| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Žena ženě vlkem

 Celkem 146 názorů.
 Sláfka 


ale, to snad ne... 

(26.8.2005 9:47:04)
Gábo, to snad ani nemůžete myslet vážně. Samozřejmě, že se člověk občas dostane do nějakého konfliktu na silnici nebo v MHD, občas se na něj i někdo křivě podívá, ale asi bych to takhle nehrotila. Někdy je to muž, někdy žena. A ze své zkušenosti mohu říct, že žádná strana výrazně nepřevládá. A také, že tyto zkušenosti jsou velmi řídké, těch případů, kdy mi naopak někdo pomůže je víc.Možná to takhle CHCETE vidět...
 Dede - 3 hosi ve veku 15,13,3 
  • 

Re: ale, to snad ne...- ALE JO 

(28.8.2005 17:59:19)
Mila zlata, ja nevim kde zijete, ale plne souhlasim s Gabou.
Roztomile spoluzeny jako by zapomely, jaka je to sranda cestovat MHD s kocarkem, event. s kocarkem a vresticim chodicem za ruku.
A nebo se tvari : jo, devenko, ja jsem to zvladla SAMA a tak si to pekne vyzer !
Za tech priblizne 15 let se to nikam nehnulo, zensky jsou v tomhle fakt dost odporny a pestujou si to v autobuse, za volantem, v obchode - kdekoli.
A to musim upozornit, ze nejsem matka zabednena doma, vzdycky jsem u materske pracovala a pracuju - takze schiza, ze jsem uzavrena sama s detmi mi fakt nehrozi.
Vybornou zkusenost mam (zejmena v poslednich trech letech) s mladymi kluky ve veku 14-25. Ti pomuzou vzdycky a klidne i vystoupi z autobusu, jen aby pomohli sundat kocarek bezpecne.
Doufam, ze jsem ty nase starsi vychovala k tomu, aby se chovali taky tak, a to - upozornuju - jsou to normalni prazsky pubertaci se skejtama na nohach a silenejma cepickama.
Jo, zena zene vlkem a docela rada bych z odbornych ust slysela proc, i kdyz si myslim, ze moje dve domnenky uvedene na zacatku jsou ten duvod.
Tak je potreba se trochu zmenit, holky, ne ?
 Jana 3kluci ,nejstarší 4roky+11tt 
  • 

Re: Re: ale, to snad ne...- ALE JO 

(30.8.2005 13:20:29)
Na tohle mě napadá jen jedno, přeci to nemůže být jen tak jednostranné, vždyž i Ty jsi žena a určitě nepatříš k té polovině, z které pomoc nezískáme. Já sama za sebe pomáhám ostatním maminkám i když čekám mimi a vidím i ostatní, které se hrnou a nabízejí pomoc. Nepopírám tím, že mi ženy také pomoc několikrát odmítnuly,ba jednou i zakázala slečna příteli, aby mi pomohl s kočárkem a to jsem byla ve vysokém a patrném stupni těhotenství a o pomoc jsem sama požádala.
 Romana, 2 deti 5 a 3 roky 
  • 

Re: Re: ale, to snad ne...- ALE JO 

(3.9.2005 21:24:50)
Taky naprosto souhlasím. Zejména s tím, že pokud je někdo ochotný pomoci, tak mladí kluci. Neustále někde čtu, jak jsou dnešní puberťáci šílení a horší, než my, popř. naši rodiče, ale faktem je, že třeba mužský třeba ve věku 35,40 se vždycky tvářili šíleně vyčerpaně a unaveně, když jsem potřebovala nastoupit např. do tramvaje s malou, které byly 2 roky a kočárem, kde jsem měla mimino, nebo jsem stávala běžně v MHD s malým prďousem ve vaku uvázaným na břiše a holčičku jsem držela ještě na ruce, neměla jsem se pořádně kde chytit, ale nikdo se nezvedl, že by mě pustil. Nebo se mi stalo zase i se starší paní,že jsem jela, již 10 dnů po termínu porodu s břichem jak blázen a dovolila jsem si sednout a ta babča si z celé tramvaje vybrala právě mě a pěkně mi vynadala, že jí chudinku babičku nechám stát a sama mladice si klidně sednu. S těma ženskýma to zase vidím tak, že takové neohlduplné o kterých, psala Gába jsou ty, které sami možná děti nemají a trochu jim ty ostatní lezou krkem, tak co by se na ní nějak ohlíželi. Jinak určitě nejsem žádná citlivka a na cizí pomoc se nikdy nespoléhám, nedostatkem sociálních kontaktů, taky netrpím, abych měla nějaké nereálné představy o světě, jen mě to někdy zamrzí, jak se lidi chovají. Já už teď mám obě děti samostatně chodící, takže je nemusím nikde nosit, ani vláčet, ale dokud to bylo potřeba, zejména s tím kočárem, tak to byla opravdu někdy síla se někam dostat.
Jezdila jem pak radši autem, ale to není řešení.
 vera&sophia3.04+Rayan2.6.05 


Re: Re: Re: ale, to snad ne...- ALE JO 

(4.9.2005 0:46:52)
Romanko nahodou sem natrefila na tvuj prispevek,ale priznam se uplne nevim o co de.Ale jak popisujes s kocarkem a malym ditetem cestovani.Zatim se mi to nestalo,ze by mi nekdo nepomohl,pravda rada si vypomohu sama jezdim bezbarierovkama a i tam se mi stalo opravdu mnohokrat,ze lidi byli pripraveni pomoct bez pozadani tuhle se mi stalo ze nejezdil vytah do metra na Skalce.Sou tam dvoje schody postavila sem se ke schodum a nez sem stacila nekoho pozadat o pomoc uz mi jedna pani vedla holku ze schodu a pan co sel vedle popadl kocar a ja ani nevedela jak sem se ocitla dole.Vim,ze ne vzdy clovek narazi na ochotu,ale jak rikam desetkrat mi pomuzou a jednou si to musim vyresit sama.
Kdyz sem byla tehu,to by si mohl nekdo prijit me zvednout ze zidle...Kdyz mi nebylo moc dobre vesla sem do dopravniho podniku a slusne,ale durazne sem poprosila o misto.Vzdy sem sedela.a ani jednou sem nemusela vytahnout prukazku.Jen jednou sem nastoupila do metra a babka tam mela polozenou tasku na sedadle tak sem ji pozadala aby ji dala na stranu,ze bych si sedla a ona delala,ze me neslysi tak sem ji to jeste jednou zopakovala a pak si sedla na tu jeji tasku,to byl rachot naprahovala ruku,tak sem ji upozornila ze sem tehu a pokud na me sahne nejen ze bude mit kousave vzadu,ale bude mit co delat se zakonem.Nejsem konfliktni,jen mi vadi kdyz me nekdo omezuje v mych pravech.Stejne tak kdybych byla na tvem miste v tramvaji jedno ve vaku,druhe na ruce,tak dlouho bych se dozadovala mista az by se nekdo zvedl,nekdy se holt musime ozvat,aby si nas vsimli i ti co delaji,ze nevidi.
Treba se jim stalo,ze nekolikrat nabidli pomoc,ale byli odmitnuti tak si ted rikaji,kdyz bude potrebovat rekna si.Jeste se mi nestalo,kdyz sem pozadala o pomoc,ze by nekdo odmitl.
 Eva K, 12tt 
  • 

Re: Re: Re: Re: ale, to snad ne...- ALE JO 

(15.9.2005 11:24:15)
Taky myslím, že to s pomáháním druhým není tak zlé, jak se tu píše. Myslím, že např. v Praze hodně dělá určitá anonymita a nechuť k narvaným tramvajím, každý se zahloubá do sebe a nekouká po jiných. Sama vím, že jsem občas přehlédla bábrli, takže mi musela říct. A nemyslím, že bych byla zlá nebo tak něco. S kočárkem jsem párkrát pomohla. Ale když jsem třeba ve druhém měsící, nebo táhneš tažku, seš ráda, že jsi ráda. Tak bych ty ženské tak nesoudila. A chlapy bývají nevšímavky, třeba prostě jen nekoukají, nebo žijí ve svém světě podnikatelů a běžné problémy je netrknou.
Eva
 Jenifer 
  • 

Re: ale, to snad ne... VTIP ? 

(29.8.2005 0:13:25)
To je asi vtip, ze, jezdit pres prechod se zacatecnikem !!!

Ja, sama ridicka (mimochodem stribrneho vozitka), casto jezdim po Praze i mimo a rozhodne bych vse nehazela na zeny, mnohdy na me pani ridici blikaji, kdyz se snazim dodrzovat predepsanou rychlost, po prechodu se prozenou 80km rychlosti a podobne.

A pohled z druhe strany: na prochazku chodime 3 maminky (jeden mono kocar a dva kocarky dvojcatove) - opravdu nejsme k prehlednuti. Kousek od domova mame "bezva" prechod, kde se chodci, kdyz maji zelenou, setkavaji s vozidly odbocujici vlevo. Prednost nam da asi tak kazde 20. auto. Muzi i zeny, stari, mladi, je to jedno - jedou si pres prechod, zelena nezelena, zastupy kocarku na kolejich od tramvaje.
Je jim to fuk. A kdyz se snazime prejit, troubi na nas, jako co tam delame, atd. Na priste si chystame stara vajicka a rajcata.

A jeste k prihode z autobusu: Kdyz jsem byla tehotna, take jsem nikomu s kocarkem nepomahala, jen jsem rekla: bohuzel vam pomoct nemuzu. Maminky na me koukaly jako na slecinku ze zamku s ohrnutym nosikem. Mela jsem totiz rizikove tehotenstvi a kdyz pospichate z poradny zase do postele, asi nikomu nechcete vysvetlovat ze jste tehotna a bla bla bla.







 Jana 3kluci ,nejstarší 4roky+11tt 
  • 

Re: ale, to snad ne... 

(30.8.2005 13:15:15)
Souhlasím ,prostě jednou nepomůže ten , pak zase onen.Vždy se ale někdo najde, kdo rád pomůže. Neviděla bych to tak černě.
 Radka 
  • 

ani ženy ani muži 

(26.8.2005 9:48:10)
Tak to já mám celkem dobrou zkušenost s ženami kolem čtyřicítky. Jak v MHD tak jinde. Mladší se tváří, že nevidí a důchodkyně (i důchodci) se nahrnou na místa pro kočárek, i když je autobus poloprázdný a pak se rozčilují, že si nemůžou pořádně natáhnout :(
Muži - skoro naopak, nejlepší je podezřelá mládež mezi 12 až 17 lety, nejraději dredy na hlavě a ošuntělé oblečení. Bez žádosti se ptají MNĚ jestli nechci pomoct, automaticky přenesou kočárek - ve dvou beze mně, pustí sednout v MHD (jsem těhotná, někdy s kočárkem někdy bez). Čím špinavější chlapec, tím větší šance, že pomůže. Nikdy nepomohli - upravení perspektivní muži mezi 30 - 50. Někdy jim dá hodně práce nevidět těhotnou s kočárkem.
Skoro zoufalé mi přišlo, když jsme si dvě (naprosto si cizí) těhotné pomáhaly s kočárky do tramvaje (já navíc riziková - nesmím nic zvedat, jenže nemám hlídání, když jdu do poradny) Přišlo mi, že se tramvaj snad převrhne, jak se všichni odsunuli do přední části, aby byli neoslovitelní.
Sumář: Miluji puberťáky s dredy :))
 Sam+3 kousky 


Re: ani ženy ani muži 

(26.8.2005 10:31:23)
Radko, mám téměř stejné zkušenosti. V metru, v autobuse apod.. mi nikdy nepomohli "kravaťáci" ve věku 25-50 let a dědkové (babičky se občas nabídly:-) Nejlepší zkušenosti mám s "ošuntělými" lidmi - bezdomovci, mladí kluci
s pěti piercingy apod... Naopak mě chtěl vyhodit z místa jeden děděk okolo sedmdesátky, když jsem byla v 8.měsíci. Já, protože z duše nesnáším konflikty na veřejnosti, jsem mu místo pustila a vzápětí mě pustil sednout přibližně stejně starý pán s velmi nepříjemnými poznámkami na onoho důchodce. A vida - najednou se všichni "semkli" proti tomu nerudnému dědkovi, že mě vyhodil z místa apod... když mě z toho místa vyhazoval, tak nikdo ani nepípnul.
 Monika 
  • 

Re: ani ženy ani muži 

(26.8.2005 11:00:53)
Přesné - souhlasím.
Taky mě velmi překvapilo, že nejvíc pomáhají -náctiletí kluci, od kterých bych to vůbec nečekala. Také dost pomáhají ženské, které sami také mají děti (už třeba odrosté kočárku).
Ono jde o to se vžít do situace toho druhého.

Do nedávna jsem nadávala na řičiče, kteří nezastaví, pokud zastaví jiné auto v souběžném pruhu a pouští chodce přejít, a klidně je málem zajedou. Před týdnem jsme jeli autem do kopce a blížili se ke křižovatce po vedlejší někde na okraji velkého města (jinak ještě v polích) a hodlali zastavit na výhledu. Vedle nás vlevo jel pomalu náklaďák (funěl do kopce) a najednou se před námi objevil na přechodu tatínek s kočárkem. Bezpečně jsem stihli zastavit, ale úlek byl na obou stranách. Chodec nás neviděl kvůli náklaďáku a my jeho z toho samého důvodu také ne. V tu chvíli jsem si uvědomila, že ne vždy je na vině řidič auta, že někdy mu tam ten chodec může bez rozhlédnutí vběhnout. Ponaučení je v tomto případě na obou stranách: rozhlížet se v každém pruhu zvášť a nelézt, kam nevidím; před vedle jedoucím autem se může schovávat chodec, obzvlášť když je poblíž přechod.

Tím chci naznačit, že ona nevrlá dáma v autě možná žádné děti nemá a tudíž nemá to správné pochopení (tímto ale její chování neomlouvám).
 Mammita 


To je přesné... 

(26.8.2005 10:02:54)
...ne že by to bylo úplným pravidlem, ale kdybych si měla tipnout kdo mi na přechodu zastaví, tak bych dala spíš na muže. Nevím co k tomu ženy vede, jestli je to forma pomsty za to, že je taky někdy někdo nepustil, nenávist vůči dětem či jejich matkám, nebo závist, že já to dítě zrovna mám? A nebo si taky mohou myslet, že já mám s tím netrpělivým prckem čas stát tam půl dne a čekat až mne někdo pustí... Třeba mají problém brzdit a znovu se rozjíždět, je to prostě pro ně už moc technicky náročné. Co se týče MHD si moc stěžovat nemohu, vždycky se najde někdo, kdo mi ochotně pomůže, byť na požádání, ale to je snad normální, že když od někoho něco chci tak poprosím? Nesnáším když si maminky stěžují, že jim nikdo nepomůže a přitom z nich nakonec vypadne že ani nikoho neosloví. Není jediný důvod proč nepoprosit, ne? Své děti to také budeme učit, učíme či jsme učili poprosit a poděkovat. To je prostě slušnost. To jak zareagují ostatní už pak moc neovlivníme, ale úsměvem a příjemným vystupováním máme z půlky vyhráno. Alespoň u sebe.
 Katka,kluci 3 a 6 
  • 

Re: To je přesné... 

(26.8.2005 10:13:45)
Přesně tak,také mě udivuje,kolik maminek si tu stěžuje,že jim"nikdo s kočárem nepomůže,nikoho to prostě nenapadne".Když to zkrátka nikoho zrovna nenapadne,tak prostě jdu a poprosím,ne?A pak slušně poděkuji.Nestalo se mi ani s jedním synem,že by mi po slušné prosbě někdo odmítl pomoci.
 Jana, dva kluci (1999,2000) 
  • 

Re: Re: To je přesné... 

(26.8.2005 13:04:39)
Tak to mě se teda stalo...... Někdy krátce po porodu druhého syna jsem si vyrazila do centra Prahy na nákupy. Vzhledem k tomu, že v místě našeho bydliště stanice metra která nemá do vestibulu ani výtah, ani eskalátory, zůstala jsem s tandemovým kočárkem stát nad schody a čekala, až půjde někdo, kdo by mi s ním pomohl. Vyhlédla jsem si muže v nejlepších letech (40) a oslovila ho: "Dobrý den, můžete mi, prosím, pomoct?". On se na mě k mému údivu podíval, prohlásil "A s čím jako?" a odkráčel. Z toho plyne ponaučení: maminky, žádejte vždy o pomoc plnou větou a ještě pokud možno podejte podrobné vystětlení z jakého důvodu ten kočár neunesete sama..... :-)))))))
 Katka,kluci 3 a 6 
  • 

Re: Re: Re: To je přesné... 

(26.8.2005 13:26:39)
Tak na to už není co říci,to tedy musel být opravdu kapitální blb.
 Martina, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: To je přesné... 

(26.8.2005 23:31:05)
Katko, přidám příběh, který onoho kapitálního blba ještě poněkud předčí. Onehdy jsem cestovala vlakem se všemi třemi ratolístkami, chci-li je v pantografu všechny i s kočárkem usadit pohromadě, musím do krajního vagónu na sklápěčky. Zaradovala jsem se, u prvních dveří čekají dva zdraví zcela normálně vypadající čtyřicátníci, mají obě ruce i nohy, svaly obstojné...

Poprosila jsem je, zda by mi mohli pomoci s kočárkem. Nic - nastoupili. Poprosila jsem je znovu, jeden se na mě obrátil a prohlásil: "Ať ti ten kočárek zvedne ten, kdo ti ty děti udělal." A nechali mě stát na nástupišti u vlaku, který se neodvratně chystal k odjezdu.

Nakonec přiběhla průvodčí, která vážila asi tak o 5 kilo víc než ten kočárek a společně jsme ho naložily. Usadila jsem děti, zajistila kočárek a na celý vagón jsem zařvala: "Kam se posadili ti pánové, co mi odmítli pomoci s kočárkem?" Poté, co jsem je našla, došla jsem k nim a zmíněnému moulovi jsem velmi nahlas sdělila, že pokud toto řekne mámě s dětmi, která ho požádá o pomoc, je to totéž, jako by si dal na čelo transparent "JSEM ZAKOMPLEXOVANÝ CHUDINKA, CO O ŽENSKOU ANI NEZAKOPNE". Protože normální chlap se zdravým sebevědomím a uspokojivými partnerskými vztahy by tohle v životě neřekl, normálně by bafnul madlo a o toho půl metru by jej bez řečí zdvihl.

Cestující zírali, ti dva dotyční tu báječnou akci zjevně neustáli, protože nevěděli, kam s očima a s rukama. Na konečné mě oslovil jeden spolucestující (dredy, piercing, ušmudlané oblečení) a omlouval se, že se mě nezastal, protože sice ty dva zaslechl, ale myslel si, že jsme známí a žertujeme. A poté jsem prý už zastání vůbec nepotřebovala. Tak se nechte inspirovat, třeba se někdy dostanete do situace, kdy by se vám podobný postup mohl hodit.
 Alamagoosa 


Re: Re: Re: Re: Re: To je přesné... 

(28.8.2005 21:51:21)
Martino, teda máš můj obdiv. Beru si poučení. Díky. Stalo se mi něco podobného, ale zmohla jsem se jen na pohrdavý pohled na dotyčného blba, který ho asi ani nezaznamenal.
 Makina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: To je přesné... 

(28.8.2005 23:19:00)
Milá Martino, jste pohotová a velmi vtipná! Moc jste mě pobavila, jen tak dál a kéž by nás bylo takových jako Vy více!!!!!Bravo!!!!
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: To je přesné... 

(29.8.2005 8:43:20)
Úžasná reakce, jsi formát. Vhodné k poučení. Jen mě vytáčí, že jsou lidi, který je třeba vychovávat...
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: To je přesné... 

(29.8.2005 9:20:03)
Třeba to od něj nebyla ignorace, prostě mu to nedošlo.. Manažeři žíjí v jiné světě. Eva
 Mammita 


Re: Re: To je přesné... 

(26.8.2005 10:41:59)
Pettino,
díky za upřímnost a poprosím ještě o jednu. Myslíš si, že je to v pořádku? Měli by lidé, kteří dostatečně neovládají řízení auta, mít řidičský průkaz? A pokud ho mají, kde berou odvahu vyjet na silnici? Platila bych si kondiční jízdy, trénovala na jakémkoliv odlehlém parkovišti, dělala bych cokoliv, ale na frekventovanou silnici s vizí toho že mohu někomu ublížit? To je hustý.
 10.5Libik12 


Re: Re: To je přesné... 

(26.8.2005 10:53:51)
Já jsem řidička od nepaměti, takže někdy srším černýma humórama na adresu chodců. Je pravda, že se najdou tací, kteří si svoji přednost na přechodu vysvětlují tak, že tam přískokem vletí, ačkoliv mně chybí k přechodu maximálně osmdesát m, chodícímu spoluobčanovi dva metry, jsme na rovině a za mnou nic, ale v protisměru kamion:) To potom není o tom, že bych mu tu přednost nepřála, ...Prostě situací, kdy si říkám, chlapče(děvče), to je fakt,že máš přednost, no na krchově ti to moc platný nebude,těch zažiju tak 10 do měsíce. A já nejsem žádný řidič ranař:)
Ale je fakt, že za volantem je určité procento lidí, kteří si tam ventilují nějaký frustrace nebo co. Vídávám to jako chodec i jako řidič a je to děsný, málokdy se člověk setká v anonymní komunikaci s takovou hrubostí, jako právě v silničním provozu, kráva je v tom případě něžné oslovení.A bývaj to chlapi i ženský.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: To je přesné... 

(26.8.2005 11:04:22)
Ale Libiku, chodcy maji vzdy u prechodu prednost. Snad si nemyslis, ze cesky zvyk ani nevsimat si prechodu je normalni...
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: To je přesné... 

(26.8.2005 11:23:23)
Ona ta přednost vůbec pro chodce neplatí. Pokud si pozorně přečtete onen zákon, tak tam nic o absolutní přednosti není. To jen novináři si špatně vyložili zákon a nyní si, díky nim, spousta chodců myslí, že onu absolutní přednost mají.
Jiná věc je slušnost řidičů a zastavení lidem, co před přechodem marně čekají.
 Beata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je přesné... 

(26.8.2005 12:03:11)
No v zákoně teda není není nic, ale ve vyhlášce je ... Takže o přednosti pro chodce není žádných pochyb ... Přednost pro chodce, kt. je připraven přecházet vozovku na přechodě pro chodce, je velice užitečná věc ... Na Slovensku to např. takto neplatí a tam si chodci chodí kdekoliv se jim to hodí (protože ví, že ani na přechodu by je nikdo nepustil ...) a to je mnohem mnohem nebezpečnější ... Jinak, ale sama znám své pocity začínající řidičky, kdy jsem ze zastavování měla hrůzu ... a třeba jsem nedokázala tak rychle reagovat, jako nyní. Ale musím říct, že mně zase vytáčí, když dám někomu přednost a ten nebo ta schválně jde pomalu, jako na procházce v parku, telefonuje si ... Je potřeba si dále uvědomit, že některé přechody v křižovatce, mohou být pro auto dávající přednost i nebezbečné, protože může stát v jízdním pruhu projíždějících aut. Hlavně na těchto přechodech by chodci zrovna nemuseli při chůzi spát ... Jiank, pokud bych projížděla kolem řídítek kola volně povalených na čtyřproudé silnici, určitě bych troubila taky, protože by mi to přišlo nebezpečné. Není bezpečnější z kola sesednout ???

To jen pro pohled z "druhého" břehu ...
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je přesné... 

(26.8.2005 12:08:17)
Beato, neexistuje absolutní přednost, jestliže už chodec vkročil do vozovky, jsem povinna jako řidič mu dát přednost...Ale jsetliže u přechodu jen stojí, tuto povinnost nemám, zákon mi ji neukládá..
Dávám chodcům přednost a je to někdy problém...Někdy jsem nucena prudčeji zabrzdit a mám obavy, že řidič za mnou do mě narazí-buď chodce nevidí nebo nechce vidět-, nebo se setkávám často s tím, že chodec vyčkává, váhá a váhá, já potom nabydu dojmu, že vlatně ani přejít nechce, rozjedu se a v tom okamžiku on vletí do vozovky...
 Jana Z. 


Re: Re: Re: Re: Re: To je přesné... 

(26.8.2005 12:00:56)
Pettino,

faktem je, ze ja zvykla z mista kde bydlim (mimo CR) proste pred kazdym prechodem pribrzdim tak, abych mohla i zastavit - je tu bezne, ze cyklista po sve casti cyklistickeho prejezdu proste odnekud prifrci a profrci skrz silnici..a jsem zvykla zastavovat i kdyz vidim, ze se nekdo jen k prechodu blizi...a delaji to tu tak vsichni, nebo tedy valna vetsina...

a kdyz jsem letos dorazila autem do Cech..treba na Kladne vezla svoji kamosku nekam, jak jsem byla zvykla zastavila pred prechodem...chodci na mne cumeli jak na zjeveni (az nemecka znacka na aute jim rekla, ze nejsem martan) a kamoska mi rika "co je? proc stojis?"..prechod...."jo ahaaaa, jed, tady na to nejsou zvykli"...
Pak o par dni v Podebradech kdyz jsme dali prednost pani na kole na prechodu, tak ji malem sejmul protijedouci ridic, vlastne ji to kolo zachranilo, jelikoz se stihla uhnout... :-((((((

Samozrejme pak zase existuje sorta chodcu, co si mysli, ze tu prednost maji i v pripade, ze tam je uz drahnou chvili neprehlednutelny cerveny panacek;-))


jana
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: To je přesné... 

(26.8.2005 11:23:32)
Pettino, to není tak jednoduché. Dítě mladšího školního věku mělo problém přejít, stejně musel někdo zastavit. Na některých přechodech by se bez přednosti ani přejít nedalo.
Je ale na druhou stranu pravda, že u nás ve městě přejet přes jeden jistý přechod odpoledně je absolutně nemožné. Běžně tam stojí kolona auta a stojí se tam i 30 minut. To zase někteří chodci dávají přednost dobrovolně autům, za to jsem jim vděčná. Když jsem v autě, tak před přechodem zásadně zastavuji, když jsem chodec, neskáču do vozovky jen proto, že jsem chodec a stojím na přechodu a na tom jistém přechodu auta pouštím.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je přesné... 

(26.8.2005 12:14:09)
Milado, já nepsala, že je ve vyhlášce absolutní přednost, ale že já dávám přednost chodcům vždy. Ve městě se stejně jezdí rychlostí nula nula nic, tak mi nic neudělá, když jim dám přednost. Chodci jsou v mnohem větším nebezpečí než já v autě. Nechci, aby se mi někdo válel po kapotě jen proto, že jsme se nějak nemohli dohodnou, kdo vlastně tu přednost má. Ne kvůli mé kapotě, ale kvůli úrazu chodce. A jsem si jistá, že v případě pochybností by to řidič odnesl postihem. Ty nervy mi nestojí za to.
A navíc, já sama budu ráda, když budu vědět, že řidiči na chodce víc myslí, hlavně kvůli svým dětem. Ty tu předvídavost nemají a odhad už vůbec ne. Už kvůli dětem by se řidiči měli chovat vůči chodcům na přechodu ohleduplněji. Vaše děti snad samy po přechodech nechodí? Tak víc myslete na ty cizí.
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Re: To je přesné... 

(26.8.2005 11:50:02)
V naprosté většině případů dávám chodcům přednost, pokud jsem sama chodcem tak dávám řidičům najevo, že chci skutečně přejít mírným nakročením - velmi velmi pomalým pohybem směrem do silnice. Nejhorší ze všeho jsou takové dámy stř. věku, které stojí u přechodu jakoby nic člověk ani neví jestli chtěj nebo nechtěj na druhou stranu a ve chvíli kdy zastvíte auto zrovna potkaj kámošku a pokecaj si. To mě omejvaj. Pak je situace kdy přednost nedávám vzhledem k tomu abych chodce chránila. Abych to dobře popsala: Dvouproudovka já jedu úplně vpravo - blíž k chodci, na přechodu chodec, a vedle mě nebo za mnou vlevo jedou další auta, které v některém případě ani toho chodce nemusí zaregistrovat. V tomto případě myslím, že je pro chodce bezpečnější až si počká na vhodnou situaci např. až bude levý pruh volný a auta v pravém ho bezpečně vidí. Myslím, že to tak je v pořádku i v souladu se zákonem. Je jasné, že pokud Vám chodec vlítne pod auto a Vy ho zraníte je vina vždy na řidiči, i když to není na přechodu, ale je to ve městě. Proto je v zájmu obo stran jezdit ve měatech opravdu opatrně a obezřetně. Jo a taky jsou dost nebezpečný děti na koloběžkách nebo in-linech, ti jsou v silnici takovou rychlostí, že se člověk fakt zapotí.
 rozmaryna 


Ano, tak to je přesné 

(26.8.2005 17:31:12)
Xantipo, jak správně říkáš, aby mohlo někdy dítě přejít, musel stejně někdo zastavit. Když řídím (a to je velmi často) a vidím, že u přechodu stojí někdo, kdo už delší dobu zjevně nemůže přejít, s radostí mu zastavím a upřímně mě potěší, že to donutí zastavit i toho za mnou a toho v protisměru - někdy třeba až druhého - ale donutí. Občas stojí zato pozorovat ve zpětném zrcátku gestikulaci řidiče za mnou. Vůbec mu třeba nevadí, že jede v koloně a zastavil by o pět metrů dál a k cíli se stejně blíží přískokem, ale on musel zastavit u přechodu a ještě navíc kvůli nějaké ženské před ním, která dává přednost pěšci. To mi vždycky zvedne náladu.
 zuzek 


Přechod pro chodce 

(26.8.2005 10:53:51)
Ahoj holky, nechci se nějak zviditelňovat, ale já jsem už z autoškoly naučená zastavovat před každým přechodem. Ať už jde po něm kdokoliv. A myslím, že je to tak správné, a měli by to takhle dělat všichni.Nesnáším to riziko, že mi tam na poslední chvíli někdo vběhne. Tak je nechám projít a s klidným srdcem jedu dál. A v autobuse pomáhám. Je mi dvacet a nemam piercingy, ani tetovani nebo tak..ale někdy je to žalostné, vidět, jak se radši každý odvrátí, aby nemusel pomáhat :-) Cauky
 cizinka 
  • 

Re: Přechod pro chodce 

(26.8.2005 11:25:46)
presne tak, k tomu neni co dodat.
 Pole levandulové 


Re: Přechod pro chodce 

(27.8.2005 0:42:02)
No a ja mam zas takovou zkusenost, ze pokud u prechodu pro chodce opravdu ZASTAVIM, tak se zastavi i chodec a nic s nim nehne. Pokud jen pribrzdim a opatrne a pomalu JEDU, chodci prechazeji vesele dal a nejak se tam porovname :-))Je to teda postavene na hlavu ,ale pretahovat se mimicky s chodcem, aby uz konecne presel a ja mohla jet dal, byva obcas narocna disciplina. A zastavovat u vsech prechodu, kdyz i zdalky vidim, ze sirokodaleko nikdo neni, tak to bych se moc daleko nedostala. Ale u tech s lidma samozrejme zastavuju.
Jezdim uz hodne dlouho a ucili mne jezdit plynule a bezpecne , ale hlavne predvidat za vsechny okolo, co muzou provest za blbost a vyplaci se mi to. Kolikrat radeji zpomalim kvuli tomu, kdo jede prede mnou klikate a neplynule /sorry,ale vetsinou nejaka zenska/a ona opravdu vzapeti provede nejakou blbost. Pisu "vetsinou", ale samozrejme vim, ze existuji i chlapi, kterym rizeni moc nerika a v zajmu bezpecnosti rodiny lip jezdi zenska/ napr. u nas, sama jsem si ridila i do porodnice/, ale dost casto tyhle nepredlozenosti delaji ty chudery kolem padesatky, ktere zamestnavatel donutil udelat si ridicak a ony ted s desem v oku brazdi silnice a jsou pekelne nebezpecne.
Jo a uplne nejlepsi pro ty, co se boji zastavovat a rozjizdet jsou auta s automatem. Moje mamka je taky takovej ridici antitalent, ale protoze jezdit "musi", aby mohla vozit brachu ze stacionare domu, tak dostala auto s automatem, aby mohla myslet na min veci a moc si to pochvaluje. Akorat se nesmi v kolone zapomenout a sundat nohu z brzdy, to to pak jede samo :-))

Jediny, co mi na tom clanku zarazi, je to, ze s ditetem sotva se drzicim na kole se maminka pousti do provozu a jeste s nim jezdi po prechodu, to mi prijde ponekud riskantni, ale treba je to bezne a divna jsem ja...
 Ivana Procházková 


Re: To je přesné... 

(26.8.2005 13:03:49)
No když už jsi v tom výčtu teorií, proč žena na přechodu nezastaví, tak si tam ještě přidej to, že ta zavolantem třeba právě spěchá za svým dítětem domu, které jí někdo hlídá, aby si ohla zařídit to nejnutnější..
To píšu spíš tak pro odlehčení - já si myslím, že rozdíl mezi ženami a muži za volantem není v tom, že žena na přechodu přednost nedá a muž ano. Takovou zkušenost nemám. Spíš si myslím, že žena za volantem je celkově obezřetnější a opatrnější než muž a že bere auto skutečně jen jako dopravní prostředek a ne jako hračku (narozdíl od některých mužů).
 Pavla 
  • 

Hazard  

(26.8.2005 10:55:13)
Jak moc máš svou holčičku ráda, že riskuješ její život? Jestliže jak píšeš, bouráte, padáte apod. nebylo by lepší přejít ten přechod vedle kola, co kdyby vjela pod auto?
 Monika 
  • 

Re: Hazard  

(26.8.2005 11:15:57)
Pokud mají zelenou, okolní auta by měla stát a náraz do stojícího auta není tak nebezpečný (moje dcera jich už pár přežila). No a kolikrát je mnohem rychlejší přejet přechod na kole než přes x-proudou silnici pomalu přecházet a riskovat naskočení červené (znám hodně přechodů, kde ani rychlý člověk nepřejde jen na zelenou) a pohlehy nevrlých řidičů, co tam ještě děláme. Také mají někteří malí cyklisti problém kolo vést vedle sebe, ta šlapka se tam pořád plete.
 Daniela 
  • 

Re: Re: Hazard  

(26.8.2005 11:23:39)
Moniko, to myslíš vážně, že tvoje dnera už zažila PÁR takových nárazů? Ne třeba jeden, to se může přihodit každému, ale PÁR? To myslíte, holky, vážně, že běžně jezdíte na kolech v provozu s capartama, kteří ještě jízdu zcela neovládají??
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Hazard  

(26.8.2005 11:45:50)
Neříkám, že jezdíme v provozu, když mé dítě neumí jezdit na kole. Jedná se o stezku pro cyklisty, auta zaparkované v zóně a podobně. Kde jinde se má dítě učit jezdit na kole, když nemáme zahradu, ani park. Jezdíme po stezkách pro cyklisty (pro cyklisty a chodce - žádná auta), po chodnících (to se ale nesmí), v obytné zóně (tam auta občas jezdí, ale hlavně parkují), po polních cestách (tam také auta občas stojí zaparkovaná) a letos jsme povýšili i na zapadlé cesty mezi vesnicema s provozem 2 auta za den.
Dceři bude 6, za týden jde do školy, letos ujela za jeden den i 47 km (a pak chtěla ještě jezdit kolem baráku), přesto se jí letos jeden náraz do zaparkovaného auta také podařil.
 Jana, dva kluci (1999,2000) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Hazard  

(26.8.2005 13:35:06)
Moniko,

to z vás majitelé těch zaparkovaných vozidel musí mít opravdu radost :-)))))))))
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Hazard  

(26.8.2005 13:45:36)
Naštěstí šlo vždy jen o taková dost otřískaná auta a stylem přední kolo na nárazník a pak pád na zem, vše při malé rychlosti.
 Daria+1 


Cyklisti a chodníky 

(28.8.2005 19:40:51)
No dočetla jsem až sem a jímá mě docela děs a hrůza....samozřejmě že se nesmí jezdit na chodnících na kole!!! Ale to se většiny cyklistů naprosto netýká. U nás ve městě je hlavní cesta lemovaná dvěma chodníky. Jeden je široký a prostorný a tam se dá pochopit, že rodiče s malými dětmi nejedou po silnici. Ale ten druhý (který používám s kočárkem nejčastěji, protože na té straně bydlím a chodím tudy do města nakupovat) je někdy vážně hororový. Jezdí si tu odrostlejší děti, které navíc čekají že se jim s kočárem vyhnu, pokud nemám kam, znechuceně mě objedou po trávníku, (třeba mají chodník jako jízdní dráhu zafixovanou z dob kdy jako malí jezdili s rodiči) a jednou jsem potkala rodinku s dětmi, známé, tak jsem pozdravila, a v té vteřině kdy jsem se dívala na ně a ne před sebe (jaká neopatrnost - nedívat se na chodníku před sebe!)mi asi centimetr od kočáru zaskřípaly brzdy kola - starší dcera těch známých jen tak tak že mi nevletěla do kočárku se spícím synem. Úplně jsem ztuhla - maminkám netřeba popisovat. Kdyby tu dceru známá nezačala hned peskovat, asi by si ode mně poslechla něco ona sama.
A k ženám řidičkám - občas mi dělá problémy se rozjet, ale kdo dělal autoškolu, ví, že častá zastavení a opětovné rozjíždění se zkouší velmi často, a mě osobně se nejlépe rozjíždí z úplného zastavení, což si myslím že není až tak technicky náročné - ostatně ten kdo se neumí rozjet, nemůže jezdit autem. Přednost chodcům dávám vždy, ještě se rozhlédnu kam až jde vidět, nejede-li kolo nebo neběží-li někdo, a to je asi tak vše co můžu udělat. Je pravda, že někteří chodci si myslí, že řidič, který jim dal přednost, odpočívá, nebo je na ně zvědavý, a jdou si jako na zdravotní procházku (nemluvím o stařečcích s berličkama!)
A taky se netěším na to, až u nás na parkovišti nějaké dítě bude opakovaně bourat na kole do našeho nově nalakovaného auta. Nicméně stane-li se to jednou, stane se...podruhé bude třeba pohovořit si s rodiči ;-)
Ale naštěstí na našem parkovišti z kopce, s příšerným povrchem, se děti jezdit na kole neučí. Tady se to učí na těch chodnících (viz srážka s kočárkem)...takže maminy, řidiči, i chodci, je třeba se respektovat, tolerovat, a dodržovat zákony a vyhlášky. ;-)
 LuckaP 


Re: Cyklisti a chodníky 

(28.8.2005 22:50:13)
Dario je videt, ze mas jeste male deti, protoze kdybys mela cyklisty,, tak bys ve meste take s nimi jezdila po chodniku.
V nasem meste sice existuji cyklostezky, ale nejprve se na ne musis dostat, a to jinak nez po chodniku neni mozne. Deti jedou po chodniku a ja vedle po silnici, nejedou rychle, ale velmi pomalu. Nastesti mame chapajici spoluobcany.
 Eva K 
  • 

Re: Re: Cyklisti a chodníky 

(29.8.2005 11:52:33)
Taky myslím, že je lepší riskovat srážku s chodcem, než s autem. A pokud děti na chodníku dávají pozor na chodce, nevidím v tom problém. Všude platí pravidla slušnosti.
Eva
 Daria+1 


Re: Re: Re: Cyklisti a chodníky 

(29.8.2005 14:44:40)
Ano holky, máte pravdu, já přece píšu že je třeba se tolerovat...chápu když malé děti jedou pomalu po chodníku...:-)
Ale opravdu nechápu když mi děvče na kole málem vlítne do kočárku a už vůbec nechápu proč nemůžou jet po druhé straně, kde je chodník široký a přehledný...to už je pohodlnost a bezohlednost, nejsem tu s kočárkem sama, jezdí nás tu hodně. A riskovat srážku s chodcem, no, pokud jede malé dítě pomalu a připlete se do cesty mladému muži, asi se ani jednomu nic nestane...ale co capkající dvouletí prcci? Staří lidé, co snadno ztratí rovnováhu? Jak říkám, je to všechno o vzájemné toleranci. Bezohlední cyklisti a rodiče co si své děti na kolech nepohlídají, nepoučí je apod. mě opravdu vytáčí. Nemluvím obecně o všech, prostě jsou případy že normální zodpovědný člověk nevěří vlastním očím ani uším...a to je smutné :-(
 Sissi 
  • 

Re: Re: Hazard  

(26.8.2005 21:05:31)
Jéé, to bych byla radostí celé bez sebe, kdyby mi do stojícího auta narážely děti na kole.
 Gába - řidička, 2 děti 
  • 

Něco od řidičky 

(28.8.2005 18:25:36)
Já mám opačnou zkušenost, jezdím výhradně autem, a jednoznačně preferuji zimu, a to kvůli cyklistům. Matky jezdící s malými dětmi na kole po hlavní silnici (jak píšeš dvouproudové), jsou mým postrachem, a osobně bych já v tom stříbrném autě neskončila jen u té mimiky. A zobecňovat, to nemyslíš vážně, lidé jsou různí, bez ohledu na to, zda ženy či muži, a zda sedí v autě nebo jedou na kole. Prosím tě jménem řidičů a Tvého dítěte, najdi si nějaký plácek, pokud Tě to samotnou ještě nenapadlo. Asi jsi nikdy neseděla za volantem.
 Eva K 
  • 

Re: Něco od řidičky 

(29.8.2005 11:54:17)
Taky objíždím i dospělé cyklisty s hrůzou. Natož tak dítě..
 Daniela 
  • 

Re: Hazard  

(26.8.2005 11:16:27)
Gábino, úpřimně řečeno, dokud moje děti neuměly na kole jezdit natolik bezpečně, aby z ničeho nic nepadaly, nebouraly a tak, tak jsem je nechávala jezdit jen v parku anebo u babičky na zahradě, rozhodně ne přejíždět silnici. Tímto neomlouvám nervozitu té řidičky,jen si taky myslím, že se chováš dost riskantně.
P.S. Dnes jsem ráno jela úzkou klikatou silnici (pomalu) a z kopce v nepřehledné zatáčce se mi středem vozovky vyřítila přímo na kapotu cyklistka (dospělá). Vyhnuly jsme se opravdu na poslední chvíli.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Hazard  

(26.8.2005 13:58:41)
Ale oni ji přeci přejížděli po přechodu (a ještě nejspíš na světelném přechodu - šlo o víceproudé komunikace a přechod se zónou pro cyklisty). To se mi zdá docela v poho i pro dítě, které si ještě na kole není jisté. Nějak se přeci přes tu silnici dostat musí a bezpečnější varianta než světelný přechod mě nenapadá.
 macinam 


Re: Re: Re: Hazard  

(26.8.2005 17:16:56)
Ivule, plně souhlasím s tebou, podle mě udělala Monika úplně všecko správně a řidička měla podle mě povinnost počkat až v klidu přejdou
 Eva K 
  • 

Re: Re: Hazard  

(29.8.2005 11:55:50)
Vžijme se do té řidičky, vždyť mohla zranit dítě! Taky bych z toho měla šok, který by se projevil na mé mimice.
 Gába 
  • 

Re: Hazard ? 

(27.8.2005 18:57:44)
Jezdíme ven z města do lesa a vždy vybíráme takovou cestu , kdy je možné jet po stezce ,nebo po chodníku.(někdy je součástí přechod pro chodce) Opravdu neriskuji.Gába
 Toranoko 
  • 

Re: Hazard  

(30.8.2005 10:53:30)
To teda miluju, věty typu vy nemáte své dítě rádi, protože neděláte to, co mě se zdá nejlepší. Ach jo.
 Květa 
  • 

Ohleduplnost a vzory chování 

(26.8.2005 11:53:31)
Myslím si, že ohleduplnost je třeba na všech stranách, jak na straně chodců, cyklistů, tak i řidičů a to u obou pohlaví. Mám řidičský průkaz typu B (a nemyslím si, že bych byla jen víkendový popř. letní řidič) a rovněž dost často jezdím na kole. Takže se snažím mít pochopení pro obě strany. Ovšem u nás ve městě se u cyklistů hojně vyskytuje jeden nešvar: Klasická křižovatka – na hlavní cestu se v jednom místě z obou stran napojují 2 vedlejší. Jedu automobilem po hlavní cestě, z vedlejší přijíždí cyklista (obvykle 40let a více) a má v úmyslu dostat se z jedné vedlejší cesty na protější. V okamžiku, kdy přijede ke křižovatce, slézá z kola a našlápne směrem k přechodu. V tu chvíli je z něho chodec troufale vystrkující přední kolo bicyklu do silnice. Přechází a těsně před chodníkem nasedne na kolo a směřuje na vedlejší cestu (aby nedejbože nemusel vytlačit kolo přes obrubník) a je z něho opět vesele si jedoucí cyklista. Zdalipak je tohle správný vzor pro tak často kritizovanou mládež? A ještě malá poznámka: absolutní ani jiná přednost chodce na přechodu vy vyhlášce není (škoda, že z ní jsou zkoušeni pouze řidiči a ne chodci) – to bylo jenom zmedializováno a zrovna tahle medializace spíše udělala medvědí službu. Je tam jenom to, že řidič musí umožnit chodci přejít silnici v místě k tomu určeném. Nic víc, nic míň.
 Katka,kluci 3 a 6 
  • 

Re: Ohleduplnost a vzory chování-a ještě: 

(26.8.2005 12:42:55)
Já zase miluju,když stojím s dětmi v autě u závor a před námi ty stažené závory čile podlézají cyklisté(většinou ve středním věku,někdy i starší paní s několika nákupními taškami). I když to nevybíravě komentuji,stejně mám obavy,že starší synek to při popojíždění na kole po vsi může zkoušet také....
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Ohleduplnost a vzory chování-a ještě: 

(26.8.2005 12:50:32)
Milado, ta slečna jela na červené blikače, když měla v autě Tvého syna?
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Ohleduplnost a vzory chování-a ještě: 

(26.8.2005 13:05:04)
Teda Milado, to je síla. To bych nebyla jen rozčilená, ale seřvala ji dost. Co ona ví, jestli je to rozbité, nebo se zasekla výměna, nebo náhodou něco pojede. A tyhle nehody jsou pak zbytečné. Manža je strojvedoucí a kdysi čerpal zdravotní dovolenou proto, že mu na přejezd se červenými blikači vjela jedna dáma a vzadu jí seděly 4 malé děti. Při pohledu na řítící se mašinu se lekla, zpanikařila a místo na plyn dupla na brzdu, takže zůstala stát na kolejích. Manžel říká, že doteď vidí ten její pohled a vyděšený a nicnechápající pohledy těch dětí. On tehdy měl dobrou mašinu - s radlicí vpředu, takže je to vyhodilo, ale nesešrotovalo, byly tam jen lehká zranění. Ale u jiné mašiny by se mohli dostat pod kola a pak je konec.
A když naberou přímo člověka, tak manža říká, že nikdy nedokázal vjet na kanál a jít vystříkat spodek mašiny - jsou tam prý hrozné věci.

Já bych NIKDY nevjela na koleje přes červené blikače s tím, že to je asi rozbité. Je to hazard se životem. Proti vlaku nemáš šanci ani v autě.
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Re: Ohleduplnost a vzory chování-a ještě: 

(26.8.2005 13:15:08)
No to buď ráda, u HK je mediálně známý železniční přejezd, kde přejíždějí na červenou vesele všichni včetně autobusů MHD. Asi před rokem tam byla nehoda.
 PajaMM 


Citace zakona... 

(26.8.2005 12:24:23)
§ 5 Povinnosti řidiče
(1) Řidič je povinen
h) s výjimkou řidiče tramvaje umožnit chodci, který je na přechodu pro chodce nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky; proto se musí řidič takového vozidla přibližovat k přechodu pro chodce takovou rychlostí, aby mohl zastavit vozidlo před přechodem pro chodce, a pokud je to nutné, je povinen před přechodem pro chodce zastavit vozidlo.

§ 17 Předjíždění
(5) Řidič nesmí předjíždět
d) na přechodu pro chodce a bezprostředně před ním.

§ 54 Chůze
(1) Je-li blíže než 50 m křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce, místo pro přecházení vozovky, nadchod nebo podchod vyznačený dopravní značkou „Přechod pro chodce“, „Podchod nebo nadchod“, musí chodec přecházet jen na těchto místech. Na přechodu pro chodce se chodí vpravo.
(2) Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose. Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy.
(3) Jakmile vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Nevidomý chodec signalizuje úmysl přejít vozovku mávnutím bílou slepeckou holí ve směru přecházení. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku, přijíždějí-li vozidla s právem přednostní jízdy; nachází-li se na přechodu pro chodce nebo na vozovce, musí neprodleně uvolnit prostor pro projetí těchto vozidel. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Chodec musí dát přednost tramvaji.

A TED TO DULEZITE:
Podle současné vyhlášky nesmí cyklista po přechodu pro chodce jezdit. Tj. před každou křižovatkou musí zastavit, slézt z kola a kolo převést na druhou stranu. Pokud by cyklista přejížděl, tak se vystavuje nebezpečí, že mu automobilista nezastaví, a podle rady jej můžou pokutovat policisté. Toto musí cyklista dělat i kdyby byly přechody pět metrů od sebe. Tato praxe se netýká přechodů, které jsou označeny a mají pruh pro cyklisty (v Brně takový zatím není).
 Xantipa 
  • 

Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 12:32:43)
Danielo díky, teď už se nemusíme přít zda je řidič povinnen či není dát chodci na přechodu přednost. Dík, že sis dala práci s vyhledáním příslušného zákona a uvedením zde, nikomu neublíží, když si to znova přečte. Dík, za sebe.
 PajaMM 


Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 12:37:38)
Neni zac. Diky za podekovani:-)

Ja jen chtela upozornit hlavne na to, ze po prechodu PRO CHODCE NESMI CYKLISTA JET NA KOLE - pokud tam neni pro ne vyznaceny pruh...

To je podle me hodne dulezite, pak se jen malokdy muze stat, ze nekdy na prechodu z kola spadne, ze...
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 12:46:31)
Já si vážně připadám, jak jantar. Opravdu jsem si myslela, že každý ty obecné pravdy v rámci ochrany svého zdraví a zdraví dětí zná. Konkrétně mám na mysli 1.nikdy nejezdit na kole po přechodu - to se učí už děti ve školce
2. ani na přechodu pro chodce nemá chodec přednost před tramvají
3. i když jsem jako chodec na přechodu, neskáču do vozovky, když už přecházím, vždy se dívám na silnici zrovna v tom směru, kde se nacházím - abych viděla přijíždějící auto, které třeba nechce a nebo nemůže zastavit - stát se může všechno.

Učím to už od mala své děti, ale samozřejmě - děti jsou děti. A proto, když vidím blízko vozovky děti - i cizí, tak dávám sakra pozor, aby náhodou neměly nějaký blbý nápad. Pokud vidím u přechodu děti, zastavuji vždy, aby mohly klidně přejít. To o těch dětech platí taky o starých lidech, protože ti se kolikrát chovají hůř než děti. Děti skočí do silnici nějak omylem v roztržitosti, neznalosti, někteří staří lidé schválně s pocitem - co se mi může stát, zkuste si mě porazit, to uvidíte.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 12:55:38)
Já ten článek nečetla moc pozorně, ale mám dojem, že autorka psala cosi o tom, že část přechodu je vyhrazena pro cyklisty. Nebo se pletu? Třeba v HK nebo Pardubicích je takových přechodů hafo. (jojo, Polabská nížina - ráj cyklistů :).
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 13:00:05)
No, psala, ze prava strana je pro cyklisty, ale necetla jsem to moc pozorne. Proste mi to neprislo dost durazne receno, takze jsem radeji nasla ty citace...

Jinak proti clanku nic nemam:-)
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 13:00:06)
No, psala, ze prava strana je pro cyklisty, ale necetla jsem to moc pozorne. Proste mi to neprislo dost durazne receno, takze jsem radeji nasla ty citace...

Jinak proti clanku nic nemam:-)
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 13:02:09)
Pardon, dvakrat jsem to tam dat nechtela:-)
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 13:08:52)
No taky by mě zajímalo, jestli na takových "přechodech"-přejezdech má ten cyklista přednost, podle mě ne. Právě protože Pcích a HK jsou i úplně samostatné přejezdy pro cyklisty plynule navzující na docela slušnou síť cyklostezek. Mám zato, že provoz na těchto stezkách a návazně při křížení s ostatními komunikacemi není dost dobře upraven. Jasné je, že když stezka kříží chodník má přednost chodec. No a taky naši zákonodárci úpně vynechali bruslaře takže bruslař je vlstně chodec, ale na chodníku nesmí jet rychleji než je rychlost chůze, na sinlici del zákonů nesmí a na stezky taky ne. Ach jo než si páni poslanci všimnou, že mraky lidí jezdí na bruslích, budou existovat vznášecí se taxíky :-)))))
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 16:42:24)
Pavlo, v Pardubicích to JEN VYPADÁ že je tu nějaká síť cyklostezek. Když je začneš používat, zjistíš např., že na některých místech jsou přerušeny - třeba pokud pojedeš od stadionu kolem Tyršových sadů, tak u kostela stezka končí - pokud by člověk nechtěl porušit pravidla, musel by přejít 4proudou silnici, jet asi 50 m po ní a pak zas pokračuje cyklostezka, ovšem na levé straně, takže by člověk zase musel zastavit na krajnici, vyjít na chodník, počkat na zelenou pro chodce a přejít. Když se konečně na cyklostezku dostane, zjistí, že je dlouhá asi jen 30 metrů a pak zase musíš přejít po přechodu na druhou stranu silnice a pokračovat po ní. Takže na první pohled to možná vypadá, že přes město cyklostezky vedou, ale v reálu nejsou využitelný - lidi spíš používají cyklostezky v polabinách a od Dubiny ven z města vyloženě na výletní ježdění. Tam ostatně jezdí i spousta lidí s kočárkama a na bruslích, protože mají hladký povrch a jsou poměrně bezpečné. Ale na přepravu cyklistů přes město cykloztezky moc využitelný nejsou.
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(29.8.2005 15:02:18)
Jé, Jeno já jsem vůbec nechtěla napsat, že jeto v Pce nebo HK dokonalé. Jen, že tam narozdíl od ostatních krajských měst vůbec nějaké jakž takž propojené stezky jsou. Naprosto špičková je třeba Vídeň, ale to jsme za hranicemi, že? Psla jsem, že mi vadí nedokonalá (pardon-žádná) legislativa ohledně těch bruslařů, pro ně by nějaká pravidla být měla, když jich je tolik a je to dobrý způsob přepravy, ne? Rozhodně si to ti bruslaři zaslouží, navíc děti na bruslích jsou možná zranitelnější než děti na kole. Ale ta tlupa v PS si radši bude řešit svoje platy. A chudáci cyklisti ani bruslaři ani chodci nemají peníze na lobby.
 PajaMM 


Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 12:48:23)
No ja hlavne chtela upozornit na ty cyklisty...

O chodcich to, myslim, vsichni vedi. Jen mam pocit, ze vetsina chodcu si mysli, ze ma absolutni prednost a to se pak tezko dobrzduje. Zvlast v zime, ze...

Proste i ridici i chodci se jeste maji co ucit a nezalezi, myslim, prilis na tom, zda jsou to muzi ci zeny...
 Ivana Procházková 


Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 12:52:17)
Jo, stojí u přechodu a akorát divně kouká a když přibrzdím, tak stejně na přechod nevleze, protože asi vůbec nechce a jen tam divně kouká :) To nevtipkuju, to se mi stává.. Tak já to dělám u takových chodců půl na půl. Někdy jim přibrzdím a někdy ne a to jsem asi pak za tu špatnou, pokud tam opravdu vlézt chtěl.. :)
 Federika 


Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 12:52:27)
Já zastavuju vpodstatě vždy, přesto podle mého chodec " hodlá použít přechodu" teprve tehdy, když je jednou nohou ve vozovce...Jinak si tam z mého pohledu může třeba povídat, nebo počítat auta, co já vím....Děti pouštím vždycky a to ted y i v případě, že si nejsem jistá, jestli vůbec chtějí přejít...Pro jistotu...
 cizinka 
  • 

Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 13:20:17)
Milado, jestli stojim s kocarkem u prechodu, samozrejme, ze nemam ani svoji nohu zvednutou, ani kocarek vystrceny do ulicy, tak je to znameni anebo neni? Ver mi, ze stavala jsem tak i 5 min., dokud mne nekdo pustil. V zemich, kde police bere trochu vazneji svoji praci znameni je to, ze chodec se blizi k prechodu.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 13:31:20)
Cizinko, v tom s Tebou naprosto souhlasím. Co mě ale rozčiluje, že kolikrát 2 babči stojí u přechodu a krafají, dokonce stojí kolikrát na přechodu přímo na silnici. To bych vylítla z kůže. Ale zastavím stejně. Raději.
Krucinál, co ti policajti dělají, vidějí to taky a ani to s nimi nehne.
 Kahlan+5 


Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 13:55:36)
My bydlime od kvetna v Lucembursku a tady zastavi na prechodu pro chodce 100% ridicu aut i autobusu MHD, a to dokonce tak brzy, ze chodec nemusi ani zpomalit. Lidi se tu skoro nerozhlizeji, protoze VSECHNA auta zastavi. Kdybych to nevidela, neverila bych. Mne dokonce zastavil i cyklista, abych mohla nerusene prejit silnici. Pak jsme jeli do sousedni Francie, a tam uz to bylo jinak, vetsina zastavila, ale nekteri ne. Manzel mne musel porad zadrzovat a hlidat a rikal, at si davam bacha, ze uz nejsme v Lucembursku:-) Ted jsme byli 14 dni v Praze a rikali jsme si, ze se chodci i ridici chteji zabit a hlavne se chovaji naprosto nevyzpytatelne. CHodci vbihaji na silnici mimo prechod, na prechodu vahaji, a o tom, jak se chovaji ridici, psat ani nemusim. Proste des a hruza. Ani nemluvim o tom, ze kdyz tady v Luc. jedu v obci 50 km/h, tak mne nikdo nepredjizdi zprava a nehouka na mne, jako v Cechach, a to tu jezdi skoro same sportaky a draha auta.
 Lída+2 


Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(28.8.2005 20:47:34)
Lucembursko jsme navštívila v roce 1995 a tato skutečnost pro mě byla šokem. Protože co by turisti jsme tam bloumali a jen co jsme byli asi 1metr od přechodu stály auta v obou pruhách. To se doteď u nás v čechách stát nemůže. :-(((
Sama jezdím autem a zastavuju. a jako chodec spíš nadávám
Bydlím ve městě a do další vesnice vede cyklostezka ve stínu lip. Používá jí 5% cyklistů. A po uzké silnici jezdí ten zbytek. takže ty 2km fakt stojí za to. :-((((
Taky se těším na zimu až jich bude míň.
Nechci je hned riskantně předjet a za mnou už troubí auta a nebo nás předjedou oba a udělají myšku a já pak trnu kdy mi je srazí přímo pod auto.
 Bob 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(29.8.2005 12:32:31)
Zajímavě to funguje v Damašku. Chodcům nikdo nezastaví a proudy aut se valí bez ohledu na jakékoli jízdní pruhy či semafory. Chodci prostě musí vykročit přímo do proudu. A nikdo je nepřejede! Auta vždycky dobrzdí nárazníkem deset centimetrů od chodcova kolena, ale z nějakého záhadného důvodu do člověka nikdy nenabourají. A všichni se na sebe smějou, nenadává ani chodec, ani řidič.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 13:49:21)
Cizinko, já beru za znamení to, že chodec u přechodu stojí a kouká směrem k mému vozidlu, aby sledoval, zda zastavuji a viděl, zda může vkročit. Jenže já kolikrát v takovém případě zastavím a ten chodec nic pořád jenom kouká směrem ke mně. Tak co teda? No nic, já se v takovém případě zase rozjedu. Nebo snad chodec čeká, že vypnu motor??
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 13:52:19)
Nebo mozna se diva, jak se chova ridice v druhym pruhu. To je dost mozny a pro bezpecnost chodce podstatny. Ze zastavis, to je dobre, mas jezdit v meste opatrne a dodrzovat predpisy. Tecka.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 13:56:10)
Ale ze se diva do druheho pruhu, to se, myslim, da poznat. Bohuzel, jsou i takovi lide, kteri pockaji, az zastavim auto u prechodu a nerozejdou se...popripade mi vehementne mavaji, at jedu,ze oni pockaji. Tak to me dohani k nepricetnosti:-)
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 14:00:56)
No ovsem, ze chodi blbci po ulicich, to nevyresime:-))). Jen ze oni nemeli zkousku z dopravnich predpisu, a dopravni predpisy by se nemely nedodrzovat proto, ze existuji blbcy.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 14:04:37)
Ovsem neznalost zakona neomlouva...:-)))
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 14:20:37)
Danielo, to ne, ale zde prece jde mluvit jen o standardni postup. Pochybuji, jestli by to byl dobry argument pro dopravni policii, ze nebrzdim u prechodu proto, ze stvou mne blbci.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 14:52:08)
Ale ja jsem nikdy nerekla, ze nebrzdim u prechodu...to ani nahodou. Ja brzdim, ale nekteri chodci jsou proste hrozni - stejne tak, jako jsou hrozni nekteri ridici...
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 15:26:27)
A taky jsem cetla, ze hned prvni rok po tom, co zacala platit "prednost chodcu", tak vice nez 50% nehod na prechodech bylo zavineno chodci...

A v letosnim roce je take nekolikanasobne vetsi pocet nehod na prechodech a nemyslim si, ze by ridici jezdili hur...

A to, ze chodci nedelaji zkousky z dobpravnich pravidel, je sice pravda, ale ze maji najednou prednost vedi hned - ovsem uz nevedi, za jakych podminek...to je ale chyba kazdeho cloveka, ne?



 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 14:08:16)
Ale cizinko, dopravní předpisy říkají dát přednost chodci, který dá znamení, že chce přejít. Bavíme se o tom, že dávám přednost dokonce i chodci, který přejít nechce, protože si jeho chování vykládám jako "znamení, že chce přejít" a že mě to štve..
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 14:03:58)
Hm, díky žes mi připoměla, že mám dodržovat předpisy a jezdit opatrně (jako bych to bez toho asi nedělala). Ale pořád jsi mi nevysvětlila, jak mám rozumět tomu, když před přechodem zastavím a chodec na mě čučí a čučí a nic (a nejedná se o víceproudou komunikaci).
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 14:09:59)
No Ivule, ja nemuzu prece te vysvetlit, proc na tebe nejaky chodec cuci... Snad chapes, ze tvoje otazka je absurdni:-)))
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 14:27:31)
Jo, to chápu, ta otázka je absurdní :)
Já chtěla vyjádřit, že si myslím, že i chodci by měli trochu spolupracovat a trochu pomoci plynulosti provozu prostě tím, že když před přechodem zcela zřetelně a dostatečně daleko přibrzďuji (a nejde o víceproudou komunikaci a v protisměru je volno), tak by neměli přejít co nejrychleji a ne tam vejrat a koukat co bude. Snad nečekají, že jim ještě pokynu pravicí, aby přešli? (Teď nemluvím o maminkách s kočárky nebo vyjukaných důchodcích - tam to samozřejmě chápu, že vyčkávají). Ale přece vždyť to neustálé zastavovánía rozjíždění nesvedčí ani ovzduší, kteří ti chodci čuchají, ne? Takže já to prostě řeším tak, že když dám chodci dost velký prostor, aby podniknul nějakou akci (nebo aspoň dal to ZNAMENÍ, že chce přejít) a on pořád nic a jen tak u přechodu kouká, tak já prostě jedu dál.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 14:29:15)
chybka se vloudila, chtěla jsem napsat:

"tak by měli přejít co nejrychleji a ne tam vejrat a koukat co bude"
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 14:29:50)
Ivule, já fakt kynu pravicí...Aby to bylo jasný, nemám chuť tam půl hodiny čekat...
 Daja** 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 14:35:16)
Jenom jestli to pokynutí pravicí pomůže... Já totiž svým dětem právě vtloukám do hlavy, že i když jim řidič zastaví a pokyne, ať jdou, tak ať se tím nenechají ovlivnit, ale nejdřív si prověří, jestli nejede něco v jiném pruhu. Tu se ovšem samozřejmě jedná o víceproudé silnice.

JO, a když jsme u toho. Mně se jako řidičce párkrát stalo, že chlap, co měl přednost z prava, mi ukazoval, ať jedu já a když jsem nereagovala, tak dával najevo rozčilení. NO to určitě, já se rozjedu, on pak taky a při střetu to bude moje vina, že jsem mu nedala přednost.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 14:41:26)
A pomáhá to? Že bych to začala taky praktikovat ?? :)
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(26.8.2005 14:47:50)
Taky se mi to obnčas stalo...Myslela jsem si, že prostě neví, že má přednost on, tak jsem holt jela...
A pokynuí většinou pomůže. Jasně že přitom koukám, jestli mu nic v přechodu nebrání...
 Aruba 


nekynout 

(26.8.2005 18:00:16)
nám teda v autoškole zdůrazňovali, že chodcům ZÁSADNĚ nemáme dávat znamení, že můžou vkročit do vozovky. Pokud je v levém pruhu smete nějaký testosteronový šílenec, máme je na triku. Přinejmenším motálně.

Jinak mám přesně opačné zkušenosti než pisatelka. Ženy za volantem jsou ok, chlapi často ohrožují sebe i okolí.
 Líza 


Re: nekynout 

(26.8.2005 18:04:49)
Hm, tak já budu asi jedna z těch, které tu v roli chodců tak štvou některé řidičky. Já stojím a nejdu, i když auto zpomaluje, dokud na mě řidič buď nemávne, nebo nenavážu oční kontakt a nevidím, že ví, že tam jsem. Mám dost zkušeností s tím, že auto před přechodem brzdilo a po mém vstupu na vozovku se najednou zase rozjíždělo, protože řidič brzdil jen proto, aby si přehodil kazetu v přehrávači, nebo zrovna telefonoval, nebo jedl, nebo si upravoval pásy, a nemělo to nic společného s tím, že tam je přechod a přecházející chodec.
 Líza 


Re: Re: nekynout 

(26.8.2005 18:06:07)
...než mě někdo chytne za slovo, tak se opravím: řidič ubral plyn (nikoli brzdil) jen proto, že zrovna (telefonoval, jedl, atd atd a nevnímal, co je na silnici)
 zuzek 


Re: nekynout 

(26.8.2005 18:55:05)
JO presně to samé nám v autoškole taky zdůrazňovali! A můj taťka to dělá pořád přestože jsem mu to říkala, že se to nemá!
 Federika 


Re: Re: nekynout 

(26.8.2005 19:04:04)
V autoškole se říká věcí...Třeba že ruce na volantu se mají držet v pozici " za deset dvě"...Taky hezký...
 PajaMM 


Re: Re: Re: nekynout 

(26.8.2005 20:38:47)
Musim te poopravit, uz se neuci "za deset dve", ale "trictvrte na tri"...:-)
 Federika 


Re: Re: Re: Re: nekynout 

(26.8.2005 20:41:43)
No vidíš, Danielo, mě učili ještě za deset dvě...To je teda pořádek...Já jen , že mě nevyhovuje ani jeden způsob držení...
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: nekynout 

(26.8.2005 20:42:25)
možná tak " za pět sedm"...
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: nekynout 

(26.8.2005 20:43:52)
Mne taky ucili za deset dve, neboj:-) A celkem mi to vyhovuje, ale trictvrte na tri je desny....:-)
 JaninaH 


Tak kolik hodin je správně? 

(27.8.2005 10:42:08)
Federiko, Danielo, teď jste mě zmátly. Za dest dvě je špatně? Proč? (Mám řidičák z roku 1978 :-))))
K chodcům vs. řidičům jen tolik, že kdykoli se dostanu do ciziny, což není moc často (naposled Švédsko), cítím se tam jako chodec nesrovnatelně bezpečněji a respektovaněji než u nás. Čím to asi je?
J.
 PajaMM 


Re: Tak kolik hodin je správně? 

(27.8.2005 11:00:43)
No, nevim, jestli je to spatne, ale pri pozici "trictvrte na tri" v krizove situaci bez prehmetavani otocis volantem daleko vice...jinak se to ale desne blbe drzi...:-)
 Petra, Dominik 3/04 
  • 

Re: Re: Re: nekynout 

(26.8.2005 21:08:51)
to je pravda, to si taky pamatuju. Já držim cca "tři čtvrtě na tři" :-)))))
 Líza 


Re: Re: nekynout 

(26.8.2005 19:08:36)
Já mám takovej dojem, že každý chodec je zodpovědný jaksi sám za to, kam vleze - pokud jde o to "nekynout a nemít morální podíl na přejetí chodce". Takže když na mě někdo mávne, vím, že ON mě pouští. A koukám, jestli ostatní taky nebo ne. To je moje zodpovědnost, ne řidiče, který mě pouští.
 Federika 


Re: Re: Re: nekynout 

(26.8.2005 19:12:52)
Myslím si to samý...
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Citace zakona... 

(29.8.2005 12:22:02)
Ivule a DanieloS, odpovidam uz po weekendu a asi uz nebudete to cist , ale pokusim se. K poznamce Ivuli - nejekologictejsi je jezdit po meste na kole nebo MHD. Chapu ale, ze mas sve duvody, proc to nedelas... Chapu take, ze vas oba rozciluji lidi, bezduvadne stojici u prechodu. Takovych ale nevidela jsem hodne, ale dobre rozumim duvody, proc hodne lidi se boji prekrocit ulici. Je totiz zatim zvykem zezdit po velkych ceskych mestech tesne nad a ne pod dovolenou rychlosti. Vetsina neprekonatelnych prechodu v Brne jsou velice dobre viditelna a proto argument s rozjetym autem je smesny. Je to opravdu spatna vymluva, jestli ridic se "rozjede" i presto, ze vidi chodce, smerujiciho k prechodu. Ja si myslim, ze tady nepomuze ani zenska solidarita ani individualni slusnost. Jde spise o prioritach spolecnosti a jeji natlaku na dopravni policii, aby postavila se u prechodu a vybirala pokuty od ridicu a take od nekterych zvlast silenych chodcu (ktere treba prechazeji ulici 10 m od prechodu). Totiz dokud se nestane zvykem, ze auta pro chodce se zastavi ve vsech pruzich a smerech, individualni slusnost a zenska solidarita nebude nic platna pro bezpecnost deti a klid jejich rodicu . Ty pokuty by mozna bylo smysluplne investovat na stavbu vice semaforu, kde zelenou se da objednat, a u kterych chodci by mohly pocekat v skupinkach. Tohle je ve skutku ekologictejsi.
 Karel 
  • 

zbytečný článek 

(26.8.2005 18:10:18)
Já jezdím takto:

http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2005081002

a nestěžuji si.
 Hana, 3 děti 
  • 

stojí to az to? 

(27.8.2005 12:41:38)
chápu, že si potřebujete ulevit, ale stojí to za to psát kvůli tomu článek na Rodinu na hlavní stránku? Co takhle třeba zvednout telefon a postěžovat si kamarádce? To by bylo poněkud adekvátnější...
 Gába 
  • 

Re: stojí to az to? 

(27.8.2005 19:08:55)
Hanko , myslím , že je prima , že se nad tou zbytečností :) zamyslelo tolik lidí. Příště mužeš napsat něco o vývoji akcií na světové burze.Gába
 Ivana Procházková 


Re: Re: stojí to az to? 

(27.8.2005 21:40:43)
Gábo,

:))))))))))))))))))))))))))))))).
 Gábi, 2 děti 


Prosím?! 

(28.8.2005 22:08:26)
Co to má být? Milá Gábo, pokud tvoje dcera sotva zvládla jízdu na kole, nemá co dělat v blízkosti frekventové komunikace. Jezděte na cyklistických stezkách a ne po chodnících. Jsme cyklistická rodina a jízda na kole vyžaduje trénink orientace v prostoru. A s malými dětmi platí několik pravidel: pokud stezka vede přes jinou komunikaci, sesedá se z kola a kolo se vede. Stejně tam s většími dětmi, které už mohou na silnici - chvíli trvá, než se naučí křižovatky - tak se sesedá a učí se.
Já se jako řidička zase naopak shledávám s kolegy cyklisty, kteří kličkují mezi auty na křižovatce nebo nedodržují předpisy, o jízdě na červenou ani nemluvě.
Takže před kritickým výlevem prosím o sebekritický nadhled.
 cizinka 
  • 

Re: Prosím?! 

(29.8.2005 12:44:30)
Gabi, koukni na clanek, druhy odstavec: jely pres prechod s pruhem pro cyklisty na zelenou. Zadny hazard. Vis, nevsichni bydly primo v parku nebo u cyklisticke stesky. Pro mne take vzit syna na dopravni hriste v parku je vice stresujici zazitek nez bych si to prala. Jen nenadavala bych kvuli tomu na zeny.
 LuckaP 


Neni vhodnejsi prejit s kolem pesky? 

(28.8.2005 22:43:35)
Gabo jezdnim denne se dvema malymi detmi na kole. Mame oblibenou trasu, vetsina cesty vede parkem a stezkou pro cyklisty.
Prechazime dve pomerne velike krizovatky. Uz kdyz se ocitneme na chodniku vedle rusne ulice, s kola slezame a krizovatku vzdy prevadime. Pripada mi to bezpecnejsi. Pokud jsem vedle kol chodila, drzela jsem kazde dite za rameno. Na kole prejizdime jen opravdu bezvyznamne vedlejsi silnicky, a to jeste tak, ze se ja rozhlednu, vjedu doprostred silnice a deti na me znameni prejedou.
Po silnici s detmi nejezdim vubec je to v dnesni dobe moc nebezpecne. Pokud musime prekonavat cast cesty po silnici , deti pomalu jedou a ja jdu vedle nich s kolem tak, abych je chranila. Nestaci zatim vedle nich jet, mohly by mi vjet pod me kolo.
 Jaroslav 
  • 

Bohuzel ANO 

(29.8.2005 1:36:30)
Nevim presne cim to a nemam kdy to zde rozebirat, ale i jako muz a manzel(majici 3 male deti) mohu plne potvrdit vasi zkusenost. Podobne pribehy se mi stavaji a vidam je okolo sebe pomerne casto. Videt zenu pustit jinou zenu (starou nebo tehotnou s viditelnym briskem) sednout v MHD kde prave siroko daleko sedi jen zeny, dat prednost na prechodu pro chodce atd. atd. je vskutku vyjmecne a pred kazdou takovou smekam (jsou to ale vetsinou hodne mlade rocniky, jeste divky). Proc tomu tak je?
 Bob 
  • 

Re: Bohuzel ANO 

(29.8.2005 12:55:24)
Ale pokud jde o to řízení, je myslím nesporné, že mezi muži je bezohledných zakomplexovaných agresívních idiotů mnohonásobně víc než mezi ženami. Ženy řídí v zásadě dost ohleduplně.
 Adriana, 2 děti  
  • 

Re: Bohuzel ANO 

(9.9.2005 16:47:42)
Napadá mě, jestli nečekáme, že se spíš nabídne nějaký muž.. Hm, pozorujete nás v sedě či ve stoje?
 jindruna 


smekám klobouk 

(29.8.2005 11:04:43)
mám sestru ta má děti hnetka po sobě má co dělat tak před takovýma maminkama smekám.
 Lenka, dcera 4 roky 
  • 

Nejen řidičky 

(29.8.2005 11:58:10)
Dobrý den,
poté co jsem si přečetla valnou část příspěvků, jsem se poprvé rozhodla, že musím také něco napsat. Já myslím, že na chování řidičů k těm co zrovna za volantem nejsou nezměníme během pár let, možná desítek, ale co bychom mohly v nejbližší době změnit, je postoj k ostatním ženám. Mám pocit, že ženy se k těm druhým chovají kolikrát hůř než muži. Nedávno přišel manžel ze zaměstnání s tím, že mu dokonce vyčetla účetní, že si bral očr na dítě, a to pracuje ve stejném resortu jako já. U mě se to jakžtakž toleruje, i když největší problém s tím, že jsem doma s dítětem mají samozřejmě kolegyně. Toto je jen jeden příklad, ale mám pocit, že to je v mnoha oblastech. V zaměstnání třeba jen to, že jsem po návratu po mateřské dovolené přišla o osobní ohodnocení - příplatek k práci, který se smí odejmout jen ze závažných důvodu - tady je zřejmě důvodem to, že mám dítě :-))). A to jsou ve vedení ženy!!
Lenka
 Katka,kluci 3 a 6 
  • 

Musíme být soudné,dámy... 

(29.8.2005 13:00:30)
Lenko,já si neodpustím pohled z druhé strany.Jsem vedoucí oddělení,kde pracují prakticky samé ženy.Ty s malými dětmi jsou rozděleny do 2 kategorií: jedny se,pokud dítě onemocní,snaží s ním pobýt nejnutnější dobu
a pak zkusit babičku a pod.Pak tu mám ale několik kolegyněk,které toho zcela nepokrytě zneužívají (co jiného si mohu myslet,když mi po 3 - týdenním ošetřování 10 leté dívky dotyčná mamka sdělí,že "měla neštovice".Mimochodem tato maminka strávila na OČR loni 40% pracovní doby.Všichni ostatní pak chodí po přesčasech a po víkendových službách navíc,aby nahradily pár zmíněných maminek.Jsme soukromá firma se zahraniční účastí,podmínky jsou tu nastaveny velmi nekompromisně a tvrdě.Pokud nebudou výsledky,zavřou nám to tu celé a o práci přijde všech těch 50 lidí.
Co myslíš,pro kterou uchazečku o zaměstnání se příště rozhodnu,až budu vybírat mezi mamkou s prťaty nebo někým jiným?Prostě některé maminky dělají ostatním maminkám,které se budou v budoucnu ucházet o zaměstnání "medvědí službu".
 Lenka, dcera 4 roky 
  • 

Re: Musíme být soudné,dámy... 

(29.8.2005 13:12:38)
Ano, to máš samozřejmě pravdu. Ale já třeba vykonávám práci, kde všechna práce čeká na mě až se vrátím z očr, kde jsem pouze nezbytnou dobu a pak využívám babičku a snažíme se s manželem střídat, a když pak slyším, ze chlap nemá být na očr, popř. jiné věci, tak je mi z toho zle. Já jsem nepsala o tom problému o kterém píšeš ty, myslím, že to by bylo na další téma (a pěkně by se o tom taky psalo :-)))
Lenka
 Katka,kluci 3 a 6 
  • 

Re: Re: Musíme být soudné,dámy... 

(29.8.2005 13:22:29)
Lenko,podle toho co píšeš,tak to rozhodně není tvůj případ.A mě právě vadí,že lidi jako ty pak u nás doplácejí na ty druhé. U nás ty služby prostě někdo odsloužit musí. Ale jak sama říkáš,to je na jinou diskusi...
 cizinka 
  • 

Re: Musíme být soudné,dámy... 

(29.8.2005 13:15:25)
Ja osobne nemam babicku ani nikoho jineho v Cesku z pochopitelnych duvodu. K stesti velky kus praci muzu provest doma tak tech ocr moc nepotrebuji a muzu zustavat doma s detskem dokud morudi. Rozciluje mi naopak neco jineho - ze strachu o svoje zamestnani rodice davaji do skolky nemocne a nedolecene deti. Ze takovym chovanim delaji medvedi sluzbu vsem ostatnim rodicum a sami sebe, nemusim zduraznovat.
 Katka,kluci 3 a 6 
  • 

Re: Re: Musíme být soudné,dámy... 

(29.8.2005 14:17:25)
To je taky pravda,cizinko.Samotnou mě to ve školce štve,mám také malé děti.Ale řekni mi,jak z toho ven?V práci nás je tak akorát,sotva vše stíháme. A do toho 3 - 4 lidi jsou věčně mimo.Nemůžu za ně dočasně nikoho vzít a oni prostě chybí.Myslíš,že to moje šéfy zajímá?Nejsem idiot,vím,jaké to je ,když má dítě horečku,atd..Také s ním zůstanu doma.Ale co bys řekla paní,která má odpolední směnu(celý týden).V pondělí mi řekne,že si středu vyměnila s někým jiným a půjde na ranní.Ve středu ale nedorazí ani na ranní a ve čtvrtek mi donese potvrzení,že byla ve středu u očního lékaře s dítětem.Ona si prostě směnu vyměnila,aby mohla jít k lékaři v pracovní době,když má na to nárok...Zdůrazňuji,že byla u očního,nikoliv na chirurgii s úrazem nebo s něčím podobným.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Musíme být soudné,dámy... 

(29.8.2005 14:26:28)
Katko, na to nemam dobrou radu. Bohuzel tady jeste spoustu zen pracuje z existencnich duvodu, i presto ze pracovat nechteji. Vyzyvani k ohleduplnosti asi moc nepomuzou. Jen jsem chtela upozornit na druhou stranku veci - nevzdy zustavani dlouho doma je znamenim neohleduplnosti. Chapu take, ze pri volbe budoucich zamestnancu je tezko posoudit jejich motivaci a svedomitost. Ale kvuli zenske solidarity prala bych si, aby platila pravidla rovnopravnosti pri prijmu na zamestnani, a rodice skutecne nemocnych deti by mely moznost o nej se dobre postarat.
 Katka,kluci 3 a 6 
  • 

Re: Re: Re: Re: Musíme být soudné,dámy... 

(29.8.2005 14:31:05)
Naprostý souhlas,cizinko.Sama jsem byla v situaci,kdy jsem se 2x potřebovala vrátit do práce s hodně malým dítětem.Ale jak jsi už sama psala,ne každý,kdo nastoupí do práce,tam nastoupí proto,aby skutečně pracoval.
 Lenka, dcera 4 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Musíme být soudné,dámy... 

(29.8.2005 14:45:50)
To máš pravdu, jenže k tomu ještě naše společnost nedospěla ani v jednom ohledu. Ono by to mělo být tak, že matka nebo otec skutečně nemocného dítěte by mohl zůstat doma a uživit je ten druhý rodič. Jenže u nás je to tak, že i když pracují oba dva a mají třeba oba průměrné platy, tak si nežijí nad poměry po zaplacení půjček na auto, zaplacení nájmu, školky, školy a oblečené pro děti si nemůžou moc vyskakovat. A s jedním platem už vůbec ne (možná na chodníku a dávat pozor, aby je někdo nesrazil nebo neseřval :-)))
Lenka
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Musíme být soudné,dámy... 

(29.8.2005 15:29:53)
Lenko, :-)) Tato spolecnost v nicim vyspela na rovnopravnost je a v nicim neni. Je v Cesku a v cele postsoc. Evrope spoustu skvelych vedkyn, doktorek, ucitelek, administratorek a pod. Je vice vysoce kvalifikovanych a pracujicich zen nez nikde jinde. Kvuli zminenych duvodu je take spoustu spatnych, ktere delaji nam vsem povest tech blbejsich a neschopnejsich. Nechtela bych aby to vyznelo tak, ze si myslim, ze je jeste brzo zavadet ty kontrolni mechanizmy, ktere by na rovnopravnost dohlizely a davaly sanci zenam, ktere svoji praci miluji. Ale nevim co delat s tema ostatnima – zbyva jen moralizovat, aby nam nekazily povest a prosit zamestnavatelu, aby nas posuzovali individualne.
 Lenka, dcera 4 roky 
  • 

Re: Re: Re: Musíme být soudné,dámy... 

(29.8.2005 14:29:18)
Ahoj, víš co by mě zajímalo, jak takové případy řešíš? Řekneš jí něco? Já bych se být na jejím místě hanbou propadla. Nechápu, jak může někdo něco takového dělat. Je pravda, že já jsem taky často na očr - v zimě, je mi líto dávat malou k našim, když má horečku a je 50 km daleko a týden ji nevidím :-(, ale k doktorům se snažím chodit minimálně, ráno nebo odpoledne, abych byla co nejdřív v práci, a to mám takovou práci, kde, když nemám výslechy, nejsem prakticky potřeba. Ale je mi už hloupé i to, zavolat vedoucí správy, že jdu k doktorovi (což musím za chvíli udělat, neboť mi už tři měsíce bolí zuby a jdu ráno v sedm k zubaři, abych se mohla do devíti vrátit - a pak to naddělat :-)).
Lenka
 Katka,kluci 3 a 6 
  • 

Re: Re: Re: Re: Musíme být soudné,dámy... 

(29.8.2005 14:42:36)
No vidíš,ty by ses "hanbou propadla" a zmíněná dáma se ještě hrooozně divila,co se mi na tom nezdá.To víš,že jsem jí řekla,že takhle už opravdu ne....Ale v tom počtu lidí neuhlídáš úplně všechno a já nemůžu celé dny dělat "drába",takže se prostě stává,že ty co pracují,pracují ještě víc,a ty hodně otrlé tím vždycky nějak proplují.Musím říci,že takové jsou 3 - 4 z 50,ale ono to stačí,aby bylo na pracovišti pěkné dusno,jakmile ostatní vycítí,že na někoho doplácí.To je zase specifikum ženského kolektivu,hlídají si navzájem úplně všechno,někdy je to až k zbláznění...
 Lenka, dcera 4 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Musíme být soudné,dámy... 

(29.8.2005 14:48:51)
To je pravda, u nás si už dvě vzájemně škrtají odchody a příchody v knize, aby si náhodou nenapsaly o pár minut víc :-)).
 Šárka 
  • 

Re: Nejen řidičky 

(29.8.2005 22:03:27)
Milá Lenko,

chci reagovat pouze na Vaši poznámku, že osobní příplatek lze odebrat jen ze závažných důvodů - to je velký omyl. OP není nároková složka platu a proto ji lze odebrat kdykoliv s písemným uvedením důvodu, resp. jej vůbec nepřiznat, a to bez jakéhokoliv zdůvodňování.
Jinak s Vámi souhlasím, že vztahy mezi ženami, a vůbec mezi lidmi jsou nedobré.
 katerina plochova 


Žena ženě vlkem 

(29.8.2005 16:10:08)
Ja mam s ženskýma podobný zkušenosti. Jsem těhotná, příští týden začnu 8. měsíc, bydlím v Praze a denně jezdím metrem, busem nebo tramvají. Kupodivu mne pouštějí sedat chlapi, ženská mi to místo ještě vždycky zasedne. Tak nevím, co si o tom mám myslet. Už se mi to opravdu stalo několikrát, že bylo jedno volné místo, já nastupovala společně s mladou ženskou a ona mi to místo zasedla, přestože viděla, že k tomu místu mířím taky, nejsem prostě tak rychlá. Nejsem žádná primadóna, ale nohy a záda už mne dost bolí....a jsem opravdu ráda, když si můžu sednout.
 Xantipa 
  • 

Re: Žena ženě vlkem 

(29.8.2005 23:59:45)
A požádáš někoho, že by sis chtěla sednout? Nebo čekáš, až si někdo všimne?
 Li. 


Re: Re: Žena ženě vlkem 

(31.8.2005 15:27:57)
No, já měla před porodem břicho jako balón, přehlédnou v letních šatech vážně nešlo. Stalo se mi, že jsem jela v přeplněném autobuse a udělalo se mi celkem zle. Na 2 sedačkách hned vedle mě seděli dva kluci cca 11 a 15 let. Moje kamarádka je požádala, zda by byli ochotní mě pustit sednout. Kluci se už zvedali, ale ukázalo se, že žena sedící za nima je jejich matka. A ta hned hlasitě spustila na celý autobus, ať sedí a nevstávají. Že jedou ještě daleko a moje břicho není jejich problém atd. atd. atd. Fakt jsem nevěřila svým uším. Sprosté řeči té paní zastavil až pán ve středních letech, který mě pustil sednout a do paní se obul takovým způsobem, že raději na příští zastávce i se syny vystoupila.
 bakanka*82 


pohled z druhé strany 

(30.8.2005 11:25:34)
Dlouho jsem přemýšlela jestli napsat,ale nedá mi to a i já vkládám svůj názor. Nejsem matka a tak se na tento článek reaguji z pozice řidiče,tedy řidičky.Uvažoval jste vůbec jak se cítí ta řidička,jede a najednou vidé před sebou na zemi dětské kolo. To musí být dobrý šok. Proč,když jak píšete,že neumíte pořádně jezdit,jedete na silnici. Vůbec ta nezodpovědnost, dítě se může leknout a spadnout pod kola auta a neštěstí ja na obouch stranách.JO, a ještě jedna poznámka- malé dítě není moc dobře vidět,je menší než kapota. přemýšlejte o tom.
 Eva K 
  • 

Re: pohled z druhé strany 

(31.8.2005 9:57:19)
Taky mi připadá, že řidičku bez rozmyslu odsoudili. Každý čin má dva úhly pohledu.

Eva
 katka 
  • 

Re: pohled z druhé strany 

(5.9.2005 22:14:38)
Souhlasím.Bydlím u paneláku,a když couvám,dítě bych absolutně neviděla.Motat se s dítětem na kole mezi auty je hazard.Spadne,někdo zatroubí,lekne se a neštěstí je na světě.Kde auta nejzdí je to v pohodě,tam se může maximálně odřít,když spadne.A jiank mě cyklisti přejíždějící přechod tak nějak vadí.Zrovna dneska mi to provedli dva kluci.Jedou a najednou šup na přechod....Jezdím hodně a utem a i na kole.Obě strany se musí respektovat.
 nina 
  • 

suvisla katastrofa 

(31.8.2005 4:33:38)
Ahojte,
je to naozaj smutne ked zena zene nepomoze. Zo sa s nami deje? Ja zijem v CHicagu, tu su nastastie zeny este tolerantne, ale muzi uz naozaj nie su gentlemeni. Nosim niekedy so sebou masersky stol, ktory je velky a tazky. Ked idem na vlak, tak ani jeden chlap mi nenavrhol, ze mi pomoze hore, ci dole po schodoch, len zeny. Alebo some gay man. ( thank God for them)
Zeny, ostanme spravnymi zenami a aj ked muzi vymru, tak my ostaneme silnymi. Som rada, ze tvoja dcerka je fajn.
nina
 Michael, dcera 5 let 
  • 

Žena ženě vlkem 

(1.9.2005 15:23:23)
Ahoj,
jsem ten hrozný chlap, který také chodí pěšky, například s dcerou do školky. A řidičky ? No to je teda úroveň. Za naším domem (panelák) je cesta vedoucí ke kotelně se zákazem parkování. Parkují tam zásadně řidičky (mladý holky, které to mají domů stráááášně daleko). Hrají si tam děti - nezájem. Přechody - řidičky jsou panceřované, tak jedou. Tlačil jsem kočárek s neteří (9 měsíců) - přidička zastavila v koloně před křižovatkou, zaníž (cca 15 metrů) je přechod - na přechodu ohraničenému zábradlím - já s kočárkem nemohl projet. Řidička na zdvořilou prosbu nereagoval, tak jsem (poprvé v životě) vůči ženě použil gesto vztyčeného prostředníčku .No měli jste to slyšet- ten řev. Naštěstí šel kolem strážník městské policie - to umravnění stálo za to - pokuta.
Nic proti ženám, ale proč se potom diví, ž je chlapi za volantem nechtějí ?
 Lada+1+brisko 
  • 

Zena zene vlkem 

(3.9.2005 16:34:43)
Me se stala podobna prihoda v letadle. Poprve jsem letela domu do cech ukazat sve miminko kdyz mu byly 4 mesice, a jelikoz manzel se mnou nemohl, cestovala jsem sama na zaoceanskem letu. Jelikoz muj chlapecek byl ne moc spokojeny, tak jsem ho neustale musela zabavovat aby neplakal. No a stejne se nasla zena, ktere vadilo rehtani rehtatkem. Tak jsem si myslela "Bud rehtatko, nebo poradny rev a to na dlouho". A co myslis, kdyz se vystupuje z letadla, tak muzi pusti me i miminko, ale zeny loktama se derou prede mne, aby nemusely nahodou cekat minutku nezli si pobereme vsechny nalezitosti. Tak mi z toho bylo tak smutno. A v kdyz jsme dorazili do Cech, tak to same co pises. Ridici muzi pusti na prechodu, ale zeny (prevazne mlade) to profrci kolem div nam neuleti bouda u kocaru. Je to opravdu smutny...
 Ilona 
  • 

žena ženě vlkem 

(14.9.2005 12:43:13)
Teda ja chapu,jelikoz jsem taky ridic(ka),ze deti videt nejsou a jejich jizda je zbrkla a nevyzpitatelna,bojim se i kdyz bezi po chodniku,ze zakopne a spadne mi pod kola,ale pozor my ridici jsme ti dospeli a zodpovedni,kteri musime davat pozor,ne deti.Ty se to teprve uci.
A co se tyce pousteni sednout v MHD a pomoc s kocarkem,a pousteni prez prechod,pridavam se k nazoru:holky a zeny stydte se.
A co me jeste dostava?-vetsinou cekam na nizkopodlazni bus nebo tramvaj,abych byla tak nejak samostanejsi a pokazde se najde nekdo kdo se zepta:Nechcete pomoct s kocarkem?(dokonce i asi desetilety kluk)Ale kdyz prijede normalni tak se musim ptat a rozhlizet jestli mi nekdo pomuze.
Tak ahoj a vsem matkam a tehulim pevne nervy
 Jana 
  • 

Jsi hazardérka... 

(16.9.2005 21:20:51)
Očividně jsi opravdu nikdy neřídila auto, protože bys nikdy nic takoveho nemohla vypustit z ust.... Nejen, ze ohrozujes zivot vlastni dcery, ale ani si neuvedomujes, ze temi "pitomymi riditky" ve vozovce muzes zpusobit klidne i smrt dalsich lidi... Je to dost smutny, ze jsi takova stezovatelka a mozna by bylo dobry zacit u sebe. Zamyslet se nad sebou samou. Zkusit myslet a byt predvidava.. A hlavne, nebat se usmat se na lidi a pozadat je o pomoc. Ono to funguje.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.