| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Uč se dcero moudrou býti aneb školka kazí (???) děti

 Celkem 109 názorů.
 Klára (2děti) 
  • 

Co to je za školku? 

(25.11.2005 8:50:14)
Proboha co to je za školku? Naše starší dítko si za dva celé a teď kousek třetího roku ve školce, nepřineslo (resp. nezkusilo používat) nic podobného. Naopak, občas se zmíní, že ten a ten dnesk amluvil ošklivě a že si s paní učitelkou říkali, co že to řekl a proč se to nepoužívá.
A pokud vím, tak ani ostatní maminy na nic nenarazily.
Prostě v naší školce je normou slušné chování, zdravení, děkovaní atp. a paní učitelky na to tvrdě dbají.
A to jsem si stěžovala (teda doma manželovi), že nám mládě rozmazlujou, že ve školce může lumpačit víc, než doma!!!
 CzKamila,Eliska10/02,Alfie9/07 


Re: Co to je za školku? 

(25.11.2005 9:18:44)
Mam uplne stejnou zkusenost. Nase dcera se ve skolce take leccemu priucila. Slovni zasoba se ji rozsirala o dost sprostych slov (doma mluvime jen anglicky, takze to od nas nema :-) ), naucila se plazit jazyk a prat se.
Vzdycky ji reknu, ze to se nedela a ze se tak nemluvi, takze doma je celkem v poradku. Myslela jsem si, ze ta sprosta slova se ve skolce naucila, protoze pani ucitelka neumi cesky a nemohla na to dohlizet (chtela jsem ji napsat seznam ceskych sprostych slov :-))).
ale jak to tady ctu, tim to asi nebude :-)))
Skolkam zdar!
K.
 Iva -učitelka MŠ 
  • 

Re: Re: Co to je za školku? 

(27.12.2005 14:13:40)
Možná by se mnohé maminky divily, co krásných slovíček jejich miláčci znají. Mám pocit že si myslíte, že je to učí p. učitelky. Všechna slovíčka si však děti nosí z domova, z pískoviště i od kamarádů . Boj s tím je trvalý a neúspěšný. Těším se na dobu, áž do třídy nastoupí poze děti, která tato slova neznají . I my jsme překvapeny kolik nepěkných slov děti ve 3 letech znají a kolik z nich nezná slovíčka : prosím, děkuji, dobrý den nebo i obyčejné ahoj.Možná ,že vaše dítko MŠ naučila několik "slovíček!"ale třeba i to , že není jediné na světě. Že občas musí i čekat, než je uřání splněno, že když poprosí, hned je to jednodušší a že na " ale já to chci!" nikdo neslyší. Ale také jaká je legrace při splečných hrách, jak nám dohromady lépe chutná a že pohladit a pofoukat umí i jiní, ne jen maminka. Pro vás, kteří dáváte své dítě do MŠ s tím, jak budete pouze hladat chyby u druhých ¨(jen ne u sebe )mám radu - najměte si chůvu a udělejte z vašeho dítěte skleníkovou květinku. Mnoho zdaru při bezchybné výchově ( samozřejmě, že pouze té vaší ) !
 monika /8 a 3/ 
  • 

Re: Co to je za školku? 

(27.11.2005 7:21:39)
nasa dcera volakedy druhy den po prichode zo skolky opakovala nove slovo do p..e,a potom dalsie styri roky zo skolky inu nadavku nepriniesla a skolky bola v pohode ,to ze sa niektori rodicia doma rozpravaju takto ,to sa zabranit neda a deti to prinesu do skolky a maly ma oblubene teraz mama ty si dinosaura ,to ked sa na mna hneva
 Iva, syn 2 r. 
  • 

Re: Re: Co to je za školku? 

(27.11.2005 21:24:26)
Souhlasím s tím, že děti používají v podstatě jen ty výrazy, které odposlouchají doma od svých blízkých - a nejen tam. Už vím, odkud se berou ti "uličníci", kteří nosí do školky spousty sprostých slov a obohacují tak slovník dalším dětem. V létě jsem byla na písku se synem a přišly tam další tři maminky, kamarádky, se svými dětmi. Dětičky si hrály na pískovišti a přitom si od maminek braly tyčinky, bonbony, svačinku, apod. A kdykoliv se jedné z malých holčiček něco nepovedlo, jídlo jí upadlo do písku, nešla jí vyklopit bábovka, uhodila se, začala její maminka "perlit" - svůj projev začínala zásadně asi takto "Ty vole, já se z Tebe zbláznim, si to neumíš podržet, nebo co? Ti to padá, ty vole, pořád Ti to padá".... a tak to pokračovalo, než jsme šli se synem domů. A pak se divme, že přestože učíme ty svoje ratolesti chovat se slušně, mluvit slušně, být hodnými a podobně, stejně to někdy nemá až takový význam. Občas mám dokonce pocit, že se syn do společnosti svých vrstevníků na hřišti nehodí (naštěstí to je skutečně jen občas, ale stejně ...) Už se opravdu "těším" na školkový věk.
 Tom1973 


Skolka a tak 

(28.11.2005 7:50:12)
Tak jsem si precetl vase komentare. Se vsemi musim v podstate souhlasit, ale... zastavam nazor, ze cim drive se dokaze dite s temito slovy "poprat", tim drive se s nimi dokaze i vyporadat. Nema cenu dite pred nimi chranit, stejne na ne drive ci pozdeji narazi a pak to bude mozna jeste horsi nez v drivejsim veku.
Proste ta slova existuji a jsou mezi nami. Pokud slovo pouzije, tak je diteti potreba jednou nebo dvakrat rici, ze je to slovo osklive a ze se nepouziva a pak kdyz ho povi staci vazny pohled. Po case je prestala pouzivat. Po konzultaci s ucitelkou ve skolce nam asi po roce rekla, ze je uz nepouziva ani tam.

Pisi o zkusenosti s prvni dcerou (dnes tezka pubertacka :-) skoro 14 let). S tou druhou nas to jeste ceka....
 MirkaEyrová 


Re: Skolka a tak 

(28.11.2005 19:49:45)
Tome, nechci Tě nijak děsit, ale oni existují i méně tvárné děti než Tvoje starší dcera. Některým to ale OPRAVDU nestačí říct jednou či dvakrát a pak používat "vlažné pohledy":-) Chápu, že mi těžko budeš věřit, neboť sytý hladovému NIKDY nevěří, ale existují i takové ratolesti, které přes výše uvedený postup slova (nebo i činnosti) opakují do alelujá, třeba pětkrát ve čtvrthodině. Vlažné pohledy? Kde Tě berou slepé vášně. Za každý nehezký slovo jedno zabavený autíčko, za chvíli byla plná skříň. V případě nevyřčení slova za celý den dvě auta zpátky. Za čtrnáct dní slovo už nepoužíval (mluvím o našem synovi). Nicméně bez razantního zákroku bych si ani neškrtla:-)
M.
 vlaďka 
  • 

běžná školka 

(25.11.2005 9:16:23)
Bohužel mi připadá, že otázka "co je to za školku?" není na místě. většina mých kamarádek má velmi podobné zkušenosti, proto se spíš divím, co je to za školku, kde si učitelka s dětmi povídá o tom, že některé věci se neříkají. Sama se děsím, jak budu vybírat školku, až do ní syn půjde, protože opravdu netoužím po tom, aby mě dítě oslovovalo některým z naučených výrazů, neb zároveň budu číst na rodině články o tom, jak je třeba dítěti naslouchat a vysvětlovat místo zakazování. Asi to dopadne jako v inscenaci Hrdý Budžes "řekli mi, že ku* je taková zlá paní, ale nikdo mi nevysvětlil, jak přesně je ta paní zlá" :)
 Federika 


Re: běžná školka 

(25.11.2005 9:28:15)
Můj syn taky přinášel ze školky spoustu výrazů, ze kterých jsem nebyla nadšená:to je hustý, kámo, neblbni, ty vado, kam čumíš....
Není to školko, děti tyhle výrazy prostě chytnou snadno, v určitým období je fascinujou ....Mám ale tu zkušenost, že pokud mu vysvětlím, že u nás doma se tak nemluví, ať si tak mluví mezi klukama, když tu potřebu má, tak ho to za chvilku omrzí...
Včera mi ukazoval samolepky, který dostal od kamaráda: mami, tyhle jsem dostal od Filipa zadara..Ted se zarazil a opravil se"zadarmo, to my jen tak říkáme, zadara, víš?
 zuzana 
  • 

Re: Re: běžná školka 

(25.11.2005 16:20:09)
Tak tyto výrazy, to ještě nic není. Syn mojí známé se ve školce naučil ptát se holčiček, jestli jim může "vylízat pi**". To té školky totiž chodili děti cikánů. Ale není to o rasismu, ale o dětech z tzv. problémových rodin. Takže než dám dítě do nějaké školky, zkusím si alespoň zjistit, z jakých "vrstev" tam chodí děti.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: běžná školka 

(25.11.2005 16:23:12)
TO je síla, ty výrazy. Dítě mi chodí do školky třetím rokem a jěště nedoneslo domů jediné sprosté slovo, ani žádné "vole".
Děti jsou tam z bohatších i chudších rodin, ale mluví slušně a chovají se k sobě dobře, asi máme štěstí.
 Klára (2děti) 
  • 

Re: běžná školka 

(25.11.2005 10:48:09)
Vidíš, podle mne je to o lenosti učitelek. Pokud vím (co jsem i sama ve školce viděla), tak za běžného provozu paní učitelka okamžitě řekne:" to není hezké slovo, nebudeme ho používat". Pokud je to něco co se opakovalo, tak to obmění, aby bylo poznat, že ví, že to není poprvé. A každý den mají chvilku, kdy všichni sedí v "klubíčku" a jen tak si povídají. A při té příležitosti si říkají o slušném chování. Líbí se mi, že nikoho nepranýřují. Mluví se pouze o tom, že bylo použito takové a takové slovo (nebo jenom škaredé slovo), nebo třeba, že na zahradě došlo k ... a proč to bylo špatně. Oni ví, kdo to prováděl, nebo říkal, ale není za to "veřejně ostouzen". Jenom pokud někdo někomu ublíží, tak se musí omluvit a podají si ruce. Vím, že dokonce jednou nějaký chlapeček nechtěně způsobil holčičce zranění a pak jí přede všemi věnoval nějaký malý dáreček. Ta holčička kvůli tomu byla i v nemocnici, takže mi to přišlo velice milé. Naše malá to komentovala tak, že Pepík přivítal Helenku z nemocnice a řekl jí, že ho to moc mrzí a dal jí dáreček a Helenka že mu dala pusu a řekla mu, že se nezlobí. Ten malý dáreček Pepíkovi poradila paní učitelka (prý to byl obrázek od Pepíka a lízátko).
Samozřejmě, že se nechovají jak "malí lordové a lady", taky dovedou být pěkní prevíti, ale je moc poznat, že učitelky se snaží, aby věděli, co je správné a co ne.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: běžná školka 

(25.11.2005 17:45:01)
Bud rada, ze ms stesti na takovou skolku. Myslim, ze by si to pralo vic maminek. Opak je pravdou.
 Markéta + Martínek, skoro 4 
  • 

Klubíčko 

(28.11.2005 17:30:27)
Já se přiznám, že té metodě "klubíčka" moc nerozumím. Z jejího popisu vyplývá, že všichni vědí, kdo co ošklivého řekl a udělal,takže to veřejné pranýřování je, ne? Přišlo by mi vhodnější tyhle hříšky řešit samostatně s viníkem, a ne před celou skupinou dětí. Možná že to některým dětem vyhovuje, ale když si představím sama sebe třeba čtyřletou, všechny děti v klubíčku okolo mě a paní učitelka říká: "Dneska si budeme povídat o tom, jak je ošklivé říkat kamarádce krávo. Několikrát jsem to dneska ve třídě zaslechla ..." asi bych tam seděla rudá jak rajče i kdyby mě paní učitelka nejmenovala, protože bych dobře věděla, že jsem to řekla já, a že to vědí i všechny ostatní děti. No a to omlouvání a podání ruky - nechce se po dětech více, než dokáže většina dospělých? Nestačilo by dítěti v soukromí říci, co dělá špatně? Ta omluva a podání ruky stejně nepůjde od srdce, bude to taková první z řady pěkných přetvářek. Dospělý se taky obvykle neomlouvá za to, co někomu provedl naschvál.
Jinak - můj synek chodí do školky 3 měsíce, za tu dobu nedonesl jediné sprosté slovo. Jsem z toho naprosto užaslá, protože předtím chodil 7 měsíců do jesliček, a přinesl jich celou přehršel. Už jsme ho odnaučili je říkat, až teď někdy působí směšně mentorským dojmem, když jdeme okolo lavičky obsazené puberťáky, ze které se line "Ty p..o, ty k....e, ty k...o atd atd" a Martínek svým zvonivým hláskem sděluje:"Maminko, ty pánové říkají ošklivá slova, to se nemá!!!!"
A ohledně toho úrazu - kamarádka mi vykládala, jak jí volali z družiny, že její 8 letý syn přerazil spolužačce nos. Tak se tam hned rozjela, nos nakonec přeražený nebyl, ale krev z něj tekla pořádně, jak ji milý chlapec narazil hlavou na zábradlí. Když se ho kamarádka ptala, proč to udělal, řekl: "Protože si mě nevšímala". Když kámoška popadla dech, a řekla mu, že jsou i jiné metody jak přilákat pozornost děvčat, řekl jí:"Hm, mně to takhle přišlo nejrychlejší".
 Federika 


Re: Klubíčko 

(28.11.2005 17:38:42)
Markéto,
tak to je dobrá metoda, rychlý balení holek..A jak to pak dopadlo?
Jinak se přiznám, že taky nejsem zastánce těhle " klubíček" , jednou to někde , kam jsem chodila se synem, praktikovali a on mi tam z toho důvodu úplně odmítal chodit, bral to jako potupu a bál se pak vůbec nějak projevovat a vyjadřovat, jen aby proboha něco neřekl nebo neudělal špatně...Určitě to pro spoustu dětí není a já sama bych jako dítě z něčeho takovýho taky byla nešťastná....
 MirkaEyrová 


Re: Klubíčko 

(28.11.2005 20:33:29)
Markéto, a nezdá se Ti, že právě "vo to de"? Aby se dítě zastydělo za své chování, byl to pro něj tak nepříjemný zážitek, aby příště své (nesprávné) chování neopakovalo? To bys koukala, jak zafungovalo na mého synáčka, když jsem ho donutila se omluvit dívence, které ublížil! Hezkých pár měsíců si na nikoho netroufl. Že to nejde od srdce? O to nejde, jde o to, aby si dítě uvědomilo, že se nezachovalo správně - aby se stejného činu už nedopustil (aspoň nějakou dobu:-))
M.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Klubíčko 

(28.11.2005 20:38:33)
Ještě dodatek: myslím, že moudrý dospělý nikomu nic nedělá naschvál. Pak se taky za schválnosti ani nemusí omlouvat. --- Někomu to možná přijde zvláštní, ale já se opravdu snažím nedělat nikomu nic špatného naschvál. Jo, někdy něco udělám omylem. Anebo jsou naše zájmy protichůdné, takže logicky soucit s druhým musí jít stranou, když se jedná o něco, co by poškodilo moji rodinu (třeba když si moje matka usmyslívala, že bych za ní s klukem mohla přijet, a já věděla, že bychom se velmi nepříjemně pohádaly, navíc před dítětem, takže jsem prostě nejela a našla si co nejpřijatelnější výmluvu).
M.
 Tomáš 
  • 

Re: Re: Re: Klubíčko 

(1.12.2005 11:29:10)
Moudrý člověk neudělá nikomu nic schválně - ano, to je pravda. Problém je, že děti ve školce jsou jen děti a v pojmech "moudrý" a "schválně" dost plavou. Děti tohoto věku objevují způsoby chování, hranici kam až jde zajít ... To s sebou samozřejmě nese atakování těchto hranic a pokud se dítěti nedostane jasného signálu, že dál už ne, bude ataky stupňovat.

Veřejné zostuzení: Asi neexistuje jednoznačný návod. Přijde mi přijatelnější jednou za den neadresně vytknout hrubou či sprostou mluvu, než to nechat zajít daleko a pak to řešit složitě a adresně.

Mimochodem, jakožto spratek z 1.A jsem byl nesmírně zvědav, co konkrétně ukrývají spolužačky pod sukněmi. Přistižen při průzkumu zvednutých sukní jsem ještě s dalšími přistiženými musel naklusat na stupínek a spustit gatě pod kolena. Myslel jsem, že se hanbou propadnu do horoucích pekel, bylo to fakt děsné, ale až do prvomájového průvodu ve 4. třídě jsem dal pokoj. Navíc tím byla věc vyřešena, holky měly radost z pomsty, já z toho, že jsem nemusel nic vysvětlovat doma, ani nikde jinde. Vůbec jsem rád, že jsem vyrůstal v době, kdy se prohřešky řešily pohlavkem, řáckým úkolem navíc, "nucenou" prací při nápravě škody a pod.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Klubíčko 

(3.12.2005 16:24:57)
Tomáši, to je přesně ono. Chtěla jsem naznačit, že jestliže není správné v dospělosti někomu dělat něco schválně, tak bychom to neměli připouštět ani u dětí - resp. měli bychom je vést k tomu, aby se tak nechovaly. Toť můj názor:-)
M.
 Federika 


Re: Re: Klubíčko 

(28.11.2005 21:11:57)
Mirko, já taky chci, aby si můj syn uvědomil, že třeba něco udělal špatně, taky chci, aby se omluvil, pokud někomu něco provede, to je myslím normální....Jen vím, že takhle "veřejně" , to pro něj není dobrý řešení, zatvrdil by se a odmítal by pak jakýkoli kolektiv...A když si tu situaci přžedstavím-no mně samotný by to bylo nepříjemný a to jsem dospělá a umím uznat chybu, i veřejně a umím se slovně bránit i obhájit, což on ještě neumí...
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Klubíčko 

(28.11.2005 21:45:11)
No, já si taky mezitím uvědomila, že jsem sice syna donutila se omluvit, ale ve skutečnosti rovněž nesouhlasím s kritikou veřejnou. U syna ve škole taky klubíčko praktikují, ale myslím, že spíš pozitivním směrem - povídají si, co hezkého zažili, nebo něco zajímavého dělají a tak (jestli dobře chápu z náznaků od syna). --- Je fakt, že shodou okolností v synově MŠ došlo k tomu, že byl veřejně zostuzen (ono se nevědělo, kdo byl viníkem, ale veřejně se po tom pátralo, a na syna nakonec bylo ukázáno). No, klukovi byly čtyři roky a pár drobných. Asi nikdy se nedozvím skutečnou příčinu toho, proč v tom kolektivu syn nikdy nezapadl, nicméně uvedená lapálie byla tak zvláštního charakteru, že bych se vůbec nedivila, kdyby právě ona byla důvodem, proč se tam syn nikdy necítil dobře, a proč ho ani spolužáci "nebrali".
Markéto, polovinu tedy beru zpět: omluva ano, ale ne veřejné ostouzení.
M.
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Klubíčko 

(28.11.2005 21:53:21)
Jo, Mirko, já už to tady psala, taky jsme přestali kvůli tomu někam chodit, někam, kde se Davidovi vlastně líbilo, ale právě to " klubíčko", kde se veřejně kritizovalo chování jednotlivců, třebaže se málokdy jmenovalo, ho natolik děsilo, že tam začal odmítat chodit, případně se tam radši do ničeho nezapojoval a nijak si nehrál...Přesto tam byly děti, které zrovna tohle měly v oblibě...
 Adina syn 3 
  • 

pomoc 

(31.10.2007 15:24:36)
Ahoj,muj syn 3 roky zacal chodit v zari do skolky,bohuzel jen 14dni pak onemocnel anginou a byl 3tydny doma,ted nastoupil znovu ale pani ucitelka s nim ma problem.pry neumi mluvit normalne ale krici nebo mluvi moc nahlas kdyz chce neco rict,casto pry nechce spolupracovat treba zpivat nebo malovat kdyz to delaji ostatni.navic ted pouziva hodne slovo BLBECKU,ktere slysel od sveho starsiho bratrance,bohuzel tak rika i detem ve skolce,sam ovsem nevi co to slovo znamena.navic mu pani ucitelka rekla ze je hloupy a zlobivy kluk.moc me to mrzi protoze ja ani ostatni z rodiny s nim problem nemaji.ze by to byla obrana proti cizimu prostredi?
 Markéta + Martínek, skoro 4 
  • 

Re: Re: Klubíčko 

(29.11.2005 9:50:46)
Možná to bude kus od kusu. Když někomu něco schválně provede Martínek (ale ono to není moc často)a já ho požádám, aby se omluvil, následují dvě možné reakce. 1. Snese mi tisíc argumentů, proč byl v právu, a promiň neřekne ani za nic (nebo já jsem nenašla způsob, jak ho k tomu přinutit, a podle mě to ani nemá cenu). 2. Přistoupí k "oběti", řekne "promiň" a je vidět, že je mu to úplně jedno. Zato když někomu něco provede nerad - se svými bratranci při jejich kočkování tu a tam nos křusne o čelíčko, je z toho upřímně nešťastný a omlouvá se naprosto dobrovolně. Myslím si, že nucení k omluvě je jeden z možných způsobů, jak dítěti vysvětlit, že to, co udělalo, není hezké, a já v tom ten výchovný efekt nevidím.
Ale mně stejně vadilo hlavně to, že se vše děje veřejně, a k tomu jste se vyjádřila už níže k diskusi.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Klubíčko 

(29.11.2005 18:29:25)
No, Markéto, narovinu - já při výchově našeho syna nemám příliš velkou zásobu "zbraní", jak synovi dostatečně účinně naznačit, že jeho chování není správné. Ono to po tom našem díťátkovi nějak moc snadno sklouzává. Takže rozhodně tenkrát mi zrovna tento způsob dost pomohl - do té chvíle jsem měla pocit, že všechny ty moje řečičky o tom, jak se to nedělá a jak to nebylo hezké, pouští jedním uchem tam a druhým ven.
Respektive - on už syn taky trochu poporostl, takže dneska už je to s ním o něco lepší než tehdy. Někdy má docela rozumné chvíle - a taky už v něm trochu začínám cítit i špetku té pokory, která je nutná k tomu, aby se člověk nezačal považovat za pupek světa. I už dává najevo soucit s námi (příšernými:-)) rodiči, i se omluví, když něco vyvede (upřímně), i se někdy chová docela zodpovědně. Občas mívám pocit, že přece jenom lehce "rozum bere":-)
M.
 Klára (2děti) 
  • 

Re: Klubíčko 

(29.11.2005 13:21:50)
V klubíčku nejde o to, že někdo říká "vole". Jde o to, že někdo z dětí použije sprosté slovo a ani třeba neví, že to sprosté, nebo "nevhodné" slovo je. A děcka to kupodivu přijímají dobře, berou to jako vysvětlení. Děti mnohdy používají slova, kterým nerozumí. Taková ty "běžná" slova s nimi nikdo nerozebírá, jenom je napomenou a dost často to napomenutí dávají jeden druhému.
Co se týče omluvy, tak se nepoužívá při běžných pošťuchovandách, ale pokud opravdu došlo k tomu, že byla boule, vznuikla odřenina atp. A děti to taky považují za samozřejmé, nedělá se z toho divadlo pro celou školku. Prostě paní učitelka v té chvíli připomene (a někdy ani nemusí), že je dobré se omluvit, omluví se a je to.
Pokud jde o popisovné předávání dárečku, tak Pepík byl opravdu nešťastný, že způsobil kamarádce takové zranění. Tím, že mu paní učitelka poradila, že to napraví tím, že Helenku krásně přivítá a jestli chce, ať jí dá nějaký dáreček, mu vlastně pomohla. Pepík namaloval obrázek, poprosil mamku, jestli může dát Helence lízátko a naučil se, že pokud nechtěně ublíží druhému, lze to do jisté míry napravit.
Já osobně jsem radši, když se paní učitelky věnují i těmhle drobnostem, než aby je nechaly být. A to, že omluvy třeba nejdou od srdce je jistě pravda, ale dospělý se taky mnohdy omlouvá pouze ze slušnosti.
 Hela 2 dcery 
  • 

Re: běžná školka, nesouhlas a to dost hlasitý 

(7.10.2006 17:29:40)
Jsem učitelkou v MŠ a opravdu s dětmi mluvíme o tom , které výrazy mohou používat a které jsou ty "špatné". Mám ve třídě 28 dětí a nedokáži si představit, že bych použití takového slova jen tak přešla.



 Katka,kluci 3 a 6 
  • 

Tomu se nevyhneš.. 

(25.11.2005 9:20:51)
Líbila se mi nadsázka a vtip příspěvku.Mám zkušenost,že o zmiňované výrazy "obohatí" spolužáčky ve školce hlavně děti mající starší sourozence.Ti to zase posbírají hlavně v družině(u nás jsou společně děti od 1. do 4. třídy).Nevidím v tom žádnou velkou katastrofu,za nás to podle mě bylo hodně podobné.
 Studentka 2  
  • 

Náročná Aruba  

(25.11.2005 9:35:48)
Arubě-podnikatelce není běžná škola dost dobrá. Může ale děcko dávat do nějaké soukromé za 10.000 měsíčně. Potom snad konešně bude spokojená.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Náročná Aruba  

(25.11.2005 10:09:55)
Studentko, Ty se z toho jednou utrápíš :-)
 elindra 


Re: Náročná Aruba  

(25.11.2005 10:15:31)
Studentko, co studuješ? Budeš paní učitelka ve školce? Třeba v takový, kde se platí 10 000?
 Janina 
  • 

Re: Náročná Aruba  

(25.11.2005 10:17:12)
nebude spokojená...do soukromých zařízení nevybírají děti podle slušnosti :-)
 Bibi* 


Re: Náročná Aruba  

(25.11.2005 10:21:11)
Nemyslím,že je to pseudonáročností Aruby,jen málo rodičům by podobné "výrazivo" nevadilo.Je otázka,jak se k tomu postavit,hrát mrtvého brouka nebo se zaplétat do sáhodlouhých výkladů,nebo jen okřikovat,že se to neříká.Nevím.....:o(
Vlastně jsem měla na školku obrovské štěstí:o))),na její výběr jsem měla cca 3 dny a tak jsem musela brát to ,co bylo volné.Měla jsem vybranou školku,která mi po všech stránkách vyhovovala,jenže přes prázdniny se z ní stalo striktně internátní zařízení.Hodlala jsem této vymoženosti využívat jen v případě nouze,trvalý pobyt dětí by byl naprosto zbytečný.Jenže....v pondělí už jsem neměla hlídání a v 7:00 jsem musela být v práci,představa dvou svišťů pod gynekologickým křeslem byla mírně řečeno rozverná leč nereálná:o)))Ve čtvrtek jsem dostala tip na školku nacházející se na trase do práce,která má dvě místa volná,hned v pátek jsem tam běžela.Školka na mě zapůsobila velice sympaticky,maličké zařízení udělané z velkého bytu v krásném starém domě,obrovská zahrada,oddělené místnosti na jídlo,spaní,tvoření i hraní a hlavně od prvního pohledu milé učitelky.
Dodnes jsem velice spokojená,je to možná zázrak,ale děti zatím nedonesly jediné sprosté slovo,nejtěžším kalibrem je "trdlo",hře dětí nevládnou pochybné existence z VV či BB a pod.Hodně se tvoří,mají kroužky,hodně jsou vedeny k samostatnosti,takhle bych mohla pět chválu jestě 2 stránky.Jediné mínus vidím v absenci školkových kamarádů v místě bydliště:o(
Když to shrnu-byla to z nouze ctnost,možná kdybych měla možnost kdovíjak vybírat,zkoumat,šťourat,možná bych přebrala a z počátečního nadšení by byla desiluze a zklamání.
 studentka 
  • 

Re: Náročná Aruba  

(25.11.2005 10:46:22)
A to nevíš studentko 2 že Aruba si už za školku těch 10 000 platí?
 Katka 2 deti 
  • 

Re: Tomu se nevyhneš.. 

(28.11.2005 8:38:06)
Katko, mluvíš mi z duše a ne proto že jsme jmenovkyně. Mám syna o 7 let staršího než dceru. Můžu vám říct, že to co slyším od něj kolikrát těžce rozdýchávám. Samozřejmě mladá to hned pochytí, myslím že nemá smysl to nějak těžce řešit, prostě chovat se stále stejně, na takové slovo nereagovat, myslím u ní, u něj samozřejmě ano. Dítě stejně odkouká nějvíc od rodičů, i když v určitém věku jsou rodiče ti nejhorší lidé na světě, mluvím ze svého mládí, syn to má zatím před sebou, stejně nakonec se řídím vším co mi rodiče říkali, žiji podobný život jako oni, vyznávám podobné hodnoty. Není to o tom jestli tříleté dítě použije nevědomky sprostý výraz stejně neví co to znamená ale spíš o pozdějším věku. Věřte že když vaše dítě použije sporstá slova nevypovídá to o vás ani o školce.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


"Rozšiřování slovníku" :o))))) 

(25.11.2005 10:58:08)
U nás je asi "ty potvoro" (určno psovi, který právě sežral připravený sváteční oběd :o)))) ) asi to nejhrubší, co mohly holky doma slyšet.... a obě učitelky, co měly naše holky, znám osobně dost dobře na to, abych věděla, že se u nich doma taky hrubě nemluví.... A stejně holky po nějakým týdnu v MŠ začaly "trénovat" h...o a do p....e. Trénovaly to při hře s panenkami a já - jak jsem to slyšela - tak jsem jim zkusila vysvětlit (vlastně spíš se septat), zda ví, co je to hov..o. A ony, že ano. Tak jsem se zeptala, proč si exkrementy (či záchody) berou do úst - jestli to náhodou nepatří na jiný konec těla. Holky se zasmály a byl pokoj....
Takže klid - ony to na stopro znají VŠECHNY děti (mimochodem - která z nás tato slova nezná?) a přežily to bez větší mravní újmy...
Ahoj
Simča (anonym :o))))) )
 HelenaB.+2kluci (13 a 9)+? 


Re: "Rozšiřování slovníku" :o))))) 

(25.11.2005 11:30:21)
Náš syn zase přišel s hláškou Nebolí, nebolí, bába ti to osolí!
Poněkud mi uniká smysl, ale není trapas na veřejnosti, když to zahlásí.
 Kubula K. 


Re: Re:  

(25.11.2005 13:57:57)
My to máme ještě doplněné o "Nevadí, nevadí, bába ti to osladí":-)
 betty, 4 letá princezna 
  • 

Re: Re: Re:  

(28.11.2005 16:15:26)
Jo to je u nás taky a když jsem se ptala, od koho se to naučila, ukázalo se, že původcem těchhle "sladkých" českých hlášek je Džejmík - vietnamský spolužáček ;o)) A naučil ji taky "Dobrý den, bába letí komínem" a další podobné, na které si ani nevzpomínám.
 Hanka 
  • 

Re: "Rozšiřování slovníku" :o))))) 

(25.11.2005 18:22:00)
Moje 4-letá dcera se naučila ve školce:

Čtyři myšky v jedné díře,
jedna druhé ku..u líže,
jsou to myšky potvory,
lízají si otvory.

Tak nevím, s čím přijde příště...Prý ji to naučil jeden chlapeček, slíbila, že mi ho ukáže. Ale zmůžu s tím něco?
 Sam+3 kousky 


Pěkný článek,Arubo:-) 

(25.11.2005 11:35:57)
Verča si vždycky přinese nějaké "výživné" slovo ze školky a hned mi hlásí např.:" Mami, Kryštofek řekl dneska do pr..e, to se neříká, viď ?" atd....
U nás doma semtam nějaké slovo ulítne,
ale nějak to neřešíme, a když to použije Verča, buď to ignoruju nebo jí řeknu, že děti tohle nemají říkat, jen dospělí:-))
 Káťa,2 kluci 


Re: Pěkný článek,Arubo:-) 

(25.11.2005 11:46:42)
Tak to my jsme za naprostý slušňáky, dítko je ve školce druhým rokem a horší slovo než prdel a blbý domů nepřineslo, přičemž "blbý" má nepochybně ode mě :o))
Třída je to smíšená, tudíž by riziko "pochytání" takové slovní zásoby měl být dost vysoké. :o))
Na druhou stranu si myslím,že používání sprostých slov může souviset i s regionem. Mám kolegyni z jižní Moravy a u nich "kurva" prakticky není brána jako vulgarismus :o))
 Katka,kluci 3 a 6 
  • 

Ještě příhoda z I.třídy 

(25.11.2005 11:52:29)
Starší synek chodí do první třídy.Na rodič.schůzce mě pí.učitelka sdělila,že když děti měly říkat slova začínající na určité písmeno,náš syn dostal "P".No samozřejmě řekl "pr..l".Styděla jsem se,omluvila se a šla domů vynadat synovi,že pr..l se neříká(zejména ne paní učitelce).Manžel to celé pozoroval a pak mi řekl:"proč si ta učitelka tak nabíhá? Slova na P... Mohlo to být mnohem horší..." :)
 Federika 


Re: Ještě příhoda z I.třídy 

(25.11.2005 12:18:48)
Katko, proč by ses měla stydět? Prdel začíná na P, tvůj syn měl pravdu...Dovedu si představit, že by to můj syn řekl taky, vyčkával by reakci...Učitelka z toho neměla dělat problém, měla mu říct, že má pravdu, ale že by si měl raději najít jiný slovo...
 Yenn 
  • 

Re: Ještě příhoda z I.třídy 

(25.11.2005 12:43:34)
Hezká historka ... jen by mě asi nenapadlo se stydět natož omlouvat.

Můj synek (skoro 5 let) teď sprostá slova s oblibou používá, pokud nějaké řekne, tak se nehroutím, ani neříkám, že to smějí povídat jen dospělí. Řeknu, že je slovo ošklivé, nelíbí se mi a dál to nekomentuju. On ví ostatně naprosto přesně sám, že se říkat nemají, prostě to zkouší, protože je to zakázaný a tím zajímavý. Předpokládám, že ho to časem přestane bavit.

Jinak já školku vinit nemůžu (ač tamní výměna informací k rozšíření slovní zásoby jistě přispívá), protože ne že bych tedy používala sprostá slova v běžné konverzaci se synkem, ale přiznávám, že některých emotivních situacích (nejčastěji při řízení auta) se občas zapomenu, i když je dítko v doslechu. Vzhledem k tomu, že podle ohlasů se v žádné jiné rodině sprostě nepromluví jak je rok dlouhý, rozšířily se vulgarismy mezi předškolní mládež zřejmě od nás ... :-)
 CzKamila,Eliska10/02,Alfie9/07 


Re: Re: Ještě příhoda z I.třídy 

(25.11.2005 12:53:31)
Ja jsem to nejasne popsala. Samozrejmne, ze se u nas nadava, ale anglicky :-), tak si tu slovni zasobu ve skolce doplnila i v cestine :-)
Musim se zeptat maminek, jestli jejich ditka nadavaji i anglicky :-)
Eliska bezne doma rika, ze chce "bloody cheese" - jednou mel manza hlad a nemohl v lednici syr najit a takhle to dopadlo :-)
K.
 Barunka 
  • 

Re: Re: Re: Ještě příhoda z I.třídy 

(29.11.2005 15:36:31)
tak tady mi zanasis a me se neozves.... :)
 kerr 
  • 

Re: Re: Ještě příhoda z I.třídy 

(28.11.2005 10:04:22)
Jo, taky si pamatuju, jak moje tehdy tříleté dítko vylezlo u babičky z auta a zahlásilo: "Jeli jsme do kopečka, jeli jsme z kopečka, maminka zíkala kleténe!" To jsem se mohla propadnout -:)
 betty, 4 letá princezna 
  • 

Re: Re:  

(28.11.2005 16:22:01)
To bych taky znala, obvykle mluvím slušně a s vulgarismy problém nemám, ale v autě jaksi ztrácím kontrolu ;o( Taky jsme řešili, že dceruška po mně pilně opakuje, a vysvětlovali jsme, že se to neříká a ani maminka by to říkat neměla. No a dneska je to tak, že pokud mi něco "ujede", Madlenka hned hlásí : "To se ale neříká, viď, ty jsi to zase spletla, ty popleto"... ;o))
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re:  

(28.11.2005 16:39:16)
Vysvetlovala jsem male, ze takova slova se doma nepouzivaji, ze to dama nerika, ale ze treba na vode se nekdy takhle mluvi (prece nechci, aby byla v soku a vrestela, kdyz uslysi "ty vole"). Holka (4 roky) se zamyslela, a zeptala se: "a pojedeme nekdy na vodu?".
:-)
Mluvi slusne.
 Eva + kluci (02,03,06) 


Malí opičáci 

(28.11.2005 17:01:41)
Můj tříletý opičák Kubík dneska viděl, že mladší Péťa rozlil mlíko a hned vyžadoval: "Maminko, řekni DOPRČIC!"
Jednou u nás byl opravář na kotel a jednu chvíli mu vystříkla voda, kde to nečekal, tak řekl "doprčic" a utřel to. Kluci ho oba sledovali a komentovali situaci jak na fotbale. Péťa hned: "Tam sčíkala voda a pán žek do-p-čic!" Trošku mi zatrnulo a opravář se smál, tak povídám: "Ještě, že pán neřek něco horšího."
 Jancy 


Vulgarismy... 

(25.11.2005 13:24:02)
Jsem z ostravska, ale rodiče mám z čech a již. moravy. Ostravsko má svou vlastní řeč, danou obydlením němci, poláky, slováky. Vlastně se tam mluví "ponašimu". Díky původu rodičů se u nás doma mluvilo celkem spisovně. Když začal syn chodit do školky uprostřed havířského sídliště, taky začal nosit různá slova, ale stačilo říct, že já tak nemluvím, taťka tak namluví a babička taky ne, tak proč by měl tak škaredě mluvit on. A byl klid.
Horší bylo, když přinesl nějaké krajové slovo. Třeba štrample (punčocháče). Řekla jsem mu, že se mi to nelíbí, že to není české slovo, i když se v tom kraji říká a že nechci, aby to říkal. Syn to pochopil velice rychle, ale paní učitelka ne. Když to syn od ní slyšel druhý den ve školce, podal jí vysvětlení, které dostal od maminky. Paní učitelka mu velice "výchovně" ukázala zač je toho loket. Začala na něj křičet, že ji nebude poučovat. Když mi to odpoledne syn s pláčem říkal, tak jsem šla poučit paní učitelku. Snad už na děti nekřičí, když přejímají názor svých rodičů. Nevím, je to už deset let a bydlíme 200 km daleko.
 Bibi* 


Re: Vulgarismy... 

(25.11.2005 13:52:00)
No,Jancy,tohle bych tak hrůzně nebrala,já si celkem na hantecu zakládám:o))) a můj chlap je severomoravák jak vyšitý-štrample,trinčky,pec,stolek apod. jsou běžnou součástí mluvy babičky a dědečka,manžel už přece jen žije dlouho na jihu.Myslím,že dítě má znát tu spisovnou alternativu ,ale tyto nářeční výrazy mu nemohou uškodit,spíš ho i obohatí:o))))
 Tara 
  • 

Re: Re: Vulgarismy... 

(25.11.2005 14:06:30)
"Stolek" jako ve smyslu "zidle"? Tak tohle teda opravdu nesnasim. Myslela jsem, ze to muj muz rika, protoze ho vychovavala babicka, ktera umela lip nemecky, nez cesky (taky rikala casopisum "zesity" a pouzivala jeste spoustu dalsich slov, kterym jsem nerozumela), a ono je to ostravsky...

Me tyhle vyrazy dost vadi, "deska" misto "prkno", "tacky", "ryna", "sikovna" taky znamena neco jineho, ani nevim co. Spouste slov porad jeste nerozumim, kdyz tam prijedu. Je mi divne, ze to lidi pouzivaji, i kdyz mluvi se mnou, to si neuvedomuji, ze to neni cesky a ze jim nemuzu rozumet? Ja take v rozhovoru s neznamymi lidmi nepouzivam odborne vyrazy a cizi slova, i kdyz je mi takove vyjadrovani prirozene (mluvime tak doma i s kamarady), protoze cekam, ze by mi nemuseli rozumet. Vite, jak jsem se stydela zeptat, co to je, kdyz mi nekdo vypravel, jak v nejakem podniku vsichni dostali syfilis, protoze pouzivali jeden krigl? :-) Co znamenaji "strumple" jsem se dozvedela az ted.
 Líza 


Re: Re: Re: Vulgarismy... 

(25.11.2005 14:09:23)
Taro, a mně zas připadá, že všechny ty nářeší jsou poklad a jsem ráda, že ještě nevymřely.
Proč třeba když na to ostravsko jedeš, se nenaučíš ostravsky? Když ti teda tak vadí, že nějaký slova naznáš? Proč se oni mají přizpůsobovat tobě?
Fakt by mě v životě nenapadlo chtít po svých příbuzných na Moravě, aby si kvůli mně kroutili pusu a mluvili pražsky...
 Tara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vulgarismy... 

(25.11.2005 14:30:11)
No, kdybych se mela pokazdy, kdyz nekam jedu, ucit mistni nareci, to bych teda nezvladla. Ja taky necekam, ze se cizinci, nez sem prijedou, nauci cesky.

Zatim jsem si vsude vystacila s anglictinou (teda s takovou tou zjednodusenou turistickou verzi anglictiny) a v Bulharsku s rustinou, dulezite veci prectu i v nemcine nebo v italstine. Dokonce i v Chorvatsku se trosku domluvim. Jenze na Ostravsku si ani s tou anglictinou neskrtnu :-)

Ja nechci, aby si kvuli me "kroutili pusu" a mluvili "prazsky", existuje taky spisovna cestina, kterou se ucili ve skole a ktere snad vsichni rozumeji. Jak uz jsem psala v minulem prispevku, ja taky svoji rec prizpusobuji posluchacum a tomu, cemu muzou pohodlne rozumet. Ve spouste rodin maji pro nektere veci zkomolene nazvy, ktere vetsinou vymysleli jejich deti, kdyz se ucili mluvit, v tech rodinach se to bezne pouziva, ale na verejnosti ne, protoze by tomu cizi lidi nerozumeli.
 Katka,kluci 3 a 6 
  • 

Nářečí 

(25.11.2005 14:41:04)
Já si nemohu pomoci,ale mě se ta různá nářečí moc líbí. Máme ve firmě spolupracovníky z různých regionů,často s nimi telefonuji. Když volá pán z Frýdku-Místku,vždy mě to zlepší náladu,je to něco úplně jiného,než jak se mluví tady.Nebo zase lidi z jižní Moravy...Je ale fakt,že mě zase rozčilují některé místní zvyklosti(Hradecko),a to: "Objednáme na sobotu brigádníci." nebo "Jdu nakrmit králíci".To je běs.
 Ivana Procházková 


Re: Nářečí 

(25.11.2005 17:01:28)
To není jen Hradecko, to jsou od Hradce nahoru celé východní Čechy až po Broumovský výběžek :)) A co třeba takové "Půjdeme tam s dětima." He? :)) Anebo ta hadra, ta korálka.. :))
 ronniev 


Re: Re: Nářečí 

(28.11.2005 1:49:49)
Jo! Hadra, okurek a zajci v zajčárně (pro neznalé: králíci v králíkárně). A půjdeme k Novákom. Šlak mě může trefit! Můj muž naštěstí bydlí v Praze už tak dlouho, že se to odnaučil a říká to, jen když mě chce pozlobit, ale naši tamní kamarádi to říkají všichni a vůbec nechápou, co je na tom divného!
Ale abych byla spravedlivá: mého muže čerti berou, když ode mě slyší, že na něj počkám na Palackým náměstí. (Schválně, kolik z vás si "z jedný vody načisto" uvědomí, co je na tom špatně?)
 pozitivni mysleni 


Re: Re: Re: Nářečí 

(28.11.2005 1:56:39)
Pravda je ze ja bych asi rekla na Palackyho namesti, coz je taky blbe.
Muj manzel zase nedokaze pochopit, ze chodim dyl.

Treba kdyz reknu:Ja jsem dnes rano mela problem a prisla jsem dyl do prace.To zacne proboha jak muzes prijit "dyl".Tak se opravim ok "dele".to je jeste horsi snad "pozdeji" ne, tak mu reknu "pozdejc".Taky blbe.
 betty, 4 letá princezna 
  • 

Re: Re: Nářečí 

(28.11.2005 16:29:16)
Mě zas bere čert z "vejtahu, komejna, vejkendu, čekulády, Novákoic dětí", a podobných plzeňských lahůdek. Prožila jsem na plzeňsku celý dětství až do střední školy a rodiče tam žijou pořád, ale tyhle slovíčka mě dodneška ničí...
 Eva + kluci (02,03,06) 


Re: Re: Nářečí 

(28.11.2005 17:13:27)
Z východních Čech nesnáším "řekni to Ondroj a Péťoj"!!! Bleeeee
A na krnovsku se říká "všichni to vijou" (vědí!) a "až sem donde" (přijde). Jsme se bavili, když kamarád říkal, "všecky děcka to vijou", jako že všichni kámoši to vědí, a my přemýšleli, jaký děti kde vyjou.
 Rosie 


Nářečí a předškoláci 

(27.11.2005 17:16:29)
Různá nářečí mám taky moc ráda. Babička byla z Olomóca, ale napůl Polka a semtam do mluvy připletla počeštěný německý výraz - no řeknu vám, někdy to znělo fakt zajímavě. Ale tak nějak to k babičce patřilo a já to měla moc ráda.
Manžel je jihočech, já Pražačka, žijeme v Praze. Pražský přízvuk je příšerný, to uznávám. Když jedeme k manželovým rodičům, tak tam se mluví samozřejmě "jihočesky". Mě to nevadí, naopak, zní mi to hezky. Ale když starší dcerka začala říkat např. "tátovo bunda", tak jsem si uvědomila, že by s tím mohla mít ve škole problémy, za rok jde do 1. třídy. Spojení tohoto typu totiž používá dost často a já nevím - mám ji opravit nebo nechat být s tím, že ve škole se to spraví? Nemáte někdo podobnou zkušenost?
 Eva K 
  • 

Re: Vulgarismy... 

(25.11.2005 15:58:07)
Nemyslím, že lidi v Ostravě schválně mluví nářečím, aby jim odjinud nerozumněli. Prostě mají ta slova z běžné mluvi v krvi. V mém rodném městě se mluví velmi spisovně a samozřejmě máme i pár "svých slov" a spisovnost jsem si "zkazila" až v Praze. Nářečí vnímám jako plus, asi to bude jedna z tradic, která nám vydrží nejdéle. Ještě jsem se nesetkala s tím, že by někdo nebyl ochoten mi nějaké slovo vysvětlit. A nemyslím, že by nářečí bylo jen českou záležitostí. Eva
 Tara 
  • 

Re: Re: Vulgarismy... 

(25.11.2005 17:56:41)
No, ja jsem se tedy uz nekolikrat setkala s neschopnosti mi neco vysvetlit.

Typicky priklad je jedna moje znama (z Valasska). Rekne vetu, kde se vyskytuje slovo XYZ. Zeptam se: "Co je to XYZ?" Ona: "Je, ty nevis, co je XYZ?" Ja: "Nevim." Kdybych to vedela, tak se snad neptam, ne. Ona: "Hihihi, je, Jarku, ona nevi, co je XYZ!". Jarek mlci. Ja: "Hele, tak co je to XYZ?" Ona: "Ty to vazne nevis?" Ja: "Ne." Ona: "No, XYZ, to je takovy, no, XYZ, no."

 Líza 


Re: Re: Re: Vulgarismy... 

(26.11.2005 5:36:18)
Taro, a jak teda můžeš čekat, když ti lidi nedovedou dotyčný výraz ani vysvětlit, že ti ho budou překládat do obecné češtiny??? To nemá logiku.
Fakt nechápu, proč je takovej problém, že někomu něco nerozumíš...se přiuč. Čeština je bohatej jazyk, ale oproti některým jiným z ní už mnoho krajových zvláštností vymizelo. Fakt jich tu nemáme zrovna moc.
 Rajče 
  • 

nářečí :) 

(26.11.2005 14:13:54)
Tak já nářečí miluji:), pocházíme z Hané, jedna sestra bydlí v Praze s Pražákem, druhá v Ostravě s Ostravákem, já v Brně s Hanákem a když se sejdeme u našich, bývá veselo... A dcerku zvykáme od mala, ale když jí "ostrávaci" řekli, ať si sedne na dupku, tak byla docela překvapená, kam že si to má sednout?
 Tara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vulgarismy... 

(26.11.2005 15:30:27)
Ale jo, me je jedno, ze tomu nerozumim. Muzu se ptat, akorat ze kolikrat ani nepoznam, jestli to slovo, na ktery se ptam, neni sprosty. (Aha - jak to pak maji poznat deti.) Ani uz nevim, proc jsem se do tehle diskuse pustila. Asi jsem reagovala na nekoho, komu takovyhle vyrazy nosi dite ze skolky, to snad chapes, ze muze lidem vadit; skolka je prece jen vzdelavaci zarizeni.
Ani mi tak nevadi skutecne ceske narecni vyrazy, ale tahle ostravska patlanice - ani cesky, ani nemecky, ani polsky.

Zrejme jsem na tyhle veci precitlivela, sorry. Me se totiz pravidelne stava, ze vsichni kolem me vesele brebentej touhle hatmatilkou, a kdyz me pak behem nekolikadenni navstevy uklouzne jedno jedine slovo typu "entropie" nebo "irelevantni", tak to pak da tchyne memu muzi sezrat, ze pry "se vytahuju" a ze mi chudaci nemuzou rozumet. Kdyby to aspon rekla primo me, takhle on si s tim neumi poradit. No, nastesti minule nevhodne slovo "homogenni" pouzila petileta dcerunka, ale stejne z toho bylo pozdvizeni.

Omlouvam se, moje tchyne nema nic spolecneho se sprostymi slovy ve skolce.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Vulgarismy... 

(26.11.2005 15:31:55)
:-)))))))))))))))))))))))))
 Boďka 


Re: Re: Re: Re: Re: Vulgarismy... 

(27.11.2005 9:54:12)
Jáááj, Tara, ďakujem, že si rozpútala trochu diskusie ohľadom nárečí, úprimne si ma rozveselila. A to radšej nepridám svoje postrehy z "východniarčiny", lebo to by mi tu asi fakt nikto nerozumel. Kto niekedy pozeral film "Pásla kone na betóne", tak presne z tohoto regiónu ja pochádzam. Kámoška dokonca pochádza z tej dediny, kde sa to natáčalo.
Tiež som ako malá vedela len spisovnú slovenčinu (mama bola učiteľka, tak si na tom zakladala). Ale keď som bola staršia, chodievala som k babke na prázdniny, a bola zo mňa aj z mojich sestier trochu nesvoja, stále sme sa pýtali že čo je to "džveritko" alebo "garadiče", či "kapura" a "graty" Na vysvetlenie: zrkadlo, schody, brána, riad.
 Martina, Ditka 3m 
  • 

Re: Re: Vulgarismy... 

(26.11.2005 19:22:45)
Oj, ta nářečí. My jsme z liberecka. Vloni jsme byli kamarádům na svatbě, ženich od Brna, svatba na Slavkově, hostina u rodičů. Super pařba, musím říct. Ale k nedorozuměním docházelo u každého druhého slova - dáte si ještě šufánek polívky se ještě dalo vydedukovat. Ale když mi ženichova maminka řekla - vezměte Jirky a běžte ... (už nevím co udělat), byla jsem dost zmatená, Jirka tam byl jen jeden :-))) Byli jsme tam přes víkend a nasmála jsem se do zásoby.... A moje milá sestra mě přiváděla k šílenství výrazem "rozžni! který pochytila v Olomouci na koleji....
 PajaMM 


Re: Re: Re: Vulgarismy... 

(26.11.2005 20:14:26)
Tak to znam moc dobre:-) Ja jsem od Kladna a s prestavkou uz ziju v Brne 6 let...
Ze zacatku to bylo hodne tezky - doma mi rikali, ze uz nemluvim jako oni a v Brne se mi smali, ze nemluvim jako oni... Doted se obcas preme s mym nastavajicim o spravnem zneni slov, ktera ucime nasi malou, ale je to sranda:-) Ale musim priznat, ze nikdy nebudu mluvit jako Brnaci a vzdycky na mne bude poznat, ze jsem z Cech... I kdyz se snazim, tak nektere vyrazy proste nereknu, protoze mi jednoduse nejdou z pusy, i kdybych se rozkrajela:-)))

Ale mam to tu v Brne moc rada a nestezuju si:-) Kdyz necemu nerozumim, tak se zeptam...

A nase dcera uz mluvi jako Brnak:-))) A vlastne proc ne, ona se tu narodila a jedna pulka jeji rodiny tu zije, ze...
 Luci, Ondra 24.09.03 


Re: Re: Re: Vulgarismy... 

(25.11.2005 17:13:22)
Mila Taro,
i ja se musim pousmat nad tvym prispevkem. Pochazim z "Ostravska" a ted jiz delsi dobu bydlim v Praze. Ja mam porad problem s tim, jak "prazaci" natahuji a komoli slova, nekdy jeste hure nez my "ostravaci":-)) Takze si nemyslim, ze by nekdo mel menit svoje vyjadrovani, jenom proto, ze ty nerozumis:-)) Ja se take porad babicky ptala, kdyz na me spustila po "hanacky", taky mluvim dost dobre nemecky, zila jsem tam sest let a ani tam jsem nemela nikdy problem, aby mi nekdo vysvetlil slovicko, ketere zrovna nebylo "hochdeutsch". Takze se nemas urcite za co stydet:-))
 Martina 
  • 

Re: Re: Re: Vulgarismy... 

(28.11.2005 6:05:59)
jsem Ostravačka, žiji tady už od narození... S tím "ponašimu" to tady není až tak ostré, to spíš na karvinsku, jinak záleží na tom, v jaké společnosti se člověk pohybuje. V podstatě můžu říct, že kromě Pavla Dobeše, jsem tu klasickou ostravštinu snad nikde neslyšela - samozřejmě nechodim na pivo se zasloužilými havíři (pozn. horníky 8-))).
Každý kraj má něco, nemusí to být poněmčené (viz Prajská - Hlučínsko apod.), zkuste říct pražákovi "rožni".... (rozsvítit světlo 8-))). Tady se to běžně používá a není to nic tragického.
Že je krýgl pivní sklenice - půllitr, to je oficiální pivovarnický termín. Celkově bych ale řekla, že u nás v Ostravě máme relativně nejspisovnější češtinu (nepočítám jisté sféry tmavší pleti nebo starší lidi), nepoužíváme koncovky -ej, akorát mluvíme asi trošku rychleji než Pražáci a proto nám nerozumí, protože nestíhají. Tohle je moje zkušenost z Prahy, tam než někdo něco tou pomalou rozvláčnou pražštinou řekne... 8-)))

PS: nemůžu ale nepřidat manželův oblíbený vtip:
Na nádraží v Praze Ostravák kupuje jízdenku: "Listek, p..o." Slečna v kase se ptá: "A chcete na Svinov nebo na hlavní?"...

8-))))
 Květa 
  • 

Re: Re: Re: Vulgarismy... 

(28.11.2005 10:58:12)
Já bych to s tím nářečím neviděla tak tragicky. Já pocházím z jižní Moravy a manžel ze Slovenska od Spiše a to je teprve něco. Kdysi se mě kolegové v práci ptali, jak doma mluvíme, jestli česky nebo slovensky. Já jsem odpověděla, že vzhledem k tomu, odkud každý pocházíme, je to někdy taková babylónská věž – zmatení jazyků. Jo a ještě něco, jednou jsem použila nějaké nářečné slovo a manžel se mi řekl, že je to směšný výraz. Na to jsem mu odpověděla, že kdybych se měla smát nad každým legračním slovem, které řekne on, tak se směji skoro pořád. Když jedeme k manželovým rodičům, tak se těším, jaký výraz se asi zase naučím. A myslím si, že opravdu je nemohu nutit, aby mluvili spisovně slovensky, a taky proč? Jejich mluva je opravdu velmi zajímavá. J

PS: Ovšem reakce učitelky ve školce byla nanejvýš podivná.
 smetk,12+4tt 
  • 

Re: Re: Re: Vulgarismy... 

(28.11.2005 14:30:27)
Teda Taro, já tě totálně nechápu:-)..su rodilá cajzlica z Práglu a nestydím se za to, 6 let sem žila v Brně,z tho 5 let s Ostravákem a stu tak pročichlá bojím nařečím, až to hezké není a někdy je to sranda, když si utahuji s přátel, občas mou pražštinou prolítne tu slovíčko z hantecu a tu něco ponašimu a nikomu to nevadí..jen si ze mě utahují, že jsem fakt pražanda jak brno:-))..dyt ta nářečí jsou krásná a není na tom nic špatného, když se zeptáš, co to slůvko znamená.Také si pamatuji, jak jsme byli tehdá u rodičů v Ostravě a zeptali se mě, kolk chci kobzolí, netušila jsou, co to je,ale řekla jsem přiměřeně a ejhle, byly to brambory,takže erteple apod..je to bomba jak je ta čeština tvárná a k těm krajům ta nářečí prostě patří!!!..když su v Praze, mluvím po pražsku, když su v brně mluvím po brněnsku..pokud si z Prahy, slyšela si se někdy?..abych pravdu řekla, pražšina je také děsná mluva, když sem se vrátila z Brna, tak mi to tady trhalo uši, jak pražáci protahují a zpívají..jenže my si to neuvědomujeme, bo se neslyšíme...tak o tom trochu popřemýšlej...pokud ty dojedeš na Moravu, tak není ničí povinností mluvit tak jak se tobě zlíbí:-)
 Tara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vulgarismy... 

(28.11.2005 14:51:01)
Clovece, ja vim, ze nemluvim spisovne. Ale kdyby mi nejaka carodejnice slibila, ze kdyz budu mluvit spisovne, tak vsechny nareci vymizej, tak bych se premohla. Vadilo mi uz, kdyz do nas tohle narodni bohatstvi hustili ve skole. Nareci nejsou o nic bohatsi nez obycejna stredoceska obecna cestina, nemaji vetsi slovni zasobu, neumoznuji presnejsi ani vyjadrovani ani jemnejsi rozliseni. Bohatstvi jazyka je v mnozstvi vazeb a jinych vyjadrovacich moznosti, mezi kterymi clovek muze volit, a ne v tom, ze v jednom kraji se rika "futro" a ve druhem "zaruben". Vidis, tu posledni vetu jsem musela napsat spisovne, protoze jakmile tu byla trosicku slozitejsi myslenka, uz jsem ji nezvladla zformulovat v obecne cestine (ktera je vlastne moji materstinou) - a myslim, ze ani nareci tohle nezvladnou.

Snesu takovy ty veci, co se udejou jaxi omylem, treba "tatovo kalhoty" nebo "nakrmit kralici", nebo nestandardni melodii vety. Me prijde blby, kdyz jsou lidi na svoje nareci hrdy (pro uplnost - ne, nejsem hrda na svoji "prazstinu", je mi uprimne ukradena, je to pro me asi takova nahodna okolnost jako hnedy oci nebo starsi sestra). Proc by se mel nekdo vytahovat odkud je? Prece neni dulezite, odkud clovek je, ale co dela, co umi, cim je a jaky je. Proto taky nemam vubec zadne namitky proti profesnimu slangu a pranic mi nevadi ani "fuka" a "lajsna" u zedniku, ani "promoce" a "cilovka" u tech lidi z reklamy.
 Pratchett 
  • 

Re: Re: Re: Vulgarismy...nejsou totéž co náuřečí 

(8.12.2005 11:16:55)
Prkno je svým původem dost sprosté slovo, jen mimochodem:-) U nás prostě jsou desky. Daleko horší než prkno, rýna apod mi přijde "autobus přijel dýl" a "Pájovo rodiče přijdou dýl". Což je na mašli:-) Nářečí člověka obohacuje - takže nezakazovat, učit a vysvětlovat:-) Nebo se dítě v dětském kolektivu neuchytí. Ale ve škole by se mělo hovořit spisovně, to je pravda.
 Tara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vulgarismy...nejsou totéž co náuřečí 

(8.12.2005 12:20:53)
Divala jsem se do etymologickeho slovniku, a tam je u prkna napsano "puvod nejasny". Jen je tam napsano, ze "prkenice" puvodne zrejme byly "drevene desky na spisy". Tak nevim, mozna ze vam "prkno" pripomina nejake narecni sproste slovo.

Kdyz rikate prknu "deska", tak tim svuj jazyk neobohacujete, ale ochuzujete, protoze tim ztracite moznost rozlisit mezi "prknem" (drevene, neprilis silne - pak by to byla "fosna" - a hlavne s delkou vyrazne vetsi nez sirkou) a "deskou" (muze byt i z jineho materialu a pomer delky a sirky je mensi, muze byt i ctvercova).
Je to podobny rozdil jako mezi slovy "hrnec" a "kastrol".
 Pratchett 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Vulgarismy...nejsou totéž co náuřečí 

(8.12.2005 12:27:30)
Ne, to není pravda:-) Prkno je z hledisko filologického prý odvozeno od prčiti se (koza se prči - tedy je v říji), aspoň co jsem se dočetl v knihách od Eisnera. Ale to je jedno. Jen jsem chtěl říct, že je dobře, pokud člověk zná i nářeční výrazy - samozřejmě i ty spisovné:-) Takové brambory, erteple, zemáky, zemňáky, zemní jabka, kobzole, gorále...to je radosti:-)
 Tara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vulgarismy...nejsou totéž co náuřečí 

(8.12.2005 12:33:48)
Zaprve nevim, co je principialne sprosteho na tom, "byti v riji", to je stav, ktery je zrejme pri chovu koz potreba rozlisovat, tak k tomu musi (melo by) byt pouzitelne slovo. Jo, mozna jsou pro to slova dve, jedno akceptovatelne a druhe vnimane jako sproste.

Zadruhe - byt si jinak knih a uvah pana Eisnera vazim - si moc nedovedu predstavit, co ma kozi rije spolecneho s podlouhlym kusem dreva a zda se mi, ze v tomto bode ponekud sklouzl k lidove etymologii.
 Lucka + 2ks 
  • 

Re: Re: Vulgarismy... 

(26.11.2005 15:04:37)
Já jsem se na severní Moravu přivdala před 8 lety a zezačátku jsem měla dost problém porozumět manželovým rodičům a prarodičům. I způsob, jakým mluvil můj manžel, mě rozesmíval a někdy rozesmívá ještě dneska. A bylo to o to horší, že moje maminka učí v Čechách (Podkrkonoší) na střední škole češtinu. Vždycky jsem k manželově ohromné radosti žhavila večerní telefonní linku a brečela smíchy do telefonu, co jsem se zase dozvěděla nového. Nejvíc nás obě dojalo, když mě začal manžel přesvědčovat, že se rozlišuje výslovnost měkkého a tvrdého i (I,Y) a že je to dokonce učili ve škole!
Teď máme dvě děti 6 + 4 roky a ty si z toho vybraly svoje: Používají některé místní výrazy, ale skloňují a vyslovují jako já, rozumějte nedávají přízvuk na předposlední slabiku a v jejich řeči je běžné "hezkej, novej, vokurka atd.) Manžel už se s tím nějak smířil, zezačátku jim nadával, když říkaly "hele" nebo "viď", prý to jsou sprostá slova! Tak jsem mu řekla, že nevím, co to je "okurek", "cukle", "štrample", že to jsou taky sprostá slova a byl klid. Mimochodem znáte Ostravaka Ostravskeho? Doporučuji všem, potom teprve uvidíte, co to je Ostrava a její dialekt.
 Jancy 


Re: Re: Vulgarismy... 

(27.11.2005 22:42:05)
Bibi, mi osobně až tak moc nevadí ostravština. Sama jsem se tam narodila, vyrostla, sama po sedmi letech žití v Čechách mluvím pořád s přízvukem i když jsem si myslela, že už taky mluvím jinak. Až nahrávka na kazetě mi to potvrdila. Jsou slova, která mi prostě vadí. Mě nadzvedlo, že synovi jsem vysvětlila co a proč se mi nelíbí a on to vzal za své. Já jsem se rozčílila nad reakcí synovy učitelky. Stačilo aby řekla: "Ano, není to české slovo, ale já jsem se tady narodila, naučila jsem se to od rodičů a asi se to už neodnaučím." Jenže co se bude bavit s pětiletým špuntem. Syn by to pochopil a zase by byl klid. Proč křičela, že ji nemá poučovat. Bála se, že je moudřejší než ona?
 Bibi* 


Re: Re: Re: Vulgarismy... 

(27.11.2005 23:27:55)
Jamcy rozumím,to rozhodně není pedagogický přístup.Jinak ad učitelky v MŠ-bezmezně je obdivuji,mě stačí k vypěnění ti moji dva dáreččci,když přijdu do školky a vidím tu přesilu,hluboce se skláním a smekám:o)))),těžce vydřené peníze,navíc asi spíše almužna:o((
 ydney 


Re: Vulgarismy... 

(28.11.2005 13:05:34)
Tyjo, ja taky rikam detem, at si na telocvik sundaj strample:-)! Presneji strampliky:-) Vubec me nenapadlo, ze by to mohl byt problem.
 ronniev 


Štrample 

(29.11.2005 1:32:34)
Já měla problém, když jsem vypravovala syny na lyžařský tábor, který pořádala instituce pocházející z Třince, a dostala jsem seznam věcí, které mají mít. Co já se napátrala, než jsem přišla na to, co jsou to ty štrample!!! (už proto, že moji kluci už dva tři roky štrample i punčocháče rezolutně odmítají vzít na sebe, i pod lyžařskou kombinézu, tak nosí jégrovky a je to).
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Vulgarismy... 

(29.11.2005 13:51:49)
A proč ti vadí, když dítě občas použije nějaký krajový výraz? Myslím, že je důležité, aby dítko vědělo, co to je a jak se to řekne spisovně, ale proč by si nemohlo oblíknout punčocháče a sundat štrample?

Můj otec je taky z Ostravska, mezi svými příbuznými se baví "po našimu", mně se líbí to poslouchat. A dcera např. používá výrazy kšandy, kšandopéro, hózntrégy (to je právě "po našimu") a navíc ví, že "kšandám žiká děda hosntégy".
 Janina 
  • 

jste nějaké dokonalé :-) 

(25.11.2005 14:12:50)
to mně občas sprosté slovo z pusy ulítne


 Ivana 
  • 

JAKE JSOU DOBRE SKOLKY V PRAZE? 

(25.11.2005 14:24:53)
Poradite nekdo dobre skolky na Praze 2?Nemyslim,ze se tam nesmi vyskytnout jedine sproste slovicko,ale aby si tam ucitelky vsimaly deti.Nas synek je trochu neprubojny kdyz nezna nekoho a kdyz je v novem prostredi,tak aby ho to hned neodradilo.Aby si tam ucitelky vsimaly toho,kdyz tam jeden do druhyho treba strka,bere mu hracky nebo mu nejak ublizuje atd.
 Janina 
  • 

Re: jste nějaké dokonalé :-) 

(25.11.2005 14:57:06)
Teda v poslední době vlastně ne, mně už to teď ani nenapadne říkat nějaká ošklivá slova, ale v dětství si pamatuji, že jsem tou neslušnou a mnohdy sprostou mluvou protestovala proti mámě.

Taky na tom nevidím nic hrozného, když to děcko přinese domů a nemyslí tím nic zlého (nechce ublížit slovem). Prostě zjištuje, co se může a co ne a čeká doma na vhodné vysvětlení. U nás ve škole, synův spolužák, a ten sprostá slova používal jako v souvislosti s ponižováním děvčat v běžné mluvě, ne jenom že mu to uteklo třeba při fotbale. No co se dá dělat, vysvětlovat a vysvětlovat...

Ted mám děcka na domácí škole a musím říct, že začali mluvit bez sprostých slov i bez vysvětlování.
 CzKamila,Eliska10/02,Alfie9/07 


Re: Re: jste nějaké dokonalé :-) 

(25.11.2005 16:49:04)
Janino, muzu poprosit o tvuj email (kdyztak odepis na muj, je v zahlavi)?
Ja take uvazuji o domaci skole a jen bych chtela poprosit o nejake odkazy, treba na internetu. Zajima me, jake mas zkusenosti.
Moc dekuju.
Kamila
 Janina 
  • 

Re: Re: Re: jste nějaké dokonalé :-) 

(26.11.2005 10:04:32)
ahoj Kamilo, já ti zatím moc info neposkytnu, protože jsme na domácí škole teprve od začátku tohoto školního roku. Ale kdo s tím má úplně největší zkušenost a kdo sbírá i zkušenosti jiných rodičů, tak to jsou manželé Semínovi - někde na rodině je určitě na ně odkaz. Oni mají nějaké sdružení a vydávají si časopis, kde je vše potřebné. Já jsem tohle měla pročteno již hodně dávno v munulosti, ale na tu dom. školu u nás došlo až teď. Jinak vždy aktuální informace i pomůcka pro domácí vyučování je na http://www.domaciskola.cz/.

Doporučuju výborný server http://www.volny.cz/domvzd/ (je tam mimo jiné podpora pro případ, že ti místní pedpsychporadna nevyjde vstříc)

Držím palce!
 CzKamila,Eliska10/02,Alfie9/07 


Re: Re: Re: Re: jste nějaké dokonalé :-) 

(26.11.2005 13:22:13)
Janino, moc dekuju. Neco takoveho jsem potrebovala :-)
Kamila
 néni 


I já jsem v šoku 

(25.11.2005 19:33:02)
Naprosto s tebou cítím. My si doma dáváme velký pozor, co před dětmi říkáme a pak jsme naprosto šokovaní, co nám nosí domu.Neříkám, že jsme nějak strašně slušní, ale sprostě se doma neoslovujeme, proto vím, že tyto slova od nás nemají. Nikdy nepochopím, že jinde v rodině to tak neni. Slovo - a teď to napíši fakt tvrdě " čůrák " mě nadzvedlo ze židle.Chvíli jsem na toto slovo nereagovala, pak jsem začala vysvětlovat. To pomohlo, ale bohužel na pár dní. Pak jsem už plácla na zadek a večer si v klidu opět o všem s dětma promluvila. No uvidíme, jak to zabere. Přesto mi to nedalo a ve školce jsem se zeptala, zda je někdo ve školce takový expert, nebo je to kolektivní a každý něco přinese. Bohužel je - dítě, které má dle mých očí rodiče magory. Dítěte je mi opravdu líto, neb ani neví, co vlastně říká, ale rodiče by zasloužil nakopat. No pevně doufám, že toto slovo u nás brzo vymizí a nebude ještě nějaké horší.
 Radek 
  • 

Jen ať si zvykají 

(26.11.2005 22:21:52)
V dnešní době se nad ničím podobným nepozastavuji. Naše děti si podobné výrazy nosí ze školky jako na běžícím pásu. Společnost je prostě taková ;-)
 BIA 


driv nebo pozdeji se se sprostym slovem setka kazde dite 

(27.11.2005 23:29:01)
Osobne si myslim ze jakmile se dite dostane do kolektivu nejake to sluvko zachyti. A ucitelka muze vysvetlovat jak chce, pro dite je to pak jeste atraktivnejsi. Kdyz si toho nebudete prilis vsimat, za chvili to pro nej prestane byt zajimave a slovo zase vypusti. Nechapu ale to "zdeseni" v nekterych odpovedich - myslim ze dite takovych uzkostnych rodicu to bude mit pozdeji v kolektivu docela tezke, protoze nezapadne...
 1.3Magráta13 


Školka za to nemůže 

(28.11.2005 9:05:31)
Dobré ráno, nedá mi to, abych nepřidala taky jednu historku.
Dcera (v té době jí bylo 5 let) vylézala z vany. tatínek jí utírá, a ona položí záludnou otázku (pro autentičnost si dovolím použít ten výraz naplno):"Tatínku, a taky s maminkou šukáte?"
A teď jsem ty reakce sledovala jak ve zpomaleném filmu. Dceřin výraz typu "tak co ty na to, rodiči" a ten manželův "cože, tohle říká moje malá holčička". A pak nastal manželův výbuch...
Holčičku jsem odvedla do pokoje, kde jsme vedly naše "holčičí" řeči. Vysvětlila jsem jí, že mi se s tatínkem milujeme a takové slovo je ošklivé a neříká se. Stačilo to, zatím.
Jinak si ze školky přinesla mnoho "užitečných" slov, připadalo mi důležité jí vždycky vysvětlit, co to slovo znamená ale nijak to nedramatizovat. Dneska mluví normálně, tzn. z mého pohledu slušně, ale občas jí něco uletí. Spíš má oblíbené takové neomalené fráze. Ale už je školačka, tak se zase jistě něčemu přiučí :o))

Asi to chce hlavně klid. U nás se pro slovo nikdy daleko nešlo, v pubertě jsem byla king, když jsem mluvila jak dlaždič...teda, aspoň jsem si to myslela. Ale s věkem to přešlo, sice né úplně, ale ovládám se :o)))
Lucie
 Eva 
  • 

Re: Školka za to nemůže 

(28.11.2005 14:17:06)
Zdravím všechny. Ano je pravda, že děti si kolikrát ze školky donesou různá slova. Ale je na učitelkách a rodičích, jak jim to vysvětlí. Nemyslím si, že je dobré vychovávat děti v prostředí sterilním. Stejně se s tím jednou setkají. Když ne ve školce, tak ve škole. A počkejte, jak budou hýřit v pubertě, někdo méně, někdo více. Já jsem nikdy moc sprostá slova nepoužívala. V pubertě jsem na chvíli začala - hodně děcek kolem mě tak mluvilo, ale mě to stejně nešlo moc dobře přes jazyk. A to jsem ve školce byla každý den v týdnu a co si vzpomínám, tak hlavně kluků, kteří sprostě mluvili, prali se apod., tam bylo dost a dost. Takže asi to fakt tím nebude. Je to nejvíce o přístupu rodičů. V dnešní době se mi zdá, že kolikrát rodiče jsou přecitlivělí ve výchově a nevzpomenou si, že i oni kdysi třeba chodili do školky a nejsou z nich špatní sprostí lidé. Někteří dokonce s výchovou zachází tak daleko, že je na ně již malé dítě drzé a nejen na ně, ale i na další lidi okolo nich a čím je starší tím jen arogantnější a když něco provede, tak místo aby si neslo důsledky, tak je ještě brání. Jak nedávno sousedce rozbil okno kluk kamenem a jeho tata místo, aby potrestal jeho, tak sousedce řekl, že to jeho syn nebyl. Ale to, že to viděli asi 3 další lidi, kteří mu řekli, že to byl, to ho nezajímalo. A ještě ji před klukem nadal, co si to dovoluje jeho syna osočovat, že jeho syn je hodný, že by to nikdy neudělal. To je medvědí služba, která je horší jak nějaké sprosté slůvko ve školce. A když vidím děti, které když třeba něco zapalují a jde okolo starší muž ten jim řekne, ať tohonechajía oni semu smějí, tak jim řekne, že půjde za jejich rodiči a dostanou na zadek. Tak se mu vysmějí, že těžko. A když jim řekl, ať toho hned nechají, jinak uvidí, tak se smáli, že znají svá práva a že zavolají policii, že je bije. Prostě žádné zábrany a uznávání autorit. Kdysi by toho okamžitě nechali, aby nedostali doma na zadek, protože by moc věděli, že toto tedy ne.
Tak mi pak řekněte, co je to dnes za výchovu.
 tatínek 
  • 

pro život se hodí 

(28.11.2005 17:56:59)
Abychom se nepoprdínkali.
 maminečka.,6 roztomiloučkých dětiček 
  • 

Re: pro život se hodí 

(28.11.2005 18:06:34)
Na rodině by se tak nevhodně silné výrazy neměly používat, to si vyprošuji, "tatínku", jinak to oznámím adminovi. Takže příště raději větříky než prdíky, ano? Děkuji.
 zuzi 3děti,dospělý,puberťák a 4roky dcera 
  • 

nevím jestli je to věkem, nebo školkou 

(29.11.2005 10:19:41)
dcera nastoupila do Mš v září, je tak trochu lumpice. Ráda kreslila hezké obrázky, už nekreslí-čmáře kolečka!, mluví jako mimino!, mám pocit,že to co jsem do ní vložila je pryč...kam se to podělo?
 Markéta + Martínek, skoro 4 
  • 

Re: nevím jestli je to věkem, nebo školkou 

(29.11.2005 12:19:29)
Synek než nastoupil do jeslí, (to mu byly dva a půl) krásně čistě mluvil (kromě r a ř). V jeslích začal šišlat. Přes léto se to spravilo, v červenci při angíně, kdy dva týdny vlastně mluvil jenom s maminkou a tatínkem, začal říkat krásné ř. Nastoupil do školky, šišlat nezačal (protože to teda dělají jenom prckové a mimina). V listopadu byl čtrnáct dní nemocný (teda byl nemocný i v září a v říjnu), a krásně začal říkat r. Vrátil se do školky - r je v čudu. Ale já věřím, že vzhledem k jeho zdravotnímu stavu ho zase vypilujeme. Ohledně toho kreslení - jak já bych byla ráda, kdyby uměl aspoň kolečko!!!!
 zuzi 3děti,dospělý,puberťák a 4roky dcera 
  • 

nevím jestli je to věkem, nebo školkou 

(29.11.2005 10:21:28)
dcera nastoupila do Mš v září, je tak trochu lumpice. Ráda kreslila hezké obrázky, už nekreslí-čmáře kolečka!, mluví jako mimino!, mám pocit,že to co jsem do ní vložila je pryč...kam se to podělo?
 Dana, deti 4 a 6 let 
  • 

Kdyz to maji od deti, to je jeste dobre 

(29.11.2005 15:20:52)
Jedna vec je, kdyz si ze skolky deti nosi neblahe veci od ostatnich deti, druha vec je, kdyz to maji od ucitelek. U nas v MS vznikl boj o bonbony, nekteri rodice "si dovolili" nesouhlasit s tim, ze bonbon je zde beznou zalezitosti na dennim poradku, krouzky, narozeniny, svatky, odmeny, atd., denne az 3. Je dost smutne, kdyz vedeni MS verejne poucuje, ze gumovi medvidci jsou zdravi, detem nestaci slovni pochvala, dite vam pak doma uklidi tri hracky a zada si bonbon, nebo o vikendu po obede, nebo za poslusnost. A pak vam pani reditelka rekne, te vlastne za to vsechno muzou rodice, vetsinou ti bohati samozrejme, vyslechnete si, jak je nezvladate a tak... Dost smutny obraz moderni spolecnosti.
 Karel Pavlas, 2 děti (4 a 7) 
  • 

Vtipné i smutné zároveň 

(14.12.2005 16:46:17)
Obdivuhodné od vás rodičů, že proti špíně na duši svého dítěte rozumně bojujete. Když není vyhnutí a dítě do takové školky musí, pak zároveň není vyhnutí - rodiče volí odpovídající reakci. Vlastní příklad, hledání vhodných chvil pro komunikaci s tříletou "houbou" nasávající dobré i zlé, vytrvalost a víra, že univerzální a nadčasové principy platné v mezilidských vztazích je moudré respektovat podobně jako respektujeme princip zemské přitažlivosti.
 ZuzanaH 
  • 

Uč se dcero moudrou býti aneb školka kazí (???) děti  

(16.1.2006 0:38:57)
Já to nevidím jako chybu školky,ale chybu rodičů .......Podle mě to děti slyší doma ........ ( 1 dítě, 2 neteře )
 Lenka 
  • 

uč se dcero moudrou býti 

(28.3.2006 17:34:25)
Nezdá se mi, že by slova naučená v kolektivu dětí, měla dlouhého trvání, pokud dospělý vysvětlí, že doma tak nemluvíme a pak reaguje je jemně a dítě není proto stále středem pozornosti, rodiče tato slova nepoužívájí, neslušná slova vyhasnou. Nad střílením bych se zamyslela ve smyslu, že my samy dětem aniž si to uvědomujeme pouštíme televizi, kde jsou v odpoledních hodinách alespoń tři dektivky se střílením, nebo televizní noviny se zdají být také nedostižným přehledem násilí, dětem se pak zdá, že střílením se řeší problémy nejrychleji. \není to spíše v nás dospělých, než v mateřské škole, že se děti všemu tak rychle přiučí.
 Lenka 
  • 

uč se dcero moudrou býti 

(28.3.2006 17:34:42)
Nezdá se mi, že by slova naučená v kolektivu dětí, měla dlouhého trvání, pokud dospělý vysvětlí, že doma tak nemluvíme a pak reaguje je jemně a dítě není proto stále středem pozornosti, rodiče tato slova nepoužívájí, neslušná slova vyhasnou. Nad střílením bych se zamyslela ve smyslu, že my samy dětem aniž si to uvědomujeme pouštíme televizi, kde jsou v odpoledních hodinách alespoń tři dektivky se střílením, nebo televizní noviny se zdají být také nedostižným přehledem násilí, dětem se pak zdá, že střílením se řeší problémy nejrychleji. \není to spíše v nás dospělých, než v mateřské škole, že se děti všemu tak rychle přiučí.
 Hela 2 dcery 
  • 

Re: uč se dcero moudrou býti 

(7.10.2006 17:53:34)
V naší mateřské školce děti nemají k dispozici na hraní žádné " zbraně" a ani si je nesmějí vyrobit např. z lega.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.