| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Přirozený porod 5: Náš porodní plán

 Celkem 108 názorů.
 Martina+F+H+L 


Porodní plán 

(18.1.2006 8:57:42)
Doufám, že Vám nebude vadit, že jsem si Váš porodní plán uložila. Jako bych ho psala já a vyjádřila v něm své pocity a přání :o)

Váše články se mi moc líbili a doufám, že můj druhý porod bude probíhat také tak idilicky :o)
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Porodní plán 

(18.1.2006 12:30:09)
Vazeny pane to zni tak krasne co tady piseta a dokonce s ust chlapa co o tom houby vi,ale bohuzel nerealne.Uz to vidim v barvach v porodnici jak se vsim souhlasi.Co se tyce ne klystyru tak to jsem si myslela taky,ale ten trapas jak to s Vas vali nemusim asi popisovat.Takze si to mamky dobre rozmyslete.
 PajaMM 


Re: Re: Porodní plán 

(18.1.2006 12:43:07)
Leni,

mne se ten porodni plan zda byt v pohode...

Ja tedy nechtela ambulantni porod a nechtela jsem cekat na samovolny porod placenty, ale jinak byl muj porodni plan obdobny...

Az na ten klystyr - ten jsem sice chtela, ale nestihl se...a nestalo se nic. Takze maminky, at si to sice rozmysli, ale nemaji se ceho bat. Priroda to vetsinou zaridi tak, ze se maminka pred porodem stejne vyprazdni - aspon u me to tak bylo a znam takovych maminek hodne. A kdyz uz se nejaka nehoda stane, neni se proc stydet. Personal je na to pripraveny a je to normalni...
 Eva K 
  • 

Re: Porodní plán 

(18.1.2006 14:41:25)
Mě při prohlídce porodnice jedna PA doporučovala klystýr (ale hned zdůrazňovala, že nemusíme) a druhá PA mi doporučovala YAL, jako šetrnější, ale že většinou mají maminy stejně průjem a vyprázdní se na pokyn přírody:-).
Důvody druhé PA mi připadaly pochopitelné, YAL vyčistí pouze nutnou spodní část střeva, kdežto klystýr střevo celá a pak trvá věčnost, než se to zase naplní. Navíc po klystýru z vás teče znečištěná voda ještě nějakou chvíli, což mi připadá lepší pustit pevný bobek:-).
Navíc myslím, že nemocniční personál nějaká stolice fakt nerozháže. Eva
 Cockney 
  • 

Re: Re: Porodní plán 

(18.1.2006 17:08:05)
Evo nevim kolikrat jsi mela klistyr a z jakych duvodu, tedy proc si myslis, ze se musi procistit i tenke strevo a proc voda by z tebe mela kontnuane dal vytekat (netvrdim, ze se na zachod nemusi vickrat), jine nez svoje zkusenosti s klistyrem nemam (jiste byli v historii i vetsi odbornici, jestli si dobre vzpominam, tak princezna Diana mela ve svych vydajich 3,500 liber za klizma rocne a Ludvik XIV jich pry mel 25,000 za zivot :-)))))))) )? Ja mela zacpu jako poporodni komplikaci, coz se asi na prvni pohled jevi jako srandicka. Zadny prujem pred porodem jsem nedostala, naopak jsem mela ten den problem se zcela vyprazdnit, rodila jsem v terminu a klizma jsem nemela. Desaty den po porodu a bez stolice jsem uz mela takovy bolesti, ze jsem zavolala manzelovi, aby mi zavolal dr. domu. Dr. mi predepsal YAL. Po aplikaci (asi po 10min) jsem zazila, co se jen tak nezazije. Snad by se to dalo srovnat s porodem, ale tam alespo clovek vi o co jde. Krece jsem mela nejenom v podbrisku, ale i v prsnich svalech, v rukou i nohou. Nevim jak se to mohlo stat, nic takovyho nebylo popsany ve vedlejsich ucincich a nevim jak by se na pouzivani YALu mohlo neco zkazit. Projimaci ucinek byl minimalni, snad i proto, ze jsem uz dal nesledovala zadne casove intervaly a byla jsem rada, ze jsem se dostala na zachod a trochu se vypraznila. Zacala jsem pouzivat klasicke klizma, moje strevo bylo uz tak ponicene, ze jsem ho musela pouzivat mesic 2x tydne, protoze jsem sama nebyla schopna vyprazdneni. Ale prubeh byl jako nebe a dudy. Zadny krece a ani spinava voda po vyprazdneni na zachode uz ze me dal netekla a strevo se procisti tolik, kolik aplikujes vody a jak dlouho klizma nechas ucinkovat - tedy bud jen tl. strevo nebo i tenke. To co te procistuje pri pouziti YALu je mimochodem taky voda a ucinek, jak vysoko se strevo vycisti, je dany davkou YALu. Ani po peti letech moje strevo nefunguje jako driv, na velkou chodim 2-4x za den a to mam stolici jinak normalni, nikdy pred tim jsem na nic podobneho netrpela.
 Eva K 
  • 

Re: Porodní plán 

(19.1.2006 9:55:15)
Tak to je trošku jiný extrém a vůbec nepochybuji o tom, že v některých případech má své opodstatnění, stejně jako jiné zákroky při porodu.
Informace o YAL mám od PA a duly, ty jich asi osobně taky moc nezažili. Mě na těhotenskou zácpu pomáhá třinová melasa, účinky vynikající. Co si dávám denně caro a jednu lžíci této melasy, nemám problém (jen si zvyknout na tu chuť:-)).
Nemáš třeba potíže s kvasinkami? Jejich přemnožení naruší funkci střev a tyhle záněty vznikají v těhotenství. Ale nemusí se to nijak projevit, pouze pokud se to rozšíří i např. do pochvy či jako exém. Spolehlivě to identifikuje pouze dieta (žádný cukr ani přírodní, žádné kvasnice a hodně česneku a pórku). Tebe nechali odejít z porodnice se zácpou? Většinou to hlídají a dají ti čípek a nenechají to dojít do 10 dnů. Pak už je asi YAL slabý.
Kolik si té vody dáváš, aby ses nepropláchla úplně? Kdybych ho náhodou chtěla, tak ať vím:-). Vím jakou bolest mi způsobí jeden zaražený prd, natož tak litr vody.. Eva
 Cockney 
  • 

Re: Re: Porodní plán 

(19.1.2006 17:18:41)
Diana mela nejdriv bulimii a pak tvrdila, ze vsechny svoje problemy, vcetne bolesti hlavy si nechava vymejt. V kazdem pripade pry trpela klysmafilii a byla to asi celkove psychicky narusena osoba, ono ovsem zachovat si psychicke zdravi, v prostredi ve kterem se pohybovala, neni snad ani v lidskych silach.
Ve svych strevech urcite kvasinky mam, jako kazdy jiny, ale v normalnim mnozstvi, viginitidy nemam.
Ja jsem vubec tehotenskou zacpu nezazila, jako nikdy pred tim, v zivote jsem zacpu nemela, pokud mi pamet saha. Neni nad pravidelnost :-)))))).
V nemocnici me nechali 6 dnu, protoze jsem mela malo zeleza a dite taky, stezovala jsem si pravidelane na zacpu, pravidelne mi davali cipek, ktery nezabral ani minimalne. Lekarka, kterou nakonec smela s timhle problemem konzultovat, mi rekla, ze se to snad rozbehne samo a predepsala mi nejakej odpornej gel s malinovou prichuti, ktery byl jen na to, aby to lip prochazelo, ale ne aby se podporila funkce strev. S tim me propustili, jo a bez toho, aby se me vubec ptaly, jestli mam pohyby strev ktrey jsem nezaznamenavala). Po trech dnech (den 9.), jsem telefonovala do nemocnice pro vysledky zeleza a PA se me ptala jak se mame, ja rekla, ze ne moc dobre, protoze mi vubec neni dobre kvuli zacpe a ona rekla myslim "no jo" a s tim jsme se rozloucily.

YAL je indikovany na zahajeni lecby tezke zacpy. Obsahuje sorbitol (to co je napr v "sugar free" zvejkackach a taky to ve vyssich mnozstvich muze zpusobit prujem), pusobi jako osmoticke laxativum, tzn. voda tece z tela do streva misto opacne a tim se stolice stava ridsi.
Maly klystyr se myslim rika necemu co u me odpovida 1/2 l vlazne vody, ale i s timhle mnozstvim muzes dosahnou dobreho proplachnuti polohovanim. Jestli to pri aplikaci boli nebo ne hodne zalezi na tom jestli je to aplikovany najednou a nebo pomalu a pocastech, s respektem neprijemnych pocitu. Samozrejme neni nic prijemneho zadrzovat, kdyz se ti chce na zachod, ale to se vubec nelisi od YALu. Mam kamaradky, ktere si klystyr doma daly samy (asi manzel asistoval) v ramci prvni doby porodni nez jely do porodnice - takovy domaci-prirozeny klystyr :-))))).

 Eva K 
  • 

Re: Porodní plán 

(19.1.2006 9:56:58)
Nesouvisel klystýr u Diany s jejími hubnoucími nemocemi, bulimií nebo co to měla? Eva
 vlaďka +daniel 10měsíců 
  • 

trapas? 

(18.1.2006 12:44:51)
já jsem si třeba klystýr nepřála, nedostala, před samotným porodem (na konci 1. doby porodní) jsem si došla na záchod a valila ze mě pak už jen krev a plodová voda. pokud Vám přijde trapné, že z rodičky vychází při porodu spousta tělních tekutin, pak je asi lepší nerodit. je to asi tak stejný trapas jako když je porodní sál od krve - je to přirozené a patří to k tomu. riziko infekce pro dítě je stejné nebo i menší, než při klystýru. a hlavně nezapomínejte, že i když Vás propláchnou, může dojít k témuž "trapasu", protože pak se může stát, že z rodičky vychází stolice, která ještě zbyla, rozpuštěná ve fyziologickém roztoku, což mi připadá srovnatelně neestetické
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: trapas? 

(18.1.2006 12:56:36)
Vladko ja jsem prave na mysli mela tu stolici,protoze 1.porod byl s klystyrem ,ale nikdo nic nevidel protoze jsem prevaznou dobu byla sama na zachode.Ten druhy porod byl bez klystyru,ale dobre kdyz se toho tak chytas nebudu to nazyvat trapas a to bylo neprijemne a sla se me sama stolice takze nejaka krev nebo plodova voda to k tomu asi patri,ale pokud to jde i jinak tak proc ne klystyr.Je sice neprijemny,ale ucelny.
 Katka, syn 2,5 roku 
  • 

Re: Re: Porodní plán 

(18.1.2006 19:02:36)
Je to teda kazdeho vec, ale ja osobne bych klistyr neodmitala. K prvnimu porodu jsem prijela po odtoku
plodove vody, bez kontrakci. Ihned po vyprazdneni po klistyru jsem zacala mit pravidelne 5minutove kontrakce. Mou zkusenost mi potvrdily i dalsi maminy i odborna literatura.
 Mirka +22+16+12 
  • 

Re: Re: Re: Porodní plán 

(28.1.2006 12:34:03)
2x jsem rodila bez klystýru (protože nikdo nevěřil, že už rodím), potřetí s ním. Já bych byla rozhodně pro klystýr. Jeho aplikace i dění poté mi rozhodně nevadily. Absence blbých keců personálu byla fajn, ale to nezáleželo na klystýru, ale na personálu. Pokud narazíte na hovado, nepomůže vám ani porodní plán v kůži vázanej. Tím chci říct, že jsem je zažila jen jednou.
Ale co pro mě byl hlavní přínos klystýru - v určitém momentě se mi strašně chtělo, ale všichni "netlačte" tak jsem se zatla co to šlo, pak řekli "tlačte", co se stalo, to si dovedete představit, ale to bylo OK, jenže jsem se potřebovala vydýchat a odpočinout si po tom "zatnutí" a nějak na to nebyl čas. Zatímco po klystýru jsem se zatínat nemusela, v pohodě jsem si dýchala a pak jsem měla dost dechu na konečnou fázi. A taky bylo fajn, že na velkou jsem nepotřebovala hned v poporodní den, ale asi až za 3 dny, kdy už ty stehy tak moc nebolely.
 Janina 
  • 

Re: Re: Porodní plán 

(26.4.2006 14:16:16)
Zkuste se podívat na následující stránky
http://www.nemocnice.vrchlabi.cz/odd.php?mid=POR
Možná, že poté budete mít trochu lepší představu o "přirozeném porodu" a možná přehodnotíte, co je a co není trapas. Těžko se to vyjadřuje v několika málo větách, nicméně přáním rodičky v porodním plánu obvykle bývá i respektování intimity (tj. valnou dobu jste pouze v přítomnosti manžela, popř. duly a porodní asistentky). Ovšem pokud je Vám to nepříjemné i před těmito lidmi, nikdo neříká, že i přesto o klyzma nemůžete požádat, abyste nebyla rušena nepříjemnou představou "trapasu".
Jinak ale pravdou je, že jen málo porodnic takovéto možnosti nabízí.
Bohužel. Myslím, že autor článku chtěl jen pouzkázat na možnosti, které tu dnes už jsou. Žel musíme za nimi cestovat trochu dále (pro mě osobně cesta do porodnice znamenala 2 hodiny cestování).
 Ája 
  • 

Re: Porodní plán 

(18.1.2006 20:49:14)
Opravte si klizma na klyzma. Nic ve zlém.
 Cockney 
  • 

Re: Re: Porodní plán 

(18.1.2006 21:02:29)
Opravime si klyzma i klystyr :-).
 Zuzana zo Slovenska 
  • 

* 

(18.1.2006 11:14:51)
Oceňujem snahu autora! Pekne, zrozumiteľne a prehľadne napísané články. Všetkých 5 dielov som si stiahla a dúfam, že pomôžu viacerím mamičkám. Vďaka.
 LaPepa 
  • 

reálný porodní plán 

(18.1.2006 13:01:07)
K tomu, že to není reálné bych řekla, že jak kde. Ve Vrchlabí by asi něměli k většině věcí výhrady. Teda pokud bude vše v pořádku.
Já tam rodila a moje přání byla podobná. Trapas se nekonal a i když něco malinko uniklo, nikdo z toho nedělal vědu. Kdo se při porodu nejvíc pos.. a počůral bylo naše miminko :-)
Nakonec jsem kvůli svému zdravotnímu stavu dostala i kapačku oxytocinu (ale napřed se to zkusilo i bez něj). A pupečník jsem taky chtěla nechat dotepat, ale hodně jsem krvácela, tak to nešlo. Ale na placentu čekali mnohem dýl, snad hodinu a půl, velmi trpělivě a po kouskách ze mě tahali ty blány (v Praze bych šla asi pod narkózu). Ještě jednou jim děkuju za trpělivost.
LaPepa
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: reálný porodní plán 

(18.1.2006 13:07:17)
Porodnice ve Vrchlabi je asi podle doslechu ta nej.Bohuzel je daleko takze my ostatni mamky mame smulu.Ale stejne si myslim,ze neco s popisu pana asi ano neco urcite ne.Dokazete si predstavit reakce na sale jak na ne vytahujete seznam podobny tomu co psal pan.No tak to by Vam asi tezce zneprijemnili pobyt.
 PajaMM 


Re: Re: reálný porodní plán 

(18.1.2006 13:11:55)
Leni,

ja teda nevim, ale v porodnici, kde jsem rodila ja, s porodnimi plany pracuji a ten muj dodrzeli bez vyhrad...

A byl podobny tomu, co je tady...ale to uz jsem psala...
 Apolena. 


Re: Re: reálný porodní plán 

(18.1.2006 13:15:39)
Lenko,
porodní plán je samozřejmě dobré probrat v porodnici před porodem, ne vytahovat ho uprostřed porodu.
Ale pokud kvůli němu personál znepříjemní porod, tak to teda zrovna profesionálové nejsou.
 Eva K 
  • 

Re: reálný porodní plán 

(18.1.2006 14:54:02)
Asi jak v které nemocnici. Na Bulovce provádí přípravu porodního plánu v rámci předporodních kurzů, takže nám pravděpodobně nebudou doporučovat nereálné věci. Většinou svými plány personálu pouze narušíte známou rutinu, když musí např. čekat na placentu místo podání oxytocínu a rychlého ukončení celé akce:-).
Chápu, že mají větší pocit klidu a jistoty, když vše běží, jak jsou zvyklý, takže může docházet k neschodám. Ale myslím, že vstřícným jednáním se dá domluvit, pokud nenarazíte na vyloženého odpůrce. Tak uvidíme, jestli PA z kurzů ví, co nám na sále umožní:-). Eva
 Marcela 
  • 

Re: Re: Re: zkušenosti s porodem 

(19.1.2006 9:02:53)
Tak já žádný plán neměla a byli jsme jen na přednášce. Když jsme měla týden před termínem silné bolesti břicha jako při menstruaci, tak jsem pochopila, že už to asi přišlo. Navíc stahy byly hned po 15-20 minutách.Můj manžel volal do porodnice a do telefonu říkal, že to jsou asi stejně jen ti PERMONÍCI....Takže po příjezdu do porodnice, jsem sklidila úsměv, že přijeli ti s permoníkama. A já trvrdím, že záleží hlavně na PERSONÁLU. Měla jsem štěstí na porodní asistentku, to co říkala, vždycky přišlo a tak jsem byla v klidu. Klystýr ano, ale každá víme, jak se budeme cítit. Mně přišel klystýr lepší, než se pak obávat tlačit. Oholená jsem přišla z domu. Malého mi dali po porodu na bříško a půl hodiny mi sál z prsa. Rodila jsem na Obilném trhu a malý byl tenkrát třinácté narozené miminko.Když jsem na pokoji tvrdila, že nemůžu usnout, že mi malý chybí, tak se maminky divily, ať prý odpočívám a spím.Každá jsme jiná, já si pro malého došla a poprosila, že ho mít chci u sebe a nebyl to problém. Dodnes si pamatuji jeho tvářičku, kterou jsem si prohlížela snad dvě hodiny, než jsem usla. Doufám, že někdy ještě zažiji ten nádherný pocit po porodu a jsem ráda, že znám rodinku, protože tolik článků a informací jsem při prvním těhotenství a porodu vůbec nečetla. Děkuji všem za jakékoliv příspěvky. Čerpám rady a zkušenosti a moc mi všichni pomáháte. Děkuji.Marcela
 Romana 
  • 

Re: Re: reálný porodní plán 

(20.1.2006 14:22:37)
Lenko, na to, že máš dvě děti, mi přijdeš naprosto neinformovaná. Dnes přijít do porodnice s porodním plánem opravdu není nic neobvyklého. Prostě jsou lidé, kteří by rádi porodili v klidu, bez zásahů zvenčí. Ale na toto téma bylo na Rodině popsáno tolik řádků....
 Agnes 
  • 

Re: reálný porodní plán 

(18.1.2006 13:12:37)
Já rodila taky ve Vrchlabí - dvakrát. Ani jednou jsem neměla žádný porodní plán a vůbec nebyl potřeba. Vše tam dělají tak, jak bylo výše popsáno, jen jsem nevyžadovala ambulantní porod. Placenta byla venku sama během pěti minut, jen jsem ještě jednou zatlačila. A co se týká klistýru, dělají ho jen na požádání. Poprvé jsem o něj nepožádala a při porodu do vody odešlo pár "bobíků", které por. asistentka odchytla do sítka a pak vyhodila. Při druhém porodu jsem měla průjem, takže jsem se doma vyprázdnila sama. Rodila jsem "nasucho" a neodešlo nic. Přeji hodně štěstí a zdravím!
 kristýna 
  • 

Re: Re: reálný porodní plán 

(18.1.2006 14:53:31)
Ahoj, porodní plán jsem měla podobnýa docela ho dodrželi, ne však úplně.
Chci se zeptat-je někde v ČR ještě jiná porodnice s podobným přístupem jako Vrchlabí? Nejlépe na Moravě...kdyby to nebylo tak daleko, hned tam jedu rodit:) Ve Zlíně to není vůbec špatné, ale jezdí sem rodit všichni z okolí, tudíž se z toho stává velkovýrobna dětí a některé věci splnit nelze-já se trefila do dne, kdy měli 15 podoů-což je na ně moc- a pak byly fofry-prostě věci, které jsme nemohli ovlivnit ani my, ani oni...
K.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: reálný porodní plán 

(18.1.2006 15:09:41)
V Brně jsou snad všechny tři porodnice hodně nakloněné přirozeným porodům. Nejvíce prý na Obilném trhu. Já chci rodit s dulou právě tam, tak jsem moc zvědavá.

Jana, 26. tt
 Radka 
  • 

Já jsem fakt mimo :)) 

(18.1.2006 15:14:03)
Mě to příjde tak krásné a vzhledem ke 3. porodu založené na zkušenostech ...

Já mám dvě mrňata a při porodech se asi nechovám jako vzorná a přirozená matka. Porodní plán jsem nepsala, protože jsem zkrátka věřila svému porodníkovi, který se o mě staral celou dobu při obou dětech.
Intimitu, příjemné prostředí a přátelský vztah mi zajistilo Podolí.
Klystýr - jsem chtěla!
1. Po těhotenské zácpě super věc
2. Jakkoli můžu uvolnit prostor, kudy jde mimčo ven, tak to udělám
(na trapas kašlu i tak tam může něco zůstat)

Holení - holím se sama a navíc se mi zdá, že se pak lépe zašívá

Natřižení - no já jsem sice masírovala, ale vzhledem k vývoji porodu a použití kleští byla má aktivita na nic.

Dotepat pupeční šňůru - já jsem ani nepochopila, že už jsem porodila, natož abych se starala o pupeční šňůru.

Ustřihnout pupeční šňůru - ano a vůbec bych byla nejraději, kdybych dítě viděla až zahojené a neměla strach z toho, že mu tam zatáhnu nějakou infekci.

Oxytocin - proč ne? Cokoli urychlilo vypuzení placenty do toho bych šla. Můj cíl bylo SPÁT!

Přiložení dítěte k prsu - až po šití prosím.

Být s dítětem celou dobu - ne. Byla jsem radši, když jsem věděla, že je u někoho, kdo se postará a já se ty dvě hodinky vyspím (no spíš jsem byla většinu času v bezvědomí, ale i při tom si člověk odpočine)

V porodnici bych byla nejraději celý týden, abych nasbírala síly na doma :)

Jen dodávám - své děti miluju!
 marbi 


Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(19.1.2006 17:53:37)
Se vším popsaným v tomhle příspěvku plně souhlasím. Mám za sebou tři porody, z toho jen ten poslední s manželem. Nevím co se se mnou přihodilo, ale u prvních dvou porodů jsem tam manžela nechtěla, u toho posledního jsem si to přála. Jsem ráda, že co se týká porodu, toleruje se dnes více alternativ, ale abych trvala na takových nesmyslech, jako že je proti přírodě dát si klystýr a raději se po... Myslí, že zdravotníci vědí, co dělají a v zájmu usnadnění porodu nebo v zájmu zdraví miminka podstoupím ochotně cokoli, i ty méně příjemné procedury. Mimochodem, ještě jsem neslyšela, že by klystýr nebo v nutném případě nástřih hráze v tu chvíli bolel.
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(20.1.2006 10:42:01)
Konecne jeden rozumny clovek co si na nic a na nikoho nestezuje.To je neustale tam nechci to tam ono tam mi udelali to tam ono Proboha vzdyt ten klystyr se da vydrzet a pokud je Vam mamky milejsi byt rostrhane misto nastrizene pak ala pardon.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(20.1.2006 11:32:27)
Leni,

ted ty maminky zase strasis ty:-)))

Ono vetsinou - pokud je rozumna PA nebo lekar a vi, co ma delat a kdy je na to vhodna doba - tak natrzeni je daleko mensi nez nastrizeni...u me to tak bylo a jak rikam, je to tak ve vetsine pripadu...

Takze nech maminky, at se rozhodnou podle dostupnych informaci samy....A myslim, ze kdyz je nastrih nutny, tak ho udelaji, i kdyz si to maminka puvodne neprala...a mnoha k tomu rada svoli a s nikym se nedohaduje...:-)
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(20.1.2006 13:50:00)
Danielo nezlob se na me,ale ty zastavas neustale jen to sve,ale musis si uvedomit,ze nekdo bude rodit taky podle toho jak to urci doktori takze jestli s klystyrem nebo bez jestli s nastrihem nebo bez znam hodne pripadu kdy se Te ani nikdo nepta a hotovo.Ja taky uznavam,ze je to kazdeho vec,ale abych delala povyk kvuli klystyru tak to asi ne.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(20.1.2006 14:18:41)
Leni,

mozna to posuzuju hodne subjektivne, ale....

Predpokladam, ze kdyz je porod komplikovany - nebo se komplikovany predpoklada nebo neco takoveho - tak se maminka nebude ohanet tim, ze nechce klystyr, holeni nebo nastrih...Alespon tedy vetsina rozumnych ne. A taky jim to ten lekar musi vysvetlil a rict, proc chce to a to udelat....to je, myslim, hodne dulezite...

Ale kdyz se jedna o normalni porod bez komplikaci, pak nevim, proc by nekomu meli nutit, ze MUSI mit klystyr, protoze je to jednodussi a vzdycky se to tak delalo, nebo ze se MUSI holit nebo ze se MUSI udelat nastrih hraze....o tom tady mluvime...

Ne o pripadech, kdy je to z nejakeho duvodu nutne...
 Misa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(20.1.2006 20:21:15)
Ale o tom to prave je - ze se te mnohdy nikdo nepta. Mel by to byt standard v porodnicich, ze se doktori ptaji, bohuzel to tak zatim nefunguje a kdyz ma nekdo vlastni predstavu, jak by si pral, aby porod probihal, tak holt musi "povykovat" resp. sepsat porodni plan.
 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 9:17:28)
lenko, plne s tebou souhlasim.

danielo, jasne, at se maminky samy rozhodnou, podle dostupnych informaci, ale uvedomujes si, ze jine nez ty "vase" informace nejsou?

holeni:ta predstava dlouhych chloupku, ve kterych vse zustava, pletou se do siti, pardon, ale to je hnusny.

klystyr:poprve jsem ho dostala a vubec to nebylo tak strasne, jak se popisuje, bylo to neprijemne, uznavam, ale vydrzet se to dalo. a predstava, jak mimi pada do vykalu, .... :-(

dotepani pupecniku: proc ne? ale proc na tom trvat, kdyz jsou nejake komplikace?

porodni plan: je to hezky car papiru. kdyz neni rodicka uplne blba, tak se s personalem domluvi. stejne se behem porodu na vsechno PA ptaji postupne. a ta predstava, jak chudera, ktera ma na starosti v horsim pripade i rodicky, musi behat s papirama a striktne je dodrzovat? HLOUPE

upozornuji, ze nebydlim, v zadne prdelce, ale v Plzni, lae jelikoz kolem Plzne funguje minimum porodnic, tak se sem svazi rodicky z okruhu cca 50 km., takze mozna budu rada, kdyz budu mit postel natoz opet porodni pokoj.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 9:39:44)
Dany,

mohla bys mi rict, jake jsou to "nase" informace?

Ja kdyz sla rodit v cervnu 2002, tak jsem mela hodne informaci a byla jsem si schopna vybrat. Porodni plan jsme si mohly sestavit podle informaci, ktere jsme mely z tehu kurzu, vedely jsme, ktere porodnice v Brne ho umeji pouzivat a ktere ne. Nikdo nas ovsem nenutil, abychom si plan pripravovaly, jen jsme mely moznost se ROZHODNOUT.

Porodni plan neni zadny car papiru a je uzitecny v tech porodnicich, kde s nim UMEJI PRACOVAT. To nejsou vsechny, ale to je dobre si zjistit pred porodem, popr. se v dane porodnici primo domluvit.

A nikdo nelita s zadnyma papirama pri porodu - prectou si ho pred porodem a ma to tu vyhodu, ze uz se pak pri porodu na nic neptaji....za to jsem byla rada, ze jsem nemusela na zadne otazky odpovidat a mohla jsem si dychat a tlacit...

A jinak - holeni, klystyr...to vsechno je na kazdem z nas, jestli to chceme nebo ne. Je na kazde z nas, co ji prijde dobre a co ne...A pokud se nemylim, vsude jsem psala, aby se zena rozhodla sama, POKUD NENI NUTNE NECO JINEHO!!!

A predstava, ze mimi pada do vykalu, je, myslim, prehnana...to se nestava...

Takze ja jsem jen pro to, aby se NIKOMU NIC NEVNUCOVALO, aby se kazdy mohl rozhodnout podle sveho, POKUD TO JDE A NEJSOU ZADNE KOMPLIKACE!!!
 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 15:39:43)
danielo, nebud hned tak utocna!!! tim "vaše" informace jsem myslela, info, ktere se zaobiraj, jen alternativami medicinskych zakroku. muj naroz je, ze doktori vedi, co delaj a nevymysli si neco, co by ohrozovalo mimi ci rodicku (pacienta). slo mi o to, ze vsude se rika, alternativa alternativa, ale to ,ze drzet se alterantivy zuby nehty a odmitat i treba oxytocin ci nastrih, nebo zmineny klystyr je proste v urcitych situacich nebezpecne. znam par pripadu, kdy zena odmitala medikaci oxytocinu a diky tomu se porod velmi protahl a slo o zivot obema.(mam dost blizko k teto oblasti zdravotnictvi)

chtela jsem jen rict, ze je dobre si zvazit uplne vsechny pro a proti a nebyt striktne presvedcena, ze vsechno alternativni je to spravny.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 15:47:25)
Lenko,
když máš k tomu porodnictví tak blízko, mohla bys mi vysvětlit, jak ohrožuji dítě, když odmítám klystýr?
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 16:09:32)
Sylvi,

ono to sice vypada na Lenku, ale je to Dany :-)))
 Marie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(5.2.2006 10:07:39)
Milá Sylvo.Fyziologický porod probíhá tak, že hlavička dítěte se rodí obličejíčkem k podložce.Bereme-li v úvahu,že rodička je v klasické porodní poloze vleže na zádech. V případě plných střev "porodíš nejdříve velké H.." do sterilního prostředí a hned na to se porodí tvé vytoužené miminko pusinkou do toho H.Zároveň plná střeva prodlužují délku porodní doby.Tak si přeber sama, co je pro tvé dítě lepší.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(5.2.2006 11:11:24)
Marie,
když si jako laik představím průběh porodu, tak mi vychází, že to hypotetické velké H (hypotetické - poměrně hodně maminek se přirozeně vyprázdní před porodem nebo během 1.DP) tlačí miminko jaksi poměrně velký kus před sebou. Takže můj selský rozum říká, že je DOST času na úklid exkrementů. A můj selský rozum dále říká, že se mnohem líp uklízí tuhý exkrement než to, co by ve střevech mohlo zůstat po nálevu. A dál můj selský rozum pochybuje o tom, že poloha na zádech je pro všechny nejlepší a nepohodlnější.
Takže asi nemá cenu řešit, co by se stalo, kdyby jedna maminka, která zrovna náhodou nechce klystýr, přirozeně se nevyprázdnila, chtěla rodit v "klasické" poloze a porodila překotně. Protože podle mého (selského rozumu) v žádném jiném případě nemůže nastat to, co jsi popsala.
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(18.2.2006 21:04:32)
Milá Sylvo,Tvoje úvahy jsou opravdu hodně laické.Kdybys měla možnost absolvovat jednu směnu na porodním sále,tak bys to velké H viděla a hlavně dostatečně cítila v reálu.A to nejen při porodu v klasické poloze.
 mamina,těhule po páté 
  • 

Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(29.9.2007 1:03:25)
Už jsem tady na jiných diskuzích psala,že doktoři NEUMĚJÍ ČEKAT.Pokud je porod FYZIOLOGICKÝ,tzn. bez komplikací,tak nevidím důvod,proč mamině vnucovat třeba zrovna ten oxytocin.Já ho dostala 3*(od doktorů) a z toho 3* jsem se po něm přestala otvírat,mám poškozenou páteř a nevím,co všechno.1* jsem rodila s PA z té konkrétní porodnice,prostě mě nechala to prodejchat,prochodit,jen mě čas od času prohlídla.Bylo to bez injekcí,bez nástřihu,bez stresu.Porodila jsem DOSLOVA v pohodě a s úsměvem(ten den šestnáctá),malá měla 4,10 a 53 cm a já neměla ANI STEH.Doktoři mi vždy udělali nástřih bez ptaní,jaksi automaticky,a stehů bylo,že mě šili půl hodiny..
Klistýr mi dali u prvních dvou.Já měla takové hrozné křeče,že ty při vlastním porodu byly proti tomu sranda a stejně jsem se po.. Pak už vynašli YAL.Vyprázdnila jsem se po něm v obou případech dobře,ale bylo to bez těch šílenejch křečí.Proti holení nic-myslím si,že je to určitě hygieničtější.Podotýkám,že nejsem žádnej hypochondr,ani žádnej blázen do přírodních porodů,ale chci si být NAPROSTO JISTÁ,že to,co lékař navrhuje,je opravdu potřeba a že sama bych to nezvládla.A o tom to celý je.
P.S.:Taky mi nebylo zrovna dvakrát vhod,že mě s poškozenou páteří a s křížovejma bolestma nechali na monitoru 5 hod.v kuse na zádech a když jsem se pohla,tak mi nadali,že se jim mimi špatně snímá..
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 10:01:58)
Dany dekuji za podporu a naprosto s Tebou souhlasim Myslim si ,ze je to asi rozmazlenost s tema prirozenyma porodama.Nikdy to nikomu nevadilo a najednou.Samozrejme nemyslim porody za totace.Ale ted je to si myslim na dobre urovni.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 10:08:38)
Lenko,

jen by me zajimalo, kdyz tobe osobne je celkem jedno, jak budes rodit, proc ti vadi, ze to chce nekdo jinak?

Tebe se to prece netyka, ty muzes dal rodit tak, jak chces ty, ne?
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 10:12:26)
Lenko,
nebýt "rozmazlených" žen, které začaly vyžadovat změny v porodnictví, dodnes rodíme všechny a všude stejně - na zádech a s přivázanýma rukama i nohama.
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 10:25:52)
Prosim Vas co s toho delate drama obe dve Ty i Daniela muj nazor dokazete tak prevratit.Dobre tak se vratime s rozenim do dob kdy rodily nase babicky kdy nejaka babka prisla na posledni chvili nahrala vodu a bylo to .Ne vzdy se stastnym koncem.Nebo nekde na poli .Kolik bylo mrtvych deti,protoze nemohly rodit v nemocnici.Ja prece nikomu nerikam jak ma rodit to spis Vy propagujete jen to sve.Bez KLISTIRU nedej boze bez NASTRIHU. Ja chci jen rict,ze kdyz budou mamky rodit podle lekare samozrejme coz se uz urcite nedela s nohama privazanyma tak nejsou o nic horsi nez Vy co rodite podle sveho tzv, planu.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 10:34:27)
Pozor, porody bez klystyru a pokud možno bez nástřihu propaguje v první řadě Světová zdravotnická organizace a to už asi tak čtvrt století ;o) Jinak k tomu rození s přivázanýma nohama - nedávno jsem byla sama těhule a prohlížela jsem si na stránkách Aperia formuláře porodnic, jak se v nic rodí (formuláře si vyplňují zástupci porodnice, takže info od pramene) a docela mi vyrazila dech porodnice, kde psali, že "Při fyziologickém porodu si žena může zvolit jinou než klasickou polohu vleže, pololeže či polosedě na posteli, a to na porodní stoličce, na porodním vaku, v kleku, ve stoje nebo polodřepu s opěrou nebo v závěsu a ve dřepu. Dvěma nejčastěji praktikovanými polohami jsou klasická poloha s upoutanýma a tatáž poloha s volnýma nohama." Tak nějak jsem z toho v první chvíli měla záchvat smíchu... pak mi ale došlo, že to nebude vtip :o(

S.+++
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 10:47:15)
Silvo nevim s ktere porodnice jsi cerpala,ale to snad ne.Ja co mam svoj zkusenost a taky moje kamaradky,ktere rodily vsude mozne se s privazanyma nohama nesetkaly.Takze se tomu tezko veri.Velice by me zajimalo kde to ma takle byt.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 11:12:36)
Lenko,
pokud byl ten dotaz na Sylvii, tak ta svůj zdroj napsala, takže se můžeš podívat na stránky Aperia a najít si to tam.
Pokud jsi reagovala na můj příspěvek, tak si ho prosímtě přečti znova.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 11:41:56)
tvrdí to o sobě královehradecká porodnice jinak jeste vroce 2001 vyhrozovali připoutáním jedné mé známé v krči.

jinak jak už tu psala daniela nebo sylva - i mně je naprosto jedno, jak si kdo rodí, hlavně když po mně nechce, abych rodila taky tak :o) A právě proto si myslím, že porodní plán tak úplně na nic není - jak vidno, každá máme o porodu jiné představy, které PA jaksi z naší hlavy nevyčtou a je pohoda rodit tak, jak chci, a nemuset se při tom s nikým o ničem dohadovat (zažila jsem dvakrát a fakt je to neporovnatelné s porodem prvním, kdy jsem se dohadovat musela)

S.+++
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 10:44:58)
Lenko,
už ti to napsalo pár lidí, tak já se taky přidám :-).
Mně je opravdu upřímně jedno, jak jsi rodila, v životě by mě nenapadlo někoho hodnotit podle toho, kde a jak porodil.
Já JEN chci, abych i já mohla porodit podle svých představ. A aby mě za to nikdo nestíral, což například děláš TY.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 10:47:39)
A my se jen snazime, aby mel KAZDY na vyber. Nikdo tu nerekl, ze kdo rodi s lekarem, ze rodi spatne a je spatna matka! To zase prevracis ty nase nazory!!!

A ani jedna z nas tu nepohrda porodem s lekarem, jako ty pohrdas "tzv. planem"....
 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 15:45:54)
danielao, jooo a k tomu planu. to ze jsem napsala car papiru, to bylo prirovnani. ale predstava, ze ja jako PA(nejsem) musim po dobu nekolika hodin nosit v hlave nekolik lejster (planu) mi prijde silena. proste mi prijde prirozenenjsi a taky prijemnejsi, kdyz s tebou ten personal komunikuje a ne, ze vubec neprijdou, na nic se nezeptaj. ale to je asi o kazde zvlast.

a nastrih? absolutn ebez neho? to je to same, jako hlaska - nepichat detem usi pri zanetu strednio ucha, dyt ono to praskne samo a zahoji se to. to je stejna blbost, proste je logicke, ze cisty zer se hoji lepe, nez rozstrepena tkan.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 16:04:38)
Ufff, Lenko, to snad ani nemůžeš myslet vážně, ne?
Samozřejmě po PA nikdo nechce, aby se porodní plány učily nazpaměť. Porodní plán má většinou maminka u sebe nebo ve své dokumentaci, takže personál může nahlídnout.
Asi nikdo není takový blázen, aby do porodního plánu psal nesmysly, takže pokud z nějakého důvodu je ten oxytocin třeba podat, asi se žádná žena nebude s lékařem prát - jde o to, aby se např. ten oxytocin nepodával z jediného důvodu - že jsou na to v té porodnici zvyklí.
Rovněž nástřih, mimochodem teorie o tom, jak se nastřižená tkáň hojí rychleji v každém případě je stejná pitomina jako operační sál v sanitce, stojící před domem rodičky v Holandsku. Někdy je nástřih určitě třeba, ale nechat si ho udělat bezdůvodně, jen kvůli zažitému zvyku, to by mi taky nevyhovovalo.
Já mám pocit, že jsem tohle psala už asi miliónkrát...
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 17:45:08)
Sylvo S laskave se vspamatuj a poradne si precti komu odepisujes i kdyz naprosto souhlasim s dany tak ten prispevek jsem nepsala ja.UFFFF.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 17:52:38)
Lenko,
promiň. Vzhledem k tomu, že máte s Dany stejné názory i vyjadřování, myslela jsem, že jste jedna osoba. Ale teď jsem si uvědomila, že ty děláš mnohem víc pravopisných chyb.
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 17:59:49)
Sylvo ja myslela,ze jsme na netu a ne ve skole.Mozna,ze jsi chytrejsi nez ja,ale jestli Ti jde,ze jsem Te napsala s mekkym I tak jsou Sylvy i s mekkym
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 18:13:01)
Lenko,
jak už asi po dvoumiliónté píšu, ano, jsou Silvy i Silvie i Sylivie, ale já jsem SYLVA...a není to přezdívka, ale mé občanské jméno.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 16:07:26)
Ufff, Lenko, to snad ani nemůžeš myslet vážně, ne?
Samozřejmě po PA nikdo nechce, aby se porodní plány učily nazpaměť. Porodní plán má většinou maminka u sebe nebo ve své dokumentaci, takže personál může nahlídnout.
Asi nikdo není takový blázen, aby do porodního plánu psal nesmysly, takže pokud z nějakého důvodu je ten oxytocin třeba podat, asi se žádná žena nebude s lékařem prát - jde o to, aby se např. ten oxytocin nepodával z jediného důvodu - že jsou na to v té porodnici zvyklí.
Rovněž nástřih, mimochodem teorie o tom, jak se nastřižená tkáň hojí rychleji v každém případě je stejná pitomina jako operační sál v sanitce, stojící před domem rodičky v Holandsku. Někdy je nástřih určitě třeba, ale nechat si ho udělat bezdůvodně, jen kvůli zažitému zvyku, to by mi taky nevyhovovalo.
Já mám pocit, že jsem tohle psala už asi miliónkrát...
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 16:10:25)
Dany,

takze jestl jsem byla utocna, tak proto, ze uz se to tu probira porad dokola a porad to neni nekomu jasne....

My se tu snazime jen rict, at si kazdy rodi, jak chce, hlavne, at si muze vybrat!!! Pokud, samozrejme, nejsou komplikace...to tady rikam celou dobu. Vim, ze lekari nedelaji nic, co by ohrozovalo maminku nebo miminko, ale spoustu veci delaji jen proto, ze se to tak proste dela, ackoli to neni nutne - ve vetsine pripadu. Takze proto se tu hovori o alternativach!!! A nikdo nerika, ze vsechno alternativni je dobre a lepsi, nez cokoli ostatni. Porad tu jde o VOLBU!

K nastrihu - ve vetsine pripadu neni nutny!!! A i kdyz se zena natrhne, tak je to VETSINOU mensi nez nastrih. A je to opet na rozhodnuti zeny - pokud to situace nevyzaduje a to se pak nastrih provede, i kdyz ho zena nechce. A neni pravda, ze by se rez hojil lepe nez natrzeni - jde o snadnejsi siti v pripade lekare...tot vse. Ja rodila bez nastrihu a mela jsem jen 4 stehy...a doktor byl mily a vubec mu to nevadilo...takze to nesrovnavej s pichnutim ouska u deti pri zanetu...to je neco jineho, tam se naopak picha, protoze kdyz praskne sam, mohlo by to byt vetsi nez pichnuti a ulevuje se tim bolesti...

A ostatni uz za me napsala Sylva...nebudu to porad opakovat...
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 17:56:10)
Vis co mi porad neni jasne proc zeny jako jsi Ty nebo Silva jezdite rodit do nemocnice.Muzete prece rodit doma s PA nebude Vas ani strihat ani davat klistyr a muzete mit treba i cely arch popsany.Pri komplikacich jedete do nemocnice samozrejme kde Vam stejne udelaji nastrih.Ale to je jedno mate svuj rozum a my s Dany asi svuj.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 18:03:31)
Proc? Je to jednoduche, protoze rodit doma nechci... Chci rodit v porodnici, aby v pripade komplikaci zasahli...to je logicke, proto snad porodnice mame, ne?

Ale nechci rodit na koze, vleze a s doktorem, ktery bude sedet proti me na stolicce a bude mi rikat, co mam a nemam delat, aby on to mel jednoduche...

A jen se tu snazime rict, aby si kazdy mohl vybrat, jak chce rodit!!!! My vam nevnucujeme nas zpusob porodu a vy nam nevnucujte ten vas...kazda si budeme rodit, jak je nam prijemne (pokud to jde a nejsou komplikace)...
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 18:03:57)
Lenko,
vzhledem k tomu, že se tu v diskuzi žádná Silva nevyskytuje, myslela jsi asi mě.
Jasně, že jsem rodila doma a bez klystýru i nástřihu se mi narodilo zdravé dítě.
A jasně, že bych jela do porodnice, kdyby něco nebylo v pořádku a nechala bych se nastříhnout nebo dát si oxytocin...kdyby to ovšem bylo třeba. Co je na tom nepochopitelného?
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 18:08:48)
A jeste neco - jsem rada, ze nejsou jen lide jako ty, ale ze jsou i takovi, kteri chapou, co chceme rict a ze existuji porodnice, kde vyjdou vstric...mne se nastesti povedlo rodit, jak jsem chtela a doufam, ze kdyz se nam podari dalsi potomek, bude to tak pekne jako poprve - v prijemne porodnici - podotykam, ze fakultni...
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 18:27:35)
Co tim chces jako rict s tou fakultni.To jako ostatni nemocnice nejsou proTebe dost dobry.Ja jsem taky rodila v okresni nemocnici,ale ne fakultni a byla jsem spokojena.Kdyby byly vsechny mamky takove jako jsi Ty tak ,ktere si nosi planek sveho porodu tak nevim nevim jak by se na to divali.A nikdo s lekaru mi u obou porodu k nicemu nenutil.Do posledni chvile jsem to prozivala v drepu az na posledni chvili jsem si vlezla na kozu poslechla jsem a maly byl na svete.Takze se na me nezlob,ale jsme kazda opravdu jina.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 18:31:26)
Ano, jsme kazda jina a ty me neustale osocujes a z toho, co napisu a ty nepochopis, tak to autopmaticky obratis na to nejhorsi...

Tou fakultni jsem chtela rict - ze i v tak velke porodnici a jeste k tomu fakultni uznavaji nazory jinych a umeji pracovat s porodnimi plany...tot vse...

A shazujes neco, cemu nerozumis, a tak to odsoudis jako hloupost...

Co takhle priznat, ze pro tebe to nutne ani dulezite neni, ale ze jsou lide, kterym to pomuze?

A ne to automaticky odsoudit, protoze tobe to pripada na nic...
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 18:40:49)
Danielo,
jsi si jistá, že Lenka chápe, co se jí snažíme už pár dní vysvětlovat? Já mám pocit, že ne, protože pořád dokola mele to svoje - když ONA byla spokojená, my musíme být spokojené se stejnými podmínkami. A pokud ne - jsme divné.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 19:00:38)
Sylvi,

no ta jistota me opousti :-)

Ale jsou tu i holky, ktere rodily jinak - bez porodniho planu, reknou, ze jim to vyhovovalo, ale kupodivu nesnazi se shodit a poplivat to, co ony nepotrebovaly...nebo nechtely nebo neznaly...

Ovsem Lenka to dela...a to je to, co me stve....
 Lenelka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 20:04:06)
Uffff, Lenko, ja jsem se jeste do tehle chvile do diskuze nevlozila, ale tohle uz mi neda. Pises, jak by se na to v nemocnici koukali, kdyby kazdy mel vlastni plan porodu. Jak by se meli koukat??! Meli by si ho poradne nastudovat a ridit se podle toho!
Ja ziji v UK a tady na zacatku kazde tehotenske slozky, kterou mas po dobu tehotenstvi u sebe, je asi dvacet otazek, tykajicich se porodu. Co si prejes, co si neprejes, jak zachazet s Tebou, jak s miminkem, jestli chces kojit atd. A pak jsou tam jeste dve stranky, na kterych svuj porodni plan popises svymi slovy. A musim rict, ze vsichni, se kterymi jsem v prubehu porodu i po nem prisla do styku, meli muj porodni plan skvele nastudovany! Nechapu, proc by se meli divne divat, kdybych to same predlozila v CR.
Ja obdivuju Sylvu, Danielu a ostatni, ze maji porad vuli diskutovat, protoze ja po precteni par prispevku od Lenky a podobnych lidicek citim nutkani mlatit hlavou do zdi! Opravdu nechapu, proc by se nemely nemocnicni praktiky v CR zmenit podle prani zakazniku, tj. maminek.
 Dany+Eli11/02+Andrejka6/06 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 21:00:54)
ale preci o pomery v ty diskuzi vubec neslo.
slo o to, ze nekdo che jen prirozeny porod a odmita zbytek. a nekdo zas da na lekare. nic vic.

samozrejmne, ze se pomery musi zmenit a taky se s nastupem novych PA meni. ale nejde preci vsechno chtit hned ted. proste nekde neni provozne unosne se zabyvat urictymi vecmi, kdyz jdou vyresit jinak.
 Lenelka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 21:10:28)
Dany, promin, ale proc by to neslo?? Treba zminovany ambulantni porod by sel vyresit treba hned zitra! Na to neni potreba nic vic, nez zmenit mysleni a vnitrni smernice nemocnic! Proc by se melo odchazet z nemocnice nejdrive za 72 hodin?? Proc ne za sest?? Ockovani a odbery jdou udelat doma. Vazit neni treba. Uz vubec ne s dohledem. PA by misto v nemocnici dochazela za maminkou doma. Na dvacet minut. Proste, jednoduche. Ochota ovsem chybi. Musi se byt v nemocnici, protoze je to tak zvykem, i kdyz k tomu neni zadny duvod!
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 21:23:05)
Ahoj Lenelko!!!

Preju ti pevne nervy a klid...predavam ti svou stafetu ve vysvetlovani a vysvetlovani a vysvetlovani a zduvodnovani a obhajovani...:-)))
 Lenelka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 21:58:35)
Danielo, dekuji, ale nechci:-))) Tobe to jde krasne! Sylve taky, ale nekterym lidem to bohuzel nedojde.
Chapu (trosku) pomaly postup pri zavadeni porodu doma, ale ten ambulantni porod mi proste vrta hlavou, proc to nejde bez takoveho boje a cirkusu, jaky zazil pisatel clanku! Proste nepochopim, co je na tom tak sloziteho, zavest ambulantni porod jako standart.
 Lenelka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 22:02:05)
Danielo, dekuji, ale nechci:-))) Tobe to jde krasne! Sylve taky, ale nekterym lidem to bohuzel nedojde.
Chapu (trosku) pomaly postup pri zavadeni porodu doma, ale ten ambulantni porod mi proste vrta hlavou, proc to nejde bez takoveho boje a cirkusu, jaky zazil pisatel clanku! Proste nepochopim, co je na tom tak sloziteho, zavest ambulantni porod jako standart.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 22:16:52)
Lenelko,

ja tusila, ze mi to zase vratis:-))))

To ti teda pekne dekuju:-)))

A proc to tu nejde? No prece protoze se to nedelalo nikdy a dela se to jinak a vsem to prece vyhovuje:-)))))))

Preju hezky zbytek vecera!!!
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 9:02:10)
Náhdou, já vím z první ruky, proč u nás nejde ambulantní porod - řečeno slovy mé bývalé dětské lékařky: protože novorozenec patří do porodnice. Tečka, konec, kdo to chce jinak, je nezodpovědný ;o)

S.+++
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 9:05:27)
Ale neprekvapila te takova odpoved, ze ne?:-)))))))))
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 9:26:40)
Tak holky bohuzel jsem se uz vcera nedostala na net tak jsem se nemohla branit.Co Vy si o sobe vubec myslite.Vy jste Ty nejdokonalejsi Vase nazory jsou nejlepsi nikdo druhy nemuze mit ten svuj,protoze je hned ten spatny.To se Vam to vcera dobre kecalo,kdyz jsem se nemohla branit.Me celou tu dobu slo jen o to,aby se v mamca,ktera bude rodit normalne podle lekaru a dneska se urcite nemusi jen lezet na koze,ale samotny porod,kdyz prodela podle lekaru na koze a urcite ne s privazanyma nohama.Aby kdyz to rekne pred takovyma jako jste Vy dve se necitila blbe,ze rodila podle doktoru.O to mi celou dobu slo.A ne,ze bych zrovna Vam neco vnucovala.Ale nespini se kdyz neni clovek pripojen a nemuze se branit.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 10:35:34)
Lenko,
tak ted zkusim ja. Asi jednu dulezitou vec je nutno rict predem - nikdo tady nevalci s tvymi dobrymi vzpominkami o porodu. Ani nemusela jsi nejak se moc vzdelavat - ve skutku je to povinnost profesionalu premyslet o sve praci a vyskolit se podle nejnovejsich poznatku.
O co tady jde? Velka cast porodnickeho systemu na zapade pracuje uz podle jinych pravidel. O tech nejvseobecnejsich pravidlach si dozvis na strankach Aperio - visi tam prirucka pro vedeni normalniho porodu od Svetove Zdravotnicke Organizaci. V diskusi k prvnimu clanku v teto rade diskutovala jsem s gynekolozkou Bibi. Na konci jsme dosly k slusnemu zaveru - porodnici by meli poctive priznavat, ze neco neumeji a namaji zkusenost, a soucasny system jim nepridava ani odvahu ani motivaci zkouset nove metody. Ale je to Ceskach, aby si vybiraly ty porodniky a porodnice, ktere budou pracovat podle nevejsich poznatku. Tam kde budou prachy, budou i doktori. To co podnikly manzele Klaskovi je ve skutku velice pozitivni - pote, co timtez projde nekolika tisic rodin, dalsi uz nebudou muset podstoupit ty hadanice a cirkus, jak to rika Lenelka.
 cizinka 
  • 

oprava 

(24.1.2006 11:47:58)
ne na strance Aperio, ale na HAM (hnuti za aktivni materstvi).
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 9:27:11)
Tak holky bohuzel jsem se uz vcera nedostala na net tak jsem se nemohla branit.Co Vy si o sobe vubec myslite.Vy jste Ty nejdokonalejsi Vase nazory jsou nejlepsi nikdo druhy nemuze mit ten svuj,protoze je hned ten spatny.To se Vam to vcera dobre kecalo,kdyz jsem se nemohla branit.Me celou tu dobu slo jen o to,aby se v mamca,ktera bude rodit normalne podle lekaru a dneska se urcite nemusi jen lezet na koze,ale samotny porod,kdyz prodela podle lekaru na koze a urcite ne s privazanyma nohama.Aby kdyz to rekne pred takovyma jako jste Vy dve se necitila blbe,ze rodila podle doktoru.O to mi celou dobu slo.A ne,ze bych zrovna Vam neco vnucovala.Ale nespini se kdyz neni clovek pripojen a nemuze se branit.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 9:33:48)
Lenko,

tak to zase prrrrrr. My nikoho nespinily a nejsme jasnovidne, abychom vedely, ze nejsi pripojena a nemuzes odpovidat...Jen jsme ti to porad dokola vysvetlovaly a vysvetlovaly...

Myslim, ze holky, co rodily s lekarskym dohledem, se nijak spatne neciti oproti nam, co jsme rodily bez lekaru...o to tady prece vubec nejde.

A kdybys chtela rict jen tohle, nepsala bys spoutu osocovani a znevazovani veci, o kterych jsme psaly my...

A jen diky tomu, ze existuji holky, ktere se snazi neco prosadit, tak muzeme rodit i jinak nez na koze, vis?

Ale myslim, ze tahle debata je naprosto zbytecna...ty to pochopit nechces a taky to nepochopis...

Nikdy jsme nerekly, ze my bychom byly ty nejlepsi a nejchytrejsi - to si z toho vzdycky nejakym zpusobem vydedukujes jen a jen ty...

Jen chceme, aby mel kazdy NA VYBER!!!
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 10:06:14)
No ale Lenko, když se taková žena CÍTÍ DOBŘE, tak by jí přeci nemělo vadit, že se jiná žena cítí dobře při jiných postupech Tobě připadá zbytečný porodní plán - OK, tak si ho nepiš, vždyť tě k tomu nikdo nenutí. Proč ti ale vadí, že si ho jiní sepíšou? Copak existence cizího porodního plánu nějak narušuje tvoji spokojenost?

S.+++
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 10:09:20)
Lenko,
tahle "diskuze" už dávno ztratila smysl, ale jednu věc na závěr si ještě neodpustím.
Přemýšlela jsem, co svými příspěvky sleduješ - přece jsme Daniela ani já nikoho nekritizovaly, prostě jen obě (a nejen my dvě) pořád dokola už několik dní píšeme, že je hrozně důležitá ta možnost volby. Nic víc - a možnost volby znamená, že když budeš chtít porodit na zádech s nohama ve třmenech, nikoho to nezarazí, stejně, jako když budeš chtít porodit na bobku s porodním plánem. Když jsem se teď ovšem dočetla, jak zuříš, protože jsme se do tebe údajně navážely, zatímco jsi se nemohla připojit, tak si říkám, že jsou dvě možnosti:
- jsi provokatérka, nechceš diskutovat, ale hádat se a jako záminku si najdeš každou nevinnou poznámku, o porody ti buď vůbec nejde nebo jen chceš zesměšnit každého, kdo uvažuje jinak, než ty
- jsi ještě hloupější, než jsem si myslela, protože jsme obě s Danielou napsaly (opět) svůj názor, nic víc - nevím, jak to souvisí s tím, že ses nemohla připojit (a už vůbec nevím, jak jsme to měly vědět)
Diskuze mám většinou ráda, protože se z nich dost často dozvím spoustu zajímavých informací. A to i tehdy, když nemáme stejný názor, mám moc ráda diskuze s Libikem nebo s cizinkou (i když včera to nebylo úplně ono :-)). Ale fakt postrádám smysl diskuze s pitomcem...
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 12:59:37)
Sylvo tak to jsi vazne prehnala ja u Tebe nejsem zadny pitomec to za prve a ten,ktery tady neustale mele jedno a to same dokola jste Vy.Vcera vecer,kdyz jsem nebyla pripojena syn je bohuzel nemocny a kdyz se nekdo neozyva na Vase ataky tak asi neni on-line.I kdyz jsem se nezapojila mezi Vas tak jste mleli porad to same do kola.Tak laskave nikomu nenadavej do pitomcu.Rodte si jak chcete treba i vzhuru nohamaale trochu slusnosti
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 13:20:57)
Lenko,
a to víš jistě, že pro mě nejsi pitomec? :-))
Kdyby ses chovala jinak, napsala bych to taky jinak, to, že spolu nesouhlasíme, neznamená automaticky, že si o tobě musím myslet něco špatného.
Ale chováš se jako malej rozmazlenej fracek, například zrovna teď, tak nečekej, že budu po těch několika dnech neustálého opakování pořád stejně slušná.

Napíšu to ještě jinak. Libik porodila v porodnici, klasickým způsobem a byla nadmíru spokojená. Já jsem porodila doma a byla jsem nadmíru spokojená. Přesto ji mám ráda a doufám, že i ona mě :-). Protože obě respektujeme tu druhou - respektujeme to, že té druhé vyhovovalo něco jiného a nenutíme si navzájem, že jen to, co prožila jedna z nás, je správné.
Ale nejsem si jistá, jestli tohle dokážeš pochopit, upřímně řečeno, spíš si myslím, že ne...
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 14:25:15)
Prosim Te nech uz toho.Ja Ti prece nic nenutim ja jsem se jenom branila Ty me vubec neznas a nemas pravo mi nadavat.Ja jsem Ti taky nenapsala,ze jsi strelena.To Ty porad meles do kola.Ja uz svuj nazor nerekla ani nepamatuji.Vzdyt Ti neustale rikam rod si treba i na strome me je to jedno.Ja jsem jenom od zacatku rikala,ze klistyr radeji ano nastrih podle potreby a nevadilo mi rozeni na koze.Ja uz prece o tom davno nemluvim a Vy dve porad jak supi se navazite do me.A pak kdo je tady hloupy ze.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 14:44:27)
Lenko,
spletla sis osoby, tedy to, kdo na koho útočí - projdi si celou diskuzi.
Kdybys rovnou napsala to, co teď - např. že nástřih je někdy třeba, určitě bychom Daniela i já souhlasily, to přece nikdo nevyvrací. Nám se jenom nelíbí, že se nástřih ještě leckde dělá plošně, tj. bez ohledu na to, jestli skutečně je třeba. Nelíbilo se nám taky to, že odsuzuješ všechno, co jsi sama nezažila nebo nevyžadovala, NIC VÍC.
Mrzí mě, že jsem musela být drsná, abychom se nakonec domluvily. Teda doufám, že už jsme se domluvily...
 PajaMM 


Pro Lenku... 

(24.1.2006 14:55:19)
Lenko,

uz mi to nedalo a nakopirovala jsem ti sem tva vlastni slova - citace tvych vyroku. Precti si je pozorne a uvidis jasne, kdo se tady do koho zacal navazet a shazovat neci nazory...

Vazeny pane to zni tak krasne co tady piseta a dokonce s ust chlapa co o tom houby vi,ale bohuzel nerealne.Uz to vidim v barvach v porodnici jak se vsim souhlasi.Co se tyce ne klystyru tak to jsem si myslela taky,ale ten trapas jak to s Vas vali nemusim asi popisovat.Takze si to mamky dobre rozmyslete.

Porodnice ve Vrchlabi je asi podle doslechu ta nej.Bohuzel je daleko takze my ostatni mamky mame smulu.Ale stejne si myslim,ze neco s popisu pana asi ano neco urcite ne.Dokazete si predstavit reakce na sale jak na ne vytahujete seznam podobny tomu co psal pan.No tak to by Vam asi tezce zneprijemnili pobyt.

Konecne jeden rozumny clovek co si na nic a na nikoho nestezuje.To je neustale tam nechci to tam ono tam mi udelali to tam ono Proboha vzdyt ten klystyr se da vydrzet a pokud je Vam mamky milejsi byt rostrhane misto nastrizene pak ala pardon.

Dany dekuji za podporu a naprosto s Tebou souhlasim Myslim si ,ze je to asi rozmazlenost s tema prirozenyma porodama.Nikdy to nikomu nevadilo a najednou.Samozrejme nemyslim porody za totace.Ale ted je to si myslim na dobre urovni.

Prosim Vas co s toho delate drama obe dve Ty i Daniela muj nazor dokazete tak prevratit.Dobre tak se vratime s rozenim do dob kdy rodily nase babicky kdy nejaka babka prisla na posledni chvili nahrala vodu a bylo to .Ne vzdy se stastnym koncem.Nebo nekde na poli .Kolik bylo mrtvych deti,protoze nemohly rodit v nemocnici.Ja prece nikomu nerikam jak ma rodit to spis Vy propagujete jen to sve.Bez KLISTIRU nedej boze bez NASTRIHU.....

Vis co mi porad neni jasne proc zeny jako jsi Ty nebo Silva jezdite rodit do nemocnice.Muzete prece rodit doma s PA nebude Vas ani strihat ani davat klistyr a muzete mit treba i cely arch popsany.Pri komplikacich jedete do nemocnice samozrejme kde Vam stejne udelaji nastrih.Ale to je jedno mate svuj rozum a my s Dany asi svuj.

...To jako ostatni nemocnice nejsou proTebe dost dobry.Ja jsem taky rodila v okresni nemocnici,ale ne fakultni a byla jsem spokojena.Kdyby byly vsechny mamky takove jako jsi Ty tak ,ktere si nosi planek sveho porodu tak nevim nevim jak by se na to divali.A nikdo s lekaru mi u obou porodu k nicemu nenutil.Do posledni chvile jsem to prozivala v drepu az na posledni chvili jsem si vlezla na kozu poslechla jsem a maly byl na svete.Takze se na me nezlob,ale jsme kazda opravdu jina.

Obzvlast v nekterych svych prispevcich se vubec do nikoho nenavazis a chovas se slusne a neshazujes neci nazory, co? :-)
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Pro Lenku... 

(24.1.2006 19:00:11)
Pekne jsi mi to ukazala aspon mam prehled a nemusim to hledat.Ja si myslim,ze jsem ani Tebe ani Sylvu ani nikoho jineho neurazila.Za to Vy dve urcite ano Ja nikomu nenadavam do pitomcu a to vubec pokud tu osobu vubec neznam.Tak jestli nekdy nejaka mamca bude mit jiny nazor nez v
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Pro Lenku... 

(24.1.2006 19:00:33)
Pekne jsi mi to ukazala aspon mam prehled a nemusim to hledat.Ja si myslim,ze jsem ani Tebe ani Sylvu ani nikoho jineho neurazila.Za to Vy dve urcite ano Ja nikomu nenadavam do pitomcu a to vubec pokud tu osobu vubec neznam.Tak jestli nekdy nejaka mamca bude mit jiny nazor nez v
 Apolena. 


Re: Re: Pro Lenku... 

(24.1.2006 19:21:23)
Lenko,
absurdní diskuze mě vždycky po nějakém čase přestanou štvát a začnou bavit :-).
Opravdu jsem napsala, že jsi pitomá? Nenapsala, napsala jsem, že diskuze s pitomcem nemá cenu. Na tom trvám.
A kdo je podle mě pitomec? Je to člověk, který něco napíše a hned v dalším příspěvku to popře (ačkoliv se to dá dohledat). Který naprosto postrádá toleranci. Který sveřepě tvrdí, že všichni musí mít stejné požadavky jako on, protože jen ty jeho jsou správné, jiné jsou směšné.
Ale taková ty přeci nejsi...nebo jo???
 PajaMM 


Re: Re: Pro Lenku... 

(24.1.2006 19:32:07)
Lenko,

ja tusila, ze to bude k nicemu, ze stejne nic neuznas, protoze ty to proste nevidis a stale si slepe trvas na svem...:-)

A muzes mi, prosim te, rict, kdy, kde a cim jsem tebe nebo kohokoli jineho urazila???? Moc by me to zajimalo :-)

A zbytek ti napsala Sylva....
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 13:00:21)
Sylvo tak to jsi vazne prehnala ja u Tebe nejsem zadny pitomec to za prve a ten,ktery tady neustale mele jedno a to same dokola jste Vy.Vcera vecer,kdyz jsem nebyla pripojena syn je bohuzel nemocny a kdyz se nekdo neozyva na Vase ataky tak asi neni on-line.I kdyz jsem se nezapojila mezi Vas tak jste mleli porad to same do kola.Tak laskave nikomu nenadavej do pitomcu.Rodte si jak chcete treba i vzhuru nohamaale trochu slusnosti
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 13:01:55)
Sylvo tak to jsi vazne prehnala ja u Tebe nejsem zadny pitomec to za prve a ten,ktery tady neustale mele jedno a to same dokola jste Vy.Vcera vecer,kdyz jsem nebyla pripojena syn je bohuzel nemocny a kdyz se nekdo neozyva na Vase ataky tak asi neni on-line.I kdyz jsem se nezapojila mezi Vas tak jste mleli porad to same do kola.Tak laskave nikomu nenadavej do pitomcu.Rodte si jak chcete treba i vzhuru nohamaale trochu slusnosti
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 13:03:03)
Sylvo tak to jsi vazne prehnala ja u Tebe nejsem zadny pitomec to za prve a ten,ktery tady neustale mele jedno a to same dokola jste Vy.Vcera vecer,kdyz jsem nebyla pripojena syn je bohuzel nemocny a kdyz se nekdo neozyva na Vase ataky tak asi neni on-line.I kdyz jsem se nezapojila mezi Vas tak jste mleli porad to same do kola.Tak laskave nikomu nenadavej do pitomcu.Rodte si jak chcete treba i vzhuru nohamaale trochu slusnosti.
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 13:04:02)
Sylvo tak to jsi vazne prehnala ja u Tebe nejsem zadny pitomec to za prve a ten,ktery tady neustale mele jedno a to same dokola jste Vy.Vcera vecer,kdyz jsem nebyla pripojena syn je bohuzel nemocny a kdyz se nekdo neozyva na Vase ataky tak asi neni on-line.I kdyz jsem se nezapojila mezi Vas tak jste mleli porad to same do kola.Tak laskave nikomu nenadavej do pitomcu.Rodte si jak chcete treba i vzhuru nohamaale trochu slusnosti.
 Lenka 2.syny 5.let 2.roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 13:05:29)
Sylvo tak to jsi vazne prehnala ja u Tebe nejsem zadny pitomec to za prve a ten,ktery tady neustale mele jedno a to same dokola jste Vy.Vcera vecer,kdyz jsem nebyla pripojena syn je bohuzel nemocny a kdyz se nekdo neozyva na Vase ataky tak asi neni on-line.I kdyz jsem se nezapojila mezi Vas tak jste mleli porad to same do kola.Tak laskave nikomu nenadavej do pitomcu.Rodte si jak chcete treba i vzhuru nohamaale trochu slusnosti.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 10:27:49)
:o)) Vzhledem k tomu, že se kolem porodů motám už nějakých pět let, tak opravdu nepřekvapila. Nicméně ambulantně jsem rodila bez nejmenších problémů s personálem porodnice, dětskou lékařskou či porodní asistentkou - jenom jsem si je musela dobře vybrat ;o)

S.+++
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(24.1.2006 10:31:13)
Ja to tusila:-)))))

Hlavne, ze se ti povedlo, cos chtela....

Ja se tu dohaduju s Lenkou a nedavno v jine diskusi zase s Ladou...kazda zastankyne jednoho polu a ani jedna nechce uznat, ze se da rodit i jinak a taky dobre:-)))

Ta moznost volby dela lidem nejak problemy nebo co...
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(23.1.2006 19:35:04)
Dany,
no nevim, s tim propichovanim usi to bylo dost nestastne prirovnani. Ja ziju v zemi,kde se usi pri zanetu NIKDY nepichaji, tuto praktiku zde opustili uz pred cca 20 lety. Hlavnim duvodem jsou pozdejsi problemy se sluchem a take cistenim usi. Kdyz jsem se zminila o ceskych praktikach, koukali na me, jak kdybych spadla ze stromu. Nicmene jsem synovi behem pobytu v CR jednou usi pichnout nechala :o).
 Pavla, 2 děti (8 a 2,5) 
  • 

Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(21.1.2006 23:00:31)
S tvými pocity naprosto souhlasím. Měla jsem těžký a dlouhý první porod přirozenou cestou a byla jsem ráda, že jsem mohla spát a vůbec jsem nebyla schopna
dítě vnímat natož se o něj postarat. Druhý porod byl jednoduchý a kratší, plně jsem si vychutnala přiložení dítěte po porodu k prsu. Ale stejně jsem byla ráda, že se o něj někdo postará a já se mohu alespoň trochu vyspat.
S klistýrem nemám problém, měla jsem ho u obou porodů a vzhledem k možným komplikacím mi nevadilo ani holení.
 Pavla, 2 děti (8 a 2,5) 
  • 

Re: Já jsem fakt mimo :)) 

(21.1.2006 23:02:06)
S tvými pocity naprosto souhlasím. Měla jsem těžký a dlouhý první porod přirozenou cestou a byla jsem ráda, že jsem mohla spát a vůbec jsem nebyla schopna
dítě vnímat natož se o něj postarat. Druhý porod byl jednoduchý a kratší, plně jsem si vychutnala přiložení dítěte po porodu k prsu. Ale stejně jsem byla ráda, že se o něj někdo postará a já se mohu alespoň trochu vyspat.
S klistýrem nemám problém, měla jsem ho u obou porodů a vzhledem k možným komplikacím mi nevadilo ani holení.
 Eva K 
  • 

Díky za vzor 

(18.1.2006 15:28:56)
Děkuji za vzorový plán, uvidíme, co na to řeknou v porodnici.
Stručný a vše říkající. Vůbec mě nedošlo, že si samovolné vypuzení placenty můžeme dát do plánu!:-) Eva
 Gabi, 14tt 
  • 

dekuju 

(18.1.2006 16:32:24)
Dekuju za zverejneni vaseho porodniho planu.
je to pekne sepsany, myslim, ze tomuhle v porodnici porozumi dobre a doufam, ze vetsinu veci uz delaji tak nejak prirozene. Taky si takovy napisu. Jeste jsem tam nenasla, ze si u porodu prejes mit dulu, to se jim nemusi rikat dopredu?
No ja mam jeste hodne co studovat a pripravovat se, protoze v mym okoli zadne tehotne kamaradky ani pribuzne s malymi detmi nemam.
V poradne jsem dostala letacky a chystam se koupit knizky a koukam, ze i tenhle server je perfektni zdroj informaci, hlavne i dioky tomu, ze je tu ziva diskuze.
Ahoj a at jste cela RODINA stastni a zdravi
 Blanka+Adámek 


Kde je diskuse? 

(18.1.2006 23:54:21)
Nejak ta Rodinka v posledni dobe blbne, vubec se mi nezobrazuje diskuse!!
 Marika 
  • 

Děkuji 

(20.1.2006 15:32:03)
Super napsané a krásné...
Ted jsem si přečetla článek od Lenky H v diskusi "Kde rodit". To je strašné co se v české porodnici může stát, ještě ted jsem z toho v šoku. Vůbec nechápu maminky co v dikusi píší, že se v porodnici cítí bezpečně.
 Boba 


Ve FN Brno-Bohunice por.plany vitaji 

(22.1.2006 16:49:51)
Za porodni plan jsem byla pochvalena, splnili vsechno, co jsem si prala. Byla jsem z porodu i PA nadsena.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.