| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Proč by dítě nemělo vyrůstat v dětském domově

 Celkem 53 názorů.
 mirka 
  • 

Deti v ustavech 

(8.6.2006 15:25:37)
a proto v Ceske republice je nejvice deti v ustavech v porovnani s okolinimi staty .....
 maceška 


Je vůbec o čem diskutovat? 

(8.6.2006 15:53:46)
Každému soudnému člověku je jasné všechno to, co je v článku napsáno, na to přece nejsou potřeba žádné školy. A stejně když se začnete zajímat o NRP, dozvíte se, že "děti nejsou"...Co dělají soudci u opatrovnických soudů??? Neměl by jim někdo říct to, co je v článku uvedeno?

Naše 16letá dcera vyplňovala nějaký dotazník na tábor - takové ty legrácky, aby každý o sobě něco prozradil. Na otázku "věříš v Boha?" odpověděla: "věřím v rodinu." Na otázku, co by si přála, kdyby mohla mít jedno jediné přání, odpověděla: "aby se všechny děti z DD dostaly do rodin". Na otázku, co nejlepšího ji dosud v životě potkalo, odpověděla: "že si mě naši vzali z DD".

Ostatní otázky pojala tak, jak byly myšleny, tj. jako recesi...ale tyhle tři jí prostě připadly příliš důležité než aby se o tom žertovalo.
 Gábina 
  • 

Pro Macešku 

(9.6.2006 7:40:05)
Maceško, nedávno jsi tu psala o problému s přítelem své dcery - už je to vyřešené?
Mějte se všichni moc krásně!
 maceška 


Re: Pro Macešku 

(9.6.2006 10:22:01)
Gábino, naštěstí už ano - doufám jen, že i tato zkušenost bude mít pozitivní vliv na budoucnost.
Ahoj Maceška
 Gábi, 2 děti 


Re: Je vůbec o čem diskutovat? 

(9.6.2006 8:41:28)
Maceško, úplný souhlas!
 Tiny 
  • 

Re: Je  

(9.6.2006 15:31:43)
Musím úplně souhlasit. Když se začnete podrobněji o NRP zajímat (jako já), zjistíte, že děti zrovna nejsou. Nejprve jsem se aktivně zajímala (nedaleko od nás je DD a já znám paní co tam pracuje), co je všechno potřebné pro to, abychom někomu mohli pomoci. Chodila jsem tam, zajímala se a tak. Usoudili jsme s manželem (máme sami jedno 12leté dítě, další ze zdr. důvodů nemůžeme mít), že máme chuť i všechny podmínky k tomu, abych naši energii u lásku dali ještě jednomu dítěti. Tolik překážek jsem v životě neviděla a můj muž už tu úřednickou mašinerii nevydržel a byla jsme nucena to vzdát. Nechápu, když občas vidím v TV dokumenty o pěstounských rodinách, jak jim tam tu přibyde jedno dítě, tu sourozenci (a to nemyslím jenom tvz. ty, co nikdo "nechce", tzn. handicapování či Romové). Neříkám, že se jim v těchto obrovských rodinách žije zle, určitě lépe než v DD, jen prostě sedím a zírám, když sám člověk nedostane ani prostor dát lásku jednomu dítěti z důvodů šílených úředníků a nepředstavitelných překážek a u někoho to problém není. Asi jsou už prostě zavedení,prověření časem, dostávají podpory tak proč bychom dávali šanci jiných, že. Nemyslím to zle, jen to mrzí...
 Mecháček 
  • 

Re: Re: Je  

(9.6.2006 15:44:44)
Ahoj Tiny,
mrzí mne, že máš tak trpké zkušenosti, ale věř, že začátky v NRP nejsou nijak idylické nikdy a u nikoho. Zpočátku to skutečně bývá spíše boj o důvěru, mnohdy i o zájem - tedy hlavně u dospělých pracovníků. Ale jestli fakt máte podmínky a ještě pořád někde uvnitř alespoň malinký kousek odhodlání, zkuste to znovu. Ty děti tam jsou uzavřené ve svém světě a nemohou do toho nijak zasáhnout, jen hrozně moc doufají, že zrovna k nim se někdo zvenčí probojuje a vytáhne je ven. Věř že je to tak, poznal jsem jich poměrně dost, hlavně těch, co tam zůstaly až do těch 18 let. Je to fakt strašné a nikomu bych to nepřál. Tak o tom ještě pouvažuj - až někoho z nich opravdu poznáš, a třeba poprvé vezmeš za ruku, budeš možná i litovat dní, o které jsi se opozdila. Tolik alespoň moje zkušenost, je to samozřejmě jen a jen na Vás dvou (třech).

Hodně štěstí a ať se to nakonec podaří

Mecháček
 Lena 
  • 

Re: Re: dotaz 

(9.6.2006 19:28:14)
Ahoj, mohla bys jsi mi napsat, v čem byl ten největší problém, co těm úředníkům tak vadilo, v čem to bylo tak složité a komplikované. Mám dojem, že se to snad liší i kraj o kraje, snad je to někde lepší, někde komplikovanější. Asi jste měli opravdu pech. Zažili jste i problémy s psychology ?
Díky za odpoved
 Táňa, čekatelka 
  • 

Re: Re: úředníci 

(11.6.2006 16:55:50)
Máš Tino pravdu, úřední mašinérie je strašná, vím, o čem mluvím, právě tím procházíme, na soc. nám vysvětlili hned na začátku, že to prý chce trpělivost. Ale kromě ní, ještě i dravost, vytrvalost, takt...K čemu? Třeba vůbec k tomu, aby úředníci pracovali co nejrychleji, aby náš spis nikde zbytečně dlouho neležel...Blížíme se ke konci a "jen" budeme čekat na děťátko. Jsme tolerantní žadatelé, takže snad prý ne dlouho...Ale ta marnost, že chcete pomoci, ale STÁT a jeho úředníci vám hásí klacky po nohy...
 eapple 


Re: úředníci 

(13.6.2006 22:28:31)
Opravdu asi záleží na tom,v jakém kraji se nacházíte. Pocházíme z Liberecka, přes všechna varování a hlasy, jak je to děsné, jsme zažili "tuto mašinerii" dvakrát. Vždy byli sociální pracovnice milé, příjemné, vstřícné, psycholog byl v pohodě. Soudy tu dělají, co mohou, kojeňák a dětský domov spolupracuje na tom, aby měli připraveno vše co nejdříve, nejlépe ještě dříve než včas...Čekali jsme dlouho na své dítě, měli jsme toho za sebou také kousek, takže takováto cesta nás nikterak nevykolejila. Ovšem oni tu s námi jednali fakt dobře a bylo vidět, že jim o děti jde. Máme již větší holčičku, na druhé dítě čekáme již přes dva roky, když to počítám od chvíle, kdy jsme začali s vyplňováním prvních papírů a obíháním doktorů, abychom byli "potvrzení".
Záleží to na lidech. I když jim ti nahoře moc nepomáhají, tady u nás dělají, co jen mohou.
 M 
  • 

Re: Re: úředníci 

(19.6.2006 23:21:30)
Ano, JE to o lidech. Naše zkušenost byla velmi trpká. Již jako plně schválení žadatelé o NRP a navíc v rámci předadopčního kursu jsme se setkali se dvěma sourozenci, romčátky, tehdy navíc s formálním zájmem jejich matky - tj. s velmi malou šancí na život v rodině. Po důkladném zvážení našich možností a schopností jsme se rozhodli, že bychom právě těmto dětem rádi poskytli domov. To jsme ovšem netušili, co se stane. Nejdřív nám všichni vycházeli vstříc - a pak se najednou všechno zhatilo. Jak se nám teď zpětně z různých zdrojů potvrzuje, vše se zaseklo na osobním šprajcu jednoho jediného člověka - bohužel natolik vlivného, aby se celá záležitost dostala tak daleko, že jsme museli podat přímý návrh k soudu na svěření dětí do péče. Dokonce až tam "prodloužené ruce" dotyčné osoby dosáhly a teprve zburcování dalších subjektů (mimo jiné i nadřízeného orgánu - MPSV) naši "kauzu" ukončilo a obě děti jsou konečně u nás doma.
Šťastný konec? Ano, ale s pachutí toho, že naprosto zbytečně musely strávit další více než rok(!) v ústavu, tak dlouho se totiž náš boj o ně táhnul.
Dnes mě zvedají ze židle argumenty na jedné straně "nejsou děti" a na druhé "není dost žadatelů". Tady bylo obojí - co tedy chybělo?
 jirka 
  • 

Re: Re: Re: úředníci 

(23.6.2006 14:36:58)
Pisete mi "z duse". V nasem meste se konala v lonskem roce "naborova" prednaska pro verejnost, protoze pry neni dost pestounu. Na druhe strane jsme jiz temer rok zarazeni v registru zadatelu, protoze deti je pry malo.
 Matylda - čtyři kluci+ tři holky 
  • 

Re: Re: Re: máma 

(25.9.2006 10:37:54)
Pro Macešku:
Mám dotaz pro Macešku: rok a měsíc máme u soudu zažádáno o pěstounskou péči na 2,5 roční holčičku s handicapem, úřady mají na vše čas, a dítěti protéká mezi prsty,kolik toho musí rodina unést, aby mohla pomoci, když při každé návštěvě pláče ona a naše děti to také velmi těžce nesou, poraďte je možné něco udělat? Je nám moc smutno z té beznaděje. Díky Máma M.
 Sysyna 


Re: Je vůbec o čem diskutovat? 

(12.6.2006 8:32:00)
Maceško, to je úžasné, co napsala Tvá dcera:-))Je fajn, že si to uvědomuje a že to tak cítí..je vidět, že je ve skvělé rodině!!
 Martina 
  • 

lesbický pár 

(8.6.2006 16:16:00)
nebo homosexuální by také byl lepší variantou pro zázemí dítěte než ústav? Z uvedených bodů to, myslím, plyne... Jak se na tuto možnost díváte?
 Denisa 
  • 

Re: lesbický pár 

(8.6.2006 16:35:41)
Já jsem jednoznačně pro. Homosexuálové nejsou uchyláci, jsou to většinou velice citliví a hodní lidé, tak proč ne? A asi by si takového dítěte vážili víc než někteří biologičtí rodiče, právě proto, že je to pro ně tak nemožné dítě mít.
 Martina 
  • 

Re: Re: lesbický pár 

(8.6.2006 16:53:27)
Nóó... nejde ani tak o to, jestli by si "takový pár" dítěte vážil, a jaký by to byl přínos pro tu dospělou dvojici, ale zda je to dobré pro to dítě, lépe řečeno lepší, než dětský domov. Má s tím někdo zkušenost? Nebo s odbornou literaturou na toto téma? nějaký výzkum? Názory odborníků?
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: lesbický pár 

(8.6.2006 17:19:04)
Já si myslim, že to je trochu zbytečná debata, protože pokud je víc "zájemců" o dítě, dostanou přednost údajně ti nejvhodnější, v reálu dva zdraví heterosexuální partneři, nejspíš bezdětní, potom jsou "v pořadí" ti dětní, potom samožadatelky s partnery, samožadatelky bez partnerů atd. Z toho mi vyplývá, že homosexuální pár by byl až poslední volbou pro dítě pro které se nenašli vhodnější žadatelé. Pokud bych si já osobně měla volit jestli se o moje děti postará děcák nebo homosexuální partneři, dala bych jednoznačně přednost homosexuálním partnerům.
Ve skutečnosti ovšem se děti z děcáku kolikrát nedostanou ani ke schválenym heterosexuálním žadatelům, kteří přesně o takové děti žádají, takže o čem se tu vlastně bavíme :-(
 Alicee 


Re: Re: Re: lesbický pár 

(8.6.2006 22:31:03)
Zrovna nedavno pri Dni Matek vysla tady v novinach specialni priloha kterou tvorily dopisy lidi, kteri chteli podekovat svym matkam. Vybrali tam dopisy z velmi netradicnich rodin a dva dopisy byly od kluku (tedy dnes uz dospelych), kteri vyrostli vychovavani lesbickym parem. Nebyli sice adoptovani, ale podle toho co psali meli uplne normalni, krasne detsvi a dekovali obema matkam:)
Tak proc by nemohl lesbicky par adoptovat dite? Bohuzel ta legislativa jak vyzniva z prizpevku nahore, je tak silena, ze tahle otazka je opravdu jenom retoricka:(
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: lesbický pár 

(9.6.2006 7:35:53)
Alicee, každopádně máš pravdu v tom, že lesbické páry mají běžně děti už dnes. To jen chlapi maj k dětem přístup prakticky znemožněn.
 Skunkless 


Dulezity je blizky spolehlivy clovek - ne jeho pohlavi 

(8.6.2006 17:34:11)
Ja bych homosexualum prijmat deti z detskych domovu rozhodne povolila! Ze homosexualita neni "choroba" kterou muze dite "chytnout" bude-li s takovymi rodici vyrustat, to uz snad vime vsichni. Dite potrebuje zazemi, obejmuti, pochopeni a laskyplnou peci. Zda ji prijma od nahradni maminky ci nahradniho tatinka, teticky, babicky, strejdy, dedy - na tom diteti z detskeho domova nezalezi. Dulezite je, aby takovy clovek byl a zustal pro dite pritomen, naporad. Jsem si stoprocentne jista, ze vsechny deti by daly prednost zit se dvema hodnymi tetami, ci dvema hodnymi strejdy, kteri je budou mit radi, podporovat je a vse dalsi, jak je popsano v clanku, nez zivote v detskem domove.

Bohuzel, zakony jsou opet tak slozite zkonstruovane, ze zatimco nektere zeny za sebou maji nekolik potratu z nezodpovednosti, ci privadi na svet deti, o ktere se nechteji starat, lide, jez by radi podobnym detem pomohly, na ne cekaji nekolik let. A nasi politici se mezitim perou na verejnosti, resi, zda je dulezitejsi postavit dalsi dalnice a nebo prodavat vice cigaret (nadsazka) a k tomu, na cem opravdu zalezi (nase deti, nase planeta..) se jaksi nemohou dostat..
 Skunkless 


ach ten pravopis.. 

(8.6.2006 17:36:01)
...podobnym detem pomohli..
 Martina, studentka pedagogiky 
  • 

Re: lesbický pár 

(24.11.2006 11:37:56)
Ano. Jakákoliv rodina, byť netradiční, ale milující je pro dítě lepší naž žádná.
 Martina, studentka pedagogiky 
  • 

Re: lesbický pár 

(24.11.2006 11:38:46)
Ano. Jakákoliv rodina, byť netradiční, ale milující, je pro dítě lepší naž žádná.
 Raketka 


Dětský domov 

(9.6.2006 8:56:46)
všechno je to pravda, jen nechápu, proč nám to sem teď píšete.
Má to nějaký hlubší smysl, než jen že je zkratkovitě v bodech sepsáno to, co všichni dávno víme?
 Skunkless 


Treba proto.. 

(9.6.2006 15:23:20)
Treba proto, aby to s temi, jez to jeste nevedi, hnulo a nebo proto, abychom rozpoutali diskuzi, ktera prekroci hranice diskuze na rodine - sposuta veci se nemeni jen proto, ze o to nikdo nezada. Mohlo by nas to inspirovat a mohli bychom podporit ty, jez se snazi situaci zlepsit. Mohli bychom podepisovat petice, psat zadosti a dat o tom vedet tam, kde ony zakony tvori a meni. Chceme-li pomoci detem, kteri v DD ziji a tem, kteri se do nich v budoucnu dostanou, musime byt aktivni a ne pasivne prikyvovat znamym skutecnostem. Takze mate-li nekdo napad jak s tim pohnout, dejte vedet! Rada se pripojim.
 Jana S.,dvě malé děti 
  • 

Homosexuálové NE!!! 

(9.6.2006 19:56:30)
Já si myslím,že to s těmi homosexuálními páry není tak jednoduché.Dítě,které vyrůstá v tom či onom prostředí potom v dospělosti napodobuje chování svých rodičů(nebo autorit).Prot se říká,že když se dívka chce vdávat má se podívat na svého budoucího tchána,jaký je otec,manžel a muž,protože její nastávající bude s největší pravděpodobností taky takový.To platí i naopak.A tak si myslím,že děti vychovávané rodiči stejného pohlaví se asi nestanou homosexuálové nebo lesbičky,ale nebudou schopni vytvořit úplnou klasickou rodinu.Nebudou vědět jak se rozdělují role v domácnosti,jak se chovat k partnerovi opačného pohlaví....
 Květa13 


Re: Homosexuálové NE!!! 

(9.6.2006 20:27:39)
Zatímco v DD se to dozvědí?Myslím, že v homosexuální rodině se naučí jak se k sobě chovají partneři. Běžné, denní situace, konflikty, usmiřování, kompromisy. TOHLE se v DD nenaučí. A i kdyby důsledkem toho měli nakonec neúplnou rodinu(což si myslím je nesmysl), uměly by se alespon o děti postarat,což děti vyrostlé v DD vetšinou nedokážou.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Homosexuálové NE!!! 

(9.6.2006 20:56:12)
Souhlasím s Květou.
Nehledě na to, že i homosexuální páry mají nějak rozdělené role, aby jim to fungovalo. A že je nemají rozděleny na tradičně mužské a ženské? Jen jestli to není ve skutečnosti výhra :-)
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

Re: Homosexuálové NE!!! 

(10.6.2006 10:54:31)
Když to zjednoduším, tak mám pocit, že když se ženich podívá na "matku" nevěsty vychované dvěma gay, zjistí, že je to chlap a časem zjistí, že se mu z holky taky stane chlap?
A v tom DD je poměr přesně 1:1?
A co je na tom, když chlap vaří, žehlí, uklízí? To by mělo být normální nejen u homosexuálů, každý má dělat to, co je potřeba (samozřejmě že radši pošlu manžela opravit kolo a já zatím uvařím, ale jestli chce vařit, tak proč ne?) a ne to dělit na mužské a ženské práce.
A radši dva konkrétní tatínci (maminky) než 10 strejdů a tet, které chodí do DD do práce.
Když budeme tolerantní k homosexuálům my dospělí, nebude problém pro děti odpovědět na otázku, jak se jmenuje maminka, že má dva tatínky (nebo opačně). Ale to už patří jinam.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Homosexuálové NE!!! 

(10.6.2006 14:36:06)
Mně připadá docela úsměvné brát vážně tvrzení, že by si nevěsta měla obhlédnout otce ženicha, aby měla jasno v tom, jak její manžel bude přistupovat ke své roli v domácnosti a vice versa.

Samozřejmě, že rodina každého nějakým způsobem formuje. Mě (i moji sestru) například tak, že cíleně odmítáme role, které v naší rodině náležely mamince (starat se výhradně o "teplo rodinného krbu"). Naopak bratr převzal tátovu roli ("živitel a ochránce rodiny") zdá se zcela bez výhrad a se všema chlupama :). Každý si přeci přebere to, co vidí, podle svého a přijme jen to, co mu z toho vyhovuje.

Tak nechápu, proč by mělo být dítě, které by vychovával homosexuální pár, nějaký problém v rozdělení mužských a ženských rolí v rodině jen proto, že "u nich doma" se nesetkával s tradičním modelem.

Co asi děti z neúplných rodin? Je snad nějak statisticky potvrzeno, že se tyto děti v dospělosti také rozvádějí se svými protějšky??

 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Homosexuálové NE!!! 

(14.6.2006 20:03:08)
Ivo, i kdyz souhlasim s tim, ze vychova dvou lidi, byt stejneho pohlavi, je daleko mensi zlo nez vychova v DD, statisticky to myslim prokazano je, ze deti z neuplnych rodin se casteji rozvadeji, jenze podle me taky hraje roli, jak ta neuplna rodina funguje, proc je neuplna apod.
Ale je fakt, ze kdyz napriklad dlohodobe nemas jednoho rodice, daleko hur se ucis vychazet v partnerskem vztahu, nemas konkretni zazitky, ale jen predstavy ci zprosredkovane zkusenosti.

Jenomze samozrejme to zalezi taky na tom, jestli mas moznost jinde videt jine modely nez doma, napriklad u tety, kamaradky, apod, a to vetsinou mas.

Podle me je stejne zakladem otevrenost a porozumeni, at uz vyrustas kdekoli.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Homosexuálové NE!!! 

(10.6.2006 18:50:52)
Takhle to ale není, dětí v DD není tolik proto, že by je nikdo nechtěl. V našem státě má bohužel i tolik let po revoluci přednost ústavní péče před domovem. Nedávno tady Jena popisovala svou snahu o adopci dítěte z DD. Žije v manželství a stejně to neprošlo (možná už sem psala nebo napíše, nečetla jsem všechno). Nemyslím si, že by situaci těchto dětí vyřešili homosexuálové, když je "nedávají" ani heterosexuálům.

E.
 Lorina 
  • 

Re: Homosexuálové NE!!! 

(12.6.2006 20:49:27)
To je zvláštní.Vyrůstala jsem v neúplné rodině.Máma byla zároveň i táta.Naše rodina byla jiná než ostatní a přesto já mám velmi pěkný "normální" fungující vztah již 11 let.Takže tady bych si dovolila polemizovat.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Homosexuálové NE!!! 

(14.6.2006 20:04:52)
Ale nikdo netvrdil, ze ,usis kopirovat model, ze kterem jsi vyrustala, ale nekde je vetsi sance. Zalezi prece taky na tobe, na tvem osobnim vyvoji a tak. :-)
 jirka,4 deti 
  • 

Re: Homosexuálové NE!!! 

(14.6.2006 9:33:56)
Mám na věc stejný názor.
 Pedeta 


Re: Homosexuálové NE!!! 

(14.6.2006 10:00:28)
Rodina není jenom maminka a tatínek. Jsou tu i prarodiče, tety, strýcové, takže dítě z DD, které by žilo u homosexuálního páru, by snad dost zblízka vidělo i život páru heterosexuálního u dalších příbuzných, ne?
 Květa13 


Re: Treba proto.. 

(9.6.2006 20:22:54)
Myslím, že o to, pohnout s tím, se již několik let snaží FOD(www.fod.cz).
Nemají to jednoduché, ale už udělali spoustu práce a pomohli mnoha dětem, které se údajně nedařilo umístit do rodin. Máte li někdo chuť v této oblasti pomoci, prostřednictvím FOD máte několik možností. My máme díky nim 2 krásné osvojené děti a i když ta byrokracie byla děsná, stálo to za to a DÁ se to vydržet a dotáhnout do konce!!!!
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

FOD 

(13.6.2006 15:50:13)
Můžu se zeptat, v kterém kraji a jak dlouho to trvalo?
Díky Veronika
 Květa13 


Re: FOD 

(14.6.2006 10:42:34)
První adopce byla v Praze,druhá v jihočském kraji.Vždy to trvalo 3 měsíce :-))))))))
 Veronika, Martínek 3,5, Tomášek 14m 
  • 

děkuju za odpověď 

(14.6.2006 12:54:51)
My jsme ze Zlínského kraje. Momentálně musíme urovnat finanční záležitosti, přece jen jsem už 6 let doma a jedna výplata je málo :-(
Neuměli bychom asi říct, že se nám to teď nehodí, takže asi radši počkáme, až se oddlužíme, snad jenom do konce roku.
Docela mě udivuje, že je to přes FOD tak rychle. Že je rozdíl oproti státním institucím, to vím, ale čekala jsem ten rozdíl menší.
Jaké máte děti? a jak staré jste je dostali?
Sháním informace kde se dá, hlavně od někoho, kdo má vlastní zkušenost.
Veronika
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

FOD 

(13.6.2006 15:50:33)
Můžu se zeptat, v kterém kraji a jak dlouho to trvalo?
Díky Veronika
 maceška 


Re: Treba proto.. 

(10.6.2006 8:14:04)
A co mi hlava vůbec nebere - když jste konečně zařazeni mezi žadatele a několik měsíců či let čekáte na dítě do PP, dostanete nakonec dítě, které CELOU TU DOBU BYLO V DD.

Mám takovou zidealizovanou představu, jak by měl vypadat systém NVP u dětí odebraných z biologické rodiny:

1. U dítěte umístěného na základě předběžného opatření nařídit jednání o dalším osudu dítěte např. do 2 měsíců.
2. Součástí tohoto jednání musí být soudně-znalecký posudek psychologa, který vyšetří biologické rodiče i dítě (podobně jako jsou prověřování žadatelé o NRP) a zhodnotí, je-li reálná šance návratu dítěte do biol. rodiny.
3. Pokud ano, je dítě umístěno přednostně v krátkodobé PP a s rodiči je zahájena intenzivní práce pod vedením psychologa a sociální pracovnice – hodnocení úspěšnosti musí být opět časově omezeno, např. 6 měsíců. Není-li po této době dítě možné navrátit do biol. rodiny, nastává bod č. 4.
4. Pokud tato šance není, je nutné rozhodnout, zda rodiče budou zbaveni rodičovské zodpovědnosti ( pak jde dítě do adopce), či nikoliv – poté je dítě ihned nahlášeno do dlouhodobé PP, není-li z nějakých důvodů (např. výchovných či osobnostních) navrženo psychologem jinak. Do té doby je dítě umístěno v některém zařízení NVP.
5. Při umístění dítěte do dlouhodobé PP je dítě přednostně umístěno do jiného regionu než je trvalé bydliště rodičů. Kontakt biologických rodičů s dítětem je výrokem soudu upraven na základě doporučení psychologa, který provedl vyšetření rodičů a dítěte tak, aby byly hájeny zájmy dítěte. Optimální by bylo, kdyby rodiče nedostali k dispozici adresu dítěte, ale úřední adresu kolizního opatrovníka (soc.pracovnice apod.), který by případný kontakt zprostředkoval.
6. V dlouhodobé PP budou vždy rodičovská práva omezena v těchto výkonech: vydání cestovního pasu, souhlas s léčením či operací dítěte, výběr povolání, vydání občanského průkazu, event. dalších. V těchto případech budou mít vychovatelé dítěte (pěstouni) plnou moc zastupovat rodiče.
7. U dětí dlouhodobě umístěných v DD je nutno podporovat hostitelskou péči (HP), především kvůli možnosti navázat trvalé citové vazby. O HP mluvit, informovat veřejnost o této možnosti a pozvednout tuto péči na něco normálního, co je v zájmu každého z nás. Definovat potřebná vyšetření uchazečů o HP a podporovat setkávání rodin, které mají o HP zájem, s dětmi z DD, protože nutné je spontánní navázání kontaktu – např. při společných pobytech organizovaných v daném regionu. Umožnit přechod HP do PP, vyvine-li se takto situace.
K HP: měla by být samozřejmostí pro všechny děti, od nichž se očekává samostatný život po 18. roce věku, nejpozději od 15 let. Nemusí jít přímo o rodiny, ale např. o přátelství v rámci programu Pět P, jakési doprovázení do reálného světa (to, co se dělá v domě na půli cesty, ale s předstihem) – tyto vazby by měly být odrazovým můstkem po opuštění DD, ideální by samozřejmě bylo vytvoření celoživotního doprovázení (přátelství). Další možností je "virtuální dům na půli cesty", tj. vytvoření uzavřeného serveru, kde si mohou tito mladí lidé vzájemně radit, svěřovat se, probírat praktické otázky, atd. Takovéto servery jsou běžné pro nemocné jedince s konkrétní chorobou, a jsou nesmírně užitečné. Otázkou je, jaká je dostupnost internetu, ale předpokládám, že se postupně bude zlepšovat.

Pro zájemce můžu svoje představy ještě dál rozvést :-)

 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Treba proto.. 

(10.6.2006 19:08:15)
Maceško, to je hezké shrnutí, škoda že odpovědní úředníci takto nepřemýšlejí (pokud vůbec přemýšlejí).

E.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Treba proto.. 

(14.6.2006 20:09:23)
Macesko, je to fakt dobry.
Ale mzslim, ze treba "lhuta pro rodice" za kterou se maji naucit fungovat, je hodne sporna, nehlede k podle me dost caste moynosti "recidivy" - ale jinak s tebou souhlasim.
 Nataša Brožková 
  • 

Dětský domov 

(15.6.2006 14:19:05)
Pracuji v dětském domově. Vím z jakého prostředí tyto děti k nám přišly. A to, co je jim poskytováno v tzv."ústavu", nemohu dopřát v takovém rozsahu ani dětem svým. Sám autor by měl pobýt nejméně rok v domově, aby pochopil,jak se mýlí.
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

Re: Dětský domov 

(15.6.2006 14:35:11)
myslím, že materiální bohatství není to nejdůležitější.
Za dnešek jsem klukům aspoň třikrát už řekla, že jim pomůžu s něčím, na co nestačili (ne fyzicky), že od toho mě přece mají. Jsou nemocní a tak jsou přecitlivělí.
Koho "svého", kdo jim kdykoliv pomůže, mají děti v DD?
 teta v DD / 30 let praxe / 
  • 

Re: Re: Dětský domov 

(16.6.2006 0:13:36)
Vážení ,
každý den mne stále udivuje, kolik je kolem lidí, kteří všemu rozumí, vše kritizují a odsuzují.... Stejné je to i s tímto " posudkem" dětským domovům a lidem, kteří v nich pracují a i s následnou diskusí. Kolik z vás nahlédlo " pod pokličku " dětskému domovu a životu v něm ? Tažení proti dětským domovům se stalo jaksi módou.... Kolik z vás ví, jak opravdu žijí děti v domově , co dá " práci" narovnat dušičku dítěti vrácenému z adopce nebo pěstounské péče, protože se prostě nechovalo tak, jak se od něho očekávalo ?! Samozřejmě, nikdy není nic černé ani bílé, ale děti v domovech nevyrůstají bez lásky a bez zájmu,nesplývají v kolektivu atd,jak je v posudku předkládáno! I pro nás jsou naše děti / možná , že i toto oslovení někoho z vás překvapí/idividuality, které mají prostor vyjádřit svůj názor a participovat na životě v domově, samozřejmě - adekvátně svému věku, ale co víc, divte se, my je k tomu přímo vedeme ! Vždy je tu pro ně někdo, kdo je vyslechne, poradí , pomůže - komu se mohou svěřit, kdo jim dá pusu na dobrou noc a pofouká bolístku...Mohou se vracet i poté, co se stanou dospělými a divte se - oni to i mnozí dělají..Píší, telefonují, posílají fografie, přijíždějí se pochlubit se svými dětmi....proč? Možná prostě proto, že mají ke "svým tetám nějaký " vztah .Myslím, že to je pro všechny z nás, kdo se našim dětem v " ústavech " věnujeme to nejdůležitější....Pro nás je to prostě běh na dlouhou trať, aniž kdokoli z nás čeká medaili. Ne vždy se u všech všechno povede, ale dejte si ruku na srdce, vaše děti jsou vždy a úplně podle vašich představ?!Nezažili jste zklamání?....Kritizovat a zavrhovat je to nejjednoduší!!!Ale bylo by dobré a slušné / vím, to se dnes příliš nenosí /o tom co a koho kritizujeme nejprve něco vědět ..........Možná by mi někdo z předešlých diskutérů mohl na závěr zodpovědět dotaz : " Pročpak všichni chtějí do náhradní péče malé, modrooké a blonďaté holčičky ?Pročpak nechtějí náctileté pubertální mládence? "... Věřte mi pane Černý, o práci se , se zřetelem na nové soc. dávky - porodné, opravdu nebojím.....
 Janule 
  • 

Re: Re: Re: Dětský domov 

(16.6.2006 9:27:20)
Hodně z nás dětské domovy kritizuje, protože vidí a slyší, jaké problémy adopce, příp. osvojení, provázejí a právě to, že nemáme možnost nahlédnout pod pokličku nějakého dětského domova je to celé o to horší. Ani já sama nemám zkušenost z praxe, přestože mě tahle problematika hodně zajímá (a cítím, že jen kupování vánočního dárku anonymnímu dítěti není celé), tak rádio, TV, Noviny, web (např. ony stránky FOD) - no prostě té chvály na dětské domovy není moc.
Dělají dětské domovy nějaké akce, dny otevřených dveří, dětské dny pro děti zevnitř i zvenku? Nevím, jak moc by to děti v DD mohlo traumatizovat, kdyby jejich kamarádi večer odcházeli domů s mámou a oni by zase zůstávali.. Nevím, nejsem psycholog, ale pravda je, že moc pro zprůhlednění děláno není :-(
 Janule 
  • 

Re: Re: Re: Dětský domov 

(16.6.2006 9:29:08)
reagovala jsem na článek od tety v DD /30 let praxe/
 maceška 


Re: Re: Re: Dětský domov 

(16.6.2006 13:55:44)
Nedá mi to, abych nereagovala.
Pracuji ve zdravotnictví, a vždycky, když čtu článek s naříkáním na neochotu a neprofesionální přístup zdravotníků, zvedá se ve mě vlna emocí, že tohle přece není pravda, takhle se MY nechováme...Jenže když se pak člověk začte do diskuze, musí se chytnout za nos - i když my tohle neděláme, zdaleka to neznamená, že to nedělají jiní. Ve vašich řádcích čtu něco podobného.
Kromě toho jsem pěstounka, máme v PP tři slečny.
Myslím si, že chápu vaše rozhořčení - děláte práci, kterou jste si vybrali, a snažíte se ji dělat co nejlépe. To ale nic nemění na tom, že život v ústavu je nepřirozený. Máme velmi dobré vztahy s personálem jednoho dětského domova, z kterého máme dítě v PP. Vím, že jsou to lidé, kteří se snaží dát dětem maximum, ale zároveň jim je jasné, že rodinu dětem nenahradí. To, že se k vám děti vrací v dospělosti, je jenom přirozené - vždyť je to součást jejich života, kterou nemůžou jen tak vygumovat, navíc jsou to jediné vazby na minulost. Pro každého člověka je důležitá jeho minulost, jeho dětství, vzpomínky. S holkama mluvíme o jejich zážitcích z domova, a rozhodně jsme nikdy neříkali nic o tom, že to tam bylo špatné. Přesto všechny tři říkají, že jim v DD cosi velmi důležitého chybělo, a vrátit by se tam nechtěly. Podívat se, zavzpomínat, to by udělaly moc rády, ale žít tam, to už ne.

A k tomu vracení dětí z NRP - znovu opakuji to, co jsem psala už jednou nebo možná i vícekrát: děti přicházející do NRP jsou často plné specifických problémů, a proto rodiny s těmito dětmi potřebují doprovázení. Každý občas zažije krizi, kdy by potřeboval vypnout, a nemá kam se obrátit, neexistuje respitní péče, asistence pro rodiny s více dětmi, psychologická podpora a pomoc. O všechno se musí člověk bít jak lev...a potom prostě někdy selhává. Je to komplexní problém, i když je mnohem pohodlnější si říct, že "oni by to stejně nezvládli, tak necháme děti vyrůstat v DD".
Svým způsobem je mi velice líto, že zaměstnanci DD v nás vidí konkurenci, nikoliv partnery v péči o sociálně osiřelé děti.
 teta v DD / 30 let praxe / 
  • 

Re: Re: Re: Re: Dětský domov 

(16.6.2006 23:24:19)
Pokusím se reagovat na předešlé příspěvky stručně,předesílám, že to bude nesnadné.
Co se týče dnů otevřených dveří v domovech,dost dobře to nechápu, cožpak někdo z vás si pořádá doma exkurze, tahle doba je naštěstí už minulá... cožpak běžné rodiny a třeba i pěstounskési dělají doma dny otevřených dveří, kdy přijde kdokoliv a sleduje, okukuje....I dětské domovy jsou rodiny, trochu jiné - ale přesto podobně fungující, potřebující své soukromí, jsou to organismy, které více než kdo jiný, je velmi citlivý a zranitelný , protože tu žijí děti, které byly hned na svém startu nějakým způsobem handicapovány, zraněny.Ten kdo má opravdový zájem, si cestičku k nějakému domovu najde,třeba prostřednictvím www stránek. I náš domov má několik takových přátel,kteří přijíždí po celý rok se svými dětmi a kamarády, jsou nápomocni s akcemi pro děti - nemám namysli pouze finance, a věřte mi, že naše děti nejsou vůbec smutné, v tom duchu jak bylo řečeno.Nepotřebují soucitné pohledy a zamačkávání slziček ...Potřebují opravdový zájem,pochopení a přátelství.. .Navštěvují se vzájemně s kamarády z fungujících rodin, velký problém je podle mne v názvu, který předurčuje představy mnohých ...ústav.. předem staví domovy do špatného světla, pak už stačí jen pár takových posudků, jaký vytvořil pan Černý ....Myslím, že nikdo z nás, kdo pracuje v domovech netvrdí, že domovy pro děti jsou to nejlepší, samozřejmě, že rodina je rodina, vždy´t domovy spolupracují s NRP, navrhují děti do rodin - pěstounských, hostitelských. Vůbec nebereme pěstouny jako konkurenci, to je veliký omyl!!Nabízíme pěstounům pomoc v řešení případných výchovných problémů , ale zatím bez odezvy . Proč ?Myslím, že jde o uměle vytvořenou iluzi . I já jsem přesvědčena, že každá z forem NRP má své opdstatnění a své místo - jsou to různé alternativy,pro různé děti. Jen mám dojem a nejsem sama, že domovy jsou takové čarodejnice, na které se pořádají hony. Musím znovu opakovat - stalo se to jaksi módou..Očerňují se pěstoustounské rodiny nebo domovy - potažmo ústavy?! Chtěla jsem být stručná, ale u tohoto tématu to jaksi nejde!.....
 Věra Oborová 
  • 

reakce na článek pana Černého 

(15.6.2006 23:02:37)
- děti nemají vyrůstat v dětském domově od narození až do 18 let, ale jen po dobu, kdy vlastní rodina není schopna se o dítě postarat (nejdéle 2 roky), ale bohužel sociální politika a práce orgánů referátů péče o děti a mládež nemá takové podmínky, aby s rodinou pracovala a věnovala se jí, aby se děti mohly do rodiny vrátit, pokud se najde jiná vhodná rodina dětský domov nebrání, aby dítě do ní odešlo;
- ve většině případů přicházejí do domova děti, které se ve vlastní rodině setkaly s nezájmem vl. rodičů, kteří jim neposkytli základní podmínky pro jejich pestrý život a poznávání (12 členná rodina žije v bytě 1+1, dětí nemají hračky, protože rodina nemá finance, otec kuřák, a stejně by je rozbily);
- někdy i vlastní domov je ubohý a smutný, když vl. rodiče zanedbávají řádnou péči o dítě a ohrožují jeho mravní výchovu svým špatným příkladem;
- i ve vlastní rodině se dělí 6 dětí o rodiče;
- a právě, aby dítě mohlo objevovat svět potřebuje žít v blízkém a bezpečném světě, který ve vlastní rodině nepoznalo, (přednost měl alkohol, drogy, cigarety a sex);
- když přijde dítě do dětského domova v 8 letech z nekvalitního vlastního rodinného prostředí - dlouho se adaptuje a přizpůsobuje a mění své návyky a zvyky;
- "ústav je jen ústav", tak proč ostatní složky nedělají vše proto, aby se děti mohly do vl. rodiny vrátit nebo umístit do náhradní rodiny (pořád se jen mluví a mluví a nic se neděje, už to slyším 25 let);
- právě v dětském domově se dítě poprvé setkává s osobami a lidmi, které může napodobovat a může se s nimi ztotožnit, protože předešlý život v rodině jim to neposkytl;samozřejmě umístění v dětském domově by mělo být jen krátkodobou záležitostí, než se vyřeší situace v rodině, bohužel ale ne všechny děti lze umístit do náhradní rodiny (dle paní Vodičkové, je každé dítě umístitelné, ale o neúspěších se už nehovoří);
- chtěla bych vidět kompletní výsledky odborného průzkumu i ze stránky selhání, navrácení děti do DD atd.;
Nevím kdo je p. David Černý a kde vyrůstal, ale já jsem pracovala 15 let v dětském domově jako sociální pracovnice a na za tu dobu můj soukromý průzkum ukázal, že více než 45% dětí odešlo do pěstounské péče (také ne každá rodina je vhodná pro tento typ náhradní péče), 20% dětí odešlo do adopce.
Nelze udělat burzu dětí a zájemci vybírejte si, tohle je opravdu v zájmu dítěte? (Chci modrookého blonďáčka, s IQ 140, se zájmem o hudbu, atletiku). Kam jsme to došli.
Domnívám se, že vedle sebe mohou existovat jak dětské domovy, tak i FOD a jiné organizace, které se dětmi zabývají, ale tak hrubě osočovat a napadat dětské domovy to mě opravdu vyprovokovalo napsat tato slova.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.