| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Bezva porod na Bulovce

 Celkem 175 názorů.
 Eva K, 13tt 
  • 

Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 8:35:10)
Ani nevíte, jak ráda slyším další potvrzení informací o kvalitní a moderní péči na Bulovce.
Nedávno mi Bulovku chválila dula Květa. A jedna kolegyně z práce má skvělou zkušenost s panem doktorem Dvořákem. Žádné zbytečné ultrazvuky a vyšetření.
Máme totiž Bulovku nejblíže, takže to bude asi i má volba:-). Mějte se vy i vaše děti moc hezky.
Eva
 Rosie 


Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 8:43:37)
Evo, na pana doktora Dvořáka jsem taky narazila, je opravdu fajn. Řekla bych, že všichni lékaři jsou příjemní. A jsou to docela fešáci... no, ono taky není k zahození, když už je ti zle, tak se aspoň díváš na doktora - sympaťáka :-)))
 Bara F 
  • 

Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(24.9.2005 17:03:23)
Mne se taky vsichni divi, ze chci jen tam, za par dni me ceka uz druhy porod,ten prvni byl prave s p.dr.Dvorakem,na ktereho absolutne nedam dopustit. Bohuzel mu zlodej zlomil v nemocnici nohu, takze zrejme u porodu nebude, a diky tomu mi plne doslo,jak byl muj prvni porod vlastne uzesna rodinna, pratelska a veskrze pohodova zalezitost.
Rodila jsem v CAPU,(ktery je oficialne zrusen,nicmene boxy jsou ted tak pekne predelany,ze v podstate vypadaji velmi podobne jako pokoj v CAPu), prijem v klidu, s usmevy, pustila jsem si svoji hudbu, doktor i sestra na me byli prijemni, nakonec porod probehl dokonce do vody, kde jsem se uvolnovala a nakonec neplanovane dorodila - vse bez epiduralu a bez nastrihu a minimalnim sitim, miminko mi lezelo na prsou jeste ve vane, hudba dohravala jeste kdyz me pan doktor sil a muj muz choval nasi holcicku... Se sestrou jsem se sla v klidu osprchovat a pak na pokoj.
Cele to trvalo 5 hodin, predtim jsem tri dny mela krizove bolesti, takze jsem byla dost unavena, ale na tu euforii, ktera se dostavila po porodu, nikdy nezapomenu a teprve zpetne jsem ocenila trpelivost dr. Dvoraka, se kterou me vytrvale hlidal a neusnadnil zejmena sobe cely prubeh epiduralem,ktery by me prave o ten uzasny poporodni pocit mozna ochudil. K memu uzasu jsem ho nepotrebovala a to nejsem rozhodne zadna hrdinka.
Na poporodnim jsou sestry ponekud laxni a jidlo nic moc, ale jinak odobry, detske sestry jsou prijemne a na dotaz velmi ochotne pomoci.

Tohle vsechno pisu pod vlivem toho,co na me vybaflo po prichodu k Apolinari,kam jsem se sla jako na nahradni variantu podivat prave kvuli zlomenine dr.Dvoraka. I pres v podstate vlidne -lec triminutove- prijeti asistenta Parizka, jsem odchazela s pocitem anonymni lihne a na prvni pohled modernejsi vybaveni mi pripadalo naprosto prazdne ve spojeni se studenym vyrazem sester. Na sestricku Anicku na Bulovce se clovek vyslovene tesi.
Nejsem hyperzastance Bulovky ve vsech smerech, ale naprosto zjevne nadseni pro vec vetsiny personalu a moje dosavadni zkusenost ma myslim sanci dovest Bulovku na mnohem lepsi poyici nez je ji na prvni pohloed prisuzovana.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(24.9.2005 18:36:26)
Báro,sestřička Anička???Má dlouhý vlnitý vlasy a je mladá? A hrozně hodná? Já nějakou potkala loni v poradně a říkala,že na sále už nedělá:-( ale kéž by tam takové byly:-)))
 Maki, Ríša 10 m 
  • 

Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(26.9.2005 17:55:26)
Nelze než se nepřidat do diskuse...i já jsem byla za blázna, když jsem chtěla jít rodit na Bulovku. Pro klid svědomí svého i paní gynekoložky, co mi to rozmlouvala nejvíc, jsem se šla podívat do Podolí - tam mě odradilo množství lidí už jen před předporodní poradnou a k Apolináři jsem se dostala díky problémům s vysokým tlakem v 9. měsíci, paní doktorka specialistka na toto byla fajn, ale přístup na předporodním se mi nelíbil (a když jsem jim ještě řekla, že vlastně u nich ani rodit nechci, tak se zachovali nepříjemně)
Původní záměr rodit v CAPu nakonec kvůli výše zmíněným komplikacím nevyšel. Nakonec jsem dostala oproti původnímu (ne)plánu jak oxytocin, tak epidurál...ALE epidurál kvůli dlouhé době porodu (celkem 19 hod. od poč. 5min kontrakcí)ve finále už stejně nepůsobil, takže jako by nebyl - dopřal mi ovšem cca 2 hod. úlevy a načerpání trochy energie na finále. Odrodila jsem nakonec přirozeně, za pomoci slušného nástřihu a následně díky krvácení a dlouhé době šití jsem mimi dostala poprvé až po 45 min. a zabalené :-(.
A proč to tady tedy píšu? Protože přestože vše probíhalo jinak než jsem si vlasně přála, díky přístupu personálu a celkové atmosféře, která tam panovala, jsem si z porodnice kromě zdravého synka odnesla také super pocit a přesvědčení, že další děti chci přivést na svět ve stejném místě.

 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(26.9.2005 20:39:08)
Maki, mas pravdu, ze je hlavni je obecny dojem z porodu a stastny, v lepsim pripadu euforicky konec. Ale k tomu, co pises o dodrzeni porodniho planu, musi se neco dodat. Totiz kazda musi ve skutku pocitat s tim, ze porodni plan se neuskutecni. Jestli te podali umely oxytocin kvuli zdlouhavemu neotevirani se a to vysvetlili, to je v poradku. Jestli jsi dostala epidural proto, ze jsi o nej pozadala sama, to je take v poradku. Jestli jsi silne krvacela a nemohla jsi hned pochovat miminko, to je pochopitelny. Ale jestli ti PA nebo doktor vnuti neco co jsi puvodne nechtela, o to nevysvetli dostatevne ani hned ani ex post, tak to uz v poradku neni. Nebo nesouhlasis? Je docela pochopitelny, ze ted pro autorku clanku je ted uplne jedno jak to ve skutku bylo. Ale spokejenost vetsiny zen s dobrym vysledkem porodu nemusi se stat argumentem pro zdravotniky, ze muzou si na porodni plan s klidnym svedomim vykaslet a jeho zmenu pro klientku nezduvodnovat.
 cizinka 
  • 

Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 10:04:04)
Gratuluji! Mam jen jednou laickou otazku. Neni "neco na vypuzeni placenty" nechteny oxytocin? Vetsinou byva...
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 10:25:17)
cizinko ty fakt nenecháš suchou jedinou porodnici v čechách co?? Věz že kdyby něco na vypuzení placenty maminka nic nechtěla tak nedostane.Já taky nechtěla a nedostala.A ač petřím mezi dost náročný maminky na porodnice tak jsem s Bulovkou byla spokojená taky.Po prvé jsme našla nějaké věci které bych změnila,ale po druhé bylo vše dobré.To že jsi nebyla spokojená s nějakou porodnicí neznamená že časy se nemění.Tak už nerod a máš to
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 10:36:36)
Ja nechci nechat po sebe nic mokreho :-)) Ani nejsem si jista, ze s tim vypuzenim placenty oxytocinem, je tak jak si myslim. Mozna uz existuji i jine prostredky. Ale pro informovanost verejnosti takove veci jsou podstatne, nemyslis? Ja jsem PTALA :-))).
 Eva K, 13tt 
  • 

Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 10:36:46)
Určitě je. Ale zeptali se a maminka souhlasila. Zřejmě nechtěla oxytocin, aby ovlivnil ji při porodu dítěte a dítě, po samotném porodu a prvním kontaktu s dítětem jí to bylo jedno, možná byla ráda, že to bude za ní rychleji celé. Ale je to její věc, že na to přistoupila. Důležité je, že se zeptali.
Eva
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 10:54:03)
Evo K, jesli by se zeptali "Muzemy vam podat oxytocin..." ale ne "Muzeme vam podat neco na vypuzeni placenty", bylo by to uplne v poradku. Totiz oxytocin muze mit nevlidne ucinky nejenom na plod a zpusobit vzacne ale vazne komplikace jako prasknuti delohy. Studie dukazuji i castejsi vyskyt poporodnich depresi. Lidsky mozek funguje na zakladu hormonu, a zbytecna hormonalni intervence muze mit neblahe nasledky. Ptat se jestli neco se smi ma se proto konkretne.
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 11:33:45)
Ahojky,
asi se zeptam dost laicky, ale zatim se jen rozkoukavam a hlavne jeste necekam zadne mimco. To se snad zmeni v pristim roce :-) Co je to ten oxytocin a proc se nabizi, kdyz ma takove "vedlejsi ucinky"? Jde to i bez nej, ale hur nebo co? Omlouvam se za naivitu, ale opravdu o tom nemam ani poneti. Diky za info, papa Monika
 Eva K, 13tt 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 11:53:00)
Ahoj,
určitě ti napíše i někdo informovanější, já vím jen základ. Zatím se začínám jen rozhlížet, máme s mimčem ještě do jara čas.
Oxytocin je hormon, které matka produkuje při porodu, díky němu je dítě vytlačováno dělohou ven.
Oxytocin souvisí hodně s nástřihem hráze, protože je důležité, kdy ho podáš, třeba ještě nejsi úplně otevřená. Neovlivňuje rychlost otvírání, pouze stahy. Podává se ze snahy porod urychlit. Některé maminky ho potřebují, ale nedokážu to posoudit. Ale můj dojem je, že se podává zbytečně často, zřejmě se jedná o zvykové pravidlo, stejně jako spousta dalších věcí při porodu. Maminka i mimčo jsou po porodu pod vlivem této látky a má ještě další vedlejší účinky a rizika.
Jestli se pletu, jistě se najde někdo, kdo to upřesní a poradí nám oběma. Eva
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 12:07:50)
Moniko, ja asi nejsem ta kompetentni osoba, ktera by te informovala, a odpovidam tak spise ze zdvorilosti, proto ze toto tema rozpoutala jsem. Oxytocin je syntetycky hormon, ktery zpusobuje stahy delohy a tvorbu mleka. Pri fyziologyckym porodu mozek tvorbu zpusobi sam. S latkami s oxytocinskym ucinkem medicina zacala experimentovat v tricatych (jeltli mne pamet neklame, nejsem odbornik :-))))letech, pak prisli na to, jak ho vytvorit synteticky. Byl to opravdu velky pokrok, protoze doposud nebyl zadny ucinny zpusob, jak vyvolat porod, kdyz se prenaselo, kdy kontrakce se zastavili, byly nepravidelne anebo hrozil nejaky spatny prubeh. Bohuzel, jak to obvykle byva, zavedly se i dnes uz kritizovane praktiky, ktere tento lidsky vynalez zneuzivaji. Oxytocin se podaval jen pro urychleni porodu anebo plosne pro rychlejsi urychleni placenty. Tvorba oxytocinu pri kojeni vyvolava nekterym zenam depresivni pocity. Moc mi to pomohlo, kdyz jsem to vedela. Kdyz pri kojeni sly na mne ty cerne myslenky, stacilo si rikat, ze to jsou jen ty hormony, to prejde a zpravi se. Nemusi to byt pro kazdou zenu, a po par tydnu tyto cerne nalady vymizi, ale pomaha vedet, ze to tak byva, a je to normalni...
Moc casu travim v knihovne a rada se hrabu ve starych knihach, tak jsem jednou zalistovala v prirucce porodnictvi od dr. Williamsa. Nekolika vydanich ve vsech svetovych jazycich vyslo ve tricatych letech. Velice poucna cetba pro ty, ktere se zajimaji o pokroku a chybach ve zdravotnictvi. Tady na techto strankach casto se uvadi, ze klistyr je setrny a nechemicky urychlovak. Vsak dulezite je vedet, ze tento doktor, ktery zazil dobu, kdy krome nalevu, ricinoveho oleje a chininoveho prasku nebyl zadny jiny znamy zpusob, jak porod vyvolat nebo uryclit, psal, ze to jsou zpusoby s POCHYBNYM ucinkem. Vim, ze toto tema uz je zastarla, a pripravni procedury uz vsude jsou veci volby. Jen mozna nekomu tato informace ukaze se zajimava.
Jestli jsem udelala nejake chyby z medicinske oblasti, snad mne nekdo opravi. Opakuji, jsem laik.
 cizinka 
  • 

oprava 

(21.9.2005 13:17:11)
Moniko, precetla jsem to jeste jednou, a musim neco preformulovat jasnejsim zpusobem. Oxytocin je hormon, ktery organizmus umi produkovat sam. V porodnicich se podava jeho synteticka verze.
 Gábina, syn 4 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 17:15:56)
Depresivní pocity při kojení, nebo až laktační psychozu, nevyvolává oxytocin, ale prolaktin.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 19:06:58)
Gabino, je to mozny. Jen by mne zajimalo, jak se to zjistuje, ktery hormon za to muze:-)). Ja jsem cetla studie, ktere poukazovalo na castejsi vyskyt poporodnich depresi (nemusi to byt hned psychoza) mezi zenami, kterym u prorodu byl podavan oxytocin. Ale to uz je davno - v dobe, kdyz to pro mne bylo aktualni, mozna jsou nejake novy zjisteni.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 20:33:38)
Pokud jsem dávala dobře pozor na kursu, tak depresivní pocity při kojení a laktační psychóza nemají vůbec nic společného.
Spíš by se dalo srovnat poporodní blues (celkem běžné, odezní většinou samo) a poporodní deprese (trochu horší, ale i tady se dá pomoct, především odpočinkem).
Laktační psychóza je vážná psychická porucha a je třeba fofrovat k odborníkům. Je poměrně vzácná a hodně lidí si ji plete s poporodní depresí.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(22.9.2005 12:27:02)
Sylvo S, to mas pravdu, tak se to klasifikuje. Jen tu poporodni depresi bych nebagatelizovala. Take casto byva nutny zasah odbornika. Znala jsem osobne par zen, kterych poporodni deprese tahla se rok, a v jednom pripade skoncilo sebevrazdou. Vse tezsi a tezke psychycke stavy po porodu souvisi s biochemickymi procesami v tele (vedle vetsi zatizi a velkych zivotnich zmen po porodu). Ktery hormon co presne zpusobuje je tezko rict, totiz u kojici matky jsou v mozku a v krvi obadva zminene. Nikdo s lidskym telem tak by netroufl experimentovat. O lidech da se pozorovat jen statisticke korelace mezi medikalizovanymi porody a psychyckym stavu po nim.

Pohrabala jsem si v internetu (kde jinde:-)), snad nenapsala jsem zadnou velkou kravinu s pameti. Pitocin (tak se jmenuje synteticka verse oxytocinu) skutecne podaval se i v treti fazi porodu s ucelem predejit krvaceni a pro rychlejsi uvolneni placenty. Experimenty se zviraty ukazuji, ze ma velice silny ucinek na jejich chovani, zvlast to reprodukcni a nasledky maji dlouhe trvani. S prirozenym oxytocinem soucasne studie spojuji ty pozitivni veci - pry zeny po ukonceni dlouheho periodu kojeni maji tendenci byt odolnejsi vuci stresu (kez by to bylo tak v mojim pripade :-( ). Nedostatecne opodstatnene podani syntetickeho oxytocinu vsak se kritizuje jako naruseni prirozenych procesu jeho tvorby a nepredvidatelny a silny ucinek na mozek.

Take smeruji svoji otazku pro pripadniho odbornika: jsou nahrazky oxytocinu (Janou zmineny endometrin) skutecne neskodnejsi versi hormonalniho pripravku?

Pro Lisaci: tim vsim nechci naznacit, ze v necim mohla jsi udelat chybu. (ja bych v nekterych fazech porodu prikivla bych i k tomu, aby mne podrizli zily, ale jsem asi extremni pripad). Jen mela jsem pochybnosti, jestli byli dost ohleduplne ke tvemu prani.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 13:28:57)
Cizinko, co chceš.
Jsem ochotná akceptovat všechny tvé výhrady k porodnicím a porodům, ale prosím tě, pokud chceš autorce článku vysvětlit, že jí vlastně ten porod na Bulovce nebavil, že jí ho někdo ukradl(jak se s oblibou alternativně říká), tak se na to, prosím tě, vykašli.
Pro ní to byl bezva porod, tak to neřeš.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 13:37:26)
Libiku, ja to vubec nechci. Jestli byl bezva, tak to je super. Jestli nekdo chtel rychlejsi medikalizivany porod to je take super jestli ho dostal. Jen si precti clanek, Lisaci rekla jasne a nahlas, ze pokud to pujde, oxytocin si nepreje. A pak ji podali lek. Zeptali se, ale nerekli nazev. (Nevime okolnosti, jestli zduvodnili proc je chteli podat a tak.) Porodni plan se pise proto, aby pak se respektoval, pokud okolnosti dovoluje. Moje otazka byla, jestli respektoval se skutecne. Zeptat se smi?
Netvrdim, ze synteticke hormony jsou takove svinstvo, ktere kazdy by mel se vyhybat. Ale jsou zeny, ktery si neco nactou, a pak znaji duvody, proc by se jich radi vyhnuly. Vse je fajn, pokud vse je v ramci ferove domluvy.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 14:02:40)
A jeste Libiku, jak jsem tady naznacila uz par krat, pitocin zachranil urcite vice zivotu nez je promaril nebo zneprijemnil. Zadna fanaticka prirozenosti nejsem. Mozna Lisaci odpovi, a se dozvime, ze k jeho podani duvody byly. To byla opravdu jen otazka.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 14:07:36)
Ale ty se domníváš, že to mohl být oxytocin a cpeš jí, že personál zradil její porodní plán, čímž jí (asi nechtěně) můžeš ten porod otrávit.
Ty jsi brečela 16 hodin pocitem viny, že se ti tvým křikem dusilo dítě, jelikož ti to blbá PA takto podala(mně to přijde jako blbost, protože jsi velmi chytrá na to, abys věděla, že jsi nikoho neohrozila, ale prosím, říkáš to, bylo to tak, je mi to líto, tečka.)Ale mám radost, že na Bulovce někdo porodil a má z toho dobrý dojem. A je úplně jedno, jestli tam u toho lítala uklízečka Matylda se špinavým hadrem, PA byla neosobně-psychicky-nadřazená nebo jestli tam všichni podporovali východní porodní tance a nasvicovali stydkou štěrbinu pouze svitem luny.
Absolutní pravdu o dokonalém porodu nelze definovat, nemuže to udělat ani WHO, ani přední pražský porodník. Ale matka, je-li jí hezky a drží v náručí své dítě, snad může říct, to byl bezva porod.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 14:21:32)
Úplně mimo diskusi je odborná debata laiků o syntetických hormobech a jejich užití, myslím si, že je to trošku směšné.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 14:50:10)
A proc je smesna? Jestli nekdo vi neco odborneji, tak at promluvi. Tady bylo polozeno par otazek, na ktere bychom radi dockali odpovedi.
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 16:03:27)
Libiku,

proč si myslíš, že debata laiků o syntetických hormonech je směšná?
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 16:20:44)
Šáry, protože si myslím, že laik tomu nerozumí, jeho informace jsou neúplné. Dovedu pochopit, že někdo chce naprosto přirozený porod, ale diskuse o tom, jak medikovat porod, pokud jeho medikaci připustím mi přijde..no legrační, fakt.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 16:39:40)
Libiku, tak to je zase nedorozumeni. Zeny, ktere chteji bezpecny prirozeny porod, neodmitaji zdravotnicky dohled nad tehotenstvim a porodem. Jejich prani je, aby kontroly a zasahy byly minimalni. Pokud se objevuji odchylky od fyziologickeho porodu, to uz neni veci prani, jestli dopustim medikalizaci... Ty to snad nechapes? Nevim, jestli jsi cetla vse co jsem napsala, nebo mozna napsala jsem to nesrozumitelne, ale stoji tam, ze vynalez syntetyckych hormonu znamenal velky pokrok v medicine, soucasna kritika se zameruje jedine na jeho zneuziti u porodu fyziologickych a bezproblemovych.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 17:00:35)
prosím tě cizinko,ty jsi na Bulovce rodila?
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 17:08:37)
Ne, Jiro, ale jak souvisi tvoje otazka, s moji odpovedi Libikovi o tom, co jsem napsala o syntetyckych hormonech? Ja jsem nemohla pochopit, co Libikovi se nezda na mych "laickych" nazorech, tak shrnula jsem to, co jsem prezentovala, jako sve znalosti o medikalizaci porodu. Jestli jsi nevslimla, Jiro, tady byla vcera Monika, ktera se ptala, co oxytocin vubec je. Eva K a ja jsme odpovedeli co vime, z toho se rozpoutalo dalsi diskuse. S Bulovkou uz mela malo co spolecnehjo. Clovek by mel uzivat ten dar umeni cist, a take se snazit pochopit kontext, ve kterym na netu se objevuji nektere projevy...
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 18:13:14)
no právě cizinko,a když maminka neví co to oxytocin je tak je lepší se zeptat všeobecně než přesně nazývat léky.Když mě to bude zajímat tak se zeptám.ale to už tady bylo.omlouvám se ale nemlůžu diskutovat neb umírám na chřipku
Libiku já PA z Bulovky,která rodila Aninku opravdu m,iluju:-))) a mrzelo by mě kdyby její způsob rození dětí někdo zpochybnoval.Což ovšem u ní asi ani nejde:-) bohužel už tam není:-(
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 18:40:33)
Jiro, Monika neni Lisaci (autorka clanku). Jestli jsi cetla uvodni clanek, tak Lisaci si oxytocin neprala a uvedla to pri nastupu do porodnici. Takze jeji PA dobre vedela, ze ona VI co oxytocin je. Monika je diskutujici, ktera se vcera ptala co ox... je. Mrkni si par radku na horu, a presvedcis si, ze nelzu. Moc mne mrzi, kdyz zjistim ze na mne utoci s neprijemnymi vycitkami pani, ktera se neobtizuje ani precist clanek, o kterym se diskutuje, ani diksusi, ve ktere nektere veci jsou vyslovene v jistym kontextu. Ale hlavne se uzdrav!
 Eva K 
  • 

Re: Taky jsem narazila na  

(23.9.2005 9:35:46)
Myslím, že na rodině je problém říct svůj názor, aniž by ostatní měli pocit, že jim říkáš, co mají dělat nebo to vnímali jako kritiku.
A jestli té mamině podstrčili rafinovaně oxytocin nebo ne, se můžeme odhadovat do nekonečna a na nic nepřijdeme:-).
Eva
 Jaga10, syn, 3 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 18:42:13)
Já si myslím, že to není žádné zpochybňování zážitků, mně ta zmínka o podání něčeho na vypuzení placenty taky zarazila.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 17:04:19)
Opět:Já jsem neřekla, že někdo odmítá medikovat porod a vůbec už jsem nehodnotila, takové rozhodnutí, ani jsem neřešila medicínské versus jiné porody. Já jsem zpochybnila schopnost laika diskutovat o tom, jak medikovat porod, když se to z nějakého důvodu udělá.O tom, co mi vadilo na tvém pochybování o dodržení porodního plánu na Bulovce jsem nudně a zeširoka psala.

Tvůj názor, že zdravotnictví řídí temné farmaceutické a jiné síly, nesdílím, na otázku, jestli PA z Bulovky miluje něčí děti odpovím, že od toho tam není a znepřátelím si tak zbytek Rodiny:)

Jméno Kordula Stropnická je výborné.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 17:14:56)
Libiku, Lisaci je pseudonym autorky, a otazka jestli Lisaci miluje PA z Bulovky, podle mne mely by byt pochopena tak, ze tim, ze dovoluji si zpochybnovat postup PA, neurazim autorku clanku.
Tvoji nazory na neschopnost laiku diskutovat odborna temata nezdilim. Vzdelavam se rada, a rada ctu o veci ktere mne zajimaji. Na verejne diskusi upozornila jsem ze nekdo nemusi mne brat prilis vazne, a kdo vi vice nez ja, at mne opravi... A ze PA pri podani nechteneho leku by mela vysvetlit duvody, to snad je i v Ceskych zakonech. Ale pozor: zatim ani nevime, jestli ty duvody nevysvetlila.
Kdo je Kordula S...?
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 17:24:06)
Dik, Milado, tak v tomhle mam skvyry ve vzdelani:-))))
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 17:26:56)
Z Rodiny:
Domácké podoby: Kordulka, Korduška, Korda, Dula, Dulinka
Původ: latinský
Význam: srdíčko, srdečná
Používá se: nevžilo se

Po kom se jmenujeme. Encyklopedie křestních jmen www.libri.cz
Ve starším kalendáři bychom také nalezli Kordulu. Toto jméno je patrně latinského původu. Snad pochází ze slov cor, cordis a znamená "srdíčko" nebo "srdečná". Jiné verze výkladu tvrdí, že jde o jméno keltské s významem "dcera moře". Patronkou tohoto jména je mučednice Kordula, která zahynula spolu s ostatními družkami sv. Voršily v Kolíně nad Rýnem. Sem totiž bouře zahnala jejich loď a ony padly do zajetí Hunů, kteří je bez milosti povraždili. Kordula je velmi uctívána především v Německu a je patronkou Kolína a Tortosy.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 17:27:27)
Vzdávám se jako vždycky, Lišáci nemilují asistentku z Bulovky( s největší pravděpodobností).
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 17:29:28)
Fajn, Libiku, alespon jsme si pobavili.
 Eva K 
  • 

Re: Taky jsem narazila na  

(23.9.2005 9:39:31)
Myslím, že i laici si můžou o oxytocinu popovídat, obzvlášť když se to některých z nás bude za chvíli týkat a můžou usměrnit postup personálu. A myslím, že díky dnešním možnostem může i laik získat přehled k danému tématu a je fajn získat i další podněty.
Eva
 Gábina syn 4 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(23.9.2005 14:55:24)
Plně s Vámi souhlasím, tyto debaty jsou čistě akademické, protože jsou to kusé informace o jednom hormonu, ale organismus funguje jako celek, nelze izolovaně hodnotit.Navíc farmaceutické firmy do příbalových letáků píšou kontraindikace a komplikace jako kde co,aby se vyhnuli eventuálnímu soudnímu jednání. Takže když to přeženu: NÚ po použití léku XY je možné, že bude bolet palec pravé nohy.
Předem prosím Cizinku neodkazovat na léčbu mozečku a tak, šetřete místem
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(23.9.2005 17:23:04)
Gabino, lecit svuj mozek (coz jsem te nikdy nedoporucovala) a kultivovat jsou ruzdilne veci. Kultivovani je vzdelavani, premysleni a cviceni predstavivosti. Vysvetli mne, prosim, jak diskuse o pouziti nejake latky v medicine, muze byt ciste akademicka? Velke procento zen, ktera trpi depresi po medikovanym porodu, je pro tebe jen akademicka zalezitost? Oxytocin je trochu jiny hormonalni pripravek nez antikoncepcni pilulky, jestli jsi to spletla.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(24.9.2005 9:44:13)
Omlouvám se, ne mozek, ale mozeček jste mě posílala léčit a ještě jinak jste mě napadala. jestli si to nepamatujete, tak jste byla sjetá, nebo trpíte presenilní demencí. Ale budiž, Váš doktorát Vás k tomu asi opravňuje. Na to, aby člověk opravdu pochopil vliv hormonů na organismus nemůže mít kusé informace a výkřiky z netu, na to musí dopodrobna nastudovat biochemii, neurochemii syntézu s biosyntézu hormonů v organismu, vliv všech mediátorů metabolismu a gynekologii. takže debata na netu není akademická, to jsem se spletla, to se omlouvám, ale laická v pozici jedna paní povídala.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(24.9.2005 10:29:03)
Gabino, ja si vzpominam na presnou formulaci. Doporucovala jsem vam PRACOVAT nad svym mozeckem, a to v situaci, kdyz zase jste tvrdila, ze nic o porodnictvi neruzumime a ze nemame vubec o cem mluvit, proto ze VY se svym porodem jste vyrovnana perfektne. Tak mne napadlo, ze trpite nedostatkem predstavivosti, ze je vam to tezko se predstavit, ze nekdo muze prozivat neco citlivejsim zpusobem nez vy. Presdstavivost, Gabino, je kvalita intelektualni, jeji absence neznamena nemoc. Takze skutecne lecit se vas nikdy neposilala jsem. Nevzpominam se jestli nikdy v zivote poslala jsem nekoho se lecit.
Co se tyka laicke diskusi, tak reknu vam jako clovek z narocniho oboru (ale ne z biochemii): odbornik ma povinnost umet psat o svym oboru nejenom detailne, argumentovane a ucene. Musi take umet to vysvetlit jednoduse a zrozumitelne pro laika. 2x vice nez mne se to tyka lekarnika a lekare: totiz oni pracuji s lidma. A jestli skutecne se stalo, ze PA pouzila hormonalni pripravek bezduvodne, anebo ze nevysvetlila proc podava leky a z jakeho duvodu rusi slib, tak se zachovala nejenom neprofesionalne, ale i porusila zakony. Co se tyka mych laickych znalosti, tak jsou to informace, ktere najdes v odborne literature, popularni vedecke literature a v informacnich strankach pro budouci rodicky. Nevidim duvod, proc o tom nemohla bych mluvit, a take pripadne se prosit odborne vzdelanych lidi, aby mne doplnili anebo opravili. Vy, Gabino, myslim, ze nejste odbornice, a neuvedla jste zatim nic, co by svedcilo o vasich vetsich laickych znalostech. Jestli je mate, tak zvedave na nej cekam.
 cizinka 
  • 

Gabino, 

(24.9.2005 10:56:36)
Mam pro Vas prosbu, ktera bude platit pri vsech nasich budoucich setkanich na netu: prectete si pozorne clanek, o kterym se diskutuje a celou diskusi. A az budete mne odpovidat, nachystejte se ARGUMENTY. S Vasi na nicim verbalne neukotvenou touhou zdelit, ze nic nevim a nemam co rict, opravdu tezko se diskutuje.
 Gábina 
  • 

Re: Gabino, 

(24.9.2005 14:53:59)
S vámi se bohužel diskutovat nedá, vy se chcete jenom hádat a veškerá diskuse popírá smysl.Pouze kolem sebe kopete a nad Vaší pravdu není,a znevažujete šechny, kdo vám odporují a o nichž si myslíte, že mají nižší vzdělání než vy. Protože vy jako člověk který máte jméno ověšené doktoráty, to můžete kvalifikovaně posoudit.Vzděláním se tady ani jedna maminka neohání, to taky o něčem svědčí.(nemluví ze mě závist, člověka, který nemá jméno ověnčené tituly, protože by se jich pár taky našlo)Mohu Vám slíbit, že se se mnou už na netu nesetkáte, a ač mě napadáte, že nečtu článek ani diskuse, tak Vás ubezpečuji, že čtu.
Mějte se jak chcete.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Gabino, 

(24.9.2005 18:17:13)
Gabino, jestli si vzpominam, o moji kvalifikaci tehdy ptala jste Vy prvni. Tak mne nezbylo, nez Vam odpovedet, a vyzvat na ucenou diskusi poukazkou, ze v necem mozna mohla bych Vam obstat. Kde jste mne videla hadat? Co Vam mam odpovedet, jestli rikate, ze nic nevim, a nemam co rict? Prece jen to, ze z Vas mam stejny pocit...
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 14:48:32)
Libiku, nejde o zadnou absolutni pravdu. Lisaci vzpomina o svym porodu jako "bezva", tak asi ani podane hormony nezpusobili ji zadnou ujmu a zadnou depresi netrpi. Jde o pravdepodobnosti statisticke... I nejvice vynervovana rodicka pri normalnich okolnosti za 24 hodiny se uklidni, a bude schopna racionalne uvazovat.
Lide pisou tady clanky aby se diskutovalo a aby se sirily informace. Otazka je tou nejslusnejsi formou vyjadreni pochybnosti. A jestli i nahodou by se ukazalo, ze Lisaci byla podvedena kvuli tomu, ze nevedela, ze se jedna o pripravek hormonalni, anebo souhlasila ve chvili slabosti, tak zadnem pripade nedala bych ji to za vinu. Jenom dalsi zajemkyne o Bulovku by vedely, na co by mely davat pozor. Prece nevolam po pohrome na porodnici...
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 15:21:23)
Cizinko, ty nevíš, jestli byla podvedena.
Navíc podvod je příliš zavádějící termín, v této zemi je to dokonce trestný čin. Chybí mi motiv, proč by jí sakra kdo podváděl.
V úvodu diskuse(hned ti zaplo, že by mohlo jít o oxytocin) jsi připustila, že víš prd o tom, jestli se používá něco jiného a jak to funguje, případně škodí.
To je odbočka k mému pochybování, že se jako dívky mnoha profesí opravdu můžeme bavit o aplikaci oxytocinu a dalších.....
Já nevím, jestli je tvůj vklad do diskuse o bezva porodu na Bulovce až tak úplně o úctě, když nemáš úctu k tomu, že někdo něco pozitivně prožil a je to jeho čistá vzpomínka.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 15:46:03)
Libiku, netajim, ze v oblasti biochemii jsem laik. Ale odborne clanky jsem zvykla cist a jestli mne neco zajima, jdu si kouknout. Jestli chces mne opodstatnene zpochybnit, je to snadno. Dej v googleu, nebo v jinym vyhledaci slovni spojeni: pitocin placenta, pitocin postpartum depression. Vyjede te pres deset stranek odkazu. Vse precist opravdu nestihla jsem - jen tak asi jednou patou cast. Vybirej si ty odborne casopisy a pak napis na co jsi prisla. Slibuji te, ze neurazi mne zadna nova informace. Lide ctou, bavi se, studuji aby se neco dozvedeli. Cekala jsem den na reakce z lekarskych nebo farmaceutickych kruhu, nic neprislo, tak jsem chtela jen trochu nalit oleje do ohne. Zadny z vedeckych nalezu neni ani konecny ani definitivni. Hrozne je ne to, ze je lidi vedecke clanky kritizuji. Hrozne ze se jich nevsimaji.
 Olina 
  • 

Opravdu, jako moje tchýně. 

(24.9.2005 16:16:08)
Silně graduovaná. Kromě jejích dětí je zbytek světa tlupa idiotů. Diskuse využívá k vlastnímu předvádění. Má něco se socializací a citovou stránkou. No hlavně že sme(vtip) zdraví.
 Jaga10, syn, 3 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 18:44:40)
Z pohodlnosti, neochoty, nezájmu...
 Eva K 
  • 

Re: Taky jsem narazila na  

(23.9.2005 9:43:09)
Je mi jasné, jak to myslíš. Tahle diskuse asi nikam nevede.. Eva
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 14:56:24)
Libiku, a jeste o absolutni pravde. Jestli bys zalistovala na stary clanek od Petry Z. "jak se rodi nadstandartne" tak asi bys zmenila nazor na to, ze touzim po nejakou absolutni definici dokonaleho porodu. Tam jsem vlastne obhajovala postoj zeny, ktera rodila cisarem a nekojila. Skutecne si myslim, ze kazdy musi dostat to, co vyhovuje jeho pranim, vzdelani, psychycke povaze a fyzyckym schopnostem. Jenom nemam rada, kdyz nekdo nedostane to, co se preje bez udani dulezitych duvodu. To vis, ta vecna otazka ucty...
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 15:26:56)
Cizinko přej lidem,kterým se porod jejich dětí zdá být krásným.Já jsme moc ráda,že někomu s ena Bulovce rodilo dobře a s radostí tam pojedu i po třetí,i když ne do Capu.O to víc mě tyto porody těší:-)
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 15:38:07)
Jiro a Libiku, ja vam skutecne preji. Z ceho soudite ze nepreji? Ale jak jedna otazka, ktera smeruje na spravnost postupu personalu muze zkazit hezkou vzpominku? Tato otazka nezpochybnuje cenu krasneho zazitku, nebo volbu anebo chovani matky, jak to s oblibou dela Libik. Muzete mne vysvetlit, proc nikdo muze drze napadat cenu zazitku porodu doma, anebo vycitat matce ze dostatecne nebranila se v nejake slavne plzenske porodnici? Proc nesmim se slusne ptat o okolnosti postupu personalu, ktery z informaci, ktere byly podany ve clanku, se zdal pochybny?
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 15:42:42)
No jednoduše, myslím-li si, jak jsem frajersky porodila a šup, najednou mi chytrá cizinka ukázala, že mě vlastně obalamutili, takže jsem pěkná blbka a žádná šťastná rodička, co na tom nechápeš, milá empatická cizinko.

Slavná plzeňská porodnice je podpásová rána:)))))
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 15:48:38)
Kde jsem napsala ze je blba? Vedela co chce lepe nez vetsina zen, ktere jdou rodit. Jestli to by tady slo o "obalamuceni" kdo by za to mohl - klientka nebo profesional?
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 15:54:45)
Libiku jsi úžasně trpělivej člověk.Fakt.Mě to nějak nebaví.a z cizinky kvetu:-)))já si o našem zdravotnictví myslím svoje a kdybych mohla tak radši rodim doma,ale proč někdo nechápe,že můžou bejt maminky spokojený v naší porodnici??? jsem asi už těma hormonama nějak mimo.
Mě s enapříklad předloni PA ptala jestli mmi může píchnout Endometrin(či jak že s eto jmenuje)řekla jsme že ne a dostala sjem bylinkovou tinkturu.
tak doufám,že sem v únoru nebudu psát,že na Bulovku nikdy:-))))))))))))))
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 16:00:35)
Jiro, ale kde jsi ode mne vycetla proboha, ze neverim, ze nekdo muze skutecne krasne porodit v porodnici i pres ty drobne chyby. (Zda se mi, ze nedavno psala jsem neco uplne opacneho) Ani zatim nevime, jestli to byla chyba, tak co vyvadite? Napsala jsem te nekdy ze te neverim? O co te jde? Sama jsi psala ze jsi narocna, asi o porodu hodne informovala jsi. Proc by nejake informace, diskuse o ZATIM JEN MOZNYCH nedokonalostech mely by byt tabuizovane?
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 16:02:39)
Jířo,

já jsem v tomhle spíš na straně Cizinky než Libika. Libik je na můj vkus moc agresivní. Opravdu nevím, co je špatného na tom na něco se zeptat, a taky nechápu, jak by mi jediná otázka mohla zkazit krásnou vzpomínku na něco.

Jinak taky doufám, že na Bulovce bude všechno OK. Byla jsem se tam podívat a vypadají docela vstřícně ;o))

 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 18:28:30)
Jířo, já bych se doma rodit neodvážila, ale myslím si, že normální nezaujatý holky jako ty, můžou pro porodnictví dost udělat, i tím, že řeknou, že to je dobrý na Bulovce, ačkoliv berou český zdravotnictví s rezervou:)
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 16:18:14)
Nevím, jestli tak chabě cítíš češtinu, ale já jsem nepsala, že je někdo o někom říká, že je blbý. Já jsem psala o tom, že se tak může cítit rodička s dobrými pocity, které je dáno k úvaze, jestli ji náhodou zdravotní personál nepodvedl.Když budu žít velkou lásku a pak se dozvím, jak si ze mě dělal legraci,rp. mě podváděl, tak se budu cítit jako blbka, to je to, co jsem myslela. Takže o blbé klientce a zářném personálu a naopak, nepadlo ani slovo.

Bylo to o tom, co sleduješ tím, že již druhým dnem veřejně předpokládáš následující:Spokojená rodička mohla být podvedena personálem, který si celý porod lámal hlavu, jak jí zaškodit, až na to přišel a úlisným hanebným podvodem ji vmanipuloval do situace, kdy jí podal oxytocin, aniž ho kdy chtěla, což svědčí a deviaci, respektive neúctě k samostné podstatě světa. Cizinko, nepřipadáš si trochu jako komik?

Vědecké články a laická veřejnost, hezký téma. Z jakých pozic vedeš oponenturu, z toho, co ti vyplivne Google a ty to během zářijového odpoledne vyhodnotíš? Dobře,dobře,dobře.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 16:34:08)
Libiku, na tema prozrazeni podvedene lasky: Lisaci miluje svoje dite, a jeho narozeni bylo velice hezke. Nic proti tomu nenapsala jsem. Miluje Lisaci take PA z Bulovky?
Libiku, zeptej se radej pani dulu Kvetu, jestli zatim jeste chce diskutovat, jak casto se stava, ze porodni plan se nedodrzuje bez udani duvodu. Lide delaji hodne veci ze zvyku. Skutecne nebyl zadny duvod v osmdesatych letech podavat pitocin vsem rodickam. Delalo se to plosne a temer vsude. Nechci tahat horsi veci, ze mohli by chtit nejake procedury vyuctovat. To delaji drsnejsi kritici medicinskych postupu, nez ja. Ale ledacos clovek stale se dozvida... Treba o natlaku a uplatcich, ktere farmaceuticke firmy davaji lekarum. Jestli skutecne by se sporily penize verejne a soukrome, hodne medicinskych praktik by neexistovalo. Ale snad to nebyl tenhle pripad.
Co jsi chtela rict s touto odbornou a laickou verejnosti, moje znalosti cestiny mne nestaci. Skutecne bych byla velice rada, jestli nekdo co se vyzna, prezentoval soucasne nazory na pitocin...
 Eva K 
  • 

Re: Taky jsem narazila na  

(23.9.2005 10:02:43)
Ještě je otázka, zda přítomnost duly nemá pozitivní vliv na podávání zbytečné medikace, už jen tím že tam je. Květa mi Bulovku chválila, plán tam dodržují.
S těmi léky máš pravdu, mám v rodině lékařku, věčně nám vnucuje nějaké krámy od prodejců léčiv, vitamíny zdarma, poukazy do lékáren apod.. Gynekolog mi už 3x dělal utrazvuk a doporučil mi užívat umělé vitamíny, přestože je vše v pořádku. Obvoďák mi předepsal Zirtec, aniž by mi udělali testy, zda mám skutečně alergii. Každé lékařské doporučení si ověřuji na internetu či jinde a prověřuji ho zdravím rozumem. V dnešní době je to nutnost, svět je zaplavený prášky a je v tom příliš mnoho peněz a pro mnohé je to snadné řešení, takže se to asi tak hned nezmění. Tak to vidím já. Eva
 Jaga10, syn, 3 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 18:47:41)
Tak si to tak neber, proč tak podrážděně reaguješ na věcný dotaz? Co na tom, jak se rodička nakonec rozhodla, hlavně že je spokojená!
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 18:54:57)
Jago, to je nase vecna diskuse s Libikem. Ja prosazuji, ze ve zdravotnictvi, kde klient je v nezvyhodne situaci (pres bolest, unavu, stres), zodpovedny je vzdy profesional. A tim zpusobem chtela jsem zduraznit autorce, ze tim, ze jsem rozpoutala diskusi, nechci zadnym zpusobem zpochybnit jeji krasny zazitek s porodu.
 Jaga10, syn, 3 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 19:04:38)
Přesně tak jsem to pochopila a moc souhlasím i s tím, že je pacient v nevýhodné pozici. Dobrý lékař i sestry by to měli pořád mít na paměti. Přeju hodně sil do dalších debat.:-)
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 19:42:06)
Cizinko já vím,já vím že se na oxytocin ptal někdo jiný a vím,že paní co psala o porodu ho nechtěla.Taky jsme jen napsla,že když nebudu jako prvorodička a laik vědět co je to oxYtocin,tak mi přijde lepší že se mě zeptají všeobecně.A pokud budu chtít vědět co to něco je a co způsobuje tak se zeptám.Ale já osobně teda po pordu všechnu sílu soustředila do miminka a řešit co to něco je bych nechtěla..Mám to štěstí že to vím,tak rovnou řeknu že nic nechci.
a chápu že personál má být milý,vstřícný,ochotný a informovat atd.Ale taky si plno věcí zjistím sama.Před prvním porodem jsem nedělala nic jinýho než zjištovala fakta a různé paragrafy a názvy léků a neléků atd.
Ale hlavně si myslím,že je prostě důležité,že se rodičce porod líbil.To je celý.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 20:08:37)
Jiro, uz nevim proc diskutujeme. Jestli informace pred porodem jsou dulezite, tak asi neni hrich o nich diskutovat? Zvlast, kdyz diskutujici udrzuje vsi slusnost pri vyjadreni sve pochybnosti. Ja jsem take frustrovana intelektualka, pred porodem cetla jsem jako blazen. Nebylo to mne na rozdil od tebe nic platny, obranit si nedokazala, a proto pro mne nebylo by snadny nekomu naznacit, ze jestli v treti fazi porodu k nicemu prikyvl, tak muze za to sam. Jsou za nami to proste rozdilne zkusenosti. Sklanim te po celym svete rozsirene myslence, ze porodni plan je dulezity, a sestavuje proto, aby se dodrzoval pokud se nevyskytne zadne duvody odchylit. Totiz celosvetova porodnicka literatura uznava, ze rodicka byva omamena, a se zda, ze je ji vse jedno. Opiram se o ceske zakony, ktere rikaji o pravu pacienta se dozvit o vsech zmenach terapeutickych postupu. Stejne tak PA ma povinnost zrozumitelnym zpusobem vysvetlit svuj postup. JESTLI PA to neudelala (to zatim NEVIME), stoji to za kritiku. V jakym smyslu dulezita v teto diskusi je tvoje poznamka, ze prvorodicka ma se informovat vseobecnym zpusobem, nedokazala jsem pochopit.
Jestli nekomu porod se libil, a povedlo se mu dopracovat do euforickeho konce, to je super, a zadna kritika praci PA tomuto zazitku neuskodi. Alespon podle me logiky.
 Cora 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(23.9.2005 1:08:55)
Teda Libiku, to je přesny.Souhlasím
 Jaga10, syn, 3 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na  

(22.9.2005 18:39:14)
Souhlasím s Tebou. Otázka nebyla přesně položená, a nemusel to být žádný zlý úmysl.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(22.9.2005 23:08:02)
Cizinko,
rozhodně jsem nechtěla nic bagatelizovat, tím méně poporodní depresi. Nejsem odborník, lovila jsem v paměti, a taky jsem to chtěla napsat co nejjednodušeji.
Ale podle toho, co v paměti uvízlo, je mezi poporodní depresí a laktační psychózou opravdu velký rozdíl.
Mimochodem já jsem rodila doma a neměla jsem nic z uvedených lahůdek (dokonce ani to blues, o kterém se tvrdí, že ho mají po porodu všechny ženy). Zato jsem měla poporodní vztek, a řádnej, když jsem asi po 2-3 dnech procitla z vytržení nad tím, že je porod taková brnkačka a uviděla jsem neskutečnej binec, poznámky v žákovské ("nenapsal domácí úkol"), žíznivé a hladové psy atd.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(23.9.2005 8:08:41)
Sylvo S, mas pravdu, ja jsem te meopravovala, jen upresnila - mezi poporodni depresi a psychozou je rozdil, jak i vubec mezi temi nemocemi ne porodniho puvodu. To jsem prece nepsala. A ze jsi mela nejake divne nalady po porodu to je take normalni. Teoreticky jsi mohla dostat i ty nejtezsi onemocneni, jak jsem psala, jde o statisticke pravdepodobnosti. To znamena, ze poporodni deprese (ty jsi to asi nemela) postihaji vsich zeny, ty co mely umely oxytocin i ty co nemeli. Jen ze u nemedikalizovanych porodu takove poruchy se projevuje vzacneji.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(23.9.2005 9:29:28)
Cizinko,
to vůbec nebyla divná nálada, to byla naprosto normální reakce na to, že chlapi využili příležitosti a vyflákli se na domácnost :-).
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(23.9.2005 9:59:05)
Sylvo S, ach tak:-). Ja jsem mivala prvni tyden takovy vztek po kojeni, ze jsem nemohla s nikim mluvit. Dobry bylo jen to, ze mam takoveho manzele, ktery z vlastni iniciativy moc nenamluvi, tak ani si toho nevsiml:-).
 Eva K, 13tt 
  • 

Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 11:40:03)
Já jsem proti medikaci při porodu a to jsem neznala všechny údaje, které jsi uvedla. Díky, každá informace se hodí, naštěstí mám ještě čas se informovat:-).
Těžko říct, jak to bylo, třeba řekli co a maminka si nezapamatovala název a tedy ho neuvedla, nebo třeba stačilo se zeptat. Myslím, že o těhle věcech by mohli informovat už v kurzu, nebo se tam zeptat.
Na Bulovce prý uznávají porodní plán (informace od duly Květy), takže se dá určitě pojistit tam, co máma chce nebo ne a taky ji může hájit manžel, když ona má plnou hlavu štěstí a únavy.
Ale určitě mají vliv i zvyklosti na sále a mnohdy taky spěch. Myslím, že to byl jediný bod, který se dal porodu vytknout. Ještě jsem si nevšimla zmínky o nástřihu, zkusím si to přečíst znovu..:-) Mám teď troško potíže se soustředěním.
Je skvělé mít dobré reference na porodnici a taky vědět, na co si dát pozor:-)). Asi si začnu sepisovat seznam už teďka:-). Samozřejmě se tam zajdeme podívat a dáme hlavně na svůj dojem.
Eva
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 11:44:42)
Evo K mě nástřih u Aninky nedělali,a porodní plán respektovali.
ted tam rodila má kamarádka,která měla k Bulovce odpor,ale nikam jinam nedojela a byla spokojená se všim.
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 11:58:41)
Ani nevíš, Jířo, jakou mi tyhle zprávy dělají radost:-) Na Bulovku to mám totiž 5 minut pěšky:-).
A momentální dojem je, že je to nejvhodnější porodnice v Praze:-). Já se snad na ten porod začnu těšit (a to nemyslím ironicky:-)). Asi můj strach pramenil spíše z prostředí, než z bolesti a vyčerpání...
Eva
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 12:11:04)
Milá cizinko,
jestli má někdo takové odborné informace, jako ty, tak na otázku, zda "Můžeme dát něco.." reaguje zajisté otázkou "Co to něco bude, a zda náhodou ne oxytocin." Maminka, která o oxytocinu ví maximálně to, že se aplikuje pro zvýšení kontrakcí nebo ani to ne, tak na otázku "Můžeme vám dát oxytocin" může vejrat jako spadlá z višně. Podle mého je na místě ptát se tak, aby rozuměl i neinformovaný. Protože ten informovaný pochopí a může se vyptat detailněji. Tomu neinformovanému to akorát splete makovici.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 12:18:08)
Ivule, ano, pri nazvu leku, musi se podat i duvody, proc se doporucuje. Mne v clanku zarazilo to, ze rodicka vyslovila zadost oxytocin nepodavat, dokud to pujde (zrejme vedela proc), a pak ji nazev zamlceli. Tohle byla cela moje pointa.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 12:18:09)
Ivule, ano, pri nazvu leku, musi se podat i duvody, proc se doporucuje. Mne v clanku zarazilo to, ze rodicka vyslovila zadost oxytocin nepodavat, dokud to pujde (zrejme vedela proc), a pak ji nazev zamlceli. Tohle byla cela moje pointa.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 12:01:55)
Cizinko, já si nejsem jistá, jestli náhodou oxitocin nepůsobí při vypuzování placenty přesně opačně.. Mě ho totiž na porod dali (a horlivě jsem s tím souhlasila), jenže pak jaksi zapoměli zaškrtit přívod a v jednu chvíli to už vypadalo, že tam placenta snad zůstane.. Až po chvíli se PA plácla do hlavy a povídá něco jako "Ježíš, my jsme zapoměli zastavit oxitocitn, tak to proto.. ". Tak nevím, nejsem lékař, ale takhle to bylo u mě.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 12:10:12)
Ivule, nevim, ale v nekterych vice medikalizovane orientovanych porodnicich oxytocin se podava plosne, aby placentu vypudil. Snad zalezi na mnozstvi. Mozna mekdo nas rozsoudi, kdo se vyzna.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(21.9.2005 12:14:37)
P.S.: Mě na vypuzení placenty dali na prso přisát moje miminko, aby si zadudalo (po té, co zastavili ten nepovedený oxytocin :). A to bylo v medikalizovaném a zprofanovaném Podolí.
 Alicee 


Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(22.9.2005 6:13:31)
Ivule, tak ted jsem z toho uplne zmatena, chce to odbornika:)
Nam totiz na predporodnim kurzu tvrdili, ze stimulaci bradavek (nejlepe prisatym ditetem) se prirozene uvolni prave ten oxitocin. Ze pry masaz bradavek byvala u nekterych tradicnich kultur pouzivana jako prirozeny vyvolavac porodu.
takze podle toho co nam rikali bych chapala, ze ti na vyvolani placenty prilozili dite k prsu...ale zaroven nevim jak to srovnat s tim nezastavenym oxitocinem...Doktorky, poradte!!!!!!!!
 Dana, Lucinka 3roky, Míša 7měs. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(25.9.2005 21:29:11)
Chci k tomu říct, že po porodu syna se placentě nechtělo ven a i kvůli zesílení kontrakcí mi syna přiložili k prsu. Placenta šla ven, ale i tak mě museli v narkoze čistit. A též až porodíš a budeš kojit, tak se ti vždy při kojení bude velmi dobře stahovat děloha a bude to trochu bolet.
 Olina 
  • 

Víš cizinko, 

(21.9.2005 12:27:33)
kdyby ti placentu vyndavali rukou, tak by sis možná nechala píchnout kýbl oxytocinu, aby toho nechali. Všechny metody odstranění placenty nejsou stejně humánní. A vůbec oxytocin sem, oxytocin tam, kolem porodu se mu stejně nevyhneš, protože si ho uděláš háfo milión sama a pak máš ty deprese. A neříkej, že je to jiný, protože, to nevíš, to si jenom myslíš a nakonec může všechno zlo pocházet z toho, že v jídelně zapomněli v květáku housenku.:o) Sbírej taky nějaké aktuální informace.
 cizinka 
  • 

Re: Víš cizinko, 

(21.9.2005 12:31:16)
Olino, zbiram. Ale je opravdu rozdil, jestli oxytocin se podava ZBYTECNE, jen aby se predeslo komplikacim, anebo ve pripade, kdy placenta se neodpoutava se. Tak proto pozorne cti, a vsimej si, ze v tom co psala jsem, stoji slova "zbytecny" a "zneuziti". Ze je to uzitecna latka, ktera prinesla velky pokrok take jsem psala :-))).
 Olina 
  • 

Možná jsem skutečně něco přehlédla, 

(21.9.2005 12:40:48)
protože tvůj text se opravdu trošku hůž čte, když je dlouhý. Nebo jsem něčemu nesprávně porozuměla. Teď jsem zrovna při věšení prádla přemýšlela, jestli jsi Slovenka, Ruska nebo Ukrajinka, ty větné vazby mi hrozně připomínají nějaký slovanský jazyk, no ale poznat to nemůžu.
Nicméně trvám na tom, že snaha o předcházení komplikacím není zbytečnost. Dokonce to od svého lékaře žádám, aby přecházel komplikacím, trvám na tom.
Jo, já už jsem tak lehkomyslná.
 cizinka 
  • 

Re: Možná jsem skutečně něco přehlédla, 

(21.9.2005 12:48:44)
Olino, Slovanka nejsem, ale bezne v praci pouzivam (pasivne) par dalsich slovanskych jazyku, a proto byva ten slovosled a gramaticke koncovky tak divoke. Jeste jednou omlouvam, se za chyby. Predchazet komplikacem se musi, ale jestli pouzivany prostredek muze zpusobit komplikaci sam od sebe tak postup je pochybny, a otazky opravnene, ne? Jana uz uvedla, ze pro vypuzeni placenty pouziva se jiny hormonalny prostredek, tak snad uz diskutujeme zbytecne.
 Olina 
  • 

Problém je v tom, 

(21.9.2005 12:57:11)
že budeš těžko hledat lék, který by neměl vedlejší účinky, takže z tohoto pohledu je potom omezený výběr. Jinak máš pravdu, měly jsme se hned zeptat odborníka.
 cizinka 
  • 

Re: Problém je v tom, 

(21.9.2005 13:01:30)
Olino, existuje ale bohata literatura a solidni statisticke udaje o tom, ze porod vcetne toho vylouceni placenty muze probehnout fyziologicky bez zadne syntetycke hormonalni intervenci. Proste bylo by mozna moudry pockat na prvni naznaky problemu. Mohly bychom se zeptat autorky clanky, jestli ty naznaky byly.
 Jana Krejčová, Jůla 07/05 


Něco na vypuzení placenty 

(21.9.2005 12:30:16)
Podává se většinou intravenózně Endometrin. Mě ho dali do žíly s kapačkou, kterou jsem dostávala fyziologický roztok kvůli velké krevní strátě. Je to hormon, který spůsobí rychlejší stahování dělohy a tím mimo jiné zmenšuje krevní ztráty. Taky jsem měla chuť se mu bránit, ale protože malá byla velká (4,25 kg), čili byla hodně zvětšená i děloha a pomaleji se stahovala, nakonec jsem za něj byla vděčná. I tak jsem ve sprše málem upadla z nízkého tlaku ještě půl dne po porodu. Bez něj by mě asi transfuze neminula.
 Jana Krejčová, Jůla 07/05 


Re: Něco na vypuzení placenty 

(21.9.2005 12:34:49)
Ještě jsem zapoměla napsat, že se podává až po narození mimča, takže na něj žádnej vliv nemá.
 Kamila 
  • 

Jak se klubickuje? aby mimi netrpelo na prdicky? 

(21.9.2005 16:21:49)
poradite mi?
napiste navod jak drzet mimi, kde mit jeho hlavicku a nozicky kde poliozit svou pravou ruku a kam levou. mozna i obrazek by pomohl :)
diky
 Jitule, porodní bába 
  • 

Re: Jak se klubickuje? aby mimi netrpelo na prdicky? 

(21.9.2005 18:48:35)
Pokud myslíme totéž, postup je následující.
Začněte vsedě a až naberete na jistotě v držení miminka můžete totéž provádět ve stoje a za chůze - kde proti prdíkům a na uklidnění pomáhá Vaše pohupování při chůzi, které zná mimi z bříška tak důvěrně.
Mimi si jakoby posaďte do klína a zády ho opřete o svoje bříško (jeho hlavička jakoby mezi Vašimi prsy).
Jendou rukou zvládnete přidržet nožky miminka ve skrčené poloze, tak jak tomu bylo v bříšku (když se podíváte do nějaké knížky o těhotenství - určitě najdete nějaký obrázek, jak je mimi poskládáno :)) v děloze a tato poloha je v podstatě velmi podobná, ovšem hlavou nahoru a zadečkem dolů), druhou rukou _většinou tou šikovnější_ držíte miminku skřížené ručičky před hrudníčkem a jemně si ho tisknete k sobě, k bříšku. Jeho hlavička se tak dostává do předklonu, tedy ne do nechtěného záklonu.
Snad z mého popisu alespoň částečně pochopíte. Obrázek bohužel k dispozici nemám, ale tuším, že jsem zahlédla v knize, která se jmenuje Něžná náruč rodičů a kde jsou polohy dobře vysvětleny i nafoceny - třeba najdete v knihovně- nebo v obchodě s knihami.
Ještě mne napadá snadnější verze pro prdíky - miminko leží na zádech např. v postýlcë. Vy ho uchopíte jednou rukou za kotníčky - a nožičky se snažíte přiblížit k tělu (tak že se ohýbají v kolenou i v kyčlích) - tedy kolínka mimi se přibližují k jeho bříšku.
Všechno provádějte něžně a s láskou.
Přeji Vám i Vašemu miminku hodně štěstí a co nejméně trápení s prdíky:-))
 Naďa-dula Podkrkonošská 
  • 

Re: Re: Jak se klubickuje? aby mimi netrpelo na prdicky? 

(21.9.2005 21:37:39)
Ano vše provádět něžně a s láskou! Ještě ke klubíčkování - kniha Něžná náruč rodičů vyšla letos na začátku roku. Proto si myslím, že je potřeba ji hledat spíše na pultech v obchodech než v knihovnách. Je to moc dobrá kniha také pro rodiče.
Na prdíky můžete děťátko chovat (ne po jídle, aby neublinkávalo) bříškem položené přes vaši ruku hlavou k lokti. Jak mu nožičky visí a dítě se vrtí bříškem přes vaši ruku, tím si pomáhá. Navíc má rozhled po světě. Už generace mé matky doporučovala děťátko občas rozbalit, dětičky to mají rády, a procvičit mu s nožičkama - jakoby jízdu na kole, ale v teplém prostředí. Chlad by bříšku neprospěl. Také masírovat ve směru hodinových ručiček, třeba s nějakým "protiprdíkovým" olejíkem. A pamatujte: něžně a s láskou :-) N.
 Rosie 


Re: Re: Jak se klubickuje? aby mimi netrpelo na prdicky? 

(21.9.2005 22:36:31)
To klubíčko lze provádět i tak, že si mimčo jakoby posadíš na obě propletené ruce. Já to používala, když dcerka byla těžší. Měla totiž hypertonii šíje, takže jsme cvičili intenzivně Vojtu a jinak než v klubíčku ji nesměli chovat. Ona se totiž hrozně propínala a bylo takřka nemožné ji udržet - sotva jsme ji vzali do klubíčka, rázem se zklidnila. Sice na mě lidi koukali, jak ji to proboha mačkám, chudinku malou, ale to mě nijak netrápilo. Takže si dovoluji dát radu maminkám: pokud zjistíte, že se vaše miminko při "normálním" držení (jednou rukou u ramene) vzpíná, kroutí, prostě je znát, že je mu to nepohodlné, doporučuji navštívit lékaře. Nic to být nemusí, ale taky může. Nechci nikoho strašit, jen mám tuto zkušenost.
Pokud některá chcete, můžu poslat mailem obrázek, jak to klubíčko vypadá - i když popisy jsou velmi přesné. Našla jsem brožurku, kterou jsme dostali na rehabilitaci a kde jsou názorné obrázky. Můj mail je v záhlaví.
 Lendul* 


Re: Taky jsem narazila na "křižování" při slově Bulovka. 

(24.12.2005 18:17:16)
Jelikož jsem 10.tt a bydlím mezi Palmovkou a Bulovkou, tak jsem se původně chystala taky tam. pak jsem se doslechla a dočetla nepříliš pochvalných slova trochu mě to znejistělo, ale představa, že porod přijde nedejbože v dopravní špičce a já se potáhnu třeba do Podolí, mě zrovna třikrát nenadchla. Proto jsem velmi ráda, že se tu tento článek objevil a už nemusím takřka žádný strach, že se nedostanu do místností CAPu atd.
Děkuju za příjemné počtení.
 Rosie 


Souhlasím 

(21.9.2005 8:39:55)
Já taky rodila na Bulovce - před 3 a skoro 7 lety. Žádné problémy s personálem jsem taky neměla, vesměs všichni milí a ochotní. Tedy až na jednu poněkud nepříjemnou a ráznější sestřičku před 7 lety, která nás docela děsila svým trošku neochotným přístupem, kdy jsme se pochopitelně ptali na vše. Byly jsme tehdy na pokoji samé prvorodičky, takže jsme se musely obracet pouze na personál. Ale to byla vyjímka. Jinak bez problémů. Taky mě překvapuje, že slyším spoustu negativních reakcí, jenže zpravidla to je typu - já byla tam a tam, na Bulovku bych nikdy nešla, prý je to tam příšerné. To jsou ale dost neobjektivní soudy, když tam ty maminky nerodily, tak jak můžou vědět, že je tamní porodnice příšerná. Je to ve stylu jedna paní povídala... a pak se z toho udělá fakt, že na Bulovce se div nevraždí miminka.
Jo, jediná věc tam je fakt příšerná (nebo alespoň za dobu mých pobytů byla) - tamní kuchyně :-). Jak to tam s jídlem vypadá teď?
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Souhlasím 

(21.9.2005 9:19:22)
ahojky
taky jsem rodila na Bulovce v roce 2001 a 2004 pravda v Capu,ale chYstám s etam v únoru zase.Znám to tam už vím kdo je sympaták kdo ne.Jsem ráda,že i na klasickém sále se tedy může rodit jak budu chtít.Musim potvrdit,že v roce 04 už i na šestinedělí byla pohoda.Já hlavně chci mít dítě hned od porodu u sebe.žíádný ležení a čekání až mi mé dítě někdo donese.Tak doufám,že to tam i v tomto nadále funguje jako s Aninkou.
 Petra, Dominik (3/04) 
  • 

Re: Souhlasím 

(21.9.2005 21:26:15)
No nevim jak teď, ale před rokem a půl, kdy se náš malej narodil, tak nebyla kuchyně nic moc. Ale myslim, že to říká o nemocniční stravě kde kdo. Co si pamatuju, tak většinou bylo jídlo dost bez chuti a když mi jednou jedinkrát jídlo chutnalo (byl to buřtguláš kterej normálně nejim), tak bylo dost ostrý. To mě dost udivilo - přece to bylo v porodnici, kde byly samé kojící matky...
Ale už jsem někde tady na Rodině četla něco o jídlech v porodnicích, takže to bude asi všude podobné. Hodně maminek si stěžovalo na ostrá jídla nebo čerstvé pečivo, nebo něco s cibulí apod.
 Miráda 


Re: Souhlasím 

(22.9.2005 9:18:27)
Mám trojnásobnou zkušenost s rozením na Bulovce - 97, 99, 03. V ničem si nemohu stěžovat, doporučuji. Časem se přístup všech zúčastněných dokonce výrazně zlepšil, hlavně v komunikaci.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Bulovka - spokojenost 

(21.9.2005 12:50:02)
Rodila jsem na Bulovce na jaře 2004, dostala jsem oxytocin, oblbováky a na vlastní žádost i epidurál a byla jsem móóóc spokojená. Porodila jsem na druhou kontrakci, dítě bylo v pohodě a je dodnes. Personál na sále i na gyndě dobrý (doktoři vynikající), na dětském bohužel o hodně horší. Příště rodím taky na Bulovce - jen dětským sestrám se budu vyhýbat velikým obloukem.
 Blanka+Adámek 


Re: Bulovka - spokojenost 

(21.9.2005 22:08:43)
Rodila jsem v prosinci 2004, sice v Mede, ale to je vlastne taky Bulovka a byla jsem maximalne spokojena. Jsem typ, ktery pomerne dost duveruje doktorum - takze by se mnou nemeli zadny problemy :-), ale vsechno mi srozumitelne vysvetlovali, dali na vyber (klystyr, holeni, sprcha, balon, leky atd ano/ne, rodit jsem mohla klidne hlavou dolu, kdybych chtela), miminko odnesli na vysetreni az kdyz jsem "svolila" a celou dobu mohl byt manzel u toho a davat pozor, aby nam ho nevymenili :-), dali samozrejme na vyber, jestli chci mit Adamka u sebe hned, nebo ne, vsechno uzasny. Az si nekdy rikam, kdyz ctu duvody maminek, ktere nechteji rodit v nemocnici z toho duvodu, ze by se jim do toho dr. moc pletli a nutili jim neco, co nechteji - at jdou rodit na Bulovku. A na novorozeneckym oddeleni byli vsichni dokotori i sestricky taky moc hodny - nejhodnejsi byly uklizecky!!, az na jednu kacu, ktera rozdelovala jidlo, ta byla trochu drsnejsi. No a co, tak jsem si ji nevsimala, treba mela zrovna nejaky trapeni. A jidlo mi chutnalo moc, ale to mozna bylo tim, ze jsem mela nadstandart - to ovsem spocivalo "pouze" v tom, ze jsem byla sama na pokoji, za coz jsem byla vdecna, protoze na Silvestra se rodilo o 106 a dal jsem mela na vyber ze 6 jidel. To, co jsem si vybrala mi moc chutnalo, ale nejsem nijak narocny stravnik, takze by mi asi chutnalo i ti bezne jidlo. Spis me zarazilo, jak strasne moc toho jidla bylo, nikdy jsem nesnedla ani pulku. Pak ma to nase zdravotnictvi mit nejaky penize.
Takze - jestli budu jeste nekdy rodit, tak jedine na Bulovce a vsem to vrele doporucuju. Fakt nevim, cim si Bulovka vyslouzila tu spatnou povest.
Blanka
 Petra, Dominik (3/04) 
  • 

Re: Re: Bulovka - spokojenost 

(22.9.2005 13:47:55)
Ahoj Blanko, mam takovej trochu soukromej dotaz - mohla bys napsat, kolik ten nadstandart stojí? díky
 ove, 28 tt 
  • 

klubíčkování 

(21.9.2005 16:28:12)
Díky za povzbudivou zprávu, zajímalo by mě, jak konkrétně vypadá to klubíčkování, po porodu se určitě bude hodit.
Dík Ove
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: klubíčkování 

(21.9.2005 18:49:09)
naučí tě to v porodnici:-)držíš mimčo zády k sobě a držíš mu nožičky co nejvíc u bříška.Je jako v bříšku:-)
 ove, 28 tt 
  • 

Re: Re: klubíčkování 

(23.9.2005 12:33:27)
Dík, znamenám si, zatím se srneček docela hbitě klubíčkluje sám, žebro nežebro, měchýř neměchýř...
ove
 Helena  
  • 

Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 10:51:37)
Nevim, ale nechapu odmitnuti holeni a klistyru. Ja vim,ze je to kazdeho osobni vec,ale myslim si ,ze trocha nepohodli mi zas tak neublizi. S prominutim p....t
pri tlaceni bych nechtela, at jsou na to sestry i lekari zvykli nebo ne. A holeni je snad pohodlnejsi v pripade siti. Nevim nechapu, je to muj osobni nazor a mozna se na me sesypete, ale kdyz vydrzite porod tak tech par neprijemnych minut u klistyru nebo holeni vydrzite taky..
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 11:07:42)
Heleno holí se řekla bych většina maminek sama doma.A řeknu ti holit bych se nenechala.Párkrát jsme to dělala na praxi v porodnici a rodičky litovala.Přirození je moje a nevim co by ho má břitvou nekdo cizí holit.Když ti to nevadí tak je to tvoje věc.Stejně jako je věc ostatních,že se holit nechtějí nechat.A klystýr.Já ho poprvé měla a po:-)druhé to nestihli.Mě osobně nijak nevadil,ale jsem ráda,že po druhé jsme ho neměla.Doma si m,ůže každá maminka použít gel na domácí klystýr(jé jak on se jmenuje?? ach jo ty hormony:-))
a já teda nevím já osobně jsem toho u porodu moc nesnědla,takže jsem se ne po...
 Sylvie 


Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 11:15:28)
Ten domácí miniklystýr se jmenuje Yal. Mně je holení putna - poprvé jsem oholená byla, u dalších dvou porodů ne (v porodnici, kde jsem rodila, se jaksi neholí... a já se doma holím v jiných místech, než mě holili prvně v porodnici ;o) ). Klystýr ani Yal jsem neměla ani jednou, pokaždý jsem před porodem lítala na záchod, pokaždý jsem se při porodu hezky nacpala (no, vždycky mě chytla žravá, no...), ani jednou jsem se nepo. Mám kamarádku, která se po i po klystýru, takže kdo nemá štěstí, stejně má smůlu ;o)

S.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 11:56:59)
sylvi díky:-))) já už jsem nějaká mimozní a zapomínám:-))))
 PajaMM 


Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 11:09:20)
Ahoj Heleno.

Ja ti taky napisu svuj nazor - ja v predporodnim planu mela, ze nalev bych si prala, holeni ne.
Holila jsem se totiz sama, takze to bylo vyresene.
A v den porodu jsem byla na WC asi 20x, takze jsem byla vyprazdnena az az:-) A ten nalev mi dat nestihli, po prijezdu do porodnice jsem sla hned tlacit...

A myslim, ze oboje je jen a jen veci nazoru kazde z nas. Ano, holeni je jednodussi z hlediska siti - ale proc by to mela zena delat, kdyz nechce?
A nalev je to stejne. Musi ona sama vedet, co chce a co ne...
 Apolena. 


Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 11:19:30)
A proč bych měla "vydržet" něco, co je nepříjemné a podle mého názoru úplně zbytečné?
 Eva K 
  • 

Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 11:55:31)
Myslím, že pokud ti to připadá zbytečné, tak to vydržet nemusíš. Když to někomu připadá nepříjemné, ale potřebné, tak to vydrží. V tomhle na výběr dostaneš snad ve většině porodnic. Eva
 Apolena. 


Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 12:07:13)
Jo, s tím souhlasím - odpověděla jsem otázkou na dotaz, proč někdo odmítá klystýr a holení.
Takže někdo to odmítá proto, že mu to připadá zbytečné a nepříjemné (zbytečnou příjemnou věc bych určitě neodmítla :-)).
 cizinka 
  • 

Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 17:55:54)
Heleno, deloha a streva jsou v tesnem sousedstvi. Streva funguji na zaklade mechanicke stimulaci - uvede je do praci vlakniny, tekutiny, a take kazde jine jidlo co polikas. Se vsi pravdepodobnosti take stahy delohy na zacatku porodu. Ve skutku u hodne zen streva reaguji take i na tak male zmeny v deloze jake jsou na zacatku mesicek. Jestli nejcasteji zjistujes, ze menstruujes na zachode, kam jsi sla na velkou, tak klystir ani Yal nebudes potrebovat. Male mnozstvi stolici, kterou vytlaci hlavicka u porodu lepe se odstranuje v nezidene podobe - proto WHO klistyr nedoporucuje. Stejne duvody mohou vyvratit mytus o vetsim fyziologickym prostoru pro miminku. Jestli ty streva se vsi pravdepodobnosti se vyprazni i tak, odkud ten vetsi prostor? Timto argumentam blbne zeny porodnice v Nemecku. Posoud sama, jestli plati.
Pusobi sousedstvi opacnim smerem? Nekdo tvrdi, ze klistyr je nechemicky a jiste setrnejsi urychlovak nez oxytocin. Muze tak pusobit, ale nemusi. Totiz deloha rozjede se kvuli hormonum, kterych produkce se reguluje v mozku. Na to rodicka potrbuje pohodli, naladu uvolneni, zadny stres. Jestli neco ne
 cizinka 
  • 

Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 17:57:26)
Pardon, zas blbne mys. Jestli neco zbytecneho je i neprijemny, tak nejsou duvody to neodmitnout. Ve skutku je to vec svobodne a informovane volby:-)
 cizinka 
  • 

Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 18:08:01)
Heleno, druha cast otazky: v Nemecku neholi se v zadne porodnici uz nekolika let. Vetsina Nemek, ktere znam, neholi si ani podpazi, coz na to intymnejsi casti tela. Zadny vetsi vyskyt zaniceni po siti nepozoruje se.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 18:39:55)
Cizinko,

ja si spis myslim, ze se holeni dela, aby se to lepe silo - takze vlastne kvuli doktorum, aby to bylo snadnejsi...aspon nam to takhle rikali:-)))

Jinak souhlasim, ze i nalev i holeni jsou veci, o kterych si zena ma rozhodnout sama...
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 18:49:55)
Danielo S, kvuli pohodli doktora nenechala bych dobrovolne odstrihnout tri vlasy z hlavy:-)))
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 18:53:44)
Cizinko,

proto uz si dnes zena o tom muze rozhodnout sama - alespon ve vetsine porodnic. A to je velmi spravne, ne?
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 18:58:16)
Danielo S, je to spravny, ale take uz zastaraly. O tom nebyla diskuse uz za meho porodu - a to nejenom v Bohunicich. Mit z toho radost je stejne roztomily, jak jasat stestim z rohliku s maslem :-)))
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 19:11:19)
Cizinko v tomto s tebou bezvýhradně souhlasím:-) dělat něco jen proto,že se to pak doktorům dělá líp...to fakt ne.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 19:37:06)
Jiro,
v tom s cizinkou taky souhlasim. A proto jsem napsala, ze je spravne, ze se to jiz bezne nedela...
 JanaB 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 22:40:43)
Proto se radeji holim sama a dobrovolne a mam o jeden problem min. Asi tak kolem 7.mesice tehotenstvi to nebylo zrovna jednoduche, ale ja to zvladla i poslepu :-)))
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(24.9.2005 8:11:56)
Jano,

s tim souhlasim. Taky jsem to sice zvladala az do porodu, ale pres to bricho to bylo sakra obtizne:-) Ja to resila tak, ze jsem sedela na vane a naproti sobe jsem mela zrcatko:-))) Kdyz na to ted vzpominam, musim se smat:-)))
 Petra, Dominik 3/04 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(25.9.2005 14:52:29)
Já to přes tu velikost břicha nezvládala a pak když jsem porodila a asi druhý den se viděla... Hrůza! :-)
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(25.9.2005 15:00:51)
Petro,

to ti verim:-))) Ja to resila tim zrcatkem:-) Ale slo to jen diky velke rohove vane - v rohu jsem si mohla sednout a mit naproti sobe zrcatko a slo to, i kdyz hooodne spatne a trvalo to hooodne dlouho:-))) Protoze to bricho bylo taky dost velky, i kdyz Klarka byla pomerne male mimco:-)
 Petra, Dominik (3/04) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(26.9.2005 13:15:17)
My jsme byli původně domluvení s manželem, že mě bude holit on až si na to neuvidim, ale skutek utek. Bál se totiž, že mě řízne, protože neví jak moc má přitlačit, protože to necítí... :-)
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 21:38:30)
No vidíš cizinko, a Češkám se hrnulo po revoluci do hlavy, že kdo se na Západě neholí v podpaží, tak to fůůůj totéž, jako kdyby se nemyl... :))
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 21:38:30)
No vidíš cizinko, a Češkám se hrnulo po revoluci do hlavy, že kdo se na Západě neholí v podpaží, tak to fůůůj totéž, jako kdyby se nemyl... :))
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(23.9.2005 21:45:47)
No nevim, Ivule, nemala cast mych kamaradek v Nemecku maji nohy jako chlap, a ze je neholi nejde nepostrehnout. Na podpazi ma se ovsem pockat na leto. Nevim jak v tym tesnem sousedstvi to neslo povsimnout, ze velka cast Nemek prezentuje svoje telo uplne jinym zpusobem nez Cesky a na svoje telo se vsem vsudy jsou pysni:-)))).
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(24.9.2005 8:58:26)
No cizinko to jsme si všimla už před lety v JUGO dnes Chorvatsku jak se Němky pyšně s 20-30 kg nadváhy prducírujou po FKK, to nám tu nemusíš prezentovat :-))))
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(24.9.2005 9:41:02)
Pavlo3,

mně osobně je mnohem milejší ženská s 30 kg nadváhy, která ze svého těla nemá mindrák a je na něj pyšná, než ženská s ideálními mírami, která na nic jiného nemyslí, popřípadě má mindráky z toho, že pořád ještě není dokonalá, a kromě sebe tím otravuje ještě celé okolí.
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(24.9.2005 12:01:29)
Šáry obojí není tak zcela v pořádku. Já jen reagovala na to co píše cizinka. Proč ale kritizovat někoho za to, že mu záleží na tom jak vypadá? A to, že jsou lidi, kteří svoje špeky vystavují, je podle mě fakt humáč. Nebo ty se ráda díváš na lidi, ktetří chodí s nahatými špeky po ulici? Nemluvím jen o ženách (obecně lidi).
A zpět k tomu holení - můj manžel se přes léto holí pod paždí taky a mě se to moc líbí, fakt nesnášim pohled na mužský co vypadaj jak když vylezou z pralesa :-)))
Je to otázka vkusu.
 cizinka 
  • 

Pycha 

(24.9.2005 12:16:49)
Pavlo3, ja jsem odpovedela na poznamku Ivuli o porevolucnich predstavech o podpazich na zapade. Co bylo v tom kritickeho? Mimochodem kdyz jsi zminila tu nadvahu, tak vzpomnela jsem na jednou uzasnou medialni znamou Cesku, ktera svoje velke telo prezentuje pysne a jen tak trochu s nej dela si legrace.
Proc by zena mela se stydet za svoje telo? Jestli nekdo ma nadvahu a stydi se, sedi doma a cpe se jeste vic, jen si zadelava na dalsi problemy.
Jestli se mi libi oholene nohy, tak si je oholim a budu na nej pysna. Jestli moje uzasna kamaradka uveze po hornate krajine dve deti na kole, a je na svoje chlapske nohy pysna, tak ja ji take obdivuji. To je vse.
 Pavla3 


Re: Pycha 

(24.9.2005 13:03:07)
Hm, Cizinko,
to myslíš tu mediálně známou češku, která vždy sedí za stolem a co vystupuje v reklamách na huboucí přípravky? Nepamatuju, že bych ji někdy viděla v bokovkách a v tričku do půl žeber. Zato 100kilových Němek a taky Američanek jsem takhle oblečených viděla spousty.
Souhlasím s tebou, že když někdo žije sportovním stylem tak si třeba nohy neholí a je mu to fuk, taky třeba když někdo žije na vsi a většinu času tráví mezi lesem polem a vesnicí. Proč by si taky taková ženská holila nohy nebo pod paždí.
Pokud si olíkneš tričko na ramínka, těsný džíny a vyrazíš do města nebo k moři tak bys k tomu měla přidat i to ostatní.
Moje mamka (62) se v životě neholila, dnes když jede v létě na dovču k moři tak se prostě oholí.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Pycha 

(24.9.2005 13:50:43)
Pavlo3, jestli chces rict, ze lide, ktere se hodne venuje svemu telu, jsou v necem kultivovanejsi, tak k tomu mam takovou odpoved: dokonale kultivovany clovek neexistuje. Osobnost, ktera o sebe pecuje, vybira mezi priority. Nekdo travi hodiny pred zrcadlem, druhy mezi lidma, kterym pomaha, nebo ktere bavi, v praci, v knihovne, v kulturnich institucech. Je dobre vse vyvazit, ale jestli nekdo ma uzasny vyraz oci a nikdy nerika banality, tak je kultivovanejsi nez vetsina dokonale vycvicenych, oholenych a vyumelkovanych barbinek.
Jestli chces rict jen to, ze lide se neoblikaji a neprezentuji svoje telo vzdy vkusne, tak je to pravda, a plati to pro urcite procento lidi po celym svete. Nikdy mne nenapadlo, ze Cesi maji v necem lepsi vkus ve vecech prezentaci svych tel nez jejich sousedi. A to cestuji hodne a casto, a mam takovy zlozvyk pozorovat lidi. Jenom je-li to tema vubec? Jestli ma na sebe tricko, ktere mu nesedi, tak je to ovsem o hodne mensi problem nez kdyz smrdi... Vcera jsem musela kvuli jednomu manzelovi vyumelkovane zenske vystoupit s tramvaje a do prace dobezet. Kvuli nicim "spekum" nemusela bych...
 Pavla3 


Re: Re: Re: Pycha 

(24.9.2005 18:47:27)
Jo, Cizinko, chci říct, že člověk, který se MIMO JINÉ věnuje svému VZHLEDU je kultivovanější. A za tím si stojím. Ale marně jsem hledala ve svých předešlých příspěvcích, kde že jsem psala, že obdivuju vyumělkovaný barbíny?
A taky si stojím za svým názorem ohledně vkusu těch Američanů nebo Němců, tím opravdu nemyslím, že Češi jsou na tom nějak super. Kam se hrabeme na Italy nebo Francouze :-)))
Třeba v Paříži jsem byla z lidí jak vypadali úplně u vytržení a rozhodně to nebylo drahé obleční co mě upoutalo, ale celkový vkus i originalita. Upravenost sladěnost atd. Nedá se to ani popsat. Potkáš třeba černošku, co má určitě hezkých pár kilo navíc, ale je tak krásná že na ni cívíš dvě stanice v metru :-)))
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Pycha 

(24.9.2005 19:10:32)
Pavlo3, s tou vyumelkovanou barbinou myslela jsem tak, ze clovek, ktery hodne se venuje svemu telu, nemusi hned budit kultivovany dojem. Jestli mam vybirat, kdo vypada kultivovaneji: studentka s vecnem strihem vlasu a neoholenyma nohama, nebo poulicni barbinka, ktere cele telo prvoplanove krici, ze nema zadne jine moznosti v zivote, nez se dobre provdat nebo prodat, tak nemela bych pochybnosti. Jestli je obdivujes ty, to nemohla jsem skutecne vedet, ani nenaznacila jsem to. Clovek vi o tom druhym jen to, co napsal, a prisuzovat nekomu nevyslovene myslenky je takovy interenetovy zlozvyk:-).
Francouzky a Italky mam take rada, vlastne pro tu neprvoplanovost. Ale i tam je totez - strasne zalezi na mista, odkud pochazi a kde zije, na socialni prislusnosti a pod.
A abych se vratila na puvodni myslenku o pyse na svym tele, tak nektere veci se tyka netolik vsesvetoveho vkusu, ale takovych jemnejsich kulturnich predstav, jak zena vnima svoje telo. Mezi Nemkama je chut si prezentovat jako silna a nezavisla zena. S tim se vaze to neholeni nekterych. Jinak vypadaji velice kultivovane a hygienicky, nikdy by mne nenapadlo ze vypadaji ledabyle.
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(24.9.2005 23:33:16)
Pavlo3,

já se ze všeho nejradši podívám na člověka, který vypadá harmonicky. Bez ohledu na to, jestli je tlustý nebo hubený. Který má na sobě oblečení, co mu padne, je na něm vidět, že ho rád nosí a že je vůbec rád na světě :o))

Asi se shodneme v tom, že nemusíme přehnanou péči o zevnějšek stejně jako přílišnou nedbalost. MOžná jsem reagovala na něco, co jsi ani tak nemyslela. Ale jsem trochu alergická na názory, že by měli na ulici vylézt jenom lidi, kteří vypadají dokonale, a ten, kdo dokonale nevypadá, tak snad jenom v jutovém pytli. ;o)) Asi se skutečně podívám radši na někoho bez špeků, ale na druhé straně, když se někdo se špeky, rozhodne jít po ulici v nějakém odhalujícím oblečení, tak mě to nebude drát a pokud je natolik sebevědomý, že se mu jeho tělo líbí i tak, tak mu to budu přát a budu jedině ráda. Je to ode mne trochu sobecké, přiznávám, protože se zakomplexovanými lidmi (ať už jsou tlustí nebo hubení) se mi jedná dost těžko.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(25.9.2005 10:21:00)
ty jo tak koukjám,že s ediskuze o porodu na Bulovce zvrtnul v rozebírání cizích špeků:-)já myslím,že je to věc každýho ne? At tlustek nebo hubenej,když je člověk fajn tak se schovávat nemusí ne.
 Eva K 
  • 

důležitost vzhledu 

(27.9.2005 8:52:44)
Myslím, že pro každého je vzhled důležitý jiným způsobem a má jiný vkus, třeba znám muže, kteří mají rádi chlupaté nohy či macaté ženy. A myslím, že ty ženy se parádí přesně pro tyhle muže. Kromě toho, že se tak líbí sami sobě a to je nejdůležitější.
A jestli ne, tak třeba se právě snaží najít, jaký styl vzhledu jim vyhovuje, nebo podlehli módě a okolí, nebo je to pro ně teď nepodstatný problém, protože řeší něco daleko závažnějšího. Do hlavy nikomu nevidíš.
Eva
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(24.9.2005 20:31:14)
"..ze velka cast Nemek prezentuje svoje telo uplne jinym zpusobem nez Cesky a na svoje telo se vsem vsudy jsou pysni.."

A tak to zase, cizinko, to jo. To si všimli i v Česku :) (možná dokonce už za totáče na toto téma šlo dost fórů).

P.S.: Tím se nechci dotknout Němek, jenom to prostě tak je :))
 cizinka 
  • 

Jiny zpusob 

(25.9.2005 12:15:40)
Ivule, mezi mymi kamarady v Nemecku fory a nespravedlive stereotypy o Cesich rozsireni nejsou, a jestli takove potkam, tak se s jejich siritelem poperu.
O tym jinym zpusobu prezentaci tel mezi Nemkama psala jsem bez snahy hodnotit. To jsou veci zalozene na vrstvech historickych zkusenosti. Opravdove damy potkas v Praze stejne tak jak v Krakove nebo v Berline. Jen ze Ceska pravdepodobne bude akcentovat svuj vystribeny sex-appeal, materske kvality a duchaplny vtip (opravdove narodni bohatstvi). Polka - rafinovane aristokraticke zpusoby, vytribeny vkus a spolecenske angazma. Nemka - silu, nezavislost, a sebestatecnost. Na ktere historicke zkusenosti se to opira, je dlouha diskuse, a asi take trochu banalni.
 Ivana Procházková 


Re: Jiny zpusob 

(26.9.2005 23:28:26)
Cizinko,
fóry jsou od toho, aby se nebraly vážně - to je totiž jejich podstata. Takže jestli se chceš s některými dle tebe nespravedlivými fóry, které by kolovaly o Češkách mezi tvými německými kamarádkami, prát, je to podle mého názoru plýtvání energií, ale budiž.
Co mě ale zaujalo jsou ty "mateřské kvality", které by akcentovaly Češky. Co tím myslíš?
 cizinka 
  • 

Re: Re: Jiny zpusob 

(27.9.2005 2:16:21)
Ivule, ja mam rada jenom vkusne fory, ty lidove o sousedech vetsinou nebyvaji. Ne zebych chtela je zakazat, ale se jim nesmeji. Kvuli nekterym stereotypum muzu se i poprat:-)
Kdyz prekrocis hranici CR ze severu nebo ze zapadu, zeny vypadaji takove "zenske", "domaci", citove a pecujici. Jasny, ze je to hrozna generalizace, ale kdyz casto menis prostredi a potkavas hodne lidi ze stejnych socialnich prostredi, takove veci padaji do oka. Ale ne zebych neznala ceskou feministku, nebo velice jemnou Nemku...
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Jiny zpusob 

(27.9.2005 10:45:00)
No já na to reagovala hlavně proto, že v dobách kdysi po revoluci po Čechách kolovalo, že českým holkám nastávají zlaté časy, pokud se provdají za "zazobaného" Němce (nebo lépe řečeno za Němce, který jim nabídne životní standard běžný v Německu), protože pro českou holku je přece důležité, aby měla rodinku opečovávanou a dobře finančně zabezpečenou a to je přesně to, co jim ti "bohatí" Němci dokáží nabídnout. Já z toho mívala málem osypky, ale když to teď srovnám s tvým "viděním" českých holek, tak si to s tím "domácím" vzhledem až tak neodporuje :))

(To prosím ber jenom jako perličku na téma, co se taky povídalo.. :)
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jiny zpusob 

(27.9.2005 11:22:22)
Ivule, ja vim, ze jsou takove stereotypy... Ale take jen castecne pravdive. Znam hodne zen provdanych na zapad, a casto se jedna o zenske aktivnejsi, odvaznejsi a sebestatecnejsi. Studuji a cestuji, proto tvori tu rizikovou skupinu, ktere se take zamiluji az do nepameti... Z druhe strany zakomplexovani chlapi si radi predstavuji, ze na vychod je ten opravdovy chlapsky raj:-)))
Ta "domackost" se projevuje ne tolik vzhledem kolik vyberem tematu na rozhovor. S Polkou a Nemkou dost pravdepodobne pokecam o politice a spolecenskych pomerech. S Ceskou (i vysokoskolackou), rozhovor nejcastej smeruje na drby, deti a osobni vztahy. Drbat ale umeji kouzelne:-)))
 Piotra, 2 holčičky 


Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(24.9.2005 19:45:51)
Tak na tohle bych chtěla jenom poznamenat, že ne všude na "západě" se neholí.
Žila jsem nějakou dobu v Anglii a můj tehdejší přítel, když byl u nás a viděl mladou holku s neoholeným podpažím, tak z toho měl šok.
Doufám, že to vyznělo věcně, mně je totiž jedno, jestli si někdo holí nebo neholí cokoliv na svém těle.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Odmitnuti holeni a klistyru 

(24.9.2005 19:52:39)
Piotro, to je pravda. Skandinavky, treba, take se holi. Americanky, pokud vim, modu holeni prosadily. Legracni pro mne vypadalo jen to, ze v tom nejblizsim zapade od Ceska to vubec neni pravidlo.
 Olina 
  • 

Tak už jsi z toho podpaždí vytěžila co se dalo, 

(25.9.2005 18:01:12)
tak už s tím přestaň. Přiznáváme, nevíme nic o holení ve světě. Myslím, jak to tady tak čtu, že ani nevíme cokoliv o čemkoliv.
Ale já se holit musím ,protože jsem chupatá jako, beé, ovce a děti by mi jinak v létě strkaly do pusy trávu.
 cizinka 
  • 

Re: Tak už jsi z toho podpaždí vytěžila co se dalo, 

(25.9.2005 19:20:37)
Olino, to je ok, hol se, fakt to je vec kulturnich predstav, osobnich pocitu a individualnich rozhodnuti. Ale proc mluvis o sebe v pluralu?
 Marketa,Christina3,Dean6m. 
  • 

ne kazdy 

(27.3.2006 3:58:34)
Ne kazdy chceb klystir.Ja osobne bych ho nikdy ani nepotrebovala, protoze hned jak me zacly kontrakce tak v tom momente i prujem a pozdejc aji zvraceni , takze to slo horem dolem.
 ivanadm 
  • 

Velka spokojenost na Bulovce 

(23.9.2005 22:39:06)
Musim taktez pozitivne reagovat. My jsme rodili na Bulovce letos 3.8. Narodil se nam syn Tomasek. Vse probehlo perfektne, vyborny lekar O.Sottner, mile asistentky i vetsina sester na sestinedeli. Prestoze letosni leto bylo napr. v Podoli, u Apolinare nebo v Motole doslova "nacpano", my jsme si s pritelem na Bulovce uzili krasne soukromi a klid, coz jsem velmi ocenila. Nikdo nas do niceho nenutil, respektovali nas porodni plan. PS: jediny lekar ktereho jsem NASTESTI potkala jen na prohlidkach a 2x na vizite byl Mudr.Krcmar-mlady lekar, ktery se bez mrknuti podepise do dokladu po vizite, aniz by vubec uznal za vhodne clovek fyzicky prohlednout. Asi stanovuje diagnozu pres nocni kosili... Ivana
 Anka 
  • 

Re: Velka spokojenost na Bulovce 

(25.9.2005 10:56:03)
Teda čím vším jsem se tady musela prokousat, abych se dozvěděla něco o Bulovce, tomu by jeden nevěřil. Mám ji blízko, takže podruhé se tam asi vydám.
Minule jsem rodila v Podolí, protože jsem tam byla na jednom naléhavém vyšetřením a personál si mě naprosto získal.
Má zkušenost s holením- já se teda dole párkrát holila sama a vždy to skončilo zarostlými chlupy a záněty. Protože jsem rodila císařem, tak jsem samozřejmě oholena byla a musím říct, že sestřička to provedla velmi citlivě a hlavně vše dobře vydezinfikovala, takže žádný zánět nenastal. Takhle bych to sama určitě nezvládla. Tím ale nevstupuji do debaty o vhodnosti holení před porodem.
Jo a s nemicničním jídlem je to snad všude stejné, já nejsem vybíravá, ale to co jsem dostala v Podolí se snad ani nedá nazývat jídlem, vzpomínám si, jak jsme se s manželem smáli, že nechápeme, jak může někdo z kusu hovězího a rýže vytvořit něco tak odporného :-))).
No a ještě k té Bulovce, vzpomínám si, že jsem tam jednou byla na vyšetření po zamlklém potratu, převlíkala jsem se ve sprše, kde se proháněly rybenky a vyšetřující doktor mě volal na kozu sotva jsem si v té sprše stačila odložit kabát. To na mě příliš příznivý dojem neudělalo... Ale všude se může přihodit něco nemilého a já ráda dám na doporučení mamek z rodiny.
Mimochodem, proč se ten CAP pořád otvírá a zavírá? Já mám dojem, že už se to stalo dvakrát, ne?
Anka
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Velka spokojenost na Bulovce 

(25.9.2005 11:30:38)
Poprvé ho jen přejmenovaly z centra aktivního porodu na centrum alternativního porodu,protože z něj odešly původní zakladatelky.Taky princip CAPu se trochu změnil.A ted je zavřenej napořád,protože tam byl jistý malér,tak z něj udělali Family Unit.A vybavení CAPu je v normálních porodních sálech
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Velka spokojenost na Bulovce 

(25.9.2005 11:30:52)
Poprvé ho jen přejmenovaly z centra aktivního porodu na centrum alternativního porodu,protože z něj odešly původní zakladatelky.Taky princip CAPu se trochu změnil.A ted je zavřenej napořád,protože tam byl jistý malér,tak z něj udělali Family Unit.A vybavení CAPu je v normálních porodních sálech
 PajaMM 


Re: Re: Velka spokojenost na Bulovce 

(25.9.2005 11:42:01)
Ahoj!

Ja ti chci napsat jen neco k tomu holeni - mivala jsem stejne problemy jako ty - zarustajici chloupky a zanety. Ale to jsem se opravdu jen holila.
Pak jsem to zacala delat jinak. Nejdriv pouziju depilacni krem - na 10 minut max.(Veet nebo Opilca), zabiraji vyborne, zvlaste ten prvne jmenovany a pak jen pripadne oholim nedokonalosti:-) Ale ma to vyrazne lepsi vysledky a jsem temer bez veskerych problemu se zarustanim a zanety, jen opravdu minimalne.

Hezky den!
 JanaB 
  • 

Re: Re: Re: Velka spokojenost na Bulovce 

(25.9.2005 20:16:36)
Ja jsem mela zezacatku taky problemy.Hlavne kdyz jsem se hned po holeni treba oblekla a nekam sla ( a trochu se zpotila) A potom jsem zacala pouzivat kremovy deodorant nebo mast ,ktera se pouziva do plenkove oblasti pro mimina.Oboji vysusuje a nemam uz zadne problemy.
 renata 
  • 

Re: Velka spokojenost na Bulovce 

(26.9.2005 13:43:41)
Taky se přidávám k názoru, že je na Bulovce na porodním personál velmi vstřícný a hlavně pozorný. Rodila jsem tam dvakrát.Poprvé před 10 lety a teď před dvěma lety.První porod byl v pořádku a u toho druhého se mi koncem čtvrtého měsíce vytvořila hlubokožilní trombóza v třísle.Musela jsem ležet měsíc v nemocnici a veškerý personál mi ve všem vycházel vstříc.Prvních 14 dní jsem ležela na jipce, kde nemůžou být žádné návštěvy a na moji prosbu mě ochotně sestřičky převezly při návštěvě do vedlejšího pokoje.
Velmi dobrou zkušenost mám i s doktorem Dvořákem a Záhumenským.Taky ještě s jedním mladým doktorem, který mě navštěvoval na té jipce, ale jeho jméno si už nevybavuji, což mě mrzí protože i jemu patří velké dík.Na těchto doktorech jde vidět, že tu práci mají rádi a že ji moc dobře vykonávají.
Jestli měla Bulovka někdy špatnou pověst, tak teď ji rozhodně už nemá.
 melsi 


tento popis porodu 

(25.9.2005 21:26:28)
mi přijde jako reklama na porodnici,strohý jako sestry na porodním,promiň
 Eva K, 14tt 
  • 

Re: tento popis porodu 

(26.9.2005 15:26:09)
Je možné, že je to reklama. Stejně si každá na porodnici uděláme názor sama, až se tam půjdeme podívat. Pochybuji, že se někdo rozhodne dle jednoho článku na internetu. Eva
 olga (autorka) 
  • 

Re: tento popis porodu 

(29.9.2005 20:27:11)
Jasně, že je to reklama na porodnici (nezištná a upřímná)! Proč by si lidi, kteří odvádějí svoji práci dobře, nezasloužili reklamu? Nad kritikami těch samých lidí se nikdo nepozastavuje a je jich podstatně víc.
 Dana,3letá dcera,7měs.syn 
  • 

Bulovka je nej!Doporučuji 

(25.9.2005 21:47:09)
Prosim, komentujte vaše zkušenosti s Bulovkou.Vraťte se k tématu. Já Bulovku mohu jen doporučit-rodila jsem tam 2x, všichni byli velmi příjemní, ochotní, rádi pomohli. Fakt nemůžu jim nic vytknout- od sestřiček po doktory. Tímto jim za jejich péči moc děkuji, byli jste skvělí!!!
 stana, 2 kluci 
  • 

Re: Bulovku doporučuji 

(27.9.2005 0:34:02)
Nečetla jsem celou debatu pod článkem, na Bulovce jsem rodila dvakrát. Mám syny 3,5 a 1 rok, a taky si vůbec nestěžuju, ba naopak. Poprvé jsem hrozně chtěla do CAPu, ale nebylo místo, přesto byli všichni příjemní (až na tu babu se špinavým hadrem na pokoji po porodu a hnusné jídlo, což není důležité). Podruhé jsem narazila na velmi příjemnou mladou doktorku Veroniku, která byla úplně úžasná! Jen pořád nevím, jestli by porody nebyly lepší jinak než klasicky na stole -- to jsem neměla možnost si vyzkoušet... přesto Bulovku doporučuju. Apolinář mi přišel šíleně neosobní a Podolí vpodstatě taky.
 I.Ves. jedna šestiletá dcera 
  • 

nic moc 

(27.9.2005 9:19:00)
porod mi připadal fajn, protože tam byl můj manžel. Jinak si mě všimli, až když mi koukala třetina hlavičky, nesmyslně mě nastříhli, tak že dítě při zatlačení přeletělo celý stůl a jako bombonek na konec ve mě nechali kus placenty, která ze mě vyšla doma po 14 dnech. Takže radím - tmavovlasý hnědooký mladý pohledný doktor s brejličkama - nebrat.
 Irena, syn 5 týdnů 
  • 

Re: Bezva porod na Bulovce 

(27.9.2005 13:57:38)
Také se musím Bulovky zastat. V srpnu jsem zde rodila a s veškerou péčí jsem byla naprosto spokojená. Moc poděkovat bych chtěla zejména MUDr. Záhumenskému a MUDr. Jarošové.
 Fiona 
  • 

upozornění 

(13.11.2005 13:36:05)
Má své zkušenosti,že na Bulovce zas tolik " bezva "porodů neni.Dost zdravých novorozenců končí na JIPech a není to vždy z důvodu nemoci.
 šokovaná 
  • 

porod na Bulovce 

(13.2.2006 13:38:03)
Musím reagovat na příspěvek o skvělém porodu na Bulovce.Mám bohužel tu nejhorší zkušenost.Přijela jsem na Bulovku v doprovodu mé soukromé dr.s tím že miminku špatně tluče srdíčko,již předem jsme byly domluvené na císařském řezu,kvůli uzké pánvy.Takže,...po monitorování vše vypadalo v pořádku,nicméně jsi mě tam nechali na pozorování.Moje doktorka odjela s tím,že mě budou každou hodinu monitorovat a pokud by nebylo něco v pořádku okamžitě jí lékaři zavolají a ona mě přijede odrodit(má to tam tak zařízené od počátku její praxe.)Již první monitorování bylo špatné.Po tom co mě připojili a všichni odešli někam zřejmě na kávu, malému přestávalo tlouct srdíčko.Nejdřív jsem se nemohla nikoho dovolat a když ke mě konečně přišla sestra začala se mnou lomcovat s tím že je asi špatný ten monitor.Po asi 5min kdy už jsem byla šílená strachy o život syna,laskavě konečně zavolala lékaře,který skonstatoval,že dítě musí okamžitě ven.Na mé přání aby zavolali mou lékařku mi byl přinesen můj mobil.telefon s tím že oni volat nemohou a ať si jí zavolám sama,to ale přez všechny ty přístoje nebylo možné.Nakonec se mi nějakým zázrakem podařilo odeslat sms manželovi s tím co se děje.Poté mě sestry odvedli a naprosto bezohledně mě oholily a "vrazily do mě hadičku na cévkování" .Ovšem to vše vyvrcholilo na porodním sále kdy mi
"paní" anestezioložka nebyla schopná napíchnout epidurál. Po několika marných pokusech ,kdy se mě neustále snažili stočit do klubíčka a v bolestech, kdy už jsem ani nevěděla co všechno mě bolí, mi bylo řečeno,že se to povedlo.Naštěstí v tu chvíli dorazila moje doktorka,takže jsem se uklidnila,ovšem né na dlouho.Šok nastal ve chvíli kdy provedli císařský řez a mnou projela neuvěřitelná bolest a to co ze m vyšlo za křik se nedá popsat,nato jsem byla uspána.Posléze mi bylo vysvětleno,že se nepovedla napíchnout epid.anestezie a že se omlouvají( omluva za to,že vám rozříznou živé břicho,no dejme tomu).Nohy jsem měla mimochodem absolutně necitlivé ještě druhý den.Byla jsem v šoku ale miminko bylo v naprostém pořádku,takže jsem si poplakala a nijak zvlášť to neřešila.Kojení bylo v pořádku a personál sestřiček musím říct že také,byly v celku příjemné a ochotné,dokonce mi vzaly vykoupat miminko,jelikož jsem měla hrozné bolesti a nemohla jsem skoro chodit.Nicméně až na koupání jsem se o syna starala sama,hned jak mě pustili z JIP.Každý den se na nás chodili dívat a prohlížet nás dvě skupiny lékařů,měla jsem obrovskou podlytinu v podbřišku,která se zvětšovala,ale bylo mi řečeno že je to normální,nakonec mi byl po asi dalších 2dnech přinesen lék.předpis na jakousi mastičku,kterou mi má ale někdo vyzvednout,jelikož se doplácí a tím si to mám mazat.Nemohla jsem chodit,byla jsem úplně vyčerpaná, bledá jak smrt a už i samá modřina po těle.Lékaři neustále nereagovali.Díky bohu se na mě přišla podívat má lékařka.Stačil jeden její pohled na otřesnou věc,která se vylila už i do stehen.Odešla,vrátila se společně se sestrou,která nabrala krev a s pytlem ledu.Po půl hodině se vrátila a s hrůzou v očích mi sdělila,že mám tak naředěnou krev,že pokud nepodstoupim okamžitě operaci tak do 8hod vnitřně vykrvácim.Podotýkám,že to vycházelo na noc.Takže konec je asi takový,nechali by mě dámy umřít,mastička by mi myslím nepomohla.Co by pomohlo mému dítěti a manželovi?
 Leny syn 12 let 
  • 

diky 

(11.3.2006 16:10:37)
dik moc za clanky,me ceka porod v zari,na bulovce jsem rodila v 94 a bydlim na P9 a tak se tam opet vratim..dik za zkusenosti Lenka

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.