| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se rodí doma na Spálence

 Celkem 413 názorů.
 Veronika 
  • 

Gratuluji 

(24.3.2006 10:01:24)
Nejsem zastánce porodů doma, sama jsem měla spoustu komlikací a teď ani doma rodit nebudu moci (musím být pod dohledem lékařů).
Ale článek je moc krásný, je to super že šlo vše bez komplikací.
Přeji všem hodně zdraví.
 Terreza 


Nádhera ! 

(24.3.2006 10:37:01)
Vidím, že ti to vyšlo úplně podle představ, že sis to opravdu pěkně užila, mám VELIKOU radost, a ještě jednou gratuluju k Samantičce!
 MirkaV 
  • 

jen tak na okraj-klystýr 

(24.3.2006 10:42:19)
Gratuluji k miminku. Já bych tu odvahu rodit doma neměla. Každý, ale máme právo svobodného rozhodnutí a vlastní odpovědnost. Jen tak na okraj - nevím proč je taková averze ke klystýrům. Mě to přijde jako vcelku ulevující procedura. V porodnici mi ho doporučili, aby se prohřály porodní cesty - to mi přišlo celkem logické. Myslím, že mi pomohl rychle porodit.
 *** 
  • 

Re: jen tak na okraj-klystýr 

(24.3.2006 10:45:41)
kámoška byla docela ráda, když dostala klystýr. Konečně se prý pořádně vyprázdnila. Měla celé těhotenství problémy se zácpou a tím pádem i s hemeroidy.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: jen tak na okraj-klystýr 

(24.3.2006 19:52:29)
Tak proc si ho neudelala sama, behem tehotenstvi?
 Vladan 


Re: jen tak na okraj-klystýr 

(24.3.2006 10:56:05)
Já sice nejsem žena, ale rád jim do všeho kecám:-))
S máti jsme se o tom bavili - říkala, že byla ráda, že měla výplach střev před porodem. Prý se pak nebála pořádně zatlačit.
Já si osobně tyto výplachy dělám dost často i sám k vůli hygieně. Nemyslím si, že je to taková hrůza...proto mi moc není jasná ta averze vůči tomuto zákroku. K nástřihu hráze - ano, to chápu. Špatně se to hojí, může se to zanítit...ale klistýr mi přijde jako logická předehra k porodu. Co vy na to, dámy???
 PajaMM 


Re: Re: jen tak na okraj-klystýr 

(24.3.2006 11:31:18)
Myslim, ze jde hlavne o moznost volby - zda zena klystyr chce nebo nechce...

Ja ho chtela a nestihl se a stejne jsem se v den porodu vyprazdnila sama a bez problemu...takze nebyl potreba. A v tlaceni mi to nijak nebranilo...
 sarmi 


Re: jen tak na okraj-klystýr 

(25.3.2006 12:14:37)
taky averzi vuci klystyru moc nechapu, je prece spousta mnohem neprijemnejsich procedur. muj porod byl rychly, proto jsem klystyr z casovych duvodu nedostala, i kdyz jsem s nim pocitala. po porodu jsem byla dost sita a s hruzou cekala, zda mi po "velke strane" stehy nepopraskaji. uz z tohoto duvodu si myslim, ze pokud jsou streva prazdna, je to urcite lepsi. navic jsem od nekolika kamaradek slysela, ze klystyr skutecne prohreje a castecne uvolni kontrakce.
 Sylvie 


Re: Re: jen tak na okraj-klystýr 

(25.3.2006 12:49:57)
Tak já se tu hlásím mezi ty, které mají averzi proti klystýru. Stejně jako mám averzi vůči jiným zbytečným úkonům a to, že nějaký zbytečný úkon je víc nepříjemný než jiný úkon ještě neznamená, že bych ho na sobě měla nechat vykonávat. Já se u všech porodů normálně vyprázdnila v začátku první doby porodní, naopak po příjezdu do porodnice už jsem pomalu neměla šanci se ani pořádně vyčůrat, vždycky jsem na záchodě strávila několik kontrakcí, než se mi podařilo se nad mísu umístit a vymočit, aniž by mě stah zkoutil do jiné polohy :o) a vcelku nevidím důvod, proč bych to měla absolvovat ještě ke všemu se střevy naplněnými vodou. Nehledě na to, že jakékoli umělé vyprazdňování mi vždycky způsobovalo příšerný křeče do břicha, takže se tomuto způsobu vyhýbám, jak jen to jde. Navíc mi moc vyhovovalo, že se mi nenaboural můj každodenní rytmus a na velkou jsem si pokaždé došla hned druhý den po porodu.

S.+++
 Boba, Kajka, Simunek a ? 
  • 

Re: Re: Re: jen tak na okraj-klystýr 

(26.3.2006 22:53:45)
Ja jsem si o nej rada sama rekla (jinak by mi ho nedali), prijde mi to logicky, prospesny a na okraj, provadi ho opravdu decentne a setrne. Nemyslim, ze bych byla v stavu se sama dokonale vyprazdnit k porodu naseho 4.8 kg drobatka ;-) Jo, a rada si o nej reknu po treti ;-)
 Jitka+1 
  • 

nástřih-ano či ne? 

(24.3.2006 15:43:23)
Co se týče nástřihu hráze, údajně se dělá proto,že naopak samovolné roztžení bez nástřihu se šije a hojí daleko hůře. Nevím,mě nastřihli a bylo to v pohodě včetně zahojení.Ráda bych,kdyby tu někdo napsal něco ze svých zkušeností,kdo rodil bez nástřihu a potrhal se atp.
Jinak klystýr je podle mého celkem v pohodě,mně taky nijak nevadil,až na tu "nucenou hladovku" až do porodu:-),ale o tom jsem už psala jinde.
 PajaMM 


Re: nástřih-ano či ne? 

(24.3.2006 15:49:23)
Jitko,

ja rodila v Brne-Bohunicich bez nastrihu - natrhla jsem se, ale jen malinko. PA rikala, ze nastrih by byl daleko horsi. A jestli se to hur hoji, to si nemyslim. Jen se to nastrizeni lekarum lepe sije...ale nemelo by se delat vzdy...jen kdyz je to opravdu nutne...

 Sylvie 


Re: nástřih-ano či ne? 

(24.3.2006 15:56:00)
Já se natrhla u prvního porodu - MUDr přemýšlel, zda mi má udělat jeden steh, nebo jestli je škoda plejtvat materiálem ;o), takže nakonec mi trhinku zasypal Framykoinem a bylo. U dalších dvou porodů už jsem se nenatrhla.

S.+++
 Marta, Lada 11 m 
  • 

Re: nástřih-ano či ne? 

(24.3.2006 17:22:41)
Já jsem rodila v Praze Podolí. Lada se rodila se salutující ručičkou. Vyhověli mému přání nástřih neprovádět. Měla jsem sedm stehů. Bohužel nemám srovnání, jestli by to s nástřihem bylo lepší. Každopádně natržení bylo jen povrchové.
 *Terina* 


Re: Re: nástřih-ano či ne? 

(24.3.2006 20:33:21)
Já rodila taky bez nástřihu. Miminko mělo taky ruku u hlavy - u brady. Měla jsem dvě malé povrchové trhlinky, ne na hrázi, ale na malých pyscích. Na každé staně jsem měla jeden steh.

Jinak gratuluju k miminku a krásnému porodu doma!! A dokonce u nás v jižních Čechách! :-) To mi dává naději, že třetí se nám takto taky podaří porodit. :-)))) Ale zatím čekám druhé a chystám se ještě do porodnice; i když doufám, že opět vyjde Vrchlabí.
 Lucin+Anna Evelyn/Lisa Marie 


Re: Re: Re: nástřih-ano či ne? 

(24.3.2006 21:31:14)
Moc gratuluji k miminku! Nejradeji bych to takhle pri dalsim take zkusila, ale mam zatim strach, co kdyby nastaly komplikace.
Jinak me nastrihavali,jelikoz tam, kde jsem rodila, nastrihavaji pokazde. Pry je bez nastrihu riziko, ze se rodicka prilis roztrhne a ztrati moc krve. Ale podle meho je to ve vetsine pripadu zbytecne. Muj nastrih byl velmi hluboky a dlouhy. Jedine stesti, ze jsem se hojila rychle. Prekvapily me vase prispevky, rikam si, ze bych mozna bez nastrihu na tom byla lip. A nejen ja, ale i mnoho dalsich mamin!
Jinak klyzma jsem take dostala. Nevadilo mi, myslim, ze mi spis pomohlo.
 Janinka, Tomášek 10 měsíců 
  • 

nástřih není většinou nutný 

(26.3.2006 21:35:05)
Já jsem taky rodila bez nástřihu, hráz jsem během těhotenství vůbec nemasírovala, u porodu byla jen porodní asistentka, měla jsem 1 malou trhlinku, nic jsem necítila, hned druhý den jsem seděla, vše bez problémů. Myslím že nástřihy dělaj hlavně mužský, kteří to maj zažitý jako rutinu, porodní asistentky když nemusí, tak to nedělají. On se těm chlapcům rovný střih asi šije lépe než nějaké zakuklené trhlinky.
 peťi 


Re: Re: Re: nástřih-ano či ne? 

(28.3.2006 13:36:34)
Ahojky,
jsem rada, ze jsem narazila na nekoho, kdo ma zkusenost s porodnici ve Vrchlabi. jsem taktez 27tt a hodlam jet taky tam. mam jen lehce nervy, co jsem slysela, ze je tam jen jeden alternativni pokoj, co kdyz se nam tam sejde 5? To 4 teda musi rodit klasicky na sale? Mam hruzu z toho, ze me nekdo bude dirigovat, co mam delat a ja uz nebudu mit pri kontrakcich silu se s nekym dohadovat:-) Myslis, ze kdyztak muzu porodit rovnou na pokoji v poloze jakou si vyberu a v klidu?
Jinak porody doma jsou vyborna vec, je mozne, ze nakonec to tam dopadne i u nas:-)Kez by se uz zmenil i pristup odborniku k porodum doma, najit porodni asistentku nebo dr, ktery je ochotny se po domacim porodu prijit podivat na mimi je umeni, kort kdyz clovek neni z Prahy.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: nástřih-ano či ne? 

(28.3.2006 15:07:16)
Peťi, Vrchlabí je malá porodnice, šance, že by se tam sešlo tolik rodiček najednou, ve stejném stadiu porodu, je docela malá :o) Pokud bude porodní pokoj plný, budeš rodit nejspíš na porodním sále - esteticky mi teda nepřijde jako kdovíjaký zázrak, ale je na něm vana, porodní stolička, míč... kdyby byl plný i sál, tak by se našlo nějaké další místo, mně třeba PA říkala, že není problém porodní stoličku kamkoli přenést, třeba na volný pokoj... když jsem si kdysi zjišťovala reference na porodnici, tak jsem narazila na ženu, která chtěla rodit ve vaně, ta byla obsazená (to bylo v dobách, kdy tam byla jenom jedna), tak jí nechali porodit aspoň ve sprše, když jí tam bylo dobře... a tak :o) Nejlíp, když se tam zajedeš ještě před porodem podívat.

S.+++
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: Re: Re: nástřih-ano či ne? 

(28.3.2006 16:32:23)
Peti, doporučuju 1. zajet se tam podívat (jsou rádi, když víš, do čeho jdeš). Zjistíš, že jsou tam dva porodní pokojíky a jeden celkem příjemný sál. 2. zavolat předem, než vyjedeš, abys tě čekali a mohli se případně zařídit 3. mají ve zvyku rodičku pro "přeplněnost" neodmítat, rodit se dá opravdu kdekoli, v pokoji, ve sprše atd. 4. nejde tam o "alternativní pokojík" a že jinde by se muselo "nealternativně", ale o celkový přístup personálu.

Rozhodně si sežeň o Vrchlabí víc informací a ukaž se jim ještě před porodem (aspoň si vyzkoušíš i tu cestu). Jet tam dálku na blind není nejlepší nápad.
 Vavjan 


Re: nástřih-ano či ne? 

(24.3.2006 21:43:38)
já jsem praskla u obou porodů, poprvé před 19 lety, protože dcera měla špatně ručičku a i když jsem praskla, zlomila si klíční kost, loni na podzim při druhém porodu jsme pořád čekali na správné dorotování hlavičky, protože měl mrňousek pupeční šňůru kolem krku a pak už se dral ven, že na nástřih bylo pozdě. První šití mě bolelo ještě po 10 letech, teď jsem praskla opět hodně, pan dr., který mě zašíval šil velmi pečlivě, jak vnitřní stehy tak venkovní, v den porodu jsem mohla klidně sedět, nic mě nebolelo a dnes o šití vůbec nevím. A dr. na pokoji šestinedělí pravil, že potrhání se většinou hojí líp než nástřih, protože to praskne ve slabým místě, kdežto nástřih se sice dobře šije, ale hůře hojí.
Jinak já doktory taky moc ráda nemám, ale na porod doma bych si netroufla, bála bych se o zdraví dítěte, protože nikdy člověk neví co se může stát.
 Káča - dvě děti 
  • 

Re: nástřih-ano či ne? 

(24.3.2006 22:18:09)
Já jsem zkusila obojí. Při prvním porodu nástřih a při druhém ne. Při druhém jsem se natrhla mnohem víc než byl nástřih při prvním. Hlavně trhlina šla ke konečníku nežto nástřih ne. Obě rány se mi velmi rychle po šití zahojily bez problémů. Když bych šla rodit potřetí, tak jsem rozhodně pro stříhání. Přeci jen je to z mého pohledu menší riziko pro poškození konečníku.
 Katka, 2 děti 
  • 

Re: nástřih-ano či ne? 

(25.3.2006 10:09:26)
Poprvé jsem měla při porodu nástřih, a stejně jsem se i roztrhla, šití bylo horší než celý porod (nejen proto, že celou dobu doktorka strašně nadávala, končila jí směna a ona řvala, že sebou cukám a že šití bude delší než porod, ...jak bych se necukala, když jsem měla zimnici...)zašila mě tak příšerně, že jsem měla kousky sliznice celé rudé ven na hrázi, a půl roku po porodu mě hráz bolela, hlavně při sexu.
Podruhé jsme nástřih nestihli, také jsem se rozthla, ale šití bylo vpořádku, pár stehů, a po šestinedělí jsem měla ze sexu zase radost. (přitom doktor, který mě šil, to dělal potřetí v životě ... ale dobře.)
Roztrhla jsem se pokaždé, i když jsem si poctivě v těhotenství masírovala hráz atp. Nástřih nechci ani při třetím porodu, třeba to teď půjde samo.
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: nástřih-ano či ne? 

(26.3.2006 19:40:32)
moc gratuluju k překrásnému porodu a miminku

Oholit jsem u porodu nechtěla, sice byli řeči, že dneska se každá mladá holka holí, nakonec mě neohlolila, klyzma mě ale neminulo :o(, no ale pak jsem si řekla, že jako sestra bych ho podstoupit měla abych věděla, jaké to je :o) - no nebylo to nic hrozného, ale obtěžovalo mě to. Nastřižená, jsem byla a to mi vadilo, zahojilo se to sice rychle (cca týden), ale bylo to v době, kdy se učíte kojit a nemohla jsem pořádně sedět :o(.
 Cita 


Re: nástřih-ano či ne? 

(25.3.2006 10:40:34)
Ahoj, obě děti byly velké. Poprvé (syn 4.4 kg) a nástřih. Hojil se asi tři týdny, trochu zahnisal (asi dvakrátsem si na to dala líh a bylo po problému), ale i tak sem měla stehy na vnitřních pys a kolem močové trubice, ty se zahojily mnohem rychleji.

Podruhé (holčička 4 kg) bez nástřihu a ruptura 2.stupně (jizva končí asi centimetr před konečníkem a stejný problém kolem močové trubice..zahojila se do 14 dnů tedy tychleji a při sezení bolela asi méně než nástřih.

Pokud jde o bolest, kdy udělali nástřih nevím, zato vím úplně přesně, kdy jsem se trhala..

Každopádně vidím, že kdyby se napoprvé nástřih neudělal nejspíš by došlo i na rupturu konečníku (3.stupeň je prakticky inkontinence..), takže já jsem spíš pro nástřih, hlavně u velkých dětí...
 Svetlana. 


Re: Re: nástřih-ano či ne? 

(26.3.2006 3:13:15)
Nemyslim, ze je nutne, aby pri velkych detoch musel byt pouzity nastrih, al. sa zena nutne natrhla.
Je potrebne "len" poriadne masirovat, najlepsie 3-4t pred porodom aj nafukovacim balonikom (napr. znacka epi-no.de, ale uz som videla reklamu aj na ine). Trenuju sa tym porodne cesty (ich koniec) a hradza ovela efektivnejsie ako manualnou masazou (ale ta sa pouziva ako doplnok), kratko pred porodom by zena v normalnom pripade mala byt vytrenovana na vytlacenie balonika s priemerom detskej hlavky.

Z osobnej skusensoti - po takejto masazi porod 4.6kg dieta bez jedineho sva.
 Arletka 


Re: Re: nástřih-ano či ne? 

(26.3.2006 18:01:28)
Mě u prvního porodu taky nastřihli, hojilo se to v poho a bez problémů (syn byl malinký - měl 3,35kg) a druhý porod už probíhal bez nástřihu - dcerka měla bezmála 4kg a taky v pohode, natržená jsem byla jen povrchově, takže myslím, že pro mě určitě lepší bez, ale zřejmě je to hrozně individuální...
 evidlo + 4 


Re: nástřih-ano či ne? 

(25.3.2006 22:46:12)
Mě při prvním porodu nastřihli, hojilo se to dlouho, ještě snad 2 týdny po porodu jsem si nemohla sednout. U dalších dvou jsem se vždycky roztrhla, po třetím to tam mám seštupované jak špatně zašitou skobu :-). Ale obojí se mi zahojilo mnohem rychleji, když jsem šla z porodnice, už jsem o ničem nevěděla.
 Eva +Jeník a Toník 
  • 

Re: nástřih-ano či ne? 

(25.3.2006 23:14:34)
Taky gratuluju k miminku a povedenému porodu doma.Při obou porodech jsem si nepřála episiotomii a tak mi ji personál neprovedl a ani by nebyl potřeba,jelikož jsem poprvé rodila do vody a podruhé rodila vkleče.Tím chci říct,že záleží i hodně na porod.poloze,kdy miminko tolik netlačí na hráz a tím nemusí k natržení dojít či se minimalizuje.Taky záleží na PA,jak o hráz pečuje při samotném tlačení a vypuzování hlavičky(tělíčka),aby se kůže neroztrhla.Osobně si myslím,že opravdu hodně udělá porodní poloha,kterou si žena může sama vybrat dle toho,jak to cítí,jak je potřeba.Ne racionálně - to jsme se učily v kurzu,to jsem četla...,ale intuitivně.Proto - maminy bojujte za přirozenější porody,ať rodíme my-ženy a ne doktoři a personál,pište si porodní plány a roďte tam,kde vycházejí vstříct(nebo doma).Potřebné informace lze už dobře sehnat - na kvalitním předporod.kurzu u PA nebo v literatuře(třeba Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu -Henci Goer).
 banditka + bubáček 3m 
  • 

Re: nástřih-ano či ne? 

(26.3.2006 16:53:55)
Já jsem rodila bez nástřihu a miminko také mávalo ručičkou :) takže jsem měla 4 stehy. Rychle se to zahojilo - myslím, že mi dost pomohlo, že jsem po porodu brala homeopatika: Arnica montana 9 (doporučil mi to náš dětský dr., napsal mi i něco k porodu). Ta arnica mi pomohla i při kojení, když mě bolely bradavky.
 Vlasta 
  • 

Re: nástřih-ano či ne? 

(29.3.2006 20:37:59)

Myslím si, že ve většině případů je nástřih zbytečným chirurgickým zákrokem. Své druhé dítě jsem porodila bez nástřihu, a to vážilo 4450g. Došlo pouze k maličkému natržení, které by nemuselo být ani šité. Důležité je při tlačení nespěchat, nepoužívat příliš mnoho síly. Jestliže je miminko v pořádku, není kam spěchat, tak tlačit s pomalu se zvyšující intenzitou pouze do chvíle, než začnete mít pocit pálení a štípání. Miminko pociťuje také bolest a tlak na celém těle a určitě mu není příjemné, když se na něj spěchá a bolest je tím vyšší. A hlavně nezadržovat dech, klidně s tlačením "upouštět", ozve se z vašich úst takové mručení. Mě při tomto "stylu" stačily tři kontakce a během patnácti minut bylo po hotovo.
 sarka 
  • 

Re: nástřih-ano či ne? 

(5.4.2006 15:23:20)
Osobně jsem si s nástřihem užila až až, hlavně s pozdějším hojením. Jen tak pro zajímavost, jsem veterinářka a s nástřihem hráze jsem se nikde u zvířat nesetkala, prý se snad dělají jen velmi vzácně u prvotelek. Všechny zvířata rodí naprosto bez problémů, pokud není indikace císařského řezu. Tak proč proboha u lidí?!
 Hedvika 
  • 

Re: Re: nástřih-ano či ne? 

(5.4.2006 16:34:57)
Šárko,

u těch zvířat je rozdíl v tom, že chodí po čtyřech, takže mládě neprochází při porodu mezi nohama. Snad to nějaký veterinář vysvětlí lépe.
 Marta, syn 16 měsíců 
  • 

Re: nástřih-ano či ne? 

(12.4.2006 16:24:05)
Tak já jsem chtěla rodit bez nástřihu, nakonec mě nastřihli a stejně jsem se natrhla i s konečníkem (syn měl 4 260 g). Šili mě půl hodiny, opravdu jsem si to užila... Do porodní zprávy pro mého gynekologa se to nějak nedostalo. No, ale teď jsem naprosto bez problémů. Otázkou je, co to udělá při dalších porodech.
M.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: jen tak na okraj-klystýr 

(24.3.2006 19:54:05)
Ja si ho taky obcas delam a nic hrozneho to neni, dokonce uz jsou i lidi, kterym to prijde jako bezna soucast hygieny, a to je moc dobre.
 Dominika 
  • 

Re: Re: klystýr zaostalá záležitost u porodu 

(26.3.2006 9:54:08)
Klystýr si dělej, když ho máš rád a nerodíš, ale mnoho žen, když rodí, ho prostě nesnáší. Přohřát porodní cesty, tak to se mi jeví jako pitomost. Klystýr u porodu je přežitek našich zaostalých porodníků a sester.
 Rapiti 


Re: Re: Re: klystýr zaostalá záležitost u porodu 

(27.3.2006 8:57:05)
Prohřátí porodních cest je opravdu pitomost - jakou teplotu by ty porodní cesty měly mít? :-)))
Nejde o to že by klystýr byl nějaká hrůza, ale mě opravdu nepřipadá normální, natož příjemné, aby mi někdo strkal hadičku do zadku. Při úporné zácpě je to nesporně úleva, ale ani tehdy jaksi nezůstane lidská důstojnost bez poskvrnky.
A ten neustále omílaný argument, aby se maminka při porodu nepo.... Právě po klystýru u prvního porodu se mi to stalo, u druhého jsem klystýr neabsolvovala a byl klid. Mimoto, pokud by plný konečník skutečně bránil miminku v sestupu, pak by to PA během vyšetření zcela určitě zjistila, pak by se to dalo řešit podle situace a ne jako rutina.
 Šárka, tři děti 
  • 

Re: Re: jen tak na okraj-klystýr 

(26.3.2006 18:33:02)
Jistě, klystýr je dneska úplně v pohodě. Možná dřív při jiné metodě, ale dneska se používá Yal gel, po kterém se jde pouze jednou normálně na záchod. Chtěla bych ho, i kdyby mi ho nenabízeli. Bylo by mi pak trapné "nahodit" doktora při tlačení miminka. A že jsem tlačit musela, holka měla 4,10, na hlavě chudák bouli. :-)) Souhlasím s tím, že je to pro dobro věci a že jsou daleko nepříjemnější procedury, které nás v životě nejspíš čekají.
 baboo 
  • 

Re: jen tak na okraj-klystýr 

(24.3.2006 11:57:11)
souhlasím, mě se po klystýru taky ulevilo, hlavně mi pomohl zmírnit bolestivost stahů.
 Hanka, tři kluci 
  • 

Re: jen tak na okraj-klystýr 

(25.3.2006 22:46:38)
Já tedy klystýr moc neberu, při prvním mi ho dali, ještě mě sestřička nutila určitou dobu nejít na toaletu a stejně jsem se jim u porodu po..... . Když už to řeknu takto. Asi záleží na tom, kolik se toho před porodem i sní. Protože jinak si to neumím vysvětlit. Nejhorší na tom je, že jsem to absolutně necítila, kdyby mi to neřekli, tak to ani nevím. U dalších dvou jsem ho nedostala a bylo vše v pohodě. Ani se mi tato nemilá příhoda neopakovala. Jenže taky jsem se vyprázdnila sama a to díky pohybu. Při porodu prvního jsem musela pouze ležet.
 Samika 
  • 

Re: Re: jen tak na okraj-klystýr 

(4.4.2006 21:25:15)
Teda to je přístup, když rodičce řeknou, že se jim tam trochu připo.... Normálně to nenápadně otřou a nikdo o tom nemluví.
 Bára (2 děti) 
  • 

Kolik dětí mít? 

(24.3.2006 10:52:43)
Obdivuji rodiny, které mají více dětí a hezky všechno zvládají. I když je jisté, že to není vůbec "pohodlné" (citace maminky ze hřiště, divila se, že mám až dvě děti). Právě jsem zjistila, že jsem potřetí těhotná. Máme malý byt, můj manžel je vážně nemocný, jsem na rodičovské dovolené. Mám zavedené tělísko, používám spermicidní krém, kojím a díky manželově nemoci se nám v pelíšku moc nedaří. Přesto mě nevolnost přesvědčila k dalšímu nákupu testu. A čárky jsou dvě. Na stát se spolehnout nedá, na moje rodiče už vůbec ne. Tak co teď? Poradíte, prosím?
 Vladan 


Re: Kolik dětí mít? 

(24.3.2006 11:03:03)
Hm...Vaši situaci Vám vůbec nezávidím. Dvě děti Vám evidentně stačí, třetí asi nechcete před jeho narozením nijak ohrozit...nechcete udělat nějaký neplodný pár šťastným a své dítě jim darovat? Určitě by to byl pro ně nejkrásnější dárek pod stromeček (jestli ty měsíce počítám dobře) Je to složité rozhodnutí, ale přimlouval bych se za toto řešení.
 Jana 
  • 

Re: Re: Kolik dětí mít? 

(24.3.2006 11:15:22)
Vladane, ono bohužel není tak jednoduché prostě porodit dítě a dát ho "někomu jinému pod stromeček". Většinou si k němu matka během těhotenství už vytvoří silný vztah a věř mi, že poté, co několik měsíců cítí pohyby a myslí na něj (a možná se i těší) je to asi nejtěžší věc, co může žena v životě udělat, mnohem mnohem těžší než třeba případné časné přerušení těhotenství.
 Vladan 


Re: Re: Re: Kolik dětí mít? 

(24.3.2006 11:26:15)
Ale já vím, že to není jako dát někomu náramkové hodinky. Ten můj příspěvek vyzněl tak naivně proto, že jsem nechtěl, aby to vypadalo nějak chladně a nezúčastněně. To rozhodnutí je určitě velmi těžké. Rozhodnout se pro potrat však není dle mého názoru o nic jednodušší. V případě adopce může mít matka aspoň dobrý pocit, že její dítě žije...
Zažil jsem ve svém okolí dívku, která šla na potrat...a dodnes se z toho nevzpamatovala a to už je nějakých sedm let. Stále na to dítě myslí coby, kdyby....
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Kolik dětí mít? 

(24.3.2006 15:06:47)

Na každé ženě se negativně potrat podepíše, zeptejte se v okolí, upřímné ženy to potvrdí. Na někom se to projeví psychickými problémy, jiný i po letech vážně onemocní. To řekněte i svému partnerovi, jak je na tom se svým svědomím Markéta
 Olina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Kolik dětí mít? 

(24.3.2006 20:00:42)
Nejsem odpůrce potratů. Taky se mi to kdysi stalo. Nemůžu říct, že bych z toho byla nějak na hromáce, ale pořád cela ta léta počítám, kolik by mu bylo a vím, že narozeniny by měl v září a bylo by mu třináct. Tak nevím. Tak nějak doufám, že upřímná lítost odčiní vinu.
 Lucie, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kolik dětí mít? 

(25.3.2006 11:19:30)
Myslím, že doufáš správně.
 Petra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kolik dětí mít? 

(27.3.2006 21:16:52)
Báro,

moc vás zdravím. Jsem ve stejné situaci jako vy.

Mám 21m chlapečka a 8m holčičku a jsem nejspíš v 5.tt. Také mám zavedeno nitorděložní tělísko. Jedna informace pro vás - pokud máte tělísko, tak se bere vaše těhotenství jako selhání antikoncepce a případná interupce je zdarma. Nikdo vám nemůže ve vaší situaci radit, protože v ní není.

Držte se.

Petra

P.S.: Dnes mi dr. řekl, že tělísko se v děloze při těhotenství nechává... Dost by mě zajímalo, jka to tedy je...
 Petra 
  • 

Re: Tělíska 

(27.3.2006 22:10:21)
Pavoučnice,

jelikož mám v anamnéze trombózu, bylo nehormonální tělísko s mědí antikoncepcí, kterou jsem volila. Bohužel to neprošlo. :-)

Petra
 Bára (2 děti) 
  • 

Re: Tělíska 

(28.3.2006 8:42:05)
Měla jsem to nejjednodušší, s tím, že mi ho lékař doporučil. Že když ho nebudu snášet, tak vyhodíme jen 700,-Kč. Při poslední MS mě ale zřejmě opustilo samo, protože po tom testu jsem si sáhla (já vím, že jsem to měla udělat hned po MS, něco mě asi vyrušilo a já pak zapomněla, takže nejde o selhání tělíska, ale mojí blbost - to mi určitě nikdo neproplatí) a nitky nikde.
 Blanča 


Re: Kolik dětí mít? 

(24.3.2006 11:15:56)
také mám tělísko a až doteď jsem se na něj úplně spoléhala. Nebude problém děťátko donosit s tělískem v děloze? Každopádně Vám přeju zdravé děťátko i manžela a hodně sil ať to zvládnete.

Ohledně porodu doma. Já bych si netroufla, na druhou stranu chápu mamču, která rodí počtvrté, že už si a svému tělu více věří. Můj první porod byla hrůza, podruhé už jsme já i manžel věděli co chceme a problém nebyl žádný. Pokud vím tak existují i porodnice kde se můžete domluvit skoro na všem. V té naší nemusíte mít klystýr ani holení (nástřih nevím) a pokud je miminko i porod bez problémů tak je dítě od porodu stále s vámi. prý měli i maminku, která požadovala, že několik hodin po porodu nechce miminko vůbec umývat a chce ho mít jen na holém těle. A vyhověli jí. Takový požadavek mi připadá moc hezký. Mám pocit, že pokud by bylo nějaké potřetí tak bych to také tak chtěla. Gratuluji k mimču k té odvaze :)
 Johanka 
  • 

Re: Kolik dětí mít? 

(24.3.2006 13:13:11)
To telisko musi okamzite ven!!!

Kdyz jsi pri nem otehotnela, je velka pravdepodobnost mimodelozniho tehu, cimz by se na jednu stranu Tvuj problem "vyresil", ale chce to resit okamzite, utikej k doktorovi. Soucasna situace je velmi nebezpecna i pro Tebe, nerkuli pro mimco.

Pokud se telisko podari vyndat a tehotenstvi bude normalni, delozni, tak bude dost casu si to rozmyslet. Ale ja bych do toho sla :) - rozdil mezi 0 a 1 ditetem je znacny, ale mezi 2 a 3 to snad zas tak hrozne nebude...zvladlas dve, zvladnes i tri :). Pokud prislo i presto, ze jste mu tak branili, tak asi fakt chce na svet :)
 Jaja, 2 chlapci (2r., 21 dní) 
  • 

Re: Re: Kolik dětí mít?  

(29.3.2006 22:39:15)
Myslím, že Johanka to dokonale vystihla v poslednej vete. Náš druhý syn má dnes 21 dní a som zdesená z predstavy dať ho niekomu "pod stromček" (zdravím Vladana). Tiež verím tomu, že ak má niekto dve deti, to tretie sa dá zvládnuť. Raz v živote som spravila tú strašnú chybu a išla som na prerušenie, a po narodení mojich dvoch synov sa mi to stále vracia ako čierna mora. Už to nezmením, ale ťažko-preťažko sa s tým žije, keď vidíte svoje krásne a zdravé deti....
 Hanka,3 děti 
  • 

Re: Kolik dětí mít? 

(24.3.2006 16:30:08)
Ahoj,před pár měsíci jsme byli v podobné situaci:Děti 12 a 16let,manžel platí ještě na jedno z předchozího manželství,pravidelná antikoncepce,do toho úvěr 600 tisíc na koupi domku,já v práci našlápnuto na dobrou pozici....po 3 letech snažení,kdy už jsme to vzdali,začala jsem užívat antikoncepci najednou hups....a test ukázal 2 čárky.No taky jsme se rozhodovali,dnes máme 4 měsíční Kristýnku a nedala bych jí za nic na světě.Děti jsou nadšený,hrajou si s ní,taťka je z ní úplně hotovej,ona je pořád usměvavá-no prostě naše sluníčko.Rodiče mám 140km od domova,z manželovy strany už nejsou a přesto to zvládáme v pohodě...a peníze???Kupodivu nejsou problém.Máme na měsíc cca 25000 na všechno včetně úvěru a troufám si říct,že žijeme úplně normálně.
 Marie 
  • 

Re: Kolik dětí mít? 

(24.3.2006 17:56:44)
Milá Báro,
dovedu si představit, jak se cítíte. Na potrat nikdy nezapomenete a bude vám navždy těžko. Pokud se dítě narodí, vaše rozhodnutí bude jediné správné, protože ho samozřejmě budete milovat jako vaše ostatní děti.
Na druhou stranu se vaše zodpovědnost týká především vaší stávající rodiny a vás samé. Co se stalo, není vaše vina. Nejednala jste nezodpovědně, měla jste jen velkou "smůlu". Bude to znít cynicky (snažte se mě pochopit), ale náš úděl nemusí nutně být přijímat to, co nás v životě potká. Někdy máme prostředky, jak vzít svůj osud do vlastních rukou. Tyto prostředky nemusí být vždy dobré ... ale nemusí také nutně znamenat zlo.
Já jsem byla v podobné situaci a rozhodla jsem se pro potrat. Dodnes mám obrovské pochybnosti. Neustále se to ve mně sváří. Kdybych se rozhodla jinak, nikdy bych tyto pochybnosti neměla, nikdy bych nelitovala. To ale neznamená, že by to bylo to "správné" (dávám schválně do uvozovek) řešení. Snad se mi podařilo vyjádřit své pocity. Soucítím s vámi.
 Renáta, 4 dcery a bříško 
  • 

Re: Kolik dětí mít? 

(24.3.2006 17:56:58)
Báro, moc gratuluji a držím palce. Miminko si nech, opravdu to není velký rozdíl 2 nebo 3 děti. Je mi líto manžela, ale dítěte se přes to všechno nevzdávej. Já jsem matkou čtyř dcer a čekám pátého potomka, manžel pracuje a babičky nefungují, ale jsme všichni v pohodě a zvládáme to. Jsme šťastná velká rodina. Zdravím Renáta
 jana 
  • 

Re: Kolik dětí mít? 

(24.3.2006 18:02:42)
Báro, dověděla jsem se, že právě vzniká poradna pro těhotné ženy, které to zrovna nemají moc lehké jako třeba Vy. http://www.linkapomoci.cz/ zatím tam mnoho informací není, ale to by se mělo během týdne změnit, měla by fungovat anonymní zelená linka a i osobní poradenství. Znám jednu ženu, která tam bude dobrovolně pracovat a tak vím, že Vám tuto konzultaci mohu velmi doporučit. Mnoho síly k dobrému rozhodnutí přeje Jana
 Lucie, 2 děti 
  • 

Re: Kolik dětí mít? 

(24.3.2006 19:52:55)
Milá Báro, moc Ti držím palce, ať to zvládnete. Vím, že každé další dítě znamená práci i výdaje navíc, ale jsem přesvědčena, že vždy to stojí za to. Co se týče mé zkušenosti, první dítě byla velká zátěž navíc, druhé už zdaleka ne taková. Doufám, že naše rodina se bude rozrůstat i dál a věřím, že to zvládneme. Myslím, že největší nároky výdaje a na prostor budou mít děti stejně až za pár let, ale to už budeš moci chodit do práce a snad se tím vaše situace zlepší.
 Bára (2 děti) 
  • 

Re: Kolik dětí mít?- Děkuji 

(26.3.2006 12:12:56)
Děkuji moc za všechny vaše reakce. Děkuji Marii, janě, Janě, Olině a všem ostatním. Situace u nás se dost vyhrotila. Manželovi se přitížilo a je jen otázka času, kdy pojedeme do nemocnice (jeho choroba je ale bohužel nevyléčitelná, pouze do určité míry léčitelná), zatím jsem mu nebyla schopná říct o těhotenství a asi to tak zůstane. A na potrat si ještě budu muset půjčit peníze od rodičů, kteří mi ani nepohlídají mé dvě děti. Za čtyři roky, co jsem doma, mi moje maminka hlídala dvakrát (asi po dvou hodinách) a s dalším dítětem by mi také nikdo nepomohl. Odpovědnost k drobečkům a manželovi má jediný možný závěr...
Ještě jednou všem děkuji.
 Mirina 
  • 

Re: Re: Kolik dětí mít?- Děkuji 

(26.3.2006 22:47:35)
Ahoj Baro,přečetla jsem tvuj přispěvek,a opravdu je mi Tě moc lito a take Tě dokažu pochopit v jakem jsi stresu.Jsou tomu asi 2 roky co jsem byla na tom podobně.Dětatko jsem si nechala,cele těhotenstvi jsem měla zdravotni problemy(dle doktoru to byl hazart z životem).Překažky jsem měla dost velke,ale nakonec jsem to zvladla,dnes se tomu divim.Přeji Ti aby ses rozhodla spravně,abys nikdy nemusela sveho rozhodnuti litovat.Moc ti držim palce.
 Eva (dva kluci a bříško) 
  • 

Re: Re: Kolik dětí mít?- Děkuji 

(27.3.2006 13:34:51)
Možná právě to miminko, které teď nosíte, Vám jednou bude největší životní oporou. Těžké a kritické životní situace jsou náročné na správná rozhodnutí, člověk je zdeptaný a nemá sílu vše řešit prakticky sám, ale nejít zdánlivě nejjednodušší cestou učitě stojí za to. Moc Vám přeji, aby Vám v tomto tíživém okamžiku někdo podal skutečnou pomocnou ruku. Ukončení života děťátka je definitivní, rozhodnutí pro život nechává spoustu možností otevřených.
Já jsem na tom objektivně zřejmě líp než Vy, manžel má závažné onemocnění, ale neohrožuje život. Babičky rovněž nefungují, zejména kvůli vzdálenosti, tak to beru tak, že je to bonus, který prostě nemám. Je dobré se rozhlédnout kolem sebe, myslím, že stále je dost lidí dobré vůle, kteří pomohou. Zkuste třeba mateřské centrum ve svém okolí. Navíc, děti rostou před očima, chvilku po vypiplání už začínají chodit do školky a školy. Tento intezivní čas, který jim věnujeme, určitě stojí za to. Přeji hodně sil a myslím na Vás.
 Lucie, 2 děti 
  • 

Re: Re: Kolik dětí mít?- Děkuji 

(29.3.2006 10:24:49)
Milá Báro, ještě jednou bych se ráda pokusila připojit se k těm, kteří se tě snaží v tvém těhotenství podpořit. Vím, mě se to dobře mluví, když starosti budou jen na tobě. Cítím s tebou, chápu tvé pohnutky, které tě vedou na potrat, ale přece jen se nemůžu nezastat života toho drobečka, co nosíš v bříšku. Je to tvé dítě, stejně jako ty dvě, co jsou na světě. Bije mu srdíčko, každým dnem dál roste a vyvíjí se. Už od početí je určeno, jakou bude mít barvu vlasů a očí, jakou bude mít povahu, komu bude podobné. Stejně jako k těm dvěma narozeným dětem, máš odpovědnost i k němu. I když bylo zcela neplánované. Pro tvou rodinu asi bude velkou přítěží, ale určitě taky velkým obohacením a třeba se s ním tvé děti rády podělí o o to málo místa ve vašem bytě. Dej mu šanci i za cenu, že třeba bude muset brzo nastoupit do jeslí, abys mohla chodit do práce. Oblečky i hračky zdědí po sourozencích.
Shodou okolností jsem se taky setkala s kontaktem na poradnu, kterou už někdo přede mnou zmiňoval a která se specializuje na pomoc ženám čekajícím nečekané dítě. Je jasné, že za tebe její zaměstnanci neporodí a nevychovají dítě, ale určitě ti mohou poskytnout podporu i například sociální a právní poradenství. Ve středu a čtvrtek 16-19 hodin zde funguje i telefonická poradna na čísle 800 108 000. Třeba stojí za to aspoň to zkusit.
Přemýšlela jsem, jestli bych ti mohla osobně nějak pomoct. Aspoň pohlídat děti, časem třeba i to miminko. Jsem z Prahy. Na tvůj příspěvek v diskusi jsem padla náhodně, ale opravdu mě oslovil. Máš-li zájem, napiš mail.
Držím palce celé vaší rodině, tobě přeji šťastné rozhodnutí a manželovi v rámci možností dobrý vývoj nemoci. A babičce víc ochoty k pomoci
 Ivka 
  • 

Re: Kolik dětí mít? 

(27.3.2006 22:40:43)
Vím,že jsi v těžké situaci,a kdyby to bylo jen trochu možné,tak bych s tebou ten dvoučárkový test vyměnila..Já měla taky dvoučárkový,ale jen 3 týdny a pak nás "miminko"opustilo.A to hrozně bolí,hlavně na duši
 Bára (2 děti) 
  • 

Re: Re: Kolik dětí mít?-pro Ivku 

(28.3.2006 8:57:21)
Ivko, je mi to moc líto. Věř mi, prosím, že ti opravdu rozumím. Také jsem čekala na první dvě //, diskutovala na "snažilkách", léčila se (ale jen základní léky na snížení prolaktinu) a celé to snažení bylo marné po dlouhé čtyři roky. Potom se mi narodilo první zlatíčko, druhé přišlo tak nějak samo (to se asi potřebovalo hodně rychle dostat na svět - ten měsíc jsme se s manželem mazlili jen jednou, naprosto mimo plodné dny). Další dvě čárky naprosto nečekané. No, a nyní znovu. Taky jen jednou a s antikoncepcí. Přemýšlím (ještě mám čas), tady se taky někdo moc snaží narodit (příští objevitel léku na rakovinu, alzhaimera, parkinsona, chřipku, geniální spisovatel, dobrý truhlář, prima kamarádka, naše první prezidentka, maminka dalších dětí...?). Je to hrozně těžké, také jsem si jistá, že mě nepodpoří nikdo z mého okolí (těm se nezamlouvalo ani druhé miminko) a spíš mi to dají "sežrat", ale hormony začínají pracovat a já to miminko moc chci. Ale vím, že mám odpovědnost za svou stávající rodinu.
 Blanča 


Re: Re: Re: Kolik dětí mít?-pro Ivku 

(28.3.2006 10:01:15)
Nádherně jste popsala mé pocity ohledně čekání neplánovaného mimča (naštěstí to není můj případ já mám dva plánované kluky). Miminko má nějaký důvod proč přijít na svět - moc krásné. Nejsem nějaký odpůrce potratů a nechci tak působit, ale pokud bych mluvila za sebe cítila bych to jako vy :)

A jestli ještě mohu k tělísku. Je možné, že samo odejde a já bych o tom nevěděla? Ty tkaničky mi doktor úplně odšmik (manželovi jaksi překážely :) )
tak asi nemám možnost si to zkontrolovat. O tomhle mi doktor nic neřekl, on mi vlastě nic neřekl, to málo co vím mám z netu. A koukám, že vím opravdu málo. Tak prosím, pokud má někdo zkušenost ta poraďte. dík
 jana 
  • 

Re: Re: Re: Kolik dětí mít?-pro Ivku 

(28.3.2006 15:40:13)
Milá Báro, na tom odkazu (http://www.linkapomoci.cz/?a=1) už dali informace a od zítra funguje i zelená linka, zkuste to, třeba Vám opravdu nějak pomohou, ono to určitě půjde, když získáte nějakou oporu a tam ji alepoň slibují, jsem taky těhotná, takže s Vámi soucítím a moc na Vás myslím. Jana
 Maruška ze sedmi sourozenců 
  • 

Re: Kolik dětí mít? 

(1.4.2006 18:52:27)
Ahoj
já jsem ti jen chtěla říct, ze jsem ze sedmi dětí a zažila jsem tak krásný dětstí že chci dětem dopřát to samé. Taky chci mít hodně dětí, zatím máme jenom dvě (druhé jsem rodila bezpečněji - doma). To ýe mám tolik sourozenců je ten největší dar jaký mi rodiče mohli dát. Přeju Ti abys našla stejnou odvahu.
 Hela 
  • 

Re: Re: Kolik dětí mít? 

(1.4.2006 19:44:52)
Ja myslim, ze Maruska je dobry provokater. Hlavne jeji veta, ze druhe dite rodila bezpecneji, tudiz doma...
Myslim, ze lidi jako ty by se snad ani mnozit nemeli...
 Ivana 
  • 

Blahopreju 

(24.3.2006 11:20:42)
Blahopreju ze vse dobre dopadlo,ja bych byla hruzou asi sediva.Dost jsem pri porodu krvacela,skoro hodinu me sili ,no vubec si nedovedu predstavit jak bych se bez lekarske pece obesla.
 Verča + dvouletý syn 
  • 

Trochu se divím 

(24.3.2006 12:48:15)
Také blahopřeji k úspěšnému a pohodovému porodu, ale zároveň kroutím hlavou. To jste si neuvědomovali, že by mohli přijít komplikace při porodu. Pravděpodobně to máte blízko do porodnice, jinak to nechápu. Sama bych takto neriskovala. V nemocnici jsem před porodem strávila dva měsíce, abych neporodila předčasně. Monitorování mi nevadilo, i když bylo každý den a i mrňousek byl v klidu. Prohlídky jsem se zaťatými zuby vydržela, ale co jsem měla dělat, když jsem se neustále otvírala a bez léků bych ihned porodila. A za ty dva měsíce ležení v bezprostřední blízkosti porodních sálů, jsem zažila jak ze zdánlivě nekomplikovaného porodu se stal porod komplikovaný. Takže ještě jednou gratuluji.
 Věra 
  • 

Re: Trochu se divím 

(24.3.2006 13:57:36)
Také nejdříve gratuluji, ale současně souhlasím, že je to velké riziko. Když čtu příběh porodu doma, který se ovšem koná za účasti třeba zkušené porodní asistentky, tak to jsem schopna pochopit. Ovšem podstoupit celý porod sami, tomu říkám odvaha. No, každý jsme jiný, o tom není pochyb, ale rozhodně jste měli štěstí. Jak tu již někdo psal, i zdánlivě bezproblémový porod se může nečekaně zvrtnout. A "zásahy" do porodu lékařem? Každý na to má jiný názor, ale mně osobně to nijak hrozné nepřijde. Přece jenom, v dnešní době si už dost dobře můžeme zvolit porodnici, která se k nám chová velice slušně a alespoň je nějaká "jistota", že jsou v případě komplikací nablízku odborníci.
Každopádně hodně štěstí všem, kteří se rozhodnou rodit doma, máte můj obdiv! :-)
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Trochu se divím 

(24.3.2006 15:12:42)
Pro tebe jsou lekari jistota, nekdo je holt vnima spis jako ohrozeni. Ja osobne patrim spis k tem druhym, jeste se mi nestalo, abych narazila v ordinaci na doktora, ktery by byl ochotny m,e opravdu vyslechnout a diskutovat, aniz by predem zatracoval moje stanoviska.

Kamaradka ted byla v nemocnici, stala se ji mensi autonehoda, a kdyz rekla na prijmu, ze nechce zadne leky proti bolesti, suse odvetili "to tu rika kazdej" a pichli ji je. To je slusnost? Ja nevim, to je podle me bezohlednost.
 hana 
  • 

Re: Re: Trochu se divím 

(27.3.2006 11:43:24)
to není odvaha, ale hazard s životem miminka. stavět psychickou pohodu nad život miminka je nezodpovědné!!!!!!!! mě je 24 let, celé těhotenství bylo úplně bez problémů a najednou přestaly ozvy.... pokud bych nebyla v nemocnici a OKAMŽITĚ nejela na sekci, můj syn by zemřel...
 Šárka syn 02 
  • 

Re: Trochu se divím 

(24.3.2006 18:55:02)
Někdo kdo riskuje s životem dítěte je nezotpovědný hlupák.Můj syn se narodil akutním císařským řezem a kdybych nebyla v porodnici zemřel by.Těhotenství jsem měla v naprostém pořádku a začátek porodu taky ,pak se to zvrtlo a šlo o minuty,proto nemám pro tento hazard pochopení,kdyby jste bojovali o život svého vytouženého dítěte možná by jste se k tomu stavěli jinak.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Trochu se divím 

(25.3.2006 7:37:48)
šárko pochybuju,že pisatelčino 4.dítě nebylo milované.Ono dost problémů při porodu je způsobené zasahováním do něj.
 šárka, 1 kluk 
  • 

Re: Re: Re: Trochu se divím 

(5.4.2006 15:30:33)
Netvrdím, že nebylo milované, ale mluvím o rizicích, které nikdo nemůže předvídat. A potom na pomoc může být bohužel pozdě.
 šárka 1 kluk 
  • 

Re: Re: Trochu se divím 

(5.4.2006 15:32:22)
Vidím že máme podobný názor (kupodivu i jméno), u mně už císař dělat nešel, ale naštěstí pomohly kleště.
 šárka, 1 kluk 
  • 

Re: Trochu se divím 

(5.4.2006 15:27:55)
Gratuluji k miminku, ale myslím, že jste měli velké štěstí. Ono k rizikovému porodu stačí opravdu málo. Rodila jsem, všechno bzlo v pořádku a najednou se malý šprajcl a nechtěl ven - zkroutil si špatně hlavičku, kdyby tam nebyl doktor s kleštěmi, tak to taky mohlo skončit pro malého dost tragicky. Myslím, že za to riziko to nestojí a spíš mi to připadá jako hazardérství.
 ditaon 


Klobouk dolů 

(24.3.2006 13:09:21)
Já jsem rodila jen jednou, místo klystýru jsem měla yel, protržení i nástřih. Když se mě manžel asi třicet minut po porodu, kdy jsem měla malého u prsu a on mě hladil, zeptal, zda chci ještě miminko, řekla jsem že ano... Za všechny zásahy lékařů jsem byla vděčná, protože mi opravdu pomohly urychlit příchod malého na svět. Až při porodu se zjistilo, že mám krátký pupečník a malého sotva vytáhli.
Jste opravdu obdivuhodní, že jste na sebe vzali všechnu zodpovědnost nejen za matku, ale hlavně za miminko...
 Havranpírka 


Re: Klobouk dolů 

(24.3.2006 14:57:56)
Gratuluju ke krásnému porodu a zdravému miminku!

Chci se zeptat na ten pocit volnosti pořádně si při porodu zakřičet: mě osobně pocit soukromí velice láká, ale my bydlíme v paneláku, takže si myslím, že právě to by mě asi dost omezovalo, když vím, že je všecko slyšet. Najde se někdo, kdo rodil doma - v paneláku?

 .Lola. 


Re: Re: Klobouk dolů 

(25.3.2006 8:32:31)
Havranpírko, najde ;o) Já řvala jak tur, hrozně mi to pomáhalo. (jen jsem musela manžela několikrát ujistit, že to nekřičím bolestí, ale že mi to ulevuje). Přiznám se, že jsem na to, že by to mohli slyšet sousedi (rodila jsem od 22 do cca 3 v noci,) ani nepomyslela. Napadlo mě to asi až za dva dny :o))))
(NO ale vzhledem k tomu, že sousedka odvedle je zpěvačka (velmi špatná, ale pilná) a sousedi pod námi mají 3 děti z nichž jedno hraje na elektrickou kytaru a druhé na bicí, tak by asi neměli co mluvit :o)))))
 Havranpírka 


Re: Re: Re: Klobouk dolů 

(25.3.2006 20:15:05)
Lolo:)))
Moje kamarádka strávila doma prakticky celou první dobu porodní, taky v paneláku, bylo to přes noc. A její manžel tvrdí, že když se pak vracel z porodnice, tak už sousedi čekali v oknech a ptali se "tak co?".

Tak právě nevím, jestli by mě myšlenka na to, že rodím vlastně před sousedy, trochu neomezovala. Na druhou stranu, já jsem uprostřed samotného porodu musela prostě "zastavit" a požádat personál, aby necoural tam a zpátky, že mě to otravuje. Takže sousedi za zdí jsou furt ta lepší varianta, asi.
 .Lola. 


Re: Re: Re: Re: Klobouk dolů 

(25.3.2006 22:44:02)
Samozřejmě je to individuální, ale řekla bych, že když tě od začátku nic neruší, tak se do toho prostě ponoříš a soustředíš se na porod a o sousedech prostě nepřemýšlíš. ;o) Teda pokud nezazvoní a nezeptají se, co se děje. :o)))) Ale zase Češi spíš seděj doma a spekulujou než aby jednali, tak bych těch intervencí nebála.
Je to srandovní, na tohle se mě ptalo několik kamarádek a mě překvapilo, jak jsem o tom, jestli mě někdo za zdí slyší fakt vůbec nepřemýšlela.
 Pavlína&potomci 


Re: Re: Klobouk dolů 

(27.3.2006 15:57:51)
Havranpírko,
já taky rodila doma v paneláku, ale moc jsem neřvala :)). Až v úplném závěru trochu, ale spíš to byly takové hóódně hlasité výdechy než souvislý řev :)). Každopádně to bylo kolem poledne, takže většina sousedů byla v práci. Nikdy se nikdo nezmiňoval, že něco slyšel, ani se neptal, co se tu dělo :).
 Radka (2 deti) 
  • 

I já rodila doma a bylo to nádherné 

(26.3.2006 16:03:30)
Ahojte,
mne sa tiez postastilo rodit doma a bolo to skutocne nadherne! Velmi emocionalne, intimne a absolutne pohodove.
Blahozelam, prajem vsetko dobre a tesim sa spolu s Vami!
Z hlupych reakcii si nic nerobte.
 Jitka+1 
  • 

mazání hráze 

(24.3.2006 15:38:56)
Dobrý den, já bych se ráda zeptala,čím jste si před porodem mazala hráz? slyšela jsem o nějakém oleji,ale v době,kdy jsem rodila,jsem o tom nenašla žádné informace.Děkuji.
Jinak mi připadá,že to jak popisujete své předchozí porody v porodnicích nesvědčí o moc dobrých zkušenostech.Např. já jsem při porodu hodně křičela,moc mi to pomáhalo a v té bolesti jsem ani nevnímala,jestli tam kolem někdo je,natož abych se styděla.
Zajímavé je,že jste rodila,aniž vám praskla voda,to jsem netušila,že je možné,myslela jsem si vždy,že dokud voda nepraskne,porod se nerozběhne.
Velmi jste mě potěšila s tím,že v poloze ve stoje jste neměla takový tlak do hlavy, to mi bylo při porodu velmi nepříjemné,navíc mám dost dioptrií a bolely mě pak asi půl roku oči.Příště,budu -li mít dost fyzických sil,to zkusím.
Hodně štěstí.
 Hanka 
  • 

Re: mazání hráze 

(24.3.2006 15:50:06)
obdivuji vás, bále bych se komplikací a nikdy bych do toho nešla.Předpokládám, že jste silně věřící??? a tak trochu kaskadéři.
 Hanka 
  • 

Re: mazání hráze 

(24.3.2006 15:50:30)
obdivuji vás, bále bych se komplikací a nikdy bych do toho nešla.Předpokládám, že jste silně věřící??? a tak trochu kaskadéři.
 Agnes+3 
  • 

Re: Re: mazání hráze 

(24.3.2006 16:11:19)
Otázka mimo: jak souvisí víra s porodem doma? Jsem věřící, ale do tohohle bych nešla (po třech komplikovaných porodech).
 Pískle 
  • 

Re: Re: Re: mazání hráze 

(24.3.2006 16:38:02)
Kdybys byla opravdu věřící nebo trošku chytřejší, tak by jsi to pochopila.
 Agnes+3 
  • 

Re: Re: Re: Re: mazání hráze 

(24.3.2006 18:48:32)
Ach, já hloupý bezvěrec! Můžeš mi to tedy, prosím, vysvětlit?
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: mazání hráze 

(24.3.2006 22:48:07)
Můj mozek to také nepobral,asi jsem teda také málo věřící.Mohu požádat o vysvětlení???
 evidlo + 4 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: mazání hráze 

(25.3.2006 22:58:07)
Tedy Pískle,
asi jsem taky natvrdlá (nebo málo věřící? :-). Ale fakt tomu nerozumím, jakou souvislost má víra a porod doma???
Já jsem věřící (a doufám že dost :-))), na porod doma bych si rozhodně netroufla, už kvůli sobě, nejsem sama schopná si porod řídit, potřebuju aby mi někdo řekl co mám kdy dělat. Ale neodsuzuju nikoho, kdo se k tomu rozhodne, naopak je svým způsobem obdivuju.
 Agnes+3 
  • 

Díky 

(26.3.2006 15:43:38)
Díky Evidlo i Jitko, že jste se ozvaly. Mám dojem že se diskuse na toto téma poněkud zvrtla :-) Jsem zvědavá, jestli nám Pískle objasní, co tím míní.
 Sisule+4 dcery 


Re: mazání hráze 

(24.3.2006 16:16:30)
Ahoj Jitko, v knize od Ingeborg Stadelmann-zdravé těhotenství a přirozený porod (mimochodem doporučuji všem maminkám ať již chcete rodit doma nebo v porodnici) jsou uvedeny české firmy které tyto oleje nabízejí. My jsme používali " masážní olej na hráz" od Eone (www.eone.cz)
 Karen 


Re: Re: mazání hráze 

(24.3.2006 18:38:58)
Ahoj, Sisul, ještě jednou moc a moc gratuluji k miminku a věř, že jsem Tvůj článek přečetla jedním dechem. Tak to z něho dýchalo člověčinou a láskou, že jsem měla pocit, že jsem byla při tom a na nějaké chyby v textu jsem ani nevzdechla :-)

To se pozná, co si kdo vybere z toho co čte. Těm, kterým chybí láska a empatie, bazírují na gramatice. Je mi jich líto, protože nepochopili, že toto tu není slohové cvičení. Netuší, že ten zážitek byl tak silný, že jste se o něj chtěli podělit s ostatními. Nehledě na to, že vím, kolik děvčat Tě prosilo, abys to napsala.

Přeji Tobě i Tvé krásné velké milující rodině ještě víc lásky a pohody.
A hodně trpělivosti se škarohlídy, kteří se snad časem tou člověčinou od Vás i od podobně pozitivních dušiček nakazí.

A ještě poznámka k těm, co se více či méně pozastavují nad počtem dětí převyšujícím 1-2: nezáviďte, náte svobodnou vůli, udělejte si sami pokud po nich toužíte. Jestli ne tak nekritizujte. Oni mají taky svobodnou vůli a vědí, kdo si víc dětí zaslouží a k těm pak přijdou rády.

Přeji všem krásný den.
 kaMyš 


Re: Re: Re: mazání hráze 

(26.3.2006 12:26:53)
Karen, přesně jsi vystihla, co jsem sama chtěla napsat, ale napsalas to mnohem líp, než bych dokázala já! :-)

Jinak k té hrázi - v zásadě stačí jakýkoliv panenský olej - třeba olivový, nebo když vám vadí jeho vůně, tak třeba mandlový - měl by snad být k sehnání v lékárně. Ty aromaolejíčky jsou jaksi navíc, být tam nemusí, hlavně že to klouže :-)
 Eva+Jeník a Toník 
  • 

Re: Re: mazání hráze 

(25.3.2006 23:31:39)
Taky jsem masírovala hráz před porodem a vřele to doporučuju,hráz krásně zvláční a roztáhne se,je pružnější a tím lépe připravená k porodu.Používala jsem olej od fa Nobilis Tilia,ale vím,že i Weleda vyrábí obdobný.
 Jana Š, 40 tt 
  • 

Re: čím masírovat hráz 

(26.3.2006 21:59:20)
Dají se koupit speciální oleje na masáž hráze (např. od Wellady), ale mnohem levnější a naprosto vyhovující varianta je koupit si v lékárně nějaký přírodní olej, já používám slunečnicový.
 Alena Nováková 
  • 

Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(24.3.2006 16:16:27)
Milá maminko, když se chcete semenit pro veřejnost a vykládat nesmysly o porodech doma (měla jste velkou kliku!), naučte se nejprve česky, nebo to dejte někomu ke kontrole, to je hrůza, jak ten jazyk przníte! Měla jste dávat větší pozor ve škole (ale nebyl čas, co? Těch dětí..................)
Jako dopisovatelka se radši nikam nehlaste, asi vám jdou lépe ty porody, že?
 Sisule+4 dcery 


Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(24.3.2006 16:27:11)
Co tě štve? Stěžuj si Microsoftu ten dělal pravopis do Wordu! A SMSky taky pises bez hacku a carek.
Manžel
 Murielle 


Re: Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(24.3.2006 17:19:46)
Za špatnou shodu podmětu s přísudkem Microsoft nemůže, to se probírá asi v páté třídě!
 Sisule+4 dcery 


Re: Re: Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(24.3.2006 17:53:07)
V suoivsoltsi s vzýukemm na Cmabridge Uinervtisy vlšyo njaveo, že nzeáelží na pořdaí psíemn ve solvě. Jedniná dleůitžá věc je, aby blyy pnvrí a psoelndí pímesna na srpváénm mstíě. Zybetk mžůe být totánlí sěms a ty to přoád bez porlbméů peřčetš. Je to potro, že ldiksý mezok netče kdažé pensímo, ale svolo jkao cleek. Zjíamvaé, že??

Tak porč si dlěat várksy se sohodu pdětomu s píedsuřkm.
 Lefff 


Re: Re: Re: Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(24.3.2006 18:48:02)
Chápu, že se své ženy chcete zastat, ale pletete dvě věci dohromady. V článku nejde o překlepy nebo přesmyčky, ale o hrubé chyby. Toto sice není soutěž v jazyce českém, ale pokud se někdo chce veřejně prezentovat, měl by jazyk, ve kterém píše, ovládat. Bohužel, nestává se tak - ani tady na Rodina.cz, ani na jiných místech a v jiných médiích.
Líbí se mi, jak autorku hájíte, ale nic to nemění na faktu, že drtivá většina shod podmětů s přísudkem je chybná, a na tom, že udělat tolik hrubek je ostudné.
Jinak obsahu si vážím - chápu, že jde o snahu podělit se o nevšední zážitek a ukázat, že i bez lékařů lze porodit. Hodně zdraví celé Vaší rodině!
 Klára 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(24.3.2006 21:29:57)
Souhlasím! Takhle přesně to je. A není to tu jediný článek se spoustou pravopisných chyb. S hodnotou obsahu to nesouvisí.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(24.3.2006 19:46:27)
Protoze v te shode neni posledni pismeno spravne, ze. A bohuzel v cestine je castecnym nositelem vyznamu.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Super 

(27.3.2006 21:56:42)
Mně se to taky líbí - tý jo :-)
 Hanka 
  • 

Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(24.3.2006 16:42:03)
Chápu rozhořčení, taky bych do toho nešla, ale na druhou stranu proč to odsuzovat???, pro každého je štěstí a citový zážitek něco jiného a krom toho, toto přeci není češtinářská soutěž.
 Havranpírka 


Masáš hráze 

(24.3.2006 16:48:08)

Následuje popis masáže hráze od Ingeborge Stadelmann, jenom chci předem říct, že jsem to provozovala dle návodu a hráz v pohodě, a že jsem používala normální olivový olej.


Pravidelná masáž hráze (oblast mezi pochvou a konečníkem v pozdním těhotenství může být prospěšná při přípravě k porodu. Napomůže hrázi, aby byla pružnou a při porodu se dostatečně rozvinula. Sníží se tak nutnost nástřihu (to je vpodstatě chirurgický zákrok, který má za úkol zvětšit vchod poševní a provádí se těsně před porodem hlavičky) a také pravděpodobnost vážné trhliny, ke které by při porodu mohlo dojít. Masáž hráze může nastávající mamince přiblížit pocity, které bude mít, až se miminko začně objevovat. Také ji může využít k nácviku uvolnění hráze, které je při porodu tak žádoucí. Masáž hráze ještě nepodlehla podrobným vědeckým výzkumům, ale z několika studií, které již byly provedeny, vyplývá, že zmíněný účel zcela splňuje. Doporučujeme, aby nastávající maminky prováděly masáž asi tak 4 - 6 týndů před termínem porodu. Upřímně řečeno - pro některé ženy je to nepřijatelné, takže masáž odmítají provádět, jiné v ní najdou zálibu nebo se pro ně stane sexuální stimulací a tím vlastně jen získají.
Upozornění: objeví-li se výtok, herpes nebo jiný vaginální problém,je dobré s masáží přestat do doby, než se problém vyřeší. Masáž by mohla situaci zhoršit, eventuelně rozšířit infekci. Masáž může provádět nastávající maminka sama nebo společně s partnerem.
Jak masáž provádět: * bezpodmínečně musíte mít čisté ruce. Máte-li hrubší pokožku na konečcích prstů, raději použijte rukavice na jedno použití, předejdete tak vzniku případného poranění.
* Posaďte se pohodlně do polohy v polosedě s nohama pokrčenýma a mírně od sebe.
* Zvlhčete prsty několika kapkami oleje nebo troškou ve vodě rozpustného gelu. Nepoužívejte dětský olejíček nebo minerální oleje, protože ty mohou tkáň vysušovat. Lepší je zeleninový nebo slunečnicový olej. Olej na prsty nakapejte, aby nedošlo k jeho kontaminace.
* vmasírujte jemně dostatečné množství oleje do hráze. Prsty by měly po tkání jemně klouzat a snižovazt vchod poševní.
* nejdřív použijte jen ukazováček, potom přidejte i prostředníček. Prsty by měly vniknout do pochvy až ke druhému kloubu. Přejíždějte od jedné strany ke druhé a vždy "na dně" stračujte stěnu pochvy směrem dopředu a dolů. Masáž provádějte asi 3 minuty. Pomůžete tak uvolnění poševní tkáně, svalů obklopujících pochvu a kůži hráze.
* masáž zakončete asi minutovým mnutím kůže na hrázi mezi palcem a ukazovákem (palec je vně, ukazovák uvnitř pochvy). Zpočátku se bude kůže zdát velmi pevná, ale s postupujícím časem a opakováním masáže se stane jemnou a pružnou. Masáž by celkově neměla přesáhnout 4-5 minut.
* řekněte natávající mamince, aby uvolnila hráz, až ucítí tlak. Jakmile se dokáže uvolnit, zvyšte tlak na hráz tak, aby žena pocítila velmi silný tlak (až palčivé zabolení) způsobený napínáním hráze. Podobný pocit se objeví při porodu hlavičky.
 Máří2 


Re: Masáž hráze 

(24.3.2006 18:48:25)
Dík za uveřejnění, takový návod se hodí. :)
 Magda, 9m 
  • 

Re: Masáš hráze 

(24.3.2006 19:57:34)
Ahoj ! Ja jsem masaz hraze zacala praktikovat cca 14 dni pred porodem (pannenskym olivovym olejem...), ale mela jsem hrozny problemy se pres svoje bricho "dovnitr" dostat, natoz tam prstama rejdit ze strany na stranu. Nejvic me z toho bolela ruka a na manzela jsem se v tomhle smeru nechtela spolehat...Tak jsem to vyzkousela asi trikrat a nechala to bejt. Pri porodu me nastrihli, mela jsem asi 3-4 stehy a zahojily se tak rychle, ze jsem o tom ani nevedela. Co se tyce klistyru a holeni, jsem jednoznacne PRO. Holeni kazdopadne patri k nasim manzelskym hratkam, takze me manzel pred porodem doma sam oholil a v porodnici jenom rekli, jak jsem se hezky pripravila. Klistyr jsem si uzila a dekuju za nej, protoze kdyz jsem v zaveru porodu tlacila, tak jsem mela pocit, ze vytlacim i svoje streva, a popravde - nedovedu si predstavit, ze by ze me lezlo jeste neco jinyho nez miminko...A na zaver jeste k masazi hraze: My jsme 14 dni pred porodem praktikovali tzv. Predporodni pripravku, tzn. ze jsme se v podstate kazdy den 1-2x denne nezne milovali, abychom pripravili porodni cesty. Manzel s tim mel zpocatku trochu problem, ale ja jsem to moc chtela, takze pred porodem jsem v podstate byla skoro permanentne vlhka a vzrusena...A bylo to fakt hezky. M.
 Hanka 
  • 

Re: Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(24.3.2006 18:42:36)
Autorce článku přeju a zároveň závidím ten pěkný zážitek.
Nejsme tu sice na češtinářské soutěži, ale pokud bych chtěla přispět svým článkem na hlavní stranu, nechala bych si ho překontrolovat... shoda přísudku s podmětem patří opravdu na 1. stupeň ZŠ..
 Terreza 


Re: Re: Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(24.3.2006 18:46:19)
...no snad bychom mohli mamince pár dní po porodu nějakou tu chybičku tolerovat,ne?
 Líza 


Pro Jirku... 

(24.3.2006 19:05:06)
Tohle půjdu překopírovat i do Knihy nářků, jak ji překřtila Milada.
Už mě fakt nebaví se v Komentářích ke článkům prohrabávat poněkolikáté v tomtéž týdnu hromadama příspěvků, které jsou de facto o ničem (teda jen o hrubkách v článcích). To je přece věc správce serveru, co tu uveřejní a jestli udělá aspoň zběžnou jazykovou korekturu nebo ne. (Já bych se přimlouvala za to, že ano...)
Myslím, že nadávat autorkám je zbytečné.
 Sisule+4 dcery 


Re: Pro Jirku... 

(24.3.2006 19:26:40)
Děkuji za sebe i za manželku, nebýt češtiny tak jsem mohl mýt na ZŠ i vyznamenání. Tehdy nám nadávali do lajdáku dnes bychom byli DYS(grafici, ortografici a pod.) Tímto děkuji za shovívavost a těm komu to vadí ať zmáčkne Alt+F4.
Manžel
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: Pro Jirku... 

(26.3.2006 20:40:14)
Máte úplnou pravdu, nevím co se to sem plete. Taky se přimlouvám k příspěvku Lízy.

Ono je to docela "vzrušo" :o) psát článek a pak se člověk víc soustředí na obsah než na češtinu. Kolikrát člověk najde chyby i na "oficiálních" stránkách.

A tak prosím, buďme shovívaví, nikdo nejsme neomylný.
 Dita 
  • 

Re: Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(25.3.2006 21:00:14)
Češtinářská soutěž to sice samozřejmě není, ale každý se jistě chce prezentovat na určité úrovni, ne?
 Máří2 


Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(24.3.2006 19:00:04)
Milá Aleno,
těch hrubek jsem si také všimla, ale na druhou stranu nechápu ty nesmyslné souvislosti, co tu naznačujete. Co má co dělat počet dětí se znalostí pravopisu???
Trochu taktu při reagování by také neuškodilo, nemyslíte?
 Olina 
  • 

Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(24.3.2006 20:15:33)
No tedy opravdu nejsem příznivce pohrdání pravopisem, ale tenhle článek mi zase v tak hrozném nepořádku nepřišel. Je smutné, když to někdo mastí, jak mu to přijde pod ruku, a je mu to jedno. Ale vynípávat jedno špatné i/y!?

Možná by pomohlo omývat přirození vlažnou vodou. Třeba se dostaví nový pohled na svět.

Mně osobně přijde nejsmutnější, že tady na Rodině zjevně nefunguje korektura. Já mám zkušenost s publikováním na jiných stránkách, a tam mi ve své laskavosti ty hrubice vždycky vyplejou. Ale i tak to vždycky píšu s Pravidly českého pravopisu v pohotovostní poloze na liště.
 k+v 
  • 

Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(24.3.2006 21:00:29)
Bože co Vás paní Nováková štve, nějaký mindrák, že ano??? Jasně, hrubek tam je dost , hlavně spojení "stahy byli" místo byly, a další, taky mě to bilo do očí, a vadí mi to. Ale ne tak, abych se do někoho pustila takovýmto způsobem!!! Podle mě z článku dýchá atmosféra a pohoda a vítám ho jako dobrou zkušenost. I pokud máte o porodech doma jiné mínění, jako zde zřejmě hodně lidí, neopravňuje to nikoho k takovému vyjadřování. To svědčí jen o vlastní zahořklosti.
 Pidalka 
  • 

Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(24.3.2006 21:14:49)
Milá paní Aleno,

není to první příspěvek, který od Vás vidím. A všechny byly negativní ....

Co Vás sere???
 Alena Nováková 
  • 

Re: Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(25.3.2006 7:47:56)
Fuj.........nic mě neštve, můj příspěvek je první, na tomto diskusním foru jsem poprvé, sama mám 2 děti, opačný názor než autorka článku, ale vážně mě urazila ta čeština! Přece jen to píšeme na veřejné místo, styděla bych se. Možná jsem byla ironická, ale co je moc, to je moc.
Pokud jde o porody doma, mám mezi porodními asistentkami kamarádky a moc dobře vím, co se může stát, i když je zmíněná asistentka přítomna doma u porodu. Je to prostě risk, nikdy nevíš, co se může...... A navíc neriskuješ sama sebe, ale i to nové mimčo může být ohroženo. Alena
 Ivana Procházková 


Rada pro Alču 

(24.3.2006 21:15:15)
Mám pro tebe jeden tip:

Zkus si příště, než sem nasypeš podobně arogantní žvást, napřed vychytat hrubky ve svém příspěvku.

PŘED NEBO SE VE SLUČOVACÍM VÝZNAMU ČÁRKA NEPÍŠE!

 Blanča 


Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(25.3.2006 13:31:29)
Nechápu co má společného obsah článku s hrubkami. Myslím, že to pisatelka psala jedním dechem plná emocí a to se pak na nějakou chybičku nekouká. Mě je to např.ukradené. Podle mého názoru se ani nejmenujete alena nováková (tak to aspoň odhaduji), lidi jako vy si rádi léčí komplexy podobným způsobem. Je to anonymní a vám se uleví že?
 Misilka 


Paní Nováková. 

(25.3.2006 14:05:31)
Paní Nováková. Myslím, že by jste si měla uvědomit, že o Váš názor tady nikdo nestojí. Jste učitelka? Ty obvykle bývají hodně zapšklé a protivné!!! Myslím si, že když už jste chtěla být tak skvělá, měla jste se vyvarovat slov typu: prznit, semenit se pro veřejnost...To také svědčí o Vašem charakteru.
Udělejte nám tu radost a najděte si jinou oběť ke kritizování.
Skládám Sisul poklonu, že v tomto shonu a vypětí, je schopná popsat své dojmy a zážitky. Dělala to hlavně kvůli nám a ne pro své zviditelnění. Myslím si, že právě to Vás trápí!!!
A rozhodně si myslím, že vyšším počtem dětí se nikterak nesnižuje intelekt.Ještě by jste se divila, kolik maminek s vyšším počtem dětí, má vyšší vzdělání, větší citové porozumnění a schopnost empatie než vy.
Pokud Vás Sisulin článek pobuřuje, rozhodně by jste ho neměla číst a jemu články podobné, neboť bychom si neradi vzali na svědomí Váš zdravotní stav.
Tato rada patří pochopitelně i ostatním, jenž nepřekousli nějaké gramatické chyby. Proto tady nejsme, že?
Misilka

Sisul, Tvůj článek byl prostě úžasný a díky moc, že jsi ho napsala. Četla jsem ho jedním dechem, takže nezbyl čas na zjišťování chyb.Držím palce!
 Olina 
  • 

Nesouhlasím s tebou Misilko 

(25.3.2006 20:18:39)
Shodneme se jenom na tom, že ten článek není špatný. Každý má právo na svůj názor a to, že se ti nelíbí, neznamená, že ho nemůže vyslovit. Také není pravda, že na její názory není nikdo zvědavý.


Jiná věc je, jak svůj názor vysloví. Osobně se domnívám, že vulgárnost a řekla bych bezdůvodná hrubost, je opravdu nesrovnatelně horší defekt, než určitá nesmělost v pravopise. To se opravdu nedá srovnat. Ale Alena tím o sobě vypovídá stejně jednoznačně. Zlo je volba.

Snad tě neurazí, že tento článek o porodu považuju za trochu méně zábavný, než ten nešťastný první Šárčin článek, který vyvolal tolik polemik. Ten se mi zdál veselejší a mnohem pozitivnější. Škoda, že neprošel rukou korektora. Ale i tenhle mi připadá jako dobře udělané sdělení cenné zkušenosti.

Rýpání zdar. Olina

 Misilka 


Pro Olinu 

(25.3.2006 20:38:36)
Olino, máš pravdu, že každý má právo na svůj názor, ale mám pocit, že paní Nováková chtěla pouze urážet.
Rovněž máš pravdu, že její článek vypovídá mnoho o její osobě.
Bohužel, Šárčin článek jsem nečetla, což co nejdříve napravím.
Nechci do nikoho rýpat, ale takhle to mohla podat jedině zapšklá osoba /myslím paní Novákovou/.
Její názor měl jediný cíl, urazit a zesměšnit.
Snad takových tady bude co nejméně. Svůj nesouhlas mohla vyjádřit jinak.
Ahoj.Misilka
 Ichtilka 
  • 

Re: Paní Nováková. 

(27.3.2006 8:24:11)
Kto si ty, aby si niekomu hovorila, že o jeho názor nikto nestojí?

Pre kritikov gramatiky: pre mňa je podstatný obsah článku, forma v tomto prípade nie je až taká dôležitá (aj keď niektoré chyby by tam byť nemuseli).
 Misilka 


Re: Re: Paní Nováková. 

(27.3.2006 14:01:47)
Nebylo to myšleno až tak doslovně. Paní mi jen zvedla adrenalin. A kdo jsem já? Myslím, že žena:-)))
Misilka
 MirkaV 
  • 

Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(25.3.2006 23:03:44)
Paní Nováková, Vy musíte být pěkná čůza nebo provokatérka.Takto urážet autorku článku! Kde berete tu drzost? Myslíte si, že když umíte česky, že se můžete sprostě navážet do lidí? Z Vás přímo čiší frustrace.
Jestli se někdo rozhodne rodit doma je to jeho zodpovědnost, Vy ho nemáte za co odsuzovat.
Pro ostatní milovnice čj - co kdybyste se obrátily na redakci s nabídkou korektury článků, když vám chyby tak strašně vadí.
 Petra 2 děti 
  • 

Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(26.3.2006 10:45:58)
Milá paní,právě jsem si četla článek o porodu doma a vaší reakci na něj.Zřejmě máte nějaký problémy,že máte pocit,že musíte ostatním kazit radost.Od toho tady ty stránky jsou,aby maminky a všichni kdo chtěj napsaly svůj názor a svoje zkušenosti.A vy nemáte právo tady někoho urážet za to,jak napíše svůj příběh a z kolika chybama je má.Mám pocit,že tady nejde o chyby,ale o to napsat svůj příběh,aby si mohly ostatní přečíst jiný názory.Zřejmě jste nějaká až moc chytrá.Napíšu vám to na tvrdo.Tady nemáte co dělat.Jestli máte pocit,že musíte někoho opravovat,tak by jste měla začít nejdřív u sebe.Tyto stránky nejsou psaný pro takový zahořklí ženský,jako jste vy.
 Petra 2 děti 
  • 

Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(26.3.2006 10:48:20)
Článek pod je určen pro paní Novákovou Alenu,která krititizovala článek o porodu doma.
 Peli 
  • 

Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(26.3.2006 18:22:47)
Jste snad korektorka? Když má někdo na starosti celou domácnost se čtyřmi dětmi, napíše článek prostě rychle a nějaká chybička ujede (interpunkce, při opravě se změní podmět věty, překlepy) apod. Nemá to se vzděláním nic společného.
Nemám ráda typy lidí jako jste vy, kritizovat za každou cenu. A proč hned rýpanec na počet dětí? Závidíte?
 VeraK 


Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(27.3.2006 9:11:04)
Paní Aleno,

také nemám ráda hrubé chyby, je to jako pěstí do oka, ale snad se nesouhlas s hrubkami dá vyjádřit slušně a bez vulgarit.

Pro ty, které se domnívají, že při psaní emotivně laděného článku není třeba dávat pozor na pravopis: myslím si, že je to třeba. Přece to, že je žena po porodu nemůže omluvit, že dělá pravopisné chyby. Obsah článku je podle mého názoru pravopisnými chybami poněkud znehodnocen.

Autorce článku gratuluji ke zdravé a jistě nádherné holčičce. Já bych se bála rodit doma, měla bych strach z možných komplikací, které by mohly ohrozit zdraví nebo život našeho miminka.

Přimlouvám se za to, aby redakce tohoto serveru prováděla pravopisné korektury článků, které zde uveřejní. Je ostuda, že články mohou být uveřejněny s hrubými chybami.
 petra, 2 děti 
  • 

Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(27.3.2006 19:12:17)
Jste velmi trapná, zřejmě budete mít nějaký problém, když o početí dětí hovoříte jako o semenění. Jako učitelka češtiny jsem se oklepala, ale nic to nemění na faktu, že si zmíněné paní velmi vážím jako matky. A kdyby se rozhodla mít nespočet dětí, není to vaše věc.
 Lucie 
  • 

Re: Těch hrubek!!!!!!!!!!!!!! 

(17.4.2006 19:07:31)
Já bych doma asi rodit nemohla, ale porodní příběh se mi moc líbil a hrubky mi vůbec nevadí!!!!!!!!!!!!!!
Tady nejde přeci o hrubky, ale o něco tak krásného jako ja narození nového človíčka.
 Štěpánka +2kluci 1holčička(doma) 
  • 

GRATULACE 

(24.3.2006 17:51:45)
Simonko, ještě jednou moc a moc a moc gratuluji. Krásný porod a krásné miminko stále vzpominám jak jsme si s Rozárkou Samantičku u Vás chovaly a jak spokojeně spinkala.

V jednom příspěvku se paní ptá, zda je Simona věřící, pokud vím tak ano, já (také domorodka) jsem také věřící a v mé rodině je ještě jedna domorodka - švagrová, ale ta se zatím na Rodině se svým porodem nesvěřila, i když byl zážitek taky velice krásný.....
Přesto se nedomnívám, že domácí porody jsou vvýsadou věřících žen. Já jsem rodila doma před více než 3-mi lety a mezi věřícími z našeho okolí jsme se nesetkali s velkým pochopením.....

Moje švagrová rodila doma loni v srpnu a mezi věřícími se také setkala spíš s odsouzením......


 Hanka 
  • 

Re: GRATULACE 

(24.3.2006 18:10:44)
Nemám nic proti věřícím (každý v něco věříme) - jinak sama jsem se nechala pokřtít až v dospělosti. Byla to jen intuice - je to velké rozhodnutí a je třeba k tomu vnitřní síly a tu většinou silně věřící mají. A to, že to někdo odsuzuje (dokonce i věřící???), to nechápu - každý je zodpovědný za svůj život a žití, tak ať dělá to, co myslí, že je nejlepší, pak ten život bude kvalitný nebo aspoň měl by být.
 Terreza 


Re: GRATULACE 

(24.3.2006 18:16:52)
Já jsem zavilý atheista. :-))))

Ale ze Sisulina článku je cítit, že věřila především sobě, svému tělu a podpoře manžela.

To, že děkuje Bohu, je tak nějak logické, když je součástí jejího života.
V porodnici se děkuje lékaři, sestrám, málem i uklízečce, doma prodní asistentce, dule, manželovi, rybičkám, fíkusu... prostě je to takový nával emocí, že se až bojíme zakřičet JÁ JSEM TO SAMA DOKÁZALA! a tak děkujeme na celé kolo.
(Já jsem děkovala porodním asistentkám, a ony říkaly: Ale to není naše zásluha! To vy jste statečná, šikovná, VY jste to zvládla... My jsme tu byly skoro jen do počtu.)
 Hanka + Anička + mimi 
  • 

procedury 

(24.3.2006 19:06:29)
Hráz jsem před prvním porodem masírovala intenzivně olejem od Weledy za 250 Kč, stejně mě doktor nastřihl, stejně jsem se roztrhala tak že to doktor neviděl a šil půl hodiny a bylo to horší než celej porod.
Teď čekám druhý mimi a nemažu.

Na druhou stranu břicho jsem si nemazala ničím a strie se mi neobjevily, tak teď vše nechávám přírodě.
Ono to nějak dopadne.

Mně žádná ze zmíněných procedur nevadí, jediný co mi vadí moc je, jak doktoři maminky nahánějí na umělý vyvolání porodu. Mám deset dní do termínu a jen proto že v porodnici jim ultrazvuk ukazuje víc, chtějí porod vyvolat i když je mimi v pořádku. To se mi hrozně příčí a vadí mi že mi ty poslední dny tak znepříjemňují místo abych si jich užila. Tak se budu dohadovat s doktorem co chci a co ne.
Nelíbí se mi jak doktoři jedou podle tabulek a vše "ženské a intuitivní" je děsí a chtějí být rychle z obliga kdyby něco.
Každý dítě se přece vyklube až přijde jeho čas.

Hanka
 Štěpánka 2 kluci 1 holčička 
  • 

Re: procedury 

(24.3.2006 19:31:37)
To že máte obavy z vyvolaného porodu chápu. Sama jsem svůj druhý porod měla vyvolávaný a vím tedy z vlastní zkušenosti že to není žádná "sranda" ani pro maminku ani pro miminko, ale ani ne pro lékaře protože u vyvolávaného porodu je větší riziko komplikací.....
Pokud Vám mohu radit, tak se zkuste s lékaři domluvit, že byste (až budete přenášet) dojížděla každý den na kontrolu plodové vody, a dokud bude vpořádku, tak by se mohlo čekat.... jedné mé známé se přihodilo v loňském roce to, že rodila skoro MĚSÍC!!!!! po termínu, který jí vypočetl ultrazvuk a plodová voda i maminka i miminko, zkrátka vše bylo naprosto vpořádku, pouze ten ultrazvuk......
 mamka +3 
  • 

Re: procedury 

(26.3.2006 21:35:14)
Bohužel mi právě tím vyhrožováním a nucením k vyvolání porodu doktoři totálně zkazili konec těhotenství (nemusím snad dodávat, že se nakonec ukázalo, že žádný problém nebyl a dítě bylo v naprostém pořádku, má intuice byla tedy taky v pořádku - za což jsem ráda, ale ty nervy bych nikomu nepřála). Podobné to bylo už u dřívějších porodů, takže já se cítím ohrožená v blízkosti doktorů, každopádně víc než doma. Myslí si totiž, že jsou chytřejší než matka příroda a že do všeho musí pořád zasahovat, urychlovat, zpomalovat, regulovat, kontrolovat atd... Protože manžel na porody doma moc není rodili jsme i potřetí v porodnici, i když jsem o tom rodit doma (s porodní asistentkou) uvažovala. Naštěstí jsme tam měli naprosté soukromí, porodní box (= pokoj) se sprchou a WC, a jen občas mě přišla porodní asistentka prohlídnout. Porod byl rychlý tak tam byla asi dvakrát a už se tlačilo, což jsem obstarala sama bez jakékoli pomoci, PA vlastně jen přihlížela a zachytila dítě. Nikdo jiný kromě manžela tam nebyl, doktorka přišla až po porodu mě prohlídnout, žádné poranění nebylo (mazala jsem se olejíčkem od Nobilis, ale ne tak jak říká předpis, protože jsem tam taky už šest týdnů před porodem nedosáhla:-)Řvala jsem taky jak na lesy protože mi to pomáhá se koncentrovat a nebyl v tom žádný problém, soukromí bylo dost(nebyl to nadstandart.) Po porodu mi dokonce přímo do našeho porodního pokoje donesli oběd a zatímco muž choval dítě (odmítli jsme nechat ho odnést, měla jsem ho u sebe prakticky od narození pořád a šla s ním sama na pokoj asi 2 hodiny po porodu) nacpala jsem se kuřete s rýží, prostě pohoda. Takže takový malý "skorodomácí" porod!
Článek se mi líbil, (trošku závidím!) a k těm co si myslí že žena rodící doma svoje dítě ohrozí - myslíte si, že v porodnici se nemůže nic stát? že doktoři jsou pánabozi? Mě osobně v oblasti porodů zatím vždycky spíš uškodili. Vyštřováním nebo medikamenty vyvolali problémy, které by jinak nebyly, tedy u prvních dvou dětí, u třetího jsem si nezasahování doslova vybojovala. Kdo se ale u nich cítí v bezpečí, těm to samozřejmě nerozmlouvám. Ale nekritizujte druhé že jsou jiní než vy.
 Blanka, 2 děti 
  • 

Nezodpovědnost 

(24.3.2006 19:24:48)
Podle toho co píšete, byly Vaše porody vždy v podstatě rychlé. Myslím si, že pokud by jste měla někdy u porodu problém, tak by jste takhle se svým děťátkem neriskovala. Můj první porod byl rychlý (klistýr povinný, oholení již provedeno doma). Druhý porod by bez doktora syn nepřežil (klistýr nebyl, oholení již bylo provedeno doma). Celé druhé těhotenství bylo v pořádku, ale co se nedalo zjistit na žádném ultrazvuku, že syn měl mírně natočenou hlavičku. A omotanou pupeční šňůru okolo krkčku. Ale na to jsme přišli až když byl venku. Když mi po půl dni rození řekli, že to vypadá na kleště, protože se malý ven sám nedostane, tak jsem kategoricky řekla - NE. A společně s manželem tlačila jak to šlo, doktor mi prsty pomáhal, žádný med a ta bolest, ale nakonec se zadařilo. Malý měl na čele velkou bouli, protože se narodil tzv. předhlavím. Ráno už měl hlavičku v pořádku.
A tak kdybych se snad jednou rozhodla pro třetí dítě, tak i kdyby čert na koze jezdil, DOMA NIKDY!!!
 Kaca 
  • 

Re: Nezodpovědnost 

(24.3.2006 19:51:18)
Nechapu,¨proc by ti nekdo nemohl pomahat prsty do¨ma. Jaky melo smysl, ze to bylo v nemocnici?
 Jarka 
  • 

Re: Re: Nezodpovědnost 

(24.3.2006 20:32:46)
Je to nezodpovědné podle toho jak se to vezme. Pokud měli v záloze lékaře, o čemž nepíší, proč ne, ale to co jsem četla bylo jen a jen o nich a jejich "doufání" že to bude dobrý. Mě se narodila 5 kilová holčička, kterou nikdo nečekal. Doktoři mě ujišťovali do 4,3 kg. Kdyby jí doktor nezlomil klíční kost, nedostala by se ven. Manžel by to těžko doma zvládnul a mohla bych tlačit sebevíc.
 Andrea 
  • 

Re: Re: Re: Nezodpovědnost 

(24.3.2006 20:51:38)
Maminky, které své dítě porodí doma mají můj obdiv a dokážu pochopit důvody, proč se tak rozhodnou. Porod doma ANO - ovšem za přítomnosti zkušené porodní asistentky, takže v tomto případě, nezlobte se na mně, mi to přišlo jako velký hazard a nezodpovědnost.
 hana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nezodpovědnost 

(27.3.2006 11:52:06)
Andreo žádná zkušená PA Ti ale neudělá císařský řez, někdy to je otázka života a smrti. no holt někteří rodiče si neváží daru života svého dítěte.
 domorodka 
  • 

Re: Re: Re: Nezodpovědnost 

(24.3.2006 21:17:42)
To Vám uričtě řekli v porodnici, že jí tu klíční kost museli zlomit, aby se dostala ven, že?
To že se miminku zlomí klíční kost, je naprosto běžná banalita - ta kost se zlomí sama při průchodu miminka porodními cestami, a ne že Vám "dovnitř" strčí gynekolog ruku a tu kost násilím zlomí, aby se miminko dostalo ven takový blábol jsem ještě neslyšela, ale zapíšu si ho k těm ostatním co už mám doma poznamenané, děkuji za příspěvek.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Nezodpovědnost 

(24.3.2006 21:19:46)
Domorodko, ale to skutečně je manévr oužívaný při porodu příliš velkých plodů, ta klíční kost se nezlomí vždy sama, ale někdy ji skutečně úmyslně zlomí porodník - tak si to nezapomeň napsat...
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Nezodpovědnost 

(24.3.2006 21:19:29)
To fakt museli miminku zlomit klíční kost??? Z toho mi běhá mráz po zádech - ještě že už mám porod za sebou a do dalšího daleko ...
 Jarka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nezodpovědnost 

(27.3.2006 10:21:14)
blábol to není, pokud paní "chytrá" hned každého takto odsoudí, tak je asi bůh. Samozřejmě že se kost ve většině případů zlomí sama, ale též takto někdy činí lékaři sami, aby nemuseli použít kleště atd. Ošetřující lékař byl fantastický, sám řekl "maminko moc se vám omlouvám, ale asi jsem jí zlomil klíční kost abych ji vytáhl, hned se na to podíváme. Zlomil. Jenže miminka to prý nebolí ( říkají lékaři ), sroste to za 14 dnů a pak se musí cvičit, aby ručička, se kterou se nemohlo kvůli zlomenině hýbat, byla OK. Hned se nám začala věnovat rehabilitační sestra s primářkou a malá byla za 3 měsíce v normálu. Takže příště prosím hned neodsuzujte.
 Kača, syn 9m 
  • 

Re: Re: Nezodpovědnost 

(26.3.2006 17:30:54)
Jasně, mohl by pomáhat doma, ale copak doma někdo zjistí, že se dítě dusí? Nemohla bych žít s pocitem, že díky mé nezodpovědnosti dítě nepřežilo porod nebo by bylo postižené. Nechuť rodit doma bych pochopila před dvaceti lety, ne dnes.
 Jaja, 2 chlapci (2r., 21 dní) 
  • 

Porod podle svého.... 

(29.3.2006 23:11:09)
Pripadá mi neuveriteľné, čo všetko dokáže žena pre zdravie svojho dieťaťa spraviť, obetovať atď... a keď príde k tomu najdôležitejšiemu - pôrodu, tak kecajú lekárom do všetkého! Keď si pôjdem dať vybrať slepák tiež asi nebudem diskutovať s lekárom o priebehu zákroku. Áno, pôrod má byť čo najprirodzenejší, ale ako ja posúdim v danom momente, či je nástrih nutný alebo nie?! A starosti s klistírom? Tak to už je snáď sranda, nie? Tá predstava, že sa vyšpiním počas tlačenia dieťaťa mi pripadá dosť horšia... Čo je na klistíre také desné?? Mám dvoch chlapcov a klistír som brala ako normálnu vec, bola som viac v pohode, že sa nič nestane.Holenie? Dá sa to aj doma, ale po všetkých gynekologických vyšetreniach mi ani to holenie nepripadá také strašne chúlostivé. Dnes sú ženy veľmi sčítané a vzdelané, ale myslím si, že niekedy sa to už preháňa. A ak niekto povie, že rodiť doma je lepšie lebo v pôrodnici nemôže kričať tak tomu ani neverím. Pri druhom synovi (bol to rýchly a bolestivejší pôrod) som "kričala" koľko si bolesť žiadala. Myslím, že by sme nemali byť na seba také citlivé.....
 PajaMM 


Re: Porod podle svého.... 

(30.3.2006 7:26:38)
Jajo,

je moc fajn, ze jsi byla se svymi porody spokojena...to jsme vsichni radi. Ze ti nevadil nastrih, klystyr ani holeni....ALE NEKOMU TO VADIT MUZE!!!!!! Tak prosim, dejme kazdemu volbu a nevnucujme lidem neco, co my jsme vydrzely, tak ostatni musi take!!!!!!!!!!!!!!

A natrish zhodnoti PA nebo lekar. ALe mnohdy je delaji opravdu vzdy a NENI TO POTREBA!

HOLENI NENI POTREBA!

KLYSTYR NENI POTREBA!!!
 hana 
  • 

Re: Re: Nezodpovědnost 

(27.3.2006 11:50:11)
Kačo oni ti doktoři nestudují tak těžkou školu šest let, aby pak mohl jejich práci dělat každý
 simona 
  • 

:-/ divné a nezodpovědné 

(24.3.2006 21:51:29)
Já nevím, tohle bych nikdy neriskla. Já rodila v nemocnici, ve staré a pro jiné škaredé, ale křičela jsem si jak bylo libo, nikdo mne neotravoval, nikdo po mně nic nechtěl. Od prvních kontrakcí do porodu to trvalo celých 6hodin. monitor jsem měla jen pokud jsem chtěla, když jsem řekla dost, je mi to nepříjemné, bez řečí mi ho sundali. Pokud chtěli zjistit, jak je na tom dítě, já chodila a sestra v podřebu běhala se sondou za mnou. Myslím, že porod je takový jaký je přístup matky. pokud je nepříjemná, nebude příjemný nikdo, pokud je slušně požádá, vyhoví. Tedy mi vyhověly ve všem, dceru mi nevzali, v noci jsem ji měla, chodit jsem mohla, jíst také, klyzma jsem chtěla sama, bez léků bez zásahu bez ničeho. Já bych to riziko porodu doma bez porodní asistentky nikdy nepodstoupila. Je to nerozvážnost. Byla-li by tam alespoň jedna kvalifikovaná síla jen jako dozor, pak je to jiné, ale takto....Ale každého věc.
 simona 
  • 

Re: :-/ divné a nezodpovědné 

(24.3.2006 22:01:35)
ještě musím dodat, že setry pokud věděly, že chcem být sami s manželem, nechodily za námi, jen na zvolání..... Prostě stačilo požádat a bylo po problému. Taky nutno dodat, že bych to neriskla už jen proto, že ač má dcera byla dobře otočená, neměla pupečník okolo těla, byla zdravá v termínu a zcela v pořádku, při porodu tam dala ruku a bylo po srandě....pokud by mi nepomohli, dcera by se ven nedostala a přitom stačilo málo, asistentka ruku založila jinak, a bylo vymalováno.
 Wanda, 1 dítě 
  • 

Porod je přirozená věc, ale... 

(25.3.2006 9:53:34)
když to necháme čistě na "přírodě", je také přirozené, že matka a/nebo dítě při něm přijdou o život! Když už si někdo hraje na tu "přirozenost", tak by měl toto mít na mysli!!! A v přírodě je také přirozené, že když se narodní postižený nebo nemocný potomek neschopný života, zemře! A ne že se o něj postará tým lékařů a následně společnost.

Takhle plánovaně rodit doma bez odborné pomoci je nezodpovědnost za sebe, dítě i vůči společnosti. Asi jako když se někdo vydá na své riziko do hor při lavinovém nebezpečí. Věří svému instinktu, zkušenostem, přírodě, najednou se něco zvrtne a jak je pak takový suverén rád, když k němu přiletí doktor vrtulníkem! Nakonec se do celé akce zatáhne kupa dalších lidí a platíme to my všichni. V případě náhlých potíží s porodem, včetně možných tragických následků, je to totéž.

Takže jestli si matka myslí, že je to její věc, jestli bude rodit doma, tak bych řekla ano, ale v případě, že VEŠKERÁ RIZIKA ponese sama!!! A protože v reálu je nenese, tak to je NEZODPOVĚDNOST!!!
 Bob 
  • 

Re: Porod je přirozená věc, ale... 

(25.3.2006 14:22:23)
Nemám k domácímu porodu zas tak vyhrocený postoj jako Ty,
ale všechno, co říkáš, je dokonale logické.
 Panenka 
  • 

Re: Re: Porod je přirozená věc, ale... 

(25.3.2006 14:37:19)
Bobe, ty musíš být dobře máklej, když se cpeš pořád do rozhovorů - nikdo o tebe nestojí. Odpoj se....
 Agnes (2 děti) 
  • 

jen si dovolil reagovat 

(25.3.2006 14:51:03)
Podle mě si Bob jen dovolil reagovat jako všichni ostatní tady... A neřekl nic špatného, vulgárního nebo urážejícího. Panenko, zamysli se nad sebou a nech lidem prostor.
 Panenka 
  • 

Re: jen si dovolil reagovat 

(25.3.2006 15:38:59)
Kdybys více četla články, pochopila by jsi,to teprve všechno přijde......
 Dita 
  • 

Re: Re: jen si dovolil reagovat 

(25.3.2006 21:09:02)
Nevím, co jsi pochopila ty, Panenko. Bob v těchto "diskusích" prezentuje své názory úplně stejným způsobem, jako ostatní účastníci. Není sprostý, neuráží. Tebe taky zatím nikdo netepal za špatně užitý kondicionál "by jsi". Chceš, aby se do tebe taky někdo navážel?
 Panenka 
  • 

Re: Re: Re: jen si dovolil reagovat 

(26.3.2006 13:41:42)
Pokud si tím ulevíš??? Proč ne.
 Dita 
  • 

Re: Re: Re: Re: jen si dovolil reagovat 

(27.3.2006 12:28:00)
Už jsem si ulevila, aaa... Podobně jako ty a tvá reakce na Boba.
Venku je krásně, tak pěkný den.
 Janinka, Tomášek 10 měsíců 
  • 

Re: Porod je přirozená věc, ale... 

(26.3.2006 22:22:12)
Milá Wando,
ono rození v porodnici není taky vždycky tak bezpečné...před časem proběhlo v novinách, jak nějaký porodník utrhl dítěti při porodu hlavičku...a znám advokátku, která řeší zkažený porod - tak dlouho rodili dítě, skákali rodičce po břiše, ač byla úzká na vaginální porod, a než se rozhodli k císaři, dítě bylo mrtvé a museli vyoperovat i zle zřízenou dělohu, takže paní už nemůže mít děti...a to zjistila, až když nějaká známá potajmu nahlídla do její dokumentace, doktoři jí to ani sami neřekli...tak mi tady nevykládejte o neomylnosti doktorů a že jen porod v nemocnici je ten správný a všichni ostatní jsou hazardéři.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Porod je přirozená věc, ale... 

(26.3.2006 22:55:35)
Tady se pořád jakoby operuje s tím, že porodnice jsou k ničemu, lékaři hrozní a nespolehliví... a porod doma je nejlepší možné řešení. Jenže ono to může být trochu jinak. Není to třeba prostě tím, že nemocnici řídí "jen" normální lidé - a že doktoři jsou taky "jen" lidé? Jestliže jednu nemocnici obchází hrůzyplné pověsti, je přece možné vybrat si jinou, s lepšími lékaři, s lepším personálem - s lepší pověstí. Nemůže to patrně udělat každý a za každé situace - přece jen dojet na porod někam třeba padesát, sto kilometrů není nic snadného, teď hned, když se konečná fáze porodu kvapem blíží, rodičce se v autě dělá ještě hůř, silnice jsou pocukrované ledovatkou... anebo prostě jen není nablízku řidič, který by maminu odvezl. Ale přece jen to možné je. Některé ženy jsou dostatečně silné, odvážné a vzdělané, a mají šikovné a vzdělané okolí, a tak se rozhodnou rodit doma. Proč ne? Ale jsou ženy, neméně odvážné, silné a vzdělané, ale v jiných oblastech, a na domoporod si netroufají. Pak jim nezbývá než rodit v porodnici. Nevidím na tom vůbec nic špatného. Jen to, že rodička i dítě musejí mít "kapku pokakanýho štěstíčka", aby všechno dobře dopadlo, aby doktoři byli profesionálové na svém místě, a nedošlo ke šmodrcheli se závažnými následky. Což ovšem žena teoreticky může podpořit tím, že před porodem, a klidně ještě i před otěhotněním, bude sledovat, jak chová která nemocnice, co se praví o porodnicích a jejich lékařích, jaké mají zkušenosti již odrodilé maminy... Na druhou stranu - krvavé historky z porodnic, které jsem si za ta léta vyslechla, jsou jedním z důvodů (byť ne prvořadých), proč se mi už nechce mít další dítě...
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Porod je přirozená věc, ale... 

(28.3.2006 18:38:27)
Ja nemam pocit, ze se tady rika, ze jedine porod doma jë to jedine spravne reseni. Naopak, vetsina tech, ktere tady psaly, porod v nemocni¨ci absolvovaly taky a maji tedy srovnani.
Ale pokazde se tu objevi prispevek, ve kterem nekdo nazyva ty, co rodi doma nezodpovednymi hazarderkami. Pritom prave zajem a zodpovednost je vedou k hledani toho, co je pro jejich dite i je samotne dobre.

Jesli nekdo porodi v porodnici stylem "me je jedno jak, hlavne at to mam za sebou, treba v bezvedomi" a nekdo doma, cemuz musi predchazet intenzivnejsi aktivni zajem a shaneni informaci, kdo je potom zodpovednejsi?
Samozrejme se jedna o extremy, ale podle me rodit v porodnici samo o sobe neznamena byt zodpovedny.

Jinak, pokud nahle komplikace platime my vsichni, rada bych videla naklady na takoveto situace prorvnane treba s naklady v souvislosti s naduzivanim leku apod.
 J+1 
  • 

nejistota 

(25.3.2006 14:55:10)
Nevím,zda jste si všimli,ale ani rodička si v "hodině dvanácté" nebyla úplně jista,jestli to zvládne.Sice říkáte,že víra v Boha s porodem doma nijak nesouvisí,ale mě by zajímalo, kolik z těch žen,které se doma rozhodly rodit,bylo a nebylo věřících.Taky by nebylo špatné,kdyby se do diskuze někdo se zkušenostmi porodu doma zapojil,byť by to byla třeba "jen" porodní asistentka.
Ta rizika jsou určitě velká,na druhou stranu ale,pokud se někdo rozhodne i přesto všechno to riziko podstoupit, je to jen a jen jeho věc.Podle mě je ale určitě lepší se předem dohodnout aspoň s nějakým lékařem nebo jinou odbornou pomocí aspoň na telefon v případě nouze.
Mimochodem,moc by mě zajímalo,jak často se to u porodů doma stává,že je potřeba akutního zásahu lékaře?To se asi zjistit nedá,ale třeba o nějakém případě někdo ví?
To hlavně kvůli těm,co se toho bojí,třeba by ten strach byl pak menší.
Podotýkám,že já bych doma nerodila ani za nic:-)S porodnicí mám zkušenosti dobré,až na odd. šestinedělí,ale to už je o něčem jiném...
 budoucí por.asistentka 
  • 

Re: nejistota 

(25.3.2006 16:25:59)
Žádná rodička si není úplně jistá, jestli to zvládne. Já znám osobně 4ženy, které rodily doma a žádná neměla komplikace a nemusela ona ani miminko vyhledat náhlou lékařskou pomoc. Z článků které jsou zveřejněny tady na Rodině a nebo v publikacích vím o dalších 40 až 50 domácích porodech. Pokud tě zajímá nějaká statistika ohledně domácích porodů, přečti si knihu Z. Štromerová: Možnost volby někdy v roce 2003 nebo 2004 se obeslalo asi 100 žen v ČR, které rodily doma (schodou okolností v nich nebyla ani jedna z těch 4 co znám) a je tam z toho udělaná určitá statistika, pokud si dobře pamatuji (nemám tu knihu u sebe) jedna maminka měla za sebou dokonce 8 domácích porodů, mj. všechny zmiňované maminky byly s VŠ a SŠ vzděláním, žádná neměla pouze základní vzdělání, všechny porody byly plánované jako domácí a z té asi stovky porodů se domnívám, že byla asi u 1 nebo 2 (ale nevím to přesně) potřeba lékařská péče (nikoliv naléhavá a rychlá péče) souviselo to tuším s odloučením placenty, jedna maminka z té stovky svůj příští porod již plánovala raději do porodnice. Ale nepamatuji si už u kolika těch domácích porodů asistovala porodní asistentka a u kterých "pouze" manžel.
Pokud je mi známo, tak čas od času se "rozletí" fáma o tom, že při domácím porodu zemřelo dítě a matka je nadosmrti neplodná ....... nebo něco podobného, ale nikdy se tato fáma nepotvrdila.....
Simonu chápu, domnívám se, že dokáže dobře naslouchat svému tělu a ví co chce, a to je při porodu hodně důležité, také se domnívám, že kdyby u nás bylo naprosto běžné a dostupné sehnat porodní asistentku z blízkého okolí, která by ochotně přijela a tuto svoji práci dostala od zdravotní pojišťovny zaplacenou, tak by si ji Simona určitě pozvala.
Simona si svůj porod užila, malá Samantička určitě taky a manžel - ač s promáčenými ponožkami to vše zvládl naprosto profesionálně, přejme jim hodně zdravíčka a pohodu a pokud se rozhodnou přivést na svět další miminko, tak ať jim opět vše dopadne jak nejlépe může.
 Jana 
  • 

Re: Re: nejistota 

(26.3.2006 1:22:02)
Nevim, co je naprosto profesionalne zvladnuteho na tom, kdyz pri porodu doma shaneji nuzky a gumicky na podvaz pupecni snury az ve chvili, kdy se dite narodi a nastroje pak "sterilizuji" ve slivovici, protoze lih nemaji a koupit dezinfekci predem je ani nenapadlo. To je opravdu skvela pripravenost...Kdybych uz si chtela natolik zahravat se zivotem ditete, ze bych se rozhodla rodit doma a navic bez porodni asistentky, tak bych potrebne veci mela prichystane pro jistotu uz od tricateho tydne.
Je mi lito tech maminek, ktere pro zdarny porod sveho ditete udelaji maximum /kvalitni lekarska pece v nemocnici s novorozeneckou JIP/ a nevyjde to a takovymto domacim hazarderkam to projde bez komplikaci.
 Julie 
  • 

Re: Re: Re: nejistota 

(26.3.2006 8:10:26)
Jano:
Zaprvé - nůžky a gumičky se před použitím vyvařují, což se nestihlo.

Zadruhé - od 30tt bys to měla úplně zbytečně, protože doma nejdříve od 37tt.

Zatřetí - chápu správně, že přeješ "hazardérkám" něco zlého, když se něco zlého děje maminkám s komlpikacemi? A připadá ti to v pořádku? Už ti někdo přál něco zlého?

Štěpánko - lékařko:
Žena zná své tělo déle, než 6 let... K porodu není potřeba studium. Stačí návod.
 Jana, dva kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: nejistota 

(26.3.2006 10:23:56)
Hezky napsané a lidské. Gratuluji. Díky vám jsem si hodně věcí okolo porodu uvědomila a ujasnila.
 Andrea 
  • 

Re: Re: Re: Re: nejistota 

(27.3.2006 8:33:13)
Julie,
myslím, že trochu ta Janina slova překrucuješ. Mně osobně to taky dost zarazilo, že se připravovali na porod doma, ale základní věci k tomu potřebné přichystané po ruce neměli, myslím, že to měla být jedna z prvních věcí. Nehledě na to, že bylo uvedeno, že porod se rozbíhal několik hodin, takže měli dost času si všechno připravit a případně vyvařit, vydezinfikovat, nemyslíš?
 J+1 
  • 

Re: Re: nejistota 

(26.3.2006 10:05:59)
Děkuji za vaši reakci, tato statistika je určitě zajímavá a bylo by dobré,kdyby se jí dostalo větší osvěty.Většina maminek je totiž podle mě zastrašena právě těmi fámami a jak se tedy ukazuje,tak nejspíš víc jak 90% porodů doma je v pořádku. S tou dostupností a možností výběru PA souhlasím,také bych to uvítala,přece jen,když má někdo,kdo si není úplně jistý(a též každý budoucí otec na to nemá asistovat u porodu) u sebe osobu,kterou zná a důvěřuje jí,je to určitě povzbuzující.snad se to v budoucnu v našem hrůzném zdravotnictví pohne k lepšímu i v tomto směru.Jistě,vím,že to jde i dnes domluvit si PA,ale není to ještě tak běžné a moc se o tom nemluví,tudíž ani neví.
 Hanka+3holky+bříško 
  • 

Chybí možnost volby 

(25.3.2006 17:36:41)
Milá Simono, chtěla bych vám vyjádřit svůj obdiv k rozhodnutí porodit doma a gratulaci, že všechno dobře dopadlo. Musí to být nádherný pocit přivítat děťátko ve svém prostředí jenom se svými nejbližšími. Takový pocit bych chtěla zažít taky. Jsem teď ve velmi podobné situaci jako jsi byla ty, 4. mimi se nám má narodit v srpnu. A hodně o něčem podobném uvažuji z obdobných důvodů, které jsi měla ty. ALE mám opravdu velkou hrůzu z toho, že by se mohla přihodit nějaká neočekávaná komplikace, kterou bychom sami doma nezvládli. Možná je to i tím, že jsem sama lékařka, a tak těch možných komplikací vidím víc než je zdrávo. To, že se objevuje čím dál více párů, které se rozhodnou rodit doma, je svým způsobem aktem zoufalství způsobené tím, že bohužel v našem státě neexistuje možnost volby odborně vedeného porodu doma, případně ambulantním způsobem. Já osobně bych zvolila porod pod odborným dohledem v poloze, kterou bych si sama vybrala (určitě ne na zádech s nohama nahoře), a hlavně, hned po porodu bych šla i s miminkem domů. Ve skutečnosti totiž u nekomplikovaného porodu neexistuje ŽÁDNY racionální důvod, proč by měla matka s dítětem 4-5 dnů tvořit obložnost zdravotnickému zařízení. Realita je u nás ovšem taková, že jakmile porodíte v porodnici, dříve než za 4 dny se z ní nedostanete. Pokud se někdo pobytu na nemocničním lůžku chce vyhnout, nezbyde mu, než celý porod absolvovat zcela svépomocí doma se všemi riziky s tím souvisejícími. Pokud v této situaci nastane nějaký vážný problém, zodpovědnost padá jednoznačně na ty, kteří v našem státě ambulantním porodům brání.
P.S. Z názorů některých ubožáků zaměřujících se na pravopis si nic nedělejte, článek je pěkný, napsaný velmi čtivě a zajímavě. To je pro sdělení informace důležité, nikoliv nějaké i-y.
 Olga F. 
  • 

Re: Chybí možnost volby 

(25.3.2006 18:06:01)
Ahoj,
souhlasím s Tebou. Také jsem lékařka, mám dvě děti a plánujeme třetí. I já bych uvítala formu ambulantního porodu v nemocnici, kde je zázemí s KTG a operačním sálem pro ev. císařský řez. I já bych ráda odešla po pár hodinách po porodu domů.
Sama doma rodit bych si nikdy netroufla a čtyřdenní pobyt v porodnici po nekomplikovaném porodu mi také připadá dlouhý.
Olga F.
 Sylvie 


Re: Chybí možnost volby 

(25.3.2006 18:34:03)
Pokud se někdo pobytu na nemocničním lůžku chce vyhnout, nezbyde mu, než celý porod absolvovat zcela svépomocí doma se všemi riziky s tím souvisejícími.

Hanko, nemáš pravdu. Já sama třetí dítě rodila ambulantně a bez problémů. Pravda ale je, že si člověk musí všechno zajistit sám.

S.+++
 Hanka 
  • 

Re: Re: Chybí možnost volby 

(25.3.2006 18:52:35)
Prosímtě a kde to bylo? Slyšela jsem o nějakém domě U čápa v Praze, ale to bych z Ostravy nemusela stihnout :)

 Sylvie 


Re: Re: Re: Chybí možnost volby 

(25.3.2006 19:59:10)
V porodním domě U čápa se ještě pořád nerodí (a upřímně řečeno sama za sebe jsem zvědavá, jestli se tam vůbec někdy rodit bude :o( ). Jinak já ambulantně rodila ve Vrchlabí, pokud vím, v Praze by problémy neměli dělat na Bulovce. Ale jinak teoreticky v žádné nemocnici ani tebe ani tvé zdravé dítě nesmí držet proti tvé vůli. I když, uznávám, v některých nemocnicích je to o tom, že musíš znát svá práva a být připravená na neochotu personálu (co jsem tak slyšela od některých - ne všech - holek, které mě ohledně ambuporodu kontaktovaly) :o(

Jinak nedávno na Rodině byl článek od pana Kláska, jehož manželka rodila ambulantně - bohužel si nevzpomínám, v jaké to bylo nemocnici.

S.+++
 Kája,2+1+14tt 
  • 

Novorozenecká úmrtnost 

(25.3.2006 21:53:15)
Milé takymaminky, měla jsem 2 bezva pohodové porody a uvažovala jsem o 3.porodu doma. Jsem lékařka, takže jsem zvažovala všechna rizika a nakonec se rozhodla přece jen pro nemocnici. Dopadlo to tak, že v den termínu po pomalinku se rozbíhajícím začátku porodu přišlo velké krvácení. Miminko zemřelo, já měla hodně namále. Teď čekáme další mimi, bojujeme o každý den, hlavně psychicky. Kdo uvažuje o porodu doma, musí přijmout i novorozeneckou úmrtnost, která tomu odpovídá. Celková úmrtnost novorozenců u nás je 0,1 %, při porodech doma je to 13 - 15% !! Beru to tak, že kdo se rozhodne porodit doma a dobře to dopadne, má kus štěstí. Samozřejmě ho všem přeji.
 Eva 
  • 

Re: Novorozenecká úmrtnost 

(25.3.2006 21:59:21)
Právě ty statistiky jsou pro mne zajímavé.Domarodky argumentují podle WHO např. z Holandska úmrtností novorozenců domax% a v porodnicích X %- vyšší číslo.Osobně můj názor - když se něco pomrví při porodu doma,jede se do nemocnice,tam případně to mimi (bohužel) zemře.Nenavyšuje se tímto ty statistiky úmrtností v porodnicích v zemích kde se častěji jak tady rodí doma?Přece jenom to mimi zemřelo v porodnici,i když porod proběhl doma.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Novorozenecká úmrtnost 

(25.3.2006 22:00:40)
Kájo, a z které/kterých studií máš těch 13-15%? Mimochodem, už se to tu zmiňovalo několikrát, novorozenecká úmrtnost v ČR je hodně nízká také proto, že se hodně dětí udrží přes ten první měsíc, kdy jsou novorozenci, a zemřou tak cca do 90 dnů místo do měsíce :( Vím, že to není tvůj případ, který se navíc odehrál, pokud jsem to dobře pochopila, v porodnici. Držím palce, ať je to tentokrát zcela v pohodě!
 Dianka (04+06+09) 


Re: Novorozenecká úmrtnost 

(26.3.2006 0:02:30)
Kájo, mohla bys prosím uvést zdroj, kde se dá najít statistická informace, že při porodu doma umírá 13-15% dětí? Je to číslo pro rozvojové země, celý svět nebo jenom Evropu? Pro ČR počítám asi ne, neboť oficiálně se tu doma nerodí, takže ani nikdo takovouhle statistiku zpracovat nemohl. Jediné, co zpracovávaly PA byly dotazníky, které posílaly domorodkám a v těch žádné úmrtí doma nebylo (kdyby Tě ty dotazníky zajímaly víc, koukni na www.rodina.cz/cap, pod Přirozený vs. lékařský porod a pak Dotazníkové šetření... Není to sice studie, ale zatím jiné oficiálnější informace o porodech doma v ČR nejsou).
 strašidýlko, Jiřík 8/05+ 33tt 


NEVIM CO RICT 

(25.3.2006 17:49:20)
Osobne autorku obdivuji, ze se k tomuto kroku odhodlala. Mozna je to tim, ze sama jsem mela porod komplikovanejsi a maly se nakonec narodil za pomoci klesti. Takze bych v budoucnu o porodu doma vubec nikdy nepremyslela. Autorka mela za sebou jiz tri porody a vsechny zrejme bez komplikaci, proto si takovyto "prepych" mohla dovolit. Take me zarazilo, ze nebyla pritomna ani PA, kdyby neco... Ale proti gustu...

Jo a vsem co se tu vyjadruji k cestine. Myslim si, ze jste ubozaci, protoze pokud by autorka chtela, abyste se vyjadrovali k jeji cestine tak nepise clanek o porodu doma. Asi uz nevite nac reagovat, protoze urazky pisatelek touto formou se vyskytuji skoro u kazdeho clanku na hlavni strane. Pokud obsah clanku bez pravopisnych chyb nechapete tak si ho prepiste do wordu a dejte uz maminam POKOJ S CESTINOU!!!

Tak a ted me muzete sprat, ze tam taky chyby. Je to mozny. Nejsem umelec.

Autorku obdivuji (i kdyz nechapu) a cestinare proklinam
 lenka syn 6.let a 3.roky 
  • 

Re: NEVIM CO RICT 

(25.3.2006 18:07:41)
Strasidylko ja souhlasim,ze tady jsou nejake asi velmi chytre panicky co kontroluji kazde pismenko,ale ja jsem myslela,ze jsme na netu a tam se takovy ohled nebere.Ja osobne bych to nikdy doma neriskla rodit clovek nikdy nevi co se muze stat.A kdo by mi nebo memu mimi pomohl no manzel urcite ne.Nevim jak si tuto zodpovednost muze nekdo vzit za sebe i za sve dite na sebe.NECHAPU
 strašidýlko, Jiřík 8/05+ 33tt 


Re: Re: NEVIM CO RICT 

(25.3.2006 18:14:53)
Lenko souhlasim s tebou. Nikdy nikdo nevi co se muze stat. Malemu zacali padat ozvy a bylo pozde uz i na cisar. Takze zbyly kleste. Takze kdybych byla doma tak by tady mozna se mnou rarasek vubec nebyl. A myslim si, ze manzel by ani nijak pomoci nemohl. Ale je to mozna tim, ze jsem si prosla takovouhle zkusenosti u prvniho porodu. Pisatelka uz mela tri za sebou a bez komplikaci tak se rozhodla to risknout. Zaplat panbuh, ze jsou vsichni zdravi a stastni a ze to dopadlo jak dopadlo.
 Swen 
  • 

Re: Re: NEVIM CO RICT 

(25.3.2006 18:42:51)
Nerad používám výroky někoho jiného, ale v diskuzi ke článku "Jak se rodí v Třebsku" se vyskytovaly tyto stejné komentáře ohledně nezodpovědnosti a pod. A právě tam kdosi použil příměr že zodpovědnost za sebe a za své děti neseme stále. Například když jdeme do sklepa pro brambory a dítě necháme samotné. Nezadusí se právě kostičkou kterou cumlá? Nespadne hlavou na radiátor? A jsme schopni zabránit úrazu i když na dítě vidíme? Na dětském hřišti, nebo když jezdí na kole. V takovýchto chvílích jde o zlomky vteřin. Nebo když se z dětmi posadíme do auta. Nepřejede nás na první křižovatce náklaďák.
Myslim že lidé se stále víc vyhýbají vlastní zodpovědnosti. V porodnici za své dítě předají zodpovědnost doktorům. A doktor když se něco nepovede svede zodpovědnost na statistiky, že se to čas od času stane. Ale nemusí se jednat zrovna o porod. Děti jsou nemocné a místo vylečení příčiny, potlačujeme symptomy. Dáme dětem Panadol aby nebrečelo a nemělo teploty. A když nemoc pokračuje jdeme s dítětem do nemocnice. A opět převedeme zodpovědnost na doktory. A to přesto že vedle nás žijí jiné rodiny které nám ukazují že to jde i jinak. Tito rodiče se zodpovědnosti nezříkají, Celé noci jsou s dětmi vzhůru lečí je přírodními prostředky, tak jak se léčily naši prarodiče.
Gratuluji oboum rodičům ke krásné dcerušce a že se nebáli vzít zodpovědnost do svých rukou, že maminka mohla spoustě žen ukázat že "ženy" ještě nestratily schopnost samy porodit.
 strašidýlko, Jiřík 8/05+ 33tt 


Re: Re: Re: NEVIM CO RICT 

(25.3.2006 18:50:41)
tomu nerozumim. Ty nejdes s ditetem k doktorovi, kdyz mu neni dobre a standardni metody nezabiraji??? Tomu nerozumim.
Ted nedavno jsem videla tusim na CT2 reportaz o zivote nejakeho kmene kdesi v koncinach sveta. A tam napr. nedavali detem do dvou let jmena, protoze proste nektere umrou. Takhle by se to melo praktikovat? Vsechno se ubira ve svete kupredu tak nevim proc zrovna v zasadnich otazkach ohledne zdravi nasich deti bychom se meli vracet na stromy.

Asi nejsi z tech kterym k detem dopomohla medicina nebo z tech kterym medicina dite zachranila.


 Swen 
  • 

Re: Re: Re: Re: NEVIM CO RICT 

(25.3.2006 19:05:47)
Ne tim chci říci že jsem díky péči svých rodičů resp. maminky za celý život nedostal ani jedny antibiotyka. Ale naopak jsem se od ni naučil zásady přírodního léčení které s úspěchem praktikují na svých dětech. Takže kromě povíného očkování povinných prohlídek k doktorovy nechodíme. Maximálně s ním po telefonu konzultuji příznaky pan doktor si k tomu řekne své a jak se zachováme to je na mě a manželce. Tím nechci říci že děti nemarodí. V lednu jsme dost dlouho léčily dutiny. Procedůr bylo jak v lázních. Ale nakonec jsme jet na píchání nemuseli.
Ale "jak to jde jinak" by bylo na jinou diskuzi.
 lenka syn 6.let a 3.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: NEVIM CO RICT 

(25.3.2006 19:10:46)
Svene ja taky do svych deti odmitam valit antibiotika ,ale samozrejme lekar je lekar a lecit dite kdyz je nemocne cajickama nebo ja nevim cim se to leci v te prirodni medicine tak toasi ne.Ja nevim kazdy jsme jiny.Ale jeste jednou podotykam rodit doma aspon muj nazor NE
 Swen 
  • 

Co neznám to nesoudím 

(25.3.2006 19:26:59)
Rád bych se zeptal všech odpůrců či nepříznivců porodu doma. Kdo z vás četl nějakou publikaci (viz článek) zabývajicí se touto tématikou?
 Swen 
  • 

Co neznám to nesoudím 

(25.3.2006 19:51:54)
Čtenář těchto knih který se bude snažit zachovat objektivitu dospěje k jednoznačnému závěru:
Komplikace ve většině případů vznikají zasahováním do přirozeného průběhu porodu mezi tyto zásahy se považuje rodit v neznámém prostředí, rodit v přítomnosti cizích osob, nevlídné zacházení, stres, prudké světlo, nevhodná poloha a pod. Při porodu doma je žena proti tomuto chráněna.
Navíc žena chodí na pravidelné prohlídky a jen taková žena která je svým gynekologem ujištěna že je vše v naprostém pořádku se rozhodne doma porodit.
Takže máme-li naprosto zdravou ženu a nebudemeli do porodu zasahovat, naopak posílíme sebedůvěru ženy že umí sama porodit, můžeme počítat s tím že porod proběhne jako u pisatelky článku.
Je škoda že svými zápornými reakcemi nutíte pisatelky aby těmto a podobným diskůzím pouze přihlíželi neboť nemají sílu se s vámi přít o nezodpovědnosti a pod. (nebo o hrubkách) Místo toho aby jste se z ní snažily vytáhnout ještě více informací. Něco co v článku nebylo a vás to zajímá (jestli vás to zajímá)a podobně.
 simona 
  • 

Re: Co neznám to nesoudím 

(25.3.2006 20:01:43)
tobě příjde úplně normální rodit doma aniž by měla rodička nachystáno alespoň to nejdůležitější?Aniž by věděla vše podstatné jako třeba, kdy a jak vyjde placenta? Překotný porod to nebyl. Nemá to nic společného s touhou po přirozeném porodu. Tohle je nezodpovědnost.....
 Štěpánka 2kluci+1holčička 
  • 

Re: Re: Co neznám to nesoudím 

(25.3.2006 20:21:14)
To přece nemůže dopředu vědět nikdo, KDY A JAK VYJDE PLACENTA?? ani lékař gynekolog, ani porodní asistentka, stejně tak nikdo dopředu neví přesně jak dlouho bude trvat porod. Někomu placenta vyjde za 10 minut někomu za 30 minut i déle, a někomu se prostě sama neodloučí a musí mu být odstraněna pomocí chirurgických nástrojů.....
 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: NEVIM CO RICT 

(26.3.2006 14:05:47)
Moc mne přírodní léčitelství zajímá, dej mi nějakou radu - nebo o tom něco napiš, fandím tomu moc.
 lenka syn 6.let a 3.roky 
  • 

Re: Re: Re: NEVIM CO RICT 

(25.3.2006 18:55:54)
Svene nymyslis ,ze doktori jsou tady od toho ,aby detem i dospelym pomahali.Jaaa myslim ,ze urcite ano.Ja jsem ve svem prispevku nepopisovala co se muze stat na hristi to je nase vina s tim jsme mohli udelat neco jineho priklad byt tam s tim ditetem pokud je male,ale rodit doma kde neni nikdo kdo by pomohl tak to se na me nezlob tomu ja rikam nezodpovednost.Velice by me zajimalo co ta dotycna pani by delala v pripade kdyby bylo s ni nebo s mimi neco v neporadku.Samozrejme,ze by se cpala urychlene do nemocnice,ale nedej boze kdyby bylo pozde.To by byly teprve vycitky.Zaplat panbuh,ze se ji narodila zdrava dcera.
 Swen 
  • 

Re: Re: Re: Re: NEVIM CO RICT 

(25.3.2006 19:13:28)
Promiň Lenko nereagoval jsem konkrétně na tvůj příspěvek, jen jsem použil u tvého příspěvku volbu "Odpovědět" Příspěvek byl myšlen obecně.
 Blanka, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: NEVIM CO RICT 

(25.3.2006 19:59:26)
Milý Swene, myslím, že v dnešní době nejde o schopnost nechat ženy sami porodit. To by byl návrat na pole, kde maminky rodily o sto šest a také úmrtnost dětí byla o hodně větší než v dnešní době. A co si budeme nalhávat, bylinné léčení už existuje tisíce let, tak proč tenkrát nepomáhalo? Někdy to prostě nejde, porod je velmi těžká věc, pro ženu okamžik v životě rozhodující jak po fyzické, tak zejména po psychické stránce. Pro mě konkrétně, to přiznám na rovinu, a určitě i pro Vás, kdyby jste byl v těžké situaci, byl pan primář taková ta berlička. Měla jsme dobrý pocit, že kdyby něco, tak je tu člověk, který své práci rozumí a bude se ze všech sil snažit, aby se miminku nic nestalo. Ono pak brečet na rozlitým mlékem je pozdě. Je super, že jste neměli nikdy antibiotika, ale to Vám zase můžu třeba říct, že to máte prostě v genech, být zdraví. Nemůžete přeci léčit zlomenou nohu bylinkami. Jinak si myslím, že bylinka jsou velmi dobrá věc, tak proč je neužívat. Právě naopak.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Re: NEVIM CO RICT 

(25.3.2006 22:04:53)
Swene, ale při komplikacích při porodu doma rodička pojede do nemocnice a tu "odpovědnost" na doktory hodí taky, ne? S tím by porod měla plánovat, alespoň pokud jsem dobře pochopila doporučení WHO. Takže ona je to taková velmi omezená odpovědnost. Z té trochy literatury, co jsem přečetla, jsem si udělala závěr, že porod doma, pokud je správně zabezpečen, je asi většinou OK. Já bych takhle rodit nechtěla, myslím si, že jsou komplikace, které vyžadují příliš rychlé řešení na to, aby byl čas dojet do porodnice. Možná že tyhle komplikace rozpozná školená PA, pochybuji, že je rozpozná neškolený manžel. Těžko říct, jestli jsou nebo nejsou způsobeny lékařsky vedeným porodem, když alespoň prozatím skoro všechny porody v ČR jsou vedeny lékařsky - chybí nám tady ta reprezentativní porovnávací skupina.Takže porod doma s lékařskou péčí v případě komplikací asi ano, pokud někoho stresuje nemocniční prostředí, bez lékařské péče v případě komplikací by to vypadalo asi tak, jak mi popisoval tchán (75 let): "Napřed jsme se narodili tři kluci, pak tři holky, pak se narodila tři mrtvá mimina, a další děti byly na střídačku živé/mrtvé."
Pokud jde o léčení dětí - tady váš komentář o zodpovědnosti rodičů vůbec nechápu. Zodpovědný rodič nemocné dítě léčí - buď pomocí bylinek, nebo pomocí léků. Nezodpovědný rodič dítě neléčí. A z praktického hlediska si nedovedu představit průměrnou zaměstnanou matku, která tři dny léčí doma dítě, aniž by navštívila lékaře - určitě bude potřebovat neschopenku či jak se to jmenuje.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: NEVIM CO RICT 

(26.3.2006 7:33:27)
Markéto, to je něco, co mě šíleně štve. Dokud jsem byla na MD, tak byť byla starší dcera nemocná furt, k doktorce jsme nechodily, dokud nebylo fakt hodně zle. Nevidím důvod vléct dítě k doktorovi, když má první den horečku při normální viróze, to potřebuje ležet doma v posteli a mít od všeho pokoj a doktor na něm stejně nic nepozná. Jenže kvůli tomu papíru na očr ji tam vléct musím :-(((
 Štěpánka a Klarísek 


pohled z druhé strany 

(26.3.2006 0:54:14)
Jsem zdravotní sestra a trošku, vlastně hodně, proto taky píšu, mne zlobí tyhle diskuse z oblasti zdravotnictví. Vypadá to podle nich, že zdravotníci a zdravotnictví nestojí za nic. Konkrétně kolem těhotenství, porodů a dětí je toho hodně, je to hodně emotivní období, a podle různých reakcí to skoro vypadá, že je péče všude hrozná a proč vlastně si doktoři vymýšlí všechny ty věci jako holení, nástřih, klystýr, antibiotika a já nevím jaké hrozné věci, to po lidech chudácích chtějí. Kdyby nebylo výzkumu a vývoje v medicíně, hlavně v 20. století, nebyli bychom tam kde jsme teď, spousta maminek by nebyla maminkami a tatínků tatínkami a nemuseli se rozhodovat jestli rodit doma nebo kde. Taky mne fascinuje, jak někdo za pár měsíců nastuduje věci, které se lékaři neučí jen 6 let na škole, ale vzdělávají se v nich celý život, najde si informace na internetu, kdoví od koho a řídí se podle nich. Je to hezké říct, že kdyby něco tak pojedu rychle do porodnice, ale to rychle nemusí být dostatečně rychle a kdo bude potom zodpovědný za mrtvé nebo postižené dítě nebo mrtvou matku, lékař, protože stejně nepomohl, i když jsme do porodnice jeli?
A když jsme u té bylinkové léčby a jiných alternativních metod léčení, tak léky mají ve spoustě případů stejnou účinnou látku, která je v bylinách, ale jsou dovedeny dál, k méně vedlejších účinkům, ale hlavně k přesné dávce, kterou použiju. A když jsou ty bylinky tak dobré a účinné, tak proč mělo lidstvo potřebu hledat něco nového?
Nechci tady všechno šmahem odsoudit, že jen konvenční medicína je ta jediná správná, je to každého volba, je to jen podnět k zamyšlení.
 MirkaEyrová 


Re: pohled z druhé strany 

(26.3.2006 1:07:17)
Štěpánko s Klarískem, jenže ty bylinky mají jednu nevýhodu: nepomohly v předlouhé historii zachránit tisíce a milióny porůznu nemocných dětí i dospělých, kteří bezmocně umírali na všelicos, na co se dnes díky lékům zpravidla neumírá. Nezastávám se slepě klasické medicíny, sama vidím její nedostatky. Ale taky nejsem hluchá vůči poučení z historie. A taky mám svůj vlastní selský rozum: žádná "uklidňující" meduňka mi nepomohla vyléčit depresi - musela nastoupit "umělá" antidepresiva.
 MirkaEyrová 


Re: Re: pohled z druhé strany 

(26.3.2006 1:09:39)
Ale, ale, půlnoční hodina mi lehce zatemňuje mozek? Znovu jsem si přečetla, Štěpo, Tvůj příspěvek, a jaksi mi došlo, že horuješ za totéž, co já:-) Takže pardon:-)
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: pohled z druhé strany 

(26.3.2006 23:26:38)
Štěpánko a Klarískem :o),

víš, proč nastal odklon od té tradiční bylinkové léčby? Jednou jsem o tom četla velice zajímavý článek, je to pár let a nevím už, kde to bylo (bohužel :o(, nebylo to ale na netu).

Prý za to v podstatě nese "vinu" Kolumbus :o), protože s jeho námořníky se prý do Evropy dostal Syfilis a v Evropě nebylo čím ho léčit, nic nezabíralo, a tak se šly přiučit k indiánům, jenže si zas vzali jen něco. Indiáni měli celou terapii "zmáknutou" (a to i bez ATB), ta terapie se skládala z půstu (myslím, že byl myšlen půst sexuální), diety, pití odvaru z nějaké kůry (mám pocit, že se to jmenovalo quanakové dřevo, ale nejsem si jistá jestli si ten název pamatuju dobře) a hlavně potní kůry, celá tato terapie trvala asi 6 týdnů. Jenže "chytří" Evropani, co ví všechno líp, si vzali ono dřevo a zbytek označili za pověru (nějaká italská rodina na tom dřevu dobře zbohatla), jenže samotné pití odvaru z té kůry bylo neúčinné a proto nakonec Syfilis léčili RTUTÍ, která sice sice možná milou treponemu zabila, ovšem dost často také jejího nositele.

Hezký den :o)
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: NEVIM CO RICT 

(26.3.2006 1:25:25)
Jenže ne všichni rodiče jsou fyzicky schopni bdít u svého dítěte celé dny a noci (kvůli banální horečce, která se dostavuje pětkrát, desetkrát do roka). Jestliže vím, že po dvou nocích strávených tímto způsobem padnu a nebudu schopná se o své dítě, které na mně přímo závisí, postarat, je mnohem lepší srazit horečku panadolem a aspoň trochu se vyspat. A střídání s manželem? I manžel je taky jen člověk, a navíc za těchto okolností on, popř. manželka, ještě chodí do práce a musí být schopen odvádět nějaké výkony. Někdy to není o pohodlí, ale o skutečných možnostech rodiče.
 Pavlína&potomci 


Re: Re: Re: NEVIM CO RICT 

(27.3.2006 16:18:58)
Swene, stoprocentně souhlasím :). A lituji tě, neboť nepochybuji, co se za tento přízpěvek na tvou hlavu snese (ještě jsem všechny příspěvky nedočetla :) ).
 Věra. 


Porod doma je riziko. 

(27.3.2006 16:43:22)
Diskusi nepročítám, ale zřejmě jde o obvykle zdejší mocně pasírované téma "červánky , vůně růží a porod doma - neznám větší idylku "

Co k tomu dodat ?

Porod doma v ČR je obrovským rizikem, jak pro matku / při těžkém náhlém krvácení vykrvácí do pěti minut, nebude -li v obýváku komplet vybaven operační sálek /
ale hlavně pro dítě .

To když se náhle zasekne, udusí se dříve, než stihnete někam dojet.
Nebo bude doživotně poškozené, páč mamina nechtěla koukat na zelené kachlíky...

I při zcela zdravém těhotenství se může porod rychle zvrtnout a jde BĚHEM PÁR MINUT o holý život, nebo dva. Porodem doma riskujete zdraví a život svého dítěte, které nedostalo šanci cokoliv říct k ambicím své matky.
 zufi 


Re: Porod doma je riziko. 

(27.3.2006 16:46:14)
Ano, tak jsem to myslela i já.
 Julie 
  • 

Re: Porod doma je riziko - Věro 

(27.3.2006 19:11:23)
...diskusi nepročítáš, ale když někde taková je, musíš uvědoměle přispět...
 Štěpánka 2kluci+holčička 
  • 

PRO SWENA 

(25.3.2006 20:06:32)
Díky Swene za tvůj příspěvek, já jsem ta co rodila ve Třebsku a musím říct, že máme hodně podobné názory.

Každý si pod pojmem "péče o dítě" představuje něco jiného, můžu dítěti podat Paralen, aby nemělo teplotu (ale proč, když teplota je známkou toho, že imunita je vlastně v naprostém pořádku a snaží se pouze v těle zlikvidovat něco co tam nemá být) a pokud se teplota vrací, můžu nemocné děcko dovézt k lékařce, čekat v čekárně a potom běžet ještě na nějaké další vyšetření do nemocnice, a zase čekat a pak do lékárny a zase čekat a přijet oba totálně vyčerpaní z města domů a připadat si jako skvělá matka, která pro své dítě udělá vše......

Ale také můžu s nemocným děckem celý den ležet v posteli a číst mu pohádky, nebo ho hladit aby usnulo, vařit čajíčky a hlídat jestli dostatečně čůrá, zapisovat teplotu a dávat obklady na hlavičku, když bolí....... a já mám tedy naštěstí takové zkušenosti že do 3 dnů jsme vždycky fit...... Můj šestiletý syn neměl ještě nikdy antibiotika a má domorodá tříletá dceruška také ne..... Můj třináctiletý syn měl první antibiotika v 5-ti letech a to proto, že měl boreliozu - a to jsme měli štěstí, že jsem se s lékařkou dohodla, že nám nejdříve z odběru krve zjistí co nám je, a teprve potom nasadí antibiotika, kdyby nám je "střelila od oka" tak by léčba trvala mnohem déle, protože by se prý toto onemocněný jakoby "schovalo" a propuklo by třeba až za půl roku.... tedy alespoň mi to tehdy lékařka říkala.

A s porodem je to myslím stejné, někdo ho chápe jako přirozenou součást života ženy a někdo jako onemocnění....s tím nic nenaděláme.

Já jsem Simonku přemluvila, aby napsala a zveřejnila článek o svém domácím porodu, protože vím že domácí porody prostě v Čechách jsou a budou a pokud se tato skutečnost bude dostávat na veřejnost, tak se snad dočkáme i "zlegalizování". Pod tímto pojmem si představuji to, že se tak jako v jiných zemích na počátku těhotenství gynekolog zeptá ženy, o jakém porodu uvažuje a poté jí nasměruje na porodní asistentku, která jí bude celé těhotenství vést (cvičení, psychoprofilaxe) k porodu v porodnici nebo k domácímu porodu s asistentkou.
Vím, že Simona porodní asistentku chtěla, ale na Táborsku prostě žádnou nenašla a předpokládala, že z Prahy za ní žádná nepojede.....proto s manželem oba velice zodpovědně studovali a porod měli naplánovaný tak, že prostě zůstanou doma do té doby, dokud se bude Simona cítit dobře a porod bude postupovat tak jak má, v opačném případě by jeli do porodnice. Pokud vím, tak i její gynekolog byl obeznámen s plánovaným porodem doma....

Simona opravdu NENÍ nezodpovědná a riskující hazardérka!!!!!
 alena 
  • 

Re: PRO SWENA 

(25.3.2006 20:24:07)
Stepanko,
budete sedet a cist pohadky diteti, ktere ma pres 41 stupnu, paralen mu nedate,protoze je to jen znamka dobre fungujiciho imunitniho systemu?
 Dianka (04+06+09) 


Re: Re: PRO SWENA 

(25.3.2006 21:46:25)
Aleno, já například, pokud dítě nebude apatické a bude vypadat jinak dobře asi spíš ne. A i kdyby apatické třeba bylo a nevypadalo úplně dobře, nejdřív zkusím bezinkový ocet a pak teprve, pokud to nepomůže, vyzkouším konvenční léčbu. Proč si tu spoustu lidí myslí, že když se někdo rozhodne pro porod doma, nebo léčení přírodními prostředky, nebo jánevímco, že je ve svých názorech zcela neústupný, rigidní a nedokáže se přizpůsobit tomu, jak se situace vyvíjí? (Například, že nebudu rodit doma za každou cenu, ale když se něco začně vyvíjet ne úplně tak, jak by mělo, tak se prostě seberu a pojedu do porodnice atdatd...)
 Štěpánka 2 kluci 1 holčička 
  • 

Re: Re: PRO SWENA 

(26.3.2006 13:47:04)
Aleno,
vidím, že jste si z mého příspěvku vybrala jen to, co se vám hodí, tak tedy pokud mé dítě bude mít 41 tak mu číst pohádky NEBUDU neboť je nebude vnímat.
Zatím jsme se vždy vešly do 40,5, v tom případě jsem dítěti dávala obklady a zábaly a velké množství tekutin (v této teplotě mé děti nemají sílu mi odporovat - já ten čajíček nechci bumbat, nebo já ten hadříček nechci na hlavičce) děti mi polykají čaj, který jim dávám většinou na po lžičkách, protože nejsou schopny s takto vysokou teplotou se normálně napít...... a musím dodat, že se mi POKAŽDÉ DO 30 MINUT TATO ŠÍLENÁ TEPLOTA PODAŘILA SRAZIT.
Pak už jsme se pohybovali v rozmezí 37-38,5 a to už je o něčem jiném dítě komunikuje a je možné mu vysvětlit, že má v bříšku bacily a musíme hodně bumbat a hajat a spinkat, aby ten čajíček mohl v bříšku ty bacily všechny zničit. Potom se zas bude moci chodit ven, na kolo, na lyže, do bazénu, do lesa na klouzačku, kterou máme na zahradě atp......

A JEŠTĚ NĚCO PRO VŠECHNY KTERÉ TO ZAJÍMÁ:
- pokud dáte dítěti ATB, mělo by je užívat 10 dní(nikoliv 7, tak jak se to u nás většinou praktikuje)
- pokud dítě uživá ATB, má potom narušenou imunitu třeba až na 6 měsíců (a jako s takovým je s ním potom třeba zacházet), pokud v tomto období znovu onemocní, což je pravděpodobné - imunita je už narušena a je velká pravděpodobnost, že dostane opět ATB a ty se pak stávají opakovaně vaším členem domácnosti...
- pokud dítě užívá ATB, mělo by po celou dobu užívání ležet v klidu, ale při ATB se většinou dětem po 3 dnech "uleví" a já si tedy nedovedu představit, že bych "zdravé" dítě udržela 24 hodin ležet v posteli nebo u televize na gauči (nehledě na to že TV doma ani nemáme)

tyto skutečnosti jsem si nevycucala z prstu, jeden z mých hooooooooodně vzdálených příbuzných je imunolog a specializuje se na ATB nebo snad mikrobiolog já nevím, jak mám jeho odbornost popsat hovořila jsem s ním někdy před 4-mi lety. Ale tyto informace jsem nezávisle na sobě konzultovala s 2 pediatry a ti mi tuto skutečnost odsouhlasili.
 Pavlína Karlová 
  • 

Re: Re: Re: PRO SWENA 

(27.3.2006 14:28:22)
Přemýšlím nad Vaším článkem ... a chtěla bych se vás zeptat. Měly vaše děti studené končetiny při těch vysokých teplotách? A pokud ano... co jste potom dělala? Protože pokud má dítě při horečce studené končetiny, nesmí se dávat ani zábaly ani sprchovat. Smí se pouze jemně otírat.... Zkoušela jsem to na svém dítěti... a teplota prostě lezla stále nahoru. Dávala jsem čajíky, otírala... a přesto to nepomohlo. Co byste dělala potom? Stále byste se chlubila, že jste nedala léky? A víte, že pokud dítě sprchujete či mu dáváte zábal i v tomto případě, že má studené končetiny, že ho vlastně ohrožujete přímo na životě?
Mám své výhrady, co se týče léků. Pokud to jde, používám homeopatika...ale nejdříve se pokusím si zjistit vše o nemoci, i když tak banální, jako je zvýšená teplota či horečka, a teprve poté za pomoci naší dětské lékařky (i když s ní se vším nesouhlasím, určitě toho ví víc než já) pečuji o své 2 děti.
A ještě malá připomínka. To, že má dítě přes 38°C neznamená, že mu imunitní systém funguje jak má, ale naopak nezvládá situaci. To Vám ještě nikdo neřekl?
Jinak s Vámi naopak musím souhlasit s tím, že s dítětem se nemusí okamžitě k lékaři. Také to mám potvrzené od několika dětských lékařů - syn má vrozené oslabení imunity (ale poze co se týče průdušek), tak jsem měla možnost konzultovat jeho zdravotní stav s lékaři v nemocnici a s lékařkou, ke ktré jsme jezdili na homeopatii. A nikdo mu nikdy (v nemocnici) zbytečně ATB nedal. Vždy se čekalo, zda zaberou léky, které potřeboval na uvolnění průdušek, zda to jeho malý organismus zvládne. Až když vyšly špatně protizánětlivé testy, musel holt dostat ATB, pokud bychom mu je nenasadili, asi by se uzdravil, trvalo by to delší dobu, ale určitě by se u něj rozvinulo astma. A to bych si jako máma na svědomí nevzala. A s oběmi syny jezdím k lékaři až tehdy, pokud teploty přesáhnou 38°C a trvají déle než 3 dny. Tj. jejich organismus to nezvládá. Ale pokaždé jim dám paralen, pokud jejich tělesná teplota přesáhne 38°C, neb to značí selhání jejich imunity. Zeptejte se na to své lékařky, myslím, že každý lékař Vám to potvrdí.
Pavlína K.
 Štěpánka 2 kluci 1 holčička 
  • 

Re: Re: Re: Re: PRO SWENA 

(27.3.2006 15:47:39)
Tak to jsem nikdy nezažila, že by děti měly teplotu a studené končetiny. Asi mám holt zdravé děti, a nebo mají všechny ty nemoci usazené někde v těle, a teprve nám propuknou...... Poslední teplotu měl syn myslím někdy loni na jaře...... Dcera jí snad ještě nikdy neměla (kromě reakcí po očkování a ty jsem samozřejmě srazila Paralenem).

Nevím proč mám zrovna já to štěstí, že mám tak zdravé děti, možná proto, že bydlíme na vesnici a děti od rána do večera lítají venku v přírodě..... Možná proto, že se snažíme stravovat zdravě a možná proto, že máme doma saunu a děti se pravidelně otužují (Rozárka téměř od narození.....) nevím proč já a mé dětičky máme to štěstí, ale věřte mi, že si toho OPRAVDU VELICE VÁŽÍME.
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: PRO Alenu 

(26.3.2006 23:46:30)
Alčo,

myslím, že když bude mít dítě přes 41°C, tak k lékaři určitě zajedou.

Ale můžu ti dát jiný příklad můj bratr (tehdy 10 let), byl najednou strašně hodný (to u něj není normální), ráno a pak i večer zvracel, celý den prospal, bolelo ho břicho (říkala jsem si určitě slepák), táta s ním jel do nemocnice na chirurgii Dr. řekl, že nejde o NPB (tedy o náhlou příhodu břišní), prý jen o zánět močových cest a poslal je k hospitalizaci na dětské odd. Tam jim lékařka (naštvaně) řekla, že je to jen viroza a poslala je domů. No tak jsme doma do rána chladili a ráno šly k dětské obvodní lékařce a ta hned je poslala na chir k moc dobré lékařce. A pak už to následovalo, přijetí a ještě ten den ve 2 hodiny odpoledne operace.

Myslíš, že tohle v pořádku??
 MirkaEyrová 


Re: PRO SWENA 

(25.3.2006 20:43:07)
Štěpánko. Pokud má dítě "banální" nemoc typu viróza, nikdo dítě nebude posílat na vyšetření do vzdálené nemocnice. Do čekárny lékaře se dá dítěti vzít třeba knížka na prohlížení, papír s pastelkami anebo časopis. Nemyslím, že by hodinka u lékaře byla pro dítě nějaké zvláštní utrpení. Naopak - pokud dítě nechám několik dní bez kontroly trápit vysokými teplotami, nemůžu sobě ani dítěti zaručit, že jsem jakožto laik nepřehlédla nějaké indicie ukazující na závažnější problém - který by mohl ohrozit život dítěte, popř. mu mohl přivodit závažné zdravotní komplikace. Například banální kašel je dobré nechat po čase obhlédnout lékařem - mohl by např. "vlézt" na průdušky (zápal plic, TBC apod.). Co se týče ATB, celý život žiju v předpokladu, že některé nemoci, záněty je nutné ATB přeléčit, jinak mohou třeba zůstat nějaké trvalé následky (apropos - neumíralo se dřív náhodou na angínu???) Nebo jiná patálie - zvracení, bolest bříska a horečka. Mám se tvářit, jako že se nic neděje a dítěti číst pohádky, když tyto příznaky mohou znamenat zánět apendixu, který, když je neléčen, ohrožuje na životě? Ne, ne, milá zlatá. Mateřská péče je dobrá a důležitá, ale mnoho dětí v historii zemřelo jen proto, že jim nebyla včas poskytnuta vhodná lékařská péče...
 Sylvie 


Re: Re: PRO SWENA 

(25.3.2006 21:06:51)
Mirko, Štěpánka psala, že do tří dnů bylo dítko bez teplot. Já taky chodím k doktorce až tehdy, když jsou teploty delší dobu jak ty tři dny, dřív jenom tehdy, když se děje něco mimořádného (a i tak nejdřív MUDru kontaktuju telefonicky a ne vždy touží po tom nás teď hned okamžitě vidět). Ono když jsou děcka nakřamplý, tak bych nerada, aby na ně v čekárně někdo plivnul něco, co by jejich momentálně oslabený organismus dorazilo... Praktikuju to tak už u třetí doktorky a žádná proti postupu neměla námitek.

S.+++
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: PRO SWENA 

(26.3.2006 0:03:44)
Milado, no jo :o( U mých holčiček čtyřicítkama začíná "obyčejná" rýma a se spuštěním rýmy mizí teplota. Antibiotika starší zatím dvakrát (z toho jednou byl otazník,jestli je vůbec potřebovala), mladší vůbec.

S.+++
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: PRO SWENA 

(25.3.2006 21:26:10)
Simono, moc by mě zajímalo, v kterých evropských zemích kromě Holandska jsou porody doma (pokud porod doma = domácí porod)tak běžné, že se lékař na začátku těhotenství ptá, kde porod proběhne (tedy že je tam ta alternativa domova). Moc děkuji za odpověď. Doteď jsem si myslela, že porod doma je celoevropsky velmi zřídkavá záležitost.
 PajaMM 


Re: Re: PRO SWENA 

(25.3.2006 21:39:52)
Ja vim, ze jeste v UK ...
 Dianka (04+06+09) 


Re: Re: PRO SWENA 

(25.3.2006 21:49:02)
Markéto, co já vím, tak v Německu a Rakousku, i když nevím, jestli se tam takhle na začátků doktor ptá. Doma tam rodí ca 2% žen.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Dom. porody v cizině 

(25.3.2006 23:58:04)
Pavoučnice, zase tahle fáma ... v Holandsku opravdu žádná sanitka před domem nečeká ...
 jana 
  • 

Re: Re: Re: Dom. porody v cizině 

(26.3.2006 9:01:56)
zjistovat to ani nemusis, je to ceska fama, ktera se skutecnosti v holandsku nema nic spolecneho
 Sylvie 


Re: Dom. porody v cizině 

(25.3.2006 23:59:31)
Pavoučnice, a to jsi přišla jak? :oO

Nesmysl ;o)

S.+++
 Martina, 2 deti 
  • 

Re: Dom. porody v cizině, Svycarsko 

(26.3.2006 12:12:34)
Ja ziji ve Svycarsku, mam kamaradku, ktera rodila doma a vim, ze tak ojedinele to tady neni. Stejne tak jako ambulantni porody, to je tady celkem bezne. Ja jsem ted potreti tehotna a rodit budu rozhodne v nemocnici(prvni dve deti jsem rodila v Cesku). Funguje to tak,ze lekar vcas nahlasi do porodnice, kde chce maminka rodit, 3 mesice pred terminem si ji pozvou, vsechno ji vysvetli, ukazou porodni sal, pokoje, zodpovi vsechny otazky atd. Ale kdyz chce tady nekdo rodit doma, nikdo se nad tim nepozastavuje.
 Svetlana. 


Re: Re: Dom. porody v cizině, Svycarsko 

(26.3.2006 17:46:00)
Martina, nechcem strasit, ale aj vo svajciarsku sa ti moze stat, ze v "anonymnej" porodnici niekto nebude respektovat tvoje zelanie, resp. ked uz pride k iste k istemu, tak sa ta nespyta, zamietne tvoje snahy ... Hovorim z mojej skusenosti z prveho porodu - podlahla som pocitu, ze tu mozem cokolvek, na co si len pri porode zmyslim ... a kedze to bol 1. porod, netusila som, ze bude take namahave pocas bolesti nieco vysvetlovat. Zmohla som sa zmohla na dva chabe pokusy, potom som rezignovala, manzel nebol pripraveny ...
teraz mi je jasne, ze to bola predovsetkym moja chyba - ale neverit takej skvelej prezentacii, to by teda bolo ! :-)

Ak chces cosi specialne, dohodni sa radsej o tom vyslovene predtym, najlepsie je mat aj tu svoju PA. A radsej vsetko na papieri, prip. schopneho manzela pri boku .-)
 Martina, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Dom. porody v cizině, Svycarsko 

(27.3.2006 7:37:23)
A kde jsi rodila? Ja nic specialniho pozadovat nebudu. Bydlim v Bernu a pujdu do normalni fakultni porodnice, zadny privat. Pro me je medicinsky aspekt dulezitejsi nez lepsi servis, nemusim si vybirat z peti jidel, staci klidne dve, ale vim, ze v pripade jakychkoliv komplikaci je o dite i o me maximalne postarano. Samozrejme netvrdim, ze vse musi probihat podle mych predstav, i tady jako vsude jinde zalezi na pristupu personalu. Je to vsechno v lidech. Ale co vim od sveho okoli, tak zrovna konkretne v teto porodnici si jeste nikdo nestezoval, personal velmi mily a ochotny, navic tam mam kamaradku, ktera tam pracuje, ta mi to muze jen potvrdit. Naopak mam jinou kamaradku, ktera rodila ve vyhlasene privatni nemocnici a moc spokojena nebyla. Zalezi take na tom, co kdo ocekava.
 *Aida* 


Re: HOLANDSKO 

(28.3.2006 16:35:55)
Pavoucnice,
mohla bys dat odkaz, kdes ziskala tyto informace?
Jeste k te specialni sanitce. V cem byla specialni? Nejak to nechapu. Pokud by byly nejake specialni sanitky, kde by se dalo napr. operovat, proc by pak litaly vrtulniky pro co nejrychlejsi prevoz do nemocnice (ted nemluvim o porodech, treba o nehodach atd). Proste jsem v zivote neslysela, ze by se v sanitce dalo delat neco vic nez zakladni prvni pomoc a rychly prevoz. Jiste muze tam byt defibrilator apod., ovsem o nejakem operovani nemuze byt rec.
PA, ktera byla u meho druheho porodu mi rekla, ze opravdu mela u dvou porodu sanitku cekajici pred domem. Jednalo se tedy o obyc. sanitku a stala tam proto, ze porody byly vicecetne, tedy dvojcat. Ani jednou jich nebylo nakonec potreba (to jen dodatek). Ale ze by bylo nejak standartni, ze pred domem stoji sanitka (jakakoliv), to jsem slysela leda tak na ceskych webovkach :o)))).
 *Aida* 


Re: Re: HOLANDSKO 

(28.3.2006 16:38:19)
Ten odkaz bych rada kvuli tomu vyvyseni postele. Pripada mi to stejne nelogicke, jako ta sanita. Na co by si kdo vyvysoval postel totiz jaksi nechapu :o).
 Sylvie 


Re: Re: Re: HOLANDSKO 

(28.3.2006 17:56:27)
Aido, kdysi jsem na téma porod doma v Holandsku vyzpovídala Darinu, tak ta mi k tomu řekla tohle:

Co všechno je potřeba pro porod doma mít? Asi to nebude nic moc speciálního, když to porodní asistentka stihla všechno sehnat během té hodiny a kousek, než jste Silvii vytlačila...
V Holandsku je běžně k dostání porodní box, ve kterém jsou kolíčky na pupeční šňůru, vložky, vata, savé podložky, alkohol a takové věci. Co je navíc potřeba k porodu jsou dva kyblíky na odpadky, extra stůl (nebo jakákoli jiná plocha), kam si může bába odkládat věci (přebalovací pult nebo žehlicí prkno stačí), 100W nebo halogenová lampa (potřebná pro případ zašívání), baterka a svíčky (kdyby vypadla elektřina - za čtyři roky se nám to v Holandsku stalo dvakrát), nožičky pod postel (postel se zdvihne asi o 30 cm a lépe se manipuluje bábě i sestřičkám - je však spíš pro jejich záda než nějaká nezbytnost v případě neplánovaného porodu doma) a „kruik“. To je kovová uzavírací láhev, do které se nalije vařící voda, zabalí se do látkového obalu a 6 hodin to stačí na to, aby se udržovala teplota novorozence. Jinak „kruik“ je potřeba i při porodu v nemocnici. Miško, naše druhé dítě, měl např. pár hodin po porodu teplotu 35,5, tak ho nejdřív dali na půl hodiny ke mně, potom ho zabalili do peřinky se dvěmi takovýmito lahvemi a měli jsme mu změřit hodinu a dvě hodiny poté teplotu. Když bude nad 36/36,5, v pořádku, jinak volat. Po šesti hodinách lahve vyměnit. Jsou děti, co si neudrží teplotu déle, resp. trošku jim kolísá, tak dostávají lahve déle.


K sanitkám tohle:
Žádné plně vybavené sanitky před domem nečekají. Sanitky ve větších městech mají často inkubátor, v menších možná některé, možná ani ne. Pokud dojde ke komplikacím a je to možné, žena odjíždí do nemocnice vlastním autem (samozřejmě s manželem nebo někým jiným), pokud je to velmi vážné, zavolá se sanitka.

Rozhovor s ní je tady:
http://www.tehulka.cz/view.php?cisloclanku=2004071203

Jejich stránky jsou tady:
http://mkhl.mokranovci.net/

S.+++
 Štěpánka 2kluci+1holčička 
  • 

Re: Re: PRO SWENA 

(26.3.2006 12:20:51)
Ptáš se sice Simony, ale je to reakce na můj příspěvek, tedy odpovím ti, čerpám ve své odpovědi z přečtené literatury, a také z e-mailů, které mi přišly po zveřejnění mého příspěvku "Jak jsem rodila ve Třebsku" ze zahraničí. Nevím proč, ale ze zahraničí mi nepřicházely reakce do diskuse, ale přímo na e-mail, který jsem tam zveřejnila. Tak tedy nejvíce domácích porodů se určitě z evropských zemí koná

v Holandsku-NAPROSTO JISTĚ VÍM, ŽE TAM NEČEKÁ SANITKA PŘED DOMEM - ale mezi krktéria možného domácího porodu patří kromě zdravotního stavu od letošního roku také to, že musí být možnost projít s nosítkama z bytu ven před dům.

v Německu - to vím také naprosto jistě, protože tam žije má švagrová a ještě manželova sestřenice (schodou okolností porodní asistentka). Domácí porody jsou tam NAPROSTO BĚŽNÉ - to neznamená, že se tam rodí doma většina dětí, přesné procento nevím, ale pohybuje se to okolo 10%.

V Anglii - to vím také jistě, protože tam loni v létě rodila má sestřenice, také vím, že celkový průměr domácích porodů je tam okolo 10% ALE SOUČASNÁ VLÁDA DOMÁCÍ PORODY PODPORUJE A CHTĚLA BY ZVÝŠIT TOTO PROCENTO NA 20%!!!!!!!!!!!!!!! Tam právě existuje ta možnost, vybrat si hned na začátku těhotenství (z několika možností) právě takovou porodní asistentku, která maminku povede podle toho, jaké představy má o svém budoucím porodu. (moje sestřenice si vybrala porod v porodnici - i kdyby chtěla rodit doma, nemohla by, rodila o 2 měsíce dříve).

V Rakousku se také rodí doma.

Ve Francii (tam existují i porodní domy pro ambulantní porody), v Itálii, v Řecku, i na severu ve Švédsku, Dánsku se také rodí doma, ale to vím jen z doslechu a nemám kontakt na žádnou maminku, která by tam rodila.

V Kanadě jsou domácí porody a ambulantní porody v porodnicích také naprosto běžné, domácích porodů je tam méně než 10%, ambulantních porodů (pouze s porodní asistentkou a odchod cca 6-12 hod po porodu) je tam podstatně více.

V USA jsou domácí porody i ambulantní porody ale přesná čísla neznám. V 80-tých a 90-tých letech tam velká část porodů v porodnicích končila císařskými řezy bylo to běžně 30% porodů (v některých klinikách snad i přes 50%), ale to bylo způsobeno hlavně tím, že se lékařům zdály císařské řezy nejbezpečnější (obávaly se případných žalobna svou osobu).

 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Re: PRO SWENA 

(26.3.2006 12:44:33)
Díky.
 *** 
  • 

štěpánko 

(26.3.2006 13:30:39)
Štěpánko-tady v německu se nerodí doma běžně! Ano jsou porody doma, jsou ale vedeny PA nebo jiným zdravotním personálem. Ale běžná věc to není, je to časté, není to ale tak, jak popisuje Simona, takový hazard se tu neděje. Aby chlap hledal gumičky a slivovici:-( Častější jsou ambulantní porody. Doma rodí obvykle jen ženy tak třetí a další dítě - tedy průměrově dle tabulek. A doma porodí tak pět žen ze sta, takže polovic toho, co uvádíš. Vždyť sestřenice, je-li PA má přístup k datům, tak ať to sem hodí....
 Líza 


Re: štěpánko 

(26.3.2006 13:33:54)
No jestli každý dvacátý porod není běžně, tak co už je potom běžné? 5% je docela dost ;-)))
 Štěpánka 2 kluci 1 holčička 
  • 

Re: štěpánko 

(26.3.2006 13:58:15)
Já jsem pod pojmem BĚŽNÉ, rozuměla spíš to, že to je MOŽNÉ, tedy ne zavrhované tak jako u nás, tady se těhotná maminka stydí a někdy i bojí svému gynekologovi říct, že chce rodit doma, a to už nemluvím o tom, že se ani neodvažuje ho požádat o pomoc při hledání PA.
 Boďka 


Re: Re: PRO SWENA 

(26.3.2006 1:18:37)
Miladka, nechcem byť za nejakú vŕtalku a je mi jasné, že 2 ľudia nie sú žiadna štatistická vzorka ;-), ale predsa len, nestojí to za zamyslenie?
Pokiaľ viem, tvoje deti sú dosť často choré a Štepánka spomínala, že jej deti nemali okrem jedného (pochopiteľného) prípadu ATB. Samozrejme je mi jasné, že každé dieťa má inú imunologickú výbavu, inú štartovaciu čiaru čo sa týka chorobnosti. Ale aj tak, možno na tých "čajíčkoch" a na Štepánkiných liečebných postupoch niečo bude, keď májú takú úspešnosť.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: PRO SWENA 

(26.3.2006 11:04:36)
Jen mě tak napadá, jak mi jeden přírodní člověk vyprávěl, že mělo dítě několik dní teploty přes 40 a teplotu mu nesráželi, protože jsou přírodní, a jak to dítě krásně halucinovalo a pak popisovalo báječný zážitky.
No.
To bych si lajsla já jako dospělá sama se sebou.
Ale u dítěte mi to připadá jako hodně velkej úlet...

Tímto nechci generalizovat, abych se nedotkla jiných přírodních lidí, kteří prostě vezmou dítě se čtyřicítkou a udělaj mu zábal a je všecko OK...jen tak mi to vytanulo na mysli, jak všeho moc škodí...
 Lída+2 


Re: Re: Re: Re: Re: PRO SWENA 

(26.3.2006 16:40:45)
článek je moc krásnej.:-) Obdivuji.:-)

Sama jsem měla prvního syna vyvolaného a nerada na 9 hodin bolestí po 2 minutách trvajících asi 30 sekund vzpomínám.Jo a mimochodem ten přiblblej klystýr mi dali v 7 hodin a porod začali vyvolávat v 10hodin -pokud to má dělat to co má tak proč volili tento postup....
Na druhou stranu se mnou byla na pokoji paní krerá trvala,že to nechá se být. Voda prý byla zkažená a děsně smrděla. Dítě mělo asi 4,1kg. 2 dny ječelo než se přišlo na to,že má zlomenou právě tu klíční kost.
KAmarádka rodila holčičku a jelikož se v naší porodnici vyvolávají porody přesně termín plus 7 dní i kdyby byla neděle taky měla zkaženou vodu-říkala že smrděla jako zkažené vejce.:-(

Druhý porod planě jsem naklusla do porodnice v 1:30 sestra mě řekal,že rodím podruhé a nepoznám že nerodím. Kontrakce co 5 minut až do 5 do rána.
V 8:30 mě propustili. V 19:00 jsme tam naklusli a potkali jseme Dr u výtahu. První jeho bylo: Už jste tady zase?
Sestra natočila monitor a konstatovala že to porod není´,že to jsou jen poslíci po 2 minutách jsme tvrila já(monitor po 20minutách NIC max. poslík).Prej běžte domů a uvidíte. Na mojí otázku zda nebudu vyšetřena mi řekla: no když jinak nedáte.
Doktor byl zděšen-já mohla okamžitě rodit.

Takže jsme naklusli v 19:20 na sál ale bohužel na takové kvaltovky nějak nebyli připravený(pořád tam něco nosili a vozili nic tam nebylo)... píchli mi vodu a v 19:45 se narodil syn .V 19:30 jsme trvala na tom že chce ven nikdo tam nebyl a sestra řekla ještě to chvilku vydržíte......
No a říkám si dojela bych domů asi jo mám to tam 5 minut,ale asi doma porodila,ale nevím jestli bych to zvládla s takovým přehledem jako pisatelkapisatelka.Ale na druhou stranu jsme ráda.

Jo a ještě něco vyprázdnění proběhlo tak nějak samo. Ten den jsme byla víc na WC než jinde. Takže se udělal sám.:-)Tělo to má dobře zařízený.

Jo a k srážení teploty. Do roku 2002 jsme srážela teplotu normálně sirupem jako to dělá většina. Ale bohužel můj druhý syn je zvrací.. takže nastoupí vždy nejdřív zábal ponožkový a zápěstí. Pak tvaroh a když to nepomůže jako,že si to dá řici mnohem na dýl než u léku.Občas kombinace-čípek a zábal.Nemyslím,že bych byla nějak špatná,ale okolnosti mě k tomu donutili.
NAše DR děti nechce vidět dokud nemají teplotu 3 dny a na průjem O4R nepíše.
:-((((((((

Je to dlouhý se opmlouvám a za chyby taky,ale nějak mi začal vedle zvracet manžel takže ......
 Lída+2 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO SWENA 

(26.3.2006 16:46:52)
Migréna opět nezklamala. číst už jsme to fakt nestihla.:-(
 Boďka 


Re: Re: Re: Re: PRO SWENA 

(26.3.2006 13:03:24)
Miladka, nechcem tu zachádzať veľmi do podrobností, zástancovia alternatívnej, prírodnej liečby versus zástancovia klasickej medicíny tu mali na rodine siahodlhé diskusia (viď. debata o homeopatii), takže nechcem nosiť drevo do lesa;-). Navyše zrejme málokto je v tomto úplne vyhranený, žeby využíval iba jeden spôsob.

Chcela som sa len zastať Štepánky, lebo z jej príspevku som nikde nevyčítala, žeby si myslela, že každá choroba sa dá vyliečiť čajíkom. Opisovala len 2 rôzne postupy, ako môže rodič postupovať pri teplote dieťaťa a že jej sa to osvedčilo.

Ale je možné, že z iných diskusií poznáš aj jej dalšie názory. Je pravda, že určité veci si len domýšľam, mám dojem, že ak s deťmi chodíš na vyšetrenia na ORL, tak potom zákonite po zlých výsledkoch nasleduje klasická liečba (napr. ATB), čo je pri bakt. infekcii pochopiteľné. Každá liečba ATB však zákonite následne oslabuje imunitu dieťaťa, sú tam aj ďalšie škodlivé vplyvy, riziko budúcej rezistencie ATB, riziko ďalšej choroby, kde zase budú nutné ATB, je to taký začarovaný kruh. Ale o takýchto veciach určite vieš. Zvyšok sú len moje dohady, tak sorry, keď som to pochopila zle.

Tým chcem povedať, že ak sa od začiatku začne s prírodným liečením (tým myslím aj určitými zásadami už v tehotenstve), je veľká pravdepodobnosť, že sa mnohým chorobám dieťa vyhne a naozaj mu budú stačiť aj čaje a obklady. Samozrejme tiež nie som nejaký fanatik, a ak moje deti majú zdravotný problém, s ktorým si neviem poradiť, tak sa nehrajem na super zásadovú a takisto zájdem ku klasickej lekárke.

Čo spomínala Líza, o tých 40st. horúčkach, to je myslím extrém, normálny rodičia bez ohľadu na to, akú liečbu preferujú, by tak ďaleko určite nezašli. Veď to sú obrovské rizika poškodenia srdiečka, mozgu a ďalších orgánov, o možných kŕčoch ani nehovorím.
 Boďka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO SWENA 

(26.3.2006 14:29:34)
Miladka, veď som ti písala, že sú to len také moje dohady, len som PREDPOKLADALA, že by to tak mohlo byť, samozrejme mohol to byť chybný predpoklad, začo som sa ti dopredu ospravedlňovala. Tak ešte raz sorry.
 Boďka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO SWENA 

(26.3.2006 14:41:15)
Ešte som chcela dodať, že nemám nič proti klasickej liečbe, ani proti rodičom, ktorí chodia ku klasickým lekárom (odhliadnuc od toho, že je to ich vec). Len je mi proste sympatická snaha rodičov riešiť choroby detí prednostne prírodnými metódami a nepovažujem to za nejaké hazardné jednanie.

V podstate máme zrejme na klasickú liečbu a ATB podobné názory, len ja občas v diskusii priveľa špekulujem (až prešpekulujem;-)) a potom to dosť blbo vyznie.
 Boďka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO SWENA 

(26.3.2006 14:44:01)
O tom čo píšeš, o nejakom používaní ATB 10 dní, či 5 dní, o tom nič neviem, k tomu som sa nevyjadrovala. Asi to je z inej diskusie alebo z tejto, ale nečítala som o tom.
 Boďka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO SWENA 

(26.3.2006 15:30:16)
No ja som tiež počula napr.od destskej lekárky, že ATB by sa mali brať 7 dní, minimum je tých 5 dní. Ale nie som nejaký odborník na lieky, tak nechcem diskutovať o niečom, v čom sa podstate nevyznám. Neviem, skadiaľ má Štepánka tie informácie o tých 10 dňoch, to by si sa musela spýtať jej a tak by sa o tom dalo ďalej polemizovať.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO SWENA 

(26.3.2006 17:48:20)
Ke krásnému příspěvku Oliny těžko něco dodávat... Pokud se ale skutečně dolistuju až k příspěvku, kde někdo tvrdí, že se každé antibiotikum má užívat 10 dnů, budu se asi muset smát, až se budu za břicho popadat...tak děkuji :-) člověk je vždycky rád za trochu toho pobavení.
 Olina 
  • 

Ahoj Milado, ráda tě zas jednou čtu. 

(26.3.2006 16:14:51)
Oni jsou asi ATB různých druhů a zaměření a asi se taky třeba různě berou - můj laický názor. Myslím, že i doktor si to musí občas vyhledat a obdivuji každého, kdo to tady vystřílí od boku s naprostou jistotou člověka, který si o tom něco přečetl a něco o tom slyšel (ty ne, Štěpánka).

Po několika minutách v této diskusi jsem opět nabyla hřejivého přesvědčení, že moje dítě má železné zdraví. Jsem Vám za to tak trochu vděčná.

A teď něco pro milovníky češtiny (ne pro tebe): na zchledanou přýští výkend.
 hana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO SWENA 

(27.3.2006 11:25:48)
Miláčkové,
jsou různé bakteriální nemoci na které zabírají různé ATB, a ty mají různé mechanizmy působení. Proto se některé dávají 5, nebo 7, nebo 10 dnů, a nebo jsou stavy, kdy se profylakticky dávají i několik měsíců - viz klotrimoxazol u močových infekcí.
Jinak je pravda, že pokud dítě nemá jiné příznaky, jen horečku, má se jít k lékaři až po 3 dnech / samozřejmě zábaly, sirupy doma aplik. rodičem ano/, to jsme se učili ve škole.
 VeraK 


Re: PRO SWENA 

(27.3.2006 11:15:53)
Štěpánko,

píšete, že ležíte s nemocným děckem celý den v posteli,čtete mu pohádky atd. Že do tří dnů teplotu srazíte. To je hezké. Také jsem dostala jako malá horečku a bolelo mě bříško a kdyby si se mnou moje maminka lehla do postele a dávala mi obklady, dneska bych svůj příspěvek do této diskuze nepsala. Prasklo by mi totiž slepé střevo. Já vůbec nic nemám proti bylinkám, naopak, sbírám je a používám pro sebe i děti, ale až po konzultaci s lékařem. Nejsem příznivcem antibiotik, ale pokud jsou nutná, nebudu se jim přeci bránit. Naše dětská lékařka je i homeopatička, antibiotika rozhodně nepředepisuje zbytečně. A konzultace s lékařem po telefonu je dost ošemetná záležitost. Pokud nejste sama lékařka, může se stát, že přehlédnete nějaké důležité vodítko pro správnou diagnózu a následky mohou být i katastrofální. Horečka je příznakem toho, že tělo bojuje s infektem, to je pravda, ale těžko můžete vědět s jakým. A já osobně, pokud mám horečku, se cítím dost strašně, při vysoké horečce mívám děsivé sny a pokud si vezmu Paralen a horečka klesne, je mi líp. Nevím, proč by to samé mělo zažívat malé dítě. A srážení horečky zábalem - zkoušela jste si to někdy sama na sobě? Zabalit se do prostěradla namočeného byť do vlažné vody, je pro rozpálené tělo dost velký teplotní šok. Mně lékařka zábaly nedoporučila, protože ten teplotní šok může být nebezpečný. Je lepší vlézt si do vany a pustit si sprchu - nejprve teplou a postupně pomalu snižovat teplotu vody.

Myslím si, že je třeba jít zlatou střední cestou. Extrémy jsou většinou škodlivé. Jasně, že je hloupost běžet s každým kýchnutím hned k lékaři, ale nejít k lékaři s vysokou horečkou může být také na pováženou.


 Eva a Zuzanka (14 týdnů) 
  • 

KVŮLI BEZPEČÍ SVÉHO DÍTĚTE BYCH DOMA NERODILA... 

(25.3.2006 22:26:02)
Celé mé těhotenství probíhalo bez komplikací a zdálo se, že i porod bude přirozený. Při výběru porodnice mne můj gynekolog upozorňoval, že tam, kde chci rodit (Neratovice, kde nejsou porody jako "na běžícím pásu") nemají dětskou JIPku. Tenkrát jsem tomu nepřikládala váhu, protože jsem si stále říkala, že když všechno je, tak i bude OK. Ke svému porodu mohu říct jen to, že v jeho průběhu mě vůbec nezajímalo, zda potřebuji či ne výplach střev, holení či nástřih hráze. Soustředila jsem se jen na to, jak to přežít. A když byla dcera venku, cítila jsem to největší štěstí a úlevu ve svém dosavadním životě. Poporodní martyrium mě sice utvrdilo v tom, že má averze vůči nemocnicím má své opodstatnění, ale z dnešního pohledu vím, že nešlo o prostředí, ale jen o lidi "lidštější" a "méně lidské". A mnoho problémů jsem si také přivodila sama tím, že jsem se zpočátku nedokázala zeptat, vyhodnotit odpověď a poté se dohodnout se zdravotníky na optimálním způsobu řešení situace. Avšak i přesto jsem rozhodnutá rodit podruhé v nemocnici, ba dokonce v jedné z těch velkoporodních. O nutnosti takového kroku mě přesvědčila naše poslední noc před odchodem domů, kterou jsem probděla se spolurodičkou, jejíž dcera měla poporodní komplikace kvůli infekci z plodové vody a museli ji převážet do Prahy. Její matka měla velký problém se za ní druhý den dostat. V tom okamžiku jsem si uvědomila, že jsem kvůli svému "dobrému pocitu", který mi byl během porodu stejně "šumafuk", mohla ohrozit své dítě... Jistě, je zde vždy mnoho "kdyby". Za sebe mohu říct jen to, že prostě nevidím bezpečnější místo pro porod dítěte, než je porodnice. A bezpečí dítěte je přes všechna "kdyby" mojí prioritou.
 Terreza 


Re: SIMONĚ a všem 

(26.3.2006 7:41:40)

Opět nezbývá než napsat těm, co říkají: "Nikdy bych doma nerodila ani za nic!" NIKDO VÁS NENUTÍ. NIKDO NECHCE, ABYSTE O TOM VE SVÉM PŘÍPADĚ UVAŽOVALI. MÁTE-LI Z PORODU DOMA STRACH, MÁTE-LI JAKÝKOLIV STRACH KOLEM PORODU, Z BOLESTI, Z KOMPLIKACÍ, Z PŘÍPADNÝCH VÝČITEK, KDYBY SE NĚCO NEPOVEDLO, JDĚTE DO PORODNICE, KDE SE O VÁS POSTARAJÍ.
Jestli máte strach "z neznámého", kontaktujte dulu a/nebo porodní asistentku.

Proč se po komplikovaném porodu obhajujete, že jste zvolili porodnici? Proč líčíte jak se "najednou něco semlelo" ?
Proč obhajujete volbu porodnice, i když máte dojem, že zásahy lékařů a porodních asistentek byli minimální a vše probíhalo hladcea k plné spokojenosti?
Mají domarodky obhajovat porod doma? Myslím, že ne. Vybraly si to, jsou spokojené, a přišly se podělit o zážitek. Tak jako se někdo podělil o zážitek z porodnice. Ať pozitivní nebo negativní.

Ano, pořád tu chybí nějaký článek o domarodce, která svého rozhodnutí rodit doma lituje. Třeba se někdy nějaká objeví.

Pavoučnice - tvoje otázky se tu přemílají snad pokaždé, když se rozproudí diskuse o porodu doma... Sisule si užívá miminka a reakce čte její manžel, takže nevím, jestli jestli ti odpoví nebo ne, ale stejně není pěkné se jí takhle "čerstvě ptát" v době, kdy hormony velmi pracují.
Protože jsem věřila sobě a svým porodním asistentkách, neočekávala jsem nenadálé neřešitelné komplikace s tragickým koncem. (Tak jako je jiný neočekává v porodnici) . Tak , jako jsem si je nepřipouštěla při prvních třech porodech v porodnici. Jistě, že se něco "mohlo stát". V diskusi Porod doma jsme to probírali už mockrát. Maminka doma rodící se cítí zodpovědná za sebe i za miminko. Spoléhá se na sebe. Vnímá, co se s ní děje, a dává jí to svobodu. Cítí, že pro svoje miminko, které přichází na svět dělá to, co cítí jako nejlepší. Tak to cítím já. Při případné tragedii, bude ztráta bolestná, ale přijatelnější než pocit, že ten, na koho jsem v porodnici spoléhala, zklamal. Následky partnerství - neznám domarodku (ale netvrdím, že nejsou), kde by partner byl proti porodu doma, a partnerka ho přesto uskutečnila. Ano, v tomto případě je rozkol dost pravděpodobný. Porod doma ale bývá společné rozhodnutí, společná zodpovědnost. Jsem přesvědčená, že by mi manžel nikdy nevyčetl, že jsem porod "nezvládla". Oba bychom to brali jako osud, tím jsem si jistá.
 Bob 
  • 

Re: Re: SIMONĚ a všem 

(26.3.2006 10:36:53)
Terezo, píšeš: "Při případné tragedii, bude ztráta bolestná, ale přijatelnější než pocit, že ten, na koho jsem v porodnici spoléhala, zklamal."

Omlouvám se za expresivitu, ale tahle Tvoje věta je donebevolající pitomost. Zaprvé - pravděpodobnost, že někdo umře, je doma logicky větší. Zadruhé - skutečně by Ti jako větší trauma to, že doktoři problém nezvládli, i když dělali, co uměli - anebo to, že vinou matky nebyl v kritické chvíli poblíž nikdo, kdo by pomoci dokázal? A je pro tebe důležitější, že sis ubránila svoji nezávislost, intimitu a suverenitu, než živé dítě? Z Tvé věty to vyplývá.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Připojuji se k dotazu ohledně komplikací 

(26.3.2006 10:50:51)
Mě by ale taky zajímalo, jak byli rodiče zabezpečeni pro případ náhlých komplikací. V článku o tom není ani slovo, přitom je to jedno z doporučení WHO pro porod doma. Myslím, že kdyby Sisule nechtěla, aby se na článek reagovalo a kladly se dotazy, nebude jej na Rodinu posílat.

 Petra 2děti 
  • 

Těch hrubek!!!!!!!!! Reakce na odpověd paní Novákové Aleny!! 

(26.3.2006 10:55:35)
Milá paní,právě jsem si četla článek o porodu doma a vaší reakci na něj.Zřejmě máte nějaký problémy,že máte pocit,že musíte ostatním kazit radost.Od toho tady ty stránky jsou,aby maminky a všichni kdo chtěj napsaly svůj názor a svoje zkušenosti.A vy nemáte právo tady někoho urážet za to,jak napíše svůj příběh a z kolika chybama je má.Mám pocit,že tady nejde o chyby,ale o to napsat svůj příběh,aby si mohly ostatní přečíst jiný názory.Zřejmě jste nějaká až moc chytrá.Napíšu vám to na tvrdo.Tady nemáte co dělat.Jestli máte pocit,že musíte někoho opravovat,tak by jste měla začít nejdřív u sebe.Tyto stránky nejsou psaný pro takový zahořklí ženský,jako jste vy.
 Martina 
  • 

Klystýr a jiné podobné "nepříjemné" úkony 

(26.3.2006 13:22:31)
až do porodu jsem nikdy neabsolvovala žádnou pomoc při vyprazdňování. Zakoupila jsem si preventivně Yal gel, s tím, že se na místě rozhodnu, jestli tohle nebo klystýr. Každopádně něco ano, nejsem zastáncem toho, že se vyprázdním "přirozeně", i když je pravda, že posledních pár dní jsem chodila na velkou dvakrát denně - a to jsem už prakticky nic nejedla. Stolice je vysoce infekční materiál, stačí mikroskopická kapička a může být vážný problém - při porodu je žena otevřená až do dělohy a kdekoli může být trhlinka... to nemluvím o tom, že představa, že se mi miminko narodí do výkalů, je mi hodně odporná.
Nakonec jsem se rozhodla pro klasický klystýr (akorát teď nevím, co s tím Yalem 8-))). Aplikace rozhodně není tak nepříjemná, jak se rádo popisuje, tak chvilička, než to zapůsobí (měla jsem kontrakce, takže jsem běžela hned)... a sama jsem byla překvapená, kolik toho ze mně ještě vyšlo (i přes předchozí přirozená vyprázdňování!!!). Hlavně se mi neskutečně ulevilo, jenom žena ve vysokém stupni těhotenství ví, jaké to je, když se jí v bříšku udělá aspoň trošku místa 8-))).
Celé jsem to ocenila hlavně později během tlakových kontrakcí, kdy ze mně ustřikovala moč i plodová voda - to se ale vsákne do vložky, jak bychom co pár minut utírali stolici, to si fakt nedovedu představit. Prostě jsem pořád měla pocit, že se počůrám, ještě že jsem nemusela řešit taky to, že se i pokadím.
Co se týče holení, z toho jsem měla "strach" největší, chloupky mi zarůstají, hlavně tam dole... holili mě nakonec dvakrát, protože jsem díky dvoudennímu nepostupujícímu porodu nakonec šla císařem. Nakonec ani tohle nebyl problém, sestřička si dala záležet a i po pár dnech to bylo ok, i na místech, která se o sebe třou. (Jen tak na okraj, sama jsem se předem obsloužit nemohla, protože jsem si přes bříško neviděla ani na palce u nohou 8-)).
Nejsem z těch, co mají z něčeho neustálé obavy, můj poroz byla docela sranda, mám z něj neskutečné zážitky. Jsme dospělé ženy, které se chystají přivést své děťátko na svět, měly bychom na to být připravené ve všech ohledech... já si vždycky namaluji ten "nejhorší" scénář, a potom je to už jenom lepší... 8-))). Každá mamina ale zjistí, že většina těch "úkonů" vlastně byla banalitka... Pokud je to pro někoho takové trauma, že přehluší radost z rození, tak to ho opravdu lituji...
 PajaMM 


Re: Klystýr a jiné podobné "nepříjemné" úkony 

(26.3.2006 13:37:13)
Martino,

ale proc by to mel podstupovat kazdy, kdyz to neni nutne? To, ze jste to vy vydrzela a nakonec vam to nevadilo nebo pomohlo, prece neznamena, ze to tak musi byt vzdy a u kazde zeny stejne....Porad se tu bavime o tom, aby byla pro vsechny moznost volby!!! A ne, ze kdyz to nevadilo jedne, nemuze to vadit zadne a vydrzi to...

Jde o to, aby se to nedelalo vzdy bez ohledu na prani rodicky...jak uz jsem psala, ja klystyr chtela, ale nestihlo se to a ted vim, ze to slo i bez nej a v pohode, vyprazdnila jsem se v den porodu bez problemu. V tlaceni mi nic nevadilo a vubec jsem nemyslela na to, ze by pripadne mohlo neco uniknout. Ale kdyz se toho zena boji, tak ta si jiste klystyr necha udelat na sve vlastni prani.

A je pravda, ze vykaly jsou infekcni, ale od toho je tam zase PA, ktera se o to postara - je to jeji prace, ne? A jeste jsem neslysela ani necetla, ze by se miminko narodilo do vykalu....to opravdu nikdy.

Ohledne holeni - myslim, ze drtiva vetsina zen se v dnesni dobe holi sama. POpripade s manzelem ci pritelem, ze:-) A kdyz si to preje a sama to nedokaze, at to udelaji v porodnici. Ale opet. Proc to delat vzdy a kazde rodicce, i kdyz si to nepreje??? Treba to proste nedela a nebo si nepreje, aby to delal nekdo cizi!!!

Ja bych to taky nechtela....oholila jsem se sama, i kdyz to bylo obtizne, pres bricho to moc neslo, ale mela jsem naproti sobe zrcatko a zvladla to. Kdybych to byla neudelala sama, radsi bych byla neoholena....ciziho bych to delat nenechala urcite...

A proc rikate, ze nekoho litujete? Ony tyto ukony nejsou nejspis pro nikoho trauma, ktere by prehlusilo radost z porodu detatka, ale zneprijemnuji vzpominky na nej...pri nejmensim....

Proste se naucme davat moznost volby kazdemu...pokud to jde...a v tomto pripade to jde a eni to nic sloziteho,ne?

Doufam, ze to, co jsem napsala, je srozumitelne:-))) Nemyslela jsem nic zle,jen nemam rada, kdyz se nekomu neco vnucuje... A to ted, Martino, nebylo mysleno na tebe, ale tak vseobecne...kdyz nekdo neco povazuje za nejlepsi, protoze on to tak mel a jemu se to libilo...



 MArkéta 
  • 

nechápu 

(26.3.2006 13:50:53)
Vůbec nechápu, jak někdo může rodit doma? Nikdy nevíte, co se může stát! Miminko i Vy můžete být v ohrožení života nato šup. DLe mého názoru je to nezodpovědné. Zaptať Bůh, že to u Vás dobře dopadlo, ale nemuselo.............
 PajaMM 


Re: nechápu 

(26.3.2006 13:58:15)
Marketo,

uz jsi slysela nebo cetla, ze by se pri domacim porodu neco tak zvrtlo a zkomplikovalo, ze by rodicka nebo dite prislo o zivot??? Nebo bylo nejak postizne?

Ja jeste ne, takze mi pripada, ze "domorodky" jsou zodpovedne a milujici matky...ac ja sama bych nikdy nemela odvahu rodit doma, jinym to pravo neupiram a neoznacuju je za nezodpovedne a hazarderky se zivoty...
 Petr K. 
  • 

Blahopřeji 

(26.3.2006 14:51:49)
vám k štastnému porodu vaší dcerky. Moc děkuji za tento článek, četli jsme ho s mou ženou a já jsem moc rád, že jste se s námi takto podělili o svůj prožitek porodu. Doufám, že i váš text posune alespoň o čárku blíž dobu, kdy v našem kulturním prostředí budou porody doma stejně běžně přijímané jako ve zbytku světa. Názor, že ženy rodící doma jsou nezodpovědné je stejně nevědomý jako přesvědčení že sunar a flaška jsou lepší než kojení, a doufám že časem skončí stejně - jako úlet dávno minuých komunistických časů.
Po přečtení některých diskusních příspěvků k tomuto článku se mi opět pěkně zvedl adrenalin. Jak se zdá, názory některých lidí nebyly před jejich publikací poznamenány ani minimální snahou o přemýšlení.
Když jsem poté, co se nám narodil Péťa psal článek o přirozeném porodu, ještě jsem si myslel, že porod doma je skvělá alternativa, která dá rodičce téměř jistou záruku pohody a dítěti dobrý start do života - oproti porodnici, kde je totéž dost nejisté.
Teď, po půl roce, už si myslím něco jiného. To je ten důvod, proč o porodech v nemocnici začínám mluvit s vykřičníky na konci vět a proč sem píšu. Od té doby znám minimálně další čtyři matky, které
prodělaly skoro ten samý řetězec událostí:
* žádná příprava na porod - v porodnici přece všechno ví a zařídí a byla jsem tam a mluvili se mnou hezky. Porod vlastně není moje věc, už aby to dítě bylo venku
* direktivně řízený porod, za velmi nepříjemných pocitů, s naprostým ignorováním přání rodičky, "bůh ví proč" velmi dlouhý, končící vyvoláním nebo invazivním zásahem
* přidušené nebo jinak zraněné dítě, s
možností trvalých následků
* nutnost aplikovat Vojtovu metodu
* jsem tak ráda že máme dítě, ale už nikdy nechci rodit. Bylo to strašné, do porodnice mne už nikdo nedostane.

Už se nedivím informovaným matkám, které chtějí rodit doma, protože je to prostě bezpečnější než rodit v porodnici.
Doma je nikdo nebude nutit do poloh a zásahů, o kterých velmi dobře ví, že jsou špatné a ohrožují dítě. Doma se nebudou muset s nikým hádat a přesvědčovat někoho, že na sebe bere odpovědnost.
Pokud budou mít doma problém, mohou odjet do porodnice. Není k tomu potřeba žádná bájná sanitka před domem, a pravděpodobnost zpoždění je tak malá, že skoro žádná. Pravděpodobnost porodních komplikací vyvolaných prostředím porodnice ji moc a mnohokrát
převyšuje.
Čím víc bude dul a porodních asistentek ochotných pomáhat rodit doma, tím víc bude ubývat už tak malého rizika. Vím jen o jednom porodu započatém doma a ukončeném v porodnici. Problém byl ve velkém dítěti. S převozem ani s časovou prodlevou nebyl problém. Problém byl až potom, hádejte kde, s personálem porodnice.
Omlouvám se všem zdravotníkům, kterých se tohle jistě dotkne, a vím že jsou u nás i takové porodnice, kde jsou rodičky a jejich děti v bezpečí před hloupým přístupem a nesmyslnými zásahy. Věřím, že časem bude takových porodnic přibývat, takže každá žena bude moci rodit podle svého výběru a podle své situace, a nebude vystavena zacházení, které by vyžadovalo nejspíš dezinfikovanou beysbollku v ruce otce (jak skutečně jeden otec napsal).
Zatím to některé porodnice řeší tak, že k porodu pustí buď dulu, nebo otce, ale ne oba. Otec neví, která bije, dá se lehce zmanipulovat (ale otče, my víme co děláme). Dula sice rozumí situaci, ale dá se lehce umlčet (buďte zticha, vás se nikdo na nic neptal).Rodička...no tak ta prostě většinou nemá sílu na čtvrthodinovou hádku s několika zdravotníky, a tak se podřídí. A dále, viz výše vypsané body.
Tím nechci říct, že porodnice je místo, kde programově ubližují lidem. Tím jenom chci říct, že se to statisticky často děje, a to tak často, že už jenom proto je bezpečnější rodit doma. A že je to i krásnější, to je vidět z příběhů všech domácích porodů, které znám.



 Bob 
  • 

Zaujatost 

(26.3.2006 15:57:00)
Jsi ovšem silně zaujatý a jako řada příznivců domácího porodu trpíš iracionální fóbií z porodnic.

Znám řadu právě opačných zkušeností s porodnicemi, než uvádíš Ty. Tvůj "řetězec událostí" většinou vypadá takhle:

* důkladná a zevrubná příprava na porod za pomoci skutečných odborníků přímo v porodnici.
* citlivě vedený porod (jedině ty velmi nepříjemné pocity platí, ale to doma taky), s naprostým a bezvýhradným respektování jakýchkoli přání rodičky. "Bůh ví proč" zcela bezproblémový, končící rychle a euforicky.
* zcela zdravé dítě
* jsem ráda, že máme dítě, a chci brzy další. Chci se vrátit právě do této porodnice.

A co myslíš větou: "Porod vlastně není moje věc, už aby to dítě bylo venku." Chceš tím říct, že ženy, které rodí v porodnici, jsou blbé?
 Petr K. 
  • 

Re: Zaujatost 

(26.3.2006 18:17:43)
Samozřejmě že jsem zaujatý. Nejsem ale zaujatý teoreticky. Nebyl jsem zaujatý, dokud jsme nenarazili na realitu. Řetězec, který popisuješ ty je samozžejmě stejně pravděpodobný jako to, co popisuju já. Stejně v tom smyslu, že ani jeden nemáme k dispozici statistické údaje, které by zaznamenaly spokojenost že s porodem v porodnici a následné problémy. Takže já vycházím z toho, co znám ze svého okolí. Můj příspěvek je tak naštvaný, protože poslední kapkou do poháru trpělivosti (když nepočítám některé příspěvky k tomuto článku) bylo vyprávění mojí dobré kamarádky před pár dny. Samozřejmě že když už se ptám na spokojenost s porodem, slyším i spokojené reakce. Jenže i tak půlka těch spokojených bývá podezřele stručných a po druhé otázce to zase končí těmi špatnými pocity, ponížením, studem, strachem rodit znovu...
Proto zuřím, proto jsem zaujatý. Neslyšel jsem, že by některá žena měla špatné pocity z porodu doma. Tady se nebavíme o fyzických porodních bolestech, ale o tom, jak se cítí žena která přivádí a přivedla dítě na svět v souhrnu.
Jak se asi cítí žena, které zdravotní sesry násilím podtrhnou ruce, aby při porodu ležela? A jak se cítí její manžel, kterého přesvědčili, že oni ví co dělají, ale když se potom stahy zastaví a dítě se musí dostávat na svět násilím a je modré od nedostatku kyslíku?
Jak se cítí žena, jejímuž dítěti při těžkém porodu zlomí klíční kost a ona se to dozví až po více dnech od pediatričky, kam přijde s neustále plačícím dítětem, protože jí to v porodnici neřekli?
Jak se cítí žena, která musí v průběhu stahů křičet na personál porodnice, aby respektovali její přání a důstojnost?
Já, když to slyším, a zároveň vím že nikdo z nich nebude žalovat porodnici, protože už chtějí mít pokoj, už mají svoje dítě a nevěří že by uspěly, tak se tedy cítím dost mizerně, a berou mě všichni čerti.
A co se týká věty "už aby to dítě bylo venku" to je prostě vícekrát zaznamenaný a doslova citovaný postoj. Nemyslím si, že by takové ženy které rodí v porodnici byly blbé (moje žena taky rodila v porodnici:-) i když pečlivě vybrané). Tento postoj není blbý, je pasivní.
Kéž by všechny porodnice byly takové, jak to popisuješ ty. Bohužel, znám takové tak tři, připouštím že jich může být v ČR tak deset, ale to ještě pořád není moc dobrá zpráva pro lidi, kteří nemůžou jet rodit sto kilometrů daleko.
A přirozeně, většina dětí narozených v jakékoliv porodnici je zdravých a v pořádku, ale o tom můj příspěvek nebyl.
 Šárka, tři děti 
  • 

Re: Re: Zaujatost 

(26.3.2006 22:45:05)
Nooooo, tak Vám bych přála, abyste byl aspoň jednou těhotný a abyste si dostatečně pochodil v porodních bolestech. Garantuju Vám, že větu "už aby to dítě bylo venku" řekne nakonec každá. Představte si sebe, že si nemůžete zavázat tkaničku u bot, ba možná ty boty ani neobujete, protože máte nohy jako konve, nemůžete ležet, protože Vás bolí záda jako čert. Na záchod běháte 4x za hodinu a než se obrátíte na posteli, tak se připočůráte. Po každém jídle jíte sodu, protože Vás pálí žáha, když už konečně najdete polohu ke spaní, tak Vás přepadnou křeče do lýtek, že brečíte bolestí a to třeba 5x za noc. To jsem vypsala jen takové běžné záležitosti, které prožívá většina žen. Já taky. Pracovala jsem do posledního dne před porodem. Ale jsou ženské, které mají komplikace a musejí ležet několik měsíců. Vám se to z té "druhé" strany mluví ... A konečně - která z nás by už tohle neměla ráda za sebou a raději už vozila kočárek nebo hladila ručičku v postýlce?
Jinak nic proti porodům doma, ale bez lékaře, bez asistentky, jenom s manželem jako pisatelka článku??
 Havranpírka 


Re: Re: Re: Zaujatost 

(26.3.2006 23:05:42)
Šárko, tak to musím říct, že kdyby to bylo na mně, jsem těhotná ještě teď, bylo mi fajn, cítila jsem se jako královna, samozřejmě, taky jsem běhala na záchod a pálila mě žáha, ale jinak jsem se cítila líp než netěhotná a "už aby to bylo venku" mě nenapadlo ani jednou. A ze svého okolí znám docela dost holek, co to měly podobně. Takže - zevšeobecňovat se nedá ani tohle.
 Havranpírka 


Re: Re: Re: Zaujatost 

(26.3.2006 23:05:47)
Šárko, tak to musím říct, že kdyby to bylo na mně, jsem těhotná ještě teď, bylo mi fajn, cítila jsem se jako královna, samozřejmě, taky jsem běhala na záchod a pálila mě žáha, ale jinak jsem se cítila líp než netěhotná a "už aby to bylo venku" mě nenapadlo ani jednou. A ze svého okolí znám docela dost holek, co to měly podobně. Takže - zevšeobecňovat se nedá ani tohle.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Zaujatost 

(26.3.2006 23:10:49)
Havranpirko,

souhlasim, taky jsem si tehotenstvi uzivala....a rada bych znova, kdyby se zadarilo...
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Zaujatost 

(26.3.2006 23:17:49)
To je, panečku, kontrast, Tvůj a můj příspěvek... Že by záleželo na kondici dotyčné, případně na výši množství potíží? Jistého času bych si taky těhotenství zopakovala, a těšila bych se na dítě, a cítila bych se i jako královna, že mi bylo dopřáno šťastně otěhotnět... Ale stejně bych si řekla "už aby bylo venku"...
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaujatost 

(26.3.2006 23:20:40)
(Víc jsem si vychutnávala kojení. A skutečně, když jsem kojit přestala, stráášně by chyběl ten pocit blízkosti, který jsme si předtím dopřávali, protože v tom věku byl syn zrovna poněkud "netulivý".)
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaujatost 

(26.3.2006 23:32:45)
Ja se sice taky tesila, az bude po porodu, ale proto, ze jsem se tesila na nasi malickou berusku....ne proto, ze by se mi tehotenstvi nelibilo....cekala jsem na otehotneni 8 mesicu a mela jsem potize, to ano...ale uzivala jsem si vsechno...a bylo mi fajn...a porod me taky nebolel, vsechno bylo bez problemu...ale je to u kazde zeny jine, to naprosto chapu...Jen bych asi nikdy nerekla, "uz aby to bylo venku"...
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaujatost 

(27.3.2006 0:07:26)
Já bych si taky neřekla "to". Tenkrát měl bobeček pracovní název "Fanýsek":-))) Dani, Tebe porod nebolel???
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaujatost 

(27.3.2006 7:34:48)
Ahoj Mirko,

omlouvam se, vcera jsem uz usnula...:-)))

A vazne me porod nebolel...ja si do posledni chvile myslela, ze nas vrati domu, ze to neni ono, kdyz me nic neboli. Jen jsem pri kontrakcich nemohla chodit, musela jsem se zastavit a oprit do predklonu...a prijeli jsme do porodnice akorat, byla jsem otevrena na 10 cm a po monitoru jsem sla rovnou rodit. Za 15 minut byla Klarka na svete a to i s pichnutim vaku blan na por. stole a presunutim se na porodni vak....:-)

Muj porod byl lepsi nez navsteva zubare:-)))
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaujatost 

(27.3.2006 20:07:37)
No to je fakt zajímavý, Dani. Já byla vždycky přesvědčená, že to bolí každého, a to navíc strašně moc. Sama jsem byla zvyklá na dost bolestivé menzes, a tak jsem se vždycky utěšovala - no nic, holka, aspoň budeš připravená na porod. Kdepak menzes:-( Bolest jak noha. Neřvala jsem. Stál u mě manžel, a to pro mě byla tehdy taková podpora, že jsem vydržela nekřičet. Ale nikdy předtím jsem nic podobně bolestivého nezažila, ani potom. Rozvrtávané zuby se tomu blíží, a jsou o to nepříjemnější, že je to v ústech - že si nemůžeš vlastně nijak ulevit. Ale při porodu jde zase o víc - o dítě - aby se narodilo v pořádku...
 zufi 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaujatost 

(27.3.2006 20:09:45)
Ahoj Mirko,ráda tě ,,vidím,,.Ještě preferujete železniční dopravu?
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaujatost 

(27.3.2006 20:24:15)
Ne, Zufi. Ani mi to nepřipomínej. Normálně mně se nějak začalo v některých obzvláště hrkajících dopravních prostředcích dělat šoufl. Tak nevím, jestli to je náhoda, anebo bude Kinedrilek... Každou chvíli jsme někdo nemocní, takže střídavě je doma syn, anebo já, hodně zaskakují babičky, zčásti vozí manžel... Už nějakou dobu vážně plánujeme stěhování. Píšu to tu už asi čtvrt roku, a pořád jsme naši ideu nerealizovali, neb to pořád někde zadrhává, hlavně na financích, taky na nedostatku bytů, a taky na naší časté nemocnosti. Teď nám změnili jízdní řády, takže vlaky jezdí podstatně hůř, navíc je výluka, jezdí se autobusy... A to je legrace. Představ si plácek jako dlaň, na kterým se má vytočit stará Karosa-housenka, anebo totéž vozidlo na úzké rozbité silničce mezi vesničkami... Jak já se už těším, až se nám dílo podaří, a my budeme mít klid někde v nějakým bytečku ve městečku...
 zufi 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaujatost 

(27.3.2006 20:27:52)
Aha,tak to Vám přeji, aby to stěhování blíže škole vyšlo!!
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaujatost 

(27.3.2006 20:30:44)
Díky. No, bude to práce a starosti, ale hodlám věřit, že se to povede:-)
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaujatost 

(27.3.2006 20:12:55)
Mirko,

s menzes jsem na tom stejne...

Ale my takove porody mame v rodine....mamka, obe babicky, teta a ted i ja....

Den pred porodem jsem byla na kontrole v porodnici, vse v poradku, objednali me na dalsi tyden na UTZ, a monitoru uz byly pravidelne stahy, ale nic me nebolelo...
Druhy den rano mi brisko tvrdnulo porad pravidelne, casteji a casteji, tak jsem uklidila, umyla nadobi, dobalila posledni veci, snedla dva obedy:-))), asi 20x jsem byla na wc:-) a pak jsem si dala horkou vanu - to nam radili, abychom poznaly, ze se porod blizi - a stahy byly cim dal castejsi, takze jsem se pomalu oblekla a do porodnice jsme jeli se stahy po 2 a mene minutach - takze hned po monitoru jsem sla na pichnuti vaku blan (chtela jsem to) a pak tlacit...

Ale vazne jsem si do posledni chvile myslela, ze nas poslou zpet, ze to neni ono:-), kdyz to neboli...

Nic me nebolelo, naopak me to dost prekvapilo, cekala jsem bolest - kdyz uz ne pri celem porodu, tak pri tlaceni hlavicky urcite, ale nic...jen tlak...

Prala bych to tak kazde zene...

Jen si rikam, jestli se nam zadari a budeme mit dalsi mimi, tak abych pak nebyla prekvapena, jak to muze bolet :-)
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaujatost 

(27.3.2006 20:29:09)
Tak to Ti, Dani, přeju, aby se Vám zadařilo:-)
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaujatost 

(27.3.2006 20:31:48)
Mirko,

moc diky!!! Prejeme si to moc, ale moje telo nechce fungovat,potvora jedna:-)))

Ale ceka nas svatba, libanky, muj nastup do nove prace, dovolena....takze celkem nemam cas na to myslet a ve skrytu duse doufam, ze se mi v praci tak zalibi, ze otehotnim:-))))

Ja vam preju, aby vam vyslo stehovani a bylo po problemech!!!
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaujatost 

(27.3.2006 20:39:09)
Danielo,
:o)))))), zavidim. Ja mela bolesti teda siiiilene, porad jsem skemrala alespon o plyn :o). Jenze kdyz PA dorazila (hodinu pote, co skonstatovala, ze otevrena tedy nejsem ani trochu), tak jen prohlasila, ze uz jsem ve druhe dobe porodni a at tlacim a zadny plyn nebude! Behem porodu jsem tedy zadne slastne pocity neprozivala, ale zato po porodu jsem byla "high" nekolik tydnu. Ja se zas bojim, ze pokud bude jeste dalsi porod, tak uz ta poporodni euforie takova nebude :o). No hlavne aby ten dalsi porod nastal, ze... tak at se nam brzy zadari!
PS: Jedna moje kamaradka mi chytre poradila. Cituji "Ale je Ti jasny, ze vysedavanim u netu neotehotnis, ne? To se dela trosku jinak:o)))))"
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaujatost 

(27.3.2006 20:42:58)
Aido,

moc pekna rada:-))))))

U me se PA ptala, po kolikate rodim - rekla jsem, ze porpve a ona me pochvalila,jak jsem sikovna, ze uz jsem otevrena na 10 cm - jako kdybych za to nejak mohla:-))))

Jo, k zavideni to je....jen kdyby se to zopakovalo....ja budu klido i trpet bolesti, mne je to jedno, jen kdyby mimi bylo....

A delame, co muzeme, u netu porad nejsme:-)))))

Tak at se nam brzy zadari a muzeme si zase napsat zazitky z porodu a tak :-)
 Pavlína&potomci 


Re: Re: Re: Zaujatost 

(27.3.2006 16:40:28)
Milá Šárko,
já Vás ujišťuji, že jsem se v těhotenství cítila skvěle a ani jednou během porodu jsem neřekla nic jako "už aby to dítě bylo venku"; dokonce jsem si nic podobného ani nepomyslela. Rodila jsem 13 hodin (doma), od počátku jsem měla kontrakce po 3 minutách, syn měl 4 kila. Měla jsem nástřih (udělaný proto, že byl nutný a požádala jsem o něj sama) i natržení, 30 stehů (hojení bez problémů). Porod byl jedním z nejkrásnějších zážitků v mém životě, byť byl náročný.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Zaujatost 

(26.3.2006 23:12:37)
Petře, taky si myslím, že je dóóóst pravděpodobné, že si onu větu "už aby bylo dítě venku" řekne většina žen, a to i aktivních, odpovědných, inteligentních, připravených. Ono to opravdu není žádná legrace, ani těhotenství, natož porod, a ačkoliv jde o ženu milující, pečující, šťastnou, vzdělávající se... tak pochybuju, že by si vysoké procento těhulek libovalo v nepříjemnostech těhotenství nebo v bolestech porodu. Vy byste si snad liboval, kdybyste devět měsíců nepozřel ni sousto, neb byste všechno ihned vyhodil, čtyři až pět měsíců před porodem se cítil jako zombie, neb se nevyspíte pro zvětšující se pupek, nebo kdyby vám bolesti (porodu) připadaly, jako že vám cosi rve celé vnitřnosti z těla?
 hana 
  • 

Re: Re: Zaujatost 

(27.3.2006 12:13:38)
Víš, proč je daleko víc negativních ohlasů, než těch zpokojených, anebo pochval? O nic nejde, jen o to, že v lidech je hluboce zakořeněno, že své příkoří musí vykřičet světu. Tím se uleví. A někomu opravdu hodně, prostě taková psychoterapie.
Ať se každá rozhodne, jak, kde, a za jakých podmínek bude rodit. A ať pak nenadává, bylo to její svobodné rozhodnutí. Je takový výběr porodnic, že tady ta možnost tady je.
Můj syn se taky narodil se zlomenou klíčnou kostí, a vůbec z toho nedělám tragédii. Je to jedna z komplikací, co se může stát u porodu. Je lepší mít zlomenou klavikulu než se udusit plodovou vodou, nebo mít tzv. porodní nádor na hlavě. Není to chyba ani lékaře ani rodičky, v jistém procentu porodů se to stane. Stejně jako pak v dospělosti máš např. 10 procentní šanci, že onemocníš schizofrenii, nebo 15 procentní, že budeš mít nádor plic. Lidi jsou lidi, a proto mají různé poruchy a nemoci, a lékaři jsou od toho, aby je zmírňovali.
 Štěpánka 2 kluci 1holčička 
  • 

Pro Petra K. 

(26.3.2006 18:01:32)
Tuším Petr Klásek že? nebo si to už nepamatuju? četla jsem Váš porodní příběh a ačkoli jsem na něj nijak nereagovala, moc se mi líbil, také jsem po jeho přečtení začala doufat, že snad už příště (doufám, že ještě příště bude) budu třeba rodit v porodnici podle svých představ (své třetí dítě jsem raději rodila doma), dokonce jsem četla v místním tisku rozhovor s primářem naší porodnice, naprosto úžasné vybavení, skvělý personál......

........naneštěstí tam nedávno rodila jedna známá a kromě toho, že před porodem navštěvovala psychoprofilaxi a seznámila se i s porodním sálem a vybavenými skvělými pokoji (rodí se i na porodní stoličce hurá!! vířivá vana - super, už se těším!!!!), tak z porodu má trauma na celý život, ač měla tatínka u porodu, tým lékařů se jim nepodařilo pokořit. Čípek na urychlení, potom kapačku, ležet na zádech, po 12 hodinách ukrutných a vyčerpávajích bolestí se narodilo miminko, kterému ještě předcházel drastický nástřih hráze (bohužel zrovna byly po ruce jen tupé nůžky, ale maminka to přece vydrží, stejně už nemá sílu se bránit a tatínek už taky rezignoval) takže jsem byla opět nucena změnit svůj názor na porodnice.

Já se naštěstí můžu spolehnout na manžela, ale pouze doma, v porodnici by manžel asi všechny poslal do pr... a potom by asi nebylo příjemné tam rodit.....

Moc krásný příspěvek, i ten Váš 5-ti dílný článek.
 Karel Palček 
  • 

demokracie 

(26.3.2006 20:20:32)
Párkrát jsem měl příležitost nakouknout na některé stránky porodů jak doma tak v nemocnici ...
Jedna věc mě neobyčejně překvapuje: pokud někdo porodí doma okamžitě se objeví asi padesátiprocentní podíl nacistek, které to začínají okamžitě obviňovat z nezodpovědnosti, aniž by byly ve své podstatě konkrétní.

Jinak řečeno, co když se něco stane, je to hazard.

Co? Jak tomu předcházet? Jak to řešit?

To nenapíšou!
Klasický český krávy - s kakaovým flekem v kalhotech...

Je to tvoje dítě tak si ho odroď sama a nevobtěžuj doktory. Nejsou na tebe zvědaví a já taky ne...
 Šárka, tři děti 
  • 

Re: demokracie 

(26.3.2006 23:05:42)
Jenom bych chtěla vidět, jak byste rodil své dítě a byl nějaký "problém". To přeci není o demokracii, to je o včasném lékařském zásahu, který může zachránit život Vašim nejbližším. Zvládl byste nečekaně komplikovaný porod vlastními silami? No já myslím, že byste volal 155 ...
Jestli mě považujete kvůli těmto názorům za nacistku, pak jste k politování.
 DiDula 


Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 16:42:25)
Milé ženy, jsem pro to, aby si každá maminka mohla sama zvolit kde a jak přivede své mimi na svět. Ze čtyř dětí jsem porodila doma dvě a bylo to fantastické! S posledním chlapečkem jsem odjela na 2. dobu porodní do Vrchlabí, protože jsem nechtěla riskovat - slabě jsem krvácela. Chtít rodit doma nijak nesouvisí ani s vírou ( sama se považuji za věřící agnostičku ), ani se vzděláním. Mít PA u porodu jsem chtěla, jenže 8 000,- za to, že pojede 120 km, zjistí, že už mám porod za sebou, jsem skutečně dát nemohla. Konzultovaly jsme tedy po tel.
Někdo psal, že riziko úmrtí je doma samozřejmě vyšší - zajímalo by mě, jak to? Zůčastnila jsem se statistického šetření PA Z. Štromerové a pokud vím, k žádnému úmrtí v ČR, v souvislosti s domácím porodem, nedošlo.
 lenka syn 6.let a 3.roky 
  • 

Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 17:07:44)
Jak to muzes tak jiste vedet.Uz jsem to tady psala vcera nechapu jak muze nekdo vystavit sve dite takovymu riziku.Ale jakmile se neco deje honem rychle do nemocnice ze.Nezlobte se na me ,ale ja byt tim lekarem tak .Vas tak servu jak muzete vystavovat dite,ale i sebe nebezpeci,ze se neco stane.A to jeste,kdyz tam neni ani aspon PA.Jo asi zme kazda jina.Hlavne jak o tom mluvi nebo pisou chlapi.
 DiDula 


Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 17:13:04)
Zajímají mě právě ta rizika, máš nějaké konkrétní informace? Do porodnice jsem jezdit nemusela, byla jsem v pořádku, ve Vrchlabí mě přijali velmi laskavě ( přestože věděli, že jsem chtěla rodit doma ) a nechali mě porodit tak, jak jsem si přála.
 lenka syn 6.let a 3.roky 
  • 

Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 17:21:05)
Treba zrovna ve Vrchlabi Te prijali bez reci,ale jinde uz by asi rvali.Zrovna ,kdyz jsem cekala druheho syna chodila jsem na prednasky do Pomadu.Taky se tam objevila hrdinka co v zadnem pripade nechtela rodit v nemocnici.Taky to tak udelala .Potom nam vykladala PAjak dopadla.Samozrejme,ze jeji manzel ji v tom podporoval a jak ji jeste rad vezl do nemocnice dite melo spatne ozvy srdce snuru kolem krku a ona hodne krvacela.Dokonce to bylo v zime dokazes si predstavit ten prevoz a jak prosila doktory,aby zachranili ji i dite.Proto nemam rada takove hrdinky nezlob se na me,ale kdyz Vam potom tece do bot tak letite KAM do nemocnice.
 Píšťalka 
  • 

Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 17:26:14)
No, proč né rodit doma??-je to každého věc. Já osobně bych to asi také chtěla zažít,ale jsem zbabělec a bojím se rizik a bolestí. Rodila jsem před třemi měsíci v v porodnici vzdálené 50 km od domova, přestože bydlím 5 min od ní,ale chtěla jsem komfort v podobě slušného zacházení a tak jsem volila Ústí nad Labem.Byla jsem spokojená, přesto mi 7 hodin od prvních bolestí do porodu přišli nekonečně dlouhé a bolesti neúnosné a přesto, že jsem hrdě hlásala, jak nechci epidurál - fuj chemie, tak jsem zbaběle prosila, ať mi ho dají, ale nakonec jsem to zvládla bez něj - vše mi rozumně vysvětlila doktorka, zkrátka konzultovala se mnou vše - pro i proti. Takže nakonec jsem dle svého přání ty největší bolesti proseděla ve sprše na balóně a bylo mi fajn.
 DiDula 


Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 17:22:19)
Ještě k tomu "honem rychle do nemocnice": samozřejmě, to že chci rodit doma neznamená, že se zříkám lékařské péče v případě potřeby. Těhotenství není nemoc a porod není třeba "léčit", probíhá-li fyziologicky, že. Ve Vrchlabí to už vědí.
Proč mi zdravotní pojišťovna neproplatí PA ( kterou chci u porodu doma ), když si řádně platím pojištění?
 lenka syn 6.let a 3.roky 
  • 

Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 17:25:59)
Proc by Ti ji mela platit ,kdyz ji mas v nemocnici.A jak sama rikas zrovna tam kde si rodila ve Vrchlabi Te nechali rodit tak jak jsi chtela ne.Tak o co Vam jde porad.Jen o to ,ze to nevydrzite tech par dni v porodnici.Ja bych brala jednu vec kdyby se mohlo po porodu pokud je vse v poradku odejit domu ja i dite.To ano.Ale rodit doma to bych se silene bala.Ne ani tak o sebe,ale o mimi.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 17:28:45)
Lenko,

ty se rodit doma bojis (ja bych doma taky nerodila), ale nektere zeny ne - tak proc jim upirat jejich volbu??? Proc jim nezajistit podminky k bezpecnemu porodu, kdyz si plati zdrav. pojisteni stejne jako ty? Proc se maji podrizovat systemu, ktery ne vsem vyhovuje a lze ho zmenit???
 lenka syn 6.let a 3.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 17:36:30)
No jak myslite,ale opravdu to nechapu vzdyt tu PA co si prjou ,aby jim platila pojistovna muzou mit i tam.A je vse hlidane muze lekar hned miminku pomoci kdyz by se neco delo.Ale tak jak jsem psala opravdu bych uvitala kdyby se mohlo odejit domu pokud by bylo vse OK.Nevadi mi tech par dni co se tam musi byt,ale pokud jsme ja i mimi v pohode tak proc ne.Ja jsem slysela o jedne zene,ktera rodila doma jak pak prosila doktory,aby zachranili jeji mimi.Dokazes si predstavit jak se na ni museli divat.Co je to asi za matku.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 17:40:51)
Lenko,

ale ze ty nebo nekdo jiny nechape, ze nektere zeny nechteji rodit v porodnici, prece neznamena, ze je k tomu budeme nutit.
A doktori jsou prece k tomu, aby pomahali a lecili...A nevim, ja jeste neslysela o zadne zene, ktere by se toto stalo...kdyz se vyskytnou komplikace, jedou do porodnice, to je jasne. A proc by se na ne nekdo mel divat spatne???? Kdybych to hnala do extremu, tak by se naopak mohli divat spatne na ty rodicky, ktere klidne mohly rodit doma, nebot to bylo vse v poradku a bez komplikaci - takze vlastne v porodnici jen zabiraly misto a braly zdravotnictvi penize. Ale to nikoho ani nenapadne a je to tak spravne...

Proste nechme kazdemu volbu a nechme ho se rozhodnout svobodne...
 lenka syn 6.let a 3.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 17:47:22)
Fajn asi toho nechame at si nekdo rodi doma ,kdyz chce,ale at toho pak nelituje,ze se neco stalo mimi.Vzdyt to je takovy hazard.
 DiDula 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 17:57:51)
Danielo, díky za pochopení. Skutečně jde jen o možnost volby. Osobně nepovažuji porod doma za hazard - nejsem naivní neinformovaná matka. Lenka má svůj názor, a to je v pořádku, ale nemá konkrétní argumenty ( jen jedna PA povídala ), takže diskusi už považuji za bezpředmětnou. Její názor respektuji.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 18:38:22)
Didulo,

neni zac :-)

Ono vetsina by mohla pochopit, jen kdyby chtela...ale nechteji. Je to jeich vec, ano, ale nemohou takhle nekoho odsoudit a oznacit je za "hrdinky - hazarderky se zivoty a nezodpovedne matky"...

To je to, co me stve...

Prece kdyz neco mne nevyhovuje, neznamena to, ze to nemuze vyhovovat jinemu...

A kdyz system porodu doma funguje v jinych zemich - tak proc ne u nas??? A neni pravda, ze by jinde meli pred domem pripravenou sanitku, jak tu porad nektere pisi...to uz tu bylo receno nekolikrat!!!

Nehlede na to, s ohledem na neustale uspory ve zdravotnictvi - porod doma bude jiste daleko levnejsi, ze?
 Len a dvě dcerky 


Lence, spíš pro další hledající těhulky 

(4.3.2007 17:10:49)
Velmi obvyklá reakce žen, které nad porodem zase tak moc nepřemýšlely (svým způsobem obdivuji! neumím nepřemýšlet ;-D) a šly do porodnice. (Druhé dítě jsem nakonec rodila doma s PA.) Ale jednu (dvakrát zmíněnou) věc musím komentovat: kde vzala Lenka informaci o ženě, která chtěla rodit doma a pak prosila lékaře o záchranu dítěte i sebe??? O žádném takovém případu nevím, jsou ověřené případy, kdy se po porodu doma vezla do porodnice rodička kvůli nervozitě z pomalého odlučování placenty. Žádné ohrožení na životě žádájící okamžitou pomoc.

Kde to Lenka slyšela? Jedna paní povídala? Ale i kdyby se něco takového stalo, nelze to asi takhle vykládat... Samozřejmě, že když matka chce rodit doma, musí znát všechny situace, kdy je nutné jet do porodnice, jinak by hazardovala. A je naopak chyba našich nemocnic, že takové případy neumějí seriózně přebírat, převzít všechny materiály o průběhu porodu a řešit problém, a ne žárlivě a směšně křičet, že je to chyba rodičky a že nemá na ošetření právo. Ve "vyspělých zemích", kde jsou porody doma běžné, se každá komplikace také veze do porodnice, a to by mělo být cílem změn i u nás, aby byly porody doma opravdu bezpečné. Pokud se něco takového, co líčí Lenka, stalo a porodnice má ještě tu drzost šířit to jako doklad šílenství domorodek, svědčí to o skutečně donebevolající neprofesionalitě dotyčné porodnice.
 Lída+2 


Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 17:46:10)
Lenko ,ale já kdybch slepě poslechla tak porodím taky doma...protože dle nich jsme nerodila a že jsem otevřená na 9cm se zjistilo až na mojí žádost. Takže by měli víc posloúchat ty ŽENY CO RODí a o to jde.
 lenka syn 6.let a 3.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 17:52:55)
Lido oni Te nekontrolovali ,ze jsi takle otevrena.
 Lída+2 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 17:56:30)
Lenko a to na tento porod vzpomínám fakt docela ráda. protože byl vlastně skoro do poslední chvíle doma a vklidu.

Ne psala jsem to níže natočili monitor a že tam nic není a že mám jet domů a já na sestru tak že by mě někdo vyšetřil? a ona milostivě volala doktora, byla večerní vizita tak jsme čekala....no to víš na techniku se dá víc.
Takže já je chápu, že roděj doma. A co by asi dělali poslali mě dom. A já tam porodila a vrátila se tam za 3é minut s miminkem. JAk by to asi vysvětlili..... to by mě zajímalo. že je sobota a že je Otravuju....
 Lída+2 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 17:57:54)
Lenko já asi byla otevřená když jsme přijela.
Hlenová zádka doteť netuším jak to vypadá nějak jsme to propásla. Voda mi taky neodtekla... prostě monitor nic neukázal. V noci jsme tam blbla s poslíkama( podle mě to nebyli,ale DR jsou víc).....
 Olga F. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 17:56:57)
Ahoj,
souhlasím s Tebou. Před chvílí ode mě odešla kamarádka - gynekoložka, ptala jsem se jí, jak je to s ambulantním porodem u nás: říkala, že je to možné - matka podepíše v nemocnici negat. reverz a odejde domů. Stran dítěte je nutno se dohodnout s pediatrem, ti u nich prý nemají námitky pokud si matka předem zajistí u obvodního pediatra, že dítě převezme do péče a odebere screening z patičky a zajistí očkování proti TBC.
Bude to ale asi různě obtížné domlouvání v různých porodnicích.
Ptala jsem se také na porody doma - říkala, že už viděla po porodu doma život ohrožující krvácení z dělohy, dula s matkou přijely doslova za pět minut dvanáct, takže by nedoporučovala nikomu riskovat.
Myslím, že je také třeba uvést jednu věc, dula či PA u porodu u nás nemá žádnou právní odpovědnost - tu má pouze lékař.
Stran statisky u porodů doma: doma zatím rodilo v ČR své dítě sotva pár desítek žen, porodů ročně je u nás cca 100 tisíc. To, že v tak malém souboru domarodiček nedošlo k žádnému úmrtí nic nevypovídá o skutečných rizicích.
Dálším argumentem je srovnávání se západní Evropou: řekla bych, že je rozdíl, rodíte-li doma a máte za barákem nastartovanou sanitku s inkubátorem a de facto mini operačním sálem a lékařem, či pokud je tato sanitka schopná k Vám během 5ti minut dojet.
Domnívám se v ČR takovýto komfort zatím nemáme, takže v případě komplikací matka dojede do nemocnice s dulou vlastním autem bez lékařského vybavení, či čeká na dojezd RZP - tuším měla by dojet do 15 min - dle směrnic, realita může být ovšem značně odlišná - na "rychlou" u nás můžete čekat i půl hodiny, pokud je špatné počasí či dopravní zácpa či bydlíte někde na vesnici. Pro úplnost uvádím, že mozek vydrží bez kyslíku 5 minut, pak dochází k jeho poškození.
Domnívám se, běžně doma nikdo nepřechovává vakuumextrator či kleště, pochybuji, že by si je nosily PA k porodu, pokud vím používání těchto metod
nespadá do jejich kompetence.
Z mého pohledu : pokud by u porodu doma došlo k úmrtí či poškození dítěte, ponesou rodiče morální odpovědnost, protože tu existuje bezplatná možnost minimalizace závažných následků porodu pro matku i dítě - totiž porod ve zdravotnickém zařízení s monitorací ozev plodu a zázemím pro akutní zásahy při nedostatku kyslíku u plodu. Dulu si "vlastní" PA si
klidně mohou vzít do porodnice s sebou.
Pokud někteří rodiče jsou schopni podstoupit všechna rizika a při eventuelním nezdaru nadále spokojeně žít, je to jejich věc.
Já bych to nikdy neriskovala.
S pozdravem Olga F.
 lenka syn 6.let a 3.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 18:01:27)
Olinko moc dekuji,ze jsi to tady konecne vysvetlila za me.To se tady snazim celou dobu.Opravdu to nepochopim jak nekdo muze vystavit sebe i dite riziku.A potom prosi v nemocnici o zachranu ditete nebo sebe.Jo jsou to hrdinky,ale bohuzel na spatnem miste.
 DiDula 


Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 18:04:25)
Ano, relativně malá skupina žen, které v ČR porodily doma, nemá statisticky velký význam, proto jsou dobré informace ze zemí, kde se běžně doma rodí - ty už tu byly zmiňovány.
 Terka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 19:32:04)
Zdravotní péče není zadarmo. Zrovna dělám příznání k dani z příjmu a přehledy na zdravotní pojišťovny a docela nás to přijde draho.
Proto mě docela štve, že porod jsem si musela platit, když jsem rodila doma.
A riziko, které jsem podstoupila já a moje dítě, je moje věc, vadí mi, když to trápí úplně neznámé lidi. Dokážu strach o mě a mého syna pochopit v případě mých blízkých, jinak vyhrožování typu, co všechno se mohlo stát, beru jako útok a zastrašování od těch, kteří se nedokáží smířit s tím, že někdo zastává jiné názory a snaží se věci dělat trošku jinak než většina. Hlavně plout s proudem, jinak vám to sečteme.
Popravdě řečeno, byla bych ráda, kdyby maminky než jdou do porodnice, trochu přemýšlely, jestli všechny úkony, se kterými se v porodnici setkají a setkaly jsou nezbytně nutné a víc pomáhají než škodí.
 Dianka (04+06+09) 


Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 19:44:33)
Achich, Olgo :-(
Ambulantní porod sice v některých porodnicích možná umožní, ale zatím jsem neslyšela o tom, že by z toho byli zrovna odvázaní... Zkus se podívat na http://www.iham.cz/exkurseUPMD.php docela mě to usadilo do křesla :-( Takže někde možné domlvit se není, ale na Bulovce prý snad ano. RTak hurá.
Ale chtěla jsem něco důležitějšího - s tou právní odpovědností si nejsem tak úplně jistá, protože podle zákona 96/2004 cituji: "§ 5 Porodní asistentka

3. Porodní asistentka vykonává činnosti podle § 3odst. 1 a dále poskytuje a zajišťuje bez odborného dohledu a bez indikace základní a specializovanou ošetřovatelskou péči těhotným, rodícím ženám a šestinedělkám prostřednictvím ošetřovatelského procesu. Přitom zejména .....připravuje rodičky k porodu, pečuje o ně ve všech dobách porodních a vede fyziologické porody, včetně případného nástřihu hráze; v neodkladných případech vede i porody v poloze koncem pánevním; neodkladným případem se rozumí vyšetřovací nebo léčebný výkon nezbytný k záchraně života nebo zdraví". Takže tak. Řekla bych, že tím pádem právní zodpovědnost má. Dula samozřejmě nikoliv, není totiž zdravotnický pracovník!!!

S tím, kolik žen u nás rodilo doma, je to rozhodně víc, než pár desítek, nějaká stovka už to určitě byla. Bohužel přesné číslo Ti neřeknu, protože oficálně u nás porody doma neexistují :-( Aspoň se tak třeba na MZd tváří. Ale jestli chceš, můžu Ti nějaké konkrétnější číslo (i když stejně nepřesné) od PA zjistit. Ale jestli Tě zajímají nějaké další informace, tak jak už jsem někde (možná tady) psala, kokni na www.rodina/cap, je tam dotazníkové šetření, jsou to docela zajímavé výsledky. Sice zdaleka nedosahují výpovědní hodnoty nějaké studie, ale je to bohužel jediné, co u nás existuje za informace :-(

A to nejdůležitější - jak jsi proboha přišla k té nastartované sanitce???? To je fáma tak neuvěřitelná, že si můžu ukroutit hlavu, že je tak oblíbená :-( Zkus se zeptat někoho, kdo v Holandsku žije a třeba tam rodil, jak to tam doopravdy je... Ono když se na to podíváš logicky, tak je to hovadina - jestliže tam rodí doma 30% žen doma, tak kde myslíš, že by vzali tolik peněz, aby tohle mohli zaplatit a tolik takhle vybavených sanitek s lékaři, aby to bylo uskutečnitelné... A abych tu fámu ještě doplnila - dopravní zácpy a sníh a náldí tam znají taky :-) A schody v domě taky :-)

Nicméně souhlasím s tím, že u nás porody doma nejsou uspokojivě zajištěny, není dostatečně dostupná odborná péče a to je chyba.

PA, co znám a chodí k porodům doma s sebou nosí dopplera a kyslík, takže sledovat ozvy dítěte můžou a poskytnout nezbytnou první pomoc taky.

Nevím o tom, že by bylo možné u nás si do porodnice s sebou vzít svoji PA. Jedině jako dulu, nikoliv ve funkci PA :-(






 olga F. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(28.3.2006 13:00:23)
Ahoj,
ze zákona cituješ pouze vymezení pracovních činností a povinností PA, u PA neexistuje v zákoně odpovědnost trestní jako je tomu u lékaře, který ze zákona je povinen postupovat lege artis a za porušení je sankcionován. Tudíž se dá říci, že zemře-li dítě při porodu doma např. neodborným postupem, nelze PA trestně stíhat, což u lékaře v porodnici lze.
Ještě k Holandsku a spol.: existují tam speciálně vybavené sanitní vozy určené právě pro porody doma, u nás nic takového není. Navíc PA mají mnohem větší míru odpovědnosti právní než u nás.
K monitoraci ozev: nevím, co přesně si PA k porodu doma nosí, ale domnívám se, že se jedná o tužkový Dopler - ten je určen pouze k orientačnímu měření, domnívám se, že z něj se těžko stanoví variabilita, decelerace atd..
K ambulantnímu porodu - nejadnalo se o Prahu, ale o FN Brno - Bohunice.
Ještě k dulám - opravdu dulou může být i nezdravotnický pracovník, který o porodnictví ví třeba i úplné "prd", takže na to pozor.
Souhlasím s Tebou, že porody doma u nás nejsou dostatečně zajištěny, a to ani právně, ani medicínsky.
Právě proto se domnívám, že rodit doma je u nás příliš velkým rizikem. Podle mě by měl být postup ČAPa zcela odlišný - nejprve se snažit zajistit právní, odborné a technické vybavení pro eventuelní porody doma a pak teprve začít získávat širokou veřejnost. Opačný postup, kdy ženy rodí doma bez důkladného zajištění - byť i s PA - povede opravdu jen k tomu, že začne docházet ke zbytečným komplikacím a poškozením a navíc naroste počet odpůrců alternativních metod.
S pozdravem Olga F.
 Dianka (04+06+09) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(28.3.2006 17:26:51)
S těma sanitkama jsem narážela na to, že nestojí nastartované před každým domem, kde se zrovna rodí :-) Přemýšlela jsem o tom, když by se doma něco stalo, koho volat - sanitka by mi nepřišla zrovna to úplně pravé ořechové, tak jestli rovnou do porodnice a odvoz, pokud by to šlo, zařídit vlastním autem, nebo, pokud by šlo o mimi, tak dětskou převozovku (asi si na ní někde budu muset napsat číslo :-) )
PA domů nosí tužkový doppler, těžko by táhly celý monitor ;-) Ale myslím, že to při nízkorizikovém porodu stačí. Odkázala bych Tě na nějakou studii, jenže bohužel knížku, kde bych to našla jsem někomu půjčila a ten dotyčný se mi nenamáhal mi ji vrátit :-(
Mohla bys mi napsat přesně ten zákon, kde se mluví o právní zodpovědnosti lékaře a postupu lege artis? Docela bych se na to chtěla podívat (klidně na mail, trvalo by to kratší dobu, než to dohledávat tady na diskuzi ;-) ). Díky. Neptala jsem se na to sice právníka, ale kdyby nebyla PA zodpovědná za svou práci, tak kdo by za ní byl? Když například pracuje jako soukromá PA a má svoji těhuporadnu nebo chodí na poporodní návštěvy domů? To mi nějak není jasný.
Ambulantní porod - nějak jsem to nepochopila, to jako že v Brně Bohunicích je možný ambuporod? Jestli jo, je to príma. Akorát by to mělo být možné i jinde...
S přístupem ČAPa - já nevím... podle mě by to mělo jít z obou stran, protože lékaři se za ně rozhodně nepostaví a mamin je přece jenom víc ;-) Přijde mi, že boj za právní aj. zajištění porodů doma je trochu boj s větrnými mlýny, už jenom proto, že porod doma je non lege artis... Neslyšela jsem zatím, že by domorodku, která se nakonec přesune do poronice vítali s otevřenou náručí, zatím je to výrazně naopak :-( Což je přinejmenším dost neprofesionální. Co vím, psaly PA například (jestli si dobře pamatuju) do všech pražských porodnic ohledně případné spolupráce a odpověděli z jedné! a to ještě spíš zamítavě :-( A technické vybavení - bez poptávky není nabídky :-) Asi těžko si ho PA nakoupí jenom z vlastní kapsy (něco jiného by to určitě bylo, kdyby tu domporody probíhaly už na jiné úrovni a PA si mohla na rozjezd soukromé praxe vzít třeba úvěr v bance), spíš pomůžou peníze od sponzorů (rodičů...) No a ty zase nepřijdou samy od sebe. O odborném vybavení (myslím tím vzdělání) se PA taky snaží, ale asi to taky není jednoduché. Mmch v Porodním domě už pár let pořádají moc zajímavé semináře, mj. s rakouskou porodní asistentkou, která má v Rakousku porodní dům. Někdy na podzim tuším ho dokonce měli u Apolináře, přišly na něj jenom dvě místní PA (ty ostatní PA byly odjinud) a lékaři od Apolináře prohlásili, že ví o porodu všechno, že nepotřebují, aby jim přednášela nějaká PA...
Takže myslím, že "boj" na dvou frontách je rozhodně užitečný. Akorát že na té jedné je bohužel mnohem složitější a má chabější výsledky :-(
Myslím, že počet odpůrců nestoupne, spíš mi přijde, že za těch pár let (zaplať pánbůh) stoupl počet lidí, kteří už tak apriori proti domporodu nejsou, protože už o něm ví víc. A že je víc a víc lidí pro to, aby si žena mohla svobodně zvolit, kde přivede svoje dítě na svět, ať už by to mělo být v porodnici, porodním domě, nebo doma.
Tak si přejme (a třeba proto něco udělejme :-) ) ať jsou ty domácí porody zajištěny co nejdřív a co nejlíp. Kvůli nám i kvůli našim dětem.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(28.3.2006 17:40:41)
Ahojda Dianko!

Vlastni zkusenost nemam, ale na strankach APERIA ( http://www.aperio.cz/porodnictvi/pruvodce-porodnicemi/porodnice.shtml?x=165757 ) jsou aktualizovane informace o porodnici v Bohunicich a je tam napsano: Po fyziologickém porodu žena obvykle odchází 4. den domů (den porodu se nezapočítává). Na své výslovné přání může odejít nejdříve za 4 hodiny po porodu.
 Len a dvě dcerky 


Upozornění 

(4.3.2007 17:27:04)
Pozor: přesto, že je autorka tohoto příspěvku lékařka, trochu upravuje údaje, nebo nemá informace a tváří se, že má. Škoda, že u nás bílý plášť či titul tak snadno vzbudí dojem vševědoucnosti. Doma rodilo v Čechách víc než pár desítek žen, atd. Zde není problém si najít objektivní informace ve statistice Zuzany Štromerové (aspoň maximálně objektivní vzhledem ke stále malému vzorku domorodek). Pokud hledáte názory k porodu doma, tento příspěvek Vás zmate, tváří se odborně a přitom chybí podklady.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(26.3.2006 18:23:06)
Lenko, a proč třeba by měl stát platit příspěvky rodině, která se doma stará o postižené dítě, když by ho mohli dát do ústavu, kde to stát bez řečí zaplatí? To je dost podobné, ne?
Nebo: půjdeš k lékaři s každou odřeninou, aby tě odborně ošetřil? Koneckonců i z odřeniny můžeš dostat otravu krve...
Taky vím o jednom "úžasném" příkladu "pečlivosti a odbornosti" zdravotníků: císařským řezem se narodilo naprosto zdravé dítě. Druhý den je sestra po krmení nedala odříhnout, dítě blinkalo a přidusilo se, protože ho nikdo nehlídal (matka nebyla ještě v dobrém stavu, takže dítě neměla u sebe). Přidušení bylo tak vážné, že dítě jedenáctý den po porodu zemřelo. :-( A pak se spolehněte na zdravotníky... :-(((
 lenka syn 6.let a 3.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem rodila doma 

(27.3.2006 7:47:19)
Lido nezlobse,ale Ty pletes hrusky a jabka dohromady.Ja nemluvim o detskych oddelenich v porodnici,ale o rizicich pri porodu doma.
 Katy,Týnka a mimi v bříšku 


Gratulace 

(16.5.2007 12:00:43)
Ohromná gratulace a velká poklona,taky si to v září risknu porodit doma,myslím si že třetí porod zvládnu na 1 jako předchozí 2. ( první 2 a půl hodiny a druhý 15minut).

Moc jinak děkuji za informace,tímto vaším příběhem o porodu doma vím vše a i knížky které mk tomu potřebné.

Ještě jednou gratulujeme a přejeme hodně štěstíčka
 Katy,Týnka a mimi v bříšku 


Gratulace 

(16.5.2007 12:01:24)
Ohromná gratulace a velká poklona,taky si to v září risknu porodit doma,myslím si že třetí porod zvládnu na 1 jako předchozí 2. ( první 2 a půl hodiny a druhý 15minut).

Moc jinak děkuji za informace,tímto vaším příběhem o porodu doma vím vše a i knížky které mk tomu potřebné.

Ještě jednou gratulujeme a přejeme hodně štěstíčka
 Katy,Týnka a mimi v bříšku 


Gratulace 

(16.5.2007 12:02:39)
Ohromná gratulace a velká poklona,taky si to v září risknu porodit doma,myslím si že třetí porod zvládnu na 1 jako předchozí 2. ( první 2 a půl hodiny a druhý 15minut).

Moc jinak děkuji za informace,tímto vaším příběhem o porodu doma vím vše a i knížky které mk tomu potřebné.

Ještě jednou gratulujeme a přejeme hodně štěstíčka
 Jula 
  • 

Boskovice 

(26.3.2006 18:02:40)
Milá Simono,

blahopreju k miminku.

Je chci dodat něco k Boskovicím. Mně tam klistýr rozmluvili, že to není nutné. A porodní asistentka nabídla sama od sebe jinou porodní polohu(na stoličce, na balonu atd.). U mě to nakonec nešlo, porod byl hodně komplikovaný. Ale snahu měli a dítě jsem měla taky skoro pořád u sebe. Bylo to v roce 2002.

Jula
 Šárka, tři děti 
  • 

Kaskadérka 

(26.3.2006 18:17:42)
"Obdivuji" tuto maminku a "obdivuji" i tatínka. Jít se stahy po pěti minutách na prochajdu a nemít doma vše připravené na porod ... dle mého názoru hazard, nic jiného. Vím, že se nám maminka chtěla pochlubit, ale když si člověk představí, co všechno se mohlo stát, tak se mi to zrovna jako hrdinství nezdá. Myslím, že pokud se porod provádí doma, tak by to mělo být pod dohledem lékaře. Nehledě na to, že dnes už si můžete v porodnici vybrat jak holení, klystýr, tak polohu. Pustí vám hudbu a já nevím co ještě. Rodila jsem v Pardubicích po 16 letech. Tato porodnice měla kdysi příšernou pověst, ale když jsem tam rodila před dvěma roky, bylo to super. Jenom ta paní doktorka v noci na příjmu nebyla ani trochu přívětivá, ale doktoři super, asistentky super. Byla jsem sama na sále a mohla jsem si křičet, jak jsem chtěla. Nikdo na mě nehartusil, že musím něco nebo nesmím. Naopak, paní asistentka velmi milá, doktor i šprýmoval. Porod byl během dvou hodin odbytý. Jo, ten klystýr mi teda nevadí. Dnes už je klystýr takový, že jdete na záchod jenom jednou ... Rozhodně víc by mi vadilo porodit dítě ve s...... . A oholí vám jen to nejnutnější, ne celou fifinu. :-))) V životě bych si netroufla rodit doma bez pomoci a ohrozit sebe jako matku dětí i to nenarozené dítko.
 Lída+2 


Re: Kaskadérka 

(26.3.2006 18:23:51)
Šárko super ještě že jsi si nevybrala Chrudim moje sestra tam chodila na praxi a když tam někdo takhle vyvyděl tak prej hysterčil a měl se proplesknout...... je to pravě teda 10 let a doufám,že už to tam nedělaj.
Už tehdy mi to přišlo příšernýýýýýýýýýý.
 Šárka, tři děti 
  • 

Re: Re: Kaskadérka 

(26.3.2006 18:38:58)
No ty dva porody v Pcích před 20a 17 lety to byla hrůza. Čtyři baby na sále oddělené plentou, doktor v nedohlednu a běda, jak někdo pípnul. Právě že mám možnost srovnání, tak jsem z toho byla předloni "vedle", jak se to změnilo. Jak prostředí, tak přístup personálu. To víš, že jsem nevěděla, do čeho jdu, neúčastnila jsem se žádných kurzů ani jsem se nebyla podívat v těhotenství, jak to tam chodí. Ale zrovna když jsem na sále odpočívala po porodu, pod nos mi voněla snídaně (kakao a vánočka), tak jsem slyšela, jak provádějí budoucí rodiče po sálech. Za mnou je teda nepustili, to dá rozum.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Kaskadérka 

(26.3.2006 20:36:33)
No vidíte, a v době nedlouho po mém porodu šly o pardubické nemocnici takové fámy, že mi zpětně naskakovala husí kůže. Ostatně ani já před těmi osmi lety nebyla kdovíjak nadšená. Copak porod, ten byl docela fajn, ale na novorozeňátkovým oddělení přístup teda nic moc. Nemocnice šetřila na naprosto nevhodných místech, trvání na nesmyslných postupech... Chmm, byla jsem ráda, že jsem doma. A perla je, že nejlepší porodnici v kraji (vysokomýtskou) se usmyslil kraj zlikvidovat. Nevím, jak to s ní dopadlo, teď už to tak nesleduju, ale docela mě to žralo.
 PajaMM 


Re: Kaskadérka 

(26.3.2006 18:42:27)
Sarko,

ale ne kazdy ma ve svem okoli porodnici, ktera mu nabidne takove podminky, ktere by pro nej byly prijatelne...nemysli si, vsechny porodnice nejsou takove, jake pises...ja mela na porodnici taky stesti a jsem za to stastna...

A ne kazdy si muze dovolit za porodnici cestivat desitky kilometru...
 Šárka, tři děti 
  • 

Re: Re: Kaskadérka 

(26.3.2006 22:19:12)
Já si naopak myslím, že dnes jsou rodiny nucené cestovat desítky kilometrů, neboť některé porodnice zanikají. A co jsem četla na internetu, je dnes v porodnicích běžný standard - i v těch menších - že dají ženám vybrat. Já uvažovala o Vrchlabí, ale nakonec jsem to pustila z hlavy, protože jsem rodila v půlce ledna a kdoví, kvůli počasí, jak bychom se tam dostávali. Možná bych rodila někde u pangejtu v závěji.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Kaskadérka 

(26.3.2006 22:24:54)
Ale ja rikala, ze ne kazda rodina muze za porodnici, ktera by jim vyhovovala, cestovat....A uprimne, je to hodne nepohodlne. A co kdyz maji male deti a tezko sezenou hlidani....nebo jejich vhodna porodnice je opravdu hodne daleko?

A to, ze porodnice neco pisi, jeste neznamena, ze to dodrzuji...

Mam kamaradku - pracuje jako detska lekarka v kladenske nemocnici - az bude tehotna, nejradeji by prijela sem do Brna - Bohunicka porodnice by ji vyhovovala nejlepe...a to je to 250 km....to neni malo, ze? A kladenska porodnice taky pise, co vsechno nabizi...ale skutecnost je jina...alespon co ja vim...

Takze to neni nejlepsi cesta....cestovat za porodnici, kdyby bylo mozne porodit doma a byl k tomu zavedeny system pece....bylo by to vsechno mnohem jednodussi...stejne tak ambulantni porody...
 Šárka, tři děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Kaskadérka 

(26.3.2006 22:49:58)
Ale já zase psala o tom, že někdy se cestovat musí. Ne za nadstandardem, ale proto, že porodnice v jejich místě prostě neexistuje nebo nefunguje ... Když jsem rodila já, byly v porodnici ženské z Hradeckého kraje, protože v Hradci bylo plno, byly tam ženské z Vysokého Mýta, protože to tam malovali nebo úplně rušili, já už nevím. O tom jsem psala.
 Hanka 
  • 

Re: Kaskadérka 

(27.3.2006 8:05:31)
Jenom malou poznámku k tomu klystýru.

Při mém 2. porodu jsem dostala klasický klystýr, ovšem zřejmě už v době, kdy byl porod dosti rozběhnutý, takže jsem se již nestačila včas vyprázdnit. Nemohlo to dopadnout jinak, než že se střeva vyprázdnila ve stejnou chvíli, kdy vykoukla hlavička. Nepřála bych vám vidět ten zhnusený výraz porodního personálu, ale kdo to způsobil, že? Dovedete se jistě vcítit také do mých pocitů.

3. porod probíhal ještě rychleji bež ten předchozí, takže klystýr aplikovat nestačili. Celý porod jsem prožila v hrůze, že nastane stejný trapas jako minule, ale kupodivu tentokrát - bez klystýru - k žádné "nehodě" nedošlo.

Takže příště bych ho asi raději nechtěla.
 Myšlenka 
  • 

porod doma 

(26.3.2006 19:51:42)
Pracuji ve zdravotnictví celý svůj profesní život a přesto, nebo právě proto doufám, že moje sebeúcta do druhého porodu bude natolik zdravá, že budu rodit doma. Pokud nebudou žádné předchozí komplikace.

Podle mého názoru celý problém domácích kontra lékařsky veených prodoů v nemocnici není o těch rizicích, která tady popisujete, ale o sebevědomí a sebeúctě rodiček.

Věda, pokrok a společnost zsahují do našich životů toli, že si v minulém století dovolily přivlastnit porody a vzít matkám jejich odpovědnost.
 Myšlenka 
  • 

Re: porod doma 

(26.3.2006 19:54:56)
Snažila jsem si domluvit se známými kolegy ambulantní porod, ale hleděli na mně jako na martana, pediatr dokonce myslel, že mluvím o porodu domácím. Potom mi kamarádka porodní asistentka řekla, že si myslí, že kdybych si ambulantní porod domluvila, že se z porodnice stejně nedostanu.

 Dianka (04+06+09) 


Re: Re: porod doma 

(26.3.2006 20:01:17)
Tebe ani dítě v porodnici držet nesmí, pokud není nějaký závažný problém. Takže asi nejlepší je rozhodně být dopředu domluvená s praktickým pediatrem, který bude mít dítě v péči (nejlépe to od něj mít napsané, že dítě přebírá do své péče), pak se několikrát po porodu zeptat, jestli je mimi v pořádku a jesltiže ano, tak slušně poděkovat za péči a oznámit, že odcházíš. (Není od věci vědět něco o kalmetizaci a odběrech na fenylketonurii, můžou to vytáhnout jako argument...). A být připravená na to, že by eventuelně mohli mít tendenci volat policii nebo sociálku. Ty Ti ale v podstatě nic udělat nemůžou, maximálně tak zkontrolovat situaci :-)
 Myšlenka 
  • 

Re: Re: Re: porod doma 

(26.3.2006 20:04:14)
Dianko, díky, všechno vím, jsem z oboru. Jen čekám na svou odvahu :-)! Znáš nějaké "případy", kterým to prošlo? Stejně bych ale raději prodila doma, kdyby to byl obez problémů, ale zase na druhé straně vím o všech možných komplikacích. Je to moc těžké. Společnost nás odnaučila mít odpovědnost za sebe a své děti.
 Dianka (04+06+09) 


Re: Re: Re: Re: porod doma 

(26.3.2006 20:17:05)
Kdyžtak zkus napsat Sylvii, ta rodila ambulantně. A určitě není od věci kontaktovat PA, která domů chodí a eventuální porod doma s ní probrat, ať už se pro něj rozhodneš, nebo ne. Člověk si docela dost věcí srovná a získá spoustu nových informací, kontaktů, podnětů k zamyšlení...
 Dianka (04+06+09) 


Re: Re: Re: Re: porod doma 

(26.3.2006 20:18:34)
Mimochodem s těma komlikacema to chápu, jsem taky zdravotník, dělala jsem před MD v porodnici ;-)
 takydomorodka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: porod doma 

(28.3.2006 13:31:46)
Já jsem taky domorodka, dvojnásobná, rodila jsem bez porodní asistentky, nebyla možnost, tak jak to posaly holky u Simony.
U prvního porodu jsme pořád mysleli na všechno co nám říkala porodní asistentka, knížky, manžel měřil roztažení hráze, abych náhodou netlačila dřív. Zajímavé zjištění bylo to, že ono opravdu tělo ví co má dělat :)
Takže u druhého porodu už byl klídek a pohoda, na druhou stranu byl druhý porod tak rychlý, že jsme nestačili ani podložit na postel savé podložky.
Nicméně i tak jsou to pro mne nádherné zážitky a kdykoliv vidím své dvě děti, tak jsem vděčná, že jsem měla tu sílu a neměla strach.

Mne k tomu vedlo hlavně to, že mi každá žena říkala že porod je hrozný, nesnesitelný a že už si to nikdy nechce zopakovat (je tomu už pár let nazpátek) a setkala jsem se jen s třemi ženami, které ho popsaly jako úžasný. Všechny rodily doma.

Ještě jak tam pořád omíláte, že hledali gumičku a sterilizovali slivovicí. Ono podvázání a ustřižení pupečníku není o tom, že se to musí udělat do pěti vteřin. My vždy čekali až pupečník dotepe a všechno šlo v klídku, děti byly v obou případech u mne a bylo jim dobře. Takže o nic nejde a o připravenosti či nepřipravenosti to nic nevypovídá. On ten porod stejně vypadá vždy jinak, než si člověk představuje, já si u druhého myslela, jak dobře jsem prvním připravená a nakonec jsem rodila v úplně jiné poloze a s úplně jinými pocity. Právě to je na domácím porodu krásné, že člověk u samotného porodu neplánuje, nepřemýšlí, jen se poddává tomu procesu a prožívá ho, což v některých porodnicích opravdu nejde.
 Sisule+4 dcery 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: porod doma 

(28.3.2006 20:44:46)
Ahoj takydomorodko, chtěla bych se zeptat zda by ses nechtěla se mnou podělit o svou zkušenost z porodu bez PA? (přes e-mail)
 Petr K. 
  • 

ambulantní porod 

(26.3.2006 20:51:19)
Nám to prošlo...
 Myšlenka 
  • 

Re: ambulantní porod 

(26.3.2006 20:53:06)
PetřeK a prosím ,ve které to bylo porodnici?
 Petr K. 
  • 

Re: Re: ambulantní porod 

(27.3.2006 18:02:20)
Pošli mi mail nebo napiš svůj. On ten můj článek byl hodně osobní a nechci je vyvěšovat na net.
 Šárka, tři děti 
  • 

Re: porod doma 

(26.3.2006 22:25:06)
Víte, já můžu mít sebeúctu jakou chci, ale u porodu chci raději porodníka než manžela nebo babku kořenářku. Vše je o přístupu lékařů a ostatního personálu k rodičkám. Mně přijde úplně normální rodit v porodnici.
 PajaMM 


Re: Re: porod doma 

(26.3.2006 22:26:59)
...a nekomu zase prijde normalni porodit doma....tak proc lidem brat volbu???
 Šárka, tři děti 
  • 

Re: Re: Re: porod doma 

(26.3.2006 22:55:16)
Já jim neberu volbu, mně je to úplně jedno, že někdo rodí doma. To je každého věc, jenom aby pak také sám uměl nést případné následky svého jednání. A nezlobte se na mě, ale porod bez dohledu kompetentního zdravotníka považuju za hazard. Toť vše.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: porod doma 

(26.3.2006 23:02:32)
A prave proto domorodky bojuji za to, aby se v CR zmenil system, aby mohli mit ze sveho zdrav. pojisteni placenou PA nebo lekare....aby proste byla dostatecna pece a aby rodit doma bylo "bezpecne"...

A pokud se jim v tom bude neustale branit argumentaci typu - v porodnici je to nejbezpecnejsi, protze tam jsou lekari, kteri vzdy vedi co a jak....vydrzely jsme to vsechny, tak proc to nemuzete vydrzet taky a tak podobne....nic se nezmeni a ony budou neustale povazovany za hazarderky se zivoty svymi i svych deti...
 Šárka, tři děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: porod doma 

(26.3.2006 23:27:55)
Ono je toho mnoho, zač by stálo bojovat, myslím si. Právě i v tom zdravotnictví. Nemyslím si, že zrovna Váš problém (rození dětí doma) je ten nejpalčivější a nejpotřebnější.
Viděla jsem dlouhodobě nemocné lidi, umírající lidi bez možnosti přítomnosti rodiny. Lidi, kteří jsou nuceni trávit několik měsíců na lůžku, v léčebnách ... Váš problém mi připadá nicotný. Kdybych si mohla vybrat, ze svého zdravotního pojištění bych radši hradila pečovatelku těmto lidem ...
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: porod doma 

(26.3.2006 23:30:37)
Tak za prve - neni to muj problem, ja doma nerodila a nikdy nebudu...ale nemam rada, kdyz se nekomu bere moznost volby a okamzite se odsuzuje..

Za druhe - bojovat muze kazdy, za co chce....kdyz vam pripada neco spatne, nic vam nebrani bojovat za zlepseni...stejne tak, jako domorodky musi bojovat za zmenu systemu ve svem zajmu...
 hana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: porod doma 

(27.3.2006 12:06:27)
ale Danielo oni hazardérky jsou... není to jen o tom, že budeš mít u sebe doma PA, ta ti sekci doma na počkaní neudělá!!!!
 hana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: porod doma 

(27.3.2006 12:07:02)
ale Danielo oni hazardérky jsou... není to jen o tom, že budeš mít u sebe doma PA, ta ti sekci doma na počkaní neudělá!!!!
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: porod doma 

(27.3.2006 12:08:59)
Hano,

kolik takovych pripadu znas?

Ze se rodicka rozhodla pro porod doma a pak ji nestihli udelat sekci???
 hana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: porod doma 

(27.3.2006 12:18:50)
no neznám ano jeden, protože neznám žádnou bláznivou ženskou ve svém okolí, která by takto hazardoval. mám jen svůj zážitek. jako prvorodička jsem toho hodně načetla a taky snila o tom jak by byl porod nejšetrnější a nejhezčí zážitek pro mě a pro mé děťátko. mám 24 let a těhotenství bylo absolutně bez komplikací a pokud bych nerodila v nemocnici, tak by moje dítě dnes nežilo. přestaly mu bít ozvy a tak se muselo jet OKAMŽITĚ na sál, měl dvakrát otočenou pupeční šnůru a byl obličejovou polohou, tudíž sama bych ho nikdy nebyla schopna porodit. a na základě tohoto zážitku je pro MĚ důležitější, aby mé dítě žilo, než aby bylo porozeno za každou cenu přirozeně....a každá žena která staví přirozený porod nad život svého dítěte je podle MĚ sobecká a nezodpovědná
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: porod doma 

(27.3.2006 12:56:27)
Vas taky nikdo nenutil, abyste rodila doma....

A je dost zen, ktere doma rodily a nic se neprihodilo, zadne komplikace....takze s nicim nehazardovaly...

Vas nazor je vas nazor, ale musi byt podlozen argumenty....a domorodky argumenty maji...
 zufi 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: porod doma 

(27.3.2006 13:19:00)
Že se nic nepřihodilo, neznamená, že se něco přihodit nemůže.Hazard se životem dítěte to je.Hazardují-ly domorodky se svým životem, je to jejich věc, jejich volba, ale ty děti jsou bezbranné...
 Janka+3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: porod doma 

(27.3.2006 14:07:24)
přesně tak zufi, sobecké matky si mohou vybrat a jejich bezbranné děti ne? a argument, že se nic nemusí přihodit není argument, stejně tak, že dřív tak ženy taky rodily. ženy dřív byly svým těžkým žívotem mnohem víc připravovány na porod, nemluvě o tom, že děti jsou dnes větší, průpměr jejich hlavičky se zvětšuje a stavba pánve žen, které většinu nynějšího života prosedí, ve škole v zaměstnání, se také mění...
 Janka+3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: porod doma 

(27.3.2006 14:02:58)
já teda nevím, ale zdraví dítěte není argument?
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: porod doma 

(27.3.2006 14:07:15)
No ale domorodky vedi, do ceho jdou....a zadne se nestalo (co ja vim), ze by porodila postizene dite nebo mrtve dite vinou toho, ze rodila doma...

Proc jsou v jinych zemich porody doma normalni a u nas ne? Myslite si, ze jinde hazarduji matky se zivoty svych deti vic a spolecnost to prehlizi? Ne, je to bezpecne a je to jedna z moznosti, jak porodit...
 Len a dvě dcerky 


Bezbranné děti 

(9.3.2007 22:09:38)
Je to stará diskuse, ale něco člověku prostě nedá a třeba tu některé zvídavé těhulky hledají informace... Neustálé opakování výkřiků - "Sobecká matka! Bezbranné dítě! Dítě, které se nemůže bránit a matka hazarduje s jeho životem! ..." Nenapadlo Vás, vážené zachránkyně bezbranných dětí, že to domorodky činí právě kvůli svým bezbranným dětem? Aby dítě neprožilo stres z lékařských zásahů do porodu?A aby je cizí člověk hned po narození nebral mamince, jediné jistotě, aby jim nesvítil do očí a netrápil je z pochybných důvodů? Nenapadlo Vás, že matky domorodky milují své děti stejně, jako Vy ty svoje? Kděžto o Vašich upřímných citech k jejich dětem trochu pochybuji. I když jste možná plné lásky ke všem bezbranným drobečkům, přiznejte i jiným matkám schopnost milovat své děti.

Každá těhotná má nesmírně rozvinutou intuici. I Vy, co jste zažily bezproblémové těhotenství a porod, který se nenadále zvrhnul v drama, a Vaše děti žijí jen díky lékařům. I Vy jste projevily bezpečnou intuici, když jste se na porod doma necítily a vyhledaly porodnici jako nejbezpečnější místo. I já bych při sebemenší pochybnosti jela do porodnice a nebyla by to "prohra". Ale při klidném porodu doma prostě žádná pochybnost ani komplikace nepřišla. A nebyl důvod dítě vystavovat zbytečné "péči" lékařů, protože právě péče matky je ta nejláskyplnější a nejzodpovědnější na světě.
 Radka 
  • 

Hano 

(27.3.2006 18:52:36)
Kdyby ses rozhodla rodit doma:
1. porodní asistentka by tě s obličejovou polohou samozřejmě včas poslala do porodnice - dá se zjistit vyšetřením pohmatem.
2. Ozvy neklesají jen tak samy od sebe, většinou je to po lécích, které rodičky dostanou v porodnici. Copak dali tobě? Oxytocin, dolsin, obojí?
3. Když porod probíhá bez zásahů zvenčí, komlikace, které popisuješ, se nejdřív projeví nepostupováním porodu a to je opět pro PA signál k odjezdu do porodnice.

Takže si myslím, že bys nic neriskovala.
 hana 
  • 

Re: Hano 

(27.3.2006 19:29:27)
radko, pokud jsem četla článek, tak oni neměli ani PA. to je obrovský hazard. strašně mě rozčílilo, že ani neměli dezinfekci a gumičky na podvázání pupečníku hledali během porodu. jak PA zjistí, že má mimčo omotanou pupečníkovou šnůru kolem krku? at si vážím PA sebevíc, tak nemají vědomosti doktorů. někdy jde o minuty a dojet do nemocnice často není možný. je to osobní volba každé ženy, jen musí zvážit, že volí i za nenarozené dítě.
 zufi 


Re: Re: Hano 

(27.3.2006 19:32:09)
Souhlasím !
 *Aida* 


Re: Re: Hano 

(27.3.2006 21:26:09)
Hano,
PA u porodu opravdu nebyla, ovsem nebyla tam ne proto, ze by ji tam nechteli, ale proto, ze proste zadna nebyla k dispozici. A PRAVE O TO JDE. Jde o zajisteni bezpecnosti domacich porodu, nebo radsi nechame zeny rodit takovymto zpusobem?
 Toranoko 
  • 

Re: porod doma 

(28.3.2006 18:50:21)
100% souhlas, tam prece jde hlavne o to, jak s tebou zachazi. Nejen v porodnici, ale v celem systemu. Bohuzel je to tak zazite, ze to kazdemu prijde normalni.
A je na pacientech, co si nechaji od doktoru libit. Ja si doktoru vazim, vazim si i jejich prace, ale zastavam nazor, ze vnucena pomoc prestava byt pomoci. Bohuzel oni vidi predevsim rizika a pripadne komplikace, nedivim se jim, je to jejich povolani, ale nemelo by to byt na ukor ucty k cloveku.
 Alenka Koňaříková 
  • 

termín za 3 týdny 

(26.3.2006 20:31:13)
Chtěla jsem Vám všam říct, že za tři týdny se mně má narodit rozkošná holčička. Bude mít stejně krásné jméno jako já - Alenka.
Nejsem tak nezodpovědná a hloupá abych ji porodila v nemocnici. Budu rodit doma.
Chci totož, aby se narodila živá a zdravá.

Vy všechny ostatní, kteří chcete rodit v nemocnici / což je vaše věc / jste nezodpovědní a sobečtí.
A vy co jste rodili a rodíte a budete rodit doma - blahopřeju.
Jste osobnosti a Vaše děti budou jednou taky!
 PajaMM 


Re: termín za 3 týdny 

(26.3.2006 20:36:40)
Mila Alenko,

tak tohle je presne to, co domorodky nepotrebuji...napadat ty, co rodily a budou rodit v porodnicich!!!

Ony se na tuhle uroven - aspon podle me zkusenosti, ja sama domorodka nejsem a nebudu - nikdy nesnizi!!!

Presne tak, jako chteji volbu domorodky, tak chteji volbu i ty, co chteji rodit v porodnicich!!!!
 MirkaEyrová 


Re: termín za 3 týdny 

(26.3.2006 20:43:07)
Aleno, buď tak hodná, a vol slova. Například já se teda býti sobcem a nezodpovědencem necítím, a stejně bych doma nerodila. Mráz mě sice obchází, když občas slyším historky o porodnicích, ale já tu nemám v okolí nikoho, kdo by se mnou do toho šel, a sama bych byla strachy a hrůzou bez sebe, kdybych kolem sebe neměla doktory. Máš dojem, že by bylo ode mě odpovědný rodit "bez dozoru", když se necítím být dost silná na podobné experimenty? Znám spoustu ženských, které jsou silné, statečné, obětavé a odpovědné, a přesto rodily v porodnicích. Nechci ani říkat, co si myslím, že jsi.
 Myšlenka 
  • 

Re: termín za 3 týdny 

(26.3.2006 20:43:46)
Militantí postoje obvykle uškodí každému názoru.
 Dianka (04+06+09) 


Re: Re: termín za 3 týdny 

(26.3.2006 20:51:30)
obávám se, že to právě bylo cílem toho příspěvku :-(
 Eva 
  • 

Re: termín za 3 týdny 

(26.3.2006 20:45:37)
Jasně a všechny porodnicorodky jsou mentálně nesvéprávné a jejich děti postižené ve vešech směrech..........

Ájo,dík za večerní pobavení :-))))
 Bob 
  • 

Re: termín za 3 týdny 

(26.3.2006 21:28:21)
Hmmmm,
tak tohle je provokace hodná Boba!

Takhle pitomá ženská nemůže existovat. Doufám.
 DENISA 
  • 

Pořád dokola 

(26.3.2006 21:51:07)
Už je to tu na Rodině dost únavné. Pořád dokola články popisující "Jak jsem rodila...". Divím se, že každá matka má pocit, že se o svém zážitku musí dopodrobna rozepisovat na net. Ať je na konci "v nemocnici" nebo "doma", ihned je tu sáhodlouhá diskuze hádajících se co je lepší. Navíc se stále častěji diskuse značně protahují hádáním se přispivatelů zda tolerovat či netolerovat hrubé chyby. Pořád na jedno brdo. Jdu se poohlédnout po jiných www.
 PajaMM 


Re: Pořád dokola 

(26.3.2006 22:15:15)
Deniso,

ty jsi matka nebo ne? Tipuji druhou moznost...

A jake clanky bys na serveru s nazvem Rodina cekala???

Kdyz jsi tak nespokojena, neni nic jednodussiho,nez napsat clanek, poslat ho redakci a pak si precist diskusi kolem nej.....nic ti v tom nebrani.¨Tak proc ta kritika???
 DENISA 
  • 

Re: Re: Pořád dokola 

(26.3.2006 22:59:53)
No, asi bych cekala clanky vice odborne, sdelujici nejake cenne informace, poucne (napr.od lekaru, soc.pracovniku) a samozrejme i odlehcene a pro zasmani (viz. Bellana). A k nim odpovidajici diskuzi, protoze kdyby clanek byl napsan alespon nekym, kdo zna zakladni pravidla pravopisu, tak by nemusela byt pulka diskuse zahlcena hadajicimi se lidmi o hrubkach v clanku, /tady moc spojistosti s Rodinou proste nevidim/.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Pořád dokola 

(26.3.2006 23:04:08)
Ale odbornikum by se asi muselo za takove clanky treba platit, ne???

A pokud nejste spokojena s urovni tohoto serveru, nemusite sem vazne chodit, treba najdete jiny...odbornejsi...

A k te gramatice - to uz je zase na redakci, meli by to cict, nez to uverejni....
 DENISA 
  • 

Danielo Š, Klárka 3,5 roku 

(27.3.2006 5:05:44)
Máš naprostou pravdu, dítě nemám, pouze se na něj připravuji. I když pořád nechápu co tvá výtka má znamenat - to jako kdo nemá dítě se tu nesmí na tomto serveru vyjadřovat? A kdybych ho měla, tak bych se tu ani nevyjadřovala a víš proč? Protože bych se chtěla věnovat především jemu a ne trávit celý den na netu jako např již zmíněná Daniela Š, Klárka 3,5 roku. Viz. její příspěvky:
24.3. 11:31, 24.3. 15:49, 25.3. 21:39, 26.3. 13:37, 13:58, 14:40, 17:28, 18:38, 18:42, 20:26, 22:15, 22:24, 22:26, 23:02, 23:20, 23:10, 23:20,23:28, 23:32, 23:40. Tzn. v jednom dni 16 příspěvků. Můžeš namítnout, že to píšeš, když tvoje dcera spí, ale kdo potom doma uklízí a dělá vše ostatní co ostatní maminky dělají, když jejich dítko spí? A klidně bych tu propočítala čas, který jsi s tím strávila - já mám státnici ze psaní na stroji a tudíž píšu jak blesk, ale stejně mi vymyšlení jednoho kratičkého příspěvku trvá několik minut. A už vůbec nemluvím o tom, že bych snad někdy měla čas přečíst diskusi celou a reagovat na každou zde otevřenou větěv. A to mám jistě dle tvého názoru tuny času, protože dítko NEMÁM.
 PajaMM 


Re: Danielo Š, Klárka 3,5 roku 

(27.3.2006 7:44:39)
Deniso,

za prve - ptala jsem se proto, ze ses divila, jak kazda matka ma potrebu napsat o svem porodu na net - treba az budes mit po porodu, budes mit tu potrebu taky. Treba ne, ale vetsina se chce s tim zazitkem podelit, pro vetsinu je to neco nezapomenutelneho...Nebyla to zadna vytka, to jsi pochopila spatne...

za druhe - co je ti do toho, jak casto tu kdy jsem???? Jsem se svou dcerou na MD, vcera bylo osklivo, prselo, byli jsme cela rodina cely den doma. Net mame 24 hodin denne a pc pusteny cely den kvuli praci....takze napsat - jak jsi bajecne spocitala - 16 prispevku za den do debaty, ktera me zajima, neni nic zvlastniho. Pri tom mame doma naklizeno, uvareno,vyprano, vyzehleno,jsme cisti, normalni a spokojeni lide...se svou dcerou si hrajeme, venujeme se ji, je to bajecne dite...ale predstav si, ona si vetsinou chce hrat sama nebo ji staci jen komunikovat...

A napsani tohoto prispevku mi trvalo necele 2 minuty - stopovala jsem si to - stihla jsem u toho snidat a odpovidat dceri na otazky, jdeme do skolky...

Takze nenapadej nikoho, kdyz nevis, jak to chodi...az budes mit dite, uvidis, co vsechno treba stihnes nebo nestihnes...

Ja se ti jen pokousela vysvetlit, ze se zazitkem z porodu se clovek vetsinou ma potrebu podelit...

Holky, jsme ale hrozne matky, kdyz chodime do debaty na internet, co? A za den napiseme i 16 prispevku....fuj, stydme se:-))))
 Bob 
  • 

Povýšená matka 

(27.3.2006 9:05:14)
Danielo,
z Tvých poznámek k Denise čiší povýšenost až na půdu: "Jsi matka, nebo ne? Až budeš mít po porodu, budeš mít tu potřebu taky. Až budeš mít dítě, uvidíš, co všechno stihneš nebo nestihneš."

Očividně se cítíš dost dobrá. Kdybych byl jako Ty, ptal bych se Tě: Ty máš jen jedno dítě? A proč tak dlouho po porodu prvního nemáš další? Co můžeš vědět o mateřství, když se staráš jen o jediné děcko? Atd.
 PajaMM 


Re: Povýšená matka 

(27.3.2006 9:07:29)
Bobe,

povysenost?????

Ja se jen ptala, jestli ma Denisa dite, ze se tak divi, ze maji zeny potrebu sdelovat sve pocity ohledne porodu. A taky nevi nic o tom, co se da a neda na MD stihat....To je pravda.

A proc nemam dalsi? Protoze se nam nedari ho pocit, je to pro me dost bolestna zalezitost, protoze dalsi deti si moc prejeme...

Tak ti moc dekuju, ze sis tak pekne rypnul do ziveho.

Spokojen?
 Bob 
  • 

Re: Re: Povýšená matka 

(27.3.2006 9:16:58)
V tom případě mě nesmírně překvapuje, že se Daniela, když má takové životní zkušenosti, na Denisu vytahuje. To ji nenapadlo, že Denisa na tom s početím může být úplně stejně?
Kdo je Daniela, že se tady vůbec opovažuje dávat takovéhle otázky?
 PajaMM 


Re: Re: Re: Povýšená matka 

(27.3.2006 9:21:56)
Tohle fakt nema cenu...

Nevytahuju se, nepovysuju se, jen kladu otazky, abych vedela,proc asi dany clovek urcitym zpusobem reaguje...

A proc by mela mit Denisa problemy? A i kdyby ano....nerekla jsem proti ni nic, co by se ji mohlo dotknout!!! Jen jsem chtela vedet, jestli ma deti - protoze se divi, ze mame potrebu sdelovat pocity z porodu a ze mame cas tu diskutovat!!!!!!
 Bob 
  • 

Re: Re: Re: Re: Povýšená matka 

(27.3.2006 9:29:58)
No tak podle této Tvé logiky jsem taky neřekl nic, co by se Tě mohlo dotknout. Jen jsem chtěl vědět, proč nemáš víc dětí a co víš o mateřství.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Povýšená matka 

(27.3.2006 9:25:51)
Milado,

opet diky!!!!!!

A kdyz nemas deti doma, tak koukej uklizet, varit a delat veci, ktere maminky delaji :-))))
 lenka syn 6.let a 3.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Povýšená matka 

(27.3.2006 15:50:44)
Bobe ja uz Danielu znam taky docela dlouho pres net a mely jsme spolu taky VELICE rozdilne nazory Daniela si mozna vzpomene kvuli porodnimu planu i ted mame v necem jiny nazor,ale nezlob se na me Ty i Denisa jste to vazne prehnali.Kdyz se to tady Denise nelibi si cist pocitey uz MATEK tak s prominutim proc sem leze nemyslis.A to jsi se ji opravdu dotkl s tim ditetem.Ale Ty o tom asi houby vis co je to za pocit CHLAPAKU.
 Bob 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Povýšená matka 

(27.3.2006 16:05:38)
Uvažuj prosím logicky.
Pokud jsem se, jak tvrdíš, dotkl Daniely, tak ona se úplně stejně mohla dotknout Denisy.
Ale Ty o tom asi houby vis co je to za pocit.
 Bob 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Povýšená matka 

(27.3.2006 16:14:53)
Logicky: Pokud jsem se dotkl Daniely, tak ona se mohla úplně stejně dotknout Denisy. Jako já jsem nic nevěděl o dočasné neplodnosti Daniely, nemohla ona ani o Denise předpokládat, že je všechno v pořádku. A navážela se do ní dost. Vytahovala se na ni, že nemá děti.
 PajaMM 


Re: Danielo Š, Klárka 3,5 roku 

(27.3.2006 7:45:45)
A jeste neco....ma otevrenu Hlavni diskusi a vzdy dam jen F5 - obnovit stranku....takze to neni problem precist si prispevky...
 PajaMM 


Re: Re: Danielo Š, Klárka 3,5 roku 

(27.3.2006 8:53:12)
Milado,

dik :-)

Prosim te, jak te tak znam z diskuse - ty jsi ze SC, ze? Ja totiz pochazim od Kladna....
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Danielo Š, Klárka 3,5 roku 

(27.3.2006 8:37:48)
Vy půjdete do mateřství s plánem, že až bude dítě spát spí, musíte uklízet nebo vařit? Je to možnost, ale není to nutné. Já mám čtyřletého syna, a když spí, tak většinou ani neuklízím, ani nevařím, ale věnuji se buď svému zaměstnání, nebo sama sobě. No a v případě, že se věnuji svému zaměstnání, které z velké části spočívá ve vyhledávání informací na určitých odborných stránkách, v pauzách si nahlížím do diskusí.
 PajaMM 


Re: Re: Danielo Š, Klárka 3,5 roku 

(27.3.2006 8:55:35)
Ahoj Marketo!

Ale at plan ma...kazdy sam pozna, jak se co da zvladnout...

Kdyz byla Klarka mala, nechodila jsem na net, venovala jsem se ji a kdyz spinkala, delala jsem, co jsem nestihla s ni....byly jsme spolu samy. Ale jak roste, tak me nepotrebuje tolik, je samostatna, takze mam mnohem vic casu pro sebe, praci, odpocinek....takze na net stiham chodit dost casto...

Ale to Denisa pozna sama....ted ji pripadam jako hrozna matka, kdyz napisu 16 prispevku za den....:-)))
 Haha 
  • 

Re: Re: Pořád dokola 

(26.3.2006 23:26:03)
A proč by Denisa neměla být matka. Já jsem několikanásobná matka, asi jednou za měsíc si přečtu tyhle stránky a je to vždycky mlácení prázdné slámy. Ale když máte čas a baví vás to tak si tady mezi sebou kvákejte. A roďte si třeba na mezi nebo ve chlívě. To se dřív taky běžně dělalo. A že žádné dítě a rodička doma neumřely je hloupost. Asi před 2 lety takhle přeci umřela matka i dítě, která si doma chtěla nůžkama udělat císařský řez a taky cikánka na kladně, ta zůstala sama doma a porodila mrtvé dítě a při tom vykrvácela, našli ji až za 2 dny.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Pořád dokola 

(26.3.2006 23:28:02)
ALe my se tady bavime o zodpovednych a pripravenych rodickach....

Ale to je jedno, ono to stejne nema cenu vysvetlovat porad dokola...

A divim se, ze to nase kvakani porad ctete, i kdyz jen jednou za mesic...:-)))
 Dita 
  • 

Re: Pořád dokola 

(27.3.2006 18:47:15)
Máš pravdu, diskuze jsou furt na jedno brdo. Porody, dohady o močení a kakání, porody, nezvedené děti ve škole, každý se musí chlubit, jak rodil atd. Pravým účelem některých článků je stejně pouze prodat knihu apod.
 kolemjdoucí 
  • 

Pro Boba o vyholení a klystýrech 

(27.3.2006 12:09:24)
Proč stále vymenáš rodinu? Vždyť je to stále dokola: jak jsem rodila, jak chci rodit, jak nechci rodit, jak mě vyholili, jak mě nevyholili, jak ji mám vyholenou, jak jsem ji neměla vyholenou, jak ji budu mít vyholenou, jaký byl klystýr, chci klystýr, nechci klystýr, mamča, mimča, manža, kojím mimčo už 5 let, nočník, prdíky, soplíky, bříška, stoličky, průjmíky, .... Co tu mezi tím vším může chlap pohledávat? Ledaže by byl nějaký úchyl. I mnohé ženy tu nevydrží. Řekni.
 Radka 
  • 

Gratuluju 

(27.3.2006 19:05:48)
Milá Simono,
blahopřeju k miminku, je to moc krásný článek. Zrovna jsem dočetla Porod doma od Jany Doležalové a dýchla na mě člověčina podobně jako z Vašeho článku. Ze škarohlídů si nic nedělejte a užívejte si ve zdraví miminka.
 LU,2děti 
  • 

gratulace!!! 

(28.3.2006 11:18:18)
Přeju Vám hodně radosti z mimíska! Taky bych si ráda prožila jeden "hezký přirozený porod". Ale po dvou císařích budu ráda, že to potřetí bude bez komplikací. Ach jo:-(

Na druhou stranu i operativní porody můžou být hezké. Syny jsem rodila před 9 lety a byl to děs a hrůza. Říkali jsme si :"to už víckrát ne!" Proto jsme tak dlouho čekali s druhým prckem. A ejhle. Dcera se narodila minulý rok a všichno bylo skvělé. Až na chvíli strachu, když měla špatné ozvy. Naštěstí vše dopadlo dobře.

Přeji všem, ať se jejich děti narodí zdravé a do pohodového a láskyplného prostředí. A je jedno, zda to bude doma, nebo v porodnici. Je to jen věc volby a tu má každý. Co mě stále překvapuje v těchto diskuzích, je ta agresivita a příkrost v odsuzování druhých. Co trochu tolerance a pokory v příspěvcích?
 copy 
  • 

Pro Boba o vyholení a klystýrech 

(28.3.2006 19:22:12)
Proč stále vymetáš rodinu? Vždyť je to stále dokola: jak jsem rodila, jak chci rodit, jak nechci rodit, jak mě vyholili, jak mě nevyholili, jak ji mám vyholenou, jak jsem ji neměla vyholenou, jak ji budu mít vyholenou, jaký byl klystýr, chci klystýr, nechci klystýr, mamča, mimča, manža, kojím mimčo už 5 let, nočník, prdíky, soplíky, bříška, stoličky, průjmíky, .... Co tu mezi tím vším může chlap pohledávat? Ledaže by byl nějaký úchyl. I mnohé ženy tu nevydrží. Řekni.
 Jatynka 


Blázni co rodí doma!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(28.3.2006 22:27:54)
Ahoj lidi, mám za sebou 2 porody, oba císařským řezem a doma bych nerodila ani za milion!!!!!!!!! 1. porod byl 10 dní před plánovaným termínem, praskla mi voda a porodní bolesti a cokoliv co by se podobalo porodu nikde. v porodnici čekali 24 hodin a pak začli porod vyvolávat, po 6 hodinách hrůzy přistoupili k názoru, že to nepůjde, protože malý nesestupuje dolů a udělali mi císařský řez- kdybych rodila doma umře dítě i já na sepsi, protože bych sama neporodila. Druhé těhotenství bylo také v pořádku, ale už předem mi říkali ať počítám s další sekci asi v 80%.Přišel termín porodu a malému se nechtělo ven, týden po termínu kdy se mu pořád nechtělo ven jsme se s mým porodníkem domluvili na tom, že mi porod nemohou vyvolat, protože od 1. porodu císařským řezem neuplynuly ještě 2 roky tak mě objednal na plánovaný císařský řez.Přišla jsem do porodnice v pondělí ráno a v poledne jsme šli na to.Po napíchnutí anestezie se jiné mamince vedle na porodním sále začalo dusit miminko v bříšku a museli jednat hodně rychle, doslova mě sundali ze stolu, protože jsem necítila nic od hrudníku dolů a nejprve odoperovali zmíněnou maminku ( dopadlo vše dobře, miminko se narodilo zdravé díky monitoru!!!!!!!!!!!) a pak šli na mě, jen co se pan doktor dostal do dělohy, sdělil mi, že spontánní porod by nebyl možný, protože miminko bylo zaklesnuté za stydkou kost, takže by ani teď nepřipadal porod doma v úvahu.díky porodům v porodnici mám 2 zdravé chlapečky 22 a 3 měsíce. Já jsem zdravá také a říkám že je hlupák ten, kdo si bere zodpovědnost za to, že rodí doma. Proberte se!!!!!!!!Kolik žen a dětí dříve umíralo doma na komplikace porodu. Proberte se! To vám vadí klistýr, nebo být 4 dny mimo domov? Absurdní! Ahoj Lucka
 PajaMM 


Re: Blázni co rodí doma!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(28.3.2006 22:35:00)
Lucie,

ale tebe by doma nikdo rodit nenechal!!!!! Porod doma je mozny pouze za URCITYCH PODMINEK!!!!

Zkus si o tom neco precist...
 Jana 
  • 

Re: Re: Blázni co rodí doma!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(28.3.2006 22:36:45)
Za podmínek prej. Když se něco po""" rychle a náhle tak než matku z domova někam dovezou je po miminku.
Jsou to blázni co rodí doma, co dodat.
 *Aida* 


Re: Blázni co rodí doma!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(28.3.2006 22:37:39)
Lucko,
prober se spis Ty a neplacej o necem, o cem ale zhola nic nevis! Pokud by Ti odtekla plodova voda a do 24 hodin se nic nedelo, tak bys proste v klidu odjela do porodnice. Co myslis, ze bys asi tak delala doma? A ten druhy porod uz vubec nekomentuju.
Omlouvam se za ostrejsi ton, ale nekdy uz fakt nemam slov a sily!
 PajaMM 


Re: Re: Blázni co rodí doma!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(28.3.2006 22:43:53)
Aido,

klid...ja se taky snazila:-))))

Myslim, ze stejne nikomu nevysvetlime, jak to je a neni...kdo to pochopit a pripustit nechce, neustoupi...

Ja taky byla proti porodum doma, ale pak jsem si neco precetla, hodne mi toho rekla Sylva Š., ta mi tu chybi...:-) Ale je v "divocine", jak sama rika, tak tu dlooooouuuuho nebude:-) Ale ona by to vysvetlovani stejne vzdala....uz toho ma taky dost. Jen kdyby to nekoho zajimalo a chtel by se neco dozvedet.Ale vysvetlovat to porad dokola tem, co nechteji pochopit....to je vazne ubijejici...ze?:-)
 *Aida* 


Re: Re: Re: Blázni co rodí doma!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(28.3.2006 22:51:49)
Danielo,
me uz to taky neba :o) a obcas se jeste porad nekomu podari me vytocit hehe. Jinak v dobe, kdy jsem ja psala svuj porodni pribeh na hlavni stranu jsi sem asi jeste nechodila. Tak kdyby Te to zajimalo, je to tady:
http://www.rodina.cz/scripts/detail.asp?id=3326
Mozna nekdy napisu pokracovani s popotahovanim s nemocnici ohledne syna a tak :o).
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Blázni co rodí doma!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.3.2006 7:24:29)
Aido,

hezky den, preju. Omlouvamse, vcera jsem uz usnula:-)))

Diky za odkaz na clanek, hned si ho prectu!!! Mas pravdu, chodim sem teprve rok, co jsme se presteovali a mam net 24 hodin denne:-)))

Preju hodne stesti a zdravi!!!
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Blázni co rodí doma!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.3.2006 7:37:34)
Aido,

tak jsem to precetla se zatajenym dechem....krasny clanek!!!

A opozdene i ja gratuluju a preju jen to nej nej nej!!!! :-)

 Katarína Kubišová 
  • 

Prosba na autorku článku 

(29.3.2006 10:53:07)
Milá Simona,

chcela by som Vás poprosiť, či by ste neboli ochotná vyplniť dotazník, týkajúci sa priebehu Vášho pôrodu a pocitov z neho. Potrebujem to pre študentku Lekárskej fakulty v Martine, ktorá robí bakalársku prácu o emocionálnom prežívaní pôrodu. V nej porovnáva prežívanie pôrodu v klasickej polohe s niektorou alternatívnou polohou. Máme už dostatok skúseností od žien, ktoré rodili klasickým spôsobom, ale chýbajú nám skúsenosti žien, ktoré mali možnosť zvoliť si alternatívnu polohu. Preto by nám vyplnenie nášho dotazníka veľmi pomohlo. Ak by ste boli ochotná, prosím skontaktujte sa so mnou na mailovej adrese: katarina.kubisova@nrsr.sk
Vopred Vám ďakujem.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Trochu od věci, ale ne tak úplně 

(30.3.2006 9:17:28)
Nechci tu rozviřovat nějakou novou debatu, jen bych se ráda podělila o myšlenku, která mi vytanula při debatě o jízdě z porodnice, kterou jsem právě absolvovala na jiné diskusi.

Kolik z maminek, které se v bitvě proti porodům doma zaklínají heslem "cokoli pro zdraví dítěte", jelo z porodnice autem s dítětem v povijanu v náručí?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: Trochu od věci, ale ne tak úplně 

(30.3.2006 10:28:51)
Milado, to byla diskuse podle narození a nakonec to nebylo tak žhavé, jak mě to vytočilo :) Takže moje argumenty stačily ... jen mě pak napadly takovéhle možné souvislosti. Tak se nezlob, konkrétně to nepošlu, nerada bych, aby to toho už někdo "zvenku" zasahoval. Dík!
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: Re: Re: Trochu od věci, ale ne tak úplně 

(30.3.2006 21:52:52)
Milado, dala jsem to sem prostě proto, že v této diskusi (o domácích porodech) spousta lidí argumentovalo, že bezpečí svého dítěte by nikdy neriskovali a tudíž rodit jedině v porodnici - a myslím, že se nepletu, že leckdo z nich ani nepopřemýšlel o tom, že bezpečí dítete lze ohrozit i jiným způsobem. Domorodkám se tu dostalo mnohých obvinění z nezodpovědného hazardu ... a možná ta stejná "zodpovědná" maminka jela z porodnice bez sedačky. Tož tak.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Trochu od věci, ale ne tak úplně 

(30.3.2006 22:40:18)
Milado, nevím, jestli máš na mysli můj příspěvek, ale určitě jsem kdysi někam sem psala cosi podobného. PRotože mi někdy před rokem vyrazila dech NOVÁ těhotenská průkazka, která pro odchod z porodnice uvádí na jaro-léto zavinovačku, na podzim-zimu navíc kožešinový fusak, leč autosedačku jaksi nezmiňuje. Zřejmě tvůrci seznamu poněkud zaspali dobu

Nicméně pokud se mi vybavuje, tak i v nemocničním seznamu byla uvedená zavinovačka, ale autosedačka ne. A to z Vrchlabí většina mamin odjíždí mimo

S.+++
 Líza 


Re: Trochu od věci, ale ne tak úplně 

(30.3.2006 11:29:16)
;-), toť otázka do pranice...
 PajaMM 


Re: Re: Trochu od věci, ale ne tak úplně 

(30.3.2006 11:39:37)
Lizo,

otazka je to dobra, ale nikdo z tech odpurkyn domacich porodu se jeste neozval:-) A mozna ani neozve :-)

Ja nejsem odpurkyne a verejne pisu, ze jsem svou dceru vezla z porodnice v autosedacce...
 zufi 


Re: Re: Re: Trochu od věci, ale ne tak úplně 

(30.3.2006 11:45:03)
Já se klidně ozvu :-))).
Jela jsem před 22 A 16ti lety s holkama domů v náručí,mám sice porodnici asi 1km od domu, ale to mě neomlouvá.Byla to CHYBA a dnes bych to v žádném případě neudělala.Taky bych v zádněm případě nerodila doma.
 *Hany 


Re: Re: Re: Re: Trochu od věci, ale ne tak úplně 

(30.3.2006 14:12:58)
Zufi,
a před 22 (resp. 16) lety se nějaké autosedačky daly sehnat? Já si vzpomínám jen na ty polystyrenové, a ty byly pro děti tak od dvou let.
My jsme občas jeli půjčeným autem a mimino jsem měla položené v tašce z trojkombinace.

Z porodnice jsme poprvé jeli tchánovým autem a kopec jsme museli objet, protože to nejprudší stoupání bychom nevyjeli. Podruhé jsme šli radši pěšky.
 *Hany 


Re: Re: Re: Re: Re: Trochu od věci, ale ne tak úplně 

(30.3.2006 14:24:26)
Jo a ještě si vzpomínám na text knihy, kterou jsem před 15 lety nastudovala, než se narodila dcera. V kapitole věnované odjezdu z porodnice bylo napsáno, že matka má dítě pevně uchopit do náručí, sednout si na statisticky nejbezpečnější sedadlo za řidičem a bezpečně se má odjet domů.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.