| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nemáme peníze - nevím, co dál

 Celkem 370 názorů.
 Katka 
  • 

Jak ven 

(15.5.2006 9:38:54)
Já sama nemám žádnou podobnou zkušenost. Ale nedávno jsem četla článek o Občanských poradnách (zřizuje je v některých městech třeba Charita), kde mimo jiné pomáhají právě lidem, kteří se octli v tísnivé finanční situaci, a neví kudy kam. Není ve vašem okolí něco takového? Určitě by to stálo za to. Přeju hodně štěstí. Katka
 Aruba 


Re: Jak ven 

(15.5.2006 9:55:41)
Příběh skoro neskutečný.
Pomohlo by snad jen vyhlášení osobního bankrotu. Ví někdo zda to už schválili ?
 c.o.c.o 
  • 

Re: Re: Jak ven 

(15.5.2006 23:44:50)
SCHVÁLILI !!!! Zákon o osobním bankrotu je už podepsán i prezidentem ...
 Iveta 
  • 

Re: Jak ven 

(15.5.2006 10:10:49)
Přeji hodně energie v řešení vašich problémů..
Možná bych ukončila podnikání a nechala se zapsat na úřad práce, abych měla aspoń do začátku nějaké kč, a manželovi bych mohla doma občas s něčím pomoci.. a taky bych se obrátila na psycholožku, existují i poradny, které se neplatí - ta mi sice k penězům nepomůže, ale aspoň dodá potřebnou energii, kterou nyní potřebujete pro výchovu své dcery- ta potřebuje hlavně spokojenou maminku, a taky abyste byla oporou svému muži . Někdy přenesení a vypovídání se z problémů někomu jinému opravdu pomůže, uleví se vám a nebudete se cítit se svými problémy tak sama.

Podnikání je vždy rizikové,a co obrátit se na konkrétní zákazníky, kterým dlužíte, a zkusit s němi domluvit vyřízení závazků na dobu, kdy budete schopni zaplatit??
Sama vím, že slušnou formou se dá občas pozdržení plateb domluvit..

Jinak mám doma po dětech nějaké oblečení, a děti už z toho vyrostli, tak pokud můžu pomoci :-)) ráda to udělám.
Hodně energie vám všem třem, držte se!!!!!!!!!!!!
 Hanula 
  • 

POMUZEME! 

(15.5.2006 15:39:14)
Ahoj Zuzko,
pokud byste chteli, muzeme vam poskytnout obleceni, plinky apod. Staci zavolat a domluvime se. Muzete prijet nebo to muzu dovezt. Muzete u nas stravit s holcickou i par dni. Mame 2 deti a jsem na MD.
Kontakt: 604/56 07 53.
Hanka
 Jana038 


Take rada pomuzu 

(15.5.2006 19:55:39)
Ahoj Zuzko,
to co se stalo vam, se lehce muze stat komukoliv z nas (a moc doufam, ze se tak nestane). Jak je to se socialnimi davkami netusim, na to jsou tu zda se jini odbornici...A moc se mi libi, zes sebrala vsechnu odvahu a dokazala o tom vsem napsat. Psalas sice v diskusi, ze nezadas zadnou financni ani materialni pomoc, ale kdyby jsis to preci jen rozmyslela, vazne nevahej (a treba napis). Mailovou adresu mam u jmena.
Jana
 LIAT 
  • 

POMOC - HLIDANI 

(19.5.2006 0:05:49)
Tak za prve zrovna nedavno jsem si rikala, mam tolik obleceni pro malou, ze bych mohla obleci jeste dve deti. Mate-li zajem rada Vem obleceni poslu, mam tak do 1.5 roka. Za druhe , obleceni pro Vas ci manzela mam spoustu, rada Vam dam a to i anonymne. Jestli chcete domluvime se na miste a hodine, necham tam tasku a odjedu. Za treti, chcete-li rychle vydelat penize v tomhle state, zacnete hlidat jinym maminkam deti. Maminky na MD, ktere chteji pracovat a hledaji trvale hlidani na nekolik hodin denne,rady zaplati a Vas to stoji jen trpelivost.Byt mate 3pokojovy, reknete maminkam, at Vam prinesou pro robatka jidlo, ze je nakrmite a je to. Znam zeny, ktere si takhle velmi vynosne vydelavaji.
 kamila 
  • 

Re: POMOC - HLIDANI 

(20.5.2006 1:39:33)
Milá Liat mám problém s penězi,můžeš mi prosím napsat kolik asi berou na hodinu za hlídání?Ty jsi asi z Prahy,ja z Olomouce,ceny budou jiné. Ale i tak Ti moc dík.
 kamila 
  • 

pro LIAT 

(23.5.2006 9:23:24)
Milá Liat,promiň,že zneužívám Zuzčiných stránek k radě od Tebe,Ale ocitla jsem se teké ve špatné situaci se dvěma dětmi.Prosím nevíš,kolik si říkají za hodinu hlídání,když si donesou i jídlo pro děti? Ty jsi asi z Prahy,u Vás jsou ceny jiné...? Děkuji Ti a přeji hodně stěstí.k
 Davidov 
  • 

Pujčím Vám 100 tisic  

(21.5.2006 10:24:39)
Ahoj, pokud by jste potřebovali, můžu Vám pomoci s penězmi. Dokážu Vám zajistit uver ve výši 100 tisic bez prokazovaní příjmu.Vím že to není asi moc ,ale bez příjmu Vám nikdo jiný nepujčí. Potřebujete jen dva doklady , třeba občanku, řidičák nebo pas či kreditku. Do 5 dnů budete mit hotovost na učtu.Splacet mužete až 5 let.

Sam vím jaké to je, manžel mě možná dobrý úmysl ale někdy to nevyjde a vyjde to později.

Můžete mě kontaktovat na tel: 777 974 890 nebo mail david.dembinski@suzanett.cz

PS: Pujčujeme peníze i matkam na mateřské, důchodcům a lidem sice co mají příjem ale pracují třeba na černo. Žádné směnky, poplatky předem atd.Pujčím i ostatním nejen z tohoto fóra


Držím Vám palce
 Líza 


Re: Pujčím Vám 100 tisic  

(21.5.2006 11:48:11)
Davidove, nepřipadáš si trochu hyenisticky? Vytloukat klín klínem, to jim radíš? Mají málo dluhů, aby si udělali další? A výši úroků radši nepíšeš... že tě hanba nefackuje...
 Michaela+Mirek 8 let, Praha  
  • 

Re: Pujčím Vám 100 tisic  

(22.5.2006 8:27:49)
A co úroky?! Že Vám není hanba!!!
Ještě štěstí, že většina není jako Vy a snaží se tu konkrétně pomoci!!!
M
 Hana 
  • 

Re: Pujčím Vám 100 tisic  

(23.5.2006 22:45:21)

Plne souhlasim s Lizou. Nenech se Zuzko zlakat k dalsim pujckam od ziskuschtivych financniku . Vim, ze to bude tezke se z toho dostat. Ten napad s hlidanim deti je dobry. Sama o tom uvazuji, abych pomohla s dluhy nadelanymi prestavbou domu. Drz se.
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Pujčím Vám 100 tisic  

(23.5.2006 23:35:53)
Neboj Hani,
z tohohle jsem se už dávno vyléčila.
 Zvedaveoko 
  • 

Upozornění k příspěvku " Pujčím Vám 100 tisic " 

(13.9.2006 12:23:22)
Dovoluji si upozornit čtenáře i přispěvatele, že "firma" (jedná se o podnikatele - fyzickou osobu, tedy OSVČ paní Zuzanu Štěpánkovou z Frýdku-Místku) Suzanett NEMÁ s poskytováním úvěrů NIC SPOLEČNÉHO!!! Jedná se firmu provozující nehtové studio a solárium a podobné krášlicí podniky vybavující, zejména v Moravskoslezském kraji, ale i jinde.
Pan Dembinski, pokud není elektromontér z Teplic, NEMÁ žádné živnostenské oprávnění, tím méně pak živnost pak v oblasti finančního zprostředkování!!!

Pokud pan Dembinski komukoli nabízí finanční služby, pak může maximálně poskytovat výpůjčky dle zákona č. 40/1964 Sb., Občanského zákoníku. V žádném případě nemůže nikomu úvěr zprostředkovat.

Musím v tomto případě varovat, že jsou známy případy podvodníků, kteří lákají z občanů osobní údaje, uzavřou na cizí jména a doklady úvěrové smlouvy, vyčerpají úvěr a ten pak splácí podvedený, který své osobní údaje podvodníkovi poskytl!
 erich 
  • 

Re: Pujčím Vám 100 tisic  

(18.10.2006 11:05:22)
Je to největší podvod který jsem viděl.Takové lidi kteří chtějí ziskat na neštěsti jiných lidí by mněly trestně stíhat.Je nejhorši havět bez charaktéru u nás.Proto každemu doporučují aby na tento inzerát nereagoval a žadném případě nepodával informace.Pozor je to podvod.
 Jana R. 


Re: Pujčím Vám 100 tisic  

(29.12.2007 13:02:39)
Dobrý den,
mám zájem o uver ve výši 100 tisic bez prokazovaní příjmu
Prosím o bližší informace.
Děkuji za odpověď
-
Jana R.
 Lenka C. 
  • 

Re: Re: Jak ven 

(15.5.2006 19:00:27)
No jo, ale v dnešní době pokud si platili jen minimální sociální pojištění, tak jejich podpora v nezaměstnanosti bude tak cca 1.400,-Kč/ měsíčně po dobu 3 měsíců a další tři měsíce ještě o něco méně. To je jak nic!!!
 Maceka2 


Re: Re: Re: Jak ven 

(16.5.2006 17:09:14)
Podpora v nezaměstnanosti sice nebude vysoká, ale rodičovský příspěvek už zvedli, a můžete dostat sociální dávky na dorovnání životního minima a taky přídavky na dítě. Zároveň se zamyslete, zda by ve vaší situaci nebylo lepší si pronajmout 1+1 místo třípokojového bytu - nevím jaké jsou rozdíly v nájmech ale myslím, že to stejné nebude a má sestra takto s manželem a s dítětem bydlí. Co se týká dluhu dohodněte si splátky aby nenabíhaly sankce a penále, ale pouze úroky a pokud to jde, přednostně plaťte ty půjčky, kde je vyšší roční úrok. Doporučuji zkontaktovat centra, která pomáhají rodinám v nouzi - bezlatné právní a sociální poradny a podobně. Nepíšete, kde bydlíte, ani zda lze případně dojíždět za prací, jaká je v okolí nezaměstnanost, v Praze si např můžeš najít práci snadno a pokud budete bydlet kousek za Prahou, tak na nájmu dost ušetříte (např spojení vlakem bývá rychlé a platí tam tramvajenka
 Lenka C. 
  • 

pro Maceku 

(17.5.2006 10:24:47)
Rodičovský příspěvek již zvedli? Co to tu píšete za BLBOST!!!!!!!
 Sylvie 


Re: pro Maceku 

(17.5.2006 10:52:18)
Už ho zvedli - od příštího roku ;o)

S.+++
 Markuška,2 kluci 01 a 05 
  • 

Re: pro Maceku 

(22.5.2006 10:00:33)
Rodičák podepsal prezident myslím si, že 26.3.2006, ale tím datem si nejsem jistá, prostě to tak už ale je! Hezký den!
 Iveta 
  • 

Re: Re: Jak ven 

(16.5.2006 10:57:01)
Dnes jsem přečetla hodně příspěvků,
ale rady typu můžete si za to sami a MNĚ BY SE TO NIKDY NESTALO !!!!!!!! mě dokážou pořádně nadzvednout ze židle. Ono spadnout dolů může každý, aniž by si to kdo uměl vůbec představit. Rozjet podnikání stojí kapitál, získat zákazníky a vyhovět jim s tím, že zaplatí jen" zálohu", a kdyby měla být platba hotově,že si najdou jiného dodavatele.. a pak nezaplatí, a takových nepoctivých podnikatelů, kteří zboží odeberou jsou spousty.. a s rychlostí soudů víme svoje, že?

Takže, přeji HODNĚ ENERGIE A DRŽTE SE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 10.5Libik12 


Re: Jak ven 

(15.5.2006 11:38:36)
Tak mně v tom článku chybí sebereflexe. Tam se píše, že oba sice měli nějaké půjčky, pak s nimi život zamával a najednou je tu půl milionu, které rostou. No není to divný? V situaci, kdy se dlužilo, jste investovali do bydlení?A za co jste to provařili, nezbylo nějaký zboží nebo něco takovýho? Myslím si, že férovější popis toho, co se stalo, by pomohl tobě a mohl by být odstaršujícím případem, pro ty, co ještě nepodnikali:)
Já jsem se při radostném podnikání taky přepočítala a pomohlo mi z toho ven "přestat si lhát do kapsy" v první řadě,dále přesně rozepsat, co se musí platit,rozčlenit to podle důležitosti a sankčního zatížení,dohodnout se o splátkách a potom holt dřít. Takže mít doma nástěnku, dělat si fajfky co je za mnou a píď po pídi lozit kupředu,nikdo ti nic nedá a je to dobře:)


 katka 
  • 

všechno jde! 

(19.5.2006 13:47:53)
je to zřejmě nepravděpodobné,ale najít si bohatého kamaráda,ktery by vás z té šlamastyky vyvedl.
 Ela 
  • 

35 000 

(24.5.2006 12:03:22)
Nechápu jak si může někdo stěžovat při příjmu 35000. To já bych byla ráda i za polovinu.
 Táňa 
  • 

Re: 35 000 

(25.5.2006 17:01:00)
Ty Elo nechapes,ze maji tolik dluhu,ze kdyz jen cast penez daji na jejich uhradu nemaji uz co do ust?Bud rada,stastna to zena.Ja to dobre znam pri daleko vetsich mesicnich prijmech.
 Wanda, 1 dcera 
  • 

Můj názor 

(15.5.2006 10:02:11)
Zuzko, musíte to mít skutečně těžké. Já naštěstí nic podobného na vlastní kůži nezažila, ale pokusila bych se poradit na základě toho, co píšeš. Myslím, že by bylo nejrozumnější dohodnout reálný splátkový kalendář s věřiteli, pozastavit živnosťáky u vás obou a sehnat práci jako zaměstnanci. Pak byste snad dosáhli na soc. dávky (nevím, jak to chodí - zkus se informovat u vás na sociálce, tam by měli poradit). Kromě toho potřebujete jistý příjem. Hlavně se víc a víc nezadlužujte, tudy cesta nevede! Pro vás není ani šťastné bydlení v nájemním bytě. Vím, že asi nemáte jiné možnosti (a že jste měli na toto myslet před založením rodiny, nemá asi cenu teď říkat) a nevím, jaké máte profese, ale existujou zaměstnání, která současně nabízej i střechu nad hlavou - třeba správce v nějakém objektu (horská chata, škola, rekreační areál), jestli je manžel manuálně zručný. Držím vám palce a hlavně ať je malá zdravá!
 jak 


Re: Můj názor 

(15.5.2006 10:06:50)
Zuzko a co se odstehovat zpet k tchyni ci tvym rodicum. Snad by to pochopili, kdyz jste v takove situaci.
 Monika - 2 dospívající dcery 
  • 

Re: Můj názor 

(17.5.2006 9:41:12)
Milá Zuzko, nemáš to vůbec jednoduché. Souhlasím s Wandou, že nejlepší bude, pozastavit vaše živnosťáky a nechte oba zaměstnat. Sjednejte si splátkové kalendáře, ale pozor-pokud nebudete moci splácet, dluh se vrátí zpět k původně požadované částce bez ohledu na to co jste dosud zaplatili. Do takové situace jsem se již dostala a veř, že těch prolakaných nocí bylo dost. Dluhy stále ještě s máme, ale už se snížily na minimum, díky tomu, že si manžel pozastavil živnosťák a nechal se zaměstnat. Budete splácet třeba 10 let, ale bude mít klid a hlavně se mějte rádi, je to moc důležité. Já jsem na to placení zůstala sama a teď mě pravděpodobně čeká rozvod. Držím Vám palce a přeju hodně štěstí, budete ho potřebovat.
 Jana 
  • 

sociální podpora 

(15.5.2006 10:06:37)
Na dávky státní sociální podpory má nárok každý, i OSVČ ("podnikatel"), pokud splňuje podmínky, tzn. příjmy nedosahují stanovené hranice odvozené od životního minima-informace ti podají na místním úřadě na odboru státní sociální podpory. Samozřejmě,že pocit svobody a nezávislosti na zaměstnavateli při podnikání je vykoupený sociální nejistotou, ale snad jste se rozhodovali odpovědně.
 Kamila, syn Petr 3r 
  • 

"věční smolaři" 

(15.5.2006 10:16:55)
Sorry, ale celý ten výčet životních křivd je předsně podle scenáře MY SE TAK SNAŽÍME A TI HNUSNÍ ONI NÁM TO KAZÍ. Na cokoliv šáhnou, to se pokazí.
Je docela tragedie když se do podnikání pouštějí lidé, kteří řeší dluhy braním dalších a dalších půjček.
 emilie, samoživitelka, 3 děti 
  • 

Re: "věční smolaři" 

(15.5.2006 10:40:49)
Souhlasím. Je to celé divné. Člověk může mít smůlu, ale mám pocit, že pisatelka něco zamlčuje a snaží se ze sebe dělat většího chudáka, než je nutné. Připadá mi to, jako když dítě brečí JÁ NIC, TO ONI!!! Proč si myslíte, že si stěžuje tady? Proč to neřeší přímo na sociálce, v poradnách atd.? Protože doufá, že se nad nimi někdo ustrne a pomůže jim. Úřady jim pravděpodobně nechtějí pomoct z nějakých důvodů, o kterých pisatelka "diplomaticky" mlčí. Třeba sociálka podmiňuje pomoc té rodině něčím, co ta rodina nechce splnit. Nevím. Ale sociální dávky jsou v našem státě celkem dost velkorysé.
(Nekamenujte mě, je to můj názor a mé zkušenosti. My taky musíme vyžít s málem, musíme šetřit a musím tvrdě makat, ale jde to!)
 emilie, samoživitelka, 3 děti 
  • 

Re: Re: "věční smolaři" 

(15.5.2006 10:51:38)
A ještě něco:

Zuzka: Získala jsem tak pro mého manžela dva zákazníky, s jedním to nakonec nedopadlo dobře. Za dvouměsíční práci nezaplatil.

Reakce: A vy jste neměli smlouvu? Nevzali jste si od něj zálohu? Pak je to vaše blbost!!! Pokud s ním máte smlouvu, můžete peníze vymáhat. Sice to chvíli trvá, ale možnosti jsou.

Zuzka: Co se týče letošního roku, získali jsme minulý týden celkem velký projekt, ale kdy z toho uvidíme peníze, nevím.

Reakce: Fajn. A máte na to smlouvu? KValitně napsanou? Vyžádali jste si zálohu od odběratele? Jak to máte právně jištěné? Nebo tady zase budete za rok brečet, že jste zase makali zadarmo a žádné peníze jste nedostali?

Chovejte se rozumně a odpovědně. Pokud na to nemáte hlavu - povahu - znalosti, tak se radši nechte někde zaměstnat. Ale když děláte jednu blbost za druhou, tak se nedivte, že si pak nabijete nos.

 Sylvie 


Re: Re: Re: "věční smolaři" 

(15.5.2006 11:12:46)
Emilie, drobnost.

Záloha - chtít můj manžel po zákaznících zálohu, tak má většinou smůlu a zakázku nedostane (zákazník si vybere někoho jiného). Naopak, občas se objeví zákazník "vtipálek", který po manželovi chce čestné prohlášení, že ON má dost peněz, aby zakázku zvládl vykonat :o))) (obor stavebnictví, týká se to některých výběrových řízení)

Soudní vymáhání - jistě, ale to neřeší MOMENTÁLNÍ SITUACI. Nevím, jaké máš zkušenosti se soudy ty, ale manžel se věčně soudí o nějaké peníze. Nejrychleji je dostane přes tzv. rozhodčí doložku (pokud už ve smlouvě zákazník předem souhlasí se zrychleným soudem a následnou případnou exekucí - nejsem právník, nevím, jak to napsat). V takovém případě ty peníze (pokud je zákazník má) jsou záležitostí několika měsíců. Pokud se ale jde přes klasický soud (ze začátku podnikání rozhodně manžel nebyl v takové pozici, aby si mohl do smlouvy diktovat rozhodčí doložky), tak tam jsme peníze viděli NEJDŘÍV po dvou letech.

Jo, a ještě k těm sociálním dávkám - pokud člověk podniká, tak se ze zákona má za to, že si jako OSVČ vydělal určitou částku, i kdyby ve skutečnosti neměl ani korunu. Takže pokud jsou v rodině dva neúspěšní podnikatelé, opravdu může být obtížné (ne-li nemožné) na nějaké dávky dosáhnout. KDyž jsem podávala žádost na přídavky na děti, mám pocit, že paní na sociálce říkala něco o cca devíti tisících měsíčního příjmu OSVČ? No, teď si nevzpomínám a nemám čas hledat v zákoně, tak kdyžtak omluvte mou nepřesnou informaci.

A ještě k podnikání - otázka je, jestli živnosťák není jenom pokus dělat aspoň něco, protože zaměstnání nemůžou sehnat.

S.+++
 Aruba 


Re: Re: Re: Re: "věční smolaři" 

(15.5.2006 11:19:43)
Sylvie,

nejdříve něco osobního-obdivuji Tvůj podpis s ikonkama. Je to složité něco takového vytvořit?

Teď k tomu příspěvku. Oni "vtipálci" se patrně inspirovali u veřejných zakázek. Pokud děláš cokoliv pro státní správu, spolu s přihláškou do výběrového řízení skládáš "jistotu". Tedy peníze, které leží na účtu zadavatele až do doby než je dílo předáno. U stavebních firem to vidím i z té druhé strany - spousta jich zkrachuje ještě než stačí zakázku odevzdat.

U podnikatelů se počítá fiktivní měsíční příjem 6.000 kč. Pokud jsou v rodině dva neúspěšní podnikatelé, na dávky asi nedošáhnou (minimum pro 3 lidí kolem 9.500). Nic však nebrání tomu, aby paní na mateřské živnosťák pozastavila, že. Jedná se přece o krizovou situaci.

Ok, zálohu nelze brát všude. Uznáš ale, že podnikání moc bezpečně nevedou ?
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: "věční smolaři" 

(15.5.2006 15:03:11)
Arubo, už jsem psala před chvíli Emilii - nechci hodnotit článek, já sama podnikatelského ducha nemám, takže momentálně "trpím" s manželem-podnikatelem. Je fakt, že kdyby bylo po mém, nedostala by se manželova firma do finančních problémů. Na druhou stranu je ale víc než pravděpodobné, že být po mém, nemusela by se vůbec prosadit na trhu... :o/

Do státních zakázek nechodíme, na to jsme moc malá firma. Navíc si o nich myslím své a nerada bych to psala veřejně ;o)

Podpis není tak obtížný, stačí si vybrat ikonky a pak si někam napsat zdroják, který se kopíruje pod příspěvky (já ho mám ve svém deníčku, který mám při čtení Rodiny otevřený v novém panelu). Jestli chceš, nakoukni na můj zdroják, třeba pochopíš (jestli ne, klidně mi napiš):

http://rodina.cz/scripts/journal/journal.asp?f_id=28

S.+++

 emilie, samoživitelka, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: "věční smolaři" 

(15.5.2006 11:30:05)
Sylvie, máš pravdu, že teď se posuzuje jinak výdělek OSVČ a že se předpokládá, že vydělají určitou částku. Je to proto, že řada lidí pracovala načerno a vykazovala furt ztráty a neplatila daně atd. Je to blbé řešení, ale lepší naše vláda nevymyslela. O tomto problému se ale dost mluvilo a hodně lidí kvůli tomu vrátilo živn.list. Nevím, proč to neudělala i Zuzka s manželem, když by bez ŽL na tom byli lépe.

K podnikání - pokud začínám podnikat a nevím, jestli mi to půjde, tak přece musím být velmi opatrná. Snažím se fungovat bez půjček nebo jen s minimálními půjčkami, o nichž vím, že v případě nezdaru je zvládnu vrátit.

Počáteční půjčky - na pomoc druhým - hmm, to se mi zdá dost divné a moc tomu nevěřím. To si jako půjčili, aby za své peníze postavili nějaké bydlení
lidem vyplaveným povodní? Nebo co to jako bylo?

S půjčkami obecně se musí opatrně a musím hlídat, jestli nepřesáhnou určitou mez a musím zvažovat, jestli opravdu nutně potřebuju to, na co si půjčuju. Pokud se nechám zlákat nabídkami typu "kupte teď, plaťte potom" nebo "peníze na ruku do 24 hodin" a nedokážu domyslet důsledky, pak si zasloužím trest za svou vlastní blbost.

Ke tchyni - proč je asi vyhazuje? Pokud jsou to takoví nevinní chudáčci a oběti okolností, pak je přece nikdo na ulici nevyhodí, notabene s děckem. Ale asi jsou tam nějaké problémy, s nimiž se nám Zuzka nesvěřuje, aby to nekazilo obraz nevinné chudinky. Možná má ta mladá rodina problémy s alkoholem, s drogami, možná jsou hluční a ošklivě se hádají, možná tchyni brali bez dovolení její věci, jídlo, peníze... nevím. Domnívám se ale, že normální tchyně a babička toho vnoučete přece nevyhodí mladé na ulici jen tak pro nic za nic! Nějaká příčina tam musí být.

A hlavně: Proč ti mladí nespolupracují se sociálkou a s poradnami? Je tolik dobrých institucí, které pracují zadarmo a skutečně pomáhají! Asi proto, že ty instituce jim doporučují něco, co se jim nechce dělat, nebo pomoc podmiňují tím, že třeba přestanou hrát na automatech nebo co já vím (Zuzko, promiň, to byl jen příklad). Na mě to ale dělá dojem, že pisatelka chce získat pomoc ve stylu "dejte mi peníze, ale neptejte se, co s nima udělám". Případně "pomožte mi, ale do mého života mi nekecejte". Výsledek: to můžu svoje peníze hodit do bezedné jámy a vyjde to nastejno. V životě pisatelky je evidentně potřeba změnit různé životní stereotypy, uvažování a jednání. Jenže ona se měnit nechce. Ona bude jen "brečet" a otravovat.


 IvanaJ 


Re: Re: Re: Re: Re: "věční smolaři" 

(15.5.2006 11:57:48)
emilie,
líp bych pocity z tohoto článku napsat nedokázala. Naprosto s tebou souhlasím.Možná jsem až moc podezřívavá, ale něco mi v tom příběhu nesedí a nestydím se napsat, že dokonce smrdí.

nezlobte se na mě, ale když nemám kde bydlet mám dluhy tak si přeci do takové situace nebudu pořizovat dítě? který rozumně uvažující člověk tohle udělá?

nechce se mi rozpitvávat celý článek, může mi být líto té malé, ale rodiče musí převzít odpovědnost za své jednání a nespoléhat na pomoc ostatních.

mimochodem vás nezaráží, že když jsou v takové nouzi jak Zuzka píše má čas a energii o tom psát na net? notabene když ho mají odpojený?

a ještě jedna maličkost, když mám minimální příjmy a potřebuju řešit bydlení tak přeci nepůjdu do velkého třípokojového bytu stačila by levnější garzonka, hlavně aby byla střecha nad hlavou ne?
 Linda, dcera Eliška 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: "věční smolaři" 

(23.5.2006 11:06:15)
Naprosto souhlasím...
 Linda, dcera Eliška 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: "věční smolaři" 

(23.5.2006 11:07:05)
Naprosto souhlasím...
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: "věční smolaři" 

(15.5.2006 14:52:13)
Emilie, nechci se vyjadřovat k článku jako takovému, jenom jsem chtěla ukázat, že nic není tak černobílé, jak se může na první pohled zdát. Mně osobně třeba zaujalo to, že se zadlužená rodina stěhuje do velkého bytu - ale nehodnotím, neznám okolnosti a co já vím, třeba na druhý pohled to vypadá rozumněji, než na ten první. Zrovna tak nevím, jestli "mladí" s někým či něčím spolupracují nebo nespolupracují (a popravdě mne by třeba žádná poradna nejspíš ani nenapadla - nevzpomínám si, že bych o nějaké v okolí slyšela, možná i existuje, ale pokud o její existenci nevím, jak mě má napadnout, že se mám po ní pídit, protože zrovna tam by mi mohli pomoct?).

Ad minimální daň a věci související - je to podle mne nesmysl. Pokud někdo podváděl, OK, ať ho finančák skřípne. Konečně, od toho platím daně, aby státní instituce fungovaly. Ale zavést to s tím, že OSVČ kradou? A co zaměstnanci? MEzi nimi nejsou ti, co by dělali načerno? OPravdu mezi nimi nejsou takoví, kteří pobírají část mezd jaksi neoficiálně "mimo výplatní pásku"? A nezaměstnaní? Jsou opravdu všichni nezaměstnaní, nebo někteří z nich taky pracují načerno? Hááá? Já bych řekla, že tenhle problém se týká jak zaměstnanců, tak OSVČ, tak nezaměstnaných a nelíbí se mi, když vláda ukáže prstem - to by mohl být zloděj, potrestejme ho preventivně.

MMCH ještě něco - ono to asi s tímto článkem až tak nesouví, ale třeba ve firmě máme zkrachovalé živnostníky, na které nám teď chodí exekuce na plat (opravdu NEMUSÍ dlužníkovi zůstat životní minimum, i když ZE MZDY se mu všechno srazit nesmí). Nejsou to typy, které by se k podnikání hodily, právní systém je u nás tak složitý, že kdo nemá právníka za zadkem, velmi lehce může spadnout do průšvihu a o tom to je - ti zaměstnanci zvládnou pracovat, ale nezvládli všechny ty serepetičky okolo. A když jsem se zajímala, PROČ tedy podnikali - no protože by jinak neměli práci. Nesehnali zaměstnavatele, který by si na krk uvázal "normální" zaměstnance, vůči kterým má nemalé povinnosti

S.+++
 Karinna 
  • 

Re: Re: Re: Re: "věční smolaři" 

(15.5.2006 13:51:40)
Jestli ti to pomůže,tak ti nabízím oblečení pro dcerku po mých dětech.Nekteré kousky jsou skoro nenošené,protože jsem neodhadla velikost.Na prodávání v bazaru nemám čas ani chut,spíš jsem to chtěla darovat někomu ,komu to pomůže.Proto ty nejlepší kousky schovávám.Jestli ti pomůže ,tak se ozvi na mail.
Katka
 M. 
  • 

Re: Re: Re: Re: "věční smolaři" 

(15.5.2006 17:35:31)
No my teda už máme taky zkušenosti s exekutorama a tak... ale už je to za námi.. dřeli jsme teď tři roky jak mezci... utrpení skončilo v březnu. Taky se dohromady dluhy vyšplhali až na částku kolem půl milionu. Není to lehký ale co se dá dělat. Nebudu popisovat náš případ i když musím říct že my se nezadlužili, spíš šlo o botu bývalýho spolumajitele mého muže. Ale co jsem chtěla napsat k sociálním podporám. Když jsem se k manželovi přistěhovala (ještě jsme nebyli oddáni) a zapsala se na pracovní úřad než si najdu v jeho místě bydliště práci, zkusila jsem navštívit také sociálku - paní tam byla velice nepřijemná a jediné co z ní vylezlo byla věta - doslova - že spolu s přítelem žijeme už tři roky, tzn. on je mým druhem a má ke mě vyživovací povinnost a vzhledem k tomu že je podnikatel tak mam smůlu protože oni posnikatele sponzorovat nebudou. Nechtěli vidět ani daňové přiznání... Takže co se sociálky týče - bude to asi kraj od kraje, úřednice od úřednice a nálada od nálady.. kdo ví jak to ve skutečnosti je.. Už nikdy na sociálku nepůjdu. Vždycky si najdu práci, nejsem žádný pako. A je pravdou že je lepší řešit finance v rodině jednim podnikatelem a jedním zaměstnancem než dvěma podnikatelema. Toť můj názor. Kor když plánujete miminko... nebo ho už nedejbože máte...
 rejpalka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: "věční smolaři" 

(15.5.2006 17:51:47)
Já vám fandím, že jste to zvládli, ale čí je tvůj manžel a kolik má spolumajitelů:-))))))))))?
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: "praci najde kazdy" 

(25.5.2006 20:07:47)
Myslím, že nejakou práci najde kazdy, uklizeni, pokladni, apod., pokud clovek nezije na vesnici, to ale asi není diskutovany pripad. A že si každý musí umět spočítat, jestli na to má (peníze, nervy, schopnosti)- mít dítě, bydlet v 3-pokojovém bytě, podnikat,... A když se přepočítá, tak z většiny věcí jde zavčas vycouvat, kromě rodičovství. Určitě by se našel menší byt, nějaká práce apod, to vše už tady zaznělo.
 ...chytrá...? 
  • 

Re: Re: Re: "věční smolaři" 

(18.5.2006 1:32:01)
Mluví z Tobe zlomyslmost nic víc paní Chytrá
 ...chytrá...? 
  • 

Re: Re: Re: "věční smolaři" 

(18.5.2006 1:32:31)
Mluví z Tobe zlomyslmost nic víc paní Chytrá
 ...chytrá...? 
  • 

Re: Re: Re: "věční smolaři" 

(18.5.2006 1:32:42)
Mluví z Tobe zlomyslmost nic víc paní Chytrá
 Jana 
  • 

Re: Re: "věční smolaři" 

(15.5.2006 10:51:59)
Tak,tak, naprosto souhlasím. Jednak nechápu, proč nějaký čas u tchýně bydlet mohli a najednou to nejde a tchýně je ta, co je vyhazuje. Pak co si myslet o větě- půjčili jsme si na pomoc jiným a proč se stále drží podnikání?Pokud dotyčný chce práce se vždy najde a nečeká na finanční pomoc úřadů,pokud je na tom opravdu tak hrozně špatně. Ten konec článku mi připadá jako volání o pomoc - nemáme co na sebe, maso jsme měli snad před měsícem... !Nevím, dluhy mohou mít, ale dnes má dluhy i v podobě úvěrů skoro každý a každý se s tím musí nějak poprat.
 markéta 
  • 

Re: Re: Re: "věční smolaři" 

(17.5.2006 14:57:40)
Mně to připadá,že jde o lidi, kteří se k podnikání nehodí - nemají peníze, nejsou filutové ani podvodníci nebo se jim prostě smůla lepí na paty.
Také mě zarazilo, že nemají co jíst a přitom bydlí v třípokojovém bytě. Kdyby to bylo něco laciného od známých, tak chápu, ale psali o paní majitelce... Takže rozhodně bych doporučila přestěhování do maximálně 1+1 - s malým dítětem to sice není zrovna komfort, ale dá se to. Znám z vlastní zkušenosti.A malé byty jsou snad všude lacinější než velké, měsíčně to musí být rozdíl minimálně 3 tisíce.
Že měli půjčky pro jiné jsem pochopila tak, že třeba bratr potřeboval hypotéku na byt, tak si půjčila sestra. Za riskantní ovšem považuji, že si půjčili v situaci, kdy oba dlužili, čekali dítě a výdělek byl nejistý.
A že je tchýně dál u sebe nechce? Celkem to i chápu. Třeba nesouhlasí s jejich systémem hospodaření, třeba se jí s nimi špatně bydlí, třeba byla proti tomu, aby se zadlužili - a teď došlo na její slova. Už u ní jednou bydleli, teď znovu dva měsíce, umím si představit, že už jim nechce dál pomáhat.
Také bych to viděla na dohody o splátkách, skončení podnikání, nechat se zaměstnat, jestli to jde, i za míň peněz, ale aby byla aspoň nějaká jistota. a to přestěhování.
 Lenka C. 
  • 

Re: Re: "věční smolaři" 

(15.5.2006 19:04:13)
Mlčí a nikde to neřeší, protože se stydí!
Chápu to! Mám kamarádku, která je léta týraná od svého manžela a též mlčí - stydí se. Nedivím se jí!
 Lizí 
  • 

Re: Re: "věční smolaři" 

(16.5.2006 9:24:40)
Sociální dávky jsou velkorysé pro lidi, kteří nechtějí pracovat a nebo byli zaměstnanci a přišli o práci. Pokud si člověk zařídí živnosťák, má automaticky příjem 110000 korun - to je minimální základ pro výpočet daně i pro případ, že vydělá deset za rok. Z toho se vypočítává zdravotní a sociální pojištění a také se tento příjem bere jako reálný, když se žádá o soc. dávky. Měla jsem živnosťák, už ho dva roky nemám, ale soc. dávky stále nedostáváme, ačkoli manžel má 15000 měsíčně a já méně než nic, neboť to podnikání v tom pořád ještě nějak visí. Přídavky na dvě děti u nás činí 600 korun. Takže kde je jaká velkorysost? Jinak souhlasím s tím, že pisatelka nenapsala to zásadní a také, že jestliže zakládám rodinu, nedělám to s předchozími dluhy a bez bytu. Tak to nebylo nikdy. Ale na takové úvahy je asi dnes pozdě... S pomocí bych v jejím případě počítala spíš od charity, od sociálky nikoli, jestli přijdou o byt a nebudou mít práci nebo peníze, vezme jim sociálka poze dítě, a to bez pardonu. Lepší po nich nic nechtít...
 Eliška Nova 


Re: "věční smolaři" 

(15.5.2006 12:01:41)
já bych jen chtěla napsat že bych se do podnikání nikdy nepustila a ani manželovi jsem to nedovolila protože brát si uvěr kvůli něčemu co není jisté že to vyjde je na pr.... Taky jse chtěla říct proč se nepřestehujete třeba do garsonky tak je menší nájem vím že je to malé ale my jsme taky tak bydleli protože hot nejde mít hned velkej byt nejdřív jsme si na to museli vydělat.....jo a s tou lednicí koukni do anonce nabízejí tam zdrama lednice za odvoz není to nic extra ale aspon něco!! My jsme ji taky takhle měli než jsme si našetřili na novou. Mám tu nějaké oblečení po dceři tak se když tak ozvi namůj email Anchelita@seznam.cz a můžem se domluvit
 Gábina syn 5 let 
  • 

zkušenost 

(16.5.2006 12:14:03)
No, nabízela jsem lednici za odvoz, z roku 1981, ale funkční, zachovalou, s mrazáčkem. Přijela se paní podívat , do telefonu tvrdila jak moc jí potřebuje a pak si jí neodvezla, protože nebyla in....
Takže si jí nakonec odvezli študáci na kolej.
 Zuzka 
  • 

Re: zkušenost 

(16.5.2006 13:00:13)
Gábino, tvůj příspěvek dělá dojem, že jsem to snad byla já !!!???
 Gábina syn 5 let 
  • 

Re: Re: zkušenost 

(16.5.2006 13:56:18)
Omlouvám se, Vás neznám, byla to nějaká paní, jméno si nepamatuji. Nebyla to autorka článku.
Spíš to byla reakce na to zdarma za odvoz, že si lidi myslí, že dostanou za odvoz in zboží.
 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: "věční smolaři" 

(15.5.2006 12:35:36)
souhlasim, kdyz to neumim, tak nepokracuju v podnikani.
vydelali za mesic 35 tisic? to jde, ne? pokud vim, exekutori nemuzou sebrat vic, nez aby nebylo zivotni minimum.
a podpodu ze socialky, tu preci dostane i podnikatel.

takova ubrecena story typu: pomozte nebo prijdem o dite. chce se mi z toho ...

reseni: nepodnikat, najit si normlani praci. neni? to jsou lzi, proc jsou vetsina pokladnich v obchodech slovenky? to same nekde u pasu. kdybych nemohla najit praci v oboru, tak radeji jdu do tohodle, nez sedet na pracaku (v lepsim pripade) a nebo brecet, ze nemam penize.
 Špendlík 


Re: "věční smolaři" 

(15.5.2006 23:36:51)
Já tedy nechci článek nijak hodnotit. Nemám žádnou zkušenost s podnikáním a pevně doufám, že se do takové situace nikdy nedostanu.

Jen chci podotknout, že co se týká půjček, tak je taky důležité od KOHO si člověk vypůjčí. Pokud využijete služeb pochybných společností, které vám naslibují peníze na ruku a bez záruk (a bohužel mají reklamu i ve veřejnoprávních médiích), tak si můžete být jistí, že z úroků se vám protočí panenky. Pokud se půjčka nesplatí co nejdříve, tak úroky můžou mnohonásobně překročit půjčenou částku.

Ještě jedna věc. Ačkoliv se to i mě zdá neuvěřitelné, tak existují babičky, které jsou schopny vyhodit "mladé" i s vnoučetem na ulici zcela bezdůvodně. To znamená, že ti lidi třeba ani nepijou, neberou jí věci ani peníze atd. Možná si pisatelka z tohoto článku udělala takovou osobní terapii a tím že to hodila na papír se jí ulevilo. Taky si myslím, že ti dva jsou prostě jen NAIVNÍ a tím pádem i věční smolaři.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: sociální podpora 

(15.5.2006 16:23:23)
Jano, nevim jak je to teď, ale před 4mi lety, když můj manžel začal pracovat na živnosťák, přišli jsem o doplatek do ŽM, protože prý dle zákona tím, že začal podnikat převzal zodpovědnost za uživení rodiny na sebe. Zůstal nám sociální příplatek, příspěvek na bydlení a přídavky na děti, což je spolu s rodičákem něco přes 4 a půl tisíce.
 Psychouš 


Názor 

(16.5.2006 17:03:55)
Pisatelce a jejímu manželovi přeji hodně štěstí.

Dovolím si napsat svůj pohled na věc.
Nějak mi nesedí, že pisatelka nazvala článek "Nemáme peníze - nevím, co dál" a že v diskusi odmítá rady (přestat podnikat). Myslím, že přiměřeně dobré zaměstnání je nejlepším způsobem zajištění momentálně nejdůležitější věci, což se mi zdá býti jistota výdělku a tedy peněz na nájem na nějaký čas dopředu.

Článek je vlastně soupisem riskantních kroků, které nevyšly. V diskusi pisatelka obhajuje ... další riskantní kroky. Risk je sice, jak známo, zisk, ale v alternativě také to bydlení pod mostem(!!).
Neberte to jako mentorování, ale lidský život se skládá z drobných kroků, jejichž výsledky se sčítají. Myslím, že člověk je nadán schopností učit se ze svých chyb. A tady jsou ty chyby dle mého evidentní. :(
 Psychouš 


Názor  

(16.5.2006 18:04:46)
Pisatelce a jejímu manželovi přeji hodně štěstí.

Dovolím si napsat svůj pohled na věc.
Nějak mi nesedí, že pisatelka nazvala článek "Nemáme peníze - nevím, co dál" a že v diskusi odmítá rady (přestat podnikat). Myslím, že přiměřeně dobré zaměstnání je nejlepším způsobem zajištění momentálně nejdůležitější věci, což se mi zdá býti jistota výdělku a tedy peněz na nájem na nějaký čas dopředu.

Článek je vlastně soupisem riskantních kroků, které nevyšly. V diskusi pisatelka obhajuje ... další riskantní kroky. Risk je sice, jak známo, zisk, ale v alternativě také to bydlení pod mostem(!!).
Neberte to jako mentorování, ale lidský život se skládá z drobných kroků, jejichž výsledky se sčítají. Myslím, že člověk je nadán schopností učit se ze svých chyb. A tady jsou ty chyby dle mého evidentní. :(
 Psychouš 


DOPRČIC a pardon! 

(16.5.2006 18:06:58)
nějak jsem zapomněl, jak se to tady ovládá. Omlouvám se, ten můj příspěvek (dokonce 2x) s názvem "Názor" patří do kořenové větve diskuse.

:-(

Omlouvám se.
 Eva, 2 kluci 
  • 

Re: sociální podpora 

(17.5.2006 12:28:34)
To je blbost.. nárok na soc. dávky není, neboť i když je příjem nulový, pokud člověk vlastní ŽL, má dle zákonů příjmy vyšší než živ. minimum. Bylo jim to prý líto, ale takové jsou zákony. Sama jsem tím prošla také. Zůstala jsem po rozvodu sama s 2 kluky - v té době 2 a 8 let. Podnikání - s.r.o.mi společníci vytunelovali po dobu mé mateřské - dluží mi cca 250tis. - nikdy už nedostanu zpět. ŽL - skončil mi nájem, musela jsem ukončit činnost, ovšem ne papírově - měla jsem zaměstnankyni na MD - nemohla jsem ŽL pozastavit ani zrušit. Sehnala jsem práci - ve zkuš. době ji se mnou zrušili, viděla jsem jim příliš do karet - byla to původně má konkurenční firma.
Neměla jsem ani 1,- Kč dluh, nicméně přišla jsem o vše. Jediné co mi zbylo - slušné bydlení u rodičů (také ne zadarmo). Sama jsem zhubla běhěm 2 měs. 15kg, děti jedli chleba nebo krup.kaši.Našla jsem si práci ve státním sektoru, tudíš sice špatně placenou, ale možnost ošetřování dětí a návštěv u lékařů, jistota. Na jídle šetřím stále - nicméně už nehladovíme.. Snažím se teď šetřit dětem na vzdělání.
 Zuzka 
  • 

Re: Re: sociální podpora 

(18.5.2006 15:03:22)
Ahoj Evo,
všimla jsem si Tvého příspěvku až teď. Vidím, že sis také prožila svoje. Držím palce, ať už je to jen a jen lepší. Manželově známénu se stalo v podstatě totéž. Společníci ho vytunelovali a nechali jen dluhy. Teď pracuje jako zaměstnanec. Říká, že do podnikání půjde znovu, ale už bez společníků. Jestli si chceš popovídat o svých zkušenostech, můj mail je v záhlaví.
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: sociální podpora 

(18.5.2006 15:05:08)
PS: Taky jsme s manželem zhubli. Od ledna oba 10 kg.
 Naja 


Sociální příspěvky 

(15.5.2006 10:17:25)
Mám za to, že se neodvíjejí od toho, jestli jsi OSVČ nebo zaměstnanec. Rozhodující pro přiznání dávky je výše výdělku, ve vašem případě za loňský rok. Pro výpočet dávky na 3. čtvrtletí, t.j. od července 06 se odvíjí od daňového přiznání za loňský rok. 2. čtvtletí se počítá ještě z předloňského.
Vaši situaci to asi dramaticky nezlepší, ale každá koruna dobrá.
Jednorázové účelové příspěvky (třeba na boty, školu v přírodě i stravenky na potraviny) vyplácí přímo sociální odbor místního úřadu.
Jak řešit situaci komplexně vám zdarma poradí v občanské poradně. http://www.obcanskeporadny.cz/
Dluhy splatit dalším zadlužením - třeba u PROVIDENTU - není dobré. Ani finanční poradci to nedoporučují. Vždycky se to jen prodraží. Je lepší se s věřiteli nějak dohodnout.
Držím palečky!
 Aruba 


Splácení na 10 let 

(15.5.2006 10:26:40)
Podívejme se na fakta:

Dluží 500.000 kč
Nemají práci ani stálý příjem
Nemají vyřešeno bydlení

Pokud si - v ideálním případě manžel zajistí práci, budou mít na jídlo + budou muset NĚJAK řešit bydlení. Kolik jim může zůstat na splácení starých dluhů? 5.000 Kč měsíčně?
Staré dluhy by spláceli 10 let.

Pokud si zajistí sociální podporu, životní minimum pro 3 lidí je kolem 9.000 Kč. Zaplatí z toho jídlo, pleny, jesle/školku. Bydlet budou zdarma u rodiny. Kolik jim zůstane na splácení starých dluhů?

 Kamila, syn 3r 
  • 

Re: Splácení na 10 let 

(15.5.2006 10:49:03)
No však oni nic splácet nebudou. Do vězení jít nemohou, vězení pro dlužníky u nás neexistuje.
Nic nemají, bydlet budou v podnájmu nebo u rodičů, nikdo jim nic vzít nemůže.
Věřitelé na ně nemohou, své peníze nikdy nedostanou.
Kde nic není ani smrt nebere.

Jednu jedinou věc by jim tedy vzít měli - živnosťáky, a to v jejich vlastním zájmu.
 Zuzana+Jony, 15 měs. 
  • 

Re: Re: Splácení na 10 let 

(15.5.2006 11:12:01)
Také mám z příspěvku smíšené pocity - já např. v poslední době neustále zvažuji, zda začít podnikat a pořád dokola řeším pro a proti. Máme syna, závazky nejsou žádná legrace.... Připadá mi, že opravdu někteří lidé s půjčkami hazardují a také když už se někdo dostane do úzkých, sociální dávky jsou skutečně velkorysé a nezáleží na tom, čím člověk je a co dělá.... Zdá se mi to dost přitažené za vlasy. Nevím, s tchýní nejsme nějaké velké kamarádky, ale kdybychom se dostali do podobné situace, určitě bychom našli azyl právě u ní.... Přesto - kdyby paní potřebovala oblečení, pleny nebo nějaké věci pro holčičku, ráda pomůžu, peníze NE. Adresa je v záhlaví.v
 Nanyna, dcera 9let 


Re: Re: Re: Splácení na 10 let 

(15.5.2006 11:36:48)
Souhlasím, okamžitě bych vzniklou situaci řešila pozastavením živnosti a hledala si zaměstnání.
Nevím, myslím, že ze své pozice můžu říct, že jsem taky byla ve špatné finanční situaci, svobodná matka s 2. měs. dcerou-odešla jsem k rodičům a na "krku" dluhy ve výši cca 200.000,-Kč, dávky dělaly měsíčně cca 3.000,-. Fakt je ten, že jsem mohla a stále mám možnost bydlet u rodičů, ale po 5 letech mám všechny dluhy vyřešené a zaplacené. Dcera byla sice od 19.měs. v jeslích, neb jsem začala zase pracovat, ale dokázala jsem to a proto, když něco takového čtu nebo slyším, tak mám z toho smíšené pocity...
V žádném případě nechci kritizovat, jako proč to nechali dojít tak daleko, ale nelze si odpustit poznámku, která tady už padla...Když na to nemáte (podnikání), tak se na to vykašlete a jděte do zaměstnaneckého poměru, tedy hlavně manžel!!

Přeji hodně štěstí a hlavně zdravou dceru!
 Marcela Gvuscova 
  • 

poradi ROMOVE UMI V TOM CHODIT 

(17.5.2006 9:03:26)
jsem vdova , kdyz mne umrel manzel byla jsem s castkou 4500kč a dvouma detmi odkazana jen sama na sebe je kazdemu hned jasne ze to tez nebylo zadne orechove tri mesice trvalo nez jsem si obehala duchod davky u nas totiz meli prednost lide sobecky a vycurani kteri to vubec podle mne nepotrebovali sli ihned do hospody a tam to prolily hrdlem , kazdy nadava na romy , ale ti jedini vy jak to v nasi legislative je na tuto na toto mas narok , vrat se tam a poradne si je podej nasi urednici se totiz chovaj jako by to davaly ze sve kapsy dostala jsem tenkrat pred peti lety asi2800kc.Atak vym co je to lizat patniky a do dnesniho dne je lizu
 mimicert 


Re: Re: Splácení na 10 let 

(16.5.2006 2:10:42)
No jak je to s tím vězením nevím,ale exekutora nezajímá čí je majetek v bytě,ve kterém zrovna jsou,možná to je důvod,proč je babička u sebe nechce.Jinak je mi ten článek také mírně řečeno podezřelí.
 Abigail 
  • 

Re: Re: Re: Splácení na 10 let 

(7.8.2006 22:57:28)
Pokud budou bydlet u tchýně a ta prokáže, že všechen majetek je její, tak jim exekutoři nemohou nic zabavit. I v době exekutorů se toto dá vyřešit.

A.
 Nevěřící 
  • 

Re: Re: Re: Re: Splácení na 10 let 

(22.10.2006 19:59:08)
Aha, tak aby si babička schovávala doklady i na sedm let starou televizi a ještě i přesto by exekutoři v nich šťourali a hledali by v tom podvod! Pokud by mladí u ní bydleli ... jak myslíte, že by to probíhalo?
 andrea 2.5rocny syn 
  • 

Re: Re: Splácení na 10 let 

(20.5.2006 23:15:03)
mila kamila , nemozem suhlasit s tvojim nazorom, ze vezenie ore dlznikov neexistuje a kde nieje nic tam ani smrt neberie. moji rodicia podnikali a prisli o vsetko, zostali dlhy.....veritelia a exekucie..... mama sa opat zamestnala, splaca kolko vladze otec uz koli takto vzniklym dlhom z podnikania uz sedel v base dostal 4,5roka!!!!!takze tvoj nazor je velmi milny, vsetko ropredali exekutori za smiesne sumy, aj budovu v hodnote 1,3miliona za tristo tisic! aj napriek tomu , ze sme mali kupca na milion......takze nevyjadruj sa k niecomu o com mas sajnu len z citania bulvaru a dennikov aj to ako z rychlika, kto neprezije ani nevie do akeho, s prepacenim " hovna" stupil........
 MirkaEyrová 


Re: Splácení na 10 let 

(15.5.2006 18:52:35)
Arubo, moc do této diskuze vstupovat nebudu, sami na tom nejsme taky nijak růžově, proto nehodnotím ani tak ani onak.
Ale chci podotknout, že není úplně snadné sehnat práci pro jednoho člověka, která zaplatí jak jídlo (ošacení, léky atd.), tak bydlení (nájem, stálé platby), tak navíc ještě dluhy (5 tis. měsíčně). Dostat nanejvýš průměrně placenou práci není až taková vzácnost - a to prosím pro pracovité lidi s odborným středoškolským vzděláním. Vysokoškoláci jsou hodnoceni lépe a žádáni více, ale když VŠ není, tak prostě není. A pokud na tom není člověk finančně dobře a má už rodinu, tak těžko může jen tak říct manželce - hele, teď pět let pro holku nekoupíš maso a jogurty a PAK nám bude lépe. A samozřejmě toto nemusí být jediná překážka - mohou být věci jako dojíždění bez auta i bez řádného spojení veř. dopravou a podobné libůstky.
Tím se nezastávám Zuzky, do jejího příběhu nevidím, snad až na to, že sama bych se do podnikání nepustila, když na to nemám schopnosti (ovšem teď si sami čtenáři sáhněte do svědomí, kolika chudým lidem jste třeba už vyčítali, byť jen v duchu, že svoji krizi neřeší živnostenským listem!).
Jen se přidávám ke hlasům volajícím po tom, že nemusí být všechno tak snadné, jako se to zdá lidem, kteří jsou "za vodou".
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Splácení na 10 let 

(15.5.2006 19:50:06)
Jak ktery VS...jsou i taci, kteri vydelaji mene nez delnik bez maturity.
 Gabča;2 kluci 


Vysvětlit 

(15.5.2006 11:52:23)
Zuzka píše:

....Asi bych měla v tuto chvíli podotknout, že větší část půjček vznikla proto, abychom pomohli jiným.

Možná by to chtělo vysvětlit komu a proč jste pomáhali!
 Pavluse 
  • 

dost divny clanek 

(5.6.2006 2:05:11)
Prijde mi, ze v tom clanku je vic veci, co jsou tak trochu divny.
Treba:
Ted situace vyvrcholila. Tento měsíc jsme vydělali 35000 kč. (a to je malo?)

To musi splacet dluhy, ze jim nezbudou zadny penize. S kazdou bankou se da domluvit splatkovy kalendar.

Nebo poznamka, ze si pronajmuli 3pokojovy byt. V situaci, kdy nemam penize, si nebudu pronajimat velky byt, ale budu se snazit uskrovnit.

Nebo ta poznamka, ze nemaji lednicku. Je mi lito, ale prijde mi to nezodpovedne chovani,poridit si rodinu a nemit ani zakladni vybaveni do bytu.

Dalsi vec me udivuje. Kdyz mel manzel zamestnany a dle pisatelky slusny plat, proc si nevytvorili zadnou financi rezervnu.

Nadavat na stat, ze nedostanou zadnou socialni podporu kvuli vlastnimu nezodpovednymu chovani, je dost trapny.


 Marta 
  • 

Dluhy 

(15.5.2006 12:09:17)
Netuším, co je na článku pravdy, ale každopádně je dnes asi velice snadné dostat se do potíží s dluhy.

Samotnou mě to velice trápí, protože my jsme se zadlužili řešením bydlení.

Oba jsme chodili do práce, a protože vyhlídka bydlení u rodičů, či prarodičů nebyla, tak jsme začali řešit, co budeme dělat. Bydleli jsme ve velkém měste a byty jsou zde neskutečně drahé. Také jsme toužili po domku, ale v té době byly ceny starý domů a nakonec i bytů vyšroubované na maximum (před vstupem do EU).

Nakonec jsme se rozhodli, že za tu cenu si domek postavíme. Sice daleko od města, takže budem muset každý den dojíždět, ale kdy jindy máme zkusit zrealizovat sen o vlastím domečku, než když jsme mladí, oba pracujeme a získáme úvěr.

Byla to cesta skutečně trnitá, studovat materiály, hlídat stavbu a stát se takovým Ferdou mravencem práce všeho druhu. Ani získat úvěr nebylo vůbec lehké, ve většině bank nás odmítli pro nízký věk nebo malé vlastní úspry. Nakonec máme úvěr ze stavebního spoření, ale úroky jsou hodně vysoké. Dokud nesplatíme 40 % cílové částky tak se nám úročí celá částka 5,7 % ročně. V reálu to vypadá, že třetina každé měsíční platby je vlastí splátka a dvě třetiny úrok.

V současné době máme rozestavěný RD. Já jsem na mateřské a pobírám rodičovský příspěvek, máme malou holčičku. Manžel pracuje v zaměstnaneckém poměru. Spálky úvěru jsou pro nás prvořadé a pojí se k nim řada dalších plateb jako poviné pojištění domu, naše zdravotní a také značné výlohy na auto a dopravu.

Přestože má manžel nadprůměrný plat, tak nám na jídlo, oblečení, drogerii a výlohy pro mimičo zbývá jen rodičovský příspěvek. Je to zatraceně málo, ale dá se to. Musím, ale přiznat, že nám rodina malinko pomáhá, občas maminky něco uvaří nebo nám koupí něco na sebe. Tímto děkuji své mamince za obnovení šatníku, protože moje 10 let staré modely teď po mimču vážně neobleču :o).

Máme před sebou ještě patnáct let splátek a kolotoče kolem peněz, vím, že to nebude snadné. Bojím se, jak tady seženu práci. Už teď hledám nějakou seriózní práci doma a stále marně. Přitom mám SŠ i VOŠ ekonomického směru a 5 let praxe a jsem ochotná dělat doma i drobné manuální práce různého charakteru.

Věřím, že to zvládneme a jednou se dluhů zbavíme, ale potřebujeme kousíček toho štěstíčka. Protože žijeme na hraně a stačí málo a mohli bychom se ocitnout na dně zrádné propasti.

Někdy sí říkám, že je to směšné, jak se nervujeme kvůli našemu dluhu a lidé, kteří dluží miliardy si žijí v klidu někde u moře a popíjí drinky :o).

Přeji všem slušným a snaživým lidem hodně zdraví a štěstí, ať zvládají válčit v nelehké době.

PS: Podívejte se na volební propagaci, ať vyhraje kdokoliv, tak se my obyčení lidé budeme mít prostě báječně :o)))))) !
 Kopretin@ 


Pro MARTU Re:dluhy 

(15.5.2006 15:36:33)
Zaujal mě Marto Tvůj příspěvek,jelikož jsme v podobné situaci.
Po dlouhých peripetiích jsme začali stavět (malinkatý)domek 30km od města,kde žijeme. Rozhodnutí to bylo veliké ale těšíme se a věřím..doufám,že to zvládneme. Platit ho budeme 30let!! My měli oproti pisatelce článku kupu štěstí,já si nebrala půjčky pro druhé,ale bylo mi (v rodině a v zaměstnání muže)půjčeno..vše jsme vrátili a po pár letech jsme velmi výhodně vyměnili byt za větší a teď začínáme stavět. Nebudu se tady rozepisovat,chtěla jsem Ti napsat na mail,ale nemáš ho tady. Nechceš mi napsat na mail a popovídat si o tom? Jsme právě ve fázi "brouků Pytlíků" :-))

Jinak též si myslím,že pisatelka a její manžel udělali asi spoustu chyb,ale v každém případě je mi jich velice líto a nedovedu si takovou situaci ani představit. Doufám,že to nějak zmáknou. Co její rodiče? Nechají svou vnučku v takovém "srabu". Nepomohou alespoň s jídlem a plenkami?
Pokud budeš mít zájem Zuzko,napiš mi na mail,mám balík plen,které nevyužiji.
Ráda je pošlu. Byla bych ráda,kdybych mohla raději nabídnout práci,ale bohužel,též nemám radu. Snad jen,jak už mnoho lidí psalo:menší byt,pracovní poměr,sociálka,poradny....DRŽÍM PALCE
 Martina - Davídek 3 měsíce 
  • 

Re: Dluhy 

(22.5.2006 10:55:27)
ano, ale vy jste investovali do vlastního bydlení, v případě nutnosti můžete domek prodat - už je to vaše nemovitost, se kterou jde nakládat. Oni mají dluhy, ale nic z toho!
Navíc dluhy, ze kterých jdou velké úroky (copak to asi bude?? OK karty? Nebo Provident?????)
 haho 
  • 

1 

(11.7.2006 18:06:47)
Ja mam taky uver na bydleni, jsem na nej sama, je to malý byt ale v Praze. Nejde o nijak vysokou castku - 550 tis. Kc. Jen me prekvapuji ty Vase dalsi platby?? Co vim tak bance staci zakladni zivotni pojistka (pro pripad smrti nebo vazneno onemocneni), ktera je v mem pripade jen 70 Kc mesicne! Predpokladam, ze jsem navic starsi nez vy (rodinu jsem odlozila az po tricitce), takze Vy byste meli mit ty platby jeste nizsi nez ja. Pokud vim, tak tuhle zivotni pojistku dnes banky ani nevyzaduji. Druha pojistka ktera je bankou vyzadovana je pojistka "proti rozbiti domu" (tim mam na mysli takove ty udalosti jako pad letadla apod.), ktera je u meho bytu 45 Kc mesicne!!!! Vyse obou povinnych pojistek se odviji od pujcene castky a od odhadni ceny bytu (1 mil. Kč). Nevím, kde ten domek máte - píšete že x km za městem (předpokládám že ne za Prahou) ale nechápu, jaké platby po vás ještě chtějí???? Já mám mimochodem úrok 6,7 procent což je velmi výhodný úrok, dříve se na byty/domy půjčovalo běžně za 15 procent. Nechci dělat chytrou, ale pokud řešíte každou korunu a máte třeba kapitálové živ. pojištění, tak bych od něho odstoupila a uzavřela obyčejnou životní pojistku.....
 haho 
  • 

1 

(11.7.2006 18:06:50)
Ja mam taky uver na bydleni, jsem na nej sama, je to malý byt ale v Praze. Nejde o nijak vysokou castku - 550 tis. Kc. Jen me prekvapuji ty Vase dalsi platby?? Co vim tak bance staci zakladni zivotni pojistka (pro pripad smrti nebo vazneno onemocneni), ktera je v mem pripade jen 70 Kc mesicne! Predpokladam, ze jsem navic starsi nez vy (rodinu jsem odlozila az po tricitce), takze Vy byste meli mit ty platby jeste nizsi nez ja. Pokud vim, tak tuhle zivotni pojistku dnes banky ani nevyzaduji. Druha pojistka ktera je bankou vyzadovana je pojistka "proti rozbiti domu" (tim mam na mysli takove ty udalosti jako pad letadla apod.), ktera je u meho bytu 45 Kc mesicne!!!! Vyse obou povinnych pojistek se odviji od pujcene castky a od odhadni ceny bytu (1 mil. Kč). Nevím, kde ten domek máte - píšete že x km za městem (předpokládám že ne za Prahou) ale nechápu, jaké platby po vás ještě chtějí???? Já mám mimochodem úrok 6,7 procent což je velmi výhodný úrok, dříve se na byty/domy půjčovalo běžně za 15 procent. Nechci dělat chytrou, ale pokud řešíte každou korunu a máte třeba kapitálové živ. pojištění, tak bych od něho odstoupila a uzavřela obyčejnou životní pojistku.....
 Hanka72 


Divné... 

(15.5.2006 12:23:27)
No nevím,ale celý článek na mě působí jako skrytá žádost o peníze od čtenářů.Můj muž též podniká,já jsem na MD s 5. měsíční dcerkou.Máme ještě 2 děti z předchozího manželství,splácíme hypotéku,ale takovéhle problémy nemáme.
Já jsem si pozastavila podnikání,na sociálce nám doplácí do ŽM-doplácí i OSVČ,sami si zjistí výši příjmů.
Co se týká zakázek,není problém sepsat smlouvu o díle(podnikáme v akvaristice),zálohu nám zákazníci sami nabízejí,a i kdyby ne,není problém.
Autorka vzdychá nad dluhy,které si udělali,ale co se zamyslet,nad tím,proč vlastně půjčovat někomu,kdo nesplácí?Pokud mají s dotyčnými smlouvu o půjčce,nevidím problém v návratnosti.
Celé mi to připadá podivné.
 kik 
  • 

Re: Divné... 

(15.5.2006 22:01:20)
Neřekla bych, že autorka vzdychá. Možná se jen potřebuje vymluvit z toho všeho, je toho prostě na jednu ženskou moc. Nic víc, nic míň. Nikoho o nic neprosí, nebo alespoň na mě to tak nepůsobí.
Ne každý má to štěstí a podniká v něčem, co se daří. Zuzka s manželem se prostě snaží dělat, co se dá a nežebrat na sociálce. Kdo tam byl si stoupnout do fronty na obyčejný přídavky a viděl tam ty vysmáté jedince, kteří zjevně žijíz podpor, ví, o čem mluvím. Připadala jsem si jako nicka, která se musí doprošovat. My na tom totiž taky nejsme moc dobře, já na MD,manžel se snažil podnikat, ale v jeho oboru - textilní - je to mizerie, vietnamcům se konkurovat nedá a kdo si dneska dá šít na míru u krejčího, každý si raději koupí košili za "stopade" a až se mu po měsící rozpadne, koupí si novou, než by za ušití dal několik set. Nevyplatí se to, ne každý na to má. Manžel se tedy raději nechal zaměstnat, ale kvůli zdravotnímu stavu ho vyhodili. V oboru nic nemůže sehnat, mimo obor zase nemá co nabídnout, protože když má někdo praxi v něčem 18 let, tak už o něj jinde není moc velký zájem. Voláme, píšeme, mailujeme, necháváme vzkazy a i když všude zdůrazňujeme, že chce mimo obor, není zájem. "Teď nicnemáme, kdyžtak se ozveme" - to známe, tak to urgujeme sami. Marně. Manžel je trašněšikovný na ruce, ale dělá mu problém angličtina a počítače, což v dnešní době velké mínus. Prostě mu jazyky nejdou do hlavy a v 90% mají angličtinu jako podmínku. Nemůže vykonávat náročnou fyzickou práci kvůli zdravotnímu stavu. Já práci hledám na doma - samý podfuk, na půl úvazku - no, víte, teď nemáme nic volného. Kluk půjde do školky, co já vím, jak to bude, děti bývají hodně nemocné, jakmile přijdou mezi ostatní děti. Kdo mi bude trpět, že budu doma xkrát do měsíce? Nemám hlídání, mám holt smůlu.
Jasně, můžete mi říct, že se málo snažíme. Udělala jsem asi chybu, že jsem nešla od půlročního miminka do práce. Asi jo, já se mu chtěla maximálně věnovat. Možná to byla chyba, nevím. Ale já v té době chtěla pro něj to nejlepší a finančně jsme to jakžtakž zvládali. Ono se to říká snadno, když manžel domů nosí alespoň průměrný plat, rodina pomáha finančně i jinak, jak jen může. Kdo se v ttakové situaci neocitne, těžko to pochopí. Já ji nikomu nepřeju.
 Eva 
  • 

Re: Re: Divné... 

(16.5.2006 8:19:35)
Možno sa toto riešenie u vás z nejakého dôvodu nedá realizovať, ale u nás to fungovalo. Môj manžel síce prácu mal, ale bolo jasné, že firma čoskoro skončí. Mňa v práci čakali, tak sme neváhali a išla som pracovať, o syna sa staral manžel a poberal rodičovský príspevok. Tebe by sa snáď lepšie zháňala práca, ak by si mohla na plný úväzok. A manžel, ak by si aj po nástupe malého do škôlky nenašiel prácu (čo je žiaľ pravdepodobné, podľa informácií z tvojho príspevku), môže sa oňho starať aj počas choroby a teda tvoj zamestnávateľ ani nemusí tušiť, že máš malé a občas choré dieťa.

Ak to len trochu ide, skúste to. Nič zlé nie je na tom, ak si mama a otec vymenia tradičné role, len získajú cenné nové skúsenosti.
 Hanka72 
  • 

Re: Re: Divné... 

(16.5.2006 10:21:39)
Můžu se zeptat odkud jste???Můj skorošvagr má krejčovství,daří se mu velice dobře,zadává práci i na doma....třeba by to bylo pro vás řešení.
 Šárka a Terezka 3 roky 
  • 

Re: Kdo je bez viny ať hodí kamenem 

(13.9.2006 17:09:21)
Ahoj všichni,kteří tady kritizujete to,jak moc si člověk za něco může či nemůže.Myslím že by si každý měl zamést nejdříve před vlastním prahem a pak někoho odsuzovat.To jste všichni tak strašně dokonalí a bezchybní?Každému,ale skutečně každému se v životě může stát,že si sáhne až na samé dno,v lepším případě spadne do pěkných .......Nikdy neříkej nikdy.Sama jsem v situaci obdobné jako Libík,obrovské dluhy,ale na rozdíl od Libíka jsem samoživitelka.Celé to začalo obrovskou zamilovaností na obou stranách.Přiznávám,poznala jsem ho málo,bohužel jsem si tehdy myslela že je to ten pravý.Oba jsme velmi chtěli dítě,a po půl roce známosti jsem otěhotněla.Brzy po tom se však u partnera začala rozvíjet velmi těžká psychická porucha,nechodil do práce,velmi lhal,nebyl schopen cokoli udělat,zařídit,vymýšlel si,celé dny seděl u počítače nebo byl s kamarády.Tehdy jsem na tom byla financně velmi dobře.Dnes se topím v dluzích.Musela jsem platit veškeré náklady na bydlení,domácnost,kupovat výbavičku,koupila jsem si tehdy spoustu nových věcí,které mi pak přítel prodal či zastavil,aniž bych to věděla.Při narození dcery jsem téměř vykrvácela,dva dny po porodu jsem se probudila s ochrnutým obličejem.Dodnes mám následky,i když nenápadné.Když byly dceři tři měsíce,přestěhovali jsme se k mým rodičům,protože jsme byli bez peněz,za další tři měsíce jsem přítele vyhodila s tím že ho u nás nikdo živit nebude.Ještě několikrát jsem se snažila dát ten vztah dohromady,ale skutečně s takovým člověkem žít nedokážu.Zůstaly mi dluhy,půjčky,otec dcery nepracuje,alimenty neplatí,můj měsíční oficiální příjem je i s doplatkem do živ.min.53OO korun,na víc nárok nemám.Neoficiální je podstatně větší,ale tady je zakopaný pes.Mohu mít práci v Praze od mého výborného kamaráda,ale problém je s bydlením,protože každý chce tři nájmy předem a ještě kauci,a to je při dnešních cenách za pronájem v Praze min.30 000 na ruku,a ty pohromadě nemám,a hlavně mi nikdo nepůjčí,jelikož oficiálně příjem nemám.Takže jsem nucena vše řešit tak,že několikrát měsíčně,když zrovna můžem pár dní u někoho být,jedeme do Prahy,já pracuji a dceru vždycky někdo pohlídá,což je pro ni také velice stresující,bydlet každou chvíli jinde.Na inzeráty,které jsem si dávala,že hledám pronájem pouze za jeden měs.nájem předem,se mi nikdo neozval,akorát jeden vydřiduch z Vokovic,ale protože nám nabídl plesnivý smradlavý pokoj udělaný ze sklepa,vydržela jsem tam s malou jen měsíc,takže už jsme v Praze zase bez bydlení a já nemůžu chodit do práce pravidelně,což bych potřebovala,abych mohla dluhy splatit co nejdřív.Do toho už mi chodí exekuční upomínky,a z toho co mi dává stát to nelze splatit.Ale přesto se snažím být silná,kvůli dceři vše zvládnout a nestěžovat si,jak je život strašnej,jak mi nikdo nepomůže a jak všichni za všechno můžou.Udělala jsem spoustu chyb,mám snahu je napravit,i když bez bydlení to jde velice špatně.My sice normálně bydlíme u rodičů,ale to je na malilinké vesnici,práci tam nenajdu,(nehledě na dopravní spojení,protože auto nemám,)proto jezdím pracovat do Prahy a pytlíkuju to jak se dá,ale těší mě vyhlídka na to,že jednou se z dluhů vyhrabu a pak mi bude krásně.Jediné co mě na tom mrzí je,že to takto musí odnášet moje holčička,když jí nemohu vytvořit stabilní zázemí,aby nemusela být každou chvíli někde jinde.Dávám jí najevo strašně moc lásky,aby aspoň ve mě měla jistotu a oporu,ale i tak nevím,zda se to věčné cestování a stěhování na ní jednou nepodepíše ve zlém.Všichni,kdo máte problémy,pamatujte si že každý problém se dá řešit,jen se musí chtít a něco pro to dělat.Taky bych mohla sedět s rukama v klíně a vzdychat jak jsem nešťastná a jak mi nikdo nepomůže,ale není to můj styl.Tak Libíku,hlavu vzhůru a drž se,jednou bude líp.
 Eliška Nova 


K tchýni 

(15.5.2006 12:43:52)
jen jsem chtěla ještě napsat proč se všichni tak podivujete nad tím že je tchýně vyhodila proč za tím něco hledáte já sama jsem to zažila hned po porodu do vánocích mě tchýně vyhodila z bytu a důvod chtěla jsi z pokoje kde jsme bydleli udělat pracovnu a dítě by jí vadilo a že už chce mít svůj klid ale já jsem měla naštěstí své rodiče ke trerým jsem se mohla nastěhovoat než miláček našel byt jen garsonka ale na víc jsme neměli ale ted už je to naštěstí dobré taky jsem to neměla lehké nic není zadarmo je třeba se snažit
 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: K tchýni 

(15.5.2006 12:52:29)
allynko, mi mame podobny problem, tedy ne s tchyni, ale s bydlenim. u mych rodicu bydlet nemuzeme (1+1) a u manzovo taky ne, tedy vesly bychom se , ale je to 80 km dlaeko a manze u nich praci nesezene.
bydlime v 1+1, nyni zadame o hypoteku (nez se narodi druhe dite) a musime do vetsiho. s jednim ditetem se do 1+1 vejdes, ale se dvema uz ne.
 Eliška Nova 


Re: Re: K tchýni 

(15.5.2006 13:01:53)
Jo jo my máme už hypo vyřízenou a stěhujem se v říjnu do 2+kk novostavba ale máme jen jedno dítko a další neplánujem.....s mojí tchýni je to hrozné nikdy jí to nezapomenu a nestýkám se s ní ..jinak držím palečky dostat hypotéku není nic lehkého
 Petr K. 
  • 

Re: Re: K tchýni 

(16.5.2006 12:22:01)
Ale jó, do 1+1 se vejdeme i se třemi dětmi. Akorát jsme udělali příčku, tím ovšem nevzniklo víc místa, jenom víc soukromí.
 axis 
  • 

věční smolaři 

(15.5.2006 12:48:26)
Já to nazývám věčně riskující a nedomýšlející lidé. Řešení je - přestat podnikat. Manžel - živit rodinu a splácet dluhy( nejlépe v zahraničí, kde jsou větší výdělky), žena na mateřské + nějaký přivýdělek. Jen tak se postavíte na vlastní nohy.
 Maminka 
  • 

Zapeklita situace 

(15.5.2006 12:57:53)
Cela vznikla situace ukazuje na serii spatnych kroku ze strany pisatelky. Reseni bude dlouhe a slozite, ale jiste tady je. Fakt je, ze kdyz se nedari, tak se nedari...a problemy se nabaluji. Pisatelka by mela zacit u sebe a manzela, v jejich postupu je nekde zakopany pes. Chapu, ze v nastale situaci clovek asi neni schopen logicky nepodjate uvazovat....ale myslim, ze pisatelka jiz udelala prvni krucek tim, ze vubec napsala tento clanek....jeste z nej cisi ono MY CHUDACI, NEDARI SE NAM....ale myslim, ze nektere z predeslych reakci na tento clanek ji zdrave nakopnou. Kazdopadne preji hodne stesti!!!!!!
PS: nesouhlasim s jednim nazorem zhora, ze proc si do teto situace poridili miminko, v neochote tchyne pomoci muze byt rada duvodu a opet bych to nevidela jako kamen urazu. Za kvalitni nazory povazuji zvazit podnikani, situaci se zamestnanim, vyresenim pujcek. Obratila bych se za prve na sebe samu...co s tim mohu SKUTECNE udelat a pote pripadne na poradny..opravdu ne vsechny chteji penize.
 Zuzka 
  • 

Re: Zapeklita situace 

(15.5.2006 13:31:53)
Děkuji za vaše příspěvky a velice si vážím každého z nich.

Reagovat konkrétně budu, až se příště dostanu na internet, takže teď jen v krátkosti bych ráda uvedla pár věcí na pravou míru.

Článek je od začátku do konce pravdivý. Jsou věci, o kterých se zmiňovat nemůžu, ač by osvětlily řadu pochybností, ale já chci opravdu zůstat v anonymitě.

Článek jsem psala již před nějakou dobou a v naprostém zoufalství. Rozhodla jsem se ho sem dát právě proto, že potřebuji nějakou zpětnou vazbu a pohled zvenčí, i když chápu, že nelze naprosto přesně posoudit něco, o čem nejsou známy podrobnosti.

Nežádám o peníze ani o materiální pomoc. Chci znát jen vaše názory. Mám hodně kamarádek, internetových i v okolí bydliště, ale o několik jsem přišla právě proto, že jsem se o své situaci zmínila, prostě se nemůžu o tomto tématu s nikým bavit, lidi to nesnáší.

Živnost je naše jediná možnost jak z toho ven ... aspoň tedy myslím. Už proto, že osobní účty jsou obstavené exekutorem a jediná možnost, která zbyla je můj podnikatelský účet, kterému se vyhnuli. Podnikat se teprve učíme, nikdo nás to neučil a tak se každá chyba draze platí. Tehdy opravdu žádná smlouva nebyla....bylo to ze známosti.


A poslední věc, jsme jinak úplně normální lidi, mezi známými celkem oblíbení, nemáme problémy s alkoholem (jsme abstinenti a nekuřáci), drogami, ani s hlučností. A tchyně už u sebe nechce nikoho po dvou švagrových exekucích, kdy jí sebrali i její věci. A navíc už chce svůj klid. Nelze se tomu divit.

Zuzka
 Lynn 
  • 

Re: Re: Zapeklita situace 

(15.5.2006 16:03:43)
To je zvlastni, ze prisla exekuce i na svagra, dokonce dvakrat. Aby byli v jedne rodine dva takovi smolari, to je dost divna nahoda. Spis bych verila tomu, ze jsou z nejakeho duvodu oba presvedceni, ze se dokazou uzivit nejakym zpusobem, kterym se jim to ve skutecnosti nedari. Ze to na zacatku spatne odhadli, ze podcenili nutnost zajisteni smlouvou, to se da pochopit. Ale ze nejsou schopni prijmout skutecnost, ze tudy pro ne cesta nevede?

Jednoznacne si myslim, ze by pisatelka a jeji muz meli zanechat pokusu o podnikani a nechat se normalne zamestnat, nebo aspon jeden z nich. Z clanku to vypada, ze manzel byval v zamestnani celkem uspesny. Obstaveny ucet je sice hrozna vec, ale aspon se z nej umoruji ty dluhy, ne?

Daly by se pouzit i jine, drastictejsi metody zvyseni prijmu: mohli by si treba vzit do bytu podnajemnika (i kdyz vzhledem k jejich "smule" je mozne, ze by poradne neodhadli, jestli to bude slusny clovek, bude radne platit a nakonec jim jeste nezpusobi nejakou skodu) nebo, jak tu nekdo navrhoval, odejit na nejakou dobu pracovat do zahranici - treba i jen muz. Pul milionu neni zas tak moc a s evropskym platem by mohli uz za rok svuj dluh pekne zmensit.

Ze je blbost pujcovat si na splaceni dluhu, na to uz snad prisli sami, ale pozde bycha honit. Stejne jako ostatnim mi taky pripada hloupe porizovat si planovane miminko, kdyz nemam kde bydlet a nemam staly prijem. A taky nerozumim, proc si pujcovali na pomoc jinym lidem a OBA. Chapala bych to, kdyby slo o zachranu zivota nebo zdravi nekoho blizkeho, ale to snad neni tak casta situace, aby potkala oba. Chapu, ze nekdo pujci nebo da penize nekomu jinemu, aby mu pomohl, ale ne, kdyz si na to musi sam pujcit.

Mimochodem, nekdo jiny tady psal, ze si poridili domek, protoze ho chteli TED, postavili si ho na miste, odkud museji daleko dojizdet a maji ho za preklenovaci uver. To mi taky moc nejde do hlavy, proc si nenasporili tolik, aby mohli mit normalni uver ze stavebniho sporeni, ktery ma pomerne mirny urok? Proc do toho sli, kdyz videli, ze prvni leta budou splacet urok dvakrat tak velky, nez samotnou splatku? Mohli prece klidne sporit jeste par let, s vetsi castkou by se jim lepe shanel uver a taky si mohli poradne zvazit, jestli domek opravdu stoji za ty starosti, naklady a ztratu casu s dojizdenim.
Nerozumim tomu, z mych znamych si poridilo nebo porizuje vlastni dum jen nekolik malo a to jen ti, kteri jsou pomerne zamozni, rozhodne ne nikdo s normalnim platem. Vsichni kolem 35 let ci pozdeji, kdy uz maji nejake uspory a deti ve skolce.

Pripoustim ovsem, ze jinde nez v Praze mohou mit lide pro bydleni v domku vetsi slabost.
 molyly 
  • 

pujcka pro jine  

(15.5.2006 21:52:17)
...ale ta dvojita exekuce švagra sedí ....vsadím se, že ta "půjčka pro jiné" byla právě pro bratra Zuzčina manžela....? Často se snate, že nekdo v rodině selže a stáhne ostatní, kteří mu chtějí pomoct
 Ketka 
  • 

Re: pujcka pro jine  

(15.5.2006 22:53:21)
myslíte tím, že si chudáček autorka napůjčova půl milionu pro šváru,jo?To určitě.
 andrea 2,5syn 
  • 

Re: Re: pujcka pro jine  

(20.5.2006 23:28:19)
nuz opat musim vpisat aj ked som uz vyssie uvadzala svoj nazor. ja som rucila svojim rodicom v podnikani na uver vo vyske....ked firma prestla splacat, tak mi doslo ze mam splacat za nich , v case ked som rucila som o ziadnych problemoch vo financiach vo firme netusila.mesacna splatka bola.....15tisic sk!!!!robila som v dvoch pracach a moj prijem z oboch dosiahol smiesny....9,3tisic sk!pracovala som v statnej sprave ako ucitelka na dvoch skolach , a splacala som mesacnu splatku na svoj byt 4,5tisic......mas pocit ze su ludia sialenci , ked podpisu rucenie svojim rodicom ,ktori absolutne v tej dobe neboli insolventni???splatit mi to pomohol priatel........v podstate mu patri moja polovica bytu.....este dva roky budem splacat svoj vlastny uver na byt......ako vravim, stiahnut ta mozu aj rodinni prislusnici, a ver mi neurobia to premyslene, a cielene.....
 filipi 
  • 

neukončit podnikani ! 

(15.5.2006 21:59:33)
jestliže Zuzka s manželem byli schopni vydelat 35 000 mesicne a darilo by se jim to dlouhodobě, tak problem neni neuspěch v podnikani ale ty stare dluhy. To znamená, že jim to docela jde a byl by nesmysl s tím praštit a jít delat za malej plat.
 Pavla, 1 dítě 
  • 

Re: Re: Zapeklita situace 

(16.5.2006 12:52:01)
A proč Zuzko nejdete oba do normálního pracovního poměnru. Na podnikání asi nemáte buňky.
 PT 
  • 

Re: Re: Zapeklita situace 

(9.8.2006 9:25:52)
Zuzko, teď jste to napsala rozumně, určitě se z toho dostanete. A tchýně je taky matka, když uvidí u vás snahu, myslím, že vám taky pomůže. PT
 Eliška Nova 


Půjčili jsme si na pomoc jiným 

(15.5.2006 13:06:50)
Tak to mě teda nějak nebere co to má být na jakou pomoc druhým a na mě si náhodou taky nechce nekdo půjčit mám holčičku a málo peněz......nikdy jsem si na nic nepůjčovala jen tedka na byt ...nemám na to = počkám až našetřím ne že si hned beru úvěr
 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: Půjčili jsme si na pomoc jiným 

(15.5.2006 13:08:03)
ally: rozumny clvoek to dela takto. nerozumny si pujci na splaceni dluhu.
 Eliška Nova 


Re: Re: Půjčili jsme si na pomoc jiným 

(15.5.2006 13:12:29)
jo jo přesně tak ....ale stejně nechápu jak to někdo může udělat to je jen obyčejný selský rozum a i ten někteří lidí nemají chudát to dítko je mi ho líto fakt moc
 IvanaJ 


Re: Re: Re: Půjčili jsme si na pomoc jiným 

(15.5.2006 13:16:54)
no právě ono to chce vždy dát pokud možno na papír a zjistit jestli tu a tu investici utáhnu, zvážit vše pro a proti

jenomže většina lidí chce všechno hned včera bylo pozdě a potom to má takové konce bohužel.

opravdu vzít rozum do hrsti a přemýšlet než něco podniknu.

a brát si úvěry pro známé??????? no coment
 Veronika 30, 24tt 
  • 

Jsem v šoku 

(15.5.2006 13:36:28)
Jsem skutečně v šoku, že se pořád najdou lidi, kteří si začnou půjčovat víc, než jsou schopni splácet. Můj manžel začal před 12ti lety podnikat. V té době jsme spolu začali chodit a já jsem čerstvě po maturitě začala chodit do práce. Prvních pět let jsme žili z mého (dost skrovného)příjmu. První dva roky jsme bydleli u jeho rodičů a pak jsme koupili byt 2+1 v dezolátním stavu, bydleli v něm a postupně ho opravovali. Po pěti letech začal manžel konečně vydělávat víc, než jen na sociální, zdravotní a podobně, takže jsme mohli i vyjet na dovolenou. Protože je pracovitý, svědomitý a protože měl i trochu štěstí, podařilo se mu vybudovat malou celkem slušně prodperující firmu. Takže jsme se před dvěma roky mohli pustit i do stavby domku. Prodali jsme byt, vzali si úvěry na stavební spoření (která si oba od 18ti platíme) a dá se to v pohodě utáhnout. Loni jsme si "spočítali", že už si můžeme pořídit mimčo, aniž by nám hrozilo, že nebudeme schopni splácet a že nám manželův příjem nebude stačit. Takže teď mi je 30, čekám první dítě a vůbec se neděsím budoucnosti s jedním příjmem. Možná, že to zní až moc pragmaticky a plánovaně, ale jak je vidět ze článku, tak to dneska asi ani jinak nejde. Každý má zodpovědnost sám za sebe (a své děti) a nikdo nemůže čekat, že se o něj bude někdo starat. To jsme tu měli před 89 a díky bohu, je to za námi.
Někdy si za složitou životní situaci člověk opravdu sám nemůže, ale pisatelka článku do této kategorie rozhodně nepatří!!!!!
 Ajka 
  • 

taky jsem v šoku 

(15.5.2006 13:53:02)
ale z toho,jak se všichni chováte. Dostat se do dluhů není nijak složité,to vím z vlastní zkušenosti. A ani člověk nemusí být alkoholik, feťák a nebo jinak sociálně nepřizpůsobivý jedinec. Proč se do ní všichni navážíte? TO že si za svou situaci můžou převážně sami je fakt a taky za to platí. A že něco chce? článek sice nepůsobí moc přesvědčivě a některé věci jsou přinejmenším podivné, ale rozhodně z něho nemám pocit, že tím chtěla říct : Pošlete mi peníze. CHtěla si možná hlavně postěžovat a třeba čekala i nějakou radu. Ale odsouzení? To asi sotva.
Zuzko tobě přeju hodně síly a štěstí. Taky doporučuju vykašlat se na živnost (můj manžel je taky živnostník a vím moc dobře,že těch peněz fakt moc být nemusí,nikdy je člověk nemá jisté a dost se na ně nadře) a najít si práci - jakoukoliv. Když budete oba zaměstnanci, určitě na tom budete líp než ted.
 10.5Libik12 


Re: Jsem v šoku 

(15.5.2006 14:38:24)
hele Veroniko,to nebuď moc v šoku.Jestliže vy jste byli obdařeni kromě nezbytného štěstí jistým podnikatelským talentem a Zuzka naopak, tak to není otázka viny a zásluh.Být génius není morálně volní vlastnost,zrovna tak jako být pitomec. Ono stačí udělat jednu chybu a potom už vytloukáš klín klínem.Já jsem Zuzaně spíše vyčítala, že si není ochotná přiznat vlastní pracovní selhání a pokud jsem psala, že je dobře, že jí nikdo nic nedá, myslela jsem tím, že rozdupané sebevědomí nejlíp napravíš tím, že neúspěch sám odčiníš.
Jinak ono vstávat a děsit se, co zas přinese doručovatelka za upomínku, je opravdu velká duševní bolest, která by možná zasloužila veřejnou sbírku jako jakákoliv jiná bolest.
 Olina 
  • 

Libiku když já nevím jestli je to talentem 

(15.5.2006 19:53:54)
Naši mají zemědělský živnosťák, žijou z ruky do huby a z naturálií ale po svém. Nemají dluhy, auto maji plečku a barák spravujou jako vlaštovka hnízdo. Ale nikomu nejsou nic dlužní. Měli problémy, protože se špatně zorientovali v dotacích a museli pak jednu vrátit, přesto, že jim vychcípala králičí farma na mor, ačkoliv byla očkovaná (haha, zase to očkování, veterinář pravděpodobně naočkoval králíky už nakažené). Ale bylo to jen 60 tisíc, zatáhli to, jedou dál. Dělají co je baví, byť to znamená vstávat celé jaro každé dvě hodiny ke kuřatům a smrdět celý rok hnojem. To není talent, oni nejsou podnikaví ani v nejmenším prostě se drží při zdi a to je všechno. To měla Zuzana udělat taky.
 Martina, Dita 8m 
  • 

Re: Re: Jsem v šoku 

(16.5.2006 10:14:05)
Taky nevidím důvod proč být v šoku, stane se to rychleji než si dokážete představit. Taky jsme si s manželem (tehdy ještě neoddaní) natloukli nos - právě podnájmem. A to jsme si fakt spočítali jestli do toho můžeme jít, jenže mě do měsíce kiksla práce a jemu za další dva, pak jsme to pytlíkovali jak se dalo, je fakt že nikdo z nás neseděl doma - dělali jsme co se dalo (i zmíněnou pokladní v supermarketu) - ale to si myslím že ani pisatelka článku nesedí s rukama v klíně. Nám tedy pomohli manželovi rodiče - bydleli jsme u nich půl roku než jsme se finančně vzpamatovali a potom jel manžel do zahraničí taky na půl roku, já na rok a zlepšilo se to. Neměli jsme ale ještě děti. Teď už tedy máme, ale rozhodli jsme se až když jsme měli jistotu bytu (dost zásadní věc). A přeci - asi jsme se tak úplně nepoučili, mě nejdřív táta založil životní pojištění (a pojistku v šílené výši, kterou na mateřské nezvládám platit, snížit jde jen o pár procent a kdybych to chtěla vybrat, přijdu o hodně peněz...). A vloni jsme chtěli starou vránu vyměnit za novější a spolehlivější auto, sehnali jsme za dobrou cenu - a půjčili si (s tím že prodáme staré a dluh z větší části umoříme). No přepočítali jsme se, staré prodat nešlo půl roku, a potom jsme byli rádi za nízkou cenu, takže nás taky splátky vycucávají. Kolikrát jsem si říkala jestli jsme to auto fakt potřebovali... ale kdybychom ho chtěli dneska prodat, ty peníze za něj už pochopitelně nedostaneme... jak říkám, je to hned, a nemá cenu někoho odsuzovat.
Jediné co můžu poradit, jestli máte dluhy na sociálce a zdravotní poj., napsat žádost o prominutí úroků a dohodnout spl. kalendář. Mě vyhověli (i když nešlo o velkou částku).
 Alena 
  • 

Re: Jsem v šoku 

(15.5.2006 14:51:27)
S Veronikou musím jen souhlasit. Nepochopím lidi, kteří se spolehají na soc. system teto rep. a pořídí si dítě bez toho, že by měli nějaké prostředky na zaopatření. Pisatelce bych poradila aby přestala podnikat a i její muž a radši si našli práci, protože v malé a střední podnikatelské sféře se udrží jen ti nejlepší.
 Katerina 
  • 

Veroniko 

(15.5.2006 15:56:58)
Vis ono se to pekne kaze z pekne zarizeneho bytecku s plne zasobenou lednici, ale ne vsichni maji takove stesti jako vy
 ZuziP 


Re: Veroniko 

(15.5.2006 16:21:33)
Katerino, pises to, ako keby niekto Veronike ten "bytecek se zasobenou lednici" niekto daroval. Podla toho, co pisala, si to pekne odmakali.
 Katerina 
  • 

Re: Re: Veroniko 

(15.5.2006 16:54:05)
Ale to ja vubec nepopiram, jen se mi nelibi ten karny ton, ktery pouziva. Ne kazdy ma to stesti, ze mu vse vyjde hned na poprve. Ono se totiz hezky poucuje, kdyz cloveku nic nechybi.
 ZuziP 


Re: Re: Re: Veroniko 

(15.5.2006 17:12:27)
Nemam pocit, ze by Veronike vysli veci na poprve...
 Kicina 
  • 

Re: Veroniko 

(15.5.2006 23:03:03)
Tohle mi nedá nereagovat. Taky jsme byli s manželem párkrát na pokraji, tedy ještě sami, mimčo jsme si pořídilo, až když jsme se zajistili. Měli jsem problém s příbuzenstvem, který nás stál strašně peněz, budeme je ještě dlouho splácet.
Kolikrát to bylo tvrdé.
Dnes žijeme v baráčku, žádný luxus, ale pohoda, lednici máme narvanou, ale oba děláme na plný úvazek jako zaměstnanci, makáme jak šroubi, hlídání nemáme, prostě to zvládáme. Peněz máme skoro dost, jsme spokojení, ale je za tím pár let tvrdé dřiny a ještě dnes splácíme a dlouho splácet budeme. Tak mě pak nadzdvihne příspěvek typu - to se vám to radí od plné lednice. Taky už jsem to párkrát slyšela. Ale ne každý, kdo má plnou lednici něco zdědil, něco ukradl, jsou i lidé, kteří opravdu dřou a snaží se vydělat. To prostě není o štěstí.

Jinak pisatelce držím palce, když jsme byli v problémech my, spousta lidí to nechtěla nebo nemohla pochopit a odsuzovali nás, ale kdybychom si nevybrali svou cestu, tak jsme se z toho do dneška nevyhrabali. Jedinou poznámku mám, myslím, že drobným podnikáním cesta nevede. Chce to opravdu chytit práci v solidní firmě. Tak vy si také zvolte svou cestu (samozřejmě po zralé úvaze) a jděte po ní a řeště problémy krok za krokem.
 Lenuli 
  • 

Ach jo 

(16.5.2006 9:55:35)
tak jsem jen cekala, kdy se tu objevi nejaky chytrak a zacne se kasat jak je skvely a ze jemu by se to urcite stat nemohlo, ale nic neporadi. A ejhle, uz je to tu. Trikrat hura Veronice a jejimu muzi.
 Veronika 
  • 

Re: Ach jo 

(16.5.2006 15:32:58)
Nechtěla jsem reagovat, ale po tomhle příspěvku musím. Klidně se mi posmívejte. Nikoho jsem nekárala, ani jsem nekázala od plné lednice. 12 let jsem pracovala dost nadstandardně a tak jsem si dovolila říct svůj názor. Nemám ráda netolerantní lidi, kteří dokáží napsat pouze jízlivou poznámku bez souvislosti. A skutečně jsem v šoku, že se najdou lidé, kteří se vlastními silami (což jsem vyčetla ze článku) dostanou do takovéto situace. Nemám ráda poznámky typu, že dneska se do problémů (rozuměj dluhů) dostaneš snadno. Jak snadno? To jako jednoho dne přiletí červeně napsaná suma 200 000,- Kč a řekne ti já jsem tvůj nový dluh a musíš mě splácet? Pokud si někde půjčujete peníze, nebo někomu půjčujete, děláte to snad proboha ze své vlastní vůle a po zralé a řádné úvaze, ve které vezmete v potaz i to, jestli jste schopni splácet X let, i když náhle přijdete o práci a zda danou věc za peníze, které za ni zaplatíte navíc opravdu chcete a potřebujete. Je mi líto, ale jiné půjčky, než půjčky na bydlení neuznávám. Sama nemám auto a do práce jezdím vlakem, na kole, nebo chodím pěšky. Ono jde o to, že většina lidí se do takovýchto problémů dostane sama, právě proto, že přecení své schopnosti splácet. Lituje někdo z vás taky věřitele takovýchto lidí, kterým zbydou jen oči pro pláč, protože si na dotyčném nic nevezmou?
 Marketa 
  • 

Re: Re: Ach jo 

(17.5.2006 1:08:33)
Veroniko, ja te naopak obdivuju. Nemeli jste to lehke, ale dokazali jste se nekam posunout, sami o sebe se postarat a o to jde. Jak se rika, pomoz si sam a Buh ti pomuze. Preju hodne vytrvalosti a stesti.
 skriatok 
  • 

Re: Re: Re: Ach jo 

(23.5.2006 15:02:58)
souhlasim a myslim ze pani Veronika je statecna zena, jak se rika do nepohody. Kez by bylo vic takovych lidi!!
ja osobne mam auto, ale taky dve prace, abych si mihla dovolit ho splacet - samozrejmne ne nove, ale z bazaru. nic neni zadarmo a drzim palec pani Veronice!!!
 ??? 
  • 

Re: Re: Ach jo 

(23.5.2006 11:27:23)
?
 Radka, 2 děti 
  • 

Re: Jsem v šoku 

(17.5.2006 19:57:45)
Člověče, ty seš chytrá jak rádio. Halt každý tak chladnokrevně kalkulovat neumí!!
 Veronika 
  • 

Re: Re: Jsem v šoku 

(18.5.2006 12:47:09)
Ne nejsem chytrá jak rádio, jen při rozhodování o vlastním životě používám mozek. To by asi měla být samozřejmost, zřejmě není.
 Zuzka 
  • 

Re: Jsem v šoku 

(18.5.2006 23:05:19)
Veroniko, taky umím číst mezi řádky.

Píšeš :
"Po pěti letech začal manžel konečně vydělávat víc, než jen na sociální, zdravotní a podobně, takže jsme mohli i vyjet na dovolenou."

Vida ! Zdá se, že rozjet podnikání opravdu trvá nějaký čas.

A dál:
" Loni jsme si "spočítali", že už si můžeme pořídit mimčo, aniž by nám hrozilo, že nebudeme schopni splácet a že nám manželův příjem nebude stačit. Takže teď mi je 30, čekám první dítě a vůbec se neděsím budoucnosti s jedním příjmem"

No , já bych si nebyla tak jistá. Co když se tvému manželovi něco nedejbože stane, nebude moci pracovat, nebo Ti uteče za jinou?.

Važ svá slova, každý může zaplakat.
 Veronika 
  • 

Re: Re: Jsem v šoku 

(19.5.2006 7:34:08)
Že umíš číst mezi řádky? Hm. Tak předně jsem nikdy netvrdila, že rozjet podnikání nějakou dobu netrvá. Tím rozepisováním našeho 12ti letého postupu od ničeho k něčemu jsem chtěla říct to, že všechno se musí dělat postupně a uváženě. Tzn. že si nejdřív pořídím malý byt, když ho splatím, tak si pořídím děcko, pak třeba větší byt atd. Dle tvého článku jste nejdřív nasekali dluhy, bez představy, kde budete bydlet si pořídili mimčo, pak jste se vrhli oba do podnikání, od něhož jste očejávali záchranu atd.
Pokud by se mému manželovi nedejbože něco stalo a nemohl pracovat, tak jeho firma už je natolik rozjetá, že bysme bez příjmů nezůstali. Mimo to v jeho firmě pracuji i já a jsem schopná ledacos "uřídit" bez něj. No a pokud by mi utekl za jinou (což při jeho povaze nepředpokládám), tak vím, že by mě i svoje dítě zabezbečil. Vzala jsem si totiž slušného člověka a vím co bych mohla i v mezních situacích čekat (mimochodem už jsme spolu nějaké zažili). Kromě toho svou profesi mohu vykonávat i z domova (jsem účetní a daňový poradce), takže pokud by to bylo nutné, budu dělat i na meteřský (což doufám nenastane).
Jak vidíš, jsem připravená poměrně na všechno. A je mi jedno, že tomu někdo říká chladný kalkul a ..... potom už jen samá pozitiva a životní jistoty ........ On totiž člověk ty jistoty k životu potřebuje.
12 let jsem opravdu pracovala víc, než je zvykem. Při každém důlëžitém rozhodnutí, týkajícího de našeho života, hodně rozmýšlele a zvažovala a teď jsem díky tomu úplně v pohodě. Prostě to chce zodpovědnost sám za sebe a nečekat, že mě někdo bude vodit za ručičku jako malé dítě.
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: Jsem v šoku 

(19.5.2006 9:24:58)
Veroniko, s tou délkou rozjezdu podnikání byl to spíš povzdech nad některými komentáři, které tvrdí, že k podnikání nemáme buňky, a měli bychom to zabalit. Teď, když se to vlastně začíná vyplácet.

Jestli jsi účetní a daňový poradce, tak v tom případě tvůj "chladný kalkul" naprosto chápu. Máš systematický přístup k životu, který Tě nepochybně dovedl tam, kde jsi.

Ale přesto jsi mě nepřesvědčila o tom, že jsi dobře zajištěná. Stát se totiž může cokoliv. Jasně, jako účetní do Vaší firmy vidíš, ale budeš mít přeci dítě, nemůžes to hlídat pořád.

Ale držím palce, ať vše dopadne dobře, miminko je zdravé, manžel se postará o Vaše zajištění a ty se časem vrátíš k profesi.
 dany 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jsem v šoku 

(20.5.2006 1:45:54)
Milá Zuzko,moc,moc Ti držím palcepěsti a s tou kozou Veronikou neztrácej čas,je neuvěřitelně pitomá!
 snažilka R. 


Pro Dany 

(20.5.2006 1:49:35)
Tak urážet by jsi snad nemusela!
Koza to už je trochu moc, stěžujete si, že se lidé do Zuzky navážejí, a Ty jsi vytáhla zbraň ještě horšího kalibru...
 konny 
  • 

Re: Re: Re: Jsem v šoku 

(22.5.2006 10:57:16)
promiň,ale seš poměrně odvážná ve svém tvrzení.....manžel je slušný člověk-myslím,že netušíš (a doufám,že to ani nepoznáš),jak se slušností dokáže zamávat třeba chytrá milenka....ve firmě pracuji a dokážu jí udržet-co ty víš,jak se zachovají zákazníci,kdyby manžel nedej bože zemřel.......nemyslím to zle,ale pravda je taková,že život se dokáže někdy tak zašmodrchat a sesadit nás na zem...stačí řidič v protisměru a 3 měsíční deprese ze ztráty milovaného člověka.moc dobře vím,o čem mluvím....přes rok jsme pomáhali kamarádovi,který při autonehodě přišel o manželku a syna,hned na to o maminku a jeho velmi dobře prosperující firma šla ke dnu a zůstali mu jen ty dluhy (i dluh za pohřeb 3 osob byl velmi vysoký).ale měl alespoň trochu štěstí,ani rodina a ani kamarádi se na něj nevykašlali.naše rodina ho nemohla finančně podpořit,ale mohla se uskromnit a na nějakou dobu ho u sebe zadarmo ubytovat.a kde se nají 5 lidí,nají se i šestý.
já sama jsem s dětmi doma (mám 3-s jedním mužem :o) ) manžel je zaměstnanec a nijak luxusní plat nemá (dělník).jediná půjčka,do které jsme šli,byl úvěr na odkoupení dr.podílu (asi 100 000,takže na prahu a 3+1 velmi laciné).ale co vím naprosto jistě je to,že když nastane zádrhel...nějaké neštěstí...asi se má rodina sesype jak domeček z karet a na chleba s marmeládou dojde.táhnem rodinu jak se dá,ale nedokážu měsíčně moc uspořit stranou,i když na st.spoření se snažíme,aby alespoň něco málo bylo.(rady typu jdi do práce nejsem ochotná momentálně akceptovat,když dojde na lámání chleba,tak bych tam zamozřejmě šla.)a to,že se člověk dokáže dostat na dno i kvůli příbuzným,tomu rozhodně věřím.po nás tchyně asi před 14 dny chtěla,aby jsme si s manžou vzali úvěr na 100 000 kč na střechu jejich chaty s tím,že oni budou splácet.odmítli jsme,je jim přes 60,banka jim půjčku nedá a my moc dobře víme,že by jejich dluh byl náš balvan na krku.jenže to odmítnutí bylo drahé,nejen odsouzení příbuzních,ale i vyhrožování vyděděním a podobnými nesmysly je teď na denním pořádku.takže ono odmítnout půjčku přímému příbuznému,je někdy opravdu velmi těžké :o(
víš,ono někdy stačí,když zjistíš,že tvé dítě není až tak úplně v pořádku.můj prostřední syn je velmi aktivní,takřka nespal,nedokázal se soustředit...hrozila mu zvláštní škola,ale neuroložka nám tehdy poradila,ať zkusíme sport,který má co nejvíce tréninků,něco,co ho fyzicky "zničí"...a poslala nás na hokej.je to velké finanční i časové břemeno,ale my ho potáhnem,neboť náš syn normální školu zvládá,4x týdně trénink,1-2 týdně zápas,ho dokáže naprosto spolehlivě vybudit tam,kde může a ve škole UŽ KONEČNĚ!!! žádné problémy nejsou... i takováhle věc dokáže s rodinou a jejími financemi řádně zamávat.
myslím,že zuzka,ať udělala jakou chtěla botu,si odsouzení nezaslouží,stejně jako kterákoli z nás.potřebuje radu a milé slovo a ta je vlastně poměrně jednoduchá a už několikrát zazněla...stačí tužka a papír,vše rozepsat,zajistil alespoň minimální splácení dluhu,domluvit se s věřiteli a udělat takový plán "života" (nevím jak jinak to nazvat),aby se rodina dokázala zmátořit...zajistit si pomoc odborníků,jak finanční,tak v soc.oblasti.je plno poraden,kde člověku pomůžou a jelikož pisatelka se na net dostane,alespoň občas,není problém je najít
mějte se krásně
 Lenka 
  • 

Od Veroniky by se mohl kdekdo učit 

(1.6.2006 13:36:43)
Veroniko, nechápu, proč se kdo do tebe naváží. Vidíš život reálně a používáš mozek. Z tvého příspěvku je také vidět, že spousta věcí je o vzdělání, vůli a pracovitosti. My to máme podobně a přestože se neživím účetnictvím, ale tlumočením a překlady, můj manžel má taky vlastní firmu a taky ho považuji za slušného člověka - i můj (náš) přístup by se dal označit za chladný kalkul - práce, první byt, práce práce práce, velký byt, miminko, práce i při dítěti.... pozitiva a sociální jistoty, cestujeme, máme se rádi a život si užíváme. A co, ať nás každý odsoudí. Jsme šťastní a můžeme si za to sami.
 kalkulačka 
  • 

Re: Od Veroniky by se mohl kdekdo učit 

(20.7.2006 15:34:03)
To není chladný kalkul ale bystrý rozum a od Veroniky by se mohl kdekdo učit.Já rozhodně nejsem žádná chladná kalkulačka,dokonce si o sobě myslím,že neumím moc šetřit,taky jsem asi věkem od vás trochu dál/44/.Mám dvacetiletou dceru,jde na VŠ.jen jsem chtěla napsat,že celoživotní poctivá práce /někdy i 12 hodin denně,/se mi zúročuje.Vlastní dům,auta ,dobré jídlo,dovolené....
To se nechlubím,ale NEKRADEME,nepůjčujeme si,platíme daně jako mourovatí ale hlavně přemýšlíme a makáme.Když začal manžel podnikat hned po revoluci,prodali jsme žigula a vzali si 100 000 půjičku,manžel nespal dokud ji nezaplatil/do 4 měsíců/.A v životě už bychom to neudělali,přestože jsme se splácením problémy neměli.Uznávám půjičku pouze na bydlení.Když dnes vidím kolem sebe mladé ,kteří si berou půjičky na plazmovky,mobily,auta a pak nemají na splácení,tak pochybuji o jejich zdravém rozumu.Takže se na mne zlobte,ale já nemám pro Zuzanu pochopení ani za mák.A ta podpásovka od ní k Veronice,že by o to mohla přjít díky milence manžela,smrti atp.se mi vůbec nelíbí.
 dany 
  • 

Re: Re: Jsem v šoku 

(20.5.2006 1:34:05)
Skvělý Zuzko !!
 Kalafuna 
  • 

::::: 

(19.5.2006 20:07:55)
A to mimco jste si poridili po prvni dovolene v Jugoslavii, nebo az po te druhe?
 gabina 
  • 

vyhrabat se z toho 

(10.2.2007 20:44:32)
Ahoj ctu si prave tvuj pribeh, i kdyz si ho mozna uz nepresctes, protoze si ho psala minuly rok.
Me reseni jsou, bud : nahlasite bankrot viz. prispevky o tom
nebo, jestli mam tvuj muz kuraz, na internetu jsem nasla nabidky prace z ciziny. VIM, neni to med, ale nekdy ve svem oboru, abychom se dostali z bryndy zustat nemuzeme.
V Irsku jsou platy dost vysoke a kdyby tam jen trebe na pul roku, mate ty dluhy PRYC. Ono splacet dluhy s ceskym platem moc nejde.Vychodiska najdeme vzdy!!!!!!g
 jsem jeste mladsi nez ty 
  • 

Re: Jsem v šoku 

(30.7.2007 2:58:55)
A TOBE BYLO V 1989 KOLIK? 12? KROUTIM NAM TIM HLAVOU, JAK JSOU LIDE, KTERI SI Z KOMUNISMU PAMATUJI TAK AKORAT NEDOSTATEK BANANU, ULEHCENI JEHO PADEM.
 Dana, 2děti 
  • 

Nemáme peníze-nevím co dál 

(15.5.2006 14:00:42)
Myslím, že to, co píše Zuzka, je velmi reálné. Pomoci bližnímu jsem přišla o 20 000Kč a nabyla zkušenosti, že peníze se nepůjčují ani v rodině.Někdy je opravdu těžké se rozloučit s podnikáním,když cítím, že by se to mohlo rozjet a že peníze takto vydělané mi rychleji pomohli splácet dluhy než když se nechám zaměstnat za minimální plat. Banka může velice rychle obestavit plat i účet a tak se asi podnikání drží, aby mohli brát peníze na¨"ruku". Ono vám nemusí zbýt životní minimum, ale minimum existenční, což je žalostně málo.Tím ovšem neospravedlňuji Zuzku, jenom chci říci, že důvěřivější povahy mají opravdu v tomto tvrdém světě na trní ustláno, jejich chyby se s nimi budou táhnout opravdu velice dlouho. S tím bydlěním to vidím asi jinak než vy ostatní, protože moje tchýně nám nepopřála ani k vánocům, natož aby nám dovolila u sebe bydlet. Začínali jsme podnájmy. Ale já patřím k těm umírněným a takzvaně ze staré školy, vždy jsme kupovali až za uspořené peníze a jedinou půjčku, kterou jsme v životě měli byla půjčka novomanželská.Teď se ale chystám zadlužit 1,5 milionem a jímá mě hrůza, co by se eventuelně mohlo stát, ale když chceme svůj dům, nic jiného nám nezbyde. Doufám, že tady nebudu sama časem brečet. Zuzko, drž se.
 hermiona 
  • 

soc.dávky 

(15.5.2006 16:23:28)
Já mám pocit, že pro Zuzku, když jejich dcerce ještě nejsou 3 roky, neplatí minimální základ daně, tudíž pro sociálku vyplní skutečnej príjem a ne ten fiktivní. Takže i kdyby manželovi počítali těch cca 9.000 fiktivního příjmu, na sociální dávky hravě dosáhnou (jejich ŽM je 9.810 Kč)
 volič ČSSD 
  • 

jednoduché. 

(15.5.2006 17:24:12)
tak především ať manža přeruší živnost, ty pochopitelně též(jde to na 2 roky), stát za vás zaplatí sociální a zdravotní. On ať se dohodne s někým, kdo má firmu, aby ho na 2 dny zaměstnal za 35 tis hrubá, pak ať zajde k doktoru a hodí se marod nejlépe s nějakou psychoźou. Kámoš ho vyhodí ve zkušebce po ukončení neschopenky a on půjde na pracák a bude brát 3 měsíce 50% z vyměřovacího základu z tý vysoký mzdy a další 3 měsíce 45%, tímto způsobem si přijdete na nějakých dvanáct čistého za nic a přitom můžete oba makat na černo, až se z vás bude kouřit, nic z toho neodvádět. Já to tak delám ve dvouletých cyklech s malými pauzami už 7 let a mám novou Lagunu, byt 4+1, v únoru jsem přiletěl z Dominikánské republiky a teď se chystám poněkud konzertvativně na Sicílii. Já vím, že to není nic moc, ale k normálnímu životu to stačí.
 Opravdový volič ČSSD 
  • 

Hlavně nevol ODS. 

(15.5.2006 18:04:28)
Zuzko,zřejmě na tomto portálu nejsi dlouho-dej si tu pozor je tu skupina lidí,co volí ODS a někteří z nich nejenže jsou chladní,nedůvěřivý a místo toho aby tě podpořili aspoň psychicky,tak z tebe udělají nemakačenka a lháře,ale ten příspěvek přede mnou od údajného voliče ČSSD svědčí hlavně o jejich charakteru.Dělá to třeba jen jeden člověk z nich,nevím.
Běž na diskuse - ostatní diskuse a tam zjistíš jací lidé mají konkrétní názory.
Jinak já nevím co bych ti poradila,my jsme si v životě od nikoho nepůjčili peníze a ani nikomu nepůjčujem.Utratíme jenom to,co vyděláme.Když není práce,můžeš zkusit aspoń brigády za 50kaček na hoďku,je to lepší než nic.
Existují nějaké poradny pro maminky v nouzi atd,zkus se podívat.Podnikat se ti nevyplatí pokud nevyděláváš hodně,platí se dost velké sociální a zdravotní pojištění měsíčně.Raději si hledej práci u zaměstnavatele.
Pokud vyhraje ODS,takové lidi jako jsi ty je automaticky zajímat nebudou,četla jsem to v jednom rozhovoru,že bezdomovcum,lidem co nepracují atd.nehodlají pomáhat,jen max.pomoct v nemoci s ubytováním.
Přeju ti hodně štěstí.
 alena 
  • 

Re: Hlavně nevol ODS. 

(15.5.2006 18:14:49)
Mám intenzivní pocit, že ti tobě opravdový voliči ČSSD musím napsat, že seš padlej na hlavu...
Jinak vzkaz pro všechny diskutující: Každý je svého štěstí strůjce.
 Katka,kluci 3 a 7 
  • 

Re: Re: Hlavně nevol ODS. 

(16.5.2006 10:42:27)
Aleno,ten pocit s tebou sdílím....
K Zuzaně:
Myslím si ,že než "plánovaně otěhotním",možná bych měla mít alespoň rámcovou představu,kde a za co budu ,ehm,tak nějak bydlet a pod..
Ale vím,že takto uvažuji já,chladný bezcitný a strašlivý volič ODS.
 Jiřka 
  • 

Re: Re: Re: Hlavně nevol ODS. 

(16.5.2006 17:09:16)
Zuzko,držím moc pěstičky pro štěstí,já Ti věřím to co píšeš,nevím proč by si tu člověk měl vymýšlet,když navíc chce jen poradit.My na tom taky finančně nejsme nejlépe,přestože oba pracujeme,ale jak si popisovala o tvém muži,že odešel z firmy,kde byly jen chlastačky,trochu mi to připomnělo moji bývalou práci.Taky jsem si s některými nerozumněla,taky se tam dost často slavilo a mě nebavilo sedět a popíjet a drbat ostatní.Zastala jsem se kolegyně,kterou tam šikanovali a nakonec jsem byla nejhorší já.Těm co tohle nedělá problém myslím tím to chameleonství a přizpůsobení se kolektivu za cenu toho že s nima chodím chlastat atd.,tak ti se pak asi mají dobře.
Jinak jen dodatek pro nevoliče CSSD a jeho bláboly.Každý rozumný člověk,který si to přečte,tak mu musí dojít,že jsi asi nějaký pravicově smýšlející hajzlík,který se tu stranu jen snaží pošpinit a to i za cenu,že tu vlastně tím Zuzce narušíš její diskusi.Bylo to od tebe fakt nechutné a ani se nedivím,že se proti tomu pak někteří ohradili.
 markéta 
  • 

Re: Re: Re: Hlavně nevol ODS. 

(17.5.2006 15:20:03)
Jsem volič ČSSD a přesto jsem uvažovala stejně bezcitně a chladně než jsem začala s pokusy o otěhotnění ...:-)
 Vaclavka 


Re: Re: Hlavně nevol ODS. 

(31.5.2006 13:29:48)
Jestli není volič ČSSD pracovníkem Správy sociálního zabezpečení a nechce uvést ve známost jaké fígle umí někteří chytráci používat... Bohužel, to, co píše je pravda a dá se to takto (skutečně v dvouletých cyklech) praktikovat...
 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: Hlavně nevol ODS. 

(15.5.2006 19:24:28)
nejsi spis opravdovy volic KSCM?

uricte je lepsi zivit lidi, kteri nechteji pracovat. nez je nechat at se postaraji sami o sebe, to je pravda,
vsechno vsem, ale nam do parlamentu vic, vid?
 x 
  • 

Re: Hlavně nevol ODS. 

(15.5.2006 19:48:09)
Já tedy předpokládám, že tu většina volí ODS a né nějaká skupina.
Snad kvůli svým dětem nechcete vládu Paroubka nebo dokonce komunisty ????????
To snad ne.
 DENISA 
  • 

Re: Re: Hlavně nevol ODS. 

(15.5.2006 20:38:08)
Nóóó a s tou pakáží Tlustou a Langrovou, to fakt vytrhnem. Ono je to prašť jako bouchni, jedna strana horší než druhá.
 dany 
  • 

Re: Re: Hlavně nevol ODS. 

(18.5.2006 2:40:37)
Halo,vy ta s X,to tak odpovídá!!!Tvůj tatík se napakoval za komoušů,využívá známosti dodnes a dcerunka je "za vodou".To se volí ODS.Ale buď v klidu,tak dolů jako Zuzka se můžeš dostat také a možná rychleji než ona.Dno je pro všechny!!! Tak si zvol!!!
 Eva, 2 kluci 
  • 

Re: Hlavně nevol ODS. 

(17.5.2006 12:53:57)
Ano.. nevol ODS.. protože kdybys je volila, nikdy by ti sociálka neodřekla pomoc. Nestalo by se, že živnostníkům by upírali pomoc pokud nemají výdělek a nebrali by v úvahu fixní výdělky. To vymyleli socani.. Nezvyšovalo by se daňové zatížení zaměstnavatelů, nebyly by pracovní zákony takové jaké jsou, tudíž byste lépe sehnali i zaměstnání.
 dany 
  • 

Re: Re: Hlavně nevol ODS. 

(18.5.2006 2:46:26)
Čímpak je Tvůj tatík? Tak podobně jako u X ?Jistě nejsi samoživitelka s 2dětmi? Nebo to umiš jinak? Jsou bohužel i tak naivní samoživitelky,které volí ods a věří langrům,tlustým a celé bandě která se už stihla zkraje napakovat a teď potřebuje jen doplnit zásoby
 Iva 
  • 

Re: Hlavně nevol ODS. 

(19.5.2006 23:53:07)
No tak k té ODS a rozhovoru můžu podotknout jen jedno - A jak takovým lidem lidem jako je Zuzka právě teď pomáhají Socani??? Vůbec nijak.
 10.5Libik12 


Re: Re: Hlavně nevol ODS. 

(20.5.2006 0:20:32)
A bezdomovcům též ne, nemají totiž trvalé bydliště, tudíž jim sociální stát nemůže dát dávky:)
 CD 
  • 

Re: jednoduché. 

(15.5.2006 18:30:22)
Milý voliči (nevoliči) ČSSD, jasně jsi tu předehrál svými kecy, čí tak volič asi budeš - dobrá reklama pro některé strany před volbami že?
I když na druhou stranu nepopírám, že jsou lidé, kteří takto žijí a jistě jich není málo... Jsem si ale celkem jistá že to budou spíš nevoliči, oni dosáhnou svého za jakého koliv režimu, obecně se jim říká NEMAKAČENKOVÉ.

Jinak k Zuzaně - myslím, že její příběh uvěřitelný je a že se stal, takových jako ona je jistě víc. Z vlastní zkušenosti vím, že ale vždycky jen brečí, mají 1000 důvodů, proč k tomu a onomu došlo, pořád čekají na nějaké rady a pomoc, mnohdy jsou spíše mentálně mimo (to se netýká Zuzky), každý je jen využívá (z jejich pohledu, ale někdy je to i pravda, bohužel), jsou neorientovaní v zákonech a podnikání, přesto se hrnou do podnikání a zakládají často nesmyslené firmy (třetí květinářství v jedné ulici), zadlužují se čím dál víc, nesplácejí, nemají z čeho a tak jen čekají, jak to dopadne...

Já jsem se kdysi rozvedla s gemblerem, zůstaly mi dluhy na bytě a jen jsem se modlila, aby někdo z jeho věřitelů nechtěl splácet dluhy po mě, měl by na to nárok a celkem dlužit tak milion. Naštěstí nechtěl. I tak jsem se měla co otáčet, půjčila si peníze v rodině, zaplatila dluh na bytě, přestěhovala se s dcerou do 1+1 a splácela peníze rodině. Po pár letech jsem to sama zvládla a jsme na to hrdá. Znovu jsem se vdala, do bytu už jsme se nevešli, přišlo další dítě, půjčili jsme si peníze na větší byt, který jsme koupili, teď máme tak 120.000 dluhů, jsem na mateřské, manžel je nyní 2 měsíce bez práce. Ale já si při mateřské vydělávám prací doma (vím, že mám štěstí), manžel práci velmi intenzivně hledá, chodí do kurzu agličtiny a víme, že do měsíce musí jít pracovat, i kdyby měl jít do pokladny supermarketu. Nikdy bychom si od nikoho žádné peníze nevzali, chceme to zvládnout vlastními silami a doufáme, že se nám to podaří.

Zuzaně radím, ať přestane podnikat okamžitě, její manžel pokud možno taky, na experimenty není v jejich situaci vhodná doba, to si asi nějak neuvědomili. Měli nejdřív splatit co měli dluhy, nechat se zaměstnat, byť v tom supermarketu, pořídit si bydlení - proč hned 3+1? My jsme 4 a máme jen 2+1... zajistit dítě a pak se MOŽNÁ vrhnout na podnikání, ale nejdříve zvážit pro a proti a hlavně se poradit s právníkem, aby nepřišli jen o další peníze.
A nechápu, jak můžou dlužit 30 věřitelům, to se mi zdá přehnané. Taky ty půjčky pro potřebné jsou podivné, nad tím se tu podivuje každý...
Sociálka do začátku jistě vypomůže, pokud bude Zuzana slušná a nebude jen škemrat, nějaké peníze, "aby měla co do hrnce" tam jistě dostane, ve formě sociálních dávek i jednorázových příspěvků.
A hlavně, sednout si, sepsat všechny dluhy a začít přemýšlet, jak na to. A co na to říkají Zuzaniny rodiče?


 M. 
  • 

Re: Re: ubohost od volice ods 

(15.5.2006 18:37:01)
Je to opravdu ubohy od zfanatizovanyho volice ods.Neco podobnyho -takovy pribeh psala na diskusich nejaka Jana.Ze by ona?
Navrhuji na to nereagovat,protoze ona je schopna vseho a stejne tim nepomuzem ani jedne z pol.stran.
 Myška 
  • 

Re: Re: jednoduché. 

(15.5.2006 19:22:49)
Zuzko,

nechci tě ani tvého manžela soudit, sama vím co je to bydlet různě na ubytovnách, po té na Charitě, rozvedená s pětiletou dcerkou. Máma nás v té době vyhodila z rodinného baráku, protože jsem si dovolila říct, že by se mohl prodat a já bych si za svou část mohla koupit třeba byt. Ona další byt měla.

Byli jsme v té době opravdu ve velké krizi, přišla jsem o práci, neměla jsem žádný příjem, sociální dávky nevyřízené, dítě potřebovalo něco jíst. Bydleli jsme tam skoro půl roku, dalšího půl roku na azyláku. Tam jsem potkala budoucího manžela, byl opravdu hoodně mladý, jeho máma alkoholička (to jsem v té době ještě nevěděla). Vzali jsme se, moje máma zemřela, já prodala barák, koupili jsme si za ty peníze můj byt, narazili jsme v realitce na podvodníky a koupili byt státní. Tím jsem přišla o skoro 200 000 Kč, musela jsem koupit jiný byt, starala jsem se o svého postiženého bratra. Narodili se nám dvě děti (obě plánované), pak už jsme péči o mého bratra nezvládli a také se stalo něco o čem se nechci rozepisovat, skončilo to tím že bratr je v současné době v ústavu sociální péče. Manžel objevil že rodinný život není to pravé pro něj a že je lepší si užívat s kamarády, rozvedli jsme se, alimenty ani jeho jsem už tři roky neviděla. Nejmladší dítko je teprve pětileté. Mě po rozvodu naštěstí zůstal můj byt, ale také spousta dluhů po manželovi, na sebe jsem si vzala půjčky ve výši kolem 100 000,- Kč a manžel když odcházel tak mi oznámil že je to můj problém, že já je budu muset zaplatit když jsem si je vzala. Přitom to byli částky, kterými jsem zaplatila velkou část jeho dluhů které si způsobil svou závislostí na hracích automatech.

Na mateřské jsem nikdy nebyla, ve třetím měsíci po porodu jsem vždycky nastoupila do práce, protože jsme potřebovali peníze a u dětí jsme se střídali - já byla v práci na plný úvazek ráno, manžel odpoledne.

Strašně jsem se bála exekutorů, obešla jsem všechny splátkové společnosti kterým jsem dlužila a snažila se domluvit, ale vdycky jsem se setkala s tím, že mi oznámili, že to nejde. Ale asi tam měli nějakou poznámku u mě, protože jsem jim postupně po mnohem menších splátkách než bylo sjednáno platila, nikdy u mě exekutor nezazvonil. Asi pochopili, že je lepší když mě nechají dobrovolně splácet, než peníze nějak jinak vymáhat.

V prosinci to byli tři roky, co spolu nejsme, peníze už mám splacené a snažím se i šetřit nějaké další pro děti, jezdíme na dovolené. Je to ale za cenu velikého odříkání, šetření všude kde se dá. K večeři je také často jenom chleba, nebo těstoviny, rýžová kaše. Obědy mají děti plnohodnotné ve školce a škole. Jogurty kupuji zlevněné třeba v Hypernově, v Delvitě, tam jsou nutné spotřebovat do druhého dne a jsou za poloviční cenu.

Oblečení nekupuji vůbec, máme to co dostanu třeba od kamarádek, nebo třeba v kostele se u nás pořádá dvakrát do roka burza s věcmi, tam může kdokoliv věci přinést a zase si odnese co potřebuje. Akorát boty, ty kupuji dětem nové (na tržišti). Já sama si nekoupím nic, oblečení mám stejné od 15 let, trička, svetry, tenisky mi musí vydržet tři roky ......

K vánocům, narozeninám děti dostanou různé reklamní dárky (jojo, růůzné výhry ze soutěží), vitaminy, nebo třeba nějaké přepálené CD od kamarádek. Letos byla například akce s kamionem CocaCola, děti odtud měli dva fotbalové míče, kamionek a každý malého plyšáčka. Každou věc zabalím zvlášť, takže dárků je tam nakonec spousta.

Já dělám ráno od půl třetí dvě oblasti úklidu (5000 Kč), pak na 6 hodin v pevném zaměstnání (9000Kč), rozhovory pro výzkumy trhu (2000 Kč), dávky SSP (5000 Kč). 10 000 z toho padne na bydlení, školku, školu, složenky ......, 4000 na jídlo, 2000 na různé mimořádné vydání jako jsou kroužky, pojistky, boty pro děti, a 5000 každý měsíc musím ušetřit aby bylo na dovolenou.

Podle mého by pro Vás bylo vhodné, když by jste ukončili živnostenské listy a nastoupili do běžného zaměstnání (hypermarket, .........nevím jaké máte školy, vím že hypermarkety u pokladny nebo třeba doplňování zboží není nic moc, já dělám něco podobného, ale je to alespoň jistota nějakého příjmu, tím by jste každý získali kolem 10 000 Kč), nějaký ještě vedlejšák k tomu (třeba ten úklid) a hlavně zajít za rodiči tvými nebo manželovo a domluvit se s nimi, jestli by jste tam třeba dva roky nemohli bydlet a i když by jste jim dávali něco na bydlení tak by jste mohli dost peněz začít splácet.

 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: Re: Re: jednoduché. 

(15.5.2006 19:27:55)
teda mysko, obdivuju tvou houzevnatost. ale davky 5000? to je hezky. manzel pracuje (ma prumerny plat) ja jsem na md a davky mame 246,-, na jine nemame narok. jak se to dela mit tolik? ne vazne, to neni ironicky. bylo mi sdeleno, ze nic jineho, nez pridavky na dite nedostanem, jelikoz jsme hloupy a nemame nasetreno od rodicu na vlastni byt a bydlime v najmu (8 tis za 1+1 - nizka cen ana nase mesto)
 Jana038 


Ještě mě něco napadlo 

(15.5.2006 20:08:54)
Zuzko, kdybych věděla odkud jsi (stačilo by město), možná bych mohla sehnat doplňování zboží pro jednu firmu co prodává džusy...kdybyste chtěli. Nevím jestli by v té oblasti někoho potřebovali, ale třeba jo...
 gitty 
  • 

Re: Re: Re: jednoduché. 

(15.5.2006 20:18:14)
To je teda výkon. Zírám. Jsi dobrá. Jen mě zaráží tech 5000 mesičně na dovolenou , když na všem jiném tak šíleně šetřítě. Není lepší si trochu víc užít i ve všedních dnech, než jednou za rok vyrazit na dovolenou za desítky tisíc?
 gitty 
  • 

Re: Re: Re: jednoduché. 

(15.5.2006 20:19:38)
To je teda výkon. Zírám. Jsi dobrá. Jen mě zaráží tech 5000 mesičně na dovolenou , když na všem jiném tak šíleně šetřítě. Není lepší si trochu víc užít i ve všedních dnech, než jednou za rok vyrazit na dovolenou za desítky tisíc?
 Myška 
  • 

Re: Re: Re: Re: jednoduché - pro Gitty, Dany 

(16.5.2006 15:49:42)
Včera jsem tu už nebyla, až teď jsem přišla do práce, tak než mi tady zasednou místo děti, tak odpovím, snad to najdete v té záplavě příspěvků.

Napřed k těm dávkám - beru přídavky na tři děti - celkem 1924 Kč (560 + 624 + 740 kč), pak příspěvek na bydlení (dávka SSP) - 1223 kč a sociální příplatek (taky dávka SSP) celkem 2504 Kč. Celkem to dělá 5651 Kč.

Během roku radši víc šetřím, protože já a starší dvě děti máme astma a nejmladší je imunodeficitní (velmi špatná imunita), všechny děti atopický ekzém. Díky pobytu u moře jsme ale většinu roku bez dýchátek, bez ekzému. Jedno dítko se mi osypalo od atopického ekzému teprve minulý týden, do té doby mělo klid (úmyslně nepíšu pohlaví a podrobnosti o sobě a dětech, běžně v diskusích vystupuji s ikonkou, ale protože jsem si párkrát naběhla a chodili mi velmi urážlivé maily, tak proto volím raději odpověď anonymně), další dvě děti zatím ještě ekzém letos neměli. Je to hodně o prioritách a pro mě a děti je právě tou prioritou moře. Jeden rok jsme u moře nebyli a místo 4 dávek antibiotik které míváme během roku jsme měli 9 dávek. A to považuji za velmi jasný signál pro mě, že to moře opravdu pomáhá.

Nikde nepodvádím, u úřadů nic nezamlčuji, pouze využívám veškeré možnosti, které náš stát nabízí (ozdravné pobyty u moře od pojišťovny, různé příspěvky od pojišťovny - např. na fluorizaci zubů (máme kvalitní fluorizaci, dostaneme za ní peníze co zaplatíme u doktorky zpátky a ještě dostaneme zubní kartáček), loni příspěvky na bazén (vrátili nám komplet všechno co jsme zaplatili), příspěvek na vitaminy pro děti, příspěvek na školu v přírodě,..., dávky SSP, úlevy na daních - teď jsem například dostala 15 000 Kč za minulý rok zpátky na daních, protože jsem byla dlouhodobě nemocná a vrátili mi peníze za děti). Hodně se snažíme šetřit například na topení, vodě, vyúčtování za byt zatím nemám, ale každý rok mi vrací taky přes 6 000 Kč, tím pádem to mám jako jeden nájem zadarmo.

Dneska jsem zrovna dětem koupila ve výprodeji sušenky po 2 korunách, takže si sami děti nepřipadají nějak ošizené. Máme doma internet (nejstarší dítko v něm hledá věci do školy, maldší tam hrají a já si chodím povídat a trochu tím i vydělávám).

Myška
 dany 
  • 

Re: Re: Re: jednoduché. 

(18.5.2006 4:30:13)
Myško,jsi moc,moc,moc šikovná holka.Držím Ti palce,přeji zdravíčko a štěstí Tobě i dětem.Opatrujte se.d.
 Soňa 
  • 

Re: jednoduché. 

(15.5.2006 18:45:24)
Myslím, že tento přístup je o tom, jestli na to máš žaludek. Nic proti tomu, ale radši jezdím starou Škodovkou za své peníze, než Lagunou zaplacenou státem. Všechna čest, že se ještě chlubíš, že kradeš a podvádíš!!!!
 Lada 
  • 

Re: Re: jednoduché. 

(15.5.2006 18:48:27)
Sono,to jsi neprisla na to ze si to vymyslela?Meli bysme spis pomoci Zuzce ne?
 Myška 
  • 

Re: Re: Re: jednoduché - pro Soňu, Ladu 

(16.5.2006 16:00:40)
Nevím jestli Vaše rakce byla na můj příspěvek, nebo na nějaký předešlý, chtěla bych jenom napsat, že jsem si svůj příběh nevymyslela (spoustu věcí jsem tam ani nenapsala, protože o nich stále ještě nedokážu ani mluvit, ani psát), bylo by to na dlouhý příběh.

Nemám zapotřebí někde lhát, nebo tahat ze státu peníze podvodem, pouze jsem se naučila používat (ne zneužívat) příspěvky, které náš stát nabízí. A už vůbec si nemyslím že bych někde kradla nebo podváděla.
 Soňa 
  • 

Re: Re: Re: Re: jednoduché - pro Soňu, Ladu 

(18.5.2006 14:07:02)
Reakce nebyla aktuálně na Tvůj článek, ale na příspěvek "Jednoduché" od jednoho "slaboduchého. Tobě přeji, abys našla svoji lepší cestičku.
 Marie 
  • 

Re: jednoduché. 

(15.5.2006 19:48:37)
Tedy nevim jak jste došel k těmto výpočtům,ale jestli máte někoho takového jenž by mě zaměstnal za 35000 kč měsíčně tak to beru okamžitě.Zřejmě nemám ty správné kontakty.Ani bych nešla marodit a makala bych až by se ze mě kouřilo to mi věřte.Já jsem na pracáku dostala 2530 kč a tím to zvadlo.A na sociálce na syna 600 a sociální příplatek 450 kč.Ale sociální dávky dostanu až nyní a to proto že jsem v roce 2004 jetě podávala daňové přiznání.Tak nevím kam na ten pracák chodíte!Spíš mi to přijde nezlobte se ironické vůči paní Zuzce.Když jste volič ČSSD tak jim připomeňte že rodiny s dětmi v tomto státě trpí nejvíce a nemají šanci.Ani se nedivím že klesá porodnost a už se skoro žádné děti nerodí.Pro tento stát je dětí škoda.Ne každé dítě se narodí v dobře situované rodině a aby měli děti těch chudých žít v nedostatku a bídě to ať raději vymřeme po meči.Zdravím Marie
 Boudicca 


Re: Re: jednoduché. 

(16.5.2006 8:25:37)
V žádném případě nesouhlasím s tím, co zde "volič ČSSD" napsal, ale po internetu už nějaký čas koluje tento "návod na pohodlný život":

Bydlíme se ženou na mateřské a malým dítětem v menším okresním městě 120 km od Prahy ve zděděném rodinném domku. Ještě nedávno jsem pracoval jako systémový analytik u místního výrobce telekomunikačního softwaru, vydělával jsem na náš region slušné peníze, žena dostávala mateřskou a docela hezky a spokojeně jsme si žili. Vydělával jsem 15 000 čistého, žena má mateřskou 3 630, za 18 630 korun se u nás dá slušně žít. Shodou různých okolností můj zaměstnavatel zkrachoval. Nepříjemné... Slušnou práci u nás neseženu a tak jsem se rozhodl hledat v Praze.

Našel jsem si práci hned, jsem profík v oboru, plat je slušný - 38 tisíc. Na denní dojíždění to ovšem není, takže si musím pronajmout byt a domů jezdit jen na víkendy a jedenkrát v průběhu týdne, když je třeba ženě pomoci, a taky aby nebyla pořád s dítětem sama. Samozřejmě něco stojí stravování v Praze, máme sice stravenky a žena mi dává jídlo sebou, ale stejně se nevyhnu občas nějaké restauraci. Ale práce mně baví, mám skvělé výsledky, firma je se mnou velmi spokojená a daří se nám.

Pracuji v Praze už měsíc a půl a přišla první výplata - 26 600 korun na dlaň. Z toho okamžitě vypláznu 10 000 korun za pronájem garsonky na Jižním městě. Ještě za vodu, plyn, internet (tedy výpalné Telecomu) 2000. Soukromě najedu domů a zpět 1 920km, což mně stojí jen na benzínu 4 800. Za různé další nutné pražské poplatky, které bych doma neměl, vydám asi tisícovku. Počítám, počítám...jsem blázen, abych tady makal celý týden bez rodiny za 8 800?

Moje žena bere mateřskou 3 630, náš společný příjem je tedy 12 430 korun. Jak s tím vyžít? Naše životní úroveň upadá.


Dávám výpověď, odjíždím domů a přihlašuji se na Úřad práce. Moje odměna činí 10 800 korun za celodenní hraní s dcerou. Protože se večer nudím, skládám známým pécéčka. Udělám tak jeden týdně, na každém vydělám asi 2 000, tedy 8 000 měsíčně na ruku. Uvažoval jsem, že si zřídím ŽL a začnu se tím živit. Tak jsem zašel na úřad. Paní mi
vysvětlila, že
musím platit minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, dohromady asi 3000 za měsíc. Minimální daň mi ukousne minimálně 840 korun měsíčně. Počítám, počítám...Z mých vydělaných 8 000 mi tedy zůstane 4 160. Polovina? Pani, nechejte si ten formulář... Podnikám dál na černo, neplatím nic, zdravotní za mne platí stát a sociální pojištění nikdo. Stejně je k ničemu. Dostávám 10 800 od Úřadu práce, 8 000 za služby přátelům, manželka 3
630, takže
náš celkový příjem do rodiny je 22 430. Naše životní úroveň se rapidně
zvedla,
letos v létě si konečně dovolíme dovolenou u moře a v zimě lyžování v
Alpách.
Minulý měsíc jsme si vyřídili sociální příplatek na bydlení a na
dopravu MHD,
dcera má atopický ekzém a manželka ji musí vozit k lékaři. To udělá 3 000 měsíčně, vyděláváme už 25 430 čistého a koupili jsme si hezkou Fabii na leasing.

A hodná paní na úřadě slíbila, že nám příplatek doplatí za rok nazpět, potřebuji nové lyže a manželka si vyhlédla kožíšek.

Těšíme se, až manželce zvednou mateřskou na 7 000, možná bychom si pořídili druhé dítě a koupili nové, lepší, zahraniční auto, ten leasing lehce z
těch 35
800 čistého lehce utáhneme.
Jednou za půl roku se nechám na chvíli zaměstnat a pak hurá znovu na
ÚP. No,
nějak ten měsíc vždycky přežiju...to víte, už jsem si zvykl na svůj denní
režim:
v 10 ráno žena zajde pro rohlíčky do pekárny, po cestě mi koupí noviny
(samé
potěšitelné zprávy!), pak si chvíli hraji s dcerou a vyrazíme někam na
výlet,
podle počasí - do přírody, na koupaliště, na běžky, do akvaparku. Jen
mně občas
přepadá splín a pak mne trochu mrzí, že moje dvě vysoké školy,
inteligence i
schopnosti nejsou využity. Nemělo by to mrzet i tu paní na Úřadě? Ale
brzy mně
to přejde, vždyť se máme tak dobře a já jsem nevděčný!
Když se vrátíme z výletu, potkám občas kluky z bývalé práce a pozvu je
na pivo.
Jsou furt nespokojení, což nechápu. Makají a stále jim nestačí peníze.
A přitom
je to tak jednoduché...
 Psychouš 


blbost 

(16.5.2006 18:52:12)
Tento "návod" je pouhý blábol bez vazby na realitu. Rozbor a uvedení na pravou míru šlo po Internetu také.
 Pavla3 


Re: blbost 

(17.5.2006 9:38:28)
Psychouši,
je to samozřejmě nadsázka (např. leasing by jim asi nedali atd.) Ale úplná blbost to není. V tom "příběhu" jde o to ukázat lidem systém, jak funguje náš "sociální stát". Je to kvůli zamyšlení chápeš?
 Pavla3 


Re: blbost 

(17.5.2006 9:39:58)
A dodatek tohle znáte?
Kolik peněz Vám zbude když Vás firma ocení na 100 000 Kč ???
>
> ( aneb jak si sociální demokracie představuje blahobyt )
>
>
>
> 100 000.- = VÁŠ SKUTEČNÝ PŘÍJEM (na kolik si Vás firma cení)
>
> - 19 270.- = soc.pojištěni "zaměstnavatele" 26% hrubé mzdy
>
> - 6 630.- = zdrav.pojištěni "zaměstnavatele" 9% hrubé mzdy
>
> - 103.- = povinné úrazové pojištěni 0.14% hrubé mzdy
>
> ----------------
>
> 73 997.- = HRUBÁ MZDA (udaj na výplatní pásce)
>
> - 5 920.- = soc.pojištěni "zaměstnance" 8% z hrubé mzdy
>
> - 3 320.- = zdrav.pojištěni "zaměstnance" 4.5% z hrubé mzdy
>
> ----------------
>
> 64 747.- = ZÁKLAD DANĚ
>
> - 20 719.- = Dan z příjmu max. 32%
>
> ---------------
>
> 44 028.- = ČISTÁ MZDA (vyplaceno) sazba přímých daní 56%
>
> - 10 939.- = DPH 5% nebo 22% a spotřební daně, průměr 22%
>
> ---------------
>
> 36 089.- = zůstatek - celková daňová kvóta zdanění práce 64%
>
>
>
>
>
> Za 100 000.- které za Vaši mzdu vydá Váš zaměstnavatel si můžete
>
> koupit zboží v celkové hodnotě 36 089.-
>
>
>
> V případě nižších příjmů a zdanění nejnižší sazbou daně z příjmu 15%
> je konečný zůstatek 45 111.-, tj. celková daňová kvóta 55%.
>
>
>
> Progrese tedy skutečně není velká - 9% - pouze s tou drobností že
absolutní
> zatížení
> všech příjmů, vysokých i minimálních, je drtivé.
>
>
>
> Do práce chodíte proto, abyste si mohli za vydělané peníze něco
> koupit. Když si tedy za zbylých 36089,- Kč "něco" koupíte (kromě
> potravin je dnes skoro všechno v sazbě 19% a díky proevropské politice
> ČSSD tam bude patřit i bydlení), prodávající odvede státu daň z
> přidané hodnoty o kterou jsou prodávané zboží nebo služby pochopitelně
> dražší. Ve skutečnosti tedy zůstane jenom 30 326,- Kč. Takže z každých
> Vámi
vydělaných
> sto tisíc
> skoro sedmdesát tisíc dostane stát, protože pracujete, abyste si mohli
něco
> koupit.
>
>
>
> Není to žádný trik ani manipulace, je to prostý souhrn faktů, který
> stát zahaluje houštím tísíců stránek zákonů, vyhlášek a pokynů. Kromě
> těchto daní stát vybírá ještě mnoho dalších daní od lidí, podniků a
> podnikatelů - daně z nemovitosti,
daně
> z prodeje
> nemovitostí, darovací daně, daně dědické, daně z příjmů, daně
> silniční, atd., atd. Za vlády ČSSD celková daňová zátěž stále roste.
>
>
>
> Otázkou zůstává, kde ty obrovské sumy peněz, které stát vybírá jsou,
> když ani tyto peníze státu nestačí a tak každoročně naše dluhy značně
> rostou už od té doby, kdy se ČSSD ujala moci.
>
>
>
> Kde ty peníze jsou, když zdravotnictví je v krizi, školství zanedbané,
> po silnicích se skoro nedá jezdit, atd. atd. ? Platíme tolik za své
> sociální jistoty nebo spíš za "jistoty" státních úředníků a za jistoty
> těch, kterým se nechce pracovat?
>
>
>
> Jestliže podstatně vzrostl počet úředníků, jestliže nezaměstnanost za
vlády
> ČSSD stoupla
> na dvojnásobek, pak pochopitelně jsou také vyšší výdaje. Větší zdanění
práce
> samozřejmě
> prodražuje pracovní sílu a vedle zdražování výrobků a služeb vede také
> k propouštění, protože firmy a podnikatelé buď krachují nebo nejsou
> schopní uživit tolik zaměstnanců, kolik by potřebovali.
>
>
>
> Mnohem víc peněz se však propadne a zašantročí v neprůhledných,
> pochybných
a
> často
> předražených státních zakázkách a v korupci spojené s jejich
> realizací. Ačkoliv ČSSD vstoupila do vlády s populistickými hesly typu
> "akce čisté ruce", velmi
brzy
> se ukázalo,
> že to byl velký podvod na voliče, neboť právě za vlády ČSSD se korupce
> nejvíce rozmohla.
>
>
>
> Proč je to lidem jedno? Proč se neptají, jak je možné, že v Chorvatsku
> postaví 100 km dálnice za jediný rok a za poloviční cenu než u nás,
> proč se neptají, kam
se
> ztrácí
> stovky miliard ze státního rozpočtu, proč se neptají, kdo jednou bude
> platit ty ohromné dluhy a úroky z těchto dluhů tak špatně
> hospodařícího státu, jak dlouho
nám
> porostou
> daně?
>
A tohle blbost není to je JEN matematika
 markéta 
  • 

Re: Re: Re: jednoduché. 

(17.5.2006 15:30:16)
Těch 12 tisíc za garsonku na Jižňáku je přemrštěných. my máme 1+1 v centru a je to 7000 + 3000Kč
 Volič ČSSD 
  • 

Re: jednoduché. 

(15.5.2006 20:32:49)
Jo ještě jsem zapomněl dodat,že jezdím každý rok za kámošem na Bahamy a na Seyselly.
 xxx 
  • 

Re: Re: jednoduché. 

(15.5.2006 23:29:52)
Bobe?
 VeraK 


Re: jednoduché. 

(16.5.2006 8:19:47)
Pokud to byla nadsázka, nechá se to skousnout jako blbý vtip. Pokud to tak skutečně děláš, jsi prvotřídní zloděj, hajzl a totální debil!!!!!
 Nevolič 
  • 

Re: jednoduché. 

(16.5.2006 12:39:09)
Až na to, že ti na pracáku dají nejvíc 10 500,-, i kdybys vydělával třeba 100 000,-. Ty chytrej.
 Marie 
  • 

Vážená paní Zuzko 

(15.5.2006 19:08:30)
Vážená paní Zuzko,velmi dobře chápu o čem píšete.To samé prožívám já.Jen s tím rozdílem že jsem sama s 13ti letým synem a 10ti letou vnučkou. Je mi už
53 let a ani v tom nejhorším snu by mě nenapadlo jak rychle se člověk může dostat dolů.Já jsem se k tomu dopracovala tím že jsem přišla o zaměstnání a katastrofa na sebe nenechala dlouho čekat.Už se v tom vezu přesně jako vy.Jen s tím rozdílem,že já nemám nikoho než ty dvě děti.Nárok skoro na nic.Jsem stará a pro tuto společnost nepotřebná.Ale to nepochopí ti kteří mají doma všeho dostatek.Kdybych měla manžela a nosil mě výplatu zase by bylo o něco lépe.Beru každou práci a výpomoc jaká se dá vzít.Zdravotně na tom nejsem také nejlépe ale děti musí jíst chodit do školy a to něco stojí.Nájem a elektřina ve 2+KK je 7700 kč.A to jsou normální byty.Žádný luxus.Mé přivýdělky se pohybují kolem 7000kč.
Co myslíte jak to mám ve svém případě udělat.Stále jedu do mínusu,takže buď budou děti jíst a normálně chodit do školy nebo ne a budu platit nájem a stím spojené poplatky.Je to šílené a nikdo kdo toto nezažil Vás opravdu nepochopí.Lidé mají snad dokonce radost z toho že je na tom někdo špatně a ještě na Vás cizopasí a snaží se vásdostat ješě víc dolů.Neříkám že všichni,ale já také ještě neměla to štěstí abych potkala někoho kdo by mě pochopil v mé situaci.Podotýkám že nemám rodiče manžela a nikoho.Takže se opravdu nemám ani na koho obrátit.Snažím se jen se nezbláznit,být na děti milá a přívětivá a hlavně se o ně starat tak jak jen nejlépe dovedu ale za cenu toho že skončím na ulici.Napsala jsem tisíce inzerátů na práci ale bohužel většinou jen samé podvody a nebo chtějí mladého,protože je tam mladý kolektiv tak co by tam dělali s 53 letou babou.Ač na ta léta nevypadám stejně je musím uvádět a tady to z pravidla končí.Tomuto státu a zřízení je uplně jedno jestli jsou někde lidé kteří nemohou nebo nemají z čeho jíst.Jen hrabou na svá konta v zahraničních banách.Zde vůbec nefunguje nic jako zákon o rodině a když tak je takový aby stát netratil.O vše se musíte doprošovat a výsledek je povětšinou negativní.To co člověk zažívá si nikdo kdo se do takové situace nedostal nedokáže vůbec v žádném případě představit.Ani já to neuměla až do té doby co jsem to začala pociťovat na vlastní kůži.Buďte silná a ráda že jste na to dva.Já jsem na vše uplně sama.A to je snad ještě horší.S pozdravem Marie
 Toranoko 
  • 

Re: Vážená paní Zuzko 

(15.5.2006 19:53:07)
Marie, drzim palce, jen jsem chtela poznamenat...zkuste vyuzit i jinych socialnich pomoci, nez jen pravidelnych, existuji prispevky detem na tabory, atp. Nevim, jak to funguje u vas, opravdu totiz zalezi na dane urednici, ac se to nezda, ale zkuste se na to zeptat
 emilie, samoživitelka, 3 děti 
  • 

Pro paní Marii 

(16.5.2006 8:43:45)
Paní Marie, prosím o vysvětlení k větě: "jsem sama s 13ti letým synem a 10ti letou vnučkou".

1) Vy jste na tu vnučku sama? Kde má rodiče? Pokud nežijou, omlouvám se, ale mohla jste to uvést. Pak má ovšem vnučka nárok na sirotčí důchod, ne? Pokud žijou, tak mají k vnučce vyživovací povinnost - plní ji?

2) Je Vám 53 let a máte 13-letého syna. Nějak mi chybí zmínka o tátovi toho kluka. Zase: pokud nežije, kluk má nárok na sirotčí důchod. Pokud žije, má k synovi vyživovací povinnost.

Víte, mám pocit, že si podobně jako Zuzka stěžujete, ale neuvádíte všechny fakty. Pak to působí trochu nevěrohodně.
 dany 
  • 

Re: Pro paní Marii 

(18.5.2006 3:08:02)
a zase je tu paní"Chytrá" a samoživitelka...? A jistě volí ODS.Dejte paní Marii pokoj s vašimi "rozumy".Držím paní Marii pěsti pro štěstí.Každý se tak neumí drát o skývu chleba jako paní "Chytrá".Marie má něco o čem tento svět už nemá ani ponětí
 Matthew 
  • 

pořekadlo 

(15.5.2006 20:20:48)
Jojo, ono se né nadarmo říká: Nechceš-li někoho dlouho vidět, pujč mu peníze. Zuzko, být tebou, pozastavím živnost a jdu makat aspoň k pásu ve fabrice. Čert to vem, že máš(snad) vyšší vzdělání. Aspoň by jste začali ty dluhy trochu umořovat. Ale to už tu psaly jiné.
 Jarka 
  • 

Něco mi není jasné... 

(15.5.2006 21:23:06)
V první řadě musím říct, že je mi tě líto, ale pár věcí mi není jasných:
* Píšeš něco o tom, že část peněz jste si půjčili proto, abyste pomohli druhým. Neměli by ti druzí tedy splatit aspoň svoje dluhy vůči vám?
* Proč se v takové finanční situaci pustil tvůj muž do podnikání? Nebylo by výrazně lepší, kdyby si našel práci třeba i za méně peněz, ale jistých, a podnikání odložil až se vaše finanční situace stabilizuje?
* Proč bydlíte v třípokojovém bytě? Nebylo by levnější bydlet v menším? Myslím že tříčlenná rodina se do menšího bytu bez problémů vejde.

Asi bych některé situace řešila jinak, než ty, ale po bitvě je každý generál... Držím pěsti, ať se z toho nějak dostanete.
 Jana,Týnka 3,5r.+Kamilka 1,5 


Re: Něco mi není jasné... 

(15.5.2006 22:45:46)
Souhlasím, to přesně mi taky není jasné.
Navíc: Zuzka píše, že dcerka chodí do jeslí. Podle mně jsou jesle šííííleně drahá záležitost, není to tak? Cena je stanovena dle příjmu a ve srovnání se "srandovními" platbami za MŠ jsou to řádově vyšší platby. Je to možné, aby v takové situaci mohla platit jesle?
A hlavně je mi líto 53leté Marie, to je skutečná nepřízeň osudu...
 Emaja 


dojem 

(15.5.2006 21:32:06)
Ackoliv nemam nejmensi zkusenost s podnikanim a nastesti ani s dluhy, neda mi to nereagovat. Je hrozne lehky nekoho odsoudit a vycitat,co udelal blbe. Ale chyby delame kazdy ne?
Ja z clanku nabyla dojmu, ze autorka nezada nikoho o pomoc ani o rady typu "tohle si tenkrat delat nemela...", ale protoze je ve svych problemech zavalena az po usi a uvedomuje si, ze neco delaji blbe, chce poradit od nekoho nestranneho nebo od toho kdo ma podobnou zkusenost za sebou. Sama uz asi nemuze rozeznat co je potreba udelat, aby se z toho kruhu dostali ven. To je snad pochopitelne.
 DENISA 
  • 

Re: dojem 

(15.5.2006 23:48:43)
Tak nějak to vnímám já. Při pročítání článku jsem si kladla otázku, zda na konci uvidím číslo účtu. V tom případě bych ihned pisatelku označila za podvodnici. Ale ona se jenom svěřuje a prosí o rady, jak se s nepříznivou situací psychicky vyrovnat a né o peníze. Samozřejmě to může být podvodnice, však víme, že největší podvodníci to s lidmi nejlépe umí. Ale možná je to jen zoufalá žena a někteří se tu do ní velice tvrdě naváží. Možná je to taky dobře, třeba začne dělat něco jinak, možná jí to na depresích ještě přidá. Ono se to opravdu těžko soudí, když situaci opravdu neznáme a lehko odsuzuje, když v ní sami nejsme. Já jsem nikdy finanční krizi neměla, ale vím, že život nám někdy připraví překvapení že se nestačíme divit. Takové ty rady, že se neměli zadlužit - fajn, ale už jste viděli někoho rozjet firmu z 10ti tisíc? Bydlet u tchýně - fajn, vaše je možná hodná, ale moje by mi neotevřela dveře ani kdybych umírala na ulici a to jsem jí nic neudělala. Bydlení ve velkém bytě - fajn, a co když je to takový 3+1 dezolát, který stojí míň než zrekonstruovaná garsonka. Nepořizovat si dítě - jasně psala, že měli dítě dřív než začli podnikat. Takže neodsuzujte moc tvrdě, protože opravdu nevíme.
 Zuzka 
  • 

Reakce na komentáře 

(16.5.2006 12:52:09)
Vynesla jsem svou kůži na trh, a tak jsem trochu s obavou očekávala vaše reakce. Většina mě ale nepřekvapila. Čekala jsem i reakce typu „má odpojený internet a přesto sem píše“ nebo „bydlí v třípokojáku a přesto si stěžuje“. Co mě ale zaráží je u některých reakcí ten despekt, opovržení a nedůvěra. Je fakt, že kdo si něčím takovým neprojde, nemůže soudit. A přesto soudí. Dlouho předtím jsem hledala na internetu nějaký podobný příběh, zkušenost a doufala, že v tom nejsem sama. Chci jen vědět, že ta válka jde vyhrát. A ne, že se budeme celý život plahočit jako naši rodiče od výplaty k výplatě bez perspektivy cokoliv ovlivnit. Proto jsme vzali náš život doslova do vlastních rukou. Chápu, že na to někdo nemá odvahu. My ji našli. Podnikatelem se nikdo nenarodil, i tohle se musí člověk naučit.

Znovu připomínám, že nechci od nikoho peníze ani materiální statky. A vlastně neřeším ani sociálku, nejsem parazit a případná pomoc by nijak neumožnila umořovat dluhy. Když jsme žádali o porodné a přídavky, neměli jsme na přídavky nárok, patřili jsme do vyšší příjmové skupiny.

Dítě jsme si pořídili uváženě. Třeba proto, že už nejsme nejmladší a problémy byly jsou a budou a tak bychom mohli čekat až,... až,... až,.... a nikdy se dítěte nedočkat. Nemusíte nikdo dcerku litovat. Je to štastné a spokojené a velmi citové dítě, které lecčím předčí své vrstevníky. Je pro nás prioritou, aby vyrostla ve šťastného, zodpovědného a sebevědomého člověka. Naší situací rozhodně nestrádá. A já doufám, že se z toho dostaneme dřív, než půjde do školy.

Arubo, osobní bankrot jsem zvažovala. Ale platný bude snad teprve příští rok a navíc by nám nic moc nevyřešil, ne-li dokonce přinesl další potíže.

Kontaktovala jsem poradnu pro předluženost. NEVĚDÍ jak by se náš problém dal vyřešit. Když Vám odborník řekne něco takového, tak to moc na optimismu nepřidá.

Valná většina z vás doporučuje ukončit podnikání. Já naopak vidím v podnikání jedinou možnost, jak z toho ven. Je pravda, že je nešťastné řešení, že podnikáme oba a navíc ve zcela rozdílných oborech, ale ani jeden z nás nešel do jiného rizika než do toho, že se prostě nebude dařit shánět zákazníky. NAŠE DLUHY NEVZNIKLY PODNIKÁNÍM, ale vznikaly postupně dlouho předtím. Nic nevyrábíme, nenakupujeme, takže nedlužíme za zboží nebo materiál, jak se možná někdo mylně domníváte. Investujeme v podstatě pouze náš čas a znalosti. Navíc já pracuji pod záštitou velké společnosti.

Co se týče našich dluhů, úvěry na počátku byly jen asi 150 tisíc. Další část jsou debetní úroky a třeba nezaplacené účty - například operátorům mobilních telefonů. Pokud je smlouva s dotovaným telefonem podmíněna trváním dva roky, a stane se, že nezaplatíte, celková sranda vás bude stát jako ty dva roky paušálů....A tak to bylo se vším. I malá částka, na kterou zrovna nebylo, přerostla na pokutách a dlužných úrocích v něco tak obludného, co už se jen těžko dává dohromady. Máme každý svůj díl viny, v tom bezesporu souhlasím. Pokoušela jsem se vžy nějak dohodnout, ale nešlo to vždycky dodržet. A navíc s každým se dohodnout nelze.


Napadáte mě, že jsme půjčili jiným...Naše blbost, ale pomoc rodině se velmi špatně odmítá !!!

Libik, to s tou nástěnkou je dobrý nápad.

K tomu bydlení – neměli jsme jinou možnost, než tržní nájem. Menší byt by stál sice o nějakou tu tisícovku méně, což ale v konečném důsledku by nebyla žádná výhra. Manžel pracuje doma, a tak nemusíme řešit navíc ještě kancelář, za kterou by dal stejně, ne-li více, než je rozdíl mezi třípokojákem a jednopokojákem v našem městě.

Takže abychom přežili je pro nás podnikání nutnost, ne nějaká marnivost.

 Pavla, 1 díte 
  • 

Re: Reakce na komentáře 

(16.5.2006 13:16:21)
Opis:Valná většina z vás doporučuje ukončit podnikání. Já naopak vidím v podnikání jedinou možnost, jak z toho ven. Je pravda, že je nešťastné řešení, že podnikáme oba a navíc ve zcela rozdílných oborech, ale ani jeden z nás nešel do jiného rizika než do toho, že se prostě nebude dařit shánět zákazníky. NAŠE DLUHY NEVZNIKLY PODNIKÁNÍM, ale vznikaly postupně dlouho předtím. Nic nevyrábíme, nenakupujeme, takže nedlužíme za zboží nebo materiál, jak se možná někdo mylně domníváte. Investujeme v podstatě pouze náš čas a znalosti. Navíc já pracuji pod záštitou velké společnosti.

Tak tomu opravdu nerozumím, jak jste mohli nasekat takový dluhy. Nechápu, nerozumím, něco tu nehraje.
 Eliška Nova 


Re: Re: Reakce na komentáře 

(16.5.2006 13:39:59)
Taky pak nevím jak se mohli tak zadlužit dluhy měli už před podnikáním tak nechápu proč se do toho podnikání tak pouštěli když vidím že mám dluhy které je nutno splatit tak je splatím a až poté se vrhnu do tak něčeho riskantního jako je podnikání. Jo taky i kdyby mě rodina prosila sebevíc tak pokud by nikdo neumíral tak bych si nepujčila pro nikoho ani korunu a taky nechápu to držet život ve vlastních rukou ...no já myslím že ten svůj dřžím až dost i bez podnikání ono kyž si najdeš dobrou práci tak je to stokrát lepší než podnikat na vlastní pěst. Já jsem nyní doma na MD s mimi a je to supr že si to můžu užívat a že manusím pracovat díky svému muži v říjdu se stěhujeme do úplně nového bytu a máme auto sice starší ale lepší než nic a taky nemusím podvádět a lhát jak tu někdo psal že....
 Zuzka  
  • 

Re: Re: Re: Reakce na komentáře 

(16.5.2006 14:00:52)
Allynko, Vy jste nepochopila (nebo jsem to dosttečně nezdůraznila), že podnikáním naše problémy chceme ŘEŠIT !!! Vydělávat podnikáním umíme, pípat u kasy opravdu není řešení. Řeším především problém, že dcerka je v jeslích jen několikrát do měsíce, zbytek promarodí, takže jsem s ní doma a do práce nemůžu a k té kase bych nemohla tuplem, tam bych si těžko mohla diktovat kdy přijdu do práce a kdy ne.
 Eliška Nova 


Re: Re: Re: Re: Reakce na komentáře 

(16.5.2006 14:07:34)
a co váš manžel myslím že by si mohl najít zaměstnání a ještě k tomu by mohl podnikat můj tchám to také tak dělá protože byl s dluhy na tom ještě hůř než vy ale ted se z toho pomalu dostává díky tomu že pracuje a ještě k tomu podniká. Vůbec nevím kolik dáváte peněz za jesle ale nebylo by účelnější nějaké domácí hlídání nějaké studentky pedagog. fakulty to nabízejí a jistě by pak vaše dcerka nebyla nemocná protože by nebyla tolik v kolektivu a vy byste vydělávala
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Reakce na komentáře 

(16.5.2006 14:19:46)
Tohle by fungovat mohlo a samozřejmě, že jsme to zvažovali, ale neumím si představit, že bude manželovi volat zákazník, že něco nutně potřebuje a manžel mu říká, počkejte na večer, až se vrátím z fabriky....Ne, tohle by asi nefungovalo. I když stále hledáme nějaké zaměstnání, kde by mohl i reagovat na své zákazníky. A jesle jsou u nás mnohem levnější, než individuální hlídání, byť třeba studentkou.
 ata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Reakce na komentáře 

(16.5.2006 14:35:31)
Píšete, že v jeslích stráví dcerka jen málo času. Kolik dní je to v měsíci? Pokud by to bylo 5 dnů a méně, pořád máte nárok na rodičovský příspěvek. A žádat můžete i na jednotlivé měsíce a asi dva měsíce zpětně.
 Eliška Nova 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Reakce na komentáře 

(16.5.2006 14:42:23)
Zuzko ale jestli je malá pořád nemocná a ty nemůžeš pracovat tak by vyšlo asi levněji individuální hlídání protože byste mohla hodně pracovat a vydělat si
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Reakce na komentáře 

(16.5.2006 15:06:56)
Obávám se že levněji by to nevyšlo. I tak se nám vyplatí platit jesle. Za měsíc se studentkou by jsme zaplatili cca 6000 měsíčně (50kč za hodinu, 6 hodin denně, 20dní v měsíci).Za jesle v našem městě platím kolem tisícovky. Nežijeme v Praze. Já jen doufám, že tahle častá nemocnost pomine. Bude, ale ne tak často...
 b+h 
  • 

muj pribeh a rada 

(16.5.2006 15:50:31)
Ahoj Zuzko, mas zapeklitou situaci, ale dostanes se s ni jenom kdyz se strasne "nastves na zivot" a reknes si tak a dost a jedeme na to!!! Ja jsem byla v "hnoji" ve svem zivote nekolikrat. Poprve jsem jedla jenom 1x tydne - byla jsem hladova a udelala jsem pro to nemozne, abych si nasla praci a uzivila sebe a manzela, ktery byl neschopnej se postarat pouze o sebe. Sverila jsem se jedne pani, ze nemam praci a ta mi pomohla praci najit - vubec jsem ji neznala. Financne mi nepomohla, ani jsem necekala zadne financni dary od nikoho, pouze praci abychom mohli jist a bydlet. Podruhe jsem byla ve financni tisni kdyz jsem odesla od manzela (po 9-ti letech manzelstvi), protoze jsem to tahla vetsinou financne sama, on mel porad depky, odchazel ze zamestnani, ktere jsem mu pomohla najit a delal dluhy. Mela jsem sice praci, ale velmi malo placenou - stacilo to akorat na byt. Opet jsem zivorila co se tyce jidla, ale hlavne ze jsem mela strechu nad hlavou. Za svych 20 let v zamestnani jsem mela odpracovanych temer 30 let prace. Ted nepracuji, zivi me druhy manzel, ktery se stara o mne a dceru. Takze sice doma nesedim, staram se o ne, ale nekdy bych zase rada do prace, jenze se mi nechce pracovat za par gresli. Ale co mi pomahalo v obou pripadech, kdy jsem se dostavala ven: Hrozne jsem se "napumpovala" energii. Rano jsem si zacinala "vymylat" mozek, jak jsem dobra a jak se mi bude darit, jak je na svete skvele, jak jsou vsichni lidi hodni. To melo za pricinu, ze jsem se na lidi usmivala a zertovala a opravdu se mi zacalo darit. Lidi se radi obklopuji lidmi pozitivnimi. Takze to je, co je treba v tvem pripade udelat. Ti lide, co maji negativni myslenky, ty absolutne ignoruj. Ty te potahnou dolu a vezmou ti veskerou energii, ktera ti zbyva na boj. Potrebujes lidi okolo sebe, kteri ti reknou jenom hezke veci. Ty jim nesmis zavidet, ani si rikat v duchu: "..no kdybys vedel(a) v jake jsem situaci ja..." - co ty musis udelat je nasat jejich pozitivni energii do sebe. Asi znim jako nejaky fanatik - ale toto jsem delala, kdyz jsem byla nejvice dole a pomohlo me to. Za vyzkouseni nic nedas. Kdyz to pomuze bude dobre, ale uvedom si ze situace, ve ktere jsi bude dlouho trvat, nez se vam zlepsi. Zapamatuj si, ze udelate dva krucky vpred a jeden vzad. Kdyz udelate krucek vzad, tak se uz pozitivne nalad na dva krucky vpred. Take si uzivej v kazde chvilce sveho ditete a tuto pozitivni chvilku prevadej do sveho profesionalniho zivota - vse co delas i kdyz z prekazkami, si musis rici, pro moji dcerku. Nevim, snad ti to pomuze. Take jsem si vsimla, ze cviceni mi doda extra energii. Hodne lidi v dobrych pozicich si takto dodava energii, aby ten napor zvladli. Treba muzes cvicit s dcerou. Hrozne ti drzim palce.
 Zuzka 
  • 

Re: muj pribeh a rada 

(16.5.2006 19:33:05)
Děkuji, opravdu velmi děkuji za Tvůj příspěvek. Je tak nabitý energií, že si ho určitě vytisknu a přilepím na zeď. To je to, co já potřebovala. Ukázala jsi mi svoji sílu bojovat a tak mě tím nakazila. Mám chuť praštit do stolu a jít do toho natvrdo.

Ještě jednou díky !!!
 Maceka2 


nesouhlasím s tím třípokojákem 

(16.5.2006 17:37:28)
Moje sestra bydlí s manželem a synem v 1 + 1, pokud potřebuje tvůj manžel klid na podnikání, stačí mít 2+1, holt se musí člověk uskromnit, když má platit vysoké úroky, aspoň o to dřív bude splaceno. pokud je dcerka často nemocná a vy máte víc, než 60 korun na hodinu příjem, pak se vám rozhodně vyplatí na tu dobu, kdy ji nemůžete dát do jeslí sehnat si hlídání domů, případně se domluvit s další maminkou a rozdělit si náklady napolovic. Taky bývá plno nezaměstnaných před důchodem, nebo relativně mladých důchodců, kteří vám dcerku pohlídají levněji - rádi si při důchodu přivydělají, přitom mívají zkušenosti s výchovou a nepotřebují plnou hodinovou sazbu. Ani jste nenapsala, zda dluhy narůstají, pokud ano, jakou rychlostí, nebo se vám je daří pomalu umožovat. Další věc - ale to opravdu opatrně - u dluhů s vysokým ročním úrokem, kde není sankce za předčasné splacení by stálo za úvahu zkusit si půjčit ale se dvěma podmínkami - nový roční úrok musí být nižší, než ten předchozí, půjčit si ty peníze jen ve výši dluhu, co chcete zlikvidovat a použít jena jeho zaplacení. Vím, že pokud jste v registru neplatičů, tak se takový úvěr bude těžko hledat, ale za zkoušku nic nedáte
 Zuzka 
  • 

Re: Re: nesouhlasím s tím třípokojákem 

(16.5.2006 18:51:23)
Maminku mám. Je pracující samoživitelka, žije 300km daleko a živí ještě mé studující sourozence.

 anissska 
  • 

Re: Re: nesouhlasím s tím třípokojákem 

(16.5.2006 22:24:06)
ja mam takovou zkusenost s hlidanim: syna (20 mesicu) mi hlida sousedka, jeste pred rokem naprosto neznama pani, ktera ma o rok starsi dite nez ja. A platime ji 3500 mesicne. Podle domluvy neni problem hlidani i pres noc kdyz je potreba nebo o vikendech. Myslim si ze je to mnohem praktictejsi nez skolka, hlavne pokud je clovek na volne nze
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: nesouhlasím s tím třípokojákem 

(16.5.2006 23:33:28)
Gratuluji, máte štěstí na skvělé sousedy.
 Wanda, 1 dcera 
  • 

Taky nechápu 

(16.5.2006 15:33:24)
a nejsem si jistá, že pro pár, který nasekal tolik dluhů de facto pro nic za nic, aniž by cokoliv získal (a nešlo o nepodařený podnikatelský záměr), je podnikání to pravé ořechové. Člověk musí umět počítat a mít určité znalosti finanční problematiky - umět si spočítat, co se vyplatí, to je přeci ZÁKLAD podnikání! Mám obavy, že Zuzka s manželem jsou dost naivní a pro podnikání se nehodí. Půjčovat si kvůli tomu, abych půjčila někomu jinému (byť z rodiny)-co je to za nápad? Uzavírat smlouvu s mob. operátory na 2 roky, když jsem zaměstnaný (manžel) nebo na MD (Zuzka)- proč?! Zkrátka taky nedokážu pochopit, jak člověk naseká takové dluhy, aniž by měl byt, lednici, atd. a ještě za této situace rozjížděl podnikání :-(
 dany 
  • 

Re: Re: Reakce na komentáře 

(18.5.2006 3:14:14)
Je vidět,žes nikdy nepodnikala.zuzka to vysvětluje úplně jasně.
 ata 
  • 

Re: Reakce na komentáře 

(16.5.2006 13:47:31)
Kdyz nevyrábíte ani nenakupujete, pak patrně fungujete jako zprostředkovatelé, jedno jestli zboží, pojištění nebo čehokoliv jiného. Nebylo by tedy možné si najít zároveň i zaměstnání? Je spousta lidí, kteří při zaměstnání mají i ŽL a ve "volném čase" se věnují další výdělečné činnosti. A možná i Vám by se podařilo to skloubit.
A co se týče přídavků na dítě a sociálních dávek - žádat lze opakovaně, vždy se vyhodnoduje jiné tzv.rozhodné období pro přiznání dávky - informace vám k tomu jistě podají na příslušném úřadu. Najdete je i na internetu, např.tady http://www.mesec.cz/dane-a-stat/socialni-podpora/ Rozhodně bych se této možnosti nezříkala, uvědomte si, že na tyto podpory přispíváte i ze svých daní a není nic špatného je využít, pokud na ně máte nárok. Chce to jen trochu běhání po úřadech. Přeji pevné nervy při řešení vaší nelehké situace, chladnou hlavu při rozhodování a spoustu radostí s dcerkou.
 Zululu 
  • 

Nezoufej, Zuzko 

(16.5.2006 14:28:38)
...prošli jsme si podobnou finanční krizí, i když trochu jiného charakteru (mělo to něco společného s povolením pobytu cizinců v ČR a neplánovaným otěhotněním) a jak už to asi v těhle případech bývá, část viny jsme na tom měli my a část nesrozumitelná legislativa. Žili jsme tehdy z rodičovského příspěvku v nevyhovujícím (rozuměj starém a rozpadajícím se) bytě, i když tu ledničku (starou a rozpadající se) jsme měli a nájem za nás dočasně platili rodiče. Situace byla umocněna tím, že manžel tak nějak neměl skoro žádné oblečení. Vím, co to je, rozpočítávat peníze po korunách, abychom měli alespoň nějaké jídlo a Sunar pro dítě, jaké to je chodit kolem regálů plných jídla, když si stěží můžete dovolit to nejnutnější, jak hloupě se člověk cítí v 10 let starém oblečení a rozbitých botech, jaké je to se v obchodě rozbrečet atd...
Nebudu se rozepisovat. U nás se nakonec vyřešilo nevyřešitelné, potkali jsme ty správné lidi, muž začal podnikat....teď máme dvě děti, stěhujeme se do vlastního domku (přičemž si, nepoučitelní, hypotékou zaděláváme na problémy příští:) a na staré časy vzpomínáme s úsměvem - ono to vlastně bylo romantické, když jsme s kočárkem chodili na nekonečné procházky a z opravdového jídla měli dlouho radost:)...
Nevzdávejte to, i u vás se to uršitě zlomí, a na to špatné zapomenete. Jestli chceš, napiš, adresa je v záhlaví.

PS. Něco nám z těch dob zůstalo: nedokážeme si koupit něco pro sebe, ani nezbytné oblečení. Tak se musíme obdarovávat navzájem.

 Zuzka 
  • 

Re: Nezoufej, Zuzko 

(16.5.2006 15:16:14)
Musím běžet, napiš mi sem na sklo tvůj email, ozvu se Ti.
 Zululu 
  • 

Re: Re: Nezoufej, Zuzko 

(16.5.2006 15:24:14)
Promiň, je to janadela na seznamu. Cau
 bb 
  • 

Re: Reakce na komentáře 

(16.5.2006 14:34:03)
Což takhle zkusit prozradit, v čem "jedete" třeba získáte tady nové zákazníky. A stím hlídáním - pomoct by mohla paní na mateřské, co jí nebude vadit jedno dítě navíc a bude ráda, že si přivydělá ňákou tu korunku. Já bych to vzala. :-) Hodně štěstí... bb
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Reakce na komentáře 

(16.5.2006 15:09:36)
Tím bych proflákla svoje inkognito a zákazníky bych takto určitě nenašla.
 Eva, syn Ludvík 2roky 
  • 

Re: Re: Re: Reakce na komentáře 

(21.5.2006 21:53:18)
Zuzko, já už psala jeden příspěvek, jen jsem si jeste uvědomila, i když vím, že nechcete žádné dary nebo půjčky, rušila jsem kancelář a přesouvala si jí domů, a zbyla mi z ní malá lednice a mikrovlnka. Kdybyste chtěli, ráda vám ji dám. Já mám doma lednice dvě (tu druhou jsem dostala od šéfa ze starého bytu) a i v mé rodině i okolí jsou po téhle stránce na tom všichni dobře. Je to teda jen taková ta menší, s tím mini mrazáčkem nahoře a mikrovlnka jen normální, ale téměř nepoužívané... Udělám to opravdu ráda, takhle to nikomu stejně neprodám a darovat to nemám komu.
Eva
 Eva, syn Ludvík 2roky 
  • 

Re: Reakce na komentáře 

(21.5.2006 20:45:10)
Musím přiznat, že píšeš velmi rozumně a chápu stanovisko vůči půjčkám a podobně. Chtěla jsem po přečtení několika příspěvků na začátku ti také nabídnout pomoc materiální, nebo finanční - ne jako půjčku ale jako dar. Ale chápu že by pro tebe bylo těžké to přijmout.

Je mi sice 28let, ale mám toho myslím za sebou celkem dost. Zdravotní problémy, problémy v rodině, pracuji od svých 15let, abych pomohla svojí sestře. Ted už si všichni stojí na vlastních nohách celkem dobře a samostatně. Sestře, rodičům i bratrovi pomáhám jak se dá, v některých případech anonymně, ale funguje to a já mám z toho dobrý pocit.

Chtěla jsem se tě zeptat, v čem ty a manžel podnikáte a odkud jste? Třeba bych vám nějak dokázala pomoct po profesní stránce..Nečetla jsem uplně všechny příspěvky, tak pokud jsi to už někde zminovala, tak se omlouvám. V záhlaví je i můj email...

Pracovala jsem 10let v překladatelské agentuře, kterou jsem nakonec i vedla, mám z té doby i pár slušných kontaktů. Jinak poslední 4roky pracuji v realitách, pro angličana hledám nemovitosti staré/nové nebo pozemky, kde stavíme, případně rekonstruuje byty apod. Které následně i prodáváme nebo pronajímáme.
S tím souvisí samozřejmě i řada dalších činností, spravuju pod sebou momentálně 5společností.

Taky necelé dva roky vlastním mexickou restauraci,

Pohybuji se ve velmi různých oborech a s řadou lidí, třeba bychom našli nějakou zajímavou možnost i pro vás. Neslibuju nesmysly nebo miliony, i já jsem těžce zkoušený podnikatel, ale chytré a ochotné hlavy či ruce ráda přivítám.

Jinak mám krásného a zdravého syna, velmi aktivního, ale asi lepší než opak. Těhotenství jsem si až na pár nepříjemností vcelku užívala a za dítě jsem nesmírně štastná, i když nemám žádnou mateřskou, žádné šestinedělí. prostě nic klidného se u mě zrovna nenachází. Na druhou stranu si nemohu stěžovat, do svých 28let jsem zvládla se slušně zapracovat, dostavět si před pár měsíci dům, podporovat rodinu i různé charity. Vím že za to platím svojí velkou únavou a částečně i zdravotními problémy, na druhou stranu asi žiju celkem naplno.
Mám přítele, v srpnu již pravděpodobně manžela, který mi pomáhá, i když finančně jsem na tom znatelně lépe, ale snáší to vcelku dobře, no jeste aby ne když se mu plní sny :o)

Ale to už je jiná kapitola, každopádně budu ráda, když mi napíšeš co děláte, a třeba bychom mohli najít společný kus cesty. Za pár emailu toho snad moc nedáš, i v případě, kdybychom nic nenašli.

Měj se hezky a držte se, vím že to zvládneš a bude určitě líp.

Eva
 jana lojková 
  • 

kdo je bez viny... 

(16.5.2006 15:08:26)

Dobrý den, čtu tady ty odpovědi, s něčím souhlasím, s něčím ne.. ale..NIKDY , NIKDY nikoho nesuďme, protože nevíme, jak bychom reagovali v podobné situaci. To je totiž nesdělitelné a nepřenosné! Musí se to zažít. Já jsem samoživitelka, 45 let, přišla jsem o práci - smlouva na dobu určeitou, bez odstupného jsem byla doma 8 měsíců.. Na vdávání pozdě, na chcípnutí brzy.. v administrativě je věk 45 let málem hrob, ne každý má hlavu na jazyky a hlavně, slušná místa se shání přes známé. Nezaplatila jsem jednou a už to narostlo, elektřinu mi odpojili naštěstí na jeden den, telefon jsem zrušila atd. atd.. Bohužel, vždycky se to odrazí na psychice a zdraví.Nechci unavovatt dlouhými příspěvkem, ale sytý hladovému nevěří, to stále platí.
 DENISA 
  • 

Re: kdo je bez viny... 

(16.5.2006 16:09:21)
Naprosto s Vámi Jano souhlasím. NIKDY nesoudit. NEVÍME. To co tady píše Allynka je jen obrazem její nevyspělosti a přeju jí, že se jí ještě osud "nenaučil".
Píše:
no já myslím že ten svůj dřžím až dost i bez podnikání ono kyž si najdeš dobrou práci tak je to stokrát lepší než podnikat na vlastní pěst. Já jsem nyní doma na MD s mimi a je to supr že si to můžu užívat a že manusím pracovat díky svému muži v říjdu se stěhujeme do úplně nového bytu a máme auto sice starší ale lepší než nic a taky nemusím podvádět a lhát jak tu někdo psal že....

Dobré zaměstnání je lepší než podnikat? To existuje v našem státě dobré zaměstnání pro každého? A naopak znám spoustu podnikatelů kterým se daří. Má vydělávajícího manžela, nový byt, auto a nemusí při MD dělat, takže reaguje dle hesla "sytý hladovému nevěří". A z čeho odvozuje že Tereza podvádí a lže, co když říká pravdu? Třeba jo, třeba ne. Nebudu se k Tereze vyjadřovat. Chci jen říct, že je velice krátkozraké říkat "mě se to stát nemůže". Může, může se stát neštěstí, přijít nemoc, stačilo by, kdyby se s ní manžel rozvedl a bude finančně někde naprosto jinde. Já sama jsem nikdy nouzí netrpěla, ale mám oči otevřené a vím jak rychle se to může v životě zvrtnout.
 Eliška Nova 


Re: Re: kdo je bez viny... 

(16.5.2006 17:56:34)
Ale to víte že naučil ale umím používat rozum né jako někdo že....
 Eliška Nova 


Re: Re: Re: kdo je bez viny... 

(16.5.2006 17:59:19)
jo taky ti chci říct že můj nový byt auto chalupu nemám zadarmo drahá...trdě jsem na tom pracovala a vyplatilo se .....když na podnikání nemají tak at to nedelaji a půjčky pro jiné tak to je naivní tomu věřit
 DENISA 
  • 

Re: Re: Re: Re: kdo je bez viny... 

(16.5.2006 18:46:23)
Já právě z tohoto důvodu neposuzuju případ Terezy a mluvím obecně. To je přeci naprosto v pořádku, že jsi pro získání těchto věcí tvrdě pracovala a tím pádem si je zasloužila. Ale to ještě neznamená, že možná i Tereza s manželem (nebo jiní lidé) tvrdě nepracují, jenom se jim prostě nedaří. Půjčovat někomu peníze je pochopitelně hloupost, ale co když tě požádá vlastní sourozenec nebo rodič a máte spolu bezvadné vztahy a plně mu důvěřuješ? Pokud si to můžeš dovolit mu něco půjčit, tak je to zase tvůj sobecký postoj, se na každého okolo vykašlat. Pokud ne, je to něco jiného. A taky se může stát, že lidé se mění a z bezva příbuzného se stane hajzl a peníze nevrátí a nikdo by to předem nikdy do něj neřekl. I takové případy se stávají.
A že někdy nenastane v životě situace, kdy se člověk nemusí zadlužit, to bych taky nevylučovala. Můj bratr se zadlužil a hodně. A proč když vydělával 50 tis v zaměstnání? Protože to netrvalo dlouho a onemocněl a kdo pak zaměstná invalidu bez patřičného vzdělání? Musel se zcela přeorientovat a zvolit takovou práci, kterou byl schopen fyzicky zastat a rozhodl se pro malý krámek. A může snad někdo otevřít obchod když má 5000 na účtě? A rozhodně nikde neměl záruky, že dluhy splatí, to že "kšefty" jdou dnes, vůbec neznamená, že půjdou za rok, protože on těžko ovlivní vládu, ekonomiku a kupní sílu obyvatel. Nemohl dělat nic než to zkusit a dělat maximum s nejistou budoucností. Nebo měl raději zůstat doma, zbláznit se a pobírat almužnu od státu?
 Eliška Nova 


Re: Re: kdo je bez viny... 

(16.5.2006 18:09:33)
já neříkám že mě se to stát nemůže ale neznáme všechny detalily jak to bylo a pořád mi připadá že je něco ze strany Zuzky zatajováno....já jsem byla ne dně a neměla jsem co jíst kam jít byla jsem těhotná ale půjčky jsem si nikdy nevzala tolïk jsem měla rozumu a bez mažela tak to se klidně uživím ale nemám ted potřebu pracvat
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: kdo je bez viny... 

(16.5.2006 18:38:03)
To by mě ale opravdu zajímalo, co si myslíš, že tajím.
Mám zato, že se nemusím nikomu zodpovídat za své činy a tím méně tady.
Navíc opravdu nemám potřebu něco obhajovat. Je jasné a logické, že nevíte všechno. Není v mých silách ani časových možnostech obhajovat každý životní krok a důvody které k němu vedly.

 Eliška Nova 


Re: Re: Re: Re: kdo je bez viny... 

(16.5.2006 19:38:41)
je jasné že se nemusíte zpovídat a tím míň někomu tady.....já jsem nechtěla nikoho soudit a jestli to tak vyzněla tak se velice omlouvam je mi to líto protože vím jaké to je nemít co jíst doufám že se ozveta a napíšete někdy jak se to vyvyjí
 Eliška Nova 


Re: Re: Re: Re: kdo je bez viny... 

(16.5.2006 19:46:42)
a máte pravdu že nevím jaké to je když mě někdo požádá o peníze protože nemám žádné sourozence a ani bližší příbuzní už nežijí ...ale nevím kdybych ty peníze měla tak asi ano ale brát si kvůli tomu úver tak to ne
 b+h 
  • 

jeste napad 

(16.5.2006 16:13:38)
jestli manzel pracuje pres den, a potrebuje byt k dispozici klientum, co takhle na par hodin vecer nejakou praci pro nejaky podnik? Ty bys mohla byt s ditetem doma.
 Psychouš 


Názor  

(16.5.2006 18:08:25)
Pisatelce a jejímu manželovi přeji hodně štěstí.

Dovolím si napsat svůj pohled na věc.
Nějak mi nesedí, že pisatelka nazvala článek "Nemáme peníze - nevím, co dál" a že v diskusi odmítá rady (přestat podnikat). Myslím, že přiměřeně dobré zaměstnání je nejlepším způsobem zajištění momentálně nejdůležitější věci, což se mi zdá býti jistota výdělku a tedy peněz na nájem na nějaký čas dopředu.

Článek je vlastně soupisem riskantních kroků, které nevyšly. V diskusi pisatelka obhajuje ... další riskantní kroky. Risk je sice, jak známo, zisk, ale v alternativě také to bydlení pod mostem(!!).
Neberte to jako mentorování, ale lidský život se skládá z drobných kroků, jejichž výsledky se sčítají. Myslím, že člověk je nadán schopností učit se ze svých chyb. A tady jsou ty chyby dle mého evidentní. :(
 Wanda, 1 dcera 
  • 

Re: Názor  

(16.5.2006 21:33:35)
Hm, taky se mi zdá, že Zuzka chce spíš morální podporu, než že by chtěla skutečně poradit. Neberte další úvěry, přestaňte podnikat, vemte jakoukoliv práci s jistým výdělkem - píšou tu skoro všichni. Nevím, co jiného chce Zuzka slyšet, žádné zázračné řešení ale neexistuje. Bohužel, komu není rady, tomu není pomoci...
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Názor  

(16.5.2006 22:12:32)
Máte asi pravdu. Nejčastější radu - přestat podnikat si k srdci nevezmu. Prostě cítíme, že to bude fungovat. Dnes nám zase funguje internet, manžela dnes kontaktoval ten zákazník, o kterém jsem napsala, že vloni nezaplatil. Projekt jde do finále a oni ho potřebují dotáhnout. Tentokrát smlouva bude. Takže práci máme a docela hodně. Máte někdo konkrétní informace, nebo třeba jen odkazy, kde hledat informace o tom: jak stanovit cenu za práci, vzorové obchodní smlouvy a další podobné informace.
 anissska 
  • 

Re: Re: Re: Názor  

(16.5.2006 22:19:36)
ja myslela ze uz nejakou dobu podnikate, ale podle vaseho posledniho dotazu "jak stanovit cenu za praci, vzorove obchodni smlouvy..." to vypada ze jste uplni zacatecnici. Ale pokud se nepletu tak jste psala ze zkusenosti s podnikanim mate a umite to. Tak ted to trochu nechapu
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Názor  

(16.5.2006 23:23:36)
Dneska mám opravdu dobrou náladu. Pár věcí se povedlo :-)

S tím stanovením ceny to opravdu není jednoduché. Vlivem dlouhodobých finančních problémů máme tak trochu pokřivený smysl pro "akorát" tedy takovou cenu, aby nám přinesla zisk (to si snadno spočítáme) a zároveň aby zákazník neměl pocit, že ho chceme odrbat. Tohle know-how nám nikdo neprozradí. Přicházíme na to sami s každou další zakázkou. Spíš ze zajímavosti se ptám, jestli o něčem takovém někdo neví.

 Běla + M 4roky + 33tt dvojčata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Názor  

(17.5.2006 8:01:37)
Ahoj Zuzko,
Jak stanovit cenu za práci? Nenapsala jsi, o jakou práci se jedná... Tak ji stanovujte podle toho, jak jste ji stanovoali v době, kdy jste vydělávali těch 35.000 měsíčně, ne? Nebo srovnáním stejné práce s konkurencí...

Jinak Tvůj příběh je fakt hodně smutný a přeji, abyste to nějak zvládli. Já osobně, být ve Vaší situaci, bych s celým slavným podnikáním sekla a okamžitě hledala práci, i kdybyych měla jít někam uklízet za 8.000 měsíčně, manžela bych hnala do fabriky k pásu... Kancelář by tudíž nebyla třeba a byt 3+1 bych měnila za 1kk... Tady v Praze je rozdíl 3+1 a 1kk třeba i 6.000... Zkusila bych v r. 2007 ten osobní bankrot. Tohle přece nemůžeš dopustit, 1/2 milionu dluhů, které se Vám každým dnem zvyšují! Nemít kde bydlet a krmit roční dítě špagetama s kečupem.... Potřebuje zeleninu, ovoce, maso, a to KAŽDÝ DEN!!!
Není možné mít velké oči a myslet si, že se z toho vyhrabete podnikáním... To byste si mohli dovolit v případě, že by nebylo na světě dítě, které má své potřeby - hlavně ty živiny...

V době, kdy synovi byl rok, jako je Vaší dceři, žila jsem s ním sama v podnájmu, ze sociálních příspěvků. Kojila jsem ho do dvou let a každý den měl pestrou stravu, mixovala jsem mu polívčičky a kašičky, i když peněz nazbyt fakt nebylo. Oblečení ze sekáče a ze slev... Ale nikdy mne nenapadlo vzít si půjčku! A už vůbec ne ve své situaci brát půjčku na to, abych pomáhala někomu z rodiny... Já vím, teď tady píšu pod tlakem emocí, píšu vlastně "podívej se, jak jsi blbá, žes to dopustila"... Za to se omlouvám....

Jen prosím, v první řadě myslete na dcerku, ať má co jíst, co na sebe, a klidnou pohodovou rodinu!
 Gábina syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Názor  

(17.5.2006 7:25:18)
Tak si začínám myslet, že si tím článkem dělá někdo nějaký sociologický výzkum, už tu nesedí moc věcí.
Jak člověk, který podniká, může mít takoé dotazy ???????????
A člověk, který umí s PC, tak tokové věci určitě najde na www.
A internet už zase chodí, takže sláva........
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Názor  

(16.5.2006 22:48:37)
Zuzi, ty jsi tajemná jak hrad v Karpadech, tak nám už řekni v čem podnikáte:)
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Názor  

(16.5.2006 23:30:49)
Zvědavá, že? :-) Ale neprozradím.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Názor  

(17.5.2006 6:52:25)
no zvědavá nevím, ale hlavně tu bude spousta lidí, z nichž "ten dělá to a ten zas tohle", takže ti můžou říct jestli jo nebo jestli jsi vedle jak ta jedle:)Prože pokud bys fakt měla jistotu, že ty prachy dokážeš vydělat, tak nepíšeš články, že nemáš peníze a nevíš jak dál, nic ve zlém.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Názor  

(17.5.2006 7:50:07)
Zuzko, opravdu tě nechápu, také podnikám a také jsem si všechno zjišťovala sama a pomocí internetu.....Udělejte si Mystery Shopping, jestli víš o co jde, to ti se stanovením ceny pomůže. Vzory smluv najdeš na každém serveru věnovaném podnikání, obchodu nebo účetnictví. Pokud takovýmhle způsobem přistupuješ ke všemu, pak se nedivím, že jsi tam, kde jsi.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Názor  

(19.5.2006 21:12:09)
Zuzko,
po přečtení článku mi vás bylo líto, v jaké jste situaci a přemýšlela jsem, zda ti mohu alespoň nějakou radou pomoci. Ale dle tvých reakcí koukám, že jste skutečně nepoučitelní.. Tak on vás kontaktuje zákazník, který vám minulou zakázku nezaplatil a vy jásáte nad další spoluprácí s ním?? A ještě tomu říkáš obrat k lepšímu? Ať nejdřív zaplatí, co dluží a pak od vás (možná) může chtít něco dalšího!!! Tímto způsobem se přeci business nedělá.. Když už do toho s ním chcete znovu jít, tak především požadujte zálohu dopředu. Pokud znovu nezaplatí, tak vás z toho jen obchodní smlouva nevytáhne.
 zuzka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Názor  

(20.5.2006 1:30:09)
Možná zrovna nejásáme, ale nejde o novou spolupráci, jde o dotažení projektu z loňska (toho, který nezaplatil), takže tentokrát už z toho peníze dostaneme. Spolupráci s ním chceme dotáhnout do konce tak trochu i jako poděkování, protože nám přivedl velkého zákazníka, s kterým bude dlouhodobá spolupráce.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Názor  

(20.5.2006 20:44:09)
To je přeci jedno, jestli je to dokončení původní nezaplacené práce nebo nová zakázka. Jednou nezaplatil, tak má být na seznamu rizikových zákazníků, od kterých nejenže musíte mít pečlivě potvrzeny všechny objednávky i předání dílčích prací z vaší strany, ale hlavně vám musí platit dopředu. Tu zálohu požadujte!!

A to že vám dotáhnul nového zákazníka.. Ber to tak, že vás především prodaly výsledky vaší práce.
 Irena 
  • 

podtext 

(16.5.2006 22:56:53)
Obavam se, ze bez znalosti konkretnich detailu se k problemu nelze fundovane vyjadrit. Snad jen podporit financne....Je to soucast podtextu? Pokud ano, beru to, vyjadrete se.
 Zuzka 
  • 

Re: podtext 

(16.5.2006 23:27:50)
Nevím, co jste měla tímhle na mysli....
 Irena 
  • 

Re: Re: podtext 

(18.5.2006 0:02:10)
To je proste, clanek tohoto typu pise autor za nejakym ucelem. Pominu-li minoritni uchylky, tak potrebuje poradit, pak je ovsem treba nepe specifikovat detaily problemu-to jste neudelala, nebo chce hmotnou podporu, pak je zase treba specifikovat nektere veliciny, to jste take neucinila, nebo se chcete vyplakat, na to server Rodina opravdu neni, alespon dle meho nazoru, to spravne misto. Z Vaseho, pro mne hybridu, jsem se snazila zjistit vahu jednotlivych slozek (viz vyse). To je cele.
Zdravi a lepsi pristi preje,
Irena.
 Channah 
  • 

Antikoncepce zdarma 

(16.5.2006 22:57:55)
Jenom mě napadlo u zmínky, že jste kvůli nedostatku peněz nemohla koupit antikoncepci - existuje jedna metoda, která je zdarma, tak třeba by se Vám to mohlo hodit.

Jedná se o Přirozené plánování rodičovství (PPR), ověřená a funkční metoda svou spolehlivostí statistiky hned za hormonální antikoncepcí. Nechci se o ní rozepisovat, podívejte se když tak na www.cenap.cz do sekce PPR.

Jde o to, že potřebujete jen teploměr, tužku a papír. Ale je potřeba, aby tato metoda vyhovovala oběma, Vám i Vašemu manželovi, tak uvidíte, zda Vás to osloví nebo ne. My s manželem tuto metodu používáme 3,5 roku a v pohodě :-))

Hodně štěstí!!
Channah
 Zuzka 
  • 

Re: Antikoncepce zdarma 

(16.5.2006 23:28:40)
Znám. Pomohla nám k dcerce.
 abcd 
  • 

Re: Re: Antikoncepce zdarma 

(17.5.2006 0:53:25)
Tak já myslím, že prvotní problém je v půjčce 150 000. Já jsem si shodou okolností taky před 2 lety půjčila stejnou částku. Splácím 3600 měsíčně po dobu 5 let. Nemáme s manželem nějaké extra příjmy, ale do takovéhle situace bychom se nemohly dostat. Kamarádka splácí hypotéku 8000 a zbývá jim pro 4 lidi 14000 na měsíc a taky nikomu navíc nedluží. Myslím že v případě pisatelky jde o něco úplně jiného. Je to jakoby byli několik let naprosto bez příjmů, ale píše že podnikat umí oba, tak co proboha celou tu dobu dělali. Já tomu moc nevěřím, dokonce se mi zdá že je to celé vymyšlený příběh, je tam moc rozporů. A ten příjem 35 000 mělo znamenat že ten měsíc měli hodně nebo málo, kolik tedy dostanou průměrně za měsíc?abcd
 Channah 
  • 

Re: Re: Antikoncepce zdarma 

(17.5.2006 15:01:40)
Ajaj :-)
Ale gratuluju k holčičce!

I když je podle statistického šetření tato metoda velmi spolehlivá, člověk se může seknout,(sama občas volám do poradny, jak měření vyhodnotit),
ale to je stejné jako si zapomenout vzít pilulku atd. - navíc selhat může jakákoliv metoda.... Radila jsem ji proto,že je opravdu finančně nenáročná a mám s ní dobrou zkušenost:-)

Pěkný den!
Channah
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: Antikoncepce zdarma 

(17.5.2006 15:05:09)
Díky, za radu, ale my ji použili již dříve ale opačně, když jsme dítě naopak chteli (dlouho se nedarilo).
 maceška 


Re: Re: Antikoncepce zdarma 

(17.5.2006 15:19:13)
Počkej - měla jsem za to, že jsi otěhotněla plánovaně? Znovu jsem se podívala do článku, a fakt to tam je...
 DENISA 
  • 

Re: Re: Re: Antikoncepce zdarma 

(17.5.2006 19:55:16)
No dyť jo, to, že otěhotněla plánovaně ještě nevylučuje, že se nějakou dobu nedařilo. Chtěla slovem plánovaně asi podtrhnout informaci, že nebyla nezodpovědná. Ale tady bych autorku nařkla z přehánění, protože když přihlédneme k tomu že po půl roce manželství otěhotněla a použití sympto metody se musí dělat několik měsíců, aby se vůbec mohlo vyhodnotit, tak to otěhotnění rozhodne DLOUHO netrvalo.
 Mami 
  • 

Odsoudit je jednoduche 

(17.5.2006 9:42:26)
Z prispevku je videt, ze nekoho odsoudit je jednoduche. Kolik prispevku bylo napsano tim, kdo se do podobne situace dostal? Ja jsem tim neprosla - a tudiz nemohu soudit.Pisatelka chce radu jak situaci prezit, nikoli vyslechnout po 150-te co udelala spatne. Na to uz nejspis prisla sama. Jak muzeme posuzovat financni situaci nekoho kdo je v exekuci? Samozrejme , ze prijem maji, ale nepokryva dany problem. Problemy se nabaluji. Delat z pisatelky blazna co si poridil dite ? To povazuji za nemistne. Navic je videt, ze problem ma mnohem vetsi pole pusobnosti viz. problem svagra. Tchyni naprosto chapu...proc by mela platit za chyby druhych? Jednou uz jim pomohla. Nici trpelivost neni nekonecna.
Kazdopadne preji hodne stesti a at se Vase situace brzy zlepsi a vyresi!
 klara 
  • 

zkusenost 

(17.5.2006 11:27:55)
ahoj zuzko chci ti napsat muj pribeh je podobny a proto vim jak je lehke dostat se do teto situace s pritelem zijeme 5let,zacalo to tim ze jsme si vzali auto na leasing,ale v tu dobu jsme oba vydelavali dobre penize a tak nas nenapadlo ze by se mohlo neco stat ,ale 3mesice na to prisel pritel o praci a mesic na to i ja a zacali problemy na rychlo jsme hledali praci a nasli jenze na konci mesice jsme ani jeden nedostali vyplatu byl to podvod a uz jsme se v tom vezli vzali jsme si pujcku na dluhy ktere jsme meli a to byl ten nejvetsi problem protoze se dluhy stupnovali a my nevedeli co dal ,v teto dobe mame 300tisic dluh,ale nevzdavame to i kdyz sama vim ,ze neni tak jednoduche se domluvit na splatkach tak jsme se do toho pustili a uhanime je vsechny aby na to pristoupili protoze neni mozne dat vse najednou a hlavni je ukazat alespon snahu ze to chci zaplatit ,ponaucili jsme se z vlastni hlouposti a vim ze dluhy jedi z jedne misy ,chci ti jen rict ,ze kdyz nastanou takovehle problemy tak je potreba se k tomu postavit a prastit do stolu jak si sama rikala a udelat si plan jak to zvladnout a ver mi ze i kdyz budete splacet min nez vam urci oni tak se na vas divaji take uz jinak nez kdyby jste nesplaceli nic,neves hlavu vsechno se da zvladnout take jsem si prosla depresemi co dal nebo,ze to nezvladnem ,ale zjistila sem,ze to nikam nevede sedni si stvym manzelem hodte vsechny dluhy na papir a rozvrhnete si co momentalne mozne je a co ne ,ale hlavne zacnete jednat drzim vam palce a posilam vam silu do boje
 evwa1 


Re: Podobná situace 

(17.5.2006 12:19:29)
Ahojky Zuzko,jsme v podobné situaci jako Vy, jen s tím rozdílem, že máme dvě děti, jedno na vysoké a druhé na střední škole.Já jsem přišla o práci a už 4 roky nemohu najít nic nastálo, beru všechno, ale jsou to jen záskoky a doby určité. Manžel taky ztratil práci,ale do půl roku se mu podařilo najít novou, ikdyž níň placenou než měl.Dluhy máme taky velké, ale snažíme se to nějak zvládat,ikdyž to opravdu není jednoduché.Studium je drahá záležitost, ale co více můžem dětem dát. Nevěš hlavu a buď silná, zdravé dítě a pevný vztah dokážou hodně.Všichni co umí jen odsuzovat se mohou do podobné situace dostat, ikdyž zatím mají práci a třeba někoho kdo je podrží a nemusí si brát půjčky.Spíše by to měli brát jako varování, že se bohužel takové věci stávají a v dnešní době víc než kdy jindy.Zkoušejte opravdu platit byť i menší splátky a hlavně komunikujte a zkoušejte jednat o snížení nebo pozastavení.A co se týká sociálních dávek, tak pozastav živnostenský list a měla bys mít pak na ně nárok.Tak se hlavně držte a přeji, aby se vše co nejdříve zlepšilo. I já jsem někdy na pokraji zoufalství z této situace, ale myšlenka na rodinu mě zase pozvedne.
 Mirasol, Neli04, Mája07 


Nechtěla jsem reagovat 

(17.5.2006 11:48:02)
Ahoj Zuzko,
¨původně jsem vůbec nechtěla reagovat, protože jsem se zatím v tak obtížné situaci neocitla, ale přinutili mě příspěvky, které jsou k tobě fakt hnusné.
Chtěla jsem ti naopak říci, že když já jsem na tom špatně (psychicky), tak mě pomáhá říci si, že někdo je na tom daleko hůře než já: co ten, komu umře dítě, co ten, který ochrne a těch případů je na stovky. Pak si řeknu, že život je sice pes, ale i tak mám psi ráda, ne?
A i mě, jak už psal někdo přede mnou, pomáhá nabít se tou pozitivní energií, protože pak se k tobě lidi chovají tak nějak lepší. Např. v práci - hned se k tobě ti chlapi lepší chovají:-) Pozitivní nálada přitahuje pozitivní lidi - pamatuj si, že tvoji tvář a výraz v něm pak odráží výraz lidí, kteří se do tvého obličeje dívají. Když se směješ, smějí se také, když jsi zamračená, mračí se také.

Ale ještě závěrem - prostě ti přeji hodně síly, hlavně zdraví a a´ˇt to všechno zvládnete. Možná se za pár let nad tím jen zasmějete (asi si říkáš, už aby to bylo).....
Měj se krásně............:-)
 Aruba 


Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(17.5.2006 12:22:06)
Zuzko,
z příspěvků jsem pochopila, že osobní bankrot už je schálen a bude fungovat od roku 2007.
Píšeš, že by pro Vás byl nevýhodný. Patrně máš ohledně OB všechno zjištěno. Z Tvých reakcí na příspěvky jsem nabyla dojmu, že by práve OB mohl u Vás leccos vyřešit.

Vycházela jsem z toho, že jste v dluzích až po uši /sorry/. Z jednoho příjmu, navíc nepravidelného, v situaci kdy nemáte vyřešeno bydlení /resp. kdy platíte tržní nájemné a JEDNOU to bydlení prostě řešit budete muset/ vidím splácení Vašich dluhů na 10 let.
Na nějaké zázračné obraty v podnikání Tvého manžela nevěřím. Realita mně už dávno naučila držet se při zemi.

OB podle toho, co jsem /pravda, zběžně/ o něm četla spočívá v tom, že:
- jsou umořeny úroky z Vašich dluhů, tedy už Vám dluhy nerostou.
- po určitou dobu /kolik je to vlastně let?/ je Vám ponecháno pouze životní minimum, zbytek příjmu jde na splácení dluhů.
- po dobu OB si nemůžete brat další půjčky.
- nejsem si jistá jak je to s podnikáním.

Pokud máš čhuť, pojďme rozebrat proč je OB pro Vás nevýhodný.

MirkoEyerová, jsem si naprosto vědomá toho, že není jednoduché najít zaměstnání, z kterého jeden člověk uživí rodinu a ještě odloží 5.000 na splátky. Právě proto jsem psala, že to vidím jako ideální případ, jako případnou alternativu osobního bankrotu.
 Zuzka 
  • 

Re: Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(17.5.2006 12:57:18)
Ahoj

díky za Tvůj pohled. Je fakt, že na OB máme čas do přístího roku, až začne platit. Do té doby uděláme co se dá. A třeba už to nebude nutné řešit tak radikálně.
Nevýhodnost spočívá v tom, že životní minimum pro nás akorát pokryje tržní nájem (i kdyby jsme sehnali ten nejlevnější) a kde je jídlo, oblečení, boty, hygienické potřeby a prostě to nutné k životu. Další problém je, že tahle situace by nás v podstatě donutila ukončit podnikání, protože k němu se vztahují nutné výdaje, na které by opět nezbylo (zdravotní a sociální pojištění, připojení k internetu, telefony, reprezentativnější oblečení atd.) Takže při OB by bylo nutné jít do zaměstnání. Samozřejmě je to taky cesta, ale jak říkám, do příštího roku to zkusíme zvrátit.

Pro ostatní:
Co jsme dělali a udělali špatně samozřejmě vím sama a nepotřebuji to číst znovu a znovu.
Připadá mi, že se někteří až nechutně vyžívají v kritizování. Poslední příspěvek správně vystihuje celou situaci. Příjmy samozřejmě máme, ale hluboce nedostatečné, takže jít do fabriky je jako jít z bláta do louže. Těch 35tisíc je od začátku podnikání náš rekordní měsíční výdělek. Problém je, že část padla do rukou exekutora, a vetší část byl nájem za dva měsíce. A tím že musíme přednostně splácet jednu záležitost, další jdou do průšvihu. A problémy se nabalují.
Lepší se to ale měsíc od měsíce, ale právě ta věc s exekucí nám dala hodně zabrat. Čtrnáct dní jsme čekali na další peníze a těch 14 dní jsme měli jen 200 kč. Od švagra. Jsou na tom stejně. Udělali taky spoustu hloupostí a taky za to platí, ale to není předmětem diskuze.
Náš problém vznikl ještě v době, kdy jsme každý žil v rodině a ještě jsme se neznali. Matky samoživitelky, já jsem nejstarší ze čtyř dětí. Pomoc v rodině byla morální povinnost. Neumím takovou pomoc odmítnout. Já i manžel pocházíme oba ze stejného sociálního prostředí, takže co to je boj o přežití známe už z dětství. Už jako děti jsme chodili na různé brigády, úklidy, roznos letáků, novin...atd. Pamatuju i jak jsem se sourozenci prolézala křoví u hospody a hledali lahve na vracení. Hrůza mě jímá, když na to vzpomenu.

Když jsme se seznámili, část dluhů již byla splacena, a nebyl problém je nadále splácet. To až citelný výpadek příjmů roztočil tu dlužnou spirálu.
Dluhy narůstají rychle proto, že banky mají většinou 30 procentní roční debetní úrok, což znamená, že jeden rok máte 100 tisíc, další rok už je to 130 tisíc, další už 173 a tak dále. Když se jedná o menší částky, ty zase dokážou mnohonásobně navýšit náklady na vymáhání.
Tenhle článek jsem psala jako osobní terapii. Chci bojovat, aby to už skončilo. A hlavně aby naše děti nezdědily náš způsob života.
Nejasnosti, které cítíte, chápu. Celý příběh by vydal na knihu. Mohla by se třeba jmenovat „Jak jsme byli blbí“. Jsou věci, které zapadnou, až když jsou známy souvislosti. Takže se tím opravdu netrapte.

Co se týče dcerky, obavy o ní mít nemusíte. Kojila jsem ji do roka a půl, zeleninu, maso a ovoce a doteď Sunar má denně. Pět dní v týdnu má plnohodnotné jídlo v jeslích. Takže naše krize se na ní neodráží. Oblečení má ze sekáče od mojí mamky. A jaké pěkné. Často lidi koukají, jak rozdílně jsme oblečené.


 Aruba 


Re: Re: Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(17.5.2006 13:06:11)
Zuzko, takže Vaše strategie spočívá v tom, že se snažíte podnikání co nejvíce rozjet a doufáte, že se Vám touto cestou podaří splatit všechny dluhy?

Na jak dlouhou dobu to splácení odhadujete? (můj odhad 10let asi bude hodně optimistický - vzhledem k Vašemu poslednímu příspěvku o výši uročení).

Nechcete aby Vaše dcera převzala model Vašich původních rodin. Doba splácení Vašich starých dluhů ale bude přesně tou situaci, před kterou ji chcete ochráhnit.

Jak se shoduje poznámka o "reprezentativnějsím oblečení" v případě podnikání s poznámkou o dceři, tkerá je na rozdíl od Vás dobře oblečená ?
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(17.5.2006 13:30:41)
Arubo,
ano přesně tak. Snažíme se takto rozjet hlavně manželovo podnikání,s tím mu hodně pomáhám protože už má v tomhle hodně dobře našlápnuto. A máme opravdu dobrý podnikatelský záměr. Moje podnikání nám už také něco přináší, ale naplno to budu moci dělat až budu mít to "reprezentativnější oblečení". Nezažila jsem trapnější situaci, než klienta zírajícího na mé letité boty. Pokud vyjde manželův podnikatelský záměr, do tří let bychom snad už mohli i bydlet ve vlastním. Ale raději zůstanu při zemi a do těch tří let umoříme ty dluhy.
 Aruba 


Re: Re: Re: Re: Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(17.5.2006 13:57:40)
Aha, přehlídla jsem, že už jste odpověděla.

Takže splácení odhadujete na dobu 3 let.

Teď dlužíte 500.000 Kč, plus Vám nabíhají další úroky.
Celý dluh splatíte do tří let.

Dále si do této doby zajistíte vlastní bydlení. To vlastní bydlení bude taky splaceno do tří let nebo na hypotéku?

Vychází mi z toho, že buďto začnete teď hned splácet měsíčně 15.000 Kč ze starých dluhů + hypotéku cca 5.000 kč měsíčně

nebo

se Vám začne dařit natolik, že měsíčně odložíte celých 45.000 a tím pádem budete mít do tří let splaceny i dluhy i bydlení.

Nemohla bych s manželem spolupracovat? Ta čísla na mně dělají dojem. Posledních 10 let jsem zakládala a vedla pobočky zahraniční firmy-velkoochod, posledního 2,5 roku jsem společníkem obchodní firmy, kterou si samostatně řídím. Dluhy nemám.
CV zašlu na vyžádání.
 Nika 
  • 

Dost dobrý, Arubo :-))) 

(17.5.2006 14:06:08)
čekám co na to Zuzka
:-)))
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(17.5.2006 14:29:58)
Arubo,
Počítali jsme měsíčně s vydáním na dluhy kolem 20000. S tím, že budeme umořovat postupně celé jednotlivé položky, kvůli úrokům. Splácení těch velkých rozložíme v průběhu času. Naše čísla nejsou nereálná. Bydlení do tří let po doplacení dluhů nejde řešit hypotékou, kvůli době do smáznutí z registru neplatičů. O možné spolupráci budeme uvažovat. Jestli zvládnem rozjezd, budeme další lidi potřebovat. Klíčová bude teď situace se zakázkou, která má termín v červenci.

PS: Podnikáme teprve druhým rokem. Já jsem začala letos v listopadu. Zajímalo by mě, aby se mi zdejší podnikatelky ozvaly a napsaly, jak dlouho trval rozjezd jim.
 Evca 
  • 

Gratuluji Zuzko 

(17.5.2006 14:51:54)
Na začátku to byl srdceryvný příběh, že nevíš jak dál a teď je z Tebe úspěšná podnikatelka, která to má vlastně všechno vyřešené. Zajímalo by mě to podnikání, předpokládám prodej nějakých šíleně předražených věcí, které mají zlomkovou hodnotu a jsou na nic.
Mmch pokud nemáš na plíny zkus látkové - ušetříš peníze a i životní prostředí!!!!!!!
 Pavla 
  • 

Proboha, snad to ještě neberete vážně !! 

(17.5.2006 14:56:23)
Větší manipulaci jsem tady už dlouho neviděla. A že jsem toho už viděla dost.

Během 2 dnů tady Zuzka vyřešila absolutní nedostatek peněz a už ví jak bude brzy splácet 20.000 měsíčně !

Panebože, snad jí to nežerete.
 & 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(17.5.2006 16:39:30)
Zuzko,

Kdyz si udelam velmi hrubou vasi financni rozvahu.

20 000 na dluhy
15 000 na zivobyti {pri komecnim najmu, si toho moc nedoprejete. Na lepsi obleceni urcite nebude}
=35 000 cisteho + 15 0000 {nevim presne zalohy na dan a pojisteni}
= 50 000 hrubeho, ktere MUSITE MINIMALNE kazdy mesic vydelat.
S tim, ze jsi psala, ze ted jste meli 35 000 rekord, tak mi to moc nevychazi. Tim do tebe nechci moc "rejt", ale prijde mi ze jste se ze vsech problemu moc nepoucili :o{
A stavite si vzdusne zamky.

Pokud se ptas na moji radu.
Podle mne by jeden z vas mel pozastavit podnikani {zrejme ty, kdyz pises ze se manzelovi zacina darit} a vydelat na vase zivotni naklady, ktere by jste meli snizit na minimum coz znamena prestehovat se do mensiho bytu, ale to uz ti psalo plno lidi prede mnou :o}} S tim, ze to muze byt prace docasna, nez se podnikani opravdu rozjede.
Pak se snazit s manzelova podnikani poplatit dluhy.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(17.5.2006 17:07:25)
Arubo, no vidíš, a místo máš jistý.
Jen teď nevím... jestli budeš mít takový peníze, s jakýma Zuzka počítá, nebo takový dluhy, jaký si zatím Zuzka nasekala :-DDDD
 zuzka 
  • 

diskuze 

(17.5.2006 18:23:29)
Kdo bude mít na mě něco konstruktivního, nebo prostě jen pokecat se mnou, můžete na email v záhlaví.
Nebudu tady plýtvat svým optimismem zbytečně. Stejně ho tady moc neposbírám.

Víte, co mi kdysi někdo řekl? Jestli chceš, aby Ti lidé nevěřili, stačí mluvit pravdu. A bohužel jsem si to nejednou potvrdila. Jsem prostě příliš důvěřivá. A to do podnikání nepatří. V tom máte asi pravdu.
 zuzka 
  • 

diskuze 

(17.5.2006 18:24:00)
Kdo bude mít na mě něco konstruktivního, nebo prostě jen pokecat se mnou, můžete na email v záhlaví.
Nebudu tady plýtvat svým optimismem zbytečně. Stejně ho tady moc neposbírám.

Víte, co mi kdysi někdo řekl? Jestli chceš, aby Ti lidé nevěřili, stačí mluvit pravdu. A bohužel jsem si to nejednou potvrdila. Jsem prostě příliš důvěřivá a naivní. A to do podnikání nepatří. V tom máte asi pravdu.
 zuzka 
  • 

diskuze 

(17.5.2006 18:24:26)
Kdo bude mít na mě něco konstruktivního, nebo prostě jen pokecat se mnou, můžete na email v záhlaví.
Nebudu tady plýtvat svým optimismem zbytečně. Stejně ho tady moc neposbírám.

Víte, co mi kdysi někdo řekl? "Jestli chceš, aby Ti lidé nevěřili, stačí mluvit pravdu." A bohužel jsem si to nejednou potvrdila.
 Helena 
  • 

Re: diskuze 

(17.5.2006 20:12:59)
Zuzano, ty jsi komik?
Nahovoříš spousty protikladů a nakonec si povzdechneš, že ti nevěříme pravdu. A co je pravda?
 klara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(17.5.2006 13:58:35)
zuzko nechces si psat radsi na email?
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(17.5.2006 14:14:31)
Mail by byl asi lepsi.
 klara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(17.5.2006 14:36:21)
dam ti muj neutralni kdyby tu bili nejake problemy chci zustat pro ostatni neutralni pak ti napisu muj jiny email budu rada kdyz mi napises tak je to wildloove hotmail.com zalozil mi ho muj milacek tak se nelekni:-)))
 hanka 
  • 

Re: Re: Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(17.5.2006 13:39:49)
Teď jsem ale úplně mimo. Nahoře je napsáno, že dáváš dcerku na několik dní v měsíci do školky, a teď je to 5 dní v týdnu. A ten rozdíl v oblečení? Vždyť chodiš reprezentativně oblečená!
Nechtěla jsem nic psát, od pondělí sleduji tady tu diskusi, ale toto mne opravdu rozezlilo.
Žádáš rady a podporu, prosím. Být zaměstnancem, mít jistotu příjmu, nic si nepůjčovat, a pomalu splácet dluhy. A mojí morální podporu máš právě v tom, co jsem tady napsala. To ti budu držet palce. Ale pokračovat v neúspěšném podnikání - tak tudy cesta nevede.
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(17.5.2006 14:54:12)
Nepochopila jsem, co konkrétně Vás rozezlilo. Jestli to, že dcera chodí do jeslí nebo co ??? Asi jsem se nevyjádřila přesně s tím oblečením. Myslela jsem tím, že dcera chodí ve značkovém oblečení ze sekáče a já ve starých hadrech, které jsou vhodné možná tak na zahradu. Reprezentativní to tedy není.
Už mě celkem unavuje neustále vysvětlovat vaše pochybnosti. Byla chyba, že jsem článek vůbec uveřejnila.
 Evca 
  • 

Re: Re: Re: Re: Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(17.5.2006 15:10:33)
No jestli je pro Tebe tak důležité značkové reprezentativní oblečení, tak se nedivím ,že máš dluhy. Zkus si srovnat priority. Možná o tom nevíš, ale existují i sekáče pro dospělé, třeba tam nějaký reprezentativní kousek najdeš.
 hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(18.5.2006 7:42:45)
Co mne rozezlilo? Ty rozpory, co uvádite. Jesle jsou jen příklad.
 markéta 
  • 

Re: Re: Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(17.5.2006 15:56:01)
Pomáhat si v rodině je Ok, ale já to pochopila tak, že jste půjčili peníze někomu, kdo je nechce nebo nemůže vrátit. Vždycky když půjčuji a zvláště mezi blízkými, musím si uvědomit, jestli je to půjčka nebo dar. Hlavně z hediska toho, komu půjčuji. Opravdu on počítá s tím, že mi to vrátí? A když já si kvůli tomu půjčím, musí mi to přece splácet i s mými úroky!
 Běla + M 4 roky + dvojčata 33tt 
  • 

Re: Re: Osobní bankrot, taky vzkaz pro Mirku  

(17.5.2006 17:31:57)
Milá Zuzko,
takže vlastně do tří let budete mít vystaráno. Budete mít vlastní bydlení a splacené dluhy. Tím pádem nevidím téměř žádný problém. Ráda bych Tě povzbudila, ale bohužel to nemohu udělat... Připadá mi, že vůbec nestojíš nahama na zemi. Že si létáš někde v oblacích a stavíš si tam ony zmiňované vzdušné zámky.
Tvá dcera tedy chodí do jeslí 5 x týdně a v té době má pestrou stravu. Ale - někde dříve jsi psala, že je hodně nemocná (to můj syn taky, je prvním rokem ve školce a dá se říct, že tak 2/3 té doby byl se mnou doma... Tím blbější to bylo, že jsem byla 3 měsíce v zaměstnání, ve zkušební době září - prosinec, a musela jsem s ním být v dobách nemoci doma... Ony než se děcka otrkají v kolektivu a vybudují si imunitu proti těm bacilům, co tam lítají, chvilku trvá... Nakonec jsem dostala na konci zkušebky padáka, ale ukázalo se těhotenství s dvojčaty, tak jsem měla naštěstí ještě v ochranné lhůtě nárok na nemocenskou.).
Co jsem pochopila tedy, že v době, kdy je Vaše dcera doma nemocná, tak musí jíst ty nudle s kečupem? Nebo jak jsi to myslela, 1000 Kč na tři lidi na stravu a hygienické potřeby na měsíc, to snad ani nejde... To máš 33,- Kč na den, opravdu jen na pytlík těstovin a láhev kečupu... Achjo.
Já bych 3 roky nečekala ani náhodou a okamžitě bych začala situaci řešit! Tak, jak jsem popsala ve svém minulém příspěvku, nečekala bych ani minutu.. Vůbec mne Tvé další příspěvky nepřesvědčily o tom, že to máte tak na háku, jak píšeš...
 Marta 
  • 

Re: Nechtěla jsem reagovat 

(17.5.2006 12:23:46)
Milá Zuzko.
Přestože si myslím, že jste dost věcí udělali špatně a se spoustou nesouhlasím, přeju vám s manželem, ať se vaše situace, co nejdřív vyřeší a ať si můžete v klidu užívat vaši holčičku. Mrzí mě, že vám nemůžu jinak pomoci, ale aspoň vám budu držet palce. Držte se.
 Veronika 
  • 

Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 12:36:47)
Dle mého názoru paní Zuzana vědomě lže, nebo alespoň neříká celou pravdu. Měla by si tedy alespoň ukládat své předchozí příspěvky a než začne psát nový, tak si to přečíst, aby nepsala do očí bijící protimluvy.

1. Jíme jenom těstoviny s kečupem, ale hlavně hladovíme, za jídlo neutratíme víc než 1000 Kč - pronájem garsonky by byl sice o nějaký ten tisíc levnější, ale to nás v naší situaci nezachrání ...... tak nevím, nemá na jídlo, ale nějaká ta tisícovka ji nezachrání? Ke svému podnikání (kolem kterého dělá děsné tajemno) potřebuje kancelář a internet, tudíž je pro ni lepší pronajmout si větší byt, aby nemusela platit za kancelář? V situaci, kdy nemám na chleba, bych si počítač strčila někam do koutku v garsonce a za ušetřené peníze nakoupila jídlo. Dle mého názoru se zabývá nějakým dealerstvím, nebo poradenstvím v oblasti financí, pojišťovnictví, nebo tak něco.

2. Plánovaně jsem otěhotněla - metodu "antikoncepce" podle měření bazální teploty znám, máme díky ní dcerku ....... tak plánovala otěhotnění, nebo se mu pokoušela zabránit pomocí měření?

A poznámka na závěr. Člověk, který není schopen ukočírovat rodinný rozpočet a finance a tvrdí o sobě, jak mu jde podnikání je k smíchu. Jak už někdo psal výše, k podnikání je zapotřebí alespoň trochu se orientovat v toku financí. Stačí jednoduchá zásada: utratím jen tolik, co vydělám - a to maximálně, spíš míň, protože musím myslet i na budoucnost, která nemusí být tak příznivá, jako současnost.

Ještě jednou připomínám všem, kteří Zuzanu litují, politujte také její věřitele, kteří se ke svým penězům nedostanou taky proto, že na obsatavený účet nic nechodí, protože Zuzana inkasuje zřejmě zákazníky hotově. Proto se asi tak vehementně brání zaměstnaneckému poměru, tam by jí totiž exekutor mohl obestavit plat. Vám se to možná nezdá, ale mě to připadá jako podvod na všech, kterým dluží.

Dospělý a svéprávný člověk by měl nést za svůj život zodpovědnost a měl při rozhodování o něm používat mozek. Jinak by mu ani žádné peníze svěřeny být neměli!!!!
 Zuzka 
  • 

Re: Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 13:19:29)
Veroniko,
hezky jste se do mě opřela. Máte z toho alespoň dobrý pocit? Připadá mi, že účelově hledáte v tom, co řeknu díry a nesrovnalosti.
Otěhotněla jsem plánovaně, jak jsem psala samozřejmě. Metoda PPR totiž funguje i naopak.
V mojí profesi jste se skoro trefila. Jsem obchodní zástupce. Je na tom něco špatného?
 Veronika 
  • 

Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 13:27:07)
Vůbec nic nehledám, jen opisuju vaše příspěvky. To že jsou plné protimluvů není moje vina. Jo jasněže to funguje i opačně, ale vzhledem k tomu, že vám to někdo radil v situaci, kdy jste psala, že nemáte ani na antikoncepci, jsem si to (dle mého názoru) vysvětlila úplně opačně. Na obchodním zástupci není nic špatného, jen bych se (být obchodním zástupcem) netitulovala slovem podnikatel. Jo a proč kolem toho děláte takové tajnosti? Směšné. A k tomu potřebujete ten byt 3+1, který sice stojí o nějakou tu tisícovku víc, ale vás to nevytrhne? Sice hladovíte, ale máte pracovnu? Tomu se říká oběť podnikání. Kdybyste nebyla k smíchu, musel by nad vámi člověk zaplakat.
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 13:33:08)
Tak se na de mnou zasmějte a mějte krásný den.
 Eliška Nova 


Re: Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 13:43:00)
Zuzko opravdu si mysíte že tak houževnate se držet podnikání je dobrý nápad já tedy ne. Nechci vás poučovat možná to vyjde ale možná NE abyste neskončila jako jeden můj známý už 20 let řáká za rok nebo dna to bude s mou firmou lepší konečně budu vydělávat a životu mu plyne a on jen čeká na zázrak
 Aruba 


Re: Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 13:49:12)
Zuzko, můžete prosím odpovědět na můj příspěvek ?
 Veronika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 14:10:15)
Krásný den je pro mě skoro každý.

Nemám ráda, když si někdo vymýšlí a když podvádí. A vy podvádíte. Sama jste psala, že podnikat musíte, protože jenom tak dostanete peníze (budu se opakovat, ale tzn. že děláte za hotové načerno a žádný exekutor vám to nemůže zabavit = věřitelé utřou nos). A tím, že budete odpovídat lacinými gesty, na tom nic nezměníte.
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 14:17:36)
Načerno nedělám, ale exekutor neobstavil podnikatelský účet. Předpokládám, že nemůže, když dluh není podnikatelské povahy.
Podvodnice ani lhářka tedy nejsem, to si vyprošuji.
 Eliška Nova 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 15:11:01)
tak tohle ti Zuzano nežeru když máš všechno tak vyřešení tak tu furt nepruď stejně ti nikdo nevěří a náhle zapojenej net a tak tak to jsi nekam
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 20:00:36)
Jen na objasnění spuštěného internetu - prostě jsme zaplatili.
 Eliška Nova 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 15:11:11)
tak tohle ti Zuzano nežeru když máš všechno tak vyřešení tak tu furt nepruď stejně ti nikdo nevěří a náhle zapojenej net a tak tak to jsi nekam
 Eliška Nova 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 15:11:26)
tak tohle ti Zuzano nežeru když máš všechno tak vyřešení tak tu furt nepruď stejně ti nikdo nevěří a náhle zapojenej net a tak tak to jsi nekam
 Slečna Marplová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 16:34:15)
No tak jsem si zde precetla ten clanek a diskuzi k nemu a budi smisene pocity. Prijde mi, ze Zuzka s manzelem si ziji nad pomery a to i v pripade velkorysych a nevratnych pujcek pribuznym, ci podepisovanim smluv na 2 roky s operatorem. Ridit si dite, nemit strechu nad hlavou, nemit uspory a k tomu rozjet podnikani povazuju nejen za velmi riskantni, ale i nezodpovedne. Takto se muzu chovat za mlada jako bezdetna, ale ne kdyz mam dite.
Prijde mi zvlastni, ze Zuzka s muzem rozpujcovali po rodine penez jako zelez, ale kdyz jsou sami ve srabu, tak jim nikdo nepichne. Svagr je samy dluh, tak komu jste ty penize pujcili? Svagrovi s exekuci? A to jste cekali, ze vam je vrati??? A to same s tchyni. Je mi divne, ze kdyz nemate penize, tak vam tchyne uctovala penize za provoz domacnosti. Ono je to totiz tak, ze kdyz mate, tak se musite podilet na chodu domacnosti, ale pokud nemate, tak ma tchyne vyzivovaci povinnost! (kdosi zde nize psal, ze byl vyhozen matkou z domu, kdyz navrhl, coby spolumajitel, aby se dum prodal a koupil se za to byt ... a tomu mam verit? Nekdo je radeji v azylaku, nez by prodal VLASTNI dum, ze ktereho je vyhozen?)
Dtto s tripokojovym bytem, ktery "neco navic stoji, ale sem tam tisicovka vas nevytrhne a navic potrebujete pracovnu" ... ehm, za tisic se daji koupit pekny, kozeny boty. Takze ja bych to videla tak, ze pak by se nikdo nemusel cervenat, kdyz se zakaznik "zahledel na okopany skrpaly". Kdybych snad nechtela usporenou tisicikorunu mesicne uvalit za boty, tak bych to videla tak, ze mam na potraviny dvojnasobne mnozstvi penez a po precteni clanku, kdy se mi sviraji rozechvele vnitrnosti pri predstave "pestre stravy" pro dite a 2 dospele z 1000,-/mesic ... no, nevim nevim.
Manzel ma naslapnuto na podnikani, ktere kdyz to vyjde, tak budete do tri let v baliku, no neni to nic noveho pod sluncem, uz jsem to slysela mnohokrat, ale ne kazdymu to vyslo. Takze hodne zdaru.
S temi socialnimi davkami je to jednoduche. Ono tezko se dozadovat pomoci od statu, kdyz mu nic neodvadite. Uz takhle je to udelano, ze z meho zdravotniho pojisteni ja hradim lecbu nekolika nemakacenku, co neplati nic, ale diky principu solidarity bude mit ten nemakacenko ve spitale stejnou peci jako ja. Tedy nebude, ja si priplatim nadstandard, ale vlastne to znamena, ze to zaplatim jemu, sobe a jeste nadstandard, takze 3x vic a to proste neni fer.

PS: mame "pracovnu" udelanou z casti loznice. Zabira cca 2 m2. Ono mit tripokojak a tvrdit, ze ho potrebuju, je hloupe, kdyz tvrdite, ze nemate na jidlo a jite nudle s kecupem.

 Myška 
  • 

Re: Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 19:32:35)
Slečno Marplová,
s tím bytem jsem to tu psala já. Ono to je víc souvislostí, ale ve zkratce - babička s dědou si postavili rodinný dům. Tam se jim narodili dvě děti (moje teta a můj otec). Po jejich smrti každý z nich zdědil polovinu rodinného domu. Můj otec se oženil, narodili se mu dvě děti - já a můj bratr. Po jeho smrti (zemřel když mi bylo 13 let) nechala matka přepsat tu svou polovinu co měla na mě a bratra, tím pádem jsme každý zdědili IDEÁLNÍ čtvrtinu rodinného domu. V praxi polovina rodinného domu byli dvě místnosti (obývák a ložnice), kuchyňka (opravdu maličká, přistavěná z chodby, bez teplé vody a půda. Koupelnu dům neměl (pouze prádelnu z vanou), ta byla společná pro nás i pro tetu se svojí rodinou. Takže ideální čtvrtina rodinného domu byla vlastně jedna místnost. Bohužel s prodejem rodinného domu museli souhlasit všichni 4 spoluvlastníci domu (já, můj těžce invalidní bratr, kterého zastupovala moje matka a on jí poslouchal, takže jenom vlastně podepisoval doklady které mu dala a souhlasil s tím co řekla, dál moje teta a její dcera). Teta s dcerou dům prodat chtěli, ale nechtěli se hádat s mojí matkou, bydleli v podstatě jinde, takže jim to nevadilo. Bratr dům prodat nechtěl (nebo spíš matka dům prodat nechtěla, i když měli přidělený invalidní byt, stejně v něm nebydleli. Dům pro něj byl nevhodný, protože přebudování na bezbariérový by stálo spoustu peněz a ty jsme neměli). A tak jsem se ocitla na ulici i s malou dcerou. Šli jsme napřed bydlet na charitu a pak jsme dostali na přechodnou dobu možnost od sociálního odboru být v azylovém domě. V té době se i sociální pracovnice snažila mou matku přesvědčit o nutnosti prodat dům, aby se pak peníze rozdělili a já si za svou čtvrtinu mohla koupit nějaký byt. Nepodařilo se jí to, dokázala pouze to, že jsem se mohla vrátit do tohoto rodinného domu a bydlet tam dál.

Po pravdě řečeno jsem se tam ani moc vrátit nechtěla, protože dům ve mě vyvolával velmi bolestné vzpomínky na dětství a to co se dělo. Moje matka ale byla člověk velmi přesvědčivý, dříve pracovala v mateřské školce a sociální pracovnice znala, měla u sebe jejich děti, takže je velmi snadno dokázala přesvědčit o tom, že se s mým bratrem přestěhuje do bytu který jim byl přidělen a já budu moci sama bydlet v rodinném domě. Samozřejmě že to nikdy neudělala.

Teprve po její smrti jsem rodinný dům prodala a koupila si svůj byt, tam jsem bydlela i s manželem a svým bratrem.

To jenom na objasnění situace.
 Slečna Marplová 


Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 22:09:39)
Ahoj Mysko,
mozna jsem k tobe byla prilis prikra. Pokud ano, pak se omlouvam, ale uznej sama, ze je to historka taky divna.
Ty, teta a jeji dcera jste chtely prodat dum, ale ze bratr a potazmo matka nechtela, tak jste ho neprodaly, protoze jste se nechtely pohadat s tvou matkou? A ty s nimi, ackoliv jsi nemela kde bydlet? Bratr s matkou meli prideleny invalidni byt, v dome nebydleli, ale tebe matka, ktera ani neni majitelka, vyhodila? A ty jsi sla? S ditetem? V tomto pripade bych se z vlastni ctvrtiny domu vyhodit nenechala a ze vseho nejmene clovekem, ktery nema na dum zadne pravni naroky!
 jolana, synové11let a 7měs 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 22:01:21)
Ve všem souhlas - hlava v oblacích a nohy nestojí na pevné zemi. Takto může uvažovat mladý člověk bez závazků a bez dluhů - a pak i někdy něco opravdu velkého dokáže. Člověk se závazky, dluhy a představou , že nezbytně potřebuje velký byt, internet a mobil s 2-letou smlouvou na paušál je předem ztracen. Je mi líto, ale moje velmi střízlivá prognóze je, že Zuzka s rodinou nebudou mít nikdy nic a celý život budou zápasit s realitou života.

K tomu domu a pobytu v azyláku - myslím, že pisatelka nepsala, že je spolumajitelkou. Majitelkou se stala až po smrti matky. A mmch - mám už také leccos za sebou, naše rodina není asociální a stalo se mi něco velmi velmi podobného. Pokud Vám máma řekne ne, nebo sice ano, ale je tam určité ALE, je i v zájmu vlastní důstojnosti odejít byť třeba do azyláku. A holt zatnout zuby a makat... A s nohama pevně na zemi střízlivě krok za krokem řešit situaci. Můj osobní žebříček - stálý příjem a zabezpečení dítěte, řešení bydlení nejlépe vlastní a levné (malý byt + hypotéka - předpoklad ten příjem), pak vše ostatní. V případě Zuzky samozřejmě navíc splacení dluhů. JDE TO!!! Pomalu, ale jde. Po 6 letech jsem již byla zcela nezávislá na pomoci kohokoliv a navíc nemusím být nikomu vděčná. Pouze pár v podstatě cizím lidem, na které nezapomenu nikdy. A - opravdu na okraj - všimli jste si, co opravdu existuje lidí, kteří jsou bez řečí ochotni pomoci v nouzi a nečekají ani to děkuji? Jenom u tohoto příspěvku jich bylo!!! Já osobně z toho mám radost.
 Veronika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(18.5.2006 7:37:13)
Pokud píšeš jednou černá, jednou bílá, tak si můžeš vyprošovat jak chceš, aby tě někdo nenazýval podvodnicí a lhářkou. A nejsem jediná, komu to tak připadá. Jen jsem jediná, kdo to nazývá takhle přímo. Jo a pokud jsi dluhy nenadělala v podnikání, tak to neznamená, že ti exekutor nemůže obstavit podnikatelský účet. Pokud podnikáš jako fyzická osoba (což předpokládám), tak je úplně jaký účet to je, pokud je zapsán na tvé jméno. Ty jako podnikatel ručíš i za své soukromé dluhy a to v plné výši. A pokud podnikáš jako právnická osoba a jsi společníkem, nebo jednatelem firmy, tak jakbysmet. Takže nevěřím, že si exekutor tohoto účtu "nevšiml".
Jenom jsem nepochopila, když děláš dealerku, proč si s tím dělala takové tajnosti. Proč si každému na dotaz, co děláš, odpovídala, že to neřekneš, protože chceš zůstat inkognito a nechceč, aby někdo odhalil tvou totožnost. Jo fakt jsi jediná dealerka v téhle republice a všichni hned vědí o koho jde. Ptala ses, jestli mám něco proti obchodním zástupcům. Já ne, ale ty se za to zřejmě stydíš, když si to nechtěla říct a prezentovala ses coby úspěšná podnikatelka. Jen doufám, že neděláš v nějakém finančním poradenství, protože to byla fakt katastrofa pro všechny tvé klienty.
 Eliška Nova 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(18.5.2006 9:04:41)
úspěšná podnikatelka která nemá co jíst ale vzala život do svejch rukou ....ha ha .....já jsem normální zaměstnanec (teda ted jsem na MD)ale mám co jíst a co na sebe a život ve svých rukou mám také....podnikání není žádná spása a pro tebe už vůbec ne
 Makulenka 
  • 

Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(21.5.2006 1:30:12)
Verunko pozoruji tady ty od počátku ty tve reakce. To jsi se vsim tak rychle hotova? Opravdu si v životě tak věříž a myslíš si, že TOBĚ se nic prekerního stát nemůže?! Slušně řečeno chováš se arogantně!
 Makulenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(21.5.2006 1:33:03)
omlouvám se za překlep "věříš"
 abcd 
  • 

Re: Mám v tom trochu zmatek 

(17.5.2006 13:38:50)
Přesně tak, naprosto s předešlým příspěvkem souhlasím. Opravdu nevidím důvod proč je mám litovat. Já byla také dva roky se dvěma dětma sama, měla jsem 3 úklidy, jela jsem jak fretka, ale v pohodě jsem děti uživila. Holt jsem vstávala ve 4 ráno abych už odpoledne měla volné pro děti. Ted jsem znovu vdaná, mám další dítě, peníze nic moc, ale dá se to zvládat. Proč je mám litovat za to že neplatí těm kterým dluží, tady se to bude za chvíli brát jako nějaké hrdinství. A z tím reprezentativním oblečením a potřebou kanceláře je to dost divné, švagr má firmu se 6 ti zaměstnanci a na úřadování mu stačí psací stůl v ložnici. Tak se znovu opakuji, celému tomu příběhu nevěřím. abcd
 dany 
  • 

Re: Mám v tom trochu zmatek 

(18.5.2006 3:40:55)
Kdo Ti Veroniko šlápnul na kuří oko,že se tak do zuzky obouváš???
 Veronika 
  • 

Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(18.5.2006 7:28:11)
Hm, tak já tu pobaveně zhodnotím to jak si paní Zuzana ve svých příspěvcích protiřečí (natvrdo řečeno lže) a hned mám přišláplé kuří oko. Ach jo.
 dany 
  • 

Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(18.5.2006 10:24:46)
Co když nelže! Co když chce dokázat sama sobě,dcer
ce a celé rodině,že něco dokáže? Zřejmě vyrostla jinde než ty a má rozdílné zázemí a podmínky. Nedělá to nejlíp,ale na druhé straně má vůli a snahu.Nech žít i jiné než jsi sama a zbytečně neubližuj,nesuď,když ji neznáš!
 dany 
  • 

Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(18.5.2006 10:26:45)
Je mi tě líto pokud musíš "pobaveně hodnotit" něco a někoho koho neznáš.Investuj energii jinam.
 Slečna Marplová 


Re: Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(18.5.2006 12:08:07)
Dany,
tak ja si myslim, ze pravo pobavene hodnotit a vlastne i odsoudit ma prakticky kazdy, kdo si ten clanek precetl. Pokud se to Zuzane nelibi, nemela ten clanek zverejnovat. Kazdy, kdo nese kuzi na trh a da toto na net, tak s tim musi pocitat.
A ja osobne se taky domnivam, ze ten clanek je plny polopravd a divnych okolnosti. Uz jsem na to upozornovala vcera, ze maji na jidlo jen testoviny a chleb s maslem, ale v jedne z reakci Zuzka jen tak klidne pravi, ze ji par tisic (kazdy mesic!!!) nevytrhne a tak si 3+1 budou drzet dal, tak mi to nekoresponduje se clankem, ktery vyznel jako zoufale volani o pomoc! A taky si vsimni, ze prvni reakce v zasade byly takove, ze poslou balik plinek (protoze na ne nemaji), nemaji ani lednicku (!!!) a urvou si sami u ust, aby dcerce koupili jogurt, nebo kousek zeleniny. Ja myslim, ze za tech par usetrenych tisic muzou kupovat holcicce cerstvou zeleninu kazdy den!
 Martina 
  • 

Re: Mám v tom trochu zmatek 

(19.5.2006 11:19:29)
Níže jsem stručně v příspěvku Dvě malé děti popsala to, co Vy... Máte zcela pravdu, žiji tak, na co mám. I s jedním dítětem lze žít ve 2+kk, zvlášť, když je malé. Já do svých šesti let bydlela s rodiči v 1+1 a také jsme žili slušně, i když ze zdravotních důvodů to bylo pro mě nevyhovující prostředí, ale nedalo se tenkrát nic moc jiného dělat. Obávám se, že v případě aktérky je to absolutní neskromnost a nezodpovědnost. Já osobně jsem např. bez ledničky žila pár let, a docela jsem to zvládala bez větších problémů, takže podle mého názoru lze vyjít z každé situace, jen se musí člověk přizpůsobit, zohlednit své reálné možnosti apod.
Bohužel aktérka příběhu očekává jen reakce, co jí budou litovat, takže mě popřála,aby se mi stalo něco podobného co jí... Což také o něčem vypovídá.
Zažila jsem si velmi smutné období, jak citově,zdravotně i finančně - když se věci hroutí,jde to všechno spolu, což jsem ve své reakci naznačila, abych dokázala, že ze všeho lze vyjít nakonec dobře, a ona mi na to konto, jak jsem již uvedla,popřála to nejhorší...
No nádhera, ne.-)
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(19.5.2006 17:23:04)
Já bych to nazvala podle sebe soudím tebe. Prošla jsi velkou krizí, vylízala se z toho ale nejsi spokojená. Něco Ti v životě přece jen chybí. Možná to nepřiznáš veřejně, ale já bych řekla že je to dítě, co Ti chybí. Možná už ho ani nemůžeš mít, a proto jsi na život tak naštvaná a zaujatá proti těm, kteří si ho pořídí byť na něj nemají. Je mi to líto, co se Ti přihodilo. Rozhodně Ti nic zlého nepřeji. Tím co jsem řekla jsem jen chtěla upozornit na fakt, že žiješ sice zodpovědně, bez dluhů, ale taky bez dítěte. Jednou, až uslyšíš tikat biologické hodiny už může být dost pozdě.
Víš co Ti prozradím? Možná právě ten fakt, že máme dcerku, máme i sílu jít dál a bojovat.
Neber to zle, Vím, že jsou lidé na tom mnohem hůř, než my. My máme "jen" finanční potíže, ale máme skvělý vztah, který lecos ustojí a máme úžasné dítě, které nám přináší každý den plný radosti.
 Martina 
  • 

Re: Re: Re: Mám v tom trochu zmatek 

(23.5.2006 13:11:25)
Bohužel nejsem smutná, dítě mi nechybí, netoužím po něm, ba naopak. Vím, co je to starat se o dítě, díky výrazně mladší sestře. Už jsem si tím prošla. Mám náročného koníčka, život který žiji, mi vyhovuje zcela. Štěstí není jen v dětech, štěstí si člověk musí nastavit sám v sobě.
 b+h 
  • 

Pro Marinu 

(23.5.2006 18:37:40)
Mas pravo zit zivot jak chces - bez deti. Ale nemuzes pozadovat, aby VSECHNY matky byly bez deti pokud na to nemaji - protoze to by bylo vysoke procento (lidi si nemohou dovolit deti, ponevadz jim nemohou koupit uplne nove hadry, nebo uplne nove zdravotni boty...atd). Ony tyto deti, ktere by se vlastne nemely narodit podle vas vsech, co Zuzku odsuzujete, na VAS VSECHNY budou vydelavat penize, az budete v duchodu - odkudpak si asi myslite, ze ty penize jdou? Halooo, no prece z dani vydelecnych osob, coz je BUDOUCI GENERACE... Takze bych temto matkam spise hrozne podekovala, za veskere utrapy. A nemit lednicku bez deti NENI to same jako nemit lednicku kdyz deti mas. Jenom male deti musis nekolikrat vyoblikat a at se jim to libi nebo nelibi (treba zrovna placou) pekne svihat do obchodu. Jejich zaludek neni plne vyvinut a proto dostavaji prujmy pri sebemensi zkazenosti vyrobku. Zaludek dospeleho to snese mnohem lepe. Atd. Lidicky popremyslejte si o tom co chcete napsat z nekolika jinych pohledu - on zivot neni pouze nalajnovany z jednoho uhlu - jen a pouze z toho vaseho. Typicka ceska povaha - zkritizovat kazdeho, jak to spatne vede a NECHTIT ho pochopit ani z maleho procenta. Hruza - co jste to za lidi. Nemusite pomahat, ale proc ne CITLIVE PORADIT? A zapamatujte si jeste jednou - KDO NA VAS BUDE V BUDOUCNOSTI VYDELAVAT, AZ BUDETE V DUCHODU? No prece ty deti, ktere vy by jste si v zadne pripade neporidili, kdyby jste na to nemeli!!!!! To se vam ten duchod bude dobre brat. On totiz ten potentovanej stat nenasetri dopredu z vasich penez - on je vezme, investuje a mozna z velke vetsiny zproneveri. Kolik, ze to mas Ceska Republika pujcenych penez? Hele, ale proc si penize vubec Ceska republika pujcila, proc nehospodari tak, aby nebyly dluhy? Hmmm. Nemeli by jste vy vsichni ted napsat hanlive dopisy politikum, jak si dovolujou pujcovat penize, ze vy jako danovi poplatnici musite splacet pujcku??? Vsak to jsou vase penize... Asi prece jenom ta Zuzka hospodari lepe se svymi penezi nez Ceska Republika (a to tam nahore ve vedeni jsou jooo kapacity!!! co rozumi financim) - protoze neulejva a nezproneveruje a snazi se radne platit... atd.
 b+h 
  • 

Omlouvam se  

(23.5.2006 18:41:23)
melo to byt pro MARTINU
 Martina 
  • 

Re: Pro Marinu 

(24.5.2006 11:33:39)
Bezva, takže ženy, které mají děti jsou matky hrdinky, ženy, které děti nemají, tak jsou sobecké nevím co... Ve svém příspěvku jste zapomněl, že v tom okamžiku, kdy žije xy žen pouze ze sociálních dávek, tak na ty dávky jdou peníze z daní, které platíme my pracující. A čím jsou neutěšenější podmínky, do nichž žena dítě přivede, tím je větší pravděpodobnost vyšších dávek.
Dovolit si nebo nedovolit si dítě je velmi často o tom (nemluvím o sobě, já děti prostě neplánuji), že pár žije namačkaný v pronajaté garsonce, za níž platí v Praze taky klidně 8-9 tisíc měsíčně. Pokud má muž průměrný plat, spočítejte si, jak by takový pár dítě a financování pronájmu utáhl...
Ale to se můžeme bavit donekonečna. Já si prostě myslím, že je úplně jedno, zda máte děti, nebo nemáte, ale za to, do jakých finančních nesnázích svou domácnost přivedete, si můžete sám, a jste za ni zcela zodpovědný.

 Kačenka 
  • 

nepotřebuju, aby na mě někdo vydělával 

(24.5.2006 13:17:43)
Musím se přidat k Martině. Pracuji a svými daněmi podporuji jak současné důchodce, tak osoby na sociálních dávkách. Děti s manželem taky neplánujeme a rozhodně nečekáme kolik na nás vydělají, až budem v důchodu, děti paní Zuzany a jí podobných dobrodruhů. Tak jako paní Zuzka teď nevydělává na součastné důchodce, s velkou pravděpodobností i mnoho z těch dětí,které nazýváte budoucí generací a které byli pořízeny rodiči kteří na to nemají, mnoho z nich bude mit nejspíše v budoucnosti samo se sebou co dělat a nám důchodcům mnoho nepřispějí. Celkově přístup nadělejte děti, ať na nás má kdo vydělávat se mi příčí a je ukázkou životního postoje- postarejte se o mě. Já nepotřebuju a hlavně nečekám, až na mě moje nebo číkoliv děti vydělají, jsem zvyklá spoléhat se nejvíce na sebe.
 Kalafuna 
  • 

Re: nepotřebuju, aby na mě někdo vydělával 

(24.5.2006 18:51:01)
Tak si jen Kacenko pockej takovych tricet, ctyricet let a teprve pak si uvedomis co to placa tva nevymachana pusinka za blaboly.
 Kačenka 
  • 

Re: Re: nepotřebuju, aby na mě někdo vydělával 

(25.5.2006 11:39:38)
Jé, a nebyla bys tak hodná a nenastínila mi to už ted dopředu, abych nemusela čekat těch 30-40 let?
 b+h 
  • 

Kacenko, 

(25.5.2006 16:00:47)
ja se take nespoleham plne na lidi, kteri me budou zivit v duchodu. Take ja si setrim, abych zila jako duchodkyne (jestli se teda doziju) na slusne urovni. I ja vim, ze na svete zije hrozne velke procento prizivniku..., ale jak jsem podotkla jiz ve clanku slecne Marplove, tak negativismus nepomuze tyto lidi privezt na "spravnou" cestu (ted je jeste otazka, ktera cesta je spravna?). Snad pozitivnim pristupem bychom mohli nejdrive zapusobit na lidi, kteri odmitaji jakekoliv "vase spravne napady a metody ke spravnemu zivotu", aby si o nich popremysleli (i kdyz ji v pocatku odmitnou a vas vsechny to strasne stve) a opet opakovanou pozitivni debatou by mozna i vasi techniku vyzkouseli. Jenze ne kazdy chce tuto zdlouhavou cestou a mnohem jednoduzsi je odsoudit a rici, komu neni rady tomu neni pomoci.
 b+h 
  • 

Kacenko, 

(25.5.2006 16:02:24)
ja se take nespoleham plne na lidi, kteri me budou zivit v duchodu. Take ja si setrim, abych zila jako duchodkyne (jestli se teda doziju) na slusne urovni. I ja vim, ze na svete zije hrozne velke procento prizivniku..., ale jak jsem podotkla jiz ve clanku slecne Marplove, tak negativismus nepomuze tyto lidi privezt na "spravnou" cestu (ted je jeste otazka, ktera cesta je spravna?). Snad pozitivnim pristupem bychom mohli nejdrive zapusobit na lidi, kteri odmitaji jakekoliv "vase spravne napady a metody ke spravnemu zivotu", aby si o nich popremysleli (i kdyz ji v pocatku odmitnou a vas vsechny to strasne stve) a opet opakovanou pozitivni debatou by mozna i vasi techniku vyzkouseli. Jenze ne kazdy z prispevatelu chce jit tuto zdlouhavou cestou a mnohem jednoduzsi je odsoudit a rici, komu neni rady tomu neni pomoci.
 Slečna Marplová 


Re: Pro Marinu 

(24.5.2006 13:24:51)
b+h
jen blazen si muze myslet, ze jednou mu bude platit duchod stat. Az ja budu v duchodovem veku, diky soucasne politice mi zrejme bude 90 let :-), tak uz se davno na toto hrat nebude a verim, ze renta pro duchodce bude bud zrusena. Proto si kazdy trochu soudny clovek plati penzijni pripojisteni ci si spori jinak. Z tohoto duvodu odmitam jakesi "hrdinstvi vsedniho dne" matek, co maji deti a kdosi poukazuje na to, ze jednou tyto deti budou makat na muj duchod. Ze sveho platu hradim duchod nekolika "svym" duchodcum, dale pak zdravotni peci socialne slabsim a jeste se snazim zabezpecit, protoze mam obavy, ze za 40 - 50 let muj duchod a moje zivotni uroven nikoho zajimat moc nebude.
Mit dite je soukroma vec kazdeho jedince. Stat poskytuje rodicum malych deti jiste vyhody a ulevy, ale nadale to je soukroma vec te ktere rodiny.
 b+h 
  • 

ano mate pravdu ale jako... 

(24.5.2006 17:46:21)
obycejne zase jenom z 50%. Take ja nespoleham na budouci generace 100%, take ja si setrim (a uz mam skoro pred duchodem) - jenze je tu otazka - to si damy myslite, ze vsechny deti, ktere vyrustaji v chudych rodinach (a ja jsem byla jednou z nich) se nesnazi, aby se mely lepe, kdyz vyrostou, nebo aby zajistily lepsi zaklad svym detem? To si myslite, ze VSECHNY rodiny budou svoje deti ucit vyuzivat stat a vyssavat ho? Jake procento z tech chudych si myslite, ze bude donekonecna "obirat" danove poplatniky? 100%? 75%? 50%? To nejsou jenom ty matky ktere pobiraji prispevky na deti, ale take jak jsem rikala stat utraci tam kde nema - proto pozdeji sebere duchodcum penize (penez na pomoc rodinam - ne jenom chudym, protoze ty berou i bohati - se vyda ze statni pokladny mene nez na jine voloviny, ktere si tam nahore politici odklepnou). Stat vi,ze duchodci nikdy stavkovat do ulic nepujdou. Ja sama mam par let pred duchodem, a co si myslite, jak vysoky muj duchod bude? Ja sama jsem byla zivnostnik a mela jsem zamestnance - ale musela jsem nejdrive zamestnance zaplatit, pak poplatky, dane a teprve pak jsem si mohla dat vyplatu sama sobe. A verte mi, ze byla mnohokrat mnohem nizsi nez mych zamestnancu - a to jen proto, ze zamestnanci se nesnazili si udrzet klientelu - kaslali na praci a odbyvali ji. Ale na rozdil jsem od vas nezatrpkla! Jeste porad lidem preju to nejlepsi. Takze nadavejte na uplne vsechny chude deti - i na tech par deti, co se jednoho dne v budoucnu zmohou na vice (treba nejaky svuj byznys) a platba jejich dani bude tak vysoka, ze budou treba prispivat na 20 duchodcu najednou. A ty vase deti, ktere nemate - ty definitivne na vas duchod neprispejou. Vas duchod mozna prispeje na kus nejake silnice, po ktere jezdite. Nebo nejakou silnicni znacku, ci chodnik po kterem chodite, mozna poulicni svetlo a nemocnicni vybavenost apod... na to taky nezapominejte - to se take plati z dani... nejenom statni prispevky rodinam.
 Slečna Marplová 


Re: ano mate pravdu ale jako... 

(25.5.2006 13:12:18)
Nepsala jsem nic o chudych detech a detech chudych rodicu. At se s panem bohem zmatori a postavi se na nohy a udelaji si byznys. Ja jim to budu jen prat. A uz vubec nechapu co tady melete, s prominutim, o tom, ze se za muj duchod postavi "kus nejake silnice, po ktere jezdite. Nebo nejakou silnicni znacku, ci chodnik po kterem chodite, mozna poulicni svetlo a nemocnicni vybavenost" ... ano, je to v poradku, ja vim, ze z mnou odvedenych dani se plati i jine veci, nez jen prispevky a davky socialne slabym. Ja jen jaksi nechapu proc mi to pisete? To snad tem co neodvadi nic to napiste, ze nejen na ne nekdo musi vydelat.
 b+h 
  • 

slecno M., 

(25.5.2006 15:26:20)
zuzka a ji podobne matky si porizuji deti, na ktere nemaji finance = vznikaji chude deti.... od toho jsem rozvinula logicke mysleni. jestli jsem "mlela" o danich z duchodu, tak jsem se preklepla - myslela jsem pouze dane z prijmu - omlouvam se. Jen me trosku zlobi myslenka, ze nekteri se tady tazou, jak si mohli takovito lide dovolit dite "poridit" i kdyz vedeli, ze na ne nemaji a dale sdeluji, ze nemini podporovat tyto lidi, co si nadelaji deti a neplati dane atd. Tak jsem chtela upozornit, ze z dani se neplati pouze socialni davky - opet logicke uvazovani a rozvijeni problemy trochu do sirky. Takze svym zpusobem to tu take patri, i kdyz neprimo a jen okrajove. Dale jsem chtela take podotknout, ze NEDEJ BOZE aby kdokoliv z tech zatrpklych osob kteri tady prispeli skoncil na voziku - to by potom take brali penize od jinych platicu dani, a byli by v te kategorii, kdo bere a moc toho neda. Me nevadi vas nazor na zivot - mate na neho pravo - jen ja beru zivot trochu vice komplexne a rozebiram ho ze vsech stran a snazim se na neho zde v diskusi poukazovat. Je to neco spatneho, premyslet o zivote a proc se lide dostavaji do situaci, ve kterych jsou? Co je k tomu vedlo? Delam neco spatneho, ze se je snazim pochopit? Ze se je snazim navest k pozitivnimu mysleni, aby se z problemu dostali a stali se v budoucnosti platici dani? To je proc jsem se pripojila do debaty ja. Pomoci temto lidem MENTALNE a ne je ukamenovat. Mozna se to podari, mozna ne. Ale negativni kritikou jim definitivne nepomohu.
 Slečna Marplová 


Re: slecno M., 

(25.5.2006 17:05:17)
b+h,
omlouvam se za vyraz o mleti.
Ted je mi to jasnejsi. Mate pocit, ze Zuzku a jeji zivotni styl kamenuji. Nu, ja se pouze pozastavuji nad tim, ze bydli v byte 3+1, ponevadz potrebuji pracovnu, ale do mensiho nepujdou, ackoliv by jim to prineslo ZASADNI uspory do rozpoctu (a nekolik tisic je dost penez, na to se musi hodne makat). Nevadi mi vozickari, ci slepci, kteri do statniho rozpoctu moc nepridaji, naopak cerpaji. Pozastavuji se nad tim, jak si Zuzka s manzelem lehkomyslne rozhazuji, ackoliv chodi v botach se zralokem a stydi se za to.
Jejich dceri preji jen to nejlepsi a to nejen financne. Vubec nepopiram tu moznost, ze jejich dite muze jednou byt treba prezidentem firmy. Reaguji na neci prohlaseni, ze jejich dcera me jednou bude zivit, mysleno globalne, pochopitelne. Proti tomu se ostre ohrazuji, neb se domnivam, ze pokud na muj duchod zbyde, pak se budeme pohybovat v nejakych legracnich sumickach, ktere mi tak akorat budou mit zavrtit usta, ale hlavni vyzivovaci povinnost budou mit spis moje deti a moje vlastni uspory. Stejne tak jako Katerine se mi prici zit tak, abych cekala co mi kdo da. Pochopitelne v pripade, ze jsem zdrava. Pocit zavislosti nemam rada.
 Slečna Marplová 


Re: Re: slecno M., 

(25.5.2006 17:09:07)
Jeste neco, b+h, vy se domnivate, ze vas prispevek tem lidem pomuze. Pokud ano, budu rada. I ja bych si prala, aby i muj prispevek jim otevrel oci a pouzivali hlavu kdyz si berou pujcky a plati nesmyslny najem.
 b+h 
  • 

dekuji za 

(25.5.2006 19:51:46)
pochopeni meho nazoru. To vite, ze kdyz se pozastavim nad zuzcinyma rozsmajdanyma botama vs. 3 pokojovy byt, tak bych to take resila jinak, ale asi v te chvili ji situace vyhovovala zrovna takto i kdyz k jeji nelibosti - uz to, ze to napsala na Internet a precte si to po sobe je prvni krok k tomu, aby videla kde dela chybu a resila situaci jinak. Ja sama kdyz udelam rozhodnuti a postezuju si, ze mi to nevychazi a nekdo mi rekne tak to udelaj jinak, tak obycejne stejne si myslim, ze to delam dobre a stejne to nezmenim. Potom nesu nasledky. Muzu uvezt priklad, i kdyz neni tak strasne aktualni k porovnani, ale jedna se o financni rozhodnuti. Napr.: Dite se uci francouzsky, a aby dite rodic nejak motivoval (s tim, ze chce dite pripravit do zivota s co nejlepsim vzdelanim) tak se rozhodne vzit dite na par dni do Francie. Prarodic (babicka/dedecek) s tim nesouhlasi, ze to je zbytecne vyhazovani penez, ze kdyz se bude doma ucit, tak se francouzsky nauci take. Jenze, jak si dite zapamatuje jazyk lepe? Doma nad knihou, nebo v zemi, kde se tento jazyk pouziva?. Take to muze byt nenasilna motivace k castejsimu biflovani doma, ktera muze ale take nemusi byt uspesna. Takze si rodic vezme pujcku na dovolenou na par dnu ve Francii (s tim, ze bude muset penize uskrtit nekde jinde, aby pujcku splatil) - ted nastava otazka je to rozhodnuti spatne, ze utrati penize, kde by nemel rodic utracet a dokonce se zadluzi? Vzdyt na to nema.... Nebo dobre rtozhodnuti - treba se to chytne a dite dostane motivaci? Jestli se rodic rozhodneu "spatne" podle jinych, ale v te chvili "dobre" podle sveho uvazeni, tak ho odsoudi, ze neumi hospodarit, kdyz si postezuje. Coz chci podotknout, ze mozna ten 3-pokojovy byt je "mozna" dobre mit. Jestli pracuje doma a je doma male dite, muze se zavrit do pokoje a mit vetsi klid nad praci. Jestli, ale dite je vice z domu, tak mozna by bylo lepsi mit mensi byt. Nevim, nemohu toto prave ohodnotit, protoze tam nebydlim - ani je neznam, ale ja vim, ze kdybych ja mela moji dceru za zadkem, tak bych se absolutne nesoustredila a nemohla bych tudiz vydat ze sebe zadnou pracovni iniciativu pro klienta. Odvedla bych spatnou praci a v dnesni dobe je konkurence silena. Mozna take problem je v tom, ze opravdu Zuzka a jeji manzel neumi byt obchodnici - mozna jsou zacatecnici a zuzka to nechtela zverejnit - nebo nemaji silnou povahu na "handrkovani se" o penize. Pro nektere lidi to je osemetna vec si rici cenu za svoje sluzby. Mozna nejsou tak spatni lidi, jak se muze jeden domnivat, a mozna taky jsou. My to nebudeme nikdy vedet, pokud je nepozname osobne. Ale z osobniho pohledu vim, ze co vyhovuje v te chvili mne (i kdyz to je spatne rozhodnuti) nebude vyhovovat jinym. Jen chci rici, ze jsem pro pozitivni moralni podporu - ne financni, to obycejne lidi nenauci dobre zachazet s financema, ale moralni ano. Rady ano. Napady ano. Pozitivni pristup ano. Snazit se pochopit ano. Finance - mozna a jenom tam, kde vim, ze se nekomu neco stalo ne jeho vlastni vinou, ci rozhodnutim.
 Slečna Marplová 


Re: dekuji za 

(26.5.2006 9:39:05)
b+h,
ale ja nejsem zasadne proti pujckam. To ne, i ja nejake mam, ale mam take spocitano jak a jakym zpusobem je poplatim a mam pojisteni proti ztrate zamestnani! Uz se mi tez stalo, ze jsem mela splatek plnou kapsu a ocitla jsem se na dlazbe. Bylo to velmi krusne obdobi, ze ktereho jsem se vylizavala jeste hodne let po te (bez prace necely rok, ale vycistit ty dluhy, co v te dobe vznikly trvalo skoro 3 roky). A jsem stastna, ze se mi to podarilo. Diky rodicum a pratelum se to povedlo. A tak me zarazi, ze jim rodice vubec nepomohou, dokonce je tchyne vyzene a jako korunu tomu nasadi planovane pocatou holcicku. Podivejte, to, ze dite stoji penize a je vhodne si ho poridit pod nejakou strechu, tak to je jasne snad kazdemu, ne? Jsem presvedcena o tom, ze krome jejich neschopnosti hospodarit s penezi a planovani, take maji zrejme i jine problemy. Napr. v mezilidskych vztazich, protoze mi prijde absolutne nenormalni, aby je tchyne vyhodila na ulici, kdyz jsou bez penez. Nejen ze je to proti "prirode" (nevim jak lepe pojmenovat to, ze se na ne vyprdne mama a babicka), ono je to i proti zakonum teto zeme.
Jsou zadluzeni, protoze se zadluzili, aby nekomu pomohli. Kde je ten pritel dnes, aby jim pomohl? A jak si muzou brat telefon na smlouvy?
Jednoduse mi nad tim zustava rozum stat a obavam se, ze z zadne rady si tu Zuzka nic nevezme.
K tomu prikladu dovolene ve Francii. Pokud si rodice spocitaji, ze to utahnou (maji z ceho!) splatit, pokud jsou pojisteni proti ztrate zamestnani, pak nevidim jediny problem. Take si myslim, ze francouzsky se uci lepe ve Francii, nez doma v obyvaku.
 b+h 
  • 

V tom je zakopany pes 

(26.5.2006 16:52:08)
ze nemaji pomoc od rodiny (to se da zvladnout, ja ji take nikdy nemela) a tesi me, ze to zacinate take rozebirat vice do podrobnosti (i kdyz mi si za to nic nekoupime a nam to pomuze jedine z toho hlediska, ze se budeme nadale snazit vyvarovat techto chyb nasim zpusobem reseni problemu). Napriklad to, ze nemaji zazemi v rodine je asi pravda, dalsi asi jim nikdo nikdy neporadil, jak zachazet s financema (mozna rodice nebyli tak chytri). Mozna to je jejich prvni faux pas (a v pekne velke mire v jejich situaci) a je to jejich prvni lekce, jak se to nedela a tak se placaji jak mohou a delaji jeste vetsi kopance (ale protoze uz tech kopancu maji dost, tak se prisla zuzka PORADIT-NEPORADIT), protoze nikoho v rodine, kdo by jim poradil jak se zbavit efektivnim zpusobem dluhu. Spise je prosi o pujcku v jejich jmene, a protoze jsou mekci odmitnout, tak se zahrabali do super problemu (no i kdyz jsou lidi, co maji milionove pujcky ale take maji natolik vysoke prijmy, ze je dovedou splacet). Taky jim to bude silene trvat - coz jsem jiz zuzce naznacila, ale take jsem ji rekla, ze kdyz je v teto situaci musi trisknout do stolu a jednat... napumpovat se pozitivnem, at ma alespon silu na hledani prace, protoze jak bude z dusevniho hlediska na dne, tak se ji ani ven nebude chtit jit. Deprese je "mrcha".
 Tom 
  • 

Sorry 

(17.5.2006 12:50:40)
Musím předem říct, že je mi Vaší situace líto a nikomu nic podobnýho nepřeju, ale
1) Jak může někdo kdo má dluhy a samý nejistoty zahájit podnikání??? Kdyby se Váš manžel nechal normálně zaměstnat, tak všechno postupně splatíte a bude to v pořádku.
2) Taky mně není moc jasný, proč si stěžujete na to, že nic od státu nedostanete???? Vždyť jim nic nedáváte!!! Obyčejní zaměstnanci s průměrným platem zaplatí ročně +- 30000 daně!!!Podnikatelé většinou nic. Ať už jste uspěšní nebo ne. Jste 2, berte to tak, že jste dostali za rok od státu 60000!!!!!
3) Člověk musí předem vědět na co má a pak se teprve do něčeho pouštět. Konkrétně my bysme taky chtěli větší byt, auto, ale prostě do toho nejdeme, protože se snažíme o dítě a když se narodí, tak bysme to nezvládli. A není to proto, že nejsme podnikaví, vychcaní nebo zbabělí, ale zodpovědní a opatrní. A nestydíme se za to, že jsme "jen" zaměstnanci.

Držím Vám palce, abyste se z toho rychle dostali, ale poradit neumím. Spíš mě tento článek naštval:-(
 Veronika 
  • 

Re: Sorry 

(17.5.2006 13:19:29)
Tome nemáš pravdu, když píšeš, že podnikatelé nic platit nemusí. Podnikatel musí zaplatit daň z minimálního základu daně, což je něco kolem 109 tisíc. Stejně tak musí platit minimální zdravotní (1272 měsíčně) a sociální (1192 měsíčně). A je jedno, jestli si vůbec těch 109 tisíc vyděláš, nebo ne.

Hodně štěstí při dělání miminka:)))))
 Lenka 
  • 

Re: Re: Sorry 

(17.5.2006 16:01:05)
Alfinko,proč jsi tento článek vůbec napsala?
 Petra,Madlenka05 a Michálek06 


Pro Zuzku 

(17.5.2006 16:10:26)
Zuzi na mimi bazaru někdo daruje ledničku Calex, tak jestli máte zájem jukněte tam.
 Zuzka 
  • 

Re: Pro Zuzku 

(17.5.2006 17:16:12)
Díky. mrknu tam
 kolemdoucí El 
  • 

!!!!!!!!!! 

(17.5.2006 23:38:59)
Nepřísoudí mi soudit, ale...

Co je to s náma? Proč tolik urážek a obviňování na adresu Zuzky?

Vždyť na začátku napsala, že článek psala už dávno, ve stavu naprostého zoufalství a že NEŽÁDÁ O MATERIÁLNÍ STATKY, ALE O PÁR SLOV NADĚJE A POVZBUZENÍ, ŽE MŮŽE BÝT LÍP...

Toto moc nestojí, ale mnohým mnohem lépe jde odsuzování, urážky a hledání v čem ta Zuzka s manželem nadělala chyb a také konstatování, že MNĚ BY SE TO STÁT NEMOHLO. Jste si jistí, že opravdu NE?



 Eliška Nova 


Re: !!!!!!!!!! 

(18.5.2006 8:50:40)
Nekteré reakce jsou trochu prudké ale aspon si Zuzka uvedomí co udělali špatně a doufejme se z toho poučí tak nevím ale záhadně najednou mají peníze na internet zrovna když se začali oběvovat negativní reakce ...že by náhoda...ale s tvrzením mě se to stát nemůže nesouhlasím
 DiDula 


Nárok na soc. příspěvky 

(18.5.2006 8:56:47)
Nemám sílu číst všechny komentáře, ikdyž mě hodně zajímají. Jen k tomu, že nárok na soc. příspěvky má každý. Tak já nemám!! V prosinci se mi narodilo mimi a od ledna mi odebrali doplatek do životního minima, protože jsem se jako svobodná matka odmítla soudit se se svými rodiči ( resp. matkou ) o výživné!! Když jsem se ptala, zda můžeme s matkou sepsat mimosoudní dohodu, řekli mi, že to možné není, což je lež, jak jsem se po pěti měsících dozvěděla, ale peníze , o které jsem přišla, už neuvidím. No, stěžovat si nechci...jen jsem neměla tušení, jak snadno se dá dostt do průšvihu. Všem, kdož se potýkte s "osudem" pevné nervy a trpělivost-bude líp!
 alasrnka 


Sociologický průzkum 

(18.5.2006 10:41:21)
Ahoj Zuzko,
myslím,že je to fakt chytrý nápad,tolik různých reakcí na nějaký přízpěvek jsme už dlouho neviděla.
 MArie, 2 děti 
  • 

To znám 

(18.5.2006 12:35:07)
Opravdu vím, že se něco podobného může stát, zažila jsem to ve vlastním příbuzenstvu. Začalo to celkem nevinně - nesplacenou pokutou za jízdu na černo. Pak se přidaly další půjčky, aby se mohly splácet, braly se další - prostě kolotoč. I já jsem byla požádána, abych půjčila 150.000,- Neudělala jsem to. Jednak jsem tolik neměla a sama bych si musela půjčit, jednak mám rodinu, děti a cítím zodpovědnost především za ně. Bylo mi to líto, ale nepomohla jsem.Snažila jsem se pomoct aspoň radou - to samozřejmě bylo nanic, vyslechli mě a jedou dál stejně jako dřív - vytloukají klín klínem. Tak nevím, tohle asi není případ Zuzky, i když pořád nevím, za co tak velké dluhy udělali.
 Lenka+Jiříček 
  • 

Re: To znám 

(18.5.2006 13:15:13)
Jo, jo, dluhy se udělají, ani se člověk nestačí rozkoukat. Můj strýc se dostal do Pyramidy. Nechal jim tam přes 70 tisíc, které si vypůjčil v bance, jelikož svoje peníze žádné naspořené neměl. Ti z té Pyramidy mu naslibovali hory doly, nadprůměrné výdělky a do roka že bude milionářem. Leda houby. Neviděl z toho ani korunu a bance přes dva roky splácel půjčku samozřejmě i s úroky. Takže se dostal na dluh přes sto tisíc. Jako by ty peníze vyhodil z okna. A celou dobu žili z ruky do huby, protože mají dvě děti a to něco stojí. Přeji Zuzce, aby se z toho co nejdříve dostali. Je mi jedno, jestli tady mlží nebo ne, ale už v článku psala, že nechce psát podrobnosti, aby ji někdo nepoznal. Takže hodně štěstí :))
 Arny 
  • 

HLAVNĚ NEVYTLOUKAT KLÍN KLÍNEM 

(18.5.2006 13:45:57)
Tak na toto téma asi nelze nereagovat. Zhruba všechno už tu bylo řečeno jenom bych opakovala. Jenom prosím Vás nikdy nikdo nevytloukejte klín klínem. A to tak, že na splacení půjčky si vemete další půjčku, na hypotéku zaplatíte další hypotékou. Je pravda, že teď Vás to vyjde lépe, rozložením splátek na delší dobu si teďka ulevíte, ale co za 10 let v případě půjčky nebo 30 v případě hypotéky??? Chce to trochu promýšlet věci dopředu. Jsou lidé kteří to tak řeší a pak skutečně můžou mluvit od narvané lednice, ale jak dlouho bude narvaná... Jaký klín použijí, když se lednice za několik vyprázdní. Třeba už jim bude tolik, že jim žádná banka nepůjčí... Ze svého okolí vím, že takových lidí na které padne pořekadlo: Na vrch huj a vespod hnůj je pořád více a pořád jich přibývá :-(. Možná potom jim nezbyde nic jiného než napsat článek, ale Rodina už asi pro ně nebude tou aktuální netovou debatou.

Promýšlejte než uděláte něco čeho byste v budoucnu litovali.

Asi to není úplně k tématu, ale některé odpovědi mě dosti nakrkly a tak jsem musela vyventilovat svůj názor :-)


 Zdena 
  • 

Re: HLAVNĚ NEVYTLOUKAT KLÍN KLÍNEM 

(18.5.2006 15:15:43)
Zuzko - prolítla jsem jen tak diskuzi..chci ti popřát hodně trpělivosti a síly to všechno ustát. ono to nepůjde hned, půjde to pomalu ale půjde, podle toho co píšeš jste dva docela svérázní lidé, podle mě rady ani nečekáš víš jak na to, jen toho bylo moc.

co bych ti k tomu napsala já? - skromnost a trpělivost..jinak to nepůjde - třípokojový byt si nemůžete dovolit, ale bydlíte v něm, vidíte šanci v podnikání a zaměstnání odmítáš..ale opravdu se dá, podnikat při zaměstnání a dokonce je to zcela běžné a nechápu proč by nemohl manžel říci zákazníkovi: můžu se vám věnovat a vyřídím to až tehdy kdy mi to vyhovuje tudíž večer, podle mě je to běžná praxe a zákazníci se umí přizpůsobit myslím v každém oboru.. a taky takové situace nebudou každý den..., tvé podnikání se mi líbí, protože když nemůžeš díky nemocnosti dcerky chodit do práce je to určitě dobrá varianta, a navíc u toho máš jistý rodičák ne?..a pokud už teď vyděláte za měsíc 35 tis..tak to je přece úžasné! taky bych za to byla ráda...a taky bych šlapala po rodině, jste na řadě aby vám pomohli...neboj vyhrabete se z toho..protože chcete, někdy je toho hodně, člověk propadne splínu, ale třeba vás to taky poučí, že věci je třeba řešit hned..a ne až skáče penále a dluhy rostou...a když sami nemáte - nemůžete rozdávat...ani rodině.
 Kopretin@ 


ZUZKO 

(18.5.2006 15:41:22)
přeji Vám mnoho štěstí. Sama jsi řekla,že jste udělali mnoho chyb,proč Vám to otloukat o hlavu? Kdo může z těch,co ti píšou první hodit kamenem?
Je to ostuda,jaký je tady poměr rad,soucitu a kolik příspěvků s nadávkami a soudem!
Když čtu Tvé reakce,tak mi připadáš jako inteligentní ženská a ještě Tě musím obdivovat za Tvou houževnatost.
(Asi sem teď někdo napíše,že je to spíš hloupost a naivita)
Tedy ještě jednou MNOHO ŠTĚSTÍ
 Zuzka 
  • 

Re: ZUZKO 

(18.5.2006 17:22:21)
Díky,
nic pěknějšího jsem snad dnes ani nemohla přečíst. :-)
 Martina 
  • 

Dvě malé děti 

(18.5.2006 15:10:35)
Zdá se mi, že v tomto případě se sešly dvě malé děti a ne dospělí. Když na to nemám, rodinu si nepořizuji, zásada číslo jedna.
Jenomže každý čeká, kdo mu co dá. Když se na mě vykašlal manžel, neměla jsem ani kde bydlet, ani práci, a byla jsem chronicky nemocná. Nastěhovala jsem se k mámě, a časem pomalu dala svůj život dohromady.
Není mi patnáct, bude mi 31 let. Své bydlení nemám stále a vydělávám sotva průměrně, bydlím v pronájmu, přesto žádné dluhy nemám, pořizuji si jen to, na co jsem schopná si vydělat. Děti ani manžela pochopitelně nemám, žiju si svůj život, a snažím se být zodpovědná...
Jediné, co bych aktérce příběhu doporučila je, se rozvést a snažit se svůj život si dát dohromady, zdá se, že pan manžel je schopný akorát tak dělat dluhy...
 Zuzka 
  • 

Re: Dvě malé děti 

(18.5.2006 17:29:07)
Paní zodpovědná,
my se snad známe? Jak si dovolujete něco takového tvrdit? Jste absolutně mimo mísu. Jen aby si osud nevybral příště Vás.
 yenn 
  • 

Re: Re: Dvě malé děti 

(19.5.2006 9:09:11)
Koukám že Zuzka stojí jenom o ty reakce, teré jí lichotí. Když někdo napíše pravdu, tak je hned špatnej a hned se do něj navaze. NO, Zuzko, každej svýho štěstí strůjcem. Když nedáš na dobrý rady a nechceš vidět realitu, máš cos chtěla. Doufám, že už se nenajde žádnej další blbec, kterej by takovejm nezodpovědnejm a nad poměry žijícím lidem dál půjčoval.
 Kopretin@ 


Re: Re: Re: Dvě malé děti 

(19.5.2006 10:19:23)
Tak to znamená Yenn,že se Ti zdá předchozí příspěvek,jako dobrá rada?
Vždyť o jejím manželovi nic moc nevíme! Je ve srabu,tak se zdá řešení amputovat jí ještě to jediné,co má? HMMM,JAK MOUDRÉ...
 yenn 
  • 

Re: Re: Re: Re: Dvě malé děti 

(19.5.2006 13:47:15)
Nereagovala jsem na jeden konkrétní příspěvek, ale na to, že Zuzka nejdřív žádá radu, co dál, a když se aspoň 85 procent lidí tady shodne na tom, že by se měla držet při zemi a ne stavět vzdušné zámky, tedy ukončit podnikání kterému moc nerozumí, uskromnit se, nechat se zaměstnat, případně podnikat při zaměstnání a pomalu splácet, tak je Zuzka akorát kritizuje a naváží se do nich. čili - komu není rady, tomu není pomoci, s tímto přístupem se Zuzka topí v dluzích několik let a bude se topit i nadále.
 MArie, 2 děti 
  • 

Re: Re: Dvě malé děti 

(19.5.2006 10:24:39)
Milá Zuzko, do problémů Vás nedostal osud, ale Vy svým chováním .Nebyl to osud, kdo Vás nutil vzít si půjčku. To jste udělala vy jako dospělý, samostatný člověk. Už jsem psala, dostat se do problémů je poměrně snadné, ale Ve vašem případě nehrála přece roli třeba nemoc, povodeň apod. Bylo to Vaše svobodné rozhodnutí. Já Vás nesoudím, jen mě štvou takovéto řeči o osudu.
 Aruba 


Pokračování  

(19.5.2006 10:29:55)
Uričtě mě a snad i celou řadu lidí z rodiny bude zajímat pokračování tohoto příběhu.

Takže doufám, že se Zuzka po nějaké době ozve znovu a napíše jak to celé pokračuje.
Teprve čas totíž ukáže, zda mají opravdu našlápnuto k úspěšnému podnikání nebo ne.
 Martina 
  • 

Re: Re: Dvě malé děti 

(19.5.2006 11:05:01)
Milá aktérko, já jsem Vás nenapadla, ani neurazila, za své problémy si můžete sama, protože dospělý si za své dluhy vždy může sám,a pokud mi přejete, po tom, čím jsem si prošla, a co jsem zažila, aby na mě také nedošlo, tak je vidět jakého dobrého a laskavého srdce jste. Jen tak dál!
Pokud jste čekala, že Vás zde lidé budou jen podporovat, či Vám na konto pošlou peníze, to jste se poněkud zmýlila. Věřím tomu, že na tento server chodí ženy, které zůstaly s dětmi bez manžela, a žijí solidním životem bez dluhů, přestože to nemají nijak lehké!
Ale svádějte své problémy na druhé, či na osud, ono Vám to ve vyřešení Vaší situace určitě pomůže!
 Petr K. 
  • 

Re: Re: Dvě malé děti 

(19.5.2006 11:32:17)
Zuzko, my taky máme tři děti, a ani jedno jsme si nemohli dovolit. A jsme náramně rádi, že je máme :-) tedy, jsme pořád radši že je máme. Úplně chápu, proč jste chtěli dítě. Dovoluji si hádat, že ženy, které nepočaly a neporodily děti nebo alespoň jedno dítě, protože si to nemohly dovolit, toho budou později hodně litovat. Ostatně to nejen hádám, je to častá životní zkušenost. Být "svobodný bez závazků" a svobodný v tom dělat, kam mě srdce táhne (a ženu to táhne k tomu, mít děti, že?) to je velký rozdíl. I když jste v průšvihu, věřím a přeju vám, ať vám vaše dítě, které jste si nemohli dovolit a přesto ho máte, přinese hodně štěstí.
 Karina 
  • 

Re: Re: Re: Dvě malé děti 

(19.5.2006 13:34:07)
Tak to jste machři, když máte tři děti, které jste si nemohli dovolit, to my si zatím nemůžeme dovolit ani jedno a než mít nějakého chudáčka, kterému nemůžu dopřát, to radši nic. Vidím to u sestry- vlítla do toho úplně bezhlavě, její starej přišel o práci, vzali si půjčku a už se vezli. Já mám teď docela dobrou práci, tak malého podporuju, jak se dá, protože je mi ho LÍTO.
 alenka v říši divů..  
  • 

Děti nepotřebují "všechno"! 

(19.5.2006 15:21:42)
Myslím, že není nic horšího, než žena, která chtěla dětem dopřád vše a vidět jí pak léta docházet do poradny pro neplodné.. a ještě horší je, když člověk hnán přáním dát dětem všechno zapomíná, že děti nejvíce ze všeho potřebují lásku a rodiče, kteří se o ně starají, ví o jejich trápeních a láskách. Pocházím ze skromnějších poměrů a nemám pocit, že bych tím byla poznamenaná. A vím, že všeho má být přiměřeně. Ani děti které mají všechno nemusí být šťastné, právě pro tu touhu rodičů dopřát jim vše, kdy jsou neustále v práci a doma mají děti samotné, s paní na hlídání či babičkou..
Samozřejmě musí být zachovány základní potřeby a něco navíc, ale mít všechno děti opravdu nepotřebují! A krizová situace může klidně neočekávaně nastat kdykoliv během (i naprosto vykalkulovaného) života.K čemu bylo mé kamarádce vědomí, že manžel oba v klidu uživí a ještě mají naspořeno, když zemřel těsně po porodu mininka? - Možná kdyby měli miminko dříve, mohla už chodit do práce..)
 Zuzka 
  • 

Re: Děti nepotřebují "všechno"! 

(19.5.2006 17:27:57)
Pod tohle se můžu jen podepsat.
Kamarádky je mi moc líto. Tohle se bohužel stává. Jak to s mimi nakonec dopadlo? Měli aspoň životní pojištění? Jestli měli našetřeno a manžel vydělával dobře, tak by na to přeci měli.
 Zdena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Dvě malé děti 

(19.5.2006 18:34:41)
"to my si zatím nemůžeme dovolit ani jedno a než mít nějakého chudáčka, kterému nemůžu dopřát, to radši nic." to si asi děláš srandu, ne? a kdy budeš moci dopřát..až budeš mít co? nebo kolik? není to k rozhodnutí mít dítě málo? máš pravdu..když takhle uvažuješ tak je opravdu lepší jak píšeš: to radši nic...
 Martina 
  • 

Re: Re: Re: Dvě malé děti 

(23.5.2006 13:37:40)
Kdyby to táhlo všechny ženy mít děti, bude svět přelidněný, srdce ženy nemusí táhnout jen představa dětí, ale dalších xy činností. Zdá se mi, že se zde diskuse rozdělila na dvě půlky - militantní matky, a bezdětné ženy, které si žijí svůj vlastní život. Ovšem z pohledu matek jsou to chudinky, které si upírají své mateřské potřeby.
Mám-li mluvit za sebe, já si je skutečně neupírám, já jsem spokojená, jak to je...
Každopádně si myslím, a klidně mě ukamenujte, že dítě mám mít v situaci, kdy mám alespoň střechu nad hlavou a zaměstnaného partnera!
 Petr K. 
  • 

Re: Dvě malé děti, pro Martinu a Karinu 

(23.5.2006 19:56:21)
Omlouvám se za zjednodušení. Nejsem militantní matka :-) Opravdu si myslím, že srdce většiny žen to táhne k tomu, mít dítě. Je ale pravda, že některé ženy prožijí smysluplný život, aniž by měly dítě. Reagoval jsem, a to nesouhlasně, na názor, že pokud si dítě nemůže žena dovolit, tak by ho mít neměla. Problém je , jak asi spousta lidí postřehla v silné subjektivitě názoru na to, co je to "nemůžu si dovolit". Dokonce si myslím, že tento názor je docela mediálně masírovaný, doufám že ne úmyslně, ale prostě tlakem reklamy na "zvyšování životní úrovně". I když, už jsem zažil reklamy, ve kterých je nové auto přirovnáváno k novému členu rodiny, na čí úkor asi, když strop finančních prostředků v rodině má nějaký limit...
Potom ovšem vypadáme jako chudáci my všichni, co nemáme auto, chatu, bazén, domácí kino ani televizi, oj běda ani ledničku, nejezdíme na dovolenou k moři a když si chceme něco koupit, tak dokonce musíme přemýšlet, jestli na to máme peníze. A naše děti jsou ubožáci, což? Do takové pozice by se žádný soudný člověk nehrnul, že? Omlouvám se za sarkasmus, teď ale ze mne mluví hořkost za ty děti, které se nenarodily, protože si to jejich potenciální rodiče nemohli dovolit.
Jistě je pro ženu jen rozumné mít dítě, teprve když má střechu nad hlavou a její partner ji uživí. To ale nejsou snad až tak vyjímečné podmínky.
ALE, jak už jsem napsal výše, ne všechny ženy mají naplněný život skrze dítě nebo děti. Dovolil bych si teologickou odbočku: možná smyslem života ženy je předávat dál život (v hodně širokém smyslu toho slova). Jsou třeba řeholnice, které se modlí za jiné lidi. Jsou ženy, které pracují v pomáhajících profesích. Jsou ženy, které prostě jen pomáhají tam kde je třeba. Podle jistého kvalifikovaného odhadu asi deset procent lidí není povoláno do manželství (jinak řečeno, jejich práce na tomto světě je jinde(ale ne v podstatě jiná)). To mimochodem docela odpovídá procentu mnichů a mnišek v trdičních buddhistických zemích. Ale to už jsem moc odbočil.
Zkrátka, vadí mi agresivní odsuzování lidí, kteří mají dítě za cenu osobních obětí, nebo lidí kteří mají dítě za cenu nižšího hmotného standartu a jsou tak spokojení, protože to byla jejich volba. Pokud někdo dítě mít nechce, je to jen a jen jeho věc, aby si dal dohromady sám v sobě i se svým partnerem: proč a za jakou cenu. Necítím právo někoho odsuzovat, ale nechci, aby někdo odsuzoval mne.


 Chudá v penězích,Bohatá v lásce 
  • 

ZUZCE 

(24.5.2006 12:29:45)
Ahoj Zuzko,skoro jako bych četla svůj příběh.Chápu jak ti je a zde jsi hledala aspoň slova útěchy a nějakou tu radu,ale ve většině případů tě spíš maminky zkritizovali.Máme taky dluhy a už nám hrozila exekuce a po dohodě na aspoň malinkých splátkách splácíme.Všude plaťte aspoň něco ať je vidět,že máte snahu.Pak se o to můžete opřít i 100 kč jsou peníze i když malé.Nebudu zde rozebírat celý příběh,abych od těch dokonalých maminek nedostala kamenem.Píšu čistě jenom Vám.Člověk se do této situace dostane jak ryba hozená do vody.Přeji Vám hodně štěstíčka ať se vše v dobrém vyřeší a v podnikání se Vám začne dařit.Musíte být hodně silná hlavně pro to dítě.Prťata nepotřebují značkové oblečení,dvakrát do roka dovolenou u moře,atd.,ale potřebují lásku a ta je mnohem důležitější než ty peníze kolem.Držím palečky.
 b+h 
  • 

Re: Dvě malé děti - TROCHU JINAK 

(19.5.2006 19:11:36)
Tak me to neda se jeste jednou nepripojit do diskuse. Chodim tady a zasnu. Ja sice mnohokrat s necim nesouhlasim, jak si nekdo vede zivot a myslim si tak ja bych to nikdy nedelala - ALE NEODSUZUJI!!!!!

1. kdyby nikdo nezacal podnikat, protoze to je financne nebezpecne anebo se na to nehodi - tak by NIKDO nemel praci, ani ti, co pracuji pro statni zarizeni ci privatni vetsi podniky. Kdyby stat se rozhodl, ze to neni vydelecne, tak to zabali - to si piste, ale vydelecne to je, protoze se plati dane a z tech dani si politici nahore daji pekne sumy, a pro normalni lidi daji na preziti.
2. Nekteri podnikatele tvori praci nejen pro sebe, ale take pro jine. Nekdy zacnou sami, a pozdeji rostou, nekdy zustanou sami pro sebe.
3. Je mnoho dobrych a poctivych zamestnavatelu a zamestnancu, ale take velmi spatnych zamestnavatelu i zamestnancu at v privatnim sektoru, nebo ve statnim sektoru.
4. Jestli vydelam napr. 10 tisic za mesic nebo 35 tisic za mesic a pak 2-3 mesice si neskrtnu, tak jsem na tom stejne - porad je tam stejnej dluh.
5. Jestli mam plat 35 tisic a mohu tim zaplatir 20 tisic dluhu a zustane mi malo na dalsi mesic, budu se setsakramentsky snazit najit dalsi praci co nejdrive, i kdyz pracuju pro sebe. U prace, kde pracuju pro nekoho, se to nemuze stat, ze bych dostala v budoucnosti vice, nebo ze bych se snaziloa, pokud nevidim nejakou odmenu. Proto, jestli jsem v necem dobra a rozumim tomu a pomalinku se rysuji pracovni prilezitosti, tak radeji zustanu v pracovnim svazku sama se sebou, kde v budoucnosti vydelam vice. Za risk to stoji.
6. Tim ze jsem v pracovnim svazku sama se sebou, jsem v neustalem stresu, co bude zitra, tak se rozhodnu si nekde ulevit nervum a prijdu na forum RODINA. (Kdem me vetsina zlyncuje a mala cast lidi, kteri si prosli necim podobnym chapave podpori)
7. Hodne lidi to vidi jako co si tady stezuje mrcha jedna, nejdrive machruje kolik vydela, a na druhe strane breci, ze nema co zrat. Proc to ti nechapajici nevidi, ze si potrebuje pouze ULEVIT? Copak si nikdo nikdy nepotreboval ULEVIT kamaradce/-ovi o tom, jak je zivot tezky? NIKDY v zivote? I kdyz jenom o prkotine, ktera vas nastvala?
8. Ridim se heslem: "...prej bude ti prano, dej bude ti dano, odpustej bude ti odpusteno... atd." (pozn. jsem ateista) Lide, kteri odsuzuji MOHOU mit v sobe zlobu, zavist a nenavist - ale hlavne MAJI v sobe nepochopeni.
9. Take ja bych nechtela slyset negativa, co delam spatne a co bych mela delat podle jinych lidi. Opakuji NECHTELA. Kdyby se mi darilo spatne, tak bych chtela slyset vetu - NEBOJ, VYDRZ, MOZNA TO PUJDE. A KDYZ TO NEPUJDE, TY NECO VYMYSLIS, JAK SVOJE DLUHY SPLATIS. JEDNOHO DNE NAJDES CESTU.
10. Mozna, kdyz by mi nekdo MENTALNE pomohl, tak bych pak mohla zase mentalne pomoci nekomu JINEMU ja.
11. Kdysi mi pomohl jeden chlap - za pomoc jsem mu davala malou financni odmenu, kolik jsem mohla dat. On se na me podival a rekl: "Nechci tvoje penize. Az bude nekdo ve spatne situaci, tak mu moji pomoc vrat." Nez jsem stacila odpovedet: "Tohle delam cely zivot," tak byl pryc.
12. Zuzka, hleda pouze dusevni pomoc - ne financni, chce zustat inkognito a vy ji za to jeste OSOCUJETE, ze ZATIM odmita neco co ji jeste nevyhovuje, protoze si stale jeste veri a hlavne veri svemu manzelovi, ze jejich budoucnost se vyresi, ale obcas zahloda cervik, co kdyz ne a vy nastoupite a kamenujete ji. Prece na konci clanku je napsano neco jako - "kdo s tim mate zkusenosti ozvete se...."
13. No a jeste jednou podotknu, kdyby neexistovaly zadne podniky, pro ktere vy vsichni pracujete, kde by jste asi pracovali? Pro sebe! Byly by jste na jejim miste, tam kde je ona - mozna v dluzich a bez jidla... mozna nekde na vrcholu blaha. A kdyby jste byli na dne, pak by jste chodili na Internet, aby jse nasli spriznenou dusi, ktera by vam pofoukala bolistko. Nebo by jste se mozna i povesili, jak to udelali jini, kdyz zkrachovali.
 tic tac 


každý svého štěstí strojvůdcem 

(20.5.2006 0:27:42)
ahoj Zuzko!
Jen ty víš všechny okolnosti, ale i kdyby si je sem všechny napsala, stejně se nezavděčíš.
Nemyslím si, že si nezodpovědná, prostě se snažíš, nebo vlastně oba s manželem, aby bylo lépe. Jestli je tvoje cesta dobrá, to ukáže čas.
Každopádně chudá vůbec nejsi. Máš holčičku a manžela, se kterým si rozumíš a to je obrovské bohatství.
Mnohem horší jsou lidé, kteří si doma sednou na zadek a čekají, co se stane, jestli se o ně někdo postará.
Podnikat se neboj, myslím, že spousta zahořklých příspěvků je od zaměstnanců. Kdo ví, proč chtějí podnikavé lidi srazit na kolena. Věčný boj mezi zaměstnancem a podnikatelem. Proč ta rivalita? Kdo je pro společnost důležitější? Pracovitý člověk, samozřejmě.
Já měsíčně splácím 30000,-Kč. Jde to. Jsem samoživitelka. Asi těžko bych se mohla nechat zaměstnat. Někdo by řekl, že asi riskuji. Asi by mi doporučili prodat dům, nebo auto. Myslím, že to je moje věc. Já jsem svého života strojvůdcem. Podnikání je risk.
Risk je zisk. Anebo taky ne.
Přeji velkou dávku štěstí, bez toho to nejde.
 Zuzka 
  • 

Re: každý svého štěstí strojvůdcem 

(20.5.2006 1:03:42)
Díky za Tvůj příspěvek. Přesně tak to také cítím.
 snažilka R. 


Re: a pro Zuzku 

(20.5.2006 1:23:23)
No to je prave to, ze podnikani je risk. Proto tady hodne lidi radilo Zuzce nepodnikat. Protoze kdyz bude zamestnana, bude mit pravidelny prijem, ale kdyz bude podnikat, muze stoupnout, ale muze take klesnout jeste hloubeji... A v jejim konkretnim pripade, kdy je zadluzena, by uz dalsi risky podnikat nemela.
Zuzko, potom, co jsi tady popisovala Tve detstvi (sbirani lahvi...), te chapu a chapu, ze ses zadluzila pomahanim jinym a ze potrebujes povzbudit. Predtim jsem si taky myslela, ze "muze si za to sama - no a co". Ale chtela bych ti rict: Pouc se ze svych chyb a jed dale, jako prioritu ber splatit dluhy, manzela a dcerku. A vzdy si vzpomen, ze jsou lidi, co jsou na tom hur, na deti v chudych zemich, mnohdy nemaji ani chleba a vodu... Ziju v Alzirsku, tak vim, o cem mluvim...Ver mi, kolik zenskych je v tve situaci a navic je opustil manzel, rodina je odvrhla...Hodne pevne vule!
P.S.Nektere tve prispevky si opravdu protireci - jime spagety s kecupem x nejaka tisicovka nas nevytrhne..?
 Hana (2děti) 
  • 

Re: Re: a pro Zuzku 

(21.5.2006 10:48:54)
K tomu protiřečení - myslím si, že Zuzku chápu. Ono je to asi řečený ve vztahu k těm dluhům a k tomu, že jí to nepomůže dluhy splatit rychleji. Asi by ta ušetřená tisícovka šla na splátky a možná by jejím "získáním" přišli o mnohem větší částky (teď píšu ve vztahu k té kanceláři v bytě).

Ještě jsem si ještě vzpomněla na ty sociální dávky, věřím Zuzce, že na ně nárok nemají. On se totiž uvažuje čistý příjem, jenže v tom není vidět, že splácíte dluhy. Takže její příjem asi skutečně převyšuje "strop". Vím o čem mluvím, splácíme byt (9tis. měsíčně) a tak nám zbývá dost malá částka na živobytí a přitom ani halíř na přídavcích. Jenže my se narozdíl od Zuzky nemusíme bát, protože vlastníme ještě malou garsonku, která nám v nejhorším ten dluh splatí a ještě zbyde. A taky víme, že za dva roky bude konec se splátkama.

Zuzko:
Pokud jde o to tvé podnikání, věřím, že děláš dobře. V obyčejném zaměstnání by váš příjem asi nikdy nedosáhl takové výše (viz. ty rady jít dělat pokladní...). Jsi opravdu dobrá, že to řešíš takhle a poctivě se snažíš splácet.

Pokud jde o tvé dluhy, není šance sestavit rozumný splátkový kalendář? Alespoň tam, kde jsou ochotní k domluvě. Právě tam, kde to nehoří je možná šance se domluvit na ještě nižších splátkách. Možná by stálo za to jít za věřitelama s někým nestranným, ten většinou vyjedná víc, než dlužník.
Držím ti palce a tvé malé posílám velikou pusu. Má báječnou a statečnou mámu!!!!!
 Táňa 
  • 

Pro Hanu 

(23.5.2006 11:05:38)
Nejseš nějaká divná? Brát si půjčku, když nemusíš? A nutit děti žít v bídě je hnus!!!
Píšeš, že máte garsonku, která vaše dluhy pokryje. Tak proč ty dluhy máš? A proč splácíš takovou částku, když pak máš málo "na živobytí"?
Nemám ještě děti, ale tohle bych jim neudělala. Děti přece potřebují pohodu, kvalitní jídlo, hračky, nějakou tu "akci" - tím myslím výlet, divadlo atp. Beru, že oblečení může být ze sekáče (doufám, že moje děti budou mít nové), ale třeba botičky by měly být nové a zdravotní. Mají to tvoje děti? Asi ne. A ty jsi je vědomě do té sitace dostala.
 Františka,6m syn 
  • 

Mohu pomoci 

(22.5.2006 13:17:06)
Dobrý den, rada bych vam nejak pomohla. Nemam sice zadne velike moznosti, ale urcite se u nas najde nejaka drobna pomoc, pokud byste chtela.
Do tak obtizne situace jsme se nikdy nedostali, ale to jen diky obrovskemu rodinnemu zazemi. Vzdycky se nasla pomoc v nasem okoli.
Rada bych ted zase ja byla napomocna.
Mohu vam poslat nejake veci na malou, sehnat nejake pekne obleceni, plenky, jestli je stale potrebuje, potrebne leky, ci detskou kosmetiku ci vyzivu.
Mohla bych pro vas kazdy mesic neco malo usetrit.
Nechci se vubec vnucovat, ale jestli by se vam ma pomoc hodila, napiste na mou emailovou adresu rybka.F@seznam.cz.
Drzim palce, aby se vse zlepsilo.

 sofronik 


Chapem 

(22.5.2006 14:27:47)
Zuzka moja velmi dobre chapem o com pises. Mne sa narodila dcerka a ked mala pol roka manzela prepustili z prace. Ostali sme na mojom rodicovskom a hoci si manzel nasiel pracu - ako nekvalifikovany pracovnik - tak to bola bieda nad biedu. Neostalo nic ine len nastupit do prace , kedze ja som mala miesto iste.Vies si predsatvit asi tie pocity ked som kazde rano nechavala 7 mesacnu dcerku mamke a sla do prace, zakazdym so slzami v ociach. Ako sme sa z toho dostali? Manzel si nasiel inu pracu, iba o nieco lepsie platenu, ale hlavne ja som ako uctovnicka pribrala na seba spracovanie uctovnictva podnikatelom, co robim po nociach. Nie som leniva, doma ma ucili problemy riesit nie pred nimi utekat, ale aj tak sa pytam, o com je tato spolocnost ( mam pocit ze tu v SR je to horsie ako v CR), ktora dokaze ocenit viac podvodnikov, tunelarov, nez tych ktori sa poctivo snazia. No a co sa tyka byvania - ja byvam u svokrovcov. O nejakom byte mozem tak snivat, proste na to nemam. Moje stastie je, ze u nich byvat mozeme, lebo inak neviem ...Drzim ti palce a verim, ze das o sebe vediet ako sa Vam dari.
 Daniela 
  • 

Zuzka nechce pomoc, nechce radu, chce souhlas a lítost 

(24.5.2006 7:37:01)
Všimněte si Zuzčiných příspěvků: nabízíte práci jejímu manželovi (díky, nechci), radíte, jak na problém (díky, nechci, je to všechno jinak)... Zuzana NECHCE radu, chce politovat a souhlasit. To lze velmi těžko...
Sama jsem začínala s podnikáním v roce 1999, dnes mám firmičku 7 let a užívím se - zpočátku ale bylo nutné, aby mě "dotoval" manžel (a kvůli tomu jsme tehdy neměli děti!!!), takže v situaci půlmilionového dluhu je pitomost, aby podnikali OBA! Jeden z nich by měl mít stabilní příjem nezávislý na tom, jak se který měsíc daří.
Tím ale moje psaní končí, protože opakuji - Zuzka vaše rady NEČTE, na nástěnku si lepí jen ty, které jí jdou pod fousy. Pomohli rodině, doplatili na to, oni jsou ti čistí, oni jsou ti, kterým TI ZLÍ (kdo?) nedopřejí normální život. Musí si to vyřešit sama. Mimochodem - tak šílená nemocnost její dcery má bezesporu původ v psychologickém ovzduší domácnosti, a dokud se rodiče nezvetí a nezačnou se chovat adekvátně svým (mizivým) finančním možnostem, bude dítko nemocné a časem možná i psychicky podlomené - jen to, že pořád doma slyší, jak jim všichni ublížili. to není dobrý psychologický start do sebevědomého života s prací a bez dluhů.
 Chudá v penězích,Bohatá v lásce 
  • 

ZUZCE 

(24.5.2006 12:36:00)

Ahoj Zuzko,skoro jako bych četla svůj příběh.Chápu jak ti je a zde jsi hledala aspoň slova útěchy a nějakou tu radu,ale ve většině případů tě spíš maminky zkritizovali.Máme taky dluhy a už nám hrozila exekuce a po dohodě na aspoň malinkých splátkách splácíme.Všude plaťte aspoň něco ať je vidět,že máte snahu.Pak se o to můžete opřít i 100 kč jsou peníze i když malé.Nebudu zde rozebírat celý příběh,abych od těch dokonalých maminek nedostala kamenem.Píšu čistě jenom Vám.Člověk se do této situace dostane jak ryba hozená do vody.Přeji Vám hodně štěstíčka ať se vše v dobrém vyřeší a v podnikání se Vám začne dařit.Musíte být hodně silná hlavně pro to dítě.Prťata nepotřebují značkové oblečení,dvakrát do roka dovolenou u moře,atd.,ale potřebují lásku a ta je mnohem důležitější než ty peníze kolem.Držím palečky
 Zuzka 
  • 

Re: ZUZCE 

(24.5.2006 14:26:49)
Díky. Vy se také držte a kdyžtak napište.
 Chudá v penězích,Bohatá v lásce 
  • 

ZUZCE 

(24.5.2006 12:44:13)

Ahoj Zuzko,skoro jako bych četla svůj příběh.Chápu jak ti je a zde jsi hledala aspoň slova útěchy a nějakou tu radu,ale ve většině případů tě spíš maminky zkritizovali.Máme taky dluhy a už nám hrozila exekuce a po dohodě na aspoň malinkých splátkách splácíme.Všude plaťte aspoň něco ať je vidět,že máte snahu.Pak se o to můžete opřít i 100 kč jsou peníze i když malé.Nebudu zde rozebírat celý příběh,abych od těch dokonalých maminek nedostala kamenem.Píšu čistě jenom Vám.Člověk se do této situace dostane jak ryba hozená do vody.Přeji Vám hodně štěstíčka ať se vše v dobrém vyřeší a v podnikání se Vám začne dařit.Musíte být hodně silná hlavně pro to dítě.Prťata nepotřebují značkové oblečení,dvakrát do roka dovolenou u moře,atd.,ale potřebují lásku a ta je mnohem důležitější než ty peníze kolem.Držím palečky
Snad už se to vloží tam kam má.
 Žofie 
  • 

Re: ZUZCE 

(24.5.2006 15:09:46)
Prťata nepotřebují značkové oblečení,dvakrát do roka dovolenou u moře,atd.,ale potřebují lásku a ta je mnohem důležitější než ty peníze kolem.

To je sice fakt, ale není lepší dávat i tu lásku i to ,,moře,, ?
 Semeda 


Rada??? 

(28.5.2006 11:24:59)
Ahoj, nečetla jsem všechny příspěvky - pořád se tu opakuje to samé a mě to nebaví... Výlevy typu "neměli si pořizovat dítě", "proč mají dluhy pro jiné" apod. jsou naprosto nesmyslné a nepomohou nikomu... To má to dítě utopit, když se dostali do finančních problémů??? LIDI PROBOHA MYSLETE, TO SE MŮŽE STÁT KAŽDÉMU!!! Já taky teď více než půl roku "živila" kromě své rodiny i maminku a bratříčka kterému se nechce makat, taky jsem se kvůli tomu zadlužila (i když jen minimálně), ale cítila jsem, že když maminka pomoc potřebuje, jsem povinná jí pomoc poskytnout. Ona pro mě taky udělala všechno co mohla a jelikož se její situace zlepšila, bude pro mě dělat první poslední i v budoucnu.

Že je tchýně vyhodila??? No a co? Babička přece nemá povinnost starat se ještě o vnouče, sama už vychovala děti! A když chce mít svoji jistotu, svůj klid, svůj životní prostor - tak se jí nedivím. A navíc mladým svým způsobem pomůže - oni se musí začít spoléhat sami na sebe. Znám z vlastní zkušenosti oba případy - mě maminka taky po narození mého syna velmi pádně naznačila že bych se měla odstěhovat a já se tím postavila na vlastní nohy. Bratra zatím nedokázala přimět odejít a ten se motá z průšvihu do ještě většího průšvihu. Spoléhá totiž, že za něj maminka vše vyžehlí...

A moje rada??? Nevím, ale přijde mi, že situaci řeší hlavně paní - manžel si podniká a podle mě stále doufá, že bude líp a nic moc neřeší (možná se pletu). Každopádně bych nerušila živnost - když vydělává 35000 měsíčně, tak si myslím že funguje dobře. Ale ještě k živnosti bych se snažila si najít další příjem - brigádu, třeba vybalovat zboží v obchodě, dělat u fast-foodu nebo něco podobného. A příjem se měsíčně zvýší alespoň o pár tisíc, které by mohly pomoci. Dále bych sehnala menší byt (znám rodinu kde žijí 4 děti a maminka v 1+1 - sice to není komfort, ale žijí). Podle mě by se měla i paní snažit více pracovat - i když je tchýně u sebe nechtěla, tak třeba by alespoň občas pohlídala??? Přimět manžela, aby jel do zahraničí a paní byla na všechno sama podle mě není řešení. To by se z toho asi brzy zbláznila...

Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale opět je tu téma, které mě "nadzvedlo ze židle"...
 Eva 
  • 

Re: Rada??? 

(28.5.2006 11:38:43)
Paroubek vede v preferencích...HOLKY jděte k volbám a nevolte ČSSD!
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Rada??? 

(28.5.2006 11:51:59)
Ahojky Semedo,

máš pravdu tohle se opravdu může stát každému, je hezké, že třeba ty si pomáhala mamince, když potřebovala, ale nechápu proč ještě ŽIVIT DOSPĚLÉHO PRÁCE SCHOPNÉHO BRATRA jenom proto, že se mu nechce pracovat, takhle ho totiž nic nemotivuje a on nemá ani potřebu ZAČÍT pracovat, to se mu to pak žije.

Já mám taky bráchu, sice pracuje, ale rád by ukazoval, že na to má. Půjček má dost, našim nic nedává, pravda sice tam není každý den pendluje mezi našima a svojí holkou, který taky žije u rodičů, ale mi třeba našim platily za oba, ikdyž manžel pracoval jinde a domů jezdil jen na víkendy. Bráška si jaksi myslí, že to jeho půlhodinový sprchování ve vodě horké tak, že z koupelny je rázem sauna, je zadarmo a že, když pro jistotu nebude jíst to co je navařený (pak vyjí ledničku - sálámy a takp.), že to nic snad nestojí, diví se proč naši toho moc salámu nekupujou (on sám nekoupí nic) a ještě jim občas sebere nějaký peníze nebo stravenky (máma pak při úklidu našla u něj v pokoji jednu zmuchlanou) a ještě to svede na mladšího brášku (ten ovšem, když potřebuje peníze tak si řekne- je ještě školou povinný). A ještě pořád zkouší, kde mu dají nějakou půjčku, nechtěla bych se jednou dožít toho, aby u nás zazvonily exekutoři a vybrali byt i nám, protože bydlíme v jednom domě a jen ještě nemáme vlastní vchod.
 Kaede 


Milá Zuzko, 

(31.5.2006 8:48:41)

nevím,jestli diskuzi ještě čteš, ale asi ne, když převládají negativní ohlasy, že?
Je mi moc líto, že se vám ten život trochu zamotal a nemáte to teď zrovna jednoduchý. Přeju vám, ať se vám začne dařit a vrátíte se do plusu. Jenom bych ti chtěla říct, aby ses tolik nedivila lidem, když pochybujou. Ten článek jsi možná psala plná emocí, to je pochopitelný, ale když ses konečně ho rozhodla publikovat, měla sis ho po sobě přečíst a opravit skutečnosti, který se od tý doby změnily. Prostě vezmi jako fakt, že jsi to nenapsala zrovna dobře a lidi samozřejmě poukazujou na rozpory. Můj prvotní pocit byl podobnej. Buď jste zoufale nenadaný na podnikání a naivita s váma oběma bouchá, nebo jsi prostě nebyla upřímná a pár nepříjemných detailů sis nechala pro sebe. V článku i v tvých reakcích pod ním jsou věci, nad kterýma zůstavá rozum stát. Alespoň z pohledu člověka, který má informace pouze od tebe. Odmítání osvětlit některý nejasný skutečnosti, jako například v čem to vlastně podnikáte a jak vznikly vaše dluhy, není moc dobrá vizitka pro někoho, kdo chce poradit. Protože co jiného chce člověk, který jde s osobním problémem dobrovolně na net, že? Stejně jako to, že odmítáš s nelibostí i rady, které ti nejsou po chuti. Pročpak ti asi tolik lidí poradilo, abyste s tím vaším "podnikáním" sekli a šli se živit jako normální zaměstnanci? A že není zodpovědný aktivně pracovat na početí, když nemám skoro co jíst, to ti taky řekla spousta lidí. Mají pravdu a ty bys to měla uznat a nečertit se, jak tě lidi děsně nechápou. Myslím, že to hlavní, co tobě a manželovi chybí, je sebereflexe. Být k sobě upřímný a reálně zhodnotit svou situaci. I to, že publikováním článku se vám dostane nejen politování, ale i kritiky.
 Morrigna 


Jak ušetřit na živobytí 

(18.8.2006 15:09:45)
Zkuste mrknout na http://levnyzivot.cz/index.htm minimálně část stránek je užitečná.
Lednici za odvoz nabídle leckdo, sledujte rubriky místních novin. Pokud odvoz nemáte, zkuste se s dárcem nějak domluvit. Totéž s nábytkem, nádobím.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.