Bára (roční Anička) | •
|
(11.11.2005 23:04:29) Potěšil mě především recept na narozeninový dort, protože to budeme za pár dní potřebovat. Ale co ten cukr? Všude čtu, že by si dítě nemělo zbytečně zvykat na sladké a že bílý cukr je jed, a přitom všechny piškoty, lipánky a další běžně prodávané výrobky ho obsahují. I mnohé výživy a kaše, které jsou na trhu, jsou až nechutně přeslazené. Snažím se jim vyhýbat, protože naštěstí existuje také dost přirozeně sladkých potravin (bez přidaného cukru), ale poslední dobou se mi zdá, že už jsem snad jediná a že všechny ostatní maminky svým dětem piškoty i slazené výživy dávají. Můžete mi prosím někdo napsat, jak to tedy s tím cukrem je?
|
Federika |
|
(12.11.2005 9:18:29) Báro, no ono to zhruba je, tak jak píšeš...Jenže ta samá doporučení-cukr je jed atd- vpodstatě platí i pro dospělýho....A rídíš se tím? Já teda určitě ne, stejně jako spoustou jiných -velice správnývh- doporučení....Takže i já se snažím u svých dětí , tedy spíš u toho malýho ten cukr omezovat, nicméně ty piškoty občas dostane, pribináčka už taky měl...Zažila jsem u nás rodinu, kdy tříletý kluk měl zákaz čehokoli s cukrem, když byl u nás na návštěvě , klečel na kolenou a prosil"maminko, prosím, aspoň jeden piškotek, prosím..."Jakmile se dostal k bonbonům nebo prostě k něčemu sladkýmu, ládoval to do sebe hrstma, když maminka neviděla...Zoubky měl vepředu úplně zkažený, ale to s tím asi nesouviselo... Jsem pro, držet se u takhle malýcch dětí doporučení, ale nepřeháněla bych to...
|
Kacka + Matysek 17 mes. | •
|
(12.11.2005 12:22:45) S tim souhlasim .... nic se nema prehanet ! JA mam sice syna temer rok a pul a take se snazim byt striktni. Hranolky v puse nejste nemel a cokoladu snad jednou. Navic mam stesti, ze je blazen do ovoce, takze tim si to kompenzuje. Samozrejme jednou do mesice podlehnu a ty lentilky mu koupim, ale to je vse. Ma rad brumiky a piskoty, jogurty a obcas i ten pribinacek dostane. Asi by to melo byt vzdy na zvazeni maminky .... take jsem se setkala s podivnymi pohledy v krame, ze nechci koupit malymu cokoladu, nebo v mekaci si kupuju jen pro sebe / velmi vyjimecne/ ale co, je to moje dite a jeho zdravi je zatim v mych rukou. pekny den
|
aja | •
|
(12.11.2005 17:43:52) Kacko, ja mam stejne skoro stareho chlapecka, ale v obchode na me vetisnou jeste nic nechce, nicmene jednou mu pani pokladni dala lizatko a hrozne se divila, ze mu ho nedam a byla az urazena, tak nechodime do stejneho kramu?:-))) Jinak u nas velmi oblibena odpoledni svaca je: pulka bananu, pulka jablicka, par lzicek bileho jjogurtu a hrstka uvarenych jahel nebo pohanky. To ma rad uz velmi dlouho a drzi se ho to.
|
|
Štěpánka+Tom11/00+Maty07/03 |
|
(13.11.2005 16:22:59) Lidi, kteří vás kritizují, že malému nekupujete čokoládu prostě nechápou, že dokud to malý neochutná, tak mu to nechybí. Můj 2,5 letý syn ještě neměl ani čokoládu, ani bonbony. Měl už pár babysušenek a pár piškotů, když s nimi přišla návštěva. Je pravda, že starší syn, když dostane sušenky, tak se s ními láduje, ale on je celkově velký jedlík, naštěstí hubený. Myslím, že kdyby si na sladkosti zvykl v mladším věku, ne až kolem 3,5 let, bylo by to ještě horší. Když dáte žravému dítěti pytlík bonbonů, tak je prostě zbaští. Já mu je dávám občas (po jednom), spíš za odměnu (i když to se možná taky nemá). Chci ale, aby věděl, že sladkosti nejsou běžnou součástí jídelníčku, že jsou jen občas pro chuť. Cukr synové neměli cca. do 2 let, mladší déle - je atopik, dávám větší pozor. Ovšem s nástupem do školky jde zdravá výživa do háje ... Štěpka
|
|
|
|
Severka + P 14 + L 10 + N 8 |
|
(12.11.2005 11:04:09) Pokud jsou jablka sladká, jde to i bez cukru, ale přisladit se dá třeba fruktózou (běžně k dostání v hypermarketech), ta je méně zatěžující. Místo šlehačky jsem dort ozdobila jogurtem. Ideální je Hollandia - přes noc vyklopit na husté sítko nebo nebo nechat odkapat přes kapesník. Zůstane hustá hmota, která krásně drží a když dort nazdobíte zdobičkou, nikdo na pohled nepozná, že to není šlehačka.
|
Bára (roční Anička) | •
|
(12.11.2005 15:52:51) Děkuju za tip! Jogurt mě sice napadl, ale tohle je "vymakaný"...
|
Eva K | •
|
(15.11.2005 14:03:16) Taky děkuji za typ. Navíc, Holandia jsou výborné. Zkusím to i jako náplň do buchty. Jinak dávám tvaroh s trochou pudingu a hnědý cukr:-). Ale to už je zase to mléko, takže spíš typ pro dospělé:-) Eva
|
|
|
|
Mamina s Tomíkem 2r. | •
|
(12.11.2005 12:32:58) My jsme tedy cukr nedávali do 18m, Tomík ho nepotřeboval ani mu nechutnal, všechno je o zvyku. Narozeninový dort jsem dělala stejný jako výše popsaný, akorát jsem tam dala navíc banány na kolečka, krásně to prosladily a celá rodina včetně tchyně se po cukru nesháněla. Cukr (sacharosa)malým dětem kvasí ve střevech, mohou mít nadýmání nebo i průjem a navíc jsou z přebytku cukru v krvi unavené a méně soustředěné. Lepší je používat tzv. pomalé sacharidy v obilninách, bramborách atd. A to nemluvím o tom, že se množství tukových buněk zakládá v dětství na celý život, v dospělosti už jenom nabírají na objemu. Myslím že je dobré se cukru vyhnout co to nejdéle jde, samozřejmě to nejde věčně. Ještě tip: nahoru na dort polít rozvařenými borůvkami v troše pudinku, pak je dort krásně fialový.
|
Renata a Zuzka, 13 mes. | •
|
(12.11.2005 13:16:13) A co treba domaci pribinacek? Kdyz koupime polotucny tvaroh /nebo odtucneny/, osladime glukopurem /nebo ne/ a uvarime do nej vanilkovy puding, tak na tom neni snad nic spatneho.
|
EvaK | •
|
(15.11.2005 14:19:11) Tohle používám do bábovek jako náplň, moc dobré. Eva
|
|
|
|
Ivana Procházková |
|
(12.11.2005 13:37:16) Totéž, co píšeš o cukru by se dalo říct i o soli. Doporučuje se nesolit a vyhýbat se jí, ale jak, když ve všem, i v těch taveným sýrech, šunce a jiných potravinách sůl JE.. Holky, jak si to s tou solí vykládáte? Jakože by se nemělo přisolovat, ale to, co se do jídla dostane prostřednictvím zakoupených potravin, tak to se snese? Můžu dát 14-měsíčnímu dítěti třeba šunku? Nebo taveňák? Asi mám blbý otázky, co? Ale vzhledem k tomum že moje dítě je konzerva a nejradši má to, čím jsme začínali přikrmovat v 6 měsících, tak jsem to ještě dvakrát moc neřešila..
|
Federika |
|
(12.11.2005 13:45:52) Ivule, já mám taky 14 měsíční dítě...Jak jsem už řekla, piškoty občas dostane, pribiňák dostal jednou, ale jemu stačí i obyčejný bílý jogurty..Skleničky Hipp taky ještě občas jí. Myslím si, že ta sůl je horší než cukr, určitě je pro oraganismus větší zátěž...Bohužel je ta sůl skoro ve všem, tak bych asi dítě v tomhle věku takovýma věcma jako je taveňák a šunka ještě neládovala. Já bych teda Denisovi ještě šunku nebo jakýkoli uzeniny nedala, už proto, že to většinou těm dětem strašně chutná a pak když vidí párek, jen se třesou... Je fakt, že ani my ty uzeniny doma moc nejíme..
|
|
LUcie, 2 děti | •
|
(12.11.2005 14:52:47) synovi jsem solila asi od 14 měsíců, ale jenom maličko. Vařila jsem totiž už jenom jedno jídlo pro všechny, pak jsem odendala pro malého a nám to dokořenila a kdo chtěl si dosolil na talíři. Ale byli jsme líní a od té doby dost málo solíme. Jinak jsem se snažila vyhýbat uzeninám a přípravkům s glutamanem, co to šlo. Snažím se je nepoužívat ani teď, když je synovi 8 let. Pamatuji si jak poprvé jedl uzeninu- telecí párek, když mu byli 2 roky. Byli jsme na horách a spolehli se, že na Labské boudě je restaurace a tam dá nějaký brambor a přírodní maso, nebo dušenou zeleninu. Ale byl tam jen bufáč a to, co bylo nejdietnější, byl ten telecí párek- moc mu chutnal a přežil to :-) Teď napjatě očekávám, jak bude chutnat dcerce - za týden má první brambor s mrkví.
|
|
Bára (roční Anička) | •
|
(12.11.2005 16:03:59) Já si to se solí vykládám přesně tak, jak jsi to napsala. A s tím přisolováním: už před časem jsem dostala tip od jedné maminky, která přidávala už svému 7-měsíčnímu chlapečkovi do jídla občas trochu parmezánu. Říkala, že v Itálii je to úplně normální, dokonce považováno za zdravé. Takže když něco chutná jo nemastně neslaně, tak to taky trošku posypu, a hned je to lepší.
|
Hanka | •
|
(12.11.2005 18:09:07) Solím malé od devátého měsíce,protože mi odmítala cokoliv jíst. Vůbec mi to nepřipadne divný. Spíš mi přijde divný že dítě může umělý mlíko, který je zbavený všech vitamínů a tuků aby bylo poté o všechno obohaceno chemií. Sunar má na krabici deset nebo patnáct umělých ingredincií. Docela se divím že maminky po roce ještě dětem vyvařují zvlášť,to by se mi nechtělo. Už před rokem jsem malé začala vařit jak ve školní jídelně,samozřejmě bez koření, s málo soli a spíš nezahušťovaný jídla a jedla to celá rodina. Asi jim ta zdravá strava prospějě pro budoucnost,ale taky znám děti který byly takhle živený a ještě v pěti letech jsou nemocný z toho když někde sní kousek čokolády a celý se osypou protože jejich trávení si s tím neporadí. Pak mají jíst ve školce a výsledek může být ten že maminka dál otrocky vaří extra jídla.
|
speak |
|
(12.11.2005 23:28:05) Vážené čtenářky a čtenáři, někdy mně opravdu baví přečíst si "naševaše" vzlyky. Tudíž, ještě špetku soli. Jsem alergik,astmatik, celý život trpím atopickým ekzémem.. tudíž předpoklad že to moje drahé děti podědí tu byl... dcera měla od narození problém s imunitou..léčili a stále nás léčí na Karlově (P2) a opravdu všechna čest... Když se malá narodila říkala jsem si budu kojit co to půjde, at malá má základ a netrápí jí to co mně... jenže člověk míní a nad skutečností zůstvá rozum stát... mléko bylo 12 týdnů a pak jak když utne, nepomohly čaje, dostatek tekutin.. BYLA JSEM FAKT MOC RÁDA ZA NUTRILON.. padlo nám 5, nebo 6 měsíců a začli jsme se skleničkami (HIPP, HAMI) malá to brala a bylo to snadný, napochodovat do špajzky, vzít ohřát a skrmit...žádný přemýšlení nad obsahem se nekonalo..snad i proto že jsme si bláhově mysleli že když nám to doporučili je to OK, ale je tomu opravdu tak..byl někdo z nás v továrnách kde se to kuchtí?? Jsem potravinář, takže ani přísná kontrola EU mně neoblomí v tom myslet si své...bohužel. Kaše jsme taky dělali práškový..s kontrolovaných surovin.. pak jsme začli přikrmovat a já se trápila a věřte že i trápím jako vy.. jenže jazyk je jazyk a než abych měla dítě hladové a důsledkem toho oslabeny zvolila jsem kompromis, dlabe všechno co my, méně slané ale neméně lahodné.. HOLLANDII zbožňovala a pak jak když utne, Lipánky nebyly zakázaným ovocem , ale ted jsou na černé listině..načneme a nepapáme.. děti si prostě taky říkaj co chtějí...tak je občas poslechněte..je to lepší než aby za vašimi zády snědli pytel karamel.. mimochodem má sousedka je odmalička živená racionálně, bez salámů, tuků, margarínů, barvených bonbonů, čokolády a skuste hádat copak jí trápí .... ASTMA, ALERGIE. EKZEM.. Rozhodně nezavruhujme nikoho kdo dokrmuje umělým mlíčkem, buďme rádi za něj, ne každý totiž má to štěstí a může kojit..nezavrhjme ty jenž dávají svým dětem lipánky... možná je to na nic, ale někdy to může dětem spíš pomoc, než ublížit..a nezavrhujte TY co to prostě berou lidsky! A k soli! I soli je zapotřebí, byť v rozumné míře..jestli je ovšem u nás, jinak velmi vybíravé gurmánské rodince něco bráno s vážností tak právě sůl, tavený sýr malá má vyjímečně a to spíš u babiček..rychlosoli je totiž opravdu to největší FUJ co znám... takže se solí opatrně, ale znáte to...SŮL NAD ZLATO :) Prosím berte můj příspěvek jako malou zpověď stejně se trápicí mámy, co taky neví co vařit a stejně at vaří bio, nebo ne stejně máme ekzémy,a problémy.. někdy je to prostě těžký..jestliže tenhle příspěvek měl nějaký účel, pak snad připomenout všem zoufalým kuchtíkům, že vše se musí bráti s rozumem, všeho patří přiměřeně, nic se nemá přesolit, ale ani přesladit a dobré a prospěšné je vše co nám přinese ne ospalé oči, ale energii po obědě vstát a jít si třeba s dítětem postavit hrad :) Toť má zkušenost. Příjemné kuchyňovymýšlení Vám přeje Veronika
|
Hanka, Filípek 16 měsíců | •
|
(6.2.2008 15:53:12) Zdravím všechny maminky a hlavně Veroniku. Souhlasím s tebou. Každá maminka se snaží udělat to nejlepší, ale ne vždycky to vyjde. Kojení mi, bohužel, nevydrželo dlouho a malej dělal problémy s prvním příkrmem. Byl to stres a zkouška nervů. Od jednoho roku trošku přisoluji, nekořením (pouze bylinky) a sladkého ho se snažím vyvarovat a malej jí dobře. Sladkým myslim čokolády, bonbónů a sušenek, ale když doma upeču nějakou buchtu, tak malýmu kousíček dám. Pije neslazené čaje a převařenou vodu. Babička mu samozřejmě přiveze jednou za čas nějakého Brumlíka a občas dávám Pribináčka, kterýho má moc rád. Snažím se, aby jeho strava byla hlavně pestrá, měl dostatek zeleniny a ovoce. Také jím ráda zdravě, ale nic se nemá přehánět. Mějte se hezky.
|
|
|
|
Hanka | •
|
(12.11.2005 18:11:03) Solím malé od devátého měsíce,protože mi odmítala cokoliv jíst. Vůbec mi to nepřipadne divný. Spíš mi přijde divný že dítě může umělý mlíko, který je zbavený všech vitamínů a tuků aby bylo poté o všechno obohaceno chemií. Sunar má na krabici deset nebo patnáct umělých ingredincií. Docela se divím že maminky po roce ještě dětem vyvařují zvlášť,to by se mi nechtělo. Už před rokem jsem malé začala vařit jak ve školní jídelně,samozřejmě bez koření, s málo soli a spíš nezahušťovaný jídla a jedla to celá rodina. Asi jim ta zdravá strava prospějě pro budoucnost,ale taky znám děti který byly takhle živený a ještě v pěti letech jsou nemocný z toho když někde sní kousek čokolády a celý se osypou protože jejich trávení si s tím neporadí. Pak mají jíst ve školce a výsledek může být ten že maminka dál otrocky vaří extra jídla.
|
|
Lucie, klouček 03, holčička 07 |
|
(12.11.2005 18:20:16) Pro maminky, které mají zájem: tady na Rodině je také diskuze o biopotravinách, chodí tam dost maminek s malými dětmi - i s dětmi alergiky a ekzematiky. Myslím, že by vám s leckterými konkrétními dotazy mohly poradit.
Vzhledem k tomu, že syn je alergik, museli jsme mu upravit jídelníček. Jako alternativa cukru se dá ve specializovaných obchodech sehnat třeba ječná nebo rýžová sladěnka či melasa. K tomu se dají koupit neslazené obilné kaše. Místo pribináčku kupujeme jablečný krém s jáhlami, který je bez přídavku cukru. Místo piškotů sušenky slazené ječným sladem. Určitě existují alternativy, ale musí se po nich pátrat.
|
Bára | •
|
(13.11.2005 10:46:44) Je to možná lehce mimo mísu, ale jakou máte zkušenost s bio masem? MAm ráda hovězí, což asi není nejlepší, no ale je to tak. Už asi třikrát jsem si koupila biohovězí, ale byla jsem pokaždé dost zklamána, ať jsem vařila, jak vařila, bylo to jak podešev, takže bio možná bylo, ale bio stará kráva. Tak nevím, máte někdo podobnou zkušenost, nebo jsem prostě měla smůlu? A nevíte někdo, kde koupit jehněčí?
|
LUcie, 2 děti | •
|
(13.11.2005 14:32:19) biomaso kupuju- většinou právě hovězí. Po porodu jsem měla málo železa, tak hovězí maso je na to fajn. Většinou kupuju rostbeef, který narychlo opeču na rozpáleném oleji ze všech stran(osolený, opepřený a posypaný sušeným celerem) a dám do středně horké trouby na 20 minut dotáhnout. Doba se liší podle velikosti masa a podle toho jak má kdo rád propečené. Podle mé zkušenosti je lepší vevnitř růžový, než moc udělaný. Krájí se tenoučce a jí se teplý s bramorovým salátem bez majonézy nebo studený s křenema a pečivem. Nebo biohovězí dusím na nejrůznější zelenině(paprikyporek, rajčata, žampiony, mrkví,celerem,fazolkami,taky s jablky.) Stoprocentně ti změkne, když to doděláš v papiňáku. Jo a jehněčí kupuju, ale ne v bio kvalitě v Delvitě, ale nevím, jestli to je ve všech.
|
Ester, 2synové | •
|
(13.11.2005 15:39:35) Už jsem psala o bipotravinách Na bělidle v Praze na Andělu v souvislosti s biozeleninou, zapoměla jsem připsat, že tam je i nabídka biomasa - krůtí a kuřecí, brzo budou mít i bioryby, což je fakt pro Prahu vzácnost.
|
|
bára | •
|
(14.11.2005 8:25:33) Díky. Hovězí dělám v tlakáči, ale měkké tedy nebylo.Holt jsem měla smůlu.Jehněčí v Delvitě? Sice tu v okoli neni, ale i tak diky!
|
|
|
|
Jana+ Anička 1,5 roku | •
|
(19.11.2005 20:14:15) Lucko, prosím Tě , nemůžeš mi napsat, jak se jmenují přesně ty sušenky slazené ječným sladem. U nás ve zdravé výživě mi paní prodavačka nebyla schopna poradit. Díky.
|
|
|
|
Lucie, Amaia+Eneko+Julen |
|
(13.11.2005 14:14:30) Tavenak ani sunku bych nedavala:o) Je to "humus". Co se tyce soli u vareni, tam je to trochu jinak. Sul se u nas doporucuje pridavat do jidla az od roka. I kdyz nektere sklenicky (treba HIPP) maji pridanou sul uz od sesteho mesice. V nekterych jinych zemich zase pediatri doporucuji pridavat malinko soli prave uz od toho ukonceneho sesteho mesice. Rodice meho manzela takto varili pro jejich vnuka, stejne stareho jako nase dcera. Ja jsem davala sul az od roka.
Priznam, ze ji tak jednou za mesic dam teleci parek, ale jinak se uzeniny u nas nejedi.
Da se bezvadne "prisolit" i tim parmezanem, taky to tak delam:o)
Co se tyce cukru, tak male doposud nesladim vubec (2 roky). Obcas dostane kvalitni cokoladu. Byla jsem proti, ale nakonec mi doslo, ze "odrikaneho chleba nejvetsi krajic" a cetla jsem i studii o tom, jak detem v ramci vyzkumu nabidli sladke. Ti, co ho obcas meli, snedli kousek a dost. Ti, co ho nemeli vubec, se nemohli prestat cpat:-(
Tak asi tak. Vseho s mirou.
|
|
Štěpánka+Tom11/00+Maty07/03 |
|
(13.11.2005 16:25:53) Uzeniny bych nedávala dětem vůbec, i když ve školce bohužel občas páreček nebo uzené dostanou. A taveňák se nemá dávat kvůli obsahu tavících solí - nějak škodí, jak nevím. Spíš tvrdý sýr nebo lučina apod. Štěpka
|
|
Eva K | •
|
(15.11.2005 14:25:41) Tavené sýry obsahují tavící soli, které jsou velmi nezdravé a i šunka obsahuje EE, které jsou velmi nezdravé. A když si to kupuješ vážené, nemůžeš si to ověřit. Takže bohužel nejde jen o tu slanost. Já, co jsem těhotná, nemůžu ani taveňák ani salámy, ani tvrdé sýry připadají mi strašně přesolené. A můžu říct, že mám dost problémy s tím, co na namazat na chleba... Pořád jen nějaké tvarohové pomazánky (tvaroh se zeleninou, vejcem apod.), občas ve zdravé výživě kupuji vegetariánské pomazánky. Eva
|
Lucka, v ocekavani | •
|
(16.11.2005 17:46:10) Ahoj Evo K, mám velmi podobý problém se stravou a dostala jsem recept, který teď používám dost často - je to na tvarohovou pomazánku a přiznávám, když jsem četla složení, tak se mi to ani nechtělo dělat, ale pak jsem to zkusila je to mňamka: 1 tvaroh 1 malá mrkev strouhaná křen podle chuti slunečnicová semínka sůl, pepř a dříve jsem dávala i větší tavený sýr
A když toho chci jen pro chuť, tak to dělám z větší Lučiny Jsem zvědavá, co na to budeš říkat. Lucka
|
Eva K | •
|
(21.11.2005 9:36:17) Díky moc za typ, zkusím to. Kamarádka mě teď překvapila podobným receptem - tvaroh, mrkev, ředkvička nastrouhané. Bylo to dobré. Jinak nejčastěji dávám taky taveňák (jen jeden na celý tvaroh, taveňák není moc zdravý) a pak nějakou zeleninu buď ji krájím na drobno nebo rozmixuji, ať jsou změny. Pak taky dělám rybičkovou (některé konzervy se dle rozpisu obsahu tváří, jakože nemají EE, tak snad nekecají:-)). To jsou rybičky, půlka tvarohu a taveňák. Pokud netrpíš na bublinky ve střevech jako já, můžeš dát ještě cibuli:-). Taky kyselé okurky se do toho hodí. Na rychlé varianty používám ochucené pomazánkové máslo, třeba křenové s tvarohem. Taky občas kupuji vegetariánské paštiky (takové buřtíky) ve zdravé výživě, ty mi chutnají moc, ale je to hodně nezvyklá chuť, manžel to nemusí. Tvaroh prý obsahuje spoustu minerálů, tak doufám, že nebudu do porodu přemineralizovaná:-)). Eva
|
|
|
|
|
Eva K | •
|
(15.11.2005 13:51:33) Teď jsem četla, že by cukr - sacharózu děti do jednoho roku neměly vůbec a je je potřeba si to ohlídat, protože bývá i ve výživě pro malé děti. My kupujeme ten hnědý, obsahuje navíc melasu, která je prospěšná obsahem minerálů. Bílý prý opravdu zdravý není, jen prázdné kalorie. A určitě nejsi jediná, kdo nad tím přemýšlel, ale já občas mívám taky ten pocit:-) Eva
|
|
Peťa a Samik |
|
(15.11.2005 20:11:23) Ahojky Barčo, já mám 10 měsíčního syna a řídím se pravidlem vše s mírou. Samozřejmně některé věci zasadně nedávám např. sůl, ale moje známá dět. doktorka mi řekla což si také myslím, že zbytečně cukr nedávat, ale když se občas dá piškotek nebo pribińák tak to vůbec nevadí.je fakt, že mám 4 kuchařky a v každé píší něco jinýho.
|
|
Tereza,syn 11m | •
|
(16.11.2005 21:46:52) Jsem tak trochu odborník((-:,ale je fakt,že řadu věcí si člověk uvědomí,až když má vlastní děti a každý den řeší,co jim dá na talíř.Ve škole i na praxích nás učili ledacos,člověk si pak myslel,že jako doktor bude v pohodě a ono to je trochu jinak.Ani naše dětská doktorka nám moc nepomohla,dokud jsme jen kojili,nebyl problém, jen kojte,a kojte,říkala.Ale najednou nám bylo 6 měsíců a pomalu to začalo.Na moje dotazy,co tedy můžu malému dávat,odpovídala značně nejasně,vyjmenovala pár druhů zeleniny,ale nic konkrétního.TAk jsme otevřeli knihy a to bylo ještě horší.Mimo jiné jsme se dozvěděli,jak je dobré přikápnout takovému kojenci do mňamky citronovou šťávu a další perly.A vzápětí se člověk dočte,co všechno vyvolává alergie a citrusy ejhle na 1.místě.Takže zbyla vlastní hlava,ne doktorky,ale mámy,která chce pro prcka to nej.Máme to štěstí,že náš jedlík zatím bez protestů zdlábnul vše,co jsme mu nabídli.Zeleninka a ovoce nám byly málo,tak jsme nenápadně přidali bílý jogurt,pak piškoty-nejdřív bezlepkové,teď už 2 měsíce i normální,ale střídáme to-aby to měl prcek pestřejší.A taky nám narostlo pár zubů a pustili jsme se do chleba s máslem,dáváme těstoviny,rýži...Je fakt,že k instantním kaším jsme nedorazili,přijdou mi takové fádní a nic moc dobré,zvládáme bez nich.Lipánkům a podobným krémům se zatím taky vyhýbáme,ale jak toho našeho strávníka pozoruju,brzy na něco takového taky dojde,ale asi ne každý den.Ono když ty naše mazlíčky na sladké (nebo třeba i slané)nezvykneme,budou si moct pak sami vybrat,čemu dají přednost.Ten náš sladké nemusí,kžyž výživa ze skleničky(občas se něco instantního,co se jen otevře a sní,fakt hodí),tak musí být nadstavená aspoň jogurtem,a to vybíráme ty nejméně sladké.Něco,co má 40g cukru ve 100g fakt není moc k jídlu.Jsou i výživy s 3-6g cukru a ty už k jídlu jsou.Tak to je asi všechno a závěrem jen-děti snesou ledacos a je na nás,čím je potěšíme nebo potrápíme-tak všem hodně štestí při výběru a dětem dobrou chuť.
|
Martina, 15-ti mesicni Viktorka | •
|
(17.11.2005 22:23:46) Terezo, absolutne s Tebou souhlasim a Tvuj prispevek se mi moc libil. Taky jsem nejdrive cetla vsechny mozne clanky a knizky a ridila se jimi. A manzelovi, ktery prosazoval vlastni smysl a rozum a experimentovani sem a tam, jsem se jen smala a poucovala ho. Ale kdyz ma clovek miminko a k tomu jeste pracuje na plny uvazek, tak nema cas porad vyvarovat nejake zvlastnosti a extra jidla pro kazdeho, tak jsem nakonec zacala Viktorce zkouset davat ruzne veci z vlastniho talire. Stejne asi od 10-ti mesicu nic nechtela z umele misky, jen z velkeho talire. A verte nebo ne, chutna ji vsechno a dokonce si pochutna i na necem trochu pikantnejsim ci korenenejsim. Manzel pochazi z Karibiku, kde se proste koreni a koreni a deti tam tim krmi odjakziva a taky rostou a jsou zdrave. Takze jsme knihy odlozili a davame Viktroce ochutnat vsechno mozne (samozrejme, vsechno ma sve meze), at si sama vybere, co ji chutna, a at neni ochuzena o vsechny ty dobroty, ktere jsou na svete k snezeni.
|
|
|
Lenka + syn 17 měsíců | •
|
(18.11.2005 22:55:26) Báro, nenech se ovlivnit okolím. Opravdu se nemá na cukr moc zvykat. Já taky synovi nesladím, pokud měl klasickou přesnídávku, tak do jogurtu nebo do kaše. Já osobně klasické kaše nekupovala, kupovala jsem ve zdravé výživě neochucené - rýžovou, pohankovou, kukuřičnou a dělala jsem do toho zeleninu nebo nastrouhala jablko apod. Piškoty dávám výjimečně. Nedávám ani sladké tekutiny, pije vodu a nesladký čaj. Prospívá dobře, energie má až až, určitě nestrádá. Cukr škodí zubům, může vést později k obezitě, není dobrý ani na kosti. Když už, tak lze použít přírodní sladidla jako jsou slady a sirupy (rýžový, kukuřičný, pšeničný), mají konzistenci jako med, navíc nejsou tak alergenní jako třeba právě med. Vím, že do budoucna se nevyhnu, že i můj syn ochutná čokoládu, bonbony, ale čím později to bude, tím lépe. Je škoda, že dnešní svět je ovládají peníze, obchod, potravinářské firmy vyrábějí lákavá pochoutky pro děti, údajně zdravé atd. A jak vysvětlíte dětem, že ta reklama v TV není pravdivá. Báro, dejte na svůj přirozený cit.
|
Bára (roční Anička) | •
|
(19.11.2005 0:00:22) Holky, díky všem moc, že jste si udělaly čas na odpovědi. I když se vaše názory docela liší, já jsem si díky nim udělala docela jasno: prostě cukru co nejmíň, ale když to někdy nejde jinak, není to katastrofa. Ostatně tak jsem to dělala i dosud, jenže teď už o tom nemusím pochybovat. Takže ten dort k prvním narozeninám udělám sice bez těch 2 lžiček cukru a se "šlehačkou" hollandia, ale z normálních piškotů. Dík!
|
|
|
Martina, 1 rok | •
|
(3.12.2005 22:39:00) Místo piškotů dávám Jiřinky (k dostátní ve Zdravé výživě.
|
|
|