| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Divadlo jako metoda výuky agličtiny

 Celkem 27 názorů.
 Alicee 


Ano 

(14.11.2005 19:20:33)
Souhlasim, divadlo jsem pouzivala ve vyuce anglictiny s velkym uspechem a to nejenom u deti. I dospeli radi hrali, psali scenare a nacvicovali..:)))
 Ama 
  • 

Re: Ano 

(14.11.2005 19:41:11)
A kdepak se takové divadlo hraje?Kdysi jsem o takovém konkrétním programu četla,ale zapomněla jsem,kde to bylo.
Víte?
 Alicee 


Re: Re: Ano 

(15.11.2005 4:19:52)
Tak to bohužel neporadím. Já jsem učila v celkem normální soukromé jazykové škole, ale byla jsem spíš taková experimentátorka, takže divadlo a nebo písničky jsem používala dost často.
 Bára (autorka článku) 
  • 

kde? 

(16.11.2005 10:17:15)
Pokud bydlíte v Praze, zkuste se podívat na www.pslt.net.
 Markéta 
  • 

kde získat scénář? 

(14.11.2005 22:19:27)
Poradil by někdo, kde získat scénář jednoduché divadelní hry v angličtině? Učím v kroužcích Aj děti přibližně od 5 do 15 let, snažím se děti přimět k mluvení, také už jsem se o jednoduché scénky pokoušela, bojím se ale, že když si sama upravím např. nějakou pohádku, správná angličtina to nebude.
 Majka 
  • 

The Bear Educational Theatre 

(14.11.2005 23:07:41)
Milé kolegyně,
taky učím Aj dětičky 8 -11 let a již vloni jsem udělala výbornou zkušenost dokonce s 6. a 8. tř. na představení The Bear Educationla Theatre, které hraje česko.-anglicky speciálně pro školy a to v Redutě. Letos jsem náhodou objevila a šla s dětmi na jejich představení Jackie and the Giant (pro 1. stupeň) v KC Zahrada na Jižním Městě.
Pro vás, kdo by měl zájem - zde web adresa: http://www.bearproject.cz/.
Jinak bych taky ráda a dětmi hrála jednoduché scénáře, ale taky četla úplně jednoduché texty známých pohádek nebo dětských knížek. V LUXORU např. seženete spoustu anglicky psaných knížek, včetně překladů (Pejsek a kočička), ale úroveň je tak pro 7.-8. třídu, nikoliv pro menší školáky.
Já osobně mám ve všech třídách spíše začátečníky a druháci nečtou skoro nic, s nimi jen zpívám a stále dokola přeříkávám barvy, čísla, hodiny atd.
Ovšem o moc víc toho nesvedu ani se 4. tř. a proto bych pro ně potřebovala opravdu jednoduché a zábavné anglické textíky. Nevíte o něčem?
Díky a přeju nám všem hodně zdaru.
 Alicee 


Re: The Bear Educational Theatre 

(15.11.2005 4:30:56)
Majko, jednoduché textíky bych ti asi našla někde v knihkupectví, ale žiju v Kanadě, tak nevím jak bych to k tobě fyzicky dopravila:(
Už sice neučím, ale minulé léto jsem se k tomu na nějakou dobu vrátila a dost mi pomohl internet. Učila jsem totiž kurz v rámci letní školy, kde nebyly žádné učebnice ani plán výuky...všechny materiály jsme si museli opatřit sami. Hodně užitečných věcí jsem našla tady, jsou tam náměty na hry, aktivity a links na další ESL stránky. Jo a ještě jsem dost používala tyhle stranky.
Tak snad se ti tam podaří najít něco užitečného:)
 Lea, dcera 21 měsíců 
  • 

Re: The Bear Educational Theatre 

(21.11.2005 10:15:37)
Tak teď vidím, že jsem vůbec neprohloupila,když jsem investovala do výuky angličtiny své holčičky už v tak ranném věku.
Chodíme 1x týdně na půl hodiny na výuku angličtiny podle Helen Doron, www.helendoron.com. Nikdo nás nenutí biflovat slovíčka, gramatiku a vůbec používat tyhle příšerné metody. Naopak, chodíme si hrát "do školičky", kde se mluví pouze anglicky. Hrají se písničky, povídají říkanky, běhá se, skáče, tleská a používají se hračky. Je to pro nás nádherně strávený čas a přitom se do paměti ukládá anglický jazyk (a nejen moji dceři).
Kromě docházky máme doma materiály, CD a knížky, které si každý den pouštíme v pokojíčku při hraní. Aniž bychom se učily, dostáváme do krve nová slova, jejich správnou výslovnost a intonaci a jejich užití ve slovosledu.
Je to fantastické, když pak Hanička zaslechne angličtinu v televizi, okamžitě ji to zaujme a začne vyslovovat anglická slova, která už zná a opakuje ta nová.
Je to ten nejpřirozenější způsob učení se jazyka a také velmi příjemný.
 Jany a Zinus 
  • 

Re: The Bear Educational Theatre 

(21.11.2005 12:35:59)
Holky navrhuji druzbu. Ja se momentalne pokousim o Anglictinu se 2-4 letymi a musim rict, ze jsem prekvapena, ze se po 4 lekcich opravdu par slovicek naucili. Nejvetsi uspechy slavi plysove figurky, kterym se snazim kazde dat jiny hlas a jednoduchymi slovicky s nazornou pomuckou vyjadruju, co postavicka dela. Napr. plysak Monkey jumps a pak delam, ze opicka cucha a najde banan a pak rika: Yum Yum, banana for monkey.
Rada bych si vymenovala zkusenosti.
 Melisa 
  • 

divadlo v angličtině 

(28.11.2005 9:34:14)
debata trosku utekla do obecnějších témat - můžu ji vrátit zase k divadlu hraném anglicky? zatím jsem nevydolovala příliš moc informací, jak se dostat k textům vhodným pro děti. máte někdo tip? případně na texty o tom, jak zkoušet, to, o čem byl ten kraťoučkej článek. hrozně ráda bych nasbírala víc informací! jak se vyhnout tomu, aby to bylo jen nadrcení se a překuňkání textů? Hoďte zkušenosti, babky!
zatím se mějte krásně!
 Marčelína,Adámek01,Anička08 


Re: kde získat scénář? 

(19.10.2006 21:31:28)
Markéto, jestli máš ještě zájem, mám hezkou knížku O Budulínkovi(Bad boy...) a je tam i divadelní zpracování.


 Iva 
  • 

Angličtina 

(16.11.2005 9:46:29)
Hezký den,
já sama vyučuji anglický jazyk, dokonce už děti od jednoho roku. Jde o metodu Helen Doron, která je už 20 let úspěšná ve světě a v ČR jsou jen čtyři výuková centra tohoto typu. Ta metoda opravdu funguje. Je založená na častém střídání různých aktivit a děti celou učební hodinu slyší pouze angličtinu. Řekla bych, že dohromady hrajeme divadlo.
 Bára (autorka článku) 
  • 

Re: Angličtina 

(16.11.2005 10:10:11)
To zní zajímavě, zkusím ti to někde najít. Ale časté střídání aktivit - to přece musí být při učení malých dětí úplná samozřejmost, ať se postupuje podle jakékoliv metody!
 JaninaH 


Re: Re: Angličtina 

(16.11.2005 10:17:02)
Děkuji za velmi zajímavý článek i odkaz na vaše stránky a mám dotaz:
Syn (15) by se velmi rád přihlásil se svými spolužáky na soutěž v anglických scénkách. V rámci školní výněny napsal celé představení, které mělo v anglické škole velký úspěch. Je celé složeno z velmi vtiných scének :). Je možné se ještě přihlásit? Není to jen pro velmi pokročilé v Aj?
J.
 Bára (autorka článku) 
  • 

soutěž 

(16.11.2005 10:26:55)
Děkuji za Váš zájem. Do soutěže se Váš syn samozřejmě přihlásit může, přihlášiky jsou až do 12. prosince. Bohužel bude muset některou scénku ze své hry vybrat a zkrátit ji na 3 minuty, což je určitě velká škoda, když má tolik materiálu. Ale snad se nám v budoucnosti podaří uspořádat i větší festival.
 Iva 
  • 

Re: Re: Angličtina 

(16.11.2005 11:02:03)
Jasné, aktivity se musí střídat velmi často, ale tahle metoda je považována za světovou jedničku. V Anglii letos takhle začali učit anglicky přistěhovalce, myslím oficiálně. Odkaz je www.helendoron.com
 Iva 
  • 

Angličtina 

(16.11.2005 11:36:51)
Kde jsou komentáře???
 Zuzi + Tadeášek 3.12.04 


kdy začít a kde 

(27.11.2005 14:59:52)
To je škoda, že tato metoda (Helen Doron) ještě nedorazila do Prahy. Asi bych vážně uvažovala o tom to zkusit (mám ročního chlapečka).
Na druhou stranu Matějček píše, že pokud v rodině není cizojazyčný člen, tak "učení" cizího jazyka ať už formou her, nedává takové výsledky, jaké by se daly čekat. Paměť je ještě málo trvalá, takže děti, co se rychle naučí, také rychle zapomenou. "Později na středních školách jsou rozdíly mezi dětmi více dány jejich jazykovým nadáním, pílí, motivací, učební metodou a ne tím, zdali začali v předškolním věku nebo až ve škole." Pozitivní efekt učení malých dětí je v tom, že se naučí cizí řeč poslouchat, získají dobrou výslovnost a intonaci (a to snad také není málo).

Velmi vhodná doba na učení cizího jazyka je právě po 8. roce: "Mozkové struktury, které ovládají řeč jsou už dostatečně zralé...kolem 10. a 11. roku je mechanická paměť velmi výkonná...začíná se rozvíjet paměť logická a pochopení spojitostí nahrává schopnost abstraktního myšlení...Jde o celou řadu mentálních funkcí, jejichž konstelace je pro nastartování jejich spolupráce nyní mimořádně příznivá." (Matějček: Co, kdy a jak ve výchově dětí, 1996)

Takže po 8. roce je to opravdu velmi dobrá investice do učení jazyka a pokud je to formou zábavnou, tím lépe. Otrávené dítě je obtížné znovu motivovat. Kdo to máte blízko na Vyšehrad, asi by to stálo za zkoušku: http://www.pslt.net/
 Iva 
  • 

Re: kdy začít a kde 

(27.11.2005 15:42:25)
Ahoj Zuzko,
mám pocit, že se mýlíš, co se týče věku výuky jazyka. Bylo prokázáno, že po šestém roce života dramaticky klesá schopnost naučit se cizímu jazyku tak, jako mateřštině. Výuka Helen Doron není zaměřena na memorování slovíček a pravidel cizího jazyka, ale naučí děti v angličtině uvažovat a používat ji jako jazyk mateřský. Vzhledem k tomu, že má sedm let návazné výuky, děti s angličtinou kontakt neztratí. POkud by po té době byly od angličtiny izolovány, určitě něco ztratí, ale velmi rychle to obnoví, jakmile se a angličtinou potkají.
Dalším benefitem výuky v takto raném věku je zvyšování přirozené inteligence. Každý se totiž narodíme s neuvěřitelným množstvím neuronů, které se nám začínají pospojovávat hned po narození. Záleží na počtu a formě impulzů, jaké dítě dostává. Určitě sama víš, že když na dítě mluvíš a ukazuješ mu věci, vnímá to a že dítě, kterému se rodiče věnují, je inteligentnější, má lepší slovní zásobu a zájmy.
Učit cizí jazyk po osmém roce je pozdě. Nevidím rozdíl mezi mateřským a cizím jazykem, myšleno z pohledu dětského mozečku. Helen Doron metoda dětem nic do mateřštiny nepřekládá, nemluvíme vůbec česky. Vnímáme angličtinu stejně jako češtinu.
Jinak centrum v Praze by mělo být od září příštího roku.






 Federika 


Re: Re: kdy začít a kde 

(27.11.2005 16:23:24)
Ivo,
já se přiznám, že souhlasím se Zuzkou a Matějčkem...Sama jsem studovala FFUK, translatologii, používám běžně češtunu, němčinu, španělštinu, dobře se domluvím anglicky ,rusky...Můj manžel je Němec, můj starší syn používá oba jazyky, ten mladší bude samozřejmě taky, protože otec češtinu doma nepoužívá...To je ten případ, kdy se děti automaticky naučí cizí jazyk, aniž by se to za učení považovalo, motivace je obrovská, jinak by se totiž se svým otcem a příbuznými nedomluvili...David ještě chodí na angličtinu, ale je to spíš z toho dvodu, že ji zkrátka ve školce a ve škole měli a mají, tak proč to nevyužít..Ovšem neslibuju si od toho nic...
Mám kolem sebe spoustu známých, jejichž děti navštěvovaly anglické školky, měly hodiny francouzštiny, italštiny, dokonce pobývaly několik let v cizojazyčném prostředí...Ano, tyto děti mají nesporně výhodu oproti svým vrstevníkům, cizím jazykem nedotčených..
Jenže, v okamžiku, kdy je dětem těch 8, 9 let, začnou se aktivně učit cizí jazyk, rozdíly se začnou vyrovnávat, začne hrát mnohem větší roli nadání, píle, možnosti...Po několika letech se často stává, že dítě, které mnohdy do svých 8 let netušilo, že nějaká angličtina, němčina, existuje, je jazykově mnohem lépe vybavené, než dítě, které chodilo do jazykových školek, jehož rodiče vynakládali velké úsilí-a finanční prostředky- na osvojení si jazykových znalostí už v nejútlejším věku....
Pokud není rodina vícejazyčná, nemá podle mého názoru velký smysl cpát peníze do jazykového vybavení malých dětí....Samozřejmě, pokud to ty děti baví a peněz je dost, proč ne..Raději bych ale ty peníze šetřila a pak třeba poslala dvanáctileté dítě na nějaký výměnný jazykový pobyt, tam už to svůj účel plní výborně...
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: kdy začít a kde 

(27.11.2005 22:35:22)
Ivo,

mohu se zeptat, jaká je cena kurzů Helen Doron v Čechách (nebo i plánovaná budoucí cena v Praze, pokud tušíš) a jak intenzívní je kontakt dětí s jazykem (denně, dvakrát týdně apod.)?

Dík

Z.
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: kdy začít a kde 

(30.11.2005 20:42:36)
Hezký den,
nejprve k tomu, kdy začít. Měla jsem možnost si projít několik studií, které proběhly v USA u zahraničních vysokoškoláků. Prováděly se testy na cizincích a prokázalo se, že ti, kteří se setkali s angličtinou po šestém roce života už nikdy nechytili "domorodý" přízvuk.
Navíc mám pocit, že kdyby metoda Helen Doron nefungovala a nebyla ověřená, nerozvíjela by se již dvacet let po celém světě.
Dále se výrazně rozvíjí inteligence dítěte, dostává množství impulsů a podnětů. Já sama jsem tedy po deseti týdnech nadšená, když vidím pokroky jaké děti dělají. Helen DOron nabízí sedm let následné výuky, její metoda je originální a není to vůbec žádné memorování.
Pokud děti budou ve výuce pokračovat, angličtinu neztratí. Budou v ní i přemýšlet.
Co se týká cen - jaké budou v Praze opravdu nevím, pokud tě zajímají moje ceny, napiš mi na email, který najdeš na stránkách www.helendoron.com
Mějte se moc hezky
Iva
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Re: Re: kdy začít a kde 

(1.12.2005 21:47:06)
Hm,

koukám, že jsi neodpověděla ani na jednu z mých 2 otázek. Reklamu sis udělala pěknou.






 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: kdy začít a kde 

(1.12.2005 23:36:18)
Opravdu netuším jaké budou ceny v Praze, já tam centrum otevírat nebudu. Omlouvám se, že informace pro Tebe nebyly dostačující. Kontakt dítěte s jazykem je každý den, lekce jednou týdně.
 Iva 
  • 

pro Zoozu 

(1.12.2005 23:38:59)
Asi jsi byla hodně rozlobená, když jsi mi to takhle natřela. Doufám, že reklamu si dělám především spokojenými rodiči a dětmi. Měj se fajn
 Iva 
  • 

pro Zoozu 

(1.12.2005 23:39:42)
Asi jsi byla hodně rozlobená, když jsi mi to takhle natřela. Doufám, že reklamu si dělám především spokojenými rodiči a dětmi. Měj se fajn
 Petra 
  • 

dramatická výchova 

(4.12.2005 22:29:57)
Je to trochu mimo, ale nevíte někdo, jak je to s tou dramatickou výchovou na ZŠ - jestli bude v osnovách?

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.