| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Koukej mámo, ona nemá plínku!

 Celkem 85 názorů.
 Ivik 
  • 

To už tu bylo 

(13.7.2005 10:20:49)
Už se o tom tady jednou psalo a dlouze diskutovalo.
Sice nesouhlasím s tímto tvrzením: Davidsonová, která pracuje s dětmi s vývojovými poruchami, říká: "Přirovnala bych to k ostatním vývojovým oblastem, jako třeba učit se jíst." Rodiče poznají, kdy má dítě hlad, a pomáhají mu, aby se pomalu naučilo jíst samo. Proč by to mělo být s vylučováním jinak?
..toto přirovnání mi přijde trošku divné. Ale jinak věřím tomu, že tato metoda funguje.


Toto tvrzení: "kluci opravdu ví, kdy musí" je zase poněkud směšné, protože to ví každý živočich, který má plný močový měchýř...


No a toto tvrzení: "Ellimination communication (v češtině Komunikační bezplenková metoda) má své kořeny v tradičních kulturách Afriky a Asie, kde matky většinu času nosí své děti v šátku a v případě potřeby je vytáhnou a podrží, aby se vyčuraly na zem. V civilizovaném Bostnu rodiče nabídnou miminku nočník, záchod či dokonce umyvadlo, pokud je třeba."má znamenat, že bostonští rodiče, kteří nedávají dětem plenku, s sebou nosí na výlety po městě nočník? Starší dítě umí chvilku vydržet, pokud se v zabetonovaném velkoměstě zrovna nenajde vhodné místo pro vykonání potřeby, ale malé miminko musí hned. Takže třeba v MHD maminka vytahne z batohu nočník, dá si ho na klín a přidrží na něm pětiměsíční miminko?
Chtěla bych to vidět v praxi. Takhle mi to přijde vhodná metoda leda tak pro maminky dřepící celý den doma.
 Xantipa 
  • 

Re: Tohle mě nebere 

(13.7.2005 10:49:08)
Já bych byla skeptická hlavně v zimě. Myslím si, že pro mimčo je lepší čůrat do pleny než v mrazech vystrkovat holý zadeček na mráz - to by se mu určitě nelíbilo. A navíc, nevím jestli je to pravidlo, ale moje děti vždycky čůrali při kojení, to abych je odervala od jídla a posazovala na nočník, to se mi taky nelíbí.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Tohle mě nebere 

(13.7.2005 14:16:12)
A moje dítě navíc pokaždé při kojení asi tak do 4 měsíců nejen čuralo, ale i kakalo. Už vidím, jak jí vytahuju cecík z pusinky jenom proto, abych uchránila plínu. Nějak nechápu, proč bych to měla dělat a co to má společného s učením kojence na nočník. Spíš je to cvičení rodiče co nejdřív vystartovat, když se miminko otřepe (to dělá ta moje, když čůrá do plýny :).
 Zdenka, syn 3,5 roku 
  • 

Re: To už tu bylo 

(13.7.2005 12:21:25)
Syn byl v 18 měsících taky suchý, v noci dokonce už 16 měsících. Byl na lenkách a od roka jsme zkoušeli nočník, občas se zadařilo a když viděl, jak vyvádím radostí, začal si na nočník říkat sám. No unikát. Dnes, téměř ve 4 letech NEMÁ ČAS NA NĚCO TAK PODŘADNÝHO JAKO JÍT NA ZÁCHOD a má často flíček na slipech, prostě se snaží to zarazit až to najednou nejde.....a říká mami, já si radši maluju a záchod zdržuje. Holt každý dítě je jiný a každá maminka je jiná. Pokud má dítě o pár měsíců plenku dýl, není na tom nic divnýho, hlavně aby byli všichni v pohodě, než se stresovat. Všichni se to jednou naučili. Syn byl nedávno na školce v přírodě a jak jsem se divila, když se mě učitelka ptala, jestli ještě cucá dudlík, pije z flašky mlíko, cucá palec atd.....byl nejmladší a divili se, že nic takového nepěstujem, protože 6leté děti mají spoustu zlozvyků......
 Zuzka, Petík 21 měsíců 
  • 

Re: Re: To už tu bylo 

(18.7.2005 8:02:33)
Díky za hezký a normální názor.
Náš Petřík má 21 měsíců a na nočník prostě chodit nebude. tak mu dávám čas. Až to přijde, tak to půjde samo a třeba hned do záchodu.
 Alicee 


Re: To už tu bylo 

(14.7.2005 5:25:39)
Tvrzení, že tato metoda vznikla z klasických asijských a afrických kultur je asi pravdivá.
Alespoň to potvrzuje má švagrová. Byla asi před patnácti lety učit v Číně, v nějaké malé vesničce, kde nebyla kanalizace a celá vesnice vlastnila prakticy jediný záchod "evropského stylu" pro důležité návštěvy.
Miminka nenosila plenky, v oblečení pro ně prostě byla mezi nohama díra. Maminky prý vždycky otevřely okno (tedy většina oken stejně nebyla zasklená:)), vystrčily miminko ven a zapískaly. Miminka byla vycvičená a na to zapísknutí se vyčůrala...jak to bylo s kakáním fakt nevím. Švagrová z toho byla zpočátku dost vyjevená, ale prý si po pár týdnech zvykla na to, že když jde po ulici a slyší pískání, tak kouká, kde je nějaké čůrající miminko...:)))
 Lenka, syn 7 měsíců 
  • 

Re: Re: To už tu bylo 

(14.7.2005 10:28:21)
Hahaha - to by mne zajímalo, co udělao miminko, když náhodou slyšelo písknutí od jiné maminky :-)))))))
 netinka 
  • 

Re: Re: To už tu bylo 

(20.7.2005 10:48:26)
V asijských kulturách tento zvyk možná tradici má, ale o subsaharských afrických v tomto bodě dost pochybuji; tam, kde ženy pracovaly nebo dodnes pracují na poli a v domácnosti s dítětem na zádech, určitě nemají čas ho na každé čurání sundavat ze zad (odvázání miminka zabere i trénované mamince tak minutu dvě, zvlášť když je "zima" a je převázané ještě jednou plachetkou); nevěřím, že by riskovaly mokrá nebo dokonce pokakaná záda!
Něco jiného je to samozřejmě u batolat, která už lezou nebo chodí(tedy ve chvílích, kdy se nenesou na zádech); ano, ta plenku nemívají, dokonce se u některých západoafrických etnik do okamžiku úplného odstavení ani neoblékají.
Nevím, možná je to jinde jiné, ale tam, kde jsem pobývala, se miminkům dávají látkové pleny.
 hmr 
  • 

Re: To už tu bylo 

(14.7.2005 16:36:19)
Vždy jsem si myslela, že mateřská je proto, aby se matka o dítě starala, ne aby někde trajdala. Když občas čtu články na tomhle serveru, mám pocit, že některé zdejší maminky berou péči o dítě a především čas strávený s ním doma jako obtěžování.
 Jana, dva kluci (1999,2000) 
  • 

Re: Re: To už tu bylo 

(14.7.2005 17:02:41)
Jé, a já myslela, že je to mateřská "dovolená" :-))))))))). Asi patříš k těm, co razí názor, že matky mají sedět 3 roky zavřené s dětmi doma. Nicméně jsem se domnívala, že tento druh už je na vymření :-(
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: To už tu bylo 

(14.7.2005 17:28:33)
Milada, :-))))))))))))))))))))))))), pekne si to napisala, celkom som sa pobavila. Ale neviem ci sa smiat, lebo sice od teba to bola ironia.. ale vela ludi (hlavne tych, co netusia, co to je, byt na MD) si toto fakt mysli...
Opat sa ozval anonym, ktory sa boji co len nick si vymysliet, napise len hrm.... ze? by som bola zvedava, kto je to zac.
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: To už tu bylo 

(14.7.2005 18:21:37)
Zupi

me se zda, ze anonym odpovidal ironicky a myslel to z legrace.
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: To už tu bylo 

(15.7.2005 8:33:53)
No vidis. Mne sa zdalo, ze to ten anonym myslel dost vazne.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: To už tu bylo 

(14.7.2005 21:44:05)
Milado, ještě jsi zapomněla dodat, že správná matka si zásadně vybírá manžela, na kterého je stoprocentní spoleh, protože ON musí zařídit všechny pochůzky týkající se vedení domácnosti, a rovněž tak si správná matka s mnoholetým předstihem (nejlépe od plenek) zásadně vyhledá vždy bydlení na dosah za a) dětského lékaře, za b) gynekologa a zubaře, za c) pohotovosti dětské i dospělé a za d) nemocnice, protože správná matka MHD nikdy nesmí použít, natožpak vlak či autobus k dojíždění z vesnice:-))) Kromě toho správná matka má jen jedno dítě, protože přece nesmí připustit, aby se kvůli staršímu dítěti nemohla věnovat svému batoleti, byť by se jednalo o doprovod cestou do školy:-)))
 Hannah, 3 deti 
  • 

Re: Re: Re: To už tu bylo 

(31.7.2005 13:05:07)
Milado,

to jsi "trochu" poradne ustrelila!
 EvčaK 


Re: Re: Re: Re: To už tu bylo 

(31.7.2005 13:45:29)
Hannah, proč? Já s Miladou naprosto souhalsím. Pro ostatní nedokonalé matky bych postavila nějakou převýchovnu. Kde by jim nezbylo nic jiného, než se o své dítě starat, jak je to správné.
 Marika+ klučík 2 roky 
  • 

Zpátky na stromy? 

(17.7.2005 18:13:18)
Tak tenhle příspěvek o bezplínkových dětech mi vážně přijde trochu smutný. Vždyť je to celé tak zbytečné! Copak není jasné, že pro zmiňované matky z Afriky a Asie to je prostě znouzectnost? Těžko by asi v buši hledaly drogerii s Pamperskama, že?
Nejhorší pro děcko mi na této metodě přijde samozřejmě zátěž na páteř, nemluvě o tom, že neznám žádného kojence, který by se rád svlékal. I na předporodním kursu nám kladla PA-paní Ivana Königsmarková na srdce, že zbytečné převlékání (tj. i svlékání) dítě velmi stresuje.
Jediné pozitivní hledisko je hledisko ekologické, ale to je tak opravdu všechno...
 Věra S. 
  • 

Re:Proč zrovna na stromy? 

(18.7.2005 19:31:14)
Jen do svěho vlastního dětství.
Tak ono se tomu dneska říká KOMUNIKATIVNÍ BEZPLENKOVÁ METODA! A co takhle se komunikativně zeptat své maminky, milé maminky, od kdy vysazovaly na nočníček vás, a od kdy jste "musely" být bez plínek vy?
Že mohou takhle "objevovat svět" v Africe americké nebo anglické maminky se tolik nedivím, používají papírové plenky přece jen tak o půl až jednu generaci dýl, ale v Čechách?...Nejde ani o celou jednu generaci!
Vase maminky se dočetly nejpozdeji u 7 měsíce, že: "V tomto věku mívá jednu nebo dvě stolice denně...Příště asi v očekávanou dobu přidržíte dítě na hrníčku ve svém klíně. Dítě posadíte zády k sobě....Při nácviku se uplatní jedině naprostá pravidelnost a velká trpělivost. nenechte však dítě na nočníku déle než 5 až 10 minut..." . NAŠE DÍTĚ...
Od vás se, milé maminky očekávalo, že po roce, nejpozději kolem roka a půl budete alespoň přes den bez plenek. Do jeslí se nenosily plínky, ale oblečení na převlečení v případě "nehody"...A fungovalo to.
Dnes asi svým maminkám vysvětlujete jako moje dcera, že ona si přečetla, že je to blbost, že jsme byly "cvičené" my a ne děti. Že do dvou let ditě podle nových výzkumů stejně nechápe, že má udržet stolici atd...V amerických jeslích dokonce "zrušily" malé záchůdky a nočníčky, nachávají děti v plenkách...Pokud chcete začít s návykem dřív, musíte si o to požádat a koukají na vás velmi divně...(otravujete)...
Pokud chcete "komunikovat" tak to jde asi jen doma...
Každé dítě je jiné, jak tu už bylo řečeno...Tak co takhle vykašlat se na trendy a trochu víc "komunikovat". Opravdově. Vyslechnout například tu maminku, třeba má jednou taky pravdu a nemusela pro ani ani do do Bostonu či do Afriky? S dítětem a vyzkoušet, co mu nelpíp vyhovuje. A i v diskusích, jak tu mnohá maminka praví...Věra S.
 Lenka, synové 11/04, 12/09 


Re: Re: Re:Proč zrovna na stromy? 

(18.7.2005 23:42:47)
Hmmm, tak já jsem se taky zeptala - vysazovali mne asi od osmého měsíce, ale valný efekt to nemělo. Bez plín jsem stejně byla až od dvou let. A to jsem je prý mokré nesnášela! Jen jsem učůrla a už jsem řvala - hlavně v noci!Maminka si přebalování užila dost a dost. Sotva přebalila, tak jsem dočůrala zbytek :-))) a mohla začít znovu! Teď když vidí jednorázové plíny, jen vzdychá, proč nebyly tenkrát - jak prý by jí ušetřily bezesné noci :-(!
No, nevím, ale kdyby mě pokaždé v noci vysazovala na nočníček, tak by to s tím spánkem vyšlo asi na stejno jako s přebalováním :-)))
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re:Proč zrovna na stromy? 

(19.7.2005 19:26:46)
Milado,

já bych k tomu ještě mohla dodat .. a od třech týdnů na umělé výživě :(((

FUJ.

 Kaca 
  • 

Re: Re: Re:Proč zrovna na stromy? 

(21.7.2005 17:20:42)
To mas tu skoliozu urcite z nocniku :-))
 Máří2 


Re: Re:Proč zrovna na stromy? 

(18.7.2005 23:59:04)
Věro,

osobně souhlasím s názorem, který vyjadřujete v závěru - vyzkoušet, co dítěti nejvíce vyhovuje. (Přičemž tento prostor pro zkoušení má pro mě své mantinely, dané - stručně řečeno - evidentním zráním dítěte.)

Jinak ale vnímám rozdíl mezi zde uváděnou komunikativní bezplínkovou metodou a postupem, který citujete z knihy NAŠE DÍTĚ - jde o dva různé přístupy, ten první více zdůrazňuje intuici, druhý nácvik, důslednost. V praxi mají společnou právě onu "eliminaci" plen.

Jo, a maminku vyslechnu, tchýni rovněž, myslí to obě dobře. Což mi nebere svobodu řídit se vlastním názorem.
 Hana, 3 dcery (7 3/4, 4 roky, 9 tydnu) 
  • 

Re: Re:Proč zrovna na stromy? 

(20.7.2005 11:13:12)
Zamenuji se tady dva posjmy: "navyk" a "vyhoveni potrebam". Nase 9 tydenni dcera kaka od sveho tretiho dne do zachodu. Naucila jsem se rozpoznavat, kdy musi a vetsinou mame plenku suchou, prestoze pouzivame pampersky. To ale neni "navyk" nebo "trenink". Ale vyhoveni potrebam. V podstate jako kojeni, tady taky nekoukame na hodiny, ale kojime, kdyz dcera chce.

Zdravim!

Hana
 bora 
  • 

Re: Re: Re:Proč zrovna na stromy? 

(28.7.2005 10:21:16)
hani,
vyborne rozliseno, zajdi nekdy i na http://www.rodina.cz/diskuse2426.htm
pozitivni zkusenosti tam potrebujem
nebo se mi ozvi primo na bora zavinac viennamusicsupport tecka at rada bych vedela vic :-)
bora
 Hana, 3 dcery (7 3/4, 4 roky, 10 tydnu) 
  • 

Re: Re: Re: Re:Proč zrovna na stromy? 

(28.7.2005 19:50:50)
ahoj boro,

predpokladam, ze umis nemecky. V nemcine vysla kniha "Es geht auch ohne Windeln" tam se dovis vsechno, co te zajima.

Hana
 míša, 1 dcera 
  • 

Re: Zpátky na stromy? 

(20.7.2005 10:55:27)
Mariko, tak tedy já mám kojence, kterému svlékání a oblékání nevadí! :) Naštěstí, protože kvůli neuzavřenému jícnu kombinovanému s neustálou hladovostí (ne hladem :) ) je osmkrát denně pozvracený od hlavy k patě. Ale uznávám, že jde asi o raritu, protože už v porodnici jsme byli široko daleko jediní, kdo si při převlékání nezoufal (a dneska, po pěti měsících, se jí to dokonce líbí). No, přesto zůstanu u pampersek!
 Atletka 


Re: To už tu bylo 

(15.12.2007 16:13:05)
já teda doma nedřepím - ale daří se nám to také, ať jdem na návštěvu nebo do fitka. Záchod nebo umyvadlo mají snad všude, ne?
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: To už tu bylo 

(15.12.2007 18:03:11)
No jo, třeba v tramvaji či metru, v obchodě...
 Jana, dva kluci (1999,2000) 
  • 

Nevycházím z údivu 

(13.7.2005 10:35:44)
Tenhle článek mne skutečně pobavil, hlavně konstatováním, že takto "cvičená" holčička je "suchá" od cca 18 měsíců, ale ještě ve 2 letech má na noc plenu - to je snad celkem běžný postup i při našich českých konzervativních metodách tréninku hygieny, ne? Nevidím žádný smysl v trápení miminka neustálým pozorováním, svlékáním, držením nad nočníkem a zpětným oblékáním. Zbyde človíčkovi nějaký čas na rozvoj v jiných oblastech???? Nemluvím o namáhání zad (čtyřměsíční miminko sedí na nočníku uprostřed místnosti?). Své děti jsem nechala v klidu do 2,5 let (přece jenom jsou to kluci), ale poté jsme měli během jediného měsíce hotovo, a byli bez plen i v noci. Pravda, předchozí 2,5 roky jsme si užívali zcela neekologicky v jednorázových plenkách, ale všichni jsme byli v pohodě a opravdu jsme si to UŽILI.
 Lenka, syn 7 měsíců 
  • 

Re: Nevycházím z údivu 

(13.7.2005 11:22:28)
Naprosto s Tebou souhlasím! S tím sezením si to také nedovedu představit. Náš malý zatím ještě sám nesedí. Když ho zkouším posadi s oporou, hned se začne kroutit a mrská sebou tak dlouho až je zase ve své oblíbené poloze na zádech či bříšku :-)! Nedovedu si představit, že bych ho měla držet v sedě na nočníku násilím. Dle mého názoru je lepší mít zdravá záda než být bez plínky :-)))!!! L.
 Jiřina  
  • 

Re: Re: Nevycházím z údivu 

(13.7.2005 11:35:08)
Ve 4 měsících sedí na nočníku?? To nějaká divočina, taky mám dítě, takže asi nějakou představu o tom mám, kdy děti sedí, ale ve 4 měs.?? Asi jsem nebo jsme doma nějaký zaostalý, jinak to nevidím:-)
 Toanoko 
  • 

Re: Re: Nevycházím z údivu 

(13.7.2005 16:29:45)
Pokud vím, dá se miminko přidržet i v "leže", bylo to v těch minulých článcích. Takže žádné násilné rvaní do sedící polohy.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Proč ne? 

(13.7.2005 11:52:29)
Momentálně tu přece probíhá (asi týden? ) na toto téma nová diskuse , která je přesně o této metodě. Ale bohužel je tam asi jen jedna maminka, která jí praktikuje a ostatní ji buď odsuzují, nebo se vyptávají na podrobnosti - jak se to dělá, proč atd. (Nechci se nikoho dotknout, takto mi to prostě připadá.) Já měla v době, kdy se narodila první dcera dost času na to "chytat" její čůrání a kakání a aniž jsem něco věděla o BKM, tak jsem malou po probuzení podržela nad nočníkem (měla jsem ho u její postýlky, takže jsme nikam neběhaly) a radovala jsem se, že jsem ušetřila 3 plíny (byly jen látkové!) a případně i oblečení popř. prostěralo v postýlce. A asi po 2 týdnech jsem přišla na to, že kaká hlavně tak půl hoďky po prvním raním papání, takže jsem ji rozbalila, podložila pod ní toyl. papír a opět ušetřila nepříjené vypírání bobečků z látky... Takže pokud má na to maminka čas a chuť, tak proč ne....

Jinak další články o této metodě jsou i tady
a tady , ale ty už tu jsou asi 3 roky...

Simča


 evien 


Re: Proč ne? 

(19.7.2005 23:25:27)
Myslím, že je rozdíl ušetřit jednu, dvě, tři pleny tím, že se trefíte do jednoho dvou čůrání z den a rozdíl pravidelně posazovat dítko na nočník taky.
Srovnávat dobu "hluboké totality" a dnešní dobu, kdy je (i když se maminky myslím docela snží) vše daleko uspěchanější a kladou se na nás úplně jiné (podstatně větší) nároky, taky není moc šťastné.
Každý si tu stejně najdeme svou pravdu...Nakonec se tu všechny shodnem na tom, že se nic nemá přehánět, že páteř trpí a že je jen opravdu velmi málo školních dětí, co chodí v plínách...ne?

Každopádně jsem si tu prodloužila život aspoň o půl hodinky, jak jsem se tu nasmála...i když??? Nebereteto tu doufám všechny vážně...snad máte srdíčko na pravém místě a poznáte, co ti naši drobínci potřebujou nebo chtějí...
 Zlatokači 
  • 

Re: Nevycházím z údivu 

(13.7.2005 12:49:43)
no, a taky mě zaujalo, že starší tříleté dítě si hraje s paní na hlídání, protože je maminka asi plně vytížená hlídáním toho čůrání :-)))
 Lucie, syn 8let, dcera 6 týdnů 
  • 

vše s mírou 

(13.7.2005 13:32:05)
Já jsem svého syna začala dávat na nočník kolem 4 měsíců a mnohem lépe se mu tak kakalo než v leže.Často jsem zachytila i čůrání- např. po spaní, nebo po jídle. Také si pamatuji, že se mu líbil zvuk, jak teče moč do nočníku- dělali jsme z toho "velkou legraci". Také je dobré ze sezení na nočníčku udělat pro dítě příjemnou věc, povídat si s ním a být u něj a to i když sedí bez opory.V roce už syn plenky téměř neměl (kromě dlouhých cest v autě apod.),a i když se často stala "nehoda", ale nijak jsem ho nekárala, jen jsem ho převlékla. Ideální je na to léto, kdy je málo oblečení. Moje šestitýdení holčička už také kaká (sice zatím do plenky) raději v polosedě. Já při tom ležím s pokrčenými koleny a mám ji opřenou o stehna. Tak si myslím, že i ona možná bude ráda sedět na nočníku. Samozřejmě pokud dítě nechce, asi není dobré nic vynucovat násilím násilím- každé dítě je jiné.
 Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta 


Re: vše s mírou 

(19.7.2005 0:08:13)
A nebála jste se o jeho zádíčka? Ve čtyřech měsících má při manipulaci s děťátkem ještě stále převládat fyziologická poloha "klubíčka". "Sezení", kdy se dítě klimbá ze strany na stranu a hlavičku má dopředu vpadlou jak opičátko, je nejlepší vstupenkou k budoucím návštěvám rehabilitačního cvičení :-(
 Lucie 
  • 

Re: Re: vše s mírou 

(22.7.2005 17:23:26)
přece dítě ve 4 měsících jenom neleží - chvíli v sedě to pro něj bylo příjemné. Teď je synovi 8 let a ortopedické vady žádné nemá, naopak fyzicky je na tom velice dobře.
 Javorka 
  • 

Re: Nevycházím z údivu 

(13.7.2005 20:13:43)
My jsme začli v 15 měsících a v 18měs chodila přes den dcera bez plin, takže taky nevidím důvod proč začínat už ve 4 měsících (navíc, když ještě nesedí) a bez plin by asi stejně byla až v těch 18ti. A ten rok hlídání by byl děsný.
 L+2 
  • 

nektery lidi holt nemaji nic jineho na praci 

(13.7.2005 10:49:40)
... a vymysleji si kraviny. Je zajimave, jak se nekteri lide vyzivaji v tom, ze nesmyslne trapi sebe i deti.
 Jana 
  • 

Re: nektery lidi holt nemaji nic jineho na praci 

(13.7.2005 22:55:22)
Dítě jako pokusný králík - chudáci děti.

Malé novorozeně potřebuje něco jiného než držet každou chvíli nad nočníkem a trénovat bezplenkovou komunikaci.

Jestli se odvolávají na rozvojové země - tam je mamina ráda když jí děti přežijou dětský věk, maká celý den, aby měly co do úst - a ráda by si vyměnila starosti s "bezplenkovou komunikací" za ty její.

Aneb - některé matky nevědí roupama co-by.
 Hana, tri dcery (7 3/4, 4 roky, 9 tydnu) 
  • 

Re: nektery lidi holt nemaji nic jineho na praci 

(20.7.2005 11:18:17)
proc trapeni sebe a svych deti? My tuhle metodu taky praktikujeme a vetsinou mame cistou plenku, prestoze pouzivame pampersky. Malicka kaka do zachodu a jak potom "zari".

Hana
 Hana, 3 dcery (7 3/4, 4 roky, 10 tydnu) 
  • 

Re: Re: Re: nektery lidi holt nemaji nic jineho na praci 

(26.7.2005 19:55:57)
Milado,

ono to tak opravdu je. Sedam si s malou na zachod a ona do nej opravdu kaka a je nadmiru spokojena. Babicka to videla na vlastni oci...

Hana
 Hana, 3 dcery (7 3/4, 4 roky, 10 tydnu 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: nektery lidi holt nemaji nic jineho na praci 

(27.7.2005 19:16:04)
Jo, Milado, dcera zari i tak. Pater ji urcite nenicim, ona totiz nesedi! Je oprena o mne, ale to je zrejme nepochopitelne, ze.

Hana
 vera&sophia3.04+Rayan2.6.05 


bez plen? 

(13.7.2005 12:10:24)
Zajimalo by me jaky ucel ma toto snazeni bez plen?Me to prijde totalne padle na hlavu.
Proc budu sve dite stresovat a ucit ho neco z ceho absolutne nemuze mit rozum?
Kojence taky nenaucite kolik je jedna a jedna dokud na to rozumove nebude priporaven.
Co si tim chcete dokazat?
 Eva, 2 děti 
  • 

náročnost 

(13.7.2005 13:53:10)
Věřím, že to jde na miminku vypozorovat, ale určitě to dost znesnadní život. Nedivím se, že ta maminka potřebuje pro starší dítě paní na hlídání.
Eva
 olga 
  • 

Re: náročnost 

(13.7.2005 18:48:47)
Přesně tak, to abych si pořídila paní na hlídání pro starší dceru, kdybych měla pořád hlídat tu mladší, jestli nemusí na záchod.
Jsem moc ráda, že dnes existují kvalitní látkové pleny, ve kterých se neoprudí, a je v klidu a já taky.
 M+1 
  • 

No to je pěkná hovadina 

(13.7.2005 20:42:42)
K čemu je to dobré?..asi kvůli ekologii..možná by bylo ekologičtější třeba chodit bez oblečení, nepoužívat žádný papír, no ono vlastně i jídlo (musíme zabíjet nebo ničit rostlinky) zasahuje do přírody..a mohli bychom zacházet ještě dál..tohle je prostě extrém a v našem kulturním prostředí je to zcela nepoužitelné..že se dá poznat, kdy chce dítě kakat, to by nějak šlo, ale čurat?..to si opravdu nedokážu představit. Pro mě by to byla ztráta času a možná světu pomůžu víc, když se budu věnovat něčemu jinému (třeba chození do školy), ale samozřejmě proti gustu žádnej dišputát..
 Hana, 3 dcery (7 3/4, 4 roky, 9 tydnu) 
  • 

Re: náročnost 

(20.7.2005 11:20:23)
a neznesnadni! Pani na hlidani taky nemame a zvladame vsechno. Tady jde uplne o neco jineho.
 Lucie,syn8, dcera2m 
  • 

Re: náročnost vs. pohodlnost 

(1.8.2005 15:19:08)
Možná to náročné je a při dvou malinkých dětech obtížněji zvladatelné. ale na druhou stranu vidím tolik pohodlných matek, kterým je jedno, že jejich čtyřleté dítě kaká do plen, protože ještě není "zralé". A mimochodem, už jste se některá zkoušela vyprázdnit vleže? Mohu říct, že je to velmi velmi nepohodlné. Také mě v této diskusi zaujalo poměrně příkré odsuzování těch, které se svými dětmi praktikují výše zmíněnou metodu. Jak napsala Hana, i já dítě neposazuji, ale držím v polosedě- podobně je přece v autosedačce.
Zdravím
LUCIE
 anola 


Přehnanost,ale proč ne? 

(13.7.2005 20:41:08)
Zdá se mi to příliš přehnané,chtit po miminku aby chodilo,tak brzo na nočník.Že by snad snaha ušetřit za plink?Vždyť to dítě ještě nemuže mit z toho rozum.Ale každý máme své nazory,tak neberme nazory těch druhých,i když někdy trochu přehnané.Zdravím všechny a pevné nervy při čůrání:)))))
 Rosie 


A co páteř? 

(13.7.2005 21:59:25)
Docela by mě zajímalo, co by tomu řekl pediatr. Pokud vím, dítě se nemá posazovat do značně pozdějšího věku, než jsou 4 měsíce, pokud si samo nesedne. Napřed se přece musí zpevnit páteř, ne?! Co budoucí problémy s vadným držením těla atd. atd.?
Dávat 4denní miminko na nočník mi přijde dost, no řekněme, zvláštní. Když si vzpomenu, jak často takové miminko čůrá a kaká, to bych taky celý den nedělala nic jiného než ho hlídala. Dcerka je v dubnu, syn v červnu a když bylo v létě vedro,leželi na dece na látkové plínce "nabosato", ale pořád? To bychom se asi na procházce daleko nedostali :-).

Jinak dcerka ve 2 letech neměla plínku ani na noc, synovi byly teď 3 roky a občas se v noci, tak 1x týdne, počůrá. Trošku mě to zaráží, přece jen ve 3 letech by už mohl vydržet celou noc, aLe prý mám být v klidu, klukům to déle trvá. Holky, co máte chlapečky, jaké máte se svými synky zkušenosti?
 Monika 
  • 

Re: A co páteř? 

(14.7.2005 7:50:33)
Dcera byla také ve dvou letech bez plínky na noc, ale syn se počůrá občas v noci i v 8-mi letech (tak 1x za měsíc), obden se počůrával ještě v 6-ti letech. A na velkou také chodí občas pozdě, už nevím, co s ním.
 Kahlan+5 


Re: Re: A co páteř? 

(14.7.2005 15:39:06)
Syn v noci cura do pliny tak, ze rano je uplne nacucana. Musela bych mu nedat tak 6 hodin pred spani piti, a to je dost drasticke. Jednou jsme plenu nedali, byl uplne pocuranej, lezel na to a vubec se nevzbudil! Proste ve spanku cura a ani omylem se nevzbudi. Takze vyckavame, jednou ho to prejde. A kakani? Pouze ve stoje a do pleny:-( No nebude to tak vecne:-)
 Katka,Jiřík 5let 
  • 

Re: A co páteř? 

(15.7.2005 13:48:18)
Můj syn byl plně bez plen ve třech letech, pravda občas mu to někdy ujelo nebo ujede cca 1x za 3 měsíce. Tohle co tady čtu mi připadá spíš jako velké trápení dětí i rodičů. Nedávno jsem viděla rozpravu pediatrů kteří svorně tvrdili, že posazovat dítě před jedním rokem na nočník je nesmysl, dítě nemá osifikovanou páteř, a proto má potom velké problémy se zády. Já se taky trápila, že nám to nejde a pak jsem se na to vykašlala, každej mi může vlézt na záda. Nakonec se to dítě stejně naučí tak co. Například Jirka nočník nesnášel tak šel rovnou na záchod. Ovšem nedávno jsem tady četla článek o tom, že je v Americe úplně normální, že má dítě plenky do 5ti let. Jak je vidět Je to země neomezených možností.
 Jitka a Šimi 


Extrém 

(13.7.2005 22:49:36)
tenhle článek jsme četla se zájmem, protože samy jsme začali s nočníkem celkem brzy, ale 4 denní dítě na nočníku to je teda něco. Občas si říkám, když čtu podobné články, že přehnaně ambiciozní rodiče chtějí mít nejšikovnější, nejdokonalejší děti, ale zapomínají na to nejjdůležitější...... zda dávají dětem dostatek lásky, citu a zda alespoň z 80% reagují na skutečné potřeby dětí. A tak často mimo to, že mají super baby, bývají tyhle děti taky citově super ploché a super zakomplexované. Myslím si, že do 3 let, zvládne většina dětí být bez plen , tak proč novorozeně "trápit".
 Máří2 
  • 

Tak moment, 

(13.7.2005 23:20:09)
ať si ten článek pročítám zleva nebo zprava, o čtyřdenním dítěti nenacházím žádnou zmínku! (možná jsem již unavena, nevím... :))) Píše se tam o čtyřMĚSÍČNÍM dítěti.
Takhle vznikají fámy :))) .
Ale, koneckonců, v případě této číslovky je jedno, zda jsou to dny, týdny nebo měsíce, vzhledem k problematice sezení na nočníku.
Jinak, tento článek i předchozí, které psala Bora (na něž uvádí odkazy Simča), mi připadají informačně zajímavé, rozhodně tam nevnímám nějaké fanatické prosazování této metody. Ať každý činí, co mu vyhovuje.
 Lenka, syn 7 měsíců 
  • 

Re: Tak moment, 

(13.7.2005 23:43:26)
Opravdu je tam psáno o čtyřDENNÍM dítěti!!! Doslova: "Hannah byly 4 dny, když poprvé čůrala do nočníku ..."! Ale v této pokročilé hodině není divu, že jsi to překoukla :-))))))) Dobrou noc! L.
 Dana + Filípek 11.3.2003 
  • 

Re: Tak moment, 

(13.7.2005 23:51:16)
Tady to je: "Hannah byly 4 dny, když poprvé čurala do nočníku. A od té doby už to tak zůstalo."
Jinak k článku se vyjadřovat nebudu, můj syn byl neekologicky v jednorázových plenách, na nočník jsem ho poprvé z legrace zkusila posadit někdy v 8 měsících a udělala jsem tím obrovskou chybu, tak se mu tam nelíbilo, že nočník odmítal cca do roku a půl...
U druhého dítěte ještě nevím jak budu postupovat, záleží to hlavně na tom dítěti. Ale co vím jistě, že ve 4 měsících (tím méně 4 dnech) nebudu posazovat na nočník, možná zkusím podržet nad záchodem, když uvidím že začíná tlačit, ale posazovat teda ne...
Přeji hezké časy strávené s vašimi miminky, ahoj!
 Líza 


Re: Tak moment, 

(14.7.2005 6:14:42)
Máří, to si ho asi moc pozorně nečteš, je tam skutečně zmínka o tom, že poprvé ho drželi nad nočníkem, když mu byly 4 dny, nikoli 4 měsíce ;-)
 Máří2 
  • 

Re: Re: Tak moment, 

(14.7.2005 9:55:17)
Běda, omlouvám se, že tu prudím... poruchy koncentrace pozornosti, výpadky krátkodobé paměti, prostě mateřská roztěkanost posledního roku a půlnoční hodina, to není dobrá kombinace... :(((((

Jo, ještě mě napadlo: Když by dítěti mělo vadit, že na sobě nosí záchod, nevadilo by mu také náhodou, že několikrát denně baští svoji mámu?
 Líza 


Re: Re: Re: Tak moment, 

(14.7.2005 10:16:58)
:-)))))
 Lemka, syn 7 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: Tak moment, 

(14.7.2005 10:25:44)
Hezkýýýý :-)))))))
 Toranoko 
  • 

Re: Extrém 

(15.7.2005 10:24:39)
Podle mě tam vůbec není napsaný, že rodiče to dělají proto, aby měli nejšikovně¨jší děti. Pokud si přečtete i předchozí články Borřy, najdete tam vyjmenované důvody, proč to dělá.
A je na každém, jestli to zkusí taky.
 Lenka, syn 7 měsíců 
  • 

Komunikujeme i s plínkou :-))) 

(14.7.2005 0:02:08)
Ještě jsem chtěla napsat, že komunikovat se dá ROZHODNĚ i s plíkou. Do půl roku kakal náš Malý pořád (byl plně kojený), takže jsem to vůbec neřešila a prostě a jednoduše přebalovala, kdy bylo potřeba. Teď co jsme začali přikrmovat, kaká už jen 1-2x denně, většinou ve stejném čase. Takže když na něm začnu pozorovat známky tlačení :-), hned ho povzbuzuji: "Tak zatlač ještě 2x a pak se půjdeme přebalit" (on totiž vždy kadí na 3x), "No, ještě jednou a už budeš mít hotovo!" a nakonec: "Ty jsi šikulka, teď Tě maminka přebalí."
Jednoduše - takhle si povídáme i když máme plínečku. Ono to komunikování asi totiž bude o něčem jiném než o těch plínkách,ne? A na nočníček začneme chodit až bude Brouček sám sedět...
 Pusinka 
  • 

Re: Komunikujeme i s plínkou :-))) 

(14.7.2005 7:41:18)
Ta metoda mi připadá skoro neproveditelná. Když byla malá v plínách já jsem měla čas s ní stále něco podnikat, stále někam chodit. Doma jsme se zdržovaly nezbytně nutnou dobu. Na veřejnosti a při cestování je stálé rozbalování miminka a vysazování na nočník nemožné. takže maminka by musela sedět stále doma.
 Goody 


Čůrání před hostem? 

(14.7.2005 11:32:47)
To mne dostalo!

Proti bezplínkové metodě nic nemám, beru to jako jistou informační komunikaci mezi matkou a děckem, ale když to jde do extrému, tak to už se mi nelíbí. Vysvlékat dítě na veřejnosti nebo před hostem - to mi tedy přijde trapně nudistické a neohleduplné jak k děcku, tak k jeho okolí.

Sledovat vyměšování dítěte a jeho reakce jde lépe s bavlněnými plínkami. Papírové jsou nejenom ekologicky nevhodné, ale způsobují vlastně i nezájem o vyměšování a reakce děcka, což je škoda. Ten vyměšovací informační "kanál" mezi dítětem a matkou je vlastně intuitivní myšlenkové spojení, které se "hodí" i v jiných oblastech života, takže bych tuto metodu vůbec nezatracovala. Naopak bych se přimlouvala za její oživení, příjemné osvěžení v současné konzumní době. Ovšem to by ji nesměly propagovat vyměšovací úchylačky, které jak výše uvedeno neznají míru a cpou se s tím všem pod nos. Co by mělo být intimní, nemůže být veřejné. A ještě navíc dostáváme komentáře k potty infant training mnohdy se slovníkem, který vyměšování dítěte znevažuje a vulgarizuje. Nevidím nic špatného na nošení plínek, zas bych z maminek používajících plenky nedělala macechy, co svým dětem nechají na tělíčku nosit WC. Vždyť je obojí úplně přirozené, bezplínkování i plínkování.Holt nežijeme v chatrčích, ale v moderní době, takže ty plínky umožňují normálně žít. Opravdu nevidím nic hezkého na tom, když při procházce nebo v obchodním centru není čas na to, co je potřeba udělat, protože je několikrát nutné s dítětem navštívit veřejné páchnoucí WC. Komunikovat s dítětem pomocí intuice lze i jinak a v pohodě, bez toho, že člověk zasvětí celý den vyměšování.
 Toranoko 
  • 

Re: Čůrání před hostem? 

(21.7.2005 17:27:47)
Tak ja nevim, ja jsem na tom clanku nic vulgarniho nevidela, me je to vpodstate jedno, ale mam pocit, ze prehnane reaguje spis ta opacna strana. Kdyz se mi clanek nelibi, tak ho nectu, uz z nazvu bylo jasny, o cem je, ne?
 Inka, syn 13 let 
  • 

Miminko bez plen 

(14.7.2005 12:22:21)
Nejsem schopná posoudit kvalitu této filosofie, ale připadá mi to neproveditelné technicky. Možná v Africe, kde je pořád teplo to funguje. V našich klimatických podmínkách musí být miminko dost oblečené nejméně 9 měsíců v roce. Tato metoda zřejmě předpokládá sedět s dítětem do dvou let doma. Když jsem byla se synem na mateřské, tak jsme většinu času trávili na procházkách, chodili jsme na návštěvy a podobně. Neumím si představit, jak malé miminko doluju kočárku, fusaku a oblečení, abych ho obnažené nechala někde vyčůrat. To by jistě skončilo nachlazením. V noci zase spal a já taky. A praktikovat to chvilku ráno a chvilku večer by asi nemělo smysl.
 Martina, dcera Ema 2,5 roku 
  • 

Re: Miminko bez plen 

(26.7.2005 9:15:14)
Maminky, žádný stres. Emička začala chodit na nočník ve dvou letech, ze dne na den. Bez stresů a drezúry. Dnes je bez plenek i na spaní. Vše je přirozené a pohodové. A jsme na tom lépe než maminky s dětmi, které začaly dávat dítě na nočník v nějakých 7 měsících. Doporučuji přečíst si nějakého toho Matějčka.Píše, že indiánské kultury začínají "učit" děti "jak na to" až po dvou letech, tedy v době, kdy je nervová soustava vyvinuta - a téměř u nich neexistuje noční pomočování v pozdějším věku. Hlavně nedejte na řeči typu: "To naše málá...". Ono to přijde.
 Ivana holky 1 a 3 roky 
  • 

No tedy 

(14.7.2005 21:22:47)
Co k tomu dodat... "zatimco trileta XY si hrala na piskovisti s pani na hlidani"... a dalsi pani na uklid a na vareni a na..... Tak potom opravdu muzu byt v pozoru kazdou minutu. A pripadne i dite trhat od prsu na nocnik aby se nepo... to se mu musi uzasne libit kdyz ho tak v prvni tretine kojeni {kdy obvykle cura} na jakykoli moment odstavite. A vysledek? V 18 mesicich se nepocura. Ovsem od 18 mesicu ne nepocurava ani moje starsi dcera a pliny normalne nosila. Pak jsem ji je jednoho dne nedala a dvakrat se pocurala. Vadilo ji ze ji to tece po nohach a bylo po pocuravani. Proste v pohode.
 huh 
  • 

blbost 

(14.7.2005 21:33:37)
Je to pekna blbost, vylucovani minimalne v 1-2 letech ditete je samovolny jev a dite nema nad tim kontrolu, proste se to deje samo od sebe. Takze si pak s tim nocnikem prosedi bostonske maminky cely den. Navic pokud by nutily to dite aby to delalo v urcity cas nebo kdyz ma pod sebou nocnik, tak akorad to decko vystresuji, protoze nebude chapat co se po nem chce a muze mit potom nejake psychologicke problemy. Je to takovy zcestny pristup.
 aaliana 
  • 

Re: blbost 

(18.7.2005 10:45:57)
Holky neblbněte, pokud se Vám tato metoda nelíbí, tak to nedělejte! Ale přijde mi hloupé to znevažovat a nazývat týráním dětí. Kde je tolerance? Každý se předce snaží vychovávat děti jak nejlíp umí, nebo snad ne? Když někomu nevadí, že mu dvouleté dítě před očima kadí do pleny a pak ho s úsměvem přebalí, je to vpořádku. Nás to s dcerkou docela bavilo dělat do nočníku (když jsme byly zrovna doma) a v sedmi měsících jsme mely tak jednu látkovou plenu denně a v jedenácti si sama řekla a byla přez den bez plen. V klidu a s úsměvem. Druhá dcera je jiná, ta neměla na čůrání nikdy čas a do dneška dobíhá na poslední chvíli, tak měla pleny skoro do dvou let... v klidu a s úsměvem. Je hloupé si dělat zásluhy z toho, že dítě je s plenou, nebo bez pleny. A taky nebudu odsuzovat někoho za to, že mi poskytuje informace, abych se mohla sama rozhodnout.
 Hana 
  • 

Re: blbost 

(20.7.2005 11:28:51)
dite opravdu od zacatku vi, co se v jeho tele deje. Ano, neumi nam rict, ze "musi", ale ono to vi. Je jen na nas, zda dame na nasi intuici a pomuzeme mu.

Hana
 Toranoko 
  • 

Re: blbost 

(20.7.2005 17:05:12)
Dite je prece od narozeni hloupe a vubec nevi, co se s nim deje, temer nic nedokaze, nemluve o dobe pred narozenim, kdy vlastne jeste vubec nic neciti, nechape a tak.
To neni vtip, takovyhle nazory opravdu existovaly a byly vedecky prokazane a prezentovane.

Nastesti i veda, vcetne vyvojove psychologie se vyviji, ze? Me by zajimalo, jak to vsichni ti, kteri tvrdi, ze dite nic nechape, vedi.
 Blues 
  • 

Když už se chtějí učit od přírody,  

(22.7.2005 15:31:03)
měli by se poohlédnout po zvířecí říši, konkrétně savcích, kterým se též (jako lidem), rodí bezmocná mláďata. Nejlépe lze pozorovat například kočku - malá koťátka v pelíšku vždy pečlivě očistí/olíže (lidé na to mají plenky a přebalují) a teprve když koťátka dosáhnou vhodného věku k učení, postupně je učí vyměšování mimo pelíšek, na určeném místě. Plně naučené na "kočičí záchod" jsou koťata zhruba v době, kdy jsou plně odstavena a umí se sama najíst.
Domorodé ženy v Africe to řeší podržením miminka kousek od těla, protože tam nepoužívají nejen plínky, ale ani jiné oblečení - v tamějším podnebí jsou miminka prostě nahatá!
Ale nácviku vědomého vyměšování na vhodném místě se jistě i africké děti učí, až když jsou schopné to pochopit.
 míša 
  • 

Africké děti NOSÍ PLÍNKY!!! 

(23.7.2005 15:19:55)
Už jsem to psala jinde: africké děti jsou bez plínek jen v batolecím věku a jen když si hrají na zemi, tj. mimo záda matky. Analogie s koťátky je nicméně namístě, protože mnohé africké děti nenosí šatičky až do úplného odstavení (zhruba ve dvou letech). Asi rok touto dobou se pak učí vyměšovat posazené na nártech dospělé osoby, jako u nás na nočníku, aby to po oblečení už zvládly samy.
Miminka a děti posazené na zádech nicméně plínky MAJÍ, protože maminky by je prostě nestíhaly na čurání sundat - zvlášť v chladnějším počasí kdy je přes plachetku převázaná ještě jedna či dvě látky navíc - a ani by na to neměly při spousrě povinností čas.
Ještě ad koťata: ta zase kočičí maminky nečistí PO vyměšování, ale BĚHEM něho. Koťátko s plným měchýřem nebo střívky instinktivně zaujímá polohu na zádech se zadníma nožičkama přitaženýma k bříšku, podle čehož kočka pozná, že je zapotřebí kotě očistit. Lízáním řitního otvůrku a genitálií u koťěte nastoupí vyměšovací reflex a kočka zárověň vše očistí. Takže tak.
 bora 
  • 

Re: Když už se chtějí učit od přírody,  

(28.7.2005 10:28:16)
analogie s kotaty neni na miste.
srovnatelne je to s primaty, kteri sva mladata nosi, v pripade potreby podrzi od tela.
primati taky nevylucuji do vlastniho hnizda
 misa 
  • 

kotata? 

(7.8.2005 20:20:09)
boro, kdyby jsi cetl/a muj prispevek do konce, psala jsem tam, ze analogie s kotaty je na miste, pokud jde o priblizny stupen zralosti, v nemz kotata a deti nekterych jinych narodu samostatne vykonavaji toaletu. V poslednim odstavci jsem naopak mluvila o tom, proc kotata a deti v tomto bode plne srovnavat NELZE.
 Gábina, dcera 15 měsíců 
  • 

Teda ženský!!! 

(29.7.2005 22:24:34)
Nazdárek!!!
Tak ať čtu ty vaše příspěvky tam nebo zpátky, připadaji mi trošku trhlý...
Nechci se nikoho dotknout, ale každý má, aspoň podle mě trochu pravdy.
Jenže, kdo má čas a chce se opravdu věnovat dítěti, tak se mu věnuje a kdo ho holt nemá, tak s tím nic neudělá...
Moje dcerka se poprvé posadila o Vánocích a netrvalo ani týden a nechtěla už skoro ani lézt, jen sedět, ale co vám to píšu, to všechny znáte...
Měli jsme dobrý trénink, vloni v léťe jsem jí často rozbalovala z pleny (Pampersky) a to nám zůstalo pořád i v zimě jsme si před koupáním ten čas na hraní bez plíny našli. Pokaždé, když jsem jí rozbalila, okamžitě čůrala. Stačilo jen vypozorovat, že pak čůrala téměř přesně každou hoďku. Po Novém roce jsme jeli sehnat nočník. Koupili jsme krásný, hrací. I když mě sposta lidí varovala před těmito vymoženostmi, já ho koupila. Zalepili jsme ty kontakty izolepou a malou posadili na nočník. čůrala opět okamžitě. Hrozně jí překvapilo, že je čůrání slyšet, pak z toho měla záchvat smíchu. Bylo jí přesně 9 měsíců. Do roku jsem jí dávala plínu, ale stejně "chodila" na nočník, samozřejmě už dávno hrací... A ona si tu melodii brouká!
Teď je úplně bez plíny přez den, ale to chci napsat: Neříkejte nesmysl, že to to dítě neví!!!!!!!!!!!!!!!
Malá se mnou chodí na velký záchod a na nočník jen večer nebo když chce v noci.
Tuhle hlídal sám tatínek, který teda velký záchod obchází, protože se bojí malou utírat a aby mu tam nespadla. Jenže... Naty ho opět dostala. Chtěla kakat... Ona si fakt spolehlivě řekne už mnoho měsíců. Nechce kakat do plíny ani omylem... Doběhla k němu a zatahala ho za tričko: "Tatíto ee!!! Hnem,hnem!!!!" a utíkala na záchod. Tak mu nic jiného nezbylo. Je to moje šikulka.
A co mě přimělo k té trpělivosti s nočníkem??? Byli jsme v Motole v nemocnici - týden... Nejhorší týden našeho společného života. Změna prostředí, vrzající postýlka, skřípající dveře, nenáviděné sestřičky... To bylo v únoru, kdy se malá naposledy pěkně pokakala do plíny!!! Měla z toho gynekologické problémy!!!!!! A to bylo rozhodující... Už nikdy víc. Svlékání a oblékání zvládala odjakživa s úsmevem, ležení na přebalováku bylo spojené s hraním a čůrání s rozbalením a nakonec větší stresy teda úplně největší ze sestřiček mi připadají víc zbytečné, než cokoli jiného.
Jsem matka na celý úvazek, mám zatím jedno dítě, které zatím nemínim rozmazlovat, na to máme babičky a to stačí, miluju ho nade vše, jak jen matka může milovat!!!! Hodně času strávím s ní hraním a povídáním, ale mylná je něčí představa, že mateřská a výlety, nákupy a courání se vylučujou. Rádi vyrážíme pryč a to i nočníkem. Párkrát se mi stalo, že malá chtěla na nočník i v restauraci, tak jdem na záchod i s nočníke a komu se to nelíbí, ať....
Já jí to vysvětlovat nebudu a řvát jí taky nenechám, že se mi zrovna nechce jí svlékat a dávat na nočník. To je potom vzteky bez sebe, jenže ona se fakt do té plíny nevyčůrá!!!!
Má to samozřejmě nevýhody, to bych kecal, že ne.... Je to těžký, jedem autem a najednou mamino ee hnem, hnem (to je honem honem) a hledáme místo ke stání... Já bych taky radši seděla u kafe a ne u nočníku.... Ale to je právě každého názor a věc, tak co ty narážky????????????? Vůbec se nedivím, že nějaké dítě na záchod nechodí i ve dvou letech, potřeby a priority má holt jiné, je to jeho věc.... Ale koukat na někoho, že jeho dítě chodí bez plíny je teda strašně trapný!!!!!!!!! A odsuzovat někoho, že jeho dítě chce teď hen na záchod a ten není, tak že čůrá do travičky, kanálu, na chodník vedle aut atd, to mi připadá vůči tomu malému dost nefér!!!!!!!!!!!!! Právě proto, že ono má své potřeby stejně tak, jako do plíny........... jenže trochu jinak....
Jo a s tím sezením na nočníku. Jsem zásadně proti sezení na nočníku, pokud dítě samo nesedí, ale proč pomlouvat ženský, který mimi nad nočníkem přidrží!!! To taky jde... Jo a co se takhle, když jsme u toho kritizování sezení, pustit do chodítek!!!!!!!!!!!!!!!!!! To je taky sezení a ještě k tomu neúčelné....... Tak to je můj názor, musela jsem ho napsat, protože některé názory mi připadají úplně zcestné.

Nazdárek G.
 MirkaEyrová 


Re: Teda ženský!!! 

(29.7.2005 22:48:45)
Gábi, problém asi bude v tom, že dost dětí čůrat do nočníčku v kojeneckém, ba ani brzkém batolecím věku prostě nechce. Traduje se, že dítě do dvou let svěrače prostě neovládá. U všeho existují výjimky, možná i tady - takže máš možná výjimečné dítě. Ale pravda je, že moje dítě nočník nechtělo ani vidět, a když jsem ho asi ve 2,5 letech na nočník učila, šlo to teda zatraceně těžce. Abych ho vysazovala na nočník hned po narození, to mě ani nenapadlo - a i když mi matka vnucovala nočník pro syna někdy v osmi měsících, připadalo mi to přehnaně brzo (po čtení výše uvedených informací). Kromě toho, po šestinedělí, kdy jsem teda ze zdravotních důvodů synovi dávala látkové pleny - a matka mi docela dost pomáhala, tak když jsem na to zůstala sama (manžel až po práci, samozřejmě), tak jsem pěkně rychle přešla k papírovým, protože dítko čuralo třeba 18x za den (bez noci!!!). Když si to vynásobíš třemi, tak mi nestačilo ani šedesát plín, které jsem měla v zásobě... Pak už jsem množství močení nesledovala - přišlo mi přednější, abych se věnovala broukání, čtení, povídání či hraní s dítětem. --- Jistě, kdyby na mě ve třičtvrtě roce broukal "máo ee", tak bych mu jistě vyhověla. Ale to zatraceně nehrozilo!
A jestliže má většina mamin zkušenosti podobné mým, tak se nediv, že jim připadá tak trochu jako týrání vysazovat na nočník novorozence...
M.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Teda ženský!!! 

(29.7.2005 23:29:51)
Jo, jasan, jak jsem psala, já bych novorozence taky na nočník určitě nedávala. Já se taky vůbec nedivím nikomu, kdo na nočník, nebo záchod dítě nedává, jen jsem chtěla napsat, že je blbost tvrdit, že dítě neví, že čůrá. A to myslím, že ví všechny děti, ne jen moje. Pokud by malá nepřijala nočník a potom záchod, taky bych jí nenutila, jenže s ní to bylo bez problémů. Fakt čůrala zpočátku při rozbalení, pak jsem k tomu přidal čůrej a dařilo se s úsměvem, kdyby to nevzala, taky bych jí nenutila, ale ona to vzala. Záchod pak byl snad úplně normálním přechodem. Pravda je, že jsem chodila na nočník každou hodinu. Občas se vztekala, ale jen chvilku. Fakt malou. Někdy tam seděla i půl hoďky. To už jsem byla celá pryč, že už nemám čas... Není to jednoduchý. Dávám nočník na přebalovák, kde máme stále zajímavou kupu hraček, takže malá čte a hraje si. To taky každý odsuzoval, ale můj názor byl, že se nevsteká a je v pohodě. Každé dítě je jiné a já jsem chtěla hlavně napsat, že mi docela vadí, když někdo bere učení na nočník jako " týrání" a nebo mrhání časem.... Natož zdržování vlastních zájmů!
Každé dítě je jiné a každý má jít s výchovou a návykama tak rychle, jak je dítěti přirozené, aby ho to nenudilo a nebrzdilo....
To je můj názor. Takže jediné nejasné z těch příspěvků je mi to, že tam někdo napíše něco jako že je mu nechutné, když dítě někde čůrá... Mě to připadá naprosto normální, protože já jezdila s nočníkem i do krámu. Teď už teda zvládáme čůrat na tu travičku...
Nechci, aby to vyznělo, že je někdo horší, než druhý, ale že každý je svůj a tak nechápu, proč se pozastavovat nad tím, že někdo nemá plínu...
Ahojda G.
 Věra 
  • 

Re: Re: Re: Teda ženský!!! 

(31.7.2005 15:13:07)
Já tedy neodsuzuji ani jednu z vás, jak už bylo napsáno, kdaždý vychovává dítě po svém. Ale určitě nejvíc záleží na samotném dítěti. Každé je totiž úplně jiné. Když jsem učila svého syna na nočník, tak jsem slýchala, že někdo to měl hrozný, že musel prát i 8 počůraných tepláčků denně. No to já se musela smát, protože já jich měla klidně 8 během jedné hodiny. Syn totiž čůral každou chvilku a jen trochu. A nočník? Ten téměř nenáviděl a vůbec si nedovedu představit že by na něm seděl i jen 5 minut. Pokud se nevyčůral hned, tak okamžitě vstal. Bylo to opravdu velmi náročné. Teď má 2 a čtvrt roku, na spaní má stále plínku a asi ještě hodně dlouho bude mít.
Jen by mě ještě zajímalo, jak mamča pozná v noci když spí že chce dítě čůrat. Mně totiž obě děti čůraj i v noci a nedovedu si představit jak k nim každou hodinu vstávám a dávám je na nočník.
A tobě Gábi opravdu závidím, že máš doma takovou šikulku :o)))
 Iva, dve holky 
  • 

Curani v noci 

(31.7.2005 21:37:28)
Mam zkusenost, ze curani v noci se dostavovalo nejcasteji kolem jedenacte az pulnoci. Nebo kdyz dite spi neklidne. Ja jsem teda k dceri {od 20 mesicu bez plen i v noci} vstala treba dvakrat, kolem te jedenacte a nad ranem, posadila ji spici na nocnik, nekdy se vycurala aniz by se vzbudila, jindy ne. A pak tak od dvou let zadne nocni curani. Tolik prvni dcera, ted zacinam ucit druhou 16 mesicni a zadne ani sebemensi uspechy, na nocnik ne a ne, breci, je neklidna, beha naha, vidim ze chce curat a jen ceka az ji dam plenu a.. je to tam.:-]. To jsem u prvni nezazila. Tolik mych zkusenosti.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Teda ženský!!! 

(5.8.2005 19:42:25)
Díky Věrko,
mám taky radost. Je hrozně šikovná a jak píšeš, každé dítě je jiné a já taky čekám, že jí to v nějakém období dost dobře omrzí a třeba se počůrávat začne. Ale zatím je fakt moc a moc šikovná a to nejen s tím čůráním.
V noci to teda zatím moc neřeším, protože ona je dost dobrý nespavec přes den (i když teď už je lepší a spí i dvě hoďky) a tak jsem moc ráda, že spí aspoň v noci, ale někdy se přece jen podaří, že se probudí a chce fakt rychle nočník. To pak řve jak tur hnem, hnem, ydrzet - honem, honem, vydržet!!! A někdy se ta suchá plína podaří...
Je to naše zlatíčko, je taky hrozně moc ukecaná a v roce uměla už asi 60 slov. Tím se nechci ani náhodou chlubit, moc dobře vím, že to není "normální", ale chci jen napsat, že každé dítě je opravdu jiné a podle toho se k němu musí přistupovat... Asi by byla dost nespokojená, kdybych s ní každý den chvilku neseděla a nečetla s ní knížky, které už umí "přečíst" sama. Říká básničku Polámal se mraveneček a zpívá spoustu písniček, ale nejraději Dominiku-niku-niku, protože máme kamarádku Domču... Já se naopak moc bojím, že se tenhle rozdíl těžko vyrovná a pak může i ona být nešťastná a hyperaktivní a nespokojená atd. Prostě se bojím, aby moc nevybočovala svojí šikovností, doufám, že bude chytrá, ale tak akorát... Naše dr. je z ní nadšená.
Ale tímhle příspěvkem do diskuze jsem chtěla hlavně narazit na ty, kterým vadí čůrání do trávy a kdekoliv si dítě vzpomene.... Jestli někdo máte, nebo jste měli tak šikovné dítě, prosím poraďte mi, jak dál a kde můžou nastat nějaké zádrhele.....
Pa pa a díky

Gábina

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.