| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O cestování s malými dětmi

 Celkem 169 názorů.
 Gábi, 2 děti 


Cestovat s dětmi - c čem je problém?! 

(29.7.2005 10:22:41)
Haluško,
tak nevím v čem je problém. Cestovali jsme s dětmi od narození:
a) autem: často a pouze a jen se sedačkou - i kdyby to mělo být 5 m,
b) MHD: denně (metro, autobus, tram),
c) na kole: v cyklosedačce,
d) letadlem: pohoda,
e) vlakem: po povodních také denně,
f) pěšky: v šátku, nosítku, v kočárku.
Děti jsou na "harcování" zvyklé a nějaká změna prostředí jim nečiní problém. :-)
 Martina (2) 
  • 

Žádný problém :-) 

(29.7.2005 16:14:42)
...ale dobrodružství to někdy bylo :-)
Například nástup s mimčem v hlubokáči a batoletem za ruku (na zádech batoh) do busu z liduprázdné zastávky, přičemž autobus přivezl pouze jednu vetchou babču... Nebo naopak narvaná tramvaj. Schody do metra ani nemluvě. No ale nakonec je jen otázka času, kdy všichni zúčastnění pochopí, co je třeba udělat, a ty původně nezúčastněné vtáhne matka jednoduchými pokyny do děje. Nejtěžší bylo přesvědčovat obětavé starostlivky, že netřeba mi dvouapůlletou dceru vláčet řvoucí do schodů, neb mnohem klidněji a bezpečněji vystoupá sama...
Vše se dá, když je chuť.
 Haluška 


Re: Cestovat s dětmi - c čem je problém?! 

(31.7.2005 18:22:00)
Píšu snad, že je v něčem problém?
 Alena 
  • 

Re: Re: Cestovat s dětmi - c čem je problém?! 

(7.8.2005 22:45:33)
Na mne článek působil, že problém pro tebe bylo už jen vyjít před dům :-)
 angellic 


Re: Cestovat s dětmi - c čem je problém?! 

(23.3.2009 11:34:06)
mám jedno dítě, synka - teď nedávno oslavil rok....
a jezdíme s ním také od mala a nemáme žádný problém...MHD, není vůbec složité jen občas musím někoho poprosit o pomoc nebo nějaké lidi vyhodit z prostoru pro kočárek a když byla v plánu nějaká dálava autem, vždy jsme si cestu naplánovali,a le i tak jsme dost často spíš improvizovali,a le jinak pohoda...
 MM, 2 kluci 
  • 

Re: Cestovat s dětmi - c čem je problém?! 

(23.3.2009 11:43:00)
Přesně tak, též jsem v tom neviděla problém. Když to šlo, vyhlídla jsem si nízkopodlažní autobus, jinak holt někoho požádala o pomoc (až na opravdové výjimky se vždy někdo našel), později s golfkama jsem to zvládala už sama. Jasne, občas jsem musela trochu důrazněji říct "s dovolením" (nebo to řekl starší synek ;-)), když někdo blokoval prostor pro kočárky, ale to se vždy vyřešilo...

Dnes už cestujeme bez kočárku a pohoda, oba kluci jsou na cestoování MHD odmalička zvyklí, myslím že jim to později nebude dělat problém - číst jízdní řád, všímat si jak a kde přestoupit... atd. :-)

A autobuse, tramvaji či metru si spolu povídáme, koukáme z okna, kluci pořád něco zkoumají, objevují a komentují, starší začíná číst všechny nápisy, je to legrace - v autě bych se jim zdaleka nemohla tak věnovat, protože bych musela koukat na silnici.

A proč po Praze, kde dobře funguje MHD, jezdit autem? Připadná nám to jako sílenství - stát v zácpě, hledat parkovací místo... atd. Auto máme na výlety, dovolené a objemné či hodně velké nákupy.
 Ivana Procházková 


cestování s dítětem 

(29.7.2005 11:52:29)
Já jsem pro cestování do centra Prahy (i kamkoli jinam) používala zásadně kombinaci auto + šátek. Autem jsem se přiblížila kam bylo třeba, pak malou přesunula do šátku a byly jsem mobilní. Problém byl v tom, že když malá usnula v autosedačce, přesunutím do šátku se vzbudila a opačně. Pod dojmem, že by kombinace kočárek + MHD tento problém řešila, jsem asi tak v 5 měsících věku mého dítka podnikla odvážnou výpravu MHD s kočárek. Prvním překvapením bylo, že skoro žádná stanice metra v centru není bezbariérová (ach ta naivita, že). Další rozčarování přišlo, když jsem zjistila, že moje zhýčkané dítě stejně v MHD nezamhouří oka, protože na ruch jaksi nebylo navyklé. Největší problém ale byly jezdící schody, na nich jsem s kočárem prostě nezvládala. A páč jsem měkota, tak jsem MHD s kočárem jednou pro vždy zavrhla. Až v současné době, kdy malá dorostla do lehkých golfáčů a zároveň odrostla šátku (už jí v něm prostě neutáhnu), začínám s cestováním "golfáč + MHD" zase koketovat :)).
 Lucie 
  • 

Re: cestování s dítětem 

(29.7.2005 12:50:17)
Ja tedy s jezdicimi schody a s kocarkem nemam sebemensi problem, ale to bude spis typem kocarku, nez ze bych byla nejak vyjimecne sikovna.
Co me asi jako vsechny maminky vytaci, je pristup do metra. Nejhorsi byla donedavna stanice Smichovske nadrazi, ktere funguje i jako uzel pro mnoho autobusovych linek pro jizni cast Prahy a byly tam same kamenne schody. Dneska je tam nastesti konecne plosina, i kdyz je neuveritelne pomala, ne moc bezpecna, usti do sloupu a staveli ji asi dva roky - dik za ni. Ovsem k zastavkam autobusu se nedostanete - bud vam musi kocarek nekdo vynest po kamennych schodech, nebo vyjedete eskalatorem do nadrazni haly a k ostruvku pro autobusy dojedete po zemi, ale prejit musite mezi odjizdejicimi autobusy, zadny prechod tam neni (taky by tam autobusum pekne prekazel).
Ted bych prvni cenu dala trase metra A; kdyz to neumite na eskalatorech, tak muzete jet z bezbarierove Dejvicke tam a zase zpatky. A kdyz jezdici schody zvladate, tak vas aspon potesi, ze se na A neda prestoupit ani z B (na Mustku), ani z C (na Muzeu - jo, muzete vystoupit a jet asi 300 metru po povrchu k vytahu). Vzhledem k tem komplikacim by bylo spravedlive, aby platnost jizdenky pro osobu s kocarkem byla aspon o pul hodiny delsi, protoze velkou cast z tech 75 minut sezere prestupovani.

Vzhledem k tomu, ze k metru to mam jeste 20 minut autobusem (kazdy druhy je s plosinou, ale intervaly jsou pulhodinove), se mi jako nejlepsi varianta jevi kombinace auto + kocarek. Znamena to, ze zaparkuju na Smichove v podzemnich garazich pod Carrefourem a pokracuju s kocarkem pesky nebo MHD. Vim, ze ta firma, co provozuje obchodni centrum to tak nemyslela, ze by fungovala jako bezplatne zachytne parkoviste, ale co mam delat. Na Smichove se na zemi nikde parkovat nesmi a tam, kde se smi, jsou asi tak dve mista plne obsazena. Kdyby slo zaparkovat u Smichovskho nadrazi, tak parkuju tam, neprojizdim precpanym Smichovem, nefunim jim tam zplodiny a neblokuju misto nakupujicim.

Se satkem zvladam jen kratsi cesty, kdyz nemusim dite nekam odlozit - takze do skoly to nejde, k doktorovi to nejde, kdyz mam vic pochuzek, tak taky ne. Samotne auto je prima, kdyz jedu nekam, kde se da zaparkovat - ne k doktorovi, k mame, na jine nez hypermarketove nakupy.

Daleko snazsi nez cesty po Praze jsou cesty dlouhe az predlouhe. Auto, letadlo, parnik, v terenu satek nebo sanky, no problem.
 Ivana Procházková 


Re: Re: cestování s dítětem 

(29.7.2005 13:39:30)
Lucko, nejsi zdaleka jediná, kdo parkuje pod Carrefourem na Smíchově, když potřebuje nechat někde auto :). Pokud vím, spousta lidí, co jezdí do centra Prahy za prací z okrajových částí z toho směru, co je Smíchov, tam auto nechávají, a to denně. Parkoviště asi praská ve švech. Ještě, že ho Carrefour postavil :)).

Jo, a z Dejvické můžeš jet bezbariérově ještě na Skalku, tam je taky výtah..
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: cestování s dítětem 

(29.7.2005 14:15:33)
Pritom na jiznim konci Prahy zachytne parkoviste je, a zeje prazdnotou. Cim to? Jsou ridici tak lini a zlotrili? Zapomnelo se na propagaci toho parkoviste? Ma nejake technicke zavady?

Ne, bude to v tom, ze moudri otcove mesta to parkoviste postavili v Radotine, odkud je to na Smichovske nadrazi 20 minut busem (pulhodinove intervaly), nebo krasnych 9 minut vlakem (ci 16 minut az do centra na Hlavni nadrazi), ale vlak ma intervaly hodinove a v poledne hodinu a pul pauzu. (Ve spickach jsou intervaly polovicni, ale spicka konci rano asi v osm hodin a odpoledne taky driv, nez lide z prace obvykle chodivaji, pozdeji vecer jsou zas delsi nez hodinu.) Kdyz clovek spatne odhadne cestu z prace nebo z pochuzek zpatky na Smichovske nadrazi, tak si tam pul hodinky postoji (sednout neni kam, obchudky jiz zavrene, bezdomovcu sice min nez na hlavnim ale jsou, spiny taky dost, okolo nic lakaveho). Pak si postoji i v tom autobuse, protoze intervaly jsou tak zvolene, ze je vzdycky nacpany. A pokud se nekde zdrzi na navsteve nebo si po divadle skoci na salek kavy, projde se devet kilometru pesky, protoze do Radotina nocni autobus nejezdi. Prochazka je to ale pekna.
 Zdenka, syn aleš téměř 4 roky 
  • 

Re: Re: cestování s dítětem 

(29.7.2005 14:06:53)
Nevím, co má pisatelka za problém, tak ať si udělá papíry. cestovat jak šílená s plně kojeným dítětem na takový túry se mi zdá přinejmenším zbytečný. Se synem-miminkem bylo cestování pouze auto-kočár, od roka vším a v pohodě. děti cestování milují, ale matka je umí vystresovat víc než nacpaný vlak......
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: cestování s dítětem 

(29.7.2005 21:03:30)
Tak nevím, přijde mi na cestování jednodušší, když je dítě ještě plně kojené, než když by už mělo jíst třeba v poledne zeleninové polívčičky. Co je na tom podle tebe, prosím tě, šíleného? Nakojit můžeš leckde, polívku ale těžko ohřeješ třeba ve vlaku.

Apropos, mám z článku dojem, že autorka není zrovna z těch, které by se nechaly snadno vykolejit a tím tak stresovaly dítě.

 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: auto 

(1.8.2005 9:19:25)
Taky nechápu, že si z mateřské nedá mizerný 7tis stranou na řidičák a další sumu na bezpečné auto a nezačne jezdit pohodlně autíčkem.

Eva
 saimona 
  • 

Re: Re: Re: Re: auto 

(1.8.2005 17:37:06)
Evo
prima :))))), přesně si to vystihla :))))))

a co ty na to Zdenko???????
 saimona 
  • 

Re: Re: Re: cestování s dítětem 

(1.8.2005 17:34:17)
Zdenko,

to jsi teda dobrá, že jsi nikdy nepotřebovala městskou dopravu /myslím to ironicky/.... a kde bydlíš?????
zdenko tvoje poznámka je nevhodná a trapná, je vidět, že nejsi moc zkušená matka, i když máš skoro čtyřletého syna.....

někdo prostě nemá řidíčák...a může to být z jakéhokoliv důvodu....a někdo i když ho má tak prostě se bojí jezdit s dítětem v autě po Praze....a já to naprosto chápu,n eb na cestování autem po Praze chce mít opravdu pevné nervy....

Pro mě je daleko jednodušší cestovat městskou dopravou, je to rychlejši a nemusím hledat místo na parkování.......
Jinak dávám zapravdu těm, kdo si stěžují na sestupy a přestupy v metru...
 Hana, 3 děti 
  • 

auto??? 

(7.8.2005 21:58:23)
to je hezké, cestovat autem, ovšem máte-li ho... možná je to divné, ale stále ještě existují lidé, kteří auto nemají, a já jsem jedna z nich. Cestuji se třemi dětmi a jde to... ale jsem žabař, švagrová má čtyři :)
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: cestování s dítětem 

(29.7.2005 19:00:58)
Lucie, neblbni lidi. Pokud zvládáš eskalátory, je přestup na Muzeu bez problémů. Dost jsem se tam s kočárem najezdila. :-) Zato Jižní Město stojí za houby, třeba "úžasná" plošina na Chodově. :-(((
 Zuzana (dvě vnoučata) 
  • 

Re: Re: cestování s dítětem 

(15.8.2005 10:41:26)
Když jsem měla malé děti (byly od sebe 15 měsíců), bydlela jsem na okraji Prahy, kam jezdil pouze vlak. K dětskému lékaři jsme jezdili buď vlakem, který jezdil nejdřív za 2 hodiny, nebo pěšky. V létě to šlo zkratkou kolem rybníka, hodinka procházky, v zimě ovšem zkratkou nikoliv (bahno, nedalo se projít) a po silnici docela nebezpečné - úzká silnice, zatáčky, ležící dítě v kočárku bylo ohozené blátem od projíždějících aut i na obličeji.Auto jsme neměli, tudíž zbýval ten vlak. Ovšem když byly potom už děti dvě, tak se to dalo zvládat pokud jel pantograf, ovšem když jel vlak vysoký, nastával horror. Byla to sice jen jedna stanice, ale mimino jsem musela vyndat, kočár dát do tzv. "hytláku", první služební vagon za lokomotivou, a nastoupit po vysokých schodech s miminkem v náručí a sotva chodícím dítětem za ruku... Jednou mrzlo, tak jsem umluvila personál vlaku a povolili mi nastoupit do hytláku s kočárem a oběma dětmi, abych mimino nemusela vyndavat. Zažila jsem hrozné cestování, pokud nejel pantograf. Nedalo se ale nic dělat. Byla jsem dost hubená a tahání dětí mi dorazilo již tak skoliotickou páteř. Problémy s páteří mám celý život. Dcera, ta starší z mých dětí, je už na tom rozhodně lépe, jezdí s dětmi autem. Dokud měla jedno, bez problému s ním nakoupila, posadila ho do košíku v supermarketu, ovšem protože má děti též brzy po sobě, když se narodilo druhé dítě, již se nakupování stalo problémem - jedno dítě bylo v autosedačce v košíku a druhé pobíhalo po krámě a bralo věci. Když jsem před více než dvaceti lety nakupovala já, bylo všechno jinak - stála jsem s kočárem úmornou hodinovou frontu v jednom ze dvou krámů,které v našem bydlišti byly, kde dva staří prodavači stáli za pultem, bolely je nohy, pro každou jednotlivou věc chodili a to velice pomalu, zapisovali útratu obyčejnou tužkou, kterou si dávali za ucho a ručně sčítali a já stála s kočárem, druhé dítě za ruku, prostě byla taková doba. A kupodivu děti byly tehdy nějaké trpělivější, nedovedu si vůbec představit dnes nakupovat takovým způsobem, že by můj vnuk vydržel se mnou stát hodinu frontu... možná deset minut, déle ne.Pak by se vytrhl a vletěl nejspíš pod auto, neb hned vedle krámu byla silnice.
 Daniela, 2 děti 
  • 

Re: cestování s dítětem 

(21.3.2009 20:50:14)
Taky někdy řeším parkování na Smíchově v podzemních garážích a dál MHD. Bohužel jsou dost nízké. V zimě, když vozíme box na lyže (ten je tam přes zimu pořád), nevejdu se tam. Ale jsou to přece garáže po 3 hodinách placené. Já většinou platím tu 4 hodinu, neb se mi pochůzky a cestování MHD s kočárkem protáhne.
Daniela
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Ne uplne k tematu... 

(29.7.2005 13:03:58)
Opravdu tenhle prispevek neni moc k tematu, ale chci jen rict, ze bych nikdy v aute s ditetem bez autosedacky nejela...je to az prilis nebezpecne!!! A pevne doufam, ze zacne platit zakon, aby se autosedacky musely pouzivat na vsech silnicich - ne jen na silnicich dalnicniho typu...To je vse, co jsem chtela rict. Hezky den!!!
 Simča, dcery *1988 a 1997 


A co když 

(29.7.2005 13:15:04)
A co by jsi dělala, kdyby jsi měla 3 děti? Sestra má holku 7 let a malá dvojčata. Zkusila jsi někdy dát na zadní sedadlo osobáku 3 autosedačky? A když by vlastně bylo lepší, aby s tou smečkou dětí byl vzadu někdo dospělý? Nikdy neříkej nikdy - nevíš, co může nastat....
Simča
 Lucie 
  • 

Re: A co když 

(29.7.2005 13:37:10)
Jedno male dite das na predni sedadlo; sedacky pro deti do 13 kg jsou na to uzpusobene. Dozadu nacpes zbyle dve deti a jednoho dospeleho. Ten "zadni" dospely to bude mit dost nepohodlne, to je pravda, ale ujeli jsme takhle par tisic kilometru, jde to.

Vetsi deti (pres ctyri roky) maji zase jine sedacky, ktere nemaji vlastni nosnou konstrukci a proto jsou uzsi. Problematicke jsou jen ty sedacky, ktere se vetsinou potrebuji jako druhe, kdyz dite odroste z "vajicka". Ty jsou upravdu straslive mohutne, siroke a neskladne (a taky tezke). Takze jedina situace, kdy musis dat na zadni sedadlo tri deti v sedackach, ktere se tam nevejdou, by nastala, kdybys mela tri deti ve veku mezi jednim a ctyrmi lety, coz je opravdu dost nepravdepodobne. Vlastne jen kdybys mela trojcata, nebo dvojcata nestastne blizko dalsimu diteti. Pak nezbyva nic jineho, nez prodat auto a koupit trebas starsi, ale vetsi vuz (bud vicemistny, nebo petimistny, ale sirsi).

Rodice trojcat a vicecat by IMHO meli dostavat podporu od statu nebo obce, protoze se nikoliv vlastni vinou dostali do dost tezke ekonomicke situace a zas jich neni tolik, aby to stat zruinovalo. Ale ja nejsem vlada, tak smula.
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: A co když 

(29.7.2005 13:45:05)
Moc diky za podporu:-) Jen jeste chci podotknout, ze vepredu smi byt autosedacka tapu vajicko(pro mimca), jen pokud tam neni zapnuty airbag...jinak se vsim naprosto souhlasim!!!
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: A co když 

(29.7.2005 13:46:48)
Airbag ti v servisu vypojí, i když ho nemáš vypínací tlačítkem.
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: A co když 

(29.7.2005 13:56:56)
To ja vim:-) Ale musi si to kazdy dopredu rozmyslet, protoze to stoji penize. Takze je asi lepsi mit ho zapinaci, nez ho zrusit a nasledne znovu zapojovat...
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: A co když 

(29.7.2005 14:21:41)
Jo, a kupujte cesky auta.
Kdyz chcete v Octavii vypnout airbag, musite s ni do servisu. Takze zadne operativni "tam jedu sama s malou, dam ji dopredu, zpatky si sednou dopredu oba dospeli a dozadu obe deti", musis zaplatit v servisu a jeste jim verit, ze ho opravdu vypnuli.
Koupili jsme Citroena, beztak mel za stejny prachy silnejsi motor a lepsi brzdy.
 Daniela 
  • 

Re: Re: Re: Re: A co když 

(29.7.2005 14:41:07)
To musim oponovat. Kdyz si kupujes Skodu - at uz Octavii nebo Fabii, mas moznost si vybrat, jestli chces airbag napevno nebo vypinavi. My si koupili v kvetnu Fabii Combi a tuto moznost jsme meli. Takze nebrojte proti "ceskym" autum...
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: A co když 

(29.7.2005 14:50:38)
Tak to jsme meli asi smulu na prodejce, ta slecna se na nas koukala, jako ze jina moznost neni a takovy pitomy pozadavek jako my nikdo nemuze mit. Bud jsme se ji nelibili my, nebo ten silne ojety Forman, ktereho jsme nabizeli na protiucet.

Timto se omlouvam Skode Auto za nechtenou pomluvu :-)
 Daniela 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když 

(29.7.2005 14:55:05)
Tak to jste asi fakt meli smulu...Opravdu se to normalne - sice za priplatek - ale nabizi!!!
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když 

(29.7.2005 21:10:21)
Vypínací airbag se v Octavii běžně nabízí. Nevím, jak ve Fabce, to jsem nezkoumala. Já jsem si ho nechala vypnout v servise a vzhledem k tomu, že kvůli tomu objednávali nějakou zvláštní součástku original ze Škoda Auto a dostala jsem k tomu x dalších papírů a osvědčení, že je airbag vypnutý, tak tomu věřím (co my taky zbývá, zkoušet to nebudu.. :).
Jinak mě na škodovkách vyhovuje to, že je servis na každým rohu. Takže když cestuju po Čechách, tak nemusím být Ferda mravenec práce všeho druhu, a když dojde třeba olej, tak nic neřeším a zaparkuju v tom prvním servisu, který je po cestě :).
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: A co když 

(29.7.2005 14:33:59)
Do nekterych mensich aut se zrejme tri velke sedacky vedle sebe nevejdou, nevim, nezkousela jsem. Nam by se s trochou snahy vesly.

Vicecetnym rodinam bych na sedacky ani na nic jineho taky neprispivala. Je to jejich rozhodnuti, kolik maji deti, tak at se staraji, kde na to vezmou.

Prispivala bych rodicum TROJCAT a "vicecat", tj. tem, kterym se narodilo vic deti NAJEDNOU, protoze to nikdo nemuze planovat nebo se tomu branit a zadny clovek s tim nemuze pocitat, ani u umeleho oplodneni. Napriklad by mohli dostavat prispevek na koupi vetsiho auta (ne zaplatit jim ho cele, ale cast rozdilu mezi cenou auta, ktere si normalne rodiny s detmi mohou koupit a auta, do ktereho se tato rodina vejde), podobne jako maji prispevek invalide. Dnes maji narok na pecovatelku do jednoho roku a maji mnohem vyssi porodne nez na tri singl deti, ale myslim, ze i tak to maji tezke. (Musi nacpat tri deti do kocarku pro dvojcata, maji s nimi neskutecne moc prace, potrebuji strasne moc stejne velkeho obleceni, nemuze s nimi jit maminka na prochazku a drzet je za ruce, dokud nemaji dost rozumu aby se drzely samy, ve verejne doprave se bez doprovodu asi neobejdou, neumim si predstavit jak stihnou jenom nakrmit a prebalit a nakrmit a prebalit a nakrmit a vykoupat a ulozit tri batolata,...)
 Pavla,9,6,2 
  • 

Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(29.7.2005 15:05:21)
Lucie, nevím kolik dětí do auta běžně skládáš, ale zřejmě to máš jen teoreticky nastudované.
Tři sedačky / a je jedno jestli je tam vajíčko nebo sed. 9-18kg / dáš jen do skutečně prostorných aut vyšší cen. kategorie.Manžel jezdí s Passatem a pokud na jedné straně prudce přibouchne dveře, na druhé mu sedačka málem vypadne.Dá je tam, ale je to na milimetry.Já jezdím s Alhambrou a tam je to v pohodě i díky tomu, že pro prostřední dítě je tam vestavěná sedačka.Není pravda, že by sedačky pro starší děti byly menší, pokud se teda bavíme o skutečných bezpečných sedačkácha ne o kusu polystyrenu z Baumaxu.
Moje děti jsou připoutané vždy, protože jsme si mohli dovolit prostorná auta,ale pro lidi s nižšími příjmy už je to problém.Jak říkáš, jejich problém, neměli si pořizovat tolik dětí, že? Ale oni ty děti chtěli i s vědomím, že své příjmy budou dělit mezi více hlav a děti holt někdy pojedou bez sedačky.Kdyby horších věcí nebylo...
 sylvie 
  • 

Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(29.7.2005 15:06:55)
... a my máme ode dneška Logana za dvěstě tisíc a tři sedačky se tam vejdou v pohodě ;o)
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(29.7.2005 15:14:08)
No, a ja si v zivote auto za 200 tisic nekoupim, a taky se nepo...
Podle me je blbost plnovat pocet deti umerne vysi prijmu, deti jsou nastesti vuci tomuhle imunni, dokud jim teda spolecnost podobne myslenky nenaockuje.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(29.7.2005 15:16:26)
Toranoko, myslím, že to Sylvie psala jako odpověď někomu, kdo tvrdí, že tři sedačky se vejdou jen do aut cenově jako Passat, což tedy opravdu NENÍ dvě stě tisíc.
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(29.7.2005 15:43:53)
Toranoko, a podle ceho tedy by se mel planovat pocet deti? To by nemeli lide uvazovat, jak deti uzivi, co jim budou moct doprat, kolik budou stat krouzky a skoly v prirode nebo treba jen jizdenky a vstupne do ZOO, jak se budou za par let zivit na studiich, kde budou ted bydlet, kam je ulozi, kolik let oni sami zameskaji v zamestnani? Myslis, ze je lepsi se pred narozenim deti na tyhle veci vykaslat a pak resit cela leta kazdodenne problem z ceho zaplatit elektrinu a boty? Ze kdyz budes muset vsechny udrzbarske prace delat svepomoci, i ty, co je neumis, kdyz budes kakzdy rok losovat, ktere z deti pojede se skolou na hory, pokud doma nezusatnou vsechny, kdyz budes muset porad premyslet, kde sehnat bazarovou pracku, protoze stara zase odesla a na novou nemas, ze si pak deti lepe uzijes? Ne, ze by penize mely byt jedina vec, ktera se bere v uvahu, ale rozhodne to neni zanedbatelny problem. Aspon pro vetsinu lidi ne.

A Sylvie se s Loganem za 200 tisic nevytahovala, jak je bohata, ze si to muze dovolit. Jestli se necim chlubila, tak tim, jak LEVNE dokazala koupit auto vhodne pro rodinu. (Logan ma skutecne vyborny pomer cena/vykon, skoda, ze nebyl na trhu uz loni.)
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(2.8.2005 21:51:07)
Já prostě věřím tomu, že štěstí dětí není závislý na tom, kolik jim můžeš ekonomicky dopřát. Můžu Tě ujistit, že my jsme doma pračku měli jednu, co tam bydlí, věci v bazaru nakupuju a docela mě to i baví a kolikrát tam nakoupíš kvalitnější věci než v běžných obchodech. Na horách jsem nikdy nebyla, za dovolenou utratím tak 3 tisíce a taky žiju, a docela šťastně.
Podle toho,. co píšeš, bych si děti nemohla v budoucnu dovolit asi nikdy, já prostě věřím tomu, že žádný člověk se ve světě neztratí. Je to o tom, jak se na svět díváš.
A s tím autem jsem nemyslela, že by se někdo vytahoval, a nechtěla jsem nikoho urazit, prostě mě jenom pobavilo to, že si někdo koupí "levný" auto za 200 tisíc, my máme ojetou škodovku za 10. A tři sedačky by se tam asi nevešly, vejdou se tam sotva tři lidi.
 Tara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(2.8.2005 22:09:15)
Dobry, kdyz ti jezdeni na hory nechybi, dovolenou za 3000 poridis takovou, ze jsi s ni spokojena, a skodovka, ktera se musi kazdy druhy vikend solichat, aby vubec jezdila, te neznervoznuje, tak je to v poradku a asi ses rozhodla dobre. Bez ohledu na to, ze pro nekoho jineho by to bylo stresujici, pro tebe je to OK. Ale co kdybys mela prijmy polovicni, nez ted, nebo o dve deti vic, taky bys s tim bez starosti vysla?
Nebo by ses nad ty starosti dokazala povznest a klidne bys bydlela v jedne mistnosti a tesila se "tema radostnyma ockama"?

Co me ovsem stale zarazi, je povazovat sedacky za luxus a ne za nutnou bezpecnostni zalezitost. Za nas nebyly, a taky jsme to prezili, ovsem nekteri nasi vrstevnici ne :-(
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(2.8.2005 23:25:29)
Toranoko, my si levný auto za dvěstěstíc koupili zejména proto, že ho prostě ne snad přímo potřebujeme, ale docela nám usnadňuje život. U prvního děcka jsme auto neměli, u druhého si občas půjčili od manželových rodičů a navíc nám tchánovci docela často brali děcka na chatu... no a s třema dětma počítáme, že ho využijeme ještě víc. A protože doteď jsme měli Warťák za nějakých dvacet-třicet tisíc a do toho děcka teda opravdu cpát nechci (místo na sedačku je jenom jedno a to na předním sedadle), tak z "objevení" Logana mám opravdu radost. Protože je dostatečně prostorné a o cca polovinu levnější, než jiná vyhovující auta, o kterých jsem věděla... a na které bychom stejnak neměli. Logana si můžeme dovolit alespoň na splátky, ojetinu manžel nechtěl.

Ne, nepovažuju auto za něco extra důležitého, kdybych na Logana nenarazila, holt bychom existovali i bez auta. Ale jsem ráda, že je, protože (jak už jsem psala) nám usnadní život.

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(3.8.2005 7:30:26)
NO, Milado, ono to nebylo "dneska", ale asi před třemi lety a ten warťák byl tehdy ve výborném stavu - celý svůj život garážovaný a cestoval maximálně tak o víkendech na chatu a pak hned zpět do garáže, přes zimu nevytáhnul nos vůbec... Známe ex-majitele. Takže ta cena nebyla příšerná, zvlášť v porovnáním s tím, co bychom si za ty peníze mohli vybrat v autobazaru od lidí naprosto neznámých, že. Za ty tři roky se změnilo opravdu hodně... no, škoda slov, dneska už jsme doluvený s jakýmsi nadšencem, že mu ho zdarma přenecháme na náhradní díly (nedávno nám do té doby pro nás neznámý člověk vytáhnul trn z paty, když nám poskytnul součástku, kterou nebyl s to specializovaný servis už sehnat ;o) ).

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(3.8.2005 12:58:02)
Chtěla nechtěla, manžel - podnikatel potřebuje jezdit, takže v podstatě do Warťáka přesedal z Velorexe ;o) Já bych neřídila ani jeden z našich "vozů" (později ještě Škoda 1203... za pět táců... ale těch peněz, než se to předělalo na plyn a peníze vražené do úprav... ;o) - jsem ráda, že manžel už z ojetin vycouval, protože jsem trnula pokaždé, když do "toho" nastupoval... velorex je výjimka, ten mám ráda jako dovolenkové vozítko ;o)

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(3.8.2005 13:13:10)
Sylvie,
tak vás už je doma pět? :o)
 Tara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(3.8.2005 13:57:06)
Ja jsem radici paku u wartburga jednou ulomila :-(
 Bara 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(5.8.2005 13:51:19)
Sotva 3 lidi do skodovky? a co mate za typ proboha? ja jezdila 3 roky se 120 a i v peti lidech. nerikam, zadny komfort, ale vejdou se.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(29.7.2005 16:53:15)
Toranoko, Líza a Lucie mají pravdu - byla to reakce na příspěvek, že tři autosedačky se dají bez problémů dát jenom do dražších aut. Což Logan opravdu není.

S.
 Janifer 
  • 

Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(29.7.2005 17:39:28)
A ja mam starsi Opel astra hatchback za 80tis. a vejdu se tam ja (ridic), moje kamaradka s 13mes.dvojcatky - maji vajicka bebe comfort a muj 18mes.syn s autosedackou Maxi Cosi Priory SPS.
A to do kufru jeste nacpeme mnoho veci, takze vpohode jezdime kam se nam zachce. Jde o to premyslet a chtit.
 Líza 


Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(29.7.2005 15:12:20)
Píšeš, kdyby horších věcí nebylo...
Ta sedačka nebo nesedačka je o život. Já neříkám, že žádné moje dítě nikdy nejelo bez autosedačky, byly i situace, kdy to jinak nešlo, ale bylo jich minimum a pokud mám volbu někam jet mhd nebo autem bez sedačky, tak jedu mhd... prostě rozhodně nebudu vozit své děti plánovaně bez sedaček, protože se mi jaksi nevejdou.
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(1.8.2005 8:47:36)
Mat deti v MHD na kolenach je menej nebezpecne ako mat ich v aute na kolenach?
 šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(1.8.2005 9:01:35)
No, tohle mě už taky napadlo...
 Daniela 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(1.8.2005 14:00:20)
Urcite je to take nebezpecne, aletam zadne pasy nejsou, aby sesedacka dala uchytit...ani pro dospele. A hlavne MHD jezdi o hodne pomaleji!!!
 Daniela 
  • 

Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(29.7.2005 15:18:00)
Ale vozit dite bez autosedacky je opravdu hrozne riskantni!!!
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(29.7.2005 15:26:59)
Ano, TRI deti mam nastudovane jen teoreticky.

Ale meli jsme na zadnim sedadle dve sedacky ("vajicko" a sedacku pro petilete dite) a dospeleho. Hubeneho, ale dospeleho. Zkouseli jsme ruzne konfigurace (dospely veprostred nebo na kraji), zadna nebyla idealni, ale slo to. Vepredu sedeli dalsi dva dospeli. Takze pokud by meli jet dva dospeli plus tri deti, byly by vzadu dve deti a dospely (jak uz to mame vyzkousene) a vepredu vajicko (to mame taky vyzkousene :-) ).

Kdybych mela tri deti a problem se sedackami, asi bych se snazila koupit vetsi auto. I za cenu toho, ze bych si nemohla dovolit nove a musela vzit zavdek ojetinou.

Uvazovani typu "budeme mit vice deti a smirime se s tim, ze jim budeme moci doprat mensi bezpecnost" mi pripada trosku ... zvlastni. Ne se bych ty lidi vylozene odsuzovala, ale vychazet takovemu mysleni vstric se mi zda zcestne.
{Dotazeno ad absurdum: "Chci mit dvanact deti. Sice jim budu moct dat k jidlu jen chleba a ani toho nebude dost, ale to nevadi, ja deti MILUJU!"}

Akceptovala bych "se tremi (ctyrmi, peti,...) detmi nebudeme mit na bezpecne auto, tak budeme jezdit vlakem".
 Alena 0,1 - 2 - 4 
  • 

Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(29.7.2005 22:17:23)
Mame bohuzel starou rachotinu, byt v technicaku oznacenou jako limuzinu. Stve me, ze prostredni zadni sedadlo neni vybavene normalnim pasem, takze nejstarsi syn jezdi uprostred pripoutan pres bricho. Jak se tedy da resit autosedacka na tohle misto? Jsem z toho naseho zpusobu prepravy nervozni. Ma nekdo radu?
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(30.7.2005 6:59:23)
Jak uz tady bylo receno, dejte mu sedacku na predni sedadlo a dospely bude misti nej sedet vzadu...sice nepohodlne, ale bude...
 zerat 


Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(30.7.2005 17:32:58)
Já bych jen upozornila, že autosedačka v autě na předním sedadle nesmí být nikdy, pokud je tam aktivní airbag a nesmí tam být na dálnici a silnici pro motorová vozidla. Teď jsem tohle ověřovala na doprvním inspektorátu. Dost jsem viděla na netu názory, že vpředu se mohou vozit jen vajíčka 0-13 kg a proti směru jízdy. Na inspektorátu nám minulý týden řekli, že to je jen zažitá fáma - vozit vpředu se děti mohou mimo dálnice a silnice pro motorová vozidla v zádržném systému (autosedačce) ale velikost tam nikde vymezená není ;-)
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(30.7.2005 17:44:18)
podle zákona smí být dítě v zádržném systému i na předních sedadlech, samozřejmě i na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. Nedávno se dost tohle téma probíralo na auzosedačkách...
Já vozím dítě vepředu v autosedačce 9-18, první dítě jsem takto vozila až do tří let. Je to pro mě bezpečnější. Myslím pro mě, nechci hodnotit z hlediska bezpečnosti při nárazu apod..
 zerat 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(30.7.2005 19:42:23)
Milado máš pravdu ;-) Federiko, tohle a podobné promiň to slovo ale nesmysly jsem taky vyčetla na netu. Dokonce se některý holky oháněly tím, že jim to takhle vyložil nějaký známý policista... asi bych tomu policistovi dala link na silniční zákon :-))) Ale já tohle neřeším, protože já bych si dítě dopředu stejně nikdy neposadila - přeci jen je to sedadlo smrti :-( Malou vozím od narození vzadu a absolutně bez problému. K tomu, abych si zjistila, jak to opravdu je mě vedlo to, že na jiném fóru pro maminky jsem se dostala do křížku s jednou kamarádkou - každá jsme jinak vykládala silniční zákon. Manžel tvrdil, že já s ním jsme si ho vyložili správně; ona myslela, že ho dobře vyložila ona... Tak manžel zavolal na dopravní inspektorát a chtěl mluvit opravdu s někým odpovědným - pán s manželem prodiskutoval celý zákon dle jednotlivých paragrafů a je to tak jak jsem psala já a Milada ;-) Dokonce na inspektorátu manželovi řekli, že ze zákona nevychází ani umístění vajíčka protisměru jízdy - je to zřejmě jen bezpečnostní doporučení výrobců těchto autosedaček.
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(30.7.2005 22:53:39)
já tomu nerozumím, znova jsem si to celé přečetla a podle mě ten zákon jasně říká, že dítě v zádržném systému smí jezdit vedle řidiče...A to i na dálnicích a jiných komunikacích...
A já jsem moc ráda, jak jsem uvedla, je to pro mě mnohem bezpečnější...
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(30.7.2005 23:04:57)
ty citace, které jste tady uváděly...z těch mi jasně vyplývá, že dítě v zádržném systému můžu vozit na sedadle spolujezdce.Nemusím ani volat na inspektorát, zákon to podle mě definuje jasně...I na internetu je toho spoustu, od roku tuším 2001 platí novela zákona...Nenašla jsem nic, kde by se uvádělo, že se to nesmí...
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(30.7.2005 23:13:37)
musím ještě jednou..Do prčic, to neumím česky?
§ 6
Povinnosti řidiče motorového vozidla
(1) Řidič motorového vozidla je kromě povinností uvedených
v § 4 a 5 dále povinen
a) připoutat se za jízdy bezpečnostním pásem na sedadle, které je
povinně vybaveno bezpečnostním pásem podle zvláštního právního
předpisu,/2/
b) přepravovat osobu mladší 12 let nebo osobu mladší 18 let
a menší než 150 cm na sedadle vedle řidiče pouze za použití
zádržného systému;/2/ za sedadlo vedle řidiče se nepovažuje
místo v postranním vozíku motocyklu,
c) přepravovat při jízdě po dálnici nebo po silnici pro motorová
vozidla osoby mladší 18 let a menší než 150 cm na sedadle jiném
než uvedeném v písmenu b), které je vybaveno bezpečnostním
pásem, pouze za použití zádržného systému; toto neplatí pro
osoby, u kterých jejich zdravotní stav nebo tělesná dispozice
použití zádržného systému neumožňuje,
d) upevnit zádržný systém způsobem, který stanoví zvláštní právní
předpis,/2/
e) zamezit používání zádržného systému na sedadlech, před nimiž
a vedle nichž je umístěn airbag, pokud toto zařízení nelze na
dobu použití zádržného systému vyřadit z činnosti,

 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(30.7.2005 23:55:09)
a ještě naposled, já nevím, proč mi to tak leží v hlavě...
Tím chtěl básník říci, že pokud jezdí děti vzadu, tak mimo dálnici a silnici pro motorová vozidla nemusí být v autosedačkách, kdežto pokud jezdí vepředu, na místě spolujezdce, tak musí vždycky sedět v dětském zádržném systému...I mimo dálnici...
A jestli to tak není, tak zákonodárci neumí česky a já bych se klidně hádala i s tím inspektorem....Nepatří to sice k tématu, ale už jsem se takhle jednou hádala kvůli matričnímu zákonu...Na šesti matrikách v Praze mě kvůli chybnému výkladu zákona nutili platit jistý poplatek, který roky přede mnou po všech podobně potrefených vždycky požadovali a taky vždycky dostali...Nakonec byli nuceni uznat, že si zákon opravdu chybně vykládali a neplatila jsem nic..
Inspektor neinspektor, zákon to definuje jasně...
Ale klidně mě vyvádějte z omylu...Já nerozumím tomu, jak si vy ten zákon vykládáte...
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(31.7.2005 1:45:52)
Federiko,
já ten zákon čtu úplně stejně jako ty. A mimo to, Dopravní inspektorát tu není od toho, aby podával nějaké výklady zákona. To snad přísluší jen soudu, ne? (Tím nechci říct, že je úplně od věci se tam na to zeptat. Není. Akorát když ti podají informaci, která je nesprávná, tak si můžeš jít stěžovat akorát tak na lampárnu).
 Jutka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(31.7.2005 5:37:08)
Já to čtu stejně jako Federika a Ivule. Hlavně v tom článku, na který dala odkaz Milada je to fakt "po lopatě" ;-)
 zerat 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(31.7.2005 9:14:20)
Holky, klidně si zavolejte na dopravní inspektorát nebo na ministerstvo dopravy. Jinak dopravní inspektorát tu je skutečně od toho, aby vykládali silniční zákony :-) Pod tímto mým příspěvkem je zkopírovaný kousek ze zákona+ je tam odkaz na celý zákon po poslední novelizaci.
Kopíruju to sem z jiného kecacího fóra maminek ;-)
"TAk jsem vám sem zkopírovala ten výcuc ze zákona:
http://www.zakonycr.cz/seznamy/3612000Sb.html paragraf 6.
§6 Povinnosti řidiče motorového vozidla

§6 (1) Řidič motorového vozidla je kromě povinností uvedených v §4 a 5 dále povinen

b) přepravovat osobu mladší 12 let nebo osobu mladší 18 let a menší než 150 cm na sedadle vedle řidiče pouze za použití zádržného systému;[2] za sedadlo vedle řidiče se nepovažuje místo v postranním vozíku motocyklu,

c) přepravovat při jízdě po dálnici nebo po silnici pro motorová vozidla osoby mladší 18 let a menší než 150 cm na sedadle jiném než uvedeném v písmenu b), které je vybaveno bezpečnostním pásem, pouze za použití zádržného systému; toto neplatí pro osoby, u kterých jejich zdravotní stav nebo tělesná dispozice použití zádržného systému neumožňuje,

d) upevnit zádržný systém způsobem, který stanoví zvláštní právní předpis,[2]

e) zamezit používání zádržného systému na sedadlech, před nimiž a vedle nichž je umístěn airbag, pokud toto zařízení nelze na dobu použití zádržného systému vyřadit z činnosti,

Z toho pro nás plyne, že je rozdíl mezi přepravou na normání silinici a na dálnici resp. na silnici pro motorová vozidla. Takže po městě a vedlejších silnicích může sedět dítě vpředu v autosedačce pokud není aktivní airbag nebo vzadu bez autosedačky ale na dálnicích vždy vzadu a v autosedačce". Opravdu vám radím nespoléhat se na informace různých kecacích fór pro maminky ale zavolat si přímo ke zdroji jako jsem to udělala já. Já osobně bych si nejlajzla posadit na dálnici dítě vedle sebe. Dospělý člověk má před sebou okolo sebe airbagy a mnohdy je na maděru a co teprve to dítě :-( Nehledě na to, že kdyby se mu opravdu něco stalo a ta havárka nebyla zaviněná vámi jako řidičkami, tak stejně za zranění a nebo smrt dítěte by byl taky odpovědný řidič, který je nechal sedět na sedadle, kde nemělo co dělat (myšleno na dálnici...).
_________________
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(31.7.2005 10:40:15)
jenže Zarat, ty sis ptávě nevolala ke zdroji, dopravní inspektorát není oprávněn vykládat si zákon po svém. Z toho znění zákona jasně vyplývá, že zkrátka můžeš dítě vézt na předním sedadle za použití zádržného systému a zákon přitom nerozlišuje, jestli je to na dálnici nebo na polní cestě...
Já to tady nechtěla rozebírat, protože o tom to téma tady není. Já vozím dítě v autosedačce na dálnici i jinde vepředu, protože je to pro nás bezpečnější. Autosedačka slouží k tomu, aby mělo při nárazu dítě větší šanci přežít nebo násleadky zranění byly minimální. V případě nárazu za vysoké rychlosti na dálnici dítěti ani autzosedačka většinou nepomůže. Nejdůležitější tedy je, dělat všechno pro to, aby k nárazu nedošlo. Čili, jet rozvážně, soustředit se na jízdu, být v pohodě, neotáčet se dozadu...A to já může jen když mám dítě u sebe, vepředu. Ne,myslím dvacetiminutovky do města, ale třeba pětihodinové jízdy, které absolvuju relativně často.
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(31.7.2005 10:47:32)
Ještě jsem to nestihla dopsta...Tahe událost nebyla pro mě rozhodující, al e částěčně mě taky ovlivnila...Moje sestřenice jela se třemi dětmi , všechny v odpovídajících autosedačkách. V zatáčce do ní narazilo auto, dítě vzadu za spolujezdcem nepřežilo, druhé dítě vzadu vážná zranění, jen dítěti vepředu na sedadle spolujezdce se nic nestalo...Moc to o ničem nevypovídá, ale nejsem si jistá, jestli to o " sedadle smrti" všeobecně platí. Už jsem i četla statistiky, kde se uvádí, že nejbezpečnější místo je za řidičem a místa spolujezdce a za spolujezdcem jsou na tom stejně. Často je při bočním nárazu, ke klterému dochází častěji než k čelnímu, poškozen právě pravý zadek auta...To jak se řidič snaží instinktivně strhnout volant...
Na dfopravní inspektorát bych fakt nevolala. Není rozhodující, co mi tam bude vykládat nějaký úředník, ať je to inspektor nebo někdo jiný...Ten zákon nedělá...A ten zákon mluví pro mě jasně...
 Tara 
  • 

Sedadlo smrti 

(31.7.2005 15:00:03)
Sedadlu spolujezdce (vedle ridice) se skutecne rikalo sedadlo smrti, ale uz hodne dlouho jsem tohle oznaceni neslysela (prinejmensim od BESIPu, policie, pojistoven, redaktoru motoristickych casopisu apod). Zrejme jiz rozdil v riziku na prednich a zadnich sedadlech neni tak velky.

Myslim, ze na tom maji svuj podil dve veci: pred takovym 20 lety bylo mnohem vic lidi, kteri se v aute nepoutali, a ve meste to navic nebylo povinne, tak tam se nepoutal snad nikdo. Pak je nejhorsi sedet na sedadle vedle ridice, protoze tam jde velmi casto naraz (ridic se mu instinktivne snazi vyhnout, navic stromy byvaji po prave strane vozovky a ne uprostred atd). Dneska se sice take nepouta kazdy, ale pomer je prece jen jiny.
Druha vec je bezpecnost dnesnich aut. Vyrobci venuji pasivni bezpecnosti velkou pozornost, jdouci dale nez jsou predpisy, mimo jine proto, ze ADAC dela na skoro vsechna nova auta crash testy. Kolikrat vidite na silnici uplne rozsrotovane novejsi auto, vedle ktereho stoji vydeseni, ale v podstate nezraneni cestujici. Zdaleka se uz tolik nestava, aby se pri narazu zpredu vyrazne zdeformovala kabina pro cestujici (pokud ten naraz neni extremni). Do pasivni bezpenosti spadaji i airbagy, ktere jsou casto pouze na prednich sedadlech. Smrtelne nehody se sice bohuzel stavaji porad, ale pokud nejde zrovna o to, ze ridic vjel pod vlak nebo pod kamion, zalezi hlavne na nahode, kam sel naraz.
Dalsi vec je, ze sedet na prednim sedadle je prijemnejsi, a proto jsou-li v aute dva lide, sedi pravdepodobne cestujici vepredu, a proto je zranenych na prednim sedadle zdanlive vice, predpokladam vsak, ze s timhle oficialni statistiky pocitaji.
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(31.7.2005 10:52:03)
b) přepravovat osobu mladší 12 let nebo osobu mladší 18 let a menší než 150 cm na sedadle vedle řidiče pouze za použití zádržného systému;[2] za sedadlo vedle řidiče se nepovažuje místo v postranním vozíku motocyklu,

kde tady máš specifikaci, že se jedná jen o silnice ve městě, že se nejedná o dálnice a silnice pro motorová vozidla? To co se pak říká v článku c.) přece nevylučuje b.) Alespoň tolik říkají matematické zákony...Nepletu to dohromady, matematickým zákonům jsou podřízené i tyto zákony...
S tím inspektorem bych teda chtěla mluvit...
 zerat 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(31.7.2005 11:07:11)
Hele zavolej si tam ;-) dopravní inspektorát tel. číslo. 974236250 Stejně si myslím, že pravdu mám já a Milada ;-) Otevři si přímo zákon a čti - pokud máš logický uvažování pochopíš- píše se tam Tvoje nepřesná citace totiž výklad zkresluje. Když ale vyjdeš od začátku věty, jasně se tu říká, že „
Řidič ... je ... povinen ... přepravovat osobu mladší 12 let nebo osobu mladší 18 let a menší než 150 cm na sedadle vedle řidiče pouze za použití zádržného systému, ... přepravovat při jízdě po dálnici nebo po silnici pro motorová vozidla osoby mladší 18 let a menší než 150 cm NA SEDADLE JINÉM než uvedeném v písmenu b), které je vybaveno bezpečnostním pásem, pouze za použití zádržného systému;
Podle Tvého výkladu by ten text musel znít: „je povinen... při přepravě po dálnici .... používat zádržný systém ...

Já to vážně nemyslím ve zlém ;-) Chápu, že tahle diskuse je o něčem jiném :-) Jen si nepovolím ještě jednu věc: dle mého se dopravní inspektorát výkladem silničního zákona opravdu zabývá a má do toho co mluvit :-) a dopravní inspektor by výklad toho zákona znát měl. Už se k tomuhle vyjadřovat nebudu - nechci tady nikoho umlacovat argumenty ani se s nikým dohadovat. Pro mě zákon mluví naprosto jasně. Naše malá je od narození zvyklá, že sedí v zádu, navíc když začne plakat,- maminka na prvním možném místě zastaví a zkontroluje ji co se děje... kdyby seděla vedle mě mnohem víc by mi odváděla pozornost od řízení... Ale věřím, že ty to vidíš a cítíš jinak :-)
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(31.7.2005 11:20:05)
ale to " při jízdě po dálnici a silnicích pro motorová vozidla" se týká jinýho odstavce , nevylučuje ani neomezuje to předchozí odstavec...Říká pouze to, že děti vzadu musí být v autosedačkách na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla, ve městě a jiných cestách tuto povinnost nemají..Na rozdíl od předního sedadla..
Taky se nechci hádat, nehádám se, snažím se argumentovat. V logice jsem na škole byla nejlepší široko daleko, ale třeba už to neplatí...
A kdybych měla zastavovat pokaždý, když dítě vzadu brečí, tak bych asi nikam nedojela...
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(31.7.2005 12:20:01)
Milado, a na co konkrétně narážíš? (Nám včera teklo do střechy, tak jsem zprávy nesledovala :)).
 Katka 2 deti 
  • 

Policejní stát 

(1.8.2005 13:36:22)
Příspěvek, který jsi napsala je opravdu dost od věci. Dost jsem si o zásahu na CzechTeku přečetla a ať čtu jak čtu tak mám pořád pocit, že policie konala jen svou povinnost - konečně po těch letech, kdy tuhle akci nechali v klidu proběhnout - a zůstali po "tanečnících" jen zničené louky, znečištěné výkaly, zvratky a kdoví čím ještě, nikdy se samozřejmě neobtěžovali něco po sobě uklidit) - mimochodem konala se tahle akce někdy v blízkosti tvého bydliště? Několik nocí nespíš - hlukem a smradem opravdu lahůdka - jinak po skončení smrad nějakou dobu stále zůstává. Proč si nejdou podobnou akci konat někam kde tedy nění policejní stát? Např - ve Francii když se o to poprvé pokusili - policie jim okamžitě a bez varování rozstřílela na cucky aparaturu. Ti mladí lidé zablokovali dálnici - odešli ze svých aut a lidé s dětmi zůstávali prakticky uvězněni ve svých autech několik hodin - jistě víš jaké počasí v pátek bylo. Jinak všichni technaři najížděli na louku přes cizí pozemky potáželi ploty - to by se ti asi taky nelíbilo.
A zranění? policistů bylo zraněno 2x tolik co technařů a ten mrtvý na dálnici na Czech Tek teprve mířil to nemá se zásahem pocistů nic společného jen se to některým (Langer a podobné vyžírky, které umí jen kritizovat hodí do krámu a dělá to jeho řeči pro některé zajímavějsí). Asi tolik můj názor. Mimochodem rozbitá byla hlavně auta policejní.
 Curo 
  • 

Re: Policejní stát 

(1.8.2005 14:00:46)
Tak to by se podle tebe nesmely konat zadne festaky nikde, ne? Jen aby nahodou nikdo nikoho nedej buh nerusil, nekomu nepodupal kus louky nebo neupustil hovinko. A jak to, ze se jich porad tolik porada? Rok od roku vic, aspon podle meho soudu (a pameti, neb jsem pametnikem).
Ja si nemyslim, ze je problem v zasrany louce nebo zdupanym pozemku. Ani v tom hluku ne. Myslim, ze CzekTek je proste obetni beranek z toho duvodu, ze jeho organizatori provokuji - treba nedostatecne zabezpecenym povolenim k uziti ciziho majetku. Nevidim do toho zas nijak moc, protoze techno neposloucham a na CzekTek nejezdim, ale mam dost kamosu, co jezdej kazdej rok a z toho, co vim OD NICH se tenhle festak od rady jinejch v podstate nelisi...
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(31.7.2005 12:17:45)
Navíc, ono se třeba právě na té dálnici zastavuje dost blbě.. :( Já malou vozím ve vajíčku také na sedadle spolujezdce. I na dálnici - a silniční zákon tím neporušuji, ono se totiž musí číst jen to, co tam je, a nedovozovat si z toho věci, které tam napsané nejsou (ale o tom fakt už nechci diskutovat :).
Obavy o malou samozřejmě mám, ale ty bych měla, i kdyby byla malá vzadu. Třeba si neumím představit, co by udělala při nárazu dětská hlavička (a co krční páteř). To by musela být pro to mimi strašná šlupka. Tak se snažím jezdit soustředěně, zbytečně nespěchat, držet větší rozestupy mezi jinými auty jak před sebou, tak i vzadu, sledovat zpětná zrcátka, jezdit s rozsvícenými světly (vždy). A hlavně vyjíždět tak, aby si malá v autě schrupla a nehulákala mi do řízení. Když jedu na větší vzdálenost (víc než 1,5 hod), dělám po cestě zastávku většinou někde u Mekáče, kde malou nakojím, přebalím, ona se odreaguje a snáší pak další cestu v klidu.
Jinak, až malá trochu povyroste, asi ji už pěkně šupnu dozadu. Cítím to jako bezpečnější. Zatím by se tam ale ve vajíčku sama uřvala.
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(31.7.2005 12:36:09)
Ivule, díky..Přesně tak to cítím...
 saimona 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(1.8.2005 17:43:07)
možná stačí se mrknout do zákona a do výkladu zákona :), případně položit písemně tuto otázku na min.dopravy :))))) a oni jsou povinni písemně odpovědět :)))))
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(31.7.2005 14:34:41)
Autosedacka smi byt na prednim sedadle, pokud je k tomu urcena vyrobcem (a ma na to prislusny certifikat). To jsou sedacky do 13 kg snad vsechny, a ty vetsi jen nektere. Ktere, to se zjisti snadno nahlednutim do zarucniho listu.
 zerat 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(2.8.2005 10:15:29)
Promiň, já se v tom prvním příspěvku špatně vyjádřila. Samozřejmě, že autosedačka na předním sedadle být může a to všeobecně a dokonce jakákoliv velikost -tu totiž zákon vůbec neřeší, mluví se v něm jen o zádržném systému tedy o autosedačce ;-) Jen nesmí být vpředu na dálnici a silnici pro motorová vozidla, jak jsem psala v dalších příspěvcích.
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(2.8.2005 11:58:14)
A to se právě mýlíš Zerat...Zákon to zcela jasně omezuje jen u autosedaček vzadu,tam říká, že děti musí být v autosedačkých jen na dálnici nebo silnicích pro motorová vozidla...Kdežto pokud dítě sedí v autoswedačce vepředu, musí být připoutáno vždy...
Tak je to v tom zákonu to prostě česky ani logicky jinak být nemůže...Vždyť už tady o tom toho padlo dost....
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(2.8.2005 12:00:41)
nedodala jsem...musí být připoutáno vždy a je jedno, jestli jede po polní cestě nebo po dálnici...Nikde žádné vylučující nebo omezující stanovisko k autosedačkám vepředu v zákonu není...
 Susi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(2.8.2005 12:49:04)
SEdačka může být i vepředu, ale nesmí tam být, pokud je na předním sedadle airbag...
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(2.8.2005 13:03:58)
airbag je jasný, ale o to nejde...Zerat tvrdí, že dítě v autosedačce smí sedět jen za té podmínky, že nejede po dálnici nebo silnici pro motorová vozidla....Znění zákona je v předchozích diskuzích, jde o to, že si to prostě Zerat takto vyložila....
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(2.8.2005 13:24:49)
Ach, Zerat, konečně jsem se se tady s pištícím dítětem dovolala na ten dopravní inspektorát, na to číslo, co jsi tady uváděla...A skutečně mi potvrdili, že pokud dítě sedí připoutané v dětském zádržném systému, mohu ho mít vepředu, na sedadle spolujezdce při jízdě na jakékoli pozemní komunikaci...Že to zákon říká jasně a je nesmysl, že bych směla při jízdě na dálnici mít dítě v autosedačce jen vzadu...
Takže už to tedy mám ověřené i já, nebo ne? Promiň, nemyslím to zle...
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

AUTOSEDACKY NA PREDNIM SEDADLE atd. 

(2.8.2005 18:28:10)
Ahojda!
Takze je to opravdu tak, jak rika Federika!!!

S pritelem jsme to procitali nekolikrat a clanek B) se zabyva pouze sedadlem vedle ridice - tam musi byt dite v autosedacce VZDY, bez ohledu na druh komunikace a clanek C) mluvi jen o dalnicich a silnicich pro motorova vozidla - tam musi byt dite v autosedacce VZDY BEZ OHLEDU NA SEDADLO!!!

A jeste z toho zakona vyplyva, ze airbag musi byt vypnut i bocni, nejen predni!!!

Doufam, ze uz se tu nebudeme dohadovat. Ten zakon je po dukladnem precteni opravdu jasny!!!

Hezky den! D.
 Federika 


Re: Re: AUTOSEDACKY NA PREDNIM SEDADLE atd. 

(2.8.2005 18:36:00)
já fakt nechtěla, aby to z mý strany vyznělo jako nějaký sopění...Vždyť o tom tahle diskuze není...Jen-vozit dítě na předním sedadle, dokud je ještě hodně malé, mi vyhovuje a byla jsem vždycky přesvědčená, že to zákon povoluje. Nebylo by mi asi příjemný to dělat i nadále s vědomím, že ten zákon překračuju....Vy co vozíte děti jen vzadu to řešit nemusíte.....Tak se trochu omlouvám za to " rozebírání"...
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: AUTOSEDACKY NA PREDNIM SEDADLE atd. 

(2.8.2005 19:37:26)
Dekuju. Ja to jen chtela ujasnit...ne nikoho osocovat ci kritizovat...

D.
 Martin Kolek 
  • 

Re: AUTOSEDACKY NA PREDNIM SEDADLE atd. 

(8.8.2005 0:41:13)
Po vlastní zkušenosti říkám autosedačku vždy a všude!! Nám kamionak nedal prednost a ja musel strhnout auto ve 70 km/h do príkopy... Nemít synovec sedačku, tak nevím nevím.. Tedy má rada- at uz jedete na dovolenou nebo jen par metru na nakup jedine "s" :o)!! Nikdy nevite, jakeho v..a potkate :o( A tady mate par cisel, ktery mluvi samy za sebe.. http://www.autosedacky-kocarky.cz/?page=dyn&show=13
Mnoho stastnych kilometru preji..
 zerat 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(2.8.2005 12:09:18)
Federiko, máš svoji pravdu, já mám taky svoji pravdu - moje je ověřená na dopravním inspektorátu. Já Ti Tvoji pravdu neberu ;-) - jen jsem upřesnila svůj první příspěvek, kde jsem se opravdu špatně vyjádřila ;-) Jen mě napadá,- volala jsi na to číslo? Když jsi chtěla s nimi mluvit? Co Ti tam řekli? Díky za odpověď ;-)
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(2.8.2005 12:18:05)
nevolala, dopravní inspektorát s tím totiž moc společnýho nemá, nevytváří zákony, jen se jimi stejně jako my musí řídit...
Ono je to totiž tak, pokud tím básník- v tomto případě zákonodárce - myslel to, co tady propaguješ ty, pak by to znění zákona sesmolil nesprávně. I znění zákona se totiž musí řídit pravidly české stylistiky, pravopisu atd...Takže pokud by mě někdo v tomto případě obvinil z přestupku, chtěl po mně pokutu apod, což se mi za ta léta nikdy nestalo a jezdím denně, pak bych tu kauzu musela u soudu vyhrát. Protože zákon jasně jízdu s dítětem v autosedačce vepředu povoluje, a to bez omezení pojízdné komunikace...
 zerat 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(2.8.2005 19:08:34)
:-)
 zerat 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(2.8.2005 19:42:14)
Federiko, minulý příspěvek mi odeslala dcera dřív než měla :-) Já se fakt hádat nechci, jak jsem psala už dřív - já malou na přední sedadlo nedám a nedávám, jen mě prostě štve, že v každý diskusi, kde se o tomto tématu diskutuje se člověk dozví dva rozdílné názory :-/, a co víc tuto dvojitost Ti krásně potvrdí i dopravní policajti ne-li že Ti tvrdí ještě větší bludy :-( Prostě docela by mě zajímalo, kdo teda nakonec má pravdu. Promiň, ale Tvé nebo Danielině vysvětlení mi jasno neudělalo :-( - pokud není ani jedna z nás tady právnička(což nevím), tak se vaše(naše) vysvětlení rovná všem ostatním tady a jinde. Zkusím ještě zapátrat a dopracovat se k pořádnému výkladu právníka :-) Každopádně díky za trpělivost ;-)
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(2.8.2005 20:23:56)
Zerat, já nejsem právník, ale ačkoli v diskuzi "mluvím" jak mi s prominutím" zobák narost¨", mám co do činění s češtinou, stylistikou apod...Proto jsem psala, že i znění zákonů podléhá stylistickým pravidlům, proto jsem si tak jinak vykládat nemohla...
Svět n tom nestojí, vždyť když vám to vyhovuje takhle, voz děti vzadu, jen je pak zbytečné rozčilovat se třeba na dálnici na jiné, kteří mají dítě v autosedačce vepředu..A navíc to o tom "sedadle smrti" už fakt neplatí...
Milado, myslela jsem si, že po dálnici už lidi nejezdí bez autosedaček, nikoho takovýho neznám..
 zerat 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(2.8.2005 21:26:48)
Federiko, mně vození dětí vpředu nevadí je to vždy na zvážení rodičů ;-)
Milado, mohla bych Tě poprosit o link na tu právní internetovou poradnu? - díky moc. Z.
 LuckaP 


Re: Re: Re: Re: A co když-ještě k sedačkám 

(30.7.2005 8:55:08)
Proc rachotinu? Nas narodni vuz Skoda Fabie take porad dela prostredni sedadlo s pasem pres bricho - existuji autosedacky, ktere se na toto misto daji pripoutat.
 Ivana Procházková 


Re: A co když 

(29.7.2005 13:44:31)
Simčo,
nevím co bych v takové situaci dělala, zatím jsem ji řešit nemusela. Vím ale jedno: vozit dítě bez autosedačky je pro mě natolik risky, že bych to prostě nepodstupovala. Tak.
 vladěna 
  • 

Re: A co když 

(29.7.2005 13:44:33)
Ale to tvoje sestra strašně riskuje,když děti nemá v autosedačce,to je opravdu ,,vo hubu,,.
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: A co když 

(29.7.2005 13:46:48)
To neni "vo hubu", to je o zivot...o zivot vsech. Deti se lehko mohou zabit, kdyz nejsou v sedackach a jeste mohou tezce zranit ty, kteri sedi pripoutani pred nimi...Ale dulezite je, ze se mohou zabit!!! Staci si precist nejake pruzkumy a statistiky...
 Hanka+ 4 berušky 


Re: Re: Re: A co když 

(31.7.2005 8:37:17)
Tak já musím taky zareagovat. My nemáme drahé auto.. nemáme totiž žádné auto :-)) Přesto když někam jedem tak si ty sedačky v autech prosadím a jen v nutných případech jedu bez nich... cesta do nemocnice nebo tak! Znám ovšem lidi co děti nepoutají i když mají sedačku v autě... no každý je svého štěstí strůjcem :-((
 Eva,dcera 8/02, 2 kluci 11/04 


Re: A co když 

(29.7.2005 14:46:08)
Mila Simono, my mame taky tri deti- dcera 3 roky, dvojcata 9mesicu a svete div se, tri sedacky se nam do auta vejdou. Jezdime s nima temer kazdy tyden 150km tam a zpet a jsou zvykle byt vzadu samy. A kdyby se nevesly, radeji autem nepojedu. Jsem taky zastancem povinneho pouzivani autosedacek a nechapu rodice, kteri dokazou riskovat zivot deti jen proto, ze se jim nechce dat nejakou tisicovku za sedacku, kdyz uz maji na auto a na benzin.
Jinak v cestovani s detma taky takovy problem jako autorka clanku nevidim. Cestuju taky MHD-metro, autobus, tramvaj- a to s dvojcecim kocarkem a s dcerou na kiddy boardu. Myslim, ze je to vse jen o organizaci, nacasovani...
 Martha 
  • 

Re: Re: A co když 

(29.7.2005 14:54:46)
Co to je KIDDY BOARD?
 Renda 2 deti (holcicka 2001 a kluk 2003) 
  • 

Re: Re: Re: A co když 

(29.7.2005 15:16:48)
To je takovy stupatko, ktery se pridela ke kocarku a starsi dite si na nej muze stoupnout - prima vecicka. Doporucuji tem, kteri maji deti narozene blizko po sobe.
 LuckaP 


3 autosedacky v aute 

(30.7.2005 8:51:59)
Nemame zadne luxusni auto. Pred lety to byla Skoda Favorit, do ktere se tri autosedacky krasne vesly. Je pravda, ze jsem zpocatku byla sokovana rozmery Skody Fabie. Diky polstrovani a zesilenym dverim to byl opravdu orisek nacpat do zadu 3 autosedacky.
Kdyz jsem potrebovala tri mista pro deti dozadu tak jsem byla nucena vymenit autosedacku za takovou, ktera mela sanci se vejit a prohloubene polstrovani Skody Fabie zrusit vypodlozenim dekami.
Takto jsme jiz nekolikrat absolvovali cestu i 1000 km dlouhou a jde to. Takze i s malou (na vnitrni sirku) Fabii to jde.
Kdy ale neni realne, aby deti sedely v plnohodnotnych sedackach je kdyz je nahodou vyzvedavaji ze skolky prarodice. Vetsinou je to neplanovane a dalsi sedacky mi pripadaji jiz jako luxus. Pouzivame podsedak a deku (na prostrednim sedadle pouze pas). Prostredni sedadlo stejne nelze osadit plnohodnotnou sedackou pro vetsi dite, vyrobci nedelaji vhodny pas.
 Andrea 3kluci 
  • 

Re: A co když 

(1.8.2005 8:18:56)
Mám tři kluky, 7 5,5 a 1 rok. Do auta se pohodlně vejdou, dozor nepotřebují a jsou zvyklí cestovat naprosto vším a na jakoukoliv vzdálenost. Záleží to jen na tom, na co děti navykneš.
Andrea
 Lorina 
  • 

Re: A co když 

(3.8.2005 13:34:49)
a co 2 autosedačky a sedák uprostřed-to je běžná praxe mé kamarádky
 Renda 2 deti (holcicka 2001 a kluk 2003) 
  • 

cestovani je nekdy fakt dobrodruzství, 

(29.7.2005 13:41:50)
presto cestuji s detmi casto a docela rada a velmi casto sama. Jizda autem pro nas tez neni velky problem, pouzivame autosedacky a deti jsou na tenhle zpusob cestovani zvykle doslova od porodnice. Je ale pravda, ze mnohem vetsi problem nastane, kdyz musime pouzit MHD. Zijeme na okraji Plzne, takze nekdy neni zbyti a musime do autobusu a pak jeste treba prestoupit na tramvaj nebo trolejbus, a kdyz mam dvouletyho prcka v golfkach a za ruku triapulletou holcicku je to docela orisek - budiz pochvaleny nizkopodlazni vozy. Kdyz to tedy jde, chodim po meste pesky. K tomu ucelu se nam velmi osvedcilo "stupatko" pro starsi dite, ktere se pripevni ke kocarku, ale to uz odbocuju od jezdeni k chozeni.
Jeste jsem se chtela podelit o zkusenost z jizdy vlakem - chteli jsme s manzelem ukazat detem, jak to chodi ve vlaku, tak jsme vyrazili cela rodina na vylet. Vse slo dobre, meli jsme mistenky. Az na to, ze nas tehdy rocni syn prozkoumaval vlacek i pusinkou. No mozna to letos zkusime zase, treba na podzim.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: cestovani je nekdy fakt dobrodruzství, 

(29.7.2005 13:56:08)
Se synem občas vlakem jezdím a co mi nejvíc vadí je, že někdy bývám svědkem toho, že lidi z kupé pro matky s dětma musí vyhazovat průvodčí... samotné je nenapadne, aby se zvedli a udělali místo tomu, pro koho je to kupé určené. Osobně se mi to nestalo, ale jednou přišla do kupé maminka se dvěma dětma, v kupé jsem seděla s dítětem jenom já, a nikomu z těch lidí nepřišlo divný, že maminka s dětmi (odhadem 3 a 5 let) by měla stát na chodbičce před kupíčkem PRO MATKY S DĚTMI :o(

A ještě tohle - dokud byl syn mimino, tak jsme běžně jezdili v kupé pro vozíčkáře, když tam žádný nebyl. Při poslední cestě mi ovšem průvodčí vynadala, že to je zakázáno, že kočárek musí cestovat v prostoru pro zavazadla. Tak nevím, není to trochu divný? Když vezu spící mimino, kterýmu je dejme tomu tři měsíce, tak ho přece nestrčím mezi balíky?



 Renda 2 deti (holcicka 2001 a kluk 2003) 
  • 

Re: Re: cestovani je nekdy fakt dobrodruzství, 

(29.7.2005 15:08:59)
No vidis - ja kupe pro vozickare jeste ani nezaregistrovala, je fakt, ze vlakem jezdime velmi malo. Mozna taky neni v kazdym vlaku. Ale mas pravdu, nechapu, proc by mamina se spicim miminem nemohla vyuzit takto upraveny a nad to neobsazeny kupe. Je to asi v lidech. Jeste je mezi lidmi hodne zakorenenej nazor: "Mas deti, tak sed doma na zadku a nikam nelez!" - Bohuzel, jen pomalu se to meni.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: cestovani je nekdy fakt dobrodruzství, 

(29.7.2005 15:19:35)
Rendo,
ve všech vlacích nejsou, třeba v panťákách ne, ale na trase, kterou se synem jezdím k babičkám většinou jsou. V rychlících. Jestli ten vagon je nebo není připojený zjistíš i z piktogramů na IDOSu nebo jsou na nádražích (asi ne na všech, ale na těch větších myslím ano) namalovaný rychlíky, jaký mají vozy (lůžkový, restaurační). Taky se to hlásí před příjezdem - je to vůz určený pro přepravu během jízdy a kupé pro vozíčkáře je mezi kupíčkama pro matky s dětma a tím přepravním prostorem.
Nedopátrala jsem se toho, jestli to jde nebo ne, každý mi říká něco jiného, ale fakt mi přijde divný, proč by měla existovat vyhláška, která by to zakazovala. Vždyť to kupíčko je velký dost a je jasný, že kdyby vozíčkář někde na trase nastupoval, tak se dá uvolnit, vyndat dítě z kočáru, kočár strčit do prostoru pro zavazadla a dítě si vzít do náručí, ale když vozíčkář nejede?
 Renda 
  • 

Re: Re: Re: Re: cestovani je nekdy fakt dobrodruzství, 

(29.7.2005 15:59:09)
Ja jsem si myslela, ze to tak bude. My uz to ted vlastne tolik nepotrbujeme, ale co kdyby nekdy...? A jestli je nejaky predpis na to, kdo tam muze cestovat, tak asi nebude moc dobre vymyslenej, zakazuje-li mamince s miminem vyuzit spec. kupe, ktere neni obsazene.
 Jutka 


Re: Re: cestovani je nekdy fakt dobrodruzství, 

(29.7.2005 17:41:22)
Monty, já myslím, že to pravda není, že můžeš mít kočár klidně třeba v chodbičce, pokud v něm máš dítě. Nebo si ho vzít do kupé, když ho tam narveš:-D Sama jsem kočár takto cestovat viděla. My jezdíme na kratší tratě za kámoškou a na to si vybírám osobáky s rozšířenou přepravou (ikonka bicyklu) a ty jsou super, na tu širší stranu vagonu se vlezou i tři kočárky (míněno hlubokáče). Rychlíkem jsem zatím cestovala tak (bylo to pokaždé na otočku), že jsem malou měla v šátku (na cestu na nádraží a pak z nádraží do cíle) a ve vlaku "seděla" v autosedačce vajíčku, kterou jsem pak nechala uschovanou v nádražní úschovně. Zvládli jsme tak i výluku a cestu náhradním autobusem:-) Malá je ale cestovatel, takže pokud je vlak dost narvaný a má na co koukat je spokojená:-))
Zajímala by mě jiná věc: Dřív jsem cestovala se synovcem (do 6-ti let) tak, že on měl jízdenku na cenu 0 Kč a k ní místenku, já normální jízdenku a místenku. Teď jsem si také chtěla koupit pro malou místenku a slečna na pokladně mi ji odmítla vystavit (zkušenost stará cca 2 měsíce), když jsem to ověřovala u průvodčí, moc se tomu divila. Nemáte někdo zkušenost, zda lze "neplatícímu" dítěti koupit místenku?
 zdenka 
  • 

Re: Re: Re: cestovani je nekdy fakt dobrodruzství, 

(29.7.2005 18:13:28)
Cestuji vlakem pravidelně s dcerou / 5 let/ a vždy si kupuji bez problémů místenku i pro dceru.
 Jesterka + syn 18m 
  • 

Re: cestovani je nekdy fakt dobrodruzství, 

(22.7.2008 16:36:46)
Mistenku pro dite samozrejme koupit jde i kdyz neplati jizdne. Nekdy je holt nutne se za sve brat, take uz jsem se setkala s tim, ze odpovedne osoby znaji predpisy mene nez ja. (treba na poste ;)
Preprava kocarku je vzdy zdarma ve vlacich osobni prepravy 2.tr., i kdyz nemaji prepravu zavazadel.
 Lenule, děti 4 roky a 15 měsíců 
  • 

cestování vlakem 

(29.7.2005 21:49:14)
Cestovali jsme vlakem s prvorozeným od 6 týdnů a s malou od 14 dnů. Jsem sice vlastníkem řidičského průkazu,ale chybí nám to auto :) Do vlaku se dá kočár nacpat celkem v pohodě, pak jsem spící mimčo vyndala s tou taškou (vajíčkem),kvůli které jsem si onen kočárek i vybrala. Fungovalo to u obou dětí, většinou se ani nevzbudily. Časem přišla nařadu klokanka, teď jezdím s dětskou krosnou a celkem si nemůžu stěžovat. Občas je to sice náročnější, ale vzhledem k tomu, že bydlíme na vesnici, je cestování nutnost. Na takovou tůru popisovanou v článku bych si asi netroufla, asi bych se po ní ještě pár nocí budila zborcená potem :)) Prostě nejsem moc dobrodružnej typ.
Jinak si taky přihřeju polívčičku: Lidi ve vlaku jsou občas fakt "ohleduplný". Oddíly pro matky s dětma jsou nacpaný puberťákama a důchodcema, dokonce mi jedna paní - jela samozřejmě bez dítěte - vynadala za to, že se syn chová hlučně. Byly mu tehdy 2 roky a zpíval si písničku a dupal k tomu.Že sedí v kupéčku pro děti asi přehlídla...
 Rosie 


Re: cestování vlakem 

(30.7.2005 8:05:53)
V lednu 2004 nám ukradli našeho 11 starého Favoritka, takže jsme začali jezdit k manželovým rodičům vlakem, cesta trvá něco okolo 3 hodin. Měla jsem z toho ale poněkud obavy, dříve jsme mohli zastavit, kde bylo potřeba, aby se děti proběhly, najedly se atd. Náš synek je totiž dítko velmi aktivní, moc dlouho na jednom místě nevydrží. Ale spousta lidí jezdí z dětmi vlakem, ne každý má auto, tak z toho nebudeme dělat tragedii, myslela jsem si. Když jsme nastupovali do vlaku a procházeli skrz vagon,pohledy mnoha lidí usazených v kupé byly velmi nepříjemné, já si připadala jako vetřelec, který má nějakou nakažlivou nemoc. Fakt nic moc. Jeden pán nás dokonce upozornil, že tady nemáme co dělat, vagon pro rodiče s dětmi je jinde a že on má s dětmi špatné zkušenosti, tak ať jdeme tam (my o tom vagonu nevěděli, jinak bychom tam šli samozřejmě rovnou). Já byla tak vyvedená z míry jeho skoro až nenávistnou reakcí, že jsem se nezmohla ani na slovo, natož abych mu řekla, že on nemá právo rozhodovat, kde si my sedneme. Cesta tam probíhala napoprvé v pohodě, pro malého to bylo něco naprosto nové, překvapivě dlouho vydržel sedět a sledovat svět za okny. Po 2 hodinách ho to ale přestalo bavit, naštěstí jsme byli v kupé sami, tak si mohl trošku zaskotačit. Cesta domů už byla pro něj nuda, navíc plné kupé lidí,musel mi sedět na klíně, dcerka manželovi. Půl hodiny před koncem cesty opravdový horor. Nebyli jsme jediní rodiče s dětmi, ještě jedna paní s asi roční holčičkou-taky na klíně. Naštěstí tentokrát lidé měli pochopení, začali na synka mluvit a on, náhle středem pozornosti, byl nadmíru spokojený. Dcerka jezdí vlakem ráda, taky už je větší a rozhodně nestrká prsty do pusy - "čistota" ve vlaku mě upřímně děsí. Je velmi důležité, s kým sedíte v kupé, buď spolucestující dokážou z výletu udělat prima legraci nebo naopak cestování vlakem pořádně znepříjemnit.
Letos jsme si pořídili 15 let starého Favorita, ale s manželem jsme se dohodli, že občas pojedou i vlakem. Je to pro děti zpestření a ať si taky zvykají na určité "nepohodlí" při cestování. Ono jim to neuškodí.
 Haluška 


Re: Re: cestování vlakem 

(1.8.2005 8:04:27)
Naše poslední cesta vlakem byla moc fajn.
Když jsem sbalila věci i děti (batoh narvaný k prasknutí, Kačenka v šátku a Anička za ruku) a vyrazila na autobusovou zastávku, modlila jsem se, abychom cestou potkali někoho, kdo nám tu cestu nějak zpříjemní. Na Smíchovském nádraží jsme nastoupily do vláčku, co jel na Hlavní nádraží, pojedly jsme nějakou svačinku a na Hlavním nádraží pak přestoupily do rychlíku. Šly jsme rovnou do vagónu pro děti a hned v prvním kupé seděla banda hlučných cizinců (bez dětí). Neměla jsem dost kuráže, abych je šla upozornit, že mají dát přednost cestujícím s dětmi, a tak jsem v naději, že se nějaké místečko najde, šla dál. Zakotvily jsme hned v dalším kupé. Byla tam dvě místa volná a paní se dvěma staršími dětmi. Čekali na tatínka, který měl přinést občerstvení. Když dorazil, párky v jedné a hranolky s kečupem v druhé ruce, zatoužila Anička taky po hranolkách. Vysvětlila jsem jí, že bychom to už nestihly (do odjezdu sice zbývalo 10 minut, ale byla jsem ráda, že už v klidu sedíme ve vlaku). Tatínek od druhé rodiny naprosto automaticky zase vstal a šel nám hranolky koupit. Nestihla jsem ani pořádně zareagovat. Pak si paní začala povídat s Aničkou, četla si s ní knížku, no prostě paráda. Pak Aničce držela ty hranolky (byly dost horké), děti jí půjčovaly svoje hračky a ještě jsme si krásně všichni popovídali. Byli to milí lidé, rozhodně se nepřetvařovali, bylo nám s nimi dobře. Když jsme vystoupily, ještě nám všichni mávali z okna...
 Petra, děti 6, 2.5, 32tt 
  • 

Re: Re: Re: cestování vlakem 

(1.8.2005 9:20:25)
Ahojte,
my auto nemáme a pokaždé jsme jezdili vlakem nebo autobusem - i na dovolenou - a šlo to. Pravda, 4hodinová cesta z Brna do Jeseníku ve 30ti stupních nebyla úplně nejpohodlnější, ale dalo se to přežít. Kočárek jsme dali do kupé, kolečka nahoru, batohy taky. Ale je fakt, že jsme nikdy nenarazili na nepříjemné lidi, i když děcka ke konci pobíhaly po vagónu a projevovaly se chvílema dost nahlas. A zkušenosti s průvodčími? Ženy jihly, muži se starali, když našli v kočárku mimino (nevím, jestli si mysleli, že bychom přepravovali prázdný kočár jen tak pro radost :) a snažili se nám pomoci. Asi jsme měli opravdu velké štěstí. A dostat kočárek (hluboký) do vlaku nám šlo vždycky, jen bylo potřeba ho někdy složit a zase rozložit(manžel je rozený skladník), protože dveře jsou úzké. Ale sama bych to asi nezvládla. Jsem zvědavá, jak to budeme dělat se třema :D
Tak přeju všem cestovatelkám hodně štěstí na lidi.
Zdraví Petra
 Granát 
  • 

Re: pro Halušku-od věci 

(4.8.2005 14:19:25)
Ahoj Haluško,
je to zcela od věci,ale náhoda je blbec...Zaujal mě Tvůj článek,Tvé odvážné lesní cestování,ale hlavně Tvá přezdívka.Nejsi ty některá z rodilých ostravských Halušek?Granát-Ivana
 MarieK 


Cestování 

(1.8.2005 10:24:02)
Cestujeme rádi a bez problémů s 10-ti měsíčním dítětem, je třeba si to důkladně naplánovat dopředu.
 Jana 
  • 

nemám už na to nervy 

(1.8.2005 10:57:54)
Před dětma jsem se vlaky nacestovala až až. Teď jsem stará a pohodlná. Představa cestování MHD nedejbože vlakem s malým dítětem mne děsí. Špína, smrad, nefungující záchody, přeplněná kupé, jízlivé připomínky lidí - díky.

Někomu ale nic jiného nezbývá, že ?

Jsem ráda, že to není můj případ. Naše malá když náhodou jede (tak jednou za půl roku) 2 zastávky autobusem, tak o tom ještě týden vypráví babačkám. Holt zážitek.
 Táňa 
  • 

Re: nemám už na to nervy 

(1.8.2005 15:17:33)
Nas maly ma 2roky a autem s nim zajedem tak max.30km.(lepsi je to vlakem).Zacne se vrtet v sedacce,vypina brisko a zacne plakat.Je to namahave a stresujici pro vsechny,musim s nim hodne mluvit,pak nejake hracky,piti,pisnicky..Asi je mu tam vzadu spatne.Mame 15let stare citroen AX.myslim,ze v komfornejsim aute by to bylo v poho.Zvlaste s klimcou.Ted v tech vedrech nemuzeme jezdit autem vubec.
Nikdo ze znamych to nechape.Kazdy mi vyklada,ze jezdi s detmi od malicka a ze to neni problem.my taky jezdime od narozeni,ale problem proste je.
 saimona 
  • 

Re: Re: nemám už na to nervy 

(1.8.2005 17:55:26)
jezdit vlakem či autobusem, neřkuli tramvají a metrem je pro děti vždycky zážitek, teprve až když děti dorůstají pubertálních let je to pro ně otrava hahahahahahaha,
musím říci, že mi nikdy nedělalo problémy cestovat vlakem či autobusem mimo Prahu, myslím tím i s dětma a zvířatama :))))). Lidé byli ochotní a průvodčí slušní :)
už ted se těším jak budeme cestovat s nejmladším dítětem /sedm měsíců/ k babičce vlakem nebo autobusem....
a to máme auto chichi
 Irena 
  • 

Re: Re: nemám už na to nervy 

(10.8.2005 15:32:25)
Milá Táňo,

díky moc za Tvůj příspěvek. Mám 5ti letého syna, se kterým jsme se snažili jezdit také od narození v autě a přesně jak Ty říkáš - "problém to prostě je" a velký. Také nás nikdo ze známých nechápe. Zvládne maximálně také těch 30 kilometrů, pak je mu špatně, zvrací, prostě kinetóza. Kinedryl nezabírá.

Jsme přešťastni, když nyní v 5 ti letech zvládne cestu vlakem například z Brna do Blanska a potom ještě třeba 15 kilometrů místním autobusem do Veselice na rozhlednu. To se divíme, jak daleko jsme dojeli! Takže když tady pročítám příspěvky lidí, jejichž děti (prý běžně) najednou několik tisíc kilometrů a nic jim není, tak kroutím hlavou, protože to nechápu. Budu se opakovat: u nás prostě jízda zejména autem je velký problém.

Mimochodem - kde na to cestování na mateřské lidé berou peníze, taky nechápu. Když jsem byla na mateřské, nebyli jsme na dovolené ani jednou. A nyní také ne, protože přestavujeme domek (ale to je moje věc, jasně).

Není to o tom, že bych si chtěla stěžovat, jenom říkám mou zkušenost. Aspoň že malý je velký turista - po okolí Brna je schopen najít denně 8 a více kilometrů. Chůze pěšky nevadí (hahaha).


Pěkné cestování přeje Irena
 Irena 
  • 

Re: Re: Re: Re: nemám už na to nervy 

(11.8.2005 6:59:09)
Ahoj Milado,

díky za radu, jiný přípravek jsme zatím nevyzkoušeli. Pamatuju si, že jsme sháněli Nokinal, ale dle vyjádření mnoha lékáren se už nevyrábí. Uvažujeme o Travelgum, ale zdá se mi, jestli to není pro starší a dospělé.

Každopádně díky za radu a přeju trávení volného času s cestováním nebo bez - jak je komu libo.

Ahoj, Irena
 Lenule 
  • 

Pozitivní zkušenost vždy potěší 

(1.8.2005 21:33:21)
Tak mě moc těší, že se tu našly i kladné ohlasy na cesty vlakem a pod. Také máme víc dobrých zkušeností s lidma ve vlaku - ať už jsou to cestující nebo průvodčí...- než těch špatných. Sláva.
 Denisa 
  • 

Cestování s dětmi 

(3.8.2005 19:38:57)
Protože cestujeme rádi a hodně a děti zatím nemáme, přemluvili nás známí na výlet do zahraničí s jejich 7 a 2 letými dětmi, aby nám ukázali, že s dětmi cestovat lze a bez problémů. Nebudu popisovat vynervované děti a též řidiče během né zas tak dlouhé cesty. Ani to jak se vzteklé dítě válelo po zádech v prachu zaplivané metropole a neměli jsme ho pak do čeho převléci. Neviděli jsme nic, protože jsme pouze scháněli jídlo, pití, záchody a kupovali hračky za odměnu, když 7 leté ušlo alespoň kousek cesty a nemuseli jsme ho vláčet na zádech. Jako zkušenost mi to stačilo, podotýkám, že doma jsou obě děti zlaté a suprové. Myslím, že je lepší si nacestovat předem a s dětmi si užívat v klidu na chatě u rybníka.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Cestování s dětmi 

(3.8.2005 19:55:39)
Deniso,
jak to myslíš, nacestovat předem? Než bych "obcestovala" všechno, co mám v plánu, tak bych byla dřív v přechodu, než bych s tím byla hotová.
Sorry, ale proč by měli rodiče s dětmi jenom někde polehávat u rybníka?
Náš 2 a 1/2 letý syn je třeba na cestování naprosto bezproblémový dítě, 16ti hodinovou cestu do Chorvatska autem zvládl líp než dospělí, celou cestu buď spal nebo se koukal z okýnka a nezlobil... ani jednou nezakňoural. Cestuje rád a vždycky je v dopravním prostředku hodný. Mmch na chatě 30 km od Prahy "zlobí" daleko víc než na výletě 100 a víc km daleko. :o)
 Denisa 
  • 

Re: Re: Cestování s dětmi 

(3.8.2005 20:31:16)
Sorry, ale když někdo má děti, které cestování nebaví, mučí a doslova při něm trpí, tak se snad přizpůsobím dětem a nebudu je někde vláčet jenom proto, že JÁ to chci vidět. Bylo mi dost líto batolat, které rodiče tahají do Řecka, většina měla problémy s horkem, průjmy apod. Moře si užije dítě až od určitého věku né jako kojenec. Pokud budu mít dítě jako ty, tak s ním taky budu jezdit kam se mi zachce. Pokud né, tak si užiju pobytu u rybníka, protože náročné poznávací cesty jsme se snažili uskutečnit před dítětem a nebudu mít pocit, že tam jsem ještě nebyla, tam taky né.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(3.8.2005 20:42:36)
Deniso,
no jasně, pokud dítě cestuje nerado, tak s ním cestovat nebudu a buďto se spokojím s rybníkem nebo pojedu bez něj a dám ho babičkám na hlídání. :o)
Ale některé děti fakt cestujou rády, mě ten tvůj příspěvek vyzněl tak, že s dětma nemá podle tebe cestovat nikdo. :o)
Mmch - jako dítě jsem taky hrozně ráda cestovala, třeba je to dědičný. :o)))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(3.8.2005 20:53:58)
Milado,
jo, to mi připomíná dnešní rozhovor s tchýní. Hrozně se diví, proč se nechodím koupat do místní přehrady (jsme na chalupě). Na téma alergie se s ní moc bavit nedá, tak radši tvrdím, že na to moc nejsem.
Nemluvě o tom, že na to moc nejsem ani u moře, mě nedělá na kůži dobře ani relativně čistá slaná voda. :o)
Syn zaplať Pánbůh zatím z žádný vody nic nechytil, tak snad ho dědičné alergie minou. Leze do každý, kterou vidí. :o)
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(3.8.2005 20:54:03)
My byli s nasi holcickou v Chorvatsku letos take na dovolene. 16tihodinovou cestu tam i 11tihodinovou cestu zpet zvladla vyborne. Ale ona je zvykla jezdit autem a moc se ji to libi. Bud spinka nebo si hraje.

Ale driv nez ve 3 letech jsem s ni k mori jet nechtela a jsem rada, ze jsem to neudelala. Videla jsem tam ta batolata, ktera to nenesla zrovna nejlepe nebo se nudila. Nase smudlinka ne. Vyhrala si az az a more ji uchvatilo.

A jeste jedna poznamka - na zadnou dovolenou bychom nejeli bez nasi holcicky. Jsme rodina a jsme radi, kdyz jsme vsichni spolu. Takze vymyslime dovolene a vylety, ktere muzeme absolvovat vsichni...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(3.8.2005 21:06:12)
Danielo,
jenže ono to vždycky nejde, brát dítě s sebou... do jistý míry jsem schopná kvůli němu na dovolenou nejet, ostatně letos jsem byla poprvé od roku 2001 - v roce 2002 jsem byla těhotná a v letech 2003 a 2004 mi syn přišel ještě moc malej na cestování k moři nebo vůbec někam dál do zahraničí. Jenže někdy to prostě nejde. Nemůžu ho brát na služební cesty, který si obyčejně s výletem spojujeme, třeba. Do jeho 2 let jsem se snažila jezdit minimálně pryč, aspoň ne na noc, ale teď už mi přijde, že to v pohodě zvládá... a já taky občas potřebuju víkendový "oraz" bez dítěte. :o)

Mmch my jeli taky 16 hodin tam a 11 zpátky, to je nějaká chorvatská norma, nejspíš. :o)))
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(3.8.2005 21:33:58)
Monty,
taky jsem byla na dovolene letos po dlouhe dobe poprve - vlastne ne, vloni jsme byli par dni u Znojma v rodinnem penzionu. Jinak 2001-2002 jsem byla tehotna a pak se mi nase holxcicka zdala na dovolenou jeste mala...takze, jak jsem napsala, par dni v CR vloni a u more az letos...
Ale ja nastesti do prace nechodim, jsem porad na materske a planujeme to jeste rok, nez male budou 4. A ted pracujeme na dalsim mimcu, tak se nam ta MD snad protahne.
A ja nemam potrebu si od ditete oddechnout, takze kdyz si ji babicky berou, tak jen na pul dne nebo cely den. ale na noc zatim nikdy. Proste to neni potreba...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(3.8.2005 21:59:23)
Danielo,
my nechali minulý týden syna poprvé babičce na chalupě přes tři noci za sebou a musím říct, že to docela "bodlo". Ono když máš dítě i práci, tak ten relax potřebuješ možná víc, než když máš jenom jedno z toho. :o)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 6:05:50)
Danielo - k "není potřeba" - naše děti jsou teda u babiček rády (a babička by se taky divila, kdybych jí dítě nechtěla nechat ani na víkend) a myslim, že tejden bez maminky jim jenom prospěje, páč vidí, že jinde funguje domácnost a komunikace taky jinak než doma. A možná, že i při nástupu do školky se jim pak změna líp zvládá. O tom, že si díky tomu můžem s manželem vyrazit i na akci, která by děti nebavila (třeba pokecat pár hodin s kamarády v čajovně), nebo jsou na ni ještě moc malé (třeba nadávno rafty) ani nemluvě.
 ZuziP 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 9:04:00)
A my si tiez raz za rok doprajeme vikend bez deti... len my dvaja s manzelom, obvykle na vyrocie svadby. Vyrazime si niekam prec, vyuzijeme volne mile na lietanie a ja si to nemozem vynachvalit. Robime tak uz par rokov, deti to v pohode zvladaju a nam to dobre padne.
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 9:20:18)
Monty, Jeno a ZuziP,

ja vam to prece neberu...

Nenutim vas byt na MD, klidne pracujte, kdyz vam to vyhovuje. Ja jen napsala, ze nase holcicka zatim nikde pres noc nebyla a ani to nevyzaduje. Me mamce je 48 let a je stale pracujici a protoze se moji rodice pred 5 lety rozvedli, tak je ted i nove vdana a hlavne bydli 250 km od nas, takze kdyz k ni jedeme, tak bud vsichni tri nebo jen my dve, ale na dyl, takze tam mala sama nespi.
Me tchyni je 45 let, take stale pracuje a bere si nasi berusku pres vikendy pres den kdykoli. Proste jen neni potreba, aby tam mala spala.
Ale verte mi, kdyz si o to sama rekne, umoznim ji to.
Jen to opravdu nepotrebujeme.
Kdyz si chceme doma udelat hezky vecer, udelame si ho, az mala usne. Kdyz chceme jit na veceri, hlida babicka u nas...
Nasi znami - stejne tak jako my - neholduji hromadne zabave, takze se schazime u nas nebo u nich a to je mala s nami. Mä navstevy moc rada...
Adrenalinove sporty take neprovozujeme...proste muzeme byt porad vsichni spolu.
A nemyslim si, ze bych byla menecenna jen protoi, ze jsem na MD, nechodim do prace a nedavam ZATIM svou malou nikam na noc...je to moje rozhodnuti a ja si nijak neztezuji, jsem takhle stastna. A hlavne, vyhovuje to nam vsem...
 ZuziP 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 9:29:33)
"A nemyslim si, ze bych byla menecenna jen protoi, ze jsem na MD, nechodim do prace a nedavam ZATIM svou malou nikam na noc..."

Tak toto snad nikto netvrdil...
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 9:35:56)
Ale to já si vůbec nemyslim, že bys byla nějak méněcenná!!! To tady snad nikdo nepsal.

Jen se divim, že 4-letý dítě ještě nebylo nikdy samo přes noc u babičky, protože žádný takový neznám. V mém okolí se na to bez výjimky těší děti i rodiče :-)
Jinak my narozdíl od Monty a Zuzi máme děti u babiček mnohem častěji než jeden víkend v roce, ačkoli taky nepracuju. Odhadem bych řekla, že tak 4 týdny v roce to dá. Tchýně si kluky 250 kiláků odveze vlakem, nebo jí je tam hodíme autem. A dokonce i švagrová tak jednou dvakrát do roka zavolá, že si "půjčí" děti a vyrazí s nima někam na víkend vlakem (sama děti ještě nemá - chtěla by, ale po agresivní léčbě vážné nemoci musí pár let počkat až se jí vyčistí organismus, tak si prej užívá našich, což já sice nechápu, ale samozřejmě se nebránim :-)).
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 9:40:30)
Ja prece nerikam, ze si neco takoveho myslite, jen jsem napsala, co si myslim ja!!!

Jak jsem napsala, k me mamce jezdime obe nebo vsichni...

A mwe dceri jsou 3 ne 4...

I kdyz takove deti take neznam, nase holcicka tim neni nijak poznamenana...proste jen spi doma, tot vse.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 9:50:30)
Jeno,
já bych synka půjčovala prarodičům častěji, ale bohužel to nejde. Moje máti je naprosto nepoužitelná (nech si vyprávět, co mi ztropila v Chorvatsku) a tcháni zase už nejsou nejmladší a myslím, že ty tři dny byly akorát, víc už bych jim nenakládala. :o)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 9:57:41)
OK, Chorvatsko Ti připomenu v sobotu :-)
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 11:13:24)
Hele,
kolik je tchánům? Já se začínám bát, že mi případná vnoučata nebudou půjčovat ... ;-) Protože ta u nás připadají v úvahu tak za 15 let (doufám, že dřív ne) a to už budu (jak říká můj bratr) pěkně stará větev
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 11:43:16)
Klídek, manžel se ženil pozdě, tchánům je 67 a 73... to tohohle "větvovství" máš ještě fůru času. :o)))
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 16:01:17)
No Monty, nevím ;-)... Mně je 45 (pozdě jsem se vdávala ...), když si mladej pořídí nějaká svišťata ve 30 ..., tak už to budu mít pěkně nahnutý...:-).
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 12:28:58)
Milado,

dekuji, uz jsem si tu pripadala nenormalni:-)

Az to moje holcicka bude chtit, at si klidne u babicek spi, ale kdyz se ji zeptame, talk chce jit zatim vzdy spat domu...ovsem pres den po obede spinka kdekoli, to ji nevadi.

Hezky den!!!
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 14:41:51)
Milado,

nase mala sice tak dlouho kojena nebyla a ani nastesti nema zadne alergie, ale proste vazne neni potreba, aby zatim spala jinde nëz doma.

Ale nekterym maminka to tu prijde prinejmensim divne, ne-li nenormalni :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(3.8.2005 21:12:04)
Milado,
letos jsme byli se synem na dovolený s partou, kde bylo 18 dospělých, jedno dítě (syn) a jedno štěně... a šlo to. :o) Sice jsem sebou brala jak mámu, tak ópérku s tím, že budou hlídat, ale nakonec nehlídala ani jedna (matka nesnášela ópérku a vice versa, matka neustále brečela a dělala scény), takže jsem lehce změnila plány, ale dopadlo to docela dobře. Přes den si každý z té party dělal co chtěl a scházeli jsme se na terase večer, když už syn spal a babička ho teda konečně byla ochotná "hlídat" (spícího).
A myslím, že i bez matky a ópérky by se to nějak dalo zařídit.
Dovolenou s dětma budu mít teď od soboty, tak uvidím ten rozdíl. :o)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(3.8.2005 21:25:52)
Milado, to si myslim, že je ten hlavní problém - že se spojili bezdětní s dětnýma na nějaký chození po městě... My teda taky jezdíme s bezdětnýma kamarádama (prostě skoro nikdo z našich kamarádů ještě neni dětnej), ale to jsou takový akce jako k někomu na chalupu, na fesťák, do lesa apod. Prostě musí to bejt prostředí, kde bude dětem dobře a nebudou muset moc chodit. Ráno když se děti vzbudí brzo, tak je vezmem na procházku, aby nikoho nevzbudili a přes den si s nima i ti bezdětní rádi zablbnou. Problém jsme měli jen jednou (a to už se tu probíralo), jinak to je vždycky příjemně strávenej čas pro všechny.
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(3.8.2005 21:32:16)
Taky se snazime jezdit spis s lidma, co maji deti. Jednak se deti spolu zabavi, jednak pak maji ty rodiny podobny rytmus. Ale nejde to vzdy, vetsina nasich kamaradu je porad jeste bezdetnych, a ti "detni" jsou posledni dobou nejaci usedli a zalezli doma. Odpocivaji jinak, nez cestovanim.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(3.8.2005 21:56:38)
U nás je trošku problém v tom, že "dětní" kamarádi a známí jsou už většinou "majitelé" podstatně starších dětí (puberťáků) anebo mají menší, ale nedá se s nima na dovolené moc počítat, protože na to nemají peníze... nebo se zas nedá udělat parta tak, aby se ti lidé navzájem snesli a namíchat je z dětných i bezdětných. Já vlastně matky s malýma dětma znám skoro jenom z Rodiny.cz :o)
Takže můžu jet buďto s rodinou (manžel, dítě), nebo s dítětem s kamarády (manžel obyčejně nechce, protože někoho z kamarádů nemá rád - viz letos), nebo s kamarády bez dítěte. Varianta manžel, dítě, kamarádi by byla skvělá, ale zatím se jeví jako nedostupná. :o)
Ideální pro mne je přes léto týden s rodinou (manžel, dítě), týden s dítětem a kamarády (nebo i dva :o) a aspoň prodloužený víkend sama s kamarády (kamarádem/kamarádkou). Mám ráda takový kratší výlety do nějakého města v zahraničí, kde přes den chodím různě po galeriích, kostelech a jinejch pamětihodnostech a večer si sednu někam na skleničku, což je přesně varianta výletu, kterej s dítětem ve věku 2 a 1/2 roku podnikat nelze... nebavilo by ho to a otravoval by sebe i mne.
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(3.8.2005 21:27:24)
Nektere deti snaseji more dobre i jako batolata.
S Olivii jsme byli poprve v Recku (letadlem, v zari), kdyz ji byl rok. Horko nebylo, jidlo jsme vezli castecne vlastni, castecne ujidala nam dospelym (chleba, maso, zeleninu, ovoce). Zadny problem nemela, zato my jo - zrovna zacinala chodit a bylo narocne ji hlidat.
Podruhe v Recku kdyz ji byly dva (letadlem, v kvetnu) s vetsi partou lidi - byla jedine dite a vsichni se o ni zajimali. Byla to naprosto suprova dovolena, zvladli jsme to perfektne my i ona. Skvele jsme si to vsichni uzili. Zadne problemy, koupala se malo (studena voda), jedla s ostatnimi, jen jednou blinkala, kdyz vyzebrala moc chobotnic a nerozkousala poradne chapadla.
Potreti ve trech v Bulharsku (letadlem, v srpnu) jeste s jednou rodinou s detmi (skolni deti, proto v srpnu). Zase vse OK, koupala se v jednom kuse, jedla to co my.
Poctvrte ve ctyrech ve Francii (autem, v zari), a to uz jsme spolu meli i trimesicni Isabelu. Dlouhe prejezdy ji unavovaly, ale jinak zase vsechno bez problemu. Nemluve o miminku, s tim bylo asi tolik prace, jako s panenkou.
Nikdy jsme nikde nemeli zadne zaludecni ani strevni problemy (az na jednoho kolegu, ktery v Bulharsku pil mistni pivo), coz se rozhodne neda rict o nasi ceske skolce.
Ani jsme nemeli problem s horkem nebo slunickem. Jezdime pokud mozno mimo sezonu (ani ne kvuli horku, ale kvuli mnozstvi lidi), jsme zvykli chovat se jako mistni lide - dodrzujeme siestu, malo jime, hodne pijeme a v horku chodime pomalu a line.
 Denisa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 2:52:09)
No a Milado nemůžeš uznat že né každý má stejné (úžasné) děti jako ty a že to má někdo jinak? Nebo že někdo nedejbůh na zahraniční dovolené nemá peníze? Kdo má problém s rybníkem, ať do něj neleze, kdo má problém s vynervovanýma dětma v autě, ať s nimi nejezdí daleko. A to, že ty jezdíš s dítětem k moři mimo sezónu , ještě neznamená, že jsou tak uvědomělí všichni. To že se tvé děti nikde nepo... ještě neznamená že spousta (i dospělých) má z přechodu na jižní stravu problémy. Těch nemocných dětí jsem jako delegátka řešila bezpočet.
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 13:17:25)
takze v restauraci muze byt problem
Jenze prave na jihu vetsinou nebyva problem najit na jidelnim listku neco, co se hodi i pro male dite. Naproti tomu v Cechach v bezne restauraci byva vse presolene, mastne, prepalene, casto prepeprene a ne zrovna cerstve. "Detske jidlo" byva vetsinou neco smazeneho, jen mensi porce. V drazsich restauracich to byva lepsi, da se zkombinovat napriklad brambory + dusena zelenina z priloh, ale slane to byva i tak prilis. U malych deti to resime tak, ze s sebou nosime sklenicku Hami nebo neceho takoveho a nechame si ji ohrat. (To se delat i v cizine, samozrejme.) Musim uznat, ze i kdyz to nekdy personal privede do rozpaku, vzdycky nam ochotne vyhovi a vetsinou jidlo i hezky naserviruji. Proste vedi, ze "hospodske" jidlo se pro deti nehodi, ale zas do restauraci nechodiva deti tolik, aby se jim vyplatilo pro ne neco specielne chystat.
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 13:27:31)
Souhlasim, taky si vetsinou nosime pro malou sve jidlo, i kdyz ted uz ji toho dovolujeme k jidlu vic, ale stejne...
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 13:30:28)
Danielo, ve třech letech si do restaurace nosíte pro dceru své jídlo? Většina restaurací to nerada vidí...Ve třech letech toho má na výběr už hodně ne?Vždyť tříleté děti chodí do školky a jedí tam všechno...
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 13:37:59)
Ano, obcas si ho nosime - do vetsiny restauraci uz ne - davam ji brambory se zeleninou, salat nebo nejake prirodne udelane koreci maso, ale treba k McDonaldovi porad nosime jidlo nebo dostane zel. salat. Hranolky nikdy.
Myslim, ze pokud to nevyzaduje - ji staci rict, ze to neni pro male deti a nechce to, tak je zbytecne ji to davat. Stejne tak colu, jine slazene piti, tatarku a podobne...

A nase dcera zatim do skolky nechodi, takze nemusi jist vsechno - co pro jeji zdravi neni nejzdravejsi...
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 13:47:01)
ale jo, já v restauraci taky pečlivě vybírala, ale většinou se něco vybrat v tomhle věku fakt dá. Často jsem si i nechávala něco udělat, když to neměli..
Školku jsem ale neřešila, jedl co bylo a hotovo...Hranolky v MD mu nerada povoluju dodnes...
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 14:09:19)
No tak vidis:-)))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 14:10:47)
Tak my k Mc Donaldovi nechodíme. Hranolky a colu bych mu rozhodně nedávala, to je mi milejší normální hospodské menu. :o)
Máme hospodu v domě a někdy se mi prostě nechce v neděli vařit... a musím říct, že na jídeláku je vždycky něco, co je pro dítě vhodný. Špenát, maso s rýží, omáčka s knedlíkem... klasický český jídla. O moc horší než to, co vaříme doma, určitě nebudou. :o)
Jednou jsem zkusila donést i jídlo od Číňana - kuře na kari - nebylo to moc kořeněné a synovi docela chutnalo. :o)
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 14:49:44)
Danielo, já jsem se spíš divila, na co se to rozebírá...můj syn spal poprvé u babičky ve dvou letech a to kvůli tomu, že jsem na tden odjela se známými na dovolenou. U tchyně nespal sám ještě nikdy, je mu sedm...Ale jinak jezdil na školky v přírodě a tak, nikdy s tím problémy neměl...
Jeho bratranci - devět a šest let ještě nikdy nespali nikde sami, nechtějí...a taky v tom nikdo žádnej problém nehledá...
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 15:15:56)
No jasně, že eni třeba to rozebírat a je to každýho věc. jenom když D. napsala, že není potřeba aby jejich malá spala jinde, tak mě hned napadlo, že u nás to taky není potřeba, ale je to velmi příjemné všem zúčastněným. :-) Nikomu to nenutím :-)
 Federika 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 15:24:25)
Jeno, tak to se máš, tchyni by to příjemný nebylo, má ráda klid a našim jen občas a spíš až teď....
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 13:36:02)
Ohledně toho solení v hospodách - sama skoro nesolím, kvůli nemocným ledvinám, takže přesolený jídlo fakt poznám a v hospodě se mi to nestalo léta.
Mmch synovi je 2 a 1/2 a normálně mu objednám v hospodě jídlo, ne že by tam chodil každý den, ale třeba 1x za měsíc se to stane... naposled jsem mu dávala "hotovku", rajskou s knedlíkem. Že je knedlík kupovaný je šumafuk, doma ho taky kupujeme, a omáčka z pytlíku s nějakými dochucovadly mu snad jednou za čas taky díru do žaludku neudělá. Maso je standardní. :o)
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 23:27:15)
Mimochodem, Milado, ja tomu moc nerozumim, ale neni vynechavani ryb pri alergii na plody more trochu prehnana opatrnost? Vzdyt ryby maji "pribuznosti" a biochemicky mozna bliz k savcum, nez k "plodum more". [Ony i ty "plody more" bych ocekavala, ze se budou delit prinejmensim na dve nepribuzne skupiny - na koryse (kraby, krevety,...) a mekkyse (musle, chobotnice,...), ale to je v Cechach asi zbytecne, prece jen je to zde exoticka pochoutka.] Jo, rozumim tomu, ze byva alergie na koryse pri alergii na vcely, tam je to "pribuzenstvi" prece jen blizsi.
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(5.8.2005 9:53:22)
Ale file je - vetsinou - z tresky, a ta se zrovna uvadi mezi temi vyrazneji alergizujicimi potravinami (spolu s psenici, sojou a vejci). To bych na tvem miste davala prednost spis tem ostatnim rybam (pstruh, losos - malo kosti). Nebo zralokovi, ktery navic nema kosti vubec (ale zase je skoro bez chuti :-( ).
 Jana 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 16:12:24)
Lucie, asi uz jsi dlouho nebyla v Cechach v zadne hospode. Ne, ze bychom byli pravidelnymi navstevniky, ale cas od casu zajdeme i s detmi (4 a 2 roky). NIKDY nebyl problem s jidlem pro deti, kdyz uz nic jineho, uz i obycejnejsi restaurace maji prilohy jako "zeleninova ryze", brambory, dusena zelenina, sladka jidla, testoviny....
Nikdy nebyl problem, kdyz jsme chteli dalsi talirek, jednu porci na dve male misticky, jeste jednu porci hrasku, dalsi vidlicky, protoze ty predchozi popadaly na zem atd. Ze by bylo jidlo presolene, to se nam nestalo, nase zkusenosti jsou bez vyjimky dobre.
J.
 Denisa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestování s dětmi 

(7.8.2005 16:56:37)
No to jsem se prave snazila vysvetlit - protoze jsem byla skepticka k cestovani s detmi po mych neblahych zkusenostech, znami nam mermomoci chteli predvest, ze je to "brnkacka", protoze 2 lete se vozi a neni s nim problem. Cestuji s nimi porad a asi se jim to nezda natolik omezujici jako me. My jsme vylet vyhodnotili jako ztratu casu a oparvdu nas o vyhodnosti cestovani s detmi nepresvedcili, oni rikali, ze to nakonec nebylo tak hrozny. Porad se divi, ze jsme dali prednost cestovani a deti odlozili o dva roky s tim, ze pak je nechceme vlacet na poznavaky a ani k mori, byt to taky zkusime, treba takove problemy nebudou. A kdyz budou, tak zustaneme v CR a nebudeme si rvat zily. A rybnik to byl jen priklad. Znam pisecne a tam je koupani ciste.
 Bavička 
  • 

Re: Re: Cestování s dětmi 

(4.8.2005 10:46:53)
TO se fakt bavím...Nechápu, o co tady jde.Kdo chce, ať si cestuje a kdo nechce, ať si sedí doma. My jsme s 5. měsíčním kojencem cestovali na Kanáry na Vánoce a byla to sice náročnější, ale bezva dovolená. Dítě potřebovalo akorát kojení a v pohodě zvládlo okružní cestu po ostrově auto - jakmile nastartujeme motor, spí. My jsme byli taky v pohodě, pěkně jsme si polenošili a užili si sluníčka. S 11. měsíčním dítětem jsme byli na víkend ve valencii - opět super, malý už v té době chodil, takže s náma "prohlížel" město a pak nadšeně řádil u moře. teď se chystáme s 13. měsíčním batoletem do řecka a myslím, že to bude fajn. Dítě potřebuje akorát prostor na hraní a běhání, rodiče a jídlo. Samozřejmě vždy dodržujeme jeho režim. S dětma je blbost jezdit na poznávačky,sama vím, že jsme se o hrady, kostely atd. začala zajímat snad ve 12. letech. Ale jestli se někdo plácne u moře anebo u rybníka je čistě jeho věc a (věc jeho financí).
 Daniela, 3leta dcera 
  • 

Informace ze stranky, kterou doporucil Martin Kolek 

(8.8.2005 19:10:56)
Proč autosedačku?


• při prudkém brzdění či nárazu je každá osoba ve vozidle vržena obrovskou silou vpřed
• například u desetikilového dítěte při nárazu v rychlosti 50 km/h je tato síla velká, jakoby dítě vážilo 300kg! (vždy 30 krát více)
• náraz při rychlosti 50 km/h bez autosedačky odpovídá pádu z výšky 10 m (3. poschodí budovy)? je to stejný hazard, jako ho nechat na parapetu otevřeného okna ve třetím patře
• nutno poutat dítě i při jízdě v obci (cesta do školy, na nákup, do kina, …)
• náraz v rychlosti 15 km/h bez autosedačky může být pro dítě již smrtelný
• nejvíce dětí při nehodách umírá v autě (nikoliv jako chodci či cyklisté)
• v roce 2004 - 15 mrtvých dětí v autě, 9 chodců, 0 cyklistů
• nezajištěné děti v autě umírají při nehodě 7x častěji než děti zabezpečené v autosedačce
• havárii často zabránit nemůžete, smrti Vašeho dítěte však ANO

Omyly:

• připoutáte malé dítě (menší 150 cm) standardním bezpečnostním pásem – pás jde přes krk – dítě se při nárazu uškrtí!
• držíte dítě v náruči v autě – při nárazu ho nikdy neudržíte (i při nízké rychlosti 50 km/h a při váze dítěte 10 kg by maminka musela být schopna udržet 300 kg), naopak ho rozmačkáte tíhou svého těla
• pokud připoutáte sebe a dítě jedním bezpečnostním pásem - při nárazu dítě rozdrtíte svoji tíhou

Pro koho jsou určeny autosedačky?

Autosedačky jsou určeny pro děti menší než 150 cm. Vyšší dítě se poutá bezpečnostním pásem.



Zdroj: BESIP (www.ibesip.cz)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.