| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Architektura ve srozumitelném slově - díl 1. - podlahy

 Celkem 59 názorů.
 Katka, syn 2 roky 
  • 

Korek 

(12.10.2005 8:53:47)
A co korková podlaha? Zvláště pro dětský pokoj?
 Petr, 2 dcery 
  • 

Re: Korek 

(12.10.2005 9:09:44)
Korek je super.
Ale do pokojíku přidat kobereček.
 Gábi, 2 děti 


Odborný článek? 

(12.10.2005 10:14:14)
To jsou zase informace ;-)
Už jen výčet podlahových krytin je poněkud neúplný.
Mám pár poznámek:
a) Plovoucí podlaha nemusí být laminátová, ale může být také dřevěná - ta nestudí a nijak dramaticky neklouže.
b) Koberec je naopak svhodný světlý, mnohem špinavěji vypadá koberevc tmavý - ten také mnohem více ovlivňují barevné nerovnosti způsobené sklonem a osvětlením vláken. Koberce nejsou jen celplošné, ale i solitérní a úplně jinka se budeme starat o koberec vlněný a jinka o akryl. Existují také moderní "zátěžové" koberece (nemyslím to šedé cosi, co máme s oblibou v kanceláři), ale krásné barevné "mozaiky".
c) Dlažba na podlaze s vytápěním je vhodna i do obývajích pokojů.
d) Linoleum lze pořídit v různých cenových relacích (rozhodně nepatří mezi nejlevnější krytiny), z různých materiálů, pod různými obchodními zančkami (např. známé marmoleum). Zajímavá je barevnost a možnost vytváření vzorů. Není nijak tvrdé ani studené.
e) A co korek nebo podlahy exotické - bambus, týk, gumovník apod.? Co stěrka? Co přírodní kámen? Co cihly?
P.S.: Moje zkušenost "podlahy a děti": dětem je poměrně jedno, jakou podlahu mají k dispozici ve svém pokoji. Hrají si stejně nejraději, kde je zrovna napadne: v předsíni vedle špinavých bot, v kuchyni pod nohama mámy, na WC nebo v koupelně, pod stolem, na chalupě u uhláku... Autíčka "nejlépe" jezdí (podle dětí) třeba na staré křivé prkenné podlaze nebo na nové sedačce ;-)
 Pavla3 


Re: Odborný článek? 

(12.10.2005 11:11:28)
Malá poznámečka: dlažba s vytápěním, je do obývacích místností - tedy tam, kde se sedí delší dobu (třeba u TV) je nevhodná. Je to z nějakých, mě přesně neznámých, důvodů nezdravé s ohledem na cévy v nohách. Jsou na to studie a profesionál architekt by Ti to neměl ani navrhnout.
 Silvie 
  • 

Re: Re: Odborný článek? 

(12.10.2005 14:00:21)
A taky , kamenna podlaha s vytapenim neni v zadnem pripade vhodna pro lidi s dychacima menocema, jako bronchitidy, astam nebo i alergiky.Vice viri prach, vzduch je vice sussi atd.atd.Takze kamenna klidne , ale bez vytapeni.Ale to se hodi spis nekam do jizneji polozenych zemi, kde nejsou takove zimy, ze?
 Gábi, 2 děti 


Re: Re: Re: Odborný článek? 

(12.10.2005 14:41:19)
V tom případě doporučuju nechat si udělat studii tepelné pohody od odborníka. U vytápěné podlahy s dlažbou je někdy ten problém, že se ohřívá příliš - buď vinou projektanta, zhotovitele nebo uživatele. V domech se také často instalují otopné systémy bez inteligenetní regulace - Češi rádi šetří na podstatných věcech.
Ale nějak mi nepřišlo, že jsou u nás nějaké dramatické zimy, spíš ve starších domech je problém s přechodem z nevytápěných do vytápěných (často přetopených) prostor nebo se zdroji sálavého tepla. Záleží také na izolaci podlahy a na konstrukci domu, ve kterém je byt (pokoj) umístěn. Jsem zvyklá chodit bosa i po dlažbě (nevytápěné).
Dubová vhodně nalakovaná podlaha nestudí ani neklouže - je prostě příjemná - dřevo je dřevo.
A ad alergie: pak tedy hlavně pryč s koberci.
 Polanka 
  • 

Re: Re: Re: Odborný článek? 

(12.10.2005 15:44:27)
Co to plácáte za blbosti ohledně podlahového vytápění????? to je zas "jedna paní povídala"...........ach jo :-(
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Odborný článek? 

(12.10.2005 16:08:01)
Né to není jedna pani povídala, to je v doporučení od firem, který ty podlahový vytápění vyráběj. Ty co to prodávaj Ti to mnohdy neřeknou aby si vydělaly.
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Re: Odborný článek? 

(19.10.2005 17:16:02)
Když už kritizuješ tímto tónem jiné názory, zkus se taky více rozepsat.
Mě tahle diskuse celkem zaujala, budeme stavět, takže jsem ráda, že slyším i jiné názory:-).
Eva
 alexin+Antonínek 


Re: Odborný článek? 

(22.8.2008 12:31:08)
Podlahové topení celkově je nevhodné ve chvíli, kdy je puštěné na víc jak 26 stupnů na povrchu podlahy. Týká se to všech podlah, pod kterýma je podlahové topení.
 Pavla3 


Pane Smejkale!!!!!!! 

(12.10.2005 11:14:08)
Mám dřevěný prkna v celým bytě (kromě kuch.koutu a koupelny) a jsem velmi spokojená. Autíčka dětem nedrncaj, prkna je třeba řádně obrousit a nalakovat kvalitním lakem (aspoň 3vrstvy).
Zas něco chytrýho napište :-)))
 Marie Řihošková 
  • 

Re: Pane Smejkale!!!!!!! 

(18.2.2009 12:39:23)
Dobrý den Pavlo,
ohledně toho kvalitního laku bych si dovolila s Vámi nesouhlasit. Ze všech chemických laků se i po zaschnutí uvolňují chemické látky, ze kterých jsou vyrobeny, takže to pro děti není úplně ideální. Doporučuji ošetřit materiály z přírodních surovin bez obsahu rozpouštědel - oleje a vosky.
viz www.biofa.cz
 Květa 
  • 

Hmmm 

(12.10.2005 13:20:17)
Tak jsem z toho článku poněkud rozpačitá. Jednak vůbec nevím, proč se článek s takovou tématikou objevuje na internetových stránkách se zcela jiným zaměřením. Že by reklama? Ale budiž, na něčem se vydělat musí a téma bydlení se týká snad každé rodiny. Ale nejvíce mě zaráží povrchnost a ledabylost s jakou nás autor odbývá (a není to poprvé). Takže vážený pane Smejkale, pokud už chcete někomu radit, tak se prosím vyvarujte chyb – ve vašem případě profesních. Vzhledem k tomu, jaký titul si píšete před jméno, by jste měl vědět, že popisujete druhy NÁŠLAPNÝCH VRSTEV PODLAH nikoli druhy PODLAH. A že PLOVOUCÍ PODLAHA je druh konstrukce podlahy (oddilatovaná od všech okolních konstrukcí pružnou podložkou tak, aby se zabránilo šíření kročejového hluku konstrukcí) a v žádném případě to není NÁŠLAPNÁ VRSTVA S LAMINÁTOVOU ÚPRAVOU. Plovoucí podlaha totiž může klidně být i v kombinaci s nášlapnou vrstvou tvořenou parketami. Mimochodem, kde berete odvahu tvrdit, že parkety se hodí pouze do starších domů nebo retro stylů? Myslím, že by nebylo na škodu trochu podrobněji se seznámit se současnou nabídkou na trhu. V každém případě název článku se podle mého mínění zcela míjí s jeho obsahem.
 Olina 
  • 

Jo!? 

(12.10.2005 15:04:24)
Mně se to líbilo. Protože tomu nerozumím, tak považuju článek za vyčerpávající, fundovaný a napsaný s jediným cílem a to pomoci nám všem, chudinkám v našem těžkém údělu, obzvlášť v případě hněvu matky.
IMHO jak jsem zde přiučila, pokud tomu ani za mák nerozumím, musí to být dobré.
A jste hnusné, hnusné, že mi bráníte věřit tomu a teď jsem se urazila, brečím, odcházím.
 Apolena. 


Re: Jo!? 

(12.10.2005 23:48:32)
Olino,
:-)), ne, nepsala jsem, že když něčemu nerozumím, tak je to dobré. Psala jsem, že něco může být dobré i přesto, že tomu nerozumím.
To není totéž, fakt ne.
 Olina 
  • 

Re: Re: Jo!? 

(13.10.2005 9:04:34)
No není to totéž, ale dost často to tak vypadá.
A nemyslela jsem to na tebe, protože svůj postoj hájíš a argumentuješ, takže se tak jako tak nezakládá na víře.

Důsledně (a zbytečně) vzato, já si skutečně můžu myslet, že pokud hovořícímu odborníkovi nebo "odborníkovi" nerozumím, je to důkaz jeho fundovanosti. Protože tím, je jeho výklad specializovanější a hlouběji ponořený do problému, kterému tedy nerozumím a z toho vyplývá, že mi může nakecat co chce od jablka přes podlahu až do pralesů Sečuánu.
Jakmile o tom něco vím a zjistím, že lhal v něčem co vím, nemůžu mu už věřit ani v tom co už tak neznám. Nebo alespoň ne tak snadno.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Jo!? 

(13.10.2005 16:31:19)
Nooo, kdyby mi někdo nejdřív vysvětloval, na jakémže principu homeopatie funguje (o ní byla původně řeč, že), tak bych si asi taky řekla, že to je pitomina a rozhodně to nemůže fungovat.
Takhle jsem to nejdřív zkusila, ono to pomohlo (ač by fakt logicky nemělo), takže teď už mi připadá zbytečné zkoumat, proč to zabralo, když to zabrat nemělo :-).
A svůj velice vzácný volný čas místo zkoumání čehokoliv můžu využít na něco jiného, zajímavého a přínosného, třeba žehlení košil.
:-))))))
 Olina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jo!? 

(14.10.2005 13:52:54)
Já jsem to slovo h........e nechtěla napsat, abych sem zase něco nepřivolala.
Plně s tebou souhlasím, protože já bych to sem tam taky použila, kdybych nebyla naneštěstí taková šťoura a napřed si o tom nepřečetla. A tak jsem se připravila o dobrodiní léčby duchem. To je trest za skepsi.
Přeju hodně úspěchů v žehlení a co nejméně nabíraných švů.
 Mirka, dvojčata 2 roky 
  • 

Odborník, nebo "odporník"? 

(17.10.2005 13:15:04)
Promiň, ale pokud k Tobě hovoří odborník a Ty mu nerozumíš (viz např. článek o podlahách na rodině.cz evidentně směřovaný k alickému publiku), je to důkaz toho, že
1) odborník plácá nesmysly a Tobě jako logicky myslícímu člověku to prostě ne a ne zacvaknout, nebo
2) odborník je blb, který nedokáže vysvětlit problém srozumitelně. (i třeba vysoká matematika se dá s trochou úsilí předložit třeba laikům - mám své zkušenosti, nějaký čas jsem zkoušela přednášet - s úspěchem)
 Olina 
  • 

Re: Odborník, nebo "odporník"? 

(19.10.2005 13:59:52)
Promiň, my jsme pokračovali v diskusi o homeopatikách a přístupu k nim. Já jsem se snažila některé postoje přetažením dostat do srozumitelnější roviny a podlahy jsem k tomu zneužila.
Máš samozřejmě pravdu.
 Piggy 


Parkety 

(12.10.2005 15:41:04)
Nesouhlasím, že by parkety se hodily pouze do starejch domů.. U nás v panelákovém bytě jsou a jsem s nimi spokojená, na nich mám kusový koberec. Jak na to pan Smejkal přišel?
 Kacik 
  • 

Dil prvni 

(12.10.2005 18:54:06)
Kolik tech dilu bude? Jestli budou vsechny stejne "odborne" jako tenhle a jako ten clanek o rekonstrukcich, tak teda nevim...skoda casu a mista
 pafča 
  • 

A jakou tedy podlahu?  

(12.10.2005 21:42:55)
Shoduji se s několika názory výše, že tento článek je silně neodborný, neúplný až nesmyslný. A propo, krom koberce do dětského pokoje není vhodné nic a ten se navíc špatně uklízí :-(( Ha ha. Zajímalo by mě, čeho je pan inženýr inženýr, stavařiny asi ne.

Jsem asi trochu jedovatá, ale teď stavíme dům a dost se o podlahy zajímám, tak sorry :-))
 Gerberka 


Asi co komu vyhovuje  

(13.10.2005 9:48:06)
Ahoj Pafčo,

mám stejný názor - ten článek je takový nicneříkající, neodborný, taky se mi moc nelíbí.

Navíc si myslím, že otázka podlahy je také o tom, co komu vyhovuje. My máme všude koberce, kromě kuchyně (dlažba) a samozřejmě příslušenství. Tchýně kupříkladu zase má koberce naprosto všude včetně kuchyně i záchodu. Jedině je nemá v koupelně. Můj otec je architekt a my jsme zase doma měli všude dlažbu včetně ložnic, dětského pokoje, obýváku atd. - prostě všude (funkcionalismus) - no, je fakt, že tenhle experiment se moc neosvědčil(studené, furt stírat prach a umývat). Já jsem spíše pro koberce (teplejší, dobré pro plazící se děti + i pro ty větší), ale souhlasím, že když je někdo alergik, tak koberce musejí pryč.

Ahoj, Afr.
 IlonaK2+Verunka+Ondrášek 


Byt alergika? 

(13.10.2005 11:40:12)

Když už se diskuze toho trošku dotkla, zajímalo by mě, jak vypadá skutečný byt alergika. Já osobně nejsem pro totální odstranění všech alergenů, pokud je to jen trošku možné.

Doporučuje se toto: vyhodit kytky, koberce, záclony, závěsy, polstrovaný nábytek. Umíte si to ve skutečnosti představit? Já osobně ne. Možná pokud by se mi líbil takový ten chladný styl: kov, sklo, kůže nebo koženka. Představte si pokojíček dítěte bez koberce, závěsu, polštářků, plyšáků. Přijde mi to zvláštní, osobně bych to nechtěla.

Řešil jste to už někdo? Já miluju pokojové kytky, vhodně sladěné záclony a závěsy, malé koberce v místnosti, polstrovaný nábytek... Měla bych se toho všeho fakt vzdát? Všude a navždy? Nebo je to jen nějaké dočasné řešení? Co myslíte?
 Líza 


Re: Byt alergika? 

(13.10.2005 12:18:37)
No to máš blbý, když si to neumíš představit. My máme dětský pokoj, bez koberce, závěsů záclon. Plyšáky máme (ale být verča na roztoče citlivější, tak nemáme), ale jednou za čas je šoupnu do mrazáku a pak do pračky. Žádné polštářky a cerepetičky navíc. Pokojové kytky nevadí - pokud je člověk otírá :-) a pokud to nejsou kvetoucí kytky.
Samozřejmě u každého alergika jde o nějaký kompromis, ale to musí člověk vyzkoušet, co dítěti pomůže odstranit a co naopak nevadí a nemá to vliv.
 IlonaK2+Verunka+Ondrášek 


Re: Re: Byt alergika? 

(13.10.2005 19:57:52)

Mám to blbý. :-) A co zbytek bytu? Taky nikde nic?
 Líza 


Re: Re: Re: Byt alergika? 

(13.10.2005 20:03:02)
No koberce nic, záclony nic. Kytky mám asi tři, ale to je spíš tím, že se o ně nestíhám nějak extra starat...tak tu přežívaj a trošku chcípou :-)
Gauč u telky čalouněnej je, křeslo taky, peřiny larisy, polštáře z dutých vláken.
Ale jednoho alergena tu máme - psa. A jeho chlupy všude. Ale podle všeho to nikomu moc nevadí.
;-)
 Andrita  
  • 

Re: Re: Re: Re: Byt alergika? 

(17.10.2005 13:32:39)
Nejsem expert, ale měli jsme doma všude plovoucí laminátovou podlahu. Bylo to hrozné, všude se vířil prach - daleko více než např. u linolea nebo u koberce s krátkým vlasem. Když jsem se ptala v podlahářském studiu, tak mi řekli, že je vhodné dát někam aspoň malý kobereček, který slouží jako "lapač" toho poletujícího prachu. Kromě toho má laminát další nevýhodu a to je, že je sice tvrdý, ale křehký. Pokud bydlíte v paneláku, kde se topí, nebo máte podsklepeno, případně plovoucí podlahu, pak není problém. Ale jinak je to studené a na lezení po zemi je to fakt tvrdé. V novém domě se chystáme mít podlahové teplovodní topení - podlahovka je super, ale nesmí teplota přesáhnout určitou teplotu, aby neměli obyvatelé domu problémy s cévami apod. (aby se jakoby neobracel směr proudění krve - aspoň tak mi to vysvětlovali topenáři odborníci). Na chodbě budeme mít dlažbu, ostatní místnosti linoleum nebo PVC, případně plovoucí dřevěnou v obýváku. Jsem velkým příznivcem linolea - mají krásné dekory, úžasné barvy, je to přírodní, nehoní se po tom prachové chuchvalce jako na plovoucí podlaze (a to můžu 2x denně luxovat a jsou tam stejně) a vydrží to dlouho.
 Eva K, 17tt 
  • 

Re: Byt alergika? 

(19.10.2005 17:35:55)
Já nevyhodila nic, ani kočku:-). Ale já jsem ta, co nevidí ŘEŠENÍ problému s alergií v odstranění alergenů a baštění antihistaminik.
Sebepřijetí, bylinky, zkvalitnění stravy (přiležitostně i BIO, hlídám si EE) a sport, koníčky. Ale chápu, že když kýchám já (ale lepší se to), je to jiné kafe, než když se ti dusí dítě. To začneš téhle nemoci ustupovat, chápu a doufám, že to nebudu muset řešit.

Koberce bych řešila pracími vysavači, u kytek bych hlídala plíseň, spíš než prach. A na jaře nevycházet a nevětrat..:-/. Ale já to takhle nedělám, to jsou doporučení klasické medicíny.

Eva
 Líza 


Re: Re: Byt alergika? 

(19.10.2005 17:38:22)
Hm, to je zvláštní, které klasické medicíny?
Mně pro moji astmatickou dceru v pylové sezóně nikdy nedoporučili nevycházet.
 Marie Řihošková 
  • 

Re: Byt alergika? 

(18.2.2009 12:49:46)
pro alergiky doporučuji ošetřit povrchy materiály z přírodních surovin, tzn. absence rozpouštědel, aromatických uhlovodíků, benzenu toluenu a pod. jak na dřevo (parkety, palubky) tak na stěny. Materiály jsou prodyšné, mají otevřené póry, stěny dýchají (menší vlhkost), pro jejich výrobu nejsou používány plastické hmoty, takže se i snižuje statická elektřina v prostorách (prach se nechytá na všechny plochy).
více info na www.biofa.cz
 LUcie,2 děti 
  • 

podlaha v paneláku a domku 

(13.10.2005 14:05:12)
Myslím si, že laminát v paneláku nijak moc studený není. Co mám zkušenost, je v panelákách spíš přetopeno a sousedé zespodu se vám starají o "podlahové topení". Teď bydlím ve starším RD, máme plovoucí dřevěnou podlahu. Zjistila jsem, že je velký rozdíl i v tom, jestli je místnost podsklepená (pak je trochu teplejší podlaha) nebo ne. Jinak nevýhoda (nebo výhoda) stíratelných povrchů je , že musíte MINIMÁLNĚ dvakrát týdně uklízet.
Jinak jako typ: kolem krbu nemáme dlažbu, ale přírodní žulu a vypadá to skvěle.
 Hanka, dcera 2a1/4 
  • 

Parkety 

(13.10.2005 19:06:44)
Hmmm, tak my parkety mame a dokonce i v pokojicku a nijak nas z toho duse neboli. Byt mame zarizeny moderne takze nechapu poznamku o Marii Terezii. Jelikoz v byte uz parkety byly tak je kvuli priblblemu clanku jakehosi inzinyra vytrhavat z podlahy nebudu..
 Ivana Procházková 


Re: Parkety 

(16.10.2005 13:43:54)
Hanko,
my narvali parkety do celého baráku, s výjimkou ložnice (koberec) a samozřejmě míst, kam se hodí víc dlažba. Duše nás z nich teda nebolí (spíše naopak, přírodní dřevo je jako interiérový prvek fantastické). Zmínku o těch hranách jsem nepochopila.
A nějak nechápu, proč plovoucí podlahy ano, ale parkety NE. Je to přece téměř "totéž", akorát jedno je umělé a to druhé přírodní. A proč retro styl?? Parkety se přece nekladou jen do obrazců jako za Marie Terezie, či do "stromečku", jako v tělocvičnách..
Jestli to není o tom, že plouvoucí podlahu pan inženýr dodává, ale parkety neumí (to totiž není žádná prča a jestli má někdo zájem, mohu doporučit firmu, se kterou jsme byli mooooc v tomto směru spokojení).
 Líza 


Re: Re: Parkety 

(16.10.2005 13:48:14)
Ivule, tys mě normálně přiměla si ten jinak pro mě nezajímavý článek přečíst.
Taky máme parkety a za plovku bych je neměnila - proč? Jsou přírodní a krásný. hrany, z kterých bolí duše? Autor je fakt básník, ale možná trochu přecitlivělý básník ;-))
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Parkety 

(16.10.2005 14:00:19)
A hele, tys mě předběhla.. :))
No ono tam není vyloženě, že plovku ANO a parkety NE. Ale plovka tam celkově nasbírala podstatně víc bodů než parkety, které jsou dobré tak akorát pro tu Marii Terezii..
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Parkety 

(16.10.2005 13:56:26)
No a navíc jdou přebrousit a znovu přelakovat a to i několikrát, když jsou už po letech poškozené a odrbané. Což s plovkou neuděláš, tu musíš vyházet..
Nám je náš architekt naopak doporučoval - s jednou výhradou, že se musí dobře položit, aby se v nich nerozklížily stěrbiny..
 Tara 
  • 

Re: Re: Re: Parkety 

(16.10.2005 22:31:59)
U rodicu jsme meli parkety skoro ve vsech pokojich a byly krasne, prijemne na dotyk i na pohled a moc se nam libily, i kdyz byly polozene do staromodniho stromecku. Rozhodne to bylo mnohem lepsi nez to, co meli pribuzni v panelaku a cemu jsme rikali linoleum (ale bylo to mizerne PVC) a na co se musel dat koberec ode zdi ke zdi, kdyz to v pokoji nemelo vypadat jako v kancelari.

Ted mame u deti koberec s cestickama na jezdeni autickem (spini se, mrcha, moc :-( ), nevim, co by bylo lepsi - korek se mi na podlahu nelibi, lino ani PVC do pokojicku taky ne, snad nejaky druh drevene podlahy s kobereckama (prilepenyma). V loznici prkna a koberec z IKEA - vyborne, ale palubkova podlaha se musi dobre polozit a drevo musi byt radne vyschle, jinak budete brzo dumat, co s temi sparami (ano, tak jako dumame my). V obyvaku a koupelne vyhrivanou dlazbu - idealni, prijemne na dotyk i na pohled, protoze jsme vybrali teplou a mekkou barvu. Na dotyk tedy dlazdice mekke nejsou (ale miminum a batolatum to ve skutecnosti nejak nevadi) a druha nevyhoda je, ze se k nim nehodi koberecky a ja mam koberecky rada. Prach se neviri a horka ta podlaha taky neni (aby to skodilo cevam), ani neni sussi vzduch nez v jinych mistnostech, spis naopak, protoze podlahou staci topit na nizsi teplotu. Regulaci nijak inteligentni nemame, jen obycejny termostat, ktery vytapi vzduch v mistnosti na nastavenou hodnotu (v zavislosti na denni dobe) tak, aby pritom teplota podlahy neprekrocila - ted si nejsem jista - 28 nebo 30 stupnu. V kuchyni mame stare PVC a pomalu uvazujeme o vymene - asi vytapene dlazdice k lince a parkety pod jidelni stul.

Myslim, ze pri volbe podlahy by se mely zvazovat prakticke otazky, jestli se jedna o rekonstrukci nebo novostavbu (tj. jestli si muzu dovolit zvednout vysku podlahy, jak mam resene vytapeni a podobne), jestli je dum vlhky, jestli ke kvalitni podlahove krytine mam kvalitni podlahu (konstrukci) a jsem schopna zajistit jeji kvalitni pokladku (mam nevalne zkusenosti jak se svepomoci, tak s remeslniky, a znam lidi, kteri maji dobre zkusenosti s obojim). Co se tyce udrzby, kazdeho napadne uklid, ale ono neni dulezite jen to, jak snadno se krytina uklizi, ale hlavne jak casto uklid vyzaduje. Dalsi vec je "dlouhodoba udrzba", tj. jak je podlaha odolna vuci poskozeni a jak se pripadna poskozeni opravuji. Z tohoto hlediska se mi zdaji nejlepsi podlahy drevene (at uz palubky, plovouci nebo parkety) a dlazba (krome mramoru a jinych choulostivych druhu kamene). Na cenu a na to, jestli se nam podlaha libi, asi nikdo brat ohled nezapomene.

Jeste zapomnel pan inzenyr, kdyz tak horoval proti tmavym podlaham, ze tmavsi podlaha doda mistnosti optickou stabilitu. (Tmava je "tezka" a ma byt dole; taky je "pevna" a "solidni" a muzeme se o ni oprit.) Takova mistnost se muze zdat i teplejsi, klidnejsi nebo utulnejsi. Svetlo dodaji okna a steny. Ale samozrejme se to nesmi prehnat, aby se pak pokoj nezdal maly.
 Martina (Davídek04,Nikolka07) 


A co když parkety vržou? 

(18.10.2005 11:04:22)
Koupili jsme byt a máme problém, že v ložnici a v dětském pokoji strašně vržou parkety.
Když dávám spát svého 14m. syna a odcházím, doslova baletím po špičkách, aby parkety nezavrzaly a syna neprobudily. Je to otřesné.
Nevím, co s tím a hlavně ani nevím, kolik taková oprava (třeba výměna za lino + koberec) může stát.
Prosím poraďtě.
 markéta 
  • 

Re: A co když parkety vržou? 

(1.11.2005 15:10:58)
Sbroušení, zatmelení, olištování a lakování (tři vrstvy, střední zátěž) v místnosti 19m2 stálo cca 8 tisíc. Práce byly udělány během jednoho dne. Za tři dny se dá stěhovat nábytek, ale nikoliv šoupat, za osm dní se dá i šoupat.
 Helča 
  • 

parkety 

(13.10.2005 21:15:23)
My taky máme v obývaku parkety z bambusu,podlaha nás stále skoro 100tis.,ale máme prcka a ten se učí teprve lést,tak jsme je přikryli kobercem za pár tisíc a jak to vypadá,zůstane tam na několik let,možná napořád,je krásně teploučký.Parkety jsou fajn,ale koberec je koberec.H
 Tespi 
  • 

Re: parkety 

(24.7.2006 22:13:20)
Tak to jsem teda moc nepochopil, 100000 za parkety a pak je zakryt kobercem....tady to asi nekdo nevychytal ?????
 Lua 
  • 

Ach ti /pseudo/ odborníci ! 

(16.10.2005 18:00:51)
Z článku plyne, že vlastně jakákoli
podlaha je nevhodná. Dokonce parkety
prý mají hrany - asi čouhající ven ??
a jejich dřevo je prý studené. Dřevo
je ale materiál teplý, pokud to zrovna není černá rakev, která budí jiné asociace.
Autor asi nikdy v životě nespatřil na
vlastní oko tmavý jednobarevný koberec,na němž je vidět každičké
smítečko.
A tak dále...
A ten titulek Architektura ve srozumitelném slově, snad Architektura
srozumitelně... ale o architekturu
se ani moc nejedná, spíš Jak vybavit
byt....
Redakce by si měla rozmyslet, koho
nechá psát na tuto stránku bláboly...
 Lua 
  • 

Ach ti /pseudo/ odborníci ! 

(16.10.2005 18:01:33)
Z článku plyne, že vlastně jakákoli
podlaha je nevhodná. Dokonce parkety
prý mají hrany - asi čouhající ven ??
a jejich dřevo je prý studené. Dřevo
je ale materiál teplý, pokud to zrovna není černá rakev, která budí jiné asociace.
Autor asi nikdy v životě nespatřil na
vlastní oko tmavý jednobarevný koberec,na němž je vidět každičké
smítečko.
A tak dále...
A ten titulek Architektura ve srozumitelném slově, snad Architektura
srozumitelně... ale o architekturu
se ani moc nejedná, spíš Jak vybavit
byt....
Redakce by si měla rozmyslet, koho
nechá psát na tuto stránku bláboly...
 Michal 
  • 

:-) pan inženýr si z nás dělá legraci,... 

(17.10.2005 0:09:22)
... že? :-) Nebo to co sepsal myslí vážně?
 Martina (Davídek04,Nikolka07) 


A co když parkety vržou? 

(18.10.2005 10:53:37)
Koupili jsme byt a máme problém, že v ložnici a v dětském pokoji strašně vržou parkety.
Když dávám spát svého 14m. syna a odcházím, doslova baletím po špičkách, aby parkety nezavrzaly a syna neprobudily. Je to otřesné.
Nevím, co s tím a hlavně ani nevím, kolik taková oprava (třeba výměna za lino + koberec) může stát.
Prosím poraďtě.
 Martina (Davídek04,Nikolka07) 


Výživa 14měs. syna 

(18.10.2005 11:01:21)
Chci se jen zeptat, zda mohu dávát tak starému dítěti už všechno jídlo, které jíme my (jako je celé vajíčko, solit atd.)Určitě vím, že ne smažené, přepalované atd.
Díky za radu
 Martina (Davídek04,Nikolka07) 


Výživa 14měs. syna 

(18.10.2005 11:02:45)
Chci se jen zeptat, zda mohu dávát tak starému dítěti už všechno jídlo, které jíme my (jako je celé vajíčko, solit atd.)Určitě vím, že ne smažené, přepalované atd.
Díky za radu
 Myrtička 
  • 

Re: Výživa 14měs. syna 

(22.10.2005 22:26:35)
No myslím, že jsi celou tu diskuzi pěkně uzavřela :-))))). Na to by možná pan inženýr Tlučhuba uměl odpovědět :-).

Ve čtrnácti měsících už můžeš dávat skoro všechno, samozřejmě sůl a koření (hlavně pozor na glutamát) s rozvahou. Osobně bych radila dávat pozor na éčka a uzeniny...ale to je už tvoje věc, jak jsi "pečlivá" na výběr potravin.
 Marketuska 


zvlhcovani v byte 

(11.12.2005 16:33:34)
mate zkusenosti se zvlhcovanim v byte s ustrednim topenim?Na trhu je spousta zvlhcovacu,chceme koupit BIONAIRE BWM za cca 5.000 Kc,ale jak to pusobi v praxi?
Dekuji predem.Marketa. Babicka rikala Marketuska.
 Marketuska 


Re: zvlhcovani v byte 

(18.12.2005 17:40:06)
Tak jsme zakoupili zvlhcovac vzduchu BIONAIRE BWM 8305 za cca 5.000 Kc.Spickove,okamzite se nam vsem lepe spi,nemame drazdivy kasel,Sebastiankovi 2 roky se ulevilo a hezky spi.Kazdy den je treba vymenit vodu vycistit a jednou za tyden s roztokem octa vycistit a odvapnit cely zvlhcovac a topny element. Spicka,doporucujeme do vsech ustrednich topeni s maximalni isolaci bytu.Vyparovani vodni pary hluk nedela,jen prijemne sumeni u ktereho se krasne usina.Vlhkost nastavit na 55%.
Zdravi Marketa a Mila.
 jana, dva předškoláci + středoškolák 
  • 

fakt? 

(25.9.2007 14:35:21)
Sehnat někoho, kdo umí! udělat dřevěnou podlahu je kumšt s notnou dávkou trpělivosti. Drncání autíček jsem si nevšimla a i děti jsou otázkou drncání překvapeni. Podlaha postupně tmavne, stejně jako dřevěné obklady. Po přesunu nábytku nebo odstranění obrazu zůstává stopa. Dřevěnou podlahu by si měl nechat dělat jen ten, kdo si uvědomuje vlastnosti dřeva. Výrazný klad - dřevo velice dobře reguluje vlhkost v interiéru - neuzavírá ji v prostoru ani v sobě a vzhledem k objemu dřevěných konstrukcí dokáže spoustu vlhkosti přijmout i vydat.
 alexin+Antonínek 


Nesmysly 

(22.8.2008 12:24:01)
Já se prodáváním podlahovin živim už několik let, ale takle neodborný článek plný nepřesností jsem už dlouho nečetla. To je úlet.
 Podlahy Spáčil 
  • 

výběr podlah 

(26.9.2010 18:43:13)
Nevím co tímto článkem chtěl autor vyjádřit, ale trochu úpravy neuškodí:
koberce pro děti nejsou absolutně vhodné, ideální měkčená vinylová podlaha, nebo marmoleum:
http://www.podlahyspacil.cz/podlahy/expona-vinylove-podlahy/

obecně dřevěné podlahy splňují všechny požadavky náročných uživatelů, jejich vzhled je nenapodobitelný a možnost renovace jen přispěje ke spokojenosti:
http://www.podlahyspacil.cz/podlahy/drevene-podlahy/
http://www.podlahyspacil.cz/renovace-parket/
 Stribrs 


Koberec 

(7.10.2014 13:47:48)
Koberec bych viděla jako krátkodobé řešení. Strašně rychle se to zašpiní a už to z toho taky nemusí jít dolů. Jasně, je hřejivější než cokoli jiného, ale má hromadu nevýhod. Osobně bych volila dřevěnou podlahu, neodvádí teplo, je příjemně teplá a dá se perfektně uklízet a čistit. ~z~
 Pataky 


Koberec!! 

(19.2.2015 17:11:39)
My nedáme dopustit na koberec! Takový ten menší, barevný
http://www.leroymerlin.cz/koberce-a-krytiny/koberce/detske-koberce/koberec-imi-agnella,p250243,l1928.html
a ve zbytku místnosti lino - zdá se mi to praktické. děti si mají kde hrát a když je třeba koberec vyklepat a vyčistit, sroluju a jdu s ním na zahradu :)
 Pataky 


Koberec!! 

(19.2.2015 17:15:53)
My nedáme dopustit na
koberec! Takový ten menší, barevný koberec na hraní a ve zbytku místnosti lino - zdá se mi to praktické. děti si mají kde hrát a když je třeba koberec vyklepat a vyčistit, sroluju a jdu s ním na zahradu :)
 Fanyna 
  • 

Fanyna 

(3.3.2016 14:10:25)
Co se týče domu, já jsem si našla plno inspirace na http://bydletmoderne.cz/ Je to zvláštní, ale od té doby se mi bydlí daleko lehčeji. Dost věcí šlo z domu.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.