| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nový zákon a navštěvování školky

 Celkem 212 názorů.
 Radka 
  • 

Petice 

(27.2.2006 8:49:00)
Je to asi měsíc, co jsem podepisovala petici, kde byl návrh stanovit v zákoně 80 hodin v měsíci a nechat na rozhodnutí maminek, jakým způsobem si ten čas rozdělí. Já jsem dávala dceru do školky ještě podle starého znění zákona, takže pět dnů v měsíci od 8 do 12 hodin. Zároveň totiž zákon o zdravotním pojištění praví, že dítě nesmí být ve školce déle než čtyři hodiny denně, aby plátcem zdr. poj. byl stát.
Stávající úpravu zákona tedy chápu spíše jako snahu o sjednocení.
 Sylvie 


Re: Petice 

(27.2.2006 8:59:56)
Radko, ale jak jsi to dělala dřív, bylo zbytečné :o) Pokud jsi chtěla pobírat rodičovský příspěvek, mohlo být tvé dítě ve školce maximálně pět dní v měsíci, libovolnou dobu (tedy klidně od půl sedmý do půl šestý... nebo jaká je otvírací doba vaší školky). Pokud jsi ovšem rodičovský příspěvek nepobírala, a přesto jsi chtěla, aby za tebe platil pojištění stát, pak byla doba ve školce max. 4 hodiny denně (a nesměla jsi mít žádný příjem). Pokud pobíráš rodičovský příspěvek, tak za tebe stát zdravotní pojištění platí bez dalších podmínek (tedy už se na tebe nevztahuje ta podmínka, že dítě musí být ve školce max. 4 hodiny denně a ty nesmíš mít žádný příjem). Pokud teda mluvíš o nějaké celkem nedávné době, já jsem s děckama doma cca pět let a co bylo dřív, netuším.I když mám pocit, že zrovna v docházce do školky žádné změny nebyly.

S.+++
 Radka 
  • 

Re: Re: Petice 

(27.2.2006 15:12:43)
Tak jsem ten zákon špatně pochopila. No nic, teď je to už stejně jedno. Jen kdybych věděla, kde se zeptat. Bohužel patřím mezi ty, kterým neznalost zákona opravdu přináší problémy. Měj se.
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

Re: Re: Petice 

(27.2.2006 17:23:59)
ahojda,
kde jsi natrefila na ty parádní smailíky? hlavně ten kojící je super :-)

Iva
 Ivana + Fila 08/03 
  • 

Problémy 

(16.4.2006 20:50:57)
Také jsem od této změny čekala víc, zamšstnavatel mi upravil podmínky super, 4 hodiny denně (počítala jsem, že věková hranice nebude omezena), abych mohla nastoupit, musela mi začit hlídat mamka, která to má jako druhou směnu. Protože školky hlídají odchody a příchody, stejně bych nemohla školku využívat. Také jsem si představovala větší vstřícnost ze strany státu, on těch cca 3500 Kč mateřský je fakt dost málo.

Iva

 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


re: 

(27.2.2006 12:49:23)
Ja jsem na materske, v cervnu cekame dalsi dite. male byly 3 v listopadu a od zari chodi na tzv. zvykacku. ten novy zakon mi dost nakrknul. to ze snizili skolne, dobre, ale na ukor ceho? mala si nesmi pri odchodu ze skolky vzit svacinu. mozna to nekomu prijde bez problemu, ale vysvetlete triletemu diteti, ze proste tu svacinku si vzit nesmi, kdyz vidi, ze jine dite si ji bere. klidne bych si priplatila (i kdyz jidlo platime uplne stejne jako ostatni) aby si ji vzit mohla, ale to nejde, jelikoz to je zasahovani do odpoledni pece.

do prace nechodim, ale to, ze mala chodi obcas do skolky mi vyhovuje, uz jen treba kvuli navsteve lekaru. objednam se na dopoledne, je to bez nervu s malou v cekarne.

ted navic nesmime privest dceru pred 7,50 hod. zadny problem? pro mne jo. ja se totiz rano nejak nedokazu prinutit vstat pred 7 hodinou a malou tam odvest. takze ji vodil manzel cestou do prace, ale jelikoz chodi na autobus mezi 7-7,30, nemam narok a jak trubka musim vstavat. nemluvim ani o tom, ze ted se musim preobjednat u asi 3 doktoru, jelikoz jsem tam byla objednana cca na 8 a to nestiham. to je takovy obrovsky problem, kdyby tam to dite prislo driv?

to ani ty debilove nepremysleli?

o tom mesicnim behani na socialku s potvrzenim ani nemluvim.
uz aby se to druhe narodilo.
 PajaMM 


Re: re: 

(27.2.2006 12:55:01)
To s tou odpoledni svacinkou moc nechapu....

U nas ve skolce jsem si mohla vybrat, co budu platit...bud jen dopo svaca a obed a nebo dopo svaca+obed+odpo svaca...s tim, ze i kdyz chodi mala domu po obede, tak si svacinu kazdy den domu bere...kazde rano rodic pise do sesitu, pokud sve dite chce vyzvednout po obede, aby mu tu svacinku pripravili s sebou...a funguje to uplne bez problemu...

A k tomu skolnemu - nam ho teda nesnizovali, platime 380 kc skolne a tusim ze 30 kc denne za jidlo (svacina+obed+svacina)....ale nijak se nestezuju, to vubec....

A deti chodici do skolky na 4 hodiny denne tam chodi od 8.30 do 12.30...ale kdyz prijdeme po 8 hodine, tak nas nikdo nevyhodi...
 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: Re: re: 

(27.2.2006 16:50:20)
no u nas svacinky davat nesmi, kdyz deti chodi jen na omezeny.


jo a rikala reditelka, ze pry na tyhle deti nedostavaj navic zadny dotace od statu, dobry co?
 Erika a Anitka 
  • 

Re: Re: Re: re: 

(6.3.2006 18:18:12)
Ahoj,
tak to máš špatně vybranou školku, protože u nás taky dostávají s sebou svačinku a můžeme přijít i později a když přijdeme náhodou dřív, tak to taky nevadí.
Možná bych o tom vážně uvažovala (změnit školku) už jen proto, jak píšeš o jejich přístupu.
 Sylvie 


Re: re: 

(27.2.2006 13:14:53)
Danny, tak se těch "debilů" zeptej, zda a jak přemýšleli. Možnost k tomu máš, protože problémy, na které si ty stěžuješ, nejsou dané zákonem, ale školka si je řeší sama. Takže třeba u nás ve školce když si beru děti domů po obědě, tak sice svačinu nedostanou, ale já ji taky nemám zaplacenou - a líto jim to není, protože po obědě svačinu nedostane žádné dítě, až po odpoledním spaní. A tady ji zase dostanou všechny děti, co spaly, protože ty platí asi o dvě nebo tři koruny větší stravné, než děti jenom dopolední. Není problém v jednom měsíci dávat dítě do školky podle vlastní potřeby, jednou jenom dopoledne, jindy i odpoledne...

Zrovna tak zákon nikde nestanoví, že "čtyřhodinové děti" :o) musí chodit do školky přesně v osm. Ne, jenom to, že ve školce nesmí dýl jak 4 hodiny denně. Jestli ji tam dáš brzy po ránu a vyzvedneš před obědem nebo naopak ji tam přivedeš třeba na oběd a necháš do čtyř... to už je věc dohody ve školce (a třeba u nás ve školce je dítě, které chodí do školky jenom odpoledne... jak jsem tak zjistila na schůzi SRPŠ).

Jinak já na sociálku neběhám, cestou do školky mám poštu, tak když na sociálce něco potřebuju, zabalím do obálky, nalepím známku a hodím do schránky ;o)

S.+++
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: re: 

(27.2.2006 13:17:48)
Tak to mate dobrou skolku, u nas plati vsichni stejne, a deti spici svacu maji.. deti nespici nemaji..
 Monika, 2 kluci 
  • 

A co učitelky? 

(27.2.2006 14:16:25)
Dobrá diskuse - když čtu některé příspěvky, tak mám pocit, že většina matek si pořizuje děti proto, aby se jich mohla co nejdřív a na co nejdelší dobu setřepat a přitom pobírat všechny výhody mateřské dovolené, včetně volna a sociálních dávek. Nebo kolikrát měsíčně musí maminka tříletého dítěte na sociálku a k lékaři? Podle některých příspěvků to vypadá, že obden.
Já jsem si spíš představila, že bych byla na místě ředitelky školky, kde by mi maminky vodily děti ad hoc, zrovna podle toho, jak se jim to hodí. "Tak paní ředitelko, náš Pepík v pondělí a ve čtvrtek přijde na dopoledne, ve středu vůbec, v úterý na odpoledne a příští týden bych ho sem hodila jenom v pátek na celý den." Podobný chaotický režim si zvolí dalších pět nebo deset matek, do toho máte smíšené třídy, celodenní děti, jejichž matky pracují a rodičovské příspěvky nepobírají - zkuste v takovém režimu ve třech třídách zaměstnat za deset tisíc čistého měsíčně šest učitelek, aniž by se jich polovina včetně vás jako ředitelky během měsíce zbláznila. Nehledě na to, že minulý týden u nás ve školce byly prázdniny, učitelky (samy matky školou a školkou povinných dítek) měly omezený režim, takže ze dvou tříd jely dvě, a sama jsem byla svědkem toho, že učitelka požádala rodičovský příspěvek pobírající nepracující maminku tříletého caparta, zda by si Verunku nemohla na ten týden nechat doma, a maminka téměř dotčeně oznámila učitelce: " Ale to přece nejde, vždyť já už mám na pondělí a středu dopoledne zaplacené plavání a aerobik!"
 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: Re: A co učitelky? 

(27.2.2006 17:01:23)
Milado, plne s tebou souhlasim. ja asi taky beru "vsechny" davky (rodicovsky prispevek) a nemam pocit, ze to zneuzivam. mala chodi do skolky cca jednou az dvakrat za tyden, nebo podle toho, jak se ji chce - jen kvuli kolektivu, ne proto, aby byla ve skolce. tridy taky smisene nemame a jsem za to rada.

taky si rada zajdu na gyndu ci k zubari bez male, ale kdo ne? babicky pracuji a manza samozrejmne taky, takze hlidani tohoto druhu odpada.


Moniko, ty si fakt neprijemna. nemyslim si, ze se snazim dceru setrepat na co nejdyl, uz jen proto, ze chodi do skolky cca jednou tydne.

navic, pocitej se mnou: kdyz jsem objednana k zubari na 10, cesta mi trva cca 45 minut, vykon trva obcas i hodinu, je docela prca styhat vyzvednout malou ve 12.

u nas se do skoky chodi jen od 8 do 12. jinak to nejde. obedy platime vsichni stejne, tak proc nemuze tu svacinku dostat, deti co jdou po obede domu je maji pripravene u satny a tam si je berou.
jo a jelikoz mam tehotenstvi rizikove, opravdu chodim minimlane jednou tydne k lekari + dalsi vysetreni jako behani po genetice, kardiu a podobne, takze si to nech.
 Monika, 2 kluci 
  • 

Žádný problém 

(27.2.2006 17:17:07)
Tak co se rozčiluješ? pokud je to tak, jak pravíš, můj názor se tebe ani učitelek ve vaší školce netýká. Ale věř tomu, že jsou školky, kde je to skutečně nereálné zvládnout v režimu, který tu popisuješ, a paradoxně jsou to exponované městské školky. Smíšené třídy jsou od letošního roku dané Zákonem, je to v něm napsané velmi šalamounsky, takže spousta školek je v letošním roce ještě nezavedla, ale od příštího roku budou všude; a taky si nemyslím, že i průměrně nemocná matka na MD nepotřebuje chodit k lékaři a na sociálku pět dnů v týdnu čtyři týdny v měsíci. Čímž chci říct, že pětidenní režim mi přijde dostačující - jak pro učitele, tak i pro nepracující matky - a není třeba pro děti, se kterými má být matka na MD, zavádět každodenní docházku.
 Monika, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 17:57:27)
Milado, omlouvám se, ale nejsi trošku přecitlivělá? Podle toho, co píšeš, skutečně nemám pocit, že bych svým původním příspěvkem narážela konkrétně na tebe, a pokud ses v situaci, kterou jsem zažila v naší školce, nějakým způsobem našla, je to skutečně jen a jen tvůj problém, takže se zkus uklidnit, než začneš napadat něco, co se tě netýká. Já si jenom myslím, že školka není odkladiště dětí v závislosti na potřebách matek, a hlavně mluvím o pozici učitelek (dokonce to uvádím i v názvu příspěvku, jestli sis toho stačila všimnout), kterým se v režimu "možná přijde-možná ne" pracuje s kolektivem 2.5 až 4letých dětí (starších se už snad diskuse netýká, ty už snad do školky chodí v obvyklém režimu a na celý úvazek, ne?) podstatně hůře než v režimu pevně stanoveném -ať už je to denně dopoledne nebo jednou týdně celodenně. Čímž zde nenapadám ani tebe, ani jiné matky, které školkou požadovaný režim dodržují, ale napadám zde navrhovaný systém fixního hodinového měsíčního fondu - občas půldenní, občas celodenní - který si matky budou stanovovat podle toho, kdy budou mít termín u zubaře či u kosmetičky. Jestli má školka málo dětí a chaotický systém "jak přijdu tak přijdu" jí, maminkám, dětem i učitelkám vyhovuje, je to OK. Já jsem ovšem zastánce systému, že by se měl rodičům dítěte na dobu minimálně jednoho měsíce předem pevně stanovit režim, v jakém bude do školky chodit - ředitelka si podle toho rozvrhne program činnosti, práci s jednotlivými skupinami, podle počtu dětí rozvrhne učitelkám dovolenou, no a maminky si holt gynekologa objednají na termín, kdy bude dítě ve školce. (Tím spíš, že - jak sama uvádíš - s docházkou zvláště přes zimu už samy o sobě dostatečně zamíchají nemoci dětí.)
 Líza 


Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 18:01:19)
Moniko, to je přece v pravomoci té ředitelky. Tak ať to udělá. Ale v jiných školkách, které s tím zřejmě zas takový problém nemají, ať jsou flexibilní, bude-li jim to zákon umožňovat.
 Monika, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 18:54:15)
No právě. A i právě kvůli těm epidemiím mi třeba jako učitelce nebo ředitelce školky, ve které chci děti vést a vzdělávat v nějakém režimu, přijde situace, kdy každý den teprve v devět ráno zjistím, s kolika dětmi můžu dnes počítat, poměrně nedostačující. Příklad: nacvičujeme na besídku, Anička, Honzík, Petřík a Jaruška přijdou zítra, ale kdo z nich přijde i pozítří? Maminka od Jarušky to ví, maminka od Aničky mi to řekne zítra, ale maminka od Petříka a Honzíka mi dají vědět až pozítří v osm ráno. Hotovo. Dopolední představení v divadle, rezervuji začátkem měsíce 14 dnů předem (herci chtějí samozřejmě zaplatit): Jiříček a Martinka chodí do školky až poslední nebo předposlední týden v měsíci, do té doby tam ani nepáchnou. Počítat s tím, že na představení přijdou a zaplatit za ně, nebo nezaplatit? (Ne každá školka je online na mail rodičů.) Nebo úplně jinak: jako učitelka mám osm týdnů dovolené, kterou bych si ráda vybrala. Takže půjdu na sedm do práce, a když se nám do devíti sejde pod pět dětí, můžeme spojit třídy a já si můžu vzít volno; v opačném případě si volno nevezmu a zůstanu v práci. V kombinaci s epidemií neštovic super.
(K tomu úvodu sorry, jestli jsi to stáhla na sebe, tak se opravdu omlouvám, já nicky autorů diskuse nějak nesleduju, prostě jsem si stáhla celou diskusi, četla to chaoticky (a dost se bavila) a namátkově odpověděla.)
 Monika, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 20:19:15)
Jsem ráda, že jsme se navzájem pochopily - právě kvůli tomu, že u dětí nejde absolutně ovlivnit nemocnost, je myslím pro celý chod školky přínosné pokusit se nastolit režim aspoň v tom, co ovlivnitelné je. Já sama učitelka sice nejsem, ale kolikrát když vidím, co pro ty naše prcky dělají a kolik matek to bere jako samozřejmost a ještě se cítí uražené, když je učitelky požádají o nějaký ústupek, tak mě čerti berou.
Besídku si maminky ujít nenechají, ale děti to kolikrát prožívají daleko míň než rodiče, hlavně chlapečci; už se nám stalo (v minulé MŠ), že se nacvičovalo s jedním pětidenním klukem, počítalo se s ním do páru a těsně před besídkou se chlapeček šprajcnul a nepřišel. Samozřejmě se to může přihodit i celodennímu dítěti, ale to nemá tak elegantní výmluvu (jakože už má mesíční penzum vybráno a proto nepřijde).
Jinak pět dětí ve třídě je samozřejmě nadsázka, ony ty oddělení spojí i při deseti, když si potřebují vybrat volno; ale když budou mít od maminek alepoň předběžný rozvrh, kdy které dítě přijde, určitě si to volno naplánují raději a líp. (Víc jich pak určitě nepřijde a když jich přijde míň, nic se neděje.)
 Markéta, syn 4 r.  
  • 

Volno učitelek 

(28.2.2006 16:20:59)
Moniko, ale mě se třeba vůbec vybírání volna učitelek ve školním roce nelíbí, protože to s sebou nese spojování tříd, a to hodně dětí špatně nese. Naštěstí náš chlapeček k nim nepatří, ale vidím tam jiné děti, které když zjistí, že se jde do jiné třídy (třeba hned ráno, na spinkání, po spinkání atd.), tak pláčou a jsou z toho nešťastné. Chápu, že se dá těžko řešit nemoc učitelky, ale volno by si měly podle mého názoru vybírat v létě - např. naše školka je celé léto zavřená, takže možnosti zde jistě jsou. Já jsem také v přechozím zaměstnání mohla mít volno jen v létě, a to jsem pracovala s velkými, rozumnými, dospělými klienty a ne s malými dětmi.
 Berka, syn 4 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(3.3.2006 12:13:09)
Reaguji na text, ve kterém píšeš, že je vhodné občas nějaký ten ústupek učitelkám udělat a vyjít vstříc. U nás je problém opačný. Jsem z malého města a všechny matky jsou na MD 4 roky. Když nějaká pracuje od tří let dítěte - je macecha. Já jsem si ještě k tomu dovolila nastoupit 6 týdnů před třetími narozeninami malého. Prázdniny ve školce kopírují školní a tak stále řešíme co s klukem. Já dojíždím do práce 32 km a pracuji na plný úvazek, takže nepobírám rodičonský příspěvek. Jen výplatu a kluk je ve školce od 8.00 do 14.30 - 15.00. Všechny lékaře musím napracovávat a od učitelek stále poslouchám, zda nemůže být doma o jarních prázdninách... V létě zavřou na celý měsíc a na vánoce na necelých 14 dní. Kde máme brát dovolenou, to teda nevím. Babičky pracují a prababičky (80 let) mohu zatížit max na 2 hodiny. Takže je využívám vždy jednou týdně k vyzvedávání a manžel vodí ráno. Já bohužel do školky prakticky nepáchnu a to se samozřejmně náležitě propírá. Navíc, když syn marodí, je to také úžasné. Mívá laringitidu a tak jsem vždy 9 dní doma, což se ovšem nevyléčí zcela. Lékař doporučí ještě alespoň týden nedávat do školky. Takže si berou dovolené babičky, manžel... Jenže to nejde donekonečna. To jsem ještě vděčná zaměstnavateli, že mi ty nemocenské respektuje.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 19:16:21)
Moniko,

ja souhlasim s Miladou...

POdle me se moc zadny plan an mesic ve skolce delat neda....

U nas ve skolce s tim tedy problemy vubec nedelaji...At uz Klarka chodila 5 dni v mesici - a to kdykoli a nemusela jsem to davat na mesic dopredu, stacilo ji zapsat den dopredu - kvuli jidlu....Nebo ted, kdyz muze chodit denne - taky to tak vzdycky neni a nebude. Nekdy chceme jet nekam na navstevu, nebo na tyden k moji mamce neb oted prave ted je nachlazena, ale u doktorky jsme nebyly, zvladneme to vylezet...takze dnes ani zitra do skolky nepujde, odhlasili jsme ji dnes rano, pujde s nejvetsi pravdepodobnosti az ve stredu...no a pak zase cely tyden nepujde, jedeme k moji mamce....a neni v tom zadny problem. Jsou ve skolce deti, ktere chodi denne treba i na cely den, rodice jsou zamestnani...a pak jsou tam deti, ktere chodi na 4 hodiny denne - jak uz jsem psala, u nas je to dane od 8.30 do 12.30

A ohledne tech kulturnich akci a tak...vzdy jsou vypsane mesic dopredu, aby si maminky mohly rozhodnout, jestli tam jejich ditko pujde nebo nepujde...a kulturni akce se plati prispevkem na pololeti dopredu....

 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 20:13:28)
Moniko,
a ty jsi učitelka (resp. ředitelka) v MŠ a mluvíš z pozice svých zkušeností, nebo jen tak fantazíruješ, jak by to, kdyby to..? (Jen abych měla jasno.)

Už tady několik maminek zmínilo, že znají školky, které fungují bez problémů s tím, že učitelky dopředu neví, kolik kdy budou mít dětí (upřímně, to snad nedokáže říct ani školka s pevným počtem dětí, vzhledem k časté nemocnosti..).

Tak nechápu, proč nás všechny přesvědčuješ, jaký je děsný problém klouzavý počet dětí. Buď školka klouzavou docházku zvládá a maminkám to nabídne, nebo jí to vzhledem k svému programu a zaměření dělá problémy a nabízet to nebude. Každý si přeci může vybrat takovou školku, kterou chce.

Tak v čem je PROBLÉM??
 Monika, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 20:57:33)
Nejsem učitelka ani ředitelka ani Makarenko, jen občas komunikuji s lidmi, kteří tráví třetinu dne s mými dětmi a pokusila jsem se zde prezentovat názor několika z nich. Je-li poblíž místa bydliště školka, kde pro učitelky není problém klouzavý režim s variabilním počet dětí každý den v devět ráno, a vedle ní stojí ve srovnatelné vzdálenosti školka, kde učitelky lépe pracují s konkrétními dětmi a ne jen s nahodilým vzorkem toho, co se jim právě ten den sejde v třídě - máš pravdu, ať si každý vybere podle toho, co mu víc vyhovuje. Ale myslím si, že pro většinu pracujících matek bez auta a bez pomoci prarodičů nebo manžela zůstává výběr školky podle těchto kritérií relativní záležitostí.
Zcela a bez výhrad s tebou souhlasím, že to je naprosto v kompetenci a ve schopnostech ředitelek a učitelek MŠ, nicméně se nemůžu ubránit pocitu, že srovnání mateřské školky jako uceleného kolektivu skupiny dětí trvale víceméně stejného složení (pominu-li nepředvídatelné epidemie nemocí), se kterou si dítě postupně vytvoří pocit sounáležitosti, se školkou, kde vládne "klouzavý" režim, je stejné jako srovnávat prázdninový pobyt u babičky a dědečka s prázdninami v dětském koutku v IKEA.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(28.2.2006 5:08:41)
Moniko, ale coza výchovné zázraky očekáváš u dětí mezi 3. a 4. rokem??? Víš, já jsem na takové to "pracování s dětmi" už skoro alergická. Výkon od batolecího věku. Moje dítě si zatím chodí do školky hrát a lumpačit s kamarádkama. Shodou okolností a díky tomu, že nebývá nemocná, se tam naučila X básniček, Y písniček, zlepšila se výslovnost a začíná slušně kreslit. Starší, která taky chodila denně, ale bohužel tak týden v měsíci kvůli nemocem, tohle všecko zvládla taky (a rychlejc :-)))). Systematická práce s kolektivem...nevím. Jsou to děti a před tím čtvrtým rokem hodně malé děti.
Jo a co se ti zdá divného na tom, že se dítě šprajcne před besídkou? A nejen že tam nepůjde, ony jsou taky děti, které tam nejdřív jdou, ale když uvidí hromadu natěšených rodičů, tak se rozbrečí a utečou k mamince. jestli s tím měly učitelky ve školce tak hrozný problém, tak je něco špatně - tohle je normální a časté, to přece každá soudná učitelka musí očekávat.
Zdá se mi, že tady říkáš - znám jednu školku bez možnosti klouzavé docházky a je dobrá, a jednu s touto možností a dobrá není, a generalizuješ to, jako by tyhle dvě věci spolu souvisely. Jenže já jsem přesvědčená, že nesouvisejí. Souvisejí jen s organizačníma schopnostma ředitelky.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(28.2.2006 8:38:41)
Lízo, děkuji za příspěvek, už jsem se pomalu začínala cítit divná, že mne vzdělávací funkce školky nechává chladnou a jsem ráda, že si v ní mé děti vyhrajou v době, kdy potřebuju pracovat.

K besídkám - u nás učitelky připravují vystoupení kolektivní - pokud někdo vypadne, tak není problém, občas se přidá i někdo, kdo původně vystupovat nechtěl... Divadýlka se platí ze SRPŠ za představení (tedy ne za počet diváků) - většinou jezdí přímo do školky.

S.+++
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(28.2.2006 9:10:08)
Sylvie,

u nas je to stejne a jinak take souhlasim....:-)

Klarka si ve skolce vyhraje, vyblbne, je s detmi, zpivaji, tancuji, cvici, rikaji basnicky...a ona je tim nadsena, coz me tesi a jsem za to rada...vic neocekavam a ani nechci...
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(28.2.2006 12:39:31)
Taky jsem se už začínala drbat na hlavě nad tím, k čemu že dnes školky vlastně slouží (moje dítě do ní ještě nechodí). Já totiž taky žiju v domění, že k tomu, aby se dítě systematicky přivzdělávalo toto zařízení jaksi určené není.

No jsem ráda, že jste moje obavy rozptýlily :).

Jinak v našem místě funguje "baby centrum", což není nic jiného než komerční školko-jesle pro děti od 2 do 6 let, nikoli za dotovanou cenu, ale za normální tržní. Dítě tam mohou rodiče dávat kdykoli, jakkoli, na půl dne, na celý, celý týden nebo jen nárazově. Každý den je jiný program, které na sebe vzájemně nenavzují. Ještě nezkrachovali, takže tam asi děti chodí rády. (I když vlastní zkušenost nemám.)

Jen nechápu, proč když to jde za tu tržní cenu, proč by to nemělo jít za dotovanou cenu v běžné školce..
 Monika, 2 kluci 
  • 

Možnost volby 

(28.2.2006 9:02:39)
Jasně. Souhlasím s tím, že tříleté dítě nepotřebuje žádný sofistikovaný výukový program, stačí když ve školce utuží základní hygienické návyky, jako mytí rukou před jídlem a po WC, jezení příborem, samostatné oblékání, atd. Normální jsou i děti, které se šprajcují před besídkou (mě spíš přijdou neuvěřitelné tříleté děti, které se při nácviku nešprajcnou) - jenom bych na místě paní učitelky (pokud bych tedy o tom od maminky věděla dostatečně dlouho předem), asi osnovu besídky nacvičovala spíše s dětma, které mi pak na tu besídku aspoň přijdou. Jsou jistě učitelky, kterým vyhovuje klouzavý režim, ale i ty, které jej zavádějí pouze na pokyn ředitelky z důvodů potřeby rodičů a de facto jim nevyhovuje, a stejně je to i u maminek - takže pokud se sejdou maminky a učitelky se stejnou představou, nikdo nevidí problém. Ale co vím od učitelek v první třídě naší školky, tak ty by rozhodně uvítaly, kdyby jim maminky docházku dětí na jeden kalendářní měsíc aspoň orientačně oznámily předem, aby se jim lépe plánovala i jiná činnost než mytí rukou a hopsání v herně - místo toho jsou v reakci na potřeby maminek nuceny každý den ráno rozhodovat podle počtu a věkové skladby příchozích dětí, jaký program pro děti ten den vytvoří a s jakým úspěchem. Jo, jasně, to je život a chyba to samozřejmě není; jen si myslím, že maminky by přibližné (s ohledem na nemocnost) načrtnutí toho, jak dítě v průběhu měsíce do školky bude chodit a kdy, příliš nezatížilo, a učitelkám to z výše uvedených důvodů práci když ne ulehčilo, tak aspoň optimalizovalo. A opravdu nerozumím tomu, proč dost velkou část matek (aspoň u nás) takový požadavek obtěžuje a zatěžuje; a to nemluvím o tom, jak by to vypadalo, kdyby si maminky prosadily zde navrhovaný naprosto volný režim vybírání "docházky do MŠ".
Já naštěstí s dětmi potíže nemám, zvláště mladší chodí do školky s nadšením a rád; ale stačí si všimnout, co s dětmi (i staršími) dělá byť i jen krátkodobá změna učitelky nebo spojování do tříd.
 dana,dvojcata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(5.3.2006 20:35:20)
Moniko, vsechno je to jen a jen o schopnosti reditelky MS a jejiho pracovniho kolektivu pruzne reagovat,a podle me je prace s takto malymi detmi na pruznosti a schopnosti operativne reagovat na ruzne situace vylozene postavena.To co ty tady popisujes, je nesmyslna buzerace.A ja jen doufam, ze nejsi ani reditelka ani ucitelka MS.Vubec nerozumim tvym vypadum na matky, ktere si dovoli odlozit dite do skolky a jit si zacvicit, na kosmetiku, ci cokoliv jineho...to je jejich vec!!!!Je mi z tvych nazoru opravdu velmi smutno.Ohanet se recmi, ze pani ucitelky jsou chudinky, protoze musi za 10000,- cisteho delat i neco jineho, nez jet podle nejakych planu a osnov...no to je vrchol demagogie!!!Netrdim, ze je to zavratna mzda, ale podle me to za prve malo penez neni a za druhe..nemusi tuto praci pani ucitelka delat.Muze si najit nejakou lukrativnejsi.To jako mam litovat urednice na FU, na poste, v potravinarskem obchode napr.ze maji male platy a proto se budu bat neco po nich chtit?..
 Market+Kájinka9/02+8/05Jan 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(16.3.2006 9:02:27)
No nevím kde Monika vzala,že učitelka v MŠ má 10 čistého???to možná nějaká nová nezapracovaná hned po škole.A její názory jsou fakt docela k smíchu nebo spíš pláči?!?!
 aneta, Dominik 
  • 

Poradíte? 

(12.3.2006 21:48:51)
Ahoj holky, tak si to tady pročítám a jsem z toho mírně řečeno zmatená - jak tedy platí a funguje nový zákon? Osobně jsem si myslela, že mohu dát syna do školky od po do pá na čtyři hodiny denně a přitom si jít přivydělat. To nejde? Jestli můžu poprosit, poraďte, prosím. Ať klidně působím jako matka, která se snaží využívat veškeré přídavky a ještě se zbavit dítěte, ale celé dva roky beru jen základní rodičák + alimenty a socka mi nedává nic navíc, a tak jsem si myslela, že když mi nic nedali, tak toho od 3 do 4 let využiji.... :-)) A. Jestli chcete, klidně mi napište na email, adresa je v záhlaví a možná to tak bude i lepší... Když to tady tak čtu, tak aby NĚJAKÁ paní neříkala, co jsem to za matku :-) Děkuji
 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 19:03:13)
milado, to o te socialce byla asi reakce na mne.
ale jelikoz monika asi cte jen napul, opakuji: kritizovala jsem kazdomesicni chozeni na socialku s potvrzenim ze skolky. nic vic, nic min.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 19:10:31)
Dany,

ale ta potvrzeni tam vazne muzes posilat...ja na socialku posilam vsechny formulare kazdeho ctvrt roku a jeste nebyl zadny problem....
 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 19:31:37)
jka vim, ze muzu, ale preci nebudu cpat 8 kacek cesky poste. staci to kolik si berou za slozenky.

jak to jde, tak sluzby ceske posty opravdu nevyuzivam.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 19:46:40)
Tak to ja radsi dam 8kc poste, nez se tam tahnout sama...a hlavne je to 8 kc za ctvrt roku, coz me fakt nezabije:-) I kdyz souhlasim, ze ma posta vysoke poplatky, ale vyuziju ji, kdyz je to nutne...

No ale hlavnim duvodem je to, ze mam socialku 250 km daleko od sveho bydliste....takze to bych se fakt najezdila:-)
 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 20:12:22)
daniela S: jak to jednou za ctvrt roku? ja musim na socialku s tim papirem kazdy mesic. tak to bych taky vyuzila postu, to jo. ale mi staci dojet do mesta a setkat se s docela prijemnou a rozumnou pani. ale stve mi to a hlavne an to porad zapominam, uz dvakrat poslali kvuli tomu materskou o 14 dni dyl.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 20:23:44)
Dany,

uprimne, Klarka chodi do skolky od rijna 2005 a teprve ted jsem se uplnou nahodou dozvedela o tom, ze musim dokladat dochazku do skolky...takze to tam ted poslu najednou :-)
Doted to po mne nikdo nechtel a nikdo to nijak nekontroloval...a ja to fakt nevedela, takze proto jednou za ctvrt roku.
Ale i jednou za mesic to tam budu posilat...mam tam taky hodnou milou pani, ktera mi se vsim poradi a pomuze, ale tech 250km je fakt streka:-)))))
 Kaja + 3 


Dotazek 

(27.2.2006 22:57:37)
Holky, to dokladani dochazky do skolky, to se musi delat proc? A za jakych podminek? Kde o tom najdu nejake info, please? Ja o necem takovem nikdy neslysela.
 PajaMM 


Re: Dotazek 

(28.2.2006 8:13:23)
Ahojda!!!

Taky jsi to nevedela, ze?:-) Ja taky ne, nic si z toho nedelej...

Formulare jsou ke stazeni tady:

https://forms.mpsv.cz/sspforms/OutlineForm.jsp?L=cs&Type=Single&OutlineID=XJeMS

A dokladas tim kazdy mesic to, ze tve dite nenavstevovalo skolku vice, nez ti dovoluje zakon, abys mela narok na RP....
 Monika, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 19:51:05)
Pojem sociálka řadím s ohledem na téma diskuse do stejné kategorie jako gynekolog, kadeřník či zubař. Je to úplně jedno - dokonce ta návštěva na sociálce mi přijde pochopitelnější, jelikož tam končí pracovní doba ve dvě, na rozdíl od zubaře nebo gynekologa, který má aspoň v našem městě a aspoň jeden den v týdnu do pěti.
 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 20:14:41)
no moniko, muj gynekolog ma sice jednou tydne do peti a jendou do ctyr, jinak min. do dvou, ale manzel chodi z prace az po 6 a to denne.
a srovnavat holice, aerobic a pod. s navstevou zrovna gynekologa nebo jineho lekare je malinko zcestny.
 Monika, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 20:21:33)
Z tvého hlediska jistě. Ale z hlediska dítěte jsou to skutečně naprosto rovnocenné důvody.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 20:53:01)
Moniko, takhle se to nedá říct. Třeba u nás má sociálka dvakrát v týdnu do půl šesté.
 Klara 
  • 

Re: Re: Re: Žádný problém 

(28.2.2006 16:16:46)
Moniko, nepracuješ ty náhodou v mateřské školce ? Jen se ptám, třeba se pletu, ale pokud se nepletu, tak mne ta skutečnost celkem děsí..
 Monika, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(2.3.2006 14:05:44)
Co tě děsí? že má někdo na školku trochu širší pohled než jen jako na dětský koutek s celoročním provozem? (Jako učitelka v MŠ ani nikde jinde nepracuji, pracuji s dětmi ve zcela jiném oboru než ve školství.)
 Monika, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(2.3.2006 15:14:45)
Pětistovku za tři dny, to je fakt celkem přepych - nevím jak u vás, ale u nás pokud je dítě nemocné, tj. jde méně než 10 dnů v měsíci, tak platí pouze polovinu běžného školného bez jídla, což je cca 150,-KČ.
Jinak k tvému příspěvku: myslím, že maminky, kterých se URČITÉ situace vůbec netýkají, nemají zcela jistě potřebu na tyto URČITÉ situace reagovat, a už vůbec takto arogantním způsobem. Každý zde prezentuje svůj názor a nikdo snad nikoho KONKRÉTNÍHO za nic nenapadá - nebo ti snad píšu Milá Milado?)
 Zdenka  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(2.4.2006 23:26:32)
Moniko, nenechte se zblbnout těmito "chytrými" ženštinami, naprosto souhlasím s Vámi! Je vidět, že jste inteligentní a vzdělaná, že pracujete s dětmi a záleží Vám na nich. Tyto slepice opravdu nemají o problému vůbec ani páru, jenom se dělají chytré. Jde jim jenom o to (jak jste psala) šoupnout děti do školky - nejlépe od rána do večera - a přitom si ještě slušně přivydělat. A že se ještě obouvají do učitelek, které jsou už tak vytížené a leckdy mají i snížené úvazky, tak to už je opravdu vrchol. Chtěla bych vidět je na místě učitelky MŠ. Vím, o čem mluvím.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(3.4.2006 5:35:02)
Zdenko, čím kratší příspěvek, tím je učitelka přetíženější a větší chudák?????
 Zdenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(3.4.2006 22:29:37)
Lízo, nerozumím tomu, co jste napsala - čím kratší příspěvek, tím je učitelka přetíženější a větší chudák? O žádném příspěvku nebyla řeč. Myslela jste snad kratší úvazek?
A vy, Milado, kdyby Vám zákon nezakazoval dávat děti do MŠ na celý den, hned je tam necháte. Je to tak? Na co jste potom doma na MD, kdy dostáváte rodičovský příspěvek a ještě byste chtěla chodit do práce na celý úvazek? Tak zrušte MD a klidně si voďte dítě do školky od rána do večera.
Jak to tak vidím, spousta rodičů by chtěla, aby jim ty jejich děti paní učitelky zgruntu vychovaly a staraly se o ně po celý den. Jak tady někdo psal - školka by podle něj měla fungovat minimálně do 17.30! To už jste se snad úplně zbláznili! Myslí ještě vůbec někdo na ty děti, nebo každý jen hledí na svůj prospěch?
Dost mě mrzí, že se po učitelkách MŠ každý vozí, ale snažte se uvědomit si, kolik toho pro vaše děti dělají. Tolik tvořivosti, nápadů, obětavosti a svého volného času jim věnují! Tak řekněte, šla by některá z vás zcela zadarmo na nedělní besídku pro maminky na celé odpoledne? Nebo na celodenní školní výlet? Nebo do plavání, kina, divadla, na koncert, když má svoji směnu odpolední a musí samozřejmě přijít na celý den? Nikdy za to neuvidí ani korunu. Toto v jiném sektoru neexistuje, nikdo by si to totiž nenechal líbit. Snažte se , prosím, učitelky pochopit a pějte na ně jen samou chválu! Za to všechno si to zaslouží.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(3.4.2006 23:31:50)
Zdenko, za prvé, příspěvkem Líza myslela Tvůj příspěvek na diskuzi. Další vysvětlovat nemíním, nejsem si jistá, jestli náhodou neprovokuješ. Za druhé, Milada už dávno není na MD, mohla by teoreticky chodit už i do práce, ale nechodí; to víš, je to taková macecha - představ si, ona je se svými dětmi stále ještě doma, protože jsou chronicky nemocné a ona se snaží o ně co nejlépe pečovat.
Za třetí; nevím, jestli tu někdo psal (a kdo) o konci pobytu v MŠ v 17.30. Pravda, to je už trochu moc. Sama jsem pro vyvažování péče o děti a pracovního procesu ve prospěch dětí. Ale spíš než jen lát matkám, jaké jsou macechy, by to chtělo (obecně) tlačit na zaměstnavatele, aby měli rozumné požadavky na své pracovníky a nechtěli po nich práci "od nevidím do nevidím" - přičemž se k tomu dá doplnit - a tlačit na zákonodárce, aby zaměstnavatelům takovou lidumilnost dovolili.
Za čtvrté. Není zcela vyloučeno, že někdo se skutečně po učitelkách MŠ (a upřímně - i ZŠ) jen vozí. Na druhou stranu - naše školství je velice nedokonalé (bodejť by ne, když je spolu se zdravotnictvím až na konci zájmu zákonodárců). Myslím, že ke škodě dětem je příliš mnoho skutečně nedokonalých učitelů na našich školách a školkách. Jsou-li rodiče soudní a přemýšlí-li o vývoji svých dětí, není divu, že jim některé navyklé praktiky běžné ve školách či školkách opravdu vadí. Víš ty co? Mému dítěti bylo úplně na nic to, že učitelky MŠ byly ochotné uspořádat několikrát za rok nějakou akci pro děti mimo svou obvyklou pracovní dobu - jestliže k němu zaujímaly tak zvláštní postoj, že se mi z toho zpětně zvedá žaludek. Rozebírat to nebudu, už jsme "za vodou" - ale prostě - nemohu si vážit jejich práce, kterou opravdu NEDĚLALY dobře.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(4.4.2006 5:26:05)
Zdenko, jo, úvazek, ne příspěvek.

Zgruntu vychovala školka? Máš vůbec představu o tom, co se stane z dětí, jejichž výchova je ponechána pouze na kolektivním zařízení??? (kdybych chtěla použít tvou terminologii, asi bych napsala, že ses asi zbláznila, ale já ji nepoužiju)

No a představ si, že já naopak považuju za nehoráznost, že školka končí dříve než v 17:30. Oni totiž ti lidi musí někdy chodit do práce, víš. Z té práce se nějak musí dostat do školky a tam vyzvednout dítě. Vzhledem k tomu, jak relativně pozdě například naše školka otvírá, není ani řeči o tom, že by bylo možné tam ráno dítě osobně dát, pak jet do práce, odpracovat 8 a půl hodiny a dítě zase tou stejnou osobou vyzvednout.
Nemá každej kliku jako já, že mu povolili kratší úvazek (MMCH i při zkráceným úvazku to dvakrát týdně nestíhám a dítě mi vyzvedává placená osoba, čímž se dostáváme k tomu, že nemá ani každej takovou kliku, aby z platu takovou osobu zaplatil).

Jestli máš dojem, že školka je darem shůry, v jehož rámci se učitelky sebeobětovávají ubohým zanedbávaným dětem, na které rodiče kašlou, a že rodiče by se za užívání tohoto daru měli stydět, tak se jdi fakt zahrabat.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(4.4.2006 10:19:51)
Aha. Takže jsem to pochopila špatně? Tak to se omlouvám, že jsem do vašeho rozhovoru vstoupila s matoucími informacemi...
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(4.4.2006 10:31:25)
Což mi připomíná, že kdybych já bývala byla chtěla nastoupit do práce na plný úvazek, tak bychom taky jen dost těžko zvládali organizovat dávání i vyzvedání syna do školky. Aby takříkajíc "mohl" zůstat v místní MŠ, musela já bych pracovat asi tak od osmi, půl deváté, abych mohla syna do školky dát a ještě stihla odjet za prací do města, a manžel by musel zrušit mnohaletý zvyk pracovat od osmi, musel by začínat o šesté, aby někdo vůbec mohl ze školky dítě vyzvednout. Upřímně řečeno něco takového by ani jemu, ani mně nevyhovovalo: vstávat někdy ve čtyři ráno jen proto, že školka nařídila. (Teda, nevím přesně, kdo školce nařizuje otvírací dobu, možná je to obecní, resp. městský, úřad?...)
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(4.4.2006 5:46:16)
A proč bych měla pět na učitelky samou chválu? To jako že když něco zvořou, tak mám dál pět chválu? A když některá učitelka je fakt špatná, taky mám pět chválu?
Já chválu pěju, když je to na místě, ne z principu. Můžu být nadšená z učitelky, která toho s nima hodně dělá, je vřelá a přátelská a děti ji mají rády, ale ve chvíli, kdy mému dítěti něco slíbí a slib poruší - mám pět chválu? Mám taky pět chválu na učitelku, která je jinak moc fajn, ale při dietě mi řekne, že holce nedá k svačině chleba bez másla, protože "to by taky mohl chtít každý"? Mám pět chválu na učitelku, která se ještě deset minut po otvírací době školky vykecává před brankou se školníkem místo aby otevřela (ta už je naštěstí pryč)? Fakt?
Já tedy učitelky ve školce za bohyně nepovažuju. Chválit, když je za co. A taky kritizovat, když je za co.
 Zdenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(8.4.2006 0:34:34)
Na vaše příspěvky se mi ani nechce reagovat, jenom napíšu, že si patrně pletete mateřskou školu s nějakým sociálním zařízením na hlídání dětí. Tak podle již zmíněného nového školského zákona patří MŠ do výchovně - vzdělávací soustavy, tvoří tak její první článek. Rodiče si tudíž nemohou diktovat, od kdy do kdy bude např. MŠ otevřena. Otevírací dobu určuje zřizovatel (např. obecní úřad) a je závislá mj. na počtu dětí, počtu učitelek a jejich úvazků. Ale pozor, nenechte se mýlit, "čtyřhodinové" děti se do jednoho normativu vejdou rovnou tři! Tzn., že 3 děti se 4hodinovou docházkou se počítají za jedno dítě. Učitelka má úvazek podle počtu dětí ve třídě a tak i když se stará např. o 2O dětí a má tam z toho 6 dětí čtyřhodinových, počítá se jí vlastně jen 16 dětí.

Lízo a Milado, z vás je mi opravdu smutno, máte-li takový názor na mateřské školy a učitelky v nich. Myslím, že by vám neškodilo se trochu víc zajímat o tuto problematiku, pak byste možná měly větší přehled a braly to trochu jinak. Milado, to že Vaše děti byly "otrávené" z toho, že pro ně paní učitelky něco vymyslely a Vám se z toho zvedá žaludek ještě teď, to něco o Vás vypovídá. Nechtějte vědět, co.
 Zdenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(8.4.2006 0:44:57)
Omlovám se, ale ta výtka patřila Mirce Eyrové, ne Miladě.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(8.4.2006 2:43:57)
Víš, Zdenko, ono je to úplně jinak, než jsi nejspíš pochopila. Já se k tomu původně už nechtěla vracet, protože už je to několik let (synovi je 8), ale nedá mi to, Ty máš právo vědět, o co kráčí, a já mám právo na očištění svého jména
Jde o to, že můj syn není typické dítě. Je nesmělý, vždy měl problémy se zapojením do kolektivu: ve školce tudíž se mu nechtělo zapojovat se v době „volných“ her do her ostatních dětí; snad proto, že nevěděl, jak se zapojit, snad proto, že ho dané zábavy zrovna moc nezaujaly, nebo třeba proto, že přes veškerou snahu z něj vychovat tvárné dítě byl vždycky trochu svéhlavička a poněkud individualista, takže možná měl problém přizpůsobit se druhým - rád si všechno řídí sám.
Není to taky typický kluk: vždycky jsem z něj chtěla vychovat džentlmena, muže s empatií, jemného a citového; jsem pacifista, takže jsem vždy prosazovala nenásilí; a odmalička procházela literatura i televizní produkce jistou „cenzurou“ - ročnímu jsem mu nečetla, kterak Karkulku sežral vlk, tříletému jsem nepouštěla Toma a Jerryho, a pětiletému jsem mu nedopřála Spidermana anebo Jurský park. Tak se stalo, že zatímco (i dnes) se spolužáci perou a střílí po sobě, Luboš se takových dravých her straní a raději si hraje s děvčaty; jen stěží dnes zpětně dohledám, jak se chovaly děti před několika lety ve školce, ale je dost pravděpodobné, že syn prostě tak trochu „nezapadal“.
V předškolním věku měl Luboš netypické zájmy. Měl rád pohyb - byl zvyklý se mnou jezdit často na celodenní výlety (i při riziku přeháněk, kolikrát jsme museli jít s deštníkem nad hlavou) - a ve školce se měl najednou zklidnit a celé dny se věnovat výtvarným činnostem, zpěvu anebo klidné hře u stavebnic. Ven chodili jen za pěkného počasí. Později se, ano, trochu zklidnil - ale zase naprosto netypicky: místo kreslení psal, místo hraní se stavebnicemi si hrál na školu nebo na spisovatele nebo na nějaké podobné „intelektuální“ věcičky.
No a teď k zápornějším odlišnostem. Ač jsem tak rozhodně nechtěla, byl hodně vázán na dospělé. Dodnes má problém - nechce třeba sám chodit ven anebo se bojí sám usínat (pozor! I přes mnoho různých způsobů přesvědčování, domluv či ultimat, přes různé podpůrné propiety typu hromádky plyšáků a oblíbených knížek u postýlky, přes možnost pouštění uklidňující hudby atd.). A také - nikdy nebyl příliš manuálně nadán: je poměrně pomalý a nešikovný.
- Odlišností dost, nemyslíš? A teď si vem, že já si - považ - dovoluji požadovat na našem školství, aby v těch hodinách, po které mají dítě na starosti, drobným dílem přispělo k rozvoji schopností dítěte - anebo aspoň nebořilo a neničilo již dosažené úspěchy a nepodkopávalo křehké sebevědomí dítěte.
A s tímto mým požadavkem nastoupil můj syn do místní vesnické školky. Věřila jsem a doufala, že se tam zapojí, že si najde kamarády, že mu tam bude fajn.
Nuže. Ještě v prvním půlroce docházky do MŠ se bohužel mému synovi nepodařilo strefit se na toaletě a znečistil ji. Čtyřleté dítě. Budiž řečeno, že hygiena a další praktické dovednosti byly jedním z hlavních důvodů, proč Luboš nešel do školky o rok dřív - aby dozrál a naučil se, co je potřeba. Reakce školky? Potupné vyšetřování a ponižující výstup před celým kolektivem dětí. Dozvěděla jsem se o tom s odstupem času od mé tchýně, která nevěřícně kroutila hlavou, jak je možné takto ponížit dítě před ostatními (tj. nevím tomu hlavu patu, chtěla mě patrně ochránit před detaily). /Moje matka, učitelka v důchodu, zkonstatovala, že toto se mělo řešit někde v soukromí mezi čtyřma očima, tiše věc odklidit a nijak moc tuto „nehodu“ nerozebírat. Kolikrát se jí za léta praxe stalo, že ještě na škole v přírodě (3. nebo 4. třídy) se stalo, že v tichosti převlékala počůrané prostěradlo./
Odjakživa živé, neposedné dítě, které muselo všude být, všude si doběhnout, hodiny pobývalo na čerstvém vzduchu - a nyní mu bylo vytýkáno, že místo hraní se stavebnicí rázuje po školce a hraje si na vlak. /Chápu, že potřebují určitou bezpečnost - ale měli mít program zařízený tak, aby se - ještě stále dost malé - děti mohly dostatečně vyběhat a vybít přebytečnou energii. Stále ještě nešlo o ročník pěti až šestiletých, který se obecně přijímá jako jistá příprava na školu. Ostatně moje matka i ve škole zařazovala pidichvilky na protažení těla - před psaním, čtením či počty si chvilku zacvičili, nebo zazpívali nějakou písničku na obveselení./
Další stížnosti učitelek: on si vůbec nechce hrát s dětmi. /Chápu, že hlavní potíž je v tom, že je jedináček a že jsme my, rodiče, neměli příležitost častého setkávání s někým s malými dětmi. Na mou obranu budiž řečeno, že jsem za podstatný věk k zapojování do kolektivu považovala až věk předškolní. Přitom už ve třech letech se on bál hrát si s dětmi v MC beze mne u sebe. - Přesto mají učitelé dost dobrou příležitost a taky by měli mít i patřičné schopnosti k tomu, aby se pokusili dítě lehce podnítit k zapojení, pomoci mu překonat rozpaky apod. Kritika dítěte podle mého názoru naprosto není na místě./ Ředitelka MŠ si stěžovala: promiňte, že to tak řeknu, ale on je pěkně vyčůraný. On za námi pořád chodí; všude. /I kdyby si to stokrát myslela, jak si vůbec může dovolit TOHLE říct do očí rodiče dítěte?!? Obzvlášť když jako profesionál by měla spíš ctít zásadu, že dítě se teprve učí, a že záleží na dospělých, jak dítě vedou a co s tím dospělí udělají. My s jeho vázaností máme problém doposud. Ale spíš je to o úzkosti, o strachu, možná strachu z odpovědnosti a z osamostatnění; ale vypočítavost? O vypočítavosti by se dalo přece hovořit až u „hotového“, dospělého člověka, a ne u pětiletého špunta!/ Další důvod kritiky: pomalost. Je moc pomalý. Stížnosti na toto téma jsem slýchala často, zvláště v zimním období, kdy musel oblékat i punčocháčky. Byl to taky důvod pro doporučení ředitelky MŠ, aby šel do školy o rok déle. /Proč, proboha, šly na to dítě tak zhurta, jak jsem vyrozuměla? On pomalý je dosud, ale když chce, tak zabere. To nešlo ho třeba motivovat něčím pozitivním, nějakým laskavým slovem, povzbuzením?/
No a na závěr - teď se mi taky vybavil detail, na který jsem už dávno zapomněla: od syna jsem se zpětně dozvěděla, že jednou při procházce musel zůstat sám zamčený ve školce, protože se nestihl včas obléci. Sakra, jestli náhodou toto nebyla příčina, proč se nám zasekl a měl potíže s močením (pojmenováno dětskou dr. jako psychosomatická potíž; z fyziologického hlediska naprosto zdráv). /Dovedeš si představit úzkostné dítě, které se vždy bálo zůstat samo, jak se asi vyrovná s násilnou samotou za zamčenými dveřmi?/
Jistě chápeš, že proti takovýmto trampotám je nějaká dětská besídka naprosto nepodstatná prkotina.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(8.4.2006 8:49:47)
Myslím, že s druhým dítětem ve školce a se zkušenostmi s řešením naprosto nepřípustného chování části personálu k dětem mi nemusíš říkat, abych se o školky zajímala.
myslím si ale taky, že zbožštění kohokoliv - například učitelek v MŠ (tvoje "pějte na ně chválu") svědčí o nezralosti a neschopnosti odlišit, kdy se chovají správně, a kdy dětem škodí. A že jim můžou uškodit!
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Žádný problém 

(2.3.2006 14:41:16)
Moniko, nevím, jestli znáš Miladu, ale ona není zrovna ten typ, který si děti pořizuje pro image a poté užívá všech dostupných možností, jak se dítěte "zbavit". Její dvě děti trpí podle všeho relativně závažnými zdravotními problémy, spoustu času s nimi tráví doma, ačkoliv to starší už je desetileté, prostě proto, že jsou často nemocné, občas si tady sama ze sebe dělá legraci, že už by si mohla otevřít domácí školu... Od lékařky dostává instrukce, které dny její mladší dítě SMÍ do školky a které ne (v závislosti na podmínkách ovlivňujících jeho zdravotní stav) - takže Miladino dítě se skutečně NEVEJDE do nějakých autokrativních direkcí, které by si určovala sama školka. A myslím, že o to Miladě jde - aby školka vycházela vstříc potřebám dětí, nezávisle na vůli rodiče...
M.
 Monika, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(2.3.2006 15:25:55)
Stejná reakce: já si nepíšu s Miladou, ale pokud to projdeš od začátku, reaguji na situace, které jsem zažila u nás ve školce, kdy si maminky prakticky diktují režim vodění dítěte do školky, aby stihly kosmetiku a masáže, a systém čtyř hodin denně dle potřeby jim to umožňuje na úkor jednak potřeb dítěte a jednak učitelek. Pokud má Milada opačný problém, snad není tak hloupá, aby si myslela, že tím napadám situaci, kdy děti kvůli nemocem mít pevný režim docházky nikdy nebudou - spíš jsem tím apelovala na ty maminky, které to ovlivnit mohou. Miladě situaci nezávidím, vím, co je to chronicky nemocné dítě, a pokud jí i přesto školka nevyjde vstříc stran placení školného (peět set za tři dny mi přijde opravdu trochu moc), byl by to přesně opačný důvod, proč bych se poohlédla po jiné školce.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(2.3.2006 16:09:40)
Moniko, něco jiného je apelovat na rodiče, aby byli rozumní ve svých požadavcích a nekomplikovali situaci ostatním kvůli třeba masáži a kosmetice - a něco jiného je horovat pro centralizované rozhodnutí určující přesně všem dětem, všem rodinám jeden jediný, nepružný vzor.
 DanaS,úča ze školky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(4.3.2006 20:39:15)
Nechápu,na co potřebujete ve školce omluvenku.Čtu tuhle diskusi a dost se u toho bavím.Jsem učitelka ve školce a žádné dítě nám omluvenky nenosí.Ráno se scházejí do 8.00 a když některé z čtyřhodinových dětí příjde třeba už v 7.00,tak s tím nemáme problém.Domu jdou po obědě a odpolední svačiny si neplatí.Platí polovinu školného,tudíž 100,-Kč plus stravné na den bez odp.svač 15 nebo 16,-Kč.Nevím přesně.Když vím,že dítě chodí do osmi a ten den mi nepřijde,tak ho prostě omluvím a je to.Jiné je to,když chodí po osmé a nepřijde,to ho musím počítat,neb v 8.00 hlásím do kuchyně počet dětí.Ale mohou si v poledne přijít pro oběd,ale jen první den.Ale může Vám říct,že někdy je to opravdu lahůdka tahle práce.Máme 26 dětí smíšeného věku, nejmladšímu jsou 2 a tři měsíce a nejstaršímu 7.Když se sejdou naše čtyři dvouapůlleté děti plus několik hyperaktivních ostatních a je jich přes dvacet,tak mám pocit že tohle uspořádání vymýšlejí lidé od stolu,kteří nikdy ve školce nebyli,poněvadž kdyby si to zkusili,tak by aspoň udělali něco s počtem dětí.Někdy si ani nestačím promluvit se všemi dětmi nebo je vyslechnout a připadám si jak policajt,který hlídá,aby se jim nic nestalo.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(2.3.2006 17:53:05)
Moniko, ještě si připomeňme, co jsi na začátku téhle diskuze psala (byť ne Miladě):
"...tak mám pocit, že většina matek si pořizuje děti proto, aby se jich mohla co nejdřív a na co nejdelší dobu setřepat a přitom pobírat všechny výhody mateřské dovolené, včetně volna a sociálních dávek..."
Budiž na úvod řečeno, že můj syn do školky nastoupil po svých čtvrtých narozeninách, jednak proto, že nám předtím doma spolu bylo dobře, jednak proto, že nebyl ještě připravený chodit do školky (chyběly mu některé významné dovednosti) - a logicky proto, že jsem neměla zajištěnou žádnou práci.
Přesto jsem školku považovala za něco naprosto samozřejmého pro náš život. Upozorňuji, ne proto, že bych se chtěla "syna zbavit", ale proto, že zkušenosti v rodině mě naučily vážit si školky jako místa, kde se DĚTI SETKÁVAJÍ a učí se spolu KOMUNIKOVAT. Z toho důvodu bylo pro mne naprosto samozřejmé, že syna budu do školky dávat - a nebylo to o zneužívání někoho pro můj osobní prospěch.
Možná, snad existují holky, které konají to, co jsi viděla ve Vaší školce - objednají se na (manikúru, pedikúru, fitness...) a "všichni lítejte kolem mě". Ale - NEDĚLAJÍ TO VŠICHNI!!! Citace Tvých vlastních slov jasně dokazuje, že to je právě to, o čem jsi přesvědčená - a podle toho tu také vystupuješ. Myslím, že se mýlíš. Spousta lidí děti dává do školky proto, že je to dobrá příležitost, jak dítě dostat mezi vrstevníky, jak jim poskytnout zábavu, vyžití a podněty, které jsou pro ně nové a přínosné, zkrátka - vědí, že dítě bude výrazně obohaceno. Obávám se, že to by měl být cíl, záměr školek - poskytovat "klientům" (tj. dětem) nové podněty, zábavu, poučení... Školky tady nejsou proto, aby učitelky měly pohodlnou práci - ale proto, aby obohatily své malé klienty. --- Pochopitelně nechávám stranou fakt, že valná většina dětí chodí do školky kvůli tomu, že maminka se vrací po mateřské do práce, že.
Uvažuj o tom, a obzvlášť, jestli patříš mezi učitelky MŠ.
 Petra 
  • 

Asi mi neco uniklo 

(2.3.2006 19:58:26)
Celou diskusi jsem zbezne proletla a moc nerozumim tomu, kam se ubira. Prvotni problem, ktery popisoval clanek se vytratil do horovani za prava ucitelek na odpocinek, vzorove podminky pro praci...apod. Jak z odborarke lobby :-). Proc nesmi matka, ktera dava dite na 4 hodiny denne do skolky (nebo drive 5dni v mesici) na aerobik, kosmetiku ci masaz? A proc se ma ukryvat za neustale navstevy socialky? Jsem patrne priserna matka, nebot moje mladsi dcera navstevuje skolku na 4 hodiny denne (konkretne je to od otviracky kdykoliv od rana az do 8.30, kdy se skolka zavira - rovnou rikam, ze ne vzdy to vsichni stihaji, tudiz zhruba do 9.00 az po rozmezi odchodu 12,15 - 12,45) Nechodi ani vsechny dny v tydnu, ale tehdy kdyz 1) neni nemocna, 2) nemame jiny program at uz lekare, cviceni, navstevu ci jen lenoseni doma. Nevnimam skolku jako povinnou skolni dochazku (dceri je 3roky a 2 mesice), ale jako moznost vstoupit do kolektivu stejne starych deti, upevneni si sve pozice v nem a vedomi toho, ze existuji i jine autority nez je maminka a tatinek. Navic starsi dcera chodi do skoly, tudiz skolku bereme jako jakousi nahrazku skoly pro tu malou. Ucitelky se detem uzasne venuji, ale nemaji problem s tim, kdyz dite neprijde. Nejedna se jeste o raci, kterou by muselo kazde dite mit a nutne ji potom dodelavat, aby dohnalo ostatni. Naopak si skolku planujeme jako doplnek naseho programu (a nevidim v tom srovnani s detskym koutkem IKEA). Ja zatim do prace nechodim, pokud potrebuji pracovat, delam to v dobe, kdy jsou dcery ve skole a skolce, nebo v pripade nouze v peci chuvy. Ve volnem case, ktery pripadne ziskam odchodem mladsi dcery do skolky, jdu klidne na cviceni,kosmetiku, nehty ci ke kadernici. Na socialku nechodim - resim vse telefonicky a postou :-). Navic jsem natolik drsna, ze v tom nevidim sebemensi problem a necitim to tak jako, ze bych vyuzivala ubohe ucitelky ve skolce k tomu, abych jim tam foukla dite, jehoz se hci predevsim zbavit, abych mela na sve zabavy casu dost.... tyto argumenty, ktere zde zaznivaji jsou vice nez smesne.
Navic starsi dcera chodila do skolky, kde mi rekli, ze je nutne,aby tam byla v ramci programu od 8,30 az do 16,00hod. Prve proto aby stihla veskerou praci jako osttni deti (jednalo se o skolku jazykovou, tudiz to pro me v te dobe argument byl - abych nic nezanedbala. Dcera nastoupila ve 3 a 3/4 letech a hned do plneho provozu - ja nebyla schopna posoudit, zda to tak opravdu musi byt ci nikoliv a tak jsem podlehla. Dite mi jezdilo domu okolo pate hodiny - rano jsme odjizdeli pred osmou hodinou. Dnes dcera navstevuje skolu, anglicky mluvi plynne a jak jsem se presvedcila nebylo to nutne dodrzovat az tak striktne. Tudiz u mladsi si ten rezim udelame samy a uz si do toho podobnymi odborniky nenecham kecat. Aby mely ucitelky plny stav k nacvicovani besidky ci vystrihovani z papiru.... to je smich!!!! Ty deti tam chodi kvuli detem a ne aby ucitelky plnily jakesi tabulky. A aby to navic mely lehke.... Myslim, ze tohle nemuze byt ani nazor ucitelky a jestli jo, tak by se rychle mela zamyslet nad zmenou povolani.
PS: ten zakon je na hlavu (o tom to puvodne cele bylo, ne?
 MirkaEyrová 


Re: Asi mi neco uniklo 

(2.3.2006 22:23:30)
Petro, nevím, komu přesně jsi adresovala lehké výtky. Doplním, jak jsem mínila svoji poznámku >Možná, snad existují holky, které konají to, co jsi viděla ve Vaší školce - objednají se na (manikúru, pedikúru, fitness...) a "všichni lítejte kolem mě". Ale - NEDĚLAJÍ TO VŠICHNI!!!< Mínila jsem ji tak, že u hodně lidí bude asi prvotním impulsem to, co jsem uvedla dál - aby dítě bylo obohaceno o pobyt mezi vrstevníky, nové podněty atd., a pak, když už mají to tzv. volno, tak v něm dělají aktivity dle vlastního uvážení. Taky jsem si třeba chodila k zubaři, ke kadeřnici, poklízela doma, nebo třeba jen četla. "Všichni lítejte kolem mě" je spíš označení lidiček, kteří jdou VŽDY bezohledně za svou zábavou, aniž by brali v úvahu potřeby ostatních lidí, počínaje vlastními dětmi a babičkami či učitelkami konče. Nevím však, jestli někdo takový vůbec existuje. Protože jinak naprosto respektuji, ba dokonce zdůrazňuji, že odpočinek potřebuje každý, i máma na MD, takže v rámci rodinného programu má podle mého soudu nejen právo, ale dokonce i povinnost:-) někde, nějak nabíjet baterky. Neboť jen některé šťastlivkyně vidí jediný cíl, jediné vyžití, jediné hobby v pucování kuchyně a dětských zadečků - většina z nás potřebuje sem tam třeba pokecat s kamarádkou, zajít do cukrárny nebo si chvíli listovat v časopisech.
 Petra 
  • 

Re: Re: Asi mi neco uniklo 

(2.3.2006 22:49:43)
Myslim, ze tobe jsem je neadresovala :-). Patrne jsem jen po precteni tveho prispevku jako posledniho zareagovala. Promin. Trochu me vyvedlo z miry to, jak se v prubehu diskuse popisuji zeny, matky, ktere si dovoli vyuzit skolni zarizeni a ziskany cas ve svuj prospech.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Žádný problém 

(27.2.2006 17:48:47)
Můj syn chodí do exponované městské školky, já pracuji na částečný úvazek, podle toho, jak se mi hodí. Takže je běžné, že syn jde dvakrát v týdnu na celý den, dva dny jen na dopoledne a pak už třeba vůbec ne. Navíc, od té doby, co chodí do školky, je tak ob týden nemocný, takže ji opravdu navštěvuje dost sporadicky.Není ve třídě jediný, učitelky to zvládají a mě i synovi to vyhovuje (je už čtyřletý). Stejně jako Miladu by mě zajímalo, v kterém zákoně a kde je řečeno, že třídy musí být smíšené? Ráda bych se na to zeptala ředitelky školky, zatím nás nikdo o plánované změně na příští rok neinformoval. Děkuji.
 Monika, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 18:29:57)
Asi ano, polemizovalo se o tom celý rok (já osobně mám těžké výhrady vůči smíšeným třídám, ale jsou na to různé názory jak ze strany učitelů, tak ze strany rodičů, nicméně teď jsem zabrouzdala na stránky ministerstva školství a od 1.3.2006, tj. od této středy, je tento zákon novelizován tak, že nutnost smíšených tříd z něj (konečně!) nevyplývá. Zato z něj vyplývá pro předškolní zařízení potřeba zřízení samostatné třídy pro půldenní děti, tak jsem sama zvědavá, jak to budou řešit. Asi další novelou, až zjistí, že je to rovněž utopie.
 kacenky 


Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 20:55:57)
Tak proto se u nás ve školce zprovoznuje další třída.Takže jsem to správně pochopila,že půldení děti musí být zvlášť???
 Monika, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 21:00:17)
Najeď si na stránky ministerstva školství, je to tam v novele zákona z 9.2.2006. Jsem zvědavá, co s tím udělají ve školkách; řekla bych, že pro začátek opět zvýší školné...
 kacenky 


Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(27.2.2006 21:03:49)
Docela chaos v tom bude:-(Další učitelka,vytápění prostor a kdo ví,jestli to vůbec technicky půjde...
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(28.2.2006 9:12:36)
Žádný problém? Problém je v tom, Moniko, že tu předvádíš právní kutilství a pořádně si ty předpisy ani nepřečteš:-))Pokud je ve vyhlášce napsáno, že "do jedné třídy LZE zařadit děti z různých ročníků" nebo "V mateřské škole s celodenním provozem je možné zřídit třídy s polodenním nebo internátním provozem", tak to skutečně neznamená, že MUSÍ být věkově smíšené třídy nebo že MUSÍ být zvlášť třídy pro děti, co chodí jen na půl dne.
 Monika, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(28.2.2006 12:16:55)
Jaképak "právní kutilství"? Já můžu nastudovat celý zákoník, ale pokud mi dvě ředitelky dvou školek nezávisle na sobě řeknou, že je nutnost smíšených tříd daná zákonem, těžko se s nimi budu hádat, i když vím, že pravdu nemají. Pokud jí zákon umožňuje obě varianty, pak jsou obě správné a ona rozhoduje, v jakém režimu školka pojede. Já tak maximálně můžu hledat školku, kde je ředitelka stejného smýšlení jako já, ale to jsme zase u stejného problému, kdo si takový luxus může dovolit.
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(28.2.2006 13:46:51)
Promiň, ale tvářila ses, že jsi to na těch stránkách MŠMT nastudovala a podávala jsi to tu velmi autoritavně. Tak jsem tam jukla taky a zjistila jsem, že jednak mluvíš o "zákoně" z 9. února 2006, přičemž jde o "vyhlášku", a druhak, že ses to asi zase tak moc nestudovala, protože smysl je zcela jasný už při prvním čtení. No, a že Ti to tvrdily učitelky ve dvou školkách jen ukazuje, že lidí, kteří pořádně nečtou, holt po světě chodí víc:-)).
 Monika, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný problém 

(28.2.2006 15:08:30)
Aha, tak to se omlouvám, jestli to tak vypadalo. Já jsem to četla celkem podrobně a našla to, co asi
všichni, ale oběma ředitelkami mi to bylo podáno tak přesvědčivě a nekompromisně, že jsem měla dojem, že to mají z nějaké další "vyhlášky" či "zákona", které to třeba ještě upravují a o jejichž existenci já nemám ponětí. Jinak jsem si to nedovedla vysvětlit, protože podle mě znamená
režim smíšených tříd při 20 dětech ve věku od 2.5 do 7.5let a při 2 učitelkách na třídu, z nichž první chodí na devět a druhá odchází ve dvě, být neustále jednou nohou v kriminále.
 Anda 
  • 

Re: A co učitelky? 

(27.2.2006 18:30:20)
Ahojky, tvůj poznatek spíše připomínka byla v celku na místě. Ale ............. hovoříš zde o skupině arogantních matek, které využívají něčeho ve svůj prospěch. Ošem zapomínáš na jedno každá mince má svůj rub a líc. Já například nemám vůbec nikoho na hlídání a ani jsem si nepořídila dítě proto , abych mohla někde trajdat. Když jsem se cca před rokem chtěla s naší ředitelkou domluvit, že budu syna vodit striktně každou středu, vypomohu kdy budou potřebovat a jinak budu nápomocná setkala jsem se já s arogancí pí ředitelky. A vskutku na tzv. vysoký post této paní dost nepříjemnou. Takže závěrem jen toto: nic není bílé či černé.........
 Monika, 2 kluci 
  • 

Re: Re: A co učitelky? 

(27.2.2006 19:08:21)
Máš pravdu, já jsem to uvedla pouze jako výklad novely školského zákona ze strany jisté skupiny matek. A dost mě to nakrklo, protože si fakt myslím, že na prvním místě by měl být zájem dítěte, pro které je režim v předškolním věku klíčovým pojmem, od kterého se odvíjí jeho stabilita a pocit bezpečí. Druhé dítě vodím do jiné školky než první, obě předškolní zařízení se diametrálně co do přístupu i organizace lišila, a i když neznám ředitelku vaší školky, je dost dobře možné, že její arogance pramení právě zrovna z toho, že se už setkala s něčím podobným ze strany matek, jako učitelky ze školky naší. A to se jim pak člověk fakt nemůže divit.
 Tomáš, 2 Terezka + 12 Šimon 
  • 

Re: A co učitelky? 

(5.3.2006 23:51:14)
zdravím, s Tvého příspěvku soudím, že jsi nejspíš ona učitelka nebo ředitelka, na zbláznění. Nechápu co tím myslíš "pobírat všechny výhody mateřské dovolené, včetně volna a sociálních dávek" jestli je výhoda těch cca 3500,- tak to mně ......... a toho volna, člověk neví co s ním mohl bych ho "rozdávat" a o sociálních dávkách ani nemluvím. Dvakrát nám je zamítli jen kvůli tomu že se počítají z období kdy matka pracovala a dostala odstupné! K té docházce do školky mám taky připomínku - od toho jsou školky, aby tam děti chodily a jestli chodí celý měsíc nebo občas je jen věc rodičů, proto platí školné a stravné. Zadarmo je tam nikdo nevodí a abych se zastal i matek samoživitelek a nejen jich, tak taky mají právo si přividělat nějakou tu kačku, nebo si zajít odpočinout, zasportovat,do společnost atd. nebo se zkrášlit? Nebo nemají nárok, protože pobírají RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK?
poznámka: pro bezdomovce stavěli vojáci na Letné stany, dostali najíst měli se kde vyspat a v teple a to vše grátis. Kdežto daňový poplatník musí držet hubu a krok, a v případě, že se nevejde do tabulek sociální pracovnice tak příjde o tohle a tamto, tak to je na mně trochu moc. Dělám 12-16 hodin denně abych uživil rodinu a pokud by byla možnost tak dcera půjde taky do školky jak to bude potřeba a pokud není školka a hlavně vedení, schopno zajistit to, aby to v ní klapalo jak má, tak ať jí zavřou. Omlouvám se za případné gramatické a slohové chyby nejsem žádný literární umělec, stavím výtahy.
 Jana, 3 letá dcera, 2 měsíc těhotenství 
  • 

Re: A co učitelky? Mají se dobře. Já pobírám rod.příplatek, ale nejsem parazit.  

(6.3.2006 6:58:06)
Co učitelky? Ty berou aspoň u nás 18000 a dělají ranní od 6 do 12 a odpolední od 10 do 16 hod. Ale když přijdete pro dítě po 15 hod, tak se na Vás dívají docela blbě. A ráno tam hlídá uklízečka, protože ani jedna paní učitelka z 5 oddělení není schopná přijít na těch 6. Dcera chodila na 5 dní v měsíci a často se stávalo, že tam spala třeba sama, tak jí šoupli do jiného oddělení. A paní učitelka, která přišla do práce v 10 hod šla ve 12 domů a měla celou šichtu. A když jsme na třídních schůzkách řekli, že by alespoň jedno oddělení mohlo být otevřeno i pro pracující rodiče např. do 17 nebo 18 hod., tak bylo řečeno, že to nejde, že to by žádná paní učitelka nechtěla. Kruci, když by se odpoledne z 5 oddělení udělaly např. 4, což se zatím děje normálně, tak by mohla některá z 11 učitelek zůstat 1x za 2 týdny o hodku déle. Stejně některé oddělení zavírají už ve 12 a druhé v 15 hod., tak nechápu jak stihnou odpracovat ty hodiny.
A jak řešit 2 něsíce letních prázdnin, víc jak 2 týdny prázdnin o vánocích, jarní prázdniny? My máme 4 týdny dovolené a oni nefungují 3 měsíce.
Mě zaměstnavatel vyšel vstříc. Práci můžu dělat doma, ale 2 dny v týdnu musím do práce. Řešila jsem to 5 dny a zbytek si bral děda nebo babička dovolenou. Nepřišlo mi, že jsem parazit. Nastoupila jsem, když dceři bylo 2,5 a dělám na kratší úvazek. Odvádím daně, sociální, zdravotní. Kratším úvazkem budu krácená při další mateřské dovolené. Tak proč bych nemohla dostávat těch 3,5 tis? Jiné matky sedí doma, státu neodvádějí nic a pobírají krom těch 3,5 tis. ještě další příplatky. A nebo si někdo nechá vystavit nemocenskou, ikdyž nemá v těhotenství problémy.
Když bych chtěla pracovat na plný úvazek, tak bych to asi s prac. dobou školky do 16 hod. stíhat nemohla. Tak to beru jako nějaký kompromis.
 Alice+3 
  • 

Re: Re: A co učitelky? Mají se dobře. Já pobírám rod.příplatek, ale nejsem parazit.  

(6.3.2006 8:46:16)
V naší školce zavírají jen na letní prázdniny, jinak fungujou, i když jsou je ve školách volno. A na ty letní po dohodě zajistí místo v jiné školce, která je na léto "sběrná".
 Monika 
  • 

Re: Re: A co učitelky? Mají se dobře. Já pobírám rod.příplatek, ale nejsem parazit.  

(6.3.2006 9:24:14)
Tak na to, že učitelky berou 18000Kč, zapomeň. Noviny lžou. Mám deset a jsem ráda. Někdy ani to ne.
 Chiméra, syn 5,5 


RE A co učitelky? Mají se dobře???  

(6.3.2006 10:53:23)
Zcela tě podporuju.
Noviny píšou o platech lži.
Z mých známých mají učitelky v MŠ těch 10 tisíc, učitelky na ZŠ 13 tisíc a na SŠ 15 tisíc. Já učím na vysoké a plat mám jako SŠ učitel.
Uváděné platy jsou průměr za celé školství, čili včetně ředitelů a úředníků, kteří berou mnohem více než učitel.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: A co učitelky? Mají se dobře. Já pobírám rod.příplatek, ale nejsem parazit.  

(6.3.2006 9:28:46)
Ne že by bylo v pořádku aby děti místo učitelky hlídala uklízečka, ale kdes přišla na těch 18 tis. platu? To je hóóódně nadsazený.
 Inka 
  • 

RE: vysněná práce -taky učitelka 

(20.3.2006 23:13:20)
Řekněte mi kde taková školka existuje, neříkám, že si na pracovní dobu můžu stěžovat a na prázdniny se taky těším, ale až tak volně to u nás nefunguje. Ale snad vás trochu rozesměju, když mi jedna maminka s lechkostí v duši řekla jak je ráda, že dcera navštěvuje školku a že si může odpočinout a já se jí pak ptala jestli mi nemůže poradit kam si já budu moci dávat své děti abych si mohla odpočinout, protože věřte, že jsou mezi námi takové které si myslí, že kolegyně by měla kolegyni chápat a nestrkat ji ty svoje ratolesti! Věřte mi že mám raději takhle upřímné rodiče než takové co hrají divadlo!
 eli 
  • 

Re: A co učitelky? 

(6.3.2006 15:18:34)
Dobrý den,
reaguji na Váš příspěvek. mě tato změna zákona maximálně vyhovuje. Pracuji ve státní správě a bohužel minimálně dvakrát v týdnu mám konec pracovní doby po 17. hodině. Naše školka zavírá v půl páté. Využívám tedy kombinace umístění dítka ve školce na dopoledne a za peníze, které dostávám od státu platím odpolední hlídání. Dítko je maximálně spokojené a já se nemusím stresovat, jak svou práci a povinnosti skloubím. Ze své mzdy bych tento způsob neuplatila.
 Linka, 3 děti 
  • 

vesnické školky 

(10.3.2006 13:43:23)
Ahoj Sylvie,
nečetla jsem to tu všechno, ale nikoho asi nenapadlo, že pro vesnické školky je to sakra omezení. Já osobně to mám do školky 8 km a samozřejmě tam nic nejede, tedy ne nic použitelného, ráno autobus v 4.37 a pak v 6.27 a zpátky nic až odpoledne, tedy mohu dát dítě do školky a zůstat tam, případně jít pěšky, ale to jaksi nic nezařídím, sháním práci a stihnout konkurz ve 35km vzdáleném městě během 4 hodin včetně cesty je většinou dost nereálné.
Jezdím tedy autem, ale na ty 4 hodiny to opravdu nestojí za to. A vozit dceru každý den se i při těchle pár kilometrech nevyplatí, jsem samoživitelka, takže na to nemám..
To jen zákonodárci, aby náhodou stát neprohospodařil, vylili s vaničkou i dítě...
Linka
 Laliba 


Re: vesnické školky 

(30.3.2006 14:41:30)
Moje řeč...
a ještě dodám, že sehnat vůbec umístění pro nepravidelně docházející dítě je taky oříšek. Pětiletý syn chodí do 4km vzdáleného okresního města, dceru už tam nevezmou, jsem na MD, mají plno- chápu, že pracující maminky mají přednost. Podala jsem tedy přihlášku na vesnickou školku, kt. je také 4km od bydliště, ale na druhou stranu. Auto naštěstí mám, ale provoz rozhodně není zanedbatelný. Úroveň obou školek je hoodně odlišná. Městská je krásně vybavená, zahrada udržovaná, několik tříd...Platím vč. stravného cca 500-600,-/měs. Školka, kam (možná) přijmou dceru je stará, otřískaná budova, s oploceným kusem louky, jedna třída s dost používaným interiérem a vybavením...ale říkám si, že všechno je v lidech, kolektivu, učitelkách. Tam budem platit cca 1000,-/měs. ačkoliv dcera bude "čtyřhodinová" a ne denně.
Vzhledem k tomu, že dcera má opožděný vývoj řeči, doufám, že jí školka prospěje, na kolektiv se jen třese, moc kontaktů s dětma podobného věku bohužel nemá.
Uvažovala jsem o nástupu do zaměstnání. K předchozímu zaměstnavateli se vracet nemohu (přestěhovali jsme se), takže místo bych musela hledat. Potřebovala bych auto k dojíždění, školka končí v 16h. resp. v 16.30, takže pracovní doba max. do 15-15,30h. Manžel je celý den v práci, babičky na opačné straně republiky a sousedku nemůžu žádat, aby mi pro děti denně dojížděla, je to starší paní. Dále předpokládám, že by výše mého platu tohle všechno nepoplatila (školka, hlídání, auto).
NĚKDY jsme uvažovali o třetím prckovi. Vzhledem ke změnám ve výši rodičovských dávek od Nového roku o něm uvažujeme už teď. Trochu si přivydělávám doma, pak si patrně udělám nějaký rekvalifikační kurs a budu podnikat z domova. Naše školky v okolí mi mnoho nepomohou.
 SAXANA 
  • 

Re: re: 

(28.2.2006 17:23:58)
Ahoj,muzu se zeptat o jakom potvrzeni to mluvis? diky
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: re: 

(28.2.2006 18:17:26)
Úřad vymyslel lejstro, na kterém vám školka (či jesle) každy měsíc potvrdí, že dítě navštěvovalo toto zařízení v rozsahu, který povoluje zákon (aniž byste ztratila nárok na rodičovský příspěvek). Podle úřadu jste povinná osm dní poté, co dítě nastoupilo do předškolního zařízení (i na těch pět dní či čtyři hodiny denně)tuto skutečnost oznámit úřadu, jinak vám příspěvek seberou. Mě se to stalo, dost dlouho jsem to s úřadem řešila, protože ze zákona nic takového nevyplývá - nárok na příspěvek prostě je - no ale peníze zatrhli, tak jsem musela pěkně měsíčně dokládat (peníze vám pak doplatí). Nejvíce mě dostalo, když jsem na úřad telefonovala, že syn nastupuje do jeslí do každodenní docházky a že jim oznamuji, že nemám nárok na příspěvek, tak úřad chtěl potvrzení, že syn skutečně chodí do jeslí každý den. To už jsem se zašprajcovala (i vzhledem k tomu, že příspěvek mi předtím sebrali "po telefonu")a tuto pitomost nezasílala.
 SAXANA 
  • 

Re: re: 

(28.2.2006 17:26:37)
Ahoj,muzu se zeptat o jakom potvrzeni to mluvis? diky
 Anonymní 
  • 

ŠKOLKA ZA 5.000,-Kč 

(28.2.2006 19:39:45)
Tak to se holky máte. Já když jsem chtěla dostat naše dítko do školky, tak jsem musela dát ředitelce úplatek ve výši 5.000,-Kč a věřte mi, že jsem ho dala velice ráda a ani jsem nemukla. A pětidenní či čtyřhodinové děti do naší školky vůbec nechodí, neb nemají šanci se tam dostat. Taková je situace u nás
 anička 
  • 

Re: ŠKOLKA ZA 5.000,-Kč  

(2.3.2006 9:30:56)
to máš ještě docela dobrý. v mém 15km okolí není vůbec šance, pokud dítěti není 5let. jediná nožnost je dávat 5000 měsíčně za soukromu
 Jana  
  • 

Re: ŠKOLKA ZA 5.000,-Kč 

(6.3.2006 9:44:06)
U nás je to stejný, školky jsou přeplněné. Do jedné školky berou 13 dětí, ale hlásí se jich tam 30. Děti musí chodit do jeslí do 3,5 roku, protože nelze pro ně najít volnou školku. Jenže v jeslích se platí 4500 Kč/ měsíčně plus jídlo. Je to těžké finančně utáhnout, když žena pracuje na částečný úvazek.
 martenska 


Re: Re: ŠKOLKA ZA 5.000,-Kč 

(26.6.2006 10:54:31)
To máš dobrý, že tam máte alespoň ty jesle u nás je akorát přeplněná školka, do které mi malýho samozřejmě nevzali. A jako svobodná matka na půl úvazek (4h denně) to řeším tak, že ho vozím 10km k mé babičce, které je 80 let, bo mi ho jinak nemá kdo hlídat. Rodiče pracují a nebo si pak najít nějakou chůvu.
 Bella 
  • 

Mista ve skolkach uz nedostacuji poctu deti ... 

(3.3.2006 14:01:07)
Z meho pohledu jsou diskuse o castecnych navstevach deti pouze teorii, protoze skolky jsou tady plne, takze prednost maji celodenni navstevy deti (a to matek nastupujicich soucasne do prace), protoze dotace mestskych casti na tato mista jsou asi vyssi a kazda reditelka jim da prednost. Takze u nas je neresitelny problem dat trilete ditko na ten cely den do skolky, kdyz jsem na materske s jeho rocnim sourozencem. Tady to reseni prechodneho nedostatku mist ve skolkach ze strany komunalni politiky vidim naprosto kriticky.
 Lucie Červencová 
  • 

4 hod. denne 

(5.3.2006 20:51:32)
ja nemam zadne zamestnani do ktereho bych se vracela,mam 2 deti,dceru 5 let a syna 2.5 let,tak je pro me docela vyhodne davat od zari maleho na 4 hod. denne,mam z toho radost,protoze budu mit cele dopoledne cas na domaci prace a taky trochu na sebe,mozna to zni sobecky,ale za poslednich 5 let jsem si neodpocnula a v mem byte je uklizeno pouze kdyz jsou deti na vikend u prarodicu. nic proti novemu zakonu nemam a je spoustu domacich praci,kterou vam dovezou domu,pak si pro ni prijedou a pokud na ni budu mit cas kazdy den 3 hod,tak to pro me bude lepsi nez 5 dni v mesici po 8 hod. tot vse.
 Líza 


Re: 4 hod. denne 

(6.3.2006 4:35:35)
Lucie, spoustu? A znáš takovou, nebo jen jedna paní povídala???
:-D
 Katka, Vojtík 2 
  • 

Re: práce na 3 hod??? 

(13.3.2006 14:04:42)
Je spousta firem které dovezou a odvezou práci domů? Tak to by mě zajímalo kde. Něco takovýho marně hledám co jsem doma. Že ono je to zase jenom v Praze.
Nebo ne - pošleš mi tip?
A jinak taky mě ten novej zákon štve. Počítala jsem že dám malýho do školky ve 2,5 na 5 dní v měs aby si zvykl a teď mi řekli že nelze, protože "mateřská škola není jesle a jiné obdobné zařízení" a zudíž mi ho vezmou až od tří let. Pokud se vrátím do práce znamená to že chudáček půjde do školky bez jakékoli přípravy hned na celej den. Co jeho psychika?
 Macek 
  • 

4 hodiny a rodičák 

(23.5.2006 11:06:15)
4 hod. denně ve školce a brát rodičák mohou mámy, které pracují a dítě jim v poledne vyzvedne někdo z rodiny. já mám všechny babičky i další příbuzné 160km a mám smůlu. vemte si 2 mámy a tříleté děti a obě chodí do práce.......jedna bere ještě rodičák, protože jí dítě v poledne vyzvedne babička a druhá nic, protože dítě nemá kdo vyzvedávat a je ve školce 8 hod. situace mi přijde nespravedlivá a hlavně příští rok půjde o 7.600,- a to už je dost.kdo je v práci neměl by brát rodičák, ten je určen pro mámu, která se o dítě stará doma.ono je fakt poznat mít plat v čistém okolo 10.000 a k tomu ještě nedaněných 7.600,- a babička hlídá, nebo jen těch 10.000 a z práce letět do školky.co vy na to?????
 Macek 
  • 

4 hodiny a rodičák 

(23.5.2006 11:06:45)
4 hod. denně ve školce a brát rodičák mohou mámy, které pracují a dítě jim v poledne vyzvedne někdo z rodiny. já mám všechny babičky i další příbuzné 160km a mám smůlu. vemte si 2 mámy a tříleté děti a obě chodí do práce.......jedna bere ještě rodičák, protože jí dítě v poledne vyzvedne babička a druhá nic, protože dítě nemá kdo vyzvedávat a je ve školce 8 hod. situace mi přijde nespravedlivá a hlavně příští rok půjde o 7.600,- a to už je dost.kdo je v práci neměl by brát rodičák, ten je určen pro mámu, která se o dítě stará doma.ono je fakt poznat mít plat v čistém okolo 10.000 a k tomu ještě nedaněných 7.600,- a babička hlídá, nebo jen těch 10.000 a z práce letět do školky.co vy na to?????
 Macek 
  • 

4 hodiny a rodičák 

(23.5.2006 11:06:52)
4 hod. denně ve školce a brát rodičák mohou mámy, které pracují a dítě jim v poledne vyzvedne někdo z rodiny. já mám všechny babičky i další příbuzné 160km a mám smůlu. vemte si 2 mámy a tříleté děti a obě chodí do práce.......jedna bere ještě rodičák, protože jí dítě v poledne vyzvedne babička a druhá nic, protože dítě nemá kdo vyzvedávat a je ve školce 8 hod. situace mi přijde nespravedlivá a hlavně příští rok půjde o 7.600,- a to už je dost.kdo je v práci neměl by brát rodičák, ten je určen pro mámu, která se o dítě stará doma.ono je fakt poznat mít plat v čistém okolo 10.000 a k tomu ještě nedaněných 7.600,- a babička hlídá, nebo jen těch 10.000 a z práce letět do školky.co vy na to?????
 Macek 
  • 

4 hodiny a rodičák 

(23.5.2006 11:06:52)
4 hod. denně ve školce a brát rodičák mohou mámy, které pracují a dítě jim v poledne vyzvedne někdo z rodiny. já mám všechny babičky i další příbuzné 160km a mám smůlu. vemte si 2 mámy a tříleté děti a obě chodí do práce.......jedna bere ještě rodičák, protože jí dítě v poledne vyzvedne babička a druhá nic, protože dítě nemá kdo vyzvedávat a je ve školce 8 hod. situace mi přijde nespravedlivá a hlavně příští rok půjde o 7.600,- a to už je dost.kdo je v práci neměl by brát rodičák, ten je určen pro mámu, která se o dítě stará doma.ono je fakt poznat mít plat v čistém okolo 10.000 a k tomu ještě nedaněných 7.600,- a babička hlídá, nebo jen těch 10.000 a z práce letět do školky.co vy na to?????
 Macek 
  • 

4 hodiny a rodičák 

(23.5.2006 11:07:06)
4 hod. denně ve školce a brát rodičák mohou mámy, které pracují a dítě jim v poledne vyzvedne někdo z rodiny. já mám všechny babičky i další příbuzné 160km a mám smůlu. vemte si 2 mámy a tříleté děti a obě chodí do práce.......jedna bere ještě rodičák, protože jí dítě v poledne vyzvedne babička a druhá nic, protože dítě nemá kdo vyzvedávat a je ve školce 8 hod. situace mi přijde nespravedlivá a hlavně příští rok půjde o 7.600,- a to už je dost.kdo je v práci neměl by brát rodičák, ten je určen pro mámu, která se o dítě stará doma.ono je fakt poznat mít plat v čistém okolo 10.000 a k tomu ještě nedaněných 7.600,- a babička hlídá, nebo jen těch 10.000 a z práce letět do školky.co vy na to?????
 Macek 
  • 

4 hodiny a rodičák 

(23.5.2006 11:07:06)
4 hod. denně ve školce a brát rodičák mohou mámy, které pracují a dítě jim v poledne vyzvedne někdo z rodiny. já mám všechny babičky i další příbuzné 160km a mám smůlu. vemte si 2 mámy a tříleté děti a obě chodí do práce.......jedna bere ještě rodičák, protože jí dítě v poledne vyzvedne babička a druhá nic, protože dítě nemá kdo vyzvedávat a je ve školce 8 hod. situace mi přijde nespravedlivá a hlavně příští rok půjde o 7.600,- a to už je dost.kdo je v práci neměl by brát rodičák, ten je určen pro mámu, která se o dítě stará doma.ono je fakt poznat mít plat v čistém okolo 10.000 a k tomu ještě nedaněných 7.600,- a babička hlídá, nebo jen těch 10.000 a z práce letět do školky.co vy na to?????
 Zuzana 
  • 

Čtyři hodiny denně nebo pět dní měsíčně 

(27.2.2006 9:00:55)
Pokusím se popsat svůj názor na tento problém. Předesílám, že pro mě osobně není až zase tak důležitý, mám tří a půl letého syna, který chodí do školky, a současně miminko, jsem tedy doma na mateřské a finančně zajišťuje naši rodinu pracující manžel.
Domnívám se (a slyšela jsem to i od zkušené ředitelky jedné školky), že pro děti je vhodnější model - často a na krátkou dobu, tedy docházet do školky nejlépe denně a pokud jsou menší a rodinná situace to umožňuje, klidně jen na dvě, tři, čtyři hodiny. Chození třeba jen jednou týdně je pro děti těžší, zejména ty malé chodí stále jakoby poprvé, znovu si musejí zvykat. Navíc je pro ně obtížnější navázat vztahy s ostatními dětmi (což je asi ten hlavní důvod, pro který je školka pro děti dobrá), skupina ve školce se stále vyvíjí a dítě chodící jednou za čas je konfrontováno s pozměněnou situací. Z těchto důvodů si myslím, že pro dítě(!) je lepší nové uspořádání.
Současně ale vím, že pro mnohé zaměsnavatele i matky (či otce) může být druhý model mnohem výhodnější, případně ekonomicky jediný schůdný. Osobně bych tedy po úvaze po přečtení Vašho příspěvku také uvítala, kdyby v zákoně byly obě možnosti.
Přeji, abyste svou situaci nějak přijatelně zvládla.
PS: Ve Vaší úvaze myslím chyběla ještě jedna možnost daslšího postupu - vše necháte, tak jak to je, a obětujete rodičovský příspěvek. Což asi budete vnímat jako pro Vás nevýhodné a v podstatě nefér, měla bych podobné pocity.
 Renata + Zděnda 5 let 
  • 

Re: Čtyři hodiny denně nebo pět dní měsíčně 

(27.2.2006 9:28:16)
Já bych byla určitě pro více možností výběru, komu se více hodí 4 hodiny denně, ať je využívá, komu se více hodí 5 dní v měsíci, ať má také tu možnost. Já jsem nastoupila do práce když synovi byly necelé dva roky (samozřejmě jsem ve spoustě očí byla krkavčí matka). Nešlo ani tak o peníze (i když se slušným platem se žije samozřejmě lépe než s rodičovským příspěvkem), ale hlavně o využití příležitosti, která by se za rok už nemusela opakovat a také se musím přiznat, že mi chyběla společnost lidí, kteří neřeší stále dokola jen problémy kolem dětí.
Měla jsem velké štěstí, že v našem vchodě bydlela fajn kamarádka s holčičkou, která je jen o pár měsíců mladší než náš Zděnda a ta souhlasila s tím, že bude malého hlídat za opravdu velice přijatelný peníz (nejednalo se o pět dní v týdnu, ale pouze o dva nebo tři, když manžel nebyl doma - pracuje ve směnném provozu) takže jsme ten rok do synových tří let zvládli docela dobře (po té nastoupil do školky).
Pak zaměstnavatel potřeboval, aby kamarádka nastoupila do práce, ale malé ještě nebyly tři roky. Naštěstí v té době v našem městečku ještě fungovaly jesličky (bohužel od 1.1.2006 jsou zrušené), ale díky tomu, že bylo ještě povolených oněch 5 dní v měsíci a kamáradka pracovala na směny, tak jí přesně těch 5 dní postačovalo na pět ranních směn a zbytek se vždy nějak vyřešil (třeba když se potřebovala po noční vyspat, o víkendech). Občas malou hlídal můj manžel, občas babička, občas já, prostě jsme to vždy nějak vyřešili (kamarádka je s malou sama) a nemusím snad ani psát, že jsou s naším Zděndou největší kamarádi. Tak to vlastně bylo dokud malé nebyly čtyři roky, takže děvčata nepřisly o rodičovský příspěvek (z toho už rok chodila do školky).
Myslím, že ne pro všechny děti je vhodné chodit do školky na 5 dní v měsíci (např. náš Zděnda by to asi špatně snášel), ale jsou i takové, kterým to nevadí (což je např. naše malá kamarádka - je velice společenská). Takže si myslím, že by to mělo být na uvážení (a možnostech) rodičů a měli by mít možnost výběru.

Renata
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Čtyři hodiny denně nebo pět dní měsíčně 

(27.2.2006 9:49:22)
Já souhlasím se Zuzanou, že pro děti je lepší chodit častěji na kratší dobu, kvůli udržení přehledu o dění ve školce. Když tam dítě přijde jednou týdně, neví na co se navazuje nebo naopak se dozví, že druhý den bude nějaká akce, na které bude chybět, těžko tam může mít stálého kamaráda atd. Je fakt, že dvojčatům to nijak zvlášť vadit nemusí, protože v případě potřeby si klidně vyhrajou spolu, ale myslím že tu šlo o zvykání si na ostatní děti.
Chápu, že se někomu pět dní v měsíci hodí víc kvůli práci a neměla bych nic proti tomu, kdyby si každá maminka mohla rozhodnout jak naloží s určitým počtem hodin, ale zájmy dítěte bych se vzhledem k výše popsanému moc nezaštiťovala.
 Sylvie 


Re: Re: Čtyři hodiny denně nebo pět dní měsíčně 

(27.2.2006 10:17:11)
Jeno, s tvým názorem souhlasím. Problém ovšem vidím v tom, jak to prezentuje Škromach coby ministr práce a sociálních věcí - jako pomoc ZAMĚSTNANÝM MAMINKÁM, které teď DÍKY ZMĚNĚ ZÁKONA (rozumě - díky všechápající a rodinu podporující ČSSD) můžou chodit do práce, když teda chtějí a o rodičák nepřijdou. Grrrr!!! Přitom z diskuzí na netu dost jasně vyplývá, že změna vyhovuje maminám, které jsou doma a ty, co jsou zaměstnané, na ní tratí. Jasně, ono je málo povolání, která by se dala dělat cca tři hodiny denně a podstatně schůdnější bývá domluvit si třeba jeden - dva dny práce v týdnu. Myslím, že by se nemělo zapomínat na to, že "ve hře" byl i opoziční návrh na 80 hodin měsíčně, které by si matky mohly v docházce rozložit dle potřeby... a který socdemáci smetli ze stolu :o(

S.+++
 Daniela B., dvojcata 3,5 r. 
  • 

Re: Re: Čtyři hodiny denně nebo pět dní měsíčně 

(27.2.2006 10:27:36)
Jeno, ja nezakryvam, ze mi jde o dve veci: o finance - vzhledem k tomu, ze nas zivim sama, se mi skutecne kazda koruna hodi, ale presto jsou pro me primarni zajmy deti. Ty jsou individualni a zalezi na mnoha socialnich faktorech, ktere je urcuji. Vzhledem k tomu, ze se nase rodina rozpadla v prvnim roce veku deti, se snazim posilit jejich zazemi, jinymi slovy, chci, aby vedeli, ze prestoze tata odesel, mama tady s nimi je. Chapu, ze v harmonicke rodine je mozna vetsim zajmem zacleneni ditete do kolektivu. Ja jsem toto plne zacleneni nacasovala az na ctvrty rok. O svych detech hodne premyslim, pomerne dost ctu o vychove, vystudovala jsem socialni vedy, takze si myslim, ze se muzu zastitovat i zajmy deti.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Čtyři hodiny denně nebo pět dní měsíčně 

(27.2.2006 11:06:17)
Danielo - nemyslela jsem to nijak zle, ale je fakt, že jsem to blbě napsala - nemyslela jsem zájmy dětí obecně - to vůbec nepochybuju, že je v jejich zájmu bejt s Tebou. Myslela jsem čistě jen to jestli je v zájmu dětí BEJT VE ŠKOLCE 5 DNÍ V MĚSÍCI MÍSTO DENNĚ 4 HODINY. Jinak řečeno je mi jasný, že pro vás v celkový situaci je lepší, abyste měli dostatečné finanční zázemí i dost času na sebe. Myslela jsem čistě jen argument, že pro kontakt s dětským kolektivem je pro děti lepší být ve školce celý den než 4 hodiny denně - že s tím bych se moc nezaštiťovala.
Jinak jsem taky psala, že bych byla pro to, ať si maminka může "své" hodiny rozdělit dle potřeby a vám samozřejmě přeju ať se vám podaří všechno vyřešit ku prospěchu vaší rodinky!

Sylvie, tak pokud to Škromachem bylo podáno takhle, tak to máš samozřejmě pravdu. Já vim jen že byl návrh i na těch 80 hod., ale to "zdůvodnění" proč 4 denně jsem neznala.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Čtyři hodiny denně nebo pět dní měsíčně 

(27.2.2006 11:13:49)
Jeno, nevím, jestli to Škromach tvrdil "oficiálně". Ale určitě od něj takovéhle zdůvodnění několikrát padlo na jeho stránkách v diskuzním fóru.

S.+++
 JENA od rodičů 
  • 

Re: Re: Re: Čtyři hodiny denně nebo pět dní měsíčně 

(27.2.2006 11:52:10)
Milado, o tom mi nemusíš povídat - vozim děti do MŠ do sousedního města - jiného než kam spadáme dle bydliště a za 4 hodiny bych sotva stihla zařídit si něco na úřadě v našem městě (respektive možná bych to stihla a možná taky ne). Ale narozdíl od Tebe tohle byla moje volba - dát děti do školky tak daleko a navíc jsem brala v potaz, že nedaleko školky v budoucnu nastoupim i do práce, jinak bych si to taky nemohla dovolit.
 Daniela, syn 3,5r 
  • 

Re: Re: Čtyři hodiny denně nebo pět dní měsíčně 

(27.3.2006 21:50:00)
Omlouvám se, ale musím vstoupit. Se Zuzanou bohužel nemohu souhlasit. Každé dítě je totiž jiné a nelze takto zevšeobecňovat. Kupříkladu můj syn začal chodit do školky v září, 3 měs. před svými 3. narozeninami. Měla jsem trochu obavy, ale sám mne přesvědčil, že chce za dětmi (je jedináček a bydlíme daleko od rodiny na samotě, má málo možností kontaktů s vrstevníky). Začal chodit do MŠ s tím, že ho budu brát po obědě, neuměla jsem si představit, že by tam zůstal spát. Jenže ejhle, nejen, že malý projevil zájem chodit do školky častěji, než oněch 5 dní (což nešlo, ale šlo mu to vysvětlit), ale po dvou návštěvách mi obrečel, že ostatní děti ve školce spí a on ne. Začal tam tedy spát. Ovšem do času změny zákona... Vysvětlete dítěti, že co šlo, už nejde... Každý odchod ze školky máme s problémy, protože děti tam ještě jsou a on musí domů... A argument, že si žena může přivydělat na poloviční úvazek? Pokud pracuje v oné školce, do které chodí její dítě, možná ano. Bydlí-li ovšem na vesnici a do práce musí dojíždět, kdo ji zaměstná na 2 - 2,5 hod denně? A k čemu, když veškeré vydělané peníze projezdí? Umím si představit třeba učitelku (SŠ - můj případ), která jezdí do školy jeden den v týdnu. Ale na 2 hod. denně? 20 km do města? To asi těžko. Můj názor je podobný, jako jsem už tu někde četla: nejvhodnější by byl daný počet hodin - třeba těch 80 za měsíc, které by si maminka rozdělila dle svých potřeb - 10x8hodin, nebo 4 hod. denně.
Daniela
P.S. Vidíte nějakou logiku v tom, že dítě do 3 let může být ve školce celý den a dítě 3-4 roky ne a po 4. narozkách zas ano? Já tedy ne.
 Andrea 
  • 

Re: Čtyři hodiny denně nebo pět dní měsíčně 

(27.2.2006 15:13:52)
Mám dceru 3,5 roku. Od jednoho roku navštěvovala jesle v rozsahu 5 dní v měsíci, poté stejně MŠ. Myslím, že tento model tak špatný nebyl, dítě nebývalo nemocné, se začleňováním do kolektivu také nebyly problémy. Pracuji 1 den v týdnu, dítě ze školky vyzvedával manžel. Nyní může chodit do MŠ 4x v týdnu, ovšem v můj "pracovní den" musí hlídat babička, kterou naštěstí máme. Tak se vlastně zákon míjí účinkem. Na dobu, kdy bych dceru potřebovala začlenit do kolektivu, musím hledat jiné řešení, ostatní dopoledne, kdy mám na ni čas, ji "odkládám" do školky. Samozřejmě bych se mohla vzdát rodičovského příspěvku, ale v dnešní době mladá rodina potřebuje každou korunu :-). Uvítala bych, kdyby bylo možné vybrat ze dvou možností - 5 dní nebo 4 hodiny
 Jana038 


4hodiny denně nebo 5dní v měsíci+co dělat když kapacita školky nestačí 

(28.2.2006 9:12:02)
Souhlasím s tím, že by bylo daleko lepší ponechat v zákoně obě možnosti, případně stanovit hranici v počtu hodin které měsíčně dítě může strávit ve školce přičemž rodiči nebude odebrán rodičovský příspěvek. A pak nechat rodičům volnou ruku aby mohli dávat dítě do školky podle potřeby, tak jak by se se školkou dohodli.
Já sama bych možnost dávat dítě do školky ať na 5 dní v měsíci nebo 4 hodiny denně nemám, dcera je pětiletá, tak do školky chodí jako předškolní, i když jsem na MD s druhou. Ale v naší školce je tak málo míst a v září bude nával ještě větší (ředitelka bude muset umístit děti nově přistěhovalých rodičů - jako převody z jiných školek je prý brát musí)...takže se nedostane ani na velké procento 3letých dětí i když jejich rodiče (matka) se budou potřebovat vrátit do práce.
Takže bych se taky přidala s jednou otázkou: nemáte někdo zkušenost, co lze dělat, když poslední roky zdejší školky nestačí, hodně zájemců musí ředitelky odmítat a navíc se tu už před X lety začaly přistavovat nové bytovky kde se jen dalo a výstavba stále pokračuje. No a děti, které buď v době přistěhování byly mimina nebo se narodily až potom už začínají být ve školkovém věku a rapidně se zvyšuje počet přihlášek do MŠ. Náš MÚ sice už pochopil potřebu s tím něco dělat, ale zatím existuje pouze jakási studie, která potvrdila možnost přístavby (v jedné ze dvou zdejších MŠ) nové budovy pro 60dětí. Jenže:peníze na stavbu městská část nemá a prý dotaci nebo jakýkoliv jiný druh peněz jí nikdo nedá, protože "jsme proti dálnici" (která tudy má v dohledu někudy vést; výrokem v uvozovkách cituji jednu zastupitelku)...Nenapadá prosím někoho z vás, nebo nemáte nějaké zkušenosti co by se s touhle situací dalo dělat? Mám obavy, že i těch 60 míst by bylo málo...
Děkuji, Jana.
 JItka, dcera 2,5 roku 
  • 

Dítě mladší 3 let 

(2.3.2006 19:46:58)
Ahoj, potřebovala bych poradit, jak je to u dětí mladších 3 let? Mám 2,5 letou dceru a v lednu začala chodit do školky na 5 dopolední. Ani ředitelka MŠ si není jistá, jak teď dál. Ráda bych v tom pokračovala, je to takové zpestření programu a malé se ve školce líbí, ale nechci ji tam dávat každý den. Nevíte někdo, jak to je?
 Marge,Klárka02,Beátka07 


Re: Čtyři hodiny denně nebo pět dní měsíčně-souhlas 

(3.3.2006 13:28:46)
Naprosto souhlasím.Malá chodila taky nejdřív pět dní v měsíci a myslím,že to pro ní nebylo jednouduché.Nezačlenila se a děti jí taky braly jen jako "návštěvu".Teď chodí denně a krásně si zvykla a do školky se těší.
Rozhodně jsem pro aby si maminky mohly vybrat která varianta jim vyhovuje-to je přece jasně jen jejich věc!
vím,že to asi nemáte vůbec jednoduché,ale i tak bych vaší situaci vyřešila tak,že bych tam dala děti na celé dny a začala pracovat na plný úvazek.
Držím palce ať to nějak vyřešíte...

Ještě dodatek-já bych byla nejradši,kdyby ty 4 hodiny protáhly na 6-ne kvůli mě,ale kvůli malé.Dvakrát jsem si jí (po dohodě s učitelkou) vyzvedla až po spinkání a nedá se srovnat ten rozdíl!Byla milá,odpočatá a veselá.Když si jí beru po jídle,je unavená a protivná a už ve školce říká,že chce spinkat.jenže cesta domů jí to rozhodí,takže pak už neusne:-(
Bohužel tyhle zákony dělají zřejmě bezdětní.... Taky asi mají strach abychom si náhodou nestihly přivydělat nějaké miliony!! :-))))))))))
 Marcela ,kluci 2 a 5 let 
  • 

Mám jiný pohled 

(27.2.2006 9:12:43)
Hezký den
Ve Vaší situaci Vás chápu,můj pohled je ale jiný.Mám u staršího syna zkušenost s docházkou 5 dní v měsíci a to velmi negativní.Než se rozkoukal a adaptoval,tak musel docházku na 3 týdny přerušit a začínali jsme zase od začátku.Pokus o chození např.každou středu jsme vzdali-po poradě s psycholožkou i učitelkou-to je pro dítě ta nejhorší varianta.S dětmi se nezžil-nemohl nacvičovat na ván. besídku,chodit se školkou na plavání,keramiku apod.Po dobu 5-ti denního docházení jsme školku "protrpěli" a vydrželi jsme jen proto,že moc potřeboval dětský kolektiv.Po narození mladšího brášky mohl začít chodit denně a nastal rapidní obrat.Školku si postupně zamiloval,našel si kamarády a dnes je nešťastný,pokud je nemocný a do školky nemůže.Jsem ráda,že mladší syn už bude moct do školky chodit denně.Do práce zatím nemusím-manžel nás jakž takž uživí,tak se na věc dívám asi jinak,ale pro mě je teď na 1 místě blaho dítěte.Je to můj názor- i když chápu i Váš,mě současná úprava přišla vhod.Hezký den Marcela
 Eliška 
  • 

Re: Mám jiný pohled 

(27.2.2006 9:27:40)
Osobně bych to řešila asi tak, že bych zvýšila pracovní úvazek, přestala pobírat rodičák a děti by mohly být ve školce denně na dobu potřebnou. Stejně jim za půl roku budou 4 a pak to budete muset udělat stejně tak.
Osobně si myslím, že do 3 let být s dítětem je velmi dobré, ten další rok už považuji za "nadstandart", neboť nás finanční situace stejně mnohdy donutí ukončit MD dříve než za 4 roky. Navíc si myslím, že pro maminky, které jsou na MD s mladším dítětem, je denní dopolední docházka toho staršího výhodnější jak pro maminku, tak i pro dítě, které je v denodenním kontaktu s vrstevníky.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: Mám jiný pohled 

(27.2.2006 9:36:23)
Těžko zvyšovat pracovní úvazek, když už je teď na plný ... :)
 Daniela B., dvojcata 3,5 r. 
  • 

Re: Mám jiný pohled 

(27.2.2006 9:31:12)
Moje holcicky chozeni do skolky jednou tydne zvladaji velmi dobre. Samozrejme ze zacatku jsme mely drobne adaptacni problemy, nicmene jsme je zvladli pomerne rychle, mozna i proto, ze jsou dve a ze se mohou oprit jedna o druhou. Navic maji pomerne pravidelny tydenni rezim - kazde utery jsou u deti, kazdy ctvrtek jsou ve skolce. Nyni se do skolky vzdy tesi a rano probiha v klidu a s usmevy.
 PajaMM 


Re: Mám jiný pohled 

(27.2.2006 9:33:58)
U nas je to podobne....

Teda Klarka nemela problem s tim, kdy zacala vloni v rijnu chodot do skolky jeden nebo dva dny v tydnu...ona miluje deti a strasne se tam vzdycky tesila.

Takze jsme uvitali, ze muze do skolky chodit denne...ona je strasne spokojena. A v cervnu ji budou 4 roky a ja bych s nejvetsi pravdepodobnosti mela nastoupit do prace, takze se Klarce splni prani a bude moct byt ve skolce i po obede :-) Je to zvlastni dite, ze?:-)))))
 L+2 
  • 

Re: Mám jiný pohled 

(27.2.2006 12:25:46)
Ja se take domnivam, ze "pravidelnost" je pro deti dale lepsi a jednodussi. Pokud dite chodi kazdy den an 4 hodiny - ma kontinualni kontakt se spoluzaky, ucitele mohou pripravovat "vyuku" ktera na sebe navazuje - tim se take ditko daleko vice nauci. 5 dni celych v mesici se mi zda jako uplny nesmysl. To jako dite chodi 1x tydne na cely den? Takze v pondeli ditko zcela odrovnam, zbytek tydne se z toho bude vzpamatovavat a pak ho v pondeli zase odrovnam - co se asi to dite tak v te skolce nauci. Jak hluboke "socialni" kontakty si vybuduje a kolik kamaradu si tam najde - spise mam pocit, ze tam bude cele dopoledne odstrcene a odpoledne bude radeji nekde spat v koute.

A pro maminku - zbozne prani byt s ditetem do 4 let - to je opravdu dobre - ale uskutecnitelene jenom v socialistickem cesku, nikde jinde si to maminky dovolit nemohou.
 PajaMM 


Re: Re: Mám jiný pohled 

(27.2.2006 12:38:12)
Mila L+2,

ono zalezi na kazdem diteti....

Jak uz jsem psala, Klarka zacala do skolky chodit vloni v rijnu - na 5 dni v mesici...chodila 1x nebo 2 tydne, nekdy i 3x, podle toho, jak to zrovna ten dany mesic vyslo. Jsem s ni doma, takze to pro nas problem nebyl. A pro ni taky ne. Zaclenila se do kolektivu naprosto bez problemu, nikdy neplakala, vzdy se do skolky tesila...a byla tam vzdy jen od 8 do 12.30 - tzn. po obede jsem pro ni chodila. Spala ve skolce jen jednou jedinkrat, kdyz meli od 15.30 vanocni besidku, bylo zbytecne ji vyzvedavat a zase tam jit zpatky. Ale s tim vsim sama souhlasila a tesila se...

A od unora chodi do skolky denne na 4 hodiny, tesi se uplne stejne, jen mi kazdy den opakuje, ze by tam chtela byt dele.

Nedavam ji do skolky proto, abych mela klid od ditete, ale aby si zvykla na kolektiv a naucila se byt jinde, nez jen se mnou...a to ji jde bajecne a vlastne vzdycky slo :-)))

Takze opravdu zalezi na kazdem diteti, a proto i ja jsem pro moznost volby....ostatne jak jsem tu cetla - tech 80 hodin mesicne by nebylo vubec spatnych...

Nasi Klarce se splni i to, ze by chtela byt ve skolce dele:-) Od cervna nejspis nastoupim do prace, tak bude ve skolce spavat....mat to stetsi, ze jsem sehnala praci na zkraceny uvazek od 9 do 15.30, coz je, myslim, super....
 Veronika 
  • 

Re: Mám jiný pohled 

(27.2.2006 16:39:04)
Nelze jednoznačně říci, co je lepší.
Můj názor je, že za ty 4 hodinky se nedá nic stihnout. To jste v práci tak 3 hodiny a to se nic pořádně nevyřeší. Práce je pořád nedodělaná... Výhodnější je, když jste v práci celý den.
Na druhou stranu, když malý byl ve školce 5 dnů, byl ráno problém ho tam dostat a brečel.
Ale nemíchala bych do toho, že školka je nebo není úschovna dětí a že je přece vzděláváte. Ano, vzděláváte je, ale toho půl roku, co tam Danieliny děti nebo rok například jiné děti budou chodit, tak jim toho vzdělávání zase tolik neunikne.... tady jde o něco jiného. Daniela stejně za půl roku bude mít úvazek plný a děti budou ve školce celý den, ale myslím, že o tohle tak úplně nejde. Tady jde o to, že je v zákoně striktně stanoveno, jak to musíme my matky dělat. Lepší by bylo, aby si každá matka mohla vybrat. To by byla pomoc.
 Gábi, 2 děti 


Hned od začátku naplno??? 

(1.3.2006 13:55:41)
Já tedy nevím, jestli je to tak jednoznačné, že by pro dítě bylo vždycky nejlepší začít hned chodit do předškolního zařízení denně. Je to idividuální, ale většina dětí potřebuje pozvolnou adaptaci. Mě se spíš osvědčil pomalý nástup: třeba od dvou let soukromé zařízení na jedno dopoledne + "občasné hlídání", od tří let první měsíc 2 dopoledne, pak 3-4 dopoledne, pak celý týden dopoledne. Pak "spinkání" občas, atd.
Dříve to bylo jednoduché, "rodičák" se většiny pracujících maminek netýkal a bylo tudíž jedno, kolikrát týdně chodí. Také se se dříve posuzovala (pro příjem do MŠ), zda matka pracuje či nikoliv. To bylo velice diskrimující pro starší sourozence: úředníci "předpokládaliá", že pokud je matka doma nebude dítě dávat do školky. Proč?! Dobrá školka je pro dítě dar.
Samozřejmě, že obecní školky jsou pro rodiče finaně výhodné, roční náhlady se pohybují (i s kroužky navíc) okolo 20.000 Kč, kdežto soukromé zařízení vychází od 8.000 až 20.000 měsíčně ...
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Hned od začátku naplno??? 

(1.3.2006 14:45:06)
Gábi, nevím, kde bydlíte, ale já na jednom pražském sídlišti a tady je jednoznančné kritérium pro příjem do školky to, jestli matka pracuje nebo ne. Školek je prostě málo a ředitelky nechtějí mít ve třídě čtyřicet dětí.
 katka 
  • 

zkus se domluvit 

(27.2.2006 9:26:44)
Moje kamaradka se domluvila s reditelkou, ze jei decko bude chodit do skolky na kazdy den na cele dopoledne, vcetne obeda, takze je to vic nez 4 hodiny a nebudou na tom bazirovat, takze rodicak bere dal. Treba kdyz vysvetlis svou situaci, taky najdete reseni.
Ja osobne ti zavidim, protoze jsem skemrala uz v sedmi skolkach v okoli a nikde mi malou nevezmou, protoze maji moc deti, tak berou jen petilete nebo zvlastni pripady.
Drzim pesti at najdes reseni.

Katka
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: zkus se domluvit 

(27.2.2006 9:59:06)
Katko, nezlobte se, tohle ale není řešení, ale obcházení zákona, který jasně a podle mě velmi nešťastně říká čtyři hodiny denně. Jinak s přeplněností školek mám stejné zkušenosti, ale pouze pro maminky, které nepracují - pro ty pracující bylo míst dost.


 Kateřina Svobodová 


Jiný názor 

(27.2.2006 10:27:36)
Dobrý den, Danielo, vzhledm k tomu, že pracuji ve školství a problematikou tzv. "4 hodinových a 5 denních dětí" se zabývám, tak myslím, že k tomu mám, co říct. Nejsem zastánce tzv. 5 denní docházky, a to vycházím i ze zkušeností ředitelek MŠ, kdy děti chodí do školky velmi nárazově a nemají možnost si osvojit základní cíle předškolního vzdělávání a adaptovat se na prostřední školky, byť tam těch 5 dnů v měsíci tráví celý den. (Spousta rodičů chápe mateřskou školu jako "úschovnu" pro jejich děti, ale smysl předškolního vzdělávání jim uniká!!!) Proto jsem uvítala novelu zákona o SCS, kdy děti starší 3 let mají možnost chodit do školky na 4 hodiny denně, pokud maminka nadále pobírá mateřský příspěvek. Ve vašem případě, když budete muset dávat děti do školky na 4 hodiny denně, tak pořád máte dostatek prostoru se jim sama individuálně věnovat (a věnovat se zároveň i své práci), tak jak si přejete, a ty dva dny, co jste v zaměstnání, může děti ze školky vyzvedávat někdo jiný z rodiny, nemyslíte?
Je pravda, že problém asi pocítí maminky, kterým je dána možnost pracovat pouze na směny, např. zdravotní sestry v nemocnicích, ale tam, kde se pracuje standartně 8 hodin denně, tak určitě není problém se se zaměstnavatelem domluvit, že si svůj zkrácený úvazek odpracuji každý den třeba po 3 hodinách.
V našem regionu prostě nemáme se 4 hodinovou docházkou problém a spousta rodičů ji naopak velmi uvítala.
Chápu, že jste na výchovu sama, a že nemáte možnost pracovat blíž k bydlišti, ale zase na druhou stranu chápejte, že zákon nemůže řešit problematiku individuálních případů, ale musí se přizpůsobit potřebám většiny. Zní to tvrdě, ale bohužel to tak je a musí být.
 Daniela B., dvojcata 3,5 r. 
  • 

Re: Jiný názor 

(27.2.2006 10:36:35)
Kamilo, do tohoto tematu jsem se pustila po diskusi s reditelkou nasi materske skoly, ktera se stavajicim znenim zakona rovnez nesouhlasi a uprednostnila by moznost volby. Zavedenim tohoto zakona napr. prijde skolka o cast uvazku ucitelky (protoze tam cast deti je jen cast dne). Vubec nepolemizuju s vyhodami denni kratsi navstevy skolky. Vsechno na svete ma sve vyhody a nevyhody. Jde mi o vetsi variabilitu - protoze kazdy mame jine potreby, a to mluvim nejen o matkach, ale i o detech. Zakon proste mohl nechat obe varianty.
 Kamila 
  • 

Re: Re: Jiný názor 

(27.2.2006 11:41:18)
Samozřejmě, že školka přijde o část úvazku učitelky, to je logické, přeci nemůže mít učitelka celý úvazek, když u dětí pracuje jen 4 hodiny denně. Pořád je ale tato forma pro školku výhodnější, než financování "5 denní docházky", u které, alespoň v našem regionu, letos došlo k tomu, že financovaná nebude vůbec - tzn. žádný úvazek, žádné peníze. Takže pomalu dochází k tomu, že ředitelky přestávají tyto děti přijímat a raději přijímají 4 hodinové.
Statistiky a inspekční zprávy totiž bohužel jasně odhalují, že je financování 5 denního provozu neekonomické, protože je spousta rodičů, kteří dítě sice k docházce nahlásí, ale skutečnost je taková, že dítě nakonec do školky nechodí, takže na něj zbytečně "tečou" potřebné finanční prostředky.
Opět budu tvrdá a nepříjemná, ale jednotlivé specifické případy (že jsou i rodiče, kteří by takovou docházku uvítali)nikoho bohužel nezajímají.
 Líza 


Re: Jiný názor 

(27.2.2006 10:47:16)
Kamilo, tvoje tvrzení, že není naprosto problém se domluvit na tom, že bude člověk chodit do práce na 3 hodiny denně, je opravdu úsměvné a přijde mi, že nevíš o čem mluvíš.
A s kolika rodiči z "vašeho regionu" jsi o tom mluvila, že tak sebevědomě tvrdíš, že zrovna ve vašem regionu s tím nemáte problém?
A to, že není přece problém, aby v tom jednom dni týdně dítě vyzvedl někdo jiný z rodiny - uvažuješ nad tím, že obvykle někdo jiný z rodiny taky pracuje???????
 Lída+2 


Re: Jiný názor 

(27.2.2006 14:26:43)
Kamilo teda nechápu. Třeba kdo v našem případě by ještě loni vyzvedával děti ze školky? Jsem na ně byla prakticky sama a manželm se dostavoval na víkendy a nebo ve středu v 18 hodin a to už opravdu žádná školka nefunguje,ale nebo ta vaše snad ano? Pokud ano, od kud si?Někdo další z rodiny a kdo rodiče mám 126km a oba chodí do práce. Příjde mi to směšné.Když jsem si loni domlouvala těch přiblblých 5dní v měsíci abych měla volno na vedení kurzu paličkování. JSte neviděla ty kyselé obličeje. Přišlo mit o ponižující a když mi ředitelka teda po ukecávání souhlasila tak to bylo jaký mi dělá milosti.:-(((((((((((Chtěla jsme ten kurs vís a dítě mít sebou,ale nebylo to možný.
Jinak kluk už chodí jinam a tam není nic problém. 5denní děti a tříletý a ve třídě mali tuším asi 35dětí,aby se jim nějak vykrylo 5dní.Nikdy jich tam není víc jak 15 vzhledem k nemocnosti.

Né každej má u zadku 2babičky, 2 dědečky a několik tetiček co rádi zaskočí pro dítě do školky.Už jsme taky vyzvedávala dítě ze školky s teplotou 39,5C a to jen proto,že prostě nebyl nikdo po ruce.

Je nás určitě víc co se musíme spolehnout jen sami na sebe. Ale to člověk neznalý věci nepochopí.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Částečné úvazky 

(27.2.2006 14:54:57)
Kamilo, já jsem měla velké štěstí, že jsem SEHNALA práci na částečný úvazek (na skutečně částečný úvazek, ne 100 procent úvazek a 60 procent platu), a neuvěřitelné štěstí, že mi zaměstnavatel umožnil pracovat kdy se mi zachce, pokud splním své úkoly. Dále mi také umožnil pracovat z domova (čehož hojně využívám, když je syn nemocný, protože si práci mohu udělat klidně v noci). Práci jsem sehnala takřka hned, prostě jsem si všimla jednoho výběrového řízení a ono to klaplo. Ale ze zkušeností svých kamarádek vím, že sehnat práci na částečný úvazek je takřka nemožné (bydlím v Praze, městě mnoha pracovních příležitostí). Takže jakékoli diskuse o tom, jestli zaměstnavatel dovolí pracovat 3 hodiny denně, jsou, alespoň dle mého názoru, úplně zbytečné. Pracujícím matkám malých dětí se vůbec nevychází vstříc, a myslím si, že čtyři hodiny denně ve školce je společně s navýšením rodičovského příspěvku a společným zdaněním manželů jen další tah naší vlády, jak udržet maminky co nejdéle s dětmi doma.
 Víla 
  • 

o nic nejde 

(27.2.2006 10:43:58)
Já bych dala děti do školky, dál chodila do práce a vyprdla se na 35OO Kč.
 Majka 
  • 

Re: o nic nejde 

(27.2.2006 12:12:48)
Taky mi to přijde jako vhodné řešení, dělají to tak všichni a já osobně na dítěti ve školce, keteré je tam na plný provoz, nevidím nic strašného. Naopak. U maminky za sukní to pořád nejde.
 Susan 
  • 

Zkus si najít kámošku z místa bydliště s podobným problémem 

(27.2.2006 11:57:12)
Zkus si najít kamarádku z tvého místa bydliště, která má taky dítě (děti) a je také na mateřské a byla by ti ochotná hlídat děti podle domluvy. Určitě to bude levnější než baby-sitter a nebo si můžete hlídat navzájem a tím ušetříte obě.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


zakon na hlavu 

(27.2.2006 13:15:09)
Ja si myslim, ze nejlepsi by byla kombinace dvou moznosti, jak uz zde nekdo uvedl. 1)moznost dat dite do skolky na 4h denne, 2) dat dite do skolky 5 dni v mesici
Mnohem vic mi ovsem vadi, ze pokud je dite narozeo napr. v listopadu, je matka nucena platit skolkovne jiz od zari. Pokud je narozeno v dubnu, je nucena platit skolkovne od zari. A to z duvodu, aby ji podrzeli ve skolce misto, az jejimu diteti budou tri. Aby se dle zakoniku prace mohla vratit na misto jako pred MD. Alespon mne byl tento nesmysl, ktery doted nechapu oznamen. Syn je lednovy a platila bych 4 mesice navic. Mladsimu je vsak rok, tak do skolky pujde az ve trech a trictvrte.
Mladsi je listopadovy, tak tam holt budu to skolnovne platit za nic.. Jelikoz do tri let veku ditete mi zamestnavatel bude drzet misto, pak uz nemusi..
Spis vidim problem v tomto, ale netusim, zda to neni jen u nas ve skolce.
 Sylvie 


Re: zakon na hlavu 

(27.2.2006 13:29:05)
Cairo, to placení za "držení místa" zákon umožňuje, ale nenařizuje. Nejsem právník ,tak nevím, nakolik to řeknu přesně, ale co jsem o tom bavila s naší ředitelkou, tak je to zhruba tak:

1. buď je dítě přijato do školky od 1.9., školka na něj dostává dotace (či co to je za platby), rodiče musí platit školné od 1.9. Pokud dítě nechodí do školky, mohou si požádat o slevu a ředitelka může školné snížit na polovinu.

2. nebo je dítě do školky přijaté třeba od 1.1., do té doby na něj školka peníze nedostává a ani rodiče školné neplatí (i když vyrozumění o přijetí rodiče dostanou normálně v termínu po zápisu do školky)

U nás ředitelka přijímá dle bodu 2.

S.+++
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: zakon na hlavu 

(27.2.2006 13:51:07)
holky diky, ale mne na tohle u nas rekly, ze bud platit budu a oni mi podrzi misto, anebo platit nebudu a to misto dostane jine dite.. Samozrejmne pak v lednu uz muze byt obsazeno a do obsazene skolky mi kluka nevezmou..
A rovnou jsem sse ptala, jestli je to takhle jen, kdyz ja jsem na materske. a pry je to tak normalne. Kamaradka ma jen jednoho lednoveho a platila za neho take. Misto ji totiz drzeli jen do ledna
 Sylvie 


Re: Re: Re: zakon na hlavu 

(27.2.2006 14:08:29)
Cairo, to je v kompetenci ředitelky tohle rozhodnout a já se ani nedivím, že ty peníze chce. Já byla připravená je zaplatit, takže mě mile překvapilo, že u nás se to neplatí :o)

S.+++
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Re: zakon na hlavu 

(27.2.2006 15:06:03)
No to je jasny, ja az budu za dva roky resit situaci "navrat do prace" taky to zaplatim. Ale prijde mi to dost nefer, pokud je jedno dite v listopadu (nas Mates) a kamaradky syn v breznu. Ona prece take bude muset nastoupit ve trech letech at chce nebo nechce.. MOzna by byl fajn nejaky "manipulacni poplatek" :-))) nebo tak neco.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: zakon na hlavu 

(27.2.2006 13:51:24)
Sylvie, tak u nás platí možnost první - syn nastoupil do školky od 1. února, ale musela jsem od září platit poloviční školkovný. Nemůže to souviset s tím, že naše školka má narváno? Jinak řečeno kdybych přišla až v lednu, že chci dát dítě od února, tak by to místo bylo už možná obsazené někým jiným a za to poloviční školkovný mi školka to místo vlastně drží?

Dany, u nás děti dostávají svačinku až v době svačiny (u nás o půl třetí), takže dítě, který odchází v poledne žádnou svačinu nevidí a nemusim mu nic vysvětlovat. Ještě ráno můžu nahlásit jestli ten den dítě půjde po obědě nebo po odpolední svačině a podle toho buď platím nebo neplatím ty 3 Kč. Jestli unás děti můžou chodit na libovolné 4 hodiny teda nevim, protože jsem to nikdy nepotřebovala a taky bych se asi bála dávat je tam pokaždý v jinou dobu - takhle už znají režim.
 Sylvie 


Re: Re: Re: zakon na hlavu 

(27.2.2006 14:04:49)
Jeno, pokud vím, tak naše školka je taky obsazená. Jinak já holku taky přihlašovala v normálním termínu, ona ji ve školce ředitelka zapsala od ledna (resp. od března, holka je březnová... ale nebyl problém dát ji pak dřív) a to místo jí prostě držely. Jenže pravda je to, že naše školka vydělává vlastní peníze (pronajímá prostory jazykové škole), takže asi není až tak úplně závislá na příjmu od úřadu, aby ředitelka řešila, jestli dítě bude platit už od září nebo až od ledna.


S.+++
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Re: zakon na hlavu 

(27.2.2006 15:07:57)
Hmm to je hezky, ale ja se rovnou ptala nasi reditelky, zda by tedy brali Vojtu od zari alespon na ten tyden a bylo mi oznameno, ze az od tri let, do te doby jen platit... proste podle mne tedko zbytecne - stejne jsem s malym doma) Ale asi je to o pristupui jednotlivych skolek.
 Kamila 
  • 

Re: Re: zakon na hlavu 

(27.2.2006 15:36:43)
Sylvie, máte naprostou pravdu, přesně takhle to funguje. Paní ředitelka to takto bohužel musí řešit, protože jinak by na toto dítě nedostala finanční prostředky ze státního rozpočtu, ze kterých vyplácí hlavně mzdy pro své zaměstnance. Existují ale i případy školek, kde se školkovné nevybírá vůbec (vše hradí zřizovatel - tzn. městský/obecní úřad) a tam to paní ředitelka může vyřešit dlouhodobou omluvenkou. Možnosti domluvy jsou, ale vždy záleží na konkrétní situaci dané MŠ.
 Magda, syn 3,5 let 
  • 

Re: zakon na hlavu 

(27.2.2006 15:46:40)
Já bych také uvítala, kdyby bylo na rodičích, jakou formu docházky dítěte do školky si sami zvolí, jestli 5 dnů v měsíci nebo 4 hodiny denně. Každé dítě je jiné a také rodiče mají různé požadavky.
Můj syn chodí od září do školky, nejdříve na 5 dnů, nyní na 4 hodiny denně. Mně vyhovovalo, že tam mohl být celý den i se spaním a zvykl si bez problémů. Od února mu musím vysvětlovat, že půjde po obědě domů a když ho přivedu, už doma spát nechce. Myslím, že dítě by ještě mělo po obědě odpočívat (duševní hygiena). Navíc od příštího školního roku tam bude už chodit v normálním režimu a znovu mu budu muset vysvětlit, že teď už ve školce zase musí spát.
Ředitelka MŠ také byla pro sjednocení docházky těchto dětí, aby chodily vždy dopoledne, protože dopoledne mají výchovně vzdělávací proces, něco se naučí, kdežto po obědě už si jen hrají a čekají na rodiče. Ovšem výjimečně po dohodě lze i jinak.
Se stravováním je to tak, že tyto děti mají nárok na jednu svačinku a oběd, takže s druhou svačinou nevidím žádný problém.
Opravdu záleží na konkrétní školce a přístupu, takže dobře vybírejte.
Magda
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: zakon na hlavu 

(27.2.2006 16:00:21)
Magdo, to s tím spanim je zrovna dost individuální. Já měla naopak problém s tím, že když syn zůstával v MŠ do odpoledne, tak tam někdy usnul (neni to u nich povinné, ale nechal se strhnout ostatníma dětma) a pak večer doma nemoh usnout ještě v deset a ráno jsem ho zas musela budit nedospalýho. Naši kluci totiž žádnou poobědovou duševní hygienu nepotřebujou asi od dvou let, zato když se jim jí nějakým nedopatřením dostane, tak se nevyspim já :-(
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: zakon na hlavu 

(27.2.2006 16:24:12)
Dusevni hygiena po obede v podobe spanku se u nas nekona od roka a pul, jelikoz milacek pak do pul jedenacte lital po byte.. Zvykal si asi tyden. Od te doby spi v pohode od osmi cca do sedmi. Samozrejmne pokud treba marodi, usne - necham ho spat.
Dost dobre si tedy skolku se spanim nedovedu predstavit. On i bez spani po o vstava nekdy treba v sest (zrovna dneska) a je cely den k neutahani ;-))
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Re: zakon na hlavu 

(27.2.2006 17:55:21)
To znám bohuzel taky. U synka ve školce JE spaní povinné, on usne vždycky. Důvod je ten, že je nevyspalý z noci, protože po spaní ve školce usíná tak mezi desátou a jedenáctou, a když v půl sedmé vstává, je to holt brzo. Když je doma, spát přes den nechodí, večer padne v osm (ale během dne ospalý ani protivný není)a spí tak do sedmi-osmi druhý den.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: svaciny 

(27.2.2006 18:17:41)
ja nevim, jak pisatelky prede mnou, ale ja mela na mysli svaciny pro deti, ktere dochazeji nodmalne celodenne do skolky a obcas (treba 1xza dva tydny) si je vyzvedne maminka ci babicka po obede. U nas ve skolce mame totiz neter. Je predskolak, tak mam celkem prehled , co mne ceka.
Pokud jde po obede, nikdy svacu nedostane.
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: svaciny 

(6.3.2006 21:15:04)
Asi záleží na školce. U nás děti, pokud odchází ze školky po obědě (běžně jsou ve školce i odpoledne), dostanou při odchodu "náhradu" odpolední svačiny. Většinou je to nějaká musli tyčinka.
 Jana (Káťa 2,5 roky a Mates 6 měsíce) 
  • 

Re: zakon na hlavu 

(27.2.2006 18:54:43)
Toto je způsobeno tím, že školka dostává peníze na celý rok podle toho, kolik má v září zapsáno dětí.
Takže "naše" vesnická školka je v situaci, že dostala peníze na 9 detí a obec musí doplácet zbytek, ačkoli od ledna tam chodí dětí 15. Učitelky mají úvazky také podle září. Snaží se však rodičům vycházet vstříc, aby děti nedávali do školky do vedlejšího města.
Ale je to vše o přístupu ředitel
 Markéta 
  • 

Jiný zákon na hlavu 

(27.2.2006 19:45:17)
Možná je to trochu mimo mísu, ale připomnělo mi to jinou "drobnost": Stravování dětí se platí podle věku dítěte(to mi ještě přijde logické), ale přechod do vyšší kategorie se děje vždy k 1. září. Konkrétně, můj syn bude mít 23. srpna 7 let (má odklad), ale už od 1. září 2005 - tedy bez sedmi dnů už celý rok předtím bude platit za stravné o nejakou tu korunu víc (asi 4 Kč denně, což se za celý rok taky slušně nastřádá), navíc v srpnu do školky chodit nebude (dovolená), aby si to jako sedmiletý užil. A ještě si stěžuje, že jej teď nutí jíst větší porce, když už je tedy má předplacené:-))) Jakoby to nešlo, platit větší porce jídla od měsíce, v němž dosáhne těch 7 let.
Jinak přeji hezký den. M
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Jiný zákon na hlavu 

(27.2.2006 20:55:53)
Markéto,
a my zase za jednoho ze synů platíme v primě gymnázia obědy jako za první stupeň, protože mu deset bylo až ke konci září. :-) Kvůli jednomu dítěti musela vedoucí jídelny zvlášť vyrábět kalkulace - ještě se to tam nevyskytlo a nejspíš zase dlouho nevyskytne... Ale jinak souhlasím, že je to celé postavené na hlavu.
 Babelle 


Ještě jedno dvě řešení... a taky trochu motivace 

(27.2.2006 18:30:35)
Danielo,
umím si představit, že tvoje logistika musí makat na 100 %, není jistě jednoduché dělat přesuny mezi zaměstnáním a školkou s očima na hodinkách.
Možná by stálo za to uvážit i variantu stěhování (celé rodiny) za tvou prací nebo někam mezi práci a domov, byť se jedná o řešení zatím v ČR nestandardní.
Nebo: nemá zaměstnavatel možnost ti pomoct s umístěním dětí do školky poblíž tvého zaměstnání? Sice byste všechny holky dokjížděly, ale zase byste byly spolu...
Já sama s dětmi 4,5 a 2 roky dělám (vždy od 6 měsíců dětí) v práci na 3 dny v týdnu po 8 hodinách. Vím, že zaměstnavatelé nejsou žádným způsobem daňově motivováni ke zkráceným úvazkům, takže si musí být sakra jistí výkony matek, aby je umožnili. Ale pozor: my jako matky dětí do 15 let máme zákonem zaručeno, že požádáme-li o zkrácení úvazku, je zaměstnavatel povinen nám vyjít vstříc. Tolik zákon. Samozřejmě, že realita ekonomického života je zcela jiná.
Chtělo by to lobovat v rámci aktivit za rovné přílžitosti taky pro nějaké ty výhody na straně zaměstnavatelů - pokud se jim bude vyplácet i čiustě finančně zaměstnávat lidi na zkrácený úvazek, jsem si jistá, že u dost rodin by uvažovali o zkráceném úvazku oba rodiče, alespoň po krátkou omezenou dobu.
 Ivana Procházková 


Re: Ještě jedno dvě řešení... a taky trochu motivace 

(27.2.2006 19:56:48)
Babelle,
problém se zkrácenými úvazky je v tom, že fixní náklady, které má zaměstnavatel na zaměstnance, zůstavají při zkrácenném úvazku stejné. V přepočtu na jednu hodinu práce zaměstnance takový zaměstnanec tedy vyjde zaměstnavatele dráž, než zaměstnanec na plný úvazek.
Nevidím tedy reálně, že by se poskytování zkrácených úvazků nějak výrazně zvýšilo (i kdyby byla určitá motivace třeba v podobě daňových úlev). Hlavně u těch chlapů je to hodně nereálné.
 SiRena2 


fixní náklady na zaměstnance 

(27.2.2006 21:44:42)
Ivule,
ale ty fix. nákl. - to jsou přeci ty odvody na soc. a zdrav. pojištění nebo ne? Kdyby tyhle odvody byly sníženy aspoň u zkr. úvazků, byla by to nesporně motivace pro zaměstnávání na zkr.úv. Určitě by se měla na výpl. paskách uvádět tzv. SUPERHRUBÁ MZDA! R.
 Sylvie 


Re: fixní náklady na zaměstnance 

(27.2.2006 21:58:54)
Hmmm, já na páskách "superhrubou" mzdu uvádím... a je nám to naprd. Naši zaměstnanci jsou toho názoru, že co platí firma je nezajímá, to je věcí zaměstnavatele, kde si ty peníze sežene, z jejich peněz to nejde... no, omlouvá je to, že jsou to jedinci pouze se základním vzděláním.

Jinak ty náklady na zaměstnance - to je třeba zpracování mzdy, pracovní oblečení, náklady na vzdělání (školení, kurzy) a tak podobně.

S.+++
 Ivana Procházková 


Re: fixní náklady na zaměstnance 

(28.2.2006 3:13:32)
Sociální a zdrav. poj. není fixní náklad, ale variabilní. Se zkráceným úvazkem se ti poměrně sníží i mzda a zaměstnavateli klesnou odvody na soc. a zdrav. (tedy je to variabilní náklad)

Fixní náklady jsou např.: nájem kancelářských prostor (zaměstnavatel platí pořád stejný nájme, ať u svého stolu sedíš půl dne v týdnu nebo celý týden), náklady na vybavení a obnovu kancelářským nábytkem, PC (tvůj stůl a PC tam stojí, i když nejsi v kanclu), náklady na vytápění kanceláří (taky tam topí i zbytek dne, kdy se tam zaměstnanec pracující jen např. dopolko není). Atd. atd.

Jde to samozřejmě řešit tak, že zaměstnanci pracujícímu třeba na poloviční úvazek se sníží mzda ne na polovinu, ale třeba na třetinu. Joj, tohle zavádět v masovém měřítku - to by bylo řečí o diskriminaci částečných úvazků :).
 SiRena2 


Re: Re: fixní náklady na zaměstnance 

(28.2.2006 9:53:28)
Aha, tak už v tom mám více jasno. Ale Daniela a myslím, že i mnoho jiných dělá nebo může dělat práci částečně z domova. V takovém případě by přeci tyhle náklady odpadly skoro úplně (ale nevím kolik může stát zpracování mzdy pro 1 zaměstnance).

Já se chci pokusit dohodnout se svým zaměstnavatelem na možnosti částečné práce z domova. Ovšem nejsem si zatím jistá, jestli na to přistoupí. R.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: fixní náklady na zaměstnance 

(28.2.2006 19:01:37)
No, jestli dělá zaměstnanec částečně z domova (třeba 3 dny v týdnu), a zbytek je v práci (2 dny), tak je pravda, že náklady zaměstnavatele na jeho jednu hodinu práce by neměly být vyšší, než když sedí v práci celých 5 dní v týdnu.
To je pak asi už o tom, jestli to způsob práce umožňuje a jestli zaměstnavatel věří zaměstnanci, že skutečně bude doma makat tak, jako kdyby byl v práci.

Já pracuji taky z částečně domova, ale to je proto, že zaměstnávám sama sebe :).

Zpracování měsíční mzdy za jednoho zaměstnance se pohybuje v Praze v průměru kolem 250 Kč, pokud zpracovává mzdy externí firma. To není nic hrozného. Většinou bývá největší režijní položkou nájem, aspoň u firem "kancelářského" typu.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Ještě jedno dvě řešení... a taky trochu motivace 

(28.2.2006 12:42:44)
Myslím si, že to není pravda, protože pracovník pracující na částečný úvazek (pokud nejde zrovna o práci u pásu) pracuje takřka vždy efektivněji a rychleji, a pokud má např. poloviční úvazek, odpracuje vždy více než polovinu úkolů kolegy/ně pracující/ho na úvazek plný. Hovořím ze své zkušenosti.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Ještě jedno dvě řešení... a taky trochu motivace 

(28.2.2006 19:15:57)
Nojo, jenže když ten jeden zaměstnanec pracující na poloviční úvazek např. od 8 do 12 hod odejde domů, tak na jeho místo zpravidla nezasedne jiný zaměstnanec pracující také na poloviční úvazek, ale od 12:30 do 16:3O. Takže tu druhou půlku dne, kdy je místo prvního zaměstnance volné, zaměstnavatel zbytečně platí nájem za tu část kanclu, v které stojí stůl onoho zaměstnance, + vytápění, bez užitku je PC přidělené tomu zaměstnanci.... atd.
Co je proboha na tom nepravdivého?? To jsou z hlediska zaměstnavatele vyhozené prachy.
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Ještě jedno dvě řešení... a taky trochu motivace 

(1.3.2006 12:05:36)
Jesli ovšem na jeho půlku místa nezasedne odpoledne někdo jiný, asi je pro firmu ten jeden půlúvazek optimální. Přece by nebylo v pořádku, aby tam celý den seděl někdo, kdo udělá práci, která se dá zvládnout za půl dne, ne? Anebo tam někdo odpoledne zasedne, a pak máme dvě půlky jednoho zaměstnance, ne?
 Alka 
  • 

ja muzu jen zavidet 

(27.2.2006 20:03:56)
Když jsem nastupovala do práce po mateřské, tak jsem měla na výběr. Buď rodičovský příspěvek nebo práce. Platil limit, že matka si smí přivydělat jen cca 2000 měsíčně, pochopitelně dítě nesmělo chodit vůbec do školky. Pro mě je i to, co je velký pokrok.
 Gábi, 2 děti 


Trošku jiný pohled 

(28.2.2006 8:28:52)
Danielo, promiň, ale ještě před nedávnem (tj. před 1.1.2005) jsme my, pracující matky, jsme to měli jednoduché. Pokud náš výdělek přesáhl směšně nízkou částku, nárok na rodičovský příspěvek nebyl. A basta. Rozhodovat se nebylo o čem. Pak začal absurdní vývoj situace - děti mohly být v péči chůvy nebo v nestátním (neobecním) zařízení (které nepodléhalo ozanmovací povinnosti) a přesto vznikl nárok na příspěvek. Přijde mi to jako zcela absurdní situace - rodičovský příspěvek se změnil na cosi jako přídavky na děti bez ohledu na výši příjmů. Je to prostě paskvil.
Jinak na systém "pět dni v měsíci" má personál "naší" školky jednoznačný názor: velice je zatěžuje každoměsíční "report" pro sociální odbor, k tomu časté kontrolní telefonáty.
Vždycky jsem se přikláněla k významné daňové úlevě pro pracující rodiče, společné zdanění jim nepomůže. Chápu, že před volbami se "rodičák" docela hodí, ale zkusme myslet trochu globálně.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Trošku jiný pohled 

(28.2.2006 9:14:01)
Bajecny nazor. S tim naprosto souhlasim. Ja jsem v te dobe take pracovala pri malem, pak se narodil druhy.. Sice bych mohla nastoupit, ale zamestnavatel nejak nevidi duvod, proc mi umoznit pri pobirani materske zkraceny uvazek, kdyz muzu delat na plny - coz prakticky tento zakon umoznuje.. Predtim mi to umoznil bez problemu. Pracovat na 30%, abych se vesla do te sumicky, co si matky smeli vydelat ..
Tohle fakt nahrava akorat tak tem, co maji na chuvy a pod.
Ja bych taky sla makat. Ovsem to bych si musela vydelat tak trikrat tolik, abych ty chuvy utahla.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Trošku jiný pohled 

(28.2.2006 9:24:29)
Jeste jsem zapomnela napsat, ze misto mne je v praci zaskok, tudiz prijmout mne na maly uvazek slo - bylo to dano zakonem, ze nemohu delat vic. Ted zakon umoznuje delat na plny - tak je jasne, ze by mne radsi na plny misto zaskoku - nevim, zda to vvysvetluji dobre.
 lenka syn 6.let a 3.roky 
  • 

Re: Re: Trošku jiný pohled 

(28.2.2006 10:19:16)
Holky starsi syn chodi do skolky uz od 3.tam nebyl problem,protoze materska mi pokracovala dal s druhym synem.Ale ted nastupuje druhy syn aspon aby byl na chvili s tim starsim.Bylo mi recenoze pokud tam dam dite priklad v 7.30 hod kdyz budu potrebovat nekam jit tak to znamena tak v 11.30.hod pro neho to by samozrejme byl bez obeda.Me by zajimalo jak si to chce ministerstvo uhlidat jak dlouho to dite tam presne je.To je tak postavene na hlavu a mysli si co pro nas neudelali.To bych chtela videt zamestnavatele,ktery by s temi to podminkami mamcu zamestnal.Slavna Buzkova to opet nedomyslela.
 Alice 
  • 

Z trosku jineho soudu 

(28.2.2006 16:01:40)
Mladsi dcera je narozena v listopadu. Na to, aby mohla od 3 let zacit chodit do skolky, jsme musely k zapisu v radnem terminu. Od zari jsem platila skolne v plne vysi z duvodu udrzeni mista pro dceru, ktera ovsem mohla zacit chodit az od konce listopadu. Zajimalo by me kam se tyto penize vykazuji, kdyz mladsi nez 3lete dite nemuze MS navstevovat. Dale nase skolka nevahala a nahlasila nas na socialku, ze dcera chodi do skolky od zari. Proto mi prestali vyplacet rodicovky prispevek. Zpetne jsem o nej zazadala, protoze jsem nepochopila duvod. Nikdo nebyl ochoten se se mnou bavit - musela jsem kompletne zadat znovu na mesice zari - listopad. V prosinci uz na nej znovu narok nemam a tak to pujde az doted, kdy zase dite muze chodit do skolky na 4 hodiny (coz dcera chodi) a narok zase mam. Ze vsech prispevku cisi byrokracie. Bohzel zakony nedelaji ani nekomentuji ti, jichz se problematika tyka a proto jsou z toho takove paskvily.
 lenka 2.syny 6.let a 2.roky 
  • 

Re: Z trosku jineho soudu 

(28.2.2006 17:04:15)
Alice dite mladsi 3.let skolku navstevovat muze,ale jen na 5.dni v mesici.Zalezi jaka skolka Ti ho veme nektere skolky vylozene tak male deti nechteji asi proto ze by museli se vice starat dela jim to asi problem.To jen,aby jsi videla,ze Ti dite muzou vzit.
 Alice 
  • 

Re: Re: Z trosku jineho soudu 

(28.2.2006 20:24:54)
Jasne, ja vim, ze je to o ochote. Ale v mem pripade - kdy davam prednost skolce v miste bydliste (uz treba proto, ze tam dcera asi bude chodit nadale jen 4 hodiny denne), jsem se proste ocitla v situaci, ze mi ji driv nez ve 3 nevzali. Ostatne uz pri zapise, kdy jsem se s kamaradkou informovaly - nam bylo sdeleno, ze jsou jeste male (jedna je v listopoadu, druha v cervenci) a ze je lepsi, aby jsme s nimi zustaly doma. Bylo nam sdeleno, ze jim tam nektere maminky davaj deti, co si nedokazou utrit zadek a ani si nezavazou tkanicky. (moje starsi dcera je zvladla az v 6 letech :-)). Mladsi dcera je sice trileta, ale tim, ze ma starsi sestru, je dost sobestacna a kolektiv opravdu dokaze ocenit. Proto jsme ji do skolky chteli dat. Bohuzel se neda operovat s tim, ze spodni hranice neni v zakone stanovena. Zalezi na pravidlech, ktera stanovuji ve skolce....a navic valcit s nimi??? Nechavam jim tam prece na 4 hodiny denne dite, ktere chci aby bylo spokojene. :-))
 Eva, ředitelka 
  • 

Re: Z trosku jineho soudu 

(28.2.2006 17:06:29)
Z praxe ředitelky mateřské školy a po konzultaci s různými právníky Vám mohu sdělit, že dítě mladší 3 let mateřskou školu navštěvovat může, protože zákon nestanovuje spodní hranici od kdy dítě může navštěvovat.
Záleží to čistě na řediteli, zda přijme či ne.
To, že Vám nechtějí dítě do školky vzít je věc jiná. My, na vesnici, kde v zájmu maminek, které potřebují dávat děti do školky, aby mohly chodit do práce, dnes a denně bojujeme o každé nové dítě, protože jsme na hranici udržení. To, že ve městech je přeplněno je věc druhá. Nebo to není Váš případ?
 lenka 2.syny 6.let a 2.roky 
  • 

Re: Re: Z trosku jineho soudu 

(28.2.2006 18:33:56)
Pani reditelko ano byl to muj pripad,ale je pravda,ze jsme s mesta a bylo nam receno az od 3.roku pry neni misto.Starsi syn chodi do te stejne skolky tak jsem mladsiho chtela dat,aby byli spolu kvuli zvyku.Takze budu muset pockat az do kvetna az bude mit 3.Chtela jsem se zeptat mate zkusenost s tim nebo to je i ve vasi skolce,ze si deti nabiraji jidlo sami jak polevku tak druhe.Jeste si to zive vybavuji jak ten muj starsi syn chudak 3.lety stal v te fronte a cekal az prijde na neho rada.Uz jsem nekolikrat rikala pani reditelce jestli je to nutne,ze to vidim prvne,ale je to porad stejne.Tak jsem se chtela zeptat jestli je to u vas taky takove.Nase skolka pracuje s programem Zacit Spolu tak jestli to neni kvuli tomu.
 MirkaM 


volby 

(28.2.2006 16:34:15)
Děvčata, volby jsou za dveřmu. Pokud půjdete volit, zaškrtněte na vybrané kandidátce ženu. Muži na nás při přijímání zákonů ohled brát nebudou, jak samy vidíte. Myslím to vážně.
m
 Boba 


ucitelky to preformuluji... 

(28.2.2006 18:48:09)
kamaradky to resi tak, ze davaji deti do skolky tak jako driv (5 dnu v mesici), ucitelky jim to rozepisou na 4 hod. tydne.
 Ivana Procházková 


Re: ucitelky to preformuluji... 

(28.2.2006 19:04:20)
A vědí ty učitelky, že se tím taky mohou dopouštet trestného činu (resp. spoluúčasti na trestném činu), v závislosti na tom, kolik ta maminka tímto "podvodným" způsobem ze státu neoprávněně vytáhne?
 Lenka 
  • 

pro Ivuli 

(28.2.2006 20:10:46)
A jste normální???? Ježiši!!!!! Fakt zírám!
 Ivana Procházková 


Re: pro Ivuli 

(28.2.2006 20:57:30)
Lenko,
a proč bych jako neměla být? Copak já ty zákony vymýšlím??
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: pro Ivuli 

(1.3.2006 10:32:24)
Lenko, Ivule má naprostou pravdu. Vykrádání státní kasy (což případ, kdy lžete, abyste získali peníze ze SR, zcela jistě je), bude určitě problém. Nejsem právník, určitě záleží na částce, ale být učitelkami i maminkou, nedělala bych to. Že je zákon špatně vymyšlen, je asi pravda, ale tohle přece není řešení.
 Lenka 
  • 

Re: Re: pro Ivuli 

(1.3.2006 12:30:18)
Prosím Vás, díváte se na televizní noviny? Každý tu krade miliony a my pošleme do vězení účitelku z MŠ a matku, která dle Vás "okrádá" stát Tím, že místo denně na 4 hodiny dává dítě do školky na 5 dnů v měsíci.
Ta jste mne pobavily. :-))))))))))))))))
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Re: pro Ivuli 

(1.3.2006 14:59:49)
Jsem ráda, že jste se pobavila, i když nevím čím. Situaci v naší republice sleduji dost pozorně, sice jsem si nevšimla, že by tu každý kradl miliony, ale vidím, že tady není v módě dodržovat zákony. Pokud nedodržování zákonů schvalujete, vaše věc. Nikoho do vězení neposílám, nicméně můj názor, že maminka i učitelka berou neprávem peníze ze státní kasy, určitě nezměním. Stát se rozhodl peníze vyplácet a stanovil určité podmínky. Já si myslím, že správné je podmínky dodržet a pak si peníze vzít, nebo podmínky nedodržet (když mi nevyhovují), ale pak si peníze vzít nesmím.

Docela by mě zajímalo, jestli o téhle praxi ví ředitelka školky.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: pro Ivuli 

(1.3.2006 15:06:23)
Lenko,

fakt se mi nechce otvírat trestní zákoník, abych ti ocitovala, jaká je skutečnost. To, že si TY myslíš, že morální právo je na staně maminky, nic nemění na skutečnosti, že to protiprávní jednání je. V případě, že by tímto způsobem maminka s vědomou pomocí paní učitelky neprávněně získala pěněžní výhodu nad určitou částku, jde o trestný čin (jak v případě maminky, tak i paní učitelky).
Nevím, jak je ta částka vysoká, ale třeba v případě trestného činu krácení daně se to pohybuje kolem 40 tis. Kč (tedy docela nízko, o miliony jít vůbec nemusí).
To je holá skutečnost.
 Štěpánka 
  • 

nejspíš se na to zapomnělo 

(28.2.2006 19:41:54)
Tak to je pech, tuhle variantu zřejmě naši poslanci nedomysleli. Kamarádka taky nastoupila na 2 a půl dne, tenkrát ještě úplně bez rodičáku. Není to spravedlivé, ale až to někdo opraví tak vašim dětem už určitě bude přes 4.
 tadytaky 


lobbing 

(28.2.2006 23:40:15)
Zdravím, nevím, zda už to někdo zmínil přede mnou či nikoliv. Mým povoláním i oblastí zájmu je sociální práce, mám 15ti měsíčního syna a tak mě toto téma vcelku dost zajímá.
Nevím, zda už jsou nějaké odpovědi na zmiňované dopisy, ale politici obecně slyší hlavně na hlasy silných a početných skupin - potencionálních voličů. Teď před volbami by možná měl podobný nátlak úspěch - přeci jen jsou teď v plodném věku tzv. silné ročníky ze 70 let a tudíž tvoříme početnou skupinu voličů (resp. voliček).
Možná by stálo za to spojit se s p. Ruth Kolínskou ze sítě mateřských center a zkusit přes tato centra nějaký vhodný lobbing (což je naprosto legitimní metoda ovlivňování druhých).
Jana
 ALča, dva puboši 
  • 

školka celodenně 

(6.3.2006 7:53:53)
A co takhle další možnost - dát děti do školky na celý den a jít pracovat na poloviční či plný úvazek zrovna, toho půl roku už nehraje žádnou roli.
Moji kluci prošli školkou "na plný úvazek" od tří let -- ten mladší dokonce od dvou a třičtvrtě roku a nemám pocit, že by je to nějak poznamenalo, jsou to normální, inteligentní a zcela samostatní kluci na které se mohu plně spolehnout.
 Marťuša,Kryštof 16,Emma 15 


jeden opačný názor 

(6.3.2006 8:35:48)
Ahoj, docela mi reakce, které jsem stihla přečíst překvapily. Mám pocit, že tahle varianta dává maminkám větší prostor, ale když nad tím přemýšlím, asi jen když máte práci blízko:-]. Taky souhlasím s tím, že pro dítě je lepší chodit pravidelně na dopoledne, než nárazově na 5 dní v měsíci - může si pak najít kamarády a zapojit se do dlouhodobějšího programu? Školka by přece neměla být jen nějaká veřejná paní na hlídání, dává dětem mnohem víc.. U nás ve městě je docela jiný problém - školky jsou přecpané a 3-4-leté děti maminek, které nepracují se do školky těžko dostanou. Jak si má ale maminka sehnat práci, když nemá jistotu, že jí dítě vezmou do školky?
No, mě se podařilo sehnat práci, kde můžu být jen dopoledne, mladší dceru snad do školky "dostanu", když už pracuju. Když se porozhlídnu po naší školce teď, přijde mi, že to takhle praktikuje hodně maminek už dlouho - pracují dopoledne, po obědě vyzvednou děti - nepřipadá mi to nevýhodné, doteď jsem si myslela, že je to výhodnější pro všechny strany.Teď vidím, že ne - myslím, že případnou petici bych směrovala spíš na to, aby bylo umožněno využít buď 1. nebo 2.variantu a nenutit učitelky a maminky, aby podváděly. Martina
 MirkaEyrová 


Re: školka celodenně 

(6.3.2006 9:22:39)
Alčo, někdy je problém sehnat práci. Není tak snadné dneska to prostě "zapíchnout" přesně v den xy a říct si "hurá do práce". Zažila jsem situaci, kdy mi třeba řekli, že o dané místo se uchází dalších sedmdesát uchazečů... A to nemluvím o tom, že některé mámy možná prostě chtějí být ještě ten rok s dítětem doma - chtějí si ho "užít". Taky jsem patřila mezi ně. Mimochodem - ten rok mezi třetím a čtvrtým rokem synova věku byl velmi krásný, spoustu jsme toho spolu procestovali - pro mě to bylo jedno z nejkrásnějších úseků mateřství. Nikdy bych to nesměnila ve svých vzpomínkách za sebehezčí práci...
 MirkaEyrová 


Re: Re: školka celodenně 

(6.3.2006 9:24:09)
Pardon, špatně jsem napsala shodu; samozřejmě "úsek byl jen z nejkrásnějších".
 Monika  
  • 

Tak to teda nevím,  

(6.3.2006 9:17:21)
ale pokud pisatelka tohoto článku chtěla děti, tak musela počítat s tím, že bude muset mít při mateřské méně peněz a pokud má finanční závazky, tak se musí rozhodnout, zda do práce či děti dát do školky. Pobírání dávek a zároveň ježdění do práce je fakt výhodné. Jsem proti tomu. Ať se o děti stará matka či jiný příbuzný, či ať si zaplatí paní na hlídání a nebo ať dítě je ve školce a matka chodí do práce. Prostě stejně dvojčatům budou brzy čtyři roky a pisatelka už nebude mít nárok na almužnu v podobě mateřské a co pak? Stejně děti půjdou do školky. Člověk si musí před tím, než má děti srovnat své priority. Což tato paní evidentně nemá.
 Anička (kluci 6 let a 14 měsíců) 
  • 

školka 

(6.3.2006 13:50:10)
Myslím, že by měla fungovat možnost variantního řešení, buď počet x celých dní v měsíci a nebo každý den dopoledne. Rozhodnutí by mělo být na matce a nikoliv na úřadech a institucích.
 Lucie 
  • 

Pro Danielu B 

(6.3.2006 14:56:15)
Milá Dani, Tvůj příspěvek mě hodně zaujal. Nemám bohužel čas pročítat celou obsáhlou diskusi, ale měla bych na Tebe nějaké otázky. Budu ráda, když se mi ozveš na můj mail (LucieWed@seznam.cz).
 ivana 
  • 

nazor 

(7.3.2006 16:20:46)
zdravim Vas,

samozrejme idealni by bylo dat moznost dochazet 5 dni, anebo 4hod/tyd. To bychom vsak asi chtely moc....
nemuzu rici, ze by mi to nevyhovovalo. Ovsem taky nemohu rict, ze by mi to nejak zasadne vytrhlo trn z paty co se tyce hledani zamestnani. Zajimava prace na pul uvazku je stejne nedostina v obou smerech.
 Lenka 
  • 

rodičovský příspěvek 

(8.3.2006 9:37:06)
A co kdyby rodičovský příspěvek pobíral někdo jiný např. babička?
 Zdeňka 
  • 

A pro tebe je snad určený rodičák? 

(10.3.2006 14:57:24)
Promiň, ale plně souhlasím s našimi poslanci.
Tenhle zákon umožňuje dětem, jejichž matku (nabo otce) nikdo první rok mateřské školky nechce zaměstnat, pobírat alespoň nějakou almužnu. Ale proč bys ji měla dostávat ty? Aby sis mohla žít na vysoké noze? K tomu snad nejsou určeny sociální dávky...
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: A pro tebe je snad určený rodičák? 

(13.3.2006 14:38:02)
Zdeňko, kde jste se dočetla o účelu rodičovského příspěvku? Já jsem se do zákona dívala, ohledně rodičovského příspěvku je tam napsáno, že je určen rodiči který pečuje alespoň o jedno dítě atd atd. Řádnou a celodenní péčí se rozumí i to, že dítě chodí na čtyři hodiny denně do školky nebo že rodič sice do práce chodí, ale zajistí péči jinou zletilou osobou. Já sice s takovou formou příspěvku nesouhlasím, ale to je druhá věc.
 Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta 


Řešení: max. doba pobytu za měsíc - svobodné využití 

(13.3.2006 1:36:22)
Ano, také řeším podobný problém. Na mateřské jsem se rozhodla vystudovat si druhý obor. Přednášky máme kumulované prakticky do jednoho celého dne a jednoho odpoledne. Protože se vše semlelo tak, že jsem zůstala s malým doma i po jeho 3 letech věku, těšila jsem se, že budu moci poslední semestr v klidu dostudovat. Ale ouha, nový zákon mi dovolí, aby dítě chodilo do MŠ každý den dopoledne, ale když já potřebuji pouze čtvrtek, zato celý den. Smůla, pokud neseženu hlídání, můžu se na školu vykašlat.

Myslím, že rozumné řešení by bylo, kdyby zákon udával maximální dobu, kterou smí za měsíc dítě strávit v MŠ, a jak ji rodiče využijí (denně několik hodin, nepravidelně celý den nebo třeba 1x měsíčně celý týden), už bych nechala na nich. Snad jsme proboha svéprávní?!
Jsem pro novelu zákona, připojím se k případným občanským aktivitám.
 Blanka Dvořáková,dvě školkové děti 
  • 

Nový zákon o školkách 

(17.3.2006 13:14:03)
Přečetla jsem si váš článek o novém zákonu týkajícího se školek.
Mám úplně stejný názor jako vy.Nový zákon o navštěvování školek na čtyři hodiny denně je naprostý nesmysl a myslím si,že ho mohl vymyslet pouze nějaký "blb"(s prominutím).
Co jsem se bavila s ostatními maminkami mají na to obdobný názor jako já.Zejména pokud si maminky chtějí při mateřské dovolené něco přivydělat.Pracují na směny tak jako já,tak nemají šanci si nijak odpočinout ani po noční.Než se totiž rozkoukají doma,pak si jdou lehnout,tak uz aby zase vstávaly,aby vyzvedly dítě ze školky.Úplná "magorárna".
 Inka 
  • 

jiný pohled 

(20.3.2006 19:59:26)
Oomlouvám se předem, ale nedalo mi to a po přečení pár článků bych chtěla také reagovat z pozice učitelky. Nepřečetla jsem si všechny články, ale v těch několika mě zarazilo, že jsem se nedozvěděla jestli nebyly adaptační problémy s dětmi, tím taky nechci tvrdit, že musely být, ale je fakt, že děti, které chodily jen na pár dnů a pak přišli zase po nějaké době začly se vším od začátku, neříkám, že všechny a nebo zase naopak měly problém s tím, že nechápaly proč ostatní kamarádi chodí do školky pořád a ony jen na pět dnů. Musím se zastat taky Vás maminek, že mi příjde nelogické a chtěla bych vidět kdo Vás zaměstná (pokud si budete chtít přivydělat)na čtyři hodiny a to ještě ve vámi určenou dobu!A pokud jde o smíšené třídy, moje kolegyně s tím měly problém, že malí jsou moc malí a nic nesvedou a velké to brzdí a spíš jdou dolů. Podle mě je vše na domluvě mezi učitelkou a rodičem. Já za sebe můžu říct, že jsem pro smíšené, ať už kvůli sourozencům, tak i kvůli tomu, že ti malí se snaží dorovnat těm starším a kolikrát s údivem pozoruji jak zase ti starší dovedou pomoct mladším, že si kolikrát říkám, že mě v té třídě ani nepotřebujou a tak to podle mě má být. Když v téhle ekonomické době každý počítá zda mít dvě nebo raději jedno dítě, tak pak si myslím, že ve smíšené třídě kolikrát nejde poznat,kdo doma sourozence nemá, ale to je jen můj názor! A taky se držím toho že nejsem tady od toho vychovávat pro školu, ale pro život a že všechno záleží na komunikaci i když to někdy hodně drhne!
 OLA+3letý syn 
  • 

Re: Jak dostat dítě do školky. Máte stejný problém? 

(25.3.2006 11:18:03)
Ahoj holky, jsem ráda za tuhle debatu, neboť mě vpravuje do "vod" kam teprve vplouvám. ( Tedy pokud se mi podaří vplout.)
Chtěla jsem umístit svého 3 letého syna ( nar. březen) do školky, ale 5 školek v okruhu má naprosto plno. Plno mají už od září až října a další děti narozené později nepřibírají. Ani kdybych jim to nahlásila loni při zápisu. Ani když půjdu k zápisu teď, nemám jistotu, že mi dítě vezmou v září. Na otázku co mám dělat, když mám nastoupit do práce ( ani v blízkosti práce nejsou školky volné)ředitelky reagují 2 způsoby.
1)na to se nás neptejte, jste 16 v pořadníku.
2)pořiďte si druhé, ale pak vám to první 100% nevezmem - jste přece doma:)
Stěžovala jsem si před 27 dny na MČ Praha( ještě mi neodepsali). Prosili, doslova prosili mě o písemnou stížnost, tak čekám a pak jdu s tím do novin, protože se mi to zdá neuvěřitelné v dnešní době, kdy mají všichni k dipozici demografické studie a vědí, že třicítky se konečně "opřely do vesel". Nebo jim to chtějí znepříjemnit a ony se to pak rozmyslí rodit další děti, když budou mít takové problémy.
Prosím ozvěte se mi někdo zda máte také takový problém, nebo jsem divná??

( PRO MONIKU)
Jinak zkušenost mé kamarádky, která se vdala do Řecka a má dvě děti. Školka v Řecku je samozřejmě od 3 do 6 bezplatná a děti tam můžou chodit pravidelně, nebo i nahodile např. na 2 hodiny, když jde maminka k doktorovi, nebo k holiči ( v Řecku chodí střední třída každý týden a kdyby nešla byla by nepřijatelná ). A nikoho ani učitelku ve školce by nenapadlo se jen křivě podívat. Krom toho je to její práce, takže by to bylo neprofesionální.

Kamarádka má děti přihlášené také jako Čechy a pobírá tak jak českou tak řeckou podporu ( ze zákona musí být její děti i Řekové a dvojí podpora není trestná). Daňová podpora sezdané rodiny v Řecku je velice výrazná a dlouhodobá ne jen 4 roky( pomoc v Česku nesrovnatelná) a s důchodovým systémem tam není tudíž problém. Tomu říkám vstřícnost státu. Kamarádka řeckou školku využívá jen když někdo z 20hlavého manželova příbuzenstva nemá zrovna čas hlídat. Našim problémům v ČR v Praze městě se směje. Jo, a školka má otevřeno do 22hod.:) Jiný stát jiný mrav, ale do 19 hod.by to u nás také chtělo. Třeba by se našel zaměstnavatel, který by udělal sdílené prac. místo pro 2 maminky a obě by měly stejné možnosti dát své dítě do školky. A vůbec si myslím, že školky mají ve vstřícnosti k jejich konzumentům co dohánět a jejich učitelky jsou tu pro nás a ne opačně, i když je to náročná práce a vážím si jí. Přesto zírám co je v některých školkách - dle příspěvků možné a jak si některé ředitelky dělají ze své školky svůj stát. Všechno je v lidech...
Ahoj Ola
 Rebecca 
  • 

Školka 

(25.3.2006 11:29:08)
Olgo, my měli stejný problém (bydlíme na Praze 6). Nakonec jsem dítě do školky nekompromisně vervala, musí dát přednost matce, která jde do zaměstnání před matkou, která je na MD. Jediné děti, kterým před Tvým 3 letým dítětem mohou dát přednost, je předškolák. Zkus si stěžovat, bojovat... Držím palce!
 Líza 


Re: Školka 

(25.3.2006 11:31:39)
Rebecco, není to tak. Kromě předškoláků mají přednost taky děti zaměstnanců školky, až po nich děti pracujících samoživitelek a až po nich děti s oběma pracujícími rodiči...
 Sylvie 


Re: Re: Školka 

(25.3.2006 12:41:13)
A ještě (aspoň u nás ve školce) děti, které už ve školce mají sourozence, mají přednost před dětmi, které ve školce sourozence nemají. A taky děti, které už chodily do jeslí, mají přednost před těmi, které do jeslí nechodily. Prostě kritérií je víc, než jenom to, jestli matka pracuje či nepracuje.

Olo, pokud jsi loni nebyla u zápisu, tak teď už v Praze volné místo ve školce nejspíš neseženš, pokud vím, bývá tu plno. Ale letos k zápisu určitě běž, pokud u vás už neproběhl (bývají v rozmezí únor až duben), i kdyby na tebe nezbylo místo, mohla by ses dostat do pořadníku. Já třeba svoji nejstarší holku dostala do školky taky přes pořadník - ono v průběhu září a října pár dětí odpadlo, protože školku nějak nezvládaly...

S.+++

 Eva 
  • 

Re: Školka 

(25.3.2006 21:45:15)
Ahoj,mám podobný problém
Našla jsem si práci v centru našeho města a chtěla jsem syna přehlásit do školky,která je poblíž mého zaměstnání ze školky,která je na kraji města.Potřebuju aby syn chodil do té nové školky,protože když budu dělat odpolední(do 17.30 hod) a manžel bude dělat přesčas(většinu týdne) tak syna budou muset vyzvedávat dcery.Hlídací babičky nemáme.Volala jsem do nové školky,a bylo mě řečeno,že mají plno a stejně nemá cenu aby ho braly,protože v létě mají měsíc prázdniny,....a podobně.Potřebovala bych vědět,jestly mám přednostní nárok na místo pro syna ve školce jako zaměstnaná oproti maminám,které jsou na mateřské a do školky dávají svoje děti na celý den, a doma mají mladší děti.
Informace mě zjištoval kamarád(od nějaké své známé ze školského úřadu) a prý nemám šanci tam syna protlačit a musím počkat až do září.
Připadá mě to divné že budu muset zůstat na pracáku,i když práci mám a někdo,kdo je na MD bude každý den svoje dítě odkládat do školky,nabo jako švagrová,která tam syna dává občas za měsíc i když bydlí 10 Km daleko,je na MD s neteří a bydlí kousek od školky,kterou mají ve vesnici.Domluva o odhlášení synovce s ní by neklapla :-((((.Dík za rady.Na té práci mě moc záleží- zaměstnavatel mě kvůli 3 dětem vychází maximálně vstříc,ale většinu týdne v práci mít syna určite nebudu moct mít a navíc by se brzo začal nudit, a já bych nic neudělala.
 inka 
  • 

Re: Re: Jak dostat dítě do školky. ptejte se i těch nahoře 

(26.3.2006 16:56:21)
Nepracuji sice v tak velkém městě jako je Praha, ale třeba v loni u nás ve školce nastal ten problém, že těm nahoře se zdálo, že máme málo dětí na tak moc učitelek a tak šla jedna z kola ven a i tento rok se stalo, že zájem byl velký(dětí k zápisu se dostavilo více než jich odchází) a tak si tam nahoře řekli přidáme dětí, bohužel si nikdo neuvědomuje, že třída se nafouknout nedá a málokomu dochází, že to zase odnesou jenom ty děti!kolikrát si říkám, že ti co otom rozhodují by si to měli nejprve sami vyzkoušet a pak teprve rozhodovat, protože mi příjde, že někdy vůbec nepřemýšlí nad budoucností a žijí jenom v přítomností!
 OLA+3letý syn 
  • 

Re: Re: Re: Jak dostat dítě do školky. ptejte se i těch nahoře 

(27.3.2006 20:05:30)
Ahoj holky, jste moc bezva a děkuji za příspěvky, protože jsou velice poučné a kde to má člověk jinak zjistit?
Snažím se řešit naši situaci každý den. Loni u zápisu jsem nebyla, protože jsme se měli co chvíli stěhovat a pak to vše nevyšlo a dlouho jsme nevěděli kde vlastně skončíme. Teď náhle něco svitlo, takže se možná odsud dostanem, takže zítra upalujem přes celé město na zápis do nové školky, kde my slíbili, že nás vezmou. A světe div se!! Možná i na 1 měsíc v červnu, aby jsme našli nové známé, protože tam neznám živou duši.
Ale zpět. Vidím, že je takových maminek asi hodně. Zdá se, že v Praze jsou celé oblasti s problémem jménem školka. A nejen v Praze. A dětí bude víc a víc. Během pár dní by měl odpovědět písemně náš úřad. Záleží co odpovědí a jak. Mám kontakt na novinářku, která by byla ochotna udělat článek na téma jak mají dnes maminky možnost se zapojit zpět do pracovního procesu - s čímž téma školky úzce souvisí. Jednak za jakých podmínek mohou ( zda vůbec mohou) umístit své dítě do školky. Proč některé obvody a města podceňují situaci a nenavyšují kapacity školek a neuvědomují si, že za takové situace si ženy rozmyslí mít třeba 3 děti. Jak by měla vypadat pracovní doba školky a o zkrácených pracovních úvazcích, které by maminkám umožňovaly být "v obraze" ve svém oboru, vyzvednout dítě, aby nebylo poslední nebo příliš dlouho bez mámy a stihnout domácnost, nebo nějaký koníček ( i kdyby to mělo být pletení u televize).
Vím, že se říká "nehas co tě nepálí." ( Pokud se přestěhujem nemám problém se školkou). Ale vadí mi takováto přezíravost, navíc otázka zkráceného úvazku se mě bude určitě týkat. Možná, že se trochu podaří prošlapat cestu. Zjišťuji, že na úřadě si telefonicky stěžovalo hodně matek, ale žádná nenapsala stížnost. A takhle je to i v jiných oblastech.
Pokud máte svůj příběh, nebo zkušenost, návrh a nevadilo by vám, že by byla třeba zveřejněna ( alespoň město, či obvod + inicialy )napište. Já se budu snažit bojovat, ptože mi to jedno není a bude hůř, protože ročníky 2004 a 2005 byly silné a to nemluvím o začátku roku 2006.
Nebo vlastně bude líp :), protože je dobře, že se konečně rodí děti a že nás bude víc, které potřebují něco změnit na zažitém modelu, který nevyhovuje. Vždyť jen si vzpomeňte třeba na ty zkazky jak se rodilo dřív ( neurvalý personál, absence úlevových prostředků, rodičky na chodbě atd.) A tady už se něco změnilo tak jen dál...
Díky dopředu Ola
 Stanka,Šimon,Karolína 


nemám problém 

(9.5.2006 9:32:45)
myslím si,že není na škodu,když dítě navštěvuje školku.mám šestiletého syna,který chodí do školky od tří let na celý den a nemám pocit,že bych se mu málo věnovala.doma mám ještě dvou a půl letou dceru a ta už se nemůže dočkat až v září nastoupí do školky.našla jsem si práci na čtyři hodiny denně a vyšli mi vstříc i v oné školce a netrvají striktně na tom,že tam dcera musí být přesně čtyři hodiny.myslím,že záleží na domluvě.
byla jsem sedm let doma s dětmi a budu ráda,když si na chvilku odpočinu a přijdu mezi jiné lidi,proto snad nejsem špatná matka.i já bych chtěla být s dětmi co nejvíc,ale finanční situace mi to nedovoluje a tak musím nastoupit do práce.nevěřím řečem,že školka může dětem ublížit,traumatizovat ho atd.dítě musí být v kolektivu stejně starých dětí a musí si začít budovat přátelství a hledat místo mezi dětmi.dát dítě do školky v pěti letech se mi zdá pozdě.už jenom proto,že většina dětí se už znají a těžko mezi sebe přijímají nového člena.
 PajaMM 


Re: nemám problém 

(9.5.2006 9:48:14)
Hezky den, preju!!!

Podle toho, co jste napsala, mate velke stesti!!!
Praci na 4 hodiny denne sezene vazne maloktera maminka.
Ale, bohuzel, nedodrzujete presne zakon, kdyz je dite ve skolce dele nez 4 hodiny.

A o tom se tady vedla diskuse - ze nekterym maminkam vice vyhovuje mit dite ve skolce 5 dni v mesici po cely den, nekterym 4 hodiny denne....proto by bylo asi lepsi, kdyby byly mozne oba zpusoby nebo kdyby byl dany pocet hodin, ktery dite ve skolce byt mesicne muze a maminka uz by si to usporadala, jak potrebuje kvuli praci sama.

A i kdyz vam to pripada nesmyslne, nekterym detem vazne muze skolka vadit. Protoze jeste nejsou pripravene na vstup do kolektivu. A kvuli tomu, ze maminka proste doma byt nemuze, at uz z jakychkoli duvodu, do te skolky musi.

Ja treba taky nemam s novym zakonem problemy. Jsem doma - zatim, od cervna bych mela nastoupit do prace, ale to uz Klarce budou 4 roky, takze se nas zakon prestane tykat. Ale jsou maminky, ktere to maji komplikovanejsi....proto cela ta diskuse.
 Sylvie 


Re: nemám problém 

(9.5.2006 10:13:25)
našla jsem si práci na čtyři hodiny denně a vyšli mi vstříc i v oné školce a netrvají striktně na tom,že tam dcera musí být přesně čtyři hodiny.myslím,že záleží na domluvě.

Stanko, a o tom to je. Ty ses rozhodla, že kvůli získání rodičáku budeš podvádět a ředitelka z tvojí školky je ochotná ti v podvodech pomáhat. Pokud tedy tvůj příspěvek chápu správně tak, že chceš pracovat na zkrácený úvazek a zároveň pobírat rodičovský příspěvek (když jsi tedy napsala pod článek zabývající se touto tematikou). Jenže jsou maminy, které podvádět nechtěj anebo které by klidně i podváděly, ale ve školce na podvodech odmítají podílet. Ale je hezké, že se zákonem "nemáš problém", když na něj stejně kašleš a nehodláš se jím řídit ;o)

S.+++
 Jana Černá,2,5letá dcera 
  • 

Školka 

(1.8.2006 13:45:15)
Dobrý den!Dnes jsem dostala tip na vaše stránky,tak je pročítám.Psaní paní Danieli me zaujalo a taky trošku postrašilo.Mě naopak nový zákon o docházce do školky příjde vyhovující,než jak to bylo před tím.Pokud se lze domluvit se zaměstnavatelem na zkrácené pracovní době,můžete dítě dávat každý den do školky a po vyzvadnutí mu věnovat dostatek času i péče.Je to podle mě lepší,než dítě svěřovat cizí paní na hlídání.My jsme si to taky takhle naplánovali,jenže dcerce jsou tři roky až v listopadu,tak čekáme na vyjádření školky,až se uvolní místo a bude moci nastoupit.Hodně zdaru všem.S pozdravam Jana

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.