| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vánoce a jejich duch

 Celkem 47 názorů.
 Lucka 
  • 

Vánoce 

(21.11.2005 10:48:05)
Fulghum je i můj oblíben autor, ale mnohem raději než jeho úvahy o Vánocích si přečtu povídku o nevěstě, která se pozvracela na svatbě nebo o jeho nočních nájezdech do ledničky.

Doufám, že letos všichni alespoň stihneme zaregistovat, že Vánoce jsou tady.
 Tes 
  • 

Re: Vánoce 

(21.11.2005 13:25:42)
Lucko, to o tobě není zrovna moc lichotivé :-)
 Lucka 
  • 

Re: Re: Vánoce 

(22.11.2005 17:14:37)
A proč myslíš???? Já myslím, že to má nulovou výpovědní hodnotu.. Rozhodně se za to nestydím :o) A úplně nejradši jsem měla povídku o tom, jak Fulghum šmíroval sousedy oknem a jeho sousedka tam tančila a pak ještě tu o pánovi, kterýmu hořela postel a stejně si do ní lehl...
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Vanoce  

(21.11.2005 12:30:04)
Napsala jsi nadherny clanek, se kterym naprosto souhlasim..
Nase rodina sice nenavstevuje detske domovy... na charitu jsme tak asi pokud nas nekdo oslovi na ulici..
Ale o Vanocich treba chodime s detmi do lesa, krmit zviratka, neseme jim mrkev a jablicka seno.. aby deti meli predstavu, ze Vanoce nejsou jen halda darku pod stromeckem.
Ale vzpominam si, ze kdyz jsem sudovala VS v Praze, byla kazdorocne poradana akce velky Vanocni stromecek splnenych prani (nevim kde, nejaky velky obchodak) A tam byl kos s obalkami deti z domovu, kde psali sva prani.. mohla jsi si vzit obalku, koupit jim darecek.. dle financni situace.. Chodili jsme tam pravidelne s holkama, a nekdy i nekolikrat ;-)
Mela jsem z toho celkem dobry pocit v tom predvanocnim shonu.
 Jana, dva kluci (1999,2000) 
  • 

Re: Vanoce  

(21.11.2005 12:55:50)
Cairo, tradice "Vánočního stromu" pokračuje i tento rok, letos bude strom myslím v Metropoli na Zličíně, ale pokud ne, tak mě někdo opravte. Podle mého názoru je to skvělý nápad, jak splnit přání i dětem z dětských domovů. Tak vzhůru do toho!!!!!!
 Jana, dva kluci (1999,2000) 
  • 

Re: Re: Vanoce  

(21.11.2005 13:00:04)
Takže ještě doplňující informace - akce se jmenuje Hvězda plná přání, pořádá jí (jak jinak) Nadace Terezy Maxové a probíhá v nákupním centru Metropole Zličín od 18.11. do 18.12.2005 vždy od 10.00 do 20.00 hod.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Vanoce  

(21.11.2005 13:58:44)
Dekuji ua informace, myslim, ze tohle by mohlo zajimat vsechny.
Bohuzel ja se tam letos nedostanu. Mam male deti a u nas v malem mestecku nic takoveho neni (vlastne ani detsky domov ne)..
Ale moje mami, coby ucitelka ZS, chodi pravdidelne kazdy rok na predvanocni besidku do Detskeho domova, protoze ty deti uci. Kazdy rok jim posilame nejakou malickost - treba nejakeho plysaka nebo tak neco..
asi to zni hloupe - v dnesni dobe plysak treba pro 14ti leteho kluka, ale oni z toho maji opravdu radost
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Vanoce  

(21.11.2005 18:03:44)
Vánoční stromy jsou i v dalších městech.
U nás v Pardubicích byl a snad zas bude v obchodním domě Grand.











 Vladan 
  • 

Duch Vánoc... 

(21.11.2005 13:38:21)
Již tři roky se pravidelně na Štědrý den sbalím, rodičům popřeju hezké Vánoce a vyrážím do dětských domovů, nemocnic atd. Vždycky tam najdu někoho, kdo potřebuje moji pomoc - a personál má většinou radost. Proč netrávím Vánoce doma? Z jednoho prostého důvodu - vánoční svátky jsou u nás hektické, plné nervozity, úklidu, křiku a "špatné krve". Nevím, čím to je...ale od doby, co na Štědrý den nejsem doma, teprve cítím toho pravého Ducha Vánoc.
 kiri 
  • 

Re: Duch Vánoc... 

(21.11.2005 14:48:53)
To bych taky ráda udělala, jenže to nejde. Já jsem totiž ta osoba, která ty přiblblý vánoce musí pro ostatní připravit, naklidit, napéct pečivo co chtěj všici a nakonec nikdo nejí a vyzobávaj mi moje, vymyslet dárky pro lidi co nic nechtěj, ráchat se s kaprem a bramborovym salátem, nechat si hubovat za polívku co je moc slaná, nebo neslaná, hustá nebo řídká, zdobit stromek a pak ho zase uklízet a ... jo to by bylo fajn kdybych mohla zdrhout a nechat je v tom.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Proč ne... 

(21.11.2005 15:36:43)
Pokud by jsi chtěla, tak to udělat přece můžeš.... Nikdo tě nemůže nutit, aby jsi dělala něco, co nechceš.... Pokud máš pocit, že pečivo, které pečeš nikdo neocení, že dárky, které koupíš nejsou vítané, tak vezmi cukroví i malé dárky a spolu s dětmi vyraž někam, kde bude cukroví i maličkosti oceněny. Třeba pak tvoje rodina pochopí, že nemusí dostat dary za tisíce a mohou mít doma DUCHA VÁNOC.

My sice nemáme peníze na to, abychom dávali dárky dětem v DD - naše vlastní děti dostanou každá tak 2 - 3 věci a to ne drahé.... Ale co můžeme uděla, to uděláme. Napečeme s holkama perníčky a jiné - relativné levné - cukroví a doneseme ho v krabicích do místní LDN. Je tam plno starých lidí, pro které jsou "vánoce" třeba jen to, že si s nimi někdo popovídá. Podíváme se na fotografie jejich milovaných, kteří zase neměli čas za nimi přijít a vyslechneme, jaké vánoce bývaly, když oni byli mladí...
A pokud jim na stolku po takové návštěvě zůstane pár kousků domácího cukroví, opatrují si ho a šetří - denně jenom jeden kousek - aby jim ta radost vydržela co nejdéle...
S.
 Eva K 
  • 

Re: Duch Vánoc... 

(21.11.2005 15:45:32)
A proč musíš? My budeme letos s manželem prvně sami, beru to jakou skvělou šanci nastavit novou tradici - žádný histerický úklid, žádné mraky cukroví, přejídání, žádné předražené dary. Chceme na procházku, zajít si na půlnoční, podívat se na pohádku.. Ve dnech volna navštívit trhy a přátele. Uvidíme, jestli se to podaří a jestli nám to vydrží i s dětmi. Eva
 Lida 
  • 

Re: Re: Duch Vánoc... 

(21.11.2005 22:08:20)
No, ono to nekdy opravdu nejde, udelat si vanoce po svem. Kazdy si nese z domova sve tradice, svoji predstavu o vanocich, kterou chce mit splnenou. Asi vsichni chteji, aby vanoce byly v klidu, v pohode, stastne deti, rodina pohromade a lidi na sebe hodni. Ale dal uz shoda konci. Dal uz ma kazdy jine predstavy o jidle, o darcich, o tom, co se dela nebo nedela, a protoze jsou pro mnoho lidi vanoce dulezite, tak lpeji na jejich presnem splneni. Coz v okamziku, kdy si preji, aby byla rodina pohromade, zadelava na problemy.

Jsem ochotna ze svych predstav hodne slevit, aby byl klid, a na hodne vecech se vsichni shodneme (stromecek ano, cukrovi ano, pecu rada, kapr ne, uklid jen tak, aby byl byt prijemny, zadne gruntovani, vyzdoba - podobny vkus, stolovani na urovni, darecky hezky zabalene, na Bozi Hod drazdanska stola a kruti pecene, napred vecere pak darky, peceni vanocek je prace pro babicky, polevku musi varit muj muz, ... - v mnoha rodinach se hadaji i o tomhle.) Ale problemy jsou stejne. Manzel si preje mit na vanoce hodne lidi u stolu, tak zveme me rodice a sourozence. Ale muj muz a muj otec se spatne snaseji - zarodek problemu. Manzelovu rodinu jsme pozvali jednou, a nedopadlo to dobre, tak k nim musime zajet - ale v zime a s malymi detmi je to celodenni cesta autem, tak tam musime par dni zustat. Bohuzel ja si zase nerozumim dobre s tchyni - dalsi zarodek problemu. V bramborovem salatu "musi" byt majoneza, ale polovina lidi u stolu salat s majonezou neji - ani odlehcenou. Mama na stedry den odpoledne navstevuje sve stare tety, ktere veceri u jinych pribuznych, tak nemohou prijet k nam moc brzy, zaciname veceret kolem seste, a protoze je nas hodne, tak potom rozdavani darku hrozne dlouho trva a deti jsou moc unavene. U nas se chodilo na Bozi Hod k babicce a na Stepana k jinym pribuznym, u manzela obesli za jeden den 4-5 znamych. On chce travit vanoce po navstevach (ano, muzu ustoupit, ale ty navstevy musim taky zorganizovat ja, on se stydi nebo co - a tohhle uz je pro me opravdu neprijemne a jemu na tom hodne zalezi), pro me ma byt o vanocich dost casu pohrat si s novymi hrackami.
Nebo detailek: u nas se cukrovi upeklo a schovalo a smelo se nacit az po stedrovecerni veceri - dulezita magie. U manzela patrilo k folkloru, ze deti a tatinek uzirali, a on se toho drzi. No jo, letos bud ustoupim, nebo zvolim dokonalejsi skryse.

Nejhorsi je to s darky. S moji rodinou se dokazeme shodnout, ze darky maji byt kvalitni, ale prakticke a ne moc drahe. Nejradsi takove veci, co by si dotycny rad koupil sam, ale nechce se mu utracet pro sebe za neco takoveho, ale pritom by si to dovolit klidne mohl. Spis luxusni kniha nez domaci kino :-) Drahe darky vycerpavaji darce (zvlast ve vetsi rodine) a je vetsi skoda, kdyz se netrefi presne do vkusu obdarovaneho. Ale manzelova rodina si potrpi na "poradne" darky, rozumej drahe, a domluva s nimi neni. Jednou nam dokonce vytkli "prilis skromne darky". Oni by klidne dali to domaci kino, (nejspis nejake levnejsi, mene kvalitni). [Ja si radsi vec, kterou nemuzu mit v rozumne kvalite, vubec nekoupim.] Jenze me se nechce utracet prilis mnoho za darky, navic pro nektere lidi se darky tezko vybiraji a je obtizne se trefit do jejich vkusu. (Moje prateta to resi tak, ze zasadne dava darky jenom zenam, ze pro chlapy se tezko neco vybira. Ale ona si to muze dovolit, je to potrhla mila starenka.) Je hloupe, kdyz clovek dostane nejaky drahy darek, a treba by si sam podobnou vec i v podobne cene pral, ale jen podobnou, trochu jinou. Tak je to vzdy velke trapeni vybrat pro ne vhodne darky, a stejne se vzdycky nezavdecime.

Vsechno se da zorganizovat tak, aby to slo hladce, ale ne v pripade, ze se museji splnit protichudna prani ruznym lidem. A o vanocich by si lide meli plnit sva prani, hlavne osamelym a starym lidem, detem a svym nejblizsim - a to uz je dost lidi na to, aby to dohromady nikdy neklapalo.

Nemuzu prece rict sve tchyni, ktere se styska po vnuckach, ze jena vanoce neuvidi. Nemuzu na ni byt o vanocich zla a dat ji ponozky, kdyz vim, ze by ji to ranilo. Nemuzu rict, ze se nebudeme s nikym schazet, abychom se nepohadali. Nemuzu rict, ze zrusime vsechny kontroverzni tradice a udelame vanoce uplne jinak, kdyz manzelovi na tradicich zalezi.
 Ježíšek 
  • 

Re: Re: Re: Duch Vánoc... 

(22.11.2005 6:43:14)
Lído, je mi tě fakt líto......hlavně kvůli tomu, co se ti honí v hlavě.
Opravdu nechápu.
Jinak paní Věře děkuji za další krásný článek. Tak jako dost lidí na tomto serveru opěvují články Maceščiny, tak já se pokaždé těším na Věřin příběh. A hlavně ty vánoční jsou pro mou duši jak med.
Děkuji.
 Milada K. 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Duch Vánoc... 

(30.11.2005 3:42:52)
Taky ja ctu uplne vsechny Veriny clanky a myslim, ze jsou vsechny vyborne. Moc ji fandim. Je to dar umet tak psat. Bydlim jen par mil od ni a mela jsem sanci se s ni videt pomerne casto. A to se ted vsechno zmeni. Vera s manzelem a s Clariskou opusti Kalifornii a odstehuji se na vychodni pobrezi. Budou nam tady vsem moc a moc chybet. Nezbyva nam nez doufat, ze se jim casem zasteskne po kalifornskem slunicku a vrati se zpatky. Az bude Clariska vetsi. Takze jeste pred Vanoci musi vsechno zabalit a prestehovat se ... Tisice mil. My vsechny, co jenom uklizime ci peceme cukrovi to mame lehke. Nemusime se stehovat. Stastne a vesele nam vsem a hlavne Vere. A tisicere diky za vsechny clanky a za jejich optimismus. Milada
 Milada K. 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Duch Vánoc... 

(30.11.2005 3:43:35)
Taky ja ctu uplne vsechny Veriny clanky a myslim, ze jsou vsechny vyborne. Moc ji fandim. Je to dar umet tak psat. Bydlim jen par mil od ni a mela jsem sanci se s ni videt pomerne casto. A to se ted vsechno zmeni. Vera s manzelem a s Clariskou opusti Kalifornii a odstehuji se na vychodni pobrezi. Budou nam tady vsem moc a moc chybet. Nezbyva nam nez doufat, ze se jim casem zasteskne po kalifornskem slunicku a vrati se zpatky. Az bude Clariska vetsi. Takze jeste pred Vanoci musi vsechno zabalit a prestehovat se ... Tisice mil. My vsechny, co jenom uklizime ci peceme cukrovi to mame lehke. Nemusime se stehovat. Stastne a vesele nam vsem a hlavne Vere. A tisicere diky za vsechny clanky a za jejich optimismus. Milada
 Milada K. 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Duch Vánoc...Diky, Vero 

(30.11.2005 3:43:35)
Taky ja ctu uplne vsechny Veriny clanky a myslim, ze jsou vsechny vyborne. Moc ji fandim. Je to dar umet tak psat. Bydlim jen par mil od ni a mela jsem sanci se s ni videt pomerne casto. A to se ted vsechno zmeni. Vera s manzelem a s Clariskou opusti Kalifornii a odstehuji se na vychodni pobrezi. Budou nam tady vsem moc a moc chybet. Nezbyva nam nez doufat, ze se jim casem zasteskne po kalifornskem slunicku a vrati se zpatky. Az bude Clariska vetsi. Takze jeste pred Vanoci musi vsechno zabalit a prestehovat se ... Tisice mil. My vsechny, co jenom uklizime ci peceme cukrovi to mame lehke. Nemusime se stehovat. Stastne a vesele nam vsem a hlavne Vere. A tisicere diky za vsechny clanky a za jejich optimismus. Milada
 Eva K 
  • 

Re: Duch Vánoc... 

(22.11.2005 9:25:20)
Ohledy na druhé nás mnohdy nutí dělat věci jinak než chceme a nejen o Vánocích. Myslím, že je důležité si stanovit hranici, jinak svůj život nebudeme žít podle svého. Ale sama s tím bojuju, takže těžko radit:-).
Naštěstí manžel chce akorát na půlnoční a nejí rybí polévku, což není problém. Jinak souhlasí s průběhem dne - snídaně vánočka, zdobení stromečku, oběd kaše na sladko, procházka, půlnoční, večeře, dárečky, pohádka. Salát udělá manžel, s cukrovím mi pomůže (tomu druhému moc nevěřím:-)). Ještě ho musím přesvědčit o nakupování dárku dříve než 23.12.:-).
Vánoce chceme trávit jen spolu a pak s dětmi, přibrat prarodiče by jistě přineslo komplikace a taky bychom moc ustupovali. Obzvlášť tchýně by se asi chtěla celý den jen modlit a rozhodně by neakceptovala, že Vánoce u nás budou po našem. Tchýně zase pro změnu nekupuje dárky, dává jen to co dostane od jiných (pacienti, dealeři). Takže pravidelně dostáváme reklamní deštníky, kafe, propisky.. Horší je, že nedokáže "věc zadarmo" odmítnout, takže je těch krámů fakt hodně a pak to třeba nosím do práce nebo známým. Což mi taky nepřipadá šťastné řešení. Prababičky máme obě taky daleko a letos tam nejedeme, tak snad se taková tradice nevznikne. Výprava na Moravu by Vánocům klidu nepřidala.. A navíc - hádat se s tchýní mi stačí v průběhu roku, o Vánocích chci mít klid. S našima si popřejeme a předáme dárky jindy. U nás si "naštěstí" nerozumím akorát já s tchýní, Lukáš se má s našima rád. K přátelům chceme až v průběhů svátků a to jen k těm nejbližším, ty "z mojí strany" zorganizuji já, ty svoje si zařídí manžel. Ale většina je jich stejně pryč.
Ale teď tady vlastně teoretizuji, třeba příští rok taky budu bojovat o to, aby bylo aspoň něco podle mě. Ale zjistila jsem, že pro mě není zase tak těžké prosadit si svou, nejtěžší je se odhodlat riskovat, že už jen vyslovením své představy může vyvolat nepříjemnosti a negace vůči mě.
Takže ti fandím, zkus třeba kousek po kousku..
Eva
 Lida 
  • 

Re: Re: Duch Vánoc... 

(22.11.2005 11:18:51)
Teda Evo, ta tvoje tchyne je taky peknej darecek.

Ja vetsinu doby ziju po svem, tak si myslim, ze o vanocich zas muzu neco udelat podle predstav jinych. Ale pochopitelne jsou pak pro me vanoce dost stresove obdobi.
 Eva K 
  • 

Re: Duch Vánoc... 

(23.11.2005 13:41:20)
Ony Vánoce nejsou jediný den v roce, tak když si to vynahradíš jindy:-).
Obávám se, že skutečné problémy s tchýní začnou, přestěhuje-li se do Prahy, protože "my ji potřebujeme".. Takováhle situace je výzva ve stanovení hranic, přeci nebude žít sama na Moravě, když může být v Praze se svou rodinou a pomáhat nám.. Eva
 Irena 
  • 

Dělení činností  

(21.11.2005 16:23:50)
Ahoj Kiri,

Promiň, ale nechápu, proč něco "musíš". Když jsem se vdala, tak jako první jsem zrušila předvánoční úklid a řeším to tak, že uklízím průběžně. Okna umývám tak v září, kdo si všimne ve tmě v prosinci nějakých naleštěných tabulek.

Nám vyhovuje dělení činností - například manžel koupí stromek, přiřeže ho a usadí do stojanu - potom nastoupím já a nazdobím ho (stejný, jenom obrácený postup je při odstrojování). Nebo: manžel uvaří polévku a já salát a usmažím filé. Dárky kupujeme dost napolovic, aby to neleželo jenom na jednom, nebo se aspoň o nich bavíme, abychom našli tu pravou inspiraci. Ale já je balím a píšu jmenovky, protože mě to baví. Cukroví nepeču doma, pečeme je s mamkou u ní (např. jedna vykrajuje a druhá hlídá troubu apod.) a potom se o ně rozdělíme.

Asi jde o to, vyřešit tzv. "ty vánoce" tak, aby to člověku vyhovovalo. Ale jestli někomu vyhovuje, že se honí jak uštvanej pes a k ničemu to stejně není ... to je pak každá rada drahá.

Velice obdivuji ostatní diskutující zde, jak píší, že dělají o Vánocích něco pro ty druhé - př. rozdají cukroví v LDN apod. To je pro mě inspirace (dík za ni), a ne hromady dárků pod stromkem nebo naleštěná okna.

Ahoj a Kiri, hlavně to nepřeháněj :-))

Irena alias Afrikánka
 Eva K 
  • 

Re: Dělení činností  

(22.11.2005 9:31:06)
Taky mě diskuze tady nakopla, že by člověk měl něco udělat o Vánocích nejen pro své nejbližší. Zkusím s manželem něco vymyslet:-). Eva
 Eva K 
  • 

Re: Dělení činností  

(22.11.2005 9:31:17)
Taky mě diskuze tady nakopla, že by člověk měl něco udělat o Vánocích nejen pro své nejbližší. Zkusím s manželem něco vymyslet:-). S rodiči jsme chodili krmit ptáčky..:-) Eva
 kiri 
  • 

Re: Dělení činností  

(24.11.2005 17:08:11)
NO a mě nemá kdo pomoci. Už. Dcera přijede ze školy kolikrát až na poslední chvíli. Letos možná vůbec ne, protože asi budou trávit vánoce u rodičů svého snoubence. A mě to ani nebaví připravovat něco, když u toho vlastně nebude. Můj muž všechno odkejve a na všechno se vykašle. Pak se diví, že jsem nic nepřipravila a je votravnej, že by chtěl tohle a támhleto a že si to představoval jináááááč. Prostě bych celý slavný vánoce škrtla a v naprostém poklídku si poseděla v práci. Jenže to nejde. Přez vánoce se u nás v práci netopí. :-(
 Beruška 
  • 

pro Kiri  

(25.11.2005 7:56:30)
Ahoj Kiri,

nespokojenost není momentální stav člověka, nýbrž jeho vlastnost. Toužíš vše změnit (myslím třeba ty Vánoce), ale pochybuju, že bys po nějaké změně byla spokojenější než předtím - možná jenom chvilku. Pak by v Tobě zase narostla nespokojenost.

Víš, co? Zkusilas mít nějaký zájem (nemám na mysli nějaké drahé koníčky), ale třeba něco si přečíst, něco doma naaranžovat nebo přeskládat, přesadit kytky, nebo nejlépe mít domácího mazlíčka - co Ty na to? Ale i pak nevěřím, že bys byla opravdu spokojená ... - spokojenost je vnitřní stav. I kdybys měla super manžela, pomocnici na přípravu Vánoc a kdovícoještě, tak pokud nebudeš spokojená SAMA SE SEBOU, je to stejně na nic ... Tak čau.
 kiri 
  • 

Re: pro Kiri  

(25.11.2005 9:46:56)
Ale v mojí nespokojenosti se životem to opravdu není. Já mám svoje koníčky, které miluju, práci, která mne baví, dceru, která se vyvedla, dům, který mám ráda, kamarádky, se kterými si jde popovídat a dvě kočky, které mají rády mne. Ale co nesnáším jsou vánoce. Ta spousta stresu a zbytečných příprav, které se dělají, aby se neřeklo, protože to chce někdo jinej. Není to v tom, že by jeden nechtěl něco dát. Třeba vždycky plním nějaké to přání dětem z dětského domova. Není to ani v tom, ež bych nerada pekla. Já peču dost. Ale musí to být v klidu. Já nesnáším ten stres a honění kolem vánoc. Příjdeš do obchodu a do uší ti hučí koleda už v listopadu. Lidi nakupujou jak o život. Já musim taky. Proč ? No protože ne všichni pochopí, že když nemají žádné přání, tak jim vlastně nemám co koupit. Když řeknu, já nic nechci, já všechno mám, nic mi nekupuj. No tak nic nechci. Ale pak nekoukám jak puk, když dostanu něco jen tak symbolicky. Máloco se mi protiví víc, než vybírat dárek pro někoho, kdo ti řekne, já nic nechci a nepotřebuju, ale přitom čeká, že mu dáš něco báječného. U stromečku tu či tam křivej úsměv a po vánocích se stejně dozvíš, že jsi koupila krávovinu. To tedy ale vážně nemusim. Rozumíš mi?
 JaninaH 


Re: Re: pro Kiri  

(25.11.2005 9:57:17)
Kiri,
rozumím, rozumím, rozumím!
Prožívám to úplně stejně. Zejména to obdarovávání lidí, kteří nic nechtějí, mě štve nevýslovně.
Ale co s tím?
J.
 Beruška 
  • 

Ještě jednou pro Kiri  

(25.11.2005 11:11:44)
Ahoj Kiri,

dík za vysvětlení - teď už Ti samozřejmě rozumím :-)). No, je fakt, že ty přípravy jsou šílený - myslím obchody, vánoční reklamy v televizi, každej nakupuje a tak. Já jsem uvnitř sebe tak vyrovnaná a spokojená a snažím se, aby ten zmatek okolo neovlivňoval to, jak se cítím (nebo aspoň minimálně).

Takže: naprosto systematicky a cíleně vymýšlíme dárky již během října (nebo už někdy v září); do konce listopadu už máme vše nakoupené (to jest i teď - dárky už mám ve skříni); a v prosinci po obchodech nešílím. Teda podle mě je nejhorší Tesco - když už z ničeho jiného, tak tam jednou omdlím z toho, že tam vůbec není k dýchání :-((. Taky mě štvou všude ti Santa Clausi (nejhorší jsou ty postavy v životní velikosti a ještě se hýbou) - vždyť dárky nosí Ježíšek, no ne? Taky mě štve, že teď každý dělá ty adventní věnce - já to nedělám, protože mi to nic neříká, za mého dětství jsme adventní věnce nedělali (narodila jsem se za rozvinuté totality - to je myslím zase německý zvyk), i když jsem z věřící rodiny a mám k tomu vztah.

Takže já se tak nějak snažím být tím vším neovlivnitelná a dělat si to po svým. Samozřejmě ráda zdobím domek - větvičky, šišky, baňky, zvonečky - dost kvůli malému, hrozně se mu to líbí.
Co mě třeba naštvalo zrovna včera: my, abychom ulehčili mé tchýni starost s vybíráním dárku pro našeho synka, tak jsme již v říjnu koupili dárek, přivezli jí ho, aby u ní byl pro malého nachystaný. No, a ona včera volala, že malému koupila ten debilní psací dětský stroj, který teď běží v reklamách. Taková kravina - já bych ji asi picla. Tak jsme se snažili jí to ulehčit, a ona zase něco koupí z těch pitomých reklam. Snad malému nezapomene dát ten "náš" dárek, který jsme jí přivezli.

No, to víš, že jsme už taky zažila, že jsem dala dárky našim (mamce a bratrovi) a oni si je potom mezi sebou vyměňovali, protože se jim to nehodilo. Tak to mě tenkrát taky trošku nadzvedlo nebo namíchlo - ale co se dá dělat.

No, tak zatím ahoj a přeju Ti "ničím neovlivněné" Vánoce, Beruška
 eva 2dcery 1981+2002 
  • 

Re:někdo ty vánoce připravit musí 

(29.11.2005 10:04:35)
Taky jsem byla ta osoba, která upadla v 6 večer pod vánoční stromek a zbytek svátků zase vychystávala.Doma,byla schopna moje matka ještě na Štědrý den začít malovat předsíň a do první hvězdy muselo být vše hotovo.Když byla starší dcera větší a měla jsem novou práci,kde se finišovalo nejvíc před vánoci, dala jsem rodině najevo, že už tedy ne.Nepekla jsem, nemyla okna,nečistila koberce.Žádné pohlednice,jídelní lístek na svátky, shánění dárků, výzdoba domu a tisíce dalších věcí.23.12.jsem přišla domů asi v 10 večer a zjistila jsem,že dcera uklidila špajz(což pokládám za nejtěžší práci)a manžel doluxoval dům.Doma bylo jmelí, větvičky, stromeček.Okna sice špinavá, koberce jen vyluxované ale tyhle vánoce voněly láskou.Salát jsme zvládli společně, cukroví jsme mezi svátky dostali od přátel a bylo to moc hezké.Chodili jsme více ven a užili si společných chvílí.
Velká dcera se odstěhovala a malá mi sice s ničím nepomůže, ale děláme spolu adventní věnce, vyrábíme ozdoby z těsta,a pečeme jen linecké.I tak mi to dá víc práce, než kdybych to dělala sama.Moc se unavím, ale taky nasměju.Manžel se stará o kapra, stromeček, a jeho nazdobení.Jak říká kamarádka nas.... doma nemám a uklidím důkladněji po vánocích nebo na jaře.Těším se na vánoce-pro malou mám nějaký vláček za 75,- z Kauflandu(srpen) manžel asi opět dostane nějaké slipy z výprodeje,(jestli se někam dostanu) protože 5.12 nastupujeme s dcerkou na další operaci,ale do vánoc budeme zpátky.Zní to nemožně, ale opravdu si nejvíc přeju dar zdraví, pro celou rodinu.Dcera dostává nejvíc dárků,když jsme v Motole nebo nějaké jiné nemocnici, a proto jí nic moc kupovat ani nemůžeme.Kdo má nemocné dítě, tak ví jak je drahé i všechno kolem.
Těším se, že táta bude doma a budeme chodit ven a koukat na pohádky a hrát si.
Mám osvědčený vánoční jídelníček, který posléze už nedá práci a vyhoví všem.
Milujte se a neštvěte se Eva
 Beruška 
  • 

Evě: Výborné a přeji hodně zdraví 

(30.11.2005 8:12:57)
Evo,

výborný příspěvek, děkuji Ti za něj. Vyjádřila jsi to perfektně: žádné pečení, žádná umytá okna, žádné přehánění! To je ta nejlepší varianta, na které já také pracuji :-)).

Z Tvého psaní jsem pochopila, že máš nemocnou dcerku (býváte v Motole) ... přeju Ti opravdu od srdíčka pro ni, pro Tebe a pro celou Tvou rodinu ten největší dárek - ZDRAVÍ. Já mám naštěstí zdravého synka a každý den si uvědomuji a utvrzuji v tom, že to je snad zázrak.

Také nemám ráda drahé dárky, ale spokojenost, klid a úsměv. Ostatní je naprosto vedlejší.

Ahoj, Beruška
 Katka 2 deti 
  • 

Vánoční koleda 

(21.11.2005 16:40:49)
Je to pár let co jsem v prodejně "Levné knihy" koupila cca za 100 Kč videokazetu Vánoční koleda, ani jsem pořádně nevěděla co kupuji, byla to animovaná pohádka a k vánocům mi připadala poměrně vhodná, ale musím říct, že jsem kápla do noty oběma dětem a i já si s chutí tuhle pohádku s krásnými písničkami o napraveném lakomci ráda shlédnu. Až po přečtení tohoto článku jsem si uvědomila jaká je to klasika.
 Janina 
  • 

smysl Vánoc je jinej než udělat druhému radost 

(21.11.2005 19:37:18)
Teda ano, udělat druhému radost ano, to by se tedy mělo přece ale celoročně :-). Vánoce jsou především svátkem křesťanů, krásně vyjádřeno v Rybově mši. A já teda vnímám jejich význam a smysl jednak jako radostnou oslavu zimního slunovratu a jednak a hlavně jako narození Ježíše. To jsem ráda, že u nás dárky nenosí Santa Klaus, ale Ježíšek. A že ve spoustě rodin nezanikla náboženská podstata Vánoc.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: smysl Vánoc je jinej než udělat druhému radost 

(21.11.2005 20:10:18)
ahojky, ja tedy nejsem verici ani trosku, ale je fakt , ze k nam domu nosi darky Jezisek..
Deti mame male na vysvetlovani nejakych tradic. Ale zlatej Jezisek! Petileta neter natahuje denne frnak se slovy:: mne to stejne vsechno koupi mama k Vanocum.. to mi prijde dost hrozne..
zlatej Jezisek ;-)
 Eva K 
  • 

Re: smysl Vánoc je jinej než udělat druhému radost 

(22.11.2005 9:56:41)
Ti, co nevěří v Krista, těžko budou slavit Vánoce jako den jeho narození. Třeba moje tchýně je věřící, téměř celý Štědrý den ztráví v kostele. My se zase nebudeme modlit, ale odvezeme oblečení a boty do Armády spásy. Prostě myslím, ať už za Vánocemi vidíme každý něco jiného, většinou je to něco pozitivního:-).
Takže dětem říkáte, že dárky nosí Ježíšek? Jak to pak vezmou, až to "praskne"? Myslím, že je jedno, jestli se Ježíškovi říká Ježíšek nebo Santa Klaus. Jde o přístup k tomuto dni. Eva
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: smysl Vánoc je jinej než udělat druhému radost 

(22.11.2005 10:16:07)
No, tak v zhledem k neteri uz jsem nad tim take premyslela ;-)
Asi tak..." Malym hodnym detem nosi darky Jezisek, proto musi byt hodne a nezlobit ;-) - to je jasny.. A velkym hodnym detem uz kupuje darky maminka a tatinek, protoze to Jezisek nestiha vsechno obletet... a tam je nutne byt dvojnasob hodny a nezlobit ;-) (protoze maminka vidi i to, co Jezisek mohl prehlidnout..)
Ale kamaradky syn veri na Jeziska jeste ted a uz je druhak.. Tak snad s Jeziskem jeste par let vydrzim ;-)
 Martina, 2 kluci 


Re: Re: Re: smysl Vánoc je jinej než udělat druhému radost 

(22.11.2005 10:23:14)
Cairo, dík!
Taky jsem přemýšlela, co říct, až na to starší potomek přijde....a tohle je úžasný - milý, rozumný, pochopitelný...moc děkuju :-)
 Bibi* 


Re: Re: Re: Re: smysl Vánoc je jinej než udělat druhému radost 

(22.11.2005 10:55:05)
Taky jsme řešila,jak dětem vysvětlit Ježíška,bo jsme nevěřící.Takže jdeme před Vánoci do kostela a ukážeme jim jesličky,řekneme,že se ten den narodil a povyprávím jim to jako pohádku i s tím smutným koncem,berou to v pohodě,jako jednu z pověstí,co jim vždy vyprávím před návštěvou hradu,zámku či podobně.

Co se týče dárků,tak protože děti měli představu,že co si napřejí a nakreslí,tak dostanou,tak jmse jim řekli,že Ježíšek nosí dárky proto,že on byl velmi chudý a lidé mu donesli spoustu krásných věcí,tak on jim teď na oplátku zase nosí dárky,ale protože nyní se vše musí kupovat,tak máma s tátou mu nachystají do obálky penízky za okno a on za ně něco z přání koupí,ne vše,protože penízků není tolik.A že nejhezčí dárky jsou ty,co vlastnoručně vyrobíme a schováme pro Ježíška za okno,takto obdarovávají babičky a mají hroznou radost ,když to tyto pod stromkem najdou.Taky za ty penízky nakoupí nějaké dárky pro děti,co nemají mámu a tátu,chodí je házet do pokladničky pod strom na náměstí.

Že hračky nejsou zadarmo vědí,bo si drobné střádají do prasátka a poté si mohou koupit věc dle vlastního výběru aby poznaly,že za určitou cenu nemohou koupit ,co uvidí,ale jen jednu věc na kterou mají.
Navíc mají chudáci narozeniny těsně před Štědrým dnem,takže u nás je to ještě o to bujarejší:o))
 Tara 
  • 

Re: Re: Re: smysl Vánoc je jinej než udělat druhému radost 

(22.11.2005 11:16:08)
U nas doma to bylo trochu slozitejsi: nektere darky nosil Jezisek a nektere kupovala maminka s tatinkem, nektere darky jsme si davali sourozenci navzajem. A protoze dospelym Jezisek darky nenosi, tak jsme s rodici kupovali darky pro babicky a sami jsme vyrabeli darky pro rodice.
 Eva K 
  • 

Re: smysl Vánoc je jinej než udělat druhému radost 

(22.11.2005 11:26:06)
Mě se taky líbí Ježíšek u malých dětí. Ale až když se pak ukáže, že maminka nás podvedla?:-) Eva
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: smysl Vánoc je jinej než udělat druhému radost 

(22.11.2005 12:00:16)
Evo, já si z dětství tedy pamatuju až do cca 6 let pevnou víru v Ježíška a od 6 let jsem vyráběla dárečky pro rodiče, bratra i babičky a ten přechod rozhodně nebyl nijak traumatizující, rozhodně by mě nenapadlo považovat to od rodičů za podvod :) Možná to děti berou jinak, než si myslíme.
 Eva K 
  • 

Re: smysl Vánoc je jinej než udělat druhému radost 

(22.11.2005 12:19:09)
Já tuhle zkušenost nemám, vždycky jsem věděla, že dárky si dáváme navzájem a že se říká, že jsou od Ježíška a vždycky jsem to se smíchem zapírali, ne to není ode mě, to je od Ježíška.. Ono nakupování se nedalo utajit a taky ty tajemné úkryty s balíčky:-). Teď přišel manžel s tím, že to takhle nechce. Ještě o tom podebatíme. Ale je fakt, že na víly a skřítky by děti taky měly přestat věřit a nebude je to bolet:-). Eva
 Eva K 
  • 

Re: smysl Vánoc je jinej než udělat druhému radost 

(22.11.2005 12:19:13)
Já tuhle zkušenost nemám, vždycky jsem věděla, že dárky si dáváme navzájem a že se říká, že jsou od Ježíška a vždycky jsem to se smíchem zapírali, ne to není ode mě, to je od Ježíška.. Ono nakupování se nedalo utajit a taky ty tajemné úkryty s balíčky:-). Teď přišel manžel s tím, že to takhle nechce. Ještě o tom podebatíme. Ale je fakt, že na víly a skřítky by děti taky měly přestat věřit a nebude je to bolet:-). Eva
 Janina 
  • 

Re: Re: smysl Vánoc je jinej než udělat druhému radost 

(22.11.2005 18:12:37)
Ale přece až jednou dítě zjistí, že Ježíšek není, tak proč by mělo přestat věřit v jeho narození? To spolu nesouvisí. Ty dárky na Vánoce jsou přece zcela vedlejší.
 Marta 
  • 

Re: Re: smysl Vánoc je jinej než udělat druhému radost 

(22.11.2005 10:38:56)
Asi my verici to mame dost zjednoduseny, pro male darky nosi Jezisek a pro velke jsou darky od Jeziska, protoze se darky kupuji s laskou v srdci, kterou je Pan Buh a bez sily, kterou nam dava, bychom ani ty penize nevydelali. Receno zjednodusene. U nas nikdo nikomu nelze.
Jak nekdo muze postavit proti sobe - traveni casu v kostele a odvoz veci na charitu???? Ty dve veci nemaji spolu nic spolecneho a kazda ma svuj cas. Ma z toho byt nekdo vykulenej, ze lide z AS musi prijimat veci i o svatcich? Inu museji, od toho jsou asi z AS, aby si charitu poradne vychutnali.
 Irena 
  • 

pro Martu 

(22.11.2005 11:00:27)
Ahoj Marto,

dík za Tvoje vyjádření; myslím, žes to celkem dobře vystihla (tedy aspoň pro mě je to velice přijatelné).

Já teda nevím, ale my v naší rodině na Ježíška věříme pořád, i když jsme dospělí :-)).

Irena
 Eva K 
  • 

Re: smysl Vánoc je jinej než udělat druhému radost 

(22.11.2005 12:08:59)
Jakože peníze vyděláváte díky Ježíškovi? Tak tomu rozumím. V kolika letech jim to tak vysvětluješ? Trošku zavání přenášením zodpovědosti, ale to je jen pohled nekatolíka. Já chci dětem říci, že o Vánocích si lidé dárky dávají navzájem, tak jako to řekli naši mě. Manžel přišel s pohádkou o Ježíškovi. Ale nemyslím, že děti vnímají Ježíška jinak než třeba vílu. Prostě mají období, kdy pohádkám věří.
Moje osobní aktuální zkušenost je "lanaření" do Vaší církve od tchýně, které na charitu nedá ani o Vánocích. Takže jsem to uvedla jako příklad toho, že i když neslavíme Vánoce jako příchod Ježíše, neslavíme je špatně. Samozřejmě tam nepojedeme s tím oblečením 24.12., to spíš nakrmíme ptáčky a vhodíme minci do pokladničky na procházce. Eva
 Marta 
  • 

Re: Re: smysl Vánoc je jinej než udělat druhému radost 

(22.11.2005 14:10:38)
Ono je to tezky vysvetlit. Ale jestli se ptas, na to jestli katolici vydelavaji penize diky Panu Bohu, tak zjednodusene ano. Verici lide se za takove veci modli - aby byli zdravi oni i jejich blizci, aby jim dal Buh silu k tomu ci jinemu. Pro nevericiho je to meditace - treba jako urovnani priorit v zivote a vlozeni psychickeho nasazeni k zvladnuti nejakeho ukolu a zaroven nepostizitelnost nahody.
Definice, v kolika letech v te ci one rodine deti pochopi prejaty smysl ulohy Boha v noseni darku, neexistuje. Presny plan nemam.
Neznam tvoji tchyni a nevim jak se ucastni na charite a taky si nejsem jista jestli ty vis co ona v tom kostele dela. V kazdem pripade charita nema nic spolecneho s tim, jestli nekdo je katolik nebo ateista. Jsou stejnetak vykonne charitativni oraganizace nekrestanske, jako krestanske. Jsou lide, kteri jsou cely rok aktivni v charitativni organizaci, ale na Vanoce, pokud nejsou v kostele, tak jsou se svoji rodinou. Vanoce jsou hlavne svatek rodinny.
Proc je ti divny, ze verici clovek v adventni dobe travi vic casu v kostele nez obvykle?

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.