| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nový noční život

 Celkem 78 názorů.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Jako kojící matka to máte jednoduché 

(24.4.2006 11:20:05)
Pro mě velmi úsměvné, téměř žádné z doporučení jsem nepoužívala, protože:

"Jako kojící matka to máte s nočním krmením dítěte velmi snadné: Mléko teče "pohotově", v optimální teplotě a naprosto hygienicky do jeho úst, jakmile si ho přiložíte k prsu. Čím rychleji to uděláte, tím lépe. Neboť čím déle musí dítě v noci čekat na nakrmení, tím více je i jeho spánek přerušován."

Mléko teče pohotově do úst miminka, pokud rozměry prsa a miminčí pusy odpovídají. Pokud se musíte napřed trochu "odpustit" a pak teprve přiložit, nic pohotově do pusy neteče nepoteče. Moje dítě prostě čekalo a řvalo.

"Dokud tedy potřebuje být v noci krmeno, je nejlepší, spí-li ve vaší bezprostřední blízkosti, abyste ho mohla už při prvních náznacích neklidu a hladu ihned vzít a kojit. Utiší tak hlad, ještě než se skutečně pořádně probudí, a tak získává dobré spánkové návyky."

Ano, určitě je dobré, když dítě spí ve vaší bezprostřední blízkosti, a to z bezpečnostních důvodů. Při nejlepší vůli jsem (viz důvod výše) dítě nebyla schopná nakojit ihned, nevím, co jsou dobré spánkové návyky, syn spal od šesti týdnů celou noc.

A ještě k tomu, že pro miminko je nejlepší, když je jen přesunuto blíž k mamince a kojeno vleže - tuhle techniku jsem nikdy nezvládla, ubožáčka jsem vždycky zavalila. Takže jsem ho kojila vsedě, nikoli v posteli, ale v obýváku na křesle,nikoli hned, ale až jsem byla schopná mu prso strčit do pusy, a ejhle - všechno šlo jako po másle. Uznávám ale, že vzhledem k tomu, že noční kojení u nás trvalo jen pár týdnů, a i předtím prcek vstával maximálně třikrát za noc, nebyla jsem nucená cokoli na tomhle přístupu měnit. Kdyby vstával desetkrát za noc do půl roku, asi bych taky z postele nevstávala.
 Jitka, 4-týdenní dcera 
  • 

kojení, spaní v posteli..... 

(28.4.2006 21:14:09)
Ahoj, přes všechna varování proti spaní rodičů a dětí v posteli s námi naše malinkatá čtyřtýdenní dcera spí v posteli už přes dva týdny, prostě jsme nervově nevydrželi její šílený řev, když ji po hodině ukolébávání dáváme do postýlky, kde se okamžitě vzbudí...Postýlku prostě nesnáší, snažili jsme se ji přemístit, zkoušet do postýlky dávat malou zvykat alespoň přes den, ale nejde to...Řve jak hysterka, třese se a řvát nepřestane, i když se zalyká...Takže nám víceméně nezbývá nic jiného, pokud se chceme kapku vyspat, mít malou mezi sebou v naší velké posteli...Taky pokud s Klárkou manipuluji hned po kojení, probudí se...Takhle ji nakojím v posteli, nechám odříhnout a rychle ji položím,aby usnula....Naše dítě je vyloženě nespavé, spí jen v kočárku, a pak se mi ji občas podaří během dne ukolébat na ruce,ale když ji kamkoliv položím, vzbudí se....Takže pak kojíme a kojíme, protože malá se vzteká, strká si ruce do pusy a já nevím,jestli má nebo nemá hlad....Jinak přibírá,ale kojíme přes den i po hodině a půl a u prsa mi pije až 3/4 hodiny....a nespí....Jenže za hodinu se klidně vzbudí znovu..V noci ovšem vydrží i 5 hodin bez prsa,ale skutečně až od tý doby, co spí klidně a není ve svý postýlce..Děsím se doby, kdy ji na spaní v posteli budeme muset odvyknout....
 beatris 
  • 

Re: kojení, spaní v posteli..... 

(30.4.2006 17:34:22)
Věřím, že se Vám to zdá hrozné, já jsem si s tím také v začátcích dělala vrásky, teď už mě to ale nerozhází. Mám 9měsíčního syna a 7,5 letou holčíčku a obě děti jsem měla u sebe v posteli téměř od narození. Oba také byli nespavci a při položení do postýlky byl hrozný řev, takže jsme skončili tak, že dcera u mě spala do svých 6 let a u syna doufám, že to bude lepší. Pro někoho to zní asi hrozně, ale mě to nevadí. Prostě jsem si na to zvykla a už si to ani jinak nedovedu představit. Navíc při kojení je to dost pohodlné.
 marta  
  • 

Re: Re: kojení, spaní v posteli..... 

(6.6.2006 12:02:24)
No chudak manzel! do 6let je to dost drsny a myslim ze ani ne moc dobre pro dite! Vsechny tyhle reci napsane jsou krasne , ale realita u kazde maminky je jina! Takze pro me tyhle chytre reci jsou na nic akorat mozna k vzteku! protoze mam dvojcata a manzela ! kazde se budi jinak a jinak ji a manzel se ode me rozhodne z loznice stehovat nechce:-))) takze deti se mnou nespi , ji normalne stridave holt si v noci privstanu ,ale neni to nic drastickeho da se to vydrzet.
 Radka 
  • 

Re: kojení, spaní v posteli..... 

(30.4.2006 22:41:04)
mám 5 měsíčního chlapečka dělala jsem to stejně a klidně koj přes den jak si řekne to časem ustoupí a řekne si po 2 pak 3 hodinách.A odnaučování v posteli nevím jak to dopadne,ale pokud nechce usnout v postýlce tak ho nakojím a dám do naší postele a jak se vzbudí na papání tak ho položím do postýlky a spí tam do rána.A už ho beru z postýlky a zase dávám zpět.budí se mě tak 3x za noc a už mu neva,že je tam.Tak třeba časem odbourám i to první usnutí:-)u nás v posteli.Je sice hezké co píší jak by se mělo,ale děti v posteli mají všichni kolem mě tak to neřeším a dělám to tak at je v pohodě mimino a snažím se to přibližovat k tomu jak by to mělo zhruba být.-)Tak at to zvládneš Radka
 PajaMM 


Re: Re: kojení, spaní v posteli..... 

(30.4.2006 23:06:51)
Ahojky!
Rada bych vas, holky, uklidnila. Ja spala se svou holcickou v posteli od narozeni, potom mela svou postylku tesne u me se sundanou postranici...a ted spinka sama ve sve postylce a bez problemu. Proste si to slo samo....Tak nemejte strach!!! Deti k tomu samy dospeji....aspon u nas to tak fungovalo.
 Jo + 2 


Re: kojení, spaní v posteli..... PRO JITKU 

(7.5.2006 10:06:56)
Ahoj Jitko,
naše 7 měs. dcerka na tom byla se spaním úplně stejně jako vaše miminko. V jejích skoro 3 měs. jsem přišla na to, že pokud usne u kojení a ležíme, tak to jde. Takže skoro do 5 měs. s námi spala v posteli, pak jsem jí ani odříhnout nedávala, protože to jí vzbudilo. Přechod do její postýlky byl proti očekávání úplně jednoduchý. Horší je, že ani teď neumí usnout jinak než při jízdě v kočárku či v autosedačce nebo při kojení. Takže večer kojím 20 min, než u toho usne. Noční kojení je mnohem kratší, ale stále dost časté - většinou po 2 hodinách, po 5. h ráno i po hodině. Některá noc je lepší, třeba jen dvoje kojení. U vás se to určitě také zlepší. Držím palce.
 Adriana 
  • 

Re: Re: kojení, spaní v posteli..... PRO JITKU 

(24.6.2007 22:35:31)
Mám skoro šestiměsíčního chlapečka. Od narození to byl nespavec. Přímo přeborník. Někdy vydržel nespat 8 i 9 hodin v kuse. Jediné, co ho dokázalo mezi dvěma kojeními ukonejšit, aby nebrečel, bylo nošení v náruči a chování. Spokojeně podřimoval v náruči do okamžiku, než jsme ho položili do postýlky. Někdy se mi ho podařilo uhoupat až tvrdě usnul a mohla jsem ho dát do postýlky, ale bylo to nesmírně vysilující. Jindy večer skutečně pomohlo jedině uspání kojením v naší posteli(usínal mezi 1:30 a 3:0), ale byla jsem od začátku důsledná v tom, že jsem ho vždycky během noci po usnutí přestěhovala do jeho postýlky. Takže se ráno budil už u sebe a na postýlku si postupně zvyknul. Dnes už usíná v postýlce sám i během dne. Večer nebo v noci (kdy se vzbudí nakojení) mu stačí, že nás vidí vedle sebe.
 Michaela+Nina 2/05 


Re: kojení, spaní v posteli..... 

(24.6.2007 23:20:05)
Ahoj Jitko,
pridavam take jednu zkusenost. Moji dceru jsem se nejdrive snazila davat do postylky, ale pozdeji jsem zjistila, ze spolecne spani v posteli je vyhodnejsi uplne ve vsem (samozrejme krome toho, ze se s tim musi smirit i partner). Dite jednak mnohem lepe spi (jak by ne, kdyz jeste vnima svet pouze podle toho, jestli se citi dobre nebo spatne), ale i ty muzes na nej mnohem lepe reagovat, protoze naprosto odpada vsechen ten cas nez se k nemu dostanes. Kdyz je trosku starsi tak zacne mit sny, ktere ho obcas probouzi a kdyz lezim vedle ní, tak to zaregistruji hned, a vubec nedojde k tomu aby se musela s placem probouzet. Proste male deti potrebuji hlavne citit bezpeci a kdyz jim v postylce neni dobre, tak je to dukaz ze jsou citlivejsi a vetsi pocit bezpeci jim jedine prospeje. Samozrejme to musi rodice chtit. Pokud to ale chteji, nemaji pocit ze je dite obtezuje ale naopak se raduji z jeho blizkosti (ktera uz nikdy nebude tak velka) tak si myslim, ze to muze hodne upevnit i jejich vztah. Mam kamaradky ktere maji jiz starsi deti se kterymi v posteli spaly a do jedne rikaji, ze kolem tri let si deti samy zvolily vlastni postel - jako dukaz ze uz jsou velke. Myslim si, ze kdyz je dite zrale se osamostatnit, udela to samo a bude na sebe hrde a posili ho to. Nikdy jsem ale neslysela o tom, ze by deti posilovala nucena separace.

Jeste k tomu nespani, mozna by ti hodne pomohl satek. ja jsem malou nosila v satku hodne dlouho a kdyz byla takhle malinka (byla hodne drazdive miminko) tak satek byl uzasny. V nem deti vetsinou dobre spinkaji, protoze nejsou samy v postylce ale u maminky. Navic jim to hodne pomaha v rozvoji psychomotoriky. Treba by to stalo za zkousku :-)
 Tehulka 
  • 

Souhlasim... 

(24.4.2006 11:22:16)
s timto clankem. V porodnici me naucili rozpoznavat prvni signaly, ze ma dite hlad (zacina se vrtet, nataci hlavu na stranu, jakoby k prsu, dava si pest do pusinky) a vedela jsem, ze do deseti minut budu muset kojit, jinak propukne v plac. Jelikoz asi kazda maminka spi po porodu velice slabe, tak me tyto prvni signaly probudily a diteti jsem dala najist, jeste nez se uplne probudilo a zacalo plakat. Takze v noci vlastne vubec neplakalo, jen se najedlo a znovu usnulo. V peti mesicich prospalo celou noc.
Zkusenost mam i s buzenim a kojenim ditete, nez jdu spat. Opravdu se mi protahla doba, nez se dite poprve probudilo a dalo mi tim delsi spanek v kuse. Takze i toto mohu doporucit.
Dite jsem ale z postylky vyndavala, protoze nam zpocatku neslo kojeni vleze. Chtela jsem se maminek zeptat? Pokud dite nakojite v leze, tak se nemusi nechat odbrknout?
 sweety a pídě (11 týdnů) 
  • 

píďa a spánek 

(24.4.2006 11:44:01)
já jsem od narození našeho píděte najela na to, že ho dám do postýlky (nakojené, avšak velmi bdělé:)), kterou mám přisunutou ke své posteli, uspím ho čtením pohádky (někdy 5 min, někdy hodinu) a nechám ho spinkat. Ze začátku se budil kolen 2. hodiny, teď kolem půl 4. Když se vzbudí, tak si ho vezmu k sobě do postele a ukojím ho ke spánku ( a sebe také:) ). Přez den odříháváme, ale povede se to jak kdy. V noci ale ne, protože ho to vždy probere a tak bychom mohli začít znovu kojit:). ráno se budíme spolu, ale já většinou dřív, takže je čas na ranní sprchu, učesání, namalování a cvičení. Někdy dokonce stíhám i vyprat a pověsit prádlo než se vzbudí. Teď spinká tak do osmi.

Myslím si, že mámě velmi hodné miminko, ale podle mě je to i tím, že spíme a hlavně budíme se ( stihnu spátky vlézt k němu, než je úplně vzhůru) spolu. Od rána je píďa veselý a vysmátý klučina a já i taťka jsme taky v pohodičce.. když začne být hodně nevrlý, tak ho mám u sebe v šátku a je zase dobře. Spousta lidí si myslí, že bude rozmazlený, ale když ho vidím takle šťastného, tak si říkám, že složitější odvykání na tulení za to stojí...
 Kristýna 
  • 

Re: píďa a spánek 

(24.4.2006 12:20:23)
sweety, já myslím, že to děláš dobře:) nesnáším kecy, že dítě bude rozmazlené atd atd-mimča prostě kontakt potřebují, některé víc, jiné méně, jsou i děti vysloveně nemazlivé. Ale tvé dítě k nim nempatří (ani mé-spíš naopak) a tak ho mazlinkám a chovám a tulím se k němu, nosím v šátku atd-a to má už 11 měsíců.Mě je to také velmi příjemné a jemu taky.
Jinak s těmi ranními aktivitami jsi dobrá:) já jsem po ránu vždy mrtvá a potřebuji půlhodinu, než se proberu. Navíc Vítek se mi budí kolem 6:( zato večer nemůžu usnout:)
K.
 Eva K 
  • 

rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 15:04:18)
Ráda slyším, že někdo taky nepovažuje tělesný kontakt a jídlo na přání za rozmazlování!:-)
Lucinka má 6 týdnů a dostane najíst už při prvních signálech hladu (při procházkách jakmile najdeme židli:-))) a nemám v plánu tuto taktiku měnit. Po každém kojení si užíváme mazlení, buď v šátku, na mé hrudí, nebo vedle mě v posteli, prostě jak jsme. V noci samozřejmě kratší čas:-)). Usíná taky většinou na prsu, občas masáží bříška, ale to musí být sytá.
Každý nám ji chválí, jak je hodná.. Jsem teď na slovno "hodná" alergická, jakoby živější a energické dítě nebylo hodné.
Naše dcera ví, že nemusí brečet, aby dostala, co chce a potřebuje a nemyslím, že by bylo rozmazlování, dát děcku najíst, dokud má malý hlad a nečekat, až bude hlady řvát, že se ani prsíku nechytne (jak radí některé babičky:-)). Eva
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(25.4.2006 9:38:44)
ahoj Evi,
moc zdravíme a jsem ráda, že jste v pořádku. určitě ti někdy napíšu, teď mi ale skřítek ve dne sdkoro vůbec nespinká a večer okupuje počítač manžel :-)

zatím papá a pusu Lucince

Iva a Vikísek
 Eva K 
  • 

Re: Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(25.4.2006 10:18:00)
Já právě naši princeznu uspinkala v šátku. Máme ho půjčený a osvědčil se. Zlobí nás prdíky, takže taky moc nespinkáme a v šátku zabrala hezky.
Naštěstí v noci spí dobře, rozmazleneček můj malej:-)). Eva
 Eva K 
  • 

rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 15:04:19)
Ráda slyším, že někdo taky nepovažuje tělesný kontakt a jídlo na přání za rozmazlování!:-)
Lucinka má 6 týdnů a dostane najíst už při prvních signálech hladu (při procházkách jakmile najdeme židli:-))) a nemám v plánu tuto taktiku měnit. Po každém kojení si užíváme kontakt, buď v šátku, na mé hrudí, nebo vedle mě v posteli, prostě jak jsme. V noci samozřejmě kratší čas:-)). Usíná taky většinou na prsu, občas masáží bříška, ale to musí být sytá.
Každý nám ji chválí, jak je hodná.. Jsem teď na slovno "hodná" alergická, jakoby živější a energické dítě nebylo hodné.
Naše dcera ví, že nemusí brečet, aby dostala, co chce a potřebuje a nemyslím, že by bylo rozmazlování, dát děcku najíst, dokud má malý hlad a nečekat, až bude hlady řvát, že se ani prsíku nechytne (jak radí některé babičky:-)). Eva
 PajaMM 


Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 15:08:57)
Evi,

ahoj ! Jsem rada, ze jste spokojeni a v poradku!!!

Klarce budou v cervnu 4 roky a delala jsem to stejne jako ty. A rozmazlena teda neni ani trosku :-) Je sikovna, chytra, samostatna...a to se mnou spavala, kojila jsem ji vleze, chovala, jak to slo, nosila v baby vaku....proste co nejvetsi kontakt. A vyplatilo se...

Tak hodne stesti a hezky den!!!
 Eva K 
  • 

Re: Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 15:21:04)
Máme se výtečně. Lucinka má 5 kg a 60cm, při porodu měla 3kg a 52cm. Kojení jí dělá dobře:-).
Přes den kojíme po dvou hodinách, občas s ní proležím v obětí v posteli i ten mezičas:-)). Váháme mezi šátkem a babyvakem, máme půjčený šátek a moc kolébce nedůvěřuji.
Myslím, že teď potřebuje získat důvěru v nás a tento svět, který je pro ni nový a sebedůvěra a osamostatňování přijde samo následovně, až bude čas. Vždyť ještě před pár týdny byla v bříšku - tedy nikdy sama a vždy s "plným bříškem" hned a bez námahy:-)). Eva
 PajaMM 


Re: Re: Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 15:23:44)
Presne tak, Evi!!!!! Vyborne, jsi skvela maminka!!!

My satek nemeli, jen Baby vak a nemuzu si ho vynachvalit :-)

Tak jen tak dal a mejte se krasne!!!!

Tise zavidim :-)
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 15:31:47)
Co v létě, nebylo vám ve vaku teplo? Co tvoje záda?
Eva
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 15:41:30)
Zada v pohode...Klarka byla drobecek :-)

A v lete jsme to taky zvladly. Klarka byla celkem zimomriva, taze to nevadilo. Kdyz byla v kocarku, tak v dopackach a trisku s dlouhym rukavem a ostatni miminka byla v bodickach nebo jen v plince :-) A dalsi leto uz chodila, takze se to neresilo...
 Hana, Alžběta 10 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(26.4.2006 0:29:23)
Ráda čtu o spokojených miminkách a maminkách :-). Náš 10měsíční poklad spinká právě v postýlce... Od narození jsem ji brala do náruče nebo do šátku kdykoli zaplakala a rozhodně nelituji. Teď je poměrně sanostatná a dokáže se zabavit sama. Ví, že když bude potřeba, máma je nablízku. Z vlastní zkušenosti rozhodně doporučuji šátek - připadá mi mnohem univerzálnější než babyvak. Betynce se v něm líbí ještě teď, jen úvaz musíme přizpůsobit věku...
 Ivana Procházková 


Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 17:23:36)
Evo,
a kdo jako tady považuje tělesný kontakt a kojení na přání za rozmazlování??

Nějak jsem to v současném století nezaznamenala..

I.
 PajaMM 


Re: Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 17:31:46)
Ivule,

myslim, ze Eva reagovala na prispevek Pidi...ta o rozmazlovani taky psala. Mysli si to generace nasich babicek, rekla bych a proti nim si to clovek musi prosadit...

A mozna nejen proti nim...
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 17:49:36)
Jasně, že generace našich babiček ano.. Ale ty neřadím do současného století :). Ty už snad žádné vlastní dítě v součsnosti nevychovávají, ne?

P.S.: jen tak mimochodem, naše ani jedna babička si to nemyslí... :))
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 17:51:51)
No nevychovavaji, ale reci maji...alespon nektere. Proto se o tom holky zminovaly. A treba nektere babicky muzou mit na maminku takovy vliv, ze by je poslechla. Tak je lepsi, ze se to tu probere, ne?
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 20:21:10)
Jasně, jasně :) Od toho Rodina je, aby se tu pěkně probralo..
 blanka kojná 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 22:38:56)
jasně, stejně jsou to všechno jenom kecy
 PajaMM 


Re: Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 17:40:21)
Pardon, reagovala na sweety ne na pidu :-)
 Eva K 
  • 

Re: Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 17:50:46)
Švagrova a tchýně, jak jinak:-)). Ale i jiné dvě maminy mě varovaly, že si ji "naučím" usínat na prsu a chovat po kojení, neusínat samotnou (chodíme do postele zároveň, ji ukládám už spící).
Jak dlouho necháváte dítě na prsu? Dokud drží, nebo mu to hlídáte? Já ji to většinou seberu, když už spí, někdy ji prostě nechám, než to pustí:-). Eva
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 20:27:50)
Evo, já nechávala malou u prsa, dokud to bavilo mě :))

Abych to vysvětlila.. Malé se u prsa strašně líbilo a kdybych jí ho nesebrala, tak by u něho byla přicuclá snad pořád. Rekord měla 50 minut, víc jsem to už já nevydžela. Ale samozřejmě kdyby měla brečet, tak bych postupovala jinak. Ona ale jako mimino nebrečela snad nikdy (vlastmě jo, ze zečátku brečela při koupání), usínala bez potíží a od 3 měsíců spala celou noc.. (Později se to změnilo, ale to je už jiná historka.)

P.S.: Tchýni ani švagrouvou neposlouchej. To jsou zpozdilé názory - rozmazlit miminko fyzickou blízkostí a kojením na přání.. :)
 Sára, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: rozmazlování kontaktem, hodné děti 

(24.4.2006 20:52:26)
Evi,

"nenaučíš", čím bude starší, bude si intervaly mezi jednotlivými jídly protahovat, ne-li spinkat celou noc. My to měli zrovna tak, oba kluci mi usínali (teda jenom v noci) u prsu, pak jsem je dalších 10 min. chovala - držela na krkaneček. Když jsem začala jako příkrm dávat na noc kaši, po jídle jsme se ještě chvíli pomazlili, položila do postýlky, pohladila a bez problémů usnul. Věřím, že u toho mladšího 4měsíčního to bude také tak.
U prsu mi usínali po 10 min. kojení, déle nejedli. Buď se pustili sami a usnuli, nebo přestali a odfukovali s prsem v pusině, pak jsem jim ho vytáhla.
 Kristýna 
  • 

Re: Souhlasim... 

(24.4.2006 12:26:03)
tehulko, já se o noční odbrkávání zprvu také snažila, ale ono nám to moc nešlo ani ve dne, a tak jsem ho třeba dvacet minut držela, aby si odbrkl a on stejně nic a navíc ho to probralo a chtěl znovu prso...:( takže kolem 5 týdnýů jsem ho nenechala odříhat, ležel na poloboku a bylo.
K.
 Kičína, Sona Richard Hanka 


Re: Re: Souhlasim... 

(24.4.2006 12:36:39)
Moc se k tomu nechci vyjadřovat, fandím těm, které v noci kojí a jsou se svými dětičkami v úzkém kontaktu, ale chtěla bych tady dát takový zdvižený prst. Nedávno se u nás stalo, že jedna maminka kojila dětátko ve své posteli v leže (spali v jedné posteli) a vzhledem k tomu, jak byla utahaná, tak u toho kojení usnula a dítě udusila. Byly mu dva týdny.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Souhlasim... 

(24.4.2006 12:44:09)
Kicino,

ta informace je overena a pravdiva? Nechci rypat, ale tohle jsem jeste neslysela ani necetla...

Matka muze sve dite zalehnout, kdyz je pod vlivem alkoholu, drog a tak....o tom vim, ale jinak? Vazne jsem se s tim jeste nesetkala. Spis naopak...
 Bellana 


Re: Re: Re: Re: Souhlasim... 

(24.4.2006 13:10:43)
Společné spaní s dítětem v posteli praktikuju od dceřiných cca šesti týdnů. Ačkoliv byla fakt drobek, tak jsem ji nikdy nezalehla ani "nepřilehla". Dokud jsem to nevyzkoušela na vlastní kůži, tak jsem tomu nevěřila, ale opravdu funguje nějaký mateřský instinkt, který mi zabraňuje použít dítě jako polštář :-)

Většinou se setkávám s názorem, že kvůli společnému spaní bude dítě rozmazlené ... no, i kdyby náhodou bylo, tak pro mě prostě při společném spaní stejně převažují ta pozitiva - v noci se vyspím a ráno vstávám v pohodě. Vzhledem k tomu, že mezipůlnocí a osmou hodinou ranní zhruba třikrát kojím, tak bych asi jinak ráno vypadala jako mrtvola.
 Veruna 
  • 

Re: Re: Re: Re: Souhlasim... 

(24.4.2006 16:26:24)
No, kdyz si prectes informace o nahlem umrti ditete, dozvis se, ze je absolutne nevhodne, aby miminko spalo s rodici v jedne posteli, protoze se tim riziko nahleho umrti zvysuje...

pak bych chtela upozornit maminky, ze ukojeni ke spanku vecer ma sice sve vyhody, ale pak i jednu obrovskou nevyhodu...kdyz bude vetsi, nebude chtit jinak usnout a kdyz prestanete kojit, tak mimi nebude umet samo usnout...Znam to z vlastni zkusenosti...Vim, ze druhe ditko budu tak od 4-6 mesicu ucit usinat samo, protoze nase prvorozene usne jedine v naruci a to uz ma skoro 2 roky a 15,5 kg.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Souhlasim... 

(24.4.2006 16:39:09)
Veruno,

dovolila bych si nesouhlasit.

Studie se lisi ve vysledcich, co vim. Vim, ze se doporucuje, aby miminespalo MEZI rodici, ale jen vedle jednoho a aby se dukladne vetralo a mimi se neprehrivalo.

A s tim ukojenim taky nemas pravdu. Zalezi na diteti. I dite, ktere nikdy ukojene k spanku nebylo, muze chtit usinat s maminkou. Nase dcera byla vzdy vecer kojena do usnuti a spi v klidu sama - dospela k tomu sama. Rekla, ze uz je velka a chce spat sama. A nikdy jsem ji neuspavala v naruci, kojila jsem ji vleze. A i kdyz jsem ji chodila uspavat, tak jen tak, ze jsem lezela vedle ni a maximalne me drzela za ruku...stacila ji jen pritomnost...
 Kristýna 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Souhlasim... 

(24.4.2006 16:55:31)
Veru,
taky nesouhlasím.
SARS-mezi příčinami se uvádí společné spaní s rodiči, ale hlavně proto, že zde hrozí větší možnopst přehřátí mimča-když větráš a na tohle dáš bacha, je to OK.

Ukojení do spánku-praktikovali jsme první 4 měsíce, poté nenásilně naučili usínat v kočárku i postýlce-téměř bez problémů. A je to tak dodnes. Už večer před spaním nekojím asi týden, ale dokud ano, tak prostě bud usnul u kojení, anebo v 8 po koupání a nakojení byl odnesen syn (11 měsíců) do postýlky a tam usnul sám. Takže zobecňovat se to nedá, každé dítě je jiné. A to jsem měla na začátku totálního závisláka na prsu a myslela, že nikdy jinak než u prsa neusne a děsila se toho, co bude, až nebude MM. A nakonec to šlo a téměř bez pláče:)
K.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Souhlasim... 

(24.4.2006 17:31:38)
Veruno,
nesouhlasím, že dítě ukojené ke spánku nebude chtít bez prsa samo usnout. Moje holčička bývala vždycky ukojená, a když už to začalo být asi v 15 měsících neúnosné (usínala u prsa čím dál tím déle a budila se, jakmile zjistitla, že prso odešlo :)), začal uspávat manžel (přestože jsem během dne stále kojila a kojím). A co se nestalo? S manželem nejenže usnula bez prsa, ale dokonce i "bez keců" ve své postýlce :). (Tím myslím, že bez řvaní, jiných dišputací a celkem rychle a snadno.) Pak ji chodil uspávat manžel tak dlouho, dokud nezapoměla, že kdysi bývala ke spání ukojená. No a pak už jsem zase mohla nastoupit na uspávání já a vše bylo v pohodě.
 Veruna 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Souhlasim... 

(25.4.2006 9:38:21)
Závidím Vám, že Vám děti usínají samy. Náš syn usíná sám chůvě, sám usne i tatínkovi, ale mamince jedině v náručí:o) A vzhledem k tomu, že večer nechce nikoho jiného než maminku, tak ho musím těhotná tahat a udrndat v náručí sama...Potvrzujete jen to, co jsem svým příspěvkem myslela, je třeba začřít odnaučovat usínání u prsa dříve, to je celé:o)
 Mirka, Barunka 10 měs. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Souhlasim... 

(1.5.2006 14:52:55)
Holky, ani nevíte jak se mi na základě vaší diskuse ulevilo.Dcerku kojím a jsme zvyklé na noční kojení v posteli. Malá se stále budí po 3-4 hodinách, takže si ji beru na kojení do postele, u kojení dřímám a často ani nevím, kdy malá s jídlem skončila. Když se probudím, vrátím ji do postýlky, ale v naší posteli je nejspokojenější a já měla výčitky svědomí, že jsem ji do postele naučila.Ono už v porodnici nás k tomu vedli, protože já měla pozdní nástup laktace a ještě pátý den jsem neměla mléko. Proto mi říkali-mějte miminko u sebe i v posteli ať jste v co největším kontaktu.
Malá je od narození zvyklá uspávat se kojením, nikdy jsme to neměly jinak. Nevýhoda právě je, že večer sama není zvyklá usnout, musí dostat prso a to mi dělá starosti.Myslím, že je dost velká na to, aby uměla sama usnout.Přiznám se, že jsem asi podlehla těm radám "jak by to mělo a nemělo být". Ale po vašich zkušenostech jsem se uklidnila, vidím, že nejsme sami a nechám to úplně na malé.Dokud budeme kojit, necháme režim, který nám oběma vyhovuje a pak se uvidí.Je to šikovná holčička, tak snad zvládne i tohle až přijde ten správný čas.
Tak ještě jednou díky, moc mi vaše zkušenosti pomohly.
Mirka
 Kristýna 
  • 

Re: Re: Re: Souhlasim... 

(24.4.2006 13:03:58)
no to bych tda chtěla vidět...nechci se přít, ale mám osobní zkušenost-Vítek spal odmalička s námi(nyní už je ve své postýlce) já nesčetněkrát usnula při kojení, ale nechápu, jak ho matka mohla zalehnout?? a to jsem bývala fakt utahaná jak pes, měla jsem uplakánka a náročné dítko vůbec, ale v noci snad pod vlivem hormonů dodnes spím lehce, slyším každý jeho povzdech, zavrtění... to moc nechápu...K.
 Kičína, Sona Richard Hanka 


Re: Re: Re: Re: Souhlasim... 

(24.4.2006 13:37:09)
Netvrdím, že ho zalehla, ale udusila, zřejmě tím, že si neodkrklo, udusilo se přímo u prsu. Případ se stal poměrně nedávno v brandýské nemocnici - nezlobte se, že zde neuvedu jméno maminky ani čas, kdy se to stalo, to doufám chápete, ale nic jsem si nevymyslela, prostě se to tak stalo. Chudinka přiběhla do nemocnice v noční košili s mrtvým děťátkem v náručí. Nepřejte si slyšet ten zoufalý pláč maminky.
Netvrdím, že když budete spát se svými dětmi, musíte je zabít, jen vás prosím, buďte hodně opatrné.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Souhlasim... 

(24.4.2006 17:37:48)
To je fakt divný, ono se dítě neudusí zčistajasna, tiše a bez pohybu.
K SIDS (SARS je dýchací smrtelná viroza), je to mezi nebem a zemí, momentálně běží americká studie, kde se uvádí lepší statistika pro děti spící s rodiči a doporučuje dudlík.

Chválím autorku, po všem tom nedávném regulovaném řvaní dětí je to fajn.
 .Lola. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Souhlasim... 

(24.4.2006 20:02:37)
To zalehnutí bych taky brala s rezervou. Dítě protestuje i když třeba jen mu vypadne dudlík nebo mu přetahujete přes hlavu tričko nebo děláte jinou prkotinu, asi těžko se nechá prostě bez hlesu a bez protestů rozmáčknout dospělým tělem.
Kdo někdy spal s miminem v posteli, asi ví, že se fakt zalehnout nenechá. ;o)
 ituka 18tt 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Souhlasim... 

(25.4.2006 15:58:13)
Není mi jasné, proč některé maminky nechtějí připustit, že se může dítě udusit pokud spí v posteli s matkou, stejný případ se stal i v liberecké porodnici, ve které je od té doby zakázáno kojit dítě v posteli vleže.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Souhlasim... 

(25.4.2006 20:07:29)
Ja jsem si malou taky nikdy v posteli nenechala pres noc,kdyz byla malinka. Bala jsem se,ze ji manzel zalehne a ja bych stejne spala jako na trni,bala bych se,ze ji ublizim.
 Jana, 5ti měsíční holčička 
  • 

Odbrknutí 

(24.4.2006 14:17:53)
Závidím všem, kdo nemusí vstávat co dvě hodiny ve dne v noci... Kojím vleže, malá chce pít opravdu pořád co dvě hodiny (večer má jednu tříhodinovou pauzu, k ránu chce pít i co hodinu). Takže jen nakojím a dám ji ležet vedle (spíme spolu v jedné posteli - široké), manžel spí v jiném pokoji. Odbrkávat nedávám, zjistila jsem, že malá stejně nebrká, jen jí to probudí, když bych ji vzala a dala na odbrknutí.
 Wanda, dcera 7 měsíců 
  • 

Odbrknutí - u nás ano... 

(24.4.2006 20:39:04)
Asi je to s každým dítětem jiné, ale moje malá asi od 6 týdnů do půl roka hodně blinkala. S odbrknutím jsme měly pěkné problémy, musela jsem s ní pochodovat po pokoji a ani se to kolikrát nepodařilo. Výsledek byl ten, že chudák nemohla usnout, vrtěla se, takže po nějaké době jsem ji opět zvedala na další pokus. Při kojení vleže to bylo to samý, musela si odbrknout, jinak ji to tížilo.
 Jana,Janinka 3roky 


Odbrknutí - u nás také ano... 

(26.4.2006 20:35:37)
Nedalo mi to a připojuji se se svými zkušenostmi. "Závidím" všem, kterým se dařilo kojit v leže, nenechat odbrknout apod. a spát v noci vkuse víc než 3hodiny. Já jsem malou musela kojit každé dvě hodiny (vždycky tak 15min) pak jsem ji musela zvednout na rameno na odříhnutí(tak 5min), pak položit do postýlky a rychle usnout(omdlít), protože za hodinu40min se to bude opakovat... Když jsem ji nedala odříhnout, tak se mi za 10min celá zablinkala a musela jsem převlékat, rozebrala se a chtěla znuví pít, a pak samozřejmě křičela...přepapáním. A i tak jsem téměř do 6měsíců pravidelně od 3 do 4 ráno nespala, chovala ji, masírovala bříško, mazala "Pupíkem" nahřívala plenkou a utišovala její pláč, protože ji zlobily větříky...Pořádně jsem se poprvé vyspala až v jejích 14měsících, kdy jsem přestala kojit...
 Shayla a 3 kluci 


Re: Souhlasim... 

(25.4.2006 11:03:51)
My jsme spolu začali spát v posteli tak, že jsem prostě několikrát byla docela hotová a při nočním kojení jsem usnula. Za hodinu jsem se probudila, zjistila jsem, že mimísko vedle mě spokojeně chrní a nic mu nechybí, takže pak už jsem si ho při prvním nočním kojení automaticky brala do postele a nechávala ho pak tam. Z toho vyplývá, že odříhnutý nebyl, když jsem usnula. Nějakou dobu jsem se pocitvě snažila o odříhávání i v noci, ale on při kojení usínal a prostě přehozen přes ruku spal :o) Takže jsme toho nechali a radši spali. Spával obvykle na boku, na kterém skončil po kojení.
 Blanča 


Re: Re: Souhlasim... 

(26.4.2006 8:50:07)
synovi je teď dva a půl roku, ale od narození spalse mnou v posteli, při kojení ležel na boku a téměř vždy u toho usnul )někdy i já). A jak tu už některé maminky psaly i já jsem zpočátku zkoušela dávat odříhnout, ale on nepotřeboval ani ve dne ani v noci. Tak jsem to pak už neřešila. Noční kojení patří mezi mé nejhezčí vzpomínky na mimi období. moc krásné bylo i to když jsem se v noci probudila a zjistila jsem že malý se krmí sám :))
Už jsem s tím počítala a spala jsem s vyhrnutým tričkem neustále připravená k samoobsloužení. s přechodem do postýlky nebyl problém i když stále to večer děláme tak že si já nebo manžel k němu lehnem a čtem pohádku a pak se mazlíme až do usnutí. asi to není nic vzorného, ale mě se to tak prostě líbí. Odstavování u nás proběhlo velmi rychle když mi po opakovaných zánětech prsu doktor řekl, že až se vrátím z pohotovosti tak už nesmím kojit. Malému bylo 14měsíců a já to obrečela.
 Agnes+3 
  • 

odbrnkutí 

(24.4.2006 14:41:05)
Na bříšku si odbrkne téměř každé dítko. U těch maličkých je potřeba být u toho a hlídat kvůli nebezpečí udušení. Větší (tak od 2. měsíce) stačí už jen sledovat jedním okem a uchem :-)
A nebo na bok, brknou si častěji než v náručí a můžou u toho i spát. Aspoň tak to bylo u nás.
 Hanka, syn 8 měsíců 
  • 

Kdyby to tak fungovalo:-( 

(24.4.2006 21:57:58)
Syn dostal napít vždy ihned, ani nemusel plakat. Od cca 2 měsíců se budil v noci jen 1x. ve 4 měsících 1 týden spal celou noc. Pak se však, aniž by byl jakkoliv přikrmován, začal budit 2x, posléze 3x a v současné době až 5x za noc (někdy mu ale stačí jen pochovat nebo dudlík). Přikrmován začal být po ukončení 7. měsíce (v poledne zelenina, večer rýžová kaše, obojí bohatě zapité mateřským mlékem), bez omezení kojení ve dne a také bez jakéhokoliv vlivu na noční spánek... Přitom přes den je v pohodě a neustále se mu věnuju, takže podle mého názoru nemá důvod k neklidu nebo dohánění kontaktu se mnou. Někdy se večer budí kvůli zoubkům a k ránu kvůli bříšku (soudím podle toho, že když mu dám ruku na bříško a hřeju ho, přestane plakat a pšouká - myslela jsem ale, že takhle velké mimi už by s prdíky problém mít nemělo), někdy ale nevím proč. Nikdy už se napřed nevrtí (jako když byl menší), z klidného spánku rovnou propuká v pláč. Jediné, co jsem dělala a dělám jinak než v článku, je, že ho vyndavám na noční kojení z postýlky. Kojila jsem dřív v naší posteli v polosedě, ale protože jsem při tom poslední dobou usínala (a probouzela se po 1-2 hod celá rozlámaná s dítětem na klíně), kojím teď mimo postel. Studená postýlka ale asi synovi nevadí - budí se nejdříve po 1 hodině, co ho do ní dám...
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

Re: Kdyby to tak fungovalo:-( 

(25.4.2006 9:35:15)
ahoj Hanko,

nechceš mi napsat. mám taky 8 mesíčního chlapečka a se spinkáním máme pořád docela problémy. třeba bychom si mohly vyměňovat zkušenosti.

Iva
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

Re: Re: Kdyby to tak fungovalo:-( 

(25.4.2006 9:36:19)
omlovám se za diakritiku apod.- prcek mi poskakuje na klíně :-)

Iva
 Eva K 
  • 

Re: Kdyby to tak fungovalo:-( 

(25.4.2006 10:23:57)
S prdíky máme stejnou zkušenost, i když jsme menší - probudí se okamžitě rouvnou pláčem, či plačtivým "výkřikem" a prohýbá se.
Taky jí pomáhá ruka na bříško, nebo cvičit nožičkama, to hned zase usne. Věk je asi jedno. Lékařka doporučila fenikl a masážní mastičku (máme Pupík), ale je to teprv druhý den, tak uvidíme.
Eva
 Bela a smečka 


Kdyz je mleka moc 

(25.4.2006 8:59:17)
My jsme meli trochu jiny problem, mela jsem straasne mlika, takze kdyz se deti nebudily samy hlady, vrtela jsem se a knourala ja, a nekdy jsem je nakonec musela vzbudit, kdyz prsa byla jako kamenne medicimbaly. Dite byla ucinnejsi a podstatne rychlejsi odsavacka, nez prsa odstrikavat do umyvadla. Takze bohuzel, dobre spaci navyky jsem detem nakonec sama kazila :(. Ale jim to nevadilo, syn se kojil do 3 let a pokracoval by i dal :)), to ja budu uz nadosmrti nevyspala.
 Eva, 2 děti 
  • 

Chytré články jsou někdy mimo 

(26.4.2006 14:44:55)
Já bych ocenila knihu, která se zmiňuje o tom, že spousta dětí se kolem 4. měsíce začne v noci budit skoro pořád.

Ještě nikde jsem o tom nečetla nic odborného, moje děti se začaly v noci budit co hodinu ve věku téměř na den přesném a spousta mých kamarádek má taky tu zkušenost, že dítě do cca 4 měsíců docela slušně spící se stane nočním tyranem.
 Marie 
  • 

Re: Chytré články jsou někdy mimo 

(27.4.2006 19:53:55)
Ahoj, mam podobnou zkusenost. Nas broucek nikdy moc nespal (max. 2hodinky v kuse) a kolem 3 mesicu zacalo vstavani po hodine a trvalo cca 6 tydnu. Myslela jsem, ze bude po me, ale vstavala jsem a vstavala a kojila a kojila a byla uplne vyrizena... pak se to trochu srovnalo. Ted je synovi 8,5 mesicu a poslednich par noci spi krasne a budi se jen 2x za noc na kojo. Ale tomuto stavu predchazely asi tak 3 naprosto neskutecne noci, kdy byl vzhuru snad stokrat. Moje rada pro maminky je: pozor na alkohol!!! U me to bylo vino. Ani ne deci k veceri a mela jsem zadelano na problemy. Uz jsem si toho vsimla drive, ale pak jsem mela pocit, ze je to lepsi, tak jsem si dala a bylo... Asi to nebude fungovat u kazdeho mrnouska, ale za zkousku to stoji. Preji spoustu noci s pokud mozno nerusenym spankem! Marie
 daniela syn 7.5mesice 
  • 

Nekdy to tak nefunguje 

(28.4.2006 10:47:05)
je to opravdu mnohem slozitejsi, nez jak mnohe clanky ukazuji,
muj syn napriklad spal prvni dva mesice s nami v posteli, pozdeji usinal ve sve postylce, aby mel vetsi klid, ale v noci jsem si ho zase pri jednom z kojeni uz nechala u sebe, kojim ho vleze, vetsinou pri prvnich naznacich, (pokud se zrovna v poslednich mesicich nesnazim vymyslet nejakou metodu jak ho obelstit). takze ukazkove, presto zazivam stejne peklo, jako velke mnozstvi maminek, kdy se miminko, ktere zacalo na trihodinovych intervalech postupne propracovalo obcas i k hodine a pul. A cim je starsi, tim min se stane, ze by spal treba ctyri nebo dokonce pet hodin v kuse.
Ted se ale stalo, ze jsme byli na tydenni dovolene mimo republiku, a tam najednou spal nas drobecek uplne nadherne, to znamena kojeni tak 2x za noc. a i kdyz jedeme jenom na vikend nekam za prahu, vzycky je to mnohem lepsi. Mozna to dela ten vzduch nebo jine zivotni podminky (hluk pres den , stres..), kazdopadne to vsechno jsou faktory, ktere by se mely zacit take zohlednovat.
nemusim vam ani popisovat sve rozcarovani, kdyz jsem po navratu doufala, ze uz bude krasne spinkat porad a misto toho jsme se postupne opet dopracovali zpatky k buzeni 4-5x za noc.
Nevim, jak mam postupovat, jestli stale davat napit, kdykoliv se probudi, i kdyz to urcite neni pokazde hlady, nebo se jej pokusit nejak v tomto smeru vychovat. a jestli, tak jakym zpusobem, dudlik nekdy zafunguje, ze zase usne, ale jakakoliv manipulace ho akorat tak maximalne rozzuri a nakonec to skonci zase jenom nakojenim.
Tak kdyby mel autor clanku nebo nejake maminky nejake rady a zkusenosti, necht se o ne podeli.
diky daniela

 Petula, 3 kluci 9/05,6/07,9/10 


Re: Nekdy to tak nefunguje 

(29.4.2006 10:16:09)
Ahoj Danielo,
presne stejne otazky mam ja :-)Jestli mu davat hned prso, i kdyz vim, ze hlad nema.
Mame 7 mesicniho syna a spani je s nim tragedie, presne jako dneska buzeni po 1,5 hodine a rval jak tur. Zkousela jsem take vsechno, a po pul hodine jsem skoncila u kojeni. Ja uz ani nedoufam, ze by se to mohlo zmenit.
Byla bych take rada, zda nejake zkusene maminky by nam mohli poradit.
Diky.
Petra
 Malika,syn 34 měsíců 
  • 

Většinou nefunguje nic ... 

(1.5.2006 18:09:02)
Ahoj,
tenhle článek je sice moc pěknej, ale bohužel největší pravda je ta, že každý dítě je originál a ať s ním budete nakládat jakkoli, stejně si pojede po svým.
Já jsem praktikovala přesně to, co se píše ve článku, ale náš chlapeček je prostě nespavej a samozřejmě jsme si museli i "odtrpět" období, kdy se budil v noci neustále.
Naproti tomu kamarádka po "americkém" způsobu dala od narození dítě do samostatného pokojíčku, kojila jen u něj v pokojíčku na křesle (podotýkám, že žádné vybrečení ani jiné drastické metody nikdy nepoužívala), po kojení hned do postýlky, pusa a ahoj a od dvou měsíců do dneška to děcko spí krásně celou noc.
Rodiče se zkrátka v rámci zachování zdravého rozumu musí přizpůsobit spánku dítěte a to je
jediný pravidlo, který existuje...
 Denisa + Viki 17 měs. 
  • 

Re: Re: Nekdy to tak nefunguje 

(2.5.2006 15:17:10)
Já mám podobné zkušenosti, jen syn je o trochu starší a tak už je to taky lepší. Podle mých zkušeností se Vikísek budil třeba po hodině nebo hodině a půl a to z následujících důvodů:
1. něco ho bolelo (růst kostí, zuby, bříško a podobně)
2. měl žízeň (nekojím od 8.měsíce, takže dáváme už nyní v noci čaj a mléko-Nutrilon až k ránu)
3. měl hlad (mléko nebo dokonce někdy tekutá rýžová kaše)
4. nemohl v postýlce najít dudlík (do pusy dává samozřejmě sám, ale někdy mu někam zapadne. Jinak ho potřebuje už jen k tomu usnutí - takže taky žádné drastické odebírání dudlíku..)
5. chtěl pochovat
6. potřeboval přebalit (přes den hodně pije, takže celou noc většinou s jednou plenou nevydržel)

Náš synáček je pěkný jedlík, takže nebudit se začal až tak před 14 dny v době, kdy už mu jídlo přes den stačí. Pro představu - k obědu spořádá třeba dva knedlíky s omáčkou a masem a k večeři třeba 4 lívance. Mezitím ovšem celkem slušně stále svačí (jogurt, tvaroh, mléko s rohlíkem a tak). A druhý příspěvek k dobrému spánku u nás je, že už se přes den dokonale unaví - spí jen cca 2 hodiny po obědě, kromě toho je tak od šesti od rána do půl osmé do večera v pohybu a běhá (takřka neustále běhá, někde leze a něco objevuje). Poslední příspěvek k dobrému spaní - večer se mu už celkem daří se před spaním vyčůrat pořádně do nočníku, takže vydržíme i s plenou.

Už jsem taky nevěřila, že by se to někdy mohlo zlepšit, takže mohu všem maminkám s podobnými dítky jen držet palce. Na každého platí trošku něco jiného, ale nám se vyplatilo celkem jednoduše vydržet, dokud z toho všeho nevyroste. Je to pěkný kluk (skoro 90 cm a něco přes 12 kilo), šikovný, hodný, samostatný a bez nějakých hysterických záchvatů, které jsou u batolat celkem běžné. Takže já všem doporučuju chovat se přirozeně, maminka asi sama pozná, kdy si z ní prcek dělá legraci a honí ji z postele proto,že se nudí (po roce se i to stává) a kdy opravdu něco potřebuje - což je bohužel většinou.

Všem přeju bezva miminka a správné děti a maminkám hodně trpělivosti.
 Eva,8/05 
  • 

Moje zkušenost 

(3.5.2006 8:42:37)
Malou jsem kojila v noci do 8,5 měsíců. Pak se mi začínala budit čím dál častěji, a protože to podle mě také nebylo o hladu, zkusila jsem na noc kaši, zeleninu a výsledek byl stejný, takže má nyní jen zeleninu. Ale k tomu spaní. Všude jsem četla, že kojení do půl roku v noci stačí, takže jsem se odhodlala, že v noci kojit přestanu. Kojila jsem v tu dobu ráno a večer + noc, takže malá měla mléka docela dost. Takže jsem jí večer dala jídlo, nakojila a čekala co bude. Probudila se v půl noci s kňouráním. Tak jsem jí položila, dala ruku pod tvář (spí na boku) a hladila po hlavě. Vydržela půl hodiny kňourat a pak zabrala. Za 2,5 hodiny znovu, ale to zabrala během 10 minut. Takhle to probíhalo asi 3 noci. Pak najednou dokázala spát od 7 večer do 5 do rána. Ještě pořád má noci, kdy se 2-3x probudí, ale nekojím jí. Je to spíše o zoubkách nebo o nutnosti vyhledávat kontakt. Musím ale říct, že se po zrušení nočního kojení nebudí tak často a občas dokáže spát i skoro celou noc.
 libuš, syn 06/05 
  • 

Re: Mám stejnou zkušenost 

(3.5.2006 20:44:38)
Přesně tak, synovi to taky začlo tak od 4 měsíců a bylo to čím dál horší, vstávala jsem každou hodinu i častěji, sem tam to bylo lepší, zase svitla naděje, že teď už to bude dobré...a zase nic. Až v jeho devíti měsících jsem se už naštvala a řekla si DOST a dala na rady kamarádek, co radily "2 noci ho necháš trochu pořvat a máš klid". Do té doby jsem neměla to srdce, ale tady už přetekl pohár....a opravdu. Zvolili jsme kontrolní metodu a po 5min. za ním chodil manžel, pak jsem jednou přišla já, řekla, že teď se spinká, dostal dudlík (který do té doby v noci nechtěl, chtěl prso) a spal. První noc 25min,druhou už jen 10, třetí jsem mu chodila dávat dudlík a od té doby chápe, že postýlka je na spaní, občas se sice vzbudí, párkrát zapláče, ale většinou zase hned usne a my SPÍME!!!Podotýkám, že v obýváku na zemi, ložnici má teď mladý pán sám pro sebe :)
Teď si říkám Že jsem to neudělala dřív!A radím to všem zoufalým matkám, ovšem došlo mi, že m,atka musí sama přijít na to, že to její malé miminečkko už není tak docela bezmocné a malinké, že už je to bystré a "vyčůrané". Mně to došlo, když se malej zmocnil dálkového ovladače na televizi, namířil a dělal, že zapíná ...!!!To mi došlo, že moc dobře chápe a že si prostě vynucuje spaní u mě v posteli.
Možná jsem mu to ale fakt způsobila sama, až do pěti měsíců, možná déle, jsem ho (já blbec) poctivě přebalovala a ještě jsem si říkala, jaká jsem pečlivá matka :)U druhého už si dám pozor :))))
 Cácorinka 


Odmontujete jednu občnici z postýlky? 

(28.4.2006 11:06:52)
"Odmontujete jednu bočnici z dětské postýlky, tu přisunete ke své posteli a matraci v postýlce dáte do stejné výšky se svou matrací."

Máte s tím někdo zkušenost? Ptala jsem se v obchodě a řekli, že sundavací bočnice se nedělá a když to odmontuji, že ta postýlka nebude držet pohromadě. A příčky prý se dělají vyndavací vždy jen dvě, tak nevím, jak do vyřešit?
 Líza 


Re: Odmontujete jednu občnici z postýlky? 

(28.4.2006 11:08:30)
Asi záleží na typu. U těch našich postýlek to taky nešlo - po odmontování by se rozsypaly.
 Dianka (04+06+09) 


Re: Odmontujete jednu občnici z postýlky? 

(28.4.2006 11:16:23)
Cácorko, my jsme to tak měli a přišlo mi to super. Máme postýlku ještě po mně, se stahovací bočnicí, tak se zkus popídit po nějaké staré postýlce z druhé ruky.
 PajaMM 


Re: Re: Odmontujete jednu občnici z postýlky? 

(28.4.2006 11:23:04)
Dianko,

taky jsme to tak meli. A my meli dokonce postylku jeste po me mamce - kovovou a postranice byly ze siti. Jednu jsme meli taky porad stazenou a postylku prisunutou k me posteli.

A bylo to super!
 Cácorinka 


Re: Re: Odmontujete jednu občnici z postýlky? 

(28.4.2006 11:27:02)
A sundali jste tedy asi tu stahovací část? Mě se ten nápad moc líbí, bude u mě, ale ve svém pelíšku. A když spí dítě přes den, tak tam tu bočnici ale zase musím nějak dát ne? Tak jenom volně mezi postýlku a postel? Není to nebezpečné (skřípnutí)? Nemám žádné zkušenosti, čekám první miminko. Děkuji.
 Dianka (04+06+09) 


Re: Re: Re: Odmontujete jednu občnici z postýlky? 

(28.4.2006 11:35:56)
Sundali jsme celou tu stahovací část. Ze začátku spala Klárka s náma v posteli, definitivně jsme bočnici sundali, když uměla bezpečně slézt z postele, abych se nemusela bát, že až se probudí po odpoledním spaní, bude chtít slézt a spadne. Přes tu škvíru mezi postýlkou a postelí jsem měla danou na několikrát přeloženou deku.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Odmontujete jednu občnici z postýlky? 

(28.4.2006 11:59:21)
Dianko,

taky mate Klarku? MY taky :-)

A bylo to u nas obdobne...postranici mela stazenou, pokud jsem lezela vedle ni, kdyz spala pres den sama, postranice byla zase vytazena. My meli tu postylku uplne ve stejne vysi jako byla moje postel a uplne prirazenou, tak jsem nemusela mit strach, ze by vypadla, ale i presto jsme ji v nasi nepritomnsti vytahovali postranici nahoru. Ta postylka tak byla delana, aby to slo a to na obou stranach...
 Helena, dcera Sandra 20 měsíců 
  • 

Re: Odmontujete jednu občnici z postýlky? 

(30.4.2006 22:58:12)
Jasněě jde to musíte mít,ale šikovného manžela, který vám klasickou postýlku předělá.Stačí oddělat bočnici z postýlky a spojit zbylé čela k sobě dřevěnou tyčkou a sešroubovat.my to tak máme už od narození dcera tak spává doteď aspoň si za námi může kdykoliv přelézt.
 monika 
  • 

noční kojení 

(15.6.2009 9:55:51)
chtěla jsem se zeptat zkušených maminek na noční kojení. Mám 3měsíčního chlapečka, večer usíná sám v postýlce téměř bez problémů, ale v noci se budí čím dál častěji. Někde jsem četla, že čím je dítě starší tím jsou intervaly mezi kojením delší, jenže u nás je to právě naopak. Ze začátku se budil od 20:00hodin až třeba v jednu hodinu, pak každé dvě hodiny. Teď se budí už o půl jedenácté, pak každé dvě hodiny a od tří hodin i po hodině. A je naprosto jedno jestli je ve své postýlce nebo s námi v posteli. Co s tím, je to moje první dítě a tak nevím jestli nedělám někde chybu já.....
 Tulka 


Re: noční kojení 

(15.6.2009 11:26:22)
Moniko,u nás to bylo úplně stejně.Řešila jsem to tak,že jsem si malou brala v noci do postele,abych nemusela pořád vstávat.Okolo třetího měsíce bývá růstový spurt,tak jedině"vydržať"~:-D
 Monika 
  • 

Re: noční kojení 

(15.6.2009 13:44:12)
Moc děkuju za odpověď, alespoň vidím, že nejsem jediná kdo to tak má. Zkusím ho mít v posteli, ikdyž jsem chtěla aby spinkal sám.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.