| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Patologický alfáč

 Celkem 200 názorů.
 Hanka+ 4 berušky 


To je hrozné! 

(2.8.2005 9:15:04)
Ještě že jste se rozhodla miminko si nechat! Mě se stalo něco trošku podobného ale je to jen slabý odvar toho co vám. Při prvním ultrazvuku mi gynekolog řekl že miminku nebije srdíčko a že bych měla jít na vyčištění. Byla jsem z toho hotová a on když viděl jak mi je tak řekl že teda ještě týden počkáme že se mohl splést!! Byl to šílený týden ale při další kontrole už srdíčko bilo a vše bylo v pořádku.
Jo a rodila jsem v té zmiňované porodnici a musím ji moc pochválit protože takovou péči jsem v jiné u prvního porodu neměla!!
 Daja** 


Lékaři by se měli nad sebou zamyslet 

(2.8.2005 11:05:24)
Začínám mít pocit, že lékaři v dnešní době už vůbec neberou nový život jako dar, radost, jako nějakou vyšší hodnotu. Jejich způsob jednání s nastávajícími maminkami to jen potvrzuje. Před nedávnem jsem byla u své dr. potvrdit těhotenství. Její reakce vypadala asi takto: " A chcete si "to" nechat? Jo, uhm... No, musíte zvážit, zda ve svém věku si chcete nechat třetí dítě, když máte dvě zdravé, ono po 35.roce roste riziko vývoj.vad, takže vás budeme honit po vyšetřeních, rozhodně byste měla jít na amniocentézu, je tam sice určité riziko potratu, a vzhledem k vaším problémům v předchozím těhotenství opravdu je, ale podle mého názoru je lepší potratit než mít mongoloidní dítě..."
Moje představa, že když přijdu k doktorce s těhotenstvím, tak nějakým způsobem vyjádří svou RADOST ze zázraku nového života, byla jak vidím zcela naivní!
Jo, a ve svém 2.těhot. jsem také měla špatný alfáč a holčička se narodila úplně zdravá.
 Renca, 2 deti - 4 a 2roky 
  • 

Re: Lékaři by se měli nad sebou zamyslet 

(2.8.2005 18:10:25)
Musim s tebou, ac nerada, naprosto souhlasit. Tez jsem mela "spatne" vysledky AFP, nastesti jsem jeste to odpoledne mohla podstoupit podrobny ultrazvukovy screening ve FN, ktery me obavy celkem rozptylil. Takze ne az takovy horor.

Ovsem mnohem vic me stve to popisovany chovani mnoha (ne vsech) lekaru a zdrav. personalu. Dost casto se s tim totiz setkavam a jak to tady ctu, nejsem ani zdaleka sama. Napadlo me totiz srovnani s vterinari. Sice za jejich praci vzdy zaplatite, ale rozdil v pristupu k pacientovi je nesrovnatelny. Mimochodem nase zdravotnictvi prece vubec neni zadarmo. Asi bych si radsi priplatila primo v ordinaci a mozna by se to na chovani lekaru projevilo. Ale samozrejme to neni jen o penezich.

Vsem preju, aby vsechny "doktory" potrebovali jen minimalne!!!
 Michaela, 
  • 

Re: Lékaři by se měli nad sebou zamyslet 

(5.8.2005 11:24:32)
No tak to mě bylo sladkých 26, když jsem přišla ke své již bývalé doktorce že jsem asi těhotná a první její dotaz zahučený kamsi do karty na jejím stole: A chcete si TO nechat ?!?!?
Dost mě to tenkrát sebralo, takovou radost jsem měla....
Nechápu to - myslím že nechtěných těhotenství už dneska tolik není....
A jelikož celé moje těhotenství brala s vážností asi jako kdyby mi léčila bradavici a veškeré těhu nevolnosti jsem podle ní simulovala (ač jsem hubla skoro kilčo za týden - patrně jsem si doma ze zadku tajně odřezávala špek, abych ošulila váhu ) tak jsem od ní odešla ke specialistovi a máme krásného syna...
 Marcela 
  • 

ultrazvuk 

(5.8.2005 11:46:18)
Prosím o radu, jsem v 7 tt, mám to potvrzené od doktora, udělal mi krevní test,je pozitivní, ale co mě zaráží,že na ultrazvuk mě objednal až v 11.tt a do té doby,pokud nebudu mít problémy,nemám ani k němu chodit do ordinace,je jeho přístup dobrý?

Mimochodem, mám taky divný pocit z mého doktora, nic neřekne, mlčí...Vím,že jsme na začátku těhotenství a že všechno ještě může dopadnout jinak a tak vůbec...,ale nic z něj člověk nevypáčí...Šla jsem k němu se dvěma pozitivníma testama z moči,řekl mi jen,že těhotná jsem, musela jsem se zeptat,jak to může vědět tak jasně,tak pak povídal o děloze a že je to už velký...Krevní testy mi udělal až na žádost a ten ultrazvuk bude až v 11 tt. Jediný,čeho se bojím,je, že pak řeknou,že to není ok, poženou mě na nějaký potraty a blbosti,přitom spousta věcí by se asi dala zjistit už teď...Nad tím,že se mi motá hlava,skoro pořád zvracím a že mi dělá problém denní dojíždění do práce,cca. 30 km ráno a odpoledne, nic neřekl. Tak jsem to nechala,zatím....Prostě neporadil,co jíst,co si vzít,co s tím...Výtok neřešil,to se prý dá vyřešit až ve druhém trimestru,Marcela
 Tara 
  • 

Re: ultrazvuk 

(5.8.2005 14:37:47)
Jestli se ti nelibi chovani doktora, muzes ho zmenit, at se s nim netrapis cele tehotenstvi. Normalne by krevni testy na potvrzeni tehotenstvi mel udelat automaticky, a pozdeji i ten ultrazvuk, aby overil, ze miminko je na svem miste.

Ale jinak se myslim nemas ceho bat, neni kam spechat. Zarodek muze byt na ultrazvuku videt uz v 7. tydnu, ale nemusi, muze byt poradne videt az o dva-tri tydny pozdeji. Dokonce tady jedna maminka psala, ze mela videt zarodek bez tlukouciho srdicka, byl ji doprucen potrat, a ona radsi dva tydny pockala a ejhle, srdicko bilo! Ono tedy samozrejme bilo uz pedtim, ale nebylo to videt. V takhle ranem stadiu na ultrazvuku lekar uvidi jen to, ze tam zarodek je, ze je v deloze (a ne treba ve vejcovodu) a ze mu bije srdicko. [To jsou samozrejme dulezite veci, ale kdyby nahodou byly spatne, stejne se s tim neda nic delat.] Zadne dalsi detaily nevidi, jednak je vsechno moc malinke a jednak organy jeste nejsou vyvinute. Zadne vady, at uz lecitelne ci nelecitelne, se jeste poznat nedaji. Ani placenta jeste neni vyvinuta.

Co se tyce vytoku, pokud to neni nic vazneho, lekari radeji opravdu cekaji s lecenim az do druheho trimestru. Je to proto, ze v prvnim trimestru je zarodek nejvic citlivy na vselijake vnejsi vlivy, tedy i na leky. Na mnoha lecich se vyslovne pise, ze se nesmeji nebo nemaji pouzivat v prvnim trimestru tehotenstvi. Zkratka dite bude mene ohrozeno lehkou infekci, ktera se dostatecne vcas pred porodem vyleci, nez by bylo ohrozeno leky v prvni tretine tehotenstvi. [Pozor, vytok vubec nemusi byt infekcni, v tehotenstvi je urcity vytok normalni.]

Ze je ti spatne, je v poradku. Znamena to, ze mas vysoke (= normalni) hladiny tehotenskych hormonu. Co s tim delat a jak se spravne stravovat si precti v knizce nebo na internetu a pak si najdi nejakeho doktora, ktery je sdilnejsi a jestli mas problemy s jizdou do prace, napise ti neschopenku. Jestli ho teda najdes, vetsina dobrych doktoru ma plno.
 Klára 
  • 

Re: ultrazvuk 

(9.8.2005 18:24:02)
Milá Marcelo, myslím, že by tě měl lékař poslat na UZ hned po potvrzení krví. UZ by měl potvrdit, že zárodek (a klidně i bez tlukoucího srdíčka) je na správném místě. Existuje totiž riziko mimoděložního těhotenství, které je dost nebezpečné...nechci tě strašit... a je i v zájmu lékaře, aby to měl potvrzené. Jinak přeju pohodové těhotenství. Klára v 32 t.
 lenka 
  • 

Re: Re: Lékaři by se měli nad sebou zamyslet 

(6.8.2005 17:57:43)
Naprosto souhlasím. Do 28. týdne bylo mé těhu taky jako bradavice. Tak jsem cvičila, chodila na výlety.... Pak najednou hrozící předčasný porod - půjdete si na pár dní lehnou na kapačky. Z pár dní bylo 6 děsivých týdnů. Podotýkám, že ani nevím, který lékař byl ošetřující. Prostě se tam tak střídali bez jakékoli pravidelnosti. S jedním jsem si domluvila propustku na víkend, v pátek příjde úplně nědko jiný a kouká na mě jak na zjevení. Prostě o ničem neví. Pak mi bylo řečeno něco dost nepříjemného. Jako bych chtěla miminko zabít. O tom, že vizity probíhaly tzv. ode dveří se ani rozepisovat nebudu. Mám krásného, donošeného syna a už jen doufám, že druhé těhotenství bude bez komplikací.
 Jitka, dcera 4měs. 
  • 

Re: To je hrozné! 

(2.8.2005 19:39:00)
V dnešní době je opravdu lepší, když člověk nemá žádné problémy a k lékaři nemusí. Co se děje ve zdravotnictví, je fakt hrůza!Já jsem moc ráda, že moje těhotenství i porod byly bez problému. Mně naštěstí sestřička u gynekoložky vždycky řekla, že na krev nemusím přijít na lačno.Jinak ale moje gynekoložka se s nějakým vysvětlováním taky moc neobtěžuje,údaje v těhotenské knížce mi moc neozřejmila a prsa mi neprohlídla ani jednou za celé těhotenství.Ani dětská lékařka, ke které teď chodím s malou, není zrovna moc sdílná, navíc jsem kvůli ní málem přestala kojit, protože dcera po příchodu z porodnice nepřibírala.
Nejvíc mě štvou ty řeči, že si přece člověk může vybrat doktora!Ha,ha! Možná tak v Praze, ale v jiných městech jsou ti dobří doktoři dávno přetížení a na ostatní zbývá to "horší".
Takže všem přeju jen a jen zdraví!!!
 Petra, Dominik 3/04 
  • 

Re: Re: To je hrozné! 

(2.8.2005 22:04:27)
To co tady čtu o přístupu některých lékařů mě opravdu děsí. Taky jsem zažila před dvěma roky nepříjemnou lékařku, a to když jsem musela na přerušení těhotenství, protože zaniklo. Lékařka mě za prvé dost brutálním způsobem vyšetřovala, až jsem brečela a jako reakci na můj pláč ohledně ztráty miminka okomentovala slovy: "Ježiš maria, vy s tim naděláte, vždyť je vám dvaadvacet, to budete mít ještě kopu dětí.Tak jste potratila no, nejste jediná" Tento přístup mě srazil na kolena, nečekala jsem soucit, ale mohla být aspoň slušná
A co se týče svobodného výběru doktora, tak po mé nedávné zkušenosti si myslím, že někde o tom ještě nevědí, protože mám 16měsíčního chlapečka a když jsem pro něj o víkendu obvolávala pohotovosti, protože měl 40,6 horečku, tak mě odmítli ve FN Bulovka v Praze s tím, že jsou nemocnice pro Prahu 8 a že já z Prahy nejsem (mám to do zmíněné nemocnice 15 min. autem a zde jsem rodila)
Nad naším zdravotnictvím zůstává rozum stát
 Lorina 
  • 

Re: Re: Re: To je hrozné! 

(3.8.2005 21:38:33)
Řekla bych, že zdravotnictví a jmenovitě lékaři nemohou za to, že jim nařídí pohotovost pro určitou oblast.Jinak ten problém znám, jezdím do Brandýsa,tam nás vezmou ochotně vždy, i když už tam pohotovost legitimně není...
 Petra, Dominik (3/04) 
  • 

Re: Re: Re: Re: To je hrozné! 

(4.8.2005 15:11:07)
No, já myslela, že se to týká i tý pohotovosti.
jinak my teda jezdíme do Prahy na Prosek a ačkoli na internetu píšou, že tam jsou jen od 19.00 do 7.00, tak tam jsou normálně celý víkend i svátky.
 Pavel, 8 dětí 
  • 

Re: RYBA SMRDÍ OD HLAVY 

(6.8.2005 12:29:02)
Milé paní a dívky. Přestaňte lkát, seberte se a udělejte něco pro to, aby se změnil systém. Bolševický lékař, který řekl kdysi mé ženě, že ji odumírá plod a ať přijde za 14 dní, sedí ve státní nemocnici stále. Jako zástupce primáře! Nevím, co udělal s rudou knížkou, třeba ji vyměnil za průkazku ČSSD. Ta, s radostným hýkáním, dělá ze zdravotnictví posvátnou krávu a paní ministryně si plete iontoforézu s fotosyntézou. Socialistické zdravotnictví drží v ordinacích lemply, protože nejsou závislí na vaší spokojenosti, ale na stupiditě zdravotnického systému. A až půjodu vaše děti do škol, budete řešit velmi podobné problémy. Možná horší o to, že si vaše děti dopad té socdemácké hrůzy už budou uvědomovat. A až půjdete do důchodu, rovněž vás nečeká nic radostného. Jděte volit radím. S rozumem.
Pavel
 Feris 
  • 

Re: Re: RYBA SMRDÍ OD HLAVY 

(9.8.2005 22:03:19)
Ty jsi opravdu Pavel.... není to jedno kdo sedí v politice? Mám pocit, že politiky zajímá nějaký doktor někde ve špitálu. Ti si potřebují pěkně nahrabat a jejich doktoři jsou „jiná cenová“-viz Havel....
 Dooly. 


to je síla 

(2.8.2005 9:43:34)
Tak to je síla!
Ale co se dělo v té fakultní nemocnici?Tam také probíhaly mocenské boje?Nebo proč ten test tak vyšel??
Nebudete uvažovat o nějakém požadavku na odškodnění? Za citovou újmu..
Člověk nějak nemůže uvěřit,co je dnes ještě možné ve zdravotnictví zažít..
Hodně zdraví a štěstí do života vám i Vaší holčičce,která musela už na začátku o svůj život "zabojovat".
Dooly
 Naja 


Testy 

(2.8.2005 9:52:01)
Taky mám zažiteček s lékaři, i když to není nic proti tomu vašemu.
Mé bývalé lékařce se zase podařilo, když mi dělala nějakou dobu po porodu stěry s čípku, dvakrát zašantročit výsledky. Aspoň mi teda řekla, že se ztratily. Když jsem šla na třetí stěr, začala ve mně hlodat pochybnost, zda je vše v pořádku. V ordinaci mi nikdo nic nevysvětlil. Byla jsem tehdy ještě "mladá a blbá", takže jsem se ani nepídila. Než přišly výsledky, měla jsem už "jasno", vybranou fotku na pomník... nic moc příjemného. No...spíš to byla krize!
Výsledky byly naštěstí v pořádku. Ihned jsem změnila gynekoložku. S tou současnou jsem nad míru spokojená. Se svými pacienty komunikuje, vše sama vysvětlí. Je prostě skvělá!
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Testy 

(2.8.2005 10:40:28)
Je opravdu hrozné, když lékaři a sestry, kteří nemají ani páru o tom, jaká je spolehlivost AFP testů, takovýmto způsobem děsí budoucí matky. Četnost falešně pozitivních výsledků je celkem vysoká (jestli budu chvíli hledat, najdu), na západě se od těchto testů upouští pro jejich nepřesnost, a i u nás se nejprve takovéto výsledky potvrzují podrobným ultrazvukem na speciálním pracovišti a případně amniocentézou.

Mimochodem, k jinému příspěvku, právě pro vícečetná těhotenství jsou "divné" výsledky typické.
 Haluška 


Re: Re: Testy 

(2.8.2005 12:43:03)
Maminkám, které jsou rozhodnuté si dítě nechat i v případě, že by testy vyšly pozitivní, doporučuji na ně vůbec nechodit. Je to pak pouze stres...
 Olina 
  • 

Obvykle nesouhlasím, 

(2.8.2005 13:01:15)
když někdo odmítá nějaké testy nebo očkování, ale v tomhle ti musím dát za pravdu. Kdybych si byla jistá, že se s postižením svého dítěte dokážu vyrovnat, tak bych taky nešla. Nevím ale, jak se vyrovnat s tím, že moje dítě může být poškozené zbytečně - třeba když se včas nezjistí prenatálně nebo neonatálně léčitelná vývojová vada, nebo-li česky: když by se to dalo ještě zachránit, jen kdyby se na to přišlo včas. Poradíš mi, jak se pak vyrovnat se svou vinou?
 Haluška 


Re: Obvykle nesouhlasím, 

(2.8.2005 14:57:33)
jenže to na těchhle testech stejně nezjistí, to kdyžtak na ultrazvuku. A zdaleka ne všechno zjistit jde.

 Kamila, syn 3 roky 
  • 

Šok 

(2.8.2005 10:10:51)
Také my jsem si prožili nedávno pořádný šok. Nejedná se sice o gynekologický problém, ale i tak to stálo za to. Šli jsme s mým malým synem na alergologii a tam nám sestra měřila tlak a naměřila ani ne tříletému dítěti 130 na 90. Ani ona ani lékařka se nad tím nepizastavily. Já jsem byla z takového tlaku v šoku a hned jsem volala dětské lékařce. Ona mi potvrdila, že by měl mít tak 80 na 50 a takové hodnoty co mu naměřily ukazují na těžkou srdeční vadu nebo na selhání ledvin. Byla jsem v šoku. Dětská lékařka mně uklidňovala, že mu to na alergologii špatně naměřili, že tam zavolá a na druhý den se máme k ní jít změřit. Na alergologii se na ní lékařka obořila, že se nikdy nemýlí a že tlak je naměřený správně a že je to normální hodnota u dvouletého dítěte!! Prostě neměla o tom ani páru! My jsme probrečeli celou noc a ráno ani nevím, jak jsem k naší doktorce s ním došla, úplně jsem se třásla. Naštěstí, tlak měl 80 na 50, jak má dítě v jeho věku mít. Ale ta noc mně stála rok života. A to díky neschopnosti doktorky na alergologii, která neví o tlaku vůbec nic a nechápu, proč ho vůbec měří!!!
 Hanka 
  • 

Porušení zákona 

(2.8.2005 10:12:43)
Že těhotenské screeningové testy vychází všelijak, to už dávno vím. Takže mě spíš šokuje to, že sestra tu diagnozu sdělovala lidem, které našla v telefonním seznamu! To je snad už na trestní oznámení!
 Petra 
  • 

Re: Porušení zákona 

(26.8.2005 20:50:51)
Uprimne receno si myslim, ze by bylo daleko uzitecnejsi zminene osoby zazalovat nez psat clanek na tento server. To prvni muze prinest napravu, to druhe je jen jako narky u piva.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Porušení zákona 

(26.8.2005 21:25:18)
to druhé pomůže duši.Nápravu to přinese jakou?
 Petri 


Musím konstatovat, to je síla! 

(2.8.2005 10:20:50)
Gratuluju, že jste všechno takle vydržela. Mojí kamárádce zase doktorka řekla, že podle výsledků krve a ultrazvuku bude mít dítě s největší pravděpodobností douwnův syndrom (nevím jestli se to tak píše, tak se omlouvám), byla z toho špatná. Ale naštěstí ji poslali na ultrazvuk do Olomouce, že je lepší a větší. No a nakonec se přišlo na to, že čeká dvojčátka. Jsou všichni zdraví. Tímto je zdravím.
A ohledně té krve nalačno, taky jsem vždycky odběry absolvovala hladová, až jsem se taky jednou vyvrátila a sestřička mě vynadala, že jsem se nenajedla. Opravdu v nás dřímou pozůstatky socialismu. Toto byla taky část, kdy jsem se tomu co jste napsala pousmála. Ale u všeho ostatního se mi ježily chlupy.
Přeju hrozně moc zdravíčka vám všem.
 Katka - 39+ 3 
  • 

Re: Musím konstatovat, to je síla! 

(2.8.2005 12:05:24)
No vidíte a já jsem si musela hodne prosadit, že na lačno nepřijdu - to bych rovnou zkolabovala. Moje setra mi dokonce odmítala vzít krev - prý mám přijít druhý den a na lačno - tak nevím kde ty pozůstatky klíčí :-)- Nicméně ona tato zmiňovaná ordinace není již mojí poté co pan doktor tvrdí - tak maminko máte A+. Já na to pane doktore rozhodne O neg - ( jsem dárce krve a vím to ), a on zase mlel tu svoji a chtěl tuto naprostou hovadinu zapsat do mých materiálů až po několika urgencích se podíval že výsledek který četl patří úplně nikomu jinému. Vzhledm k tomu že mu nestálo ani za to se omluvit našla jsem si jiného.
 Laura 16tt 
  • 

Re: Re: Musím konstatovat, to je síla! 

(2.8.2005 12:17:33)
Tak to je fakt síla,co si lidi vůbec dovolí říct a udělat. zajímalo by mě ,v které nemocnici by to bylo. Tipla bych to na Havířov,tam je to taky katastrofa..
 Hannah 
  • 

Moje kamarádka u Milosrdných v Brně 

(2.8.2005 13:47:09)
Moje kamarádka byla před rokem u milosrdných v Brně s podezřením na časný potrat, měla prý "dělohu úplně čistou", ale zvýšenou hladinu HCG.Doporučovali jí kyretáž, kterou ona ale odmítla, když jí její gynekolog poradil, ať to zkusí přeléčit jen tak, když je ta děloha čistá, tak na co ji čistit ještě. Po dalších čtrnácti dnech a na jiném ultrazvuku se ukázalo, že je těhotná - on to tam doktor v té časné fázi prostě neviděl, i když by měl. Dneska má kamarádka krásného zdravého kluka, málo chybělo a vůbec tady být nemusel. A to by doktoři už z titulu své přísahy měli životy především chránit! Já sama jsem těhotná a na genetické testy by mně nedostal ani náhodou. Už vstupní triple-test se dá v pohodě odmítnout. Jo - v té porodnici kde měla být kyretovaná kamarádka nakonec rodila, tam už prý s odborností a přístupem byla docela spokojená.





 Lenka, synové 11/04, 12/09 


Re: Re:Krevní skupina :-))) 

(4.8.2005 16:02:16)
Mně se zase stalo, když jsem ležela v nemocnici po druhém samovolném potratu, že se mne sestra přišla na pokoj zeptat, jestli náááhodou nevím jakou krevní skupinu mám, aby to mohla zapsat do papírů. K jejímu štěstí jsem také dárce, takže jsem to věděla. Jen mi trochu vrtá hlavou, proč to nezjišťovali už před zákrokem?!? ŽE BY SI BYLI TAK JISTÍ, ŽE ŽÁDNÉ KOMPLIKACE NENASTANOU? Asi! Měla jsem štěstí opavdu nenastaly!

A k tomu odebírání krve na lačno: myslím, že není nic jednoduššího, než se dopředu zeptat - dělám to tak vždy, protože normálně jsem bez snídaně "marná" (nejen v těhotenství)! L.
 Renata, holka+kluk 
  • 

Re: Musím konstatovat, to je síla! 

(2.8.2005 17:16:47)
Ahoj! Jen malou poznámku k hladovení kvuli odberu. Nalacno je dulezite, pokud jde o zkousku krevnich tuku - cholesterol apod. a glukozy. Tam to hraje velkou roli, ale tyto nabery se v tehotenstvi provadeji, myslim, jen jednou (pokud je vse ok). V ostatnich pripadech se, holky, klidne nadlabnete, jidlo nic neovlivni. Vsem preji klidna a bezproblemova tehotenstvi, bohuzel posledni dobou jsem jiz delsi dobu o zadnem neslysela. Me nevyjimaje.
 vali 
  • 

Re: Re: Musím konstatovat, to je síla! 

(7.8.2005 22:22:23)
Se musím ozvat, bezproblémová těhotenství ještě existují a ve svém okolí jich několik bylo včetně toho mého :-) Ale než jeden (spíš jedna) otěhotní, no to je teda doba...
 vali 
  • 

Re: Re: Musím konstatovat, to je síla! 

(7.8.2005 22:22:31)
Se musím ozvat, bezproblémová těhotenství ještě existují a ve svém okolí jich několik bylo včetně toho mého :-) Ale než jeden (spíš jedna) otěhotní, no to je teda doba...
 vali 
  • 

Re: Re: Musím konstatovat, to je síla! 

(7.8.2005 22:22:36)
Se musím ozvat, bezproblémová těhotenství ještě existují a ve svém okolí jich několik bylo včetně toho mého :-) Ale než jeden (spíš jedna) otěhotní, no to je teda doba...
 Svetlana. 


darovanie krvi s najedenym zaludkom 

(3.8.2005 0:15:09)
Verili by ste, ze vo svajciarsku sa daruje krv cely den a v ziadnom pripade nie nalacno!!! :-) Vraj sa vo vyznamnych parametroch takato krv nelisi od tej, ked je clovek vyhladnuty ...
( ale mozno pre nejake specialne vysetenia by to mohlo byt dolezite, neviem ...)
 Eva, Adélka 2roky, Klárka 3 měs 
  • 

screening vývojových vad 

(2.8.2005 13:56:21)
O nespolehlivosti testu z krve, který se u nás provádí na vyhledání vrozených vývojových vad, jsem už slyšela od hodně známých, a proto se mi do něj moc nechtělo. Nejdříve jsem se ovšem u svého gynekologa informovala o užitečnosti tohoto testu. Potvrdil mi, co jsem tušila: pro dítě užitečný není, neodhaluje nic léčitelného. Pokud vyjdou pozitivní výsledy, je pravděpodobnost postižení dítěte. Pak se matce doporučí odběr plodové vody, kde se toto potvrdí či vyvrátí. Pokud potvrdí, je matce doporučena interrupce. Já bych si dítě nechala, i kdyby bylo postižené. Odběr plodové vody může způsobit potrat, a proto bych ho nepodstoupila. Pozitivní výsledek testu z krve by tedy znamenal velmi stresující zbytek těhotenství, a to pravděpodobně zbytečně, většinou se jedná o falešně pozitivní výsledek. Tak jsem se rozhodla test odmítnout. Můj gynekolog se mi to trochu snažil rozmluvit, argumentoval tím, že porodit postižené dítě je nezodpovědné vůči společnosti. Odmítnout nechat zabít své dítě z jakéhokoli důvodu osobně nepovažuji za nezodpovědnost. Nicméně se mi narodila zdravá holčička. Jsem ráda, že jsem test odmítla a udělám to i příště.
 Sima, 2 berušky, 6 let 
  • 

Re: screening vývojových vad 

(2.8.2005 14:18:58)
Slýchávám to od mých kamarádek docela často, testy, které by měly odhalit příp. genetické vady vychází dost často špatně - jak to zamává s psychikou nastávající maminky si dovedu dobře představit. Sama jsem před 7 lety prožila něco podobného, a to v jedné velké pražské věhlasné porodnici, kde jsem absolvovala odběr plodové vody. Čekala jsem dvojčátka, a tak jsem odběr podstoupila. 3 týdny strachování ( v 2. měsíci mi diagnostikovali toxoplazmózu v akutním stadiu -musela jsem na X testů na infekční odd. na Bulovku, abych se dozvěděla, že vše byl asi omyl a děti jsou v pohodě - toxo jsem sice již kdysy prodělala, takže moje tělo již mělo protilátky) Když jsem tedy po 3 týdnech šla s jistými obavami pro výsledky odběru plod. vody , tak jsem se od paní doktorky dozvěděla, že čekám dvě naprosto zdravé holčičky. Měla jsem neskutečnou radost,kterou mi však zkazil telefon od sestry, která mi ještě ten den pozdě večer zavolala domů s tím, že vše je jinak, plod A není v pořádku, je tam nějaký genetický nález - ať si tedy zajdu na genetiku, ale až asi za 3 dny, až tam bude paní doktorka Byla jsem v šoku , brečela a nechápala to jednání. Vydržel by někdo čekat 3 dny s pocitem, že něco není v pořádku, ale nikdo není schopen říct, proč, a proč Vám to řekli až na druhý pokus? Manžel tehdy okamžitě volal paní doktorce a dost tvrdě na ní zatlačil (myslím, že jí i něco nepěkného řekl). Na genetiku jsem šla hned druhý den - dozvěděla jsem se, že to není na potrat, že vše bude asi v pořádku. Porodila jsem dvě zdravé krásné holčičky, ale vlastně ani nevím, zda je to nadměrné sledování a monitorování nastávajících maminek k jejich dobru. Přeji hodně štěstí všem maminkám, které čekají na výsledky testů - pamatujte, že i když výsledek není 100%-ní, není nic ztraceno!! Simona
 Milana, tři dcery 
  • 

Re: Re: screening vývojových vad 

(8.8.2005 18:25:21)

Souhlasím,
miminka a maminka potřebují klid, aby bylo vše
v pořádku. Zdravotnictví se honí za body za vyšetření, často duplicitní a naprosto zbytečná,
s nepřesnou a zmatenou interpretací, pro těšící se
nastávající matku velice stresující. Těch stresů
je kolem nás i tak dost. Zkrátka mnohdy je méně
mnohem více. Přeji pohodu, klid a zachovat zdravý
selský rozum.
 Lucia 
  • 

Re: screening vývojových vad 

(2.8.2005 14:28:10)
To je sila - že porodiť postihnuté dieťa je nezodpovedné voči spoločnosti - tak ho pre istotu zabime ešte v maternici, keď má zlé výsledky z odberu krvi, čo keby bolo naozaj postihnuté... to je hrôza hrôz, tento svet. Niekedy mám pocit, že by bolo lepšie nemať lekársku vedu a vrátiť sa do doby, keď neboli ultrazvuky a miminká sa počúvali načúvacím prístrojom a nikto nevedel či to bude chlapec alebo dievčatko. Súčasná veda vie len diagnostikovať, ale nelieči - pre istotu zabíja. A pritom eutanázia nie je uzákonená, kým sa mimi nenarodí, je to len plod tak aké zákony, nie?
 Jana 
  • 

Re: Re: screening vývojových vad 

(2.8.2005 16:04:35)
Když se dítě, které může mít vývojovou vadu neslučitelnou s životem, usmrtí ještě před narozením, tak porodníkům klesá perinatální úmrnost(čeští porodníci milují statistiky).
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: screening vývojových vad 

(5.8.2005 2:07:38)
Jenom maličký dotaz?Na začátek podotýkám, že neschvaluji ,ale ani neodsuzuji potrat a hluboce smekám před všemi, kteří se dokážou postarat o postižené dítě. Chtěla jsem se Tě zeptat, co si myslíš, že je pro matku horší potrat nebo narození dítěte, které po porodu zemře? Já si myslím, že to není konané pro statistiku. Jinak přeji všem zdraví a pohodu.
 Libushe+3 


Re: screening vývojových vad 

(2.8.2005 18:38:11)
take jsem test odmitla a take odber plodove vody a udelam to i priste, nez se stresovat, stejne to nic nezmeni.
 Jaja, dvojčata 5 měsíců 
  • 

Screening 

(2.8.2005 17:21:42)
Musím se trošičku zastat zdravotníků, i když ne v tomto případě. To je opravdu hrozné, jak k Vám přistupovali.
Čěkala jsem dvojčata, což jsme věděli od první návštěvy lékaře. Při genetice v 16 týdnu mě poslali to Thomayerovky. Sestřička (stejně jako můj gynekolog) mi asi 10 x řekla, že se jedná jen o screening, že může být falešně pozitivní výsledek a pokud by k tomu došlo, že se ještě udělá buď kontrola UZ nebo amniocentéza podle typu "nesrovnalosti". Testy vyšly pozitivní, informovala mne lékařka, která opět vše vysvětlila. S podezřením na rozštěp jsme absolvovali v Motole UZ, kde to vyvrátili, ale ukázal se možný problém se srdíčkem. Tovšak bylo lékařem označeno jako možná vada slučitelná se životem, čili to se už nedalo ´dal řešit a museli jse počkat, až budou na světě. Musím řící, že když jsme byla takto informovaná, nestresovalo mne to, věděla jsme žě to v podstat nebude tak zlé. Když si přestavím co je lepší, zda odběr krve nebo postižené dítě, ráda bych těch testů podstoupila třeba tisíc. Naše dvojčata jsou v pořádku. Mockrát jsem se sebe ptala, pokud by mi řekli, že nebude v pořádku a měla jsme to ověřeno od více lékařů, zda bych na potrat šla. Nevím, zda bych opravdu dokázala pečovat o postižené dítě a zda by to dítě mohlo být šťastné. Nevím.
 Deny 
  • 

Re: Screening 

(2.8.2005 18:14:36)
Jsem lékařka, ale nejsem gynekoložka, pracuji v jiném oboru, přesto mě vaše diskuse zaujala, myslím, že spousta problémů pramení z nedostatečné komunikace mezi lékařem a pacientem, myslím ,že lékaři v České republice jsou odborně velmi na výši, ale neuvědomují si důležitost komunikace s nemocným, jeho obavy, stud, strach z vyšetření, strach z bolesti, strach z nemoci, ze ztráty zaměstnání apod. a nemají dost času a zkušeností, jak s pacientem hovořit.Uvedu příklad: Přišel ke mně nemocný s určitými obtížemi, vyšetřila jsem ho ,měl strach z rakoviny, dle mého názoru byl v pořádku, rakovinou netrpěl, přesto jsem ho pro jistotu poslala do renomované pražské nemocnice na speciální vyšetření.Tam dostal zprávu - cituji - nález negativní, další vyšetření dle spádu - bez dalšího vysvětlení od lékaře.Pacient se mi vrátil po měsíci psychicky naprosto rozložený a už se málem loučil se životem.Sám vyšetření pochopil takto - negativní - to znamená, že je to se mnou špatné, trpím rakovinou a zemřu, vyšetření dle spádu - mám metastázy ve spádových uzlinách a už se mnou nebudou nic dělat.Teprve já jsem mu vysvětlila - negativní - znamená vše v pořádku, žádnou rakovinou netrpíte, vyšetření dle spádu znamená, že máte jít na další léčbu ke svému obvodnímu lékaři, vaše obtíže nejsou vážné.Stačilo málo, kdyby mu lékař v nemocnici vše přiměřeně vysvětlil, nemocný by nemusel zažívat několik dní depresí.
V životě bych nedovolila zdravotní sestře, aby výledky vyšetření sama sdělovala pacientovi po telefonu,sama bych bez souhlasu nemocného nesdělila ani krevní obraz ani nic jiného jeho rodinému příslušníkovi,tím méně nějakou závažnou diagnÓzu.To, co se Vám stalo je na stížnost lékařské komoře, případně trestní oznámení, já se za své kolegy "zdravotníky " stydím a jejich jménem se Vám omlouvám - to reaguji na článek v úvodu.
Myslím si , že v dnešní době by mělo být naprostou samozřejmností, aby se lékař pacientovi představil jménem,podrobně ho vyslechnul,vyšetřil, vše mu vysvětlil v češtině / ne latinsky/, zodpověděl jeho dotazy, dla mu písemnou lékařskou zprávu, napsanou srozumitelně s doporučením léčby /ze zkušeností vím, že polovinu informací a doporučení pacient při odchodu z ordinace zapomene např. pod vlivem stresu/, lékař by měl brát ohled i na sociální potřeby nemocného /např. nechce neschopenku, má strach ze ztráty zaměstnání apod./ na tomto podkladě by se měla budovat důvěra a partnerský vztah mezi lékařem a pacientem. Bohužel tomu tak ve většině případů není,já jako lékařka se o to snažím a doufám , že nás lékařů s tímto názorem a postojem bude přibývat. D
 Renca  
  • 

Re: Re: Screening 

(2.8.2005 18:28:43)
Ahoj Deny,

diky za to, ze jsi. Kez by vas bylo vic. - Jen laicka otazka: Uci se medici vubec to "spravne" chovani k pacientovi ve skole nebo se to ve vzdelavani lekaru povazuje za nepodstatny?
R.
 Deny 
  • 

Re: Re: Re: Screening 

(2.8.2005 19:00:28)
Ahoj Renčo, když jsem studovala já,měly jsem na začátku studia předmět - Úvod do studia lékařství - přednášel ho starý, t.č. už zesnulý profesor s bohatými životními zkušenostmi, bylo to spíš takové jeho povídání, nedělala se z toho žádná zkouška. Ten nám vždy zdůrazňoval, že nemocnému by se mělo po fyzické i psychické stránce ulevit , už jen při vyšetření lékařem.Dobrý lékař by měl být OSOBNOST.Myslím , že měl pravdu.Bohužel, v dnešní době spíše lékař " čumí do počítače", na komunikaci s pacientem má málo času, v podstatě by mu stačily výsledky nejmodernějších vyšetření, pacient by nemusel být ani fyzicky přítomen, v podstatě mnohé lékaře obtěžuje. Je to dost tvrdě řečeno,ale mnohdy to tak u některých " kolegů " cítím.Pacient je pro ně hlupák, který ničemu nerozumí, nic nepochopí, a proto mu není třeba nic vysvětlit.Dobrý lékař je ten, který nedělá problémy, dobře vykazuje pro pojišťovnu, pojišťovna mu nevrací účty a nejsou na něho moc stížnosti.Jestli někoho vyléčí nebo mu alespoň pomůže, to je tak nějak vedlejší.
Je mi z toho mnohdy smutno.
Dnes se vyučuje na lékařských fakultách předmět - Etika.Bohužel patří tak nějak na okraj zájmu, moc pozornosti se mu nevěnuje, lékařské studium je náročné a je potřeba vstřebat mnoho jiných informací.Myslím si , že etickému chování stejně nelze člověka naučit, pokud nechce.S určitými mravními vlastnostmi se člověk rodí a zásady mravního chování by mu měli být vštípeny v rodině.Je to asi naivní , ale myslím si, že studenti medicíny by měli být určitým způsobem i psychologicky posuzováni a pokud se zjistí, že nejsou schopni se vcítit do pocitů nemocného, měli být rovnou ze studia vyhozeni.D.
 Hana, 2 děti 
  • 

Re: Re: Screening 

(2.8.2005 18:37:23)
Milá Deny,

díky Bohu za lékaře uvažující jako vy.
Máme dětskou lékařku, která postupuje podobně, můj gynekolog, ač už důchodového věku, by si nikdy nedovolil chovat se jako někteří lékaři z článku... Až po přečtení takových zážitků si člověk uvědomí, jaké má štěstí.
 Lorina 
  • 

Re: Re: Screening 

(2.8.2005 18:57:26)
Váš článek se mi ohromně líbil.Sama mám s lékaři již dost zkušeností a je to skutečně o komunikaci.Také souhlasím s tím, že máme skutečně špičkové lékaře.

Je mi líto ale těch maminek, které zde napíší, že je testy otravují a stresují. Sama jsem měla problematické první těhotenství a následný porod také nebyl žádný med. Nic to však nebylo proti tomu, co následovalo pak. Nikomu nepřeji zažít ten pocit, když vidíte svoje dítě napojené na všechny přístroje a nevíte, zda přežije.Ta bolest je nevýslovná. Svoje dítě jsem nesmírně milovala už v bříšku a obětovala bych milion vyšetření, jen abych věděla, že je v pořádku. Když jsme se vykřesali z nejhoršího, naše relativní štěstí trvalo 5 týdnů a následoval další šok a další dlouhá hospitalizace.Moje dítě mělo to štěstí, že je nyní víceméně zdravé, i když stále to nebyl všem smůlám konec. Proto vy, které píšete, že raději budete mít postižené dítě, vůbec nevíte, o čem píšete. Není nic horšího, když svému dítěti nemůžete pomoci a čekáte, jak vše dopadne.Tohle byste dobrovolně podstoupily a koukaly, jak Vaše dítě celý (krátký) život (v případě vad neslučitelných s životem) trpí?? Jak dlouho budete v pohodě v nemocnici ( v mém případě se jednalo o pouhých 6 měsíců a pak několikrát se tam vracet)nebo jak dlouho budete v klidu za svým dítětem jenom jezdit akoukat na všechny ty přístroje? Byla jsem tam dost dlouho na to, abych věděla, jak to cvičí s naší psychikou a každá z nás, co tam ležela se svými miminky měla tolik splínů, že si to jen málokterá z vás dovede představit.Prosím, hoďte si toto všechno na misku vah....

PS: Podotýkám, že nejsem zastáncem potratů,sama mám za sebou velmi bolestivý samovolný potrat, který jsem moc obrečela
PPS:Můj velký dík již navždy patří porodnici v Krči (oddělení předčasně narozených dětí,JIP), oddělení G2 v Krči a Dětskému oddělení v Brandýse nad Labem.Všem lékařům mnohokrát děkuji....Lorina
 Karolína - autorka článku 
  • 

Re: Re: Re: Screening 

(2.8.2005 19:02:34)
popravdě řečeno Váš příspěvek nechápu. Raději by jste volila potrat než pohled na postižené dítě ? Nebo jste to myslela jinak ?
 Lorina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Screening 

(2.8.2005 19:23:53)
Víte, já jen nechápu, že někdo na vyšetření nepůjde a riskuje tak postižení svého dítěte.Cítíte-li se klidnější, když nevíte, jak na tom jste, pak Vás svým způsobem obdivuji, já bych byla trop s nervama. Pokud by to bylo možné, tak bych skutečně na potrat šla. Já bych tak silná opravdu nebyla. Právě proto, že vím, jak bolestivé to potom je..Jak jsem psala obecně potraty neuznávám, i proto, že jsem ležela na rizikovém, bála se několik měsíců o život svého prvního dítěte, o druhé jsem přišla a třetí se k naší neskonalé radosti narodilo v pořádku.Jen chci tím vším říct, že žádná z nás neví, jak těžké to je, vychovávat postižené dítě.............., možná je to chaotické, ale už takhle je pro mě tohle silně emotivní, protože jak jsem psala, tak bolest je to šílená, když vaše dítě je na pokraji života a smrti
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 7:33:21)
Ale např. triple testem zjistíš jenom několik málo vrozených vývojových vad, a např. takovej Down syndrom v podstatě žádný utrpení dítěti nepřináší, povětšinou jsou to celkem zdravé děti, jenom mentálně retardované. Maximálně můžou být zátěží pro své rodiče, protože vyžadují víc péče, ale pokud s tím rodič počítá a je ochoten se o ně starat i s jejich postižením, opravdu myslíš, že je to důvod je zabíjet v těhotenství? Já myslím, že pokud rodič dopředu souhlasí s péčí o případně postižené dítě je zbytečné triple test dělat. Mmch v mnoha západních zemích se tento test nedělá, je drahý a má obrovské procento falešně pozitivních výsledků (40-60%)
A navíc, co takové děti, které se přidusí při porodu a jsou také postižené, na ty se žádnou prenatální diagnostiukou nepřijde a taky je po porodu neodstraňujeme....
 Jana, dva kluci (1999,2000) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 7:40:09)
Markéto, ve svém příspěvku jsi zmínila jednu důležitou věc při péči o postižené děti - že péče o ně je v rukou rodičů. A co až ti rodiče zemřou ??? Jak to asi pochopí člověk mentálně postižený, že najednou bude muset žít v ústavu bez láskyplné péče svých blízkých. Myslím, že i tuto vzdálenou budoucnost musí rodiče postiženého dítěte pečlivě promýšlet..........
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 7:47:18)
Jano, mám ještě další děti a mám manžela a mám sestru a mámu a další příbuzné a jsem si jistá, že v případě mé smrti by se o moje postižené dítě postarali stejně tak jako já o jejich děti v případě jejich úmrtí. Můžu mít zdravé děti a můžu zemřít při autonehodě a skončí moje děti v ústavu? Pevně věřím že ne, protože mám rodinu. A jestli mi chceš namítnout, že je nezodpovědné, házet jim na krk zrovna postižené dítě, pak bych nemohla mít vůbec žádné děti, protože i ze zdravého dítěte může být následkem úrazu dítě postižené (stačí se topit 15 minut v zahradním bazénku)
Život není procházka růžovým sadem a stávají se věci nejrůznější a svůj život si těžko nalinkujem dopředu podle svých představ.
 Jana, dva kluci (1999,2000) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 7:51:44)
Ne, svůj život si opravdu nemůžeme nalinkovat, ale ty bys ho svým rozhodnutím ponechat si postižené dítě nalinkovala i všem ve svém širokém okolí. Nepřipadá ti to taky jako sobectví??? Určitě namítneš, že sobecké je jít na potrat, že ? :-) Viděla jsi film Láska nebeská - jedna z jeho hlavních postav se po smrti svých rodičů stará o svého mentálně postiženého bratra a myslím, že je celkem hezky vyjádřeno, jak vypadá její osobní život. Nu, ale budiž, každá máme na věc vlastní názor.
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 8:25:50)
Jano, myslím, žes mě nepochopila. Moje rodina byla tak vychovaná, že si navzájem pomáháme ve zlých časech obzvlášť. Chápu, že v jiných rodinách je to jinak a je v nich braný jako sobectví, žádat o pomoc v případě nouze jednotlivý členy rodiny, u nás ne.
Ale co dělat s případem, kdy testy v těhotenství potvrdí, že dítě bude zdravé, narodí se zdravé a stane se postiženým třeba díky úrazu až v průběhu života? Podle tvý teze by se mělo to dítě po úraze preventivně zlikvidovat, aby nedejbože v případě úmrtí matky neobtěžovalo příbuzný nebo neskončilo v ústavu. Nezdá se ti to divný?
 Jana, dva kluci (1999,2000) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 8:47:21)
Drahá Markéto, o tomto případu já vůbec nehovořím, co já vím, diskuse byla rozpoutána na téma screening a jeho případné důsledky........
 Renca  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 15:02:42)
Marketo, chran si svoji rodinu jako oko v hlave - je to velka vzacnost. Take jsem vyrostla v uzasny rodine, kdyz pak prisly hubeny casy, meli jsme jeden druheho.
A co se tyka postizeneho ditete - je v urcitem smyslu slova obohacenim pro ty, kteri ho dokazou prijmout. Neni to jednoduche, ale co je v zivote jednoduchy? A mimochodem, jak muze nekdo vedet, ze to embryo nic neciti, kdyz ho v matcine tele likviduji? R.
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 16:13:30)
Tak to snad ne...to nemuzete myslet vazne. Jeste tady zacnete psat, ze embryo pred pipetou, ktera ho ma odsat, uhyba a krici a trhaji mu nozicky a rucicky...
TO SNAD OPRAVDU NE!!!!!
 Renca  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 16:37:16)
Danielo, ja to samozrejme nevim, jen vim, snad se nepletu, ze jiz v 5 tydnech ma embryo mozek, pater a nervovy system, prestoze je velike jen 2mm. Co teprve treba ten 12tydenní plod? R.
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 16:40:40)
Kdyby tomu bylo, jak rikate a embryo by behem tech prvnich 12 tydnu citilo bolest - myslite, ze by se delaly potraty??? Ze by vsichni lekari temer na celem svete tohle dovolili???
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 16:44:50)
Renco,
jestli ja si dobre pamatuji z biologie, ak embryo sice nervovy system ma, ale ten se teprve vyviji a z pocatku je velmi primitivni - takze je velka pravdepodobnost, ze takhle mlade embryo bolest jeste neciti (zizalu taky neboi, kdyz ji pretrhnete).
 Tara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 16:51:52)
Jak poznas, ze zizalu neboli, kdyz ji pretrhnete? Jak se pozna, jestli embryo citi bolest?

Jo, asi tak: ani zizala, ani embryo nema mozkovou kuru, tak nema bolest cim citit. Zizala mozna ma nejaky jiny mechanismus, nebo spis ne. Embryo asi urcite nema, protoze ted to k nicemu nepotrebuje a potom bude mit tu mozkovou kuru, tak k cemu by mu byl nejaky prozatimni "vnimac bolesti".

Ono je vubec tezke, poznat co kdo citi. Jak ja vim, jestli te boli, kdyz te kopnu do nohy? Tvrdis, ze jo, ale myslis tim to same? Delas podobne xichty, jako bych delala ja, kdyby me to bolelo, ale citis totez?

Ne, nelituju chudinky embrya, ze je to boli. Lituju ztraceneho potencialu, pokud to bylo zdrave embryo.
 Renca  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 16:54:36)
Souhlasim, je velmi pravdepodobne, ze nic neciti, protoze nervovy system je jeste opravdu velmi jednoduchy, ale co kdyz...? No tahle diskuse sem asi nepatri. R.
 sylvie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(4.8.2005 7:58:02)
Jenom poznámka - byly doby (a ne zrovna příliš vzdálené), kdy se říkalo, že novorozenec necítí bolest. Nemá jak, nemá přeci ještě pořádně vyvinutou nervovou soustavu...

Tím netvrdím, že embryo bolest cítí... ale netvrdím ani, že ji necítí. Prostě jsou věci, které si můžeme myslet a můžeme na naše současné znalosti logicky zdůvodňovat... ale těžko říct, co se bude vědět za dalších pár let... ;o)

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(4.8.2005 8:16:29)
Jinak tahle diskuze mi připomněla jeden článek, který jsem kdysi četla na slovenském Babetku: Prenatálna diskriminácia od MUDr. Trizuljakové.

S.

 Vendy, syn 2 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(5.8.2005 20:29:58)
Na vlastní oči jsem viděla video, natočené kamerou zavedenou spolu s kyretážním náčiním do dělohy ženy při umělém potratu v 7 týdnu. EMBRYO SKUTEČNĚ UHÝBALO!!! Možná to je jen reflexivní pohyb, možná ne, kdo to posoudí?
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(5.8.2005 20:33:30)
Prave na to jsem narazela...to je - podle me - blbost, kterou mezi lidmi siri fanaticti odpurci potratu...nemyslim si, ze by takove video opravdu bylo realne...
 Petra a 24 tt 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(10.8.2005 10:16:06)
Jani,souhlasím s tebou,já osobně beru zodpovědnost na celý život a ne jen pokud budu žít,absolvovala jsem testy AFP a amniocentézu,ale vím určitě,že pokud by nedopadly dobře ani jeden,tak bych volila interupci,vím totiž určitě,že na to nemám starat se o postižené dítě,když nikdy nebude moci se mnou normálně komunikovat,nebudu s ním moci jezdit na kole apod. je toho více,proč bych nechtěla takové dítě,něco jiného je,když se narodí a potom se něco stane,to už je život nebo osud?Nevím,ale takové dítě bych pryč nedala,i když by ně trápilo,co bude dál....To je můj názor,ale každá z nás je jiná....Nehledě na to,že maminky s postiženými dětmi často zůstávájí samy,protože partner nesnese ten pohled a neustálou starost,osobně neznám žádnou,se kterou potom manžel nebo partner zůstal anebo dokonce vozil postižené dítě,takže starost o peníze ,příspěvky,kde sehnat školku či školu nebo já už nevím co....Takže je toho více,vždycky to bude na matce....
 Haluška 


Re: Re: Re: Screening 

(2.8.2005 19:26:25)
Z tohoto příspěvku mám dojem, že snad lze dítě zachránit tím, že podstoupíme tisíc vyšetření... To je přece nesmysl. Buď zjistím, že je dítě pravděpodobně postižené a rozhodnu se, že chci aby žilo, nebo se rozhodnu jeho život ukončit.
Jedna kamarádka je zrovna v nemocnici s postiženou holčičkou - syndrom kaudální regrese. Neví, jestli holčička bude někdy chodit, ale má ji moc ráda. Lékaři na to během těhotenství nepřišli. A jak je ráda, že nepřišli a že byla celou dobu v pohodě.
On ten stres totiž může taky napomoci tomu, aby se miminko nevyvíjelo tak, jak má. Takže kdyby se strachovala o to, zda bude její dítě v pořádku, mohlo by to být nakonec ještě horší, než to je.¨
Sama jsem velice vděčná za dvě zdravé děti a nevím, jak bych se srovnávala s nějakým postižením, nikdy jsem to nezažila. Vím ale to, že život dítěte za to stojí, ať je zdravé, nebo není.
I děti s Downovým syndromem mohou prožít bohatý život. I děti na vozíčku mohou prožít bohatý život. Že to bude pro mě nepohodlné a že budeme muset překonat spoustu překážek, to přece není důvod, abych své dítě nechala zabít.
 Lorina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Screening 

(2.8.2005 19:34:54)
Já se s nikým nechci dohadovat. Vy jste jen kamarádka, vy to dítě nevychováváte.Je jasné, že pokud se mi postižené dítě narodí, tak ho budu milovat stejně jako zdravé dítě, ale budu-li moci se rozhodnout dříve,rozhodnu se.Zeptejte se své kamarádky, kolik depresí už měla a má...O tom píšu...
 Haluška 


Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(2.8.2005 19:45:51)
Milá Lorino,
o své kamarádce vím docela dobře, jak se cítí a co prožívá. Soucítím s ní a snažím se jí pomoci, jak nejlépe umím.
A také si jí velmi vážím. K tomu mě taky napadá, jak se náš vztah od té doby, co se jí holčička narodila, posunul k daleko hlubšímu a kvalitnějšímu přátelství. I to je pro mě určitou motivací, nebo možná spíš povzbuzením k tomu, abych to, pokud se něco takového stane i mně, nevzdávala.
Btw plánujeme ještě aspoň jedno dítě a nejsem nejmladší, takže to není zcela od věci. Samozřejmě bych si přála další dítě stejně zdravé jako ty dvě, co už máme, ale nic není samozřejmost a spíš se chci na případné těžkosti dívat jako na šanci - a totéž chci pro svoje děti, ať zdravé či nemocné.
Nakonec kdo ví, zda těm mým dětem zdraví vydrží a jak dlouho. Stačí opravdu málo. Měla bych se jich snad zříct jen proto, že by se to mohlo zvrátit?
 kj. 
  • 

PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(9.8.2005 8:40:07)
ZDE
....počtěte si, poklikejte, podívejte se a popřemýšlejte.
 kj. 
  • 

Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 2 

(9.8.2005 8:50:45)
A ZDE

....počtěte si, poklikejte, podívejte se a popřemýšlejte.
 Danula83 


Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(4.1.2006 21:14:26)
Tak teda ty fotky jsem ani nedoprohlídla,asi bych v noci nespala...Jsem v 16tt a včera mi dělali odběr krve kvůli AFP,za týden budou výsledky a pak se uvidí.Snad bude vše ok,ale strach tu je.Modlím se,aby to dopadlo dobře,ale přesto musím přemýšlet i o té horší variantě.Kdyby mi (nedej Bože) řekli,že dítě bude postižené,asi bych na potrat šla.Asi jsem holt sobec.Někdo na to má dost sil,odvahy,trpělivosti a prostě všeho,ale pro mě představa,že bych se do konce života bála,jestli mé dítě nakonec zemře nebo ne,to mě neláká.Proto neodsuzuji lidi,kteří se pro ukončení těhotenství rozhodnout...
Všem ale přeji jen zdravá miminka - i sobě:)
 Dáša 
  • 

Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(5.1.2006 20:06:22)
Ahoj,souhlasím s tebou,naštěstí testy na genetické vady mám už za sebou a jsou ok,tak to řešít nemusím,ale také bych šla na potrat kdyby bylo postižené sice s těžkým srdcem,ale pak ten život by byl horší,nejsem sobec,tak né kvůli svému pohodlí,ale nechtěla bych se dožít toho aby mi moje dítě pak vyčítalo,proč se muselo narodit.znám totiž takou holčinu,která z toho má trauma,proč žije,když by nemusela.tak ti přeju hodně štěstí at je vše v pořádku.pa
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(5.1.2006 20:10:00)
Dášo Dášo, máš bujnou fantazii, i postižení jsou na světě rádi. Naopak hodně jinak zdravých trpívá depresema a mají stavy, kdy se jim nechce žít, ale deprese se dá léčit. Tyhlety řeči "znám jednu postiženou co nechce žít" jsou nejlepší, já znám mnoho dalších s postižením , co žijou rády.
Rozhodovat za toho druhého je to nejhorší, věř tomu.
 Mimi, 2 holčičky 


Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(5.1.2006 20:58:19)
Klidně přiznám, že já bych to nezvládla - z jednoho důvodu a to je pud sebezáchovy. Nejsem matka Tereza. Znamenalo by to mj. i odejít z mého povolání a být na 100% k dispozici a to po dobu několika let, než by bylo možné dítě umístit (alespoň částečně) do ústavu.

Málokdo ale o tom může hovořit, když to sám neprožil, nemohu s jistotou říci, co by se mnou udělalo těhotenství - zda už bych byla natolik zamilovaná do toho prcka a podstoupeni potratu by bylo pro mne už nepřijatelné.
Pokud by postižení bylo těžko sloučitelné se životem a dítě by trpělo na potrat bych šla- Pokud by šlo jen o Dawnuv syndrom pravděpodobně bych váhala a zjišťovala bych možnost umístění dítěte do ústavu - pokud by se narodilo..., a další možnosti. To souvisí i s finanční stránkou a mohu říct, že nemohu očekávat podporu od rodiny ani z jedné strany, byli bychom (jsme)na vše s manželem sami -myslím pomoc faktickou a morální (o financích ani nemluvím)
 Dáša 
  • 

Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(8.1.2006 18:06:47)
Milá Jano,píšeš tu o mě a mé fantazii,ale přitom mě vůbec neznáš a nevíš co jsem prožila a zažila,tak mě nekritizuj za můj názor.každý jsme jiný a každý máme jiný pohled na svět.píšeš,že nemáš ráda lidi co rozhodujou o životě jiných.ono je to hezké si nechat postižené dítě a milovat ho,to bych možná taky vzládla,ale pokud takovou věc musíš rozhodnout,tak musíš myslet na daleko víc věcí než jen na to malé a na sebe,protože taková věc nezasáhne pouze tebe.a taky záleží jak hodně to dítě je postižené,nesnesla bych,abych měla dítě o kterém bych věděla že je to pouze otázka času kdy to mimčo stejně umře.to je pak větší rána než jít na ten potrat.-i když ten není taky lehký.víš mluvila jsem o sobě-já zase nemám ráda ty lidi co kritizují druhé za něco,když je vlastně neznají a neznají ani jejich příběh-proč událi to co událi.
 Dáša 
  • 

Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(8.1.2006 18:16:05)
A ještě něco,nevím jaké máš vzdělání,já taky nejsem psycholog,ale vím že žádný "zdraví"člověk netrpí depresivními stavy-to jsou už dost nemocní lidé a dá se to léčit(pouze odborně) pouze hodně pomalu a jen do určité fáze,pak už je ta psychika tak špatná,že leckdy to vyléčit uplně nejde.zdraví lidé mají pouze lidově řečeno depky,ale to souvisí pouze s jejich momentálním rozpoložením,které jsou různě silné a podle toho bud sami odezní nebo si ty lidé dokaží pomoci sami.
 VickyP & Tadeáš & Mikuláš 


Re: Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(8.1.2006 20:17:08)
NEMOHU NEREAGOVAT!!!
Já bych šla na potrat určitě, pokud bych se dozvěděla, že nečekám zdravém mimi.
A je to jen věc té dotyčné a nikdo nemá právo do toho druhému "kecat"...
To je můj subjektivní názor.
A také další věc, nevím, zda si umíte představit tu skutečnost, mít postižené dítě doma?
To znamená nechodit do práce (už nikdy) a věnovat se mu na plný úvazek 24 hodin denně.
Takže je to i malinko luxus si toto dovolit. A stát vám dá úplné kulový, pár šlupek, ale to je spíše fraška!
Takže ho mít doma, k tomu bohatého manžela a starat se... a obětovat tomu celý život. Ono to tak jednoduché opravdu není. Takže odsuzovat někoho, že si dovolí o svém dítěti rozhodnout, mě připadá absurdní!!!
Je to každého věc!!! Šílené chování je žen, co porodí dítě, vyřídí si porodné a pak mimi šoupnou do kojeňáku. A to v lepším případě :-(((
Ale to, že se někdo rozhodnme pro potrat, jelikož mu vyjdou všechny testy špatně, mě přijde absolutně ok!
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(9.1.2006 1:53:06)
Při prvním těhotenství jsem si to taky myslela, že budu sobec a zodpovědně půjdu na potrat a pak si vyrobím jiné zdravé mimi.
Poté, co jsem odnosila a porodila Anetku vím, že to vůbec ale vůbec není tak jednoduché. To mimi člověk vidí hýbat se, žít a dýchat a že mu tluče srdíčko na UTZ už někdy v tom 13 týdnu. Už to není nic abstraktního, ale můj vlastní potomek. Od cca 18 týdne ho už i fyzicky cítím. A téměř další měsíc s ním vpodstatě přes tyto pohyby už maminka komunikuje, vnímá ho, strachuje se, dkyž pohyby necítí, jeslti je všechno OK- ten človíček už tam prostě nějak reálně funguje. A pak bych se měla rozhodnout, jestli ho vlastně zabiju? Pro mne subjektivně v tomto případě už není rozdíl, jeslti ho jen cítím, jak se mi hýbe v břiše, k tomu, aby vznikl citový vztah mezi mnou a dítětem nepotřebuji ten fakt, že ho na porodním sále uvidím na vlastní oči a budu se ho moct dotknout. Někdo tady před nějakou dobou napsal, že když to dítě stiskne v náruči a uvidí ho, tak už by to rozhodnutí "ano, teď ho vezměte a zabijte ho, stejně bude postižené" nedokázal udělat. Pro mne subjektivně je teď momentálně celé moje tělo, moje břicho a děloha jedna velká náruč, která chrání a opatruje moje dítě, cítím ho přes pohyby a budu mít možnost ještě 2x ho uvidět na vlastní oči na UTZ. Bylo by to strašné, kdybych se dozvěděla, že budu mít postižené dítě, hrozně bych brečela, obviňovala se, já nevím co, ale už bych prostě nedokázala udělat to rozhodnutí "ano, teď ho vezměte a zabijte, stejně by bylo postižené" Prostě to nedokážu. I za tu cenu, kterou by to mělo. Je to jako bych rozhodovala o tom, jestli by mi měl nekdo zabít Anetku. Když si vzpomenu na to, jak mi rostla v břiše a jaká důvěrná blízkost to byla a na svojilásku, kteoru jsem k ní měla, i když ještě nebyla na světě- těžko se to vysvětluje.
Neodsuzuju maminky, které se rozhodnou pro potrat z těchto zdravotních důvodů. Vždycky to budou mít v sobě, že ony to byly, kdo rozhodl o bytí nebo nebytí vlastního živého dítěte a to v žádném případě není lehké. Pro mne by to bylo jedno z nejhroznějších a nejtěžších rozhodnutí v životě a nepřeju si to nikdy zažít.
Odsuzuju jen ty mámy, pro které je potrat formou antikoncepce a vůbec si toho, že mohly někdy otěhotnět, neváží. Co by za to jiné mámy daly.
 Lukyska 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(9.1.2006 10:29:11)


Jeste k potratum trochu. Ja uz jsem to myslim nekam psala, ale pripada mi to zasadni. Ta zena, ktera se rozhoduje o potratu se preci nerozhoduje o sobe. To az jaksi v druhe vlne, ona preci rozhoduje o nekom jinem, ona rozhoduje, jestli nekdo bude ci nebude zit. Ne, ci bude zit ona, ale nekdo jiny...sice jeji dite, ale jina osoba.Ona rozhoduje, jestli nekoho jineho zabiji, ci nekdo jiny dostane sanci zit.Samozrejme se ji to tyka, ale hlavne se to tyka toho ditete a nikdy nikdo nezjisti, co by reklo to dite, kdyby melo moznost se vyjadrit. At si kazdy dela co chce, ale s vedomim, ze to neni on sam, koho se to jeho rozhodnuti tyka a rict, ze te zene do toho nema nikdo co mluvit, a co otec ditete...
 Mimi, 2 holčičky 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(9.1.2006 13:28:01)
Až se sama dostanete do situace, kdy budete volit - pak můžete mluvit o zabíjení! Takže prrr!
Vždy záleží na konkrétní situaci a to, jak se vypořádáte se svým problémem je jen Vaše věc. Myslím, že u nás (v ČR) naštěstí zvítězila zlatá střední cesta, která nedovoluje potraty ve vysokém stupni těhotenství. jestliže plod nedokáže přežít mimo tělo matky a to ani za pomoci lékařů, zdá se mi tato cesta přijatelná.
Na potrat bych s nějvětší pravděpodobností šla - z důvodů už níže napsaných. Ještě bych připojila to, že máte-li už dítě (děti) doma, byly by to také ony, které by byly ochuzeny o Vaši péči. Pokud by byl manžel schopen mě i děti zajistit, je o starost méně. V naší rodině to není jisté a navíc bych musela počítat s tím, že moji rodiče i tchánovci by toto dítě nikdy nepřijali a styděli by se za něj i za nás! I tak byste šli proti zdi? Navzdory všemu? Jenže to nikdy nemůžete vědět dopředu...
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(9.1.2006 19:25:14)
"jestliže plod nedokáže přežít mimo tělo matky a to ani za pomoci lékařů, zdá se mi tato cesta přijatelná. "
- jenže to třeba Downův syndrom není, to dítko přece bude schopné žít

Já v současné době jsem v situaci, kdy mám rozhodnout, jestli půjdu nebo nepůjdu na odběr plodové vody. Proto nad tím tak přemýšlím a proto jsem sem napsala svůj názor, protože jsem dospěla k závěru, že i kdyby něco, kdyby všechna vyšetření byla pozitivní, tak tu injekci tomu dítěti dát nenechám, protože bych se nikdy nezbavila myšlenky "co by kdyby" - pořád je to jen pravděpodobnost. Pořád to nemusí být tak strašlivé a rozsáhlé, jak doktoři prorokují. A takto narozených dětí, které se podle lékařů narodit neměly, taky znám dost.
Co obnáší péče o postiženého člověka si docela dobře umím představit, od 97 roku mám babičku na vozíku a docela často jsem byla v kontkatu s nějakým způsobem hendikepovanými lidmi. Za svobodna jsem dělala charitu pro ústav pro těžce mentálně postižené děti na Slovensku.
Nesouhlasím s tím, že je to vždycky bezvýhradně negativní věc, mít doma mentálně nebo zdravotně postiženého člena. Je jasné, že se zásadním způsobem změní standartní chod rodiny, v některých ohledech to bude třeba náročnější; člověk si nebude moci dopřát standartní konzumní vymoženosti, je nutné bojovat s úřady a s penězi a je to fyzicky a psychicky náročné. Na druhou stranu s kým jsem mluvila, tak říká, že teď vidí svět jinak, má jiné hodnoty a že ho jeho dítě zvláštním způsobem obohatilo a že toho nelituje.
Že se za mne budou příbuzní stydět je jejich věc, ne moje, moje hodnoty se odvíjejí od toho, co já mám uvnitř sebe a ne podle toho, co ode mne okolí vyžaduje, abych byla "v normě", nevyčnívala a byla společensky akceptovatelná. Pokud by dokázali takto radikálně odmítnout postižené dítě, zajímalo by mne, jak by se zachovali v případě onemocnění některého z členů rodiny. Stačí obyčejná mozková mrtvice a všechno se změní. A ukáže se, co má člověk okolo sebe za lidi.

Je to moje soukromé stanovisko, ke kterému jsem sepsala své vlastní subjektivní důvody, a velice dlouho jsem hodně vážila všechna moje soukromá pro a proti. Nikomu nenařizuju, aby se mnou souhlasil, neodsuzuju nikoho, kdo se rozhodne jinak a nevyhrožuju mu svědomím a etikou a ničím.
To, že každé těhotenství v ženě zůstane zapamatované a že jsem to zmínila je fakt, který s potratem zdravotně indikovaným nesouvisí- každá máma si bude pamatovat všechny své děti, ať jsou živé nebo mrtvé, narozené nebo nenarozené.
 nicol-H 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(10.1.2006 11:17:47)
mila Ivo,jenze kdyz nekdo dostane mozkovou mrtvici,nevi to dopredu,jisteze bych se o nej starala a neopustila ho,(otec,manzel..),ale kdyz mam na vyber jestli si obratim zivot naruby kvuli peci o nekoho,kdo bude vicemene jen prezivat a nikdy jeho zivot nebude plnohodnotny,tak se rozhodnu toto trapeni ukoncit jeste pred zacatkem,budu se s tim snazit vyrovnat a casem si poridit dalsi dite-normalni..

na zacpu funguje detska presnidavka sunarek-svestkovy
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(10.1.2006 21:53:58)
Ahoj Nicol, a co je plnohodnotný život? Myslíš tím psát na Rodinu?
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(11.1.2006 3:14:14)
Kdyz se rozhodnu si poridit dite, tak taky nevim nic dopredu. Jestli bude jedno, dve, tri, jestli to bude kluk, holka, jestli bude zdrave nebo vecne nemocne, nebo jeslti bude dokonce postizene.

Mam pocit, ze ten nazorovy rozdil je mezi nami zasadni v tom, ze ja pote, co jsem porodila sve prvni dite jsem dospela k nazoru, ze tim porodem to NEZACINA, ono to miminko uz tam bylo a zilo davno predtim a vpodstate jen vykouklo ven odnekud, kde bylo schovane, protoze bylo malinke a bylo mu tam bezpecneji. Ty vychazis z predpokladu, ze dokud to neni na svete, tak se to nepocita a proto se pravdepodobne nikdy neshodnem.
Rozhodnes se ukoncit toto trapeni jeste pred zacatkem ceho? Tvych starosti a zvysenych naroku na tvuj zivotni standart. Protoze zacatek zivota nastal v momente, kdy spermie oplodnila vajicko. Pripadne v okamziku, kdy mu zacalo tlouct srdicko.

Jesteze nejsme v Indii nebo v Cine. Pravdepodobne bychom tuto debatu nevedly, protoze tam system vad, ktere jsou duvodem pro odstraneni ditete jeste vylepsili a s velkou pravdepodobnosti bychom vubec nebyly na svete, i kdyz mame spravny pocet nozicek a rucicek a v hlavě vsechno v poradku.
 VickyP & Tadeáš & Mikuláš 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(11.1.2006 11:19:55)
Ivo, kazdy ma pravo na SVUJ nazor a zorhodovat o svem diteti. Tzn., ty rozhoduj jak chces o svych detech a ostatni at si delaji co chteji!!! Je to jejich pravo!!! To dite je jejich, ne VASE!
Nastesti nezijeme za bolsevika, kdy byl problem si udelat beznou miniinterupci a jakesi zakysle babizny v komisi rozhodovaly o tom, zda si 15ti leta holka dite musi nechat ci ne...
A papez ten to mel take zmakle, coz? Dite nemel ani jedno, ale zato v tom mel jasno, zakazat potraty a nazdar!!!
Takze vedel o chodu rodiny, manzelstvi, detech uplny kulovy!!! No comment!

A pokud nekdo chce obetovat svuj zivot postiz. diteti, tak ho obetuje,nic mu nebrani!!! Ale kde bere tu drzost do toho kecat ostatnim.
 TerezieK 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(11.1.2006 12:07:06)
Holky tak tu čtu Vase příspěvky ohledně potratů. Já proti potratům nejsem, o mimčo se zatím marně snažíme rok a pořád nic, ale čím víc o mimi přemýšlím tím víc si uvědomuji, že nevím co bych dělala, kdyby se mi mělo narodit postižené děcko tj. downuv syndrom atd. tj. onemocneni slučitelné se životem a na druhou stranu představa, že mám rozhodovat o tom, zda dítě, které jsme si vyrobili má právo žít. Není pravda, že tyhle děti jsou v životě neštastné, moje sestra pracovala mezi takovými lidmi a jsou stejně štastné jako my. co se týče papeže taky nesouhlasím s některými kroky co dělá, ale úkol papeže je chránit ty slabé. A tím slabým není ta matka, ale právě to nenarozené miminko. Ale jak říkám každý máme právo na svůj názor a za svůj život i za život dětí zodpovídáme sami a každý si nese svoje svědomí do konce života.
 nicol-H 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(11.1.2006 13:03:24)
:-) ne,myslim tim tesit se z toho ze dite ma kamarady,ze se osamostatnuje,sveri se s prvni laskou,bezny malery, pak jednou se zamiluje,vezmou se,budou mit deti,budu babicka....tohle mi mentalni dite nikdy dat nemuze a vyzadovalo by moji peci neustale..nemohla bych s nim jit do kina,nemohlo by chodit do normalni skoly...
 nicol-H 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(11.1.2006 13:24:11)
-ted se zas nekdo do mne pusti...-nemohlo by mi dat vnouce,jasneze si neporizuju dite jako nejakou panenku ktera ma plnit moje ocekavani.ale vyrostla jsem v nejake rodine a prozila dosavadni zivot "normalne",to same chci dat svemu diteti,ale to nejde za predpokladu,ze to dite nema dispozice to prijimat...V Indii jsou posuci!to uz rovnou muzes tematicky najet na Al kaidu,ktery neni svatej zadnej zivot,jen ten jejich posranej Allah!
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(11.1.2006 15:47:09)
Ale Niky, vždyť ty píšeš o svém plnohodnotném životě, nikoliv o plnohodnotném životě toho dítěte.A ten jsi dávala jako předpoklad porození v původním příspěvku.

 VickyP & Tadeáš & Mikuláš 


Libiku! 

(11.1.2006 17:24:23)
Ale asi jsi zapomela, ze plnohodnotny zivot tvuj je velmi uzce spojen s plnohodnotnym zivotem ditete, tzn., ze pokud ty neuneses to, ze tve dite je postizene, budes zkratka psychicky v xxxxxx, a pak se to logicky odrazi na ostatnim. Muj nazor je ten, ze pokud neni matka ok, nemuze byt ok, ani dite, to spolu hooodne souvisi!
A Nicol by to neunesla se starat o post. dite, pokud by to vedela teda samozrejme dopredu a mohla by tomu "zabranit"... ja bych to neunesla take, nebo ja bych zkratka post. dite nechtela, ani muj muz, ale ty by jsi se s tim vyrovnala. Tak se smir s tim, ze kazdy neni jako ty, dokonaly! Kazdy je jiny!!!
A je x matek, ktere pres vsechny posit. testy si dite nechaji a pocitaji s vrozenou vadou. Je to jejich zivot a jejich vec, ale nekdo to ma zkratka jinak, co je na tom divneho???
 nicol-H 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(11.1.2006 17:51:18)
souhlasim s Viky!
a jinak-plnohodnotny znamena ze neni omezovano provozovat stejne veci jako jini.-v tom jsou uzasni treba paralympionyste,ale ti maji "jen" telesne postizeni,s tim se da zit,ale mentalni dite taky nemuze do kina,do normalni skoly,na diskoteku, samo na koupaliste,jezdit autem,jit do restaurace,nakupovat-samo.jit ven s kamarady...-to fakt neni zivot! -podle mne.kdyz ma nekdo nervy a zaludek pecovat o takove dite,prosim,je to obdivuhodne,ale ja jak nekdo napsal (mozna na jine diskusi)-vsechno pro dite na ukor sebe je opici laska.chci byt pro dite "partnerem" a oporou,ne sluhou bez nehoz si ani neutre zadek a pokrok nikdy zadnej..ja osobne na tohle nemam a nema to nic spolecneho se svedomim,jen se sebezachovou.to neni sobeckost jako takova,to je zdravy rozum a neprecenovani svych schopnosti..i v prirode je to tak zarizeno-kdo je slaby,je sezran...bohuzel.a oproti tomu je lidska spolecnost o dost lepsi,jelikoz nabizi vysvobozeni pred takovym zivotem,nebo aspon ustavy,v nichz je o takove jedince profesionalne postarano..
uz davno jsem pochopila,ze at udelam co udelam,svet nespasim,takze si zivot uzivam jak to jde a zjednodusuju si ho jak to jde!a jestli to nekomu pripada sobecke,ja se kvuli nemu na hlavu nepostavim!
 nicol-H 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PRO ZARPUTILÉ ODPŮRCE POTRATŮ 

(11.1.2006 17:52:27)
souhlasim s Viky!
a jinak-plnohodnotny znamena ze neni omezovano provozovat stejne veci jako jini.-v tom jsou uzasni treba paralympionyste,ale ti maji "jen" telesne postizeni,s tim se da zit,ale mentalni dite taky nemuze do kina,do normalni skoly,na diskoteku, samo na koupaliste,jezdit autem,jit do restaurace,nakupovat-samo.jit ven s kamarady...-to fakt neni zivot! -podle mne.kdyz ma nekdo nervy a zaludek pecovat o takove dite,prosim,je to obdivuhodne,ale ja jak nekdo napsal (mozna na jine diskusi)-vsechno pro dite na ukor sebe je opici laska.chci byt pro dite "partnerem" a oporou,ne sluhou bez nehoz si ani neutre zadek a pokrok nikdy zadnej..ja osobne na tohle nemam a nema to nic spolecneho se svedomim,jen se sebezachovou.to neni sobeckost jako takova,to je zdravy rozum a neprecenovani svych schopnosti..i v prirode je to tak zarizeno-kdo je slaby,je sezran...bohuzel.a oproti tomu je lidska spolecnost o dost lepsi,jelikoz nabizi vysvobozeni pred takovym zivotem,nebo aspon ustavy,v nichz je o takove jedince profesionalne postarano..
uz davno jsem pochopila,ze at udelam co udelam,svet nespasim,takze si zivot uzivam jak to jde a zjednodusuju si ho jak to jde!a jestli to nekomu pripada sobecke,ja se kvuli nemu na hlavu nepostavim!
 to nicol 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:? 

(11.1.2006 18:00:30)
Nicol, když se tvému dítěti během života něco stane, třeba zůstane po úraze na vozíčku, taky si zjednodušíš život a v rámci "chci si v životě užívat co to jde" ho necháš zabít?
Asi těžko, že jo.
Co je vyspělého na společnosti nebo lidech co zabíjejí své postižené ?
Nic proti nikomu ale argumentovat vyspělostí ?
Spíše je to pohodlnost, sobectví . Jenže tu je blbý si přiznat sám před sebou tak radši budu mluvit o vyspělosti.
I postižení jsou lidi. O nic horší nebo méněcenní od zdravejch.
 nicol-H 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:? 

(11.1.2006 18:08:38)
kdybysis precetla prispevky zpatky,zjistila bys,ze k tomu uz jsem se vyjadrila.
kdyz se nekomu stane uraz,nebo dostane mrtvici nebo ochrne,neda se s tim nic delat,jen se o toho cloveka starat a ja bych to pro sve blizke bez vahani udelala.-ale to je nahoda a nikdo ji nemuze ovlivnit.jenze kdybych se dozvedela ze cekam postizene dite,muzu tomu zabranit nez zacne vnimat a zit,takze bych nevahala ani minutu.tak jo,je v tom sobectvi,ale zdravy sobectvi.jestli si chce nekdo hrat na matku terezu,tak prosim,ale necpete to tem,co maji odlisny nazor...to je porad vsude kecu o toleranci,ale skutek utek..
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:? 

(11.1.2006 23:07:32)
Ať si dělá co chce Nikol a kdokoliv, já nejsem odpůrce potratů za každou cenu. Pokládám za férové, když matka zkrátka řekne, nechci dítě s downwem a hotovo. Proč to okecávat úvahami, jestli postižený downovým syndromem má plnohodnotný život? To nikdo říct nemůže a je to alibismus.
Nicolku jsem chtěla přátelsky poškádlit, nic víc nic míň. Já v žádným případě netvrdím, že bych se při zjištění takové vady chovala podle nějakého mustru.

Nicméně Vicky, už jsi zaútočila na papeže, na chlapy a zcela bezdůvodně na mě. Řekla bych k tomu jen to, že každý má právo jak ty říkáš "do toho kecat", tímto obecným "kecáním" se vytváří nějaký kompromisní společenský úzus dané kulturní skupiny. Kdybychom nebraly v potaz, jaký je obecný názor na etické otázky, možná bychom se časem sežrali. Jestliže se budou potrácet zdravá embrya v 6tt a postižené plody v 24tt stejně běžně jako se například trhají nosní mandle a nikdo se k tomu nevyjádří, tak co nás, ty moc chytrá Vicky, asi tak čeká příště?
 VickyP & Tadeáš & Mikuláš 


Libiku! 

(11.1.2006 23:31:45)
Ja nemám patent na rozum, ani to netvrdím! Na chlapi jsem nezautocila... nevím, kde jsi toto četla?
Jen jsem podotkla, ze ja i muj muz bychom nechteli postizene dite! Jako, že nerozhoduji jen sama za své dítě...
A s papezem se opravdu neztotoznuji :o( to máš pravdu, ty snad ano? A s bolseviky teda take ne :-D A to nejsou jen chlapi, i kdyz nektere damy tak vypadaji :-)))
Co nechápeš na tom, že má právo se žena rozhodnout v jistém stadiu těhotenství pro potrat?
A to pokud ji vyjdou špatně veškeré testy?! Ono ti to doporučí i tvůj gynekolog. Nebo také ne, ale to je víceméně jedno, ne? Je to na tobě a basta! A kde bychom byly, kdyby nam nekdo diktoval, co mame nebo nemame delat?
A pokud ty bys byla ochotna vychovavat postizene dite, klobouk dolu! A to myslim uplne vazne!
Ja i Nicol na to mame jiny nazor. Ale mame na nej pravo!
 VickyP & Tadeáš & Mikuláš 


Re: Libiku! 

(11.1.2006 23:35:49)
Jo a pokud jde miniinterupce, pokud ceka dite 15ti leta holka, je teda podle tebe asi lepsi, kdyz si to necha a posleze ho mrskne do babyboxu???
Ja bych na miniinterupci nesla a to proto, ze mi uz davno neni 15nact... ale neodsuzuju za to nikoho!
Nez aby se rodily nechtene deti je snad tohle lepsi varianta, ne? Podle tebe asi ne, no... ok, je to tvuj nazor!
 10.5Libik12 


Re: Re: Libiku! 

(12.1.2006 0:03:41)
Reagovala jsem(zbytečně) na Nikol úvahu o plnohodnotném životě a posléze na tvou větu(dvojnásobně zbytečně), že kde berou matky, co si nechají postižené dítě tu drzost do toho kecat jiným.
Naznačila jsem, že není definice plnohodnotného života a řekla jsem, že diskuse o UPT pokládám za užitečné, neboť je to věc sporná a neměla by být běžná.
Také jsem řekla, že nejsem odpůrce potratů za každou cenu.
Poslední věc, kterou řeknu - tohle je diskuse o porodech a těhotenství, takže dobrou.
 Hanka, Lucie 8 a Dája 6 a??? 
  • 

Sobci? Ani né... 

(12.3.2006 19:01:24)
Je to šest let, před vánocemi( nejkrásnějšími svátky v roce)mi můj gynekolog sdělil, že prcek bude postižený Downovým syndromem. Absolvovali jsme genetické vyšetření i odběr plodové vody, probrečeli celé svátky a 7. ledna(mimochodem na Lucinčiny narozeniny) nám řekli že to bude kluk a zdravý!!! V životě už nikdy jsem tak nehodnotila situaci jako tehdy o Vánocích. Ani na minutu jsme nepochybovali o tom, že je naše a že bychom to museli zvládnout.Byl a je náš... A rozbité koleno od té doby nemá žádnou váhu. To mi můžete věřit. Hanka odněkud z Beskyd
 Denisa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(2.8.2005 20:05:26)
Musim naprosto souhlasit s Lorinou. Kdo nezazil at nesoudi. Jsou postizeni kteri svuj zivot mohou prozit relativne v pohode, ovsem nikdy zcela v pohode, ale jsou i taci co trpi hur nez zvirata, z nemocnice se nehnou a jdou z operace na operaci. Je jiste spravne bojovat za kazde nenarozene dite, ale v pripade tezkeho poskozeni nerikejte, ze to nic neudela s psychikou rodicu, vztahy v rodine a to je porad nic proti tomu co bude muset vytrpet to dite.
At to zni divne, tak ti hodni lide kteri jsou tak obetavi, ze chteji zachranit a pak se starat o tezce postizene dite, jsou na druhou stranu sobci, protoze svoji laskou preci nezmirni utrpeni ditete.
 Laura 
  • 

Re: postižené dítě 

(2.8.2005 20:28:12)
Mám postiženého 4-letého chlapečka. Jeho nejspíše geneticky dané onemocnění propuklo poměrně nedávno, nyní je částečně ochrnutý a trpí epilepsií. Přes hrůzu, kterou si letos na jaře prožil (a my všichni pochopitelně s ním) věřím a doufám, že Bůh ví, proč tomu tak je.

Ani kdyby mi lékaři před 4 lety předpověděli takovou hrůzostrašnou budoucnost, nešla bych na potrat.

Syn si z nemocnice nyní kupodivu nic nepamatuje, teď ho nic nebolí, nepříjemnou rehabilitaci a hnusné léky si den co den zdůvodňujeme, troufám si tvrdit, že je to veselé, šťastné a milované dítě. A že má handicap? NO A CO?

A my to zvládneme.
 Petra 
  • 

Re: Re: postižené dítě 

(15.8.2005 14:42:09)
Mila Lauro, drzim palce!!!!!
 petula k. 


Re: Re: postižené dítě 

(20.8.2005 1:47:15)
KONEC DOBRÝ,VŠECHNO DOBRÉ. KAMARÁDKA TAKÉ MĚLA SYNA,ALE POSTIŽENÍ BYLO HORŠÍ,NEVÍM PŘESNĚ NÁZEV,S KAŽDÝM DALŠÍM EPILEPT.ZÁCHVATEM SE TO HORŠILO.NIKDY NEPROMLUVIL,NIKDY SE NEPOSADIL,MOZEK ODUMÍRAL,PÁR DNÍ NA JIPCE-STRACH ŽE UMŘE-PÁR DNÍ ZLEPŠENÍ-RADOST,ALE OBAVY Z DALŠÍHO ZÁCHVATU A TAK SE TO STŘÍDALO. ZEMŘEL V NECELÝCH 2 LETECH A HNUSNĚ ŘEČENO-ULEVILO SE JIM. ULEVILO SE JIM,ŽE SE UŽ NETRÁPÍ,ŽE SE MU TĚLÍČKO NEZMÍTÁ V DALŠÍCH KŘEČÍCH,ŽE NEBUDOU STÁLE ZNOVU A ZNOVU PROŽÍVAT STRACH,ŽE ZEMŘE... KDYBY TOHLE VĚDĚLA V TĚHOTENSTVÍ,NEDOPUSTILA BY ,ABY SE JEJÍ MILOVANÉ DÍTĚ TAK TRÁPILO. JE POSTIŽENÍ A POSTIŽENÍ. VOZÍČKÁŘE? ANO!!!! O NĚCO OCHUZEN,O NĚCO SILNĚJŠÍ,PROŽIJE TAKOVÝ ŽIVOT PRO JAKÝÁ HO VYCHOVÁME. AUTISTA? NIC JE NEBOLÍ,JEN MAJÍ SVŮJ SVĚT A MY MU NEROZUMÍME. NÁŠ PROBLÉM. DOWNŮV SYNDRO.ANO. TO BOLÍ JEN RODIČE NA DUŠI.DÍTĚ JE PRÝ ŠŤASTNÉ. POSTIŽENÍ,KTERÉ BOLÍ A NEUSTÁLE OHROŽUJE ŽIVOT? JÁ BYCH VOLILA POTRAT. ALE KAŽDÁ JSME JINÁ.A TO JE VĚTŠINOU DOBŘE.
 máma zdravé holčičky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(2.8.2005 20:19:14)
Před 6 lety se mi narodila krásná zdravá holčičika,mojí sousedce o den dříve napohled velmi krásná holčička s několika vrozenými vadami.Nevím, jestli tyto vrozené vady nebyly na ultrazvuku odhaleny už v těhotenství nebo matka odmítla potrat / je silně věřící/.od narození postižené Martiny začala prožívat sousedovic celá rodina velikou tragédii.Martinka byla s maminkou mnohokrát hospitalizována v Motole / t.j. 300 km daleko/, dlouhodobě, tatínek je tam vozil vlastním autem / po porodu tam Martinka letěla vrtulníkem/Babička důchodkyně si musela najít brigádu, aby mladým pomohla.Tatínek soukromě podnikal, jeho firma v důsledku rodinných událostí zkrachovala.Když bylo Martince 9 měsíců, prodělala neúspěšnou transplantaci jater v Německu, byla tam asi měsíc, už seděla a začínala chodit na nočníček, nakonec zemřela v Německu mamince v náručí na krvácení do mozku.Smutný příběh.Nepřála bych vám vidět souseda,dědečka, starého chlapa, jak po operaci vnučky brečí , nemůže pomoci.Říkal , mám starou lahev koňaku, jestli Martinka přežije, tak ji spolu vypijeme.Nevypili jsme.
Nevím co je horší, ale myslím že i když umělé přerušění těhotenství postiženého plodu moc bolí,smrt 9 měsíční Martinky, která se už na vás usmívá, říká "mama" a čůrá do nočníku je mnohem mnohem horší.Dovedu to pochopit, jsem taky matka. Prosím všechny těhulky, běžte na testy, zeptejte se na výsledek, proberte to se svými lékaři a dobře zvažte, co uděláte.Všem přeju krásná, zdravá miminka.
 Haluška 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(2.8.2005 22:20:00)
Doposud neznám nikoho, kdo by litoval, že nešel na potrat, když hrozilo, že se narodí postižené dítě. Některé z nich vskutku postižené byly, ale ne všechny. Znám několik dospělých postižených lidí (od narození) a mnozí z nich mi v životě dali něco důležitého. Nikomu neříkám, co má nebo nemá dělat, jen se snažím ukazovat možnosti - na rozdíl od těch, co říkají "běžte na testy, aby se vám náhodou nenarodilo postižené dítě".
 Denisa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(2.8.2005 22:28:19)
Ano a od toho je tu moderní medicína, která nám dá možnost zvážit pro a proti a rozhodnout se. Jak ukazuje tento případ v článku, zdaleka testy neodhalí vše a doktoři se často chovají šíleně. Ale při jakémkoli podezření se udělá tolik testů, že si pak přibližný obrázek o stupni poškození udělat rodiče mohou a na tomto základě se rozhodnout. Dle mého názoru nejít na testy a spoléhat na pánaboha či přírodu je nezodpovědnost. Někdo tu psal, že asi pánbůh ví, proč sesílá na zem děti postižené. No tak to je pánbůh asi pěkný kruťas, nebo neexistuje. Myslím že žijeme v moderní době a proto máme moderní medicínu a ne šamany.
 Svetlana. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 0:20:32)
testy, netesty ...
ale aspon by zena mohla mat pravo ich odmietnut, nemyslite ? ved ma pravo donosit "postihnute dieta" a zbytocne si narobit kopu stresu.

ja som pri oboch tehotenstvach vedela, ze sa bojim postavit sa do situacie, keby som sa mala rozhodovat o potrate, preto som krvny test odmietla (gynekologicka v CH sa spytala, ci si ho prajem). Navyse nase dieti videla gynekologicka x-krat na UTZ, jasne, ze aj tak sa mohlo cosi stat, ale mne to nejako stacilo ...
 Lorina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(2.8.2005 22:23:21)
díky všem, kteří pochopili můj příspěvěk...psala jsem hlavně o té bolesti
 Lorina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(2.8.2005 22:23:21)
díky všem, kteří pochopili můj příspěvěk...psala jsem hlavně o té bolesti
 Lorina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(2.8.2005 22:23:59)
díky.O tom byl můj příspěvěk-právě o té strašné bolesti
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(5.8.2005 2:24:30)
Nedá mi to nereagovat na tvůj příběh,přesně tak to cítím a dávám Ti za pravdu.Potrat je jistě bolestivá záležitost a musí se s tím každá vyrovnat,ale smrt dítěte je daleko horší a proto taky říkám jděte na testy. Nejsem pro vyvolávat potrat u vad slučitelných se životem ano i takto postižený tvoreček dokáže prožít smysluplný život ve své rodině,mám namysli třeba děti s Downovým syndromem.Ale u vad neslučitelných se životem 100% potvrzených, no tak tam si myslím moc na výběr není.
 Jitulka 
  • 

Jo jo, proč je nenechat trpět, když můžeme.. 

(6.8.2005 11:13:11)
Správně. Necháme mimčo pořádně dorůst ať už má dovyvinutou tu nervovou soustavu ať si ty bolesti pořádně prožije...a co nejvíc operací a slz rodičů..ať má výčitky jak jim ubližuje už jen samotnou svojí existencí..

Sorry, ale pokud je 100% jistota, že dítě po porodu, nebo krátce po porodu zemře, nebo že možná bude dlouze ale bolestivě přežívat není podle mě opravdu co řešit..

Pokud milujete psa a ten trpí a nemá šanci, taky mu dáte injekci (jenom u lidí je podle mě nepochopitelně eutanázie zakázaná)..

Takzvaně "milující lidé" můžou být někdy opravdu pěkní sobci...

 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Jo jo, proč je nenechat trpět, když můžeme.. 

(6.8.2005 11:27:58)
Jitulko jsi opravdu odvážná když si troufneš odsuzovat lidi,kteří si postižené dítě nechají.Mám pocit,že nikdo nemá právo jiného soudit.Já jsem proti potratům,ale nikdy v životě bych si nedovolila ženu,která n něj jde odsoudit.Nejsem ona a nemám ani ponětí co ji k tomu vedlo.Ono to rozhodování nechat si nemocné dítě nebo nenechat je strašně těžké.Nám testy vyšly u prvního miminka špatně a když jsme čekali na výsledky amnio byl to nejkrutější měsíc našich životů.A věř,že jsme všechno probírali ze všech stran a došli jsme k závěru,že bychom si ho nechali.Myslím,že se v životě neděje nic jen tak a jestli se má člvěk narodit ´tak se narodí.Víš že nemocné děti trpí víc než děti při potratech?Zkus juknout na stránky jak se potraty dělají.Po amnio ti ho udělají ve 22 týdnu.Tak se podívej.Já rodiče,kteří nemocné děti mají a přesto dokážou být šťastní a učinit šťastnými i jejich děti nesmírně obdivuji.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Jo jo, proč je nenechat trpět, když můžeme.. 

(6.8.2005 11:29:23)
vypadlo mi jak víš....-)
 Zuzik,Kubajs 05/05, Gugí 12/07 


Re: Jo jo, proč je nenechat trpět, když můžeme.. 

(7.8.2005 20:22:30)
Jitulko,
píšeš o věcech které zřejmě neznáš a souhlasím s Jířou, také obdivuji rodiče, které si nechají "postižené" dítě a dokáží se o něj starat a dát mu lásku. Vím, o čem mluvím, částečně z vlastní zkušenosti, před MD jsem pracovala v Ústavu pro postižené. Ano, nebyla to po psychycké stránce lehká práce, ale já tam byla štasná. Štasná z toho, že vidím pokroky těch "dětí" (z každé správně zavázané tkaničky, byla radost jako kdyby zdolaly osmitisícovku), také za ty krásné úsměvy kterými mě vždy ráno vítaly a večer nechtěly pustit domů. Také jsem se nikdy nepozastavila nad tím, že se ty "děti" nikdy nebudou schopny se o sebe postarat, ikdyž už jsou dávno dospělí a že vždy budou potřebovat pomoc někoho jiného. Ty "děti" jsou štastné nevědí, jaké to je být "normální", jako my "normální" nevíme jaké to je být postižený.

P.s. ty "děti" užívají léky, aby netrpěly...

 Lída+2 


Re: Jo jo, proč je nenechat trpět, když můžeme.. 

(7.8.2005 21:15:40)
Teda jsem četla až sem,že napíšu až něco na konec.
Jituko doufám,že je to jen schoda jmen. Mám totiž sestru a její některé výroky sobeckosti si pamatuju i po 8letech slovo od slova.Tohle mi to připomnělo.

Já osobně mám tetu narodili se jí 2holčičky v roce 1968 a jedna má postižení po obrně(vývoj se ukončil někde kolem 4-6měsíců). teta se o toto holčičku stará sama doma a ani ve snu by jí nenapadlo dát do ústavu. Strejda donedávna pomáhal kde mohl.Vozil je i na chatu kde mohla být venku to třeba i ve spacáku a tak. Vždy se o ní starali. A představte si,že tahle teta si brala mě a mojí sestru občas na chatu a v létě mě tam týden až 2hlídala.Tomui říkám nesobeckou. Jedinkrát jsem je za těch 32let nestihla si povzdechnout nad čímkoli. byli šťastný a spokojený.
Bohužel strejda živitel rodiny měl úraz a nyní je od začátku května po nemocnicích.Teta za ním jezdí asi 40km ob den na návštěvu. Strejda je ochrnutý na půl těla.Chybí mu kus lebky a když jsem tam za ním včera byla tak měl špatný den a nepoznal mě.
No a co já tam aspoň dojedu a podívám se na něj byla jsem tam už 3x bohužel někteří členové naší široké rodiny nenašli odvahu tam jet. :-((((
A já si říkám to jim nestojí ani za návštěvu???
nebo mají strach co uvidí.Ani moje sestra co má zdrávku tam nebyla. Proč???
netuším.
A když to tu tak čtu.A teď se nezlobte,ale asi to napíšu tvrdě,ale všimla jsem si co SOBCÚ se na "rodince" nachází.
A myslela sjem si,že naše rodina je v pořádku,ale vidím,že někteří příbuzní jsou na tom stejně takže co se se všema lidma děje?????

Tímto se omlouvám asi to není po slohu dobře,ale jen jsem Vám chtěla napsat jak vidím něco já.



Jo a ještě něco pro maminku co psala článek mnoho zdravý a spokojenosti s děťátkem. :-))))))))
Byl to velký stres a doufám,že se neprojevil nějak výrazně na děťátku a máte z něj jen radost. Spinká a jí dobře a tak.:-)))
 Lída+2 


Re: Re: Jo jo, proč je nenechat trpět, když můžeme.. 

(7.8.2005 21:26:55)
Jo ještě jsem tam nenapsala,že strejda je na LDN jen pro to že ještě před měsícem měl v krku trubičku a podobný chuťovky a teťě ho nedali domů.Ale jelikož za 3týdny bude muset z LDN odejít,že je tam moc dlouho tak půjde domů.Kam asi jinam,že?????
 Lorina 
  • 

Re: Re: Jo jo, proč je nenechat trpět, když můžeme.. 

(8.8.2005 12:16:08)
pořád motáte všechno dohromady.Nikdo tady snad ani nenapsal, že pokud by jeho dítě bylo nemocné či postižené, že ho dá do ústavu.Jde o to, že pokud tomu, budu moci předejít,tak to udělám...Svoje dítě, ať je jakékoli,správná máma miluje.Jen vím, jaké to je,když to dítě (chudák tlumený přášky) leží v nemocnici.Nedej bože,když tomu dítěti funguje mozek a ptá se proč nemůže to či ono.Nechtěj vědět,jak takovému rodiči je a jak moc se musí přemáhat...
 Olina 
  • 

Ha ha, 

(3.8.2005 14:50:43)
nepohodlné. To se ti povedlo.
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Screening 

(2.8.2005 21:00:04)
Ja osobne testy nikdy neodmitnu. Mam zdravou holcicku, planujeme dalsi a i tehdy se na testy chystam jit. Kdyby mi z krevnich testu neco zjistili, v tom pripade pujdu na dalsi. A rika se sice, ze pri odberu plodove vody hrozi potrat, ale kolikrat se to v dnesni dobe stava??? Kdyz moje holcicka musela na gastroskupii, take jsem musela podepsat riziko perforace a krvaceni a pritom se to v dane nemocnici nikdy nestalo...Tim chci take rict, ze bych radeji podstoupila potrat, nez mit tezce postizene dite...nezvladla bych to a i kdyby ano, ochudila bych o svou lasku a peci sve dalsi deti, muze, rodinu...a to proste neudelam.
A vy, co si stojite za tim, ze byste mely postizene dite...nebudete tu vecne a kdo se o nej bude starat, az zemrete??? Budou v nejakem ustavu, kde na ne bude kazdy kaslat a nejspis tam i zemrou...i to vam jeste pripada jako stastny a plnohodnotny zivot ditete???
To je vse, jen muj nazor a postoj, muzete me ukamenovat:-)
Hezky vecer!!!
 Haluška 


Re: Re: Screening 

(2.8.2005 22:23:56)
Danielo, jen by mě zajímalo, co když se dítěti stane úraz a je pak postižené - to ho mám taky zabít? Nevidím rozdíl mezi zabitím dítěte před narozením a potom. Od začátku je to moje dítě a vždycky se budu snažit mu život usnadnit, ať už bude postižené od narození, nebo třeba od pěti let.
 Lorina 
  • 

Re: Re: Re: Screening 

(2.8.2005 22:31:20)
to je něco naprosto jiného, absolutně jsi nepochopila o čem tu celou dobu píšeme.Je přeci jasné, že své dítě, pokud ho máš, tak ho miluješ, ať je jaké je.Jen pokud budu vědět, že moje dítě bude mít natolik velké poškození,tak jsou natolik podle Tebe slabí jedinci, co raději půjdou na přerušení.Za tento názor se nestydím,protože narozdíl od Tebe, mám za sebou už hodně zlého a vím, o čem mluvím z vlastní zkušenosti.Až si něčím podobným projdeš sama osobně, pak si můžeme psát na toto téma dál...
 Zuzka 
  • 

Obavy 

(3.8.2005 0:34:45)
Mraz mi chodi po zadech. kdyz to ctu, tak si znovu a znovu uvedomuji, ceho vseho jsem byla usetrena. mam 4 krasne zdrave holciny. Pri poslednich dvou mi byla ze zjevnych duvodu navrhnuta amniocenteza a ja ji podstoupila - 2x.Ani jednou jsem nezavahala, abych odmitla. Nechlubim se tim, spis se divim. jednala jsem zcela instinktivne, naprosto presvedcena, ze vysledek nemuze byt jiny nez negativni. 3 tydny jsem umirala hruzou pri pomysleni, ze by tomu bylo jinak. Pripravila jsem se i na verzi nejhorsi. Jak? Nevim, proste jsem si predstavila, ze mi tu silenou zpravu zdeli a ja odletim na jinou planetu, kde tento problem existovat nebude. Dal jsem se ve svych myslenkach nedokazala dostat. Co bych udelala, kdyby....? Sesilela a zbyle deti pripravila o matku?Sla na potrat sveho ditete, ktereho pohyby jsem zretelne citila a milovala ho od prvniho okamziku jeho zivota v mem tele, abych mela po zbytek sveho zivota vycitky, ze jsem zabila sve vlastni dite a nedala mu ani sanci?Nechala si sve miminko, ktere bude mit po porodu postizeni neslucitelna se zivotem a divala se, jak se trapi a umira mi pred ocima a do smrti bych se toho obrazu nedokazala zbavit?Ja opravdu nevim, co je pro matku horsi zlo. Neni duvod ke sporu. Vsechny mate pravdu.Kazda to citime a prozivame jinak a prece vsechny tak stejne. Bojime se o ne. jedine, co si prejeme je jejich zdravi, usmev a spokojenost. Sla bych i na konec sveta pesky, kdybych vedela, ze je tam to, co me dite potrebuje k vyleceni. Dala bych zivot svuj za zivot sveho ditete. nejde to, my to vime, ale presto mnohe verime, ze kdyby se neco zleho stalo nasim detem, ze by s tim snad zcela urcite slo neco udelat. Delime se na maminky s dobrou a maminky se spatnou zkusenosti. Z toho pak prameni zpusob naseho mysleni a jednani. Resit veci virtualne neni problem. Postavit se jim celem, dovede jen mama. ....A kdyz se rozhodneme jakkoliv a zustaneme jen my a nase detatko(zdrave nebo postizene), jedine, co to stvorenicko po nas bude kazdy bozi den bezvyhradne chtit - je nase LASKA . Jestli jste cetli az sem, tak vam moc dekuji a omlouvam se za tak dlouhy prispevek.
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 7:41:51)
Ale Lorino, moje dítě je moje dítě od početí a mám ho ráda už v bříšku naprosto stejně jako po narození. Je možné, že někdo to cítí jinak a já to respektuju a neříkám jim: nechoďte na testy. Ty ale nerespektuješ (a bohužel ani řada doktorů) to, že existují matky, které to cítí jako já a proto na testy nechtějí. A ty jim tvrdíš, že jsou nezodpovědné, když na testy nechtějí. Trochu tolerance, prosím.
 Haluška 


Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 9:05:09)
Markéto,
moc dobře jsi to vystihla. To je to, co se tu snažím celou dobu říct. Trochu mě zaráží, proč maminky, které se bojí porodit postižené dítě, jsou tak militantní a obviňují ty, co to cítí jinak, z nezodpovědnosti a kdovíco ještě. O jiném přístupu nechtějí ani slyšet. Proč? Čeho se tak bojí?
 Olina 
  • 

No já tady vidím jediný problém, 

(3.8.2005 15:09:23)
podobný jako například v diskusích o očkování. Odpor proti autoritě. Když mi to někdo nařídí tak já to just neudělám. Kdyby sis to musela zaplatit a bylo to těžko dostupné, tak by ses přetrhla, abys to měla.
Můžu tě ujistit, že my všechny, které tak zbožňujeme amniocentézu a zabíjení nenarozeňátek samozřejmě předpokládáme, že si uděláš, co budeš chtít a nepovažovaly jsme za nutné tě k tomu zvlášť vybízet.
Tady opravdu asi neexistuje správné rozhodnutí.
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 15:27:52)
Halusko, videla jsi nekdy v televizi nejaky porad o rodicich, kteri se staraji o sve tezce postizene dite? Opravdu bys takhle chtela zit? Dobrovolne? Ne v dusledku nejakeho nepredvidatelneho nestesti, jako je treba priduseni pri porodu nebo dopravni nehoda, ale v dusledku tveho osobniho rozhodnuti? Opravdu bys k tomu klidne odsoudila sve ostatni deti a sveho manzela? Riskovala rozpad manzelstvi, ktery je v takovem pripade mnohem pravdepodobnejsi? Riskovala, ze se z tebe stane protivna zatrpkla zenska, ktera kazdeho buzeruje v zajmu sveho postizeneho ditete? Kdyz jde nekdo na potrat, i kdyz to boli u srdicka, muze mit potom nove, zdrave dite. Kdyz nejde, tezko uz najde silu, cas a penize na dalsi dite. Cetla jsi nekdy o tom cloveku s rozstepem patere (dozivotne na voziku, inkontinentni, ovsem dusevne normalni), ktery verejne prohlasil, ze lituje, ze jeho matka nesla na potrat?

Jestli jo, tak je to tvoje osobni statecnost, i kdyz podle meho pekne hloupy risk, ale neponoukej k tomu ostatni lidi.
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 9:10:33)
Ja nikoho nenutim chodit na testy, ale nezopdovedne mi to pripada. Je to ale kazdeho volba, to nepopiram.

Jen pro Halusku (doufam, ze jse to nespletla) - opravdu se tu bavime o sreeningu, ne o urazu behem zivota a nasledneho postizeni ditete. Tomu se opravdu zabranit neda a je snad nade vse jasne, ze sve deti budeme milovat a starat se o ne a nezabijeme je. Promin, ale to jsi hrozne prekroutila a zbagatelizovala vse, o cem jsme se bavily.

Pro Marketu (opet doufam, ze se nemylim v osobe) - neberu vam, ze se chcete starat i o tezce postizene dite. Ja bych to nezvladla. Jak uz jsem psala, nezvladla bych ochudit o svou lasku, cas a peci sve ostatni deti na ukor toho postizeneho, sveho muze, svou rodinu...a i kdyz mam rodinu, ktera by mi kdykoli v cemkoli pomohla, tzn. ze po me pripadne smrtim by se o vsechny me deti starala, proste bych to neudelala. Tak nam, prosim, ani vy tento nazor a postoj neberte...

Dekuji a hezky den!

A preji nam vsem, at takove problemy resit nemusime!!!

D.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 11:33:01)
Tomu se opravdu zabranit neda a je snad nade vse jasne, ze sve deti budeme milovat a starat se o ne a nezabijeme je.

Danielo, přesně jsi to vystihla, myslím. Jenže - je tak obtížné pochopit, že některé ženy své dítě MILUJÍ UŽ PŘED NAROZENÍM. Nevím, jak to bylo u tebe, ale třeba já své děti dřív VIDĚLA NA UZ a dokonce i CÍTILA KOPAT a vrtět se, a teprve později jsem znala výsledky genetických vyšetření, takže jsem měla opravdu dost času zžít se s tím, že v sobě nosím živého tvorečka, moje mimčo... Anebo ono nemusí jít jenom o to, že své nenarozené dítě milují, ale třeba i to, že se necítí natolik silné? povolané? nevím, jak to nazvat :o( aby dokázaly říct - tebe zabiju, tobě dovolím žít...

Ne, nejsem proti testům, sama jsem je absolvovala, ne kvůli mně, kvůli manželovi a vlastně mně to bylo jedno, nervy jsem z nich neměla. Co bych ovšem dělala v případě špatného výsledku, to říct nedokážu - já sama bych své dítě zabít nedokázala, ale na druhou stranu vím, že manžel by nechtěl postižené dítě... ať bych zvolila "řešení" jakékoli - nechat žít x zabít - vždy by to bylo řešení špatné. V prvním případě by to nejspíš odnesly naše děti (pokud by postižené dítě naše manželství neustálo), v druhém případě bych to odnesla já, protože bych jednala proti svému svědomí. A opět - je otázka, nakolik by moje výčitky naše manželství ustálo :o(

Holt stále ještě existují záležitosti, které prostě správné řešení nemají. Ale pokud někdo ví, že své dítě prostě zabít nechce a nezabije ho, proč by mělo být od něj nezodpovědné, že nevyhledává možnosti, jak si zjistit, jestli je k jeho zabití důvod nebo ne?

S.
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 12:38:03)
Nezodpovedne mi to prijde z toho hlediska, ze lekari nemaji moznost se pripravit na prichod postizeneho ditete...Pokud zena na testy nejde a neco v neporadku je, nemohou se na to pripravit a pripadne poskytnout tu nejrychlejsi a nejlepsi pomoc hned po porodu...nemyslite?
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 18:47:46)
Ale Danielo, na co by se měli lékaři připravovat v případě, že by to dítě mělo Downův syndrom - jedna z hlavních vad, která se triple testem vyhledává? Ty děti se narodí normálně, čůraj, kaděj, brečí, sajou mlíko. Mají kratší ruce a nohy a šikmé oči. Někdy mohou mít lehké problémy se srdíčkem (ale ty mohou mít i děti bez Downa). Oproti normálním vrstevníkům se později naučí mluvit, chodit, čůrat do záchoda, ale naučí se to. Některé se i naučí číst a psát, skoro nikdy počítat. Nikdy nepochopí logaritmy a integrály, asi je nebude zajímat kdo vyhrál bitvu u Stalingradu, nikdy nebudou mít titul před a za jménem, ale budou schopni vést celkem samostatný život s dohledem příbuzného nebo osobního asistenta. Pokud budou vyrůstat obklopené láskou, budou šťastní, i když pitomí, pokud budou zanedbávané, budou zanedbané. Ale proč by to měli lékaři vědět dopředu? Rozumím tomu, když si to přeje vědět matka, aby se mohla rozhodnout zda si takové dítě nechá či ne, ale podstupovat ty testy jenom kvůli zdravotníkům?
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 20:00:25)
Ja bych dite s Down. syndromem nezvladla mit, ale to je o mne.

Tripple test slouží jako vyhledávací screening VVV. Využívá trojkombinace fetoplacentárních antigenů v mateřském séru: sérový ?-protein, choriongonadotropin a estriol, jejichž hladiny vyšetřujeme Ria metodou v období 16+1 až 17+1 staří těhotenství. Zároveň je třeba znát hmotnost těhotné a stáří těhotenství podle UZ. Vyšetření je vyhodnocováno počítačem a pozitivní výsledek svědčí o zvýšeném riziku Downova syndromu (trizomií 21) a rozštěpových vad neurální trubice (páteře) u plodu.

Ani v druhe hlavni zjistovane vade plodu - myslim, ze mnohem zavaznejsi, nez Down.syndrom - by lekari pri porodu nemeli vedet, ze je?

Ja ti to neberu, ale nazor nezmenim...Ovsem nikomu to nevnucuju, jen jsem svuj nazor a postoj vysvetlovala.
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(4.8.2005 6:44:57)
Danielo, závažnější rozštěpy páteře se dají zjistit ultrazvukem během těhotenství. Rozštěpů páteře je obrovské množství druhů a závisí na tom, v které části páteře rozštěp je - čím výš, tím hůř. Spousta lidí s malým rozštěpem páteře v dolní části ani neví, že ho má, zvlášť pokud se narodili v době před UZV. Ty opravdu závažné rozštěpy páteře jsou většinou neslučitelné se životem a dítě po několika dnech či týdnech umírá. A to jsme zase u etiky problému - je lepší dítě zabít v 20. týdnu těhotenství nebo ho nechat zemřít po narození? Kdo trpí víc? Těžko na tohle dá někdo jasnou odpověď, proto si myslím, že by měla být dána každému možnost vybrat si a zdravotníci by měli respektovat jeho názor a ne ho komentovat slovy o nezodpovědnosti.
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(4.8.2005 9:01:05)
Ale podle vseho by zdravotnici meli dat vybrat...aspon mne dali.

A vim, ze by to nemeli komentovat slovy o nezodpovednosti, ale mohou je omluvit jejich mnohalete zkusenosti s timto problemem...urcite je spousta maminek, ktere to odmitnou a tvrdi, ze klidne budou mit i postizene dita a po porodu je vsechno jinak...

Ale co me zivot a zkusenosti naucili - je nedat se a stat si za svym. Tudiz, kdyby ke mne muj gynekolog byl neprijem,ny az drzy, zmenim ho...kdyby se ke mne nechovali dle mych predstav v nemocnici, zmenim ji...zalezi jen na lidech...
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(6.8.2005 11:41:32)
Markéto víš o tom,že Triple test odhalí jen otevřenou spinu bifidu? zavřenou už ne
 Lorina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 21:31:08)
a taky umírají dřív
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(4.8.2005 22:29:34)
Sylvie,

myslím, že jsi to vystihla přesně tak, jak to cítím taky. Správné řešení v takové situaci neexistuje. Asi bych se při rozhodování nakonec zachovala čistě sobecky a ptala bych se: "A ustojím to?"..
 atka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 15:51:37)
A mimochodem vite, ze pri amniocenteze se moznost potratu pohybuje mezi 0.5 - 1%? To snad neni riskantni? Moji zname se prave diky spatne udelane amniocenteze narodil postizeny chlapecek [odtekla plodova voda a chlapec se narodil predcasne, je slepy a opozdeny ve vyvoji]. Jina znama cekala dvojcata, z amnia [odber byl velmi bolestivy] ji vysly 2 holky, ale porodila holku a kluka! Kazda tehotna by si mela byt vedoma, ze amniocenteza JE velmi invazivni vysetreni a nezjisti se zdaleka vsechna postizeni. Clovek musi velmi peclive zvazit vsechna pro i proti. Rozhodne bych se ve vsem slepe nepodrizovala lekarum, nekdy nadelaji vic skody nez uzitku.
 Tara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 16:04:38)
Tobe se zda riziko 0.5-1% pri amniocenteze vysoke, ve srovnani se spontannimi asi 30% ?
 atka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 16:21:49)
Kdyz ze 100 vysetrenych zen v prumeru jedna potrati pomerne velky a zpravidla zdravy[!!] plod nasledkem vysetrovaci metody, tak mi to prijde jako velmi vysoke riziko. Dost vysoke na to, aby se na toto vysetreni neposilaly zeny temer automaticky, napriklad, kdyz vyjde spatne onen zminovany a velmi nespolehlivy "alfac".
 Tara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 16:27:59)
A kdyz ze 100 zen, ktere amniocentezu odmitnou (zpravidla na zaklade ne zcela kvalifikovanych nazoru a s neznalosti statistickych dat), jich 5 porodi tezce postizene dite, tak to je OK?

Je to OK, rozhodly se samy. Pokud se rozhodly samy, s chladnou hlavou, znalosti rizika a ne podle toho, ze Marena odvedle tam taky nesla a jaky ma krasny mimino. Ale premlouvat je k odmitnuti, ne ne ne.
 atka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(4.8.2005 13:41:52)
Nepsala jsem v zadnem pripade o premlouvani k odmitnuti amniocentezy, ale mela by se zene vysvetlit vsechna rizika i vyhody teto metody napr. v souvislosti s vekem, dedicnym zatizenim apod a nechat ji, aby se SAMA rozhodla. Od niceho neodrazovat, ale take k nicemu nenutit.
 Tara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(4.8.2005 22:53:37)
Mozna jsem mela stesti na geneticku, ale me toho vysvetlila pro me potreby dostatek.

Dokonce tam mela i nejake nazorne obrazky pro ty, ktere cisla a procenta spatne zpracovavaji: mela papir, na kterem bylo symbolicky do ctverce natisteno asi 1600-2500 tehotnych postavicek. Vetsina jich byla cernych (zdravych bez nalezu), v rohu bylo asi 100 modrych - to jsou ty, kterym vysel "spatne" triple test a pritom cekaji zdrave miminko - a asi 6-8 cervenych - vysel jim spatne triple test a maji postizeny plod. Sdelila mi, ze patrim do toho ctverecku cervenych a modrych, ukazala, ze mam mnohem vetsi sanci byt modra nez cervena a vysvetlila, ze amniocenteza slouzi prave k rozliseni mezi cervenymi a modrymi. Ja bych to samozrejme pochopila i bez tech obrazku, ale myslim, ze to byla hezka nazorna pomucka - kazda zena vidi, kolik "hodne" nebo "malo" kterych panacku tam je.
A samozrejme jsem byla rada, ze muzu jit na amniocentezu a ze mi nehrozi, ze bych byla ta jedina zelena postavicka z cele kohorty. Zelena byla postavicka, ktera cekala miminko postizene (jednou z tech veci, ktere ma triple test odhalit), ale triple test ji vysel "dobre".

(Pocty a barvy si ted jiz presne nepamatuju, tak me nekamenujte, jestli je to trochu jinak.)
 Sugar+3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(3.8.2005 20:41:17)
Taro, tech 30% se tyka potratu v 1. trimestru - vetsinou v prvnich 2 mesicich (napr. ja zazila potrat v 11. tydnu, ale podle UTZ se dite prestalo vyvijet uz v 6. tydnu). Pri 2. tehotenstvi mi po uspesnem UTZ koncem 11. tydne Dr. rekla, ze ted uz je riziko potratu jen 1%.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(4.8.2005 22:40:20)
Taro, srovnáváš hrušky s jablky???
30% pravděpodobnost spontáního potratu hrozí tak někdy v prvních 5 - 7 týdnech, ale ne v době, kdy se provádí tripple test, ne? Nebo jsem úplně blbá?
 adelaide k. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Screening 

(8.8.2005 12:11:03)
Jen bych podotkla že riziko potratu je do 6. tt asi 80% (většina žen ani neví že jde o potrat) a do 12. tt asi 30-40% .
 Jitulka 
  • 

VVV a poúrazové stavy nemůžeš srovnávat 

(6.8.2005 11:33:21)
Pokud to jenom trochu dobře chápu, po úraze člověk trpí většinou jenom jedním nebo několika málo jasně definovanými problémy, např. nemůže chodit...

Pokud má ale vrozené vady, je jich skoro vždycky mnoho po hromadě a tenhle komplex problémů se špatně léčí (třeba děti s downem mívají problémy se srdcem a často i ledvinami apod..a jsou i mnohem horší syndromy)..Vyřešíš jeden problém, objeví se druhý...

Neříkám, že je to tak vždycky, ale po úraze původně zdravé tělo má podle mě méně problémů než když je všechno rozhašené od začátku..

Zkrátka tyhle dvě rozdílné zkutečnosti nemůžeš srovnávat...
 Jitulka 
  • 

VVV a poúrazové stavy nemůžeš srovnávat 

(6.8.2005 11:57:21)
Pokud to jenom trochu dobře chápu, po úraze člověk trpí většinou jenom jedním nebo několika málo jasně definovanými problémy, např. nemůže chodit...

Pokud má ale vrozené vady, je jich skoro vždycky mnoho po hromadě a tenhle komplex problémů se špatně léčí (třeba děti s downem mívají problémy se srdcem a často i ledvinami apod..a jsou i mnohem horší syndromy)..Vyřešíš jeden problém, objeví se druhý...

Neříkám, že je to tak vždycky, ale po úraze původně zdravé tělo má podle mě méně problémů než když je všechno rozhašené od začátku..

Zkrátka tyhle dvě rozdílné zkutečnosti nemůžeš srovnávat...
 Xantipa 
  • 

Necháte si "to"? 

(2.8.2005 18:57:27)
Když jsem se od lékaře dozvěděla, že jsem těhotná, čekala jsem, jestli se mě zeptá - necháte si "to"? Přiznám se, že ve mě něco rostlo a kdyby se na "to" takto zeptal, asi bych bouchla. Moc jsem se na mimi těšila.
Ale on se na mě zadíval a řekl - máte radost? Já na to - ANO. A on - to jsem rád, že to říkáte.
Za celou dobu jsem o lékaře nikdy neslyšela mluvit o mimi jako o "tom".
I když - kdybych radost neměla, co by mi asi odpověděl?
 Tara 
  • 

Re: Necháte si "to"? 

(3.8.2005 15:40:59)
Xantipo, treba kdybys radost nemela, tak by se pokusil ti rict neco hezkeho, aby ses na to miminko tesit zacala :-)

U moji doktorky se tehotenstvi nebo spravne ozvy miminka pozna tak, ze se soustredene kouka na ultrazvuk nebo do vysledku laboratornich testu, a driv, nez promluvi, se zacne usmivat :-)
 Rosie 


Re: Necháte si "to"? 

(4.8.2005 22:47:26)
Když mi můj lékař oznámoval, že jsem těhotná, následný dotaz zněl: je to plánované těhotenství? I když ten dotaz pokládal s úsměvem, protože vzápětí dodal - no, vidím na vás, že ano.

Jinak k tomu článku - slyšela jsem o případu, kdy nastávající mamince bylo sděleno, že dítě má Downův syndrom a že by měli zvažovat přerušení. Jenže ona otěhotněla po dlouhé době marného snažení. Řešili tedy velké dilema, nakonec se rozhodli, že si dítě nechají. Reakce okolí byly vesměs negativní, takže dost nervozní těhotenství, provázené i jinými problémy. Nakonec se jim narodila naprosto zdravá holčička. Když krátce po porodu té mamince došlo, že málem zabila své doslova vymodlené miminko, zhroutila se z toho, dostala horečky, přišla o mléko, při pohledu na dítě se klepala. Manžel musel zůstat pár týdnů doma, aby se o obě mohl starat. Jak je to s nimi dnes, nevím, toto se stalo někdy před 7 lety.
 Gretchen 


Jsem si jista, že vím, o které nemocnici v okr. Karviná je řeč :-( 

(2.8.2005 19:44:54)
Tento příběh je opravdu děsivý,
zdejší okres je ale proslulý neprofesionálním přístupem lékařů, chovají se k lidem spíše jako k dobytku...nejsou jistě všichni stejní, ale rozhodně kazí pověst všem...
já jsem rodila v Karviné, kde je porodní oddělení opravdu super, mohu všem z okolí vřele doporučit, perfektní sestry a porodní asistentky, na jejich přístupu hodně záleží, a až na jednu výjimku i skvělí porodníci. Ale když jsme byli, naštěstí jen 2 dny, hospitalizováni na zdejším dětském oddělení, těžce na mne dýchla doba komunismu...jedna protivná sestra dokáže během své směny pěkně nakazit i ostatní personál...lékaři fajn, ale zbytek...:-((
G
 10.5Libik12 


Re: Jsem si jista, že vím, o které nemocnici v okr. Karviná je řeč :-( 

(2.8.2005 20:53:51)
Příběh je to krutý.
Ovšem otázka rozhodnutí porodit postižené dítě je věc složitější. Chápu to tam, kde je širší rodinné zázemí(opora v sourozencích a tak) Ale pokud čtyřicetiletá matka porodí postižené dítě, kolik jí zbývá let energie pro péči o něj? A co s ním bude potom? Stát se může vždycky všechno, ale....
 klára 
  • 

Re: Re: Jsem si jista, že vím, o které nemocnici v okr. Karviná je řeč :-( 

(3.8.2005 20:48:08)
O které?
 Ája 
  • 

Re: Re: Re: Jsem si jista, že vím, o které nemocnici v okr. Karviná je řeč :-( 

(3.8.2005 22:37:58)
Já bych to tak tipovala na Havířov...
 Markéta 
  • 

Děsběs 

(3.8.2005 7:16:58)
Já jsem si nenechala v těhotenství dělat screening vývojových vad, protože mi bylo jasný, že na potrat bych stejně nešla. Myslím, že je to rozhodnutí moje + mého manžela a myslím, že zdravotníkům je do mého rozhodnutí prd.

Ale při sepisování porodopisu v porodnici pár týdnů před porodem jsem se od sestry, co to se mnou sepisovala dozvěděla, že jsem blbá, protože co když se mi narodí postižený dítě. Když jsem jí na to řekla, že budu mít ráda i dítě s postižením, tak na to sestra zareagovala jenom Ježíšmarjá, to snad ani není možný. Respektuju, že má na postižení jinej názor než já, ale kruci, to je moje dítě.
V tý porodnici jsem nakonec nerodila a moje dítě je zdravý.
 konecnad,Krystof03,Kaja06 


Fuj!!! 

(3.8.2005 7:51:35)
Jsem rozhorcena, roztrpcena, znechucena! Doprdele!!!! To je zdravotnictvi! Va kazde sebetenci knizecce o tehotenstvi se pise, ze se nema budouci maminka stresovat a to co udelali v nemocnici na genetice mi s tim hooodne nesouhlasi. podate trestni oznameni??? Ja bych to udelala, sakara, kdyz uz jich je nekolik, tak by s tou nemocnici meli neco udelat, ne? hlavne ze nam v Beroune porodni oddeleni zavreli a tam makali SUPROVE a takovy ksindl nechaji fungovat, tak kdo tam nahore dela nemocnicim audit a urcuje, ktera pujde z kola ven???? Omlouvam se za silne vyrazy, ale musela jsem se vyemotivovat ;o].
 michal 
  • 

Re: Fuj!!! 

(3.8.2005 20:28:19)
V článku je tolik nepřesností,že jako celek to vypadá velmi nepravděpodobně, spíše byl asi napsán proto,aby někoho poškodil.Takové úvádění nepřesných údajů a strašení laické veřejnosti,démonizace zdravotnického personálu různého stupně by mělo být trestné jako pomluva dobrého jména.Jestli k této situaci došlo, bylo by vhodné aby autor uvedl jmenovitě o kterou ambulanci se jedná,nebo oddělení?Většina okresních nemocnic nemá genetické oddělení,tudíž boj o místo primáře je asi nesmysl.Bylo by konečně vhodné aby za tyto pomluvy a poškození dobrého jména autoři článků a TV reportáží byli soudně potrestáni.
 Veronika Zelinková, pětí mesíční dcera 
  • 

Mam podobne skusenosti 

(3.8.2005 11:32:58)
Ja jsem z manželem zažila něco podobného.Ve dvanactém týdnu těhotenství jsem šla na krevní testy, vyšli tež negatyvně. Rady od sester a doktora témněř totožné. Z manželem jsme absolvovali pak testy pupeční krve, vysledek se jím nejakým způsobem nepovedl, pak jsme sli na krevní obraz OBA. A ja zase musela na Amniocentézu. Po té jsme šli, pro naš klid, na UZ, a tam uz jsme byli uklidněni o zdaví naší Elišky.

Ja mam takovž dojem, že našemu zdravotnictví neprospíva rychlá modernizace!
 Pavlína 
  • 

to znám 

(3.8.2005 19:53:57)
Úplně tomu rozumím, naše čtvrté dítě mělo být dítě s downovým syndromem, odběr plodové vody jsme s manželem odmítli. Znám ty pocity během těhotenství mě občas přepadaly obavy jëstli jsme se rozhodli správně, máme přece tři zdravé děti a ty mě potřebují apod. Konec byl dobrý, narodila se nám zdravá holčička, které je dneska šest let, zajímavé je, že je ze všech našich dětí nejméně nemocná a když kolem zuří chřipky a podobně tak ona je zdravá. Děkuji Bohu,že to tak dopadlo ale myslím si, že případ od případu je jiný a nedá se použít řešení někoho jiného. Ale rozumím tomu rozčarování z přístupu lékařů a zdravotníků - taky jsme byli informováni velice necitlivě a pomoc ze strany zdravotníků v této situaci byla minimální. Pavlína
 Lionceau et garcon 


Re: to znám 

(4.8.2005 2:20:34)
Podle triple testu jsem mela riziko postizeni 1:1100,superUTZ to snizil na 1:2200...na amniocentezu jsem nesla...tak mam ted trosku obavy...ale postizene dite bych asi brala jako trest trochu,pred peti lety jsem ve velmi tizive zivotni situaci dala zdrave mimi k adopci.Tohle je vytouzene a kdyby nebylo v poradku,byla by to krapet ironie...
 Sugar+3 


Re: Re: to znám 

(6.8.2005 16:15:29)
Esssi, ja myslela, ze 1:1100 je v pohode a na dalsi testy se tehulky posilaji, jen pokud screening ukaze pravedpodobnost vetsi nez 1:300?
 Lionceau et garcon 


Re: Re: Re: to znám 

(7.8.2005 19:44:45)
No oni mi to proste jen nabidli,tu amnio,no....
 Tilasmi 
  • 

Havířov 

(3.8.2005 22:36:24)
Tak tohle se mohlo stát jedině v Havířově. Je to tak?? Jsem z Havířova, a vím co je tady za "nemocnici" :-((((
 markéta 
  • 

Re: Havířov 

(3.8.2005 22:42:04)
to je blbost,Havířov nemá genetické oddělení,to mají pouze velké nemocnice,fakultní atd.
 Tilasmi 
  • 

Re: Re: Havířov 

(3.8.2005 22:50:12)
No jo, ale události v článku jmenované se přece staly v Havířově, některé dokonce byly i TV-novinách. Např. ta poslední - když odmítli přijmout rodičku..
 markéta 
  • 

Re: Re: Re: Havířov 

(3.8.2005 23:27:14)
sice něco v TV bylo,ale rodičku tehdypřijmout nemohli,protože měli rekonstrukci porodního oddělení,ta sanitka měla rodičku zavést přímo do nemocnice ve které byl porodní sál v provozu.Navíc si myslím,že lékař záchranné služby by měl být schopen zda li se jedná o porod nebo potrat.Stačí pohled do těhotenské průkazky.
 Daniela 
  • 

Re: Re: Re: Re: Havířov 

(3.8.2005 23:52:45)
Jsem z Havířova,rodila jsem zde na porodnici a všechno bylo super.Předporodní i poporodní péče,není zde takový spěch jako třeba v ostravských nemocnicích,porod šel v naprosté pohodě,měla jsem epidurál,který zde je dostupný v každou denní dobu,oproti jiným porodnicím je poskytován zcela zdarma.Ty zprávy v TV a v novinách mi připadaly jako by někdo měl zájem záměrně poškodit pověst zdejší nemocnice.
 Jana 
  • 

Havířov oddělení genetiky má 

(4.8.2005 8:16:12)
ordinuje Mudr. Kučerová a Mudr Matuš. Tel. 596 491 464.
 markéta 
  • 

Re: Havířov oddělení genetiky má 

(4.8.2005 11:10:41)
To není oddělení ale ambulance,a tam boj o místo primáře probíhat nemohl,jelikož na ambulanci se lékaři střídají.Jěšte jsem neviděla aby ambulance měla primáře.
 Jana, čtyrměsíční syn Roman 
  • 

To je hrůza 

(3.8.2005 23:08:46)
Blahopřeji, Karolíno, k rozhodnutí nepodstoupit potrat. Já sama po absolvovaném těhotenství a porodu na věhlasné klinice v Praze, kde rodí i osobnosti mediálně známé, nemám téměř žádnou důvěru v doktory. Kdybych nebyla porodní asistentka (v oboru nepracující) byla bych v dobré víře ve znalosti doktorů užívala denně několik léků. Ještě že jsem to nedělala a narodil se nám krásný zdravý čiperný syn. K vedení porodu a následné "péči" na odd. šestinedělí se ani nebudu vyjadřovat. Přeju všem maminkám (i těm nastávajícím), které samostatně uvažují, hodně radosti! Jana
 Jana 
  • 

A teď něco zajímavého  

(4.8.2005 8:09:47)
Jsem taky z Havířova, taky jsem měla velmi nedobré zkušenosti s různými zdravotníky z této nemocnice a včera jsem se rozhodla pro pokus. Po přečtení článku jsem si vyhledala mail na ředitele havířovské nemocnice a článek mu zaslala. Čekala jsem co se bude dít. A ejhle. Hned tady máme - během pár hodin příspěvky strašící trestním stíháním. Zdravíme, pane řediteli.
 Nisa 


trestní oznámení 

(4.8.2005 14:39:14)
Ahoj všichni,
asi před hodinou se na Novinkách objevila zpráva, že policie obvinila primáře porodnice v Havířově kvůli té ženě, jejíž dítě se narodilo mrtvé, když jí nepřijal, ale poslal do karvinské nemocnice...
 Petra, Dominik (3/04) 
  • 

Re: trestní oznámení 

(4.8.2005 15:39:28)
Koukam že se debata docela zvrhla v závažné věci. Napadlo vás, že autorka článku nemussela vůbec psát o té nemocnici v Havířově?
 Arna+Ivanek 5/00+Ian 6/04 


Pokud se opravdu jedná o Havířov 

(4.8.2005 21:08:00)
Nic není černobílé,že?
V Havířově se s Matúšem střídá mudr.Kutějová, ne Kučerová.(co může způsobit tato nevinná záměna jmen?????)
Taky jsem měla "alfáče" vyšší než by měly být, podstoupila jsem odběr plodové vody,byla v kontaktu s mudr. Kutějovou, která byla velmi citlivá a velice hodná.Prožila jsem měsíc nepříjemného čekání na výsledky a to už jsem také cítila pohyby dítěte.Jedinou pozdější nadějí byl podrobný ultrazvuk mého gynekologa, který mi řekl, že podle něj je vše v pořádku.
V Havířově jsem porodila dva zdravé kluky,předporodní péče a kursy fajn, porody super, personál skvělý a usměvavý...prvního porodníka-ženu už jsem s politováním zapoměla jak se jmenuje.Byla skvělá.Druhý porod s dr.Kamilou Čechovou nezapomenu nikdy...byl plný smíchu a radosti rovněž skvělý.Tož tak:)
 Tilasmi 
  • 

Re: A teď něco zajímavého  

(4.8.2005 21:30:31)
Ahoj Jani..

To je bomba!! Tak to jsi teda dobrá, že Tě taková věc napadla.. tak to je super..
Nemusím říkat, že je teď naprosto jasné o kterou nemocnici se jedná!!! Líbí se mi, že "Boží mlýny melou" :-)

Všichni, kteří tady píší jak ta Havířovská nemocnice je super-jsem zvědavá, jak by mluvili, kdyby jim UMŘELO DÍTĚ po porodu vinou lékařů.. tak jako mojí kamarádce...

 kebuba 


Re: Re: A teď něco zajímavého  

(5.8.2005 9:55:37)
Havířovskou nemocnici by měli celou vyčistit od infekcí,nezodpovědných lékařů,nedobrého vedení prostě celou vypálit.možná ji v budoucnu někdo zodpovědný koupí.Nenechala bych si v ní ošetřit ani odřené koleno.ještě že není Karvinská nemocnice daleko autem 20.min.rodila jsem v karviné a lékaři tam jsou skvělí až na jednu vyjímku.rodilo se mnou hodně mamin z havířova.Není ten hnus jen o porodnici ale i na jiných odděleních.vím o čem mluvím.
 viki 
  • 

Re: Re: Re: A teď něco zajímavého  

(5.8.2005 17:31:00)
Je mi Vás upřímně líto a také těch, kteří se do této hry na spravedlivého zapojili. Článek neznámé autorky Karolíny a tipnula bych, že to vypadá na autora, nejen postrádá konkrétní údaje, ale hlavně nepostrádá smyšlenky. Cíl je tak průhledný až běda. Hlavně, že se naplní podlé cíle anonymní autorky-autora. Vyvolat polemiku a hádejte. To co autorka-autor uvádí se těžko stalo, hlavně ty pasáže o genetické ambulanci - těžko by ji někdo volal z ambulance takovou cestou jak je to popisováno. A její popisovaná reakce, škoda mluvit. Co vlasně paní Nováková řešila, když se jí to na počátku, jak uvádí netýkalo? O každé nemocnici v republice je možné říci, že jde o složitý organismus, kde se prolínají různé zařízení ( státní, nestátní a privátní pokud jsou v nájmu ), které odpovídají samy za sebe. To autorovi-autorce zcela ušlo. Možná vědomě. Situaci na gynekologicko-porodním oddělení v Havířově znám. Rodila jsem tam 2 děti a byla jsem vždy spokojená.
Ve světle toho co proběhlo včera v novinách a v televizi bych řekla, že Karolína ( Karel) načasoval(-a) hezkou provokaci a ti, kteří jim na to skočili by se nad sebou měli zamyslet. Vždyť není nic lehčího něž plivnout jedovatou slinu, přimíchat trochu faktů se lží. Občané zareagují tak, jak se dá očekávat, pořeší trochu hádanku a následné polemiky rozhořčených občanů je možné autorem článku dobře využít.
Pokud je skutečná Karolína z masa a kostí, tak by bylo skvělé, kdyby napsala své skutečné jméno. Určitě by se našel někdo, kdo by si skutečně ověřil, jak se věci mají. Pak by jsme se určitě divili, jak jsme se nechali tahat za nos. Nepochybuji, že zbabělá Karolína to neudělá ani náhodou.
 daniela 
  • 

Re: Re: Re: Re: A teď něco zajímavého  

(6.8.2005 19:32:31)
Konečně nějaká rozumná reakce na tento stupídní článek.Nestranost novinářů v dnešní době je vzácná,a takovou péči o těhotné ženy jako je v našem státě pouze za cenu povinného zdravotního pojištění nám můžou závidět i státy na západ od naší hranice.
 Sugar+3 


Re: Re: Re: Re: Re: A teď něco zajímavého  

(7.8.2005 22:44:11)
Jenze tenhle clanek neni o tom, co zdravotni pojistovna hradi a co nehradi, ale o necitlivem a neetickem pristupu lekaru a zdravotniku vubec.
Opravdu me zarazi, ze se nekde mohou pozitivni vysledky triple testu (ktere, jak je i laikum znamo, jsou pouze orientacni a slouzi k vytypovani kandidatek na dalsi testy; ktere se pak v cca 95% pripadu vraci negativni) interpretovat jako jiste postizeni ditete a jen na jejich zaklade doporucovat potrat. Primlouvala bych se za to, aby autorka clanku uvedla, o kterou nemocnici se jednalo a tak udelala konec dohadum, zda je pribeh pravdivy nebo smysleny.
 adelaide k. 


Spousta zvláštních věcí 

(8.8.2005 12:32:47)
No jen tak mimochodem...
Teď právě jsem cvičně obvolala asi sedm maminek které rodily v poslední době v Havířově (tedy ne v přímo v porodnici, ale které tu bydlí a chodí na gyn. tudíž pravděpodobně měly zde genetické vyšetření)

Všech sedm udávalo (stejně jako já) při odběrou pro tripple test SVŮJ TELEFON protože postup je takový že při špatném výsledku kontaktují maminku aby test opakovali. Takže to hledání v tel seznamu se minimálně jeví jako podivné. Když manžel mé kamarádky (z Havířova) volalna ono oddělení aby se dozvěděl výsledek testu (byla moc nervózní) řekli mu že takové údaje nemůžou sdělit ani manželovi. Taky zvláštní nemyslíte???

Já sama jsem nakonmec rodila ve Vítkovicích ale bylo to protože v době mého předpokládaného porodu byly na gyn.-por. oddělení trochu zmatky (měnili se lékaři, atd.) ale do té doby jsem byla pevně rozhodnutá tam rodit.

Myslím že proti nemocnici je vedena dost podivná lobby
 Olina 
  • 

Toto tedy laikům není vůbec známo, 

(16.8.2005 14:36:42)
já to samozřejmě vím , ale když si přečteš všechny názory, tak podle mě jsi první, kdo to skutečně bere v úvahu.
 Iva+5 


Re: A teď něco zajímavého  

(8.8.2005 10:24:12)
Chci reagovat pouze na diskuzi k Havířovu - myslím si, že se jedná o jinou nemocnici než havířovskou, ale musím se jí zastat. Událost s Pospíšilem a mrtvým miminkem se stala asi dva měsíce před porodem mého 5.dítěte(předtím jsem rodila taky jenom tady a vcelku spokojenost, hlavně s novorozeneckým odd.)a zařekla jsem se, že tady už nee. Nakonec, ačkoli jsme měli vybraný Třinec, skončili jsme v Havířově a jsem moc ráda. Za hodinu od začátku bolestí jsem měla odrozeno, díky skvělým asistentkám poprvé bez nástřihu a přitom malá měla 4,7kg a veškerá další péče byla super. Všechno je to o lidech.
 Magdalénka, tři synové 


alfáč 

(7.8.2005 23:15:32)
JSem ráda, žes nepodlehla. Mne také svého času lékaři nutili na potrat a oznámili mi, že se jistojistě narodí poškozené dítě. Vnitřně jsem cítila, že na potrat nemám chodit, ale byla jsem připravena na dítě postižené, nebo že zemře u porodu. Celé těhotenství jsem byla v opozici doslova proti všem. Narodil se mi úplně zdravý kluk. Také jsem děkovala, že jsem neuvěřila autoritám, ale dala na blbou ženskou intuici.
 Lenka  
  • 

žalujte je 

(8.8.2005 16:02:01)
toto si nemůže nikdo dovolit, lze je žalovat za neprofesionální jednání, újmu na psychice, ohrožení na životě (nabízeli potrat zdravého dítěte) ....... za rámeček by si to nedali.



 Klára 
  • 

znám to 

(10.8.2005 10:27:13)
mne taky zmrsili testy. jenze chyba se stala uz u gynekologa, napsal mi o mesic starsi tehotenstvi.
Presne to co popisujes - uz jsem citila pohyby, kdyz mi to (pomerne nesetrne) rekli, probulela jsem celou noc.
Jen odber plodove vody jsem nepodstoupila, diky gynekolozce, co dala prednost mym udajum pred papiry od gynekolozky jsme daly dokupy spravne terminy a "bezchybne" vysledky.
Perlicka nakonec - gynekolozku, mimochodem zamestnankyni renomovaneho brnenskeho centra pro asistovanou reprodukci, jsem na jeji chybu upozornila. Ke svemu uzasu jsem se dozvedela, ze ji zbytecne osocuji, nebot ona neni odpovedna za kazdou zadanku, kterou vypise.
Nezalovala jsem je, ale ve svetle pozdejsich dalsich spatnych zkusenost (v sedmem mesici mi lekar pred ultrazvukem na muj dotaz, co se bude dit, pokud vysetreni dopadne spatne, odpovedel, ze mi doporuci potrat) jsem asi mela...
 Mirka + Martin 
  • 

Kam na to chodíte 

(12.8.2005 22:49:33)
Nevím kam na tyto hororové příběhy chodíte. V životě se mi nestalo, aby se ke mě zdravotnický personál takto choval. Nezlobte se, ale myslím si, že příspěvek je z 90% ovlivněn hysterickým vnímáním pisatelky. Sama jsem v porodnici zažila takové matky, že rozum zůstával stát. Jedna vrazila sestře dítě do ruky a dožadovala se ať okamžitě zjistí co mu je. Jsem zvědavá, co pak dělala sama doma. Jiná zas urputně na vše nadávala, ale nebylo jí hloupé ukrást z přebalovacího pultu léky určené i pro ostatní miminka, nehledě na to, že v den jejího propuštění, kdy byla požádána, aby co nejrychleji uvolnila lůžko, které zoufale potřebovali pro novou maminku prohlásila, že snad má nárok na lůžko do 11h - paní pracovala v cestovním ruchu a zřejmě si porodnici spletla s hotelem.
 Jana,34tt a čert Pája 21m  
  • 

Re: Kam na to chodíte 

(16.8.2005 17:34:20)
Tyhle horory jsou bohuzel realita naseho zdravotnictvi. mela jsi fakt stesti, ze jsi se zadnemu takovemu zdravotnikovi nedostala do rukou. sama zdravotnik jsem, ale bohuzel i ja sama, i mi blizci se tomuto "citlivemu" pristupu v nejruznejsich oborech mediciny nevyhnuli :-( Tomu clanku vazne nemam jediny duvod neverit a o to je to smutnejsi. A presne si dovedu predstavit ty sileny stavy jakymi ta neboha matka, ktera opravdu jako hysterka nepusobi, prosla, kdyz ji sdelili ze dite bude postizene, nepoucili ji ze je nutne provest amniocentezu a pak se uvidi a predevsim to vse spis nez citlive sdelili drsne oznamili....bylo by mi z toho spatne taky. navic v tehotenstvi mi prijde citlivy pristup o to dulezitejsi. jde prece o uplne novy zivot, dovnitr matka nevidi a je plne odkazana na to co ji odbornici reknou a hlavne jak reknou a hormony taky dokazi pekne zatopit. a ty maminy u vas v porodnici me nijak neprekvapuji. jak rikam, hormony si kolikrat s clovekem delaji docela co chteji a nekteri lide jsou hold "socky" od podstaty. tak preju at ti vydrzi to stesti na zdravotniky co se umi chovat jako opravdovi profici. ahoj Jana
 petula k. 


Re: Kam na to chodíte 

(20.8.2005 1:34:29)
BUĎ RÁDA,ŽES NIC TAKOVÉHO NEZAŽILA.JSOU TO NAŠTĚSTÍ VYJÍMKY,ALE TAK MÁLO JICH ZAS NENÍ.BOHUŽEL.2 ZNÁM OSOBNĚ A ROZHODNĚ TO NEJSOU ŽÁDNÉ HYSTERKY! POKUD DOKTOR DÍTĚ ŠPATNĚ ODOPERUJE A MÍSTO ABY SVOU CHYBU NAŠEL A NAPRAVIL ,JE SCHOPEN MATCE ŘÍCT,ŽE DÍTĚ HUBNE A JE NA HRANICI ŽIVOTA PROTO,ŽE NEUMÍ VAŘIT,TA NÁSLEDNĚ KONEČNĚ POŠLE DOC DO HÁJE A NEJDE SI ODBORNÍKA KTERÝ MUSÍ DÍTĚ 4* OPEROVAT ABY PŘEDCHOZÍ ZÁKROK NAPRAVIL A DÍTĚ V ROCE A PŮL KONEČNĚ ZAČALO ZASE PŘIBÍRAT(PO OPERACI ZHUBLO Z 10KG-V ROCE- NA 5,5KG) ,BYDLÍ NĚKOLIK MĚS V NEMOCNICI(TAM JSME SE SEZNÁMILY),PAK SI SKUTEČNĚ MYSLÍM,ŽE PROBLÉM VĚZÍ JINDE,NEŽ V HYSTERII MATKY!!!!!!!
 petula k. 


OMYL 

(20.8.2005 1:24:58)
TO CO JSTE SI PROŽILI MUSELO BÝT STRAŠNÉ!! NĚCO PODOBNÉHO ZNÁM Z VYPRÁVĚNÍ MÉHO PARTNERA. KDYŽ SE SVOU BÝVALOU ČEKALI DÍTĚ,PŘEDVEDLI JIM DOKTOŘI V PRAZE V PORODNICI TO SAMÉ. JEHO ŽENA UŽ TAM LEŽELA A MĚLA JÍT DRUHÝ DEN NA POTRAT,BYLA ÚPLNĚ VYDĚŠENÁ A VYSTRESOVANÁ A ON SE NAJEDNOU Z NIČEHO NIC -SNAD NÁHLÉ VNUKNUTÍ- ROZHODL,ŽE SE JDE DOMŮ.PROSTĚ JÍ ODVEZL A OJEDNAL NA KONTROLU DO JINÉ NEMOCNICE ABY JIM TO NĚKDO POTVRDIL,PROSTĚ CHTĚL ZNÁT JINÝ NÁZOR.TAM JIM ŘEKLI,ŽE NIC TAKOVÉHO NEVIDÍ,UDĚLALI VŠE CO SE DALO,ONA SICE S OBAVAMI,ALE DÍTĚ DONOSILA NO A DNES JE TO KRÁSNÁ ZDRAVÁ 10TI LETÁ SLEČNA!!
 Markéta 
  • 

Poslechnout své srdce 

(27.8.2005 22:36:59)
Karolíno, Váš příběh je otřesný. Jsem moc ráda, že vše dobře dopadlo, a máte zdravou holčičku.
Sama jsem ještě nerodila, a lékaři, s kterými jsem doposud přišla do styku, byli citliví a příjemní, ale příběhy, jako je ten Váš, mě vždy naprosto vyvedou z míry. Chápu, že si lékaři musí držet jistý odstup, aby nepodléhali emocím a dokázali se správně rozhodnout, ale to, co popisujete Vy, nemá s žádným profesionálním odstupem nic společného. To je ten nejhnusnější osobní přístup, jaký si dokážu představit (styl telefonátu, strohost lékařky v situaci, kdy člověk potřebuje vlídné slovo jako sůl...)
Mrazí mě také z toho, jak se vytváří taková atmosféra, že právo na život mají jen zdravé děti. Sama nevím, jak bych se v situaci, kdy by mé dítě nebylo zdravé, rozhodla. Je ale pro mě naprosto nepřijatelné, když se k mamince, která se rozhodla v této situaci na potrat nejít, přistupuje stylem "vy ste se snad zbláznila".
No a závěr , že na oddělení právě probíhaly mocenské boje, je tou nejhořčejší třešničkou na dortu. Opravdu, jak málo stačilo k tomu, aby se Vaše dcera nenarodila.
Mimochodem,"mocenské boje" mi do dneška přišly směšné, od teď vím, jak strašně dokážou být zhoubné.(Poprvé jsem se s nimi setkala na VŠ,což mě velmi překvapilo;domnívala jsem se, že vzdělaní lidé mají nadhled-bohužel jsem zjistila, že jen někteří).
Dále je pro mě Váš příběh poučením, že v situaci, kdy se vše zamotá,a vše zhroutí, je nejlépe poslouchat své vlastní srdce.

Přeju Vám hodně radosti z Vaší holčičky a nám všem citlivé lékaře.
 ZUZA 
  • 

Nějaké info k testům 

(2.9.2005 14:57:21)
Jsem teď těhotná a je mi 35 let a zajímám se o vyšetření vývojových vad během těhotenství. Tak pro všechny maminy : V 11 týdnu se dělá vyšetření krve na plasmatické bílkoviny, bohužel není hrazen pojišťovnou, ale stojí 600 Kč, což si myslím není taková částka. Od 12-13 týdne se dělají ultrazvuky na chybějící nosní kůstku a ztluštění šíje.Z těchto výsledků krev+ULZ se dělá jakýsi závěr s přesností 95 %. Pak byste měly jít ideálně v 16 týdnu na triple test.Výsledky jsou známé do týdne.Pak si myslím, že kombinací těchto testů získáte dostatečné informace o tom jak postupovat, jestli riziko odběru plodové vody je pro Vás přínosné.
Abych pravdu řekla, nechápu jak to, že v této době je možné, takto časově zanedbat vyšetření a pak vystavovot matky stresu z nesprávného rozhodnutí.
 Smoojna 


Re: Nějaké info k testům 

(2.9.2005 15:42:35)
holky,jak se proísm v porodnici provádí klystýr? s pomocí sestřičky nebo sama..??
 Kajka 
  • 

Re: Re: Nějaké info k testům 

(2.9.2005 19:09:01)
Ahoj, klystýr je naprosto jednoduchý a rychlý úkon. Dělá ho sestřička (porod.asistentka) a to tak, že do nádoby s hadičkou napustí vodu s přísadou (urychluje vyprázdnění střeva, dává se třeba olej nebo mýdlová voda apod.)a hadičkou, která je aplikovaná do střeva pacientky se tato tekutina pouští pomalu do střeva. Nebolí to, je to jen trochu nepříjemné. Potom se hadička vytáhne a sestřička doporučí co nejdéle tekutinu v sobě udržet, ať se dostane ve střevě co nejdále a vyprazdní se co největší část střeva. Podobně funguje Yal gel, ale pacientka si ho aplikuje sama.
 Sylvie 


Re: Nějaké info k testům 

(2.9.2005 16:40:39)
To vyšetření krve na plazmatické bílkoviny JE hrazené pojišťovnou - aspoň mně ho gynekolog dělal normálně na pojišťovnu jako běžné screeningové vyšetření (nebyla jsem žádným způsobem riziková těhule).

S.
 ZUZA 
  • 

Re: Re: Nějaké info k testům 

(3.9.2005 9:56:07)
Mě ho dělali v porodnici a tam hrazené bylo a jiné holky to platily také i jinde asi je to na dohodě lékař-pojišťovna
 Martin 
  • 

potrat po vysetreni:( 

(25.10.2005 12:47:31)
Bohuzel jsme s moji pritelkyni o detatko vinou infekce zanesene pri odberu plodove vody a neslednemu zanetu prisli. Jelikoz nechci , aby si to nekdo pretrpel tak jako my ,rozepisu sem prubeh , aby pokud mozno si na to budouci maminky daly pozor. Pred 2 tydny ve stredu jsme byli na odberu ,podepsaly prohlaseni , ktere obsahuje i varovani pred potratem (jenze kdo by myslel na to , ze to potka zrovna jeho:( ). Vse probehlo v poradku, moje divka se citila v pohode , take podle doporuceni 2 dny v klidu doma lezela a ani potom se nejak neprepinala.Zhruba tyden na v utery citila jak na ni neco leze pricitala to lehkemu nastydnuti a teplota take nevysplhala nijak vysoko 37,2-37,5 vzala si paralen a lezela.Druhy den , k memu prekvapeni mi volala na odpoledni smenu z nemocnice , ze mela nejake vytoky tak , ze si ji tam radeji nechaji na pozorovani . Nic zleho netuse jsme ji tam jezdili 2 dny navstevovat , dostavala paralen a potila se.Z patka na sobotu zacala mit bolesti a posleze kontrakce . Dostala horcik proti bolesti a odebrali ji krev z ktere bohuzel zjistili , ze ma zanet. Nasadili kapackou antibiotika , ale bohuzel po vcerejsim vysetreni na ultrazvuku nam bylo zjisteno , ze se porodu jiz zabranit neda a posleze byl vyvolan potrat :(. Nikomu nepreji , aby musel drzet svou divku za ruku a divat se a nemoci pomahat ,jak trpi behem kontrakci na jejichz konci vi , ze ji neceka radost v podobe ditete. Jinak cele tehotenstvi mela tak skvele a v pohode ( dovolena u more atd.), ze nas neco podobneho ani nenapadlo a proto to asi boli jeste vice. Prominte , ze jsem se tady tak rozepsal, ale je to cerstve a nikomu toto nepreji
 Jablíčko 
  • 

Re: potrat po vysetreni:( 

(22.6.2007 19:20:16)
..nějak mi to hlava nebere: "na ultrazvuku nam bylo zjisteno , ze se porodu jiz zabranit neda a posleze byl vyvolan potrat :(. "
Z jakého důvodu vyvolávali POTRAT, když se PORODU již nedalo zabránit??
Nechápu - jedině, žeby ultrazvuk prokázal smrt plodu - a následně mrtvý plod byl uměle potracen......to je ale úplně jiná kapitola.....
....je mi to strašně líto, podržte teď svojí partnerku, bude Vás moc potřebovat!Přeji oběma hodně síly.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.