| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O oříšcích, které oříšky nejsou ani náhodou

 Celkem 29 názorů.
 Dáša,  
  • 

Američani 

(11.5.2006 9:57:39)
ať jsou jací chtějí, když už něco slaví, tak to stojí za to. My děláme dětem oslavy v "americkém" stylu - tematické (jako Spiderman, apod) s balonky, bannery,vlaječkami,frkačkami a prostě vším možným. Když jsme to udělali poprvé (nevlastní dceři bylo 10), byla úplně paf. Je pravda, že ta atmosféra je prostě jiná,než rozkrojit dort v naklizeném obýváku. Jestli bych od američanů něco převzala tak právě (a zřejmě pouze)tohle - tu schopnost slavit cokoliv naplno a užít si to - a když je součástí nějaká charitativní akce - jako tady podpora popáleninového centra,tím líp.Článek je fajn, člověk na chvilu "vypadne" z domu.
 Martina, 2 kluci 


Reflexy... 

(11.5.2006 9:59:25)
...jsou zrádná věc - už tady slintám, to musí být chuťovka!
 Miriam,Hannah+Kristina+Lydia 


Slane buraky v Coca Cole? 

(11.5.2006 17:28:18)
S chuti jsem si precetla clanek. Chtela jsem se zeptat jestli jste se nekdy setkali s tim, ze si nekdo sype slane arasidy do Coca Coly nebo jineho podobneho piti?

Ja a manzel zijeme ve Wisconsinu a tady to nikdo nedela. Ale byli jsme na jednom skoleni a tam byli lidi z jihu USA a rikali, ze to je znama pochoutka. Kazdemu nam dali flasku Coca-Coly a sacek slanych arasidu a ti nejodvaznejsi to vyzkouseli :o) Myslela jsem, ze to bude desne, ale nebylo to vubec spatne... :)
 Miriam,Hannah+Kristina+Lydia 


Obrazek 

(11.5.2006 17:46:35)
A tady jeste jeden obrazek...

 Alice, Davídek 10m 
  • 

díky 

(12.5.2006 8:47:37)
Moc děkuji za zajímavý a poučný článek. Tohle jsem tedy netušila... a to jsem ve Státech víc než rok žila. Ale setkala jsem se tak max. s burákovým máslem (a ještě mi vůbec nechutnalo). To bude tím, že jsem žila na severu :-))
A.
 Dzana 


Oříšky ;o) 

(12.5.2006 12:38:14)
Skoro nic z toho, čemu říkáme oříšky, oříšky nejsou (z hlediska botanického), ale chutí to tak je ;o))
Nepatří mezi ně kokos, pinie, kešú ani mandle a ještě by se dalo najít víc...
 Terreza 


Re: Oříšky ;o) 

(12.5.2006 15:39:24)
...ba ani vlašák! ;-) Takže klasické oříšky jsou spíše v menšině... :-)
 Eva, Zdeněk, Evička, Vašík 


Zdravé? Ani omylem. 

(12.5.2006 9:47:28)
Pokud já vím, obsahují buráky spoustu plísní, a proto jsou velmi alergizující. Malé děti by je neměli jíst vůbec, stejně tak těhotné a kojící mamči.
 Dzana 


Re: Zdravé? Ani omylem. 

(12.5.2006 12:31:46)
No, nechtělo se mi to psát, ale na systematické botanice nás učili, že pokud si dá mykolog (pro neznalé: houbolog) na mykologické konferenci jablečný mošt a buráky, tak jeho kariéra mykologa skončila... protože je za blbce.
Ale tedy nevím, jestli se jedná o plísně v burácích, které máme v Evropě (pražené, rozhodně ne ty čerstvé nebo vařené) anebo ty čertsvé. Docela by mě zajímalo, jak chutnají. Ty pražené nic moc. A nepíšu to ani kvůli těm plísním ;o))
 Eva K 
  • 

Re: Zdravé? Ani omylem. 

(12.5.2006 18:21:03)
Existují ořechy, které plísně neobsahují a tedy je kojící můžou?
Plísně prý nejsou ve všech, záleží na balení, úpravě apod. Ale nevím, já je při kojení neriskuji. Ořechy jsou snad ve všech sladkostech.. Eva
 Ajulinka, Anička05, Matýsek 06 


Re: Zdravé? Ani omylem. 

(12.5.2006 18:48:13)
nesmí, nebo neměly by?
Pro kojící a těhotně je spusty zákazů, až mi to příjde trochu ujeté. Myslím, že zde platí hlavně všeho s mírou:-)
Však každá potravina může být alergenem nebo z nějakého jiného hlediska nevhodná.Kdybychom měly všechno dodržovat, nejedly a nepily bychom nic.
 Monika (syn 1,5 roku) 
  • 

nechápu 

(14.5.2006 20:41:29)
Všechny zdravím. Nemohu nereagovat - zdá se mi poněkud demagogické psát, že jakákoli potravina (píši jakákoli, i když jsem vegetarián) není zdravá ani omylem. Uvádět jako důvod nezdravosti obecně to, že obsahují plísně, je podle mého názoru trochu jako psát, že např. zelenina je nezdravá, protože jsem v obchodě za rohem viděla v bedně shnilou mrkev. Je spíš dobré sledovat, co která potravina obsahuje, v jaké kvalitě ji kupuji a jak ji mohu využít pro své zdraví.
 Vali + 4/2003 + 4/2006 
  • 

Re: Zdravé? Ani omylem. 

(16.5.2006 15:11:04)
plesnivé buráky? jejda, z dob svého studia, kdy jsme proháněli bakterie, plísně a jiná sfinstva po Petriho miskách, si pamatuji, že plísně se daly najít úplně všude, včetně vody z vodovodního kohoutku a vůbec se nejednalo o náhodné záchyty. Pouze potraviny pro kojence by měly být pečlivě hlídané, tj. plísní prosté, docela by mne zajímalo, jak to vypadá dnes, po cca 15-ti letech.
Ono ani není problém v tom, jestli potravina zplesnivěla, ale jestli ta plíseň stihla při růstu vyrobit nějaký ten aflatoxin, patulin a jim podobné karcinogenní látky. Třeba plesnivý sýr je oblíbená pochoutka a je zajímavé, že v plesnivých sýrech tyto látky údajně nalezeny nebyly. Zato sušené mléko zplesniví, že to ani nevidíte a šup! a je tam dávka aflatoxinů jak hrom. A nemusí hned způsobit rakovinu, nejdříve odrovnají játra a ledviny.
No a jestli někdo má doma psa nebo kočku nebo jiné zvíře, tak nějaké úvahy, jestli tady je v tomhle jídle trochu plísňových spor nebo ne, jsou úplně bezpředmětné. Popisovala mi kamarádka, co vyrostlo na Petriho misce poté, co ji na minutu strčila pod psa, když žral. Zoologická zahrada to byla :-)
A vůbec, jdu na buráky, dostala jsem na ně chuť :-)
 Lenka 
  • 

Plísně v USA nevadí 

(3.11.2008 15:21:17)
Z vlastní šokující zkušenosti musím říct, že američaní toho o plícních moc nevědí a nic si z nich nedělají (proto asi požírají arašidy ve velkým). Zažila jsem, kdy paní domu před návštěvou bez okolku ořízla kolem dokola cihličku eidamu, protože na něm rostla plíseň střídavě bílá a zelená a pak ten sýr nabídla k jídlu. Nikdo ani nemrknul, a já taky ne, kulila jsem oči o sto šest. Když jsem jemně naznačila, že ten sýr je opravdu plesnivý, otočila ho kolem dokola a prohlásíla, že už tam přece žádná plíseň není.
 Líza 


Re: Plísně v USA nevadí 

(3.11.2008 16:07:49)
Lenko, to je přece v ČR stejné, spousta lidí okrojí plesnivý sýr, chleba, odebere plesnivou část z marmelády a bude to jíst.To není americká zvláštnost.
 DENISA 
  • 

Buráky? Zdravé? 

(12.5.2006 21:08:49)
To je celá Amerika, malé děti cpou od mládí Peanut Butter s marmeládou a pak se diví, že jsou všichni tlustí jako čuňátka. Navíc to jedí tak často, že na tom mají děti za chvíli závislost a později silné alergie. Proč např. u nás (kde se ta odporná věc nejí) nevisí nikde v obchodech varující tabuje, že potravina obsahuje buráky, tudíž může způsobit silnou alergickou reakci.
Přesně jak tu někdo psal, buráky jsou plné plísní a vůbec by se to s nimi nemělo přehánět, natož s nimi denně cpát děti.
Přála bych americkým dětem, aby alespoň jednou v životě poznali co je to doma upečená buchta.
 Dita 
  • 

Re: Buráky? Zdravé? 

(12.5.2006 22:53:12)
... no a my Češi se zase cpeme těma doma upečenýma buchtama, vepřovým, knedlíky, zelím, pečenou kachničkou, atakdále.
 DENISA 
  • 

Re: Re: Buráky? Zdravé? 

(13.5.2006 16:27:11)
No, to taky neni zrovna 2x dietni, ale je to 100x lepsi nez prumyslove vyrobene nabarvene buchty, plne Ecek a konzervantu, maso vyrostle jenom pomoci hormonu a zelenina z chemie. V Evrope jsou daleko prisnejsi normy, byt se take nedodrzuji, ale nemame tu kurata velikosti krocanu, rajcata velikosti melounu, jogurty, ktere po otevreni nesplesnivy za nekolik tydnu a chleba, ktery neztvrdne za dva tydny. To asi o necem svedci. Nez jsem tohle videla, tak jsem si taky myslela jak je ta nase ceska kuchyne nezdrava. Ale myslim ze je zdravejsi domaci kachnicka s pivem, nez hamburger s coca-colou.
Uz jenom proto, ze tu kachnicku si doprejeme obcas, kdezto oni hamburger denne. I na te obezite naroda je to znat. Jsme nesmirne obezni narod, ale malokdy tu potkate nekoho nad 150 kg, coz je v Americe naprosto bezne.
 Lei 


PB&J :-) 

(14.5.2006 0:03:56)
Taky jsem na sendvic koukala prekvapene (zila jsem v USA rok), ale prisla bida na kocoura a kdyz jsem mela hlad a jeden si udelala, tak mi dodal energii a zacal mi chutnat. Prilezitostne. Kdyz se koupi dobre peanut butter, tak v nem rozhodne zadna ecka nejsou a muze byt treba i neslane...a kdyz jsme obedvali, tak meli kolegove obycejne dva - zadne enormni mnozstvi. Taktez vnoucata me bytne, dostala jeden a hotovo...a na enormne obezni lidi jsem asi mela smulu, tedy vyjma oslavu Dne nezavislosti :D, to jsme si jednu rodinku s kamaradkou tajne zcela neslusne i vyfotily...jinak dekuju Vere za clanek :)
 dita 
  • 

Re: Re: Re: Buráky? Zdravé? 

(14.5.2006 11:21:45)
stejně mi přijde, že hodně generalizuješ a nadsazuješ. A dost by mě zajímalo, co teda jíš. Asi jen biopotraviny, které si sama vypěstuješ na svém stoprocentně ekologickém pozemku.
 DENISA 
  • 

Re: Re: Re: Re: Buráky? Zdravé? 

(14.5.2006 17:13:31)
No možná nadsazuju, holt jsem viděla spoustu amíků co jedli 5 druhu jídel z fast foodu pořád dokola. A já jen biopotraviny opravdu nejím, když bydlím ve městě. Jenom se snažím jíst všeho s mírou a v množství abych neměla 130 kg. Ač mám články od této autorky moc ráda a všechny se mi líbí, tak propagace denního pojídání buráků a marmelády dětmi se mi nezdá příliš OK.
 Fast foody 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Buráky? Zdravé? 

(14.5.2006 20:49:38)
Jíst pořád pět jídel z fast foodů dokola je fakt hnusný, většinou je mi po opakovaném pojídání jejich jídel chce zvracet. Všeho s Mírou. Ale ty vařený buráky a tak bych teda ráda ochutnala. Ahoj
 Dzana 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Buráky? Zdravé? 

(14.5.2006 22:30:52)
Asi tak. Strava má být pestrá. Já manželovi o houbách v burácích říkám spíš tak z legrace. Mně nějak zvůášť nechutnají, ale jde o to, necpat se tím denně, což muž tedy taky nedělá. Ty vařené bych taky docela ráda ochutnala. Musí to být úplně jiná chuť, hádám.
 Milada, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Buráky? Zdravé? 

(15.5.2006 4:08:24)
Jaky je prumerny vek Americanu (s jejich
"nezdravou" stravou a tloustkou) a jaky je prumerny vek Cechu ( s jejich "zdravou" stravou a pivem) ?
Nekdy je dobre nad veci trochu zauvazovat nebo si obstarat informace.
Buraky jsou nezdrave, kdyz zplesnivi. Vepro, knedlo a zelo taky. Nejezte plesnive vepro knedlo a zelo!
 DENISA 
  • 

Re: Re: Re: Re: Buráky? Zdravé? 

(15.5.2006 18:10:52)
Milado, přesně tak, zauvažovat. Buráky plesniví během sběru, skladování a zpracování. Takže pak vám je opraží a zabalí a vy si pochutnáte. Mě, když doma něco zplesnivý, tak to uvidím a vyhodím :-)). Průměrný věk Čechů a bílých Američanů je skoro stejný. Ale víme snad, kolik se bude dožívat dnešní fastfoodová generace? Americké zdravotnicví se dostává do obrovských problémů, protože náklady na léčení obézních daleko předčí léčení kuřáků. A tím vůbec nechci říct, že my Češi jíme správně a že se máme cpát vepřem, knedlem, zelem. Máme jako národ hódně daleko ke zdravé stravě a tlustých lidí je tu taky spousta. Ale pořád ještě v ČR nemáme tlusťochy amerického stylu, tzn. mladé lidi i děti, kteří nemůžou pro obezitu ani chodit. A že takových je v Americe neuvěřitelná spousta. Musela jsem se hodně držet, abych nezírala s otevřenou pusou na některé kousky, protože to jsem prostě v ČR nikdy neviděla. A kdybych viděla takového tlouštíka (150-200 kg) jednou za den, tak bych to považovala za vyjímku, ale bylo jich jak máku.
 Klara 
  • 

Re: Buráky? Zdravé? 

(14.5.2006 23:16:40)
A vidis, Deniso, to mi prave v CR chybi, myslim ty napisy, ze neco obsahuje orisky. Tebe se to zrejme netyka, ale kdyz nekdo je alergicky a nebo se o alergika stara, tak to neuveritelne pomaha. Jinak muj syn ma alergii na arasidy a musim podotknout, ze jine nez doma varene jidlo skoro ani nezna, ani ja behem tehotenstvi a kojeni atd, takze to nebude vse asi tema hamburgerama.
 gabina 
  • 

Re: Buráky? Zdravé? 

(15.5.2006 1:02:38)
Mila Deniso prectete si zde stazeny uryvek z jedne dietologicke studie:
Arašídy jsou skvělým pomocníkem při poruchách nervové soustavy, podporují krvetvorbu, příznivě působí při onemocněních srdce a krevního oběhu. Obsahují nejvíce bílkovin ze všech olejnatých ořechů, jsou bohaté na draslík, ale především obsahují vitamín B3, který usnadňuje v organismu mnoho chemických reakcí potřebných při metabolismu. Arašídy mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a vitamínu E. Tyto látky mají vliv na zdraví pokožky a sliznice – napomáhají k regeneraci buněk.
Myslim si ze obecne americka a ceska kuchyne co se tyce "zdravych" surovin je nastejno, jde jen o to, aby si lide sami spravne vybirali a informovali o jidle.
 Gabina 
  • 

Dekuji Vero 

(15.5.2006 1:06:05)
Tento clanek byl fakt zajimavy,moc se mi vase clanky libi rozsiruji obzor. Chtela jsem jen dodat ze George Washingto Carver, ktery vynalezl arasidove maslo vymyslel ohromnou spoustu jineho vyuziti arasidu, vyrobil z nich napr. lepidlo, inkoust, inst, kavu :o)linoleum, krem na holeni, abych jich vyjmenovala jen par... je to zajimave. Neco o nem se da najit na http://inventors.about.com/library/weekly/aa041897.htm
 Jitka,dve dcery 
  • 

pro Veru 

(15.5.2006 13:02:37)
Mila Vero, pisi jen v rychlosti, jednak bych chtela podekovat za clanek, uz jsem Vas tu dlouho "nevidela". Vzdy jsem si se zajmem precetla Vase pripevky. Doufam, ze se mate fajn, nashledanou, Jitka.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.