| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Americká holčička - panenka na hraní i k poučení…

 Celkem 82 názorů.
 Katka 2 deti 
  • 

Díky za poučení 

(28.6.2005 8:42:56)
Díky za skvělou radu nám hloupým čechům od vás chytrých američanů. jen mi ty panenky přijdou stejně hloupé jako Barbie na Malibu, na pláži, na party, jen se jinak jmenují.
 Borča 
  • 

Re: Díky za poučení 

(28.6.2005 9:35:38)
No, mně to zas tak hloupé nepřipadá. Myslím, že hračka, která pomůže dítěti aby si zapamatovalo cokoliv z dějin je užitečná.
A nechápu tu averzi vůči američanům? Proč?
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Jen tak mimochodem 

(28.6.2005 10:24:19)
Katko a Borčo - Věra s Clarisskou je Češka - a mně by docela zajímalo, zda vaše děti jsou ve svém češství tak uvědoměle vychovávány, jako Věřina Clarisska. Já jsem nikdy nepochybovala o tom KDO jsem a ODKUD pocházím, snažila jsem se dcery vychovávat tak, aby to pro ně něco znamenalo, že jsou Češky (a z 1/4 Bulharky :-D), ale nedávno mi ta starší řekla proč že jsou vůbec státy - že to v dnešní době nemá žádný význam, jestli je někdo z Čech nebo z Norska... Možná je to jen její pubertální póza, ale se mnou to dost zalomcovalo.
Trochu mně mrzí, že v posladní době ať tu Věra napíše cokoliv, pustí se tu někdo do ní s tím, že nás Američanky nemusí poučovat. Ale Věra nás nechce poučovat, ona nám jenom nabízí různé nápady, které ji - jako Češku, žijící v Americe - zaujaly. Tak proč na ni být zlé?
Mimochodem třeba ten nápad historických panenek mi nepřijde špatný. Zkusily jste se někdy zeptat svých dětí (pokud je tedy máte ve věku - tak nad 8 let, kdy by už o tom mohly něco vědět) jaké jsou jejich znalosti z historie? Jen tak namátkou: Kdo byla Eliška Rejčka? co se stalo v srpnu 68?, čemu se říká první republika? proč bylo popraveno 27 českých pánů na Staroměstském náměstí? Jak se jmenovaly 4 ženy Karla IV? nebo co je to sametová revoluce a v kterém roce byla?
Hmmmm, než začneme plivat, zamysleme se.....
Simča
 Katka 2 deti 
  • 

Re: Jen tak mimochodem 

(28.6.2005 10:37:26)
než začneš plivat ty přečti si příspěvek od borči, mám pocit že mi oponovala a ty jsi ji oslovila zárověň se mnou což asi správné nebylo, zkus si ten příspěvek přečíst třeba mu i porozumíš.
jinak co opravdu "k smrti miluji" jsou američtí češi američtější než američané. takže tak. každý chytrý příspěvek od tak velmi uvědomělé češky, která nás tu poučuje jak je to v americe fantastické mě nadzvihuje ze židle, poprvé jsem na nej reagovala tohle už bylo opravdu příliš.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Re: Jen tak mimochodem 

(28.6.2005 10:43:42)
Ano Katko, máš pravdu, Borči se omlouvám, ona ti skutečně oponovala.
Jak jsi napsala - zkusila jsem si ten příspěvek přečíst a třeba jsem mu i porozuměla.
S.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Re: Jen tak mimochodem 

(28.6.2005 10:46:49)
Jo, Borču jsem tam zahrnula kvůli větě o "averzi vůči Američanům" - tedy s upozorněním, že Věra je (a cítí se být) Češkou.
S.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Jen tak mimochodem 

(28.6.2005 11:38:29)
Katko, taky Ti musím oponovat. Myslím, že máš zbytečnou averzi vůči Americe. Hele - já ji mám taky, a některé věci, které jsou fakt hloupé a nesmyslné, mě taky nasrstí. Ale nedělám to šmahem. Mám třeba nějakou tu knížku o výchově dětí - např. právě i z USA - anebo zrovna konkrétně TENHLE nápad přiblížit dětem historii skrze panenky a jejich příběhy se mi taky dost líbí. --- Člověk by měl být co nejobjektivnější. Nezáleží na rase nebo zemi, kde bydlí, ale na tom, co dělá nebo vymyslí. Tady v Česku se mi třeba strašně moc líbí nápad s historickými leporely, co ilustruje Seifertová. Jsem z toho úplně na větvi, moc se mi ten nápad líbí (jen bych k tomu brala jiné ilustrace:-))). Vždyť je fuk, kdo na takové zajímavé nápady přijde - jestli Čech nebo Američan. Můžeme polemizovat o tom, jestli je nebo není férové, chtít za to "spoustu peněz" - určitě si tím firmy přijdou na hezké penízky:-(((, ale mít panenky (které nejsou vychrtlými anorektičkami) s nějakou historií, "životopisem", v pravdě bych řekla DUŠÍ - to je podle mě docela dost dobrý nápad. --- Škoda, že mám kluka:o)))
M.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Jen tak mimochodem 

(28.6.2005 20:05:27)
A víš, co zase miluju já? Když někdo nezná ani základní pravidla používání interpunkčních znamének. To zase nadzvihuje mě. Taky na to reaguji poprvé..
 Jirka 
  • 

Re: Jen tak mimochodem 

(15.7.2012 16:05:35)
proboha v USA nejsou pocitace s hackama a carkama
 EvčaK 


Re: Jen tak mimochodem 

(28.6.2005 10:52:29)
Simčo, jména manželek Karla IV nepovažuji za historicky důležitá fakta:-)) Pokud by jsi tedy nechtěla vyzdvihnout jejich zásluhy:-)) Ale to ber jako žert. Názor Tvé dcerky, proč republiky, proč nějaká hra na vlastenectví docela chápu. Myslím, že to, že patříme do nějaké komunity, národa.. většinou oceníme až ve vyšším věku. A možná až tehdy, až jsem z tohoto vytrženi. A v dnešní době se hodně mluví o EU o rasismu, který rozlišuje národnosti a rasy... Takže v tom dospívají můžou mít zmatek, nejasnosti nebo na čas a možná i napořád odlišný názor.

Já jsem hrdá, že jsem Češka. Jsem na to víc hrdá úměrně se stoupajícím věkem. Dřív mi to bylo celkem šumafuk. Spíš mi přišlo zbytečné nad tím bádat:-))
 MirkaEyrová 


Re: Re: Jen tak mimochodem 

(28.6.2005 11:29:55)
Evčo, jména manželek Karla IV. nejsou, jak Ty říkáš, "historicky důležitá fakta". Ale víš, kdy mě doopravdy začala historie zajímat? Když jsem si třeba přečetla knížku od Kratochvíla "Lásky královské". Ta pojednává o "historicky nedůležitých faktech" - jsou to jakési novely, imaginární příběhy českých královen tak, jak se MOHLY odehrát, s jejich pocity, láskami, sympatiemi a trápeními. Tak TO mě zaujalo, protože mi to umožnilo historii vnímat skrze vlastní prožitky. Třeba jak se mladičká princezna kamarádila od dětství se synem nějakého poddaného - a ve chvíli, kdy začali dospívat a objevili v sobě vzájemnou náklonnost, našla ho jednoho dne rozpáraného visícího za nohy. Přikázal tak její milovaný a milující dědeček král, neboť byla přislíbena českému panovníkovi... Tak TOHLE je na historii podle mě poutavé. Nebo to, když se v knížkách dočteš, že mnoho královen středověku umíralo ve věku sotva přes dvacet let. Prostě PŘÍBĚHY LIDÍ, ne nějaká data bitev anebo vzniku či zániku států: lidské osudy, lidské slabosti i silné stránky, city - to je panečku historie!
M.
 Pavla3 


Re: Re: Re: Jen tak mimochodem 

(28.6.2005 12:01:45)
Mirko,
vím přesně o čem mluvíš. To mě taky bere už od dětství. Přečetla jsem kdejakou historickou prózu. Znám kdejaký panovnický rod, kdo s kým, jaký měl milenky jaké milence. Ty manželky K IV. zná dcera (7) taky. Přečela si to v knížce Panovníci českých zemí (Fragment), kterou jsem si koupilá já už asi před 10ti lety pro sebe :-), je krásně ilustrovaná a hezky psaná. Jenom si moje Káťa přejmenovala Blanku z Valois na Blanku z volova :-). Fragment má vůbec moc hezké knížky, dcera si je už v knihkupectví sama vyhledává. To historické leporelo máme taky je úplně boží. To je ale tuším jiné nakladatelství.
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jen tak mimochodem 

(28.6.2005 15:34:28)
Mne take pripada ten napad dobry, vzdyt uz Komensky prosazoval "skola hrou", ne?:-) Ja mam knihovnu plnou historickych knizek. A byly to prave ony, co ve mne vzbudily lasku k historii. Ne sucha fakta a letopocty, ktere nas ucili ve skole, ale presne jak pise Mirka - pribehy lidi! Treba i takova ta povinna literatura, napr. Julius Zeyer, ktery je proste pro pubertaka nepochopitelny a presto jsme ho museli cist. Ja se k nemu vratila po letech, pote, co jsem precetla Kozikovy historicke prozy "Na kridlech vetrneho mlyna" a "Neklidne babi leto" a pak jsem mu teprve porozumnela, protoze uz jsem ho znala jako CLOVEKA, ne jako "pouheho" spisovatele/basnika. To same ze zahranicnich treba Shakespeare, Byron, Maupassant a mnoho dalsich, takova ta skolaky nenavidena klasika....Jsem presvedcena, ze prave z takovychto knih si clovek neco odnese a hlavne si vice zapamatuje. Ja mela ve skole vzdycky binec v panovnicich a rodech, ale po precteni knih jsem proste byla najednou schopna je roztridit, seradit a navic se mi k tomu vzdycky vybavil nejaky zajimavy pribeh. Jasne, nektere historicke romany jsou castecne fantazii, ale vzdycky obsahuji zakladni, historicky dolozena fakta. A nekdy je legracni, jak si ruzni autori odlisne vykresli sve postavy a jejich pribehy. Alespon ma clovek moznost srovnat:-) Taky me kolikrat takova knizka privede k necemu jinemu - protoze se mi strasne libila Shakespearova dramata o kralich Richardovi a Jindrichovi, privedlo me to na anglickou historii (10.-13.st.)a ke knizkam Sharon Kay Penman a od tech ke Kenu Folletovi (pouze jedna - Pilire zeme - doporucuju!) a Mireille Calmel (taky jedna - Loze kralovny Eleonory)....to je zrovna priklad odlisneho vykresleni postav ruznymi autory.
Takze si myslim, ze priblizit detem historii takovymto zajimavym zpusobem je vazne dobry napad.
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jen tak mimochodem 

(28.6.2005 15:36:30)
Ale fuj, takova hrubka!;-) "porozumela", samozrejme...:o)
 Bláža,Jan11,Alžběta7, Josef5 


Re: Jen tak mimochodem 

(20.8.2012 12:32:11)
Díky Simčo, píšeš mi z duše. ~x~ Kdybych se nepropracovala k tvé odpovědi, napsala bych něco podobného. Je to zajímavý nápad. Mě historcká data nikdy nešla dobře zapamatovat a říkala jsem si, že by bylo zajímavé spojit historické události a třeba různá období třeba s tehdejší módou. Lépe by se zapamatoval vizuální vjem s určitou událostí.
Všem co tady píší odpovědi, které jenom plivou kolem sebe bych přála, aby tento čas napřáhli lepším směrem a něco dokázali. Třeba napsat zajímavý článek o sobě.
 Alena 
  • 

Odbočuji 

(28.6.2005 11:21:07)
Docela by mě zajímalo,jestli Věru dokázalo její současné okolí přijmout,nebou jestli je pro ně "ta z Čech",případně za jak to přijímání probíhalo.Ale to by asi bylo na celý článek.
 Věra S. USA 
  • 

Re: Být z Čech je "výhoda"... 

(3.7.2005 6:33:44)
Rozhodně úplně jinak než Němci v kterékoliv ze spolkových republik, kde jsem žila dřív, nebo v Rakousku, kde jsem emigraci zažívala také...či ve Francii, kterou dobře zmám.
Jestli jsem pro někoho "ta z Čech" není to s negativním nádechem (žádné čužun) ale s příjemným nádechem "zajímavosti". Evropa je pro většinu Američanů nečím, před čím mají "božskou úctu". O jejich nafoukanosti opravdu nic nevím. Hrdost to ano...Ale nafoukanost?
Dokonce si myslím, že by jim trochu víc sebevědomí nezaškodilo.(Ale to je opravdu na dlouhé povídání).
Když se ptají, co to mám za přízvuk (nezapomenou dodat, jak je milý a "krásný") je to ze zájmu, ne s kritickým přístupem. Kde kdo je tu "odněkud", když ne ve druhé tak v třetí generaci.
Obdivují dvoj -(troj) jazyčnost mých dětí, jako každý, kdo mluví "jen" jedním...
Pokud si nejsou jistí, jak to s tím Československem a Čechami je, klidně se přeptají a nechají se "poučit"...Ptají se hodně. Mnozí v Čechách byli a mnozí se tam chystají...Tak jenom doufám, že nenarazí na některé ze zarputilých čnenářek. Mohli by si zkazit obraz, který doteď o Čechách měli...
Máš-li víc "odbočujících" otázek, rada na ně odpovím e-mailem. Věra S.

 JasenkaPat 


Re: Díky za poučení 

(28.6.2005 14:55:25)
No, tak jsme zase přestaly mluvit o panenkách, ale zůstali jsme u Američanů a Čechů. Já si myslím, že Američani je ten nejnamyšlenější národ. Oni si myslí, že ONI jsou ti nej nej nej a NIKDO na něj nemá. Některé ty jejich infantilní zákony, které by žádný NORMÁLNÍ člověk nevymyslel... Však i basketbalista Velší říkal, že mu černoši (černochy mám moc ráda, to není rasová diskriminace)dávají vyžrat, že ONI jsou ti nejlepší. Američani prostě umí všechno a všichni ostatní jsou póvl. Ani neví, kde je která země, polovina z nich neumí nic, ale budou se povyšovat, protože oni jsou AMERIČANÉ. Když se něco stane v USA, jsou toho plné noviny, pořád se o tom mluví. Ale když se to stane jinde... Vím, že 11.září to muselo být hrozné, ale když se totéž stalo v Madridu, moc se o tom nepsalo. O Africe ani nemluvím, o tom nikdo pořádně ani nevěděl...:-((
Věro, to není nic pro Tobě. Navíc, ty panenky jsou perfektní nápad, ale kdyby to napadlo někoho v jiné zemi, nikdy by o tom nic nevěděl.
 Sugar+3 


Re: Re: Díky za poučení 

(28.6.2005 16:11:29)
JasenkoPat, a co jsi o tech panenkach vedela ty, nez sis precetla Verin clanek? Ja tedy nic a ten clanek bych si precetla se stejnym zajmem, i kdyby o tom napsal treba nekdo z Australie nebo z Norska.

K te nevzdelanosti Americanu - vis ty, kde lezi napriklad stat Iowa? Ja vim, ze ty Ameriku nemusis, ale pro tvou informaci, Iowa je rozlohou vetsi nez Ceska republika. Takze pokud vetsina Americanu nevi, kde lezi Ceska republika, jaky je rozdil mezi jejich nevedomosti a nevedomosti Cechu? (a Cesi vetsinou skutecne nevedi, kde Iowa lezi, ani ja jsem to jeste nedavno nevedela).

A cerni basketbaliste jsou opravdu nejlepsi a vubec nemusi byt Americane - napr. jeden z nejlepsich hracu letosniho sampiona NBA pochazi z Francie.
 Pavla3 


Re: Re: Re: Díky za poučení 

(28.6.2005 16:54:59)
Tak to bych se hádala. Většina čechů ví že Iowa je stát USA vnitrozemní. To, že nevědí přesnou polohu je věc druhá. Ale spousta američanů buď vůbec netuší, že nějaká ČR je, nebo neví světadíl v nejlepším případě ji zahrnují jako součást bývalé Jugoslávie nebo SSSR. Tak to vidí zhruba polovina američanů- A to je trochu rozdíl nemysílš? O evropské historii nevědí zholanic, myslí si, že svět začal rokem 1492.
Osobně se mi nelíbil posledně Věřin útok na Pionýra, ale panenky mě přijdou dobrý. :-))
 Honza Bl. (3holky+1kluk) 


Re: Re: Re: Re: Díky za poučení 

(28.6.2005 18:04:23)
Pavlo3, tak to bych se tedy taky hadal. Co myslis tim "vetsina"? Jestlize dodas reprezentativni vzorek nasi populace, ktery z hlavy vyjmenuje lespon 30 z 50 statu, pak muzes vypousted do eteru takove soudy. Myslim, ze to nedokazes... Pokud se nekdo o Spojene Staty nezajima, tak to proste nevi. A urcit byt jen pribliznou polohu dokaze uz skutecne jen malo kdo. Myslim, ze i samotni Americane by meli s timto velke problemy...
 Sugar+3 


Re: Re: Re: Re: Díky za poučení 

(28.6.2005 20:09:47)
S tou vetsinou Cechu bych si nebyla tak jista, ani s tou polovinou Americanu. Ostatne pokud nekdo poklada Ceskou republiku za soucast byvale Jugoslavie nebo SSSR, to bych nevidela jako velky prohresek - byli jsme hodne dlouho soucasti "vychodniho bloku" a tak neni divu, ze nas nekdo s temito dnes uz neexistujicimi staty muze ztotoznovat.

Nechci se hadat, ale vychazim z vlastni zkusenosti. Jeste pred 7 lety bych mozna byla schopna napsat neco tak arogantniho a stupidniho jako JasenkaPat, aniz bych nejakeho Americana osobne znala. Ted uz mezi Americany par let ziju a vim, ze mezi vzdelanosti Cechu a Americanu neni az takovy rozdil.
 ronniev 


Re: Re: Re: Re: Díky za poučení 

(6.7.2005 16:23:42)
Nevím, kolik Čechů tuší, že je Iowa "vnitrozemní" stát USA, ale mně osobně se v USA (postupně v několika státech na obou pobřežích!) nestalo, že by si nás někdo pletl s Jugoslávií - to je podle mě jen folklór. Ono je to v módě, vytahovat se na Američany, že jsou jenom "líp oblečení Rusové" a že si o sobě myslí, že jsou jediní, kdo ve světě něco znamená. Jenže všechno je individuální a tupí namyšlenci bývají obvykle taky nejhlasitější, takže je nejvíc vidíš. Kdyby mělo Česko tolik obyvatel jako USA, tak by ten poměr řvoucích tupců byl nejspíš stejný a jiným by se dělalo zle z nás. Stejně tak je fakt, že některé americké zákony a soudní žaloby jsou k popukání, jenže přečetli jste si někdy některé NAŠE zákony? Všude se najde něco, z čeho se zvedá žaludek, a jinak to ani nejde, protože lidi jsou lidi. Z odlišného předpokladu vycházel (teoreticky) jen komunismus, a jak to dopadlo!
BTW :-) ještě k tomu, co se tu v diskusi psalo o teroristech: myslím, že o teroristických útocích KDEKOLI ve světě se píše až moc na to, že přesně o tohle (tj. o publicitu) teroristům jde. Ať je to New York nebo Madrid (o kterém se taky dost psalo, ne že ne).
 Eva K, 5tt 
  • 

Re: strach 

(1.8.2005 11:45:51)
Jde o vzbuzení strachu, strach je nejhorší pán. A to se jim díky televizi daří.

Já už zprávy vynechávám, co jsme dva, nemůžu o násilí ani slyšet.

Eva
 JasenkaPat 
  • 

Re: Re: Re: Díky za poučení 

(28.6.2005 21:14:35)
Milý cukříku-Sugar. Stačí se podívat na prezidenta Bushe. Myslí si, že se může všude do všeho montovat. Ale to je jiná věc. Jasně, každý člověk je jiný, někdo je hodný, někdo zlý, chápu, nejsem pitomá. Nebudu opakovat to, co jsem psala minule. Každý má jiný názor, klidně mne ukamenuj.
Já jsem Ameriku měla moc ráda, když jsem byla v pubertě, chtěla jsem do Ameriky odjet, bydlet tam. Příroda je nádherná, ale už jsem od svéhu snu ustoupila. Když čtu, jaké věci se Am. dějí, nestíhám. Desetileté děti po sobě ve školce střílí, čtyřleté děti se místo hraní učí historii.
To, že 30 let kouříš a pak zažaluješ firmu a několik milionů za to, že Ti zkazili zdraví.
Můžeme se o tomhle bavit ještě hodně dlouho. Každý má svůj názor a nikdo neustoupí a vlastně je to dobře.
Mmch-já zeměpis miluju, vím, kde Iova leží, ale-zkuste se nějakého Amíka zeptat, kde leží třeba Čína, jaké je hlavní město kterého státu. Všichni znají jen Jágra a tím končí. :-(
Nechci nikoho urazit, je to každého věc, co si myslí. Tohle si myslím já. Američané jsou namyšlení, ví, že jsou z nejmocnějšího státu světa a VĚDÍ O TOM.
 Sugar+3 


Re: Re: Re: Re: Díky za poučení 

(28.6.2005 21:27:57)
JasenkoPat, pokud vis, kde Iowa lezi, pak smekam. Jen se jeste nauc, jak se to spravne pise.

Bushe nijak moc nemusim, ale zrovna tak nemusim Klause. Soudit narod podle politiku a jejich reci, to ani Cesi nedopadnou moc dobre.

A jak jsem spravne usoudila, Americany OPRAVDU neznas - odusuzujes je na zaklade senzacnich (a casto priblblych) clanku v novinach a casopisech a podle projevu jejich politiku (politiky ja vazne nemusim nikde na svete). Kamenovat te nepotrebuju - to ty kamenujes Americany, aniz bys je vubec znala.
 L+2 
  • 

Re: Re: Díky za poučení 

(28.6.2005 18:14:55)
Ja bych se jenom pozastavila nad tim, co pokladate za vedomost.

Jestli je pro narod lepsi, ze generace a generace deti se uci nazpamet jako encyklopedie treba historicka, ci zemepisna fakta a pak je jako papousek odrika (v tom jsme cesi skveli!).

Nebo narod, ktery uci deti kreativne myslet, vyuzivat informace, davat veci do souvislosti, chapat holisticky atd. (a v tom jsme jako narod jeden z nejhorsich, a Amerika na tom neni zrovna nejhure)
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Díky za poučení 

(28.6.2005 21:34:46)
Nejvetsi sranda je, ze kdyz se rekne Ceska republika, tak oni skutecne nevi, kde je, ale kdyz se rekne Praha, tak to uz je jina...i kdyz si obcas mysli, ze je v Madarsku (koneckoncu, Budapest je Praze v nekterych smerech docela podobna):-)

Pred casem jsem cetla jednu srovnavaci studii ze strednich skol - cesti studenti byli z hlediska vseobecnych vedomosti (zejmena geografie a historie) jedni z nejlepsich, americti naopak jedni z nejhorsich (presne jak tu nekdo psal, ze si mysli, ze svet se "narodil" v roce 1492, velmi trefne:-)). Na druhou stranu v te kreativni casti a samostatnem mysleni na tom cesi byli podstatne hure...

Co se tyce tech statu, hmmmm, myslim, ze dost cechu by dokazalo dat dohromady alespon 30 z nich, ale zajimalo by me, kolik americanu by bylo schopno vyjmenovat alespon nektere staty byvaleho SSSR...

V USA neziju, ale s americany se pravidelne potkavam (zejmena na dovolenych) a musim rict, ze doposud az na par vzacnych vyjimek ani jeden z nich nevedel, odkud to vlastne jsem, kde ta nase zemicka vlastne lezi. Ano, znaji Lendla, Navratilovou, Haska, Havla, ale...

Na posledni dovolene me uplne dostal jeden american, ktery se me v ramci nezavazne konverzace zeptal odkud jsem. Na odpoved "z CR" se zatvaril nechapave, tak jsem dodala "z Prahy" a to uz se rozzaril a vitezoslavne pravil: "Ahaaaa! Moje maminka je emigrantka a pochazi z Prahy, to je ale nahoda!" Tak kdyz uz ani potomek emigrantu nevi, kde je CR, tak nevim...Doufam, ze to byla vyjimka!
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Díky za poučení 

(28.6.2005 21:43:35)
Jeste neco - abychom nechodili pro priklad daleko, tak treba spousta holandanu se na Ceskou republiku tvari nechapave...kdyz se rekne Ceskoslovensko, tak jakz takz vedi, ani nevi, ze jsme rozdeleni. A to jsou od nas jen pres Nemecko...
 Pamian 


Re: Re: Re: Re: Díky za poučení 

(29.6.2005 5:54:07)
Ahoj Dano,

nevim nakolik je pro Tebe dulezite znat vsechny staty sveta, me to pripada podobne jako pamatovat si vsechna vazna cisla z mendelejevovy tabulky prvku - oboji bych dohromady nedala a nejsou ani chemikem ani geografem nijak mi to nevadi.
A co se tyka toho, ze nas nikde neznaji - ono se neni cemu divit. Zatimco ve stredoveku Cechy byly velmoc, ted jsme tak malinka zemicka, ze castokrat jedno mesto ve velke zemi ma stejne obyvatel jako cela CR. Casto se s cizinci setkavam a jako spravna Ceska se snazim mluvit o ceske zemi co nejkrasneji a nachazet veci na ktere muzeme byt hrdi - a je to bohuzel velmi tezke, protoze to co je ve svete z Cech zname neni zname u nas (napriklad animovane filmy) a to na co jsou hrdi Cesi neni zname ve svete (napriklad pivo). Uprimne receno jsem mnohem radsi kdyz ten ktery cizinec Cechy vubec nezna - protoze vetsina tech co CR zna ji znaji jako :
- aaa Czech Republic - to jste vy co jste hazeli Rusum do tanku zapalne lahve i kdyz po vas nestrileli ?
- ano v Cechach jsem byla - ukradli mi tam drahy fotak kdyz jsem si davala na namesti predrazene cappucino
- CR - chtel jsem tam jet, ale v pruvodci jsem se docetl, ze tam taxikari hrozne kradou a sidi cizince - tak jsem radeji jel do Francie, tam je bezpecno.
Takze ja jsem vdecna za kazdeho cizince, ktery o CR vubec nic nevi a kteremu muzu popsat to na co CR muze byt hrda, nase kulturni dedictvi a ty ceske uspechy, ktere za to stoji :-))))
 Pamian 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Díky za poučení 

(29.6.2005 9:43:43)
Jo, presne tak, osmasedesatej ... Jeden Korejec (jizni, tedy proamericky) o tom videl nejaky dokument a dal mi sezrat jak jsme byli hnusni na vojaky, kteri nemlohli za to, ze dostali rozkaz a prijeli nam do ulic. Pry kdyby nas napadli tak by to chapal, ale kdyz slo jenom o politiku bez valky tak jsme kruti. No moc dobre jsem se u toho necitila, to tedy ne :-(((.
 Katka 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Díky za poučení 

(29.6.2005 10:19:30)
"Jo, presne tak, osmasedesatej ... Jeden Korejec (jizni, tedy proamericky) o tom videl nejaky dokument a dal mi sezrat jak jsme byli hnusni na vojaky, kteri nemlohli za to, ze dostali rozkaz a prijeli nam do ulic. Pry kdyby nas napadli tak by to chapal, ale kdyz slo jenom o politiku bez valky tak jsme kruti. No moc dobre jsem se u toho necitila, to tedy ne :-(((."
Tohle ale fakt nemůžeš myslet vážně - takovou blbost jsem už dlouho neslyšela, jo vlastně když Grosovi půjčil strejda v důchodu na 4-milionový byt. Ne ale vážně, někdo byl krutý na vojáky, kteří jen dostali rozkaz? To jsme ale národ hážeme do tanků, který vjeli do našich letních ulic zápalné lahve. No fuj že se nestydíme. Takže jsi to tomu chytrému (jižnímu, tedy proamerickému) Korejci odsouhlasila a řekla jak se strašně stadíš, no to jsi nám udělala reklamu. Více takových, my jsme opravdu národ nesvéprávných tupců, ještě že nám ten Korejec (jižní tedy proamerický) vysvětlí že to bylo špatné.
 Pamian 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Díky za poučení 

(29.6.2005 10:52:09)
Mila Katko,
samozrejme, ze jsem panovi vysvetlila jak to vidime my a ze nejsme krvelacne prisery.
To nic nemeni na tom, ze lide si pamatuji veci, ktere jim jsou blizke - on bojoval v Koreji a ve Vietnamu a incident v Cechach proste videl ocima valecneho veterana. A ze ho to zaujalo hodne, kdyz si i po letech pamatoval podrobnosti z toho filmu :-))). Takze v jeho pripade bych byla moc rada, kdyby mi rekl to tisickrat ohrane "coze ? Jugoslavie ?" a nechal me zaradit CR do spravnych zemepisnych sirek.

Je moc lehke soudit, Katko, ale udelat neco pro zmenu potrebuje mnohem vic, nez jen napadani v diskuzich ....

Pamian
 Katka 2 deti 
  • 

Pamian - díky za poučení 

(29.6.2005 11:39:24)
Pamian,
snad nikdo nemůže srovnávat válku v Koreji a ve Vietnamu, to je dost mimo mísu.
o jaké změně mluvíš? Co chceš měnit?
 Jana Z. 


Re: Re: Re: Re: Re: Díky za poučení 

(29.6.2005 9:37:02)
:-)
Pamien, do Tve sbirky mohu pridat jeste prohlaseni jako:

" jo ano, CR, od vas je Semtex..skvela vec, ucinna"
" ...samopaly mate presne a spolehlive..." :-((( na tyhle pripominky se mi tezko hledala odpoved..bylo to od lidi, kteri vedeli o cem mluvi..

no a samozrejme jsem se setkala i s hlaskou " ano, tam brachovi ukradli novy Mercedes..a to rovnou pred hotelem.."


Na druhou stranu, neni zadna zeme, o ktere by se nejake takove hlasky az nekdy klise rikala..


Dano,

musim Ti odporovat...ono to je porad o lidech, cestuju hodne, mimo CR bydlim.. setkala jsem se s lidmi, kteri nevedi kde je CR, nebo resp opravdu reaguji az na "Praha" (ale osobne v tom nevidim zadny poklesek..)
Jednou mi nekdo tvrdil, ze Praha je u Berlina..no v principu je, ze..:-))ale vzhledem k tomu jak daleko od te PRahy dotycny bydlel, to bylo velmi, velmi dobre umisteni Prahy na mape(na pocet km;-)))

Na druhou stranu potkavam lidi, kteri se rozzari a zacnou sypat ze sebe data o ceske hisorii(znaji podrobnosti o II.sv, podrobnosti 68 atd, jmena, datumy, ci podrobnosti o Praze atd.), nebo vyjmenovavat co cetli od Capka, Kafky ci jine knizky, ci jaka hudba je jejich oblibena od Dvoraka, Smetany atd atd..nekdy jsem az prekvapena, jelikoz si uvedomuji, ze takove znalosti kolikrat nema ani prumerny cesky obcan (a uz vubec ne o jejich zemi)...
Toz tak..

Ad ona studie o ktere Dana mluvi, jedna se zrejme o PISA studii...ne?

Jana
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Díky za poučení 

(29.6.2005 14:15:40)
Jani, ano, PISA:-) Ja vim, ze je to o lidech, myslela jsem to tak, ze neni fer hazet kameni jen na americany :-) Taky myslim, ze o nas ve svete vedi prave kvuli tem nasim slavnym osobnostem, at uz se jedna o sportovce, spisovatele ci hudebniky.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Díky za poučení 

(29.6.2005 17:06:26)
Pamian, jo, taky bych se styděla v rozhovoru s tím Korejcem. Protože - narozdíl od tebe a od toho, co sis zřejmě myslela - bych musela říct nahlas: ano, oni po nás nestříleli. Ne, nepřijeli v míru. Střílet nemuseli, protože se armáda nezmohla na odpor. A těch pár zápalných lahví jim za střelbu nestálo. Ano, máš pravdu, nechali jsme se obsadit, jak stádo blbců.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Díky za poučení 

(28.6.2005 18:57:22)
Teda, ty to dáváš těm Američanům vyžrat, Jasenko. Schválně, kolik jich znáš osobně nebo kolik jsi strávila v US času, že tak kompetentně hodnotíš, jací jsou.

Vždycky jen žasnu, když se najde někdo, kdo v pár větách zhodnotí a odsoudí, jaký nějaký národ je nebo není.

I.
 JasenkaPat 
  • 

Re: Re: Re: Díky za poučení 

(28.6.2005 22:24:52)
A kolik jich znáš ty???
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Díky za poučení 

(28.6.2005 22:49:13)
V bývalém zaměstnání jsem s lidmy z US přicházela do styku denně. Taky jsem tam nějaký čas strávila. Mám v US pár dobrých kamarádů.

A teď mi odpověz na mojí otázku ty.
 Klarusha 
  • 

Re: Re: Díky za poučení 

(4.7.2005 13:11:38)
Proboha!! Tohle je snad web o detech a ne o mindracich ruznych Katek, Jasenek a pod. Vazne by me zajimalo, jestli byste se do toho clanku takhle navazely, kdyby byl o panenkach vyrabenych tady u nas.
 Cilka,syn 
  • 

Re: Díky za poučení 

(28.6.2005 22:45:26)
Opet jsem se podivala na hlavni stranku rodiny. "Opet poucky V.S.", tentokrat ani ne s mesicnim rozpetim. Nevim, kde na to bere cas. Taky si prijdu lehce poucovana. Jak se ale ta Clarisska ma...
 Věrča 
  • 

Re: Díky za poučení 

(28.6.2005 23:22:08)
Ráda bych reagovala na tento příspěvek. Jsem teď téměř rok v Americe jako au-pair. Sama se sice starám o malé holčičky (7 měs., 2 roky), ale s touto panenkou jsem se setkala v rodině mé kamarádky - au-pair. Její devítiletá svěřenkyně dostala k Vánocům tuším Samanthu a DVD s jejím příběhem. Mně se ten film moc líbil, nenásilnou formou jsem se v něm dozvěděla něco málo z americké historie. A není to jen pro malé holčičky, myslím si, že je to film vhodný pro celou rodinu, včetně kluků. Sama nejsem velkým přívržencem Američanů, ale řekla bych, že tato panenka není zase až takový kýč či "zase jen nějaký výmysl Američanů". Hodně záleží na rodičích, co svým, dost často rozmazleným, holčičkám, k této panence koupí. Není to tak dlouho, co jsem byla taky malá, a vím, že je těžké nemít vše, s čím by si má panenka mohla hrát, co by si mohla vzít na sebe, co s sebou... A to jsem měla ty Barbie panenky, které mi žádné nové vědomosti nepřinesly.

P.S.: Paní Věro, bydlím kousíček od San Franciska a se zaujetím čtu všechny Vaše příspěvky. Dovídám se v nich spoustu zajímavých informací o mém "přechodném" bydlišti a lidech zde trvale žijících. Moc děkuji a těším se na další články, krásné léto Vám i Vaší rodině.
 Iveta,syn 
  • 

Re: Díky za poučení 

(30.6.2005 15:09:58)
Blahoprejeme Clarissce! A co takhle jit s vycpat? Nebo si poridit jinou panenku v USA?
 Magnolya 


Není to špatný nápad 

(28.6.2005 10:12:58)
A taky nechápu Katku, proč hned musí Američany považovat za trouby, což z toho příspvěvku čiší.
 EvčaK 


Re: Není to špatný nápad 

(28.6.2005 10:25:03)
Mám dvy kluky, takže panenky pro nás nejsou aktuální:-)) Nicméně souhlasím s tím, že hračky, knížky, cokoli co dítě na dělší dobu zaujme, učí ho se o danou věc starat a pečovat a ještě ho to přiučí něco např. z minulosti je skvělé. Nehledě na to, že děvčata jsou stále často vychovávaná k jakési malosti, přizpůsobivosti.... Však vít, co myslím. A takové panenky "hrdinky" jim uškodit nemůžou. A ktěm barbínám, či jak se ty stvůry jmenují. Panenky, které vypadají jako člověk a ne jako nadpozemský vymakaný tvor (barbí), se s nimi nemůžou nijak srovnávat. Naopak je dalece přesahují. Mnohé holčičky potřebují o někoho pečovat, tak jim dejme někoho, kdo za to stojí ane nějakou obludu, kvůli které přestanou ve dvynácti jíst apod.
 Xantipa 
  • 

pro děti všechno 

(28.6.2005 10:21:55)
Myslím si, že obchodníci a výrobci všude na světě pochopili, že děti - to je nejlepší kšeft. Pro děti jsme ochotni podniknout téměř cokoli, koupit hračky, které by nás ani ve snu nenapadlo koupit, kdyby dítě neřeklo: "mami, prosím, já bych to moc chtěl/a/, všichni už to mají". Jistě že víme, že všichni to samozřejmě nemají. Jenže, pak uvidíme, že kamarádi ze školky, školy to opravdu mají a jestli-že se stane z hračky kult, máme na problémy naděláno. Pak musíme zvážit - koupit či nekoupit. Pokud na to peníze mám, raději koupím, protože nechci dítě vyčleňovat. Pokud nemám, určitě se objeví napodobeniny /samozřejmě mnohem levnější/ - jako vždycky - a tak tedy koupím, protože vím, že to je krám a za půl roku si mé dítě na tuhle hračku, kterou nutně musí mít, ani nevzpomene.
Takže, po přečtení článku žasnu. Mně osobně by ani náhodou nenapadlo tuhle panenku chtít a koupit. Dcera už je velká, ale i když si vzpomenu na její dětská léta, nepřipadá mi, že by to pro ni byla smysluplná hračka. Tenkrát to byla Barbie. Když jsem viděla cenu, byla jsem mírně mimo a řekla NIKDY. No, ale pak byly napodobeniny /jistě ne tak kvalitní, ale mnohem a mnohem levnější/ a dcera stupňovala škemrání, koupila jsem - napodobeninu. Byla šťastná, asi týden. Pak se zase vrátila ke svým původním hračkám.
Možná se pletu, ale myslím si, že tady by to s těmi panenkami nešlo tak do krajností. Neumím si představit, že by rodiče dávaly peníze na kosmetiku pro panenku, jezdily na párty s dětmi a penenkami.........To mi přijde dost ulítlý.
No, jiný kraj, jiný mrav. Ale na druhou stranu - nikdy neříkej nikdy. Člověk udělá pro své děti téměř cokoli, jen když jsou šťastné - ale z tohoto zrovna odvázaná nejsem.
 EvčaK 


Re: pro děti všechno 

(28.6.2005 10:41:38)
Xantipo, je pravda, že v Čechách není tak pestrá a široká zákaznická základna. Takže asi těžko by nějaké hračky dosáhly takové kultovnosti. Ale vyrábět hračky, které jsou pro děti zajímavé a mají co říct je určitě dobrý počin. Zatím jsme dospěli k hračkám pro 3leťáky. Takže nevím, jak to u nás funguje. Nekdy jsme nekupovali orginály od Chika(nevím, jak se to píše). Vzhledem k zbytečně vysokým cenám. Ale jejci nápady jsou dobré.
Znám jednu 6ti letou holčičku, která si zásadně nehraje s kupovanýma hračkama. Nechce. Všechny si vyrábí sama. Tomu říkám tvořivost. Kdyby tak firmy podporovaly víc takovouto tvořivost a vyráběli i pro mladší děti něco, co by je rozvíjelo. To by byla idyla:-)) Děti by se učily, že nedostanou všechno na zlatém podnose a musí zapojit fantazii a .... Určitě takové věci jsou. Ale při návštěvě klasického hračkářství jsem jich moc neobjevila.
 Katka 2 deti 
  • 

Re: Re: pro děti všechno 

(28.6.2005 10:56:00)
Mezi hračky, které rozvíjejí tvořivost určitě počítám i různé kostky, skládačky, Lega, merkur, Cheva i puzzle a těch je na trhu nepřeberné množství. Ostatně i malí plastoví vojáčci kdy si dítě tvoří různé situace se řadí, dle mého názoru, k hračkám které rozvíjejí tvořivost a fantazii. Ale hlavně co dá dětem nejvíce je hra s jinými dětmi!!!!!!! co je platné že má skvělou fantazii, na hračkách které si vyrobilo samo, ale neumí komunikovat s vrstevníky.
 EvčaK 


Re: Re: Re: pro děti všechno 

(28.6.2005 11:04:43)
Katko, jasně. Komunikace především. U těch hraček, co jsi vyjmenovala je jedna společná vlastnost - podobnost. Dětí staví nebo skládají něco z něčeho. Vzpomínám, jak jsme stavěli domky pro imaginární skřítky. Doma z kostek a v lese z přírodních materiálů. Na většině hraček mi vadí, že mají nějaké určení. obzvlášť, když rodiče nutí děti hrát si s hračkama, tak jak se to má. Jsou děti, kteří si to naštěstí dělají po svém. Ale zbytek dětí, která dodržují pravidla, vyrostou v lidi, kteří se chovají, jak se má, dělají co se má a budou takovým tím šedým běžným průměrem. Jestli mi rozumíte. A přitom, by se mohli více rozvíjet už v dětství a mohly by být sobě i společnosti mnohem užitečnější. Asi začnu vymýšlet hračky:-))
 & 


Docela by mne zajimalo, jak to resite? 

(28.6.2005 10:50:34)
Xantipo presne.
Prvni co mne napadlo. Hura mam syna. Hura je jeste miminko. Hura nebydlime v Americe.
Uz ted se desim tech ustupku "Mami kup, maji to vsichni." Ja o tom budu dva dny premyslet a pak koupim. Prece synka nevyradim z kolektivu.
Tak ze by mne docela zajimalo, jak resite detske prosby o hracky, ktere jsou predrazene, ale jsou zrovna "in"?
 EvčaK 


Re: Docela by mne zajimalo, jak to resite? 

(28.6.2005 10:54:56)
Hanýžko, nemůžou mít všechno. Nik po shlédnutí reklam ve většině případů haleká, že to chce. A já mu s úsměvem říkám, ať si nakašle:-)) Taky nemůžu mít všechno, tak nevím proč by měl mít můj nevýdělečný a nepracující syn výhody:-))
 Katka,kluci 3 a 6 
  • 

Nejásej,kluci jsou na to stejně... 

(28.6.2005 11:01:28)
Už jsem to řešila x-krát: "musel" mít Smraďocha, Bionicla, Go -jo...a spoustu dalších nesmyslů.Musím říci,že jsem měká a většinou podlehnu.Problém nastal před Vánoci,kdy si vymyslel,že chce od Ježíška jakési auto "Deformátor",které se po nárazu rozbije a samo se zase složí (reklama v TV).Šla jsem do hračkárny a zjistila cenu cca 3500 Kc.A zasekla jsem se.Jenže vysvětlujte dítěti,které věří na Ježíška,že zrovna tuhle věc mu Ježíšek zkrátka přinést nemůže.Ale tentokrát jsem fakt neustoupila,to nelze.Vadí mi bloky reklam mezi raními pořady pro děti,protože dítě opravdu ještě není schopno určitého nadhledu a odstupu..Když slyším "to musíš mít!!" a vidím své 2 synátory jak valí oči a zbožně sledují další předraženou kravinu,mám vztek.Takže až ti synek- mimčo povyroste,neboj,že nebude mít požadavky.Zejména až uvidí podobné věci u vrstevníků ve školce.
 Katka 2 deti 
  • 

Re: Docela by mne zajimalo, jak to resite? 

(28.6.2005 11:02:59)
Mám 3,5 letou dcerku, která po shlédnutí jakékoli reklamy vše chce mít. Mami koupíš mi to? Odpovídám uvidíme, když budeš hodná, většinou ji takováto odpověď uspokojí, občas po výrazné selekci něco zakoupíme, ono je to dobrá inspirace: spousta svátků, narozenin, vánoc a mnoho jiných příležistostí vhodných k obdarování. Nemá vše na co si ukáže ale občas je reklama pro nás dobrá inspirace. Mimochodem zkušenosti s hračkami, které po pár dnech hry odloží. Po určité době se k většině hraček vrátí. 10-ti letý syn už má v hlavě jasno a je sním slušná domluva ale občas také prohlásí že ba rád to nebo ono, a opět je to pro nás inspirace, když bezradně obcházíme obchody co koupit k nějaké příležistosti.
 Pavla3 


Re: Docela by mne zajimalo, jak to resite? 

(28.6.2005 11:14:16)
Děti samozřejmě chtějí vše co letí, co vidí v reklamě (nejen TV, ale i časopisy, letáky, nabídky v obchoďáku atd atd.), útoky na dětskou dušičku mají výrobci a prodejci skvěle vymakanou.
Já jim vždy řeknu "já bych taky chtěla PORSCHE 911 a mám ho? Nemám. :-))" Nejstarší dcera mi už i v tomhle dokáže oponovat, že to Porsche je o moc dražší než ... to co chce ona. Ale i tak jí vysvětlím, že nemůže mít co chce.
Ježíška řeším tak, že vysvětlím, že Ježíšek má spousty dětí v Čechách a na Slovensku a tam kde on všude naděluje a že je musí spravedlivě podělit. Taky jim vysvětluju, že děti v dětských domovech toho dostávají tak desetinu co moje děti. Takže občas vezmem peníze koupíme hračky pro děti v dětském domově a odnesem je tam. Přidáme i takové, s kterými si moje děti už nehrají.
 EvčaK 


Re: Re: Docela by mne zajimalo, jak to resite? 

(28.6.2005 11:25:14)
Ježíška naštěstí řešit nemusím. Vysvětluju dětem věci, tak jak jsou. Například jsme předevčírem rodili děti. Syn 3,5 mi říkal, jak mám tlačit a dával imaginárním dětem jména. Bala jsem oblečená:-)) Pro šťouraly. Takže u nás nenosí dárky Ježíšek, ale kupujeme to my a to po moudrém uvážení:-)))
 Katka,kluci 3 a 6 
  • 

Ježíšek 

(28.6.2005 11:31:44)
Ježíška už letos pro staršího synka také odtajníme,ale byla bych ráda,aby to nevyslepičil mladšímu,protože mě fakt baví takové to blbnutí s propašováním dárků pod stromeček,cinkáním atd...U nás Ježíšek přilétá větracím okénkem v ložnici a s manželem se vždycky nařehtáme,jak kluci řeší,jestli a jak se protáhne,co má na sobě....Myslím,že na to jednou budou kluci rádi vzpomínat.
 Katka 2 deti 
  • 

Re: Ježíšek 

(28.6.2005 11:43:57)
Ježíška milujeme, starší syn (10 let) už samozřejmě nevěří, ale tu hru na Ježíška hraje pro sestru (3,5) s námi. Neznám nic krásnějšího. Jak je nadšená, když čeká v patře s tátou a bráchou na Ježíška a vyhlíží ho z okna. Už se těším na dalšího "Ježíška" už budou maximálně tak 2, pak už budeme muset vyrukovat s pravdou ven i jí.
 Haluška 


Re: Re: Ježíšek 

(28.6.2005 12:02:26)
K Ježíškovi: Můj manžel pochází z rodiny, která na tom byla docela dobře, ale taky si rodiče nemohli dovolit všechno. Ježíšek byl podle něj machr, který může nadělit cokoli, a když jeho přání začala přesahovat meze, Vánoce pro něj znamenaly zklamání a byl naštvaný, že nedostal to, co chtěl. Důsledek výchovy.
Já chci vést děti od malička k tomu, aby se i ony učily nadělovat dárky a dělat překvapení. Dárky pak nemusí být nákladné - vždyť ani pro ně nebudou nákladné. Starší dceři budou o Vánocích tři, tak už s tím asi začneme. Sice to bude mírně nestravitelné pro babičku, ale snad se s tím časem srovná.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Ježíšek a historická próza... 

(28.6.2005 12:15:55)
Jo historickou prózu, to já můžu. Přesně, jak to tu někdo napsal - nejsou to mrtvá data, ale živí lidé, žijící v jiné době, v úplně jiných reáliích. Naposledy jsem přečetla knížku (snad jsem to nespletla) V erbu lvice - je to o Zdislavě z Lemberka. Paráda.....
No a právě ty příběhy těch panenek - to, že mají nějakou svou historii a že se s nimi děti naprosto nenásilně dozví, jak se lidé třeba v té době oblékali, jak bydleli či s čím si tehdy děti hráli, právě to, že tato hračka má DUŠI - jak tu bylo napsáno, to mně zaujalo...

A ještě k tomu Ježíšku - my si hrajeme na Ježíška dodnes ( a to přitom vím, že i malá už na něho nevěří a asi tak 2 nebo 3 roky vyrábí i ona dárečky ostatním) a je to moc pěkné. Tak nějak to patří k atmosféře Vánoc.
Zdravím
S.
 Katka,kluci 3 a 6 
  • 

Historická próza-souhlas 

(28.6.2005 12:24:15)
To je knížka od Ludmily Vaňkové,její historické romány miluji,i když manžel se mi směje,že je to červená knihovna (je tam vždy nějaká milostná zápletka).Ale je to zasazeno do historických reálií,takže se o té době člověk něco dozví a ještě se pobaví.Mě by nebavilo suché pročítání encyklopedicky psaných knih,které čte manžel.Četla jsem od ní spoustu knížek,moc krásná je "Král železný,král zlatý" o Přemyslu Otakarovi.
 Jáňa+tři sluníčka 


Re: Historická próza-souhlas 

(28.6.2005 17:01:08)
Katko,jsi můj člověk!!! Ludmilu Vaňkovou mám (alespoň myslím) celou doma v knihovně a také jsem proto doma terčem mírného posměchu. Ale mě to ani trochu nevadí,naopak hodlám k ní přivést až přijde čas i své holčičky. Musím říct,že mi tato četba dosti rozšířila historické vědomosti(jak už bylo psáno výše,kdo kam,ke komu a do jaké doby patří)a pomohla setřídit ty dosavadní. Jinak panenky se mi zdají fajn,i když ty cavyky okolo(kosmetika,cesty do Chicaga...)se mi zdají taky trochu moc. Ježíška máme doma taky i když starší už pár let hraje s námi dospěláky na tu malou.Z reklam by chtěly samozřejmě taky všechno,ale dají si to velmi rozumně vysvětlit(vědí jaká je u nás fin.situace,nic nepřikrášlujeme) a díky kapesnému má Vendy celkem jasnou představu o hodnotě peněz...
 Katka,kluci 3 a 6 
  • 

Re: Re: Re: Ježíšek 

(28.6.2005 12:17:53)
A to jí vysvětlíte,že Ježíšek není? Není to škoda,počkala bych,až jí bude 5 nebo 6.Podotýkám,že nejsme věřící rodina,ale Ježíška si hýčkáme,alespoň dokud jsou děti malé.Já sama si s radostí vzpomínám jen na Vánoce,kdy jsem byla malá a věřila jsem na něho.Pak už to prostě nebylo ono.
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Ježíšek 

(28.6.2005 12:54:36)
Nevím jestil Haluška myslí, říct že není Ježíšek, nebo zatrhout babičce nadměrné nakupování dárků. To druhé jsem volila taky. Zlikvidovat Ježíška mi taky přijde jako sebrat dětem tu radost z očekávaní a trochu toho tajemna.
K nám nosí Ježíšek i stromek vždycky den předem. V noci když už holky spěj s manželem ustrojíme stromek a na štědrý den ráno schválně ležíme dlouho v posteli a těšíme se až příběhnou s óóóbrovským nadšením "mami tai už tu byl je tam stromek pojďte se podívat". No a pak maj večer dárky tak maj dvojí překvapení. Tahle hra je prostě super. Všichni si to užíváme.
Taky jsem zvědavá kdy Káťa přijde ze školy s informací, že je tomu všemu jinak a jak se to bude společně tajit před těmi mladšími.
 Haluška 


Re: Re: Re: Re: Ježíšek 

(28.6.2005 13:53:17)
No my právě věřící rodina jsme, ale to "hraní na Ježíška" nemá s naší vírou vůbec nic společného :-))). My věříme v Ježíše, který není ani miminko, ani nenosí dárky :-)))
 helena, dva kluci 
  • 

Nechte Ježíška nadělovat !! 

(28.6.2005 13:22:04)
Pro tříletou holčičku snad mužete vymyslet jinou prilezitost na obdarovavani druhych, ne ?
Nechte ji Jeziska, ja mam sestnactileteho a patnactileteho a dodnes u nas nadeluje Jezisek. Jisteze uz vi, jak to je, ale nikdy to nikdo nevyslovi. Darky proste nosi Jezisek a jsou to vzdy darky, ktere by maminka NIKDY nekoupila, ale Jezisek muze...Po rozdeleni darku vsichni dekujeme Jeziskovi, ale pusu dostane tatinek, ze jo....
Taky o darky lze napsat pouze Jeziskovi, nikoliv mamince. Ta nema penize, to da rozum...Helena
 Xantipa 
  • 

Re: Nechte Ježíška nadělovat !! 

(28.6.2005 15:28:05)
Loni po vánocích ke mně přišel prostřední syn a potichu mi pošeptal do ucha: "mami, já už dávno vím, že dárky nenosí Ježíšek, ale že je musíte koupit vy". A já se zeptala: "Proč jsi nám to neřekl už dřív, vždyť jsi psal dopis Ježíškovi". On odpověděl:"Protože o vánocích má dárky nosit Ježíšek. A neříkej to bráchovi a tátovi, byli by smutní, že Ježíšek neexistuje a že to vím."
Proč dětem nenechat Ježíška, když o to tak stojí. Nebyla by škoda poodhalovat příliš dopředu roušku tajemna?
pro Evču:
Nicméně, nedomnívám se, že by si dítě jakéhokoli věku mělo myslet, že děti nosí čáp či vrána. Ale na porod se mě ještě nezeptali. A neměla jsem potřebu si s nimi na to hrát.
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Nechte Ježíška nadělovat !! 

(28.6.2005 15:36:35)
Xantipa, nie kazde dieta prijme informaciu o neexistencii Jeziska bez problemov. Dcera mojej znamej bola velmi sklamana - tym, ze ju rodicia tak nehorazne klamali! Mali s tym fakt problem!
O to, ako to vezme moj syn, ak sa to dozvie od kamaratov, som sa bala aj ja. Je to tiez taka prilis premyslava povaha. Takze tajomstvo o Jeziskovi sme mu radsej prezradili sami, v jeho 6-ich rokoch, pred minulymi Vianocami. Myslim, ze nase Vianoce neboli o nic ochudobnene.
Vianoce mozu byt krasne a carovne aj bez Jeziska. Mozno to chce viac rodicovskej fantazie, ale urcite sa to da.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Nechte Ježíška nadělovat !! 

(28.6.2005 15:48:21)
Nemyslím tím, že je potřeba každé dítě nechat, ať se to dozví u kamarádů a i souhlasím s tím, že každé dítě je jiné a tu informaci přijme jinak.
Jen jsem chtěla říct, že asi můj syn pochopil, že i když Ježíšek není, chtěli jsme mu udělat radost. A on nás zase nechtěl zklamat tím, že ví, že není.
U nás doma je to tak, že dárky nám všem nosí Ježíšek.
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nechte Ježíška nadělovat !! 

(28.6.2005 15:49:39)
Ano, je to presne o tom, Xantipa. Kazde dieta je ine a aj kazdy rodic je iny. Kazdy z nas vnima caro Vianoc v niecom inom a niekto to jednoducho zvlada aj bez Jeziska. Tak preco nie?
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Nechte Ježíška nadělovat !! 

(28.6.2005 15:56:26)
Ano, souhlasím. Pro ne. Vím, že Ježíšek není nutný, ale mezi námi. Já jsem moc ráda, že mé děti ho chtějí. Pro mě je to symbol /který ale u nás nemá nic společného s vírou/, stejné je to se stromečkem. Také nemusí být, ale já jsem ráda, že my ho mít můžeme.
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechte Ježíška nadělovat !! 

(28.6.2005 16:27:03)
Xantipa, aj my stale mame Jeziska. Napriek tomu, ze uz vacsina rodiny vie, ze neexistuje. ;-))))
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Nechte Ježíška nadělovat !! 

(4.7.2005 0:46:28)
Nejmladší syn takhle jednou asi v pěti letech přišel a říká: "Já vím, že dárky nedává Ježíšek, ale vy. Protože jste hodný jako Ježíšek!" Bylo to kouzelný...
 Andrea+Viki 
  • 

Re: Re: Re: Ježíšek 

(28.6.2005 22:52:41)
My na ježíška věříme. Ale ježíšek někdy potřebuje pomoc ( př. děda si přeje obrázek od vnučky, babička těstovinové korále ...). Tak mu Viktorka (loni 2 roky) pomůže, dárky dáme na balkon a Ježíšek si je odnese, zabalí a nadělí pod stromeček.
Ještě jeden dobrý tip - máte-li možnost naskenujte fotky členů rodiny, vytiskněte je a "popište" tak dárky. Viktorka s nadšením roznesla všem všechny dárky, možná měla větší radost z nadělování než z toho co dostala :-)
Andrea
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Ježíšek 

(29.6.2005 10:24:14)
Tip s fotografiemi využijeme o dalších vánocích. Díky. Zatím jsme to řešili jen barvou balícího papíru, ale ten Tvůj nápad je lepší.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Docela by mne zajimalo, jak to resite? 

(28.6.2005 12:47:21)
Mně Ježíšek přijde fajn. Takže dárky zásadně nosí Ježíšek a to i dceři, které je 16 let a samozřejmě ví, že to je poněkud jinak. Proč malému /2roky/ vysvětlovat, že to tak není. Časem na to přijde sám. A počet dárků vysvětlujeme stejně jako myslím Pavla - prostě Ježíšek má určitý velký počet dárků, ale dětí je hodně, takže ty /myslí se můj syn/ nemůžeš dostat všechno, co si přeješ, protože pak by na další děti nezbylo a byly by smutné. Tak tenhle argument chápe už i náš nejmladší.
 Xantipa 
  • 

Re: Docela by mne zajimalo, jak to resite? 

(28.6.2005 11:31:18)
Já s tím nemám problém. Reklamy mé děti nechávají v klidu. Nejmladší syn/3roky/ reklamy miluje, ale ještě nikdy neřekl - já chci, kup mi prosím. Nejstarší dcera je už moc velká, aby ji zajímaly Barbie /je jí 16 let/. Prostřední syn /7let/ se ani moc o reklamy v televizi nezajímá a pokud něco chce, tak proto, že to má nějaký kamarád ze školky. V posledních 2 letech si vzpomínám, že strašně chtěl Bionicla /nevím,zda to mám správně napsáno/ a z Lega vojenské palebné postavení a k tomu vojáčky. Bionicla dostal k narozeninám /v kurzu je pořád/, takže si přeje ještě jednoho. Vojenské palebné postavení dostal pod stromek, protože rád staví a má spoustu kostek z Chevy - a vojáčky k tomu. No ale teď v létě si moc přeje vodní dělo. To koupíme oběma klukům, nemyslím, že by se nám tím zhroutil rodinný rozpočet, už jsem se dívala.
Konkrétně moje děti nejsou nijak náročné na hračky - aspoň si to myslím. Možná je to i tím, že má kamarády ze stejné sociální vrstvy, jako jsme my.
 Vanda 
  • 

Re: Docela by mne zajimalo, jak to resite? 

(11.7.2005 16:46:04)
Docela hladce, Nora take vyrusta v USA, na TV se diva ne sice sporadicky, ale omezene a k reklame ma velmi negativni vztah. V zasade jsme ji vnukli myslenku,ze reklama je totalni blbost, a v deviti letech to bez problemu akceptuje. Reklamy jsme pred ni shazovali, komentovali a smali se jim; dneska je obcas sama paroduje a vola nas s tim,ze podotyka, a za pul roku budou tenhle vyrobek ukazovat jako spatny a tvrdit,ze neco jineho je lepsi. A nakup hracek pod vlivem ostatnich deti - proste neexistuje, striktne se necemu podobnemu nepodrizujeme.Vanda
 Jitka nulka 
  • 

gender marketing 

(28.6.2005 13:21:14)
Haha, mně to připadá po proběhnuvší soutěži o největšího Čecha jako dobrý námět na zamyšlení, jaká jména a jaké osudy by vlastně připadaly v úvahu v Česku.
Třeba Barunka (šlechtický levoboček bojující za český jazyk), Halinka (imigrantské osudy do Čech), smutná a tragická Milada (50. léta), Paulinka Porizek (s příslušnými proporcemi), Dolinka Busterová (tak s příslušnými proporcemi), Libuška (s Přemyslem coby doplňkem), ...
Ty historické mi jdou špatně (osobnosti i historické osudy či profily), ale třeba mě někdo vhodně doplní. Feministky by asi věděly a mohly by tak zosobnit svůj kalendář slavných žen.
http://knihkupectvi.feminismus.cz/shop/scripts/_detail.asp?zbozi=851&kat=9&v1=0&v2=0
J.
 Magda, 3 (1-5 let) 
  • 

Re: gender marketing 

(28.6.2005 13:24:40)
Jó, třeba taky nějakou čarodějnici s plastikovou hranicí jako příslušenstvím a pytlíčky s bylinkami!
 MirkaEyrová 


Re: Re: gender marketing 

(28.6.2005 13:36:36)
Magdo a Jitko, Vy asi české dějiny moc rády nemáte, že? Neříkejte mi, že tak, jako píšete Vy, by psali lidé hrdí na to, že jsou Češi.
Jinak - nikdo přece neříká, že by nutně muselo jít o skutečné postavy českých dějin. --- Apropos - Doly Buster a Pavlína Pořízková se jaksi ještě v učebnicích dějepisu nevyskytují. Nebo snad ano?
M.
 Ivana Procházková 


Já jsem Adélku a Barunku měla!! 

(28.6.2005 16:20:58)
Tak to já jsem, koukám, předběhla dobu!! Měla jsem panenku Adélku a panenku Barunku (Barču). Samozřejmě po návštěvě Babiččina údolí. A ségra si svoje dvě panenky pojmenovala taky tak. Adélka byla hodná a poslouchala a Barča zlobila. Ségřiný paneny jakbysmet... :))) Takže tak.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.