| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Volby na krku aneb výchova k demokracii

 Celkem 17 názorů.
 Jana 
  • 

pochvala 

(1.6.2006 10:12:02)
moc pěkný článek, mluvíte mi z duše. A právě toto bych ve výchově svých dětí chtěla dokázat.
 eliš 


Re: pochvala 

(1.6.2006 11:41:28)
Já to tak cítím taky. Nevychovávat děti na jedné straně tak aby z nich nebyly nezvládnutelní fracci, ale zase tak, aby měli svoje zdravé sebevědomí a cítily se jistí. Dokonce jsem na to absolvovala kurz!
 Romana a Ondřej 
  • 

Re: Re: pochvala 

(1.6.2006 12:38:58)
Také bych se přidala k příspěvku Jany bez výhrady. Kdyby také tady fungovalo tlačítko: toto je kvalitní názor, klikla bych. Eliš, jaký kurz si absolvovala? Nebyl to: Raspektovat a být respektován? Mám na něj ty nejlepší reference a ráda bych se na něj vypravila a hlavně tam vzala svého partnera, protože naše názory na výchovu se v mnohém radikálně rozcházejí a já tím velmi trpím.
 eliš 


Re: Re: Re: pochvala 

(2.6.2006 8:38:49)
Byl to kurz, který se přímo jmenuje - Efektivní rodičovství. Není to moc teorie, ale spíš praktické ukázky a nácviky, jak řešit obvyklé situace ve vztahu rodič-dítě. Ten Respektovat a být respektován znám jen z knížky a taky se mi to moc líbilo.
 bakanka*82 


Re: pochvala 

(7.6.2006 12:25:24)
super článek,děkuji za hezké a pravdivé řádky
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


VYSTIZNE 

(1.6.2006 12:04:30)
OPravdu moc pekny a zajimavy clanek.
Podobne se i ja snazim vychovavat sve deti, snad se mi to za par let vrati a v dobrem :-)
 Riana, syn 11 let 
  • 

Čí názor je "důležitější"? 

(1.6.2006 15:14:10)
Přeji hezké odpoledne,
tak zrovna včera jsem řešila (již po x-té...) se synem následující dilema: jako jedináček má pokoj sám pro sebe a koberec podél zdí obložený "harampádím". Já ho nutím svinčík ze země poschovávat ve skříňkách na to určených (kvůli luxování a vzhledu pokoje) - on tvrdí, že mu ten nepořádek nevadí. Jak ho demokraticky přesvědčit, že pokojíček je sice jeho, ale v našem společném bytě?!
Díky za názory!
Riana
 Toranoko 
  • 

Re: Čí názor je "důležitější"? 

(1.6.2006 17:47:54)
No, pokud vam neobklada i byt....pokud je to JEHO prostor, at si ho oblozi. To je muj nazor. Ja bych ho nechala luxovat, at si ty kramy odendava sam, a stanovila, jak casto by se luxovat u tech sten melo, aby tam byl jakys takys poradek a pak uvidis...

Za sebe muzu rict, ze jsem jako dite nesnasela argument "je to nas byt" - podle me je to absolutne mimo misu - dite prece nemuze za to, ze je jeste dite a nemuze si koupit byt, nema vubec zadnou moznost tu situaci zmenit, jit bydlet jinam, atp. Je to proste argument, proti kterymu nema sanci a ja jsem se vzdycky citila bezmocne a prislo mi to tak trochu nespravedlive...nastesti jsem to neslychala zas tak moc casto
 DENISA 
  • 

Re: Re: Čí názor je "důležitější"? 

(1.6.2006 18:05:32)
Naprosto s tebou souhlasim. Taky bych to tak vyresila. Je to tvuj pokoj, tzn. se vsim vsudy - s harampadim a s uklizenim. Ma PRAVO si svuj prostor upravit dle sveho, ale ma take POVINNOST si svuj prostor uklizet. Argument - je to muj pokoj, tak si ho uklidim jednou za rok a ne kdyz mama chce - nesmi samozrejme matka pripustit, protoze uklizet se musi a pravidelne, protoze nejsme prasatka a maminka tez vsechny ostatni prostory, svoje i spolecne, uklizi bez reci.
 Haluška 


Re: Re: Čí názor je "důležitější"? 

(6.6.2006 9:35:35)
A jak byste to řešily v případě, že děti nemají svůj vlastní pokoj a žijou s rodiči v jedné místnosti - ložnici? Máme 2+1 a z obýváku se teď chystáme udělat dětský pokoj, protože je zřejmě potřebnější než obývák, návštěva může posedět i v kuchyni. Ale doposud je to tak, že ložnici okupují kromě nás i děti (jsou ještě malé, 3,5 a 1,5). Dovedete si asi představit, jak to tam vypadá... Uklízení je u nás hrozný boj, občas už jsem z toho zoufalá.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Čí názor je "důležitější"? 

(7.6.2006 12:27:46)
No, Halusko, ja nevim, ale asi bych se jim snazila vymezit aspon "koutek", i kdyz to neni cely pokoj. Stanovit pravidla, kde hracky ci veci byt nesmi [pruchozi cesticky, pristupy, koutek pro rodice, apod] a kde smi [jejich prostor]. Moje babicka bydlela cely zivot v 1+1, vzchovala tam dve deti a obcas tam bydlela mamka s nama [dve deti] plus treba jeste bratranec....ale nejak to jit asi muselo...

Ja myslim, ze leckdy staci mit treba jen metr ctverecni, a byt si jisty, ze je fakt jenom muj nez mit pokoj, kde je mi vycitano, ze mi nepatri. Ale to je muj pocit a ja mam docela velkou potrebu aspon nejakeho malickeho soukromicka.
 Xantipa. 


Re: Čí názor je "důležitější"? 

(1.6.2006 18:10:32)
Riano, já dlouho řešila, že pokoj je dcery, tudíž tam může mít či nemít pořádek, dle své libosti. Nakonec jsem rezignovala s tím, že ať si tam má co chce, ale kvůli prachu, který se roznáší po celém domě, bude mít vyluxováno 1x týdně. Ona s tím souhlasila. Jenže pak zjistila, že vlastně vyluxováno řádně mít ani nemůže, protože ke stěnám se kvůli jejím věcem ani nedostane, takže si to už teď dcera uklízí sama.
Musím říct, že to funguje. Nehoním ji uklízet její věci, pokud dojde k názoru, že než ty věci uklidit a pak vyluxovat, bude lepší věci jen odsunout, vyluxovat a věci zase přesunout zpět, nechám ji. Hlavně že bude vyluxováno všude.
Třeba to bude fungovat i u Tvého syna.
 irena, 4 děti 
  • 

Re: Čí názor je "důležitější"? - respekt k okolí 

(1.6.2006 19:27:56)
Myslím, že stejně důležité jako respektovat osobnost dítěte a učit ho samostatnému myšlení a rozhodování znamená také naučit ho respektovat ostatní, respekovat "vější" řád a k tomu bezpochyby patří i uklízení pokoje. Jisté však je, že jedno dítě se to naučí snáze a rychleji a jiné potřebuje důraznější výchovu.
 Skunkless 


To by mela byt povinna cetba! 

(1.6.2006 20:27:43)
Clanek se mi moc libi a prala bych si, aby si jej co nejvice lidi precetlo, ma totiz hodne co dat..k uklizeni detskych pokoju - ja byla v puberte neuveritelnej bordelar, horsi nez kdejakej kluk, na zemi se mi valelo vsechno (taky to dost souviselo s mym obdobim deprese - neporadek uvnitr se projevuje neporadkem okolo a nebo naopak snahou o perfekcionismus) a po par letech, kdy jsem si vyresila sve problemy se vse samo vyresilo, ted si nedovedu predstavit zit v podobnem svinciku a docela chapu, ze ze me mamka byla zoufala..uklidu zdar!
 Boďka 


Re: To by mela byt povinna cetba! 

(4.6.2006 18:00:44)
Tak tento članok som si dala vytlačiť, hlavne kvôli svojmu priateľovi. Má k našim spoločným deťom veľmi dobrý vzťah, ale občas sa v názoroch na ich výchovu rozchádzame. Ja som ten "liberál", on chce deti vychovávať direktívnejšie. A tiež na nich občas používa argumenty typu "keď budeš svoj vlastný byt" alebo "keď si budeš na seba zarábať" či "keď budeš mať 18" - tak si budeš môcť robiť po svojom.

Podotýkam, že naše deti majú 2,5 a 5,5 roka ;-).
 Riana, syn 11 let 
  • 

Děkuji!! 

(2.6.2006 8:55:39)
Milé dámy, jsem přesvědčena, že Vaše náměty mají hodně co do sebe :-))
Takže nechám chlapečka vzít vysavač do vlastních rukou a budu sledovat, jestli si pořídí buldozer na odhrnování věcí či na to půjde jinak...
Krásný den všem!
Riana
 Toranoko 
  • 

Re: Děkuji!! 

(2.6.2006 16:41:52)
Tak dej vedet - docela by me zajimalo, jak to dopadne :-)

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.