| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Na co zdravotní pojišťovny zapomněly

 Celkem 46 názorů.
 Kač. ♀ + ♂ 


Komunikace je velmi důležitá. 

(14.7.2005 12:17:28)
Po přečtení podobných příspěvků si vždycky vzpomenu na pobyty ve zdejší nemocnici. Bohužel stále patří meni ty kde se nenosí s pacientem mluvit. A pokud k nějaké komunikaci dochází tak je to formou latinských názvů které jsou pro pacienta nesrozumitelné. A nejsmutnější je to že po zdech všude jsou nalepené plakátky s právi pacienta, kde se dočtete že pacient by měl být srozumitelně informovám a svém stavu a léčebném postupu. Kdyby to nebylo smutné člověk by se usmál.
Aby se tento nekomunikační stav změnil, tak proti tomu musíme "bojovat" mi pacienti. Nespokojovat se je jednoslovnými odpovědmi ANO/NE, nespokojovat se s latinskám názvem, dokázat říct "Nezlobte se já tomu nerozumím", A hlavně nebát se ptát.
Rozhodně není na místě házet všechny do jednoho pytle, je mnhoho skvělých lékařů kteří už vědí, že kominikace je staršně důležitá a to že pacient má informace podané srozumitelnou formou tak to může dokonce pomoci v léčbě (což můžu i sama potvrdit).
Děkuji všem lékařům kteří umějí s pacienty mluvit.

Takže pokud s vámi lékař nemluví, mluvte vy s ním.

Kačenka
 Toranoko 
  • 

Tak nevim 

(15.7.2005 10:21:35)
Dost me zarazila veta ze "pojistovny neplati rozhovor s pacienty pri vizite" Ten rozhovor je snad beznou soucasti jejich povolani, ne? To je jako kdyby ucitel chtel zvlastni priplatky za reseni problemu s detmi.
 Misa3 


Taky nevim 

(15.7.2005 14:19:15)
Ja se s doktory bavim a vedomosti z nich vytahuji, bohuzel ne u kazdeho to jde a tak u tech, se kterymi se nedomluvim predpokladam, ze nevi a snazim se je suplovat, nekym kdo ty zaklady alespon trochu cetl a uchoval si je v pameti a rekne mi je. Navic neustale musite mit na vedomi svou diagnozu a branit doktorum, aby Vas poskodili, protoze se jaksi casove nedostali k tomu, aby si precetli upozorneni na Vasi zadance.

Pamatuji si jak mi delali kolnoskopii( dost hnusne vysetreni ) a doktroka rekla sestre "Podejte mi drat( nebo co)na histolku vezmeme si kousek tkane" a ja zarvala jak ranena srna "BERU WARFARIN!!!JSEM POD WARFARINEM!!! A ona mi tu histolku nevzala takze jsem nevykrvacela do strev. Takovych prihod je x a komunikace s lekarem by skutecne nezaskodila, protoze kdybych se soustredila jen na to, abych to vysetreni zvladla, tak bych i pres mrazenou plazmu a podobne vynalezy ktere vam mohou zachranit zivot nemusela nasledne krvaceni prezit. Cloveka nepotesi, ze jediny na koho je skutecne spoleh, je pacient, ktery je o sve chorobe dobre pouceny, tedy on sam, pripadne on sam, jako rodic nemocneho ditete...
 Lucka 
  • 

Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(15.7.2005 16:13:03)
Jo,jo je to problem.Je to i s doktory v ordinacich,nez se stacite na neco zeptat,uz jste venku z ordinace.
Ale mne spis vadi,ze pojistovny hlavne VZP nedela vubec nic pro predskolni deti,pro takzvane alergiky,astmatiky a exematiky, maji na prvnich strankach jejich internetove adresy reklamu o Morskem konikovi jak bejk,ale jedna se jen o deti skolou povinne a i to je omezeno poctem.
Do konce cervna byly aspon plavenky,ze prispivali urcitou castkou na plavani a i to je uz zrusene.
Samozrejme ze tem s nadprumernymi prijmy to vadit nemusi,ale porad je u nas vetsina tech,co vystaci jen tak tak nebo jsou dokonce na hranici bidy a pro tyto lidi je kazda koruna dobra,nekdy si rikam na co vubec ty pojistovny jsou,kdyz si jen vzpomenu kolik penez jsem v tehotenstvi doplacela za vsechny leky a vitaminy a cela nase rodina jsme alergici vcetne nasi dcerky,ktera ma zas exem a to uz ani nepocitam tech masti co jsme platili bud velky doplatek nebo to VZP nehradila vubec nic.
 Líza 


Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(15.7.2005 18:10:57)
Lucko, to bys chtěla od pojišťovny trochu dost, ne...
Alergickým dětem předškolního věku i jejich dospělému doprovodu plně hradí lázně. Opravdu nevím, co všecko bys chtěla mít zadarmo...
Jo a než mi vynadáš :-))), tak jsem matka astmatičky a valnou část jejího předškolního věku jsme žili z ruky do huby...
 Jan, 40 roků 
  • 

Buďme soudní 

(17.7.2005 12:19:50)
Komunikace mezi lékařem a pacientem je nesporně základ jejich vztahu a tam, kde chybí, je to špatně. Na druhé straně, můžeme vyžadovat jen to, za co si platíme. Když si uvědomíte, že lékař má na tzv. cílené vyšetření 30 minut a že je honorováno prostřednictvím zdravotní pojišťovny částkou cca 200 korun, ze kterých musí lékař zaplatit nájem, zdravotní sestru, telefon, připojení na internet, papír, barvu do tiskárny, úklid ordinace, ... nemůžeme čekat zázraky. Když půjdete k advokátovi, který Vám bude jen radit, a to narozdíl od lékaře téměř bez jakékliv trestně právní zodpovědnosti, zaplatíte mu cca 1500 korun jen za to, že se s Vámi vůbec začne bavit. Proto, plaťme si své lékaře stejně jako právníky a potom od nich vyžadujme perfektní servis, bez toho prvního je to však nemorální - ne od lékařů, ale od nás pacientů!
 Martheen+4 


Re: Buďme soudní 

(17.7.2005 22:38:23)
Můj muž je lékař, já taky pracuji ve zdravotnictví a chci jen říct, že naprosto souhlasím s Janem.
 maceška 


Re: Re: Buďme soudní 

(18.7.2005 7:14:20)
Jsem lékařka, taky souhlasím s Janem. Což ovšem neznamená, že i zde hraje velkou roli lidský faktor.
 maceška 


Re: Re: Re: Buďme soudní 

(18.7.2005 7:16:09)
jé...oprava:
Což ovšem neznamená, že i zde NEhraje velkou roli lidský faktor...chci říct, že hodně záleží na konkrétních lidech ( lékařích i pacientech).
 anizek 


Re: Re: Re: Buďme soudní 

(18.7.2005 9:54:28)
Dobrý den,asi máte pravdu,ale já to beru ze strany pacienta.Jezdím s malou do Prahy na neurologii,malá má vadu páteře a přez obratel se jí napíná mícha,stará se tam o nás vynikající lékař pan Bořivoj Petrák,který byl vždy ochoten si se mno o čemkoliv promluvit,sehnat mi informace i když to není ortoped.Na druhou stranu mě udivuje přístup p.doc.Korbeláře,ke kterému jezdíme kvůli té vadě páteře,at se ptám jak se ptám,nedozvím se nic.Malou čeká těžká operace a já nevím nic.Při kontrole jsem se opět zeptala a dostalo se mi odpovědi, cituji" ne ten štěp je ještě malá".Víte úplně mi vyrazil dech,o tom nepadlo ani slovo,tak jsem se zaptala o co jde a on řekl ,no dáme jí ho od vás anebo od dárce.Atím to skončilo.Nevím,ale podle mě je takový přístup špatný,když už se lékař rozhodne ,jak bude pacienta léčit,měl by o tom říci také rodičům.Já ani nevím ,jak by léčba a operace a i následný pobyt na lůžku pokračovala.Hrozně se toho bojím,malá to jěště nechápe co jí čeká,ale já ano.Byla jsem seznámena s tím,že po operaci,když se operuje u míchy je vždy velké riziko,by nemusela mít takovou hybnost končetin,Ale od odborníka,jakým bezesporu pan docent je,bych takový přístup nečekala,vždyt pacient anebo rodič má právo vědět o všem,jak lékař hodlá postupovat,což se u nás neděje.Myslím si,že nic nadstandartního od něj nechci ,jezdíme k němu na kontroly a to snad i s následným rozhovorem pojištovna hradí,ne?Ono taky hodně záleží na přístupu lékaře k pacientovi...
 Alča a 2-letá Alička 
  • 

Re: Re: Re: Re: Buďme soudní 

(18.7.2005 13:34:43)
Podobnou zkušenost mám s MUDr. Faberovou na kožním v DN Brno - Černá pole. Dcera se narodila s rozsáhlou poruchou kůže, s ohněm. Když jsem tam poprvé s měsíční dcerou dorazila, paní doktorka mi řekla dvě slavné věty: "My objednáváme. Objednejte se i na kardiologii, uděláme ultrazvuk srdce, příště vám řeknu proč." Pak odešla pryč.
Byla jsem úplně zděšená, protože jsem nevěděla proč by dcera měla mít špatné srdce, když má fleky na kůži, teď už to vím, ale mudra Faberová mi to nikdy neřekla, dozvěděla jsem se to jinde. Tenhle přístup má pořád, zatím jen jednou měla světlou chvilku, že si sedla a přečetla všechna vyšetření, která nám už nařídila...
 Jan, 40 roků 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Buďme soudní 

(19.7.2005 0:03:47)
Je zajímavé, že slyším ze svého okolí mnohem více negativních zkušeností s pány docenty a profesory, než s lékaři, kteří nejsou ověnčení tituly. Možná že určitá přezíravost a arogance je "kvalifikačním" předpokladem akademické kariéry (aby se prosadili, nesmí se s nikým mazat - s kolegy a zřejmě ani s pacienty, kteří jsou možná jenom prostředkem jejich kariéry). Když jsem navrhoval slušnou odměnu našim lékařům (a na tom trvám), měl jsem pochopitelně na mysli ty slušné, emaptické, zdravě pokorné a současně odborně zdatné. Osobně hledám lékaře podle referencí, nikoliv podle titulů či postavení. Bohužel, jsou u nás obory, zvláště vysoce specializované, ve kterých mají takřka monopolní postavení odborníci možná profesně zdatní, ale lidé s mírně řečeno "problematickými" osobnostními vlastnosti (arogance, přezíravost, namyšlenost, bezohlednost,...). Ostatně, jak se díváte na konkurenci ve zdravotnictví. Paní ministryně Emmerová a sociální demokracie ústy svých představitelů vůbec je striktně proti. Osobně jejich názor nesdílím; myslím, že konkurence přispívá k oddělení zrna od plev a dává nám pacientům jakou takous možnost volby. Konkurenci ve zdravotnictví se, pochopitelně z jiných důvodů než sociální demokraté, brání také naše medicínská "elita". V konkurenčním prostředí by se totiž museli o přízeň klientů ucházet, třeba i slušným zacházením. Nějak jsem se tady rozepsal, ale se zdravotnictvím mám své zkušenosti, bohužel, a tak vím, jak to mají těžké právě Ti skvělí lékaři, kteří se svým pacientům věnují nad rámec toho, co musí. Obvykle se jim to počesku ve zlém vrátí. Jen se o nich začne trochu mluvit, snaží se je naši bossové medicíny (převážně hlavy habilitované ze "slovutných" klinik - proč právě oni?) zadupat do země. Rád si přečtu názory ostatních na toto téma. Dobrou noc.
 Olina, vždycky něco plácnu 
  • 

Pro debatu na tohle téma nemám kvalifikaci, 

(19.7.2005 7:23:02)
ale málem mi vypadly oči, když jsem si to přečetla. Za ty roky je to naprosto poprvé, co jsem to viděla nebo slyšela takhle po lopatě zformulované. Zdálo se mi, že někteří lékaři přirozeně nadaní empatií tuto vlastnost úmyslně potlačují a považují to za profesionální.
Podle mého soukromého názoru se lékařská profesní elita rankuje nelítostně jako smečka fen a s oblibou dávají "čouda" každému, kdo není podle jejich představ. Nejsou to ovšem jediní intelektuálové, kteří považují za normální chovat se jako hejno opic.
Myslím, že je za tím kromě idividuálních dispozic i nedostatečné hmotné ocenění ve světě, kde se úspěch oceňuje penězi. Horních deset tisíc - to se mají na mysli pouze hmotné statky, že? Není divu, že když někdo celý život pracuje, až se mu kouří z uší a společnost v něm nevidí poskytovatele vysoce kvalifikovaných služeb, ale matku Terezu, dotyčný může lehce zneklidnět.
 anizek 


Re: Re: Re: Buďme soudní 

(19.7.2005 13:19:34)
Plně s Vámi souhlasím,p.doc.Korbelář všemi těmito vlastnostmi,co jste napsal,bohužel oplývá,možná ,že je vynikající operatér,ale k pacientovi,anebo jen ke mě?,se chová hrozně.Bohužel nevím o jiném odborníkovi,který by se touto vadou zabýval.Nyní se snažíme s mojí neuroložkou kontaktovat kliniku vBrně,která se tímto také zabývá,takže doufám,že to vyjde.Neuroložka,ke které chodíme u nás, je taky příjemná ,milá a obětavá,snaží se ,aby udělala pro malou to nejlepší.Takže opravdu asi platí,co jste napsal,že čím víc titulů před jménem,tím horší zacházení s pacientem,nebo se jen jedná o profesionální deformaci?Ale to přece nemůže odskákat pacient,respekt. rodič dítěte....
 Petra 
  • 

Re: Buďme soudní 

(9.9.2005 14:19:40)
Mily pane Jane, souhlasim s Vami, system je potreba zmenit. Ale to, jaky je zdravotni personal, neni jen o penezich.Hulvati i slusni jsou jak mezi "bohatymi" tak i "chudymi" profesemi. Samotne penize je lidskosti, pokud ji nemaji, nenauci.
 Ivana 
  • 

Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(18.7.2005 10:45:40)
Mě tento přístup nepřekvapuje. Moje sousedka začala chodit se svou dcerou k jinému lékaři jen proto, že tento nový lékař jí dá všechno na recept. Kdež to ten předchozí jí odmítl dát předpis na Paralen. Přitom nejsou žádní chudáci a žijí si moc dobře. Takový přístup fakt nechápu.
 Kudátko+3 


nohy 

(18.7.2005 12:48:06)
Prosim o radu, co s bolavyma nozkama v tehotenstvi. Mam je jako z olova, moc mi praskaji zilky a chytam krece. Jsem v praci, takze nahoru je dat nemuzu:(
 Marie,2 deti 
  • 

Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(19.7.2005 11:30:19)
Ja s Luckou souhlasim.Lizo,mohla bys napsat,kde jsou ty lazne a jakym zpusobem se tam da dostat?Myslim zda bez podplaceni atd.Mam obe deti alergiky a kdyz jsem se ptala jak detske doktorky tak pojistovny,nikdo se mi o zadnych laznich nezminil.Diky!Jinak dle svych rodicu a prarodicu vim ze kdysi se jezdivalo do lazni dost,ale ted v poslednich letech nevim o nikom,kdo tam byl...
 Líza 


Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(19.7.2005 13:51:10)
My jsme byli konkrétně v Luhačovicích. Dceři byly 4 roky, a protože jsem nemohla já (měla jsem miminko), doprovázeli ji na střídačku moje sestra a můj otec. Nikdo z nás za to neplatil ani korunu (ani mimo systém). Dr., která nám to psala, v té době ještě nevěděla, že jsem taky dr.
Lázní pro alergiky je víc, stačí pohledat na netu.
 Lída+2 


Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(19.7.2005 15:10:38)
Naši starší sousedé v důchodu. jezdí do lázní každý rok. Na měsíc. Takže se asi předepisují.
Naše Dr je předepisuje všem dětem,které tam byli za rok asi 15x s nějakýma nemocema,aby se trošku vzpamatovali z nemocí.(to je informace od kamarádky,která tam na rozdíl ode mě nechodí jen na preventivní prohlídky).
 Lída+2 


Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(19.7.2005 15:10:54)
Naši starší sousedé v důchodu. jezdí do lázní každý rok. Na měsíc. Takže se asi předepisují.
Naše Dr je předepisuje všem dětem,které tam byli za rok asi 15x s nějakýma nemocema,aby se trošku vzpamatovali z nemocí.(to je informace od kamarádky,která tam na rozdíl ode mě nechodí jen na preventivní prohlídky).
 Líza 


Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(19.7.2005 17:42:50)
Jen dodatek, ty lázně sice vypisuje dětská dr., ale na doporučení alergologa. Ten podnět by měl vyjít od něj.
A pak samozřejmě záleží, o jak závažnou formu alergie se jedná. Alergiků je hodně a nemůžou jet do lázní všichni, jezdí ti s těžšími průběhy. Dcera jela jako astmatička s defektem imunity.
Když koukneš na diskusi astma, tak někde tam jsem už kdysi - je třeba listovat hodně zpátky - dávala odkazy taky na speleoterapii apod.

Jinak ještě k Lucce, mají-li tvoje děti ekzém a argumentuješ tím, že nejsou už ani plavenky - ono koupání v chlorovaném bazénu není na ekzém zrovna tou správnou terapií...
 Lucka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(21.7.2005 11:39:53)
Plavenky byly pro dospele,ne pro deti.Jinak napriklad v Hloubetine je bazen se slanou vodou,ktery udajne exematikum pomaha.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(21.7.2005 11:55:38)
Tak jak tedy plavenky souvisely s alergií tvých dětí?...no nic...myslím, že plavání v bazénu není předmětem zdravotního pojištění.
 Lucka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(21.7.2005 12:25:26)
Lizo,kdyz pises ze jsi doktorka tak je logicke ze hajis pojistovny ze by nemely prispivat na plavani.Plavani je zdrave pro vsechny ne jen pro deti-alergiky.A pokud je nekde hodinove vstupne 80Kc je to dle meho nazoru prehnane.
Jinak jak sem si vsimla pises ve vsech diskusich nekolikrat denne.Jen by me zajimalo za co te teda v praci plati kdyz mas cas porad vysedavat na internetu a oponovat lidem.Ale ja se hadat nechci,takze uz si s tebou dal dopisovat nebudu,jednak na to nemam opravdu cas a pak muj nazor,ze pojistovny prispivaji malo na alergiky,exematiky,na tehotne a zeny na materske dovolene,ktere maji vetsinou malo penez se nezmeni...Vcera jsem napriklad mluvila s kamaradkou,ktera chce otehotnet a gynekolog ji doporucil at si kupuje Calibrum Baby Plan ze to potrebuje kvuli kyseline listove aby se dite nenarodilo s vadama atd ,ale ze na to pojistovny SAMOZREJME neprispivaji,takze dala 110Kc za vitaminy na 1 mesic.Pokud by otehotnela za trictvrte roku a kazdy mesic si to kupovala,dala by jen 1000Kc za vitaminy...
 Laura 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(21.7.2005 13:01:07)
Milá Lucko,
naše zdravotnictví má pouze na takovou péči, kterou si my, občané, lidé, daňoví poplatníci... dokážeme zaplatit.
Rozhodně si nemyslím, že bychom měli přispívat ze zdravotního pojištění na plavání, vitaminy, acylpyrin a podobné věci, byť jsou jistě užitečné. Solidární zdravotní pojištění by podle mého názoru mělo sloužit na úhradu nezbytné péče u závažných onemocnění, která by bez náležité léčby mohla poškodit zdraví nebo dokonce život nemocného. Všechno ostatní - zjednodušeně prkotiny - by si měl nejspíše každý hradit ze své kapsy.
Soudruh Grebeníček by mi asi oponoval, ale plavenky ze zdravotního pojištění jsou podle mého zhůvěřilost.
 anizek 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(21.7.2005 13:39:58)
Souhlasím s tebou,myslím,že zdr. pojištovny toho hradí dost.Mám vážně nemocnou dceru a jsem ráda,že si pobyt s ní v nemocnici nemusím hradit.Spočítejte si,kolik zaplatíme pojištovně a kolik toho pojištovna zaplatí nám.Mám na mysli léky ,vyšetření atd.Jen si vemte, kdyby jsme si museli hradit vše ze svého.Takže můžeme být rádi,že na léky doplácíme relativně málo.Jsem na mateřské,ale ten paralen a vitamíny pro dceru si ráda zaplatím sama...
 Věra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(21.7.2005 16:27:48)
Lucko, jako zdravotník snad vidím do problematiky malinko více.

Plavání je prima, ale nesouhlasím, aby na ně pojištovny přispívaly, stejně jako nemají co přispívat na boty, na vitamíny, na antikoncepci.
Tohle vše je otázka životního stylu a svobodné volby lidí, jestli si za své peníze dají hamurgra ve stánku nebo půjdou zaplavat.

Pojištění slouží k léčbě a pak i k preventivním programům, které mají jasný a odůvodněný vliv na zdravotní stav.
Ty peníze nejsou nafukovací, takže místo plavání a příspěvků na antiko by měly sloužit více na ty co to reálně potřebují - handicapované, rehabilitace po úrazech páteře, těch příkladů by bylo spousty.

Zde je míra "solidarity" vysoká, bohužel, raději než za lázně a paraleny by měly pojištovny platit více na potřebné - viz výše.

Ony ty plavenky, úhrada antiko a podobně jsou jen jakýmisi bonusy, které mají přilákat klienty, chápu že to pojištovny dělají, že s tím nesouhlasím, je věc jiná.
MMch, chceš říct že NEMÁTE NA VSTUPY DO BAZÉNU?

Když je připojení na net, jistě se najde i na ty vstupy, že jo?

 Věra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(21.7.2005 16:32:14)
A k tomu gynekologovi, co doporučil kupovat si vitamíny.

První tři měsíce, ale klidně i dálě v těhotenství je opravdu dobré a užitečné užívat kyselinu listovou.
Lze jí napsat, pojištovna to hradí, nevím do jaké výše, ale hradí dost,možná celé, navíc je to levný lék.
Pak je dobré, vzhledem ke zdejšímu nedostatku mořských ryb ve stravě užívat tablety jodid sto, opět, na předpis, opět, pojištovna něco přispívá.
Nic jiného jíst nutné není.

Takže nejde o žádné "nutné" částky, navíc ne v řádu tisíců....před těhotenstvím je důležité nekouřit - to i během těhu, kouření způsobuje předčasné porody, jíst zdravě, a být tak nějak v dobré náladě, a to vše opravdu jde i bez Calibrum nebo o co to šlo....:-))
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(21.7.2005 16:35:27)
Věro, nejsem si jistá, jestli s touto osvětou uspěješ, protože jak jsem tak některé příspěvky pochopila, tak co je zdravé, to má pojišťovna hradit (plavání je zdravé, tak jak to, že nejsou plavenky), ono tedy zdravé je kdeco :-)))
 Věra 
  • 

Re: Re: Re:: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(21.7.2005 16:41:05)
Lízo, samozřejmě, nedělám si iluze o smyslu osvěty na netu.
:o))

Kdybych napsala...užívejte silně ředěný extrakt ze sušených netopýrů pravidelně o úplnku, se to možná chytne...ale podobné suché povídání....:-))

Ne, vážně, je zde toho dost co napravovat, i co se pojištění týče, ty nesrovnalosti jsou značné, navíc firmy tvrdě tlačí a jedou byznys, takže pak opravdu chápu povzdechy typu:

"jak to že pojištovna neproplácí "nutné" věci jako je umělý multivitamin / před, během a po těhotenství, v zimě, v létě, na podzim, při nástupu do školy a na konci školního roku/".

Ty závažné a drahé věci, na které kolikrát nejsou prachy lidé nevidí, a nakonec, není to jejich starost, takže tomu rozumím.
 Líza 


Re: Re: Re: Re:: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(21.7.2005 16:45:10)
Nějak mi vadí ta krátkozrakost. Teď hned mi zaplaťte plavenky, moře a naprosto postradatelný nadstandardní multivitamín. Že pak nebude, až budu já nebo někdo mně blízký, vážně nemocný, to nevidím. :-((( ach jo.
 Věra 
  • 

Re: Re: Re:: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(21.7.2005 17:36:18)
Lízo, samozřejmě, nedělám si iluze o velkém smyslu osvěty na netu.
:o))

Kdybych napsala...užívejte před těhotenstvím ředěný extrakt ze sušených netopýrů , se to možná chytne...ale podobné suché povídání....:-))

Ne, vážně, je zde toho dost co napravovat, i co se pojištění týče, ty nesrovnalosti jsou značné, navíc firmy tvrdě tlačí a jedou byznys, takže pak opravdu vznikají povzdechy typu:

"jak to že pojištovna neproplácí "nutné" věci jako je umělý multivitamin / před, během, a po těhotenství/? /nutné dle firem co je produkují/

Ty závažné a drahé věci, na které kolikrát nejsou peníze, a lidé pak zbytečně umírají, lidé nevidí, a nakonec, není to jejich starost, takže podobným
otázkám rozumím.
 Monika. 


Re: Re: Re: Re:: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(21.7.2005 22:09:09)
Stále řešíte plavání a vitamíny. Obávám se, že jestli chceme aby pojišťovny hradily plně péči při skutečně vážných nemocech a úrazech, budeme si muset platit víc než bazén. Osobně bych si radši hradila léčbu nemocí typu chřipka, angína a zároveň měla jistotu, že když se stane nějakej přůšvih, nebudu muset žebrat o sponzorské dary. Teď je to přesně naopak :-(((
 Martina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(22.7.2005 10:15:44)
Vero,jak muzes vedet jestli nekdo ma na pripojeni k internetu?My napriklad chodime na internet do knihovny,kde se plati 50Kc za pul roku a mas hodinu tydne moznost zdarma internetu a kdyz je volno,tak te pusti na chvili i jindy.A ani mezi mymi prateli neznam nikoho,kdo ma na to aby si pripojeni k internetu hradil doma.Ono je to zas o tom,kdo je jak bohaty a chudy tak se styka proste s podobnymi lidmi.
Co se tyce toho pojisteni a zdravotnictvi vubec,byla jsem se svym synem v nemocnici na Bulovce na
infekcnim oddeleni a kamaradka mi tam musela privezt pliny i presnidavky,protoze by tam asi jinak umrel hlady.Na zachode,kdyz venku prselo,mi tam ze zdi kapalo na hlavu,takovou tam meli plisen.
Pak jsem jeste byla s dcerkou ve Vinohradske nemocnici na pohotovnosti a tam jsem zase byla sokovana jednou silnejsi ale opravdu strasne neprijemnou sestrickou a pak tim jake tam meli spinave a zaprasene hracky pro deti.
 Martina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(22.7.2005 10:40:43)
Jak se tady resi o tech vitaminech v tehotenstvi a pred,tak jsem schvalne poslala sms kamaradce z USA,ktera tu ted uci a napsala mi,ze tam to pojistovny hradi...
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(22.7.2005 11:00:33)
Martino, v USA neexistuje takový systém zdravotního pojištění jaký máme my. Tam se každý pojišťuje "komerčním" způsobem, a pak je taky na to, aby mu pojišťovna hradila spoustu nadstandardů. Nicméne v systému Medicaid, což je ten "pro chudé", si můžou nechat lidi zdát o spoustě našich "stnadardů".
Takže tak.
 Eva, Marek 4 roky 
  • 

Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(20.7.2005 0:01:44)
I já mám hodně špatnou zkušenost s tím, jak s Vámi komunikuje, v tomto případě spíš nekomunikuje lékař, který má na starost Vaše dítě. Ke vší smůle jsme se do nemocnice dostali posledního června. Byl to čtvrtek a kalendář v následjícím týdnu sliboval volné úterý a středu. Netušila jsem, že toto volno využívá i většina lékařů. Tak nějak jsem si myslela, že v nemocnici to prostě musí fungovat pořád. Ted už si to nemyslím. I hypernova fungovala lepe.
V pondeí jsem netrpělivě čekala na vizitu, s tím, že mi zdělí nějaké výsledky z výtěrů a krve, kterou mu nabírali při příjmu ve čtvrtek a bláhově si myslela, že se dozvím co mu konečně je. Vizitu konající lékař mi sdělil, paní ja nevím, já tu dělám vizitu jen o svátcích, zeptejte se po svátcích. Sla jsem tedy na sesternu a tam mi rekli, že mu žádnou krev nebrali a že mu jí tedy naberou. To mě dost naštvalo, protože veliká modřina na jeho ručičce dokazovala, že odběry se dělali. Nikde o tom ani zminka. Po velke vymnene názoru byli výsledky do hodiny a najednou kanila a antibiotika do žíly. / mě samozřejmě nikdo nic nerekl kvuli čemu/. Pak mi jedna sdílná sestra řekla tak mu tam něco našli tak už to bude dobrý.
Ve středu, šestý den naší hospitalizace jsem se náhodou dozvěděla, že jako rodič hospitalizovaneho dítěte do šesti let mám nárok na stravu. To už jsem byla nervově a psychycky vyčerpaná a ani jsem se nešla ptat, jak to, že mi to nikdo neřekl. Vždyt, jak rekla jedna sestra, můžu být rada, že mě tam nechatji spát na zemi, protože nemocnice není uspůsobena na to, aby tam zustavali rodiče.
V pátek mu vyndali kanilu a dali nám antibiotika orálně. Další týden jsme se obědnali na soukromou kliniku, ke komletnímu vyšetření, protože tady mi nikdo nic neřekl, připadala jsem si jak poddaný , odkázaná na to, jestli se někdo slituje prohodit se mnou pár slov o stavu mého dítěte.
Ted cekame na vysledky, konecne se mnou nekdo mluvil a vysvetlil mi, co mému chlapečkovi asi bylo nebo mohlo být. Ze zprávy, kterou jsem dostala v nemocnici totiž není patrne vubec nic. A to jsem ještě nenapsala, že jsme leželi v naší údajně nejlepší dětské nemocnici v Praze.
Vím, že nemůžu všechny házet do jednoho pytle, ale moje zkušenost v komunikace s lékaři je víc než otřesná.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(20.7.2005 6:28:11)
Evo, pokud jsi tam spala na zemi, tak nárok na stravu nemáš. Nárok bys měla, kdybys s ním byla hospitalizovaná, tj. měla normální lůžko. V tomto případě jsi tam byla "jen tak".
Jinak postup, co popisuješ, hrůza, a přemýšlím, že by možná stálo za to o tom informovat vedení té nemocnice, protože to zjevně organizačně nezvládli a nezajistili péči takovou, jak má být. Pokud by se objevila nějaká stížnost, pravděpodobně by se to už neopakovalo a řešili by to lépe.
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(20.7.2005 13:34:37)
To je teda zvláštní, patý den naší hospitalizace jsem dostala lístky do jídelny a od té doby jsem jídlo dostávala. Já to přičítala tomu, že přišla nová sestřička po dovolené a že byla slušná. Nějak tomu našemu zdravotnictví přestávám rozumnět.
 Laura 
  • 

Evo, 

(20.7.2005 8:04:41)
nemocnice musí být zcela určitě uzpůsobena k tomu, aby v ní se 4-letým dítětem byl i rodič. Ve svém vlastním zájmu (i v zájmu dalších dětí, které budou v oné nemocnici hospitalizované v budoucnu) informuj o Vašich zážitcích přednostu dané kliniky.

Já jsem se 4-letým synem strávila měsíc v dětské nemocnici na Karlově na JIP-u a podobné zkušenosti nemám. Víkend nebo svátek, den či noc - vždy byl přítomen příčetný lékař a jakákoliv komplikace se řešila ihned, třeba i ve tři ráno.

 anizek 


Re: Re: Re: Na co jeste zdravotni pojistovny zapomnely 

(20.7.2005 10:07:56)
Malá byla opakovaně hospitalizovaná na klinice neurologie v Praze Motole,jsou tam lůžka i pro maminky,takže jsem tam vždy s ní.Co se týká sester i lékařů jsou skvělí,ochotně na zavolání přijdou,když máte nějaké pochybnosti a chcete se na něco zeptat.Pan dr.Petrák mi sehnal i informace o nemoci malé,které nejsou z jeho oboru,zato lékař,který je z oboru,jezdíme tam kvůli vadě páteře,není schopen,nebo nechce,nás informovat o operaci a následné léčbě,ale to už jsem popisovala níže.Jinak co se týká tohoto oddělení,snaží se lékaři s paienty resp,s rodiči probrat všechna vyšetření,která dělají nebo plánují udělat,at jsem se zaptala na cokoliv,vždy jsem dostala odpověd.Takhle by to mělo fungovat všude a vždy ,ale bohužel se tak neděje a to je škoda.
 Toranoko 
  • 

Re: Taky nevim 

(20.7.2005 17:07:24)
Vidis, a me to zrovna tesi, ze jsem to ja sama, kdo ma za sebe zodpovednost a vi o sobe. Jenom me stve, jak se pani doktori tvari povysene a svetacky, pokud se o to snazis (ne vsichni, ale drtiva vetsina).
 eva s šuškou 


Re: Re: Taky nevim 

(21.7.2005 10:33:12)
Chci se přidat i se svou zkušeností.Mám tytéž poznatky z pobytu v nemocnicí se svou dcerou.Ale při současné stavu našeho zdravotnictví,doporučuji si připlatit a se svým dítětem být v nemocnici i když je starší než 6 let.
Toto se stalo před zhruba 5 lety v okresní nemocnici u mého bydliště:Dívka va škole omdlela a do nemocnice ji dovezli na pozorování.V noci šla na dětském odd. na Wc,tam omdlela opět,při pádu narazila hlavou na mísu.Našli ji až ráno,mrtvou.
Co dělala sestra na noční směně,že celou noc nezjistila,že dívka není na lůžku?Starala se o jiného pacienta,který potřeboval v noci neustálou péči.Na ty ostatní jí nezbyl čas.
Nevím,jestli tam jsou na noční 1 nebo 2 sestry,ale toto se skutečně stalo. ČÍ je to vina????
 Herulinka 


Čekala jsem  

(23.7.2005 17:12:27)
od článku trochu něco jiného, podle nadpisu. Ale to nevadí, tahle problematika tu pořád je, s pacientem mluví soukromý lékař, vysvětlí, co je třeba (nebo mám štěstí na dobré doktory), v nemocnicích už je to asi horší, oni kdyby měli stihnout říct každému úplně všechno, tak by toho asi fakt už měli až nad hlavu.
Ale spíš jsem čekala, že se dozvím něco o tom, proč jako OSVČ nedostanu šest týdnů před termínem porodu ani korunu, i když bych správně už neměla pracovat. Jak se dají zařídit podobné situace, pokud si zrovna neplatím astronomické částky na nemocenskou, ještě k odvodům, které mám každý měsíc a díky kterým mi prostě ani na ušetření nic moc nezbývá.
Jak to udělat? Najít si práci? A do té doby nemít děti? To se mi nezdá jako nejšťastnější, ale těžko můžu očekávat, že se někdo bude zabývat tím, že když živnostník nemůže dělat, tak že prostě nemá...:-(
 smutna 


být lidským vždy a všude 

(21.3.2009 23:56:23)
Nejvyšší čas uvědomit si, že pacientům pomáhá v každé jejich situaci lidský přístup lékaře a i j. odborníka.Není to jen psychologické, je to dokonce medicínsky léčivé. Ani není důležité, kolik času pacientovi věnujeme. Stačí gesto, slovo, pohled. Díky všem, co to umí,dělají a chtějí to uskutečnit.Zažila jsem to na 1.chirurgii FN Motol, 3. stanici. Pečovali o mě jako by byli mí rodiče. Snad ještě více--odborně.Všichni,včetně sester. Umí to ale jen ten,kdo je rodinou takto vychován a má nadání srdce. Kromě nadání ducha je i toto dost nám všem v každém ovšem oboru -zapotřebí. Zapotřebí je těch sil, které lidskost podporují, ne těch, našich temných, špatných,o kterých píše K.G. Jung -jako o stínu člověka. Ty nutno držet zkrátka, -u všech!!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.