| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Prvňák s třídní důtkou

 Celkem 246 názorů.
 Jana 
  • 

Jen jestli si to nezasloužila! 

(22.6.2005 10:40:23)
Tak nevím, ale jednání paní učitelky mi nepřijde standardní. Zvláště ne, když je jejím protivníkem prvňáček. Možná by zasloužila víc, než jen nevybíravé či sprosté slovo. Takhle se pedagog chovat prostě nesmí. Na druhé straně chápu, že je to práce náročná, zvlášť v první třídě. Když to ale psychicky nezvládám, mám přece možnost jít třeba za kasu supermarketu.
Osobně bych změnila školu, aby se chlapec ještě více nestresoval.

V příspěvku je uvedeno, že je mírně nadprůměrný. Možná by rodiče zaujal dokument, který dnes uvede ČT2 v 18:20. Je o nadaných dětech - viz. citace z programu:

Jsou děti, které od čtyř let čtou, píší, počítají rovnice, schopné pochopit základní principy fyziky, ale neumějí si například zavázat tkaničky u bot. Nadání se rozvíjí jen s pomocí dospělých. Pokud se nadané dítě narodí do rodiny, která jeho nadání rozpozná, dítě už v předškolním věku může zvládnout učivo prvních tříd, nebo mít neuvěřitelné znalosti jednoho, dvou předmětů až na úroveň tříd vyšších. Současně ale může mít problémy se zvládnutím základních životních úkonů, může mít problémy s jemnou motorikou, jeho sociální inteligence může být slabší. Takové děti mají problémy nejen se stejně starými dětmi, ale i s autoritou dospělých.
Tragicky ovšem jsou na tom výjimečně nadané děti, kterým se rodina nevěnuje a společnost jejich nadání nerozpozná. Z dětí, které nemohly využít své schopnosti se pak profilují patologičtí jedinci, nebo děti citově ploché a někdy i kriminální živly.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Jen jestli si to nezasloužila! 

(22.6.2005 10:53:34)
Já bych taky řekla, že v tomto případě má největší vinu učitelka. Neřešila problémy takovým způsobem, jak by to měl udělat profesionální vychovatel. A osobně znám takové, které to dovedou s přehledem. Není pro ně problém zvládnout dítě nadané, ale zlobivé. Naše dítě sice do téhle kolonky nepatří, ale mělo přesně takové spolužáky.
 Marie, dvě děti 
  • 

Re: Jen jestli si to nezasloužila! 

(22.6.2005 11:29:23)
Můj názor? Rychle pryč z této školy! Takováto zkušenost ovlivní Vaše dítě velmi negativně - neprohlubujte jeho trápení a najděte mu lepší školu i za cenu dojíždění. Nebude to lehké ale v sázce je hodně, tak jednejte! My máme za sebou něco podobného a můžu říct, že i když jsme školu změnili (po druhé třídě) a syn měl v nové škole velké štěstí na skvělou paní učitelku, jeho postoj ke škole se nikdy zcela "nesrovnal", teď je v devítce, je přijat na gymnázium a já tajně doufám, že tam se konečně bude cítit líp. Přeju hodně štěstí!
 Šárka  
  • 

Re: Re: Jen jestli si to nezasloužila! 

(22.6.2005 12:35:51)
Naprosto souhlasím. Jediné řešení ej dát dítě z této školy pryč. Čím dřív, tím líp! Vážně!!!
 Lua 
  • 

Zaslouží si neučit 

(23.6.2005 11:14:12)
Ano, rychle od takové nevyzrálé učitelky pryč.
Jenže - je tu jeden zádrhel. Nikdo neví, na jakou
učitelku narazí na další škole. Správně by to bylo
tak - jak asi všichni tušíme - že by ze školství
odešla učitelka a ne žáček, který má kvůli ní psychické problémy. Takhle by mohl nebožák cestovat
od školy ke škole.
Bohužel učitelů, kteří nezvládají, přibývá. Asi
proto, že není dostatek zralých a pevných osobností, které by opravdu mohly být vzorem našim
dětem....
 LAJ 


mnoho ale 

(23.6.2005 11:18:36)
Tento článek mi připadá jako stále zcela běžný jev na našich českých školách.. Příčin je několik, jako první mne zde napadá "nevzdělanost" - neinformovanost učitelů, ještě stále není pravidlem, že by učitelé ZŠ museli navštěvovat kurzy týkající se poruch chování, kombinovaných vad apod. Také učivo psychologie není při studiu učitelství zaměřeno tím směrem, kterým by asi bylo třeba.
Domnívám se, že i předpokladu např. k uvedené zvýšené dráždivosti či lehčí formy dysgrafie by si měl správný pedagog všimnout, rozpoznat to, projevit alespoň podezření..

Pravdou také je, že pro učitele je neklidné dítě velmi rušivý element, hroutí mu jeho sen o klidné, usměvavé, dokonalé hodině.

A kdo to nezažil, asi těžko pochopí, že "vypěnit" lze opravdu snadno. Ale to není omlouvající..napadá mne však, že by bylo možná velmi účinné aby všichni učitelé byli nějakou dobu nuceni strávit např. v nějakém výchovném ústavu či podobném zařízení /něco jako "stanovit si vyšší cíl než na který mohu dosáhnout"/ - a možná by je pak nějaká nadávka nevyvedla z míry.

Je to hrozně složité, neposedné děti, děti hyperaktivní či děti s LMD nebo jinou formou to mají na běžných ZŠ velmi těžké..a hlavně jejich rodiče, že.

 Lionka 


Re: mnoho ale 

(19.10.2006 23:13:47)
tak to mi nepříjde jako běžný jev,ale stává se to,hlavně u tzv. rychlokvašek-absolventů nějaké střed. školy,kteří čekají další rok na přijímačky na nějakou VŠ nebo u starých nepružných přesluhujících učitelek vystudovaných za hlubokého totáče (ale rozhodně nestrkám všechny do 1 pytle)

nevím,kde jste vzala to,že učitelé národky (VŠ absolventi Ped. fakult ) "nemají školení o vývojových poruchách"- toto je náplní několika semestrů studia na Ped. F ;o)
 Kačenka 
  • 

Re: Re: Jen jestli si to nezasloužila! 

(22.6.2005 17:01:22)
Jen mě zajímá, jestli jako neregistrovaná budu mít na ikonce taky kačenku...
 L+2 
  • 

Zaslouzila 

(22.6.2005 13:35:54)
Pokud Patrik pouzil slovo "Krava" tak si myslim, ze se jeste hodne mirnil. Je to ale velmi bystry chlapec, a navic odvazny, napsat pravdu na listecek.

Honem pryc do jine skoly. Pani ucitelka se jen tak rychle nezmeni a dite z toho bude mit trauma na cely zivot.
 Olina 
  • 

Šťastný bezdomovec? 

(22.6.2005 14:06:35)
Prosím tě, nadprůměrný znamená více méně skoro vždycky nešťastný. Měli by řešit, jestli je šťastný a ne jestli je vepředu. Nejdřív jsem myslela, že udělali chybu, když mluvili osobně s učitelkou tak pozdě, ale ono by to nepomohlo. Dospělá žena, která reaguje na urážku od prvňáka hystericky, jako kdyby ji urazil dospělý muž, který ví, co vlastně píše, fakt není v pořádku. Přiměřeně potrestat, přejít se to nedá. Odžít, zapomenout. Ale oni spolu měli určitě ještě i jiné spory. Moje sestra takhle dostala v první třídě dvojku z chování. Ta paní učitelka, která ji tenkrát nepochopila a zradila byla v osobním životě moc nešťastná a předčasně zemřela na rakovinu. Bůh ví, kdo všechno ublížil jí. Lidi mají ve zvyku předávat si takhle neštěstí.
Určitý předstih bych nepřeceňovala, protože kdo je moc napřed, ten je vždycky osamělý a věřte mi, kdo je pořád osamělý, ten je nešťastný, fakt, je. Matky s živou vzpomínkou na mateřskou si to musí pamatovat. Fakt nepřeceňujte předstih, když je vývoj nerovnoměrný. Jen čtení nebo počítání pro život nestačí.
 Zuzana 
  • 

Re: Šťastný bezdomovec? 

(27.6.2005 10:26:49)
Dnes už mám dvě malá vnoučata, ale vzpomínám si na dobu, kdy jsem byla malá, byla úplně jiná doba než dnes,jiný přístup k dětem ve škole, řekla bych leckdy o dost horší než dnes, tehdy snad ani žádné psycholožky ve škole nebyly. Já jsem byla živé dítě, ale vůbec ne tak, jako jsou dnes děti, kterými se zabývají psychologové a mají nějakou mozkovou dysfunkci. Prostě jsem nevydržela 45 minut sedět a mlčet. Buď jsem se hlásila a nebo když mě učitelka schválně nevyvolala, říkala jsem to, co vím, nahlas apod. Občas jsem se otáčela dozadu a tzv. "vyrušovala". Měla jsem tedy v sešitku spoustu poznámek, učitelka mě nechávala "po škole" - mně to bylo celkem jedno,nevzpomínám si, že bych z toho byla měla nějaké trauma, tu hodinu jsem si tam odseděla, ale odnesl to můj dědeček, který pro mě do školy chodil a často v mrazu běhal před školou a čekal, až si odbudu hodinový trest. Učitelka v té době chodila po chodbě a nervozně kouřila. Nakonec skončila v Bohnicích.. Rozhodně se na učení nehodila. Pak jsme měli jinou učitelku - a bylo po problémech. Byla starší, klidnější a už jsem po škole nebyla.
 Helena, dva kluci 
  • 

mrzaceni deti 

(22.6.2005 15:44:45)
Dnes je mu sestnact.Pismenka ho fascinovala od ctyrech, umel cist a pociata naurovni páťáku v peti...Byl nesikovny, pochopit co po nem chci podatbyl problem jeste ve treti tride . V prvni tride dostal nespravedlive vynadano, kdyz ho ponizovala spoluzacka a on se ohradil vykrikem /! / ve chvili, kdy mel byt zticha. Pak ho ponizovalo jeste hodne deti. I pani ucitelka. Velmi prisna, velmi nelaskava.. No jo, nas Honza.. Smich. Je mu sestnact. Nese si to ssebou. A pozor. Nese si to ssebou kamkoliv..
Hodne nahlas ho milujte a prendejte ho jinam. V prostredi sve tridy pres prazdniny pribyde malych dravcu a pani ucitelka sice slibila,ze se bude ovladat, ale az ji v prvni chvili ujedou nervy /?!/co pak. Kolikrat my si slibujeme uz nikdy !!! A razem budete nenapravitelne tam, kde jste byli. Reakce te ucy kravy nejsou veci mysli,a i dobre minenych slibu ,ale emoci, a ty z dovolenim nezvladala, ani pred tim,, nez jste si stezovali...proc by se najednou mela prestat mstit. Jen si zacne davat lepsi pozor a zmrzaci vam kluka jeste vic...pryc.Helena
 Hana 
  • 

Re: mrzaceni deti 

(22.6.2005 18:17:21)
Reakce uči-krávy,to opravdu myslíš vážně,takhle mluvíš o učitelkách před dětmi? Nechápu,proč se skoro nikdo nepozastavil nad chováním toho dítětě,vám opravdu přijde normální,že píše o své učitelce sprostá slova? K tomu vychováváte děti,aby si ulevily?
 Alenka 
  • 

Re: Re: mrzaceni deti 

(22.6.2005 18:23:42)
Rodiče málokdy dokážou připustit, že udělali chybu, tkaže pak je řešení jednoduché - učitelka je kráva.
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(22.6.2005 18:27:01)
Alenko,

myslíš, že "učitelky - krávy" se vůbec nevyskytujou? ;o))
 *Jula-junior* 


Re: Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(22.6.2005 18:32:37)
Je to velmi urážlivé.mluvíte snad o účetních,uklízečkách,lékárnicích jako o krávách? Málokterý rodič přizná chybu u dítětě či u sebe.Upozorňuji,že nejsem učitelka,dítě mám jedno,s žádnou ,,krávou,, jsem se ve škole ani na gymplu své dcery nesetkala.
 Alenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(22.6.2005 18:38:05)
Julo, napsala jsi to velice hezky. Když na ulici slyším děti a studenty mluvit neustále o krávách učitelkách, říkám si, jak by jim bylo, kdyby někdo takhle mluvil o jejich mamkách nebo v budoucnu o jejich manželkách.
 Lorina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(25.6.2005 18:03:03)
Až na to,že já si moc dobře pamatuju,jak se mluvilo o učitelkách v mých mladých letech.Já sice konkrétně ne, ale chlapci a některé dívky si ulevovali úplně stejně.Takže milé dámy, zamyslete se,není to jen tato špatná mladá generace.Bylo to i za nás a jen si to musíme připustit.Bohužel tehdy se ještě "nenosilo",aby rodič s učitelem diskutoval.Proto spousta lidí má dneska problémy s tím se prosadit.Do svých 22 let jsem byla ňouma,který nesnášel jakékoli konfliktní situace,měla jsem nervy,špatný žaludek a několik dní jsem nespala.Pak nastal zlom,řakla jsem si, že už toho sebepodceňování bylo dost.Dneska zastávám manažerské místo,mám pod sebou spoustu lidí,pro které musím být příkladem a musím zvládat i nepříjemné situace,někam jsem to dotáhla a svoje děti maximálně podporuji.Neznamená to,že jsem všechno povolující matka.Naopak,doma je zaveden určitý řád,děti učím ke slušnosti (jako jedni z mála oba zdraví naše spoluobčany na vesnici),doma o všem hodně mluvíme (dcera je velmi citlivá a vnímavá,má velké sociální cítění),ale pokud nastane problém řeším ho spravedlivě.Stalo se mi,že dcera byla také rozebírána před dětmi pro úplnou pitomost a ještě ne zcela právem.Takže jsme ji jako rodiče byli oporou.To je strašně důležité, aby dítě vědělo, že zastání někde má.Lorina
Jsem ročník 73.To pro úplnost.
 Michala 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(26.6.2005 18:45:55)
Naprosto s tebou souhlasím. O učitelce jsem se také vyjádřila v dětství několikrát ne moc valně. Vystudovala jsem 2 střední školy, pracuji jako recepční v 4* hotelu, mám pod sebou 4 lidi a s lidmi přicházím do kontaktu denně. Mám 2 letou dcerušku, která už teď má určitý režím a s přibývajícím věkem se režim bude přiostřovat. Jsem ročník 76.
 Šáry 
  • 

Učitel není bůh 

(22.6.2005 21:24:40)
Julo,

tak buď ráda, protože jsi měla velké štěstí.

A ano, když budu mít pocit, že se úřednice nebo prodavačka zachovala jako kráva, tak proč ho neventilovat (i když těchhle výrazů spíš neužívám)? Jak jsem už řekla, jsou rodiče prudiči, kterým vadí i ti normální učitelé, ale to je jiná kapitola. Štvou mě učitelé, kteří pořád dokola melou to, jak to mají těžké, jak jsou dnešní děti nevychované a že mají málo peněz, tak co bychom vlastně nechtěli, že. A pro samé vlastní problémy nejsou schopni přistupovat k dětem diferencovaně, bavit se s rodiči jako s rovnocennými partnery a připustit, že i mezi nimi jsou nějaké černé ovce.

A s tím, ať si to jdeme zkusit - myslím, že jako řídit tramvaj taky nejde bez průpravy, a že se při školení řidič naučí, jak tu tramvaj ovládat, tak učit jde taky těžko bez přípravy a na peďáku by se měly učit alespoň základy toho, jak s dětmi pracovat a jak zvládat i ty problematické.

Neříkám, že je to lehké, já sama bych to nedokázala. Ale spousta jiných povolání je taky těžká, ale neopravňuje to ty, kteří je provozují, aby z toho důvodu požadovali generální pardon za to, že je budou dělat špatně.
 Jaga10,syn,2 ,5roku 
  • 

Re: Učitel není bůh 

(26.6.2005 22:13:14)
V momentě, kdy budete diferencovat, budete okamžitě napadena pro nadržování. Nejdříve dětmi, pak jejich rodiči. Naše společnost stále žádá rovnostářství. Individuální péči ano, ale ne pro ty druhé, to je postoj většiny rodičů.
A protože učitel není bůh, budete se muset smířit s tím, že je omylný a nedokonalý - tak jako vy.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(3.12.2005 8:14:19)
Souhlasím, zajímalo by mě, kdo článek napsal. Všechno se dá pro svou potřebu upravit. Mám bratra a ten má syna do první třídy, inteligentní, rozmazlený, ve školce sebestředný, už tam z něho mají učitelky hrůzu a maminka si myslí že je výjmečný. Vím, že každá učitelka narazí. Nepřipouští si rodiče, že problém jsou oni. Připadá jinm stále malý a roztomilí, jen celá rodina má hrůzu, až k nim přijedou na návštěvu. Maminka vynadala i na dovolené dědovi, který zabránil jeho spadnutí do jímky. Stále ho napomínal a chlapec z něho měl tak akorát legraci. Když po té dal výchovnou ranku na zadek, švagrová se mohla zbláznit. Proberte se rodiče, hledejte sami u sebe! Vy s nima potom budete žít!
 Šáry 
  • 

Re: Re: mrzaceni deti 

(22.6.2005 18:31:17)
Hano,

tak třeba mně to normální nepřijde - a taky jsem to napsala.

Myslím si, že většina učitelů je víceméně normálních, se kterými se dá víceméně domluvit. Pak je pár vynikajících pedagogů s velkým P, na které člověk vzpomíná celý život. A pak je bohužel skutečně pár těch "krav", které si odreagovávají vlastní komplexy a chovají se tak, že na ně jejich svěřenci také vzpomínají celý život. A bohužel ne v dobrém.

Také mi vadí, když rodiče vše smetou ze stolu s tím, že "učitelka je kráva". Ale v některých případech by zasáhnout ve prospěch svého dítěte opravdu měli - pokud si ho tedy nechtějí nechat duševně mrzačit, což věřím, že většina z nás nechce.

Opakuji - takových případů je menšina, nemám důvěru v rodiče, pro které jsou krávy všechny učitelky. Ale existují a v případě, že na takovou narazíme, myslím, že se bijeme právem.
 L+2 
  • 

Re: Re: mrzaceni deti 

(22.6.2005 18:32:05)
Hanko,

ja myslim, ze se nad chovani toho ditete lide moc nepozastavili, jelikoz dite bylo potrestatno (jak pisatelka uvedla), a rodice samozrejme s trestem souhlasili. Nikdo netvrdil, ze je to spravne, co udelal. Navic, chybmi se lide uci.Prece se diteti nemuze nekdo nekonecne mstit za to, ze pochybylo. Dite se take slo (neuspesne) pani ucitelce omluvit, avsak chovani pani ucitelky bylo v tomto pripade velmi podivne. Pranyrovani ditete, zesmesnovani, obnovovani trestu za tu stejnou vec. To se mi opravdu nezda, jako vhodny pedagogicky a vychovny prostredek. Na rozdil od ditete verim, ze pani ucitelka z toho nemela nocni mury, tiky, apd.

A jenom na okraj, i pres svoji velmi kratkou ucitelskou karieru musim dodat, ze ucitelek, ktere bych s chuti nazvala "kravami" jsem potkala spoustu.
 Michala 
  • 

Re: Re: mrzaceni deti 

(26.6.2005 18:38:49)
Nejsi také náhodou postižená učitelka? K učitelkám mám stejné mínění a to mi ještě dítě do školy nechodí. Pokud nemají nervy na děti, ať to nedělaji. Stačí, když člověk po ránu poslouchá učitelky jak jsou unavený, stresovaný, kolik toho mají před sebou, jak je to strašná práce s tou a tou třídou, poslala bych je v momentě někam....... Stále se jim něco nelíbí, ale že jsou věčně doma - prázdniny, v práci jsou 4-6 hodin denně.. někdy nějaký supl a tím končí. Potřebovaly by paní učitelky poznat i jinou práci. Jsou to slep.... nemající obdoby. Jinak si myslím, že by klučinu měli rodiče dát na jinou školu, kde se předem informují okolí, jakou pověst má škola a učitelky v ní. Mělo by být více učitelů - mužů, hned by to ve školství vypadalo jinak. Pokud si učitelka neporadí s prvňáčkem, řeší "kraviny" poznámkou a následně třídní důtkou, není to pro mně učitelka, asi neumí zaujmout, že dítě nevěnuje pozornost při hodině. Pryč s takovými učitelkami!!!
Nejsem zaujatá na učitelky, ale mám 2 takovéto profese v rodině a bohatě mi to stačí. Ale ti učí na středních školách..
 sally 


Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(26.6.2005 19:10:01)
MIchalo,
tři roky jsem učila, devět let seděla v kanceláři... a musím říct, že i když jsem v kanceláři byla teoreticky mnohem víc hodin, tak se stresem z učení se to srovnat nedá. ANo úvazek je těch cca 24 hodin týdně - ale taky se dělají přípravy, opravují písemky a úkoly, píšou vysvědčení, čtvrtletní hodnocení - ono té práce kolem je docela dost. A nezapomínej na dozory - on je docela rozdíl sedět osm hodin v kanceláři a dojít si kdykoliv na záchod nebo při práci popíjet kafíčko a je dost rozdíl být pět hodin v klusu bez možnosti dojít si i jen na ten záchod (pokud učíš pět hodin v kuse a o přestávce máš dozory, tak nestihneš fakt nic). V kanceláři si práci většinu rozvrhneš jakž takž sama - když jsem ráno nebyla moc exhumovaná, tak jsem třeba jen řadila papíry do šanonů (a popíjela u toho to kafe, abych se probrala) a třeba až v druhé hodině pracovní doby jsem šla dělat něco náročnějšího. Ve škole nemůžeš - máš "zlobivou" třídu hned první hodinu? Smůla. Musíš se sebrat a být těch 45 minut ve střehu - musíš mít oči všude, musíš vnímat kdo se nudí, kdo vymejšlí ptákoviny, co se v tý třídě děje - jinak tě roznesou na kopytech. Musíš být pořád o krok dopředu. Kolegyni v práci klidně řekneš "hele bolí mě hlava, dej mi dneska pokoj" - děti naopak každou slabost považují za svou výhodu.
Po týdnu dovolené z kanceláře jsem odpočatá. Po školních prázdninách jsem si tak odpočatá zdaleka nepřipadala. A ještě na tebe každej kouká jako na idiota - když jsi ta slepice učitelská... a závidí ti těch pár dní volna... které jsou tak draze vykoupené.

Tím nijak nepopírám to, že znám jen velmi málo učitelů, kteří jsou opravdu "profesionálové" - a ještě míň ČESKÝCH učitelů, kteří by se jako profesionálové chovali... ale je to začarovaný kruh - pokud ta práce je nejen blbě placená, ale ještě se okamžitě a všude setkáš s negativními reakcemi (bez ohledu na to, že ten člověk, který tě soudí jen na základě profese tě nikdy neviděl učit a neví, jak dobrá učitelka jsi) - tak pak spousta schopných lidí odejde - a zjistí, že jsou zatraceně dobří ve spoustě věcí - když jsem viděla pak kolegy v reklamce jak se třásli před prezentacemi u Důležitého Klienta, kam já jsem dokázala nakráčet naprosto v klidu (neboť klient se sestává z osob dospělých a civilizovaných), s přehledem odprezentovat, získat co jsem potřebovala a pak si s nima ještě dojít na pohodový oběd... přitom obchodního managora si všichni váží - učitele, který dělá mnohem těžší práci nikdo. Takže pak učí opravdu jen lidi, kteří to dělají kvůli prázdninám, ženy s malými dětmi (aby mohly být s dětma doma o prázdninách), důchodkyně atd... chlap si to dovolit nemůže (neuživil by rodinu a ještě by na něj okolí koukalo buď jaok na bačkoru nebo jako na pedofila), takže pak vznikají čistě ženské kolektivy, což pro děti vůbec není dobře (děti potřebují i ten mužský vzor přístupu k životu, řešení konfliktů atd.).

Možná, než příště budeš soudit a nadávat, tak bys měla učení zkusit. A tím nemyslím jednu hodinu týdně vést skautský oddíl - ale pět hodin v kuse stát před třiceti dětma a snažit se je VŠECHNY naučit něco, co 2/3 z nich vůbec nezajímá.
 Javorka 
  • 

Re: Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(26.6.2005 22:22:57)
Moc pekne napsano. Ono kazde povolani ma neco a kdo si to na vlastni kuzi nezkusil, nemel by tak rychle soudit.
Me od ucitelovani odradila hned praxe na skole. (Mimochodem dostala jsem se na vic skol, takze to neni tak, ze jsem chtela mit jenom vysokou, jak tady nekdo psal. Proste jsem opravdu CHTELA ucit.)
A moje mamka je ucitelka na ZS a opravdu si myslim, ze to neni jednoduche povolani.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(26.6.2005 22:45:11)
Sally,

to jsi napsala moc pěkně. Pod to se můžu klidně podepsat.. :))

I.
 Martina + 1 dítě (2 roky) 
  • 

Re: Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(26.6.2005 23:03:53)
Tak toto je příspěvek, se kterým mohu naprosto souhlasit od začátku do konce. Nejsem sice učitelka, nejsem ani jejich zastánce, ale myslím, že to vážně nemají lehké - tedy především ty, které to s dětmi myslí dobře a snaží se je něco naučit - nemají pro to ani potřebné podmínky.
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(27.6.2005 11:53:19)
Sally,

hezky napsano. V celku se vsim souhlasim.
Jedine, nad cim ale premyslim, (a cim jsem starsi tim vice), ze bych zase na druhou stranu chtela delat zpatky neco, co ma smysl (coz uceni je), nez reklamku, kde ve finale jde vsem jenom o prachy.
 sally 


Re: Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(27.6.2005 19:24:03)
Lído,
v reklamce jsem dělala dva roky... pak taky všelicos - a pak čtyři roky v administrativně soukromé školy. Teď jsem doma (20ti měsíční batole + 36.tt), ale ráda bych se vrátila do nějaké soukromé školy. Trochu práce s dětma, trochu papírování, trochu reklamy (soukromá škola něco takového fakt potřebuje)... vyhovuje mi kombinace více věcí, jsem ráda Ferda Mravenec (práce všeho druhu)... uvidíme jak to za rok či dva dopadne...
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(28.6.2005 21:21:56)
Sally, děkuji Ti za výstižný příspěvek. Mám stejnou zkušenost jako Ty, učila jsem, dělala ve firmě a teď zase učím. Tato dvě povolání nelze srovnávat (nemluvím o platu, ale o skutečné náplni práce). Smutné je, že dost často slyším: Co chceš, celý den si hraješ s dětmi, ve dvě končíš a máš 3 měsíce prázdnin. To mi říkají i dobří známí a příbuzní, kteří moc dobře vědí, že svoje děti z družiny vyzvedám s jazykem na vestě v půl čtvrté až ve čtyři a když je po náročném odpoledni uložím, tak cca od 8 do 11 večer dělám přípravy, "vzdělávám se", opravuju písemky atd... Když jsem si v době uzavírání známek na konci roku spočítala svoji týdenní pracovní dobu (včetně soboty a neděle), bylo to, myslím 65 hodin (to se ještě psalo vysvědvění ručně, tak asi 3 hoďky z toho, je to dávno). A řeči o závidění prázdnin poslouchám i od těch, kteří mají pedagogické vzdělání a tudíž by nemuseli závidět, mohli by mít totéž. Proč tedy nejsou ve školství?
Závěrem. Ta učitelka z článku to fakt přehnala, takhle dusit malé dítě, to snad ani není možný. Přála bych jí, aby si někdy vyslechla výlevy puberťáků, které učím já... A taky až bude mít svoje děti, mohly by mít v první třídě někoho podobného. Pravděpodobnost je, bohužel velká. Tak jako jsou špatní lékaři, prodfavačky, instalatéři a zámečníci, jsou holt i špatné uřitelky....
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(28.6.2005 21:39:00)
No, když už jsme u toho hodnocení. Ono totiž také není kancelář jako kancelář. Po týdnu dovolené v kanceláři jsi byla odpočatá. Já tedy ne. Protože vzhledem ke své práci mám šéfa na telefonu denně a o úkolech přes internet ani nemluvě. Jasně, nemusím to dělat. Ale dělám, mám své důvody. Není to stejné? Kdo Tě nutí učit, pokud nechceš.
Ale rozdíl tady je. Svou chybou přijdu já a má rodina o obživu. Chybou učitelky se mé dítě stresu ze školy nemusí už nikdy zbavit.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(28.6.2005 21:55:50)
No, zápřah v té kanceláři teda byl. Taky ale pevná pracovní doba 8-17, hodina na oběd. Nic nadělat se nedalo. Mělo to tu výhodu, že v 17,01 jsem už měla většinou čistou hlavu.
Učím proto, že mě to baví a myslím si, že ve škole jsem něco platná. Mám ráda děti a ráda taky vidím, jak mi před očima dospívají, odrůstají, maturují, pokračují v nějaké profesi. O některých známých lidech už dnes můžu říct: Toho jsem učila. (no, to není to hlavní).
Účetní může dělat skoro každý, kdo se srovná s čísly. Ale učit každý nemůže a někdy to zjistí až v praxi. Pak je na něm jestli se bude trápit ve škole nebo si najde něco jiného.
Já si na svojí práci učitelky nestěžuju. Jen mi vadil ten příspěvek o práci 4-6 hodin denně a prázdninách. Některé kolegyně to tak mají. A to jsou většinou ty
učitelky - krávy. Ale těch tolik není. V současnosti mi vyhovuje, že si práci můžu rozdělit: ve škole 8 - 15, zbytek si dodělám večer 20-23 hod a o víkendu doma a tudíž mám čas na svoje děti. Až to nebudu zvládat, unaví mě všechny zápory naší práce, můžu přece dělat něco jiného. Čistou hlavu mám během školního roku jedině o Vánocích a o hlavních prázdninách. Tehdy, když neučím déle než týden, pak můžu školní problémy vypustit, jinak ne.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(28.6.2005 22:00:19)
P.S. Xantipo, nepsala jsem, že jsem byla za týden odpočatá. Byl to prostě jiný typ práce a za rok v kanceláři jsem byla méně unavená, než za rok ve škole. Například jsem neměla svůj "červnový tik", který se mi prvních 5 let ve školství pravidelně objevoval na oku. Pravda, teď už ho taky nemám. Asi proto, že mě kromě školy vytěžují jinak i moje vlastní děti.
Ještě Ti chci napsat, že u všech článků mimo jiné vyhledávám právě Tvoje reakce a většinou mi mluvíš z duše. Nakonec ani teď nejsme v rozporu...
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(28.6.2005 22:56:01)
Díky. Jsem ráda, že nejsi učitelka - s názvem ze zvířecí říše.
Už jsem jinde psala, že i když jsem kdysi chtěla být učitelka, takže nakonec jsem si to rozmyslela. Nedokázala bych být dobrá učitelka. Věděla jsem to tehdy a vím to i teď.
Opravdu nezávidím. Já jsem dobrá v jiné práci. Ale přesto mě velmi zajímá, jací učitelé učí mé děti a zda jim nepůsobí zbytečná trauma.
Základ všeho je spolupráce. Já chci spolupracovat jako rodič, není lepší možnost. Ale to musí chtít i učitel. Ale když on někdy nechce.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(29.6.2005 20:56:02)
Nevím, jestli si tohle ještě přečteš, Xantipo.
Možná, že z té zvířecí říše jsem - několikrát jsem podobné slovo na svou adresu zaslechla nebo vyčetla v očích dětí. Mám totiž tu vlastnost (u studentů nepopulární), že trvám na tom, aby studenti pracovali, aby si do školy nosili věci, aby dělali úkoly a podobně. A doufám, že nikdy děti neponižuji a choulostivé věci řeším mezi 4 očima. I jiný názor nechám zaznít, ale to neznamená, že s ním musím souhlasit.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Štěpánko, 

(30.6.2005 9:50:03)
chci Ti říct, že si rozhodně nemyslím, že respektovaný pedagog se má s dětmi /studenty/ kamarádit, nemá po nich nic chtít /přípravu do školy/ a nedej bože snad dávat známky /i špatné/. Určitě jiný přístup je potřeba od pedagoga v 1. třídě, na první stupni ZŠ, na druhé stupni ZŠ a na střední škole. Podle mě to nejde slučovat a zaměňovat.
Raději jsem se nikdy nepídila po tom, co učitel četl v našich očích. Určitě by tam bylo leccos. Ale myslím si, že když student dostane zaslouženě za 5 je v jeho očích vidět: "doprčic, Ty jsi ale kr...", je to ale lepší, než vidět v očích studenta pohrdání. Mluvím za sebe. Protože i když jsem si v duchu ulevila na adresu profesora, tak v případě zasloužené 5 jsem si doma v klidu řekla - co jiného bys chtěla, vždyť jsem nic neuměla. A byla jsem ráda, že se profesor choval dál jako profesionál bez emocí, protože jen tak se na mě příště mohl dívat nezaujatě a posoudit mé znalosti. Když to ale nedokázal, všechno bylo ztraceno. Nikdy jsem žádnému učiteli či profesorovi neřekla něco nelichotivého či nevhodného. Ale "bojovala" jsem s profesorem ruštiny. Nějak jsem ho popouzela a tak mi to dával o každé hodině sežrat. Vzhledem k tomu, že šlo o maturitní předmět, nezbylo, než makat. Ale bylo to dost stresující, protože on se prostě snažil. Po písemné maturitní práci z ruštiny mě tento profesor odmítl připustit k ústní maturitě, že prý písemná práce byla z taháku. Takže má písemka jako jediná z ročníku šla ke komisi na posouzení a zvlášť přijela komise z jiné školy, aby posoudila mé znalosti. Výsledek komise byl pro mě velké zadostiučinění, neboť od tohoto profesora jsem neměla z ruštiny známku jinou než 3 a 4, a komise sdělila, že mé znalosti odpovídají spíše hodnocení 1-2 a písemnou práci ohodnotili za 1 a že se zřejmě jedná o problémy, které nedokáží specifikovat. U ústní maturity se tento profesor velmi snažil mě vyhodit z konceptu, ale bohužel. Výsledek - byla jsem ohodnocena jako nejlepší student v ročníku v ústní maturitě z ruského jazyka. I přes všechnu jeho snahu jsem dostala za 2. Vždy na konci každého maturitního dne se seřadili studenti ten den maturující a přítomní profesoři v čele s předsedou komise sdělili hodnocení. Poté popřál každý osobně jednotlivým studentům. To, co mohl číst v mých očích ten dotyčný profesor nebylo vůbec lichotivé. Mohl tam číst mé největší pohrdání a výsměch. On se přes to nedokázal přenést, takže mě ignoroval. To byl pro něj dost trapas, protože předsedu komise to tak rozhodilo, že ho požádal o osobní rozmluvu a za dveřmi ho sjel za chování /to mi s gustem sdělili ti,kteří tam stáli opodál/. Musel se mi osobně omluvit a ještě se mi osobně omluvil i předseda komise. To mě bavilo a asi to i bylo vidět. Ruštinář se musel moc ovládat a bylo zřejmé, že k výbuchu zlosti nemá daleko.
Co jsem tím chtěla říct?
Osobně si myslím, že je lepší si přečíst v očích "trhni si nohou", než "ty jsi ale ubožák, opovrhuji tebou". Pokud to tam pedagog přečte, asi by se měl nad sebou zamyslet. To je můj názor.
 Jaga10,syn,2 ,5roku 
  • 

omezenost 

(26.6.2005 22:37:53)
Už dlouho jsem si nepřečetla něco tak omezeného a urážlivého.Postup učitelky z článku byl rozhodně příšerný, ale to vás neopravňuje házet všechny do jednoho pytle a urážet ty, kteří dělají svou práci rádi a dobře. Nebudu vám vysvětlovat, proč je moje práce náročná, protože to evidentně nechápete a chápat ani nechcete, ale možná se vám trochu rozsvítí, když rozvinete svou vlastní myšlenku. Více mužů do školství! Pročpak se tam nehrnou? A to ani u nás na severu, kde je asi 20% nezaměstnanost? Když je to 4-6 hodinová práce se spoustou volna, jen sem tam nějaký supl?Pročpak je tu po učitelích dokonce poptávka? Proč učí studentky a důchodkyně? Už vám svítá?
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(4.7.2005 18:07:00)
Michalo, a tys poznala práci učitelky? Kromě učení jsem dělala i jiné převážně vysokoškolské profese, a i když všecho má něco, to učení bylo fakt nejnáročnější. Já to vydržela čtyři roky, ten pátý jsem se už opravdu cítila vyšťavená tak, že jsem radši profesi změnila. A to mě to bavilo fakt moc, a myslím, že mi to i docela šlo:-).

 Simča, dcery *1988 a 1997 


Práce učitelky 

(4.7.2005 18:48:05)
Tedy Ivo, já jsem práci učitelky dělala (6 a půl roku). Bohužel jsem po přestěhování z Prahy už tuhle práci tady nenašla. Musím říct, že je sice dost náročná, ale rozhodně nepatří k těm nejhorším. Tou pro mne byly pomocné práce v laboratoři, kam jsem ráno chodila na půl pátou a do sedmi uklízela a za chvíli byl všude stejný bo...l, jako před tím.....
Taky jsem dělala v nemocnici, na poště, na úřadě,... prostě leckde. Ale ta práce ve škole byla sice náročná, ale zase na druhou stranu velice mne naplňovala....
Děti jsem měla ráda, práce mne bavila, byla jsem ještě bezdětná, takže jsem se mohla práci věnovat i více hodin, než bylo nezbytně nutné a vůbec mi to nevadilo. A myslím si, že kdo nedokáže JAKOUKOLIV práci dělat s láskou, měl by si raději najít něco jiného.
Simča
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(3.12.2005 8:20:15)
Jsi debil!!!!!! Rodiče si neporadí často se svým jedním dítětem. Váš názor na učitele je odrazem naší společnosti. Volno, dva měsíce prázdnin, hodně penez - to jsou učitelé podle Vás. Zvedá se mi žaludek, určitě se díváte na reality shou a dobře se bavíte, Vaše myšlení je tak omezené, Přeji alespoň dva výrostky, kteří vám hodně ztrpčí život a věřte, že jich mezi námi roste!!!!!!
 Jarka, 2maléděti 
  • 

Re: Re: Re: mrzaceni deti - učitelé se neflákají 

(19.10.2006 22:43:29)
asi máš v rodině nějaké speciální učitelky.
Pokud já vím, každá učitelka musí dělat:
- rozsáhlé přípravy na vyučovací hodiny
- kontroly žákovských prací
- nekonečné spousty třídních knih, výkazů, seznamů, statistik - samozřejmě mimo rozvrh
- samé dozory na chodbách ...
- samozřejmě suplování, které se pisatelce zdá z nějakého důvodu snadné
- absolvovat porady, schůze, třídní schůzky, exkurze, které taky v rozvrhu nejsou
- ve volných dnech absolvovat akreditovaná školení MŠMT
- upravovat třídy, nástěnky, kontrolovat, doplňovat a udržovat pomůcky
a tak dále.
Myslím, že ta chvilka, co tráví ve vyučovací hodině opravdu nevypovídá o množství vykonané práce, ikdyž o kvalitě ano.
 Jarka, 2maléděti 
  • 

Re: Re: Re: mrzaceni deti - učitelé se neflákají 

(19.10.2006 22:47:38)
asi máš v rodině nějaké speciální učitelky.
Pokud já vím, každá učitelka musí dělat:
- rozsáhlé přípravy na vyučovací hodiny
- kontroly žákovských prací
- nekonečné spousty třídních knih, výkazů, seznamů, statistik - samozřejmě mimo rozvrh
- samé dozory na chodbách ...
- samozřejmě suplování, které se pisatelce zdá z nějakého důvodu snadné
- absolvovat porady, schůze, třídní schůzky, exkurze, které taky v rozvrhu nejsou
- ve volných dnech absolvovat akreditovaná školení MŠMT
- upravovat třídy, nástěnky, kontrolovat, doplňovat a udržovat pomůcky
a tak dále.
Myslím, že ta chvilka, co tráví ve vyučovací hodině opravdu nevypovídá o množství vykonané práce, ikdyž o kvalitě ano.
 Martina 
  • 

Re: Re: mrzaceni deti 

(26.6.2005 22:38:37)
Je vidět, že jste nepochopila situaci. Jde tady přeci o prvňáčka a už to, jak snášel chování ostatních (zákazy, výtky, zesměšnění a v podstatě šikana ze strany učitelky - děti se bohužel rádi přidaji...), svědčí o tom, že to není žádný grázlík, který je tak snad veden rodiči. Je vidět, že je dost citlivý a rozhodně by se podobná situace U PRVŇÁČKA měla řešit úplně jinak. Myslím, že pomůže spíše to, když by si učitelka dítě pozvala stranou (např. do kabinetu), kde by bez přihlížejících dětí, ale rozhodně i bez jakýchkoliv dalších učitelů, dítěti vysvětlila, co vlastně udělal a jak je to ošklivé. Myslím, že tak malému dítěti vysvětlení pomůže pochopit a usměrnit více než trest, který postrádá logiku. A pokud trest, měl by být účelový, trest by měl napravit prohřešek anebo se o to alespoň přičinit.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: mrzaceni deti 

(9.1.2006 22:50:18)
Ráda bych slyšela názor oné učitelky na svého žáčka a vůbec na celý tento článek. Myslím, že je dost nepravdivý. Všichni, nebo velká část z vás, snadno uvěřila. Možná to bylo trochu jinak. Ono se snadno plivne špína, ale velice těžko se dokazuje pravda...
 MN 
  • 

Re: Re: mrzaceni deti 

(27.6.2005 18:27:14)
To opravdu myslíte vážně? Jste naprosto mimo!
 Eva z Kosic, 2dcerky 
  • 

Úplná nehoráznosť!!! 

(28.6.2005 14:13:17)
teda! ked som to docitala, mala som take nervy, ze az!
Ak vas Patrik nie je nahodou poriadne eso a nekumulovalo sa toho viac nez pisete tak potom ta ucitelka nie je vobec pedagog a neviem co hlada v prvej triede, v triede kde by mala vsetko riesit individualne a nie tak aby mohlo byt dieta na posmech celej triede, a uz vobec nie s inaými ucitelmi a taku somarinu riesit zakazom ucasti na celotriednych aktivitach???!!!! to sme kde? v dobe 30 rokov dozadu? preco mu rovno nedala po prstoch trstenicou??? asi len preto ze ju tam uz nemaju ale ak by nahodou mala tu moznost. . . . neviem, neviem. urcite by som nenechala maleho v jej triede a ak vobec v tej skole. veci sa totiz vacsinou maju tak, ze ucitelia si to medzi sebou vylicia tak, ako im to pasuje a chudak maly bude proste furt vydedencom a aj ine ucitelky to budu mat vzdy na pamati, ze k Patrikovo treby pristupovat "inac". tak naco zbytocne takto deptat dieta? nech uz sa rozhodnete akokolvek, drzim vam palce!
 vize 
  • 

Re: Jen jestli si to nezasloužila! 

(5.7.2005 20:55:51)
Tak si myslím, že učitelka se trochu náhlila. Pravda ovšem je, že pokud je ve třídě malej pochodující prvňáček, který nemá jasně daná pravidla chování. Poznamenala to i zpráva z poradny.
Pravda ovšem není, že když uvedla poradna,že je lehce nadprůměrný,tak je jeho inteligence nějak zázračná. V tomto věku je to velice zkreslující.
 marcela kluk skoro 8 
  • 

nevím 

(22.6.2005 10:47:39)
Nevím zda bude paní učitelka schopná pracovat s Patrikem bez předsudků když to nedokázala ani po rozhovoru s maminkou dítěte. Moc bych tomu nevěřila.My jsme zažili tenhle přístup v MŠ, paní učitelka šikanovala našeho synka a nabádala k tomu nepřímo všechny ostatní. Vyřešil to zásah ped. poradny přímo ve školce. Ve škole je to horší, proto jsme se snažili předejít téhle situaci výběrem školy s malým počtem žáku a individuelním přístupem. Zatím se to podařilo. Přeju Patrikovi a jeho rodině aby to dokázali.
 EvčaK 


Minimálně změňte učitele!!! 

(22.6.2005 11:20:13)
Při čtení, mi běhal mráz po zádech a to už se mi nestalo hodně dlouho. Přístup učitelky je naprosto špatný. Myslím, že Patrikovi hodně ublížila. Jestli je to hodně citlivý kluk, nejspíš si následky ještě nějaký čas ponese. Je mi zle, když čtu o lidech, kteří takto hrubě (po psychické stránce) jednají s dětmi. Určitě bych u ní ve třídě synka nenechala. Viditelně jí nedošlo, jak velkou chybu udělala. A myslím, že ani nedojde. Pokud máte možnost, změnila bych i školu - vzhledem k tomu, že Patrikovi takovou blbost připomínali i ostatní pedagogové a ředitel asi taky nejevil větší snahu o nápravu. Minimálně bych ale změnila učitelku a třídu.
Mému synovi jsou 3,5. Občas tu o něm píšu články. Tak vím, že tyto děti potřebují trovhu jiný přístup a pedagog musí být osobnost, jinak si s nimi neporadí. Takže vybírejte pečlivě. Na školních letech a učitelích hodně záleží.

Hodně síly a ať narazíte už jen na samé kvalitní pedagogy!
 Alena 
  • 

Vyměnila bych školu 

(22.6.2005 11:40:54)
Měla jsem podobný problém.Mám totiž takového "trochu živějšího",který od mala zastává názor za kterým si stojí.Naštěstí není asi tak citlivý jako Patrik,nicmémě po konfliktech s postoji paní učitelky i ředitelky syn školu vyměnil.I když musel dojíždět(bydlíme na vesnici)se všemi nepříjemnostmi s tím spojenými.Je to už asi 6 let,co přešel.Teď je mu skoro 15 let.A když jsem se ho nedávno ptala,jak se na to dívá on,tak mi řekl,že jsem neměla váhat a přehlásit ho hned po první třídě.
 Jana a 2 cácory (2 a 4 roky) 
  • 

Re: Minimálně změňte učitele!!! 

(22.6.2005 22:57:23)
Musím se přidat k paní Evě,
sama mám dvě holčičky a ta starší je velice citlivá a tak trochu zakřiknutá. Bojím se, že až začne chodit do školy a nedej bože se dostane k nějaké takové učitelce, bude to hodně špatně snášet. Snadno se rozbrečí pro hloupost. My dospělí to nechápeme, pro nás je plno věcí banalita a blbovina, ale děti to vnímají úplně jinak. Vzpomeňte si na sebe, když jste byli malí a zkuste se vžít do situace toho pišpunťáka. A samozřejmě uvidím viníka i v paní učitelce, takovou práci nemůže dělat každá, která vystuduje peďák. Důležité je umět zacházet s malými dětmi a snažit se jim porozumnět.
 Pusinka 
  • 

učitelky 

(22.6.2005 11:59:32)
Nejdříve poznámka k článku: rodiče se ROZHODLY a NAVŠTÍVILY ?????!!!!
V článku na první straně je to dost silné kafe.

A teď k učitelkám: poskytujeme jako firma určité služby učitelkám ZŠ a MŠ. Občas opravdu žasnu nad projevem těchto "pedagogických pracovnic". Specialitou většiny z nich je mluvení bez nádechu. Prostě melou své stále dokola bez toho aby je zajímala odpověď.
Občas zavolá osoba tak arogantní a hysterická, že si říkám proboha, snad mé dítě ve škole na takovou nenarazí.
 Olga.P. 


Změňte školu 

(22.6.2005 12:00:53)
Bylo mi smutno při čtení článku, zažila jsem něco podobného se svými dětmi. Urovnat narušené vztahy mezi dítětem a učitelem a mezi spolužáky je velmi obtížné ne-li nemožné. Z vlastní zkušenosti doporučuji změnit školu. Mladší syn, tenkrát 9 let - dnes 15, nějak nepadl do oka paní učitelce, možná byl moc hodný, a stal se objektem jejích neustálých narážek na cokoli. Školu jsme změnili uprostřed prosince ze dne na den ve čtvrté třídě. Teď je v kvartě na osmiletém gymnáziu. Dcera 11 let coby dysortografik v jazykové třídě zvolna spadla do role třídního blba za podpory paní učitelky, trvalo to poměrně dlouho a vpodstatě se problémy jevily na první pohled poněkud banálními, ale opak byl pravdou. Letos, po dvou měsících v páté třídě jsme ji dali také do jiné školy. Je tam moc spokojená, výrazně se jí zlepšil prospěch i vztah ke škole.
 Gréta 


Nevyzrálost... 

(22.6.2005 12:01:20)
Incident se sprostým papírkem se mi zdá nicotný ve srovnání s pochodováním ve třídě a pravděpodobným rušením výuky. Paní učitelka snad ani nemohla brát papírek vážně! Natož z něj dělat nějaké dalekosáhlé závěry a všechno popsané. Nicméně Patrik pravděpodobně paní učitece natahuje nervy víc, než ona dokáže snést. Jim dvěma to spolu už prostě nejde. Rodiče by si možná mohli představit, jaké to je, mít víc než jednoho Patrička, dokonce 15 dětí (a to je mnohem méně než průměrný počet) ve třídě, z nichž každé jednotlivé milované zlatíčko má své specifické způsoby. Nemyslím, že by se tím měl nějak zvlášť zatěžovat Patrik, ten toho má už tak dost. No, já bych to řešila homeopatií, aby se chlapec dostal z toho šoku a pak aby vyzrál. Je mi všech líto, poněkud méně paní učitelky, která se asi zasekla ve vzteku na malé dítě.
 . 
  • 

Re: Nevyzrálost... 

(25.6.2005 16:02:09)
Ty XXXX XXXXXX! Resit tento problem homeopatii je jako resit jednim pivem ve vodojemu alkoholismus v Ostrave.
 Jana 
  • 

Re: Re: Nevyzrálost... 

(25.6.2005 20:12:10)
Milá "tečko",
homeopatií ale psychické trauma řešit lze. Soustředila bych se spíš na klasický směr a zkušeného homeopata.
 Šárka 
  • 

Stalo se nám totéž! 

(22.6.2005 12:32:52)
Stal se nám velmi podobný příběh. Syn ve třetí třídě jel na lyžařský výcvik.Protože dobře lyžoval, poslala ho učitelka jako prvního. syn ale odmítl, že neví, kde "dole má zastavit". Takže p.uč. řekla, ať jede za jedním spolužákem, který taky dobře lyžoval. Takže syn a ten kluk vyrazili. Jenže, kluk byl trochu rošťák a už den předem jel schválně mimo sjezdovku a věděl, že je tam docela dobrý sráz. na tu cestu navedl i našeho syna. Rozumějte, nic mu neřekl, ale syn "měl jet za ní", tak "jel za ním". Výsledkem byl lehký otřes mozku, klukovi se nestalo nic. Učitelka nechala našeho syna se zraněním ještě 2 x sjet svah, protože tak to měli v plánu a přece to nebudou kvůli jednomu měnit. Lékaře zavolal a do nem. ho nechal převézt až správce chaty!!
Nám učitela zavolala až v 5 odpoledne, přestože se to stalo v 10 dopoledne. Nevyčítali jsme jí nic, jen jsme si druhý dne přijeli pro syna do nemocnice.
Jaké bylo naše překvapení, když po návratu učitelka opakovaně situaci před celou třídou rozebírala a stále tvrdila, že syn "přece musel poznat, že to je špatná cesta, kam jel ten kamarád, a měl zastavit". takže - je VINEN.
marné bylo, že jsme jí říkali, že jel rychle, neuvědomil si to a navíc, řekla mu-jeď za ním, a to on přesně udělal.
Učitelka trvala na svém a ZA TREST nesměl syn jet na letní ŠVP. S tím jsme nesouhlasili a šli jsme za ředitelkou. Ta nás vyslechla, hodinu si s námi velmi mile povídala a pak řekla, že tam nebyla, a že celá věc je v kompetenci učitelky.
Nemohli jsme nic dělat, když vláčet se po soudech apod. se nám nechtělo. Měli jsme i jiné starosti...
V dalším roce se opět jelo na zimní ŠVP. Odmítli jsme tam syna dát a učitelka opět začala situaci z loňska řešit před celou třídou a neustále opakovala, že ona ZA TO NEMOHLA.
Dnes je syn na jiné škole a konečně máme klid. Ale ten pocit ublížení a nespravedlnosti mám pořád.
 Lenka 
  • 

Re: Stalo se nám totéž! 

(22.6.2005 23:41:27)
Nas syn je také smolar na ucitelky.Uz ma treti za poslednich sest let.Prvni ucitelka byla strasne zasedla na kluky.Holky mela v oblibe a davala to tak najevo,ze si toho vsimli vsichni rodice.Preskakuji druhou ucitelku,k te se vratim.Treti ucitelka ted v 6 tride je opet zasedla na kluky, a jeste k tomu jen n 4 kluky ze tridy,protoze je 24 deti a zbytek je tedy 20 holek.Syn je strasne spolehlivy,hodny a citlivy.Vyborne se uci.Jednoho krasneho dne se ten muj moula jako kamarad,ale nejvetsi lump, taky prepsal znamku,ale jakou.Prepsal si 3 na 2 ,prestoze nikdy za 6 let nedostal vynadano za horsi znamku. Jen mel domnenku,ze si nebude kazit narozeniny.Ucitelka si toho vsimla za 3 mesice a z jindy hodneho a bezproblemoveho kluka udela grazla a podvodnika.Volala nam domu a také to asi tyden rozebirala pred celou tridou.Syn mel tak poklesle sebevedomi a byl tak nestastny,ze se mu zhroutil cely svet.Podrzela jsem ho po psychicke strance jak nejlepe jsem dovedla a povedlo se mi to.Do vosiho hniza jsem ale nepichla.Nevolala jsem ani nechodila za reditelem,vim ze by nam to v nicem nepomohlo a jen bych privodila synovi jeste vetsi nervy nez je mel.Zda se mi,ze nektere ucitelky se uplne vyzivaji v kázáni.Ta druha ucitelka v poradi jako trídní,byla tak skvelá, ze jsem obrecela louceni na konci skolniho roku. Ted je to rok.Ta byla KAMARADKA vsech deti a rodicu,chovala se stejne ke kazdemu diteti at je to kluk ci holka.Povidala si s nima jako rovna s rovnym a takovych ucitelek nebo ucitelu je mozna mene nez tech ostatnich.Drzim vsem palce at maji takovou ucitelku vsichni co to potrebuji.Detem na tom zalezi.Nesou si respekt cela ta skolni leta a tak se take podle toho zaridi.Prala bych si ji mit jako dite sama!!! LENKA
 šiška+3 
  • 

Rychle pryč! 

(22.6.2005 13:22:58)
Tak se mi opět vrátily mé vzpomínky na naši " milovanou" bývalou školu a učitelku. Jsme z toho venku sice teprve 3 měsíce, ale i já jako rodič si to určitě ponesu velmi dlouho. Náš syn /3. dítě/ si toto prožil rok a půl a my samozřejmě spolu s ním. Opravdu bych nikomu nepřála ten pocit hanby, bezmoci, vzteku a zoufalství. Letos začátkem března jsme jej ze skoro stejných důvodů ze dne na den přehlásili na jinou školu. Měli jsme to udělat hned v první třídě, protože kantorka, která nezvládá svou práci a nechce komunimikovat s rodiči se nikdy nezmění a vše se časem bude jenom zhoršovat. Teď máme novou, nádhernou školu. Teda i za cenu dojíždění 12 km, ale všichni jásáme a velmi se zklidnil náš každodenní rodinný život, do té doby narušený křikem, výčitkami co děláme špatně atd, atd.
Káťo, najdi si v diskusi lmd a pročti naše různé postřehy, ať se tady nerozepisuju opakovaně - určitě se ti moc uleví a budeš rozhodnější. Přeji pevné nervy a vstřícnou učitelku.
 Akneli+4 


Re: Rychle pryč! 

(22.6.2005 14:25:37)
Tenhle článek mi připomenul první třídu mé dcery,mám pocit jako by to byla ta stejná učitelka před 14 lety.
Učitel,který řeší problémy s žákem před celou třídou je nezodpovědný lump a nemá ve škole co dělat.A už vůbec v první třídě.
A ty řeči,že mají ve třídě dalších xx dětí...nikdo jej nenutí,aby to dělal.Nestačíš na to - běž od toho dělat jinou práci.Na prac. úřadě je možnost rekvalifikace.Platí to i v jiných oborech,proč by to nemohlo být i ve školství.
Tady je jen jedna možnost:okamžitě pryč ze školy!


Ale na druhou stranu jsou i prima učitelé,kteří svou práci zvládají s láskou a profesionalitou.O těch se ale nemluví.Takže alespoň velké díky pro jednoho z nich:pan profesor RNDr.Valenta,který učil na gymnáziu v Bruntále.
"Pane profesore,děkuji Vám......jste jeden z těch, na které vzpomínám jen v dobrém.
 Katka 
  • 

Re: Rychle pryč! 

(22.6.2005 16:02:47)
Doufala jsem, že takovéhle učitelky už nejsou...já chápu, že i učitelky jsou jenom lidé a někdy se prostě rozčílí, ujedou - určitě není snadné mít na starost malé děti,ono uhlídat jedno nebo dvě je o nervy a mít jich celou třídu...jenže učitelky by to měli zvládat! Ale asi to známe všichni, vzpomeňte si na svoje léta ve škole - pamatujete,jak byl učitel vždycky na někoho "zasedlý"? A byl, a často....jednou něco někdo proved a vezlo se to s ním až do posledního ročníku,ať to napravoval jak chtěl. Takže bych to taky viděla na to, dát dítě do jiné školy.
 Jára, 1 dítě 


Rychle pryč - ale kam? 

(22.6.2005 14:06:12)
Tuhle situaci důvěrně znám v několika různých obměnách. Moje dcera má od první třídy opakovaně třídní důtku (za nekázeň), v druhé třídě mi ji vyhodili z družiny (resp. doporučili mi, abych ji tam vůbec nedávala, neb je nezvladatelná). Teď je ve třetí třídě a očekávám na jejím vysvědčení dvojku z chování. Uznávám, že mám hyperaktivní dítě, ale je zajímavé, že ve všech kroužcích, kam chodí, ji za nezvladatelnou nepovažují a problémy s chováním tam nemá (a to chodí týdně na 3 různé kroužky). Problémy s učením vůbec nemá, paradoxně nejlíp zvládáme její učení během nemoci, když s ní látku probírám doma. Vím, že by bylo nejlepší vyměnit školu, to ale v našem případě nepřipadá v úvahu. Dojíždění do bývalého okresního města nepadá pro vzdálenost v úvahu a tak jsem nějak smířená s tím, že to budeme muset ještě rok vydržet (pak budou mít jinou učitelku). Faktem je, že se na prázdniny těším asi ještě víc, než dcera.
 Naja 


Re: Rychle pryč - ale kam? 

(22.6.2005 16:21:36)
U nás to bylo s klukem to samé. Chodil domů ubrečený, věčně poznámky, a to od první třídy. Už jsem z toho byla na nervy. Opakovaně jsme to řešili doma, ve škole, s psychologem. Od pololetí třetí třídy jsme změnili kvůli stěhování školu a ejhle!, je klid. Za půl roku ani jedna poznámka, ani jeden zvláštní úkol. Ani nevíte, jaká je to úleva. Každý den jsem měla v poledne žaludek omotaný kolem páteře, s čím zase proboha příjde. Všechno totiž strašně záleží na učiteli, ale i na řediteli školy.
 Marta, Adélka7 


Re: Re: Rychle pryč - ale kam? 

(22.6.2005 19:39:00)
Tak tento problém jsem právě řešila. Jsou vždycky dva pohledy. Mám dítě s LMD ale to nijak situaci neřeší, ač učitelka o tom ví. Je moc hodná, což o to, ale pětky a poznámky dává tak jako tak. V první třídě... No asi to má mít úspěch, ale v našem případě ne, mám prý své dítě dle PPP vychovávat s láskou, trpělivostí, nekřičet nebít. Malá naprosto nerespektuje autority ač se snažím, co můžu. Není to tím, že by byla nevychovaná. Dokola opakuju, co se smí a co ne. Je to téměř na denním pořádku, že něco ve škole vymamlasí. Mimochodem, teď jsem byla ve škole 10 minut před zvoněním. Z naší třídy jsem stále slyšela: Šimone nemluv, Adélko, vrať se do lavice, Vendulko to, Petře ono. A z vedlejší 1.A bylo slyšet jenom p.uč. jak dětem vykládá látku. Těžko říct, v čem nebo v kom je problém, ale změnili jsme školu, tak uvidíme, možná se to zlepší, možná ne, ale já toho malého hajzlíka miluju celým srdcem, a budu se snažit dál, aby byla aspoň trošičku hodnější.

 Hana, 3 děti 
  • 

Re: Rychle pryč - ale kam? 

(24.6.2005 22:36:48)
a co učit doma?
 Jára, 1 dítě 


Re: Re: Rychle pryč - ale kam? 

(28.6.2005 12:14:23)
Pokud bych malou učila doma, jí by to určitě vyhovovalo. Dokonce mi to kdysi doporučovala i psycholožka. Problém je v tom, že jsem samoživitelka, takže pro mě je náročné zvládat i to období nemocí, když musím s malou zůstat doma. Žijeme v domě spolu s mou maminkou, která na tom taky není zrovna nejlíp, tudíž mi s hlídáním moc nepomůže, spíš někdy sama potřebuje péči. (Ale já si nestěžuju - spíš je mi líto dcery, která to ve škole díky té škatulce "problémového dítěte" nemá moc jednoduché.) Vím, že by bylo řešení změnit školu, jenže to bychom se museli přestěhovat a to bych zas přišla o práci...
 monika 
  • 

Šikana 

(22.6.2005 14:24:44)
Myslím si, že ze strany "paní učitelky" šlo o šikanu dítěte. v podstatě ponižovala Patrika před celou třídou, v kolektivu podporovala dětskou šikanu, nezdravého ducha, kolektiv neztmelila, ba spíčše rozdělovala....Myslím, že taková to paní se nehodí do školy a vůbec ne pro práci s dětmi.....

 Xantipa 
  • 

Re: Šikana 

(23.6.2005 14:47:43)
Jo, je to šikana jako vyšitá. Ale je nedokázatelná a tudíž nepostižitelná. To je to nejhorší. Některé /a věřím, že jich je málo, ale běda, pokud na ně osobně narazíte/ učitelky jsou fakt KRÁVY /a to jsem slušná/.
 *Jula-junior* 


Re: Re: Šikana 

(23.6.2005 14:50:41)
A vy ste neslušná.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Julo, 

(23.6.2005 17:37:25)
s ohledem na to, jakou paseku dokáží udělat na dětech tyto rádobyučitelky, je moje označení slušné. Ty by Ti jistě potvrdil ten, kdo něco podobného zažil či se s tím muselo vypořádávat jeho dítě. Leckdy to jsou tramata neodstranitelná - Ty ses s tím asi nesetkala, že?
 L+2 
  • 

Re: Re: Šikana 

(23.6.2005 14:54:38)
Xantipo, ja znam takovejch "Krav" a ucitelky to nejsou.
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Šikana 

(23.6.2005 15:01:56)
...to promluvila ucitelka:-) Jasne Lido, znas to Werichovo deleni lidi, ne? Xantipa napsala, ze "nektere a veri, ze jich je malo". Ale existuji. Jenze zatimco "kravy - neucitelky" jaksi nemaji ten profesionalni statut vzdelavani deti, zatimco ty druhe ano. A to je pak prusvih...
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Šikana 

(23.6.2005 15:07:17)
Dano,

ja ale nejsem ucitelka.
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Šikana 

(23.6.2005 16:03:27)
Tao mel byt vtip:-) proto ten "smailik"...
 Šáry 
  • 

Myslím, že je jednoznačné, 

(22.6.2005 16:58:09)
že to s tím sprostým papírkem byla velká chyba, která zasluhovala trest. Moc nechápu ty, kdo sem píší, že to vlastně bylo od něho strašně prima a statečné. To si prostě NESMÍ dovolit.

Na druhé straně, když už se to stalo, udělal všechno, co bylo v jeho silách, aby to odčinil. A tady se projevila jako velice nezralý člověk ta učitelka. Takto malé dítě si ještě podle mého názoru zkouší hranice a ačkoli je potřeba mu dát jasně najevo, kde ty hranice jsou, nelze ho za jejich porušení trestat takto "nastavovaným" a nefér způsobem. Učitel by si zase na druhou stranu NEMĚL dovolit na někoho si "zasednout", zvláště na tak malé dítě, které ještě nemůže chápat dosah svých činů.

Takže abych to shrnula: myslím, že když už se stalo, že to Patrik napsal, udělali on i jeho rodiče maximum k nápravě. Ovšem je velmi důležité se také zamyslet, CO ho vedlo k tomu, že to napsal, jak se změnilo chování učitelky, že ho to přimělo k takto spontánnímu, i když naprosto nevhodnému výkřiku.

Paní učitelka by se naopak měla zamyslet, zda by pro ni nebylo nějaké vhodnější povolání, třeba jako dozorce ve věznici s ostrahou.
 Alenka 
  • 

Re: Myslím, že je jednoznačné, 

(22.6.2005 17:46:49)
Vidím, že všichni máte nadprůměrně nadané děti, které ve škole vyžadují speciální zacházení. Ale když má učitel ve třídě 30 dětí, co je asi může naučit, pokud je aspoň 10 z nich nevychovaných? A jak k tomu přijdou ty ostatní děti, které se chtějí učit a zajímá je, co učitel povídá?
 Šáry 
  • 

Re: Re: Myslím, že je jednoznačné, 

(22.6.2005 17:53:21)
Alenko,

ale tady přece šlo o něco jiného.

Nezpochybňuji, že od Patrika to byla nevychovanost, ale pak nastoupila účinná lítost. Jeho chování neomlouvám, zasluhovalo trest a byla by velká chyba mu ho nedat. Pak ale by bylo na místě se zamyslet, PROČ napsal to, co napsal (ne aby ho někdo chtěl omlouvat, ale aby se zjistil důvod, proč byl na svou učitelku naštvaný, a jestli je to potřeba ještě nějak dál řešit nebo to nechat plavat). A reakce té učitelky - po prohřešku by měl následovat trest, ale jednorázový a přiměřený a s přihlédnutím k tomu, že si provinilec svou chybu uvědomuje a snaží se ji odčinit. Dlouhodobě psychicky týrat šestileté dítě za to, že se jednou skutečně provinilo, by si podle mě pedagog hodný toho jména neměl dovolit.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Myslím, že je jednoznačné, 

(22.6.2005 18:00:09)
Ale Alenko, moje dítě taky potřebovalo trochu jiný přístup - a to přesto, že se ve škole zpravidla CHOVÁ velice dobře, co se vyrušování týče, tak to se stalo asi tři dny jako reakce na stres viz též samostatná diskuze "rodiče versus škola" a navrch už jen dvakrát - a ještě to byly takové ve skutečnosti drobnosti, které se rychle napravily. Rozhodně o svém synovi nemohu říct, že by byl NEVYCHOVANÝ, natožpak že by se nechtěl učit - naopak - matematika a čeština jsou jeho hobby, kvůli čemuž vlastně nezapadal do kolektivu, protože ostatní děti narozdíl od něj spíše rády kreslí, cvičí anebo staví ze stavebnic. Takže on je taky takovej "slušňáček", co se chce učit - a vidíš, přesto potřeboval trochu jinou atmosféru ve škole, než jakou mu nabídla jeho původní škola.
Jak tady někdo psal - pokud dělá učitelce problém postarat se o pětadvacet třicet dětí, když je v kolektivu třeba několik více živých, případně třeba nějak jinak handicapovaných dětí, tak ji přece nikdo nenutí učit. (Poznámka - v synově první škole bylo ve třídě pouze 15 dětí.)
M.
 Jaga10,syn,2 ,5roku 
  • 

Re: Myslím, že je jednoznačné, 

(26.6.2005 22:47:56)
Možná je to mimo mísu, ale skutečně znám 2 bývalé kolegyně, které odešly pracovat jako dozorkyně. Nebyly to krávy, jak vy si tady povětšinou svorně notujete, ale oběma jim práce ve věznici připadá poklidnější a také je lépe placená. To jen tak na okraj...
 Radka 
  • 

Moje učitelka také takto "vychovávala" 

(22.6.2005 18:14:12)
Podle ní bylo nejlepším způsobem, jak dítě napravit, postavit ho před tabuli, popsat ho jako největšího vyvrhela a "ukažte si na něj!". Řekla bych, že její pranýřování se na některých dětech podepsalo na celý život. Poškozená pověst žáka se totiž táhla i na druhý stupeň a svého cejchu se dotyčný nezbavil ani při rozhodování o další škole - výsledkem byly učňáky a dnes dost mizerná existence. Myslím, že podobných příkladů, i když ne tak křiklavých jako v článku, se najde dost. Rodiče by se měli proti paní učitelce i řediteli, v zájmu svého dítěte, co nejdůrazněji bránit. Jejich synovi by možná také pomohlo, kdyby chodil do nějakého zájmového kroužku, citlivý vedoucí by jako další autorita snad mohl napravil jeho poškozené sebevědomí. Přeji rodičům, aby situaci zdárně zvládli a svého syna uchránili.
Radka
 Xantipa 
  • 

Re: Moje učitelka také takto "vychovávala" 

(23.6.2005 18:04:55)
Mně se stalo něco podobného ve třetí třídě. I když se to se mnou netáhlo, s prospěchem jako takovým jsem ani předtím ani potom neměla problém, šla jsem na školu, kterou jsem si vybrala, práci mám dobrou. Ale od toho incidentu jsem na tu dotyčnou učitelku už nikdy nedokázala promluvit /což samozřejmě přinášelo hlavně zpočátku spoustu problémů/ a myslím, že ani dnes po tolika letech bych to nedokázala. Já měla svým způsobem štěstí v tom, že tím, že jsem přestala mluvit, tak se problém musel vlastně urychleně řešit se všemi zainteresovanými, takže se domnívám, že se nemohl nikam přesunout a nevyplaval na povrch jindy, jinde a hlavně později. Mně se snažili pomoci ihned. Jsem ale přesvědčena, že samo se to nikdy neurovná a tak malé dítě si pomoct nedokáže.
 Lorina 


Kolik té paní učitelce je?.. 

(22.6.2005 19:11:26)
Silně mi to připomíná učitelky ve věku kolem 40 a víc.Dnešní mladá generace se učí ,jak takové situace řešit a měla by je umět zvládnout.Hodně mi to zavání "totalitním systémem",kdy učitel je "bůh" a ty koukej poslouchat,ať si rodič nebo žák.Nesnáším to,přinejmenším jsme rovnocenní partneři a pro svoje dítě si budu vždycky "dupat" to nejlepší pro něj a ne pro paní učitelku.Řešila jsem nesrovnalosti už v MŠ,dcera se také cítila ponižována,je hodně citlivá a mě to hrozně štvalo,protože vybíjet si nějaké své problémy na dětech,to není profesionální.Pokud na to nemají nervy,ať neučí.Tohle povolání nikomu nezávidím,ale jestliže už to jednou dělám,tak to dělám na 100% jako každou jinou práci...P.
 JáKáča 
  • 

Re: Kolik té paní učitelce je?.. 

(22.6.2005 19:21:57)
Bohužel se jedná o paní učitelku do třiceti let. Před rodiči s velmi tichým vystupováním.
 zufi 


Re: Kolik té paní učitelce je?.. 

(22.6.2005 19:26:12)
Je mi 42.Jako ,,Bůh,, si nepřipadám.Učím ráda a děti mě mají rádi.Moc mě mrzí všechny ty příspěvky na Rodině.Většina rodičů opravdu vše hází na učitelky,dokonce mluví o nich sprostě před dětmi.Většina si myslí,že rodič a žák má dnes samá práva a minimum toho,co musí dodržovat.Naprosto vážně si myslím,že by nebylo špatné ,kdyby si šly ty maminky na hodinku do třídy zkusit učit nebo aspoň hlídat 30 rozjívených dětí.Možná,že by některá z nich změnila názor.
 JáKáča 
  • 

Re: Re: Kolik té paní učitelce je?.. 

(22.6.2005 19:50:38)
Ráda uslyším Váš názor, v čem udělali rodiče chybu a v čem popř. p. uč.
Osobně si nemyslím, že je učení jednoduché. Stejně jako není jednoduchá řada dalších činnosti. Proto také nemůže učit (nebo by neměl) kde kdo.
Jenže učitelé mají obrovskou moc, kterou si, dle mého názoru, příliš často neuvědomují. Nejde tu o ně, ale o žáky a jedním chybným rozhodnutím napáchají velkou škodu, pokud těch chyb je víc, mohou dítě odrovnat. Na nich leží ta obrovská možnost ovlivnit, co z některých dětí vyroste a část z nich si to vůbec neuvědomuje.
 Lorina 
  • 

Re: Re: Kolik té paní učitelce je?.. 

(24.6.2005 22:34:22)
Já Vám Vaši práci neberu.Ale pokud jste profesionál,tak musíte s problémovými dětmi počítat.Nelze se vymlouvat na stres, nervozitu a nezvladatelné děti. Souhlasím s tím, že škola nemůže suplovat rodinu,záleží především na tom,jak své děti vedeme, ale aby naše děti někdo ponižoval a srážel jim sebevědomí, to skutečně jako (milující) rodič nikdy nedovolím. Povolání učitele bych nebrala ani náhodou,právě proto jak je náročné a protože se na to necítím.Ale já mám také náročné povolání,jsem každý den ve styku s lidmi (také si je nevyberu) a pořád musím zůstat v klidu a musím odvádět 100% práci.A vzteklých a nervozních učitelek je velká kopa.Omlouvám se všem 40 (za pár let mi taky bude),ale moje zkušenost je taková,jakou jsem ji popsala.
Lorina
PS: Souhlasím s tím, jak někdo napsal:Svoje děti musíme podporovat,podporovat....
 10.5Libik12 


Re: Kolik té paní učitelce je?.. 

(22.6.2005 20:27:36)
Ty jo, opět je tu oblíbený ageismus. Samozřejmě, že my plus,mínus čtyřicátnice jsme trapný, zkostnatělý, přiblblý, jíme malé děti a hlavně tedy nesnášíme mladý bloncky:)
Apropos, proč se, milá Lorino, domníváš, že zrovna ty se tý čtyřicítky nedožiješ?
 Pusinka 
  • 

A vy jste učitelka?  

(23.6.2005 9:34:15)
To byl teda opravdu příspěvek na úrovni a hoden vyrovnané,klidné, konstruktivní a profesionální učitelky.
 10.5Libik12 


Re: A vy jste učitelka?  

(23.6.2005 10:18:59)
no to v žádným případě a klidně mi tykej, Pusinko, i když jsem vykopávka:), ve virtualitě se to tak nebere.
Svým příspěvkem jsem poukázala na to, že velmi pravidelně, jde-li o oprávněnou kritiku úředníků, zdravotníků a dalších pracovníků, tak se běžně usoudí, že neprofesionalita se týká zvlášť "posmrtné" generace.Já se tomu obvykle řehtám jako kůň, jenom se, milá mladá děvčata, obávám, že tímto způsobem své problémy
nevyřešíte.
 MirkaEyrová 


Re: Re: A vy jste učitelka?  

(23.6.2005 15:14:51)
Libik, obecně vzato většina přispěvatelek Rodiny si myslím, že nesoudí "jen" podle věku. Ačkoliv pokud někdo má tendenci soudit podle věku, je to možná naprosto přirozeným lidským vývojem - mladí lidé bývají dynamičtější, nesmlouvavější, mají pocit, že udělají díru do světa a že PRÁVĚ ONI ten svět aspoň kapku změní (taky jsem si to myslela:-)) Kterážto vlastnost způsobuje dvojí: žene mladé do vyložených blbostí a rizik, nasekají spoustu chyb svou nesmlouvavostí, která může až hraničit s jistou bezohledností, anebo také žene mladé za poznáním, za novými nápady, za neotřelými způsoby řešení různých situací a vlastně svým způsobem svoji touhu měnit svět tak trochu naplňují. --- My starší už se leckdy lecčehos bojíme, máme rádi svůj klid a své zaběhané způsoby řešení situací - a někdy tím způsobujeme nenapravitelné škody. Na druhou stranu máme výhodu proti mladým ve větší zkušenosti - tam, kde se mladí cítí zaskočeni, starší už dobře vědí, o čem je řeč - a také můžeme být trpělivější - víme už, že výsledky nemusí být vidět okamžitě (tak této ctnosti starších lidí jsem ještě nenabyla:-().
Jinak pro Tvoji informaci. Sama za sebe mohu říct, že aspoň u druhého pohlaví víceméně hledám určitou "zralost" - takže koukám minimálně o deset, někdy dokonce i o dvacet třicet let "výš" (jen tak ze sportu, nevěru svému milovanému choti naprosto vylučuji:-)) Takže zatímco hvězdami současného hereckého nebe jsou třeba DiCaprio, Kotek, Mádr nebo Mareš, tak pro mne vždy bude přitažlivější prošedivělý Connery nebo Redford. --- I přesto se v současné době, kdy řeším své zdravotní potíže, nezdržím myšlenky, že můj asi padesátiletý praktický lékař je docela pěkný ho... - mám tak trochu pocit, že to, že mám nějaké potíže, ho vcelku ani moc nezajímá - a když se pořádně hlasitě neozvu, co s tím teda budeme dělat, tak by mě klidně poslal domů, patrně s nálepkou "zdravá" nebo ještě líp "hypochondr".
Takže - ne všechno je věkem.
M.
 Pavla3 


Re: Re: Re: A vy jste učitelka?  

(23.6.2005 16:20:06)
Myslím, že tady je spousta okolností, které hrají podtatnou roli. Vzhledem k tomu, že jsem chodila do nějakých škol asi 27 let (jak jsem psala v příspěvku k minulému článku) a dnes mám dceru v první třídě, taky mám i mezi učitely známé, tak si myslí, že hlavně my rodiče musíme počítat s tím, že narazíme na kantora blbce, ale taky na spoustu těch opaků. A je důležité zajistit pokud možno svým dětem to nejlepší. Já sama jsem před 4 lety, když šla Káťa do MŠ oběhala hodně MŠ a zjišťovala infce o MŠ u nás asi rok. To abych si byla jistá, kam své dítě pošlu. Dnes máme opravdu možnost si vybrat školu podle našeho přání. Ředitelka v naší MŠ kam chci poslat i své další děti mi řekla: "Zjistěte si i tř.učitelku ke které bude Vše dcera chodit, máte na to nárok zjistěte si o ní názory třeba i od jiných dětí a rodičů, které učila. Je to Vaše dítě a Vy msíte udělat co uznáte za vhodné".
Tak, bych doporučila všm rodičům bojovat o děti a starat se, aby pokud možno v MŠ a na prvním stupni potkávaly je samé dobré učitele. A pokud narazí na špatné změnit třídu nebo školu.
Taky si musíme uvědomit, že naše děti opravdu nejvíc milujeme my a nemůžeme čekat od ostatních takovou bezmeznou náklonost (tedy musíme počítat s tím, že si naše dítě s nějakým kantorem nepadne zrovna do oka)
 L+2 
  • 

Re: Kolik té paní učitelce je?.. 

(23.6.2005 11:39:41)
Lorino,

ja si myslim, ze to neni o veku ucitelek, ale o pristupu. Ja jsem take ta "puvodne ucitelka" kolem 40 a vejs, presto, jsem zpusob, jakym se ucilo a pravdepodobne stale uci nemela nikdy rada a skolstvi jsem radeji vcas opustila. Ne kvuli detem, ale prave kvuli ucitelkam, systemu, nadiktovane metodice atd. A i to, ze je ve tride 30 deti na jednu ucitelku se mi nelibi. Je to nefer hlavne k detem, protoze na ne nikdo nema cas. Ani na ty slabsi ale ani na ty, co jsou chytrejsi. Ale, vzhledem k tomu, ze se ve skolach stejne uci jenom papouskovat informace, tak se mozna da timto ucit i v masovem meritku. Treba i po stovkach.
 Eva, dvě děti 
  • 

přístup k učitelkám 

(22.6.2005 19:46:05)
ráda bych jen napsala svoji zkušenost. Když nastoupil syn do školy a paní učitelka - na jaře první třídy, si začala stěžovat na drobné prohřešky a nepozornost, měla jsem tendenci dívat se na situaci spravedlivě, vyslechnout obě strany a dát eventuelně za pravdu i paní učitelce.. Syn je ve třetí třídě, nabrala jsem zkušenosti a ocenila názor mého manžela.. Tvrdil mi, že je dítě neustále třeba podporovat, podporovat, podporovat, neboť je prostě paní učitelce na několik hodin denně ZCELA vydáno, takže dáme-li jí za pravdu, že je to rošťák, nebude se tolik snažit popřemýšlet, jestli v dané situaci skutečně rošťákem byl nebo zda se jednalo jen o nepozornost..Mám nepozorného chlapečka s hlavou v oblacích, který ztratí to, co nemá pevně na těle a tak hledám při rozhovorech s učitelkou všechny jeho klady a zdůrazňuji, jak moc je jí nakloněn (což odpovídá pravdě). Doufám tak v její laskavost, až bude mít jednou špatný den a napjaté nervy. Tak Káčo, tím vším chci říct, PODPORUJTE a kde je sebemenší stín nejistoty, že se podpora nedaří, okamžitě pryč.

Přeji hodně štěstí a pevné nervy.

Eva
 Lenka,Ema8m 
  • 

Re: přístup k učitelkám 

(22.6.2005 20:42:56)
Ahoj,
já mám zatím malé mimčo ale už teď se děsím toho co je popsáno výše, a to proto, že mám fakt perfektní vzpomínky na několik učitelek z mé ZŠ, sorry ale byly to krávy, které se dokázaly vyřádit na 13-ti leté holce. Dodnes děkuji své mamince, která se s nima nepárala a díky ní mám VŠ, i když podle oněch učitelek jsem neměla dodělat ani ZŠ. Takže slibuju všem učitelkám, že pokud budou v pohodě, budu i já, pokud ne, budu se být za své dítě jako lev. Ve výše uvedeném případě bych si servítky nebrala a paní učitelce bych to na třídní schůzce před všemi rodiči dala sežrat, samozřejmostí by bylo okamžité přeřazení mé dcery.
Jo a některé omluvy učitelek, že to jsou jen lidi a že mají právo vypěnit... NEMAJÍ !!!! Já toho mám taky v práci dost a nikdy bych si nic takového k jinému člověku nedovolila. A už vůbec ne k dítěti.
A když na to co dělám nemám, tak to nedělám.
Lenka
 Jana 
  • 

Re: Re: přístup k učitelkám 

(22.6.2005 21:31:06)
Jen se Leničko bijte,bijte jako lev,třeba vám to vaše dokonalé dítě vrátí.Vás bych jako matku ve třídě nechtěla ani za nic,hlavně to dejte té učitelce sežrat.Vy musíte být opravdu vychovaná.
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: přístup k učitelkám 

(22.6.2005 21:41:15)
No, Jano,

já bych zase pro sebe ani pro své dítě nechtěla takovou učitelku, jako jste Vy. Která je sladce ironická, které je všechno hned jasné a která smete problém ze stolu, aniž by se nad ním byla ochotna byť i jen na chvilku zamyslet.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: přístup k učitelkám 

(22.6.2005 21:43:24)
Jak ste přišla na to,že jsem o tom nepřemýšlela?Příspěvek byl psán samozřejmě s nadsázkou.
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: přístup k učitelkám 

(22.6.2005 22:46:22)
Jano,

mně to moc jako nadsázka nepřišlo. Jako ironie ano, ale přiznám se, že v rovnocenné diskusi ji nemám ráda, protože umožňuje tomu, kdo ji použil, se vykrucovat "že to vlastně tak nemyslel", že to byla jen ironie a že ji jeho protějšek vůbec nepochopil.
 Mirasol, Neli04, Mája07 


Vše je o lidech 

(23.6.2005 13:22:05)
Já sama mám zatím dcerušku malou, škola ještě daleko. I tak sleduji tuto diskusi, abych měla "vybavení" do budoucna.
Chtěla bych tímto říci, že myslím, že vše je o lidech a o jejich přístupu, jak k lidem samým, tak k životu. Znám špatné učitelky, ale zrovna tak špatné rodiče.
Doufám, že jednou narazíme na chápavou a přísnou paní učitelku.
P.S. Zdravím učitelky i maminky:-)))
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: přístup k učitelkám 

(22.6.2005 22:55:17)
Jano,

jo a jak jsem přišla na to, že jste nad tím nepřemýšlela? Jednoduše- Lenka píše, že když budou učitelky v pohodě, tak bude ona taky, jen kdyby začaly její dítě neprávem prudit, tak nebude mlčet. TO je podle mě zcela korektní přístup. NEbo by měla držet ústa a krok, i když bude vidět, že učitelka její dítě evidentně poškozuje?
 Jaga10,syn,2 roky 
  • 

forma 

(26.6.2005 23:18:03)
Záleží taky na formě projevu.Pokud na mě někdo křičí, co asi očekává? Když na schůzkách žádám zcela upřímně o podněty a názory, co bych já osobně mohla zlepšit, všichni mlčí a mají kamenné tváře, jako by mi ani nevěřili, že mě to skutečně zajímá...
 K 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: přístup k učitelkám 

(28.6.2005 10:06:28)
Ono nemlcet a dat nekomu neco sezrat je docela rozdil, ze...
 Jaga10,syn,2 ,5roku 
  • 

autorita 

(26.6.2005 23:14:14)
Zažila jsem nejednou,že se dětská nekázeň nakonec obrátila proti rodičům. Jednalo se o rodiče, kteří kryli různé absence, slepě věřili tomu, co jim doma dítě řeklo, a doma o učitelích mluvili nelichotivě.
Abychom si rozuměly, důvěra je základem dobrého vztahu, ale některé děti raději pravdu malinko upraví, aby nebyly ty špatné.Pokud se jich rodič zastane i za těchto okolností, rychle se poučí a s učitelem podle toho jednají. Další na řadě jsou pak rodiče a k tomu mohu dodat, že řada z nich se pak snaží problémy řešit raději se školou než s policií.
 Dana, syn Filípek 28 měs. 
  • 

Re: Re: Re: přístup k učitelkám 

(22.6.2005 22:15:34)
Milá Jano, opravdu nevím proč reagujete na Lenčin příspěvek takovýmhle způsobem... Vždyť má pravdu!!! Já sama jsem si také užila v ZŠ svoje, byla jsem tlustá a jedna učitelka (v 6. třídě) mě zásadně oslovovala jen "špekoune", takže vím o čem asi Lenka mluví. Dostat se do podobné situace, jaká je popsaná v tomto článku, tak bych to také dala paní učitelce sežrat a to s plnou parádou. Podobné chování si k mému dítěti prostě nesmí nikdo dovolit, ať je to lékař, učitel či prezident! A alespoň bude paní učitelka vědět, jaké to je, být ponížena před větší skupinou lidí a příště si možná lépe rozmyslí svou reakci... Mimochodem - právě kvůli špatnému přístupu učitelek na základní škole ke své osobě si dodnes v sobě nesu zakódováno učitelka = kráva, velmi těžko se tohoto nesprávného názoru zbavuji a byla bych nerada aby podobnou informaci v sobě neslo i moje dítě!
Dana
 Kacka 
  • 

Re: Re: Re: Re: přístup k učitelkám 

(28.6.2005 10:03:46)
No právě, a u toho dítěte toho dosáhnete tím, že to dáte učitelce sežrat, pak o tom všem budete nadšeně vykládat, nejlépe před dítětem, a budete tuhle svoji zkušenost všemožně předávat dál. Když vedu dítě do školy s přesvědčením, že většina učitelek jsou krávy, jakou asi to dítě bude k nim mít úctu?
A jak se asi pracuje lidem, kteří za svou dost vyčerpávající práci mají mizrnej plat a ještě o nich polovina populace tvrdí, že jsou krávy?
Tím se nezastávám zmíněné učitelky v článku, jenom nechápu, proč všichni ty lidi, kteří tak dobře vědí, jak se má učitelka chovat a co má dělat, nejdou a nezkusí to taky.
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: přístup k učitelkám 

(28.6.2005 10:26:22)
Kacka, ludia to nejdu robit prave preto, ze si to netrufaju. Je to tazke a nedocenene povolanie, o tom snad nikto nepochybuje.
Ale ze su rodicia alergicki na to, ked niekto ublizuje ich detom, to sa nediv. Ked budes mat dieta, ktore natrafi na ucitelku, ktora mu "osladi" zivot a on z toho bude mat co len malu traumu, mozno pochopis.
Ja viem a uznavam, ze su ucitelky, ktore by si zasluzili metal za to, ako to zvladaju. Bohuzial, su tu aj take, ktore by mali mat zakazane tuto pracu vykonavat, maju totiz v rukach psychiku deti.
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: přístup k učitelkám 

(28.6.2005 12:01:03)
Vysvětli mi pak v tom případě, co se studuje 5 let na PF. Je mi to fakt záhadou?
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: přístup k učitelkám 

(28.6.2005 12:01:04)
Vysvětli mi pak v tom případě, co se studuje 5 let na PedF. Je mi to fakt záhadou?
 úča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: přístup k učitelkám 

(28.6.2005 13:14:28)
Úvod do obecné psychologie,Pedagogika,Dějiny pedagogiky,Vývojová psych.,Sociální psych.,Spec.pedag.,Mluvnice,Literatura,Didaktika čj,Aritmetika,Algebra,Geometrie,Didaktika matematiky,Didaktika prvouky,Didaktika vlastivědy,Didaktika vv,pč,tv,hv,Hra na hudební nástoj,tělocvik,výtv.v.,prac.činnosti,Všeobecná filosofický základ,a je toho ještě více,toto bylo učitelství pro 1.stupeň
Např.pro 2.stupen a 3,st.-to je dohromady-Společenské vědy neboli občanská výchova na ZŠ-
Pedag.,Psych.obecná,vývojová,sociální,Sociologie,Statistika,Filosofie,Dějiny filosofie,Dějiny pedagogiky,Dějiny ekonomických teorií,Dějiny sociálních teorií......
 Dana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: přístup k učitelkám 

(29.6.2005 9:28:36)
Přesně, neměl by pak být učitel po studiích profesionál? Zřejmě už úroveň výuky i studentů PedF je strašidelná, pokud z ní vylézají takovéto učitelky.
 JanaB 
  • 

Za mě se rodiče taky bili!!! 

(23.6.2005 10:32:32)
Mám taky jednu báječnou zkušenost s vyrovnanou, v té době ještě, "součkou". Při přechodu na druhý stupeň jsme v dějepise probírali pravěk a téma se dotklo i pazourků. Učitelka nám sdělila, že jsou jen určité barvy (bílá nebo černá - už si to nepamatuju, je to přece jen 20 let). V té době na naší zahradě zrovínka vrtali archeologové a o nálezy nebyla nouze. Takže jsem se na příští hodině přihlásila, že pazourky jsou i jiné barvy, a svůj názor jsem podpořila i důkazním materiálem v krabičce.
Panečku, to jsem si ale DOVOLILA MOC!!! Od té chvíle se po mě začala učitelka vozit, předhazovala mé jednání celé třídě a veřejně mě zesměšňovala. Vždycky si něco našla. Není divu, že jsem se (do té doby jsem byla premiantkou třídy) o pololetí nervově sesypala. V té době se o mě rodiče taky bili jako lvi. Výsledkem bylo mé přeřazení do jiné třídy a odchod učitelky na konci roku ze školy.
Musím dodat, že byla takový pedagogický turista, takže nejednomu Brňákovi při jméně Stehlíková naskakují pupínky.
 Šáry 
  • 

Re: Za mě se rodiče taky bili!!! 

(23.6.2005 11:43:50)
Jano B,

něco podobného se mi stalo taky. Ve třetí třídě, opravila jsem učitelce na tabuli gramatickou chybu. Od té doby mě taky neměla ráda a vozila se po mně.

Jistě, lze namítnout, že i to je výchova pro život - nadřízené autoritě se nesmí odporovat ani vyjádřit jiný názor, a to i v případě, že evidentně nemá pravdu. Ovšem je otázka, jestli právě toto toužíme vštěpovat svým dětem.
 Jaga10,syn,2 ,5roku 
  • 

Re: Re: Za mě se rodiče taky bili!!! 

(26.6.2005 23:19:30)
No vidíte, a já se za chybu omluvím.
 Jaga10,syn,2 ,5roku 
  • 

Re: Re: přístup k učitelkám 

(26.6.2005 23:05:32)
Už to tady přede mnou někdo napsal: učte doma sama, pokud máte maturitu, můžete tak dítě vzdělávat celý první stupeň. Ohlasy jsou víceméně pozitivní a nám kantorům ubydou střety s někdy silně agresivními rodiči.
Aby bylo jasno, ani já se netěším na moment, až půjde mé dítě do školy, ale rozhodně nebudu problémy řešit tím, že dám něco někomu sežrat, nebo snad nějakými scénkami a řevem. Vzpomínám si, jak mě jedna matka chtěla uhodit deštníkem, když jsem jí vysvětlovala, že bych s ní ráda kvůli problematickému synovi jednala častěji. Rozhodně bych byla nepříjemná, kdyby mému synovi někdo ubližoval tak, jak se to stalo v příspěvku, ale mnohem větší strach mám ze školního prostředí, z šikany a drog, proti které je veřejnost téměř bezbranná
 Káča 
  • 

Re: Re: přístup k učitelkám 

(28.6.2005 9:58:25)
Tak jdi učit, ne? Za ty peníze to stojí, děti jsou fajn, a bude o jednu dobrou učitelku víc
 Máří2 
  • 

Můj názor 

(22.6.2005 23:58:53)
K otázkám na konci článku:
1) Patrika jsem osobně nepoznala, ale pouhý popis v článku připomíná obraz lehké mozkové dysfunkce (neklid při vyučování, vyrušování, jinde popisovaný psychomotorický neklid, obtíže grafomotorické...). Dokážu si Patrička představit jako velmi živé, neposedné dítě, z hadích ocásků. A zároveň velmi srdečné a citlivé. Takové děti dokážou své vychovatele opravdu občas vytočit k nepříčetnosti. A takové děti právě proto potřebují spoustu lásky... už jen proto, aby vyvážila to množství negativních emocí, které často nechtěně vyvolávají. Zkrátka, mají své zvláštnosti, o kterých pojednávají stohy odborné literatury. Zasluhují individuální přístup!

2) Kdo udělal chybu? Je těžké hledat jednoho viníka, navíc, bylo by zajímavé zde číst jako pokračování verzi paní učitelky... Zajímalo by mě např., zda Patrik urazil sprostým slovem na papírku paní učitelku tak, že to musela vědět celá třída!? Poslal papírek po třídě nebo ho jen založil do slabikáře? V druhém uvedeném případě by si rozhodně nezasloužil, aby se záležitost řešila veřejně. V tom prvním by paní učitelka při zjištění zareagovat měla, aby stanovila hranice - ovšem jen na konkrétní chování, nikoliv degradovat Patrika jako osobnost (viz - odsedávání dětí, výsměch...). Také měla pozitivně reflektovat omluvu Patrika - kytičku, písemné zpracování, obrázky! Výše zmiňovaná reakce na omluvu mi nepřipadá standardní, jako by tam byl ze strany paní učitelky nepřiměřeně dlouho trvající pocit křivdy.
Jestli jsem dobře pochopila, zákaz dne Slabikáře byl řečený a daný jako součást trestu za uvedený prohřešek, Patrik i rodina byli přesto po dvou měsících překvapeni... Mně osobně se tam nelíbí ono rozmáznutí před celou třídou i po dvou měsících. Ale jak to vlastně proběhlo? Nevíme, zda paní učitelka takto náhodou nereagovala na Patrikovu otázku před celou třídou, nevíme, jak ji případně formuloval...?

3) Osobně bych se přiklonila ke změně školy a zařazení Patrika do třídy s menším počtem žáků, kde bude dostatek prostoru pro individuální přístup. Také proto, že
4) bych z uvedeného popisu neměla důvěru v to, že paní učitelka situaci opravdu zvládne. A pokud ji nezvládne ona, nezvládne to ani Patrik.
 JáKáča 
  • 

Re: Můj názor 

(23.6.2005 0:40:04)
Děkuji za široký pohled na celou situaci a snahu o objektivitu nad celou věcí. To je pohled o který se snaží i Patrikovi rodiče. Ale mají pocit, že už se v těch co a jak kdo myslel a chtěl trochu zamotali. Nemají totiž před sebou lehké rozhodnutí a oni to vědí. Pochází totiž z okresního a pověst "rozmaznaného fracka" už oblétla snad všechny místní pedagogy.

Urážku na papír si Patrik napsal roztřesenou ručičkou sám pro sebe (první písmenka nejdou ani přečíst), jak se k tomu dostali p. učitelky, do dnes nevyplynulo na svět. "Našly papírek" zněla odpověď paní učitelky a Patrik - ten neví.

Trestu (Dni slabikáře) se rodiče divili proto, že předpokládali, že pokud se p. uč. omluví, že toto způsobit nechtěla a přislíbí pomoc při nápravě škod způsobených jejími výchovnými prostředky, nebude přidávat další(Dítě bylo v péči psychologa). Rodičům ani neoznámila, že se Den slabikáře koná, Patrikovi říkala, že rodičům zavolá a domluví se s nimi. Patrik to tudíž neřešil. Že nepůjde se dozvěděl až v ten daný den.


Bohužel pohled p. uč. sem asi nedostanu. Jak to všechno vlastně bylo a co tomu všechno předcházelo, se už nikdy nedozvíme. Patrikovi však nepomůžou žádné stížnosti ani žádný jiný skandál. Snažila jsem se však o co největší objektivitu proto, že jsme chtěla, aby Vaše reakce Patrikovým rodičům opravdu pomohli v jejich pohledu na celou situaci. Rozhodnout si to ale samozřejmě budou muset sami.
 Šáry 
  • 

Re: Re: Můj názor 

(23.6.2005 1:48:19)
Ještě něco,

teď jsem si přečetla znovu celý původní článek a bylo mi divné, že ten zákaz školního výletu a Dne slabikáře Patrikovy rodiče tak překvapil. Přece to bylo řečeno už na začátku, že takový bude trest. Pak záleží na benevolenci toho kantora, jestli některý z těch trestů odvolá, ale jeho povinnost to není. A je pro rodiče nedůstojné a pro dítě nevýchovné o tom smlouvat.

Asi bych to řešila tak, že bych nechala ty tresty tak, jak byly (snad krom té třídní důtky, ta by se snad dala odpustit, když vlastně nápravy už bylo dosaženo), ale kdyby ta učitelka usoudila jinak, tak i nechat tu třídní důtku. Ale pak se k tomu už NEVRACET, nepitvat, neříkat Patrikovi "ty jsi u mě skončil", ale taky s rodiči o trestu nesmlouvat. Udělal jsi něco, co se nemá, tak ti za to uložím trest, který bude pro tebe úmyslně citelný, ale tím to hasne, dál se k tobě budu chovat jako k ostatním a brát to tak, že sis to tím trestem "odpykal", tak proč tě ještě jakkoli dál trápit.
 JaninaH 


Odstrašující příklad 

(23.6.2005 8:30:53)
Chodím teď na jeden seminář o výchově a zrovna minule jsme probírali tresty a jejich důsledky. Rozhodla jsem tento článek dát přečíst lektorce, abychom ho příště mohli rozebrat jako odstrašující příklad jako porušení všech možných výchovných zásad a neblahých důsledků trestání.
Na semináři jsme se učili, že když si nejsme jisti, máme mít na paměti to, že "děti nejsou z jiné planety", to znamená, že jim nemáme ani z výchovných důvodů dělat to, co by nám bylo krajně nepříjemné nebo co bychom neudělali dospělému. Vždycky si máme představit, jak bychom se (nebo jak jsme se) cítili v kůži dítěte. Je to velmi užitečné, člověk najdednou vidí věci úplně jinak. Například:
Představte si, že jste objevily manželův deníček, kam si v návalu emocí, třeba bezprostředně po hádce, napsal: "Ta Máňa je ale kráva". Vy byste se oprávněně rozzlobily a řekly mu (před celou rodinou?), že tohle se vás velmi dotklo. Manžel by se zastyděl, snažil by se vám vysvětlit, že to tak nemyslel, přinesl by kytičku a omluvil se. Řekly byste mu v takové situaci do očí: "S tebou jsem skončila?" Podle mě ne. Ale dítěti to ta učitelka řekla.
J.
 JankaP 


Re: Odstrašující příklad 

(23.6.2005 14:22:22)
Souhlasím s JaninouH. Také jsem učila - i když ne takhle malé děti - a zdá se mi, že HLAVNÍ chybu udělala paní učitelka: Proč k dítěti cítit takovou zášť? Je možné, že paní učitelka prostě na tohle dítě už reaguje předrážděně, je na něj alergická. To se může stát. Pak by asi rodiče měli změnit minimálně třídu. Vím, že je to těžké, ale já bych hledala jinou pani učitelku, trpělivější, a třídu s menším počtem žáků, aby mohl Patrik začít znovu.
Jana P.
 Naja 


Tak si ty fracky zkuste učit!!! 

(23.6.2005 11:05:32)
Vážené paní učitelky,
z některých vašich reakcí je patrné, jak je výuka dětí a komunikace s jejich rodiči strašné zaměstnání. To, že v něm stále setrváváte, je tedy patrně nějaká forma masochismu, případně jiná úchylka. Vždyť vás na ten pajdák nikdo netáhl násilím. (Někomu ovšem nic jiného nezbylo, když se nedostal na práva nebo fildu, že? :oD Hlavně, že mám vejšku! No a co pak s ní? Učit. Možná se teď budete vztekat, ale to JE MOJE ZKUŠENOST z gymplu!!! Třeba máte jinou.)
Každopádně vás nikdo NENUTÍ, abyste učily (mluvim o ženách)naše děti a komunikovaly s námi, rodiči. Je přece tolik jiných profesí, kde se jistě uplatníte.
A propos... v práci denně musím komunikovat s klienty, na kterých jsem finančně závislá. Někdy mně pěkně jdou se svými požadavky, chováním a způsoby na nervy. Občas bych je pacenkama rdousila. Ovšem co si můžu dovolit, je, že polknu, nadechnu se, nasadím úsměv č. 4 a odpoledne jdu ten vztek vypotit na aerobik.
 Akneli+4 


Re: Tak si ty fracky zkuste učit!!! 

(23.6.2005 13:44:54)
Jani,jsem jedna z těch co s tvým příspěvkem souhlasím.V kontaktu s lidmi při zaměstnání nejsou jen učitelé.Denně si musí zaměstnanci v obchodech,na úřadech,ordinacích,lékárnách vyslechnout dost nadávek a urážek jenom proto,že jsou na ráně,ale vlastně za ten konflikt nemůžou.Je to výše nad něma.Jenomže pro fungovaní firmy,proto aby neztratili práci, musí, jak píšeš nahodit usměv a vydržet.U dětí je to jiné,jsou na ráně a neumí se ještě bránit a když už se brání,tak je zle....dovolily si prosadit svůj názor a odporovat.To potom nastává u některých pedagogů pro dítě peklo.
/pro některé,tím nemyslím,že je úča ....,ale kdo si to z nás alespoň jednou ve škole neřekl../

Tu zkušenost z gymplu mám také.Byly to dva typy lidí co šli na pajdák.Jedni,kteří to opravdu chtěli dělat-jsou to fajn kantoři.A potom ten zbytek co se nedostal jinde,jenom proto aby měli VŠ vzdělání - z těch jsou hysterické neurotické ženské,které ničí nejen rozvoj dětí ve škole,ale i některé pěkně dovedou terorizovat svou rodinu včetně psa.
Stačil mi na tento názor jediný sraz absolventů - hrůza.Tyhle ženské si myslely,že jsou i tam za katedrou.A tak,jsme my nekantoři a někteři normální kantoři pomalu zmizeli..
 Jaga10,syn,2 ,5roku 
  • 

Re: Tak si ty fracky zkuste učit!!! 

(26.6.2005 23:35:16)
A co jiného si myslíte že děláme my? Jenomže těch protivných lidí za den můžeme potkat skutečně hodně. Já osobně jsem studovala PF na přání otce a vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu. První rok byl hrozný. Děti jen o něco mladší než já, voda na židli, plivance, když jsem se otočila k tabuli, provokace, urážky. Jak chcete zaujmout děti ve školách s předpotopním vybavením, když jsou zvyklé na video, DVD, počítače, předžvýkanou kulturu a vy najednou chcete, aby MYSLELY? Když jsem v roce 1991 začala učit, dostala jsem 1950 hrubého, takže nám plat dorovnávali aspoň do životního minima. Teď je to o dost lepší, ale běžnému VŠ platu se to nevyrovná, jsme někde na celostátním průměru, ale to až asi poslední 2 roky. Přesto všechno doufám, že se situace zlepší, včetně přístupu ke vzdělání jak ze strany učitelů, tak ze strany veřejnosti.
Moje práce je vyčerpávající. Přesto mě pořád ještě baví a nesmírně mě obohacuje. Proč jí pořád dělám? Mám ráda lidi, které učím, dozvídám se od nich spoustu nového a hrozně by mi chyběli.
 Lua 
  • 

Zaslouží si neučit 

(23.6.2005 11:20:04)
Ano, rychle od takové nevyzrálé učitelky pryč.
Jenže - je tu jeden zádrhel. Nikdo neví, na jakou
učitelku narazí na další škole. Správně by to bylo
tak - jak asi všichni tušíme - že by ze školství
odešla učitelka a ne žáček, který má kvůli ní psychické problémy. Takhle by mohl nebožák cestovat
od školy ke škole.
Bohužel učitelů, kteří nezvládají, přibývá. Asi
proto, že není dostatek zralých a pevných osobností, které by opravdu mohly být vzorem našim
dětem....
 Lucka a Tomáško 3 mesiace, SR 
  • 

učiteľka  

(23.6.2005 11:26:35)
Mala ísť príkladom amala dieťaťu pomôcť zvládnuť situáciu a nie ho pred všetkými zhodiť. Jej by sa tiež nepáčilo, keby ju niekto takto ponížil pred druhými. Byť riaditeľom ju vyhodím.
 Sonja 
  • 

Učitelky 

(23.6.2005 12:54:51)
Znáte i nějaké normální a fajn? Já jo. Jinak to vypadá dost jako obžaloba. Někdo namítne - to ta feminazace... Tento názor nesdílím. Velká část chlapů ve školství jsou zkrachovalci, kteří se nedostali po SŠ tam a tam, u "bab" to bývá ten životní sen "být paní učitelkou".
Taky mám akčního chlapečka (9). Bystrý, inteligentní, lehký dysgrafik a dyslektik. Ve škole úlevy nechci - to by si potom myslel, že ta vyjmenovaná slova umět nemusí... a na učitelky měl super štěstí (vždy ve věku mezi 40 a smrtí ... jak se někdy říká). Uvídíme v září - to dostane novou - 24 let.
Nebude to ve věku ani v zaměstnání. Je to v LIDECH - jako VŠE.
Taky znám mizerného zubaře, opraváře, školníka...
 Ola, syn 14, dcera 8 
  • 

Re: Učitelky 

(23.6.2005 14:31:30)
Také máme bohaté zkušenosti s učitelkami, syn jich vystřídal jen na prvním stupni pět. A můžu říci, že úplně nejlepší byla ta nejstarší (pár let před důchodem)v páté třídě. Problémy si řešila s dětmi sama, poznámky ten rok jakoby neexistovaly, třídní schůzky byly balzámem na duši - narozdíl od předchozích čtyř let. Bohužel syn už je sedmák, tak si hojím dušičku s dcerou, která je teprve druhačka a má učitelku také senzační (mladou). Pokud to shrnu, tak nejhorší zkušenosti máme s učitelkama, které ještě nemají vlastní děti. Ale jinak je to určitě o lidech, jako v každé profesi.
 Xantipa 
  • 

"Holky, já jsem ale bývala kráva" - 

(23.6.2005 14:53:08)
řekla nedávno jedna má kamarádka /učitelka na prvním stupni ZŠ/. Všechny jsme se podivily, co tím myslela, protože je to fajn ženská, a i učitelka. Tam nám to vysvětlila. Prý po fakultě byla to, co je napsáno v úvodu. To ještě neměla své vlastní děti. Jak nám řekla, uvědomila si to až v okamžiku, kdy její vlastní děti začaly chodit do MŠ. Řekla nám, že doteď /je jí 40 let/ se omlouvá za své postupy při vyučování dětem, které učila po fakultě a že pevně doufá, že žádnému dítěti tehdy nezpůsobila trauma.

Takže, všechno je možné.
 Mecháček 
  • 

Naše zkušenost 

(24.6.2005 10:15:06)
Stručně řečeno - rychle pryč z takového zařízení. My jsme tento rázný krok kdysi neudělali (podlehli jsme laciným námitkám našich dětí, že mají tuhle školu u nosu atd.) a celou školní docházku jsme toho hořce litovali. Špatný učitel nadělá tolik škody a tak se podepíše na mladém človíčku, že se o tom nikomu ani nezdálo. A když se pak takto pedagogicky (ne)vybavená osoba navíc stane z učitelky ředitelkou, jsou z toho situace, které tu snad ani nebudu popisovat. Nám už na té škole končí nejmladší a celá rodina si opravdu velmi vydechne. Ještě malý příklad, kam až může taková situace dojít: před pár dny se chtěla pí ředitelka "ukázat" a zorganizovala pro 9. třídu výlet kamsi, přičemž sama sebe také delegovala, následkem toho se 90 % dětí ze třídy z tohoto výletu omluvilo - prý z rodinných důvodů...

Takže tak. Učitelem se prostě nikdo nestane vystudování školy, tím se musí narodit.

Mecháček
 Marketa 
  • 

Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(26.6.2005 2:57:59)
• Udělali chybu rodiče, učitelka, malý Patrik, nebo úplně všichni?
Rodice - ne, dite, zda se, ma doma zazemi
Ucitelka - Boze strez nas pred takovymi ucitelkami, zacek se omluvi, prinese kyticku, namaluje obrazek, ale te babici je to malo! Vzdyt jedna s ditetem a ne s rovnym dospelym, jak nizka zenska to je!
Patrik - chybu neudelal. Pouzil vyraz (nevime jaky) ktery pro nej nema jeste takovy vyznam jako pro dospeleho. Doma mu bylo vysvetleno, ze to vhodne neni, nasledovala uprimna omluva.
Jako rodic bych volila jinou tridu, s jinou ucitelkou, neni-li toto mozne potom jinou skolu. Tato ucitelka zjevne nema zajem ani prominout ani zapomenout.
Taky si myslim, ma-li prvnacek navrh na dutku a nepochazi-li vyslovene z problematicke rodiny, je chyba spise u ucitele. Od toho je pedagog pedagogem, nebo ne?
Tak at si jdu precist ostatni nazory, protoze me to fakt zajima.
M.
 zufi 


Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(26.6.2005 9:33:57)
A ty znáš ty rodiče,že můžeš soudit?
Učitelka chybu udělala.
Patrik neudělal chybu?To myslíš vážně? I dítě v první třídě ví,že psát o učitelce,že je kráva,je přinejmenším neslušné.
 Marketa 
  • 

Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(27.6.2005 12:44:17)
Ano, myslim to vazne. Mluvit a psat o nekom, ze je krava je nuslusne. Chlapec byl za to potrestan a uprimne se omluvil. Nikdo ucenej z nebe nespad, ze jo. A jake pouceni z toho pro nej z cele te sagy plyne? Ze i kdyz se clovek omluvi a mysli to sebevic uprimne, tak to nemusi vubec nic znamenat. Takze do budouna muzeme od nej cekat dve veci - bud se prestane omlouvat a bude to, protoze to stejne k nicemu neni. Anebo z nej bude vytresenej chudacek, ktere fakt neni co ma delat. Zda se, ze zatim ma bliz k tomu chudackovi. Ucitelka mohla byt, co mohla byt MELA BYT trochu nad veci.
 Učitelka I.st.,26let praxe 
  • 

Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(26.6.2005 9:41:46)
To,že Patrik napsal o učitelce něco neslušného je vina té učitelky???? To myslíš naprosto,naprosto vážně?Slušně vychované dítě přeci nepíše o učitelce nic takové,i když ji nemá rád.A učitelka se nezavděčí každému dítěti!!Jiná věc je ,že měla přijmout omluvu a dál se tím nezaobírat,tady jednoznačně jako pedagog selhala.
 Sidie 
  • 

Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(26.6.2005 9:58:09)
Jenže on jí to neřekl, jenom si to napsal na papír. Děti jsou bezprostřední.A paní učitelka jednala, podle mého názoru naprosto neprofesionálně, když nepřijala jeho omluvu a i poté, co se jí Patrik omluvil jeho jednánídále rozebírala před celou třídou.To se prostě nedělá. Příště, když někdo bude chtít po Patrikovi, aby se omluvil, tak ho akorát pošle do háje, protože si řekne, že to je zbytečné.
 Sassy 
  • 

Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(26.6.2005 12:13:04)
No kdyby ta ucitelka nebyla krava, pripadne se jako krava nechovala, tezko by ho napadlo to o ni psat. Pedagogu, kteri jsou opravdu kvalitni je bohuzel velmi malo a pak to dopada takto - male deti uci lidi, kteri by nemeli vubec s detmi prijit do styku, natoz na ne vychovne pusobit. Otazka ovsem je, kde vzit dostatek kvalitnich pedagogu, kdyz jim platime tak zalostne malo, na druhou stranu je nikdo nenuti tu praci delat, pokud se chteji chovat takto zavile k malemu diteti a tim mu psychiku posramotit na dlouhou dobu.
Jedna z moznosti by mozna byla dat dite do soukrome skoly, kde ty ucitelky dostatecne plati a tudiz i ony se musi snazit, aby na te skole fungovaly na urovni a neterorizovaly sve sverence takhle debilnim chovanim, pripadne si neresily svoje osobni komplexy prave na bezbrannem diteti. Byt¨maminkou toho chlapecka, postarala bych se o to, aby ta krava uz nemohla tyrat dalsi deti.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(26.6.2005 23:29:20)
A můžeš nám prozradit, JAK konkrétně by ses postarala, aby ta paní učitelka už nemohla týrat malé chudáčky??
 anicka, dominik 08/04 


Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(26.6.2005 22:15:52)
s tim jednoznacne souhlasim, chlapec udelal chybu kdyz o ucitelce napsal neco neslusneho, ale ucitelka podle me udelala zasadni chybu a to ze chlapce i po delsi dobe shazuje pred ostatnimi detmi, myslim si ze jako pedagog by mela vedet jak jsou takto male deti chytlave a jak dlouho se jeste budou chlapci za toto posmivat. Je zrejme velmi citlivy takze tim si myslim napachala vetsi skodu nez to ze odmitla jeho omluvu, prakticky zabranila malemu chlapci vclenit se do kolektivu a to pro nej muze byt do budoucna hodne spatne.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(26.6.2005 23:26:54)
Ježíšmarjá, holky,
kde berete pořád to, že slušné dítě nemá psát o učitelce, že je kr...

Je přece rozdíl, jestli něco napíšu nebo řeknu veřejně (ano, veřejně by se nikdo neměl o nikom vyjadřovat neslušně) a něco jiného, když si to jenom myslím nebo když si to sám pro sebe napíšu na kus papírku. Ty sis NIKDY o nikom nemyslela, že je kráva?

Ten papírek paní učitelce ani nikomu nebyl určený. Patrik udělal jedinou chybu, a to, že nechal papírek zřejmě někde povalovat a nechal si ho čajznout.

Vše ostatní je podle mého názoru nezvládnutí situace ze strany paní učitelky.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re:Tak mě napadá, 

(27.6.2005 9:16:24)
že dospělý svůj vztek a bezmoc vyventiluje různě - už má zkušenosti z dřívějška. Jak to má vyventilovat to dítě, které zkušenosti teprvé sbírá.
Vždyť psychologové přímo doporučují při agresi si ulevit /i sprostě/ na papír. To, že to napsal, bylo nevinné. Příště jí to možná řekne - trest vyjde nastejno, ale požitek bude větší.
A taky by mě zajímalo, jak se ten papír dostal k učitelce. Dobrá učitelka to neměla řešit, měla to dát rodičům a počkat, co chlapec udělá. Udělal to nejlepší, co bylo v jeho silách. A ona? Škoda mluvit a tahle nemá co učit.
Ještě že nejsou pranýře, jinak některé z vás by toho chlapce tam rády viděly. No, a pak se nemůžu divit, že děti školu nesnášejí a nějaká reforma je v nedohlednu. Když tam působí takoví "psychologové".
 Javorka 
  • 

Re: Re: Re: Re:Tak mě napadá, 

(27.6.2005 13:02:35)
Xantipo,
většina příspěvků se Patrika zastává. Spíš mi přijde, že na pranýři jsou tady učitelé. Mají prázdniny, málo hodin, v podstatě peníze za nic. A s tím, ač jsem nikdy tu odvahu nenašla a nešla učit na ZŠ nebo SŠ, i když mám na to školu, nemohu souhlasit. Souhlasím s tím, ze tato konkrétní učitelka jednala velmi neprofesionálně. Ale jsou i výborní učitelé a práce to opravdu není lehká. (viz příspěvek Sally) Takže pojmenovávat učitelky krávami a jinými zvířaty mi přijde dost nespravedlivé a urážlivé.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re:Tak mě napadá, 

(27.6.2005 14:30:43)
Musím oponovat. Při pojmenování n ě k t e r ý c h učitelek názvy zvířat by se ještě mohla urazit ta zvířata. Protože leckdy opravdu nemám slov.
A je pravda, že se tady většina Patrika zastává. Jenže ve skutečném životě to tak nebude, protože proč by se potom tento problém řešil tady na netu. Kdyby měla maminka Patrika zastání i od ostatních rodičů ve škole, tak se to tady ventilovat nemusí. Jenže protože každý ví, jak to na školách chodí, tak pokud se to netýká jeho dítěte, tak raději mlčí. Co kdyby
 Javorka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re:Tak mě napadá, 

(27.6.2005 21:18:49)
Musíš mít s učitelkami strašně špatné zkušenosti, jinak nedovedu pochopit tu dost velkou zlobu v tvých příspěvcích. Nejenom v téhle diskuzi, všimla jsem si toho už dříve. Jsi v diskuzích dost výrazná osoba a tvé příspěvky ohledně školy a učitelkách jsou o moc "drsnější" než příspěvky ostatní. Proč? Opravdu se ve tvém okolí nenajde pár dobrých učitelek?
 zufi 


Re: Re: Re: Re: Re:Tak mě napadá, 

(27.6.2005 14:38:22)
Já už jsem si tady na Rodině všimla,že většina z vás oslovuje učitelky krávami a MOC mě to mrzí.Rozhodně si jako kráva nepřipadám a již jsem několikrát psala,že dělám pro to,aby děti byly ve škole šťastné,maximum.
To je ale zbytečné,pro vás,jsme všechny na nic.
Chci trochu odbočit,číst pořád o Patrikovi,je únavné.
Příklady ze života:
1,Od dubna zvu jednu maminku do školy,že syn má problémy se zapomínáním pomůcek ,že často vykřikuje v hodinách.Ráda bych se s ní domluvila.Ignorovala 4 dopisy a mobil mi 3x nezvedla.Neviděla jsem ji od vánoc.V pátek přišla a řvala na mě na chodbě,proč jsem ji neupozornila,že syn bude mít ředitelskou důtku...
2,Chlapec X často kopal do lavic,označoval dívky slovem ,,kunda,, ,plival do mís s polévkou,když jsem s maminkou mluvila ,do očí mi řekla,že svému dítěti věří,že to neudělal,vše jsem viděla já a jedna kolegyně na vlastní oči.Prý jsme se spletly...
3,Dívenka polila a poté vzteky roztrhla učebnici zeměpisu,když má přinést novou,tak maminka napsala,že NIC kupovat nebude,že to není její problém...
4,To nejlepší na konec-při vlastivědě na prvním stupni se rozplakala dívka,že nemá láhev na pití,že jí někdo vzal,prázdnou,aby bylo jasno.Nechápala jsem k čemu ji potřebuje,že prý ji máma ,,zabije,,protože nebude mít do čeho ji dávat pití.Láhev byla v koši,vzpomněla jsem si,že se nějaká láhev válela na chodbě,tak jsem ji tam o přestávce hodila já.
Příští hodinu vlastivědy jsem dostala lísteček se vzkazem,at laskavě nevyhazuji jejich majetek,jinak,že zajde za ředitelkou!?
Může mi někdo,prosím,napsat názor na tyto situace?Všimly jste si,že nenazývám ty matky krávami...
PS.Omluvte,jestli tu jsou chyby,píši děsně rychle a už to po sobě nečtu.
 zufi 


Re: Re: Re: Re: Re: Re:Tak mě napadá, 

(27.6.2005 14:40:42)
Ta láhev byla od Dobré vody.
 MATKA 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re:Tak mě napadá, 

(27.6.2005 14:59:50)
Učitelka přijde do třídy,řekne stranu a cvičení,seřve děti,aby byly potichu.Sedí a čumí.Pak sešity opraví,to je její jediná práce!!!!
O přestávce zaleze do kabinetu,kde pije kafe,po vyučování se s dětmi naobědvá a tomu říká dozor.Za to má kráva 3měsíce volna,dvacet tisíc měsíčně a ještě je drzá a sprostá na naše děti a na rodiče.Doma je ve 12hodin,nejvýšše v jednu.Fuj...
 také matka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Tak mě napadá, 

(27.6.2005 15:22:19)
MATKO, běž to dělat :-)
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re:Tak mě napadá, 

(27.6.2005 15:04:09)
Zufi, to klidně můžete. Ale myslíte, že takhle se chovají všechny matky? Tak jako narazíte na učitelku patřící do zvířecí říše, tak stejně i matku. Jenže ta učitelka má ohromnou moc nad dítětem, matka nad učitelkou ne. A navíc, při střetu takovéto matky s učitelkou jsou to 2 dospělí proti sobě, ale při konfliktu dítěte s učitelkou dítě nemá šanci a může prožít pravé peklo. To je ten rozdíl.
 zufi 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Tak mě napadá, 

(27.6.2005 15:12:37)
V tomto s vámi naprosto souhlasím.MMCH ty příklady byly od 4 matek a já učím dohromady asi 200dětí,většina matek je normální.
 matka šk. dětí + bývalá souška 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Tak mě napadá, 

(27.6.2005 16:24:59)
Učitelka jedná s rodiči např. dvouset dětí, je jich tedy řekněme 380, jen někteří v páru zastávají stejný přístup k dítěti a škole. Matka jedná s jednou, později cca s deseti učitel(kam)i.
Nikdo to nemá jednoduché. Musíme si pomáhat.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:bývalá souško, 

(28.6.2005 11:08:51)
jsem ráda, že jsi zažila přístup z obou stran. Jistě, že to nemá lehké ani učitelka, ani rodič, a děti, ty už vůbec ne. Když se něco nepodaří, jsou ve dvojím sevření - na jedné straně rodiče a na druhé učitel. Co si ale mám myslet o třídní učitelce, kde na rodičovském sdružení /kam chodím vždy, protože si myslím, že se tam dozvím něco důležitého ohledně mého dítěti i celé třídy/ učitelka řekne, že je všechno fajn, jak jsou děti úžasné, jak nejsou vůbec problémy, jak se všichni zlepšili a další jiné superlativy. Jako rodič si řeknu - paráda, všechno je O.K. Co si můžu víc přát. Druhý den dcera přinese od této třídní učitelky třídní důtku za to, že za čtvrletí zapomněla něco 10 x, dále mi řekne, že se řeší šikana ve třídě a že se tam bojí agresivního kluka, že 3 děti jsou na propadnutí z angliny /kterou učí právě třídní. Zavolala jsem tedy do školy, abych se s třídní uč. domluvila na schůzce a ona mi řekne, že se se mnou nemá o čem bavit. Podotýkám, že už dávno vím, že řevem a uražkami se nedá nic vyřešit a velmi dobře se ovládám. Do školy jsem tedy zašla neobjednána a slušně jsem se tř.uč. zeptala, k čemu byla třídní schůzka den předtím, když nic takového se tam neprobírala. Nato jsem se dozvěděla, že děti jsou nemožné, hrozné - prostě opak toho, co říkala na schůzce. Poté odkráčela s tím, že na mě nemá čas. Domnívám se, že tahle učitelka vůbec nemá být na pozici třídní učitelky, protože svoji práci absolutně nezvládá. Nevím, ale zřejmě se bála reakcí rodičů, takže úmyslně lhala. Tomu neříkám spolupráce. Navíc, paní učitelky se zřejmě dotklo, že jsem do školy přišla, i když mě nechtěla vidět, takže si dceru zavolala do kabinetu a řekla jí, ať mi vyřídí, abych se starala o sebe. Nemůže se pak divit, že dcera jí řekla, že to právě dělám. I když stojím za tím, že konkrétně tato učitelka kráva byla, dávám si sakra pozor, abych to náhodou neřekla před dětmi a děti se takhle vyjadřovat nesmějí.
 judita 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:bývalá souško, 

(28.6.2005 12:20:12)
Xantypo a to jsi to nechala pak plavat?Nám se stalo něco podobného.Bohužel s paní učitelkou,která je jinak fajn.Na třídní schůzce nám řekla to samé,co minule a to,že syn je trochu hyperaktivní a občas ho slyší sprostě nadávat.To jsme už několikrát probrali,ale i když syn slíbí,že už to dělat nebude,stejně to udělá znova.V té době ještě neměla papír od psycholožky,že má syn LMD,takže se pak v autobuse bavila s ostatními učitelkami o mém synovi jako o nevychovaném dítěti,že má nějakou vyrážku(neustále se vrtá v nose a občas si ho rozškrábne nehtem a teče mu krev),že chodí do školy špinavej(každý den má čisté věci,ale cestou do školy se dokáže zašpinit,tak přijde špinavý-což moc neovlivním).Čistě náhodou to slyšel můj přítel,protože jel tím samým autobusem.Byla jsem z toho v šoku.Pořád jsem se ptala,proč nám něco neřekla,nebo nenapsala do notýsku,abysme přišli a probrali to s ní.Tak dlouho jsem na tím přemýšlela,až jsem jí to napsala do synova notýsku.Nevěděla o co jde,a tak nás pozvala.Když viděla mého přítele,tak jí to došlo.Měla jsem sto chutí jí seřvat jako malýho smrada,ale začala se hned omlouvat a celou situaci hned vysvětlila,tak jsem jí ušetřila.Zároveň jsem jí hned upozornila,že příště bych byla moc ráda,aby nám to sdělila osobně.Musím říct,že od té doby jsme komunikovali úplně normálně.To ale nebyl bohužel případ Patrikovy učitelky.Jaká škoda.Pro mě i ostatní maminky,které mají dítě s LMD,či jinou poruchou,z toho plyne poučení,že je vždycky lepší si vyběhat potvrzení o tom,že dítě není v pohodě a mít to připravené kdykoliv ukázat,než to pak řešit takovýmhle způsobem,ne-li hůř.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Judito, 

(28.6.2005 13:16:23)
mně paní učitelka předběhla. Zřejmě se rozhodla, že asi mám skutečně málo problémů, takže mi nějaké přidělá. Domluvila se s jednou svou kamarádkou /kolegyní/ a dceři začala dělat peklo. Výsledek byl, že z přírodopisu do té doby bezproblémového měla za 14 dní za 5 /zkoušena byla každou hodinu a vždy i z látky loňské s tím, že prý když je jedničkářka, musí umět všechno/. Začala dceru ponižovat před ostatními tím, že dříve, než jí dala za 5, tak jí uštědřila instrukci o tom, že by má dcera neměla chodit na střední školu, protože ona něco tak blbého ještě neviděla. Ha,ha,ha, pripadala si strašně vtipná. Svou třídní měla dcera na výtvarku, takže začala nosit za výkresy 4 a 5 s opravdu zajímavými dodatky. Dcera k této učitelce také chodila na nepovinnou anglinu, takže i tam skončila. Asi po 2 týdnech jsem zašla za oběma učitelkama s tím, co se děje. Třídní tvrdila, že jsem nekritická k dceři a ať se zamyslím. Její doposud výborný prospěch prý byl omyl, teprve teď se ukazuje, jak na tom je. Učitelka na přírodopis přede mne položila encyklopedii lidského těla a řekla, že jedničkářka toto všechno musí mít v malíku. Nato jsem tuto knihu zavřela, náhodně otevřela a položila otázku. Nechápala, tak jsem jí vysvětlila, že v tom případě to musí mít v malíku hlavně ona a ať mi prosím odpoví. Řekla mi, že prý jsem drzá jako dcera a že ona za sebe mi může slíbit, že se dcera do dalšího ročníku nedostane. Pak jsem ztratila kontrolu nad svým chování a skutečně jsem jí s gustem řekla, že je KRÁVA a KRÁVOU zůstane. Prý, že si půjde stěžovat řediteli. Já chtěla jít, ale s tím, že v tom případě mi bude muset zopakovat, to co řekla o mé dceři. Už se jí tam nechtělo. Ještě ten den jsem zašla do jiné školy a od příštího týdne dcera přestoupila.
A ještě perlička, na nové škole chtěli vidět žákovkou a důvod přestupu. To jsem bez obalu vysvětlila, ostatně i v žákovské to bylo ze známek zřejmé. Pak mi řekli, že si musí vyžádat nějaké hlášení o předběžném prospěchu, no proč ne. Asi za 14 dní mi volala třídní z nové školy, zda bych tam nepřišla. Tam mi ukázala hodnocení - z matematiky 4-5. Byla jsem na mrtvici, protože tam jinou známku než 1 neměla. Zajela jsem do původní školy za učitelkou matematiky a zeptala se, proč dceru hodnotila za 4-5. Učitelka se zděsila, že to musí být omyl, protože jinak než za 1 to nejde. Zašla jsem za třídní a ta řekla, že chybovat je lidské, že se asi spletla. Takže hodnocení jsem si musela oběhat znovu sama, protože ona ho přece předělávat nebude, na takové kraviny ona nemá čas - to mi řekla doslova.
Tak jak jinak obě "učitelky" nazvat.
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Judito, 

(28.6.2005 13:27:59)
Xantipa, tak toto je fakt KRAVA a bez okolkov.
Upozornujem vsetky pedagogicky, ktore ma budu chciet napadnut za to,ze nazyvam ucitelky kravami - to tak nie je, ja nazyvam kravou osobu, ktora sa takymto nechutnym sposobom vyvrsila na dietati. Tuto konkretnu osobu, zhodou okolnosti ucitelku.
Myslim, ze tym kravu este urazam.
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Judito, 

(28.6.2005 15:51:57)
Xantipo,

tak tohle byla opravdu KR*AVA a navíc SV*NĚ. Slušně se to napsat nedá. S chladnou hlavou by to asi člověk definovat tak, že je to psychicky velmi narušená osoba, které by měli úředně zakázat učit.

Zajímalo by mě, co na tohle řeknou zdejší zastánci učitelů za každou cenu, kteří tvrdí, jací jsou ti rodiče příšerní (a zní to tak, že všichni bez výjimky), zatímco učitelé to mají moc těžké, málo peněz, příšerné děti a ještě horší rodiče.

Myslím, že většina z nás tu netvrdila, že VŠICHNI učitelé jsou neřádi, jen to, že se mezi těmi výbornými a průměrnými najdou I takoví, kteří jsou naprosto nekritičtí, mstiví a dokážou zneužít svou téměř absolutní moc nad malým človíčkem tak, že mu psychicky ublíží na hodně dlouho.

Je mi jasné, že zrovna tak existují nesnesitelné děti a příšerní rodiče. Ale zrovna tak jako u těch psychopatických učitelů zdaleka takoví nejsou všichni. Jsem ráda, že někteří učitelé (a toho si velice vážím) na tomto fóru jsou schopní si připustit, že i mezi nimi se jako všude jinde najdou černé ovce, a že na ně samé, pokud jsou dobří, to nevrhá špatné světlo.

Ostatně v historii nic nového - Jakub Jan Ryba (ano, autor té vánoční mše), který učil v Rožmitále, si stěžoval, že mu rodiče nechtějí platit učitelský plat, že posílají děti do školy špinavé nebo vůbec a že když to jedné matce vytkl, tak se na něj osopila, že pro ni je její dítě čisté dost a on ať si trhne nohou.

Taky kantor Jaroslav Žák dokázal trefně střílet do vlastních učitelských řad, ale nešetřil ani žáky, když měl pocit, že se chovají nevhodně - třeba když dali bouchací kuličky pod židli učiteli - válečnému veteránovi, který měl nervy z front nadranc, to odsoudil velmi drsně.
 www 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Judito, 

(28.6.2005 16:04:33)
Učitelé to mají moc těžké, málo peněz, příšerné děti a ještě horší rodiče.

 MATKA 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Judito, 

(28.6.2005 16:06:44)
V tý družině jsou taky děsný ,,čůzy,,.Tam ani nemaj vysokou školu a možná ani střední.
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Judito, 

(28.6.2005 16:12:34)
MATKA, www, tak neviem, ktory z vasich prispevkov je vacsia "perla".
 www 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Judito, 

(28.6.2005 16:14:37)
Pořád se někdo do učitelů naváží a moje máma učila 35let na malém stupni a rozhodně KRÁVA nebyla.
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Judito, 

(28.6.2005 16:17:06)
www, takze najlepsi boj je napisat, ze vsetky deti su priserne, ze?
Zautoc na tych, ktori sa navazaju na ucitelov vo vseobecnosti... bude to lepsie ako prispevky o prisernych detoch a rodicoch.
Apropo, co ty hovoris na ucitelku z clanku? Co si myslis o tom, ako sa zachovala?
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Judito, 

(28.6.2005 22:11:35)
Jo, Xantipo, každý z nás se setkal s nějakou učitelkou - krávou (já jich ve svém školním životě napočítala asi 5). To, co popisuješ ve svém příspěvku je otřesné, nemělo by se to stávat a zasednutí na dítě je fakt hnusné. Myslím, že přechod dcery na jinou školu byl asi jediným řešením. Taky chápu, že jsi tak zahořklá k učitelům. Ale věř mi, že ne všechny učitelky jsou krávy. Každý z nás se setkal i s nějakou prima účou, na kterou vzpomíná celý život (napočítal jsem u sebe 3).
Tak Ti přeju a těch prima má Tvá dcera co nejvíce.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Judito, 

(28.6.2005 23:06:50)
Nejsem zahořklá, ale nedůvěřivá. Ne ke všem učitelům, ale k některým. Zvláštní je, že si pamatuji na bezva profesorky ze střední /všechny/, ale na základce jen na jednu bezva učitelku. Učitele na ZŠ jsem měla ráda všechny, ale naopak na střední jsem měla problémy s profesory, s profesorkami nikdy. Asi jsem divná. Já jsem oproti třídě nejlépe vycházela s těmi, kteří většinou v oblibě nebyli. Většinou byli dost přísní, ale spravedliví. Nedali se tzv. ukecat a měli stále stejné nároky, bez ohledu na počasí, náladu či ksichtík studentek. Vyhovovali mi tací, u kterých při zkoušení šlo o vědomosti a člověk hned věděl, za kolik to bude.
Já prostě raději všechno narovinu. Jenže to se moc nenosí. Ani tehdy, ani dnes.
 Mari Lota-4 děti-27,26,13 a 6 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:bývalá souško, 

(30.6.2005 18:06:33)
Judito-přesně takové problémy mám i já se svým synem.A ne jen ve škole.Jsem vdova,mám krásného syna,chytrého,inteligentního,ale má to jednu,vlastně dvě vady-je hyperaktivní a navíc dyslektik a disgrafik.Ve škole kde doposud chodil mu toto tolerovali pouze do páté třídy/je mu teď 13let/,ale pak mi bylo řečeno,že pokud nedonesu potvrzení o této situaci z místa bydliště tak to nebudou tolerovat/jezdíme totiž už léta k jedné psycholožce v městě kde jsme dříve bydleli.A taky to tak je,z češtiny dostal čtyřku,protože vše musel dělat jako děti,které tuto vadu nemají,je tak trochu lajdák a zapomětlivý,neustále mu musím vše připomínat,je mu jedno jak je oblečen-stojí mě to velké úsilí aby šel do školy oblečen jak se patří-jeho kreace jsou občas opravdu humorné.Není nevychovaný,jen se dívá na svět trochu jinak,ale není mu rozuměno a není ochota mu pomoci,sama to zvládám taktak,tělesné tresty nepřichází v úvahu/ani normálně-snad nějaký výchovný pohlavek/a tak jen mluvím,mluvím a vysvětluju a on je ze mne občas totálně otrávený,ale snad mu to jednou všechno docvakne,že mi na něm záleží a chtěla jsem mu jen pomoci zorientovat se.Doposud mi bylo doporučováno ať jsem trpělivá,že s hyperaktivitou se nedá mnoho dělat,že musím syna zaměstnat sportem ap.Hráli jsme hokej,chodili plavat,je výtvarně nadaný tak navštěvoval výtvarnou školu,baví ho počítače,když byl mladší tak úžsně skládal Lego a dodnes,dokázal se naučit počítačovou angličtinu i když se učí německy-což ho vůbec nebaví a má z němčiny 4ku.Když chodil do druhé třídy tak ho jeho paní učitelka tak deptala,že dostával hysterické záchvaty,ve vzteku rozkopl okno a odnesl si důtku ředitele-a to jen proto,že přestupoval do jiné školy v jiném okrese.3,4,5třída byla v pohodě,z menšími problémy,které jsme vždy vyřešili ke spokojenosti učitelky i syna-vždy je to o zájmu a ochotě spolupracovat.Bohužel na druhém stupni dostal za třídní mladou paní učitelku,která si z jeho problémem moc rady nevěděla,ale snažila se,bohužel ostatní učitelé-s výjimkou učitele informatiky-už tak ochotní nebyli,proč taky ,mají přece na starosti jiné žáky a proč by se měli zabývat nějakým nevychovancem.Pozor nechci aby tahle moje zpověď byla brána jako stěžování-to v žádném případě.Navštívili jsme před nedávnem na moji žádost opět pedagogickopsychologickou poradnu a domluvili se na spolupráci,pravidelně chodíme na sezení a já věřím,že než chlapec nastoupí do osmé třídy budeme už mnohem dál a snad nám to všechno půjde mnohem lépe,přestupujeme v rámci stěhování opět na druhou školu a zde již máme domluvenu spolupráci i s poradnou a učiteli.Chlapec není rozhodně beznadějný případ soudě i podle toho,že na třičvrtěletí propadal s fyziky a dokázal si tuto hrozivou skutečnost do konce školního roku opravit na trojku.Možná také dělám chyby,ale protože vím,že chlapec je opravdu inteligentní snažím se mu pomáhat jak můžu aby všechno zvládl a měl to v budoucnu jednodušší.Díky za trpělivost pokud dočtete tuto zpověď až do konce.
 judita 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Mari Loto 

(30.6.2005 23:48:44)
Tak nejsem sama,kdo má doma takového ďáblíka.Nejhorší na tom je to,že takovéhle dítě potřebuje jiný přístup,což někteří lidé nedokáží pochopit.Teď nemluvím jen o učitelích.Tak chodíme k psycholožce a do psychologicko-pedagogické poradny.Teď to trochu zanedbáváme kvůli mladšímu synovi,ale za pár měsíců bych naší paní doktorku chtěla opět navštívit.Jsem moc ráda,že mi říká,jak mám reagovat na synovo záchvaty blbosti a jiné nesmysly,které provádí rád a často.Hlavní je,netrestat fyzicky,ale někdy ta ruka ulítne,i když člověk nechce.Doktorka nám radila zkusit bio feedback,prý to pomáhá,ale jedna hodina stojí 200-400kč a minimum hodin,aby to mělo smysl,je 40.Kdyby nám na to přispěla částečně pojišťovna,tak by to bylo v pohodě.Jenže podle nich je to nadstandart,takže musíme šetřit.Snad to stihnu našetřit do tý doby,dokud to bude aktuální a bude šance,že mu to pomůže.Fakt ale je,že můj přítel má v práci shodou okolností kolegu,který má taky LMD a je to inženýr.Na jeho chování je sice znát,že není až tak v pohodě(pokud se setká se stresem,tak začne zmatkovat.Neumí stresové situace řešit),ale jinak by to na něm člověk nepoznal.Víš,mě nejvíc mrzí,že i dneska existují lidi,kteří dokážou takhle postižené dítě zavrhnout a posmívat se mu,nebo ho dokonce šikanovat.Proto jsem ráda,když jsou na škole učitelé,kteří takové děti umí zvládnout a na jejich nedostatky berou ohled.Jenže je jich málo.Někteří to radši hodí za hlavu.Ono je mnohem lehčí napsat poznámku a rodiče starejte se,ale problém je v tom,že pokud nespolupracuje škola s rodinou,tak je dítě zmatené a ztrácí chuť se učit.Nám se to naštěstí vyhnulo a přes menší problémy mi dneska ten můj ďáblík donesl skoro samé jedničky.Měl jen jednu dvojku z českého jazyka,prý kvůli čtení.Moc mu to nejde.Nejradši totiž čte reklamy,ale ty v učebnici nejsou.
 Mari Lota-4 děti-27,26,13 a 6 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Mari Loto 

(2.7.2005 10:29:10)
Nejhorší na tom je,že ty naše divochy opravdu chápe málokdo,vím ze zkušenosti,že ani někteří moji blízcí příbuzní to zkrátka nemůžou pochopit,že chlapec je sice inteligentní,ale trochu jiný a to co dělá není nevychovanost,ale prostě pramení z jeho neklidu,nejistoty,nepochopení druhých-zkrátka je to sebeobrana.Ve škole je problém se soustředěním,ale přitom když mu hrozila pětka z fyziky-dokázal si ji do konce školního roku opravit na trojku.Přesto,že se snažím mu pomáhat jak to jde nejvíc a také ho držet zkrátka ,není to vážně jednoduché.Problém je ten,že tyto děti okamžitě reagují na každou nejistotu v životě,na každou změnu-velmi těž´ko se s tímto vyrovnávají a reagují někdy až přehnaně a mnohdy i agresivně.Jejich schopnost ovládat se je téměř nulová což jim činí potíže hlavně při komunikaci s ostatními lidmi,ve škole i se svými vrstevníky.Stalo se mi,že ho nedávno tak vytočila učitelka s češtiny,že ji poslal-zkrátka někam-no ostuda,ale nakonec jsme to jaksi vyřešili i když tedy odchází ze školy s dvojkou s chování.Pořád si říkám kde dělám chyby a proč se pořád nemůžeme pohnout z místa,ale snad se už konečně blýská na lepší časy.Věřím že spolupráce s psychologicko pedagogickou poradnou bude velký přínos.A hlavně-nikdo mi už neříká,že musím vydržet až z toho vyroste,ale snaí se to společnými silami řešit.Ještě jsem se chtěla zeptat co je to bio fedback?To jsem ještě neslyšela.Jestli se tu prosím objevíš mohla bys mi to vysvětlit?Zeptala bych se na tuto možnost i u nás jestli tady taky něco takového je.Tak hodně sil a trpělivosti ti přeje Eva
 ydney 


Re: Re: Re: Re: Re: Re:Tak mě napadá, 

(27.6.2005 15:33:53)
Ahoj Zufi, to cos napsala hodne lidi vi, urcite souhlasi a v zadnem pripade to nemuze poprit, ale .... ZAdna ze zde pritomnych doma nema manzelku ucitelku. Ale urcite doma ma dite! :-)A proto pochybuji, ze by se to rozebiralo v tomhle smeru. Ucitelka bude pro nekoho krava vzdycky, pro nekoho nekdy a pro par vyjimek nikdy. Budiz ti utechou ciste svedomi a snaha byt dobry clovek:-)
 L+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re:Tak mě napadá, 

(27.6.2005 18:16:32)
Zufi,
nevim co je spravne a co spatne, ale asi bych udelala toto:
ad 1) Vykrikovani o hodinach bych resila s chlapcem primo, ne s rodici, protoze rodice s tim nic delat stejne nemohou, nejsou s nim ve tride. Zapominani pomucek - take bych zkusila resit s chlapcem. Treba aby si den pred tim ve skole pripravil seznam pomucek, ktere musi mit, a rano si je odskrtal. Treba bych poporosila rodice, aby na nej dohlidli, ze odkrtava. Ja osobne znam tolik dospelych, kteri zapominaji veci nosit do prace i ve 40ti. Mnohdy zapominaji i prijit. Proc by deti mely byt jine.

ad2) Ja bych priste zapojila spoluzaky, kterym chlapec hrube nadaval, ci plival do polevky,. At to resi s matkou a ditetem spoluzaci, ne ucitele, ti by se mohli jenom divat, kdyz jim rodic neveri.

ad 3) Diskutovala bych osobne, ne pisemne, s matkou, a dceru bych do toho zapojila, aby pred matkou a spoluzaky rekla, jak to presne bylo.

ad 4) Napsala bych matce, jak to opravdu bylo a doporucila bych ji, at si lahev viditelne podepise a napise na ni NEVYHAZOVAT, jelikoz normalne se nepodepsane a prazdne lahve ve skole tradicne do kose vyhazuji. Pak jses schopna rozeznat, ze se jedna o nekoho osobni majetek, a tudis to budes respektovat.
 zufi 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:Tak mě napadá, 

(27.6.2005 18:57:30)
Tu 2,3 a 4 beru,dík,ale u bodu 1,jste nebo jsi vedle.Nemohu se domluvit s matkou,když se mnou půl roku nekomunikuje a seznam pomůcek na odškrtávání by mi ona obrazně řečeno hodila na hlavu.A s tím chlapcem jsem to zkoušela po dobrém tak neskutečně dlouho,že jsem byla já kritizována,že jsem moc měkká.
Jestli dělám chyby,tak se omlouvám,ale mám ve zvyku psát rychlostí blesku a pak už jsem líná to kontrolovat.
 Marketa 
  • 

Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(27.6.2005 12:58:05)
Ucitelka neni od toho se detem zavdecovat, je tam od toho deti ucit. A to nejen latku ktera je ve skolnich osnovach, ale take neco o mezilidskych vztazich. A co konkretne nauci toto ditko se mi ani trochu nelibi. Jiste, napsat o nekom ze je krava neni ani hezke a ani to neni v poradku, ALE cela situace se mohla odvijet uplne jinak, kdyby ta zenska nebyla tak jesitna. Chlapec se omluvil, pochopil, ze takto se nesmi o ucitelce vyjadrovat (a to jsem taky v prvnim prispevku uznala), ale tim to melo koncit. Chybu snad udela v zivote kazdy, ale proc by se to s nim melo tahnout az nevim kam?

A navic otazka byla kdo v reseni cele te situace udelal chybu, ne ze chyba bylo to slovicko na papirku. To vime, ze chyba byla, jinak by se to tu cele tak neresilo.
 judita 
  • 

Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(27.6.2005 23:25:52)
Tak nevím,na jakých mizerných školách paní učitelky učíte,když máte tak malé platy.Čemu vlastně říkáte malé platy?Není to zas tak dlouho,kdy se projednával problém o výši platů učitelů.Když jsem viděla,kolik berou,málem jsem vyskočila z kůže.Jen pro vaší informaci,dělám šest dní v týdnu fyzicky náročnou práci,kde musím komunikovat s lidmi a nemůžu ani náhodou být drzá nebo nepříjemná.Musím leckdy snášet i urážky.Volno mám jednou za uherák a to mám dítě(teď už 2).Dovolenou když náhodou dostanu,tak podle toho jak se to hodí mé nadřízené a ne mě.Vůbec jí nezajímá,že školy a školky fungují jen do určité doby a tak práci přes 15h musím udělat,i kdyby měl jít syn ze školky domů sám.Každý den chodím domu nejdřív v půl čtvrté a dělám od sedmi.A to všechno za pouhých 7200kč,pokud má šéfová dobrou náladu a nesebere mi prémie.Takže by mě docela zajímalo,kolik že to mají učitelé platy,když brečí,že je to málo.Najde se někdo,kdo má tolik jako já?Pochybuju.Učitelé mají totiž víc.Neříkám,že je nemám ráda,ale tohle mi přijde dost absurdní.Pro ty,kdo by chtěli vědět,proč nejdu pracovat jinam.Můj zaměstnavatel je jedním z největších podniků v okrese,tudíž i největší zaměstnavatel.Najít tu jinou práci je téměř nemožné.Pokud učitelé neumí být profesionální,tak by učit neměli.Je to skoro stejné jako by psychiatr místo naslouchání problémů pacienta seřval,že ho otravuje hloupostma a ať si to vyřeší sám.MMCH,dobrý učitel umí zaujmout i ty největší břídily ve třídě.
 úča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 13:07:31)

Jestli máš vysokou,tak jdi učit a místo 7tis. budeš mít nástupní plat tak 8-9tis.
MMCH jsou děti ,které neuzaujme naprosto nic,chtějí prostě zlobit.
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 13:38:53)
To je urcite pravda, uco.
Su deti, s ktorymi je to fakt tazke. Ponizovat je vsak cesta len k tomu, ako sebe ulavit a dietatu ublizit, nech je akekolvek. A MMCH, existuju ucitelky, ktore toto robia. Ako ta z clanku. Nic ju neospravedlnuje.
Moja mama stale spomina moju prvacku ucitelku. To bol poklad. Ona vzdy hovorila, ze ziadne dieta nie je zle. A ak sa nevhodne sprava, nenesie za to vinu. Bola to prisna, ale velmi laskava ucitelka. Nikdy nikoho neponizovala (a vyviedli sme toho dost, ale ona nam vzdy dala sancu vec napravit), vsetci sme ju mali radi a posluchali sme ju.
 Javorka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 14:06:23)
Zuzi, máš určitě pravdu. Jsou výborné učitelky a jsou i špatné (dejme tomu krávy), ale to je tak i v každém jiném zaměstnání. Mně vadí, že někteří (hodně) lidí vidí povolání učitelky jako jedno z nejjednodušších, jenom proto že do školy přece taky chodili a tak to všechno znají. A v učitelkách vidí pouze hysterické blbé ženské. Stejně tak mi vadí, že o policajtech nebo vojácích se mluví jako o "hlupácích".
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 14:14:15)
Javorka, taki ludia bezpochyby existuju... ale vacsina tych, ktori prispeli do tejto diskusie, sa zle vyjadruju o konkretnej ucitelke, nehadzu ich vsetky do jedneho vreca.
Mas pravdu, tych, co nemaju co hladat na svojich miestach, je vela a vo vsetkych povolaniach. Tragedia uciteliek je vsak ta, ze ak sa tato na svoje povolanie nehodi, odnesie si to dieta a mnohokrat ma z toho dozivotnu traumu. To si clovek servitku pred usta neda, ani ja.
Mimochodom, vystudovala som tiez ucitelsky smer. A neucim. Je to velmi narocne povolanie. To vsak nikoho neospravedlnuje za ponizovanie a nepravosti pachane na detoch z pozicie sily.
 Javorka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 15:16:20)
Takových povolání je ale víc. Co doktoři, sestřičky, řidiči autobusů...? Tam všude jsou určitě také krávy a volové. A leckdy na to doplatili lidé i životy. Ale přesto mají ve společnosti lepší kredit než učitelé. (nemluvím teď o platu, ten neznám)

PS: Taky jsem měla být učitelka na ZŠ nebo SŠ a taky jsem do toho nešla. Na VŠ je to už o něčem jiném. :-)
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 15:32:26)
Javorka, to uz spejeme k inej debate....
Dieta travi v skole x hodin denne patkrat do tyzdna. Je s dietatom bez nasho dozoru, vzdelava ho a hodnoti ho. Deti zdeptanych skolou je viac ako tych, ktorym spackal zivot nejaky lekar alebo vodic.
Skole sa nevyhne nikto. S ucitelom pride do kontaktu kazdy rodic a to velmi intenzivne. Asi preto sme my, rodicia, na tych "nespravnych" ucitelov tak citlivi.
 *Jula-junior* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 15:42:11)
Vadí vám více učitelky nebo vychovatelky v družině?
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 15:48:22)
Jula, ake "vadi"? Mne nevadia ani ucitelia ani druzinarky...

Navyse, moj syn - prvak, ma skutocne skvelu ucitelku. Niekolko vychovavateliek v druzine, jedna z nich je tiez priam ukazkova a on ju zboznuje. Mali sme stastie. Tak neviem, co si myslela svojou otazkou?
 *Jula-junior* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 15:49:38)
Pardon,já myslela obecně,jako vám všem.
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 15:54:22)
Neviem Jula, vyjadril sa tu snad niekto, ze by mu vo vseobecnosti vadili ucitelia?
 *Jula-junior* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 15:57:49)
Je to zřejmé z většiny příspěvků...Opět podotýkám,já učitelka nejsem.
 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 16:06:47)
No do družiny dítě chodit přinejhorším nemusí, ale do školy ano :(
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 16:15:00)
No, Jula, vo vacsine prispevkov to takto ludia netvrdia. Ak to tam ty vidis...
Mne sa skor zda, ze vo vacsine prispevkov ludom nevadia vo vseobecnosti ucitelia, ale kritizuju ucitelku z clanku, pripadne im vadia ucitelia, ktori sa chovaju podobne. A to je rozdiel. Nechapem, preco to chapes ako vseobecne osocovanie ucitelov.
 *Jula-junior* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 16:23:16)
Učitelka z toho článku se samozřejmě zachovala špatně,jen mě přišlo ,že se učitelky většinou jen kritizují a hlavně většina si myslí,že mají ty obří platy a prd dělaj.
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 16:26:08)
Aka vacsina si mysli, ze maju obrie platy a prd robia? Kto to tu napisal, prosim ta? Ak teda nepocitam prispevky provokaterov...
 Jaga10,syn,2 ,5roku 
  • 

Chápu to taky tak. 

(28.6.2005 20:59:23)
Některé příspěvky tady jsou skutečně velmi urážlivé. Při představě, že učím děti tak nenávistných rodičů, mám chuť se na to vykašlat. Někde ve firmě si vydělám víc a nebudu číst takovou hrůzu. Je mi z toho na nic.
 Xantipa 
  • 

Re: Chápu to taky tak. 

(28.6.2005 21:26:54)
A které příspěvky konkrétně Vás tak hrozně urážejí - Vás jako osobu - učitelku. A nebo lépe - spíš pisatelky příspěvků. Nemyslím tím samozřejmě ty provokatéry.
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Chápu to taky tak. 

(29.6.2005 8:40:27)
No tak rovnaku otazku mam aj ja. Ktore konkretne vas urazaju?
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 16:15:17)
Julo,

když odmyslím pár provokatérů, tak většina to tady dost dobře rozlišuje.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Julo, pardon, 

(28.6.2005 16:16:15)
špatně čtete. Nikdo tady obecně opravdu učitele neodsuzuje. Jde jen o to, že když učitel už tu práci dělá, má ji dělat pořádně. A ne říkat, jsou tam špatné děti, je to špatně placená práce. Vždyť ji přece nemusí dělat. Kdo ho k tomu nutí.
Oprava: učitelování není práce, ale spíš povolání. To by si někteří učitelé měli uvědomit. Není potřeba, aby učitel byl k dispozici pro děti od nevidím do nevidím, to přece nikdo nechce. Ale stačilo by, kdyby někteří v dětech neviděli zločince, ale děti, které mají všechno teprve před sebou. Už nevím, jak lépe se vyjádřit.
 Jaga10,syn,2 ,5roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Julo, pardon, 

(28.6.2005 21:01:33)
Četla jste moje příspěvky?
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Julo, pardon, 

(28.6.2005 21:11:56)
Ano, i když asi ne všechny. Proč? O co jde.
 L+2 
  • 

Co s tim maji rodice delat? 

(28.6.2005 17:53:51)
Mam jenom takovy dotaz. Mnoho ucitelek pise poznamky a ztezuje si rodicum, ze dite dela ve skole to ci ono. Nejvice me zarazi poznamky typu "Vyrusuje pri hodine", "Nahlas komentuje veci" atd. Mne by zajimalo, co jako ti rodice maji v techto pripadech delat? A co s tim mohou delat?

Mne napada pouze, ze diteti domluvi, nebo ho potrestaji ale ja pochybuji, ze to vyresi. Vzdyt prece pri te hodine ho ma pod kontrolou ta ucitelka, tak mu snad muze take domluvit, nebo hlavne, udelat vyucovani tak zajimava aby dite nevyrusovalo. Rodice take nepisi ucitelce poznamky - "Dite doma odmlouva", "Dite doma ukazuje znamky naprosteho nepochopeni latky" apd.
 xy 
  • 

Re: Co s tim maji rodice delat? 

(28.6.2005 18:44:13)
Jsou děti,kteří vyrušují jen proto,že se jim chce,i kdybyste se rozkrájela,tak je nezaujmete,ani se soutěží,ani s příběhem,ani s kreslením,ani s hádankou,prostě chtějí se bavit nahlas.A co jako má ta učitelka psát,to že vyrušuje v hodině bývá pravda.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Co s tim maji rodice delat? 

(28.6.2005 18:53:06)
Odpovím otázkou. Co mají s takovým dítětem rodiče dělat? Napadají mě dvě možnosti: - neposílat je do školy, aby nevyrušovaly
- zalepit jim pusu ze stejného důvodu
 xy 
  • 

Re: Re: Re: Co s tim maji rodice delat? 

(28.6.2005 19:28:50)
No,domluvit mu,přeci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: Re: Co s tim maji rodice delat? 

(29.6.2005 8:34:56)
Xy a preco mu "nedomluvi" ucitelka?
 xy 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Co s tim maji rodice delat? 

(29.6.2005 13:42:18)
Když mu domlouvá a domlouvá a on sakra pořád zlobí a nezabírá vůbec nic,tak co má těm rodičům do ....e napsat,to je furt do kolečka,připadám si jak u blbejch.
 Lorina 
  • 

Vaše reakce je přímo ukázková... 

(29.6.2005 17:32:46)
No Vás bych teda nikdy za učitelku nechtěla.Dokonce bych radila navštívit nějaký kurz sebeovládání...(ať už je Vaše povolání jaké je..)
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Co s tim maji rodice delat? 

(29.6.2005 8:30:01)
Xy, preco sa asi tymto detom chce vyrusovat? Ako to, ze ich nikto nezaujme? Osobne poznam pripad chlapca, o ktorom toto tvrdili... ale nasla sa ucitelka, ktora ho zaujala, predstav si. Tak kde bol asi problem? Da sa to alebo neda?
 xy 
  • 

Re: Re: Re: Co s tim maji rodice delat? 

(29.6.2005 13:44:00)
Nedá,nedá.V některých případech prostě dítě nechce být zaujmuto!!!!!!!!!!!!!!
Učím 20let,asi o tom něco,sakra,vím.
 ZuziP 
  • 

Re: Re: Re: Re: Co s tim maji rodice delat? 

(29.6.2005 15:00:13)
Xy, ze take deti existuju, to mi je jasne. Ale mysliet si, ze to rodicia vyriesia jednym smahom a tebe staci napisat poznamku... hmmm, to sa divim, ze si to este po tolkych rokoch myslis, ze by to takto islo.
Chce to spolupracu... rodicov a ucitelov. A asi tu je najcastejsi zadrhel. Bud nechce spolupracovat rodic alebo nechce spolupracovat ucitel... alebo si jedna a druha strana problem prehadzuje, to je najcastejsie.
Ale poznamka rodicom je pre dieta, ktore nic nezaujima, fakt malo.
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Re: Co s tim maji rodice delat? 

(29.6.2005 16:56:15)
Myslím, že jste všechny konečně uhodily hřebíček na hlavičku. Téměř každý člověk, který něco dobře umí, to co umí, dokáže naučit kohokoliv jiného, který se to ovšem CHCE naučit. Pokud ten druhý (dítě ve škole) z jakýchkoli důvodů nechce, pak nastává problém. A podle toho se pozná opravdu dobrý učitel. Že umí zaujmout i ty děti, které se prostě učit nechtějí.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Poznámky 

(28.6.2005 21:03:22)
Jo, to je fakt - co si učitelky myslí, že my s tím uděláme. Jsem přesvědčená, že i když to dítěti (6 - 7 let) doma vysvětlím (že nesmí vyrušovat, vykřikovat a tak) a dítě to pochopí, tak do druhého dne ráno, kdy jde do školy se mu to z hlavičky vykouří...
Mně si moc získala paní učitelka mojí starší dcery, ktará nám na úvodní schůzce v 1. třídě řekla: "Nebudu jim psát, že ruší a nedávají pozor, protože TO JE MOJE CHYBA, ŽE JE DOSTATEČNĚ NEZAUJMU.! Tak to klobouk dolů, to je podle mně PEDAGOG!
Přeji vašim dětem více takových...
Simča
 Javorka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(28.6.2005 22:37:30)
Uznávám, nechala jsem se příliš unést a vyprovokovat příspěvky typu :"4-6 hodin, prázdniny, tak co by chtěli". A taky jsem asi měla štěstí na učitele. Zatím ..., moje děti teprve do školy půjdou.... :-)
 judita 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Prvnacek s dutkou? To snad ne! 

(29.6.2005 12:21:58)
Bohužel vysokou školu nemám a učit bych asi nešla.Taky nezastávám názor,že všichni učitelé jsou špatní.Osobně jsem zažila od každého trochu.Pravda je,že jsem taky chtěla být učitelkou,ale pak jsem se rozhodla jinak.Svojí současnou práci mám moc ráda.Pomáhám lidem a to mě baví.Bohužel je to práce velmi neúměrně placená.Moc fyzicky i psychicky náročná za málo peněz.Jen pro přehled.Když to tak sčítnu,tak denně mi projde rukou minimálně 28 lidí.Při každém člověku tahám kýbl s rašelinou o váze 10-15kg a to na lůžko a zpátky.Samozřejmě,že tomu člověku taky musím pomoct umýt se.Takže to máme 28x20kg.Toť natahám za celý den a potom ještě úklid.Taky se domu nedostanu dřív jak v půl čtvrté,ale to jsem už psala.Chvilku jsem dělala i v kanceláři,ale tohle je mnohem těžší práce.Pokud učitel nedokáže dítě zaujmout,pak je to jeho chyba.Vždyť přece studuje tolik oborů psychologie(jak tu někdo vypsal),tak by měl umět zaujmout.Co by měli říkat učitelé ze zvláštních škol?Ty mají mnohem problémovější děti a musí to zvládnout.A co soukromé školy?Tam je to to samé.Každý obor má své a v každém oboru se člověk musí umět vyznat.Taky musím vědět,co dělat s problémovým člověkem.A že se jich někdy najde dost.Nemůžu hned utíkat za šéfovou a brečet,že je na mě někdo sprostý,ani ho nemůžu poslat do pr....Tak je to i s učitely.Měli by se zachovat profesionálně a ne si vylévat vztek na malých dětech.Obdivuju ty,kteří to umí a dělají.Můj děda učil,moje teta učí.Rozhodně nemůžu říct,že bych učitele neměla ráda.Jen nesnáším,když brečí,že mají malé platy.ÚČO,píšeš,že při nástupu do školy bych měla 8-9tisíc,ale po určité době učení by se plat zvýšil.Tak jako to chodí většinou u státních zaměstnanců.U soukromníka je to málokdy.Učit bych šla tak možná do školky,protože malé děti mám moc ráda,jenže nemám na to školu a neumím ani hrát na nástroje ani zpívat.Škoda.Co se ještě toho zaujetí dítěte týče.Už jsem se zmínila,že můj syn má LMD a paní učitelka je dost mladá.Až na pár vyjímek ho dokázala zaujmout.Pokud ne a můj syn vyrušoval(protože to většinou takhle postižené děti dělají,aniž by si toho byly vědomy)tak ho taky nechala udělat pár dřepů,nebo si musel sednout do kabinetu.To je dobré řešení.Pokud ho slyšela mluvit sprostě,vysvětlila mu,že se to nesmí,musel se omluvit a ještě to oznámila nám rodičům.Tomu říkám profesionální přístup.Ne,že bude mlčet před rodiči,dítě bude deptat tak dlouho,dokud z něj nebude hromádka neštěstí nebo uzlíček nervů a když to praskne a rodiče chtějí vysvětlení,tak se ještě cítí uražená nebo vyhrožuje.Tohle není učitel ale tyran.XANTIPO-tos udělala moc dobře,žes dítě dala na jinou školu.Docela tě obdivuju.Jak už jsem řekla,asi bych měla trochu problém se v takovém případě ovládnout a nebýt sprostá.Rozhodně bych navštívila ředitele školy,i kdyby byl na straně učitelky.A klidně bych šla i výš.Ubližovat dětem se nesmí a už vůbec ne psychicky.Pak se tito lidé diví,když koukají na televizi,že tam zase nějaký mladík někoho zabil.Tohle totiž bývají základy psychické nevyrovnanosti a jednou to prostě bouchne.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Judito, 

(30.6.2005 10:20:04)
musím Tě vyvést z omylu. Jsem už dávno poučena, že v případě stížnosti na postup učitele není možné jít někam výš/max. k řediteli, což stejně není k ničemu/. Ono není kam. Není jiné řešení, než v případě vyhrocení konfliktu dát dítě jinam - je to nejlepší pro všechny, ale rozhodně nejvíc to pomůže dítěti. A není to tak náročné rozhodnutí, pokud je ovšem v dosahu jiná škola, nejlépe více škol.
Já osobně se si myslím, že to není řešení problému, ale útěk. Utíkám nerada, ale jinou možnost opravdu nevidím.
 Jaroslav 
  • 

co si myslim  

(26.6.2005 22:51:57)
1) kazdopadne to rodice nechali zajit prilis daleko a usili si mozna tak na sebe a syna "problemy" do dalsiho zivota
2) jednoznacne jsem pro okamzitou zmenu ucitelky (pripadne skoly), nebal bych se zvazit i domaci vzdelaveni

:-)
jaroslav
 Lorina 
  • 

nejen učitelky jsou neloajální 

(28.6.2005 13:40:36)
Tak mě napadá v této souvislosti, že ač tady řešíme prvňáčka,měla jsem ten samý problém na střední škole.Nebyla jsem svatoušek,ale jeden předmět jsem se opravdu učila - stroje.Pan učitel byl nadmíru velký kamarád jen s určitým počtem studentů,určití měli smůlu.Mojí matce tvrdil, že holky na SPŠS nepatří.Moje matka vystudovala tuto školu a celý život se tím živí,takže mu tehdy opověděla, že to je na omylu.Od té doby následovalo zkoušení i z látky,kterou s námi dotyčný neprobíral (byla třeba z předchozího ročníku),ač ostatní vyvolené zkoušel z posledních 3 látek.Ale já a pár ostatních jsme museli umět všechno.Výsledek byl ten, že jeho hodina pro mě byla totální utrpení,bála jsem se a vůbec si nevěřila.Mamka mě několikrát zkoušela a věděla, že probíranou látku zvládám.Ve 3. ročníku to skončilo projitím tak tak.Ve 4. ročníku to gradovalo před maturitou,kdy nám 3 týdny před tím oznámil ,že tolik a tolik lidí nepouští z toho a z toho důvodu k maturitě.Trpěla jsem dalších 14 dní,než mě vyzkoušel a já prvně pana profesora trumfla,odnesla jsem si 1,jinak to totiž ani nešlo.Odmaturovala jsem v pohodě, ale tenhle člověk mě tolik psychicky vydeptal, že se mi o něm zdálo několik let potom.A nebyly to příjemné sny.Nyní je to ředitel soukromé školy na Proseku, zaměřené na počítače.Dneska musím říct, že on skutečně jako pedagog selhal na celé čáře a své dítě bych nikdy na tuto školu nedala.Pro objektivitu podotknu, že to nebyl můj subjektivní názor, ale s tímto názorem se ztotožnila většina mých spolužáků, kterým je dnes už přes 30 a vždy, když nakousneme společné téma studia,tento rádoby profesor přijde na paškál..
 Patrikova maminka 
  • 

Všem moc dík :) 

(28.6.2005 16:18:03)
Děkuji všem moc za Vaše pohledy i zkušenosti. Pomohli jste nám najít zpět půdu pod nohama. Je však hrozné, když člověk čte, kolik učitelek, podobných té naší, ve školství pracuje. Přestože bych přála učitelům větší příjmy, myslím, že penězi to nebude - jestli tu práci někdo dělá dobře nebo né. Protože vyšší plat ze špatného člověka dobrého neudělá.

Patrik od 1. září nastupuje k nové p. učitelce a už se zase těší do školy. Doufám, že co nejvíce zapomene a že v nové škole bude mít více štěstí.

Mimochodem stávající p. uč. neřekla Patrikovi při odchodu ze třídy (byli jsme si pro věci) ani ahoj (né že bych na to čekala :)
 ZuziP 
  • 

Re: Všem moc dík :) 

(28.6.2005 16:19:31)
Zelam Patrikovi aj Vam vsetko dobre, tu spravnu pani ucitelku.
Zachovanie sa tej vasej byvalej ucitelky len svedci o tom, ze ste sa rozhodli spravne.
 Xantipa 
  • 

Re: Všem moc dík :) 

(28.6.2005 16:34:57)
Buďte ráda, že neřekla nic. Bůhví, co by z ní ještě mohlo vypadnout. Patrikovi přeji mnohem lepší učitelku, vždyť je teprve na začátku období, kterému se říká škola. Ať se mu daří a je spokojený.
 Lucka a extrémně živý prvňák 
  • 

Pokračovat jinde 

(28.6.2005 18:01:05)
Z mého pohledu bych radila změnu školy. Mám také velice živého kluka v první třídě a paní učitelka mi minulý týden oznámila že Kuba dostane třídní dutku. Je to lump, ale naštěstí má velice vstřícnou a rozumnou paní učitelku. Když je s Kubou problém tak Kubovi vysvětlí co udělal špatně a mě zavolá a pak řešíme vše osobně. To že si Kuba o hodině povídá a je neklidný jí nerozhodí, když je nejhůř tak ho pošle do zadní části třídy aby si udělal pár dřepů, protáhl se a za pět minut zase funguje. Pochopitelně když je zbrklý a někomu ublíží nebo něco provede umí mu řádně vyčinit. Přesto má Kuba paní učitelku rád a já si jí velice vážím. Dost nám pomohla zpráva z PPP kde pani doktorka poradila pani učitelce aby Kubu tak přísně neznámkovala a za neklid tolik nekárala. V článku popsané chování paní učitelky mi příjde absolutně nehorázný, takhle se třídní problémy neřeší.
 Akneli+4 


Pohled jinou stranou... 

(28.6.2005 22:04:49)
proč je tolik negativních reakcí na práci učitelů:

Velkou chybou je,jak jsou učitelé prezentování svými zástupci odborů v médiích - mám pocit,že podle šk.odborářů pouze učitelé v tomto státě pracují,mají málo peněz,jsou špatně ohodnoceni,kromě fyzické přítomnosti ve škole musejí doma dělat přípravy atd.Potom se nemůžeme divit,že "už zase si na něco stěžují".Ale kdo si nestěžuje?

A k té věčně proklamované přípravě.Řešila jsem s uč. mat.školy její práci přesčas-jak zaplatit.Při mém dotazu o jaký přesčas se jedná,jsem se zeptala jestli tím myslí přípravu.Odpověď zněla ne,PŘÍPRAVU MÁM UŽ ZAPOČTENOU V ÚVAZKU.Jak je to u učitelů na ZŠ nevím,ale nebylo by na škodu to vysvětlit.

Ještě k té přípravě.Není jen učitelská profese,kde to nejde zapíchnout koncem pracovní doby.Pracovní doba "píchačkami" nekončí např. pro lidi pracující v ekonomii/díky našim zákonům/,lékaři a lékárníci by si bez atestací ani neškrtli,výzkum-to bychom ještě dnes např. šili rány prasečími střevy a přikládali pijavice.A tak bych mohla jmenovat do nekonečna.Nebo si snad někdo myslí,že těmto lidem někdo platí za ten čas strávený mimo prac. dobu nad jejich přípravou?
 štěpánka 
  • 

Re: Pohled jinou stranou... 

(28.6.2005 22:34:28)
Arkano, na ZŠ a SŠ je to tak, že úvazek je 21 hodin přímé vyučovací povinnosti. K tomu patří přípravy a opravy úkolů, písemek, testů a taky dozory na chodbách, v šatnách, vodění dětí na oběd (máme jídelnu asi kilometr od školy), některé suplování.. Je to celkem dost neměřitelné,jinak se asi připravuje matematik a tělocvikář, rozdíl je i v oprav+ě písemných projevů studentů. Takže těch 21 hodin jakoby odpovídá současným uzákoněným 40 ti hodinám práce týdně. (Fakticky je to u někoho míň, u někoho víc než 40. Začínající učitel má víc práce s přípravou, atd...) Přesčas je potom třeba odborné suplování za chybějící kolegy, laboratorní práce, které jsou mimo vyučování a více než 21 hodin přímého vyučování týdně. Na dobu prázdnin ředitel školy ukládá buď studijní volno nebo nějaou konkrétní práci - třeba oprava čtvrtletní práce a tak. Dovolenou učitel čerpá převážně v červenci a srpnu (40 dní). MMCH teď mě napadá, to je vlastně taky problém. Nemohu si vybrat dovolenou kdy chci (zlevněné zájezdy mimo sezónu pro nás tedy nejsou). U moře jsem byla 3x v životě, z toho jednou se školou v květnu - úžasné a 2x s rodinou v červenci - padali jsme vedrem, dost náročné. Nemluvím o nutných opravách v bytě - řemeslníci často po 4. hod odpoledne nechodí, většina lékařů odpoledne neordinuje, atd...
 Naja 


Asi jak kdo 

(29.6.2005 7:44:31)
Ono je to skutečně případ od případu.
Ale s tím chozením domů... když jsem potřebovala mluvit s učitelkami, které učily syna v 1.-3. třídě, tak jsem musela pouze o velké přestávce, protože po vyučování (po 4. max. 5. hodině), my bylo řečeno, že už tam nejsou, že šly domů. A to bohužel pravidelně. Když počítám i dobu, co strávily na obědě, tak je to 4,5 až 5,5 hodiny denně v práci.
A co týče té přípravy, nejsem pedagog, ale asi bych si je dělala hlavně v prvních letech. Pak už jen snad nějaká aktualizace, vezmu papír a jdu učit :oD. Osvěžení znalostí už tolik času nezebere, ne?
Jak probíhá skutečná příprava v praxi netuším, tohle je POUZE moje soukromá představa.
 Javorka 
  • 

Re: Asi jak kdo 

(29.6.2005 13:10:04)
Nevím, jak je to na 1.stupni, ale moje mamka učí na druhém a přípravu si dělá vždy na každou třídu. Každá třída je totiž jiná a vyžaduje jiné tempo, motivaci atd... Samozřejmě ji to již po letech trvá míň času, než když začínala. Učí chemii, tzn. připravuje spoustu pokusů, právě proto aby žáky zaujala a neodříkávala pouze suchou teorii. Toť k přípravě mojí mamky. :-)
 štěpánka 
  • 

Re: Asi jak kdo 

(29.6.2005 21:07:27)
Víš, ono ani tak nejde o osvěžení znalostí, ty tak nějak jsou v hlavě pořád. Dost dobře nemůžeš nějakou část vypustit z hlavy, když učíš v různých ročnících. Jde spíše o to jak, každá třída je jiná, metody a tempo jsou rozdílné. Třeba v matice musím promyslet který příklady, ale taky proč zrovna tyhle, co z nich vyplývá, jaké jevy se vyskytují. Když není učebnice (SŠ studentům učebnice neposkytují) tak připravit a nakopírovat příklady, promyslet co za DÚ. Ono to vypadá hrozně jednoduše, ale když tohle někdy neudělám, mám pocit, že efekt z hodiny je poloviční, příklady nahodile zvolené mohou nudit, může se vyskytnout něco neprobraného a tak. V biologii to zase chce nachystat nějaké ukázky a někdy jenom to vytahat ze skříní trvá třeba hodinu, natož něco nasbírat v přírodě. Já jsem rodině pro smích, protože tam kde jiní nosí z lesa houby, já si o víkendu nosím v košíku krabičky s mechy, šiškami, apod... Luční kvítí trhám ne do vázy, ale hlavně v dostatečném počtu pro 30 dětí ve třídě.
Připravují se i otázky ke zkoušení, pracovní listy na opakování, písemky a testy a tak. To jsou ty přípravy. Jo a nemluvím o tom, jakým tempem biologie postupuje (viz např. čtení lidského genomu, ale i jiné oblasti). To teda nestíhám sledovat, tak to ještě chce se dovzdělávat.
 štěpánka 
  • 

Re: Asi jak kdo 

(29.6.2005 21:15:49)
ještě P.S.
Nevím jak Tvoje děti, ale moje měly snad na každé popsané stránce známku, to taky ta učitelka musí někdy dělat. Třeba si to ta Tvoje nosila domů, protože svoje děti musela včas vyzvednout někde jinde, nevím. Já to taky po kiklech tahám domů a tam "si opravuji". Na prvním stupni mají taky více hodin týdně (myslím 23 nebo 24). Ale po domluvě by snad měla mít učitelka čas i odpoledne. Naše učitelka s námi řešila věci i e-mailem, což nám vzájemně vyhovovalo nebo ráno před vyučováním.
 zufi 


Re: Re: Asi jak kdo 

(30.6.2005 11:04:31)
Chci jen napsat,že mi začínají prázdniny,dostala jsem 19kytic a 6bonbonier,šla jsem domů jak ,,ježíšek,,.Bude to super!Příští týden odjíždíme do Itálie a pak jedu ještě s dcerou do Chorvatska,ale to mi už platí maminka,i kuny a eura.Moc jí děkuju.Na dvě moře bych rozhodně neměla a dcera má astma,tak jí to prospěje.Diskuse o učitelích asi bude věčná a tak přeji všm ,,krávám,, i matkám hezké prázdniny .Mějte se...
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: zajímavé 

(30.6.2005 11:26:32)
sama sebe jsi nazvala "krávou". A to jsi učitelka, jak jsem pochopila. Promiň, ale z této diskuze jsi tedy nepochopila vůbec nic.
 Baghira, holčička 14,5 m. 
  • 

moje nevděčná profese 

(30.6.2005 13:37:45)
Ahoj všem!

Přiznám se, že jsem nečetla pořádně ani článek, ani tuhle diskusi. Jen tu a tam některé příspěvky.
Jsem taky učitelka (netroufán si říct, jestli dobrá nebo špatná). Už odmalinka jsem si hrála na školu .. a taky jsem tam skončila:))
O to víc mě mrzí, když slyším, jaké o učitelích panuje obecné povědomí: Flákači, co nic nedělají, odučí si svých 4 - 6 hodin a jdou si domů a pořád křičí, že mají málo peněz a moc práce.
Víte, docela se divím, kde se v lidech bere ta odvaha hodnotit náročnost jiných profesí! Já sama bych si to netroufla ... Co taková prodavačka? Vidíme ji, jak se nudí za pultem ..ale už nevidíme, že si to pracoviště musí připravit, doplňovat zboží, uklízet... Možná blbý příklad, jen mě to tak napadlo.
Když se nějaká profese dělá opravdu dobře, tak to potom vypadá, jako že vlastně nic neděláte a všechno jde samo. Když mě někdo uvidí ve třídě, kde děti v klidu něco píší nebo si povídáme, tak si řekne: Teda, ta se má. Nic nedělá, jen si tak povídá a hraje s dětmi. Ale chyba lávky!!! Aby to mohlo vypadat tak, jako že to jde samo a že v té třídě vlastně ani nemusím být, tak je potřeba vynaložit sakra velké úsilí!!!!
Je omyl domnívat se, že učitel má učit a vychovávat! Učitel má především učit, vychovávat má apriori rodina!!!
Čím dál tím víc žáků je materiálně zaměřeno, kvalitu svých bližních posuzují podle jejich hmotného majetku. Z domova jsou naučení, že kdo má horší oblečení a auto, je póvl - a bavit se s ním nebude! Bohužel, třeba průměrný učitel si to těžko přihasí do školy Mercedesem. Rodiče doma o učitelích mluví s despektem, proč by je měly respektovat děti. Když je pak nějaký problém, přiběhne rodič do školy a křičí: VY jste tu od toho, abyste sjednali nápravu!!

Dětí ve třídách je 30. Učitel má odpovědnost za každého jednoho v průběhu celého vyučování. Kdo má doma jedno dvě děti, tak pochopí, že je veliké štěstí, když se nic nepřihodí a nestane se nějaký úraz. Když máte těch dětí 30 ... Doporučovala bych každému, kdo kritizuje některou profesi, aby si sám šel vyzkoušet, co to obnáší. Že to nejsou jenom ty viditelné aspekty ...

Promiňte ten slovní průjem, jen jsem nějak chtěla obhájit povolání, které dělám moc ráda (ale které už dlouho zřejmě dělat nebudu, protože opravdu nemám zapotřebí, aby ze mně někteří rodiče a jejich nevychované arogantní děti dělali ořezávátko!)

A na úplný závěr: z toho mála, co jsem pochytila ze článku - chování paní učitelky k dítěti v 1. třídě je opravdu neadekvátní a špatné!
 Líza 


Re: moje nevděčná profese 

(30.6.2005 14:45:27)
Opravdu učitel nemá vychovávat? Opravdu má vychovávat jen rodina?
Já si naopak myslím, že učitel má dělat obojí, že situace, kdy ve škole jde jen a pouze o předávání informací, je od základu špatně.

A tím se nezříkám své odpovědnosti za výchovu svých dětí. Ale pokud bude mít paní učitelka mé dcery dojem, že podstatné je jen to, kolik je dvě a dvě a jestli má všechny úkoly, a otázky slušnosti, férového chování nebo třeba ohledů ke slabším (to jen tak beru, co mě napadlo jako první) se jí netýkají, to ať si řeší rodiče s dětmi doma, tak se mi to nebude vůbec líbit.
 Baghira, holčička 14,5 m. 
  • 

Re: Re: moje nevděčná profese 

(30.6.2005 16:02:57)
Já to přece tak neřekla! Samozřejmě, že nemůžeš oddělit výchovu a vzdělávání, to dá rozum!!!!! Já jen říkala, že VYCHOVÁVAT má v první řadě rodina!
Když pošleš svoje dítě do hudebky, co očekáváš od paní učitelky? Že ho bude učit, že má zdravit, neplivat na podlahu a vykat dospělému? Nebo že ho naučí hrát na klavír?

Samozřejmě, že učitel vychovává! Minimálně svým osobním příkladem, tím, jak a k čemu vede svoje žáky, jaký je jeho postoj např. k lidem jiné rasy, k náboženství, k postiženým ...


To, co jsi napsala v závěru svého příspěvku, jsi myslela vážně? Opravdu znáš takovou učitelku? Já tedy ne, takové nejsou ani ty staré "socialistické" modely!

Měj se krásně!

(Mmch, docela mě mrzí, co všechno jsem výše napsala. Měla jsem se omezit jenom na suché konstatování, že mě mrzí, jak společnost (nebo alespoň část společnosti) vnímá povolání učitele. A že by náročnost jednotlivých profesí neměli hodnoti nezasvěcení lidé. Toť vše.)
 Líza 


Re: Re: Re: moje nevděčná profese 

(30.6.2005 18:12:48)
OK, tak jsme si akorát nerozuměly, já to pochopila trochu jinak a popravdě mě to vyděsilo :-)

No, pokud jde o to - znám a neznám. Znám takové učitelky (i když z vlastního dětství), kterým šlo mimo vlastní výuku především o to, aby bylo ticho a nikdo se nerval, a všechno ostatní jim bylo docela dost jedno. Což si myslím, že není výchova.:-(

Jo a MMCH, učitelka mé dcery na klavír ji kromě hraní na klavír "učí" spoustu dalších věcí (ale ona není typická učitelka hudby :-))), např. jak se bránit silnějším, co dělat, když se cítí v koutě. Nebo jak se chovat k hendikepovaným (ona sama je). Nebo jak se porvat s životem, když ti nic nedaroval. I proto jsem moc ráda, že chodí právě k ní, protože je to osobnost s velkým O a kromě výuky na klavír jí toho hrozně moc dává ve smyslu výchovy, nebo řekněme osobnostního rozvoje.

 judita 
  • 

Re: Re: Re: Re: moje nevděčná profese 

(30.6.2005 23:26:23)
Ono to umění zaujmout není otázkou jedné hodiny.Z vlastní zkušenosti vím,že pokud mě učitel nezaujmul hned první hodinu,kterou u nás ve třídě učil,tak mě pak už nezaujmul nikdy.Možná jsem občas zvedla hlavu,když jsem zaslechla něco zajímavého,ale nedokázal to dostatečně rozvinout,tak jsem si opět lehla na lavici a spala dál.Tak je to ale všude.Tudíž důležitý je začátek,jinak je to pasé.Nevím,jestli ten článek o sebeovládání patřil mě,nejspíš ano.Chci jen říct,že se sebeovládáním nemám problémy.Kdyby ano,pak bych asi byla sprostá jako dlaždič.Ale díky.Pokud mi někdy rupnou nervy,určitě si tu radu vezmu k srdci.Spousta lidí řeší věci násilím,ale já ne.Něco jiného ale je,když vidím,jak se ubližuje dětem.Asi bych byla divná,kdyby mě to nerozčilovalo,když mám doma malé dítě.Nenávidím,když se páchá násilí na dětech a psychický tlak je ještě horší.Pár týraných dětí jsem už zažila a musela jsem brečet.Ty děti stratily duši.Přestaly se smát a chodily jako tělo bez duše.Proto bych lidi,kteří vědomě ubližujou malým dětem,tvrdě potrestala.Protože pokud jim to projde,najdou si další obět a dělají to znova.Někdy se prostě musí někdo sebrat a třeba toho člověka seřvat,aby mu došlo,že jeho jednání není správné.Každá profese má své,to je jasné.Rozdíl ale je ten,že v mnoha případech má člověk jinou volbu.Např.Když budu chodit do obchodu,kde na mě neustále bude vrčet prodavačka a lézt mi za zadkem,což mi bude krajně nepříjemné,protože nejsem zloděj,tak budu chodit do jiného obchodu,kde se mi tohle nestane.Už ji nemusím vidět a nic to na mě nezanechá.Jenže já jsem dospělý člověk,který se se spoustou nepříjemných věcí dokáže sám vypořádat.Ale děti ne.Bojí se.Svůj svět si teprve vytvářejí a pokud jim někdo ukáže,že nespravedlnost má zelenou,tak s tím vyrostou.Zanechá to na nich stopy a to je špatné.Učitele svým způsobem taky vychovávají.Už jen tím,když hlídají ty silnější,aby nešikanovali slabší.Ale i to někde nefunguje.Dobrých učitelů si moc vážím.Dodnes si ráda vzpomenu na učitelku biologie,která uměla zaujmout tak,že jsem byla nešťastná,když její hodina končila.Taky přísná učitelka dějepisu,která nás suplovala půl roku a pak nás následující rok učila dějepis normálně.Ta předchozí sice hodně četla,ale když se mě na něco zeptala,tak jsem vůbec nechápala,na co se ptá.Tahle druhá ale měla takový učební metody,že si dodnes z dějepisu hodně pamatuju.Byla přísná,ale nikdy nikoho neponižovala.Alespoň ne u nás ve třídě.Takových učitelů si vážím a takových je moc málo.Škoda.Snad se do budoucna zlepší přístup k jejich povolání a bude spousta učitelů,kteří budou učit s láskou a bez problémů.
 Dana 
  • 

Re: moje nevděčná profese 

(1.7.2005 15:15:08)
Když už si zmínila prodavačku, zeptej se jí, jaký má plat, kolik dní má dovolené a zda-li je každý den ve tři doma? Samozřejmě, nemá VŠ. Zeptej se na to i stejně staré lékařky, vědecké pracovnice a možná něco pochopíš.
 judita 
  • 

Re: Re: moje nevděčná profese 

(1.7.2005 20:28:22)
Jediné,co lze pochopit je to,že každá profese má svoje.Jenže záleží na každém,co bude dělat.Jestliže půjdu dělat laborantku na nějakou univerzitu,pak k tomu musím mít školu a pokud mám školu,tak jsem ji dělala protože jsem chtěla.Stejné je to i s učitelstvím.Jedno z povolání,kde se bez školy neobejdeš.Tudíš buď to chceš dělat nebo ne.Pokud ano,pak je dobré aby k tomu člověk měl taky nějaký vztah.A o tom to je.Je spousta zaměstnání,kde nedostaneš dovolenou(nebo jen pár dní),kde platí šeredně málo,odkud se denně vracíš strhaná jako pes a kde se tě nikdo na nic neptá.Lidí,kteří dělají takovou práci je spousta,ale je na nich závislý celý systém.Mám kamarádku která prodává.Jeden týden má ranní,jeden odpolední plus sobotu.Dovolenou má na rozdíl ode mě 4 týdny a na rozdíl ode mě má 13.plat.My dostáváme pouze polovinu platu a to jen když je dobrý zisk.Jinak máme smůlu.Laborantku taky shodou okolností znám.Sice to je laboratoř na testy pneumatik,ale taky laboratoř.Má 3směnný provoz,plat dvakrát vyšší než já,dovolenou 4 týdny a ještě jim šéf zaplatil kurzy němčiny(protože je němec a je to jeho firma) a kurzy práce na počítači.Taky bych si to nechala líbit.Němčinu umím jen to,co mě naučili ve škole a počítač zase přítel.Tak nevím,jaké to má výhody a nevýhody.Co myslíš?
 Mari Lota-4 děti-27,26,13 a 6 
  • 

Re: Re: Re: moje nevděčná profese 

(2.7.2005 11:01:15)
Učitelství může být nevděčná profese jen pro toho kdo šel studovat pedagogiku z nedostatku jiné příležitosti-což se mi nechce zdát,protože i kdyby ten dotyčný nechtěl učit tak má přece plno jiných možností.Já jsem vyučena jaloí Lisařka plastických hmot-ve Svitu Zlín,ale od té doby jsem prošla tolika zaměstnáními až jsem skončila tam kde jsem chtěla být-jako prodavačka tisku-a to dokonce tři roky soukromě.Pak jsem toho nechala abych měla více času na děti,protože se mi ve 40letech narodila poslední dcera.Od té doby jsem byla na matěřské4roky a pak jsem bohužel po operaci rakoviny prsu nastoupila do invalidního důchodu.Avšak nezoufám,celý život se věnuji literatuře a psaní je moje druhá přirozenost,tak jsem se rozhodla,že se opět pustím do psaní a třeba z toho i něco bude.Píšu o své nemoci a doufám,že se mi to podaří i vydat,ale to je zatím hudba budoucnosti-teď se především učím na počítači-díky synovi a rekvalifikaci,a snažím se přispívat kde se dá.Zkrátka člověk se učí celý život a všichni máme šanci jej změnit k lepšímu,ale to záleží opravdu jen na nás.
 MirkaEyrová 


Re: Re: moje nevděčná profese 

(2.7.2005 11:47:27)
Dano, moje mamka byla taky učitelka - prvního stupně ZŠ. NIKDY nebyla doma UŽ ve tři - končila ve škole přibližně v 16.00, s tím, že kromě učení samozřejmě měla i takové "věci" jako dozory v jídelně (pozor, účelem dozoru není se "v pohodě" najíst, ale DOHLÍŽET na děti, a že děti dokáží někdy na obědě dost řádit, od házení knedlíkama až po strkanice u výdeje), nebo třeba vedení školního kabinetu (tj. evidence, kdo si co kdy vypůjčil a kdy to vrátil, zajišťování přírůstků a úbytků atd.). Přestávky? Žádné kafíčko ve sborovně: byla zpravidla ve třídě, povídala si s dětmi, případně si s nimi hrála (scénky s loutkami například). Když už musela jít třeba do ředitelny něco vyřídit, tak byla schopná pružně reagovat na život své třídy tím, že notorického zlobivce, který by za její přítomnosti mohl někomu ublížit, brala s sebou (a čekal chvíli na chodbě). Po návratu domů v asi 16.45 (dojíždění na vesnici, kde jsme bydleli) obstarala děti a domácnost (se mnou se dost často učila, pomáhala mi chápat těžší věci, nevím jak s bráchou, ale ten byl jaksi asi nadanější), a pak, když my jsme šli spát, ještě dlouho do noci dělala přípravy (podle jejích slov chodívala spát v jednu a stávala v šest ráno - celá desetiletí; pět hodin spánku denně by třeba MĚ asi brzy odrovnalo...). Kromě toho svým povoláním vysloveně žila, tj. když se něco s některým dítětem dělo, trápilo jí to, přemýšlela o tom, jak nejlíp řešit danou situaci atd.
Myslím, že po takovém horečném vypětí jsou prázdniny u poctivě pracujících učitelů skutečně zasloužené - když se k tomu připočte, že si vlastně nemohla ani "odskočit" za doktorem v době, kdy normálně doktoři ordinují - všechny zdravotní prohlídky vlastně kumulovala na dobu prázdnin. Přičemž naše mamka konkrétně měla své prázdniny zpravidla "zpestřené" ještě tím, že víceméně pravidelně někdo z nás stonal a místo odpočinku musela léčit rodinu...
Nesuď, nevíš vůbec, co to obnáší.
M.
 Baghira, holčička 14,5 m. 
  • 

Re: Re: Re: moje nevděčná profese 

(2.7.2005 15:31:38)
Mirko, díky za pochopení:)
Fakt mě mrzí, že jsem sem psala. Asi jsem špatně vyjádřila, co jsem vlastně chtěla říct. A hlavně mi mělo být jasné, že se na mě okamžitě vrhne hejno lític:))
 Jitulka 


Re: Re: Re: Re: moje nevděčná profese 

(3.7.2005 23:42:01)
B.myslím,že jsi to napsala celkem normálně,ono to totiž dobře napsat nejde.Těžko bude vyprávět své starosti němý hluchému.
Já svou práci miluju a ani si nedokážu představit,že bych měla dělat někdy něco jiného a jako vychovatelka v družině jsem s tou vážností ve všeobecném povědomí (nakonec i s platem a přístupem některých kolegyň-učitelek)na tom asi ještě hůř(a bez VŠ a s kolegyněmi,které do této práce nepatří,nemají správné vzdělání,ale dělají to dle vzoru,že hlídat děti může každý a to je to,co tuhle práci sráží a znevažuje,i když jistě i mezi nimi by se snad našla nějaká vyjímka).Ale nestěžuji si zas tak moc,je pravda,že nic jiného dělat asi nechci a ani jsem nikdy nechtěla a pokud si odmyslím tu většinu nevážnosti od dospělých,zůstává tu ta dětská část..ať už současných nebo bývalých žáků(kteří už dnes vodí své děti co by rodiče)a ta je ve většině spíše kladná a milá.A rodiče také s odstupem času vidí věci jinak a např.po mém odchodu na MD mně zastavovali a říkali,jak dětem chybim...myslím,že je to velká satisfakce za to nedobré.
(A ještě pro tu mamku,co sleduje ty hodiny:min.dvakrát v týdnu mám ranní od půl sedmé(na pracovišti je povinnost být 15 min.před)do 8,45,pak mám pohotovost do 10,45,pak pauzu na oběd a od 11,40 si přebírám děcka(pauza na WC je na mé riziko,přestávky nemáme)a končím v 16 nebo(v příp.že nemám ranní a pak je tedy pohotovost od 10,45)v 17,30.Krátký den(t.j.od 11,40 do 16 na mně vychází jednouv v týdnu)a pohotovosti jsou většinou vyplněné,protože při velkém počtu lidí,vždycky někdo chybí a nemusí být nemocný,může třeba doprovázet děti na nějakou akci)
 Baghíro 
  • 

Re: Re: Re: Re: moje nevděčná profese 

(4.7.2005 8:31:16)
A která profese je podle Tebe ta "vděčná". Učitel není jediný, který se nevrací domů v 15,00 hod a nemusí doma už nic dodělávat.
Já Tě neznám a ani neznám Tvůj přístup k dětem. Nevím, jaká jsi učitelka. Můžeš být ta vstřícná a dobrá, ale taky ne. Pokud bych se na Tebe obrátila jako matka problémového dítěte a Ty jsi mi odpověděla, že dítě nemá očekávat z Tvé strany pochopení a vstřícnost, protože Tvá profese je těžká a každý jiný přijde domů s čistou hlavou a Ty ne. No, asi bychom narazily - obě. Protože rodič Ti přece taky nevykládá, že má v práci problémy, že toho má plnou hlavu a pak nemá chuť řešit nic nevypovídající poznámky v žákovské svého dítěte typu: Vyrušuje, zapomíná, nesoustředí se apod.
Jak by Tě zajímalo, kdybys místo řešení problému např. u lékaře poslouchala jeho nářky, že není dostatečně ohodnocen, že se stále musí vzdělávat, že jsou pacienti nevděční apod. Co bys dělala? Poslouchala, litovala? No nevím. Já tedy ne. Já bych mu řekla, ať to tedy nedělá a šla jinam. Jenže dítě nemá kam jít a navíc učitelé je obchází, nejednají s nimi přímo, leckdy pouze žalují rodičům. A to děti od mala slýchají, že žalovat se nemá.
Promiň, ale některé příspěvky /zřejmě učitelů či osob zasvěcených/ jsou vysvětlující a k věci. Ale ty Tvé 2 příspěvky vnímám jen jako ublíženecké - oni mě nemají rádi, půjdu pryč a budou vidět.
No, asi se Ti tenhle příspěvek nebude líbit. Řekla sis o to - rozlítila mě ta lítice.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: moje nevděčná profese 

(4.7.2005 8:35:22)
Pardon, já jsem pod jméno napsala oslovení. Takže ten předešlý příspěvek je ode mne.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: moje nevděčná profese 

(4.7.2005 16:03:33)
Xantipo, taky mě ta lítice nadzvedla...
Tak mám dojem, že paní učitelka, která nesouhlasící diskutéry označí automaticky za lítice (fakt jsem šla v diskuzi zpátky, kdo a jak jsme reagovali na Baghíru, nebyly tam urážky ani nic podobného), by mi asi taky moc nesedla...
 štěpánka 
  • 

Re: Re: moje nevděčná profese 

(3.7.2005 19:42:18)
Co mám jako pochopit? Že kdo má VŠ (doktorka, vědecká pracovnice, učitelka) má hodně práce a málo peněz? Nikdy nejde domů s uklizeným stolem a hlavou, ve které není práce? Doma pak po večerech, když obstará rodinu a domácnost tak zasedne a dodělává nestihnuté? Kdo nemá VŠ (prodavačka) bere skoro stejný plat, chodí asi později domů, nevím, dělá třeba na směny, ale doma už do práce nemusí dělat nic, pokud ten obchod není její a nevede si třeba účetnictví? Nevím, jak je to teď, ale když jsem se asi před 4,5 lety vracela do školství, můj nástupní plat byl stejný jako podpora v nezaměstnanosti (no, co dělat, jsem asi pro tuhle dobu špatně vychovaná, když beru peníze raději za práci než jako podporu v nezaměstnanosti) a také stejný jako plat "doplňovaček" zboží v supermarketu. Tím se nechci povyšovat nad jiné profese, ale myslím si, ať každý dělá takovou práci, jakou může, nebo si vybere. To neznamená, že na ní nemůže vidět její klady a zápory. Zrovna tak přeci každý může mít názor na jinou profesi. Ale když ji sám nedělal, možná by měl tolerovat i jiné názory a vidět i nevýhody.
Konkrétně to chození ve "tři domů", což není každodenní pravidlo, je vyváženo spoustou dalších nevýhod. To jsem již psala dříve a nechce se mi to vypisovat znovu.
 Lucie 
  • 

Děsná baba 

(10.7.2005 14:18:31)
je ta úča.
 Daniela Tlapáková, syn 7 let 
  • 

O hledání školy 

(11.7.2005 21:25:06)
Po zkušenostech z mateřské školy v místě bydliště jsem byla pevně rozhodnuta, že najdu pro svého syna školu, kde budou učitelé, kterým záleží na svých žácích a kteří spolupracují s rodiči v jejich zájmu. A to se mi podařilo. Máme za sebou první rok ve Waldorské škole v Jinonicích. Denně dojíždíme z Kunratic tj. hodina cesty. A opravdu to stojí za to! Jsou rodiny, které se kvůli škole i přestěhovaly. Nejde o konkrétní školu, spíše o přístup kantorů. I když mnoho rodin nemá možnost dojíždět, určitě stojí za to poohlédnout se v okolí po co nejvhodnější škole a hlavně paní učitelce (učiteli). Těch škol, které mají snahu změnit navyklý autoritativní přístup je čím dál víc. A je čím dál víc i rodičů, kteří vybírají školu pro své dítě. A to je moc dobře.
 Student Studený 
  • 

Není jediný 

(28.8.2005 23:16:50)
Stání se učitelem po celá ta staletí od Marie Terezie nikdy nezaručovalo, že to bude osoba kompetentní a že nebude vytvářet společnost lidských trosek.
Mě v první třídě učitelka navalila několik desítek matematických příkladů až jsem z toho byl naměkko, a od té doby mám víceméně problémy s matematikou, hlavně celou základní školu. Víckrát se to ale opakovat nebude, uhynula před pár lety při autonehodě.
Dávat takové psychologické tresty v první třídě - to nepochopím. Osobně jsem dostal třídní důtku až v osmičce, a to proto, že se tehdy udělovaly plošně.

Ne že bych byl šovinista, ale učitelka může působit žákům problémy. Vysvětlím. Ženský mozek umožňuje konat víc věcí najednou, tedy psát na tabuli a zároveň k tomu podávat vysvětlení.
Žák se svým mužským mozkem si musí vybrat - buď si opisovat z tabule do sešitu a nebo učitelku SLYŠET.
Školství je staletí prohnilé a může téměř za všechno, protože jsme tím všichni ovlivnění.
 Martuska 
  • 

nevím jak dál  

(2.10.2005 20:45:20)
Syn nyní nastoupil do první třídy. Jeho p. učitelka, na pohled sympatická, milá paní,se k dětem chová velmi rázně. např: dovolila jim přinést si hračku do školy, ale synovi ji zabavila a jasne mu oznámila, že mu ji vrátí na konci roku. /Rozjelo se mu auticko, když žďuchl do lavice./ Z doslechu vím, že nikdy nepracovala v první třídě. U zápisu jsem si zažádala, aby syn nebyl ve třídě se svým bratrancem, bylo to slíbeno, ale nesplněno. máme dvě první třídy a kluci sedí za sebou. Bylo mi vysvětleno, že Pan ředitel si nepřeje, aby si rodiče vymýšleli, kam bude docházet jejich dítě.Mohu se bránit?
 Lionka 


Re: nevím jak dál  

(19.10.2006 23:20:37)
ano můžete-když vysvětlíte řediteli,že jeho brataranec má na něj špatný vliv a že by to bylo k dobru věci-možná Vaše přání bere jako malichernost,ale myslím,že po dobrém vysvětlení by mohl být přístupný (pokud se nepovažuje za Pana Důležitého za všech okolností-i takoví,bpohužel, u nás jsou :o/)
 Lionka 


Co se vlastně stalo?  

(19.10.2006 23:30:58)
...Po dvou hodinách zlobení Patrika a zřejmě i následné nevrlosti paní učitelky si Patrik na kousek papírku ulevil vůči paní učitelce nevybíravým způsobem....
nedá mi to -v článku není uvedeno,nebo hoodně mlhavě:
-co bylo příčinou Patrikova sdělení že je učitelka kráva?
-kde to slyšel to titulování paní učitelky?

V každém případě vidím problémy:
-v rodině (přístup ke škole a učitelce,neviděli problém hned a nezačali ho hned řešit,a tak dojel do zbytečně velkých rozměrů)
-ve škole:těch problémů je hned několik- od školské politiky a platech kantorů u nás v ČR až po osobnost kantorky(nezvládla adekvátně situaci)

doporučení: určo změna školy nebo aspoň třídy-už se pokazilo vše,co se dalo a myslím,že nenapravitelně-vztah žák - učitel na 1. stupni je ten nejzákladnější,jak je v začátku zruinován -je konec
 Nana 
  • 

Co jiného,než změnit školu.. 

(1.7.2007 13:38:58)
Po přečtění tohoto článku se mi vrátilo vše,co jsem prožila já jako dítě školou povinné a co potom moje dítka.Nechce se ani věřit,jak učitel může pošlapat dětskou dušičku a čeho je vůbec schopen.To je přímo zločin,že se to děje právě v době,kdy se z dítěte utváří hodnotný človíček,kdy je nejvýš nutné podchytit jeho inteligenci a snahu se něco naučit.Bylo by toho na knihu těch zážitků.Já sama školu prošla se strašnou nechutí.Škoda slov..tohle není učitelka,ale sama nedodělaná absolventka "je jedno,jaké školy"Pryč s ní a navíc změnit školu,když ani ředitel není ochoten moc naslouchat.Pořád mají plnou pusu toho,jak by měli rodiče sploupracovat se školou a "skutek utek"...Běda,když jim naznačíte,že se vám něco na jejich metodě nelíbí.Ať se nediví,když i my, rodiče máme v sobě ty své skušenosti ze školy a nic moc se nezměnilo od té doby..My rodiče se snažíme,ale oni se pokládají za mocnější a neomylnou sortu..Na mých dětech se také podepsali a dnes,i když je synovi dvacet,nechce vůbec vzpomínat na jistou paní učilelku,z níž se mu podlamovaly nohy a dělalo mdlo,jen jí uviděl.Určitě to nebylo z lásky k ní.Moc málo vyjímek existuje,ale tak málo,že jsem zatím žádnou nepotkala:-)Jen z doslechu:-)A dopřeji si jeden výkřik s radostí..hanba špatnýmn učitelům a pryč s nima!!!! Pokud by se na tohle nějaký pedagog ozval,bude mít asi taky máslo na hlavě,protože moudrý by řekl,to se mě netýká,já takový nejsem..i když..znáte to..někteří jsou hluší a slepí a uznávají jen to,co je jim bližší z pohodlnosti..Zdravím všechny rodiče co mají trápení s ratolestmi kvůli škole..držte se,taky to jednou budete mít za sebou:-)
 JáKáča 
  • 

Re: Co jiného,než změnit školu.. 

(9.8.2007 15:07:54)
Patrik byl vychován v slušné rodině a titulování učitelky doma určitě neslyšel. Naopak ta měla plnou podporu rodičů. Protože rodiče důvěřovali učitelce, chtěli celou situaci řešit s ní.

Nicméně Patrik je již dva roky na jiné škole. Letos dostal pochvalu ředitele, což mluví asi samo za sebe. Měl tři učitelky (dvě stálé - jedna angličtina) a popisován jako velice živé, ale šikovné, samostatné a vychované dítě.

 Adélka7 
  • 

77777777777777777777 

(6.6.2008 14:36:30)
Tak mě přiadá že ta učitelka byla nenormální!
Jak může toto udělat malému dítěti tak to fakt nechápu!
To může udělat jen duševně nezralí člověk.........já chápu že toho kluka bylo taky dost ale ta učitelka byla hnusná!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.