| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku První výrazy dětského obličeje

 Celkem 4 názorů.
 Sláfka 


dvě skvrny 

(4.12.2005 19:59:52)
Myslím, že bych usuzovala opačně, než autor. Předpokládala bych spíše, že dítě reaguje úsměvem na dvě skvrny právě proto, že připomínají oči a lidský obličej. Vím, že dítě nikdy lidský obličej nevidělo, nicméně si troufnu odhadnout, že má jistou zakódovanou představu vidění sebe sama, potažmo člověka jako takového nebo alespoň bytosti s očima a ústy. Myslím si, že na to poznání dítě reaguje úsměvem, že se mu něco vyčlenilo z nediferencovaného celku, něco, co sice nikdy nevidělo, ale je mu to nějakým způsobem přesto podvědomě známé a blízké.
 Skunkless 


Pro zajimavost si precti.. 

(4.12.2005 20:25:47)
Ahoj, nebudu komentovat informace z clanku, jeste se v tomto moc nevyznam. Mate-li ale o podobne veci zajem, mohu vrele doporucit knizku MAGICKE ROKY je to velmi zajimave cteni o tom, jak dite od narozeni az asi do veku peti let proziva samo sebe. Jak poznava ja a ne-ja, jake strachy to ktere obdobi provazeji a proc, co deti jak vnimaji atd. Moc se mi kniha libila, je psana lidsky a s porozumenim a me dost zaujaly informace,ktere jsem se tam o sobe, jako o cloveku dozvedela. Kazdy jsme jednou byl miminko a nejspis si na to nebudeme pamatovat, ale muzem si pripomenout, co ze jsme to vlastne prozivali..najdeme tam i podrobnosti prave o mimice ditete o ktere ve clanku slo. Prijemne poctenicko, Skunkless:)
 Eva k 
  • 

Re: dvě skvrny 

(5.12.2005 12:28:22)
Taky to vnímám stejně jako ty. Třeba při kojení zdůrazňují oční kontakt s miminkem, takže na "dva veliké body" jsou miminka zvyklá už od mala:-). Nehledě na to, že bradavky jsou velké kulaté body a miminkou se k nim šine hned po porodu:-).
Lepší než ukazovat miminku papír s puntíkama mi připadá nápad, dát mu nadohled okatého plyšáka:-). Eva
 Sláfka 


Re: Re: dvě skvrny 

(6.12.2005 11:31:29)
Všimla jsem si u svých dětí, jak postupně přecházely od celku k jednotlivostem. Když můj prostřední začínal mluvit, měl jedno slovo pro mě i pro jídlo. Pak měl slovo, které znamenalo všechno kulaté - knoflík, puntík, pupík, čočka, piha, pro to všechno byl jeden výraz.
Stejně tak si myslím, že když je dítě obklopeno lidmi nebo i když je jen s maminkou, tak obličej je to první, s čím se dostává do kontaktu, je to něco, co když se objeví, je nablízku bezpečí, teplo a jídlo. Jednoduchý symbol toho jsou tři puntíky, skvrny nebo jak to nazveme. A intuitivní reakce miminka je podle mého ta, že kdykoliv uvidí toto nebo podobné seskupení, vyvolá to u něj pozitivní reakci a kromě toho tak instinktivně žádá o to, aby se o něj někdo postaral. Protože usmívající se dítě přímo vybízí k láskyplné péči a pro miminko je to životní otázka, když neumí mluvit, usmívat se, příp. se tvářit tak, aby se o něj někdo postaral:)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.