| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Proč se krávy a býci navzájem olizují

 Celkem 67 názorů.
 Líza 


:-DDD 

(9.2.2006 9:42:07)
Neboj, hrát si na to nezačne, pokud se to nedozví příliš pozdě :-)
Verče jsem to tehdy řekla i s tím plozením, nejen rozením. Postupně, na etapy, v průběhu cca roku - od té doby, co na mně začlo být těhotenství vidět, do doby, kdy bylo malé pár měsíců. Neměla s tím problém.
Problém tedy měla až tehdy, když na procházce se školkou všechny děti tvrdily, že červení broučci pod kamenem se perou, jediná Verča byla v menšině s tvrzením, že dělají miminka.

No ale je fakt, že když jí to neřekneš, vyhneš se mému šoku, když v 5 letech přišla s požadavkem na dalšího sourozence a po mém odmítnutí řekla "to nevadí, já vám propíchám ty gumičky".
A je to.
:-D
 Vladan 


Re: Uf...no tedy:-))) 

(9.2.2006 12:25:55)
Uf... tak jsem se normálně zakuckal při pití kávy. :-)) Máš skutečně velmi vzdělané dítě:-)) Já bych tohle asi nerozdýchal. Hlavně fakt, že v pěti letech ví na co se používá kondom a jak ho...znehodnotit:-)))
Já jsem měl podobný problém, když jsem se synovcem řešil, co je to lubrikační gel. Slyšel to v písničce od skupiny Horkýže slýže. Tak jsem mu řekl, že lubrikace znamená odstranění tření. Pravdivost svých slov jsem dokázal balením maziva - lubrication tam bylo napsáno. To mi věřil. Ale pak položil otázku, na co tedy konkrétně se používá lubrikační gel. A to jsem zbaběle prchl a odpověděl jsem, že nemám nejmenší tušení a ať se mě zeptá příští týden, že se to pokusím zjistit:-))
Můj synovec je narozen v Raku a tyhle děti mají větší paměť než slon. Takže mi bylo jasné, že se zeptá..a samozřejmě se zeptal.
No, abych to zkrátil - zvítězil jsem a docela jsem mu to podrobně vysvětlil:-)
V sedmi letech mě docela odboural, když mi řekl, že je mu v sexu většina věcí už jasných, ale neví, jaký je rozdíl mezi vagínou a kondomem:-)) Smál jsem se asi dvacet minut a on na mě koukal, jako bych se naprosto zbláznil:-))))
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Uf...no tedy:-))) 

(9.2.2006 16:50:29)
Ty jo, ty děti jsou úplně jinde, já jsem si jistá, že slova vagína ani kondom jsem v sedmi letech ani neznala, a ony už uvažují o rozdílech. Krásnej vtípek!!!
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Uf...no tedy:-))) 

(12.2.2006 21:44:25)
Obávám se, že já jsem ta slova neznala ani v deseti...
 celina 
  • 

Re: Re: Uf...no tedy:-))) 

(12.2.2006 15:46:28)
Tak tak. Nam s manzelem taky nase 3 leta dcera absolutne vyrazila dech, tim, ze kdyz jsme se milovali, tak nam prinesla kondom k posteli:)))))
Zacali jsme se silene smat, ale taroven si uvedomili, ze jsme si ani nevsimli, ze nas vidi. - A to je dalsi vec. Zajimalo by me, jak TO delate, kdyz mate deti? Vecer, kdyz uz spi, tak jsme uz tak unaveni, ze se nam nechce. Takze to casto dopadlo tak, ze jsme se nemilovali i vic jak 14 dni.A to je zase skoda....
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: Uf...no tedy:-))) 

(13.2.2006 13:41:31)
TO děláme někdy ráno(pustíme dětem tv) nebo zamčení v koupelně. I když posledně na nás syn klepal se slovy: "mami co to tam nafukuješ?"
 Lucka, dvě dospívající holčičky a jedna 7 letá  
  • 

Re: :-DDD 

(9.2.2006 15:24:06)
Naše nejmladší něžné a nevinné stvoření je náležitě poučeno svými sestrami, takže se moc nevyptává. Nedávno se projevilo, že už má jasno i v genetice: kamarád její nejstarší sestry malou pořád pošťuchoval a posmíval se jí, až z ní najednou vypadlo: ,,Ty jsi byl asi blbej už jako spermie!" a hrdě odkráčela hrát si s panenkami. Vytřeštěný pohled toho téměř 17 letého muže bych všem přála vidět!
 Bela a smečka 


Re: :-DDD 

(9.2.2006 17:52:07)
Cha,cha,tak ty propíchaný gumičky jsou fakt vtipný. To jsi to, Lízo, vzala z gruntu, i s antikoncepcí,co?
Naše čtyřletá Andulka se zatím také spojkojila s verzí, že semínko tatínka se spojí s vajíčkem maminky a KONKRÉTNÍ technický postup nevyžadovala. Ale ono i vysvětlovat menstruaci, co a proč, mi taky není příjemné téma. Jsem ale statečná a vysvětluji bez vnějšího uzardění.Naštěstí máme fenku, trapně jsem se tedy přirovnala k jejímu hárání.
 Líza 


Re: Re: :-DDD 

(9.2.2006 18:24:40)
Belo, no mám zvídavé dítě, no.
Nejdřív chtělo vědět, jestli se sexuje jen když chce někdo mít děti. No a od toho byl k antikoncepci krůček...
;-)
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: :-DDD 

(10.2.2006 7:18:40)
Hm tak to náš mladej (tj. můj bratranec) se taky začal ptát maminky, jak se narodil. Že byl u maminky v bříšku, plaval tam ve vodičce a pak vylezl na svět, to pobral. Ale neptal se, kudyma vylezl ani jak se tam dostal. Ptal se - zcela v souladu se svou životní orientací na jídlo, spánek a veškeré pohodlí světa - jestli ta vodička v bříšku byla teplá nebo studená...
 Jeki+Jenny 


Re: :-DDD 

(11.6.2006 15:25:07)
Ponekud opozdene,vzhledem k datu popsledniho prispevku,ale prece.Mam 3.letou dceru a jsem v patem mesici.Je fakt,ze asi pul roku uz je problem se sexem,kdy a kde ho delat,protoze dite si vsima.Jakmile zaznamena,ze tatinek se v posteli z jeho pulky presouva k moji uz krici:"nee houpy,houpy!!!"Ne vzdy si ale dame rict a "houpy,houpy" prece probiha v tom pripade odchazi k televizi a po velmi kratkych casovych intervalech kontroluje situaci v loznici otazkami:uz hotovo?Jednou si mi sedla na nocni stolek a kdyz si stoupla tak mi ujelnacez mi ho Jenny mile prisunula zpet!Na miminko se pta,kde se tam vzalo,ale jelikoz vi,ze "houpy,houpy" je delani miminek,nepotrebovala dalsiho vykladu,co vidi u nas a zbytek jsem ji popsala,ji holt staci.Zatim,upne detaily,o prcce a camprdlikovi,coz jsou nase vyrazy,a jejich spojeni nevyzaduje,mam za to,ze ji to vlastne uz doslo samo.A delame to,protoze se mame radi,MY VELCI!!!Ovsem,umi i prekvapit,kdyz nedavno pribehla k tatkovi,ktery stal ve slipech u koupelny,chnapla ho za camprdlika,zakvedlala s nim,zavolala vesele "jeee camprdlik" a zase odbehla,to cele trvalo asi 2 vteriny,ale celou minutu potom jeste stal manzel totalne vykolejen na miste.Jo ti nasi potomci!!!
 Dani a 3 děti 
  • 

Re: Re: :-DDD 

(28.10.2006 10:17:18)
Taky trochu opožděně, ale snad to nevadí. Jeki, to chceš tvrdit, že se milujete v přítomnosti dcery? Jinak jste v pořádku?
 bejbina 


Re: Re: Re: :-DDD 

(28.10.2006 13:21:17)
Neodolám. Naši předci nebyli normální? Nebo jak si myslíš, že se milovali, když měli k dispozici jednu světnici a kolikrát s nimi spalo nějaké děcko i v posteli, nebo v šupleti vedle postele.
 aknelop 


Margátě 

(9.2.2006 9:48:46)
Aha, tak to já už nedám manželovi ani pusu....

Moc hezky napsané, taky jsem přesvědčená, že o tom budu bez problémů mluvit, ale když jsem byla těhotná, kamarádky 3.letá holčička na mě vyrukovala, jak jsem tam to miminko dostala...jen jsem zalapala po dechu a poslala jí za maminkou, že jí to určitě vysvětlí.... naštěstí se spokojila s odpovědí, že si s ní o tom ráda popovídá, až bude trošku větší..
Snad bude jednou naše Žanetka taky tak tolerantní...
 Vladan 


Re: Margátě 

(9.2.2006 12:42:47)
Ještě jednu perličku:
Moje kamarádka byla ve vztahu k sexuální výchově u své dcery velmi otevřená. Měla všechno perfektně připravené, takže když se jí dcera v pěti letech zeptala, jak se narodí miminko (a když se to dozvěděla, chtěla vědět, jak se to miminko mamince do břiška dostane), tak jí kamarádka podala velmi jemný a citlivý výklad toho, jak to mezi mužem a ženou chodí...když chtějí mít dítě.
Když skončila, tak se její dcera na chvíli odmlčela...koukala se na své dva bratry...a pak vyhrkla:
"A to jste fakt s tatínkem dělali?"
kamarádka přisvědčila, že ano.
"TŘIKRÁT????" zeptala se její dcera s překvapením, hrůzou a nevěřícím údivem.
:-)))
Kamarádka mi řekla, že už dlouho se nečervenala, ale díky tónu své dcery a výrazu v jejích očích zrudla až po kořínky vlasů:-))))
 tftcff 
  • 

Re: Re: Margátě 

(7.3.2006 14:53:45)
ht
 Margot 
  • 

na jablíčkách... 

(9.2.2006 11:45:23)
Taky mám představu, že nebudu svoji dcerku oblbovat řečma o čápech a kupování miminek kdoví kde. Ale debaty o tom, jak se dostanou děti do bříška, té se pořád ještě nebojím o). Vysvětlím jí to na jablíčkách. Každé jablko má v sobě semínka, to přeci ví... a každá maminka má v sobě taky takový malinkatý semínka, každá holčička je v sobě má... A jablko, když přijde jeho čas, tak semínko dozraje a může z něj vyrůst nová jabloň... A holčička, když vyroste, potká hodnýho tatínka a přijde správnej čas, tak se taky semínko probudí a vyroste z něj miminko... a pak musí maminka do porodnice a pan doktor pomůže miminku na svět. Je to taková skoro operace, ale ne tak úplně. A jak semínko v mamince pozná, že přišel správnej čas a má začít růst do miminka? Tak to prostě v přírodě chodí. Pozná to stejně, jako na jaře sněženky poznaj, že maj začít růst, jako na podzim stromy poznaj, že maj opadat, jako ráno sluníčko samo od sebe pozná, že má vyjít a večer zajít, jako jablíčko pozná, že má v létě vyrůst a na podzim dozrát... a jako moje holčička sama od sebe roste a potřebuje větší bačkůrky. Taky to příroda sama zařídí a nožička roste sama... Prostě všechno má svůj čas, i první sníh i první kytičky na jaře, i první zoubky v puse... i miminka samy poznaj svůj čas...
Není v tom podle mně žádná lež, početí je opravdu tak trochu zázrak přírody a příroda si sama vybere, které vajíčko se změní v miminko... Akorát se trochu bojím, až malá povyroste a budu muset vysvětlit, jakou úlohu má spermie a kudy do maminky vleze o).
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: na jablíčkách... 

(9.2.2006 12:45:40)
Margot, moc krásný příběh. Syn se začal ptát asi ve třech letech, ohledně početí se zatím spokojil s tím, že maminka dá vajíčko, tatínek semínko a je z toho mimino. Na techniku spojení zatím nedošlo, zato se strašně zajímal o porod, tak jsem mu tedy stručně vylíčila jak to probíhá. Moc se mi líbilo, když mi říkal: "Maminko, promiň, že jsem tě bolel." Já jsem mu říkala: "No, to už nevadí, to nebylo tak strašný (ha ha), tebe to asi taky bolelo." A malý na to: "Určitě ne, to bych si pamatoval."

No jsem celkem spokojená, že malý ví, že mimino vyleze pipinou, přijde mi to lepší, než když desetiletý bratr mojí kamarádky přišel ze školy a povídá mamince: "Mami, je to pravda, že když jsem se narodil, měl jsem p..u okolo krku?"

Doufám, že na techniku spojení dojde až za dlouho, teď ma prcek dost starostí s problematikou umírání. O Vánocích jsme byli na hřbitově, a on se najednou rozbulel: " A co já budu dělat, když mi umřete, když já jsem úplně malinkej, ani auto nemůžu řídit, ani na čudlík ve výtahu nedosáhnu." A řekla bych, že suchý popis spojení maminky a tatínka vyznívá poměrně brutálně.
 Katka 
  • 

Re: na jablíčkách... 

(9.2.2006 22:31:52)
Jé to je krásný :o)),

no já jsem taky zvědavá až se zeptá, zatím jsme ještě malý (6.měs.)

Ale ty děti jsou vážně úžasný :o), sama si vzpomínám jak jsem se ptala, ne zrovna na to jak se dělaj děti (to si nepamatuju :o)) ),ale mohlo mi být tak 5-6 let, byla jsem u babičky a potkala tetu, pracovala v JZD na poli a zrovna šly se ženskýma na chmelnici, která byla kousek za babičkou a já šla s nima. Bavily se o jedný holce z nedaleký vesnice (nechala se předělat na chlapa) a já se jich bezelstně zeptala: jakže jí jako narostl ten pták??? :o))) Na to se všechny pěkně rozesmály, ale neodpověděla mi žádná :o).

Takže myslím, že taky budem co nejvíc upřímný :o)
 Hana 
  • 

Porod není operace 

(13.2.2006 17:14:27)
No, není to špatné, jenom já určitě nebudu dětem vykládat, že porod je jako operace - můj porod operací nebyl, rodila jsem vkleče na žíněnce, doktor nepomáhal ani náhodou, dokonce tam ani nebyl - jen asistentka mi hladila bolavá záda... Prostě jsem si nepřipadla odoperovaná a nikdo mi pomáhat nemusel, rodila jsem sama a jediné lékařské co jsem potřebovala byla nit na jeden steh po natržení hráze!
 Margot 
  • 

já vím... 

(15.2.2006 13:29:00)
Já vím, ale rozdíl mezi normálním porodem a císařem a vůbec varianty jak může porod probíhat nechám až do dalších kol debaty, aby ten maličkej mozeček zvládnul všechno postupně zpracovat. Ty jablíčka jí budou asi pro začátek stačit o). A naše malá se narodila způsobem, který měl asi blíž k operaci než k tomu, cos popsala Ty.
 Hana 
  • 

Re: já vím... 

(16.2.2006 9:23:55)
Tak to se omlouvám, možná jsem fakt už trošku sobecká a myslím jen na věci, které prožívám já a ne na to, že ostatní to můžou mít jinak. Měla jsem prostě to štestí, že moje těhotenství probíhalo v pohodě a sama jsem si prosadila, že nepůjdu do továrny na děti, ale do Vrchlabí, kde se mi podařilo porodit tak jak jsem popisovala. Přeju hodně štěstí.

 Vačice + 3 kluci 


Já v tom problém nevidím. 

(9.2.2006 12:36:05)
No tak oplodnění bych teda s malým dítětem neřešila, prostě tak jak se někdy z vajíčka vyklube kuřátko, tak se někdy v mamince začne z vajíčka dělat miminko. A starší děti svým důvtipem na všechny podrobnosti určirě příjdou samy.

A co se týká porodu, nevidím důvod, proč to tabuizovat. Já jsem měla staršího syna u druhého porodu a zvládl to naprosto normálně (narozdíl od dětské sestry, která to tam na sále nemohla rozdýchat).

Jenom mě trochu překvapila babička, která i když věděla, že jsem ho měla u porodu, tak se ho za několik měsíců zeptala, jestli si teta, která otěhotněla, koupí miminko v obchodě.
 Martina+F+H+L 


Re: Já v tom problém nevidím. 

(9.2.2006 16:06:09)
Náš syn záležitosti okolo miminka v bříšku zatím neřeší - prostě tam je a hotovo. Ovšem moje 4letá neteř mě dostala. Na to, jak se miminko dostává ven, jsem jí dokázala odpovědět. Ovšem ona si to nechala rozležet v té své hlavince a po týdnu přišla a tu dírku, kterou se miminko dostává ven, chtěla vidět :o)))

Moje mamka na tom byla hůř. Na otázku co jsou erotický sny dostala od mojí babi odpověď, že to jsou sny o zvířatech. Mamka to potom na učňáku spolužačkám řekla - myslela si jak bude důležitá, že to ví. Byla za pěknou blbku :o)))
 Agnes (dcera 12/02, syn 10/05) 
  • 

taky nás to nemine 

(9.2.2006 16:55:06)
My jsme se zatím dostali k porodu. Vysvětlila jsem jí to tak, jak to prostě je a vzala to v pohodě. Na bolest se neptala, dírku vidět nechtěla ;-). Rozdíly mezi pohlavími taky pobrala - holky mají pipinku a kluci penýsek (nebo penísek? - omlouvám se...). Jednou jsme šli spolu a minuli jsme mladý milenecký pár a malá se ptala, kde mají miminko. Tak jsem jí vysvětlila, že dva lidi se nejdřív namlouvaj, pak spolu choděj, pak se případně vezmou a pak teprve se rozhodnou, že budou mít miminko. Samozřejmě jsem výklad přizpůsobila chápání tříletého dítěte a přidala vlastní příklad. Když už jsme se ale dopracovali až sem, tak je jen otázka času, až se zeptá, jakže si teda to miminko udělají... netěším se na to, ale budu se snažit to vysvětlit pravdivě, ale jaksi něžně (taky mi to přijde pro malé dítě poněkud brutální). Vědět to ale MUSÍ, protože nevědomost může napáchat mnoho škody. Přeji mnoho úspěchů při podobných úkolech a šťastné děti!
 Bludička, dcera 2,5 roku a syn 2 měs. 
  • 

Re: taky nás to nemine 

(10.2.2006 1:27:20)
Hmm, tak malá se mnou docela slušně prožívala moje těhotenství včetně kontrol na gyndě neb nemám hlídání :-)))
Vybrala si taktéž v knihkupectví knížku Krtek a maminka a z té pochopila, že miminko je opravdu v bříšku u maminky a ven vyleze pipinkou. Potom se mě jednoho dne zeptala jestli se mi miminko do bříška dostalo pusinkou nebo pipinkou tak jsem jen kývla že pipinkou. Později se zeptala kdo je tam dal, tak jsem řekla tatínek. Naštěstí nechtěla vědět jak :-))
Nicméně trest za otevřenost v tomto tématu se dostavil vzápětí v Apolinářské porodnici, když jsme čekaly na těhu poradnu a dcerka obešla těch dalších třicet těhulek ve frontě nejprve s otázkou "paní taky máš v bříšku miminko?" potom "Bude to holka nebo kluk? My čekáme bráchu." a potom " A taky je tam schoval tatínek pipinkou?" a mě málem ovezli, červenaly se mi snad i ponožky
 Rapiti 


Knížky o sexuální výchově 

(10.2.2006 9:14:21)
Mě se taky malá začala vyptávat v čekárně u zubaře, proč se miminka rodí pipinkou, radši jsem se nedívala, co tomu říkají ostatní.
Vyptávat se začala ve 2,5 letech. Chtěla vědět, na co jsou vložky, a taky jí zajímalo, kde má teta ty miminka v bříšku a jak se naroděj. Nějakou dobu se mi dařilo jí trochu odbývat, ale když už se to odbýt nedalo, přihlásila jsem jí do knihovny a půjčily jsme si chytrou literaturu a vysvětlily věci na obrázcích. Fakt jsem nevěděla, jak jí mám popsat dělohu apod. bez obrázků. Malá hltala informace jako houba a vůbec jí to nepřišlo divný, takže jsme to úspěšně zvládly. Dcera od tří let zná anatomii pohlavních orgánů, ví, co je menstruace, ví jak se miminko narodí normálně a jak císařským řezem.
Na akt plození se zatím neptala, ale to jistě přijde brzy - už jí bude pět.
Na knížce krtek a maminka mi vadí, že se děti nutně hned musí seznámit s tím, že porod bolí, a také, že je jim tam předhazován medicínský, řízený porod. Jednou budu muset vysvětlit dceři, že zaječice rodí trochu jinak.
Ve všech knihách o sexuální výchově se píše, že máme děti včas naučit správné názvy genitálií, ovšem nikde se nedočtete, jaké ty názvy mají být. Co jí mám říct, když se večer myje? Že si má umýt genitálie nebo rodidla? Takže moje dítě má pipinku a hotovo. Navíc ti sexuologové, kteří nás tak nabádají, ať dětem řekneme pravdu, jaksi předpokládají, že se ptají děti o dost starší. Sehnala jsem tři knížky pro děti - všechny jsou od 7 let výše. Takže, pokud je dítěti budete chtít přečíst, asi se nevyhnete cenzuře. Akt plození je tam i z obrázkem, také kapitolka o sexuálních úchylkách mi přijde trochu nevhodná tak brzy.
Tak si držme palce, ať v této rodičovské zkoušce obstojíme.

Rapiti
 Líza 


Re: Knížky o sexuální výchově 

(10.2.2006 9:56:37)
Rapiti, mě ještě víc zarazilo, to že zajíc (nebo ježek nebo kdo to v té knížce je) se chce otrávit muchomůrkou, když ho jeho milá nechce. Ona se pak teda ustrne a založej rodinu.
Já tu knihu nečetla, ale je-li to tak, pak je to báječnej způsob, jak dětem sdělit, že když budou dostatečně tvrdě vydírat, třeba i tím, že si něco udělají, tak vždy dosáhnou svého, i ve vztazích s partnerem.
Tak už vím, co v knihkupectví obejdu obloukem.
 Martina, 2 kluci 


Re: Re: Knížky o sexuální výchově 

(10.2.2006 10:53:44)
Lízo, to mě taky vzalo, představuju si, že by na mě tohle partner zkoušel, brrrr :-(...i když mochomůrku ať si klidně dá :-)))

Honzík (6 let) se už taky ptal, problém s tím nemá - mimi vyleze z maminky dírkou, která je hned vedle čůrací dírky, schovaná v chloupkách (teď mě napadá, že v létě na nuda, oholená...úúú, budu to muset asi ještě teoreticky doplnit, než tam pojedem :-)))
Jak mimi vznikne - spojením vajíčka a spermie - vajíčko dodává maminka, spermie tatínek, musí se k sobě pořádně přitisknout, aby ta spermie mohla s pindíka přeskočit do té dírky.
Honzík se většinou spokojí s technickým popisem událostí, uvidíme, na co se zeptá dál...mě víc ničí dotazy "proč si lidi domluvili, že se tahle ruka jmenuje pravá a tahle levá...proč si to nedomluvili obráceně"
 kaMyš 


Re: Re: Re: Knížky o sexuální výchově 

(10.2.2006 18:06:15)
No teda, pěkně se tady u toho chechtám :-)
Mám v zásadě podobnou zkušenost jako tu už spousta z vás psala - těhotenství a porod jsem Vojtovi vysvětlovala tak ve 2 letech, než se narodil Vašík. Krtka a maminku jsme měli taky - mmch, lepší verze je ta televizní - tam žádná mochomůrka není, akorát měl Vojta problém s tím, že to tu maminku bolí. Nejdřív na to vůbec nechtěl koukat, skoro brečel, tak jsme to museli vždycky přeskočit. Taky se ptal, jak už jste tu některá psala, jestli mě to taky bolelo, tak jsem řekla že trochu jo :-) A on "Žíkám ponyň" (= promiň), tak jsem mu vysvětlila, že za to on nemohl, a on na to "Žíkám děkuju." :-D
Stejně tak jsme měli období porodů plyšáků(prodloužené tím, že kamarádova maminka čeká miminko teď, takže je to opět aktuální), chvíli i nošení plyšáka v šátku :-)

Plodící verzi máme takovou, že maminka se s tatínkem mazlí, tatínek dá semínko, které se spojí s vajíčkem. Detailnější popis mazlení ještě nebyl potřeba. Je fakt, že větší hrůzu mám z vysvětlování menstruace, už jsem předtím jednou utekla :-) Ale vzhledem k tomu, jakou má Vojta hrůzu z krve, jsem možná udělala dobře :-) Krev je pro něj nejhroznější možné zranění :-)
 LuckaP 


zajic nevydira 

(11.2.2006 20:09:23)
Tak to v knizce neni. Ta zajecice se proste trosku upejpa, zabouchne zajicovi dvere pred nosem v honicce, ale hned jak zajic odejde se pro nej nacese a pripravi mu hostinu a divi se, kde ten zajic vlastne je.
Ten zajic si to akorat spatne vylozi. Urcite to tam nevyzniva jako, ze ji tou mochomurkou vydira.
 LU,2děti 
  • 

Co když se nezeptá? 

(10.2.2006 11:00:21)
já mám trochu jiný problém. Mám téměř devítiletého syna. Samozřejmě ví, že mimino vznikne spojením vajíčka a spermie, roste v bříšku a pak ho maminka porodí. Na to, kterým otvorem, se neptal, ale myslím, že neodlišuje močovou trubici od genitálií. Nikdy se neptal, jak se spermie dostane k vajíčku. Ani se neptal na nějakou anatomii genitálií, ač jiné orgány ho zajímají (jak funguje srdce, plíce)Ono vůbec v tomto směru nebyl a není přehnaně zvědavý. Pravda, moje těhotenství prožíval a ví, že porod bolí.Také ví, že on i jeho sestra se nenarodili normálně, ale operací. Onehdy mi podával Cerazette a ptal se, na co to je. Tak jsem mu řekla, že teď nechceme další mimi (i kvůli operativním porodům) a tohle tomu zabrání. Tak nevím, kdy je čas na vysvětlení pohlavního styku. Nebo myslíte, že je ještě čas? také nevím jakou používat terminologii pro pohlavní orgány (obzvlášť holčičí). Mám kopřivku, když slyším slova pipinka, buchtička, bimbásek, camprda,...Víc mi sedí vagina a penis- je to vhodné i u dětí?
 1.3Magráta13 


Krtek a maminka 

(10.2.2006 11:30:36)
Dobrý den, jsem autorkou článku a jen jsem chtěla uvést na pravou míru některé věci.
Knížka Krtek a maminka je, myslím, docela dobrá, všechno bylo psané s nadsázkou.
To s tou muchomůrkou je tak, že zaječice dělá při namlouvání drahoty (jako nechce), utíká zajíci, protože chce, aby jí honil, pak se mu zavře v chaloupce a nechce ho pustit dovnitř, mezitím se tam upravuje, češe a tak a pak mu otevře. Jenže, zajíc trumpeta, si to vyloží špatně, myslí si, že ho zaječice nechce a tak pláče, a chce snízt tu muchomůrku. Krtek mu vysvětluje, že kdyby kvůli zaječici umřel, nic by mu to nepomohlo, ona by byla smutná a pak by si našla jiného zajíce, tak ať se sebere a jde jí říct, že jí má rád. No a pak už je všechno O.K. :o)))))
Bylo by mi líto, kdybyste tu knížku tak lehce zatratili.....
Magráta
 Bob 
  • 

Re: Krtek a maminka 

(10.2.2006 13:44:32)
No, to ale nejsou zrovna "vzorce chování", které bych chtěl, aby moje děti následovaly.
Tu knížku znám a připadá mi úplně úchylná. Stejně jako ta o tom, jak se Krteček přizabije v tom svém červeném autíčku, jeho dušička už letí do nebíčka, ale nakonec ho myška ještě nějak zachrání.
 Líza 


Re: Krtek a maminka 

(11.2.2006 5:55:16)
Magráto, ano, přesně to je ono. Aby si děti v pohádce četly, že je normální se chtít otrávit kvůli tomu, že mě někdo nechce, to je fakt příšerný. To je vzkaz do života. Právě kvůli tomu - nekoupila bych si to.
A za druhé, s tou bolestí u porodu. Víš, jak z mých příspěvků vyplývá, moje starší dcera byla informovaná poměrně podrobně a útlém věku. Ale to, že porod bolí, jsem úmyslně nechávala až hoooooodně na konec. Nejdřív jsem to neřešila. Pak to tlačilo, skoro jako by bolelo. Konečná verze je taková, že to bolí, ale to není důležitý, důležitý je miminko. Otázce jestli to bolí moc, jsem se - pravda zbaběle - vyhnula tvrzením, že mi ta bolest vlastně ani nevadila. (Což je pravda, ale na to se Verča neptala.)
Nerada bych, aby to s tou bolestí dostala hned napoprvý.
Nicméně bod 1 - řešení neštastné lásky sebevraždou - to je to hlavní. Nekoupila bych.
 LuckaP 


Re: Re: Krtek a maminka 

(11.2.2006 20:13:32)
Myslím, že Margáta jasně napsala, že mu krtek naopak vysvětlil, ze se nešťastná láska sebevraždou neřeší.
 Boďka 


Re: Re: Krtek a maminka 

(12.2.2006 13:33:51)
Líza, ak som ťa dobre pochopila, tak sa snažíš deťom nedávať informácie, kde sa problémy riešia spôsobmi, ktoré ty neschvaľuješ. Ja si naopak myslím, že deti by mali vidieť rôzne správania sa dospelých - tie vhodné aj tie menej vhodné. Podstatné predsa je, aby sme boli pri tom a deťom vysvetlili, prečo takéto správanie vhodné nie je a ako by sa to podľa nás malo riešiť ináč. Tým že dieťaťu dáš nejakú knihu alebo rozprávku, predsa neznamená, že mu tým dávaš návod na správanie. Svet je už taký. Nie sú v ňom len ideálne vzťahy a deti by to mali vedieť. Veď tú knižku či rozprávku (či hocijakú inú) môže vidieť aj u niekoho iného.

Ja som rozprávku Krtek a maminka dcérke kľudne pustila, ale vysvetlila som jej, že zajko sa pomýlil a že takto sa správať nemá, pretože si to všimla a pýtala sa na to.
 Bob 
  • 

Mlčení jehňátek 

(12.2.2006 17:00:15)
Ano,
to zní logicky, a v tom případě mohu pro děti doporučit Mlčení jehňátek. Svět už je takový, nejsou v něm ideální vztahy...
 MirkaEyrová 


Re: Mlčení jehňátek 

(12.2.2006 19:11:59)
Bobe, to je dost typická vlastnost mužů, jít ode zdi ke zdi. Když se říká, že by dítě měl rodič nechat okusit teplou, i když ne horkou plotýnku, aby si samo vyzkoušelo, že to "pálí", tak to ještě neznamená, že ho má rodič hodit do hořících plamenů!
 Jan 
  • 

Re: Re: Mirko, 

(13.2.2006 13:28:55)
že na Boba vůbec reaguješ, je to takový ten, co rozumově zamrzl v pubertálním věku a nedostane se dál.
 Líza 


Re: Re: Re: Krtek a maminka 

(12.2.2006 19:38:01)
Boďko, kdepak. Dcera má spoustu informací o způsobech řešení situací, které neschvaluju, včetně citového vydírání.
Ale nebudu jí je podávat v jednoduchém příběhu,k jehož hrdina je podáván jako vzor k identifikaci - a to krtkovi hrdinové jsou.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Krtek a maminka 

(13.2.2006 8:22:54)
Na Šumavě, ale s anténou :-)
 mona 
  • 

Vážení - řešení 

(17.2.2006 22:26:29)
Knížku Krtek a maminka stejně jako další Krtkovy knihy znám a přiznám se, že mě vždy trochu iritoval text, co tam pod ty krásné Milerovy obrázky píše paní Doskočilová. Připadá mi to vesměs kostrbaté a v případě otravy muchomůrkou jako úplný a zbytečný blábol. Příběhy vždycky převyprávím podle svého a mám vyzkoušeno, že otravu muchomůrkou lze bez mrknutí oka vynechat.Děj to nezmění a jinak je to docela pěkná knížka./Samozřejmě to funguje jen do doby, než dítě samo čte, ale to už se může propracovat i k daleko "hustší" literatuře i bez našeho přičinění.../
 Martina, 2 kluci 


Re: Co když se nezeptá? 

(10.2.2006 13:06:12)
Lu, to záleží na tobě....mě např. "pinďa" nevadí, protože mi přišlo milejší říkat při učení na nočník "podívej, jak ten pinďa pěkně čurá"...věta "podívej, jak ten penis pěkně čurá" mě tahá za uši :-)

Ale nic ve zlém, každý podle svého :)
 LU,2děti 
  • 

Re: Re: Co když se nezeptá? 

(10.2.2006 15:15:20)
No to jo, já myslela při vysvětlování pohlavního styku. To zní zas blbě- "pindík se musí dostat do pipinky". Nějak k tomu sexu mi jde jiná terminologie než k čůrání:-)
 Líba 
  • 

Re: Co když se nezeptá? 

(10.2.2006 17:18:52)
Nechtěla bych tě ranit ani nevím, jaký máte vztah, ale co když se neptá prostě proto, že už to ví a nechce vás uvést do rozpaků anebo se stydí a bylo by mu trapně, že už to ví? Se mnou to tak bylo, ani nevím, kde jsem se to dozvěděla, ale našich bych se za žádnou cenu nezeptala..to byla ovšem jejich vina. Sama toužím po tom, abych měla s dětmi otevřený vztah a ony se mne zeptat nebály...
 MirkaM 


Re: Re: Co když se nezeptá? 

(10.2.2006 20:02:59)
Taky jsem tuhle problematiku řešila se svojí dcerkou, celkem stejně, jak tu píšete. Byla jsem těhotná, tak se to hodilo. Jak se orgány správně jsmenují, to jsem jí taky řekla, jen, aby to věděla. Myslím si, že nejdůležitější je dítěti normálně odpovědět. Jako na cokoliv jiného. Mě na tom jako dítěti vždycky vadily ty významné pohledy, odbývání, prostě atmosféra najednou zhoustla. Jestli to vysvětlíme zcela odborně dobře, to mi tak důležité nepřijde.
 Líza 


Re: Co když se nezeptá? 

(11.2.2006 5:56:45)
LU, v 9 letech už je trošku pozdě, ne? Tipla bych si, že už všecko ví. Od kamarádů.
Možná by stálo za to trochu zasondovat co konkrétně ví, protože ty informace předávané mezi dětma bývají někdy dost divoké a bylo by fajn je uvést na pravou míru.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Co když se nezeptá? 

(12.2.2006 11:06:37)
Lízo, nevím, jak je na tom LU, ale náš syn se o takové věci taky moc nezajímá. Něco se mi podařilo mu vysvětlit, při těch skoro výjimečných otázkách, ale blbý je, že přijdou vždycky v naprosto nevhodnou dobu, někde, kde se o tom nedá hovořit otevřeně... A než máme možnost otevřeného hovoru, tak ztratí zájem. Bylo to tak vždycky. A paměť nemá snad žádnou či co - jednou to člověk řekne, a za měsíc se ptal na totéž znovu... Vždycky jsem chtěla být otevřená a o všem s ním otevřeně hovořit. Koupila jsem dvě knížky a i toho Krtka a maminku. Ale syna to většinou stejně nezajímá...
Nicméně včera jsem dostala důkaz, že přece jen možná budeme mít u svého osmiletého dítěte jakous takous autoritu. Černí lidé prý jsou horší než my bílí, pravil, a připustil, že to říkaly děti ve škole. Pustila jsem Armstronga a Bony M., řekla pár slov - a rasistické pocity vymizely...
No, uvidíme. Vždycky jsem myslela, že touhle dobou bude vědět základy všeho. A ve skutečnosti? Ani nevím, jestli si zapamatoval to, co jsem mu už řekla...
 LU,2děti 
  • 

Re: Re: Re: Co když se nezeptá? 

(13.2.2006 8:47:15)
Přesně- říkala jsem mu toho spousta, odpovědím se nevyhýbám (když jsou otázky), ale přijde mi, že je mu to všechno fuk. Krtek a maminka jsme samozřejmě absolvovali v předškolním věku. A to stylem, že jsme to přečetli tak dvakrát a konec. Na první pohled to v něm dojmy nezanechalo. Asi bude jako můj muž- ten si do osmnácti hrál s vláčky, pak potkal mě a teď máme dvě děti. Prý ho jako malého téma sexu nezajímalo. Že by se i tohle dědilo :-) Spíš mě šokuje otázkami typu co je to alela, jak je to s chromozomy,...
 LuckaP 


Re: Co když se nezeptá? 

(11.2.2006 20:18:41)
Můj téměř osmiletý syn se na to také neptá, něco si sice vyslechne, když se ptá jeho mladší sestra, ale jeho samotného to nezajímá.
Myslím, že to nemá cenu lámat přes koleno, určitě bych nedělala přednášku na toto téma, pokud to dítě samo nechce.
 StřeLenka, syn 4r., mimi - 35. tt 
  • 

na podobné téma - kojení 

(11.2.2006 15:00:33)
Nedávno jsme řešili problém, kde kravička bere mléko. Synkova představa byla, že ho kráva vypije studené a pak jí teplé vyteče z vemínka - jako průtokový ohřívač.
Pokusila jsem se mu vysvětlit, že stejně jako když se mamince narodí miminko (v současné době je to u nás často zmiňované téma), tak maminčino tělo začne v prsíčkách vytvářet mlíčko a to pak miminko pije, tak stejně tak se kravičce narodí telátko a kravička má mlíčko ve vemínku.
Jediné co si z toho synek odnesl byl i poměrně logický závěr a věta, která mě odrovnala - synek pronesl : "Maminko, tak to si teda pěkná kráva"
 LU,2děti 
  • 

Re: na podobné téma - kojení 

(13.2.2006 8:52:23)
Tohle jsme měli snadné- jsme téměř na vesnici a kolem se dá vidět spousta savců- koťata, štěňata, kůzlata, křečíci...Od malinka kluk ví, že každé mládě (savců) má mléko od maminky. Až později chtěl vědět, proč to tak je. Tak jsem mu řekla něco o hormonech.(to už chodil do školy)
Takže moje odpověď by byla- "Nejsem kráva, ale savec a ty taky" :-)
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

jak se rodí 

(14.2.2006 9:14:50)
ahoj všichni
Krtka a maminku jsem dobrovolně koupila když jsem byla v 6. měsíci, aby starší věděl, co se vlastně děje. Bratr, bezdětný, skoro 30tiletý, se hezky červenal, když knížkou listoval. A nebyl sám, kdo reagoval podobně.
Já jsem knížku využila na obrázky. Ve dvou letech by asi čtený text nevstřebal syn tak, jak moje povídání. A tak jsem mohla říkat, co jsem považovala za vhodné. Například jsem úplně vypustila bolest při porodu. Aby se na brášku pak nezlobil. Jediným problémem pak bylo, že jsem mu to musela "číst" vždycky stejně, a proto jenom já.
Před klukama se nemilujeme, ale i o tom si s nima povídám. Taky mají rádi, když se s něma koupu, takže se pochopitelně ptali, kde mám pinďourka, ale pochopili, že vypadám jinak než tatínek, že na ulici prostě poznají chlapa od ženské, i kluka od holky, a že toto je jen další rozdíl. Holky a paní mají dírku, do které se vejde pinďourek, ale to až u dospělých. A tak se dostane semínko... A hlavně jsem vysvětlila, že mít mimi není jenom tak, kdy se zachce. 6e je to složité, něž z oplodněného vajíčka vznikne a pak aby bylo zdravé. A rodinné problémy, jako nedařící se mimi u jednoho bratra a holčička, která umřela pár hodin po porodu u druhého bratra, pak pochopí daleko snadněji. Protože, bohužel, musí se mluvit o všem.
Omlouvám se, že jsem se rozepsala. Ale chtěla bych, aby se rodiče s dětmi nestyděli mluvit. Dokud jsou malí a nestydí se, proč se máme stydět my?
Veronika
 Radka, 3r. holčička 
  • 

Re: Kdy jim to říct? 

(14.2.2006 19:46:21)
Ahoj, pečlivě jsem pročetla všechny příspěvky a i když se občas směju, hrozím se okamžiku, kdy se dítě zeptá. Naše malá je ukecaná, můžu se s ní povídat skoro o čemkoliv, ale podobné otázky se nám zatím vyhnuly. Od 6 měs se s námi koupe ve vaně, takže rozdíly mezi maminkami a tatínky , příp. holkami a kluky chápe. Kamarádka čekala mimi - věděla, že je v bříšku, absolutně ji nezajímalo, jak se tam dostalo a jak se dostane ven. Problém byl spíš ten, kdy už může miminku půjčovat hračky a podávat dudlík. Kojení jí nevzalo taky - miminka cucají mlíčko, ale kde se tam bere a proč ho kamarádka má a já už ne, to jí bylo v celku jedno. Lhát jí nechci v žádném případě, (tím myslím čápy, vrány a hračkárny), ale jsk to naservírovat přiměřeně k věku? Dodnes nenmáme pojmenovanou "pipinku" - prostě umyjeme čůrání, utřeme kapku (na WC), protože při buchtičkách apod. se "ježím". Od jejího narození to řeším a ještě jsem nepotkala správný výraz.
Ale radši bych jí vše řekla sama, než aby se dozvěděla cokoli ve školce, škole apod, což se stalo mě a dodnes si pamatuju, jak mi bylo. Takže - když se nezeptá - tak kdy tedy a jak?
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

Re: Re: Kdy jim to říct? 

(14.2.2006 23:44:41)
ahoj
Já bych asi ve Tvém případě využila těhotenství, případně porod kamarádky. Prostě se malé zeptat, jestli ví, jak se mimi narodilo, říct, že i ona se tak narodila. A zároveň prohodit něco o tom, jak se to miminko do bříška dostane. Stačí nějaké povídání o tom, jak se mají maminka s tatínkem rádi a tatínek dá mamince semínko. Ona je ještě malá, ale nějak se začít musí, čím dřív, tím líp. Na další věci už se bude ptát sama a pro Tebe to bude jednodušší, než začínat od nuly.
Veronika
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Čím dřív tím líp? A proč? 

(15.2.2006 13:17:26)
Veroniko, proč si myslíte, že čím dřív tím líp? Proč si myslíte, že je nutné, aby tříletá holčička, aniž by ji to zajímalo, věděla, jak probíhá soulož? Ptám se proto, že vím, jak těžko se můj syn vyrovnává třeba s otázkou umírání a smrti - myslím, že by byl spokojenější, kdyby to zatím neřešil, denně máme na tapetě, jestli nejsme s tátou starý, nemocný atd. Nemyslím si o sobě, že jsem prudérní, synek ví, jak se narodil, ví, že maminka má vajíčka a tatínek semínko, ale protože se dál neptal, o souloži jsem mu neříkala nic. A nevím, jak mu nějakou něžnou formou ten akt popsat, a myslím si, že suchý technický popis vyznívá brutálně, a že by ho to děsilo. Já si myslím, že je spousta důležitejších informací, které by mělo tříleté dítě vstřebat, než ty o sexu. Takže dokud se nezeptá, nebo nepřijde s nějakou zmatenou teorií, já mu to vnucovat nebudu.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Čím dřív tím líp? A proč? 

(15.2.2006 14:02:04)
Souhlasím s tím, aby se říkalo to, o co se dítě zajímá. Dceři je dva a půl roku. Problém rození dětí zatím nepřišel. jednou u mě byla kamarádka, která začla kojit. Tak jsem vysvětlila, že když je miminko malé....atd. Ona už je velká, proto já žádné mlíčko nemám. to ji uspokojilo. Zdá se mi zbytečné, abych okolo toho rozvíjela celou přednášku o porodech a plození. Vždycky se budu snažit odpovědět na to, na co se zeptá, ale nic víc. Přijde mi, že znát techniku pohlavního styku v pěti letech je dost brzo. Když to dítě někde uvidí (ve skutečnosti, v tv), tak holt nic jinýho nezbývá než vysvětlit. Ale jinak bych to vysvětlila, až přijde otázka "jak se semínko do maminky dostane". Líbila se mi něčí odpověď, že "se maminka a tatínek se k sobě musí hodně přitisknout".
 Líza 


Re: Re: Čím dřív tím líp? A proč? 

(15.2.2006 15:37:41)
někdo se tu ptal, proč čím dřív, tím líp. Protože dokud je dítě poměrně malé, nevnáší do toho stud, posměšky a nepřiměřené vzrušení. bere to prostě jako hotovou věc - to my dospělí s tím máme problém, malé dítě (myslím předškolní nebo velmi mladý školní věk) s tím problém nemá. Naopak potom s rostoucím věkem to už problém začíná být a riskuješ, že se s tím dítě setká nevhodným způsobem a od někoho, od koho nechceš (spolužáci, nepříliš dobří kamarádi, nevhodný tv pořad, časopis na stánku apod.).
A k tomu "tatínek a maminka se musí hodně přitisknout". Tak těmito slovy mi to vysvětlila moje starší sestra. Tehdy jsem se zařekla, že se nikdy s žádným klukem ani mužem neobejmu a začala jsem odmítat objetí i od vlastního otce, dědečka, strejdů a bratranců, protože přece... Tak to mi taky nepřipadá jako adekvátní vysvětlení. To dítě by mělo přece pochopit, že z ničeho, co normálně dělá se svými blízkými, děti nevznikají.
 Theend 


Re: Čím dřív tím líp? A proč? 

(2.6.2008 22:53:39)
Jo, nápodobně. Mně zase říkali, že miminko vznikne, když se dva lidi mají moc a moc rádi. Pak jsem se dlouho bála, že otěhotním se svým otcem, když se máme rádi. Nakonec jsem si samozřejmě vše zjistila jinde, ale žádná důvěra v těchto věcech (i v mnoha jiných) mezi námi dodnes není. A považuju to za selhání se strany svých rodičů, kteří nikdy nebyli schopni se mnou otevřeně mluvit.
 10.5Libik12 


Re: Čím dřív tím líp? A proč? 

(2.6.2008 23:43:40)
Jeeee, tenhle článek jsem nikdy nečetla, zaujalo mě, jak Líza podsouvá zajíci vydírání a nechce kvůli tomu koupit svým děvčatům tuto knihu.
Tak já ji teda koupím. Jednak ten zajíc se jde nažrat mochomůrky bez jakéhokoliv oznámení toho úmyslu zaječici, takže ji technicky vzato vydírat nemůže a hlavně, velká láska se zdá být buď anebo, alespoň jednou (dvakrát, třikrát), Co?
 Radka, 3r. holčička 
  • 

Re: Re: Čím dřív tím líp? A proč? 

(15.2.2006 18:32:49)
Díky za názory, souhlasím s tím, že bych odpovídala jen na to, na co se zeptá - pravdivě a přiměřeně k věku a nemotala jí hlavu dalšími informacemi. Asi je vše jinak, když už jsou děti dvě, příp. víc dětí v rodině - neteře, synovci apod., než když je dítě zatím jen jedno a první, tj. náš případ. Možná, že kdybychom čekali další, přijde to samo. Určitě je důležité zvládnout to co nejlíp, protože dojem z téhle informace si dítě nese celý život, takže všem : ať to dobře dopadne!!!
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

Re: Re: Čím dřív tím líp? A proč? 

(15.2.2006 23:03:20)
Když on chtěl vědět, jak se tam dostane... V
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

Re: Re: Re: Čím dřív tím líp? A proč? 

(15.2.2006 23:21:49)
...a on to chtěl vědět mnohem dřív než v 5 letech. Ono ho totiž zajímalo, jak se tam ten bráška dostal a jak vyleze ven. A ten kdo má kluka snad zná dotazy: Přoč tady mám ty kuličky? akdo má holku a kluka určitě musí vysvětlovat, proč on má a ona nemá. Nám k tomu stačila návštěva s holčičkou. Já jsem Martínkovi vysvětlovala, kamarádka rudla a poslala malou, tenkrát dvouletou, ať si jde hrát. a byla ráda, že se jí doma ani před tím, ani potom neptala. Ale bude se jí někdy ptát? V
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

Re: Čím dřív tím líp? A proč? 

(15.2.2006 23:02:06)
Ne že bych chtěla klukům něco vnucovat. Ale starší se ptá, a já mu vysvětluju a mladší je samozřejmě při tom. A nemá žádnou újmu. Když mám pocit, že by něco nepochopil, nebo že mu to stačí, přestanu. Ale myslím si, že pokud začnu s dětmi mluvit o čemkoliv teď, je to snadnější než to nějak dohánět a stydět se před starším dítětem, které se už stydí taky. To pak vzniká začarovaný kruh, kterému se vyhýbám. Myslím si, že pokud si kluci zvyknou teď na to, že s nima mluvím o čemkoliv a pravdivě, budou ochotní se se mnou bavit o čemkoliv i jako starší.
Já sama si vzpomínám na to, že jsem se jako asi čtyřletá pořád ptala na to, proč musí člověk umřít, měla jsem strach z toho, že naši jednou umřou. Ale to přece nemá nic společného se sezuální výchovou.
stejně jako vysvětluju, že nesmí mlsat před jídlem, že by bylelo bříško, a že tam bolí žaludek, proč bych neřekla, že se liší muž a žena? Nepoužívám odborné názvy ani podrobnosti, to má čas. Ono se to musí přizpůsobit věku a hlavně zájmům a znalostem.
Mimochodem, dnes se tatínek díval na olympiádu. Kluci byli v obýváku, zrovna byla reklama. Na Prostenal. A Martínek chtěl vědět, co to tam ukazují, chtěl vysvětlit obrázek a co to tam povídají. Stačila chvilka, ale ví, že se může zeptat a dozví se. A to je důležité. Veronika
 Dana, 3lety syn Dan 
  • 

tabu 

(16.2.2006 15:55:10)
u nas se zatim nic takoveho neresi,Dan vi, ze miminko bylo v brisku a pan doktor mu pomuze ven a to je prozatim vse. Ráda bych ale, aby se nestydel a zeptal na vse. Ja kdyz dospivala, nasi se prede mnou nikdy nesvlekali a o menstruaci a podobnych vecech o dospivani jsem si precetla v knihach. a to je presne to, ceho nechci docilit u sveho syny. Aby se nestydel on a ani ja, tak musime vsechno probrat, kdyz se zepta.
Knihu Krtecek a maminka doporucuji, je krasna. Jinak diky krtkovi mi jednou Dada rikal, ze kdyz se kraavicka zataha za pindoury, tak tam tece mlicko.Taky jsem netusila od kud to ma, a doporucuji si nejsdrive knihu alespon prohlednout.
Diky prvnim pár članku a prispevku, jsem se moc nasmala. Urcite se vyplati si precist vsechny prispevky.
 Elois 


Re: tabu 

(14.2.2008 13:51:28)
Fakt jsem si početla:-D
A taky s úsměvem vzpomínám na svou starší dceru která přišla v 1. třídě ze školy s dotazem: "mami??? šuká se chleba"??.... NE.... "a šuká se lavice"?? NE... "mami a šukat je jako souložit???" ANO... taky by se ve mě krve nedořezal:-D hlavně jsme přemýšlela jakou představu má o slově souložit:-)
úplný popis pohlavního styku "pro dospělé" dospala v 10ti letech v době, kdy to řešila celá třída ve škole a myslím, že to bylo tak akorát... do té doby saozřejmě věděla kudy se rodí, věděla nač je menstruace, ale drobnosti z pohlavního života jsem jí zatajovala:-)... např. erekce se holce vysvětluje divně:-)
A doma máme kačenku a pindíka a funguje to i u puberťáků:-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.