že jde domů třeba o 2 hodinky dříve, ale pooviční plat už taktně pomíjeli. Takže z toho byla dost nervózní a raději po čase přešla na úvazek celý.
Času na děti je někdy opravdu dosti málo, když oba rodiče prostě musí dělat naplno, protože ten manželův plat třeba není tak vysoký, aby to z něj utáhli. A navíc třeba pracují doslova na druhém konci Prahy, což je tedy hodina. Čili práce od 8 do 16.30, na přejezd hodinka, domů přiletím v půl šesté, rychle uvařit a honem udělat úkoly a jejda, už je večer, tak děti uložit a hromada prádla na žehlení čeká. Docela mě to děsí, teď mi končí mateřská, holka půjde do školy, kluk do školky. Naštěstí mám něco na doma, tak snad to vydrží a zatím hledám práci na půl úvazku, abych brzy po obědě byla doma a mohla být s dětmi. Snad něco seženu a vydržím i ty prípadné křivé pohledy kolegů :-).
ALe víte, co mě opravdu štve? Jak jsou všechny matky házeny do jednoho pytle. Myslím tím "....dneska ty maminky myslí jen na peníze, hodí dítě do školky a utíkají do práce....". Ale že to mnohdy tak nechtějí, pouze jsou k tomu donuceny okolnostmi, to už se moc neříká. Kdyby manžel měl tak vysoký plat, aby nás uživil a něco jsme i ušetřili, tak do práce nepůjdu a budu se věnovat dětem na plný úvazek. A určitě nás je takových víc...
Jéje, to jsem se rozepsala :-)))))
 blabla 
  • 

Re: Re: Zkrácený úvazek 

(15.6.2006 15:31:48)
Ziju ted v zahranici a polovicnich uvazku je tu spousta. Pro maminky (tatinky) jsou tu naprosto normalni. Tedy vlastne vyjimecne, protoze kdyz ma v Anglii rodina deti, matka je spis VZDY doma az do te doby, nez je detem napr. 11 ci 13 let a odeslou je na internatni skolu. A ani potom se tu zeny do prace nijak nehrnou.
Svoje deti jeste nemam, je mi 22, a tenhle system mi prijde uplne normalni a nutny.
Predstava dne, o kterem tu vetsina z Vas pise, (a bohuzel tak musi zit) me uplne desi!!! Opravdu nechci byt uricenou mamou, ktera stravi 8-10 hodin pracovne, pak prilitne domu, uvari a uklidi, da detem pusu na dobrou noc a druhej den nanovo-niczstoho. Opravdu v tom neshledavam nic pritazliveho. Proc mit za techto podminek deti?!!!
Takova druha "polovicni materska" s moznosti pracovat jen na pul uvazku (jak uz tu nekdo psal) alespon do te doby, nez jde dite do druhe tridy, by v mnohem pomohla. Je prece potreba zvysit porodnost. To by se potencionalni maminy jinak vrhaly do zakladani rodiny.
Ale za podminek jake jsou ted?!!! Se nidivim, ze spousta lidi si ted porizuje deti az na sklonku zivota :-D...
 sedamyska 


matky v anglii? 

(15.6.2006 17:58:46)
Blabla, uvedom si, ze i v Anglii ziji lide v ruznych financnich sferach, tak jak v cechach a neni pravda, ze by matky zustavaly temer VZDY s detmi doma do 11-13 let. Jako aupair u relativne bohate rodine jsem poznala tento model, ale jako sama matka zijic v anglii jsem poznala spoustu maminek, ktere do prace nastupuji vetsinou kolem 3. roku ditete, kdy uz je aspon par hodin skolky tydne zdarma. A odeslat deti v 11 do internatnich skol? Jak kdo, tak jak v Cechach
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Děti na sklonku života. 

(19.6.2006 21:24:16)
Co to je za blbost. Ještě jsem neviděla nastavající matku v 70ti letech - to je pro mě sklonek života. Jestli myslíš třeba 35 let a výše - to teda pro mě není sklonek života. Asi jak pro koho, že ano.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(20.6.2006 10:49:15)
Tak jak to tady popisujete to opravdu moc přitažlivě nevypadá, ale je přece na rozhodnutí každé maminky, jestli se po strávení osmi hodin v práci dobrovolně postaví k plotně a bude vytvářet teplou večeři nebo jestli rodina povečeří chleba s máslem. Fascinuje mě taky potřeba každý den uklízet - co byste, proboha, každý den uklízela? Takhle to přece vůbec být nemusí - já vyzvedávám synka ze školky okolo půl páte a většinou jdeme rovnou ven - tak na dvě hodiny, pak jdeme domů, něco studeného zblajzneme, hrajeme si, čteme si. Je fakt, že díky poobědovému spaní ve školce usíná až hluboce po desáté, takže ten čas máme dost natažený. Opravdu si myslím, že si to spousta matek příšerně komplikuje přehnanou péčí o domácnost.

Jinak vám dávám zapravdu, že částečné úvazky by zjednodušily pracujícím matkám život - jsem majitelkou jednoho z nich a je to báječné.

 Susan + syn, 2 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(20.6.2006 13:33:42)
Markéto,
mám stejný názor, bohužel můj přítel ho neměl. Denně vyžadoval teplé večeře a perfektně uklizený byt, já byla často v práci přesčas a večer jsem toho měla dost. Bylo kolem toho spousta hádek, protože jeho úžasná matka to samozřejmě zvládala. Vše vyvrcholilo po porodu, to jsem se dozvídala, že jsem extrémně líná bytost, když jsem dávala přednost dítěti před neustálým úklidem a opečováváním přítele. Došlo to tak daleko, že jsem se 3 měsíce po porodu sbalila a vrátila se i se synem do svého bytečku. Je to náročné, zvládat to sama, ale mám klid.
 minonka 
  • 

Re: Re: Zkrácený úvazek 

(16.6.2006 9:18:01)
Rosie, důvěrně znám, to co píšeš. A hlavně pod poslední odstavec se můžu podepsat.Také mě štvou tyhle řeči lidí, co nic neví! Já spadla přesně do té kategorie, jak píšeš, co musely jít do práce, i když byly donuceny okolnostma. "Musela" jsem utéct od 2 letý holčičky, starší kluk zrovna nastupoval školku, celý školní rok z toho byl nešťastný, nechtěl tam chodit, holka to zvládala líp. Párkrát jsem si pobrečela, byl to hrozný nápor na psychiku. Ze začátku jsem v práci na nic jinýho nemyslela, než na děti. Doma jeden kolotoč, je to vlastně dodnes, a dodnes si vyčítám, že na ně mám málo času. A najdou se tací, co řeknou: utekla do práce od malých dětí, jsou jí milejší prachy a kariéra! A ve skutečnosti? V práci jsem akorát za poskoka, holka pro všechno, jak se říká. Ještě k tomu špatně placená. A všeobecně se to ví. Ono každý si "málo peněz" může představovat jinak, ale uvedu apspoň příklad: Běžně se tu setkávám s rýpáním kolegů, jestli beru aspoň tu MINIMÁLNÍ MZDU? Při představě, že obírám své drahocené děti o jejich maminku jenom pro pár korun, tak to fakt potěší :-(

To místo jsem nebrala ani pro prachy, ani pro kariéru, ale jenom pro to místo samotné! (Aspoň nějaký i blbý místo, než žádný) Holka přede mnou odcházela na MD, musela jsem jednat rychle. Snad mi někdo rozumíte. Snad některá maminka ví, co to je. Jsem moc vděčná za tohle povídání.
 Veronika 
  • 

Re: Zkrácený úvazek 

(15.6.2006 16:10:42)
Kdyby u nás byl zkrácený úvazek normální věcí, nestalo by se, že by potenciální zaměstnavatel řekl: ale koho seženu na ten zbytek?
Sehnal by jednoduše jinou maminku.
Zaměstnavatelé se brání jak můžou přijímat na zkrácený úvazek. Musí vyškolit víc lidí, v papírech mají větší zmatek, jsou profese, kde se za půl doby nestihne udělat celá práce. Teď se sice nikdo nesmí ptát, jestli máte děti, ale proč tak asi nechcete být v práci 8 hodin, že jo. Není to diskriminace žen, ani maminek, ale celých rodin a hlavně dětí, protože ty na tento systém doplácí nejvíc.
A funguje tak celá společnost. Moje maminka mi třeba tvrdí, že se mi ani nevyplatí chodit na těch pár hodin do poráce, protože pořízení nového oblečení (tepláky a triko fakt nebudou stačit) bude stát víc, než kolik vydělám. Možná je to pravda, ale já vím, co chci.
Kdyby byla větší podpora této možnosti, určitě by jí využilo více rodičů.
 Veronika 
  • 

omluva 

(15.6.2006 16:19:51)
je to třikrát, jen jinak napsané, omlouvám se, zlobí mě počítač :-(
 Veronika 
  • 

Re: Zkrácený úvazek 

(15.6.2006 16:17:49)
Možná by pomohlo, kdyby byl zkrácený úvazek běžnější. Zaměstnavatelé se brání, jak to jde. Museli by vyškolit víc lidí, měli by větší papírování. Sice se nesmí ptát, jestli máte děti, ale proč tak asi nechcete být v práci 8 hodin, že jo. A v současné době se potenciální zaměstnavatel ptá, kdo mu bude dělat ten zbytek práce a pracovní doby. Kdyby nás takových žadatelů bylo víc, vzal by jednoduše jinou maminku.
Nepovažuju toto ani tak moc za diskriminaci žen, ani maminek, ale celých rodin a hlavně dětí, které na to doplácí nejvíc.
 Veronika 
  • 

Re: Zkrácený úvazek 

(15.6.2006 16:17:50)
Možná by pomohlo, kdyby byl zkrácený úvazek běžnější. Zaměstnavatelé se brání, jak to jde. Museli by vyškolit víc lidí, měli by větší papírování. Sice se nesmí ptát, jestli máte děti, ale proč tak asi nechcete být v práci 8 hodin, že jo. A v současné době se potenciální zaměstnavatel ptá, kdo mu bude dělat ten zbytek práce a pracovní doby. Kdyby nás takových žadatelů bylo víc, vzal by jednoduše jinou maminku.
Nepovažuju toto ani tak moc za diskriminaci žen, ani maminek, ale celých rodin a hlavně dětí, které na to doplácí nejvíc.
 10.5Libik12 


Re: Re: Zkrácený úvazek 

(15.6.2006 16:55:25)
Oni tady jsou zaměstnavatelé nikoliv proto, aby sociálně zaštítili mladou rodinu, ale proto, aby táhli ekonomiku, že.

 Alicee 


Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(15.6.2006 18:38:55)
Libiku, ono je to ale vsechno spojene.
Zamestnavatele sice nejsou nejaka charita, ktera by mela zivit socialne slabsi mlade rodiny, ale na druhe strane je v jejich zajmu, aby lidi meli penize. To tahne ekonomiku, cely ten system...kdyz lidi maji penize, vice je utraci, ekonomika se hybe. Kdyz nikdo nema praci, nema tudiz penize a nekupuje a ekonomika stagnuje.
To je ale ciste v teoreticke rovine. V situaci, kdy zamestnavatel muze prijmout nekoho na plny uvazek to samozrejme udela, protoze je to vyhodnejsi nez prijimat vic lidi na castecne uvazky. A je to zase dokolecka dokola...:)
 Veronika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(15.6.2006 19:16:40)
Myslím si, že pro vyšší porodnost a pro zlepšení situace mladých rodin nepomůže rodičovský příspěvek do 4 let dítěte. Zaměstnavatelé mají povinnost zaměstnávat nějaké množství lidí se ZTP, nebo kupovat jejich výrobky. Nevím jak je to přesně, ale tak nějak. Taky má zaměstnavatel finanční zvýhodnění, když přijme absolventy přes pracák. Proč by se podobně nedal zvýhodnit za částečný úvazek?
Třeba by to bylo řešení.
A když je povolený dávat děti do školky na 4 hodiny denně, aby zůstal rodičovský příspěvek, měla by být i možnost v tuto dobu nějak si přivydělat. Problém je ale v tom, že by školka byla hned vedle podniku, aby se ze 4 hodin nestaly po odečtení cesty jen 2.
Je to celé nedomyšlené, takže nám nezbývá, než si popřát hodně štěstí :-)
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(15.6.2006 23:39:51)
Přeci ti nikdo nezakazuje, aby sis vedle rodičáku přivydělávala.

Ach jo, jako zaměstnavatel a zároveň máma na "mateřské" jsem v poslední době trochu alergická na hlášky, jak by ti zaměstnavatelé měli vycházet vstříct maminkám, aby mohly maminky vydělávat a zároveň se věnovat rodině.

Zaměstnavatelé si asi ty peníze tisknou na tiskárně, ne?
 Ella, 2 skritci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(16.6.2006 9:12:55)
S tim plne souhlasim. Nejsem sice zamestnavatel, jen OSVC, ale taky me nebavi porad poslouchat, co by vsechno zamestnavatele meli a jak jsou maminky po materske dovolene diskriminovane. Ja taky pracuji pri materske dovolene a zadnou diskriminaci necitim. A to nemame v obci skolku, babicky jsou 100 a 400 km daleko. Pracuji vetsinou vecer, kdyz deti spi. Myslim, ze by se vsichni mohli vice snazit.
 Veronika 
  • 

práce večer 

(16.6.2006 12:43:30)
Je to sice všechno pravda, ale já jako učitel opravdu nemůžu jít učit až mi děti večer usnou. Mně by to nevadilo, ale jaksi to nejde.
Od 3 měsíců staršího syna doučuju odpoledne, večer koriguju články. Ale to se mi nikam nepočítá a podnikat v tom nemůžu.
 Ivana Procházková 


Re: práce večer 

(16.6.2006 16:51:14)
No, Veroniko,
já jsem původním vzděláním také učitelka :)) (nyní už rekvalifikovaná v jiném oboru, kde mi to vyhovuje více než v učitelství).

A proč vlastně nemůžeš podnikat v tvém oboru? Učitelé mají zákaz zařídit si vedle zaměstnání živnostenský list?
 Veronika 
  • 

Re: Re: práce večer 

(19.6.2006 10:03:51)
Ne že bych nesměla podnikat. Ale proč jsem studovala, stálo mě to čas i práci, proč do mě stát rval peníze na studium na univerzitě, proč mě naši živili na škole a proč bych nemohla dělat po tom všem to, co mě baví a co umím?
Proč se mám jako středoškolský učitel biologie a chemie rekvalifikovat na nevím ani co, podnikat netuším v čem?
Já toto naštěstí nemusím řešit, protože jdu zítra nebo ve středu podepsat smlouvu. Mám štěstí, že jsem zůstala v oboru, dokonce aspoň částečně i na střední škole. Částečně i na základní, ale to je něco jako ta rekvalifikace :-)
A přitom mám štěstí, že ve školství se dá udělat půlka úvazku a práce bude jen na dopoledne a dál budu své děti vychovávat já a ne stát a jeho instituce.
Asi z toho nebude tolik peněz, ale i to málo nám dost pomůže.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: práce večer 

(19.6.2006 15:37:46)
Veroniko,
samozřejmě, že nic z toho dělat nemusíš :)

Já reagovala na jakýsi tvůj povzdech, že práce po večerech pro tebe nepřipadá v úvahu, protože pracuješ v učitelství.
Odpovídala jsem, že přeci tvoje současná profese není to jediné, co můžeš v životě dělat, pokud ti to z nějakých důvodů nevyhovuje.
Jestli tomu tak není, tak je vše v pořádku :)).

A pak jsi ještě psala, že doučuješ odpoledne a večer koriguješ články, ale že se ti to nikam nepočítá a podnikat v tom nemůžeš.
A tomu nerozumím, protože na to bys přeci dokonce měla mít živnosťák (pokud to není v pracovněprávním vztahu) a socko z toho můžeš odvádět klidně dobrovolně, aby se ti to teda někam (do důchodu) počítalo..
 Veronika 
  • 

Re: Re: Re: Re: práce večer 

(19.6.2006 16:06:30)
ono ani jednoho nebylo dost na to, aby se to vůbec vyplatilo. A ty korektury už bohužel nedělám, Polákům se u nás nevyplatí vydávat časopis. Ale teď to vypadá, že bude práce víc než dost.
A k té změně a rekvalifikaci. Ono těch proč? je strašně moc. Ale je fakt, že manžel taky začal jako učitel. A protože by nás neuživil, dávno školství opustil. A ti, kdo volají po mužích ve školství tyto případy nevidí. To jen že i u nás doma jsme to tak řešili, jak radíš.
Ale docela mě překvapuje, že je víc maminek, které by braly půl úvazku. Některé jsou úplně proti, ale řekla bych že je pravda, jak tu někdo psal, že ženská po MD na kratší úvazek je loajální.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: práce večer 

(19.6.2006 21:37:16)
No, mě ze školství "vyhnaly" taky peníze (nebo spíš jejich nedostatek). V r. 95, kdy jsem promovala, bych z učitelského platu nezaplatila ani nájem v Praze, natož něco dalšího..

Ze začátku (asi tak 1. rok) mě to čas od času občas mrzelo, že neučím, ale pak mě moje nová práce začala bavit a teď už bych neměnila.

To o těch mužských v učitelství je úplná pravda. Dokud budou platy takové, jaké jsou, tak jich tam přibývat nebude (spíš naopak) a přitom jsou tam tak třeba..
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(15.6.2006 23:43:07)
No to teda nevím :-). Sice se vsude hlasa, jak si muzes privydelat a ze budes dostavat rodicovsky prispevek pri ucasti ditete max. 4 hodiny ve skolce, ale zatim jsem se nesetkala s moznosti tohoto vyuzit. U nas ve skolce mi reditelka rekla, ze kdyby vedela, ze bude dcera chodit na 4 hodiny, nikdy by mi ji nevzala. Vetsina skolek musi odmitat dalsi deti, maji si z ceho vybirat. Podle ministerstva skolstvi pod vedenim tupe Petry Buzkove je situace vice nez neutesena. Od brezna se situace opet zmenila - dite muze chodit do skolky na 4 hodiny maximalne - jedna se ovsem o jiny rezim nez polodenni dochazka. Chodime do skolky na pul devatou (malokdy to opravdu stihneme :-)), dceru vyzvedavam mezi 12,15 - 12, 45, coz je po obede. Polodenni dochazka je tudiz totozna, nicmene se v podani ministerstva lisi. Bylo nam snizeno skolne z 400,- Kč, ktere jsem platila za puvodni polodenni dochazku (od 8,30 do 12,30) na 266,- Kc za dochazku 4 hodinovou (od 8,30 do 12,30) - tudiz pani reditelce byla snizena dotce na moje dite = neni o nas zajem. Ve skolce jsme jedini - ostatni (drtiva vetsina) chodi domu po obede, ale ma proste smulu. Nepodali si zadost.... Navic mame novinku, skolka zavadi povinne celodenni stravovani (600,- Kc za mesic), ktere musime platit - odpoledni svaciny, na ktere dcera nikdy neprijde, nebot musi odejit v 12,45 maximalne, budeme dostavat domu... pripada mi hodne smesna predstava, ze u dveri dostanu namazany krajic chleba, abych si ho odesla domu...... Vice takovych vyhlasek a jasnych snah o pomoc rodinam s malymi detmi.
 Miri30 


Re: Zkrácený úvazek 

(15.6.2006 16:56:28)
Také pracuji na zkrácený úvazek a musím s mnoha výše uvedenými věcmi souhlasit. Nabídky na trhu práce ohledně zkrácených pracovních úvazků je žalostná, tak jsem strašně ráda, že si původní zaměstnavatel natolik vážil mé práce, že mi zkrácený úvazek umožnil. Vím, že to přináší celkem dost komplikací, papírových, pro mé kolegy apod. Ale jsem moc ráda, že tu práci mohu takhle dělat.
Samozřejmě ne u každého se setkávám s pochopením a pro mě to také znamená dost nepříjemností, samozřejmě včetně toho, že si nosím práci domů, takže ve finále za polovinu peněz odvádím tak 3/4 výkon.
Teď se znovu chystám na mateřskou dovolenou, příspěvěk v mateřství se mi bude vypočítávat pouze z tohoto polovičního platu a přijdu o rodičovský příspěvek. No, vyhlídky nic moc. Přesto bych se po půl roce chtěla do práce opět vrátit. Tedy pokud budu mít dál podporu rodiny a oni budou mít podmínky na to, aby mi pomohli s hlídáním. Kdybych měla platit paní na hlídání nebo jesle, tak se v podstatě bilance výdělek mínus náklady dostane do mínusu. :-(

Ale to jsem popsala především negativa částečného úvazku. Ale pořád si myslím, že pozitiva převažují. Syn se dostane do dětského kolektivu, naučí se spoustu nových věcí a nemám problémy s tím, že by byl na mě fixovaný. Práce mě baví a já si odpočinu od denodenních "mateřských" starostí, přispěju nějakou tou korunou do rodinného rozpočtu a to se hodí. A přitom mi na syna zbývá relativně dost času a navíc mám pocit, že si toho času, který na sebe máme, pak dokážu vážit a umíme si ho společně užít. Tak tak to vidím já. :-)
 Anadar 


Re: Re: Zkrácený úvazek 

(16.6.2006 9:49:37)
Mylím si,že spíš než všelijaké zvyšování mateřských příspěvků,porodného a podobně,měly by se upravit administrativně poloviční úvazky tak,aby to bylo pro zaměstnavatele přímo výhodné.Vsadím se,že spousta ženských by se vrátilo do práce dřív(chápu totiž naprosto,že odcházet od prcků na od nevidím do nevidím není příliš lákavá představa a spousta holek to prostě odsune na nejzazší možnou dobu) a dala by se tím vyřešit i lecjaká nezaměstnanost.Já se třeba dělím o jedno místo s paní před důchodem,obě k tomu máme své důvody,ale vtip je v tom,že na celý nemůže žádná z nás.Kdybychom tuto možnost neměly,budeme obě viset nějakým způsobem v sociální síti,kdežto takhle se podělíme o jeden plat a stát má od nás pokoj.
 Gábina syn 5 let 
  • 

Re: Re: Zkrácený úvazek 

(16.6.2006 11:18:47)
nenapadlo Vás, že stačí vzít známou či kamarádku za ruku a jít za zaměstnavatelem, že jsme dvě a chceme jedno pracovní místo? Sami ukázat svojí aktivitu a ne zaměstnavateli dej mi půl úvazek.
 Gábina  
  • 

Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(17.6.2006 23:23:12)
Milado, Milado, to je Váš problém, že nepřijdete do práce když máte nemocné děti. Tady se bavíme o možnosti získat půl úvazek. Já ho takto měla, byli jsme 2 a střídali se po týdnu. A mám dost kamarádek, které takto zašli za šéfem a navrhli mu tot řešení. Tomu se říká aktivní přístup a ne pasivita.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 19:13:49)
Klíd..............,
taky řeším kam se synem do školy, taky nebude chodit u nás ve vsi a nechodí ani do školky, vozíme ho a budeme vozit . Uznávám, máme jednoho, taky nemáme příbuzné, já měsíčně odpracuji cca 350 hodin a zvládneme to. Asi bude chodit do školy na konečnou metra, asi tam co váš kluk udělal přijmačky a nenastoupil. Dokonce jsme neměli paní na hlídání už několik let. Ale mám tu výhodu, že když je nejhůř můžu si vzít kluka do práce. To uznávám, to každý nemůže.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 21:28:39)
Gábino, dvě otázky.
1. Tobě zaměstnavatel dovolí vzít si k sobě do práce NEMOCNÉ dítě??? Promiň, že se ptám, ale zdá se mi, že pokud ano, asi spadl z jiné planety...
2. KDO hlídá Tvé dítě, když Ty pracuješ průměrně 15 hodin denně v pracovní dny nebo 10 hodin KAŽDÝ den, nemáš paní na hlídání ani Ti dítě nehlídá rodina???
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 21:57:35)
Mirko,

Gábina do těch 350 hodin počítá asi i noční, když drží pohotovost. Což, jak tady jednou kdosi vysvětloval, držet pohotovost ještě neznamená pracovat, ale jen být k práci připraven (být v pohotovosti).
Jinak si také neumím vysvětlit, jak by zvládla po delší období (po celý měsíc) pracovat intenzivně téměř 12 hodin 7 dní v týdnu (30 x 11,67 = 350). To jsem nezvládala ani v dobách svého největšího pracovního nasazení, a to jsem doma žádné dítě tehdy neměla.. :)
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 22:07:30)
No právě že mě to docela udivuje, taky si to neumím nijak představit. Ovšem pohotovost podle mne naprosto ještě není práce jako taková, v rámci pravdivých informací by toto případně měla uvést. Ale pakliže je údaj o jejím plně pracovním nasazení pravdivý, tak podle mě buď musí víceméně nespat, což ovšem nezvládne každý (já když spím pár dní za sebou jen pět hodin, už se mi dělá pěkně blbě), anebo musí své dítě docela solidně zanedbávat (ve smyslu tom, že si dítě někde samo celé hodiny, dny, týdny, měsíce hraje a máma, i kdyby pracovala "z domu", prostě společně trávený čas nevyužívá k rozvoji a vzdělávání dítěte, ke společným hrám atd. Pořád se do nás naváží, jací jsme my ženy na MD lenoši, ale přitom naprosto pomíjí fakt, že někdo prostě rodičovství chápe jinak než ona a dítěti chce dát něco víc než "mámina záda za počítačem")...
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 22:09:40)
...pardon, já už vlastně nejsem na MD:o))))
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 22:28:08)
Jo, Mirko, právě to jsem chtěla říct - že jestli je v těch 350 hodinách i držení pohotovosti, tak pak je poněkud zavádějící tuto infošku k tomu nedodat.

Ale jestli si dobře vzpomínám, tak Gábina je lékařka.. Nebo se pletu??

A taky si vzpomínám, že Gábina v jedné diskusi popisovala, že jí domácí práce zabírají 6-8 hodin denně. Což mi s těmi 350 hodinami odpracovaného času nějak nejde dohromady..
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 22:44:44)
No to bych chtěla vidět malý batole, jak v pohodě tráví celé dny s mámou v ordinaci. Nebo snad na sále? Anebo Miladiny děti s rozhašenou imunitou v ordinaci hemžící se angínami, chřipkami a žloutenkami...
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 23:00:02)
Myslím, že Gábina má 5-leté dítě.. (to za batole už nepočítá, že :))

Já si spíš neumím představit, že bych nemocné dítě vůbec kamkoli tahala. Mně je dcerky líto, když ji nemocnou (s teplotou a malátnou) musím táhnout k doktorce (místo aby Dr. přijela k nám - což ve státním zdravotnictví fakt nehrozí), natož abych ji vozila ještě někam do prčic.

 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 23:08:15)
Milado, já si také neumím představit, že bych v době, kterou si vyčleňuji jako pracovní :), dělala cokoli se svým dítětem (a současně s tím se pokoušela pracovat). Proč bych to dělala? Ztráta času.. Radši bych pracovala a úkoly s dítětem udělala potom (případně naopak).
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 23:10:08)
No, jenže já mám takový matný dojem, že Gábina snad něco kdysi dávno naznačovala, že pracovala už i při mateřský. Proto jsem si dovolila hovořit o batoleti.
Ostatně já bych do ordinace lékaře netahala ani svého osmiletého, a to ani třeba co pacientka (samozřejmě jak ke kterému, ale rozhodně třeba na plicní kliniku ne, když se mu neujalo očkování proti TBC, ne na gyndu, ne na zubní, dokonce i k praktickému lékaři by se mi nechtělo ho brát, aby něco nechytil).
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 23:41:56)
Aha, tak to jsem nezaznamenala..

Já své dítě taky zbytečně netahám po doktorech, a už vůbec ne po takových, kde může chytnout bacila. Vlastně se mnou byla holka akorát 2x na gyndě, jednou jako úplné mimino, kdy všechno prospala a po druhé sice seděla v kočárku, ale viděla houby :)).
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 23:17:01)
Ivule, taky bych to tak nějak cítila... Pro mě není problém vzít si děti s sebou do práce (cca od 6 let se i tam dokážou zabavit skvěle), ale nemocné bych je netáhla 40 minut metrem. Jo, třeba když už jsou vcelku v pohodě a dobírají ATB, tak to jde. Vezmou si knížku, kreslení, nebo je pustím k některému počítači a je pokoj. MMCH, my máme takovou dětskou dr., že i přijede, pokud jí zavolám, že je děckám blbě, třeba když mají vysokou teplotu a tak. Ona dává pacientům i svoje číslo na mobil.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 23:37:21)
Lído,
takovou dr. ti zcela upřímně závidím. Pokud jsi s ní spokojená i co se odborného přístupu týče, tak to je obrovská výhra. Já jsem s naší dr. moc spokojená, pokud jde o odbornou stránku, ale větší angažovanost typu volání na mobil, návštěvy doma v případě vysoké teploty, případná možnost návštěvy o víkendu (nebo aspoň telefonické konzultace), když si při nemoci neumím s dítětem poradit (bych přijela třeba i já za ní), to od ní prostě očekávat ani chtít nemůžu (asi nemusím zdůrazňovat, že jsem připravená za tento "nadstandard" platit).
Není tvá Dr. náhodou z Prahy 9 nebo přilehlého okolí??
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 6:34:42)
Ivule,
s naší dětskou doktorkou jsem opravdu spokojená i po odborné stránce. Bohužel to není Pha 9, ale pro tebe daleko - na Chodově.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 8:26:52)
Ano mám noční, ve smyslu pohotovosti T.J. 15,5 h jsem zavřená v práci a čekám na práci. Ta buď je a nebo není, ale jsem v práci.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 21:59:56)
Mirko,

Gábina do těch 350 hodin počítá asi i noční, když drží pohotovost. Což, jak tady jednou kdosi vysvětloval, držet pohotovost ještě neznamená pracovat, ale jen být k práci připraven (být v pohotovosti).
Jinak si také neumím vysvětlit, jak by zvládla po delší období (po celý měsíc) pracovat intenzivně téměř 12 hodin 7 dní v týdnu (30 x 11,67 = 350). To jsem nezvládala ani v dobách svého největšího pracovního nasazení, a to jsem doma žádné dítě tehdy neměla.. :)
 Ivana Procházková 


Omluva, 2x to být nemělo.. 

(18.6.2006 22:05:02)
...
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 22:43:33)
Mirko,já mám taky teda zaměstnavatele spadlého z jiné planety :-))).Holky už jsou velké na to,aby při nemoci zůstaly samotné doma,a když onemocní prcek,tak jsem s ním tak 3 dny doma, a pak si ho beru do práce,kde mám v kanclu vybavení aby mohl spát kdy chce,hračky které většinou všude rozhází a šéf mě s úsměvem předává angličákya kostky nalezené všude možně i nemožně,.....holky za mnou chodí po škole,napíšou si úkoly ,a jdou si hrát na nedaleké hřiště.Nedávno se děckařka divila,že nepotřebuju na prcka paragraf-nemá to na těch pár dní cenu, a na platu se mě to vůbec neprojeví.Ale zase tyhle obrovské výhody musím kompenzovat časovou flexibilitou(dělám na zkrácený úvazek, podle toho,kdy mě v práci potřebuje šéf),odborností a tím,že jsem schopná všechnu práci udělat i když mám v práci děcka.Občas je to záhul když se učím s holkama a ve firmě je frmol,ale zvládat se to dá.Není to žádná protekční práce po známosti.Ve čtvrtek jsem odpověděla na inzerát,v pátek mě šéf volal, a v pondělí jsem nastupovala.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 22:50:23)
No, to ono taky záleží na dítěti. Můj kluk by si sám několik hodin u rodiče v kanclu nehrál. Kór při nemoci, to je teprve rozjívenej a protivnej. Manžel si ho už po pár zkušenostech nechce s sebou brát do práce ani třeba na hodinu dvě, protože pořád otravuje, a to je synáček zdravej a celkem snesitelnej. Při nemoci obzvlášť vyžaduje pozornost. Tedy pokud nechci, aby mi z nevyřáděný energie nepřevrátil byt vzhůru nohama...
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 23:06:10)
Prcek je neřízená střela křížená pytlem blech,ale za těch 18 měsíců si zvykl,že se v práci nemůžu věnovat jenom jemu.Tak si to "kompenzuje" debatami se zákazníky,dodavateli,"pomáháním" mamince a sdělováním šéfovi, co je u nás nového(šéf má díky němu dokonalý přehled o naší rodině:-))).V době,kdy mohl být ve školce jenom 5 dní v měsíci a posléze 3 měsíce jenom dopoledne,tak jsem ho v práci měla skoro pořád,takže poněkud utlumil svůj temperament.Ale ono je to spíše o zvyku a pravidelnosti aby si našel zábavu taky sám.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 23:22:03)
Evo, nezlob se na mě, ale já si myslím, že by dítě mělo prožít i jiné aktivity než diskuze s cizími dospěláky. Mělo by kreslit, lozit po prolízačkách, hrabat se v písku, hrát člobrdo, nechat si číst dětské knížky, stavět ze stavebnic, nebo třeba s mámou píct buchtu anebo s ní občas zajít na nějakou výstavu. A spoustu z těchto věcí by ve věku kolem tří let mělo prožívat s mámou (tátou, babičkou). Mělo by mít pár výkresů od mámy, mělo by vidět, jak táta staví bagr z Merkuru, člobrdo samozřejmě nemůže dítě hrát samo se sebou atd. atd.
A to je to sporné, na čem se tady nemůžeme shodnout. Protože ty ženské, které tyhle společné aktivity s dětmi omezují, aby mohly pracovat, pochopitelně NEMAJÍ (ani nemohou mít) pocit, že své děti šidí, a nikdo nemá šanci je přesvědčit o opaku. A ty ženské, které si nebezpečí plynoucích z ošizení dítěte jsou vědomy, se zase (logicky) nedají přesvědčit, aby společné aktivity s dětmi omezily a místo toho průběžně na MD pracovaly a vzdělávaly se. A pak možná teoreticky existuje třetí skupina, která OPRAVDU nešidí ani to, ani to. Pakliže OPRAVDU někdo dokáže intenzivně se věnovat společným aktivitám s dítětem, a přitom ještě pracuje nebo se vzdělává, zároveň ovšem zvládá i domácnost, pak klobouk dolů...
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 0:02:51)
Milado,ale já se na tebe nezlobím :-)))).Myslíš že 4-5 hodin 3-4 dny v týdnu mu ublížily?Já nemám pocit že bych ho, nebo holky něčím šidila.Ted už chodí každý den do školky.V čem je to jiné,něž kdybych jako některé matky na MD bývala celé dopoledne doma a vařila,prala,uklízela,......odpoledne si sednou na lavičku k písku a sedí tam do večera-stačí se podívat ke každému pískovišti kolik takových je.Takhle jsme spolu,povídáme si,........pokud se někdy stane, že je tam mám odpoledne všechny,tak si hrají na vedlejším dětském hřišti nebo si hrají na place před firmou.Když přijdem domů mají holky napsané úkoly,umí učivo do školy,takže když přijdeme domů,tak nemusím lítat jak strhlá lama abychom všechno stihly takže můžou jít klidně zase ven, nebo dělat co je baví.
Donutila si mě trochu přemýšlet a porovnávat s okolím místních lavičkových matek,případně matek,které jsou doma a děcka jim lítají samotné venku od mala (zrovna včera jsme málem na parkovišti srazili malou holčičku na kole,která stála mezi auty a bez rozhlídnutí vyjela na silnic.Znám ji,se svým bráchou lítají sami venku od 2.5 let).Sobota-akce v místní Zemědělaské škole (zvířátka,závody koní a tak...)dnes-výlet do lesa (houby rostou :-))))........a u písku neustále to samé složení 4 matek,když jsem se snažívala dřív vytáhnout aspon odpoledne ven pátou maminu na MD,tak bud žehlila,napouštěla si vanu,.....A domácnost? Velikou pomoc mám v manželovi a z doby,kdy jsem byla s holkama sama jsem zvyklá ukízet,žehlit,....až holky šly spát,protože jsem na to měla klid.Možná je to tím,že jsme s manželem akčnější, a ani jeden nevydržíme na jednom místě,takže víkendy trávíme v blízkém či vzdáleném okolí,máme zahradu s chatou,tchyni na vesnici,.... manžel jezdí na ryby k rybníku v lese i ve všední dny odpoledne v ,kde si děcka skvěle vyhrají, a je to myslím to nejlepší,když jsou v lese místo v rozpáleném městě.
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 0:27:27)
Pochopila si to špatně - starší chodí do školy a doma jsou sami jenom když jsou nemocné, a to bud 4 hodiny dopoledne,nebo 3 hodiny odpoledne.Jsou už dost staré a natolik samostatné že doma nic neprovedou a je na ně spoleh.Nemoci takřka neznáme,takže tohle se stalo jenom jednou.Když jsem v práci odpoledne a ony ve škole,tak po škole jdou za mnou kde se naučí,......a pak si jdou hrát na hřiště,které je za firmou,jdou do kroužků,.....Tudíž odpadá lítání po venku s klíčema na krku a čekání kdy se vrátí rodiče z práce,protože je mám pod dohledem.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 0:18:37)
Hmm, by mě zajímalo, jestli v tom mám hledat i narážku na sebe nebo ne..

No, netroufala bych si tvrdit, že zcela nešidím dítě. Jistě, pokud od něho na 1,5 - 2 dny v týdnu odcházím pracovat (jakože ano), tak jej zřejmě šidím, protože místo 7 dnů v týdnu má doma mámu jenom 5 dnů.
Moje svědomí ovšem tuto míru šizení unese. (Zbytek práce dělám, když dítě večer usne - to se za šizení snad už nepočítá.)
A pokud jde o mojí profesi, tak tu šidím zcela určitě, ale kdybych zůstala u dítěte 100% svého času, tak bych ji šidila ještě víc.. Na druhou stranu žádného zaměstnavatele nad sebou nemám a ti, kdo ode mě nakupují služby, je nakupují zcela dobrovolně a zřejmě proto, že jim právě takto poskytované služby (byť šizené :)) vyhovují.
A pokud jde o domácnost? Nikdy jsem ji neřešila. Zřejmě u nás nějak funguje sama. Jednou za týden mi uklidí a vyžehlí paní na úklid, nakoupím v rámci procházky s dítětem, strčit prádlo do pračky je věcí chvilky a umí to i manžel, když na to přijde, a nádobí myje myčka.. Co je potřeba víc?

A ještě k tomu "šizení" dítětě.. Já jsem svojí mamince v dospívání hodně vyčítala, že ona totálně rezignovala na svoji profesní kariéru a sebevzdělávání a svůj život víceméně strávila nad žehlícím prknem, zašíváním ponožek a opečováváním domácnosti. Je to hloupé říkat, ale připadala mi (tenkrát v dospívání) totálně omezená..
A já tak nějak podvědomě volím přesný opak toho, co jsem vídala u své maminky, zřejmě proto, že nechci skončit jako ona.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 1:15:25)
Áááá, to jsem to tu pěkně rozvířila. Ale je to dobře. Aspoň se tu každý trochu zamyslíme, co děláme pro ty svoje potomky:-)
Ne, Ivule, na Tebe jsem nenarážela, měla jsem poněkud na mušce Evu, případně Gábinu.
Nicméně já si po Tvém příspěvku uvědomuju, že vlastně naprosto nevědomky tíhnu rovněž k opaku mé matky: já zase dnes vyčítám jí, že se mi (nám?) nevěnovala tolik, kolik jsem potřebovala (resp. způsobem, jakým jsem potřebovala); že víc chápala "své" dětičky v práci (učitelka 1. stupně ZŠ) než mě. Já tedy naopak snažím maximálně zkoumat, jak na svého syna, aby z něj vyrostl co nejvíc prima chlap. Ježiš, ani by mě nenapadlo tvrdit, že to dělám ideálně, skvěle a dobře. Naopak, sebekriticky doznávám, že něco jsme zvorali (manžel asistuje:-)), něco jsme měli dělat jinak atd.
Tím šizením nemám na mysli nějaké odloučení "čas od času". Spíš jde o případ, kdy jde o vysoké procento času, jak mi to připadalo v případě Evy a Gábiny.
A tou domácností jsem měla na mysli právě fakt, že dotyčná NEMÁ k dispozici myčku a pomocnici v domácnosti, protože logicky prodavačka na to mít nebude, pokud zároveň manžel bude mít příjem sotva průměrný.

A jinak Evo, samozřejmě lze všechna fakta zkoumat z různých hledisek. Ty srovnáváš sebe a matky, které si dětí vlastně taky nevšímají, ačkoliv jsou na MD naplno, a já zase srovnávám (přibližně) Tebe s matkami, které se dětem intenzívně věnují. Koho je víc, to mi nepřísluší zkoumat. Protože vlastně až dneska, když srovnávám naše "výsledky", zjišťuju, že možná bohužel bude víc těch matek nevšímavých, ale to jsem ve své naivitě dlouho, předlouho netušila...
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 1:21:00)
Podotýkám, Evi, že samozřejmě po jednom příspěvku, kde líčíš, jak Tvé dítě dlouhé hodiny tráví u Tebe v práci, nemůže člověk tušit, jak s ním trávíš těch pár hodin, co si na sebe zbydete. Většina žen pak musí letět domů, navařit večeři, poklidit, opravit úkoly starším sourozencům, umýt nádobí (ručně, ne v myčce), třeba něco vyprat a vyžehlit, a nikdo jí s tím nepomůže. Tedy chápeš, že bys těžko v takto tráveném večeru mohla ještě jít hrát s předškoláčkem člobrdo a stavět si s ním z Lega.
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 2:43:54)
Mirko,ale já nepsala nic o dlouhých hodinách,jenom o zkrácené úvazku.Synovi jsou 4 roky,a tudíž jako většina matek bych už rok lítala do školky,do práce na 8 hodin,pak zase do školky,napsat úkoly...čehož jsem ušetřena díky této práci.A to,že ted někdy nechce jít do školky,ale se mnou do práce je jenom jeho rozhodnutí.
Ale zase si to představ z druhé strany.
Kdybych tenkrát tu práci nevzala,tak kdo by mě zaměstnal když mám 3 děti a bez hlídání,protože v oboru právě kvůli pracovní době jsem zůstat nemohla.Takže ted bych asi byla stále někde na pracáku,nebo dělala kdovíkde jenom noční,abych byla ve dne doma kdyby některé z dětí onemocnělo, a já ho nemusela nechat 8 a více hodin doma,případně s paragrafem na prcka se bála,že se do práce nemusím už vracet.Takže těch pár měsíců,kdy jsem si do práce brávala malého a měla ho tam tak 10 dní z měsíce na pár hodin za to stálo a přežili jsme to oba.Nedokážu si představit letní prázdniny a já,jako zaměstnanec,takové klasické firmy se dvěma školačkama,pro které nemám hlídání.Takto o nich můžu mít neustále přehled a nemusím se o ně bát.
PS-myčku nemám protože se nám nevejde do kuchyně,ale mám myče-manžel totiž to nádobí většinou umývá sám.A tu práci doma dělám stejně jako ty,jenomže v jiném čase.Já až jdou děcka spát,abych na to měla klid.A co stihnu,to stihnu.Nejsem člověk,kterého by byl smysl života lítat x hodin denně po bytě s hadrou a vysavačem a měla luxusně všechno vyleštěné.Kdo má děti,tak stejně ví že to není v lidských silách.

PS-já zase naopak svým rodičům nikdy "nezapomenu" naše poznávací dovolené po českých vlastech,kdy jsme v letích pařácích autem zvládli 2 hrady a nějaký ten zámek denně, v jejich dobré víře nám ukázat České památky.Co bych tenkrát dala za dovolenkovou nevšímavost rodičů, abych mohla celý den ležet někde u vody, a ne jezdit v pařácích na celodenní výlety týden v kuse.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 8:19:13)
Chjo. Pak aby se člověk trefil do vkusu dítěte. Já bych sice nechtěla zvládat tři památky denně každý den dovolené (nezvládala bych to ani jako dospělá), ale z připékání se na slunci bych taky nadšená nebyla. Jak vidím, nejlepší je od každého něco, pokud je to v silách dospělého...
Jinak pokud mluvím o domácích pracech a co je obvyklé, tak já to doma taky nemám nijak vyhrocené - teplé večeře neděláme, nádobí většinou rovněž myje manžel, uklízíme společně a tak. A dokud syn byl předškolák, tak třeba býval jednou týdně u babičky na vesnici, a já v pohodě uklidila, a druhý den jsem s ním třeba vyrazila na výlet do parku s houpačkami nebo do muzea loutek, jeden čas (než jsem se začala sama v lese bát) třeba i do lesa.
Teď je to všechno trochu jinak, jednak je syn už poměrně velký a vzhledem k jeho povaze mám pocit, že je dobré, když si vyhraje sám (= řídí si svůj čas podle svých přání), anebo se vyblbne skákáním, hopsáním a jinými skopičinkami, jednak po škole, kdy se vrací pozdě domů, už se tady na vesnici NEDÁ nikam jít, notabene když ostatní vrstevníci si už venku hrají sami bez doprovodu dospělého. No, třeba to změníme, zlomíme stěhováním do města za školou. Tam jsou dětská hřiště, dopravko, pár minut jízdy vlakem zámek s parkem, koně ve výbězích a v lese hrací Kočičí hrádek (pokud se ovšem nebudu bát chodit bez manžela lesem). Dokud bych byla doma, měli bychom víc času na společnou (a venkovní) zábavu, no ale možná nastoupím do práce, a to by se nám život změnil úplně jinak - což se pochopitelně teprve uvidí, jestli k lepšímu nebo k horšímu.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 1:40:47)
No to pozor, to já své mamince také vyčítám, že se mi nevěnovala způsobem, jakým bych potřebovala. Že mi nerozuměla (i já jí nerozumím - doteď), nechápala moje potřeby, nedůvěřovala mi.. ježíš, toho by bylo..

Hmm, jsem zvědavá, co o mě napíše jednou moje dítě.

Nikdy bych se nechtěla dožít toho, abych měla se svou dcerou takový (chladný, odtažitý) vztah, jako mám já se svou mamkou.
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 23:23:37)
Milado,tak u mě je situace podstatně jiná a lehčí.Práci mám pěšo 10 minut,ted momentálně řešíme školku,protože prcek chodí na druhý konec města než pracuju, a od září jde do bližší školky (asi 300 metrů od práce)takže odpadne raní maraton lítání z jednoho konce města na druhý.Slečnu na "hlídání" máme ted jenom na občasné vyzvedávání prcka ze školky,když manžel musí být v práci dýl-hlídací a vyzvedávací babičky bohužel nemáme- a ona mě ho jenom přivede do práce.Z nové školky ho už budou vodit naše holky.
Co se týče těch polovičních a zkrácených úvazků.Ono by to hodně často šlo,pokud by dotyčný zaměstnanec se své práci věnoval 100%, a ne třeba surfoval,chatoval,psal maily,......to taky zabere hodně času.Raději bych volila zaměstnance,který udělá práci za kratší dobu a pak půjde domů,než někoho ,kdo dělá v pracovní době hromadu věcí mimopracovních.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 8:24:28)
Mám manžela
 Gábina syn 5,5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek -vysvětlení 

(19.6.2006 8:47:37)
Takže aby nevznikali zbytečné dohady:
1.Při mateřské jsem pracovala, 2x měsíčně po 24 h, dále cca 1x den v týdnu zdarma abych se udržela v kondici. Od cca 1 roku dítěte
2. Udělala jsem si 2. atestaci během mateřské.
3. při mateřské mi práce v domácnosti a okolo zařizování zabrala 6-8 h denně, dnes to mám zařízené jinak-
4. Mám "normální" pracovní dobu + služby. To obnáší, že v pátek v 8.00h nastoupím do práce, v 16.30 mi skonční pracovní doba a začíná služba, kdy můžu i spát a čekám na práci. Vzhledem k tomu, že mám na odd. 16 pac. na přístroji, pracuji průběžně až do pondělka 8.00h, kdy mi začíná normální pracovní den, , který končí v 16.30 kdy pádím pro dítě do školky. Takže suma sumárum odpacuji-jsem přítomna v práci cca 350 h měsíčně
5. Služby znamená stálou přítomnost v práci, nemůžu odejít na nákup, alespoň můj obor to nedovolí. Kolikrát běžím ze sprchy s namydlenou hlavou.
6. Dítě do práce si beru, když je nejhůř. Určitě ne s teplotou. To si buď já, nebo manžel vezmeme dovolenou. Vzhledem k tomu, že mám v pokoji postel, kluk to tam přežije, a navíc, do nemocnice chodí od narození, takže už je dostatečně promořen.A navíc tu má řeba psací stroj a vydrží ho " demolovat" třeba hodinu. Na oddělení ho neberu, i když už i tam byl. Ukazovala jsem mu, jak dopadne člověk, který se nepoutá v autě a nebo nemá přilbu na hlavě, či jezdí jako blázen. Musím říct, že to je dostatečně účinné.
7. Mám manžela a tak se o všechny radosti i starosti dělíme rovným dílem. Táta dává dítě do školky ( pokud není na služební cestě), já ho vyzvedávám,
pokud zrovna nesloužím.
8. Zvládneme to tak, že v po,.lovině měsíce si sedneme s diáři v ruce a probetreme měsíc příští. Služby se plánují měsíc dopředu.
9. Občas se něco pokazí, jako třeba když jsem musela akutně na kyretáž, pro krvácení, to si holt vezmu jeden den dovolené a druhý den jdu do práce.
10. Nemám pocit, že by syn byl zanedbávané dítě, protože se mu jeden z rodičů věnuje, pokud jsme doma. Práci domů si nenosíme, alespoň já ne , manžel občas, ale dělá, po nocích. Syn je doma, nebo ve školce. Pokud nesloužím, na víkendy jezdíme většinou někam ven a všichni spolu.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek -vysvětlení 

(19.6.2006 9:07:47)
Gábi, na tohle Ti napíšu jedno: bezesporu lékařské povolání je jedno z nejtěžších, náročné, zdá se, na čas, a rozhodně i na psychiku. Je jasné, že tomuhle oboru musí žena obětovat leccos, a že obor se setsakra rychle mění, a když s tím dotyčná nehodlá seknout, prostě MUSÍ se vzdělávat a vstřebávat nové poznatky. S tím se váže i to, že vychovávané dítě má trochu jiné postavení než dítě třeba úřednice - máma si to musí zařídit úplně jinak a dítě se musí taky úplně jinak přizpůsobit.
Jinak poznámku - drsný přístup k dítěti (ještě předškolnímu), ukázat mu člověka rozsekaného nacimprcampr (nebo jak). To by každé dítě neuneslo. Moje například rozhodně ne.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 8:55:51)
Gábino, jsi až moc stručná. Jasně, takže Tobě se o dítě stará manžel, hraje si s ním, stará se o něj, atd. Nic proti tomu. Jenže potom bych nevykřikovala, jak jsou ženské líné, když se starají "jen" o děti a nemají při MD práci. Promiň, že jsem ostrá, já si už pochopitelně nepamatuju úplně doslova, co jsi tenkrát psala.
Ale rozhodně JSI ZAPOMNĚLA, že Ty můžeš být takto pracovně nasazená jen proto, že HLÍDÁNÍ ZAJISTÍ MANŽEL. A co ta spousta holek, jejichž manželé mají pracovní dobu spíše jako Ty??? A to, prosím pěkně, zapomínáš ještě na jednu okolnost - je rozdíl, když onen manžel pracuje osm hodin denně v různých turnusech, takže se s matkou dítěte skvěle doplňují (dítě nemocné, matka dopoledne v práci => dítě zaopatří otec, který do práce nastupuje až pozdě odpoledne), a je rozdíl, když má otec sice pouze osm hodin práce denně, ale zato pravidelně mezi řekněme šestou až šestnáctou hodinou, a o nemocné dítě se v době matčina dopoledního zaměstnání nemá kdo starat.
Víš, když řekneš A, musíš říct taky B.
 Gábina syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 10:31:05)
Nikdy jsem neřekla, že je někdo líný. Spíš to vzniklo jako reakce , že nikdo nedá matce půl úvazek, ale na druhou stranu se maminky nepokusili navrhnout zaměstnavateli svojí variantu, pak muž jsem odpovídala Miladě. Ono je opravdu kednodhuhší plakat do klávesnice.
Chápu, že jsou regiony kde práce není, ale opravdu není ? Chápu, že mám trošku jinou startovní pozici, než třeba maminka se základním vzděláním, ale ono opravdu všechno jde, jenom se musí chtít a musí se tomu něco obětovat. Třeba změnit místo bydliště, rekvalifokovat se. I když u nás se za prací moc lidí nestěhuje. Ale to je na velkou diskusi,a nechci to rozebírat. A pracovní doba školky jak psala Milada? Už jsem to tu taky psala, co vzbouření na vsi? Veřejné zesedání obecního zastupitelstva? Na podzim budou volby do obecních zastupitelstev, kandidujte, změnte to, máte šanci. A nemusíte být ani straníci. Chce to aktivitu, ne si stěžovat to nejde. Až když mě nezvolí do zastupitelstva a já tam neprotlačím změnu ve školce, škole, družině......, tak můžu říct, to nejde. Ale vím, že jsem pro to udělala maximum. Chápete? To je můj postoj k životu. Prostě se s tím poprat.
 Gábina syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 11:26:52)
Vždyť to víš, dieta na vaječný bílek, nepřekonatelný problém..... a nikdo učitelkám nemůže přikázat aby ho vzali.
Školu budu volit jinou kvůli kvalitě a kvůli tomu, že v 5 třídě by stejně musel jinam.Rozmluva s paní řídící na mě neudělala valný dojem, a navíc oni známkují velmi motivačně, to přiznávají, ale po přechodu na jinou školu mají děti hrozné problémy. A dole na konečný metra a kousek dál mají mít od příštího roku angličtinu od první třídy.
P.S. moje obec není moje rodná hrouda, jsem náplava, ale už jsem se s tím zžila.
 Gábina syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 11:43:26)
Jo jo, Destinová, taky přemýšlím o Alžírské, tam mají plavání, musíme to do zápisu rozseknout.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 12:20:22)
Gábino, která je tahle motivační, ale problémy působící škola? (Jsem taky z okolí...)
 Gábina syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 15:28:23)
Horoměřice
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 19:15:37)
Dík. :-)
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 11:25:54)
pracovní doba školky

checht, no to jsi mě pobavila.
ONo je těžký se bouřit, když nemaj všichni ten problém, co ty.
Pracovní doba naší školky je sice naprosto nepřizpůsobená potřebám pracujících rodičů (tedy pracujících jinde než vysloveně za rohem), ale protože většina rodin disponuje babičkami a dědečky, menšina nikoho nezajímá. Stejně tak ranní družina v naší škole - byli tři zájemci. Kvůli nim to otvírat nebudou a ostatní se nebudou bouřit, nic je nepálí.

Takže...vzbouření má také jisté limity...
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(19.6.2006 12:03:12)
No jo, vzbouření na vsi, ale KDO by do toho třeba konkrétně se mnou šel? Jak se mám bouřit, že na vsi nejsou prolízačky, když téměř všechny děti žijí v domech se zahradou a prolejzky nepotřebují? Totéž jako Milada: maminy jsou buď na MD, takže školku odpoledne nepotřebují, nebo tady žijí celé generace, takže opět - školku odpoledne nepotřebují.
Stěhování? To myslíš vážně? Manžel tu má nedaleko dóst dobrou práci (dojíždí 15 km), máme tu nedaleko oba rodiče. Ani jeden z nás nemá povahu na to, aby nechal stárnoucí rodiče svému osudu a odstěhoval se stovky kilometrů daleko (za prací třeba do Prahy?). Taky na to nejsou peníze - máme problém dát dokupy pořiz. cenu PANELÁKOVÉHO bytu v blízkém, poměrně malém městě, kde bychom asi sehnali peníze na byt v městě daleko větším s větší možností prac. uplatnění? Jasně, my konkrétně se stěhovat plánujeme, ale rozhodně to nejde až bůhvíkam. A upřímně - už jednou jsme se stěhovali - nechali jsme ve městě všechny své známé, a vlastně jsme tu neměli šanci nijak zakořenit. Možná i toho se lidi bojí, kromě toho, že budou daleko od širší rodiny.
 Veronika 
  • 

známá 

(16.6.2006 12:12:13)
Napadlo, ale je tu problém. Já i moje kamarádka chceme půl úvazku, máme stejně staré děti. Ale ona má střední ekonomku a já VŠ učitelství chemie a biologie. Znáte pro nás možnost mít stejnou práci a dělit se o ni na půl? Ona nemůže učit můj obor, já neovládám ten její.
 Boďka 


Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(16.6.2006 12:30:23)
Gábina, ale čírou náhodou obe tie kamarátky potrebujú polovičný úväzok na dopoludnie. Čím to asi bude? Žeby tým, že polovičný úväzok chcú hlavne mamičky malých detí, ktoré majú doobeda v škôlke či škole?

Obvykle sú takéto "truhlíkovské" rady na dve veci...
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(16.6.2006 17:17:47)
Aha. To ovšem vyžaduje splnění těchto základních předpokladů:

1. já i kamarádka máme stejnou kvalifikaci, stejné pracovní zkušenosti, jsme obě stejně platově náročné a stojíme o tutéž pracovní pozici,
2. jsme schopné se dohodnout, kdy bude která chodit dopoledne a kdy která odpoledne,
3. zajistíme si, aby jakýkoli tok pracovních informací, které se dostanou k jedné z nás, doputoval nezkresleně zároveň i k druhé,
4. vymyslíme, jak si budeme předávat v poledne (při "výměně") započatou práci, aby netrpěla kvalita ani rychlost odvedené práce,
5. jsme srozuměny, že za vzniklé "průsery" "ručíme společně a nerozdílně",
6. školení, které se dostane jen jedné z nás, si ta druhá zajistí ve volném čase a za své,
7. dohodneme se, jak si budeme rozdělovat další nepeněžní benefity poskytované vedle mzdy,
- a vyjmenovala bych další.

Promiň, ale já osobně bych 2 maminy (a ještě obě s malými dětmi) na jednom pracovním místě nezaměstnala.. To mi přijde komplikovanější, než vytvořit 2 pracovní místa, každé na poloviční úvazek (což je pro zaměstnavatele pochopitelně dražší než jedno místo na plný úvazek).
 b+h 
  • 

Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(17.6.2006 0:00:52)
V postkomunisticke zemi to nejde, v kapitalisticke ano.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(17.6.2006 13:47:15)
No, zrovna na to bych to nesváděla.

Jako "tvrdý kapitalistický" zaměstnavatel bych prostě dvě maminy na půl úvazku na jednom pracovním místu nezaměstnala, protože je to nejenom dražší, než jeden člověk na plný úvazek, ale navíc to má pro zaměstnavatele další nevýhody, než kdyby se jednalo o dvě samostatná pracovní místa na půl úvazku.

(jestli chápeš, co myslím)
 b+h 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(17.6.2006 16:00:57)
a co takhle ztrata penez pri hledani noveho zamestnance, kdyz ten na plny uvazek se neosvedci? Nekdy dve dobre pracujici zeny na pul uvazku usetri kapitalistovi vice, nez lide na plny uvazek, kteri se na tom kterem miste stridaji o sto sest...
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(17.6.2006 16:55:23)
b+h, to je pravda :o) Ale teprv ta sranda, když se NA JEDNOM MÍSTĚ střídají o stošest dva zaměstnanci, dělící si práci napůl ;o)

 b+h 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(18.6.2006 19:40:41)
proc to vidis tak negativne :-) treba tam zustanou dele - zamestnavatel je bude tyrat jenom o polovinu mene kazdou zvlast a tudiz dele vydrzi na svem pracovnim miste - hihihi
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(17.6.2006 21:27:45)
b+h,
to je otázka kvalitního recruitmentu a případného vyhazovu ve zkušební lhůtě.
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek 

(17.6.2006 21:16:17)
Tohle je argumentace "proč to nejde".

Já bych to postavila jinak. Asi to nebude pasovat pro všechny profese, ale někde by to šlo. Tak třeba - proč brát jedno pracovní místo jako nedělitelný celek? Vždyť je to jen soubor povinností uměle daný dokupy a uložený jednomu člověku. Takže stačí rozdělit ty povinnosti a přidělit je dvěma lidem. Stejně obvykle lidé mají rozdílné schopnosti, to co jednoho otravuje nebo mu dá hodně práce a zabere čas má jiný hned a lehce a naoopak. Když se na to poddívám takto, není třeba důvod proč by se nemohli hlásit lidé s rozdílnými zkušenostmi, vzděláním atd (samo že nelze u specializovaných profesí) a taky by nebyl problém s pracovní dobou, můžu pracovat zaráz (zas kromě míst kde je podstatou práce to že je někdo někde přítomen). Zkrátka, leccos by šlo.
Bohužel tento nový přístu by dal práci a přemýšlení a aby s tím někdo začal musel by mít pobídku ve formě nějakých výhod od tatíčka státu. Jinak nemá důvod. Mimochodem bych to viděla o moc raději než nesmyslně zvyšovat porodné a podobné skopičiny.
 Gábina syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek-pro všechny 

(17.6.2006 23:29:25)
No tak Vám holt nezbyde nic jiného než si tiše doma ťukat do klávesnice a brečet na netu že Vás nikdo nemá rád a nechce si s Vámi hrát.
Já zastávám názor, že všechno jde, když se chce, jenom malé děti nejdou, protože neumí chodit.
Ono je nejlepší mít nataženu ruku a říkat dej a nejde.., zase jsem se rozjela..... ale to už asi všichni zají mé posotje.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek-pro všechny 

(18.6.2006 0:18:23)
No, možná to chápu špatně, ale já Ivuli pochopila tak, že ona ruce nenatahuje, ale naopak dává práci ostatním Já s ní v podstatě souhlasím a představ si, ani já si nestěžuju a při mateřský si spokojeně pracuju NIcméně přiznávám, že být v kůži Milady, které jsi adresovala předchozí příspěvek, tak bych asi taky nejspíš jako nejlepší možnou volbu viděla zůstat dočasně v domácnosti


S.+++
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek-pro všechny 

(18.6.2006 13:44:28)
Jo jo, pochopila jsi to správně :)

Hele, kde jsi objevila ty prima smajlíky? Ne, že bych se chtěla hned opičit, ale docela by mě zajímalo, jak se to zařídí, aby takhle pěkně jukali z příspěvků.. :)
 jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Zkrácený úvazek-pro všechny 

(18.6.2006 11:44:10)
Se zkráceným úvazkem mám bohaté zkušenosti.Pracuji takto po mateřské už v druhé firmě a s dvěma dalšíma jsem během shánění místa vyjednávala.Překvapilo mne,že když jsem se zmínila o práci na 6 hodin denně,reagovali všude zhruba takto:" No,to by asi šlo,ale musíme to ověřit,on to tu ještě nikdo nechtěl.Každý chce přece na celý úvazek kvůli penězům." Nakonec to šlo úplně bez problémů.Nezdá se mi,že by byl o zkrácené úvazky takový zájem.Byli to celkem čtyři zaměstnavatelé,státní i soukromí,v Praze.Případné zaměstnavatele bych ráda upozornila,že matka malých dětí,které vytvoří dobré podmínky je velmi loajální a spolehlivý zaměstnanec.Já si cením odvahy mého zaměstnavatele,že mne přijal i když věděl,že mám dvě malé děti a upravil mi prac.dobu k mé naprosté spokojenosti.I kdyby se teď konkurence stavěla na hlavu,já se od něj nehnu.
 Kukajs (Mája+Jožka+Tom) 


Četla jsem jiný článek? 

(17.6.2006 13:24:47)
Tak nevím, ale tenhle článek snad nebyl o problematice zkrácených úvazků, nebo ano? Vzala jsem si z něj něco úplně jiného: Čas, který věnujete dětem, jim věnujte beze zbytku. Poslouchejte je a snažte se je brát vážně, snažte se být skutečně s nimi a nepřenášejte na ně chyby svých rodičů.

Žádná práce přece není tak důležitá, aby kvůli ní musela být zrušena půlhodinka důvěrného povídání a mazlení před spaním!!!
 Susan 
  • 

Re: Četla jsem jiný článek? 

(18.6.2006 11:05:06)
Kukajs,
to jsi napsala moc hezky!
Já jsem si článek vytiskla a budu se k němu určitě vracet. Sama jsem v dětství asi nedostala od rodičů to, co bych potřebovala a mám z toho psychické problémy dodnes. Nešlo o žádné týrání ale prostě jsem jako dítě asi potřebovala víc lásky, náklonnosti a pozornosti. Teď jsem sama mámou dvouletého syna a ráda bych mu dala všechno to,čeho se mně nedostávalo. Obavy a pochybnosti, jestli to zvládnu, tu jsou. Proto byl pro mě tento článek inspirativní.
 b+h 
  • 

Re: Četla jsem jiný článek? 

(18.6.2006 18:27:47)
to mas pravdu, ze clanek je hlavne o tom, jak se venovat diteti aby si to zapamatovalo nadosmrti a rado vzpominalo na sve detstvi a predavalo to dale svym detem... ale ta zkracena pracovni doba na to tak trochu taky navazuje - maminka, ktera ma moznost pracovat, kdyz je dite ve skolce nebo skole, vydela trochu penizek a pomuze financne rodine a ma z toho velkou radost - je spokojena, a jeste ji vybyde cas na dite, ktere rano melo "spolecensko-naucny zivot" se svymi vrstevniky a ktere ma pak mamu pro sebe v odpolednich hodinach... kdyz si to rodice dobre zaridi, tak se jedna o kvalitni rodinny zivot (nekdy ale staci i jedna vyplata, ale hlavne aby zena byla spokojena doma se svymi detmi)... a take nesmime pri tom vareni a uklizeni anebo tukani do klavesnice (popr. pracovni naplni) zapominat na rozhovory se svymi detmi, myslim, ze o to hlavne jde autorovi clanku.
 Eva K 
  • 

Re: Četla jsem jiný článek? 

(20.6.2006 10:23:20)
Myslím, že je potřeba brát své děti i jako rovnocené partnery, kamarády, ne jen jako dítě a nás v nadřazené roli.

Myslím, že není ani tak problém si najít na děti čas, ale mít tu "správnou" náladu, nebýt uštvaný z práce, či myšlenkami u nevyžehleného prádla. Což je asi těžší než si najít půl hoďky na pozorování.

Eva

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.