| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku IZIP dobývá svět

 Celkem 55 názorů.
 Hannah 
  • 

hezké, ale... 

(19.10.2005 10:30:30)
Je to sice hezké, ale za prvé mne tam trápí zneužitelnost dat uložených na internetu - různá odvětví farmaceutických firem nebo pojišťoven pak třeba můžou nahekovat mé zdravotní údaje a na základě toho mne otravovat a nabízet mi léky, vyšetření, vhodné druhy pojištění...
.. a také mně tam chybí to, že kromě doktorů do těchto údajů musím mít v první řadě přístup já sama, ne že si na mně najde kdokoliv ze zdravotnictví cokoliv a já tam nemůžu ani nakouknout. Jinak ta myšlenka špatná není, možná by tam odpadla některá vyšetření, která by se jinak zbytečně dělala dvakrát, ale také jen možná. Mně se třeba stalo, že zdravotníci 4x v životě potřebovali vědět mou krevní skupinu. Zjistili mi ji poprvé, nechala jsem si to vystavit písemně. Jenže i podruhé, potřetí i počtvrté mi znovu nechali udělat testy na krevní skupinu, i když jsem jim podávala potvrzený papír, že vím jakou mám. Takže ono je asi jedno, jestli to má člověk písemně nebo elektronicky, pokud doktoři věří pouze tomu, co si nechají zjistit jen sami osobně.





 Saturday 
  • 

zneužitelnost dat 

(20.10.2005 15:02:20)
Přesně. Co se týká zneužitelnosti dat, taky bych měla strach. A nemuseli by je zneužít jen firmy z oboru (zdravotnictví a léků), ale mohl by kdekdo. Já jsem radši, když Velký bratr, který nás sleduje, je show v TV a ne realita. (A řeči o důkladném zabezpečení jsou důvěryhodné jen do prvního zneužití (viz třeba krádeže dat o klientech svého času v Č. Spořitelně atd.)
 Jana, dva kluci (1999,2000) 
  • 

Propaganda 

(19.10.2005 10:37:22)
Hm, tak tomu říkám masivní reklamní kampaň - v krátké době již druhý článek ke stejnému tématu - no nekupto to !!!! :-)
 P+1 
  • 

Re: Propaganda 

(19.10.2005 13:24:29)
Je to propaganda a ještě příšerná lež. V IZIPu jsem už tři roky a za tu dobu tam mám 0 (slovy nula) záznamů. A to jsem mezitím prodělala řadu různých vyšetření, nemocí a i porod. Všichni lékaři mě při každé návštěvě zpovídají, zda už jsem se registrovala (zřejmě z každé nové duše mají nějaké výhody), ale do systému nikdo nic nezapisuje.

Když jsem se zeptala přímo provozovatele, proč to žádný lékař ve skutečnosti nepoužívá, dostala jsem hnusně prefabrikovanou odpověď, jak je to výborný systém. Přeloženo: "polib si...". Takže se chystám registraci zrušit a každému radím - nenechte se na to nalákat, je to k ničemu.
 DENISA 
  • 

Zamyšlení 

(19.10.2005 18:59:05)
Je to až k nevíře, jak vždy a všude rozvinuté informační technologie ovládají náš život. Viděli jste snad někde v poslední době jediné pracoviště, jedinou kancelář bez PC? Znáte ještě někoho, kdo umí na klasickém psacím stroji. Já jo - moje doktory. Připadám si, že jsem se vrátila o 20 let zpátky kdykoliv navštívím lékaře v okr. městě. Na stole stařičkou Optimu a už mlátí zprávu a recepty jako datel. Trošku mu to trvá, takže čekací doba je průměrně 3 hod. Zdravotnictví je jednoznačně posledním oborem kam informační revoluce nezasáhla a je to opravdu k zamyšlení, vždyť jde o životy. Co takhle levný PC s internetem, a tím pádem možnost komunikovat s kolegy, nahlédnout do databází a vyhledat informace které nevím. Já ke své práci čerpám info z int. denně. Pak musí být doktoři neomylní. A jak to kolikrát dopadá víme. Nevím jak zavést PC do nemocnic, kde není ani na toal.papír, ale alespoň soukr. doktor by mohl těch pár tisíc do PC investovat. Jestli tento systém je dobrý nebo ne, nebudu komentovat, neboť ho neznám. Ale jak může fungovat něco co je využíváno jenom někým a ne všemi?
 Carnae, Simon 04, Nela 06 


Re: Zamyšlení 

(21.10.2005 21:07:18)
ano deniso, videla jsem takove pracoviste :) nase pediatricka PC v ordinaci nema :)
 Markéta 
  • 

Re: Re: Zamyšlení 

(22.10.2005 9:10:38)
Naše pediatrička PC taktéž nemá, je jí skoro 70.:-))Zato si všechno dokonale pamatuje, a protože jsem k ní chodila už já jako dítě, tak si pamatuje i moje dětský choroby. Dokonce si pamatuje, kde jsem bydlela u rodičů:-)) Na tu je každej izip krátkej.
 Lidka 
  • 

Re: Re: Re: Zamyšlení 

(22.10.2005 10:04:46)
Jo-taky myslím,že PC není nutné...náš ušní si ho pořídil nedávno.Ale taky na něm zprávy nepíše-má ho u sebe sestra,která tam má zavedené karty-on pořád klove na stroji..,ale v IZIPU přihlášený není-což nechápu.
Jo a pokud dobře prostudujete IZIP,tak doktoři mají internet zadara!/jsou tam nějaké podmínky,jakože ta jejich reklama musí být jako spořič obrazovky určitou dobu,atd...víceméně podmínky nekontrolovatelné/
a když už jsme u těch vtipů,tak přidávám taky jeden /i když trošku brutálnější/
Doktor vrazí do pokoje se samopalem a zařve na pacienty: "Tak tohle je poslední dávka, kterou vám hradí pojišťovna!"
 Jana 
  • 

Pacená reklama? 

(20.10.2005 11:40:48)
Já se s lékařem raději domlouvám sama. Nejsem zastáncem zdr. knížky v jakékoliv podobě(papír, internet...).
 Psychouš 


Další odbornice z pískoviště 

(20.10.2005 12:16:35)
Koukám další inteligent, před kterým se musím sklonit. Vzdělán v medicíně a ještě se sloní pamětí. Dokonce schopen si zapamatovat i retngenový snímek. :-)
A navíc zřejmě nezničitelný, protože člověk v bezvědomí jaksi "komunikovat se svým lékařem" nemůže. No ale vždyť život je tak jednoduchý a pohodový, tak proč si jej kazit přechytřelostí odborníků?

:-)
 Jana 
  • 

Re: Další fotbalový fanoušek 

(20.10.2005 12:40:54)
Člověk v bezvědomí? Tak takový člověk není schopen říci svoje jméno. Kdybych měla pokračovat ve tvé rétorice, tak jsi patrně fotbalový fanoušek podplacených utkání a náruživý seriálový divák.
 Psychouš 


Re: Re: Další fotbalový fanoušek 

(20.10.2005 12:54:46)
Hmm, zajimave logické vývody, dovolím si po jejich smyslu nepátrat.
Co, člověk v bezvědomí nemůže komunikovat s lékařem? A je dobré, když nemá zdrav. knížku, hmm... Takže lékař je bez informací (aspoň je nezneužije!). Např. o život ohrožující alergii, užívání léků a podobně.

Nebo je někde chyba?
 Sofie 
  • 

Nemocnice jsou jedna velká drbárna 

(20.10.2005 15:15:06)
Pochybuji, že některé pikantní záznamy by se nedostaly mezi lid. Vždyť nemocnice(hlavně na gynekologii) jsou jedna velká drbárna. To co nevyžvaní doktoři, to vyžvaní sestry. Zažila jsem několik takových situací.
 Věra 
  • 

IZIP může pomoct. 

(20.10.2005 15:23:27)
IZIP je založen na dobrovolnosti, tzn. kdo si nebude přát mít svojí zdravotní knížku na internetu, ten ji mít nebude.
Je to dobrá věc a rozumný projekt, v situaci kdy se kolikrát nemůžeme dopátrat kde všude se daný klient léčí a co vlastně užívá, může velmi pomoct.

A nemusí ani jít o naléhavé stavy s bezvědomím.
Ono stačí starší paní, která chodí ke třem různým specialistům, bere x léků, neví název ani jednoho z nich a potřebovala by některé z nich předepsat, navíc ma dva nové a jejich názvy taky neví.

Takže telefonujeme, vyzvídáme a hledáme ... k záměně pak může dojít snadno.

Kdo se bude obávat /není čeho/ tak si tam samozřejmě vlastní zdravotní knížku nedá, ale mohl by jí dopřát těm, kteří o to stojí, našlo by se jich dost.
 Olina 
  • 

Dík, žes mi to vysvětlila, 

(20.10.2005 15:44:12)
psychouš to napsal tak psychoušosofistikovaně, že jsem to nepochopila. V zásadě je to dobrá myšlenka z důvodů, které uvádíš, ale jestli ona doňa, jakákoliv hypotetická ženština (třeba), má ke svému zdravotnímu stavu vztah čím víc tím líp a ostatní má na háku, tak ji asi nějaká, navíc nepovinná, registrace nevzruší. Si myslím.

A fotbal je náhodou krásnej. Ta Artmedia x Rangers včera, to byla nádhera. :o)IMHO(sem si to zapamatovala) - mičuda je kulatá a prachy neprachy poslouchá jen fyzikální zákony, takže někdy ani balík nepomůže a to je pak ještě větší legrace. :o), škoda, že musím sedět doma.
 Věra 
  • 

Re: Dík, žes mi to vysvětlila, 

(20.10.2005 15:48:23)
Ono bohužel to nepůjde tak rychle, kvůli stále poměrné vysoké nedostupnosti kvalitního a levného připojení ve zdejších zdravotnických zařízeních...

Jiná situace, centrální příjem velké nemocnice, rychlá dovezla pána po /asi/ epileptickém záchvatu, padl na zem v nákupním centru, byl sám.

Nevíme o něm nic, pán již komunikuje, ale nejasně, otevírám izip, pán tam je, ouha, je to diabetik na inzulínu, má tam vypsané to co užívá a zprávu z posledního pobytu v nemocnici před rokem
Okamžitá informace která mu může v tu chvíli velmi velmi pomoct.
:-)))
 Sofie 
  • 

Re: Re: Dík, žes mi to vysvětlila, 

(20.10.2005 16:02:52)
Lidé, kteří mají dlouhodobě epilepsii často nosí u sebe kartičku se záznamem. V těchto případech je dobré se podívat do kapes.
 Mišula 
  • 

Re: Re: Re: Dík, žes mi to vysvětlila, 

(20.10.2005 16:20:06)
Přeju vám všem krásný den a pohodu. Omlouvám se,že vám vstupuju do debaty. Nenám ani nic k danému tématu,no možná až na to,že můj přítel je diabetik. Ale chtěla jsem poprosit o radu z jiného soudku. Nevíta náhodou jak ulevit mé malé neteřince?už asi 14 dní ji svědí hlavinka a po řádném průzkumu jsme zjistili,že vešky nemá. Připadá mi,že má pokožku na hlavě podrážděnoua vysušenou.Je dost možné,že to bude šamponem. Nemáte nějaký fígl na hydrataci či promaštění? Díky moc za odpověď
Mišula
 Gábina syn 5 let 
  • 

Re: Re: Dík, žes mi to vysvětlila, 

(20.10.2005 17:15:13)
neměl by doktor, nebo napřed záchranka poznat hypoglykemii bez IZIPU?
IZIP je hlavně státní zakázka............
 Věra 
  • 

Re: Re: Re: Dík, žes mi to vysvětlila, 

(20.10.2005 17:21:59)
Hm, nemluvila jsem o diagnostice hypoglykemie, ale o možnosti mít přehledně dostupné zdravotní informace, dohledatelné jak v Brně, tak v Teplicích, když tam třeba pán pojede na návštěvu.

z izipu hypoglykemii nepoznáme, jen to, s čím se daný pán léčil a léčí...

Bohužel nemám čas ani síly vypisovat k tomuto elaboráty...:-))

Co by přesně mělo být v zdravotní knížce....dovedu si představit, ale žádné neexistují, takže je to jen akademická debata.

Když Izip je státní zákazka, nemusí to automaticky znamenat že je to špatná věc, naopak, vyhrál nedávno nějakou cenu....zde je něco o tom...

Dne 16. září 2005



Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, generální partner projektu IZIP – Internetový přístup ke zdravotním informacím pacienta – s potěšením přijala informaci, že společnost IZIP, s.r.o., získala další mimořádně významné mezinárodní ocenění. Projekt IZIP byl vybrán v soutěži World Summit Award 2005 (WSA), v kategorii e-Health (projekty, které využívají informační a komunikační technologie ke zlepšení systému zdravotní péče) mezi 5 vítězných produktů. Celkem bylo v roce 2005 v mimořádně silné konkurenci hodnoceno 750 multimediálních produktů a aplikací 168 zemí světa. Jak potvrdil ve svém gratulačním dopisu předseda WSA Peter A. Bruck, projekt IZIP se tak kromě významného ocenění dočká i prezentace na gala večeru WSA 16. listopadu 2005 v Tunisu u příležitosti Světového summitu o informační společnosti WSIS, dále celosvětové propagace v letech 2006 a 2007 prostřednictvím katalogu nejlepších výrobků WSA, bude předveden na webových stránkách WSA a na DVD-ROM a prezentován formou tiskových zpráv a také v rámci putovní výstavy, kterou WSA uspořádá ve 25 zemích světa.



První mezinárodní ocenění získal IZIP v loňském roce, když byl vybrán mezi 12 nejlepších projektů EIPA (European Institute of Public Administration) v oblasti „e-Health administrative support tools and services for citizens“ programu e-Health. Podle sdělení Ministerstva financí ČR se jednalo o první projekt z České republiky, jemuž se v EU dostalo tohoto prestižního ocenění. Slavnostní vyhlášení proběhlo na počátku května v Corku (Irsko) za účasti nejvyšších představitelů EU.



V současné době systém IZIP využívá 674 845 přihlášených uživatelů – pojištěnců VZP ČR. Zaregistrovalo se již 6696 zdravotnických pracovníků, kteří jsou oprávněni zapisovat do „internetové zdravotní knížky“ svých pacientů registrovaných v systému IZIP. Zdravotní knížky obsahují přes 1,9 mil. zápisů.

 Gábina syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Dík, žes mi to vysvětlila, 

(20.10.2005 17:24:28)
Jste na výplatní pásce VZP?
 Věra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Dík, žes mi to vysvětlila, 

(20.10.2005 17:31:01)
ha ha, velice dobrý dotaz, díky, nejsem.....:-))))

Jsem na mateřské a veškeré /minimální/ vydělané peníze odevzdávám paní na hlídání, takže v tomto kontextu bych měla nadávat na poměry ve zdravotnictví a ne
vypisovat o nějakým izipu....naši klienti se na něj ptají, ale nemáme jej, nemáme bohužel možnost rychlého připojení v ordinaci.

Ale znám mnoho situací, kdy se hodí a lidé /hlavně starší/ se na něj ptají, i se nchávají registrovat - my bohužel kvůli technice neregistrujeme...třeba jednou...
 Gábina syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dík, žes mi to vysvětlila, 

(20.10.2005 17:35:31)
Uznávám, IZip ení dokonalý, ale je stále menší zlo než zdravotní knížky Emmerové. Už se vidím jak v důchodu klušu k lékaři s batohem na zádech ( plný zdravotních knížek).
Bohužel systém není naplněn a hned tak nebude, kvůli netu. Ale jeho výhodu vydím i v tom, že při přijmu pacienta nemusí člověk tupě vypisovat něco, co už před tím někdo napsal, stačí když to skopíruje.
 Věra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dík, žes mi to vysvětlila, 

(20.10.2005 17:40:36)
hehe Emmerová už není, takže nemusíme řešit...ale proč s batohem knížek??
Předpokládám že by byla jen jedna, jinak by to nemělo smysl.

Jinak...Rath a ministr, no nevím nevím, ministr nemusí být nutně doktor /spíše naopak/ ale odborník, co rozumí hlavně ekonomice, a pak zná i zdravotnictví.
A hlavně je schopen se obklopit poradci, sestavit dobrý tým....
I tací zde jsou, i když na ministerstvu, nevím...nevím proč je zde "zvykem" dělat
doktory ministrama zdravotnictví a herce ministrem kultury....ale to už je od tématu, takže končím.
 Gabina, syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dík, žes mi to vysvětlila, 

(20.10.2005 17:44:24)
Dobrá zpráva: Klaus odmítl Ratha jmenovat, pro střet zájmů.

S batohem plných knížek proto, protože do 70 let by jedna knížka nestačila, IM, DM, MH, nějaké operace, pravidelné roční kontroly na gyndě, nějaký ten porod, oční, ......... Na jednu knížku málo místa. Proto ten batoh.
 Věra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dík, žes mi to vysvětlila, 

(20.10.2005 17:51:54)
Ale néé..:-))

Zdravotní knížka neznamená že si člověk bude doma sušit veškerou dokumentaci, průbehy hospitalizací a různá vyšetření během života...a vláčet je pořád sebou.

Jen základní údaje, diagnosy s čím se léčí, léky ktere aktuálně bere, případně očkování která prodělal, nebo třeba jen ten tetanus...

Takže opravdu jen knížka, žádné stohy papíru, to by samozřejmě nemělo cenu..:-))

Ale ten izip je lepší, právě pro tu možnou dostupnost z různých míst...uvidí se co nám budoucnost přinese.
 Gábina syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dík, žes mi to vysvětlila, 

(20.10.2005 18:00:50)
Už je to bezpředmětné, ale v podání Emmerové to byl "batoh".
Já se jen bojím, že Izip bude zneučit, nebo hacknut, nemá takové zabezpečení jako banky,
Ale musí být naplněn, takže, 100% profit z něho budou mít dnešní medici. Pokud nenastoupí další vláda a nezmění to, protože přijde jiná státní zakázka. To mám proti státním zakázkám, jiná vláda, jiná zakázka, XY milionů se odepíše. Tak to bylo ze začátku s územními ZS, založila se nová, protočili se peníze, pak se zjistilo, že to je špatně, a vše se vrátilo prakticky do starých kolejí pod jiným názvem.
 Majda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Věra pracuje pro IZIP? 

(22.10.2005 17:51:34)
Hele Věrko,
nepracuješ pro IZIP? Pokud vím, tak MUDr. Hronek si nežije zrovna chudě. Jeho děti chodí do anglické školky.
 Sofie 
  • 

Re: IZIP nemusí popisovat realitu 

(20.10.2005 15:50:59)
Příběh o straré zapomnětlivé paní jste mi připomněla příběh mého známého. Jeden lékař mu napsal léky na určitou nemoc, jiný specialista(na jinou nemoc) mu jeden lék zrušil(pro velké vedlejší účinky) a napsal nový. Známý šel zpátky k prvnímu lékařovi a oznámil mu tuto zkutečnost. Ten se naštval a nechtěl o změně ani slyšet. Známý potom vše odkýval, ale léky bral podle druhého specialisty. Léky od prvního lékaře pouze v lékárně pravidelně vyzvedával. Ve zdrav. knížce by měl tedy napsáno co? Chci tím říci, že záznamy ve zdr. knížce nemusí odpovídat realitě....tak, jak dost často neodpovídají některé chorobopisy v nemocnicích...
 Věra 
  • 

Re: Re: IZIP nemusí popisovat realitu 

(20.10.2005 15:57:37)
Ano Sofie, právě tohle je případ pro IZIP.Kdyby zrovna pán měl na něm údaje, první doktor ihned vidí, co a kdy mu dal jiný a má přehled.Takhle o sobě nevědí, a tato situace je častá, lidé chodí někdy k několika specialistům najednou...a je v tom zmatek.

Zdravotní knížky u nás neexistují, kdyby byly, byly by v nich záznamy, co a kolik toho lidé berou, proč to berou, záleží od toho jak by byla koncipovaná, můžou tam být očkování .

Poslední záznam co se vedl o tetanu v občance, již také není a lidé již nevědí tedy ani ten tetanus, který měli a kdy...

Čímž samozřejmě neříkám, že by v občance měli být zdravotní údaje, to ne.
 Věra 
  • 

Re: Re: IZIP nemusí popisovat realitu 

(20.10.2005 15:57:41)
Ano Sofie, právě tohle je případ pro IZIP.Kdyby zrovna pán měl na něm údaje, první doktor ihned vidí, co a kdy mu dal jiný a má přehled.Takhle o sobě nevědí, a tato situace je častá, lidé chodí někdy k několika specialistům najednou...a je v tom zmatek.

Zdravotní knížky u nás neexistují, kdyby byly, byly by v nich záznamy, co a kolik toho lidé berou, proč to berou, záleží od toho jak by byla koncipovaná, můžou tam být očkování .

Poslední záznam co se vedl o tetanu v občance, již také není a lidé již nevědí tedy ani ten tetanus, který měli a kdy...

Čímž samozřejmě neříkám, že by v občance měli být zdravotní údaje, to ne.
 Věra 
  • 

Re: Re: Re: IZIP nemusí popisovat realitu 

(20.10.2005 16:00:57)
Jo a k tomu nadpisu, právě že popisuje realitu a slouží k přehledu a orientaci, jinak by neměl smysl.
 Saturday 
  • 

Re: Re: Re: IZIP nemusí popisovat realitu 

(20.10.2005 16:25:22)
Myslím, že jste příspěvek Sofie špatně pochopila. Ona se právě snažila popsat situaci, kdy první lékař je od pacinetna (potažmo v jiném případě z databáze, ze zdravotní knížky) informován o změně, kterou udělal druhý lékař. Jenže ji odmítá akceptovat a trvá na "svých" lécích, které pacientovi i nadále předepisuje. A čií tak, ačkoli byl informován, že pacient je po dohodě s druhým lékařem nahradil jinými léky.
*
Sofie se ptá k čemu je v tomto a podobných případech pacientovi zdravotní knížka a co by v ní měl pacient zapsáno. Bylo by tam uvedeno, že bere léky druhého lékaře (které skutečně bere)? Nebo by tam bylo napsáno že bere léky prvního lékaře (které jen vyzvedává v lékárně a nebre)? Neboby tam bylo, že bere oboje, protože každý z lékařů by tam zapsal to svoje? Byla by tedy zdrav. knížka skutečně odpovídající reálu?
*
Těch případů, kdy se dva lékaři neshodnou každý trvá na dodržení "svého" léčebného postupu může nemálo, případů, kdy pacienti přesně neberou to, co si v lékárně vyzvedli (a v tom nnožství, které mají předesané) je ještě více. Proto mi Sofiina poznámka připadá k věci.
 Věra 
  • 

Re: Re: Re: Re: IZIP nemusí popisovat realitu 

(20.10.2005 17:27:14)
Saturday, a když se dva lékaři neshodnou, nebo pacient nebere některé léky, to s izipem nijak nesouvisí ...samozřejmě, to že má něco doporučeno a nebere to se stává, ale není to problém izipu, ale jiný.

 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Re: IZIP nemusí popisovat realitu 

(20.10.2005 18:24:21)
Věro,
IZIP se mi docela líbí, možná by mohl mít budoucnost..., ale mohla by ses prosím, jako odbornice vyjádřit k příspěvku výše od DENISY? Vždyť mnoho dnešních lékařů (bohužel nejenom ti nejstarší) mají s PC a natož internetem dost potíže. Myslím, že počítač mít musí, tuším, že prostřednictvím PC komunikují s se zdrav. pojišťovnami (jakože body = peníze:-))). Takže přijdeš k doktorovi každej tam má nějakej počítač, ale většina z nich Ti napíše recept v ruce a zprávu datluje na stroji. Denisa má pravdu, že psací stroje už nevidíš nikde jinde než v ordiancích. To je bomba ne? To mě šokuje hlavně u praktických lékařů, kde si rozhodně nemůžou stěžovat na nedostatek financí.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: IZIP nemusí popisovat realitu 

(20.10.2005 18:48:28)
Nemůžou si stěžovat na nedostatek financí?
Opravdu?
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: IZIP nemusí popisovat realitu 

(20.10.2005 19:22:14)
Lízo,
nóó, jo stěžovat si teda můžou, ale nemaj proč. :-)))
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: IZIP nemusí popisovat realitu 

(20.10.2005 19:26:02)
Mluvíš o těch stejných praktických doktorech, kterým mimo jiné pojišťovna už skoro tři měsíce visí prachy?
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: IZIP nemusí popisovat realitu 

(20.10.2005 19:35:00)
Lízo,
já tu zas nechci zabřednout do nesmyslnejch hádek, ale kolik myslíš, že je průměrná splatnost dodávky u supermarketů, nebo u velkých AS, které jsou nositeli státních zakázek, nebo u nadnárodních společností? Schválně? Třeba do supermarketu dodá řezník masnej výrobek, za surovinu musí zaplatit na jatkách do obligátních 14 dnů. Za jak dlouho mu myslíš zaplatí supermarket?
Fakt Lízo, tři měsíce by neměl bejt ten hlavní problém.
 Věra 
  • 

cash flow 

(20.10.2005 19:42:44)
Příměr s řezníkem je zajímavý...nicméně...

Chtěla bych vidět řezníka, který by si kvůli neplatícímu supermarketu musel pravidelně půjčovat aby překlenul období bez příjmu, navíc by nevěděl, kolik mu za dodané maso zaplatí a kdy.....po třech měsících by mu strhli za příliš velké množství masa a zaplatili jen 78 procent původně domluvené sumy....a na příští rok by řekli "nevíme kolik a za co vám budeme platit, ale něco zaplatíme.."

možná by ten řezník pokračoval s nima i nadále, možná ne, soukromá ordinace jinou možnost nemá.... řezník má, mám pocit větší výběr....
 Pavla3 


Re: cash flow 

(20.10.2005 19:57:00)
Věro,
já znám víc řezníků, který zkrachovali než zkrachovalejch PL, ale teď jedna moje znám gynekoložka (už starší) má docela dilema, že to zabalí, právě kvůli tomu nájmu. Nějakej gauner jí kopil "střechu nad hlavou" a napálil jí dvojnásobnej nájem, to už je opravdu síla. Ale to je spíš výjimka.
Jinak já se živim ekonomií na VŚ úrovni a s mými kamarádkami doktorkami vrstevnicemi (ať už jsou, kdekoli) jsme na tom finančně zhruba stejně a taky si nestěžujem :-))))) Ani maličkó :-)))
 Středa 
  • 

Re: Re: cash flow 

(22.10.2005 18:28:53)
Na to by ti odpověděl dobře MUDr.Rath a mnoho mých kamarádů- začínajících lékařů bez praxe. Lékař je elita národa. Jeho studium je nejnáročnější ze všech vysokých škol. Jeho nástupní plat musí být proto nejvyšší. Někteří lékaři si prostě myslí, že jsou nad ostatními lidmi, nemusí umět ještě ani léčit.
 Věra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: IZIP nemusí popisovat realitu 

(20.10.2005 19:32:47)
Pavlo, nevím přesně čeho se týká příspěvek Denisy, nemám bohužel kdy listovat dozadu a hledat...

Nevím jestli máš v ruce nějaké statistické podklady jak se vede praktikům, já je nemám a ani se tudíž neodvažuju tvrdit , jestli se mají skvělě, nebo špatně...stejně tak jako nemohu hodnotit vybavení ordinací a jejich možnosti co se přístupu na internet týče...je to individiální.

Jednu zde v blízkém okolí znám dobře...no, jezdí starým favoritem...splácí ve svých 5O hypotéku /dříve pro ní dosažitelná nebyla/...platí poměrně drahý nájem a po odečtení nákladů i na sestřičku jí rozhodně nezbývá žádný nadstandartní příjem.
Hypotéku zplácí na zcela standartní bydlení, žádné mramorové obklady a sauna v suterénu...:-)))..navíc nemusí již živit děti, takže na ní konečně s mužem mají...

Navíc neustálé opožděné platby od pojištoven, takže je občas nucena jít do dluhu....a hrozí jí že jí stejně za letošek nezaplatí všechno...

Soukromý zkušený doktor by měl být postavením srovnatelný se zkušeným právníkem, architektem, a podobně, spíše bych řekla že nejsou, ale liší se to obor od oboru ..praktici každopádně nejsou zrovna tím oborem, který by na tom byl nejlépe...

I tak ale na tom bývají lépe než kolegové v nemocnicích...opět...nelze paušalizovat...nelze u tohohle dělat nějaké "skupinové" závěry...

 Věra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: IZIP nemusí popisovat realitu 

(20.10.2005 19:38:15)
Ten poměrně drahý nájem je samozřejmě nájem za ordinaci....jestli ho má drahý nebo levný samozřejmě pojištovnu nezajímá, a jde to vše již z peněz co dojdou na ordinaci...

Takže hrubý příjem ordinace je nesouměřitelný s výsledným čistým příjmem doktora i sestry...jak jsem psala, sama vše odevzdám paní na hlídání a dělám /malý úvazek/ proto, abych si udržovala znalosti.... našly by se obory mimo zdravotnictví, kde by mi i něco z platu zbylo, takhle ne....ale přesto si nestěžuju...dělám to dobrovolně a ráda... jinak to ani nejde.
/recepty tiskneme na počítači, na stroji nedatluju..:-))/
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: IZIP nemusí popisovat realitu 

(20.10.2005 19:49:50)
Ten nájem, to máš pravdu je fakt velkej, musej mít chudáci WC pro každýho :-))) a k tomu určený metry čekárny atd... To je myslim vopruz, ale já neznám chudýho doktora a znám jich dost :-)))) Myslim, že jsou srovnatelný s právníkama, ty právníci taky nevydělávaj hafo hned po škole, třeba musej dělat vyloženě za hubičku myslim 4 roky jako koncipienti, než si vytvořej klientelu a tak... tak to není nic moc. A takovejch jako Sokol, je v týhle republice jen pár desítek :-)))

Ale na to jsem se neptala, spíš mě zajímá jak je to s těma PC, musej je mít kvůli zdr.poj. ne? Tak proč je nepoužívaj? A jinak docela slušnej počítač je dneska za desítku. A slušnej internet máš za 500/měs., co se týká tadytoho, v těch penězích to asi nebude nemyslíš? Tak proč?
Jinak se mě Věro tvý příspěvky dost líběj a proto se Tě ptám jako odborníka víš.
 Věra 
  • 

...hm.. 

(20.10.2005 20:04:19)
Hmmm, sama znám hodně doktorů, mladých /jako já/ a ti jsou vesměs chudí...chudší než koncipienti...bohužel. Dost jich začínalo i zadarmo.

Nebo jsou na tom finančně středně až dobře až velmi dobře, ale v tom případě nedělají medicínu.

A co se těch starších týče, ti nemocniční nic moc /pokud nedělají primáře na ortopediích a spol. /, soukromí jsou na tom lépe, ale jak který....znám i soukromé právníky a ti jsou na tom o dost lépe....ale stejně myslím že podobné porovnávání nemá cenu, k čemu taky?
Zase to bude jiné v Praze a regionech, bude to jiné u právníka na nějakém úřadě a u notáře nebo advokáta..myslím že to však nemá smysl takhle srovnávat.

Problém nevidím stejně v doktorech, ale nutnosti reformovat zdravotnictví, tohle je opravdový problém téhle země.
Jestli musí mít PC kvůli pojištovně, asi ano, nevím jestli je to nutné, ale mám pocit že ano....
Ty wc, no jo, na to jsou hygienické předpisy, tam je to jasné....ale opravdu se nepovažuju za někoho kompetentního hodnotit, proč někdo používá PC na tohle a jiný na tohle ne, to snad ani nejde....nevím...:-)))

Problémy vidím jinde....hdp má růst kolem tří až čtyř procent, ale Par. s Rathem si již poklepávají po ramenou, že výdaje na léky porostou příští rok"jen" o deset procent....a kde na to chtějí vzít???..tahle země na to nevydělá, ale hlavně že výdaje porostou...a tak je to v dalších sektorech.:-//
 Věra 
  • 

Re: ...hm.. 

(20.10.2005 20:12:37)
Jo, jen dodatek, dokumentaci pouze v elektronické podobě zatím zákon nedovoluje, musí to být v podobě papírové.
Takže nutnost v ordinaci do karty psát....někdo dělá i to, že si to píše na compu a pak tiskne a pak zakládá...ale ty papírové karty být musí.

Doufám že to časem povolí, taky bych raději měla dokumentaci jen elektronickou, dá se v tom totiž udělat lepší přehled..a vůbec...snad pánbu dá a časem bude lépe..:-))
 Středa 
  • 

Re: Re: ...hm..Nepřeceňovala bych internet.... 

(22.10.2005 18:17:23)
Bude povodeň, teroristický útok, živelné pohromy....vypnou proud a jaký byl IZIP.
 Psychouš 


Zneuzivani zdravotniho systému 

(20.10.2005 17:28:09)
V tomto případě nejde o nedostatek zdravotní knížky, ale o zneužívání zdravotního systému pacientem.
Měl by mít vztahy vyjasněné a neměl by krást nadbytečné léky.
Naopak, zdravotní knížka by v tomto případě pomohla tuto nekalou činnost odhalit.
 Líza 


Re: Zneuzivani zdravotniho systému 

(20.10.2005 17:33:56)
Tohle je spíš problém těch dotyčných dvou doktorů, ne?
Noncompliance je už snad poměrně známá věc, a pokud je evidentní že hrozí - a pokud mi pacient sděluje, že druhý odborník mu doporučil moje léky nebrat, tak hrozí - tak snad zvednu telefon a léčbu zkonzultuju abychom došli k nějakému konsensu, ne. Co si ten člověk z toho má pak chudák přebrat.
(Tak se ožeňte, tak se nežeňte.)
 Olina 
  • 

Pane doktore, 

(21.10.2005 11:38:36)
dejte mi prosím vás nějaké léky na chamtivost a dejte mi jich hodně, hodně, hodně...
 Středa 
  • 

Re: Zneuzivani zdravotniho systému 

(22.10.2005 18:12:38)
Vidíš to přiliš jednostranně. Je vidět, že si ještě nezažil vážnou nemoc, na kterou ti nic z předepsaných léků od odborníků nezabírá. Podle toho, jak si zareagoval, má být tedy zdrav.knížka past na pacienty. Tedy i na ty, kteří nemají dobré známé a v džungly českého zdravotnictví se neorientují. Hledají zoufale někoho, kdo jim pomůže.
 Neděle 
  • 

Re: Re: Zneuzivani zdravotniho systému 

(26.10.2005 10:58:19)
Každý sám je strůjce svého štěstí i zdraví. Neumím si představit prosezené dny v čekárnách. Léčba může probíhat i jinak. Každý sám si musí svojí cestu najít, napřed jí ale musí hledat.
 Olina 
  • 

Jsem naprostý laik, 

(21.10.2005 11:42:38)
ale vysvětlete mi někdo, jak je to stěmi dvěma odborníky. Přece seš u někoho zaregistrovaná, ne? To nevadí, když se zaregistruju třeba na 3 gyndy? Asi je to hrozná blbost. To je vidět, že jsem zdravá.

Bojím se, aby nás schopný manažer v čele zdravotnictví taky nerozplakal. Znáte ten vtip, že manažer je člověk, který se domnívá, že devět žen porodí dítě za měsíc?
 Mahulena 
  • 

Rath - IZIP je podvod. 

(14.11.2005 10:05:46)
Díky IZIPu si přišlo několik lidí na docela slušný živobytí. Rath tvdí, že to však nejsou čisté peníze. Kdo má pravdu?

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.