| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Veřejně prospěšné práce

 Celkem 56 názorů.
 Sam+3 kousky 


Moc hezký 

(17.6.2005 9:02:36)
článek, smekám před Tebou, jak to všechno zvládáš a hlavně, jak si to dokázala zorganizovat.
Myslím, že finanční odměna za dobře odvedenou práci není nebezpečné, je to lepší, než dávat peníze dětem jen tak, když si řeknou. Dospělí taky přece pracují za peníze !
Za mého dětství mi naši dávali za jedničky korunu a že by mě to nějak poznamenalo se říct nedá. Nebylo to uplácení za to, abych se dobře učila,ale forma soutěže a že já těch jedniček zas tolik nenosila:-))
 Markéta 
  • 

Re: Moc hezký 

(17.6.2005 9:34:48)
Macesko, moc hezky clanek.
Asi jsem pravy opak, ja zas vyhazuju vsechny ty stare kramy a obleceni. Schovavam jen takove drobnosti, ke kterym mam citovy vztah.
 Baruschka 


Žehlicí lis 

(22.6.2005 19:47:48)
Na žehlení už několik let používám žehlící lis http://www.singer.cz/index/index.php?page=vyrobky/show.php&kateg=3&pkateg=6&id=51

Musím říct, že je to neocenitelný pomocník a žehlení s ním jde jak po másle. Jdou s ním žehlit i košile, ale to jsem moc nezkoumala, protože to naštěstí výrazně nepotřebuji.

Sušičku mám taky kombinovanou s pračkou a taky mi zatím nepřišlo, že by to byl nějak zvláštní pomocník, prádlo bylo děsně sežvejkané, tak to možná prostě dělám špatně.

Metoda ponožky s kolíčkama - a nepoškozuje se tím ostatní prádlo??? viděla jsem někde v nabídce Quelle apod. něco podobného na principu kolíčku, ale bylo to kulaté, takže si myslím, že to bylo šikovnější.

Nicméně pračka nám ponožky žere taky a řeším to tak, že ty co mi zbydou, házím do koše na vyprané prádlo a třeba se časem najde ta druhá. Pokud tam překáží ale dlouho, nemilosrdně jde do koše...

Jinak, Maceško, taky smekám před tím životním nadhledem a moc ráda čtu tvoje článečky, je to opravdu pohlazení na duši.
 Já a Klárinka 


Obdiv a sympatie 

(17.6.2005 9:42:41)
Máte můj obdiv a sympatie. Mám 2 holčičky ( 3 roky a 5 měsíců ) a velký dům. Vím, co to je uklidit, uvařit, vyprat, vyžehlit, věnovat se dětem. A tak máme prádla až nad hlavu. Nikdy nevyžehlím vše, a snad to ani nejde........o:) Ale hlavu si s tím nelámem, naštěstí máme na to místnost a když něco potřebuji nutně, přežehlím. Jinak se raději věnuji holčičkám a žehlím příležitostně, jak se dá. S odměnami také souhlasím, ne přemrštěnými, ale já sama jsem jako malá znala cenu peněz a dnešní děti si jí dost často neuvědomují. Až budou holky větší, určitě bych na nějakou činnost také přispívala, která není typicky - povinná. Pokud je to honorováno rozumně, jen to rozvíjí vztah dětí k vlastnoručně vydělaným penězům a naučí se s nimi hospodařit. To je alespoˇˇn moje vlastní zkušenost, tak doufám, že se mi to u našich holčiček také podaří. Jinak vaší velké rodině přeji hodně štěstí a zdraví..........
 polednice+3 svišti 18,12 a 7 


Re: Obdiv a sympatie 

(17.6.2005 10:03:54)
Super článek.Problém s prádlem jsem celkem vyřešila.V létě se suší venku,v zimě je to horší,visí nad vanou.Žehlím jen to nejnutnější,zbytek hned po sundání složím.Bojuji s ponožkama. Nejstarší syn dorostl otce. Má spotřebu tak 3,mladší syn a manžel 2 páry denně.Nám s malou stačí jedny.Různé vzorky už se nedělají,a když se dám konečně do skládání,tak mám i 60 kusů ponožek.Hrůza.Pravda,děti mi zkoušeli pomáhat,ale to se taky manželovi stalo,že si chtěl v práci vzít čisté,a když balíček rozbalil,vykoukla na něj jedna jeho a jedna pro 4 leté děcko:-))))).
 Monika,roční chlapeček 
  • 

PONOŽKY 

(17.6.2005 14:04:29)
Celkem dobrý článek, organizace je prostě klíč k ulehčení každodenního života.
Taky nesnáším žehlení a skládání ponožek jsem dříve většinou nechávala manželovi. Pokaždé nějaká chybí, prý jsme si neměli kupovat slevněnou pračku, ale trochu připlatit, za nějakou, která nepožírá ponožky. Teď jsem na mateřské, tak to zbylo na mě.
Naštěstí máme malý byt, tak to udržování domácnosti celkem jde.
Ahoj všem.
 EvčaK 


Maceško, 

(17.6.2005 10:45:33)
úplně jsi mě navnadila a už se začínám těšit, až naši kluci budou taky puboši a já jim budu platit, aby za mě dřeli:-))
Už dlouho přemýšlím a vymýšlím, jak staršího motivovat. A nemám problém v budoucnu přidat finanční odměnu. Teď by mu to ještě nic neříkalo. A to, že děti musí někdy pomoct samy od sebe? Že to umí, dokazují právě, když jsi nemocná...
Já žehlit můžu, ale věšet prádlo určitě na seznamu placených prací bude:-))

Hodně síly, lásky, štěstí a doufám, že se někdy potkáme, když už teď bydlíme tak blízko.
 Riana, syn 10 let 
  • 

Tak na charitu... 

(17.6.2005 11:51:03)
Ahojte :-)
také lze malé nebo už nepoužívané (pěkné) oblečení věnovat charitě, např. v Brně Domovu sv. Markéty - já to tak dělám :-))
Synek má 10 let a vidina kapesného ho kupodivu nijak nemotivuje :-(( . Když nějaký obolus dostane, klidně ho nechá ležet na poličce nebo kdekoliv. Radši si odpustí něco si koupit a dokonce sám již řekl, že hraček má už moc (no daleko od pravdy není...).
Pěkný den.
Riana
 Helena, dva kluci 
  • 

cena penez, a pracovni moralka nasich mladat. 

(20.6.2005 15:02:47)
Kluci take vali penize leckde . Spis odmitnou nejakou malou financni injekci , kdyz vidi, jak ji lovim z penezeky v korunach. Dostavaji kazdy kapesne 200,- mesicne. Starsi 16 chodi na oficialni brigadu asi 1000,- mesicne a mladsi 15 roznasi letaky do schranek 650 ,- az 700,-. Cili ty me dve stovky povazuji za milou pozornost, ale druhy den prinesou po vsechny dorticky a namky. Oba si koupili mobily za sve a starsi si pridal na super kolo...Po pravde receno, maji vice svych penez nez ja. Jo,jo, neni nad to, kdyz si muze matka pujcit od ditete. Ucim je zachazet s penezi, jen o urocich jsme zatim nemluvili...Jeste by to chteli vyzkouset na me. Doma vzdy v lete na tyden mame jejich kamarady s tim, ze jsou za byt a stravu,ale dve hodiny denna si odpracuji. Na baraku je vzdy co delat, takze se nenudi.ve zbylem caase lezi bud na louce, nebo zalezli v pokojich a hraji Draci doupe. Vybereme praci, aby se nezmrzacili a sest kluku zamestname vzdycky..Vloni kopali zaklady pod zidku.
Je s podivem,jak rozdilna kultura prace muze byt u stejne starych a stejne smyslejicich deti. Nekteri se po deseti minutach krouti a nechapou , ze se neco dela TAK poctive a tak dlouho a i kdyz to nikoho nebavi a je horko / nebo prsi /...jsou zvykli pracovat, jen na tom, co je bavi. Neumi nic prekousnout a pracovat i kdyz se jim nechce..A kdyz se dohodneme, ze dve hodiny, nejradeji by to vzali s dvema ctrvthodinovymi pauzami...je poznat, kdo doma dela za druhe, a umi se obetovat za druhe, a udelat i neco za ne , pro cele dilo...Helena
 Olina 
  • 

Žehlit je: 

(17.6.2005 14:18:42)
1. neekologické, ohromná spotřeba energice a opotřebení tkaniny. To všechno kvůli čemu? Porovnejte si stejnou látku za rok žehlenou a pouze šetrně ždímanou a skládanou.
2. neekonomické, viz výše. Doporučuji zapnout žehličku a jít se podívat, jak se točí elektroměr. Hned mě začne bolet peněženka. Když už se musí točit kvůli vaření, pračce a jiným důležitým věcem.
3. nezdravé, alespoň pro mě. Možná, že vy nemáte křečové žíly a bolesti v kříži, takže se vás to netýká.
4. většinou zbytečné. Tady vám asi budu říkat něco co všechny víte. Spousta směsových,elastanových nebo mikrovláknových věcí se nemačká, se spoustou ostatních stačí šetrně zacházet při praní, věšení a ukládání.
Stejně ještě něco zbyde, například manželovy košile. Jenže z hlediska trvale udržitelného rozvoje je mi pořád velice trapné vynakládat energii vzniklou drancováním přírodních zdrojů na něco tak trapně zbytečného jako žehlení. Kdo dočetl až sem má jedničku ze čtení. :o)
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Perfektníííí 

(17.6.2005 14:26:07)
Olino, asi si to vytisknu a vyvěsím nad koš, přetékající prádlem !!!!!!!

Bohužel vlastním manžela tzv. "košilového", který se navíc dost potí a má práci často ve špinavém prostředí (veterinář). 3 i 4 košile ZA DEN (!!!!) nejsou vyjímkou. Všechno ostatní snadno porovnám, poskládám či tomu lehce pomůžu žehličkou, ale ty košilééééé NÉÉÉÉÉÉÉÉ!!!

Simča
 Pavla,9+6+2 
  • 

Re: Žehlit je: 

(17.6.2005 14:42:44)
Taky jsem dřív byla prdlá a žehlila snad i ty ponožky, ale čím víc dětí, tím víc prádla a míň času, takže jsem to výrazně omezila.Teď mě možná ekologové ukamenují, ale u nás problémy s prádlem vyřešila sušička.Hážu do ní všechno a hned když dosuší skládám a to i většinu košil! Tzv. blbé košile, které se i po sušce musí přežehlit ,schovávám ve skříni úplně vzadu, aby je manžel moc nenosil :o))))
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Žehlit je: 

(17.6.2005 14:49:02)
Píšu si jedničku a dodávám, že u nás doma nežehlíme a taky žijem :-) (Je fakt, že tu není nikdo, kdo by chtěl nosit košile.) Konkrétně já jsem přestala žehlit cca v 15-ti letech, kdy naše mamka vymyslela, že už jsme se ségrou velký holky a každá si budeme žehlit prádlo sama.
 Monika,5dětí 
  • 

Re: Žehlit je zbytečné 

(19.6.2005 15:36:25)
Žehlení jsem vzdala po narození 3.dítěte,podle mě je to totálně zbytečné a při koupi oblečení se dívám i na to,zda nebudu muset žehlit. Pár kousků na žehlení má nejstarší dcera a manžel,ale naučila jsem se říkat,že kdo to chce mít žehlené,a´t si to vyžehlí sám. Po půl roce žehlení košil si manžel začal kupovat ty,co se žehlit nemusí.Na nádobí mám myčku a věšení prádla mám moc ráda, uklidńuje mě to. Sušáky mám vevnitř a to 2 a za den vše uschne,peru asi 4 pračky denně.Jinak díky moc za krásný článek!
 Monika,5dětí 
  • 

Re: Žehlit je zbytečné 

(19.6.2005 15:44:06)
Žehlení jsem vzdala po narození 3.dítěte,podle mě je to totálně zbytečné a při koupi oblečení se dívám i na to,zda nebudu muset žehlit. Pár kousků na žehlení má nejstarší dcera a manžel,ale naučila jsem se říkat,že kdo to chce mít žehlené,a´t si to vyžehlí sám. Po půl roce žehlení košil si manžel začal kupovat ty,co se žehlit nemusí.Na nádobí mám myčku a věšení prádla mám moc ráda, uklidńuje mě to. Sušáky mám vevnitř a to 2 a za den vše uschne,peru asi 4 pračky denně.Jinak díky moc za krásný článek!
 Kopretinka 


Prádlo 

(17.6.2005 14:49:38)
Maceško, jako vždy krásný článek. už se mi po tobě stýskalo. Na velké rodině mně teda také nejvíc překvapilo to nekonečné množství prádla, pračka jede pořád, snažím se co nejvíc složit. nejhorší je to věšení, hlavně drobné prádlo. párkrát jsem si říkala, že snad pověsím několikery spoďáry na jeden kolíček. No až budou vedra, tak to asi zkusím. Do skládání ponožek a spod. jsem už zapojila děti.
Ještě jednou díky, až zase budu procházet kolem navěšeného prádla na chodbě, v patře a v ložnici, vzpomenu si na tebe a hned mi bude lépe. Neb, když i ty máš z domova sušárnu, nemusím se cítit blbě,že. :-)
 Eva, 2 kluci *90 + *96 
  • 

Re: Prádlo? Stonožka! :-)) 

(17.6.2005 18:19:50)
Ahoj ženské, s tím prádlem mi mluvíte z duše :-)) My jsme doma jen čtyři - co je to proti Maceščině rodině? - ale i tak je toho prádla nějak moc. Bydlíme ve 3+1 v paneláku. V létě suším na lodžii, máme ji zasklenou, takže ani deštík nevadí. Ovšem v zimě, ve vlhkém lezavém počasí a v mrazech věším natěsno na šňůry nad vanou, jenže to samozřejmě nestačí. Už jsem parkrát ze zoufalství dočasně natáhla šňůry i v ložnici od okenních klik k pantům u skříně. Manžel sice brblal, ale vysvětlila jsem mu, že 1) to stejně není kam jinam pověsit 2) se nám aspoň zvlhčí vzduch, což je příjemné i zdravé :-)) 3)v ložnici se pohybujeme relativně nejméně oproti ostatním místnostem. Přežil to :-))

Když peru jednou za týden tu kupu ponožek, tak to je zážitek. Jednak před vypráním, když přendávám prádlo z koše do pračky, si užijí pro čichové buňky, neboť spodní vrstvy už jsou pěkně uleželé :-)) No a po vyprání tu spoustu drobností pověsit, po čase sebrat.. znáte to ;-) Skládáním ponožek a slipů jsem už dávno pověřila kluky. Vypadá to sice všelijak, ale pomáhat by měli, tak se držím a moc nekritizuju a doufám, že se to časem naučí. Jejich nadšení Vám popisovat asi nemusím, že :-))

Tomu skládání říkáme STONOŽKA. Vždycky volám: "Kluci, máte tu stonožku!" To jednou někdo z nás při pohledu na ty hory ponožek poznamenal, že to vypadá, že máme doma stonožku :-))

PS: Maceško, sleduju Tě už dlouho a na Tvé články se neskutečně těším a většinou je čtu víckrát. Jsi naprosto skvělá a rozdáváš lásku všude okolo. Moc děkuju, že existují takoví lidé jako Ty a manžel. Jsi pro mě sluníčko v záplavě různých zpráv, které se na nás řítí ze všech stran a málokdy jsou pozitivní. Ze srdíčka přeju Tobě i Tvé rodině jen vše dobré, hodně sluníčka a lásky a pevné zdravíčko všem!!!
 Denisa 
  • 

SUSICKA 

(17.6.2005 18:43:33)
Byt na miste Macesky, tak slevim ze sveho ekologickeho smysleni a okamzite a koupim susicku, kor pri tak velke rodine. Kdybyste byla opravdicky ekolog, nemate doma TV, lednicku, mycku, auto a jine spotrebice. Ale stejne prirode nepomuzete, protoze budete jedina kdo takto smysli, neznam domacnost bez susicky na zapad od nasich hranic. A spravne to tu spocitala Olina s tim zehlenim. Me dalo velkou praci najit v prtavem byte misto pro susicku, ale porad je mensi (a hezci) nez susaky s pradlem. A hlavne po susicce se krome svatecnich kosil nemusi zehlit nic. A nemusime vyhazovat tolik penez za obleceni, protoze nemusime cekat dny na ususeni a vyzehleni. Tim padem take nepotrebujeme tolik uloznych prostor. Napr. prosteradlo a povleceni mame jen jedno, az to dodrbem, koupime dalsi. To same plati pro pocet rucniku, uterek, ponozek atd. Susicka setri PENIZE, CAS, PROSTOR, NERVY a jejich ceny uz take nejsou nijak nedostupne.
 Petra-Benik 7 let 
  • 

Re: SUSICKA 

(17.6.2005 21:05:39)
A zapomela jsi take dodat o kolik mene je v domacnosti prachu!!!!
 Terreza 
  • 

Domácí práce za úplatu :-)  

(18.6.2005 9:24:39)
Úplatný systém schvaluju... Mám děti ještě vlastně malé, ale systém odměn za domácí jsme zavedli asi před rokem, tedy ve věku 5 a 6 let. Možná se to zdá brzy, ale fakt se nám to osvědčilo. K výdělku se nabízejí drobné domácí práce jako je vyndání myčky, vyluxování, pomoc s párováním ponožek, třídění prádla, pohlídání mladších sestřiček, příprava stolu před obědem, sklizení stolu po obědě, nakrmení koček (nasypat granule, doplnit vodu). Jsou to drobné obnosy - za vyklizení myčky z vlastní iniciativy 5,- - Kindervajíčko = 4x myčka, to je "dobrý obchod". Ne, že bychom jim už nekupovali sladkosti nebo hračky, ale nemusíme všechny žádosti odmítat, prostě si na to mohou "vydělat". Také to funguje když někdo něco nedbalostí ztratí nebo poláme (pero do školy nebo pastelky ztracené 2x do měsíce už snad budou stát za větší pozornost.) Kdo nechce, pracovat nemusí, krom toho školačka dostává i drobné kapesné. Myslím, že po zapojení i mladších holčiček se bude domácích prací spíše nedostávat ! ;-)
 Mecháček 
  • 

Prima 

(18.6.2005 12:03:39)
Dobrý, jako bych to viděl u Vás na vlastní oči. S těmi domácími pracemi máš recht, my jsme došli k podobnému závěru a je to asi logické. Oponenty, tvrdící že děti mají pracovat doma z povinnosti a tudíž bez nároku na honorář, bych ponechal s dospívající mládeží tak měsíc o samotě, ať si to také vyzkouší. A kromě toho - já přeci chodím do práce také výhradně kvůli výdělku, tak co je na tom špatného ? Využíváme jejich silový a energetický potenciál nejen doma (např. nevím, jak bych si bez kluků poradil, když se nám jednou vyvalila revizní odpadní šachta, nebo jak bych zvládl nový přívod ke studni - to byly fakt hodně těžce vydělané peníze), u nás se to navíc kombinuje s brigádami, které klukům střídavě "dohazuje" žena v rámci své práce. Brblají, pravda, ale neodmítnou a celkem slušně si vylepšují měsíční rozpočet. Takže já to chválím a plně podporuji.

Ahoj Mecháček
 Denisa 
  • 

Re: Prima 

(18.6.2005 15:46:25)
Mecháčku, s tebou naprosto souhlasím, vím jaký přístup mají k práci puberťáci. Proč finančně neocenit výkopové či stavební práce, generální úklid apod. Ale co píše Terreza, platit dětem za to že sklidí ze stolu, naloží myčku, uklidí si po sobě, no to mi příde na hlavu padlé a silně nevýchovné. Přirovnání s chozením do práce obstojí u tvých příkladů, ale u tohodle? Já taky chodím do práce pro penízky, ale doma mi nikdo nezaplatí, že si po sobě uklidím svůj binec. Jak bude asi vypadat domácnost těchto dětí až dospějí a nikdo jim za domácí práci nezaplatí.
 JaninaH 


Re: Re: Prima 

(18.6.2005 21:02:59)
Deniso, plně s tebou souhlasím.
 Helena, dva kluci 
  • 

Zalezi na veku 

(20.6.2005 12:13:01)
Jsou jeste male, sestilete dite s vysavacem zaslouzi stejnou odmenu jako sestnactilety pubos ve vykopu.Helena
 Denisa 
  • 

Re: Zalezi na veku 

(21.6.2005 2:30:54)
Precetla jsi prispevek poradne - kopiruji : vyndání myčky, vyluxování, pomoc s párováním ponožek, třídění prádla, pohlídání mladších sestřiček, příprava stolu před obědem, sklizení stolu po obědě, nakrmení koček (nasypat granule, doplnit vodu). Dle meho nazoru jedine luxovani je prace dost narocna pro 6ti lete dite, ale tohle???? Co je za drinu na parovani ponozek. A platit detem za to ze se uci starat o domaci zvire, ci o sourozence? Kazdy muzeme mit jiny nazor, ale dle meho to vychovne neni ani trochu a vyrostou z nich sobci, kteri bez nalezite odmeny ani nehrabnou, kteri nepodaji pomocnou ruku ani sourozenci aniz by z toho neco nekaplo. A preji rodicum aby jednou meli dostatecne vysoky duchod, aby mohli zaplatit detem to, ze jim pomohou do schodu.
 A+dcera 03/04 
  • 

Obdiv 

(18.6.2005 14:15:36)
Milá Maceško,
čtu pravidelně Tvé příspěvky. Nelze než Tě velmi obdivovat.
Taky jsem si přála velkou rodinu,ale nepodařilo se. Po mnoha letech máme krásnou holčičku, od jejích 6 týdnů chodím na plný úvazek do práce, kojím, mám paní na hlídání. Té práce jsem se z mnoha důvodů nemohla vzdát / a důvody finanční opravdu nehrály roli/.Práci mám náročnou, a tak kromě ní, dcery a domácnosti nic jiného nestíhám. A to mi hodně pomáhá manžel. Cítím velkou radost, že máme dítě a ještě větší úúúúúnavu!
Proto Tě bezmezně obdivuji, jak to máš všechno promyšlené, zorganizované, zkrátka bydlí u Vás LÁSKA a klape Vám to!!!
Máš čas čistě jen na sebe? A jestli ano, jak to děláš? Já jsem se na sebe úplně "vykašlala", mám sebe v pomyslném žebříčku hodně hluboko. A není to dobře, říkají psychologové a i já to cítím...
Zdravím Tě a o b d i v u j i.....
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Obdiv 

(18.6.2005 16:10:12)
A., nejsi zdaleka první matka, která říká, že hodně usilovala o dítě, ale odešla do práce hned po šestinedělí a já se přiznám, že to pořád nechápu. Kdybys mi to dokázala nějak vysvětlit, budu ráda.
 A.+dcera 03/04 
  • 

Re: Re: Obdiv 

(18.6.2005 18:11:48)
Vysvětlení podám ráda. Nedávno zesnulý prof.Dr.Matějček publikoval myšlenku asi tohoto znění:"Spokojená matka, spokojené dítě".
Takže pokud by byla matka, která nepracuje, nešťastná, nebude šťastné ani její dítě.
Nemysli si,že jsem to neprobírala ze všech stran, pozpátku i naruby,ale jinak jsem to nedokázala zařídit.
Stala jsem se matkou v pozdním věku a za pomocí moderních reprodukčních metod, po 10 letech marného úsilí.Pomalu jsem se smiřovala s tím, že mi dítě dopřáno nebude,a abych si nepřipada na světě "zbytečně", vrhla jsem se do zaměstnání, které mi vždy bylo koníčkem. Od školního věku jsem chtěla dělat své nynější povolání a podřídila jsem tomu vždy veškeré své možné úsilí a pohodlí. Zabývám se medicínou a před několika málo lety jsem si vybudovala soukromou praxi, které jsem se opravdu intenzivně věnovala. Lidé-klienti to dokázali ocenit- mají mě rádi, já je též, klientela se postupně rozrostla do možného maxima. V práci jsem se skutečně našla.
Prakticky od početí jsem celorepublikově a intenzivně sháněla za sebe zástup, nabízela jsem i byt k pronájmu, ale do porodu se mi nepřihlásila "ani noha". Měla jsem z toho "těžkou hlavu", neboť jsem za chod té ordinace cítila obrovskou zodpovědnost- za pacienty i personál, která se prolínala se zodpovědností za vlastní nenarozené dítě. Měla jsem naštěstí naprosto bezproblémové těhotenství, takže jsem mohla pracovat až do porodu. To byla obrovská výhoda, neboť kolega, který nad rámec svého vlastního zaměstnání mě zastupoval po večerech a sobotách, mohl jen na 6 týdnů.
Zbývalo pak jediné / a to bych bývala použila, kdyby nebylo dítě zdravé a potřebovalo intenzivní nebo zvláštní péči/ - ordinaci prodat. Ale říkala jsem si, co budu pak dělat... "Mateřská" končí za 3-4 roky a já mám do důchodu ještě možná 25 let. A bez práce bych být nedokázala. Nastoupit do nemocnice znamená přijmout automaticky závazek nočních a víkendových služeb a času na dítě bych pak měla ještě mnohem méně.
Mateřské jsem se musela tedy vzdát, na sociálce nechápali a ani nevěděli, jak to zařídit.
Někteří lidé mě i podsouvali, že jsem měla určitě nějakou protekci, když N E M U S Í M být na mateřské. Ani nevíš, jak jsem v tuto chvíli "záviděla" všem ženám -matkám v zaměstnaneckém poměru. Ty oznámí a jdou....
Prosila jsem i manžela, aby zůstal na mateřské on, ale ten se bál o své též pracně vybojované místo v zaměstnání.
Asi se Ti to všechno může zdát absurdní, ale je to tak. Nevím jakou profesi máš Ty, ostatně docela by mě zajímal názor žen, které řešily podobný problém, jak se k němu postavily.
Já znám v republice asi 3 kolegyně, které se zachovaly naprosto stejně, jen hlídání neměly tak perfektní jako já. To, že dodneška kojím ,je možná důkazem toho, že jsem sice strašně unavená, ale štastná a spokojená matka.
P.S. Vážím si toho, žes požádala o vysvětlení a hned jsi mě neodsoudila na pranýř /takových lidí také nebylo v mém okolí málo/.
 Kač. ♀ + ♂ 


Re: Re: Re: Obdiv 

(18.6.2005 19:28:24)
A.
musím se přiznat že to chápu. Dokonce jsme jendou přemýšlela jak to dělají doktorky se zavedenou praxí, nenapadalo mě jak to řešit, protože nechat ordinaci 3 roky ležet ladem, to, mi nepřišlo jako dobrý nápad. Ostatně můj manžel by to bral všema desti být na mateřské a já bych klidně pracovala jenže bohužel vydělává víc než já, ale být to nastejno, tak to asi je asi doma on. A máš pravdu šťastná máma - šťastné dítě. Madlenku miluju,ale prostě pracovat potřebuju (jsme už taková), tak dělám po nocích a jeden den týdnu kdy je manžel doma. A funguje to dobře a já jsme spokojená a Madla je nejspokojenější batlole širokodaleko.
A z těch co to odsuzují si nic nedělej.

Maceško,
už jsme se moc těšila až "nahlédnu" do vaší rodiny :-) Jako pravidelnou čtenářku mě článek moc pohladil po duši. Máš můj obdiv. A tu zrušenou místnůstku na prádlo tu bych tůze záviděla, u nás je to jako všude. V létě je prádlo venku a zimě všude, takže se děším nečekaných návštěv, ketré se musí prodírat mokrým prádlem. Já mám na prádlo úchylku, NENEÁVIDÍ uklízet vyžehlené prádlo do skříně!!! Ale je fakt že ani to ostatní nemusím, jen když jsme byla těhotná a prala a žehlila na miminko tak to jsme milovala :-)
Pevné nervy s bogišema a klid v duši :-)

Kačenka
 Ivana Procházková 


Re: Obdiv 

(20.6.2005 18:04:06)
Holky,

já se musím přidat!! Článek i diskuse jsou tak príma relax, jako snad nic. Taky při mateřské pracuji, protože nechci přijít o klientelu a někdy si říkám proč vlastně, ale člověk má dělat to, co chce a důležité je si to zařídit, aby to fungovalo..

Ta dnešní diskuse o sušičkách mě přivedla k tomu, že jsem cvičně zase po delší době vyzkoušela naši sušičku, ale je to krám, pár kousků ponožek a spodního prádla jsem v ní sušila přes hodinu (!!), tak asi zůstanu u sušáku a u paní, která mi přijde jednou do týdne vyžehlit větší kusy prádla :))

Mějte se fajn a užívejte si léto!!

I.
 Lucie 
  • 

kosile 

(18.6.2005 17:38:06)
Vsem co bojuji se zehlenim kosil vrele doporucuji poridit si susicku, sice budete muset investovat, ale usetrite si spoustu casu a nervu. Na susicce se da zapnout knoflik s preskrtnutou zehlickou a spolehlive to "vyfouka" dokonce i kosile do nezmackane podoby. Ja uz sem nezehlila tri roky, to mi zavidite, co?
 Xantipa 
  • 

Re: Lucie, či ostatní, kteří jsou ochotni napsat svůj názor 

(18.6.2005 21:27:16)
já pořád váhám, zda si sušičku pořídit nebo ne. Opravdu vysuší prádlo - prané na 30 - stejně? Protože takhle peru třeba bavlněná trička /která se po usušení na šňůře stejně musí vyžehlit/ i trička ze směs. materiálu /která se naopak žehlit nemusí/. Že prý také víc "žere" a sežere víc energie než to žehlení. Pak by mě zajímalo, jestli je třeba lepší pračka se sušičkou dohromady, nebo každé zvlášť. Jestli v sušičce může zůstat usušené prádlo nějakou dobu a zase se nezmuchlá.
Napíše někdo?
 sally 


Re: Re: Lucie, či ostatní, kteří jsou ochotni napsat svůj názor 

(18.6.2005 23:24:27)
Xantipo,
pračku a sušičku raději zvlášť - pokud možno ale "komplet" - vysvětlím - mezitím co pračku naplníš prádlem až je plná a pereš, tak sušička by měla být naplněná jen do 1/3, maximálně 1/2. Takže pokud pračka a sušička patří k sobě, tak mají každá jinak velký buben, aby se do sušičky vešlo všechno prádlo z pračky a přitom mělo dost vzduchu a prostoru. Dále - stejně než začneš prádlo sušit, měla bys ho rozklepnout - jinak ze sušičky vyndáš sice suché, ale naprosto sežvejkané prádlo (usuší se v tom tvaru, v kterém ho pračka vyždímala - jistě znáš takové ty pevně utažené žížaly). Pokud máš malý prostor a musíš mít pračku kombinovanou se sušičkou, budeš muset prádlo sušit nadvakrát... nebo probrat co půjde do sušičky a co na věšák.
Pokud prádlo zůstane netknuté v sušičce, bude po nějaké době stejně sežvejkané - je na to ale jednoduchá pomoc - pokud nestihneš prádlo hned po doběhnutí vyndat a poskládat, pusť sušičku ještě na deset minut - prádlo se zase protřepe a nahřeje a půjde složit. Kvalitní bavlněná trička ze sušičky skládám běžně, problém je někdy s méně kvalitními materiály - ale vcelku se dá žehlení úplně odbourat.
Co se energie týče - nevím jak v ČR - já mám sušičku na plyn. Tj. elektřina otáčí bubnem, ale ohřev vzduchu jde přes plynový kotel s topením. Podobně nám pračka bere teplou vodu z kotle - který je také na plyn.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Lucie, či ostatní, kteří jsou ochotni napsat svůj názor 

(19.6.2005 10:53:24)
Děkuji oběma za příspěvek.
Sally, ještě mě napadlo. Používáš při praní aviváž? Já ne, nesnáším to. Jakou vůni má pak prádlo ze sušičky? Ptám se proto, že doposud suším prádlo na zahradě a tam získá prádlo takovou zvláštní svěží vůni, kterou z bytu nikdy nemá. Jak je tedy tohle vyřešeno, či lépe řečeno, jakou s tím máš zkušenost?
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Lucie, či ostatní, kteří jsou ochotni napsat svůj názor 

(19.6.2005 16:10:19)
Xantipo,
do susicky se prodavaji takove ubrousky, ktere pradlo provoni behem suseni.
 Denisa 
  • 

Re: Re: Lucie, či ostatní, kteří jsou ochotni napsat svůj názor 

(19.6.2005 5:43:46)
O nesporných výhodách sušičky jsem napsala v příspěvku SUŠIČKA, jestě pak k tomu někdo dodal, že podstatně ubyde v domácnosti prachu, což je taky fakt. Ale je třeba si nechat poradit dobrý typ sušičky, hlavně kvůli energetické náročnosti a né koupit tu nejlevnější. Značku poradit nemůžu, nemám sušičku z českého trhu.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Lucie, či ostatní, kteří jsou ochotni napsat svůj názor 

(19.6.2005 11:12:20)
No já nevím, nezdá se mi, že by nám doma se sušičkou ubylo prachu. Spíš naopak. Dokud stála v předsíni, tak mi to zas tak nepřišlo, prostě jsem to brala, že holt si hodně prachu nosíme zvenku. Ale co jsem pro ni našla místo v koupelně, tak po každém sušení musím vzít hadr a celou koupelnu od prachu otřít. Ono hodně se toho sice zachytí v filtru, ale i docela dost rozpráší do okolí. A na bílých kachlíkách koupelny je to přeci jenom tak nějak víc vidět než na hnědých skříních předsíně... Jenže pokud člověk nemá kde sušit a má dvě malé děti, takže pračka jede neustále, tak moc na výběr nemá :o( Pravda ale je i to, že díky sušičce nepotřebujeme hodně oblečení, děcka pořád dokolečka točí jedno a to samé - hodina a kousek v pračce, necelá hodina v sušice a můžou ho znova oblíknout... a ušpinit... ;o)

S.
 Pavla, 9+6+2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Lucie, či ostatní, kteří jsou ochotni napsat svůj názor 

(19.6.2005 22:32:13)
Taky bych řekla, že nejlevnější sušička nemusí splnit všechna tvoje očekávání. Já mám Miele Navitronic a je vynikající.Má spoustu programů (košile, jeans, outdoor, vyhlazování ...)Je pravda, že když prádlo nevytáhneš a neposkládáš hned, bude pomuchlaný, ale ta moje suška automaticky najede na program proti pomačkání, což v praxi znamená, že se buben každých 30 sekund otočí .Možná největší úleva pro mě je to, že nemusím věšet a pak zase sbírat ty desítky ponožek a drobného prádla.Prostě to jen v jednom chumlu přešupnu o patro výš a je to.
 sally 


Re: Re: Re: Re: Re: Lucie, či ostatní, kteří jsou ochotni napsat svůj názor 

(20.6.2005 6:24:21)
Xantipo,
no jako "z venku" ti prádlo vonět nebude (ale to ti nevoní ani když ho sušíš doma) - zase není přeschlé do neohebného prkna (např. ručníky). Já používám aviváž, dají se koupit nějaké ty ubrousky do sušičky.
Přiznám se, že ze společné prádelny v nájemním domě mi prádlo ze sušičky docela smrdělo, co máme sušku doma, tak mi to přijde bez problémů... i bez aviváže a či jiných přídavných vůní(prala jsem bez aviváže rok - kvůli prckovi).
 Adriana, 2 děti 
  • 

Re: Re: Lucie, či ostatní, kteří jsou ochotni napsat svůj názor 

(23.6.2005 15:45:19)
Ahoj,
sušička je perfektní věc, nejlepší po pračce a myčce na nádobí :))
Nepoužívám žádnou aviváž, prádlo je krásně měkoučké, nevoní nijak, maximálně malinko po prášku na praní. Pokaždý mě udiví množství prachu ve filtru, vyčistím ho jedu dál. Prádlo se suší třeba 2 hodiny, ale co je to proti sušení na šnůře? Všem svým kamarádkám a hlavně tchýni jsem musela dokazovat, že prádlo není sežvejkané, pomačkané, sražené, roztržené či jinak "postižené" :)) U bavlněných triček oceňuju že nemají žádné vytahané lemy z kolíčků na prádlo atd.. mám pračku a sušičku Zanussi, pračka vespod, sušička stojí na ní/pračka třída "A", sušička "B"ú. Tento set mě vloni na Vánoce přinesl Ježíšek, nechal tam i účet a bylo to 17900,- kč. Pro upřesnění píšu, že sušička je tzv. odvětrávací, tzn. má hadici o průměru cca 10 cm, kterou proudí vlhký vzduch ven - mám to štěstí a samostatnou místnost na praní s oknem... Teď v létě mi to nedá, protože zbytky soudnosti mi nedají myslet neekolgicky a věším prádlo na šňůry - účinnost sušení při slunečném počasí je ve třídě "A" :))
 Terreza 


Re: Re: Re: Lucie, či ostatní, kteří jsou ochotni napsat svůj názor 

(29.6.2005 14:41:49)
Já jsem si sušičku vybrečela předloni napodzim, kdy se mi z odpolední procházky vraceli 3 bahňáci a já jim neměla nadruhý den co oblíct, a schylovalo se ke 4.mimi, které poblinká, počůrá a prokaká nekolik oblečků za den. Normálně v létě jsme sušili venku na zahradě, ale v zimě v bytě to nebylo možné.
Teď, co jsme se přestěhovali, a máme i v zimě kde sušit (čistá kotelna), používáme sušičku nejčastěji na peřinky (na Karolínku přišlo období, kdy si děti samy sudnají plínku a způsobí v postýlce "ropnou havárii" ), na manželovy kalhoty: Ježišmarjá, zejtra musím do Prahy a NEMÁM VYPRANÉ KALHOTY !!! a na některé svetry, které by pověšením utrpěly na původních rozměrech.
Myslím, že na podzim, až budou domů chodit 4 bahňáci, si zase sušička zapracuje. ;-)
 Adriana, 2 děti 
  • 

Re: Re: Lucie, či ostatní, kteří jsou ochotni napsat svůj názor 

(23.6.2005 15:45:39)
Ahoj,
sušička je perfektní věc, nejlepší po pračce a myčce na nádobí :))
Nepoužívám žádnou aviváž, prádlo je krásně měkoučké, nevoní nijak, maximálně malinko po prášku na praní. Pokaždý mě udiví množství prachu ve filtru, vyčistím ho jedu dál. Prádlo se suší třeba 2 hodiny, ale co je to proti sušení na šnůře? Všem svým kamarádkám a hlavně tchýni jsem musela dokazovat, že prádlo není sežvejkané, pomačkané, sražené, roztržené či jinak "postižené" :)) U bavlněných triček oceňuju že nemají žádné vytahané lemy z kolíčků na prádlo atd.. mám pračku a sušičku Zanussi, pračka vespod, sušička stojí na ní/pračka třída "A", sušička "B"ú. Tento set mě vloni na Vánoce přinesl Ježíšek, nechal tam i účet a bylo to 17900,- kč. Pro upřesnění píšu, že sušička je tzv. odvětrávací, tzn. má hadici o průměru cca 10 cm, kterou proudí vlhký vzduch ven - mám to štěstí a samostatnou místnost na praní s oknem... Teď v létě mi to nedá, protože zbytky soudnosti mi nedají myslet neekolgicky a věším prádlo na šňůry - účinnost sušení při slunečném počasí je ve třídě "A" :))
 alzběta, 1synek, 1 dcerka 
  • 

ponožky 

(18.6.2005 20:44:12)
Zaráží mě, že tady ještě nikdo nenapsal, jak se zbavit protivného skládání párů ponožek. U nás jsme si pořídili pro každého člena rodiny jeden prádelní košík, do kterého dáváme ponožky a spodní prádlo. Funguje to výborně, v koši pár snáz najdete a když se pere v pračce jen jedna, tak na tu druhou prostě v košíku počká. Navíc si každý tím pádem kompletuje své ponožky, což tak nerozčiluje.
Betka
 Helena, dva kluci 
  • 

ponožky -puzzle a odmenovani 

(20.6.2005 12:34:16)
Doma at delam co chci, vzdy zbyvaji nejake liche, jako ve vsech domacnostech. A to mame dost drahou pracku a nejsem napojeni na verejnou kanalizaci, takze prenos ponozek potrubim nepripada v uvahu..... Ale nepochopila jsem, KDY davate do zvlastnich kosiku ponozky ? Po ususeni ? Pred pranim.To perete kazdemu jeho pracku ? Nebo to po ususeni kazdemu tridite do jeho kosiku ? Ja to resim tak, ze suche ponozky davam do jednoho kose / obrovskeho / a kdo chce fusekle, at hleda. Mam TRI chlapy a bohuzel jsem je naucila, ze pouzite ponozky se denne hazi do pradla na vyprani. Pak jsou taky pracovni domaci ponozky, ty se bohuzel taky hazeji denne do kose. Hruza..Proc nechodi bosi ? A tak nikdy nenastane chvile, kdy je vsechno obleceni ve skrini. Mame rodinny domek a hospodarstvi a zvirata a velkou zahradu plnou sena a rajcat a vubec...a ja se do domu dostanu v tuto rocni dobu take okolo devate vecer.. Pradlo susim venku, takze i ja, kdyz fouka vitr, temer nemusim zehlit, ale malokdy mam cas na trideni veci. Takze kluci uz se davno naucili brat si veci primo ze snury / snad na me nevleti socialka /nebo z kose, kde ceka na zehleni. Ale jednu prijemnou stranku to ma. Radeji se naucili si zehlit, nez chodit v nevyzehlenem..K tomu financovani prace. Nevim, jak klukum nabidnout dostatecne penize. Za jednoduche a nenamahave prace je mi blbe nabizet sestnactiletemu petikorunu,ani by si ji nevzal, poslal by me s penezenkou do haje, ze nic nechce, a vyjimecne vykopove prace s koleckem a lopatou platim uz davno. Libilo by se mi na ceduli napsat treba myti nadobi, nebo naneseni vody , nebo nastlani zviratum, vytreni,myi oken a to co zatim delaji jen na prosbu .. ale s desetikorunou ... tu si nevezmou a vic nabidnout nemuzu.. Ale vyborny napad je napsat seznam....a vetsi akce proste napsat do nabidky. Odmenit prostirani na stul.. to my bereme, ze prace skoncila a budeme si moci na chvili sednout...Helena
 maceška 


Takže sušička? 

(20.6.2005 13:08:15)
Díky za Vaše zkušenosti - DOUFALA jsem, že to za mě vyřešíte:o)
Pokud to chápu dobře, tak ze sušičky není třeba prádlo žehlit. Týká se to i třeba riflí? Které sušičky doporučujete (myslím značku)? Nejsme nějací úplně chudobní, ale peníze počítáme dost, tak bych uvítala nějakej rozumnej tip.
Díky.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Takže sušička? 

(20.6.2005 22:11:52)
Maceško, osobně bych doporučovala odvětrávací (hlavně máš-li kam vyvést funící rouru, jako že v domku asi ano), kondenzační jsem zkusila v kombinaci s pračkou a prostě to nebylo ono :) Užitečná je elektronika; nastavíš pouze jak má být prádlo suché (zhruba, každý kus schne různě rychle), jestli úplně, "na žehlení", mírně vlhké ... a sušička si vypnutí sama zreguluje. Dál je pak fajn "nemačkací" program - to je to už zmíněné otáčení po dosušení. Mám Zanussi TDE 4224, dá se sehnat cca za 9200.

Jinak já občas přežehluju, ale to spíš z rozmaru :)

Jo, na dost oblečení je značka nesušit v sušičce, ale pokud nejde zrovna o nový nebo výstavní kousek, tak se dá ignorovat. Akorát horší bavlna časem zcuckovatí (levnější trička, některé dětské věci, mám roční batole). Věci s elastanem bych asi taky nesušičkovala, čistě bavlněné rifle klidně.

Na Rodině je o sušičkách diskuse, můžeš se obrátit pro radu i tam.
 Susi 3 děti 
  • 

Re: Takže sušička? 

(20.6.2005 22:50:28)
Kalhoty bych nesušila vůbec, ono se to prádlo trochu srazí, což u triček nevadí, u riflí dost, taky se můžou zkroutit. Jinak suším skoro všechno, a přijde mi nadýchané i když mám prádlo v sušičce přes noc. Máme kondenzační sušičku v kuchyni, možná že spotřeba energie je vyšší ale zato v kuchyni v podstatě netopíme, sušička vytopí skoro celý byt. Jen nesmí být moc hlučná. V létě ji nepoužívám, přijde mi to zbytečné.(máme Zanussi, cca 14000 a jsem spokojená)
 Petra, 5 
  • 

Jak na ponožky 

(8.7.2007 16:26:59)
Zdravím vás. někde jsem viděla že existuje nějaký pytel na prádlo. Nahází se do toho třeba ponožky, těch je vždycky hodně a pak se nevím komu ta ponožka patří. Dává se to prý mezi prádlo do pračky. tak jsou aspon všechny ponožky po hromadě. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti. Pokud ano tak mi napište e-mail. Děkuji
 Katka H. 
  • 

Re: Jak na ponožky 

(17.9.2007 8:58:16)
Ahoj,objevila jsem užasný zlepšovák. Kolíčky na ponožky. Koupila jsem si je na www.ponozkove-kolicky.cz a musím říct, že je to paráda. Ušetří to spoustu času...
 Pavla,9+6+2 
  • 

Re: Takže sušička? 

(21.6.2005 14:09:11)
Já dávám do sušky i rifle( normální i pružné) a rozhodně se ani nespraly ani nepokroutily.Suším i trika s elastanem a je to v pohodě.Ale je pravda, že náš "model" byl poněkud dražší - něco přes 50 tisíc (Miele).
 Romana 
  • 

Re: Takže sušička? 

(24.6.2005 11:18:24)
Já suším také jen v sušičce a to téměř vše (jen ne podprsenky s kosticí, ty se lámou). Když prádlo hned po usušení vyndám a teplé složím, nežehlím. Můžu doporučit stránky www.bilezbozi.cz a když najdete zpřízněnou duši, která zrovna potřebuje pračku, můžete koupit tzv. akční set, kdy ušetříte obě dost peněz. Mě vyšla kondenzační sušička AEG v akčním setu na cca 14 tis. (z původních 22 tis.)Má spoustu sušících programů a spolu s myčkou nádobí je to můj "nejoblíbenější" domácí spotřebič.
 JaninaH 


Re: ponožky -puzzle a odmenovani 

(20.6.2005 14:28:12)
Nemůžu si pomoct, ale platit dětem za to, že vyluxují nebo umyjí okna, tedy běžné práce v domácnosti, které obvykle běžně dělá matka (případně oba rodiče), mi připadá hodně nevýchovné. Podle mě to v dětech vzbudí dojem, že podílet se na práci v domácnosti je něco mimořádného, hodné odměny. Něco jiného je to samozřejmě s mimořádnými pracemi (např. výkopy), na které by si rodina jinak někoho musela najmout a zaplatit. To se dá pak chápat jako "smluvní vztah". Takto si našeho syna "najímají" v létě prarodiče, dceru si zase takhle "najímám" na pomocné práce v kanceláři. Ale nechápu, proč bych jim měla dávat peníze za umytí nádobí nebo sklizení ze stolu.
J.
 Šárka, syn *91 
  • 

Re: Re: ponožky -puzzle a odmenovani 

(22.6.2005 13:14:08)
Janino,
já to chápu docela dobře - někdo si třeba na běžný úklid, mytí oken,... najímá paní či firmu, někdo na péči o zahradu zahradníka, jiný dá přednost tomu, že pomohou děti a on / ona jim to finančně vykompenzují. Párování ponožek není těžká práce, pravda, ale je to práce pěkně nudná, tak proč neodměnit toho, kdo ji udělá. Vždyť - přiznejme si - dětem nesvěřujeme ty lehké práce, které sami/samy děláme s potěšením a rádi/rády, ale takové, jichž se ochotně zbavíme:-)). Netvrdím, že se má odměnit každé odnesení hrnečku do dřezu, ale někdy i pro to mohou být důvody. Nemyslím si, že by drobné odměny za běžnou práci dětem zlomily charakter a vychovaly z nich zvláštní sobce.
 Jana, 3 chlapi na krku 
  • 

Jak na ponožky 

(21.6.2005 12:46:47)

Na ponožky mám super vynález. Starám se bráchovi a tátovi o prádlo a naučila jsem je zlepšovák. Když hází ponožky do koše, zabalí je do sebe a udělají z jednoho páru takový balíček. Když pak třídím prádlo do pračky, tak mám obě ponožky u sebe a nemusím je hledat. Každý pár ponožek ještě než je dám do pračky sepnu kolíčkem, stačí obyčejný, a takto sepnuté ponožky dám do pytle na praní - tím pádem mi v pračce nezmizí :-). Když pak ponožky věším, mám páry pohromadě a kolíčky vlastně u toho. Když uschnou tak akorát rozděluju na hromádky, co je čí. Tímhle způsobem mi ponožky už nedělají problémy.
 Dana 
  • 

Re: Jak na ponožky 

(21.6.2005 14:15:05)
Tak to je fakt dobrej napad, mne se snad jeste nestalo, ze bych nekde neztratila aspon jednu ponozku, manzel uz si ze me dela srandu:-) Vyzkousim!!!
 Reny 
  • 

Jak na ponožky 2 

(22.6.2005 9:21:10)
Přesně tak, my to teda doma děláme tak, že kdo hází ponožky do prádla, ten je sbalí do "polobalíčku", tj. položí je na sebe a ohrne okraj jedné ponožky přes tu druhou. Okraj je sbalenej, ale tlapky visí a krásně se vyperou. Pak se polobalíček rozebere při věšení prádla, nemusí se nic hledat.

No ale to s těma kolíčkama je snad ještě lepší....

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.