| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Může internet zlepšit zdravotní péči?

 Celkem 31 názorů.
 Jana, dva kluci (1999,2000) 
  • 

Izip 

(21.9.2005 8:22:56)
Zrovna dnes jsem o tom diskutovala s naší dětskou lékařkou - systém prý příliš nefunguje, vzhledem ke špatnému připojení lékařů na internet přes telefonní linky. Pro každého lékaře to také znamená přepsat všechny údaje ze zdravotní karty do počítače - ne, že by byli neochotní to dělat, ale při množství administrativy, kterou mají už teď, chápu, že je to pro ně zátěž. Nicméně, kdyby systém opravdu fungoval (což by ovšem vyžadovalo nemalé finanční investice, takže by těžko mohl být zdarma), bylo by to jistě přínosné.
 radka 
  • 

Re: Izip 

(21.9.2005 9:18:13)
a co zneuzitelnost techto informaci???
 Moňa+kluk+holka 


Izip 

(21.9.2005 11:03:50)
Taky jsem nad Izipem uvažovala ale v seznamu lékařů kteří jsou do izipu přihlášeni jsem nenašla ani svého praktického lékaře, ani svého gynekologa, ani svého zubaře a ani dětskou lékařku našich dětí. A nebudu měnit lékaře jenom proto že nemá počítač popř. že nezapisuje do izipu, i když bych to samozřejmě uvítala.
 Katka 
  • 

Re: Re: Izip 

(21.9.2005 13:28:04)
Já nevidím výhodu v tomto systému. S lékařem se dokážu domluvit i bez záznamu v registru. Nelíbí se mi, že údaje o naší rodině by si mohl přečíst jakýkoliv doktor a třeba i ten, kterého bych si nikdy nevybrala. Znám velkou spoustu špatných doktorů a těm bych údaje o mně a o rodině nikdy nesvěřila.
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: Izip 

(22.9.2005 12:49:44)
Myslím, že je to kryto nějakým heslem. Ale to samozřejmě nemusí data ochránit a určitě to zavání zneužíváním. Myslím, že ten systém může být velmi učitečný v některých situacích. Určitě je užitečnější pro lidi, co mají více a závažnějších potíží, než je chřipka jednou za uherský rok.
Lékař dostane více peněz od pojišťovny, když tento systém zavede. Eva
 Carnae, Simon 04, Nela 06 


Re: Izip 

(22.9.2005 22:08:52)
ja tam nejaky doktory mam, ale pochybuju, ze budou mit cas a chut tam neco psat.

pediatricky jsem se ptala, jestli to ma smysl, ona v systemu je, a rekla, ze zatim ne. btw nema v ordinaci ani pocitac.

napad se mi libi moc, usetril by se cas, leky a tak, ale asi to bude trvat, nez se to tu uchyti. krom toho tam i pres hesla, nevidim zadny zaruky, ze to nekdo nezneuzije. a co se stane, kdyz sro krachne apod?
 Lidka 
  • 

Re: Re: Izip 

(22.9.2005 22:24:46)
Tak to je mi docela divný...že doktorka tam je,a nemá ani počítač? Pokud si pročteš www.izip.cz-doufám,že to mám dobře,tak jsem se dočetla,že doktoři,aby to mohli mít /mají v tom internet zadarmo- musí jim tam běžet určitou dobu jako spořič-nějaká reklama/-ale už si to moc nepamatuju,tak jestli jsem se sekla-tak pardon.
 Aja (+ dcera 8 let) 
  • 

Jakou vybrat nemocnici? 

(21.9.2005 11:29:19)
Předem se omlouvám, že zneužívám tento článek pro téma související jen vzdáleně, ale mám zrovna dnes zážitek z motolské nemocnice v Praze. Dcera má absolvovat pro lékaře zcela banální zákrok - operaci pupeční kýly. Nicméně - pro mě - její matku a pochopitelně i pro ni samotnou to banalita není. Přístup a chování lékařů a personálu v Motole se mi víc než nelíbil, zkušenost další matky, se kterou jsem se dala do řeči na chodbě (a která se svým synem již měla tento zákrok za sebou) byla podobná. Ptám se proto - neznáte někdo dobré lékařské pracoviště, kde by jednak uměli provádět takovéto zákroky a jednak s dětmi i jejich rodiči jednali trochu s pochopením?? Klidně i někde mimo Prahu... Pokud bude nutné, tak si i připlatím - ne že bych měla na rozhazování, ale to, aby moje holčička neměla z nemocnice traumatický zážitek, je pro mě důležité. Poraďte prosím..
 PajaMM 


Re: Jakou vybrat nemocnici? 

(21.9.2005 11:47:47)
Ahoj.

Tak ja mam s Motolem temer stejnou zkusenost. Ne, ze by byli vsichni a vsechno hrozne, ale nikdo se se mnou nebavil, na co jsem se nezeptala mi receno nebylo a podobne. Byla jsem tam s 2,5 letou dcerou na gastroskopii - provadi se v celkove anestezii...

Byl to nejhorsi zazitek v mem zivote... Omlouvam se, ze reaguji, radu nemam...ted bydlime v Brne, tak to snad bude lepsi, ale pevne verim, ze uz nikdy nic takoveho potrebovat nebudeme...

Hezky den a zdrava ditka!!!
 jana 
  • 

Re: Jakou vybrat nemocnici? 

(21.9.2005 12:10:10)
Radu ohledne nemocnice nemam, ale myslim si, ze pokud chcete rychlou odpoved, umistete dotaz spise do diskuse (viz menu vlevo).
 Gabi 
  • 

Re: Jakou vybrat nemocnici? 

(21.9.2005 20:19:14)
Ahoj, my jsme řešili podobný problém před 5 lety se synem (tenkrát 3letým), měl jít na operaci hydrokély (též banální zákrok). Jsme z Brna, o přístupu personálu v Dětské nemocnici jsme také neměli příliš dobré reference, proto jsme pátrali po jiném pracovišti. Domluvili jsme si to v Centru jednodenní chirurgie (na tř. Milady Horákové). Přístup po lékařské i lidské stránce skvělý. Syna jsem držela v náručí ještě ve chvíli, kdy byl v polospánku po podaném léku, potom mi ho odebrala sestřička a po cca 15-20 minutách jsem si na něho čekala na dospávacím pokoji. Tam jsme pobyli asi 2 hodiny (několikrát nás přišel lékař nebo sestřička zkontrolovat a měli zájem nejen o to, jak se má syn, ale promluvili i se mnou, nabídli mi čaj...). Po 2 hodinách jsme odjeli domů, měli jsme pro případ jakýchkoliv komplikací číslo na mobil pana doktora. Pracoviště je soukromé, ale zákrok hradila normálně pojišťovna. Dopláceli jsme jenom 500 Kč za kvalitnější narkózu (po které nemusí být dítě tak dlouho sledováno). Ale nevím, jestli by po takové operaci byl vhodný převoz do Prahy.
 Nikitka, Max 04/2003 


Re: Jakou vybrat nemocnici? 

(27.9.2005 23:40:44)
Ahoj,

Ja jsem zatim diky bohu musela vyuzit nemocnicni pece pro sve dite jen jednou a to kdyz mu byl jeden mesic a ja jsem trochu zpanikarila po jeho celkem masivnim blinkani. Sanitkou, kterou jsem v panice zavolala, nas odvezli na detskou kliniku Ke Karlovu a musim rict, ze jsem s peci a pristupem predevsim lekaru byla spokojena, az mile prekvapena (nevim, hral-li roli i vek meho ditete, ale zdalo se mi, ze pristupovali stejne ke vsem). Vybaveni a prostredi sice odrazi celkovy stav naseho zdravotnictvi, tj. nedostatek penez, nicmene to asi neni uplne to hlavni. Memu synovi byla venovana maximalni pece a provedena veskera mozna vysetreni, i kdyz se ve finale jednalo skutecne o banalitu.
Je to dva a pul roku zpet, nevim, jaka je situace nyni.

Preji, abyste nemocnicni peci nepotrebovali pokud mozno vubec:-)

Nikita
 leli 
  • 

IZIP 

(21.9.2005 13:59:44)
Moje zkušenosti s IZIPem jsou zatím takové, že jsem na počátku r. 2004 zaregistrovala obě svoje děti, ale pan doktor dosud žádná data do systému nedodal. Obávám se, že právě lékaři jsou velkou slabinou této myšlenky. Podle mě se totiž nejedná jen o nějakou administrativu navíc, ale díky rozvoji techniky máme možnost a povinnost zkvalitnit a snad i zúčelnit lékařskou péči. Řekla bych,že nové povinnosti mají i lidi v jiných oborech a jsou nuceni si pořizovat nový SW, třeba k tomu aby jim data uměl "přesypat" do IZIPu. Ze začátku by snad lékaři mohli zřídit zdravotní knížky alespoň těžce a chronicky nemocným pacientům a umožnit tak jejich rychlejší ošetření v kritických situacích.
 Evka 1973 


Re: IZIP 

(21.9.2005 15:28:39)
S IZIPEm konkrétní zkušenost nemám, ale například mladší děti dostali v porodnici zdravotní knížky. Dětská doktorka mi vždycky proškrtá každé dva roky všechny kolonky jako v pořádku a víc se nestará. A to jsem je ze začátku viděla jako perfektní věc, ale na alergologii, imunologii, ortopedii a různých jiných pracovištích mi nikdy do této knížky nic nezapsali. Já tam akorát dětem píšu co a kdy měli za antibiotika a když měla dcera rentgenové vyšetření tak jsem jí to tam taky zapsala. Ale doktoři o to žádný zájem neměli. Včera se v novinách psalo o papírových zdravotních knížkách, že je budou dostávat lidé nad 60 let a chronicky nemocní, ale taky si myslím, že do toho lékaři nebudou mít zájem nějak podrobně zapisovat údaje, protože je to bude sdržovat. Máte někdo jinou zkušenost s dětskými zdravotními knížkami? Zapisují Vám tam lékaři informace?
Evka
 Lidka 
  • 

Re: Re: IZIP 

(21.9.2005 16:17:38)
Evo-taky si tam zapisuju sama:-(( Ale nedivím se....O těch zdrav.knížkách jsem taky četla-a taky názor toho jednoho doktora-že on to určitě vypisovat nebude-a nebude kvuli zbytečnému papírování zdržovat ostatní lidi v čekárně!!Že by to byl krok zpátky-když je to přes ten internet,tam je to něco jiného-vlastně zrychlení k informacím-ale takto?Takže to stejně bude na nic!!!
IZIP se mi docela líbí,už jsem tam chtěla kluky nahlásit-je tam přihlášen i náš pediatr,i moje gynekoložka,atd...ale bohužel nejsme u VZP.
A myslím,že zabezpečené to bude docela dobře-my máme třeba i na internetu účet u zdrav.pojiš´Tovny-jen si dám heslo a vidím,kolik proplatila peněz a jakému Mudr...a nemám obavy o zneužití-ta kombinace čísel je fakt děsná-takže se asi nikdo netrefí,aby se tam dostal!To samé bude asi u IZIPu.A jak tu někdo psal,že se mu tam budou dívat i cizí doktoři-tak pacient musí asi nahlásit to své heslo doktorovi,aby se tam mohl dostat...takže já jsem Pro.Ale je otázka,jestli budou i doktoři zapisovat dvojitě!
 Anouk 


Lidko, 

(24.9.2005 9:05:53)

neprozradila bys mi prosim u ktere pojistovny jsi registrovana? Zrovinka se chystam do konce zari prchnout od VZP a stale si nejsem uplne jista kam.
Moc dekuju a preji krasny den!
 Lidka 
  • 

Re: Lidko, 

(24.9.2005 18:05:08)
Nevím jestli ti poradím,ale já jsem u RBP /revírní bratrská pokladna/-dříva Moravská pojišŤovna...takže asi jen pro MOravu.Ale chce to si pozišťovat,co konkrétně ti třeba pojišťovna nabízí...Vím že VZP ani neproplácí bílé plomby,ta moje mi jednou za rok ty 300Kč na tu lepší bílou plombu dá.Ale zase třeba u vnitra vím,že kamoška si vyřizovala i příspěvky tisíc korun-na přilbu a já nevím co ještě...že jim to proplatili-ale v tom se nevyznám,nejsem tam pojišťěnec,tak to prozkoumej na netu-a taky,někteří doktoři některé pojišťovny odmítají.
 Evka 1973 


Re: Re: Lidko, 

(24.9.2005 22:12:47)
Já třeba mám velmi dobrou zkušenost s Vojenskou zdravotní pojišťovnou - z toho co čerpám s dětmi je příspěvek na plavání 400 Kč ročně, na vitaminy pro děti 100 Kč ročně, na antikoncepci 500 Kč ročně, na masáže 350 Kč ročně, očkování proti klíšťové encefalitidě - poslední dávka a každé přeočkování, fluoridace zubů u dětí + zubní kartáček zdarma, škola v přírodě 700 Kč (je to možné čerpat jen 1x za dobu základní školy, jednou střední školy a jednou vysoké školy),letos jsme byli na ozdravném pobytu u moře, v lázních. Příští rok čekají nejstarší dceru pevná rovnátka (příplatek 600 Kč na jednu čelist). A pro nové pojištěnce dávají v prvních třech měsících 1000 Kč na čerpání u lékařů nebo třeba na nákup sportovních potřeb.
Ani u lékařů jsem s nimi neměla nikdy problém.
Evka
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: IZIP 

(3.10.2005 20:24:05)
Ale doktoři by nic dvojitě nepsali. Vždyť by to psali jen jednou a přenesli si to do svého nebo naopak. To by jim tolik času nezabralo. A navíc by pak v nemocnici nebo u odborného lékaře neprobíhal výslech typu: a bylo dítě otočeno u porodu koncem pánevním? Ptají se mě, která rodila císařem pod narkózou a dodnes nevím vlastně proč a jestli jsem dostala transfuzi a jestli dítě bylo kříšeno, .... a to vše pak po mě chtějí vědět.
 jeruna 
  • 

Re: Re: IZIP 

(22.9.2005 8:40:17)
Mám internetovou zdravotní knížku už dva roky,ale zatím ani jeden zápis.Jsem po operaci zhoubného nádoru a myslím si ,že právě lidé vážně nemocní by tuto kartu měli mít.Byla by to opravdu dobrá věc.Udivuje mě ,že ani na krajských klinikách nemají zájem tam dělat záznamy.Prý jestli si myslým,že tam budu mít napsané něco vic než v kartě papírové.Ta se mi ,ale už taky nejednou stratila a pak doktor nevěděl ani jak on sám mě léčil.Byl rád,že jsem měla zkopírovanou rok starou propouštěcí zprávu z nemocnice,kterou psal právě on.Dokud nebudou ochotní doktoři,tak je to celé jen zbytečné vyhazování peněz.
 Borča 


Re: Re: IZIP 

(22.9.2005 8:58:58)
Evi, nám doktorka taky nic nevypisuje, akorát očkovací průkaz:) A ani si nic nepíšu. Zrovna včera jsme řešili jestli starší syn měl už ve věku toho mladšího antibiotika. Nevím, nepamatuju se. Tak beru knížečku a jdu zapisovat. Dík
 Lidka 
  • 

Re: Re: Re: IZIP 

(22.9.2005 13:58:34)
Borčo-já si všechny nemoci a léky psala do kalendáře-a ty mám skované...Protože měl syn dost antibiotik,a pak se doktor ptal,které měl naposled-aby podle toho mohl dát další,tak to byla nutnost...zrovna nedávno při úklidu jsem kalendáře oběvila,a zděsila se,jak často marodil-na rozdíl od mladšího-teĎ už mám kalendář čistý.
 Radka,3D 
  • 

Re: Re: IZIP 

(22.9.2005 11:19:45)
Ten nápad s knížkami pro starší lidi se mi moc líbí. Máme máti po mozkové příhodě (a ne jedné), ona si pamatuje houby a my jak se u ní střídáme jsme v neustálém stresu něco nezanedbat. Při zhoršení stavu jsme se vždy složitě domlouvali co užívala, kdy atd, až jsme si to sami začali psát. Abyste rozuměli, máti mluví, reaguje, ale je schopná odkývat, že v mládí randila s Leninem, že potkala na dvoře Masaryka ... podle toho o kom se právě mluví v televizi či rádiu. Jestli ale měla dnešní dávku léků, to neví. Čili - máme sešitek, tam píšeme důležité změny, léky, úrazy a velice se nám to osvědčuje. Pokud by takovou dokumentaci měl lékař na internetu , bylo by to skvělé.
 Ivča 
  • 

Re: IZIP 

(3.10.2005 20:19:24)
Jenže mi připadá, že lékaři často nechtějí, aby se dočetli výsledky předchozích rozborů. Oni si je nechají udělat znovu.. a znovu jdou peníze z kapes pojišťoven, které to stále trpí.A pacient běhá tam a zpět.
Vždyť děti mají zdravotní a očkovací knížky (papírové), ale kromě očkování tam lékař nenapíše ani řádku. Proč? Nač ty knížky jsou?
 Martina,Míša6+Tomáš2 
  • 

Jen pro VZP 

(22.9.2005 15:57:45)
Ráda bych se zaregistrovala s dětmi i manželem. Ale poznámka pod čarou - projekt je v současné době pouze pro pojištěnce VZP, ostatní nemají šanci.
Jelikož jsem několik pracovala ve zdravotnictví, co se týká informačních systému a zpracování osobních zdravotních dat, vím, že v naší republice si na komplexní zdravotní záznamy ať už v podobě zdravotních karet s mikročipy nebo zdravotní dokumentace na internetu ještě několik let (možná i několik desítek let) budeme muset počkat. Zdravotní systém je nejslabším ( a dost začarovaným)článkem naší ekonomiky, takže čekejme.
 Misa3 


Re: Jen pro VZP 

(24.9.2005 11:23:09)
Nevim jak kdo, ale ja bych zdravotni udaje na internetu prilis nepodporovala. Protoze jak kazdy vi, to co je na internetu, je celkem snadno pristupne. Sama to resim tak, ze v pripade, ze se muj stav nahle zhorsi, mam kartu u sebe a v ni posledni vysledky. Je trochu problem toho s sebou netahat metrak, protoze pokud jste chronicky nemocni budte tzv. polymorbidni tj. budete mit tedy tech vysvedku vic. Navic doktori absolutne neveri nicemu co o svem stavu napisete sami, ale chteji to mit zaznemenano zase jen od druhych doktoru...

Pokud chodite do jedne nemocnice (kliniky), ja to snazsi, tam jsou Vase data ulozena v intranetu mistni nemocnice, ale zase z jakychsi, pro mne nepochopitelnych duvodu, se tam nedostanou vsichni lekari a vsechna oddeleni. Takze pokud se tyka zdravotnich udaju, protoze nemuzete zabranit tomu, aby se Vam do nich nekdo nedostal a pripadne je nezneuzil, asi bych navrhovala neco na zpusob diskety, na ktere by byly nahrane a kterou by dostal do ruky lekar pri prohlidce pacienta. Nosime s sebou (tedy alespon vetsina z nas) ruzne doklady a karty, no tak bychom s sebou tahali jeste i disketu se zdravotnimi udaji,(chci tim rict, ze to uz nas nezabije).

A jsou oddeleni. ktera se brani dat udaje pacientu na internet pro jejich zneuzitelnost, napr. psychiatrie, AT poradna, PPP poradna, dermatovenerologie, sexuologie, ale take napr. plasticka chirurgie a asi bych si vzpomnela na dalsi tri ctyri oddeleni, kde by zneuziti udaju o pacientovi mohlo pro pacienty neprijemne. Lakadla typu: "Nechte si zalozit na internetu knizecku zdravotnich udaju"..., by nebyla spatna, kdyby se vetsina pacientu nebala zneuziti...ktere je bohuzel velmi snadno proveditelne
 Eva, 2 kluci 10 měsíců a 4 roky 
  • 

Re: Re: Jen pro VZP 

(27.9.2005 9:58:56)
Ahojky,
já bohužel nemůžu souhlasit. Tato registrace mi byla nabídnuta, tak jsem si všechno zjistila, právě abych nedala veškeré lékařské záznamy všanc komukoli. A dospěla jsem k tomu, že IZIP je stejně zabezpečený jako banky.
Takže pokud mám internetové bankovnictví, tak jsem souhlasila i s tímto. Ještě chci připomenout, že takto jsou tyto údaje přístupné lékařům i v zahraničí. Já osobně na každou dovolenou nehodlám vozit zdravotní karty celé rodiny. Myslím, že pokud je to takto jištěné,je to dobrá věc.
Eva.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


EU a IZIP 

(23.9.2005 9:14:28)
Mam dve male deti a detska lekarka mi IZIP nabidla pred dvema mesici.
S nadsenim jsem to prijala. Zatim nemam ani paru o nejakych zdravotnich knizkach apod. Ale ze slov lekarky jsem pochopila, ze to delam pro budoucnost. Neni to otazky jednoho roku, ale treba deseti let. Treba muj syn v patnacti naboura na motorce a informace IZIP mu zachrani zivot.
 tygrik 
  • 

Re: EU a IZIP 

(26.9.2005 15:19:38)
Po zkušenosti s mojí gynekoložkou, která si dělá zápis pro sebe a na počítači mi ukazuje jaká data posílá do izip, zařídila jsem to i pro děti.
 MichaelaU 


Re: Re: EU a IZIP 

(1.10.2005 15:14:02)
O možnosti zaregistrovat se na IZIP jsem se dozvěděla při surfování po internetu, navštívila jsem tyto stránky, přečetla si veškeré informace a zaregistrovala sebe i svojí dcerušku. Manžel zatím registraci nechce,"prý jí nepotřebuje", jelikož je zdráv. Asi po týdnu mi přišla od IZIP karta doporučeně do vlastních rukou, kde jsem měla uvedené své číslo a heslo. Přihlášením se do IZIP jsem kartu aktivovala a nyní při návštěvě gynekologa a obvodního lékaře jim sdělím, že jsem registrovaná u IZIP. Myslím si, že je to věc dobrá a v budoucnu dost důležitá. Jinak na dotaz maminky, zda lékařka zapisuje do dětské papírové knížky... Ano, zapisuje vše. Již od narození, nyní jí budou 3 roky..
 Ivča 
  • 

jak kde 

(3.10.2005 20:14:51)
Byla jsem s dcerou na odborném vyšetření v nemocnici. Na dveřích měli velký plakát, který vyzvedával přednosti IZIPu. Když jsem však chtěla po lékařce zprávu, kterou bych měla dát naší paní doktorce, řekla mi, že ona jí to pošle poštou. Že nemocnice je toho názoru, že lajkům se vše jen ústně vysvětlí, ale zprávu už do ruky nedostanou, že by si prý v ní špatně četli. Toto mě docela šokovalo.
Bohužel v okolí není jiné toto odborné pracoviště, takže není možnost vybrat si jiného lékaře.
Já sama bych měla o Izip zájem, ale má to u nás vůbec cenu, když lékař nám nechce dát přesné informace do ruky? Co by tam tak asi napsal, když si nesmím přečíst přesné hodnoty rozborů dcery?

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.