| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Paměť dětí na traumatické zážitky

 Celkem 22 názorů.
 Jana 
  • 

zajímavé 

(5.9.2005 12:42:50)
Sice nevim co je retrográdní amnezie, behaviorální metoda mentálního stopu a paradoxní intence, ale jinak souhlasím....
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: zajímavé 

(5.9.2005 21:02:00)
retrogadni amnezie je podle mne proste ztrata pameti. Organismus se sam chrani tim, ze zapomene na to zle , co se stalo v nejhorsi okamzik..
Pr. pokud ma nekdo tezky uraz, nemusi si pamatovat vubec jak se mu to stalo, ale muze si pamatovat veskere detaily az do dane chvile..
Teda aspon myslim, ze to tak nejak je..
 Carewna 


Re: Re: zajímavé 

(5.9.2005 21:28:59)
cairo,

nečetla jsem celý článek, ale reaguju na Tvůj komentář. Je to tak, jak píšeš.

Můj manžel měl před 5 lety dost vážnou nehodu na kole, a tu samotnou nehodu si vůbec nepamatuje. Pamatuje si do detailu okamžiky před ní, jak odbočoval, a pak už jen to, jak ležel v příkopě. A i tyto vzpomínky se vracely postupně.
 Risan 


Re: Re: Re: zajímavé 

(6.9.2005 10:11:28)
Každá událost v životě se zaznamenává do paměti, jenom si ji nedokážemě běžně vybavit. To, s čím normálně pracujeme, kam můžeme, "čím myslíme", tomu se říká vědomí, taková operační paměť. Tam, kam se normálně nemůžeme dostat, to je veliká, ale většinou skrytá část harddisku, neboli podvědomí.
Podvědomí nám každému nabízí ke zpracování obtížné zážitky našeho života (které mají vliv na naše chování, aniž bychom si to uvědomovali a co naše věda a společnost nerada připouští, i na fyzický stav, neboli nemoc - ne-moci si něco uvědomit, ne(zpracované)emoce.) buď ve formě prostých vzpomínek, jejichž důležitost a vliv na běžný život si normálně nedokážeme uvědomiž (třeba když řekne otec synovi - Ty nikdy nic nedokážeš).
K přístupu na skryté prostory harddisku slouží software pro práci s podvědomím. Buď lze využít služeb terapeuta, což má tu nevýhodu, že nás může dostat do vzpomínek, na které nejsme připraveni a může (nemusí) to mít nepříjemné následky (hlavně u regresních terapií pro netrénovaného člověka) nebo, a to je optimální se to naučit sám, protože pak nám naše podvědomí, které je nesmírně moudré, nabídne jen to, co v daný okamžik dokážeme zpracovat. Podstatou i lektorem skvělá a časem zkušenostmi mnoha lidí ověřená metoda je Modrá Alfa, která na rozdíl od Silvovy metody upozorňuje i na možná úskalí a neslibuje nemožné. www.volny.cz/modraalfa (zapis z kurzu lze stáhnot na www.volny.cz/jhavelka/ma_kniha.html). S hladinou alfa se kazdy clovek bezne setkava pred usnutim, je to normalni stav, jen jej netrenovany clovek nedokaze vyuzit v plnem potencialu.
Existuji i další způsoby, jak ze svého podvědomí "vydolovat" nezpracované zážitky a emoce a tak změnit staré, omezující vzory chování a zlepšit i svůj zdravotní stav. Příkladem je klasická homeopatie, Bachova květová terapie (www.bachovky.cz) a Aura-soma (www.aura-soma.cz/aura-soma.php), která má oproti předchozím metodám výhodu, že klient nemusí mluvit o svých problémech, ale stačí, když si vybere čtyři dvoubarevné lahvičky. Barva je v tomto případě prostředníkem řeči podvědomí a symbolizuje s obdivuhodnou přesností skryté i zjevné, slabiny jak na psychické, tak na fyzické úrovni. Navíc je pro mnoho lidí i vodítkem, proč si určité barvy vybírají a určité ne. Lahvičky je nutno si vybírat bez znalostí symboliky, aby nedošlo k rozumovému ovlivnění a tím i zkreslení výsledku a tím malé účinnosti terapie.
 jk 
  • 

Re: zajímavé 

(20.9.2008 23:57:13)
tak to je anterogradni amnesie. Retrogradni amnesie je pravy opak. Pamatuje si vse po ale rozhodne nic, co udalosti predchazelo.
 zuzka, 6ti letý syn 
  • 

díky 

(6.9.2005 13:19:31)
díky za ten pěkný článek o rožšlápnuté hlavičce dítěte, je mi z toho zle a týden nebudu spát. fakt pěkné.
 M.J. 
  • 

Re: díky 

(6.9.2005 17:06:11)
nevim jestli jsi byla v terezine ale tam se stavaly za valky hodne hnusne veci jak detem tak dospelym. vim, ze to muze byt traumatizujici ale kazdy by se tam mel jet podivat. me tekly slzy a dekovala jsem nebesum ze jsem v te dobe nemusela zit. nelze zavirat oci pred touto minulosti i kdyz je nekdy kruta. pomuze nam to byt vdecni za to co mame.
 PajaMM 


Re: Re: díky 

(6.9.2005 17:12:34)
Mel by tam zajit, kdo tam zajit chce...ne ti, kdo vedi, ze to pro ne bude traumatizujici zazitek...je to opravdu silny zazitek, ale neni to pro kazdeho...
 M.J. 
  • 

Re: Re: Re: díky 

(6.9.2005 17:19:29)
chapu co tim myslis danielo. ale to bychom treba museli zavirat oci pred nynejsimi zabery mrtvych z new orleans, nebo pred zabery nedavne katastrofy na sri lance ... stejne se tomu neda vyhnout ....
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: díky 

(6.9.2005 17:24:47)
Clovek se na to nemusi divat...spis si myslim, ze by do Terezina meli jet ti, kteri tvrdi, ze holocaust je vymysleny a ze nic takoveho nikdy nebylo...a jim podobni...
 Olina 
  • 

On totiž 

(7.9.2005 13:29:34)
někdo dokáže nezavírat oči před touto minulostí, aniž by si o tom neustále četl. Dokážu to pochopit i bez drastických samoúčelných detailů.
 Margita 


Re: díky 

(7.9.2005 0:20:42)
Hm, tak to mas blby... Chapu ze asi moc nemas motivaci ke vzpominani. Ja zase obcas nemuzu dobre spat, protoze se mi zda neco o holokaustu nebo o podobnem svinstvu, ktere bylo a v nekterych pripadech dodnes je pachano na mych pribuznych. Ale to urcite neni nic v porovnani s tim, ze Ti jednou nekdo mj. pripomnel, kam muze vest rasismus i ostatni druhy extremismu.
 kuba, tři děti 
  • 

Re: díky 

(4.4.2006 16:40:42)
Vy tomu věříte? Jste v domění, že ten dozorce mohl vážit tolik, aby pod ním praskla hlava dítěte? Myslím, že ten článek si někdy vymyslel.
 Alamagoosa 


Tak nevím 

(6.9.2005 20:52:45)
Když se mám vyjádřit ke článku, tak mě to zas tak moc převratné nepřijde. To je snad jasný, že si traumatizující zážitky děti pamatujou. Spíš by mě překvapilo, kdyby na to ta paní byla schopná zapomenout. :o(
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Tak nevím 

(7.9.2005 8:39:32)
ja spis nechapu, proc je treba o necem takovem diskutovat...
a hlavne kdyz ctu nektere prispevky.. no comment
 Jana, 3 děti 
  • 

Re: Re: Tak nevím 

(7.9.2005 13:57:34)
Myslím si, že je o čem diskutovat. Třeba o tom, že existují techniky, které můžou prožité trauma zmírnit. Techniku mnohonásobného převyprávění jsem sama nedávno úspěšně použila, prostě jsem to vysypala na každého, kdo byl jen trošku ochoten poslouchat.
 MJ 
  • 

Re: Re: Re: Tak nevím 

(7.9.2005 14:51:05)
Mas pravdu - sdilena bolest je mensi bolest.
 peta 
  • 

Taky 

(9.9.2005 8:29:57)
si pamatuju,ale jako 2letá na hádku rodičů.pěknýho je pravda si moc nepamatuju ale hnusnýho hodně.
 Radek 
  • 

ten fašista 

(21.9.2005 10:56:51)
byl svině! měl otupené svědomí a cit, to je fakt k pláči
 Argon 
  • 

Re: ten fašista 

(2.11.2005 0:47:37)
Je to fakt otresnej pribeh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Chudinka malicka holcicka, uplne mi z toho naskocila husi kuze.
 kuba 
  • 

Re: ten fašista 

(4.4.2006 16:33:10)
Nějak se mi tomu nechce věřit. Kolik by takový dozorce mohl vážit, aby rozšlápl hlavu dítěte? Myslím, že tolik vážit rozhodně nemohl a že příběh si někdo vymyslel.
 závislá na čokoládě 
  • 

pamněť dětí 

(20.2.2006 14:33:45)
můj syn byl ve 3 letech na operaci se srdíčkem v Motole a do dneška si vše pamatuje úplně přesně a jasně. V poradně mi vysvětlili, že si to bude pamatovat do dospělosti a ponese si to celým životem. Mluvíme o tom, že mu pomohli, ale "zapomenout"asi nemůže a bílého pláště se bojí dodnes.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.