| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Úskalí české řeči

 Celkem 26 názorů.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

výslovnost 

(21.12.2005 8:34:45)
Dceři bude zakrátko dva a půl roku. Že v tomto věku neumí vyslovovat r, ř, l, z, ž považuji za normální. Ale co mi připadá neobvyklé je to, že když má vyslovit "sk", "čk", "stk", tak to říká tak, že místo té hlásky před k mlaskne a pak pokračuje. Takže to zní "zatá´ka, kos´ka, babi´ka" apod. Předpokládám, že se to spraví, ale neznám z okolí nikoho, jehož dítě by to taky říkalo. A říká to od začátku, co začla mluvit. Je to dost legrační, jestli si pamatujete na sérii filmů o "bozích, kteří šíleli", tak mlaská přesně tak, jako ten křovák. A křováka v příbuzenstvu určitě nemáme :-)))
 Míša + Andulka 4/2004 
  • 

Re: My "pšinkáme" 

(21.12.2005 11:55:21)
Andulce je teprve něco přes 20 měsíců a jsem s ní doma, ale taky máme své "oblíbené" vyslovování. Třeba to pšinkání znamená spinkání. I když zkouším opravovat, tak se nedaří, ale hlavu si s tím zatím nedělám. Jen zapisuji tyhle výrazy, ať se jednou máme čemu zasmát /hoka modˇoká, nebo oťáti, kaíčko atd.
 Lucka 
  • 

Logopedie ve školce 

(21.12.2005 10:32:25)
Syn od září chodí do školky a je fakt, že jeho výslovnost se od té doby HODNĚ zhoršila. Slovní zásoba je samozřejmě bohatší, to nepopírám, ale opravdu mě překvapilo, když namísto Zuzanka začal říkat Žužanka, nemáme teď ani obyčejné sušenky, ale pouze šušenky. V duchu už jsem si říkala, že bych možná měla zajít k logopedce, jenomže...

Minulý týden jsme byli ve školce na besídce. Každé z dětí ze synovy třídy říkalo kratičkou básničku. Uvědomila jsem si, že můj syn je ve svých necelých čtyřech letech v tomto kolektivu za hvězdu. Všechny ty "ložážené štlomešky","špytivé věžišky", "šněové meteiče" a "kjášné dáešky" mě uklidnily. Výslovnost ostrých sykavek začnu řešit později :o)
 Lucie 
  • 

Re: Re: Logopedie ve školce 

(22.12.2005 11:07:16)
Me neprijde divne, ze dite po navsteve skolky mluvi hur. Je cely den mezi detmi, ktere mluvi hur nez on, tak to odposloucha. Ono se to zase zlepsi.
Co me ale stve hodne, nejsou deti, ktere mluvi spatne, protoze se k lepsi vyslovnosti jeste nedopracovaly. Vadi mi umyslne sislani a komoleni reci. Moje mala se ve skolce naucila sislat, coz nikdy driv nedelala. Nesisla pri normalnim rozhovoru, ale kdyz si sama hraje, nebo kdyz me o neco prosi (asi chce byt "roztomila"). Taky zacala rikat "mejt" misto "mit". ("Ja chci mejt panenku jako ma Adelka"). Asi na sebe holcicky sislaji, kdyz si hraji s panenkama na miminka. To by podle meho mely ucitelky regulovat.
 Lucka 
  • 

Re: Re: Logopedie ve školce 

(22.12.2005 13:56:00)
Opravdu si myslím, že je to přesně tak, jak píšou ostatní holky - děti prostě od sebe navzájem "obšlehávají" špatnou výslovnost.

Učím v synově školce angličtinu, jen tak trošku, spíš pro radost a zpestření :o) a přijde mi opravdu zvláštní, když mi tam třeba chodí předškolák, co neumí "r". Takže všichni řikáme: "It´s a tree." Jenom on, nebožátko, tam vykřikuje "tlí". Tam by rodiče měli začít situaci řešit určitě, ale mému synovi ještě nejsou ani čtyři...
 Lucka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Logopedie ve školce 

(25.12.2005 18:33:09)
Ahoj Milado :o)

nevím, která konkrétní isoglosa ohraničuje území, ve kterém žiješ, ale u nás na jižní Moravě (tedy tam, kde žiju), slovo "nebožátko" nemá pejorativní význam. Takže když někomu řeknu, (nebo o někom řeknu), že je nebožátko, nemá důvod se urážet.

Skupinka dětí, která chodí ke mně na angličtinu, je věkovým průřezem školkou. Chodí děti tříleté i předškoláci. Ovšem dotyčná osůbka opravdu vyčnívá, protože jako jediná ve skupince říká "kangaloo" místo "kangaroo". Samozřejmě, že já na to neupozorňuji, ale jak asi tušíš, pro ostatní děti ve skupince to bývá občas zajímavé.

Rodiče dotyčné osůbky znám. Vím, že se nijak zvlášť o výslovnost svého dítěte nezajímají, ačkoliv u nás ve vsi je logopedka..

A chodit s dítětem, kterému nejsou ani tři roky, na logopedii mi přijde poněkud předčasné.. Co maminka to názor :o)
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Logopedie ve školce 

(26.12.2005 6:06:48)
Jen tak přemýšlím nad tím, že urazit člověka můžou i jiná slova než nadávky...například to nebožátko by mě hodně urazilo, kdyby ho někdo používal o mé dceři například proto, že jí něco nejde...takže to nebude o pejorativních významech na územích stanovených různými izoglosami... MMCH Lenko, chováš se na hodinách k tomu chlapečkovi jako k nebožátku???
 Linda Norová 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Logopedie ve školce 

(26.12.2005 8:55:37)
Lízo a Milado,
píšete jako trubky. To je pejorativní výraz pro ženskou, která se chytá slovíček a uniká jí význam napsaného. Jen proto, aby byla důležitá. Ale jinak se urážejte a diskutujte, to vám jde moc dobře.
Linda
 Markéta J.+ Martínek, skoro 4 
  • 

Re: Logopedie ve školce 

(21.12.2005 10:40:02)
Mám naprosto stejnou zkušenost. Syn mluví čistě kromě r a ř asi od dvou let. Ve dvou a půl šel do jeslí a začal šišlat - ale během tří měsíců se to upravilo. Přes léto se naučil říkat ř, začátkem podzimu r (špatně jej říká jen na začátku slova). V září nastoupil do školky a helemese - pěkné r je v čudu, všechno je zase klásné, zdraví se doblý den atd. Legrační bylo, že vždycky když byl nemocný a byl doma (což byl vlastně každý druhý týden), r si krásně napravil, stačily dva dny ve školce a konec. Ale - teď jsme po poslední chorobě asi dva a půl týdne ve školce (totální rekord) a r se pořád drží. Tak uvidíme - můj synovec, který krásně čistě včetně r a ř mluvil od velmi útlého věku, začal blbnout v poslední třídě školky - dětičky tam na sebe z legrace šišlaly - až to dotáhl na logopedii.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: Logopedie ve školce 

(21.12.2005 12:53:06)
Možná nás to taky čeká (i když doufám, že ne ta logopedie), protože si dcera v létě často hrála na písku s holčičkou, která je starší, ale místo t a d říká k. A občas se stalo, že když si dcera hrála sama a povídala si pro sebe, slyšela jsem ji, jak říká "kek ukeáme kuke báboviku". Nejdřív jsem nechápala, proč tak divně komolí a pak mi došlo, že to odposlouchala. Naštěstí jí to nezůstalo, ale taky si s tou holčičkou hrála jen dvě hodiny denně.
 Marie, syn 7 let 
  • 

Logopedie 

(21.12.2005 11:19:42)
Syn se narodil o 2 měsíce dříve. Později jsem se dozvěděla, že předčasně narozené děti mají problémy s výslovností bě, pě atd., protože namají vyvinuté svaly v okolí rtů. Problémy s řečí měl pořád. Do 3. let mluvil svojí řečí: bi - bylo auto, didi - Adélka a mixér. Byli jsme i na vyšetření zda má v pořádku sluch. Má. Ve školce nastal zvrat. Od té doby mluví pořád. Již 3 roky chodíme na logopedii. Konečně se naučil R a zbývá Ř. Už se těším až nám odpadne každodenní procvičování. Chce to trpělivost.
 oliff 


Re: Logopedie 

(21.12.2005 11:33:51)
Ahoj Marketo,
já mám také nedonošené miminko (o 3 měsíce). O problému, který popisuješ, jsem zatím ještě neslysela. Žádný z doktorů nic takového nezmiňoval. Ráda bych se dozvěděla víc a tak jestli můžeš, nasměruj mě, kde takovou informaci hledat. Děkuji a pozdravuj chlapečka.
 Monika 
  • 

Re: Re: Logopedie 

(21.12.2005 13:11:07)
Mě se zase dcera narodila o pár dní později a také jsme měli s mluvením velké problémy.
 Ira+M(2/02)+K(1/04)+M(2/07) 


Re: Re: Re: Logopedie 

(21.12.2005 13:20:09)
Mé dceři je 23 měsíců a používá asi tak 10 slov, jinak se dorozumívá takovým jakýmsi tůtáním, ukazováním.... Mám pocit, že se snaží opakovat, ale prostě to z té pusinky nevyloudí. Slyší dobře, narodila se v termínu a má upovídaného brášku. Teď poslední dobou se to zlepšuje, už umí: Ne já, bobon, mám a další podobná a velmi důležitá(pro ni) slova. Kluk začal mluvit v 1,5 roce a od té doby pusu nezavře- byl nedonošený o 1 měsíc.
Každé dítě je jiné a každé zdravé mluvit začne.
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Logopedie 

(22.12.2005 7:23:24)
Syn mi taky mluvil v 1,5 roce a dcera začala až na 26 měsících a další asi 2 roky mluvila velmi nesrozumitelně, ale měla velmi bohatou slovní zásobu. Když začala mluvit, tak začala přibírat slovíčka ne po jednom, ale snad všechny najednou. Ona všechny ty slova znala už dřív, jen z té pusinky vylezly až na 26 měsících.
Teď je jí čerstvých 6 let, už chodí do školy, a pusu nezavře.
 Marie, syn, 7 let. 
  • 

Re: Re: Logopedie 

(22.12.2005 13:32:01)
Informaci jsem získala od paní logopedky, kterou navštěvujeme poslední rok. Na radu psycholožky jsem změnila logopedku, protože syn u předchozího zradvotního zařízení (ve kterém se během dvou let vyměnily 3 logopedky)neměl moc dobré výsledky. K nynější logopedce docházíme každý týden. Problém je, že já, i když mluvím dobře, neslyším u syna, že dělá chyby ve výslovnosti. Paní logopedka má názor, že je lepší chodit častěji, než to syna naučit špatně. Myslím si to samé. Jsme u pojišťovny VZP a nic nedoplácím.
 Jana 
  • 

logopedie 

(22.12.2005 10:54:14)
Článek je to hezky napsaný, ale zcela opomíjí jednu skutečnost....a to tu, že na výslovnosti dětí se podílí také stát, který se k dětem chová strašně macešsky. Pokud jste alkoholik nebo narkoman, tak vám léčbu zaplatí stát. Pokud máte dítě, které potřebuje péči logopeda, tak máte 2 možnosti: chodit ke klinickému logopedovi (pojišťovna hradí 1x měsíčně) nebo chodit k soukromému a platit. Není mi líto těch peněz, které mě to stojí, jenom nechápu přístup státu k budoucnosti národa.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: logopedie 

(22.12.2005 11:02:01)
Jano, a co ti na tom vadí? U logopedie je přece nejdůležitější pravidelné cvičení doma. Ta kontrola jednou měsíčně by stačit měla. A aspoň něco o tom vím, syn navštěvoval logopedii 4 roky (ř se povedlo docvičit až v 9 letech).
 Alka 
  • 

Re: logopedie 

(22.12.2005 11:14:35)
My chodime na logopedii dvakrat mesicne po 20 minutach a nic neplatime, mozna k tem penezum od pojistovny neco priplaci skolsky odbor, tezko rict. Ale navstevy u logopeda jsou stejne jen kvuli metodickemu vedeni, hlavni praci stejne musi odvest kazdodennim cvicenim rodice.

Logopedii mam rada, je to jedina materska povinnost, kterou jsem MUSELA prevest na manzela. Logopedka trvala na tom, ze R nemuze ucit clovek, ktery ho sam neumi :-)
 Rosie 


Re: logopedie 

(22.12.2005 19:58:00)
Jano, s tím placením mám dojem, že to závisí na tom, jak špatná je výslovnost. U dětí, které říkají špatně třeba jen "r" a "ř", je to hrazené 1x měsíčně, děti s těžší poruchou řeči mají hrazený větší počet návštěv. Alespoň něco v tomto duchu bylo na naší logopedii před 2 lety vyvěšeno.
 SiRena2 


Je vyslovnost opravdu dulezita? 

(22.12.2005 20:14:19)
Nemyslim si, ze by dokonala vyslovnost byla nezbytna pro budouci uspesne spolecenske ci profesni uplatneni deti, mozna ze spis talent k nejakemu popularnimu sportu :-). Je nemalo velmi uspesnych jedincu, kteri se se spravnou vyslovnosti take potykaji. Presto se snazim s mymi detmi na jejich vyslovnosti "pracovat", dcera(4roky)mluvi jiz velmi dobre, ale syn (2,5 roku)"trucuje", je-li casto opravovan, tak prestava mluvit uplne:-(
R.
 Olina 
  • 

Díky za informace 

(23.12.2005 7:48:56)
Já si šlapu hrozně na jazyk. Na logopedii jsem chodila 2x. Jednou na základní škole a jednou ve dvaceti. Výsledky se nedostavily.
Nikdy jsem neslyšela, že se dělá i nějaká vyšetření a zaujalo mě to, protože můj hlasový projev mi připomíná projev hluchého člověka(trošku), přitom slyším dobře. Sama si pro sebe cvičím alespoň r a ř a malinko se to lepší (mám výčitky kvůli synovi).
Beru to jako svou osobní charakteristiku, ať už to znamená cokoliv. Stejně se s tím moc nenadělá, protože mám ještě hluboký hlas a podivnou modulaci.
Jsem spokojená s tím, že mě každý pozná podle hlasu a jsem naprosto z obliga, že bych například někam anonymně volala. Jelikož si mě každý snadno zapamatuje i podle zjevu, beru to jen jako drobnost.
Způsob jak vyslovujeme dělá důležitý dojem, ale nakonec je pro mě vždy nejdůležitější, CO ten dotyčný vyslovuje.
Pokud je pro někoho, kdo není logoped, důležitější jak vyslovuji, než co vyslovuji, není pro mě jeho názor směrodatný.
 Líza 


Re: Díky za informace 

(23.12.2005 7:51:11)
Olino, ty se vždycky tak barvitě a jadrně popisuješ, až ve mně budíš nazřízenou zvědavost :-)))
 Marketa + 29tt 
  • 

mluveni 

(23.12.2005 11:46:48)
muj braska poradne neumel mluvit do peti let, pouzival vlastni zpusob reci, ruzne zvuky, vymyslena slova. je spis introvert, takze mu to nijak v zivote nevadilo. pak proste zacal mluvit sam od sebe... az kdyz to potreboval. s pomoci logopedky jsme jen napravovali vyslovnost "c" a "s" a do pul roku bylo po problemu. ja bych to neresila zas az tak radikalne, nektere deti jsou proste upovidane a umi hned vyslovovat vsechno, nektere proste ne. je to taaaak individualni.

 alu 
  • 

s-š,c-č 

(31.12.2005 21:31:35)
Můj Mareček má 2 roky a 2 měsíce. "r" začal říkat těsně před druhým rokem, "ř" už se občas taky podaří. Problém má spíš s tím, že šišlá, neříká - sedím, ale šedím, culík -čulík. Doufám, že se to časem spraví. Víte někdo jak procvičovat na správnou výslovnost?

Pak máme ještě něco. Mluví o sobě v 90% v ženském rodě - papala jsem oběd, :-) Na připomínku, že je přece chlapeček se opraví, že papal oběd. No, to ale asi nebude zásadní problém a časem vymizí.

Alu
 Verera 


Re: mluveni 

(3.1.2006 8:00:25)
K nám do školky dochází logoped a docela mě překvapilo,že z 20 dětí loni jen 2 neměly žádné problémy s výslovností,a to jsou děti od 4 let po 7.
Syn začal mluvit hodně pozdě, ještě ve 3 letech si vystačil s 1 slabikou ze slova, pak se najednou rozmluvil a nestačili jsme se divit, jak bohatou má slovní zásobu a ve 4 letech už vyslovoval všechno správně. Ani školka ho nezkazila.
Holčička naopak mluvila brzo, v 1,5 roce už ve větách a asi si zafixovala špatnou výslovnost, teď jsou jí 4,5 a konečně začala jakž takž říkat správně l a t, ale jen, když se snaží. Ze školky pochytila šišlání, takže jí někdy nerozumím vůbec. Když jsem ale poslouchala, jak mluví děti na besídce a to i ti předškoláci, tak ona mluvila skoro nejlíp a to je tam nejmladší. Tak nevím, jestli tomu nechat víceméně volný průběh jako u brášky nebo ji opravovat, což ji vždycky naštve a přestává komunikovat.

Nevím, jestli má ta televize nějaký vliv, protože u nás se díváme jen na Večerníčky, čteme od malinka, povídáme si , holčička pusu nezastaví, slovní zásobu má úžasnou.

Myslela jsem, že čím dřív dítě mluví a čím častěji a čím lepší má hudební vlohy, tím bude líp mluvit, ale u nás to je přesně naopak.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.