| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Znáte to?

 Celkem 129 názorů.
 Naja 


To znám 

(9.9.2005 8:29:22)
A stránku v písance jsme psali v první třídě třeba hodinu. Hrůůůůůza!
Vůbec nejhorší je ale počítání slovních úloh. Kluk se podívá na zadání a řekne hned výsledek. Nějak se mi už čtvrtým rokem nedaří mu vysvětlit, že fakt v současném školství fakt musí napsat zápis, výpočet a odpověď.
 Petra -3děti(11,7, a 3,5r.) 
  • 

Re: To znám 

(10.9.2005 14:05:23)
To samé je u nás u druhého syna(2.tř.),výpočet u slovních úloh má hned a nejhorší je zápis,u toho šílím.
Čtení je bez problémů,ale psaní u nás je stylem: napíše slovo,jde se napít, napíše druhý,jde na WC,napíše třetí, nemůže najít hadřík na otření pera a tak mu dávám nový,napíše čtvrtý slovo a jde pro kapesník,protože já začínám pěnit a on brečet.V 1,tř. byl nějlepší žák,ale stálo mne to moc nervů a jemu moc slz(rozbrečí se při sebemenším zvýšení hlasu).
Takže nastávajícím školákům a jejich rodičům přeji moc a moc pevné nervy.
 katka 2 deti 
  • 

Re: To znám 

(12.9.2005 11:19:17)
tak toto ešte v drastickejšej obleve máme doma, dosť hrúúúza. O všetkých úkoloch sa diskutujem že sa budú robiť až ,,potom,, / neviem síce po čom/ a ked už sa k ním dohrabe, tak ich robí neuveritelne nekonečnú dobu, občas sa proste ani von nedostne. Vždy si robí medzipauzy a chodí cikať, kakať, piť, jesť, niečo doležité mi musí povedať a pod. Takže samotný úkol nakoniec nechápe, lebo mu to vyšumí z hlavy a ja mu to musím dookola vysvetlovať ,, o čo tam v lastne ide,,.
Dosť husté - predpokladám, že sa pojdem vyrelaxovať niekam na psychiatriu...:))) No ale keď mi rupnú nervy a spustím na neho vresky, tak tu zvečša býva všetko hotové tak do pol hodinky...:))
 Bibi-bari 


Re: To znám 

(13.9.2005 9:04:24)
Jindra teď nastoupil do první třídy a tak to zase není ještě taková hrůza. Taky ze začátku brblal, že jsou všichi venku a jen ON musí sedět doma a plnit úkoly, ale vzhledem k tomu, že mu neustále opakuji, že se učí pro sebe a ne pro mě... Taky jsem mu poradila, ať si udělá úkol třeba v družině a pak bude mít volného času habaděj... Jediné, co po něm ale chci je, abych mu je zkontrolovala. Jinak si je dělá víceméě sám...
 Ivana T. +Pavlík 2.tř. 
  • 

Znám 

(9.9.2005 8:52:40)
Jako bys mi mluvila z duše. Rozhodně v tom nejsi sama.
Zdraví
Ivana
 Jarka,syn 8 
  • 

Re: Znám 

(12.9.2005 11:56:24)
Je nás opravdu hodně... Držme pospolu



Nevíte o nějakém rychlokurzu pro rodiče nezvládající první ročníky školy?
 Iva 
  • 

Re: Re: Znám 

(24.9.2005 21:55:59)
Pár rad pro rodiče nezvládající první ročníky školy svých dětí /rychlokurz asi nenajdete, možná jen rady zkušeného a ochotného pedagoga/:
1.Dítě přijde ze školy a pokud nechodí do družiny chvíli si pohraje samo s čím chce a odreaguje se.
2.Sdělí rodiči, jestli má úlohu, pokud ano, řekne, jestli ji zvládne samo a výsledek pak jen rodiči ukáže. Přeneste zodpovědnost na dítě.
3.Pokud úlohu má a nesplní ji, bude si muset následky vyřešit s paní učitelkou.
4.Nátlak a bití moc neřeší, rodič si jen vybije momentální vztek a v dítěti roste odpor k úkolům.
5.Víc děti baví soutěžení ve splněných úkolech - pro děti starší jsou dobré úkoly typu : Vyhledej... , Zjisti... , Připrav pro spolužáky diktát nebo slovní úlohu... atd. Pak může úkoly i zkontrolovat a pokud by viděl jen výsledek chytrého spolužáka, v diskuzi by ho navedl na konkrétní matematickou operaci /příklad, postup řešení/. Je to lepší než z jejich pohledu nekonečné opisování slov, příkladů z učebnic apod. Podporuje to tvořivost. Jen nevím, zda by každá učitelka byla ochotna tyto úkoly aspoň občas zadávat.
6. Chválit dítě za samostatně vypracovaný a učitelkou zkontrolovaný úkol, nebrat to tak, že někdo něco vymyslel a my doma to jak otroci musíme celé odpoledne s nechutí plnit.
 Evča, 2 neposedové 
  • 

Jako u nás... 

(9.9.2005 8:59:42)
Jéé, díky za článek :-))) Přesně tohle znám, akorát do té ledničky jsem neodbíhala ;-) Taky mi z kluků kolikrát tekly nervy. Když to ve škole začalo jakžtakž jít s prvorozeným (po několika letech), nastoupil do první třídy mladší syn - a začalo to nanovo :-) Teď už je mladší ve 4.třídě, už to s ním jakžtakž jde, ale se starším zase mává puberta, takže doma stejně není klid. A než starší vyroste z puberty, bude v ní mladší. Prostě klid budu mít tak možná za 20 let - teda pokud to přežiju :-))
 Levandule 


Re: Jako u nás... 

(12.9.2005 7:02:00)
Ahoj mamky,
mám doma 10-letého syna s LMD, poruchou pozornosti, hypoaktivitou (opak hyperaktivity), dyslexií a dysortografií. Psaní úkolů je totální horor a asi bych urvala dveře u ledničky, kdybych tam pokaždé měla běžet :-))). Když 1 den chybí ve škole, pošle mu paní učitelka papír se vším, co probrali ve škole za 5 hodin. Synovi to doma trvá od 15 do klidně 21 hodin, než zvládne to, co oni tam za 5x45 minut.A kdyby k tomu měl ještě napsat úkoly a něco se učit nebo číst povinnou četbu, asi by nesměl jít vůbec spát! Máme papír od psycholožky, že nemá psát 5- a 10-minutovky a že má být z písemek známkován jen za to, co opravdu napsal, ne za to, co nestihl. Hrozně se bojí termínů a rychlostních testů. V tu chvíli se zablokuje a není schopen napsat nic, v lepším případě napíše úplné nesmysly, kterým není nikdo schopen přijít na kloub. Mám od paní psycholožky i návod, jak s ním pracovat, bohužel často není KDY. Už jsem uvažovala i nad tím, že bych ho dala do zvláštní školy - ne proto, že je hloupý, má stále nejhorší známku trojku a to ještě před těmi úlevami od psycholožky, ale proto, že by mu to pomohlo co se týče výuky, neprobírá se tam tolik zbytečností....ale nemůžu to udělat, protože tam chodí vesměs naši romští spoluobčané a ačkoliv nejsem rasista, tak mezi ně ho nedám i kdyby měl samé čtyřky! Přitom od kamarádky vím, o čem zvláštní škola je (ona tam učí) a pro spoustu dětí by to bylo skvělé řešení a vynikaly by tam! Ale bohužel...
Takže milé maminky, za dalších 10 let budu buď notorik nebo šílená a východiska asi není :-))).
 Federika 


Re: Re: Jako u nás... 

(12.9.2005 7:40:36)
Levandule a nebylo by řešení poohlédnout se po jiné škole? Ne , že by ty proglémy musely zmizet, ale dneska existují různé typy škol, s různým počtem dětí ve třídě a s různým přístupem k dětem, možná by se jinde mohli spíš tvému synovi věnovat individuálně...Tady bych měla strach, že se veškěré formy vzdělávání totálně zprotiví...
 olula 


Re: Re: Jako u nás... 

(14.9.2005 18:58:10)
ahoj levandule, mam 10 ti leteho syna se vsim co ma ten tvuj. nastesti neni tak vystresovany ve skole a diktaty a uceni stiha lepe nez ten tvuj. tak me napadlo - proc zvlastni skolu, vzdyt existuji i vyrovnavaci tridy, ktere maji cca 12 zaku a tam se jim venuje pedagozka. jsem z brna a tady na ruznych klasickych ZS to tak funguje. ahoj olga
 olula 


Re: Re: Jako u nás... 

(14.9.2005 19:09:34)
ahoj levandule, mam 10 ti leteho syna se vsim co ma ten tvuj. nastesti neni tak vystresovany ve skole a diktaty a uceni stiha lepe nez ten tvuj. tak me napadlo - proc zvlastni skolu, vzdyt existuji i vyrovnavaci tridy, ktere maji cca 12 zaku a tam se jim venuje pedagozka. jsem z brna a tady na ruznych klasickych ZS to tak funguje. ahoj olga
 olula 


Re: Re: Jako u nás... 

(14.9.2005 19:11:17)
ahoj levandule, mam 10 ti leteho syna se vsim co ma ten tvuj. nastesti neni tak vystresovany ve skole a diktaty a uceni stiha lepe nez ten tvuj. tak me napadlo - proc zvlastni skolu, vzdyt existuji i vyrovnavaci tridy, ktere maji cca 12 zaku a tam se jim venuje pedagozka. jsem z brna a tady na ruznych klasickych ZS to tak funguje. ahoj olga
 Levandule 


Re: Re: Re: Jako u nás... 

(15.9.2005 10:08:45)
No, já bohužel bydlím na malém městě,kde je škola jen jedna jediná. Další je ve městě, což znamená dojíždění a velkou ztrátu času, který by nám při učení a úkolech opravdu chyběl. S učitelkou moc domluva není, takže je to dost problematické. Navíc mám doma partnera naprosto opačného naturelu, který je hyperaktivní a mého syna /není náš společný/ velmi těžce chápe, takže jsem jako mezi dvěma mlýnskými kameny.
 Lavi 


Petro, nejsi sama.... 

(9.9.2005 9:25:51)
Mám devítiletou dceru, teď jsme ve 4. třídě..
Do půlky 1. třídy, to byla fakt pohoda: těšila se do školy, úkoly psala s nadšením atd. Měla jsem z jejího přístupu radost... která mě však záhy přešla. Následující období vypadalo tak nějak jako u Vás, akorát jsem si narozdíl od Tebe neulevovala vínem, ale vařečkou na dceřině zadnici(ne že by to nějak pomáhalo:o) Dnes někdy píšeme úkoly do 10 do včera, jelikož její protahovací taktiky dosáhly dokonalosti:o)))) Ale nepolevím, vím odkud pochází její geny:o))
 Federika 


Re: Petro, nejsi sama.... 

(9.9.2005 9:35:42)
Dobrá vílo, ty mě děsíš...Mně teď syn, MMCHD dost problémový, nastoupil do první třídy, úkoly si dělá po upozornění, ale sám, pravda po svém, mívá to často jinak, než chce p. učitelka, ale nechávám ho...A zatím mám iluze, že chápe, že jsou to jeho úkoly, že on je za ně zodpovědný a jestli si je neudělá, bude si to muset řešit on s p. učitelkou....Neber mi je...
Ale tou vařečkou....Neznechutíš jí to úplně?
 Xantipa 
  • 

Re: Re: jsme teprve v první třídě 

(9.9.2005 9:57:47)
a syn na můj nevinný dotaz - už máš úkoly - odvětil jo. Jenže záhy jsem zjistila, že on můj dotaz pochopil tak, zda má úkol napsaný, takže ho běžel napsat a asi za 5 minut se vrátil i s těmi napsanými úkoly. Sice měl vše správně, ale ta úprava - katastrofa.
Vysvětlovala jsem mu, že musí počkat s úkoly na mě. To nějak nechápe, prý proč, ve škole to taky píše sám. No, uvidíme.
 Federika 


Re: Re: Re: jsme teprve v první třídě 

(9.9.2005 10:07:59)
Xantipo, ale já ho taky nechávám psát samotnýho..Pleteš si na sebe takhle bič...Jsou o jeho úkoly, ne? Já to jen pak prohlídnu, když to má špatně, vysvětlím mu to, ale neopravuju...Předevčírem teda přišel trochu nešťastně, že mu nejde nakreslit kosočtverec, tak jsem mu to ukázala, ale dělal to pak sám...Já s ním fakt nechci trávit denně hodinu s jeho úkolama, nehledě na to, že na to nemám čas....O tom ty úkoly přece nejsou nebo jo?
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: jsme teprve v první třídě 

(9.9.2005 10:51:33)
To já ho chci taky naučit psát úkoly sám. Ale teď bych raději měla takový ten vzdálený dohled, ne u něj sedět. Učitelka taky u něj nesedí, ale ten nenápadný dohled tam je.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: jsme teprve v první třídě 

(9.9.2005 18:38:33)
Sice měl vše správně, ale ta úprava - katastrofa.

Hm, to je podle mě důležitější, že měl všechno správně. Jak docílíš "vzdáleným dohledem" aby změnil úpravu, too by mě zajímalo.

Za mýho dětství se taky bodovala "úprava", takže bylo lepší mít tam sem tam nějakou chybu a všechno krasopisný, podtrhaný, nabarvičkovaný, než to mít dobře, ale nahrabaný. Zajímavý....
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsme teprve v první třídě 

(10.9.2005 8:28:21)
Toranoko, doufám, že se snad něco změnilo z dob, kdy jsem chodila já do školy a bohužel musím říci, že i dcera. Krasopis se nevyučuje, takže krasopisně to snad nemusí být. Já si stále myslím, že jde o ten výsledek. Jak jsem psala - příští týden bude rod.schůzka a tam uvidím, jaký bude mít učitelka názor.
 Jarka dcera 2.třída 
  • 

Domácí úkoly 

(9.9.2005 10:23:01)
Ahoj mámy malých školáků,

takhle - jako v článku, to u nás vypadalo na začátku první třídy taky. Dcera nemohla pochopit, že má najednou nějaké povinnosti, že už není ve školce a že si nebude jenom hrát. Bylo mi jí líto, jenomže o tom je život, nejdřív práce, potom zábava. Asi záleží na důslednosti rodiče, na tom, že se nenechá vytočit malým "tyranem". Jo, děti nás mají omotané kolem prstu, ale neobrací se to nakonec proti nám i proti nim??? Nebylo by lepší bez zdržování úkoly napsat a pak jít ven? Vařečka jako výchovná metoda je naprosto k ničemu. Možná pomoci nějakým příkladem...teď je dcera ve druhé třídě a problémy už nejsou, jsem s ní sama, bývám hodně dlouho v práci, takže dcera je v družině a na kroužkách, to si užije odpoledne a po příchodu domů jenom řeknu "úkoly" a bez odmlouvání je začne dělat. Nebo se třeba má učit básničku, to opakujeme cestou domů. Pak můžem na chvíli na hřiště, nebo na kolo. Rozhodně to není pilná hodná holčička, spíše problematická, dyslektik, dysgrafik. Jenom si nějak nedokážu představit, jak bychom zvládaly životaběh ve dvou, kdyby jsme si přidělávaly problémy, zdržovaly se bojem kdo z koho....a dítě tohle dokáže pochopit, nebo spíš vycítit. Nechci nijak hodnotit výchovné metody různých rodin, jenom chci napsat, že pokud člověk chce a snaží se, tak všechno jde. Jarka
 Federika 


Re: Domácí úkoly 

(9.9.2005 10:27:10)
taky jsem si myslela, že si úkoly napíše hned po družině, ale tvrdí, žeto nechce dělat hned, že si potřebuje odpočinout...(po družině??). No, nevím, dohodli jsme se tedy, že v 17.00 zasedne nad úkol, zatím to vychází...Možná časem pochopí, že přerušovat hru s kamarádem taky není to pravý a že by přece jen bylo lepší udělat to hned a mít pak volno...
 Xantipa 
  • 

Re: Re: A co kroužky 

(9.9.2005 10:56:31)
- to by mě zajímalo, jak to děláte s dětmi v první třídě. Jsem pořád na vážkách, zda toho nemá moc. Navíc, když přijde z kroužků, už je unavený, takže nevím, zda mám po něm chtít psát úkoly dřív, než já přijdu z práce a nebo večer po kroužcích. Někomu se možná bude zdát, že to nekoresponduje s tím, co jsem psala Federice, ale tak od věci to zase není. Když ho to nechám napsat, než přijdu z práce - dohled nebude a musím rikovat, že to někdy bude odfláknuté - ale aby si na to nezvykl. Myslím na to, hlavně že to je a jak - to není důležité.
Když budeme úkoly dělat po návratu z kroužků, dohled tam bude, ale odfláknutý to může být stejně, protože už toho může mít dost.
Jak to řešíte vy?
 Federika 


Re: Re: Re: A co kroužky 

(9.9.2005 11:00:45)
Xantipo, se vzdáleným dohledem, tedy nesedím u něj,ale jsem třeba v kuchyni...Odfláknutý to má tak jako tak, počítám s tím a upozorňuju ho na to, ale jinej stejně nebude...Není to tak důležitý, hlavně ho nechci odradit, zatím se učí rád, na úpravu se ho za pár let nikdo ptát nebude....(to mu teda neříkám)...
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Federiko, 

(9.9.2005 11:09:05)
příští týden je rodičák. Snad tam učitelka bude něco říkat o těch úkolech, jak k tomu přistupuje a tak. Uvidím, co se dozvím.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(9.9.2005 13:46:14)
My jsme taky v první třídě a úkoly tomu odpovídají :-))), takže zatím stačí, když se ujistím, že zadání dobře rozumí. Pak to dělá a já se na ni chodím koukat, jak to jde. I mým ideálěm je dítě, které nepotřebuje, abych vedle jeho psacího stolu měla i já svou židli.
Jenže zatím jsou úkoly a)krátké, b)lehké, c)zajímavé, d)nové a z toho plyne e)baví ji.
Jak to bude v druhém pololetí, kdo ví.
 Jarka dcera 2. třída 
  • 

Re: Re: Re: A co kroužky 

(9.9.2005 14:37:08)
Ahoj,

loni v první třídě dcera na žádné kroužky chodit nechtěla, byla z přechodu do školy dost vykulená, navíc měli každý den hodně domácích úkolů, tak toho bylo moc. Měla jenom družinu, + jedno odpoledne aerobik. Teď ve druhé třídě je to lepší, chce chodit na plavání, výtvarku, angličtinu, Skauta....spíš to musím regulovat. Takže nezoufejte, situace se zlepší.

Jarka
 Federika 


Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(9.9.2005 14:55:11)
Pettino, já jsem dlouho hledala pro Davida školu, která by nám vyhovovala...Má LMD, je hyperaktivní, levák a levou polovinu těla má lehce ochablou...Takže jednoduchý to s ním rozhodně není...
Úkoly nanečisto nepíše a psát nebude,chci, aby ten úkol dělal max. 15 minut v kuse, pokud to nestihne, tak třeba za hodinku zase 15 minut...Zatím je hotov za pár minut, dělá to sám a jen mi to ukáže...Svým podpisem mám potvrzovat jen to, že úkol vypracoval doma a že jsem viděla, jak na tom je...Rozhodně tím nemám stvrzovat, že je to vypracováno správně, i kdyby se to hemžilo chybama, můžu mu to akorát vysvětlit, ale nemám to opravovat...Probírala jsem to s jeho učitelkou a ona s tím plně souhlasí...Nejsem odpovědná za jeho výkony, můžu mu pomoct, to jo, ale domácí úkol je jeho, jemu to má něco přinést, nemá to bejt trápení pro rodiče...Pokud mu to nepůjde a nebude mít zájem, úkol neudělá a já do notýsku napíšu" úkol nevypracoval, nerozuměl tomu, nepochopil..."
Jak jinak ho vychovávat k samostatnosti a zodpovědnosti za sebe samého...Výsledky nejsou všechno....
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(9.9.2005 16:46:04)
Frederiko, mas muj naprosty souhlas a je prima, jak to resis. A take je dobre, zes to probrala s ucitelkou.
 Dana 
  • 

Federika 

(9.9.2005 16:50:39)
Federiko, promin, precetla jsem si spatne tve jmeno.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(10.9.2005 9:35:45)
Federiko, já taky souhlasim se všim, cos napsala - moc se mi to líbí.

Jen mě děsí, že je pořád ještě normální dávat dětem v první a druhé třídě domácí úkoly, když na spoustě škol to jde i bez nich (až na nějaký to čtení si z knížky).
Zrovna včera jsem byla u kamarádky, která chtěla po dceři ať napíše úkol nejdřív nanečisto, tak jsem jí říkala (ne před dcerou, ale pak bokem), že i tak toho má hodně až to bude psát na čisto, bude už unavená.
Ostatně, když mi to dali přečíst ke kontrole, sama jsem si lámala hlavu, co se myslí pojmem "l-čený provaz" - jestli je nalíčený na někoho, nebo lýkový a kdo z nás tohle vůbec někdy použije... to je fakt plýtvání časem :-(
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(10.9.2005 10:59:21)
Jéňo, zrovna včera mě jedna maminka prvňáčka trochu znejistila...Popisovala, jak oni dělají úkoly....Celou dobu s ním sedí u psacího stolu, nejdřív musí celý úkol napsat nanečisto, někdy i víckrát..Teprve když je maminka spokojená, může psát do sešitu...Řkla jsem že asi záleží na dítěti, ale že já ho pošlu přesně v 5.OO, tak jak jsme se vzájemně dohodli, do pokoje, aby tam sám a samostatně svůj úkol vypracoval a že má za mnou přijít pro podpis , až bude hotovo, pokud nebude něčemu rozumět, může se přijít zeptat...Bylo mi na to řečeno, že potom ten úkol podle toho vypadá,a že se teprve učí pracovat a tudíž je nutný stálý dohled....
Ale pak jsem otevřela sešit s týdenním slovním hodnocením: musím říct, že jsem dlouho neměla tak velkou radost: ve zkratce tam stálo, že syn je samostatný, aktivní, rychlý, výborný začátek a jen tak dál..
Takže zatím budu pokračovat tak, jak jsme začali...Pořád si myslím, že u domácíchúkolů není nejdůležitější to, jestli je naprosto všechno správně a krásně...A že pokud jim budu přisuzovat větší důležitost, než jakou by opravdu měly mít, pletu si na sebe bič...
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(10.9.2005 14:39:55)
Jeno,
já nemám (resp. neměla jsem když byl O. prvňák) problémy s tím, že děti mají úkoly - pokud jsou v rozumném rozsahu. O. měl fajn učitelku, takže úkoly byly tak v rozsahu 3 - 4 řádky psaní nebo 6 - 10 příkladů, popř. nějaké vybarvování ... + měli každý den pár minut číst. Nikdy neměli dva úkoly - vždycky buď Ma nebo Čj a nemívali úkoly na víkend. Přijde mi, že si tak dítě zvyká na to, že do školy se třeba se připravovat, že má nějaké povinnosti. Ale musí to mít míru - podle mne by nad tím dítě v 1. tř. nemělo strávit víc než 15 - 20 min.
MMCH - i o tom doplňování I - Y si nemyslím, že by bylo k ničemu (když odhlídneme od lýčeného provazu;-) - vyjmenovaná slova jsou podle mého hodně o rutině a ta se jinak než procvičováním nezíská (pak ještě čtením - ovšem, co si budeme o tom, kolik většina dnešních dětí čte, povídat)

Úkoly jsem nikdy nenechávala psát nanečisto - chápu úkol jako procvičení naučeného, takže to nemusí být dokonalé ... Přepsat jsem O. nechal úkol jen párkrát (snad 3x, nikoliv v 1. tř., ale loni ;-) - když jsem viděla, že to vyloženě odflákl ... Úkoly kontroluju, na chyby upozorním a vysvětlím. To jestli si to opravil už nekontroluju - jeho problém ...
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(10.9.2005 15:27:08)
Stáňo,
já u chyb v úkolech jen oznámím, ŽE tam chyby jsou. Ať si je najdou sami. :-) Teprv tehdy, když děti netuší, co mají špatně, jim je přímo ukážu. Ale u nás se úkoly nepodepisovaly, tak jsem viděla jen některé.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(10.9.2005 16:32:51)
Stáňo, šlo mi konkrétně o podobný hovadiny jako ten provaz, protože když pak děti vidí jak se dohaduje celá rodina co tím autor učebnice myslel, asi jim dojde, že plýtvají energií nad něčím, co by jim nikdy v životě nechybělo. Proti vyjmenovaným slovům obecně nic nemám :-)
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(10.9.2005 21:51:10)
Jeno,
já reagovala spíš na tohle "Jen mě děsí, že je pořád ještě normální dávat dětem v první a druhé třídě domácí úkoly ..." - nabyla jsem z toho dojmu, že to obecně vadí u dětí v první a druhé tř. úkoly. Ta vyjmenovaná slova byla už trochu navíc ...
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(10.9.2005 22:23:46)
Stáňo, tak když syn nastupoval loni do školy, tak jsem čekala úkoly tak dvakrát třikrát týdně. Byla jsem nemile překvapená, že měli úkoly každý den a i na víkendy. Ve druhé škole mívají jeden až dva úkoly týdně, a na víkend nikdy (kromě čtení, číst by měli každý den).
Jen mě napadá, že možná mezi každodenním učením větších a malých dětí je jeden rozdíl: pohyb je sice zdravý v každém věku, ale přece jen malé děti toho pohybu potřebují více, jak se říká "pohybem odpočívají". Myslím, že si potřebují ještě většinou dost hrát, skákat, běhat a blbnout - a když jsou dopoledne ve škole, odpoledne v družině a ještě každý den musí dělat dlouhé úkoly, tak je to dost těžké a únavné. Jasně - nezralé, příliš hravé děti patří do školky; ale myslím, že se to týká i těch školně zralých.
No nic. Musíme se s tím každý poprat jak jen to jde nejlíp, že?
M.
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(10.9.2005 23:39:32)
Mirko,
já mluvila o úkolech, které zaberou 15 - 20 minut. Ondra delší nemíval, a jak jsem psala, tak na víkend jen to čtení. Úkoly, u kterých dítě sedí hodinu, považuji taky za nevhodné (taky jsem slyšela stesky, že něčí děti takové mají :-( ). Ovšem je otázka, jestli někdy (teď nemyslím konkrétně tebe, je to všeobecná úvaha) není doba strávená nad úkoly taky trochu ovlivněná tím, že perfecionalističtí rodiče nechávají dítě dělat úkol nanečisto, případně s ním předělávájí části, které se jim nezdají dost OK.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(11.9.2005 22:52:29)
Stáňo, jenže oni v té první škole měli těch úkolů někdy i několik. Průměrně tak půl na půl jeden úkol a úkolů víc. Můj syn u toho náhodou neseděl nijak dlouho, ale - to bylo taky tím, že byl trochu napřed a učení mu celkem šlo. Ovšem ani si nechci představovat dítě, které má nějaké to dys-, nebo mu to "jen" hůře jde. Méně šikovné dítě by u toho možná tu hodinu občas strávilo (i bez psaní nanečisto). Skutečně si myslím, že v tomto věku dítě potřebuje i něco jinýho než jen školu, a to i v případě krátkých každodenních úkolů. --- MMCH v původní synově škole si správně měli denně(!) opakovat všechnu látku, kterou v tom dni ve škole probrali. No, připadalo mi to už skoro moc - na to, že šlo o první třídu ZŠ a ne prvák SŠ.
M.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(11.9.2005 9:07:20)
Stáňo, to se mi bude těžko vysvětlovat, páč je to hodně široký a vše souvisí se všim, ale pokusim se to zestručnit, aniž by příliš utrpěl obsah :-)

Já si totiž myslim, že ve většině škol (a jsou to většinou ty s úkoly) je už samotnej nástup do školy pro dítě dost velká změna (oproti školce) - najednou musí mnohem víc sedět, dělat přesně to, co se jim v danou chvíli řekne, stíhat se něco naučit v termínu, najednou je hodnoceno známkama atp. - prostě je to velkej nápor na soustředění, sebedůvěru a další. Výuka není moc efektivní, někde prostřednictvím úkolů učitelé hážou část vzdělávání na rodiče.
Odpoledene by podle mého názoru měly mít děti čas na kamarády a rodinu (vztahy - sociální dovednosti jsou pro spokojený život víc určující, než školní znalosti), na svoje koníčky (protože nakonec většinou děláme práci, ke které jsme směřovali už skrze své koníčky a ve škole se jim do hloubky těžko můžeme věnovat).
Přípravu na to, že jednou se budu muset učit beru, ale to je dost individuální záležitost - já jsem se například poprvé učila ve třeťáku na gymplu. Do té doby jsem to nikdy nepotřebovala. A nemyslim si, že bych kvůli tomu nějak zakrněla, nebo nevyužívala svou kapacitu - měla jsem každé odpoledne jeden nebo dva kroužky, které mě bavily a v těch jsem se dozvěděla a naučila spoustu pro mě zajímavých věcí.
Kamarádka co učila v první třídě mi říkala, že úkoly nedává, protože co mají děti umět pohodlně zvládnou ve škole, jen u dětí s nějakým problémem (dysfunkcí) doporučila něco pro upevňování dovednosti a dětem, které jsou naopak v něčem dobré dala něco zajímavého - ale ne stylem - tohle zítra přinesete hotové, nýbrž stylem tohle by Ti mohlo pomoct / tohle by Tě mohlo bavit a zajímat, udělej si to kdy chceš a nemusíš mi to nosit ukázat (ostatně neděláte to pro mě, ale pro sebe).
Zrovnatak učitelka z jedné Montessori školy nám říkala, že když vidí, že dítě hodně zaujala nějaká pomůcka, tak mu nabídne, jestli si ji nechce půjčit domů.
To si myslim, že je hroznej rozdíl - dát dětem za domácí úkol třeba slovní úlohu, když některý děti přesně jak už tu někdo psal jen kouknou a vědí z hlavy výsledek a jiný děti jsou úplně ztracený a bez rodiče se v tom vůbec nezorientujou... mně to prostě přijde hrozně neefektivní (stejně jako mnohde celá výuka). Prostě přípravu na učení se beru, ale každej má jiný nedostatky a potřebuje procvičovat jiný věci. Druhá věc je smysluplnost těch úkolů z hlediska jejich využití v životě, ale to už jsem psala.
Takže já bych pro úkoly byla
- ne hned po nástupu do školy
- pokud by měly jinou formu, než jakou většinou mají.
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(11.9.2005 9:56:43)
Jeno,
ty jsi odborník ... ;-)
Já jen můžu jako matka konstatovat, že úkoly, které O. měl v 1. a 2. tř. mi nepřipadaly ani nadměrné ani naprosto zbytečné. Asi to bylo i tím, že jsem měla pocit, že to, co s nimi učitelka dělá, dělá dobře a s nasazením i pochopením pro děti. Navíc si fakt myslím, že těch 15 - 20 minut není nadměrná zátěž, která by omezovala sociální kontakty, možnost kroužků atd.
MMCH - na úkoly jsem začala malinko vrčet ve čtvrté třídě, po výměně učitelky, kdy mi přišlo, že je mají někdy zbytečně dlouhé. Podobné to bylo loni a navíc občas bývaly bez ohledu na situaci (O. chodil o sportovní třídy a někdy třeba měli zápas, ze kterého se vraceli dost pozdě a navíc i unavení)
 zufi 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(11.9.2005 10:16:31)
Když jsem před lety učila na prvním stupni,nabídla jsem rodičům,že nebudu dávat žádné úkoly,jen čtení,nebo dobrovolné.A rodiče? Z 25 jich nesouhlasilo 21.Že prý,co by doma dělaly? Ty děti...
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(11.9.2005 11:09:37)
Jo, to říkala ta kamarádka z první třídy taky. Nějak (nevim jak) jim to odůvodnila.

Stáňo, odborníkem bych se teda nenazvala :-) Jen jsem měla možnost vidět víc škol, tak srovnávám a tohle je můj názor.

 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(11.9.2005 11:11:06)
MMCH to je fakt síla, když rodiče nejsou schopni vymyslet pro dítě jinou náplň času, než DÚ :-(
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(11.9.2005 11:29:50)
Jéňo, já taky nejsem dvakrát nadšená, že úkoly dostávají, ale dokud to bude jen přes týden a opravdu tak ty desetiminutovky, to to jde...
Jinak jsem taky slyšela názor, že by jinak rodiče ani nevěděli, co ty děti ve škole dělají, hmmm....
Mě zase zarazilo, že u nás bylo víc rodičů proti tomu, že se v první, možná i druhé třídě neznámkuje, já jsem nadšená...Motivujou je razítkama, na konci každýho týdne písemný hodnocení...Je to skvělý a dozvím se tak i mnohem víc....
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(11.9.2005 12:41:46)
Federiko, tak to by mě zajímalo, jestli ti rodiče postupně změní názor... Leckdy to bývá i tak, že rodiče jsou pro, ale pak to musí obhajovat ještě před babičkama, sousedkama apod. (nejlépe pokud babička vnouče lituje, že nedostává jedničky).

Můžu se zeptat o jakou školu jde? (Klidně na mail, pokud to nechceš psát veřejně.)
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(11.9.2005 15:08:50)
Jéňo, já to klidně napíšu sem..Jedná se o školu v Senohrabech, mají své stránky, www.senohraby.cz(tam klikneš na školu). Jedou podle programu Obecná škola, je to dvoutřídka, ale je tam málo dětí a první třída je samostatná...Používají spoustu alternativních metod, mimo jiné to neznámkování a třeba po druhé vyuč. hodině jdou všichni na dvacet minut ven....Další dvě hodiny zařazujou spíš odpočinkový předměty, VV, tělocvik, čtení...
A hlavně, a to bylo pro mě rozhodující, je tam velmi dobrá komunikace s rodiči, můžu kdykoli přijít a o všem diskutovat...
Děti dostávají razítka, David známky určitě postrádat nebude a normálně řekl babičkám, že oni známky mít nebudou, že budou každý týden dostávat slovní hodnocení a chlubil se, že už má spoustu razítek...
Kromě toho často to bývá v první třídě tak, že dostávají jedničky skoro všichni, takže pak nemají vlastně žádnou výpovědní hodnotu....
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(12.9.2005 10:56:42)
Federiko, dík.

Napíšu Ti mali.
 Lidka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(11.9.2005 14:12:22)
Federiko-přesně tak.když ti učitelka napíše,nejdou mu písmenka ta a ta,dobře čte,atd...tak určitě víš víc,než když mi Tom donese trojku a na dotaz co tam měl špatně-řekne "nevím"...Co ho pak mám doučit?Těžko říct,že?A nehledě na to,že loni měli učitelku,která jim psala známky do žákovské jednou za týden.Takže z dikátu,který psal v pondělí a dostal třeba čtverku-jsem to viděla až v pátek...no tak to už si fakt nemůže pamatovat co tam vlastně psali...Při vyčtení píučce,že by to mohla psát častěji řekla,že to nestíhá!Když jsem chtěla,aby mi donesl diktát domů-to prý nemůže...NO nic.Uvidíme tento rok.
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(11.9.2005 15:11:41)
Lidko, tak to by mě fakt rozčilovalo, kdyby dostal čtyřku a já se ani nemohla podívat za co...A když přinese známku až na konci týdne, tak jak máš vlastně reagovat? Ani mu nemůžeš pomoct, aby se to nějak doučil, to je fakt nesmysl...
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co kroužky 

(12.9.2005 11:53:09)
Přesně takhle to běžně chodí na školách. Dokonce jsem měla velký konflikt s učitelkou na 2¨. stupni ZŠ, kdy učitelka dopisovala po měsíci známky a také mezi ostatní jí tam napsala 4. Dcera byla vyjevená, protože si byla jistná, že žádnou takovou známku nedostala a zeptala se učitelky. Ta ji za tuhle "nehoráznou" drzost vynadala dost nevybíravým způsobem a řekla, že se s ní o tom nebude bavit. Do školy jsem šla já s tím, že chci vědět, z čeho konkrétně ta čtyřka byla. Odbyla mě, že to je jedno, že si to nemůže pamatovat a hotovo. Byl z toho obr konflikt, kdy mě napadla, že jsme všichni podvodníci a nebude se nebude nějaké takové zpovídat. U ředitele jsem nepochodila, neboť to je prý v kompetenci této učitelky, to, že učitelka není schopna sdělit, z čeho ta 4 je, ho nijak nevzrušovalo.
Ihned jsem změnila školu, neboť si myslím, že takovým způsobem se jednat nedá. Byli velmi překvapeni a myslím, že si to rodiče běžně nechávají líbit. Nemyslím si, že to byl ze strany učitelky naschvál, jen měla dost nepřehledné a chaotické záznamy, takže jsem přesvědčená, že to byla záměna.
 Kaca 
  • 

Re: Re: Domácí úkoly 

(9.9.2005 18:42:07)
No, asi se potrebuje doma zaklimatizovat, spis nez odpocinout, ja to vetsinou potrebuju taky.
 Petra 
  • 

Re: Domácí úkoly 

(9.9.2005 14:15:13)
No vis Jaru, ja radsi ani nepsala, jake to bylo v prvni tride, ted jsme ve druhe, do me ceka dal nevim, kdyby aspon nebys kluk sikovnej a celkem chytrej, proste mu chybi motivace...
 Bohuška,20,18,10 
  • 

Bude hůř. 

(9.9.2005 13:25:23)
Sotva se jedno dítě vybabralo, druhé dorostlo. Pak přišli ti starší do puberty a malý nastoupil do školy. Problémy s úlohama už jsem brala s nadhledem, horší je když učitelky píší do deníčku poznámky typu : Neměl podepsanou úlohu (maminka pekla buchty, ruce měla od těsta a pak zapomněla), neměl podepsané čtení(číst uměl už při nástupu do školy, ale ten podpis byl prostě nejnutnější), Neměl podepsaný souhlas s příspěvkem na SRPŠ (v ruce sice držel peníze, ale opět chyběl podpis), deníček ku podepsala sestra - to nesmí! (otec v nemocnici, matka v práci). Kluk má samé jedničky, ale poznámky od shora až dolů - protože nějak nestíhám podepisovat. Protože jsme už na druhém stupni, poznámek bude míň. Jsou zde jiné učitelky a ty nechtějí podpis na každou blbinu.
 Vaclavka 


Re: Bude hůř. 

(9.9.2005 14:04:49)
Bohuško, zapomenuté podpisy znám... I čtení. Jednou jsem to z legrace dceři podepsala na týden dopředu, abych nezapomněla... - museli mít v takovém notýsku napsané datum, četla a podpis... Už ani nevím, co tomu řekla učitelka.
Jinak jsem někdy zírala, pod co jsem se ve fofru dokázala podepsat, zvláště v jazyce českém. Synek je dyslektik, takže i když eliminuji některé chyby, pár jich tam většinou zůstane.Teď nastoupil do páté třídy do nové školy a prý mají slíbeno, že ve čtvrtek a v pátek úkoly dostávat nebudou.
Jinak kecy svých dítek před akcí psaní úkolů taky moc dobře znám. Zvláště když jsem usoudila, že je úkol napsaný příšerně a nařídila jeho přepracování. To se všechna tři moje dítka svorně svíjela jak červi na udici. Ta nejstarší mi dodnes nezapomene nejen přeškrtnutá cvičení, ale i vytržené stránky... Jo, postupem času jsem otupěla a u syna už jsou to jen ty škrtance. Taky si pamatuju na prostřední ratolest - to byla snad v šestce-sedmičce - psala úkol v pozdních večerních hodinách a na moje tázavě zvednuté obočí odvětila, že můžu (a paní učitelka asi taky) být ráda, že si ten úkol vůbec napíše...
Teď jsou baby jedna na střední, druhá na VOŠ a úkoly už je netrápí... No a synka snad budou trápit jen v pondělí, úterý a ve středu...
 Bohuška,20,18,10 
  • 

Re: Re: Bude hůř. 

(9.9.2005 14:22:33)
Díky, měla jsem dojem, že podeppisování fandí jen učitelky u nás. Jinak mám v paměti ještě jednu perličku. Dcera musela za trest (napadla údajně kluka o 2 hlavy většího) psát větu, kterou jí předepsala učitelka! "Hluchavka je bylina s býlími květy". Dodnes nevím zda to byl test pro maminku (pro mě), nebo nepozornost učitelky. Každopádně jsme psali s vařečkou a slzičkama, protože ani po hodinovém vysvětlování dcera nechtěla psát podle mého pravopisu, protože "paní učitelka se přece neplete". No, tentokrát se spletla.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Bude hůř. 

(9.9.2005 14:54:40)
Dcera měla kdysi napsat za trest 50x - nebudu zlobit a vyrušovat.
Takže to teda nepsala, ale naopak já rovnou zašla do školy. Od paní učitelky jsem se dozvěděla, že to je teda vychova, když nechci, aby byla takto potrestána a já jí naopak sdělila, že každá z nás má zřejmě o výchově jinou představu. Dcera za to dostala za 5 a já zase putovala do ředitelny. Trest dostala jiný - smysluplný, koule byla smazána a tresty tohoto typu zakázány.
Ale teď syn chodí do první a rodiče nemusí podepisovat nic. Příjemná změna.
 Bohuška,20,18,10 
  • 

Re: Re: Re: Re: Bude hůř. 

(12.9.2005 6:52:55)
Mám podobnou zkušenost. Dcera přinesla 5 za DÚ z Angličtiny, protože měla psát o rodině a měla to skoro stejné se spolužačkou. Ovšem ta spolužačka je sestřenice, takže rodina je stejná. Paní učitelka trvala na 5 a psaní úkolu znovu, na jiné téma. Tak jsem si to s ní vyřídila, protože jsme téměř spolužačky a obě jsme se učily RJ a myslím že na AJ je tam ona. Dále jsem hlasitě mluvila o tom, že dcera sloh psala doma a znovu nic psát nebude, že nejsem ochotná znovu celé odpoledne hledat slovíčka a dívat se jak se holka nervuje. No, celý ten rozhovor slyšel ředitel (náhodou), dcera nic nepsala, pětka se škrtla, dnes je vše v pořádku. Občas neškodí učitele prostě usadit na správnou židli.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Bude hůř. 

(9.9.2005 18:51:08)
Podpisy jsou legrační...náš táta se mi jednou podepsal místo mámy, a protože měl takovej spíš grafickej čmáranec, učitelky mě obvinily, že jsem si počmárala žákovskou.
Nejhorší ale bylo, když po nás na intru chtěli tejden co tejden podpis, že jsme byly doma..nakonec jsme si to podepisovaly navzájem a bylo.
 L 
  • 

Re: Re: Bude hůř. 

(16.9.2005 14:57:07)
Asi jsem divná, ale připadá mi přirozené dostat ve škole na doma rozumný úkol. Úkol, který trvá 10-15 minut a je k necemu. V první třídě mi připadá rozumné číst a psát (ve škole nemůže učitelka dohlédnout, jak 22 dětí píše). Co mi ale vadí jsou úkoly z pseudo počtů. Náš syn počítá bez problémů sčítání i odčítání do 10, proč má tedy začínat s tím, že se učí, kolik je 1, 2, 3 a jeste formou malovani obrazku.
Pak to neni pocitani,a le malovani, ktere se mozna muze libit tem, kteri radi maluji, ale ja po te, co mel namalovat celkem asi 20 klobouku byla z ukolu docela rozmrzela.
 Federika 


Re: Re: Re: Bude hůř. 

(16.9.2005 15:07:09)
Pozor, L...to malování v první třídě nemá být jen tak bezúčelné...Cílem je procvičit a uvolnit ruku, budou to později potřebovat....Můj syn taky nerad maluje a vybarvuje, tyhle úkoly jsou pro něj vždycky nejhorší....Ale smysl toho chápu....
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Bude hůř. 

(16.9.2005 15:24:32)
L., ale to je přesně to, co jsem těm domácím úkolům vytýkala - že jsou pro všechny stejné, když každý potřebuje procvičit něco jiného.

Federiko, kvůli uvolnění ruky se má malovat na velké ploše. I některé písanky mají zpočátku formát A4. Nevim, jestli titěrné klobouky do malých okýnek ruku spíš neničí. Teď neručim za to, co napíšu, ale myslim, že nejdřív by se měla uvolňovat ruka prostřednictvím jednoduchých tvarů na velké ploše, pak složitější tvary na velké ploše a pak teprve pomalu zmenšovat velikost.
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Bude hůř. 

(16.9.2005 15:53:58)
jo, Jéňo, oni taky malujou na velkých plochách...Ale i těmi "titěrnostmi" si asi ruku procvičujou, David si pořád stěžuje, že ho bolí ruka, není totiž zvyklej malovat, nikdy ho to nijak zvlášť nebavilo...A tak si myslím, že když denně něco takhle namaluje, že přece jen tu ruku nějak cvičí..
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Bude hůř. 

(9.9.2005 16:35:58)
Milado,
ale s Ondrou myslím (jestli jsem to nepopletla) teď do třídy (prima - což odpovídá šestce) chodí kluk, kterému deset teprve bude. Šel do školy, když mu ještě nebylo šest a přeskočil jednu třídu ... ;-). Možná se ozve jeho matka - chodí sem na Rodinu taky ...
Ale obecné pravidlo to asi fakt nebude.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Bude hůř. 

(9.9.2005 17:14:59)
Jooo, to jsme my! :-)) Luďkovi bude 10 teprve za 14 dní.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Re: Bude hůř. 

(9.9.2005 18:30:27)
Milado, to je fakt, je to někdy šílený. Můj starší synovec je o 2 roky a 4 měsíce starší než Luděk, a letos jsou oba v primě. Kolegyně má synka myslím o 8 měsíců mladšího, a taky je ve třetí.
Jen doufám, že Luďkovi vydrží to, jak s těmi staršími dětmi vychází - je to naprosto v pohodě. Snad se to nepokazí.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bude hůř. 

(9.9.2005 18:50:59)
Milado, on je šikula jen na něco. Hnusně píše a strašně nerad kreslí.
 Eda + 2 deti 
  • 

Re: Re: Bude hůř. 

(12.9.2005 23:01:11)
Nechci se tady hlubit, ale syn 1994 chdi ko kvarty a dcera 1998 chodi do primy. Teda mozne je lecos.

Eda
 Bohuška 
  • 

Re: Re: Re: Re: Bude hůř. 

(13.9.2005 9:27:23)
SRPŠ stále funguje, na ZŠ platíme 50 Kč na rodinu, na SŠ je poplatek 200 Kč - dobrovolně povinný. Poplatek na ZŠ rozchodím, na SŠ vržu zubama a kdybych nechtěla aby dcera v klidu odmaturovala, asi bych tam vlítla udělat pořádek. ale tam je to o něčem jiném a do jiné rubriky.
 bohuška 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bude hůř. 

(14.9.2005 8:59:42)
Kluk se narodil v červenci, ale do školy šel ještě o rok dřív než by měl normálně. Jak už jsem psala, uměl číst a taky počítal.
 Vaclavka 


Re: Re: Re: Re: Re: Bude hůř. 

(14.9.2005 8:12:13)
Hmmm na Kačině střední vybírají na SRPŠ 600 Myšák chtěl 200 - ale je to spíše jakýsi třídní fond, paní učitelka jim z toho nakoupila sešity, takže jsem nemusela nic shánět. No a nejstarší na VOŠ chce 250,-. Plus učebnice (kromě páťáčka Myšáka), takže začátek školního roku je za trest.
 Iva, 2 děti 
  • 

Re: Petro, nejsi sama.... 

(9.9.2005 11:14:24)
Jo, úkoly. Již když šel starší do školy jsem usoudila, že úkoly bude dělat sám, přesto, že jsem byla ještě rok doma, takže po příchodu ze školy napochodoval do pokojíčku a napsal úkoly. Když byl ve druhé třídě, šla jsem do práce a většinou když jsem dorazila domů, byly úkoly napsané. Sice někdy úděsně, ale byly. Párkrát musel jít ze školy místo domů k babičce odkud jsem ho vyzvedávala,a jednou nestačila valit oči, mladej škrábal úkol a tchýně seděla u něj a koukala na něj. Ptala jsem se manžela co to znamená a dozvěděla se, že to dělala i jemu. Moji máti by něco takového nikdy nenapadlo, taky na to neměla čas, chodila z práce v 7 večer, a taky jsme se všichni naučili číst a psát. Tudíž jsem model, kdy se sedí nad dítětem, které dělá úkoly viděla poprvé až tam. :-)
Holčička je teď ve třetí třídě a drápe ještě trochu hůř než kluk (což odporuje všem zkušenostem o klucích lajdácích a úpravných holčičkách a záhy to pohřbilo mé naděje, kterými jsem se před její první třídou kochala), ale úkoly dělá sama, maximálně jí pomůžu vysvětlit zadání, kterému neporozumí a podepisuju je většinou bez velké kontroly, maximálně řeknu - přečti si to po sobě. Myslím, že podpis pod úkol je doklad, že dítě psalo úkol doma a ne že ho má dobře.
 ronniev 


Re: Re: Petro, nejsi sama.... 

(9.9.2005 22:59:56)
Jojo, taky jsme si užívali loni s prvním prvňáčkem - nestála jsem nad ním, ale strašně mě rozčilovalo, když jsem ho slyšela, jak při úkolech z psaní klábosí s bráškou o něčem úplně jiném. Když jsem ale výhružně nakoukla do pokojíčku, viděla jsem, že u toho vážně ten úkol píše... Vyhodit mladšího z (také) jeho vlastního pokoje mi přišlo hloupé, tak jsem to řešila jinak. Drápeš? Nevadí, tvoje věc. Ale chyby a omyly jsou z nepozornosti, protože tu kecáš, takže budeš přepisovat, dokud to nebude správně. Nalinkovala a krasopisně předepsala jsem úkol na nový papír a hochu, snaž se. Když takhle jeden úkol přepisoval třikrát, pochopil, že jde do tuhého, a bylo po problémech. Dnes ve 2. tř. píše úkoly sám a téměř bez říkání, a i docela pečlivě. Mladší (prvňák) sice ještě žádné velké úkoly nemá, ale snaží se taky - asi se mu nechce přepisovat... :-)
 Ája + dcerka (8 let) 
  • 

U nás je to trochu jinak 

(9.9.2005 9:27:43)
Naštěstí - moje holčička je jakž takž (zdůrazňuju jakž takž) ochotná úkoly dělat, ale tak trochu jsem metodu, jak ji k tomu přimět, okoukala u kamarádky. Snažím se jí učit, že to je JEJÍ zodpovědnost. Nechceš dělat úkol? Fajn, tak ho nedělej, vyřiď si to pak s paní učitelkou, řekni jí, že se ti nechtělo a uvidíš, co bude. Zatím tohle docela zabralo :-). Hezký den všem.
 Jana 
  • 

Re: U nás je to trochu jinak 

(9.9.2005 9:48:35)
Zdravím všechny vynervované maminy :-) Já to s našima klukama řešila stejně jako Ája - nechceš psát (počítat, připravit si pomůcky) - nemusíš, vyřiď si to ve škole. Opravdu to občas některý z kluků zkusil a pro ten případ jsem napsala paní učitelce vzkaz a tam objasnila situaci, pak jsem s ní mluvila i osobně. Paní učitelka byla naštěstí ochotná spolupracovat a tak to kluci zkusili jen párkrát, pak přišli na to, že se jim to nevyplácí a následky jsou neúměrné vynaložené námaze při domácí přípravě. Sice reptají pořád, ale udělají co musí.
 Dana 
  • 

Re: U nás je to trochu jinak 

(9.9.2005 9:58:59)
Ajo, tak ty to delas nejlepe. Po precteni prispevku, kde maminka mlati dceru vareckou, mi beha mraz po zadech. Chudak holka. Nejradeji bych mamlatila te mamince. No nic.

Videla jsem v telce neco podobneho. Klucina, asi osmilety, nechtel delat ukoly a jeho maminku to pravidelne dost vytocilo. Zena, ktera se zabyva vychovou deti ji rekla, aby reagovala uuuuuplne s klidem a nabidla mu, ze mu s ukoly pomuze. Mel deset minut na rozmysleni. Ukoly odmitl. Zena rekla. Reknete mu, ze si to tedy ve skole zodpovi sam. Druhy den po skole se na otazku, zda jdou delat ukoly, bez jedineho slova sebral a sel je psat ke stolu. Sama mam deti jeste male, ale tuto metodu si musim zapamatovat.

Preji hodne zdaru!!!

 mamka 
  • 

Aby se to nevymklo 

(9.9.2005 10:28:30)
Ty chytračko! Nesuď dne před večerem. Třeba ještě změníš názor. Nejlepší jsou Ti, kteří ještě nezkusili a už radí. Měj se krásně
 mamka 
  • 

dana 

(9.9.2005 10:32:38)
Danuš, to bylo pro Tebe
 Dana 
  • 

mamka 

(9.9.2005 13:09:57)
Mila "mamko", je videt, ze sve deti mlatis take. Urcite jsi byla mlacena i ty od rodicu, co?

Mam deti sice male, ale pres patnact let s detmi pracuji. (Deti od 3-16 let, i dyslektiky atd.)
Travila jsem s nimi jak 14 hodin denne, tak i treba tri mesice v kuse a ver mi, ze vsechno jde resit domluvou. Ale tezko neco vysvetlovat nekomu, kdo mlati slabsi a bezbranne deti, ze??? A jeste, ten, co mlati deti, by si mel uvedomit, ze je to jeho osobni selhani. Tot vse. Chytracko!

Tim koncim s tebou diskuzi, jelikoz s takovymi lidmi, jako jsi ty, si opravdu nemam co rict.

 Evča, 2 neposedové 
  • 

Nesuďte druhé rodiče - každé dítě je jiné 

(9.9.2005 10:44:16)
Každé dítě je jiné. Jestliže se jedné mámě daří se svým dítkem zvládat školní úkoly vcelku v klidu a druhé mámě tečou nervy a stejně to k ničemu nevypadá, nemusí to znamenat, že ta první máma je lepší rodič nebo lépe vychovává své dítě než ta druhá.

Některé děti jsou prostě snáze vychovatelné, jsou klidné, mají v sobě určitou pečlivost, jsou rozumné atd. Maminkám takovýchto vzorňásků stačí malé výchovné úsilí a dítko jí dělá radost....

Ale kdo máte doma dítě DYS- , je to o něčem jiném. Nemyslím jen dyslektik, dysgrafik, dyskalkulik atd. Ale třeba taková lehká mozková DYSfunkce, poruchy pozornosti a soustředění, hyperaktivita atd., to je teda něco... Mám doma 2 kluky s LMD, z toho jednoho silně hyperaktivního. Kdo takové "exempláře" doma máte, tak víte sami, jak je náročné přimět takováhle dítka k jakžtakž uspokojivému plnění povinností.

Prosím proto maminky od lehce vychovatelných dětí, nedívejte se spatra na maminky dětí, s nimiž to tak lehce nejde. Možná leckterá maminka problematického dítěte se mu věnuje neuvěřitelně hodně - ale výsledek bohužel téměř není vidět.

On je rozdíl i mezi výchovou holčiček a chlapečků. Třeba v krásné knížce od Martiny Drijverové "To první a to druhé dítě" se o tom moc pěkně píše. Kdo tohle laskavé povídání neznáte, tak vřele doporučuju, je to balzám na duši ;-) Vydal Kosmas, myslím že se to dá koupit i na internetu.

Držte se a přeju pevné nervy s našimi zlatíčky!!!
 Evča, 2 neposedové 
  • 

Dodatek 

(9.9.2005 10:48:32)
Ještě vysvětlení k předchozímu příspěvku. Není to reakce na žádný konkrétní příspěvek tady, ale je to ze života. Víckrát se mi stalo, že matky z okolí, kterým bylo požehnáno klidnými a pečlivými dětmi, mi udiveně udílely rady, jak ONY vychovávají své děti a jak se jim to daří... a dívaly se na mě trochu spatra - mám pocit, že poněkud přezíravě jako na neschopnou. Já jsem si jen myslela, že jim se to radí, když mají děti "pečlivky" a "vzorňásky".
 Nela, syn Tomáš 12 
  • 

Re: Dodatek 

(9.9.2005 11:53:23)
Musím se připojit k názoru Evči. Když máte doma dítě s LMD a navíc hyperaktivní, jste rádi, když udělá alespoň něco ze svých povinností. Může Vám radit kdokoliv, stejně to nepomůže. To dítě je prostě své a udělá něco jen tehdy, pokud ono samo opravdu chce. Z vlastní zkušenosti vím, že můžu prosit, slibovat,v opačném případě (když mi rupnou nervy) křičet, je to prostě úplně jedno. Když nechce, tak nechce ! Maminky "neproblémových " děti to stejně nepochopí. Mají nás prostě za nevyzrálé rodiče.
 Katka 2 deti 
  • 

Re: Dodatek 

(9.9.2005 16:49:50)
Přesně tak jsem se koukala já na matky s divokými dítky, myslela jsem si něco o neschopných matkách. Můj hodný chlapeček udělal a dodnes dělá (10 let) co mně a manželovi na očích vidí a já nedokázala pochopit ty "neschopné" matky. Přitom není žádný maminčin mazánek, má spoustu kamarádů, kolikrát se hádají kdo si zrovna s ním bude hrát
Pak se mi narodila vytoužená dcerka - po krátké době jsem se všem těm z minulosti "neschopným" matkám v duchu omlouvala. A to je dcerka normální dítě žádné dys... se zatím neprojevili, žádná hyperaktivita prostě nic, normální zdravé dítě jen prostě divočejší než její starší brácha. také je mezi dětmi oblíbená jen má prostě tvrdší palici.
Každé dítě je jiné a já se dnes už nejen v duchu omlouvám všem matkám divočejších dítek za mé nezralé úvahy z doby kdy jsem měla jen toho hodného chlapečka.
 Dana 
  • 

Re: Nesuďte druhé rodiče - každé dítě je jiné 

(9.9.2005 13:35:20)
Naprosto s tebou souhlasim v tom, ze vychova nejak nervove postizeneho ditete, je velmi obtizna. Presto veris opravdu, ze takove dite je lepsi pro vybiti svych nervu zmlatit? Vzdyt ono za tu poruchu nemuze a proti tobe bude vzdy slabe a bezbranne. Takove teti se vychovavaji podle urcitych pravidel, ktera jsou na ne "sita", a musi se tvrde dodrzovat. Ver mi, ze pokud takove dite serezes, nezmuzes s nim uz vubec nic, a budes s vychovou stale na zacatku. Zadneho pokroku se nedockas. Je to reseni???
 Evča, 2 neposedové 
  • 

Re: Re: Nesuďte druhé rodiče - každé dítě je jiné 

(9.9.2005 13:46:40)
Dano, já jsem snad o žádném mlácení dětí nepsala??? Prosím, upřesni, komu je určen Tvůj příspěvek. Díky. Evča
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Nesuďte druhé rodiče - každé dítě je jiné 

(9.9.2005 16:08:00)
Evco, nezlob se, ale tobe. Napsala jsi "Nesudte druhe rodice- .....", coz jsem pojala jako reakci na muj prispevek, kde odsuzuji maminku, ktera resi odmlouvanim vypraskem vareckou. Pro me je to opravdu priserna predstava. Ja sve deti a vubec deti, strasne miluji a vyprask, povazuji za ponizeni ditete, jelikoz se nemuze branit. Prece i nam se nekdy neco nechce (jit do prace, zehlit, varit atd.), a reze nas za to nekdo?
 Evča, 2 neposedové 
  • 

Dano... 

(9.9.2005 19:19:28)
Dano, prosím, příště než něco napíšeš, tak pořádně čti. Já jsem ke svému příspěvku vzápětí napsala dodatek, kde doslova píšu: "Ještě vysvětlení k předchozímu příspěvku. Není to reakce na žádný konkrétní příspěvek tady, ale je to ze života." atd.

K mlácení dětí jsem se vůbec nevyjadřovala! Jestli ale chceš znát můj názor, tak s mlácením dětí samozřejmě nesouhlasím. OK?
 mamka 
  • 

Re: Re: Re: Nesuďte druhé rodiče - každé dítě je jiné 

(12.9.2005 10:25:12)
Ona Danuška velmi ráda používá výrazy jako "zmlátit", "seřezat", i když jde o plácnutí vařečkou. Já své děti neřežu, občas je plácnu a sama jsem plácnutá byla asi 3x v životě. Ty musíš být teda skvělá pracovnice. S tebou to musí být moc prima, když dovedeš tak hezky zveličovat!!!!!!
 Malenka(dvojčata12let+mimi 4měsíce) 
  • 

Ve dvojím vydání 

(9.9.2005 11:01:22)
S úsměvem jsem si přečetla článek;-)))) a zavzpomínala na dobu, kdy byli kluci v první třídě. Z práce jsem chodila nakoupit, domů přišla v půl páté. Rychle uklidit, udělat večeři a po večeři na úkoly. Se dvěma prvňákama to teda byla práce!!! Domácí úkoly se nám protáhly i na dvě hodiny. Pamatuji si na jednu z prvních úloh, kdy měli namalovat do písanky kytičky jedním tahem. Pořád malovali okvětní lístky obráceně než měli, navíc jeden z nich je levák, takže jsem se nejdřív musela naučit psát levou, abych mu mohla předvést,jak to má namalovat;-))) Tenkrát jsme skončili snad v devět večer!!!
Pro uklidnění maminek-moje dítka nebyla s domácími úkoly NIKDY!!! samostatná,každý den je musím do domácích úkolů honit.Přednější je vždycky házená, fotbal nebo kolo.
Škola je nikdy nebavila, pořád se ptali, jak dlouho tam budou muset chodit a tak;-)))) Jen teď v sedmé třídě k mé hrůze dospěli k názoru, že je jim škola jedno. Tak nevím, co je lepší, jestli když jim škola vadila, nebo ten současný stav;-)
Pro srovnání, moje nej kamarádka má syna o rok mladšího, jedničkáře, ten si udělá úkoly hned, když přijde ze školy, sám, bez upomínání, připraví si tašku na druhý den. To má někdo štěstí!!!
 Kukuk 
  • 

vizitka nervoznej maminy 

(9.9.2005 14:03:03)
keby sa mamca trosku ukludnila... aj syncek by bol ochotnejsi... co chlapi neznasaju su hystericke a protivne zeny, uz od narodenia... ked ma pred sebou takuto osobu... chapem ho, ze sa mu nikam nechce, jeho obraz zivota a sveta nie je nic lakave...

mamco, radim klidek a usmev...

inak tymto tu, horeuvedenym by som sa nikde nechvalila...
ja netvrdim, ze som vzdy OK, ze mam cas, chut a naladu byt usmievava nadhera ako z reklamy na polievky zo sacku, ale aspoon sa snazim!
 Kukuk 
  • 

vizitka nervoznej maminy 

(9.9.2005 14:03:40)
keby sa mamca trosku ukludnila... aj syncek by bol ochotnejsi... co chlapi neznasaju su hystericke a protivne zeny, uz od narodenia... ked ma pred sebou takuto osobu... chapem ho, ze sa mu nikam nechce, jeho obraz zivota a sveta nie je nic lakave...

mamco, radim klidek a usmev...

inak tymto tu, horeuvedenym by som sa nikde nechvalila...
ja netvrdim, ze som vzdy OK, ze mam cas, chut a naladu byt usmievava nadhera ako z reklamy na polievky zo sacku, ale aspoon sa snazim!
 Kukuk 
  • 

Re: vizitka nervoznej maminy 

(9.9.2005 14:22:07)
pardon, omylom je to tu 2x, zmazat nejde...
 eva, 1dcera 
  • 

Re: Re: vizitka nervoznej maminy 

(9.9.2005 17:41:19)
ahoj, já sice ještě dítě školou povinné nemám, ale přišlo mi to vtipně napsané, bez nervozity, prostě konstatování faktu. Možná to bylo špatně pochopeno, co?
Když vidím v rodinách kolem sebe, že se někdy úkoly neobejdou bez pláče a pár facek, toto je opravdu pohodový příběh. Pobavila jsem se.
 Libushe+3 


HEZKE 

(9.9.2005 18:39:57)
Jeeee to jsem se tedy zasmala:-))) Vidim, ze se mam na co tesit.:-))


Ovsem vidim, ze tu uz zase odpovidaji "rypalky".
 Lorina 
  • 

jak se perou holčičky v první třídě.. 

(9.9.2005 19:11:37)
Moje dcera chodí do první třídy.Po 3 dnech ve škole mi oznámila, že už tam nechce.Když jsem ji řekla, že to nejde,tak úplně jednoduše odvětila, ať řeknu, že je nemocná.

Kolektiv vždy milovala,do školky chodila strašně ráda.Nikdy neměla žádný konflikt, naopak paní učitelka říkala, že si hrála s dětmi, s kterými si nikdo nechtěl hrát a pod, prý má velké sociální cítění.

Ohromně mě zarazila ta změna, přisuzovala jsem to jinému prostředí a tak.Nakonec z dcery vylezlo, že její (některé) spolužačky jsou velmi hádavé, vychloubačné a zlé.Z mého pohledu legrace, protože jsou to slečny, na kterých by se také něco velice rychle našlo, ale to dceři z principu říkat nebudu a taky proto, že holky (některé) takové jsou.Nemám ráda vytahování se, nesnášela jsem to jako dítě taky.Snažím se naší malé dodat dostatek sebevědomí, ale ona je velmi dětská, což při jejím velkém vzrůstu a váze nejde k sobě.

Vše vyvrcholilo před 2 dny, kdy se holky před tabulí servaly.Servaly je to pravé slovo, protože si roztrhaly i trika.Naše dcera, co by ochránce, slabšího se do sporu vložila, a tak to paní učitelka vzala z jedné vody.A to byl kámen úrazu.Dcera to brala jako potupu, hanbu, ponížení a bála se, že jí paní učitelka nebude mít ráda.Snažila jsem se jí vysvětlit, že s tím musí počítat, když se účastní nějaké "rvačky". Na druhou stranu jako máma mám radost, že se v dnešní době dokáže zastat slabšího, a tak jsem ji rozhodně nijak nehubovala.Paní učitelka, jim říkala, že to mají říct doma rodičům, a že pokud budou zlobit půjdou příště k panu řediteli.Dcera nemohla ani usnout, jak z toho byla špatná, což se mi také nelíbí.Kromě toho ostatní spolužáci o tom také doma mluvily, protože to byl silný zážitek pro všechny.

Agresivita takhle malých holek je teda dost zarážejí a nemám z toho vůbec radost.Kromě toho nevím, co mám dceři poradit.Nechci, aby byla flegmantická k ubližování jiných, ale na druhou stranu jako máma nechci, aby měla problémy kvůli takovým dětem.

Jinak je moje dcera naprosto normální a není to žádná křehká holčička, dokáže si také pěkně zazlobit.Já jsem normální rodič, o tomhle problému už nemluvíme,nechci se v tom dále pitvat, ale docela by mě zajímal váš názor.

Prosím, poraďte.
 Líza 


Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(9.9.2005 19:22:18)
Lorino, já bych šla za třídní a mluvila s ní o tom. Nevím, jakou učitelku má tvoje dcera a jak dobře pořídíš, ale tohle mi připadá jako bod číslo jedna. Počínaje atmosférou ve třídě přes rvačku u tabule až po to, že dcera do toho šla aby se zastala té slabší a teď se zasekla a nechce do školy. Myslím, že dobré učitelce by to nemělo být jedno.
 Lorina 
  • 

Re: Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(9.9.2005 19:45:19)
Já bych za paní učitelkou také šla, ale až v krajní variantě.Dcerka dnes šla do školy v pohodě.Naše malá nemá totiž ráda, když je středem pozornosti, a proto by jí má rozmluva s učitelkou taky vadila.Pokud by mělo něco následovat, tak je to jasný,jdu.Jinak paní uitelka je moc hodná, vede je k samostatnosti, což se mi také líbí a myslím, že kdyby bylo třeba, tak bude přístupná komunikaci.
 Kukuk 
  • 

Re: Re: Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(9.9.2005 20:42:07)
s podobnou vecou som mala problem este v skolke, ked moja mala prisla do skolky prvy raz s okuliarmi, bola prva a samozrejme, ze stredobodom pozornosti... take male zavistlive straky jej okuliare, na ktore bola velmi pysna chceli zobrat, pokazit... tak som na druhy den poprosila pani ucitelku, aby detom vysvetlila, ze terezka okuliare naozaj potrebuje, ze je to zdravotna pomocka, ze by si mohli ublizit pripadnym sklom (i ked ma plastove sosovky)... najprv sa pani ucitelka zatvarila, ze jej hovorim do jej prace, jemne som jej naznacila, ze by bolo dost zle a smutne, keby ich nechcela viac nosit, nakolko mala 4 dioptrie, tak sa musela chopit slova... potom mi nadsene vykladala, ako sa deti zapocuvali do jej rozpravania, dokonca davaju na jej okuliare pozor... nakoniec mala dobry pocit... komunikacia so skolkou sa zlepsila. netreba mat strach predniest opravnene naroky a pripomienky, samozrejme s kludom a bez vycitaveho tonu
 Lidka 
  • 

Re: Re: Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(9.9.2005 21:32:28)
Lorino-tak to snad nejvíc měli dostat ty učitelky,které mají dozor,ne?Copak se může něco takového přihodit?A u prvŃáků?/alespoň myslím,že je to první třída?/.Je to docela síla,náš mladý je v šesté anikdy se tam nikdo neporval-ani kluci.Ale určitě bych se snažila zjistit /být učitelkou/,kdo to začal-kdo je ten agresor? I když je asi jasný,že bude zatloukat..ale ostatní děcka to snad viděli,ne?A učitelka nic "nevyšetřovala"?Nejde jí o pohodu ve třídě?
 Lidka 
  • 

Re: Re: Re: Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(9.9.2005 22:01:35)
K těm rozdílům ve třídě- Tom než šel do první třídy,tak měl čerstvě šest.a byl tam s ním kluk,co slavil v září devět!Takže tři roky.On měl odklad a jednou propadl...
Jinak Lído-Tom měl v červenci 11,a je taky v šesté-tak to by zas o tolik starší nebyl od tvého Luďka /pokud si pamatuju dobře jméno?/,ten rok tam není tak znát.ale je šikula,že přeskočil třídu-my bysme ji spíš potřebovali nastavit!
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(10.9.2005 8:49:18)
Jsem překvapená, že se to v první třídě může stát. Učitelka totiž třídu neopouští. Ale když už se to stalo, je zvláštní, že pokud je učitelka tak přístupná, že o tom všem s dětmi nemluvila a nevysvětlila jim své postoje a zásady chování. Jsem přesvědčená, že v první třídě nelze řešit problém tak, že to "vezme z jedné vody načisto".
Lorino a mluvila jsi s dcerou o tom, co příště udělá a jak se zachová? I když do školy šla /děti nejsou hloupé a vědí, že musí/, tak to v ní určitě něco zanechalo.
Po svých zkušenostech jsem opravdu zásady nic nenechat vyhrotit a všechno řešit ihned - i třeba malý konflikt či nedorozumění-v té době jsou lidé ještě vstřícní ke komunikaci a řešení. Jakmile totiž problém poněkud naroste, už je to moc těžké a komunikace vázne a řešení je jasné - z jedné vody načisto. Tímto samozřejmě nechci říct, že Tvůj problém se nutně musí rozrůst, to ne. Jenže nikdy nevíš, protože Ty v té škole s dcerou nejsi a i když Ti říká z Tvého pohledu všechno, buď si jistá, že všechno ne.
A učitelka je jen člověk - snaží se eliminovat problémy a teď si vytváří k dětem vztah.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(10.9.2005 11:00:36)
Xantipo, to by ses divila! Učitelky nemají POVINNOST zůstávat o přestávkách s dětmi ve třídě, a to ani v první třídě. Taky jsem z toho byla dost v šoku, protože jsem od mamky byla zvyklá, že s dětmi (prvního stupně) zůstávala po většinu přestávky ve třídě, povídala si s nimi, četla jim nebo přehrávali scénky s maňásky a tak. Když musela třeba do sborovny a věděla, že je ve třídě dítě, které by hned využilo situace a začalo někomu ubližovat, vzala si ho s sebou.
My jsme se loni dostali do situace, že měsíc po začátku školního roku v první třídě syn začal být středem drobnějších násilností několika HOLEK. Ale učitelky - dle ředitele této školy - mají prostě své právo na odpočinek (je určený počet minut, kolik mají právo si mezi hodinami odpočinout), takže dětičky - i prvňáčci - byli o malých přestávkách zavření ve třídě, nesměli ven a museli se tam "ohlídat sami". Tj. když někdo někoho začal mydlit, bylo to učitelům srdečně jedno:-( Teda to asi ne - ale nejzákladnější pravidlo - lehký, hravý a kamarádský, ale přece jen dozor - nebyla učitelka ochotna podstoupit, ani když mi to slíbila (koza jedna). Musel by jí to ředitel dát příkazem (a to si můžu být jistá, jak by byl syn oblíbenej, kdyby si kvůli němu píuč nemohla dát svoje kafíčko). Brrr.

Lorino, taky bych doporučila si pohovořit s paní učitelkou. Podle mě je to naprosto zásadní chyba ve výchovným působení, jestliže dcera se zastala slabšího, a byla seřvána (či jak potrestána) úplně stejně jako agresor - a stejně tak i ten napadený/-á. Takhle by se spory řešit podle mého laického názoru neměly, mělo by z toho být vyvozeno nějaké poučení (třeba slabším se neubližuje, pro tohle ještě nemusíme druhým ubližovat, je nehezké to a to závidět, naopak je velmi ušlechtilé slabšího se zastat atd.). Toto by se mi teda taky moc nelíbilo.
M.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(10.9.2005 11:32:41)
To je otřesný, taková šikula jako já a má tam takový hrubajzny! Samozřejmě "dětičky byly" a "nesměly" a "musely":-)))
M.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(10.9.2005 17:09:11)
Mirko,musím ti trochu oponovat. Z jistých důvodů jsem si nedávno pročítala školský zákon. není tam sice výslovně nic o tom, jestli učitelka musí být o pestávce ve třídě, ale je tam jednoznačně stanoveno, že škola je zodpovědná za zajištění bezpečnosti dětí. Jak to udělá, to je nejspíš už problém organizace. jestli se ale děti servou tak, že si strhaj navzájem trička, tak jejich bezpečnost zajištěna nebyla. No a jen mě tak napadá, jestli to takhle vypadá pár dní po začátku školního roku v první třídě, jak to proboha bude vypadat v šestce??? Jestli nikdo nezasáhne a tohle bude v té třídě i nadále "normou", i když třeba ze strany učitelky trestanou normou, pak bych nic dobrého do budoucna nečekala.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(10.9.2005 20:09:02)
Lízo, však my jsme z tý školy taky dali syna jinam. Taky se mi moc nelíbilo, že jediný, o co se starají je, aby syn zapadl do školního řádu, ale jestli je spokojený, to už nebyla jejich věc. --- O bezpečí se starali, ale ne tím způsobem, že by se děti směly i o malých přestávkách pohybovat v místech s dozorem.
Jestli pravíš, že něco takového jako povinný odpočinek učitelů v zákoně není, tak je to jen další minus na "hlavu" synovy bývalé školy:-(
Lituju všechny děti, kterým škola komplikuje život víc, než je nezbytně nutné.
A taky se ptám podobně jako se někdo ptal u úkolů - jak je možné, že v některých školách se mohou cítit děti relativně bezpečně a dobře a někteří učitelé mohou nabízet dětem i rodičům atmosféru vzájemné důvěry a partnerství (u dětí pochopitelně do určité míry) - a jinde to možné není?... (Jo, můžu si na to patrně sama odpovědět: protože nejsou peníze, protože vždycky je důležitější spousta blbin než školství a zdravotnictví, protože lidé, kteří rozhodují o školském systému, nemají žádnou potřebu něco měnit...)
Škoda.
M.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(10.9.2005 20:14:18)
Mirko, ale jasně že mají nárok na odpočinek - i když nevím, jestli je to ve školském zákoně, ale konckonců i podle zákoníku práce je nárok na přestávky v práci...taky můžou chtít třeba na záchod, že.
Ale je věcí té školy, aby zajistila bezpečnost těch dětí. V první třídě mi přijde naprosto jasné, že to znamená nenechávat je samotné bez dozoru, prostě ten dozor nějakou formou zajistit...
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(10.9.2005 20:23:17)
Ale Lízo, já bych tu toaletu taky tolerovala - jenže oni tam bývali celých těch deset minut přestávky vždy sami ve třídě. Jak vidíš, ne každýmu je jasný, že u malých dětí by nějaký ten dozor neškodil. - Ačkoliv už jednou na toto téma tady před půlrokem proběhla diskuze (protože jsem pochopitelně na Rodinu o tom všem psala a žádala jsem o rady a tipy), a kdosi přišel s poukazem na to, že tato praxe je vlastně způsobem výchovy k samostatnosti, že to děti nutí k tomu, aby se mezi sebou učily komunikovat. - Ne že bych takové tendenci byla ráda, ale budiž, je to možné, že to pomáhá. Ale u svého syna bych bývala byla ráda, aby tomu tak nebylo, protože konkrétně on se v těch vztazích dost plácal. - Pro nás jsme to vyřešili šalamounsky - šel na jinou školu, kde shodou okolností mají systém naprosto opačný - děti smějí na chodbu i o malých přestávkách, a učitelky rokují vždycky někde v chumlíku na té které chodbě. Takže vlk se nažral a koza zůstala celá:-) (tj. učitelky si odpočinou a zároveň je nad dětmi lehký nenásilný dozor; předpokládám samozřejmě, že když se někde něco děje, tak zasáhnou). Tak nějak bych to přála všem:-)
M.
 Rita 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(11.9.2005 15:44:18)
Jedna ucitelka ma o prestavce dozor na chodbe a ma na starosti treba 3 tridy,ktere prubezne kontroluje-mozna se incident stal zrovna v okamziku,kdy byla ucitelka ve vedlejsi tride?
Ucila jsem 2roky na zakladce 1.tridu.Byl to zahul jak hrom a velmi si ucitelek vazim.Fakt je ten,ze to pro me nebylo to prave,a tak jsem radeji zmenila povolani.Sama bych si prala,aby mel syn v 1.tride ucitelku,ktera svym povolanim zije,je trpeliva,laskava a spravedliva.Jenze,takovych moc neni.Naprosta vetsina je zkostnatela,jedou mnoho let totez a nejakym inovacim pristupne prilis nejsou.Ve vedlejsi tride se par deti z jedne ucitelky zaclo pocuravat a mely bolesti bricha.Des!Rvala jim sesity a kricela pritom na ne.
Ja nevim,nechci soudit,ale tato prace je tak narocna,ze z ni ucitelky zakonite musi po letech zblbnout.Ted jenom aby se ten nas drobecek k takove nedostal...
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(11.9.2005 16:07:11)
My máme naštěstí mladou, hezkou, nadšenou, hodnou, vstřícnou, komunikativní..A David prohlásil, že nevěděl, že bude taková, že je hezčí a mladší než já, že na ně vůbec nikdy nekřičí, na rozdíl od mně...Hmmm, mám konkurenci...
Ještě bych dodala, že Davidovo hodně oblíbený film byl film Matylda, o chytré holčičce s nemožnejma rodičema, která začala chodit do školy, kde vládla strašná , zlá, hnusná a tlustá ředitelka Hromaska, která děti trestala třeba tím, že je za culíky vyhodila z okna...Kupodivu se do školy stejně těšila pak mi řek´, že je strašně rád, že jsem mu nevybrala tu školu d Hromaskou...
 Rita 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(11.9.2005 16:40:36)
Jedna ucitelka ma o prestavce dozor na chodbe a ma na starosti treba 3 tridy,ktere prubezne kontroluje-mozna se incident stal zrovna v okamziku,kdy byla ucitelka ve vedlejsi tride?
Ucila jsem 2roky na zakladce 1.tridu.Byl to zahul jak hrom a velmi si ucitelek vazim.Fakt je ten,ze to pro me nebylo to prave,a tak jsem radeji zmenila povolani.Sama bych si prala,aby mel syn v 1.tride ucitelku,ktera svym povolanim zije,je trpeliva,laskava a spravedliva.Jenze,takovych moc neni.Naprosta vetsina je zkostnatela,jedou mnoho let totez a nejakym inovacim pristupne prilis nejsou.Ve vedlejsi tride se par deti z jedne ucitelky zaclo pocuravat a mely bolesti bricha.Des!Rvala jim sesity a kricela pritom na ne.
Ja nevim,nechci soudit,ale tato prace je tak narocna,ze z ni ucitelky zakonite musi po letech zblbnout.Ted jenom aby se ten nas drobecek k takove nedostal...
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(10.9.2005 20:08:18)
Mirko, to se vážně divím. Nevím, jak to má být podle zákona, ale vím, že na té naší škole nikdy nejsou žáci v první třídě samotní, vždy tam je paní učitelka - syn i dcera mi to také potvrdili. Navíc jsem se na to osobně učitelky ptala. Do třídy přichází v 7.45 přesně, školu otevírají v 7.40 hodin. To mě by tedy vadilo, kdyby od prvňáčků odcházela. Děti o přestávkách mohou volně chodit po třídě a bavit se s kamarády, ale opuštění třídy musí hlásit /např. odchod na WC/. Jinak mají vše potřebné ve třídě, i pití.
Navíc, jsem přesvědčena, že své dítě svěřuji škole a ta za něj odpovídá, tudíž obzvlášť v první třídě je pro mě nepřijatelné vysvětlení, že učitelka si potřebuje vypít kávu v klidu a poklábosit s kolegyněmi. Na to bych tedy odpověděla, že snad 4 hodiny bez kávy a klábosení vydrží a pak nechť klábosí až do večera. Mimochodem, naše učitelka si ranní kávu nosí do třídy, mě to nevadí, i moje děti mě vidí pít kávu, nevidím na tom nic závadného a hlavně, je stále s dětmi.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jak se perou holčičky v první třídě.. 

(10.9.2005 20:12:17)
Xantipo, nestudovala jsem školský zákon. Že to musí být mi řekl ředitel dané školy. Takže - není vyloučeno, že si vymýšlel (popř. to stanovil někdo pro tuto školu jako "nadstandard" - ovšem pěkně pitomý dle mého názoru).
M.
 Lidka 
  • 

Taky... 

(9.9.2005 21:26:22)
JO-taky to znám.No já už jsem u loka toho tvrdého /mladý je v šesté-i když zatím úkol neměl/...ale je fakt,že je to lepší a lepší!takže postupně abstinuju:-)))
 Ludvík 


Nic proti 

(10.9.2005 11:08:56)
Přesně tímhle stylem nade mnou máma od 1 do cca 4 třídy stála a rovnou kontrolovala či diktovala a do dneška - 30 let, mám úžasnou fóbii z toho, že nade mnou někdo stojí a něco mi diktuje. Vím, že je to těžké, máme neteř, té je 11 a ji donutit do učení nebo do úkolů je nekonečný boj.
 Alča ( 2 holčičky 7 a 1 rok) 
  • 

úkoly 

(11.9.2005 20:49:16)
Není nic hroznějšího v životě dětském, než je nutnost dělat úkoly a připravovat si věci do školy.
A rodičové jsou tak hrozní, že v tomto teroru školu ještě podporují a nutí děti, aby měly všechno v pořádku.

Jo, jo. Taky jsem zlá matka, která holčičce v první třídě nedovolila jít po kroužcích ještě za kamarádkami dříve, než jsem viděla, že má napsané úkoly a připravené věci do školy.

A pravidelně pěním po ránu, když mi moje zlatíčko oznámí, že vlastně ještě potřebuje třeba pět sušených kytek nebo krabičky od čaje a já mám 15 minut na to, abych jí to sehnala, připravila, přidala do tašky, protože když jí to nechám na stole, zůstane to tam a princezna přinese poznámku.

Ale to je asi úděl většiny rodičů dětí školou povinných.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: úkoly 

(12.9.2005 15:39:27)
Alčo,
na taková "katastrofická" oznámení na poslední chvíli dětem sděluji, že mají smůlu, a že se tedy hned ráno dojdou píučce omluvit ve stylu "já jsem pitomec a zapomněl jsem to doma včas říct". Zatím to vždycky prošlo s důraznou domluvou.
 Mudrlín 
  • 

pomalý běh 

(12.9.2005 16:34:12)
Mě by nejvíce zajímal ten pomalý běh k ledničce :))). To jsem ještě neviděl. Já když dobíhám autobus, tak ke konci to někdy bývá pomalý běh. Ale k ledničce vždycky doběhnu rychle!!!!
 Marie, 4 deti 
  • 

Dobra rada 

(13.9.2005 12:29:09)
Kdyz jsem zacinala mit stejne starosti, jako jsou uvedene v clanku, tak mi jedna moudra matka rekla: "Zmlat to dite hned, stejne to za pul hodiny udelas a tak si usetris nervy a pul hodiny!" Je to uzasna rada. Ne ze bych deti bila, jenom jsem se naucila tvarit prisne a prestala jsem trvat na krasopise. Uceni a psani ukolu trvalo nezbytne dlouhou dobu.
 Martina (syn14) 
  • 

Re: Dobra rada 

(13.9.2005 13:59:12)
Mne se tato metoda neosvedcila ac jsme ji skousela tez na rady jinych! akorat se to zhorsilo!! ale na kazdeho pusobi neco jineho.
 Martina (syn14) 
  • 

Re: Dobra rada 

(13.9.2005 13:59:13)
Mne se tato metoda neosvedcila ac jsme ji zkousela tez na rady jinych! akorat se to zhorsilo!! ale na kazdeho pusobi neco jineho.
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

domácí úkoly 

(14.9.2005 0:35:02)
Moje maminka měla snahu dohlížet na mě při psaní domácích úkolů. Nepamatuji si už, jak dlouho jí to vydrželo, ale moc dlouho to nebylo. Pamatuju si, že celý řádek písmenek "a" jsem si podepisovala sama ve škole, zapomněla jsem to nechat podepsat doma :-) to už mi do ničeho nikdo nemluvil.
Psala jsem vždycky dost strašně, maminka mě taky nutila psát úlohy nanečisto, pokud se to na čisto nepovedlo, tak znovu. S řevem, mým i maminčiným, byla úloha nakonec hotová škareději, než ten nečistý pokus. Maminka moudře usoudila, snad po zkušenostech se staršími bratry, že je důležité, když úkoly píšu sama, bez nucení, v klidu a na úpravě až tak moc nezáleží.
Doufám, že si to uvědomím i já, až půjdou do školy moji kluci...
 Martina (syn14) 
  • 

skola 

(13.9.2005 13:55:13)
Velmi dobre to znam, uz od prvni tridy se to tahne az dosud. Do 4tridy jsem to psychicky vydrzela se s nim pravidelne ucit, pak uz jsem silu nemela a vysledky byly porad stejne. Skola je pro nas desivy nocni sen. Muj syn ma prokazanou LMD , vysledky ve skole katastrofalni, ale mne pripada docela chytry a inteligentni, tak proc ne ta SKOLA??????? co z nej bude , tak tuto otazku si kladu porad dokola.....odpovi mi asi az cas a budoucnost ja to ovlivnit nedokaz:-(
 Fonéma 


Mám promluvit s učitelkou? 

(17.9.2005 1:04:22)
Také mi syn začal chodit do první třídy. Bohužel jsem speciální pedagog a mám jasnou představu o tom jak bych chtěla aby jej vyučovali- to víte profi deformace. Ale bohužel výuka probíhá úplně jinak. Syn je celkem splachovací takže to moc neřeší - i když někdy mi to přijde jako obrana. Nadšený však ze školy rozhodně nechodí.
Spíš otravený, že stále něco vybarvují což mu zrovna moc nejde,trochu přetahuje, takže nedostává jedničky, ale jen podpisy.Navíc vždycky držel tužku správně, ale od té doby co začal vybarvovat piditvary, to už někdy pokulhává. Mám chuť jít si promluvit s paní učitelkou, ale víte jak to je - šli byste, nebo byste to nechali plavat?
 Xantipa. 


Re: Mám promluvit s učitelkou? 

(17.9.2005 10:39:13)
Fonémo, jak bych za učitelkou šla. Ale asi bych jí neříkala, že jsem pedagog. Spíš bych s ní chtěla podebatit o tom, jaké má představy o výuce, požadavky na děti, jak se to bude vyvíjet, jak vidí syna apod. Přitom poznáš, jak s ní mluvit. No a potom bych jí řekla, čím se syn trápí, co mu nejde a chtěla bych od ní znát radu. Ono to vypadá líp než když hned vybalíš, že jsi taky pedagog. Mohla by mít pocit, že jí chceš fušovat do řemesla a to by se jí nemuselo líbit.
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

Re: Re: Mám promluvit s učitelkou? 

(27.9.2005 9:46:14)
Ahoj, ono se nedá neříct učitelce, že je někdo pedagog. Ona to totiž ví. Zvlášť u prváčků si přece učitel rád přečte ve výkazech, co dělají rodiče, aby věděl, jaký materiál má ve třídě, a s jakými rodiči bude mít tu čest. A z vlastní pedagogické zkušenosti vím, že na rady rodičů, i na jejich poznámky jsou učitelky strašně háklivé. Mám za sebou praxe jenom málo, ale stačilo mi to k tomu, abych pochopila, proč se o učitelkách nemluví zrovna s respektem. Doufám, že po mateřské nebudu muset zase vzít místo z nutnosti na prvním stupni ZŠ. Ne kvůli dětem, to by mě bavilo, ale ty učitelky... Takže bych asi ještě chvilku počkala, třeba první měsíc nebo 6 týdnů, a pak bych přemýšlela, jestli diskusí s učitelkou víc pokazím nebo napravím. Výhoda je, že děti většinou ty chyby kolem sebe nevidí a tak jim navadí tak moc jak nám.
Hodně štěstí a trpělivosti Veronika
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

Povolání rodičů 

(27.9.2005 13:28:13)
Ahoj,
povolání se dá sice nějak opsat, ale většinou tam bývá titul, což je asi u spec.ped. docela jasný, myslím, i když si nejsem jistá, že je to PaeDr, ale možná se pletu. Jistý je, že pokud není rodič bez práce, má tam zaměstnavatele. A na menších městech, o vesnicích škoda mluvit, zná každý každého. Ale to není důležité. Důležitější je fakt, že má málokdo štěstí na učitele, kteří si nechají mluvit do toho, co dělají. V tom případě je snad lepší počkat, a pak hodně přemýšlet. Ale je možné, že to vidím jinak, mám totiž svoje vlastní zkušenosti. Proto jsem opatrná. Veronika
 Xantipa. 


Re: Mám promluvit s učitelkou? 

(17.9.2005 10:43:02)
Ještě dodatek. Taky mám syna v první třídě - docela jsem z toho měla obavy. Vymalovávají jen v matematice a ty čtverečky, trojúhelníčky, kolečka, lístečky, citronky a nevím co ještě, mu taky nejde. Když jsem viděla jeho vypracování, pokoušela se o mě mrtvice. Naše učitelka naštěstí to bere jako matematiku, takže důležitý je výsledek. Tím pádem syn kolikrát se nezdržuje vybarvováním, jen ten počet čtverečků nakreslí. Vypadá to o moc líp.
 Malíci 


Očistec 

(30.9.2005 12:04:19)
Tak tohle já přesně znám.Když chlapeček chodil do druhé třídy tak dostával hysterické záchvaty.Měl bohužel smůlu-jeho dignosa zněla -hyperaktivita:bohužel paní učitelka prohlásila,že něco takového neexistuje a jednala s ním jako s nenapravitelným rošťákem,nakládala mu nejvíce úkolů ze všech,protože díky své indispozici neposedného skřítka nestíhal psát zadání v hodině.Když končil druhou třídu tak byl zralý na Kroměříž a já s ním.Třetí třídu absolvoval na jiné škole s dobrým prospěchem a mnoha úspěchy a to vše díky paní učitelce,která měla o jeho diagnoze perfektní přehled neboť měla syna se stejným problémem-společnými silami jsme ho podržely.Bohužel paní učitelka ze školy odešla a tak s postupujícími ročníky se opět problémy dostavovaly.Syn je totiž také dyslektik a dysgrafik což mu zjistili právě v té druhé třídě.A tak tedy záleží jen na přístupu učitelů a na vzájemné spolupráci.Což je docela problém.Kvůli stěhování přešel syn opět na jinou školu-bude to mít o to těžší,že po letech kdy se učil německy se teď začal učit anglicky-hrůzou mi vstávají vlasy na hlavě protože kromě toho naše nejmladší Verunka nastoupila do první třídy a vzhledem k tomu,že jsem osamocená máma tak čekám co moje nervičky vydrží a jestli ve zdraví přežiju synovu rozbouřenou pubertu a první třídu mojí dcery,která již po měsíci odmítá do školy chodit.Je to úžasná kombinace a občas vážně potřebuji psychicky podpořit.Tak vám všem přji trpělivost a pevné nervy.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.